Mata Pelajaran Tarikh Tahun Bilangan Murid Tajuk Masa

: : : : : :

Bahasa Malaysia 6 Mei 2011 5 Berlian 37 orang Diri Saya ( Karangan) 08.45-09.45 pagi Fokus Sampingan 1.1 Berbual tentang sesuatu perkara berkaitan kehidupan seharian dengan menggunakan kata,ungkapan, ayat, sebutan, intonasi, dan nada yang sesuai.

Fokus Utama 8.6 Membina wacana yang sempurna bagi keseluruhan karangan.

Aras 2 i) Menggunakan pengurusan grafik bagi mengenal pasti isi yang sesuai sebagai kerangka penulisan.

Aras 2 i) Bertukar-tukar pandangan berdasarkan sesuatu isi.

Objektif Pembelajaran : Pada akhir sesi pengajaran dan pembelajaran, murid akan dapat : 1. 2. Membina 3 daripada 4 perenggan karangan daripada isi yang telah diberikan. Mengatakan 3 daripada 5 isi penting bagi membina karangan yang lengkap.

Kemahiran Bahasa i) ii) Kemahiran menulis Kemahiran bertutur

iii) Kemahiran mendengar Sistem Bahasa

Kecerdasan Pelbagai . .Guru memperkenalkan diri dengan memberitahu nama penuh. dan mata pelajaran yang akan diajar di kelas ini. : Kasih sayang. Kemahiran Berfikir ii.i) ii) ii) Tatabahasa Sistem ejaan Sebutan dan intonasi Pengisian Kurikulum Ilmu Nilai : Kajian Tempatan.dan hormat-menghormati.Guru memberi peluang kepada murid untuk bertanya dengan lebih lanjut mengenai perkara lain tentang maklumat diri guru. . asal. kejujuran. Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan. .Murid memberikan perhatian kepada penerangan guru. .Guru memberi respon kepada soalan -soalan murid.Verbal-linguistik. tempat belajar. dan mengenal pasti idea utama dan idea sokongan. Jangkaan Soalan : .Membuat kaitan dan perhubungan.Murid bertanyakan soalan tentang diri guru. Langkah (masa) Set Induks i (6 minit) Isi Pelajaran Aktiviti Guru Aktiviti Murid Catatan Guru memperkenalkan diri sebagai guru baru bagi mata pelajaran Bahasa Malaysia kelas Lima Berlian. Kemahiran Bernilai Tambah i. interpersonal. . dan intrapersonal. selain daripada yang telah guru terangkan. .

Hobi 6. Nama penuh BBM : Papan putih. Langkah 1 (8 minit) Tajuk untuk P&P diperkenalkan oleh guru iaitu ‘Diri Saya’. Tempat tinggal 3. Apakah mata pelajaran yang diajar oleh cikgu selain Bahasa Malaysia ? . Jangkaan Jawapan: 1. Bilangan adik-beradik 4. Pekerjaan ibu bapa 5.Guru mengaitkan pengenalan diri guru dengan isi pengajaran hari ini.Guru mengatakan semua .Murid memberikan idea dan pendapat mereka. . kertas mahjung. . Cita-cita .Murid mendengar penjelasan guru.1. . . Apakah status cikgu ? 3. Berapakah umur cikgu ? 2. 2.Murid memberikan perhatian dan memandang ke hadapan kelas. Guru juga mengatakan ingin mengenali semua murid tetapi dengan cara yang berbeza. Berapa lamakah cikgu akan mengajar di SK Pandan ? 4. .Guru melekatkan kertas mahjung yang mempunyai peta minda di hadapan kelas. pen marker.Guru bertanyakan kepada murid perkara yang harus ada dalam diri seseorang untuk diceritakan bagi memudahkan guru untuk mengenali dengan lebih dekat.

pen marker. .sama ada yang buruk ataupun yang baik. Langkah 2 (12 minit) Guru memberikan isi penting bagi membina karangan ‘Diri Saya’. .jawapan murid tersebut merupakan biodata diri. Isi : 1. dan mata pelajaran yang paling diminati. kedudukan dalam keluarga.Murid menyalin isi penting tersebut di dalam buku ‘Penulisan 1’. . Bilangan adik-beradik. dan bilangan adik-beradik yang masih bersekolah. BBM : Papan putih.Murid memberi perhatian kepada penerangan guru. . 4. kertas mahjung. . Nama. Semua perkara tersebut perlu ada dalam karangan ‘Diri Saya’. 2.Guru menerangkan apakah isi yang perlu ada dalam karangan tersebut. Pendahuluan : .Guru meminta murid menyalin isi penting yang ditulis oleh guru pada peta minda di hadapan kelas. Sikap diri sendiri. 3. asal dan kelas. tempat tinggal. cita-cita. pekerjaan dan sifat ibu bapa. Hobi.Memperkenalkan diri secara ringkas seperti nama.

.Guru meminta murid mengumpulkan buku ‘Penulisan 1’ tersebut. .Guru meminta murid membina karangan tentang ‘Diri Saya’ dalam buku Penulisan 1. . .Penutup : . Guru berharap semua murid memberikan kerjasama dan berusaha bersungguh-sungguh sepanjang tempoh pengajaran guru di SK Tanjong Lumpur. . . Penutup (4 minit) Guru menamatkan sesi P&P yang telah dijalankan.Murid bertindak mengikut arahan guru.Semua murid memberi ucapan terima kasih kepada guru.Menyimpulkan secara ringkas harapan diri sendiri terhadap kehidupan dan pelajaran. . . Langkah 3 (30 minit) Membuat karangan bertajuk ‘Diri Saya’.Guru mengucapkan salam perkenalan kepada semua murid.Guru meminta izin untuk keluar kerana waktu P&P telah tamat.Murid membuat karangan dalam buku penulisan masing-masing.Semua murid memberi perhatian kepada ucapan yang dibuat oleh guru. .