Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i

1.1

Daftar Akaun Baru Semua pemohon adalah diwajibkan mendaftar akaun baru bagi

membolehkan mereka mencapai Borang Pendaftaran Pekerjaan Di Sektor Awam (SPA8i). Ini termasuk pemohon yang pernah memohon sebelum ini mahupun pemohon baru.

Langkah-langkah: 1. Klik pautan berikut :

2. Skrin berikut akan dipaparkan:

Rajah 1.1-1 Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i

3. Pemohon juga dinasihatkan untuk membaca Panduan daftar akaun baru untuk memudahkan pemohon mendaftar masuk Borang SPA8i. 4. Kemudian klik pada pautan Daftar akaun baru untuk mendapatkan MyID dan Kata Laluan. Skrin seperti berikut akan dipaparkan:

Muka 1 / 12

pemohon perlulah mempunyai nombor MyKad (Kad Pengenalan). Nombor MyKad ini akan digunakan sebagai MyID anda. Masukkan semua maklumat yang diwajibkan. Mesej ini akan dipaparkan: Muka 2 / 12 . Pemohon boleh menekan butang Reset jika ingin mengosongkan semua maklumat tersebut. 6. Ini adalah kerana semua urusan berkenaan dengan pendaftaran ini akan menggunakan emel. Setelah semua maklumat dimasukkan. Klik pada pautan Daftar Masuk jika ingin kembali ke skrin utama. 9. Pemohon perlu memasukkan alamat emel peribadi yang sah dan aktif. tekan butang Daftar. 8.1-2 Skrin Daftar Akaun Baru 5. 7. Oleh itu. Untuk makluman. pemohon tidak digalakkan berkongsi alamat emel serta kata laluan emel tersebut.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 1.

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 1. Ini kerana tempoh penghantaran adalah bergantung kepada tahap kesibukan dan capaian di Muka 3 / 12 . sila semak di folder ‘junk/spam/bulk mail’ dan set semula emel dari SPA sebagai ‘not spam/junk/bulk mail’. Klik butang Cancel untuk batal dan klik Ok untuk teruskan dan mesej berikut akan dipaparkan: Rajah 1. ymail atau mana-mana perkhidmatan emel popular yang lain.1-5 Skrin Maklumat Pengaktifan Akaun Baru 12. 14.1-4 Skrin Pasti MyKad dan Emel Daftar Akaun Baru 11. Klik butang Ok dan mesej berikut akan dipaparkan: Rajah 1. hotmail. gmail. sila tunggu dalam tempoh 24 jam untuk penerimaan emel berkenaan.1-3 Skrin Pasti Daftar Akaun Baru 10. Sila pastikan konfigurasi ‘auto delete’ bagi folder ‘junk/spam/bulk mail’ tidak diaktifkan. 13. Mesej ini untuk memastikan pemohon memasukkan MyKad dan emel adalah betul kerana maklumat pengaktifan akaun akan dihantar melalui emel. Sekiranya emel yang digunakan adalah emel dari yahoo. Pemohon perlu menyemak emel yang digunakan bagi membolehkan pemohon mengaktifkan akaun tersebut. Sekiranya emel yang dihantar oleh SPA tidak masuk ke folder Inbox tuan/puan.

15. 19. Maklumat yang diperlukan adalah seperti : Muka 4 / 12 .Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i server email berkenaan. sistem tidak membenarkan pendaftaran dibuat semula kerana MyID telah wujud dan bagi tujuan verifikasi. Pihak tuan/puan dipohon untuk menghubungi SPA semula sekiranya tidak menerima emel selepas tempoh 24 jam dari tarikh pendaftaran. Skrin seperti berikut akan dipaparkan setelah pemohon klik pada pautan tersebut: Rajah 1. Berikut merupakan contoh emel yang diterima daripada pihak SPA: Rajah 1. Sekiranya emel tersilap semasa mendaftar. pautan ini tidak lagi boleh digunakan.1-7 Skrin Maklumat Pengaktifan Akaun Baru Berjaya 18. Pemohon boleh klik pada pautan Daftar Masuk untuk mencuba MyID dan Kata Laluan yang diberikan dalam emel tersebut. Pemohon diwajibkan klik pada pautan ( Sila klik di sini untuk mengaktifkan akaun anda ) yang dinyatakan dalam emel bagi tempoh 24 jam.1-6 Skrin Emel Pengaktifan Akaun Baru 16. Jika tidak. maklumat seperti mana yang didaftarkan adalah dipohon. 17.

Nama calon c. pemohon boleh mencapai skrin yang dinyatakan untuk membuat pendaftaran. E-Mel yang tersilap dimasukkan f. No. Kad Pengenalan b. Hantarkan semua maklumat di atas ke emel HantarPengaktifan@spa. Telefon Bimbit e. No. Tarikh Pendaftaran dilakukan 20.2-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i Muka 5 / 12 . 1. Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i seperti yang dinyatakan di atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1.my.gov.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i a. Alamat d.2 Daftar Masuk Borang SPA8i Selepas berjaya mendapatkan MyID dan Kata Laluan. Langkah-langkah: 1. E-Mel yang sepatutnya dimasukkan g.

2-2 Skrin Ralat Semasa Daftar Masuk 5. ralat seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1. 3. Kemudian tekan butang Log Masuk.2-3 Skrin Ralat Semasa Daftar Masuk Muka 6 / 12 .Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 2. 4. ralat berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Jika tersalah memasukkan MyID ataupun MyID tidak wujud. Masukkan MyID dan Kata Laluan dengan merujuk emel yang diterima daripada SPA. Jika tersalah taip kata laluan.

Perlu diingatkan bahawa Kata Laluan Baru hendaklah sama dengan Semula Kata Laluan Baru.2-4 Skrin Tukar Kata Laluan 7. Skrin seperti di bawah akan dipaparkan: Rajah 1. pemohon akan berjaya masuk ke dalam borang SPA8i. 8. Jika tiada sebarang ralat. Masukkan maklumat yang dikehendaki dan tekan butang Hantar. Pengguna juga boleh menekan butang Reset jika ingin mengosongkan maklumat yang telah diisi. Semua pemohon baru diwajibkan menukar kata laluan mereka sebelum boleh mengisi borang pendaftaran. skrin untuk menukar kata laluan akan dipaparkan. Rajah 1. Jika MyID dan Kata Laluan yang dimasukkan adalah betul.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 6.2-5 Skrin Borang SPA8i Muka 7 / 12 . 9.

Sila klik pada petak Saya setuju dan tanda √ akan dipaparkan dalam petak yang berkenaan. sila klik butang Seterusnya. Rajah 1. Sekiranya anda telah berpuas hati dengan maklumat-maklumat yang diisi sila klik butang HANTAR. 14. Adalah diingatkan bahawa anda telah membuat pengakuan bahawa anda memahami Akta Suruhajaya Perkhidmatan 1957 boleh dihukum penjara 2 tahun atau didenda RM2. 15.000.00 atau kedua-duanya sekali jika maklumat yang dimasukkan adalah palsu. Skrin Pemberitahuan akan dipaparkan sekiranya maklumat anda tiada kesilapan. Untuk kembali ke muka surat borang. Muka 8 / 12 . Antara ciri-ciri baru yang terdapat pada borang SPA8i ini adalah: a. Setelah selesai. 16. Sekiranya anda menerima mesej ralat. b. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. Sila Cetak Pemberitahuan untuk rujukan anda. Kecuaian anda meninggalkan langkah menekan butang HANTAR akan menyebabkan permohonan anda tidak akan diproses. Pemohon perlu memasukkan maklumat mengikut kelayakan tertinggi pemohon terlebih dahulu dan semua maklumat wajib seperti mana yang dikehendaki. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. Tiada lagi kategori borang yang boleh dipilih oleh pemohon. Sekiranya anda menerima mesej ralat.2-5 Skrin Penyemakan Borang Pendaftaran Pekerjaan SPA8i 12. 13. sila klik pautan di bahagian bawah atau di bahagian atas borang seperti skrin berikut.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 10. 11. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. Pemohon dikehendaki menentukan Kelayakan Tertinggi terlebih dahulu sebelum boleh memilih jawatan yang ingin dipohon. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut.

Keputusan Ujian/Peperiksaan. d.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i c. mesej Belum Diproses akan dipaparkan. Klik pada Status Permohonan di sebelah atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1. 17. Tarikh Kemas kini dan Tarikh Proses. Jadual Temu Duga ataupun Keputusan Temu Duga. klik pada Keluar jika pemohon ingin keluar daripada borang ini dan satu tetingkap akan dipaparkan: Muka 9 / 12 . Klik pada pautan Borang jika ingin kembali ke borang pendaftaran pekerjaan SPA8i.2-6 Skrin Status Permohonan 18. 20. Pada skrin utama. 19. Terdapat maklumat mengenai Tarikh Permohonan. Terdapat Status Pemohonan bagi memudahkan pemohon membuat semakan mengenai status permohonan mereka. Jika pendaftaran ini belum selesai sepenuhnya. Pemohon boleh melihat jika ada sebarang urusan yang berkaitan dengan Jadual Ujian/Peperiksaan.

Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i seperti yang dinyatakan di atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1. 23.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 1.3 Lupa Kata Laluan Merupakan fungsi di mana pemohon yang lupa kata laluan boleh memohon kata laluan mereka tanpa perlu menghubungi pihak SPA. Skrin ini menyatakan bahawa permohonan pemohon tidak akan diproses jika tidak menekan butang Hantar pada halaman akhir iaitu Pengakuan Pemohon.2-7 Skrin Keluar Daripada Borang 21. Pemohon akan dapat melihat maklumat terdahulu jika daftar masuk semula ke dalam borang ini. Walau bagaimanapun. 22.3-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i Muka 10 / 12 . 1. jika pemohon masih ingin keluar daripada skrin ini. Langkah-langkah: 1. semua maklumat yang telah diisi sebelum ini akan disimpan dan dikemaskini.

3-4: Skrin Pengaktifan Lupa Kata Laluan Muka 11 / 12 . 5. mesej tersebut akan dipapar seperti di skrin berikut: Rajah 1. Klik pada pautan Lupa kata laluan untuk memaklumkan kepada pihak SPA.3-2: Skrin Lupa Kata Laluan 4. 3. Jika tiada sebarang masalah. Skrin ini akan dipaparkan: Rajah 1. ralat seperli berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Jika emel yang dimasukkan tidak sama seperti mana yang digunakan semasa Daftar Akaun Baru. Kemudian tekan butang Hantar.3-3: Skrin Ralat Lupa Kata Laluan 7. 6. Pemohon dikehendaki memasukkan MyID dan Emel yang telah digunakan semasa membuat Daftar Akaun Baru.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 2.

3-5: Skrin Emel Pengaktifan Kata Laluan 10. pautan ini tidak lagi boleh digunakan. 13. Pemohon boleh mengemaskini borang pendaftaran pekerjaan SPA8i atau melihat status permohonan bila-bila masa. contoh makluman adalah seperti berikut: Rajah 1. 9. Jika tidak. Setelah menerima emel.3-6: Skrin Emel Pengaktifan Kata Laluan 12. 11. Skrin seperti berikut akan dipaparkan setelah pemohon klik pada pautan tersebut: Rajah 1. Pemohon boleh klik pada pautan Daftar Masuk untuk mencuba MyID dan Kata Laluan yang diberikan dalam emel tersebut. Muka 12 / 12 . Pemohon perlulah menunggu sehingga mendapat notifikasi menerusi emel yang dinyatakan.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 8. Pemohon diwajibkan klik pada pautan ( Sila klik di sini untuk mengaktifkan akaun anda ) yang dinyatakan dalam emel bagi tempoh 24 jam.