P. 1
karangan diri sya

karangan diri sya

|Views: 5,135|Likes:
Published by Nurul Ahmed

More info:

Published by: Nurul Ahmed on May 22, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/18/2013

pdf

text

original

Mata Pelajaran Tarikh Tahun Bilangan Murid Tajuk Masa

: : : : : :

Bahasa Malaysia 6 Mei 2011 5 Berlian 37 orang Diri Saya ( Karangan) 08.45-09.45 pagi Fokus Sampingan 1.1 Berbual tentang sesuatu perkara berkaitan kehidupan seharian dengan menggunakan kata,ungkapan, ayat, sebutan, intonasi, dan nada yang sesuai.

Fokus Utama 8.6 Membina wacana yang sempurna bagi keseluruhan karangan.

Aras 2 i) Menggunakan pengurusan grafik bagi mengenal pasti isi yang sesuai sebagai kerangka penulisan.

Aras 2 i) Bertukar-tukar pandangan berdasarkan sesuatu isi.

Objektif Pembelajaran : Pada akhir sesi pengajaran dan pembelajaran, murid akan dapat : 1. 2. Membina 3 daripada 4 perenggan karangan daripada isi yang telah diberikan. Mengatakan 3 daripada 5 isi penting bagi membina karangan yang lengkap.

Kemahiran Bahasa i) ii) Kemahiran menulis Kemahiran bertutur

iii) Kemahiran mendengar Sistem Bahasa

. dan mengenal pasti idea utama dan idea sokongan.i) ii) ii) Tatabahasa Sistem ejaan Sebutan dan intonasi Pengisian Kurikulum Ilmu Nilai : Kajian Tempatan.Guru memberi peluang kepada murid untuk bertanya dengan lebih lanjut mengenai perkara lain tentang maklumat diri guru.dan hormat-menghormati. : Kasih sayang. Kecerdasan Pelbagai .Membuat kaitan dan perhubungan. Langkah (masa) Set Induks i (6 minit) Isi Pelajaran Aktiviti Guru Aktiviti Murid Catatan Guru memperkenalkan diri sebagai guru baru bagi mata pelajaran Bahasa Malaysia kelas Lima Berlian. Jangkaan Soalan : .Verbal-linguistik. . asal. . kejujuran. . Kemahiran Bernilai Tambah i. tempat belajar. selain daripada yang telah guru terangkan. . Kemahiran Berfikir ii. interpersonal.Murid bertanyakan soalan tentang diri guru.Guru memberi respon kepada soalan -soalan murid. Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan. dan mata pelajaran yang akan diajar di kelas ini.Guru memperkenalkan diri dengan memberitahu nama penuh. . dan intrapersonal.Murid memberikan perhatian kepada penerangan guru.

Murid memberikan perhatian dan memandang ke hadapan kelas. .Murid mendengar penjelasan guru. kertas mahjung.Guru mengaitkan pengenalan diri guru dengan isi pengajaran hari ini. Hobi 6. Tempat tinggal 3.Murid memberikan idea dan pendapat mereka. Apakah status cikgu ? 3. Jangkaan Jawapan: 1.Guru mengatakan semua . . Nama penuh BBM : Papan putih. pen marker.1. Pekerjaan ibu bapa 5. Cita-cita . . . Langkah 1 (8 minit) Tajuk untuk P&P diperkenalkan oleh guru iaitu ‘Diri Saya’. Bilangan adik-beradik 4.Guru bertanyakan kepada murid perkara yang harus ada dalam diri seseorang untuk diceritakan bagi memudahkan guru untuk mengenali dengan lebih dekat. 2. Berapa lamakah cikgu akan mengajar di SK Pandan ? 4.Guru melekatkan kertas mahjung yang mempunyai peta minda di hadapan kelas. Apakah mata pelajaran yang diajar oleh cikgu selain Bahasa Malaysia ? . Berapakah umur cikgu ? 2. . Guru juga mengatakan ingin mengenali semua murid tetapi dengan cara yang berbeza.

asal dan kelas. Sikap diri sendiri.Murid memberi perhatian kepada penerangan guru. Nama. . Isi : 1. . tempat tinggal. pekerjaan dan sifat ibu bapa. . 4. pen marker. . dan mata pelajaran yang paling diminati. dan bilangan adik-beradik yang masih bersekolah. Langkah 2 (12 minit) Guru memberikan isi penting bagi membina karangan ‘Diri Saya’.Memperkenalkan diri secara ringkas seperti nama. Bilangan adik-beradik. kertas mahjung.Murid menyalin isi penting tersebut di dalam buku ‘Penulisan 1’. 2. . cita-cita.Guru meminta murid menyalin isi penting yang ditulis oleh guru pada peta minda di hadapan kelas. Pendahuluan : . Semua perkara tersebut perlu ada dalam karangan ‘Diri Saya’. Hobi. BBM : Papan putih.Guru menerangkan apakah isi yang perlu ada dalam karangan tersebut.jawapan murid tersebut merupakan biodata diri.sama ada yang buruk ataupun yang baik. kedudukan dalam keluarga. 3.

. . . Guru berharap semua murid memberikan kerjasama dan berusaha bersungguh-sungguh sepanjang tempoh pengajaran guru di SK Tanjong Lumpur. .Semua murid memberi perhatian kepada ucapan yang dibuat oleh guru.Menyimpulkan secara ringkas harapan diri sendiri terhadap kehidupan dan pelajaran.Guru mengucapkan salam perkenalan kepada semua murid. . . Langkah 3 (30 minit) Membuat karangan bertajuk ‘Diri Saya’.Murid membuat karangan dalam buku penulisan masing-masing.Penutup : . Penutup (4 minit) Guru menamatkan sesi P&P yang telah dijalankan.Murid bertindak mengikut arahan guru.Guru meminta murid mengumpulkan buku ‘Penulisan 1’ tersebut.Guru meminta izin untuk keluar kerana waktu P&P telah tamat. . . .Semua murid memberi ucapan terima kasih kepada guru.Guru meminta murid membina karangan tentang ‘Diri Saya’ dalam buku Penulisan 1.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->