P. 1
Alat Muzik Tradisional -Fikri

Alat Muzik Tradisional -Fikri

|Views: 2,935|Likes:
Published by Zul Fikri

More info:

Published by: Zul Fikri on May 25, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/21/2013

pdf

text

original

…………………………

...……………………..

SUMBER INTERNET =
( http://psk-shima.blogspot.com/2009/04/alat-muziktradisionalbhgn-2.html )

SUMBER SURAT KHABAR = TIADA SUMBER MAJALAH = TIADA SUMBER CD =

.

Kami berusaha membangunkan web ini semungkin yang boleh dan pertambahan maklumat serta paparan artifak yang menarik akan dikemaskini dari semasa ke semasa. Disamping itu dapat memberi pemahaman lebih jelas tentang rupabentuk dan fungsi serta bunyi alat muzik itu.Alat Muzik Tradisional Malaysia ini dibangunkan dengan tujuan untuk mewarwarkan kepada masyarakat sejagat terutama generasi muda. lambang budaya bangsa. alat ritual yang dapat menghubungkan manusia dengan alam luar biasa(magis) selain dari fungsi utama sebagai alat hiburan. Ia digunakan sebagai alat penyebar maklumat. alat alat muzik ini merupakan bahan estetika yang penting dalam masyarakat. Skop maklumat alat muzik tradisional ini amatlah terbatas. Secara amnya. Terdapat lima kategori Alat Muzik Tradisional: . selain daripada digunakan untuk menghasilkan berbagai jenis muzik. ianya masih terdapat masa kini dan terus diterima pakai oleh bangsa di Malaysia.

Berbagai jenis alat gendang dan rebana Melayu tergolong dalam kategori membranofon. Alatalat muzik rebab. Membranofon .Kordofon Alat-alat muzik kordofon ialah alat-alat yang mengeluarkan bunyi kerana adanya getaran pada tali yang ditegangkan.Dalam kategori ini digolongkan alat-alat muzik yang menghasilkan bunyi melalui kulit atau membrane yang ditegang dan dipalu. sape dan lain-lain tergolong dalam kategori ini. Kebiasaannya digunakan di dalam menghasilkan lagu-lagu rakyat.

Erofon .Berbagai jenis alat gendang dan rebana Melayu tergolong dalam kategori membranofon.Kebiasaannya digunakan di dalam menghasilkan lagu-lagu rakyat.Dalam kategori ini digolongkan alat-alat muzik yang menghasilkan bunyi melalui kulit atau membrane yang ditegang dan dipalu.

Dalam masyarakat pribumi Malaysia.Idiofon adalah alat-alat muzik yang menghasilkan bunyi melalui tindakbalas pada rangka badan yang bergema. Idiofon .Erofon adalah alat-alat muzik yang menghasilkan bunyi melalui lubang udara. Dalam kategori idiofon terdapat alat-alat muzik 'metallophone'. seruling hidung dan lain lain yang sejenis. Contoh alat muzik idiofon pribumi Malaysia ialah kumpulan gong dan jenis-jenisnya.terdapat beberapa jenis alat muzik erofon seperti serunai. yang diperbuat daripada logam gangsa seperti saron dan gendir dalam ensemble gamelan. nafiri. seruling.

. Erofon Bebas . Contoh alat muzik idiofon pribumi Malaysia ialah kumpulan gong dan jenis-jenisnya. yang diperbuat daripada logam gangsa seperti saron dan gendir dalam ensemble gamelan. Idiofon adalah alat-alat muzik yang menghasilkan bunyi melalui tindakbalas pada rangka badan yang bergema. Dalam kategori idiofon terdapat alat-alat muzik 'metallophone'.

Penghasilan bunyi tidak mengikut kod muzik yang ditetapkan dan bukan untuk tujuan dipermainkan bersama alat muzik yang lain. penjenisan alat adalah berbeza dari erofon. . Ianya diperbuat dari pelbagai bentuk yang berbeza dan diperbuat dari bahan yang bersifat sementara seperti daun-daun kayu. daun kelapa dan sebagainya.Erofon bebas adalah suatu alat muzik yang menghasilkan bunyi melalui lubang udara dengan car meniupnya.

Ciri-ciri alat muzik tradisional di Malaysia Cara-cara alat muzik tradisional bermain Jenis-jenis alat muzik tradisional di Malaysia Biola .

Pengenalan : Biola dari Barat. Fungsi : Dimainkan untuk muzik hiburan diseluruh Malaysia. Cara Bermain : Tali digesek dengan pengeseknya Lain-lain Gambar : . Digunakan untuk mengiringi nyanyian oleh pemain Gabbang dalam tarian `Dating-Dating' di Sabah.

Tampura Pengenalan : Alat bertali mempunyai 4 tali. 2 pemulas tali atau pelaras ialah disisi lelehernya dan 2 daripadanya tegak dihadapan. Lain-lain Gambar : Tiada .Badannya dibuat daripada kayu nangka. Fungsi : Digunakan dalam muzik vokal dan instrumental India. Untuk mengeluarkan dengung iringan. Tiga daripadanya ialah dawai besi waja dan yang satu lagi daripada perunggu. Tali-tali melalui atas kekuda titian tali di tengah-tengah dada. Papan jarinya berbentuk belakang kura-kura. Cara Bermain : Dipegang tegak dan dipetik dengan jari-jari sebelah tangan. Bentuknya bulat dan belakangnya melengkong.

. Tali gitar diperbuat dari perut binatang atau loyang yang dipetik dengan kuku tenggiling. Badannya diukir dari sebatang kayu nangka yang berongga di dalamnya. pemuzik gazal dan muziknya menyerupai tarian Melayu seperti joget dan zapin di Johor. Cara Bermain: Dipetik bagaimana cara bermain guitar.GAMBUS Pengenalan : Sejenis gitar bertali 6 dan membengkak di bahagian badannya hampir-hampir separuh bulat. Lehernya ditutup dengan sekeping kayu nipis dan permukaan badannya ditutup dengan kulit kambing atau kulit biawak. Fungsi : Gambus lazimnya dimainkan untuk hiburan persendirian.

sedang dan besar. kecil. Fungsi : Alat ini digunakan sebagai alat solo untuk hiburan.Erh-Hu Pengenalan : Erh-Hu adalah alatan bertali jenis lute dibuat dalam tiga saiz. Cara Bermain : Erh-Hu didirikan tegap pada riba pemain semasa di main. Lain-lain Gambar : Pipa . Tali digesek dengan sebalah tangan manakala jari-jari tangan lainnya memetik pada tali-tali untuk mengeluarkan berbagai pic. dan juga digunakan dalam orkestra untuk mengiringi opera Cina. lantai dan digesek seperti cello.

Beberapa kekuda titian tali dari kayu dipasang pada papan jari seperti fret. Tali-tali dipetik dengan hujung-hujung jari dan kuku. Tali-tali diikat kepada hujung bahagian bawah badan dan pada 4 pemulas melaras disisi papan jari. Bahagian kepalanya berukir. juga sebagai alat solo atau mengiringi nyanyian. Cara Bermain : Cara bermain dengan memegang berdiri atas pahu pemain. dadanya bulat dan belakangnya cembong tetapi permukaan dadanya mendatar.Pengenalan : Pipa adalah alat bertali mempunyai 4 tali logam. . Badan dibuat dari kayu. Jari-jari tangan sebelah lagi diletak pada tali-tali antara fretnya untuk mengeluarkan berbagai pic bila tali-tali dipetik. Fungsi : Pipa digunakan dalam orkestra untuk mengiringi opera Cina.

Kekudatitian tali yang tinggi dipasang di tengah dadanya. Lain-lain Gambar: Tiada Rehab . Jari-jari tangan yang sebelah lagi menekan dan menarik tali-tali diberbagai bahagian untuk mengeluarkan berbagai tingkat suara dan bunga-bunga melodinya. Fungsi : Digunakan untuk muzik solo bagi hiburan.Venna Pengenalan : Alat bertali mempunyai empat tali untuk melodi dan tiga tali untuk dengung. dadanya bulat dan belakangdya cembung. Dalam kepala ialah tempat menyimpan minyak kelapa yang digosokkan untuk melicinkan hujung?hujung jari pemain. kepala dan labu berukir dipasang pada hujung penghabisan lehernya. Tali-tali dipetik dengan jari sebelah tangan. Badan dibuat dari kayu. Bilah?bilah fret logam dilekatkan pada papan jari dengan menggunakan lilin lebah. Cara Bermain : Diletak melintang. Tali?tali dipasang di atas daripada fret-fret dan diikat pada pemulas melaras pada sisi leher.

Sitar . Kulit buluh dicungkil sebagai tali sebanyak empat utas seperti gitar. Cara Bermain : Tali ini dipetik dengan jari dan berbunyi agak perlahan.Pengenalan : Diperbuat daripada seruas buluh betong. Fungsi : Dimainkan ketika mengisi masa lapang.

Pengenalan : Alat bertali mempunyai 5 hingga 7 tali dawai (2 hingga 4 tali digunakan untuk memainkan melodi. Diperbuat dari kayu yang berbentuk bujur seakan sebelah buah pear. Jari-jari tangan sebelah lagi menekan dan menarik pada berbagai kedudukan di tali-tali yang mengeluarkan berbagai tingkat suara dan melodi. Fungsi : Diletak melentang dan dipetik dengan jari-jari sebelah tangan. dan 3 tali untuk dengung). Cara Bermain : Dimainkan dalam kumpulan instrumental kecil atau sebagai alat solo. .

. Ia mempunyai dua atau tiga tali loyang diperbuat dari akar polon. Fungsi : Di Tambunan ianya dimainkan untuk mengiring tarian sundatang magarang. Ianya dimainkan juga untuk hiburan persendirian dimainkan secara solo tanpa diiringi oleh suara.Sundatang Pengenalan : Diperbuat dari kayu bernama tembailing atau kayu nangka. Cara Bermain : Ia dimainkan dengan memetik tali loyang dan nada tali-talinya dibetulkan dengan memutarkan skru kayu telinga di atas alat ini.

Dholak Dholak ataupun dholaki ialah sebuah alat muzik klasikal India Utara (Hindustan). Bunyi yang dihasilkan oleh dholak berasal daripada hasil pukulan tangan keatas permukaan yang diperbuat daripada kulit haiwan. . Ia dimain dengan menggunakan tangan and mudah dipikul oleh pemainya. Dholak biasanya digunakan dalam penghasilan rentak untuk lagulagu filem dan sebagainya.

Cara memalu kompang ialah dengan menepuk kulit kompang dengan bahagian jari-jari atau tapak tangan mengikut rentak. atau melalui Jawa pada abad ke-13 oleh pedagang Arab. Alat muzik ini berasal dari dunia Arab dan dipercayai dibawa masuk ke Tanah Melayu sama ada ketika zaman Kesultanan Melaka oleh pedagang India Muslim. Kompang . Ia tergolong dalam kumpulan alat muzik gendang. bertujuan menguatkan bunyi kompang. gelung plastik turut digunakan.Kompang Kompang ialah sejenis alat muzik tradisional yang paling popular bagi masyarakat Melayu. Ia mempunyai bukaan cetek dan dimainkan dengan memegang dengan sebelah tangan sementara dipalu dengan sebelah tangan yang lain. seurat rotan akan diselit dari bahagian belakang antara kulit dan bingkai kayu bertujuan menengangkan permukaan kompang. Kini. Pada kebiasaannya. Kulit kompang biasanya diperbuat daripada kulit kambing. Gambar belakang bahagian kompang. Kompang biasanya berukuran enam belas inci ukur lilit dan ditutup dengan kepingan kulit pada sebelah permukaan.

Rebana . Bunyi yang berlainan dihasilkan dengan membezakan cara bukaan tapak tangan. Bunyi 'cak' di perolehi dengan tepukan di tengah kompang dengan jari tangan yang terbuka. kenduri dan upacara-upacara tradisi lain. Bunyi 'bum' di perolehi dengan tepukan di sisi kompang dan tapak tangan dikuncup/rapat.biasanya dimainkan semasa perarakan.

Tepukan rebana adalah bagi mengiringi lagu-lagu tradisional seperti indong-indong. Tapi Rebana juga sering dimainkan di pulau JAWA. dan pelanduk-pelanduk. terutamanya di kalangan penduduk di sekitar Sungai Pahang. burung kenek-kenek.Rebana ialah sejenis alat muzik tradisional yang sering dimainkan bagi mengiringi lagu-lagu budaya. permainan rebana sangat popular. Selain daripada rebana bersaiz biasa. Bagi masyarakat Melayu di negeri Pahang. terdapat juga rebana besar yang dimainkan pada hari keraian begai pertandingan menghasilkan bunyi dan irama yang dikenali sebagai Rebana Ubi Gong .

Sebenarnya. gong adalah sebuah alat muzik yang diperbuat daripada logam dan bunyi yang disuarakan adalah hasil pukulan tukul. Biasanya. .Gong adalah alat muzik yang kerap digunakan dalam muzik Melayu tradisional. gong digunkan dalam muzik keroncong untuk dijadikan penanda masa ataupun tempoh rentak.

Kajian Alat-Alat Muzik Tradisional Di Malaysia Senarai Kandungan .

Akhir sekali. Mohd Zuki ingin merakamkan ucapan terima kasih kepada ibu bapa saya atas sokongan moral dan kewangan yang telah diberikan sehingga saya dapat menjalankan dan menyempurnakan folio ini. Tidak ketinggalan juga kepada guru sejarah saya iaitu Encik Fauzi yang banyak membantu saya dalam menjayakan folio ini.Kandungan Penghargaan Objektif Kajian Kaedah Kajian Rumusan Lampiran Muka surat Saya Muhammad Zulfikri B. kepada rakan-rakan sekelas saya kerana sudi menyokong saya menyediakan folio ini. .

2. .Memenuhi keperluan sukatan Pelajaran Sejarah Tingkatan 1. Mengenal pasti sumber. Objektif Khusus : 1. Dapat menambah lagi pengetahuan tentang permainan tradisional wau dalam kalangan masyarakat mengikut adat resam melayu.objektif yang berikut: Objektif Am : .sumber sejarah yang sahih.Kajian saya merangkumi objektif. Ini secara tidak langsung membantu saya membuat satu kajian ilmiah dengan tatacara yang betul.

3. Kaedah. b)Melayari internet : . Menyedarkan orang melayu betapa pentingnya permainan tradisional wau yang semakin ditelan zaman ini. . 4. Membuat perkaitan Permainan Tradisional dengan rakyat Malaysia.Saya telah menemu bual ibu saya bagi mendapatkan maklumat tentang alat-alat muzik tradisional di malaysia. c)Temubual : .kaedah yang saya gunakan ialah: a)Pemerhatian : .Saya telah memperoleh pengajaran dan penerangan yang diberikan oleh guru sejarah.Saya telah melayari internet dan mencari maklumat di laman web berkitan dengan alat-alat muzik tradisional di malaysia.

. ‘tak kenal maka tak cinta’. setiap pihak hendaklah memainkan peranan penting dalam memartabatkan alat-alat muzik tradisional ini. saya lebih menghormati dan menghayati alat-alat muzik tradisional di malaysia dalam kehidupan seharian. Saya juga berasa sangat bertuah kerana dapat mengenali alat-alat muzik tradisional di malaysia dengan lebih mendalam. saya berasa amat bersyukur sebagai seorang warganegara Malaysia kerana keunikan dan kepelbagaian budaya dan adapt resam yang terdapat di negeri tercinta ini. Ini sekaligus menimbulkan semangat kerjasama dan bersatu. sudah tentu alat muzik ini masih wujud dan kekal walaupun arus kemodenan semakin meningkat. Oleh itu. Selepas kajian ini.Selepas menjalankan kajian ini.padu dalam kalangan masyarakat kita. Jika semua rakyat masyarakat kita masih terus menjadikan alat muzik tradisional sebagai alat muzik utama. Bak kata pepatah melayu. Saya akan cuba untuk mengekalkan popularity alat-alat muzik tradisional di malaysia dan akan berusaha memajukan alat muzik tradisional ini.

. 4. Menyedarkan orang melayu betapa pentingnya permainan tradisional wau yang semakin ditelan zaman ini.objektif yang berikut: Objektif Am : .sumber sejarah yang sahih. 2. 3. Objektif Khusus : 1.Memenuhi keperluan sukatan Pelajaran Sejarah Tingkatan 1. Mengenal pasti sumber. Ini secara tidak langsung membantu saya membuat satu kajian ilmiah dengan tatacara yang betul.Kajian saya merangkumi objektif. Membuat perkaitan Permainan Tradisional dengan rakyat Malaysia. Dapat menambah lagi pengetahuan tentang permainan tradisional wau dalam kalangan masyarakat mengikut adat resam melayu.

.kaedah yang saya gunakan ialah: a)Pemerhatian : . b)Melayari internet : .Saya telah memperoleh pengajaran dan penerangan yang diberikan oleh guru sejarah.Saya telah menemu bual ibu saya bagi mendapatkan maklumat tentang alat-alat muzik tradisional di malaysia.Kaedah. c)Temubual : .Saya telah melayari internet dan mencari maklumat di laman web berkitan dengan alat-alat muzik tradisional di malaysia.

Saya akan cuba untuk mengekalkan popularity alat-alat muzik tradisional di malaysia dan akan berusaha memajukan alat muzik tradisional ini. saya lebih menghormati dan menghayati alat-alat muzik tradisional di malaysia dalam kehidupan seharian. sudah tentu alat muzik ini masih wujud dan kekal walaupun arus kemodenan semakin meningkat.padu dalam kalangan masyarakat kita. Selepas kajian ini. Saya juga berasa sangat bertuah kerana dapat mengenali alat-alat muzik tradisional di malaysia dengan lebih mendalam. saya berasa amat bersyukur sebagai seorang warganegara Malaysia kerana keunikan dan kepelbagaian budaya dan adapt resam yang terdapat di negeri tercinta ini. µtak kenal maka tak cinta¶. Oleh itu. Jika semua rakyat masyarakat kita masih terus menjadikan alat muzik tradisional sebagai alat muzik utama. Ini sekaligus menimbulkan semangat kerjasama dan bersatu. Bak kata pepatah melayu. . setiap pihak hendaklah memainkan peranan penting dalam memartabatkan alat-alat muzik tradisional ini.Selepas menjalankan kajian ini.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->