Mata Pelajaran Tarikh Tahun Bilangan Murid Tajuk Masa

: : : : : :

Bahasa Malaysia 6 Mei 2011 5 Berlian 37 orang Diri Saya ( Karangan) 08.45-09.45 pagi Fokus Sampingan 1.1 Berbual tentang sesuatu perkara berkaitan kehidupan seharian dengan menggunakan kata,ungkapan, ayat, sebutan, intonasi, dan nada yang sesuai.

Fokus Utama 8.6 Membina wacana yang sempurna bagi keseluruhan karangan.

Aras 2 i) Menggunakan pengurusan grafik bagi mengenal pasti isi yang sesuai sebagai kerangka penulisan.

Aras 2 i) Bertukar-tukar pandangan berdasarkan sesuatu isi.

Objektif Pembelajaran : Pada akhir sesi pengajaran dan pembelajaran, murid akan dapat : 1. 2. Membina 3 daripada 4 perenggan karangan daripada isi yang telah diberikan. Mengatakan 3 daripada 5 isi penting bagi membina karangan yang lengkap.

Kemahiran Bahasa i) ii) Kemahiran menulis Kemahiran bertutur

iii) Kemahiran mendengar Sistem Bahasa

dan hormat-menghormati. . dan mengenal pasti idea utama dan idea sokongan.Murid bertanyakan soalan tentang diri guru. Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan. .Verbal-linguistik. .Guru memberi peluang kepada murid untuk bertanya dengan lebih lanjut mengenai perkara lain tentang maklumat diri guru. Jangkaan Soalan : . : Kasih sayang. asal. . Kemahiran Bernilai Tambah i. kejujuran. dan intrapersonal.i) ii) ii) Tatabahasa Sistem ejaan Sebutan dan intonasi Pengisian Kurikulum Ilmu Nilai : Kajian Tempatan.Guru memperkenalkan diri dengan memberitahu nama penuh. dan mata pelajaran yang akan diajar di kelas ini. interpersonal. . Langkah (masa) Set Induks i (6 minit) Isi Pelajaran Aktiviti Guru Aktiviti Murid Catatan Guru memperkenalkan diri sebagai guru baru bagi mata pelajaran Bahasa Malaysia kelas Lima Berlian. selain daripada yang telah guru terangkan.Guru memberi respon kepada soalan -soalan murid. .Membuat kaitan dan perhubungan.Murid memberikan perhatian kepada penerangan guru. Kemahiran Berfikir ii. Kecerdasan Pelbagai . tempat belajar.

Guru bertanyakan kepada murid perkara yang harus ada dalam diri seseorang untuk diceritakan bagi memudahkan guru untuk mengenali dengan lebih dekat.1. Cita-cita . . pen marker. Bilangan adik-beradik 4. kertas mahjung.Murid memberikan perhatian dan memandang ke hadapan kelas.Murid mendengar penjelasan guru. Jangkaan Jawapan: 1. 2. Tempat tinggal 3.Guru mengatakan semua . Berapa lamakah cikgu akan mengajar di SK Pandan ? 4.Guru melekatkan kertas mahjung yang mempunyai peta minda di hadapan kelas.Guru mengaitkan pengenalan diri guru dengan isi pengajaran hari ini.Murid memberikan idea dan pendapat mereka. . Guru juga mengatakan ingin mengenali semua murid tetapi dengan cara yang berbeza. Apakah mata pelajaran yang diajar oleh cikgu selain Bahasa Malaysia ? . Berapakah umur cikgu ? 2. Nama penuh BBM : Papan putih. . . Pekerjaan ibu bapa 5. . Hobi 6. Apakah status cikgu ? 3. Langkah 1 (8 minit) Tajuk untuk P&P diperkenalkan oleh guru iaitu ‘Diri Saya’.

3.Murid menyalin isi penting tersebut di dalam buku ‘Penulisan 1’. kedudukan dalam keluarga. dan mata pelajaran yang paling diminati. BBM : Papan putih. . pekerjaan dan sifat ibu bapa. asal dan kelas. tempat tinggal. pen marker. Bilangan adik-beradik. Hobi. .Guru menerangkan apakah isi yang perlu ada dalam karangan tersebut. Sikap diri sendiri. 2. cita-cita. . Langkah 2 (12 minit) Guru memberikan isi penting bagi membina karangan ‘Diri Saya’. Semua perkara tersebut perlu ada dalam karangan ‘Diri Saya’. Nama. kertas mahjung. . dan bilangan adik-beradik yang masih bersekolah.Murid memberi perhatian kepada penerangan guru.sama ada yang buruk ataupun yang baik. Pendahuluan : .Memperkenalkan diri secara ringkas seperti nama. . 4.jawapan murid tersebut merupakan biodata diri.Guru meminta murid menyalin isi penting yang ditulis oleh guru pada peta minda di hadapan kelas. Isi : 1.

. .Guru meminta izin untuk keluar kerana waktu P&P telah tamat. . . Penutup (4 minit) Guru menamatkan sesi P&P yang telah dijalankan. Guru berharap semua murid memberikan kerjasama dan berusaha bersungguh-sungguh sepanjang tempoh pengajaran guru di SK Tanjong Lumpur. . .Guru mengucapkan salam perkenalan kepada semua murid.Murid membuat karangan dalam buku penulisan masing-masing.Semua murid memberi ucapan terima kasih kepada guru.Murid bertindak mengikut arahan guru. Langkah 3 (30 minit) Membuat karangan bertajuk ‘Diri Saya’.Penutup : .Menyimpulkan secara ringkas harapan diri sendiri terhadap kehidupan dan pelajaran.Semua murid memberi perhatian kepada ucapan yang dibuat oleh guru.Guru meminta murid membina karangan tentang ‘Diri Saya’ dalam buku Penulisan 1.Guru meminta murid mengumpulkan buku ‘Penulisan 1’ tersebut. . . .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful