Tiap-tiap soalan diikuti oleh tiga jawapan pilihan A, B, dan C atau empat jawapan pilihan A, B, C, dan D.

Antaranya, ada satu jawapan saja yang paling sesuai. Tulis jawapan itu. Soalan 1 hingga Soalan 20 Isi tempat kosong dengan jawapan yang paling sesuai. 1. Kita hendaklah mengisi masa lapang dengan aktiviti-aktiviti yang memberikan ________________. A hadiah B faedah C hasil D rezeki Soalan 2 berdasarkan Gambar 1

Gambar 1 2. Anggota polis itu ______________ gerak-geri pemuda yang sedang mencuri sebuah motosikal. A merenung C mengintip B melihat D menonton “Sampaikan salam _________________ kepada keluarga di kampung,” kata ibu dan aku kepada Fairuz. A kami B kita C mereka D awak

3.

1

7. 2 .Soalan 4 berdasarkan Gambar 2 Gambar 2 4. A bilah B kerat C batang D cucuk Kampung itu terletak ____________ di pedalaman. Datuk membakar sepuluh ______________ lemang untuk cucu-cucunya. A untuk B dengan C sebagai 5. 6. A dekat B jauh C dalam D luar Ramli mencuci motosikalnya _______________ menyanyi. A sambil B serta C dan D sebelum Kita hanya memerlukan beberapa minit setiap hari ____________ menjadikan gigi sihat.

Soalan 8 berdasarkan Gambar 3 8. A lampai B tegap C kurus Keadaan jalan yang berlubang-lubang itu ___________pengguna jalan raya. A menghalang B merosakkan C membahayakan D menggugat Soalan 10 berdasarkan Gambar 4 9. A menggalas B mengelek C memimpin D mendukung 3 . Wanita itu sedang __________________ anaknya. Gambar 3 Peminta sedekah itu ______________ dan tidak bertenaga. Gambar 4 10.

14. penduduk di kawasan yang terbabit diingatkan agar berjimat menggunakan air. 15. ______________. A mengandungi B menghasilkan C memproses D memberikan Barang-barang yang dijual di pasar raya itu ____________ mahal. A Sungguhpun begitu B Lebih-lebih lagi C Sehubungan dengan itu Sabrina hanya menggeleng-gelengkan kepala _______________ guru disiplin menanyakan masalahnya. Air sejuk di dalam botol itu _______________ oleh adik hingga habis. A dihirup B diteguk C ditelan Penyusuan susu ibu digalakkan kerana susu ibu banyak _______________ khasiat.Soalan 11 berdasarkan Gambar 5 Gambar 5 11. 4 . A demikian B bukan C agak D sekali Gangguan bekalan air akan berlaku di beberapa daerah di Selangor. A sambil B sementara C apabila D sebaliknya 12. 13.

Soalan 16 berdasarkan Gambar 6 Gambar 6 16. A sambar-menyambar B bersilang-silang C pukul-memukul D berbedil-bedilan 5 . Gambar 7 18. ____________________ merupakan hidupan yang mempunyai rupa yang agak pelik. Petir ________________ ketika hujan lebat. A Ikan paus B Kuda laut C Siput sungai D Burung hantu Kami sekeluarga _______________ datuk di Stesen Keretapi Kuala Lumpur. A dijemput B jemputan C menjemput Soalan 18 berdasarkan Gambar 7 17.

Pilih ayat-ayat yang menggunakan kata yang bergaris dengan betul. 23. Kata berlawan bagi membongkar ialah.. A banyak B tajam C tinggi Encik Jaafar menjadi ______________ dalam menjayakan projek membantu mangsa-mangsa banjir itu. dan III II. 6 . 22. A mengorek. II. Kata seerti bagi desakan ialah. II. B paksaan.. dan IV I. Pelajar yang berfikiran _________________ akan dapat memahami pelajaran dengan lebih cepat. Inspektor Hisyam dan beberapa anggotanya berjaya membongkar kegiatan penyeludupan dadah itu.. III. A B C D I dan II I. C membebaskan.19. C dorongan. IV Fuad melemparkan rasa sesalnya atas kesalahan yang dilakukannya. A harapan. III Gadis manis itu melemparkan senyumannya kepada Haikal.. 21. A paku belanda B senapang bambu C rambang mata D tulang belakang Jehan belajar bersungguh-sungguh kerana desakan ingin mengubah nasib keluarganya yang miskin. B mengesan. I Apabila meradang lelaki itu melemparkan apa-apa saja yang tercapai olehnya. D menyembunyikan. II Jangan sekali-kali melemparkan tuduhan kepada orang lain tanpa bukti yang kukuh. III. dan IV 20 .

” kata Puan Hasnah kepada anaknya. tolong beli ikan bilis di kedai Pak Harun. Hadi ke kedai Pak Harun untuk membeli ikan bilis. Oleh sebab kurang yakin akan penjelasan Ken itu. Husni bertanya kepada Ken sama ada komputer itu masih elok kerana dia ragu-ragu. “Betulkah komputer ini masih elok.” kata Husni. Murid-murid nakal suka berbuat demikian. Fatin menyertai perkhemahan itu kerana hendak menimba pengalaman. A B C D 27. 25. Pilih ayat tanya yang sesuai bagi ayat di atas. 26. Puan Hasnah meminta anaknya. Husni ingin membetulkan komputer yang rosak itu. Husni menyuruh Ken meyakinkannya bahawa komputer itu masih elok. Mengapakah murid-murid itu berdiri di atas kerusi? Pilih jawapan yang sesuai bagi ayat tanya di atas. 7 . A B C D Apakah kelebihan menyertai perkhemahan itu? Mengapakah Fatin ingin menyertai perkhemahan itu? Bagaimanakah Fatin mendapat pengalaman? Mengapakah Fatin ingin menimba pengalaman? Soalan 26 hingga Soalan 27 Pilih ayat yang sama maksudnya dengan ayat yang diberikan.24. Puan Hasnah meminta Hadi dan anaknya membeli ikan bilis di kedai Pak Harun. Mereka seharusnya tidak melakukan kesalahan. Ken? Saya kurang yakin. A B C D Memang itulah denda yang paling wajar. Puan Hasnah meminta Pak Harun membeli ikan bilis di kedai Hadi. A B C D Husni meyakinkan Ken bahawa komputer ini sudah tidak elok. Mereka didenda kerana berbuat bising. “Hadi. Puan Hasnah meminta anaknya membeli ikan bilis di kedai Pak Harun bersama Hadi.

III. I II III IV A B C D Meja yang berat itu mereka angkut bersama-sama naik ke lori. Majlis berinai itu berjalan dengan lancar sekali. Jamilah diam saja oleh sebab dia sakit gigi. dan IV II. I II III IV A B C D 30. I dan II II dan III II dan IV II. Abu tidak termakan goreng mi yang pedas itu. dan IV 8 . Dia bermurung sehingga semalam. Mereka sedang membantu Pak Abu di kedainya. III II dan IV I. Air matanya menitis membasahkan pipinya yang gebu itu. dan IV Seelok-eloknya. Adik sayang benar akan patung beruang pemberian kakak itu. I II III IV A B C D 29. III. II. dan IV Berkayak baik untuk kesihatan badan. Kami bukan mempercayai akan kata-katanya. basuhlah kaki dahulu sebelum tidur. II. 28. Borang penyertaan pertandingan itu sudah habis.Soalan 28 hingga Soalan 30 Pilih ayat yang betul. I dan III I dan IV II dan III I.

Apakah yang menyebabkan Budin lewat pulang? A Latihan sukan diadakan agak lewat. Kamu bercakap benar? Budin tidak bohong. Pak cik dan mak cik umpama ibu bapa Budin sekarang. B Budin anak angkat Pak Karim. Pak cik cuma bimbang jika kamu bergaul dengan budakbudak nakal. Kamu tahu tak sudah pukul berapa sekarang? Maaf. tetapi pak cik anggap kamu seperti anak pak cik sendiri. 9 . pak ciklah yang menjaga Budin. Semasa kami mengadakan latihan bola sepak. Budin dengan Zainal menghantarnya ke rumah. pak cik. tadi Budin ke rumah kawan. pak cik. pak cik tak marah. 33. Baiklah. seorang kawan Budin terseliuh kaki. Baiklah. C Budin bukan anaknya yang sebenar. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. 32. Bukankah kamu beritahu pak cik yang kamu mahu ke sekolah berlatih sukan? Mengapa kamu ke rumah kawan pula? Memang Budin ke sekolah tadi. Pak Karim: Budin: Pak Karim: Budin: Pak Karim: Budin: Pak Karim: Budin: Pak Karim: Budin: Pak Karim: Budin: 31. B Budin pulang lewat daripada berlatih sukan. Budin tahu. A Pak Karim tidak menyayangi Budin. Pilih penyataan yang tidak benar tentang dialog tadi. pak cik. D Dia tercedera ketika berlatih sukan. Nanti kita makan bersama-sama. C Dia menghantar kawannya yang terseliuh kaki ke rumahnya. Pergilah kamu mandi dulu. Sejak ayah dan ibu Budin meninggal dunia. D Budin menyayangi Pak Karim. Tidak. pak cik. Walaupun kamu anak saudara pak cik. Sebenarnya. Baguslah.Soalan 31 hingga Soalan 35 Baca petikan di bawah ini. C Budin anak yatim piatu. Mengapakah Pak Karim memarahi Budin? A Budin tidak ke sekolah. pak cik. B Kawannya cedera ketika berlatih. Kalau kelewatan kamu tadi ada sebabnya.

Luyue tertarik oleh sejenis daun yang begitu asing baginya. Mengikut kepercayaan masyarakat Cina. Selepas daun itu direnehkan. Teh ini diimport dari negara China dan Taiwan kerana baka yang terbaik dihasilkan di kedua-dua buah negara tersebut. Mengapakah Budin tinggal bersama-sama dengan Pak Karim? A kerana Pak Karim bapa saudaranya B kerana dia menyayangi Pak Karim seperti bapanya C kerana Pak Karim tidak mempunyai anak D kerana ayah dan ibunya telah meninggal dunia Sikap Pak Karim menunjukkan bahawa beliau seorang yang… A pemarah. Luyue membawa daun tersebut pulang ke rumahnya untuk diproses. semakin lama teh dikeringkan. Luyue mendapati bahawa daun tersebut dapat dijadikan penawar kepada pesakit yang terkena racun. Ketika mencari daun-daun kayu untuk dijadikan ubat. Teh cina ini sangat popular dalam kalangan masyarakat Cina kerana dikatakan banyak mempunyai khasiat. B garang. Proses membuat teh cina pula dilakukan pada musim bunga atau musim luruh. D bertanggungjawab. Bermula sebagai ramuan ubatan herba. Oleh sebab itulah. semakin cantik warnanya. Soalan 36 hingga Soalan 40 Baca petikan di bawah ini. Baunya pula lebih wangi. teh hitam. Kini. Ada juga teh cina yang dikeringkan lebih daripada sepuluh tahun. Oleh sebab itu. harga teh cina agak mahal. teh cina berkembang menjadi minuman harian. Antaranya ialah teh hijau. 35. malah rasanya enak dan tidak pahit. teh cina dimartabatkan sebagai minuman rasmi dalam upacara perkahwinan masyarakat Cina. tidak hairanlah jika harganya agak mahal. Mengimbau kembali sejarah penemuan teh cina. Khasiat inilah yang menyebabkan masyarakat Cina juga percaya bahawa minuman ini dapat membawa tuah dan kesejahteraan kepada para penggemarnya. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. 5 000 tahun dahulu seorang lelaki di negara China. iaitu Luyue mencari herba di kawasan pergunungan. Atas kepercayaan inilah. Hari ini terdapat beberapa jenis teh cina yang dikomersilkan. Teh ini dikenal sebagai “phu err”.34. teh cina bukan saja menjadi minuman tradisi kaum Cina bahkan digemari oleh pelbagai lapisan masyarakat di seluruh dunia juga. Teh itu dihidangkan oleh pasangan pengantin tersebut kepada ibu bapa pengantin dan ahli keluarga yang lain sebagai tanda menghormati orang yang lebih tua. 10 . dan teh bunga atau teh putih. teh merah. Teh-teh ini mempunyai keistimewaan yang tersendiri dengan rasa yang berbeza-beza. Pucuk teh yang segar dipilih dan dipetik sebelum dikeringkan di bawah sinar matahari. C bengis.

. 38. Mengapakah harga teh cina lebih mahal daripada teh-teh yang lain? A kerana teh ini diimport dari negara China dan Taiwan. C peniaga. D kerana teh ini banyak mempunyai khasiat.. 39. Semua penyataan yang berikut benar tentang teh cina. C dikagumi kelebihannya. A tabib.36. A dimuliakan peranannya. Apakah keistimewaan teh cina yang dikeringkan dalam jangka masa yang lama? A khasiatnya akan bertambah banyak B rasanya akan berubah menjadi lebih pahit C dapat menyembuhkan pelbagai jenis penyakit D warnanya cantik dan baunya lebih wangi Kata dimartabatkan dalam petikan ini bermaksud. D teh ini menjadi minuman tradisi masyarakat Cina. 37. B pengembara. B ditambahkan tugasnya. kecuali. C kerana proses membuatnya dilakukan pada musim bunga atau musim luruh. B kerana rasanya lebih enak dan tidak pahit. C teh yang dikeringkan selama sepuluh tahun dikenal sebagai “phu err”.. A hanya sejenis teh cina yang dikomersilkan.... SOALAN TAMAT 11 . Luyue dalam petikan ini mungkin sekali seorang. D petani. 40. B teh cina digemari oleh pelbagai lapisan masyarakat.

12 .

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.