…………………………

...……………………..

SUMBER INTERNET =
( http://psk-shima.blogspot.com/2009/04/alat-muziktradisionalbhgn-2.html )

SUMBER SURAT KHABAR = TIADA SUMBER MAJALAH = TIADA SUMBER CD =

.

Secara amnya. Terdapat lima kategori Alat Muzik Tradisional: .Alat Muzik Tradisional Malaysia ini dibangunkan dengan tujuan untuk mewarwarkan kepada masyarakat sejagat terutama generasi muda. selain daripada digunakan untuk menghasilkan berbagai jenis muzik. lambang budaya bangsa. ianya masih terdapat masa kini dan terus diterima pakai oleh bangsa di Malaysia. Ia digunakan sebagai alat penyebar maklumat. alat alat muzik ini merupakan bahan estetika yang penting dalam masyarakat.Kami berusaha membangunkan web ini semungkin yang boleh dan pertambahan maklumat serta paparan artifak yang menarik akan dikemaskini dari semasa ke semasa. Disamping itu dapat memberi pemahaman lebih jelas tentang rupabentuk dan fungsi serta bunyi alat muzik itu. alat ritual yang dapat menghubungkan manusia dengan alam luar biasa(magis) selain dari fungsi utama sebagai alat hiburan. Skop maklumat alat muzik tradisional ini amatlah terbatas.

Alatalat muzik rebab.Kordofon Alat-alat muzik kordofon ialah alat-alat yang mengeluarkan bunyi kerana adanya getaran pada tali yang ditegangkan. sape dan lain-lain tergolong dalam kategori ini.Berbagai jenis alat gendang dan rebana Melayu tergolong dalam kategori membranofon.Dalam kategori ini digolongkan alat-alat muzik yang menghasilkan bunyi melalui kulit atau membrane yang ditegang dan dipalu. Membranofon . Kebiasaannya digunakan di dalam menghasilkan lagu-lagu rakyat.

Berbagai jenis alat gendang dan rebana Melayu tergolong dalam kategori membranofon. Erofon .Dalam kategori ini digolongkan alat-alat muzik yang menghasilkan bunyi melalui kulit atau membrane yang ditegang dan dipalu.Kebiasaannya digunakan di dalam menghasilkan lagu-lagu rakyat.

Idiofon adalah alat-alat muzik yang menghasilkan bunyi melalui tindakbalas pada rangka badan yang bergema. Dalam kategori idiofon terdapat alat-alat muzik 'metallophone'.terdapat beberapa jenis alat muzik erofon seperti serunai.Erofon adalah alat-alat muzik yang menghasilkan bunyi melalui lubang udara. nafiri. seruling. Contoh alat muzik idiofon pribumi Malaysia ialah kumpulan gong dan jenis-jenisnya. yang diperbuat daripada logam gangsa seperti saron dan gendir dalam ensemble gamelan. Dalam masyarakat pribumi Malaysia. seruling hidung dan lain lain yang sejenis. Idiofon .

Contoh alat muzik idiofon pribumi Malaysia ialah kumpulan gong dan jenis-jenisnya. yang diperbuat daripada logam gangsa seperti saron dan gendir dalam ensemble gamelan.. Erofon Bebas . Idiofon adalah alat-alat muzik yang menghasilkan bunyi melalui tindakbalas pada rangka badan yang bergema. Dalam kategori idiofon terdapat alat-alat muzik 'metallophone'.

daun kelapa dan sebagainya.Erofon bebas adalah suatu alat muzik yang menghasilkan bunyi melalui lubang udara dengan car meniupnya. Ianya diperbuat dari pelbagai bentuk yang berbeza dan diperbuat dari bahan yang bersifat sementara seperti daun-daun kayu. Penghasilan bunyi tidak mengikut kod muzik yang ditetapkan dan bukan untuk tujuan dipermainkan bersama alat muzik yang lain. penjenisan alat adalah berbeza dari erofon. .

Ciri-ciri alat muzik tradisional di Malaysia Cara-cara alat muzik tradisional bermain Jenis-jenis alat muzik tradisional di Malaysia Biola .

Fungsi : Dimainkan untuk muzik hiburan diseluruh Malaysia. Digunakan untuk mengiringi nyanyian oleh pemain Gabbang dalam tarian `Dating-Dating' di Sabah. Cara Bermain : Tali digesek dengan pengeseknya Lain-lain Gambar : .Pengenalan : Biola dari Barat.

Tiga daripadanya ialah dawai besi waja dan yang satu lagi daripada perunggu. Papan jarinya berbentuk belakang kura-kura. Cara Bermain : Dipegang tegak dan dipetik dengan jari-jari sebelah tangan. Bentuknya bulat dan belakangnya melengkong. Fungsi : Digunakan dalam muzik vokal dan instrumental India. Untuk mengeluarkan dengung iringan.Tampura Pengenalan : Alat bertali mempunyai 4 tali. Tali-tali melalui atas kekuda titian tali di tengah-tengah dada. Lain-lain Gambar : Tiada .Badannya dibuat daripada kayu nangka. 2 pemulas tali atau pelaras ialah disisi lelehernya dan 2 daripadanya tegak dihadapan.

. pemuzik gazal dan muziknya menyerupai tarian Melayu seperti joget dan zapin di Johor. Lehernya ditutup dengan sekeping kayu nipis dan permukaan badannya ditutup dengan kulit kambing atau kulit biawak.GAMBUS Pengenalan : Sejenis gitar bertali 6 dan membengkak di bahagian badannya hampir-hampir separuh bulat. Cara Bermain: Dipetik bagaimana cara bermain guitar. Fungsi : Gambus lazimnya dimainkan untuk hiburan persendirian. Tali gitar diperbuat dari perut binatang atau loyang yang dipetik dengan kuku tenggiling. Badannya diukir dari sebatang kayu nangka yang berongga di dalamnya.

Lain-lain Gambar : Pipa . Cara Bermain : Erh-Hu didirikan tegap pada riba pemain semasa di main. Fungsi : Alat ini digunakan sebagai alat solo untuk hiburan.Erh-Hu Pengenalan : Erh-Hu adalah alatan bertali jenis lute dibuat dalam tiga saiz. lantai dan digesek seperti cello. sedang dan besar. Tali digesek dengan sebalah tangan manakala jari-jari tangan lainnya memetik pada tali-tali untuk mengeluarkan berbagai pic. dan juga digunakan dalam orkestra untuk mengiringi opera Cina. kecil.

Fungsi : Pipa digunakan dalam orkestra untuk mengiringi opera Cina. Cara Bermain : Cara bermain dengan memegang berdiri atas pahu pemain. Bahagian kepalanya berukir. Beberapa kekuda titian tali dari kayu dipasang pada papan jari seperti fret. . dadanya bulat dan belakangnya cembong tetapi permukaan dadanya mendatar. Tali-tali dipetik dengan hujung-hujung jari dan kuku.Pengenalan : Pipa adalah alat bertali mempunyai 4 tali logam. Jari-jari tangan sebelah lagi diletak pada tali-tali antara fretnya untuk mengeluarkan berbagai pic bila tali-tali dipetik. Badan dibuat dari kayu. juga sebagai alat solo atau mengiringi nyanyian. Tali-tali diikat kepada hujung bahagian bawah badan dan pada 4 pemulas melaras disisi papan jari.

Dalam kepala ialah tempat menyimpan minyak kelapa yang digosokkan untuk melicinkan hujung?hujung jari pemain. Kekudatitian tali yang tinggi dipasang di tengah dadanya. kepala dan labu berukir dipasang pada hujung penghabisan lehernya. Cara Bermain : Diletak melintang. Tali-tali dipetik dengan jari sebelah tangan. Bilah?bilah fret logam dilekatkan pada papan jari dengan menggunakan lilin lebah.Venna Pengenalan : Alat bertali mempunyai empat tali untuk melodi dan tiga tali untuk dengung. Jari-jari tangan yang sebelah lagi menekan dan menarik tali-tali diberbagai bahagian untuk mengeluarkan berbagai tingkat suara dan bunga-bunga melodinya. Tali?tali dipasang di atas daripada fret-fret dan diikat pada pemulas melaras pada sisi leher. dadanya bulat dan belakangdya cembung. Fungsi : Digunakan untuk muzik solo bagi hiburan. Badan dibuat dari kayu. Lain-lain Gambar: Tiada Rehab .

Cara Bermain : Tali ini dipetik dengan jari dan berbunyi agak perlahan. Fungsi : Dimainkan ketika mengisi masa lapang. Kulit buluh dicungkil sebagai tali sebanyak empat utas seperti gitar. Sitar .Pengenalan : Diperbuat daripada seruas buluh betong.

Jari-jari tangan sebelah lagi menekan dan menarik pada berbagai kedudukan di tali-tali yang mengeluarkan berbagai tingkat suara dan melodi. . Cara Bermain : Dimainkan dalam kumpulan instrumental kecil atau sebagai alat solo.Pengenalan : Alat bertali mempunyai 5 hingga 7 tali dawai (2 hingga 4 tali digunakan untuk memainkan melodi. dan 3 tali untuk dengung). Diperbuat dari kayu yang berbentuk bujur seakan sebelah buah pear. Fungsi : Diletak melentang dan dipetik dengan jari-jari sebelah tangan.

Ia mempunyai dua atau tiga tali loyang diperbuat dari akar polon. Ianya dimainkan juga untuk hiburan persendirian dimainkan secara solo tanpa diiringi oleh suara. Cara Bermain : Ia dimainkan dengan memetik tali loyang dan nada tali-talinya dibetulkan dengan memutarkan skru kayu telinga di atas alat ini.Sundatang Pengenalan : Diperbuat dari kayu bernama tembailing atau kayu nangka. Fungsi : Di Tambunan ianya dimainkan untuk mengiring tarian sundatang magarang. .

Bunyi yang dihasilkan oleh dholak berasal daripada hasil pukulan tangan keatas permukaan yang diperbuat daripada kulit haiwan.Dholak Dholak ataupun dholaki ialah sebuah alat muzik klasikal India Utara (Hindustan). Dholak biasanya digunakan dalam penghasilan rentak untuk lagulagu filem dan sebagainya. Ia dimain dengan menggunakan tangan and mudah dipikul oleh pemainya. .

Gambar belakang bahagian kompang. Kompang biasanya berukuran enam belas inci ukur lilit dan ditutup dengan kepingan kulit pada sebelah permukaan. Ia tergolong dalam kumpulan alat muzik gendang. bertujuan menguatkan bunyi kompang. Cara memalu kompang ialah dengan menepuk kulit kompang dengan bahagian jari-jari atau tapak tangan mengikut rentak. Kulit kompang biasanya diperbuat daripada kulit kambing. Kompang . Kini.Kompang Kompang ialah sejenis alat muzik tradisional yang paling popular bagi masyarakat Melayu. Ia mempunyai bukaan cetek dan dimainkan dengan memegang dengan sebelah tangan sementara dipalu dengan sebelah tangan yang lain. seurat rotan akan diselit dari bahagian belakang antara kulit dan bingkai kayu bertujuan menengangkan permukaan kompang. atau melalui Jawa pada abad ke-13 oleh pedagang Arab. Alat muzik ini berasal dari dunia Arab dan dipercayai dibawa masuk ke Tanah Melayu sama ada ketika zaman Kesultanan Melaka oleh pedagang India Muslim. Pada kebiasaannya. gelung plastik turut digunakan.

Bunyi 'cak' di perolehi dengan tepukan di tengah kompang dengan jari tangan yang terbuka.biasanya dimainkan semasa perarakan. Rebana . Bunyi yang berlainan dihasilkan dengan membezakan cara bukaan tapak tangan. kenduri dan upacara-upacara tradisi lain. Bunyi 'bum' di perolehi dengan tepukan di sisi kompang dan tapak tangan dikuncup/rapat.

terdapat juga rebana besar yang dimainkan pada hari keraian begai pertandingan menghasilkan bunyi dan irama yang dikenali sebagai Rebana Ubi Gong . Bagi masyarakat Melayu di negeri Pahang. Tapi Rebana juga sering dimainkan di pulau JAWA. permainan rebana sangat popular. Selain daripada rebana bersaiz biasa. terutamanya di kalangan penduduk di sekitar Sungai Pahang. dan pelanduk-pelanduk. Tepukan rebana adalah bagi mengiringi lagu-lagu tradisional seperti indong-indong.Rebana ialah sejenis alat muzik tradisional yang sering dimainkan bagi mengiringi lagu-lagu budaya. burung kenek-kenek.

gong adalah sebuah alat muzik yang diperbuat daripada logam dan bunyi yang disuarakan adalah hasil pukulan tukul. gong digunkan dalam muzik keroncong untuk dijadikan penanda masa ataupun tempoh rentak. . Biasanya. Sebenarnya.Gong adalah alat muzik yang kerap digunakan dalam muzik Melayu tradisional.

Kajian Alat-Alat Muzik Tradisional Di Malaysia Senarai Kandungan .

. Akhir sekali.Kandungan Penghargaan Objektif Kajian Kaedah Kajian Rumusan Lampiran Muka surat Saya Muhammad Zulfikri B. Mohd Zuki ingin merakamkan ucapan terima kasih kepada ibu bapa saya atas sokongan moral dan kewangan yang telah diberikan sehingga saya dapat menjalankan dan menyempurnakan folio ini. kepada rakan-rakan sekelas saya kerana sudi menyokong saya menyediakan folio ini. Tidak ketinggalan juga kepada guru sejarah saya iaitu Encik Fauzi yang banyak membantu saya dalam menjayakan folio ini.

. 2.Kajian saya merangkumi objektif. Objektif Khusus : 1.objektif yang berikut: Objektif Am : . Mengenal pasti sumber. Ini secara tidak langsung membantu saya membuat satu kajian ilmiah dengan tatacara yang betul. Dapat menambah lagi pengetahuan tentang permainan tradisional wau dalam kalangan masyarakat mengikut adat resam melayu.Memenuhi keperluan sukatan Pelajaran Sejarah Tingkatan 1.sumber sejarah yang sahih.

. b)Melayari internet : .Saya telah memperoleh pengajaran dan penerangan yang diberikan oleh guru sejarah. Membuat perkaitan Permainan Tradisional dengan rakyat Malaysia.Saya telah menemu bual ibu saya bagi mendapatkan maklumat tentang alat-alat muzik tradisional di malaysia.Saya telah melayari internet dan mencari maklumat di laman web berkitan dengan alat-alat muzik tradisional di malaysia.kaedah yang saya gunakan ialah: a)Pemerhatian : .3. c)Temubual : . 4. Kaedah. Menyedarkan orang melayu betapa pentingnya permainan tradisional wau yang semakin ditelan zaman ini.

Saya juga berasa sangat bertuah kerana dapat mengenali alat-alat muzik tradisional di malaysia dengan lebih mendalam. Jika semua rakyat masyarakat kita masih terus menjadikan alat muzik tradisional sebagai alat muzik utama. setiap pihak hendaklah memainkan peranan penting dalam memartabatkan alat-alat muzik tradisional ini. ‘tak kenal maka tak cinta’. sudah tentu alat muzik ini masih wujud dan kekal walaupun arus kemodenan semakin meningkat.padu dalam kalangan masyarakat kita. saya lebih menghormati dan menghayati alat-alat muzik tradisional di malaysia dalam kehidupan seharian. Selepas kajian ini. Ini sekaligus menimbulkan semangat kerjasama dan bersatu. . saya berasa amat bersyukur sebagai seorang warganegara Malaysia kerana keunikan dan kepelbagaian budaya dan adapt resam yang terdapat di negeri tercinta ini. Bak kata pepatah melayu. Saya akan cuba untuk mengekalkan popularity alat-alat muzik tradisional di malaysia dan akan berusaha memajukan alat muzik tradisional ini. Oleh itu.Selepas menjalankan kajian ini.

Mengenal pasti sumber. 2.objektif yang berikut: Objektif Am : . Menyedarkan orang melayu betapa pentingnya permainan tradisional wau yang semakin ditelan zaman ini.Kajian saya merangkumi objektif.sumber sejarah yang sahih. Ini secara tidak langsung membantu saya membuat satu kajian ilmiah dengan tatacara yang betul. . 4. 3. Objektif Khusus : 1. Membuat perkaitan Permainan Tradisional dengan rakyat Malaysia.Memenuhi keperluan sukatan Pelajaran Sejarah Tingkatan 1. Dapat menambah lagi pengetahuan tentang permainan tradisional wau dalam kalangan masyarakat mengikut adat resam melayu.

. b)Melayari internet : .kaedah yang saya gunakan ialah: a)Pemerhatian : .Saya telah memperoleh pengajaran dan penerangan yang diberikan oleh guru sejarah. c)Temubual : .Kaedah.Saya telah menemu bual ibu saya bagi mendapatkan maklumat tentang alat-alat muzik tradisional di malaysia.Saya telah melayari internet dan mencari maklumat di laman web berkitan dengan alat-alat muzik tradisional di malaysia.

padu dalam kalangan masyarakat kita. Oleh itu. Saya akan cuba untuk mengekalkan popularity alat-alat muzik tradisional di malaysia dan akan berusaha memajukan alat muzik tradisional ini. Saya juga berasa sangat bertuah kerana dapat mengenali alat-alat muzik tradisional di malaysia dengan lebih mendalam. setiap pihak hendaklah memainkan peranan penting dalam memartabatkan alat-alat muzik tradisional ini. µtak kenal maka tak cinta¶. Bak kata pepatah melayu. Jika semua rakyat masyarakat kita masih terus menjadikan alat muzik tradisional sebagai alat muzik utama. saya lebih menghormati dan menghayati alat-alat muzik tradisional di malaysia dalam kehidupan seharian. saya berasa amat bersyukur sebagai seorang warganegara Malaysia kerana keunikan dan kepelbagaian budaya dan adapt resam yang terdapat di negeri tercinta ini. sudah tentu alat muzik ini masih wujud dan kekal walaupun arus kemodenan semakin meningkat. Selepas kajian ini. .Selepas menjalankan kajian ini. Ini sekaligus menimbulkan semangat kerjasama dan bersatu.