P. 1
buku sumberpjpk

buku sumberpjpk

|Views: 1,721|Likes:
Published by Along Is

More info:

Published by: Along Is on May 26, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/14/2013

pdf

text

original

Buku Sumber PJ & PK HURAIAN RANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 1 Minggu 1 Tunjang

1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KECERGASAN 1. Kecergasan fizikal. a. Daya tahan kardiovaskular. 1. Lari ulang-alik 10 m.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Mengelaskan larian cepat dan lambat. 0 1 2 Langkah panjang. Langkah pendek. Permainan kecil (pertandingan) 4 kumpulan kecil.

Minggu 1 Tunjang 1PK Tajuk

1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1.Kesihatan diri. a. Mengenali tubuh badan.

Isi i. Mengenal bahagian kepala. bahagian tubuh ( manusia atau binatang ) dari leher ke atas atau ke hadapan. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Menamakan bahagian kepala. mata , telinga, hidung, rambut. 0 1 2 1 2 Minggu 2 2. Menjelaskan fungsi. mata – melihat. telinga – mendengar. hidung – menghidu. Nyanyian lagu ‘Parts of the head’. Melabel gambar rajah bahagian kepala. 2 Waktu

-1-

Buku Sumber PJ & PK Tunjang 3PJ Tajuk Isi KESUKANAN 1. Keselamatan a. Keselamatan diri. 1. Keselamatan diri dan keselamatan rakan. a. pakaian yang sesuai. Perbincangan mengenai aktiviti harian yang biasa dilakukan oleh murid. Perbincangan mengenai pakaian yang sesuai dalam aktiviti harian murid. Menyenarai pakaian yang sesuai dalam aktiviti harian murid. Pertandingan antara kumpulan: - agihkan murid kepada 5 kumpulan, 6 orang setiap kumpulan. - letakkan gambar pelbagai jenis pakaian dalam gelung rotan A, 5 m dari garisan permulaan. - letakkan gelung rotan B, 3 m di hadapan gelung rotan A murid berbaris di belakang garisan permulaan mengikut kumpulan. murid akan berlari ke gelung rotan A. Pilih gambar pakaian yang sesuai dan letakkan dalam gelung rotan B. Berpatah balik dan cuit tangan kawan. murid 2 ulang lakuan di atas sehingga murid terakhir. kumpulan yang paling cepat dengan jawapan yang betul dikira pemenang.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. 2. 3. 4.

Minggu 2 Tunjang 1PK Tajuk Isi

1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1.Kesihatan diri. a. Mengenali tubuh badan. i. Mengenal bahagian tangan .

-2-

Buku Sumber PJ & PK Kemahiran / Butir Mengajar 1. Menamakan tubuh badan bahagian tangan. a. Menunjukkan bahagian tangan (sendiri & rakan). lengan. siku. jari. pergelangan tangan. tapak tangan. b. Melabel bahagian-bahagian tangan.

Minggu 3 Tunjang 2PJ Tajuk Isi

2 Waktu KEMAHIRAN 1. Pergerakan asas. a. Lokomotor.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Melompat rendah. - lompat tukar arah ke sisi, depan, belakang. 2. Melompat tinggi. - lompat mencapai buah. 3. Melompat berat. - duduk mencangkung dan lompat seperti binatang.

Minggu 3 Tunjang 2PK Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar

1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT 1. Pemakanan a. Makanan harian. 1. Makanan harian saya. 1. Perbincangan mengenai contoh-contoh makanan dan minuman.

Mengasingkan gambar-gambar minuman dan makanan. Mewarnakan gambar - gambar minuman atau makanan.

-3-

Buku Sumber PJ & PK Minggu 4 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 1.Pergerakan asas Isi b. Bukan lokomotor bukan lokomotor / bergerak tanpa beredar ialah pergerakan tubuh badan yang tidak melibatkan pergerakan dari satu tempat ke satu tempat yang lain.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Berdiri a. Lalang ditiup angin. berdiri tegak. kaki dikangkangkan seluas bahu. kedua-dua belah tangan direnggangkan. hayun badan ke kiri dan ke kanan. b. Berkawad setempat. berdiri tegak. kaki diangkat ke arah atas dengan lutut bengkok. ulangkan dengan kaki kiri dan kanan. c. Menaikkan bendera. berdiri tegak. kedua-dua belah kaki dirapatkan. tangan kiri dan kanan digerakkan ke atas dan ke bawah secara berselang- seli.

2. Duduk. Mendayung sampan. duduk dengan kedua-dua kaki lurus ke hadapan. kedua-dua belah tangan di sisi dan dibengkokkan ke arah hadapan. hayunkan kedua-dua belah tangan ke hadapan dan ke belakang. Besar dan kecilkan badan. - luruskan dan kangkang kaki, depa tangan, apabila diisyaratkan, mengecil bengkokkan lutut, tangan peluk lutut rapat ke dada, kepala ditundukkan. Duduk lutut bengkok. duduk berlunjur, kedua-dua belah kaki rapat, badan tegak dan cekak pinggang. bengkokkan lutut arah ke dada perlahan-lahan. berlunjur semula.

-4-

Buku Sumber PJ & PK Berkumpulan (persembahan) a. Bunga sedang berkembang (2 kumpulan) bertinggung dengan keadaan tangan memegang lutut. badan dibuka dan dinaikkan ke atas, sementara kedua-dua belah tangan direnggangkan sedikit demi sedikit. Bangun, tegakkan badan dan renggangkan tangan ke kiri dan ke kanan. 0 Dayung sampan beramai-ramai. ( 2 Kumpulan ) Nyanyian 2 X kanan, 2 X kiri. 8 X ulang bersama-sama.

Minggu 4 Tunjang 1PK Tajuk Isi

1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1. Kesihatan diri. a. Mengenali tubuh badan. ii. Mengenal bahagian tangan.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Menamakan tubuh badan bahagian tangan. Jari, lengan / pergelangan tangan. nyanyian lagu ‘mana ibu’ – ‘ mana kelingking’. melabel bahagian tangan – susunan jari. Menyatakan fungsinya. mencengkam. bahasa tubuh. - bagus / baik – genggam tangan, buka ibu jari. - jari telunjuk – untuk menunjuk / lebih sopan dengan ibu jari.

Minggu 5 Tunjang 1PJ Tajuk Isi Kemahiran /

2 Waktu KECERGASAN 1.Kecergasan fizikal c. Koordinasi. 1. Lambung dan sambut bola besar atau pundi kacang. 2. Tepuk dan sambut bola besar atau pundi kacang.

-5-

Pemakanan a. murid 1 akan melambung bola atau pundi kacang kepada murid 2 dan seterusnya sehingga bola atau pundi kacang sampai semula kepada murid 1.Buku Sumber PJ & PK Butir Mengajar 1. epal. Pasukan yang tamat dahulu dikira pemenang. berseorangan. berpasangan. keju.beras. Kemahiran / Butir Mengajar 1. kekacang. roti dan bijiran. ikan. kambing. daging.betik. 1 Menampal gambar makanan mengikut jenis kumpulan makanan.lembu. Minggu 5 Tunjang 2PK Tajuk Isi 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT 1. d. jagung. pisang. 0 Menerangkan pentingnya makanan ini untuk murid kerana mengandungi nutrien yang diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan diri. kambing. buah-buahan dan sayur-sayuran. Mengenali jenis-jenis kumpulan makanan dan punca makanan ini. buah-buahan & sayur-sayuran . Makanan harian saya. Permainan kecil a. daging. a. b.mentega. apabila isyarat mula diberi. lemak. b. 1. keju. Lumba lari melambung dan menyambut bola atau pundi kacang berganti-ganti. roti & bijirin . ayam. e. Bola atau pundi kacang dipegang oleh murid 1. oren. gandum. daging. dan lemak.lembu. Melakukan aktiviti melambung dan menyambut bola besar atau pundi kacang: a. buncis. 2. kacang soya. 5 jenis kumpulan makanan susu. Minggu 6 Tunjang 2PJ 2 Waktu KEMAHIRAN -6- . minyak masak. pasukan berkumpul dalam bulatan. sawi. susu . roti.

keting. Pelajaran ) Minggu 7 Tunjang 2PJ 2 Waktu KEMAHIRAN -7- .menendang. ini kepala ini kepala saya Ini tangan. paha. berjalan seperti orang utan mengikut bunyi tamborin. Meneliti fungsi bahagian-bahagian tersebut. . jari. Menamakan bahagian-bahagian kaki. Kemahiran / Butir Mengajar 1.melakukan aktiviti di atas mengikut stesen. berlari seperti kuda mengikut bunyi tamborin.tumit. Mengenal bahagian kaki. 3. Minggu 6 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Kesihatan diri a. d. .Buku Sumber PJ & PK Tajuk Isi 1. melompat seperti kanggaru mengikut bunyi tamborin. Aktiviti lokomotor Butir Mengajar a. . Lokomotor. ini kaki ( Lagu: Clementine) Ini kaki saya ( Lirik: Suk.Pergerakan asas a. ini tangan Ini tangan saya Ini abdomen. Nyanyian lagu “ Bahagian Tubuh” Ini kepala. iv. berjalan seperti kucing menangkap tikus mengikut bunyi tamborin. c. Kemahiran / 1. 2. Mengenali tubuh badan. Permainan kecil . ini abdomen Ini abdomen saya Ini kaki. b. 2.berjalan.

Mengenal abdomen 0 mewarna bahagian abdomen.merangkak. Bergerak secara sentuhan selalu. Isi Tema 1.hambur. . 1 mencantum potongan gambar bahagian tubuh badan ( jigsaw puzzle ). Pergerakan pendidikan a.3 Bergerak tanpa sentuhan seketika. . . Bergerak dengan bahagian tubuh badan sentiasa menyentuh lantai. 1. 4. Minggu 7 Tunjang 1PK Tajuk 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1. . . -8- .lompat. .guling balak.Buku Sumber PJ & PK Tajuk 1. 3. Kemahiran / Butir Mengajar 1.lompat dakap / kangkang. Kesihatan diri a. Bergerak berbagai-bagai cara dengan dua atau lebih bahagian tubuh badan. . Isi iii. .berjalan. 2.merangkak. Gimnastik pendidikan. Mengenali tubuh badan.Kesedaran tubuh badan Bergerak secara sentuhan berselang. Bergerak berbagai-bagai cara dengan bahagian kaki .jalan ketam.ulat bulu.berlari. Bahagian abdomen bahagian badan di antara bahu dan pinggang. Bergerak dengan keseluruhan tubuh badan di udara. . Kemahiran / Butir Mengajar 1.

apabila isyarat diberikan. 4. . Minggu 8 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KECERGASAN 1. berantai. murid pertama dalam setiap kumpulan akan melambung gelung rotan kepada murid ke 2 mengikut arah putaran jam. Lambung dan sambut gelung rotan. Koordinasi bermaksud pergerakan yang melibatkan keselarasan antara mata.murid ke 2 akan menyambut gelung rotan dan melambung kepada murid ke 3. 2. kaki. tangan.setiap ahli bergerak 2 langkah ke belakang. Koordinasi. Lambung rendah dan tinggi ikut gelung dan sambut. Menggolek gelung rotan berseorangan. berpasangan. . Minggu 8 Tunjang 1PK 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA -9- . dan badan. Kemahiran / Butir Mengajar 1. 3. kumpulan kecil. . . .Buku Sumber PJ & PK 2 menampal gambar lengkap di dalam buku latihan. 2. Pertandingan antara kumpulan .setiap kumpulan membentuk bulatan.apabila gelung rotan sampai semula kepada murid pertama. 1.setiap kumpulan diberi 1 gelung rotan. kumpulan itu dikira pemenang. Lambung dan sambut gelung rotan. Kecergasan fizikal c. seterusnya .

Menunjukkan cara mencuci dan menyikat rambut yang betul. .10 - . Imbangan. Penjagaan rambut Kemahiran / Butir Mengajar 1. Menerangkan cara untuk:Mengelak jangkitan kutu: . Imbangan bermaksud kebolehan seseorang kedudukan posisi badan semasa melakukan pergerakan Isi mengekalkan atau dalam keadaan diam.mengeringkan rambut selepas mandi. . Mengelak kelemumur: .tidak berkongsi sikat. 0 2.garisan lurus. Pengurusan kesihatan diri. 1 Minggu 9 Tunjang 1PJ Tajuk 2 Waktu KECERGASAN 1.menjauhi rakan yang berkutu. 0 1 2. 3. Kecergasan fizikal d. Berjalan sambil berjengket Atas garis lurus individu Atas tali kumpulan kecil . ii. .menjaga kebersihan rambut. 1. Memeriksa kebersihan diri murid.Buku Sumber PJ & PK Tajuk Isi 0 Kelemumur 1 Kutu 1. Kemahiran / Butir Mengajar 1. . Kesihatan diri d. . Berjalan dan mengimbang . 2.tidak berkongsi sikat.rawatan menghilangkan kutu. Berjalan sambil mendepa tangan.

1 usus. Tema 2. .rongga di bahagian tengah badan. Menampal dan melabel gambar bahagian. Membuat pergerakan menggunakan ruang diri. buah pinggang dan hati ) Kemahiran / Butir Mengajar 1.Buku Sumber PJ & PK 3.teruskan permainan sehingga tinggal seorang murid yang dikira sebagai pemenang. iii.bahagian abdomen 0 perut. Mengenali tubuh badan. a. Mewarna gambar bahagian-bahagian abdomen. 2 buah pinggang. vertebrata yang berisi organ ( seperti perut. usus. . Pergerakan pendidikan a. . Gimnastik pendidikan.11 - . 3 hati. . Minggu 10 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 0 1 2 Waktu KEMAHIRAN 1.4 orang murid berpegangan tangan di luar gelung.Kesedaran ruang. Minggu 9 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1. murid termasuk ke dalam gelung dikeluarkan dari permainan. Bahagian abdomen.lawan tarik dan cuba tarik kawan ke dalam gelung. Menamakan bahagian-bahagian dalam badan. Bergerak berbagai-bagai cara menggunakan ruang am. Kesihatan diri. Permainan kecil – 'Perigi Beracun' .

4 Menyokong beban pada bahagian tubuh badan. terkena air panas. Keselamatan a.12 - . Minggu 10 Tunjang 3PK Tajuk Isi 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN 1. Alatan yang berbahaya benda tajam. Membuat pergerakan menggunakan ruang di sekeliling tubuh badan. . Minggu 11 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 1. Pergerakan pendidikan a.6 Membekukan tubuh badan.pergerakan tubuh badan setempat. . 2. . Keselamatan di rumah 1. Melabel dan mewarna gambar benda-benda tajam. tempat gelap. 1.pergerakan mengikut kemampuan.Buku Sumber PJ & PK Kemahiran / Butir Mengajar 1. 2. Bergerak berbagai-bagai cara menggunakan keseluruhan kawasan tanpa atau dengan alatan: . Kemahiran / Butir Mengajar 1. terjatuh.penggunaan ruang dengan bijak dan berkesan. 2.Kesedaran tubuh badan 1. . Tema 1.gerakkan tubuh badan sejauh mana yang boleh dicapai. 1. Keadaaan di rumah tempat licin. Menerangkan jenis-jenis kemalangan di rumah: luka akibat benda tajam.5 Membuat berbagai-bagai bentuk dengan bahagian tubuh badan. Gimnastik pendidikan.

kecil. . Membentuk dengan menggunakan bahagian tubuh badan. Merangkaikan beberapa pergerakan tubuh badan supaya menjadi rangkaian pergerakan berterusan. kangkung. Makanan berkhasiat.sumber vitamin. . Kemahiran / Butir Mengajar 1. roti. . telur.luas.bersudut. ikan . Pemakanan Isi 1. . Minggu 11 Tunjang 2PK Tajuk 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT 1.berpasukan. 3. sawi. .bergerak dan beku kualiti berat/ringan. 2.bergerak dan beku.untuk tumbesaran.dirian ‘Y’.Buku Sumber PJ & PK 1. .lebar.duduk ‘V’. . lobak.skala depan. 4. Kemahiran / Butir Mengajar 1.individu. .pulas.7 Merangkaikan dua atau lebih pergerakan. . .besar. Menyokong berat badan di atas satu atau lebih bahagian badan. pisang memberi tenaga. Memberhentikan pergerakan seketika: . 2.berpasangan.13 - . makanan yang mengandungi semua nutrien yang diperlukan oleh badan. . Mengumpul dan mewarna gambar makanan berkhasiat. . . . terung . Menamakan jenis makanan berkhasiat susu.

Buku Sumber PJ & PK Minggu 12 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 3. 1.merosakkan gigi. meninjau persekitaran sekolah. 2.merosakkan gigi. Menamakan flora dan fauna yang ada di persekitaran sekolah. 1. -gula-gula . Makanan ringan ( junk food ) . b. Minggu 12 Tunjang 2PK Tajuk Isi 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT 1. Membezakan flora dan fauna dalam persekitaran sekolah.14 - .tumbuh-tumbuhan. -aiskrim .Fauna -haiwan dan unggas.Makanan yang tidak mempunyai nutrien makanan yang secukupnya yang diperlukan oleh tubuh badan. 4. Rekreasi dan kesenggangan a. Pemakanan.kurang zat makanan. Mengenal flora dan fauna . . Mengenal flora dan fauna berpandukan gambar secara kelas. Rekreasi. menggemukkan. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Pertandingan antara kumpulan: a.kurang zat makanan. .Mengenal fauna Murid dibahagikan kepada kumpulan dan diarah untuk memilih gambar fauna sahaja daripada pelbagai gambar yang diletakkan.Mengenal flora Murid dibahagikan kepada kumpulan dan diarah memilih gambar flora sahaja daripada pelbagai gambar yang diletakkan. Menamakan jenis-jenis makanan ringan (rapu) -snek . -jeruk . menggemukkan. Kemahiran / Butir Mengajar 1.Flora . 3.

Buku Sumber PJ & PK 2. Kecergasan fizikal d. Imbangan. Pengambilan makanan harian yang berkhasiat. 2 Berjalan sambil berjengket dengan menjunjung pundi kacang. Bertanyakan rakan jenis makanan (sarapan) berkhasiat . Isi 1. Makanan harian sahabat. 2. Pertandingan antara kumpulan.Pemakanan. Depakan tangan untuk mengimbang badan. Berjalan di atas garisan lurus sambil memegang pundi kacang.berjalan sambil berjengket di atas garisan lurus dengan menggunakan alatan. Minggu 13 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 1. Definisi : Imbangan bermaksud kebolehan seseorang Mengekalkan posisi badannya ketika melakukan pergerakan atau dalam keadaan diam. Depakan tangan untuk imbangan. Mengumpul dan menampal gambar makanan ringan.15 - . 2. Mengimbang tubuh badan. bersih dan selamat. 1. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Kemahiran / Butir Mengajar 1. 1 Berjalan sambil berjengket dengan memegang pundi kacang. 2.Soal jawab makanan kegemaran rakan karib secara berpasangan. d. . Minggu 13 Tunjang 2PK Tajuk Isi 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT 1. 0 Berjalan sambil berjengket di atas garisan lurus dengan mendepa tangan.

memadan amalan pengurusan diri dengan alatannya. sikat rambut. Kesihatan diri a. Minggu 14 Tunjang 1PK Tajuk 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1. Menunjukkan bahagian abdomen. Kemahiran / Butir Mengajar 1. sarapan. pakai kasut. Melukis dan mewarna gambar makanan (sarapan) kegemaran rakan karib. Kemahiran / Butir Mengajar 1. berpakaian. tempat untuk mencerna makanan yang dimakan. Fungsi bahagian abdomen. Contoh . . 1. 2. Pengurusan diri. Minggu 14 Tunjang 3PJ Tajuk Isi 2 Waktu KESUKANAN 2.16 - .basuh tangan. Menyatakan fungsi abdomen. . Kebersihan tubuh badan.perut. mandi dan tidur. Menyenaraikan amalan kesihatan harian: Menyenaraikan amalan kesihatan harian: . Melakar arah perjalanan makanan hingga ke perut. Pertandingan antara kumpulan. 3.gosok gigi. Menunjukkan modul bahagian dalaman abdomen (perut.Buku Sumber PJ & PK kegemarannya. Pengurusan a. Menamakan jenis makanan (sarapan) kegemaran rakan karib.) 4. 3. Isi 1. mandi. Mengenali tubuh badan. 4. Melakonkan aktiviti amalan kesihatan.

Keseluruhan tubuh badan.sayur-sayuran. c. Permainan kecil . Bahagian-bahagian tubuh badan. b. 2. buka-tutup. Cara menggosok gigi. Bergerak menggunakan bahagian tubuh badan yang berlainan statik dan sambil bergerak. a. Kesihatan diri c. Pendidikan pergerakan 2 Pergerakan kreatif. Isi Tema 1 – Kesedaran tubuh badan.17 - . menjalankan aktiviti luar kelas dengan menjalankan tunjuk cara menggosok gigi dengan betul. Gerak bebas dan berhenti secara membeku apabila isyarat diberi. 2. Menyenarai makanan yang baik untuk kesihatan gigi. murid mengikut teknik menggosok gigi yang betul.bergerak seperti aktiviti di atas mengikut bunyi tamborin. . 1. Minggu 15 2 Waktu Tunjang 2 PJ KEMAHIRAN Tajuk 1. Makanan untuk kesihatan gigi . a. Kesihatan gigi. Pergerakan turun-naik. 1. Kemahiran / Butir Mengajar Minggu 15 Tunjang 1PK Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1. Menyanyikan lagu berkaitan perut.buah-buahan. b. 4.Buku Sumber PJ & PK 5. putar-pusing dengan keseluruhan tubuh badan statik dan sambil bergerak. 3.susu. i.

4. Membongkok badan ke hadapan. 3. 3. barah gusi. gusi bengkak. Pertandingan antara kumpulan. Menyenaraikan makanan-makanan yang merosakkan gigi. sakit gigi. Contoh: karies gigi.menghantar bola melalui kedua-dua belah kaki ( kangkang ) . Membuat aktiviti timbang garam( mengangkat rakan di belakang ). Melentik ke sisi. 5. Kesihatan diri c. Meminta murid membandingkan keadaan gigi berdasarkan gambar rajah yang ditunjukkan.keupayaan meregang otot berserta kebebasan sendi bergerak dengan sepenuhnya. 4. Kesihatan gigi. . Definisi. kanan dan kiri. .18 - . Menyenaraikan punca-punca yang menyebabkan kerosakan gigi.Buku Sumber PJ & PK Minggu 16 Tunjang 1 PJ Tajuk Isi 2 Waktu KECERGASAN 1. Minggu 16 Tunjang 1PK Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1. 2. Menerangkan kesan kerosakan gigi. 1. Butir Mengajar 2. 1. Makanan yang merosakkan gigi . Kelenturan. i. Menunjukkan gambar rajah gigi yang elok dan rosak. Kecergasan fizikal b. Kemahiran / 1.

Bergerak menggunakan ruang am ke berbagai-bagai arah. Kemahiran / Butir Mengajar 1.sederhana. . . Bergerak menggunakan berbagai-bagai arah.depan.Kesedaran ruang Bergerak menggunakan berbagai-bagai aras.sisi. Bergerak berbagai-bagai cara menggunakan ruang am berbagai-bagai aras. Makanan harian saya dan sahabat ii.Buku Sumber PJ & PK Minggu 17 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 3 2 Waktu KEMAHIRAN 2. Pendidikan pergerakan a. 2. Waktu makan .atas. .Soal jawab waktu minum petang dan makan malam rakan karib ( berpasangan ). 2.Soal jawab jenis minum petang dan makan malam berkhasiat kegemaran rakan karib ( berpasangan ). 4. 3. Pemakanan a.makan malam. Minggu 17 Tunjang 2PK Tajuk Isi 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT 1. .19 - . Kemahiran / Butir Mengajar 1. Tema 2. . .Mewarna gambar minum petang dan makan malam yang berkhasiat. .Menyatakan minum petang dan makan malam kegemaran rakan karib. .belakang.rendah. . Gimnastik pendidikan.tinggi.bawah.

1. ii. Kemahiran / Butir Mengajar 1. penggunaan. zig-zag atau kombinasi. mencipta satu pergerakan ekstensi. Penyalahgunaan bahan a.Kesedaran ruang Bergerak menggunakan berbagai-bagai laluan. bengkok. Melabelkan bahan-bahan yang beracun dan tidak beracun.Buku Sumber PJ & PK Minggu 18 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 4 5 6 2 Waktu KEMAHIRAN 2. Menggabungkan beberapa pergerakan menjadi satu rangkaian yang berterusan. Pendidikan pergerakan a. 2.20 - . 3. 3. Kemahiran / Butir Mengajar Minggu 18 Tunjang 2 PK Tajuk Isi 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT 2. Menyedari dan mengawal saiz / bentuk pergerakan. Bergerak menggunakan berbagai-bagai ekstensi. Merangkaikan pergerakan menggunakan dua atau lebih aspek ruang. Menamakan bahan-bahan yang terdapat di dalam gambar yang dipaparkan.bergerak sambil meregangkan tangan atau kaki sejauh mana yang boleh. penyimpanan. bergerak sambil elak halangan. berliku. Gimnastik pendidikan. Menyatakan kepentingan bahan-bahan yang berbahaya . berbagai-bagai arah. Mencipta laluan di lantai dan awangan seperti lurus. . Ubat dan racun i. Tema 2. membentuk berbagai-bagai laluan. 2.

Aktiviti koordinasi Butir Mengajar . Permainan Kecil . Pertandingan antara kumpulan a. sentuh lantai dan sambut pundi kacang. Membezakan beberapa jenis racun dan dadah melalui senarai yang disediakan. 2. pegang lutut kanan ( kedua-dua belah tangan ). 4. Menghantar bola melalui atas kepala ( meleding ke belakang ). Kecergasan fizikal b. Minggu 19 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 1 Waktu KECERGASAN 1. Butir Mengajar a. kaki dan badan. Definisi .21 - . tangan. 2. Melentik ke sisi. Kemahiran / 1. Kelenturan. lambung. Minggu 19 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 1 Waktu KECERGASAN 1. Duduk dan jangkauan melunjur.Buku Sumber PJ & PK disimpan di tempat yang selamat. Kecergasan fizikal c.lambung dan sambut pundi kacang secara bebas. Definisi . Menggunting dan menampal gambar berkaitan dengan ubat dan racun.Kelenturan ialah keupayaan meregang otot berserta kebebasan sendi bergerak dengan sepenuhnya.Koordinasi ialah pergerakan yang melibatkan keselarasan antara mata. Koordinasi. Melentik ke sisi. Kemahiran / 1. 5.Aktiviti kelenturan. pegang lutut kiri (kedua-dua belah tangan) c.

2. 1. kawasan pembuangan sampah. b. Lari zig-zag sambil membawa bola secara berkumpulan. e. c. kawasan tandas.Keselamatan ialah langkah berjaga-jaga bagi mengelakkan berlakunya kemalangan pada diri sendiri. Keselamatan diri. luka. Minggu 20 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KECERGASAN 1. Kemahiran / Butir Mengajar 1. longkang.22 - .'Belalang-belatuk' Cara bermain – penerangan oleh guru: . Mengenal pasti tempat-tempat yang berbahaya di sekolah. b. tangga. Ketangkasan.Buku Sumber PJ & PK Minggu 19 Tunjang 3PK Tajuk Isi . laluan kenderaan. e. c. Lari zig-zag sambil membawa bola secara individu. Lari zig-zag sambil membawa bola. 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN 1. Perbincangan kemalangan yang berlaku di sekolah. terseliuh. Keselamatan a. patah. terjatuh / terhantuk. Kecergasan fizikal e. melecet. a. d. Definisi . a. Permainan kecil .lambung dan sambut pundi kacang dalam bulatan. d. 2. 3. 2. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Definisi ketangkasan ialah kebolehan seseorang melakukan pergerakan-pergerakan berturutan ke sesuatu arah yang berbeza seberapa cekap dan pantas yang boleh.

Menamakan jenis-jenis penyakit kulit Contoh . Aktiviti bertulis . panau. 1.23 - . Guru melaungkan satu daripada nama di atas. Kesihatan diri d. e. c. Minggu 20 Tunjang 1 PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA. . Minggu 21 Tunjang 1 PJ Tajuk 1 Waktu KECERGASAN 1.melalui sentuhan. Jika nama 'Belatuk ' dilaungkan barisan yang berkenaan berlari sambil membawa bola dan kumpulan 'Belalang' akan mengejar. Sesiapa yang ditangkap sebelum sampai ke kawasan selamat yang ditetapkan bertukar menjadi 'Belalang' dan begitulah sebaliknya.suaikan atau padankan jenis penyakit kulit dengan cara jangkitannya. d.cacar air (cengkering) 2.melalui pakaian. Satu barisan (kumpulan) digelar 'Belatuk' dan satu lagi 'Belalang'. baju). Kecergasan fizikal. kudis buta .kudis.Buku Sumber PJ & PK a. .melalui perkongsian alat (tuala. 1. . Menerangkan cara bagaimana penyakit itu berjangkit.kudis Kemahiran / Butir Mengajar 1. b. Pengurusan kesihatan diri. Contoh . 3. Murid berdiri dalam 2 barisan jarak 2 atau 3 meter menghadap satu sama lain. Penyakit kulit .

2.bola 2 biji. Kemahiran / Butir Mengajar 1. . 4. Murid diagihkan kepada beberapa kumpulan (1 kumpulan – 3 orang ). Permainan `Burung Masuk Sarang’. Kecergasan fizikal d. 1.jarak garisan lurus 2 meter. 1. Melakukan gaya burung terbang Butir Mengajar . Berjalan sambil menjengket di atas garisan lurus dengan cara mengimbang 2 biji bola di tangan kiri dan kanan. Pemenang ditentukan melalui kumpulan mana yang dapat menyelesaikan aktiviti itu terlebih dahulu. 2. Berjalan sambil menjengket di atas garisan lurus sambil membawa bola: . Berjalan sambil menjengket di atas garisan lurus dengan cara mengimbang bola di tangan kiri.bergerak bebas dalam kawasan. Berjalan sambil menjengket di atas garisan lurus dengan cara mengimbang bola di tangan kanan. Permainan kecil berjalan sambil menjengket di atas garisan lurus dengan cara mengimbang 2 biji bola di tangan kanan dan kiri secara kumpulan. .menjalankan permainan `Burung Masuk Sarang’. .Buku Sumber PJ & PK Isi e. Ketangkasan. Imbangan. Kemahiran / 1.24 - . Minggu 21 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KECERGASAN 1. 3. .setempat.

memupuk semangat kesukanan.Buku Sumber PJ & PK Minggu 21 Tunjang 1 PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1. 1. Penjagaan kebersihan tubuh badan. Mewarna gambar rajah bahagian tubuh badan. . 2. Menghubungkaitkan dengan aktiviti bersenggang. iii. 2. Menyanyikan lagu yang sesuai mengenai tubuh badan. bersiar-siar. a. Menerangkan akibat kecuaian menjaga tubuh badan. Menyenaraikan aktiviti bersenggang yang lain. Membincangkan faedah aktiviti bersenggang: Contoh : .meningkatkan disiplin. . 6. Contoh: menyiram bunga. .25 - . 4. 5.memupuk semangat kerjasama. Kesenggangan. Menggayakan cara berbasikal yang betul. Rekreasi dan kesenggangan. Kesihatan diri d. 4.ketingting. Faedah bersenggang. 3. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Pengurusan kesihatan diri.permainan galah panjang. Minggu 22 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 3. 3. .mengisi masa lapang. Permainan galah panjang. Menyatakan perasaan yang dialami ketika bersenggang. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Menghuraikan bahagian dan fungsi tubuh badan dengan menggunakan carta tubuh badan.

Minggu 23 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 1.masing. Kekeluargaan a. 2. Membuat perbandingan tentang keadaan orang yang sihat dengan yang berpenyakit. Kemahiran / 1. . .tubuh badan sihat. Menyediakan biodata diri sendiri. Manipulasi alatan.26 - .membaling pundi kacang ke dalam gelung rotan. .. Menunjukkan gambar dua watak manusia yang sihat dan Butir Mengajar berpenyakit. Membaling dan menyambut pundi kacang menerusi gelung rotan.baling pundi kacang menerusi gelung rotan untuk disambut oleh kawan. Pertandingan antara kumpulan . -dua orang murid berdiri berhadapan dan seorang lagi berdiri di tengah sambil memegang gelung rotan. Butir Mengajar 2.Buku Sumber PJ & PK Minggu 22 Tunjang1 PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3. Perbincangan dengan rakan tentang keistimewaan yang ada pada diri masing. keluarga dan sahabat. i. Keistimewaan diri sendiri. 3. Pergerakan asas c. Mengenali diri sendiri. 4. Kemahiran / 1. Membaling dan menyambut pundi kacang secara berpasangan. 3.

murid diagihkan kepada dua kumpulan A dan B.27 - . Kemahiran / 1. Perasaan a. Cara melahirkan perasaan mengikut situasi. Melahirkan perasaan: i. Melahirkan perasaan: i. berpasangan. Minggu 24 Tunjang 1 PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA. 1. 2. Murid A akan berpasangan dengan murid B. Melakukan aktiviti tampar lutut. Kemahiran / 1. Butir Mengajar a. 3. Mengeja perkataan yang berkaitan perasaan dengan menggunakan kad imbasan. Permainan tampar lutut kawan. Menggunakan kad imbasan yang menunjukkan riak wajah Butir Mengajar berkaitan perasaan. berkumpulan. Ketangkasan. Memadankan kad imbasan dengan perkataan yang berkaitan perasaan. . Kumpulan yang paling ramai menampar lutut lawannya dikira menang. Perasaan 1. Cara melahirkan perasaan mengikut situasi. Kecergasan fizikal e. Minggu 24 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KECERGASAN 1. .Buku Sumber PJ & PK Minggu 23 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 2. b. 2.

Berguling : Butir Mengajar .apabila isyarat dibunyikan. 1. Lokomotor.Buku Sumber PJ & PK Kemahiran / Butir Mengajar 1. . Contoh : sedih. Berguling. 1 dan 2. Pergerakan asas a. Mengklaskan gambar mengikut situasi perasaan secara kumpulan. . Ketingting. murid nombor 1 berlari ketingting dan mengejar nombor 2 hingga ke zon selamat yang ditetapkan. . Minggu 25 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KECERGASAN 1.murid nombor 1 berdiri sebaris manakala murid nombor 2 mendekam dan berada 3 meter dari murid nombor 1. . 3. Menyanyikan lagu ‘Bila Rasa Gembira’. .ke belakang.ke hadapan.ke hadapan. susah hati. .28 - . .murid nombor 2 diarah menutup mata dan memandang ke arah bertentangan. . 2. Ketingting: .ke sisi. 2. Kemahiran / 1.murid dibahagikan mengikut nombor. gembira. Permainan kecil: .perlakuan diulang dengan pertukaran nombor pelaku. . Menyebut pelbagai situasi perasaan.ke sisi. 3. 2.ketingting mengejar pasangan mengikut nombor.

Minggu 26 Tunjang 2PJ Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 2 Waktu KEMAHIRAN 1. c. Pergerakan asas c. 4. 3. Membincangkan keistimewaan yang terdapat dalam diri ayah dan ibu. 1. Melambung dan menyambut bola secara individu.melambung bola melepasi halangan ( net / tali ). Minggu 26 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1. 2. Melahirkan perasaan: . Melambung dan menyambut bola berpasangan. b. Pertandingan antara kumpulan . Mengenali diri sendiri. Memperdengarkan lagu ‘Ayah dan Ibu’ nyanyian Allahyarham Sudirman. keluarga dan sahabat i. Menyatakan nama orang yang disayangi – ayah dan ibu. 2. Kekeluargaan.Buku Sumber PJ & PK Minggu 25 Tunjang 1 PK Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3.29 - . Menyediakan biodata tentang ayah dan ibu. Manipulasi alatan ( bola besar ). a. 1. Melambung dan menyambut bola dalam bulatan ( gelung rotan ). Perasaan a. Aktiviti manipulasi alatan a. keistimewaan ayah dan ibu.

Burung terbang ( statik ). Boleh kita menumpang mandi. Mewarnakan gambar lakaran perasaan. Kalau ada umur yang panjang. Kemahiran / a. b. Butir Mengajar b.Buku Sumber PJ & PK Kemahiran / Butir Mengajar i. d. Membaca beberapa rangkap pantun yang berkaitan dengan perasaan. Aktiviti bukan lokomotor. Cara melahirkan perasaan mengikut situasi. ( Jenis perasaan : sedih ). .30 - . Menunjukkan gambar yang berkaitan dengan sesuatu Butir Mengajar peristiwa atau situasi: Contoh : a. Perasaan a. Lompat bintang. Boleh kita berjumpa lagi. menyambut hari jadi.lompat bintang. Memadankan pantun dengan gambar yang berkaitan perasaan. Minggu 27 Tunjang 2 PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1. Contoh: Kalau ada sumur di ladang. Pergerakan asas b. c. Kemahiran / 1. gambar kemalangan. 1. Melahirkan perasaan: i. c. pembunuhan. Pertandingan antara kumpulan. 3. Cara melahirkan perasaan mengikut situasi. Berenang ( statik ). . Minggu 27 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 1. 2.

Menerangkan perasaan yang akan dialami berdasarkan gambar-gambar tersebut. Kemahiran / 1. Mengelecek bola secara statik ( kiri dan kanan ) 2. 2. Melakonkan perasaan melalui mimik muka berdasarkan perasaan yang dikemukakan dalam permainan Roda Impian. 4. Bercerita tantang sesuatu perasaan yang pernah dialami. Pergerakan asas c. kebuluran. Meneka huruf yang akan membentuk perkataan yang Butir Mengajar berkaitan dengan perasaan: Contoh : __ __ R __ __ = MARAH ( berkonsepkan permainan Roda Impian ).31 - . 3. Minggu 28 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 2 Waktu KEMAHIRAN 1. Melahirkan perasaan: i. 1.Buku Sumber PJ & PK d. Minggu 28 Tunjang 2 P Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1. Mengelecek bola melalui skital ( zig-zag ) 3. Mengelecek rakan. Perasaan a.mengelecek bola melalui skital. 2. Pertandingan antara kumpulan . Manipulasi alatan ( bola besar ). Menyelesaikan teka silang kata berdasarkan jenis-jenis perasaan. 4. Cara melahirkan perasaan mengikut situasi. Contoh : a) marah – situasi apabila sesuatu barang yang disayangi .

berat dan kawal lambat b. 3.kuat 2. awal-lambat 2. a. 2. serta-merta b. 3.merta . berat dan serta-merta d.Kesedaran rintangan kepada beban dan masa 2. Tema 2. berat . Kombinasi beban dan masa dalam pergerakan dan rangkaian pergerakan .1 Beban. Minggu 29 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN. Kawal-lambat . halus dan serta-merta c. halus dan kawal-lambat Kemahiran / 1.2 Masa a. Contoh : Ali terkejut kerana belon meletup.pergerakan seorang peninju.ringan . Pendidikan pergerakan b.ringan b. Serta.kuat 2. Pergerakan kreatif.burung terbang. b) terkejut – situasi apabila bunyi belon meletup. Membina beberapa ayat mudah berdasarkan lakonan yang dijalankan. Beban dan masa a.halus . c) sugul – situasi apabila bangun dari tidur. Pergerakan dan pengawalan pergerakan untuk membayang idea atau perasaan.32 - .Buku Sumber PJ & PK diambil orang.berat .3. Kesedaran rintangan beban untuk kawalan pergerakan Butir Mengajar . halus .

berat dan serta-merta . aliran bebas 4. 1.halus dan serta-merta . Perasaan. Kemahiran / 1. Cara melahirkan perasaan mengikut situasi.halus dan kawal-lambat Minggu 29 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA.3.1. Aliran. Kesedaran mengenai berat kepada kualiti pergerakan. kelancaran urutan serta penggunaan ruang dan masa: .lambat . Bergerak berbagai-bagai cara bagi menunjukkan pelbagai perasaan yang dialami. aliran terikat b. pergerakan berturut-turut Kemahiran / Butir Mengajar 1. Masa a.berat dan kawal.Buku Sumber PJ & PK . Melakar dan mewarna mimik muka dalam pelbagai situasi. Minggu 30 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 2.33 - .2. a. Tema 4 .Aliran beban badan dalam ruang dan masa 4. tidak terus 4. Melahirkan perasaan: i. terus b. pergerakan serentak b. Membuat mimik muka pelbagai perasaan yang dialami. Pendidikan pergerakan b. Pergerakan kreatif. Butir Mengajar 2. Ruang a. a. 3.

. Menjelaskan kebolehan yang ada pada adik-beradik. Contoh: dari segi permainan.katak b.Buku Sumber PJ & PK a. Aliran bebas . keluarga dan sahabat. Kesedaran cara menggunakan ruang untuk melakukan berbagai-bagai pergerakan.pergerakan lurus.layang-layang . Butir Mengajar 2. Mengenali diri sendiri. pelajaran dan sikap yang baik.bola 2. 3. Menyenaraikan jumlah adik-beradik. ii.34 - .gasing . melengkung dan zig-zag b.berbagai-bagai aras. Aliran terikat . a. b.arnab . Penglibatan tubuh badan melakukan pergerakan secara serentak atau satu bahagian tubuh badan mendahului pergerakan : a. Ruang tidak terus . Kekeluargaan.kanggaru . pusingan dan putaran.satu bahagian tubuh badan mendahului tubuh badan yang lain seperti berjalan atau merangkak. a. 3. Kemahiran / 1. Pergerakan berturut-turut . Ruang terus . Minggu 30 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3.keseluruhan tubuh badan bergerak serentak seperti lompatan atau gulingan. Pergerakan serentak . Membuat folio tentang adik-beradik. Keistimewaan adik-beradik.

3. Menemu ramah rakan sekelas berkaitan keistimewaan sahabat. Kecergasan fizikal a. Berjalan setempat ( kawad ) b. Skip setempat c. Skip sambil bergerak dengan pelbagai kelajuan Minggu 31 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3. Kemahiran / 1. Butir Mengajar 2. i.Buku Sumber PJ & PK Minggu 31 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KECERGASAN 1. 1. keluarga dan sahabat. Kekeluargaan a. Menjelaskan keistimewaan dan kebolehan yang ada pada sahabat. Kecergasan fizikal a. Skip setempat 2. Keistimewaan sahabat. daya tahan kardiovaskular. Skip setempat sambil menghayun tangan d. Skip sambil bergerak Kemahiran / 1. Minggu 32 Tunjang 1 PJ Tajuk 2 Waktu KECERGASAN 1. . Menyenaraikan nama sahabat baik. Secara ansur maju :Butir Mengajar a. Mengenali diri sendiri. Daya tahan kardiovaskular.35 - .

Kelenturan 1.murid membentuk satu bulatan besar. 1. 4. kanan dan kiri. Membongkok badan ke hadapan. Skip sambil bergerak dengan mengubah kelajuan. Perbincangan mengenai tempat yang sesuai untuk menyimpan bahan beracun. Melentik ke sisi.36 - . Butir Mengajar 2. Skip mengelilingi bulatan. Melentik ke belakang. . Butir Mengajar 2. Skip ulang-alik 10 meter.lumba skip mengikut nombor yang disebut.jauh dari makanan. 3.kotak / bekas khas untuk menyimpan bahan beracun (contoh : peti ubat) . Kemahiran / 1. . 2. Definisi – keupayaan meregang otot berserta kebebasan sendi bergerak dengan sepenuhnya. Penyalahgunaan bahan a. Pengurusan bahan beracun Kemahiran / 1. Skip setempat. Minggu 33 Tunjang 1 PJ Tajuk Isi 2 Waktu KECERGASAN 1. . Kecergasan fizikal b. 3. Minggu 32 Tunjang 2 PK Tajuk Isi 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT 2.Buku Sumber PJ & PK Isi Kemahiran / Butir Mengajar 1. Skip ulang-alik 2. Permainan kecil :. Perbincangan mengenai bahan beracun.

menipu – orang benci . menolong orang – orang sayang.bersopan.menagih dadah.Buku Sumber PJ & PK 4. . . Menggolek gelung rotan secara bebas. Manipulasi alatan – gelung rotan Kemahiran / 1. Butir Mengajar Contoh: a. Kekeluargaan a. Butir Mengajar 2. b Sikap buruk. Pergerakan asas c. 2 Menyanyikan lagu ‘ Senyum’. Menyenaraikan sikap-sikap yang baik dan buruk. ii. 3. Membuat jambatan. menjaga kesihatan – badan sihat.baring dan mengangkat badan.menjaga kesihatan. . Sikap baik. 2. i. menerangkan mengapa kita perlu menyukai dan menyayangi diri sendiri.mencuri. . ii.merompak. Menggolek gelung rotan secara berpasangan. i.37 - . keluarga dan sahabat. . Pertandingan menggolek gelung rotan dan mengelilingi skital . Membandingkan sikap yang baik dengan yang buruk.menolong orang.menipu. Minggu 33 Tunjang 1 PK Tajuk Isi Kemahiran / 1. Minggu 34 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 1. Contoh: Sikap baik Sikap buruk i. 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3.sakit / mati. .menagih dadah. mengenali diri sendiri.

.galop seperti kanggaru . a. mengikut stesen . Menyatakan nilai-nilai yang terdapat dalam cerita tersebut.38 - .skip . Pertandingan antara kumpulan merangkumi tiga pergerakan di atas. keluarga dan sahabat. Lokomotor 1. 1. Menceritakan sebuah kisah teladan bertajuk ‘ Si Tanggang’ 2.merangkak seperti askar 2. Mengaitkan nilai-nilai tersebut dengan nilai menyayangi ibu bapa sendiri. Merangkak Kemahiran/ 1. Minggu 34 Tunjang 1 PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3.Pergerakan asas a. menerangkan mengapa kita perlu menyukai dan menyayangi ibu dan bapa. Galop 3. 3. Skip 2. i. mengenali diri sendiri. Cara bergerak dengan menggunakan pelbagai bahagian Butir Mengajar tubuh badan.Buku Sumber PJ & PK (zig-zag). Kekeluargaan a. Kemahiran / Butir Mengajar Minggu 35 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 1.

Bukan lokomotor Kemahiran/ Butir Mengajar 1. Mengklasifikasikan bahan beracun dan tidak beracun. Menamakan bahan yang terdapat dalam gambar. i. Kekeluargaan a. 1 menyentuh kasut. Aktiviti bukan lokomotor 0 menjengket – percubaan menggapai rambutan. menerangkan mengapa kita perlu menyukai dan menyayangi adik-beradik. 2. Bersoal jawab dengan murid tentang kedudukannya sebagai seorang anak dalam keluarga. Penyalahgunaan bahan 1. Kemahiran/ Butir Mengajar 1. Menceritakan pengalaman manis bersama dengan adikberadik. mengenali diri sendiri. 2 menyapu papan hitam.Pergerakan asas b. 2. Menyanyi lagu `Gerak Badan’ Minggu 36 Tunjang 1 PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3.Buku Sumber PJ & PK Minggu 35 Tunjang 2 PK Tajuk Isi 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT 2.39 - . Melabelkan bahan yang beracun dan tidak beracun. Kemahiran/ Butir Mengajar . keluarga dan sahabat. 2. Minggu 36 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 1. 1.

Menentukan tanggungjawab yang biasa dilakukan oleh adikberadik setiap murid di dalam rumah.tidak menjadi seperti kera sumbang. 2. 1.menggolek bola ke dalam gelung rotan/skital. i. 2.mengeratkan silaturrahim . Pertandingan antara kumpulan. Permainan kotak beracun cara bermain: . Menggolek bola secara berpasangan. .apabila muzik berhenti. .keluarga dan sahabat.Buku Sumber PJ & PK 3. Minggu 37 Tunjang 1 PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3. Manipulasi alatan. Contoh: . 4.40 - . . Mengenali diri sendiri. Menghubungkaitkan permainan tersebut dengan kepentingan bersahabat. menerangkan mengapa kita perlu menyukai dan menyayangi sahabat. 3. Pergerakan asas c. Kekeluargaan a. Menggolek bola menuju ke sasaran (skital / gelung rotan). Melukis gambar adik-beradik. Kemahiran/ Butir Mengajar 1. Kemahiran/ Butir Mengajar . murid yang menerima kotak akan mengambil satu sampul tugasan tersebut dan membuat tugasan yang diarahkan melalui sampul tugasan tersebut. Minggu 37 Tunjang 3 PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 1.edarkan kotak yang mengandungi beberapa sampul tugasan dari satu murid ke satu murid.

3. Menendang bola menuju ke sasaran ( skital ). 2. . 2 Waktu KEMAHIRAN 1.41 - . 3.menendang bola kesasaran. Melantun dan menyambut bola getah secara bebas dalam Butir Mengajar kawasan. Menceritakan tentang keluarga sendiri. 1. Minggu 38 Tunjang 1 PK Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3. Manipulasi alatan ( bola besar ) Minggu 38 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran / 1. Manipulasi alatan ( bola getah ). menceritakan tentang keluarga sendiri. Menunjukkan carta sebuah keluarga asas. Menyenaraikan kebaikan bersahabat. Butir Mengajar 2. Pergerakan asas c. Melantun dan menyambut bola getah setempat. Contoh : Bantu membantu. Menendang bola secara bebas dalam kawasan. Kemahiran / 1. i. Mengenali diri sendiri. . bertolak ansur. Pergerakan asas c. Minggu 39 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 1. Pertandingan antara kumpulan. Menendang bola secara berpasangan.Buku Sumber PJ & PK 3. keluarga dan sahabat. Kekeluargaan a. 2. Menyanyikan lagu ‘Keluarga Bahagia’. 4.

. kawasan. Pertandingan antara kumpulan.bangunan).dua belah tangan. 3.gelanggang tidak licin.aras tinggi. kayu Minggu 40 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar 2 Waktu KEMAHIRAN 1. Melambung dan menyambut bola kecil.Buku Sumber PJ & PK . Kemahiran / 1. a. Keselamatan di tempat permainan. Keselamatan ialah langkah berjaga-jaga bagi mengelakkan daripada berlakunya kemalangan. . . Melantun dan menyambut bola getah berpasangan.sebelah tangan. c. Menandakan rintangan dan halangan yang boleh menyebabkan kemalangan ( gambar yang disediakan ). . 1.melantun bola masuk ke dalam bakul *bola yang paling banyak masuk ke dalam bakul dikira menang.aras rendah. . b. 4. longkang. .Pergerakan asas c.42 - . lopak. Minggu 39 Tunjang 3 PK Tajuk Isi 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN 1. Manipulasi alatan ( bola kecil ). a. .jauh dari rintangan dan halangan (longkang. Keselamatan 1. 2. Soal jawab mengenai aspek-aspek keselamatan kawasan Butir Mengajar tempat permainan. 2.

Penyesuaian terhadap rakan secara berpasangan seperti Butir Mengajar pertukaran tempat. a. 2. Melambung dan menyambut bola kecil berpasangan. Mewarna gambar lampu isyarat dengan betul (gambar disediakan).sebelah tangan.1. Minggu 40 Tunjang 3 PK Tajuk Isi 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN 1. b.dua belah tangan. lintasan pejalan kaki – apabila boleh melintas. Kemahiran/ 1. Melambung dan menyambut bola kecil. Keselamatan 1. Pergerakan kreatif. . Keselamatan ialah langkah berjaga-jaga bagi mengelakkan berlakunya kemalangan pada diri sendiri. Pendidikan pergerakan. Menjelaskan makna setiap tanda keselamatan jalan raya Butir Mengajar yang terdapat dalam teks. Keselamatan pejalan kaki. Minggu 41 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 2. . Tema 5. 5. 4.pergerakan meniru atau bertentangan. b.melambung dan menyambut dalam bulatan. Pertandingan antara kumpulan.cermin kawan.Penyesuaian terhadap rakan. 3. 5. . c.Buku Sumber PJ & PK 2. 2.43 - . . Kemahiran/ 1. Kerja berpasangan. lampu isyarat – makna setiap warna. Kerja berkumpulan. . lorong pejalan kaki.2.

c.Penggunaan tubuh badan sebagai alat. Minggu 41 Tunjang 3 PK Tajuk Isi 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN 1. Minggu 42 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 2.berhenti. 1. b. Kumpulan bekerjasama .ajuk pergerakan ketua.bunga berkembang. 6. Lompatan asas. pandang kanan semula. Bentuk tubuh badan. Melonjak dan menjelajah di udara dengan lompatan secara Kemahiran/ . Tema 6 .2.. 2. a.3. .Buku Sumber PJ & PK . pandang kiri.mendayung sampan. c. Keselamatan pejalan kaki. Ketua dengan pengikut . pandang kanan. Menyusun gambar mengikut urutan ( lembaran kerja). b. Lakonan cara melintas jalan yang betul. Penyesuaian terhadap secara berkumpulan. a.komunikasi melalui pergerakan. d. melintas apabila pasti tiada kenderaan. Keselamatan 1. Gerak isyarat. 2. b. 6. Pendidikan pergerakan. Keselamatan ialah langkah berjaga-jaga bagi mengelakkan berlakunya kemalangan pada diri sendiri. Pergerakan kreatif.1. Kemahiran/ Butir Mengajar 1. 6.44 - . 2. Ahli-ahli kumpulan bertentangan dengan rakan-rakan – tugu.

Buku Sumber PJ & PK Butir Mengajar spontan dan bebas. Menemu ramah rakan sekelas. . Minggu 42 Tunjang 3 PK Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3.pulas seperti skru. i. 3. . Mengenali diri sendiri. . 2. Membandingkan keluarga sendiri dengan keluarga rakan. . 1. .lebar seperti tembok. 3. Menceritakan tentang keluarga rakan.gerak isyarat dengan tubuh badan yang lain . . . Membentuk pergerakan diudara dengan bahagian tubuh badan yang tidak menyokong beban badan. .reka rangkaian gerak isyarat dengan perubahan bahagian sokongan. .45 - .lompatan dari letakan kaki yang berbagai-bagai. . Kekeluargaan a.gerak isyarat dengan tangan berbagai aras. 2. menceritakan tentang keluarga sahabat.gerak edar dan lompatan sesuai dengan irama muzik.keluarga dan sahabat.lurus seperti anak panah.bulat seperti bola.menghasilkan bunyi untuk mengiringi pergerakan dan lompatan. Kesedaran pergerakan mempunyai bentuk dan kesedaran bentuk badan semasa dalam keadaan seimbang.

5 murid berdiri sebelah kaki mengikut keselesaan ( tanpa kasut ). individu berlari bebas dalam grid yang disediakan. i. Lari 20 meter. .46 - . Imbangan ‘ Dirian Bangau ‘. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Daya tahan kardiovaskular 4. ii. murid mula tinggikan tumit untuk menjengket dan mengawal imbangan seberapa lama yang boleh. 2. 2 berlari cepat dan lambat.Buku Sumber PJ & PK HURAIAN RANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 2 Minggu 1 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 1.apabila guru memberi arahan. ‘ Burung Cari Makan ‘. 8 apabila isyarat mula diberikan. murid yang di dalam sangkar atau bulatan akan lari keluar mencari makan. iaitu dua orang murid berpegangan tangan. 7 tangan cekak pinggang.apabila arahan ‘ Burung Masuk Sarang‘. 0 berlari setempat. 4. 3 berlari langkah panjang dan pendek. Imbangan Isi Definisi – 1. 4 berlari berganti-ganti dalam jarak 20 meter yang ditandakan. 6 tapak kaki bebas diletakkan pada sisi lutut kaki yang berdiri.bertiga. Keupayaan jantung dan sistem peredaran darah berfungsi dengan baik. . berkumpulan ( Permainan ‘ Burung Cari Makan ‘) : . Kebolehan seseorang mengekalkan posisi badannya ketika dia berada dalam keadaan tetap atau semasa melakukan sesuatu aktiviti. . 1 berlari cepat. murid akan cuba lari ke sarang semula.

Menyebut perkataan berkaitan bahagian-bahagian dalam tubuh badan.Kesihatan fizikal yang optimum dapat diperolehi melalui penjagaan kebersihan persekitaran. amalan asas kesihatan dan penjagaan pakaian dan aktiviti-aktiviti keperluan diri. Memeriksa kebersihan diri murid. Bukan lokomotor Isi Definisi Lokomotor bermaksud pergerakan dari satu tempat ke satu tempat yang lain. Isi Definisi . berlari. merangkak. Bukan lokomotor bermaksud keupayaan untuk menggerakkan bahagianbahagian tubuh badan tanpa beralih tempat. Menyanyikan lagu yang berkaitan dengan tubuh badan. Minggu 2 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 1.Buku Sumber PJ & PK Minggu 1 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1. Kemahiran / Butir Mengajar 1. skip. melompat. . Mewarna bahagian-bahagian dalam tubuh badan. 2. Pergerakan asas a. Mengenali bahagian-bahagian dalam tubuh badan. Lokomotor b. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Kesihatan diri a. Menggunakan carta berkaitan bahagian-bahagian dalam tubuh badan. 4. Lokomotor.47 - . 3. 5.

Mengenali bahagian-bahagian dalam tubuh badan . memusingkan tangan.tulang dan otot Isi Definisi . menjelaskan kedudukan tulang mengikut kedudukannya. Mengenali bahagian-bahagian dalam tubuh badan . melabel kedudukan otot dan kedudukannya pada anggota badan. meleding. imbangan. Contoh: otot pada bahu. duduk. membimbing murid merasa bahagian tulang dan otot. Kesihatan diri a. permainan mencari nama dan otot dalam petak perkataan yang disediakan. otot pada lengan. Contoh: tulang punggung ( tulang pelvis ). otot pada abdomen dan otot pada betis. . otot pada dada . tulang rusuk dan tengkorak . menghambur ( hambur kucing ). tulang tangan.Buku Sumber PJ & PK berguling. membongkok. murid menyebut nama otot pada kedudukannya. amalan asas kesihatan dan penjagaan pakaian dan alatan keperluan diri. berbincang dengan menggunakan carta untuk memperkenalkan otot-otot yang penting. menunjukkan model rangka manusia dan gambar rajah tulang dan otot. tulang kaki.Kesihatan diri bermaksud kesihatan fizikal yang optimum dapat diperoleh melalui penjagaan kebersihan persekitaran. Bukan lokomotor. tulang belakang. duduk sambil mengilas badan menghayunkan tangan di udara. Kemahiran / Butir Mengajar 1. 2. murid merasa kedudukan otot pada tubuh badan mereka. hayunkan tangan. Minggu 2 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1. menunjukkan kedudukan tulang yang sebenar dan minta murid menyebut nama tulang.48 - . mengilaskan badan.tulang dan otot.

kaki dikangkangkan. lari dan sambut semula ( berulang-ulang ). lari berganti-ganti. Aktiviti berulang-ulang. berpasangan ( tanpa alat ). Selepas itu tegakkan badan dan cuit semula tangan kawan melalui atas kepala. dengan menggunakan dua belah tangan. Bermaksud keupayaan meregang otot berserta kebebasan sendi dengan sepenuhnya.49 - . melambung pundi kacang. Kelenturan 0 Pergerakan asas c. . Kemahiran manipulasi dengan alatan. tukarkan pundi kacang dari tangan kiri ke tangan kanan melalui bawah peha. tepuk tangan dua kali sebelum menyambut semula. lompat ketingting ( atas sebelah kaki ) letakkan pundi kacang pada kaki. melambung dan menyambut pundi kacang. cuba sentuh rumput di belakang badan antara dua belah kaki dengan membengkokkan badan ke belakang.Buku Sumber PJ & PK Minggu 3 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 2. Kemahiran / Butir Mengajar 1. kemudian cuit tangan kawan melalui bawah kangkang. lari bebas. bongkokkan badan ke hadapan. kaki kangkang. 2. 1. Manipulasi alatan bermaksud mengkoordinasikan bahagian-bahagian tubuh badan bagi manipulasi alatan. individu ( tanpa alat ). lompat dekam di sekeliling pundi kacang. Isi Definisi – 2. melambung dan menyambut pundi kacang dengan dua belah tangan. dan tukar kaki sebelah. lari bebas. belakang bertemu belakang. bengkokkan badan sejauh yang boleh. lompat ke atas dengan lutut tinggi. melambung dan menyambut pundi kacang. Manipulasi alatan. Meleding sokong dua lutut.

50 - . Makanan berkhasiat. Minggu 4 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 1. 3. mewarnakan gambar berkhasiat (dengan warna biru) dan gambar tidak berkhasiat ( dengan warna merah ). mencari gambar tersembunyi bagi membezakan makanan berkhasiat dan tidak berkhasiat. Daya tahan kardiovaskular. bercerita berkaitan makanan tidak berkhasiat dan risikonya. tangan. menggunakan gambar rajah berkaitan makanan. kaki dan badan. Lari berterusan 3 hingga 4 minit. i. menyesuaikan nama makanan dan gambar makanan berkhasiat dan tidak berkhasiat. Minggu 3 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk 1. Daya tahan kardiovaskular bermaksud keupayaan jantung dan sistem peredaran darah berfungsi dengan baik. Koordinasi bermaksud pergerakan yang melibatkan keselarasan antara mata.Buku Sumber PJ & PK tangan mendepa. Cuba berjalan cepat dan perlahan-lahan kemudian tukar arah. Makanan harian. Koordinasi. Isi Pengambilan makanan harian mestilah yang berkhasiat. Jalan berimbang dengan pundi kacang di atas kepala. Pemakanan a. Isi Definisi – 1. 3. Kemahiran / Butir Mengajar 1. . bersih dan selamat. bersih dan selamat. bercerita berkaitan makanan berkhasiat. bersih dan selamat. menyenaraikan makanan yang berkhasiat dan tidak berkhasiat. membezakan antara makanan berkhasiat dan tidak berkhasiat. Kemahiran / Butir Mengajar 1. melakar dan mewarnakan makanan berkhasiat dan makanan tidak berkhasiat.

lari langkah panjang dan pendek. Minggu 4 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk 1. pusing dan sambut bola . membaling bola dengan dua belah tangan kepada rakan. lari bebas. tepuk tangan dua kali dan sambut bola. Isi Pengambilan makanan harian mestilah yang berkhasiat. naik turun bangku 3 hingga 4 minit. berpasangan. melambung dan menyambut bola kecil kepada rakan. Lambung dan sambut bola kecil. Ciri-ciri makanan bersih dan selamat. menyenaraikan ciri-ciri makanan bersih dan selamat. 2.Buku Sumber PJ & PK lari setempat. berkhasiat dan selamat. berhenti. skip laju. melambung dan menyambut bola kecil ( statik ). lari berganti-ganti. contoh . Pemakanan a. melambung dan menyambut bola kecil. tidak terdedah dan dimasak terlebih dahulu. Lari bebas semula ( berulang-ulang ). i. lambung bola kecil. Ciri-ciri makanan bersih dan selamat. .51 - . di cuci sebelum dimasak. lambungkan bola kecil yang dikepit dengan kaki kepada kawan. dan kawan di belakang menyambut dengan tangan(berulang-ulang) lambung. lari zig-zag. Membanding makanan yang bersih dan tidak bersih. bersoal jawab dari carta gambar makanan. lari bebas. duduk kaki bengkok. berpasangan. Kemahiran / Butir Mengajar 1. lari dan tukar arah. lari cepat.

Mengenali bahagian-bahagian dalam tubuh badan .Tulang ialah tisu penghubung yang keras. berpasangan. Minggu 5 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1.tulang dan peparu. Minggu 5 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 3. dua kali dan seterusnya. Lambung dan sambut. tangan. Kemahiran / Butir Mengajar 1. tepuk tangan sekali. lambungkan bola kecil. tidak bersih – gambar makanan yang dihinggapi lalat. kedua belah tangan dan bertukar tangan. kiri. berdiri lurus.Buku Sumber PJ & PK memotong dan menampal gambar mengenai kebersihan makanan. kedua belah tangan dan kedua-dua belah tangan kemudian menyambut semula. Isi Definisi . Contoh : bersih – makanan yang ditutup dengan tudung saji . Mengenali bahagian-bahagian dalam tubuh badan . a. lambungkan bola kecil dari satu tangan ke tangan yang lain.tulang dan peparu. Kesihatan diri. lambungkan bola kecil ke udara dengan tangan kanan atau kiri dan sambut dengan sebelah tangan atau kedua-dua tangan. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Koordinasi. Isi Definisi . iaitu membekalkan oksigen ke dalam darah dan membebaskan karbon dioksida daripada darah.52 - . kaki dan badan. yang membentuk rangka tubuh badan.Koordinasi bermaksud pergerakan yang melibatkan keselarasan antara mata. lambung dan sambut bola kecil. lambung bola ke udara serta memukul dengan tangan kanan. lambung bola ke udara serta memukul dengan tangan kanan. . .Peparu ialah organ pernafasan yang memainkan peranan penting dalam pertukaran gas. tangan kiri. duduk.

Gimnastik pendidikan. 3. Minggu 6 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 2. Makanan harian. alat dan kemampuan pelajar. T_ _a_g . Bergerak menggunakanberbagai-bagai kelajuan seperti cepat. memotong. Pemakanan a.Buku Sumber PJ & PK 2. menunjukkan model rangka manusia dan gambar tulang dan peparu. 2. mempamerkan bahan bantu mengajar kepada murid dan menerangkan tentang tulang dan peparu. Minggu 6 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk 1. membentuk perkataan tulang dan peparu di papan tulis melalui permainan melengkapkan perkataan. Bergerak dengan kelajuan yang terkawal sama ada secara pantas atau lambat.2 – Bergerak dengan memilih kelajuan yang sesuai. melakukan aktiviti yang menunjukkan pergerakan tulang. Contoh . . Pendidikan pergerakan a. membimbing murid merasa tulang dan turun naik dada mereka. Contoh. lambat.3 – Bergerak dengan mengawal kelajuan.1 – Bergerak untuk menghasilkan kelajuan yang berbeza. bengkokkan siku dan rasakan tulang ketika siku di bengkokkan. serta-merta dan kawal lambat. mencantum serta menampal gambar tulang dalam buku skrap supaya menjadi rangka manusia yang lengkap. 3.53 - . Memilih kelajuan pergerakan untuk disesuaikan dengan situasi ruang. memotong gambar peparu dan menampal pada kedudukan yang betul pada gambar rajah tubuh badan. Menamakan bahagian tulang dan peparu. Isi Tema 3 – Kesedaran masa. bengkokkan lutut dan rasakan tulang ketika lutut di bengkokkan. 3. P_ _ ar _ . Kemahiran / Butir Mengajar 1. 3.

1. . emosi dan sosial. . bersih dan selamat.sayuran.dibersihkan. Minggu 7 2 Waktu Tunjang 3PJ KESUKANAN Tajuk 1.Buku Sumber PJ & PK Isi Definisi .menyatakan maksud keselamatan. buku skrap dalam kumpulan. Kemahiran / Butir Mengajar sumber .mengenal pasti kemampuan. . . maksud makanan berkhasiat. .Pengambilan makanan harian mestilah yang berkhasiat.mengenal pasti alatan yang digunakan semasa beraktiviti dan menjelaskan melalui contoh peraturan-peraturan semasa menggunakan alatan sukan: .daging. kuiz. ciri-ciri makanan bersih dan selamat : .Suatu keadaan yang membolehkan kita melibatkan diri dalam sukan / permainan tanpa menimbulkan implikasi buruk kepada fizikal. bercerita tentang makanan berkhasiat.berdisiplin semasa beraktiviti. . Keselamatan semasa beraktiviti.penyeliaan.dimasak jika perlu. Makanan berkhasiat. bersih dan selamat. .mengikut arahan guru. mental. tahap dan kecergasan murid . Isi Definisi . . Kemahiran / Butir Mengajar 1. .menyatakan sekurang-kurangnya 3 aspek keselamatan alatan yang digunakan semasa beraktiviti : . Keselamatan. . . menggunakan gambar rajah berkaitan makanan.persekitaran / tempat beraktiviti.susu.perlakuan murid.bijirin.kemudahan peralatan.peka dengan arahan guru.tidak terdedah. . . .54 - . arahan dan bimbingan.

. . tepuk dan sambut bola secara: .Buku Sumber PJ & PK Minggu 7 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk 1. .buka kaki seluas bahu. Isi Definisi .patah. . Kemahiran / Butir Mengajar 1. di sekolah dan di tempat permainan. .menyenaraikan jenis kemalangan yang sering berlaku di sekolah dan di tempat permainan. Lambung. . Keselamatan a. .tidak licin. Guru meminta murid : . . .gunakan alatan yang betul.menyatakan langkah keselamatan yang perlu diambil semasa berada di sekolah dan di tempat permainan. . . . .tiada bahagian bucu yang tajam.Individu . Keselamatan di sekolah dan di tempat permainan.terjatuh.pastikan tempat bermain selamat.terhentak.melecet.luka. Isi Definisi . Minggu 8 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk Koordinasi.menjelaskan tempat yang sesuai dan selamat bagi menyimpan alatan dan bahan di rumah dan di sekolah.murid mengenal pasti dan menyenaraikan bahan dan peralatan rumah yang boleh membahayakan. .Pergerakan yang melibatkan keselarasan antara mata. kaki dan badan.55 - .tidak becak. Kemahiran / Butir Mengajar 1. tangan.Sikap sentiasa berhati-hati dapat mengelakkan diri daripada mendapat kemalangan di rumah.

Buku Sumber PJ & PK - lambung bola kecil mengikut aras: rendah, sederhana dan tinggi. - tepuk tangan seberapa banyak yang boleh. - sambut bola kecil. - Berpasangan - buka kaki seluas bahu. - berhadapan dengan jarak ditentukan oleh guru. - baling bola kecil kepada kawan dan tepuk tangan. - kawan sambut, kemudian baling semula dan tepuk tangan. - pergerakan pantas. - Berpasangan - seorang membelakangi kawan. - baling bola kecil ke belakang kepada kawan tanpa melihat. - pasangan di belakang tepuk tangan dan sambut bola kecil. mengikut arah balingan kawannya tadi. - tukar posisi. - Individu ( pundi kacang ) - berdiri dengan kaki seluas bahu. - baling pundi kacang setinggi yang boleh. - tepuk tanah / lantai. - bangun dan sambut pundi kacang.

Minggu 8 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1. Kesihatan diri a. Mengenali bahagian-bahagian dalam tubuh badan – otot. Isi Definisi - Kesihatan diri bermaksud kesihatan fizikal yang optimum dapat diperoleh melalui penjagaan kebersihan persekitaran, amalan asas kesihatan dan penjagaan pakaian dan alatan keperluan diri.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Menjelaskan fungsi otot untuk tubuh badan kita otot terbentuk daripada otot dan tisu perantaraan. 2 jenis otot : otot kawal. otot luar kawal. fungsi : melakukan pergerakan badan dan kerja mekanik.

- 56 -

Buku Sumber PJ & PK 2. Menunjukkan carta mengenai otot-otot tubuh badan kepada murid. 3. Menerangkan jenis otot-otot yang ada menyebut nama-nama otot yang ada . murid diminta melabelkan otot-otot dan mewarnakan pada lembaran kerja yang diberikan.

Minggu 9 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 1. Pergerakan asas c. Manipulasi alatan. Isi Definisi - Manipulasi alatan bermaksud mengkoordinasikan bahagian-bahagian tubuh badan bagi manipulasi alatan.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Lambung, lompat, tepuk dan sambut bola secara: - Individu - berdiri dengan kaki dibuka seluas bahu. - lambung bola kecil aras tinggi. - tepuk tangan. - lompat dan sambut. - lambung, pusing dan sambut semula. - Berpasangan - berhadapan berdekatan. - lambung bola kecil masing-masing secara serentak - tepuk tangan dengan kawan. - lompat serentak dan sambut.

Minggu 9 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1. Kesihatan diri c. Pengurusan kesihatan diri. Isi Definisi - Kesihatan diri bermaksud kesihatan fizikal yang optimum dapat diperolehi melalui penjagaan kebersihan persekitaran, amalan asas kesihatan dan penjagaan pakaian dan alatan keperluan diri.

- 57 -

Buku Sumber PJ & PK Kemahiran / Butir Mengajar 1. Menjaga pakaian dan alat keperluan diri. - Cara menjaga diri sendiri : - guru bercerita berkaitan amalan asas kesihatan iaitu membantu murid menjaga kebersihan dan kekemasan diri. - menjaga kebersihan alat keperluan diri seperti sikat, berus gigi, pakaian, stoking, tuala dan kasut. - demonstrasi (menunjuk cara) pengurusan kesihatan diri. - seorang murid menunjukkan cara menjaga kebersihan diri: - menggosok gigi. - syampu rambut. - sabun badan. - menyanyikan lagu ‘Kebersihan Diri’. Minggu 10 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 2. Pendidikan pergerakan a. Gimnastik pendidikan. Isi Tema 3 – Kesedaran masa 3.4 – Menggerakkan bahagian tubuh badan untuk menghasilkan kelajuan yang berbeza. 3.5 – Menggerakkan bahagian tubuh badan untuk memilih kelajuan yang sesuai. 3.6 - Menggerakkan bahagian tubuh badan untuk mengawal kelajuan yang sesuai. 3.7 -Merangkaikan pergerakan dengan menggunakan dua atau lebih aspek masa.

Kemahiran / Butir Mengajar - 1. Menggerakkan bahagian tubuh badan seperti tangan, kaki, bahu dan punggung untuk mendapatkan kelajuan yang berbeza seperti cepat, lambat,serta-merta dan kawal-lambat. 2. Menggerakkan bahagian tubuh badan untuk memilih kelajuan yang sesuai. 3. Mengawal kelajuan pergerakan dengan menggerakkan bahagian tubuh badan. Pergerakan berdasarkan kepada kelajuan pergerakan serta-merta dan kawal-lambat. 4. Melakukan beberapa pergerakan dengan menerapkan dua atau lebih aspek masa seperti cepat, lambat, serta-merta,

- 58 -

Buku Sumber PJ & PK kawal-lambat.

Minggu 10 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 3. Kekeluargaan 0 Perbezaan antara kanak-kanak lelaki dan perempuan dari segi minat, perawakan dan pakaian. Isi Definisi - Setiap jantina mempunyai perbezaan ciri fizikal, minat, perawakan dan pakaian yang berlainan.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Membandingkan sifat antara lelaki dan perempuan. - guru minta murid menyenaraikan tugas yang biasa mereka lakukan di rumah. - guru minta murid menyenaraikan minat masing-masing. - bezakan minat / kegemaran murid lelaki dan perempuan. - murid mengelaskan perwatakan murid lelaki dan murid perempuan. Contoh: Lelaki lasak, perempuan lemah-lembut. 2. Bercerita berkaitan pakaian mengikut jantina.

Minggu 11 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 2. Pendidikan pergerakan a. Gimnastik pendidikan. Isi Tema 4 – Kesedaran perkaitan antara pelbagai bahagian tubuh badan. 4.1 Bergerak untuk menunjukkan perkaitan antara satu bahagian tubuh badan dengan bahagian yang lain. 0 Menggerakkan bahagian tubuh badan untuk menunjukkan perkaitan di antara satu bahagian tubuh badan dengan bahagian yang lain. 1 Bergerak untuk menunjukkan perkaitan bahagian tubuh badan dengan alatan. Kemahiran / Butir Mengajar - 1. Bergerak dengan menggunakan sekurang-kurangnya dua bahagian tubuh badan seperti tangan dan kaki. Satu bahagian tubuh badan bergantung kepada

- 59 -

Buku Sumber PJ & PK bahagian tubuh badan yang lain untuk melengkapkan sesuatu pergerakan. 2. Menggerakkan bahagian tubuh badan akan menukar bentuk pergerakan atau pergerakan bahagian lain. Imbangan membantu pertukaran pergerakan. 3. Bergerak dengan berbagai cara bersesuaian dengan berbagai jenis alatan seperti melompat, melintas kayu yang diletakkan di atas skitel atau melompat dekam menggunakan bangku gimnastik. Pergerakan perlu disesuaikan dengan alatan. 4. Menggerakkan bahagian tubuh badan semasa berada di alatan. Pergerakan boleh dilakukan di atas, bawah dan melalui alat atau alatan digunakan sebagai alatan. Minggu 11 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 3. Kekeluargaan 0 Perbezaan organ seksual antara bayi lelaki dan bayi perempuan. Isi Definisi - Setiap jantina mempunyai perbezaan ciri fizikal, minat, perawakan dan pakaian yang berlainan.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Bercerita berkaitan jantina berpandukan gambar bayi dengan unsur berikut: lelaki atau perempuan. nama bayi itu. apa bayi itu boleh lakukan. pengembaraan bayi itu dalam dunianya. 1 Menamakan bahagian tubuh badan bayi lelaki dan bayi perempuan termasuklah: zakar lelaki. faraj perempuan. 2 Menceritakan persamaan perbezaan tentang diri sendiri serta kumpulan jantina masing-masing dari segi fizikal. * GURU PERLU BERHATI-HATI BAGI MENGELAKKAN DISKRIMINASI JANTINA. SEGALA PERNYATAAN YANG MENGANDUNGI UNSUR SENSITIF MESTILAH DIBETULKAN.

- 60 -

. langkah ke depan sambil melentik ke belakang. Murid ini pula jadi pengejar. berlari lurus dan berbelok ( zig-zag ). berlari ke sisi. 2. 5. i. Ketangkasan bermaksud kebolehan seseorang bergerak dengan pantas sambil bertukar arah atau posisi. .Kumpulan berbaris lurus dalam satu barisan. Ketangkasan. bila pengejar dapat menyentuh murid yang lari. Ketangkasan Isi Definisi 4. tangan digerakkan ke belakang dan ke bawah sisi badan ke depan dan satu kaki dinaikkan ke belakang pada masa yang sama.61 - . berlari tukar arah. Dirian skala depan. berlari ke hadapan dan belakang. pengejar diberi satu benda seperti bola kecil atau pundi kacang untuk dipegang. Kebolehan seseorang mengekalkan posisi badannya ketika dia berada dalam keadaan tetap atau semasa melakukan sesuatu aktiviti.Buku Sumber PJ & PK Minggu 12 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 4. buat fasa imbangan dirian skala depan. Pijak bayang sendiri atau rakan murid diminta berlari memijak bayang rakan ii. . berlari berganti-ganti dalam jarak 20 meter yang ditandakan. Sentuh guru memilih 4 atau 5 orang murid jadi pengejar.Individu berdiri tegak. tangan lurus ke atas. cuba cuit bahu kawan semasa fasa terakhir. dia memberikan benda yang dipegangnya kepada murid yang disentuh. bermainan diteruskan. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Imbangan 5. pengejar mengejar murid lain dalam kawasan yang dihadkan (grid). bila isyarat diberi.

seorang murid menjadi gergasi. 2. Minggu 13 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 5. Siapa takut saya. aerosol. Penyalahgunaan bahan 0 Racun. guru meminta murid menyatakan bagaimana bahan itu boleh membahayakan sekiranya digunakan tanpa mengikut peraturan. Pijak bayang sendiri atau rakan . guru menunjukkan cara menggunakan bahan dengan betul. Contoh: Bahan pencuci dan peluntur – mata pedih. jarak 3 meter. Ketangkasan Isi 1. melengkapkan teka silang kata berdasarkan gambar yang diberi mengenai racun. guru menunjukkan bahan bantuan mengajar kepada murid dan meminta mereka menyebut nama bahan tersebut. keracunan Racun. Isi Racun hendaklah digunakan mengikut peraturan.Buku Sumber PJ & PK Minggu 12 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk 2. guru menasihati murid supaya sentiasa berhati-hati dan mengikuti peraturan semasa menggunakan bahan dan alatan tersebut. Pijak bayang sendiri atau rakan. Siapa takut saya.keracunan. Penyalahgunaan bahan .racun bercerita tentang penggunaan dan penyimpanan racun.62 - . Kemahiran / Butir Mengajar 1. Kemahiran / Butir Mengajar 1. 2. murid lain berbaris melintang menghadapi gergasi. .

Mempamerkan carta berkaitan bahagian-bahagian dalam tubuh badan atau meneliti gambar berkaitan paru-paru. permainan diulang dengan bilangan gergasi yang lebih ramai. lari dan sambut semula . Isi Manipulasi alatan bermaksud mengkoordinasikan bahagianbahagian tubuh badan bagi manipulasi alatan. murid yang disentuh oleh gergasi sebelum sampai di garisan selamat akan menjadi gergasi dan membantu gergasi yang mula-mula tadi. ‘Saya tak takut’. Murid lain berpusing dan berlari ke arah garisan selamat untuk menyelamatkan diri. Minggu 14 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 1.Kesihatan diri bermaksud kesihatan fizikal yang optimum dapat diperolehi melalui penjagaan kebersihan persekitaran.Buku Sumber PJ & PK garisan selamat ditandakan di belakang barisan murid. melambung bola besar. Mengenali bahagian-bahagian dalam tubuh badan – paruparu. pertanyaan diulang-ulang. 2. gergasi berteriak. Pergerakan asas c. ‘Siapa takut saya?’ Murid dalam barisan menjawab. Kesihatan diri a. amalan asas kesihatan dan penjagaan pakaian dan alatan keperluan diri. jarak 15 meter. Kemahiran manipulasi dengan alatan. Isi Definisi . Minggu 13 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1. 3.63 - . Guru bercerita tentang penyakit yang melibatkan paru-paru. Lari bebas. Kemahiran / Butir Mengajar 1. ’Awak takut saya’ dan terus mengejar. Guru meminta murid menyatakan kepentingan menjaga paru-paru. Kemahiran / Butir Mengajar 1. gergasi berjalan ulang-alik selari dengan barisan murid sambil berteriak.

Menendang bola kepada rakan dalam jarak 4 meter. lompat dekam di sekeliling bola besar. 2. 7.Kesihatan diri bermaksud kesihatan fizikal yang optimum dapat diperolehi melalui penjagaan kebersihan persekitaran. Lompat ke atas dengan lutut tinggi.Buku Sumber PJ & PK ( berulang-ulang ). Menggolek bola kepada rakan dalam jarak 4 meter.64 - . Rekreasi. Isi Definisi . Meneliti gambar rajah jantung manusia guru mempamerkan carta jantung di papan tulis. melambung dan menyambut bola besar. 6. Mengenali bahagian-bahagian dalam tubuh badan – jantung.Rekreasi bermaksud aktiviti terancang untuk mengisi masa lapang yang bukan untuk tujuan pertandingan. Kesihatan diri a. 5. guru minta murid cuba merasa kedudukan jantung itu pada tubuh mereka. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Lari berganti-ganti. . Melambung dan menyambut bola besar dengan dua belah tangan. Minggu 15 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 3. 3. guru minta murid mereka pantun berkaitan kesihatan. amalan asas kesihatan dan penjagaan pakaian dan alatan keperluan diri. Isi Definisi . 8. Melambung dan menyambut bola besar. tukarkan bola dari tangan kiri ke tangan kanan melalui bawah peha. 4. tepuk tangan dua kali sebelum menyambut semula. Lari bebas. Minggu 14 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1. Aktiviti berulangulang.

Mengenal pasti alatan yang diperlukan pemilihan kawasan aktiviti jejak. Minggu 16 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 3. menyatakan langkah keselamatan yang perlu diambil semasa berada di tempat permainan. menyatakan jenis kemalangan yang sering berlaku di tempat permainan.menjejak.65 - . Kemahiran / Butir Mengajar 1. Menjejak .Buku Sumber PJ & PK Kemahiran / Butir Mengajar 1.Rekreasi bermaksud aktiviti terancang untuk mengisi masa lapang yang bukan untuk tujuan pertandingan.persediaan menyatakan aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira dalam melakukan aktiviti menjejak. Rekreasi . mengenal simbol arah dalam aktiviti menjejak. Keselamatan. menamakan tiga jenis serangga. menyatakan persediaan dan peralatan yang diperlukan sebelum aktiviti menjejak. permainan ‘Mencari harta karun’. Isi Definisi . Isi Keselamatan – Sikap sentiasa berhati-hati dapat mengelakkan diri daripada mendapat kemalangan di tempat permainan. Langkah-langkah keselamatan di tempat permainan bercerita tentang langkah-langkah keselamatan di tempat permainan. Kemahiran / Butir Mengajar 1. melakukan aktiviti menjejak dalam kawasan sekolah secara berkumpulan. . Minggu 15 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk 1. menamakan tiga jenis pokok.

menyebut aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira semasa melakukan aktiviti menjejak.empat tanda arah yang utama iaitu utara. belok kiri atau kanan. menyediakan simbol arah aktiviti jejak. penilaian buku “Jejak Ria” oleh guru. Langkah keselamatan. menerangkan simbol arah yang biasa murid lihat. persediaan kad arahan aktiviti. dalam kumpulan. 2. cuba ceritakan arah yang patut dilalui untuk ke satu-satu tempat.Buku Sumber PJ & PK menyediakan pelan aktiviti jejak (manila kad). mencatat simbol arah yang disediakan atau yang terdapat dalam kawasan aktiviti jejak. guru menerangkan tentang simbol arah mata angin yang utama: . Contoh: ikut kanan melengkapkan borang / buku aktiviti ‘Jejak Ria’ Seperti: menamakan tiga jenis pokok.Sikap sentiasa berhati-hati dapat mengelakkan diri daripada mendapat kemalangan di rumah. Keselamatan ii. menamakan tiga jenis serangga yang ditemui.66 - . murid cuba tentukan arah dalam kawasan sekolah dengan bimbingan guru.timur arah matahari terbit manakala barat arah matahari terbenam. Isi Keselamatan . selatan dan barat. Kemahiran / . . timur. Contoh: semut dan sebagainya. Memerhati jenis atau simbol tertentu. Minggu 16 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk 1.  ikut kanan. melakukan aktiviti menjejak dalam kawasan sekolah secara berkumpulan (JEJAK RIA). di sekolah dan di tempat permainan.

2.murid berpasangan. Lari berpasangan 20 meter. Murid diminta menyatakan tempat menyimpan alat yang selamat. .penanda jarak diletakkan pada setiap 20 meter dari garis mula. .pusing setempat di atas dua kaki.Buku Sumber PJ & PK Butir Mengajar 1. .murid B kepada murid C dan seterusnya sehingga . . Guru menceritakan bagaimana alatan dan bahan boleh membahayakan diri jika tidak digunakan dengan betul.melakukan pergerakan beritma atau senamrobik dengan iringan muzik .berdiri dan melentik ke sisi. .imbangan di atas dua kaki. Melakukan aktiviti larian berpasangan. Contoh: Rangkaian pergerakan beritma: . . Murid diminta menyenaraikan beberapa langkah keselamatan. .67 - . Bercerita tentang langkah-langkah keselamatan. 2.membersihkan papan hitam.berlari. Murid A akan melakukan larian / berjalan dan bertukar kepada murid B. Daya tahan kardiovaskular. Isi Definisi .skip. . . Murid diminta menyenaraikan bahaya-bahaya yang boleh berlaku jika alatan tidak digunakan dengan betul.Keupayaan jantung dan sistem peredaran darah berfungsi dengan baik.imbangan langkah terbuka. .apabila wisel pertama dibunyikan.berjalan. . murid A berlari / berjalan di dalam jarak yang telah ditetapkan ( 20 meter ) ke arah murid B. . Minggu 17 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 1. 5. 4. Kemahiran / Butir Mengajar 1. 3.

.bercerita kepada murid mengenai unsur-unsur bahaya semasa di rumah. bahan beracun – di dalam kabinet. . Contoh: ‘Clementine’. tidak becak.pastikan tempat bermain sesuai dan selamat. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Daya tahan kardiovaskular. .menyenaraikan langkah keselamatan di rumah. Langkah keselamatan di rumah . .larian diteruskan untuk kumpulan murid yang seterusnya. tiada bahagian bucu yang tajam.simpan alatan di tempat yang sesuai. 2. Contoh: pisau / alatan tajam – di dalam laci.perbincangan dari teks mengenai langkah-langkah keselamatan yang perlu diambil semasa di rumah. Menyanyikan lagu berkaitan ‘Keselamatan di rumah’ mengikut rentak lagu yang biasa dinyanyikan atau didengar oleh kanak-kanak. . Minggu 18 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 1.Sikap sentiasa berhati-hati dapat mengelakkan diri daripada mendapat kemalangan di rumah. gunakan alatan yang betul. Keselamatan a.68 - . Isi Keselamatan .elakkan bermain dengan alatan yang tajam. . . Minggu 17 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk 1. di sekolah dan di tempat permainan. Keselamatan di rumah. Contoh: tidak licin.Buku Sumber PJ & PK habis penanda yang disediakan di atas balapan.

kantin.Buku Sumber PJ & PK Isi Definisi . Kemahiran / Butir Mengajar 1. di sekolah dan di tempat permainan. Langkah-langkah keselamatan di sekolah. kemudian perlahankan kelajuan. lonjak dan bergerak ke hadapan ( kaki yang sama sentiasa ke hadapan ). kemudian galop.69 - . semasa melakukan galop. lompatan ditinggikan sedikit dan imbangan berat badan boleh disesuaikan.Sikap sentiasa berhati-hati dapat mengelakkan diri daripada mendapat kemalangan di rumah. Minggu 18 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk 1. galop yang menggunakan muzik / bunyi-bunyian dari alatan muzik sebagai rangsangan. 1. galop dengan laju. Faktor-faktor keselamatan di sekolah . tangga.Keupayaan jantung dan sistem peredaran darah berfungsi dengan baik. prosedur galop: dua belah tangan bengkok seolah-olah menunggang kuda. angkat sebelah kaki ke hadapan. Melakukan galop 20 meter jalan langkah panjang / pendek. lompat seperti kuda setempat ( galop ). jalan langkah panjang / besar. galop tanpa menyentuh sesiapa.membawa murid melawat ke sekitar kawasan sekolah (penumpuan kawasan lawatan adalah tempat-tempat yang mempunyai unsur-unsur bahaya). lari sisi sambil berpegang tangan dengan pasangan. lari sisi. bergerak seolah-olah menunggang kuda. Keselamatan a. Isi Keselamatan . Kemahiran / Butir Mengajar . Contoh: longkang. galop berpasangan menuju ke garisan yang ditandakan ( 20 meter ). galop seperti keldai sarkas.

Sesi pembentangan / laporan oleh wakil kumpulan Minggu 19 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 2. Bengkokkan badan bersama-sama kedua-dua tangan ke hadapan. meledingkan badan daripada kedudukan duduk ke belakang.70 - . . Kemahiran / Butir Mengajar 1. Tempat Kantin Langkah keselamatan Beratur semasa membeli makanan Tangga Jangan berebut sewaktu naik / turun tangga .berkumpulan untuk menyenaraikan langkah keselamatan di sekolah mengikut tempat yang disediakan oleh guru. Kelenturan. Isi Definisi . Contoh: Kumpulan 1 2. Prosedur: 0 murid diberikan kepada 4 kumpulan ( bilangan ahli mengikut bilangan dalam sesauatu kelas ).Kelenturan bermaksud keupayaan meregang otot beserta kebebasan sendi bergerak dengan sepenuhnya. meleding sambil sokong hadapan dua lutut. berdiri lurus.perbincangan mengenai lokasi yang merbahaya yang murid temui semasa sesi lawatan. Sokong hadapan dengan dua lutut a. .Buku Sumber PJ & PK . 2 murid pertama dalam barisan akan menghantar bola ke belakang dari atas kepala kepada murid di belakang ( tegaskan unsur meledingkan badan sewaktu menghantar bola ).menyenaraikan langkah-langkah keselamatan yang boleh diambil sewaktu berada di kawasan yang merbahaya di sekolah. Meleding sokong hadapan dengan dua lutut melutut sambil gerakkan tangan beralun dari belakang ke hadapan (10 ulangan). ke sisi dan ke belakang (10 ulangan). 1 murid berada dalam barisan dalam keadaan duduk. aspek keselamatan: pastikan murid melakukan aktiviti meleding mengikut kemampuan murid. . permainan ‘Dragon Ball’.

amalan asas kesihatan dan penjagaan pakaian dan alatan keperluan diri. Kesihatan diri b.duduk dan sentuh lutut. Kelenturan Isi Definisi – Kelenturan bermaksud keupayaan meregang otot beserta kebebasan sendi bergerak dengan sepenuhnya. mempamerkan carta berkaitan makanan untuk kesihatan.Individu . murid diminta menyatakan beberapa jenis makanan yang baik untuk kesihatan. Amalan asas kesihatan.71 - . Minggu 20 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 2. Kemahiran / Butir Mengajar 1. 1.Kesihatan diri bermaksud kesihatan fizikal yang optimum dapat diperolehi melalui penjagaan kebersihan persekitaran.Buku Sumber PJ & PK Seterusnya bola dihantar hingga kepada murid terakhir dalam barisan.melutut dan gerakkan tangan ke belakang hingga Kemahiran / Butir Mengajar .melutut sambil gerakkan badan ke belakang dan ke hadapan ( mengikut iringan muzik ). Meleding sokong hadapan satu lutut . Isi Definisi . murid diminta menamakan makanan dalam lembaran kerja yang diberi. . Amalan pemakanan guru bercerita mengenai pelbagai jenis makanan untuk kesihatan. 3 kumpulan yang berjaya menghantar bola paling cepat kepada ahli / murid terakhir dikira menang. . Minggu 19 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1.

Menamakan tiga anggota badan yang terlibat dengan aktiviti kelenturan. rekreasi dan kesenggangan murid diminta menyatakan sebab-sebab perlunya rehat yang mencukupi.Buku Sumber PJ & PK mencecah lantai. Pengurusan Isi Pengurusan dari segi : . guru memberi penerangan tentang kesan-kesan sekiranya seseorang itu kurang tidur.duduk melunjur dan sentuh lutut dengan kepala ( mengikut kemampuan ) dalam kiraan 8 dan 3 kali ulangan. guru bercerita tentang aktiviti-aktiviti riadah. Amalan asas kesihatan. Rehat. congkak dan lain-lain. 2. 3. Isi Definisi . . Contoh : berbasikal. . 2.Kesihatan diri bermaksud kesihatan fizikal yang optimum dapat diperolehi melalui penjagaan kebersihan persekitaran. Menyebut aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira dalam melakukan aktiviti kelenturan. amalan asas kesihatan dan penjagaan pakaian dan alatan keperluan diri. galah panjang. Minggu 21 2 Waktu Tunjang 3PJ KESUKANAN Tajuk 2. Kemahiran / Butir Mengajar 1.berpasangan dalam kedudukan membelakang rakan dan meleding badan sehingga hujung jari mencecah hujung jari rakan.Berpasangan . bersiar-siar. Kesihatan diri b. Tidur murid diminta menyatakan perlunya tidur yang mencukupi.72 - . Minggu 20 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1. murid diberitahu tentang aktiviti-aktiviti kesenggangan dan faedahnya.

Melukis dan mewarna pakaian sukan tahun 2020. Menyatakan keburukan berpakaian kotor. Menyatakan kebaikan berpakaian bersih.73 - . kebersihan pakaian. Minggu 22 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 1. 2. melakar kad ucapan. Mencatat faedah-faedah berpakaian yang sesuai semasa beraktiviti. 5. Isi Definisi – Manipulasi alatan bermaksud mengkoordinasikan bahagian-bahagian tubuh badan bagi manipulasi alatan (bola kecil.Buku Sumber PJ & PK kesesuaian pakaian. 4. Memahami perasaan. Contoh : kad ucapan Hari Ibu / Hari Bapa. 3. melakukan cara bersalaman dengan ibu bapa. bola besar. Minggu 21 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 2. menyatakan cara menunjukkan kasih sayang kepada ibu bapa. Manipulasi alatan. Isi Kasih sayang anak kepada ibu bapa boleh melalui perlakuan yang baik. Kemahiran / Butir Mengajar 1. guru dan rakan. Kemahiran / . Pergerakan asas c. Perasaan kasih sayang kepada ibu bapa bercerita berkaitan perasaan kasih sayang. Perasaan a. melakonkan cara menunjukkan kasih sayang. menyenarai beberapa tanggungjawab anak terhadap ibu bapa. Kemahiran / Butir Mengajar 1. dan pundi kacang). Menyebut pakaian yang sesuai semasa beraktiviti.

perawakan dan pakaian yang berlainan.kumpulan belajar yang bercampur antara lelaki dan perempuan. Minggu 22 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 3.bermain bola.tidak kata mengata. kehormatan.Buku Sumber PJ & PK Butir Mengajar kemahiran: membaling.kanak-kanak lelaki . . 3. 3. Permainan kecil dalam kumpulan. . Kemahiran / Butir Mengajar Minggu 23 2 Waktu Tunjang 3PJ KESUKANAN Tajuk 1. 2. memukul. Murid-murid melakukan aktiviti menggunakan alatan bagi menyentuh. Isi Definisi . Bercerita berkaitan jantina yang berbeza. Melakukan aktiviti secara berpasangan dan berkumpulan. Menyatakan pentingnya hormat-menghormati antara satu sama lain tanpa mengira jantina .bermain anak patung. . Menjaga kebersihan. 1. 2. minat. dan aspek keselamatan diri khasnya dari aspek organ seksual.74 - . menggolek.Setiap jantina mempunyai perbezaan ciri fizikal. Menyenaraikan kegemaran kanak-kanak lelaki dan perempuan . 1. Keselamatan.kanak-kanak perempuan . Kekeluargaan c.

Minggu 23 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 2. Kemahiran / Butir Mengajar 1. pilih kawasan permainan yang selamat. . mental. tegaskan peraturan pertandingan atau permainan. mencatatkan peraturan-peraturan semasa menggunakan alatan sukan. melakonkan cara menunjukkan kasih sayang kepada guru dan rakan. gunakan pakaian yang sesuai untuk bersukan di padang. guru dan rakan bercerita berkaitan perasaan kasih sayang. menceritakan cara untuk meluahkan kasih sayang anak kepada ibu bapa. Contoh : kad ucapan Hari Guru. Amalan keselamatan diri secara umum pilih aktiviti yang sesuai dengan tahap murid.Buku Sumber PJ & PK Isi Definisi – Keselamatan suatu keadaan yang membolehkan kita melibatkan diri dalam sukan atau permainan tanpa menimbulkan implikasi buruk kepada fizikal. Kemahiran / Butir Mengajar .1. menyenaraikan alatan yang digunakan semasa beraktiviti. emosi dan sosial. melakukan cara bersalaman dengan guru dan rakan. Minggu 24 2 Waktu Tunjang 3PJ KESUKANAN Tajuk 1. Perasaan. Keselamatan. Perasaan kasih sayang kepada ibu bapa. awasi disiplin murid.75 - . Isi Definisi . arahan guru yang jelas. Memahami perasaan i. menyenarai beberapa tanggungjawab anak murid terhadap guru.Kasih sayang anak kepada ibu bapa boleh melalui perlakuan yang baik. melakar kad ucapan.

Buku Sumber PJ & PK Isi Definisi – Keselamatan suatu keadaan yang membolehkan kita melibatkan diri dalam sukan atau permainan tanpa menimbulkan implikasi buruk fizikal.melakukan aktiviti gimnastik dengan bimbingan guru / penyokong. Menyenaraikan langkah-langkah keselamatan yang diambil semasa melakukan aktiviti : .kemaskan peralatan di rumah. ii. Menyanyikan lagu ‘Rumah Saya’.buang peralatan yang patah dan pecah. . ii.cara yang betul dan selamat semasa mengangkat dan menyusun peralatan mesti diajar dan diamalkan oleh murid.Sikap sentiasa berhati-hati dapat mengelakkan diri daripada mendapat kemalangan. .melakukan aktiviti dengan cara yang betul. . 1. .alatan yang sesuai mengikut umur / jantina. . .kawasan permainan yang selamat.lap lantai yang licin. . sekolah dan tempat permainan i. mental. . Keselamatan a.pakaian yang sesuai untuk beraktiviti. Kemahiran / Butir Mengajar Minggu 24 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk 1. Isi Definisi . .alatan yang berbahaya disimpan di tempat yang selamat. Langkah keselamatan. Langkah keselamatan di rumah i. emosi dan sosial. Menyatakan amalan keselamatan semasa beraktiviti i. Keselamatan di rumah. Kemahiran / Butir Mengajar 1.76 - . Mencatat semua langkah-langkah keselamatan di dalam buku catatan murid. Menyenaraikan cara terbaik bagi mengelakkan kemalangan di rumah .

lutut bengkok. . Isi Definisi : Keupayaan meregang otot beserta kebebasan sendi bergerak dengan sepenuhnya. . .angkat tangan.Kesihatan diri bermaksud kesihatan fizikal yang optimum dapat diperolehi melalui penjagaan kebersihan persekitaran.hayun ke depan dan ke belakang. Minggu 25 1 waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1. Meleding belakang dengan lutut bengkok .77 - .membelakang dengan kawan. .cuit tangan kawan. Minggu 25 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 2. . Kemahiran / Butir Mengajar 1.Buku Sumber PJ & PK iii.Berpasangan . Isi Definisi . Kelenturan. Kesihatan diri d. Menerangkan kepentingan menjaga kebersihan rumah. .hayun ke kiri dan ke kanan. . Kebersihan – rumah.Individu .lutut bengkok. sekolah dan persekitaran untuk kesihatan diri. Kemahiran / Butir Mengajar 1.berulang-ulang. . amalan asas kesihatan dan penjagaan pakaian dan alatan keperluan diri.hayun ke depan dan belakang. sekolah dan persekitaran. .angkat tangan. . Menyenaraikan jenis-jenis kemalangan yang boleh berlaku di rumah.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Penekanan ke arah kesedaran pergerakan.2 – Bentuk tubuh badan 6. Keselamatan ii. Menjana idea murid mengenai: . Isi Tema 6 – Penggunaan tubuh badan sebagai alat 6. Minggu 26 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 2. menjaga alam sekitar. sekolah dan persekitaran. Bahaya di sekolah. mempunyai bentuk dan kesedaran bentuk badan semasa dalam keadaan seimbang. 3.Buku Sumber PJ & PK mendapatkan suasana ceria. Gerak edar dan lompat lima lompatan asas. Pendidikan pergerakan b. Pergerakan kreatif. . Minggu 26 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk 1. . 2. Mewarnakan gambar rumah atau sekolah yang bersih. Isi Definisi .kawasan yang sepatutnya dijauhi.3 – Gerak isyarat Kemahiran / Butir Mengajar 1. Pembentukan pergerakan di udara dengan tubuh badan yang tidak menyokong beban badan. Menunjuk cara membersihkan kawasan rumah.1 – Lompatan asas 6.Sikap sentiasa berhati-hati dapat mengelakkan diri daripada mendapat kemalangan. 2.apa yang akan berlaku jika bermain di kawasan yang berbahaya di sekolah. 3.78 - .

Keselamatan ii. Pergerakan kreatif.Buku Sumber PJ & PK 2. Menyenaraikan bahaya di tempat permainan. Perkara yang tidak boleh dilakukan di tempat permainan.79 - . Melukis poster peringatan keselamatan di dalam kelas. Bahaya di tempat permainan. 3. Isi Tema 8 – Ritma-ritma berkaitan dengan pekerjaan 8.2 – Lakuan pekerjaan II . 3.1 – Lapan lakuan daya asas 1.Sikap sentiasa berhati-hati dapat mengelakkan diri daripada mendapat kemalangan. Lakukan pergerakan daya asas setempat menggunakan tubuh badan. Pendidikan pergerakan b. Minggu 27 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk 1. Kemahiran / Butir Mengajar Kemahiran / Butir Mengajar 1. Isi Definisi . 2. Apa yang perlu dilakukan oleh murid untuk mengelakkan bahaya kepada diri. 2. Pergerakan kreatif.1 – Lakuan pekerjaan I 8. Bergerak mengikut bunyi rangsangan. Isi Tema 7 – Lapan lakuan daya asas 7. Bergerak menggunakan ruang aras yang berbeza. Minggu 28 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 2. Pendidikan pergerakan b. Minggu 27 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 2.

80 - . Perkaitan antara pergerakan kreatif dengan ritma-ritma pekerjaan 0 perkhidmatan – pekerjaan yang berkaitan dengan perkhidmatan awam seperti menaip. 2. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Menyenaraikan kegunaan ubatan melegakan kesakitan (demam / sakit kepala). menyapu dan sebagainya. memasak. Gimnastik pendidikan. Penyalahgunaan bahan a. Isi Tema 4 – Kesedaran perkaitan antara pelbagai bahagian tubuh badan . Minggu 29 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 2. Mengetahui jenis-jenis ubatan yang biasa digunakan murid panadol. 2. mencegah penyakit. ubat cacing. Minggu 28 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk 2. Ubat Isi Definisi – Ubat dan racun hendaklah digunakan mengikut peraturan. Dadah haram dimiliki. kawad dan sebagainya. memasang bahagian kereta dan sebagainya. 1 Pertanian – pekerjaan yang dilakukan di luar rumah seperti mencangkul tanah. Pendidikan pergerakan a. membanting padi dan sebagainya. Perkaitan antara pergerakan kreatif dengan ritma-ritma pekerjaan 0 Domestik – pekerjaan yang dilakukan di dalam rumah seperti membasuh. ubat batuk.Buku Sumber PJ & PK Kemahiran / Butir Mengajar 1. 1 perindustrian – pekerjaan yang berkaitan dengan aktiviti dalam industri seperti memunggah barang.

5 .Menggerakkan bahagian tubuh badan untuk menunjukkan perkaitan bahagian tubuh badan dengan alatan. kedudukan bahagian tubuh badan seperti abdomen dan tangan hendaklah ditentukan dahulu. 2. Dadah haram dimiliki.Menyokong badan di atas satu tapak sambil menggerakkan bahagian tubuh badan yang lain untuk mendapatkan kestabilan.6 . 4. Minggu 29 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk 2.Mencipta bentuk badan setelah menentukan kedudukan bahagian tubuh badan. 4.81 - . bahagian tubuh badan yang sesuai hendaklah didahului untuk memulakan pergerakan. Pergerakan boleh dilakukan di atas. Menukar tapak imbangan asal ke tapak imbangan yang lain seperti dari sokong punggung ke bahu atau tangan. Menggerakkan bahagian tubuh badan semasa berada di alatan. Ubat. bawah dan melalui alat atau alatan digunakan sebagai halangan. 4. 4. Membuat imbangan badan di atas tapak yang stabil seperti di atas satu atau dua tapak kaki.7 . tapak tangan atau punggung. 3. Isi Definisi – Ubat dan racun hendaklah digunakan mengikut peraturan. Mengetahui kepentingan ubatan kepada pesakit. lutut. Kemahiran / 1. Memahami cara-cara menyimpan ubatan dengan betul .Buku Sumber PJ & PK 4. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Untuk mencipta bentuk badan yang dikehendaki. dua atau lebih bahagian tubuh badan. Butir Mengajar 2. Semasa mengalih beban. Penyalahgunaan bahan a. Tapak yang stabil menentukan pembentukan terkawal dan kekal supaya lakuan kemas dan licin.Mengalih beban dari pergerakan yang stabil ke pergerakan yang baru dengan menggunakan bahagian tubuh badan untuk mendahului pergerakan.4 . Kedudukan tubuh badan boleh berdasarkan pada satu.

4 .2 . simpan di tempat selamat. 3. sisi.82 - . Isi Tema 5 – Kesedaran beban 5. Penyalahgunaan bahan a. 5.Bergerak dengan kualiti berat dan ringan menggunakan alat. Merangkaikan beberapa pergerakan yang menggunakan lebih atau kurang daya dan kekuatan otot tanpa alatan atau dengan alatan. Minggu 30 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 2. Setiap pergerakan menggunakan beberapa kualiti beban seperti tegap. Alatan boleh digunakan secara maksimum seperti di atas. Ubat .Buku Sumber PJ & PK simpan di dalam peti ubat. Kemahiran / Butir Mengajar 1. tegang.1 . Gimnastik pendidikan. 2. Bergerak dengan kualiti berat dan ringan dengan menggunakan alatan. 4. 5. bawah. lembut. Bergerak berbagai-bagai cara dengan menggunakan daya dan kekuatan otot yang berbeza seperti berat dan ringan. 5.Merangkaikan dua atau lebih pergerakan dengan kualiti berat dan ringan atau dengan alatan. jauhkan ubat daripada kanak-kanak . kuat.Bergerak berbagai-bagai cara dengan kualiti berat dan ringan. Pendidikan pergerakan a. keliling menggunakan berbagai-bagai jenis alatan. Pergerakan dilakukan secara lokomotor dan bukan lokomotor. Minggu 30 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk 2.Bergerak berbagai-bagai cara dan membeku. ringan dan tenang.3 .

3. 3. Corak di lantai dan di awangan dibentuk oleh kaki dan tangan. Corak pergerakan berbentuk garisan lurus. Dadah haram dimiliki. bulatan atau zig-zag.Buku Sumber PJ & PK Isi Definisi – Ubat dan racun hendaklah digunakan mengikut peraturan. kedai ubat. mengantuk. farmasi. Memahami peraturan-peraturan menggunakan ubatan dengan betul : mengikut nasihat doktor. Mengetahui dari mana kita boleh mendapatkan ubatan : Kemahiran / Butir Mengajar klinik. Isi Tema 9 – Kesedaran bentuk 9. khayal. 2.1 – Corak asas 9.2 – Corak di lantai dan di awangan Kemahiran / Butir Mengajar 1. Pergerakan tubuh badan dalam ruang. 1. Mengetahui kesan penyalahgunaan ubatan : lemah dan lesu. Pendidikan pergerakan b. penyakit semakin bertambah.83 - . 2. membawa maut. Minggu 31 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 2. Pergerakan kreatif. menggunakan ubatan yang betul dengan sakit yang dialami. Minggu 31 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA . lengkung. makan / minum ubatan mengikut aturan.

2. Pergerakan asas a. 1. 1 Melakukan skip dalam barisan.Bukan lokomotor bemaksud keupayaan menggerakkan . 5 Melakukan skip ulang-alik. Memahami perasaan rakan-rakan mengikut situasi yang Kemahiran / Butir Mengajar dialami gembira. Bukan lokomotor Isi Definisi – Lokomotor bermaksud pergerakan dari satu tempat ke satu tempat yang lain. suka. Menghargai perasaan rakan dengan cara mereka kad ucapan tahniah – tanda kegembiraan. Melakukan skip setempat. Perasaan a. malu. Minggu 32 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 1. Kasih sayang anak kepada ibu bapa boleh melalui perlakuan yang baik. Lokomotor b. . Memahami perasaan – rakan. Contoh: Kematian. Bukan lokomotor. Contoh: Hari Jadi. Kemahiran / Butir mengajar 1. 2 Melakukan skip mencapai awan. sedih.84 - .Buku Sumber PJ & PK Tajuk Isi 2.bahagian-bahagian tubuh badan tanpa beralih tempat. Lokomotor 0 Melakukan skip bebas. Melakukan skip mencapai awan. 3 Melakukan skip zig-zag. takziah – tanda simpati. . 0 1 2. 4 Melakukan skip mengelak rakan.

beban dan ruang. Pendidikan pergerakan b.2 – Perubahan beransur 10. 2.1 – Perubahan perlahan-lahan 10. Isi Tema 10 – Transisi lapan daya asas 10. perubahan beransur-ansur. dan selamat. Pemakanan – makanan berkhasiat. 3 kuiz.85 - . 1 menyenaraikan jenis-jenis makanan berkhasiat. Jenis-jenis makanan berkhasiat 0 menyatakan jenis-jenis makanan berkhasiat. 5 mewarnakan gambar makanan berkhasiat. Isi Pengambilan makanan harian mestilah yang berkhasiat. 2 mengelaskan jenis-jenis makanan mengikut kumpulannya. perubahan serta-merta.3 – Perubahan serta-merta Kemahiran / Butir Mengajar 1. Perubahan ini dikawal oleh aspek masa. Pergerakan kreatif. 4 buku skrap / folio dalam kumpulan. Minggu 33 1 Waktu . Jenis perubahan yang dikenal pasti ialah: perubahan perlahan-lahan. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Pergerakan perubahan dari satu lakuan daya asas dengan yang lain. bersih.Buku Sumber PJ & PK Minggu 32 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk 1. Minggu 33 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 2.

86 - .berbaris lurus dalam satu barisan. Mengenal pasti persekitaran tempat tinggal murid kampung. Isi Definisi – Imbangan bermaksud kebolehan seseorang mengekalkan posisi badannya ketika dia berada dalam keadaan tetap atau semasa melakukan sesuatu aktiviti. 2.berdiri tegak. . taman perumahan.Buku Sumber PJ & PK Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1.langkah ke depan sambil melentik ke belakang. tangan lurus ke atas. Imbangan dirian skala depan.dirian skala depan. Individu . menubuhkan jawatankuasa kebersihan. Isi Persekitaran ialah kawasan sekeliling tempat tinggal sesuatu kediaman. Imbangan . Dalam barisan . Kebersihan – persekitaran. bandar. Minggu 34 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 4. Kemahiran / Butir Mengajar 1.pergerakan tangan diteruskan sehingga kedudukan badan ke depan dan satu kaki dinaikkan ke belakang pada masa yang sama. Menyatakan cara-cara menjaga kebersihan persekitaran tempat tinggal bergotong-royong. . 3. . Kemahiran / Butir Mengajar 1.tangan digerakkan ke belakang dan ke bawah sisi badan. Kesihatan diri d. Mewarna gambar persekitaran yang bersih. - .

Bercerita berkaitan menjaga kebersihan rumah. Minggu 34 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1.berdiri tegak.Kesihatan diri bermaksud kesihatan fizikal yang optimum dapat diperolehi melalui penjagaan kebersihan persekitaran. 4. 3. Menyenaraikan langkah yang perlu diambil supaya keadaan rumah sentiasa bersih. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Menunjuk cara membersihkan kawasan rumah dan persekitaran. Kesihatan diri d.dirian skala sisi. 5. Kemahiran / Butir Mengajar . .87 - . Mengenal pasti keadaan rumah dan persekitaran yang bersih. . tangan lurus ke atas. Kebersihan – rumah.Buku Sumber PJ & PK . 2. 1. Minggu 35 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 4. Imbangan . Menyatakan kesan kepada kesihatan diri akibat rumah dan persekitaran yang kotor.Individu .cuba cuit bahu kawan semasa fasa terakhir. Melakukan imbangan dirian skala sisi.buat fasa imbangan dirian skala depan. Isi Definisi – Kebolehan seseorang mengekalkan posisi badannya ketika dia berada dalam keadaan tetap atau semasa melakukan sesuatu aktiviti. amalan asas kesihatan dan penjagaan pakaian dan alatan keperluan diri. Isi Definisi .

ulang perlakuan di atas pada bahagian kanan badan. . Kemahiran / Butir Mengajar 1. Kesihatan diri d. Mengenal pasti keadaan sekolah dan persekitaran yang bersih. . Menunjuk cara membersihkan kawasan sekolah dan persekitaran. . Menyenaraikan langkah yang perlu diambil supaya keadaan sekolah sentiasa bersih.cuba cuit bahu kawan semasa fasa terakhir.Kesihatan diri bermaksud kesihatan fizikal yang optimum dapat diperolehi melalui penjagaan kebersihan persekitaran. 3.langkah ke depan sambil melentik ke sisi . Isi Definisi .berbaris lurus dalam satu barisan. Bercerita berkaitan menjaga kebersihan sekolah dan persekitaran. .88 - .perlakuan tangan diteruskan sementara kaki kiri diangkat ke sisi kiri. 2. Minggu 35 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1. . 5.Buku Sumber PJ & PK . Kebersihan – sekolah dan persekitaran. 4. Minggu 36 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 5. Ketangkasan.tangan kiri diangkat lurus ke sisi kiri manakala tangan kanan dirapatkan ke sisi badan. .buat fasa imbangan dirian skala sisi.Dalam barisan . Menyatakan kesan kepada kesihatan diri akibat sekolah dan persekitaran yang kotor. amalan asas kesihatan dan penjagaan pakaian dan alatan keperluan diri.

.murid cuba memijak bayang kepala sendiri.murid yang disentuh oleh gergasi sebelum sampai di garisan selamat akan menjadi gergasi dan membantu gergasi yang mula-mula tadi. Isi Definisi .Kesihatan diri bermaksud kesihatan fizikal yang optimum dapat diperolehi melalui penjagaan kebersihan persekitaran.89 - . Membezakan rumah yang bersih dan yang kotor (gambar yang Butir Mengajar dipamerkan). ‘Saya tak takut’. ’Awak takut saya’ dan terus mengejar. amalan asas kesihatan dan penjagaan pakaian dan alatan keperluan diri.seorang murid menjadi gergasi.garisan selamat ditandakan di belakang barisan murid. Kebersihan – rumah. . Kemahiran / 1. jarak 15 meter . Murid lain berpusing dan berlari ke arah garisan selamat untuk menyelamatkan di diri. Kesihatan diri d. Siapa takut saya .permainan diulang dengan bilangan gergasi yang lebih ramai. . . Menyatakan punca kekotoran di rumah. 2. . . . ‘Siapa takut saya?’ Murid dalam barisan menjawab.Buku Sumber PJ & PK Isi Definisi – Ketangkasan bermaksud kebolehan seseorang bergerak dengan pantas sambil bertukar arah atau posisi.murid cuba memijak bayang tangan kanan / kiri sendiri. jarak 3 meter.murid lain berbaris melintang menghadapi gergasi. Kemahiran / 1. Cuba memijak bayang sendiri atau rakan dengan pelbagai cara Butir Mengajar .pertanyaan diulang-ulang. .gergasi berjalan ulang-alik selari dengan barisan murid sambil berteriak.murid cuba memijak bayang rakan. . Minggu 36 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1.gergasi berteriak. 2.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Pergerakan asas . Isi Definisi . 1 merangkak seperti kucing mengintip tikus. iii. 5. 7 merangkak berganti-ganti melepasi halangan dalam kumpulan kecil.Pemakanan yang bersih bermaksud pengambilan makanan harian mestilah berkhasiat. Memotong dan menampal gambar mengenai kebersihan makanan.lokomotor. 2 merangkak seperti harimau. meja. 4 merangkak seperti monyet mengutip makanan. Melakonkan aksi membersihkan di dalam dan di luar rumah. Kemahiran / Butir Mengajar . 5 merangkak melepasi halangan (gelung rotan. Pemakanan. palang). Menyenaraikan peralatan membersihkan kawasan rumah. tidak terdedah dan dimasak terlebih dahulu. Membanding makanan yang bersih dan tidak bersih. Contoh : bersih – makanan yang ditutup dengan .Buku Sumber PJ & PK 3. Menyenaraikan ciri-ciri makanan bersih dan selamat Contoh : di cuci sebelum dimasak. Bersoal jawab dari carta gambar makanan. Minggu 37 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 1. ii. Isi Definisi – Lokomotor bermaksud pergerakan dari satu tempat ke satu tempat yang lain. bersih dan selamat (bebas daripada bakteria). 3 merangkak seperti buaya. Memadankan peralatan mengikut kegunaannya. 4.90 - . i. Minggu 37 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk 1. 6 merangkak melepasi rakan.Lokomotor 0 merangkak seperti kucing marah.

Bukan lokomotor Isi Definisi a. Lokomotor i. peralatan. Lokomotor bermaksud pergerakan dari satu tempat ke satu tempat yang lain. Minggu 38 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 1. 2 penyediaan makanan yang bersih ( gerai. 1 makanan yang belum tamat tempoh. . 0 makanan yang tidak terdedah kepada kekotoran.di akhir gulingan.mengilaskan badan. Bukan lokomotor . .Buku Sumber PJ & PK tudung saji . Pergerakan asas a. . 1. Kemahiran / Butir Mengajar . Lokomotor b.duduk sambil mengilas badan.bengkokkan kaki sepanjang lakuan (rapatkan kaki ke dagu). 2. Bukan lokomotor bermaksud keupayaan untuk menggerakkan bahagian-bahagian tubuh badan tanpa beralih tempat.ayunkan tangan. . pengendali makanan).berdiri tegak (pastikan postur baik). . Menyenaraikan ciri-ciri makanan yang bersih.mencangkung dan rebahkan badan ke sisi atas tilam secara mengiring (rapatkan dagu ke dada). . tidak bersih – gambar makanan yang dihinggapi lalat. melutut sebelah kaki dan lurus sebelah kaki yang lain ( tangan diregangkan ke sisi ).berdiri tegak ( postur baik ditegaskan ).duduk. pakaian.memusingkan tangan. .imbangan. 2. .91 - . . Melakukan guling sisi : . b.menghayunkan tangan di udara. .

Pemakanan – makanan selamat. Menyenaraikan ciri-ciri makanan yang selamat.Pemakanan yang selamat bermaksud pengambilan makanan harian mestilah berkhasiat. Contoh : bersih – makanan yang ditutup dengan tudung saji . pengendali makanan). Minggu 39 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 4. pakaian. ii. contoh : dicuci sebelum dimasak. iii. Kemahiran / Butir Mengajar 1. iv. makanan yang tidak terdedah kepada kekotoran. 0 2. v. ii. tidak bersih – gambar makanan yang dihinggapi lalat. penyediaan makanan yang bersih (gerai. ii. iii. terdedah kepada lalat / kekotoran. tidak terdedah dan dimasak terlebih dahulu. Isi Definisi . Menyenaraikan ciri-ciri makanan selamat. Isi Kemahiran / Definisi – Kesenggangan bermaksud aktiviti masa lapang. bersih dan selamat (bebas daripada bakteria). Memotong dan menampal gambar mengenai kebersihan makanan. basi. peralatan. . Bersoal jawab berdasarkan carta gambar makanan. tin yang telah kemek dan menggelembung.92 - .Buku Sumber PJ & PK Minggu 38 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk 1. makanan yang belum tamat tempoh iii. Mengenali ciri-ciri makanan yang telah rosak. 3. Membanding makanan yang selamat dan tidak selamat. rasa dan bentuk. perubahan warna. Kesenggangan. telah tamat tempoh.

Buku Sumber PJ & PK Butir Mengajar 1. Aktiviti kesenggangan 0 bersiar-siar. ii. berbasikal. iii. menyiram bunga. iv. bermain galah panjang. v. bermain rebut tiang. 2. taman rekreasi. ii. iii. iv. v. 3. i. ii. iii. iv. v. Menyatakan tempat bersenggang kawasan perumahan. gelanggang badminton. padang sekolah. di dewan. Faedah bersenggang mengisi masa lapang. menyihatkan tubuh badan. interaksi. kepuasan. keseronokan.

Minggu 39 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk 2. Penyalahgunaan bahan b. Pengambilan dadah. Isi Definisi – Ubat dan racun hendaklah digunakan mengikut peraturan. Dadah haram dimiliki.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Pengambilan dadah 0 Kesan pengambilan - guru menerangkan kesan buruk penyalahgunaan bahan dan pengambilan dadah. - bercerita tentang kesan pengambilan dadah. ii. Pencegahan - bercerita tentang usaha pencegahan dadah. - melukis poster ‘Jauhi dadah’. - perbincangan tentang bahaya dan akibat pemilikan dan penggunaan dadah.

- 93 -

Buku Sumber PJ & PK

Minggu 40 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 4. Kesenggangan – jadual harian. Isi Definisi – Kesenggangan bermaksud aktiviti masa lapang.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Menyatakan aktiviti harian 0 bangun tidur. ii. belajar. iii. pulang ke rumah. iv. menyiram bunga. v. menonton televisyen. vi. mengulangkaji pelajaran. vii. tidur. 2. Memadankan waktu dengan aktiviti harian 0 pagi. ii. tengah hari. iii. petang. iv. malam. 3. Menyediakan folio aktiviti harian secara berkumpulan.

Minggu 40 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk 2. Penyalahgunaan bahan a. Racun. Isi Definisi – Ubat dan racun hendaklah digunakan mengikut peraturan. Dadah haram dimiliki.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Penyalahgunaan bahan – racun. guru menunjukkan bahan bantuan mengajar kepada murid dan meminta mereka menyebut nama bahan tersebut.

- 94 -

Buku Sumber PJ & PK ii. guru meminta murid menyatakan bagaimana bahan itu boleh membahayakan sekiranya digunakan tanpa mengikut peraturan. Contoh: bahan pencuci dan peluntur – mata pedih, keracunan. Racun, aerosol- keracunan. iii. guru menunjukkan cara menggunakan bahan dengan betul. iv. guru menasihati murid supaya sentiasa berhati-hati dan mengikuti peraturan semasa menggunakan bahan dan alatan tersebut. v. melengkapkan teka silangkata berdasarkan gambar yang diberi mengenai racun. 2. i. ii. iii. Faktor penyalahgunaan racun tidak menyimpan di tempat yang selamat. kurangnya pengetahuan tentang penggunaan racun. lalai.

Minggu 41 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 5. Ketangkasan. Isi Definisi – Ketangkasan bermaksud kebolehan seseorang bergerak dengan pantas sambil bertukar arah atau posisi.

Kemahiran / Butir Mengajar - Permainan bola beracun i. murid dibahagikan kepada 2 kumpulan. ii. tiap-tiap kumpulan membuat bulatan dan ambil sebiji bola. iii. satu kumpulan lagi berada di dalam bulatan yang dikelilingi oleh kumpulan di atas. iv. apabila diberi isyarat mula, bola dibaling oleh individu yang membentuk bulatan itu tadi. v. murid di dalam cuba mengelak daripada terkena balingan bola. vi. murid yang terkena bola mestilah keluar daripada kumpulannya. vii. permainan ini diteruskan sehingga tinggal seorang pemain. viii. kumpulannya akan dikira menang sekiranya pemain terakhir itu dapat mengelak 5 balingan pihak lawan.

- 95 -

Buku Sumber PJ & PK Minggu 41 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 2. Perasaan a. memahami perasaan. Isi Kasih sayang anak kepada ibu bapa boleh melalui perlakuan yang baik.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Memahami perasaan i. perasaan kasih sayang kepada ibu bapa - ucapan dan penghargaan. - bersalaman. - mereka kad ucapan. - mendengar nasihat ibu bapa dan orang yang lebih tua. 2. Bercerita berkaitan perasaan kasih sayang - Si Tenggang. - Batu Belah Batu Bertangkup. - Si Bongkok. - Melakonkan cara menunjukkan kasih sayang.

Minggu 42 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 5. Ketangkasan. Isi Definisi – Ketangkasan bermaksud kebolehan seseorang bergerak dengan pantas sambil bertukar arah atau posisi.

Kemahiran / 1. Permainan galah panjang Butir Mengajar - guru menyediakan gelanggang berukuran 10 X 30 meter ( gridkan kawasan permainan ). - masa permainan 5 minit. - tentukan petak-petak markah (1 hingga 4) mengikut garisan melintang. - murid dibahagikan kepada 2 kumpulan. - tiap-tiap ahli kumpulan penyerang memakai bib bernombor. - kumpulan yang bertahan perlu mengawasi setiap garisan. - apabila masa tamat, mata dikira berdasarkan bilangan ahli

- 96 -

Buku Sumber PJ & PK penyerang yang berada di dalam petak didarabkan dengan markah mengikut petak tersebut. - pemain yang disentuh dikira mati dan terkeluar daripada permainan. 2. Permainan galah panjang secara tradisional boleh dijalankan mengikut kesesuaian tempat bermain seperti di gelanggang badminton atau bola tampar.

Minggu 42 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 3. Kekeluargaan – perbezaan fizikal ahli keluarga. Isi Setiap jantina mempunyai perbezaan ciri fizikal, minat, perawakan dan pakaian yang berlainan.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Perbezaan fizikal ahli keluarga i. bercerita berkaitan jantina berpandukan gambar ibu, bapa, kakak dan abang dengan unsur berikut: - lelaki atau perempuan. - nama ahli keluarga. - apa peranan ahli keluarga itu. - bilangan ahli keluarga. 2. Menceritakan perbezaan fizikal ahli keluarga masing-masing. 3. Menyanyikan lagu ‘Mama Sayang Papa’.

- 97 -

Alatan kebersihan diri. Daya tahan kardiovaskular. 0 1 Skip mengelak rakan berterusan selama 3 – 4 minit secara bebas.Kecergasan fizikal. Skip laju berterusan selama 3 – 4 minit. Skip mencapai awan berterusan selama 3 – 4 minit. Kesihatan diri a. a.Buku Sumber PJ & PK HURAIAN RANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 3 Minggu 1 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KECERGASAN 1. Minggu 1 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1. 1.98 - . Skip Kemahiran / 1. Permainan kecil `Don’t be third’. menyatakan cara menjaga alatan kebersihan diri. . i. Butir Mengajar 2.

berlari. Lokomotor. 1. Pergerakan Asas. Stesen 3 . Definisi – Pergerakan dari satu tempat ke satu tempat yang lain seperti berjalan.99 - . ketangkasan. Kesihatan diri a. 0 1 Menyenaraikan peralatan penjagaan kebersihan diri. Stesen 2 .berjalan. . 1 Murid lari anak dan melakukan ala memandu kereta sebagai aktiviti menyejukkan badan.Buku Sumber PJ & PK Kemahiran/ Butir Mengajar 1. Stesen 1 . mengguling dan ketingting. Menamakan peralatan penjagaan kebersihan diri. koordinasi Butir Mengajar dan kelenturan dapat dibina melalui pengenalan asas lokomotor. Minggu 2 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 1. Perbincangan mengenai penggunaan peralatan panjagaan kebersihan diri dengan betul. 0 Memilih beberapa orang murid untuk menjadi penunjukcara untuk melakukan pergerakan dalam kumpulan kecil. Penerangan guru bahawa kekuatan. Alatan kebersihan diri i. melompat. a. menyatakan cara menjaga alatan kebersihan diri. Minggu 2 Tunjang 1PK Tajuk Isi Kemahiran/ 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1. Kemahiran / 1.melompat.

Berjalan: 2. langkah pendek. ke depan. Alatan kebersihan diri. Lokomotor 1. Menyenaraikan peralatan penjagaan kebersihan diri. Pergerakan Asas a. 2. Berlari: Minggu 3 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1. Kesihatan diri a. 2. mengundur. Minggu 3 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 1. Bersoal jawab mengenai cara menjaga dan menyimpan peralatan penjagaan kebersihan diri. ke sisi. langkah panjang. ke sisi.100 - . . Menamakan peralatan penjagaan kebersihan diri. 1.Buku Sumber PJ & PK Butir Mengajar 1. Berlari Kemahiran / Butir Mengajar ke depan. Berjalan. 3. ke belakang. lambat. langkah panjang. langkah pendek.

bertinggung. . Kemahiran / Butir Mengajar 1. . Definisi – Bukan lokomotor/bergerak tanpa beredar ialah pergerakan tubuh badan yang tidak melibatkan pergerakan dari satu tempat ke satu tempat yang lain.sebelah kaki kiri.sebelah kaki kanan.dirian X. Memeriksa kebersihan diri sendiri. Minggu 4 Tunjang 1PK Tajuk 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1. 2. Kemahiran / Butir Mengajar 1. sikat . 0 1 2 2.Buku Sumber PJ & PK ii.mencangkung. Pergerakan Asas b. contoh : putik kapas . Duduk. . Bukan lokomotor . Menerangkan kepentingan menjaga alatan kebersihan diri.imbangan V.telinga. . Berdiri. .rambut tuala . Menyanyikan lagu ‘ Bangun Pagi ‘ 2 Waktu KEMAHIRAN 1. . Kesihatan diri . 2. Duduk. 3. 1. Berdiri.dirian Y. Menerangkan cara penggunaan peralatan kesihatan yang betul pada tubuh badan.101 - .badan. . Minggu 4 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 3.

Kemahiran / 1. Membincangkan kesan daripada pengabaian menjaga alatan kebersihan diri. . Manipulasi alatan. jawapan: Tuala. Melukis peralatan kebersihan diri. 2. Kemahiran / Butir Mengajar 1.. .tinggi.tinggi. Melambung . melompat dan menyambut secara statik.rendah.Buku Sumber PJ & PK Isi a. 3. 1. iii. Kesihatan diri a. Kemahiran / 1. kurap.rendah. stoking. Melambung dan menyambut secara individu dengan menggunakan alatan. Alatan kebersihan diri.Menerangkan kepentingan menjaga alatan kebersihan diri. . . Butir Mengajar contoh: tuala. .sisi. Bersoal jawab tentang kepentingan peralatan tersebut. ii. Mempamerkan gambar yang menunjukkan jenis-jenis Butir Mengajar penyakit kulit. Minggu 5 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 4. 2 Waktu KEMAHIRAN 1.102 - . Permainan ‘ Teka Siapa Saya’ contoh: Saya digunakan untuk mengeringkan air di badan. Minggu 5 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1. . Alatan kebersihan diri. 2. contoh: panau. kudis. Pergerakan Asas c. berus gigi. Menyambung dan menyambut secara statik . Bercerita tentang penjagaan alatan kebersihan diri.

Melompat. dalam jangkauan dekat. lompat katak.103 - . Minggu 6 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 1. ke sisi. lompat sebelah kaki. harimau. lompat 2 belah kaki. lompat kanggaru. Kemahiran / Butir Mengajar 1. bayi. Lokomotor 1. 3. Kesihatan diri . Bersoal jawab tentang punca-punca penyakit tersebut. Melompat: ke depan.Buku Sumber PJ & PK 2. Minggu 6 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1. ke belakang. dalam jangkauan jauh. buaya. Merangkak. 2. Merangkak: kucing. Pergerakan Asas a. 2. Sumbangsaran cara-cara mengelak penyakit tersebut.

penjagaan organ seksual. 1. 2. 3. Menyebut aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira dalam melakukan aktiviti kelenturan. Kemahiran / Butir Mengajar . 4. Minggu 7 Tunjang 1 PJ Tajuk Isi 3. 5. Menyebut aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira dalam melakukan aktiviti kelenturan. Melentik ke sisi.menghantar bola melalui kedua-dua belah kaki ( kangkang ). kanan dan kiri. . Kelenturan. 3. Kecergasan fizikal b. Melakukan aktiviti meleding berpasangan.Buku Sumber PJ & PK Isi b. 2. Membuat aktiviti timbang garam( mengangkat rakan di belakang ).Keupayaan meregang otot berserta kebebasan sendi bergerak dengan sepenuhnya. 1. . Menceritakan kepentingan menutup auratdari sudut agama dan budaya. Menerangkan cara membersihkan organ seksual selepas membuang air besar / air kecil. 2 Waktu KECERGASAN 1. Menamakan dua anggota badan yang terlibat semasa melakukan aktiviti kelenturan. Definisi. Butir Mengajar -mengenal pasti kemampuan. tahap dan kecergasan pasangan semasa melakukan aktiviti kelenturan. Pertandingan antara kumpulan.104 - . 6. 2. . i. Kemahiran / 1. menyatakan cara memelihara dan menyayangi kehormatan diri. Menjaga dan menyayangi diri sendiri. Menamakan dua anggota badan yang terlibat semasa melakukan aktiviti kelenturan. Mengisi tempat kosong dalam lembaran kerja.

Pertandingan antara kumpulan. . 2. Menjaga dan menyayangi diri sendiri. Bersoal jawab tentang cara berpakaian masyarakat di Malaysia. Kesihatan diri b.Keupayaan meregang otot berserta kebebasan sendi bergerak dengan sepenuhnya. 3. Definisi. Menceritakan sejarah pakaian. Minggu 8 Tunjang 1 PJ Tajuk Isi 2 Waktu KECERGASAN 1.menghantar bola ke belakang melalui atas kepala . Menyebut aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira dalam melakukan kelenturan. Kemahiran / 1. 1. . Membelakangkan pasangan sambil menyentuh jari tangan Butir Mengajar kawan. Kemahiran / Butir Mengajar 1. 4. Kelenturan. Menyediakan buku skrap berkaitan dengan pakaian. Menamakan dua anggota badan yang terlibat semasa melakukan aktiviti kelenturan. 5. 2. cara berpakaian. menyatakan cara memelihara dan menyayangi kehormatan diri. Kecergasan fizikal b.105 - .Buku Sumber PJ & PK Minggu 7 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1. Melabelkan otot-otot yang terlibat dalam melakukan aktiviti kelenturan. i. 3.

0 1 2.sikap dan tutur kata. Menyenaraikan aktiviti yang dilakukan. 2. Menyatakan cara yang betul menggunakan kata-kata bertatasusila mengikut situasi. emosi dan sosial. . Kemahiran/ Butir Mengajar 1. Menjaga dan menyayangi diri sendiri. Keselamatan semasa beraktiviti. Keselamatan 1. 1 di luar sekolah.Menyatakan cara memelihara dan menyayangi kehormatan diri.106 - . 3. Minggu 9 Tunjang 3PJ Isi 2 Waktu KESUKANAN i. Menyatakan aspek keselamatan semasa beraktiviti. 0 di sekolah. di luar sekolah. Definisi – Keselamatan bermaksud satu keadaan yang membolehkan kita melibatkan diri dalam sukan dan permainan tanpa menimbulkan implikasi buruk kepada fizikal. Kemahiran / 1. . Butir Mengajar 2. Menggunakan kata bertatsusila dalam lakonan pendek/ spontan . mental. di sekolah. Menyenaraikan kata-kata bertatasusila. i. Kesihatan diri b.Buku Sumber PJ & PK Minggu 8 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1.

1 Merangkaikan pergerakan secara aliran terikat. Rangkaikan beberapa pergerakan secara 0 sentuhan berselang 1 sentuhan selalu atau tanpa sentuhan seketika. .107 - . Tema 6 – Kesedaran aliran. . berterusan tanpa henti. Mempamerkan dua gambar berpakaian yang berbeza. Menjaga dan menyayangi diri sendiri. Bergerak dengan satu cara. Kesihatan diri. Rangkaikan beberapa pergerakan secara berterusan.menerangkan kepentingan memelihara kehormatan diri. bersopan. 3. ii. 0 Merangkaikan pergerakan secara aliran bebas. tidak senonoh. Kemahiran/ Butir Mengajar 1. Kemahiran / Butir Mengajar 1. b. 2. 2. b. a. Gimnastik pendidikan. lancar. Menyenaraikan kesan-kesan yang akan berlaku sekiranya mengabaikan penjagaan organ seksual.penjagaan organ seksual. Rangkaikan beberapa pergerakan secara licin. Pendidikan pergerakan a. Menyatakan pendapat mengenai gambar-gambar tersebut. 4. Minggu 10 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 2. 3. berhenti seketika dan bergerak semula.Buku Sumber PJ & PK Minggu 9 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1.

cara berpakaian.menerangkan kepentingan memelihara kehormatan diri.Buku Sumber PJ & PK 2 Rangkaikan beberapa pergerakan sentuhan berselang. a. Minggu 10 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1. 1. Bersoal jawab tentang kepentingan berpakaian dalam aspek memelihara kehormatan diri. . Kemahiran / Butir Mengajar Minggu 11 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 2.rajin . Contoh : pakaian bersih pakaian kotor . 3. Gimnastik pendidikan.bersih . Kesihatan diri b. Menjaga dan menyayangi diri sendiri.berpenyakit . Tema 6 – Kesedaran aliran. 6.3 Merangkaikan pergerakan secara aliran bebas dan terikat. membeku seketika dan teruskan ke cara pergerakan lain.108 - .malas .sihat . ii. Memadankan cara berpakaian dengan sifat manusia. . Memaparkan gambar-gambar manusia yang berpakaian sopan dan tidak bersopan. 5. Cipta rangkaian pergerakan menggunakan alatan.kotor 2. Pendidikan pergerakan.

Kesihatan diri.Buku Sumber PJ & PK Kemahiran/ Butir Mengajar 1. Rangkaikan beberapa pergerakan secara aliran bebas. Berbincang tentang cara bertutur dengan rakan sebaya dan orang yang lebih tua. Minggu 11 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1. Minggu 12 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KECERGASAN 1. 1. ii. Adab bertutur dengan : rakan sebaya. Menyenaraikan adab-adab bertutur dengan rakan dan orang yang lebih tua. Definisi – Koordinasi bermaksud pergerakan yang melibatkan keselarasan antara mata. 2. Koordinasi. Kemahiran / Butir Mengajar 1. dan pukul bola dengan tangan individu dan . . Rangkaikan beberapa pergerakan secara aliran bebas dan aliran terikat dengan alatan. tangan.sikap dan tutur kata. Kemahiran / Butir Mengajar 1. 2. b. Lambung.Menerangkan kepentingan memelihara kehormatan diri. kaki dan badan. orang yang lebih tua. 2. i. 3. Lambung.Kecergasan fizikal c. Menjaga dan menyayangi diri sendiri.109 - . tangkap dan kawal bola secara individu dengan tangan dan kaki. Rangkaikan beberapa pergerakan secara aliran terikat.

ponteng sekolah dan budaya lepak. 3. 5. stesen 1 . . Menunjukkan keratan akhbar yang berkaitan dengan pengabaian menjaga kehormatan diri. Perbincangan dan bersoal jawab tentang kesan-kesan akibat tidak menjaga kehormatan diri. Minggu 12 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1.Buku Sumber PJ & PK berpasangan. Menyebut aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira dalam melakukan aktiviti koordinasi. Kemahiran / Butir Mengajar Minggu 13 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 1. . pugut.110 - . 1. iii. Kesihatan diri. a. b. Menjaga dan menyayangi diri sendiri. b. stesen 2 . c. Melukis poster bertajuk ‘ Jagalah Kehormatan Diri’. Permainan Kecil – Aktiviti mengikut 4 stesen. stesen 4 – melambung bola ke dalam gol bola jaring. Contoh: kes dadah. d.Kecergasan fizikal c. 0 1 Menamakan tiga otot utama yang terlibat dengan aktiviti koordinasi.Membincangkan kesan daripada pengabaian menjaga kehormatan diri. 2. stesen 3 – menendang bola kepada kawan. rogol. Koordinasi.baling bola menuju 2 pancang.menggolek bola menuju skital.

Menyatakan aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil.Minggu 13 Tunjang 1PK Tajuk Isi Kemahiran / 1. Rakan memerhati dan mengingati rangkaian.teka silang kata yang berkaitan dengan perasaan. Memahami perasaan: i. Lambung dan pukul bola dengan tangan berpasangan. Perasaan a. Mengenal pasti 3 otot utama yang terlibat dalam melakukan aktiviti koordinasi. 1. Minggu 14 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 2. Tiru pergerakan ketua. 3. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Mengklaskan perasaan yang disukai dengan tidak disukai. 4. Menyatakan jenis-jenis perasaan melalui kad imbasan. Baling bola dan tangkap bola berpasangan. Isi 0 1 Tema 7 – Kesedaran perkaitan dengan orang lain. Bergerak berbagai cara dengan pasangan.Buku Sumber PJ & PK Isi 1. 2. tangan. Butir Mengajar 2. Definisi – Koordinasi bermaksud pergerakan yang melibatkan keselarasan antara mata. 4. kaki dan badan. Latihan . Pendidikan pergerakan a. menyatakan perasaan setelah membantu keluarga. 3. 2. Menyatakan perasaan terhadap ahli keluarga. . Lakukan pergerakan yang sama bertentangan dengan rakan. Lakukan pergerakan yang sama berpasangan.111 - . Lambung dan sepak bola dengan kaki. Gimnastik pendidikan. 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 2. Ketua melakukan rangkaian pergerakan. Bergerak berbagai-bagai cara dengan rakan secara sentuhan badan. Kemahiran/ Butir Mengajar .

menjelaskan kepentingan amalan tolong-menolong. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Menyatakan aspek keselamatan semasa beraktiviti: . Menceritakan sebuah kisah teladan bertajuk’ Batu Belah Batu Butir Mengajar Bertangkup’ . Rangkaikan pergerakan berpasangan dengan menggunakan alatan. Imbang di atas berbagai-bagai bahagian tubuh badan dengan disokong oleh penyokong. Bersiar-siar. Minggu 15 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 3. Memahami perasaan: i. 1 rakan. Memberikan pendapat mengenai perasaan setiap watak dalam cerita. bertoleransi dan hormat menghormati di kalangan ahli keluarga. a. Perasaan Isi a. Menyatakan tempat-tempat bersiar-siar bersama: 0 keluarga.112 - . Minggu 14 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 2. Kesenggangan. Rangkaikan beberapa pergerakan berpasangan. 1. bekerjasama. Imbang seluruh beban badan di atas bahagian tubuh badan berpasangan dan bergerak. Menyenaraikan tindakan yang betul dan tindakan yang salah daripada cerita itu. Rekreasi dan kesenggangan.Buku Sumber PJ & PK 2. 2. Kemahiran / 1. 2. 3.

3. Pengurusan diri. Bersoal jawab tentang aktiviti yang biasa dilakukan di rumah. menceritakan satu pengalaman yang menunjukkan amalan tolong-menolong. Perasaan Isi a. 1. Memahami perasaan: i. Pengurusan a. . Minggu 15 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 2.Buku Sumber PJ & PK 0 1 di sekolah di luar sekolah. Minggu 16 Tunjang 3PJ Tajuk Isi 2 Waktu KESUKANAN 2. Butir Mengajar 2. Pengurusan dari segi i. Mengklaskan aktiviti yang menunjukkan perbuatan keluarga dengan diri sendiri. Bercerita pengalaman membantu ahli keluarga mengikut situasi yang diberikan. Contoh: memasak. Menyatakan kesesuaian masa yang sesuai untuk beraktiviti. bekerjasama dan bertoleransi di kalangan ahli keluarga. mencuci pakaian.113 - . Kemahiran / 1. masa Kemahiran / Butir Mengajar 1. mengemas rumah.

Buku Sumber PJ & PK 2.bukan lokomotor / bergerak tanpa beredar ialah pergerakan tubuh badan yang tidak melibatkan pergerakan dari satu tempat ke satu tempat yang lain. Minggu 16 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 2. Bukan lokomotor 1. menyatakan perasaan setelah membantu orang lain. Pergerakan asas b.114 - . Memahami perasaan: i. Minggu 17 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 1. Contoh: a. katak bawah tempurung. 3. Menyediakan satu jadual aktiviti harian yang mudah. Contoh: berpeluk tubuh. Butir Mengajar 2. Menyatakan kesesuaian aktiviti dengan masa. 3. Definisi .ringan tulang – rajin. Memadankan gambar dengan nilai-nilai murni. Memadankan nilai murni dengan simpulan bahasa yang sesuai. 4. Kemahiran / 1. b.. Permainan simpulan bahasa yang berkaitan dengan hubungan bersama orang lain. kera sumbang. peluk tubuh – mementingkan diri sendiri. ringan tulang. Perasaan a. . Menyatakan perasaan setelah membantu orang lain.

2. bongkok udang. memadam papan hitam. Lakukan . . ke kiri.Buku Sumber PJ & PK . Lakukan pergerakan secara meniru.115 - . bongkok sabut. 1. bertoleransi dan hormat menghormati di kalangan orang lain. bekerjasama. Memusing Kemahiran / Butir Mengajar Minggu 18 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 2 Kemahiran/ Butiran Mengajar 2 Waktu KEMAHIRAN 2. Contoh: menyapu sampah. Bergerak berbagai-bagai cara dalam kumpulan. Mewarnakan gambar suasana gotong-royong di sekolah. mengangkat buku. Membongkok 2. Perasaan a. a. Menyenaraikan aktiviti yang biasa dilakukan di sekolah bersama rakan dan guru. 3. Menyatakan dan menyenaraikan faedah-faedah melalui aktiviti tersebut. memadan atau lakuan cermin dalam kumpulan. Pendidikan pergerakan. 1. Ke kanan. menjelaskan kepentingan amalan tolong-menolong. Gimnastik pendidikan Tema 7 – Kesedaran perkaitan dengan orang lain. Memahami perasaan: i. Kemahiran / Butir Mengajar orang tua. Minggu 17 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 2. 1.

. 1. Rekreasi dan kesenggangan a.Buku Sumber PJ & PK rangkaian yang sama dengan alatan. . keluarga. Bercerita pengalaman murid membantu masyarakat.di majlis perkahwinan.membersihkan kawasan. Kemahiran / 1. menolong orang kurang upaya. b. b. Perasaan a. Minggu 18 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 2. gotong royong . Rekreasi. 3. menceritakan satu pengalaman yang menunjukkan amalan tolong-menolong. Menerangkan jenis-jenis perkhemahan. 1. kumpulan. Pengenalan asas perkhemahan. Memahami perasaan: i. Contoh: a. unit uniform. bekerjasama dan bertoleransi di kalangan orang lain. Contoh: a. Butir Mengajar 2. Menyenaraikan aktiviti semasa bergotong-royong. c. Minggu 19 Tunjang 2PJ Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 2 Waktu KEMAHIRAN 3.116 - . Menunjukkan gambar suasana gotong-royong.

i. Kemahiran / Butir Mengajar 1.murid diagihkan kepada dua kumpulan A dan B. 2. menceritakan tentang keluarga sendiri. b. khemah 3. . Murid A akan berpasangan dengan murid B. cangkul b. Minggu 19 Tunjang1 PK Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3. a. Menceritakan tentang ahli keluarga sendiri. Melukis suasana perkhemahan. Kecergasan fizikal e.Buku Sumber PJ & PK 2. berpasangan. Contoh: a. .117 - . Ketangkasan. c. Permainan Belatuk dan Belalang. Kumpulan yang paling ramai menampar lutut lawannya dikira menang. Minggu 20 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KECERGASAN 1. Menerangkan tentang keluarga asas. Keluarga sendiri. Menyenaraikan keperluan dan peralatan perkhemahan. berkumpulan. 1. Melakukan aktiviti tampar lutut. 1. Menulis nama setiap ahli keluarga mengikut hiraki. Permainan tampar lutut kawan. 2. parang. 3. Kekeluargaan a.

b. Kekeluargaan a. Menulis nama ahli keluarga terdekat. Guru melaungkan satu daripada nama di atas. Menceritakan tentang ahli keluarga terdekat seperti datuk. 3. Permainan Belatuk dan Belalang. pak cik dan mak cik. nenek. Imbangan. 1. Sesiapa yang ditangkap sebelum sampai ke kawasan selamat yang ditetapkan bertukar menjadi 'Belalang' dan begitulah sebaliknya. Mengaitkan hubungan antara ahli keluarga terdekat. Cara bermain – penerangan oleh guru: a. . e. i. b.118 - . c. Kecergasan fizikal d. abang kepada ayah dipanggil pak cik. Minggu 21 Tunjang 1PJ Tajuk 2 Waktu KECERGASAN 1. kakak kepada ayah dipanggil mak cik. Murid berdiri dalam 2 barisan jarak 2 atau 3 meter menghadap satu sama lain. Minggu 20 Tunjang 1PK Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3. Keluarga sendiri. Satu barisan (kumpulan) digelar 'Belatuk' dan satu lagi 'Belalang'. d.Buku Sumber PJ & PK 2. 2. Jika nama 'Belatuk ' dilaungkan barisan yang berkenaan berlari sambil membawa bola dan kumpulan 'Belalang' akan mengejar. menceritakan tentang keluarga terdekat. Contoh: a.

Kemahiran / Butir Mengajar Minggu 22 Tunjang 2PJ 2 Waktu KEMAHIRAN . Melakar dan mewarna memek muka untuk menyatakan perasaan selepas melakukan aktiviti. Imbangan bermaksud kebolehan seseorang mengekalkan kedudukan posisi badan semasa melakukan pergerakan atau dalam keadaan diam.atas tali Kemahiran / Butir Mengajar 1. 5. 4. 2.119 - . i. menceritakan tiga peristiwa penting yang berlaku dalam keluarga sendiri. 1. Meneka peristiwa berdasarkan gambar-gambar yang ditunjukkan. Menceritakan peristiwa penting yang berlaku dalam keluarga sendiri. Menyenaraikan peristiwa penting yang berlaku dalam keluarga sendiri. Melabelkan otot utama yang terlibat dalam melakukan aktiviti imbangan. 3 4 Minggu 21 Tunjang1 PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3.Buku Sumber PJ & PK Isi 1. Berjalan sambil mendepa tangan. . Berjalan dan mengimbang . Berjalan atas tali bawa bola. Kekeluargaan a. 2. Berjalan sambil berjengket Atas garis lurus individu Atas tali kumpulan kecil 3. Keluarga sendiri. 2. 3.

Buku Sumber PJ & PK Tajuk Isi 2. Menyenaraikan peristiwa penting yang berlaku dalam keluarga terdekat. menolong nenek menyapu sampah. 1.2. Bersoal jawab tentang peristiwa yang berlaku dalam cerita tersebut. 2. Pendidikan pergerakan. 3. Kekeluargaan a. 2. b. Kemahiran / Butir Mengajar . Contoh: a. Bunyikan ritma itu dengan menepuk. menceritakan tiga peristiwa penting yang berlaku dalam keluarga terdekat.120 - . majlis perkahwinan. Bergerak berbagai-bagai cara dan dengar bunyi sentuhan bahagian tubuh badan pada lantai. 8. Minggu 22 Tunjang1 PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3. Kenal pasti berbagai-bagai ritma pergerakan tubuh badan sendiri. Menulis beberapa ayat berdasarkan situasi dalam gambar yang diberikan. Keluarga sendiri. 4. Menggunakan corak ritma untuk melakukan pergerakan. Dengar corak ritma yang diberi. a. i. Lakukan pergerakan dengan bahagian tubuh badan di lantai mengikut corak ritma yang diberi. Gimnastik pendidikan. Memadan ritma dari berbagai-bagai pergerakan. Cipta corak ritma dan lakukan pergerakan. Tema 8 – Kesedaran ritma 8. mengetuk atau menghitung. Kemahiran/ Butir Mengajar 1.1. Menayangkan video cerita ‘ Anak-Anak Sidek’.

Menyediakan salasilah keluarga sendiri. Ginmastik pendidikan Tema 8 – Kesedaran ritma 8. .3. 3. Kemahiran/ Butir Mengajar Minggu 23 Tunjang1 PK Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3. 1. melakar salasisah keluarga sendiri ( asas ). Rangkaikan pergerakan mengikut corak ritma yang dicipta. 2. i. Dengar bunyi corak ritma dan kenal pasti perbezaan unsureunsur bunyi. Melabelkan carta aliran keluarga asas. Tepuk tangan untuk menghasilkan corak ritma.Merangkaikan aliran pergerakan dengan corak ritma. Menunjukkan carta aliran keluarga asas. Kekeluargaan a.121 - . 0 4.Buku Sumber PJ & PK Minggu 23 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 2. Keluarga sendiri. Membina satu contoh carta aliran keluarga yang mudah. Pendidikan pergerakan a. 1.

Minggu 25 Tunjang 2PJ Tajuk 2 Waktu KEMAHIRAN 2. Minggu 24 Tunjang1 PK Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3.Buku Sumber PJ & PK Minggu 24 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KECERGASAN 1. . Ketangkasan. melakar salasisah keluarga terdekat ( kembangan). Memperkenalkan satu contoh salasilah keluarga kembangan. ii. Permainan kecil: Cuit ekor. 1. Membina pokok salasilah keluarga terdekat. Kecergasan fizikal e. 1. Lari ulang alik. Lari ulang alik dengan alatan.122 - . Contoh: datuk. Pergerakan kreatif.membawa bola. Kekeluargaan a. Kemahiran / Butir Mengajar . 1. 3. . Pendidikan pergerakan b. 3. . Menamakan ahli keluarga terdekat. 2. nenek. Lari ulang alik 10 meter.Keluarga sendiri. pak cik 2.membawa pundi kacang di atas kepala.

123 - . bergerak dengan rangkaian pergerakan yang mengikut enam dimensi ruang. Bersoal jawab tentang peranan ibu terhadap keluarga. 1. 1. Dimensi ruang. Kombinasi pergerakan dengan pasangan/kumpulan boleh direka berdasarkan enam dimensi ruang. Berdiri dan gerakkan kepala mengikut dimensi ruang – atas / bawah. 3. Pergerakan kreatif . Minggu 26 Tunjang 2PJ Tajuk 1 Waktu KEMAHIRAN 2. 3. 2. kiri / kanan. 2. 4. Menyenaraikan aktiviti yang boleh dilakukan untuk membantu ibu. hadapan / belakang. Kekeluargaan a. Bergerak dengan keseluruhan badan mengikut enam dimensi ruang. Susunan dan urutan. Menyanyikan lagu yang berjudul ‘Oh Ibu’ nyanyian kumpulan Exist. Bergerak berpasangan untuk menunjukkan perkaitan dan perhubungan yang menarik Minggu 25 Tunjang1 PK Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3. Menyenaraikan jasa ibu terhadap keluarga.Buku Sumber PJ & PK Isi 0 1 2 Kemahiran/ Butiran Mengajar Tema 11 – Orientasi ruang. membincangkan tanggungjawab terhadap ibu. iii. Pendidikan pergerakan b. Orientasi berpasangan dan berkumpulan. Bersama rakan.Keluarga sendiri.

Kemahiran/ Butiran Mengajar 1. Tiru corak pergerakan seorang rakan dengan rangkaian pergerakan sendiri. 2. Rekaan daya mengikut corak dan menyerapkan masa. 3. Kekeluargaan a. 1 di lantai.Buku Sumber PJ & PK Isi Tema 12 – Gabungan bentuk dan daya dakam pergerakan. iii. Bercerita tentang aktiviti menolong bapa di rumah. Rangkaian daya mengikut corak: 0 di ruang. 4. 1. Menyediakan kad ‘ Hari Bapa / Hari Lahir Bapa’. Menyenaraikan jasa bapa terhadap keluarga. 2 di awangan.Keluarga sendiri. 2.124 - . beban dan aliran. Gunakan unsur-unsur pergerakan untuk membezakan rangkaian pergerakan. Minggu 27 2 Waktu . Bergerak menggunakan rangkaian daya mengikut rangsangan bunyi. Contoh: membasuh kereta. Minggu 26 Tunjang1 PK Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3. membantu bapa di kebun. Menyenaraikan aktiviti yang boleh dilakukan untuk membantu bapa. membincangkan tanggungjawab terhadap bapa.

Contoh simulasi : Ibu bapa tiada di rumah selama beberapa hari. Memahami cara berlari cepat dan berlari perlahan. Minggu 27 Tunjang1 PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3. Permainan lari berhalangan. Kemahiran / Butir Mengajar . 1. 3. 5. bangku panjang. 3.Kecergasan fizikal. tali. Menyenaraikan aktiviti yang dilakukan semasa ketiadaan ibu bapa di rumah.Keluarga sendiri. iii. Menjalankan simulasi yang melibatkan aktiviti tolong menolong antara adik-beradik. 4. Larian cepat dan perlahan Kemahiran / Butir Mengajar 1. Daya tahan kardiovaskular. a. membincangkan tanggungjawab terhadap adikberadik. 2.125 - . Menceritakan tentang adik-beradik sendiri.skipping . 1. Guru menerangkan cara-cara berlari cepat berhalangan. Kekeluargaan a.Buku Sumber PJ & PK Tunjang 1PJ Tajuk Isi KECERGASAN 1. Membahagikan murid kepada kumpulan. 2. Mengaturkan berbagai peralatan contohnya : gelung rotan .

Melakukan pelbagai lakuan daya asas di udara. Penaikan tanpa lompatan. Buat pergerakan yang menunjukkan penaikan keseluruhan tubuh badan dari lantai. Kekeluargaan a. membincangkan tanggungjawab terhadap orang lain. Lakukan pergerakan lakuan daya asas mengikut bunyi rangsangan. Pendidikan Pergerakan b. 2. Membina pelbagai bentuk di ruang. 3. Membuat bentuk badan semasa penaikan. Kemahiran / Butir Mengajar Minggu 29 2 Waktu . Isi Tema 13 – Penaikan dari lantai. iii. Minggu 28 Tunjang1 PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3. Pergerakan kreatif. 1.Buku Sumber PJ & PK Minggu 28 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 2. Menceritakan tentang cerita teladan bertajuk ‘Hang Tuah Lima Bersaudara Menentang Lanun’ 2.126 - . Menyenaraikan tanggungjawab yang boleh dilakukan terhadap orang lain. Lepas dari lantai ke ruang udara.Keluarga sendiri. Bersoal jawab tentang tanggungjawab Hang Tuah lima bersaudara yang terdapat dalam cerita tersebut. Dari kedudukan di lantai. Kemahiran/ Butiran Mengajar 1. satu demi satu bahagian tubuh badan dinaikkan dari lantai.

. Kemahiran / Butir Mengajar 1. . .belakang. Manipulasi alatan. Pemakanan a. Menyentuh. . . Minggu 29 Tunjang 2PK Tajuk Isi 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT 1. Perbincangan tentang jadual waktu makan yang sesuai.berlari menyentuh kawan. ( berpasangan ). Membina jadual makan harian.atas. . Menemu ramah rakan tentang jadual waktu makan.sisi.127 - . . 1. 3.depan. Membaling dengan alatan. Kemahiran / Butir Mengajar 1. 2.rendah. .berlari menyentuh alatan. Pergerakan Asas c.tinggi. ii. 2. menyatakan semua waktu makan yang penting. Membaling. . 2. Menyentuh.Buku Sumber PJ & PK Tunjang 1PJ Tajuk Isi KEMAHIRAN 1.bawah. Merancang waktu makan harian. .

Ketingting. Menyenaraikan jenis-jenis makanan yang terdapat di negara kita. Berpusing ikut arah jam. Mengklaskan makanan mengikut keperluan. Pergerakan asas a. ke depan ke belakang ke sisi.makan tengah hari dan makan malam. ke belakang 1. 2. 3. Melompat: 2. makan banyak – nasi. Pemakanan a. gula-gula.Buku Sumber PJ & PK Minggu 30 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 1. ii.Memilih makanan yang sesuai untuk sarapan. 2.makan Kemahiran / Butir Mengajar 0 1 . Merancang waktu makan harian. Kemahiran / Butir Mengajar ke depan. 1. mi makan sedikit – kek. Mengguling. Berpusing ikut lawan jam 90 darjah/ 180 darjah. ke sisi. menyenaraikan makanan yang sesuai untuk sarapan. Lokomotor 1. Ketingting.128 - . Minggu 30 Tunjang 2PK Tajuk Isi 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT 1. ais krim.

Kesatuan kumpulan. 2. Ikut ritma dan pergerakan seorang ketua.untuk mengalas perut.129 - . Bergerak ke arah guru di tengah kawasan dengan pergerakan tersendiri. merancang waktu makan yang sesuai untuk sarapan.untuk memberikan tenaga. Pergerakan kreatif Tema 14 – Kesedaran kumpulan Memimpin dan menyesuaikan. 2. Pemakanan a. ii. Bergerak setempat dalam kumpulan mengikut ritma bunyi. 3. . Merancang waktu makan yang sesuai.makan tengah hari dan makan malam. Berhenti secara spontan semasa isyarat diberi dan membentuk formasi dalam kumpulan. Melakukan pergerakan mengikut cerita. Contoh: Sarapan . Merancang waktu makan harian.Buku Sumber PJ & PK tengah hari dan makan malam. 1. Lakukan pergerakan menggunakan unsur-unsur pergerakan untuk membayangkan satu mood perasaan atau idea. Minggu 31 Tunjang 2PK Tajuk Isi 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT 1. Minggu 31 Tunjang2PJ Tajuk Isi 0 1 2 Kemahiran/ Butiran Mengajar 2 Waktu KEMAHIRAN Pendidikan pergerakan b. Kemahiran / Butir Mengajar . 1. Menerangkan fungsi makanan. Meniru lakuan kumpulan. Berbincang dalam kumpulan untuk memilih waktu makan yang sesuai.

.ke kiri. Menemu ramah rakan sekelas berkaiatan dengan: 0 waktu-waktu makan. . Pergerakan asas b. Merancang waktu makan harian. Mengilas. Kemahiran / Butir Mengajar 1. .Buku Sumber PJ & PK Minggu 32 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 1. 1. 2 mengapa mereka makan. Menjelaskan kepentingan makan pada waktu tertentu. ke kiri. ii. .dengan alatan. ke kanan.ke kanan. 3. Contoh: a. Menyenaraikan kesan tidak makan pada waktu yang ditentukan. untuk memberikan tenaga. Definisi . . tanpa alatan .130 - . 2. Minggu 32 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk 1.Bukan lokomotor / bergerak tanpa beredar ialah pergerakan tubuh badan yang tidak melibatkan pergerakan dari satu tempat ke satu tempat yang lain. Mendekam. Pemakanan Isi a. Bukan lokomotor 1. 1 jenis makanan yang diambil. menjelaskan kepentingan makan pada waktu tertentu. Kemahiran / Butir Mengajar Mendekam 10 saat. 2.

Kemahiran / Butir Mengajar Minggu 33 Tunjang 2PK Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT 1. Imbangan. Merancang waktu makan harian. ii. Pemakanan a.dengan mata terbuka. .Buku Sumber PJ & PK b. . . merancang menu makanan untuk sehari. Permainan kecil : Musang dengan ayam. Bersoal jawab tentang makanan yang diambil pada waktu pagi dan tengah hari.siang ( sarapan dan makan tengah hari ) 1. 1. 1. Dirian skala depan. Kecergasan fizikal d. .131 - . Dirian skala sisi 4. Dirian bangau ( berdiri sebelah kaki ). 3. Minggu 33 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KECERGASAN 1. Imbangan bermaksud kebolehan seseorang mengekalkan kedudukan posisi badan semasa melakukan pergerakan atau dalam keadaan diam. untuk menghindarkan penyakit.dengan mata tertutup. 2.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Berbincang mengenai kesesuaian memakan makanan tersebut.Kecergasan fizikal. Permainan kecil: Belatuk dan Belalang. Lari ulang alik dengan alatan.malam ( kudapan malam dan makan malam ). 3. Merancang waktu makan harian.membawa pundi kacang di atas kepala. a.132 - . Larian cepat dan perlahan 2. 3. e. Minggu 34 Tunjang 1PJ Tajuk 2 Waktu KECERGASAN 1.membawa bola. Pemakanan a. Ketangkasan. . merancang menu makanan untuk sehari. . Lari ulang alik. ii.cepat 2. Larian ulang alik 10 meter . Isi 1. Menyediakan menu sarapan dan makan tengah hari. Minggu 34 Tunjang 2PK Tajuk Isi Kemahiran / 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT 1. . .Buku Sumber PJ & PK 2. Daya tahan kardiovaskular.perlahan . .

Buku Sumber PJ & PK Butir Mengajar 0 1 1.133 - . . . Melambung dan menampar. Menggolek bola besar. 1. kudapan malam.secara berpasangan. . 1. Minggu 35 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 1. 2.sisi. . . makan malam. Menyediakan menu makan malam dan kudapan malam). 3. .kanan. 2. Menggolek Kemahiran / Butir Mengajar 1. . 2. kesan merokok .kiri.kiri. . Minggu 35 Tunjang 2 PK Tajuk Isi 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT 2.kanan. Berbincang mengenai kepentingan makan pada waktu malam. Rokok dan alkohol. Bersoal jawab tentang makanan yang diambil pada waktu malam.depan.depan. i. Melambung dan menampar dengan alatan.secara individu. . Penyalahgunaan bahan.sisi. . Manipulasi alatan. Pergerakan asas c.

nafas berbau. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Permainan kecil : Burung masuk sangkar. 2. ii. Pergerakan asas a. Minggu 36 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 1. .Buku Sumber PJ & PK Kemahiran/ Butir Mengajar 1. . 1. Skip. 3.134 - . Bercerita tentang kesan merokok pada diri dan orang lain. secara individu. Lokomotor 1. Minggu 36 Tunjang 2 PK Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT 2.mabuk. 3. secara berpasukan. Melukis poster ‘Bahaya Merokok’.ketagih . secara berpasangan.ketagih . Skip cepat.. Memberi penerangan secara ringkas tentang alkohol. Contoh: . Contoh: . Penyalahgunaan bahan. Menggunakan gambar rajah hati bagi menunjukkan kesan alkohol. 2. Rokok dan alkohol. 2. Menyenaraikan kesan buruk pengambilan alkohol. kesan alkohol 1. Menunjukkan gambar rajah paru-paru bagi menunjukkan kesan merokok.kanser paru-paru.

ke bawah. Menerangkan sebab-sebab kerajaan memerangi dadah. 3. .ke sisi. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Pergerakan Asas c. Melambung dan memukul bola. Menyatakan kesan-kesan buruk penagihan dadah. Pengambilan dadah. . .ketagihan. Mempamerkan poster anti dadah. .135 - . .kerosakan saraf. Manipulasi alatan. Contoh: .secara individu. . 1.ke atas. . ii. 1.ke atas. Melambung dan memukul. kesan . 2. Menendang. Menendang bola besar. 2. Minggu 37 Tunjang 2 PK Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT 2. . . Penyalahgunaan bahan. . Minggu 37 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 1. .penyakit hati.secara berpasangan. 2.secara individu. 2.Buku Sumber PJ & PK .secara berpasangan.ke hadapan. .ke hadapan.

Menerangkan cara mengelakkan diri daripada dipengaruhi oleh orang yang tidk dikenali. 2. Melengkapkan teka silang kata berkaitan dengan dadah. 3. 3. Membuat formasi mudah berpandukan rangsangan gambar atau arca secara kumpulan.membawa maut. 1. Tema 15 – Formasi-formasi dalam kumpulan.136 - . 2. . batu-batan atau alat perabut secara kumpulan. Kemahiran/ Butiran Mengajar Minggu 38 Tunjang 3 PK Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN 1. Minggu 38 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 0 1 2 Waktu KEMAHIRAN 2. Pendidikan pergerakan b. Mengisi tempat kosong dengan perkataan yang sesuai. 1. 4.Buku Sumber PJ & PK . Membuat formasi tidak sebentuk mengikut gubahan bentuk dengan dawai. Formasi sebentuk. Keselamatan. Pergerakan kreatif. Keselamatan diri 1. Formasi tidak sebentuk. Bercerita tentang kes-kes seperti pencolekan kanakkanak. Membuat formasi sebentuk dan tidak sebentuk sebagai respon spontan kepada rangsangan.

sekolah dan tempat permainan. Kemahiran/ Butiran Mengajar Minggu 39 Tunjang 3 PK Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN 1. bengkel dan kawasan binaan. i. Keselamatan di rumah. 3.Pergerakan kreatif. Menyenaraikan kawasan-kawasan berbahaya. 2. 3. Tema 16 – Kualiti-kualiti ekspresif dalam pergerakan Gubahan pergerakan untuk koreografi. Gunakan beberapa pergerakan yang menunjukkan kualiti pergerakan ekspresif.Buku Sumber PJ & PK Minggu 39 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 2. 1. Kawasan atau tempat berbahaya. Beri peluang kepada kumpulan lain menunjukkan gubahan pergerakan mereka. 2. 2. Bergerak dari satu tempat. Minggu 40 2 Waktu .137 - . Keselamatan. Menyediakan folio kawasan-kawasan yang berbahaya. Pendidikan pergerakan b. Menceritakan tragedi-tragedi yang biasa berlaku di tempat-tempat berbahaya seperti lombong. 1.

2. Alatan berbahaya. Bersoal jawab mengenai kemungkinan bahaya ketika penggunaan alatan tersebut. sekolah dan tempat permainan. Manipulasi alatan. Menyenaraikan kesan. sisi. Galop. . ke hadapan. 1. 1.138 - . KEMAHIRAN 1. 2. 3. ii. 1.Buku Sumber PJ & PK Tunjang 1PJ Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar secara individu. Lokomotor 1. Pergerakan asas c. Keselamatan. Galop. Mengelecek. secara berpasangan. Minggu 40 Tunjang 3 PK Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN 1. Pergerakan asas a. Mempamerkan alatan-alatan sukan yang telah rosak. Keselamatan di rumah. secara berpasukan.kesan bahaya berdasarkan peralatan yang ditunjukkan. Minggu 41 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 1.

Buku Sumber PJ & PK 2. Alatan keselamatan. 2.139 - . Mengelecek dan melantun bola dengan halangan. Minggu 41 Tunjang 3 PK Tajuk Isi 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN 1. Semangat kesukanan . Melantun. Menama dan mewarnakan gambar jenis-jenis alatan keselamatan.Etika dalam sukan 1. . 2. Perbincangan mengenai fungsi-fungsi alatan keselamatan tersebut. 3. 2. .laju.perlahan. . Kemahiran / Butir Mengajar 1.setempat. Keselamatan. sekolah dan tempat permainan. 2. Keselamatan di rumah. Mengelecek dan melantun bola tanpa halangan.pakaian. .setempat. . . .laju. iii. Sosio budaya . Minggu 42 Tunjang 3PJ Tajuk Isi 2 Waktu KESUKANAN 3.perlahan. Mempamerkan alatan-alatan keselamatan seperti 0 alat pelindung muka 1 jaket keselamatan 2 topi keselamatan. Kemahiran / Butir Mengajar 1.hormat-menghormati.Isu-isu dalam Pendidikan Sukan dan Permainan 4.

Menyarankan tindakan yang perlu diambil dalam situasi berbahaya. agama. di patuk ular di kawasan sawah padi. bengkel. 2. bengkel dan kawasan binaan.140 - . b. Menerangkan langkah-langkah keselamatan yang perlu diambil untuk mengelak kemalangan. Minggu 42 Tunjang 3 PK Tajuk Isi 0 1 Kemahiran / Butir Mengajar 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN 1. 2 kawasan binaan 1. 3. Keselamatan. . Contoh: a. Menjelaskan dengan contoh cara-cara menghargai kejayaan rakan dan kumpulan.Buku Sumber PJ & PK Kemahiran / Butir Mengajar 1. terpijak paku di kawasan binaan. 2. Menyatakan kesesuaian pakaian dengan aktiviti adat. 2. Perbincangan tentang kemalangan dan puncapuncanya di tempat-tempat seperti lombong. 3. Perbincangan tentang cara menghargai kejayaan rakan dan kumpulan. Kemalangan di tempat kerja kawasan pertanian.

Kecergasan fizikal a) Daya tahan kardiovaskular. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Mengira dan mengesan nadi sebelum dan selepas bersenam. kira denyutan nadi selama 10 saat. Fartlek. Definisi – Daya tahan kardiovaskular ialah keupayaan jantung dan sistem peredaran darah membekalkan oksigen kepada sel-sel badan semasa melakukan aktiviti dalam tempoh masa yang lama. 2 darab bilangan denyutan nadi dengan enam. Isi 1. Mengesan dan mengira nadi 0 meletakkan 2 jari di leher. 0 3 4 1 0 5 6 7 Mengira kadar nadi selepas bersenam berlari setempat selama 3 minit. kedua-dua belah tangan disilang di atas dada. Bangkit tubi ( 30 saat ) baring dan bengkokkan lutut. naik dan turunkan badan berulang-ulang seberapa banyak yang boleh.Buku Sumber PJ & PK HURAIAN RANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 4 Minggu 1 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 1.141 - . . Fartlek. 1 kira denyutan nadi selama 10 saat.

lompat sejauh mungkin sambil menghayunkan tangan ke hadapan. ( meningkatkan kekuatan otot kaki ). 32 catatkan jarak setelah tamat aktiviti. lutut dibengkokkan sedikit. kedua-dua tapak tangan di lantai. hayun tangan ke belakang. 30 ( meningkatkan ketangkasan dan kelajuan ). bengkokkan lutut berdiri di atas bebola kaki. Mendarat dengan kedua-dua belah kaki sambil membengkokkan lutut. kaki rapat diluruskan. duduk berlunjur. Lari ulang -alik ( tempoh dalam saat jarak dalam 10 meter ) 24 cadangan : gelanggang takraw / badminton. 27 berpatah balik dan sentuh garisan permulaan. ( meningkatkan kelenturan bahagian belakang ) Tekan tubi ( ulangan dalam tempoh 30 saat ). 31 berlari atau berjalan selama 10 minit. bagi murid perempuan. Berlari atau berjalan ( jarak dalam meter) Cadangan : gelanggang permainan. kedua-dua lutut di lantai.alik sebanyak 4 kali secara berterusan. tangan dibuka seluas bidang bahu. 26 lari sejauh 10 meter dan sentuh garisan. 28 lakukan larian ulang .142 - . ulang sebanyak 3 kali dan rekodkan jarak yang terbaik. turunkan badan sehingga siku bersudut 90%. 2 13 14 15 16 17 3 18 19 20 21 22 23 4 5 . luruskan tangan sambil menjangkau sejauh mungkin.Buku Sumber PJ & PK 0 1 8 9 10 11 12 ( Meningkatkan kekuatan daya tahan otot abdomen serta paha ). Lompat jauh berdiri ( jarak lompatan bebas ) berdiri di belakang garisan. 25 bersedia di belakang garisan. ( senaman ini meningkatkan daya tahan otot lengan dan bahu). ulang sebanyak mungkin dengan badan senantiasa lurus. 29 masa diambil setelah tamat larian. kekalkan kedudukan selama 3 saat. Jangkauan melunjur ( jarak jangkauan dalam sentimeter ).

Pengayaan : .143 - .Bahaya di tempat permainan termasuk penggunaan peralatan permainan yang rosak. Menceritakan tentang pengalaman di tempat permainan.berebut-rebut. .bertolak-tolakan. Cara menjaga keselamatan di tempat permainan. . 2 Main peranan secara kumpulan.Contoh: .menyalahgunakan alatan.mendengar arahan. . 1 Senaraikan 5 tingkah laku yang berbahaya ( berdasarkan gambar sebuah taman permainan). Kemahiran / Butir Mengajar 1.tidak merosakkan alatan permainan. Contoh: . Definisi . 2. 0 Menyatakan peraturan yang perlu dipatuhi semasa berada di taman permainan.Buku Sumber PJ & PK 33 ( meningkatkan daya tahan kardiovaskular dan daya tahan otot kaki). . . tingkah laku yang membahayakan dan bahaya daripada orang yang tidak dikenali.Keselamatan di tempat permainan Isi 1. 3.disiplin.Menyenaraikan 5 tingkah laku yang betul .lakonan aktiviti yang berbahaya dan mengikut peraturan di taman permainan berdasarkan gambar. Mengetahui bahaya di tempat permainan.mengikut giliran. Minggu 2 1 Waktu Tunjang 3PJ KESUKANAN Tajuk 1.

Isi 1. 3. Ketingting dan lompat ke pelbagai arah. Kemahiran / Butir Mengajar 1. 2. Kesihatan diri Isi a) Pengenalan sistem pembiakan manusia: i) Lelaki ii) Perempuan Kemahiran / Butir Mengajar 1. penis. Kekuatan otot kaki 0 Ketingting dalam jarak 10 meter . ovari. Kecergasan fizikal f) Daya tahan otot. Kekuatan otot kaki.Buku Sumber PJ & PK dan selamat di taman permainan di dalam buku folio. Contoh: testis. Mengenal pasti organ-organ dalam sistem pembiakan manusia. .Menulis karangan autobiografi bertajuk “ Aku Sebuah Taman Permainan yang Selamat” Minggu 2 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1. Ketingting dalam jarak 10 meter. Lompat 2 belah kaki sambil bergerak. Mempamerkan gambar rajah organ-organ dalam sistem pembiakan manusia.144 - . Minggu 3 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 1. Melabelkan organ-organ dalam sistem pembiakan manusia.

Kecergasan fizikal f) Daya tahan otot Isi 1.contoh: .Seksualiti i). lompat dengan sebelah kaki. ke sisi kanan. Akil baligh. Skipping setempat dan bergerak secara individu dengan iringan muzik. ii). bengkokkan lutut dan lompat ke hadapan. ‘Jump rope for heart ’. Lompat 2 belah kaki sambil bergerak berdiri tegak dan kaki rapat. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Membanding dan membincangkan gambar seorang kanakkanak dan seorang remaja.dua tangan. Permainan kecil : ‘Police Santuary’ Minggu 4 1 Waktu Tunjang 3PJ KECERGASAN Tajuk 1. Ketingting dan lompat ke pelbagai arah ke hadapan. ke belakang. Perubahan fizikal.145 - . 0 Menyatakan sebab-sebab berlaku perubahan. Permainan kecil : lumba skipping Minggu 4 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1. Kemahiran / Butir Mengajar 1.Buku Sumber PJ & PK 34 35 36 1 37 38 2 39 40 41 42 depa kedua. 3. ke sisi kiri. Kesihatan diri Isi b). bengkokkan sebelah kaki. 0 Skipping setempat dan bergerak secara berpasangan dengan iringan muzik.

punggung membesar. badan menjadi lebih tinggi dan berat. 57 suara garau. 55 akil baligh. .Buku Sumber PJ & PK 43 44 45 1 46 2 47 3 48 49 50 51 52 53 54 perubahan hormon. Isi 1. jerawat mula tumbuh di muka. 63 hormon. 56 matang. 59 haid. lelaki. 65 pelvis. organ jantina menjadi lebih matang dan membesar.146 - . . bulu mula tumbuh di bahagian kekal dan kawasan genital.pertumbuhan payu dara. Permainan a) Hoki. perubahan usia. mental. Minggu 5 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 1. permulaan peringkat dewasa. sosial dan seks. perubahan fizikal.suara menjadi lebih garau. 64 larinks.berlaku ihtilam ( terkeluar air mani sewaktu tidur). 60 ihtilam.kedatangan haid bermula. 58 kelenjar peluh. Menjawab soalan-soalan akil baligh secara lisan permulaan kematangan dari segi jasmani. . . perempuan . Menerangkan maksud akil baligh. rohani. 62 merembes.otot menjadi lebih kuat. Aktiviti kumpulan ( menyenaraikan perubahan fizikal semasa akil baligh ) badan lebih berpeluh kerana kelenjar peluh sangat aktif. 61 sistem endokrin. .contoh: cukup umur. Sejarah dan latar belakang . Pengayaan : Perbendaharaan kata ( mencari maksud).

. Genggaman (grip) tangan kiri di atas kayu dan tangan kanan rapat dengan tangan kiri. hayun kayu ke belakang. 67 tahun 1365 diperkenalkan di England . dan Chua Boon Huat. Genggaman (grip) 71 genggaman kayu seperti yang ditunjukkan untuk mengelecek bola. . Kuhan. 72 bahu kiri menuju ke sasaran.000 SM. di luar bahu dan berdekatan kaki kiri. ii. bahu kiri menghadap ke arah sasaran. 78 ketika menolak bola. kaki langkah. Kemahiran / Butir Mengajar 1.S. 0 Kemahiran menghantar bola 0 Menolak i. Sejarah dan latar belakang. Cara melakukan kemahiran. iv. 76 permukaan kayu menyentuh bola.jarak antara tangan boleh dibuat mengikut kesesuaian.Buku Sumber PJ & PK 0 Cara menghantar bola.badan bongkok dan lutut bengkok sedikit. ii. Kedudukan kayu. Kedudukan kayu. berat badan pada kaki kanan dipindah ke kiri dan pastikan ada ikut lajak. iii. 68 tahun 1892 diperkenalkan di Malaysia oleh tentera Inggeris 69 tahun 1904 perlawanan pertama telah diadakan di antara Selangor dan Singapura 70 antara jaguh hoki di negara Malaysia ialah Minarwan Nawawi. siku bengkok sedikit. tolak bola dengan tangan kanan dan tarik kayu dengan tangan kiri pada masa yang sama. 1 memukul. 73 mata sentiasa melihat bola. iii.Kedudukan badan dan bola. Kedudukan badan dan bola. posisi bola di hadapan badan. 74 berat badan pada kaki kanan. .147 - . 0 menolak. 1 79 80 81 82 83 Memukul i. 0 Penerangan mengenai sejarah dan latar belakang hoki 66 berasal dari Greek tahun 2. 75 bola di hadapan badan. 77 gerakkan kedua-dua lengan tangan dengan pantas dan kuat.

. Permainan kecil bahagikan kepada beberapa kumpulan dan adakan pertandingan bersyarat ( kemahiran baru yang diajar). Definisi . 2. kedua-dua siku diluruskan semasa memukul bola . Kecergasan fizikal a) Daya tahan kardiovaskular Isi 1. 92 berenang. mata pandang bola. pindah berat badan dari kaki kanan ke kaki kiri. Senamrobik. Kesihatan diri Isi c) Pengurusan kesihatan diri. 95 menaiki tangga. 94 merentas desa. ikut lajak. Cara melakukan kemahiran.148 - . 96 berbasikal.Buku Sumber PJ & PK 84 85 86 87 2 88 iv. Minggu 6 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1.daya tahan kardiovaskular ialah keupayaan jantung dan sistem peredaran darah membekalkan oksigen kepada sel-sel badan semasa melakukan aktiviti dalam tempoh masa yang lama. 93 mengayuh sampan. contoh: A lawan B dan C lawan D. 90 berjoging. 97 bersenam skip. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Senamrobik 89 berjalan pantas. 91 berlari. Minggu 6 1 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 1. 1 boleh menyusun kegiatan mengikut latihan fartlek.

149 - . . 1 Mencadangkan cara mengamalkan kebersihan diri yang betul. Contoh: 98 menerangkan kepentingan mendapatkan rawatan secara berkala. 0 Melakonkan aktiviti kebersihan dan menamakan aktiviti tersebut. Mendapatkan pemeriksaan kesihatan. Genggaman. Kemahiran / Butir Mengajar 1. 0 Dari hadapan 100 101 102 i. Menerima dan mengawal bola. kayu hoki dicondongkan dan permukaannya mengadap bola. Keperluan menjaga kesihatan tubuh badan dan anggota. Kemahiran / Butir Mengajar 1. genggam kayu secara hendak mengelecek. Kedudukan badan dan bola. berpakaian kemas. -cara menggosok gigi dan memilih berus gigi yang sesuai. sikat rambut. . Contoh: pakaian dan badan yang bersih penting supaya tidak mudah dijangkiti penyakit. Mengelecek bebas. 2. genggam kayu tegak dengan tangan kiri sedikit ke hadapan dari kepala kayu. 99 contoh: rawatan gigi 3 bulan sekali.Buku Sumber PJ & PK i.Hoki Isi 1. gosok gigi. Pengurusan diri yang sempurna. 3. Menerima dan mengawal bola.) Amalan asas kesihatan.mandi. Menyanyikan lagu “ Mandi Pagi” mengikut rentak lagu “ Trek Tek-Tek” atau “ Rasa Sayang Eh” Minggu 7 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk Permainan . ii.

jika bola ditahan dekat kaki kiri. pastikan bola tidak dipukul terlalu jauh sehingga menyebabkan bola tidak dapat dikawal. tahan bola dan kawal bola di hadapan badan dengan cepat. kayu hoki dicondongkan dan permukaannya menghadap bola. bola digerakkan dengan beberapa pukulan ‘kecil’. genggaman tangan kanan longgar supaya bebas bergerak. badan mengadap bola yang datang dan di belakang kayu. -Tujuan: untuk mara ke hadapan dengan cepat apabila pemain tidak dikawal. iii. galakkan pemain memandang ke hadapan. Mengelecek bebas. tangan kiri di bahagian atas kayu dan tangan kanan di pertengahan ( tujuan: kawalan bola lebih berkesan. kilas kayu dengan cepat. pastikan bola tidak terkena kaki. -tahan bola di hadapan badan dan sedia untuk membuat hantaran atau melepaskan bola bagi rakan. berat badan ke kaki kanan.150 - . jika bola ditahan dekat kaki kanan. bola sentiasa menyentuh kayu di bahagian muka rata. 108 109 110 111 112 113 114 2 115 116 117 118 119 120 121 122 3 . kedua-dua lutut dibengkokkan sedikit. tolak kayu ke hadapan dan tahan bola di sudut siku kayu di atas padang. a) Genggaman (grip). iv. Permainan kecil : Pertandingan antara kumpulanMembawa bola hoki mengelilingi skital ( menerima dan mengawal/ mengelecek bebas ). bergerak supaya badan dan kayu selari dengan arah datang bola. Cara melakukan kemahiran. posisi bola di hadapan badan selari dengan bahu kanan.Buku Sumber PJ & PK 103 104 105 106 107 berdiri kangkang dengan selesa. Kedudukan kayu. apabila bola melalui sebelah kiri badan. bola di hadapan badan tetapi hendaklah dikawal dengan baik. mata sentiasa perhatikan bola sehingga ia sentuh kayu. berat badan ke kaki kiri. apabila bola terkena kayu.

0 Pergerakan kreatif. Pergerakan kreatif.semasa ribut taufan dan semasa perang. 0 1 1 124 Minggu 8 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1. Contoh : di zoo. bergayut seperti kera.dan berguling. merangkak seperti penyu.kemampuan kita menggerakkan anggota tubuh pada semua pergerakan yang mungkin tanpa berasa pedih atau sakit . Kecergasan fizikal b) Kelenturan Isi 1. melakukan pergerakan di sesuatu tempat mengikut kumpulan. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Kesihatan diri Isi Kemahiran / c) Pengurusan kesihatan diri. Permainan kecil. berjalan seperti beruang. menyusur seperti ular. Pergerakan bebas. Contoh: berenang. b.Buku Sumber PJ & PK Minggu 8 1 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 1. bermain bola. ii) Alatan keperluan diri. Definisi . . c. terbang seperti burung. 123 bertemakan suasana di tepi pantai.di pasar. mencangkung.151 - . Pergerakan bebas. bergerak seperti singa laut. a. d.

i.hendaklah putih dan bersih. dan kudis buta.tidak berbau busuk.Kebolehan menggunakan deria dan anggota badan untuk melakukan pergerakan dengan lancar dan sempurna. 0 berpasangan dalam kedudukan berhadapan. 1 Soal jawab mengenai ciri-ciri pakaian bersih yang seharusnya diamalkan oleh murid sekolah. panau. . kemas. .kasut.digosok dan bersih. .152 - . Golek dan tangkap bola berpasangan. bisul. Mudah dijangkiti penyakit kulit ( kudis buta. 1 seorang menggolek bola kepada pasangannya dan pasangannya menangkap bola. Minggu 9 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 1.uniform sekolah. Penampilan diri yang tidak menarik. Contoh: cantik. panau). 2 Menyatakan kesan-kesan memakai pakaian yang kotor dan lembab. Pengurusan diri. ii. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Contoh: .stoking. Kecergasan fizikal c) Koordinasi Isi 0 1 1. 0 Menyenaraikan ciri-ciri kebersihan yang terdapat di dalam gambar yang disediakan. *Pengayaan: Meminta murid mencari maklumat mengenai petua-petua rawatan tradisional berkaitan penyakit kulit. Golek dan tangkap bola berpasangan. Contoh: . iii. Lambung dan pukul bola kecil. kurap. gatal-gatal kulit. Kesan sosial ( akan dijauhi oleh rakan-rakan) 3 Aktiviti kumpulan – melakonkan watak seorang ayah yang menasihati anaknya tentang pentingnya menjaga kebersihan pakaian. 2 Aktiviti ini dilakukan berulang kali. menarik. Contoh: Kurap. Definisi .kebersihan pakaian.Buku Sumber PJ & PK Butir Mengajar 1.

3. tangan lurus di sisi.153 - . Melutut. Sistem pencernaan. Isi 0 1 Pergerakan 1. Kemahiran/ Butir Mengajar1. Minggu 10 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1. Duduk melutut.2 – Melentik Dirian melentik ke sisi. Kaki terbuka.lambung dan pukul bola. Melutut melentik ke sisi. . ( Aktiviti dalam kumpulan ). Pendidikan pergerakan a) Gimnastik irama.menggolek dan tangkap. mendepakan tangan. Depa tangan. Murid yang sama memungut bola. Seorang murid memukul bola dan rakan-rakannya cuba menyambut bola. Minggu 10 1 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 3. lentik badan ke kanan dan ke kiri. badan bersudut tegak dengan kaki. Lambung dan pukul bola kecil.Kesihatan diri Isi d) Mengetahui sistem pencernaan: i) Bahagian-bahagian sistem pencernaan Definisi : Proses di mana makanan dihancurkan menjadi cecair dan diserapkan ke dalam darah. Lentik badan ke kiri dan ke kanan.Buku Sumber PJ & PK 2. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Berdiri tegak. Aktiviti : . . Berdiri tegak dengan kaki rapat. Permainan kecil: Pertandingan dalam kumpulan. 2.

3 Antara jaguh bola sepak yang terkenal ialah Allahyarham Mokhtar Dahari dan Ghani Minhat. . Sejarah dan latar belakang. i. Contoh: mulut. Tendangan leret. hati perut. b) Tendangan tinggi. c) Melabelkan organ-organ yang terlibat dalam sistem pencernaan. 0 Kemahiran Menendang.i Tendangan volley. Tendang di bahagian bawah kaki. Kemahiran menendang. Minggu 11 2 Waktu Tunjang 1PJ KEMAHIRAN Tajuk 1. Permainan b) Bola Sepak Isi 1. Tendangan tingg. Tendang bola dengan bahagian kekura kaki. Tendangan bola dengan bahagian kekura kaki. Tendang di tengah-tengah belakang bola.Buku Sumber PJ & PK a) Menerangkan tentang bagaimana proses pencernaan berlaku melalui mulut hingga ke dubur. i. esofogus.kolon dan dubur. Kemahiran / Butir Mengajar 1. ii.. 2 . 0 Berasal dari Rome pada abad ke-9. 2 Pada tahun 1927 Persatuan Bola Sepak Malaysia ditubuhkan. a) Tendangan leret. b) Menunjukkan gambar rajah yang berkaitan dengan organorgan yang terlibat dalam sistem pencernaan. ii. Sejarah dan latar belakang.154 - . usus. 1 Diperkenalkan oleh tentera British di Malaysia pada abad ke–19. c) Tendangan Volley.

Usus -makanan menjadi seperti sup pekat dan nutrien makanan diserapkan ke darah.makanan dikunyah dan menjadi lembut. Isi d) Mengetahui sistem pencernaan.makanan yang telah dikunyah bergerak melalui saluran ini ke perut. Pengayaan: Melabelkan bahagian-bahagian organ yang terlibat dalam sistem pencernaan daripada gambar rajah yang diberikan. ii) Fungsi sistem pencernaan. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Kolon -sisa makanan dihantar ke kolon menjadi tinja.dengan bantuan gigi dan air liur . Permainan kecil. Menendang bola yang masih di udara. Perut -makanan dicernakan menjadi bahan yang lebih halus. Mempamerkan gambar rajah organ-organ yang terlibat dalam sistem pencernaan.Buku Sumber PJ & PK i. a) Pertandingan permainan kecil dengan menggunakan hanya kemahiran menendang.155 - . Minggu 12 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1. 3. Dubur -tinja dikeluarkan melalui saluran ini. Kesihatan diri. Menentukan fungsi organ-organ yang terlibat dalam sistem pencernaan: Mulut . Esofogus . . Hati -membantu proses pencernaan dengan menghasilkan enzim dan lelehan hempedu.

0 Mengenal pasti pelbagai perasaan i. a) Bahagian kaki. v. a) dekat. contoh: kad ucapan. ii. 2. 2 Memahami perasaan. b) Bahagian dada. 3. Memahami perasaan. c) Bahagian paha.Permainan b) Bola sepak. Menahan bola. Menerangkan beberapa contoh perasaan apabila menghadapi situasi tertentu.mendapat kejayaan dan cemas. Membuat mimik muka mengikut perasaan yang ditentukan oleh guru. Isi 1. Contoh: marah. memberi hadiah. Perasaan Isi 1. Definisi – Naluri dalaman seseorang individu.156 - . mengadakan majlis jamuan. Menyanyikan lagu “Bila Rasa Gembira”. Menanduk. Menyatakan perasaan ketika menyambut ‘Hari Ibu’.sedih. . Kemahiran / Butir Mengajar 1. suka. iv.mengenal pasti pelbagai perasaan.Buku Sumber PJ & PK Minggu 12 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 2. iii. Menyatakan tindakan yang wajar dilakukan semasa ‘Hari Ibu’. Menggelecek. . Minggu 13 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 1.

Buku Sumber PJ & PK b) jauh. 4. Melontar. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Menahan bola. a) Bahagian kaki. - angkat kaki sedikit untuk menahan bola. b) Bahagian dada. - condongkan badan ke belakang ketika menahan bola. c) Bahagian paha. -angkat paha ketika menahan bola. 0 Menggelecek a) Gunakan bahagian dalam kaki, luar kaki dan kekura kaki untuk mengawal bola. b) Pastikan bola dalam kawalan kaki semasa membawa bola. Menanduk. a) Tandukan dekat. -gerakkan kepala ke bola, tegangkan leher dan menanduk bola dengan bahagian dahi. - pandang bola semasa menanduk. b) Tandukan jauh. -condongkan badan sambil memerhati bola. -gerakkan badan ke hadapan, menanduk bola dengan bahagian dahi. -pandang bola semasa menanduk. 4. Melontar. a) Perhatikan kedudukan penerima dan lontar bola. b) Bersedia di belakang garisan tepi. c) Melontar bola dengan kedua-dua belah tangan melalui atas kepala. 5. Permainan kecil ( Aktiviti kumpulan ) Aktiviti : Menggunakan kemahiran yang baru diajar.

1

Minggu 14 1 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 1. Kecergasan fizikal. e) Ketangkasan.

- 157 -

Buku Sumber PJ & PK Isi 1. Lari Zig Zag. 2. Lari Ulang Alik- berperingkat.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Lari Zig Zag. Meletakkan skital ( penanda) dalam bentuk zig zag. Berlari mengikut skital dalam bentuk zig zag ( berulang kali ). 2. Lari Ulang Alik- berperingkat. Skital diletakkan dalam jarak berlainan. Murid akan berlari mengikut jarak yang ditetapkan. Jarak berubah dari dekat hinggalah ke jarak 10 meter. 3. Permainan kecil ( aktiviti kumpulan ). Lari menuju skital dalam masa yang ditetapkan. Lari berganti-ganti.

Minggu 14 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 2. Perasaan Isi 0 1. Definisi - Naluri dalaman seseorang individu. Memahami perasaan. a) Mengenal pasti pelbagai perasaan (penyelesaian masalah).

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Mengenal pasti pelbagai perasaan. a) Menunjukkan beberapa keping gambar yang berkaitan dengan tajuk. b) Menamakan perasaan yang dilihat di dalam gambar yang ditunjukkan. c) Mencari gambar-gambar yang menunjukkan pelbagai jenis perasaan di dalam akhbar. d) Menerangkan keperluan mengawal perasaan.contoh: Ketika sedih menghadapi sesuatu kecelakaan. e) Mengenal pasti keburukan akibat mengikut perasaan (kaedah sumbangsaran). contoh: Marah boleh membawa kepada pergaduhan. f) Cara-cara menyelesaikan masalah. - bertawakal. - berdoa.

- 158 -

Buku Sumber PJ & PK - bersabar dan bersyukur. - bertemu kaunselor. - meluahkan perasaan dengan rakan sebaya serta ibu bapa.

Minggu 15 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 1. Kecergasan fizikal. g) Kekuatan. Isi 1. Definisi – Mampu melakukan aktiviti yang lebih mencabar dan lasak. Tolak beban berpasangan. Golek bola segar dalam kumpulan Kemahiran / Butir Mengajar 1. Tolak beban berpasangan. - murid berpasangan. Seorang daripadanya berdiri tegak tanpa bergerak dan pasangannya cuba menolak. (dilakukan secara berulang kali). 0 125 Golek bola segar dalam kumpulan. murid membentuk bulatan dalam kumpulan. - bola segar dihantar mengikut bulatan sama ada lawan atau ikut jam.(berulang kali). Permainan kecil ( dalam kumpulan ). Aktiviti : Meleret bola segar ke sempadan.

1

Minggu 16 1 Waktu Tunjang 3PJ KESUKANAN

- 159 -

Buku Sumber PJ & PK Tajuk Isi 2. Pengurusan. a) Pengurusan diri. i) Amalan pemakanan untuk tenaga.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Amalan pemakanan untuk tenaga. 0 Menyatakan jenis makanan yang dimakan sewaktu sarapan contoh: nasi lemak, roti canai dan kuih. 1 Menyatakan kepentingan bersarapan pagi. contoh : memberikan tenaga untuk memulakan sesuatu aktiviti. 2 Menyenaraikan makanan yang dijual di kantin. 3 Membuat carta aliran/ jadual untuk mengisi ruang-ruang mengikut makanan seimbang. contoh: karbohidrat, vitamin, protein, lemak, pelawas. 4 5 Menyatakan kepentingan makanan seimbang – kaedah sumbangsaran. Contoh :memberi dan mengekalkan tenaga Menyenaraikan kesan kekurangan tenaga pada tubuh badan. Contoh: - badan menjadi lesu - sukar memberikan tumpuan pada pelajaran Pengayaan : Murid membuat buku skrap ‘ MakananMakanan Yang Memberi Tenaga’.

Minggu 16 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 3. Kekeluargaan. Isi a) Peranan keluarga. i) Hubungan kekeluargaan.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Menunjukkan gambar keluarga asas. Menyatakan peranan setiap anggota keluarga. Mengenal pasti aktiviti yang dapat mengeratkan hubungan kekeluargaan. Contoh: melancong, bermain badminton, berkebun.

- 160 -

Buku Sumber PJ & PK

Minggu 17 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 2. Olahraga. a) Balapan. Isi 0 1 1. Teknik asas permulaan. Teknik asas larian. Teknik asas penamat.

Kemahiran / Butir Mengajar 1 Ke garisan

Teknik asas permulaan. i. 2 belah tangan di belakang garis mula. ii.Jarak antara kedua-dua belah tangan lebih luas dari bidang bahu. iii.Badan dalam keadaan rileks.

Sedia. i. Badan digerakkan ke atas dan condong ke hadapan. ii. Kedua-dua belah tangan menyokong berat badan. iii.Kedua-dua belah kaki menekan kuat ke atas blok mula. c) Berlepas. i. Hujung kaki menolak blok mula dan meluru ke hadapan. ii. Secara beransur-ansur badan ditegakkan. iii. Ayunkan kedua-dua belah tangan. 0 Teknik asas larian. Semasa berlari badan condong sedikit ke hadapan. Hujung kaki menolak permukaan balapan dengan kuat. Kedua-dua belah tangan bengkok dan berhayun sepanjang masa berlari. Pandang ke hadapan. 1 Teknik asas penamat. Berlari terus melintasi garisan penamat. Gerakkan bahagian torso ke hadapan apabila sampai ke garisan penamat. 2 Permainan kecil : lari pecut 40 meter.

- 161 -

Buku Sumber PJ & PK Minggu 18 1 Waktu Tunjang 3PJ KESUKANAN Tajuk 2.162 - . Isi a) Peranan keluarga. Menyenaraikan beberapa cara untuk menangani masalah gejala sosial.kedudukan murid sebaris sambil murid A menghantar . Membuat jadual/ carta aliran tentang tugasan untuk mengemas dan menyusun peralatan di stor sukan. Lari berganti-ganti.murid berpasangan.ponteng sekolah. 2. Kemahiran / Butir Mengajar 1. . Isi b) Pengurusan alatan sukan dan permainan. Menyenaraikan jenis-jenis alatan sukan. Lari berganti-ganti. contoh: kayu hoki. bohsia. Pengurusan. i) Menangani gejala sosial. Minggu 18 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 3. 0 1 Menyatakan punca-punca masalah gejala sosial. a) Menghantar dan menerima baton. lembing. Menerangkan beberapa contoh gejala sosial. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Contoh: melepak. Kekeluargaan. . Kemahiran / Butir Mengajar 1. Menyatakan kepentingan menjaga alatan dengan baik. Menghantar dan menerima baton. 3. Isi 1. Minggu 19 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk Olahraga – Balapan.

Permainan kecil : Lari berganti-ganti. 0 1 2 Kemahiran / Butir Mengajar 1. 4 Apabila tangan bergerak kaki juga mengikut perlakuan yang Sama. berpasangan lari pecut jarak 20 meter. 128 penerima baton terus berlari pantas tanpa menoleh ke belakang. hulurkan tangan lurus ke belakang. Jalan Ketam. Minggu 20 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 3. 2 Angkat punggung ke atas separas pinggang. 3 Satu lutut dibengkokkan. 2. Aspek keselamatan : .pasangan membantu menyokong belakang rakannya. Isi 1. 127 letakkan baton ke dalam tangan penerima. a) Murid dalam kedudukan merangkak. Minggu 20 1 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk Kelenturan.163 - . . Rangkak Kucing. 2. 130 genggam baton sebaik sahaja menerimanya. Aktiviti cadangan: berpasangan secara statik. b) Murid merangkak ke hadapan seperti kucing. 1 Naikkan badan sambil kedua tangan menyokong belakang. 129 apabila menerima isyarat. Kekeluargaan. 2. Rangkak Kucing. berpasangan lari anak jarak 20 mete. 0 Kedudukan murid baring terlentang.Buku Sumber PJ & PK baton kepada murid B. Jalan Ketam. 126 pembawa baton hendaklah memberi isyarat ‘up’ kepada penerima. Permainan kecil : Permainan ‘Datuk Harimau’ dalam perlakuan rangkak kucing.

kemudian kaki direndahkan. lentikkan badan. Isi 1.ponteng sekolah. meningkatkan kelajuan lari landas secara berperingkat hingga sebelum melonjak. jarak langkah yang tepat. mendatar dan kekalkan posisi seketika. Menonton beberapa babak penting dalam filem ‘Gerak Khas’ yang ditayangkan. Penerbangan ( Gaya Gantung ) naikkan paha kaki bebas dengan pantas pada kedudukan mendatar semasa lonjakan.164 - . Pendaratan .Buku Sumber PJ & PK Isi a) Peranan keluarga. Padang. Contoh: melepak. 2 Menyatakan kesan-kesan akibat gejala sosial tersebut. Padang. bohsia. lompat jauh. 131 132 i. iv. Kemahiran / Butir Mengajar 1.langkah-langkah yang terakhir : lutut tinggi. . Kemahiran / Butir Mengajar 1. badan tegak. Menceritakan tentang pengalaman yang biasa dilihat atau dialami dalam situasi tertentu. ii. lonjakan yang aktif. 133 134 135 136 137 138 139 Lonjakan hayun paha kaki bebas dengan cepat kepada kedudukan. i) Menangani gejala social. hayunan tangan dengan kuat ke depan dan ke atas. iii. Minggu 21 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk Olahraga. a) lompat jauh. tangan dihayun ke atas dan ke belakang. lari berentak dan badan tegak. melonjak ke depan dan ke atas. Larian landas. Memberikan pendapat tentang babak-babak yang dilihat dalam filem tersebut.

Mengira langkah dari tempat lonjakan ke tempat permulaan. Menyenaraikan menu makanan tengah hari. 3. Mengimaginasikan keadaan di pasar ketika membeli keperluan untuk makan tengah hari.Buku Sumber PJ & PK 140 141 142 143 tarik tangan dan condongkan badan ke depan. Kumpulan makanan dan fungsinya. Mengenal pasti contoh-contoh kumpulan makanan. Minggu 22 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk 1. Aktiviti pengayaan: Menghasilkan menu yang mempunyai makanan seimbang. 6. Kumpulan makanan dan fungsinya. Pemakanan Isi 1. Menyenaraikan keperluan makanan seimbang. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Mencari maklumat mengenai perbezaan fungsi makanan mengikut kumpulan di pusat sumber. selepas mendarat hayun badan ke depan/ ke tepi. dengan tumit kaki. Cadangan : Peringkat permulaan Murid berlari bebas melompat landasan Murid berlari laju dan rakannya menanda kedudukan paling laju untuk membuat lonjakan. luruskan kaki ke depan untuk mendarat. Minggu 22 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT .165 - . ketika mendarat. Menentukan menu yang mempunyai unsur makanan yang seimbang. 2. bengkokkan lutut sedikit.

Buku Sumber PJ & PK Tajuk Isi 1. Menerangkan secara ringkas fungsi kumpulan makanan tersebut. b) Dimulakan dengan jarak dekat. ii. 1. 2 Kemahiran / Butir Mengajar 1. 0 Belalang dan Belatuk. Aktiviti pengayaan : i. Pemakanan. a) Menyesuaikan jenis makanan dan kumpulannya . . Kumpulan makanan dan fungsinya. Menampal gambar jenis-jenis makanan yang terdapat di dalam kumpulan makanan tertentu di dalam buku skrap. Mengadakan kuiz yang berkaitan dengan fungsi kumpulan makanan. c) Lambung . 3. 1 Sebut Nombor. a) Bentuk 2 kumpulan iaitu kumpulan ‘Belalang’ dan ‘Belatuk’.tepuk tangan dan sambut (dilakukan secara berulang). a) Baling secara berpasangan. Baling Pundi Kacang. kumpulan tersebut akan lari dan akan cuba ditangkap oleh kumpulan yang satu lagi. Melukis gambar jenis-jenis makanan yang terdapat di dalam kumpulan makanan tertentu. Kumpulan makanan dan fungsinya.166 - . Baling Pundi Kacang. Permainan ‘Belalang dan Belatuk’. Isi 1. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Minggu 23 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk Masa Tindak balas. b) Apabila salah satu nama kumpulan tersebut disebut.Sebut Nombor.

Duduk. Isi Pergerakan 1. Duduk melunjur. Mempamerkan gambar rajah piramid makanan. meringkuk dan melunjur kaki. 2. bengkokkan lutut dan tolak lutut ke atas secara serentak. Kemahiran / Butir Mengajar 1. cecah dagu ke dada sambil menolak abdomen ke dalam. Dongakkan kepala ke atas.167 - . Angkat tangan ke paras kepala.Buku Sumber PJ & PK a) Setiap murid diberi nombor yang berlainan. tegakkan torso dan lunjurkan kaki secara serentak. 2. Lentik kucing 1. Pemakanan. Kembali ke kedudukan asal. Tolak lengan ke belakang. Dalam kedudukan merangkak. murid itu mengikut arahan guru. tangan di sisi.3 – Meringkuk dan melunjur. Membincangkan kepentingan pengambilan makanan . b) Apabila nombornya dipanggil. Kemahiran/ Butir Mengajar Minggu 24 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk 1. 4. Bulatkan badan. Isi a) Piramid makanan. regangkan abdomen ke bawah. Minggu 24 1 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk a) Gimnastik irama. c) Harimau dan kambing. Permainan kecil: a) Pukul lalat. b) Belalang dan belatuk.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Bawa bola ke belakang kepala. Melukis piramid makanan. Luruskan kedua-dua belah tangan. ii. 145 diperkenalkan di Malaysia selepas perang dunia ke-2 oleh orang Inggeris. j) Bola jarring. a) Hantaran aras bahu. Sejarah dan latar belakang.Baling bola ke arah kawan. Minggu 25 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 1. Isi .Tolak bola ke hadapan. i. 3.Buku Sumber PJ & PK seimbang.Bawa bola ke belakang bahu.168 - . i. James Naismith di Amerika Syarikat pada tahun 1891.Permainan. Hantaran.Bawa bola ke dada . iii. b) Hantaran aras dada. i. Hantaran. 144 diperkenalkan oleh Dr. b) Hantaran aras dada. 1. ii. Hantaran bawah. ii. c) Hantaran atas. d) Hantaran bawah. c) Hantaran atas. a) Hantaran aras bahu. 2. Sejarah dan latar belakang. Hantar bola ke sasaran.

Permainan kecil : ‘Bola Kapitan’ Minggu 26 1 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk Konsep Kecergasan. Kecergasan berasaskan kesihatan. . Kecergasan berasaskan perlakuan motor. Hantar bola ke paras pinggang kawan. kelenturan. . komposisi tubuh badan dan kekuatan otot. Kecergasan berasaskan kesihatan. Bawa bola ke paras pinggang. Kemahiran / Butir Mengajar 1.langkah ke hadapan sambil melentik ke belakang. 3. .tangan bergerak ke belakang dan ke bawah di sisi badan.lompat. tangan dilurus ke atas. Membuat perbandingan sebelum dan selepas melakukan aktiviti. b) Imbangan . daya tahan otot. 2. Menyenaraikan aktiviti atau pergerakan yang membawa kepada kecergasan. . Isi 1. ii. 3. tepuk dan sambut bola kecil. Kecergasan berasaskan perlakuan motor.169 - .pergerakan tangan diteruskan sehingga kedudukan ke depan dan satu kaki dinaikkan ke belakang pada masa yang sama.dirian skala depan.berdiri tegak.lambung.Buku Sumber PJ & PK i. Koordinasi . Definisi – Melakukan kegiatan secara menyeluruh yang melibatkan daya tahan. .kordiovaskular. Membandingkan denyutan nadi dengan membuat kiraan sebelum dan selepas aktiviti.jumlah denyutan yang banyak biasanya merupakan pelajar yang cergas. Cara .

Dari atas. Cara:-bentuk dan cara permainan seperti bola jaring -tiang gol digantikan dengan salah seorang pemain.170 - . disapukan) untuk menyembuhkan penyakit atau menyihatkan badan.bahan yang berbisa dan boleh mematikan atau membawa maut ( kalau dimakan). Dari sisi. Kemahiran menerima. Isi 0 1 2 3 Kemahiran / 1. Dari hadapan. Minggu 26 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk 2. .jarak 10 meter. 0 Menyatakan perbezaan ubat dan racun. Ubat – benda yang digunakan ( dimakan. i) Definisi. Dari bawah. Isi a) Ubat dan racun. Penyalahgunaan bahan. Kuasa – baling bola lisut / soft ball secara statik. Permainan kecil – ‘Captain Ball’ – pertandingan antara kumpulan. Minggu 27 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk Permainan bola jaring.Buku Sumber PJ & PK c) d) e) f) Masa tindak balas – permainan ‘Belalang dan Belatuk’. Menyatakan definisi ubat dan racun. Ketangkasan – lari zig zag antara kon. 3. 1 Menyenaraikan kesan buruk penyalahgunaan ubat dan racun pada diri sendiri dan keluarga. Racun. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Kepantasan – lari pecut 40 meter.

ii. Seorang pemain akan berdiri di hadapan barisan menghadap pasukan masing-masing. b) Dari sisi. Kemahiran menerima. Kilas badan. Golek dan kawal gelung rotan secara bebas secara individu. Dari hadapan.Sambut bola di paras pinggang.Kebolehan menggunakan deria dan anggota badan untuk melakukan pergerakan dengan lancar dan sempurna. Definisi . 1 Minggu 28 1 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk Koordinasi Isi 1. Permainan kecil.Buku Sumber PJ & PK 0 Butir Mengajar 1. d) Dari atas. Kemahiran / Butir Mengajar 1.171 - . i. f) Pasukan yang pertama habis akan duduk menandakan mereka telah memenangi permainan ini.dia akan berlari dan mengambil tempat pemain yang memulakan aktiviti tadi dan bersedia untuk menerima hantaran. Lompat sambil menyambut bola di atas kepala. i. i. d) Aktiviti ini berterusan sehingga kepada pemain terakhir. e) Apabila pemain terakhir menerima bola. . Hulurkan tangan dengan jari yang direnggangkan ii. c) Dari bawah. 0 Golek dan kawal gelung rotan. 2. c)Apabila isyarat diberikan dia akan menghantar bola kepada pemain nombor satu dalam barisannya dan pemain itu akan menghantar balik kepadanya. Sambut bola sambil membawa bola ke dada. . Hulurkan tangan dan sambut bola di paras pinggang. Perlumbaan 4 Penjuru a) Bentuk 4 pasukan dan berbaris dalam empat penjuru. i.

ectassy. meningkatkan kadar jenayah. Isi 1. Jauhi Dadah Sayangi Diri Agar Hidup Lebih Sempurna Salahguna dadah patut dihindari Agar masa depan lebih bahagia (Ulang semula) Salahguna dadah patut dihindari Agar masa depan lebih bahagia Gigih usaha sentiasa berdikari Pasti mencapai ke puncak jaya (Ulang rangkap pertama) Gigih usaha sentiasa berdikari Pasti mencapai ke puncak jaya Salahguna dadah merosak diri Menempuh hidup pasti tidak bermaya. alkohol. 1 Permainan kecil: Pertandingan membaling dan menyambut gelung rotan antara 2 kumpulan. a) Pamerkan carta-carta atau poster berkenaan dadah.Dilakukan secara berulang antara satu sama lain. i) Keburukan terhadap diri.Buku Sumber PJ & PK 0 Secara berpasangan –salah seorang murid menggolek gelung rotan dan pasangan akan cuba melepasi gelung rotan dan cuba menangkap gelung rotan. Bahaya penyalahgunaan bahan. keluarga dan masyarakat. contoh : gam. Pengambilan dadah. b) Menyenaraikan keburukan penyalahgunaan dadah.172 - . . d) Persembahan dikir barat “Jauhi Dadah Sayangi Diri”. Penyalahgunaan bahan. c) Memberi contoh-contoh lain yang berkaitan dengan penyalahgunaan bahan. Minggu 28 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk 2. contoh : membawa maut. Kemahiran / Butir Mengajar 1.

Baling bola ke hadapan. c) Tahun 1987 mula dipertandingkan di MSSM . Bawa bola ke belakang bahu. i. Bawa bola ke dada. . Lim Hock Han.173 - . Hantaran. e) Hantaran lantun kedua-dua belah tangan. c) Arah atas. 0 Hantaran. c) Arah atas. Sejarah dan Latar Belakang. i. Kemahiran / Butir Mengajar 1. b) Aras dada.Buku Sumber PJ & PK ( Ulang rangkap pertama ) Minggu 29 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 1.Permainan. ii. a) Berasal dari Eropah dan dikenali sebagai ‘Torball’. Isi 0 1. d)Bola Baling. i. iii.Tolak bola ke hadapan. a) Aras bahu.Luruskan kedua-dua belah tangan. a) Aras bahu. Bawa bola ke belakang kepala. b) Aras dada. ii. b) Tahun 1976 diperkenalkan di Malaysia oleh En. d) Aras bawah. Sejarah dan Latar Belakang.

Badan condong sedikit ke hadapan. Permainan kecil : ‘Main-main monyet’. iii.Hantar bola ke sasaran. Teknik penamat yang betul. Hujung kaki menolak permukaan balapan dengan kuat. b) Teknik penamat yang betul. i. Kedua-dua belah tangan bengkok dan dihayun semasa berlari. Minggu 30 1 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk Kepantasan. ii. e) Hantaran lantun kedua-dua belah tangan. i. Isi 1. iv. d) Sekiranya bola yang dibaling oleh pemain yang membentuk bulatan dapat dipintas oleh salah seorang pemain di dalam bulatan maka dia akan menggantikan tempat pemain yang memintas bola tersebut dan berada dalam bulatan tersebut. Lari pecut 30 meter. ii. a) Bentuk beberapa kumpulan dan bentuk bulatan. . c) Pemain yang berada di dalam bulatan akan cuba merebut bola yang dihantar oleh pemain yang membentuk bulatan. Bawa bola ke paras pinggang. a) Teknik semasa larian. a) Teknik semasa larian. i.Buku Sumber PJ & PK ii. 2 3 Kemahiran / Butir Mengajar 1. b) Dua atau tiga orang ahli kumpulan akan diletakkan di tengah-tengah. d) Aras bawah. Tolak bola ke bawah dengan kedua-dua belah tangan. Lari pecut 30 meter. Hantar bola ke paras pinggang kawan dengan sebelah tangan.174 - . 4. Bawa bola ke dada. Pandang ke hadapan. ii.

Keselamatan. Permainan kecil. Kemahiran / Butir Mengajar 1. 3. Lari berganti-ganti dalam kumpulan jarak 30 meter dengan menggunakan teknik lari pecut.175 - . i) Tanda keselamatan jalan raya. Berlari terus melintasi garisan penamat. Membincangkan akibat tidak mematuhi peraturan jalan raya. ii) Mematuhi peraturan-peraturan jalan raya. Aktiviti pengayaan: Mengumpulkan keratan-keratan akhbar tentang kemalangan jalan raya yang berlaku di negara kita.Pendaratan . Bercerita tentang peristiwa atau berita mengenai kemalangan jalan raya yang pernah dilihat atau didengar.Buku Sumber PJ & PK i.Gerakkan bahagian torso ke hadapan apabila sampai ke garisan penamat . Minggu 30 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk 1. 5. Minggu 31 Tunjang 2 Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN Gimnastik artistik Pola 1 . Mengenal pasti tanda-tanda jalan raya. 0 2. Isi a) Keselamatan di jalan raya. 2. Menyatakan kepentingan peraturan keselamatan jalan raya. 4. Menerangkan tindakan yang perlu diambil jika berlakunya kemalangan jalan raya. ii.

Keselamatan. Cara menjaga keselamatan di tempat permainan. kaki rapat dan lompat ke sisi. Mendarat dengan dua kaki.lompatan dari dua tingkat peti lombol.1.2 . 1. lompat dan pusing 180 darjah semasa di udara dan mendarat dengan dua belah kaki.3 . angkat tangan dan luruskan badan. kaki rapat dan lompat ke hadapan. angkat tangan dan luruskan badan.1. pusing 180 darjah dan mendarat dengan dua belah kaki. 2. Kemahiran/ Butir Mengajar 1.1 – lompatan ke hadapan dari peti lombol (2 tingkat) dan mendarat dengan dua belah kaki. . Minggu 32 1 Waktu Tunjang 3PJ KESUKANAN Tajuk 1. Definisi . Menceritakan tentang pengalaman di tempat permainan. 3.bahaya di tempat permainan termasuk penggunaan peralatan permainan yang rosak . Mengetahui bahaya di tempat permainan. Berdiri di atas dua tingkat peti lombol. Isi 1. a) Keselamatan semasa beraktiviti.176 - .Buku Sumber PJ & PK 1.lompatan ke sisi dari peti lombol (2 tingkat) dan mendarat dengan dua belah kaki. Berdiri di atas peti lombol. Berdiri di atas peti lombol. 1 Kemahiran / Butir Mengajar 1. 2. Mendarat dengan dua belah kaki. 1. tingkah laku yang membahayakan dan bahaya daripada orang yang tidak dikenali.1.

taun. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Main peranan secara kumpulan. 149 mendengar arahan. 147 Disiplin. batuk kering.177 - . 3. Penyakit berjangkit .lakonan aktiviti yang berbahaya dan mengikut peraturan di taman permainan berdasarkan gambar. Menunjukkan gambar-gambar yang menunjukkan tentang penyakit-penyakit berjangkit. 148 tidak merosakkan alatan permainan. Minggu 33 2 Waktu . Pengayaan : . a) Jenis-jenis penyakit.menyenaraikan 5 tingkah laku yang betul dan selamat di taman permainan di dalam buku folio. 3. Contoh: kurap. Perbincangan dalam kumpulan kecil mengenai punca-punca jangkitan penyakit yang disebabkan oleh manusia. . Penyakit.menulis karangan autobiografi bertajuk “ Aku Sebuah Taman Permainan yang 500 Selamat”. Isi 1. Menyenaraikan jenis-jenis penyakit. Contoh: 146 mengikut giliran. 150 151 152 Minggu 32 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk 2. Senaraikan 5 tingkah laku yang berbahaya ( berdasarkan gambar sebuah taman permainan). demam.Contoh: berebut-rebut bertolak-tolakan menyalahgunakan alatan 4.Buku Sumber PJ & PK 0 Menyatakan peraturan yang perlu dipatuhi semasa berada di taman permainan. 2.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Timbang garam. . 2.1. melonjak dengan dua belah kaki atas papan anjal. Mendarat dengan dua belah kaki. 2.178 - .4 . belakang. Kemahiran/ Butir Mengajar 1.5 . Lari satu dua langkah. 1 Gimnastik artistik. Pendidikan pergerakan.Buku Sumber PJ & PK Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 3.Larian satu atau dua langkah. Berdiri di bawah bahagian palang. Isi Pola 1. lepaskan cekak dan mendarat dengan dua belah kaki. Timbang garam. 4. Definisi – mampu melakukan aktiviti yang lebih mencabar dan lasak. .murid berpasangan. 1.Bergayut di palang kemudian mendarat.1. Tolak patung. . Dukung belakang. Kecergasan fizikal g) Kekuatan Isi 1. 3. 1. Lompat dari dua belah kaki dan memegang palang seluas bahu.kedua-dua murid berdiri tegak dan bertemu. Bergayut pada palang selama 5 saat.(tanpa peti lombol). Minggu 34 1 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 1.Tangan keduanya bersilang dan salah seorang membongkokkan badan dan mengangkat kawan secara statik. melonjak dengan dua belah kaki dan mendarat dengan dua belah kaki.1 – Pendaratan.

Tolak patung.salah seorang murid membawa pasangannya sambil mendukungnya di belakang dalam jarak 2 meter. a) Cara merebak. Minggu 34 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk 2. . Cara permainan: .secara berpasangan.Buku Sumber PJ & PK .Menyenaraikan cara penyakit boleh merebak. makanan dan sentuhan. 2.kereta sorong. Contoh: Melalui udara. 3. 4. Permainan kecil. . bawaan air.dilakukan secara berulang kali. . . Kemahiran / Butir Mengajar 1. Penyakit. Isi 1. Memaparkan gambar-gambar yang menunjukkan penyakitpenyakit tersebut. Penyakit berjangkit. gigitan serangga. 3.murid berpasangan.dilakukan berulang kali. Minggu 35 2 Waktu . 2. .179 - .seorang menjadi kereta sorong dan seorang lagi menjadi penolak kereta sorong dalam jarak 10 meter. Mencari maklumat berkaitan penyakit berjangkit di pusat sumber.seorang daripadanya berdiri tegak tanpa bergerak dan pasangannya cuba menolak. Dukung belakang.

Berdiri tegak. Luruskan kaki kiri.2 – Statik 1. Tangan bergerak ke belakang dan ke bawah di sisi badan. Pergerakan tangan diteruskan sehingga kedudukan ke depan. lepaskan sebelah tangan sambil pusingkan badan 90 darjah mengikut arah tangan tersebut.Buku Sumber PJ & PK Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 3. 2 Gimnastik artistik Isi Pola 1. Tumit kaki dinaikkan.2 – Sokong depan dua belah tangan 1. Lipat kaki kanan ke sisi dan pegang pergelangan kaki kanan. 3. Turun tumit kaki dan berdiri tegak. 2. Tangan kanan letak ke sisi. Berdiri tegak.2. Sokong dengan sebelah tangan manakala sebelah tangan yang lain diangkat tinggi dan lurus. angkat dua belah tangan ke atas. tangan diluruskan ke atas. 5. Langkah ke depan sambil melentik ke belakang. Pendidikan pergerakan. Dari kedudukan sokong depan. Dari duduk meniarap. Dari duduk terlentang.1 – Dirian Y 1. badan dinaikkan menjadi kedudukan sokong belakang. luruskan dua belah tangan seluas bahu untuk melakukan sokong depan.180 - .5 – Imbangan skala ke sisi(skala sisi) 1.6 – Imbangan Y di sisi Kemahiran/ Butir Mengajar 1.3 – Sokong sisi dengan sebelah tangan 1. angkat kaki kanan melebihi 135 darjah dan kekalkan 2 saat.2. 6.2. Berdiri tegak.2. Condongkan badan ke kiri 90 darjah dari kaki sokongan secara terkawal. .2. Satu kaki dinaikkan ke belakang pada masa yang sama. 4.2.4 – Imbangan skala ke depan(skala depan) 1. Berdiri tegak dan angkat tangan kiri ke atas. angkat tangan ke kiri ke atas.

Kecergasan fizikal. tangan diluruskan ke atas.kedudukan kepala menghadap ke depan.181 - . a) b) c) d) Berdiri tegak. Imbangan dekam. 2. a) Mula dari kedudukan dekam.rapatkan lutut pada siku dan imbangkan badan. Imbangan. . Imbangan sekala. Menjalankan pertandingan imbangan dekam iaitu murid yang lama dapat mengimbangkan badan dikira sebagai pemenang.(berpasangan) a) Kedua-dua murid akan menghadap antara satu sama lain dalam keadaan mencangkung. c) Murid yang berjaya menyentuh lutut lawannya terlebih dahulu akan dikira sebagai pemenang.Buku Sumber PJ & PK Minggu 36 1 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 1. Imbangan dekam. . Pergerakan tangan diteruskan sehingga kedudukan ke depan dan satu kaki dinaikkan ke belakang pada masa yang sama.sokongan di atas dua belah tangan. . Isi 1. Lawan sentuh lutut. Tangan bergerak ke belakang di bawah sisi badan. . Permainan kecil: 1. b) Kedua-dua siku rapat dengan lutut dan cuba imbangkan badan. b) Murid tersebut akan cuba menyentuh lutut pasangannya dan pasangannya akan cuba mengelak sentuhan tersebut. Imbangan sekala. Langkah ke hadapan sambil melentik ke belakang. Kemahiran / Butir Mengajar 1.

Imbangan langkah terbuka. Kemahiran/ Butiran Mengajar . Penyakit Berjangkit. a) Gimnastik irama. 2. Minggu 37 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 3.182 - . Mengelaskan jenis penyakit berjangkit yang disebabkan oleh manusia dan persekitaran. Imbangan di atas dua kaki.1 – Imbangan. Regangkan badan sepenuhnya dan kekalkan selama 2 saat. Imbangan ‘V’ di atas punggung dengan sokongan tangan. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Isi 0 1 2 3 Pergerakan 1. Bengkokkan lutut dan perlahanlahan naik ke bebola kaki sambil menghayun tangan ke atas. Isi 1. Menceritakan pengalaman semasa menghidap satu jenis penyakit berjangkit. kaki rapat dan tangan lurus di sisi dan mata pandang hadapan. Imbangan melutut. Pendidikan pergerakan.Buku Sumber PJ & PK Minggu 36 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk 2. a) Cara merebak.Memadankan maklumat berkaitan dengan ciri-ciri penyakit dan cara merebak. 1. Penyakit. Berdiri tegak. 3.

Angkat kedua-dua kaki serentak. Kemahiran / Butir Mengajar 1. tangan di sisi. Pindahkan berat badan ke kai depan. . b) kedua-dua siku rapat dengan lutut dan cuba imbangkan badan. Kekalkan kedudukan V selama 2 saat. b) Langkah ke hadapan sambil melentik ke belakang. tangan diluruskan ke atas. kaki rapat dan tangan lurus di sisi. Luruskan kaki belakang dan kekalkan kedudukan selama 2 saat. 1 2 Minggu 38 1 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 1. a) berdiri tegak. Bengkokkan lutut depan dan depakan tangan. a) mula dari kedudukan dekam. .kedudukan kepala menghadap ke depan.pergerakan tangan diteruskan sehingga kedudukan ke depan dan satu kaki dinaikkan ke belakang pada masa yang sama. Satu langkah ke depan. . Turunkan badan ke kedudukan asal. . Imbangan dekam. Kecergasan fizikal. Isi 1. Imbangan dekam.rapatkan lutut pada siku dan imbangkan badan. d) Imbangan. 3. Naikkan badan ke atas sambil mendepakan tangan. . Letak tangan jauh ke belakang dan bengkokkan kaki.tangan bergerak ke belakang di bawah sisi badan. Kekalkan kedudukan ini selama 2 saat.Buku Sumber PJ & PK 0 Berdiri tegak. Permainan kecil: .. 2. Imbangan sekala. Imbangan sekala. . Duduk melutut.sokongan di atas dua belah tangan. 2.menjalankan pertandingan imbangan dekam iaitu murid yang lama dapat mengimbangkan badan dikira sebagai pemenang.183 - . Duduk melunjur dengan kaki rapat.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Penyakit. alatan / bahan. Penyakit berjangkit a) Cara mencegah Kemahiran / Butir Mengajar 1. Mengadakan perbincangan secara kumpulan untuk mendapatkan maklumat tentang cara-cara mencegah penyakit berjangkit. 2. 3. Isi a) Rekreasi. bentuk.184 - . Kraf perkhemahan. Menyediakan folio individu berkaitan penyakit berjangkit. Kraf perkhemahan. Menceritakan pengalaman melihat atau mendengar satu jenis penyakit berjangkit melalui media massa.Buku Sumber PJ & PK Minggu 38 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk 2. . Minggu 39 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 4.Rekreasi dan kesenggangan. Isi 1. 1.

Membentangkan hasil kerja. Menyenaraikan alatan-alatan penting untuk berkhemah. ii. Menjelaskan kepentingan/kegunaan peralatan tersebut. Contoh: beg galas. pisau/parang. iii. Mengemukan pandangan dan cadangan untuk membaiki sikap pemain terhadap semangat kesukanan. mudah dibawa. menambah ilmu pengetahuan. Membandingkan sikap-sikap tersebut yang ada dalam pasukan sekolah.185 - . Semangat kesukanan. i) Kesungguhan dan disiplin diri. Perbincangan mengenai kebaikan rekreasi. Tayangan video tentang kecemerlangan atlit Malaysia dalam Sukan Sea.pisau/parang – untuk mencantas dan memotong kayu. Minggu 40 1 Waktu Tunjang 3PJ KESUKANAN Tajuk 4. Contoh: mengisi masa lapang. ii. Bersoaljawab mengenai bentuk-bentuk peralatan yang dibawa. Kemahiran / Butir Mengajar 1.kompas – untuk menentukan arah mata angin/kiblat. i. berusaha. yakin diri. Isi a) Semangat kesukanan. Contoh: ringan. bersemangat. . lampu suluh. Contoh: disiplin diri. iii. .Etika dalam sukan. makanan. Menyenaraikan sikap-sikap positif yang terdapat pada para atlit negara. b) Bentuk.Buku Sumber PJ & PK a) Alatan / bahan i. membentuk disiplin diri. ii. i. tidak berbahaya. . patriotik. a) Kesungguhan dan disiplin diri. kompas. peralatan serbaguna. iv.

kau boleh…kau boleh Minggu 40 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk Pertolongan cemas.186 - . contoh: luka. Isi 0 1. a) Jenis kecederaan ringan. . 2. kejang otot.Buku Sumber PJ & PK v. Definisi pertolongan cemas. terseliuh. Kecederaan ringan. Menyenaraikan jenis-jenis kecederaan ringan. c) Membimbing cara-cara mengikat anduh. Kemahiran / Butir Mengajar 1.melecet. contoh: luka – bersihkan tempat luka dan memberhentikan pendarahan. . b) Mengemukakan pandangan/cadangan mengenai langkahlangkah untuk bertindak.pertolongan sementara yang diberi kepada mangsa ketika berlaku kemalangan bagi mengelakkan mangsa daripada menjadi lebih parah. Definisi. Menyanyikan lagu ‘ Fikirkan Boleh’ Jika kau fikirkan kau boleh Kau pasti boleh melakukan Jika kau fikirkan ragu-ragu Usahamu tidak menentu Jika kau fikirkan kekalahan Kau hampiri kegagalan Jika kau fikirkan kemenangan Kau hampiri kejayaan Tabah apa kau usahakan Sabar dalam pemikiran Bertindak ikut kemampuan Fikirkan boleh.

Menerangkan contoh ubat-ubatan yang dilarang digunakan oleh atlit. 0 Lambung dan pukul bola kecil. b) Seorang menggolek bola kepada pasangannya dan pasangannya menangkap bola. 3 Aktiviti ini dilakukan berulang kali. Isi 1. Golek dan tangkap bola berpasangan. Kesan dan nilai. Isi 0 1 1. a) Lari pecut dalam jarak 50 meter. e) Ketangkasan. Golek dan tangkap bola berpasangan. Kemahiran / Butir Mengajar 1. 2. . ( Aktiviti dalam kumpulan ) Lari pecut.Isu-isu dalam Pendidikan Sukan dan permainan. a) Berpasangan dalam kedudukan berhadapan. Lari pecut.Buku Sumber PJ & PK Minggu 41 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 1.187 - .Lari menggolek bola berganti-ganti. c) Koordinasi. Lambung dan pukul bola kecil. a) Seorang murid memukul bola dan rakan-rakannya cuba menyambut bola. Kecergasan fizikal. b) Lari berganti-ganti 4 x 50 meter. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Pengambilan ubat-ubatan. Permainan kecil: Pertandingan dalam kumpulan Aktiviti : . 1 2 Minggu 42 1 Waktu Tunjang 3PJ KESUKANAN Tajuk 3.

iv. Membentangkan hasil laporan serta cadangan. 2. v. ubat batuk. Contoh: hilang keyakinan diri. Mengaitkan pengalaman lawatan tersebut dengan aspek kesihatan. Contoh: Perkhidmatan Pergigian Sekolah. terlibat dalam rasuah. Menyenaraikan perkhidmatan yang terdapat di sekolah. Menyenaraikan nilai-nilai negatif pengambilan ubat-ubatan. John Ambulans.hilang minat. Menyatakan kesan ubat –ubatan yang dilarang ke atas atlit. Kemahiran / Butir Mengajar 1. . Menjalankan aktiviti kumpulan sebagai Unit Kesihatan Sekolah. 0 Menjelaskan faedah program kesihatan sekolah.Pertolongan cemas. 3. ii. Membuat laporan serta cadangan. ke tempat pembuangan sampah. maruah. Contoh: kesan jangka panjang-merosakkan buah pinggang.Buku Sumber PJ & PK Contoh: steroid. saraf dan otot. PBSM. dadah. 3.188 - . Membuat lawatan ke kantin.” Minggu 42 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk 3. Pengayaan : Mencari maklumat mengenai peranan Unit Kesihatan Sekolah. St. Isi c) Program Bersepadu Sekolah Sihat (PBSS) peringkat sekolah. ke bilik kesihatan. iii. Mencatat keadaan tempat-tempat yang dilawati. Aktivitinya: i. Pengayaan : Menghasilkan sebuah poster bertajuk “Badan Sihat Otak Cergas.

2. . Senamrobik. Naik turun tangga gimnastik. 2.kumpulan yang dapat menamatkan dahulu larian akan dikira sebagai pemenang. . Siapa pantas. Berjalan dan berlari 1000 M.Buku Sumber PJ & PK HURAIAN RANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 5 Minggu 1 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KECERGASAN Daya tahan kardiovaskular 1.murid dibahagikan kepada beberapa kumpulan kecil yang sama bilangan .Kecergasan kardiovaskular dapat mengawal penyakit jantung dan masalah kegemukan.189 - .setiap ahli berlari seberapa pantas yang boleh melalui halangan dan kembali semula ke garis mula mengikut giliran. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Definisi – Daya tahan kardiovaskular juga dikenali sebagai kecergasan aerobik atau kuasa aerobik atau daya tahan aerobik. 1 Senaman ritma selama 5 minit. . 4.

190 - . Latar belakang / sejarah. 3. Kemahiran / 1. Minggu 2 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 1 waktu. Menerangkan langkah kebersihan yang diambil semasa haid dan Ihtilam. KEMAHIRAN Permainan Sofbol.Buku Sumber PJ & PK Minggu 2 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Kesihatan diri. 2 Menerangkan proses akal baligh. Menyatakan maksud haid dan Ihtilam. Mengenalpasti salah tanggapan tentang haid. Ihtilam . .darah yang keluar dari rahim. Akil baligh -Haid -Ihtilam Definisi -Akil baligh ialah satu proses yang berlaku semasa proses pertumbuhan dan pembesaran manusia. Butir Mengajar 2. Kemahiran/ : 1. Menyenaraikan cara penjagaan kebersihan diri semasa kedatangan haid dan ihtilam. Haid . Seksualiti 1. 5.suatu keadaan apabila air mani keluar secara tidak sedar semasa bermimpi sesuatu yang memberahikan.

Butir Mengajar 2.191 - . KEMAHIRAN Permainan Sofbol. 1965 The Women’s World Champion. Peralatan. bes. 1974 Persatuan Sofbol Malaysia ditubuhkan. 3. tarik tangan ke belakang bahu. bet. bengkokkan lutut. plat. glof. depakan tangan ke arah sasaran. pandang sasaran. tarik tangan ke belakang bahu. bola sofbal. berdiri sisi. dicipta oleh George W. baling bola melepasi atas bahu. 4. Balingan atas bahu.berdiri sisi. Menangkap bola tinggi.Hancock (1887). penahan dada.6 M antara satu sama lain. baling bola dari sisi bahu.Buku Sumber PJ & PK Butir Mengajar 2. 1. pandang bola masuk ke ‘glove’ . 1966 The Man’s World Champion. dimainkan di kawasan berbentuk lelayang dengan empat bes sejarak 19. 2. - Minggu 3 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 waktu. luruskan tangan ke atas hadapan. 3. Gelanggang. Pemain tempatan dan luar negara. kejohanan kali pertama ditaja oleh The Amateur Softball Assocition (1933). Kemahiran/ : 1. ikut lajak. menghadap bola. pandang sasaran. Menangkap. Balingan sisi . Balingan. 1952 The International Softball Faderation (ISF) ditubuhkan. adang muka. mit. 1967 Softball telah diterima sebagai acara olimpik. kaki dibuka seluas bahu.

Contoh Ansur – maju 1. Minggu 4 Tunjang 1PK. berdiri dan seterusnya bergerak. Tajuk Isi karies gigi penyakit jantung Kemahiran/ Butir Mengajar - 1 waktu. pandang ke arah bola. Aktiviti : Latihan secara berpasangan . memeriksa kebersihan diri murid. pandang bola masuk ke ‘glove’.192 - . KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Kesihatan diri. Keselamatan semasa beraktiviti. Menangkap bola leret bengkokkan badan dan lutut. Melutut.Buku Sumber PJ & PK 4. bola leret hingga kepada bergerak. 2. membincangkan sebab berlaku penyakit tidak berjangkit. . pelbagai teknik balingan dan tangkapan. 3. Daripada balingan bawah lengan (perlahan). KESUKANAN Keselamatan. kedua-dua tangan hampir mencecah tanah. Minggu 4 Tunjang 3 PJ Tajuk Isi 1 waktu. Lambungan bawah lengan 3 Meter. mengenal pasti penyakit tidak berjangkit. Penyakit tidak berjangkit. 5.

. Butir Mengajar 2. . 2. . memakai pakaian sukan. Menyenaraikan 3 langkah pengawasan semasa aktiviti olahraga. . Minggu 5 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 waktu.Meningkatkan tahap kemahiran memukul dan menampan. Kemahiran/ : 1. . Pertandingan.Menjelaskan lakuan memukul dan menampan. murid diminta menyenaraikan 3 langkah pengawasan memeriksa alatan. Kemahiran asas.cekak sederhana.193 - . cekak panjang. . Guru menunjukcara serta menerangkan perlakuan dan situasi yang mendatangkan bahaya semasa aktiviti olahraga. Teknik memegang bat. menggunakan alatan yang rosak.Lakuan memukul dan menampan bola dengan tepat dan betul. mendengar dan memenuhi arahan tentang langkah keselamatan yang diberi oleh guru.Buku Sumber PJ & PK Kemahiran/ Butir Mengajar 1. memegang peluru dan cara yang salah. laporkan sebarang kemalangan dengan segera kepada guru. pastikan kawasan aktiviti adalah selamat dan tidak berlubang. gunakan alatan yang telah ditetapkan. KEMAHIRAN Permainan Sofbol.cekak pendek. memeriksa tempat dan mematuhi arahan guru. 1 Murid diminta (dalam kumpulan kecil) membincangkan langkah-langkah keselamatan bagi mencegah daripada berlakunya kemalangan.

1937 Badminton Terbuka Malaya.Buku Sumber PJ & PK Minggu 6 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu. Roslin Hashim.1 m 3. Membincang amalan gaya hidup sihat. Minggu 6 1 Waktu. KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Kesihatan diri. Beregu. Berasal dari India Butir Mengajar .1870 Duke of Beuford – Di Badminton.76 m) reket 6. 1948 Piala Thomas diadakan setiap dua tahun.194 - . 1956 Piala Uber (Betty Uber).4 m X 6. Wong Choon Han dll. Pemain (tempatan / luar) Kemahiran/ : 1.Lee Wan Wah& Chong Tan Fook. Tunjang 2 KEMAHIRAN Tajuk Badminton Isi 1.661 m panjang bulu tangkis diameter 25-28 mm gelanggang berukuran 13. Latar belakang / sejarah 0 Alatan 1 Gelanggang 4. 3.5 m net/ Jaring (6.Perseorangan Rashid Sidek.1 m X 0. 2.bersenam bersukan makan makanan seimbang gaya hidup sihat 2. Menyenaraikan cara pencegahan penyakit tidak berjangkit. . Alatan yang digunakan tiang 1. Pemain kebangsaan. 1934 Persatuan Badminton Antarabangsa ditubuhkan. Penyakit tidak berjangkit Kemahiran/ : 1. Cara mencegah Butir Mengajar .

Christensen (Denmark).hayun reket jauh ke belakang. . Gopichand (India) Beregu.hayun reket dengan tangan lurus. . .bulu tangkis tinggi melepasi lawan. pukul bulu tangkis pada sasaran tertinggi.flik bulu tangkis dengan pergelangan tangan di hadapan kaki kiri. KEMAHIRAN Badminton. Servis tinggi.Ricky Subagja & Rexy Maniaky (Indonesia).pegang bulu tangkis separas mata. Pukulan hadapan. c. Servis rendah . Servis Pukulan Hadapan.berdiri sisi. . Definisi / konsep . Minggu 8 Tunjang 3 PJ Tajuk Isi 1 Waktu. .Buku Sumber PJ & PK luar Negeri. : 1. H. .Perseorangan. : a.pandang bulu tangkis. sebelah tangan lagi diluruskan.berdiri sisi.Cheng Hong (China). KESUKANAN Pengurusan Diri . .Makanan bervitamin semasa latihan dan bersukan. sebelah kaki di hadapan . Servis flik. d.hayun reket ke belakang. Michael Sogard & Thomas Stuer Lauridsen Minggu 7 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar .pukul bulu tangkis di hadapan kaki kiri . J.195 - . b. . . Taufik Hidayat (Indonesia). 2 Waktu.lepaskan bulu tangkis dan ikut lajak.

Kemahiran/ Butir Mengajar a. membantu pertumbuhan tulang dan gigi Menggalakkan selera makan. mengelakkan kerosakan gigi dan menguatkan tulang Memastikan kandungan oksigen dalam darah mencukupi untuk proses pembakaran makanan Mempercepatkan pembekuan darah daripada semasa berlaku perdarahan b.Kurang selera makan – Vitamin B C. 1 menyebabkan masalah kesihatan dan tidak berupaya untuk melakukan aktiviti atau bersukan.Gigi rosak – Vitamin D c. Guru menunjukkan gambar tunggal penyakit kekurangan vitamin & guru meminta murid dalam kumpulan kecil untuk mencadangkan vitamin-vitamin yang sesuai bagi mengatasi masalah tersebut : Contoh gambar A. .Buku Sumber PJ & PK 0 tubuh badan yang tidak memperolehi nutrien yang mencukupi menyebabkan kecekapan tubuh badan menurun. Aktiviti pengukuhan : Kotak beracun 2 terdapat kertas di dalam kotak yang mempunyai soalan berkaitan dengan fungsi vitamin. menguatkan otot dan serat serta membantu pertumbuhan tubuh Membantu kesihatan tulang. Guru menunjukkan carta “vitamin dan fungsi” serta memberi penerangan VITAMIN Vitamin A Vitamin B Vitamin C Vitamin D Vitamin E Vitamin K FUNGSI Menjaga kesihatan mata dan kulit. gigi dan gusi serta mencegah jangkitan penyakit Membantu pertumbuhan tubuh. 3 murid yang bertuah akan mencabut kertas tersebut dan menjawab soalan. sekiranya gagal mereka akan didenda.cadangan vitamin D B.Pesakit Osteoporosis.196 - .

0 1 Guru meminta ketua kumpulan untuk membentangkan hasil kerja kumpulannya. Minggu 8 Tunjang 1 PK Tajuk Isi : 1 waktu. Memahami perasaan sendiri. . Kemahiran/ Butir Mengajar: 1. Minggu 9 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi : 2 waktu. .kaki kanan menyilang ke kiri. 2. Pukulan Kilas. KEMAHIRAN Badminton.Pukulan kilas. Pukulan rejam. Secara lisan minta beberapa orang murid menyatakan perasaan mereka setelah dapat membantu menyelesaikan masaalah keluarga. Guru menunjukkan contoh gambar pelbagai mimik muka minta murid memilih situasi perasaan mereka ketika itu 2.197 - .Buku Sumber PJ & PK * Radio kaset diperlukan untuk memutarkan lagu ketika kotak diedarkan. . KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Perasaan. Guru memberikan situasi bermasalah – keluarga ketika menghadapi kesempitan wang. Kemahiran / Butir Mengajar 1.setelah dapat menolong keluarga.Senaraikan langkah-langkah yang boleh diambil untuk meringankan masalah ini. 1.

: a.mendalami bidang agama. 2 Guru meminta murid secara berkumpulan menyenaraikan cara/langkah untuk mengatasi/mengurangkan permasalahan ini :. sebelah lagi tangan lurus ke atas . Guru meminta murid untuk menyatakan masalah salah laku yang sering ditimbulkan oleh remaja di sekolah .pukul bulu tangkis dengan pantas. berbahasa kesat dan sebagainya. Guru menayangkan pita video yang menunjukkan salah laku yang sering berlaku di sekolah. . Kemahiran/ Butir Mengajar .menyertai unit beruniform. .menyatakan masalah dan isu-isu yang melibatkan golongan remaja. .Pukulan rejam.198 - . .berdiri sisi.Buku Sumber PJ & PK . . . sebelah kaki di hadapan.definisi salah laku :Sikap dan tingkah laku yang bertentangan dengan norma masyarakat. . . mencuri.menyertai bidang sukan. .pandang bulu tangkis.ayun reket ke belakang siku di bengkokkan. Minggu 10 1 Waktu. KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Kekeluargaan Keremajaan . persatuan atau kelab di sekolah.sertai aktiviti kemasyarakatan dan sebagainya. b.kilas reket separas dengan bahu.merosakkan kerusi dan meja.pukul bulu tangkis dan ikut lajak 2. Minggu 10 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 waktu.

1.cuba keluarkan pasangan dari gelung. Minta komen dari murid tentang keadaan stor. : 1. 2. Guru meminta murid untuk menguruskan peralatan mengikut kreativiti mereka sendiri Isi Kemahiran/ Butir Mengajar 0 1 pengurusan. .tidak mudah rosak / tahan lama.tekan tubi.menjamin peralatan berada dalam keadaan selamat.menghindar berlakunya kemalangan. Minggu 11 Tunjang 1 PJ Tajuk Kemahiran/ Butir Mengajar 2 waktu.letakkan dua gelung rotan di atas tanah (bersentuhan). .tolak bahu berpasangan. 2. . Gusti dalam gelung. .tekan tubi.susunan / pengelasan. Pengurusan alatan secara sistematik memberikan faedah : . 2 . . 3. . Daya tahan otot .bangkit tubi lutut bengkok 5 kali. Guru melaksanakan aktiviti kembara dengan membawa murid ke stor alatan. . KECERGASAN 1 Daya tahan otot 2 Kekuatan. 3. .tangan letakkan atas bahu pasangan.alatan sukan . .pasangan berdiri dalam gelung rotan sendiri.199 - . Kekuatan .Buku Sumber PJ & PK Tunjang 3 PJ Tajuk KESUKANAN Pengurusan sukan . Guru membahagi murid kepada kumpulan dan memberikan satu kawasan angkat untuk 4.

Bola saiz 3.200 - . 5. 2.(1923). 4. .piramid makanan.Buku Sumber PJ & PK Minggu 12 Tunjang 2 Tajuk Isi 1 waktu. 3. 2. 1. KEMAHIRAN Ragbi Sentuh. Peralatan. Gelanggang. Kemahiran/ Butir Mengajar Minggu 12 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 1 waktu.saya makan makanan yang bersih dan dicerna dengan baik. 4. Lomu. . Pasukan Cobra / All Black. 2.mengenal pasti dan memilih makanan yang bersih untuk dimakan. .John N. 3. GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Pemakanan. . Latar Belakang. 2.makanan yang baik untuk tubuh badan saya.1925 dimulakan di Negeri Sembilan. Amalan pemakanan. . bendera atau penanda. 0 Pengamalan cara makan yang sihat. Imbangan makanan yang dimakan dengan aktiviti fizikal. Pemain (Dalam/Luar Negeri). Bentuk segi empat tepat : .gambar-gambar jenis makanan. 1. .model makanan.70m panjang . Makan pelbagai jenis makanan. Dimainkan oleh William Webb Ellis. . . . 1.1923 dimainkan oleh penuntut Rugby School (England).50m lebar. Menunjukkan alatan Ragbi Sentuh (pengenalan). Kemahiran/ Butir Mengajar . Melakar dan melukis jenis makanan yang baik untuk pertumbuhan badan. 1.

1. dapatkan bola awal (dari hantaran/tendangan). Kemahiran asas. . Hantaran dinamik (bergerak). Hantaran dan menyambut. 2. Ragbi Sentuh. Mengawal bola. Mengawal bola. Hantaran statik.makan makanan yang bersih dan selamat.pilih makanan yang rendah lemak dan kurang kolesterol.banyakkan minum air kosong. sambut bola bawa ke dakapan. rakan sambut guna kedua-dua belah tangan. menghadap sasaran tegakkan bola dan hantar pada rakan. langkah ke hadapan.pilih makanan yang mengandungi kurang gula dan garam. guna dua belah tangan. . KEMAHIRAN. bergerak perlahan – lahan.Buku Sumber PJ & PK Seharusnya murid diberi peluang memegang bola ragbi.lebihkan memakan buah-buahan dan sayur-sayuran. GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Pemakanan. Minggu 14 Tunjang 2 PK Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar 1 Waktu.pilih makanan yang banyak mengandungi bijian dan kekacang. . Menyenaraikan jenis-jenis makanan yang baik untuk kesihatan dan kecergasan . 1. . Minggu 13 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 Waktu. . Kemahiran/ Butir Mengajar 1.201 - . . Amalan pemakanan sihat. 2.

. . mengurangkan kepenatan dan kelesuan serta meningkatkan kekuatan dan keupayaan otot. . Kesan Meningkatkan kekuatan dan keupayaan otot.jenis dadah yang diambil semasa bersukan. . Merangsang prestasi athlit Meningkatkan kesedaran aktiviti fizikal. a.Dadah yang digunakan oleh athlit adalah dari jenis dadah perangsang seperti steroids anabolic dan amphetamines yang kemungkinan kesannya ialah athlit bertambah segar. : a. 2 Amphetamines. b. c. Penyalahgunaan dadah dalam sukan.kesan dadah. . Murid dalam kumpulan kecil diminta untuk membincangkan 3 sebab athlit menggunakan dadah. .memberikan tenaga. KESUKANAN Isu-isu dalam PJ dan sukan. Nama Dadah Steroids Anabolic. Isi Kemahiran/ Butir Mengajar Bil 1.Buku Sumber PJ & PK 2.202 - . Guru memberikan respon kepada setiap pembentangan oleh ketua kumpulan dan menerangkan sebab sebenar athlit menggunakan dadah dan jenis-jenis dadah. Definisi dadah dalam sukan.membina sel-sel dan tisu badan. jantung dan kencing manis . Menjelaskan rasional pemilihan makanan-makanan tersebut. Minggu 14 Tunjang 3 PJ Tajuk 1 Waktu. Guru menunjukkan dan mengedarkan keratan akhbar yang menceritakan tentang penglibatan athlit-athlit sukan dalam penyalahgunaan dadah.mengelakkan berlakunya penyakit seperti cirit-birit.

. 6 kesan sampingannya kurang tenaga. . .sisi.. . . .dadah. KEMAHIRAN Ragbi sentuh. Tendangan lambung.Buku Sumber PJ & PK Mengurangkan kepenatan dan kelesuan. KESUKANAN Etika dalam sukan. Kemahiran/ Butir Mengajar a.203 - . : a. hadapan dan belakang.tendangan lepas 2. 5 asap rokok menjejaskan kesihatan orang-orang yang berhampiran. kurang selera makan. b. Melukis poster keburukan merokok.rokok. Kemahiran/ Butir Mengajar: 1. Merokok dan akibatnya. 4 puntung rokok yang menyala boleh menyebabkan kebakaran. . cepat lesu. . Minggu 15 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 waktu. Isi : 1. Menendang bola. gigi kuning dan nafas berbau b. : Semangat kesukanan.menyebabkan sakit paru-paru.kumpul dan cari risalah berkaitan keburukan merokok. Minggu 16 1 waktu. . Keburukan merokok. Minggu 16 Tunjang 3 PJ Tajuk Isi 1 waktu. Tunjang 2 GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk Penyalahgunaan bahan. 2. Menyatakan kesan dan keburukan merokok.menyebabkan maut. Larian sentuh lawan. Lari sentuh kawan.

1 langkah keselamatan. d. c. . Guru memberi penerangan tentang perlunya semangat kesukanan ketika menyertai sesuatu pertandingan seperti . Guru meminta murid menyelesaikan permasalahan.berdiri regang temu belakang. perasaan mereka ketika menghadapi kemenangan atau kekalahan. Kemahiran/ Butir Mengajar a. Guru mengedarkan gambar tunggal “situasi rumah yang . Kemahiran/ Butir Mengajar 1.mengikut peraturan.berlaku adil.jujur. KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Keselamatan. KECERGASAN Kelenturan .kemudian jauhkan jarak berdiri. Keselamatan di rumah.204 - . Guru meminta murid untuk menceritakan pengalaman mereka memasuki sesuatu pertandingan dan perasaan mereka setelah selesai pertandingan tersebut. . Butir Mengajar a. Minggu 17 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu.mengilas badan ke kiri dan ke kanan.menerima keputusan pertandingan. . . Minggu 18 Tunjang 3 PK Tajuk Isi 1 Waktu. 0 bahaya di rumah. Kilas badan berdua. . . b. Murid melakukan sumbangsaran. . .meregang otot kaki sambil menggunakan alatan. 1. .bekerjasama.mengilas badan sambil melontar pundi kacang dengan dua belah tangan. .tidak mudah berputus asa.menjaga hubungan baik dengan pihak lawan.meregang otot-otot kaki statik.mengecilkan badan. .Buku Sumber PJ & PK .

Menyenaraikan bahaya-bahaya yang mungkin berlaku dalam situasi rumah yang tidak teratur. c.mengelap lantai yang licin atau basah. Lari landas. .menyimpan alatan setelah digunakan.205 - . . 3 terminum racun. a. . Minggu 19 Tunjang 2 PJ Tajuk 2 Waktu. 1 setiap kumpulan akan berlumba melompat skital berhalangan pada jarak yang tertentu. KEMAHIRAN Olahraga 1. Perbincangan tentang langkah-langkah keselamatan yang boleh diambil di rumah. Isi 1. KEMAHIRAN Olahraga. 2 terjatuh kerana lantai licin. 4 lemas dalam bilik air. Kemahiran/ Butir Mengajar a. 0 murid dibahagikan kepada beberapa kumpulan. Fasa 1 Fasa 2 Fasa 3 Fasa 4 . . Lompat berhalangan.mendarat.menyimpan benda-benda tajam di tempat yang selamat. 1 melecur terkena air panas.Buku Sumber PJ & PK teratur” dan sebaliknya b. . . 0 terkena benda tajam.menyimpan bahan yang beracun dalam tempat tertutup dan berkunci. Lompat tinggi gaya ‘Fosbury’.lonjakkan.larian landas.layangan. . . Minggu 18 Tunjang 2 Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar 1 Waktu.menyusun perabot dengan teratur . Gaya lompatan 0 gaya pelana.

Membincangkan bahaya dan langkah keselamatan . lonjak dan mendarat di atas tilam. b. c.lari landas.Buku Sumber PJ & PK b.mematuhi peaturan dan arahan guru.setiap murid perlu melonjak dan mendarat antara 3 gelung yang disusun ke garisan penamat secara bergilir-gilir. 1 Giminasium. 3 Makmal Sains 4 Stor Sukan. . Tempat Bengkel Kemahiran Hidup.cedera terkena alatan yang tajam seperti gergaji dan pahat. Kemahiran/ Butir Mengajar a. Menyenaraikan lokasi-lokasi di kawasan sekolah yang berkemungkinan besar mengakibatkan kemalangan. . 2 Kantin.Bahaya dan langkah keselamatan. Keselamatan di sekolah . Makmal / Bilik Sains.berhati-hati. . .langkah panjang . 0 Padang. Bahaya . d.kemalangan terkena air panas atau bahan yang merbahaya. a.lari dan lonjak sentuh bola. Langkah keselamatan.murid dibahagi kepada kumpulan. KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Keselamatan. . . Layangan. . Minggu 20 Tunjang 3 PK Tajuk Isi 1 Waktu. . b.berdisiplin. 5 Bengkel Kemahiran Hidup. .mematuhi arahan guru. 1. Lonjakkan . .lutut tinggi. c. Mendarat.lonjak sentuh bola. Larian . Lumba lonjak antara gelung. Lonjakkan.206 - .

Lompat palang.luka terpijak benda tajam. . KEMAHIRAN Olahraga. Lari langkah panjang. f.3 – Gerak edar 0 Gerak edar asas 1 Langkah ke sisi . Minggu 20 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar 1 Waktu. Skip / lutut tinggi. Bilik Darjah.Buku Sumber PJ & PK 6 7 kebakaran. e.lompat tinggi gaya pelana. terhantuk meja dan sebagainya. d.lonjak. Joging c. Padang Sekolah. melecur .tangan. . 1. .207 - . .berdisiplin apabila berada dalam bilik darjah. Pendaratan atas tilam.memakai pakaian yang sesuai dan lengkap ketika beraktiviti di padang. Minggu 21 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk Gimnastik artistik Isi Pola 1. . . b. Lompat tinggi .kaki. : a. .otot.kecederaan terjatuh. Regangan.

jalankan secara pertandingan.meniti di atas bangku.gunakan kemahiran yang dipelajari. .berdiri sambil mengangkat lutut.Buku Sumber PJ & PK 2 Bergerak dengan sokongan tangan hadapan dan belakang 1. Kaki diseret ke depan. Setiap kemahiran boleh dijalankan secara stesen mengikut kumpulan. . Kaki diseret mengundur ke belakang.208 - . Perilaku dijalankan dengan tunjuk cara terlebih dahulu. Permainan kecil. a.sebelah tangan bergerak ke depan diikuti sebelah tangan yang lain. c. Langkah ke kiri kaki silang b. Langkah sisi gelongsor 1 Dari sokong hadapan. 1. .Langkah sisi kaki bersilang c.Berlari c. .meniti di atas kayu kecil atau tali. b. KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITRAN Keselamatan Di tempat permainan. KECERGASAN Imbangan. a. sebelah tangan bergerak ke belakang diikuti dengan tangan yang lain. 2 Dari sokong hadapan. Mengenal pasti sebab berlakunya kemalangan di tempat . Minggu 22 Tunjang 1 PJ Tajuk Isi 1 Waktu. Skip Kemahiran/ Butir Mengajar 3 0 Gelongsor a. .dirian sekala depan. Kemahiran/ Butir Mengajar Minggu 22 Tunjang 3 PK Tajuk Isi Kemahiran/ 1 Waktu. Berjalan b.

.memastikan kawasan permainan selamat dan tidak membahayakan. 2. Berdiri tegak. . bapa atau penjaga ketika bermain. 3. . Sebab berlakunya kemalangan : . mencangkung dan rebahkan badan ke sisi atas tilam secara mengiring. Hayun ke atas lalu pusing 180 darjah di udara.peralatan permainan yang sudah rosak atau sudah reput .perlunya pengawasan daripada ibu. letak dua belah tangan atas lantai .memakai pakaian yang sesuai Minggu 23 2 Waktu Tunjang 2 PJ KEMAHIRAN Tajuk Gimnastik artistik Isi Pola 1. Berdiri tegak.kurang pengawasan daripada ibu bapa ketika anak-anak keluar bermain. kemudian dari kedudukan dakap.Buku Sumber PJ & PK Butir Mengajar permainan. Pekara-pekara yang perlu bagi menjaga keselamatan di tempat permainan.4 – Putaran Lompat dan pusing 180 darjah Guling sisi di atas tilam Guling depan Kemahiran/ Butir Mengajar 1.Di akhir gulingan. Kemudian berdiri tegak. . . Menyatakan peraturan-peraturan yang perlu untuk menjaga keselamatan di tempat permainan. melutut sebelah kaki dan luruskan sebelah kaki yang lain. bengkokkan kaki sedikit.kawasan permainan yang membahayakan.209 - . . 0 Berdiri tegak.memastikan peralatan dan alat permainan berada dalam keadaan yang baik sebelum menggunakannya. . 4. Bengkokkan kaki sepanjang lakuan. Lompat ke atas dengan kaki lurus dan rapat. Mendarat dengan dua belah kaki.pakaian yang tidak sesuai.

210 - . c. Guru memperkenalkan tanda-tanda keselamatan menggunakan gambar. Membincangkan fungsi tanda-tanda keselamatan di jalan raya. b.pandang kiri dan kanan sebelum melintasi jalan raya. Tanda keselamatan jalan raya. KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Keselamatan di jalan raya. b. Kemahiran/ Butir Mengajar Minggu 24 Tunjang 3 PK Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar 1 Waktu. 2. c. Peraturan di jalan raya.jumlah mata dikira daripada berapa kali tamparan. Skip dan tukar arah. .tiap-tiap seorang cuba menampar lutut rakannya. d. Menyenaraikan peraturan-peraturan yang biasa dihadapi : .berjalan di tepi sebelah kanan jalan raya bertentangan dengan arah kenderaan bergerak. d. Tampar siku : . Melompat dekam merentasi tali. .menggunakan jejantas untuk melintasi jalan raya. .pemain cuba menampar siku lawannya. Meningkatkan keupayaan mengubah kedudukan badan dengan cepat. Melakukan aktiviti-aktiviti ketangkasan dengan selamat. a. . Berlari anak dan tukar arah.seperti pertandingan sebelumnya. a. KECERGASAN Ketangkasan 1.Buku Sumber PJ & PK Minggu 24 Tunjang 1 PJ Tajuk Isi 1 Waktu. . 2. 1. Tampar lutut : .berdua menghadap kawan. e.menunggu bas di tempat yang telah disediakan. . . Melakar tanda-tanda jalan raya dan fungsinya.

4 – Putaran Guling bahu atas tilam Roda kereta atas bangku Kemahiran/ Butir Mengajar 1. KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Keselamatan . 1. a. Kaki kiri ditendang ke atas pada masa yang sama kaki kanan dinaikkan.amalkan membuka tingkap semasa memasak di dapur. b. naikkan kaki yang bertentangan ke belakang.211 - . Membuat peta minda tentang langkah-langkah keselamatan yang perlu diberi perhatian khusus untuk mencegah kebakaran. Cara mencegah. Punca kebakaran.penggunaan plag dua pin. . Mula dengan membongkok ke depan.litar pintas . . 2.keselamatan api. Tangan kanan sentuh bangku dahulu diikuti dengan tangan kiri. . pelaku melutut sebelah kaki. Di akhir gulingan. Rebahkan badan agar bahu mencecah tilam dahulu. Berdiri sebelah bangku. Minggu 26 Tunjang 3 PK Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar 1 Waktu. Kaki kiri mendarat diikuti kaki kanan. Mengenal pasti dan menyenaraikan punca-punca kebakaran. kaki kiri melangkah ke depan dan tangan hayun ke atas. Letakkan sebelah tangan di atas tilam. Berdiri dan menghadap ke sisi.Buku Sumber PJ & PK Minggu 25 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk Gimnastik artistik Isi Pola 1.wayar lusuh. . 2. .plag yang rosak.tumpahan minyak .

(Badminton) a.bahagikan murid kepada beberapa kumpulan yang sama bilangan. .elakkan menggunakan plag dua pin yang tiada wayar bumi.lonjak dan smash tanpa alatan. .Buku Sumber PJ & PK . Minggu 26 Tunjang 1 PJ Tajuk Isi 1 Waktu. KECERGASAN Kuasa 1. c.setiap kumpulan akan berlari kira-kira 10M.212 - . . .lonjak dan lakukan pukulan hadapan.lonjak dan menjaring bola tampar. melompat kayu palang dan menyambut bola yang dilontarkan. Kebolehan melakukan satu pergerakan yang pantas dengan daya maksimum dalam masa yang singkat. melompat dan menyambut bola sebelum mendarat. dimana (pelbagai arah pilihan guru). b. .lonjak dan menjaring bola baling.letakkan bahan yang mudah terbakar jauh dari sumber elektrik / api. Kemahiran/ Butir Mengajar Minggu 27 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN Gimnastik irama Pergerakan 1. disana.elak menggunakan lebih daripada satu plag pada satu soket. Aktiviti .4 – Gerak edar . Murid berlari mengikut arah yang ditunjuk oleh guru. Berlari. . Disini. .hubungi juruteknik untuk memeriksa pendawaian elektrik yang lama di rumah .

Menyenaraikan kepentingan pengangkutan air kepada manusia. Melangkah dari satu kaki ke kaki sebelah lagi dengan pergerakan yang lebih laju. Lonjakkan dari kaki kanan dan seret kaki belakang ke kaki depan. Melangkah ke depan dengan kaki kiri dan melompat atas kaki yang sama.kapal . Langkah ke depan kaki kiri dan seret kaki kanan ke akaki kiri serentak. . Melangkah dari satu kaki ke kaki sebelah lagi ke depan. 4 Berdiri tegak. a. Akhiri dengan melangkah ke depan dan berdiri dengan kaki rapat. Ulangkan pergerakan. Ulangkan pergerakan. 1 Berdiri tegak. Berdiri tegak. Langkah ke depan dengan kaki yang sebelah dan ulang pergerakan. Melangkah ke depan dengan kaki tangan. 2 Berdiri tegak.di air. Ketika lonjakan.feri . Minggu 28 Tunjang 3 PK Tajuk Isi Kemahiran Butir Mengajar 1 waktu. b. Akhiri dengan melangkah ke depan dan berdiri dengan kaki rapat.bot . Langkah ke depan dengan kaki kanan dan ulang pergerakan. Lompat atas kaki kiri dan mendarat di atas kaki yang sama. Kaki kanan diangkat tinggi.213 - . Pengangkutan air 2. Tempat berair 3. 3 Berdiri tegak. Menyatakan jenis-jenis pengangkutan air yang biasa dilihat . KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Keselamatan . Banjir.Buku Sumber PJ & PK Berjalan Berlari Langkah skip Ketinting Langkah galop Langkah menggelongsor Kemahiran/ Butir Mengajar 1. 1. 0 Berdiri tegak.mengangkut penumpang . Ulangkan pergerakan. langkah kaki kiri ke depan.perahu.

Bengkokkan lutut dan angkat kedua-dua kaki.5 – Pusingan badan Pusingan setempat di atas dua kaki Pusingan di atas punggung dengan sokongan tangan 1. Menaiki kenderaan yang lebih muatan Berebut-rebut menaiki kenderaan. Minggu 28 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 0 1 1 Waktu KEMAHIRAN Gimnastik irama Pergerakan 1. Jangan berebut-rebut ketika menaiki kenderaan.Buku Sumber PJ & PK . Langkah mengelak.mengangkut barang. 2. Gunakan tangan untuk menyokong. d. Membincangkan situasi bermasaalah yang diberikan oleh guru dalam kumpulan. Memakai jeket keselamatan. apakah yang akan kamu lakukan sekiranya ternampak orang yang hampir lemas di lombong atau sungai. kaki rapat. Tidak melebihi had muatan. Selepas pusingan turunkan kaki ke kedudukan asal. 2. Duduk berlunjur. Kemahiran/ Butir Mengajar Minggu 29 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk Gimnastik irama . Pusingkan kaki arah ke kiri untuk menulakan pusingan di atas punggung. Bil 1. Situasi. c. 3. Melakar situasi yang mungkin mengakibatkan kemalangan air dan menyenaraikan langkah langkah mengelakkan kemalangan. tangan ke belakang.214 - . Naikkan tumit kedua belah kaki dan buat pusingan yang perlahan di atas bebola kaki. Berdiri tegak. Tidak memakai jeket keselamatan.

Berdiri tegak. Langkah ke depan kaki kiri dan seret kaki kanan ke akaki kiri serentak. Melangkah ke depan dengan kaki tangan. b. c. Minggu 30 Tunjang 3 PK Tajuk Isi Kemahiran Butir Mengajar 1 Waktu. KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Penyakit berjangkit. Kaki kanan diangkat tinggi. Ketika lonjakan. Ulangkan pergerakan. Mengenal pasti jenis-jenis penyakit. Berdiri tegak.4 – Gerak edar Berjalan Berlari Langkah skip Ketinting Langkah galop Langkah menggelongsor Kemahiran/ Butir Mengajar 1. Melangkah ke depan dengan kaki kiri dan melompat atas kaki yang sama. Melangkah dari satu kaki ke kaki sebelah lagi ke depan. Berdiri tegak. Melangkah dari satu kaki ke kaki sebelah lagi dengan pergerakan yang lebih laju. Berdiri tegak. Lonjakkan dari kaki kanan dan seret kaki belakang ke kaki depan. Aktiviti: Bersoal-jawab tentang suntikan yang pernah diberikan serta perasaan murid ketika menerima suntikan. Langkah mencergah penyakit. Akhiri dengan melangkah ke depan dan berdiri dengan kaki rapat.215 - .Buku Sumber PJ & PK Isi Pergerakan 1. Lompat atas kaki kiri dan mendarat di atas kaki yang sama. Langkah ke depan dengan kaki kanan dan ulang pergerakan. Ulangkan pergerakan. Berdiri tegak. langkah kaki kiri ke depan. -mencegah penyakit. Guru menerangkan carta jenis-jenis penyakit dan . Berdiri tegak. Akhiri dengan melangkah ke depan dan berdiri dengan kaki rapat. 0 2. Jenis penyakit 1. Ulangkan pergerakan. Menyatakan tentang pentingnya mendapatkan suntikan. Langkah ke depan dengan kaki yang sebelah dan ulang pergerakan.

sesiapa yang ditangkap sebelum tempat yang ditetapkan. Minggu 31 Tunjang 1 PJ Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar 2 Waktu. Guru mengedarkan risalah “ Cara Mencergah Wabak Penyakit “ dan minta murid membaca risalah tersebut.murid dibahagikan kepada dua kumpulan (belalang/belatuk). .murid-murid berdiri dalam dua barisan dengan jarak 1– 2 M menghadap satu sama lain .guru melaungkan satu daripada nama kumpulan.menghadap kawan. Mengenal pasti penyakit berjangkit.badan bongkok sedikit dan kedua-dua belah tangan.cuba ambil atau rampas pundi kacang yang di letak antara mereka. e. . Di dalam kumpulan kecil murid dikehendaki menyediakan satu jadual yang mengandungi butiran jenis penyakit dan cara mencegahnya. Merampas pundi kacang berpasangan. . Kemahiran/ . Keupayaan melakukan aktiviti dalam suatu tempoh yang lama. 1. b. . . d. KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Penyakit berjangkit. a. . 1. Belatuk.Buku Sumber PJ & PK contoh-contoh penyakit. tukar peranan dan begitulah seterusnya.kumpulan yang dilaungkan nama akan berlari mengejar kumpulan yang lain . Minggu 32 Tunjang 3 PK Tajuk Isi 1 Waktu. KECERGASAN Masa bertindakbalas. Belalang.216 - .

Buku Sumber PJ & PK Butir Mengajar 1 Mengenal pasti agen dan punca jangkitan sesuatu penyakit. penglihatan atau sentuhan). Guru menerangkan sukan orentering dan peralatan yang diperlukan. Tempatkan seorang pelepas di garisan permulaan dan dua orang di garisan penamat sebagai pencatat masa. Minggu 32 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran Butir Mengajar 1Waktu.217 - . 2. Guru menerangkan secara ringkas agen dan punca jangkitan sesuatu penyakit Membuat portfolio berdasarkan penerangan guru dengan mengumpul bahan-bahan bergambar dan bertulis mengenai agen dan punca jangkitan penyakit. a. 5. 2. Tanda garisan permulaan dan penamat dengan jelas. 4. Murid menyenaraikan keperluan-keperluan orienteering. isyarat. . “Apa itu Orienteering”. 1 mula berlari sebagai tindakan pelbagai rangsangan (suara. Berlari di atas trek 30M. 1. KEMAHIRAN Rekreasi 1. 3. Mengenal pasti simbol-simbol yang digunakan. 0 dilakukan sendirian atau dalam pasangan kejarmengejar. Minggu 33 Tunjang 1 PJ Tajuk Isi Kemahiran Butir Mengajar 2 Waktu. Pengenalan . 1. 1. Penggunaan kompas a. Permulaan larian dari berbagai kedudukan. KECERGASAN Kepantasan. 3. Permulaan tanpa blok 0 letak kaki depan satu setengah tapak dari garisan permulaan. Lari pecut 30M.

Rawatan awal sebelum bantuan perubatan tiba. . a. 0 naikkan pinggul sehingga lebih tinggi daripada bahu. 3 bahu lurus dengan kedudukan tangan. 7. Minggu 35 Tunjang 1 PJ 2 Waktu. 6. Kecederaan ringan. 2 tangan dijarakkan seluas bahu di belakang garisan. c.pitam. Mula. . Minggu 34 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar 1 Waktu. . b. Murid membuat rumusan mengenai tajuk pelajaran. Guru menunjukkan gambar-gambar kecederaan ringan dan bersoal jawab dengan murid.mengenal pasti kecederaan ringan. a. Minggu 34 Tunjang 3 PK Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar 1 Waktu.luka dan pendarahan . Guru menerangkan cara mencari bearing objek b. 1.218 - . KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Pertolongan cemas. KEMAHIRAN Rekreasi. KECERGASAN . kekalkan kedudukan 2-3 saat.melecet atau luka kecil. .memecut seberapa laju sejauh 30M. 1.Buku Sumber PJ & PK 1 arakkan satu setengah tapak kaki antara kaki hadapan dengan kaki belakang. Sedia.hidung berdarah . Murid dalam kumpulan kecil dibawa keluar kelas bagi mencari bearing objek. Mencari bearing.

menghantar baton dengan tangan kanan .murid memberikan maklum balas tentang tanda-tanda kecederaan. pegang baton dengan tangan kanan. Lari berganti-ganti 50 M . . . 2. Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar 1 Waktu. 1.penerima hulurkan tangan kiri ke belakang dengan tapak tangan dihala ke atas.bagaimana kita boleh membantu mangsa ? .penerima hulurkan tangan kiri ke belakang.bantu rakan anda. Pertukaran tampak dari jarak dekat. KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Pertolongan cemas. Mingg 36 Tunjang 2 PJ 1 Waktu. Bantuan segera diberi pada seseorang mangsa. .soal-jawab guru dan murid tentang isi yang telah di pelajari.pertukaran tampak statik.murid diberi lembaran kerja dalam kumpulan mengenai kecederaan dan pertolongan cemas.219 - . Mengenal simptom (tanda) b. KEMAHIRAN . ambil baton tukar ke tangan kanan. . Aktiviti yang dapat meningkatkan kepantasan. . Minggu 36 Tunjang 3PK.berpasangan. a. Mengapa berlaku kecederaan.Buku Sumber PJ & PK Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar Kepantasan 1. Memanaskan badan b. a. penghantar berdiri 1M di belakang. .berpasangan.ambil baton tukar ke tangan kanan dan lari 50M. . .

ketangkasan. .Buku Sumber PJ & PK Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar Rekreasi. Permainan belalang belatuk. Aktiviti : 1. Penggunaan kompas a. 1. 6.imbangan. .masa bertindak balas.koordinasi. 3. Lambung. Penerangan guru tentang cara-cara menggunakan kompas c.kekuatan otot. .komposisi tubuh badan. KECERGASAN Kecergasan fizikal. . Baling bola 5. .kepantasan. . Konsep kecergasan fizikal dan kesihatan menyeluruh. Berasaskan perlakuan. Tajuk 1 Waktu. 4. Mengaplikasikan kemahiran penggunaan kompas 2 Waktu. Lari pecut. 1. KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Rawatan awal pertolongan cemas. . . b.daya tahan kardiovaskular. tepuk dan sambut bola kecil. Dirian sekala depan. . Minggu 37 Tunjang 1PJ Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar Minggu 38 Tunjang 3 PK. a. lompat. Mengenali kompas b. Berasaskan kesihatan.220 - . Lari zig-zag. .kelenturan. 2. .daya tahan otot.

Buku Sumber PJ & PK Isi 1. Ialah bantuan pertama dan segera diberi kepada seseorang yang mendapat kemalangan sebelum bantuan tiba. - langkah yang perlu diambil semasa berlaku kecemasan. - menyedari bahaya yang wujud di persekitaran.

Kemahiran/ Butir Mengajar

a. Rawatan awal kecederaan ringan. - hidung berdarah. - luka kecil dan melecet. - luka dan pendarahan. - pitam. b. Guru mendemonstrasi cara-cara rawatan awal kecederaan ringan.

Minggu 38 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar

1 Waktu. KEMAHIRAN Rekreasi. 1. Mencari titik kawalan. 1. Arah dan mata angin. - guru menerangkan cara menjalankan “Permainan Mencari Harta Karun” dan peralatan-peralatan yang di perlukan 2. Guru mengagihkan murid dalam kumpulan seramai 6 orang dan menjalankan “Permainan Mencari Harta Karun” dalam masa yang ditetapkan.

Minggu 39 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi

2 Waktu. KEMAHIRAN Sofbol. 1. Pertandingan antara kumpulan

- 221 -

Buku Sumber PJ & PK 0 posisi pemain. 1 undang-undang permainan. 2 pengiraan mata. Kemahiran/ Butir Mengajar a. Posisi. - picer (pelempar). - kecer (penangkap bola) - penjaga bes (pertama, kedua, ketiga). - short stop. - pemadang (kiri,kanan dan tengah). 1 Waktu. KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Keselamatan di rumah 1. Kebakaran. 1. Cara mencegah kebakaran. 2. Tindakan apabila berlaku kebakaran. 3. Menyelamatkan diri. - bersoal jawab dengan murid tentang pengalaman atau maklumat tentang kebakaran. - guru menerangkan cara-cara menggunakan telefon awam

Minggu 40 Tunjang 3 PK Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar

Minggu 40 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar

1 Waktu. KEMAHIRAN Badminton. 1. Hantaran lop. a. Murid dipecahkan kepada empat ahli bagi setiap kumpulan. b. Dua orang murid akan berdiri di hadapan gelanggang sementara dua orang lagi akan berdiri di bahagian belakang gelanggang. c. Setiap kali hantaran dibuat pelajar di belakang akan bergerak ke hadapan dan sebaliknya. d. Tukar pasangan setiap tiga kali bulu tangkis terjatuh.

- 222 -

Buku Sumber PJ & PK

Minggu 41 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar

2 Waktu. KEMAHIRAN Badminton. 1. Pertandingan.

a. Merancang dan menjalankan pertandingan badminton berpasangan. - peserta dibahagi kepada pasangan dan diundi untuk pertandingan. - lantik 7 orang pegawai pertandingan. ( seorang pengadil dan enam penjaga garisan). - sediakan alatan - net/Jaring - reket. - bulu Tangkis. - sistem pertandingan - kalah mati kiraan mata 5. - keselamatan ( Guru akan sentiasa berada dengan pemain sepanjang pertandingan).

Minggu 42 Tunjang 3 PK Tajuk Isi

1 Waktu. KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Pertolongan cemas. 1. Menunjukkan cara menggunakan telefon awam semasa kecemasan. 2. Lakonan pertolongan cemas.

Kemahiran/ Butir Mengajar

a. Guru menunjukkan cara menggunakan telefon awam dan cara membuat panggilan kecemasan. b. Murid melakonkan situasi kecemasan.

- 223 -

Buku Sumber PJ & PK Minggu 42 Tunjang 2PJ Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar 1 Waktu. KEMAHIRAN Ragbi Sentuh. 1. Pertandingan antara kumpulan. 1. Kemahiran yang telah dipelajari. - Larian - Melontar dan menyambut. - Tendangan. HURAIAN RANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 6

Minggu 1 Tunjang 1 Tajuk Isi

2 Waktu PJ KECERGASAN Daya tahan kardiovaskular 0 Fartlek ( pelbagai kelajuan ) Definisi Keupayaan jantung dan sistem peredaran darah membekalkan oksigen kepada sel-sel badan semasa melakukan aktiviti dalam tempoh masa yang lama.

Kemahiran/ Daya tahan kardiovaskular Butir Mengajar a. Fartlek Gaya berlari adalah bebas iaitu seperti berjoging pada peringkat awal dan seterusnya larian itu bertukar corak mengikut keupayaan individu dan tahap kecergasan individu. 0 1 2 3 4 5 6 b. Contoh: berjalan pantas berlari joging lari pecut lari naik bukit lari langkah panjang (tukar had kelajuan) lari menurun tangga

Minggu 2

1 Waktu

- 224 -

Buku Sumber PJ & PK Tunjang 1 Tajuk PJ KECERGASAN Daya tahan kardiovaskular - larian / berjalan 1200 meter Aktiviti kecergasan 1. Larian 1200 meter ( lari / berjalan ) lari berterusan mengikut kemampuan murid. - berpasangan, pelaku dan pencatat - mulakan larian apabila wisel dibunyikan dan masa diambil apabila pelaku menamatkan larian. 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Seksualiti - perubahan fizikal yang dialami oleh remaja.

Isi Kemahiran/ Butir Mengajar

Minggu 2 Tunjang 1PK Tajuk a. Isi

Pengenalan seksualiti - perkara yang berkaitan dengan jantina merangkumi perubahan fizikal yang dialami oleh remaja. Seksualiti 1. Menyatakan cara menjaga tubuh badan untuk meningkatkan maruah diri. 2. Menyenaraikan masalah yang biasa dialami semasa awal remaja

Kemahiran/ Butir Mengajar

1 2

Menyatakan angkah-langkah yang perlu diambil untuk menangani masalah remaja. Menerangkan tanggung jawab dan peranan remaja kepada diri, keluarga dan masyarakat.

Minggu 3 Tunjang 1PJ Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar

2 Waktu KECERGASAN Daya tahan otot Daya tahan otot tangan Daya tahan otot (tangan) Definisi Kemampuan melakukan pergerakan otot atau anggota badan berulang kali tanpa berasa letih.

- 225 -

Fasa ikut lajak selepas menyentuh bola. . . Melakukan aktiviti sokongan dari lakuan duduk. Kemahiran/ Butir Mengajar 8 3. 3.menyangga 1. Mendagu (lelaki) .226 - . lengan hadapan diluruskan selari dengan paha.murid mengekalkan kedudukan selama yang boleh bermula daripada wisel dibunyikan. Fasa persediaan . 1.sentuh di bahagian bawah bola di antara pergelangan tangan dan siku.tegakkan badan sambil tangan menekan bangku atau kerusi ( punggung terangkat ). Definisi Lakuan menaik atau melambungkan bola ke udara dengan kedua-dua belah tangan atau sebelah tangan.salah satu kaki ke hadapan (dibuka selebar bahu) 7lutut dibengkokkan. 2. Gantung bersudut siku bengkok (perempuan) . Menyangga 1. Fasa sentuh . pindahkan berat badan ke hadapan dan mata mengikut bola ke sasaran. 2.mata pandang bola.Buku Sumber PJ & PK 1.melakukan aktiviti mendagu mengikut keupayaan (bilangan) * Semua aktiviti dijalankan secara berpasangan ( pelaku / pencatat ) Minggu 4 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 1 Waktu KEMAHIRAN Bola tampar . .

servis atas kepala –‘tennis serve’ . 2.masalah pengurusan kebersihan diri . . 3. . Menjaga kebersihan dan kesihatan tubuh badan .227 - .kesan pengurusan kesihatan diri yang lemah 2. tapak tangan.1 Fasa sentuh dan ikut lajak . Menyenaraikan kepentingan pengurusan kebersihan.persediaan dan ayunan tangan .kepentingan dan keperluan untuk menjaga kebersihan diri. . Servis bawah pinggang (under-hand) Fasa .bahagian-bahagian tubuh yang perlu dijaga . Servis 1. Menamakan bahagian-bahagian badan. 1.hayun tangan kanan ke belakang 1. Pengurusan kesihatan diri . bahu menghadap jari dan lutut dibengkokkan sedikit.Buku Sumber PJ & PK Minggu 4 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Pengurusan kesihatan menjaga kebersihan dan kesihatan tubuh badan.servis Definisi Lakuan memulakan permainan dengan menggunakan bahagian pergelangan tangan (servis bawah pinggang – ‘under hand’) .langkah-langkah penjagaan kebersihan tubuh badan Kemahiran/ Butir Mengajar 1. Minggu 5 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN Bola tampar .tangan dihayun ke hadapan dan berat badan dipindahkan Kemahiran/ Butir Mengajar .berdiri sisi. Menyenaraikan bahagian-bahagian badan yang perlu dijaga.pegang bola dengan kedua belah tangan dengan tangan kiri mencengkam bola.

1 Fasa persediaan dan lambungan berdiri sisi.semasa lakuan lonjakan.sentuh bahagian bawah bola dengan tangan ikut lajak.Buku Sumber PJ & PK ke kaki hadapan semasa bola dilepaskan .2 Fasa sentuh dan ikut lajak . 2. Fasa lonjakan . .sebelah tangan dihayun pantas ke hadapan untuk memukul bola sama ada dengan tapak tangan atau pergelangan tangan.hayun tangan kanan tinggi ke belakang.lakuan memukul bola junam dengan tapak tangan.228 - .merejam Merejam . 3. kaki dibuka seluas bahu dengan sebelah kaki di hadapan.tangan ikut lajak 9 10 Minggu 6 Tunjang 2PJ Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar 1 Waktu KEMAHIRAN Bola tampar . Fasa larian . kemudian ke hadapan . Merejam 1.dua tangan dihayun tinggi ke hadapan. Servis atas kepala (tennis-serve) 2. 2. . . Fasa rejaman dan ikut lajak . pegang dan lambung bola dengan tangan kiri sambil mata memandang ke arah bola. 2.hayunan kedua-dua belah tangan dibawa tinggi ke belakang kepala sambil badan dilentikkan sedikit ke belakang.berlari tiga langkah ke suatu penanda dengan kedua-dua belah tangan dihayun ke belakang untuk mendapatkan lonjakan semaksimum.sentuh bahagian belakang bola dengan tapak tangan atau pergelangan tangan. lutut dibengkokkan sambil kedua. .

2.229 - .Buku Sumber PJ & PK . Menerangkan tanggung jawab dan perasaan remaja kepada: i.sebelah tangan lagi mengimbangi badan. Diri – mengutamakan gaya hidup sihat ii. Menyenaraikan masalah-masalah yang biasa dialami semasa awal remaja. Minggu 6 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Kekeluargaan – keremajaan Definisi . Meluahkan perasaan terhadap rakan sebaya dan keluarga. mental dan sosial. Menyatakan aspek pertumbuhan awal remaja.Alam remaja adalah masa peralihan daripada alam kanak-kanak ke alam dewasa yang melibatkan perubahan dari segi emosi. 4. 3. Keluarga – mematuhi nasihat ibu bapa dan membantu keluarga iii. Kemahiran/ Butir Mengajar Keremajaan 1. Masyarakat – menyertai kegiatan kemasyarakatan dan membuat kebajikan Minggu 7 Tunjang 1PJ 2 Waktu KECERGASAN .

Kemahiran / Butir Mengajar 1.1 pengiraan IJB berat badan (kg) ketinggian (m) x ketinggian (m) contoh : = 22. 2.230 - . berat badan yang mengandungi lebihan tisu lemak . Membuat penilaian kendiri ke atas indeks jisim badan (IJB) 3.45 m X 1.Buku Sumber PJ & PK Tajuk Isi Komposisi badan. kencing manis dan kandungan ‘lipids’ yang banyak dalam darah.berbadan kurus dan ringan. leher besar. Berat badan (2kumpulan): a. Jumlah kedua-dua bahagian ini menentukan berat dan bentuk tubuh badan seseorang. b. darah.iaitu individu yang mempunyai berat badan yang berlebihan akan mudah menghadapi risiko penyakit kardiovaskular. Menerangkan dan memberi gambaran mengenai bentuk tubuh badan seseorang. Membuat perbandingan bentuk tubuh badan.berotot tegap. 2.45m 3. tulang.gemuk. 2. badan berbentuk bulat dan berat.3 Endomorf . organ-organ dan tisu-tisu dalam badan.47 ____ 45_____ 1. 0 0 Ektomorf .2 Mesomorf . Memahami konsep 1. gagah. berat badan sejati (lean body weight) . 2.iaitu terdiri daripada berat otot. kaki dan tangan yang panjang serta tidak mempunyai banyak lemak. . Definisi – merujuk kepada bahagian badan tanpa lemak (tisu) dan bahagian lemak . rangka besar dan berbadan tegap.

buka kaki seluas bahu di hadapan jaring.luruskan tangan seluas bahu dengan tapak tangan dibuka melepasi jaring.lutut dibengkokkan dengan kedua-dua tangan di paras bahu. Fasa persediaan .undurkan tangan sambil mendarat di atas kedua-dua hujung jari kaki dengan lutut dibengkokkan sedikit (untuk melembutkan pendaratan) Minggu 8 Tunjang 2PK Tajuk Isi 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Pemakanan 1.hayun kedua-dua belah tangan tinggi ke atas kepala .231 - . 2.lonjak menegak dengan kedua-dua belah kaki setelah penyerang melompat .berdiri. Perlabelan Kandungan label . 1. 3. Fasa pelaksanaan . Fasa ikut lajak . Minggu 8 1 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk Bola tampar 0 menghadang Isi Definisi – Lakuan melompat untuk menghalang rejaman dan meluruskan kedua-dua belah tangan tinggi di atas kepala melepasi jaring. 2. .Buku Sumber PJ & PK berat badan normal ialah antara 20 hingga 25.

3. Menyatakan kepentingan perlabelan makanan. . Minggu 9 Tunjang 1PJ Tajuk Isi Menyatakan maklumat dalam kandungan label.jenama / isipadu / arahan Kemahiran/ Butir Mengajar 1. 0 Menerangkan dan memberi gambaran mengenai bentuk tubuh badan seseorang. Peraturan keselamatan . Kelenturan Memahami konsep Kemahiran/ Definisi – kekuatan ialah kemampuan otot untuk menghasilkan Butir Mengajar daya bagi mengatasi bebanan atau rintangan.Buku Sumber PJ & PK . Reka label barangan yang lengkap. Minggu 10 Tunjang 3PJ Tajuk Isi 1 Waktu KESUKANAN Keselamatan semasa beraktiviti a. 3. Mengumpulkan contoh-contoh label.kelenturan ialah keupayaan seseorang menggerakkan anggota atau sebahagian badan melalui julat pergerakan yang maksimum dengan selesa tanpa mengalami kesakitatan di bahagian sendi atau otot terlibat. Kemudahan tempat 1.232 - . Kekuatan 2. 2 Waktu KECERGASAN Kecergasan fizikal 1. Tempat-tempat yang berbahaya 3. 2. Membuat perbandingan bentuk tubuh badan. 4. Tempat-tempat yang sesuai untuk menjalankan aktiviti 2. Membuat penilaian kendiri ke atas indeks jisim badan (IJB). 1.

Minggu 11 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk Olahraga . Komposisi khasiat makanan Kemahiran / Butir Mengajar 1.1.berdiri sisi.gaya ‘Parry O’Brien’ 1. .buka kaki seluas bahu. .bahu kiri menghadap arah lontaran. Menyatakan jenis-jenis makanan yang berpengawet. Fasa persediaan . 0 Menyenaraikan contoh-contoh aditif dan alamat pengilang.Buku Sumber PJ & PK Kemahiran/ 1. Mengumpul maklumat tentang komposisi khasiat makanan.gaya berdiri . . Nama dan alamat pengilang 3. 2.233 - . Mengenalpasti kemudahan tempat tinggal yang berbahaya untuk berekreasi 1 Mencadangkan beberapa peraturan untuk memastikan keselamatan tempat berekreasi. 3. Minggu 10 Tunjang 2PK Tajuk Isi 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Pemakanan 1.acara padang / lontar peluru Isi 1. Menamakan kemudahan tempat tinggal yang sesuai Butir Mengajar untuk berekreasi. Gaya berdiri Kemahiran / Butir Mengajar 1. Teknik lontaran . Makanan berpengawet 2.

siku kanan diangkat tinggi.kaki kanan menggerakkan pinggul ke atas dan ke hadapan serta bahu menghadap ke arah lontaran.letakkan kaki kiri dekat kayu penghadang dengan tidak mengubah kedudukan bahagian atas badan dan diluruskan kaki dengan cepat serta badan diangkat dan diputarkan sedikit.berat badan dipindahkan daripada kaki kiri ke kaki kanan 1. Fasa pemulihan .2 Fasa gelongsoran .kaki kiri diangkat dan dibengkokkan.3 2.234 - . Makanan kesihatan untuk menjauhi penyakit . . .kaki kiri digerakkan ke kayu penghadang.2 2. .4 Minggu 12 Tunjang 3 PJ Tajuk 1 Waktu KESUKANAN Pengurusan diri a.bongkokkan badan dan bengkokkan kaki ke kanan .1 Fasa persediaan .lompat dan mendarat dengan kaki kanan .3 Fasa pemulihan 2.gerakkan siku serta tangan ke atas dan lepaskan peluru.badan dibongkokkan serendah mungkin. Fasa lontaran .kaki kiri menyentuh bulatan dan lepaskan peluru. Fasa lontaran .berat badan dipindahkan daripada kaki kiri ke kaki kanan. 0 Gaya Parry O’Brien 2. Fasa gelongsoran . . .hayun tangan kiri ke belakang semasa memutar pinggang dan bahu ke hadapan.kaki kiri ditendang cepat ke belakang ke arah lontaran serentak gelongsorkan kaki kanan ke tengah bulatan. .Buku Sumber PJ & PK 1.

1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Keselamatan 1. Menyenaraikan. Mengawal 1. 3.(sayur-sayuran dan buahbuahan).makanan tercemar . 2. kacang panjang dan sebagainya.Pengiklanan .sepak takraw a. Menyenaraikan jenis-jenis sayuran yang baik untuk Contoh : kangkong.235 - . Kemahiran asas mengawal.tujuan iklan . bayam. Membezakan perkara yang baik dan tidak baik. Keracunan makanan .Buku Sumber PJ & PK Isi Definisi – Makanan yang membekalkan tubuh dengan bahan-bahan yang mengekalkan semua perjalanan organ.media pengiklanan . 1.makanan yang luput tarikh .pengaruh pengiklanan 2. Minggu 12 Tunjang 3PK Tajuk Isi 2.makanan bertin yang kemek Kemahiran / Butir Mengajar 1. Kemahiran mengawal 1. . Merumus. Kemahiran / Butir Mengajar kesihatan Minggu 13 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 2 Waktu KEMAHIRAN Permainan . Menamakan buah-buahan tempatan yang berkhasiat.definisi .

buka kaki hadapan dan belakang seluas bahu . Mengawal dan menghantar Sepak sila berpasangan berdiri.buka kaki seluas bahu dan bengkokkan kaki sokongan .mendada 2. - 1 Waktu KEMAHIRAN Permainan – sepak takraw 1.Buku Sumber PJ & PK 1.menanduk .angkat paha ke atas lutut dan dibengkokkan .1Sepak sila . kaki dibuka seluas bahu dan bengkokkan kaki sokongan angkat kaki seperti lakuan sepak sila secara berpasangan lakukan aktiviti sepak sila ( menerima – mengawal – menghantar semula) Menanduk buka kaki seluas bahu dan mata memandang bola dongak dan gerakkan kepala ke hadapan ke arah bola tanduk di bahagian bawah bola dengan bahagian tengah dahi bengkokkan lutut sebelum sentuhan luruskan lutut selepas sentuhan secara berpasangan lakukan aktiviti menanduk .sepak badik .angkat kaki yang menyepak dan lipatkan ke dalam.sepak petik .2Memaha . 2.sepak kuda . .kedua-dua tangan dibuka untuk mengimbangi badan 1.gunakan bahagian dalam kaki dan menyepak bola semasa ia berada di paras lutut.sepak cangkuk .236 - . Minggu 14 Tunjang 3PJ Tajuk Isi Kemahiran / Butir 1. .gunakan bahagian hadapan paha dan menyentuh bola ketika ia berada di paras pinggang Lain-lain cara mengawal bola: .

menggunakan kemahiran sepak sila dan menanduk bagi membuat umpanan.melakukan kemahiran lanjutan tentang permainan asas . Keremajaan . Menjelaskan sikap positif yang perlu ada pada murid.sikap negatif 1. Menyenaraikan sikap positif dan negatif. . Minggu 15 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk Permainan – sepak takraw Isi Kemahiran / Butir Mengajar 1.sikap positif . Sepak sila dan menanduk .Buku Sumber PJ & PK (menerima – mengawal – menghantar semula) Minggu 14 Tunjang 1PK Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Kekeluargaan 1.sepak takraw dengan teknik yang betul. 2. Minggu 16 Tunjang 3PJ Tajuk 1 Waktu KESUKANAN Isu-isu pendidikan jasmani dan sukan .237 - . Mengumpan 1.

wang atau sebarang jenis pemberian (hadiah) yang berharga sama ada boleh dialih atau tidak boleh dialih. 2. 3. Rasuah dan perjudian dalam sukan. Soal-jawab tentang agensi-agensi yang terlibat dalam bidang kepenggunaan. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Barangan dan alatan persekitaran Memberi pendapat tentang barangan kesihatan. 2. Mencadangkan jenis hukuman untuk rasuah dalam sukan. Konsep – rasuah dan perjudian dalam sukan biasanya melibatkan masa. 2. 3. Menyatakan bentuk-bentuk rasuah dalam sukan. Minggu 16 Tunjang 3PK Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Keselamatan 1. Menyenaraikan perkhidmatan yang ditawarkan oleh agensi.238 - .agensi kepenggunaan Minggu 17 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk Permainan – sepak takraw Isi 1. Merejam .Buku Sumber PJ & PK Isi 1. 1. Membincangkan kesan penerimaan rasuah.

Definisi – memulakan permainan dengan pemain apit melontar bola kepada tekong Kemahiran / Butir Mengajar 1. . mendarat dengan kaki kiri serta gunakan tangan untuk mengimbangi badan.gerakkan kepala ke belakang dan sentuh bola dengan bahagian belakang kepala. 1. rejam bola dengan bahagian kekura kaki. lonjak kaki kiri sementara kaki kanan ke atas.239 - . Rejaman tapak . Rejaman dahi buka kaki seluas bahu dan lompat tinggi menghadap jarring. .rejam bola dengan tapak kaki.2 1.4 Rejaman belakang kepala . Rejaman kepala gaya sisi kanan / kiri . 1.lompat tinggi membelakangkan jaring dengan tangan membantu pergerakan. lentikkan badan ke belakang dengan tangan membantu pergerakan. 2 Servis / sepak mula. sentuh bahagian atas bola dengan bahagian dahi. .berdiri dengan sebelah kaki di hadapan dan sebelah lagi di belakang.mata pandang bola dan gunakan tangan untuk imbangan.lonjak dengan kaki sokongan dan angkat kaki kanan tinggi ke arah bola. Rejaman 1.3 1.Buku Sumber PJ & PK Definisi – lakuan serangan untuk mematikan bola di gelanggang lawan. .1 Rejaman gunting mata pandang bola dengan sebelah kaki di hadapan dan sebelah lagi di belakang.5 . gerakkan kepala ke hadapan ke arah bola.lompat sesuai dengan ketinggian bola.

turunkan kaki kanan ke bawah dan teruskan berjalan dengan empat langkah lagi. jengketkan kaki kiri dan sentuh bola dengan bahagian dalam kaki kanan. - 2. Lompatan .0 2 Waktu KEMAHIRAN Olahraga – balapan 1. sepak sila ii.sentuh bola dengan bahagian sisi kepala. .kaki kanan ikut lajak.240 - . hayun kaki kanan sesuai dengan paras bola yang dilontar.sepak cangkuk iiisepak tapak layangan Sepak mula kencang dan tajam sepak layangan dalam kaki.2 Minggu 18 Tunjang 2PJ Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 1.2 2.Buku Sumber PJ & PK . 0 Servis / sepak mula 2.1) dan melangkah melepasi halangan. 1.menggunakan kemahiran : i. kaki kiri di dalam bulatan sambil mata memandang bola.1 Sepak mula gaya bebas . .1 1. Lari berpagar Permulaan larian Melangkah pantas tanpa menggunakan pagar berjalan pantas empat langkah bermula dengan kaki kanan. Melangkah pantas melepasi satu halangan kayu gunakan aktiviti di atas (1. naikkan kaki kanan sebagai persediaan melangkah. lunjurkan kaki kanan ke hadapan ke bawah dan condongkan badan.gerakkan kepala dari sisi kiri ke kanan dengan tangan membantu pergerakan.

melangkah dengan kaki kanan (lonjakan).Buku Sumber PJ & PK berdiri untuk mulaan dengan kaki lonjakan di hadapan berhampiran garisan permulaan. berat badan tertumpu dibahagian kepala di fasa persediaan. lakukan aktiviti di atas dengan menggunakan beberapa batang kayu yang diletakkan di atas dua buah skital.2 3. ulang perilaku. tingkatkan ketinggian kayu menggunakan skital yang lebih tinggi. Fasa lari antara pagar mendarat dengan kaki kiri (lonjakan). layangkan di atas pagar.3 3. berlari melepasi halangan yang diletakkan di atas tanah (lompat halangan pertama) pada langkah kelima dan halangan kedua pada langkah kesembilan. Fasa melepasi pagar naikkan kaki kiri. lunjurkan kaki kiri ke hadapan. . kaki kanan sebagai kaki lonjakan. melangkah dengan kaki kiri. 3.1 3. lonjakkan kaki kanan.241 - .4 - Lari antara pagar Fasa permulaan larian duduk dekam dengan kaki kanan di hadapan. Fasa penamat mendarat dengan kaki kiri melangkah dengan kaki kanan berlari ke garisan penamat Minggu 19 Tunjang 3PJ Tajuk : Isi 1 Waktu KESUKANAN Etika – undang-undang dan peraturan am memahami permainan dan segi undang-undang. melangkah dengan kaki kiri (lonjakan).0 3.

2. Merumus. memberi sokongan moral. Racun – bahan kimia yang dihasilkan untuk mengawal serta mencegah serangan serangga makhluk perosak. saling hormat-menghormati antara penonton pemain. Definisi – merupakan bahan kimia yang boleh mem – pengaruhi fungsi otak dan badan serta menyebabkan perubahan. Dadah – heroin. mengamalkan semangat kesukanan. teknik dan kemahirannya menghargai prestasi pemain. jurulatih dan pengadil. mengawal emosi.242 - . pil ecstacy Ubat – bahan yang diproses bertujuan mencegah dan mengubati penyakit. Kandungan bahan kimia dalam asap rokok. Minggu 19 Tunjang 3 PK Tajuk : Isi : 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Penyalahgunaan bahan (a) Penyalahgunaan dadah :- 0 1. . Konsep – pengambilan atau penggunaan bahan (dadah) yang tidak dibenarkan hingga menyebabkan ketagihan. Perbezaan antara dadah. Mengenal pasti.Buku Sumber PJ & PK strategi. 3. candu. (b) Penyalahgunaan rokok 1. memudaratkan badan dan menyalahi undang-undang. 2. ubat dan racun.ganja. 11 Kemahiran/ Butir Mengajar 1.

. 1. Bahan-bahan kimia yang lain yang boleh menyebabkan barah. 0 0 1 Kemahiran / Butir Mengajar Penyakit yang disebabkan oleh rokok . Mengklasifikasi Menyenaraikan. Nikotin – dadah yang berbahaya kepada jantung dan sistem saraf.Buku Sumber PJ & PK Tar – bahan kimia yang mengganggu paru-paru menyebabkan barah.koordinasi ialah kebolehan seseorang menggunakan deria dan anggota badan untuk melakukan pergerakan dengan lancar dan sempurna. imbangi berat badan dengan tangan. Imbangan Kemahiran/ Definisi – imbangan ialah kebolehan seseorang mengekalkan Butir Mengajar kedudukan badan ketika badan berada dalam keadaan pegun atau semasa melakukan aktiviti. . Melakukan imbangan bangau(berdiri di atas sebelah kaki) dengan mata terbuka dan tertutup. 2.243 - . berat badan dibawa ke hadapan sambil kedua-dua siku di rapatkan ke arah lutut.penyakit jantung penyakit saluran pernafasan seperti bronkitis dan asma. 2. angkat kedua-dua kaki. Imbangan dekam mendekam dengan kedua-dua tapak tangan di atas tanah. Minggu 20 2 Waktu Tunjang 1 PJ KECERGASAN Tajuk Kecergasan fizikal Isi Koordinasi 1. tahan ikut kiraan 5 saat. 1. penyakit paru-paru dan barah paru-paru.

Simpton – hilang selera makan. Pengertian – penyakit disebabkan oleh vektor atau bakteria atau kulat yang hidup dan membiak di dalam makanan atau air. cirit-birit dan berpeluh. kerap mengalami tegang 2. menangkap bola sebanyak lima percubaan.memukul dan menangkap bola kecil (kebolehan anggota badan dan deria melakukan pergerakan dengan baik). Berpasangan memukul bola kecil dari berbagai-bagai arah dan aras sebanyak 5 kali percubaan. Minggu 21 Tunjang 3 PK Tajuk Isi 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Penyakit berjangkit Penyakit bawaan air dan makanan 1.244 - . Tinju bayang. Jenis-jenis penyakit a. Proses pertumbuhan bakteria dan kulat boleh menghasilkan toksin yang membawa penyakit kepada manusia. Minggu 21 Tunjang 1 PJ Tajuk : 1 Waktu KECERGASAN Ketangkasan Kemahiran/ i. Butir Mengajar ii Tampar lutut (aktiviti dilakukan berpasangan. .Buku Sumber PJ & PK 3. iii. Tifoid Tanda utama – demam berpanjangan dengan suhu tinggi. . cuba tampar lutut kawan dan cuma mengelak).

cirit-birit dan muntah. keletihan dan pening. Etika peserta . Mengklasifikasi. Kemahiran / 1. kulit badan dan bibir menjadi kering. b. Taun Tanda utama – cirit birit yang berterusan.mengawal emosi 2. sakit abdomen dan memulas. sakit kepala. pemain. Menghuraikan.memahami permainan dari segi undang-undang .sokongan moral . sakit perut.memahami permainan dari segi undang-undang . Butir Mengajar 2.245 - . najis cair berupa air beras. Merumus. berdisiplin dan amanah . Simpton – pendihideratan ( kekeringan ). Kemahiran / 1. Minggu : 22 1 Waktu Tunjang 3PJ KESUKANAN Tajuk : Etika Isi : 1. jurulatih dan pengadil . Keracunan makanan Tanda – demam.meningkat dan mengamalkan semangat kesukanan .Buku Sumber PJ & PK otot. Butir Mengajar 2.menghargai prestasi pemain . Peranan peserta dan penonton.kesetiaan kepada peserta pasukan . muntah. Simpton – loya. c. Mengenalpasti. dahaga.menunjukkan sikap bersungguh-sungguh. kesejukan. keletihan.mengawal emosi Penonton .saling hormat-menghormati antara penonton.menyemai semangat kesukanan . .

Hepatitis B i. HIV / AIDS ii. .seks rambang. a. ii.gangguan saraf.jangkitan paru-paru.mudah diserang penyakit ( ketahanan badan melawan penyakit semakin rendah ).berasa loya . Tanda-tanda penyakit.turun berat badan melebihi 10 %. HIV / AIDS Pengertian – penyakit yang menyebabkan virus HIV yang memusnahkan daya ketahanan badan untuk melawan penyakit lain. . b.melalui penagihan dadah ( berkongsi jarum ).jangkitan penyakit yang kerap berulang. .bengkak kelenjar limpa.kerap demam dan berasa tidak selesa. . Punca penyakit . . i. Hepatitis B Pengertian – penyakit berjangkit yang disebarkan melalui makanan dan darah yang tercemar. . . Tanda-tanda penyakit.246 - . . .Buku Sumber PJ & PK Minggu 22 Tunjang 3 PK Tajuk Isi 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Penyakit Berjangkit.

.berdiri seluas bahu.mata putih berwarna kuning .tangan kanan menerima bola dari tangan kiri di hadapan muka.air kencing berwarna kuning .pegang bola dengan kedua-dua belah tangan di hadapan badan.pegang bola dengan kedua-dua belah tangan di hadapan muka. .tangan kiri menerima bola di belakang kepala dan mem bawanya ke hadapan. Menguasai bola Kemahiran / Aktiviti asas permainan bola keranjang Butir Mengajar Kawal bola mengelilingi : i.247 - .disebar melalui makanan . .darah yang tercemar Minggu 23 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN Permainan Bola keranjang 1. . 0 Pinggang .tiada selera makan .berdiri seluas bahu . .demam ringan .tangan kiri menerima bola di belakang badan dan membawanya ke hadapan. Leher . .tangan kanan menerima bola dari tangan kiri ke hadapan badan.sakit pada bahagian hati Punca penyakit .letih dan lesu .Buku Sumber PJ & PK . .bawa bola dengan tangan kanan ke belakang melalui sisi kanan muka.bawa bola dengan tangan kanan ke belakang dari sisi kanan badan. .

lantun di hadapan dan di sisi badan.Buku Sumber PJ & PK iii.lantunan sekitar paras pinggang dan lutut. Lutut . .lutut seterusnya adalah sama seperti mengawal bola mengelilingi pinggang. Minggu 24 Tunjang 2 PJ Tajuk 1.berat badan di bahagian tapak kaki . . Isi 1 Waktu KEMAHIRAN Permainan Bola keranjang Melantun dan menerima hantaran i.berdiri kaki rapat . . . Lantun bola setempat . Lantun bola bergerak pantas .lutut dibengkokkan sedikit .langkah dan lantun bola ke hadapan. Kemahiran / Butir Mengajar Minggu 24 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN . ii.gunakan bahagian jari tangan .berjalan perlahan-lahan sambil melantun bola.248 - . . iii.lutut dibengkokkan . Hantaran lantun dan hantaran sambil bergerak.bola diubah ke sisi badan pada paras pinggang.tolak bola dengan lengan diluruskan ke hadapan dan ikut lajak. .bergerak dengan pantas – ikut lajak.pelbagaikan aras lantunan.

Buku Sumber PJ & PK Tajuk Isi Penyakit berjangkit Sekolah bebas denggi a. Merumuskan.sebelah tangan menghulurkan bola kepada pemain yang berhampiran. kepantasan bergerak.pertandingan melukis poster Kemahiran/ Butir Mengajar 1.pegang di bahagian belakang bola dengan kemas. . Menjalankan aktiviti gotong-royong membersihkan kawasan yang mungkin menjadi punca penyakit.mengumpulkan tin-tin dan botol-botol yang kosong. 2. Mengelecek .sebelah tangan memegang bahagian sisi bola sebagai imbangan. .menghapuskan tempat pembiakan nyamuk. .tolak bola ke hadapan pada paras bahu dan ikut lajak.pegang bola dengan kedua-dua belah tangan.memerlukan koordinasi mata.ambil satu langkah ke hadapan apabila melakukan hantaran.membersihkan kawasan persekitaran sekolah. b.bola keranjang i.hantaran ini dilakukan apabila penerima berada dekat dengan penghantar. Mengelecek Kemahiran / i. ii.249 - . . .mengadakan kempen denggi peringkat sekolah . . Hantaran tolak Butir Mengajar . . Menyenaraikan.Hantaran hulur . . . iii. Minggu 25 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN Permainan . gerak badan. Aktiviti sokongan . Tolak ii. Hulur iii.

Kelecek dan menjaring lantun . .tukar arah dan tangan dengan pantas semasa mengelecek.jari pemain dibuka dan membentuk seperti mahu mencengkam bola. pemain hendaklah meletakkan tangan di belakang bola sambil menolak bola itu ke hadapan dan belakang. 0 Langkah dan menjaring lantun .lantun bola beberapa kali sambil bergerak ke arah gol. Jika tangan kanan menjaring maka kaki kiri melakukan lonjakan. 3.memerlukan daya lonjakan yang kuat dan ketepatan lontaran.lantun bola dan berlari pantas ke arah gol.Buku Sumber PJ & PK a. Langkah dan menjaring lantun Kemahiran / Butir Mengajar 1. Menjaring 2.pemain meneruskan menyambut bola menggunakan per gerakan ke hadapan dan belakang pada setiap langkah yang diambil.pemain membiarkan tangan yang tidak menyentuh bola di tepinya supaya keseimbangan tercapai. .bola keranjang Isi 1. .lakukan lonjakan semasa menjaring.bengkokkan lutut supaya kedudukan pemain seperti duduk bertinggung.pegang bola dengan kedua-dua belah tangan semasa melonjak .250 - . .lakukan lontaran ke arah keranjang atau papan pantul semasa di udara. kepala mengarah ke atas. Minggu 26 1 Waktu Tunjang 2 PJ KEMAHIRAN Tajuk Permainan .untuk kelecek semasa berlari. . Menjaring .lonjakkan kaki yang bertentangan dengan tangan yang menjaring. Minggu 26 Tunjang 3 PK 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN . . . . Kelecek rendah .

Kemahiran / Butir Mengajar . . a. melangkah ke hadapan.membimbing rakan agar mereka menjauhi tingkah laku yang berisiko tinggi . Pada masa yang sama. Berdiri tegak. tepuk tangan dari dua tingkat peti lombol 1.251 - .menjadi ahli dan melibatkan diri dalam usaha membanteras HIV. Minggu 27 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk Gimnastik artistik Isi 0 1 2 3 4 5 6 Pola 1.melibatkan diri dalam pelbagai aktiviti. .menyebarkan maklumat kepada rakan sebaya. lutut diangkat ke arah dada. rapatkan kaki dan melompat dari dua belah kaki.5 – Hamburan Lompat dakap Lompat kangkang Lompat layang Lompat rusa Lompat melintasi bangku panjang Lari dua atau tiga langkah. kempen kesedaran b poster c ceramah Kemahiran/ 1. tangan memegang lutut seketika. Butir Mengajar 2. lonjak ke atas peti lombol tiga tingkat Tekan tubi. menyenaraikan. .Buku Sumber PJ & PK Tajuk Isi Penyakit berjangkit PROSTAR Definisi – Kata singkatan bagi Program Sihat Tanpa AIDS Untuk Remaja Peranan murid untuk menjayakan prostar. merumuskan. .

Pada masa yang sama kaki kangkang ke sisi dan ke depan. Minggu 28 Tunjang 2 PJ Tajuk 1 Waktu KEMAHIRAN Gimnastik Artistik Isi Pola 1. Mendarat di bahagian sebelah hadapan bangku. Berdiri tegak. melangkah ke hadapan. Berdiri tegak.6 – Hayunan Duduk berimbang dan menjongkang-jongkit Hayun kaki pada sokongan tangan Gayut sambil hayun Kemahiran/ Butir Mengajar 1. Semasa layangan. Angkat kaki dan kepala dari tilam. Tangan dihayun ke depan dan ke atas dan cuba sentuh hujung kaki semasa layangan. Mendarat dengan kaki depan dan diikuti dengan kaki belakang. Berdiri tegak dua langkah dari bangku. rapatkan dan bengkokkan kaki. tolak tangan dari peti lalu tepuk tangan. tangan berada di hadapan. rapatkan kaki dan melompat dari dua belah kaki. Berdiri tegak. . Mendarat dan berdiri tegak atas peti lombol. melangkah ke hadapan. Semasa layangan. Ulang lakuan mengikut kemampuan.252 - . kedua tangan dihayun ke atas. Jatuhkan tangan semula ke kedudukan asal. Lakukan jongkang-jongkit. Melonjak melintasi bangku. Berdiri tegak. lari dua atau tiga langkah. lompat dan hayun kaki belakang ke hadapan sambil kaki sokongan dihayun ke belakang. menaikkan lutut sambil tangan dihayunkan ke hadapan dan atas dengan cepat. lompat dan hayun kaki belakang ke hadapan sambil kaki sokongan dihayun terus ke belakang. Baring terlentang atas tilam/rumput.Buku Sumber PJ & PK Mendarat dengan dua belah kaki. lipatkan kaki hadapan dan tangan dihayun ke atas dan ke belakang. Mendarat dengan kaki hadapan dan diikuti dengan kaki belakang. Melangkah ke hadapan. Dari kedudukan tekan tubi di atas peti lombol. rapatkan kaki dan melonjak ke atas peti lombol tiga tingkat sambil tangan dihayun ke hadapan dan ke atas semasa layangan. melangkah ke hadapan.

berat badan. Berhenti hayunan dengan bantuan penyokong. . Menghuraikan. Minggu 29 2 Waktu Tunjang 2 PJ KEMAHIRAN Tajuk Gimnastik artistik Isi Pola 1.tinggi. . Faktor-faktor yang mempengaruhi imej kendiri fizikal . 2. Minggu 28 Tunjang 3 PK Tajuk Isi 1.Buku Sumber PJ & PK 0 Letakkan tangan di atas tiga atau empat tingkat peti lombol. Pengertian konsep kendiri.7 – Rangkaian 0 Satu rangkaian yang terdiri daripada satu kemahiran yang sama dilakukan berturut-turut. tanggapan keseluruhan terhadap diri sendiri. Dari sokongan tangan. Kaki rapat dan lurus.kejantinaan.(Guling depan dua kali) . . Menyatakan. Kemahiran/ Butir Mengajar 1. 1 Berdiri di bawah palang. hayunkan kaki ke kiri dan ke kanan. Hayun kaki dan badan ke hadapan dan ke belakang dengan julat hayunan yang kecil(30 ke 40 darjah).253 - . 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Pengurusan konflik dan stress meningkatkan penghargaan kendiri. Lompat memegang palang cekak biasa.bentuk tubuh badan. Konsep kendiri yang positif.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. kemudian melonjak dari dua belah kaki melompat dan tangan dihayunkan ke depan dan ke atas. Berdiri tegak. Habiskan guling depan dengan kaki lurus dan rapat. Pilih dua kemahiran yang dilakukan berturut-turut dengan alat. .Buku Sumber PJ & PK 1 Satu rangkaian yang terdiri dari dua kemahiran yang berlainan yang dilakukan berturut-turut. Pilih satu kemahiran yang sama dilakukan berturut-turut. Guling ke depan dengan kaki kangkang. Mendarat dengan dua belah kaki. Ambil dua atau tiga langkah ke depan. Guling ke depan. dua belah tapat tangan diletak atas lantai. Pilih dua kemahiran yang berlainan dilakukan berturutturut.(Guling depan lalu lompat dan mendarat dua belah kaki) 3 Satu rangkaian yang terdiri daripada dua kemahiran dari dua pola pergerakan yang berlainan dilakukan berturut-turut dengan alat(Dua atau tiga langkah lompat ketinting. letak dua tapak tangan atas lantai. Berdiri tegak 0 Dari kedudukan kaki kangkang. Lakukan satu skip lalu imbang skala depan.imbangan skala depan di atas bangku atau alang imbang). 2 Berdiri tegak atas bangku atau alang imbang. Guling sekali lagi dan kekalkan kedudukan dekam. Guling depan. letakkan dua belah tangan di atas lantai dan guling ke depan dengan kaki lurus dan rapat. 4 Rangkaian dan kemahiran sendiri. kekalkan kedudukan dekam. c. letak dua belah tapak tangan atas lantai.(Guling depan kaki kangkang diikuti dengan guling depan kaki rapat) 2 Satu rangkaian yang terdiri daripada dua kemahiran yang berlainan daripada pola pergerakan yang berlainan yang dilakukan berturut-turut. 1 Dari kedudukan dekam. Dari kedudukan dekam.254 - . Pilih dua kemahiran yang terdiri daripada dua pola pergerakan berlainan dilakukan berturut-turut. d. Dari kedudukan badan yang rapat dengan kaki lurus. 3 1 a.

Bengkokkan lutut. tangan di sisi. Mendarat dengan kedua belah kaki rapat. 0 Berdiri tegak. Mendarat dengan kaki lurus dan rapat. lonjak ke atas dengan melunjurkan lengan dan kaki serta melentik ke belakang. Tanda-tanda . kaki rapat. Bengkokkan lutut.jaga kebersihan persekitaran . . tangan lurus di sisi.6 – Lompatan Lompat regang Lompat lentik Lompat bintang Lompat dakap Kemahiran/ Butir Mengajar 1.makan makanan yang bersih dan bertutup. Bengkokkan lutut.cirit-birit yang berterusan. Mendarat dengan dua belah kaki. najis cair berupa beras. lonjak ke atas dengan melunjur tangan ke atas. hayun tangan ke belakang. muntah. kulit badan dan bibir menjadi kering.Buku Sumber PJ & PK Minggu 30 1 Waktu Tunjang 2 PJ KEMAHIRAN Tajuk Gimnastik irama Isi Pergerakan 1. Tangan dan kaki terbuka seperti bintang. Cara-cara menghindarkan diri daripada taun . hayun lengan ke belakang. lonjak ke atas rapatkan lutut ke dada sambil tangan memeluk lutut. lonjak ke atas sambil menghayun tangan ke atas semasa di udara. 2 Berdiri tegak. Bengkokkan lutut. kaki rapat. kaki rapat. tangan lurus di sisi. hayun lengan ke belakang. Minggu 30 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk Penyakit berjangkit Isi 1. 1 Berdiri tegak. Berdiri kaki rapat. hayun lengan ke belakang. Mendarat dengan dua belah kaki.255 - . Taun Kemahiran/ Pengertian – penyakit yang disebabkan oleh vektor iaitu bakteria Butir Mengajar yang membiak di dalam makanan atau air. Turunkan tangan dan luruskan badan.

. .diperolehi melalui makanan dan baki 12 lagi diperolehi dibuat oleh tubuh badan sendiri. susu. oksigen.organ penting seperti jantung dan sebagainya.fungsinya mengawal suhu badan dan melindungi organ.2 Protien . 1.makan di gerai yang mengamalkan kebersihan .Buku Sumber PJ & PK . .karbohidrat ringkas terdiri daripada buah-buahan.3 Lemak .sebatian/campuran karbon.sumber protien kelas 1 berasal daripada binatang dan kelas 2 daripada tumbuh-tumbuhan . . roti dan gandum 1.dapatkan suntikan Minggu 31 1 Waktu Tunjang 3PJ KESUKANAN Tajuk Pengurusan diri Isi Pemakanan untuk ahli sukan Kemahiran/ Butir Mengajar 1. . oksigen dan hidrogen.ditempatkan di dalam badan di bawah kulit. .fungsi utamanya membina enamel dan mencegah pereputan gigi. nasi.4 Garam-galian . .256 - . sayur-sayuran termasuk tebu. 1. nitrogen dan hidrogen. hidrogen dan oksigen.karbohidrat kompleks terdiri daripada ubi-ubi. kacang peas dan bijan.1 Karbohidrat .terdiri daripada 20 blok ‘asid amino’ dengan hanya 8 asid amino yang diperlukan oleh badan. Membincangkan asas komponen makanan 1.fungsinya menyatukan sel-sel badan dan mempercepatkan kuasa tindak balas kimia di dalam sel-sel badan. .sebatian terdiri daripada karbon.sebatian/campuran karbon.fungsinya membekalkan bahan tenaga kepada selsel badan . .

Tolak bahu ke depan dan lepaskan tangan dari dakapan dengan serentak. kaki rapat dan tangan lurus ke belakang.diet yang mengandungi karbohidrat yang sederhana selama 3 hari sebelum acara dipertandingkan ( 250 – 500 gram sehari ). 2. 0 Menelentang.membina dan menjaga tulang dan gigi. Lipat lutut ke dada dan dakap. . . Minggu 32 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 0 1 1 Waktu KEMAHIRAN Gimnastik Irama Pergerakan 1.kurangkan makanan berlemak.pembentukan ‘haemoglobin’ dalam sel darah merah dan menghindarkan penyakit ‘anaemia’. Berdiri tegak.7 . guling badan ke sisi sehingga kembali ke kedudukan asal. .Ketangkasan Ringkuk badan dan ayun Guling balak Kemahiran/ Butir Mengajar 0 Menelentang. .Buku Sumber PJ & PK . Ayun badan ke depan dan belakang.257 - .kelenjar tirod yang berfungsi dengan baik dapat menghindarkan penyakit ‘beguk’. .makan makanan yang lebih mengandungi protien untuk pembesaran otot. Menyebut makanan yang sesuai untuk ahli-ahli sukan sebelum dan semasa pertandingan. Minggu 32 1 Waktu Tunjang 3 PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk Penyakit berjangkit . kaki rapat dan tangan lurus ke belakang. Luruskan tangan ke depan dan lonjak badan ke atas kaki.membantu dalam proses pembekuan darah . Regangkan badan. .

.8 – Teknik alatan 0 Alatan bulat 1 Alatan bulat dan leper 2 Alatan lembut dan berombak 3 Alatan panjang. Denggi a. Minggu 33 2 Waktu Tunjang 2 PJ KEMAHIRAN Tajuk Gimnastik irama Isi Pergerakan 1. Kempen kebersihan sekolah. Melukis .258 - .Buku Sumber PJ & PK Isi 1. Ceramah mengenai denggi iii. i. Melabel. 4. Pertandingan melukis poster. iv.mengadakan aktiviti peringkat sekolah. 3. Pertandingan syarahan Program kesihatan diri 0 Kemahiran/ 1 Menerangkan. Alatan bulat 0 Melantun bola 1 Mengimbang bola 2 Meleret bola atas lantai 0 0 1 1 0 1 Alatan leper Menghayun gelung Memusing Alatan lembut dan berombak Mengubah bentuk Menghayun . ii. Merancang kempen kebersihan negeri . Kuiz anti denggi v. Butir Mengajar 2 Menyenaraikan. langsing dan lembut 4 Alatan keras dan padu Kemahiran/ Butir Mengajar 1.

Buku Sumber PJ & PK 2 2 0 1 2 3 0 1 Membuat bentuk lapan Alatan panjang.tembok tinggi . Membeza perkara yang selamat dan bahaya. Menyenarai langkah-langkah yang perlu diambil. 3. Minggu 34 Tunjang 3 PK Tajuk 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Penyakit berjangkit .laluan tali .rangkak buaya . Murid menyenarai jenis aktiviti berhalangan.259 - .gayut tarzan. .lompat pagar Kemahiran/ 1. Butir Mengajar 2. langsing dan lembut Melakukan skip perlahan/laju Mengimbang tali dalam tangan Menghayun tali Alatan keras dan padu Menghayun kayu Mengetuk kayu dengan ritma Minggu 34 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 1 Waktu KEMAHIRAN Rekreasi Aktiviti berhalangan Contoh aktiviti : .titi berayun .

dapatkan mangsa dari belakang b.campakkan sekeping kicking board kepada mangsa .. Condongkan badan ke belakang. Merumuskan kepentingan menjaga diri dalam kehidupan. Kemahiran/ Butir Mengajar - 2 waktu KEMAHIRAN Rekreasi Keselamatan di air ( asas teknik menyelamat ) a.Buku Sumber PJ & PK Isi 1. penyelamat harus berada lebih kurang 2 meter atau lebih daripada mangsa. ii. Amalan kehidupan yang sihat v. Teknik menunda . Ceramah mengenai bahayanya AIDS. Merancang kempen kebersihan negeri . . Mengedarkan risalah mengenainya.mengadakan aktiviti peringkat sekolah. Pertandingan syarahan dan melukis poster iii.260 - . - c .elakkan membantu mangsa dari hadapan . . i.pastikan tali ditarik berterusan dan dalam keadaan tegang. Melabel. Minggu 35 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 1. 3. Penggunaan ‘kicking board’ gunakan alat pengapung sebagai bahan penyelamat berenang ke arah mangsa. iv.dapatkan mangsa dari belakang dan tolak mangsa ke tepi kolam. AIDS a. Butir Mengajar 1 Menyenaraikan kepentingan. Penggunaan tali campakkan tali ke arah mangsa pastikan pelempar tali tidak berdiri terlalu dekat dengan air dirian tapak pelempar tali mestilah pada kedudukan satu kaki di hadapan dan satu kaki lagi di belakang. Menyenaraikan bahaya AIDS kepada kita Kempen kesedaran 1 Kemahiran/ 1.

.lari pecut 50 m 3.Buku Sumber PJ & PK . .lari berganti-ganti 4 X 50 m . 2.petugas yang bertanggungjawab untuk mengguna dan menjaganya. - 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Pertolongan cemas Peti kecemasan kepentingan menyediakan peti kecemasan tempat strategik untuk menyimpan peti kecemasan. . Minggu 36 Tunjang 3 PK Tajuk Isi 1. isi kandungan – ubat-ubatan dan keperluan lain pemeriksaan berkala peti kecemasan agar bekalannya dalam keadaan baik dan tidak luput.aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira dalam melakukan aktiviti kelajuan. Minggu 36 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 1 Waktu KECERGASAN Kelajuan Definisi – kebolehan seseorang melakukan pergerakan pantas dalam masa yang singkat. Melabelkan otot-otot utama yang terlibat dalam melakukan aktiviti kelajuan.rawatan segera kepada seseorang yang mengalami kecemasan untuk memberikan kelegaan segera atau meringankan . Kemahiran/ Butir Mengajar 1.261 - .tarik rambut mangsa atau kilas lehernya dengan lengan. 2 Rawatan awal . Melakukan aktiviti kelajuan dalam kumpulan. .tunda mangsa ke tepi kolam. Membincangkan faedah memanas dan menyejukkan badan dalam kegiatan harian.

Klasifikasi tempat aktiviti dijalankan di hutan sungai laut.262 - . Minggu 38 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 1 Waktu KEMAHIRAN Rekreasi Aktiviti Berhalangan 1.berat di bawah dekat dengan pintu. b. .berbahaya di satu sudut. Butir Mengajar Menghuraikan.bukan mengambil alih tugas pegawai perubatan atau doktor. berlumut. Butir Mengajar 2. .ringan dan kecil di atas. . Minggu 37 Tunjang 3 PJ Tajuk Isi 2 Waktu KESUKANAN Pengurusan Pengurusan alatan sukan dan permainan Kemahiran/ 1. dalam harus dilabelkan sebagai . Klasifikasi tempat yang berbahaya. Melakar susun atur alatan sukan dan stor sukan. pantai dan sebagainya.asingkan barang-barang yang rosak dan perlu dibaik pulih.diberi hanya oleh mereka yang bertauliah.kawasan yang licin. Menyenaraikan 3 ciri susun atur alatan sukan dengan baik dan selamat. . .Buku Sumber PJ & PK kesakitan dan menyelamatkan sebelum menerima rawatan dari pakar perubatan. . . . Keselamatan a.kawasan perkelahan contoh air terjun. Merumuskan. Kemahiran/ 1.

Menghuraikan. keperluan rawatan awal atau bantuan mula perlu memikirkan tahap atau kemampuan diri untuk memberikan pertolongan iv. Kemahiran/ 1. i.bola keranjang . .263 - . Minggu 39 Tunjang 2 PJ Tajuk 2 Waktu KEMAHIRAN Permainan . . Butir Mengajar 2. dapatkan rawatan lanjutan di hospital atau pusat perubatan Kemahiran/ 1. iii. 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Pertolongan cemas Rawatan awal.pasti tempat yang dikunjungi ada papan tanda amaran. Menyenaraikan. c Cara menjaga keselamatan diri . Minggu 38 Tunjang 3 PK Tajuk Isi 1.pastikan memakai alat keselamatan semasa di pantai. tidak membahayakan diri atau mangsa v. Perbincangan.mematuhi arahan dan larangan papan tanda di satu-satu kawasan. Butir Mengajar 2. ii.Buku Sumber PJ & PK peringatan. 2 Membeza dan menghuraikan. Merumus. pengertian rawatan awal.

keperluan rawatan .hantaran lantun kiri dan kanan tangan Hantaran lantun sambil bergerak . Berbincang.lantun bola di tempat yang sama. . Hantaran lantun dan lantun sambil bergerak 0 1 Hantaran lantun tanpa bergerak . Menyenaraikan. Minggu 40 Tunjang 3 PK Tajuk Isi 0 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Pertolongan Cemas Perkhidmatan Kesihatan Hospital Tempat untuk rawatan . Minggu 40 Tunjang 2 PJ Tajuk 1 Waktu KEMAHIRAN Permainan .jenis-jenis rawatan .bergerak dengan pantas.264 - . Lantun bola dengan bergerak pantas . Berbincang.definisi tempat rawatan . .bola keranjang Isi 1. Kemahiran/ 1.rawatan lanjutan (pakar) Kemahiran/ 1. Butir Mengajar 2.bergerak perlahan-lahan dan tukar kelajuan .hantaran lantun sambil bergerak ke arah yang berlainan Menyenaraikan. Butir Mengajar 1 Membeza dan menghurai.Buku Sumber PJ & PK Isi 1. Kemahiran/ 1. Butir Mengajar 2. Berbincang.

- 1 Waktu KEMAHIRAN Permainan .lantun di hadapan dan di sisi badan .gunakan bahagian jari tangan. . bergerak sambil melantun bola ke satu arah berhenti dan memegang bola berdiri kaki buka menghadap jaring dengan jarak yang sesuai.bola keranjang Kelecek dan menjaring. Merumus. Melakukan kemahiran asas kelecek dengan baik.265 - . Kaki kanan di hadapan.berat badan di bahagian tapak kaki. Minggu 42 Tunjang 3 PK Tajuk 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Pertolongan Cemas . Melakukan kemahiran menjaring dengan baik. Melakukan aktiviti lantunan dengan baik Butir Mengajar Minggu 42 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 1. . Lantun bola setempat .lantunan sekitar paras pinggang dan lutut dibengkokkan Kemahiran/ 1. Butir Mengajar 2.Buku Sumber PJ & PK 3.memegang bola untuk jaringan dengan cara yang betul Kemahiran/ 1. .bola keranjang Lantun bola setempat a. Minggu 41 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN Permainan .

Perkhidmatan Kesihatan . 3.Perkhidmatan yang boleh didapati 3.Buku Sumber PJ & PK Isi 1. Perbincangan. Doktor Pakar .Jenis-jenis perkhidmatan kesihatan 2. Merumus.Definisi .266 - .Perkhidmatan Kemahiran/ 1. Klinik Swasta . Menyenarai. . Butir Mengajar 2.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->