P. 1
RPH-Membentuk Dan Membuat Binaan

RPH-Membentuk Dan Membuat Binaan

|Views: 686|Likes:
Published by aniz_dR

More info:

Published by: aniz_dR on May 20, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/08/2013

pdf

text

original

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PENDIDIKAN SENI VISUAL Mata Pelajaran Kelas Tarikh Masa Bilangan murid Bidang Tema

Tajuk Teknik Hasil Pembelajaran : Pendidikan Seni Visual : 3 Kreatif : 15 Julai 2011 (Jumaat) : 1 jam (8.30 a.m - 9.30 a.m) : 25 Orang (15 Lelaki, 10 Perempuan) : Membentuk dan Membuat Binaan : Pengangkutan : Pengangkutan darat (Kereta, bas, van) : Model : Di akhir pengajaran dan pembelajaran murid dapat :ARAS 3 i. Menghasilkan binaan dan menghias dengan menggunakan pelbagai alat dan bahan serta teknik secara kreatif. ii. Membuat pernyataan secara lisan tentang hasil kerja sendiri dan rakan. iii. Membuat dokumentasi mudah dalam portfolio. Pengetahuan Sedia Ada Bahan Bantu Mengajar Alatan dan Bahan : Murid pernah melihat dan menaiki kenderaan. : Laptop dan LCD, contoh model kereta. : Kotak, penutup botol, tali, kad manila, gam, gunting, slotap, double tape dan pen marker. : Huraian Sukatan Pelajaran Pendidikan Seni Visual Tahun 3 : Kekemasan, kreativiti, keselamatan dan kerjasama.

Buku Nilai

Murid melihat dan memberi respon tentang hasilan model kereta. Mencantum bahan kereta menggunakan double tape. Menampal kad manila pada bahagian model kereta yang telah siap. i) AKTIVITI MURID Murid melihat dan mendengar video yang ditayangkan oleh guru. Murid memulakan tugasan dalam TKP -Kecerdasan VisualRuang -Kecerdasan VerbalLinguistik . d. Memotong kotak mengikut bentuk yang diingini dengan menggunakan gunting. Guru memberi penerangan dan tunjukcara tentang cara membuat model kenderaan darat menggunakan bahan kutipan dan objek alam. Murid mendengar penerangan guru dengan teliti. Guru menunjukkan contoh hasilan model kenderaan darat. Guru mengaitkan dengan aktiviti pembelajaran dengan topik pada hari ini. Guru meminta murid untuk membuat i) ii) Murid membentuk kumpulan mengikut arahan guru. i) i) Langkah 2 (30 minit) Perkembangan Isi i) ii) Guru mengagihkan murid-murid kepada 5 kumpulan.LANGKAH ISI PENGAJARAN i) AKTIVITI GURU Guru menayangkan video berkaitan dengan jenis-jenis kenderaan darat. Murid mendengar penerangan dan melihat guru menunjuk cara membuat model kenderaan darat tersebut. c. Set Induksi Pengenalan (5 Minit) Tayangan Video ii) ii) STRATEGI PENGAJARAN TKP -Kecerdasan VerbalLinguistik -Kecerdasan visualRuang Kontekstual KBKK -mencirikan -mengelaskan -mengenalpasti TKP -Kecerdasan VerbalLinguistik -Kecerdasan VisualRuang KBKK -Menjana Idea -Mengkategori iii) iii) Langkah 1 (5 Minit) Perkembangan Pelajaran Langkah-langkah Membuat Model Kereta : a. b. Menebuk tayar kereta menggunakan pisau lipat.

. Guru membuat rumusan tentang pelajaran hari ini berkaitan dengan teknik membuat model. Murid menyanyi bersama-sama guru dengan penuh semangat.. Murid memberi komen ke atas hasil kerja rakan mereka. boleh ku bawa jumpa nenek. Pom... 90% murid menunjukkan sikap minat dan kesungguhan dalam menjalankan aktiviti yang dirancang oleh guru. i) ii) model kenderaan darat dalam kumpulan masingmasing. nenek.. Guru mengingatkan murid agar membawa kelengkapan alatan seni setiap kali sesi pengajaran dan pembelajaran seni dijalankan dan menyuruh mereka berkongsi alatan dengan kumpulan lain.iii) Langkah 3 (15 Minit) Apresiasi dan Refleksi i) ii) Penutup (5 Minit) Rumusan Lirik Lagu ³Kereta Merah´ Bapaku dari kota. 10% murid tidak membawa kelengkapan alatan seni. bapaku beli kan kereta. TKP -Kecerdasan VerbalLinguistik -Kecerdasan Intrapersonal. TKP -Kecerdasan VerbalLinguistik -Kecerdasan Muzik Masteri KKBK -Menilai -Membuat kesimpulan REFLEKSI Pengajaran dan pembelajaran dapat dijalankan dengan berkesan dan teratur. Kereta kecil warna merah.atuk. Guru meminta 3 orang murid untuk memberi pandangan ke atas hasil kerja rakan mereka.pom....pom.kereta kecil ku berbunyi. .. marilah adik mari naik... Guru memantau dan memberi bimbingan aktiviti murid. Guru meminta murid untuk menyanyi lagu ³ Kereta Merah´ iii) kumpulan.. Guru memilih 3 contoh hasilan yang terbaik daripada kumpulan.. bolehku bawa ke sekolah. KBKK Menilai i) ii) Murid mendengar rumusan guru dengan penuh teliti. -Menjana Idea -Mereka cipta i) ii) Murid-murid mendengar ulasan guru dengan teliti. Murid minta cadangan KBKK daripada guru.pom3x pon.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->