…………………………

...……………………..

SUMBER INTERNET =
( http://psk-shima.blogspot.com/2009/04/alat-muziktradisionalbhgn-2.html )

SUMBER SURAT KHABAR = TIADA SUMBER MAJALAH = TIADA SUMBER CD =

.

ianya masih terdapat masa kini dan terus diterima pakai oleh bangsa di Malaysia. Terdapat lima kategori Alat Muzik Tradisional: . Skop maklumat alat muzik tradisional ini amatlah terbatas. Secara amnya. selain daripada digunakan untuk menghasilkan berbagai jenis muzik. Disamping itu dapat memberi pemahaman lebih jelas tentang rupabentuk dan fungsi serta bunyi alat muzik itu.Kami berusaha membangunkan web ini semungkin yang boleh dan pertambahan maklumat serta paparan artifak yang menarik akan dikemaskini dari semasa ke semasa.Alat Muzik Tradisional Malaysia ini dibangunkan dengan tujuan untuk mewarwarkan kepada masyarakat sejagat terutama generasi muda. lambang budaya bangsa. alat ritual yang dapat menghubungkan manusia dengan alam luar biasa(magis) selain dari fungsi utama sebagai alat hiburan. Ia digunakan sebagai alat penyebar maklumat. alat alat muzik ini merupakan bahan estetika yang penting dalam masyarakat.

Alatalat muzik rebab.Kordofon Alat-alat muzik kordofon ialah alat-alat yang mengeluarkan bunyi kerana adanya getaran pada tali yang ditegangkan. Membranofon . Kebiasaannya digunakan di dalam menghasilkan lagu-lagu rakyat.Berbagai jenis alat gendang dan rebana Melayu tergolong dalam kategori membranofon. sape dan lain-lain tergolong dalam kategori ini.Dalam kategori ini digolongkan alat-alat muzik yang menghasilkan bunyi melalui kulit atau membrane yang ditegang dan dipalu.

Kebiasaannya digunakan di dalam menghasilkan lagu-lagu rakyat.Dalam kategori ini digolongkan alat-alat muzik yang menghasilkan bunyi melalui kulit atau membrane yang ditegang dan dipalu.Berbagai jenis alat gendang dan rebana Melayu tergolong dalam kategori membranofon. Erofon .

seruling. yang diperbuat daripada logam gangsa seperti saron dan gendir dalam ensemble gamelan. seruling hidung dan lain lain yang sejenis. Dalam kategori idiofon terdapat alat-alat muzik 'metallophone'. nafiri. Dalam masyarakat pribumi Malaysia. Contoh alat muzik idiofon pribumi Malaysia ialah kumpulan gong dan jenis-jenisnya.terdapat beberapa jenis alat muzik erofon seperti serunai. Idiofon .Erofon adalah alat-alat muzik yang menghasilkan bunyi melalui lubang udara.Idiofon adalah alat-alat muzik yang menghasilkan bunyi melalui tindakbalas pada rangka badan yang bergema.

yang diperbuat daripada logam gangsa seperti saron dan gendir dalam ensemble gamelan. Erofon Bebas . Contoh alat muzik idiofon pribumi Malaysia ialah kumpulan gong dan jenis-jenisnya. Dalam kategori idiofon terdapat alat-alat muzik 'metallophone'.. Idiofon adalah alat-alat muzik yang menghasilkan bunyi melalui tindakbalas pada rangka badan yang bergema.

daun kelapa dan sebagainya. penjenisan alat adalah berbeza dari erofon. Ianya diperbuat dari pelbagai bentuk yang berbeza dan diperbuat dari bahan yang bersifat sementara seperti daun-daun kayu. Penghasilan bunyi tidak mengikut kod muzik yang ditetapkan dan bukan untuk tujuan dipermainkan bersama alat muzik yang lain. .Erofon bebas adalah suatu alat muzik yang menghasilkan bunyi melalui lubang udara dengan car meniupnya.

Ciri-ciri alat muzik tradisional di Malaysia Cara-cara alat muzik tradisional bermain Jenis-jenis alat muzik tradisional di Malaysia Biola .

Fungsi : Dimainkan untuk muzik hiburan diseluruh Malaysia.Pengenalan : Biola dari Barat. Digunakan untuk mengiringi nyanyian oleh pemain Gabbang dalam tarian `Dating-Dating' di Sabah. Cara Bermain : Tali digesek dengan pengeseknya Lain-lain Gambar : .

Fungsi : Digunakan dalam muzik vokal dan instrumental India. Papan jarinya berbentuk belakang kura-kura. Tiga daripadanya ialah dawai besi waja dan yang satu lagi daripada perunggu.Tampura Pengenalan : Alat bertali mempunyai 4 tali.Badannya dibuat daripada kayu nangka. Bentuknya bulat dan belakangnya melengkong. Lain-lain Gambar : Tiada . Tali-tali melalui atas kekuda titian tali di tengah-tengah dada. 2 pemulas tali atau pelaras ialah disisi lelehernya dan 2 daripadanya tegak dihadapan. Untuk mengeluarkan dengung iringan. Cara Bermain : Dipegang tegak dan dipetik dengan jari-jari sebelah tangan.

pemuzik gazal dan muziknya menyerupai tarian Melayu seperti joget dan zapin di Johor. Badannya diukir dari sebatang kayu nangka yang berongga di dalamnya. Lehernya ditutup dengan sekeping kayu nipis dan permukaan badannya ditutup dengan kulit kambing atau kulit biawak. Cara Bermain: Dipetik bagaimana cara bermain guitar. Fungsi : Gambus lazimnya dimainkan untuk hiburan persendirian. Tali gitar diperbuat dari perut binatang atau loyang yang dipetik dengan kuku tenggiling. .GAMBUS Pengenalan : Sejenis gitar bertali 6 dan membengkak di bahagian badannya hampir-hampir separuh bulat.

Fungsi : Alat ini digunakan sebagai alat solo untuk hiburan. kecil. Lain-lain Gambar : Pipa . lantai dan digesek seperti cello. Tali digesek dengan sebalah tangan manakala jari-jari tangan lainnya memetik pada tali-tali untuk mengeluarkan berbagai pic. dan juga digunakan dalam orkestra untuk mengiringi opera Cina.Erh-Hu Pengenalan : Erh-Hu adalah alatan bertali jenis lute dibuat dalam tiga saiz. Cara Bermain : Erh-Hu didirikan tegap pada riba pemain semasa di main. sedang dan besar.

Tali-tali diikat kepada hujung bahagian bawah badan dan pada 4 pemulas melaras disisi papan jari. dadanya bulat dan belakangnya cembong tetapi permukaan dadanya mendatar. Tali-tali dipetik dengan hujung-hujung jari dan kuku.Pengenalan : Pipa adalah alat bertali mempunyai 4 tali logam. juga sebagai alat solo atau mengiringi nyanyian. Jari-jari tangan sebelah lagi diletak pada tali-tali antara fretnya untuk mengeluarkan berbagai pic bila tali-tali dipetik. Beberapa kekuda titian tali dari kayu dipasang pada papan jari seperti fret. Fungsi : Pipa digunakan dalam orkestra untuk mengiringi opera Cina. . Cara Bermain : Cara bermain dengan memegang berdiri atas pahu pemain. Badan dibuat dari kayu. Bahagian kepalanya berukir.

Bilah?bilah fret logam dilekatkan pada papan jari dengan menggunakan lilin lebah. dadanya bulat dan belakangdya cembung. Lain-lain Gambar: Tiada Rehab . Fungsi : Digunakan untuk muzik solo bagi hiburan. Cara Bermain : Diletak melintang. Jari-jari tangan yang sebelah lagi menekan dan menarik tali-tali diberbagai bahagian untuk mengeluarkan berbagai tingkat suara dan bunga-bunga melodinya. kepala dan labu berukir dipasang pada hujung penghabisan lehernya. Dalam kepala ialah tempat menyimpan minyak kelapa yang digosokkan untuk melicinkan hujung?hujung jari pemain. Tali?tali dipasang di atas daripada fret-fret dan diikat pada pemulas melaras pada sisi leher.Venna Pengenalan : Alat bertali mempunyai empat tali untuk melodi dan tiga tali untuk dengung. Badan dibuat dari kayu. Kekudatitian tali yang tinggi dipasang di tengah dadanya. Tali-tali dipetik dengan jari sebelah tangan.

Pengenalan : Diperbuat daripada seruas buluh betong. Sitar . Cara Bermain : Tali ini dipetik dengan jari dan berbunyi agak perlahan. Kulit buluh dicungkil sebagai tali sebanyak empat utas seperti gitar. Fungsi : Dimainkan ketika mengisi masa lapang.

Jari-jari tangan sebelah lagi menekan dan menarik pada berbagai kedudukan di tali-tali yang mengeluarkan berbagai tingkat suara dan melodi. Diperbuat dari kayu yang berbentuk bujur seakan sebelah buah pear. . Cara Bermain : Dimainkan dalam kumpulan instrumental kecil atau sebagai alat solo.Pengenalan : Alat bertali mempunyai 5 hingga 7 tali dawai (2 hingga 4 tali digunakan untuk memainkan melodi. Fungsi : Diletak melentang dan dipetik dengan jari-jari sebelah tangan. dan 3 tali untuk dengung).

. Ia mempunyai dua atau tiga tali loyang diperbuat dari akar polon. Ianya dimainkan juga untuk hiburan persendirian dimainkan secara solo tanpa diiringi oleh suara. Fungsi : Di Tambunan ianya dimainkan untuk mengiring tarian sundatang magarang.Sundatang Pengenalan : Diperbuat dari kayu bernama tembailing atau kayu nangka. Cara Bermain : Ia dimainkan dengan memetik tali loyang dan nada tali-talinya dibetulkan dengan memutarkan skru kayu telinga di atas alat ini.

Dholak Dholak ataupun dholaki ialah sebuah alat muzik klasikal India Utara (Hindustan). Ia dimain dengan menggunakan tangan and mudah dipikul oleh pemainya. Bunyi yang dihasilkan oleh dholak berasal daripada hasil pukulan tangan keatas permukaan yang diperbuat daripada kulit haiwan. . Dholak biasanya digunakan dalam penghasilan rentak untuk lagulagu filem dan sebagainya.

gelung plastik turut digunakan. bertujuan menguatkan bunyi kompang. Ia tergolong dalam kumpulan alat muzik gendang. Kompang biasanya berukuran enam belas inci ukur lilit dan ditutup dengan kepingan kulit pada sebelah permukaan. Ia mempunyai bukaan cetek dan dimainkan dengan memegang dengan sebelah tangan sementara dipalu dengan sebelah tangan yang lain. Cara memalu kompang ialah dengan menepuk kulit kompang dengan bahagian jari-jari atau tapak tangan mengikut rentak.Kompang Kompang ialah sejenis alat muzik tradisional yang paling popular bagi masyarakat Melayu. Alat muzik ini berasal dari dunia Arab dan dipercayai dibawa masuk ke Tanah Melayu sama ada ketika zaman Kesultanan Melaka oleh pedagang India Muslim. Pada kebiasaannya. Kompang . Gambar belakang bahagian kompang. atau melalui Jawa pada abad ke-13 oleh pedagang Arab. Kini. Kulit kompang biasanya diperbuat daripada kulit kambing. seurat rotan akan diselit dari bahagian belakang antara kulit dan bingkai kayu bertujuan menengangkan permukaan kompang.

kenduri dan upacara-upacara tradisi lain. Bunyi yang berlainan dihasilkan dengan membezakan cara bukaan tapak tangan. Bunyi 'cak' di perolehi dengan tepukan di tengah kompang dengan jari tangan yang terbuka. Bunyi 'bum' di perolehi dengan tepukan di sisi kompang dan tapak tangan dikuncup/rapat.biasanya dimainkan semasa perarakan. Rebana .

burung kenek-kenek. permainan rebana sangat popular. Tepukan rebana adalah bagi mengiringi lagu-lagu tradisional seperti indong-indong. terutamanya di kalangan penduduk di sekitar Sungai Pahang. dan pelanduk-pelanduk.Rebana ialah sejenis alat muzik tradisional yang sering dimainkan bagi mengiringi lagu-lagu budaya. Selain daripada rebana bersaiz biasa. terdapat juga rebana besar yang dimainkan pada hari keraian begai pertandingan menghasilkan bunyi dan irama yang dikenali sebagai Rebana Ubi Gong . Bagi masyarakat Melayu di negeri Pahang. Tapi Rebana juga sering dimainkan di pulau JAWA.

gong adalah sebuah alat muzik yang diperbuat daripada logam dan bunyi yang disuarakan adalah hasil pukulan tukul. . Biasanya. gong digunkan dalam muzik keroncong untuk dijadikan penanda masa ataupun tempoh rentak.Gong adalah alat muzik yang kerap digunakan dalam muzik Melayu tradisional. Sebenarnya.

Kajian Alat-Alat Muzik Tradisional Di Malaysia Senarai Kandungan .

. Akhir sekali.Kandungan Penghargaan Objektif Kajian Kaedah Kajian Rumusan Lampiran Muka surat Saya Muhammad Zulfikri B. kepada rakan-rakan sekelas saya kerana sudi menyokong saya menyediakan folio ini. Mohd Zuki ingin merakamkan ucapan terima kasih kepada ibu bapa saya atas sokongan moral dan kewangan yang telah diberikan sehingga saya dapat menjalankan dan menyempurnakan folio ini. Tidak ketinggalan juga kepada guru sejarah saya iaitu Encik Fauzi yang banyak membantu saya dalam menjayakan folio ini.

Objektif Khusus : 1. Dapat menambah lagi pengetahuan tentang permainan tradisional wau dalam kalangan masyarakat mengikut adat resam melayu.objektif yang berikut: Objektif Am : . 2. Ini secara tidak langsung membantu saya membuat satu kajian ilmiah dengan tatacara yang betul.sumber sejarah yang sahih.Memenuhi keperluan sukatan Pelajaran Sejarah Tingkatan 1. .Kajian saya merangkumi objektif. Mengenal pasti sumber.

Membuat perkaitan Permainan Tradisional dengan rakyat Malaysia.Saya telah menemu bual ibu saya bagi mendapatkan maklumat tentang alat-alat muzik tradisional di malaysia.Saya telah melayari internet dan mencari maklumat di laman web berkitan dengan alat-alat muzik tradisional di malaysia. . b)Melayari internet : . Menyedarkan orang melayu betapa pentingnya permainan tradisional wau yang semakin ditelan zaman ini. 4.Saya telah memperoleh pengajaran dan penerangan yang diberikan oleh guru sejarah. Kaedah.3.kaedah yang saya gunakan ialah: a)Pemerhatian : . c)Temubual : .

Bak kata pepatah melayu. Jika semua rakyat masyarakat kita masih terus menjadikan alat muzik tradisional sebagai alat muzik utama. Saya akan cuba untuk mengekalkan popularity alat-alat muzik tradisional di malaysia dan akan berusaha memajukan alat muzik tradisional ini. Saya juga berasa sangat bertuah kerana dapat mengenali alat-alat muzik tradisional di malaysia dengan lebih mendalam. setiap pihak hendaklah memainkan peranan penting dalam memartabatkan alat-alat muzik tradisional ini. ‘tak kenal maka tak cinta’.Selepas menjalankan kajian ini. Ini sekaligus menimbulkan semangat kerjasama dan bersatu.padu dalam kalangan masyarakat kita. saya lebih menghormati dan menghayati alat-alat muzik tradisional di malaysia dalam kehidupan seharian. saya berasa amat bersyukur sebagai seorang warganegara Malaysia kerana keunikan dan kepelbagaian budaya dan adapt resam yang terdapat di negeri tercinta ini. Selepas kajian ini. Oleh itu. . sudah tentu alat muzik ini masih wujud dan kekal walaupun arus kemodenan semakin meningkat.

Dapat menambah lagi pengetahuan tentang permainan tradisional wau dalam kalangan masyarakat mengikut adat resam melayu.Kajian saya merangkumi objektif.sumber sejarah yang sahih. Mengenal pasti sumber. 2. Ini secara tidak langsung membantu saya membuat satu kajian ilmiah dengan tatacara yang betul. 3. Menyedarkan orang melayu betapa pentingnya permainan tradisional wau yang semakin ditelan zaman ini. Objektif Khusus : 1.Memenuhi keperluan sukatan Pelajaran Sejarah Tingkatan 1. . 4. Membuat perkaitan Permainan Tradisional dengan rakyat Malaysia.objektif yang berikut: Objektif Am : .

Saya telah memperoleh pengajaran dan penerangan yang diberikan oleh guru sejarah.kaedah yang saya gunakan ialah: a)Pemerhatian : . . c)Temubual : .Saya telah menemu bual ibu saya bagi mendapatkan maklumat tentang alat-alat muzik tradisional di malaysia.Saya telah melayari internet dan mencari maklumat di laman web berkitan dengan alat-alat muzik tradisional di malaysia. b)Melayari internet : .Kaedah.

µtak kenal maka tak cinta¶. Saya akan cuba untuk mengekalkan popularity alat-alat muzik tradisional di malaysia dan akan berusaha memajukan alat muzik tradisional ini. setiap pihak hendaklah memainkan peranan penting dalam memartabatkan alat-alat muzik tradisional ini. Saya juga berasa sangat bertuah kerana dapat mengenali alat-alat muzik tradisional di malaysia dengan lebih mendalam. Oleh itu.Selepas menjalankan kajian ini. Ini sekaligus menimbulkan semangat kerjasama dan bersatu. . Bak kata pepatah melayu. sudah tentu alat muzik ini masih wujud dan kekal walaupun arus kemodenan semakin meningkat. saya lebih menghormati dan menghayati alat-alat muzik tradisional di malaysia dalam kehidupan seharian.padu dalam kalangan masyarakat kita. Jika semua rakyat masyarakat kita masih terus menjadikan alat muzik tradisional sebagai alat muzik utama. saya berasa amat bersyukur sebagai seorang warganegara Malaysia kerana keunikan dan kepelbagaian budaya dan adapt resam yang terdapat di negeri tercinta ini. Selepas kajian ini.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful