Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i

1.1

Daftar Akaun Baru Semua pemohon adalah diwajibkan mendaftar akaun baru bagi

membolehkan mereka mencapai Borang Pendaftaran Pekerjaan Di Sektor Awam (SPA8i). Ini termasuk pemohon yang pernah memohon sebelum ini mahupun pemohon baru.

Langkah-langkah: 1. Klik pautan berikut :

2. Skrin berikut akan dipaparkan:

Rajah 1.1-1 Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i

3. Pemohon juga dinasihatkan untuk membaca Panduan daftar akaun baru untuk memudahkan pemohon mendaftar masuk Borang SPA8i. 4. Kemudian klik pada pautan Daftar akaun baru untuk mendapatkan MyID dan Kata Laluan. Skrin seperti berikut akan dipaparkan:

Muka 1 / 12

8. 6. Untuk makluman. 7. Setelah semua maklumat dimasukkan. Klik pada pautan Daftar Masuk jika ingin kembali ke skrin utama. tekan butang Daftar. 9. Pemohon boleh menekan butang Reset jika ingin mengosongkan semua maklumat tersebut. pemohon tidak digalakkan berkongsi alamat emel serta kata laluan emel tersebut. Pemohon perlu memasukkan alamat emel peribadi yang sah dan aktif. Nombor MyKad ini akan digunakan sebagai MyID anda. Masukkan semua maklumat yang diwajibkan.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 1. Ini adalah kerana semua urusan berkenaan dengan pendaftaran ini akan menggunakan emel. Oleh itu. Mesej ini akan dipaparkan: Muka 2 / 12 .1-2 Skrin Daftar Akaun Baru 5. pemohon perlulah mempunyai nombor MyKad (Kad Pengenalan).

sila semak di folder ‘junk/spam/bulk mail’ dan set semula emel dari SPA sebagai ‘not spam/junk/bulk mail’. sila tunggu dalam tempoh 24 jam untuk penerimaan emel berkenaan. Sekiranya emel yang digunakan adalah emel dari yahoo. hotmail. Pemohon perlu menyemak emel yang digunakan bagi membolehkan pemohon mengaktifkan akaun tersebut.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 1. 13.1-4 Skrin Pasti MyKad dan Emel Daftar Akaun Baru 11. ymail atau mana-mana perkhidmatan emel popular yang lain.1-3 Skrin Pasti Daftar Akaun Baru 10. 14. Klik butang Ok dan mesej berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Mesej ini untuk memastikan pemohon memasukkan MyKad dan emel adalah betul kerana maklumat pengaktifan akaun akan dihantar melalui emel. Sila pastikan konfigurasi ‘auto delete’ bagi folder ‘junk/spam/bulk mail’ tidak diaktifkan.1-5 Skrin Maklumat Pengaktifan Akaun Baru 12. gmail. Ini kerana tempoh penghantaran adalah bergantung kepada tahap kesibukan dan capaian di Muka 3 / 12 . Sekiranya emel yang dihantar oleh SPA tidak masuk ke folder Inbox tuan/puan. Klik butang Cancel untuk batal dan klik Ok untuk teruskan dan mesej berikut akan dipaparkan: Rajah 1.

17. Jika tidak. maklumat seperti mana yang didaftarkan adalah dipohon. 15. Pemohon diwajibkan klik pada pautan ( Sila klik di sini untuk mengaktifkan akaun anda ) yang dinyatakan dalam emel bagi tempoh 24 jam. Maklumat yang diperlukan adalah seperti : Muka 4 / 12 .1-6 Skrin Emel Pengaktifan Akaun Baru 16. Pemohon boleh klik pada pautan Daftar Masuk untuk mencuba MyID dan Kata Laluan yang diberikan dalam emel tersebut. pautan ini tidak lagi boleh digunakan. Sekiranya emel tersilap semasa mendaftar.1-7 Skrin Maklumat Pengaktifan Akaun Baru Berjaya 18. Skrin seperti berikut akan dipaparkan setelah pemohon klik pada pautan tersebut: Rajah 1. sistem tidak membenarkan pendaftaran dibuat semula kerana MyID telah wujud dan bagi tujuan verifikasi. 19. Pihak tuan/puan dipohon untuk menghubungi SPA semula sekiranya tidak menerima emel selepas tempoh 24 jam dari tarikh pendaftaran. Berikut merupakan contoh emel yang diterima daripada pihak SPA: Rajah 1.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i server email berkenaan.

gov.2 Daftar Masuk Borang SPA8i Selepas berjaya mendapatkan MyID dan Kata Laluan. Nama calon c. Hantarkan semua maklumat di atas ke emel HantarPengaktifan@spa. No. 1. Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i seperti yang dinyatakan di atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Alamat d. E-Mel yang tersilap dimasukkan f. Tarikh Pendaftaran dilakukan 20. No.my. Kad Pengenalan b.2-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i Muka 5 / 12 . E-Mel yang sepatutnya dimasukkan g. Telefon Bimbit e. pemohon boleh mencapai skrin yang dinyatakan untuk membuat pendaftaran. Langkah-langkah: 1.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i a.

Jika tersalah taip kata laluan. ralat berikut akan dipaparkan: Rajah 1.2-3 Skrin Ralat Semasa Daftar Masuk Muka 6 / 12 . 4. ralat seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Masukkan MyID dan Kata Laluan dengan merujuk emel yang diterima daripada SPA.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 2. Jika tersalah memasukkan MyID ataupun MyID tidak wujud.2-2 Skrin Ralat Semasa Daftar Masuk 5. 3. Kemudian tekan butang Log Masuk.

Masukkan maklumat yang dikehendaki dan tekan butang Hantar.2-4 Skrin Tukar Kata Laluan 7. skrin untuk menukar kata laluan akan dipaparkan.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 6. pemohon akan berjaya masuk ke dalam borang SPA8i. Jika MyID dan Kata Laluan yang dimasukkan adalah betul. Perlu diingatkan bahawa Kata Laluan Baru hendaklah sama dengan Semula Kata Laluan Baru. 8.2-5 Skrin Borang SPA8i Muka 7 / 12 . Pengguna juga boleh menekan butang Reset jika ingin mengosongkan maklumat yang telah diisi. Jika tiada sebarang ralat. Semua pemohon baru diwajibkan menukar kata laluan mereka sebelum boleh mengisi borang pendaftaran. Rajah 1. Skrin seperti di bawah akan dipaparkan: Rajah 1. 9.

sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. 13. 15. b. Sila Cetak Pemberitahuan untuk rujukan anda. Antara ciri-ciri baru yang terdapat pada borang SPA8i ini adalah: a. Pemohon perlu memasukkan maklumat mengikut kelayakan tertinggi pemohon terlebih dahulu dan semua maklumat wajib seperti mana yang dikehendaki. Sekiranya anda menerima mesej ralat. Pemohon dikehendaki menentukan Kelayakan Tertinggi terlebih dahulu sebelum boleh memilih jawatan yang ingin dipohon. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. Kecuaian anda meninggalkan langkah menekan butang HANTAR akan menyebabkan permohonan anda tidak akan diproses. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. Sekiranya anda telah berpuas hati dengan maklumat-maklumat yang diisi sila klik butang HANTAR. Rajah 1.2-5 Skrin Penyemakan Borang Pendaftaran Pekerjaan SPA8i 12. Sila klik pada petak Saya setuju dan tanda √ akan dipaparkan dalam petak yang berkenaan.000. Adalah diingatkan bahawa anda telah membuat pengakuan bahawa anda memahami Akta Suruhajaya Perkhidmatan 1957 boleh dihukum penjara 2 tahun atau didenda RM2. Setelah selesai. Skrin Pemberitahuan akan dipaparkan sekiranya maklumat anda tiada kesilapan. 16. 14.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 10. sila klik butang Seterusnya. Sekiranya anda menerima mesej ralat.00 atau kedua-duanya sekali jika maklumat yang dimasukkan adalah palsu. Tiada lagi kategori borang yang boleh dipilih oleh pemohon. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. 11. Muka 8 / 12 . sila klik pautan di bahagian bawah atau di bahagian atas borang seperti skrin berikut. Untuk kembali ke muka surat borang.

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i c. 17. mesej Belum Diproses akan dipaparkan. klik pada Keluar jika pemohon ingin keluar daripada borang ini dan satu tetingkap akan dipaparkan: Muka 9 / 12 . Klik pada Status Permohonan di sebelah atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Jadual Temu Duga ataupun Keputusan Temu Duga. Pemohon boleh melihat jika ada sebarang urusan yang berkaitan dengan Jadual Ujian/Peperiksaan.2-6 Skrin Status Permohonan 18. Terdapat maklumat mengenai Tarikh Permohonan. Tarikh Kemas kini dan Tarikh Proses. Terdapat Status Pemohonan bagi memudahkan pemohon membuat semakan mengenai status permohonan mereka. Pada skrin utama. Klik pada pautan Borang jika ingin kembali ke borang pendaftaran pekerjaan SPA8i. Jika pendaftaran ini belum selesai sepenuhnya. 19. 20. Keputusan Ujian/Peperiksaan. d.

1. Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i seperti yang dinyatakan di atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Pemohon akan dapat melihat maklumat terdahulu jika daftar masuk semula ke dalam borang ini. Walau bagaimanapun. Langkah-langkah: 1. jika pemohon masih ingin keluar daripada skrin ini. 23.3 Lupa Kata Laluan Merupakan fungsi di mana pemohon yang lupa kata laluan boleh memohon kata laluan mereka tanpa perlu menghubungi pihak SPA.2-7 Skrin Keluar Daripada Borang 21. Skrin ini menyatakan bahawa permohonan pemohon tidak akan diproses jika tidak menekan butang Hantar pada halaman akhir iaitu Pengakuan Pemohon.3-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i Muka 10 / 12 .Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 1. semua maklumat yang telah diisi sebelum ini akan disimpan dan dikemaskini. 22.

mesej tersebut akan dipapar seperti di skrin berikut: Rajah 1. Skrin ini akan dipaparkan: Rajah 1.3-3: Skrin Ralat Lupa Kata Laluan 7. Pemohon dikehendaki memasukkan MyID dan Emel yang telah digunakan semasa membuat Daftar Akaun Baru. Kemudian tekan butang Hantar. 6. 3. Klik pada pautan Lupa kata laluan untuk memaklumkan kepada pihak SPA. Jika emel yang dimasukkan tidak sama seperti mana yang digunakan semasa Daftar Akaun Baru.3-4: Skrin Pengaktifan Lupa Kata Laluan Muka 11 / 12 . Jika tiada sebarang masalah. 5.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 2.3-2: Skrin Lupa Kata Laluan 4. ralat seperli berikut akan dipaparkan: Rajah 1.

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 8. contoh makluman adalah seperti berikut: Rajah 1.3-6: Skrin Emel Pengaktifan Kata Laluan 12. Pemohon boleh klik pada pautan Daftar Masuk untuk mencuba MyID dan Kata Laluan yang diberikan dalam emel tersebut. Pemohon perlulah menunggu sehingga mendapat notifikasi menerusi emel yang dinyatakan. Skrin seperti berikut akan dipaparkan setelah pemohon klik pada pautan tersebut: Rajah 1. 9. 11. Muka 12 / 12 . Pemohon diwajibkan klik pada pautan ( Sila klik di sini untuk mengaktifkan akaun anda ) yang dinyatakan dalam emel bagi tempoh 24 jam. Pemohon boleh mengemaskini borang pendaftaran pekerjaan SPA8i atau melihat status permohonan bila-bila masa. Setelah menerima emel. Jika tidak.3-5: Skrin Emel Pengaktifan Kata Laluan 10. pautan ini tidak lagi boleh digunakan. 13.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful