…………………………

...……………………..

SUMBER INTERNET =
( http://psk-shima.blogspot.com/2009/04/alat-muziktradisionalbhgn-2.html )

SUMBER SURAT KHABAR = TIADA SUMBER MAJALAH = TIADA SUMBER CD =

.

selain daripada digunakan untuk menghasilkan berbagai jenis muzik. Disamping itu dapat memberi pemahaman lebih jelas tentang rupabentuk dan fungsi serta bunyi alat muzik itu. alat alat muzik ini merupakan bahan estetika yang penting dalam masyarakat.Kami berusaha membangunkan web ini semungkin yang boleh dan pertambahan maklumat serta paparan artifak yang menarik akan dikemaskini dari semasa ke semasa. alat ritual yang dapat menghubungkan manusia dengan alam luar biasa(magis) selain dari fungsi utama sebagai alat hiburan.Alat Muzik Tradisional Malaysia ini dibangunkan dengan tujuan untuk mewarwarkan kepada masyarakat sejagat terutama generasi muda. Skop maklumat alat muzik tradisional ini amatlah terbatas. ianya masih terdapat masa kini dan terus diterima pakai oleh bangsa di Malaysia. lambang budaya bangsa. Secara amnya. Terdapat lima kategori Alat Muzik Tradisional: . Ia digunakan sebagai alat penyebar maklumat.

Membranofon .Berbagai jenis alat gendang dan rebana Melayu tergolong dalam kategori membranofon. Kebiasaannya digunakan di dalam menghasilkan lagu-lagu rakyat. sape dan lain-lain tergolong dalam kategori ini.Dalam kategori ini digolongkan alat-alat muzik yang menghasilkan bunyi melalui kulit atau membrane yang ditegang dan dipalu.Kordofon Alat-alat muzik kordofon ialah alat-alat yang mengeluarkan bunyi kerana adanya getaran pada tali yang ditegangkan. Alatalat muzik rebab.

Berbagai jenis alat gendang dan rebana Melayu tergolong dalam kategori membranofon. Erofon .Kebiasaannya digunakan di dalam menghasilkan lagu-lagu rakyat.Dalam kategori ini digolongkan alat-alat muzik yang menghasilkan bunyi melalui kulit atau membrane yang ditegang dan dipalu.

nafiri. Idiofon . Dalam kategori idiofon terdapat alat-alat muzik 'metallophone'.Idiofon adalah alat-alat muzik yang menghasilkan bunyi melalui tindakbalas pada rangka badan yang bergema.terdapat beberapa jenis alat muzik erofon seperti serunai. yang diperbuat daripada logam gangsa seperti saron dan gendir dalam ensemble gamelan. seruling hidung dan lain lain yang sejenis. Contoh alat muzik idiofon pribumi Malaysia ialah kumpulan gong dan jenis-jenisnya. Dalam masyarakat pribumi Malaysia.Erofon adalah alat-alat muzik yang menghasilkan bunyi melalui lubang udara. seruling.

Erofon Bebas .. Dalam kategori idiofon terdapat alat-alat muzik 'metallophone'. Contoh alat muzik idiofon pribumi Malaysia ialah kumpulan gong dan jenis-jenisnya. yang diperbuat daripada logam gangsa seperti saron dan gendir dalam ensemble gamelan. Idiofon adalah alat-alat muzik yang menghasilkan bunyi melalui tindakbalas pada rangka badan yang bergema.

Erofon bebas adalah suatu alat muzik yang menghasilkan bunyi melalui lubang udara dengan car meniupnya. penjenisan alat adalah berbeza dari erofon. . daun kelapa dan sebagainya. Ianya diperbuat dari pelbagai bentuk yang berbeza dan diperbuat dari bahan yang bersifat sementara seperti daun-daun kayu. Penghasilan bunyi tidak mengikut kod muzik yang ditetapkan dan bukan untuk tujuan dipermainkan bersama alat muzik yang lain.

Ciri-ciri alat muzik tradisional di Malaysia Cara-cara alat muzik tradisional bermain Jenis-jenis alat muzik tradisional di Malaysia Biola .

Cara Bermain : Tali digesek dengan pengeseknya Lain-lain Gambar : . Fungsi : Dimainkan untuk muzik hiburan diseluruh Malaysia. Digunakan untuk mengiringi nyanyian oleh pemain Gabbang dalam tarian `Dating-Dating' di Sabah.Pengenalan : Biola dari Barat.

Tampura Pengenalan : Alat bertali mempunyai 4 tali. Tali-tali melalui atas kekuda titian tali di tengah-tengah dada. Papan jarinya berbentuk belakang kura-kura. Untuk mengeluarkan dengung iringan.Badannya dibuat daripada kayu nangka. Cara Bermain : Dipegang tegak dan dipetik dengan jari-jari sebelah tangan. 2 pemulas tali atau pelaras ialah disisi lelehernya dan 2 daripadanya tegak dihadapan. Lain-lain Gambar : Tiada . Tiga daripadanya ialah dawai besi waja dan yang satu lagi daripada perunggu. Fungsi : Digunakan dalam muzik vokal dan instrumental India. Bentuknya bulat dan belakangnya melengkong.

. Tali gitar diperbuat dari perut binatang atau loyang yang dipetik dengan kuku tenggiling. Lehernya ditutup dengan sekeping kayu nipis dan permukaan badannya ditutup dengan kulit kambing atau kulit biawak. pemuzik gazal dan muziknya menyerupai tarian Melayu seperti joget dan zapin di Johor. Badannya diukir dari sebatang kayu nangka yang berongga di dalamnya.GAMBUS Pengenalan : Sejenis gitar bertali 6 dan membengkak di bahagian badannya hampir-hampir separuh bulat. Fungsi : Gambus lazimnya dimainkan untuk hiburan persendirian. Cara Bermain: Dipetik bagaimana cara bermain guitar.

Cara Bermain : Erh-Hu didirikan tegap pada riba pemain semasa di main. kecil.Erh-Hu Pengenalan : Erh-Hu adalah alatan bertali jenis lute dibuat dalam tiga saiz. Tali digesek dengan sebalah tangan manakala jari-jari tangan lainnya memetik pada tali-tali untuk mengeluarkan berbagai pic. Fungsi : Alat ini digunakan sebagai alat solo untuk hiburan. dan juga digunakan dalam orkestra untuk mengiringi opera Cina. Lain-lain Gambar : Pipa . lantai dan digesek seperti cello. sedang dan besar.

juga sebagai alat solo atau mengiringi nyanyian. . Tali-tali dipetik dengan hujung-hujung jari dan kuku. Cara Bermain : Cara bermain dengan memegang berdiri atas pahu pemain. Bahagian kepalanya berukir. dadanya bulat dan belakangnya cembong tetapi permukaan dadanya mendatar. Jari-jari tangan sebelah lagi diletak pada tali-tali antara fretnya untuk mengeluarkan berbagai pic bila tali-tali dipetik. Beberapa kekuda titian tali dari kayu dipasang pada papan jari seperti fret.Pengenalan : Pipa adalah alat bertali mempunyai 4 tali logam. Badan dibuat dari kayu. Fungsi : Pipa digunakan dalam orkestra untuk mengiringi opera Cina. Tali-tali diikat kepada hujung bahagian bawah badan dan pada 4 pemulas melaras disisi papan jari.

Tali-tali dipetik dengan jari sebelah tangan. Dalam kepala ialah tempat menyimpan minyak kelapa yang digosokkan untuk melicinkan hujung?hujung jari pemain. dadanya bulat dan belakangdya cembung. Jari-jari tangan yang sebelah lagi menekan dan menarik tali-tali diberbagai bahagian untuk mengeluarkan berbagai tingkat suara dan bunga-bunga melodinya. Kekudatitian tali yang tinggi dipasang di tengah dadanya. kepala dan labu berukir dipasang pada hujung penghabisan lehernya. Bilah?bilah fret logam dilekatkan pada papan jari dengan menggunakan lilin lebah. Cara Bermain : Diletak melintang. Lain-lain Gambar: Tiada Rehab .Venna Pengenalan : Alat bertali mempunyai empat tali untuk melodi dan tiga tali untuk dengung. Fungsi : Digunakan untuk muzik solo bagi hiburan. Tali?tali dipasang di atas daripada fret-fret dan diikat pada pemulas melaras pada sisi leher. Badan dibuat dari kayu.

Pengenalan : Diperbuat daripada seruas buluh betong. Fungsi : Dimainkan ketika mengisi masa lapang. Sitar . Kulit buluh dicungkil sebagai tali sebanyak empat utas seperti gitar. Cara Bermain : Tali ini dipetik dengan jari dan berbunyi agak perlahan.

Jari-jari tangan sebelah lagi menekan dan menarik pada berbagai kedudukan di tali-tali yang mengeluarkan berbagai tingkat suara dan melodi. dan 3 tali untuk dengung). Cara Bermain : Dimainkan dalam kumpulan instrumental kecil atau sebagai alat solo. .Pengenalan : Alat bertali mempunyai 5 hingga 7 tali dawai (2 hingga 4 tali digunakan untuk memainkan melodi. Diperbuat dari kayu yang berbentuk bujur seakan sebelah buah pear. Fungsi : Diletak melentang dan dipetik dengan jari-jari sebelah tangan.

Fungsi : Di Tambunan ianya dimainkan untuk mengiring tarian sundatang magarang. Cara Bermain : Ia dimainkan dengan memetik tali loyang dan nada tali-talinya dibetulkan dengan memutarkan skru kayu telinga di atas alat ini. Ianya dimainkan juga untuk hiburan persendirian dimainkan secara solo tanpa diiringi oleh suara.Sundatang Pengenalan : Diperbuat dari kayu bernama tembailing atau kayu nangka. . Ia mempunyai dua atau tiga tali loyang diperbuat dari akar polon.

.Dholak Dholak ataupun dholaki ialah sebuah alat muzik klasikal India Utara (Hindustan). Bunyi yang dihasilkan oleh dholak berasal daripada hasil pukulan tangan keatas permukaan yang diperbuat daripada kulit haiwan. Dholak biasanya digunakan dalam penghasilan rentak untuk lagulagu filem dan sebagainya. Ia dimain dengan menggunakan tangan and mudah dipikul oleh pemainya.

Kompang Kompang ialah sejenis alat muzik tradisional yang paling popular bagi masyarakat Melayu. Alat muzik ini berasal dari dunia Arab dan dipercayai dibawa masuk ke Tanah Melayu sama ada ketika zaman Kesultanan Melaka oleh pedagang India Muslim. gelung plastik turut digunakan. Pada kebiasaannya. Ia tergolong dalam kumpulan alat muzik gendang. seurat rotan akan diselit dari bahagian belakang antara kulit dan bingkai kayu bertujuan menengangkan permukaan kompang. Cara memalu kompang ialah dengan menepuk kulit kompang dengan bahagian jari-jari atau tapak tangan mengikut rentak. Gambar belakang bahagian kompang. Kompang . Kulit kompang biasanya diperbuat daripada kulit kambing. bertujuan menguatkan bunyi kompang. atau melalui Jawa pada abad ke-13 oleh pedagang Arab. Kompang biasanya berukuran enam belas inci ukur lilit dan ditutup dengan kepingan kulit pada sebelah permukaan. Kini. Ia mempunyai bukaan cetek dan dimainkan dengan memegang dengan sebelah tangan sementara dipalu dengan sebelah tangan yang lain.

Rebana .biasanya dimainkan semasa perarakan. Bunyi 'bum' di perolehi dengan tepukan di sisi kompang dan tapak tangan dikuncup/rapat. Bunyi 'cak' di perolehi dengan tepukan di tengah kompang dengan jari tangan yang terbuka. kenduri dan upacara-upacara tradisi lain. Bunyi yang berlainan dihasilkan dengan membezakan cara bukaan tapak tangan.

Tepukan rebana adalah bagi mengiringi lagu-lagu tradisional seperti indong-indong. Tapi Rebana juga sering dimainkan di pulau JAWA. terdapat juga rebana besar yang dimainkan pada hari keraian begai pertandingan menghasilkan bunyi dan irama yang dikenali sebagai Rebana Ubi Gong . Selain daripada rebana bersaiz biasa.Rebana ialah sejenis alat muzik tradisional yang sering dimainkan bagi mengiringi lagu-lagu budaya. Bagi masyarakat Melayu di negeri Pahang. burung kenek-kenek. dan pelanduk-pelanduk. terutamanya di kalangan penduduk di sekitar Sungai Pahang. permainan rebana sangat popular.

gong adalah sebuah alat muzik yang diperbuat daripada logam dan bunyi yang disuarakan adalah hasil pukulan tukul. Sebenarnya. Biasanya.Gong adalah alat muzik yang kerap digunakan dalam muzik Melayu tradisional. gong digunkan dalam muzik keroncong untuk dijadikan penanda masa ataupun tempoh rentak. .

Kajian Alat-Alat Muzik Tradisional Di Malaysia Senarai Kandungan .

.Kandungan Penghargaan Objektif Kajian Kaedah Kajian Rumusan Lampiran Muka surat Saya Muhammad Zulfikri B. kepada rakan-rakan sekelas saya kerana sudi menyokong saya menyediakan folio ini. Mohd Zuki ingin merakamkan ucapan terima kasih kepada ibu bapa saya atas sokongan moral dan kewangan yang telah diberikan sehingga saya dapat menjalankan dan menyempurnakan folio ini. Tidak ketinggalan juga kepada guru sejarah saya iaitu Encik Fauzi yang banyak membantu saya dalam menjayakan folio ini. Akhir sekali.

Dapat menambah lagi pengetahuan tentang permainan tradisional wau dalam kalangan masyarakat mengikut adat resam melayu.sumber sejarah yang sahih.Kajian saya merangkumi objektif. Mengenal pasti sumber. .objektif yang berikut: Objektif Am : . Ini secara tidak langsung membantu saya membuat satu kajian ilmiah dengan tatacara yang betul.Memenuhi keperluan sukatan Pelajaran Sejarah Tingkatan 1. 2. Objektif Khusus : 1.

kaedah yang saya gunakan ialah: a)Pemerhatian : . Menyedarkan orang melayu betapa pentingnya permainan tradisional wau yang semakin ditelan zaman ini. Membuat perkaitan Permainan Tradisional dengan rakyat Malaysia. .Saya telah melayari internet dan mencari maklumat di laman web berkitan dengan alat-alat muzik tradisional di malaysia.Saya telah memperoleh pengajaran dan penerangan yang diberikan oleh guru sejarah. 4. c)Temubual : .Saya telah menemu bual ibu saya bagi mendapatkan maklumat tentang alat-alat muzik tradisional di malaysia. Kaedah. b)Melayari internet : .3.

saya lebih menghormati dan menghayati alat-alat muzik tradisional di malaysia dalam kehidupan seharian. Jika semua rakyat masyarakat kita masih terus menjadikan alat muzik tradisional sebagai alat muzik utama. setiap pihak hendaklah memainkan peranan penting dalam memartabatkan alat-alat muzik tradisional ini.Selepas menjalankan kajian ini. Bak kata pepatah melayu. sudah tentu alat muzik ini masih wujud dan kekal walaupun arus kemodenan semakin meningkat. Selepas kajian ini.padu dalam kalangan masyarakat kita. ‘tak kenal maka tak cinta’. Saya juga berasa sangat bertuah kerana dapat mengenali alat-alat muzik tradisional di malaysia dengan lebih mendalam. . saya berasa amat bersyukur sebagai seorang warganegara Malaysia kerana keunikan dan kepelbagaian budaya dan adapt resam yang terdapat di negeri tercinta ini. Ini sekaligus menimbulkan semangat kerjasama dan bersatu. Saya akan cuba untuk mengekalkan popularity alat-alat muzik tradisional di malaysia dan akan berusaha memajukan alat muzik tradisional ini. Oleh itu.

objektif yang berikut: Objektif Am : . . 4.Memenuhi keperluan sukatan Pelajaran Sejarah Tingkatan 1. Menyedarkan orang melayu betapa pentingnya permainan tradisional wau yang semakin ditelan zaman ini. Ini secara tidak langsung membantu saya membuat satu kajian ilmiah dengan tatacara yang betul. Membuat perkaitan Permainan Tradisional dengan rakyat Malaysia. Objektif Khusus : 1.sumber sejarah yang sahih. 3. Dapat menambah lagi pengetahuan tentang permainan tradisional wau dalam kalangan masyarakat mengikut adat resam melayu. Mengenal pasti sumber.Kajian saya merangkumi objektif. 2.

Saya telah menemu bual ibu saya bagi mendapatkan maklumat tentang alat-alat muzik tradisional di malaysia. b)Melayari internet : .kaedah yang saya gunakan ialah: a)Pemerhatian : . .Kaedah.Saya telah memperoleh pengajaran dan penerangan yang diberikan oleh guru sejarah.Saya telah melayari internet dan mencari maklumat di laman web berkitan dengan alat-alat muzik tradisional di malaysia. c)Temubual : .

saya berasa amat bersyukur sebagai seorang warganegara Malaysia kerana keunikan dan kepelbagaian budaya dan adapt resam yang terdapat di negeri tercinta ini. Jika semua rakyat masyarakat kita masih terus menjadikan alat muzik tradisional sebagai alat muzik utama. Oleh itu. µtak kenal maka tak cinta¶. Saya akan cuba untuk mengekalkan popularity alat-alat muzik tradisional di malaysia dan akan berusaha memajukan alat muzik tradisional ini. sudah tentu alat muzik ini masih wujud dan kekal walaupun arus kemodenan semakin meningkat. saya lebih menghormati dan menghayati alat-alat muzik tradisional di malaysia dalam kehidupan seharian.Selepas menjalankan kajian ini. setiap pihak hendaklah memainkan peranan penting dalam memartabatkan alat-alat muzik tradisional ini. Saya juga berasa sangat bertuah kerana dapat mengenali alat-alat muzik tradisional di malaysia dengan lebih mendalam.padu dalam kalangan masyarakat kita. Selepas kajian ini. . Bak kata pepatah melayu. Ini sekaligus menimbulkan semangat kerjasama dan bersatu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful