KOLEKSI DOA

MAJLIS RASMI SEKOLAH

DOA MAJLIS PERHIMPUNAN (1) ,

1

Ya Zal Jalali Wal Ikram.Ya Karim . keluarga. Semoga dengannya kami mudah menerima dan menghayati serta mengamalkannya. Kurniakanlah kepada kami apa kiranya ilmu-Mu. 2 . ketenangan jiwa. bagi menyatakan kesyukuran di atas kurniaanMu yang tidak ternilai. Semoga dengannya kami mampu mendepani cabaran. DOA MAJLIS PERHIMPUNAN (2) . Sinarilah hati-hati kami dengan cahaya dan hidayah -Mu. Kurniakanlah apa kiranya kepada kami kesihatan anggota. berdaya saing dan mampu mengangkat martabat diri. kecergasan minda. . Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Sesungguhnya engkau Maha Mengetahui bahawa kami di sini ingin menimba ilmuMu yang sangat luas bagi mengembangkan potensi ka mi sebagai hambaMu yang engkau redhai. Justeru berkati dan rahmatilah perhimpunan kami ini.Jadikanlah kami hamba -hamba-Mu yang sentiasa bersyukur samada nikmat yang sedikit lebih -lebih lagi nikmat yang melimpah ruah kepada kami . kekuatan semangat. Ya Sesungguhnya kami berhimpun pada hari ini. masyarakat dan negara.

3 . Bukakanlah hati-hati kami. .Ya Allah Ya tuhan kami. anugerahkanlah kejayaan dan kecemerlangan kepada kami dalam semua ujian dan pencapaian. Kurniakanlah kesejahteraan dan kebahagian serta kesihatan jasmani dan rohani. Tambahkanlah kepada kami kecintaan kepada segala kebaikan. Hanya padamu sahaja kami panjangkan kesyukuran atas segala rahmat dan berkatMu. lapangkanlah dada kami untuk menerima ilmu dan pengetahuan serta bimbingan para guru -guru kami yang kami kasihi. pemimpin-pemimpin kami terus beristiqamah berkhidmat menabur bakti membangunkan umat dan masyarakat. tuhan yang menguasai langit dan bumi. Jadikanlah kami. guru-guru kami. Bersempena dengan perhimpunan ini kami mohon inayah dan taufikMu. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Kami memohon dengan kudratMu dan IradatMu. Ya Allah ya tuhan kami jadikanlah negara kami sebuah negara yang mendapat limpahan rahmat dan nikmat. bangsa dan agama. DOA SEMPENA MENGHADAPI PEPERIKSAAN AWAM (1) . Ya Allah Ya Zal Jalali Wal Ikram. Berikanlah kekuatan dan ketabahan menghadapi pe rjuangan kami menimba dan mencari ilmu pengetahuan. Kekalkanlah keamanan dan kemakmuran sepanjang zaman.

Jadikanlah kami golongan hambaMu yang mendapat kemuliaanMu dunia dan akhirat. Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui bahawa kami akan menduduki peperiksaan yang menentukan kejayaan dalam medan perjuangan kami. Justeru« kami pohon padaMu berikanlah taufik dan hidayahMu. 4 . Allahumma Ya Rafi¶a al Darajaat. Kurniakanlah kejayaan kepada kami dengan ketinggian dan kecemerlangan. Hanya padaMu kami mohon. Panjangkanlah usia kami dengan amalan taat kepadaMu dan suka berbakti kepada agamaMu serta berjasa kepada bangsa dan negara. Kami menyedari bahawa segala usaha yang kami lakukan adalah di bawah kekuasaan dan iradatmu jua. Kuatkanlah ingatan dan janganlah engkau lupakannya.Allahumma Antal µAzizul Jalil. Permudahkanlah segala urusan kami dan janganlah engkau persulitkan.. . Sesungguhnya kami pada pagi ini. Allahumma Ya Rahman Ya Rahim. ingin merafa¶kan kesyukuran dan pujian terhadap Mu. DOA SEMPENA MENGHADAPI PEPERIKSAAN AWAM (2) . Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim. Wa Ya Qadhiaal Hajat. atas kurniaan Mu yang tidak ternilai. Lapangkanlah dada kami dan janganlah engkau sempitkannya.

