P. 1
buku sumberpjpk

buku sumberpjpk

|Views: 1,727|Likes:
Published by Along Is

More info:

Published by: Along Is on May 26, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/14/2013

pdf

text

original

Buku Sumber PJ & PK HURAIAN RANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 1 Minggu 1 Tunjang

1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KECERGASAN 1. Kecergasan fizikal. a. Daya tahan kardiovaskular. 1. Lari ulang-alik 10 m.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Mengelaskan larian cepat dan lambat. 0 1 2 Langkah panjang. Langkah pendek. Permainan kecil (pertandingan) 4 kumpulan kecil.

Minggu 1 Tunjang 1PK Tajuk

1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1.Kesihatan diri. a. Mengenali tubuh badan.

Isi i. Mengenal bahagian kepala. bahagian tubuh ( manusia atau binatang ) dari leher ke atas atau ke hadapan. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Menamakan bahagian kepala. mata , telinga, hidung, rambut. 0 1 2 1 2 Minggu 2 2. Menjelaskan fungsi. mata – melihat. telinga – mendengar. hidung – menghidu. Nyanyian lagu ‘Parts of the head’. Melabel gambar rajah bahagian kepala. 2 Waktu

-1-

Buku Sumber PJ & PK Tunjang 3PJ Tajuk Isi KESUKANAN 1. Keselamatan a. Keselamatan diri. 1. Keselamatan diri dan keselamatan rakan. a. pakaian yang sesuai. Perbincangan mengenai aktiviti harian yang biasa dilakukan oleh murid. Perbincangan mengenai pakaian yang sesuai dalam aktiviti harian murid. Menyenarai pakaian yang sesuai dalam aktiviti harian murid. Pertandingan antara kumpulan: - agihkan murid kepada 5 kumpulan, 6 orang setiap kumpulan. - letakkan gambar pelbagai jenis pakaian dalam gelung rotan A, 5 m dari garisan permulaan. - letakkan gelung rotan B, 3 m di hadapan gelung rotan A murid berbaris di belakang garisan permulaan mengikut kumpulan. murid akan berlari ke gelung rotan A. Pilih gambar pakaian yang sesuai dan letakkan dalam gelung rotan B. Berpatah balik dan cuit tangan kawan. murid 2 ulang lakuan di atas sehingga murid terakhir. kumpulan yang paling cepat dengan jawapan yang betul dikira pemenang.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. 2. 3. 4.

Minggu 2 Tunjang 1PK Tajuk Isi

1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1.Kesihatan diri. a. Mengenali tubuh badan. i. Mengenal bahagian tangan .

-2-

Buku Sumber PJ & PK Kemahiran / Butir Mengajar 1. Menamakan tubuh badan bahagian tangan. a. Menunjukkan bahagian tangan (sendiri & rakan). lengan. siku. jari. pergelangan tangan. tapak tangan. b. Melabel bahagian-bahagian tangan.

Minggu 3 Tunjang 2PJ Tajuk Isi

2 Waktu KEMAHIRAN 1. Pergerakan asas. a. Lokomotor.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Melompat rendah. - lompat tukar arah ke sisi, depan, belakang. 2. Melompat tinggi. - lompat mencapai buah. 3. Melompat berat. - duduk mencangkung dan lompat seperti binatang.

Minggu 3 Tunjang 2PK Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar

1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT 1. Pemakanan a. Makanan harian. 1. Makanan harian saya. 1. Perbincangan mengenai contoh-contoh makanan dan minuman.

Mengasingkan gambar-gambar minuman dan makanan. Mewarnakan gambar - gambar minuman atau makanan.

-3-

Buku Sumber PJ & PK Minggu 4 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 1.Pergerakan asas Isi b. Bukan lokomotor bukan lokomotor / bergerak tanpa beredar ialah pergerakan tubuh badan yang tidak melibatkan pergerakan dari satu tempat ke satu tempat yang lain.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Berdiri a. Lalang ditiup angin. berdiri tegak. kaki dikangkangkan seluas bahu. kedua-dua belah tangan direnggangkan. hayun badan ke kiri dan ke kanan. b. Berkawad setempat. berdiri tegak. kaki diangkat ke arah atas dengan lutut bengkok. ulangkan dengan kaki kiri dan kanan. c. Menaikkan bendera. berdiri tegak. kedua-dua belah kaki dirapatkan. tangan kiri dan kanan digerakkan ke atas dan ke bawah secara berselang- seli.

2. Duduk. Mendayung sampan. duduk dengan kedua-dua kaki lurus ke hadapan. kedua-dua belah tangan di sisi dan dibengkokkan ke arah hadapan. hayunkan kedua-dua belah tangan ke hadapan dan ke belakang. Besar dan kecilkan badan. - luruskan dan kangkang kaki, depa tangan, apabila diisyaratkan, mengecil bengkokkan lutut, tangan peluk lutut rapat ke dada, kepala ditundukkan. Duduk lutut bengkok. duduk berlunjur, kedua-dua belah kaki rapat, badan tegak dan cekak pinggang. bengkokkan lutut arah ke dada perlahan-lahan. berlunjur semula.

-4-

Buku Sumber PJ & PK Berkumpulan (persembahan) a. Bunga sedang berkembang (2 kumpulan) bertinggung dengan keadaan tangan memegang lutut. badan dibuka dan dinaikkan ke atas, sementara kedua-dua belah tangan direnggangkan sedikit demi sedikit. Bangun, tegakkan badan dan renggangkan tangan ke kiri dan ke kanan. 0 Dayung sampan beramai-ramai. ( 2 Kumpulan ) Nyanyian 2 X kanan, 2 X kiri. 8 X ulang bersama-sama.

Minggu 4 Tunjang 1PK Tajuk Isi

1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1. Kesihatan diri. a. Mengenali tubuh badan. ii. Mengenal bahagian tangan.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Menamakan tubuh badan bahagian tangan. Jari, lengan / pergelangan tangan. nyanyian lagu ‘mana ibu’ – ‘ mana kelingking’. melabel bahagian tangan – susunan jari. Menyatakan fungsinya. mencengkam. bahasa tubuh. - bagus / baik – genggam tangan, buka ibu jari. - jari telunjuk – untuk menunjuk / lebih sopan dengan ibu jari.

Minggu 5 Tunjang 1PJ Tajuk Isi Kemahiran /

2 Waktu KECERGASAN 1.Kecergasan fizikal c. Koordinasi. 1. Lambung dan sambut bola besar atau pundi kacang. 2. Tepuk dan sambut bola besar atau pundi kacang.

-5-

d. gandum. jagung. 5 jenis kumpulan makanan susu.lembu. kambing. Minggu 6 Tunjang 2PJ 2 Waktu KEMAHIRAN -6- . Pasukan yang tamat dahulu dikira pemenang. keju. ayam. Minggu 5 Tunjang 2PK Tajuk Isi 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT 1. lemak. b. keju. Kemahiran / Butir Mengajar 1.betik. berseorangan. sawi. minyak masak. buncis. 1. 2. Permainan kecil a. Makanan harian saya. epal. pasukan berkumpul dalam bulatan. murid 1 akan melambung bola atau pundi kacang kepada murid 2 dan seterusnya sehingga bola atau pundi kacang sampai semula kepada murid 1. b. berpasangan.beras. Pemakanan a. kekacang. dan lemak.Buku Sumber PJ & PK Butir Mengajar 1. ikan. buah-buahan dan sayur-sayuran. apabila isyarat mula diberi. daging. susu . daging. Lumba lari melambung dan menyambut bola atau pundi kacang berganti-ganti. kambing. Mengenali jenis-jenis kumpulan makanan dan punca makanan ini. 0 Menerangkan pentingnya makanan ini untuk murid kerana mengandungi nutrien yang diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan diri. pisang. Melakukan aktiviti melambung dan menyambut bola besar atau pundi kacang: a. 1 Menampal gambar makanan mengikut jenis kumpulan makanan. kacang soya. e. roti & bijirin . roti dan bijiran. roti. buah-buahan & sayur-sayuran .mentega.lembu. a. Bola atau pundi kacang dipegang oleh murid 1. oren. daging.

Pelajaran ) Minggu 7 Tunjang 2PJ 2 Waktu KEMAHIRAN -7- . . Aktiviti lokomotor Butir Mengajar a. Mengenal bahagian kaki. 2. Meneliti fungsi bahagian-bahagian tersebut. Minggu 6 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Kesihatan diri a. ini kepala ini kepala saya Ini tangan. ini kaki ( Lagu: Clementine) Ini kaki saya ( Lirik: Suk. b. berlari seperti kuda mengikut bunyi tamborin. Lokomotor. ini abdomen Ini abdomen saya Ini kaki. c. berjalan seperti orang utan mengikut bunyi tamborin. Menamakan bahagian-bahagian kaki. 3.berjalan.Buku Sumber PJ & PK Tajuk Isi 1.Pergerakan asas a.tumit. 2. ini tangan Ini tangan saya Ini abdomen. Mengenali tubuh badan. jari. . d. Permainan kecil . melompat seperti kanggaru mengikut bunyi tamborin.menendang.melakukan aktiviti di atas mengikut stesen. Nyanyian lagu “ Bahagian Tubuh” Ini kepala. paha. keting. Kemahiran / 1. . berjalan seperti kucing menangkap tikus mengikut bunyi tamborin. iv. Kemahiran / Butir Mengajar 1.

Bahagian abdomen bahagian badan di antara bahu dan pinggang.berlari. Isi iii.guling balak. . -8- . 1 mencantum potongan gambar bahagian tubuh badan ( jigsaw puzzle ). . . Minggu 7 Tunjang 1PK Tajuk 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1. Bergerak secara sentuhan selalu.3 Bergerak tanpa sentuhan seketika. 1. Mengenal abdomen 0 mewarna bahagian abdomen. Pergerakan pendidikan a.lompat.jalan ketam. Kesihatan diri a.ulat bulu.Kesedaran tubuh badan Bergerak secara sentuhan berselang.merangkak. Isi Tema 1. Bergerak berbagai-bagai cara dengan dua atau lebih bahagian tubuh badan. Bergerak dengan keseluruhan tubuh badan di udara.hambur. 3. Gimnastik pendidikan. Bergerak dengan bahagian tubuh badan sentiasa menyentuh lantai. Mengenali tubuh badan. Kemahiran / Butir Mengajar 1. . 2. Bergerak berbagai-bagai cara dengan bahagian kaki . 4. .Buku Sumber PJ & PK Tajuk 1. . .berjalan. . Kemahiran / Butir Mengajar 1.merangkak. .lompat dakap / kangkang.

3. berpasangan. Kecergasan fizikal c.Buku Sumber PJ & PK 2 menampal gambar lengkap di dalam buku latihan. 2. .murid ke 2 akan menyambut gelung rotan dan melambung kepada murid ke 3.apabila gelung rotan sampai semula kepada murid pertama. Menggolek gelung rotan berseorangan. 4. . 2. kumpulan itu dikira pemenang. Lambung rendah dan tinggi ikut gelung dan sambut.setiap kumpulan diberi 1 gelung rotan. kaki. tangan. seterusnya .setiap ahli bergerak 2 langkah ke belakang. Minggu 8 Tunjang 1PK 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA -9- . Kemahiran / Butir Mengajar 1. Minggu 8 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KECERGASAN 1. . Koordinasi. berantai. dan badan. Lambung dan sambut gelung rotan. Lambung dan sambut gelung rotan.apabila isyarat diberikan. Koordinasi bermaksud pergerakan yang melibatkan keselarasan antara mata. Pertandingan antara kumpulan . murid pertama dalam setiap kumpulan akan melambung gelung rotan kepada murid ke 2 mengikut arah putaran jam. kumpulan kecil. 1.setiap kumpulan membentuk bulatan. . .

menjauhi rakan yang berkutu.10 - . Kemahiran / Butir Mengajar 1. Berjalan sambil berjengket Atas garis lurus individu Atas tali kumpulan kecil . . Kecergasan fizikal d. .tidak berkongsi sikat. Berjalan sambil mendepa tangan. 3.mengeringkan rambut selepas mandi. 0 2.menjaga kebersihan rambut. 1 Minggu 9 Tunjang 1PJ Tajuk 2 Waktu KECERGASAN 1. Pengurusan kesihatan diri. Penjagaan rambut Kemahiran / Butir Mengajar 1. . Menunjukkan cara mencuci dan menyikat rambut yang betul. 2. ii. 1.Buku Sumber PJ & PK Tajuk Isi 0 Kelemumur 1 Kutu 1. Kesihatan diri d. Memeriksa kebersihan diri murid. Berjalan dan mengimbang . Menerangkan cara untuk:Mengelak jangkitan kutu: .rawatan menghilangkan kutu. .garisan lurus. Imbangan. .tidak berkongsi sikat. 0 1 2. Mengelak kelemumur: . Imbangan bermaksud kebolehan seseorang kedudukan posisi badan semasa melakukan pergerakan Isi mengekalkan atau dalam keadaan diam.

Membuat pergerakan menggunakan ruang diri. . 2 buah pinggang. vertebrata yang berisi organ ( seperti perut.rongga di bahagian tengah badan.bahagian abdomen 0 perut. Pergerakan pendidikan a. murid termasuk ke dalam gelung dikeluarkan dari permainan. buah pinggang dan hati ) Kemahiran / Butir Mengajar 1. Gimnastik pendidikan. a. Minggu 10 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 0 1 2 Waktu KEMAHIRAN 1.lawan tarik dan cuba tarik kawan ke dalam gelung. . Minggu 9 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1. usus.4 orang murid berpegangan tangan di luar gelung. Mengenali tubuh badan. iii. Menampal dan melabel gambar bahagian.11 - .Buku Sumber PJ & PK 3.Kesedaran ruang. Tema 2. Permainan kecil – 'Perigi Beracun' . . 1 usus. 3 hati. . Mewarna gambar bahagian-bahagian abdomen. Bergerak berbagai-bagai cara menggunakan ruang am. Kesihatan diri.teruskan permainan sehingga tinggal seorang murid yang dikira sebagai pemenang. Bahagian abdomen. Menamakan bahagian-bahagian dalam badan.

pergerakan tubuh badan setempat. . Gimnastik pendidikan.6 Membekukan tubuh badan. Alatan yang berbahaya benda tajam.gerakkan tubuh badan sejauh mana yang boleh dicapai. 2. Keadaaan di rumah tempat licin.penggunaan ruang dengan bijak dan berkesan. 1. Pergerakan pendidikan a. tempat gelap.12 - . terkena air panas. .pergerakan mengikut kemampuan. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Membuat pergerakan menggunakan ruang di sekeliling tubuh badan. terjatuh. .Buku Sumber PJ & PK Kemahiran / Butir Mengajar 1. 1. Keselamatan di rumah 1. .Kesedaran tubuh badan 1.5 Membuat berbagai-bagai bentuk dengan bahagian tubuh badan. 2. 2. Minggu 11 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 1. Menerangkan jenis-jenis kemalangan di rumah: luka akibat benda tajam.4 Menyokong beban pada bahagian tubuh badan. Keselamatan a. Melabel dan mewarna gambar benda-benda tajam. Minggu 10 Tunjang 3PK Tajuk Isi 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN 1. Bergerak berbagai-bagai cara menggunakan keseluruhan kawasan tanpa atau dengan alatan: . Tema 1.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. .berpasangan. 2.pulas. . 4. .sumber vitamin.individu. Kemahiran / Butir Mengajar 1.besar. Menamakan jenis makanan berkhasiat susu. 2. Pemakanan Isi 1. lobak.kecil. .13 - .luas.bergerak dan beku kualiti berat/ringan. . . Makanan berkhasiat.duduk ‘V’. Minggu 11 Tunjang 2PK Tajuk 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT 1.Buku Sumber PJ & PK 1. . . Membentuk dengan menggunakan bahagian tubuh badan.lebar. roti. . 3. kangkung. . Memberhentikan pergerakan seketika: . makanan yang mengandungi semua nutrien yang diperlukan oleh badan. terung .bersudut. Menyokong berat badan di atas satu atau lebih bahagian badan. sawi. .skala depan. pisang memberi tenaga. Mengumpul dan mewarna gambar makanan berkhasiat.berpasukan. telur. ikan . .bergerak dan beku. . .dirian ‘Y’. Merangkaikan beberapa pergerakan tubuh badan supaya menjadi rangkaian pergerakan berterusan.untuk tumbesaran.7 Merangkaikan dua atau lebih pergerakan.

menggemukkan. 1.Mengenal fauna Murid dibahagikan kepada kumpulan dan diarah untuk memilih gambar fauna sahaja daripada pelbagai gambar yang diletakkan. 2.kurang zat makanan. b. Rekreasi dan kesenggangan a. -jeruk . 3. -gula-gula .Buku Sumber PJ & PK Minggu 12 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 3. Kemahiran / Butir Mengajar 1.Mengenal flora Murid dibahagikan kepada kumpulan dan diarah memilih gambar flora sahaja daripada pelbagai gambar yang diletakkan. Menamakan jenis-jenis makanan ringan (rapu) -snek . 1.Flora .tumbuh-tumbuhan. Pemakanan. Menamakan flora dan fauna yang ada di persekitaran sekolah.Makanan yang tidak mempunyai nutrien makanan yang secukupnya yang diperlukan oleh tubuh badan. Mengenal flora dan fauna berpandukan gambar secara kelas. Minggu 12 Tunjang 2PK Tajuk Isi 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT 1. meninjau persekitaran sekolah.kurang zat makanan. -aiskrim . .14 - . Kemahiran / Butir Mengajar 1. .Fauna -haiwan dan unggas.merosakkan gigi.merosakkan gigi. menggemukkan. 4. Mengenal flora dan fauna . Rekreasi. Pertandingan antara kumpulan: a. Makanan ringan ( junk food ) . Membezakan flora dan fauna dalam persekitaran sekolah.

Minggu 13 Tunjang 2PK Tajuk Isi 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT 1. 1 Berjalan sambil berjengket dengan memegang pundi kacang. 1. Kecergasan fizikal d. bersih dan selamat. 2. Pertandingan antara kumpulan.15 - . Imbangan. Definisi : Imbangan bermaksud kebolehan seseorang Mengekalkan posisi badannya ketika melakukan pergerakan atau dalam keadaan diam.Buku Sumber PJ & PK 2.Pemakanan. 0 Berjalan sambil berjengket di atas garisan lurus dengan mendepa tangan. Mengumpul dan menampal gambar makanan ringan. 2 Berjalan sambil berjengket dengan menjunjung pundi kacang. Minggu 13 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 1.Soal jawab makanan kegemaran rakan karib secara berpasangan. Kemahiran / Butir Mengajar 1. 2.berjalan sambil berjengket di atas garisan lurus dengan menggunakan alatan. Pengambilan makanan harian yang berkhasiat. . Mengimbang tubuh badan. Depakan tangan untuk mengimbang badan. d. Berjalan di atas garisan lurus sambil memegang pundi kacang. 2. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Makanan harian sahabat. Bertanyakan rakan jenis makanan (sarapan) berkhasiat . Depakan tangan untuk imbangan. Isi 1.

Contoh . 2.16 - . Menunjukkan bahagian abdomen. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Minggu 14 Tunjang 1PK Tajuk 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1.Buku Sumber PJ & PK kegemarannya. Kesihatan diri a. pakai kasut. .basuh tangan. mandi dan tidur. Menyenaraikan amalan kesihatan harian: Menyenaraikan amalan kesihatan harian: . .) 4. Melakonkan aktiviti amalan kesihatan. Menamakan jenis makanan (sarapan) kegemaran rakan karib. Pengurusan a. mandi. Menyatakan fungsi abdomen. Minggu 14 Tunjang 3PJ Tajuk Isi 2 Waktu KESUKANAN 2. Menunjukkan modul bahagian dalaman abdomen (perut. 1. 3. sarapan. Fungsi bahagian abdomen. Mengenali tubuh badan. 3. 4. Pertandingan antara kumpulan. Pengurusan diri. Kebersihan tubuh badan. Isi 1. Melukis dan mewarna gambar makanan (sarapan) kegemaran rakan karib. Melakar arah perjalanan makanan hingga ke perut.memadan amalan pengurusan diri dengan alatannya. tempat untuk mencerna makanan yang dimakan.perut. sikat rambut. Kemahiran / Butir Mengajar 1.gosok gigi. berpakaian.

b. Bergerak menggunakan bahagian tubuh badan yang berlainan statik dan sambil bergerak. Kesihatan gigi. Keseluruhan tubuh badan. Permainan kecil . 3. murid mengikut teknik menggosok gigi yang betul.susu. Makanan untuk kesihatan gigi . Minggu 15 2 Waktu Tunjang 2 PJ KEMAHIRAN Tajuk 1. putar-pusing dengan keseluruhan tubuh badan statik dan sambil bergerak. c. Kemahiran / Butir Mengajar Minggu 15 Tunjang 1PK Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1. Pendidikan pergerakan 2 Pergerakan kreatif. buka-tutup. Isi Tema 1 – Kesedaran tubuh badan. Bahagian-bahagian tubuh badan.buah-buahan. 1. Cara menggosok gigi. Gerak bebas dan berhenti secara membeku apabila isyarat diberi. 4. Menyenarai makanan yang baik untuk kesihatan gigi. Pergerakan turun-naik.sayur-sayuran. 2. menjalankan aktiviti luar kelas dengan menjalankan tunjuk cara menggosok gigi dengan betul.17 - . 1. a. i.Buku Sumber PJ & PK 5. Menyanyikan lagu berkaitan perut. 2. a. b.bergerak seperti aktiviti di atas mengikut bunyi tamborin. Kesihatan diri c. .

i.keupayaan meregang otot berserta kebebasan sendi bergerak dengan sepenuhnya. barah gusi. Melentik ke sisi. 2. Butir Mengajar 2. Kecergasan fizikal b. Kesihatan diri c. 4. . . Definisi. 3. 4. Menyenaraikan makanan-makanan yang merosakkan gigi. 3. gusi bengkak. Menunjukkan gambar rajah gigi yang elok dan rosak. sakit gigi.18 - . Menyenaraikan punca-punca yang menyebabkan kerosakan gigi. Kelenturan. 1. kanan dan kiri. Menerangkan kesan kerosakan gigi. 5. Kemahiran / 1. Makanan yang merosakkan gigi . Contoh: karies gigi.menghantar bola melalui kedua-dua belah kaki ( kangkang ) . 1. Kesihatan gigi. Membuat aktiviti timbang garam( mengangkat rakan di belakang ). Membongkok badan ke hadapan. Minggu 16 Tunjang 1PK Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1. Meminta murid membandingkan keadaan gigi berdasarkan gambar rajah yang ditunjukkan.Buku Sumber PJ & PK Minggu 16 Tunjang 1 PJ Tajuk Isi 2 Waktu KECERGASAN 1. Pertandingan antara kumpulan.

sisi. .Buku Sumber PJ & PK Minggu 17 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 3 2 Waktu KEMAHIRAN 2. . Gimnastik pendidikan. Kemahiran / Butir Mengajar 1. . . Minggu 17 Tunjang 2PK Tajuk Isi 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT 1. Tema 2.sederhana.Soal jawab jenis minum petang dan makan malam berkhasiat kegemaran rakan karib ( berpasangan ). Makanan harian saya dan sahabat ii.Mewarna gambar minum petang dan makan malam yang berkhasiat. Pemakanan a.rendah. Bergerak menggunakan ruang am ke berbagai-bagai arah. 2. 3. Kemahiran / Butir Mengajar 1.bawah. Bergerak berbagai-bagai cara menggunakan ruang am berbagai-bagai aras.depan. . .Soal jawab waktu minum petang dan makan malam rakan karib ( berpasangan ).belakang. 2. .atas.Menyatakan minum petang dan makan malam kegemaran rakan karib. Waktu makan .makan malam. .tinggi. Pendidikan pergerakan a.Kesedaran ruang Bergerak menggunakan berbagai-bagai aras. .19 - . Bergerak menggunakan berbagai-bagai arah. 4.

penyimpanan. zig-zag atau kombinasi.bergerak sambil meregangkan tangan atau kaki sejauh mana yang boleh. Kemahiran / Butir Mengajar Minggu 18 Tunjang 2 PK Tajuk Isi 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT 2. berbagai-bagai arah. Pendidikan pergerakan a.Buku Sumber PJ & PK Minggu 18 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 4 5 6 2 Waktu KEMAHIRAN 2.20 - . Menamakan bahan-bahan yang terdapat di dalam gambar yang dipaparkan. bergerak sambil elak halangan. Menggabungkan beberapa pergerakan menjadi satu rangkaian yang berterusan. Kemahiran / Butir Mengajar 1. ii. Menyatakan kepentingan bahan-bahan yang berbahaya . .Kesedaran ruang Bergerak menggunakan berbagai-bagai laluan. 2. penggunaan. mencipta satu pergerakan ekstensi. Bergerak menggunakan berbagai-bagai ekstensi. 3. Melabelkan bahan-bahan yang beracun dan tidak beracun. Tema 2. Penyalahgunaan bahan a. Merangkaikan pergerakan menggunakan dua atau lebih aspek ruang. Ubat dan racun i. Menyedari dan mengawal saiz / bentuk pergerakan. berliku. 1. Mencipta laluan di lantai dan awangan seperti lurus. 2. membentuk berbagai-bagai laluan. Gimnastik pendidikan. bengkok. 3.

Kecergasan fizikal c.Kelenturan ialah keupayaan meregang otot berserta kebebasan sendi bergerak dengan sepenuhnya. sentuh lantai dan sambut pundi kacang. Kemahiran / 1. tangan. pegang lutut kanan ( kedua-dua belah tangan ). Membezakan beberapa jenis racun dan dadah melalui senarai yang disediakan. lambung. kaki dan badan.Aktiviti kelenturan. Definisi .lambung dan sambut pundi kacang secara bebas. Minggu 19 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 1 Waktu KECERGASAN 1. Menghantar bola melalui atas kepala ( meleding ke belakang ). Menggunting dan menampal gambar berkaitan dengan ubat dan racun. Permainan Kecil . 2. Melentik ke sisi. 5. pegang lutut kiri (kedua-dua belah tangan) c. Definisi . Kelenturan. Minggu 19 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 1 Waktu KECERGASAN 1.Buku Sumber PJ & PK disimpan di tempat yang selamat. 2. Pertandingan antara kumpulan a. 4.21 - . Kemahiran / 1.Koordinasi ialah pergerakan yang melibatkan keselarasan antara mata. Koordinasi. Butir Mengajar a. Duduk dan jangkauan melunjur. Melentik ke sisi. Kecergasan fizikal b. Aktiviti koordinasi Butir Mengajar .

Kecergasan fizikal e. d. Definisi ketangkasan ialah kebolehan seseorang melakukan pergerakan-pergerakan berturutan ke sesuatu arah yang berbeza seberapa cekap dan pantas yang boleh. d. a. 2. 3. Lari zig-zag sambil membawa bola. patah. 2. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Permainan kecil . 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN 1. longkang. 2.Keselamatan ialah langkah berjaga-jaga bagi mengelakkan berlakunya kemalangan pada diri sendiri. melecet. b. kawasan pembuangan sampah. terjatuh / terhantuk. Minggu 20 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KECERGASAN 1. kawasan tandas. Perbincangan kemalangan yang berlaku di sekolah. e. a. 1. Lari zig-zag sambil membawa bola secara individu. tangga. Ketangkasan. Keselamatan diri. Lari zig-zag sambil membawa bola secara berkumpulan.'Belalang-belatuk' Cara bermain – penerangan oleh guru: . Definisi . Keselamatan a. e. c.lambung dan sambut pundi kacang dalam bulatan. b. Kemahiran / Butir Mengajar 1. luka.Buku Sumber PJ & PK Minggu 19 Tunjang 3PK Tajuk Isi . terseliuh. Mengenal pasti tempat-tempat yang berbahaya di sekolah. c. laluan kenderaan.22 - .

Penyakit kulit . . Pengurusan kesihatan diri.suaikan atau padankan jenis penyakit kulit dengan cara jangkitannya. 1. Minggu 21 Tunjang 1 PJ Tajuk 1 Waktu KECERGASAN 1. e. Murid berdiri dalam 2 barisan jarak 2 atau 3 meter menghadap satu sama lain. 3. .kudis. kudis buta . 1.melalui sentuhan. Menamakan jenis-jenis penyakit kulit Contoh . Sesiapa yang ditangkap sebelum sampai ke kawasan selamat yang ditetapkan bertukar menjadi 'Belalang' dan begitulah sebaliknya.Buku Sumber PJ & PK a. Guru melaungkan satu daripada nama di atas. Menerangkan cara bagaimana penyakit itu berjangkit. Satu barisan (kumpulan) digelar 'Belatuk' dan satu lagi 'Belalang'.kudis Kemahiran / Butir Mengajar 1. . Aktiviti bertulis . b. c. Kecergasan fizikal. panau.23 - .melalui pakaian. Contoh .melalui perkongsian alat (tuala. Minggu 20 Tunjang 1 PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA. Kesihatan diri d. baju). d. Jika nama 'Belatuk ' dilaungkan barisan yang berkenaan berlari sambil membawa bola dan kumpulan 'Belalang' akan mengejar.cacar air (cengkering) 2.

Berjalan sambil menjengket di atas garisan lurus sambil membawa bola: . 4. 1.menjalankan permainan `Burung Masuk Sarang’. . Minggu 21 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KECERGASAN 1. Berjalan sambil menjengket di atas garisan lurus dengan cara mengimbang bola di tangan kiri. Permainan kecil berjalan sambil menjengket di atas garisan lurus dengan cara mengimbang 2 biji bola di tangan kanan dan kiri secara kumpulan. 3. 2. Melakukan gaya burung terbang Butir Mengajar . Pemenang ditentukan melalui kumpulan mana yang dapat menyelesaikan aktiviti itu terlebih dahulu.jarak garisan lurus 2 meter. Kemahiran / 1. Ketangkasan. . Murid diagihkan kepada beberapa kumpulan (1 kumpulan – 3 orang ).24 - .Buku Sumber PJ & PK Isi e. . 2. Kecergasan fizikal d. Permainan `Burung Masuk Sarang’. Berjalan sambil menjengket di atas garisan lurus dengan cara mengimbang bola di tangan kanan.bergerak bebas dalam kawasan. Imbangan.setempat. Berjalan sambil menjengket di atas garisan lurus dengan cara mengimbang 2 biji bola di tangan kiri dan kanan.bola 2 biji. . 1. Kemahiran / Butir Mengajar 1.

a. 4. Permainan galah panjang. . Kesenggangan. Menyenaraikan aktiviti bersenggang yang lain. Mewarna gambar rajah bahagian tubuh badan. Menyatakan perasaan yang dialami ketika bersenggang.memupuk semangat kerjasama. . Kemahiran / Butir Mengajar 1.permainan galah panjang. Contoh: menyiram bunga. 6. 2.memupuk semangat kesukanan. Menggayakan cara berbasikal yang betul.Buku Sumber PJ & PK Minggu 21 Tunjang 1 PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1. Menyanyikan lagu yang sesuai mengenai tubuh badan.ketingting. Faedah bersenggang. 4. Kesihatan diri d. bersiar-siar. Membincangkan faedah aktiviti bersenggang: Contoh : . Pengurusan kesihatan diri. Penjagaan kebersihan tubuh badan. . Kemahiran / Butir Mengajar 1.mengisi masa lapang. 3. Minggu 22 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 3.meningkatkan disiplin. . Menghubungkaitkan dengan aktiviti bersenggang. 2.25 - . Menghuraikan bahagian dan fungsi tubuh badan dengan menggunakan carta tubuh badan. 1. 5. Menerangkan akibat kecuaian menjaga tubuh badan. 3. iii. Rekreasi dan kesenggangan.

Membuat perbandingan tentang keadaan orang yang sihat dengan yang berpenyakit. keluarga dan sahabat.baling pundi kacang menerusi gelung rotan untuk disambut oleh kawan.masing. 4. . Minggu 23 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 1. Kekeluargaan a. . Pertandingan antara kumpulan . i. Mengenali diri sendiri..tubuh badan sihat.26 - . Perbincangan dengan rakan tentang keistimewaan yang ada pada diri masing. 3. Keistimewaan diri sendiri. 2. Butir Mengajar 2. -dua orang murid berdiri berhadapan dan seorang lagi berdiri di tengah sambil memegang gelung rotan.membaling pundi kacang ke dalam gelung rotan.Buku Sumber PJ & PK Minggu 22 Tunjang1 PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3. Pergerakan asas c. Membaling dan menyambut pundi kacang secara berpasangan. Manipulasi alatan. Menunjukkan gambar dua watak manusia yang sihat dan Butir Mengajar berpenyakit. . 3. Kemahiran / 1. Menyediakan biodata diri sendiri. Membaling dan menyambut pundi kacang menerusi gelung rotan. Kemahiran / 1.

Mengeja perkataan yang berkaitan perasaan dengan menggunakan kad imbasan. Memadankan kad imbasan dengan perkataan yang berkaitan perasaan. Permainan tampar lutut kawan. Kumpulan yang paling ramai menampar lutut lawannya dikira menang. Cara melahirkan perasaan mengikut situasi. 2. Perasaan a. Melahirkan perasaan: i. . Butir Mengajar a. Minggu 24 Tunjang 1 PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA. 1. Melahirkan perasaan: i. 2. Kemahiran / 1. Murid A akan berpasangan dengan murid B.murid diagihkan kepada dua kumpulan A dan B.27 - .Buku Sumber PJ & PK Minggu 23 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 2. Ketangkasan. Kemahiran / 1. Minggu 24 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KECERGASAN 1. berkumpulan. berpasangan. Perasaan 1. Menggunakan kad imbasan yang menunjukkan riak wajah Butir Mengajar berkaitan perasaan. 3. Cara melahirkan perasaan mengikut situasi. Melakukan aktiviti tampar lutut. . Kecergasan fizikal e. b.

.ketingting mengejar pasangan mengikut nombor.murid nombor 2 diarah menutup mata dan memandang ke arah bertentangan. susah hati.ke hadapan. 2.apabila isyarat dibunyikan.murid nombor 1 berdiri sebaris manakala murid nombor 2 mendekam dan berada 3 meter dari murid nombor 1. Lokomotor. Mengklaskan gambar mengikut situasi perasaan secara kumpulan.perlakuan diulang dengan pertukaran nombor pelaku.Buku Sumber PJ & PK Kemahiran / Butir Mengajar 1. 1. 2. 3.ke sisi. . . Pergerakan asas a. gembira. Permainan kecil: .ke sisi. . Menyanyikan lagu ‘Bila Rasa Gembira’. Kemahiran / 1.28 - . Berguling. Minggu 25 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KECERGASAN 1. 1 dan 2.ke hadapan. Berguling : Butir Mengajar . Menyebut pelbagai situasi perasaan.murid dibahagikan mengikut nombor. . . 2. Ketingting. .ke belakang. . murid nombor 1 berlari ketingting dan mengejar nombor 2 hingga ke zon selamat yang ditetapkan. Contoh : sedih. . Ketingting: . 3.

Pertandingan antara kumpulan . b.melambung bola melepasi halangan ( net / tali ). Menyediakan biodata tentang ayah dan ibu. 3. Membincangkan keistimewaan yang terdapat dalam diri ayah dan ibu. keluarga dan sahabat i. Pergerakan asas c. Melambung dan menyambut bola secara individu. Kekeluargaan. Manipulasi alatan ( bola besar ). Melambung dan menyambut bola berpasangan. Minggu 26 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1. 1. Perasaan a. Melambung dan menyambut bola dalam bulatan ( gelung rotan ). c. 1. 4. keistimewaan ayah dan ibu. Minggu 26 Tunjang 2PJ Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 2 Waktu KEMAHIRAN 1. Memperdengarkan lagu ‘Ayah dan Ibu’ nyanyian Allahyarham Sudirman.Buku Sumber PJ & PK Minggu 25 Tunjang 1 PK Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3. a.29 - . Menyatakan nama orang yang disayangi – ayah dan ibu. Aktiviti manipulasi alatan a. 2. Melahirkan perasaan: . Mengenali diri sendiri. 2.

Pergerakan asas b. Cara melahirkan perasaan mengikut situasi. . Contoh: Kalau ada sumur di ladang. Kemahiran / a. 2. Cara melahirkan perasaan mengikut situasi. Menunjukkan gambar yang berkaitan dengan sesuatu Butir Mengajar peristiwa atau situasi: Contoh : a. Kemahiran / 1. c. Pertandingan antara kumpulan. Memadankan pantun dengan gambar yang berkaitan perasaan. Aktiviti bukan lokomotor. Berenang ( statik ). Minggu 27 Tunjang 2 PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1. Melahirkan perasaan: i. Kalau ada umur yang panjang. ( Jenis perasaan : sedih ). Boleh kita berjumpa lagi. Butir Mengajar b. Mewarnakan gambar lakaran perasaan. 3. Lompat bintang. Burung terbang ( statik ). . menyambut hari jadi.Buku Sumber PJ & PK Kemahiran / Butir Mengajar i. gambar kemalangan. pembunuhan.30 - . c. d. Boleh kita menumpang mandi. Perasaan a. Minggu 27 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 1. 1. Membaca beberapa rangkap pantun yang berkaitan dengan perasaan.lompat bintang. b.

Mengelecek bola melalui skital ( zig-zag ) 3. Minggu 28 Tunjang 2 P Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1. Cara melahirkan perasaan mengikut situasi. 2. Pergerakan asas c. Perasaan a. Manipulasi alatan ( bola besar ).31 - . 4. Menerangkan perasaan yang akan dialami berdasarkan gambar-gambar tersebut. Minggu 28 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 2 Waktu KEMAHIRAN 1. 2. kebuluran. 1. 4. Bercerita tantang sesuatu perasaan yang pernah dialami. Contoh : a) marah – situasi apabila sesuatu barang yang disayangi . Meneka huruf yang akan membentuk perkataan yang Butir Mengajar berkaitan dengan perasaan: Contoh : __ __ R __ __ = MARAH ( berkonsepkan permainan Roda Impian ). Pertandingan antara kumpulan .Buku Sumber PJ & PK d. Kemahiran / 1. Mengelecek rakan. Menyelesaikan teka silang kata berdasarkan jenis-jenis perasaan. Melahirkan perasaan: i.mengelecek bola melalui skital. 3. Mengelecek bola secara statik ( kiri dan kanan ) 2. Melakonkan perasaan melalui mimik muka berdasarkan perasaan yang dikemukakan dalam permainan Roda Impian.

1 Beban. 2. Minggu 29 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN.32 - .burung terbang.Kesedaran rintangan kepada beban dan masa 2. Pergerakan dan pengawalan pergerakan untuk membayang idea atau perasaan. Kesedaran rintangan beban untuk kawalan pergerakan Butir Mengajar .Buku Sumber PJ & PK diambil orang. Serta. c) sugul – situasi apabila bangun dari tidur. serta-merta b. berat dan serta-merta d. Kombinasi beban dan masa dalam pergerakan dan rangkaian pergerakan . 3.merta . berat dan kawal lambat b.3. Membina beberapa ayat mudah berdasarkan lakonan yang dijalankan.kuat 2. awal-lambat 2.kuat 2.pergerakan seorang peninju.ringan b. Tema 2.2 Masa a. berat . b) terkejut – situasi apabila bunyi belon meletup. halus dan serta-merta c.berat . Kawal-lambat . halus dan kawal-lambat Kemahiran / 1. Beban dan masa a. 3. Pendidikan pergerakan b. Contoh : Ali terkejut kerana belon meletup. Pergerakan kreatif. halus .ringan .halus . a.

kelancaran urutan serta penggunaan ruang dan masa: .halus dan serta-merta .Buku Sumber PJ & PK .halus dan kawal-lambat Minggu 29 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA. aliran terikat b. Melakar dan mewarna mimik muka dalam pelbagai situasi.berat dan kawal. aliran bebas 4. Pendidikan pergerakan b. Perasaan.lambat . Ruang a. Melahirkan perasaan: i.2. pergerakan serentak b. terus b. Kesedaran mengenai berat kepada kualiti pergerakan. tidak terus 4.Aliran beban badan dalam ruang dan masa 4. Masa a. Tema 4 . Minggu 30 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 2. Kemahiran / 1. Bergerak berbagai-bagai cara bagi menunjukkan pelbagai perasaan yang dialami.3. Membuat mimik muka pelbagai perasaan yang dialami. Cara melahirkan perasaan mengikut situasi. Pergerakan kreatif.33 - .1.berat dan serta-merta . 3. pergerakan berturut-turut Kemahiran / Butir Mengajar 1. 1. Aliran. a. Butir Mengajar 2. a.

Pergerakan serentak .katak b. Menyenaraikan jumlah adik-beradik. Minggu 30 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3. Menjelaskan kebolehan yang ada pada adik-beradik.bola 2. Membuat folio tentang adik-beradik. keluarga dan sahabat.gasing . Mengenali diri sendiri. 3. Kemahiran / 1. Aliran bebas . Ruang terus . ii. Pergerakan berturut-turut . Contoh: dari segi permainan. a. a.pergerakan lurus. Penglibatan tubuh badan melakukan pergerakan secara serentak atau satu bahagian tubuh badan mendahului pergerakan : a. Kesedaran cara menggunakan ruang untuk melakukan berbagai-bagai pergerakan. pusingan dan putaran.berbagai-bagai aras. . Butir Mengajar 2. Kekeluargaan. pelajaran dan sikap yang baik.Buku Sumber PJ & PK a. Aliran terikat . Keistimewaan adik-beradik.34 - . Ruang tidak terus . melengkung dan zig-zag b.kanggaru . b.arnab . 3.satu bahagian tubuh badan mendahului tubuh badan yang lain seperti berjalan atau merangkak.keseluruhan tubuh badan bergerak serentak seperti lompatan atau gulingan.layang-layang .

Skip sambil bergerak Kemahiran / 1. keluarga dan sahabat. Keistimewaan sahabat. .35 - . Secara ansur maju :Butir Mengajar a.Buku Sumber PJ & PK Minggu 31 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KECERGASAN 1. Menjelaskan keistimewaan dan kebolehan yang ada pada sahabat. Skip sambil bergerak dengan pelbagai kelajuan Minggu 31 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3. Kecergasan fizikal a. Daya tahan kardiovaskular. Kekeluargaan a. Butir Mengajar 2. Menemu ramah rakan sekelas berkaitan keistimewaan sahabat. 1. Skip setempat 2. Minggu 32 Tunjang 1 PJ Tajuk 2 Waktu KECERGASAN 1. Kemahiran / 1. daya tahan kardiovaskular. Skip setempat sambil menghayun tangan d. Berjalan setempat ( kawad ) b. 3. Kecergasan fizikal a. Mengenali diri sendiri. Skip setempat c. Menyenaraikan nama sahabat baik. i.

Skip ulang-alik 2. Butir Mengajar 2.lumba skip mengikut nombor yang disebut. kanan dan kiri. 4. Melentik ke sisi. Perbincangan mengenai tempat yang sesuai untuk menyimpan bahan beracun. . Definisi – keupayaan meregang otot berserta kebebasan sendi bergerak dengan sepenuhnya.jauh dari makanan. Pengurusan bahan beracun Kemahiran / 1. Skip sambil bergerak dengan mengubah kelajuan. 1. . Skip ulang-alik 10 meter. Minggu 32 Tunjang 2 PK Tajuk Isi 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT 2. Butir Mengajar 2. Penyalahgunaan bahan a. Kecergasan fizikal b. 3.36 - . Kemahiran / 1. 3.kotak / bekas khas untuk menyimpan bahan beracun (contoh : peti ubat) . Permainan kecil :. Skip mengelilingi bulatan. 2. Membongkok badan ke hadapan. . Melentik ke belakang.murid membentuk satu bulatan besar. Skip setempat. Minggu 33 Tunjang 1 PJ Tajuk Isi 2 Waktu KECERGASAN 1. Perbincangan mengenai bahan beracun.Buku Sumber PJ & PK Isi Kemahiran / Butir Mengajar 1. Kelenturan 1.

keluarga dan sahabat. b Sikap buruk. Contoh: Sikap baik Sikap buruk i. ii. Butir Mengajar Contoh: a. Pergerakan asas c. menjaga kesihatan – badan sihat. Membuat jambatan.baring dan mengangkat badan.menjaga kesihatan. Pertandingan menggolek gelung rotan dan mengelilingi skital . Minggu 34 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 1.menipu. . Membandingkan sikap yang baik dengan yang buruk. ii. Menggolek gelung rotan secara bebas. Menyenaraikan sikap-sikap yang baik dan buruk.sakit / mati. menerangkan mengapa kita perlu menyukai dan menyayangi diri sendiri. 3. i.bersopan. . 2.menipu – orang benci . Kekeluargaan a. . Minggu 33 Tunjang 1 PK Tajuk Isi Kemahiran / 1. mengenali diri sendiri.Buku Sumber PJ & PK 4. 2 Menyanyikan lagu ‘ Senyum’.37 - . . menolong orang – orang sayang. Sikap baik. 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3.menagih dadah. .menagih dadah. Butir Mengajar 2. i. .menolong orang.merompak. Menggolek gelung rotan secara berpasangan. Manipulasi alatan – gelung rotan Kemahiran / 1.mencuri.

mengenali diri sendiri. Menceritakan sebuah kisah teladan bertajuk ‘ Si Tanggang’ 2. 1. Minggu 34 Tunjang 1 PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3. Merangkak Kemahiran/ 1.Buku Sumber PJ & PK (zig-zag). 3. i.38 - .merangkak seperti askar 2. .galop seperti kanggaru . mengikut stesen . Mengaitkan nilai-nilai tersebut dengan nilai menyayangi ibu bapa sendiri. Kekeluargaan a. Menyatakan nilai-nilai yang terdapat dalam cerita tersebut.Pergerakan asas a. a. keluarga dan sahabat. Kemahiran / Butir Mengajar Minggu 35 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 1. Lokomotor 1. Galop 3. Skip 2. Pertandingan antara kumpulan merangkumi tiga pergerakan di atas.skip . Cara bergerak dengan menggunakan pelbagai bahagian Butir Mengajar tubuh badan. menerangkan mengapa kita perlu menyukai dan menyayangi ibu dan bapa.

menerangkan mengapa kita perlu menyukai dan menyayangi adik-beradik. Penyalahgunaan bahan 1. Minggu 36 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 1. Kemahiran/ Butir Mengajar . Menamakan bahan yang terdapat dalam gambar.Buku Sumber PJ & PK Minggu 35 Tunjang 2 PK Tajuk Isi 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT 2. Bukan lokomotor Kemahiran/ Butir Mengajar 1. mengenali diri sendiri. 2. 2. i. Bersoal jawab dengan murid tentang kedudukannya sebagai seorang anak dalam keluarga.Pergerakan asas b. Menceritakan pengalaman manis bersama dengan adikberadik. 2 menyapu papan hitam. Mengklasifikasikan bahan beracun dan tidak beracun. 1 menyentuh kasut. 2. Melabelkan bahan yang beracun dan tidak beracun. Aktiviti bukan lokomotor 0 menjengket – percubaan menggapai rambutan. Menyanyi lagu `Gerak Badan’ Minggu 36 Tunjang 1 PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3. Kekeluargaan a.39 - . keluarga dan sahabat. 1. Kemahiran/ Butir Mengajar 1.

. 4. Contoh: . 2. Menghubungkaitkan permainan tersebut dengan kepentingan bersahabat.40 - . Minggu 37 Tunjang 1 PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3. 1.edarkan kotak yang mengandungi beberapa sampul tugasan dari satu murid ke satu murid. 3. Melukis gambar adik-beradik. . Menggolek bola menuju ke sasaran (skital / gelung rotan).mengeratkan silaturrahim . murid yang menerima kotak akan mengambil satu sampul tugasan tersebut dan membuat tugasan yang diarahkan melalui sampul tugasan tersebut.apabila muzik berhenti. Mengenali diri sendiri. menerangkan mengapa kita perlu menyukai dan menyayangi sahabat. .menggolek bola ke dalam gelung rotan/skital.Buku Sumber PJ & PK 3. Kemahiran/ Butir Mengajar 1.tidak menjadi seperti kera sumbang. Permainan kotak beracun cara bermain: . Minggu 37 Tunjang 3 PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 1. i. Manipulasi alatan. Kemahiran/ Butir Mengajar . Kekeluargaan a. Pertandingan antara kumpulan. Menentukan tanggungjawab yang biasa dilakukan oleh adikberadik setiap murid di dalam rumah. Menggolek bola secara berpasangan. 2. Pergerakan asas c.keluarga dan sahabat.

41 - . Menyanyikan lagu ‘Keluarga Bahagia’. 2 Waktu KEMAHIRAN 1. keluarga dan sahabat. Menendang bola secara bebas dalam kawasan. Pergerakan asas c. menceritakan tentang keluarga sendiri. Butir Mengajar 2. Manipulasi alatan ( bola getah ). 2. Menyenaraikan kebaikan bersahabat. 3. Melantun dan menyambut bola getah setempat.menendang bola kesasaran. 3. 2. Menceritakan tentang keluarga sendiri. Pergerakan asas c. 4. Menendang bola secara berpasangan. Menendang bola menuju ke sasaran ( skital ). Menunjukkan carta sebuah keluarga asas. 1. Manipulasi alatan ( bola besar ) Minggu 38 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran / 1. Contoh : Bantu membantu. Minggu 39 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 1. Melantun dan menyambut bola getah secara bebas dalam Butir Mengajar kawasan. Minggu 38 Tunjang 1 PK Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3. . Mengenali diri sendiri. Pertandingan antara kumpulan. bertolak ansur.Buku Sumber PJ & PK 3. i. . Kekeluargaan a. Kemahiran / 1.

Kemahiran / 1.Buku Sumber PJ & PK . Keselamatan 1. Manipulasi alatan ( bola kecil ).bangunan). . kawasan. 4. a.42 - . lopak. kayu Minggu 40 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar 2 Waktu KEMAHIRAN 1.aras tinggi. 2. Soal jawab mengenai aspek-aspek keselamatan kawasan Butir Mengajar tempat permainan. . .dua belah tangan. . . Menandakan rintangan dan halangan yang boleh menyebabkan kemalangan ( gambar yang disediakan ).melantun bola masuk ke dalam bakul *bola yang paling banyak masuk ke dalam bakul dikira menang. Keselamatan ialah langkah berjaga-jaga bagi mengelakkan daripada berlakunya kemalangan. . 3. Minggu 39 Tunjang 3 PK Tajuk Isi 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN 1. a. 2. .aras rendah.gelanggang tidak licin.jauh dari rintangan dan halangan (longkang. 1.sebelah tangan.Pergerakan asas c. Pertandingan antara kumpulan. Melambung dan menyambut bola kecil. c. Keselamatan di tempat permainan. longkang. Melantun dan menyambut bola getah berpasangan. b.

lintasan pejalan kaki – apabila boleh melintas. lampu isyarat – makna setiap warna.pergerakan meniru atau bertentangan. . Menjelaskan makna setiap tanda keselamatan jalan raya Butir Mengajar yang terdapat dalam teks. Pertandingan antara kumpulan. . lorong pejalan kaki. Minggu 40 Tunjang 3 PK Tajuk Isi 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN 1. 4. Melambung dan menyambut bola kecil. Kemahiran/ 1. Pergerakan kreatif. Kerja berpasangan. a.Penyesuaian terhadap rakan. 3. Melambung dan menyambut bola kecil berpasangan.melambung dan menyambut dalam bulatan.Buku Sumber PJ & PK 2. 5.43 - . . Keselamatan pejalan kaki. Pendidikan pergerakan. Keselamatan 1. Tema 5. 5. b.sebelah tangan.dua belah tangan. Mewarna gambar lampu isyarat dengan betul (gambar disediakan).1. . . c.2. 2. b. Kerja berkumpulan. 2. Penyesuaian terhadap rakan secara berpasangan seperti Butir Mengajar pertukaran tempat.cermin kawan. Keselamatan ialah langkah berjaga-jaga bagi mengelakkan berlakunya kemalangan pada diri sendiri. Kemahiran/ 1. Minggu 41 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 2.

44 - . Lompatan asas. d. 6. c. Pergerakan kreatif.3. Bentuk tubuh badan. Kemahiran/ Butir Mengajar 1. b.mendayung sampan.berhenti. Keselamatan pejalan kaki. 2. Keselamatan ialah langkah berjaga-jaga bagi mengelakkan berlakunya kemalangan pada diri sendiri. Minggu 41 Tunjang 3 PK Tajuk Isi 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN 1.1. melintas apabila pasti tiada kenderaan. b. Penyesuaian terhadap secara berkumpulan. Keselamatan 1. pandang kanan semula. 2.2. Gerak isyarat. 6. a.Buku Sumber PJ & PK . Pendidikan pergerakan. 6.bunga berkembang. Kumpulan bekerjasama . a. b.Penggunaan tubuh badan sebagai alat.. c. 2. pandang kanan. Tema 6 . Ketua dengan pengikut . Menyusun gambar mengikut urutan ( lembaran kerja). Melonjak dan menjelajah di udara dengan lompatan secara Kemahiran/ . . Ahli-ahli kumpulan bertentangan dengan rakan-rakan – tugu. pandang kiri. 1. Lakonan cara melintas jalan yang betul.ajuk pergerakan ketua.komunikasi melalui pergerakan. Minggu 42 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 2.

. Kesedaran pergerakan mempunyai bentuk dan kesedaran bentuk badan semasa dalam keadaan seimbang. 3.menghasilkan bunyi untuk mengiringi pergerakan dan lompatan. 2. . .keluarga dan sahabat. . menceritakan tentang keluarga sahabat. 2.reka rangkaian gerak isyarat dengan perubahan bahagian sokongan. Membentuk pergerakan diudara dengan bahagian tubuh badan yang tidak menyokong beban badan.lompatan dari letakan kaki yang berbagai-bagai.gerak isyarat dengan tubuh badan yang lain .gerak isyarat dengan tangan berbagai aras. 3.bulat seperti bola. . Membandingkan keluarga sendiri dengan keluarga rakan. . 1.Buku Sumber PJ & PK Butir Mengajar spontan dan bebas.pulas seperti skru. . . Menemu ramah rakan sekelas. .45 - . Kekeluargaan a.lebar seperti tembok. . Mengenali diri sendiri. Menceritakan tentang keluarga rakan. i.lurus seperti anak panah.gerak edar dan lompatan sesuai dengan irama muzik. Minggu 42 Tunjang 3 PK Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3.

murid akan cuba lari ke sarang semula.bertiga. individu berlari bebas dalam grid yang disediakan. Kemahiran / Butir Mengajar 1. ii.apabila arahan ‘ Burung Masuk Sarang‘. 0 berlari setempat.Buku Sumber PJ & PK HURAIAN RANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 2 Minggu 1 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 1. 8 apabila isyarat mula diberikan. . Imbangan Isi Definisi – 1. Kebolehan seseorang mengekalkan posisi badannya ketika dia berada dalam keadaan tetap atau semasa melakukan sesuatu aktiviti. 4. Imbangan ‘ Dirian Bangau ‘. 3 berlari langkah panjang dan pendek. .apabila guru memberi arahan. 2 berlari cepat dan lambat. murid yang di dalam sangkar atau bulatan akan lari keluar mencari makan. 7 tangan cekak pinggang. 4 berlari berganti-ganti dalam jarak 20 meter yang ditandakan. 6 tapak kaki bebas diletakkan pada sisi lutut kaki yang berdiri.46 - . 5 murid berdiri sebelah kaki mengikut keselesaan ( tanpa kasut ). iaitu dua orang murid berpegangan tangan. . ‘ Burung Cari Makan ‘. i. 2. murid mula tinggikan tumit untuk menjengket dan mengawal imbangan seberapa lama yang boleh. Lari 20 meter. Keupayaan jantung dan sistem peredaran darah berfungsi dengan baik. 1 berlari cepat. berkumpulan ( Permainan ‘ Burung Cari Makan ‘) : . Daya tahan kardiovaskular 4.

Memeriksa kebersihan diri murid. 3. Pergerakan asas a. Isi Definisi . Kemahiran / Butir Mengajar 1. Lokomotor b. Kesihatan diri a. Bukan lokomotor Isi Definisi Lokomotor bermaksud pergerakan dari satu tempat ke satu tempat yang lain. Mengenali bahagian-bahagian dalam tubuh badan. merangkak. amalan asas kesihatan dan penjagaan pakaian dan aktiviti-aktiviti keperluan diri. Bukan lokomotor bermaksud keupayaan untuk menggerakkan bahagianbahagian tubuh badan tanpa beralih tempat. melompat. skip. Mewarna bahagian-bahagian dalam tubuh badan.47 - . Kemahiran / Butir Mengajar 1. Minggu 2 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 1. Lokomotor. 5. Menyanyikan lagu yang berkaitan dengan tubuh badan.Kesihatan fizikal yang optimum dapat diperolehi melalui penjagaan kebersihan persekitaran. 2. Menyebut perkataan berkaitan bahagian-bahagian dalam tubuh badan. . 4.Buku Sumber PJ & PK Minggu 1 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1. berlari. Menggunakan carta berkaitan bahagian-bahagian dalam tubuh badan.

duduk sambil mengilas badan menghayunkan tangan di udara. meleding. berbincang dengan menggunakan carta untuk memperkenalkan otot-otot yang penting. Minggu 2 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1. otot pada lengan. Contoh: tulang punggung ( tulang pelvis ). Mengenali bahagian-bahagian dalam tubuh badan . otot pada dada . membimbing murid merasa bahagian tulang dan otot.48 - . 2. Bukan lokomotor. hayunkan tangan. tulang kaki. imbangan. amalan asas kesihatan dan penjagaan pakaian dan alatan keperluan diri. otot pada abdomen dan otot pada betis. memusingkan tangan. permainan mencari nama dan otot dalam petak perkataan yang disediakan. membongkok. tulang tangan. mengilaskan badan. menghambur ( hambur kucing ).tulang dan otot. Kemahiran / Butir Mengajar 1. menunjukkan kedudukan tulang yang sebenar dan minta murid menyebut nama tulang. menunjukkan model rangka manusia dan gambar rajah tulang dan otot. Contoh: otot pada bahu.Kesihatan diri bermaksud kesihatan fizikal yang optimum dapat diperoleh melalui penjagaan kebersihan persekitaran. tulang rusuk dan tengkorak .Buku Sumber PJ & PK berguling. tulang belakang. murid menyebut nama otot pada kedudukannya. Mengenali bahagian-bahagian dalam tubuh badan .tulang dan otot Isi Definisi . murid merasa kedudukan otot pada tubuh badan mereka. duduk. menjelaskan kedudukan tulang mengikut kedudukannya. Kesihatan diri a. melabel kedudukan otot dan kedudukannya pada anggota badan. .

Kemahiran / Butir Mengajar 1. melambung dan menyambut pundi kacang. kemudian cuit tangan kawan melalui bawah kangkang. kaki kangkang. dengan menggunakan dua belah tangan. individu ( tanpa alat ). cuba sentuh rumput di belakang badan antara dua belah kaki dengan membengkokkan badan ke belakang. bongkokkan badan ke hadapan. berpasangan ( tanpa alat ).Buku Sumber PJ & PK Minggu 3 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 2. melambung dan menyambut pundi kacang. Kemahiran manipulasi dengan alatan. melambung pundi kacang. dan tukar kaki sebelah. lari dan sambut semula ( berulang-ulang ). bengkokkan badan sejauh yang boleh. belakang bertemu belakang. kaki dikangkangkan. lompat dekam di sekeliling pundi kacang. 1. 2. Selepas itu tegakkan badan dan cuit semula tangan kawan melalui atas kepala. tepuk tangan dua kali sebelum menyambut semula.49 - . . lompat ke atas dengan lutut tinggi. tukarkan pundi kacang dari tangan kiri ke tangan kanan melalui bawah peha. Manipulasi alatan bermaksud mengkoordinasikan bahagian-bahagian tubuh badan bagi manipulasi alatan. lari bebas. Meleding sokong dua lutut. lari berganti-ganti. melambung dan menyambut pundi kacang dengan dua belah tangan. Manipulasi alatan. Isi Definisi – 2. lompat ketingting ( atas sebelah kaki ) letakkan pundi kacang pada kaki. Aktiviti berulang-ulang. Bermaksud keupayaan meregang otot berserta kebebasan sendi dengan sepenuhnya. Kelenturan 0 Pergerakan asas c. lari bebas.

bersih dan selamat. . 3. Cuba berjalan cepat dan perlahan-lahan kemudian tukar arah. bersih dan selamat. Makanan harian. bercerita berkaitan makanan berkhasiat. Daya tahan kardiovaskular. Lari berterusan 3 hingga 4 minit. bersih dan selamat. Kemahiran / Butir Mengajar 1. 3. tangan. menyesuaikan nama makanan dan gambar makanan berkhasiat dan tidak berkhasiat. menyenaraikan makanan yang berkhasiat dan tidak berkhasiat. mencari gambar tersembunyi bagi membezakan makanan berkhasiat dan tidak berkhasiat. Pemakanan a. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Isi Definisi – 1. membezakan antara makanan berkhasiat dan tidak berkhasiat. Minggu 3 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk 1. Koordinasi bermaksud pergerakan yang melibatkan keselarasan antara mata. Jalan berimbang dengan pundi kacang di atas kepala.Buku Sumber PJ & PK tangan mendepa. kaki dan badan. Koordinasi. bercerita berkaitan makanan tidak berkhasiat dan risikonya. Daya tahan kardiovaskular bermaksud keupayaan jantung dan sistem peredaran darah berfungsi dengan baik. i. melakar dan mewarnakan makanan berkhasiat dan makanan tidak berkhasiat. menggunakan gambar rajah berkaitan makanan. Makanan berkhasiat.50 - . mewarnakan gambar berkhasiat (dengan warna biru) dan gambar tidak berkhasiat ( dengan warna merah ). Minggu 4 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 1. Isi Pengambilan makanan harian mestilah yang berkhasiat.

contoh . lambungkan bola kecil yang dikepit dengan kaki kepada kawan. berpasangan. lari cepat. di cuci sebelum dimasak. Lambung dan sambut bola kecil. lari bebas. berhenti. Minggu 4 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk 1. menyenaraikan ciri-ciri makanan bersih dan selamat. Ciri-ciri makanan bersih dan selamat. Pemakanan a. lari berganti-ganti. dan kawan di belakang menyambut dengan tangan(berulang-ulang) lambung. melambung dan menyambut bola kecil ( statik ). melambung dan menyambut bola kecil kepada rakan. skip laju. bersoal jawab dari carta gambar makanan. pusing dan sambut bola . berpasangan. Kemahiran / Butir Mengajar 1. membaling bola dengan dua belah tangan kepada rakan.Buku Sumber PJ & PK lari setempat. berkhasiat dan selamat.51 - . lambung bola kecil. lari langkah panjang dan pendek. i. Isi Pengambilan makanan harian mestilah yang berkhasiat. Membanding makanan yang bersih dan tidak bersih. lari dan tukar arah. . tidak terdedah dan dimasak terlebih dahulu. lari bebas. Lari bebas semula ( berulang-ulang ). melambung dan menyambut bola kecil. duduk kaki bengkok. Ciri-ciri makanan bersih dan selamat. naik turun bangku 3 hingga 4 minit. tepuk tangan dua kali dan sambut bola. lari zig-zag. 2.

lambungkan bola kecil dari satu tangan ke tangan yang lain. Koordinasi. Contoh : bersih – makanan yang ditutup dengan tudung saji . tangan kiri.tulang dan peparu. lambungkan bola kecil ke udara dengan tangan kanan atau kiri dan sambut dengan sebelah tangan atau kedua-dua tangan. yang membentuk rangka tubuh badan. Lambung dan sambut. lambung bola ke udara serta memukul dengan tangan kanan. kedua belah tangan dan kedua-dua belah tangan kemudian menyambut semula. Isi Definisi . . Mengenali bahagian-bahagian dalam tubuh badan .Buku Sumber PJ & PK memotong dan menampal gambar mengenai kebersihan makanan. kedua belah tangan dan bertukar tangan.Tulang ialah tisu penghubung yang keras. Kemahiran / Butir Mengajar 1. . duduk. tangan. dua kali dan seterusnya. berdiri lurus. Kemahiran / Butir Mengajar 1.Koordinasi bermaksud pergerakan yang melibatkan keselarasan antara mata. kiri. lambung bola ke udara serta memukul dengan tangan kanan.tulang dan peparu. tidak bersih – gambar makanan yang dihinggapi lalat. Minggu 5 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 3. Kesihatan diri.52 - . Mengenali bahagian-bahagian dalam tubuh badan . Minggu 5 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1. kaki dan badan. lambungkan bola kecil. lambung dan sambut bola kecil. a. tepuk tangan sekali. iaitu membekalkan oksigen ke dalam darah dan membebaskan karbon dioksida daripada darah. berpasangan.Peparu ialah organ pernafasan yang memainkan peranan penting dalam pertukaran gas. Isi Definisi .

Pendidikan pergerakan a. bengkokkan siku dan rasakan tulang ketika siku di bengkokkan. lambat. alat dan kemampuan pelajar. 3. membimbing murid merasa tulang dan turun naik dada mereka. Kemahiran / Butir Mengajar 1. 3. bengkokkan lutut dan rasakan tulang ketika lutut di bengkokkan. memotong. Gimnastik pendidikan. Memilih kelajuan pergerakan untuk disesuaikan dengan situasi ruang. Bergerak dengan kelajuan yang terkawal sama ada secara pantas atau lambat. 2. Contoh. Makanan harian. 3. 3. Minggu 6 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk 1. serta-merta dan kawal lambat. Pemakanan a. Isi Tema 3 – Kesedaran masa. Contoh . membentuk perkataan tulang dan peparu di papan tulis melalui permainan melengkapkan perkataan.Buku Sumber PJ & PK 2.3 – Bergerak dengan mengawal kelajuan. Menamakan bahagian tulang dan peparu. mempamerkan bahan bantu mengajar kepada murid dan menerangkan tentang tulang dan peparu. Bergerak menggunakanberbagai-bagai kelajuan seperti cepat.2 – Bergerak dengan memilih kelajuan yang sesuai. menunjukkan model rangka manusia dan gambar tulang dan peparu. . P_ _ ar _ . mencantum serta menampal gambar tulang dalam buku skrap supaya menjadi rangka manusia yang lengkap. T_ _a_g .53 - .1 – Bergerak untuk menghasilkan kelajuan yang berbeza. Minggu 6 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 2. melakukan aktiviti yang menunjukkan pergerakan tulang. memotong gambar peparu dan menampal pada kedudukan yang betul pada gambar rajah tubuh badan.

. .persekitaran / tempat beraktiviti. bersih dan selamat.bijirin. ciri-ciri makanan bersih dan selamat : .54 - . Isi Definisi . Makanan berkhasiat. . . 1.daging. .mengikut arahan guru. bercerita tentang makanan berkhasiat. emosi dan sosial. . mental. . . Keselamatan semasa beraktiviti. .menyatakan maksud keselamatan. kuiz. Kemahiran / Butir Mengajar 1. buku skrap dalam kumpulan.kemudahan peralatan.Buku Sumber PJ & PK Isi Definisi .Suatu keadaan yang membolehkan kita melibatkan diri dalam sukan / permainan tanpa menimbulkan implikasi buruk kepada fizikal.tidak terdedah.mengenal pasti kemampuan.sayuran.peka dengan arahan guru.Pengambilan makanan harian mestilah yang berkhasiat.susu. Kemahiran / Butir Mengajar sumber . bersih dan selamat.perlakuan murid. Keselamatan. . menggunakan gambar rajah berkaitan makanan.dibersihkan.berdisiplin semasa beraktiviti.mengenal pasti alatan yang digunakan semasa beraktiviti dan menjelaskan melalui contoh peraturan-peraturan semasa menggunakan alatan sukan: . arahan dan bimbingan. .dimasak jika perlu. tahap dan kecergasan murid .penyeliaan. .menyatakan sekurang-kurangnya 3 aspek keselamatan alatan yang digunakan semasa beraktiviti : . . . Minggu 7 2 Waktu Tunjang 3PJ KESUKANAN Tajuk 1. maksud makanan berkhasiat.

. . Isi Definisi . .menyenaraikan jenis kemalangan yang sering berlaku di sekolah dan di tempat permainan. . Kemahiran / Butir Mengajar 1. .55 - . tepuk dan sambut bola secara: .patah.tiada bahagian bucu yang tajam.terhentak.menjelaskan tempat yang sesuai dan selamat bagi menyimpan alatan dan bahan di rumah dan di sekolah. Keselamatan di sekolah dan di tempat permainan. Isi Definisi .Pergerakan yang melibatkan keselarasan antara mata. . Minggu 8 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk Koordinasi. .menyatakan langkah keselamatan yang perlu diambil semasa berada di sekolah dan di tempat permainan.Buku Sumber PJ & PK Minggu 7 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk 1.pastikan tempat bermain selamat. di sekolah dan di tempat permainan.tidak becak. .Sikap sentiasa berhati-hati dapat mengelakkan diri daripada mendapat kemalangan di rumah.murid mengenal pasti dan menyenaraikan bahan dan peralatan rumah yang boleh membahayakan.buka kaki seluas bahu. . . Guru meminta murid : . .terjatuh. .Individu . Kemahiran / Butir Mengajar 1.gunakan alatan yang betul.luka. Keselamatan a. .tidak licin. tangan.melecet. Lambung. kaki dan badan. .

Buku Sumber PJ & PK - lambung bola kecil mengikut aras: rendah, sederhana dan tinggi. - tepuk tangan seberapa banyak yang boleh. - sambut bola kecil. - Berpasangan - buka kaki seluas bahu. - berhadapan dengan jarak ditentukan oleh guru. - baling bola kecil kepada kawan dan tepuk tangan. - kawan sambut, kemudian baling semula dan tepuk tangan. - pergerakan pantas. - Berpasangan - seorang membelakangi kawan. - baling bola kecil ke belakang kepada kawan tanpa melihat. - pasangan di belakang tepuk tangan dan sambut bola kecil. mengikut arah balingan kawannya tadi. - tukar posisi. - Individu ( pundi kacang ) - berdiri dengan kaki seluas bahu. - baling pundi kacang setinggi yang boleh. - tepuk tanah / lantai. - bangun dan sambut pundi kacang.

Minggu 8 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1. Kesihatan diri a. Mengenali bahagian-bahagian dalam tubuh badan – otot. Isi Definisi - Kesihatan diri bermaksud kesihatan fizikal yang optimum dapat diperoleh melalui penjagaan kebersihan persekitaran, amalan asas kesihatan dan penjagaan pakaian dan alatan keperluan diri.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Menjelaskan fungsi otot untuk tubuh badan kita otot terbentuk daripada otot dan tisu perantaraan. 2 jenis otot : otot kawal. otot luar kawal. fungsi : melakukan pergerakan badan dan kerja mekanik.

- 56 -

Buku Sumber PJ & PK 2. Menunjukkan carta mengenai otot-otot tubuh badan kepada murid. 3. Menerangkan jenis otot-otot yang ada menyebut nama-nama otot yang ada . murid diminta melabelkan otot-otot dan mewarnakan pada lembaran kerja yang diberikan.

Minggu 9 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 1. Pergerakan asas c. Manipulasi alatan. Isi Definisi - Manipulasi alatan bermaksud mengkoordinasikan bahagian-bahagian tubuh badan bagi manipulasi alatan.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Lambung, lompat, tepuk dan sambut bola secara: - Individu - berdiri dengan kaki dibuka seluas bahu. - lambung bola kecil aras tinggi. - tepuk tangan. - lompat dan sambut. - lambung, pusing dan sambut semula. - Berpasangan - berhadapan berdekatan. - lambung bola kecil masing-masing secara serentak - tepuk tangan dengan kawan. - lompat serentak dan sambut.

Minggu 9 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1. Kesihatan diri c. Pengurusan kesihatan diri. Isi Definisi - Kesihatan diri bermaksud kesihatan fizikal yang optimum dapat diperolehi melalui penjagaan kebersihan persekitaran, amalan asas kesihatan dan penjagaan pakaian dan alatan keperluan diri.

- 57 -

Buku Sumber PJ & PK Kemahiran / Butir Mengajar 1. Menjaga pakaian dan alat keperluan diri. - Cara menjaga diri sendiri : - guru bercerita berkaitan amalan asas kesihatan iaitu membantu murid menjaga kebersihan dan kekemasan diri. - menjaga kebersihan alat keperluan diri seperti sikat, berus gigi, pakaian, stoking, tuala dan kasut. - demonstrasi (menunjuk cara) pengurusan kesihatan diri. - seorang murid menunjukkan cara menjaga kebersihan diri: - menggosok gigi. - syampu rambut. - sabun badan. - menyanyikan lagu ‘Kebersihan Diri’. Minggu 10 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 2. Pendidikan pergerakan a. Gimnastik pendidikan. Isi Tema 3 – Kesedaran masa 3.4 – Menggerakkan bahagian tubuh badan untuk menghasilkan kelajuan yang berbeza. 3.5 – Menggerakkan bahagian tubuh badan untuk memilih kelajuan yang sesuai. 3.6 - Menggerakkan bahagian tubuh badan untuk mengawal kelajuan yang sesuai. 3.7 -Merangkaikan pergerakan dengan menggunakan dua atau lebih aspek masa.

Kemahiran / Butir Mengajar - 1. Menggerakkan bahagian tubuh badan seperti tangan, kaki, bahu dan punggung untuk mendapatkan kelajuan yang berbeza seperti cepat, lambat,serta-merta dan kawal-lambat. 2. Menggerakkan bahagian tubuh badan untuk memilih kelajuan yang sesuai. 3. Mengawal kelajuan pergerakan dengan menggerakkan bahagian tubuh badan. Pergerakan berdasarkan kepada kelajuan pergerakan serta-merta dan kawal-lambat. 4. Melakukan beberapa pergerakan dengan menerapkan dua atau lebih aspek masa seperti cepat, lambat, serta-merta,

- 58 -

Buku Sumber PJ & PK kawal-lambat.

Minggu 10 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 3. Kekeluargaan 0 Perbezaan antara kanak-kanak lelaki dan perempuan dari segi minat, perawakan dan pakaian. Isi Definisi - Setiap jantina mempunyai perbezaan ciri fizikal, minat, perawakan dan pakaian yang berlainan.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Membandingkan sifat antara lelaki dan perempuan. - guru minta murid menyenaraikan tugas yang biasa mereka lakukan di rumah. - guru minta murid menyenaraikan minat masing-masing. - bezakan minat / kegemaran murid lelaki dan perempuan. - murid mengelaskan perwatakan murid lelaki dan murid perempuan. Contoh: Lelaki lasak, perempuan lemah-lembut. 2. Bercerita berkaitan pakaian mengikut jantina.

Minggu 11 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 2. Pendidikan pergerakan a. Gimnastik pendidikan. Isi Tema 4 – Kesedaran perkaitan antara pelbagai bahagian tubuh badan. 4.1 Bergerak untuk menunjukkan perkaitan antara satu bahagian tubuh badan dengan bahagian yang lain. 0 Menggerakkan bahagian tubuh badan untuk menunjukkan perkaitan di antara satu bahagian tubuh badan dengan bahagian yang lain. 1 Bergerak untuk menunjukkan perkaitan bahagian tubuh badan dengan alatan. Kemahiran / Butir Mengajar - 1. Bergerak dengan menggunakan sekurang-kurangnya dua bahagian tubuh badan seperti tangan dan kaki. Satu bahagian tubuh badan bergantung kepada

- 59 -

Buku Sumber PJ & PK bahagian tubuh badan yang lain untuk melengkapkan sesuatu pergerakan. 2. Menggerakkan bahagian tubuh badan akan menukar bentuk pergerakan atau pergerakan bahagian lain. Imbangan membantu pertukaran pergerakan. 3. Bergerak dengan berbagai cara bersesuaian dengan berbagai jenis alatan seperti melompat, melintas kayu yang diletakkan di atas skitel atau melompat dekam menggunakan bangku gimnastik. Pergerakan perlu disesuaikan dengan alatan. 4. Menggerakkan bahagian tubuh badan semasa berada di alatan. Pergerakan boleh dilakukan di atas, bawah dan melalui alat atau alatan digunakan sebagai alatan. Minggu 11 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 3. Kekeluargaan 0 Perbezaan organ seksual antara bayi lelaki dan bayi perempuan. Isi Definisi - Setiap jantina mempunyai perbezaan ciri fizikal, minat, perawakan dan pakaian yang berlainan.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Bercerita berkaitan jantina berpandukan gambar bayi dengan unsur berikut: lelaki atau perempuan. nama bayi itu. apa bayi itu boleh lakukan. pengembaraan bayi itu dalam dunianya. 1 Menamakan bahagian tubuh badan bayi lelaki dan bayi perempuan termasuklah: zakar lelaki. faraj perempuan. 2 Menceritakan persamaan perbezaan tentang diri sendiri serta kumpulan jantina masing-masing dari segi fizikal. * GURU PERLU BERHATI-HATI BAGI MENGELAKKAN DISKRIMINASI JANTINA. SEGALA PERNYATAAN YANG MENGANDUNGI UNSUR SENSITIF MESTILAH DIBETULKAN.

- 60 -

bila pengejar dapat menyentuh murid yang lari. Sentuh guru memilih 4 atau 5 orang murid jadi pengejar. tangan lurus ke atas. berlari tukar arah.61 - . 2. langkah ke depan sambil melentik ke belakang. dia memberikan benda yang dipegangnya kepada murid yang disentuh. cuba cuit bahu kawan semasa fasa terakhir. . berlari ke hadapan dan belakang. berlari lurus dan berbelok ( zig-zag ). Ketangkasan bermaksud kebolehan seseorang bergerak dengan pantas sambil bertukar arah atau posisi. Murid ini pula jadi pengejar. . Dirian skala depan. Pijak bayang sendiri atau rakan murid diminta berlari memijak bayang rakan ii.Buku Sumber PJ & PK Minggu 12 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 4. .Individu berdiri tegak. berlari berganti-ganti dalam jarak 20 meter yang ditandakan. i. pengejar diberi satu benda seperti bola kecil atau pundi kacang untuk dipegang. Ketangkasan Isi Definisi 4. berlari ke sisi. Kemahiran / Butir Mengajar 1. bermainan diteruskan. buat fasa imbangan dirian skala depan. 5. Kebolehan seseorang mengekalkan posisi badannya ketika dia berada dalam keadaan tetap atau semasa melakukan sesuatu aktiviti.Kumpulan berbaris lurus dalam satu barisan. tangan digerakkan ke belakang dan ke bawah sisi badan ke depan dan satu kaki dinaikkan ke belakang pada masa yang sama. Imbangan 5. Ketangkasan. bila isyarat diberi. pengejar mengejar murid lain dalam kawasan yang dihadkan (grid).

Siapa takut saya. Kemahiran / Butir Mengajar 1. keracunan Racun. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Penyalahgunaan bahan . Pijak bayang sendiri atau rakan. guru meminta murid menyatakan bagaimana bahan itu boleh membahayakan sekiranya digunakan tanpa mengikut peraturan. 2. guru menasihati murid supaya sentiasa berhati-hati dan mengikuti peraturan semasa menggunakan bahan dan alatan tersebut. aerosol. Siapa takut saya. murid lain berbaris melintang menghadapi gergasi. Ketangkasan Isi 1. Isi Racun hendaklah digunakan mengikut peraturan.Buku Sumber PJ & PK Minggu 12 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk 2. 2. Minggu 13 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 5.racun bercerita tentang penggunaan dan penyimpanan racun.62 - . Penyalahgunaan bahan 0 Racun. seorang murid menjadi gergasi. Pijak bayang sendiri atau rakan . jarak 3 meter.keracunan. . guru menunjukkan bahan bantuan mengajar kepada murid dan meminta mereka menyebut nama bahan tersebut. melengkapkan teka silang kata berdasarkan gambar yang diberi mengenai racun. guru menunjukkan cara menggunakan bahan dengan betul. Contoh: Bahan pencuci dan peluntur – mata pedih.

Lari bebas. Kemahiran manipulasi dengan alatan. lari dan sambut semula . Isi Manipulasi alatan bermaksud mengkoordinasikan bahagianbahagian tubuh badan bagi manipulasi alatan. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Murid lain berpusing dan berlari ke arah garisan selamat untuk menyelamatkan diri.63 - .Buku Sumber PJ & PK garisan selamat ditandakan di belakang barisan murid. 3. permainan diulang dengan bilangan gergasi yang lebih ramai. ’Awak takut saya’ dan terus mengejar. Pergerakan asas c. ‘Saya tak takut’. jarak 15 meter. pertanyaan diulang-ulang. amalan asas kesihatan dan penjagaan pakaian dan alatan keperluan diri. Isi Definisi . Mempamerkan carta berkaitan bahagian-bahagian dalam tubuh badan atau meneliti gambar berkaitan paru-paru. ‘Siapa takut saya?’ Murid dalam barisan menjawab. 2. Minggu 14 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 1. Minggu 13 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1. gergasi berteriak.Kesihatan diri bermaksud kesihatan fizikal yang optimum dapat diperolehi melalui penjagaan kebersihan persekitaran. Kesihatan diri a. melambung bola besar. Guru meminta murid menyatakan kepentingan menjaga paru-paru. murid yang disentuh oleh gergasi sebelum sampai di garisan selamat akan menjadi gergasi dan membantu gergasi yang mula-mula tadi. Kemahiran / Butir Mengajar 1. gergasi berjalan ulang-alik selari dengan barisan murid sambil berteriak. Mengenali bahagian-bahagian dalam tubuh badan – paruparu. Guru bercerita tentang penyakit yang melibatkan paru-paru.

Rekreasi. tepuk tangan dua kali sebelum menyambut semula. Lari berganti-ganti.64 - . Mengenali bahagian-bahagian dalam tubuh badan – jantung. Menendang bola kepada rakan dalam jarak 4 meter.Kesihatan diri bermaksud kesihatan fizikal yang optimum dapat diperolehi melalui penjagaan kebersihan persekitaran.Rekreasi bermaksud aktiviti terancang untuk mengisi masa lapang yang bukan untuk tujuan pertandingan. amalan asas kesihatan dan penjagaan pakaian dan alatan keperluan diri. Isi Definisi . Kesihatan diri a. Meneliti gambar rajah jantung manusia guru mempamerkan carta jantung di papan tulis. 6. Isi Definisi .Buku Sumber PJ & PK ( berulang-ulang ). 5. Lompat ke atas dengan lutut tinggi. . Lari bebas. 4. 7. 8. Aktiviti berulangulang. Menggolek bola kepada rakan dalam jarak 4 meter. guru minta murid cuba merasa kedudukan jantung itu pada tubuh mereka. 2. Melambung dan menyambut bola besar. lompat dekam di sekeliling bola besar. Kemahiran / Butir Mengajar 1. 3. Minggu 15 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 3. tukarkan bola dari tangan kiri ke tangan kanan melalui bawah peha. Melambung dan menyambut bola besar dengan dua belah tangan. melambung dan menyambut bola besar. Minggu 14 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1. guru minta murid mereka pantun berkaitan kesihatan.

. Isi Keselamatan – Sikap sentiasa berhati-hati dapat mengelakkan diri daripada mendapat kemalangan di tempat permainan. menamakan tiga jenis pokok. Menjejak . permainan ‘Mencari harta karun’. menamakan tiga jenis serangga. Keselamatan.menjejak. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Mengenal pasti alatan yang diperlukan pemilihan kawasan aktiviti jejak. menyatakan langkah keselamatan yang perlu diambil semasa berada di tempat permainan. Minggu 15 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk 1. Isi Definisi . mengenal simbol arah dalam aktiviti menjejak. menyatakan persediaan dan peralatan yang diperlukan sebelum aktiviti menjejak. Minggu 16 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 3. Rekreasi . melakukan aktiviti menjejak dalam kawasan sekolah secara berkumpulan.Rekreasi bermaksud aktiviti terancang untuk mengisi masa lapang yang bukan untuk tujuan pertandingan.65 - . menyatakan jenis kemalangan yang sering berlaku di tempat permainan.persediaan menyatakan aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira dalam melakukan aktiviti menjejak. Kemahiran / Butir Mengajar 1.Buku Sumber PJ & PK Kemahiran / Butir Mengajar 1. Langkah-langkah keselamatan di tempat permainan bercerita tentang langkah-langkah keselamatan di tempat permainan.

melakukan aktiviti menjejak dalam kawasan sekolah secara berkumpulan (JEJAK RIA).  ikut kanan. 2. persediaan kad arahan aktiviti. menyediakan simbol arah aktiviti jejak. Isi Keselamatan .Sikap sentiasa berhati-hati dapat mengelakkan diri daripada mendapat kemalangan di rumah.timur arah matahari terbit manakala barat arah matahari terbenam. menamakan tiga jenis serangga yang ditemui. Kemahiran / . Contoh: semut dan sebagainya. dalam kumpulan. guru menerangkan tentang simbol arah mata angin yang utama: . menerangkan simbol arah yang biasa murid lihat. timur. Langkah keselamatan. Contoh: ikut kanan melengkapkan borang / buku aktiviti ‘Jejak Ria’ Seperti: menamakan tiga jenis pokok. Keselamatan ii. murid cuba tentukan arah dalam kawasan sekolah dengan bimbingan guru. Minggu 16 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk 1. . di sekolah dan di tempat permainan.66 - . cuba ceritakan arah yang patut dilalui untuk ke satu-satu tempat. mencatat simbol arah yang disediakan atau yang terdapat dalam kawasan aktiviti jejak. belok kiri atau kanan.Buku Sumber PJ & PK menyediakan pelan aktiviti jejak (manila kad).empat tanda arah yang utama iaitu utara. menyebut aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira semasa melakukan aktiviti menjejak. penilaian buku “Jejak Ria” oleh guru. Memerhati jenis atau simbol tertentu. selatan dan barat.

. .membersihkan papan hitam.penanda jarak diletakkan pada setiap 20 meter dari garis mula.apabila wisel pertama dibunyikan. . murid A berlari / berjalan di dalam jarak yang telah ditetapkan ( 20 meter ) ke arah murid B. Kemahiran / Butir Mengajar 1.melakukan pergerakan beritma atau senamrobik dengan iringan muzik .berlari. . .skip.Keupayaan jantung dan sistem peredaran darah berfungsi dengan baik. Bercerita tentang langkah-langkah keselamatan.pusing setempat di atas dua kaki. Isi Definisi . Murid diminta menyenaraikan beberapa langkah keselamatan. Murid diminta menyenaraikan bahaya-bahaya yang boleh berlaku jika alatan tidak digunakan dengan betul. 2.murid B kepada murid C dan seterusnya sehingga . Minggu 17 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 1. Melakukan aktiviti larian berpasangan. Contoh: Rangkaian pergerakan beritma: . 4. .imbangan langkah terbuka. Murid A akan melakukan larian / berjalan dan bertukar kepada murid B. Lari berpasangan 20 meter.67 - . .Buku Sumber PJ & PK Butir Mengajar 1. 5.murid berpasangan. Daya tahan kardiovaskular. 2. .berjalan. Guru menceritakan bagaimana alatan dan bahan boleh membahayakan diri jika tidak digunakan dengan betul. .berdiri dan melentik ke sisi. . Murid diminta menyatakan tempat menyimpan alat yang selamat. 3. . .imbangan di atas dua kaki.

. .simpan alatan di tempat yang sesuai.68 - . . bahan beracun – di dalam kabinet. Daya tahan kardiovaskular. di sekolah dan di tempat permainan. .bercerita kepada murid mengenai unsur-unsur bahaya semasa di rumah.pastikan tempat bermain sesuai dan selamat. Minggu 17 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk 1. . tidak becak. . gunakan alatan yang betul. Isi Keselamatan .larian diteruskan untuk kumpulan murid yang seterusnya.Buku Sumber PJ & PK habis penanda yang disediakan di atas balapan. Contoh: ‘Clementine’. Keselamatan a. Contoh: tidak licin. 2. Minggu 18 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 1.perbincangan dari teks mengenai langkah-langkah keselamatan yang perlu diambil semasa di rumah.menyenaraikan langkah keselamatan di rumah.Sikap sentiasa berhati-hati dapat mengelakkan diri daripada mendapat kemalangan di rumah. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Menyanyikan lagu berkaitan ‘Keselamatan di rumah’ mengikut rentak lagu yang biasa dinyanyikan atau didengar oleh kanak-kanak. Keselamatan di rumah. . Langkah keselamatan di rumah . tiada bahagian bucu yang tajam.elakkan bermain dengan alatan yang tajam. Contoh: pisau / alatan tajam – di dalam laci.

Isi Keselamatan . Keselamatan a.membawa murid melawat ke sekitar kawasan sekolah (penumpuan kawasan lawatan adalah tempat-tempat yang mempunyai unsur-unsur bahaya). jalan langkah panjang / besar. galop dengan laju. tangga. angkat sebelah kaki ke hadapan. bergerak seolah-olah menunggang kuda.69 - . lonjak dan bergerak ke hadapan ( kaki yang sama sentiasa ke hadapan ). Melakukan galop 20 meter jalan langkah panjang / pendek. galop tanpa menyentuh sesiapa. Kemahiran / Butir Mengajar 1.Sikap sentiasa berhati-hati dapat mengelakkan diri daripada mendapat kemalangan di rumah. di sekolah dan di tempat permainan. galop yang menggunakan muzik / bunyi-bunyian dari alatan muzik sebagai rangsangan. Faktor-faktor keselamatan di sekolah .Keupayaan jantung dan sistem peredaran darah berfungsi dengan baik. semasa melakukan galop. Contoh: longkang. lompatan ditinggikan sedikit dan imbangan berat badan boleh disesuaikan. kantin. Minggu 18 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk 1. lompat seperti kuda setempat ( galop ). lari sisi. Langkah-langkah keselamatan di sekolah.Buku Sumber PJ & PK Isi Definisi . Kemahiran / Butir Mengajar . kemudian galop. galop berpasangan menuju ke garisan yang ditandakan ( 20 meter ). lari sisi sambil berpegang tangan dengan pasangan. galop seperti keldai sarkas. 1. kemudian perlahankan kelajuan. prosedur galop: dua belah tangan bengkok seolah-olah menunggang kuda.

permainan ‘Dragon Ball’. aspek keselamatan: pastikan murid melakukan aktiviti meleding mengikut kemampuan murid. meledingkan badan daripada kedudukan duduk ke belakang. 2 murid pertama dalam barisan akan menghantar bola ke belakang dari atas kepala kepada murid di belakang ( tegaskan unsur meledingkan badan sewaktu menghantar bola ). .Sesi pembentangan / laporan oleh wakil kumpulan Minggu 19 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 2. Meleding sokong hadapan dengan dua lutut melutut sambil gerakkan tangan beralun dari belakang ke hadapan (10 ulangan). berdiri lurus.menyenaraikan langkah-langkah keselamatan yang boleh diambil sewaktu berada di kawasan yang merbahaya di sekolah. Sokong hadapan dengan dua lutut a. Contoh: Kumpulan 1 2. meleding sambil sokong hadapan dua lutut.berkumpulan untuk menyenaraikan langkah keselamatan di sekolah mengikut tempat yang disediakan oleh guru.70 - . Tempat Kantin Langkah keselamatan Beratur semasa membeli makanan Tangga Jangan berebut sewaktu naik / turun tangga . Kemahiran / Butir Mengajar 1. 1 murid berada dalam barisan dalam keadaan duduk. . . Isi Definisi . Bengkokkan badan bersama-sama kedua-dua tangan ke hadapan.Buku Sumber PJ & PK . ke sisi dan ke belakang (10 ulangan). Kelenturan. Prosedur: 0 murid diberikan kepada 4 kumpulan ( bilangan ahli mengikut bilangan dalam sesauatu kelas ).perbincangan mengenai lokasi yang merbahaya yang murid temui semasa sesi lawatan.Kelenturan bermaksud keupayaan meregang otot beserta kebebasan sendi bergerak dengan sepenuhnya.

melutut dan gerakkan tangan ke belakang hingga Kemahiran / Butir Mengajar . Kemahiran / Butir Mengajar 1. mempamerkan carta berkaitan makanan untuk kesihatan.Individu . Minggu 19 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1. amalan asas kesihatan dan penjagaan pakaian dan alatan keperluan diri.melutut sambil gerakkan badan ke belakang dan ke hadapan ( mengikut iringan muzik ). Kesihatan diri b. . murid diminta menamakan makanan dalam lembaran kerja yang diberi. Amalan asas kesihatan. Isi Definisi .71 - . Kelenturan Isi Definisi – Kelenturan bermaksud keupayaan meregang otot beserta kebebasan sendi bergerak dengan sepenuhnya. . Amalan pemakanan guru bercerita mengenai pelbagai jenis makanan untuk kesihatan. Meleding sokong hadapan satu lutut . Minggu 20 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 2. murid diminta menyatakan beberapa jenis makanan yang baik untuk kesihatan. 3 kumpulan yang berjaya menghantar bola paling cepat kepada ahli / murid terakhir dikira menang.duduk dan sentuh lutut. 1.Kesihatan diri bermaksud kesihatan fizikal yang optimum dapat diperolehi melalui penjagaan kebersihan persekitaran.Buku Sumber PJ & PK Seterusnya bola dihantar hingga kepada murid terakhir dalam barisan.

Minggu 20 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1. bersiar-siar.duduk melunjur dan sentuh lutut dengan kepala ( mengikut kemampuan ) dalam kiraan 8 dan 3 kali ulangan. galah panjang.Buku Sumber PJ & PK mencecah lantai.Berpasangan . congkak dan lain-lain. Kemahiran / Butir Mengajar 1.Kesihatan diri bermaksud kesihatan fizikal yang optimum dapat diperolehi melalui penjagaan kebersihan persekitaran. 2. Rehat. Amalan asas kesihatan. Minggu 21 2 Waktu Tunjang 3PJ KESUKANAN Tajuk 2.berpasangan dalam kedudukan membelakang rakan dan meleding badan sehingga hujung jari mencecah hujung jari rakan. 3.72 - . Tidur murid diminta menyatakan perlunya tidur yang mencukupi. Kesihatan diri b. Isi Definisi . . Menamakan tiga anggota badan yang terlibat dengan aktiviti kelenturan. Contoh : berbasikal. amalan asas kesihatan dan penjagaan pakaian dan alatan keperluan diri. . rekreasi dan kesenggangan murid diminta menyatakan sebab-sebab perlunya rehat yang mencukupi. Menyebut aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira dalam melakukan aktiviti kelenturan. guru bercerita tentang aktiviti-aktiviti riadah. murid diberitahu tentang aktiviti-aktiviti kesenggangan dan faedahnya. Pengurusan Isi Pengurusan dari segi : . 2. guru memberi penerangan tentang kesan-kesan sekiranya seseorang itu kurang tidur.

Menyatakan keburukan berpakaian kotor. menyatakan cara menunjukkan kasih sayang kepada ibu bapa. Manipulasi alatan. 5. Menyatakan kebaikan berpakaian bersih. Kemahiran / . kebersihan pakaian. Minggu 22 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 1. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Perasaan a. Perasaan kasih sayang kepada ibu bapa bercerita berkaitan perasaan kasih sayang. bola besar. Minggu 21 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 2. melakukan cara bersalaman dengan ibu bapa. Isi Kasih sayang anak kepada ibu bapa boleh melalui perlakuan yang baik. Memahami perasaan. Contoh : kad ucapan Hari Ibu / Hari Bapa. Kemahiran / Butir Mengajar 1. menyenarai beberapa tanggungjawab anak terhadap ibu bapa. melakar kad ucapan. Menyebut pakaian yang sesuai semasa beraktiviti. 4. 2. Isi Definisi – Manipulasi alatan bermaksud mengkoordinasikan bahagian-bahagian tubuh badan bagi manipulasi alatan (bola kecil. dan pundi kacang). Pergerakan asas c. guru dan rakan. Melukis dan mewarna pakaian sukan tahun 2020. 3.73 - . Mencatat faedah-faedah berpakaian yang sesuai semasa beraktiviti. melakonkan cara menunjukkan kasih sayang.Buku Sumber PJ & PK kesesuaian pakaian.

Kekeluargaan c. 1. minat. 1.kanak-kanak lelaki . Kemahiran / Butir Mengajar Minggu 23 2 Waktu Tunjang 3PJ KESUKANAN Tajuk 1. . 2. 2. dan aspek keselamatan diri khasnya dari aspek organ seksual.Buku Sumber PJ & PK Butir Mengajar kemahiran: membaling. kehormatan.bermain anak patung. Melakukan aktiviti secara berpasangan dan berkumpulan.bermain bola. 3. Isi Definisi . Menyenaraikan kegemaran kanak-kanak lelaki dan perempuan . Permainan kecil dalam kumpulan.kumpulan belajar yang bercampur antara lelaki dan perempuan. memukul. . Bercerita berkaitan jantina yang berbeza. Keselamatan. perawakan dan pakaian yang berlainan. Minggu 22 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 3.Setiap jantina mempunyai perbezaan ciri fizikal. Menyatakan pentingnya hormat-menghormati antara satu sama lain tanpa mengira jantina . Menjaga kebersihan. 3. .74 - . menggolek.kanak-kanak perempuan .tidak kata mengata. Murid-murid melakukan aktiviti menggunakan alatan bagi menyentuh.

Buku Sumber PJ & PK Isi Definisi – Keselamatan suatu keadaan yang membolehkan kita melibatkan diri dalam sukan atau permainan tanpa menimbulkan implikasi buruk kepada fizikal. Contoh : kad ucapan Hari Guru. menyenaraikan alatan yang digunakan semasa beraktiviti. menyenarai beberapa tanggungjawab anak murid terhadap guru. Minggu 24 2 Waktu Tunjang 3PJ KESUKANAN Tajuk 1. melakonkan cara menunjukkan kasih sayang kepada guru dan rakan. Keselamatan. Perasaan. menceritakan cara untuk meluahkan kasih sayang anak kepada ibu bapa. pilih kawasan permainan yang selamat. Kemahiran / Butir Mengajar 1.75 - . guru dan rakan bercerita berkaitan perasaan kasih sayang. tegaskan peraturan pertandingan atau permainan. mental. mencatatkan peraturan-peraturan semasa menggunakan alatan sukan. awasi disiplin murid. Isi Definisi . arahan guru yang jelas. melakar kad ucapan.Kasih sayang anak kepada ibu bapa boleh melalui perlakuan yang baik.1. Minggu 23 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 2. Perasaan kasih sayang kepada ibu bapa. Amalan keselamatan diri secara umum pilih aktiviti yang sesuai dengan tahap murid. Kemahiran / Butir Mengajar . Memahami perasaan i. gunakan pakaian yang sesuai untuk bersukan di padang. emosi dan sosial. melakukan cara bersalaman dengan guru dan rakan. .

. 1. Menyatakan amalan keselamatan semasa beraktiviti i. Menyenaraikan cara terbaik bagi mengelakkan kemalangan di rumah . Kemahiran / Butir Mengajar Minggu 24 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk 1.melakukan aktiviti dengan cara yang betul. Langkah keselamatan di rumah i.pakaian yang sesuai untuk beraktiviti. Menyanyikan lagu ‘Rumah Saya’. ii.cara yang betul dan selamat semasa mengangkat dan menyusun peralatan mesti diajar dan diamalkan oleh murid. . Keselamatan a.melakukan aktiviti gimnastik dengan bimbingan guru / penyokong. Isi Definisi . sekolah dan tempat permainan i. Menyenaraikan langkah-langkah keselamatan yang diambil semasa melakukan aktiviti : . . Langkah keselamatan. . Mencatat semua langkah-langkah keselamatan di dalam buku catatan murid. Keselamatan di rumah. .buang peralatan yang patah dan pecah.Buku Sumber PJ & PK Isi Definisi – Keselamatan suatu keadaan yang membolehkan kita melibatkan diri dalam sukan atau permainan tanpa menimbulkan implikasi buruk fizikal.kemaskan peralatan di rumah.Sikap sentiasa berhati-hati dapat mengelakkan diri daripada mendapat kemalangan. emosi dan sosial. . .alatan yang sesuai mengikut umur / jantina. Kemahiran / Butir Mengajar 1. .alatan yang berbahaya disimpan di tempat yang selamat.kawasan permainan yang selamat.lap lantai yang licin. . ii. mental.76 - .

Berpasangan .cuit tangan kawan. Minggu 25 1 waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1.77 - . Minggu 25 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 2. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Isi Definisi . .angkat tangan.hayun ke kiri dan ke kanan.Buku Sumber PJ & PK iii. .hayun ke depan dan belakang.Kesihatan diri bermaksud kesihatan fizikal yang optimum dapat diperolehi melalui penjagaan kebersihan persekitaran. . . . . sekolah dan persekitaran.berulang-ulang. . Meleding belakang dengan lutut bengkok . amalan asas kesihatan dan penjagaan pakaian dan alatan keperluan diri.angkat tangan. sekolah dan persekitaran untuk kesihatan diri. .lutut bengkok. Kebersihan – rumah. Kesihatan diri d.Individu . Isi Definisi : Keupayaan meregang otot beserta kebebasan sendi bergerak dengan sepenuhnya. . Kemahiran / Butir Mengajar 1.membelakang dengan kawan. .hayun ke depan dan ke belakang. Menerangkan kepentingan menjaga kebersihan rumah. Menyenaraikan jenis-jenis kemalangan yang boleh berlaku di rumah.lutut bengkok. Kelenturan.

mempunyai bentuk dan kesedaran bentuk badan semasa dalam keadaan seimbang. Menunjuk cara membersihkan kawasan rumah. 3. Penekanan ke arah kesedaran pergerakan. 3. Minggu 26 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk 1. Minggu 26 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 2.Sikap sentiasa berhati-hati dapat mengelakkan diri daripada mendapat kemalangan. Keselamatan ii. 2. Gerak edar dan lompat lima lompatan asas. Menjana idea murid mengenai: . Kemahiran / Butir Mengajar 1. 2. Mewarnakan gambar rumah atau sekolah yang bersih. Isi Tema 6 – Penggunaan tubuh badan sebagai alat 6. sekolah dan persekitaran.3 – Gerak isyarat Kemahiran / Butir Mengajar 1.78 - .apa yang akan berlaku jika bermain di kawasan yang berbahaya di sekolah. .1 – Lompatan asas 6. menjaga alam sekitar. Pergerakan kreatif. Bahaya di sekolah. Pembentukan pergerakan di udara dengan tubuh badan yang tidak menyokong beban badan.Buku Sumber PJ & PK mendapatkan suasana ceria. . Pendidikan pergerakan b. Isi Definisi .kawasan yang sepatutnya dijauhi.2 – Bentuk tubuh badan 6.

Pendidikan pergerakan b. Lakukan pergerakan daya asas setempat menggunakan tubuh badan. Apa yang perlu dilakukan oleh murid untuk mengelakkan bahaya kepada diri.1 – Lakuan pekerjaan I 8. Bergerak mengikut bunyi rangsangan. Kemahiran / Butir Mengajar Kemahiran / Butir Mengajar 1. Isi Tema 8 – Ritma-ritma berkaitan dengan pekerjaan 8. Perkara yang tidak boleh dilakukan di tempat permainan. Menyenaraikan bahaya di tempat permainan. 3. Pergerakan kreatif. 2.Buku Sumber PJ & PK 2. Minggu 27 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk 1. Minggu 28 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 2. Pendidikan pergerakan b. Pergerakan kreatif. 2.1 – Lapan lakuan daya asas 1. Keselamatan ii. Melukis poster peringatan keselamatan di dalam kelas. Isi Tema 7 – Lapan lakuan daya asas 7.Sikap sentiasa berhati-hati dapat mengelakkan diri daripada mendapat kemalangan.2 – Lakuan pekerjaan II . Minggu 27 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 2.79 - . Isi Definisi . Bergerak menggunakan ruang aras yang berbeza. 3. Bahaya di tempat permainan.

ubat cacing. Penyalahgunaan bahan a. Dadah haram dimiliki. 1 perindustrian – pekerjaan yang berkaitan dengan aktiviti dalam industri seperti memunggah barang. menyapu dan sebagainya. mencegah penyakit.80 - . memasang bahagian kereta dan sebagainya. Ubat Isi Definisi – Ubat dan racun hendaklah digunakan mengikut peraturan. Perkaitan antara pergerakan kreatif dengan ritma-ritma pekerjaan 0 perkhidmatan – pekerjaan yang berkaitan dengan perkhidmatan awam seperti menaip. kawad dan sebagainya. 2.Buku Sumber PJ & PK Kemahiran / Butir Mengajar 1. Isi Tema 4 – Kesedaran perkaitan antara pelbagai bahagian tubuh badan . Minggu 28 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk 2. 2. Minggu 29 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 2. Mengetahui jenis-jenis ubatan yang biasa digunakan murid panadol. 1 Pertanian – pekerjaan yang dilakukan di luar rumah seperti mencangkul tanah. Gimnastik pendidikan. ubat batuk. Pendidikan pergerakan a. Perkaitan antara pergerakan kreatif dengan ritma-ritma pekerjaan 0 Domestik – pekerjaan yang dilakukan di dalam rumah seperti membasuh. memasak. Menyenaraikan kegunaan ubatan melegakan kesakitan (demam / sakit kepala). membanting padi dan sebagainya. Kemahiran / Butir Mengajar 1.

Menukar tapak imbangan asal ke tapak imbangan yang lain seperti dari sokong punggung ke bahu atau tangan. Pergerakan boleh dilakukan di atas. lutut. tapak tangan atau punggung. Minggu 29 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk 2.6 .7 . Penyalahgunaan bahan a. bawah dan melalui alat atau alatan digunakan sebagai halangan. 2.81 - . kedudukan bahagian tubuh badan seperti abdomen dan tangan hendaklah ditentukan dahulu.5 . Menggerakkan bahagian tubuh badan semasa berada di alatan. Semasa mengalih beban.Menyokong badan di atas satu tapak sambil menggerakkan bahagian tubuh badan yang lain untuk mendapatkan kestabilan. 4. Untuk mencipta bentuk badan yang dikehendaki. Ubat. bahagian tubuh badan yang sesuai hendaklah didahului untuk memulakan pergerakan.Buku Sumber PJ & PK 4. Mengetahui kepentingan ubatan kepada pesakit. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Kemahiran / 1. Isi Definisi – Ubat dan racun hendaklah digunakan mengikut peraturan. Kedudukan tubuh badan boleh berdasarkan pada satu. Dadah haram dimiliki.Mengalih beban dari pergerakan yang stabil ke pergerakan yang baru dengan menggunakan bahagian tubuh badan untuk mendahului pergerakan.4 . dua atau lebih bahagian tubuh badan. Tapak yang stabil menentukan pembentukan terkawal dan kekal supaya lakuan kemas dan licin. Memahami cara-cara menyimpan ubatan dengan betul . 4. 4.Menggerakkan bahagian tubuh badan untuk menunjukkan perkaitan bahagian tubuh badan dengan alatan. Membuat imbangan badan di atas tapak yang stabil seperti di atas satu atau dua tapak kaki. 4.Mencipta bentuk badan setelah menentukan kedudukan bahagian tubuh badan. Butir Mengajar 2. 3.

Minggu 30 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 2.2 . 5. Bergerak berbagai-bagai cara dengan menggunakan daya dan kekuatan otot yang berbeza seperti berat dan ringan. Minggu 30 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk 2. 5. Isi Tema 5 – Kesedaran beban 5. keliling menggunakan berbagai-bagai jenis alatan. 4.1 . Bergerak dengan kualiti berat dan ringan dengan menggunakan alatan. 2. Merangkaikan beberapa pergerakan yang menggunakan lebih atau kurang daya dan kekuatan otot tanpa alatan atau dengan alatan. Ubat . simpan di tempat selamat. kuat.82 - . Setiap pergerakan menggunakan beberapa kualiti beban seperti tegap.Bergerak berbagai-bagai cara dan membeku. jauhkan ubat daripada kanak-kanak .3 . tegang. bawah. Kemahiran / Butir Mengajar 1. 5. lembut. Penyalahgunaan bahan a.4 . ringan dan tenang. sisi. Gimnastik pendidikan. Pendidikan pergerakan a.Bergerak berbagai-bagai cara dengan kualiti berat dan ringan. Pergerakan dilakukan secara lokomotor dan bukan lokomotor. 3.Merangkaikan dua atau lebih pergerakan dengan kualiti berat dan ringan atau dengan alatan.Buku Sumber PJ & PK simpan di dalam peti ubat.Bergerak dengan kualiti berat dan ringan menggunakan alat. Alatan boleh digunakan secara maksimum seperti di atas.

mengantuk. Mengetahui kesan penyalahgunaan ubatan : lemah dan lesu. 3. Dadah haram dimiliki. lengkung. menggunakan ubatan yang betul dengan sakit yang dialami. penyakit semakin bertambah. Corak pergerakan berbentuk garisan lurus.1 – Corak asas 9. Memahami peraturan-peraturan menggunakan ubatan dengan betul : mengikut nasihat doktor. Pergerakan tubuh badan dalam ruang. 3.2 – Corak di lantai dan di awangan Kemahiran / Butir Mengajar 1. kedai ubat. Isi Tema 9 – Kesedaran bentuk 9. Corak di lantai dan di awangan dibentuk oleh kaki dan tangan. Minggu 31 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA .Buku Sumber PJ & PK Isi Definisi – Ubat dan racun hendaklah digunakan mengikut peraturan.83 - . 2. bulatan atau zig-zag. 1. Pergerakan kreatif. farmasi. Minggu 31 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 2. makan / minum ubatan mengikut aturan. khayal. Mengetahui dari mana kita boleh mendapatkan ubatan : Kemahiran / Butir Mengajar klinik. 2. membawa maut. Pendidikan pergerakan b.

Memahami perasaan – rakan. Melakukan skip setempat. Lokomotor b. Kemahiran / Butir mengajar 1. Menghargai perasaan rakan dengan cara mereka kad ucapan tahniah – tanda kegembiraan. 0 1 2. 2. Bukan lokomotor. Memahami perasaan rakan-rakan mengikut situasi yang Kemahiran / Butir Mengajar dialami gembira. suka. . malu. 1.Bukan lokomotor bemaksud keupayaan menggerakkan . . takziah – tanda simpati. Bukan lokomotor Isi Definisi – Lokomotor bermaksud pergerakan dari satu tempat ke satu tempat yang lain. Contoh: Kematian. Perasaan a.84 - . Pergerakan asas a. Contoh: Hari Jadi. 2 Melakukan skip mencapai awan. Lokomotor 0 Melakukan skip bebas.bahagian-bahagian tubuh badan tanpa beralih tempat. 5 Melakukan skip ulang-alik. 3 Melakukan skip zig-zag. 4 Melakukan skip mengelak rakan. 1 Melakukan skip dalam barisan. sedih.Buku Sumber PJ & PK Tajuk Isi 2. Melakukan skip mencapai awan. Kasih sayang anak kepada ibu bapa boleh melalui perlakuan yang baik. Minggu 32 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 1.

3 – Perubahan serta-merta Kemahiran / Butir Mengajar 1.2 – Perubahan beransur 10. dan selamat. Isi Tema 10 – Transisi lapan daya asas 10. 1 menyenaraikan jenis-jenis makanan berkhasiat. Isi Pengambilan makanan harian mestilah yang berkhasiat. 5 mewarnakan gambar makanan berkhasiat. Jenis perubahan yang dikenal pasti ialah: perubahan perlahan-lahan. Pendidikan pergerakan b. 3 kuiz. 4 buku skrap / folio dalam kumpulan. Pergerakan perubahan dari satu lakuan daya asas dengan yang lain.85 - . Kemahiran / Butir Mengajar 1. perubahan beransur-ansur.Buku Sumber PJ & PK Minggu 32 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk 1. bersih. Minggu 33 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 2. 2 mengelaskan jenis-jenis makanan mengikut kumpulannya. Jenis-jenis makanan berkhasiat 0 menyatakan jenis-jenis makanan berkhasiat. Minggu 33 1 Waktu . 2. perubahan serta-merta.1 – Perubahan perlahan-lahan 10. Pergerakan kreatif. Pemakanan – makanan berkhasiat. beban dan ruang. Perubahan ini dikawal oleh aspek masa.

Kebersihan – persekitaran. Menyatakan cara-cara menjaga kebersihan persekitaran tempat tinggal bergotong-royong. Isi Persekitaran ialah kawasan sekeliling tempat tinggal sesuatu kediaman. Isi Definisi – Imbangan bermaksud kebolehan seseorang mengekalkan posisi badannya ketika dia berada dalam keadaan tetap atau semasa melakukan sesuatu aktiviti.pergerakan tangan diteruskan sehingga kedudukan badan ke depan dan satu kaki dinaikkan ke belakang pada masa yang sama. Imbangan dirian skala depan.Buku Sumber PJ & PK Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1. - .tangan digerakkan ke belakang dan ke bawah sisi badan. Kemahiran / Butir Mengajar 1.langkah ke depan sambil melentik ke belakang. Imbangan . . bandar. Dalam barisan . 3. Minggu 34 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 4.berbaris lurus dalam satu barisan. Individu . Mewarna gambar persekitaran yang bersih. . 2. menubuhkan jawatankuasa kebersihan. .dirian skala depan. Mengenal pasti persekitaran tempat tinggal murid kampung. taman perumahan. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Kesihatan diri d. tangan lurus ke atas.86 - .berdiri tegak.

cuba cuit bahu kawan semasa fasa terakhir. . . Bercerita berkaitan menjaga kebersihan rumah. Mengenal pasti keadaan rumah dan persekitaran yang bersih.berdiri tegak. Melakukan imbangan dirian skala sisi. Kemahiran / Butir Mengajar . Menyenaraikan langkah yang perlu diambil supaya keadaan rumah sentiasa bersih. 2.Buku Sumber PJ & PK . Menunjuk cara membersihkan kawasan rumah dan persekitaran. 5.dirian skala sisi. amalan asas kesihatan dan penjagaan pakaian dan alatan keperluan diri.Kesihatan diri bermaksud kesihatan fizikal yang optimum dapat diperolehi melalui penjagaan kebersihan persekitaran. Menyatakan kesan kepada kesihatan diri akibat rumah dan persekitaran yang kotor. tangan lurus ke atas. Imbangan .Individu . 1. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Isi Definisi – Kebolehan seseorang mengekalkan posisi badannya ketika dia berada dalam keadaan tetap atau semasa melakukan sesuatu aktiviti. Kesihatan diri d. 3. Minggu 34 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1. Isi Definisi . Kebersihan – rumah. Minggu 35 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 4.buat fasa imbangan dirian skala depan. 4.87 - .

Menyatakan kesan kepada kesihatan diri akibat sekolah dan persekitaran yang kotor. . .perlakuan tangan diteruskan sementara kaki kiri diangkat ke sisi kiri. Kesihatan diri d.cuba cuit bahu kawan semasa fasa terakhir. . . Mengenal pasti keadaan sekolah dan persekitaran yang bersih.Kesihatan diri bermaksud kesihatan fizikal yang optimum dapat diperolehi melalui penjagaan kebersihan persekitaran. Menyenaraikan langkah yang perlu diambil supaya keadaan sekolah sentiasa bersih.Buku Sumber PJ & PK . 2.Dalam barisan . 5.ulang perlakuan di atas pada bahagian kanan badan. Minggu 36 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 5. . .88 - .berbaris lurus dalam satu barisan.buat fasa imbangan dirian skala sisi. Kebersihan – sekolah dan persekitaran. 3. Kemahiran / Butir Mengajar 1.tangan kiri diangkat lurus ke sisi kiri manakala tangan kanan dirapatkan ke sisi badan. amalan asas kesihatan dan penjagaan pakaian dan alatan keperluan diri. Minggu 35 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1.langkah ke depan sambil melentik ke sisi . 4. Ketangkasan. Isi Definisi . Menunjuk cara membersihkan kawasan sekolah dan persekitaran. Bercerita berkaitan menjaga kebersihan sekolah dan persekitaran.

. Minggu 36 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1.permainan diulang dengan bilangan gergasi yang lebih ramai.Kesihatan diri bermaksud kesihatan fizikal yang optimum dapat diperolehi melalui penjagaan kebersihan persekitaran. Siapa takut saya .murid cuba memijak bayang tangan kanan / kiri sendiri. Murid lain berpusing dan berlari ke arah garisan selamat untuk menyelamatkan di diri. Kemahiran / 1.murid cuba memijak bayang rakan. . ‘Siapa takut saya?’ Murid dalam barisan menjawab. Menyatakan punca kekotoran di rumah. Kemahiran / 1. . .murid cuba memijak bayang kepala sendiri. . . . 2.murid yang disentuh oleh gergasi sebelum sampai di garisan selamat akan menjadi gergasi dan membantu gergasi yang mula-mula tadi. . jarak 3 meter.Buku Sumber PJ & PK Isi Definisi – Ketangkasan bermaksud kebolehan seseorang bergerak dengan pantas sambil bertukar arah atau posisi. ‘Saya tak takut’. 2.gergasi berteriak. Cuba memijak bayang sendiri atau rakan dengan pelbagai cara Butir Mengajar . amalan asas kesihatan dan penjagaan pakaian dan alatan keperluan diri.89 - .gergasi berjalan ulang-alik selari dengan barisan murid sambil berteriak.seorang murid menjadi gergasi. Kesihatan diri d.garisan selamat ditandakan di belakang barisan murid. Membezakan rumah yang bersih dan yang kotor (gambar yang Butir Mengajar dipamerkan). jarak 15 meter .pertanyaan diulang-ulang. Isi Definisi . ’Awak takut saya’ dan terus mengejar. Kebersihan – rumah. .murid lain berbaris melintang menghadapi gergasi.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. bersih dan selamat (bebas daripada bakteria). palang). 5 merangkak melepasi halangan (gelung rotan. Isi Definisi .90 - . Pemakanan. meja. Melakonkan aksi membersihkan di dalam dan di luar rumah. 6 merangkak melepasi rakan. Membanding makanan yang bersih dan tidak bersih. tidak terdedah dan dimasak terlebih dahulu. 2 merangkak seperti harimau. Minggu 37 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk 1. 3 merangkak seperti buaya. Contoh : bersih – makanan yang ditutup dengan .Buku Sumber PJ & PK 3. ii. 4. 4 merangkak seperti monyet mengutip makanan. Minggu 37 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 1. Memadankan peralatan mengikut kegunaannya. Bersoal jawab dari carta gambar makanan. i.Lokomotor 0 merangkak seperti kucing marah. Pergerakan asas .lokomotor. Kemahiran / Butir Mengajar . 7 merangkak berganti-ganti melepasi halangan dalam kumpulan kecil. Memotong dan menampal gambar mengenai kebersihan makanan. 1 merangkak seperti kucing mengintip tikus.Pemakanan yang bersih bermaksud pengambilan makanan harian mestilah berkhasiat. Menyenaraikan peralatan membersihkan kawasan rumah. 5. Isi Definisi – Lokomotor bermaksud pergerakan dari satu tempat ke satu tempat yang lain. iii. Menyenaraikan ciri-ciri makanan bersih dan selamat Contoh : di cuci sebelum dimasak.

b. 1 makanan yang belum tamat tempoh. Bukan lokomotor bermaksud keupayaan untuk menggerakkan bahagian-bahagian tubuh badan tanpa beralih tempat. 1. 2. .duduk. .di akhir gulingan. Kemahiran / Butir Mengajar .berdiri tegak ( postur baik ditegaskan ). Lokomotor bermaksud pergerakan dari satu tempat ke satu tempat yang lain.imbangan. pengendali makanan). .Buku Sumber PJ & PK tudung saji . 2. Lokomotor b.91 - . . pakaian. . . .menghayunkan tangan di udara.bengkokkan kaki sepanjang lakuan (rapatkan kaki ke dagu). . tidak bersih – gambar makanan yang dihinggapi lalat. 0 makanan yang tidak terdedah kepada kekotoran. 2 penyediaan makanan yang bersih ( gerai.mencangkung dan rebahkan badan ke sisi atas tilam secara mengiring (rapatkan dagu ke dada). Minggu 38 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 1.berdiri tegak (pastikan postur baik). peralatan.memusingkan tangan. .ayunkan tangan.mengilaskan badan.duduk sambil mengilas badan. . Bukan lokomotor . Bukan lokomotor Isi Definisi a. Melakukan guling sisi : . melutut sebelah kaki dan lurus sebelah kaki yang lain ( tangan diregangkan ke sisi ). Pergerakan asas a. Lokomotor i. Menyenaraikan ciri-ciri makanan yang bersih.

tidak bersih – gambar makanan yang dihinggapi lalat. pakaian. rasa dan bentuk. Minggu 39 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 4. 3. bersih dan selamat (bebas daripada bakteria). Pemakanan – makanan selamat. Memotong dan menampal gambar mengenai kebersihan makanan. iii. Bersoal jawab berdasarkan carta gambar makanan. iii. pengendali makanan). penyediaan makanan yang bersih (gerai. Menyenaraikan ciri-ciri makanan yang selamat. Kemahiran / Butir Mengajar 1. basi. makanan yang tidak terdedah kepada kekotoran. Membanding makanan yang selamat dan tidak selamat. iv. peralatan. contoh : dicuci sebelum dimasak. .92 - . Isi Kemahiran / Definisi – Kesenggangan bermaksud aktiviti masa lapang. tidak terdedah dan dimasak terlebih dahulu. 0 2.Pemakanan yang selamat bermaksud pengambilan makanan harian mestilah berkhasiat. ii. Menyenaraikan ciri-ciri makanan selamat. Kesenggangan. perubahan warna. telah tamat tempoh. Mengenali ciri-ciri makanan yang telah rosak. Contoh : bersih – makanan yang ditutup dengan tudung saji . terdedah kepada lalat / kekotoran. makanan yang belum tamat tempoh iii. v. ii. tin yang telah kemek dan menggelembung. ii. Isi Definisi .Buku Sumber PJ & PK Minggu 38 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk 1.

Buku Sumber PJ & PK Butir Mengajar 1. Aktiviti kesenggangan 0 bersiar-siar. ii. berbasikal. iii. menyiram bunga. iv. bermain galah panjang. v. bermain rebut tiang. 2. taman rekreasi. ii. iii. iv. v. 3. i. ii. iii. iv. v. Menyatakan tempat bersenggang kawasan perumahan. gelanggang badminton. padang sekolah. di dewan. Faedah bersenggang mengisi masa lapang. menyihatkan tubuh badan. interaksi. kepuasan. keseronokan.

Minggu 39 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk 2. Penyalahgunaan bahan b. Pengambilan dadah. Isi Definisi – Ubat dan racun hendaklah digunakan mengikut peraturan. Dadah haram dimiliki.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Pengambilan dadah 0 Kesan pengambilan - guru menerangkan kesan buruk penyalahgunaan bahan dan pengambilan dadah. - bercerita tentang kesan pengambilan dadah. ii. Pencegahan - bercerita tentang usaha pencegahan dadah. - melukis poster ‘Jauhi dadah’. - perbincangan tentang bahaya dan akibat pemilikan dan penggunaan dadah.

- 93 -

Buku Sumber PJ & PK

Minggu 40 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 4. Kesenggangan – jadual harian. Isi Definisi – Kesenggangan bermaksud aktiviti masa lapang.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Menyatakan aktiviti harian 0 bangun tidur. ii. belajar. iii. pulang ke rumah. iv. menyiram bunga. v. menonton televisyen. vi. mengulangkaji pelajaran. vii. tidur. 2. Memadankan waktu dengan aktiviti harian 0 pagi. ii. tengah hari. iii. petang. iv. malam. 3. Menyediakan folio aktiviti harian secara berkumpulan.

Minggu 40 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk 2. Penyalahgunaan bahan a. Racun. Isi Definisi – Ubat dan racun hendaklah digunakan mengikut peraturan. Dadah haram dimiliki.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Penyalahgunaan bahan – racun. guru menunjukkan bahan bantuan mengajar kepada murid dan meminta mereka menyebut nama bahan tersebut.

- 94 -

Buku Sumber PJ & PK ii. guru meminta murid menyatakan bagaimana bahan itu boleh membahayakan sekiranya digunakan tanpa mengikut peraturan. Contoh: bahan pencuci dan peluntur – mata pedih, keracunan. Racun, aerosol- keracunan. iii. guru menunjukkan cara menggunakan bahan dengan betul. iv. guru menasihati murid supaya sentiasa berhati-hati dan mengikuti peraturan semasa menggunakan bahan dan alatan tersebut. v. melengkapkan teka silangkata berdasarkan gambar yang diberi mengenai racun. 2. i. ii. iii. Faktor penyalahgunaan racun tidak menyimpan di tempat yang selamat. kurangnya pengetahuan tentang penggunaan racun. lalai.

Minggu 41 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 5. Ketangkasan. Isi Definisi – Ketangkasan bermaksud kebolehan seseorang bergerak dengan pantas sambil bertukar arah atau posisi.

Kemahiran / Butir Mengajar - Permainan bola beracun i. murid dibahagikan kepada 2 kumpulan. ii. tiap-tiap kumpulan membuat bulatan dan ambil sebiji bola. iii. satu kumpulan lagi berada di dalam bulatan yang dikelilingi oleh kumpulan di atas. iv. apabila diberi isyarat mula, bola dibaling oleh individu yang membentuk bulatan itu tadi. v. murid di dalam cuba mengelak daripada terkena balingan bola. vi. murid yang terkena bola mestilah keluar daripada kumpulannya. vii. permainan ini diteruskan sehingga tinggal seorang pemain. viii. kumpulannya akan dikira menang sekiranya pemain terakhir itu dapat mengelak 5 balingan pihak lawan.

- 95 -

Buku Sumber PJ & PK Minggu 41 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 2. Perasaan a. memahami perasaan. Isi Kasih sayang anak kepada ibu bapa boleh melalui perlakuan yang baik.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Memahami perasaan i. perasaan kasih sayang kepada ibu bapa - ucapan dan penghargaan. - bersalaman. - mereka kad ucapan. - mendengar nasihat ibu bapa dan orang yang lebih tua. 2. Bercerita berkaitan perasaan kasih sayang - Si Tenggang. - Batu Belah Batu Bertangkup. - Si Bongkok. - Melakonkan cara menunjukkan kasih sayang.

Minggu 42 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 5. Ketangkasan. Isi Definisi – Ketangkasan bermaksud kebolehan seseorang bergerak dengan pantas sambil bertukar arah atau posisi.

Kemahiran / 1. Permainan galah panjang Butir Mengajar - guru menyediakan gelanggang berukuran 10 X 30 meter ( gridkan kawasan permainan ). - masa permainan 5 minit. - tentukan petak-petak markah (1 hingga 4) mengikut garisan melintang. - murid dibahagikan kepada 2 kumpulan. - tiap-tiap ahli kumpulan penyerang memakai bib bernombor. - kumpulan yang bertahan perlu mengawasi setiap garisan. - apabila masa tamat, mata dikira berdasarkan bilangan ahli

- 96 -

Buku Sumber PJ & PK penyerang yang berada di dalam petak didarabkan dengan markah mengikut petak tersebut. - pemain yang disentuh dikira mati dan terkeluar daripada permainan. 2. Permainan galah panjang secara tradisional boleh dijalankan mengikut kesesuaian tempat bermain seperti di gelanggang badminton atau bola tampar.

Minggu 42 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 3. Kekeluargaan – perbezaan fizikal ahli keluarga. Isi Setiap jantina mempunyai perbezaan ciri fizikal, minat, perawakan dan pakaian yang berlainan.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Perbezaan fizikal ahli keluarga i. bercerita berkaitan jantina berpandukan gambar ibu, bapa, kakak dan abang dengan unsur berikut: - lelaki atau perempuan. - nama ahli keluarga. - apa peranan ahli keluarga itu. - bilangan ahli keluarga. 2. Menceritakan perbezaan fizikal ahli keluarga masing-masing. 3. Menyanyikan lagu ‘Mama Sayang Papa’.

- 97 -

Buku Sumber PJ & PK HURAIAN RANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 3 Minggu 1 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KECERGASAN 1. i.Kecergasan fizikal. Butir Mengajar 2. Alatan kebersihan diri. 0 1 Skip mengelak rakan berterusan selama 3 – 4 minit secara bebas. Minggu 1 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1. Daya tahan kardiovaskular. . menyatakan cara menjaga alatan kebersihan diri. Skip laju berterusan selama 3 – 4 minit. 1. Permainan kecil `Don’t be third’.98 - . a. Skip Kemahiran / 1. Skip mencapai awan berterusan selama 3 – 4 minit. Kesihatan diri a.

1. a. mengguling dan ketingting. 1 Murid lari anak dan melakukan ala memandu kereta sebagai aktiviti menyejukkan badan. 0 1 Menyenaraikan peralatan penjagaan kebersihan diri.99 - . Minggu 2 Tunjang 1PK Tajuk Isi Kemahiran/ 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1. Minggu 2 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 1. Alatan kebersihan diri i.melompat. Stesen 3 . ketangkasan. 0 Memilih beberapa orang murid untuk menjadi penunjukcara untuk melakukan pergerakan dalam kumpulan kecil. menyatakan cara menjaga alatan kebersihan diri. . Penerangan guru bahawa kekuatan. melompat. Menamakan peralatan penjagaan kebersihan diri.berjalan.Buku Sumber PJ & PK Kemahiran/ Butir Mengajar 1. Perbincangan mengenai penggunaan peralatan panjagaan kebersihan diri dengan betul.berlari. Lokomotor. Kesihatan diri a. Stesen 2 . Definisi – Pergerakan dari satu tempat ke satu tempat yang lain seperti berjalan. koordinasi Butir Mengajar dan kelenturan dapat dibina melalui pengenalan asas lokomotor. Pergerakan Asas. Stesen 1 . Kemahiran / 1.

ke belakang. langkah panjang. ke sisi. Alatan kebersihan diri.Buku Sumber PJ & PK Butir Mengajar 1. mengundur. Berjalan: 2. 3. langkah pendek. langkah pendek. Berlari Kemahiran / Butir Mengajar ke depan. . langkah panjang. ke depan. Minggu 3 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 1. Pergerakan Asas a. Berjalan. lambat. ke sisi.100 - . Menamakan peralatan penjagaan kebersihan diri. Berlari: Minggu 3 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1. Kesihatan diri a. 2. Bersoal jawab mengenai cara menjaga dan menyimpan peralatan penjagaan kebersihan diri. 1. Menyenaraikan peralatan penjagaan kebersihan diri. Lokomotor 1. 2.

. 2. . Kesihatan diri .bertinggung.imbangan V. Duduk. Menyanyikan lagu ‘ Bangun Pagi ‘ 2 Waktu KEMAHIRAN 1.dirian Y.Buku Sumber PJ & PK ii. .sebelah kaki kiri. sikat . Menerangkan kepentingan menjaga alatan kebersihan diri.mencangkung. . Duduk. Pergerakan Asas b. 3. . contoh : putik kapas .101 - . . Minggu 4 Tunjang 1PK Tajuk 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1. 1. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Berdiri.rambut tuala .sebelah kaki kanan. 0 1 2 2. Minggu 4 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 3. 2. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Berdiri. Memeriksa kebersihan diri sendiri. Definisi – Bukan lokomotor/bergerak tanpa beredar ialah pergerakan tubuh badan yang tidak melibatkan pergerakan dari satu tempat ke satu tempat yang lain.dirian X. Bukan lokomotor . Menerangkan cara penggunaan peralatan kesihatan yang betul pada tubuh badan.telinga. .badan.

kurap. . Melambung dan menyambut secara individu dengan menggunakan alatan. Minggu 5 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 4. 2. stoking. melompat dan menyambut secara statik. Minggu 5 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1. Melambung . Manipulasi alatan. Kesihatan diri a. Mempamerkan gambar yang menunjukkan jenis-jenis Butir Mengajar penyakit kulit.tinggi.Menerangkan kepentingan menjaga alatan kebersihan diri. Menyambung dan menyambut secara statik . Melukis peralatan kebersihan diri. 2.tinggi.rendah.102 - . 2 Waktu KEMAHIRAN 1. jawapan: Tuala. .rendah. . Kemahiran / 1. iii.Buku Sumber PJ & PK Isi a. 3. Pergerakan Asas c. Bercerita tentang penjagaan alatan kebersihan diri. . Kemahiran / 1. ii. . contoh: panau. berus gigi. Kemahiran / Butir Mengajar 1. kudis. 1.sisi. Butir Mengajar contoh: tuala. Permainan ‘ Teka Siapa Saya’ contoh: Saya digunakan untuk mengeringkan air di badan. . Alatan kebersihan diri.. Membincangkan kesan daripada pengabaian menjaga alatan kebersihan diri. Alatan kebersihan diri. Bersoal jawab tentang kepentingan peralatan tersebut.

harimau. Minggu 6 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 1. buaya. ke sisi. Sumbangsaran cara-cara mengelak penyakit tersebut. 2. Merangkak: kucing.103 - . lompat sebelah kaki. Lokomotor 1. bayi. Merangkak.Buku Sumber PJ & PK 2. ke belakang. Kesihatan diri . lompat 2 belah kaki. Melompat: ke depan. lompat katak. dalam jangkauan jauh. 2. dalam jangkauan dekat. lompat kanggaru. Bersoal jawab tentang punca-punca penyakit tersebut. Minggu 6 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1. Melompat. Pergerakan Asas a. Kemahiran / Butir Mengajar 1. 3.

1. Minggu 7 Tunjang 1 PJ Tajuk Isi 3. 5. Definisi. Membuat aktiviti timbang garam( mengangkat rakan di belakang ). i. Mengisi tempat kosong dalam lembaran kerja. 3. 3. Menamakan dua anggota badan yang terlibat semasa melakukan aktiviti kelenturan. Kemahiran / 1. 2.menghantar bola melalui kedua-dua belah kaki ( kangkang ).104 - . Butir Mengajar -mengenal pasti kemampuan. Kelenturan. 4. . Kemahiran / Butir Mengajar . 6.penjagaan organ seksual. kanan dan kiri. Menamakan dua anggota badan yang terlibat semasa melakukan aktiviti kelenturan. tahap dan kecergasan pasangan semasa melakukan aktiviti kelenturan. 2. Pertandingan antara kumpulan. Menerangkan cara membersihkan organ seksual selepas membuang air besar / air kecil. 2. Menjaga dan menyayangi diri sendiri.Keupayaan meregang otot berserta kebebasan sendi bergerak dengan sepenuhnya.Buku Sumber PJ & PK Isi b. Menyebut aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira dalam melakukan aktiviti kelenturan. Menceritakan kepentingan menutup auratdari sudut agama dan budaya. . Kecergasan fizikal b. Melentik ke sisi. Melakukan aktiviti meleding berpasangan. menyatakan cara memelihara dan menyayangi kehormatan diri. Menyebut aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira dalam melakukan aktiviti kelenturan. 1. 2 Waktu KECERGASAN 1. .

2.Keupayaan meregang otot berserta kebebasan sendi bergerak dengan sepenuhnya. 3. Kelenturan. Menyebut aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira dalam melakukan kelenturan. . 2. i. Kesihatan diri b. Menamakan dua anggota badan yang terlibat semasa melakukan aktiviti kelenturan.105 - . Menjaga dan menyayangi diri sendiri. Menceritakan sejarah pakaian. Melabelkan otot-otot yang terlibat dalam melakukan aktiviti kelenturan. menyatakan cara memelihara dan menyayangi kehormatan diri. Menyediakan buku skrap berkaitan dengan pakaian. Definisi. 3. Kecergasan fizikal b. Bersoal jawab tentang cara berpakaian masyarakat di Malaysia. 4. 1. 5. Kemahiran / 1.Buku Sumber PJ & PK Minggu 7 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1. Pertandingan antara kumpulan. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Membelakangkan pasangan sambil menyentuh jari tangan Butir Mengajar kawan. Minggu 8 Tunjang 1 PJ Tajuk Isi 2 Waktu KECERGASAN 1.menghantar bola ke belakang melalui atas kepala . cara berpakaian. .

di luar sekolah. . Menyatakan cara yang betul menggunakan kata-kata bertatasusila mengikut situasi. mental. 0 di sekolah. Definisi – Keselamatan bermaksud satu keadaan yang membolehkan kita melibatkan diri dalam sukan dan permainan tanpa menimbulkan implikasi buruk kepada fizikal. Minggu 9 Tunjang 3PJ Isi 2 Waktu KESUKANAN i. Keselamatan 1. Menggunakan kata bertatsusila dalam lakonan pendek/ spontan .106 - . Kesihatan diri b. Kemahiran/ Butir Mengajar 1. 3. . Butir Mengajar 2. di sekolah. Keselamatan semasa beraktiviti.Menyatakan cara memelihara dan menyayangi kehormatan diri.sikap dan tutur kata.Buku Sumber PJ & PK Minggu 8 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1. 2. Menyenaraikan kata-kata bertatasusila. Menyatakan aspek keselamatan semasa beraktiviti. Menjaga dan menyayangi diri sendiri. 1 di luar sekolah. Menyenaraikan aktiviti yang dilakukan. i. emosi dan sosial. 0 1 2. Kemahiran / 1.

1 Merangkaikan pergerakan secara aliran terikat. berterusan tanpa henti. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Mempamerkan dua gambar berpakaian yang berbeza. Rangkaikan beberapa pergerakan secara licin. Tema 6 – Kesedaran aliran. 0 Merangkaikan pergerakan secara aliran bebas. Gimnastik pendidikan. . Menyenaraikan kesan-kesan yang akan berlaku sekiranya mengabaikan penjagaan organ seksual.Buku Sumber PJ & PK Minggu 9 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1. b. ii. 2. bersopan. b. 4. tidak senonoh. 3. lancar. berhenti seketika dan bergerak semula. Bergerak dengan satu cara. Menjaga dan menyayangi diri sendiri. Kemahiran/ Butir Mengajar 1. 3. Rangkaikan beberapa pergerakan secara 0 sentuhan berselang 1 sentuhan selalu atau tanpa sentuhan seketika.menerangkan kepentingan memelihara kehormatan diri. a. Menyatakan pendapat mengenai gambar-gambar tersebut. Kesihatan diri. Pendidikan pergerakan a.penjagaan organ seksual. . 2. Rangkaikan beberapa pergerakan secara berterusan.107 - . Minggu 10 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 2.

rajin . Minggu 10 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1.cara berpakaian.Buku Sumber PJ & PK 2 Rangkaikan beberapa pergerakan sentuhan berselang. 1.108 - .3 Merangkaikan pergerakan secara aliran bebas dan terikat.malas .menerangkan kepentingan memelihara kehormatan diri. ii. Memadankan cara berpakaian dengan sifat manusia. Tema 6 – Kesedaran aliran. Menjaga dan menyayangi diri sendiri. 3. Cipta rangkaian pergerakan menggunakan alatan. Kesihatan diri b. a. 6. 5. membeku seketika dan teruskan ke cara pergerakan lain. Kemahiran / Butir Mengajar Minggu 11 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 2. . Pendidikan pergerakan. Contoh : pakaian bersih pakaian kotor .sihat .berpenyakit . Memaparkan gambar-gambar manusia yang berpakaian sopan dan tidak bersopan. Bersoal jawab tentang kepentingan berpakaian dalam aspek memelihara kehormatan diri.bersih .kotor 2. Gimnastik pendidikan. .

Koordinasi.sikap dan tutur kata. . Rangkaikan beberapa pergerakan secara aliran terikat. Minggu 12 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KECERGASAN 1. Lambung. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Definisi – Koordinasi bermaksud pergerakan yang melibatkan keselarasan antara mata. dan pukul bola dengan tangan individu dan .109 - . Menyenaraikan adab-adab bertutur dengan rakan dan orang yang lebih tua. Berbincang tentang cara bertutur dengan rakan sebaya dan orang yang lebih tua. i. b. 1. 2. 3. tangan. kaki dan badan.Menerangkan kepentingan memelihara kehormatan diri. Kesihatan diri. Minggu 11 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1.Kecergasan fizikal c. Lambung. Menjaga dan menyayangi diri sendiri. Rangkaikan beberapa pergerakan secara aliran bebas.Buku Sumber PJ & PK Kemahiran/ Butir Mengajar 1. Rangkaikan beberapa pergerakan secara aliran bebas dan aliran terikat dengan alatan. ii. Kemahiran / Butir Mengajar 1. 2. Adab bertutur dengan : rakan sebaya. tangkap dan kawal bola secara individu dengan tangan dan kaki. orang yang lebih tua. 2.

2. stesen 4 – melambung bola ke dalam gol bola jaring. Melukis poster bertajuk ‘ Jagalah Kehormatan Diri’. 1. . Menunjukkan keratan akhbar yang berkaitan dengan pengabaian menjaga kehormatan diri.Buku Sumber PJ & PK berpasangan. stesen 2 . Kesihatan diri. Perbincangan dan bersoal jawab tentang kesan-kesan akibat tidak menjaga kehormatan diri. b. c. d. 3. iii. Minggu 12 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1. Contoh: kes dadah. 5.Membincangkan kesan daripada pengabaian menjaga kehormatan diri.menggolek bola menuju skital.baling bola menuju 2 pancang. b. Menyebut aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira dalam melakukan aktiviti koordinasi. 0 1 Menamakan tiga otot utama yang terlibat dengan aktiviti koordinasi. . Koordinasi. Menjaga dan menyayangi diri sendiri. pugut. Kemahiran / Butir Mengajar Minggu 13 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 1. stesen 1 .110 - . rogol. Permainan Kecil – Aktiviti mengikut 4 stesen. stesen 3 – menendang bola kepada kawan. ponteng sekolah dan budaya lepak. a.Kecergasan fizikal c.

Mengenal pasti 3 otot utama yang terlibat dalam melakukan aktiviti koordinasi. 2. Isi 0 1 Tema 7 – Kesedaran perkaitan dengan orang lain. 3. Rakan memerhati dan mengingati rangkaian. Mengklaskan perasaan yang disukai dengan tidak disukai. menyatakan perasaan setelah membantu keluarga. 4. Baling bola dan tangkap bola berpasangan. 3.Buku Sumber PJ & PK Isi 1. Menyatakan aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil. kaki dan badan. Memahami perasaan: i.Minggu 13 Tunjang 1PK Tajuk Isi Kemahiran / 1. 1. Definisi – Koordinasi bermaksud pergerakan yang melibatkan keselarasan antara mata. tangan.teka silang kata yang berkaitan dengan perasaan. Lambung dan pukul bola dengan tangan berpasangan. Butir Mengajar 2. Bergerak berbagai cara dengan pasangan. Lakukan pergerakan yang sama berpasangan. Ketua melakukan rangkaian pergerakan. Gimnastik pendidikan. Lakukan pergerakan yang sama bertentangan dengan rakan. Kemahiran/ Butir Mengajar .111 - . Pendidikan pergerakan a. Tiru pergerakan ketua. Bergerak berbagai-bagai cara dengan rakan secara sentuhan badan. Perasaan a. Menyatakan jenis-jenis perasaan melalui kad imbasan. . Lambung dan sepak bola dengan kaki. Minggu 14 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 2. Latihan . 2. Menyatakan perasaan terhadap ahli keluarga. 4. 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 2. Kemahiran / Butir Mengajar 1.

Buku Sumber PJ & PK 2. Menyenaraikan tindakan yang betul dan tindakan yang salah daripada cerita itu. Memahami perasaan: i. Kesenggangan. Rekreasi dan kesenggangan. Menyatakan tempat-tempat bersiar-siar bersama: 0 keluarga. 1 rakan. Perasaan Isi a. Minggu 15 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 3. Kemahiran / 1. 3. bertoleransi dan hormat menghormati di kalangan ahli keluarga.112 - . Minggu 14 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 2. menjelaskan kepentingan amalan tolong-menolong. Rangkaikan pergerakan berpasangan dengan menggunakan alatan. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Bersiar-siar. Imbang di atas berbagai-bagai bahagian tubuh badan dengan disokong oleh penyokong. Menyatakan aspek keselamatan semasa beraktiviti: . 1. 2. bekerjasama. Rangkaikan beberapa pergerakan berpasangan. Menceritakan sebuah kisah teladan bertajuk’ Batu Belah Batu Butir Mengajar Bertangkup’ . Memberikan pendapat mengenai perasaan setiap watak dalam cerita. Imbang seluruh beban badan di atas bahagian tubuh badan berpasangan dan bergerak. 2. a.

masa Kemahiran / Butir Mengajar 1. bekerjasama dan bertoleransi di kalangan ahli keluarga. menceritakan satu pengalaman yang menunjukkan amalan tolong-menolong. 1. Bersoal jawab tentang aktiviti yang biasa dilakukan di rumah. Pengurusan a. .113 - . Perasaan Isi a. Bercerita pengalaman membantu ahli keluarga mengikut situasi yang diberikan. Minggu 16 Tunjang 3PJ Tajuk Isi 2 Waktu KESUKANAN 2. Pengurusan diri. Menyatakan kesesuaian masa yang sesuai untuk beraktiviti. mengemas rumah. Kemahiran / 1. Mengklaskan aktiviti yang menunjukkan perbuatan keluarga dengan diri sendiri. Pengurusan dari segi i. Contoh: memasak. Minggu 15 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 2. Butir Mengajar 2. mencuci pakaian. 3. Memahami perasaan: i.Buku Sumber PJ & PK 0 1 di sekolah di luar sekolah.

bukan lokomotor / bergerak tanpa beredar ialah pergerakan tubuh badan yang tidak melibatkan pergerakan dari satu tempat ke satu tempat yang lain.ringan tulang – rajin. 3. Menyediakan satu jadual aktiviti harian yang mudah. . katak bawah tempurung.. ringan tulang.114 - . menyatakan perasaan setelah membantu orang lain. Butir Mengajar 2. Memadankan gambar dengan nilai-nilai murni. Permainan simpulan bahasa yang berkaitan dengan hubungan bersama orang lain. Memadankan nilai murni dengan simpulan bahasa yang sesuai. Definisi . 4. Memahami perasaan: i. Minggu 17 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 1. Minggu 16 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 2. Contoh: a.Buku Sumber PJ & PK 2. Menyatakan perasaan setelah membantu orang lain. 3. kera sumbang. Perasaan a. peluk tubuh – mementingkan diri sendiri. Pergerakan asas b. Menyatakan kesesuaian aktiviti dengan masa. Kemahiran / 1. Contoh: berpeluk tubuh. Bukan lokomotor 1. b.

memadan atau lakuan cermin dalam kumpulan. Memusing Kemahiran / Butir Mengajar Minggu 18 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 2 Kemahiran/ Butiran Mengajar 2 Waktu KEMAHIRAN 2. Minggu 17 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 2. bongkok sabut. 3.Buku Sumber PJ & PK . Perasaan a. . a. mengangkat buku. Mewarnakan gambar suasana gotong-royong di sekolah. Gimnastik pendidikan Tema 7 – Kesedaran perkaitan dengan orang lain. 2. 1. 1. Kemahiran / Butir Mengajar orang tua. Pendidikan pergerakan. Menyatakan dan menyenaraikan faedah-faedah melalui aktiviti tersebut. Ke kanan.115 - . Bergerak berbagai-bagai cara dalam kumpulan. Memahami perasaan: i. bekerjasama. memadam papan hitam. Lakukan . Menyenaraikan aktiviti yang biasa dilakukan di sekolah bersama rakan dan guru. bongkok udang. Contoh: menyapu sampah. menjelaskan kepentingan amalan tolong-menolong. bertoleransi dan hormat menghormati di kalangan orang lain. Membongkok 2. ke kiri. Lakukan pergerakan secara meniru. 1.

Menyenaraikan aktiviti semasa bergotong-royong. Contoh: a. Contoh: a. menolong orang kurang upaya. Memahami perasaan: i. Pengenalan asas perkhemahan.Buku Sumber PJ & PK rangkaian yang sama dengan alatan. Bercerita pengalaman murid membantu masyarakat. Menunjukkan gambar suasana gotong-royong. Minggu 19 Tunjang 2PJ Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 2 Waktu KEMAHIRAN 3. . unit uniform.di majlis perkahwinan. keluarga. kumpulan. 1. 3. b. menceritakan satu pengalaman yang menunjukkan amalan tolong-menolong. Menerangkan jenis-jenis perkhemahan. Butir Mengajar 2.membersihkan kawasan. Minggu 18 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 2.116 - . bekerjasama dan bertoleransi di kalangan orang lain. Kemahiran / 1. Perasaan a. 1. b. Rekreasi. Rekreasi dan kesenggangan a. c. gotong royong . .

Murid A akan berpasangan dengan murid B. parang. 1. menceritakan tentang keluarga sendiri. Permainan Belatuk dan Belalang. cangkul b. Menulis nama setiap ahli keluarga mengikut hiraki. a. i. Permainan tampar lutut kawan. b. Menerangkan tentang keluarga asas. 3. berkumpulan. c. 2. Menyenaraikan keperluan dan peralatan perkhemahan. Ketangkasan.Buku Sumber PJ & PK 2. Kekeluargaan a.117 - . Kecergasan fizikal e. Contoh: a. Menceritakan tentang ahli keluarga sendiri.murid diagihkan kepada dua kumpulan A dan B. Kumpulan yang paling ramai menampar lutut lawannya dikira menang. Minggu 19 Tunjang1 PK Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3. . Melakukan aktiviti tampar lutut. Melukis suasana perkhemahan. 1. khemah 3. Keluarga sendiri. Kemahiran / Butir Mengajar 1. . 2. Minggu 20 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KECERGASAN 1. berpasangan.

2. 1. Sesiapa yang ditangkap sebelum sampai ke kawasan selamat yang ditetapkan bertukar menjadi 'Belalang' dan begitulah sebaliknya. c. e. Kekeluargaan a. Contoh: a. Menulis nama ahli keluarga terdekat. abang kepada ayah dipanggil pak cik. Cara bermain – penerangan oleh guru: a. pak cik dan mak cik. Imbangan. b. Kecergasan fizikal d. Minggu 21 Tunjang 1PJ Tajuk 2 Waktu KECERGASAN 1. Guru melaungkan satu daripada nama di atas. Menceritakan tentang ahli keluarga terdekat seperti datuk. Satu barisan (kumpulan) digelar 'Belatuk' dan satu lagi 'Belalang'. b. d. .118 - . i. nenek. Permainan Belatuk dan Belalang. menceritakan tentang keluarga terdekat. Jika nama 'Belatuk ' dilaungkan barisan yang berkenaan berlari sambil membawa bola dan kumpulan 'Belalang' akan mengejar. Mengaitkan hubungan antara ahli keluarga terdekat. 3. Keluarga sendiri.Buku Sumber PJ & PK 2. kakak kepada ayah dipanggil mak cik. Minggu 20 Tunjang 1PK Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3. Murid berdiri dalam 2 barisan jarak 2 atau 3 meter menghadap satu sama lain.

Berjalan dan mengimbang . 3 4 Minggu 21 Tunjang1 PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3. menceritakan tiga peristiwa penting yang berlaku dalam keluarga sendiri. 5. Keluarga sendiri. Kemahiran / Butir Mengajar Minggu 22 Tunjang 2PJ 2 Waktu KEMAHIRAN . 2. 4. Meneka peristiwa berdasarkan gambar-gambar yang ditunjukkan. Melabelkan otot utama yang terlibat dalam melakukan aktiviti imbangan.Buku Sumber PJ & PK Isi 1. Berjalan sambil berjengket Atas garis lurus individu Atas tali kumpulan kecil 3.atas tali Kemahiran / Butir Mengajar 1. Menyenaraikan peristiwa penting yang berlaku dalam keluarga sendiri. i. Kekeluargaan a. 2. Melakar dan mewarna memek muka untuk menyatakan perasaan selepas melakukan aktiviti. 3. Berjalan sambil mendepa tangan.119 - . Menceritakan peristiwa penting yang berlaku dalam keluarga sendiri. . 2. 1. Imbangan bermaksud kebolehan seseorang mengekalkan kedudukan posisi badan semasa melakukan pergerakan atau dalam keadaan diam. Berjalan atas tali bawa bola.

Contoh: a. Gimnastik pendidikan. 3. Memadan ritma dari berbagai-bagai pergerakan. mengetuk atau menghitung. Bersoal jawab tentang peristiwa yang berlaku dalam cerita tersebut. 1. b. Keluarga sendiri. 4. Bunyikan ritma itu dengan menepuk. Tema 8 – Kesedaran ritma 8. Bergerak berbagai-bagai cara dan dengar bunyi sentuhan bahagian tubuh badan pada lantai. Dengar corak ritma yang diberi. Menayangkan video cerita ‘ Anak-Anak Sidek’. i. Cipta corak ritma dan lakukan pergerakan. Menggunakan corak ritma untuk melakukan pergerakan.1.120 - . Menulis beberapa ayat berdasarkan situasi dalam gambar yang diberikan. majlis perkahwinan.Buku Sumber PJ & PK Tajuk Isi 2. Kekeluargaan a. Kemahiran/ Butir Mengajar 1. 8. Kenal pasti berbagai-bagai ritma pergerakan tubuh badan sendiri. Minggu 22 Tunjang1 PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3. 2. Pendidikan pergerakan. Kemahiran / Butir Mengajar . Menyenaraikan peristiwa penting yang berlaku dalam keluarga terdekat.2. Lakukan pergerakan dengan bahagian tubuh badan di lantai mengikut corak ritma yang diberi. a. 2. menolong nenek menyapu sampah. menceritakan tiga peristiwa penting yang berlaku dalam keluarga terdekat.

Dengar bunyi corak ritma dan kenal pasti perbezaan unsureunsur bunyi. . Kemahiran/ Butir Mengajar Minggu 23 Tunjang1 PK Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3. Membina satu contoh carta aliran keluarga yang mudah. 3. 2. Keluarga sendiri. Kekeluargaan a. Tepuk tangan untuk menghasilkan corak ritma. Melabelkan carta aliran keluarga asas.Buku Sumber PJ & PK Minggu 23 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 2. Rangkaikan pergerakan mengikut corak ritma yang dicipta. Pendidikan pergerakan a. i. 1.121 - . melakar salasisah keluarga sendiri ( asas ).Merangkaikan aliran pergerakan dengan corak ritma.3. Menunjukkan carta aliran keluarga asas. 0 4. Ginmastik pendidikan Tema 8 – Kesedaran ritma 8. Menyediakan salasilah keluarga sendiri. 1.

Buku Sumber PJ & PK Minggu 24 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KECERGASAN 1. pak cik 2. Permainan kecil: Cuit ekor. 3.122 - .Keluarga sendiri. Minggu 25 Tunjang 2PJ Tajuk 2 Waktu KEMAHIRAN 2. Memperkenalkan satu contoh salasilah keluarga kembangan. Membina pokok salasilah keluarga terdekat. Minggu 24 Tunjang1 PK Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3. Lari ulang alik. Menamakan ahli keluarga terdekat. . Pergerakan kreatif. ii. 2.membawa pundi kacang di atas kepala.membawa bola. 1. Kemahiran / Butir Mengajar . . nenek. Kecergasan fizikal e. 3. . 1. melakar salasisah keluarga terdekat ( kembangan). Pendidikan pergerakan b. Contoh: datuk. Ketangkasan. Lari ulang alik 10 meter. Lari ulang alik dengan alatan. 1. Kekeluargaan a.

Orientasi berpasangan dan berkumpulan. Berdiri dan gerakkan kepala mengikut dimensi ruang – atas / bawah. iii. Kombinasi pergerakan dengan pasangan/kumpulan boleh direka berdasarkan enam dimensi ruang. membincangkan tanggungjawab terhadap ibu.Keluarga sendiri.Buku Sumber PJ & PK Isi 0 1 2 Kemahiran/ Butiran Mengajar Tema 11 – Orientasi ruang. Minggu 26 Tunjang 2PJ Tajuk 1 Waktu KEMAHIRAN 2. Menyenaraikan aktiviti yang boleh dilakukan untuk membantu ibu. 1. Dimensi ruang. Pergerakan kreatif . Menyenaraikan jasa ibu terhadap keluarga. kiri / kanan. Bergerak berpasangan untuk menunjukkan perkaitan dan perhubungan yang menarik Minggu 25 Tunjang1 PK Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3. Menyanyikan lagu yang berjudul ‘Oh Ibu’ nyanyian kumpulan Exist. 1.123 - . Bergerak dengan keseluruhan badan mengikut enam dimensi ruang. hadapan / belakang. Bersama rakan. 3. 2. bergerak dengan rangkaian pergerakan yang mengikut enam dimensi ruang. Kekeluargaan a. 3. Susunan dan urutan. 4. 2. Bersoal jawab tentang peranan ibu terhadap keluarga. Pendidikan pergerakan b.

1 di lantai. iii.Keluarga sendiri. Menyediakan kad ‘ Hari Bapa / Hari Lahir Bapa’. beban dan aliran. Bercerita tentang aktiviti menolong bapa di rumah. Kekeluargaan a. 3. 4. Rangkaian daya mengikut corak: 0 di ruang. Menyenaraikan aktiviti yang boleh dilakukan untuk membantu bapa.Buku Sumber PJ & PK Isi Tema 12 – Gabungan bentuk dan daya dakam pergerakan. membantu bapa di kebun. Tiru corak pergerakan seorang rakan dengan rangkaian pergerakan sendiri. Minggu 27 2 Waktu . Menyenaraikan jasa bapa terhadap keluarga. Minggu 26 Tunjang1 PK Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3. Gunakan unsur-unsur pergerakan untuk membezakan rangkaian pergerakan. 2 di awangan. 2.124 - . Kemahiran/ Butiran Mengajar 1. membincangkan tanggungjawab terhadap bapa. Contoh: membasuh kereta. Rekaan daya mengikut corak dan menyerapkan masa. 1. Bergerak menggunakan rangkaian daya mengikut rangsangan bunyi. 2.

Kemahiran / Butir Mengajar . Kekeluargaan a. Larian cepat dan perlahan Kemahiran / Butir Mengajar 1. Permainan lari berhalangan.125 - . Guru menerangkan cara-cara berlari cepat berhalangan.Buku Sumber PJ & PK Tunjang 1PJ Tajuk Isi KECERGASAN 1. Mengaturkan berbagai peralatan contohnya : gelung rotan . bangku panjang. 2.Keluarga sendiri. membincangkan tanggungjawab terhadap adikberadik. Membahagikan murid kepada kumpulan. 2. Daya tahan kardiovaskular. 5.skipping . Menjalankan simulasi yang melibatkan aktiviti tolong menolong antara adik-beradik. a. Memahami cara berlari cepat dan berlari perlahan. Minggu 27 Tunjang1 PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3. Menceritakan tentang adik-beradik sendiri.Kecergasan fizikal. 3. Contoh simulasi : Ibu bapa tiada di rumah selama beberapa hari. 1. 4. tali. 1. Menyenaraikan aktiviti yang dilakukan semasa ketiadaan ibu bapa di rumah. iii. 3.

Membuat bentuk badan semasa penaikan. 3. Melakukan pelbagai lakuan daya asas di udara. satu demi satu bahagian tubuh badan dinaikkan dari lantai. Kemahiran/ Butiran Mengajar 1. Pendidikan Pergerakan b.Buku Sumber PJ & PK Minggu 28 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 2. Dari kedudukan di lantai. Menceritakan tentang cerita teladan bertajuk ‘Hang Tuah Lima Bersaudara Menentang Lanun’ 2. 2. Lepas dari lantai ke ruang udara. Menyenaraikan tanggungjawab yang boleh dilakukan terhadap orang lain.126 - . Kemahiran / Butir Mengajar Minggu 29 2 Waktu . Penaikan tanpa lompatan. Pergerakan kreatif. Bersoal jawab tentang tanggungjawab Hang Tuah lima bersaudara yang terdapat dalam cerita tersebut. membincangkan tanggungjawab terhadap orang lain.Keluarga sendiri. Membina pelbagai bentuk di ruang. Buat pergerakan yang menunjukkan penaikan keseluruhan tubuh badan dari lantai. Lakukan pergerakan lakuan daya asas mengikut bunyi rangsangan. iii. Minggu 28 Tunjang1 PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3. Isi Tema 13 – Penaikan dari lantai. 1. Kekeluargaan a.

. Minggu 29 Tunjang 2PK Tajuk Isi 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT 1. 2.berlari menyentuh alatan.rendah.127 - . Membina jadual makan harian. .sisi. Membaling.berlari menyentuh kawan. . menyatakan semua waktu makan yang penting.atas. .belakang.depan. Merancang waktu makan harian. Membaling dengan alatan.bawah. Perbincangan tentang jadual waktu makan yang sesuai.tinggi. . Menyentuh. 2. Pergerakan Asas c. Manipulasi alatan. 2. Menemu ramah rakan tentang jadual waktu makan.Buku Sumber PJ & PK Tunjang 1PJ Tajuk Isi KEMAHIRAN 1. 1. . ii. Kemahiran / Butir Mengajar 1. . Kemahiran / Butir Mengajar 1. Menyentuh. 3. ( berpasangan ). . . . Pemakanan a.

128 - . menyenaraikan makanan yang sesuai untuk sarapan. Kemahiran / Butir Mengajar ke depan. Ketingting. makan banyak – nasi. Mengguling. Berpusing ikut arah jam.makan Kemahiran / Butir Mengajar 0 1 . Pergerakan asas a. Mengklaskan makanan mengikut keperluan. ke depan ke belakang ke sisi. ais krim.Memilih makanan yang sesuai untuk sarapan. ke belakang 1. Lokomotor 1. Menyenaraikan jenis-jenis makanan yang terdapat di negara kita. ke sisi. ii.Buku Sumber PJ & PK Minggu 30 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 1. Ketingting. 2. mi makan sedikit – kek. 2. gula-gula. Melompat: 2. 1. 3. Minggu 30 Tunjang 2PK Tajuk Isi 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT 1. Berpusing ikut lawan jam 90 darjah/ 180 darjah. Merancang waktu makan harian.makan tengah hari dan makan malam. Pemakanan a.

Kemahiran / Butir Mengajar . 3. Bergerak setempat dalam kumpulan mengikut ritma bunyi. Berhenti secara spontan semasa isyarat diberi dan membentuk formasi dalam kumpulan. Kesatuan kumpulan. Pemakanan a. 1. 2. 1. Bergerak ke arah guru di tengah kawasan dengan pergerakan tersendiri. Contoh: Sarapan .Buku Sumber PJ & PK tengah hari dan makan malam. Meniru lakuan kumpulan. Melakukan pergerakan mengikut cerita.makan tengah hari dan makan malam. Berbincang dalam kumpulan untuk memilih waktu makan yang sesuai. Ikut ritma dan pergerakan seorang ketua.untuk mengalas perut. 2.129 - . ii.untuk memberikan tenaga. Lakukan pergerakan menggunakan unsur-unsur pergerakan untuk membayangkan satu mood perasaan atau idea. merancang waktu makan yang sesuai untuk sarapan. Minggu 31 Tunjang2PJ Tajuk Isi 0 1 2 Kemahiran/ Butiran Mengajar 2 Waktu KEMAHIRAN Pendidikan pergerakan b. . Pergerakan kreatif Tema 14 – Kesedaran kumpulan Memimpin dan menyesuaikan. Minggu 31 Tunjang 2PK Tajuk Isi 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT 1. Merancang waktu makan yang sesuai. Menerangkan fungsi makanan. Merancang waktu makan harian.

Pergerakan asas b. 2. menjelaskan kepentingan makan pada waktu tertentu. Mengilas. Menjelaskan kepentingan makan pada waktu tertentu. ii.ke kiri. untuk memberikan tenaga. Merancang waktu makan harian.ke kanan. Bukan lokomotor 1. . . Minggu 32 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk 1. tanpa alatan . Menemu ramah rakan sekelas berkaiatan dengan: 0 waktu-waktu makan.130 - . Contoh: a. 1. . 1 jenis makanan yang diambil. Kemahiran / Butir Mengajar 1. .Bukan lokomotor / bergerak tanpa beredar ialah pergerakan tubuh badan yang tidak melibatkan pergerakan dari satu tempat ke satu tempat yang lain. 3. Definisi . . 2 mengapa mereka makan. 2. ke kiri. Kemahiran / Butir Mengajar Mendekam 10 saat. Mendekam. Menyenaraikan kesan tidak makan pada waktu yang ditentukan.Buku Sumber PJ & PK Minggu 32 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 1. ke kanan. Pemakanan Isi a.dengan alatan.

dengan mata tertutup.Buku Sumber PJ & PK b. . Permainan kecil : Musang dengan ayam. Dirian bangau ( berdiri sebelah kaki ). Pemakanan a. . Minggu 33 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KECERGASAN 1. 3. merancang menu makanan untuk sehari. Merancang waktu makan harian.siang ( sarapan dan makan tengah hari ) 1. Dirian skala depan. Bersoal jawab tentang makanan yang diambil pada waktu pagi dan tengah hari. 2. untuk menghindarkan penyakit.dengan mata terbuka. 1. Kecergasan fizikal d. Kemahiran / Butir Mengajar Minggu 33 Tunjang 2PK Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT 1. Imbangan bermaksud kebolehan seseorang mengekalkan kedudukan posisi badan semasa melakukan pergerakan atau dalam keadaan diam. 1. . . Dirian skala sisi 4.131 - . Imbangan. ii.

a. ii. Isi 1.Kecergasan fizikal.perlahan .Buku Sumber PJ & PK 2.cepat 2. 3. .132 - .membawa bola. . Pemakanan a. 3. . e. Larian ulang alik 10 meter . Menyediakan menu sarapan dan makan tengah hari.membawa pundi kacang di atas kepala. merancang menu makanan untuk sehari.malam ( kudapan malam dan makan malam ). Merancang waktu makan harian. Larian cepat dan perlahan 2. Permainan kecil: Belatuk dan Belalang. Minggu 34 Tunjang 1PJ Tajuk 2 Waktu KECERGASAN 1. Daya tahan kardiovaskular. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Berbincang mengenai kesesuaian memakan makanan tersebut. Ketangkasan. Minggu 34 Tunjang 2PK Tajuk Isi Kemahiran / 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT 1. . Lari ulang alik. . Lari ulang alik dengan alatan.

. Rokok dan alkohol.kanan. kesan merokok . Melambung dan menampar dengan alatan.secara individu. . .133 - . kudapan malam. Menggolek Kemahiran / Butir Mengajar 1.sisi. Minggu 35 Tunjang 2 PK Tajuk Isi 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT 2. i. 2.kiri. 2. Penyalahgunaan bahan.kiri. 3. 1. 2. makan malam. Pergerakan asas c.depan.kanan.depan. . . .sisi. Menyediakan menu makan malam dan kudapan malam). Menggolek bola besar. Manipulasi alatan. . . .secara berpasangan. Berbincang mengenai kepentingan makan pada waktu malam. Bersoal jawab tentang makanan yang diambil pada waktu malam. . 1.Buku Sumber PJ & PK Butir Mengajar 0 1 1. Melambung dan menampar. Minggu 35 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 1.

nafas berbau. Skip cepat. Contoh: . 2. Lokomotor 1. 1. 2. secara individu. kesan alkohol 1. . Permainan kecil : Burung masuk sangkar.134 - . Menggunakan gambar rajah hati bagi menunjukkan kesan alkohol. Pergerakan asas a. Melukis poster ‘Bahaya Merokok’. Menyenaraikan kesan buruk pengambilan alkohol.kanser paru-paru.Buku Sumber PJ & PK Kemahiran/ Butir Mengajar 1. Skip.ketagih . Minggu 36 Tunjang 2 PK Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT 2. Minggu 36 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 1. ii. Penyalahgunaan bahan. 3. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Bercerita tentang kesan merokok pada diri dan orang lain. Contoh: . Rokok dan alkohol.ketagih . . 2. secara berpasangan. 3. Menunjukkan gambar rajah paru-paru bagi menunjukkan kesan merokok.mabuk.. Memberi penerangan secara ringkas tentang alkohol. secara berpasukan.

135 - . Menyatakan kesan-kesan buruk penagihan dadah.Buku Sumber PJ & PK . Menendang bola besar. Melambung dan memukul. .ke bawah. Minggu 37 Tunjang 2 PK Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT 2. 2. . .secara individu. . . 2. 2. Pergerakan Asas c. Menendang. .ke hadapan. Mempamerkan poster anti dadah. . kesan . . 3. 1. Contoh: .ke atas. Kemahiran / Butir Mengajar 1. .secara individu. ii. 2. Pengambilan dadah.kerosakan saraf. 1. Penyalahgunaan bahan. Minggu 37 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 1. Menerangkan sebab-sebab kerajaan memerangi dadah.secara berpasangan.ke sisi. .ke hadapan.secara berpasangan. . .ke atas. Melambung dan memukul bola.penyakit hati.ketagihan. Manipulasi alatan.

batu-batan atau alat perabut secara kumpulan. Membuat formasi mudah berpandukan rangsangan gambar atau arca secara kumpulan. Menerangkan cara mengelakkan diri daripada dipengaruhi oleh orang yang tidk dikenali. Bercerita tentang kes-kes seperti pencolekan kanakkanak.membawa maut. 3.Buku Sumber PJ & PK . 3. Minggu 38 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 0 1 2 Waktu KEMAHIRAN 2. Membuat formasi tidak sebentuk mengikut gubahan bentuk dengan dawai. . Mengisi tempat kosong dengan perkataan yang sesuai. Kemahiran/ Butiran Mengajar Minggu 38 Tunjang 3 PK Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN 1. Membuat formasi sebentuk dan tidak sebentuk sebagai respon spontan kepada rangsangan. 1. 4. Keselamatan diri 1. Tema 15 – Formasi-formasi dalam kumpulan. Keselamatan. Formasi tidak sebentuk. Melengkapkan teka silang kata berkaitan dengan dadah. Pergerakan kreatif. Pendidikan pergerakan b. 2.136 - . Formasi sebentuk. 2. 1.

Keselamatan di rumah. Menyediakan folio kawasan-kawasan yang berbahaya. 2.Buku Sumber PJ & PK Minggu 39 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 2. bengkel dan kawasan binaan. Kawasan atau tempat berbahaya. Tema 16 – Kualiti-kualiti ekspresif dalam pergerakan Gubahan pergerakan untuk koreografi.Pergerakan kreatif. 2. Bergerak dari satu tempat. 1. 2. Menceritakan tragedi-tragedi yang biasa berlaku di tempat-tempat berbahaya seperti lombong. 3. Minggu 40 2 Waktu .137 - . Menyenaraikan kawasan-kawasan berbahaya. i. Beri peluang kepada kumpulan lain menunjukkan gubahan pergerakan mereka. 1. 3. Kemahiran/ Butiran Mengajar Minggu 39 Tunjang 3 PK Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN 1. sekolah dan tempat permainan. Gunakan beberapa pergerakan yang menunjukkan kualiti pergerakan ekspresif. Pendidikan pergerakan b. Keselamatan.

3. Manipulasi alatan. secara berpasukan. 1. Pergerakan asas a. Mengelecek. 1. ii. Menyenaraikan kesan. Bersoal jawab mengenai kemungkinan bahaya ketika penggunaan alatan tersebut. Alatan berbahaya. Lokomotor 1. .kesan bahaya berdasarkan peralatan yang ditunjukkan. 1.Buku Sumber PJ & PK Tunjang 1PJ Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar secara individu. Minggu 41 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 1. sisi. Keselamatan di rumah. Galop. KEMAHIRAN 1. secara berpasangan. Keselamatan. sekolah dan tempat permainan.138 - . 2. Pergerakan asas c. Minggu 40 Tunjang 3 PK Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN 1. ke hadapan. Galop. 2. Mempamerkan alatan-alatan sukan yang telah rosak.

Etika dalam sukan 1. 3. . 2. Sosio budaya . 2. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Alatan keselamatan.perlahan.setempat. Perbincangan mengenai fungsi-fungsi alatan keselamatan tersebut. Melantun. Menama dan mewarnakan gambar jenis-jenis alatan keselamatan. .Isu-isu dalam Pendidikan Sukan dan Permainan 4. Keselamatan.setempat. . 2. Minggu 42 Tunjang 3PJ Tajuk Isi 2 Waktu KESUKANAN 3.Buku Sumber PJ & PK 2. .laju.hormat-menghormati. sekolah dan tempat permainan.pakaian.laju. . Mengelecek dan melantun bola tanpa halangan. Keselamatan di rumah. Mempamerkan alatan-alatan keselamatan seperti 0 alat pelindung muka 1 jaket keselamatan 2 topi keselamatan.139 - . Semangat kesukanan . . Minggu 41 Tunjang 3 PK Tajuk Isi 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN 1. Mengelecek dan melantun bola dengan halangan.perlahan. . 2. iii. Kemahiran / Butir Mengajar 1.

Menyatakan kesesuaian pakaian dengan aktiviti adat. 3. bengkel. terpijak paku di kawasan binaan. Kemalangan di tempat kerja kawasan pertanian.Buku Sumber PJ & PK Kemahiran / Butir Mengajar 1. 2 kawasan binaan 1. b. 2. Perbincangan tentang cara menghargai kejayaan rakan dan kumpulan. 2. 2. di patuk ular di kawasan sawah padi. Minggu 42 Tunjang 3 PK Tajuk Isi 0 1 Kemahiran / Butir Mengajar 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN 1. 3. Menjelaskan dengan contoh cara-cara menghargai kejayaan rakan dan kumpulan. . Contoh: a. Menerangkan langkah-langkah keselamatan yang perlu diambil untuk mengelak kemalangan. Keselamatan. Perbincangan tentang kemalangan dan puncapuncanya di tempat-tempat seperti lombong. agama.140 - . bengkel dan kawasan binaan. Menyarankan tindakan yang perlu diambil dalam situasi berbahaya.

0 3 4 1 0 5 6 7 Mengira kadar nadi selepas bersenam berlari setempat selama 3 minit. 2 darab bilangan denyutan nadi dengan enam. Bangkit tubi ( 30 saat ) baring dan bengkokkan lutut. Isi 1.Buku Sumber PJ & PK HURAIAN RANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 4 Minggu 1 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 1.141 - . Definisi – Daya tahan kardiovaskular ialah keupayaan jantung dan sistem peredaran darah membekalkan oksigen kepada sel-sel badan semasa melakukan aktiviti dalam tempoh masa yang lama. Mengira dan mengesan nadi sebelum dan selepas bersenam. . Kecergasan fizikal a) Daya tahan kardiovaskular. 1 kira denyutan nadi selama 10 saat. Mengesan dan mengira nadi 0 meletakkan 2 jari di leher. Kemahiran / Butir Mengajar 1. naik dan turunkan badan berulang-ulang seberapa banyak yang boleh. kedua-dua belah tangan disilang di atas dada. Fartlek. kira denyutan nadi selama 10 saat. Fartlek.

lutut dibengkokkan sedikit. tangan dibuka seluas bidang bahu.142 - . Berlari atau berjalan ( jarak dalam meter) Cadangan : gelanggang permainan. ulang sebanyak mungkin dengan badan senantiasa lurus. 26 lari sejauh 10 meter dan sentuh garisan. ( meningkatkan kelenturan bahagian belakang ) Tekan tubi ( ulangan dalam tempoh 30 saat ). hayun tangan ke belakang. lompat sejauh mungkin sambil menghayunkan tangan ke hadapan. ( senaman ini meningkatkan daya tahan otot lengan dan bahu). 29 masa diambil setelah tamat larian. 25 bersedia di belakang garisan.alik sebanyak 4 kali secara berterusan. 32 catatkan jarak setelah tamat aktiviti. kedua-dua lutut di lantai. 27 berpatah balik dan sentuh garisan permulaan. kedua-dua tapak tangan di lantai. ulang sebanyak 3 kali dan rekodkan jarak yang terbaik. Mendarat dengan kedua-dua belah kaki sambil membengkokkan lutut. luruskan tangan sambil menjangkau sejauh mungkin. duduk berlunjur. Lari ulang -alik ( tempoh dalam saat jarak dalam 10 meter ) 24 cadangan : gelanggang takraw / badminton. 31 berlari atau berjalan selama 10 minit. turunkan badan sehingga siku bersudut 90%. 30 ( meningkatkan ketangkasan dan kelajuan ). 28 lakukan larian ulang . bagi murid perempuan. Jangkauan melunjur ( jarak jangkauan dalam sentimeter ). bengkokkan lutut berdiri di atas bebola kaki.Buku Sumber PJ & PK 0 1 8 9 10 11 12 ( Meningkatkan kekuatan daya tahan otot abdomen serta paha ). kaki rapat diluruskan. ( meningkatkan kekuatan otot kaki ). 2 13 14 15 16 17 3 18 19 20 21 22 23 4 5 . kekalkan kedudukan selama 3 saat. Lompat jauh berdiri ( jarak lompatan bebas ) berdiri di belakang garisan.

Menyenaraikan 5 tingkah laku yang betul .mendengar arahan. tingkah laku yang membahayakan dan bahaya daripada orang yang tidak dikenali. Kemahiran / Butir Mengajar 1.mengikut giliran.tidak merosakkan alatan permainan. Minggu 2 1 Waktu Tunjang 3PJ KESUKANAN Tajuk 1. . Cara menjaga keselamatan di tempat permainan. . . Definisi . Mengetahui bahaya di tempat permainan. 2.berebut-rebut.bertolak-tolakan. .Bahaya di tempat permainan termasuk penggunaan peralatan permainan yang rosak. Contoh: .143 - .Contoh: .menyalahgunakan alatan.lakonan aktiviti yang berbahaya dan mengikut peraturan di taman permainan berdasarkan gambar.Buku Sumber PJ & PK 33 ( meningkatkan daya tahan kardiovaskular dan daya tahan otot kaki).disiplin. Menceritakan tentang pengalaman di tempat permainan. 1 Senaraikan 5 tingkah laku yang berbahaya ( berdasarkan gambar sebuah taman permainan). 2 Main peranan secara kumpulan. Pengayaan : . 3.Keselamatan di tempat permainan Isi 1. 0 Menyatakan peraturan yang perlu dipatuhi semasa berada di taman permainan. .

Menulis karangan autobiografi bertajuk “ Aku Sebuah Taman Permainan yang Selamat” Minggu 2 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1.Buku Sumber PJ & PK dan selamat di taman permainan di dalam buku folio. Contoh: testis. Kecergasan fizikal f) Daya tahan otot.144 - . Ketingting dalam jarak 10 meter. Kekuatan otot kaki. Kemahiran / Butir Mengajar 1. ovari. Minggu 3 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 1. Lompat 2 belah kaki sambil bergerak. penis. Kesihatan diri Isi a) Pengenalan sistem pembiakan manusia: i) Lelaki ii) Perempuan Kemahiran / Butir Mengajar 1. 3. . Melabelkan organ-organ dalam sistem pembiakan manusia. Ketingting dan lompat ke pelbagai arah. Mengenal pasti organ-organ dalam sistem pembiakan manusia. 2. Kekuatan otot kaki 0 Ketingting dalam jarak 10 meter . Mempamerkan gambar rajah organ-organ dalam sistem pembiakan manusia. Isi 1.

Kecergasan fizikal f) Daya tahan otot Isi 1. ke sisi kiri. Ketingting dan lompat ke pelbagai arah ke hadapan. Akil baligh. lompat dengan sebelah kaki.contoh: . 0 Skipping setempat dan bergerak secara berpasangan dengan iringan muzik. bengkokkan lutut dan lompat ke hadapan.dua tangan. ii). ‘Jump rope for heart ’. Perubahan fizikal.145 - . Lompat 2 belah kaki sambil bergerak berdiri tegak dan kaki rapat.Seksualiti i). bengkokkan sebelah kaki. Kesihatan diri Isi b). 0 Menyatakan sebab-sebab berlaku perubahan. Permainan kecil : ‘Police Santuary’ Minggu 4 1 Waktu Tunjang 3PJ KECERGASAN Tajuk 1.Buku Sumber PJ & PK 34 35 36 1 37 38 2 39 40 41 42 depa kedua. Kemahiran / Butir Mengajar 1. ke belakang. 3. Membanding dan membincangkan gambar seorang kanakkanak dan seorang remaja. Skipping setempat dan bergerak secara individu dengan iringan muzik. ke sisi kanan. Permainan kecil : lumba skipping Minggu 4 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1. Kemahiran / Butir Mengajar 1.

Isi 1. rohani.berlaku ihtilam ( terkeluar air mani sewaktu tidur). badan menjadi lebih tinggi dan berat. organ jantina menjadi lebih matang dan membesar. 64 larinks. 60 ihtilam.Buku Sumber PJ & PK 43 44 45 1 46 2 47 3 48 49 50 51 52 53 54 perubahan hormon. 56 matang. Menjawab soalan-soalan akil baligh secara lisan permulaan kematangan dari segi jasmani. jerawat mula tumbuh di muka. Pengayaan : Perbendaharaan kata ( mencari maksud). 58 kelenjar peluh.suara menjadi lebih garau.146 - . Sejarah dan latar belakang . . perempuan . mental. 61 sistem endokrin. Aktiviti kumpulan ( menyenaraikan perubahan fizikal semasa akil baligh ) badan lebih berpeluh kerana kelenjar peluh sangat aktif. . sosial dan seks. . lelaki.punggung membesar. Permainan a) Hoki. 57 suara garau.contoh: cukup umur.otot menjadi lebih kuat. 62 merembes. 63 hormon. .pertumbuhan payu dara. 65 pelvis. bulu mula tumbuh di bahagian kekal dan kawasan genital. 59 haid. 55 akil baligh. perubahan fizikal.kedatangan haid bermula. perubahan usia. permulaan peringkat dewasa. Minggu 5 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 1. . Menerangkan maksud akil baligh.

75 bola di hadapan badan. Sejarah dan latar belakang. 76 permukaan kayu menyentuh bola. 74 berat badan pada kaki kanan. hayun kayu ke belakang. 77 gerakkan kedua-dua lengan tangan dengan pantas dan kuat. di luar bahu dan berdekatan kaki kiri. Kedudukan kayu. iv.000 SM.147 - . siku bengkok sedikit. ii. Genggaman (grip) tangan kiri di atas kayu dan tangan kanan rapat dengan tangan kiri. Kedudukan badan dan bola.jarak antara tangan boleh dibuat mengikut kesesuaian. . kaki langkah. 72 bahu kiri menuju ke sasaran. tolak bola dengan tangan kanan dan tarik kayu dengan tangan kiri pada masa yang sama. 0 menolak.badan bongkok dan lutut bengkok sedikit. . Cara melakukan kemahiran. Kemahiran / Butir Mengajar 1. 0 Kemahiran menghantar bola 0 Menolak i. 0 Penerangan mengenai sejarah dan latar belakang hoki 66 berasal dari Greek tahun 2.Buku Sumber PJ & PK 0 Cara menghantar bola.Kedudukan badan dan bola. iii. . posisi bola di hadapan badan.S. 68 tahun 1892 diperkenalkan di Malaysia oleh tentera Inggeris 69 tahun 1904 perlawanan pertama telah diadakan di antara Selangor dan Singapura 70 antara jaguh hoki di negara Malaysia ialah Minarwan Nawawi. berat badan pada kaki kanan dipindah ke kiri dan pastikan ada ikut lajak. iii. ii. Genggaman (grip) 71 genggaman kayu seperti yang ditunjukkan untuk mengelecek bola. bahu kiri menghadap ke arah sasaran. dan Chua Boon Huat. 1 79 80 81 82 83 Memukul i. 73 mata sentiasa melihat bola. 78 ketika menolak bola. 67 tahun 1365 diperkenalkan di England . Kedudukan kayu. 1 memukul. Kuhan.

Kecergasan fizikal a) Daya tahan kardiovaskular Isi 1. . 91 berlari. 96 berbasikal. mata pandang bola. Cara melakukan kemahiran. contoh: A lawan B dan C lawan D. 93 mengayuh sampan. 95 menaiki tangga. 1 boleh menyusun kegiatan mengikut latihan fartlek. 92 berenang. Minggu 6 1 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 1. 2. kedua-dua siku diluruskan semasa memukul bola . 90 berjoging. ikut lajak.Buku Sumber PJ & PK 84 85 86 87 2 88 iv.148 - . Senamrobik 89 berjalan pantas. Permainan kecil bahagikan kepada beberapa kumpulan dan adakan pertandingan bersyarat ( kemahiran baru yang diajar).daya tahan kardiovaskular ialah keupayaan jantung dan sistem peredaran darah membekalkan oksigen kepada sel-sel badan semasa melakukan aktiviti dalam tempoh masa yang lama. Minggu 6 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1. 97 bersenam skip. Senamrobik. pindah berat badan dari kaki kanan ke kaki kiri. 94 merentas desa. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Definisi . Kesihatan diri Isi c) Pengurusan kesihatan diri.

berpakaian kemas. Menyanyikan lagu “ Mandi Pagi” mengikut rentak lagu “ Trek Tek-Tek” atau “ Rasa Sayang Eh” Minggu 7 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk Permainan .Hoki Isi 1. Contoh: pakaian dan badan yang bersih penting supaya tidak mudah dijangkiti penyakit. Contoh: 98 menerangkan kepentingan mendapatkan rawatan secara berkala. Menerima dan mengawal bola. kayu hoki dicondongkan dan permukaannya mengadap bola. ii.Buku Sumber PJ & PK i. Pengurusan diri yang sempurna. genggam kayu secara hendak mengelecek. Menerima dan mengawal bola. Mengelecek bebas.mandi. Kedudukan badan dan bola. 0 Melakonkan aktiviti kebersihan dan menamakan aktiviti tersebut. Kemahiran / Butir Mengajar 1. . gosok gigi. -cara menggosok gigi dan memilih berus gigi yang sesuai. Keperluan menjaga kesihatan tubuh badan dan anggota. 0 Dari hadapan 100 101 102 i. . 2. genggam kayu tegak dengan tangan kiri sedikit ke hadapan dari kepala kayu. 1 Mencadangkan cara mengamalkan kebersihan diri yang betul. sikat rambut. 99 contoh: rawatan gigi 3 bulan sekali. 3. Kemahiran / Butir Mengajar 1.) Amalan asas kesihatan. Mendapatkan pemeriksaan kesihatan.149 - . Genggaman.

Mengelecek bebas. 108 109 110 111 112 113 114 2 115 116 117 118 119 120 121 122 3 . pastikan bola tidak dipukul terlalu jauh sehingga menyebabkan bola tidak dapat dikawal. jika bola ditahan dekat kaki kiri. genggaman tangan kanan longgar supaya bebas bergerak. tolak kayu ke hadapan dan tahan bola di sudut siku kayu di atas padang. bola digerakkan dengan beberapa pukulan ‘kecil’. kilas kayu dengan cepat. jika bola ditahan dekat kaki kanan. -Tujuan: untuk mara ke hadapan dengan cepat apabila pemain tidak dikawal. bola sentiasa menyentuh kayu di bahagian muka rata. apabila bola melalui sebelah kiri badan. tangan kiri di bahagian atas kayu dan tangan kanan di pertengahan ( tujuan: kawalan bola lebih berkesan. apabila bola terkena kayu. tahan bola dan kawal bola di hadapan badan dengan cepat. pastikan bola tidak terkena kaki. iv.150 - . -tahan bola di hadapan badan dan sedia untuk membuat hantaran atau melepaskan bola bagi rakan. mata sentiasa perhatikan bola sehingga ia sentuh kayu. bergerak supaya badan dan kayu selari dengan arah datang bola. kedua-dua lutut dibengkokkan sedikit. Permainan kecil : Pertandingan antara kumpulanMembawa bola hoki mengelilingi skital ( menerima dan mengawal/ mengelecek bebas ).Buku Sumber PJ & PK 103 104 105 106 107 berdiri kangkang dengan selesa. Cara melakukan kemahiran. kayu hoki dicondongkan dan permukaannya menghadap bola. Kedudukan kayu. bola di hadapan badan tetapi hendaklah dikawal dengan baik. badan mengadap bola yang datang dan di belakang kayu. galakkan pemain memandang ke hadapan. posisi bola di hadapan badan selari dengan bahu kanan. berat badan ke kaki kanan. iii. berat badan ke kaki kiri. a) Genggaman (grip).

merangkak seperti penyu.semasa ribut taufan dan semasa perang.kemampuan kita menggerakkan anggota tubuh pada semua pergerakan yang mungkin tanpa berasa pedih atau sakit . Kesihatan diri Isi Kemahiran / c) Pengurusan kesihatan diri. Pergerakan bebas. Pergerakan bebas. 0 Pergerakan kreatif. mencangkung. Pergerakan kreatif. berjalan seperti beruang. a.151 - . Definisi . Kemahiran / Butir Mengajar 1. . bergerak seperti singa laut. Permainan kecil. bergayut seperti kera. 0 1 1 124 Minggu 8 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1. Kecergasan fizikal b) Kelenturan Isi 1.di pasar. melakukan pergerakan di sesuatu tempat mengikut kumpulan.dan berguling. ii) Alatan keperluan diri. terbang seperti burung.Buku Sumber PJ & PK Minggu 8 1 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 1. Contoh : di zoo. bermain bola. 123 bertemakan suasana di tepi pantai. menyusur seperti ular. b. c. Contoh: berenang. d.

2 Menyatakan kesan-kesan memakai pakaian yang kotor dan lembab. Contoh: . panau).kasut. Contoh: Kurap. Contoh: . 0 Menyenaraikan ciri-ciri kebersihan yang terdapat di dalam gambar yang disediakan.hendaklah putih dan bersih.digosok dan bersih. Kemahiran / Butir Mengajar 1.Buku Sumber PJ & PK Butir Mengajar 1. .i. *Pengayaan: Meminta murid mencari maklumat mengenai petua-petua rawatan tradisional berkaitan penyakit kulit. 1 Soal jawab mengenai ciri-ciri pakaian bersih yang seharusnya diamalkan oleh murid sekolah. gatal-gatal kulit. ii. Definisi . iii. Penampilan diri yang tidak menarik. panau. Minggu 9 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 1.stoking. Golek dan tangkap bola berpasangan. Golek dan tangkap bola berpasangan. Kesan sosial ( akan dijauhi oleh rakan-rakan) 3 Aktiviti kumpulan – melakonkan watak seorang ayah yang menasihati anaknya tentang pentingnya menjaga kebersihan pakaian. bisul. kurap. Lambung dan pukul bola kecil. . Kecergasan fizikal c) Koordinasi Isi 0 1 1. 1 seorang menggolek bola kepada pasangannya dan pasangannya menangkap bola. Contoh: cantik.uniform sekolah. dan kudis buta.tidak berbau busuk. .152 - .kebersihan pakaian. Mudah dijangkiti penyakit kulit ( kudis buta. 0 berpasangan dalam kedudukan berhadapan.Kebolehan menggunakan deria dan anggota badan untuk melakukan pergerakan dengan lancar dan sempurna. Pengurusan diri. menarik. kemas. 2 Aktiviti ini dilakukan berulang kali.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Melutut melentik ke sisi. Pendidikan pergerakan a) Gimnastik irama. 2. ( Aktiviti dalam kumpulan ).lambung dan pukul bola. Berdiri tegak dengan kaki rapat. Seorang murid memukul bola dan rakan-rakannya cuba menyambut bola. Isi 0 1 Pergerakan 1. Duduk melutut.153 - . Berdiri tegak. Permainan kecil: Pertandingan dalam kumpulan. Sistem pencernaan.menggolek dan tangkap. Melutut. Kemahiran/ Butir Mengajar1. tangan lurus di sisi. Minggu 10 1 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 3. Kaki terbuka. badan bersudut tegak dengan kaki. Lambung dan pukul bola kecil. lentik badan ke kanan dan ke kiri.2 – Melentik Dirian melentik ke sisi. Minggu 10 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1. Depa tangan. Aktiviti : . . mendepakan tangan.Kesihatan diri Isi d) Mengetahui sistem pencernaan: i) Bahagian-bahagian sistem pencernaan Definisi : Proses di mana makanan dihancurkan menjadi cecair dan diserapkan ke dalam darah. Murid yang sama memungut bola. 3. .Buku Sumber PJ & PK 2. Lentik badan ke kiri dan ke kanan.

esofogus. Tendangan bola dengan bahagian kekura kaki. Kemahiran / Butir Mengajar 1.i Tendangan volley.154 - . b) Tendangan tinggi. Tendangan leret. c) Tendangan Volley. hati perut. 2 Pada tahun 1927 Persatuan Bola Sepak Malaysia ditubuhkan. 0 Berasal dari Rome pada abad ke-9. a) Tendangan leret. . ii. 1 Diperkenalkan oleh tentera British di Malaysia pada abad ke–19. usus.. Tendang di bahagian bawah kaki. Sejarah dan latar belakang. Kemahiran menendang. Tendangan tingg. c) Melabelkan organ-organ yang terlibat dalam sistem pencernaan. Sejarah dan latar belakang. i.kolon dan dubur. b) Menunjukkan gambar rajah yang berkaitan dengan organorgan yang terlibat dalam sistem pencernaan.Buku Sumber PJ & PK a) Menerangkan tentang bagaimana proses pencernaan berlaku melalui mulut hingga ke dubur. Permainan b) Bola Sepak Isi 1. Minggu 11 2 Waktu Tunjang 1PJ KEMAHIRAN Tajuk 1. 2 . ii. Contoh: mulut. i. Tendang di tengah-tengah belakang bola. 3 Antara jaguh bola sepak yang terkenal ialah Allahyarham Mokhtar Dahari dan Ghani Minhat. 0 Kemahiran Menendang. Tendang bola dengan bahagian kekura kaki.

Pengayaan: Melabelkan bahagian-bahagian organ yang terlibat dalam sistem pencernaan daripada gambar rajah yang diberikan. Esofogus . Kolon -sisa makanan dihantar ke kolon menjadi tinja. Menendang bola yang masih di udara. a) Pertandingan permainan kecil dengan menggunakan hanya kemahiran menendang. Dubur -tinja dikeluarkan melalui saluran ini. ii) Fungsi sistem pencernaan. Usus -makanan menjadi seperti sup pekat dan nutrien makanan diserapkan ke darah.makanan dikunyah dan menjadi lembut.dengan bantuan gigi dan air liur . 3. Minggu 12 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1. Mempamerkan gambar rajah organ-organ yang terlibat dalam sistem pencernaan. Hati -membantu proses pencernaan dengan menghasilkan enzim dan lelehan hempedu. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Menentukan fungsi organ-organ yang terlibat dalam sistem pencernaan: Mulut .Buku Sumber PJ & PK i. Kesihatan diri. Permainan kecil. .155 - . Perut -makanan dicernakan menjadi bahan yang lebih halus. Isi d) Mengetahui sistem pencernaan.makanan yang telah dikunyah bergerak melalui saluran ini ke perut.

Menanduk. iv.sedih. Perasaan Isi 1. . contoh: kad ucapan. Kemahiran / Butir Mengajar 1. . Menahan bola. Contoh: marah. c) Bahagian paha. Menerangkan beberapa contoh perasaan apabila menghadapi situasi tertentu. Memahami perasaan.Permainan b) Bola sepak. Minggu 13 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 1. 0 Mengenal pasti pelbagai perasaan i. v. Membuat mimik muka mengikut perasaan yang ditentukan oleh guru.mendapat kejayaan dan cemas. Menggelecek. Definisi – Naluri dalaman seseorang individu.Buku Sumber PJ & PK Minggu 12 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 2.mengenal pasti pelbagai perasaan.156 - . suka. 2 Memahami perasaan. Menyatakan tindakan yang wajar dilakukan semasa ‘Hari Ibu’. 2. a) dekat. Isi 1. mengadakan majlis jamuan. Menyanyikan lagu “Bila Rasa Gembira”. memberi hadiah. 3. a) Bahagian kaki. ii. b) Bahagian dada. iii. Menyatakan perasaan ketika menyambut ‘Hari Ibu’.

Buku Sumber PJ & PK b) jauh. 4. Melontar. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Menahan bola. a) Bahagian kaki. - angkat kaki sedikit untuk menahan bola. b) Bahagian dada. - condongkan badan ke belakang ketika menahan bola. c) Bahagian paha. -angkat paha ketika menahan bola. 0 Menggelecek a) Gunakan bahagian dalam kaki, luar kaki dan kekura kaki untuk mengawal bola. b) Pastikan bola dalam kawalan kaki semasa membawa bola. Menanduk. a) Tandukan dekat. -gerakkan kepala ke bola, tegangkan leher dan menanduk bola dengan bahagian dahi. - pandang bola semasa menanduk. b) Tandukan jauh. -condongkan badan sambil memerhati bola. -gerakkan badan ke hadapan, menanduk bola dengan bahagian dahi. -pandang bola semasa menanduk. 4. Melontar. a) Perhatikan kedudukan penerima dan lontar bola. b) Bersedia di belakang garisan tepi. c) Melontar bola dengan kedua-dua belah tangan melalui atas kepala. 5. Permainan kecil ( Aktiviti kumpulan ) Aktiviti : Menggunakan kemahiran yang baru diajar.

1

Minggu 14 1 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 1. Kecergasan fizikal. e) Ketangkasan.

- 157 -

Buku Sumber PJ & PK Isi 1. Lari Zig Zag. 2. Lari Ulang Alik- berperingkat.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Lari Zig Zag. Meletakkan skital ( penanda) dalam bentuk zig zag. Berlari mengikut skital dalam bentuk zig zag ( berulang kali ). 2. Lari Ulang Alik- berperingkat. Skital diletakkan dalam jarak berlainan. Murid akan berlari mengikut jarak yang ditetapkan. Jarak berubah dari dekat hinggalah ke jarak 10 meter. 3. Permainan kecil ( aktiviti kumpulan ). Lari menuju skital dalam masa yang ditetapkan. Lari berganti-ganti.

Minggu 14 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 2. Perasaan Isi 0 1. Definisi - Naluri dalaman seseorang individu. Memahami perasaan. a) Mengenal pasti pelbagai perasaan (penyelesaian masalah).

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Mengenal pasti pelbagai perasaan. a) Menunjukkan beberapa keping gambar yang berkaitan dengan tajuk. b) Menamakan perasaan yang dilihat di dalam gambar yang ditunjukkan. c) Mencari gambar-gambar yang menunjukkan pelbagai jenis perasaan di dalam akhbar. d) Menerangkan keperluan mengawal perasaan.contoh: Ketika sedih menghadapi sesuatu kecelakaan. e) Mengenal pasti keburukan akibat mengikut perasaan (kaedah sumbangsaran). contoh: Marah boleh membawa kepada pergaduhan. f) Cara-cara menyelesaikan masalah. - bertawakal. - berdoa.

- 158 -

Buku Sumber PJ & PK - bersabar dan bersyukur. - bertemu kaunselor. - meluahkan perasaan dengan rakan sebaya serta ibu bapa.

Minggu 15 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 1. Kecergasan fizikal. g) Kekuatan. Isi 1. Definisi – Mampu melakukan aktiviti yang lebih mencabar dan lasak. Tolak beban berpasangan. Golek bola segar dalam kumpulan Kemahiran / Butir Mengajar 1. Tolak beban berpasangan. - murid berpasangan. Seorang daripadanya berdiri tegak tanpa bergerak dan pasangannya cuba menolak. (dilakukan secara berulang kali). 0 125 Golek bola segar dalam kumpulan. murid membentuk bulatan dalam kumpulan. - bola segar dihantar mengikut bulatan sama ada lawan atau ikut jam.(berulang kali). Permainan kecil ( dalam kumpulan ). Aktiviti : Meleret bola segar ke sempadan.

1

Minggu 16 1 Waktu Tunjang 3PJ KESUKANAN

- 159 -

Buku Sumber PJ & PK Tajuk Isi 2. Pengurusan. a) Pengurusan diri. i) Amalan pemakanan untuk tenaga.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Amalan pemakanan untuk tenaga. 0 Menyatakan jenis makanan yang dimakan sewaktu sarapan contoh: nasi lemak, roti canai dan kuih. 1 Menyatakan kepentingan bersarapan pagi. contoh : memberikan tenaga untuk memulakan sesuatu aktiviti. 2 Menyenaraikan makanan yang dijual di kantin. 3 Membuat carta aliran/ jadual untuk mengisi ruang-ruang mengikut makanan seimbang. contoh: karbohidrat, vitamin, protein, lemak, pelawas. 4 5 Menyatakan kepentingan makanan seimbang – kaedah sumbangsaran. Contoh :memberi dan mengekalkan tenaga Menyenaraikan kesan kekurangan tenaga pada tubuh badan. Contoh: - badan menjadi lesu - sukar memberikan tumpuan pada pelajaran Pengayaan : Murid membuat buku skrap ‘ MakananMakanan Yang Memberi Tenaga’.

Minggu 16 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 3. Kekeluargaan. Isi a) Peranan keluarga. i) Hubungan kekeluargaan.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Menunjukkan gambar keluarga asas. Menyatakan peranan setiap anggota keluarga. Mengenal pasti aktiviti yang dapat mengeratkan hubungan kekeluargaan. Contoh: melancong, bermain badminton, berkebun.

- 160 -

Buku Sumber PJ & PK

Minggu 17 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 2. Olahraga. a) Balapan. Isi 0 1 1. Teknik asas permulaan. Teknik asas larian. Teknik asas penamat.

Kemahiran / Butir Mengajar 1 Ke garisan

Teknik asas permulaan. i. 2 belah tangan di belakang garis mula. ii.Jarak antara kedua-dua belah tangan lebih luas dari bidang bahu. iii.Badan dalam keadaan rileks.

Sedia. i. Badan digerakkan ke atas dan condong ke hadapan. ii. Kedua-dua belah tangan menyokong berat badan. iii.Kedua-dua belah kaki menekan kuat ke atas blok mula. c) Berlepas. i. Hujung kaki menolak blok mula dan meluru ke hadapan. ii. Secara beransur-ansur badan ditegakkan. iii. Ayunkan kedua-dua belah tangan. 0 Teknik asas larian. Semasa berlari badan condong sedikit ke hadapan. Hujung kaki menolak permukaan balapan dengan kuat. Kedua-dua belah tangan bengkok dan berhayun sepanjang masa berlari. Pandang ke hadapan. 1 Teknik asas penamat. Berlari terus melintasi garisan penamat. Gerakkan bahagian torso ke hadapan apabila sampai ke garisan penamat. 2 Permainan kecil : lari pecut 40 meter.

- 161 -

Lari berganti-ganti. 2. Contoh: melepak. Kekeluargaan. 3. Isi 1. .ponteng sekolah. contoh: kayu hoki. Menyenaraikan jenis-jenis alatan sukan. a) Menghantar dan menerima baton. Minggu 19 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk Olahraga – Balapan. Lari berganti-ganti. Minggu 18 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 3. Pengurusan. Membuat jadual/ carta aliran tentang tugasan untuk mengemas dan menyusun peralatan di stor sukan. Isi a) Peranan keluarga. Menyatakan kepentingan menjaga alatan dengan baik. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Menghantar dan menerima baton.162 - . Isi b) Pengurusan alatan sukan dan permainan. Menerangkan beberapa contoh gejala sosial. Kemahiran / Butir Mengajar 1.kedudukan murid sebaris sambil murid A menghantar .murid berpasangan. i) Menangani gejala sosial. lembing.Buku Sumber PJ & PK Minggu 18 1 Waktu Tunjang 3PJ KESUKANAN Tajuk 2. Menyenaraikan beberapa cara untuk menangani masalah gejala sosial. 0 1 Menyatakan punca-punca masalah gejala sosial. . Kemahiran / Butir Mengajar 1. bohsia.

berpasangan lari pecut jarak 20 meter. 129 apabila menerima isyarat. 0 Kedudukan murid baring terlentang.Buku Sumber PJ & PK baton kepada murid B. 130 genggam baton sebaik sahaja menerimanya. a) Murid dalam kedudukan merangkak. 128 penerima baton terus berlari pantas tanpa menoleh ke belakang. Permainan kecil : Lari berganti-ganti. hulurkan tangan lurus ke belakang. Kekeluargaan. 2. 127 letakkan baton ke dalam tangan penerima. 3 Satu lutut dibengkokkan. 2. Jalan Ketam. 2. 1 Naikkan badan sambil kedua tangan menyokong belakang. 0 1 2 Kemahiran / Butir Mengajar 1. Aktiviti cadangan: berpasangan secara statik. 4 Apabila tangan bergerak kaki juga mengikut perlakuan yang Sama. Aspek keselamatan : . Minggu 20 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 3. berpasangan lari anak jarak 20 mete. Rangkak Kucing. Minggu 20 1 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk Kelenturan.163 - . 126 pembawa baton hendaklah memberi isyarat ‘up’ kepada penerima. Permainan kecil : Permainan ‘Datuk Harimau’ dalam perlakuan rangkak kucing. b) Murid merangkak ke hadapan seperti kucing. . Rangkak Kucing. Jalan Ketam. Isi 1. 2 Angkat punggung ke atas separas pinggang.pasangan membantu menyokong belakang rakannya.

hayunan tangan dengan kuat ke depan dan ke atas. Memberikan pendapat tentang babak-babak yang dilihat dalam filem tersebut. Isi 1. bohsia. Kemahiran / Butir Mengajar 1. lompat jauh. Menceritakan tentang pengalaman yang biasa dilihat atau dialami dalam situasi tertentu. a) lompat jauh. Menonton beberapa babak penting dalam filem ‘Gerak Khas’ yang ditayangkan.Buku Sumber PJ & PK Isi a) Peranan keluarga. lonjakan yang aktif. iv. i) Menangani gejala social. melonjak ke depan dan ke atas. Larian landas. iii. Pendaratan . lentikkan badan. kemudian kaki direndahkan. Padang.164 - . jarak langkah yang tepat. . Contoh: melepak.ponteng sekolah. meningkatkan kelajuan lari landas secara berperingkat hingga sebelum melonjak. Kemahiran / Butir Mengajar 1. lari berentak dan badan tegak.langkah-langkah yang terakhir : lutut tinggi. tangan dihayun ke atas dan ke belakang. mendatar dan kekalkan posisi seketika. 133 134 135 136 137 138 139 Lonjakan hayun paha kaki bebas dengan cepat kepada kedudukan. Penerbangan ( Gaya Gantung ) naikkan paha kaki bebas dengan pantas pada kedudukan mendatar semasa lonjakan. badan tegak. ii. 2 Menyatakan kesan-kesan akibat gejala sosial tersebut. Minggu 21 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk Olahraga. Padang. 131 132 i.

Buku Sumber PJ & PK 140 141 142 143 tarik tangan dan condongkan badan ke depan. selepas mendarat hayun badan ke depan/ ke tepi. Minggu 22 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk 1. Mengenal pasti contoh-contoh kumpulan makanan.165 - . Kumpulan makanan dan fungsinya. Mencari maklumat mengenai perbezaan fungsi makanan mengikut kumpulan di pusat sumber. luruskan kaki ke depan untuk mendarat. dengan tumit kaki. Mengimaginasikan keadaan di pasar ketika membeli keperluan untuk makan tengah hari. bengkokkan lutut sedikit. Menyenaraikan keperluan makanan seimbang. Minggu 22 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT . 3. Mengira langkah dari tempat lonjakan ke tempat permulaan. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Menentukan menu yang mempunyai unsur makanan yang seimbang. 6. Cadangan : Peringkat permulaan Murid berlari bebas melompat landasan Murid berlari laju dan rakannya menanda kedudukan paling laju untuk membuat lonjakan. Pemakanan Isi 1. Kumpulan makanan dan fungsinya. 2. Aktiviti pengayaan: Menghasilkan menu yang mempunyai makanan seimbang. Menyenaraikan menu makanan tengah hari. ketika mendarat.

Baling Pundi Kacang. kumpulan tersebut akan lari dan akan cuba ditangkap oleh kumpulan yang satu lagi. Isi 1. 3. Melukis gambar jenis-jenis makanan yang terdapat di dalam kumpulan makanan tertentu. Aktiviti pengayaan : i.166 - . 2 Kemahiran / Butir Mengajar 1. Menerangkan secara ringkas fungsi kumpulan makanan tersebut. Baling Pundi Kacang. Kemahiran / Butir Mengajar 1. 1 Sebut Nombor. Kumpulan makanan dan fungsinya. c) Lambung . . Permainan ‘Belalang dan Belatuk’. 1. Menampal gambar jenis-jenis makanan yang terdapat di dalam kumpulan makanan tertentu di dalam buku skrap.tepuk tangan dan sambut (dilakukan secara berulang).Buku Sumber PJ & PK Tajuk Isi 1. a) Bentuk 2 kumpulan iaitu kumpulan ‘Belalang’ dan ‘Belatuk’. ii. Kumpulan makanan dan fungsinya. a) Baling secara berpasangan. 0 Belalang dan Belatuk. b) Apabila salah satu nama kumpulan tersebut disebut. b) Dimulakan dengan jarak dekat. Mengadakan kuiz yang berkaitan dengan fungsi kumpulan makanan. Minggu 23 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk Masa Tindak balas.Sebut Nombor. a) Menyesuaikan jenis makanan dan kumpulannya . Pemakanan.

regangkan abdomen ke bawah. Angkat tangan ke paras kepala. murid itu mengikut arahan guru. Minggu 24 1 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk a) Gimnastik irama. 4. Dongakkan kepala ke atas. Isi Pergerakan 1. Lentik kucing 1. Kemahiran/ Butir Mengajar Minggu 24 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk 1. tangan di sisi. cecah dagu ke dada sambil menolak abdomen ke dalam.3 – Meringkuk dan melunjur. Duduk. Mempamerkan gambar rajah piramid makanan.167 - . Membincangkan kepentingan pengambilan makanan . meringkuk dan melunjur kaki. Kembali ke kedudukan asal. bengkokkan lutut dan tolak lutut ke atas secara serentak. Bulatkan badan. 2. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Duduk melunjur. Pemakanan. b) Apabila nombornya dipanggil. b) Belalang dan belatuk. Dalam kedudukan merangkak.Buku Sumber PJ & PK a) Setiap murid diberi nombor yang berlainan. tegakkan torso dan lunjurkan kaki secara serentak. Isi a) Piramid makanan. Permainan kecil: a) Pukul lalat. Tolak lengan ke belakang. c) Harimau dan kambing. 2.

b) Hantaran aras dada.Buku Sumber PJ & PK seimbang. Minggu 25 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 1. i. c) Hantaran atas. a) Hantaran aras bahu. ii.Bawa bola ke belakang bahu. 1. b) Hantaran aras dada.Baling bola ke arah kawan. 3. 2. Luruskan kedua-dua belah tangan. iii. j) Bola jarring.Bawa bola ke dada . 145 diperkenalkan di Malaysia selepas perang dunia ke-2 oleh orang Inggeris. d) Hantaran bawah. Melukis piramid makanan. ii. i. Hantaran.Tolak bola ke hadapan. Hantaran bawah.168 - . 144 diperkenalkan oleh Dr. Sejarah dan latar belakang. Kemahiran / Butir Mengajar 1. James Naismith di Amerika Syarikat pada tahun 1891. Hantaran. c) Hantaran atas. Sejarah dan latar belakang.Permainan. a) Hantaran aras bahu. Hantar bola ke sasaran. ii. i. Bawa bola ke belakang kepala. Isi .

Menyenaraikan aktiviti atau pergerakan yang membawa kepada kecergasan.tangan bergerak ke belakang dan ke bawah di sisi badan.169 - .lompat.kordiovaskular. 3.dirian skala depan. Kecergasan berasaskan kesihatan. tepuk dan sambut bola kecil. Membuat perbandingan sebelum dan selepas melakukan aktiviti. kelenturan. tangan dilurus ke atas. Membandingkan denyutan nadi dengan membuat kiraan sebelum dan selepas aktiviti. b) Imbangan .berdiri tegak. Kecergasan berasaskan perlakuan motor. Isi 1. Definisi – Melakukan kegiatan secara menyeluruh yang melibatkan daya tahan. Koordinasi . 2. ii. komposisi tubuh badan dan kekuatan otot. Kecergasan berasaskan perlakuan motor. Cara . Bawa bola ke paras pinggang. Kecergasan berasaskan kesihatan.jumlah denyutan yang banyak biasanya merupakan pelajar yang cergas. 3. Permainan kecil : ‘Bola Kapitan’ Minggu 26 1 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk Konsep Kecergasan. daya tahan otot. Hantar bola ke paras pinggang kawan. .Buku Sumber PJ & PK i. . .pergerakan tangan diteruskan sehingga kedudukan ke depan dan satu kaki dinaikkan ke belakang pada masa yang sama.langkah ke hadapan sambil melentik ke belakang.lambung. . . Kemahiran / Butir Mengajar 1.

Dari sisi. Isi 0 1 2 3 Kemahiran / 1. Dari bawah. Cara:-bentuk dan cara permainan seperti bola jaring -tiang gol digantikan dengan salah seorang pemain. Racun. Kepantasan – lari pecut 40 meter.jarak 10 meter. . Ubat – benda yang digunakan ( dimakan. Menyatakan definisi ubat dan racun.bahan yang berbisa dan boleh mematikan atau membawa maut ( kalau dimakan). Isi a) Ubat dan racun. Penyalahgunaan bahan. Permainan kecil – ‘Captain Ball’ – pertandingan antara kumpulan. Kemahiran / Butir Mengajar 1. i) Definisi. Minggu 27 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk Permainan bola jaring. Kemahiran menerima. Dari atas. 1 Menyenaraikan kesan buruk penyalahgunaan ubat dan racun pada diri sendiri dan keluarga. Dari hadapan. Ketangkasan – lari zig zag antara kon. 3. disapukan) untuk menyembuhkan penyakit atau menyihatkan badan. Kuasa – baling bola lisut / soft ball secara statik.Buku Sumber PJ & PK c) d) e) f) Masa tindak balas – permainan ‘Belalang dan Belatuk’. 0 Menyatakan perbezaan ubat dan racun. Minggu 26 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk 2.170 - .

i. e) Apabila pemain terakhir menerima bola. Lompat sambil menyambut bola di atas kepala.Sambut bola di paras pinggang. b) Dari sisi. 2. d) Aktiviti ini berterusan sehingga kepada pemain terakhir. i. Perlumbaan 4 Penjuru a) Bentuk 4 pasukan dan berbaris dalam empat penjuru. Kilas badan. Hulurkan tangan dengan jari yang direnggangkan ii. Dari hadapan. c) Dari bawah. Kemahiran menerima. Permainan kecil. 0 Golek dan kawal gelung rotan. 1 Minggu 28 1 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk Koordinasi Isi 1. Definisi . .171 - . i. f) Pasukan yang pertama habis akan duduk menandakan mereka telah memenangi permainan ini.Buku Sumber PJ & PK 0 Butir Mengajar 1. d) Dari atas. Seorang pemain akan berdiri di hadapan barisan menghadap pasukan masing-masing. Golek dan kawal gelung rotan secara bebas secara individu. c)Apabila isyarat diberikan dia akan menghantar bola kepada pemain nombor satu dalam barisannya dan pemain itu akan menghantar balik kepadanya. Kemahiran / Butir Mengajar 1. ii. i.dia akan berlari dan mengambil tempat pemain yang memulakan aktiviti tadi dan bersedia untuk menerima hantaran. Hulurkan tangan dan sambut bola di paras pinggang. Sambut bola sambil membawa bola ke dada.Kebolehan menggunakan deria dan anggota badan untuk melakukan pergerakan dengan lancar dan sempurna. .

Penyalahgunaan bahan. contoh : membawa maut. c) Memberi contoh-contoh lain yang berkaitan dengan penyalahgunaan bahan. Pengambilan dadah. a) Pamerkan carta-carta atau poster berkenaan dadah. i) Keburukan terhadap diri. Jauhi Dadah Sayangi Diri Agar Hidup Lebih Sempurna Salahguna dadah patut dihindari Agar masa depan lebih bahagia (Ulang semula) Salahguna dadah patut dihindari Agar masa depan lebih bahagia Gigih usaha sentiasa berdikari Pasti mencapai ke puncak jaya (Ulang rangkap pertama) Gigih usaha sentiasa berdikari Pasti mencapai ke puncak jaya Salahguna dadah merosak diri Menempuh hidup pasti tidak bermaya. ectassy. Bahaya penyalahgunaan bahan.Dilakukan secara berulang antara satu sama lain. Kemahiran / Butir Mengajar 1. meningkatkan kadar jenayah. Isi 1. contoh : gam. d) Persembahan dikir barat “Jauhi Dadah Sayangi Diri”. . keluarga dan masyarakat.Buku Sumber PJ & PK 0 Secara berpasangan –salah seorang murid menggolek gelung rotan dan pasangan akan cuba melepasi gelung rotan dan cuba menangkap gelung rotan. 1 Permainan kecil: Pertandingan membaling dan menyambut gelung rotan antara 2 kumpulan.172 - . Minggu 28 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk 2. alkohol. b) Menyenaraikan keburukan penyalahgunaan dadah.

d) Aras bawah. iii. Baling bola ke hadapan. ii. c) Arah atas.Tolak bola ke hadapan. b) Aras dada. Lim Hock Han. b) Aras dada. Bawa bola ke dada.Luruskan kedua-dua belah tangan. Sejarah dan Latar Belakang. ii. Sejarah dan Latar Belakang. Isi 0 1.Permainan. Bawa bola ke belakang bahu. i. Hantaran. b) Tahun 1976 diperkenalkan di Malaysia oleh En. c) Arah atas. d)Bola Baling.Buku Sumber PJ & PK ( Ulang rangkap pertama ) Minggu 29 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 1. a) Aras bahu. a) Berasal dari Eropah dan dikenali sebagai ‘Torball’. Kemahiran / Butir Mengajar 1.173 - . . 0 Hantaran. i. Bawa bola ke belakang kepala. c) Tahun 1987 mula dipertandingkan di MSSM . i. a) Aras bahu. e) Hantaran lantun kedua-dua belah tangan.

2 3 Kemahiran / Butir Mengajar 1. Tolak bola ke bawah dengan kedua-dua belah tangan.Hantar bola ke sasaran. 4. Badan condong sedikit ke hadapan. a) Teknik semasa larian. i. a) Teknik semasa larian. a) Bentuk beberapa kumpulan dan bentuk bulatan. Isi 1. Teknik penamat yang betul. i. i. b) Dua atau tiga orang ahli kumpulan akan diletakkan di tengah-tengah. Bawa bola ke dada. Lari pecut 30 meter. b) Teknik penamat yang betul.Buku Sumber PJ & PK ii. Kedua-dua belah tangan bengkok dan dihayun semasa berlari.174 - . Lari pecut 30 meter. Permainan kecil : ‘Main-main monyet’. Minggu 30 1 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk Kepantasan. iii. Pandang ke hadapan. c) Pemain yang berada di dalam bulatan akan cuba merebut bola yang dihantar oleh pemain yang membentuk bulatan. Bawa bola ke paras pinggang. iv. d) Aras bawah. d) Sekiranya bola yang dibaling oleh pemain yang membentuk bulatan dapat dipintas oleh salah seorang pemain di dalam bulatan maka dia akan menggantikan tempat pemain yang memintas bola tersebut dan berada dalam bulatan tersebut. ii. . ii. Hujung kaki menolak permukaan balapan dengan kuat. Hantar bola ke paras pinggang kawan dengan sebelah tangan. ii. e) Hantaran lantun kedua-dua belah tangan.

Isi a) Keselamatan di jalan raya. Minggu 31 Tunjang 2 Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN Gimnastik artistik Pola 1 . Membincangkan akibat tidak mematuhi peraturan jalan raya.Pendaratan . Keselamatan. 3. ii) Mematuhi peraturan-peraturan jalan raya. Mengenal pasti tanda-tanda jalan raya. Berlari terus melintasi garisan penamat. Bercerita tentang peristiwa atau berita mengenai kemalangan jalan raya yang pernah dilihat atau didengar. 2. Menyatakan kepentingan peraturan keselamatan jalan raya. Permainan kecil. i) Tanda keselamatan jalan raya.Gerakkan bahagian torso ke hadapan apabila sampai ke garisan penamat . Minggu 30 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk 1. Kemahiran / Butir Mengajar 1. ii. 0 2.175 - .Buku Sumber PJ & PK i. Aktiviti pengayaan: Mengumpulkan keratan-keratan akhbar tentang kemalangan jalan raya yang berlaku di negara kita. Menerangkan tindakan yang perlu diambil jika berlakunya kemalangan jalan raya. 4. Lari berganti-ganti dalam kumpulan jarak 30 meter dengan menggunakan teknik lari pecut. 5.

Berdiri di atas peti lombol. 1. tingkah laku yang membahayakan dan bahaya daripada orang yang tidak dikenali. a) Keselamatan semasa beraktiviti. Mendarat dengan dua kaki. Menceritakan tentang pengalaman di tempat permainan.bahaya di tempat permainan termasuk penggunaan peralatan permainan yang rosak .2 . Berdiri di atas peti lombol. 1 Kemahiran / Butir Mengajar 1.1. Kemahiran/ Butir Mengajar 1. kaki rapat dan lompat ke sisi. Minggu 32 1 Waktu Tunjang 3PJ KESUKANAN Tajuk 1.1 – lompatan ke hadapan dari peti lombol (2 tingkat) dan mendarat dengan dua belah kaki. Definisi . 3.lompatan dari dua tingkat peti lombol. 2. angkat tangan dan luruskan badan. kaki rapat dan lompat ke hadapan. Isi 1. angkat tangan dan luruskan badan. .Buku Sumber PJ & PK 1.3 .lompatan ke sisi dari peti lombol (2 tingkat) dan mendarat dengan dua belah kaki. Cara menjaga keselamatan di tempat permainan.1. Mengetahui bahaya di tempat permainan. Mendarat dengan dua belah kaki. pusing 180 darjah dan mendarat dengan dua belah kaki.1. 1.176 - . 2. lompat dan pusing 180 darjah semasa di udara dan mendarat dengan dua belah kaki.Keselamatan. Berdiri di atas dua tingkat peti lombol.

177 - .menyenaraikan 5 tingkah laku yang betul dan selamat di taman permainan di dalam buku folio. Menyenaraikan jenis-jenis penyakit. Perbincangan dalam kumpulan kecil mengenai punca-punca jangkitan penyakit yang disebabkan oleh manusia. batuk kering. 3. taun. 3. demam. 150 151 152 Minggu 32 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk 2. Penyakit. 149 mendengar arahan. Contoh: 146 mengikut giliran. Main peranan secara kumpulan. 148 tidak merosakkan alatan permainan. 2. Senaraikan 5 tingkah laku yang berbahaya ( berdasarkan gambar sebuah taman permainan). 147 Disiplin. a) Jenis-jenis penyakit. Isi 1. Penyakit berjangkit . Pengayaan : . Contoh: kurap.Buku Sumber PJ & PK 0 Menyatakan peraturan yang perlu dipatuhi semasa berada di taman permainan. Minggu 33 2 Waktu .Contoh: berebut-rebut bertolak-tolakan menyalahgunakan alatan 4. Menunjukkan gambar-gambar yang menunjukkan tentang penyakit-penyakit berjangkit.menulis karangan autobiografi bertajuk “ Aku Sebuah Taman Permainan yang 500 Selamat”.lakonan aktiviti yang berbahaya dan mengikut peraturan di taman permainan berdasarkan gambar. . Kemahiran / Butir Mengajar 1.

Berdiri di bawah bahagian palang. 2. .5 . Minggu 34 1 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 1.1 – Pendaratan.Bergayut di palang kemudian mendarat. 1 Gimnastik artistik.178 - . 2. Tolak patung. Kecergasan fizikal g) Kekuatan Isi 1. 1. Lompat dari dua belah kaki dan memegang palang seluas bahu. Kemahiran/ Butir Mengajar 1. Lari satu dua langkah.Buku Sumber PJ & PK Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 3. Bergayut pada palang selama 5 saat. lepaskan cekak dan mendarat dengan dua belah kaki. melonjak dengan dua belah kaki atas papan anjal. melonjak dengan dua belah kaki dan mendarat dengan dua belah kaki. Definisi – mampu melakukan aktiviti yang lebih mencabar dan lasak. . Isi Pola 1. Pendidikan pergerakan. Timbang garam. 3. Mendarat dengan dua belah kaki. 1. Timbang garam. . belakang.Tangan keduanya bersilang dan salah seorang membongkokkan badan dan mengangkat kawan secara statik. Dukung belakang.(tanpa peti lombol).1. Kemahiran / Butir Mengajar 1.murid berpasangan.1. 4.Larian satu atau dua langkah.4 .kedua-dua murid berdiri tegak dan bertemu.

bawaan air. Mencari maklumat berkaitan penyakit berjangkit di pusat sumber.dilakukan berulang kali. gigitan serangga. . Memaparkan gambar-gambar yang menunjukkan penyakitpenyakit tersebut.seorang menjadi kereta sorong dan seorang lagi menjadi penolak kereta sorong dalam jarak 10 meter. a) Cara merebak.secara berpasangan. .kereta sorong. 2. . 3.dilakukan secara berulang kali. 2. Isi 1. makanan dan sentuhan.salah seorang murid membawa pasangannya sambil mendukungnya di belakang dalam jarak 2 meter. Penyakit. . Kemahiran / Butir Mengajar 1. . Dukung belakang. Penyakit berjangkit.seorang daripadanya berdiri tegak tanpa bergerak dan pasangannya cuba menolak. 3. Cara permainan: . Minggu 34 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk 2. 4.Menyenaraikan cara penyakit boleh merebak.179 - .Buku Sumber PJ & PK . Tolak patung. Permainan kecil. Minggu 35 2 Waktu .murid berpasangan. Contoh: Melalui udara.

Tangan bergerak ke belakang dan ke bawah di sisi badan. Luruskan kaki kiri. Berdiri tegak. Langkah ke depan sambil melentik ke belakang. luruskan dua belah tangan seluas bahu untuk melakukan sokong depan. Sokong dengan sebelah tangan manakala sebelah tangan yang lain diangkat tinggi dan lurus. Turun tumit kaki dan berdiri tegak.2. . Condongkan badan ke kiri 90 darjah dari kaki sokongan secara terkawal. Tumit kaki dinaikkan. Dari duduk meniarap. 3.2. Berdiri tegak. Tangan kanan letak ke sisi.2. 2 Gimnastik artistik Isi Pola 1. Dari kedudukan sokong depan.180 - . angkat tangan ke kiri ke atas.Buku Sumber PJ & PK Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 3. Dari duduk terlentang. Satu kaki dinaikkan ke belakang pada masa yang sama. lepaskan sebelah tangan sambil pusingkan badan 90 darjah mengikut arah tangan tersebut.1 – Dirian Y 1. 2. 4. angkat dua belah tangan ke atas. Pergerakan tangan diteruskan sehingga kedudukan ke depan.2.4 – Imbangan skala ke depan(skala depan) 1. 5.2. angkat kaki kanan melebihi 135 darjah dan kekalkan 2 saat.2 – Sokong depan dua belah tangan 1. tangan diluruskan ke atas.5 – Imbangan skala ke sisi(skala sisi) 1. Berdiri tegak. Pendidikan pergerakan.2. Berdiri tegak dan angkat tangan kiri ke atas. Lipat kaki kanan ke sisi dan pegang pergelangan kaki kanan. badan dinaikkan menjadi kedudukan sokong belakang.2 – Statik 1.3 – Sokong sisi dengan sebelah tangan 1.6 – Imbangan Y di sisi Kemahiran/ Butir Mengajar 1. 6.

a) Mula dari kedudukan dekam. b) Murid tersebut akan cuba menyentuh lutut pasangannya dan pasangannya akan cuba mengelak sentuhan tersebut. .kedudukan kepala menghadap ke depan. Permainan kecil: 1. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Pergerakan tangan diteruskan sehingga kedudukan ke depan dan satu kaki dinaikkan ke belakang pada masa yang sama. . Imbangan. Menjalankan pertandingan imbangan dekam iaitu murid yang lama dapat mengimbangkan badan dikira sebagai pemenang. 2.(berpasangan) a) Kedua-dua murid akan menghadap antara satu sama lain dalam keadaan mencangkung. Langkah ke hadapan sambil melentik ke belakang. Imbangan sekala. Imbangan dekam. tangan diluruskan ke atas.181 - . Kecergasan fizikal.sokongan di atas dua belah tangan.rapatkan lutut pada siku dan imbangkan badan. b) Kedua-dua siku rapat dengan lutut dan cuba imbangkan badan. Imbangan sekala. Lawan sentuh lutut. . Tangan bergerak ke belakang di bawah sisi badan. a) b) c) d) Berdiri tegak.Buku Sumber PJ & PK Minggu 36 1 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 1. c) Murid yang berjaya menyentuh lutut lawannya terlebih dahulu akan dikira sebagai pemenang. . Imbangan dekam. Isi 1.

Imbangan langkah terbuka. a) Gimnastik irama. Minggu 37 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 3. Pendidikan pergerakan. 1. Kemahiran/ Butiran Mengajar .Buku Sumber PJ & PK Minggu 36 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk 2.1 – Imbangan.182 - . Penyakit Berjangkit. Imbangan ‘V’ di atas punggung dengan sokongan tangan. Mengelaskan jenis penyakit berjangkit yang disebabkan oleh manusia dan persekitaran. Imbangan melutut. Penyakit. Isi 1. Berdiri tegak. kaki rapat dan tangan lurus di sisi dan mata pandang hadapan. a) Cara merebak. Isi 0 1 2 3 Pergerakan 1. Regangkan badan sepenuhnya dan kekalkan selama 2 saat. Kemahiran / Butir Mengajar 1. 2. Imbangan di atas dua kaki. Menceritakan pengalaman semasa menghidap satu jenis penyakit berjangkit. Bengkokkan lutut dan perlahanlahan naik ke bebola kaki sambil menghayun tangan ke atas. 3.Memadankan maklumat berkaitan dengan ciri-ciri penyakit dan cara merebak.

183 - . Isi 1. . a) berdiri tegak. Duduk melutut. b) kedua-dua siku rapat dengan lutut dan cuba imbangkan badan.. Kekalkan kedudukan ini selama 2 saat.tangan bergerak ke belakang di bawah sisi badan. tangan diluruskan ke atas. Letak tangan jauh ke belakang dan bengkokkan kaki. Bengkokkan lutut depan dan depakan tangan. Pindahkan berat badan ke kai depan. Angkat kedua-dua kaki serentak.menjalankan pertandingan imbangan dekam iaitu murid yang lama dapat mengimbangkan badan dikira sebagai pemenang. 2. Duduk melunjur dengan kaki rapat. Satu langkah ke depan. . .sokongan di atas dua belah tangan. d) Imbangan. . kaki rapat dan tangan lurus di sisi. b) Langkah ke hadapan sambil melentik ke belakang. Luruskan kaki belakang dan kekalkan kedudukan selama 2 saat.Buku Sumber PJ & PK 0 Berdiri tegak.kedudukan kepala menghadap ke depan. 1 2 Minggu 38 1 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 1. tangan di sisi.rapatkan lutut pada siku dan imbangkan badan. Kemahiran / Butir Mengajar 1. 3. 2. Permainan kecil: . Turunkan badan ke kedudukan asal. a) mula dari kedudukan dekam. . Naikkan badan ke atas sambil mendepakan tangan. Imbangan dekam. Imbangan sekala. Imbangan dekam. Kekalkan kedudukan V selama 2 saat. . Kecergasan fizikal. Imbangan sekala.pergerakan tangan diteruskan sehingga kedudukan ke depan dan satu kaki dinaikkan ke belakang pada masa yang sama.

Rekreasi dan kesenggangan.184 - . Menceritakan pengalaman melihat atau mendengar satu jenis penyakit berjangkit melalui media massa. 2. Penyakit berjangkit a) Cara mencegah Kemahiran / Butir Mengajar 1. bentuk. 3. Kraf perkhemahan. . Isi a) Rekreasi. Penyakit. Isi 1. 1. alatan / bahan. Kraf perkhemahan. Menyediakan folio individu berkaitan penyakit berjangkit.Buku Sumber PJ & PK Minggu 38 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk 2. Mengadakan perbincangan secara kumpulan untuk mendapatkan maklumat tentang cara-cara mencegah penyakit berjangkit. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Minggu 39 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 4.

makanan. i) Kesungguhan dan disiplin diri. . iii. Perbincangan mengenai kebaikan rekreasi. Contoh: beg galas. i. i. tidak berbahaya. Minggu 40 1 Waktu Tunjang 3PJ KESUKANAN Tajuk 4. mudah dibawa. Tayangan video tentang kecemerlangan atlit Malaysia dalam Sukan Sea. berusaha. ii. a) Kesungguhan dan disiplin diri. Contoh: ringan. Contoh: mengisi masa lapang. Bersoaljawab mengenai bentuk-bentuk peralatan yang dibawa. Semangat kesukanan. .Etika dalam sukan.pisau/parang – untuk mencantas dan memotong kayu. Membentangkan hasil kerja. pisau/parang. membentuk disiplin diri.kompas – untuk menentukan arah mata angin/kiblat.Buku Sumber PJ & PK a) Alatan / bahan i. iv. Menyenaraikan alatan-alatan penting untuk berkhemah. Isi a) Semangat kesukanan. Menyenaraikan sikap-sikap positif yang terdapat pada para atlit negara. lampu suluh. Menjelaskan kepentingan/kegunaan peralatan tersebut. Membandingkan sikap-sikap tersebut yang ada dalam pasukan sekolah. bersemangat. iii. Kemahiran / Butir Mengajar 1. patriotik. yakin diri. . b) Bentuk. peralatan serbaguna. ii. Mengemukan pandangan dan cadangan untuk membaiki sikap pemain terhadap semangat kesukanan.185 - . Contoh: disiplin diri. menambah ilmu pengetahuan. kompas. ii.

pertolongan sementara yang diberi kepada mangsa ketika berlaku kemalangan bagi mengelakkan mangsa daripada menjadi lebih parah. kau boleh…kau boleh Minggu 40 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk Pertolongan cemas.Buku Sumber PJ & PK v. a) Jenis kecederaan ringan. Definisi pertolongan cemas.186 - .melecet. c) Membimbing cara-cara mengikat anduh. Menyenaraikan jenis-jenis kecederaan ringan. 2. Menyanyikan lagu ‘ Fikirkan Boleh’ Jika kau fikirkan kau boleh Kau pasti boleh melakukan Jika kau fikirkan ragu-ragu Usahamu tidak menentu Jika kau fikirkan kekalahan Kau hampiri kegagalan Jika kau fikirkan kemenangan Kau hampiri kejayaan Tabah apa kau usahakan Sabar dalam pemikiran Bertindak ikut kemampuan Fikirkan boleh. Kecederaan ringan. kejang otot. . contoh: luka – bersihkan tempat luka dan memberhentikan pendarahan. Definisi. . b) Mengemukakan pandangan/cadangan mengenai langkahlangkah untuk bertindak. contoh: luka. Isi 0 1. terseliuh. Kemahiran / Butir Mengajar 1.

a) Berpasangan dalam kedudukan berhadapan.Lari menggolek bola berganti-ganti. b) Seorang menggolek bola kepada pasangannya dan pasangannya menangkap bola. 1 2 Minggu 42 1 Waktu Tunjang 3PJ KESUKANAN Tajuk 3. Lambung dan pukul bola kecil. Permainan kecil: Pertandingan dalam kumpulan Aktiviti : . e) Ketangkasan.187 - .Buku Sumber PJ & PK Minggu 41 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 1. Kesan dan nilai. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Kecergasan fizikal. 3 Aktiviti ini dilakukan berulang kali. .Isu-isu dalam Pendidikan Sukan dan permainan. Isi 1. a) Seorang murid memukul bola dan rakan-rakannya cuba menyambut bola. Golek dan tangkap bola berpasangan. Lari pecut. ( Aktiviti dalam kumpulan ) Lari pecut. Golek dan tangkap bola berpasangan. 0 Lambung dan pukul bola kecil. Menerangkan contoh ubat-ubatan yang dilarang digunakan oleh atlit. Pengambilan ubat-ubatan. b) Lari berganti-ganti 4 x 50 meter. Kemahiran / Butir Mengajar 1. 2. c) Koordinasi. Isi 0 1 1. a) Lari pecut dalam jarak 50 meter.

Pertolongan cemas. Isi c) Program Bersepadu Sekolah Sihat (PBSS) peringkat sekolah. Mengaitkan pengalaman lawatan tersebut dengan aspek kesihatan. ke bilik kesihatan. Mencatat keadaan tempat-tempat yang dilawati. dadah.Buku Sumber PJ & PK Contoh: steroid. Pengayaan : Mencari maklumat mengenai peranan Unit Kesihatan Sekolah. 3. saraf dan otot. ke tempat pembuangan sampah. Contoh: kesan jangka panjang-merosakkan buah pinggang. Kemahiran / Butir Mengajar 1. v. iv. 0 Menjelaskan faedah program kesihatan sekolah. maruah. ii. Menyenaraikan perkhidmatan yang terdapat di sekolah. 3. ubat batuk. Pengayaan : Menghasilkan sebuah poster bertajuk “Badan Sihat Otak Cergas. Membuat lawatan ke kantin. Menjalankan aktiviti kumpulan sebagai Unit Kesihatan Sekolah. St. Contoh: Perkhidmatan Pergigian Sekolah. PBSM. Membuat laporan serta cadangan. John Ambulans. . Aktivitinya: i. iii.” Minggu 42 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk 3. Menyenaraikan nilai-nilai negatif pengambilan ubat-ubatan. 2.188 - . Menyatakan kesan ubat –ubatan yang dilarang ke atas atlit. terlibat dalam rasuah. Contoh: hilang keyakinan diri. Membentangkan hasil laporan serta cadangan.hilang minat.

murid dibahagikan kepada beberapa kumpulan kecil yang sama bilangan . . Senamrobik. 2. 1 Senaman ritma selama 5 minit. .Kecergasan kardiovaskular dapat mengawal penyakit jantung dan masalah kegemukan. Berjalan dan berlari 1000 M.Buku Sumber PJ & PK HURAIAN RANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 5 Minggu 1 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KECERGASAN Daya tahan kardiovaskular 1.setiap ahli berlari seberapa pantas yang boleh melalui halangan dan kembali semula ke garis mula mengikut giliran. Definisi – Daya tahan kardiovaskular juga dikenali sebagai kecergasan aerobik atau kuasa aerobik atau daya tahan aerobik. Naik turun tangga gimnastik.189 - . Kemahiran / Butir Mengajar 1. Siapa pantas. 2. 4.kumpulan yang dapat menamatkan dahulu larian akan dikira sebagai pemenang. .

darah yang keluar dari rahim. Akil baligh -Haid -Ihtilam Definisi -Akil baligh ialah satu proses yang berlaku semasa proses pertumbuhan dan pembesaran manusia. Ihtilam . Minggu 2 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 1 waktu. 5. Mengenalpasti salah tanggapan tentang haid. . KEMAHIRAN Permainan Sofbol. Butir Mengajar 2. Menyatakan maksud haid dan Ihtilam. Haid . 3. Kemahiran/ : 1. Latar belakang / sejarah.190 - .suatu keadaan apabila air mani keluar secara tidak sedar semasa bermimpi sesuatu yang memberahikan. Menerangkan langkah kebersihan yang diambil semasa haid dan Ihtilam. Menyenaraikan cara penjagaan kebersihan diri semasa kedatangan haid dan ihtilam. 2 Menerangkan proses akal baligh. Seksualiti 1. Kemahiran / 1.Buku Sumber PJ & PK Minggu 2 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Kesihatan diri.

Kemahiran/ : 1.Hancock (1887). Peralatan. glof. 1965 The Women’s World Champion. 3. 4. pandang sasaran. menghadap bola. Butir Mengajar 2. bes. 2. Balingan. penahan dada. 1966 The Man’s World Champion. 1974 Persatuan Sofbol Malaysia ditubuhkan. Menangkap bola tinggi. ikut lajak. Balingan sisi . depakan tangan ke arah sasaran. plat. Menangkap. KEMAHIRAN Permainan Sofbol. bengkokkan lutut. tarik tangan ke belakang bahu. 1. pandang sasaran. dicipta oleh George W. 1952 The International Softball Faderation (ISF) ditubuhkan. mit. - Minggu 3 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 waktu.Buku Sumber PJ & PK Butir Mengajar 2. 1967 Softball telah diterima sebagai acara olimpik. kejohanan kali pertama ditaja oleh The Amateur Softball Assocition (1933). Pemain tempatan dan luar negara. dimainkan di kawasan berbentuk lelayang dengan empat bes sejarak 19. tarik tangan ke belakang bahu. berdiri sisi. Gelanggang. adang muka. bet. pandang bola masuk ke ‘glove’ . kaki dibuka seluas bahu.berdiri sisi.191 - . baling bola dari sisi bahu. Balingan atas bahu. luruskan tangan ke atas hadapan. baling bola melepasi atas bahu.6 M antara satu sama lain. 3. bola sofbal.

mengenal pasti penyakit tidak berjangkit. Melutut. Tajuk Isi karies gigi penyakit jantung Kemahiran/ Butir Mengajar - 1 waktu. Daripada balingan bawah lengan (perlahan). memeriksa kebersihan diri murid. KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Kesihatan diri. kedua-dua tangan hampir mencecah tanah. Minggu 4 Tunjang 1PK. Menangkap bola leret bengkokkan badan dan lutut. bola leret hingga kepada bergerak. . pandang ke arah bola. pandang bola masuk ke ‘glove’. 5. Minggu 4 Tunjang 3 PJ Tajuk Isi 1 waktu. Penyakit tidak berjangkit. 2. berdiri dan seterusnya bergerak. 3. membincangkan sebab berlaku penyakit tidak berjangkit. pelbagai teknik balingan dan tangkapan.Buku Sumber PJ & PK 4. Lambungan bawah lengan 3 Meter.192 - . Contoh Ansur – maju 1. Keselamatan semasa beraktiviti. KESUKANAN Keselamatan. Aktiviti : Latihan secara berpasangan .

Butir Mengajar 2. pastikan kawasan aktiviti adalah selamat dan tidak berlubang. Kemahiran asas. Menyenaraikan 3 langkah pengawasan semasa aktiviti olahraga. .cekak sederhana. Kemahiran/ : 1. . memeriksa tempat dan mematuhi arahan guru. cekak panjang. .Lakuan memukul dan menampan bola dengan tepat dan betul.Meningkatkan tahap kemahiran memukul dan menampan. . Teknik memegang bat. Guru menunjukcara serta menerangkan perlakuan dan situasi yang mendatangkan bahaya semasa aktiviti olahraga. menggunakan alatan yang rosak. . Minggu 5 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 waktu. 2.Menjelaskan lakuan memukul dan menampan.Buku Sumber PJ & PK Kemahiran/ Butir Mengajar 1. mendengar dan memenuhi arahan tentang langkah keselamatan yang diberi oleh guru. 1 Murid diminta (dalam kumpulan kecil) membincangkan langkah-langkah keselamatan bagi mencegah daripada berlakunya kemalangan. memakai pakaian sukan. KEMAHIRAN Permainan Sofbol.cekak pendek.193 - . Pertandingan. . murid diminta menyenaraikan 3 langkah pengawasan memeriksa alatan. gunakan alatan yang telah ditetapkan. memegang peluru dan cara yang salah. laporkan sebarang kemalangan dengan segera kepada guru.

1870 Duke of Beuford – Di Badminton. 3. Latar belakang / sejarah 0 Alatan 1 Gelanggang 4.4 m X 6. Minggu 6 1 Waktu.194 - .5 m net/ Jaring (6. 1934 Persatuan Badminton Antarabangsa ditubuhkan.Lee Wan Wah& Chong Tan Fook. Beregu. 1956 Piala Uber (Betty Uber). Membincang amalan gaya hidup sihat. . 1937 Badminton Terbuka Malaya. Roslin Hashim. Pemain (tempatan / luar) Kemahiran/ : 1. Alatan yang digunakan tiang 1. Tunjang 2 KEMAHIRAN Tajuk Badminton Isi 1. Menyenaraikan cara pencegahan penyakit tidak berjangkit. Berasal dari India Butir Mengajar . 2. Cara mencegah Butir Mengajar .bersenam bersukan makan makanan seimbang gaya hidup sihat 2. KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Kesihatan diri.76 m) reket 6.Perseorangan Rashid Sidek. Pemain kebangsaan.Buku Sumber PJ & PK Minggu 6 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu.1 m 3. 1948 Piala Thomas diadakan setiap dua tahun. Wong Choon Han dll. Penyakit tidak berjangkit Kemahiran/ : 1.1 m X 0.661 m panjang bulu tangkis diameter 25-28 mm gelanggang berukuran 13.

. H. Gopichand (India) Beregu.pandang bulu tangkis. .hayun reket jauh ke belakang. Minggu 8 Tunjang 3 PJ Tajuk Isi 1 Waktu. Servis Pukulan Hadapan. sebelah tangan lagi diluruskan.flik bulu tangkis dengan pergelangan tangan di hadapan kaki kiri.berdiri sisi. KEMAHIRAN Badminton. d. Servis flik. Michael Sogard & Thomas Stuer Lauridsen Minggu 7 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar . sebelah kaki di hadapan . Servis tinggi.bulu tangkis tinggi melepasi lawan. : 1. . . c.195 - . . pukul bulu tangkis pada sasaran tertinggi.Ricky Subagja & Rexy Maniaky (Indonesia). .berdiri sisi.Cheng Hong (China).pegang bulu tangkis separas mata. 2 Waktu. Servis rendah .pukul bulu tangkis di hadapan kaki kiri .lepaskan bulu tangkis dan ikut lajak. . .hayun reket ke belakang.Makanan bervitamin semasa latihan dan bersukan. J.hayun reket dengan tangan lurus. Taufik Hidayat (Indonesia). KESUKANAN Pengurusan Diri . Pukulan hadapan. Christensen (Denmark). Definisi / konsep . : a.Perseorangan.Buku Sumber PJ & PK luar Negeri. . b.

. 3 murid yang bertuah akan mencabut kertas tersebut dan menjawab soalan. 1 menyebabkan masalah kesihatan dan tidak berupaya untuk melakukan aktiviti atau bersukan. Guru menunjukkan carta “vitamin dan fungsi” serta memberi penerangan VITAMIN Vitamin A Vitamin B Vitamin C Vitamin D Vitamin E Vitamin K FUNGSI Menjaga kesihatan mata dan kulit. menguatkan otot dan serat serta membantu pertumbuhan tubuh Membantu kesihatan tulang.Buku Sumber PJ & PK 0 tubuh badan yang tidak memperolehi nutrien yang mencukupi menyebabkan kecekapan tubuh badan menurun.Kurang selera makan – Vitamin B C.196 - .Pesakit Osteoporosis.Gigi rosak – Vitamin D c. Guru menunjukkan gambar tunggal penyakit kekurangan vitamin & guru meminta murid dalam kumpulan kecil untuk mencadangkan vitamin-vitamin yang sesuai bagi mengatasi masalah tersebut : Contoh gambar A.cadangan vitamin D B. mengelakkan kerosakan gigi dan menguatkan tulang Memastikan kandungan oksigen dalam darah mencukupi untuk proses pembakaran makanan Mempercepatkan pembekuan darah daripada semasa berlaku perdarahan b. gigi dan gusi serta mencegah jangkitan penyakit Membantu pertumbuhan tubuh. Kemahiran/ Butir Mengajar a. sekiranya gagal mereka akan didenda. membantu pertumbuhan tulang dan gigi Menggalakkan selera makan. Aktiviti pengukuhan : Kotak beracun 2 terdapat kertas di dalam kotak yang mempunyai soalan berkaitan dengan fungsi vitamin.

Guru menunjukkan contoh gambar pelbagai mimik muka minta murid memilih situasi perasaan mereka ketika itu 2. 0 1 Guru meminta ketua kumpulan untuk membentangkan hasil kerja kumpulannya. Minggu 9 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi : 2 waktu. KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Perasaan.Pukulan kilas. Guru memberikan situasi bermasalah – keluarga ketika menghadapi kesempitan wang.197 - . Memahami perasaan sendiri. 2. . KEMAHIRAN Badminton. . Pukulan rejam. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Kemahiran/ Butir Mengajar: 1. . Secara lisan minta beberapa orang murid menyatakan perasaan mereka setelah dapat membantu menyelesaikan masaalah keluarga. Pukulan Kilas.Senaraikan langkah-langkah yang boleh diambil untuk meringankan masalah ini. 1.setelah dapat menolong keluarga.Buku Sumber PJ & PK * Radio kaset diperlukan untuk memutarkan lagu ketika kotak diedarkan.kaki kanan menyilang ke kiri. Minggu 8 Tunjang 1 PK Tajuk Isi : 1 waktu.

mendalami bidang agama.merosakkan kerusi dan meja. Guru menayangkan pita video yang menunjukkan salah laku yang sering berlaku di sekolah. Minggu 10 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 waktu. Kemahiran/ Butir Mengajar . mencuri. .Buku Sumber PJ & PK . Guru meminta murid untuk menyatakan masalah salah laku yang sering ditimbulkan oleh remaja di sekolah . . b. berbahasa kesat dan sebagainya.kilas reket separas dengan bahu.198 - . persatuan atau kelab di sekolah.menyertai unit beruniform.sertai aktiviti kemasyarakatan dan sebagainya.pukul bulu tangkis dengan pantas. . . KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Kekeluargaan Keremajaan .menyatakan masalah dan isu-isu yang melibatkan golongan remaja.menyertai bidang sukan. sebelah kaki di hadapan.pandang bulu tangkis. : a. Minggu 10 1 Waktu.pukul bulu tangkis dan ikut lajak 2. .Pukulan rejam.ayun reket ke belakang siku di bengkokkan. .berdiri sisi. . 2 Guru meminta murid secara berkumpulan menyenaraikan cara/langkah untuk mengatasi/mengurangkan permasalahan ini :. .definisi salah laku :Sikap dan tingkah laku yang bertentangan dengan norma masyarakat. sebelah lagi tangan lurus ke atas . .

.menghindar berlakunya kemalangan. 3.bangkit tubi lutut bengkok 5 kali. 2.tangan letakkan atas bahu pasangan. Guru meminta murid untuk menguruskan peralatan mengikut kreativiti mereka sendiri Isi Kemahiran/ Butir Mengajar 0 1 pengurusan. .tolak bahu berpasangan. 2. .Buku Sumber PJ & PK Tunjang 3 PJ Tajuk KESUKANAN Pengurusan sukan . KECERGASAN 1 Daya tahan otot 2 Kekuatan.tidak mudah rosak / tahan lama. Pengurusan alatan secara sistematik memberikan faedah : . Kekuatan .tekan tubi. Gusti dalam gelung. 3. Minta komen dari murid tentang keadaan stor.letakkan dua gelung rotan di atas tanah (bersentuhan). . 1. 2 .alatan sukan . Daya tahan otot .menjamin peralatan berada dalam keadaan selamat.tekan tubi.susunan / pengelasan. Minggu 11 Tunjang 1 PJ Tajuk Kemahiran/ Butir Mengajar 2 waktu. Guru melaksanakan aktiviti kembara dengan membawa murid ke stor alatan. : 1. . .pasangan berdiri dalam gelung rotan sendiri. . Guru membahagi murid kepada kumpulan dan memberikan satu kawasan angkat untuk 4.cuba keluarkan pasangan dari gelung. . .199 - .

Menunjukkan alatan Ragbi Sentuh (pengenalan). Dimainkan oleh William Webb Ellis. Bentuk segi empat tepat : . .mengenal pasti dan memilih makanan yang bersih untuk dimakan.(1923). . Amalan pemakanan. Gelanggang. Imbangan makanan yang dimakan dengan aktiviti fizikal. 1. . 3. Pemain (Dalam/Luar Negeri).200 - .50m lebar. KEMAHIRAN Ragbi Sentuh. Lomu. . Bola saiz 3.1923 dimainkan oleh penuntut Rugby School (England).gambar-gambar jenis makanan. 1. bendera atau penanda. 4. 0 Pengamalan cara makan yang sihat. .makanan yang baik untuk tubuh badan saya. . 2. GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Pemakanan. Makan pelbagai jenis makanan.Buku Sumber PJ & PK Minggu 12 Tunjang 2 Tajuk Isi 1 waktu. 1. . . Peralatan. 1. 2.saya makan makanan yang bersih dan dicerna dengan baik. . 2. Kemahiran/ Butir Mengajar .model makanan. 2.70m panjang .1925 dimulakan di Negeri Sembilan. 3. 4. Pasukan Cobra / All Black. Kemahiran/ Butir Mengajar Minggu 12 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 1 waktu.piramid makanan.John N. Latar Belakang. 5. Melakar dan melukis jenis makanan yang baik untuk pertumbuhan badan.

pilih makanan yang rendah lemak dan kurang kolesterol. Hantaran statik.201 - . . . Minggu 13 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 Waktu. Menyenaraikan jenis-jenis makanan yang baik untuk kesihatan dan kecergasan . . 1. . Mengawal bola. 1. Minggu 14 Tunjang 2 PK Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar 1 Waktu. Amalan pemakanan sihat. Kemahiran/ Butir Mengajar 1. .banyakkan minum air kosong. Hantaran dan menyambut.Buku Sumber PJ & PK Seharusnya murid diberi peluang memegang bola ragbi. GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Pemakanan. Hantaran dinamik (bergerak). menghadap sasaran tegakkan bola dan hantar pada rakan. Mengawal bola. guna dua belah tangan. sambut bola bawa ke dakapan. langkah ke hadapan. KEMAHIRAN. bergerak perlahan – lahan. Ragbi Sentuh. dapatkan bola awal (dari hantaran/tendangan). . rakan sambut guna kedua-dua belah tangan.makan makanan yang bersih dan selamat.lebihkan memakan buah-buahan dan sayur-sayuran. Kemahiran asas.pilih makanan yang mengandungi kurang gula dan garam. 2. 2.pilih makanan yang banyak mengandungi bijian dan kekacang.

Guru memberikan respon kepada setiap pembentangan oleh ketua kumpulan dan menerangkan sebab sebenar athlit menggunakan dadah dan jenis-jenis dadah. Isi Kemahiran/ Butir Mengajar Bil 1. Definisi dadah dalam sukan. Kesan Meningkatkan kekuatan dan keupayaan otot. Penyalahgunaan dadah dalam sukan. mengurangkan kepenatan dan kelesuan serta meningkatkan kekuatan dan keupayaan otot.202 - .jenis dadah yang diambil semasa bersukan. : a. Merangsang prestasi athlit Meningkatkan kesedaran aktiviti fizikal. Murid dalam kumpulan kecil diminta untuk membincangkan 3 sebab athlit menggunakan dadah. Nama Dadah Steroids Anabolic. . b.Dadah yang digunakan oleh athlit adalah dari jenis dadah perangsang seperti steroids anabolic dan amphetamines yang kemungkinan kesannya ialah athlit bertambah segar. .Buku Sumber PJ & PK 2.kesan dadah.memberikan tenaga. . Minggu 14 Tunjang 3 PJ Tajuk 1 Waktu. KESUKANAN Isu-isu dalam PJ dan sukan.mengelakkan berlakunya penyakit seperti cirit-birit. Guru menunjukkan dan mengedarkan keratan akhbar yang menceritakan tentang penglibatan athlit-athlit sukan dalam penyalahgunaan dadah. jantung dan kencing manis . . c. 2 Amphetamines. . Menjelaskan rasional pemilihan makanan-makanan tersebut.membina sel-sel dan tisu badan. . a.

tendangan lepas 2. 4 puntung rokok yang menyala boleh menyebabkan kebakaran. . 6 kesan sampingannya kurang tenaga. Isi : 1. Menyatakan kesan dan keburukan merokok. : Semangat kesukanan.Buku Sumber PJ & PK Mengurangkan kepenatan dan kelesuan.menyebabkan maut. .sisi. Kemahiran/ Butir Mengajar: 1. Minggu 16 Tunjang 3 PJ Tajuk Isi 1 waktu. Merokok dan akibatnya. . Minggu 15 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 waktu.dadah. gigi kuning dan nafas berbau b. 5 asap rokok menjejaskan kesihatan orang-orang yang berhampiran.rokok.. 2. Larian sentuh lawan. Tunjang 2 GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk Penyalahgunaan bahan. cepat lesu. . Kemahiran/ Butir Mengajar a. Keburukan merokok. .kumpul dan cari risalah berkaitan keburukan merokok. Tendangan lambung. Menendang bola. . hadapan dan belakang. . Melukis poster keburukan merokok. . KESUKANAN Etika dalam sukan. KEMAHIRAN Ragbi sentuh.menyebabkan sakit paru-paru. Lari sentuh kawan. b.203 - . : a. Minggu 16 1 waktu. kurang selera makan. .

Minggu 18 Tunjang 3 PK Tajuk Isi 1 Waktu. Kemahiran/ Butir Mengajar 1. c. .menjaga hubungan baik dengan pihak lawan. . KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Keselamatan. . b.meregang otot-otot kaki statik. Guru memberi penerangan tentang perlunya semangat kesukanan ketika menyertai sesuatu pertandingan seperti . 1 langkah keselamatan. .berdiri regang temu belakang. Guru mengedarkan gambar tunggal “situasi rumah yang . . . Minggu 17 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu.meregang otot kaki sambil menggunakan alatan.kemudian jauhkan jarak berdiri. Guru meminta murid untuk menceritakan pengalaman mereka memasuki sesuatu pertandingan dan perasaan mereka setelah selesai pertandingan tersebut. Guru meminta murid menyelesaikan permasalahan. .204 - . Butir Mengajar a.tidak mudah berputus asa.jujur. .mengilas badan ke kiri dan ke kanan. . Kilas badan berdua.berlaku adil. Kemahiran/ Butir Mengajar a. 1. Murid melakukan sumbangsaran. Keselamatan di rumah. . 0 bahaya di rumah. d.mengecilkan badan.mengilas badan sambil melontar pundi kacang dengan dua belah tangan. . perasaan mereka ketika menghadapi kemenangan atau kekalahan. KECERGASAN Kelenturan .menerima keputusan pertandingan.Buku Sumber PJ & PK .bekerjasama.mengikut peraturan.

. .205 - . Perbincangan tentang langkah-langkah keselamatan yang boleh diambil di rumah. 0 murid dibahagikan kepada beberapa kumpulan. Minggu 18 Tunjang 2 Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar 1 Waktu. Minggu 19 Tunjang 2 PJ Tajuk 2 Waktu. Lompat berhalangan.menyimpan bahan yang beracun dalam tempat tertutup dan berkunci. . KEMAHIRAN Olahraga 1. .mengelap lantai yang licin atau basah. . 1 melecur terkena air panas. 4 lemas dalam bilik air. .larian landas. Gaya lompatan 0 gaya pelana.mendarat. .menyimpan alatan setelah digunakan. 1 setiap kumpulan akan berlumba melompat skital berhalangan pada jarak yang tertentu. 0 terkena benda tajam. Menyenaraikan bahaya-bahaya yang mungkin berlaku dalam situasi rumah yang tidak teratur.menyusun perabot dengan teratur . 3 terminum racun.menyimpan benda-benda tajam di tempat yang selamat. a. c.Buku Sumber PJ & PK teratur” dan sebaliknya b. Lari landas. Kemahiran/ Butir Mengajar a. Isi 1. 2 terjatuh kerana lantai licin. Fasa 1 Fasa 2 Fasa 3 Fasa 4 .lonjakkan. Lompat tinggi gaya ‘Fosbury’.layangan. KEMAHIRAN Olahraga. .

206 - . Makmal / Bilik Sains. . . Layangan. 2 Kantin.Buku Sumber PJ & PK b. Lonjakkan . KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Keselamatan. . Langkah keselamatan. . lonjak dan mendarat di atas tilam. d. 5 Bengkel Kemahiran Hidup. . Minggu 20 Tunjang 3 PK Tajuk Isi 1 Waktu. Menyenaraikan lokasi-lokasi di kawasan sekolah yang berkemungkinan besar mengakibatkan kemalangan. Membincangkan bahaya dan langkah keselamatan .Bahaya dan langkah keselamatan.kemalangan terkena air panas atau bahan yang merbahaya. Mendarat. Bahaya .lutut tinggi. c.mematuhi peaturan dan arahan guru. .lonjak sentuh bola. . Lumba lonjak antara gelung. Kemahiran/ Butir Mengajar a.cedera terkena alatan yang tajam seperti gergaji dan pahat.berdisiplin. c.berhati-hati. Tempat Bengkel Kemahiran Hidup. .langkah panjang .mematuhi arahan guru. b. b. . 1 Giminasium. Larian .setiap murid perlu melonjak dan mendarat antara 3 gelung yang disusun ke garisan penamat secara bergilir-gilir. 0 Padang. a. . Lonjakkan. Keselamatan di sekolah .lari landas. 3 Makmal Sains 4 Stor Sukan.lari dan lonjak sentuh bola. 1.murid dibahagi kepada kumpulan.

Lompat palang. Lari langkah panjang. Skip / lutut tinggi. . Padang Sekolah. d.otot. melecur . Joging c. Regangan. e. .berdisiplin apabila berada dalam bilik darjah. . Minggu 20 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar 1 Waktu. . Minggu 21 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk Gimnastik artistik Isi Pola 1.lonjak.207 - .luka terpijak benda tajam.memakai pakaian yang sesuai dan lengkap ketika beraktiviti di padang. b. . terhantuk meja dan sebagainya. : a.3 – Gerak edar 0 Gerak edar asas 1 Langkah ke sisi .Buku Sumber PJ & PK 6 7 kebakaran. Pendaratan atas tilam. KEMAHIRAN Olahraga. f. . Lompat tinggi .kaki. Bilik Darjah.kecederaan terjatuh.lompat tinggi gaya pelana. .tangan. 1.

. Langkah sisi gelongsor 1 Dari sokong hadapan.208 - . Kemahiran/ Butir Mengajar Minggu 22 Tunjang 3 PK Tajuk Isi Kemahiran/ 1 Waktu. Skip Kemahiran/ Butir Mengajar 3 0 Gelongsor a. Permainan kecil. 2 Dari sokong hadapan. Berjalan b.Berlari c. a.Langkah sisi kaki bersilang c. KECERGASAN Imbangan.meniti di atas bangku.berdiri sambil mengangkat lutut. Kaki diseret ke depan. a. . 1. Mengenal pasti sebab berlakunya kemalangan di tempat . Setiap kemahiran boleh dijalankan secara stesen mengikut kumpulan. .Buku Sumber PJ & PK 2 Bergerak dengan sokongan tangan hadapan dan belakang 1.meniti di atas kayu kecil atau tali.dirian sekala depan. c. Langkah ke kiri kaki silang b. Perilaku dijalankan dengan tunjuk cara terlebih dahulu. . jalankan secara pertandingan. sebelah tangan bergerak ke belakang diikuti dengan tangan yang lain.sebelah tangan bergerak ke depan diikuti sebelah tangan yang lain. Minggu 22 Tunjang 1 PJ Tajuk Isi 1 Waktu. b. KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITRAN Keselamatan Di tempat permainan. .gunakan kemahiran yang dipelajari. Kaki diseret mengundur ke belakang.

melutut sebelah kaki dan luruskan sebelah kaki yang lain. Menyatakan peraturan-peraturan yang perlu untuk menjaga keselamatan di tempat permainan.peralatan permainan yang sudah rosak atau sudah reput . .pakaian yang tidak sesuai. kemudian dari kedudukan dakap. bapa atau penjaga ketika bermain.4 – Putaran Lompat dan pusing 180 darjah Guling sisi di atas tilam Guling depan Kemahiran/ Butir Mengajar 1.memastikan peralatan dan alat permainan berada dalam keadaan yang baik sebelum menggunakannya. 2. Sebab berlakunya kemalangan : . Berdiri tegak. 0 Berdiri tegak. .memastikan kawasan permainan selamat dan tidak membahayakan. bengkokkan kaki sedikit.kawasan permainan yang membahayakan. letak dua belah tangan atas lantai . Hayun ke atas lalu pusing 180 darjah di udara.kurang pengawasan daripada ibu bapa ketika anak-anak keluar bermain. Mendarat dengan dua belah kaki. 4. Bengkokkan kaki sepanjang lakuan. Kemudian berdiri tegak.Di akhir gulingan. mencangkung dan rebahkan badan ke sisi atas tilam secara mengiring. .209 - . .Buku Sumber PJ & PK Butir Mengajar permainan. Pekara-pekara yang perlu bagi menjaga keselamatan di tempat permainan. Berdiri tegak. .memakai pakaian yang sesuai Minggu 23 2 Waktu Tunjang 2 PJ KEMAHIRAN Tajuk Gimnastik artistik Isi Pola 1. .. Lompat ke atas dengan kaki lurus dan rapat. 3.perlunya pengawasan daripada ibu.

b.Buku Sumber PJ & PK Minggu 24 Tunjang 1 PJ Tajuk Isi 1 Waktu. d. . c. Melakar tanda-tanda jalan raya dan fungsinya. Tampar siku : . . Meningkatkan keupayaan mengubah kedudukan badan dengan cepat. Membincangkan fungsi tanda-tanda keselamatan di jalan raya. b. 2. Melompat dekam merentasi tali. c. Skip dan tukar arah. Tampar lutut : . Peraturan di jalan raya. KECERGASAN Ketangkasan 1. Tanda keselamatan jalan raya. a.tiap-tiap seorang cuba menampar lutut rakannya.berdua menghadap kawan. Guru memperkenalkan tanda-tanda keselamatan menggunakan gambar. . .pandang kiri dan kanan sebelum melintasi jalan raya. 2. e. . a.menunggu bas di tempat yang telah disediakan. Berlari anak dan tukar arah.210 - . . KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Keselamatan di jalan raya. Kemahiran/ Butir Mengajar Minggu 24 Tunjang 3 PK Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar 1 Waktu.menggunakan jejantas untuk melintasi jalan raya. d.pemain cuba menampar siku lawannya.jumlah mata dikira daripada berapa kali tamparan. . Menyenaraikan peraturan-peraturan yang biasa dihadapi : . Melakukan aktiviti-aktiviti ketangkasan dengan selamat.seperti pertandingan sebelumnya.berjalan di tepi sebelah kanan jalan raya bertentangan dengan arah kenderaan bergerak. 1.

Punca kebakaran.4 – Putaran Guling bahu atas tilam Roda kereta atas bangku Kemahiran/ Butir Mengajar 1.penggunaan plag dua pin. 2. Berdiri dan menghadap ke sisi.211 - . Rebahkan badan agar bahu mencecah tilam dahulu.wayar lusuh. naikkan kaki yang bertentangan ke belakang. Mengenal pasti dan menyenaraikan punca-punca kebakaran. Membuat peta minda tentang langkah-langkah keselamatan yang perlu diberi perhatian khusus untuk mencegah kebakaran. Letakkan sebelah tangan di atas tilam. . a. b. .amalkan membuka tingkap semasa memasak di dapur. Tangan kanan sentuh bangku dahulu diikuti dengan tangan kiri. KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Keselamatan . 2. Kaki kiri mendarat diikuti kaki kanan. Di akhir gulingan. Kaki kiri ditendang ke atas pada masa yang sama kaki kanan dinaikkan.tumpahan minyak . 1.litar pintas .Buku Sumber PJ & PK Minggu 25 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk Gimnastik artistik Isi Pola 1. .keselamatan api. Mula dengan membongkok ke depan. Cara mencegah. Minggu 26 Tunjang 3 PK Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar 1 Waktu.plag yang rosak. Berdiri sebelah bangku. kaki kiri melangkah ke depan dan tangan hayun ke atas. . . pelaku melutut sebelah kaki.

. Berlari. . Aktiviti .elak menggunakan lebih daripada satu plag pada satu soket. . KECERGASAN Kuasa 1.lonjak dan lakukan pukulan hadapan.4 – Gerak edar .setiap kumpulan akan berlari kira-kira 10M.lonjak dan menjaring bola tampar. disana.lonjak dan smash tanpa alatan. Disini. . melompat dan menyambut bola sebelum mendarat. .212 - .letakkan bahan yang mudah terbakar jauh dari sumber elektrik / api.Buku Sumber PJ & PK . melompat kayu palang dan menyambut bola yang dilontarkan. (Badminton) a.bahagikan murid kepada beberapa kumpulan yang sama bilangan. Minggu 26 Tunjang 1 PJ Tajuk Isi 1 Waktu. c.elakkan menggunakan plag dua pin yang tiada wayar bumi. . dimana (pelbagai arah pilihan guru). Murid berlari mengikut arah yang ditunjuk oleh guru. b. Kebolehan melakukan satu pergerakan yang pantas dengan daya maksimum dalam masa yang singkat. .lonjak dan menjaring bola baling. Kemahiran/ Butir Mengajar Minggu 27 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN Gimnastik irama Pergerakan 1.hubungi juruteknik untuk memeriksa pendawaian elektrik yang lama di rumah .

feri . Lompat atas kaki kiri dan mendarat di atas kaki yang sama. Minggu 28 Tunjang 3 PK Tajuk Isi Kemahiran Butir Mengajar 1 waktu. b. . Tempat berair 3.Buku Sumber PJ & PK Berjalan Berlari Langkah skip Ketinting Langkah galop Langkah menggelongsor Kemahiran/ Butir Mengajar 1. Lonjakkan dari kaki kanan dan seret kaki belakang ke kaki depan. Langkah ke depan dengan kaki kanan dan ulang pergerakan. Akhiri dengan melangkah ke depan dan berdiri dengan kaki rapat. Melangkah dari satu kaki ke kaki sebelah lagi dengan pergerakan yang lebih laju. 0 Berdiri tegak. Ulangkan pergerakan. Menyatakan jenis-jenis pengangkutan air yang biasa dilihat . langkah kaki kiri ke depan.perahu. Ulangkan pergerakan. Melangkah ke depan dengan kaki tangan. Banjir. Langkah ke depan kaki kiri dan seret kaki kanan ke akaki kiri serentak. 3 Berdiri tegak. Melangkah ke depan dengan kaki kiri dan melompat atas kaki yang sama. a. 1 Berdiri tegak.di air. 1.213 - . Ulangkan pergerakan. Akhiri dengan melangkah ke depan dan berdiri dengan kaki rapat. 4 Berdiri tegak. Berdiri tegak. Kaki kanan diangkat tinggi. KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Keselamatan . Pengangkutan air 2. Melangkah dari satu kaki ke kaki sebelah lagi ke depan. Ketika lonjakan.bot . Langkah ke depan dengan kaki yang sebelah dan ulang pergerakan.mengangkut penumpang . Menyenaraikan kepentingan pengangkutan air kepada manusia. 2 Berdiri tegak.kapal .

2. Pusingkan kaki arah ke kiri untuk menulakan pusingan di atas punggung. Situasi. Kemahiran/ Butir Mengajar Minggu 29 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk Gimnastik irama . Gunakan tangan untuk menyokong.mengangkut barang.Buku Sumber PJ & PK . Membincangkan situasi bermasaalah yang diberikan oleh guru dalam kumpulan. Langkah mengelak. Selepas pusingan turunkan kaki ke kedudukan asal. apakah yang akan kamu lakukan sekiranya ternampak orang yang hampir lemas di lombong atau sungai. tangan ke belakang. Menaiki kenderaan yang lebih muatan Berebut-rebut menaiki kenderaan. Jangan berebut-rebut ketika menaiki kenderaan. d.214 - . 3. Tidak melebihi had muatan. Tidak memakai jeket keselamatan. Duduk berlunjur.5 – Pusingan badan Pusingan setempat di atas dua kaki Pusingan di atas punggung dengan sokongan tangan 1. Melakar situasi yang mungkin mengakibatkan kemalangan air dan menyenaraikan langkah langkah mengelakkan kemalangan. Naikkan tumit kedua belah kaki dan buat pusingan yang perlahan di atas bebola kaki. c. kaki rapat. Bengkokkan lutut dan angkat kedua-dua kaki. Berdiri tegak. Minggu 28 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 0 1 1 Waktu KEMAHIRAN Gimnastik irama Pergerakan 1. 2. Memakai jeket keselamatan. Bil 1.

Melangkah dari satu kaki ke kaki sebelah lagi dengan pergerakan yang lebih laju. Melangkah ke depan dengan kaki kiri dan melompat atas kaki yang sama. Melangkah ke depan dengan kaki tangan. Aktiviti: Bersoal-jawab tentang suntikan yang pernah diberikan serta perasaan murid ketika menerima suntikan. KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Penyakit berjangkit. Berdiri tegak. Berdiri tegak. Ketika lonjakan. -mencegah penyakit. Langkah ke depan kaki kiri dan seret kaki kanan ke akaki kiri serentak. Lompat atas kaki kiri dan mendarat di atas kaki yang sama. Jenis penyakit 1.4 – Gerak edar Berjalan Berlari Langkah skip Ketinting Langkah galop Langkah menggelongsor Kemahiran/ Butir Mengajar 1. Berdiri tegak. Minggu 30 Tunjang 3 PK Tajuk Isi Kemahiran Butir Mengajar 1 Waktu. langkah kaki kiri ke depan. c.Buku Sumber PJ & PK Isi Pergerakan 1. Akhiri dengan melangkah ke depan dan berdiri dengan kaki rapat.215 - . Guru menerangkan carta jenis-jenis penyakit dan . Ulangkan pergerakan. Langkah ke depan dengan kaki yang sebelah dan ulang pergerakan. Berdiri tegak. Langkah ke depan dengan kaki kanan dan ulang pergerakan. Berdiri tegak. Ulangkan pergerakan. Ulangkan pergerakan. Mengenal pasti jenis-jenis penyakit. Kaki kanan diangkat tinggi. 0 2. Berdiri tegak. Menyatakan tentang pentingnya mendapatkan suntikan. Lonjakkan dari kaki kanan dan seret kaki belakang ke kaki depan. Akhiri dengan melangkah ke depan dan berdiri dengan kaki rapat. Melangkah dari satu kaki ke kaki sebelah lagi ke depan. b. Langkah mencergah penyakit.

sesiapa yang ditangkap sebelum tempat yang ditetapkan.badan bongkok sedikit dan kedua-dua belah tangan. 1. tukar peranan dan begitulah seterusnya. e. .kumpulan yang dilaungkan nama akan berlari mengejar kumpulan yang lain . . . 1.menghadap kawan. a. KECERGASAN Masa bertindakbalas.guru melaungkan satu daripada nama kumpulan. . Mengenal pasti penyakit berjangkit.murid-murid berdiri dalam dua barisan dengan jarak 1– 2 M menghadap satu sama lain .216 - . Minggu 31 Tunjang 1 PJ Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar 2 Waktu.cuba ambil atau rampas pundi kacang yang di letak antara mereka. Kemahiran/ . Merampas pundi kacang berpasangan. Guru mengedarkan risalah “ Cara Mencergah Wabak Penyakit “ dan minta murid membaca risalah tersebut. Keupayaan melakukan aktiviti dalam suatu tempoh yang lama. . b. KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Penyakit berjangkit.Buku Sumber PJ & PK contoh-contoh penyakit. . Di dalam kumpulan kecil murid dikehendaki menyediakan satu jadual yang mengandungi butiran jenis penyakit dan cara mencegahnya. d. Minggu 32 Tunjang 3 PK Tajuk Isi 1 Waktu.murid dibahagikan kepada dua kumpulan (belalang/belatuk). Belalang. Belatuk.

3. 1 mula berlari sebagai tindakan pelbagai rangsangan (suara. Murid menyenaraikan keperluan-keperluan orienteering. Tanda garisan permulaan dan penamat dengan jelas. Lari pecut 30M. 2. Permulaan larian dari berbagai kedudukan. . Minggu 32 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran Butir Mengajar 1Waktu. KEMAHIRAN Rekreasi 1.Buku Sumber PJ & PK Butir Mengajar 1 Mengenal pasti agen dan punca jangkitan sesuatu penyakit. isyarat. 3. Berlari di atas trek 30M. Tempatkan seorang pelepas di garisan permulaan dan dua orang di garisan penamat sebagai pencatat masa. Guru menerangkan secara ringkas agen dan punca jangkitan sesuatu penyakit Membuat portfolio berdasarkan penerangan guru dengan mengumpul bahan-bahan bergambar dan bertulis mengenai agen dan punca jangkitan penyakit. a. Minggu 33 Tunjang 1 PJ Tajuk Isi Kemahiran Butir Mengajar 2 Waktu. Mengenal pasti simbol-simbol yang digunakan. Penggunaan kompas a. 1. Permulaan tanpa blok 0 letak kaki depan satu setengah tapak dari garisan permulaan. Pengenalan . 1. Guru menerangkan sukan orentering dan peralatan yang diperlukan. 4. penglihatan atau sentuhan). “Apa itu Orienteering”. 0 dilakukan sendirian atau dalam pasangan kejarmengejar. 5. KECERGASAN Kepantasan. 2.217 - . 1.

Mencari bearing. Sedia. 0 naikkan pinggul sehingga lebih tinggi daripada bahu. .Buku Sumber PJ & PK 1 arakkan satu setengah tapak kaki antara kaki hadapan dengan kaki belakang.hidung berdarah . KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Pertolongan cemas. Minggu 35 Tunjang 1 PJ 2 Waktu. KECERGASAN . . Mula. Guru menunjukkan gambar-gambar kecederaan ringan dan bersoal jawab dengan murid. 6. Kecederaan ringan. Guru menerangkan cara mencari bearing objek b. 1.memecut seberapa laju sejauh 30M. 2 tangan dijarakkan seluas bahu di belakang garisan. Minggu 34 Tunjang 3 PK Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar 1 Waktu. c.218 - . Murid dalam kumpulan kecil dibawa keluar kelas bagi mencari bearing objek. 3 bahu lurus dengan kedudukan tangan.pitam. KEMAHIRAN Rekreasi. Minggu 34 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar 1 Waktu.luka dan pendarahan . a. b. . 1. .mengenal pasti kecederaan ringan. kekalkan kedudukan 2-3 saat. Rawatan awal sebelum bantuan perubatan tiba.melecet atau luka kecil. a. Murid membuat rumusan mengenai tajuk pelajaran. 7.

pertukaran tampak statik. a. . Mengapa berlaku kecederaan. Bantuan segera diberi pada seseorang mangsa.murid diberi lembaran kerja dalam kumpulan mengenai kecederaan dan pertolongan cemas. menghantar baton dengan tangan kanan . Aktiviti yang dapat meningkatkan kepantasan. ambil baton tukar ke tangan kanan.penerima hulurkan tangan kiri ke belakang dengan tapak tangan dihala ke atas. Lari berganti-ganti 50 M . KEMAHIRAN .Buku Sumber PJ & PK Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar Kepantasan 1. Memanaskan badan b.berpasangan.soal-jawab guru dan murid tentang isi yang telah di pelajari. Mingg 36 Tunjang 2 PJ 1 Waktu.penerima hulurkan tangan kiri ke belakang. . .bantu rakan anda. Mengenal simptom (tanda) b. . .ambil baton tukar ke tangan kanan dan lari 50M. a.219 - .berpasangan.murid memberikan maklum balas tentang tanda-tanda kecederaan. 2.bagaimana kita boleh membantu mangsa ? . KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Pertolongan cemas. Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar 1 Waktu. Minggu 36 Tunjang 3PK. . . pegang baton dengan tangan kanan. Pertukaran tampak dari jarak dekat. . penghantar berdiri 1M di belakang. 1.

3.masa bertindak balas. b. Penggunaan kompas a. Lari pecut. Lari zig-zag. Mengenali kompas b.komposisi tubuh badan.imbangan. Penerangan guru tentang cara-cara menggunakan kompas c. Berasaskan kesihatan. Tajuk 1 Waktu. Permainan belalang belatuk. KECERGASAN Kecergasan fizikal. 1.daya tahan kardiovaskular.kelenturan.ketangkasan. 2.koordinasi. a. . . Dirian sekala depan. . lompat. Aktiviti : 1. Konsep kecergasan fizikal dan kesihatan menyeluruh. 6. . Lambung.kepantasan.220 - .kekuatan otot.daya tahan otot. . Baling bola 5. . 1. . Berasaskan perlakuan. Mengaplikasikan kemahiran penggunaan kompas 2 Waktu. . tepuk dan sambut bola kecil. 4. . . KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Rawatan awal pertolongan cemas. Minggu 37 Tunjang 1PJ Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar Minggu 38 Tunjang 3 PK. .Buku Sumber PJ & PK Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar Rekreasi.

Buku Sumber PJ & PK Isi 1. Ialah bantuan pertama dan segera diberi kepada seseorang yang mendapat kemalangan sebelum bantuan tiba. - langkah yang perlu diambil semasa berlaku kecemasan. - menyedari bahaya yang wujud di persekitaran.

Kemahiran/ Butir Mengajar

a. Rawatan awal kecederaan ringan. - hidung berdarah. - luka kecil dan melecet. - luka dan pendarahan. - pitam. b. Guru mendemonstrasi cara-cara rawatan awal kecederaan ringan.

Minggu 38 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar

1 Waktu. KEMAHIRAN Rekreasi. 1. Mencari titik kawalan. 1. Arah dan mata angin. - guru menerangkan cara menjalankan “Permainan Mencari Harta Karun” dan peralatan-peralatan yang di perlukan 2. Guru mengagihkan murid dalam kumpulan seramai 6 orang dan menjalankan “Permainan Mencari Harta Karun” dalam masa yang ditetapkan.

Minggu 39 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi

2 Waktu. KEMAHIRAN Sofbol. 1. Pertandingan antara kumpulan

- 221 -

Buku Sumber PJ & PK 0 posisi pemain. 1 undang-undang permainan. 2 pengiraan mata. Kemahiran/ Butir Mengajar a. Posisi. - picer (pelempar). - kecer (penangkap bola) - penjaga bes (pertama, kedua, ketiga). - short stop. - pemadang (kiri,kanan dan tengah). 1 Waktu. KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Keselamatan di rumah 1. Kebakaran. 1. Cara mencegah kebakaran. 2. Tindakan apabila berlaku kebakaran. 3. Menyelamatkan diri. - bersoal jawab dengan murid tentang pengalaman atau maklumat tentang kebakaran. - guru menerangkan cara-cara menggunakan telefon awam

Minggu 40 Tunjang 3 PK Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar

Minggu 40 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar

1 Waktu. KEMAHIRAN Badminton. 1. Hantaran lop. a. Murid dipecahkan kepada empat ahli bagi setiap kumpulan. b. Dua orang murid akan berdiri di hadapan gelanggang sementara dua orang lagi akan berdiri di bahagian belakang gelanggang. c. Setiap kali hantaran dibuat pelajar di belakang akan bergerak ke hadapan dan sebaliknya. d. Tukar pasangan setiap tiga kali bulu tangkis terjatuh.

- 222 -

Buku Sumber PJ & PK

Minggu 41 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar

2 Waktu. KEMAHIRAN Badminton. 1. Pertandingan.

a. Merancang dan menjalankan pertandingan badminton berpasangan. - peserta dibahagi kepada pasangan dan diundi untuk pertandingan. - lantik 7 orang pegawai pertandingan. ( seorang pengadil dan enam penjaga garisan). - sediakan alatan - net/Jaring - reket. - bulu Tangkis. - sistem pertandingan - kalah mati kiraan mata 5. - keselamatan ( Guru akan sentiasa berada dengan pemain sepanjang pertandingan).

Minggu 42 Tunjang 3 PK Tajuk Isi

1 Waktu. KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Pertolongan cemas. 1. Menunjukkan cara menggunakan telefon awam semasa kecemasan. 2. Lakonan pertolongan cemas.

Kemahiran/ Butir Mengajar

a. Guru menunjukkan cara menggunakan telefon awam dan cara membuat panggilan kecemasan. b. Murid melakonkan situasi kecemasan.

- 223 -

Buku Sumber PJ & PK Minggu 42 Tunjang 2PJ Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar 1 Waktu. KEMAHIRAN Ragbi Sentuh. 1. Pertandingan antara kumpulan. 1. Kemahiran yang telah dipelajari. - Larian - Melontar dan menyambut. - Tendangan. HURAIAN RANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 6

Minggu 1 Tunjang 1 Tajuk Isi

2 Waktu PJ KECERGASAN Daya tahan kardiovaskular 0 Fartlek ( pelbagai kelajuan ) Definisi Keupayaan jantung dan sistem peredaran darah membekalkan oksigen kepada sel-sel badan semasa melakukan aktiviti dalam tempoh masa yang lama.

Kemahiran/ Daya tahan kardiovaskular Butir Mengajar a. Fartlek Gaya berlari adalah bebas iaitu seperti berjoging pada peringkat awal dan seterusnya larian itu bertukar corak mengikut keupayaan individu dan tahap kecergasan individu. 0 1 2 3 4 5 6 b. Contoh: berjalan pantas berlari joging lari pecut lari naik bukit lari langkah panjang (tukar had kelajuan) lari menurun tangga

Minggu 2

1 Waktu

- 224 -

Buku Sumber PJ & PK Tunjang 1 Tajuk PJ KECERGASAN Daya tahan kardiovaskular - larian / berjalan 1200 meter Aktiviti kecergasan 1. Larian 1200 meter ( lari / berjalan ) lari berterusan mengikut kemampuan murid. - berpasangan, pelaku dan pencatat - mulakan larian apabila wisel dibunyikan dan masa diambil apabila pelaku menamatkan larian. 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Seksualiti - perubahan fizikal yang dialami oleh remaja.

Isi Kemahiran/ Butir Mengajar

Minggu 2 Tunjang 1PK Tajuk a. Isi

Pengenalan seksualiti - perkara yang berkaitan dengan jantina merangkumi perubahan fizikal yang dialami oleh remaja. Seksualiti 1. Menyatakan cara menjaga tubuh badan untuk meningkatkan maruah diri. 2. Menyenaraikan masalah yang biasa dialami semasa awal remaja

Kemahiran/ Butir Mengajar

1 2

Menyatakan angkah-langkah yang perlu diambil untuk menangani masalah remaja. Menerangkan tanggung jawab dan peranan remaja kepada diri, keluarga dan masyarakat.

Minggu 3 Tunjang 1PJ Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar

2 Waktu KECERGASAN Daya tahan otot Daya tahan otot tangan Daya tahan otot (tangan) Definisi Kemampuan melakukan pergerakan otot atau anggota badan berulang kali tanpa berasa letih.

- 225 -

tegakkan badan sambil tangan menekan bangku atau kerusi ( punggung terangkat ).mata pandang bola. Melakukan aktiviti sokongan dari lakuan duduk. Definisi Lakuan menaik atau melambungkan bola ke udara dengan kedua-dua belah tangan atau sebelah tangan.melakukan aktiviti mendagu mengikut keupayaan (bilangan) * Semua aktiviti dijalankan secara berpasangan ( pelaku / pencatat ) Minggu 4 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 1 Waktu KEMAHIRAN Bola tampar . Mendagu (lelaki) .Buku Sumber PJ & PK 1. 1. Gantung bersudut siku bengkok (perempuan) . lengan hadapan diluruskan selari dengan paha.226 - . 3. . . 2.murid mengekalkan kedudukan selama yang boleh bermula daripada wisel dibunyikan.menyangga 1. 2. Menyangga 1. Kemahiran/ Butir Mengajar 8 3. Fasa ikut lajak selepas menyentuh bola. Fasa sentuh .sentuh di bahagian bawah bola di antara pergelangan tangan dan siku. pindahkan berat badan ke hadapan dan mata mengikut bola ke sasaran.salah satu kaki ke hadapan (dibuka selebar bahu) 7lutut dibengkokkan. . Fasa persediaan .

kesan pengurusan kesihatan diri yang lemah 2. .bahagian-bahagian tubuh yang perlu dijaga . .pegang bola dengan kedua belah tangan dengan tangan kiri mencengkam bola.persediaan dan ayunan tangan .langkah-langkah penjagaan kebersihan tubuh badan Kemahiran/ Butir Mengajar 1. 2.Buku Sumber PJ & PK Minggu 4 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Pengurusan kesihatan menjaga kebersihan dan kesihatan tubuh badan. 3. Pengurusan kesihatan diri . tapak tangan. Menyenaraikan bahagian-bahagian badan yang perlu dijaga.kepentingan dan keperluan untuk menjaga kebersihan diri. bahu menghadap jari dan lutut dibengkokkan sedikit.227 - .berdiri sisi. Menjaga kebersihan dan kesihatan tubuh badan . 1. Servis 1.1 Fasa sentuh dan ikut lajak .masalah pengurusan kebersihan diri .hayun tangan kanan ke belakang 1.servis Definisi Lakuan memulakan permainan dengan menggunakan bahagian pergelangan tangan (servis bawah pinggang – ‘under hand’) . Menamakan bahagian-bahagian badan. Menyenaraikan kepentingan pengurusan kebersihan.tangan dihayun ke hadapan dan berat badan dipindahkan Kemahiran/ Butir Mengajar . servis atas kepala –‘tennis serve’ . Servis bawah pinggang (under-hand) Fasa . Minggu 5 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN Bola tampar . .

1 Fasa persediaan dan lambungan berdiri sisi.merejam Merejam .berlari tiga langkah ke suatu penanda dengan kedua-dua belah tangan dihayun ke belakang untuk mendapatkan lonjakan semaksimum. lutut dibengkokkan sambil kedua.228 - .sebelah tangan dihayun pantas ke hadapan untuk memukul bola sama ada dengan tapak tangan atau pergelangan tangan. Fasa lonjakan .Buku Sumber PJ & PK ke kaki hadapan semasa bola dilepaskan .tangan ikut lajak 9 10 Minggu 6 Tunjang 2PJ Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar 1 Waktu KEMAHIRAN Bola tampar . . 3.lakuan memukul bola junam dengan tapak tangan.2 Fasa sentuh dan ikut lajak . 2.dua tangan dihayun tinggi ke hadapan. 2. pegang dan lambung bola dengan tangan kiri sambil mata memandang ke arah bola. Fasa rejaman dan ikut lajak . Servis atas kepala (tennis-serve) 2. Merejam 1. . 2.semasa lakuan lonjakan. Fasa larian .sentuh bahagian bawah bola dengan tangan ikut lajak. kemudian ke hadapan .hayunan kedua-dua belah tangan dibawa tinggi ke belakang kepala sambil badan dilentikkan sedikit ke belakang.sentuh bahagian belakang bola dengan tapak tangan atau pergelangan tangan.hayun tangan kanan tinggi ke belakang. . . kaki dibuka seluas bahu dengan sebelah kaki di hadapan.

Meluahkan perasaan terhadap rakan sebaya dan keluarga. Menerangkan tanggung jawab dan perasaan remaja kepada: i. Kemahiran/ Butir Mengajar Keremajaan 1. Minggu 6 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Kekeluargaan – keremajaan Definisi . 4.sebelah tangan lagi mengimbangi badan.Buku Sumber PJ & PK . Diri – mengutamakan gaya hidup sihat ii. Masyarakat – menyertai kegiatan kemasyarakatan dan membuat kebajikan Minggu 7 Tunjang 1PJ 2 Waktu KECERGASAN .Alam remaja adalah masa peralihan daripada alam kanak-kanak ke alam dewasa yang melibatkan perubahan dari segi emosi. 3. mental dan sosial. Menyenaraikan masalah-masalah yang biasa dialami semasa awal remaja. Menyatakan aspek pertumbuhan awal remaja. Keluarga – mematuhi nasihat ibu bapa dan membantu keluarga iii.229 - . 2.

Kemahiran / Butir Mengajar 1.iaitu terdiri daripada berat otot. berat badan sejati (lean body weight) . rangka besar dan berbadan tegap. 2. Jumlah kedua-dua bahagian ini menentukan berat dan bentuk tubuh badan seseorang. badan berbentuk bulat dan berat. leher besar. kaki dan tangan yang panjang serta tidak mempunyai banyak lemak.berotot tegap. Menerangkan dan memberi gambaran mengenai bentuk tubuh badan seseorang.2 Mesomorf . kencing manis dan kandungan ‘lipids’ yang banyak dalam darah. 0 0 Ektomorf .45m 3. tulang. 2. .47 ____ 45_____ 1. Berat badan (2kumpulan): a.1 pengiraan IJB berat badan (kg) ketinggian (m) x ketinggian (m) contoh : = 22. 2. Membuat perbandingan bentuk tubuh badan.3 Endomorf .berbadan kurus dan ringan. darah.gemuk.Buku Sumber PJ & PK Tajuk Isi Komposisi badan.230 - . 2. Definisi – merujuk kepada bahagian badan tanpa lemak (tisu) dan bahagian lemak . Memahami konsep 1. berat badan yang mengandungi lebihan tisu lemak . organ-organ dan tisu-tisu dalam badan. Membuat penilaian kendiri ke atas indeks jisim badan (IJB) 3. b.45 m X 1.iaitu individu yang mempunyai berat badan yang berlebihan akan mudah menghadapi risiko penyakit kardiovaskular. gagah.

2.lonjak menegak dengan kedua-dua belah kaki setelah penyerang melompat . 2.berdiri.undurkan tangan sambil mendarat di atas kedua-dua hujung jari kaki dengan lutut dibengkokkan sedikit (untuk melembutkan pendaratan) Minggu 8 Tunjang 2PK Tajuk Isi 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Pemakanan 1. .luruskan tangan seluas bahu dengan tapak tangan dibuka melepasi jaring.lutut dibengkokkan dengan kedua-dua tangan di paras bahu. Minggu 8 1 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk Bola tampar 0 menghadang Isi Definisi – Lakuan melompat untuk menghalang rejaman dan meluruskan kedua-dua belah tangan tinggi di atas kepala melepasi jaring. Perlabelan Kandungan label . Fasa pelaksanaan . Fasa ikut lajak .Buku Sumber PJ & PK berat badan normal ialah antara 20 hingga 25. 3.hayun kedua-dua belah tangan tinggi ke atas kepala . Fasa persediaan .231 - . 1. buka kaki seluas bahu di hadapan jaring.

Reka label barangan yang lengkap.Buku Sumber PJ & PK . 4. Tempat-tempat yang berbahaya 3. 2. 0 Menerangkan dan memberi gambaran mengenai bentuk tubuh badan seseorang. Minggu 9 Tunjang 1PJ Tajuk Isi Menyatakan maklumat dalam kandungan label. Kekuatan 2. . Membuat penilaian kendiri ke atas indeks jisim badan (IJB).232 - . 3. Minggu 10 Tunjang 3PJ Tajuk Isi 1 Waktu KESUKANAN Keselamatan semasa beraktiviti a. Kelenturan Memahami konsep Kemahiran/ Definisi – kekuatan ialah kemampuan otot untuk menghasilkan Butir Mengajar daya bagi mengatasi bebanan atau rintangan. Peraturan keselamatan . Tempat-tempat yang sesuai untuk menjalankan aktiviti 2. 3. Menyatakan kepentingan perlabelan makanan. Mengumpulkan contoh-contoh label. Membuat perbandingan bentuk tubuh badan. 2 Waktu KECERGASAN Kecergasan fizikal 1.jenama / isipadu / arahan Kemahiran/ Butir Mengajar 1.kelenturan ialah keupayaan seseorang menggerakkan anggota atau sebahagian badan melalui julat pergerakan yang maksimum dengan selesa tanpa mengalami kesakitatan di bahagian sendi atau otot terlibat. Kemudahan tempat 1. 1.

Mengenalpasti kemudahan tempat tinggal yang berbahaya untuk berekreasi 1 Mencadangkan beberapa peraturan untuk memastikan keselamatan tempat berekreasi. Menyatakan jenis-jenis makanan yang berpengawet.berdiri sisi. 0 Menyenaraikan contoh-contoh aditif dan alamat pengilang. 2. Komposisi khasiat makanan Kemahiran / Butir Mengajar 1.1.gaya ‘Parry O’Brien’ 1.buka kaki seluas bahu.acara padang / lontar peluru Isi 1. Fasa persediaan . .233 - . Menamakan kemudahan tempat tinggal yang sesuai Butir Mengajar untuk berekreasi.Buku Sumber PJ & PK Kemahiran/ 1. Mengumpul maklumat tentang komposisi khasiat makanan. 3.bahu kiri menghadap arah lontaran. Minggu 11 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk Olahraga . Nama dan alamat pengilang 3. Minggu 10 Tunjang 2PK Tajuk Isi 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Pemakanan 1.gaya berdiri . Teknik lontaran . Makanan berpengawet 2. Gaya berdiri Kemahiran / Butir Mengajar 1. . .

Fasa lontaran .Buku Sumber PJ & PK 1.gerakkan siku serta tangan ke atas dan lepaskan peluru. . Makanan kesihatan untuk menjauhi penyakit .kaki kiri menyentuh bulatan dan lepaskan peluru.siku kanan diangkat tinggi.kaki kanan menggerakkan pinggul ke atas dan ke hadapan serta bahu menghadap ke arah lontaran. .3 Fasa pemulihan 2. 0 Gaya Parry O’Brien 2.234 - .kaki kiri ditendang cepat ke belakang ke arah lontaran serentak gelongsorkan kaki kanan ke tengah bulatan. .berat badan dipindahkan daripada kaki kiri ke kaki kanan 1.4 Minggu 12 Tunjang 3 PJ Tajuk 1 Waktu KESUKANAN Pengurusan diri a. Fasa gelongsoran .badan dibongkokkan serendah mungkin.bongkokkan badan dan bengkokkan kaki ke kanan . Fasa lontaran .letakkan kaki kiri dekat kayu penghadang dengan tidak mengubah kedudukan bahagian atas badan dan diluruskan kaki dengan cepat serta badan diangkat dan diputarkan sedikit.lompat dan mendarat dengan kaki kanan .2 2.2 Fasa gelongsoran .1 Fasa persediaan . . .3 2. Fasa pemulihan .kaki kiri diangkat dan dibengkokkan.hayun tangan kiri ke belakang semasa memutar pinggang dan bahu ke hadapan.berat badan dipindahkan daripada kaki kiri ke kaki kanan.kaki kiri digerakkan ke kayu penghadang. .

makanan tercemar . 1. Merumus. Menamakan buah-buahan tempatan yang berkhasiat.media pengiklanan . Mengawal 1. bayam.235 - . 3. Membezakan perkara yang baik dan tidak baik. Keracunan makanan . kacang panjang dan sebagainya.(sayur-sayuran dan buahbuahan). Menyenaraikan jenis-jenis sayuran yang baik untuk Contoh : kangkong. Minggu 12 Tunjang 3PK Tajuk Isi 2.Pengiklanan . Menyenaraikan.definisi . 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Keselamatan 1. 2. Kemahiran mengawal 1.makanan bertin yang kemek Kemahiran / Butir Mengajar 1.sepak takraw a.makanan yang luput tarikh .Buku Sumber PJ & PK Isi Definisi – Makanan yang membekalkan tubuh dengan bahan-bahan yang mengekalkan semua perjalanan organ. Kemahiran asas mengawal. Kemahiran / Butir Mengajar kesihatan Minggu 13 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 2 Waktu KEMAHIRAN Permainan .pengaruh pengiklanan 2.tujuan iklan . .

angkat kaki yang menyepak dan lipatkan ke dalam.kedua-dua tangan dibuka untuk mengimbangi badan 1. kaki dibuka seluas bahu dan bengkokkan kaki sokongan angkat kaki seperti lakuan sepak sila secara berpasangan lakukan aktiviti sepak sila ( menerima – mengawal – menghantar semula) Menanduk buka kaki seluas bahu dan mata memandang bola dongak dan gerakkan kepala ke hadapan ke arah bola tanduk di bahagian bawah bola dengan bahagian tengah dahi bengkokkan lutut sebelum sentuhan luruskan lutut selepas sentuhan secara berpasangan lakukan aktiviti menanduk .Buku Sumber PJ & PK 1.mendada 2. 2.angkat paha ke atas lutut dan dibengkokkan .236 - .sepak cangkuk . Mengawal dan menghantar Sepak sila berpasangan berdiri.buka kaki seluas bahu dan bengkokkan kaki sokongan . .sepak petik . . - 1 Waktu KEMAHIRAN Permainan – sepak takraw 1.sepak kuda .sepak badik . Minggu 14 Tunjang 3PJ Tajuk Isi Kemahiran / Butir 1.buka kaki hadapan dan belakang seluas bahu .menanduk .2Memaha .gunakan bahagian dalam kaki dan menyepak bola semasa ia berada di paras lutut.1Sepak sila .gunakan bahagian hadapan paha dan menyentuh bola ketika ia berada di paras pinggang Lain-lain cara mengawal bola: .

Menyenaraikan sikap positif dan negatif.sikap positif . Menjelaskan sikap positif yang perlu ada pada murid.sepak takraw dengan teknik yang betul. . Minggu 15 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk Permainan – sepak takraw Isi Kemahiran / Butir Mengajar 1.sikap negatif 1.melakukan kemahiran lanjutan tentang permainan asas .237 - . Minggu 16 Tunjang 3PJ Tajuk 1 Waktu KESUKANAN Isu-isu pendidikan jasmani dan sukan . Mengumpan 1.menggunakan kemahiran sepak sila dan menanduk bagi membuat umpanan. Sepak sila dan menanduk . 2.Buku Sumber PJ & PK (menerima – mengawal – menghantar semula) Minggu 14 Tunjang 1PK Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Kekeluargaan 1. Keremajaan .

Buku Sumber PJ & PK Isi 1. Menyatakan bentuk-bentuk rasuah dalam sukan. 2. Kemahiran / Butir Mengajar 1.agensi kepenggunaan Minggu 17 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk Permainan – sepak takraw Isi 1. Rasuah dan perjudian dalam sukan. 3. wang atau sebarang jenis pemberian (hadiah) yang berharga sama ada boleh dialih atau tidak boleh dialih. Membincangkan kesan penerimaan rasuah. Menyenaraikan perkhidmatan yang ditawarkan oleh agensi. 1. Mencadangkan jenis hukuman untuk rasuah dalam sukan. Konsep – rasuah dan perjudian dalam sukan biasanya melibatkan masa. Minggu 16 Tunjang 3PK Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Keselamatan 1.238 - . 3. Merejam . 2. Barangan dan alatan persekitaran Memberi pendapat tentang barangan kesihatan. Soal-jawab tentang agensi-agensi yang terlibat dalam bidang kepenggunaan. 2.

gerakkan kepala ke hadapan ke arah bola. mendarat dengan kaki kiri serta gunakan tangan untuk mengimbangi badan.2 1.lompat tinggi membelakangkan jaring dengan tangan membantu pergerakan. Rejaman kepala gaya sisi kanan / kiri .rejam bola dengan tapak kaki. lentikkan badan ke belakang dengan tangan membantu pergerakan.239 - .4 Rejaman belakang kepala .lonjak dengan kaki sokongan dan angkat kaki kanan tinggi ke arah bola. . Rejaman dahi buka kaki seluas bahu dan lompat tinggi menghadap jarring.5 . lonjak kaki kiri sementara kaki kanan ke atas. rejam bola dengan bahagian kekura kaki.3 1. .lompat sesuai dengan ketinggian bola.mata pandang bola dan gunakan tangan untuk imbangan. sentuh bahagian atas bola dengan bahagian dahi. 1. Rejaman 1.berdiri dengan sebelah kaki di hadapan dan sebelah lagi di belakang.1 Rejaman gunting mata pandang bola dengan sebelah kaki di hadapan dan sebelah lagi di belakang.gerakkan kepala ke belakang dan sentuh bola dengan bahagian belakang kepala. Rejaman tapak .Buku Sumber PJ & PK Definisi – lakuan serangan untuk mematikan bola di gelanggang lawan. 1. 2 Servis / sepak mula. . Definisi – memulakan permainan dengan pemain apit melontar bola kepada tekong Kemahiran / Butir Mengajar 1. .

1) dan melangkah melepasi halangan.1 1. kaki kiri di dalam bulatan sambil mata memandang bola. Lari berpagar Permulaan larian Melangkah pantas tanpa menggunakan pagar berjalan pantas empat langkah bermula dengan kaki kanan. jengketkan kaki kiri dan sentuh bola dengan bahagian dalam kaki kanan. .2 Minggu 18 Tunjang 2PJ Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 1.Buku Sumber PJ & PK .gerakkan kepala dari sisi kiri ke kanan dengan tangan membantu pergerakan.0 2 Waktu KEMAHIRAN Olahraga – balapan 1.1 Sepak mula gaya bebas . sepak sila ii. turunkan kaki kanan ke bawah dan teruskan berjalan dengan empat langkah lagi.kaki kanan ikut lajak.sentuh bola dengan bahagian sisi kepala.menggunakan kemahiran : i. hayun kaki kanan sesuai dengan paras bola yang dilontar.sepak cangkuk iiisepak tapak layangan Sepak mula kencang dan tajam sepak layangan dalam kaki. 1. lunjurkan kaki kanan ke hadapan ke bawah dan condongkan badan.240 - . naikkan kaki kanan sebagai persediaan melangkah. - 2.2 2. . 0 Servis / sepak mula 2. Lompatan . Melangkah pantas melepasi satu halangan kayu gunakan aktiviti di atas (1.

4 - Lari antara pagar Fasa permulaan larian duduk dekam dengan kaki kanan di hadapan. melangkah dengan kaki kiri (lonjakan). 3. ulang perilaku. berat badan tertumpu dibahagian kepala di fasa persediaan. Fasa lari antara pagar mendarat dengan kaki kiri (lonjakan). lakukan aktiviti di atas dengan menggunakan beberapa batang kayu yang diletakkan di atas dua buah skital. tingkatkan ketinggian kayu menggunakan skital yang lebih tinggi.3 3. Fasa melepasi pagar naikkan kaki kiri. layangkan di atas pagar.1 3.0 3. . melangkah dengan kaki kiri. Fasa penamat mendarat dengan kaki kiri melangkah dengan kaki kanan berlari ke garisan penamat Minggu 19 Tunjang 3PJ Tajuk : Isi 1 Waktu KESUKANAN Etika – undang-undang dan peraturan am memahami permainan dan segi undang-undang. melangkah dengan kaki kanan (lonjakan).241 - .2 3. lonjakkan kaki kanan. lunjurkan kaki kiri ke hadapan. kaki kanan sebagai kaki lonjakan.Buku Sumber PJ & PK berdiri untuk mulaan dengan kaki lonjakan di hadapan berhampiran garisan permulaan. berlari melepasi halangan yang diletakkan di atas tanah (lompat halangan pertama) pada langkah kelima dan halangan kedua pada langkah kesembilan.

ganja. Perbezaan antara dadah. Racun – bahan kimia yang dihasilkan untuk mengawal serta mencegah serangan serangga makhluk perosak. pil ecstacy Ubat – bahan yang diproses bertujuan mencegah dan mengubati penyakit. memberi sokongan moral. 2. candu.Buku Sumber PJ & PK strategi. 11 Kemahiran/ Butir Mengajar 1. Kandungan bahan kimia dalam asap rokok. Konsep – pengambilan atau penggunaan bahan (dadah) yang tidak dibenarkan hingga menyebabkan ketagihan. Dadah – heroin. ubat dan racun. (b) Penyalahgunaan rokok 1. 3. jurulatih dan pengadil. memudaratkan badan dan menyalahi undang-undang. saling hormat-menghormati antara penonton pemain. Definisi – merupakan bahan kimia yang boleh mem – pengaruhi fungsi otak dan badan serta menyebabkan perubahan. mengamalkan semangat kesukanan. Minggu 19 Tunjang 3 PK Tajuk : Isi : 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Penyalahgunaan bahan (a) Penyalahgunaan dadah :- 0 1. Merumus. 2. teknik dan kemahirannya menghargai prestasi pemain. Mengenal pasti.242 - . mengawal emosi. .

243 - . 2. tahan ikut kiraan 5 saat. 1.Buku Sumber PJ & PK Tar – bahan kimia yang mengganggu paru-paru menyebabkan barah. imbangi berat badan dengan tangan.koordinasi ialah kebolehan seseorang menggunakan deria dan anggota badan untuk melakukan pergerakan dengan lancar dan sempurna. 0 0 1 Kemahiran / Butir Mengajar Penyakit yang disebabkan oleh rokok . Melakukan imbangan bangau(berdiri di atas sebelah kaki) dengan mata terbuka dan tertutup.penyakit jantung penyakit saluran pernafasan seperti bronkitis dan asma. 1. Imbangan Kemahiran/ Definisi – imbangan ialah kebolehan seseorang mengekalkan Butir Mengajar kedudukan badan ketika badan berada dalam keadaan pegun atau semasa melakukan aktiviti. Bahan-bahan kimia yang lain yang boleh menyebabkan barah. 2. . Mengklasifikasi Menyenaraikan. Nikotin – dadah yang berbahaya kepada jantung dan sistem saraf. Minggu 20 2 Waktu Tunjang 1 PJ KECERGASAN Tajuk Kecergasan fizikal Isi Koordinasi 1. berat badan dibawa ke hadapan sambil kedua-dua siku di rapatkan ke arah lutut. angkat kedua-dua kaki. . Imbangan dekam mendekam dengan kedua-dua tapak tangan di atas tanah. penyakit paru-paru dan barah paru-paru.

kerap mengalami tegang 2. cuba tampar lutut kawan dan cuma mengelak). Butir Mengajar ii Tampar lutut (aktiviti dilakukan berpasangan. Simpton – hilang selera makan. Proses pertumbuhan bakteria dan kulat boleh menghasilkan toksin yang membawa penyakit kepada manusia.memukul dan menangkap bola kecil (kebolehan anggota badan dan deria melakukan pergerakan dengan baik).244 - . Minggu 21 Tunjang 3 PK Tajuk Isi 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Penyakit berjangkit Penyakit bawaan air dan makanan 1. Tinju bayang. Minggu 21 Tunjang 1 PJ Tajuk : 1 Waktu KECERGASAN Ketangkasan Kemahiran/ i. . menangkap bola sebanyak lima percubaan. Berpasangan memukul bola kecil dari berbagai-bagai arah dan aras sebanyak 5 kali percubaan. . Tifoid Tanda utama – demam berpanjangan dengan suhu tinggi. Jenis-jenis penyakit a.Buku Sumber PJ & PK 3. cirit-birit dan berpeluh. Pengertian – penyakit disebabkan oleh vektor atau bakteria atau kulat yang hidup dan membiak di dalam makanan atau air. iii.

sakit perut. pemain. . cirit-birit dan muntah. Simpton – loya.mengawal emosi 2. Butir Mengajar 2.kesetiaan kepada peserta pasukan . sakit abdomen dan memulas. Merumus.memahami permainan dari segi undang-undang . Kemahiran / 1. jurulatih dan pengadil . keletihan. Minggu : 22 1 Waktu Tunjang 3PJ KESUKANAN Tajuk : Etika Isi : 1. muntah. b. Menghuraikan. Taun Tanda utama – cirit birit yang berterusan.245 - .menunjukkan sikap bersungguh-sungguh. Butir Mengajar 2.memahami permainan dari segi undang-undang .menghargai prestasi pemain . Kemahiran / 1. Peranan peserta dan penonton. c.mengawal emosi Penonton . berdisiplin dan amanah . Keracunan makanan Tanda – demam. Mengklasifikasi. sakit kepala.menyemai semangat kesukanan . Etika peserta . najis cair berupa air beras.saling hormat-menghormati antara penonton.meningkat dan mengamalkan semangat kesukanan . dahaga. kulit badan dan bibir menjadi kering.sokongan moral . keletihan dan pening.Buku Sumber PJ & PK otot. kesejukan. Mengenalpasti. Simpton – pendihideratan ( kekeringan ).

.melalui penagihan dadah ( berkongsi jarum ).kerap demam dan berasa tidak selesa. .246 - . .Buku Sumber PJ & PK Minggu 22 Tunjang 3 PK Tajuk Isi 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Penyakit Berjangkit. b. i. Hepatitis B Pengertian – penyakit berjangkit yang disebarkan melalui makanan dan darah yang tercemar. . . Hepatitis B i.jangkitan penyakit yang kerap berulang. HIV / AIDS ii. ii.turun berat badan melebihi 10 %.bengkak kelenjar limpa. . Punca penyakit .gangguan saraf. Tanda-tanda penyakit.berasa loya .mudah diserang penyakit ( ketahanan badan melawan penyakit semakin rendah ). Tanda-tanda penyakit.seks rambang. . a. .jangkitan paru-paru. . HIV / AIDS Pengertian – penyakit yang menyebabkan virus HIV yang memusnahkan daya ketahanan badan untuk melawan penyakit lain.

sakit pada bahagian hati Punca penyakit . . .air kencing berwarna kuning .tangan kiri menerima bola di belakang badan dan membawanya ke hadapan.tangan kanan menerima bola dari tangan kiri ke hadapan badan. . Menguasai bola Kemahiran / Aktiviti asas permainan bola keranjang Butir Mengajar Kawal bola mengelilingi : i.bawa bola dengan tangan kanan ke belakang melalui sisi kanan muka.tiada selera makan .pegang bola dengan kedua-dua belah tangan di hadapan muka.tangan kiri menerima bola di belakang kepala dan mem bawanya ke hadapan.mata putih berwarna kuning . .247 - . Leher .bawa bola dengan tangan kanan ke belakang dari sisi kanan badan.demam ringan . .disebar melalui makanan . . .darah yang tercemar Minggu 23 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN Permainan Bola keranjang 1. 0 Pinggang .Buku Sumber PJ & PK .berdiri seluas bahu . .pegang bola dengan kedua-dua belah tangan di hadapan badan.tangan kanan menerima bola dari tangan kiri di hadapan muka.berdiri seluas bahu.letih dan lesu .

gunakan bahagian jari tangan .bergerak dengan pantas – ikut lajak. iii. .berat badan di bahagian tapak kaki .Buku Sumber PJ & PK iii. Lantun bola setempat . . ii. Hantaran lantun dan hantaran sambil bergerak. Minggu 24 Tunjang 2 PJ Tajuk 1.lantunan sekitar paras pinggang dan lutut. .pelbagaikan aras lantunan. . Kemahiran / Butir Mengajar Minggu 24 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN .lantun di hadapan dan di sisi badan.248 - .tolak bola dengan lengan diluruskan ke hadapan dan ikut lajak. .berdiri kaki rapat . Lutut .lutut dibengkokkan .lutut dibengkokkan sedikit . Lantun bola bergerak pantas .lutut seterusnya adalah sama seperti mengawal bola mengelilingi pinggang. Isi 1 Waktu KEMAHIRAN Permainan Bola keranjang Melantun dan menerima hantaran i.langkah dan lantun bola ke hadapan.berjalan perlahan-lahan sambil melantun bola.bola diubah ke sisi badan pada paras pinggang. .

bola keranjang i. 2. Hantaran tolak Butir Mengajar .pegang di bahagian belakang bola dengan kemas. Minggu 25 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN Permainan .Hantaran hulur . .sebelah tangan menghulurkan bola kepada pemain yang berhampiran.Buku Sumber PJ & PK Tajuk Isi Penyakit berjangkit Sekolah bebas denggi a.sebelah tangan memegang bahagian sisi bola sebagai imbangan. Hulur iii.mengadakan kempen denggi peringkat sekolah . Menyenaraikan. . .hantaran ini dilakukan apabila penerima berada dekat dengan penghantar. iii. .pertandingan melukis poster Kemahiran/ Butir Mengajar 1. Aktiviti sokongan . ii. .memerlukan koordinasi mata. Tolak ii. . gerak badan.menghapuskan tempat pembiakan nyamuk.mengumpulkan tin-tin dan botol-botol yang kosong. kepantasan bergerak. .ambil satu langkah ke hadapan apabila melakukan hantaran.tolak bola ke hadapan pada paras bahu dan ikut lajak. . Merumuskan. b. Mengelecek .249 - . Mengelecek Kemahiran / i.membersihkan kawasan persekitaran sekolah.pegang bola dengan kedua-dua belah tangan. Menjalankan aktiviti gotong-royong membersihkan kawasan yang mungkin menjadi punca penyakit. .

Langkah dan menjaring lantun Kemahiran / Butir Mengajar 1. Kelecek dan menjaring lantun .lakukan lonjakan semasa menjaring. Menjaring .memerlukan daya lonjakan yang kuat dan ketepatan lontaran.pemain membiarkan tangan yang tidak menyentuh bola di tepinya supaya keseimbangan tercapai. Minggu 26 Tunjang 3 PK 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN .Buku Sumber PJ & PK a.pegang bola dengan kedua-dua belah tangan semasa melonjak . . Minggu 26 1 Waktu Tunjang 2 PJ KEMAHIRAN Tajuk Permainan . pemain hendaklah meletakkan tangan di belakang bola sambil menolak bola itu ke hadapan dan belakang.lakukan lontaran ke arah keranjang atau papan pantul semasa di udara. .pemain meneruskan menyambut bola menggunakan per gerakan ke hadapan dan belakang pada setiap langkah yang diambil. . 3. 0 Langkah dan menjaring lantun .lantun bola beberapa kali sambil bergerak ke arah gol.bengkokkan lutut supaya kedudukan pemain seperti duduk bertinggung. . . .lantun bola dan berlari pantas ke arah gol.bola keranjang Isi 1. Jika tangan kanan menjaring maka kaki kiri melakukan lonjakan. .untuk kelecek semasa berlari.250 - . Menjaring 2.lonjakkan kaki yang bertentangan dengan tangan yang menjaring. Kelecek rendah . .jari pemain dibuka dan membentuk seperti mahu mencengkam bola.tukar arah dan tangan dengan pantas semasa mengelecek. kepala mengarah ke atas.

membimbing rakan agar mereka menjauhi tingkah laku yang berisiko tinggi . tepuk tangan dari dua tingkat peti lombol 1. lutut diangkat ke arah dada.Buku Sumber PJ & PK Tajuk Isi Penyakit berjangkit PROSTAR Definisi – Kata singkatan bagi Program Sihat Tanpa AIDS Untuk Remaja Peranan murid untuk menjayakan prostar. Berdiri tegak. .251 - . Minggu 27 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk Gimnastik artistik Isi 0 1 2 3 4 5 6 Pola 1. Butir Mengajar 2. kempen kesedaran b poster c ceramah Kemahiran/ 1.menyebarkan maklumat kepada rakan sebaya.melibatkan diri dalam pelbagai aktiviti. menyenaraikan.menjadi ahli dan melibatkan diri dalam usaha membanteras HIV. . lonjak ke atas peti lombol tiga tingkat Tekan tubi. Pada masa yang sama. rapatkan kaki dan melompat dari dua belah kaki. merumuskan.5 – Hamburan Lompat dakap Lompat kangkang Lompat layang Lompat rusa Lompat melintasi bangku panjang Lari dua atau tiga langkah. a. Kemahiran / Butir Mengajar . . . melangkah ke hadapan. tangan memegang lutut seketika.

menaikkan lutut sambil tangan dihayunkan ke hadapan dan atas dengan cepat. Mendarat di bahagian sebelah hadapan bangku. . kedua tangan dihayun ke atas. rapatkan dan bengkokkan kaki. Mendarat dan berdiri tegak atas peti lombol. Baring terlentang atas tilam/rumput. Jatuhkan tangan semula ke kedudukan asal. lompat dan hayun kaki belakang ke hadapan sambil kaki sokongan dihayun ke belakang. Berdiri tegak. Ulang lakuan mengikut kemampuan. rapatkan kaki dan melompat dari dua belah kaki. Minggu 28 Tunjang 2 PJ Tajuk 1 Waktu KEMAHIRAN Gimnastik Artistik Isi Pola 1. Berdiri tegak.6 – Hayunan Duduk berimbang dan menjongkang-jongkit Hayun kaki pada sokongan tangan Gayut sambil hayun Kemahiran/ Butir Mengajar 1. Berdiri tegak dua langkah dari bangku. tangan berada di hadapan.Buku Sumber PJ & PK Mendarat dengan dua belah kaki. Tangan dihayun ke depan dan ke atas dan cuba sentuh hujung kaki semasa layangan. Dari kedudukan tekan tubi di atas peti lombol. Semasa layangan. tolak tangan dari peti lalu tepuk tangan. Semasa layangan. Melangkah ke hadapan. Pada masa yang sama kaki kangkang ke sisi dan ke depan. lari dua atau tiga langkah.252 - . Angkat kaki dan kepala dari tilam. melangkah ke hadapan. lipatkan kaki hadapan dan tangan dihayun ke atas dan ke belakang. Lakukan jongkang-jongkit. rapatkan kaki dan melonjak ke atas peti lombol tiga tingkat sambil tangan dihayun ke hadapan dan ke atas semasa layangan. Melonjak melintasi bangku. melangkah ke hadapan. Berdiri tegak. melangkah ke hadapan. Mendarat dengan kaki hadapan dan diikuti dengan kaki belakang. Mendarat dengan kaki depan dan diikuti dengan kaki belakang. lompat dan hayun kaki belakang ke hadapan sambil kaki sokongan dihayun terus ke belakang. Berdiri tegak.

1 Berdiri di bawah palang. Kaki rapat dan lurus. Menghuraikan. . Berhenti hayunan dengan bantuan penyokong. 2. Kemahiran/ Butir Mengajar 1. Minggu 28 Tunjang 3 PK Tajuk Isi 1. . Dari sokongan tangan. Minggu 29 2 Waktu Tunjang 2 PJ KEMAHIRAN Tajuk Gimnastik artistik Isi Pola 1. Lompat memegang palang cekak biasa. hayunkan kaki ke kiri dan ke kanan.253 - .7 – Rangkaian 0 Satu rangkaian yang terdiri daripada satu kemahiran yang sama dilakukan berturut-turut. Konsep kendiri yang positif.kejantinaan. Faktor-faktor yang mempengaruhi imej kendiri fizikal .tinggi. Menyatakan.bentuk tubuh badan. 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Pengurusan konflik dan stress meningkatkan penghargaan kendiri.Buku Sumber PJ & PK 0 Letakkan tangan di atas tiga atau empat tingkat peti lombol.(Guling depan dua kali) . Pengertian konsep kendiri. tanggapan keseluruhan terhadap diri sendiri.berat badan. . Hayun kaki dan badan ke hadapan dan ke belakang dengan julat hayunan yang kecil(30 ke 40 darjah).

3 1 a. Berdiri tegak 0 Dari kedudukan kaki kangkang. c. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Guling ke depan. kekalkan kedudukan dekam. Guling ke depan dengan kaki kangkang. Lakukan satu skip lalu imbang skala depan. Pilih dua kemahiran yang dilakukan berturut-turut dengan alat. Pilih dua kemahiran yang berlainan dilakukan berturutturut. d.(Guling depan lalu lompat dan mendarat dua belah kaki) 3 Satu rangkaian yang terdiri daripada dua kemahiran dari dua pola pergerakan yang berlainan dilakukan berturut-turut dengan alat(Dua atau tiga langkah lompat ketinting. Dari kedudukan dekam. 1 Dari kedudukan dekam. dua belah tapat tangan diletak atas lantai. Guling sekali lagi dan kekalkan kedudukan dekam.254 - . Berdiri tegak. Guling depan. 4 Rangkaian dan kemahiran sendiri. . Mendarat dengan dua belah kaki.(Guling depan kaki kangkang diikuti dengan guling depan kaki rapat) 2 Satu rangkaian yang terdiri daripada dua kemahiran yang berlainan daripada pola pergerakan yang berlainan yang dilakukan berturut-turut. Pilih satu kemahiran yang sama dilakukan berturut-turut. 2 Berdiri tegak atas bangku atau alang imbang.imbangan skala depan di atas bangku atau alang imbang). letak dua belah tapak tangan atas lantai. kemudian melonjak dari dua belah kaki melompat dan tangan dihayunkan ke depan dan ke atas.Buku Sumber PJ & PK 1 Satu rangkaian yang terdiri dari dua kemahiran yang berlainan yang dilakukan berturut-turut. Habiskan guling depan dengan kaki lurus dan rapat. Ambil dua atau tiga langkah ke depan. letakkan dua belah tangan di atas lantai dan guling ke depan dengan kaki lurus dan rapat. letak dua tapak tangan atas lantai. Dari kedudukan badan yang rapat dengan kaki lurus. Pilih dua kemahiran yang terdiri daripada dua pola pergerakan berlainan dilakukan berturut-turut.

2 Berdiri tegak. Mendarat dengan dua belah kaki. Bengkokkan lutut. lonjak ke atas rapatkan lutut ke dada sambil tangan memeluk lutut.6 – Lompatan Lompat regang Lompat lentik Lompat bintang Lompat dakap Kemahiran/ Butir Mengajar 1.255 - .cirit-birit yang berterusan. Mendarat dengan dua belah kaki. najis cair berupa beras. 1 Berdiri tegak. hayun lengan ke belakang. kaki rapat. Bengkokkan lutut.jaga kebersihan persekitaran . hayun lengan ke belakang. . tangan di sisi. 0 Berdiri tegak. Cara-cara menghindarkan diri daripada taun . Minggu 30 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk Penyakit berjangkit Isi 1. lonjak ke atas dengan melunjur tangan ke atas. kaki rapat. kulit badan dan bibir menjadi kering. lonjak ke atas dengan melunjurkan lengan dan kaki serta melentik ke belakang. Berdiri kaki rapat. tangan lurus di sisi. muntah. hayun tangan ke belakang.makan makanan yang bersih dan bertutup. Turunkan tangan dan luruskan badan. hayun lengan ke belakang. Bengkokkan lutut. lonjak ke atas sambil menghayun tangan ke atas semasa di udara. Bengkokkan lutut. tangan lurus di sisi. Mendarat dengan kaki lurus dan rapat. Mendarat dengan kedua belah kaki rapat.Buku Sumber PJ & PK Minggu 30 1 Waktu Tunjang 2 PJ KEMAHIRAN Tajuk Gimnastik irama Isi Pergerakan 1. Taun Kemahiran/ Pengertian – penyakit yang disebabkan oleh vektor iaitu bakteria Butir Mengajar yang membiak di dalam makanan atau air. kaki rapat. Tanda-tanda . Tangan dan kaki terbuka seperti bintang.

oksigen dan hidrogen. nitrogen dan hidrogen.sebatian terdiri daripada karbon. 1.sebatian/campuran karbon. oksigen. Membincangkan asas komponen makanan 1. susu. .1 Karbohidrat .fungsi utamanya membina enamel dan mencegah pereputan gigi.2 Protien .fungsinya mengawal suhu badan dan melindungi organ.makan di gerai yang mengamalkan kebersihan . .fungsinya membekalkan bahan tenaga kepada selsel badan .organ penting seperti jantung dan sebagainya.256 - . . . nasi. 1.karbohidrat kompleks terdiri daripada ubi-ubi.karbohidrat ringkas terdiri daripada buah-buahan. . .sebatian/campuran karbon.diperolehi melalui makanan dan baki 12 lagi diperolehi dibuat oleh tubuh badan sendiri.terdiri daripada 20 blok ‘asid amino’ dengan hanya 8 asid amino yang diperlukan oleh badan.Buku Sumber PJ & PK .sumber protien kelas 1 berasal daripada binatang dan kelas 2 daripada tumbuh-tumbuhan . sayur-sayuran termasuk tebu.fungsinya menyatukan sel-sel badan dan mempercepatkan kuasa tindak balas kimia di dalam sel-sel badan. .3 Lemak .ditempatkan di dalam badan di bawah kulit. . kacang peas dan bijan.dapatkan suntikan Minggu 31 1 Waktu Tunjang 3PJ KESUKANAN Tajuk Pengurusan diri Isi Pemakanan untuk ahli sukan Kemahiran/ Butir Mengajar 1. roti dan gandum 1. hidrogen dan oksigen. .4 Garam-galian .

0 Menelentang. Minggu 32 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 0 1 1 Waktu KEMAHIRAN Gimnastik Irama Pergerakan 1.7 . Luruskan tangan ke depan dan lonjak badan ke atas kaki.257 - .membantu dalam proses pembekuan darah . Tolak bahu ke depan dan lepaskan tangan dari dakapan dengan serentak. .kurangkan makanan berlemak.pembentukan ‘haemoglobin’ dalam sel darah merah dan menghindarkan penyakit ‘anaemia’.makan makanan yang lebih mengandungi protien untuk pembesaran otot. guling badan ke sisi sehingga kembali ke kedudukan asal. Regangkan badan. . Minggu 32 1 Waktu Tunjang 3 PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk Penyakit berjangkit . kaki rapat dan tangan lurus ke belakang. kaki rapat dan tangan lurus ke belakang. Ayun badan ke depan dan belakang. .diet yang mengandungi karbohidrat yang sederhana selama 3 hari sebelum acara dipertandingkan ( 250 – 500 gram sehari ).membina dan menjaga tulang dan gigi. . Menyebut makanan yang sesuai untuk ahli-ahli sukan sebelum dan semasa pertandingan. Lipat lutut ke dada dan dakap. . 2.Buku Sumber PJ & PK .kelenjar tirod yang berfungsi dengan baik dapat menghindarkan penyakit ‘beguk’. Berdiri tegak.Ketangkasan Ringkuk badan dan ayun Guling balak Kemahiran/ Butir Mengajar 0 Menelentang. .

Kempen kebersihan sekolah.8 – Teknik alatan 0 Alatan bulat 1 Alatan bulat dan leper 2 Alatan lembut dan berombak 3 Alatan panjang. Minggu 33 2 Waktu Tunjang 2 PJ KEMAHIRAN Tajuk Gimnastik irama Isi Pergerakan 1. Ceramah mengenai denggi iii.Buku Sumber PJ & PK Isi 1. 4. ii. Butir Mengajar 2 Menyenaraikan. Melabel. Alatan bulat 0 Melantun bola 1 Mengimbang bola 2 Meleret bola atas lantai 0 0 1 1 0 1 Alatan leper Menghayun gelung Memusing Alatan lembut dan berombak Mengubah bentuk Menghayun . Melukis . Denggi a. Merancang kempen kebersihan negeri . 3. iv. langsing dan lembut 4 Alatan keras dan padu Kemahiran/ Butir Mengajar 1..mengadakan aktiviti peringkat sekolah. Pertandingan syarahan Program kesihatan diri 0 Kemahiran/ 1 Menerangkan. Kuiz anti denggi v.258 - . i. Pertandingan melukis poster.

3.titi berayun . Murid menyenarai jenis aktiviti berhalangan.lompat pagar Kemahiran/ 1. Menyenarai langkah-langkah yang perlu diambil.259 - .Buku Sumber PJ & PK 2 2 0 1 2 3 0 1 Membuat bentuk lapan Alatan panjang. Butir Mengajar 2.gayut tarzan.tembok tinggi . . langsing dan lembut Melakukan skip perlahan/laju Mengimbang tali dalam tangan Menghayun tali Alatan keras dan padu Menghayun kayu Mengetuk kayu dengan ritma Minggu 34 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 1 Waktu KEMAHIRAN Rekreasi Aktiviti berhalangan Contoh aktiviti : . Membeza perkara yang selamat dan bahaya. Minggu 34 Tunjang 3 PK Tajuk 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Penyakit berjangkit .rangkak buaya .laluan tali .

dapatkan mangsa dari belakang dan tolak mangsa ke tepi kolam. .campakkan sekeping kicking board kepada mangsa . Menyenaraikan bahaya AIDS kepada kita Kempen kesedaran 1 Kemahiran/ 1.Buku Sumber PJ & PK Isi 1.pastikan tali ditarik berterusan dan dalam keadaan tegang. iv. 3. Minggu 35 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 1.elakkan membantu mangsa dari hadapan .. Butir Mengajar 1 Menyenaraikan kepentingan. Merancang kempen kebersihan negeri . . AIDS a. Condongkan badan ke belakang. penyelamat harus berada lebih kurang 2 meter atau lebih daripada mangsa. Melabel. Pertandingan syarahan dan melukis poster iii. ii.dapatkan mangsa dari belakang b. Kemahiran/ Butir Mengajar - 2 waktu KEMAHIRAN Rekreasi Keselamatan di air ( asas teknik menyelamat ) a. - c .mengadakan aktiviti peringkat sekolah.260 - . Merumuskan kepentingan menjaga diri dalam kehidupan. Mengedarkan risalah mengenainya. Teknik menunda . i. Amalan kehidupan yang sihat v. Penggunaan ‘kicking board’ gunakan alat pengapung sebagai bahan penyelamat berenang ke arah mangsa. Ceramah mengenai bahayanya AIDS. Penggunaan tali campakkan tali ke arah mangsa pastikan pelempar tali tidak berdiri terlalu dekat dengan air dirian tapak pelempar tali mestilah pada kedudukan satu kaki di hadapan dan satu kaki lagi di belakang.

. .261 - . Minggu 36 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 1 Waktu KECERGASAN Kelajuan Definisi – kebolehan seseorang melakukan pergerakan pantas dalam masa yang singkat.aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira dalam melakukan aktiviti kelajuan. Melabelkan otot-otot utama yang terlibat dalam melakukan aktiviti kelajuan. 2.tarik rambut mangsa atau kilas lehernya dengan lengan. Minggu 36 Tunjang 3 PK Tajuk Isi 1. isi kandungan – ubat-ubatan dan keperluan lain pemeriksaan berkala peti kecemasan agar bekalannya dalam keadaan baik dan tidak luput.petugas yang bertanggungjawab untuk mengguna dan menjaganya.tunda mangsa ke tepi kolam. . Kemahiran/ Butir Mengajar 1. Membincangkan faedah memanas dan menyejukkan badan dalam kegiatan harian. 2 Rawatan awal .Buku Sumber PJ & PK . Melakukan aktiviti kelajuan dalam kumpulan.lari pecut 50 m 3. - 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Pertolongan cemas Peti kecemasan kepentingan menyediakan peti kecemasan tempat strategik untuk menyimpan peti kecemasan.rawatan segera kepada seseorang yang mengalami kecemasan untuk memberikan kelegaan segera atau meringankan .lari berganti-ganti 4 X 50 m . .

berat di bawah dekat dengan pintu.ringan dan kecil di atas. . Minggu 37 Tunjang 3 PJ Tajuk Isi 2 Waktu KESUKANAN Pengurusan Pengurusan alatan sukan dan permainan Kemahiran/ 1. Butir Mengajar Menghuraikan.kawasan yang licin. Butir Mengajar 2. Merumuskan. Klasifikasi tempat yang berbahaya. dalam harus dilabelkan sebagai . . Minggu 38 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 1 Waktu KEMAHIRAN Rekreasi Aktiviti Berhalangan 1. Menyenaraikan 3 ciri susun atur alatan sukan dengan baik dan selamat. b. . berlumut. Keselamatan a. pantai dan sebagainya. . .kawasan perkelahan contoh air terjun.diberi hanya oleh mereka yang bertauliah. .berbahaya di satu sudut. . Klasifikasi tempat aktiviti dijalankan di hutan sungai laut.asingkan barang-barang yang rosak dan perlu dibaik pulih. Kemahiran/ 1. Melakar susun atur alatan sukan dan stor sukan.Buku Sumber PJ & PK kesakitan dan menyelamatkan sebelum menerima rawatan dari pakar perubatan.bukan mengambil alih tugas pegawai perubatan atau doktor.262 - . .

Perbincangan. i. Butir Mengajar 2. 2 Membeza dan menghuraikan. Minggu 39 Tunjang 2 PJ Tajuk 2 Waktu KEMAHIRAN Permainan . Menghuraikan.pastikan memakai alat keselamatan semasa di pantai. c Cara menjaga keselamatan diri . tidak membahayakan diri atau mangsa v.bola keranjang . 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Pertolongan cemas Rawatan awal.mematuhi arahan dan larangan papan tanda di satu-satu kawasan. Butir Mengajar 2. . iii. Kemahiran/ 1. Minggu 38 Tunjang 3 PK Tajuk Isi 1. .263 - . keperluan rawatan awal atau bantuan mula perlu memikirkan tahap atau kemampuan diri untuk memberikan pertolongan iv. ii. dapatkan rawatan lanjutan di hospital atau pusat perubatan Kemahiran/ 1. Menyenaraikan.pasti tempat yang dikunjungi ada papan tanda amaran.Buku Sumber PJ & PK peringatan. Merumus. pengertian rawatan awal.

Kemahiran/ 1.definisi tempat rawatan .bergerak dengan pantas.bergerak perlahan-lahan dan tukar kelajuan .lantun bola di tempat yang sama.hantaran lantun kiri dan kanan tangan Hantaran lantun sambil bergerak . Minggu 40 Tunjang 3 PK Tajuk Isi 0 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Pertolongan Cemas Perkhidmatan Kesihatan Hospital Tempat untuk rawatan . Butir Mengajar 2.keperluan rawatan . Berbincang. Minggu 40 Tunjang 2 PJ Tajuk 1 Waktu KEMAHIRAN Permainan .hantaran lantun sambil bergerak ke arah yang berlainan Menyenaraikan. Berbincang. Lantun bola dengan bergerak pantas . Berbincang.jenis-jenis rawatan .264 - .bola keranjang Isi 1.rawatan lanjutan (pakar) Kemahiran/ 1. Hantaran lantun dan lantun sambil bergerak 0 1 Hantaran lantun tanpa bergerak . . Butir Mengajar 1 Membeza dan menghurai.Buku Sumber PJ & PK Isi 1. . Butir Mengajar 2. Menyenaraikan. Kemahiran/ 1.

bergerak sambil melantun bola ke satu arah berhenti dan memegang bola berdiri kaki buka menghadap jaring dengan jarak yang sesuai. Melakukan aktiviti lantunan dengan baik Butir Mengajar Minggu 42 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 1. . Melakukan kemahiran menjaring dengan baik.bola keranjang Lantun bola setempat a.gunakan bahagian jari tangan.berat badan di bahagian tapak kaki. Kaki kanan di hadapan.lantunan sekitar paras pinggang dan lutut dibengkokkan Kemahiran/ 1.memegang bola untuk jaringan dengan cara yang betul Kemahiran/ 1.Buku Sumber PJ & PK 3. Lantun bola setempat .265 - . Merumus. . . Minggu 41 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN Permainan . - 1 Waktu KEMAHIRAN Permainan . Butir Mengajar 2. Melakukan kemahiran asas kelecek dengan baik.lantun di hadapan dan di sisi badan . Minggu 42 Tunjang 3 PK Tajuk 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Pertolongan Cemas .bola keranjang Kelecek dan menjaring.

Doktor Pakar . 3. Menyenarai.Buku Sumber PJ & PK Isi 1.Jenis-jenis perkhidmatan kesihatan 2. Merumus.Perkhidmatan yang boleh didapati 3.Perkhidmatan Kemahiran/ 1.Definisi .266 - . Perbincangan. Perkhidmatan Kesihatan . Butir Mengajar 2. . Klinik Swasta .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->