Tiap-tiap soalan diikuti oleh tiga jawapan pilihan A, B, dan C atau empat jawapan pilihan A, B, C, dan D.

Antaranya, ada satu jawapan saja yang paling sesuai. Tulis jawapan itu. Soalan 1 hingga Soalan 20 Isi tempat kosong dengan jawapan yang paling sesuai. 1. Kita hendaklah mengisi masa lapang dengan aktiviti-aktiviti yang memberikan ________________. A hadiah B faedah C hasil D rezeki Soalan 2 berdasarkan Gambar 1

Gambar 1 2. Anggota polis itu ______________ gerak-geri pemuda yang sedang mencuri sebuah motosikal. A merenung C mengintip B melihat D menonton “Sampaikan salam _________________ kepada keluarga di kampung,” kata ibu dan aku kepada Fairuz. A kami B kita C mereka D awak

3.

1

Soalan 4 berdasarkan Gambar 2 Gambar 2 4. Datuk membakar sepuluh ______________ lemang untuk cucu-cucunya. 7. 6. 2 . A untuk B dengan C sebagai 5. A sambil B serta C dan D sebelum Kita hanya memerlukan beberapa minit setiap hari ____________ menjadikan gigi sihat. A bilah B kerat C batang D cucuk Kampung itu terletak ____________ di pedalaman. A dekat B jauh C dalam D luar Ramli mencuci motosikalnya _______________ menyanyi.

A menghalang B merosakkan C membahayakan D menggugat Soalan 10 berdasarkan Gambar 4 9. Wanita itu sedang __________________ anaknya. A lampai B tegap C kurus Keadaan jalan yang berlubang-lubang itu ___________pengguna jalan raya.Soalan 8 berdasarkan Gambar 3 8. A menggalas B mengelek C memimpin D mendukung 3 . Gambar 4 10. Gambar 3 Peminta sedekah itu ______________ dan tidak bertenaga.

A dihirup B diteguk C ditelan Penyusuan susu ibu digalakkan kerana susu ibu banyak _______________ khasiat. Air sejuk di dalam botol itu _______________ oleh adik hingga habis. A Sungguhpun begitu B Lebih-lebih lagi C Sehubungan dengan itu Sabrina hanya menggeleng-gelengkan kepala _______________ guru disiplin menanyakan masalahnya. 13.Soalan 11 berdasarkan Gambar 5 Gambar 5 11. 14. A demikian B bukan C agak D sekali Gangguan bekalan air akan berlaku di beberapa daerah di Selangor. 15. penduduk di kawasan yang terbabit diingatkan agar berjimat menggunakan air. A sambil B sementara C apabila D sebaliknya 12. 4 . A mengandungi B menghasilkan C memproses D memberikan Barang-barang yang dijual di pasar raya itu ____________ mahal. ______________.

A dijemput B jemputan C menjemput Soalan 18 berdasarkan Gambar 7 17. A Ikan paus B Kuda laut C Siput sungai D Burung hantu Kami sekeluarga _______________ datuk di Stesen Keretapi Kuala Lumpur.Soalan 16 berdasarkan Gambar 6 Gambar 6 16. Gambar 7 18. A sambar-menyambar B bersilang-silang C pukul-memukul D berbedil-bedilan 5 . Petir ________________ ketika hujan lebat. ____________________ merupakan hidupan yang mempunyai rupa yang agak pelik.

A harapan. A paku belanda B senapang bambu C rambang mata D tulang belakang Jehan belajar bersungguh-sungguh kerana desakan ingin mengubah nasib keluarganya yang miskin. II Jangan sekali-kali melemparkan tuduhan kepada orang lain tanpa bukti yang kukuh. A B C D I dan II I.. 23. B mengesan. Kata berlawan bagi membongkar ialah. III. II. Pilih ayat-ayat yang menggunakan kata yang bergaris dengan betul. C membebaskan. III Gadis manis itu melemparkan senyumannya kepada Haikal. Pelajar yang berfikiran _________________ akan dapat memahami pelajaran dengan lebih cepat. Inspektor Hisyam dan beberapa anggotanya berjaya membongkar kegiatan penyeludupan dadah itu. dan IV I. 6 . dan IV 20 . Kata seerti bagi desakan ialah. dan III II. I Apabila meradang lelaki itu melemparkan apa-apa saja yang tercapai olehnya. 21.. A mengorek. III. D menyembunyikan. A banyak B tajam C tinggi Encik Jaafar menjadi ______________ dalam menjayakan projek membantu mangsa-mangsa banjir itu. 22.19. IV Fuad melemparkan rasa sesalnya atas kesalahan yang dilakukannya.. C dorongan.. II. B paksaan.

A B C D Memang itulah denda yang paling wajar. Fatin menyertai perkhemahan itu kerana hendak menimba pengalaman. Puan Hasnah meminta anaknya.24. Puan Hasnah meminta Pak Harun membeli ikan bilis di kedai Hadi. Murid-murid nakal suka berbuat demikian. A B C D 27. A B C D Apakah kelebihan menyertai perkhemahan itu? Mengapakah Fatin ingin menyertai perkhemahan itu? Bagaimanakah Fatin mendapat pengalaman? Mengapakah Fatin ingin menimba pengalaman? Soalan 26 hingga Soalan 27 Pilih ayat yang sama maksudnya dengan ayat yang diberikan. Puan Hasnah meminta Hadi dan anaknya membeli ikan bilis di kedai Pak Harun. Mengapakah murid-murid itu berdiri di atas kerusi? Pilih jawapan yang sesuai bagi ayat tanya di atas. Puan Hasnah meminta anaknya membeli ikan bilis di kedai Pak Harun bersama Hadi.” kata Puan Hasnah kepada anaknya. Pilih ayat tanya yang sesuai bagi ayat di atas. Hadi ke kedai Pak Harun untuk membeli ikan bilis. 7 .” kata Husni. 25. Mereka seharusnya tidak melakukan kesalahan. Husni ingin membetulkan komputer yang rosak itu. tolong beli ikan bilis di kedai Pak Harun. Ken? Saya kurang yakin. Oleh sebab kurang yakin akan penjelasan Ken itu. “Betulkah komputer ini masih elok. 26. Mereka didenda kerana berbuat bising. Husni bertanya kepada Ken sama ada komputer itu masih elok kerana dia ragu-ragu. “Hadi. A B C D Husni meyakinkan Ken bahawa komputer ini sudah tidak elok. Husni menyuruh Ken meyakinkannya bahawa komputer itu masih elok.

dan IV II. II. II. I II III IV A B C D Meja yang berat itu mereka angkut bersama-sama naik ke lori. dan IV Seelok-eloknya. Jamilah diam saja oleh sebab dia sakit gigi. III. I dan II II dan III II dan IV II. I II III IV A B C D 30. Adik sayang benar akan patung beruang pemberian kakak itu. I dan III I dan IV II dan III I. 28. Majlis berinai itu berjalan dengan lancar sekali. Abu tidak termakan goreng mi yang pedas itu.Soalan 28 hingga Soalan 30 Pilih ayat yang betul. III. dan IV 8 . I II III IV A B C D 29. basuhlah kaki dahulu sebelum tidur. dan IV Berkayak baik untuk kesihatan badan. III II dan IV I. Kami bukan mempercayai akan kata-katanya. Dia bermurung sehingga semalam. Borang penyertaan pertandingan itu sudah habis. Air matanya menitis membasahkan pipinya yang gebu itu. Mereka sedang membantu Pak Abu di kedainya.

Bukankah kamu beritahu pak cik yang kamu mahu ke sekolah berlatih sukan? Mengapa kamu ke rumah kawan pula? Memang Budin ke sekolah tadi. Kamu bercakap benar? Budin tidak bohong. Budin tahu. pak cik. Baiklah. Tidak. D Dia tercedera ketika berlatih sukan. seorang kawan Budin terseliuh kaki. Sebenarnya. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. Pak cik dan mak cik umpama ibu bapa Budin sekarang. A Pak Karim tidak menyayangi Budin. Baguslah. 32. Baiklah. B Kawannya cedera ketika berlatih. C Budin anak yatim piatu. B Budin anak angkat Pak Karim. Semasa kami mengadakan latihan bola sepak. Mengapakah Pak Karim memarahi Budin? A Budin tidak ke sekolah. tadi Budin ke rumah kawan. tetapi pak cik anggap kamu seperti anak pak cik sendiri. C Dia menghantar kawannya yang terseliuh kaki ke rumahnya. pak cik. pak cik. Pak cik cuma bimbang jika kamu bergaul dengan budakbudak nakal. pak cik. Apakah yang menyebabkan Budin lewat pulang? A Latihan sukan diadakan agak lewat. Pak Karim: Budin: Pak Karim: Budin: Pak Karim: Budin: Pak Karim: Budin: Pak Karim: Budin: Pak Karim: Budin: 31. Pilih penyataan yang tidak benar tentang dialog tadi. Walaupun kamu anak saudara pak cik. Nanti kita makan bersama-sama. pak cik tak marah. 33. Sejak ayah dan ibu Budin meninggal dunia. D Budin menyayangi Pak Karim. Kalau kelewatan kamu tadi ada sebabnya. B Budin pulang lewat daripada berlatih sukan. 9 . pak ciklah yang menjaga Budin. Pergilah kamu mandi dulu. Budin dengan Zainal menghantarnya ke rumah. pak cik.Soalan 31 hingga Soalan 35 Baca petikan di bawah ini. Kamu tahu tak sudah pukul berapa sekarang? Maaf. C Budin bukan anaknya yang sebenar.

malah rasanya enak dan tidak pahit. Teh ini diimport dari negara China dan Taiwan kerana baka yang terbaik dihasilkan di kedua-dua buah negara tersebut. Selepas daun itu direnehkan. tidak hairanlah jika harganya agak mahal. 10 . Baunya pula lebih wangi. D bertanggungjawab. Luyue tertarik oleh sejenis daun yang begitu asing baginya.34. Ketika mencari daun-daun kayu untuk dijadikan ubat. semakin lama teh dikeringkan. 35. Soalan 36 hingga Soalan 40 Baca petikan di bawah ini. Teh ini dikenal sebagai “phu err”. semakin cantik warnanya. teh cina dimartabatkan sebagai minuman rasmi dalam upacara perkahwinan masyarakat Cina. Oleh sebab itulah. Teh cina ini sangat popular dalam kalangan masyarakat Cina kerana dikatakan banyak mempunyai khasiat. Khasiat inilah yang menyebabkan masyarakat Cina juga percaya bahawa minuman ini dapat membawa tuah dan kesejahteraan kepada para penggemarnya. teh cina bukan saja menjadi minuman tradisi kaum Cina bahkan digemari oleh pelbagai lapisan masyarakat di seluruh dunia juga. teh merah. dan teh bunga atau teh putih. Mengimbau kembali sejarah penemuan teh cina. C bengis. Pucuk teh yang segar dipilih dan dipetik sebelum dikeringkan di bawah sinar matahari. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. teh hitam. Ada juga teh cina yang dikeringkan lebih daripada sepuluh tahun. Atas kepercayaan inilah. Mengapakah Budin tinggal bersama-sama dengan Pak Karim? A kerana Pak Karim bapa saudaranya B kerana dia menyayangi Pak Karim seperti bapanya C kerana Pak Karim tidak mempunyai anak D kerana ayah dan ibunya telah meninggal dunia Sikap Pak Karim menunjukkan bahawa beliau seorang yang… A pemarah. harga teh cina agak mahal. Oleh sebab itu. Kini. Mengikut kepercayaan masyarakat Cina. Luyue mendapati bahawa daun tersebut dapat dijadikan penawar kepada pesakit yang terkena racun. Proses membuat teh cina pula dilakukan pada musim bunga atau musim luruh. Teh itu dihidangkan oleh pasangan pengantin tersebut kepada ibu bapa pengantin dan ahli keluarga yang lain sebagai tanda menghormati orang yang lebih tua. B garang. Hari ini terdapat beberapa jenis teh cina yang dikomersilkan. teh cina berkembang menjadi minuman harian. Luyue membawa daun tersebut pulang ke rumahnya untuk diproses. Bermula sebagai ramuan ubatan herba. Teh-teh ini mempunyai keistimewaan yang tersendiri dengan rasa yang berbeza-beza. iaitu Luyue mencari herba di kawasan pergunungan. Antaranya ialah teh hijau. 5 000 tahun dahulu seorang lelaki di negara China.

A tabib... A dimuliakan peranannya. 38. C teh yang dikeringkan selama sepuluh tahun dikenal sebagai “phu err”.. B pengembara. A hanya sejenis teh cina yang dikomersilkan. D teh ini menjadi minuman tradisi masyarakat Cina. C peniaga. B kerana rasanya lebih enak dan tidak pahit. kecuali. B ditambahkan tugasnya. 37. D petani... Luyue dalam petikan ini mungkin sekali seorang. C kerana proses membuatnya dilakukan pada musim bunga atau musim luruh. Semua penyataan yang berikut benar tentang teh cina. Apakah keistimewaan teh cina yang dikeringkan dalam jangka masa yang lama? A khasiatnya akan bertambah banyak B rasanya akan berubah menjadi lebih pahit C dapat menyembuhkan pelbagai jenis penyakit D warnanya cantik dan baunya lebih wangi Kata dimartabatkan dalam petikan ini bermaksud. C dikagumi kelebihannya.. B teh cina digemari oleh pelbagai lapisan masyarakat. SOALAN TAMAT 11 .36. Mengapakah harga teh cina lebih mahal daripada teh-teh yang lain? A kerana teh ini diimport dari negara China dan Taiwan. D kerana teh ini banyak mempunyai khasiat. 39. 40.

12 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.