Mata Pelajaran Tarikh Tahun Bilangan Murid Tajuk Masa

: : : : : :

Bahasa Malaysia 6 Mei 2011 5 Berlian 37 orang Diri Saya ( Karangan) 08.45-09.45 pagi Fokus Sampingan 1.1 Berbual tentang sesuatu perkara berkaitan kehidupan seharian dengan menggunakan kata,ungkapan, ayat, sebutan, intonasi, dan nada yang sesuai.

Fokus Utama 8.6 Membina wacana yang sempurna bagi keseluruhan karangan.

Aras 2 i) Menggunakan pengurusan grafik bagi mengenal pasti isi yang sesuai sebagai kerangka penulisan.

Aras 2 i) Bertukar-tukar pandangan berdasarkan sesuatu isi.

Objektif Pembelajaran : Pada akhir sesi pengajaran dan pembelajaran, murid akan dapat : 1. 2. Membina 3 daripada 4 perenggan karangan daripada isi yang telah diberikan. Mengatakan 3 daripada 5 isi penting bagi membina karangan yang lengkap.

Kemahiran Bahasa i) ii) Kemahiran menulis Kemahiran bertutur

iii) Kemahiran mendengar Sistem Bahasa

. tempat belajar.Membuat kaitan dan perhubungan.Guru memberi respon kepada soalan -soalan murid.Guru memberi peluang kepada murid untuk bertanya dengan lebih lanjut mengenai perkara lain tentang maklumat diri guru. . : Kasih sayang. Kemahiran Bernilai Tambah i. asal. dan mata pelajaran yang akan diajar di kelas ini. dan intrapersonal.Murid bertanyakan soalan tentang diri guru.i) ii) ii) Tatabahasa Sistem ejaan Sebutan dan intonasi Pengisian Kurikulum Ilmu Nilai : Kajian Tempatan. interpersonal. Kemahiran Berfikir ii. . . . . dan mengenal pasti idea utama dan idea sokongan. kejujuran. Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan. Kecerdasan Pelbagai .Murid memberikan perhatian kepada penerangan guru.Verbal-linguistik. Jangkaan Soalan : .Guru memperkenalkan diri dengan memberitahu nama penuh.dan hormat-menghormati. selain daripada yang telah guru terangkan. Langkah (masa) Set Induks i (6 minit) Isi Pelajaran Aktiviti Guru Aktiviti Murid Catatan Guru memperkenalkan diri sebagai guru baru bagi mata pelajaran Bahasa Malaysia kelas Lima Berlian.

Pekerjaan ibu bapa 5. Nama penuh BBM : Papan putih. Bilangan adik-beradik 4.Murid mendengar penjelasan guru.Guru mengatakan semua . Hobi 6.Guru melekatkan kertas mahjung yang mempunyai peta minda di hadapan kelas. .1. .Guru bertanyakan kepada murid perkara yang harus ada dalam diri seseorang untuk diceritakan bagi memudahkan guru untuk mengenali dengan lebih dekat. Cita-cita . Jangkaan Jawapan: 1. Guru juga mengatakan ingin mengenali semua murid tetapi dengan cara yang berbeza. Apakah status cikgu ? 3. kertas mahjung. .Murid memberikan perhatian dan memandang ke hadapan kelas. Berapa lamakah cikgu akan mengajar di SK Pandan ? 4.Guru mengaitkan pengenalan diri guru dengan isi pengajaran hari ini. . Langkah 1 (8 minit) Tajuk untuk P&P diperkenalkan oleh guru iaitu ‘Diri Saya’.Murid memberikan idea dan pendapat mereka. Tempat tinggal 3. Apakah mata pelajaran yang diajar oleh cikgu selain Bahasa Malaysia ? . pen marker. 2. . Berapakah umur cikgu ? 2.

Bilangan adik-beradik. Semua perkara tersebut perlu ada dalam karangan ‘Diri Saya’.Guru meminta murid menyalin isi penting yang ditulis oleh guru pada peta minda di hadapan kelas. 4. Nama. kedudukan dalam keluarga. Hobi.Murid menyalin isi penting tersebut di dalam buku ‘Penulisan 1’. Sikap diri sendiri. 3. .Murid memberi perhatian kepada penerangan guru. BBM : Papan putih. . Isi : 1. dan mata pelajaran yang paling diminati. Langkah 2 (12 minit) Guru memberikan isi penting bagi membina karangan ‘Diri Saya’.jawapan murid tersebut merupakan biodata diri. asal dan kelas. dan bilangan adik-beradik yang masih bersekolah. 2.Memperkenalkan diri secara ringkas seperti nama. pekerjaan dan sifat ibu bapa. . tempat tinggal.sama ada yang buruk ataupun yang baik. . . cita-cita. Pendahuluan : . pen marker. kertas mahjung.Guru menerangkan apakah isi yang perlu ada dalam karangan tersebut.

.Semua murid memberi ucapan terima kasih kepada guru. Penutup (4 minit) Guru menamatkan sesi P&P yang telah dijalankan. Langkah 3 (30 minit) Membuat karangan bertajuk ‘Diri Saya’. .Guru meminta murid mengumpulkan buku ‘Penulisan 1’ tersebut.Guru mengucapkan salam perkenalan kepada semua murid.Guru meminta izin untuk keluar kerana waktu P&P telah tamat. .Menyimpulkan secara ringkas harapan diri sendiri terhadap kehidupan dan pelajaran.Semua murid memberi perhatian kepada ucapan yang dibuat oleh guru. . . . .Murid bertindak mengikut arahan guru.Guru meminta murid membina karangan tentang ‘Diri Saya’ dalam buku Penulisan 1. .Murid membuat karangan dalam buku penulisan masing-masing. Guru berharap semua murid memberikan kerjasama dan berusaha bersungguh-sungguh sepanjang tempoh pengajaran guru di SK Tanjong Lumpur. .Penutup : .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful