P. 1
Presentation 4 Aplikasi Komputer

Presentation 4 Aplikasi Komputer

|Views: 90|Likes:
Published by Richie Wong

More info:

Published by: Richie Wong on May 23, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/15/2011

pdf

text

original

Pengenalan 

Perisian: Program yang memberi arahan kepada komputer. Melaksanakan apakah yang patut dibuat dan bagaimana perlu dibuat oleh komputer. Disimpan di dalam media storan seperti cakera liut dan cakera optik.

tanpa kedua-dua perisian ini. .  Sesebuah komputer tidak dapat melaksanakan tugas dengan sempurna. Perisian ini senang didapati di kedai-kedai penjualan perisian komputer.Perisian Mempunyai 2 kategori:  Sistem Pengoperasian. Perisian Aplikasi.

. Menguruskan sumber peranti masukan dan peranti keluaran serta berkomunikasi dengan pengguna melalui antara muka pengguna.Sistem Pengoperasian  Satu sistem yang menentukan jenis program yang perlu dilaksanakan oleh komputer.

.Sistem Pengoperasian Melaksanakan operasi asas mengenalpasti data yang telah dimasukkan melalui:  Peranti masukan Menghantar maklumat yang telah diproses ke skrin paparan.

.Salah satu sistem Pengoperasian Windows XP Professional.

pencetak dan sebagainya. ingatan. Menyediakan antara muka antara komputer dengan pengguna. Melaksanakan dan menyediakan kemudahan untuk perisian aplikasi dan utiliti untuk beroperasi dengan lancar. .Sistem Pengoperasian Mempunyai fungsi yang utama iaitu:  Menguruskan sumber komputer seperti CPU. pemacu cakera.

Perisian Aplikasi  Merupakan satu program yang menjalankan tugas-tugas tertentu untuk pengguna. Dikaitkan dengan pengimbas web Lain-lain aplikasi:   Perisian pemprosesan perkataan Perisian lembaran kerja Perisian pangkalan data Perisian persembahan grafik .

menjalankan tugas perakaunan menyimpan data dalam keadaan tersusun dan mengikut format pangkalan data tertentu untuk tujuan pembentangan.Perisian Aplikasi Dibawah merupakan fungsi bagi perisian aplikasi: Pemprosesan perkataan salah satu perisian yang digunakan untuk membuat dokumen seperti surat. Perisian lembaran kerja  Perisian pangkalan data  Perisian grafik persembahan . memo dan lain-lain.

Sistem Pengoperasian Bagi Komputer Pelayan  satu perisian pelayan yang menjalankan beberapa jenis arahan atau kerja bagi pihak perisian lain yang dikenali sebagai client. . menyediakan perkhidmatan untuk client lain untuk mencapai perisian dalam server.

Sistem Pengoperasian Bagi Koputer Pelayan Contoh bagi pengoperasian rangkaian berasaskan sistem pelayan/pelanggan yang popular ialah:   UNIX LINUX Novell Netware Windows NT Windows Server 2003 .

Kebaikan Sistem Pengoperasian Komputer Pelayan Berpusat keselamatan sumber dan data dikawal oleh fail pelayan. kerana elemen dan dokumen boleh dialihkan secara berasingan mengikut tahap keperluan. Memenuhi keperluan pengguna  Fleksibel . teknologi dan perisian sistem pengoperasian yang terkini dapat dimasukkan dengan mudah.

Keburukan Sistem Pengoperasian Komputer Pelayan   Perbelanjaan yang tinggi Memerlukan pelaburan yang banyak. Perlu diselengarakan perlu dikemaskini sistem pengoperasiannya. . Memerlukan sejumlah staf yang mengendalikan operasinya dengan cekap.

Sistem Pengoperasian Bagi Komputer Peribadi Berbeza daripada sistem pengoperasian komputer peribadi kerana:  tidak secanggih dan tidak sehebat sistem pengoperasian komputer pelayan. lebih murah daripada komputer pelayan dan tidak memerlukan perbelanjaan yang tinggi. .

.Sistem Pengoperasian bagi Komputer Peribadi   Contoh sistem pengoperasian bagi komputer peribadi: DOS Singkatan bagi ³Disk Operating System´ Digunakan dalam komputer mikro seperti Compaq. Zenith. Gateway dan AST.

  UNIX Sistem pengoperasian bagi pengguna pelbagai tugas dengan beberapa rangkaian binaan dalaman. Kebolehan untuk memindahkan pelbagai tugas pengguna kepada semua jenis komputer dalam satu masa .Sistem Pengoperasian Bagi Komputer Peribadi  Macintosh Cip-cip Intel yang boleh menjalankan aturcara-aturcara Macintosh tetapi cip-cip Motorolla tidak boleh menjalankan aturcara DOS Mempunyai ciri-ciri utama yang dibina dalam mikro pemprosesan yang dibuat dari Motorolla 8000. 68020 dan 68040.

Memasang Dan Menkonfigurasi Sistem Pengoperasian Komputer Peribadi    Hidupkan komputer sehingga paparan C:\>_diperoleh. . Pilih perkataan continue. Taipka E: selepas perkataan C:\> Selepas D:\> keluar. Beberapa minit kemudian. software Licence Agreement akan muncul dan tekan yes. Masukkan CD bagi perisian Windows 98 ke dalam pemacu CD-Rom. Bagi pengguna pertama haruslah klik ke mod typikal. Klik next untuk memiih direktorinya. paparan Windows 98 setup pun muncul. Klik next dan setup option akan keluar. Tetapi bagi yang sudah biasa dengan pemformatan sebaiknya memilih mod custom.

i want a startup disk´. permintaan nombor bersiri akan muncul dan pengguna harus memasukkan nombor siri tersebut. Setelah itu akan muncul Finifhing setup dan komputer dimatikan dan dihidupkan semula. Paparan startup disk akan uncul dan haruslah memilih option´Yes. Fail-fail dari CD mula menyalin ke cakera keras.Pilih apply dan tekan OK. Ia akan membuat startup disk dan harus menunngu sehingga tamat. Seterusnya pengguna boleh menggunakan Windows 98 sekarang ini. .Memasang dan Menkonfigurasi Sistem Pengoperasian Komputer Peribadi    Selepas itu. Hidupkan semula komputer dan tamatkan tetapannya.

Setelah selesai. masukkan CD ke pemacu optik Muncul satu dialog box mengatakan memasukkan nombor bersiri Microsoft Office. matikan dan hidupkan komputer bagi melancarkan pergerakan Microsoft Office. . Selepas itu.Pemasangan Perisian Aplikasi ke Komputer Peribadi   Pada permulaan . akan muncul satu kotak dialog sama ada ingin memasukkan perisian Microsoft Office ke dalam komputer Hanya perlu tekan next sehinggalah kotak mengatakan Finish.

Perisian tersebut mempunyai fungsi yang tertentu untuk menjalankan tugas.Jadi ketika ingin memasukkan sistem pengoperasian dan perisian aplikasi haruslah merujuk kepada orang yang bertauliah. .Penutup Banyak perbezaan di antara perisian aplikasi dan sistem pengoperasian.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->