KOLEKSI DOA

MAJLIS RASMI SEKOLAH

DOA MAJLIS PERHIMPUNAN (1) ,

1

DOA MAJLIS PERHIMPUNAN (2) . kekuatan semangat. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Sesungguhnya engkau Maha Mengetahui bahawa kami di sini ingin menimba ilmuMu yang sangat luas bagi mengembangkan potensi ka mi sebagai hambaMu yang engkau redhai. kecergasan minda. 2 . Kurniakanlah kepada kami apa kiranya ilmu-Mu. Sinarilah hati-hati kami dengan cahaya dan hidayah -Mu.Ya Karim . berdaya saing dan mampu mengangkat martabat diri. . bagi menyatakan kesyukuran di atas kurniaanMu yang tidak ternilai. keluarga. Semoga dengannya kami mudah menerima dan menghayati serta mengamalkannya. Ya Zal Jalali Wal Ikram.Jadikanlah kami hamba -hamba-Mu yang sentiasa bersyukur samada nikmat yang sedikit lebih -lebih lagi nikmat yang melimpah ruah kepada kami . masyarakat dan negara. ketenangan jiwa. Justeru berkati dan rahmatilah perhimpunan kami ini. Ya Sesungguhnya kami berhimpun pada hari ini. Kurniakanlah apa kiranya kepada kami kesihatan anggota. Semoga dengannya kami mampu mendepani cabaran.

pemimpin-pemimpin kami terus beristiqamah berkhidmat menabur bakti membangunkan umat dan masyarakat. Hanya padamu sahaja kami panjangkan kesyukuran atas segala rahmat dan berkatMu. 3 . Jadikanlah kami. Bersempena dengan perhimpunan ini kami mohon inayah dan taufikMu. Tambahkanlah kepada kami kecintaan kepada segala kebaikan.Ya Allah Ya tuhan kami. guru-guru kami. bangsa dan agama. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Kami memohon dengan kudratMu dan IradatMu. Kekalkanlah keamanan dan kemakmuran sepanjang zaman. Berikanlah kekuatan dan ketabahan menghadapi pe rjuangan kami menimba dan mencari ilmu pengetahuan. Kurniakanlah kesejahteraan dan kebahagian serta kesihatan jasmani dan rohani. . Ya Allah ya tuhan kami jadikanlah negara kami sebuah negara yang mendapat limpahan rahmat dan nikmat. tuhan yang menguasai langit dan bumi. anugerahkanlah kejayaan dan kecemerlangan kepada kami dalam semua ujian dan pencapaian. lapangkanlah dada kami untuk menerima ilmu dan pengetahuan serta bimbingan para guru -guru kami yang kami kasihi. Ya Allah Ya Zal Jalali Wal Ikram. DOA SEMPENA MENGHADAPI PEPERIKSAAN AWAM (1) . Bukakanlah hati-hati kami.

Allahumma Ya Rafi¶a al Darajaat. Jadikanlah kami golongan hambaMu yang mendapat kemuliaanMu dunia dan akhirat. Hanya padaMu kami mohon. Kuatkanlah ingatan dan janganlah engkau lupakannya. Lapangkanlah dada kami dan janganlah engkau sempitkannya.Allahumma Antal µAzizul Jalil. Wa Ya Qadhiaal Hajat. Permudahkanlah segala urusan kami dan janganlah engkau persulitkan. . atas kurniaan Mu yang tidak ternilai. Allahumma Ya Rahman Ya Rahim. Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui bahawa kami akan menduduki peperiksaan yang menentukan kejayaan dalam medan perjuangan kami. ingin merafa¶kan kesyukuran dan pujian terhadap Mu. Kami menyedari bahawa segala usaha yang kami lakukan adalah di bawah kekuasaan dan iradatmu jua. Sesungguhnya kami pada pagi ini. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim.. Justeru« kami pohon padaMu berikanlah taufik dan hidayahMu. Kurniakanlah kejayaan kepada kami dengan ketinggian dan kecemerlangan. DOA SEMPENA MENGHADAPI PEPERIKSAAN AWAM (2) . 4 . Panjangkanlah usia kami dengan amalan taat kepadaMu dan suka berbakti kepada agamaMu serta berjasa kepada bangsa dan negara.

Semoga Engkau terima keuzuran kami. dosa kedua ibu bapa kami. Sesungguhnya kami pada pagi ini. 5 . lengkapkanlah budi pekerti kami. ingin merafa¶kan kesyukuran dan pujian terhadap Mu. maka kembalikanlah semula kepada kami jika kami memerlukannya dan janganlah Engkau buat kami melupainya Ya Allah Ya Ghaffar . atas kurniaan Mu yang tidak ternilai. Ya Allah . Engkau mengetahui dosa yang ada dalam diri kami.justeru itu kami mohon keampunan-Mu Ya Ghaffar. Ya Hakim Ya Halim. puaskanlah hati kami terhadap rezeki pembe rian-Mu dan jangan biarkan hati kami terpedaya oleh apa yang Engkau hindarkan daripada kami. Semoga Engkau kabulkan permohonan kami.Terangilah hati kami dengan cahaya petunjuk-Mu sebagaimana Engkau menerangi bumi dengan matahari -Mu selama-lamanya Ya Allah . sempurnakanlah usaha kami. DOA SEMPENA MESYUARAT . Kami pertaruhkan kepada-Mu apa yang telah Engkau ajarkan kepada kami. dosa guru -guru kami dan seluruh umat Islam. Allahumma Antal µAzizul Jalil. Sesungguhnya Engkau mengetahui apa yang kami rahsiakan dan yang kami nyatakan. Ampunkanlah dosa kami. Engkau mengetahui hajat kami.

Sesungguhnya pada hari ini kami berkumpul kerana-Mu Ya Allah Kami berkumpul untuk mengisi keredhaan -Mu dalam seluruh hidup kami Kami berkumpul untuk bermusyawarah. Kurniakanlah apa kiranya ya Allah kepada kami kesihatan yang berpanjangan . Wa Ya Khabiir. min da yang cergas. Justeru« berkati pertemuan kami. zuriat dan generasi yang beriman serta segala kebaikan di dunia. berkatilah jua usaha -usaha kami. dari kalangan hamba -hamba Mu yang taat dan bersyukur. 6 . rezeki yang halal. ilhamkanlah dalam fikiran dan minda kami.Allahumma Ya Hakim Ya Azim. tenaga dan sokongan ke arah memajukan lagi sekolah ini . eratkanlah silatur rahimi dikalangan kami. pun jua di akhirat. bertukar -tukar pendapat dan menyumbangkan buah fikiran. pandangan -pandangan yan jelas dan keputusan-keputusan yang waras. bangsa dan negara. .membina serta mendidik dan memartabatkan anak bangsa supaya berbudi dan berjasa kepada agama. idea -idea yang bernas. Jadikanlah kami Ya Allah. Kurniakanlah kepada kami limpahan ilmu yang berguna dan kefahaman ya ng benar. kesejahteraan yang sempurna . Jauhilah kami Ya Allah. Padukanlah tenaga dan usaha kami untuk memartabatkan pendidikan bangsa secara bersama demi mencapai kecemerlangan dan kegemilangan. Ya Allah Ya Karim . dari melanggari perintah Mu. demi kebaikan anak -anak kami . Allahumma Ya µAliim. Satukanlah hati -hati kami. fikiran yang waras. DOA SEMPENA MESYUARAT PIBG . Sesungguhnya kami berhimpun di sini bagi menyatakan kesungguhan. kommitmen dan iltizam kami dengan roh dan semangat untuk membangun .

. sekolah yang disegani dan dihormati. Berkatilah usaha-usaha kami . Perbaikilah segala kesilapan kami . Kami merafakkan rasa kesyukuran kepada-Mu kerana telah mengizinkan kami untuk meraikan Majlis sambutan Hari Guru (Tahun Semasa) peringkat Sekolah (Nama Sekolah) pada pagi yang berbahagia ini dengan tema : (Tema Hari Guru Tahun Semasa) Ya Allah . jinakkan dan lembutkanlah hati -hati kami dan tunjukkanlah kami jalan yang membawa keselamatan dan keharmonian dalam menyelesaikan masalah yang timbul di antara pihak pentadbir. Ya µAzizi Ya Sattar Ya Fa¶alullima yurid . DOA SEMPENA HARI GURU . Tuhan Semesta Alam . Ya Rahman Ya Rahim Ya Rabbal¶alamin . Ya Hayyu Ya Qayyum Ya Zal Jalaliwal¶ikram . Ya Munzilal Barakat . mudah-mudahan (dengan usaha-usaha kami) sekolah ini akan menjadi sekolah yang cemerlang. justeru itu kurniakanlah kepada guru -guru kami hati yang 7 .Ya Allah . jernihkanlah hubungan antara kami . terbilang . Ya Allah . dan muliakanlah kami dengan ketaqwaan dan indahkanlah diri kami dengan kesihatan. Ya Allah kurniakanlah Kepada kami kekayaan ilmu pengetahuan dan hiasilah diri kami dengan sifat lemah-lembut. Sesungguhnya tugas sebagai guru adalah tugas yang mulia dan murni sepanjang zaman . sekolah yang akan melahirkan pelajar -pelajar yang berjaya di dunia mahupun di akhirat. guru -guru dan juga ibu bapa penjaga pelajar di sekolah ini.

semangat permuafakatan dan semangat juang yang tidak mengenal erti putus asa dalam memikul tanggungjawab sebagai seorang pendidik dan berusaha menyumbang tenaga . Ya Allah . Pada kesempatan ini . Tidak juga lupa kepad a para pendidik 8 . mendengar tunjuk ajar daripada guru -guru kami . Se kolah (Nama Sekolah) Ya Allah Ya Fa¶aalullimaayurid Kami memohon kepada-Mu . mudah-mudahan kami akan menjadi anak didik yang sentiasa menghormati guru-guru kami . Lorongkanlah hati guru -guru kami agar menjadikan seluruh aktriviti dunia pendidikan sebagai ibadah mengharapkan rahmat dan keredhaan -Mu sematamata . kami mohon kepada kebesaran dan kehebatan -Mu ya Allah sudilah kiranya Engkau mengurniakan kepada kami sifat yang mulia dan akhlak yang luhur . sebagaimana mereka mengasihi dan menyayangi anak . kami hulurkan tangan penghara pan .ikhlas dalam menyempurnakan tanggungjawab yang berat ini den gan sebaiknya . DOA SEMPENA HARI ANUGERAH KECEMERLANGAN . bangsa dan negara tercinta . semoga kami menjadi insan yang sempurna dan berguna kepada agama . kami sentiasa mengharapkan teguran dan bimbi ngan guru-guru . Ya Allah Ya Karim Ya Wadud Kami memanjatkan kesyukuran kepada-Mu kerana mengizinkan kami untuk mengadakan dan berada dalam Majlis Anugerah Kecemerlangan . kurniakanlah kepada mereka kesabaran . idea dan kepakaran dem i meningkatkan kualiti akademik dan ko-kurikulum pelajar-pelajar sekolah ini khasnya dan di arena pendidikan perdana amnya . Ya Mukawwiral laili wan nahar . semoga segala usaha kami dalam menjayakan majlis ini mendapat keredhaan dan hidayah -Mu. . ketabahan . Ya Allah . agar Eangkau berkati majlis ini dengan limpahan rahman dan rahim-Mu. Ya Mudabbiral amri .anak mereka sendiri . Pada saat dan detik ini. semangat kerjasama yang tinggi dalam sebuah pasukan . memohon ihsan dan pimpinan-Mu agar Engkau anugerahkan rasa kasih sayang kepada barisan pendidik yang budiman terhadap anak -anak didik mereka .

dan menolong sahabat kami terhadap musuh -musuh mereka . dan ikatan nafsu syahwat telah menawan diri kami. DOA SEMPENA MAJLIS SOLAT HAJAT . Ya Allah Ya Tuhan Kami Sesungguhnya pada ketika ini kami berkumpul kerana -Mu Kami berkumpul untuk mengisi seluruh hidup kami dengan keredhaan -Mu Sesungguhnya ketentuan dan takdir -Mu itu telah mengalahkan kami. jadikanlah mereka pelajar -pelajar yang akan sentiasa berusaha dengan gigih dan tekun untuk meni ngkatkan potensi dan prestasi mereka dalam bidang akademik mahupun ketrampilan peribadi yang luhur. maka jadilah Engkau ya Allah penolong kami. dan kayakanlah kami dengan kurnia-Mu sehingga kami merasa puas dan kaya dengan Engkau daripada meminta-minta daripada selain Engkau . Ya Ghaniyyu Ya Hamid .yang telah lama menyumbang khidmat dan menabur bakti mereka di sekolah yang bertuah ini . Disaat ini juga kami rafa¶kan tangan kehambaan mengharapkan ihsan -Mu agar Engkau teruskan dan lanjutkan kecemerlangan yang sudah kami capai samada dalam bidang akademik mahupun aspek pembinaan sahsiah insan dan seterusnya menganugerahkan kepada kami kecemerlangan demi kecemerlangan yang lebih bermakna dalam pelbagai bidang pada masa -masa akan datang. sehingga menolong kami melawan hawa nafsu kami. Malah kami memohon daripada-Mu Ya Allah dengan penuh ketaakulan agar majlis anugerah ini akan menjadi katalis dan sumber inspirasi kepada pelajar -pelajar lain supaya mereka sama-sama mengerah keringat dan menggembleng tenaga untuk mencapai kecemerlangan demi mengharumkan nama sekolah ini. Ya Allah . Ya Karim Ya Wadud . Ya Allah . Jadikanlah pelajar-pelajar yang menerima hadiah dan sijil penghargaan pada hari ini sebagai pelajar-pelajar yang bersyukur di atas pengiktirafan ini. Dalam erti kata lain. 9 .

samada dalam aspek akademik mahupun keperibadian. Ya Rahman Ya Rahim Ya Rabbal¶alamin . Engkau mengetahui hajat kami. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim. Semoga Engkau terima keuzuran kami.Berkatilah usaha-usaha kami . 10 . Engkau mengetahui dosa yang ada dalam diri kami. remaja yang disegani dan dihormati. Sesungguhnya solatku . Ya Allah Antalghaniyyu wa nahnulfuqara¶ Ya Allah kurniakanlah Kepada kami kekayaan ilmu pengetahuan dan hiasilah diri kami dengan sifat lemah-lembut. DOA SEMPENA HARI SUKAN . . mudah-mudahan (dengan usaha -usaha kami ini) anak-anak remaja Islam akan menjadi remaja yang cemerlang. Sesungguhnya Engkau mengetahui apa yang kami rahsiakan dan yang kami nyatakan. dan muliakanlah kami dengan ketaqwaan dan indahkanlah diri kami dengan kesihatan dan kesejahteraan. dan matiku semata -mata hanya untuk-Mu Allah. hidupku .justeru itu kami mohon keampunan-Mu Ya Ghaffar. Semoga Engkau kabulkan permohonan kami. Ya Muhaiminu Ya Aziz Ya Jabbar . sejahterakanlah penglihatan kami . sejahterakanlah pendengaran kami . terbilang . ibadahku . Sejahterakanlah tubuh badan kami . Ya Allah . Kami berhimpun pada pagi ini kerana -Mu untuk mengisi seluruh ruang hidup kami dengan ibadah kepada -Mu sesuai dengan firman-Mu yang mulia : .

Kami merafakkan rasa kesyukuran kepada-Mu kerana telah mengizinkan kami untuk berada dan menghadiri Karnival Sekolah (Nama Sekolah) pada hari ini . bertukar tukar pendapat dan menyumbangkan buah fikiran. Ya Allah . Ya Allah Ya Tuhan Kami Sesungguhnya pada hari ini kami berkumpul kerana -Mu Ya Allah Kami berkumpul untuk mengisi seluruh hidup kami dengan keredhaan -Mu Kami berkumpul untuk menghubungkan silaturahim. Ya Hayyu Ya Qayyum . 11 . mudah-mudahan (dengan usaha -usaha kami) sekolah ini akan menjadi sekolah yang cemerlang. Ya Allah . Ya Qahhar Ya Jabbar . sekolah yang disegani dan dihormati. . Ya Faarijal Hammi wa Ya Kaashifal Ghammi . sekolah yang akan melahirkan pelajar -pelajar yang gemilang dalam aspek akademik mahupun kokurikulum serta berjaya di dunia mahupun di akhirat . Berkatilah usaha-usaha kami . terbilang . DOA SEMPENA HARI KARNIVAL / KANTIN . dan muliakanlah kami dengan ketaqwaan dan sempurnakanlah keindahan diri kami dengan kesihatan. Ya Allah kurniakanlah Kepada kami kekayaan ilmu pengetahuan dan hiasilah diri kami dengan sifat lemah-lembut. Tuhan Penguasa Alam .bermusyawarah. Ya Allah .Ya Allah . tenaga dan sokongan ke arah meningkatkan dana kewangan sekolah kami .

Ya Qahhar Ya Jabbar . Ya Rahman Ya Rahim Ya Rabbal¶alamin . Ya Allah kurniakanlah Kepada kami kekayaan ilmu pengetahuan dan hi asilah diri kami dengan sifat lemah-lembut. p elajar yang disegani dan dihormati.Berkatilah usaha-usaha kami . Sesungguhnya pada hari ini kami berkumpul bagi menghubungkan silaturrahim . Ya Allah . mudah-mudahan (dengan usaha -usaha kami ini) . dan muliakanlah kami dengan ketaqwaan dan indahkanlah diri kami dengan kesihatan. Dan jadikanlah kami orang yang mendengar dan mengetahui keburukan lantas bersegera meninggalkan keburukan . Ya µAzizi Ya Sattar Ya Fa¶alullima yurid . Engkau hiasi kami dengan akhlak-akhlak yang baik dan terpuji juga hindarilah kami dari sifat sifat keji . Berkatilah usaha ini Ya Allah. Engkau perbaikilah akhlak kami dan akhlak anak -anak didik kami . 12 . samada dalam aspek akademik mahupun kokurikulum seterusnya mampu melahirkan generasi pelajar yang berjaya di dunia mahupun di akhirat. anak didik kami akan menjadi pelajar yang cemerlang. Hindarilah kami dari sifat lalai yang merugikan dan bimbinglah kami ke jalan kebenaran . Kami memohon kekuatan dari hadhrat -Mu Ya Allah. agar kami dapat melaksanakan segala kebajikan Dan kami pohon perlindungan dengan Engkau daripada melakukan keburukan . Ya Allah Ya Tuhan Kami Kami merafakkan rasa kesyukuran kepada-Mu kerana telah mengizinkan kami untuk berada dan menghadiri perkhemahan pada kali ini . Ya Hayyu Ya Qayyum Ya Zal Jalaliwal¶ikram . terbilang . Jadikanlah kami orang-orang yang mendengar keb aikan lantas bersegera melakukan kebaikan . bertukar-tukar pendapat di samping menyumbang buah fikiran dalam membentuk generasi yang berguna pada masa hadapan . DOA SEMPENA PERKHEMAHAN/AKTIVITI LUAR . supaya kami yang hadir pada hari ini. Ya Rahman Ya Rahim Ya Rabbal¶alamin .

Kurniakanlah kepada kam kekuatan fizikal . DOA SEMPENA MINGGU ORIENTASI PELAJAR BARU . Ya Allah . Tuhan Yang Maha Mengetahui . Kami merafakkan rasa kesyukuran kepada-Mu kerana telah mengizinkan kami untuk berada dan menghadiri Program Orientasi pelajar -pelajar (NyatakanTingkatan) sesi (Tahun Semasa) pada hari ini .Ya Hayyu Ya Qayyum Ya Zal Jalaliwal¶ikram . Ya Allah . mudah-mudahan (dengan usaha -usaha kami) sekolah ini akan menjadi sekolah yang cemerlang.Ya Ra'ufurrahim . Ya Allah . Ya Tuhan Kami Sesungguhnya pada hari ini kami berkump ul kerana-Mu Ya Allah Kami berkumpul untuk mengisi seluruh hidup kami dengan keredhaan -Mu Ya Allah . terbilang . anak didik kami akan menjadi pelajar yang cemerl ang. Ya Faarijal Hammi wa Ya Kaashifal Ghammi . terbilang . Jadikanlah kami orang-orang yang mendengar kebaikan lantas bersegera melakukan kebaikan . mental dan rohani agar kami dapat menempuh ujian yang mendatang daripada -Mu Ya Allah . sekolah yang disegani dan dihormati samada dalam bidang akademik mahupun keperibadian . pelajar yang disegani dan dihormati. samada dalam aspek akademik mahupun kokurikulum 13 . Dan jadikanlah kami orang yang mendengar dan mengetahui keburukan lant as bersegera meninggalkan keburukan . . Berkatilah usaha-usaha kami . mudah-mudahan (dengan usaha -usaha kami ini) . Berkatilah usaha-usaha kami .

Berkatilah usaha-usaha kami . Jadikanlah Badan Pengawas Sekolah ini sebagai wahana untuk membentuk perpaduan nasional . Ya Hafiizu . Ya Rahman Ya Rahim Ya Rabbal¶alamin . mudah-mudahan (dengan usaha -usaha kami ini) . Ya Munzilal Barakah wa Ya Kasyifalghummah . dan bersedia mencurahkan bakti kepada sekolah yang tercinta ini . terbilang . Ya Syaafi .seterusnya mampu melahirkan generasi pelajar yang berjaya di dunia mahupun di akhirat. Ya Allah . pengawas yang disegani dan dihormati. Janganlah Engkau jadikan kami pelajar yang hanya berpuas hati dengan apa yang kami perolehi dalam peperiksaan yang lalu . Dan jadikanlah kami pelajar pelajar yang sentiasa dahagakan ilmu pengetahuan dan sentiasa berusaha bersungguh-sungguh untuk meningkatkan prestasi pelajaran kami. Ya Faliqu l Habbi wan nawa . barisan pengawas kami akan menjadi pengawas yang bertanggungjawab . DOA SEMPENA PERLANTIKAN PENGAWAS . Ya Allah kurniakanlah Kepada kami kekayaan ilmu pengetahuan dan hiasilah diri kami dengan sifat lemah-lembut. Kami merafakkan rasa kesyukuran kepada-Mu kerana telah mengizinkan kami untuk berada dan menghadiri Majlis Penghargaan Pengawas Sesi (Tahun Lalu) dan Majlis Perlantikan Rasmi Pengawas Sesi (Tahun Semasa) pada hari ini. dan muliakanlah kami dengan ketaqwaan dan indahkanlah diri kami dengan kesihatan. 14 . Ya Allah . Mudah-mudahan maklumat yang diberikan mengenai dapat memandu kami kearah kecemerlangan diri yang lebih gemilangan . tenaga dan sokongan ke arah meningkatkan kelancaran pengurusan sekolah kami . Sekaligus menjadi pegawas yang cemerlang. bertukar -tukar pendapat dan menyumbangkan buah fikiran. ketabahan yang padu. mempunyai keyakinan diri yang tinggi . bermusyawarah. Sesungguhnya menuntut ilmu itu adalah merupakan fardhu ain yang wajib dilaksanakan oleh setiap muslim dan muslimah .

Ya Allah Bagi-Mu segala puji dan puja . Ya Allah kurniakanlah Kepada kami kekayaan ilmu pengetahuan dan hiasilah diri kami dengan sifat lemah-lembut. Ya Allah . Ya µAzizi Ya Latif . keluarga dan anak-anak kami . DOA SEMPENA MAJLIS PENUTUP KURSUS/SEMINAR/BENGKEL . 15 . sahabat-sahabat seperjuangan dalam bidang pendidikan . Ya Kaafi . . Ya Munzilar Rahmat wa Ya Fatihal Barakat . Kurniakanlah kami lisan yang lembut basah . guru-guru kami . ibu bapa kami . Ya Allah \kami merafakkan kesyukuran di atas keizinan-Mu untuk kami berkampung selama ( Nyatakan bilangan hari ) dalam (Nyatakan Nama Kursus) .mengingati dan menyebut nama -Mu . Kembangkanlah lembayung dan gelombang rahmat -Mu kepada kami . emosi dan roh kami sehingga dapat menyelesaikan kursus ini dengan jayanya . anak-anak didik kami di sekolah . Ya Allah Engkaulah Penguasa Langit dan bumi serta pebendaharaan antara kedua-duanya .samada dalam aspek kepimpinan dan pengurusan organisasi seterusnya mampu melahirkan barisan pegawas yang berketrampilan dan berwib awa . hati yang penuh segar mensyukuri nikm at-Mu serta badan yang ringan menyempurnakan ketaatan kepada perintah -Mu. dan muliakanlah kami dengan ketaqwaan dan indahkanlah diri kami dengan kesihatan. Qaadhial Hajat . Kami juga bersyukur kerana Engkau mengizinkan kami menghadirkan diri .

Sesungguhnya kesabaran kami punya batasnya . Sesungguhnya kami lemah dalam sendirian .Tika dan saat ini kami hulurkan tangan kehambaan yang penuh dengan noda dan dosa serta tangan penuh dengan pengharapan . . Sesungguhnya kami berlumuran de ngan dosa . maka satukanlah hati-hati kami dan berikanlah kami ruang dan masa untuk bantu membantu dalam menegakkan amal makruf dan nahi mungkar . maka ampunkanlah dosa -dosa kami . Sesungguhnya hati kami juga sentiasa berbolak balik dan bercerai berai . maka kurniakanlah kami nikmat kesabaran seumpama sabarnya Nabi-nabi Ulul¶azmi . 16 . maka didiklah hati kami untuk mengutamakan keperluan saudara -saudara seagama kami sebagaimana Kekasih-Mu mendidik para sahabat baginda berbuat demikian. maka kuatkanlah kami dan Islam dalam amal jamai¶e dan kolektif . Sesungguhnya kami amat cenderung untuk mengutamakan diri kami .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful