…………………………

...……………………..

SUMBER INTERNET =
( http://psk-shima.blogspot.com/2009/04/alat-muziktradisionalbhgn-2.html )

SUMBER SURAT KHABAR = TIADA SUMBER MAJALAH = TIADA SUMBER CD =

.

selain daripada digunakan untuk menghasilkan berbagai jenis muzik. Ia digunakan sebagai alat penyebar maklumat. ianya masih terdapat masa kini dan terus diterima pakai oleh bangsa di Malaysia. Secara amnya. Disamping itu dapat memberi pemahaman lebih jelas tentang rupabentuk dan fungsi serta bunyi alat muzik itu.Kami berusaha membangunkan web ini semungkin yang boleh dan pertambahan maklumat serta paparan artifak yang menarik akan dikemaskini dari semasa ke semasa.Alat Muzik Tradisional Malaysia ini dibangunkan dengan tujuan untuk mewarwarkan kepada masyarakat sejagat terutama generasi muda. lambang budaya bangsa. alat ritual yang dapat menghubungkan manusia dengan alam luar biasa(magis) selain dari fungsi utama sebagai alat hiburan. Skop maklumat alat muzik tradisional ini amatlah terbatas. Terdapat lima kategori Alat Muzik Tradisional: . alat alat muzik ini merupakan bahan estetika yang penting dalam masyarakat.

Membranofon .Kordofon Alat-alat muzik kordofon ialah alat-alat yang mengeluarkan bunyi kerana adanya getaran pada tali yang ditegangkan. Alatalat muzik rebab. sape dan lain-lain tergolong dalam kategori ini. Kebiasaannya digunakan di dalam menghasilkan lagu-lagu rakyat.Dalam kategori ini digolongkan alat-alat muzik yang menghasilkan bunyi melalui kulit atau membrane yang ditegang dan dipalu.Berbagai jenis alat gendang dan rebana Melayu tergolong dalam kategori membranofon.

Dalam kategori ini digolongkan alat-alat muzik yang menghasilkan bunyi melalui kulit atau membrane yang ditegang dan dipalu.Kebiasaannya digunakan di dalam menghasilkan lagu-lagu rakyat.Berbagai jenis alat gendang dan rebana Melayu tergolong dalam kategori membranofon. Erofon .

seruling. yang diperbuat daripada logam gangsa seperti saron dan gendir dalam ensemble gamelan. Contoh alat muzik idiofon pribumi Malaysia ialah kumpulan gong dan jenis-jenisnya. Dalam kategori idiofon terdapat alat-alat muzik 'metallophone'. seruling hidung dan lain lain yang sejenis. nafiri. Idiofon .Idiofon adalah alat-alat muzik yang menghasilkan bunyi melalui tindakbalas pada rangka badan yang bergema.terdapat beberapa jenis alat muzik erofon seperti serunai.Erofon adalah alat-alat muzik yang menghasilkan bunyi melalui lubang udara. Dalam masyarakat pribumi Malaysia.

Idiofon adalah alat-alat muzik yang menghasilkan bunyi melalui tindakbalas pada rangka badan yang bergema. Dalam kategori idiofon terdapat alat-alat muzik 'metallophone'. yang diperbuat daripada logam gangsa seperti saron dan gendir dalam ensemble gamelan. Erofon Bebas .. Contoh alat muzik idiofon pribumi Malaysia ialah kumpulan gong dan jenis-jenisnya.

Erofon bebas adalah suatu alat muzik yang menghasilkan bunyi melalui lubang udara dengan car meniupnya. daun kelapa dan sebagainya. . penjenisan alat adalah berbeza dari erofon. Penghasilan bunyi tidak mengikut kod muzik yang ditetapkan dan bukan untuk tujuan dipermainkan bersama alat muzik yang lain. Ianya diperbuat dari pelbagai bentuk yang berbeza dan diperbuat dari bahan yang bersifat sementara seperti daun-daun kayu.

Ciri-ciri alat muzik tradisional di Malaysia Cara-cara alat muzik tradisional bermain Jenis-jenis alat muzik tradisional di Malaysia Biola .

Digunakan untuk mengiringi nyanyian oleh pemain Gabbang dalam tarian `Dating-Dating' di Sabah.Pengenalan : Biola dari Barat. Cara Bermain : Tali digesek dengan pengeseknya Lain-lain Gambar : . Fungsi : Dimainkan untuk muzik hiburan diseluruh Malaysia.

Tali-tali melalui atas kekuda titian tali di tengah-tengah dada. Untuk mengeluarkan dengung iringan. 2 pemulas tali atau pelaras ialah disisi lelehernya dan 2 daripadanya tegak dihadapan. Papan jarinya berbentuk belakang kura-kura.Tampura Pengenalan : Alat bertali mempunyai 4 tali. Fungsi : Digunakan dalam muzik vokal dan instrumental India.Badannya dibuat daripada kayu nangka. Bentuknya bulat dan belakangnya melengkong. Cara Bermain : Dipegang tegak dan dipetik dengan jari-jari sebelah tangan. Lain-lain Gambar : Tiada . Tiga daripadanya ialah dawai besi waja dan yang satu lagi daripada perunggu.

Lehernya ditutup dengan sekeping kayu nipis dan permukaan badannya ditutup dengan kulit kambing atau kulit biawak. .GAMBUS Pengenalan : Sejenis gitar bertali 6 dan membengkak di bahagian badannya hampir-hampir separuh bulat. pemuzik gazal dan muziknya menyerupai tarian Melayu seperti joget dan zapin di Johor. Fungsi : Gambus lazimnya dimainkan untuk hiburan persendirian. Badannya diukir dari sebatang kayu nangka yang berongga di dalamnya. Tali gitar diperbuat dari perut binatang atau loyang yang dipetik dengan kuku tenggiling. Cara Bermain: Dipetik bagaimana cara bermain guitar.

Tali digesek dengan sebalah tangan manakala jari-jari tangan lainnya memetik pada tali-tali untuk mengeluarkan berbagai pic. lantai dan digesek seperti cello.Erh-Hu Pengenalan : Erh-Hu adalah alatan bertali jenis lute dibuat dalam tiga saiz. Cara Bermain : Erh-Hu didirikan tegap pada riba pemain semasa di main. kecil. Lain-lain Gambar : Pipa . Fungsi : Alat ini digunakan sebagai alat solo untuk hiburan. sedang dan besar. dan juga digunakan dalam orkestra untuk mengiringi opera Cina.

Badan dibuat dari kayu. Bahagian kepalanya berukir. Jari-jari tangan sebelah lagi diletak pada tali-tali antara fretnya untuk mengeluarkan berbagai pic bila tali-tali dipetik. dadanya bulat dan belakangnya cembong tetapi permukaan dadanya mendatar.Pengenalan : Pipa adalah alat bertali mempunyai 4 tali logam. juga sebagai alat solo atau mengiringi nyanyian. Tali-tali dipetik dengan hujung-hujung jari dan kuku. Beberapa kekuda titian tali dari kayu dipasang pada papan jari seperti fret. . Tali-tali diikat kepada hujung bahagian bawah badan dan pada 4 pemulas melaras disisi papan jari. Fungsi : Pipa digunakan dalam orkestra untuk mengiringi opera Cina. Cara Bermain : Cara bermain dengan memegang berdiri atas pahu pemain.

Venna Pengenalan : Alat bertali mempunyai empat tali untuk melodi dan tiga tali untuk dengung. Badan dibuat dari kayu. Jari-jari tangan yang sebelah lagi menekan dan menarik tali-tali diberbagai bahagian untuk mengeluarkan berbagai tingkat suara dan bunga-bunga melodinya. Tali-tali dipetik dengan jari sebelah tangan. Fungsi : Digunakan untuk muzik solo bagi hiburan. Cara Bermain : Diletak melintang. Dalam kepala ialah tempat menyimpan minyak kelapa yang digosokkan untuk melicinkan hujung?hujung jari pemain. Bilah?bilah fret logam dilekatkan pada papan jari dengan menggunakan lilin lebah. kepala dan labu berukir dipasang pada hujung penghabisan lehernya. Tali?tali dipasang di atas daripada fret-fret dan diikat pada pemulas melaras pada sisi leher. Lain-lain Gambar: Tiada Rehab . Kekudatitian tali yang tinggi dipasang di tengah dadanya. dadanya bulat dan belakangdya cembung.

Cara Bermain : Tali ini dipetik dengan jari dan berbunyi agak perlahan. Fungsi : Dimainkan ketika mengisi masa lapang. Kulit buluh dicungkil sebagai tali sebanyak empat utas seperti gitar. Sitar .Pengenalan : Diperbuat daripada seruas buluh betong.

Fungsi : Diletak melentang dan dipetik dengan jari-jari sebelah tangan. Cara Bermain : Dimainkan dalam kumpulan instrumental kecil atau sebagai alat solo.Pengenalan : Alat bertali mempunyai 5 hingga 7 tali dawai (2 hingga 4 tali digunakan untuk memainkan melodi. dan 3 tali untuk dengung). Jari-jari tangan sebelah lagi menekan dan menarik pada berbagai kedudukan di tali-tali yang mengeluarkan berbagai tingkat suara dan melodi. Diperbuat dari kayu yang berbentuk bujur seakan sebelah buah pear. .

. Cara Bermain : Ia dimainkan dengan memetik tali loyang dan nada tali-talinya dibetulkan dengan memutarkan skru kayu telinga di atas alat ini. Ia mempunyai dua atau tiga tali loyang diperbuat dari akar polon. Ianya dimainkan juga untuk hiburan persendirian dimainkan secara solo tanpa diiringi oleh suara. Fungsi : Di Tambunan ianya dimainkan untuk mengiring tarian sundatang magarang.Sundatang Pengenalan : Diperbuat dari kayu bernama tembailing atau kayu nangka.

Ia dimain dengan menggunakan tangan and mudah dipikul oleh pemainya. Bunyi yang dihasilkan oleh dholak berasal daripada hasil pukulan tangan keatas permukaan yang diperbuat daripada kulit haiwan. Dholak biasanya digunakan dalam penghasilan rentak untuk lagulagu filem dan sebagainya.Dholak Dholak ataupun dholaki ialah sebuah alat muzik klasikal India Utara (Hindustan). .

Cara memalu kompang ialah dengan menepuk kulit kompang dengan bahagian jari-jari atau tapak tangan mengikut rentak.Kompang Kompang ialah sejenis alat muzik tradisional yang paling popular bagi masyarakat Melayu. atau melalui Jawa pada abad ke-13 oleh pedagang Arab. Kompang . Ia tergolong dalam kumpulan alat muzik gendang. gelung plastik turut digunakan. Gambar belakang bahagian kompang. Ia mempunyai bukaan cetek dan dimainkan dengan memegang dengan sebelah tangan sementara dipalu dengan sebelah tangan yang lain. Pada kebiasaannya. Kini. Kompang biasanya berukuran enam belas inci ukur lilit dan ditutup dengan kepingan kulit pada sebelah permukaan. seurat rotan akan diselit dari bahagian belakang antara kulit dan bingkai kayu bertujuan menengangkan permukaan kompang. Kulit kompang biasanya diperbuat daripada kulit kambing. bertujuan menguatkan bunyi kompang. Alat muzik ini berasal dari dunia Arab dan dipercayai dibawa masuk ke Tanah Melayu sama ada ketika zaman Kesultanan Melaka oleh pedagang India Muslim.

Bunyi 'bum' di perolehi dengan tepukan di sisi kompang dan tapak tangan dikuncup/rapat. Bunyi yang berlainan dihasilkan dengan membezakan cara bukaan tapak tangan. kenduri dan upacara-upacara tradisi lain. Rebana .biasanya dimainkan semasa perarakan. Bunyi 'cak' di perolehi dengan tepukan di tengah kompang dengan jari tangan yang terbuka.

permainan rebana sangat popular. Tapi Rebana juga sering dimainkan di pulau JAWA. terutamanya di kalangan penduduk di sekitar Sungai Pahang. Selain daripada rebana bersaiz biasa.Rebana ialah sejenis alat muzik tradisional yang sering dimainkan bagi mengiringi lagu-lagu budaya. terdapat juga rebana besar yang dimainkan pada hari keraian begai pertandingan menghasilkan bunyi dan irama yang dikenali sebagai Rebana Ubi Gong . dan pelanduk-pelanduk. burung kenek-kenek. Bagi masyarakat Melayu di negeri Pahang. Tepukan rebana adalah bagi mengiringi lagu-lagu tradisional seperti indong-indong.

.Gong adalah alat muzik yang kerap digunakan dalam muzik Melayu tradisional. gong adalah sebuah alat muzik yang diperbuat daripada logam dan bunyi yang disuarakan adalah hasil pukulan tukul. gong digunkan dalam muzik keroncong untuk dijadikan penanda masa ataupun tempoh rentak. Biasanya. Sebenarnya.

Kajian Alat-Alat Muzik Tradisional Di Malaysia Senarai Kandungan .

Kandungan Penghargaan Objektif Kajian Kaedah Kajian Rumusan Lampiran Muka surat Saya Muhammad Zulfikri B. Mohd Zuki ingin merakamkan ucapan terima kasih kepada ibu bapa saya atas sokongan moral dan kewangan yang telah diberikan sehingga saya dapat menjalankan dan menyempurnakan folio ini. Akhir sekali. . kepada rakan-rakan sekelas saya kerana sudi menyokong saya menyediakan folio ini. Tidak ketinggalan juga kepada guru sejarah saya iaitu Encik Fauzi yang banyak membantu saya dalam menjayakan folio ini.

Objektif Khusus : 1.objektif yang berikut: Objektif Am : . 2. . Ini secara tidak langsung membantu saya membuat satu kajian ilmiah dengan tatacara yang betul.sumber sejarah yang sahih.Kajian saya merangkumi objektif.Memenuhi keperluan sukatan Pelajaran Sejarah Tingkatan 1. Mengenal pasti sumber. Dapat menambah lagi pengetahuan tentang permainan tradisional wau dalam kalangan masyarakat mengikut adat resam melayu.

Saya telah menemu bual ibu saya bagi mendapatkan maklumat tentang alat-alat muzik tradisional di malaysia.Saya telah melayari internet dan mencari maklumat di laman web berkitan dengan alat-alat muzik tradisional di malaysia.kaedah yang saya gunakan ialah: a)Pemerhatian : . Membuat perkaitan Permainan Tradisional dengan rakyat Malaysia. Menyedarkan orang melayu betapa pentingnya permainan tradisional wau yang semakin ditelan zaman ini. . c)Temubual : .3.Saya telah memperoleh pengajaran dan penerangan yang diberikan oleh guru sejarah. b)Melayari internet : . 4. Kaedah.

sudah tentu alat muzik ini masih wujud dan kekal walaupun arus kemodenan semakin meningkat. ‘tak kenal maka tak cinta’. Oleh itu. Saya juga berasa sangat bertuah kerana dapat mengenali alat-alat muzik tradisional di malaysia dengan lebih mendalam. setiap pihak hendaklah memainkan peranan penting dalam memartabatkan alat-alat muzik tradisional ini. Saya akan cuba untuk mengekalkan popularity alat-alat muzik tradisional di malaysia dan akan berusaha memajukan alat muzik tradisional ini. . Jika semua rakyat masyarakat kita masih terus menjadikan alat muzik tradisional sebagai alat muzik utama. Ini sekaligus menimbulkan semangat kerjasama dan bersatu. saya lebih menghormati dan menghayati alat-alat muzik tradisional di malaysia dalam kehidupan seharian.padu dalam kalangan masyarakat kita. Bak kata pepatah melayu.Selepas menjalankan kajian ini. saya berasa amat bersyukur sebagai seorang warganegara Malaysia kerana keunikan dan kepelbagaian budaya dan adapt resam yang terdapat di negeri tercinta ini. Selepas kajian ini.

sumber sejarah yang sahih.Memenuhi keperluan sukatan Pelajaran Sejarah Tingkatan 1. 3. Dapat menambah lagi pengetahuan tentang permainan tradisional wau dalam kalangan masyarakat mengikut adat resam melayu. Ini secara tidak langsung membantu saya membuat satu kajian ilmiah dengan tatacara yang betul. . Mengenal pasti sumber. 2. Membuat perkaitan Permainan Tradisional dengan rakyat Malaysia.objektif yang berikut: Objektif Am : . Objektif Khusus : 1. 4. Menyedarkan orang melayu betapa pentingnya permainan tradisional wau yang semakin ditelan zaman ini.Kajian saya merangkumi objektif.

Saya telah menemu bual ibu saya bagi mendapatkan maklumat tentang alat-alat muzik tradisional di malaysia. .Saya telah memperoleh pengajaran dan penerangan yang diberikan oleh guru sejarah.Kaedah.Saya telah melayari internet dan mencari maklumat di laman web berkitan dengan alat-alat muzik tradisional di malaysia. c)Temubual : . b)Melayari internet : .kaedah yang saya gunakan ialah: a)Pemerhatian : .

saya berasa amat bersyukur sebagai seorang warganegara Malaysia kerana keunikan dan kepelbagaian budaya dan adapt resam yang terdapat di negeri tercinta ini. saya lebih menghormati dan menghayati alat-alat muzik tradisional di malaysia dalam kehidupan seharian. setiap pihak hendaklah memainkan peranan penting dalam memartabatkan alat-alat muzik tradisional ini. µtak kenal maka tak cinta¶.padu dalam kalangan masyarakat kita. Oleh itu. Selepas kajian ini. Bak kata pepatah melayu. . Saya akan cuba untuk mengekalkan popularity alat-alat muzik tradisional di malaysia dan akan berusaha memajukan alat muzik tradisional ini. Saya juga berasa sangat bertuah kerana dapat mengenali alat-alat muzik tradisional di malaysia dengan lebih mendalam. Jika semua rakyat masyarakat kita masih terus menjadikan alat muzik tradisional sebagai alat muzik utama. Ini sekaligus menimbulkan semangat kerjasama dan bersatu. sudah tentu alat muzik ini masih wujud dan kekal walaupun arus kemodenan semakin meningkat.Selepas menjalankan kajian ini.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful