Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i

1.1

Daftar Akaun Baru Semua pemohon adalah diwajibkan mendaftar akaun baru bagi

membolehkan mereka mencapai Borang Pendaftaran Pekerjaan Di Sektor Awam (SPA8i). Ini termasuk pemohon yang pernah memohon sebelum ini mahupun pemohon baru.

Langkah-langkah: 1. Klik pautan berikut :

2. Skrin berikut akan dipaparkan:

Rajah 1.1-1 Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i

3. Pemohon juga dinasihatkan untuk membaca Panduan daftar akaun baru untuk memudahkan pemohon mendaftar masuk Borang SPA8i. 4. Kemudian klik pada pautan Daftar akaun baru untuk mendapatkan MyID dan Kata Laluan. Skrin seperti berikut akan dipaparkan:

Muka 1 / 12

pemohon tidak digalakkan berkongsi alamat emel serta kata laluan emel tersebut.1-2 Skrin Daftar Akaun Baru 5. Nombor MyKad ini akan digunakan sebagai MyID anda. 6. Klik pada pautan Daftar Masuk jika ingin kembali ke skrin utama.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 1. Oleh itu. Untuk makluman. tekan butang Daftar. Pemohon boleh menekan butang Reset jika ingin mengosongkan semua maklumat tersebut. 9. pemohon perlulah mempunyai nombor MyKad (Kad Pengenalan). Masukkan semua maklumat yang diwajibkan. 7. Pemohon perlu memasukkan alamat emel peribadi yang sah dan aktif. Setelah semua maklumat dimasukkan. Ini adalah kerana semua urusan berkenaan dengan pendaftaran ini akan menggunakan emel. 8. Mesej ini akan dipaparkan: Muka 2 / 12 .

1-3 Skrin Pasti Daftar Akaun Baru 10. 13. Mesej ini untuk memastikan pemohon memasukkan MyKad dan emel adalah betul kerana maklumat pengaktifan akaun akan dihantar melalui emel. sila semak di folder ‘junk/spam/bulk mail’ dan set semula emel dari SPA sebagai ‘not spam/junk/bulk mail’. Ini kerana tempoh penghantaran adalah bergantung kepada tahap kesibukan dan capaian di Muka 3 / 12 . ymail atau mana-mana perkhidmatan emel popular yang lain. hotmail. 14. Pemohon perlu menyemak emel yang digunakan bagi membolehkan pemohon mengaktifkan akaun tersebut. sila tunggu dalam tempoh 24 jam untuk penerimaan emel berkenaan. gmail.1-5 Skrin Maklumat Pengaktifan Akaun Baru 12. Klik butang Ok dan mesej berikut akan dipaparkan: Rajah 1.1-4 Skrin Pasti MyKad dan Emel Daftar Akaun Baru 11. Sekiranya emel yang digunakan adalah emel dari yahoo. Klik butang Cancel untuk batal dan klik Ok untuk teruskan dan mesej berikut akan dipaparkan: Rajah 1.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 1. Sila pastikan konfigurasi ‘auto delete’ bagi folder ‘junk/spam/bulk mail’ tidak diaktifkan. Sekiranya emel yang dihantar oleh SPA tidak masuk ke folder Inbox tuan/puan.

19. Maklumat yang diperlukan adalah seperti : Muka 4 / 12 .1-6 Skrin Emel Pengaktifan Akaun Baru 16. Skrin seperti berikut akan dipaparkan setelah pemohon klik pada pautan tersebut: Rajah 1. Pemohon diwajibkan klik pada pautan ( Sila klik di sini untuk mengaktifkan akaun anda ) yang dinyatakan dalam emel bagi tempoh 24 jam. Berikut merupakan contoh emel yang diterima daripada pihak SPA: Rajah 1. 17.1-7 Skrin Maklumat Pengaktifan Akaun Baru Berjaya 18. Pihak tuan/puan dipohon untuk menghubungi SPA semula sekiranya tidak menerima emel selepas tempoh 24 jam dari tarikh pendaftaran. 15. maklumat seperti mana yang didaftarkan adalah dipohon.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i server email berkenaan. Sekiranya emel tersilap semasa mendaftar. pautan ini tidak lagi boleh digunakan. Pemohon boleh klik pada pautan Daftar Masuk untuk mencuba MyID dan Kata Laluan yang diberikan dalam emel tersebut. Jika tidak. sistem tidak membenarkan pendaftaran dibuat semula kerana MyID telah wujud dan bagi tujuan verifikasi.

E-Mel yang sepatutnya dimasukkan g. Kad Pengenalan b. pemohon boleh mencapai skrin yang dinyatakan untuk membuat pendaftaran. Langkah-langkah: 1. Hantarkan semua maklumat di atas ke emel HantarPengaktifan@spa. Nama calon c.2 Daftar Masuk Borang SPA8i Selepas berjaya mendapatkan MyID dan Kata Laluan.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i a. No.2-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i Muka 5 / 12 .my. Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i seperti yang dinyatakan di atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1. E-Mel yang tersilap dimasukkan f.gov. Telefon Bimbit e. 1. Tarikh Pendaftaran dilakukan 20. Alamat d. No.

Jika tersalah taip kata laluan. Kemudian tekan butang Log Masuk.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 2. ralat seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Masukkan MyID dan Kata Laluan dengan merujuk emel yang diterima daripada SPA. 3.2-3 Skrin Ralat Semasa Daftar Masuk Muka 6 / 12 . Jika tersalah memasukkan MyID ataupun MyID tidak wujud. 4.2-2 Skrin Ralat Semasa Daftar Masuk 5. ralat berikut akan dipaparkan: Rajah 1.

Rajah 1. Masukkan maklumat yang dikehendaki dan tekan butang Hantar.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 6. Jika MyID dan Kata Laluan yang dimasukkan adalah betul. Perlu diingatkan bahawa Kata Laluan Baru hendaklah sama dengan Semula Kata Laluan Baru. Jika tiada sebarang ralat. 8.2-5 Skrin Borang SPA8i Muka 7 / 12 .2-4 Skrin Tukar Kata Laluan 7. pemohon akan berjaya masuk ke dalam borang SPA8i. skrin untuk menukar kata laluan akan dipaparkan. 9. Skrin seperti di bawah akan dipaparkan: Rajah 1. Semua pemohon baru diwajibkan menukar kata laluan mereka sebelum boleh mengisi borang pendaftaran. Pengguna juga boleh menekan butang Reset jika ingin mengosongkan maklumat yang telah diisi.

b.00 atau kedua-duanya sekali jika maklumat yang dimasukkan adalah palsu. Tiada lagi kategori borang yang boleh dipilih oleh pemohon. 11. 13. 16. Kecuaian anda meninggalkan langkah menekan butang HANTAR akan menyebabkan permohonan anda tidak akan diproses. Sekiranya anda menerima mesej ralat. 14. Rajah 1. Untuk kembali ke muka surat borang.2-5 Skrin Penyemakan Borang Pendaftaran Pekerjaan SPA8i 12. Antara ciri-ciri baru yang terdapat pada borang SPA8i ini adalah: a. Skrin Pemberitahuan akan dipaparkan sekiranya maklumat anda tiada kesilapan. Setelah selesai. Sekiranya anda menerima mesej ralat. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 10. Adalah diingatkan bahawa anda telah membuat pengakuan bahawa anda memahami Akta Suruhajaya Perkhidmatan 1957 boleh dihukum penjara 2 tahun atau didenda RM2. Sila Cetak Pemberitahuan untuk rujukan anda. Sekiranya anda telah berpuas hati dengan maklumat-maklumat yang diisi sila klik butang HANTAR. 15. Pemohon perlu memasukkan maklumat mengikut kelayakan tertinggi pemohon terlebih dahulu dan semua maklumat wajib seperti mana yang dikehendaki. Pemohon dikehendaki menentukan Kelayakan Tertinggi terlebih dahulu sebelum boleh memilih jawatan yang ingin dipohon.000. sila klik butang Seterusnya. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. Muka 8 / 12 . sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. sila klik pautan di bahagian bawah atau di bahagian atas borang seperti skrin berikut. Sila klik pada petak Saya setuju dan tanda √ akan dipaparkan dalam petak yang berkenaan. ulangi proses penyemakan dan penghantaran.

d. Pemohon boleh melihat jika ada sebarang urusan yang berkaitan dengan Jadual Ujian/Peperiksaan. mesej Belum Diproses akan dipaparkan. 17. Terdapat Status Pemohonan bagi memudahkan pemohon membuat semakan mengenai status permohonan mereka.2-6 Skrin Status Permohonan 18. Jadual Temu Duga ataupun Keputusan Temu Duga.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i c. Pada skrin utama. 19. klik pada Keluar jika pemohon ingin keluar daripada borang ini dan satu tetingkap akan dipaparkan: Muka 9 / 12 . Tarikh Kemas kini dan Tarikh Proses. 20. Jika pendaftaran ini belum selesai sepenuhnya. Keputusan Ujian/Peperiksaan. Klik pada Status Permohonan di sebelah atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Terdapat maklumat mengenai Tarikh Permohonan. Klik pada pautan Borang jika ingin kembali ke borang pendaftaran pekerjaan SPA8i.

semua maklumat yang telah diisi sebelum ini akan disimpan dan dikemaskini. jika pemohon masih ingin keluar daripada skrin ini. Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i seperti yang dinyatakan di atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 1.2-7 Skrin Keluar Daripada Borang 21.3 Lupa Kata Laluan Merupakan fungsi di mana pemohon yang lupa kata laluan boleh memohon kata laluan mereka tanpa perlu menghubungi pihak SPA. 23.3-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i Muka 10 / 12 . Langkah-langkah: 1. Skrin ini menyatakan bahawa permohonan pemohon tidak akan diproses jika tidak menekan butang Hantar pada halaman akhir iaitu Pengakuan Pemohon. Walau bagaimanapun. Pemohon akan dapat melihat maklumat terdahulu jika daftar masuk semula ke dalam borang ini. 1. 22.

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 2. 5.3-4: Skrin Pengaktifan Lupa Kata Laluan Muka 11 / 12 . ralat seperli berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Skrin ini akan dipaparkan: Rajah 1. 6. Klik pada pautan Lupa kata laluan untuk memaklumkan kepada pihak SPA. mesej tersebut akan dipapar seperti di skrin berikut: Rajah 1. Kemudian tekan butang Hantar. Pemohon dikehendaki memasukkan MyID dan Emel yang telah digunakan semasa membuat Daftar Akaun Baru.3-2: Skrin Lupa Kata Laluan 4. 3.3-3: Skrin Ralat Lupa Kata Laluan 7. Jika emel yang dimasukkan tidak sama seperti mana yang digunakan semasa Daftar Akaun Baru. Jika tiada sebarang masalah.

Pemohon perlulah menunggu sehingga mendapat notifikasi menerusi emel yang dinyatakan.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 8. 11. contoh makluman adalah seperti berikut: Rajah 1.3-6: Skrin Emel Pengaktifan Kata Laluan 12. Skrin seperti berikut akan dipaparkan setelah pemohon klik pada pautan tersebut: Rajah 1. Pemohon boleh mengemaskini borang pendaftaran pekerjaan SPA8i atau melihat status permohonan bila-bila masa. Pemohon diwajibkan klik pada pautan ( Sila klik di sini untuk mengaktifkan akaun anda ) yang dinyatakan dalam emel bagi tempoh 24 jam. 9. 13. Muka 12 / 12 . Jika tidak. Pemohon boleh klik pada pautan Daftar Masuk untuk mencuba MyID dan Kata Laluan yang diberikan dalam emel tersebut. Setelah menerima emel. pautan ini tidak lagi boleh digunakan.3-5: Skrin Emel Pengaktifan Kata Laluan 10.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful