…………………………

...……………………..

SUMBER INTERNET =
( http://psk-shima.blogspot.com/2009/04/alat-muziktradisionalbhgn-2.html )

SUMBER SURAT KHABAR = TIADA SUMBER MAJALAH = TIADA SUMBER CD =

.

alat ritual yang dapat menghubungkan manusia dengan alam luar biasa(magis) selain dari fungsi utama sebagai alat hiburan. ianya masih terdapat masa kini dan terus diterima pakai oleh bangsa di Malaysia. Terdapat lima kategori Alat Muzik Tradisional: . Disamping itu dapat memberi pemahaman lebih jelas tentang rupabentuk dan fungsi serta bunyi alat muzik itu. alat alat muzik ini merupakan bahan estetika yang penting dalam masyarakat.Kami berusaha membangunkan web ini semungkin yang boleh dan pertambahan maklumat serta paparan artifak yang menarik akan dikemaskini dari semasa ke semasa. Secara amnya. selain daripada digunakan untuk menghasilkan berbagai jenis muzik. Skop maklumat alat muzik tradisional ini amatlah terbatas.Alat Muzik Tradisional Malaysia ini dibangunkan dengan tujuan untuk mewarwarkan kepada masyarakat sejagat terutama generasi muda. Ia digunakan sebagai alat penyebar maklumat. lambang budaya bangsa.

Kordofon Alat-alat muzik kordofon ialah alat-alat yang mengeluarkan bunyi kerana adanya getaran pada tali yang ditegangkan.Dalam kategori ini digolongkan alat-alat muzik yang menghasilkan bunyi melalui kulit atau membrane yang ditegang dan dipalu. Alatalat muzik rebab. sape dan lain-lain tergolong dalam kategori ini.Berbagai jenis alat gendang dan rebana Melayu tergolong dalam kategori membranofon. Membranofon . Kebiasaannya digunakan di dalam menghasilkan lagu-lagu rakyat.

Erofon .Kebiasaannya digunakan di dalam menghasilkan lagu-lagu rakyat.Berbagai jenis alat gendang dan rebana Melayu tergolong dalam kategori membranofon.Dalam kategori ini digolongkan alat-alat muzik yang menghasilkan bunyi melalui kulit atau membrane yang ditegang dan dipalu.

Idiofon . Dalam masyarakat pribumi Malaysia.Idiofon adalah alat-alat muzik yang menghasilkan bunyi melalui tindakbalas pada rangka badan yang bergema.terdapat beberapa jenis alat muzik erofon seperti serunai. nafiri.Erofon adalah alat-alat muzik yang menghasilkan bunyi melalui lubang udara. Dalam kategori idiofon terdapat alat-alat muzik 'metallophone'. seruling hidung dan lain lain yang sejenis. Contoh alat muzik idiofon pribumi Malaysia ialah kumpulan gong dan jenis-jenisnya. seruling. yang diperbuat daripada logam gangsa seperti saron dan gendir dalam ensemble gamelan.

. Idiofon adalah alat-alat muzik yang menghasilkan bunyi melalui tindakbalas pada rangka badan yang bergema. Contoh alat muzik idiofon pribumi Malaysia ialah kumpulan gong dan jenis-jenisnya. Dalam kategori idiofon terdapat alat-alat muzik 'metallophone'. Erofon Bebas . yang diperbuat daripada logam gangsa seperti saron dan gendir dalam ensemble gamelan.

Ianya diperbuat dari pelbagai bentuk yang berbeza dan diperbuat dari bahan yang bersifat sementara seperti daun-daun kayu. Penghasilan bunyi tidak mengikut kod muzik yang ditetapkan dan bukan untuk tujuan dipermainkan bersama alat muzik yang lain. penjenisan alat adalah berbeza dari erofon.Erofon bebas adalah suatu alat muzik yang menghasilkan bunyi melalui lubang udara dengan car meniupnya. daun kelapa dan sebagainya. .

Ciri-ciri alat muzik tradisional di Malaysia Cara-cara alat muzik tradisional bermain Jenis-jenis alat muzik tradisional di Malaysia Biola .

Cara Bermain : Tali digesek dengan pengeseknya Lain-lain Gambar : . Digunakan untuk mengiringi nyanyian oleh pemain Gabbang dalam tarian `Dating-Dating' di Sabah. Fungsi : Dimainkan untuk muzik hiburan diseluruh Malaysia.Pengenalan : Biola dari Barat.

Papan jarinya berbentuk belakang kura-kura. Lain-lain Gambar : Tiada . 2 pemulas tali atau pelaras ialah disisi lelehernya dan 2 daripadanya tegak dihadapan. Bentuknya bulat dan belakangnya melengkong. Tali-tali melalui atas kekuda titian tali di tengah-tengah dada. Untuk mengeluarkan dengung iringan.Tampura Pengenalan : Alat bertali mempunyai 4 tali. Fungsi : Digunakan dalam muzik vokal dan instrumental India. Tiga daripadanya ialah dawai besi waja dan yang satu lagi daripada perunggu.Badannya dibuat daripada kayu nangka. Cara Bermain : Dipegang tegak dan dipetik dengan jari-jari sebelah tangan.

Tali gitar diperbuat dari perut binatang atau loyang yang dipetik dengan kuku tenggiling. Fungsi : Gambus lazimnya dimainkan untuk hiburan persendirian. Cara Bermain: Dipetik bagaimana cara bermain guitar. . pemuzik gazal dan muziknya menyerupai tarian Melayu seperti joget dan zapin di Johor.GAMBUS Pengenalan : Sejenis gitar bertali 6 dan membengkak di bahagian badannya hampir-hampir separuh bulat. Lehernya ditutup dengan sekeping kayu nipis dan permukaan badannya ditutup dengan kulit kambing atau kulit biawak. Badannya diukir dari sebatang kayu nangka yang berongga di dalamnya.

dan juga digunakan dalam orkestra untuk mengiringi opera Cina. sedang dan besar. Lain-lain Gambar : Pipa . Fungsi : Alat ini digunakan sebagai alat solo untuk hiburan. Tali digesek dengan sebalah tangan manakala jari-jari tangan lainnya memetik pada tali-tali untuk mengeluarkan berbagai pic.Erh-Hu Pengenalan : Erh-Hu adalah alatan bertali jenis lute dibuat dalam tiga saiz. Cara Bermain : Erh-Hu didirikan tegap pada riba pemain semasa di main. kecil. lantai dan digesek seperti cello.

Tali-tali diikat kepada hujung bahagian bawah badan dan pada 4 pemulas melaras disisi papan jari. Bahagian kepalanya berukir. Beberapa kekuda titian tali dari kayu dipasang pada papan jari seperti fret. juga sebagai alat solo atau mengiringi nyanyian. dadanya bulat dan belakangnya cembong tetapi permukaan dadanya mendatar. Cara Bermain : Cara bermain dengan memegang berdiri atas pahu pemain. . Badan dibuat dari kayu. Jari-jari tangan sebelah lagi diletak pada tali-tali antara fretnya untuk mengeluarkan berbagai pic bila tali-tali dipetik.Pengenalan : Pipa adalah alat bertali mempunyai 4 tali logam. Fungsi : Pipa digunakan dalam orkestra untuk mengiringi opera Cina. Tali-tali dipetik dengan hujung-hujung jari dan kuku.

Kekudatitian tali yang tinggi dipasang di tengah dadanya. Jari-jari tangan yang sebelah lagi menekan dan menarik tali-tali diberbagai bahagian untuk mengeluarkan berbagai tingkat suara dan bunga-bunga melodinya. Badan dibuat dari kayu. Cara Bermain : Diletak melintang.Venna Pengenalan : Alat bertali mempunyai empat tali untuk melodi dan tiga tali untuk dengung. Dalam kepala ialah tempat menyimpan minyak kelapa yang digosokkan untuk melicinkan hujung?hujung jari pemain. kepala dan labu berukir dipasang pada hujung penghabisan lehernya. Tali?tali dipasang di atas daripada fret-fret dan diikat pada pemulas melaras pada sisi leher. Fungsi : Digunakan untuk muzik solo bagi hiburan. Bilah?bilah fret logam dilekatkan pada papan jari dengan menggunakan lilin lebah. Lain-lain Gambar: Tiada Rehab . dadanya bulat dan belakangdya cembung. Tali-tali dipetik dengan jari sebelah tangan.

Sitar . Cara Bermain : Tali ini dipetik dengan jari dan berbunyi agak perlahan. Fungsi : Dimainkan ketika mengisi masa lapang. Kulit buluh dicungkil sebagai tali sebanyak empat utas seperti gitar.Pengenalan : Diperbuat daripada seruas buluh betong.

Diperbuat dari kayu yang berbentuk bujur seakan sebelah buah pear. .Pengenalan : Alat bertali mempunyai 5 hingga 7 tali dawai (2 hingga 4 tali digunakan untuk memainkan melodi. dan 3 tali untuk dengung). Cara Bermain : Dimainkan dalam kumpulan instrumental kecil atau sebagai alat solo. Fungsi : Diletak melentang dan dipetik dengan jari-jari sebelah tangan. Jari-jari tangan sebelah lagi menekan dan menarik pada berbagai kedudukan di tali-tali yang mengeluarkan berbagai tingkat suara dan melodi.

Sundatang Pengenalan : Diperbuat dari kayu bernama tembailing atau kayu nangka. Cara Bermain : Ia dimainkan dengan memetik tali loyang dan nada tali-talinya dibetulkan dengan memutarkan skru kayu telinga di atas alat ini. Ianya dimainkan juga untuk hiburan persendirian dimainkan secara solo tanpa diiringi oleh suara. Ia mempunyai dua atau tiga tali loyang diperbuat dari akar polon. . Fungsi : Di Tambunan ianya dimainkan untuk mengiring tarian sundatang magarang.

.Dholak Dholak ataupun dholaki ialah sebuah alat muzik klasikal India Utara (Hindustan). Ia dimain dengan menggunakan tangan and mudah dipikul oleh pemainya. Bunyi yang dihasilkan oleh dholak berasal daripada hasil pukulan tangan keatas permukaan yang diperbuat daripada kulit haiwan. Dholak biasanya digunakan dalam penghasilan rentak untuk lagulagu filem dan sebagainya.

Pada kebiasaannya. Gambar belakang bahagian kompang. Cara memalu kompang ialah dengan menepuk kulit kompang dengan bahagian jari-jari atau tapak tangan mengikut rentak. Kompang .Kompang Kompang ialah sejenis alat muzik tradisional yang paling popular bagi masyarakat Melayu. Kulit kompang biasanya diperbuat daripada kulit kambing. Kini. Alat muzik ini berasal dari dunia Arab dan dipercayai dibawa masuk ke Tanah Melayu sama ada ketika zaman Kesultanan Melaka oleh pedagang India Muslim. Ia mempunyai bukaan cetek dan dimainkan dengan memegang dengan sebelah tangan sementara dipalu dengan sebelah tangan yang lain. bertujuan menguatkan bunyi kompang. Ia tergolong dalam kumpulan alat muzik gendang. seurat rotan akan diselit dari bahagian belakang antara kulit dan bingkai kayu bertujuan menengangkan permukaan kompang. gelung plastik turut digunakan. atau melalui Jawa pada abad ke-13 oleh pedagang Arab. Kompang biasanya berukuran enam belas inci ukur lilit dan ditutup dengan kepingan kulit pada sebelah permukaan.

Bunyi 'bum' di perolehi dengan tepukan di sisi kompang dan tapak tangan dikuncup/rapat. Bunyi yang berlainan dihasilkan dengan membezakan cara bukaan tapak tangan. Rebana . Bunyi 'cak' di perolehi dengan tepukan di tengah kompang dengan jari tangan yang terbuka. kenduri dan upacara-upacara tradisi lain.biasanya dimainkan semasa perarakan.

Bagi masyarakat Melayu di negeri Pahang. Tapi Rebana juga sering dimainkan di pulau JAWA.Rebana ialah sejenis alat muzik tradisional yang sering dimainkan bagi mengiringi lagu-lagu budaya. Tepukan rebana adalah bagi mengiringi lagu-lagu tradisional seperti indong-indong. permainan rebana sangat popular. dan pelanduk-pelanduk. terutamanya di kalangan penduduk di sekitar Sungai Pahang. terdapat juga rebana besar yang dimainkan pada hari keraian begai pertandingan menghasilkan bunyi dan irama yang dikenali sebagai Rebana Ubi Gong . burung kenek-kenek. Selain daripada rebana bersaiz biasa.

Sebenarnya. gong digunkan dalam muzik keroncong untuk dijadikan penanda masa ataupun tempoh rentak. . Biasanya.Gong adalah alat muzik yang kerap digunakan dalam muzik Melayu tradisional. gong adalah sebuah alat muzik yang diperbuat daripada logam dan bunyi yang disuarakan adalah hasil pukulan tukul.

Kajian Alat-Alat Muzik Tradisional Di Malaysia Senarai Kandungan .

kepada rakan-rakan sekelas saya kerana sudi menyokong saya menyediakan folio ini. Tidak ketinggalan juga kepada guru sejarah saya iaitu Encik Fauzi yang banyak membantu saya dalam menjayakan folio ini. . Mohd Zuki ingin merakamkan ucapan terima kasih kepada ibu bapa saya atas sokongan moral dan kewangan yang telah diberikan sehingga saya dapat menjalankan dan menyempurnakan folio ini. Akhir sekali.Kandungan Penghargaan Objektif Kajian Kaedah Kajian Rumusan Lampiran Muka surat Saya Muhammad Zulfikri B.

Mengenal pasti sumber. 2.Memenuhi keperluan sukatan Pelajaran Sejarah Tingkatan 1.objektif yang berikut: Objektif Am : .Kajian saya merangkumi objektif. . Objektif Khusus : 1.sumber sejarah yang sahih. Ini secara tidak langsung membantu saya membuat satu kajian ilmiah dengan tatacara yang betul. Dapat menambah lagi pengetahuan tentang permainan tradisional wau dalam kalangan masyarakat mengikut adat resam melayu.

. b)Melayari internet : .Saya telah melayari internet dan mencari maklumat di laman web berkitan dengan alat-alat muzik tradisional di malaysia.kaedah yang saya gunakan ialah: a)Pemerhatian : .Saya telah memperoleh pengajaran dan penerangan yang diberikan oleh guru sejarah.Saya telah menemu bual ibu saya bagi mendapatkan maklumat tentang alat-alat muzik tradisional di malaysia.3. Kaedah. 4. c)Temubual : . Menyedarkan orang melayu betapa pentingnya permainan tradisional wau yang semakin ditelan zaman ini. Membuat perkaitan Permainan Tradisional dengan rakyat Malaysia.

saya lebih menghormati dan menghayati alat-alat muzik tradisional di malaysia dalam kehidupan seharian. ‘tak kenal maka tak cinta’. saya berasa amat bersyukur sebagai seorang warganegara Malaysia kerana keunikan dan kepelbagaian budaya dan adapt resam yang terdapat di negeri tercinta ini. sudah tentu alat muzik ini masih wujud dan kekal walaupun arus kemodenan semakin meningkat. Saya akan cuba untuk mengekalkan popularity alat-alat muzik tradisional di malaysia dan akan berusaha memajukan alat muzik tradisional ini. . Saya juga berasa sangat bertuah kerana dapat mengenali alat-alat muzik tradisional di malaysia dengan lebih mendalam. Bak kata pepatah melayu.Selepas menjalankan kajian ini. Oleh itu. setiap pihak hendaklah memainkan peranan penting dalam memartabatkan alat-alat muzik tradisional ini. Ini sekaligus menimbulkan semangat kerjasama dan bersatu. Jika semua rakyat masyarakat kita masih terus menjadikan alat muzik tradisional sebagai alat muzik utama. Selepas kajian ini.padu dalam kalangan masyarakat kita.

3.Memenuhi keperluan sukatan Pelajaran Sejarah Tingkatan 1.objektif yang berikut: Objektif Am : . 4. .Kajian saya merangkumi objektif. Ini secara tidak langsung membantu saya membuat satu kajian ilmiah dengan tatacara yang betul. Dapat menambah lagi pengetahuan tentang permainan tradisional wau dalam kalangan masyarakat mengikut adat resam melayu. 2. Membuat perkaitan Permainan Tradisional dengan rakyat Malaysia. Objektif Khusus : 1.sumber sejarah yang sahih. Menyedarkan orang melayu betapa pentingnya permainan tradisional wau yang semakin ditelan zaman ini. Mengenal pasti sumber.

Saya telah memperoleh pengajaran dan penerangan yang diberikan oleh guru sejarah.kaedah yang saya gunakan ialah: a)Pemerhatian : . c)Temubual : . b)Melayari internet : .Saya telah melayari internet dan mencari maklumat di laman web berkitan dengan alat-alat muzik tradisional di malaysia. .Saya telah menemu bual ibu saya bagi mendapatkan maklumat tentang alat-alat muzik tradisional di malaysia.Kaedah.

Selepas menjalankan kajian ini. setiap pihak hendaklah memainkan peranan penting dalam memartabatkan alat-alat muzik tradisional ini. sudah tentu alat muzik ini masih wujud dan kekal walaupun arus kemodenan semakin meningkat. saya berasa amat bersyukur sebagai seorang warganegara Malaysia kerana keunikan dan kepelbagaian budaya dan adapt resam yang terdapat di negeri tercinta ini.padu dalam kalangan masyarakat kita. Oleh itu. Ini sekaligus menimbulkan semangat kerjasama dan bersatu. Saya juga berasa sangat bertuah kerana dapat mengenali alat-alat muzik tradisional di malaysia dengan lebih mendalam. Jika semua rakyat masyarakat kita masih terus menjadikan alat muzik tradisional sebagai alat muzik utama. . Saya akan cuba untuk mengekalkan popularity alat-alat muzik tradisional di malaysia dan akan berusaha memajukan alat muzik tradisional ini. Bak kata pepatah melayu. Selepas kajian ini. saya lebih menghormati dan menghayati alat-alat muzik tradisional di malaysia dalam kehidupan seharian. µtak kenal maka tak cinta¶.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful