…………………………

...……………………..

SUMBER INTERNET =
( http://psk-shima.blogspot.com/2009/04/alat-muziktradisionalbhgn-2.html )

SUMBER SURAT KHABAR = TIADA SUMBER MAJALAH = TIADA SUMBER CD =

.

selain daripada digunakan untuk menghasilkan berbagai jenis muzik. Terdapat lima kategori Alat Muzik Tradisional: . alat alat muzik ini merupakan bahan estetika yang penting dalam masyarakat. alat ritual yang dapat menghubungkan manusia dengan alam luar biasa(magis) selain dari fungsi utama sebagai alat hiburan.Kami berusaha membangunkan web ini semungkin yang boleh dan pertambahan maklumat serta paparan artifak yang menarik akan dikemaskini dari semasa ke semasa. ianya masih terdapat masa kini dan terus diterima pakai oleh bangsa di Malaysia. Secara amnya. lambang budaya bangsa. Skop maklumat alat muzik tradisional ini amatlah terbatas. Disamping itu dapat memberi pemahaman lebih jelas tentang rupabentuk dan fungsi serta bunyi alat muzik itu.Alat Muzik Tradisional Malaysia ini dibangunkan dengan tujuan untuk mewarwarkan kepada masyarakat sejagat terutama generasi muda. Ia digunakan sebagai alat penyebar maklumat.

Berbagai jenis alat gendang dan rebana Melayu tergolong dalam kategori membranofon. Membranofon . Alatalat muzik rebab. sape dan lain-lain tergolong dalam kategori ini.Dalam kategori ini digolongkan alat-alat muzik yang menghasilkan bunyi melalui kulit atau membrane yang ditegang dan dipalu.Kordofon Alat-alat muzik kordofon ialah alat-alat yang mengeluarkan bunyi kerana adanya getaran pada tali yang ditegangkan. Kebiasaannya digunakan di dalam menghasilkan lagu-lagu rakyat.

Erofon .Kebiasaannya digunakan di dalam menghasilkan lagu-lagu rakyat.Dalam kategori ini digolongkan alat-alat muzik yang menghasilkan bunyi melalui kulit atau membrane yang ditegang dan dipalu.Berbagai jenis alat gendang dan rebana Melayu tergolong dalam kategori membranofon.

Contoh alat muzik idiofon pribumi Malaysia ialah kumpulan gong dan jenis-jenisnya. seruling.Erofon adalah alat-alat muzik yang menghasilkan bunyi melalui lubang udara. Idiofon . seruling hidung dan lain lain yang sejenis. nafiri.terdapat beberapa jenis alat muzik erofon seperti serunai. yang diperbuat daripada logam gangsa seperti saron dan gendir dalam ensemble gamelan.Idiofon adalah alat-alat muzik yang menghasilkan bunyi melalui tindakbalas pada rangka badan yang bergema. Dalam kategori idiofon terdapat alat-alat muzik 'metallophone'. Dalam masyarakat pribumi Malaysia.

Idiofon adalah alat-alat muzik yang menghasilkan bunyi melalui tindakbalas pada rangka badan yang bergema. Dalam kategori idiofon terdapat alat-alat muzik 'metallophone'. Erofon Bebas . Contoh alat muzik idiofon pribumi Malaysia ialah kumpulan gong dan jenis-jenisnya. yang diperbuat daripada logam gangsa seperti saron dan gendir dalam ensemble gamelan..

. Penghasilan bunyi tidak mengikut kod muzik yang ditetapkan dan bukan untuk tujuan dipermainkan bersama alat muzik yang lain.Erofon bebas adalah suatu alat muzik yang menghasilkan bunyi melalui lubang udara dengan car meniupnya. Ianya diperbuat dari pelbagai bentuk yang berbeza dan diperbuat dari bahan yang bersifat sementara seperti daun-daun kayu. daun kelapa dan sebagainya. penjenisan alat adalah berbeza dari erofon.

Ciri-ciri alat muzik tradisional di Malaysia Cara-cara alat muzik tradisional bermain Jenis-jenis alat muzik tradisional di Malaysia Biola .

Digunakan untuk mengiringi nyanyian oleh pemain Gabbang dalam tarian `Dating-Dating' di Sabah.Pengenalan : Biola dari Barat. Cara Bermain : Tali digesek dengan pengeseknya Lain-lain Gambar : . Fungsi : Dimainkan untuk muzik hiburan diseluruh Malaysia.

Papan jarinya berbentuk belakang kura-kura. Fungsi : Digunakan dalam muzik vokal dan instrumental India. Tali-tali melalui atas kekuda titian tali di tengah-tengah dada. Tiga daripadanya ialah dawai besi waja dan yang satu lagi daripada perunggu.Tampura Pengenalan : Alat bertali mempunyai 4 tali. Cara Bermain : Dipegang tegak dan dipetik dengan jari-jari sebelah tangan. 2 pemulas tali atau pelaras ialah disisi lelehernya dan 2 daripadanya tegak dihadapan. Bentuknya bulat dan belakangnya melengkong.Badannya dibuat daripada kayu nangka. Untuk mengeluarkan dengung iringan. Lain-lain Gambar : Tiada .

Fungsi : Gambus lazimnya dimainkan untuk hiburan persendirian. Tali gitar diperbuat dari perut binatang atau loyang yang dipetik dengan kuku tenggiling.GAMBUS Pengenalan : Sejenis gitar bertali 6 dan membengkak di bahagian badannya hampir-hampir separuh bulat. Cara Bermain: Dipetik bagaimana cara bermain guitar. Badannya diukir dari sebatang kayu nangka yang berongga di dalamnya. pemuzik gazal dan muziknya menyerupai tarian Melayu seperti joget dan zapin di Johor. Lehernya ditutup dengan sekeping kayu nipis dan permukaan badannya ditutup dengan kulit kambing atau kulit biawak. .

Erh-Hu Pengenalan : Erh-Hu adalah alatan bertali jenis lute dibuat dalam tiga saiz. Tali digesek dengan sebalah tangan manakala jari-jari tangan lainnya memetik pada tali-tali untuk mengeluarkan berbagai pic. dan juga digunakan dalam orkestra untuk mengiringi opera Cina. sedang dan besar. Lain-lain Gambar : Pipa . lantai dan digesek seperti cello. Fungsi : Alat ini digunakan sebagai alat solo untuk hiburan. kecil. Cara Bermain : Erh-Hu didirikan tegap pada riba pemain semasa di main.

Jari-jari tangan sebelah lagi diletak pada tali-tali antara fretnya untuk mengeluarkan berbagai pic bila tali-tali dipetik. Beberapa kekuda titian tali dari kayu dipasang pada papan jari seperti fret. Cara Bermain : Cara bermain dengan memegang berdiri atas pahu pemain.Pengenalan : Pipa adalah alat bertali mempunyai 4 tali logam. . dadanya bulat dan belakangnya cembong tetapi permukaan dadanya mendatar. Tali-tali diikat kepada hujung bahagian bawah badan dan pada 4 pemulas melaras disisi papan jari. juga sebagai alat solo atau mengiringi nyanyian. Tali-tali dipetik dengan hujung-hujung jari dan kuku. Badan dibuat dari kayu. Fungsi : Pipa digunakan dalam orkestra untuk mengiringi opera Cina. Bahagian kepalanya berukir.

Badan dibuat dari kayu. Tali-tali dipetik dengan jari sebelah tangan.Venna Pengenalan : Alat bertali mempunyai empat tali untuk melodi dan tiga tali untuk dengung. Cara Bermain : Diletak melintang. kepala dan labu berukir dipasang pada hujung penghabisan lehernya. Jari-jari tangan yang sebelah lagi menekan dan menarik tali-tali diberbagai bahagian untuk mengeluarkan berbagai tingkat suara dan bunga-bunga melodinya. Fungsi : Digunakan untuk muzik solo bagi hiburan. Lain-lain Gambar: Tiada Rehab . Kekudatitian tali yang tinggi dipasang di tengah dadanya. Bilah?bilah fret logam dilekatkan pada papan jari dengan menggunakan lilin lebah. Dalam kepala ialah tempat menyimpan minyak kelapa yang digosokkan untuk melicinkan hujung?hujung jari pemain. dadanya bulat dan belakangdya cembung. Tali?tali dipasang di atas daripada fret-fret dan diikat pada pemulas melaras pada sisi leher.

Kulit buluh dicungkil sebagai tali sebanyak empat utas seperti gitar.Pengenalan : Diperbuat daripada seruas buluh betong. Cara Bermain : Tali ini dipetik dengan jari dan berbunyi agak perlahan. Sitar . Fungsi : Dimainkan ketika mengisi masa lapang.

Jari-jari tangan sebelah lagi menekan dan menarik pada berbagai kedudukan di tali-tali yang mengeluarkan berbagai tingkat suara dan melodi. dan 3 tali untuk dengung).Pengenalan : Alat bertali mempunyai 5 hingga 7 tali dawai (2 hingga 4 tali digunakan untuk memainkan melodi. . Fungsi : Diletak melentang dan dipetik dengan jari-jari sebelah tangan. Diperbuat dari kayu yang berbentuk bujur seakan sebelah buah pear. Cara Bermain : Dimainkan dalam kumpulan instrumental kecil atau sebagai alat solo.

Cara Bermain : Ia dimainkan dengan memetik tali loyang dan nada tali-talinya dibetulkan dengan memutarkan skru kayu telinga di atas alat ini. Ia mempunyai dua atau tiga tali loyang diperbuat dari akar polon. Ianya dimainkan juga untuk hiburan persendirian dimainkan secara solo tanpa diiringi oleh suara. Fungsi : Di Tambunan ianya dimainkan untuk mengiring tarian sundatang magarang.Sundatang Pengenalan : Diperbuat dari kayu bernama tembailing atau kayu nangka. .

Dholak Dholak ataupun dholaki ialah sebuah alat muzik klasikal India Utara (Hindustan). Bunyi yang dihasilkan oleh dholak berasal daripada hasil pukulan tangan keatas permukaan yang diperbuat daripada kulit haiwan. . Dholak biasanya digunakan dalam penghasilan rentak untuk lagulagu filem dan sebagainya. Ia dimain dengan menggunakan tangan and mudah dipikul oleh pemainya.

Ia tergolong dalam kumpulan alat muzik gendang. seurat rotan akan diselit dari bahagian belakang antara kulit dan bingkai kayu bertujuan menengangkan permukaan kompang. Gambar belakang bahagian kompang. Pada kebiasaannya. Kulit kompang biasanya diperbuat daripada kulit kambing. Kini. Alat muzik ini berasal dari dunia Arab dan dipercayai dibawa masuk ke Tanah Melayu sama ada ketika zaman Kesultanan Melaka oleh pedagang India Muslim. Cara memalu kompang ialah dengan menepuk kulit kompang dengan bahagian jari-jari atau tapak tangan mengikut rentak. Kompang . Ia mempunyai bukaan cetek dan dimainkan dengan memegang dengan sebelah tangan sementara dipalu dengan sebelah tangan yang lain. atau melalui Jawa pada abad ke-13 oleh pedagang Arab. Kompang biasanya berukuran enam belas inci ukur lilit dan ditutup dengan kepingan kulit pada sebelah permukaan. gelung plastik turut digunakan. bertujuan menguatkan bunyi kompang.Kompang Kompang ialah sejenis alat muzik tradisional yang paling popular bagi masyarakat Melayu.

Bunyi yang berlainan dihasilkan dengan membezakan cara bukaan tapak tangan. Bunyi 'bum' di perolehi dengan tepukan di sisi kompang dan tapak tangan dikuncup/rapat. Rebana . Bunyi 'cak' di perolehi dengan tepukan di tengah kompang dengan jari tangan yang terbuka.biasanya dimainkan semasa perarakan. kenduri dan upacara-upacara tradisi lain.

Selain daripada rebana bersaiz biasa. permainan rebana sangat popular.Rebana ialah sejenis alat muzik tradisional yang sering dimainkan bagi mengiringi lagu-lagu budaya. Tapi Rebana juga sering dimainkan di pulau JAWA. terutamanya di kalangan penduduk di sekitar Sungai Pahang. Bagi masyarakat Melayu di negeri Pahang. Tepukan rebana adalah bagi mengiringi lagu-lagu tradisional seperti indong-indong. dan pelanduk-pelanduk. burung kenek-kenek. terdapat juga rebana besar yang dimainkan pada hari keraian begai pertandingan menghasilkan bunyi dan irama yang dikenali sebagai Rebana Ubi Gong .

Gong adalah alat muzik yang kerap digunakan dalam muzik Melayu tradisional. Biasanya. gong adalah sebuah alat muzik yang diperbuat daripada logam dan bunyi yang disuarakan adalah hasil pukulan tukul. . Sebenarnya. gong digunkan dalam muzik keroncong untuk dijadikan penanda masa ataupun tempoh rentak.

Kajian Alat-Alat Muzik Tradisional Di Malaysia Senarai Kandungan .

Kandungan Penghargaan Objektif Kajian Kaedah Kajian Rumusan Lampiran Muka surat Saya Muhammad Zulfikri B. Mohd Zuki ingin merakamkan ucapan terima kasih kepada ibu bapa saya atas sokongan moral dan kewangan yang telah diberikan sehingga saya dapat menjalankan dan menyempurnakan folio ini. Tidak ketinggalan juga kepada guru sejarah saya iaitu Encik Fauzi yang banyak membantu saya dalam menjayakan folio ini. . Akhir sekali. kepada rakan-rakan sekelas saya kerana sudi menyokong saya menyediakan folio ini.

sumber sejarah yang sahih.Kajian saya merangkumi objektif. Dapat menambah lagi pengetahuan tentang permainan tradisional wau dalam kalangan masyarakat mengikut adat resam melayu. Mengenal pasti sumber.Memenuhi keperluan sukatan Pelajaran Sejarah Tingkatan 1. . Ini secara tidak langsung membantu saya membuat satu kajian ilmiah dengan tatacara yang betul. 2.objektif yang berikut: Objektif Am : . Objektif Khusus : 1.

Saya telah memperoleh pengajaran dan penerangan yang diberikan oleh guru sejarah.3. Menyedarkan orang melayu betapa pentingnya permainan tradisional wau yang semakin ditelan zaman ini.Saya telah melayari internet dan mencari maklumat di laman web berkitan dengan alat-alat muzik tradisional di malaysia. 4.Saya telah menemu bual ibu saya bagi mendapatkan maklumat tentang alat-alat muzik tradisional di malaysia. Kaedah.kaedah yang saya gunakan ialah: a)Pemerhatian : . . b)Melayari internet : . Membuat perkaitan Permainan Tradisional dengan rakyat Malaysia. c)Temubual : .

Saya akan cuba untuk mengekalkan popularity alat-alat muzik tradisional di malaysia dan akan berusaha memajukan alat muzik tradisional ini. sudah tentu alat muzik ini masih wujud dan kekal walaupun arus kemodenan semakin meningkat. ‘tak kenal maka tak cinta’.padu dalam kalangan masyarakat kita. Selepas kajian ini. Oleh itu. saya berasa amat bersyukur sebagai seorang warganegara Malaysia kerana keunikan dan kepelbagaian budaya dan adapt resam yang terdapat di negeri tercinta ini. saya lebih menghormati dan menghayati alat-alat muzik tradisional di malaysia dalam kehidupan seharian. Bak kata pepatah melayu.Selepas menjalankan kajian ini. Jika semua rakyat masyarakat kita masih terus menjadikan alat muzik tradisional sebagai alat muzik utama. Ini sekaligus menimbulkan semangat kerjasama dan bersatu. Saya juga berasa sangat bertuah kerana dapat mengenali alat-alat muzik tradisional di malaysia dengan lebih mendalam. . setiap pihak hendaklah memainkan peranan penting dalam memartabatkan alat-alat muzik tradisional ini.

Memenuhi keperluan sukatan Pelajaran Sejarah Tingkatan 1. Ini secara tidak langsung membantu saya membuat satu kajian ilmiah dengan tatacara yang betul. Dapat menambah lagi pengetahuan tentang permainan tradisional wau dalam kalangan masyarakat mengikut adat resam melayu. 3.objektif yang berikut: Objektif Am : . .Kajian saya merangkumi objektif. Menyedarkan orang melayu betapa pentingnya permainan tradisional wau yang semakin ditelan zaman ini. 2. Mengenal pasti sumber. 4. Objektif Khusus : 1. Membuat perkaitan Permainan Tradisional dengan rakyat Malaysia.sumber sejarah yang sahih.

Saya telah menemu bual ibu saya bagi mendapatkan maklumat tentang alat-alat muzik tradisional di malaysia.kaedah yang saya gunakan ialah: a)Pemerhatian : .Kaedah.Saya telah melayari internet dan mencari maklumat di laman web berkitan dengan alat-alat muzik tradisional di malaysia.Saya telah memperoleh pengajaran dan penerangan yang diberikan oleh guru sejarah. c)Temubual : . b)Melayari internet : . .

padu dalam kalangan masyarakat kita. Jika semua rakyat masyarakat kita masih terus menjadikan alat muzik tradisional sebagai alat muzik utama. . saya berasa amat bersyukur sebagai seorang warganegara Malaysia kerana keunikan dan kepelbagaian budaya dan adapt resam yang terdapat di negeri tercinta ini. Saya akan cuba untuk mengekalkan popularity alat-alat muzik tradisional di malaysia dan akan berusaha memajukan alat muzik tradisional ini. sudah tentu alat muzik ini masih wujud dan kekal walaupun arus kemodenan semakin meningkat. setiap pihak hendaklah memainkan peranan penting dalam memartabatkan alat-alat muzik tradisional ini. Oleh itu. µtak kenal maka tak cinta¶. Ini sekaligus menimbulkan semangat kerjasama dan bersatu. Bak kata pepatah melayu. Selepas kajian ini. Saya juga berasa sangat bertuah kerana dapat mengenali alat-alat muzik tradisional di malaysia dengan lebih mendalam.Selepas menjalankan kajian ini. saya lebih menghormati dan menghayati alat-alat muzik tradisional di malaysia dalam kehidupan seharian.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful