KOLEKSI DOA

MAJLIS RASMI SEKOLAH

DOA MAJLIS PERHIMPUNAN (1) ,

1

Ya Sesungguhnya kami berhimpun pada hari ini. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Sesungguhnya engkau Maha Mengetahui bahawa kami di sini ingin menimba ilmuMu yang sangat luas bagi mengembangkan potensi ka mi sebagai hambaMu yang engkau redhai. masyarakat dan negara. ketenangan jiwa. DOA MAJLIS PERHIMPUNAN (2) . keluarga. Kurniakanlah kepada kami apa kiranya ilmu-Mu.Ya Karim . kecergasan minda. Justeru berkati dan rahmatilah perhimpunan kami ini. . Kurniakanlah apa kiranya kepada kami kesihatan anggota. Semoga dengannya kami mudah menerima dan menghayati serta mengamalkannya. Semoga dengannya kami mampu mendepani cabaran. Sinarilah hati-hati kami dengan cahaya dan hidayah -Mu. berdaya saing dan mampu mengangkat martabat diri. Ya Zal Jalali Wal Ikram. 2 . kekuatan semangat.Jadikanlah kami hamba -hamba-Mu yang sentiasa bersyukur samada nikmat yang sedikit lebih -lebih lagi nikmat yang melimpah ruah kepada kami . bagi menyatakan kesyukuran di atas kurniaanMu yang tidak ternilai.

Jadikanlah kami. bangsa dan agama.Ya Allah Ya tuhan kami. lapangkanlah dada kami untuk menerima ilmu dan pengetahuan serta bimbingan para guru -guru kami yang kami kasihi. tuhan yang menguasai langit dan bumi. Kekalkanlah keamanan dan kemakmuran sepanjang zaman. Berikanlah kekuatan dan ketabahan menghadapi pe rjuangan kami menimba dan mencari ilmu pengetahuan. Tambahkanlah kepada kami kecintaan kepada segala kebaikan. anugerahkanlah kejayaan dan kecemerlangan kepada kami dalam semua ujian dan pencapaian. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Kami memohon dengan kudratMu dan IradatMu. DOA SEMPENA MENGHADAPI PEPERIKSAAN AWAM (1) . . Bersempena dengan perhimpunan ini kami mohon inayah dan taufikMu. guru-guru kami. Kurniakanlah kesejahteraan dan kebahagian serta kesihatan jasmani dan rohani. Bukakanlah hati-hati kami. Ya Allah ya tuhan kami jadikanlah negara kami sebuah negara yang mendapat limpahan rahmat dan nikmat. pemimpin-pemimpin kami terus beristiqamah berkhidmat menabur bakti membangunkan umat dan masyarakat. 3 . Hanya padamu sahaja kami panjangkan kesyukuran atas segala rahmat dan berkatMu. Ya Allah Ya Zal Jalali Wal Ikram.

Kuatkanlah ingatan dan janganlah engkau lupakannya. DOA SEMPENA MENGHADAPI PEPERIKSAAN AWAM (2) . Permudahkanlah segala urusan kami dan janganlah engkau persulitkan.Allahumma Antal µAzizul Jalil. . Justeru« kami pohon padaMu berikanlah taufik dan hidayahMu.. Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui bahawa kami akan menduduki peperiksaan yang menentukan kejayaan dalam medan perjuangan kami. Hanya padaMu kami mohon. Kami menyedari bahawa segala usaha yang kami lakukan adalah di bawah kekuasaan dan iradatmu jua. Jadikanlah kami golongan hambaMu yang mendapat kemuliaanMu dunia dan akhirat. Panjangkanlah usia kami dengan amalan taat kepadaMu dan suka berbakti kepada agamaMu serta berjasa kepada bangsa dan negara. Lapangkanlah dada kami dan janganlah engkau sempitkannya. 4 . Allahumma Ya Rafi¶a al Darajaat. Kurniakanlah kejayaan kepada kami dengan ketinggian dan kecemerlangan. atas kurniaan Mu yang tidak ternilai. Sesungguhnya kami pada pagi ini. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim. ingin merafa¶kan kesyukuran dan pujian terhadap Mu. Allahumma Ya Rahman Ya Rahim. Wa Ya Qadhiaal Hajat.

Allahumma Antal µAzizul Jalil. 5 . Ampunkanlah dosa kami. Sesungguhnya Engkau mengetahui apa yang kami rahsiakan dan yang kami nyatakan. dosa kedua ibu bapa kami. maka kembalikanlah semula kepada kami jika kami memerlukannya dan janganlah Engkau buat kami melupainya Ya Allah Ya Ghaffar . Kami pertaruhkan kepada-Mu apa yang telah Engkau ajarkan kepada kami. Semoga Engkau kabulkan permohonan kami. lengkapkanlah budi pekerti kami.justeru itu kami mohon keampunan-Mu Ya Ghaffar. Ya Allah . Ya Hakim Ya Halim. ingin merafa¶kan kesyukuran dan pujian terhadap Mu. dosa guru -guru kami dan seluruh umat Islam. Sesungguhnya kami pada pagi ini. Engkau mengetahui hajat kami. DOA SEMPENA MESYUARAT . Semoga Engkau terima keuzuran kami. atas kurniaan Mu yang tidak ternilai. puaskanlah hati kami terhadap rezeki pembe rian-Mu dan jangan biarkan hati kami terpedaya oleh apa yang Engkau hindarkan daripada kami. sempurnakanlah usaha kami.Terangilah hati kami dengan cahaya petunjuk-Mu sebagaimana Engkau menerangi bumi dengan matahari -Mu selama-lamanya Ya Allah . Engkau mengetahui dosa yang ada dalam diri kami.

Satukanlah hati -hati kami. Jauhilah kami Ya Allah.membina serta mendidik dan memartabatkan anak bangsa supaya berbudi dan berjasa kepada agama. idea -idea yang bernas. Wa Ya Khabiir. bangsa dan negara. Kurniakanlah kepada kami limpahan ilmu yang berguna dan kefahaman ya ng benar. Justeru« berkati pertemuan kami. Allahumma Ya µAliim. Sesungguhnya kami berhimpun di sini bagi menyatakan kesungguhan. kommitmen dan iltizam kami dengan roh dan semangat untuk membangun . 6 . demi kebaikan anak -anak kami .Allahumma Ya Hakim Ya Azim. DOA SEMPENA MESYUARAT PIBG . min da yang cergas. zuriat dan generasi yang beriman serta segala kebaikan di dunia. Sesungguhnya pada hari ini kami berkumpul kerana-Mu Ya Allah Kami berkumpul untuk mengisi keredhaan -Mu dalam seluruh hidup kami Kami berkumpul untuk bermusyawarah. pandangan -pandangan yan jelas dan keputusan-keputusan yang waras. rezeki yang halal. Padukanlah tenaga dan usaha kami untuk memartabatkan pendidikan bangsa secara bersama demi mencapai kecemerlangan dan kegemilangan. eratkanlah silatur rahimi dikalangan kami. Jadikanlah kami Ya Allah. pun jua di akhirat. . Kurniakanlah apa kiranya ya Allah kepada kami kesihatan yang berpanjangan . ilhamkanlah dalam fikiran dan minda kami. fikiran yang waras. tenaga dan sokongan ke arah memajukan lagi sekolah ini . dari melanggari perintah Mu. bertukar -tukar pendapat dan menyumbangkan buah fikiran. kesejahteraan yang sempurna . dari kalangan hamba -hamba Mu yang taat dan bersyukur. Ya Allah Ya Karim . berkatilah jua usaha -usaha kami.

jinakkan dan lembutkanlah hati -hati kami dan tunjukkanlah kami jalan yang membawa keselamatan dan keharmonian dalam menyelesaikan masalah yang timbul di antara pihak pentadbir. Ya Allah . terbilang . sekolah yang akan melahirkan pelajar -pelajar yang berjaya di dunia mahupun di akhirat. sekolah yang disegani dan dihormati. Kami merafakkan rasa kesyukuran kepada-Mu kerana telah mengizinkan kami untuk meraikan Majlis sambutan Hari Guru (Tahun Semasa) peringkat Sekolah (Nama Sekolah) pada pagi yang berbahagia ini dengan tema : (Tema Hari Guru Tahun Semasa) Ya Allah . Berkatilah usaha-usaha kami . DOA SEMPENA HARI GURU . Ya Munzilal Barakat .Ya Allah . Tuhan Semesta Alam . mudah-mudahan (dengan usaha-usaha kami) sekolah ini akan menjadi sekolah yang cemerlang. jernihkanlah hubungan antara kami . Perbaikilah segala kesilapan kami . Ya Allah kurniakanlah Kepada kami kekayaan ilmu pengetahuan dan hiasilah diri kami dengan sifat lemah-lembut. . dan muliakanlah kami dengan ketaqwaan dan indahkanlah diri kami dengan kesihatan. Ya Hayyu Ya Qayyum Ya Zal Jalaliwal¶ikram . justeru itu kurniakanlah kepada guru -guru kami hati yang 7 . Ya Rahman Ya Rahim Ya Rabbal¶alamin . guru -guru dan juga ibu bapa penjaga pelajar di sekolah ini. Sesungguhnya tugas sebagai guru adalah tugas yang mulia dan murni sepanjang zaman . Ya µAzizi Ya Sattar Ya Fa¶alullima yurid .

agar Eangkau berkati majlis ini dengan limpahan rahman dan rahim-Mu. Ya Allah . idea dan kepakaran dem i meningkatkan kualiti akademik dan ko-kurikulum pelajar-pelajar sekolah ini khasnya dan di arena pendidikan perdana amnya . Se kolah (Nama Sekolah) Ya Allah Ya Fa¶aalullimaayurid Kami memohon kepada-Mu . mendengar tunjuk ajar daripada guru -guru kami . . kami sentiasa mengharapkan teguran dan bimbi ngan guru-guru . bangsa dan negara tercinta . Ya Mudabbiral amri . kami mohon kepada kebesaran dan kehebatan -Mu ya Allah sudilah kiranya Engkau mengurniakan kepada kami sifat yang mulia dan akhlak yang luhur . Lorongkanlah hati guru -guru kami agar menjadikan seluruh aktriviti dunia pendidikan sebagai ibadah mengharapkan rahmat dan keredhaan -Mu sematamata . mudah-mudahan kami akan menjadi anak didik yang sentiasa menghormati guru-guru kami . Ya Allah .ikhlas dalam menyempurnakan tanggungjawab yang berat ini den gan sebaiknya . Tidak juga lupa kepad a para pendidik 8 . ketabahan . semangat permuafakatan dan semangat juang yang tidak mengenal erti putus asa dalam memikul tanggungjawab sebagai seorang pendidik dan berusaha menyumbang tenaga . Ya Allah Ya Karim Ya Wadud Kami memanjatkan kesyukuran kepada-Mu kerana mengizinkan kami untuk mengadakan dan berada dalam Majlis Anugerah Kecemerlangan . kami hulurkan tangan penghara pan . sebagaimana mereka mengasihi dan menyayangi anak . memohon ihsan dan pimpinan-Mu agar Engkau anugerahkan rasa kasih sayang kepada barisan pendidik yang budiman terhadap anak -anak didik mereka . Pada saat dan detik ini.anak mereka sendiri . Pada kesempatan ini . semoga kami menjadi insan yang sempurna dan berguna kepada agama . DOA SEMPENA HARI ANUGERAH KECEMERLANGAN . semoga segala usaha kami dalam menjayakan majlis ini mendapat keredhaan dan hidayah -Mu. semangat kerjasama yang tinggi dalam sebuah pasukan . kurniakanlah kepada mereka kesabaran . Ya Mukawwiral laili wan nahar .

yang telah lama menyumbang khidmat dan menabur bakti mereka di sekolah yang bertuah ini . Disaat ini juga kami rafa¶kan tangan kehambaan mengharapkan ihsan -Mu agar Engkau teruskan dan lanjutkan kecemerlangan yang sudah kami capai samada dalam bidang akademik mahupun aspek pembinaan sahsiah insan dan seterusnya menganugerahkan kepada kami kecemerlangan demi kecemerlangan yang lebih bermakna dalam pelbagai bidang pada masa -masa akan datang. jadikanlah mereka pelajar -pelajar yang akan sentiasa berusaha dengan gigih dan tekun untuk meni ngkatkan potensi dan prestasi mereka dalam bidang akademik mahupun ketrampilan peribadi yang luhur. Jadikanlah pelajar-pelajar yang menerima hadiah dan sijil penghargaan pada hari ini sebagai pelajar-pelajar yang bersyukur di atas pengiktirafan ini. dan kayakanlah kami dengan kurnia-Mu sehingga kami merasa puas dan kaya dengan Engkau daripada meminta-minta daripada selain Engkau . dan menolong sahabat kami terhadap musuh -musuh mereka . Malah kami memohon daripada-Mu Ya Allah dengan penuh ketaakulan agar majlis anugerah ini akan menjadi katalis dan sumber inspirasi kepada pelajar -pelajar lain supaya mereka sama-sama mengerah keringat dan menggembleng tenaga untuk mencapai kecemerlangan demi mengharumkan nama sekolah ini. sehingga menolong kami melawan hawa nafsu kami. Dalam erti kata lain. Ya Karim Ya Wadud . Ya Ghaniyyu Ya Hamid . Ya Allah . DOA SEMPENA MAJLIS SOLAT HAJAT . 9 . Ya Allah Ya Tuhan Kami Sesungguhnya pada ketika ini kami berkumpul kerana -Mu Kami berkumpul untuk mengisi seluruh hidup kami dengan keredhaan -Mu Sesungguhnya ketentuan dan takdir -Mu itu telah mengalahkan kami. dan ikatan nafsu syahwat telah menawan diri kami. maka jadilah Engkau ya Allah penolong kami. Ya Allah .

. 10 . sejahterakanlah penglihatan kami . DOA SEMPENA HARI SUKAN . samada dalam aspek akademik mahupun keperibadian.Berkatilah usaha-usaha kami . Ya Muhaiminu Ya Aziz Ya Jabbar . Sejahterakanlah tubuh badan kami . Sesungguhnya Engkau mengetahui apa yang kami rahsiakan dan yang kami nyatakan. Engkau mengetahui dosa yang ada dalam diri kami. Sesungguhnya solatku . ibadahku . Semoga Engkau kabulkan permohonan kami. terbilang .justeru itu kami mohon keampunan-Mu Ya Ghaffar. Semoga Engkau terima keuzuran kami. Engkau mengetahui hajat kami. dan matiku semata -mata hanya untuk-Mu Allah. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim. Ya Rahman Ya Rahim Ya Rabbal¶alamin . hidupku . Ya Allah Antalghaniyyu wa nahnulfuqara¶ Ya Allah kurniakanlah Kepada kami kekayaan ilmu pengetahuan dan hiasilah diri kami dengan sifat lemah-lembut. sejahterakanlah pendengaran kami . mudah-mudahan (dengan usaha -usaha kami ini) anak-anak remaja Islam akan menjadi remaja yang cemerlang. Kami berhimpun pada pagi ini kerana -Mu untuk mengisi seluruh ruang hidup kami dengan ibadah kepada -Mu sesuai dengan firman-Mu yang mulia : . dan muliakanlah kami dengan ketaqwaan dan indahkanlah diri kami dengan kesihatan dan kesejahteraan. remaja yang disegani dan dihormati. Ya Allah .

11 . Ya Allah . bertukar tukar pendapat dan menyumbangkan buah fikiran. tenaga dan sokongan ke arah meningkatkan dana kewangan sekolah kami . . terbilang . Ya Allah . Kami merafakkan rasa kesyukuran kepada-Mu kerana telah mengizinkan kami untuk berada dan menghadiri Karnival Sekolah (Nama Sekolah) pada hari ini . sekolah yang disegani dan dihormati. dan muliakanlah kami dengan ketaqwaan dan sempurnakanlah keindahan diri kami dengan kesihatan. Ya Faarijal Hammi wa Ya Kaashifal Ghammi . Berkatilah usaha-usaha kami . Ya Allah .bermusyawarah. DOA SEMPENA HARI KARNIVAL / KANTIN . sekolah yang akan melahirkan pelajar -pelajar yang gemilang dalam aspek akademik mahupun kokurikulum serta berjaya di dunia mahupun di akhirat . Tuhan Penguasa Alam . Ya Allah kurniakanlah Kepada kami kekayaan ilmu pengetahuan dan hiasilah diri kami dengan sifat lemah-lembut.Ya Allah . Ya Qahhar Ya Jabbar . mudah-mudahan (dengan usaha -usaha kami) sekolah ini akan menjadi sekolah yang cemerlang. Ya Hayyu Ya Qayyum . Ya Allah Ya Tuhan Kami Sesungguhnya pada hari ini kami berkumpul kerana -Mu Ya Allah Kami berkumpul untuk mengisi seluruh hidup kami dengan keredhaan -Mu Kami berkumpul untuk menghubungkan silaturahim.

Ya Rahman Ya Rahim Ya Rabbal¶alamin . DOA SEMPENA PERKHEMAHAN/AKTIVITI LUAR . Ya Hayyu Ya Qayyum Ya Zal Jalaliwal¶ikram . Ya µAzizi Ya Sattar Ya Fa¶alullima yurid . Sesungguhnya pada hari ini kami berkumpul bagi menghubungkan silaturrahim . Berkatilah usaha ini Ya Allah. Ya Qahhar Ya Jabbar . Dan jadikanlah kami orang yang mendengar dan mengetahui keburukan lantas bersegera meninggalkan keburukan . Hindarilah kami dari sifat lalai yang merugikan dan bimbinglah kami ke jalan kebenaran . Ya Allah . anak didik kami akan menjadi pelajar yang cemerlang. Ya Allah kurniakanlah Kepada kami kekayaan ilmu pengetahuan dan hi asilah diri kami dengan sifat lemah-lembut. bertukar-tukar pendapat di samping menyumbang buah fikiran dalam membentuk generasi yang berguna pada masa hadapan . 12 . supaya kami yang hadir pada hari ini. Engkau hiasi kami dengan akhlak-akhlak yang baik dan terpuji juga hindarilah kami dari sifat sifat keji . agar kami dapat melaksanakan segala kebajikan Dan kami pohon perlindungan dengan Engkau daripada melakukan keburukan .Berkatilah usaha-usaha kami . dan muliakanlah kami dengan ketaqwaan dan indahkanlah diri kami dengan kesihatan. Engkau perbaikilah akhlak kami dan akhlak anak -anak didik kami . samada dalam aspek akademik mahupun kokurikulum seterusnya mampu melahirkan generasi pelajar yang berjaya di dunia mahupun di akhirat. Ya Allah Ya Tuhan Kami Kami merafakkan rasa kesyukuran kepada-Mu kerana telah mengizinkan kami untuk berada dan menghadiri perkhemahan pada kali ini . mudah-mudahan (dengan usaha -usaha kami ini) . p elajar yang disegani dan dihormati. terbilang . Kami memohon kekuatan dari hadhrat -Mu Ya Allah. Ya Rahman Ya Rahim Ya Rabbal¶alamin . Jadikanlah kami orang-orang yang mendengar keb aikan lantas bersegera melakukan kebaikan .

mudah-mudahan (dengan usaha -usaha kami) sekolah ini akan menjadi sekolah yang cemerlang. samada dalam aspek akademik mahupun kokurikulum 13 . mental dan rohani agar kami dapat menempuh ujian yang mendatang daripada -Mu Ya Allah . Tuhan Yang Maha Mengetahui . Ya Allah . Berkatilah usaha-usaha kami . pelajar yang disegani dan dihormati. Dan jadikanlah kami orang yang mendengar dan mengetahui keburukan lant as bersegera meninggalkan keburukan . . anak didik kami akan menjadi pelajar yang cemerl ang.Ya Ra'ufurrahim . Jadikanlah kami orang-orang yang mendengar kebaikan lantas bersegera melakukan kebaikan . Ya Faarijal Hammi wa Ya Kaashifal Ghammi . terbilang . DOA SEMPENA MINGGU ORIENTASI PELAJAR BARU . terbilang . Kami merafakkan rasa kesyukuran kepada-Mu kerana telah mengizinkan kami untuk berada dan menghadiri Program Orientasi pelajar -pelajar (NyatakanTingkatan) sesi (Tahun Semasa) pada hari ini . Ya Allah . Kurniakanlah kepada kam kekuatan fizikal .Ya Hayyu Ya Qayyum Ya Zal Jalaliwal¶ikram . Ya Allah . Ya Tuhan Kami Sesungguhnya pada hari ini kami berkump ul kerana-Mu Ya Allah Kami berkumpul untuk mengisi seluruh hidup kami dengan keredhaan -Mu Ya Allah . Berkatilah usaha-usaha kami . mudah-mudahan (dengan usaha -usaha kami ini) . sekolah yang disegani dan dihormati samada dalam bidang akademik mahupun keperibadian .

Janganlah Engkau jadikan kami pelajar yang hanya berpuas hati dengan apa yang kami perolehi dalam peperiksaan yang lalu . bermusyawarah. Ya Allah . Ya Rahman Ya Rahim Ya Rabbal¶alamin . dan bersedia mencurahkan bakti kepada sekolah yang tercinta ini . Sesungguhnya menuntut ilmu itu adalah merupakan fardhu ain yang wajib dilaksanakan oleh setiap muslim dan muslimah . Ya Munzilal Barakah wa Ya Kasyifalghummah . Ya Faliqu l Habbi wan nawa . barisan pengawas kami akan menjadi pengawas yang bertanggungjawab . Jadikanlah Badan Pengawas Sekolah ini sebagai wahana untuk membentuk perpaduan nasional . mempunyai keyakinan diri yang tinggi . pengawas yang disegani dan dihormati. dan muliakanlah kami dengan ketaqwaan dan indahkanlah diri kami dengan kesihatan.seterusnya mampu melahirkan generasi pelajar yang berjaya di dunia mahupun di akhirat. 14 . bertukar -tukar pendapat dan menyumbangkan buah fikiran. Ya Allah . Mudah-mudahan maklumat yang diberikan mengenai dapat memandu kami kearah kecemerlangan diri yang lebih gemilangan . mudah-mudahan (dengan usaha -usaha kami ini) . Ya Allah kurniakanlah Kepada kami kekayaan ilmu pengetahuan dan hiasilah diri kami dengan sifat lemah-lembut. Dan jadikanlah kami pelajar pelajar yang sentiasa dahagakan ilmu pengetahuan dan sentiasa berusaha bersungguh-sungguh untuk meningkatkan prestasi pelajaran kami. Kami merafakkan rasa kesyukuran kepada-Mu kerana telah mengizinkan kami untuk berada dan menghadiri Majlis Penghargaan Pengawas Sesi (Tahun Lalu) dan Majlis Perlantikan Rasmi Pengawas Sesi (Tahun Semasa) pada hari ini. Berkatilah usaha-usaha kami . DOA SEMPENA PERLANTIKAN PENGAWAS . terbilang . Ya Syaafi . tenaga dan sokongan ke arah meningkatkan kelancaran pengurusan sekolah kami . Sekaligus menjadi pegawas yang cemerlang. ketabahan yang padu. Ya Hafiizu .

Qaadhial Hajat . hati yang penuh segar mensyukuri nikm at-Mu serta badan yang ringan menyempurnakan ketaatan kepada perintah -Mu. 15 . Ya Munzilar Rahmat wa Ya Fatihal Barakat . guru-guru kami . emosi dan roh kami sehingga dapat menyelesaikan kursus ini dengan jayanya . Ya Allah Bagi-Mu segala puji dan puja . ibu bapa kami . Ya µAzizi Ya Latif . Kami juga bersyukur kerana Engkau mengizinkan kami menghadirkan diri . Ya Allah .samada dalam aspek kepimpinan dan pengurusan organisasi seterusnya mampu melahirkan barisan pegawas yang berketrampilan dan berwib awa . dan muliakanlah kami dengan ketaqwaan dan indahkanlah diri kami dengan kesihatan. Ya Kaafi . Kembangkanlah lembayung dan gelombang rahmat -Mu kepada kami . sahabat-sahabat seperjuangan dalam bidang pendidikan . Ya Allah kurniakanlah Kepada kami kekayaan ilmu pengetahuan dan hiasilah diri kami dengan sifat lemah-lembut. . DOA SEMPENA MAJLIS PENUTUP KURSUS/SEMINAR/BENGKEL . Ya Allah Engkaulah Penguasa Langit dan bumi serta pebendaharaan antara kedua-duanya . Ya Allah \kami merafakkan kesyukuran di atas keizinan-Mu untuk kami berkampung selama ( Nyatakan bilangan hari ) dalam (Nyatakan Nama Kursus) . anak-anak didik kami di sekolah . Kurniakanlah kami lisan yang lembut basah .mengingati dan menyebut nama -Mu . keluarga dan anak-anak kami .

maka kurniakanlah kami nikmat kesabaran seumpama sabarnya Nabi-nabi Ulul¶azmi . Sesungguhnya kami lemah dalam sendirian . 16 . maka satukanlah hati-hati kami dan berikanlah kami ruang dan masa untuk bantu membantu dalam menegakkan amal makruf dan nahi mungkar . maka kuatkanlah kami dan Islam dalam amal jamai¶e dan kolektif . . Sesungguhnya kami amat cenderung untuk mengutamakan diri kami . maka didiklah hati kami untuk mengutamakan keperluan saudara -saudara seagama kami sebagaimana Kekasih-Mu mendidik para sahabat baginda berbuat demikian.Tika dan saat ini kami hulurkan tangan kehambaan yang penuh dengan noda dan dosa serta tangan penuh dengan pengharapan . Sesungguhnya kami berlumuran de ngan dosa . Sesungguhnya hati kami juga sentiasa berbolak balik dan bercerai berai . maka ampunkanlah dosa -dosa kami . Sesungguhnya kesabaran kami punya batasnya .