KOLEKSI DOA

MAJLIS RASMI SEKOLAH

DOA MAJLIS PERHIMPUNAN (1) ,

1

Kurniakanlah apa kiranya kepada kami kesihatan anggota. Semoga dengannya kami mampu mendepani cabaran. Kurniakanlah kepada kami apa kiranya ilmu-Mu. Ya Sesungguhnya kami berhimpun pada hari ini. kecergasan minda. keluarga.Ya Karim . Ya Zal Jalali Wal Ikram. kekuatan semangat.Jadikanlah kami hamba -hamba-Mu yang sentiasa bersyukur samada nikmat yang sedikit lebih -lebih lagi nikmat yang melimpah ruah kepada kami . Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Sesungguhnya engkau Maha Mengetahui bahawa kami di sini ingin menimba ilmuMu yang sangat luas bagi mengembangkan potensi ka mi sebagai hambaMu yang engkau redhai. berdaya saing dan mampu mengangkat martabat diri. . Justeru berkati dan rahmatilah perhimpunan kami ini. bagi menyatakan kesyukuran di atas kurniaanMu yang tidak ternilai. Semoga dengannya kami mudah menerima dan menghayati serta mengamalkannya. 2 . DOA MAJLIS PERHIMPUNAN (2) . ketenangan jiwa. Sinarilah hati-hati kami dengan cahaya dan hidayah -Mu. masyarakat dan negara.

Berikanlah kekuatan dan ketabahan menghadapi pe rjuangan kami menimba dan mencari ilmu pengetahuan.Ya Allah Ya tuhan kami. DOA SEMPENA MENGHADAPI PEPERIKSAAN AWAM (1) . tuhan yang menguasai langit dan bumi. Ya Allah ya tuhan kami jadikanlah negara kami sebuah negara yang mendapat limpahan rahmat dan nikmat. pemimpin-pemimpin kami terus beristiqamah berkhidmat menabur bakti membangunkan umat dan masyarakat. anugerahkanlah kejayaan dan kecemerlangan kepada kami dalam semua ujian dan pencapaian. . Ya Allah Ya Zal Jalali Wal Ikram. bangsa dan agama. Jadikanlah kami. Kekalkanlah keamanan dan kemakmuran sepanjang zaman. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Kami memohon dengan kudratMu dan IradatMu. Bersempena dengan perhimpunan ini kami mohon inayah dan taufikMu. guru-guru kami. Bukakanlah hati-hati kami. 3 . Tambahkanlah kepada kami kecintaan kepada segala kebaikan. Hanya padamu sahaja kami panjangkan kesyukuran atas segala rahmat dan berkatMu. lapangkanlah dada kami untuk menerima ilmu dan pengetahuan serta bimbingan para guru -guru kami yang kami kasihi. Kurniakanlah kesejahteraan dan kebahagian serta kesihatan jasmani dan rohani.

Kami menyedari bahawa segala usaha yang kami lakukan adalah di bawah kekuasaan dan iradatmu jua. Justeru« kami pohon padaMu berikanlah taufik dan hidayahMu. DOA SEMPENA MENGHADAPI PEPERIKSAAN AWAM (2) . Panjangkanlah usia kami dengan amalan taat kepadaMu dan suka berbakti kepada agamaMu serta berjasa kepada bangsa dan negara. Hanya padaMu kami mohon. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim. Permudahkanlah segala urusan kami dan janganlah engkau persulitkan. Lapangkanlah dada kami dan janganlah engkau sempitkannya. 4 . atas kurniaan Mu yang tidak ternilai. Kurniakanlah kejayaan kepada kami dengan ketinggian dan kecemerlangan.. . Sesungguhnya kami pada pagi ini. Wa Ya Qadhiaal Hajat. Kuatkanlah ingatan dan janganlah engkau lupakannya. Jadikanlah kami golongan hambaMu yang mendapat kemuliaanMu dunia dan akhirat.Allahumma Antal µAzizul Jalil. ingin merafa¶kan kesyukuran dan pujian terhadap Mu. Allahumma Ya Rafi¶a al Darajaat. Allahumma Ya Rahman Ya Rahim. Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui bahawa kami akan menduduki peperiksaan yang menentukan kejayaan dalam medan perjuangan kami.

