P. 1
BAHASA-MELAYU-TAHUN-5-PKSR-2

BAHASA-MELAYU-TAHUN-5-PKSR-2

|Views: 2,678|Likes:
Published by roslainy

More info:

Published by: roslainy on May 24, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/27/2013

pdf

text

original

Tiap-tiap soalan diikuti oleh tiga jawapan pilihan A, B, dan C atau empat jawapan pilihan A, B, C, dan D.

Antaranya, ada satu jawapan saja yang paling sesuai. Tulis jawapan itu. Soalan 1 hingga Soalan 20 Isi tempat kosong dengan jawapan yang paling sesuai. 1. Kita hendaklah mengisi masa lapang dengan aktiviti-aktiviti yang memberikan ________________. A hadiah B faedah C hasil D rezeki Soalan 2 berdasarkan Gambar 1

Gambar 1 2. Anggota polis itu ______________ gerak-geri pemuda yang sedang mencuri sebuah motosikal. A merenung C mengintip B melihat D menonton “Sampaikan salam _________________ kepada keluarga di kampung,” kata ibu dan aku kepada Fairuz. A kami B kita C mereka D awak

3.

1

A sambil B serta C dan D sebelum Kita hanya memerlukan beberapa minit setiap hari ____________ menjadikan gigi sihat. Datuk membakar sepuluh ______________ lemang untuk cucu-cucunya.Soalan 4 berdasarkan Gambar 2 Gambar 2 4. A untuk B dengan C sebagai 5. 7. 6. 2 . A bilah B kerat C batang D cucuk Kampung itu terletak ____________ di pedalaman. A dekat B jauh C dalam D luar Ramli mencuci motosikalnya _______________ menyanyi.

A menggalas B mengelek C memimpin D mendukung 3 . Gambar 4 10. A lampai B tegap C kurus Keadaan jalan yang berlubang-lubang itu ___________pengguna jalan raya. Gambar 3 Peminta sedekah itu ______________ dan tidak bertenaga. A menghalang B merosakkan C membahayakan D menggugat Soalan 10 berdasarkan Gambar 4 9.Soalan 8 berdasarkan Gambar 3 8. Wanita itu sedang __________________ anaknya.

______________. 13. A sambil B sementara C apabila D sebaliknya 12. 15.Soalan 11 berdasarkan Gambar 5 Gambar 5 11. A demikian B bukan C agak D sekali Gangguan bekalan air akan berlaku di beberapa daerah di Selangor. 14. A mengandungi B menghasilkan C memproses D memberikan Barang-barang yang dijual di pasar raya itu ____________ mahal. 4 . A Sungguhpun begitu B Lebih-lebih lagi C Sehubungan dengan itu Sabrina hanya menggeleng-gelengkan kepala _______________ guru disiplin menanyakan masalahnya. penduduk di kawasan yang terbabit diingatkan agar berjimat menggunakan air. Air sejuk di dalam botol itu _______________ oleh adik hingga habis. A dihirup B diteguk C ditelan Penyusuan susu ibu digalakkan kerana susu ibu banyak _______________ khasiat.

A dijemput B jemputan C menjemput Soalan 18 berdasarkan Gambar 7 17. ____________________ merupakan hidupan yang mempunyai rupa yang agak pelik. Gambar 7 18. A sambar-menyambar B bersilang-silang C pukul-memukul D berbedil-bedilan 5 . Petir ________________ ketika hujan lebat. A Ikan paus B Kuda laut C Siput sungai D Burung hantu Kami sekeluarga _______________ datuk di Stesen Keretapi Kuala Lumpur.Soalan 16 berdasarkan Gambar 6 Gambar 6 16.

IV Fuad melemparkan rasa sesalnya atas kesalahan yang dilakukannya. Kata berlawan bagi membongkar ialah. 22. D menyembunyikan. 6 . A B C D I dan II I. dan IV 20 ... dan IV I. III... 21. 23. A banyak B tajam C tinggi Encik Jaafar menjadi ______________ dalam menjayakan projek membantu mangsa-mangsa banjir itu. Pelajar yang berfikiran _________________ akan dapat memahami pelajaran dengan lebih cepat. B paksaan. B mengesan. dan III II. III. Pilih ayat-ayat yang menggunakan kata yang bergaris dengan betul.19. A mengorek. II. II. I Apabila meradang lelaki itu melemparkan apa-apa saja yang tercapai olehnya. II Jangan sekali-kali melemparkan tuduhan kepada orang lain tanpa bukti yang kukuh. C membebaskan. Kata seerti bagi desakan ialah. III Gadis manis itu melemparkan senyumannya kepada Haikal. Inspektor Hisyam dan beberapa anggotanya berjaya membongkar kegiatan penyeludupan dadah itu. C dorongan. A paku belanda B senapang bambu C rambang mata D tulang belakang Jehan belajar bersungguh-sungguh kerana desakan ingin mengubah nasib keluarganya yang miskin. A harapan.

