Tiap-tiap soalan diikuti oleh tiga jawapan pilihan A, B, dan C atau empat jawapan pilihan A, B, C, dan D.

Antaranya, ada satu jawapan saja yang paling sesuai. Tulis jawapan itu. Soalan 1 hingga Soalan 20 Isi tempat kosong dengan jawapan yang paling sesuai. 1. Kita hendaklah mengisi masa lapang dengan aktiviti-aktiviti yang memberikan ________________. A hadiah B faedah C hasil D rezeki Soalan 2 berdasarkan Gambar 1

Gambar 1 2. Anggota polis itu ______________ gerak-geri pemuda yang sedang mencuri sebuah motosikal. A merenung C mengintip B melihat D menonton “Sampaikan salam _________________ kepada keluarga di kampung,” kata ibu dan aku kepada Fairuz. A kami B kita C mereka D awak

3.

1

A bilah B kerat C batang D cucuk Kampung itu terletak ____________ di pedalaman. 7. A dekat B jauh C dalam D luar Ramli mencuci motosikalnya _______________ menyanyi.Soalan 4 berdasarkan Gambar 2 Gambar 2 4. A untuk B dengan C sebagai 5. 2 . Datuk membakar sepuluh ______________ lemang untuk cucu-cucunya. 6. A sambil B serta C dan D sebelum Kita hanya memerlukan beberapa minit setiap hari ____________ menjadikan gigi sihat.

Gambar 3 Peminta sedekah itu ______________ dan tidak bertenaga. A menghalang B merosakkan C membahayakan D menggugat Soalan 10 berdasarkan Gambar 4 9. A menggalas B mengelek C memimpin D mendukung 3 .Soalan 8 berdasarkan Gambar 3 8. Wanita itu sedang __________________ anaknya. Gambar 4 10. A lampai B tegap C kurus Keadaan jalan yang berlubang-lubang itu ___________pengguna jalan raya.

A mengandungi B menghasilkan C memproses D memberikan Barang-barang yang dijual di pasar raya itu ____________ mahal. A dihirup B diteguk C ditelan Penyusuan susu ibu digalakkan kerana susu ibu banyak _______________ khasiat. 13. A demikian B bukan C agak D sekali Gangguan bekalan air akan berlaku di beberapa daerah di Selangor. 4 . penduduk di kawasan yang terbabit diingatkan agar berjimat menggunakan air. A sambil B sementara C apabila D sebaliknya 12. 14.Soalan 11 berdasarkan Gambar 5 Gambar 5 11. A Sungguhpun begitu B Lebih-lebih lagi C Sehubungan dengan itu Sabrina hanya menggeleng-gelengkan kepala _______________ guru disiplin menanyakan masalahnya. Air sejuk di dalam botol itu _______________ oleh adik hingga habis. ______________. 15.

____________________ merupakan hidupan yang mempunyai rupa yang agak pelik. A Ikan paus B Kuda laut C Siput sungai D Burung hantu Kami sekeluarga _______________ datuk di Stesen Keretapi Kuala Lumpur. A dijemput B jemputan C menjemput Soalan 18 berdasarkan Gambar 7 17.Soalan 16 berdasarkan Gambar 6 Gambar 6 16. Petir ________________ ketika hujan lebat. A sambar-menyambar B bersilang-silang C pukul-memukul D berbedil-bedilan 5 . Gambar 7 18.

. 6 . Kata seerti bagi desakan ialah. A harapan. dan III II. A B C D I dan II I. A banyak B tajam C tinggi Encik Jaafar menjadi ______________ dalam menjayakan projek membantu mangsa-mangsa banjir itu. A paku belanda B senapang bambu C rambang mata D tulang belakang Jehan belajar bersungguh-sungguh kerana desakan ingin mengubah nasib keluarganya yang miskin. C membebaskan. D menyembunyikan. III. B mengesan. IV Fuad melemparkan rasa sesalnya atas kesalahan yang dilakukannya. II. B paksaan. III.. II Jangan sekali-kali melemparkan tuduhan kepada orang lain tanpa bukti yang kukuh. C dorongan. 22. III Gadis manis itu melemparkan senyumannya kepada Haikal.19. II. I Apabila meradang lelaki itu melemparkan apa-apa saja yang tercapai olehnya. Kata berlawan bagi membongkar ialah.. dan IV 20 . Pilih ayat-ayat yang menggunakan kata yang bergaris dengan betul. Pelajar yang berfikiran _________________ akan dapat memahami pelajaran dengan lebih cepat. A mengorek.. Inspektor Hisyam dan beberapa anggotanya berjaya membongkar kegiatan penyeludupan dadah itu. 21. dan IV I. 23.

Husni ingin membetulkan komputer yang rosak itu. A B C D Husni meyakinkan Ken bahawa komputer ini sudah tidak elok. 25. Ken? Saya kurang yakin. “Betulkah komputer ini masih elok.” kata Puan Hasnah kepada anaknya. tolong beli ikan bilis di kedai Pak Harun. Puan Hasnah meminta anaknya membeli ikan bilis di kedai Pak Harun bersama Hadi. A B C D 27.24. Murid-murid nakal suka berbuat demikian. Mereka seharusnya tidak melakukan kesalahan.” kata Husni. Fatin menyertai perkhemahan itu kerana hendak menimba pengalaman. Husni bertanya kepada Ken sama ada komputer itu masih elok kerana dia ragu-ragu. Mengapakah murid-murid itu berdiri di atas kerusi? Pilih jawapan yang sesuai bagi ayat tanya di atas. 26. Pilih ayat tanya yang sesuai bagi ayat di atas. Puan Hasnah meminta anaknya. 7 . “Hadi. A B C D Apakah kelebihan menyertai perkhemahan itu? Mengapakah Fatin ingin menyertai perkhemahan itu? Bagaimanakah Fatin mendapat pengalaman? Mengapakah Fatin ingin menimba pengalaman? Soalan 26 hingga Soalan 27 Pilih ayat yang sama maksudnya dengan ayat yang diberikan. Puan Hasnah meminta Hadi dan anaknya membeli ikan bilis di kedai Pak Harun. Puan Hasnah meminta Pak Harun membeli ikan bilis di kedai Hadi. Oleh sebab kurang yakin akan penjelasan Ken itu. Husni menyuruh Ken meyakinkannya bahawa komputer itu masih elok. Hadi ke kedai Pak Harun untuk membeli ikan bilis. Mereka didenda kerana berbuat bising. A B C D Memang itulah denda yang paling wajar.

I dan II II dan III II dan IV II. Borang penyertaan pertandingan itu sudah habis. III. Air matanya menitis membasahkan pipinya yang gebu itu. dan IV II. dan IV Seelok-eloknya. basuhlah kaki dahulu sebelum tidur. III. II. 28. dan IV Berkayak baik untuk kesihatan badan. Majlis berinai itu berjalan dengan lancar sekali. Kami bukan mempercayai akan kata-katanya. I II III IV A B C D 29. I dan III I dan IV II dan III I. Adik sayang benar akan patung beruang pemberian kakak itu. Mereka sedang membantu Pak Abu di kedainya. Abu tidak termakan goreng mi yang pedas itu. III II dan IV I. Jamilah diam saja oleh sebab dia sakit gigi.Soalan 28 hingga Soalan 30 Pilih ayat yang betul. I II III IV A B C D Meja yang berat itu mereka angkut bersama-sama naik ke lori. Dia bermurung sehingga semalam. I II III IV A B C D 30. dan IV 8 . II.

pak ciklah yang menjaga Budin. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. Kamu tahu tak sudah pukul berapa sekarang? Maaf. pak cik. Baiklah. Apakah yang menyebabkan Budin lewat pulang? A Latihan sukan diadakan agak lewat. Pergilah kamu mandi dulu. B Budin pulang lewat daripada berlatih sukan. Budin tahu. Pilih penyataan yang tidak benar tentang dialog tadi. 32. C Budin anak yatim piatu. Pak cik cuma bimbang jika kamu bergaul dengan budakbudak nakal. pak cik. Baiklah. Nanti kita makan bersama-sama. Sejak ayah dan ibu Budin meninggal dunia. C Dia menghantar kawannya yang terseliuh kaki ke rumahnya. Semasa kami mengadakan latihan bola sepak. pak cik tak marah. Baguslah. D Budin menyayangi Pak Karim. Kalau kelewatan kamu tadi ada sebabnya. Bukankah kamu beritahu pak cik yang kamu mahu ke sekolah berlatih sukan? Mengapa kamu ke rumah kawan pula? Memang Budin ke sekolah tadi. pak cik.Soalan 31 hingga Soalan 35 Baca petikan di bawah ini. Walaupun kamu anak saudara pak cik. Sebenarnya. Budin dengan Zainal menghantarnya ke rumah. pak cik. A Pak Karim tidak menyayangi Budin. Kamu bercakap benar? Budin tidak bohong. C Budin bukan anaknya yang sebenar. pak cik. seorang kawan Budin terseliuh kaki. tadi Budin ke rumah kawan. B Budin anak angkat Pak Karim. Mengapakah Pak Karim memarahi Budin? A Budin tidak ke sekolah. Tidak. tetapi pak cik anggap kamu seperti anak pak cik sendiri. B Kawannya cedera ketika berlatih. Pak cik dan mak cik umpama ibu bapa Budin sekarang. 9 . 33. D Dia tercedera ketika berlatih sukan. Pak Karim: Budin: Pak Karim: Budin: Pak Karim: Budin: Pak Karim: Budin: Pak Karim: Budin: Pak Karim: Budin: 31.

harga teh cina agak mahal. teh merah. Teh-teh ini mempunyai keistimewaan yang tersendiri dengan rasa yang berbeza-beza. Atas kepercayaan inilah. C bengis. teh hitam. Teh itu dihidangkan oleh pasangan pengantin tersebut kepada ibu bapa pengantin dan ahli keluarga yang lain sebagai tanda menghormati orang yang lebih tua. 10 . Teh cina ini sangat popular dalam kalangan masyarakat Cina kerana dikatakan banyak mempunyai khasiat. Oleh sebab itulah. semakin cantik warnanya. Selepas daun itu direnehkan. Bermula sebagai ramuan ubatan herba. malah rasanya enak dan tidak pahit. Ketika mencari daun-daun kayu untuk dijadikan ubat. Pucuk teh yang segar dipilih dan dipetik sebelum dikeringkan di bawah sinar matahari. Soalan 36 hingga Soalan 40 Baca petikan di bawah ini. Mengimbau kembali sejarah penemuan teh cina. B garang. Oleh sebab itu. Khasiat inilah yang menyebabkan masyarakat Cina juga percaya bahawa minuman ini dapat membawa tuah dan kesejahteraan kepada para penggemarnya. teh cina dimartabatkan sebagai minuman rasmi dalam upacara perkahwinan masyarakat Cina. dan teh bunga atau teh putih. Ada juga teh cina yang dikeringkan lebih daripada sepuluh tahun. teh cina bukan saja menjadi minuman tradisi kaum Cina bahkan digemari oleh pelbagai lapisan masyarakat di seluruh dunia juga. Teh ini dikenal sebagai “phu err”. Kini. Teh ini diimport dari negara China dan Taiwan kerana baka yang terbaik dihasilkan di kedua-dua buah negara tersebut. Mengapakah Budin tinggal bersama-sama dengan Pak Karim? A kerana Pak Karim bapa saudaranya B kerana dia menyayangi Pak Karim seperti bapanya C kerana Pak Karim tidak mempunyai anak D kerana ayah dan ibunya telah meninggal dunia Sikap Pak Karim menunjukkan bahawa beliau seorang yang… A pemarah. 35. D bertanggungjawab. Baunya pula lebih wangi. Luyue tertarik oleh sejenis daun yang begitu asing baginya. semakin lama teh dikeringkan. Luyue membawa daun tersebut pulang ke rumahnya untuk diproses. Proses membuat teh cina pula dilakukan pada musim bunga atau musim luruh. 5 000 tahun dahulu seorang lelaki di negara China. Antaranya ialah teh hijau. tidak hairanlah jika harganya agak mahal. Hari ini terdapat beberapa jenis teh cina yang dikomersilkan. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya.34. iaitu Luyue mencari herba di kawasan pergunungan. teh cina berkembang menjadi minuman harian. Mengikut kepercayaan masyarakat Cina. Luyue mendapati bahawa daun tersebut dapat dijadikan penawar kepada pesakit yang terkena racun.

SOALAN TAMAT 11 . kecuali. 40. Luyue dalam petikan ini mungkin sekali seorang. C peniaga. 38.. D teh ini menjadi minuman tradisi masyarakat Cina. A dimuliakan peranannya. 37.. D petani. 39. B teh cina digemari oleh pelbagai lapisan masyarakat. B kerana rasanya lebih enak dan tidak pahit... A hanya sejenis teh cina yang dikomersilkan.36.. C dikagumi kelebihannya. C teh yang dikeringkan selama sepuluh tahun dikenal sebagai “phu err”. D kerana teh ini banyak mempunyai khasiat. Mengapakah harga teh cina lebih mahal daripada teh-teh yang lain? A kerana teh ini diimport dari negara China dan Taiwan. C kerana proses membuatnya dilakukan pada musim bunga atau musim luruh. Apakah keistimewaan teh cina yang dikeringkan dalam jangka masa yang lama? A khasiatnya akan bertambah banyak B rasanya akan berubah menjadi lebih pahit C dapat menyembuhkan pelbagai jenis penyakit D warnanya cantik dan baunya lebih wangi Kata dimartabatkan dalam petikan ini bermaksud. B pengembara. Semua penyataan yang berikut benar tentang teh cina. B ditambahkan tugasnya. A tabib..

12 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.