Tiap-tiap soalan diikuti oleh tiga jawapan pilihan A, B, dan C atau empat jawapan pilihan A, B, C, dan D.

Antaranya, ada satu jawapan saja yang paling sesuai. Tulis jawapan itu. Soalan 1 hingga Soalan 20 Isi tempat kosong dengan jawapan yang paling sesuai. 1. Kita hendaklah mengisi masa lapang dengan aktiviti-aktiviti yang memberikan ________________. A hadiah B faedah C hasil D rezeki Soalan 2 berdasarkan Gambar 1

Gambar 1 2. Anggota polis itu ______________ gerak-geri pemuda yang sedang mencuri sebuah motosikal. A merenung C mengintip B melihat D menonton “Sampaikan salam _________________ kepada keluarga di kampung,” kata ibu dan aku kepada Fairuz. A kami B kita C mereka D awak

3.

1

A bilah B kerat C batang D cucuk Kampung itu terletak ____________ di pedalaman.Soalan 4 berdasarkan Gambar 2 Gambar 2 4. A dekat B jauh C dalam D luar Ramli mencuci motosikalnya _______________ menyanyi. A untuk B dengan C sebagai 5. Datuk membakar sepuluh ______________ lemang untuk cucu-cucunya. 6. A sambil B serta C dan D sebelum Kita hanya memerlukan beberapa minit setiap hari ____________ menjadikan gigi sihat. 7. 2 .

Gambar 4 10. A lampai B tegap C kurus Keadaan jalan yang berlubang-lubang itu ___________pengguna jalan raya. Gambar 3 Peminta sedekah itu ______________ dan tidak bertenaga.Soalan 8 berdasarkan Gambar 3 8. A menggalas B mengelek C memimpin D mendukung 3 . Wanita itu sedang __________________ anaknya. A menghalang B merosakkan C membahayakan D menggugat Soalan 10 berdasarkan Gambar 4 9.

______________. A sambil B sementara C apabila D sebaliknya 12. A demikian B bukan C agak D sekali Gangguan bekalan air akan berlaku di beberapa daerah di Selangor. A Sungguhpun begitu B Lebih-lebih lagi C Sehubungan dengan itu Sabrina hanya menggeleng-gelengkan kepala _______________ guru disiplin menanyakan masalahnya. A dihirup B diteguk C ditelan Penyusuan susu ibu digalakkan kerana susu ibu banyak _______________ khasiat.Soalan 11 berdasarkan Gambar 5 Gambar 5 11. 13. 15. A mengandungi B menghasilkan C memproses D memberikan Barang-barang yang dijual di pasar raya itu ____________ mahal. Air sejuk di dalam botol itu _______________ oleh adik hingga habis. penduduk di kawasan yang terbabit diingatkan agar berjimat menggunakan air. 4 . 14.

A Ikan paus B Kuda laut C Siput sungai D Burung hantu Kami sekeluarga _______________ datuk di Stesen Keretapi Kuala Lumpur. Petir ________________ ketika hujan lebat. A sambar-menyambar B bersilang-silang C pukul-memukul D berbedil-bedilan 5 . ____________________ merupakan hidupan yang mempunyai rupa yang agak pelik. A dijemput B jemputan C menjemput Soalan 18 berdasarkan Gambar 7 17.Soalan 16 berdasarkan Gambar 6 Gambar 6 16. Gambar 7 18.

21. I Apabila meradang lelaki itu melemparkan apa-apa saja yang tercapai olehnya. III. A B C D I dan II I. 6 . III. dan IV 20 . D menyembunyikan. Kata seerti bagi desakan ialah. IV Fuad melemparkan rasa sesalnya atas kesalahan yang dilakukannya.. A paku belanda B senapang bambu C rambang mata D tulang belakang Jehan belajar bersungguh-sungguh kerana desakan ingin mengubah nasib keluarganya yang miskin.19.. II. dan III II. C dorongan.. 23. B mengesan.. C membebaskan. A harapan. II. dan IV I. II Jangan sekali-kali melemparkan tuduhan kepada orang lain tanpa bukti yang kukuh. Pelajar yang berfikiran _________________ akan dapat memahami pelajaran dengan lebih cepat. B paksaan. Inspektor Hisyam dan beberapa anggotanya berjaya membongkar kegiatan penyeludupan dadah itu. Pilih ayat-ayat yang menggunakan kata yang bergaris dengan betul. III Gadis manis itu melemparkan senyumannya kepada Haikal. A mengorek. 22. A banyak B tajam C tinggi Encik Jaafar menjadi ______________ dalam menjayakan projek membantu mangsa-mangsa banjir itu. Kata berlawan bagi membongkar ialah.

Hadi ke kedai Pak Harun untuk membeli ikan bilis. 26. 7 . Husni ingin membetulkan komputer yang rosak itu. Puan Hasnah meminta anaknya membeli ikan bilis di kedai Pak Harun bersama Hadi. Puan Hasnah meminta Hadi dan anaknya membeli ikan bilis di kedai Pak Harun. A B C D Apakah kelebihan menyertai perkhemahan itu? Mengapakah Fatin ingin menyertai perkhemahan itu? Bagaimanakah Fatin mendapat pengalaman? Mengapakah Fatin ingin menimba pengalaman? Soalan 26 hingga Soalan 27 Pilih ayat yang sama maksudnya dengan ayat yang diberikan. Fatin menyertai perkhemahan itu kerana hendak menimba pengalaman. “Betulkah komputer ini masih elok.” kata Puan Hasnah kepada anaknya.” kata Husni. 25. Pilih ayat tanya yang sesuai bagi ayat di atas. Mereka didenda kerana berbuat bising. Mereka seharusnya tidak melakukan kesalahan. A B C D Memang itulah denda yang paling wajar. Ken? Saya kurang yakin. “Hadi.24. Husni menyuruh Ken meyakinkannya bahawa komputer itu masih elok. tolong beli ikan bilis di kedai Pak Harun. Puan Hasnah meminta anaknya. A B C D 27. Mengapakah murid-murid itu berdiri di atas kerusi? Pilih jawapan yang sesuai bagi ayat tanya di atas. A B C D Husni meyakinkan Ken bahawa komputer ini sudah tidak elok. Husni bertanya kepada Ken sama ada komputer itu masih elok kerana dia ragu-ragu. Puan Hasnah meminta Pak Harun membeli ikan bilis di kedai Hadi. Oleh sebab kurang yakin akan penjelasan Ken itu. Murid-murid nakal suka berbuat demikian.

28. I dan II II dan III II dan IV II. III. basuhlah kaki dahulu sebelum tidur.Soalan 28 hingga Soalan 30 Pilih ayat yang betul. Borang penyertaan pertandingan itu sudah habis. II. Adik sayang benar akan patung beruang pemberian kakak itu. II. dan IV II. dan IV 8 . Jamilah diam saja oleh sebab dia sakit gigi. III II dan IV I. dan IV Berkayak baik untuk kesihatan badan. I II III IV A B C D 29. Dia bermurung sehingga semalam. Mereka sedang membantu Pak Abu di kedainya. I II III IV A B C D 30. Majlis berinai itu berjalan dengan lancar sekali. III. Kami bukan mempercayai akan kata-katanya. Air matanya menitis membasahkan pipinya yang gebu itu. dan IV Seelok-eloknya. Abu tidak termakan goreng mi yang pedas itu. I dan III I dan IV II dan III I. I II III IV A B C D Meja yang berat itu mereka angkut bersama-sama naik ke lori.

D Budin menyayangi Pak Karim. tadi Budin ke rumah kawan. Tidak. B Kawannya cedera ketika berlatih. Pak Karim: Budin: Pak Karim: Budin: Pak Karim: Budin: Pak Karim: Budin: Pak Karim: Budin: Pak Karim: Budin: 31. C Budin anak yatim piatu. Baiklah. Budin tahu. B Budin anak angkat Pak Karim. Pak cik cuma bimbang jika kamu bergaul dengan budakbudak nakal. Baiklah. B Budin pulang lewat daripada berlatih sukan. D Dia tercedera ketika berlatih sukan. Walaupun kamu anak saudara pak cik. Nanti kita makan bersama-sama. Pergilah kamu mandi dulu. 32. Kamu tahu tak sudah pukul berapa sekarang? Maaf. seorang kawan Budin terseliuh kaki. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. Budin dengan Zainal menghantarnya ke rumah. Kalau kelewatan kamu tadi ada sebabnya. Kamu bercakap benar? Budin tidak bohong. C Budin bukan anaknya yang sebenar. Semasa kami mengadakan latihan bola sepak. Baguslah. A Pak Karim tidak menyayangi Budin. Sejak ayah dan ibu Budin meninggal dunia. 33. 9 . Mengapakah Pak Karim memarahi Budin? A Budin tidak ke sekolah.Soalan 31 hingga Soalan 35 Baca petikan di bawah ini. pak cik. pak ciklah yang menjaga Budin. Pilih penyataan yang tidak benar tentang dialog tadi. pak cik. Bukankah kamu beritahu pak cik yang kamu mahu ke sekolah berlatih sukan? Mengapa kamu ke rumah kawan pula? Memang Budin ke sekolah tadi. tetapi pak cik anggap kamu seperti anak pak cik sendiri. C Dia menghantar kawannya yang terseliuh kaki ke rumahnya. pak cik. pak cik. pak cik. Sebenarnya. Pak cik dan mak cik umpama ibu bapa Budin sekarang. Apakah yang menyebabkan Budin lewat pulang? A Latihan sukan diadakan agak lewat. pak cik tak marah.

tidak hairanlah jika harganya agak mahal. D bertanggungjawab. semakin cantik warnanya. malah rasanya enak dan tidak pahit. 10 . iaitu Luyue mencari herba di kawasan pergunungan. Selepas daun itu direnehkan. Baunya pula lebih wangi. Oleh sebab itu. Teh ini dikenal sebagai “phu err”. Mengapakah Budin tinggal bersama-sama dengan Pak Karim? A kerana Pak Karim bapa saudaranya B kerana dia menyayangi Pak Karim seperti bapanya C kerana Pak Karim tidak mempunyai anak D kerana ayah dan ibunya telah meninggal dunia Sikap Pak Karim menunjukkan bahawa beliau seorang yang… A pemarah. B garang. teh hitam. teh cina dimartabatkan sebagai minuman rasmi dalam upacara perkahwinan masyarakat Cina. Luyue tertarik oleh sejenis daun yang begitu asing baginya. teh cina berkembang menjadi minuman harian. Hari ini terdapat beberapa jenis teh cina yang dikomersilkan. Mengikut kepercayaan masyarakat Cina. Pucuk teh yang segar dipilih dan dipetik sebelum dikeringkan di bawah sinar matahari. Bermula sebagai ramuan ubatan herba. Atas kepercayaan inilah. Soalan 36 hingga Soalan 40 Baca petikan di bawah ini. Teh cina ini sangat popular dalam kalangan masyarakat Cina kerana dikatakan banyak mempunyai khasiat. Antaranya ialah teh hijau. teh merah. Ada juga teh cina yang dikeringkan lebih daripada sepuluh tahun. 35. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. Proses membuat teh cina pula dilakukan pada musim bunga atau musim luruh. Teh-teh ini mempunyai keistimewaan yang tersendiri dengan rasa yang berbeza-beza. teh cina bukan saja menjadi minuman tradisi kaum Cina bahkan digemari oleh pelbagai lapisan masyarakat di seluruh dunia juga. Luyue mendapati bahawa daun tersebut dapat dijadikan penawar kepada pesakit yang terkena racun. Kini. Mengimbau kembali sejarah penemuan teh cina. C bengis.34. harga teh cina agak mahal. 5 000 tahun dahulu seorang lelaki di negara China. Luyue membawa daun tersebut pulang ke rumahnya untuk diproses. Teh itu dihidangkan oleh pasangan pengantin tersebut kepada ibu bapa pengantin dan ahli keluarga yang lain sebagai tanda menghormati orang yang lebih tua. Oleh sebab itulah. Ketika mencari daun-daun kayu untuk dijadikan ubat. semakin lama teh dikeringkan. Khasiat inilah yang menyebabkan masyarakat Cina juga percaya bahawa minuman ini dapat membawa tuah dan kesejahteraan kepada para penggemarnya. dan teh bunga atau teh putih. Teh ini diimport dari negara China dan Taiwan kerana baka yang terbaik dihasilkan di kedua-dua buah negara tersebut.

Semua penyataan yang berikut benar tentang teh cina. B ditambahkan tugasnya. B teh cina digemari oleh pelbagai lapisan masyarakat. kecuali. D kerana teh ini banyak mempunyai khasiat. SOALAN TAMAT 11 . B kerana rasanya lebih enak dan tidak pahit. Mengapakah harga teh cina lebih mahal daripada teh-teh yang lain? A kerana teh ini diimport dari negara China dan Taiwan. 38. D teh ini menjadi minuman tradisi masyarakat Cina. Apakah keistimewaan teh cina yang dikeringkan dalam jangka masa yang lama? A khasiatnya akan bertambah banyak B rasanya akan berubah menjadi lebih pahit C dapat menyembuhkan pelbagai jenis penyakit D warnanya cantik dan baunya lebih wangi Kata dimartabatkan dalam petikan ini bermaksud. A hanya sejenis teh cina yang dikomersilkan.. C kerana proses membuatnya dilakukan pada musim bunga atau musim luruh. Luyue dalam petikan ini mungkin sekali seorang. C peniaga. A tabib. 37.. 40.. 39... B pengembara. C dikagumi kelebihannya. A dimuliakan peranannya.. D petani. C teh yang dikeringkan selama sepuluh tahun dikenal sebagai “phu err”.36.

12 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful