Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i

1.1

Daftar Akaun Baru Semua pemohon adalah diwajibkan mendaftar akaun baru bagi

membolehkan mereka mencapai Borang Pendaftaran Pekerjaan Di Sektor Awam (SPA8i). Ini termasuk pemohon yang pernah memohon sebelum ini mahupun pemohon baru.

Langkah-langkah: 1. Klik pautan berikut :

2. Skrin berikut akan dipaparkan:

Rajah 1.1-1 Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i

3. Pemohon juga dinasihatkan untuk membaca Panduan daftar akaun baru untuk memudahkan pemohon mendaftar masuk Borang SPA8i. 4. Kemudian klik pada pautan Daftar akaun baru untuk mendapatkan MyID dan Kata Laluan. Skrin seperti berikut akan dipaparkan:

Muka 1 / 12

Oleh itu. Masukkan semua maklumat yang diwajibkan. Nombor MyKad ini akan digunakan sebagai MyID anda. tekan butang Daftar.1-2 Skrin Daftar Akaun Baru 5. pemohon perlulah mempunyai nombor MyKad (Kad Pengenalan). Ini adalah kerana semua urusan berkenaan dengan pendaftaran ini akan menggunakan emel. Untuk makluman. 6. Mesej ini akan dipaparkan: Muka 2 / 12 . Pemohon perlu memasukkan alamat emel peribadi yang sah dan aktif. 8. Setelah semua maklumat dimasukkan. 9. Pemohon boleh menekan butang Reset jika ingin mengosongkan semua maklumat tersebut.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 1. Klik pada pautan Daftar Masuk jika ingin kembali ke skrin utama. 7. pemohon tidak digalakkan berkongsi alamat emel serta kata laluan emel tersebut.

ymail atau mana-mana perkhidmatan emel popular yang lain. gmail. Mesej ini untuk memastikan pemohon memasukkan MyKad dan emel adalah betul kerana maklumat pengaktifan akaun akan dihantar melalui emel. 14. Klik butang Ok dan mesej berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Sila pastikan konfigurasi ‘auto delete’ bagi folder ‘junk/spam/bulk mail’ tidak diaktifkan. Sekiranya emel yang digunakan adalah emel dari yahoo. Sekiranya emel yang dihantar oleh SPA tidak masuk ke folder Inbox tuan/puan. Pemohon perlu menyemak emel yang digunakan bagi membolehkan pemohon mengaktifkan akaun tersebut. sila semak di folder ‘junk/spam/bulk mail’ dan set semula emel dari SPA sebagai ‘not spam/junk/bulk mail’. hotmail.1-4 Skrin Pasti MyKad dan Emel Daftar Akaun Baru 11.1-3 Skrin Pasti Daftar Akaun Baru 10. Klik butang Cancel untuk batal dan klik Ok untuk teruskan dan mesej berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Ini kerana tempoh penghantaran adalah bergantung kepada tahap kesibukan dan capaian di Muka 3 / 12 . sila tunggu dalam tempoh 24 jam untuk penerimaan emel berkenaan.1-5 Skrin Maklumat Pengaktifan Akaun Baru 12. 13.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 1.

Berikut merupakan contoh emel yang diterima daripada pihak SPA: Rajah 1. Maklumat yang diperlukan adalah seperti : Muka 4 / 12 . Jika tidak. 19. pautan ini tidak lagi boleh digunakan. Pemohon diwajibkan klik pada pautan ( Sila klik di sini untuk mengaktifkan akaun anda ) yang dinyatakan dalam emel bagi tempoh 24 jam. Skrin seperti berikut akan dipaparkan setelah pemohon klik pada pautan tersebut: Rajah 1. Pihak tuan/puan dipohon untuk menghubungi SPA semula sekiranya tidak menerima emel selepas tempoh 24 jam dari tarikh pendaftaran. sistem tidak membenarkan pendaftaran dibuat semula kerana MyID telah wujud dan bagi tujuan verifikasi. Pemohon boleh klik pada pautan Daftar Masuk untuk mencuba MyID dan Kata Laluan yang diberikan dalam emel tersebut. 17.1-7 Skrin Maklumat Pengaktifan Akaun Baru Berjaya 18.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i server email berkenaan. 15. maklumat seperti mana yang didaftarkan adalah dipohon. Sekiranya emel tersilap semasa mendaftar.1-6 Skrin Emel Pengaktifan Akaun Baru 16.

pemohon boleh mencapai skrin yang dinyatakan untuk membuat pendaftaran. Kad Pengenalan b. Tarikh Pendaftaran dilakukan 20. Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i seperti yang dinyatakan di atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1. E-Mel yang tersilap dimasukkan f. 1.2-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i Muka 5 / 12 .my.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i a. Nama calon c. Alamat d.2 Daftar Masuk Borang SPA8i Selepas berjaya mendapatkan MyID dan Kata Laluan. Telefon Bimbit e. Hantarkan semua maklumat di atas ke emel HantarPengaktifan@spa. No. Langkah-langkah: 1.gov. No. E-Mel yang sepatutnya dimasukkan g.

2-3 Skrin Ralat Semasa Daftar Masuk Muka 6 / 12 . Jika tersalah memasukkan MyID ataupun MyID tidak wujud. 4. Jika tersalah taip kata laluan. Masukkan MyID dan Kata Laluan dengan merujuk emel yang diterima daripada SPA.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 2. ralat berikut akan dipaparkan: Rajah 1.2-2 Skrin Ralat Semasa Daftar Masuk 5. ralat seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Kemudian tekan butang Log Masuk. 3.

Perlu diingatkan bahawa Kata Laluan Baru hendaklah sama dengan Semula Kata Laluan Baru. skrin untuk menukar kata laluan akan dipaparkan. Pengguna juga boleh menekan butang Reset jika ingin mengosongkan maklumat yang telah diisi. 8. pemohon akan berjaya masuk ke dalam borang SPA8i. Rajah 1. 9.2-4 Skrin Tukar Kata Laluan 7.2-5 Skrin Borang SPA8i Muka 7 / 12 . Masukkan maklumat yang dikehendaki dan tekan butang Hantar. Jika tiada sebarang ralat. Skrin seperti di bawah akan dipaparkan: Rajah 1. Semua pemohon baru diwajibkan menukar kata laluan mereka sebelum boleh mengisi borang pendaftaran. Jika MyID dan Kata Laluan yang dimasukkan adalah betul.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 6.

sila klik pautan di bahagian bawah atau di bahagian atas borang seperti skrin berikut. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. Sila Cetak Pemberitahuan untuk rujukan anda. Muka 8 / 12 . 13. Tiada lagi kategori borang yang boleh dipilih oleh pemohon. Pemohon dikehendaki menentukan Kelayakan Tertinggi terlebih dahulu sebelum boleh memilih jawatan yang ingin dipohon. b.00 atau kedua-duanya sekali jika maklumat yang dimasukkan adalah palsu. Skrin Pemberitahuan akan dipaparkan sekiranya maklumat anda tiada kesilapan. Sekiranya anda telah berpuas hati dengan maklumat-maklumat yang diisi sila klik butang HANTAR. Sekiranya anda menerima mesej ralat. Untuk kembali ke muka surat borang. Kecuaian anda meninggalkan langkah menekan butang HANTAR akan menyebabkan permohonan anda tidak akan diproses. 11. 15. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. Adalah diingatkan bahawa anda telah membuat pengakuan bahawa anda memahami Akta Suruhajaya Perkhidmatan 1957 boleh dihukum penjara 2 tahun atau didenda RM2. 14. Pemohon perlu memasukkan maklumat mengikut kelayakan tertinggi pemohon terlebih dahulu dan semua maklumat wajib seperti mana yang dikehendaki. sila klik butang Seterusnya.000. Antara ciri-ciri baru yang terdapat pada borang SPA8i ini adalah: a. Sila klik pada petak Saya setuju dan tanda √ akan dipaparkan dalam petak yang berkenaan. Sekiranya anda menerima mesej ralat. Setelah selesai.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 10. Rajah 1.2-5 Skrin Penyemakan Borang Pendaftaran Pekerjaan SPA8i 12. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. 16.

Klik pada Status Permohonan di sebelah atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1. d. mesej Belum Diproses akan dipaparkan. 19. 20. Jadual Temu Duga ataupun Keputusan Temu Duga. Keputusan Ujian/Peperiksaan. klik pada Keluar jika pemohon ingin keluar daripada borang ini dan satu tetingkap akan dipaparkan: Muka 9 / 12 . 17. Tarikh Kemas kini dan Tarikh Proses. Terdapat Status Pemohonan bagi memudahkan pemohon membuat semakan mengenai status permohonan mereka. Terdapat maklumat mengenai Tarikh Permohonan. Pemohon boleh melihat jika ada sebarang urusan yang berkaitan dengan Jadual Ujian/Peperiksaan. Klik pada pautan Borang jika ingin kembali ke borang pendaftaran pekerjaan SPA8i. Pada skrin utama.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i c.2-6 Skrin Status Permohonan 18. Jika pendaftaran ini belum selesai sepenuhnya.

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 1. jika pemohon masih ingin keluar daripada skrin ini. Pemohon akan dapat melihat maklumat terdahulu jika daftar masuk semula ke dalam borang ini.2-7 Skrin Keluar Daripada Borang 21. semua maklumat yang telah diisi sebelum ini akan disimpan dan dikemaskini. Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i seperti yang dinyatakan di atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1.3-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i Muka 10 / 12 . Walau bagaimanapun. 23. 1. Langkah-langkah: 1. Skrin ini menyatakan bahawa permohonan pemohon tidak akan diproses jika tidak menekan butang Hantar pada halaman akhir iaitu Pengakuan Pemohon.3 Lupa Kata Laluan Merupakan fungsi di mana pemohon yang lupa kata laluan boleh memohon kata laluan mereka tanpa perlu menghubungi pihak SPA. 22.

mesej tersebut akan dipapar seperti di skrin berikut: Rajah 1.3-3: Skrin Ralat Lupa Kata Laluan 7. Jika emel yang dimasukkan tidak sama seperti mana yang digunakan semasa Daftar Akaun Baru. 6. Pemohon dikehendaki memasukkan MyID dan Emel yang telah digunakan semasa membuat Daftar Akaun Baru.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 2. Skrin ini akan dipaparkan: Rajah 1. Jika tiada sebarang masalah. ralat seperli berikut akan dipaparkan: Rajah 1. 5. Kemudian tekan butang Hantar. 3.3-4: Skrin Pengaktifan Lupa Kata Laluan Muka 11 / 12 . Klik pada pautan Lupa kata laluan untuk memaklumkan kepada pihak SPA.3-2: Skrin Lupa Kata Laluan 4.

3-6: Skrin Emel Pengaktifan Kata Laluan 12. Pemohon boleh mengemaskini borang pendaftaran pekerjaan SPA8i atau melihat status permohonan bila-bila masa.3-5: Skrin Emel Pengaktifan Kata Laluan 10. contoh makluman adalah seperti berikut: Rajah 1.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 8. Pemohon perlulah menunggu sehingga mendapat notifikasi menerusi emel yang dinyatakan. 9. Skrin seperti berikut akan dipaparkan setelah pemohon klik pada pautan tersebut: Rajah 1. Pemohon boleh klik pada pautan Daftar Masuk untuk mencuba MyID dan Kata Laluan yang diberikan dalam emel tersebut. pautan ini tidak lagi boleh digunakan. Jika tidak. Muka 12 / 12 . 13. 11. Setelah menerima emel. Pemohon diwajibkan klik pada pautan ( Sila klik di sini untuk mengaktifkan akaun anda ) yang dinyatakan dalam emel bagi tempoh 24 jam.