Mengapakah murid-murid itu berdiri di atas kerusi? Pilih jawapan yang sesuai bagi ayat tanya di atas.24. A B C D 27. 25. A B C D Husni meyakinkan Ken bahawa komputer ini sudah tidak elok. 7 . 26. Puan Hasnah meminta Hadi dan anaknya membeli ikan bilis di kedai Pak Harun. tolong beli ikan bilis di kedai Pak Harun. “Betulkah komputer ini masih elok. Fatin menyertai perkhemahan itu kerana hendak menimba pengalaman.” kata Husni. “Hadi. Puan Hasnah meminta anaknya. Hadi ke kedai Pak Harun untuk membeli ikan bilis. A B C D Apakah kelebihan menyertai perkhemahan itu? Mengapakah Fatin ingin menyertai perkhemahan itu? Bagaimanakah Fatin mendapat pengalaman? Mengapakah Fatin ingin menimba pengalaman? Soalan 26 hingga Soalan 27 Pilih ayat yang sama maksudnya dengan ayat yang diberikan. Mereka didenda kerana berbuat bising. Husni ingin membetulkan komputer yang rosak itu. Oleh sebab kurang yakin akan penjelasan Ken itu.” kata Puan Hasnah kepada anaknya. Puan Hasnah meminta Pak Harun membeli ikan bilis di kedai Hadi. Mereka seharusnya tidak melakukan kesalahan. Puan Hasnah meminta anaknya membeli ikan bilis di kedai Pak Harun bersama Hadi. Husni bertanya kepada Ken sama ada komputer itu masih elok kerana dia ragu-ragu. Murid-murid nakal suka berbuat demikian. Pilih ayat tanya yang sesuai bagi ayat di atas. Ken? Saya kurang yakin. A B C D Memang itulah denda yang paling wajar. Husni menyuruh Ken meyakinkannya bahawa komputer itu masih elok.

dan IV Berkayak baik untuk kesihatan badan. II. dan IV 8 . Majlis berinai itu berjalan dengan lancar sekali. Jamilah diam saja oleh sebab dia sakit gigi. III. Borang penyertaan pertandingan itu sudah habis. dan IV II. II.Soalan 28 hingga Soalan 30 Pilih ayat yang betul. I dan III I dan IV II dan III I. dan IV Seelok-eloknya. Dia bermurung sehingga semalam. Mereka sedang membantu Pak Abu di kedainya. I II III IV A B C D 30. I II III IV A B C D 29. Adik sayang benar akan patung beruang pemberian kakak itu. 28. III. Abu tidak termakan goreng mi yang pedas itu. I dan II II dan III II dan IV II. I II III IV A B C D Meja yang berat itu mereka angkut bersama-sama naik ke lori. Kami bukan mempercayai akan kata-katanya. basuhlah kaki dahulu sebelum tidur. Air matanya menitis membasahkan pipinya yang gebu itu. III II dan IV I.

Sebenarnya. B Budin anak angkat Pak Karim. B Kawannya cedera ketika berlatih. 9 . C Budin bukan anaknya yang sebenar. Nanti kita makan bersama-sama. Kalau kelewatan kamu tadi ada sebabnya. D Dia tercedera ketika berlatih sukan. Mengapakah Pak Karim memarahi Budin? A Budin tidak ke sekolah. Baguslah. pak ciklah yang menjaga Budin. 32. pak cik. Pak Karim: Budin: Pak Karim: Budin: Pak Karim: Budin: Pak Karim: Budin: Pak Karim: Budin: Pak Karim: Budin: 31. tetapi pak cik anggap kamu seperti anak pak cik sendiri. Kamu bercakap benar? Budin tidak bohong. D Budin menyayangi Pak Karim. Baiklah. tadi Budin ke rumah kawan. Pak cik cuma bimbang jika kamu bergaul dengan budakbudak nakal. 33. Budin tahu. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. C Budin anak yatim piatu. pak cik. Baiklah. C Dia menghantar kawannya yang terseliuh kaki ke rumahnya. Sejak ayah dan ibu Budin meninggal dunia. B Budin pulang lewat daripada berlatih sukan. Apakah yang menyebabkan Budin lewat pulang? A Latihan sukan diadakan agak lewat. Semasa kami mengadakan latihan bola sepak. Pilih penyataan yang tidak benar tentang dialog tadi. pak cik.Soalan 31 hingga Soalan 35 Baca petikan di bawah ini. Tidak. A Pak Karim tidak menyayangi Budin. Pergilah kamu mandi dulu. Budin dengan Zainal menghantarnya ke rumah. pak cik. seorang kawan Budin terseliuh kaki. pak cik tak marah. Bukankah kamu beritahu pak cik yang kamu mahu ke sekolah berlatih sukan? Mengapa kamu ke rumah kawan pula? Memang Budin ke sekolah tadi. pak cik. Pak cik dan mak cik umpama ibu bapa Budin sekarang. Kamu tahu tak sudah pukul berapa sekarang? Maaf. Walaupun kamu anak saudara pak cik.

teh cina bukan saja menjadi minuman tradisi kaum Cina bahkan digemari oleh pelbagai lapisan masyarakat di seluruh dunia juga. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya.34. 35. Mengikut kepercayaan masyarakat Cina. Mengapakah Budin tinggal bersama-sama dengan Pak Karim? A kerana Pak Karim bapa saudaranya B kerana dia menyayangi Pak Karim seperti bapanya C kerana Pak Karim tidak mempunyai anak D kerana ayah dan ibunya telah meninggal dunia Sikap Pak Karim menunjukkan bahawa beliau seorang yang… A pemarah. iaitu Luyue mencari herba di kawasan pergunungan. Oleh sebab itulah. Hari ini terdapat beberapa jenis teh cina yang dikomersilkan. Teh itu dihidangkan oleh pasangan pengantin tersebut kepada ibu bapa pengantin dan ahli keluarga yang lain sebagai tanda menghormati orang yang lebih tua. Mengimbau kembali sejarah penemuan teh cina. 10 . dan teh bunga atau teh putih. Khasiat inilah yang menyebabkan masyarakat Cina juga percaya bahawa minuman ini dapat membawa tuah dan kesejahteraan kepada para penggemarnya. Teh cina ini sangat popular dalam kalangan masyarakat Cina kerana dikatakan banyak mempunyai khasiat. Proses membuat teh cina pula dilakukan pada musim bunga atau musim luruh. B garang. Teh ini diimport dari negara China dan Taiwan kerana baka yang terbaik dihasilkan di kedua-dua buah negara tersebut. Oleh sebab itu. Selepas daun itu direnehkan. C bengis. Kini. Atas kepercayaan inilah. teh cina dimartabatkan sebagai minuman rasmi dalam upacara perkahwinan masyarakat Cina. Soalan 36 hingga Soalan 40 Baca petikan di bawah ini. Luyue membawa daun tersebut pulang ke rumahnya untuk diproses. semakin cantik warnanya. teh cina berkembang menjadi minuman harian. semakin lama teh dikeringkan. teh merah. Luyue tertarik oleh sejenis daun yang begitu asing baginya. Luyue mendapati bahawa daun tersebut dapat dijadikan penawar kepada pesakit yang terkena racun. Antaranya ialah teh hijau. Ada juga teh cina yang dikeringkan lebih daripada sepuluh tahun. harga teh cina agak mahal. Bermula sebagai ramuan ubatan herba. D bertanggungjawab. malah rasanya enak dan tidak pahit. Ketika mencari daun-daun kayu untuk dijadikan ubat. Teh-teh ini mempunyai keistimewaan yang tersendiri dengan rasa yang berbeza-beza. tidak hairanlah jika harganya agak mahal. Baunya pula lebih wangi. Teh ini dikenal sebagai “phu err”. teh hitam. Pucuk teh yang segar dipilih dan dipetik sebelum dikeringkan di bawah sinar matahari. 5 000 tahun dahulu seorang lelaki di negara China.

Mengapakah harga teh cina lebih mahal daripada teh-teh yang lain? A kerana teh ini diimport dari negara China dan Taiwan. B teh cina digemari oleh pelbagai lapisan masyarakat.. B ditambahkan tugasnya. SOALAN TAMAT 11 . D petani. 39. 37. B pengembara. C peniaga. D kerana teh ini banyak mempunyai khasiat. Apakah keistimewaan teh cina yang dikeringkan dalam jangka masa yang lama? A khasiatnya akan bertambah banyak B rasanya akan berubah menjadi lebih pahit C dapat menyembuhkan pelbagai jenis penyakit D warnanya cantik dan baunya lebih wangi Kata dimartabatkan dalam petikan ini bermaksud. Semua penyataan yang berikut benar tentang teh cina... D teh ini menjadi minuman tradisi masyarakat Cina. 40.. C teh yang dikeringkan selama sepuluh tahun dikenal sebagai “phu err”. B kerana rasanya lebih enak dan tidak pahit.. kecuali. C dikagumi kelebihannya. A hanya sejenis teh cina yang dikomersilkan. A tabib. 38..36. Luyue dalam petikan ini mungkin sekali seorang. A dimuliakan peranannya. C kerana proses membuatnya dilakukan pada musim bunga atau musim luruh.

12 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->