KOLEKSI DOA

MAJLIS RASMI SEKOLAH

DOA MAJLIS PERHIMPUNAN (1) ,

1

ketenangan jiwa. . Justeru berkati dan rahmatilah perhimpunan kami ini. Ya Sesungguhnya kami berhimpun pada hari ini. Ya Zal Jalali Wal Ikram. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Sesungguhnya engkau Maha Mengetahui bahawa kami di sini ingin menimba ilmuMu yang sangat luas bagi mengembangkan potensi ka mi sebagai hambaMu yang engkau redhai. kekuatan semangat. kecergasan minda. DOA MAJLIS PERHIMPUNAN (2) .Jadikanlah kami hamba -hamba-Mu yang sentiasa bersyukur samada nikmat yang sedikit lebih -lebih lagi nikmat yang melimpah ruah kepada kami .Ya Karim . masyarakat dan negara. berdaya saing dan mampu mengangkat martabat diri. bagi menyatakan kesyukuran di atas kurniaanMu yang tidak ternilai. Semoga dengannya kami mampu mendepani cabaran. Sinarilah hati-hati kami dengan cahaya dan hidayah -Mu. Semoga dengannya kami mudah menerima dan menghayati serta mengamalkannya. Kurniakanlah kepada kami apa kiranya ilmu-Mu. 2 . keluarga. Kurniakanlah apa kiranya kepada kami kesihatan anggota.

lapangkanlah dada kami untuk menerima ilmu dan pengetahuan serta bimbingan para guru -guru kami yang kami kasihi. Bersempena dengan perhimpunan ini kami mohon inayah dan taufikMu. Hanya padamu sahaja kami panjangkan kesyukuran atas segala rahmat dan berkatMu.Ya Allah Ya tuhan kami. DOA SEMPENA MENGHADAPI PEPERIKSAAN AWAM (1) . Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Kami memohon dengan kudratMu dan IradatMu. tuhan yang menguasai langit dan bumi. Bukakanlah hati-hati kami. guru-guru kami. bangsa dan agama. Ya Allah Ya Zal Jalali Wal Ikram. Tambahkanlah kepada kami kecintaan kepada segala kebaikan. Kekalkanlah keamanan dan kemakmuran sepanjang zaman. pemimpin-pemimpin kami terus beristiqamah berkhidmat menabur bakti membangunkan umat dan masyarakat. Ya Allah ya tuhan kami jadikanlah negara kami sebuah negara yang mendapat limpahan rahmat dan nikmat. . 3 . anugerahkanlah kejayaan dan kecemerlangan kepada kami dalam semua ujian dan pencapaian. Kurniakanlah kesejahteraan dan kebahagian serta kesihatan jasmani dan rohani. Jadikanlah kami. Berikanlah kekuatan dan ketabahan menghadapi pe rjuangan kami menimba dan mencari ilmu pengetahuan.

4 .. Panjangkanlah usia kami dengan amalan taat kepadaMu dan suka berbakti kepada agamaMu serta berjasa kepada bangsa dan negara. ingin merafa¶kan kesyukuran dan pujian terhadap Mu. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim. Wa Ya Qadhiaal Hajat. Allahumma Ya Rafi¶a al Darajaat. Permudahkanlah segala urusan kami dan janganlah engkau persulitkan. Lapangkanlah dada kami dan janganlah engkau sempitkannya. Jadikanlah kami golongan hambaMu yang mendapat kemuliaanMu dunia dan akhirat. Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui bahawa kami akan menduduki peperiksaan yang menentukan kejayaan dalam medan perjuangan kami. Kurniakanlah kejayaan kepada kami dengan ketinggian dan kecemerlangan. . Justeru« kami pohon padaMu berikanlah taufik dan hidayahMu. Hanya padaMu kami mohon. Kuatkanlah ingatan dan janganlah engkau lupakannya.Allahumma Antal µAzizul Jalil. DOA SEMPENA MENGHADAPI PEPERIKSAAN AWAM (2) . atas kurniaan Mu yang tidak ternilai. Kami menyedari bahawa segala usaha yang kami lakukan adalah di bawah kekuasaan dan iradatmu jua. Allahumma Ya Rahman Ya Rahim. Sesungguhnya kami pada pagi ini.

Ya Hakim Ya Halim. maka kembalikanlah semula kepada kami jika kami memerlukannya dan janganlah Engkau buat kami melupainya Ya Allah Ya Ghaffar . Engkau mengetahui hajat kami.Terangilah hati kami dengan cahaya petunjuk-Mu sebagaimana Engkau menerangi bumi dengan matahari -Mu selama-lamanya Ya Allah . lengkapkanlah budi pekerti kami. sempurnakanlah usaha kami.justeru itu kami mohon keampunan-Mu Ya Ghaffar. Allahumma Antal µAzizul Jalil. Kami pertaruhkan kepada-Mu apa yang telah Engkau ajarkan kepada kami. dosa kedua ibu bapa kami. Ampunkanlah dosa kami. Sesungguhnya kami pada pagi ini. dosa guru -guru kami dan seluruh umat Islam. 5 . puaskanlah hati kami terhadap rezeki pembe rian-Mu dan jangan biarkan hati kami terpedaya oleh apa yang Engkau hindarkan daripada kami. DOA SEMPENA MESYUARAT . atas kurniaan Mu yang tidak ternilai. ingin merafa¶kan kesyukuran dan pujian terhadap Mu. Semoga Engkau terima keuzuran kami. Semoga Engkau kabulkan permohonan kami. Engkau mengetahui dosa yang ada dalam diri kami. Ya Allah . Sesungguhnya Engkau mengetahui apa yang kami rahsiakan dan yang kami nyatakan.

Justeru« berkati pertemuan kami. Sesungguhnya kami berhimpun di sini bagi menyatakan kesungguhan.membina serta mendidik dan memartabatkan anak bangsa supaya berbudi dan berjasa kepada agama.Allahumma Ya Hakim Ya Azim. min da yang cergas. kommitmen dan iltizam kami dengan roh dan semangat untuk membangun . Wa Ya Khabiir. idea -idea yang bernas. Kurniakanlah kepada kami limpahan ilmu yang berguna dan kefahaman ya ng benar. bangsa dan negara. Sesungguhnya pada hari ini kami berkumpul kerana-Mu Ya Allah Kami berkumpul untuk mengisi keredhaan -Mu dalam seluruh hidup kami Kami berkumpul untuk bermusyawarah. tenaga dan sokongan ke arah memajukan lagi sekolah ini . Padukanlah tenaga dan usaha kami untuk memartabatkan pendidikan bangsa secara bersama demi mencapai kecemerlangan dan kegemilangan. pandangan -pandangan yan jelas dan keputusan-keputusan yang waras. zuriat dan generasi yang beriman serta segala kebaikan di dunia. Allahumma Ya µAliim. . dari melanggari perintah Mu. Satukanlah hati -hati kami. dari kalangan hamba -hamba Mu yang taat dan bersyukur. Kurniakanlah apa kiranya ya Allah kepada kami kesihatan yang berpanjangan . bertukar -tukar pendapat dan menyumbangkan buah fikiran. Ya Allah Ya Karim . pun jua di akhirat. demi kebaikan anak -anak kami . Jadikanlah kami Ya Allah. kesejahteraan yang sempurna . rezeki yang halal. DOA SEMPENA MESYUARAT PIBG . ilhamkanlah dalam fikiran dan minda kami. fikiran yang waras. eratkanlah silatur rahimi dikalangan kami. berkatilah jua usaha -usaha kami. Jauhilah kami Ya Allah. 6 .

sekolah yang disegani dan dihormati. Sesungguhnya tugas sebagai guru adalah tugas yang mulia dan murni sepanjang zaman . Ya µAzizi Ya Sattar Ya Fa¶alullima yurid . Ya Allah kurniakanlah Kepada kami kekayaan ilmu pengetahuan dan hiasilah diri kami dengan sifat lemah-lembut. sekolah yang akan melahirkan pelajar -pelajar yang berjaya di dunia mahupun di akhirat. mudah-mudahan (dengan usaha-usaha kami) sekolah ini akan menjadi sekolah yang cemerlang. guru -guru dan juga ibu bapa penjaga pelajar di sekolah ini.Ya Allah . Ya Munzilal Barakat . Perbaikilah segala kesilapan kami . Kami merafakkan rasa kesyukuran kepada-Mu kerana telah mengizinkan kami untuk meraikan Majlis sambutan Hari Guru (Tahun Semasa) peringkat Sekolah (Nama Sekolah) pada pagi yang berbahagia ini dengan tema : (Tema Hari Guru Tahun Semasa) Ya Allah . terbilang . . justeru itu kurniakanlah kepada guru -guru kami hati yang 7 . Berkatilah usaha-usaha kami . Ya Hayyu Ya Qayyum Ya Zal Jalaliwal¶ikram . jinakkan dan lembutkanlah hati -hati kami dan tunjukkanlah kami jalan yang membawa keselamatan dan keharmonian dalam menyelesaikan masalah yang timbul di antara pihak pentadbir. Ya Rahman Ya Rahim Ya Rabbal¶alamin . DOA SEMPENA HARI GURU . dan muliakanlah kami dengan ketaqwaan dan indahkanlah diri kami dengan kesihatan. Tuhan Semesta Alam . jernihkanlah hubungan antara kami . Ya Allah .

Ya Mukawwiral laili wan nahar . sebagaimana mereka mengasihi dan menyayangi anak . memohon ihsan dan pimpinan-Mu agar Engkau anugerahkan rasa kasih sayang kepada barisan pendidik yang budiman terhadap anak -anak didik mereka . semangat kerjasama yang tinggi dalam sebuah pasukan . bangsa dan negara tercinta . Se kolah (Nama Sekolah) Ya Allah Ya Fa¶aalullimaayurid Kami memohon kepada-Mu . Lorongkanlah hati guru -guru kami agar menjadikan seluruh aktriviti dunia pendidikan sebagai ibadah mengharapkan rahmat dan keredhaan -Mu sematamata . . Pada saat dan detik ini. idea dan kepakaran dem i meningkatkan kualiti akademik dan ko-kurikulum pelajar-pelajar sekolah ini khasnya dan di arena pendidikan perdana amnya . semoga segala usaha kami dalam menjayakan majlis ini mendapat keredhaan dan hidayah -Mu. semoga kami menjadi insan yang sempurna dan berguna kepada agama . ketabahan . agar Eangkau berkati majlis ini dengan limpahan rahman dan rahim-Mu.ikhlas dalam menyempurnakan tanggungjawab yang berat ini den gan sebaiknya . Tidak juga lupa kepad a para pendidik 8 . kami mohon kepada kebesaran dan kehebatan -Mu ya Allah sudilah kiranya Engkau mengurniakan kepada kami sifat yang mulia dan akhlak yang luhur . kami hulurkan tangan penghara pan . Ya Allah Ya Karim Ya Wadud Kami memanjatkan kesyukuran kepada-Mu kerana mengizinkan kami untuk mengadakan dan berada dalam Majlis Anugerah Kecemerlangan . kurniakanlah kepada mereka kesabaran . Pada kesempatan ini . kami sentiasa mengharapkan teguran dan bimbi ngan guru-guru . Ya Mudabbiral amri . mendengar tunjuk ajar daripada guru -guru kami . semangat permuafakatan dan semangat juang yang tidak mengenal erti putus asa dalam memikul tanggungjawab sebagai seorang pendidik dan berusaha menyumbang tenaga . Ya Allah . DOA SEMPENA HARI ANUGERAH KECEMERLANGAN .anak mereka sendiri . mudah-mudahan kami akan menjadi anak didik yang sentiasa menghormati guru-guru kami . Ya Allah .

yang telah lama menyumbang khidmat dan menabur bakti mereka di sekolah yang bertuah ini . Ya Allah . jadikanlah mereka pelajar -pelajar yang akan sentiasa berusaha dengan gigih dan tekun untuk meni ngkatkan potensi dan prestasi mereka dalam bidang akademik mahupun ketrampilan peribadi yang luhur. Ya Allah . Dalam erti kata lain. dan menolong sahabat kami terhadap musuh -musuh mereka . Ya Allah Ya Tuhan Kami Sesungguhnya pada ketika ini kami berkumpul kerana -Mu Kami berkumpul untuk mengisi seluruh hidup kami dengan keredhaan -Mu Sesungguhnya ketentuan dan takdir -Mu itu telah mengalahkan kami. DOA SEMPENA MAJLIS SOLAT HAJAT . 9 . Ya Ghaniyyu Ya Hamid . Disaat ini juga kami rafa¶kan tangan kehambaan mengharapkan ihsan -Mu agar Engkau teruskan dan lanjutkan kecemerlangan yang sudah kami capai samada dalam bidang akademik mahupun aspek pembinaan sahsiah insan dan seterusnya menganugerahkan kepada kami kecemerlangan demi kecemerlangan yang lebih bermakna dalam pelbagai bidang pada masa -masa akan datang. Jadikanlah pelajar-pelajar yang menerima hadiah dan sijil penghargaan pada hari ini sebagai pelajar-pelajar yang bersyukur di atas pengiktirafan ini. dan kayakanlah kami dengan kurnia-Mu sehingga kami merasa puas dan kaya dengan Engkau daripada meminta-minta daripada selain Engkau . Malah kami memohon daripada-Mu Ya Allah dengan penuh ketaakulan agar majlis anugerah ini akan menjadi katalis dan sumber inspirasi kepada pelajar -pelajar lain supaya mereka sama-sama mengerah keringat dan menggembleng tenaga untuk mencapai kecemerlangan demi mengharumkan nama sekolah ini. sehingga menolong kami melawan hawa nafsu kami. dan ikatan nafsu syahwat telah menawan diri kami. maka jadilah Engkau ya Allah penolong kami. Ya Karim Ya Wadud .

Ya Allah Antalghaniyyu wa nahnulfuqara¶ Ya Allah kurniakanlah Kepada kami kekayaan ilmu pengetahuan dan hiasilah diri kami dengan sifat lemah-lembut. DOA SEMPENA HARI SUKAN . hidupku . Semoga Engkau terima keuzuran kami. sejahterakanlah penglihatan kami . .justeru itu kami mohon keampunan-Mu Ya Ghaffar.Berkatilah usaha-usaha kami . Engkau mengetahui hajat kami. ibadahku . Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim. Ya Muhaiminu Ya Aziz Ya Jabbar . 10 . Semoga Engkau kabulkan permohonan kami. Ya Allah . Sesungguhnya solatku . mudah-mudahan (dengan usaha -usaha kami ini) anak-anak remaja Islam akan menjadi remaja yang cemerlang. sejahterakanlah pendengaran kami . dan muliakanlah kami dengan ketaqwaan dan indahkanlah diri kami dengan kesihatan dan kesejahteraan. Kami berhimpun pada pagi ini kerana -Mu untuk mengisi seluruh ruang hidup kami dengan ibadah kepada -Mu sesuai dengan firman-Mu yang mulia : . dan matiku semata -mata hanya untuk-Mu Allah. Ya Rahman Ya Rahim Ya Rabbal¶alamin . Engkau mengetahui dosa yang ada dalam diri kami. remaja yang disegani dan dihormati. Sesungguhnya Engkau mengetahui apa yang kami rahsiakan dan yang kami nyatakan. samada dalam aspek akademik mahupun keperibadian. terbilang . Sejahterakanlah tubuh badan kami .

mudah-mudahan (dengan usaha -usaha kami) sekolah ini akan menjadi sekolah yang cemerlang. Ya Allah . Ya Allah . Ya Hayyu Ya Qayyum . Ya Allah . bertukar tukar pendapat dan menyumbangkan buah fikiran. Ya Allah kurniakanlah Kepada kami kekayaan ilmu pengetahuan dan hiasilah diri kami dengan sifat lemah-lembut. terbilang . Ya Faarijal Hammi wa Ya Kaashifal Ghammi . Tuhan Penguasa Alam . DOA SEMPENA HARI KARNIVAL / KANTIN . Ya Allah Ya Tuhan Kami Sesungguhnya pada hari ini kami berkumpul kerana -Mu Ya Allah Kami berkumpul untuk mengisi seluruh hidup kami dengan keredhaan -Mu Kami berkumpul untuk menghubungkan silaturahim. dan muliakanlah kami dengan ketaqwaan dan sempurnakanlah keindahan diri kami dengan kesihatan.Ya Allah . 11 . tenaga dan sokongan ke arah meningkatkan dana kewangan sekolah kami . Kami merafakkan rasa kesyukuran kepada-Mu kerana telah mengizinkan kami untuk berada dan menghadiri Karnival Sekolah (Nama Sekolah) pada hari ini . sekolah yang disegani dan dihormati.bermusyawarah. . sekolah yang akan melahirkan pelajar -pelajar yang gemilang dalam aspek akademik mahupun kokurikulum serta berjaya di dunia mahupun di akhirat . Berkatilah usaha-usaha kami . Ya Qahhar Ya Jabbar .

Berkatilah usaha ini Ya Allah. Ya Rahman Ya Rahim Ya Rabbal¶alamin . bertukar-tukar pendapat di samping menyumbang buah fikiran dalam membentuk generasi yang berguna pada masa hadapan . Engkau hiasi kami dengan akhlak-akhlak yang baik dan terpuji juga hindarilah kami dari sifat sifat keji . mudah-mudahan (dengan usaha -usaha kami ini) . Ya Allah . samada dalam aspek akademik mahupun kokurikulum seterusnya mampu melahirkan generasi pelajar yang berjaya di dunia mahupun di akhirat. Ya Allah kurniakanlah Kepada kami kekayaan ilmu pengetahuan dan hi asilah diri kami dengan sifat lemah-lembut. agar kami dapat melaksanakan segala kebajikan Dan kami pohon perlindungan dengan Engkau daripada melakukan keburukan . anak didik kami akan menjadi pelajar yang cemerlang.Berkatilah usaha-usaha kami . p elajar yang disegani dan dihormati. Ya µAzizi Ya Sattar Ya Fa¶alullima yurid . Ya Qahhar Ya Jabbar . dan muliakanlah kami dengan ketaqwaan dan indahkanlah diri kami dengan kesihatan. supaya kami yang hadir pada hari ini. Ya Allah Ya Tuhan Kami Kami merafakkan rasa kesyukuran kepada-Mu kerana telah mengizinkan kami untuk berada dan menghadiri perkhemahan pada kali ini . Kami memohon kekuatan dari hadhrat -Mu Ya Allah. Ya Hayyu Ya Qayyum Ya Zal Jalaliwal¶ikram . Sesungguhnya pada hari ini kami berkumpul bagi menghubungkan silaturrahim . Engkau perbaikilah akhlak kami dan akhlak anak -anak didik kami . Ya Rahman Ya Rahim Ya Rabbal¶alamin . Hindarilah kami dari sifat lalai yang merugikan dan bimbinglah kami ke jalan kebenaran . Jadikanlah kami orang-orang yang mendengar keb aikan lantas bersegera melakukan kebaikan . terbilang . 12 . DOA SEMPENA PERKHEMAHAN/AKTIVITI LUAR . Dan jadikanlah kami orang yang mendengar dan mengetahui keburukan lantas bersegera meninggalkan keburukan .

sekolah yang disegani dan dihormati samada dalam bidang akademik mahupun keperibadian .Ya Hayyu Ya Qayyum Ya Zal Jalaliwal¶ikram . . Ya Faarijal Hammi wa Ya Kaashifal Ghammi . Berkatilah usaha-usaha kami . Tuhan Yang Maha Mengetahui . terbilang . terbilang . samada dalam aspek akademik mahupun kokurikulum 13 . Jadikanlah kami orang-orang yang mendengar kebaikan lantas bersegera melakukan kebaikan . mudah-mudahan (dengan usaha -usaha kami) sekolah ini akan menjadi sekolah yang cemerlang. Kurniakanlah kepada kam kekuatan fizikal . Ya Allah . anak didik kami akan menjadi pelajar yang cemerl ang. Ya Allah . DOA SEMPENA MINGGU ORIENTASI PELAJAR BARU . Dan jadikanlah kami orang yang mendengar dan mengetahui keburukan lant as bersegera meninggalkan keburukan . Ya Tuhan Kami Sesungguhnya pada hari ini kami berkump ul kerana-Mu Ya Allah Kami berkumpul untuk mengisi seluruh hidup kami dengan keredhaan -Mu Ya Allah . Kami merafakkan rasa kesyukuran kepada-Mu kerana telah mengizinkan kami untuk berada dan menghadiri Program Orientasi pelajar -pelajar (NyatakanTingkatan) sesi (Tahun Semasa) pada hari ini .Ya Ra'ufurrahim . pelajar yang disegani dan dihormati. mudah-mudahan (dengan usaha -usaha kami ini) . mental dan rohani agar kami dapat menempuh ujian yang mendatang daripada -Mu Ya Allah . Berkatilah usaha-usaha kami . Ya Allah .

Berkatilah usaha-usaha kami . 14 . pengawas yang disegani dan dihormati. Ya Rahman Ya Rahim Ya Rabbal¶alamin . Ya Syaafi . Ya Faliqu l Habbi wan nawa . terbilang . Ya Allah . Mudah-mudahan maklumat yang diberikan mengenai dapat memandu kami kearah kecemerlangan diri yang lebih gemilangan . bertukar -tukar pendapat dan menyumbangkan buah fikiran. Kami merafakkan rasa kesyukuran kepada-Mu kerana telah mengizinkan kami untuk berada dan menghadiri Majlis Penghargaan Pengawas Sesi (Tahun Lalu) dan Majlis Perlantikan Rasmi Pengawas Sesi (Tahun Semasa) pada hari ini. Ya Allah kurniakanlah Kepada kami kekayaan ilmu pengetahuan dan hiasilah diri kami dengan sifat lemah-lembut. Ya Hafiizu . tenaga dan sokongan ke arah meningkatkan kelancaran pengurusan sekolah kami . Dan jadikanlah kami pelajar pelajar yang sentiasa dahagakan ilmu pengetahuan dan sentiasa berusaha bersungguh-sungguh untuk meningkatkan prestasi pelajaran kami. Sekaligus menjadi pegawas yang cemerlang. mempunyai keyakinan diri yang tinggi . DOA SEMPENA PERLANTIKAN PENGAWAS . Janganlah Engkau jadikan kami pelajar yang hanya berpuas hati dengan apa yang kami perolehi dalam peperiksaan yang lalu . dan muliakanlah kami dengan ketaqwaan dan indahkanlah diri kami dengan kesihatan.seterusnya mampu melahirkan generasi pelajar yang berjaya di dunia mahupun di akhirat. mudah-mudahan (dengan usaha -usaha kami ini) . barisan pengawas kami akan menjadi pengawas yang bertanggungjawab . Ya Munzilal Barakah wa Ya Kasyifalghummah . Sesungguhnya menuntut ilmu itu adalah merupakan fardhu ain yang wajib dilaksanakan oleh setiap muslim dan muslimah . bermusyawarah. dan bersedia mencurahkan bakti kepada sekolah yang tercinta ini . Jadikanlah Badan Pengawas Sekolah ini sebagai wahana untuk membentuk perpaduan nasional . Ya Allah . ketabahan yang padu.

Ya Munzilar Rahmat wa Ya Fatihal Barakat . Ya Allah Bagi-Mu segala puji dan puja . dan muliakanlah kami dengan ketaqwaan dan indahkanlah diri kami dengan kesihatan. guru-guru kami . sahabat-sahabat seperjuangan dalam bidang pendidikan . DOA SEMPENA MAJLIS PENUTUP KURSUS/SEMINAR/BENGKEL . keluarga dan anak-anak kami .samada dalam aspek kepimpinan dan pengurusan organisasi seterusnya mampu melahirkan barisan pegawas yang berketrampilan dan berwib awa .mengingati dan menyebut nama -Mu . Ya Kaafi . Ya Allah kurniakanlah Kepada kami kekayaan ilmu pengetahuan dan hiasilah diri kami dengan sifat lemah-lembut. Ya µAzizi Ya Latif . Qaadhial Hajat . Ya Allah \kami merafakkan kesyukuran di atas keizinan-Mu untuk kami berkampung selama ( Nyatakan bilangan hari ) dalam (Nyatakan Nama Kursus) . anak-anak didik kami di sekolah . emosi dan roh kami sehingga dapat menyelesaikan kursus ini dengan jayanya . . 15 . Kembangkanlah lembayung dan gelombang rahmat -Mu kepada kami . Kami juga bersyukur kerana Engkau mengizinkan kami menghadirkan diri . ibu bapa kami . hati yang penuh segar mensyukuri nikm at-Mu serta badan yang ringan menyempurnakan ketaatan kepada perintah -Mu. Kurniakanlah kami lisan yang lembut basah . Ya Allah Engkaulah Penguasa Langit dan bumi serta pebendaharaan antara kedua-duanya . Ya Allah .

Sesungguhnya hati kami juga sentiasa berbolak balik dan bercerai berai . maka didiklah hati kami untuk mengutamakan keperluan saudara -saudara seagama kami sebagaimana Kekasih-Mu mendidik para sahabat baginda berbuat demikian.Tika dan saat ini kami hulurkan tangan kehambaan yang penuh dengan noda dan dosa serta tangan penuh dengan pengharapan . maka kuatkanlah kami dan Islam dalam amal jamai¶e dan kolektif . 16 . maka satukanlah hati-hati kami dan berikanlah kami ruang dan masa untuk bantu membantu dalam menegakkan amal makruf dan nahi mungkar . . maka ampunkanlah dosa -dosa kami . Sesungguhnya kami amat cenderung untuk mengutamakan diri kami . Sesungguhnya kami berlumuran de ngan dosa . Sesungguhnya kami lemah dalam sendirian . maka kurniakanlah kami nikmat kesabaran seumpama sabarnya Nabi-nabi Ulul¶azmi . Sesungguhnya kesabaran kami punya batasnya .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful