P. 1
karangan diri sya

karangan diri sya

|Views: 5,810|Likes:
Published by Nurul Ahmed

More info:

Published by: Nurul Ahmed on May 22, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/18/2013

pdf

text

original

Mata Pelajaran Tarikh Tahun Bilangan Murid Tajuk Masa

: : : : : :

Bahasa Malaysia 6 Mei 2011 5 Berlian 37 orang Diri Saya ( Karangan) 08.45-09.45 pagi Fokus Sampingan 1.1 Berbual tentang sesuatu perkara berkaitan kehidupan seharian dengan menggunakan kata,ungkapan, ayat, sebutan, intonasi, dan nada yang sesuai.

Fokus Utama 8.6 Membina wacana yang sempurna bagi keseluruhan karangan.

Aras 2 i) Menggunakan pengurusan grafik bagi mengenal pasti isi yang sesuai sebagai kerangka penulisan.

Aras 2 i) Bertukar-tukar pandangan berdasarkan sesuatu isi.

Objektif Pembelajaran : Pada akhir sesi pengajaran dan pembelajaran, murid akan dapat : 1. 2. Membina 3 daripada 4 perenggan karangan daripada isi yang telah diberikan. Mengatakan 3 daripada 5 isi penting bagi membina karangan yang lengkap.

Kemahiran Bahasa i) ii) Kemahiran menulis Kemahiran bertutur

iii) Kemahiran mendengar Sistem Bahasa

dan mata pelajaran yang akan diajar di kelas ini. Kemahiran Berfikir ii. .dan hormat-menghormati.Murid bertanyakan soalan tentang diri guru. dan intrapersonal. . selain daripada yang telah guru terangkan.Guru memberi peluang kepada murid untuk bertanya dengan lebih lanjut mengenai perkara lain tentang maklumat diri guru. dan mengenal pasti idea utama dan idea sokongan.Murid memberikan perhatian kepada penerangan guru. asal. .Membuat kaitan dan perhubungan. . .Verbal-linguistik. Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan. . interpersonal.Guru memberi respon kepada soalan -soalan murid. Kemahiran Bernilai Tambah i. Kecerdasan Pelbagai . tempat belajar. kejujuran. : Kasih sayang.Guru memperkenalkan diri dengan memberitahu nama penuh. Jangkaan Soalan : .i) ii) ii) Tatabahasa Sistem ejaan Sebutan dan intonasi Pengisian Kurikulum Ilmu Nilai : Kajian Tempatan. Langkah (masa) Set Induks i (6 minit) Isi Pelajaran Aktiviti Guru Aktiviti Murid Catatan Guru memperkenalkan diri sebagai guru baru bagi mata pelajaran Bahasa Malaysia kelas Lima Berlian.

Murid memberikan perhatian dan memandang ke hadapan kelas. 2. Berapa lamakah cikgu akan mengajar di SK Pandan ? 4. .Murid mendengar penjelasan guru. Hobi 6.Guru mengatakan semua .Guru bertanyakan kepada murid perkara yang harus ada dalam diri seseorang untuk diceritakan bagi memudahkan guru untuk mengenali dengan lebih dekat.1. Pekerjaan ibu bapa 5. Cita-cita . .Guru melekatkan kertas mahjung yang mempunyai peta minda di hadapan kelas. Tempat tinggal 3. Nama penuh BBM : Papan putih. pen marker. Langkah 1 (8 minit) Tajuk untuk P&P diperkenalkan oleh guru iaitu ‘Diri Saya’. .Guru mengaitkan pengenalan diri guru dengan isi pengajaran hari ini. Guru juga mengatakan ingin mengenali semua murid tetapi dengan cara yang berbeza. Berapakah umur cikgu ? 2. . Bilangan adik-beradik 4. Jangkaan Jawapan: 1. Apakah status cikgu ? 3.Murid memberikan idea dan pendapat mereka. kertas mahjung. Apakah mata pelajaran yang diajar oleh cikgu selain Bahasa Malaysia ? . .

Nama. kertas mahjung. 2.sama ada yang buruk ataupun yang baik. . Langkah 2 (12 minit) Guru memberikan isi penting bagi membina karangan ‘Diri Saya’.Guru meminta murid menyalin isi penting yang ditulis oleh guru pada peta minda di hadapan kelas. pen marker.Murid menyalin isi penting tersebut di dalam buku ‘Penulisan 1’. 3.Murid memberi perhatian kepada penerangan guru. . Bilangan adik-beradik. Pendahuluan : . dan mata pelajaran yang paling diminati. asal dan kelas. Semua perkara tersebut perlu ada dalam karangan ‘Diri Saya’. BBM : Papan putih. . kedudukan dalam keluarga. . cita-cita. pekerjaan dan sifat ibu bapa. Hobi. . dan bilangan adik-beradik yang masih bersekolah. Sikap diri sendiri. Isi : 1. tempat tinggal. 4.Guru menerangkan apakah isi yang perlu ada dalam karangan tersebut.Memperkenalkan diri secara ringkas seperti nama.jawapan murid tersebut merupakan biodata diri.

Guru berharap semua murid memberikan kerjasama dan berusaha bersungguh-sungguh sepanjang tempoh pengajaran guru di SK Tanjong Lumpur. .Murid bertindak mengikut arahan guru. . .Semua murid memberi perhatian kepada ucapan yang dibuat oleh guru.Menyimpulkan secara ringkas harapan diri sendiri terhadap kehidupan dan pelajaran. . . .Guru mengucapkan salam perkenalan kepada semua murid. Penutup (4 minit) Guru menamatkan sesi P&P yang telah dijalankan.Guru meminta murid membina karangan tentang ‘Diri Saya’ dalam buku Penulisan 1.Guru meminta izin untuk keluar kerana waktu P&P telah tamat. Langkah 3 (30 minit) Membuat karangan bertajuk ‘Diri Saya’. .Semua murid memberi ucapan terima kasih kepada guru.Penutup : . .Murid membuat karangan dalam buku penulisan masing-masing.Guru meminta murid mengumpulkan buku ‘Penulisan 1’ tersebut. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->