P. 1
PanduanDaftarAkaunBaru

PanduanDaftarAkaunBaru

|Views: 6,032|Likes:
Published by Fifi Fahzi

More info:

Published by: Fifi Fahzi on May 24, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/03/2013

pdf

text

original

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i

1.1

Daftar Akaun Baru Semua pemohon adalah diwajibkan mendaftar akaun baru bagi

membolehkan mereka mencapai Borang Pendaftaran Pekerjaan Di Sektor Awam (SPA8i). Ini termasuk pemohon yang pernah memohon sebelum ini mahupun pemohon baru.

Langkah-langkah: 1. Klik pautan berikut :

2. Skrin berikut akan dipaparkan:

Rajah 1.1-1 Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i

3. Pemohon juga dinasihatkan untuk membaca Panduan daftar akaun baru untuk memudahkan pemohon mendaftar masuk Borang SPA8i. 4. Kemudian klik pada pautan Daftar akaun baru untuk mendapatkan MyID dan Kata Laluan. Skrin seperti berikut akan dipaparkan:

Muka 1 / 12

Klik pada pautan Daftar Masuk jika ingin kembali ke skrin utama. Mesej ini akan dipaparkan: Muka 2 / 12 . Nombor MyKad ini akan digunakan sebagai MyID anda. Oleh itu. 8. Pemohon perlu memasukkan alamat emel peribadi yang sah dan aktif. Masukkan semua maklumat yang diwajibkan. Ini adalah kerana semua urusan berkenaan dengan pendaftaran ini akan menggunakan emel. Untuk makluman. 7. pemohon tidak digalakkan berkongsi alamat emel serta kata laluan emel tersebut. Pemohon boleh menekan butang Reset jika ingin mengosongkan semua maklumat tersebut. 6.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 1. pemohon perlulah mempunyai nombor MyKad (Kad Pengenalan). tekan butang Daftar. 9. Setelah semua maklumat dimasukkan.1-2 Skrin Daftar Akaun Baru 5.

ymail atau mana-mana perkhidmatan emel popular yang lain.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 1.1-3 Skrin Pasti Daftar Akaun Baru 10. Mesej ini untuk memastikan pemohon memasukkan MyKad dan emel adalah betul kerana maklumat pengaktifan akaun akan dihantar melalui emel. Sekiranya emel yang digunakan adalah emel dari yahoo. sila tunggu dalam tempoh 24 jam untuk penerimaan emel berkenaan. gmail.1-5 Skrin Maklumat Pengaktifan Akaun Baru 12. 14. Ini kerana tempoh penghantaran adalah bergantung kepada tahap kesibukan dan capaian di Muka 3 / 12 . Sekiranya emel yang dihantar oleh SPA tidak masuk ke folder Inbox tuan/puan. Pemohon perlu menyemak emel yang digunakan bagi membolehkan pemohon mengaktifkan akaun tersebut.1-4 Skrin Pasti MyKad dan Emel Daftar Akaun Baru 11. hotmail. 13. Sila pastikan konfigurasi ‘auto delete’ bagi folder ‘junk/spam/bulk mail’ tidak diaktifkan. Klik butang Cancel untuk batal dan klik Ok untuk teruskan dan mesej berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Klik butang Ok dan mesej berikut akan dipaparkan: Rajah 1. sila semak di folder ‘junk/spam/bulk mail’ dan set semula emel dari SPA sebagai ‘not spam/junk/bulk mail’.

15.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i server email berkenaan.1-6 Skrin Emel Pengaktifan Akaun Baru 16. Jika tidak. Berikut merupakan contoh emel yang diterima daripada pihak SPA: Rajah 1.1-7 Skrin Maklumat Pengaktifan Akaun Baru Berjaya 18. Sekiranya emel tersilap semasa mendaftar. maklumat seperti mana yang didaftarkan adalah dipohon. 19. sistem tidak membenarkan pendaftaran dibuat semula kerana MyID telah wujud dan bagi tujuan verifikasi. Pihak tuan/puan dipohon untuk menghubungi SPA semula sekiranya tidak menerima emel selepas tempoh 24 jam dari tarikh pendaftaran. Pemohon diwajibkan klik pada pautan ( Sila klik di sini untuk mengaktifkan akaun anda ) yang dinyatakan dalam emel bagi tempoh 24 jam. Pemohon boleh klik pada pautan Daftar Masuk untuk mencuba MyID dan Kata Laluan yang diberikan dalam emel tersebut. Skrin seperti berikut akan dipaparkan setelah pemohon klik pada pautan tersebut: Rajah 1. pautan ini tidak lagi boleh digunakan. 17. Maklumat yang diperlukan adalah seperti : Muka 4 / 12 .

2-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i Muka 5 / 12 . E-Mel yang tersilap dimasukkan f.my. Nama calon c. Telefon Bimbit e. Hantarkan semua maklumat di atas ke emel HantarPengaktifan@spa. Langkah-langkah: 1. E-Mel yang sepatutnya dimasukkan g. Tarikh Pendaftaran dilakukan 20. Kad Pengenalan b.2 Daftar Masuk Borang SPA8i Selepas berjaya mendapatkan MyID dan Kata Laluan. No. 1. Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i seperti yang dinyatakan di atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1. pemohon boleh mencapai skrin yang dinyatakan untuk membuat pendaftaran. No.gov. Alamat d.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i a.

Jika tersalah memasukkan MyID ataupun MyID tidak wujud. ralat seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Kemudian tekan butang Log Masuk.2-3 Skrin Ralat Semasa Daftar Masuk Muka 6 / 12 . ralat berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Masukkan MyID dan Kata Laluan dengan merujuk emel yang diterima daripada SPA.2-2 Skrin Ralat Semasa Daftar Masuk 5.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 2. 3. 4. Jika tersalah taip kata laluan.

Perlu diingatkan bahawa Kata Laluan Baru hendaklah sama dengan Semula Kata Laluan Baru. Pengguna juga boleh menekan butang Reset jika ingin mengosongkan maklumat yang telah diisi. Jika MyID dan Kata Laluan yang dimasukkan adalah betul.2-5 Skrin Borang SPA8i Muka 7 / 12 . 9. Skrin seperti di bawah akan dipaparkan: Rajah 1. Semua pemohon baru diwajibkan menukar kata laluan mereka sebelum boleh mengisi borang pendaftaran. pemohon akan berjaya masuk ke dalam borang SPA8i. Masukkan maklumat yang dikehendaki dan tekan butang Hantar.2-4 Skrin Tukar Kata Laluan 7. 8.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 6. skrin untuk menukar kata laluan akan dipaparkan. Rajah 1. Jika tiada sebarang ralat.

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 10. Kecuaian anda meninggalkan langkah menekan butang HANTAR akan menyebabkan permohonan anda tidak akan diproses. sila klik pautan di bahagian bawah atau di bahagian atas borang seperti skrin berikut. Tiada lagi kategori borang yang boleh dipilih oleh pemohon. Sekiranya anda telah berpuas hati dengan maklumat-maklumat yang diisi sila klik butang HANTAR. 11.00 atau kedua-duanya sekali jika maklumat yang dimasukkan adalah palsu. Sekiranya anda menerima mesej ralat. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. 15. Antara ciri-ciri baru yang terdapat pada borang SPA8i ini adalah: a. sila klik butang Seterusnya. Sila klik pada petak Saya setuju dan tanda √ akan dipaparkan dalam petak yang berkenaan. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. b. Untuk kembali ke muka surat borang. Setelah selesai. Skrin Pemberitahuan akan dipaparkan sekiranya maklumat anda tiada kesilapan. Sekiranya anda menerima mesej ralat. Pemohon perlu memasukkan maklumat mengikut kelayakan tertinggi pemohon terlebih dahulu dan semua maklumat wajib seperti mana yang dikehendaki. Sila Cetak Pemberitahuan untuk rujukan anda. 14. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. 13. Pemohon dikehendaki menentukan Kelayakan Tertinggi terlebih dahulu sebelum boleh memilih jawatan yang ingin dipohon. Muka 8 / 12 .000.2-5 Skrin Penyemakan Borang Pendaftaran Pekerjaan SPA8i 12. 16. Rajah 1. Adalah diingatkan bahawa anda telah membuat pengakuan bahawa anda memahami Akta Suruhajaya Perkhidmatan 1957 boleh dihukum penjara 2 tahun atau didenda RM2.

2-6 Skrin Status Permohonan 18. Jadual Temu Duga ataupun Keputusan Temu Duga. Tarikh Kemas kini dan Tarikh Proses. Keputusan Ujian/Peperiksaan. 17. Jika pendaftaran ini belum selesai sepenuhnya. mesej Belum Diproses akan dipaparkan. Klik pada Status Permohonan di sebelah atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1. d. Terdapat maklumat mengenai Tarikh Permohonan. 19. Terdapat Status Pemohonan bagi memudahkan pemohon membuat semakan mengenai status permohonan mereka. Pemohon boleh melihat jika ada sebarang urusan yang berkaitan dengan Jadual Ujian/Peperiksaan.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i c. Klik pada pautan Borang jika ingin kembali ke borang pendaftaran pekerjaan SPA8i. klik pada Keluar jika pemohon ingin keluar daripada borang ini dan satu tetingkap akan dipaparkan: Muka 9 / 12 . 20. Pada skrin utama.

Pemohon akan dapat melihat maklumat terdahulu jika daftar masuk semula ke dalam borang ini. semua maklumat yang telah diisi sebelum ini akan disimpan dan dikemaskini. Langkah-langkah: 1. Walau bagaimanapun. Skrin ini menyatakan bahawa permohonan pemohon tidak akan diproses jika tidak menekan butang Hantar pada halaman akhir iaitu Pengakuan Pemohon. Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i seperti yang dinyatakan di atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1.3 Lupa Kata Laluan Merupakan fungsi di mana pemohon yang lupa kata laluan boleh memohon kata laluan mereka tanpa perlu menghubungi pihak SPA. 1.3-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i Muka 10 / 12 . jika pemohon masih ingin keluar daripada skrin ini. 23. 22.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 1.2-7 Skrin Keluar Daripada Borang 21.

6.3-2: Skrin Lupa Kata Laluan 4. ralat seperli berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Klik pada pautan Lupa kata laluan untuk memaklumkan kepada pihak SPA. Pemohon dikehendaki memasukkan MyID dan Emel yang telah digunakan semasa membuat Daftar Akaun Baru.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 2.3-3: Skrin Ralat Lupa Kata Laluan 7. mesej tersebut akan dipapar seperti di skrin berikut: Rajah 1. Kemudian tekan butang Hantar.3-4: Skrin Pengaktifan Lupa Kata Laluan Muka 11 / 12 . 3. Jika tiada sebarang masalah. Jika emel yang dimasukkan tidak sama seperti mana yang digunakan semasa Daftar Akaun Baru. 5. Skrin ini akan dipaparkan: Rajah 1.

Jika tidak.3-5: Skrin Emel Pengaktifan Kata Laluan 10.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 8. pautan ini tidak lagi boleh digunakan. Pemohon boleh klik pada pautan Daftar Masuk untuk mencuba MyID dan Kata Laluan yang diberikan dalam emel tersebut. Setelah menerima emel. Pemohon boleh mengemaskini borang pendaftaran pekerjaan SPA8i atau melihat status permohonan bila-bila masa. Muka 12 / 12 . Skrin seperti berikut akan dipaparkan setelah pemohon klik pada pautan tersebut: Rajah 1. Pemohon perlulah menunggu sehingga mendapat notifikasi menerusi emel yang dinyatakan. Pemohon diwajibkan klik pada pautan ( Sila klik di sini untuk mengaktifkan akaun anda ) yang dinyatakan dalam emel bagi tempoh 24 jam. contoh makluman adalah seperti berikut: Rajah 1. 13. 11.3-6: Skrin Emel Pengaktifan Kata Laluan 12. 9.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->