Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i

1.1

Daftar Akaun Baru Semua pemohon adalah diwajibkan mendaftar akaun baru bagi

membolehkan mereka mencapai Borang Pendaftaran Pekerjaan Di Sektor Awam (SPA8i). Ini termasuk pemohon yang pernah memohon sebelum ini mahupun pemohon baru.

Langkah-langkah: 1. Klik pautan berikut :

2. Skrin berikut akan dipaparkan:

Rajah 1.1-1 Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i

3. Pemohon juga dinasihatkan untuk membaca Panduan daftar akaun baru untuk memudahkan pemohon mendaftar masuk Borang SPA8i. 4. Kemudian klik pada pautan Daftar akaun baru untuk mendapatkan MyID dan Kata Laluan. Skrin seperti berikut akan dipaparkan:

Muka 1 / 12

Untuk makluman.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 1. Pemohon perlu memasukkan alamat emel peribadi yang sah dan aktif. Mesej ini akan dipaparkan: Muka 2 / 12 . 7. 9. 6. Ini adalah kerana semua urusan berkenaan dengan pendaftaran ini akan menggunakan emel.1-2 Skrin Daftar Akaun Baru 5. Pemohon boleh menekan butang Reset jika ingin mengosongkan semua maklumat tersebut. Masukkan semua maklumat yang diwajibkan. Klik pada pautan Daftar Masuk jika ingin kembali ke skrin utama. Setelah semua maklumat dimasukkan. Oleh itu. Nombor MyKad ini akan digunakan sebagai MyID anda. pemohon tidak digalakkan berkongsi alamat emel serta kata laluan emel tersebut. tekan butang Daftar. 8. pemohon perlulah mempunyai nombor MyKad (Kad Pengenalan).

gmail.1-4 Skrin Pasti MyKad dan Emel Daftar Akaun Baru 11. 13.1-5 Skrin Maklumat Pengaktifan Akaun Baru 12. Pemohon perlu menyemak emel yang digunakan bagi membolehkan pemohon mengaktifkan akaun tersebut. sila semak di folder ‘junk/spam/bulk mail’ dan set semula emel dari SPA sebagai ‘not spam/junk/bulk mail’. Klik butang Cancel untuk batal dan klik Ok untuk teruskan dan mesej berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Sekiranya emel yang dihantar oleh SPA tidak masuk ke folder Inbox tuan/puan.1-3 Skrin Pasti Daftar Akaun Baru 10. ymail atau mana-mana perkhidmatan emel popular yang lain. Sekiranya emel yang digunakan adalah emel dari yahoo. Ini kerana tempoh penghantaran adalah bergantung kepada tahap kesibukan dan capaian di Muka 3 / 12 . Sila pastikan konfigurasi ‘auto delete’ bagi folder ‘junk/spam/bulk mail’ tidak diaktifkan. sila tunggu dalam tempoh 24 jam untuk penerimaan emel berkenaan.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 1. Klik butang Ok dan mesej berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Mesej ini untuk memastikan pemohon memasukkan MyKad dan emel adalah betul kerana maklumat pengaktifan akaun akan dihantar melalui emel. 14. hotmail.

15. Pemohon diwajibkan klik pada pautan ( Sila klik di sini untuk mengaktifkan akaun anda ) yang dinyatakan dalam emel bagi tempoh 24 jam. pautan ini tidak lagi boleh digunakan. Sekiranya emel tersilap semasa mendaftar.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i server email berkenaan. Pihak tuan/puan dipohon untuk menghubungi SPA semula sekiranya tidak menerima emel selepas tempoh 24 jam dari tarikh pendaftaran. Pemohon boleh klik pada pautan Daftar Masuk untuk mencuba MyID dan Kata Laluan yang diberikan dalam emel tersebut.1-7 Skrin Maklumat Pengaktifan Akaun Baru Berjaya 18. sistem tidak membenarkan pendaftaran dibuat semula kerana MyID telah wujud dan bagi tujuan verifikasi. Jika tidak. Skrin seperti berikut akan dipaparkan setelah pemohon klik pada pautan tersebut: Rajah 1. Berikut merupakan contoh emel yang diterima daripada pihak SPA: Rajah 1. Maklumat yang diperlukan adalah seperti : Muka 4 / 12 . maklumat seperti mana yang didaftarkan adalah dipohon.1-6 Skrin Emel Pengaktifan Akaun Baru 16. 17. 19.

Telefon Bimbit e. Tarikh Pendaftaran dilakukan 20.gov. pemohon boleh mencapai skrin yang dinyatakan untuk membuat pendaftaran. Langkah-langkah: 1. E-Mel yang tersilap dimasukkan f. No.my.2-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i Muka 5 / 12 . Kad Pengenalan b. 1. Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i seperti yang dinyatakan di atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Nama calon c. No.2 Daftar Masuk Borang SPA8i Selepas berjaya mendapatkan MyID dan Kata Laluan. E-Mel yang sepatutnya dimasukkan g.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i a. Alamat d. Hantarkan semua maklumat di atas ke emel HantarPengaktifan@spa.

2-2 Skrin Ralat Semasa Daftar Masuk 5. ralat seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Kemudian tekan butang Log Masuk. 3. 4.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 2. Jika tersalah taip kata laluan. Masukkan MyID dan Kata Laluan dengan merujuk emel yang diterima daripada SPA. Jika tersalah memasukkan MyID ataupun MyID tidak wujud.2-3 Skrin Ralat Semasa Daftar Masuk Muka 6 / 12 . ralat berikut akan dipaparkan: Rajah 1.

pemohon akan berjaya masuk ke dalam borang SPA8i.2-5 Skrin Borang SPA8i Muka 7 / 12 .2-4 Skrin Tukar Kata Laluan 7. skrin untuk menukar kata laluan akan dipaparkan.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 6. Skrin seperti di bawah akan dipaparkan: Rajah 1. Masukkan maklumat yang dikehendaki dan tekan butang Hantar. Pengguna juga boleh menekan butang Reset jika ingin mengosongkan maklumat yang telah diisi. Rajah 1. Jika MyID dan Kata Laluan yang dimasukkan adalah betul. 9. Semua pemohon baru diwajibkan menukar kata laluan mereka sebelum boleh mengisi borang pendaftaran. Perlu diingatkan bahawa Kata Laluan Baru hendaklah sama dengan Semula Kata Laluan Baru. 8. Jika tiada sebarang ralat.

sila klik butang Seterusnya. Skrin Pemberitahuan akan dipaparkan sekiranya maklumat anda tiada kesilapan. Rajah 1. Tiada lagi kategori borang yang boleh dipilih oleh pemohon. 14. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. Untuk kembali ke muka surat borang. Setelah selesai. Antara ciri-ciri baru yang terdapat pada borang SPA8i ini adalah: a. Pemohon dikehendaki menentukan Kelayakan Tertinggi terlebih dahulu sebelum boleh memilih jawatan yang ingin dipohon. Sekiranya anda menerima mesej ralat.2-5 Skrin Penyemakan Borang Pendaftaran Pekerjaan SPA8i 12. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. sila klik pautan di bahagian bawah atau di bahagian atas borang seperti skrin berikut.00 atau kedua-duanya sekali jika maklumat yang dimasukkan adalah palsu. Sekiranya anda menerima mesej ralat. Kecuaian anda meninggalkan langkah menekan butang HANTAR akan menyebabkan permohonan anda tidak akan diproses. 15. Muka 8 / 12 . Sekiranya anda telah berpuas hati dengan maklumat-maklumat yang diisi sila klik butang HANTAR. Sila klik pada petak Saya setuju dan tanda √ akan dipaparkan dalam petak yang berkenaan. 13.000. Sila Cetak Pemberitahuan untuk rujukan anda. Pemohon perlu memasukkan maklumat mengikut kelayakan tertinggi pemohon terlebih dahulu dan semua maklumat wajib seperti mana yang dikehendaki. Adalah diingatkan bahawa anda telah membuat pengakuan bahawa anda memahami Akta Suruhajaya Perkhidmatan 1957 boleh dihukum penjara 2 tahun atau didenda RM2. 16. 11. b.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 10.

d. mesej Belum Diproses akan dipaparkan.2-6 Skrin Status Permohonan 18. Jika pendaftaran ini belum selesai sepenuhnya. 20. Pemohon boleh melihat jika ada sebarang urusan yang berkaitan dengan Jadual Ujian/Peperiksaan. 19. klik pada Keluar jika pemohon ingin keluar daripada borang ini dan satu tetingkap akan dipaparkan: Muka 9 / 12 . Klik pada Status Permohonan di sebelah atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Terdapat Status Pemohonan bagi memudahkan pemohon membuat semakan mengenai status permohonan mereka. Keputusan Ujian/Peperiksaan. 17. Terdapat maklumat mengenai Tarikh Permohonan. Klik pada pautan Borang jika ingin kembali ke borang pendaftaran pekerjaan SPA8i. Jadual Temu Duga ataupun Keputusan Temu Duga. Tarikh Kemas kini dan Tarikh Proses. Pada skrin utama.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i c.

Langkah-langkah: 1.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 1. Walau bagaimanapun. Pemohon akan dapat melihat maklumat terdahulu jika daftar masuk semula ke dalam borang ini. Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i seperti yang dinyatakan di atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1. 23.3-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i Muka 10 / 12 . 22. semua maklumat yang telah diisi sebelum ini akan disimpan dan dikemaskini. jika pemohon masih ingin keluar daripada skrin ini.2-7 Skrin Keluar Daripada Borang 21. 1. Skrin ini menyatakan bahawa permohonan pemohon tidak akan diproses jika tidak menekan butang Hantar pada halaman akhir iaitu Pengakuan Pemohon.3 Lupa Kata Laluan Merupakan fungsi di mana pemohon yang lupa kata laluan boleh memohon kata laluan mereka tanpa perlu menghubungi pihak SPA.

3-2: Skrin Lupa Kata Laluan 4. Pemohon dikehendaki memasukkan MyID dan Emel yang telah digunakan semasa membuat Daftar Akaun Baru. 3. Klik pada pautan Lupa kata laluan untuk memaklumkan kepada pihak SPA. Kemudian tekan butang Hantar.3-3: Skrin Ralat Lupa Kata Laluan 7. Skrin ini akan dipaparkan: Rajah 1. Jika emel yang dimasukkan tidak sama seperti mana yang digunakan semasa Daftar Akaun Baru.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 2. 5. mesej tersebut akan dipapar seperti di skrin berikut: Rajah 1. Jika tiada sebarang masalah.3-4: Skrin Pengaktifan Lupa Kata Laluan Muka 11 / 12 . ralat seperli berikut akan dipaparkan: Rajah 1. 6.

9. contoh makluman adalah seperti berikut: Rajah 1. Muka 12 / 12 . Pemohon boleh mengemaskini borang pendaftaran pekerjaan SPA8i atau melihat status permohonan bila-bila masa.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 8. Skrin seperti berikut akan dipaparkan setelah pemohon klik pada pautan tersebut: Rajah 1. Setelah menerima emel. Pemohon diwajibkan klik pada pautan ( Sila klik di sini untuk mengaktifkan akaun anda ) yang dinyatakan dalam emel bagi tempoh 24 jam. Jika tidak. 11. Pemohon boleh klik pada pautan Daftar Masuk untuk mencuba MyID dan Kata Laluan yang diberikan dalam emel tersebut. pautan ini tidak lagi boleh digunakan.3-6: Skrin Emel Pengaktifan Kata Laluan 12. Pemohon perlulah menunggu sehingga mendapat notifikasi menerusi emel yang dinyatakan.3-5: Skrin Emel Pengaktifan Kata Laluan 10. 13.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful