Tiap-tiap soalan diikuti oleh tiga jawapan pilihan A, B, dan C atau empat jawapan pilihan A, B, C, dan D.

Antaranya, ada satu jawapan saja yang paling sesuai. Tulis jawapan itu. Soalan 1 hingga Soalan 20 Isi tempat kosong dengan jawapan yang paling sesuai. 1. Kita hendaklah mengisi masa lapang dengan aktiviti-aktiviti yang memberikan ________________. A hadiah B faedah C hasil D rezeki Soalan 2 berdasarkan Gambar 1

Gambar 1 2. Anggota polis itu ______________ gerak-geri pemuda yang sedang mencuri sebuah motosikal. A merenung C mengintip B melihat D menonton “Sampaikan salam _________________ kepada keluarga di kampung,” kata ibu dan aku kepada Fairuz. A kami B kita C mereka D awak

3.

1

6. 2 . A untuk B dengan C sebagai 5. A dekat B jauh C dalam D luar Ramli mencuci motosikalnya _______________ menyanyi. A sambil B serta C dan D sebelum Kita hanya memerlukan beberapa minit setiap hari ____________ menjadikan gigi sihat. Datuk membakar sepuluh ______________ lemang untuk cucu-cucunya. A bilah B kerat C batang D cucuk Kampung itu terletak ____________ di pedalaman. 7.Soalan 4 berdasarkan Gambar 2 Gambar 2 4.

A menggalas B mengelek C memimpin D mendukung 3 .Soalan 8 berdasarkan Gambar 3 8. A lampai B tegap C kurus Keadaan jalan yang berlubang-lubang itu ___________pengguna jalan raya. Wanita itu sedang __________________ anaknya. Gambar 3 Peminta sedekah itu ______________ dan tidak bertenaga. Gambar 4 10. A menghalang B merosakkan C membahayakan D menggugat Soalan 10 berdasarkan Gambar 4 9.

Air sejuk di dalam botol itu _______________ oleh adik hingga habis. ______________.Soalan 11 berdasarkan Gambar 5 Gambar 5 11. A demikian B bukan C agak D sekali Gangguan bekalan air akan berlaku di beberapa daerah di Selangor. 4 . A mengandungi B menghasilkan C memproses D memberikan Barang-barang yang dijual di pasar raya itu ____________ mahal. 13. penduduk di kawasan yang terbabit diingatkan agar berjimat menggunakan air. 15. A dihirup B diteguk C ditelan Penyusuan susu ibu digalakkan kerana susu ibu banyak _______________ khasiat. A Sungguhpun begitu B Lebih-lebih lagi C Sehubungan dengan itu Sabrina hanya menggeleng-gelengkan kepala _______________ guru disiplin menanyakan masalahnya. 14. A sambil B sementara C apabila D sebaliknya 12.

____________________ merupakan hidupan yang mempunyai rupa yang agak pelik. Petir ________________ ketika hujan lebat.Soalan 16 berdasarkan Gambar 6 Gambar 6 16. A sambar-menyambar B bersilang-silang C pukul-memukul D berbedil-bedilan 5 . A dijemput B jemputan C menjemput Soalan 18 berdasarkan Gambar 7 17. A Ikan paus B Kuda laut C Siput sungai D Burung hantu Kami sekeluarga _______________ datuk di Stesen Keretapi Kuala Lumpur. Gambar 7 18.

IV Fuad melemparkan rasa sesalnya atas kesalahan yang dilakukannya. 22. 23.. 21. A harapan. III Gadis manis itu melemparkan senyumannya kepada Haikal. Inspektor Hisyam dan beberapa anggotanya berjaya membongkar kegiatan penyeludupan dadah itu. D menyembunyikan.. A paku belanda B senapang bambu C rambang mata D tulang belakang Jehan belajar bersungguh-sungguh kerana desakan ingin mengubah nasib keluarganya yang miskin. C membebaskan. Pelajar yang berfikiran _________________ akan dapat memahami pelajaran dengan lebih cepat. C dorongan. A banyak B tajam C tinggi Encik Jaafar menjadi ______________ dalam menjayakan projek membantu mangsa-mangsa banjir itu. III. II. III. 6 .19. B mengesan. A mengorek. II Jangan sekali-kali melemparkan tuduhan kepada orang lain tanpa bukti yang kukuh. I Apabila meradang lelaki itu melemparkan apa-apa saja yang tercapai olehnya. dan III II. Kata berlawan bagi membongkar ialah.. dan IV 20 . B paksaan. II. A B C D I dan II I. dan IV I.. Kata seerti bagi desakan ialah. Pilih ayat-ayat yang menggunakan kata yang bergaris dengan betul.

25. Fatin menyertai perkhemahan itu kerana hendak menimba pengalaman. Oleh sebab kurang yakin akan penjelasan Ken itu.24. Husni bertanya kepada Ken sama ada komputer itu masih elok kerana dia ragu-ragu. Hadi ke kedai Pak Harun untuk membeli ikan bilis. 7 . Ken? Saya kurang yakin. A B C D Memang itulah denda yang paling wajar. Puan Hasnah meminta anaknya membeli ikan bilis di kedai Pak Harun bersama Hadi. 26. A B C D 27. A B C D Husni meyakinkan Ken bahawa komputer ini sudah tidak elok. Mereka seharusnya tidak melakukan kesalahan. Pilih ayat tanya yang sesuai bagi ayat di atas. Puan Hasnah meminta Pak Harun membeli ikan bilis di kedai Hadi. Mereka didenda kerana berbuat bising. Husni menyuruh Ken meyakinkannya bahawa komputer itu masih elok. tolong beli ikan bilis di kedai Pak Harun. A B C D Apakah kelebihan menyertai perkhemahan itu? Mengapakah Fatin ingin menyertai perkhemahan itu? Bagaimanakah Fatin mendapat pengalaman? Mengapakah Fatin ingin menimba pengalaman? Soalan 26 hingga Soalan 27 Pilih ayat yang sama maksudnya dengan ayat yang diberikan.” kata Husni.” kata Puan Hasnah kepada anaknya. Husni ingin membetulkan komputer yang rosak itu. “Betulkah komputer ini masih elok. Puan Hasnah meminta anaknya. Puan Hasnah meminta Hadi dan anaknya membeli ikan bilis di kedai Pak Harun. “Hadi. Murid-murid nakal suka berbuat demikian. Mengapakah murid-murid itu berdiri di atas kerusi? Pilih jawapan yang sesuai bagi ayat tanya di atas.

Kami bukan mempercayai akan kata-katanya. II. Mereka sedang membantu Pak Abu di kedainya. dan IV Berkayak baik untuk kesihatan badan. Borang penyertaan pertandingan itu sudah habis. III.Soalan 28 hingga Soalan 30 Pilih ayat yang betul. III II dan IV I. Majlis berinai itu berjalan dengan lancar sekali. Jamilah diam saja oleh sebab dia sakit gigi. Air matanya menitis membasahkan pipinya yang gebu itu. III. Abu tidak termakan goreng mi yang pedas itu. I II III IV A B C D 29. dan IV Seelok-eloknya. II. I II III IV A B C D 30. dan IV 8 . basuhlah kaki dahulu sebelum tidur. 28. Dia bermurung sehingga semalam. I dan II II dan III II dan IV II. dan IV II. I dan III I dan IV II dan III I. I II III IV A B C D Meja yang berat itu mereka angkut bersama-sama naik ke lori. Adik sayang benar akan patung beruang pemberian kakak itu.

Bukankah kamu beritahu pak cik yang kamu mahu ke sekolah berlatih sukan? Mengapa kamu ke rumah kawan pula? Memang Budin ke sekolah tadi. Apakah yang menyebabkan Budin lewat pulang? A Latihan sukan diadakan agak lewat. C Budin anak yatim piatu. C Dia menghantar kawannya yang terseliuh kaki ke rumahnya. Pilih penyataan yang tidak benar tentang dialog tadi. tadi Budin ke rumah kawan. Sejak ayah dan ibu Budin meninggal dunia. 32. tetapi pak cik anggap kamu seperti anak pak cik sendiri. Baiklah. pak ciklah yang menjaga Budin. pak cik. Kalau kelewatan kamu tadi ada sebabnya. B Kawannya cedera ketika berlatih. 33. Kamu tahu tak sudah pukul berapa sekarang? Maaf. D Dia tercedera ketika berlatih sukan. Mengapakah Pak Karim memarahi Budin? A Budin tidak ke sekolah. 9 . Walaupun kamu anak saudara pak cik. D Budin menyayangi Pak Karim. Tidak. pak cik tak marah. Kamu bercakap benar? Budin tidak bohong. Pak cik cuma bimbang jika kamu bergaul dengan budakbudak nakal. pak cik. seorang kawan Budin terseliuh kaki. Pak cik dan mak cik umpama ibu bapa Budin sekarang. A Pak Karim tidak menyayangi Budin. B Budin pulang lewat daripada berlatih sukan. C Budin bukan anaknya yang sebenar. pak cik. Pak Karim: Budin: Pak Karim: Budin: Pak Karim: Budin: Pak Karim: Budin: Pak Karim: Budin: Pak Karim: Budin: 31. Baiklah. Semasa kami mengadakan latihan bola sepak. Nanti kita makan bersama-sama. Budin tahu.Soalan 31 hingga Soalan 35 Baca petikan di bawah ini. Budin dengan Zainal menghantarnya ke rumah. Baguslah. B Budin anak angkat Pak Karim. pak cik. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. Sebenarnya. pak cik. Pergilah kamu mandi dulu.

Ada juga teh cina yang dikeringkan lebih daripada sepuluh tahun. Ketika mencari daun-daun kayu untuk dijadikan ubat. Soalan 36 hingga Soalan 40 Baca petikan di bawah ini. 5 000 tahun dahulu seorang lelaki di negara China. teh merah. semakin lama teh dikeringkan. Luyue tertarik oleh sejenis daun yang begitu asing baginya. Mengapakah Budin tinggal bersama-sama dengan Pak Karim? A kerana Pak Karim bapa saudaranya B kerana dia menyayangi Pak Karim seperti bapanya C kerana Pak Karim tidak mempunyai anak D kerana ayah dan ibunya telah meninggal dunia Sikap Pak Karim menunjukkan bahawa beliau seorang yang… A pemarah. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. Luyue membawa daun tersebut pulang ke rumahnya untuk diproses. Selepas daun itu direnehkan.34. Oleh sebab itu. Proses membuat teh cina pula dilakukan pada musim bunga atau musim luruh. teh cina bukan saja menjadi minuman tradisi kaum Cina bahkan digemari oleh pelbagai lapisan masyarakat di seluruh dunia juga. teh cina berkembang menjadi minuman harian. Antaranya ialah teh hijau. Baunya pula lebih wangi. Teh ini diimport dari negara China dan Taiwan kerana baka yang terbaik dihasilkan di kedua-dua buah negara tersebut. teh hitam. 10 . Hari ini terdapat beberapa jenis teh cina yang dikomersilkan. Oleh sebab itulah. semakin cantik warnanya. 35. Teh cina ini sangat popular dalam kalangan masyarakat Cina kerana dikatakan banyak mempunyai khasiat. D bertanggungjawab. teh cina dimartabatkan sebagai minuman rasmi dalam upacara perkahwinan masyarakat Cina. Teh-teh ini mempunyai keistimewaan yang tersendiri dengan rasa yang berbeza-beza. harga teh cina agak mahal. Mengimbau kembali sejarah penemuan teh cina. malah rasanya enak dan tidak pahit. C bengis. Kini. tidak hairanlah jika harganya agak mahal. iaitu Luyue mencari herba di kawasan pergunungan. Luyue mendapati bahawa daun tersebut dapat dijadikan penawar kepada pesakit yang terkena racun. Mengikut kepercayaan masyarakat Cina. Pucuk teh yang segar dipilih dan dipetik sebelum dikeringkan di bawah sinar matahari. Khasiat inilah yang menyebabkan masyarakat Cina juga percaya bahawa minuman ini dapat membawa tuah dan kesejahteraan kepada para penggemarnya. Atas kepercayaan inilah. B garang. Teh itu dihidangkan oleh pasangan pengantin tersebut kepada ibu bapa pengantin dan ahli keluarga yang lain sebagai tanda menghormati orang yang lebih tua. dan teh bunga atau teh putih. Bermula sebagai ramuan ubatan herba. Teh ini dikenal sebagai “phu err”.

B kerana rasanya lebih enak dan tidak pahit. 37. C teh yang dikeringkan selama sepuluh tahun dikenal sebagai “phu err”. 39. Luyue dalam petikan ini mungkin sekali seorang. C kerana proses membuatnya dilakukan pada musim bunga atau musim luruh.. kecuali. Apakah keistimewaan teh cina yang dikeringkan dalam jangka masa yang lama? A khasiatnya akan bertambah banyak B rasanya akan berubah menjadi lebih pahit C dapat menyembuhkan pelbagai jenis penyakit D warnanya cantik dan baunya lebih wangi Kata dimartabatkan dalam petikan ini bermaksud. SOALAN TAMAT 11 .. B teh cina digemari oleh pelbagai lapisan masyarakat. B pengembara. D kerana teh ini banyak mempunyai khasiat. B ditambahkan tugasnya... 38. A dimuliakan peranannya. A tabib. 40. C dikagumi kelebihannya..36. Semua penyataan yang berikut benar tentang teh cina.. A hanya sejenis teh cina yang dikomersilkan. D teh ini menjadi minuman tradisi masyarakat Cina. C peniaga. Mengapakah harga teh cina lebih mahal daripada teh-teh yang lain? A kerana teh ini diimport dari negara China dan Taiwan. D petani.

12 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful