P. 1
GAJET

GAJET

|Views: 347|Likes:

More info:

Published by: Stephanie G. Lambagan on May 24, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/25/2014

pdf

text

original

GAJET-GAJET PERKHEMAHAN

Posted: July 17, 2009 by yusofalhaj in Perkongsian Ilmu

1
1. PERKHEMAHAN DAN KEM KRAFT
y y

Aktiviti paling menarik bagi pengakap. Peluang belajar ilmu perkhemahan. Mencuba pengalaman, keyakinan dan berdikari. Aktiviti membuat gadjet semasa perkhemahan merupakan perkembangan kemahiran fizikal, mental dan kematangan berpengakap. 2. GADJET-GADJET PERKHEMAHAN

y

y

Peralatan yang dibuat oleh pengakap untuk keselesaan sepanjang masa perkhemahan. Buatlah gadjet-gadjet yang diperlukan sahaja diperingkat awal semasa perkhemahan. Mengenal gadjet perkhemahan:
o

y

y

lazimnya gadjet ialah alat yang dibuat atau didirikan semasa perkhemahan daripada bahan sekitar perkhemahan. kedudukan gadjet. aktiviti membuat gadjet merupakan pertandingan semasa perkhemahan di antara patrol.

o

o

3. TUJUAN MEMBUAT GADJET
y

Meninggikan taraf penghidupan di kem seperti kebersihan, kemudahan dan keselesaan.

tetapi bahan dibawa dari rumah. serta kejayaan dalam menghasilkan gadjet. Mengisi K. .M. hendaklah ia mempunyai fungsi. Yang dibuat di kem dari bahan semulajadi yang boleh didapati di kawasan kem atau yang berhampiran. tetapi bahan dibawa dari luar kem. Meninggikan mutu perkhemahan.y y y Perekaan membuat gadjet disamakan dengan situasi di rumah./S.L. Dalam membina gadjet semangat kekitaan dalam kumpulan dapat diterapkan dan dipraktikkan. Yang dibuat di kem.T. 4. Yang dibuat di rumah terlebih dahulu kemudian dibawa ke kem. Semangat pertandingan yang sihat. semasa perkhemahan dengan mengisi masa membuat gadjet-gadjet yang berfaedah. BAHAN UNTUK MEMBUAT GADJET y y y y y y y y Merujuk kepada situasi keadaan persekitaran perkhemahan. 5. Pergunakan dari semua bahagian pokok. JENIS / CARA MEMBUAT GADJET y y y y y Yang boleh dibeli. Dalam membina gadjet.A. Yang dibuat di kem. ³Feeling of sense of achievement´. Diperbuat dari bahan semulajadi. Dapat melahirkan idea-idea yang baru.

JENIS-JENIS GADJET y y y y y y Gadjet kawasan pintu. Gadjet kawasan pengeringan.GADJET KAWASAN PINTU y Gadjet pintu terletak dibahagian hadapan sekali di sesuatu kawasan perkhemahan iaitu: o Bahagian pintu hadapan Bahagian pagar Bahagian pintu belakang o o y Variasi-Variasi pintu hadapan o Tulis nama patrol/sekawan dengan bahan-bahan semulajadi Bahagian pintu yang boleh tertutup sendiri (self closing type). 7. Pintu gerbang bukan gadjet tetapi projek perintis. o o y Bahagian Pagar o Menandakan kawasan sempadan. suasana perkhemahan yang teratur dan kemas dan adanya kawalan keselamatan. Gadjet kawasan tempat tinggal. Lain-lain gadjet. Gadjet kawasan tempat basuhan.6. Gadjet kawasan dapur dan yang berkaitan. .

o Berjenis pagar boleh dibuat. GADJET KAWASAN TEMPAT TINGGAL . 10. GADJET-GADJET KAWASAN DAPUR y y Buat dari bahan semulajadi Selain membuat gadjet-gadjet dapur buat juga gadjet sampingan di dapur seperti: o Rak pinggan mangkuk Rak alatan tajam seperti pisau. o o o o o o 9. Rak menyimpan kayu api / tong gas. pokok menjalar dan menggunakan batang kayu. Gadjet kawasan tempat basuhan. Gadjet mengantung tuala mandi. GADJET KAWASAN TEMPAT MEMBASUH y y y y y Gadjet tempat meletak besen air. 8. Teknik menggunakan pokok-pokok kecil. Meja makan Penyangkut cawan / gelas. Gadjet tempat menyimpan sabun. parang dan kapak. Gadjet tempat menyimpan alat pergigian. Gadjet lubang basah dan kering. Gadjet gerobok (camp larder).

y . 11. penyangkut lampu. PENEMPATAN GADJET DALAM KAWASAN PERKHEMAHAN y Tidak jauh dari tempat memasak hendaklah disediakan dua lubang iaitu lubang basah dan kering. tempat letak beg. kerusi. GADJET-GADJET LAIN y Buatlah gadjet lain yang mustahak seperti: o Tiang bendera Menara memerhati Gendang / Kantung kem Gadjet pembawa barang (Indian Travois) Gadjet pondok lalang (tempat berteduh) o o o o 13. tempat ampaian. penyapu. gadjet alatan tajam seperti kapak. tiang bendera dan lain-lain. papan kenyataan. disamping menjaga kebersihan dan kekemasan diri di kawasan perkhemahan. 12. Berhampiran dapur dirikan meja dan bangku makan. meja tulis.y Semua gadjet yang dibuat hendaklah diatur / sususn dengan baik. Gadjet-gadjet yang biasa dibuat di kawasan tempat perkhemahan seperti tempat kasut. GADJET TEMPAT MENJEMUR KAIN y y Ampaian yang kekal tidak boleh digerak dibina dikawasan tempat membasuh. buaian. penyangkut baju. gergaji dan parang. gadjet gerobok makan. gadjet katil. tempat meletak kayu api / tong gas.

.y Berhampiran pintu masuk dirikan gadjet Papan Kenyataan. Gadjet yang dibuat boleh digunakan dan bukan untuk pameran. dibuat dan diletakkan ditempat yang sesuai. SIMPULAN DAN IKATAN DALAM MEMBUAT GADJET Simpulan dan ikatan perlu diketahui dalam proses membuat gadjet. Fikirkan ciri-ciri keselesaan dan keselamatan gadjet. perlu dipelajari lebih dahulu supaya gadjetnya kekal. Gadjet mesti kukuh. y Ikatan Seraya (Square lashing) ± mengikat tiang gadjet kerana memberi sokongan yang kuat pada tiang yang telahg diikat. Gunakan ikatan yang betul. Simpulannya perlulah ketat dan kuat. y y y y y y y y y y 15. Gadjet direka. dapat digunakan sepanjang masa perkhemahan. Gadjet yang baik ringkas tetapi praktikal. PRINSIP MEMBUAT GADJET Gadjet yang dihasilkan dengan baik dapat dijadikan contoh dan panduan oleh semua pengakap. y Jangan gunakan kayu atau dahan yang buruk kerana kemungkinan patah atau roboh. Mulakan dengan membuat gadjet yang ringkas dahulu. tempat letak buku dan tempat letak tongkat. Ikatan pada gadjet hendaklah betul. Gunakan bahan semulajadi. Buat gadjet ciptaan atau rekaan sendiri. 14.

Ikatan Pemukat ± ikatan gadjet yang memerlukan pengantungan. sesuai untuk pembinaan gadjet berbentuk tiga segi. Simpul Balak (Timber Hitch) ± memulakan ikatan serong. Simpul manuk ± memulakan ikatan silang gunting dan ikatan seraya. Ikatan Ular (Snake lashing) ± mengikat cara menganyamnya. Ikatan ini digunakan untuk membuat sesuatu loop pada tali. Whipping ± mengemaskan tali yang berlebihan. . Ikatan Silang Gunting ± mengikat dua batang kayu bersama.y y y y y y y y Ikatan Serong (Diagonal lashing) ± mengikat tiang dan juga sebagai penyambung gadjet yang berbentuk serong. Ikatan µFigure of eight lashing¶ ± mengikat tiga batang kayu bersama. biasanya diikat pada pintu pagar. batangbatang kayu yang kecil diikat kepada batang yang lebih besar.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->