P. 1
GAJET

GAJET

|Views: 347|Likes:

More info:

Published by: Stephanie G. Lambagan on May 24, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/25/2014

pdf

text

original

GAJET-GAJET PERKHEMAHAN

Posted: July 17, 2009 by yusofalhaj in Perkongsian Ilmu

1
1. PERKHEMAHAN DAN KEM KRAFT
y y

Aktiviti paling menarik bagi pengakap. Peluang belajar ilmu perkhemahan. Mencuba pengalaman, keyakinan dan berdikari. Aktiviti membuat gadjet semasa perkhemahan merupakan perkembangan kemahiran fizikal, mental dan kematangan berpengakap. 2. GADJET-GADJET PERKHEMAHAN

y

y

Peralatan yang dibuat oleh pengakap untuk keselesaan sepanjang masa perkhemahan. Buatlah gadjet-gadjet yang diperlukan sahaja diperingkat awal semasa perkhemahan. Mengenal gadjet perkhemahan:
o

y

y

lazimnya gadjet ialah alat yang dibuat atau didirikan semasa perkhemahan daripada bahan sekitar perkhemahan. kedudukan gadjet. aktiviti membuat gadjet merupakan pertandingan semasa perkhemahan di antara patrol.

o

o

3. TUJUAN MEMBUAT GADJET
y

Meninggikan taraf penghidupan di kem seperti kebersihan, kemudahan dan keselesaan.

Semangat pertandingan yang sihat. hendaklah ia mempunyai fungsi.L.T. 4. tetapi bahan dibawa dari luar kem. Meninggikan mutu perkhemahan./S. . Yang dibuat di kem dari bahan semulajadi yang boleh didapati di kawasan kem atau yang berhampiran. Diperbuat dari bahan semulajadi.A. Dalam membina gadjet semangat kekitaan dalam kumpulan dapat diterapkan dan dipraktikkan. Yang dibuat di kem. Dalam membina gadjet. tetapi bahan dibawa dari rumah. semasa perkhemahan dengan mengisi masa membuat gadjet-gadjet yang berfaedah. JENIS / CARA MEMBUAT GADJET y y y y y Yang boleh dibeli. BAHAN UNTUK MEMBUAT GADJET y y y y y y y y Merujuk kepada situasi keadaan persekitaran perkhemahan.M. 5. Yang dibuat di kem. Mengisi K. ³Feeling of sense of achievement´. Pergunakan dari semua bahagian pokok. Dapat melahirkan idea-idea yang baru.y y y Perekaan membuat gadjet disamakan dengan situasi di rumah. Yang dibuat di rumah terlebih dahulu kemudian dibawa ke kem. serta kejayaan dalam menghasilkan gadjet.

Lain-lain gadjet. Pintu gerbang bukan gadjet tetapi projek perintis. o o y Bahagian Pagar o Menandakan kawasan sempadan.GADJET KAWASAN PINTU y Gadjet pintu terletak dibahagian hadapan sekali di sesuatu kawasan perkhemahan iaitu: o Bahagian pintu hadapan Bahagian pagar Bahagian pintu belakang o o y Variasi-Variasi pintu hadapan o Tulis nama patrol/sekawan dengan bahan-bahan semulajadi Bahagian pintu yang boleh tertutup sendiri (self closing type). Gadjet kawasan tempat basuhan. Gadjet kawasan dapur dan yang berkaitan. . suasana perkhemahan yang teratur dan kemas dan adanya kawalan keselamatan. Gadjet kawasan pengeringan. JENIS-JENIS GADJET y y y y y y Gadjet kawasan pintu. Gadjet kawasan tempat tinggal.6. 7.

GADJET KAWASAN TEMPAT TINGGAL . 8. Gadjet mengantung tuala mandi. GADJET-GADJET KAWASAN DAPUR y y Buat dari bahan semulajadi Selain membuat gadjet-gadjet dapur buat juga gadjet sampingan di dapur seperti: o Rak pinggan mangkuk Rak alatan tajam seperti pisau. Gadjet lubang basah dan kering. Gadjet gerobok (camp larder). pokok menjalar dan menggunakan batang kayu. parang dan kapak. Gadjet tempat menyimpan alat pergigian. Gadjet kawasan tempat basuhan. o o o o o o 9. Rak menyimpan kayu api / tong gas. Teknik menggunakan pokok-pokok kecil.o Berjenis pagar boleh dibuat. Meja makan Penyangkut cawan / gelas. 10. Gadjet tempat menyimpan sabun. GADJET KAWASAN TEMPAT MEMBASUH y y y y y Gadjet tempat meletak besen air.

penyapu. PENEMPATAN GADJET DALAM KAWASAN PERKHEMAHAN y Tidak jauh dari tempat memasak hendaklah disediakan dua lubang iaitu lubang basah dan kering. GADJET-GADJET LAIN y Buatlah gadjet lain yang mustahak seperti: o Tiang bendera Menara memerhati Gendang / Kantung kem Gadjet pembawa barang (Indian Travois) Gadjet pondok lalang (tempat berteduh) o o o o 13. gadjet katil. y . tempat ampaian. 11. GADJET TEMPAT MENJEMUR KAIN y y Ampaian yang kekal tidak boleh digerak dibina dikawasan tempat membasuh. 12. tempat letak beg. tempat meletak kayu api / tong gas. gergaji dan parang. disamping menjaga kebersihan dan kekemasan diri di kawasan perkhemahan. penyangkut baju. gadjet gerobok makan. Berhampiran dapur dirikan meja dan bangku makan. kerusi. penyangkut lampu. buaian. tiang bendera dan lain-lain. papan kenyataan. meja tulis.y Semua gadjet yang dibuat hendaklah diatur / sususn dengan baik. Gadjet-gadjet yang biasa dibuat di kawasan tempat perkhemahan seperti tempat kasut. gadjet alatan tajam seperti kapak.

y Berhampiran pintu masuk dirikan gadjet Papan Kenyataan. SIMPULAN DAN IKATAN DALAM MEMBUAT GADJET Simpulan dan ikatan perlu diketahui dalam proses membuat gadjet. Gadjet mesti kukuh. Buat gadjet ciptaan atau rekaan sendiri. . PRINSIP MEMBUAT GADJET Gadjet yang dihasilkan dengan baik dapat dijadikan contoh dan panduan oleh semua pengakap. dibuat dan diletakkan ditempat yang sesuai. y Jangan gunakan kayu atau dahan yang buruk kerana kemungkinan patah atau roboh. Gunakan bahan semulajadi. dapat digunakan sepanjang masa perkhemahan. perlu dipelajari lebih dahulu supaya gadjetnya kekal. Gunakan ikatan yang betul. Gadjet yang dibuat boleh digunakan dan bukan untuk pameran. Gadjet direka. y y y y y y y y y y 15. y Ikatan Seraya (Square lashing) ± mengikat tiang gadjet kerana memberi sokongan yang kuat pada tiang yang telahg diikat. Ikatan pada gadjet hendaklah betul. Mulakan dengan membuat gadjet yang ringkas dahulu. 14. Simpulannya perlulah ketat dan kuat. Gadjet yang baik ringkas tetapi praktikal. Fikirkan ciri-ciri keselesaan dan keselamatan gadjet. tempat letak buku dan tempat letak tongkat.

batangbatang kayu yang kecil diikat kepada batang yang lebih besar. biasanya diikat pada pintu pagar. Ikatan ini digunakan untuk membuat sesuatu loop pada tali. Ikatan Silang Gunting ± mengikat dua batang kayu bersama. Ikatan Ular (Snake lashing) ± mengikat cara menganyamnya. Simpul manuk ± memulakan ikatan silang gunting dan ikatan seraya. Simpul Balak (Timber Hitch) ± memulakan ikatan serong. sesuai untuk pembinaan gadjet berbentuk tiga segi. Ikatan Pemukat ± ikatan gadjet yang memerlukan pengantungan. Ikatan µFigure of eight lashing¶ ± mengikat tiga batang kayu bersama. Whipping ± mengemaskan tali yang berlebihan.y y y y y y y y Ikatan Serong (Diagonal lashing) ± mengikat tiang dan juga sebagai penyambung gadjet yang berbentuk serong. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->