Tiap-tiap soalan diikuti oleh tiga jawapan pilihan A, B, dan C atau empat jawapan pilihan A, B, C, dan D.

Antaranya, ada satu jawapan saja yang paling sesuai. Tulis jawapan itu. Soalan 1 hingga Soalan 20 Isi tempat kosong dengan jawapan yang paling sesuai. 1. Kita hendaklah mengisi masa lapang dengan aktiviti-aktiviti yang memberikan ________________. A hadiah B faedah C hasil D rezeki Soalan 2 berdasarkan Gambar 1

Gambar 1 2. Anggota polis itu ______________ gerak-geri pemuda yang sedang mencuri sebuah motosikal. A merenung C mengintip B melihat D menonton “Sampaikan salam _________________ kepada keluarga di kampung,” kata ibu dan aku kepada Fairuz. A kami B kita C mereka D awak

3.

1

Soalan 4 berdasarkan Gambar 2 Gambar 2 4. A bilah B kerat C batang D cucuk Kampung itu terletak ____________ di pedalaman. Datuk membakar sepuluh ______________ lemang untuk cucu-cucunya. A dekat B jauh C dalam D luar Ramli mencuci motosikalnya _______________ menyanyi. 6. 2 . 7. A untuk B dengan C sebagai 5. A sambil B serta C dan D sebelum Kita hanya memerlukan beberapa minit setiap hari ____________ menjadikan gigi sihat.

Soalan 8 berdasarkan Gambar 3 8. A lampai B tegap C kurus Keadaan jalan yang berlubang-lubang itu ___________pengguna jalan raya. Gambar 3 Peminta sedekah itu ______________ dan tidak bertenaga. A menghalang B merosakkan C membahayakan D menggugat Soalan 10 berdasarkan Gambar 4 9. A menggalas B mengelek C memimpin D mendukung 3 . Wanita itu sedang __________________ anaknya. Gambar 4 10.

Air sejuk di dalam botol itu _______________ oleh adik hingga habis. 4 . A Sungguhpun begitu B Lebih-lebih lagi C Sehubungan dengan itu Sabrina hanya menggeleng-gelengkan kepala _______________ guru disiplin menanyakan masalahnya. 15. A mengandungi B menghasilkan C memproses D memberikan Barang-barang yang dijual di pasar raya itu ____________ mahal. 14. 13. A dihirup B diteguk C ditelan Penyusuan susu ibu digalakkan kerana susu ibu banyak _______________ khasiat.Soalan 11 berdasarkan Gambar 5 Gambar 5 11. A sambil B sementara C apabila D sebaliknya 12. penduduk di kawasan yang terbabit diingatkan agar berjimat menggunakan air. A demikian B bukan C agak D sekali Gangguan bekalan air akan berlaku di beberapa daerah di Selangor. ______________.

A sambar-menyambar B bersilang-silang C pukul-memukul D berbedil-bedilan 5 . A dijemput B jemputan C menjemput Soalan 18 berdasarkan Gambar 7 17. ____________________ merupakan hidupan yang mempunyai rupa yang agak pelik. Petir ________________ ketika hujan lebat. A Ikan paus B Kuda laut C Siput sungai D Burung hantu Kami sekeluarga _______________ datuk di Stesen Keretapi Kuala Lumpur. Gambar 7 18.Soalan 16 berdasarkan Gambar 6 Gambar 6 16.

III.. C membebaskan. C dorongan. Pelajar yang berfikiran _________________ akan dapat memahami pelajaran dengan lebih cepat. Kata berlawan bagi membongkar ialah. 23. III. B paksaan. dan IV I.. II Jangan sekali-kali melemparkan tuduhan kepada orang lain tanpa bukti yang kukuh. 22.. Inspektor Hisyam dan beberapa anggotanya berjaya membongkar kegiatan penyeludupan dadah itu. A banyak B tajam C tinggi Encik Jaafar menjadi ______________ dalam menjayakan projek membantu mangsa-mangsa banjir itu. II. dan IV 20 . IV Fuad melemparkan rasa sesalnya atas kesalahan yang dilakukannya. A mengorek. 6 . Kata seerti bagi desakan ialah. 21. dan III II. II. III Gadis manis itu melemparkan senyumannya kepada Haikal. A B C D I dan II I. D menyembunyikan. B mengesan..19. Pilih ayat-ayat yang menggunakan kata yang bergaris dengan betul. A paku belanda B senapang bambu C rambang mata D tulang belakang Jehan belajar bersungguh-sungguh kerana desakan ingin mengubah nasib keluarganya yang miskin. I Apabila meradang lelaki itu melemparkan apa-apa saja yang tercapai olehnya. A harapan.

A B C D Husni meyakinkan Ken bahawa komputer ini sudah tidak elok. Puan Hasnah meminta Hadi dan anaknya membeli ikan bilis di kedai Pak Harun. 26. 7 . “Hadi. Pilih ayat tanya yang sesuai bagi ayat di atas. Husni bertanya kepada Ken sama ada komputer itu masih elok kerana dia ragu-ragu. Puan Hasnah meminta Pak Harun membeli ikan bilis di kedai Hadi.” kata Husni. Ken? Saya kurang yakin. “Betulkah komputer ini masih elok. A B C D Memang itulah denda yang paling wajar. Mengapakah murid-murid itu berdiri di atas kerusi? Pilih jawapan yang sesuai bagi ayat tanya di atas. Puan Hasnah meminta anaknya membeli ikan bilis di kedai Pak Harun bersama Hadi. Puan Hasnah meminta anaknya. Husni menyuruh Ken meyakinkannya bahawa komputer itu masih elok.24. Oleh sebab kurang yakin akan penjelasan Ken itu.” kata Puan Hasnah kepada anaknya. 25. Fatin menyertai perkhemahan itu kerana hendak menimba pengalaman. A B C D Apakah kelebihan menyertai perkhemahan itu? Mengapakah Fatin ingin menyertai perkhemahan itu? Bagaimanakah Fatin mendapat pengalaman? Mengapakah Fatin ingin menimba pengalaman? Soalan 26 hingga Soalan 27 Pilih ayat yang sama maksudnya dengan ayat yang diberikan. A B C D 27. Husni ingin membetulkan komputer yang rosak itu. Mereka didenda kerana berbuat bising. Murid-murid nakal suka berbuat demikian. tolong beli ikan bilis di kedai Pak Harun. Mereka seharusnya tidak melakukan kesalahan. Hadi ke kedai Pak Harun untuk membeli ikan bilis.

Abu tidak termakan goreng mi yang pedas itu. Borang penyertaan pertandingan itu sudah habis. 28. III II dan IV I. I II III IV A B C D 30. Air matanya menitis membasahkan pipinya yang gebu itu. Adik sayang benar akan patung beruang pemberian kakak itu. III. Mereka sedang membantu Pak Abu di kedainya. Kami bukan mempercayai akan kata-katanya. Jamilah diam saja oleh sebab dia sakit gigi. Majlis berinai itu berjalan dengan lancar sekali. dan IV Berkayak baik untuk kesihatan badan. basuhlah kaki dahulu sebelum tidur. I dan II II dan III II dan IV II. Dia bermurung sehingga semalam. III. I dan III I dan IV II dan III I. II. dan IV 8 .Soalan 28 hingga Soalan 30 Pilih ayat yang betul. I II III IV A B C D Meja yang berat itu mereka angkut bersama-sama naik ke lori. dan IV Seelok-eloknya. dan IV II. II. I II III IV A B C D 29.

pak cik. Bukankah kamu beritahu pak cik yang kamu mahu ke sekolah berlatih sukan? Mengapa kamu ke rumah kawan pula? Memang Budin ke sekolah tadi. B Kawannya cedera ketika berlatih. 9 . B Budin anak angkat Pak Karim. pak cik. C Dia menghantar kawannya yang terseliuh kaki ke rumahnya. 33. Kamu bercakap benar? Budin tidak bohong. Mengapakah Pak Karim memarahi Budin? A Budin tidak ke sekolah. C Budin bukan anaknya yang sebenar. 32. pak cik. Pak Karim: Budin: Pak Karim: Budin: Pak Karim: Budin: Pak Karim: Budin: Pak Karim: Budin: Pak Karim: Budin: 31. seorang kawan Budin terseliuh kaki. D Dia tercedera ketika berlatih sukan. pak cik. tetapi pak cik anggap kamu seperti anak pak cik sendiri. Nanti kita makan bersama-sama. C Budin anak yatim piatu. pak cik. Pilih penyataan yang tidak benar tentang dialog tadi. Budin tahu. B Budin pulang lewat daripada berlatih sukan. tadi Budin ke rumah kawan. Baguslah. Sejak ayah dan ibu Budin meninggal dunia. Semasa kami mengadakan latihan bola sepak. Kalau kelewatan kamu tadi ada sebabnya. pak cik tak marah. A Pak Karim tidak menyayangi Budin. Baiklah. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. Sebenarnya. Budin dengan Zainal menghantarnya ke rumah. Pak cik dan mak cik umpama ibu bapa Budin sekarang. Pak cik cuma bimbang jika kamu bergaul dengan budakbudak nakal. Apakah yang menyebabkan Budin lewat pulang? A Latihan sukan diadakan agak lewat. Kamu tahu tak sudah pukul berapa sekarang? Maaf.Soalan 31 hingga Soalan 35 Baca petikan di bawah ini. pak ciklah yang menjaga Budin. Pergilah kamu mandi dulu. Baiklah. D Budin menyayangi Pak Karim. Walaupun kamu anak saudara pak cik. Tidak.

5 000 tahun dahulu seorang lelaki di negara China. teh hitam. Luyue mendapati bahawa daun tersebut dapat dijadikan penawar kepada pesakit yang terkena racun. Mengikut kepercayaan masyarakat Cina. Khasiat inilah yang menyebabkan masyarakat Cina juga percaya bahawa minuman ini dapat membawa tuah dan kesejahteraan kepada para penggemarnya. Ketika mencari daun-daun kayu untuk dijadikan ubat. Teh ini dikenal sebagai “phu err”. Soalan 36 hingga Soalan 40 Baca petikan di bawah ini. malah rasanya enak dan tidak pahit. Baunya pula lebih wangi. Kini. Proses membuat teh cina pula dilakukan pada musim bunga atau musim luruh. Mengapakah Budin tinggal bersama-sama dengan Pak Karim? A kerana Pak Karim bapa saudaranya B kerana dia menyayangi Pak Karim seperti bapanya C kerana Pak Karim tidak mempunyai anak D kerana ayah dan ibunya telah meninggal dunia Sikap Pak Karim menunjukkan bahawa beliau seorang yang… A pemarah. teh merah. Ada juga teh cina yang dikeringkan lebih daripada sepuluh tahun. teh cina bukan saja menjadi minuman tradisi kaum Cina bahkan digemari oleh pelbagai lapisan masyarakat di seluruh dunia juga. Hari ini terdapat beberapa jenis teh cina yang dikomersilkan. Teh itu dihidangkan oleh pasangan pengantin tersebut kepada ibu bapa pengantin dan ahli keluarga yang lain sebagai tanda menghormati orang yang lebih tua. teh cina berkembang menjadi minuman harian. Oleh sebab itu. Luyue tertarik oleh sejenis daun yang begitu asing baginya. teh cina dimartabatkan sebagai minuman rasmi dalam upacara perkahwinan masyarakat Cina. C bengis. Oleh sebab itulah. dan teh bunga atau teh putih. Atas kepercayaan inilah. harga teh cina agak mahal. Bermula sebagai ramuan ubatan herba. Pucuk teh yang segar dipilih dan dipetik sebelum dikeringkan di bawah sinar matahari. D bertanggungjawab.34. Antaranya ialah teh hijau. 10 . tidak hairanlah jika harganya agak mahal. Teh-teh ini mempunyai keistimewaan yang tersendiri dengan rasa yang berbeza-beza. Selepas daun itu direnehkan. B garang. Luyue membawa daun tersebut pulang ke rumahnya untuk diproses. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. semakin lama teh dikeringkan. 35. Teh cina ini sangat popular dalam kalangan masyarakat Cina kerana dikatakan banyak mempunyai khasiat. semakin cantik warnanya. Mengimbau kembali sejarah penemuan teh cina. Teh ini diimport dari negara China dan Taiwan kerana baka yang terbaik dihasilkan di kedua-dua buah negara tersebut. iaitu Luyue mencari herba di kawasan pergunungan.

. C dikagumi kelebihannya. A hanya sejenis teh cina yang dikomersilkan. Mengapakah harga teh cina lebih mahal daripada teh-teh yang lain? A kerana teh ini diimport dari negara China dan Taiwan. Apakah keistimewaan teh cina yang dikeringkan dalam jangka masa yang lama? A khasiatnya akan bertambah banyak B rasanya akan berubah menjadi lebih pahit C dapat menyembuhkan pelbagai jenis penyakit D warnanya cantik dan baunya lebih wangi Kata dimartabatkan dalam petikan ini bermaksud. A dimuliakan peranannya. SOALAN TAMAT 11 . 37. 40. A tabib. 39. Semua penyataan yang berikut benar tentang teh cina. D petani. C kerana proses membuatnya dilakukan pada musim bunga atau musim luruh.. B ditambahkan tugasnya... B pengembara. D kerana teh ini banyak mempunyai khasiat. D teh ini menjadi minuman tradisi masyarakat Cina.. Luyue dalam petikan ini mungkin sekali seorang. 38. C peniaga. B teh cina digemari oleh pelbagai lapisan masyarakat. C teh yang dikeringkan selama sepuluh tahun dikenal sebagai “phu err”.. B kerana rasanya lebih enak dan tidak pahit. kecuali.36.

12 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful