P. 1
REFLEKSI

REFLEKSI

|Views: 4,187|Likes:
Published by Zawien Shuib

More info:

Published by: Zawien Shuib on May 22, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/14/2013

pdf

text

original

REFLEKSI Syukur saya ke hasrat Ilahi kerana dengan izinNya tugasan ini telah berjaya disiapkan.

Setelah menerima tugasan ini daripada Pn Siti Khazimah bt Abdul, saya dan ahli-ahli kumpulan yang lain telah mengadakan perbincangan bagi menghasilkan ideaidea sebelum pengagihan tugas dibuat. Setelah mengenalpasti apakah pengisian yang diperlukan bagi setiap agihan bahagian, saya mula membuat rujukan. Internet menjadi bahan rujukan utama dibantu dengan buku-buku yang diperolehi dari Pusat Sumber sekolah. Perbincangan dengan rakan-rakan di tempat kerja juga amat penting kerana ianya membantu mencetus idea bagi dimuatkan didalam tugasan. Pengetahuan sedia ada dan pengalaman sebagai seorang guru amat membantu saya bagi mengaplikasikan model yang dibuat kerana sebagai guru yang telah lama di bidang pendidikan, saya telah didedahkan dengan respon, penerimaan dan tanggapan serta reaksi murid-murid didalam setiap aktiviti. Murid-murid sememangnya amat berminat apabila didedahkan dengan sebarang aktiviti. Tumpuan dan kerjasama yang diberikan amat berlainan dan menimbulkan suasana pembelajaran yang ceria. Muridmurid teruja dan terlibat aktif untuk mengikuti dan mengetahui hasilan akhir aktiviti. Bagi menjalankan aktiviti, guru perlu mengetahui latar belakang murid-murid, tahap pencapaian mereka dan kesesuaian masa serta tempat juga perlu di ambilkira bagi mempastikan aktiviti berjalan lancar dan mencapai objektif yang dikehendaki. Semasa mengendalikan aktiviti, keupayaan guru menjelaskan kepada anak murid amat penting, ini membolehkan murid-murid mengikuti dan menjalankan aktiviti mengikut

sentiasa bersikap terbuka untuk menerima pandangan dan cadangan ahli kumpulan amat penting. Namun yang pasti. setiap kerja yang dilakukan dengan penuh minat dan ikhlas akan dapat dihasilkan dengan baik.syarat dan peraturan yang sepatutnya. mengambil berat masalah ahli kumpulan dan sentiasa memberi kata-kata semangat antara satu sama lain akan melancarkan setiap tugasan yang diberi. sikap tolak ansur. Saya tidak menganggap tugasan saya sebagai bebanan. Murid-murid yang berada dilingkungan usia kanak-kanak sememangnya sentiasa ingin bermain. berjaya membantu murid memahami nombor secara tidak langsung menguasai kemahiran empat operasi asas. Kejayaan guru menghasilkan rekreasi yang menarik. Kesukaran semasa menyiapkan tugasan ini adalah penggunaan bahasa yang terdapat di bahan-bahan rujukan. bahawa sebagai seorang guru. . Bagi menarik minat murid dan menghasilkan satu kepuasan yang maksima. segala permasalahan dikongsi bersama rakan-rakan dalam kumpulan. tugasan ini membuka minda saya. mengambil tahu sesuatu yang baru terutama bahan yang mempunyai unsur-unsur permainan. kerana saya merasakan saya tidak keseorangan. Tugas menterjemahkan bahasa setiap bahan rujukan yang diambil agak menyukarkan dan membimbangkan tidak menepati maksud yang sebenar. kita mestilah sentiasa kreatif dan inovatif. Pengalaman mengajar kita menjadi lebih matang. Jujur dalam bersahabat. Akhirnya. Ianya juga menjadi kerisauan ahli kumpulan dan mengambil masa yang agak lama untuk menyiapkan tugasan ini.

Tugasan yang diberi mengkehendakkan kami mencari maklumat mengenai konsep-konsep asas hubungan etnik. Apabila menghayati dengan lebih mendalam. Ahli kumpulan semasa membuat tugasan adalah kaum India. saling menghormati perlu ditanamkan dijiwa masing-masing agar terhapus salah faham. Telahan saya benar. . Kelemahan yang dirasakan ialah semasa mempelajari beberapa isu-isu seperti Peristiwa 13 Mei. kerana mempelajari Hubungan Etnik memberikan maklumat kepada saya peri pentingnya kita memelihara. saya merasakan ianya sangat menarik. memupuk dan menjamin kelangsungan hubungan etnik yang harmonis di Malaysia.REFLEKSI Apabila dimaklumkan Hubungan Etnik merupakan subjek yang perlu dipelajari di Semester Kedua. stereotaip dan prejudis terhadapan etnik lain. Aspek memahami. Subjek ini membantu dan meningkatkan taraf kesedaran bahawa pentingnya hubungan etnik yang mewarnai kehidupan kita perlu dibaja agar dapat mempertingkatkan tahap akomodatif terhadap kelompok etnik laih seiring dengan kehidupan kita yang sentiasa bersama di tempat kerja. isu-isu ekonomi juga menimbulkan pertanyaan tentang keadaan ekonomi orang Melayu yang merupakan peribumi tetapi ketinggalan dari sudut ekonomi. Timbul perasaan marah dan ketidakselesaan dengan sikap dan cara etnik lain. Saya dapati kami boleh bekerjasama dengan baik tanpa ada sebarang prejudis malah kami boleh makan sepinggan dan bergaul mesra tanpa batasan. perayaan dan persekitaran. Kerana sememangnya saya mengemari isu-isu yang berkaitan dengan sejarah.

Namun saya berpendapat. untuk menjamin dan memelihara hubungan etnik yang harmonis. ramai cerdik pandai yang telah dihasilkan dikalangan orang Melayu. ³kefahaman´. orang Melayu telah maju. . Sesungguhnya kita sepatutnya mengambil peluang dan ruang yang ada untuk memajukan diri kerana sesungguhnya Kerajaan sentiasa membantu dengan menyediakan dasar dan pelan tindakan memajukan rakyat dan membina kesepaduan. ³akomodatif´. Sesungguhnya subjek ini telah menyedarkan saya akan penting lima perkara utama yang perlu menjadi pegangan setiap etnik ialah ³kesedaran´. dengan berbagai kemudahan yang disediakan. ³saling menghormati´ dan ³perpaduan´.

dan yakin saya boleh mengikutinya dengan baik. sehingga akhirnya kami berjaya menyiapkan rakaman. satu pengalaman baru yang saya perolehi ialah menyediakan papet untuk permainan boneka. sehinggakan saya tidak mempunyai ruang dan peluang menggunakan kreativiti saya untuk merekacipta bahan maujud bagi digunapakai semasa P&P. Bagaimana penerimaan. Yang paling menarik. Sebagai guru matematik sekolah menengah tingkatan tiga.REFLEKSI Mengetahui saya perlu mengambil mata pelajaran Literasi Bahasa. saya hanya mengejar masa untuk menghabiskan sukatan dan memberi latihtubi yang sebanyak mungkin kepada pelajar-pelajar yang akan menghadapi PMR. Kelemahan yang ketara adalah untuk menghasilkan bahan bantu mengajar yang mempunyai unsur-unsur kecindan. Timbul perasaan lega di hati. saya merasakan subjek ini mudah dan ringan. saya mampu mengadaptasikannya dengan realiti keadaan murid. Bagi aplikasi sesuatu aktiviti itu. Keadaan dan keperluan semasa juga dilihat dan diambilkira. . Kami berkerjasama sehingga larut malam. penglibatan dan reaksi murid apabila dijalankan sesuatu aktiviti. Kesesuaian bahan mengikut tahap dan latarbelakang murid. Detik yang sangat menarik ialah semasa membuat rakaman permainan boneka. Berkali-kali diulang dalam keadaan gelak tawa. Kekuatan subjek ini ianya berkait rapat dengan bidang tugas saya sebagai seorang. Saya dan ahli kumpulan sangat gembira menyediakan bahan-bahan.

bagi mencetuskan idea dan menghasilkan bahan bantu mengajar yang pada mulanya amat merunsingkan saya akibat ketandusan idea. Saya yakin saya boleh buat dan mampu menghadapi serta mengharungi apa jua cabaran. jarak yang jauh dengan rakan-rakan dalam kumpulan menimbulkan keresahan menyiapkan setiap tugasan. Jujur dalam bersahabat. Setiap yang baru.Namun saya menggunakan peluang yang diberikan oleh pensyarah Literasi Bahasa ini. kesibukan tugas mengajar. mengapa tidak saya. Tetapi dengan semangat dan sikap yakin boleh yang ada pada saya. mengambil berat masalah ahli kumpulan dan sentiasa memberi kata-kata semangat antara satu sama lain akan melancarkan setiap tugasan yang diberi. saya telah berjaya merealisasikan tugasan menyediakan beberapa BBM bersama rakan-rakan sekumpulan. Malah saya secara sukarela membuat BBM permainan bahasa bertajuk ³Kebun PM¶. sentiasa bersikap terbuka untuk menerima pandangan dan cadangan ahli kumpulan amat penting. Namun saya mendapat kekuatan dan sokongan dari rakan-rakan. Saya selalu berkata dengan diri saya bahawa jika orang lain boleh. pasti ada kepahitan untuk menerimanya. Pengalaman mengajar kita menjadi lebih matang. Kekangan masa. . sikap tolak ansur.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->