P. 1
Alat Muzik Tradisional -Fikri

Alat Muzik Tradisional -Fikri

|Views: 2,926|Likes:
Published by Zul Fikri

More info:

Published by: Zul Fikri on May 25, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/21/2013

pdf

text

original

…………………………

...……………………..

SUMBER INTERNET =
( http://psk-shima.blogspot.com/2009/04/alat-muziktradisionalbhgn-2.html )

SUMBER SURAT KHABAR = TIADA SUMBER MAJALAH = TIADA SUMBER CD =

.

lambang budaya bangsa. Terdapat lima kategori Alat Muzik Tradisional: . alat ritual yang dapat menghubungkan manusia dengan alam luar biasa(magis) selain dari fungsi utama sebagai alat hiburan. Ia digunakan sebagai alat penyebar maklumat. ianya masih terdapat masa kini dan terus diterima pakai oleh bangsa di Malaysia.Alat Muzik Tradisional Malaysia ini dibangunkan dengan tujuan untuk mewarwarkan kepada masyarakat sejagat terutama generasi muda. alat alat muzik ini merupakan bahan estetika yang penting dalam masyarakat. Skop maklumat alat muzik tradisional ini amatlah terbatas. Disamping itu dapat memberi pemahaman lebih jelas tentang rupabentuk dan fungsi serta bunyi alat muzik itu. Secara amnya.Kami berusaha membangunkan web ini semungkin yang boleh dan pertambahan maklumat serta paparan artifak yang menarik akan dikemaskini dari semasa ke semasa. selain daripada digunakan untuk menghasilkan berbagai jenis muzik.

Kordofon Alat-alat muzik kordofon ialah alat-alat yang mengeluarkan bunyi kerana adanya getaran pada tali yang ditegangkan. Membranofon .Berbagai jenis alat gendang dan rebana Melayu tergolong dalam kategori membranofon. Kebiasaannya digunakan di dalam menghasilkan lagu-lagu rakyat. Alatalat muzik rebab.Dalam kategori ini digolongkan alat-alat muzik yang menghasilkan bunyi melalui kulit atau membrane yang ditegang dan dipalu. sape dan lain-lain tergolong dalam kategori ini.

Kebiasaannya digunakan di dalam menghasilkan lagu-lagu rakyat.Berbagai jenis alat gendang dan rebana Melayu tergolong dalam kategori membranofon.Dalam kategori ini digolongkan alat-alat muzik yang menghasilkan bunyi melalui kulit atau membrane yang ditegang dan dipalu. Erofon .

terdapat beberapa jenis alat muzik erofon seperti serunai. Dalam masyarakat pribumi Malaysia. Idiofon . nafiri. yang diperbuat daripada logam gangsa seperti saron dan gendir dalam ensemble gamelan.Erofon adalah alat-alat muzik yang menghasilkan bunyi melalui lubang udara. Dalam kategori idiofon terdapat alat-alat muzik 'metallophone'. Contoh alat muzik idiofon pribumi Malaysia ialah kumpulan gong dan jenis-jenisnya. seruling. seruling hidung dan lain lain yang sejenis.Idiofon adalah alat-alat muzik yang menghasilkan bunyi melalui tindakbalas pada rangka badan yang bergema.

Dalam kategori idiofon terdapat alat-alat muzik 'metallophone'. yang diperbuat daripada logam gangsa seperti saron dan gendir dalam ensemble gamelan.. Idiofon adalah alat-alat muzik yang menghasilkan bunyi melalui tindakbalas pada rangka badan yang bergema. Contoh alat muzik idiofon pribumi Malaysia ialah kumpulan gong dan jenis-jenisnya. Erofon Bebas .

Ianya diperbuat dari pelbagai bentuk yang berbeza dan diperbuat dari bahan yang bersifat sementara seperti daun-daun kayu. .Erofon bebas adalah suatu alat muzik yang menghasilkan bunyi melalui lubang udara dengan car meniupnya. daun kelapa dan sebagainya. Penghasilan bunyi tidak mengikut kod muzik yang ditetapkan dan bukan untuk tujuan dipermainkan bersama alat muzik yang lain. penjenisan alat adalah berbeza dari erofon.

Ciri-ciri alat muzik tradisional di Malaysia Cara-cara alat muzik tradisional bermain Jenis-jenis alat muzik tradisional di Malaysia Biola .

Fungsi : Dimainkan untuk muzik hiburan diseluruh Malaysia. Cara Bermain : Tali digesek dengan pengeseknya Lain-lain Gambar : .Pengenalan : Biola dari Barat. Digunakan untuk mengiringi nyanyian oleh pemain Gabbang dalam tarian `Dating-Dating' di Sabah.

Tali-tali melalui atas kekuda titian tali di tengah-tengah dada. Bentuknya bulat dan belakangnya melengkong. Cara Bermain : Dipegang tegak dan dipetik dengan jari-jari sebelah tangan.Tampura Pengenalan : Alat bertali mempunyai 4 tali. Papan jarinya berbentuk belakang kura-kura. Lain-lain Gambar : Tiada . 2 pemulas tali atau pelaras ialah disisi lelehernya dan 2 daripadanya tegak dihadapan. Tiga daripadanya ialah dawai besi waja dan yang satu lagi daripada perunggu. Fungsi : Digunakan dalam muzik vokal dan instrumental India. Untuk mengeluarkan dengung iringan.Badannya dibuat daripada kayu nangka.

Tali gitar diperbuat dari perut binatang atau loyang yang dipetik dengan kuku tenggiling. Cara Bermain: Dipetik bagaimana cara bermain guitar. Fungsi : Gambus lazimnya dimainkan untuk hiburan persendirian.GAMBUS Pengenalan : Sejenis gitar bertali 6 dan membengkak di bahagian badannya hampir-hampir separuh bulat. Badannya diukir dari sebatang kayu nangka yang berongga di dalamnya. Lehernya ditutup dengan sekeping kayu nipis dan permukaan badannya ditutup dengan kulit kambing atau kulit biawak. . pemuzik gazal dan muziknya menyerupai tarian Melayu seperti joget dan zapin di Johor.

kecil.Erh-Hu Pengenalan : Erh-Hu adalah alatan bertali jenis lute dibuat dalam tiga saiz. lantai dan digesek seperti cello. Cara Bermain : Erh-Hu didirikan tegap pada riba pemain semasa di main. Fungsi : Alat ini digunakan sebagai alat solo untuk hiburan. sedang dan besar. Tali digesek dengan sebalah tangan manakala jari-jari tangan lainnya memetik pada tali-tali untuk mengeluarkan berbagai pic. Lain-lain Gambar : Pipa . dan juga digunakan dalam orkestra untuk mengiringi opera Cina.

Bahagian kepalanya berukir. Beberapa kekuda titian tali dari kayu dipasang pada papan jari seperti fret. Tali-tali dipetik dengan hujung-hujung jari dan kuku. Jari-jari tangan sebelah lagi diletak pada tali-tali antara fretnya untuk mengeluarkan berbagai pic bila tali-tali dipetik. Cara Bermain : Cara bermain dengan memegang berdiri atas pahu pemain. Tali-tali diikat kepada hujung bahagian bawah badan dan pada 4 pemulas melaras disisi papan jari.Pengenalan : Pipa adalah alat bertali mempunyai 4 tali logam. . juga sebagai alat solo atau mengiringi nyanyian. dadanya bulat dan belakangnya cembong tetapi permukaan dadanya mendatar. Fungsi : Pipa digunakan dalam orkestra untuk mengiringi opera Cina. Badan dibuat dari kayu.

Venna Pengenalan : Alat bertali mempunyai empat tali untuk melodi dan tiga tali untuk dengung. Lain-lain Gambar: Tiada Rehab . Fungsi : Digunakan untuk muzik solo bagi hiburan. Tali?tali dipasang di atas daripada fret-fret dan diikat pada pemulas melaras pada sisi leher. Badan dibuat dari kayu. Kekudatitian tali yang tinggi dipasang di tengah dadanya. Dalam kepala ialah tempat menyimpan minyak kelapa yang digosokkan untuk melicinkan hujung?hujung jari pemain. kepala dan labu berukir dipasang pada hujung penghabisan lehernya. Tali-tali dipetik dengan jari sebelah tangan. dadanya bulat dan belakangdya cembung. Jari-jari tangan yang sebelah lagi menekan dan menarik tali-tali diberbagai bahagian untuk mengeluarkan berbagai tingkat suara dan bunga-bunga melodinya. Cara Bermain : Diletak melintang. Bilah?bilah fret logam dilekatkan pada papan jari dengan menggunakan lilin lebah.

Fungsi : Dimainkan ketika mengisi masa lapang.Pengenalan : Diperbuat daripada seruas buluh betong. Sitar . Kulit buluh dicungkil sebagai tali sebanyak empat utas seperti gitar. Cara Bermain : Tali ini dipetik dengan jari dan berbunyi agak perlahan.

Jari-jari tangan sebelah lagi menekan dan menarik pada berbagai kedudukan di tali-tali yang mengeluarkan berbagai tingkat suara dan melodi. . Cara Bermain : Dimainkan dalam kumpulan instrumental kecil atau sebagai alat solo. Fungsi : Diletak melentang dan dipetik dengan jari-jari sebelah tangan. Diperbuat dari kayu yang berbentuk bujur seakan sebelah buah pear. dan 3 tali untuk dengung).Pengenalan : Alat bertali mempunyai 5 hingga 7 tali dawai (2 hingga 4 tali digunakan untuk memainkan melodi.

Fungsi : Di Tambunan ianya dimainkan untuk mengiring tarian sundatang magarang. Cara Bermain : Ia dimainkan dengan memetik tali loyang dan nada tali-talinya dibetulkan dengan memutarkan skru kayu telinga di atas alat ini. Ianya dimainkan juga untuk hiburan persendirian dimainkan secara solo tanpa diiringi oleh suara. .Sundatang Pengenalan : Diperbuat dari kayu bernama tembailing atau kayu nangka. Ia mempunyai dua atau tiga tali loyang diperbuat dari akar polon.

Dholak Dholak ataupun dholaki ialah sebuah alat muzik klasikal India Utara (Hindustan). Ia dimain dengan menggunakan tangan and mudah dipikul oleh pemainya. Dholak biasanya digunakan dalam penghasilan rentak untuk lagulagu filem dan sebagainya. . Bunyi yang dihasilkan oleh dholak berasal daripada hasil pukulan tangan keatas permukaan yang diperbuat daripada kulit haiwan.

Kompang . Pada kebiasaannya. bertujuan menguatkan bunyi kompang. Kulit kompang biasanya diperbuat daripada kulit kambing. gelung plastik turut digunakan. Cara memalu kompang ialah dengan menepuk kulit kompang dengan bahagian jari-jari atau tapak tangan mengikut rentak. Kini. seurat rotan akan diselit dari bahagian belakang antara kulit dan bingkai kayu bertujuan menengangkan permukaan kompang. atau melalui Jawa pada abad ke-13 oleh pedagang Arab. Kompang biasanya berukuran enam belas inci ukur lilit dan ditutup dengan kepingan kulit pada sebelah permukaan. Gambar belakang bahagian kompang. Ia tergolong dalam kumpulan alat muzik gendang. Alat muzik ini berasal dari dunia Arab dan dipercayai dibawa masuk ke Tanah Melayu sama ada ketika zaman Kesultanan Melaka oleh pedagang India Muslim.Kompang Kompang ialah sejenis alat muzik tradisional yang paling popular bagi masyarakat Melayu. Ia mempunyai bukaan cetek dan dimainkan dengan memegang dengan sebelah tangan sementara dipalu dengan sebelah tangan yang lain.

kenduri dan upacara-upacara tradisi lain. Bunyi yang berlainan dihasilkan dengan membezakan cara bukaan tapak tangan. Bunyi 'bum' di perolehi dengan tepukan di sisi kompang dan tapak tangan dikuncup/rapat. Rebana . Bunyi 'cak' di perolehi dengan tepukan di tengah kompang dengan jari tangan yang terbuka.biasanya dimainkan semasa perarakan.

burung kenek-kenek. dan pelanduk-pelanduk. Selain daripada rebana bersaiz biasa.Rebana ialah sejenis alat muzik tradisional yang sering dimainkan bagi mengiringi lagu-lagu budaya. terutamanya di kalangan penduduk di sekitar Sungai Pahang. Tapi Rebana juga sering dimainkan di pulau JAWA. Bagi masyarakat Melayu di negeri Pahang. Tepukan rebana adalah bagi mengiringi lagu-lagu tradisional seperti indong-indong. permainan rebana sangat popular. terdapat juga rebana besar yang dimainkan pada hari keraian begai pertandingan menghasilkan bunyi dan irama yang dikenali sebagai Rebana Ubi Gong .

Biasanya. Sebenarnya. . gong adalah sebuah alat muzik yang diperbuat daripada logam dan bunyi yang disuarakan adalah hasil pukulan tukul. gong digunkan dalam muzik keroncong untuk dijadikan penanda masa ataupun tempoh rentak.Gong adalah alat muzik yang kerap digunakan dalam muzik Melayu tradisional.

Kajian Alat-Alat Muzik Tradisional Di Malaysia Senarai Kandungan .

Tidak ketinggalan juga kepada guru sejarah saya iaitu Encik Fauzi yang banyak membantu saya dalam menjayakan folio ini. . kepada rakan-rakan sekelas saya kerana sudi menyokong saya menyediakan folio ini.Kandungan Penghargaan Objektif Kajian Kaedah Kajian Rumusan Lampiran Muka surat Saya Muhammad Zulfikri B. Mohd Zuki ingin merakamkan ucapan terima kasih kepada ibu bapa saya atas sokongan moral dan kewangan yang telah diberikan sehingga saya dapat menjalankan dan menyempurnakan folio ini. Akhir sekali.

Objektif Khusus : 1.Memenuhi keperluan sukatan Pelajaran Sejarah Tingkatan 1. Mengenal pasti sumber.Kajian saya merangkumi objektif.objektif yang berikut: Objektif Am : . .sumber sejarah yang sahih. Ini secara tidak langsung membantu saya membuat satu kajian ilmiah dengan tatacara yang betul. Dapat menambah lagi pengetahuan tentang permainan tradisional wau dalam kalangan masyarakat mengikut adat resam melayu. 2.

Membuat perkaitan Permainan Tradisional dengan rakyat Malaysia.kaedah yang saya gunakan ialah: a)Pemerhatian : .3. Menyedarkan orang melayu betapa pentingnya permainan tradisional wau yang semakin ditelan zaman ini.Saya telah menemu bual ibu saya bagi mendapatkan maklumat tentang alat-alat muzik tradisional di malaysia.Saya telah melayari internet dan mencari maklumat di laman web berkitan dengan alat-alat muzik tradisional di malaysia.Saya telah memperoleh pengajaran dan penerangan yang diberikan oleh guru sejarah. Kaedah. c)Temubual : . . b)Melayari internet : . 4.

saya lebih menghormati dan menghayati alat-alat muzik tradisional di malaysia dalam kehidupan seharian. Saya juga berasa sangat bertuah kerana dapat mengenali alat-alat muzik tradisional di malaysia dengan lebih mendalam. Jika semua rakyat masyarakat kita masih terus menjadikan alat muzik tradisional sebagai alat muzik utama. . saya berasa amat bersyukur sebagai seorang warganegara Malaysia kerana keunikan dan kepelbagaian budaya dan adapt resam yang terdapat di negeri tercinta ini. setiap pihak hendaklah memainkan peranan penting dalam memartabatkan alat-alat muzik tradisional ini. sudah tentu alat muzik ini masih wujud dan kekal walaupun arus kemodenan semakin meningkat. Selepas kajian ini. Ini sekaligus menimbulkan semangat kerjasama dan bersatu.padu dalam kalangan masyarakat kita. Bak kata pepatah melayu. Oleh itu.Selepas menjalankan kajian ini. ‘tak kenal maka tak cinta’. Saya akan cuba untuk mengekalkan popularity alat-alat muzik tradisional di malaysia dan akan berusaha memajukan alat muzik tradisional ini.

Memenuhi keperluan sukatan Pelajaran Sejarah Tingkatan 1.Kajian saya merangkumi objektif. 4. Mengenal pasti sumber. 2. Menyedarkan orang melayu betapa pentingnya permainan tradisional wau yang semakin ditelan zaman ini.objektif yang berikut: Objektif Am : . Ini secara tidak langsung membantu saya membuat satu kajian ilmiah dengan tatacara yang betul. Membuat perkaitan Permainan Tradisional dengan rakyat Malaysia. Objektif Khusus : 1. Dapat menambah lagi pengetahuan tentang permainan tradisional wau dalam kalangan masyarakat mengikut adat resam melayu.sumber sejarah yang sahih. 3. .

b)Melayari internet : . .kaedah yang saya gunakan ialah: a)Pemerhatian : .Saya telah menemu bual ibu saya bagi mendapatkan maklumat tentang alat-alat muzik tradisional di malaysia.Saya telah memperoleh pengajaran dan penerangan yang diberikan oleh guru sejarah. c)Temubual : .Kaedah.Saya telah melayari internet dan mencari maklumat di laman web berkitan dengan alat-alat muzik tradisional di malaysia.

Saya akan cuba untuk mengekalkan popularity alat-alat muzik tradisional di malaysia dan akan berusaha memajukan alat muzik tradisional ini. µtak kenal maka tak cinta¶. . Saya juga berasa sangat bertuah kerana dapat mengenali alat-alat muzik tradisional di malaysia dengan lebih mendalam. saya berasa amat bersyukur sebagai seorang warganegara Malaysia kerana keunikan dan kepelbagaian budaya dan adapt resam yang terdapat di negeri tercinta ini. Jika semua rakyat masyarakat kita masih terus menjadikan alat muzik tradisional sebagai alat muzik utama. sudah tentu alat muzik ini masih wujud dan kekal walaupun arus kemodenan semakin meningkat. Oleh itu. Selepas kajian ini. saya lebih menghormati dan menghayati alat-alat muzik tradisional di malaysia dalam kehidupan seharian.Selepas menjalankan kajian ini. Bak kata pepatah melayu. setiap pihak hendaklah memainkan peranan penting dalam memartabatkan alat-alat muzik tradisional ini.padu dalam kalangan masyarakat kita. Ini sekaligus menimbulkan semangat kerjasama dan bersatu.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->