KOLEKSI DOA

MAJLIS RASMI SEKOLAH

DOA MAJLIS PERHIMPUNAN (1) ,

1

berdaya saing dan mampu mengangkat martabat diri. bagi menyatakan kesyukuran di atas kurniaanMu yang tidak ternilai. Ya Zal Jalali Wal Ikram. Kurniakanlah kepada kami apa kiranya ilmu-Mu. . kecergasan minda. Sinarilah hati-hati kami dengan cahaya dan hidayah -Mu. 2 . keluarga. Ya Sesungguhnya kami berhimpun pada hari ini. Semoga dengannya kami mampu mendepani cabaran. Semoga dengannya kami mudah menerima dan menghayati serta mengamalkannya. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Sesungguhnya engkau Maha Mengetahui bahawa kami di sini ingin menimba ilmuMu yang sangat luas bagi mengembangkan potensi ka mi sebagai hambaMu yang engkau redhai. Justeru berkati dan rahmatilah perhimpunan kami ini. DOA MAJLIS PERHIMPUNAN (2) . ketenangan jiwa.Jadikanlah kami hamba -hamba-Mu yang sentiasa bersyukur samada nikmat yang sedikit lebih -lebih lagi nikmat yang melimpah ruah kepada kami . masyarakat dan negara. Kurniakanlah apa kiranya kepada kami kesihatan anggota. kekuatan semangat.Ya Karim .

Tambahkanlah kepada kami kecintaan kepada segala kebaikan. bangsa dan agama. Kekalkanlah keamanan dan kemakmuran sepanjang zaman. Hanya padamu sahaja kami panjangkan kesyukuran atas segala rahmat dan berkatMu. DOA SEMPENA MENGHADAPI PEPERIKSAAN AWAM (1) . anugerahkanlah kejayaan dan kecemerlangan kepada kami dalam semua ujian dan pencapaian. lapangkanlah dada kami untuk menerima ilmu dan pengetahuan serta bimbingan para guru -guru kami yang kami kasihi. Kurniakanlah kesejahteraan dan kebahagian serta kesihatan jasmani dan rohani. Ya Allah Ya Zal Jalali Wal Ikram. pemimpin-pemimpin kami terus beristiqamah berkhidmat menabur bakti membangunkan umat dan masyarakat. . Bukakanlah hati-hati kami. Ya Allah ya tuhan kami jadikanlah negara kami sebuah negara yang mendapat limpahan rahmat dan nikmat. 3 . Berikanlah kekuatan dan ketabahan menghadapi pe rjuangan kami menimba dan mencari ilmu pengetahuan. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Kami memohon dengan kudratMu dan IradatMu.Ya Allah Ya tuhan kami. Jadikanlah kami. tuhan yang menguasai langit dan bumi. guru-guru kami. Bersempena dengan perhimpunan ini kami mohon inayah dan taufikMu.

. Sesungguhnya kami pada pagi ini. DOA SEMPENA MENGHADAPI PEPERIKSAAN AWAM (2) . Kuatkanlah ingatan dan janganlah engkau lupakannya. Kurniakanlah kejayaan kepada kami dengan ketinggian dan kecemerlangan. Wa Ya Qadhiaal Hajat. Jadikanlah kami golongan hambaMu yang mendapat kemuliaanMu dunia dan akhirat. Allahumma Ya Rafi¶a al Darajaat. Kami menyedari bahawa segala usaha yang kami lakukan adalah di bawah kekuasaan dan iradatmu jua. atas kurniaan Mu yang tidak ternilai. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim. Permudahkanlah segala urusan kami dan janganlah engkau persulitkan. Lapangkanlah dada kami dan janganlah engkau sempitkannya.. Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui bahawa kami akan menduduki peperiksaan yang menentukan kejayaan dalam medan perjuangan kami.Allahumma Antal µAzizul Jalil. 4 . Justeru« kami pohon padaMu berikanlah taufik dan hidayahMu. Hanya padaMu kami mohon. Allahumma Ya Rahman Ya Rahim. Panjangkanlah usia kami dengan amalan taat kepadaMu dan suka berbakti kepada agamaMu serta berjasa kepada bangsa dan negara. ingin merafa¶kan kesyukuran dan pujian terhadap Mu.

Kami pertaruhkan kepada-Mu apa yang telah Engkau ajarkan kepada kami. 5 . ingin merafa¶kan kesyukuran dan pujian terhadap Mu. atas kurniaan Mu yang tidak ternilai. Ampunkanlah dosa kami.Terangilah hati kami dengan cahaya petunjuk-Mu sebagaimana Engkau menerangi bumi dengan matahari -Mu selama-lamanya Ya Allah . Engkau mengetahui dosa yang ada dalam diri kami. Ya Hakim Ya Halim. DOA SEMPENA MESYUARAT . Semoga Engkau kabulkan permohonan kami. Engkau mengetahui hajat kami. Semoga Engkau terima keuzuran kami. Sesungguhnya kami pada pagi ini. dosa guru -guru kami dan seluruh umat Islam. Ya Allah .justeru itu kami mohon keampunan-Mu Ya Ghaffar. lengkapkanlah budi pekerti kami. Allahumma Antal µAzizul Jalil. Sesungguhnya Engkau mengetahui apa yang kami rahsiakan dan yang kami nyatakan. puaskanlah hati kami terhadap rezeki pembe rian-Mu dan jangan biarkan hati kami terpedaya oleh apa yang Engkau hindarkan daripada kami. sempurnakanlah usaha kami. dosa kedua ibu bapa kami. maka kembalikanlah semula kepada kami jika kami memerlukannya dan janganlah Engkau buat kami melupainya Ya Allah Ya Ghaffar .

demi kebaikan anak -anak kami . . tenaga dan sokongan ke arah memajukan lagi sekolah ini . rezeki yang halal. kesejahteraan yang sempurna . eratkanlah silatur rahimi dikalangan kami. Sesungguhnya pada hari ini kami berkumpul kerana-Mu Ya Allah Kami berkumpul untuk mengisi keredhaan -Mu dalam seluruh hidup kami Kami berkumpul untuk bermusyawarah. Jadikanlah kami Ya Allah. 6 . DOA SEMPENA MESYUARAT PIBG . dari melanggari perintah Mu. ilhamkanlah dalam fikiran dan minda kami. Kurniakanlah kepada kami limpahan ilmu yang berguna dan kefahaman ya ng benar. berkatilah jua usaha -usaha kami. Padukanlah tenaga dan usaha kami untuk memartabatkan pendidikan bangsa secara bersama demi mencapai kecemerlangan dan kegemilangan. pun jua di akhirat.membina serta mendidik dan memartabatkan anak bangsa supaya berbudi dan berjasa kepada agama. Satukanlah hati -hati kami. dari kalangan hamba -hamba Mu yang taat dan bersyukur.Allahumma Ya Hakim Ya Azim. fikiran yang waras. kommitmen dan iltizam kami dengan roh dan semangat untuk membangun . pandangan -pandangan yan jelas dan keputusan-keputusan yang waras. Kurniakanlah apa kiranya ya Allah kepada kami kesihatan yang berpanjangan . bangsa dan negara. Ya Allah Ya Karim . Jauhilah kami Ya Allah. Sesungguhnya kami berhimpun di sini bagi menyatakan kesungguhan. min da yang cergas. Wa Ya Khabiir. Justeru« berkati pertemuan kami. bertukar -tukar pendapat dan menyumbangkan buah fikiran. Allahumma Ya µAliim. idea -idea yang bernas. zuriat dan generasi yang beriman serta segala kebaikan di dunia.

Tuhan Semesta Alam . Perbaikilah segala kesilapan kami . guru -guru dan juga ibu bapa penjaga pelajar di sekolah ini. . Berkatilah usaha-usaha kami . DOA SEMPENA HARI GURU . Ya µAzizi Ya Sattar Ya Fa¶alullima yurid . Ya Allah . Ya Hayyu Ya Qayyum Ya Zal Jalaliwal¶ikram . sekolah yang akan melahirkan pelajar -pelajar yang berjaya di dunia mahupun di akhirat. justeru itu kurniakanlah kepada guru -guru kami hati yang 7 . jinakkan dan lembutkanlah hati -hati kami dan tunjukkanlah kami jalan yang membawa keselamatan dan keharmonian dalam menyelesaikan masalah yang timbul di antara pihak pentadbir. Kami merafakkan rasa kesyukuran kepada-Mu kerana telah mengizinkan kami untuk meraikan Majlis sambutan Hari Guru (Tahun Semasa) peringkat Sekolah (Nama Sekolah) pada pagi yang berbahagia ini dengan tema : (Tema Hari Guru Tahun Semasa) Ya Allah . dan muliakanlah kami dengan ketaqwaan dan indahkanlah diri kami dengan kesihatan. Ya Allah kurniakanlah Kepada kami kekayaan ilmu pengetahuan dan hiasilah diri kami dengan sifat lemah-lembut. terbilang . Ya Munzilal Barakat . mudah-mudahan (dengan usaha-usaha kami) sekolah ini akan menjadi sekolah yang cemerlang.Ya Allah . Ya Rahman Ya Rahim Ya Rabbal¶alamin . Sesungguhnya tugas sebagai guru adalah tugas yang mulia dan murni sepanjang zaman . jernihkanlah hubungan antara kami . sekolah yang disegani dan dihormati.

Ya Mukawwiral laili wan nahar . semangat permuafakatan dan semangat juang yang tidak mengenal erti putus asa dalam memikul tanggungjawab sebagai seorang pendidik dan berusaha menyumbang tenaga . Se kolah (Nama Sekolah) Ya Allah Ya Fa¶aalullimaayurid Kami memohon kepada-Mu . Ya Mudabbiral amri . bangsa dan negara tercinta . ketabahan . Ya Allah .ikhlas dalam menyempurnakan tanggungjawab yang berat ini den gan sebaiknya . mudah-mudahan kami akan menjadi anak didik yang sentiasa menghormati guru-guru kami . kami hulurkan tangan penghara pan . DOA SEMPENA HARI ANUGERAH KECEMERLANGAN . memohon ihsan dan pimpinan-Mu agar Engkau anugerahkan rasa kasih sayang kepada barisan pendidik yang budiman terhadap anak -anak didik mereka . semoga segala usaha kami dalam menjayakan majlis ini mendapat keredhaan dan hidayah -Mu. kami sentiasa mengharapkan teguran dan bimbi ngan guru-guru . Pada saat dan detik ini. Lorongkanlah hati guru -guru kami agar menjadikan seluruh aktriviti dunia pendidikan sebagai ibadah mengharapkan rahmat dan keredhaan -Mu sematamata . Ya Allah . . agar Eangkau berkati majlis ini dengan limpahan rahman dan rahim-Mu. mendengar tunjuk ajar daripada guru -guru kami . sebagaimana mereka mengasihi dan menyayangi anak . Tidak juga lupa kepad a para pendidik 8 .anak mereka sendiri . Ya Allah Ya Karim Ya Wadud Kami memanjatkan kesyukuran kepada-Mu kerana mengizinkan kami untuk mengadakan dan berada dalam Majlis Anugerah Kecemerlangan . semangat kerjasama yang tinggi dalam sebuah pasukan . kami mohon kepada kebesaran dan kehebatan -Mu ya Allah sudilah kiranya Engkau mengurniakan kepada kami sifat yang mulia dan akhlak yang luhur . kurniakanlah kepada mereka kesabaran . semoga kami menjadi insan yang sempurna dan berguna kepada agama . Pada kesempatan ini . idea dan kepakaran dem i meningkatkan kualiti akademik dan ko-kurikulum pelajar-pelajar sekolah ini khasnya dan di arena pendidikan perdana amnya .

Ya Allah Ya Tuhan Kami Sesungguhnya pada ketika ini kami berkumpul kerana -Mu Kami berkumpul untuk mengisi seluruh hidup kami dengan keredhaan -Mu Sesungguhnya ketentuan dan takdir -Mu itu telah mengalahkan kami. Disaat ini juga kami rafa¶kan tangan kehambaan mengharapkan ihsan -Mu agar Engkau teruskan dan lanjutkan kecemerlangan yang sudah kami capai samada dalam bidang akademik mahupun aspek pembinaan sahsiah insan dan seterusnya menganugerahkan kepada kami kecemerlangan demi kecemerlangan yang lebih bermakna dalam pelbagai bidang pada masa -masa akan datang. dan kayakanlah kami dengan kurnia-Mu sehingga kami merasa puas dan kaya dengan Engkau daripada meminta-minta daripada selain Engkau . Jadikanlah pelajar-pelajar yang menerima hadiah dan sijil penghargaan pada hari ini sebagai pelajar-pelajar yang bersyukur di atas pengiktirafan ini. Ya Karim Ya Wadud .yang telah lama menyumbang khidmat dan menabur bakti mereka di sekolah yang bertuah ini . jadikanlah mereka pelajar -pelajar yang akan sentiasa berusaha dengan gigih dan tekun untuk meni ngkatkan potensi dan prestasi mereka dalam bidang akademik mahupun ketrampilan peribadi yang luhur. Ya Allah . sehingga menolong kami melawan hawa nafsu kami. 9 . DOA SEMPENA MAJLIS SOLAT HAJAT . maka jadilah Engkau ya Allah penolong kami. dan menolong sahabat kami terhadap musuh -musuh mereka . Malah kami memohon daripada-Mu Ya Allah dengan penuh ketaakulan agar majlis anugerah ini akan menjadi katalis dan sumber inspirasi kepada pelajar -pelajar lain supaya mereka sama-sama mengerah keringat dan menggembleng tenaga untuk mencapai kecemerlangan demi mengharumkan nama sekolah ini. Dalam erti kata lain. Ya Allah . dan ikatan nafsu syahwat telah menawan diri kami. Ya Ghaniyyu Ya Hamid .

. Ya Allah Antalghaniyyu wa nahnulfuqara¶ Ya Allah kurniakanlah Kepada kami kekayaan ilmu pengetahuan dan hiasilah diri kami dengan sifat lemah-lembut. Kami berhimpun pada pagi ini kerana -Mu untuk mengisi seluruh ruang hidup kami dengan ibadah kepada -Mu sesuai dengan firman-Mu yang mulia : . sejahterakanlah penglihatan kami . Ya Muhaiminu Ya Aziz Ya Jabbar . terbilang .Berkatilah usaha-usaha kami . DOA SEMPENA HARI SUKAN . Semoga Engkau terima keuzuran kami. Sesungguhnya Engkau mengetahui apa yang kami rahsiakan dan yang kami nyatakan.justeru itu kami mohon keampunan-Mu Ya Ghaffar. Sesungguhnya solatku . Semoga Engkau kabulkan permohonan kami. Ya Rahman Ya Rahim Ya Rabbal¶alamin . Engkau mengetahui dosa yang ada dalam diri kami. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim. dan matiku semata -mata hanya untuk-Mu Allah. remaja yang disegani dan dihormati. Ya Allah . mudah-mudahan (dengan usaha -usaha kami ini) anak-anak remaja Islam akan menjadi remaja yang cemerlang. samada dalam aspek akademik mahupun keperibadian. Sejahterakanlah tubuh badan kami . dan muliakanlah kami dengan ketaqwaan dan indahkanlah diri kami dengan kesihatan dan kesejahteraan. sejahterakanlah pendengaran kami . Engkau mengetahui hajat kami. 10 . hidupku . ibadahku .

11 . Ya Allah . mudah-mudahan (dengan usaha -usaha kami) sekolah ini akan menjadi sekolah yang cemerlang. Kami merafakkan rasa kesyukuran kepada-Mu kerana telah mengizinkan kami untuk berada dan menghadiri Karnival Sekolah (Nama Sekolah) pada hari ini .bermusyawarah. Ya Hayyu Ya Qayyum . dan muliakanlah kami dengan ketaqwaan dan sempurnakanlah keindahan diri kami dengan kesihatan. Ya Faarijal Hammi wa Ya Kaashifal Ghammi . Berkatilah usaha-usaha kami . terbilang . sekolah yang disegani dan dihormati. Ya Qahhar Ya Jabbar . sekolah yang akan melahirkan pelajar -pelajar yang gemilang dalam aspek akademik mahupun kokurikulum serta berjaya di dunia mahupun di akhirat . tenaga dan sokongan ke arah meningkatkan dana kewangan sekolah kami . Tuhan Penguasa Alam .Ya Allah . Ya Allah . bertukar tukar pendapat dan menyumbangkan buah fikiran. Ya Allah kurniakanlah Kepada kami kekayaan ilmu pengetahuan dan hiasilah diri kami dengan sifat lemah-lembut. Ya Allah Ya Tuhan Kami Sesungguhnya pada hari ini kami berkumpul kerana -Mu Ya Allah Kami berkumpul untuk mengisi seluruh hidup kami dengan keredhaan -Mu Kami berkumpul untuk menghubungkan silaturahim. . Ya Allah . DOA SEMPENA HARI KARNIVAL / KANTIN .

mudah-mudahan (dengan usaha -usaha kami ini) . Ya Allah Ya Tuhan Kami Kami merafakkan rasa kesyukuran kepada-Mu kerana telah mengizinkan kami untuk berada dan menghadiri perkhemahan pada kali ini . Ya Qahhar Ya Jabbar . p elajar yang disegani dan dihormati. dan muliakanlah kami dengan ketaqwaan dan indahkanlah diri kami dengan kesihatan. terbilang . samada dalam aspek akademik mahupun kokurikulum seterusnya mampu melahirkan generasi pelajar yang berjaya di dunia mahupun di akhirat. Ya Hayyu Ya Qayyum Ya Zal Jalaliwal¶ikram . agar kami dapat melaksanakan segala kebajikan Dan kami pohon perlindungan dengan Engkau daripada melakukan keburukan . Sesungguhnya pada hari ini kami berkumpul bagi menghubungkan silaturrahim . 12 . bertukar-tukar pendapat di samping menyumbang buah fikiran dalam membentuk generasi yang berguna pada masa hadapan . Dan jadikanlah kami orang yang mendengar dan mengetahui keburukan lantas bersegera meninggalkan keburukan .Berkatilah usaha-usaha kami . anak didik kami akan menjadi pelajar yang cemerlang. Ya Allah kurniakanlah Kepada kami kekayaan ilmu pengetahuan dan hi asilah diri kami dengan sifat lemah-lembut. Ya Rahman Ya Rahim Ya Rabbal¶alamin . Engkau hiasi kami dengan akhlak-akhlak yang baik dan terpuji juga hindarilah kami dari sifat sifat keji . Berkatilah usaha ini Ya Allah. Ya Rahman Ya Rahim Ya Rabbal¶alamin . Ya Allah . Engkau perbaikilah akhlak kami dan akhlak anak -anak didik kami . Hindarilah kami dari sifat lalai yang merugikan dan bimbinglah kami ke jalan kebenaran . Jadikanlah kami orang-orang yang mendengar keb aikan lantas bersegera melakukan kebaikan . Kami memohon kekuatan dari hadhrat -Mu Ya Allah. supaya kami yang hadir pada hari ini. Ya µAzizi Ya Sattar Ya Fa¶alullima yurid . DOA SEMPENA PERKHEMAHAN/AKTIVITI LUAR .

Jadikanlah kami orang-orang yang mendengar kebaikan lantas bersegera melakukan kebaikan . Kami merafakkan rasa kesyukuran kepada-Mu kerana telah mengizinkan kami untuk berada dan menghadiri Program Orientasi pelajar -pelajar (NyatakanTingkatan) sesi (Tahun Semasa) pada hari ini . Ya Allah . anak didik kami akan menjadi pelajar yang cemerl ang. .Ya Hayyu Ya Qayyum Ya Zal Jalaliwal¶ikram . Ya Tuhan Kami Sesungguhnya pada hari ini kami berkump ul kerana-Mu Ya Allah Kami berkumpul untuk mengisi seluruh hidup kami dengan keredhaan -Mu Ya Allah . Ya Faarijal Hammi wa Ya Kaashifal Ghammi . mudah-mudahan (dengan usaha -usaha kami ini) . mudah-mudahan (dengan usaha -usaha kami) sekolah ini akan menjadi sekolah yang cemerlang. samada dalam aspek akademik mahupun kokurikulum 13 . pelajar yang disegani dan dihormati. mental dan rohani agar kami dapat menempuh ujian yang mendatang daripada -Mu Ya Allah . Berkatilah usaha-usaha kami . Tuhan Yang Maha Mengetahui . sekolah yang disegani dan dihormati samada dalam bidang akademik mahupun keperibadian .Ya Ra'ufurrahim . Berkatilah usaha-usaha kami . terbilang . Ya Allah . Ya Allah . Kurniakanlah kepada kam kekuatan fizikal . terbilang . DOA SEMPENA MINGGU ORIENTASI PELAJAR BARU . Dan jadikanlah kami orang yang mendengar dan mengetahui keburukan lant as bersegera meninggalkan keburukan .

seterusnya mampu melahirkan generasi pelajar yang berjaya di dunia mahupun di akhirat. Ya Munzilal Barakah wa Ya Kasyifalghummah . Ya Rahman Ya Rahim Ya Rabbal¶alamin . tenaga dan sokongan ke arah meningkatkan kelancaran pengurusan sekolah kami . ketabahan yang padu. Ya Syaafi . Ya Hafiizu . Janganlah Engkau jadikan kami pelajar yang hanya berpuas hati dengan apa yang kami perolehi dalam peperiksaan yang lalu . Dan jadikanlah kami pelajar pelajar yang sentiasa dahagakan ilmu pengetahuan dan sentiasa berusaha bersungguh-sungguh untuk meningkatkan prestasi pelajaran kami. Sekaligus menjadi pegawas yang cemerlang. Kami merafakkan rasa kesyukuran kepada-Mu kerana telah mengizinkan kami untuk berada dan menghadiri Majlis Penghargaan Pengawas Sesi (Tahun Lalu) dan Majlis Perlantikan Rasmi Pengawas Sesi (Tahun Semasa) pada hari ini. bertukar -tukar pendapat dan menyumbangkan buah fikiran. bermusyawarah. barisan pengawas kami akan menjadi pengawas yang bertanggungjawab . Ya Allah . terbilang . Ya Faliqu l Habbi wan nawa . pengawas yang disegani dan dihormati. mempunyai keyakinan diri yang tinggi . 14 . Berkatilah usaha-usaha kami . mudah-mudahan (dengan usaha -usaha kami ini) . Sesungguhnya menuntut ilmu itu adalah merupakan fardhu ain yang wajib dilaksanakan oleh setiap muslim dan muslimah . Ya Allah . dan bersedia mencurahkan bakti kepada sekolah yang tercinta ini . Jadikanlah Badan Pengawas Sekolah ini sebagai wahana untuk membentuk perpaduan nasional . Ya Allah kurniakanlah Kepada kami kekayaan ilmu pengetahuan dan hiasilah diri kami dengan sifat lemah-lembut. DOA SEMPENA PERLANTIKAN PENGAWAS . dan muliakanlah kami dengan ketaqwaan dan indahkanlah diri kami dengan kesihatan. Mudah-mudahan maklumat yang diberikan mengenai dapat memandu kami kearah kecemerlangan diri yang lebih gemilangan .

anak-anak didik kami di sekolah . Ya µAzizi Ya Latif . Ya Allah . Kurniakanlah kami lisan yang lembut basah .mengingati dan menyebut nama -Mu . guru-guru kami . hati yang penuh segar mensyukuri nikm at-Mu serta badan yang ringan menyempurnakan ketaatan kepada perintah -Mu. DOA SEMPENA MAJLIS PENUTUP KURSUS/SEMINAR/BENGKEL . Ya Kaafi .samada dalam aspek kepimpinan dan pengurusan organisasi seterusnya mampu melahirkan barisan pegawas yang berketrampilan dan berwib awa . Kembangkanlah lembayung dan gelombang rahmat -Mu kepada kami . dan muliakanlah kami dengan ketaqwaan dan indahkanlah diri kami dengan kesihatan. Ya Allah Engkaulah Penguasa Langit dan bumi serta pebendaharaan antara kedua-duanya . Ya Munzilar Rahmat wa Ya Fatihal Barakat . Ya Allah Bagi-Mu segala puji dan puja . Ya Allah \kami merafakkan kesyukuran di atas keizinan-Mu untuk kami berkampung selama ( Nyatakan bilangan hari ) dalam (Nyatakan Nama Kursus) . emosi dan roh kami sehingga dapat menyelesaikan kursus ini dengan jayanya . sahabat-sahabat seperjuangan dalam bidang pendidikan . Kami juga bersyukur kerana Engkau mengizinkan kami menghadirkan diri . 15 . . ibu bapa kami . Ya Allah kurniakanlah Kepada kami kekayaan ilmu pengetahuan dan hiasilah diri kami dengan sifat lemah-lembut. Qaadhial Hajat . keluarga dan anak-anak kami .

Sesungguhnya kami berlumuran de ngan dosa . maka kuatkanlah kami dan Islam dalam amal jamai¶e dan kolektif . Sesungguhnya hati kami juga sentiasa berbolak balik dan bercerai berai . Sesungguhnya kesabaran kami punya batasnya . maka satukanlah hati-hati kami dan berikanlah kami ruang dan masa untuk bantu membantu dalam menegakkan amal makruf dan nahi mungkar . maka didiklah hati kami untuk mengutamakan keperluan saudara -saudara seagama kami sebagaimana Kekasih-Mu mendidik para sahabat baginda berbuat demikian. maka ampunkanlah dosa -dosa kami . Sesungguhnya kami amat cenderung untuk mengutamakan diri kami . maka kurniakanlah kami nikmat kesabaran seumpama sabarnya Nabi-nabi Ulul¶azmi . 16 .Tika dan saat ini kami hulurkan tangan kehambaan yang penuh dengan noda dan dosa serta tangan penuh dengan pengharapan . Sesungguhnya kami lemah dalam sendirian . .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful