P. 1
Bengkel Ramalan Bahasa Melayu PMR 2009

Bengkel Ramalan Bahasa Melayu PMR 2009

|Views: 25|Likes:
Published by metheore

More info:

Published by: metheore on May 23, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/23/2011

pdf

text

original

Bengkel Ramalan Bahasa Melayu PMR 2009 Kertas 1

FOKUS

Rekabentuk
‡ Pengetahuan Sistem Bahasa ‡ Kemahiran Bahasa ‡ Nilai dan Estetika

Format Kertas Bahasa Melayu 1 ‡ Pengetahuan sistem bahasa dan kemahiran membaca serta memahami ‡ Kod kertas ² 02/1 ‡ Masa ² 1 jam ‡ 40 Soalan Objektif (aneka pilihan) .

‡ a) Sistem Bahasa : tatabahasa (27 item) ‡ b) Pemahaman Komsas : Prosa (5 item) ‡ c) Pemahaman Komsas : Puisi (5 item) .

Sintaksis : 10 item ii) Peribahasa : 3 item b) Membaca dan memahami petikan prosa (Moden / tradisional) : 5 item b) Membaca dan memahami petikan puisi (Moden / tradisional) : 5 item .Morfologi : 17 item .‡ a) Sistem bahasa i) Tatabahasa .

Perincian Format Kertas 1 ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Soalan 1 ² 7 : Ketepatan kata Soalan 8 ² 14 : Mengesan kesalahan kata Soalan 15 ² 17 : Kata Banyak Makna Soalan 18 ² 21 : Kesalahan Frasa Soalan 22 ² 24 : Ayat yang sama maksud Soalan 25 ² 27 : Penggunaan ayat yang betul ‡ Soalan 28 ² 30 : Peribahasa .

prosa tradisional ‡ Soalan 35 : Pemahaman komsas ‡ Soalan 36 ² 37 : Pemahaman petikan puisi ‡ Soalan 38 ² 40 : Sajak & Puisi Tradisional .‡ Soalan 31 ² 32 : Pemahaman petikan prosa ‡ Soalan 33 ² 34 : cerpen. drama.

___________ siapakah hadiah yang awak balut itu? A Bagi B Untuk C Demi D Kepada .Soalan 1 ² 7 : Ketepatan kata 1.

Soalan 8 ² 14 : Mengesan kesalahan kata Datuk Abdul Malik menempah sejarah A B kerana berjaya merentasi Selat Inggeris. C Tiada kesalahan D .

Soalan 15 ² 17 : Kata Banyak Makna I Terdapat kesan jari pencuri pada pemegang pintu itu. III Dia memotong rumput supaya halaman rumahnya ada kesan cantik. II dan IV sahaja II. A B C D I dan II sahaja I. II. II Filem yang menyayat hati itu memberi kesan kepada penonton.(x) IV Penyakit taun memberi kesan yang buruk terhadap industri pemakanan. III dan IV (x) (x) . III dan IV sahaja I.

A B C D cerita tentang pengalamannya (x) = tiada imbuhan berbercerita tentang pengalaman dia (x) = dia digantikan dengan ±nya. .Soalan 18 ² 21 : Kesalahan Frasa Subhi menceritakan tentang pengalamannya semasa mendaki Gunung Ledang di Johor. menceritakan pengalamannya () menceritakan tentang pengalamannya (x) = kata kerja berimbuhan ±kan tidak menerima kata sendi nama. tentang.

Persatuan Pengguna meminta nasihat kepada pengguna-pengguna di seluruh negara tentang kenaikan harga barang yang dilakukan sewenang-wenangnya oleh para peniaga. A Para peniaga perlu melaporkan kenaikan harga barang yang dilakukan sewenang-wenangnya oleh Persatuan Pengguna kepada penggunapengguna di seluruh negara. B C D .Soalan 22 ² 24 : Ayat yang sama maksud 23 Pengguna ±pengguna di seluruh negara dinasihatkan agar melaporkan kenaikan harga barang yang dilakukan sewenang-wenangnya oleh para peniaga kepada Persatuan Pengguna. Pengguna-pengguna yang sewenang-wenangnya di seluruh negara dinasihatkan agar melaporkan kenaikan harga barang Persatuan Pengguna kepada para peniaga. Pengguna-pengguna di seluruh negara dinasihatkan supaya melaporkan kenaikan harga barang yang sewenang-wenangnya kepada Persatuan Pengguna yang dilakukan oleh para peniaga.

III Setiausaha Encik Ali bukan sombong. (x) (sombong = kata adjektif. II Hampir setiap malam ibu bertemankan air mata. A B C D I dan II sahaja II dan III sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja (x) (x) . hanya bersikap tegas. sepatutnya = tidak) IV Puan Tan terpaksa melahirkan kedua-dua orang anaknya itu melalui pembedahan kerana dia menghidap penyakit darah tinggi.Soalan 25 ² 27 : Penggunaan ayat yang betul I Rumah silam itu kelihatan sungguh menyeramkan.

B sambil berdiang. nasi masak. Situasi ini samalah seperti A orang memberi kita merasa. D berjagung-jagung dahulu sementara menunggu padi masak. C kalau tiada rotan akar pun berguna.Soalan 28 ² 30 : Peribahasa 28 Ketika belajar di luar negara. . Ayu bekerja sebagai pelayan di restoran untuk menampung kos sara hidupnya.

Soalan 31 ² 35 : Pemahaman Prosa Komsas ‡ Prosa tradisional ‡ Cerpen ‡ Drama .

Soalan 36 -40 : Pemahaman Puisi (Komsas) ‡ Pantun ‡ Syair ‡ Sajak .

Gaya Bahasa ‡ Diksi ² pemilihan dan penyusunan kata-kata ‡ Personafikasi ² pengorangan atau penginsanan ‡ Simile ² perbandingan yang setara dengan menggunakan perkataan seperti. ibarat dll . umpama. bak. bagai.

bak.Perbandingan secara terus atau langsung tanpa menggunakan perkataan seperti. umpama dll ‡ Hiperbola ² sejenis bahasa kiasan untuk menyatakan sesuatu secara berlebih-lebihan daripada maksud sebenarnya. ‡ Sinkof ² singkatan kata .‡ Metafora .

u) ‡ Aliterasi ² pengulangan bunyi konsonan . o.‡ Anafora ² Pengulangan kata pada awal baris ‡ Epifora ² Pengulangan kata pada akhir baris ‡ Repitisi ² pengulangan kata dalam baris yang sama ‡ Asonansi ² pengulangan bunyi vokal (a. e. i.

.

.

‡ (Dalam frasa nama *gulai nangka*. unsur yang diterangkan ialah gulai. ) .Hukum DM ‡ D = Diterang ‡ M = Menerang ‡ contoh ayat : Kakak saya sedang memasak gulai nangka. Dia menyenduk seketul nangka gulai dan menyuruh saya merasanya. Dalam frasa nama *nangka gulai* . unsur yang diterangkan ialah nangka.

Salah Cili sos Mini perpustakaan Zaleha Restoran Jaya Klinik Betul Sos cili Perpustakaan mini Restoran Zaleha Klinik Jaya .

Kata Jamak Salah ‡ mereka-mereka ‡ semua keretakereta ‡ para-para pelajar ‡ empat orang abang-abang betul ‡ mereka ‡ semua kereta ‡ para pelajar ‡ empat orang abang .

Kata Penguat salah sangat tinggi sekali sungguh jauh sekali paling indah sekali amat menakutkan sekali betul sangat tinggi sungguh jauh paling indah amat menakutkan .

betul Sani mendapat markah yang tertinggi . Salah Sani mendapat markah yang tertinggi sekali. Hassan ialah peserta yang termuda sekali dalam pertandingan itu.kata adjektif dan imbuhan ´terµ tanpa penguat. . Hassan ialah peserta yang termuda dalam pertandingan itu.

Badannya besar kecuali kakinya kecil. . Badannya besar tetapi kakinya kecil.kata hubung salah Sally sedang membaca bila saya tiba di rumahnya. betul Sally sedang membaca apabila saya tiba di rumahnya.

setengah remaja suka membuang masa di pasar raya. Setengah remaja suka membuang masa di pasar raya.ribu peniaga tidak membayar cukai pendapatan. betul Sekolah itu telah menjalankan berbagai-bagai aktiviti semasa ³Minggu Penyayang´. Beribu peniaga tidak membayar cukai pendapatan. Beribu. Setengah. .Kata bilangan salah Sekolah itu telah menjalan berbagai aktiviti semasa ³Minggu Penyayang´.

saya saya akan belajar akan belajar bersungguhbersungguhsungguh.Kata Sendi i ² Dari (Arah. . Daripada hari ini. tempat. Dari hari ini. Masa) salah betul Umar telah Umar telah berpindah dari berpindah daripada sekolah sekolah ini bulan ini bulan lalu. lalu. sungguh.

Tinggal di rumah lebih baik daripada tinggal di asrama.ii . Sukarmi lebih tinggi daripada abangnya. Tinggal di rumah lebih baik dari tinggal di asrama. Sukarmi lebih tinggi dari abangnya.Daripada salah Tilam itu dibuat dari getah asli. betul Tilam itu dibuat daripada getah asli. .

. Kita mestilah Kita mestilah menumpukan taat menumpukan taat setia dengan negara. perpustakaan awam. saya pergi ke saya pergi ke perpustakaan awam. Pada petang semalam . Kebangsaan. Di petang semalam . setia pada negara.Pada salah betul Saya selalu pergi ke Saya selalu pergi ke ibu kota di Hari ibu kota pada Hari Kebangsaan.iii .

Ayah awak bekerja dimana ? Saya dilahirkan di Sarawak.iv .Di salah betul Saya dilahirkan diSarawak. Ayah awak bekerja di mana ? .

Penjodoh bilangan .

salah Setiap orang pelajar. Seluruh negeri. Seluruh buah negeri. . Semua ekor binatang. Semua binatang. betul Setiap pelajar. Sesetengah rakyat. Sesetengah orang rakyat.

(betul) . dan bukan kanak-kanak. (betul) ‡ Kata beliau boleh digunakan hanya untuk orang yang dihormati seperti ibu bapa.Kata Ganti Diri ‡ kata yang digunakan untuk mengganti kata nama orang. (salah) ‡ Kucing itu mati dilanggar lori. ‡ tidak boleh digunakan untuk benda atau binatang. la dilanggar lori. guru. menteri atau orang tuatua. Misalnya: ‡ *Beliau ditangkap kerana mengedarkan dadah. Misalnya: ‡ *Kucing itu mati. (salah) ‡ Dia ditangkap kerana mengedarkan dadah.

dan patik digunakan hanya dalam hubungan dengan kerabat diraja saja. mungkin ia akan lumpuh. . Misalnya: ‡ *Mereka mereka yang bersalah akan dihukum. baginda. *andaanda. mungkin ianya akan lumpuh. (salah) ‡ Mereka yang bersalah akan dihukum. (salah) ‡ Jika tidak dirawat. (betul) ‡ Kata ganti diri seperti beta. dan sebagainya. *mereka-mereka. (betul) ‡ Kata ganti ia dan nya tidak boleh digabungkan menjadi "ianya. Misalnya: ‡ *Jika tidak dirawat.‡ tidak boleh digandakan atau diulang menjadi *kamukamu.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->