sempurnakanlah usaha kami. Semoga Engkau kabulkan permohonan kami. Sesungguhnya Engkau mengetahui apa yang kami rahsiakan dan yang kami nyatakan. Kami pertaruhkan kepada-Mu apa yang telah Engkau ajarkan kepada kami. lengkapkanlah budi pekerti kami. Ampunkanlah dosa kami. Allahumma Antal µAzizul Jalil. Semoga Engkau terima keuzuran kami. Engkau mengetahui dosa yang ada dalam diri kami.justeru itu kami mohon keampunan-Mu Ya Ghaffar. DOA SEMPENA MESYUARAT . ingin merafa¶kan kesyukuran dan pujian terhadap Mu. Ya Hakim Ya Halim. Engkau mengetahui hajat kami. 5 .Terangilah hati kami dengan cahaya petunjuk-Mu sebagaimana Engkau menerangi bumi dengan matahari -Mu selama-lamanya Ya Allah . Ya Allah . dosa guru -guru kami dan seluruh umat Islam. atas kurniaan Mu yang tidak ternilai. dosa kedua ibu bapa kami. puaskanlah hati kami terhadap rezeki pembe rian-Mu dan jangan biarkan hati kami terpedaya oleh apa yang Engkau hindarkan daripada kami. Sesungguhnya kami pada pagi ini. maka kembalikanlah semula kepada kami jika kami memerlukannya dan janganlah Engkau buat kami melupainya Ya Allah Ya Ghaffar .

Justeru« berkati pertemuan kami. dari melanggari perintah Mu.Allahumma Ya Hakim Ya Azim. Jadikanlah kami Ya Allah. Satukanlah hati -hati kami. berkatilah jua usaha -usaha kami. dari kalangan hamba -hamba Mu yang taat dan bersyukur. zuriat dan generasi yang beriman serta segala kebaikan di dunia. bertukar -tukar pendapat dan menyumbangkan buah fikiran. Allahumma Ya µAliim. tenaga dan sokongan ke arah memajukan lagi sekolah ini . Kurniakanlah kepada kami limpahan ilmu yang berguna dan kefahaman ya ng benar. demi kebaikan anak -anak kami . Jauhilah kami Ya Allah. Sesungguhnya pada hari ini kami berkumpul kerana-Mu Ya Allah Kami berkumpul untuk mengisi keredhaan -Mu dalam seluruh hidup kami Kami berkumpul untuk bermusyawarah. kommitmen dan iltizam kami dengan roh dan semangat untuk membangun . Sesungguhnya kami berhimpun di sini bagi menyatakan kesungguhan. eratkanlah silatur rahimi dikalangan kami. Kurniakanlah apa kiranya ya Allah kepada kami kesihatan yang berpanjangan . pandangan -pandangan yan jelas dan keputusan-keputusan yang waras. Padukanlah tenaga dan usaha kami untuk memartabatkan pendidikan bangsa secara bersama demi mencapai kecemerlangan dan kegemilangan. pun jua di akhirat. kesejahteraan yang sempurna . min da yang cergas. Ya Allah Ya Karim . bangsa dan negara. . fikiran yang waras. 6 . idea -idea yang bernas. DOA SEMPENA MESYUARAT PIBG . ilhamkanlah dalam fikiran dan minda kami. Wa Ya Khabiir. rezeki yang halal.membina serta mendidik dan memartabatkan anak bangsa supaya berbudi dan berjasa kepada agama.

justeru itu kurniakanlah kepada guru -guru kami hati yang 7 . Ya Allah . sekolah yang akan melahirkan pelajar -pelajar yang berjaya di dunia mahupun di akhirat. sekolah yang disegani dan dihormati. jinakkan dan lembutkanlah hati -hati kami dan tunjukkanlah kami jalan yang membawa keselamatan dan keharmonian dalam menyelesaikan masalah yang timbul di antara pihak pentadbir. Berkatilah usaha-usaha kami . Ya Rahman Ya Rahim Ya Rabbal¶alamin . Ya Allah kurniakanlah Kepada kami kekayaan ilmu pengetahuan dan hiasilah diri kami dengan sifat lemah-lembut. Perbaikilah segala kesilapan kami . DOA SEMPENA HARI GURU . Sesungguhnya tugas sebagai guru adalah tugas yang mulia dan murni sepanjang zaman . mudah-mudahan (dengan usaha-usaha kami) sekolah ini akan menjadi sekolah yang cemerlang. jernihkanlah hubungan antara kami . dan muliakanlah kami dengan ketaqwaan dan indahkanlah diri kami dengan kesihatan.Ya Allah . Ya Munzilal Barakat . . Ya µAzizi Ya Sattar Ya Fa¶alullima yurid . Kami merafakkan rasa kesyukuran kepada-Mu kerana telah mengizinkan kami untuk meraikan Majlis sambutan Hari Guru (Tahun Semasa) peringkat Sekolah (Nama Sekolah) pada pagi yang berbahagia ini dengan tema : (Tema Hari Guru Tahun Semasa) Ya Allah . Tuhan Semesta Alam . terbilang . Ya Hayyu Ya Qayyum Ya Zal Jalaliwal¶ikram . guru -guru dan juga ibu bapa penjaga pelajar di sekolah ini.

DOA SEMPENA HARI ANUGERAH KECEMERLANGAN . Ya Allah . Ya Allah Ya Karim Ya Wadud Kami memanjatkan kesyukuran kepada-Mu kerana mengizinkan kami untuk mengadakan dan berada dalam Majlis Anugerah Kecemerlangan .anak mereka sendiri . Ya Allah . Pada kesempatan ini . Lorongkanlah hati guru -guru kami agar menjadikan seluruh aktriviti dunia pendidikan sebagai ibadah mengharapkan rahmat dan keredhaan -Mu sematamata . kurniakanlah kepada mereka kesabaran . idea dan kepakaran dem i meningkatkan kualiti akademik dan ko-kurikulum pelajar-pelajar sekolah ini khasnya dan di arena pendidikan perdana amnya . semangat permuafakatan dan semangat juang yang tidak mengenal erti putus asa dalam memikul tanggungjawab sebagai seorang pendidik dan berusaha menyumbang tenaga . kami sentiasa mengharapkan teguran dan bimbi ngan guru-guru . . sebagaimana mereka mengasihi dan menyayangi anak . Se kolah (Nama Sekolah) Ya Allah Ya Fa¶aalullimaayurid Kami memohon kepada-Mu . ketabahan . agar Eangkau berkati majlis ini dengan limpahan rahman dan rahim-Mu. memohon ihsan dan pimpinan-Mu agar Engkau anugerahkan rasa kasih sayang kepada barisan pendidik yang budiman terhadap anak -anak didik mereka . bangsa dan negara tercinta . mendengar tunjuk ajar daripada guru -guru kami . Ya Mudabbiral amri . kami hulurkan tangan penghara pan . Ya Mukawwiral laili wan nahar .ikhlas dalam menyempurnakan tanggungjawab yang berat ini den gan sebaiknya . Pada saat dan detik ini. kami mohon kepada kebesaran dan kehebatan -Mu ya Allah sudilah kiranya Engkau mengurniakan kepada kami sifat yang mulia dan akhlak yang luhur . semangat kerjasama yang tinggi dalam sebuah pasukan . mudah-mudahan kami akan menjadi anak didik yang sentiasa menghormati guru-guru kami . Tidak juga lupa kepad a para pendidik 8 . semoga kami menjadi insan yang sempurna dan berguna kepada agama . semoga segala usaha kami dalam menjayakan majlis ini mendapat keredhaan dan hidayah -Mu.

DOA SEMPENA MAJLIS SOLAT HAJAT . Dalam erti kata lain. Disaat ini juga kami rafa¶kan tangan kehambaan mengharapkan ihsan -Mu agar Engkau teruskan dan lanjutkan kecemerlangan yang sudah kami capai samada dalam bidang akademik mahupun aspek pembinaan sahsiah insan dan seterusnya menganugerahkan kepada kami kecemerlangan demi kecemerlangan yang lebih bermakna dalam pelbagai bidang pada masa -masa akan datang. Ya Allah Ya Tuhan Kami Sesungguhnya pada ketika ini kami berkumpul kerana -Mu Kami berkumpul untuk mengisi seluruh hidup kami dengan keredhaan -Mu Sesungguhnya ketentuan dan takdir -Mu itu telah mengalahkan kami. dan menolong sahabat kami terhadap musuh -musuh mereka . Malah kami memohon daripada-Mu Ya Allah dengan penuh ketaakulan agar majlis anugerah ini akan menjadi katalis dan sumber inspirasi kepada pelajar -pelajar lain supaya mereka sama-sama mengerah keringat dan menggembleng tenaga untuk mencapai kecemerlangan demi mengharumkan nama sekolah ini. 9 . Jadikanlah pelajar-pelajar yang menerima hadiah dan sijil penghargaan pada hari ini sebagai pelajar-pelajar yang bersyukur di atas pengiktirafan ini. Ya Allah . dan kayakanlah kami dengan kurnia-Mu sehingga kami merasa puas dan kaya dengan Engkau daripada meminta-minta daripada selain Engkau . Ya Karim Ya Wadud . maka jadilah Engkau ya Allah penolong kami. jadikanlah mereka pelajar -pelajar yang akan sentiasa berusaha dengan gigih dan tekun untuk meni ngkatkan potensi dan prestasi mereka dalam bidang akademik mahupun ketrampilan peribadi yang luhur. dan ikatan nafsu syahwat telah menawan diri kami. sehingga menolong kami melawan hawa nafsu kami. Ya Allah . Ya Ghaniyyu Ya Hamid .yang telah lama menyumbang khidmat dan menabur bakti mereka di sekolah yang bertuah ini .

terbilang . mudah-mudahan (dengan usaha -usaha kami ini) anak-anak remaja Islam akan menjadi remaja yang cemerlang. Engkau mengetahui hajat kami. Ya Allah Antalghaniyyu wa nahnulfuqara¶ Ya Allah kurniakanlah Kepada kami kekayaan ilmu pengetahuan dan hiasilah diri kami dengan sifat lemah-lembut. ibadahku . Sejahterakanlah tubuh badan kami . Ya Rahman Ya Rahim Ya Rabbal¶alamin . . Semoga Engkau terima keuzuran kami.justeru itu kami mohon keampunan-Mu Ya Ghaffar. samada dalam aspek akademik mahupun keperibadian. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim. hidupku . sejahterakanlah pendengaran kami . Ya Allah . dan matiku semata -mata hanya untuk-Mu Allah. remaja yang disegani dan dihormati. Kami berhimpun pada pagi ini kerana -Mu untuk mengisi seluruh ruang hidup kami dengan ibadah kepada -Mu sesuai dengan firman-Mu yang mulia : . sejahterakanlah penglihatan kami . DOA SEMPENA HARI SUKAN . 10 . Semoga Engkau kabulkan permohonan kami. Engkau mengetahui dosa yang ada dalam diri kami. Sesungguhnya solatku . Sesungguhnya Engkau mengetahui apa yang kami rahsiakan dan yang kami nyatakan. dan muliakanlah kami dengan ketaqwaan dan indahkanlah diri kami dengan kesihatan dan kesejahteraan.Berkatilah usaha-usaha kami . Ya Muhaiminu Ya Aziz Ya Jabbar .

Tuhan Penguasa Alam . Ya Allah . Ya Allah . Ya Allah kurniakanlah Kepada kami kekayaan ilmu pengetahuan dan hiasilah diri kami dengan sifat lemah-lembut.bermusyawarah.Ya Allah . tenaga dan sokongan ke arah meningkatkan dana kewangan sekolah kami . terbilang . Ya Faarijal Hammi wa Ya Kaashifal Ghammi . sekolah yang akan melahirkan pelajar -pelajar yang gemilang dalam aspek akademik mahupun kokurikulum serta berjaya di dunia mahupun di akhirat . Berkatilah usaha-usaha kami . DOA SEMPENA HARI KARNIVAL / KANTIN . 11 . Ya Hayyu Ya Qayyum . Ya Qahhar Ya Jabbar . . bertukar tukar pendapat dan menyumbangkan buah fikiran. dan muliakanlah kami dengan ketaqwaan dan sempurnakanlah keindahan diri kami dengan kesihatan. Kami merafakkan rasa kesyukuran kepada-Mu kerana telah mengizinkan kami untuk berada dan menghadiri Karnival Sekolah (Nama Sekolah) pada hari ini . Ya Allah Ya Tuhan Kami Sesungguhnya pada hari ini kami berkumpul kerana -Mu Ya Allah Kami berkumpul untuk mengisi seluruh hidup kami dengan keredhaan -Mu Kami berkumpul untuk menghubungkan silaturahim. sekolah yang disegani dan dihormati. Ya Allah . mudah-mudahan (dengan usaha -usaha kami) sekolah ini akan menjadi sekolah yang cemerlang.

Kami memohon kekuatan dari hadhrat -Mu Ya Allah. Ya Allah kurniakanlah Kepada kami kekayaan ilmu pengetahuan dan hi asilah diri kami dengan sifat lemah-lembut. supaya kami yang hadir pada hari ini. anak didik kami akan menjadi pelajar yang cemerlang. 12 . Sesungguhnya pada hari ini kami berkumpul bagi menghubungkan silaturrahim . Ya Rahman Ya Rahim Ya Rabbal¶alamin . Ya Allah Ya Tuhan Kami Kami merafakkan rasa kesyukuran kepada-Mu kerana telah mengizinkan kami untuk berada dan menghadiri perkhemahan pada kali ini . Berkatilah usaha ini Ya Allah. Ya Rahman Ya Rahim Ya Rabbal¶alamin . Ya Qahhar Ya Jabbar . DOA SEMPENA PERKHEMAHAN/AKTIVITI LUAR . Hindarilah kami dari sifat lalai yang merugikan dan bimbinglah kami ke jalan kebenaran . Ya µAzizi Ya Sattar Ya Fa¶alullima yurid . samada dalam aspek akademik mahupun kokurikulum seterusnya mampu melahirkan generasi pelajar yang berjaya di dunia mahupun di akhirat. Engkau hiasi kami dengan akhlak-akhlak yang baik dan terpuji juga hindarilah kami dari sifat sifat keji . terbilang . bertukar-tukar pendapat di samping menyumbang buah fikiran dalam membentuk generasi yang berguna pada masa hadapan . mudah-mudahan (dengan usaha -usaha kami ini) .Berkatilah usaha-usaha kami . Dan jadikanlah kami orang yang mendengar dan mengetahui keburukan lantas bersegera meninggalkan keburukan . dan muliakanlah kami dengan ketaqwaan dan indahkanlah diri kami dengan kesihatan. agar kami dapat melaksanakan segala kebajikan Dan kami pohon perlindungan dengan Engkau daripada melakukan keburukan . Ya Allah . p elajar yang disegani dan dihormati. Ya Hayyu Ya Qayyum Ya Zal Jalaliwal¶ikram . Jadikanlah kami orang-orang yang mendengar keb aikan lantas bersegera melakukan kebaikan . Engkau perbaikilah akhlak kami dan akhlak anak -anak didik kami .

terbilang . Ya Tuhan Kami Sesungguhnya pada hari ini kami berkump ul kerana-Mu Ya Allah Kami berkumpul untuk mengisi seluruh hidup kami dengan keredhaan -Mu Ya Allah . Ya Allah . pelajar yang disegani dan dihormati.Ya Ra'ufurrahim . Berkatilah usaha-usaha kami . Tuhan Yang Maha Mengetahui . Jadikanlah kami orang-orang yang mendengar kebaikan lantas bersegera melakukan kebaikan . mental dan rohani agar kami dapat menempuh ujian yang mendatang daripada -Mu Ya Allah . Ya Allah .Ya Hayyu Ya Qayyum Ya Zal Jalaliwal¶ikram . Ya Faarijal Hammi wa Ya Kaashifal Ghammi . Berkatilah usaha-usaha kami . terbilang . . mudah-mudahan (dengan usaha -usaha kami ini) . DOA SEMPENA MINGGU ORIENTASI PELAJAR BARU . samada dalam aspek akademik mahupun kokurikulum 13 . anak didik kami akan menjadi pelajar yang cemerl ang. sekolah yang disegani dan dihormati samada dalam bidang akademik mahupun keperibadian . Ya Allah . Kami merafakkan rasa kesyukuran kepada-Mu kerana telah mengizinkan kami untuk berada dan menghadiri Program Orientasi pelajar -pelajar (NyatakanTingkatan) sesi (Tahun Semasa) pada hari ini . Dan jadikanlah kami orang yang mendengar dan mengetahui keburukan lant as bersegera meninggalkan keburukan . Kurniakanlah kepada kam kekuatan fizikal . mudah-mudahan (dengan usaha -usaha kami) sekolah ini akan menjadi sekolah yang cemerlang.

mudah-mudahan (dengan usaha -usaha kami ini) . Sesungguhnya menuntut ilmu itu adalah merupakan fardhu ain yang wajib dilaksanakan oleh setiap muslim dan muslimah . Ya Allah kurniakanlah Kepada kami kekayaan ilmu pengetahuan dan hiasilah diri kami dengan sifat lemah-lembut. Ya Rahman Ya Rahim Ya Rabbal¶alamin . barisan pengawas kami akan menjadi pengawas yang bertanggungjawab . Ya Allah . dan muliakanlah kami dengan ketaqwaan dan indahkanlah diri kami dengan kesihatan. mempunyai keyakinan diri yang tinggi . dan bersedia mencurahkan bakti kepada sekolah yang tercinta ini . Berkatilah usaha-usaha kami . Ya Allah . Janganlah Engkau jadikan kami pelajar yang hanya berpuas hati dengan apa yang kami perolehi dalam peperiksaan yang lalu . bermusyawarah. tenaga dan sokongan ke arah meningkatkan kelancaran pengurusan sekolah kami . Dan jadikanlah kami pelajar pelajar yang sentiasa dahagakan ilmu pengetahuan dan sentiasa berusaha bersungguh-sungguh untuk meningkatkan prestasi pelajaran kami.seterusnya mampu melahirkan generasi pelajar yang berjaya di dunia mahupun di akhirat. Mudah-mudahan maklumat yang diberikan mengenai dapat memandu kami kearah kecemerlangan diri yang lebih gemilangan . ketabahan yang padu. Ya Hafiizu . Kami merafakkan rasa kesyukuran kepada-Mu kerana telah mengizinkan kami untuk berada dan menghadiri Majlis Penghargaan Pengawas Sesi (Tahun Lalu) dan Majlis Perlantikan Rasmi Pengawas Sesi (Tahun Semasa) pada hari ini. terbilang . Ya Syaafi . Ya Faliqu l Habbi wan nawa . DOA SEMPENA PERLANTIKAN PENGAWAS . Jadikanlah Badan Pengawas Sekolah ini sebagai wahana untuk membentuk perpaduan nasional . Sekaligus menjadi pegawas yang cemerlang. Ya Munzilal Barakah wa Ya Kasyifalghummah . 14 . bertukar -tukar pendapat dan menyumbangkan buah fikiran. pengawas yang disegani dan dihormati.

keluarga dan anak-anak kami . sahabat-sahabat seperjuangan dalam bidang pendidikan .samada dalam aspek kepimpinan dan pengurusan organisasi seterusnya mampu melahirkan barisan pegawas yang berketrampilan dan berwib awa .mengingati dan menyebut nama -Mu . DOA SEMPENA MAJLIS PENUTUP KURSUS/SEMINAR/BENGKEL . ibu bapa kami . . hati yang penuh segar mensyukuri nikm at-Mu serta badan yang ringan menyempurnakan ketaatan kepada perintah -Mu. Ya Allah . Qaadhial Hajat . Kami juga bersyukur kerana Engkau mengizinkan kami menghadirkan diri . Ya Kaafi . emosi dan roh kami sehingga dapat menyelesaikan kursus ini dengan jayanya . anak-anak didik kami di sekolah . Ya Munzilar Rahmat wa Ya Fatihal Barakat . Ya Allah kurniakanlah Kepada kami kekayaan ilmu pengetahuan dan hiasilah diri kami dengan sifat lemah-lembut. guru-guru kami . Ya µAzizi Ya Latif . Kurniakanlah kami lisan yang lembut basah . Ya Allah Engkaulah Penguasa Langit dan bumi serta pebendaharaan antara kedua-duanya . dan muliakanlah kami dengan ketaqwaan dan indahkanlah diri kami dengan kesihatan. Kembangkanlah lembayung dan gelombang rahmat -Mu kepada kami . Ya Allah \kami merafakkan kesyukuran di atas keizinan-Mu untuk kami berkampung selama ( Nyatakan bilangan hari ) dalam (Nyatakan Nama Kursus) . Ya Allah Bagi-Mu segala puji dan puja . 15 .

maka satukanlah hati-hati kami dan berikanlah kami ruang dan masa untuk bantu membantu dalam menegakkan amal makruf dan nahi mungkar . . maka ampunkanlah dosa -dosa kami . Sesungguhnya hati kami juga sentiasa berbolak balik dan bercerai berai . Sesungguhnya kami berlumuran de ngan dosa . 16 . maka kuatkanlah kami dan Islam dalam amal jamai¶e dan kolektif . Sesungguhnya kami lemah dalam sendirian .Tika dan saat ini kami hulurkan tangan kehambaan yang penuh dengan noda dan dosa serta tangan penuh dengan pengharapan . Sesungguhnya kesabaran kami punya batasnya . maka kurniakanlah kami nikmat kesabaran seumpama sabarnya Nabi-nabi Ulul¶azmi . maka didiklah hati kami untuk mengutamakan keperluan saudara -saudara seagama kami sebagaimana Kekasih-Mu mendidik para sahabat baginda berbuat demikian. Sesungguhnya kami amat cenderung untuk mengutamakan diri kami .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful