Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i

1.1

Daftar Akaun Baru Semua pemohon adalah diwajibkan mendaftar akaun baru bagi

membolehkan mereka mencapai Borang Pendaftaran Pekerjaan Di Sektor Awam (SPA8i). Ini termasuk pemohon yang pernah memohon sebelum ini mahupun pemohon baru.

Langkah-langkah: 1. Klik pautan berikut :

2. Skrin berikut akan dipaparkan:

Rajah 1.1-1 Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i

3. Pemohon juga dinasihatkan untuk membaca Panduan daftar akaun baru untuk memudahkan pemohon mendaftar masuk Borang SPA8i. 4. Kemudian klik pada pautan Daftar akaun baru untuk mendapatkan MyID dan Kata Laluan. Skrin seperti berikut akan dipaparkan:

Muka 1 / 12

Setelah semua maklumat dimasukkan.1-2 Skrin Daftar Akaun Baru 5. pemohon tidak digalakkan berkongsi alamat emel serta kata laluan emel tersebut. Pemohon perlu memasukkan alamat emel peribadi yang sah dan aktif. 7. Nombor MyKad ini akan digunakan sebagai MyID anda. pemohon perlulah mempunyai nombor MyKad (Kad Pengenalan). Masukkan semua maklumat yang diwajibkan. Klik pada pautan Daftar Masuk jika ingin kembali ke skrin utama. 6. 8. tekan butang Daftar. Ini adalah kerana semua urusan berkenaan dengan pendaftaran ini akan menggunakan emel. Untuk makluman. Pemohon boleh menekan butang Reset jika ingin mengosongkan semua maklumat tersebut. Mesej ini akan dipaparkan: Muka 2 / 12 . 9. Oleh itu.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 1.

Mesej ini untuk memastikan pemohon memasukkan MyKad dan emel adalah betul kerana maklumat pengaktifan akaun akan dihantar melalui emel. sila semak di folder ‘junk/spam/bulk mail’ dan set semula emel dari SPA sebagai ‘not spam/junk/bulk mail’. hotmail. ymail atau mana-mana perkhidmatan emel popular yang lain.1-4 Skrin Pasti MyKad dan Emel Daftar Akaun Baru 11. 13. Ini kerana tempoh penghantaran adalah bergantung kepada tahap kesibukan dan capaian di Muka 3 / 12 . Klik butang Ok dan mesej berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Sekiranya emel yang digunakan adalah emel dari yahoo. Sekiranya emel yang dihantar oleh SPA tidak masuk ke folder Inbox tuan/puan. sila tunggu dalam tempoh 24 jam untuk penerimaan emel berkenaan. 14. Pemohon perlu menyemak emel yang digunakan bagi membolehkan pemohon mengaktifkan akaun tersebut.1-3 Skrin Pasti Daftar Akaun Baru 10. gmail.1-5 Skrin Maklumat Pengaktifan Akaun Baru 12.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 1. Klik butang Cancel untuk batal dan klik Ok untuk teruskan dan mesej berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Sila pastikan konfigurasi ‘auto delete’ bagi folder ‘junk/spam/bulk mail’ tidak diaktifkan.

sistem tidak membenarkan pendaftaran dibuat semula kerana MyID telah wujud dan bagi tujuan verifikasi. Jika tidak.1-7 Skrin Maklumat Pengaktifan Akaun Baru Berjaya 18.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i server email berkenaan. Berikut merupakan contoh emel yang diterima daripada pihak SPA: Rajah 1. Skrin seperti berikut akan dipaparkan setelah pemohon klik pada pautan tersebut: Rajah 1. Pemohon diwajibkan klik pada pautan ( Sila klik di sini untuk mengaktifkan akaun anda ) yang dinyatakan dalam emel bagi tempoh 24 jam. Maklumat yang diperlukan adalah seperti : Muka 4 / 12 . maklumat seperti mana yang didaftarkan adalah dipohon. Pemohon boleh klik pada pautan Daftar Masuk untuk mencuba MyID dan Kata Laluan yang diberikan dalam emel tersebut. Pihak tuan/puan dipohon untuk menghubungi SPA semula sekiranya tidak menerima emel selepas tempoh 24 jam dari tarikh pendaftaran. 15. 19.1-6 Skrin Emel Pengaktifan Akaun Baru 16. pautan ini tidak lagi boleh digunakan. 17. Sekiranya emel tersilap semasa mendaftar.

Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i seperti yang dinyatakan di atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Langkah-langkah: 1. No. Telefon Bimbit e. Hantarkan semua maklumat di atas ke emel HantarPengaktifan@spa. Kad Pengenalan b. Nama calon c.2 Daftar Masuk Borang SPA8i Selepas berjaya mendapatkan MyID dan Kata Laluan.2-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i Muka 5 / 12 . No. 1. pemohon boleh mencapai skrin yang dinyatakan untuk membuat pendaftaran.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i a. E-Mel yang tersilap dimasukkan f. Alamat d. E-Mel yang sepatutnya dimasukkan g. Tarikh Pendaftaran dilakukan 20.my.gov.

ralat seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1.2-2 Skrin Ralat Semasa Daftar Masuk 5. 4. ralat berikut akan dipaparkan: Rajah 1.2-3 Skrin Ralat Semasa Daftar Masuk Muka 6 / 12 . Kemudian tekan butang Log Masuk. Masukkan MyID dan Kata Laluan dengan merujuk emel yang diterima daripada SPA. 3. Jika tersalah memasukkan MyID ataupun MyID tidak wujud.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 2. Jika tersalah taip kata laluan.

Jika tiada sebarang ralat. Pengguna juga boleh menekan butang Reset jika ingin mengosongkan maklumat yang telah diisi.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 6. Masukkan maklumat yang dikehendaki dan tekan butang Hantar. 9. skrin untuk menukar kata laluan akan dipaparkan. Perlu diingatkan bahawa Kata Laluan Baru hendaklah sama dengan Semula Kata Laluan Baru. Semua pemohon baru diwajibkan menukar kata laluan mereka sebelum boleh mengisi borang pendaftaran.2-4 Skrin Tukar Kata Laluan 7. pemohon akan berjaya masuk ke dalam borang SPA8i. Rajah 1. Skrin seperti di bawah akan dipaparkan: Rajah 1.2-5 Skrin Borang SPA8i Muka 7 / 12 . Jika MyID dan Kata Laluan yang dimasukkan adalah betul. 8.

ulangi proses penyemakan dan penghantaran. Pemohon dikehendaki menentukan Kelayakan Tertinggi terlebih dahulu sebelum boleh memilih jawatan yang ingin dipohon.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 10. Muka 8 / 12 . 14. Setelah selesai.2-5 Skrin Penyemakan Borang Pendaftaran Pekerjaan SPA8i 12. Sila klik pada petak Saya setuju dan tanda √ akan dipaparkan dalam petak yang berkenaan. Rajah 1. Tiada lagi kategori borang yang boleh dipilih oleh pemohon. Kecuaian anda meninggalkan langkah menekan butang HANTAR akan menyebabkan permohonan anda tidak akan diproses. sila klik butang Seterusnya. Sekiranya anda menerima mesej ralat. Skrin Pemberitahuan akan dipaparkan sekiranya maklumat anda tiada kesilapan. Sila Cetak Pemberitahuan untuk rujukan anda. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. Sekiranya anda menerima mesej ralat. Antara ciri-ciri baru yang terdapat pada borang SPA8i ini adalah: a. 15. 13.000. ulangi proses penyemakan dan penghantaran.00 atau kedua-duanya sekali jika maklumat yang dimasukkan adalah palsu. 16. Pemohon perlu memasukkan maklumat mengikut kelayakan tertinggi pemohon terlebih dahulu dan semua maklumat wajib seperti mana yang dikehendaki. sila klik pautan di bahagian bawah atau di bahagian atas borang seperti skrin berikut. Adalah diingatkan bahawa anda telah membuat pengakuan bahawa anda memahami Akta Suruhajaya Perkhidmatan 1957 boleh dihukum penjara 2 tahun atau didenda RM2. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. Sekiranya anda telah berpuas hati dengan maklumat-maklumat yang diisi sila klik butang HANTAR. 11. b. Untuk kembali ke muka surat borang.

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i c. d. Pada skrin utama. Terdapat maklumat mengenai Tarikh Permohonan.2-6 Skrin Status Permohonan 18. Jadual Temu Duga ataupun Keputusan Temu Duga. Keputusan Ujian/Peperiksaan. Klik pada Status Permohonan di sebelah atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Klik pada pautan Borang jika ingin kembali ke borang pendaftaran pekerjaan SPA8i. 17. 19. Terdapat Status Pemohonan bagi memudahkan pemohon membuat semakan mengenai status permohonan mereka. Tarikh Kemas kini dan Tarikh Proses. 20. klik pada Keluar jika pemohon ingin keluar daripada borang ini dan satu tetingkap akan dipaparkan: Muka 9 / 12 . Jika pendaftaran ini belum selesai sepenuhnya. Pemohon boleh melihat jika ada sebarang urusan yang berkaitan dengan Jadual Ujian/Peperiksaan. mesej Belum Diproses akan dipaparkan.

22. jika pemohon masih ingin keluar daripada skrin ini. Pemohon akan dapat melihat maklumat terdahulu jika daftar masuk semula ke dalam borang ini. semua maklumat yang telah diisi sebelum ini akan disimpan dan dikemaskini.2-7 Skrin Keluar Daripada Borang 21.3 Lupa Kata Laluan Merupakan fungsi di mana pemohon yang lupa kata laluan boleh memohon kata laluan mereka tanpa perlu menghubungi pihak SPA.3-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i Muka 10 / 12 .Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 1. Walau bagaimanapun. Skrin ini menyatakan bahawa permohonan pemohon tidak akan diproses jika tidak menekan butang Hantar pada halaman akhir iaitu Pengakuan Pemohon. Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i seperti yang dinyatakan di atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1. 23. Langkah-langkah: 1. 1.

3. 5.3-3: Skrin Ralat Lupa Kata Laluan 7. ralat seperli berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Klik pada pautan Lupa kata laluan untuk memaklumkan kepada pihak SPA.3-4: Skrin Pengaktifan Lupa Kata Laluan Muka 11 / 12 . Skrin ini akan dipaparkan: Rajah 1. Jika tiada sebarang masalah. Kemudian tekan butang Hantar. 6. mesej tersebut akan dipapar seperti di skrin berikut: Rajah 1.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 2. Pemohon dikehendaki memasukkan MyID dan Emel yang telah digunakan semasa membuat Daftar Akaun Baru. Jika emel yang dimasukkan tidak sama seperti mana yang digunakan semasa Daftar Akaun Baru.3-2: Skrin Lupa Kata Laluan 4.

Pemohon diwajibkan klik pada pautan ( Sila klik di sini untuk mengaktifkan akaun anda ) yang dinyatakan dalam emel bagi tempoh 24 jam.3-6: Skrin Emel Pengaktifan Kata Laluan 12.3-5: Skrin Emel Pengaktifan Kata Laluan 10. 13. Muka 12 / 12 . Pemohon boleh mengemaskini borang pendaftaran pekerjaan SPA8i atau melihat status permohonan bila-bila masa. Pemohon boleh klik pada pautan Daftar Masuk untuk mencuba MyID dan Kata Laluan yang diberikan dalam emel tersebut. contoh makluman adalah seperti berikut: Rajah 1. Skrin seperti berikut akan dipaparkan setelah pemohon klik pada pautan tersebut: Rajah 1. 11.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 8. pautan ini tidak lagi boleh digunakan. Jika tidak. Pemohon perlulah menunggu sehingga mendapat notifikasi menerusi emel yang dinyatakan. Setelah menerima emel. 9.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful