P. 1
Bengkel Ramalan Bahasa Melayu PMR 2009

Bengkel Ramalan Bahasa Melayu PMR 2009

|Views: 25|Likes:
Published by metheore

More info:

Published by: metheore on May 23, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/23/2011

pdf

text

original

Bengkel Ramalan Bahasa Melayu PMR 2009 Kertas 1

FOKUS

Rekabentuk
‡ Pengetahuan Sistem Bahasa ‡ Kemahiran Bahasa ‡ Nilai dan Estetika

Format Kertas Bahasa Melayu 1 ‡ Pengetahuan sistem bahasa dan kemahiran membaca serta memahami ‡ Kod kertas ² 02/1 ‡ Masa ² 1 jam ‡ 40 Soalan Objektif (aneka pilihan) .

‡ a) Sistem Bahasa : tatabahasa (27 item) ‡ b) Pemahaman Komsas : Prosa (5 item) ‡ c) Pemahaman Komsas : Puisi (5 item) .

Morfologi : 17 item .Sintaksis : 10 item ii) Peribahasa : 3 item b) Membaca dan memahami petikan prosa (Moden / tradisional) : 5 item b) Membaca dan memahami petikan puisi (Moden / tradisional) : 5 item .‡ a) Sistem bahasa i) Tatabahasa .

Perincian Format Kertas 1 ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Soalan 1 ² 7 : Ketepatan kata Soalan 8 ² 14 : Mengesan kesalahan kata Soalan 15 ² 17 : Kata Banyak Makna Soalan 18 ² 21 : Kesalahan Frasa Soalan 22 ² 24 : Ayat yang sama maksud Soalan 25 ² 27 : Penggunaan ayat yang betul ‡ Soalan 28 ² 30 : Peribahasa .

prosa tradisional ‡ Soalan 35 : Pemahaman komsas ‡ Soalan 36 ² 37 : Pemahaman petikan puisi ‡ Soalan 38 ² 40 : Sajak & Puisi Tradisional . drama.‡ Soalan 31 ² 32 : Pemahaman petikan prosa ‡ Soalan 33 ² 34 : cerpen.

___________ siapakah hadiah yang awak balut itu? A Bagi B Untuk C Demi D Kepada .Soalan 1 ² 7 : Ketepatan kata 1.

Soalan 8 ² 14 : Mengesan kesalahan kata Datuk Abdul Malik menempah sejarah A B kerana berjaya merentasi Selat Inggeris. C Tiada kesalahan D .

Soalan 15 ² 17 : Kata Banyak Makna I Terdapat kesan jari pencuri pada pemegang pintu itu. III dan IV sahaja I.(x) IV Penyakit taun memberi kesan yang buruk terhadap industri pemakanan. III Dia memotong rumput supaya halaman rumahnya ada kesan cantik. II Filem yang menyayat hati itu memberi kesan kepada penonton. A B C D I dan II sahaja I. III dan IV (x) (x) . II. II dan IV sahaja II.

A B C D cerita tentang pengalamannya (x) = tiada imbuhan berbercerita tentang pengalaman dia (x) = dia digantikan dengan ±nya.Soalan 18 ² 21 : Kesalahan Frasa Subhi menceritakan tentang pengalamannya semasa mendaki Gunung Ledang di Johor. menceritakan pengalamannya () menceritakan tentang pengalamannya (x) = kata kerja berimbuhan ±kan tidak menerima kata sendi nama. tentang. .

Pengguna-pengguna di seluruh negara dinasihatkan supaya melaporkan kenaikan harga barang yang sewenang-wenangnya kepada Persatuan Pengguna yang dilakukan oleh para peniaga. B C D . Pengguna-pengguna yang sewenang-wenangnya di seluruh negara dinasihatkan agar melaporkan kenaikan harga barang Persatuan Pengguna kepada para peniaga. Persatuan Pengguna meminta nasihat kepada pengguna-pengguna di seluruh negara tentang kenaikan harga barang yang dilakukan sewenang-wenangnya oleh para peniaga.Soalan 22 ² 24 : Ayat yang sama maksud 23 Pengguna ±pengguna di seluruh negara dinasihatkan agar melaporkan kenaikan harga barang yang dilakukan sewenang-wenangnya oleh para peniaga kepada Persatuan Pengguna. A Para peniaga perlu melaporkan kenaikan harga barang yang dilakukan sewenang-wenangnya oleh Persatuan Pengguna kepada penggunapengguna di seluruh negara.

(x) (sombong = kata adjektif.Soalan 25 ² 27 : Penggunaan ayat yang betul I Rumah silam itu kelihatan sungguh menyeramkan. III Setiausaha Encik Ali bukan sombong. A B C D I dan II sahaja II dan III sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja (x) (x) . sepatutnya = tidak) IV Puan Tan terpaksa melahirkan kedua-dua orang anaknya itu melalui pembedahan kerana dia menghidap penyakit darah tinggi. hanya bersikap tegas. II Hampir setiap malam ibu bertemankan air mata.

Situasi ini samalah seperti A orang memberi kita merasa. D berjagung-jagung dahulu sementara menunggu padi masak. nasi masak.Soalan 28 ² 30 : Peribahasa 28 Ketika belajar di luar negara. B sambil berdiang. C kalau tiada rotan akar pun berguna. . Ayu bekerja sebagai pelayan di restoran untuk menampung kos sara hidupnya.

Soalan 31 ² 35 : Pemahaman Prosa Komsas ‡ Prosa tradisional ‡ Cerpen ‡ Drama .

Soalan 36 -40 : Pemahaman Puisi (Komsas) ‡ Pantun ‡ Syair ‡ Sajak .

bak. ibarat dll .Gaya Bahasa ‡ Diksi ² pemilihan dan penyusunan kata-kata ‡ Personafikasi ² pengorangan atau penginsanan ‡ Simile ² perbandingan yang setara dengan menggunakan perkataan seperti. bagai. umpama.

‡ Sinkof ² singkatan kata .‡ Metafora .Perbandingan secara terus atau langsung tanpa menggunakan perkataan seperti. umpama dll ‡ Hiperbola ² sejenis bahasa kiasan untuk menyatakan sesuatu secara berlebih-lebihan daripada maksud sebenarnya. bak.

u) ‡ Aliterasi ² pengulangan bunyi konsonan . o. e.‡ Anafora ² Pengulangan kata pada awal baris ‡ Epifora ² Pengulangan kata pada akhir baris ‡ Repitisi ² pengulangan kata dalam baris yang sama ‡ Asonansi ² pengulangan bunyi vokal (a. i.

.

.

unsur yang diterangkan ialah nangka.Hukum DM ‡ D = Diterang ‡ M = Menerang ‡ contoh ayat : Kakak saya sedang memasak gulai nangka. ‡ (Dalam frasa nama *gulai nangka*. ) . unsur yang diterangkan ialah gulai. Dalam frasa nama *nangka gulai* . Dia menyenduk seketul nangka gulai dan menyuruh saya merasanya.

Salah Cili sos Mini perpustakaan Zaleha Restoran Jaya Klinik Betul Sos cili Perpustakaan mini Restoran Zaleha Klinik Jaya .

Kata Jamak Salah ‡ mereka-mereka ‡ semua keretakereta ‡ para-para pelajar ‡ empat orang abang-abang betul ‡ mereka ‡ semua kereta ‡ para pelajar ‡ empat orang abang .

Kata Penguat salah sangat tinggi sekali sungguh jauh sekali paling indah sekali amat menakutkan sekali betul sangat tinggi sungguh jauh paling indah amat menakutkan .

Hassan ialah peserta yang termuda sekali dalam pertandingan itu. Hassan ialah peserta yang termuda dalam pertandingan itu.kata adjektif dan imbuhan ´terµ tanpa penguat. betul Sani mendapat markah yang tertinggi . Salah Sani mendapat markah yang tertinggi sekali. .

Badannya besar kecuali kakinya kecil. betul Sally sedang membaca apabila saya tiba di rumahnya.kata hubung salah Sally sedang membaca bila saya tiba di rumahnya. Badannya besar tetapi kakinya kecil. .

Setengah remaja suka membuang masa di pasar raya. Beribu. Setengah. . betul Sekolah itu telah menjalankan berbagai-bagai aktiviti semasa ³Minggu Penyayang´.setengah remaja suka membuang masa di pasar raya.Kata bilangan salah Sekolah itu telah menjalan berbagai aktiviti semasa ³Minggu Penyayang´. Beribu peniaga tidak membayar cukai pendapatan.ribu peniaga tidak membayar cukai pendapatan.

Dari hari ini. lalu. saya saya akan belajar akan belajar bersungguhbersungguhsungguh. .Kata Sendi i ² Dari (Arah. sungguh. Masa) salah betul Umar telah Umar telah berpindah dari berpindah daripada sekolah sekolah ini bulan ini bulan lalu. Daripada hari ini. tempat.

Tinggal di rumah lebih baik daripada tinggal di asrama. Sukarmi lebih tinggi daripada abangnya. betul Tilam itu dibuat daripada getah asli. . Tinggal di rumah lebih baik dari tinggal di asrama.Daripada salah Tilam itu dibuat dari getah asli. Sukarmi lebih tinggi dari abangnya.ii .

Pada petang semalam . perpustakaan awam. Kita mestilah Kita mestilah menumpukan taat menumpukan taat setia dengan negara.iii .Pada salah betul Saya selalu pergi ke Saya selalu pergi ke ibu kota di Hari ibu kota pada Hari Kebangsaan. . saya pergi ke saya pergi ke perpustakaan awam. Di petang semalam . Kebangsaan. setia pada negara.

Di salah betul Saya dilahirkan diSarawak. Ayah awak bekerja di mana ? .iv . Ayah awak bekerja dimana ? Saya dilahirkan di Sarawak.

Penjodoh bilangan .

Semua binatang. . Sesetengah rakyat. Sesetengah orang rakyat.salah Setiap orang pelajar. betul Setiap pelajar. Seluruh buah negeri. Semua ekor binatang. Seluruh negeri.

‡ tidak boleh digunakan untuk benda atau binatang. guru.Kata Ganti Diri ‡ kata yang digunakan untuk mengganti kata nama orang. la dilanggar lori. dan bukan kanak-kanak. (salah) ‡ Kucing itu mati dilanggar lori. Misalnya: ‡ *Beliau ditangkap kerana mengedarkan dadah. (salah) ‡ Dia ditangkap kerana mengedarkan dadah. (betul) ‡ Kata beliau boleh digunakan hanya untuk orang yang dihormati seperti ibu bapa. (betul) . Misalnya: ‡ *Kucing itu mati. menteri atau orang tuatua.

(salah) ‡ Jika tidak dirawat. baginda. mungkin ia akan lumpuh. (betul) ‡ Kata ganti diri seperti beta. dan patik digunakan hanya dalam hubungan dengan kerabat diraja saja. mungkin ianya akan lumpuh. *andaanda. dan sebagainya. (betul) ‡ Kata ganti ia dan nya tidak boleh digabungkan menjadi "ianya.‡ tidak boleh digandakan atau diulang menjadi *kamukamu. Misalnya: ‡ *Mereka mereka yang bersalah akan dihukum. *mereka-mereka. (salah) ‡ Mereka yang bersalah akan dihukum. . Misalnya: ‡ *Jika tidak dirawat.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->