Semoga Engkau terima keuzuran kami. sempurnakanlah usaha kami. Sesungguhnya Engkau mengetahui apa yang kami rahsiakan dan yang kami nyatakan. dosa guru -guru kami dan seluruh umat Islam. puaskanlah hati kami terhadap rezeki pembe rian-Mu dan jangan biarkan hati kami terpedaya oleh apa yang Engkau hindarkan daripada kami. lengkapkanlah budi pekerti kami. dosa kedua ibu bapa kami. Ya Hakim Ya Halim. Allahumma Antal µAzizul Jalil. ingin merafa¶kan kesyukuran dan pujian terhadap Mu.Terangilah hati kami dengan cahaya petunjuk-Mu sebagaimana Engkau menerangi bumi dengan matahari -Mu selama-lamanya Ya Allah . Ya Allah . 5 . Kami pertaruhkan kepada-Mu apa yang telah Engkau ajarkan kepada kami. atas kurniaan Mu yang tidak ternilai. maka kembalikanlah semula kepada kami jika kami memerlukannya dan janganlah Engkau buat kami melupainya Ya Allah Ya Ghaffar . Ampunkanlah dosa kami. Sesungguhnya kami pada pagi ini. Engkau mengetahui dosa yang ada dalam diri kami. Engkau mengetahui hajat kami.justeru itu kami mohon keampunan-Mu Ya Ghaffar. Semoga Engkau kabulkan permohonan kami. DOA SEMPENA MESYUARAT .

. Justeru« berkati pertemuan kami. Kurniakanlah kepada kami limpahan ilmu yang berguna dan kefahaman ya ng benar. kesejahteraan yang sempurna . berkatilah jua usaha -usaha kami. Jadikanlah kami Ya Allah. Padukanlah tenaga dan usaha kami untuk memartabatkan pendidikan bangsa secara bersama demi mencapai kecemerlangan dan kegemilangan. eratkanlah silatur rahimi dikalangan kami. 6 . dari melanggari perintah Mu. Ya Allah Ya Karim . kommitmen dan iltizam kami dengan roh dan semangat untuk membangun . min da yang cergas. Sesungguhnya pada hari ini kami berkumpul kerana-Mu Ya Allah Kami berkumpul untuk mengisi keredhaan -Mu dalam seluruh hidup kami Kami berkumpul untuk bermusyawarah. zuriat dan generasi yang beriman serta segala kebaikan di dunia. Kurniakanlah apa kiranya ya Allah kepada kami kesihatan yang berpanjangan . bangsa dan negara.membina serta mendidik dan memartabatkan anak bangsa supaya berbudi dan berjasa kepada agama. Allahumma Ya µAliim. pun jua di akhirat. tenaga dan sokongan ke arah memajukan lagi sekolah ini . DOA SEMPENA MESYUARAT PIBG . Sesungguhnya kami berhimpun di sini bagi menyatakan kesungguhan. rezeki yang halal.Allahumma Ya Hakim Ya Azim. Wa Ya Khabiir. idea -idea yang bernas. fikiran yang waras. Satukanlah hati -hati kami. demi kebaikan anak -anak kami . bertukar -tukar pendapat dan menyumbangkan buah fikiran. Jauhilah kami Ya Allah. pandangan -pandangan yan jelas dan keputusan-keputusan yang waras. dari kalangan hamba -hamba Mu yang taat dan bersyukur. ilhamkanlah dalam fikiran dan minda kami.

. sekolah yang akan melahirkan pelajar -pelajar yang berjaya di dunia mahupun di akhirat. terbilang . DOA SEMPENA HARI GURU .Ya Allah . mudah-mudahan (dengan usaha-usaha kami) sekolah ini akan menjadi sekolah yang cemerlang. Tuhan Semesta Alam . dan muliakanlah kami dengan ketaqwaan dan indahkanlah diri kami dengan kesihatan. Ya Rahman Ya Rahim Ya Rabbal¶alamin . guru -guru dan juga ibu bapa penjaga pelajar di sekolah ini. jernihkanlah hubungan antara kami . jinakkan dan lembutkanlah hati -hati kami dan tunjukkanlah kami jalan yang membawa keselamatan dan keharmonian dalam menyelesaikan masalah yang timbul di antara pihak pentadbir. Sesungguhnya tugas sebagai guru adalah tugas yang mulia dan murni sepanjang zaman . Ya Munzilal Barakat . Ya Allah kurniakanlah Kepada kami kekayaan ilmu pengetahuan dan hiasilah diri kami dengan sifat lemah-lembut. justeru itu kurniakanlah kepada guru -guru kami hati yang 7 . Ya Hayyu Ya Qayyum Ya Zal Jalaliwal¶ikram . Berkatilah usaha-usaha kami . Kami merafakkan rasa kesyukuran kepada-Mu kerana telah mengizinkan kami untuk meraikan Majlis sambutan Hari Guru (Tahun Semasa) peringkat Sekolah (Nama Sekolah) pada pagi yang berbahagia ini dengan tema : (Tema Hari Guru Tahun Semasa) Ya Allah . sekolah yang disegani dan dihormati. Ya µAzizi Ya Sattar Ya Fa¶alullima yurid . Perbaikilah segala kesilapan kami . Ya Allah .

Tidak juga lupa kepad a para pendidik 8 . semoga segala usaha kami dalam menjayakan majlis ini mendapat keredhaan dan hidayah -Mu.ikhlas dalam menyempurnakan tanggungjawab yang berat ini den gan sebaiknya . ketabahan . Ya Mudabbiral amri . kurniakanlah kepada mereka kesabaran . kami hulurkan tangan penghara pan . . kami sentiasa mengharapkan teguran dan bimbi ngan guru-guru . memohon ihsan dan pimpinan-Mu agar Engkau anugerahkan rasa kasih sayang kepada barisan pendidik yang budiman terhadap anak -anak didik mereka . mendengar tunjuk ajar daripada guru -guru kami . Ya Allah Ya Karim Ya Wadud Kami memanjatkan kesyukuran kepada-Mu kerana mengizinkan kami untuk mengadakan dan berada dalam Majlis Anugerah Kecemerlangan . Pada saat dan detik ini. Lorongkanlah hati guru -guru kami agar menjadikan seluruh aktriviti dunia pendidikan sebagai ibadah mengharapkan rahmat dan keredhaan -Mu sematamata . idea dan kepakaran dem i meningkatkan kualiti akademik dan ko-kurikulum pelajar-pelajar sekolah ini khasnya dan di arena pendidikan perdana amnya . mudah-mudahan kami akan menjadi anak didik yang sentiasa menghormati guru-guru kami . kami mohon kepada kebesaran dan kehebatan -Mu ya Allah sudilah kiranya Engkau mengurniakan kepada kami sifat yang mulia dan akhlak yang luhur . DOA SEMPENA HARI ANUGERAH KECEMERLANGAN . bangsa dan negara tercinta . sebagaimana mereka mengasihi dan menyayangi anak .anak mereka sendiri . Ya Allah . Ya Mukawwiral laili wan nahar . Se kolah (Nama Sekolah) Ya Allah Ya Fa¶aalullimaayurid Kami memohon kepada-Mu . semangat permuafakatan dan semangat juang yang tidak mengenal erti putus asa dalam memikul tanggungjawab sebagai seorang pendidik dan berusaha menyumbang tenaga . agar Eangkau berkati majlis ini dengan limpahan rahman dan rahim-Mu. semangat kerjasama yang tinggi dalam sebuah pasukan . semoga kami menjadi insan yang sempurna dan berguna kepada agama . Ya Allah . Pada kesempatan ini .

sehingga menolong kami melawan hawa nafsu kami. Ya Allah . Ya Ghaniyyu Ya Hamid . DOA SEMPENA MAJLIS SOLAT HAJAT . dan kayakanlah kami dengan kurnia-Mu sehingga kami merasa puas dan kaya dengan Engkau daripada meminta-minta daripada selain Engkau . dan ikatan nafsu syahwat telah menawan diri kami. jadikanlah mereka pelajar -pelajar yang akan sentiasa berusaha dengan gigih dan tekun untuk meni ngkatkan potensi dan prestasi mereka dalam bidang akademik mahupun ketrampilan peribadi yang luhur. 9 . Malah kami memohon daripada-Mu Ya Allah dengan penuh ketaakulan agar majlis anugerah ini akan menjadi katalis dan sumber inspirasi kepada pelajar -pelajar lain supaya mereka sama-sama mengerah keringat dan menggembleng tenaga untuk mencapai kecemerlangan demi mengharumkan nama sekolah ini. Disaat ini juga kami rafa¶kan tangan kehambaan mengharapkan ihsan -Mu agar Engkau teruskan dan lanjutkan kecemerlangan yang sudah kami capai samada dalam bidang akademik mahupun aspek pembinaan sahsiah insan dan seterusnya menganugerahkan kepada kami kecemerlangan demi kecemerlangan yang lebih bermakna dalam pelbagai bidang pada masa -masa akan datang. Ya Allah . dan menolong sahabat kami terhadap musuh -musuh mereka . Ya Karim Ya Wadud . maka jadilah Engkau ya Allah penolong kami. Ya Allah Ya Tuhan Kami Sesungguhnya pada ketika ini kami berkumpul kerana -Mu Kami berkumpul untuk mengisi seluruh hidup kami dengan keredhaan -Mu Sesungguhnya ketentuan dan takdir -Mu itu telah mengalahkan kami.yang telah lama menyumbang khidmat dan menabur bakti mereka di sekolah yang bertuah ini . Jadikanlah pelajar-pelajar yang menerima hadiah dan sijil penghargaan pada hari ini sebagai pelajar-pelajar yang bersyukur di atas pengiktirafan ini. Dalam erti kata lain.

Sesungguhnya solatku . remaja yang disegani dan dihormati. ibadahku . Ya Muhaiminu Ya Aziz Ya Jabbar . terbilang . Semoga Engkau terima keuzuran kami. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim. Semoga Engkau kabulkan permohonan kami. sejahterakanlah penglihatan kami . mudah-mudahan (dengan usaha -usaha kami ini) anak-anak remaja Islam akan menjadi remaja yang cemerlang.justeru itu kami mohon keampunan-Mu Ya Ghaffar. Sejahterakanlah tubuh badan kami . hidupku . samada dalam aspek akademik mahupun keperibadian. dan muliakanlah kami dengan ketaqwaan dan indahkanlah diri kami dengan kesihatan dan kesejahteraan. 10 . Engkau mengetahui dosa yang ada dalam diri kami. sejahterakanlah pendengaran kami . . Kami berhimpun pada pagi ini kerana -Mu untuk mengisi seluruh ruang hidup kami dengan ibadah kepada -Mu sesuai dengan firman-Mu yang mulia : . Ya Allah . DOA SEMPENA HARI SUKAN . dan matiku semata -mata hanya untuk-Mu Allah. Ya Allah Antalghaniyyu wa nahnulfuqara¶ Ya Allah kurniakanlah Kepada kami kekayaan ilmu pengetahuan dan hiasilah diri kami dengan sifat lemah-lembut. Sesungguhnya Engkau mengetahui apa yang kami rahsiakan dan yang kami nyatakan. Ya Rahman Ya Rahim Ya Rabbal¶alamin .Berkatilah usaha-usaha kami . Engkau mengetahui hajat kami.

Ya Faarijal Hammi wa Ya Kaashifal Ghammi . Ya Allah kurniakanlah Kepada kami kekayaan ilmu pengetahuan dan hiasilah diri kami dengan sifat lemah-lembut. dan muliakanlah kami dengan ketaqwaan dan sempurnakanlah keindahan diri kami dengan kesihatan. Berkatilah usaha-usaha kami . sekolah yang akan melahirkan pelajar -pelajar yang gemilang dalam aspek akademik mahupun kokurikulum serta berjaya di dunia mahupun di akhirat . Ya Allah . Ya Hayyu Ya Qayyum . sekolah yang disegani dan dihormati.Ya Allah .bermusyawarah. terbilang . Kami merafakkan rasa kesyukuran kepada-Mu kerana telah mengizinkan kami untuk berada dan menghadiri Karnival Sekolah (Nama Sekolah) pada hari ini . Ya Qahhar Ya Jabbar . tenaga dan sokongan ke arah meningkatkan dana kewangan sekolah kami . Tuhan Penguasa Alam . Ya Allah . Ya Allah . 11 . bertukar tukar pendapat dan menyumbangkan buah fikiran. Ya Allah Ya Tuhan Kami Sesungguhnya pada hari ini kami berkumpul kerana -Mu Ya Allah Kami berkumpul untuk mengisi seluruh hidup kami dengan keredhaan -Mu Kami berkumpul untuk menghubungkan silaturahim. mudah-mudahan (dengan usaha -usaha kami) sekolah ini akan menjadi sekolah yang cemerlang. . DOA SEMPENA HARI KARNIVAL / KANTIN .

bertukar-tukar pendapat di samping menyumbang buah fikiran dalam membentuk generasi yang berguna pada masa hadapan . 12 . Ya Rahman Ya Rahim Ya Rabbal¶alamin . Engkau perbaikilah akhlak kami dan akhlak anak -anak didik kami . Ya Rahman Ya Rahim Ya Rabbal¶alamin . dan muliakanlah kami dengan ketaqwaan dan indahkanlah diri kami dengan kesihatan. supaya kami yang hadir pada hari ini.Berkatilah usaha-usaha kami . Jadikanlah kami orang-orang yang mendengar keb aikan lantas bersegera melakukan kebaikan . Ya Allah kurniakanlah Kepada kami kekayaan ilmu pengetahuan dan hi asilah diri kami dengan sifat lemah-lembut. Ya Hayyu Ya Qayyum Ya Zal Jalaliwal¶ikram . Kami memohon kekuatan dari hadhrat -Mu Ya Allah. Dan jadikanlah kami orang yang mendengar dan mengetahui keburukan lantas bersegera meninggalkan keburukan . Ya Allah . Engkau hiasi kami dengan akhlak-akhlak yang baik dan terpuji juga hindarilah kami dari sifat sifat keji . agar kami dapat melaksanakan segala kebajikan Dan kami pohon perlindungan dengan Engkau daripada melakukan keburukan . Ya µAzizi Ya Sattar Ya Fa¶alullima yurid . Ya Allah Ya Tuhan Kami Kami merafakkan rasa kesyukuran kepada-Mu kerana telah mengizinkan kami untuk berada dan menghadiri perkhemahan pada kali ini . samada dalam aspek akademik mahupun kokurikulum seterusnya mampu melahirkan generasi pelajar yang berjaya di dunia mahupun di akhirat. Ya Qahhar Ya Jabbar . Hindarilah kami dari sifat lalai yang merugikan dan bimbinglah kami ke jalan kebenaran . anak didik kami akan menjadi pelajar yang cemerlang. Berkatilah usaha ini Ya Allah. terbilang . DOA SEMPENA PERKHEMAHAN/AKTIVITI LUAR . Sesungguhnya pada hari ini kami berkumpul bagi menghubungkan silaturrahim . mudah-mudahan (dengan usaha -usaha kami ini) . p elajar yang disegani dan dihormati.

terbilang . Ya Allah . DOA SEMPENA MINGGU ORIENTASI PELAJAR BARU .Ya Ra'ufurrahim . Ya Allah . Tuhan Yang Maha Mengetahui . samada dalam aspek akademik mahupun kokurikulum 13 . Kurniakanlah kepada kam kekuatan fizikal . Dan jadikanlah kami orang yang mendengar dan mengetahui keburukan lant as bersegera meninggalkan keburukan . . anak didik kami akan menjadi pelajar yang cemerl ang. pelajar yang disegani dan dihormati. mudah-mudahan (dengan usaha -usaha kami) sekolah ini akan menjadi sekolah yang cemerlang. Ya Allah . mudah-mudahan (dengan usaha -usaha kami ini) . mental dan rohani agar kami dapat menempuh ujian yang mendatang daripada -Mu Ya Allah . Berkatilah usaha-usaha kami . Kami merafakkan rasa kesyukuran kepada-Mu kerana telah mengizinkan kami untuk berada dan menghadiri Program Orientasi pelajar -pelajar (NyatakanTingkatan) sesi (Tahun Semasa) pada hari ini . terbilang . sekolah yang disegani dan dihormati samada dalam bidang akademik mahupun keperibadian . Jadikanlah kami orang-orang yang mendengar kebaikan lantas bersegera melakukan kebaikan .Ya Hayyu Ya Qayyum Ya Zal Jalaliwal¶ikram . Ya Faarijal Hammi wa Ya Kaashifal Ghammi . Berkatilah usaha-usaha kami . Ya Tuhan Kami Sesungguhnya pada hari ini kami berkump ul kerana-Mu Ya Allah Kami berkumpul untuk mengisi seluruh hidup kami dengan keredhaan -Mu Ya Allah .

Dan jadikanlah kami pelajar pelajar yang sentiasa dahagakan ilmu pengetahuan dan sentiasa berusaha bersungguh-sungguh untuk meningkatkan prestasi pelajaran kami. Kami merafakkan rasa kesyukuran kepada-Mu kerana telah mengizinkan kami untuk berada dan menghadiri Majlis Penghargaan Pengawas Sesi (Tahun Lalu) dan Majlis Perlantikan Rasmi Pengawas Sesi (Tahun Semasa) pada hari ini. terbilang . pengawas yang disegani dan dihormati. Ya Munzilal Barakah wa Ya Kasyifalghummah . Ya Allah kurniakanlah Kepada kami kekayaan ilmu pengetahuan dan hiasilah diri kami dengan sifat lemah-lembut. ketabahan yang padu. Ya Faliqu l Habbi wan nawa . Ya Hafiizu . Ya Allah . Mudah-mudahan maklumat yang diberikan mengenai dapat memandu kami kearah kecemerlangan diri yang lebih gemilangan . barisan pengawas kami akan menjadi pengawas yang bertanggungjawab . Ya Allah . Ya Rahman Ya Rahim Ya Rabbal¶alamin . bermusyawarah. dan bersedia mencurahkan bakti kepada sekolah yang tercinta ini . Janganlah Engkau jadikan kami pelajar yang hanya berpuas hati dengan apa yang kami perolehi dalam peperiksaan yang lalu . mudah-mudahan (dengan usaha -usaha kami ini) .seterusnya mampu melahirkan generasi pelajar yang berjaya di dunia mahupun di akhirat. Jadikanlah Badan Pengawas Sekolah ini sebagai wahana untuk membentuk perpaduan nasional . Ya Syaafi . 14 . mempunyai keyakinan diri yang tinggi . bertukar -tukar pendapat dan menyumbangkan buah fikiran. dan muliakanlah kami dengan ketaqwaan dan indahkanlah diri kami dengan kesihatan. tenaga dan sokongan ke arah meningkatkan kelancaran pengurusan sekolah kami . Berkatilah usaha-usaha kami . Sesungguhnya menuntut ilmu itu adalah merupakan fardhu ain yang wajib dilaksanakan oleh setiap muslim dan muslimah . DOA SEMPENA PERLANTIKAN PENGAWAS . Sekaligus menjadi pegawas yang cemerlang.

ibu bapa kami . Ya Allah .mengingati dan menyebut nama -Mu . hati yang penuh segar mensyukuri nikm at-Mu serta badan yang ringan menyempurnakan ketaatan kepada perintah -Mu. 15 . Ya Kaafi . anak-anak didik kami di sekolah . Ya Allah Bagi-Mu segala puji dan puja . Ya µAzizi Ya Latif . keluarga dan anak-anak kami . . DOA SEMPENA MAJLIS PENUTUP KURSUS/SEMINAR/BENGKEL . Ya Allah \kami merafakkan kesyukuran di atas keizinan-Mu untuk kami berkampung selama ( Nyatakan bilangan hari ) dalam (Nyatakan Nama Kursus) . dan muliakanlah kami dengan ketaqwaan dan indahkanlah diri kami dengan kesihatan.samada dalam aspek kepimpinan dan pengurusan organisasi seterusnya mampu melahirkan barisan pegawas yang berketrampilan dan berwib awa . sahabat-sahabat seperjuangan dalam bidang pendidikan . Kurniakanlah kami lisan yang lembut basah . Kami juga bersyukur kerana Engkau mengizinkan kami menghadirkan diri . Ya Allah kurniakanlah Kepada kami kekayaan ilmu pengetahuan dan hiasilah diri kami dengan sifat lemah-lembut. Ya Allah Engkaulah Penguasa Langit dan bumi serta pebendaharaan antara kedua-duanya . emosi dan roh kami sehingga dapat menyelesaikan kursus ini dengan jayanya . Kembangkanlah lembayung dan gelombang rahmat -Mu kepada kami . guru-guru kami . Qaadhial Hajat . Ya Munzilar Rahmat wa Ya Fatihal Barakat .

maka ampunkanlah dosa -dosa kami . Sesungguhnya hati kami juga sentiasa berbolak balik dan bercerai berai . maka kuatkanlah kami dan Islam dalam amal jamai¶e dan kolektif . Sesungguhnya kami berlumuran de ngan dosa . maka satukanlah hati-hati kami dan berikanlah kami ruang dan masa untuk bantu membantu dalam menegakkan amal makruf dan nahi mungkar . 16 . maka didiklah hati kami untuk mengutamakan keperluan saudara -saudara seagama kami sebagaimana Kekasih-Mu mendidik para sahabat baginda berbuat demikian. Sesungguhnya kami amat cenderung untuk mengutamakan diri kami . . Sesungguhnya kami lemah dalam sendirian .Tika dan saat ini kami hulurkan tangan kehambaan yang penuh dengan noda dan dosa serta tangan penuh dengan pengharapan . Sesungguhnya kesabaran kami punya batasnya . maka kurniakanlah kami nikmat kesabaran seumpama sabarnya Nabi-nabi Ulul¶azmi .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful