P. 1
BAHASA-MELAYU-TAHUN-5-PKSR-2

BAHASA-MELAYU-TAHUN-5-PKSR-2

|Views: 2,653|Likes:
Published by roslainy

More info:

Published by: roslainy on May 24, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/27/2013

pdf

text

original

Tiap-tiap soalan diikuti oleh tiga jawapan pilihan A, B, dan C atau empat jawapan pilihan A, B, C, dan D.

Antaranya, ada satu jawapan saja yang paling sesuai. Tulis jawapan itu. Soalan 1 hingga Soalan 20 Isi tempat kosong dengan jawapan yang paling sesuai. 1. Kita hendaklah mengisi masa lapang dengan aktiviti-aktiviti yang memberikan ________________. A hadiah B faedah C hasil D rezeki Soalan 2 berdasarkan Gambar 1

Gambar 1 2. Anggota polis itu ______________ gerak-geri pemuda yang sedang mencuri sebuah motosikal. A merenung C mengintip B melihat D menonton “Sampaikan salam _________________ kepada keluarga di kampung,” kata ibu dan aku kepada Fairuz. A kami B kita C mereka D awak

3.

1

7. A sambil B serta C dan D sebelum Kita hanya memerlukan beberapa minit setiap hari ____________ menjadikan gigi sihat. A dekat B jauh C dalam D luar Ramli mencuci motosikalnya _______________ menyanyi. Datuk membakar sepuluh ______________ lemang untuk cucu-cucunya. 6. A bilah B kerat C batang D cucuk Kampung itu terletak ____________ di pedalaman. 2 . A untuk B dengan C sebagai 5.Soalan 4 berdasarkan Gambar 2 Gambar 2 4.

Wanita itu sedang __________________ anaknya. Gambar 4 10. A menggalas B mengelek C memimpin D mendukung 3 . A lampai B tegap C kurus Keadaan jalan yang berlubang-lubang itu ___________pengguna jalan raya. Gambar 3 Peminta sedekah itu ______________ dan tidak bertenaga. A menghalang B merosakkan C membahayakan D menggugat Soalan 10 berdasarkan Gambar 4 9.Soalan 8 berdasarkan Gambar 3 8.

A dihirup B diteguk C ditelan Penyusuan susu ibu digalakkan kerana susu ibu banyak _______________ khasiat. 13. A sambil B sementara C apabila D sebaliknya 12. Air sejuk di dalam botol itu _______________ oleh adik hingga habis. penduduk di kawasan yang terbabit diingatkan agar berjimat menggunakan air.Soalan 11 berdasarkan Gambar 5 Gambar 5 11. 15. ______________. A mengandungi B menghasilkan C memproses D memberikan Barang-barang yang dijual di pasar raya itu ____________ mahal. A demikian B bukan C agak D sekali Gangguan bekalan air akan berlaku di beberapa daerah di Selangor. 4 . 14. A Sungguhpun begitu B Lebih-lebih lagi C Sehubungan dengan itu Sabrina hanya menggeleng-gelengkan kepala _______________ guru disiplin menanyakan masalahnya.

____________________ merupakan hidupan yang mempunyai rupa yang agak pelik.Soalan 16 berdasarkan Gambar 6 Gambar 6 16. Gambar 7 18. Petir ________________ ketika hujan lebat. A sambar-menyambar B bersilang-silang C pukul-memukul D berbedil-bedilan 5 . A Ikan paus B Kuda laut C Siput sungai D Burung hantu Kami sekeluarga _______________ datuk di Stesen Keretapi Kuala Lumpur. A dijemput B jemputan C menjemput Soalan 18 berdasarkan Gambar 7 17.

19. 21. II. A mengorek. B paksaan. 6 . II. III. Pilih ayat-ayat yang menggunakan kata yang bergaris dengan betul.. B mengesan. A paku belanda B senapang bambu C rambang mata D tulang belakang Jehan belajar bersungguh-sungguh kerana desakan ingin mengubah nasib keluarganya yang miskin. II Jangan sekali-kali melemparkan tuduhan kepada orang lain tanpa bukti yang kukuh.. I Apabila meradang lelaki itu melemparkan apa-apa saja yang tercapai olehnya. C membebaskan. Kata berlawan bagi membongkar ialah. C dorongan. dan IV 20 . III Gadis manis itu melemparkan senyumannya kepada Haikal. IV Fuad melemparkan rasa sesalnya atas kesalahan yang dilakukannya. A B C D I dan II I. 23. A harapan. III. A banyak B tajam C tinggi Encik Jaafar menjadi ______________ dalam menjayakan projek membantu mangsa-mangsa banjir itu. 22. dan III II.. D menyembunyikan. Inspektor Hisyam dan beberapa anggotanya berjaya membongkar kegiatan penyeludupan dadah itu. Kata seerti bagi desakan ialah.. dan IV I. Pelajar yang berfikiran _________________ akan dapat memahami pelajaran dengan lebih cepat.

Mengapakah murid-murid itu berdiri di atas kerusi? Pilih jawapan yang sesuai bagi ayat tanya di atas. A B C D Apakah kelebihan menyertai perkhemahan itu? Mengapakah Fatin ingin menyertai perkhemahan itu? Bagaimanakah Fatin mendapat pengalaman? Mengapakah Fatin ingin menimba pengalaman? Soalan 26 hingga Soalan 27 Pilih ayat yang sama maksudnya dengan ayat yang diberikan. 7 . A B C D Husni meyakinkan Ken bahawa komputer ini sudah tidak elok. A B C D 27. Husni ingin membetulkan komputer yang rosak itu. Puan Hasnah meminta anaknya membeli ikan bilis di kedai Pak Harun bersama Hadi. Fatin menyertai perkhemahan itu kerana hendak menimba pengalaman. Murid-murid nakal suka berbuat demikian. Husni bertanya kepada Ken sama ada komputer itu masih elok kerana dia ragu-ragu. Mereka didenda kerana berbuat bising. 25.” kata Puan Hasnah kepada anaknya. Puan Hasnah meminta Hadi dan anaknya membeli ikan bilis di kedai Pak Harun. Puan Hasnah meminta Pak Harun membeli ikan bilis di kedai Hadi. Husni menyuruh Ken meyakinkannya bahawa komputer itu masih elok. Puan Hasnah meminta anaknya. “Hadi. Oleh sebab kurang yakin akan penjelasan Ken itu.24. Ken? Saya kurang yakin. Hadi ke kedai Pak Harun untuk membeli ikan bilis. Pilih ayat tanya yang sesuai bagi ayat di atas. 26.” kata Husni. A B C D Memang itulah denda yang paling wajar. Mereka seharusnya tidak melakukan kesalahan. tolong beli ikan bilis di kedai Pak Harun. “Betulkah komputer ini masih elok.

II. dan IV II. 28. dan IV Seelok-eloknya. I II III IV A B C D 29. Air matanya menitis membasahkan pipinya yang gebu itu.Soalan 28 hingga Soalan 30 Pilih ayat yang betul. II. I dan III I dan IV II dan III I. Dia bermurung sehingga semalam. dan IV Berkayak baik untuk kesihatan badan. III. basuhlah kaki dahulu sebelum tidur. III. I dan II II dan III II dan IV II. I II III IV A B C D 30. Abu tidak termakan goreng mi yang pedas itu. Adik sayang benar akan patung beruang pemberian kakak itu. dan IV 8 . III II dan IV I. Majlis berinai itu berjalan dengan lancar sekali. I II III IV A B C D Meja yang berat itu mereka angkut bersama-sama naik ke lori. Mereka sedang membantu Pak Abu di kedainya. Jamilah diam saja oleh sebab dia sakit gigi. Kami bukan mempercayai akan kata-katanya. Borang penyertaan pertandingan itu sudah habis.

Apakah yang menyebabkan Budin lewat pulang? A Latihan sukan diadakan agak lewat. Pak Karim: Budin: Pak Karim: Budin: Pak Karim: Budin: Pak Karim: Budin: Pak Karim: Budin: Pak Karim: Budin: 31. Mengapakah Pak Karim memarahi Budin? A Budin tidak ke sekolah.Soalan 31 hingga Soalan 35 Baca petikan di bawah ini. pak cik. pak cik. D Dia tercedera ketika berlatih sukan. pak ciklah yang menjaga Budin. D Budin menyayangi Pak Karim. B Budin pulang lewat daripada berlatih sukan. Bukankah kamu beritahu pak cik yang kamu mahu ke sekolah berlatih sukan? Mengapa kamu ke rumah kawan pula? Memang Budin ke sekolah tadi. Semasa kami mengadakan latihan bola sepak. C Dia menghantar kawannya yang terseliuh kaki ke rumahnya. pak cik. tetapi pak cik anggap kamu seperti anak pak cik sendiri. A Pak Karim tidak menyayangi Budin. Nanti kita makan bersama-sama. Pilih penyataan yang tidak benar tentang dialog tadi. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. Kalau kelewatan kamu tadi ada sebabnya. C Budin anak yatim piatu. B Budin anak angkat Pak Karim. Pak cik dan mak cik umpama ibu bapa Budin sekarang. Tidak. Budin tahu. pak cik. Baiklah. 9 . Pergilah kamu mandi dulu. B Kawannya cedera ketika berlatih. 33. Budin dengan Zainal menghantarnya ke rumah. Kamu bercakap benar? Budin tidak bohong. Baguslah. Sejak ayah dan ibu Budin meninggal dunia. pak cik tak marah. C Budin bukan anaknya yang sebenar. Sebenarnya. Walaupun kamu anak saudara pak cik. Pak cik cuma bimbang jika kamu bergaul dengan budakbudak nakal. tadi Budin ke rumah kawan. 32. Baiklah. seorang kawan Budin terseliuh kaki. Kamu tahu tak sudah pukul berapa sekarang? Maaf. pak cik.

kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. Teh itu dihidangkan oleh pasangan pengantin tersebut kepada ibu bapa pengantin dan ahli keluarga yang lain sebagai tanda menghormati orang yang lebih tua. Bermula sebagai ramuan ubatan herba. Luyue tertarik oleh sejenis daun yang begitu asing baginya. Ketika mencari daun-daun kayu untuk dijadikan ubat. Mengikut kepercayaan masyarakat Cina. Teh-teh ini mempunyai keistimewaan yang tersendiri dengan rasa yang berbeza-beza.34. Luyue membawa daun tersebut pulang ke rumahnya untuk diproses. Selepas daun itu direnehkan. Hari ini terdapat beberapa jenis teh cina yang dikomersilkan. C bengis. Antaranya ialah teh hijau. Ada juga teh cina yang dikeringkan lebih daripada sepuluh tahun. harga teh cina agak mahal. Khasiat inilah yang menyebabkan masyarakat Cina juga percaya bahawa minuman ini dapat membawa tuah dan kesejahteraan kepada para penggemarnya. Kini. Pucuk teh yang segar dipilih dan dipetik sebelum dikeringkan di bawah sinar matahari. Mengapakah Budin tinggal bersama-sama dengan Pak Karim? A kerana Pak Karim bapa saudaranya B kerana dia menyayangi Pak Karim seperti bapanya C kerana Pak Karim tidak mempunyai anak D kerana ayah dan ibunya telah meninggal dunia Sikap Pak Karim menunjukkan bahawa beliau seorang yang… A pemarah. semakin lama teh dikeringkan. Atas kepercayaan inilah. Luyue mendapati bahawa daun tersebut dapat dijadikan penawar kepada pesakit yang terkena racun. dan teh bunga atau teh putih. teh cina dimartabatkan sebagai minuman rasmi dalam upacara perkahwinan masyarakat Cina. Soalan 36 hingga Soalan 40 Baca petikan di bawah ini. teh cina berkembang menjadi minuman harian. Teh ini dikenal sebagai “phu err”. iaitu Luyue mencari herba di kawasan pergunungan. Oleh sebab itulah. semakin cantik warnanya. Teh cina ini sangat popular dalam kalangan masyarakat Cina kerana dikatakan banyak mempunyai khasiat. teh cina bukan saja menjadi minuman tradisi kaum Cina bahkan digemari oleh pelbagai lapisan masyarakat di seluruh dunia juga. teh merah. Oleh sebab itu. D bertanggungjawab. B garang. teh hitam. 5 000 tahun dahulu seorang lelaki di negara China. 10 . malah rasanya enak dan tidak pahit. 35. Proses membuat teh cina pula dilakukan pada musim bunga atau musim luruh. tidak hairanlah jika harganya agak mahal. Teh ini diimport dari negara China dan Taiwan kerana baka yang terbaik dihasilkan di kedua-dua buah negara tersebut. Mengimbau kembali sejarah penemuan teh cina. Baunya pula lebih wangi.

D petani. A hanya sejenis teh cina yang dikomersilkan. 37.. 39.. SOALAN TAMAT 11 . A tabib. 40. B pengembara. C kerana proses membuatnya dilakukan pada musim bunga atau musim luruh. Apakah keistimewaan teh cina yang dikeringkan dalam jangka masa yang lama? A khasiatnya akan bertambah banyak B rasanya akan berubah menjadi lebih pahit C dapat menyembuhkan pelbagai jenis penyakit D warnanya cantik dan baunya lebih wangi Kata dimartabatkan dalam petikan ini bermaksud. kecuali. B ditambahkan tugasnya. C dikagumi kelebihannya. B teh cina digemari oleh pelbagai lapisan masyarakat. D kerana teh ini banyak mempunyai khasiat. C teh yang dikeringkan selama sepuluh tahun dikenal sebagai “phu err”.. Semua penyataan yang berikut benar tentang teh cina. Luyue dalam petikan ini mungkin sekali seorang. 38. A dimuliakan peranannya.. C peniaga. B kerana rasanya lebih enak dan tidak pahit...36. Mengapakah harga teh cina lebih mahal daripada teh-teh yang lain? A kerana teh ini diimport dari negara China dan Taiwan. D teh ini menjadi minuman tradisi masyarakat Cina.

12 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->