P. 1
KOLEKSI DOA

KOLEKSI DOA

|Views: 98|Likes:
Published by Zakiah Sulaiman

More info:

Published by: Zakiah Sulaiman on May 20, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/20/2011

pdf

text

original

KOLEKSI DOA

MAJLIS RASMI SEKOLAH

DOA MAJLIS PERHIMPUNAN (1) ,

1

kekuatan semangat. Justeru berkati dan rahmatilah perhimpunan kami ini. Kurniakanlah apa kiranya kepada kami kesihatan anggota. DOA MAJLIS PERHIMPUNAN (2) . Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Sesungguhnya engkau Maha Mengetahui bahawa kami di sini ingin menimba ilmuMu yang sangat luas bagi mengembangkan potensi ka mi sebagai hambaMu yang engkau redhai. 2 . Semoga dengannya kami mudah menerima dan menghayati serta mengamalkannya. berdaya saing dan mampu mengangkat martabat diri. Ya Sesungguhnya kami berhimpun pada hari ini. Ya Zal Jalali Wal Ikram. bagi menyatakan kesyukuran di atas kurniaanMu yang tidak ternilai. Sinarilah hati-hati kami dengan cahaya dan hidayah -Mu. Semoga dengannya kami mampu mendepani cabaran. keluarga.Jadikanlah kami hamba -hamba-Mu yang sentiasa bersyukur samada nikmat yang sedikit lebih -lebih lagi nikmat yang melimpah ruah kepada kami . masyarakat dan negara. .Ya Karim . Kurniakanlah kepada kami apa kiranya ilmu-Mu. kecergasan minda. ketenangan jiwa.

Hanya padamu sahaja kami panjangkan kesyukuran atas segala rahmat dan berkatMu. Bersempena dengan perhimpunan ini kami mohon inayah dan taufikMu. Bukakanlah hati-hati kami. lapangkanlah dada kami untuk menerima ilmu dan pengetahuan serta bimbingan para guru -guru kami yang kami kasihi. DOA SEMPENA MENGHADAPI PEPERIKSAAN AWAM (1) . . pemimpin-pemimpin kami terus beristiqamah berkhidmat menabur bakti membangunkan umat dan masyarakat. guru-guru kami. Berikanlah kekuatan dan ketabahan menghadapi pe rjuangan kami menimba dan mencari ilmu pengetahuan. tuhan yang menguasai langit dan bumi. Ya Allah Ya Zal Jalali Wal Ikram. Jadikanlah kami. Kurniakanlah kesejahteraan dan kebahagian serta kesihatan jasmani dan rohani.Ya Allah Ya tuhan kami. anugerahkanlah kejayaan dan kecemerlangan kepada kami dalam semua ujian dan pencapaian. Tambahkanlah kepada kami kecintaan kepada segala kebaikan. 3 . bangsa dan agama. Ya Allah ya tuhan kami jadikanlah negara kami sebuah negara yang mendapat limpahan rahmat dan nikmat. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Kami memohon dengan kudratMu dan IradatMu. Kekalkanlah keamanan dan kemakmuran sepanjang zaman.

Lapangkanlah dada kami dan janganlah engkau sempitkannya. Permudahkanlah segala urusan kami dan janganlah engkau persulitkan. Panjangkanlah usia kami dengan amalan taat kepadaMu dan suka berbakti kepada agamaMu serta berjasa kepada bangsa dan negara. 4 . Allahumma Ya Rahman Ya Rahim. Sesungguhnya kami pada pagi ini. Kami menyedari bahawa segala usaha yang kami lakukan adalah di bawah kekuasaan dan iradatmu jua. Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui bahawa kami akan menduduki peperiksaan yang menentukan kejayaan dalam medan perjuangan kami. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim. DOA SEMPENA MENGHADAPI PEPERIKSAAN AWAM (2) . Jadikanlah kami golongan hambaMu yang mendapat kemuliaanMu dunia dan akhirat. Kurniakanlah kejayaan kepada kami dengan ketinggian dan kecemerlangan. . ingin merafa¶kan kesyukuran dan pujian terhadap Mu.. Allahumma Ya Rafi¶a al Darajaat. atas kurniaan Mu yang tidak ternilai. Wa Ya Qadhiaal Hajat.Allahumma Antal µAzizul Jalil. Hanya padaMu kami mohon. Justeru« kami pohon padaMu berikanlah taufik dan hidayahMu. Kuatkanlah ingatan dan janganlah engkau lupakannya.

dosa guru -guru kami dan seluruh umat Islam. Sesungguhnya Engkau mengetahui apa yang kami rahsiakan dan yang kami nyatakan. DOA SEMPENA MESYUARAT . atas kurniaan Mu yang tidak ternilai. Semoga Engkau terima keuzuran kami. Semoga Engkau kabulkan permohonan kami. Engkau mengetahui dosa yang ada dalam diri kami. sempurnakanlah usaha kami. Engkau mengetahui hajat kami.Terangilah hati kami dengan cahaya petunjuk-Mu sebagaimana Engkau menerangi bumi dengan matahari -Mu selama-lamanya Ya Allah . Sesungguhnya kami pada pagi ini. dosa kedua ibu bapa kami. ingin merafa¶kan kesyukuran dan pujian terhadap Mu.justeru itu kami mohon keampunan-Mu Ya Ghaffar. maka kembalikanlah semula kepada kami jika kami memerlukannya dan janganlah Engkau buat kami melupainya Ya Allah Ya Ghaffar . Ampunkanlah dosa kami. Ya Allah . Kami pertaruhkan kepada-Mu apa yang telah Engkau ajarkan kepada kami. Allahumma Antal µAzizul Jalil. Ya Hakim Ya Halim. puaskanlah hati kami terhadap rezeki pembe rian-Mu dan jangan biarkan hati kami terpedaya oleh apa yang Engkau hindarkan daripada kami. lengkapkanlah budi pekerti kami. 5 .

Allahumma Ya Hakim Ya Azim. zuriat dan generasi yang beriman serta segala kebaikan di dunia. rezeki yang halal. Jadikanlah kami Ya Allah. berkatilah jua usaha -usaha kami. dari kalangan hamba -hamba Mu yang taat dan bersyukur. Sesungguhnya pada hari ini kami berkumpul kerana-Mu Ya Allah Kami berkumpul untuk mengisi keredhaan -Mu dalam seluruh hidup kami Kami berkumpul untuk bermusyawarah. eratkanlah silatur rahimi dikalangan kami. bertukar -tukar pendapat dan menyumbangkan buah fikiran. Kurniakanlah kepada kami limpahan ilmu yang berguna dan kefahaman ya ng benar. Jauhilah kami Ya Allah. . Justeru« berkati pertemuan kami. Padukanlah tenaga dan usaha kami untuk memartabatkan pendidikan bangsa secara bersama demi mencapai kecemerlangan dan kegemilangan. bangsa dan negara. min da yang cergas. pun jua di akhirat. Sesungguhnya kami berhimpun di sini bagi menyatakan kesungguhan. Wa Ya Khabiir. idea -idea yang bernas. pandangan -pandangan yan jelas dan keputusan-keputusan yang waras. kesejahteraan yang sempurna . demi kebaikan anak -anak kami . fikiran yang waras. Kurniakanlah apa kiranya ya Allah kepada kami kesihatan yang berpanjangan . Ya Allah Ya Karim . tenaga dan sokongan ke arah memajukan lagi sekolah ini . kommitmen dan iltizam kami dengan roh dan semangat untuk membangun . DOA SEMPENA MESYUARAT PIBG .membina serta mendidik dan memartabatkan anak bangsa supaya berbudi dan berjasa kepada agama. dari melanggari perintah Mu. Satukanlah hati -hati kami. 6 . ilhamkanlah dalam fikiran dan minda kami. Allahumma Ya µAliim.

Ya µAzizi Ya Sattar Ya Fa¶alullima yurid . . Sesungguhnya tugas sebagai guru adalah tugas yang mulia dan murni sepanjang zaman . Tuhan Semesta Alam . sekolah yang disegani dan dihormati. DOA SEMPENA HARI GURU . jernihkanlah hubungan antara kami . Ya Allah . Ya Allah kurniakanlah Kepada kami kekayaan ilmu pengetahuan dan hiasilah diri kami dengan sifat lemah-lembut. justeru itu kurniakanlah kepada guru -guru kami hati yang 7 . dan muliakanlah kami dengan ketaqwaan dan indahkanlah diri kami dengan kesihatan. guru -guru dan juga ibu bapa penjaga pelajar di sekolah ini. Berkatilah usaha-usaha kami . Ya Munzilal Barakat . sekolah yang akan melahirkan pelajar -pelajar yang berjaya di dunia mahupun di akhirat. mudah-mudahan (dengan usaha-usaha kami) sekolah ini akan menjadi sekolah yang cemerlang. Ya Rahman Ya Rahim Ya Rabbal¶alamin . Perbaikilah segala kesilapan kami . terbilang . Kami merafakkan rasa kesyukuran kepada-Mu kerana telah mengizinkan kami untuk meraikan Majlis sambutan Hari Guru (Tahun Semasa) peringkat Sekolah (Nama Sekolah) pada pagi yang berbahagia ini dengan tema : (Tema Hari Guru Tahun Semasa) Ya Allah .Ya Allah . jinakkan dan lembutkanlah hati -hati kami dan tunjukkanlah kami jalan yang membawa keselamatan dan keharmonian dalam menyelesaikan masalah yang timbul di antara pihak pentadbir. Ya Hayyu Ya Qayyum Ya Zal Jalaliwal¶ikram .

Ya Allah . semangat kerjasama yang tinggi dalam sebuah pasukan . Pada saat dan detik ini. ketabahan . bangsa dan negara tercinta . semoga segala usaha kami dalam menjayakan majlis ini mendapat keredhaan dan hidayah -Mu. semangat permuafakatan dan semangat juang yang tidak mengenal erti putus asa dalam memikul tanggungjawab sebagai seorang pendidik dan berusaha menyumbang tenaga . kami sentiasa mengharapkan teguran dan bimbi ngan guru-guru . semoga kami menjadi insan yang sempurna dan berguna kepada agama . Lorongkanlah hati guru -guru kami agar menjadikan seluruh aktriviti dunia pendidikan sebagai ibadah mengharapkan rahmat dan keredhaan -Mu sematamata . kami hulurkan tangan penghara pan .anak mereka sendiri . sebagaimana mereka mengasihi dan menyayangi anak . Ya Mukawwiral laili wan nahar . Pada kesempatan ini . memohon ihsan dan pimpinan-Mu agar Engkau anugerahkan rasa kasih sayang kepada barisan pendidik yang budiman terhadap anak -anak didik mereka . Ya Mudabbiral amri .ikhlas dalam menyempurnakan tanggungjawab yang berat ini den gan sebaiknya . kami mohon kepada kebesaran dan kehebatan -Mu ya Allah sudilah kiranya Engkau mengurniakan kepada kami sifat yang mulia dan akhlak yang luhur . kurniakanlah kepada mereka kesabaran . Tidak juga lupa kepad a para pendidik 8 . idea dan kepakaran dem i meningkatkan kualiti akademik dan ko-kurikulum pelajar-pelajar sekolah ini khasnya dan di arena pendidikan perdana amnya . mudah-mudahan kami akan menjadi anak didik yang sentiasa menghormati guru-guru kami . mendengar tunjuk ajar daripada guru -guru kami . . agar Eangkau berkati majlis ini dengan limpahan rahman dan rahim-Mu. DOA SEMPENA HARI ANUGERAH KECEMERLANGAN . Se kolah (Nama Sekolah) Ya Allah Ya Fa¶aalullimaayurid Kami memohon kepada-Mu . Ya Allah . Ya Allah Ya Karim Ya Wadud Kami memanjatkan kesyukuran kepada-Mu kerana mengizinkan kami untuk mengadakan dan berada dalam Majlis Anugerah Kecemerlangan .

Malah kami memohon daripada-Mu Ya Allah dengan penuh ketaakulan agar majlis anugerah ini akan menjadi katalis dan sumber inspirasi kepada pelajar -pelajar lain supaya mereka sama-sama mengerah keringat dan menggembleng tenaga untuk mencapai kecemerlangan demi mengharumkan nama sekolah ini. Ya Ghaniyyu Ya Hamid . DOA SEMPENA MAJLIS SOLAT HAJAT . dan menolong sahabat kami terhadap musuh -musuh mereka . jadikanlah mereka pelajar -pelajar yang akan sentiasa berusaha dengan gigih dan tekun untuk meni ngkatkan potensi dan prestasi mereka dalam bidang akademik mahupun ketrampilan peribadi yang luhur. Jadikanlah pelajar-pelajar yang menerima hadiah dan sijil penghargaan pada hari ini sebagai pelajar-pelajar yang bersyukur di atas pengiktirafan ini. Dalam erti kata lain. sehingga menolong kami melawan hawa nafsu kami. dan kayakanlah kami dengan kurnia-Mu sehingga kami merasa puas dan kaya dengan Engkau daripada meminta-minta daripada selain Engkau . Ya Allah .yang telah lama menyumbang khidmat dan menabur bakti mereka di sekolah yang bertuah ini . 9 . maka jadilah Engkau ya Allah penolong kami. Ya Allah Ya Tuhan Kami Sesungguhnya pada ketika ini kami berkumpul kerana -Mu Kami berkumpul untuk mengisi seluruh hidup kami dengan keredhaan -Mu Sesungguhnya ketentuan dan takdir -Mu itu telah mengalahkan kami. Ya Allah . Disaat ini juga kami rafa¶kan tangan kehambaan mengharapkan ihsan -Mu agar Engkau teruskan dan lanjutkan kecemerlangan yang sudah kami capai samada dalam bidang akademik mahupun aspek pembinaan sahsiah insan dan seterusnya menganugerahkan kepada kami kecemerlangan demi kecemerlangan yang lebih bermakna dalam pelbagai bidang pada masa -masa akan datang. Ya Karim Ya Wadud . dan ikatan nafsu syahwat telah menawan diri kami.

Berkatilah usaha-usaha kami . dan muliakanlah kami dengan ketaqwaan dan indahkanlah diri kami dengan kesihatan dan kesejahteraan. remaja yang disegani dan dihormati. Sejahterakanlah tubuh badan kami . Semoga Engkau terima keuzuran kami. dan matiku semata -mata hanya untuk-Mu Allah. Ya Rahman Ya Rahim Ya Rabbal¶alamin . Ya Allah Antalghaniyyu wa nahnulfuqara¶ Ya Allah kurniakanlah Kepada kami kekayaan ilmu pengetahuan dan hiasilah diri kami dengan sifat lemah-lembut. samada dalam aspek akademik mahupun keperibadian. DOA SEMPENA HARI SUKAN . Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim. Semoga Engkau kabulkan permohonan kami. Kami berhimpun pada pagi ini kerana -Mu untuk mengisi seluruh ruang hidup kami dengan ibadah kepada -Mu sesuai dengan firman-Mu yang mulia : . Ya Muhaiminu Ya Aziz Ya Jabbar . . ibadahku . 10 . terbilang . Sesungguhnya solatku . hidupku . sejahterakanlah penglihatan kami . mudah-mudahan (dengan usaha -usaha kami ini) anak-anak remaja Islam akan menjadi remaja yang cemerlang. sejahterakanlah pendengaran kami . Engkau mengetahui hajat kami. Ya Allah . Engkau mengetahui dosa yang ada dalam diri kami.justeru itu kami mohon keampunan-Mu Ya Ghaffar. Sesungguhnya Engkau mengetahui apa yang kami rahsiakan dan yang kami nyatakan.

Ya Allah . dan muliakanlah kami dengan ketaqwaan dan sempurnakanlah keindahan diri kami dengan kesihatan. Kami merafakkan rasa kesyukuran kepada-Mu kerana telah mengizinkan kami untuk berada dan menghadiri Karnival Sekolah (Nama Sekolah) pada hari ini . Ya Allah Ya Tuhan Kami Sesungguhnya pada hari ini kami berkumpul kerana -Mu Ya Allah Kami berkumpul untuk mengisi seluruh hidup kami dengan keredhaan -Mu Kami berkumpul untuk menghubungkan silaturahim. Ya Qahhar Ya Jabbar . 11 . sekolah yang disegani dan dihormati. Ya Allah .Ya Allah . Ya Allah kurniakanlah Kepada kami kekayaan ilmu pengetahuan dan hiasilah diri kami dengan sifat lemah-lembut. DOA SEMPENA HARI KARNIVAL / KANTIN . Ya Hayyu Ya Qayyum . Tuhan Penguasa Alam . Ya Faarijal Hammi wa Ya Kaashifal Ghammi . terbilang . tenaga dan sokongan ke arah meningkatkan dana kewangan sekolah kami . sekolah yang akan melahirkan pelajar -pelajar yang gemilang dalam aspek akademik mahupun kokurikulum serta berjaya di dunia mahupun di akhirat . . mudah-mudahan (dengan usaha -usaha kami) sekolah ini akan menjadi sekolah yang cemerlang. Berkatilah usaha-usaha kami . Ya Allah . bertukar tukar pendapat dan menyumbangkan buah fikiran.bermusyawarah.

anak didik kami akan menjadi pelajar yang cemerlang. Kami memohon kekuatan dari hadhrat -Mu Ya Allah. Engkau perbaikilah akhlak kami dan akhlak anak -anak didik kami . Ya µAzizi Ya Sattar Ya Fa¶alullima yurid . Dan jadikanlah kami orang yang mendengar dan mengetahui keburukan lantas bersegera meninggalkan keburukan . 12 . samada dalam aspek akademik mahupun kokurikulum seterusnya mampu melahirkan generasi pelajar yang berjaya di dunia mahupun di akhirat. Ya Hayyu Ya Qayyum Ya Zal Jalaliwal¶ikram . Ya Allah . terbilang . bertukar-tukar pendapat di samping menyumbang buah fikiran dalam membentuk generasi yang berguna pada masa hadapan . Ya Rahman Ya Rahim Ya Rabbal¶alamin . mudah-mudahan (dengan usaha -usaha kami ini) . Ya Qahhar Ya Jabbar . Engkau hiasi kami dengan akhlak-akhlak yang baik dan terpuji juga hindarilah kami dari sifat sifat keji .Berkatilah usaha-usaha kami . Ya Allah kurniakanlah Kepada kami kekayaan ilmu pengetahuan dan hi asilah diri kami dengan sifat lemah-lembut. Berkatilah usaha ini Ya Allah. Ya Allah Ya Tuhan Kami Kami merafakkan rasa kesyukuran kepada-Mu kerana telah mengizinkan kami untuk berada dan menghadiri perkhemahan pada kali ini . Hindarilah kami dari sifat lalai yang merugikan dan bimbinglah kami ke jalan kebenaran . agar kami dapat melaksanakan segala kebajikan Dan kami pohon perlindungan dengan Engkau daripada melakukan keburukan . Jadikanlah kami orang-orang yang mendengar keb aikan lantas bersegera melakukan kebaikan . p elajar yang disegani dan dihormati. Ya Rahman Ya Rahim Ya Rabbal¶alamin . Sesungguhnya pada hari ini kami berkumpul bagi menghubungkan silaturrahim . DOA SEMPENA PERKHEMAHAN/AKTIVITI LUAR . dan muliakanlah kami dengan ketaqwaan dan indahkanlah diri kami dengan kesihatan. supaya kami yang hadir pada hari ini.

Berkatilah usaha-usaha kami . Tuhan Yang Maha Mengetahui . Kurniakanlah kepada kam kekuatan fizikal . Ya Faarijal Hammi wa Ya Kaashifal Ghammi . mudah-mudahan (dengan usaha -usaha kami ini) . Jadikanlah kami orang-orang yang mendengar kebaikan lantas bersegera melakukan kebaikan . terbilang . Kami merafakkan rasa kesyukuran kepada-Mu kerana telah mengizinkan kami untuk berada dan menghadiri Program Orientasi pelajar -pelajar (NyatakanTingkatan) sesi (Tahun Semasa) pada hari ini . Dan jadikanlah kami orang yang mendengar dan mengetahui keburukan lant as bersegera meninggalkan keburukan . Ya Allah . terbilang . Ya Tuhan Kami Sesungguhnya pada hari ini kami berkump ul kerana-Mu Ya Allah Kami berkumpul untuk mengisi seluruh hidup kami dengan keredhaan -Mu Ya Allah .Ya Ra'ufurrahim . . mudah-mudahan (dengan usaha -usaha kami) sekolah ini akan menjadi sekolah yang cemerlang. pelajar yang disegani dan dihormati. Ya Allah . anak didik kami akan menjadi pelajar yang cemerl ang. Berkatilah usaha-usaha kami . mental dan rohani agar kami dapat menempuh ujian yang mendatang daripada -Mu Ya Allah . samada dalam aspek akademik mahupun kokurikulum 13 . DOA SEMPENA MINGGU ORIENTASI PELAJAR BARU . sekolah yang disegani dan dihormati samada dalam bidang akademik mahupun keperibadian .Ya Hayyu Ya Qayyum Ya Zal Jalaliwal¶ikram . Ya Allah .

Kami merafakkan rasa kesyukuran kepada-Mu kerana telah mengizinkan kami untuk berada dan menghadiri Majlis Penghargaan Pengawas Sesi (Tahun Lalu) dan Majlis Perlantikan Rasmi Pengawas Sesi (Tahun Semasa) pada hari ini. mempunyai keyakinan diri yang tinggi . Dan jadikanlah kami pelajar pelajar yang sentiasa dahagakan ilmu pengetahuan dan sentiasa berusaha bersungguh-sungguh untuk meningkatkan prestasi pelajaran kami. Berkatilah usaha-usaha kami . pengawas yang disegani dan dihormati. Ya Hafiizu . bermusyawarah. Ya Rahman Ya Rahim Ya Rabbal¶alamin . Mudah-mudahan maklumat yang diberikan mengenai dapat memandu kami kearah kecemerlangan diri yang lebih gemilangan . Sesungguhnya menuntut ilmu itu adalah merupakan fardhu ain yang wajib dilaksanakan oleh setiap muslim dan muslimah . tenaga dan sokongan ke arah meningkatkan kelancaran pengurusan sekolah kami . Janganlah Engkau jadikan kami pelajar yang hanya berpuas hati dengan apa yang kami perolehi dalam peperiksaan yang lalu . terbilang . Ya Munzilal Barakah wa Ya Kasyifalghummah . Jadikanlah Badan Pengawas Sekolah ini sebagai wahana untuk membentuk perpaduan nasional . dan muliakanlah kami dengan ketaqwaan dan indahkanlah diri kami dengan kesihatan. dan bersedia mencurahkan bakti kepada sekolah yang tercinta ini . 14 . Ya Syaafi . bertukar -tukar pendapat dan menyumbangkan buah fikiran. Sekaligus menjadi pegawas yang cemerlang. mudah-mudahan (dengan usaha -usaha kami ini) . Ya Allah .seterusnya mampu melahirkan generasi pelajar yang berjaya di dunia mahupun di akhirat. ketabahan yang padu. DOA SEMPENA PERLANTIKAN PENGAWAS . barisan pengawas kami akan menjadi pengawas yang bertanggungjawab . Ya Allah . Ya Faliqu l Habbi wan nawa . Ya Allah kurniakanlah Kepada kami kekayaan ilmu pengetahuan dan hiasilah diri kami dengan sifat lemah-lembut.

Ya Munzilar Rahmat wa Ya Fatihal Barakat . anak-anak didik kami di sekolah . DOA SEMPENA MAJLIS PENUTUP KURSUS/SEMINAR/BENGKEL . dan muliakanlah kami dengan ketaqwaan dan indahkanlah diri kami dengan kesihatan. hati yang penuh segar mensyukuri nikm at-Mu serta badan yang ringan menyempurnakan ketaatan kepada perintah -Mu. Ya Allah kurniakanlah Kepada kami kekayaan ilmu pengetahuan dan hiasilah diri kami dengan sifat lemah-lembut. emosi dan roh kami sehingga dapat menyelesaikan kursus ini dengan jayanya . Ya Allah Engkaulah Penguasa Langit dan bumi serta pebendaharaan antara kedua-duanya . guru-guru kami . Kurniakanlah kami lisan yang lembut basah . Ya Kaafi .samada dalam aspek kepimpinan dan pengurusan organisasi seterusnya mampu melahirkan barisan pegawas yang berketrampilan dan berwib awa . Ya Allah \kami merafakkan kesyukuran di atas keizinan-Mu untuk kami berkampung selama ( Nyatakan bilangan hari ) dalam (Nyatakan Nama Kursus) . Ya Allah Bagi-Mu segala puji dan puja . Kembangkanlah lembayung dan gelombang rahmat -Mu kepada kami . ibu bapa kami . Ya µAzizi Ya Latif . 15 . Ya Allah . sahabat-sahabat seperjuangan dalam bidang pendidikan . Qaadhial Hajat . Kami juga bersyukur kerana Engkau mengizinkan kami menghadirkan diri . . keluarga dan anak-anak kami .mengingati dan menyebut nama -Mu .

maka ampunkanlah dosa -dosa kami . 16 . maka kuatkanlah kami dan Islam dalam amal jamai¶e dan kolektif . . maka satukanlah hati-hati kami dan berikanlah kami ruang dan masa untuk bantu membantu dalam menegakkan amal makruf dan nahi mungkar . Sesungguhnya kami lemah dalam sendirian . Sesungguhnya hati kami juga sentiasa berbolak balik dan bercerai berai . Sesungguhnya kesabaran kami punya batasnya . maka kurniakanlah kami nikmat kesabaran seumpama sabarnya Nabi-nabi Ulul¶azmi .Tika dan saat ini kami hulurkan tangan kehambaan yang penuh dengan noda dan dosa serta tangan penuh dengan pengharapan . Sesungguhnya kami berlumuran de ngan dosa . maka didiklah hati kami untuk mengutamakan keperluan saudara -saudara seagama kami sebagaimana Kekasih-Mu mendidik para sahabat baginda berbuat demikian. Sesungguhnya kami amat cenderung untuk mengutamakan diri kami .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->