P. 1
KOLEKSI DOA

KOLEKSI DOA

|Views: 98|Likes:
Published by Zakiah Sulaiman

More info:

Published by: Zakiah Sulaiman on May 20, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/20/2011

pdf

text

original

KOLEKSI DOA

MAJLIS RASMI SEKOLAH

DOA MAJLIS PERHIMPUNAN (1) ,

1

ketenangan jiwa.Ya Karim . Semoga dengannya kami mudah menerima dan menghayati serta mengamalkannya. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Sesungguhnya engkau Maha Mengetahui bahawa kami di sini ingin menimba ilmuMu yang sangat luas bagi mengembangkan potensi ka mi sebagai hambaMu yang engkau redhai. masyarakat dan negara. DOA MAJLIS PERHIMPUNAN (2) . Justeru berkati dan rahmatilah perhimpunan kami ini. kecergasan minda. 2 . bagi menyatakan kesyukuran di atas kurniaanMu yang tidak ternilai. kekuatan semangat.Jadikanlah kami hamba -hamba-Mu yang sentiasa bersyukur samada nikmat yang sedikit lebih -lebih lagi nikmat yang melimpah ruah kepada kami . keluarga. . Sinarilah hati-hati kami dengan cahaya dan hidayah -Mu. Ya Zal Jalali Wal Ikram. Kurniakanlah kepada kami apa kiranya ilmu-Mu. berdaya saing dan mampu mengangkat martabat diri. Ya Sesungguhnya kami berhimpun pada hari ini. Kurniakanlah apa kiranya kepada kami kesihatan anggota. Semoga dengannya kami mampu mendepani cabaran.

. pemimpin-pemimpin kami terus beristiqamah berkhidmat menabur bakti membangunkan umat dan masyarakat. Kurniakanlah kesejahteraan dan kebahagian serta kesihatan jasmani dan rohani. Ya Allah Ya Zal Jalali Wal Ikram. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Kami memohon dengan kudratMu dan IradatMu. Ya Allah ya tuhan kami jadikanlah negara kami sebuah negara yang mendapat limpahan rahmat dan nikmat. Berikanlah kekuatan dan ketabahan menghadapi pe rjuangan kami menimba dan mencari ilmu pengetahuan. Bukakanlah hati-hati kami. DOA SEMPENA MENGHADAPI PEPERIKSAAN AWAM (1) . bangsa dan agama. Tambahkanlah kepada kami kecintaan kepada segala kebaikan. lapangkanlah dada kami untuk menerima ilmu dan pengetahuan serta bimbingan para guru -guru kami yang kami kasihi. Kekalkanlah keamanan dan kemakmuran sepanjang zaman. 3 . Bersempena dengan perhimpunan ini kami mohon inayah dan taufikMu. anugerahkanlah kejayaan dan kecemerlangan kepada kami dalam semua ujian dan pencapaian. guru-guru kami.Ya Allah Ya tuhan kami. tuhan yang menguasai langit dan bumi. Hanya padamu sahaja kami panjangkan kesyukuran atas segala rahmat dan berkatMu. Jadikanlah kami.

DOA SEMPENA MENGHADAPI PEPERIKSAAN AWAM (2) . Lapangkanlah dada kami dan janganlah engkau sempitkannya. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim. Justeru« kami pohon padaMu berikanlah taufik dan hidayahMu. Allahumma Ya Rahman Ya Rahim. 4 . ingin merafa¶kan kesyukuran dan pujian terhadap Mu. Kami menyedari bahawa segala usaha yang kami lakukan adalah di bawah kekuasaan dan iradatmu jua. atas kurniaan Mu yang tidak ternilai. Wa Ya Qadhiaal Hajat. Jadikanlah kami golongan hambaMu yang mendapat kemuliaanMu dunia dan akhirat. Kuatkanlah ingatan dan janganlah engkau lupakannya. Hanya padaMu kami mohon. Allahumma Ya Rafi¶a al Darajaat. Permudahkanlah segala urusan kami dan janganlah engkau persulitkan..Allahumma Antal µAzizul Jalil. Sesungguhnya kami pada pagi ini. Panjangkanlah usia kami dengan amalan taat kepadaMu dan suka berbakti kepada agamaMu serta berjasa kepada bangsa dan negara. Kurniakanlah kejayaan kepada kami dengan ketinggian dan kecemerlangan. Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui bahawa kami akan menduduki peperiksaan yang menentukan kejayaan dalam medan perjuangan kami. .

Ya Allah . Ya Hakim Ya Halim. Semoga Engkau kabulkan permohonan kami. ingin merafa¶kan kesyukuran dan pujian terhadap Mu. atas kurniaan Mu yang tidak ternilai.Terangilah hati kami dengan cahaya petunjuk-Mu sebagaimana Engkau menerangi bumi dengan matahari -Mu selama-lamanya Ya Allah . Sesungguhnya Engkau mengetahui apa yang kami rahsiakan dan yang kami nyatakan. maka kembalikanlah semula kepada kami jika kami memerlukannya dan janganlah Engkau buat kami melupainya Ya Allah Ya Ghaffar . Semoga Engkau terima keuzuran kami. puaskanlah hati kami terhadap rezeki pembe rian-Mu dan jangan biarkan hati kami terpedaya oleh apa yang Engkau hindarkan daripada kami. lengkapkanlah budi pekerti kami. DOA SEMPENA MESYUARAT . dosa kedua ibu bapa kami. Engkau mengetahui dosa yang ada dalam diri kami. sempurnakanlah usaha kami. Kami pertaruhkan kepada-Mu apa yang telah Engkau ajarkan kepada kami. Sesungguhnya kami pada pagi ini. Allahumma Antal µAzizul Jalil.justeru itu kami mohon keampunan-Mu Ya Ghaffar. Ampunkanlah dosa kami. Engkau mengetahui hajat kami. 5 . dosa guru -guru kami dan seluruh umat Islam.

kesejahteraan yang sempurna . dari melanggari perintah Mu. eratkanlah silatur rahimi dikalangan kami. Ya Allah Ya Karim . Satukanlah hati -hati kami. ilhamkanlah dalam fikiran dan minda kami. zuriat dan generasi yang beriman serta segala kebaikan di dunia. Jauhilah kami Ya Allah. idea -idea yang bernas. rezeki yang halal. tenaga dan sokongan ke arah memajukan lagi sekolah ini . dari kalangan hamba -hamba Mu yang taat dan bersyukur.membina serta mendidik dan memartabatkan anak bangsa supaya berbudi dan berjasa kepada agama. berkatilah jua usaha -usaha kami. 6 . Justeru« berkati pertemuan kami. bangsa dan negara. DOA SEMPENA MESYUARAT PIBG . min da yang cergas. demi kebaikan anak -anak kami . bertukar -tukar pendapat dan menyumbangkan buah fikiran. pun jua di akhirat. Padukanlah tenaga dan usaha kami untuk memartabatkan pendidikan bangsa secara bersama demi mencapai kecemerlangan dan kegemilangan. fikiran yang waras.Allahumma Ya Hakim Ya Azim. kommitmen dan iltizam kami dengan roh dan semangat untuk membangun . Jadikanlah kami Ya Allah. Sesungguhnya pada hari ini kami berkumpul kerana-Mu Ya Allah Kami berkumpul untuk mengisi keredhaan -Mu dalam seluruh hidup kami Kami berkumpul untuk bermusyawarah. . Kurniakanlah kepada kami limpahan ilmu yang berguna dan kefahaman ya ng benar. Kurniakanlah apa kiranya ya Allah kepada kami kesihatan yang berpanjangan . Allahumma Ya µAliim. Sesungguhnya kami berhimpun di sini bagi menyatakan kesungguhan. Wa Ya Khabiir. pandangan -pandangan yan jelas dan keputusan-keputusan yang waras.

jernihkanlah hubungan antara kami . Ya Hayyu Ya Qayyum Ya Zal Jalaliwal¶ikram . . Ya Allah kurniakanlah Kepada kami kekayaan ilmu pengetahuan dan hiasilah diri kami dengan sifat lemah-lembut. Ya Munzilal Barakat . Berkatilah usaha-usaha kami . Kami merafakkan rasa kesyukuran kepada-Mu kerana telah mengizinkan kami untuk meraikan Majlis sambutan Hari Guru (Tahun Semasa) peringkat Sekolah (Nama Sekolah) pada pagi yang berbahagia ini dengan tema : (Tema Hari Guru Tahun Semasa) Ya Allah . Sesungguhnya tugas sebagai guru adalah tugas yang mulia dan murni sepanjang zaman . Ya µAzizi Ya Sattar Ya Fa¶alullima yurid . guru -guru dan juga ibu bapa penjaga pelajar di sekolah ini. sekolah yang disegani dan dihormati. dan muliakanlah kami dengan ketaqwaan dan indahkanlah diri kami dengan kesihatan. Perbaikilah segala kesilapan kami . DOA SEMPENA HARI GURU . Ya Allah .Ya Allah . justeru itu kurniakanlah kepada guru -guru kami hati yang 7 . terbilang . jinakkan dan lembutkanlah hati -hati kami dan tunjukkanlah kami jalan yang membawa keselamatan dan keharmonian dalam menyelesaikan masalah yang timbul di antara pihak pentadbir. Ya Rahman Ya Rahim Ya Rabbal¶alamin . sekolah yang akan melahirkan pelajar -pelajar yang berjaya di dunia mahupun di akhirat. mudah-mudahan (dengan usaha-usaha kami) sekolah ini akan menjadi sekolah yang cemerlang. Tuhan Semesta Alam .

mendengar tunjuk ajar daripada guru -guru kami . idea dan kepakaran dem i meningkatkan kualiti akademik dan ko-kurikulum pelajar-pelajar sekolah ini khasnya dan di arena pendidikan perdana amnya . memohon ihsan dan pimpinan-Mu agar Engkau anugerahkan rasa kasih sayang kepada barisan pendidik yang budiman terhadap anak -anak didik mereka . kurniakanlah kepada mereka kesabaran . Ya Allah . Lorongkanlah hati guru -guru kami agar menjadikan seluruh aktriviti dunia pendidikan sebagai ibadah mengharapkan rahmat dan keredhaan -Mu sematamata . ketabahan . kami hulurkan tangan penghara pan . semoga kami menjadi insan yang sempurna dan berguna kepada agama . kami mohon kepada kebesaran dan kehebatan -Mu ya Allah sudilah kiranya Engkau mengurniakan kepada kami sifat yang mulia dan akhlak yang luhur . Ya Mudabbiral amri . agar Eangkau berkati majlis ini dengan limpahan rahman dan rahim-Mu. sebagaimana mereka mengasihi dan menyayangi anak . bangsa dan negara tercinta . . Ya Allah . Ya Allah Ya Karim Ya Wadud Kami memanjatkan kesyukuran kepada-Mu kerana mengizinkan kami untuk mengadakan dan berada dalam Majlis Anugerah Kecemerlangan . Pada saat dan detik ini. semangat permuafakatan dan semangat juang yang tidak mengenal erti putus asa dalam memikul tanggungjawab sebagai seorang pendidik dan berusaha menyumbang tenaga . kami sentiasa mengharapkan teguran dan bimbi ngan guru-guru . Ya Mukawwiral laili wan nahar . Pada kesempatan ini .ikhlas dalam menyempurnakan tanggungjawab yang berat ini den gan sebaiknya . Se kolah (Nama Sekolah) Ya Allah Ya Fa¶aalullimaayurid Kami memohon kepada-Mu .anak mereka sendiri . mudah-mudahan kami akan menjadi anak didik yang sentiasa menghormati guru-guru kami . semangat kerjasama yang tinggi dalam sebuah pasukan . semoga segala usaha kami dalam menjayakan majlis ini mendapat keredhaan dan hidayah -Mu. DOA SEMPENA HARI ANUGERAH KECEMERLANGAN . Tidak juga lupa kepad a para pendidik 8 .

Jadikanlah pelajar-pelajar yang menerima hadiah dan sijil penghargaan pada hari ini sebagai pelajar-pelajar yang bersyukur di atas pengiktirafan ini. dan ikatan nafsu syahwat telah menawan diri kami. dan menolong sahabat kami terhadap musuh -musuh mereka . Ya Allah . maka jadilah Engkau ya Allah penolong kami. Disaat ini juga kami rafa¶kan tangan kehambaan mengharapkan ihsan -Mu agar Engkau teruskan dan lanjutkan kecemerlangan yang sudah kami capai samada dalam bidang akademik mahupun aspek pembinaan sahsiah insan dan seterusnya menganugerahkan kepada kami kecemerlangan demi kecemerlangan yang lebih bermakna dalam pelbagai bidang pada masa -masa akan datang. 9 . Ya Karim Ya Wadud . Ya Allah Ya Tuhan Kami Sesungguhnya pada ketika ini kami berkumpul kerana -Mu Kami berkumpul untuk mengisi seluruh hidup kami dengan keredhaan -Mu Sesungguhnya ketentuan dan takdir -Mu itu telah mengalahkan kami. Malah kami memohon daripada-Mu Ya Allah dengan penuh ketaakulan agar majlis anugerah ini akan menjadi katalis dan sumber inspirasi kepada pelajar -pelajar lain supaya mereka sama-sama mengerah keringat dan menggembleng tenaga untuk mencapai kecemerlangan demi mengharumkan nama sekolah ini.yang telah lama menyumbang khidmat dan menabur bakti mereka di sekolah yang bertuah ini . Dalam erti kata lain. dan kayakanlah kami dengan kurnia-Mu sehingga kami merasa puas dan kaya dengan Engkau daripada meminta-minta daripada selain Engkau . sehingga menolong kami melawan hawa nafsu kami. DOA SEMPENA MAJLIS SOLAT HAJAT . Ya Ghaniyyu Ya Hamid . Ya Allah . jadikanlah mereka pelajar -pelajar yang akan sentiasa berusaha dengan gigih dan tekun untuk meni ngkatkan potensi dan prestasi mereka dalam bidang akademik mahupun ketrampilan peribadi yang luhur.

Ya Muhaiminu Ya Aziz Ya Jabbar . Engkau mengetahui hajat kami. Sejahterakanlah tubuh badan kami . samada dalam aspek akademik mahupun keperibadian. Semoga Engkau terima keuzuran kami. mudah-mudahan (dengan usaha -usaha kami ini) anak-anak remaja Islam akan menjadi remaja yang cemerlang. Ya Allah .Berkatilah usaha-usaha kami . Sesungguhnya solatku .justeru itu kami mohon keampunan-Mu Ya Ghaffar. Sesungguhnya Engkau mengetahui apa yang kami rahsiakan dan yang kami nyatakan. Ya Allah Antalghaniyyu wa nahnulfuqara¶ Ya Allah kurniakanlah Kepada kami kekayaan ilmu pengetahuan dan hiasilah diri kami dengan sifat lemah-lembut. . Semoga Engkau kabulkan permohonan kami. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim. 10 . Kami berhimpun pada pagi ini kerana -Mu untuk mengisi seluruh ruang hidup kami dengan ibadah kepada -Mu sesuai dengan firman-Mu yang mulia : . hidupku . Ya Rahman Ya Rahim Ya Rabbal¶alamin . terbilang . sejahterakanlah penglihatan kami . dan muliakanlah kami dengan ketaqwaan dan indahkanlah diri kami dengan kesihatan dan kesejahteraan. DOA SEMPENA HARI SUKAN . Engkau mengetahui dosa yang ada dalam diri kami. remaja yang disegani dan dihormati. sejahterakanlah pendengaran kami . dan matiku semata -mata hanya untuk-Mu Allah. ibadahku .

Tuhan Penguasa Alam . dan muliakanlah kami dengan ketaqwaan dan sempurnakanlah keindahan diri kami dengan kesihatan. Ya Hayyu Ya Qayyum . DOA SEMPENA HARI KARNIVAL / KANTIN . 11 . Ya Allah kurniakanlah Kepada kami kekayaan ilmu pengetahuan dan hiasilah diri kami dengan sifat lemah-lembut. mudah-mudahan (dengan usaha -usaha kami) sekolah ini akan menjadi sekolah yang cemerlang. Ya Allah Ya Tuhan Kami Sesungguhnya pada hari ini kami berkumpul kerana -Mu Ya Allah Kami berkumpul untuk mengisi seluruh hidup kami dengan keredhaan -Mu Kami berkumpul untuk menghubungkan silaturahim. Ya Qahhar Ya Jabbar . Ya Allah .bermusyawarah. sekolah yang akan melahirkan pelajar -pelajar yang gemilang dalam aspek akademik mahupun kokurikulum serta berjaya di dunia mahupun di akhirat . Ya Allah . terbilang . .Ya Allah . Ya Allah . Ya Faarijal Hammi wa Ya Kaashifal Ghammi . tenaga dan sokongan ke arah meningkatkan dana kewangan sekolah kami . sekolah yang disegani dan dihormati. Berkatilah usaha-usaha kami . Kami merafakkan rasa kesyukuran kepada-Mu kerana telah mengizinkan kami untuk berada dan menghadiri Karnival Sekolah (Nama Sekolah) pada hari ini . bertukar tukar pendapat dan menyumbangkan buah fikiran.

Jadikanlah kami orang-orang yang mendengar keb aikan lantas bersegera melakukan kebaikan . dan muliakanlah kami dengan ketaqwaan dan indahkanlah diri kami dengan kesihatan. Ya Allah Ya Tuhan Kami Kami merafakkan rasa kesyukuran kepada-Mu kerana telah mengizinkan kami untuk berada dan menghadiri perkhemahan pada kali ini . Ya Allah . Hindarilah kami dari sifat lalai yang merugikan dan bimbinglah kami ke jalan kebenaran . Ya Rahman Ya Rahim Ya Rabbal¶alamin . samada dalam aspek akademik mahupun kokurikulum seterusnya mampu melahirkan generasi pelajar yang berjaya di dunia mahupun di akhirat. terbilang . Ya Hayyu Ya Qayyum Ya Zal Jalaliwal¶ikram . supaya kami yang hadir pada hari ini. Berkatilah usaha ini Ya Allah.Berkatilah usaha-usaha kami . Ya Rahman Ya Rahim Ya Rabbal¶alamin . 12 . Kami memohon kekuatan dari hadhrat -Mu Ya Allah. Ya Qahhar Ya Jabbar . mudah-mudahan (dengan usaha -usaha kami ini) . Ya Allah kurniakanlah Kepada kami kekayaan ilmu pengetahuan dan hi asilah diri kami dengan sifat lemah-lembut. agar kami dapat melaksanakan segala kebajikan Dan kami pohon perlindungan dengan Engkau daripada melakukan keburukan . Ya µAzizi Ya Sattar Ya Fa¶alullima yurid . Sesungguhnya pada hari ini kami berkumpul bagi menghubungkan silaturrahim . anak didik kami akan menjadi pelajar yang cemerlang. Engkau hiasi kami dengan akhlak-akhlak yang baik dan terpuji juga hindarilah kami dari sifat sifat keji . Dan jadikanlah kami orang yang mendengar dan mengetahui keburukan lantas bersegera meninggalkan keburukan . bertukar-tukar pendapat di samping menyumbang buah fikiran dalam membentuk generasi yang berguna pada masa hadapan . Engkau perbaikilah akhlak kami dan akhlak anak -anak didik kami . DOA SEMPENA PERKHEMAHAN/AKTIVITI LUAR . p elajar yang disegani dan dihormati.

Ya Faarijal Hammi wa Ya Kaashifal Ghammi . Kurniakanlah kepada kam kekuatan fizikal . Dan jadikanlah kami orang yang mendengar dan mengetahui keburukan lant as bersegera meninggalkan keburukan . Ya Allah . Tuhan Yang Maha Mengetahui . mental dan rohani agar kami dapat menempuh ujian yang mendatang daripada -Mu Ya Allah .Ya Ra'ufurrahim . mudah-mudahan (dengan usaha -usaha kami) sekolah ini akan menjadi sekolah yang cemerlang. Ya Allah . sekolah yang disegani dan dihormati samada dalam bidang akademik mahupun keperibadian . Kami merafakkan rasa kesyukuran kepada-Mu kerana telah mengizinkan kami untuk berada dan menghadiri Program Orientasi pelajar -pelajar (NyatakanTingkatan) sesi (Tahun Semasa) pada hari ini . Ya Allah . anak didik kami akan menjadi pelajar yang cemerl ang. pelajar yang disegani dan dihormati. terbilang . Jadikanlah kami orang-orang yang mendengar kebaikan lantas bersegera melakukan kebaikan . . mudah-mudahan (dengan usaha -usaha kami ini) . Ya Tuhan Kami Sesungguhnya pada hari ini kami berkump ul kerana-Mu Ya Allah Kami berkumpul untuk mengisi seluruh hidup kami dengan keredhaan -Mu Ya Allah . Berkatilah usaha-usaha kami . samada dalam aspek akademik mahupun kokurikulum 13 .Ya Hayyu Ya Qayyum Ya Zal Jalaliwal¶ikram . terbilang . Berkatilah usaha-usaha kami . DOA SEMPENA MINGGU ORIENTASI PELAJAR BARU .

Ya Allah kurniakanlah Kepada kami kekayaan ilmu pengetahuan dan hiasilah diri kami dengan sifat lemah-lembut. Ya Allah . Dan jadikanlah kami pelajar pelajar yang sentiasa dahagakan ilmu pengetahuan dan sentiasa berusaha bersungguh-sungguh untuk meningkatkan prestasi pelajaran kami. bermusyawarah. terbilang . Sesungguhnya menuntut ilmu itu adalah merupakan fardhu ain yang wajib dilaksanakan oleh setiap muslim dan muslimah . Janganlah Engkau jadikan kami pelajar yang hanya berpuas hati dengan apa yang kami perolehi dalam peperiksaan yang lalu . Sekaligus menjadi pegawas yang cemerlang. Ya Munzilal Barakah wa Ya Kasyifalghummah . Berkatilah usaha-usaha kami . mempunyai keyakinan diri yang tinggi . barisan pengawas kami akan menjadi pengawas yang bertanggungjawab . dan muliakanlah kami dengan ketaqwaan dan indahkanlah diri kami dengan kesihatan. Mudah-mudahan maklumat yang diberikan mengenai dapat memandu kami kearah kecemerlangan diri yang lebih gemilangan .seterusnya mampu melahirkan generasi pelajar yang berjaya di dunia mahupun di akhirat. ketabahan yang padu. mudah-mudahan (dengan usaha -usaha kami ini) . 14 . bertukar -tukar pendapat dan menyumbangkan buah fikiran. dan bersedia mencurahkan bakti kepada sekolah yang tercinta ini . Ya Syaafi . Jadikanlah Badan Pengawas Sekolah ini sebagai wahana untuk membentuk perpaduan nasional . Ya Rahman Ya Rahim Ya Rabbal¶alamin . pengawas yang disegani dan dihormati. Kami merafakkan rasa kesyukuran kepada-Mu kerana telah mengizinkan kami untuk berada dan menghadiri Majlis Penghargaan Pengawas Sesi (Tahun Lalu) dan Majlis Perlantikan Rasmi Pengawas Sesi (Tahun Semasa) pada hari ini. DOA SEMPENA PERLANTIKAN PENGAWAS . Ya Faliqu l Habbi wan nawa . Ya Allah . Ya Hafiizu . tenaga dan sokongan ke arah meningkatkan kelancaran pengurusan sekolah kami .

guru-guru kami . Ya Allah kurniakanlah Kepada kami kekayaan ilmu pengetahuan dan hiasilah diri kami dengan sifat lemah-lembut. keluarga dan anak-anak kami . 15 . DOA SEMPENA MAJLIS PENUTUP KURSUS/SEMINAR/BENGKEL . Ya Allah Engkaulah Penguasa Langit dan bumi serta pebendaharaan antara kedua-duanya . Ya µAzizi Ya Latif . Ya Kaafi . dan muliakanlah kami dengan ketaqwaan dan indahkanlah diri kami dengan kesihatan. sahabat-sahabat seperjuangan dalam bidang pendidikan .samada dalam aspek kepimpinan dan pengurusan organisasi seterusnya mampu melahirkan barisan pegawas yang berketrampilan dan berwib awa . Ya Allah . hati yang penuh segar mensyukuri nikm at-Mu serta badan yang ringan menyempurnakan ketaatan kepada perintah -Mu. Qaadhial Hajat . Ya Allah \kami merafakkan kesyukuran di atas keizinan-Mu untuk kami berkampung selama ( Nyatakan bilangan hari ) dalam (Nyatakan Nama Kursus) . ibu bapa kami . . Ya Allah Bagi-Mu segala puji dan puja . Ya Munzilar Rahmat wa Ya Fatihal Barakat . emosi dan roh kami sehingga dapat menyelesaikan kursus ini dengan jayanya . anak-anak didik kami di sekolah . Kurniakanlah kami lisan yang lembut basah .mengingati dan menyebut nama -Mu . Kembangkanlah lembayung dan gelombang rahmat -Mu kepada kami . Kami juga bersyukur kerana Engkau mengizinkan kami menghadirkan diri .

Sesungguhnya hati kami juga sentiasa berbolak balik dan bercerai berai . maka satukanlah hati-hati kami dan berikanlah kami ruang dan masa untuk bantu membantu dalam menegakkan amal makruf dan nahi mungkar . maka kurniakanlah kami nikmat kesabaran seumpama sabarnya Nabi-nabi Ulul¶azmi . Sesungguhnya kami amat cenderung untuk mengutamakan diri kami . maka kuatkanlah kami dan Islam dalam amal jamai¶e dan kolektif . . Sesungguhnya kami lemah dalam sendirian . Sesungguhnya kami berlumuran de ngan dosa . 16 . maka didiklah hati kami untuk mengutamakan keperluan saudara -saudara seagama kami sebagaimana Kekasih-Mu mendidik para sahabat baginda berbuat demikian.Tika dan saat ini kami hulurkan tangan kehambaan yang penuh dengan noda dan dosa serta tangan penuh dengan pengharapan . maka ampunkanlah dosa -dosa kami . Sesungguhnya kesabaran kami punya batasnya .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->