P. 1
Kertas Kerja Israk Mikraj

Kertas Kerja Israk Mikraj

|Views: 784|Likes:
Published by Dhom Nanda Ilaj

More info:

Published by: Dhom Nanda Ilaj on May 21, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/12/2013

pdf

text

original

Sambutan Israk Mikraj 2011

KERTAS KERJA
SAMBUTAN ISRAK DAN MIKRAJ 2011

Solat adalah ibadah paling utama dalam Islam.mata.Ianya merupakan salah satu peristiwa penting dalam rakaman sejarah kehidupan Nabi SAW .Peristiwa ini bukan sahaja penting kepada Nabi SAW semata. program ini perlu dijalankan di peringkat sekolah kebangsaan Palong 7 bagi membolehkan warganya mengambil suatu bentuk pengajaran besar dari kisah perjalanan Nabi SAW ini. 2. tidak dinilai amalan-amalan lain jika solatnya dinilai sebagai GAGAL Memperingati peristiwa penting dalam Islam Mengambil iktibar daripada peristiwa tersebut Mencontohi sahsiah Rasulullah SAW dan mengamalkan dalam kehidupan seharian Mencungkil bakat murid melalui aktiviti yang dipertandingkan .Ianya merupakan tarikh penting dalam sejarah Islam yang mana berlaku peristiwa Israk Mikraj. 1994. malah ianya amat penting sekali kepada seluruh Umat Islam.Sambutan Israk Mikraj 2011 KERTAS KERJA SAMBUTAN ISRAK DAN MIKRAJ SEK. KEB.16) Agenda utama sempena peristiwa ini adalah perintah wajib solat lim waktu sehari semalam untuk nabi dan seluruh umat baginda. 3. Di Hari Kiamat. hlm. Peristiwa ini merupakan satu peristiwa yang paling berkesan dalam kehidupan beragama…”(Seyyed Hossein Nasr. 5. PALONG 7 (F) PENDAHULUAN Saban tahun tanggal 27 Rejab akan menjengah setiap umat islam di seluruh dunia. Sebagaimana diakui dalam banyak tulisan bahawa: “…Satu-satunya peristiwa yang paling penting berlaku pada tahun terakhir Nabi di Mekah ialah peristiwa israk dan mikraj. 4. Justeru. OBJEKTIF PROGRAM : 1.

Pelaksanaan majlis 5.Mengadakan mesyuarat perlantikan jawatankuasa 3.Hebahan kepada murid 4. seterusnya meneruskan agenda pengisian rohani secara berterusan kepada semua murid.Sambutan Israk Mikraj 2011 TARIKH: TEMPAT: KUMPULAN SASARAN: SEMUA WARGA SKP 7 ANGGARAN: SUMBER : SUWA STRATEGIK 1.Menyediakan kertas kerja dan membentangkannya 2. Selain itu murid-murid juga diharap mengambil iktibar dan pengajaran seterusnya memperaktikkan amalan-amalan seharian berteraskan al-Quran dan as-Sunnah dengan menjadikan Israk Mikraj sebagai sebahagian pengajaran dalam kehidupan : : : : : Pn Hajah Eaishah Bt Md Teha ( Guru Besar ) Pn Ainy bt Ahmad ( GPK 1 ) Pn Juraida Bt Mad Jani ( GPK HEM ) En Suhaimi B Itam ( GPK KO ) Pn Apipah Bt Othman Pn Rafidah bt Ali .Laporan dan post mortem JAWATANKUASA PELAKSANA Penasihat Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha Bendahari PENUTUP Harapan panitia Pendidikan Islam agar program ini dapat mencapai objektif sebagaimana yang dirangka.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->