Mata Pelajaran Tarikh Tahun Bilangan Murid Tajuk Masa

: : : : : :

Bahasa Malaysia 6 Mei 2011 5 Berlian 37 orang Diri Saya ( Karangan) 08.45-09.45 pagi Fokus Sampingan 1.1 Berbual tentang sesuatu perkara berkaitan kehidupan seharian dengan menggunakan kata,ungkapan, ayat, sebutan, intonasi, dan nada yang sesuai.

Fokus Utama 8.6 Membina wacana yang sempurna bagi keseluruhan karangan.

Aras 2 i) Menggunakan pengurusan grafik bagi mengenal pasti isi yang sesuai sebagai kerangka penulisan.

Aras 2 i) Bertukar-tukar pandangan berdasarkan sesuatu isi.

Objektif Pembelajaran : Pada akhir sesi pengajaran dan pembelajaran, murid akan dapat : 1. 2. Membina 3 daripada 4 perenggan karangan daripada isi yang telah diberikan. Mengatakan 3 daripada 5 isi penting bagi membina karangan yang lengkap.

Kemahiran Bahasa i) ii) Kemahiran menulis Kemahiran bertutur

iii) Kemahiran mendengar Sistem Bahasa

interpersonal.Guru memberi peluang kepada murid untuk bertanya dengan lebih lanjut mengenai perkara lain tentang maklumat diri guru.dan hormat-menghormati. Kecerdasan Pelbagai . dan mengenal pasti idea utama dan idea sokongan. . tempat belajar.Murid memberikan perhatian kepada penerangan guru. asal.Guru memperkenalkan diri dengan memberitahu nama penuh. Kemahiran Bernilai Tambah i.Membuat kaitan dan perhubungan. . Langkah (masa) Set Induks i (6 minit) Isi Pelajaran Aktiviti Guru Aktiviti Murid Catatan Guru memperkenalkan diri sebagai guru baru bagi mata pelajaran Bahasa Malaysia kelas Lima Berlian.Murid bertanyakan soalan tentang diri guru. Jangkaan Soalan : . . . kejujuran.i) ii) ii) Tatabahasa Sistem ejaan Sebutan dan intonasi Pengisian Kurikulum Ilmu Nilai : Kajian Tempatan.Guru memberi respon kepada soalan -soalan murid.Verbal-linguistik. dan intrapersonal. dan mata pelajaran yang akan diajar di kelas ini. selain daripada yang telah guru terangkan. : Kasih sayang. Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan. . Kemahiran Berfikir ii. .

pen marker.1.Murid memberikan idea dan pendapat mereka. Apakah status cikgu ? 3. Cita-cita . Nama penuh BBM : Papan putih.Guru mengaitkan pengenalan diri guru dengan isi pengajaran hari ini. . .Guru mengatakan semua . kertas mahjung. Tempat tinggal 3. Hobi 6. Guru juga mengatakan ingin mengenali semua murid tetapi dengan cara yang berbeza. Bilangan adik-beradik 4. Pekerjaan ibu bapa 5.Guru melekatkan kertas mahjung yang mempunyai peta minda di hadapan kelas. . .Guru bertanyakan kepada murid perkara yang harus ada dalam diri seseorang untuk diceritakan bagi memudahkan guru untuk mengenali dengan lebih dekat. Langkah 1 (8 minit) Tajuk untuk P&P diperkenalkan oleh guru iaitu ‘Diri Saya’.Murid mendengar penjelasan guru. Berapakah umur cikgu ? 2. Apakah mata pelajaran yang diajar oleh cikgu selain Bahasa Malaysia ? . Jangkaan Jawapan: 1. 2. Berapa lamakah cikgu akan mengajar di SK Pandan ? 4.Murid memberikan perhatian dan memandang ke hadapan kelas. .

BBM : Papan putih. Langkah 2 (12 minit) Guru memberikan isi penting bagi membina karangan ‘Diri Saya’. pen marker. Bilangan adik-beradik. .Murid menyalin isi penting tersebut di dalam buku ‘Penulisan 1’. Isi : 1. dan mata pelajaran yang paling diminati. Hobi. .Murid memberi perhatian kepada penerangan guru. tempat tinggal. asal dan kelas. . Nama. Semua perkara tersebut perlu ada dalam karangan ‘Diri Saya’. kedudukan dalam keluarga. 4. 2.Guru meminta murid menyalin isi penting yang ditulis oleh guru pada peta minda di hadapan kelas.Guru menerangkan apakah isi yang perlu ada dalam karangan tersebut. kertas mahjung.Memperkenalkan diri secara ringkas seperti nama.sama ada yang buruk ataupun yang baik. Pendahuluan : . . 3. Sikap diri sendiri. . pekerjaan dan sifat ibu bapa. dan bilangan adik-beradik yang masih bersekolah. cita-cita.jawapan murid tersebut merupakan biodata diri.

Penutup (4 minit) Guru menamatkan sesi P&P yang telah dijalankan.Semua murid memberi ucapan terima kasih kepada guru.Penutup : .Murid bertindak mengikut arahan guru.Murid membuat karangan dalam buku penulisan masing-masing. .Guru meminta izin untuk keluar kerana waktu P&P telah tamat.Semua murid memberi perhatian kepada ucapan yang dibuat oleh guru.Guru meminta murid membina karangan tentang ‘Diri Saya’ dalam buku Penulisan 1. . . .Guru meminta murid mengumpulkan buku ‘Penulisan 1’ tersebut.Menyimpulkan secara ringkas harapan diri sendiri terhadap kehidupan dan pelajaran. Langkah 3 (30 minit) Membuat karangan bertajuk ‘Diri Saya’. . .Guru mengucapkan salam perkenalan kepada semua murid. Guru berharap semua murid memberikan kerjasama dan berusaha bersungguh-sungguh sepanjang tempoh pengajaran guru di SK Tanjong Lumpur. . . .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful