Buku Sumber PJ & PK HURAIAN RANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 1 Minggu 1 Tunjang

1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KECERGASAN 1. Kecergasan fizikal. a. Daya tahan kardiovaskular. 1. Lari ulang-alik 10 m.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Mengelaskan larian cepat dan lambat. 0 1 2 Langkah panjang. Langkah pendek. Permainan kecil (pertandingan) 4 kumpulan kecil.

Minggu 1 Tunjang 1PK Tajuk

1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1.Kesihatan diri. a. Mengenali tubuh badan.

Isi i. Mengenal bahagian kepala. bahagian tubuh ( manusia atau binatang ) dari leher ke atas atau ke hadapan. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Menamakan bahagian kepala. mata , telinga, hidung, rambut. 0 1 2 1 2 Minggu 2 2. Menjelaskan fungsi. mata – melihat. telinga – mendengar. hidung – menghidu. Nyanyian lagu ‘Parts of the head’. Melabel gambar rajah bahagian kepala. 2 Waktu

-1-

Buku Sumber PJ & PK Tunjang 3PJ Tajuk Isi KESUKANAN 1. Keselamatan a. Keselamatan diri. 1. Keselamatan diri dan keselamatan rakan. a. pakaian yang sesuai. Perbincangan mengenai aktiviti harian yang biasa dilakukan oleh murid. Perbincangan mengenai pakaian yang sesuai dalam aktiviti harian murid. Menyenarai pakaian yang sesuai dalam aktiviti harian murid. Pertandingan antara kumpulan: - agihkan murid kepada 5 kumpulan, 6 orang setiap kumpulan. - letakkan gambar pelbagai jenis pakaian dalam gelung rotan A, 5 m dari garisan permulaan. - letakkan gelung rotan B, 3 m di hadapan gelung rotan A murid berbaris di belakang garisan permulaan mengikut kumpulan. murid akan berlari ke gelung rotan A. Pilih gambar pakaian yang sesuai dan letakkan dalam gelung rotan B. Berpatah balik dan cuit tangan kawan. murid 2 ulang lakuan di atas sehingga murid terakhir. kumpulan yang paling cepat dengan jawapan yang betul dikira pemenang.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. 2. 3. 4.

Minggu 2 Tunjang 1PK Tajuk Isi

1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1.Kesihatan diri. a. Mengenali tubuh badan. i. Mengenal bahagian tangan .

-2-

Buku Sumber PJ & PK Kemahiran / Butir Mengajar 1. Menamakan tubuh badan bahagian tangan. a. Menunjukkan bahagian tangan (sendiri & rakan). lengan. siku. jari. pergelangan tangan. tapak tangan. b. Melabel bahagian-bahagian tangan.

Minggu 3 Tunjang 2PJ Tajuk Isi

2 Waktu KEMAHIRAN 1. Pergerakan asas. a. Lokomotor.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Melompat rendah. - lompat tukar arah ke sisi, depan, belakang. 2. Melompat tinggi. - lompat mencapai buah. 3. Melompat berat. - duduk mencangkung dan lompat seperti binatang.

Minggu 3 Tunjang 2PK Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar

1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT 1. Pemakanan a. Makanan harian. 1. Makanan harian saya. 1. Perbincangan mengenai contoh-contoh makanan dan minuman.

Mengasingkan gambar-gambar minuman dan makanan. Mewarnakan gambar - gambar minuman atau makanan.

-3-

Buku Sumber PJ & PK Minggu 4 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 1.Pergerakan asas Isi b. Bukan lokomotor bukan lokomotor / bergerak tanpa beredar ialah pergerakan tubuh badan yang tidak melibatkan pergerakan dari satu tempat ke satu tempat yang lain.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Berdiri a. Lalang ditiup angin. berdiri tegak. kaki dikangkangkan seluas bahu. kedua-dua belah tangan direnggangkan. hayun badan ke kiri dan ke kanan. b. Berkawad setempat. berdiri tegak. kaki diangkat ke arah atas dengan lutut bengkok. ulangkan dengan kaki kiri dan kanan. c. Menaikkan bendera. berdiri tegak. kedua-dua belah kaki dirapatkan. tangan kiri dan kanan digerakkan ke atas dan ke bawah secara berselang- seli.

2. Duduk. Mendayung sampan. duduk dengan kedua-dua kaki lurus ke hadapan. kedua-dua belah tangan di sisi dan dibengkokkan ke arah hadapan. hayunkan kedua-dua belah tangan ke hadapan dan ke belakang. Besar dan kecilkan badan. - luruskan dan kangkang kaki, depa tangan, apabila diisyaratkan, mengecil bengkokkan lutut, tangan peluk lutut rapat ke dada, kepala ditundukkan. Duduk lutut bengkok. duduk berlunjur, kedua-dua belah kaki rapat, badan tegak dan cekak pinggang. bengkokkan lutut arah ke dada perlahan-lahan. berlunjur semula.

-4-

Buku Sumber PJ & PK Berkumpulan (persembahan) a. Bunga sedang berkembang (2 kumpulan) bertinggung dengan keadaan tangan memegang lutut. badan dibuka dan dinaikkan ke atas, sementara kedua-dua belah tangan direnggangkan sedikit demi sedikit. Bangun, tegakkan badan dan renggangkan tangan ke kiri dan ke kanan. 0 Dayung sampan beramai-ramai. ( 2 Kumpulan ) Nyanyian 2 X kanan, 2 X kiri. 8 X ulang bersama-sama.

Minggu 4 Tunjang 1PK Tajuk Isi

1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1. Kesihatan diri. a. Mengenali tubuh badan. ii. Mengenal bahagian tangan.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Menamakan tubuh badan bahagian tangan. Jari, lengan / pergelangan tangan. nyanyian lagu ‘mana ibu’ – ‘ mana kelingking’. melabel bahagian tangan – susunan jari. Menyatakan fungsinya. mencengkam. bahasa tubuh. - bagus / baik – genggam tangan, buka ibu jari. - jari telunjuk – untuk menunjuk / lebih sopan dengan ibu jari.

Minggu 5 Tunjang 1PJ Tajuk Isi Kemahiran /

2 Waktu KECERGASAN 1.Kecergasan fizikal c. Koordinasi. 1. Lambung dan sambut bola besar atau pundi kacang. 2. Tepuk dan sambut bola besar atau pundi kacang.

-5-

lembu. b. jagung. oren. buncis. 5 jenis kumpulan makanan susu. Minggu 5 Tunjang 2PK Tajuk Isi 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT 1. kacang soya. Bola atau pundi kacang dipegang oleh murid 1. lemak. Lumba lari melambung dan menyambut bola atau pundi kacang berganti-ganti. Permainan kecil a. keju. d. pisang. a. murid 1 akan melambung bola atau pundi kacang kepada murid 2 dan seterusnya sehingga bola atau pundi kacang sampai semula kepada murid 1. buah-buahan dan sayur-sayuran. Mengenali jenis-jenis kumpulan makanan dan punca makanan ini. Makanan harian saya.Buku Sumber PJ & PK Butir Mengajar 1. sawi. susu . kekacang. 1. berpasangan. daging. pasukan berkumpul dalam bulatan. Pemakanan a. 0 Menerangkan pentingnya makanan ini untuk murid kerana mengandungi nutrien yang diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan diri. dan lemak. b. Melakukan aktiviti melambung dan menyambut bola besar atau pundi kacang: a. roti & bijirin . apabila isyarat mula diberi. keju. kambing. roti dan bijiran. daging.betik.beras. ikan. ayam.mentega. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Minggu 6 Tunjang 2PJ 2 Waktu KEMAHIRAN -6- . 1 Menampal gambar makanan mengikut jenis kumpulan makanan. 2. kambing. epal. e. minyak masak. buah-buahan & sayur-sayuran . roti. daging. berseorangan.lembu. Pasukan yang tamat dahulu dikira pemenang. gandum.

berjalan. keting. Nyanyian lagu “ Bahagian Tubuh” Ini kepala. Menamakan bahagian-bahagian kaki. . 2. Kemahiran / 1. ini abdomen Ini abdomen saya Ini kaki. berjalan seperti kucing menangkap tikus mengikut bunyi tamborin. Lokomotor.Pergerakan asas a. iv. ini kepala ini kepala saya Ini tangan.Buku Sumber PJ & PK Tajuk Isi 1.tumit. Pelajaran ) Minggu 7 Tunjang 2PJ 2 Waktu KEMAHIRAN -7- . . berjalan seperti orang utan mengikut bunyi tamborin. Meneliti fungsi bahagian-bahagian tersebut. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Mengenali tubuh badan. jari. ini kaki ( Lagu: Clementine) Ini kaki saya ( Lirik: Suk. melompat seperti kanggaru mengikut bunyi tamborin. 3. paha. Minggu 6 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Kesihatan diri a. ini tangan Ini tangan saya Ini abdomen. c. Permainan kecil .menendang. .melakukan aktiviti di atas mengikut stesen. Aktiviti lokomotor Butir Mengajar a. d. b. Mengenal bahagian kaki. berlari seperti kuda mengikut bunyi tamborin. 2.

Bergerak dengan keseluruhan tubuh badan di udara. Bergerak dengan bahagian tubuh badan sentiasa menyentuh lantai. . Mengenali tubuh badan.berjalan. Isi iii.guling balak. Minggu 7 Tunjang 1PK Tajuk 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1. Kemahiran / Butir Mengajar 1.hambur. Mengenal abdomen 0 mewarna bahagian abdomen.3 Bergerak tanpa sentuhan seketika. . 1 mencantum potongan gambar bahagian tubuh badan ( jigsaw puzzle ). Kesihatan diri a. . . 3.lompat. Pergerakan pendidikan a. . .merangkak. .Kesedaran tubuh badan Bergerak secara sentuhan berselang. -8- . .Buku Sumber PJ & PK Tajuk 1.berlari.merangkak. Bahagian abdomen bahagian badan di antara bahu dan pinggang.ulat bulu. Isi Tema 1. Bergerak secara sentuhan selalu. Bergerak berbagai-bagai cara dengan bahagian kaki . Kemahiran / Butir Mengajar 1. 2.lompat dakap / kangkang. Gimnastik pendidikan. 1. . 4. Bergerak berbagai-bagai cara dengan dua atau lebih bahagian tubuh badan.jalan ketam.

Lambung dan sambut gelung rotan.apabila isyarat diberikan. Koordinasi. kumpulan itu dikira pemenang. kumpulan kecil. 2. tangan. murid pertama dalam setiap kumpulan akan melambung gelung rotan kepada murid ke 2 mengikut arah putaran jam. 3. seterusnya .setiap kumpulan diberi 1 gelung rotan. Kemahiran / Butir Mengajar 1.setiap kumpulan membentuk bulatan. Menggolek gelung rotan berseorangan. kaki. dan badan.Buku Sumber PJ & PK 2 menampal gambar lengkap di dalam buku latihan. Koordinasi bermaksud pergerakan yang melibatkan keselarasan antara mata. . 4.murid ke 2 akan menyambut gelung rotan dan melambung kepada murid ke 3. . Pertandingan antara kumpulan . Lambung rendah dan tinggi ikut gelung dan sambut. .setiap ahli bergerak 2 langkah ke belakang. 2. berpasangan. Lambung dan sambut gelung rotan. Kecergasan fizikal c. 1. . Minggu 8 Tunjang 1PK 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA -9- . . berantai.apabila gelung rotan sampai semula kepada murid pertama. Minggu 8 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KECERGASAN 1.

Berjalan sambil berjengket Atas garis lurus individu Atas tali kumpulan kecil . Berjalan dan mengimbang . Menunjukkan cara mencuci dan menyikat rambut yang betul.rawatan menghilangkan kutu.mengeringkan rambut selepas mandi. Pengurusan kesihatan diri. . Kesihatan diri d. 3. 2.10 - .tidak berkongsi sikat.tidak berkongsi sikat. . Berjalan sambil mendepa tangan. 0 2. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Imbangan bermaksud kebolehan seseorang kedudukan posisi badan semasa melakukan pergerakan Isi mengekalkan atau dalam keadaan diam. Penjagaan rambut Kemahiran / Butir Mengajar 1. Mengelak kelemumur: .Buku Sumber PJ & PK Tajuk Isi 0 Kelemumur 1 Kutu 1.garisan lurus. .menjauhi rakan yang berkutu. 1. Imbangan. . . Kecergasan fizikal d. Memeriksa kebersihan diri murid. 0 1 2.menjaga kebersihan rambut. 1 Minggu 9 Tunjang 1PJ Tajuk 2 Waktu KECERGASAN 1. ii. Menerangkan cara untuk:Mengelak jangkitan kutu: .

. Mewarna gambar bahagian-bahagian abdomen. buah pinggang dan hati ) Kemahiran / Butir Mengajar 1. Pergerakan pendidikan a. Bergerak berbagai-bagai cara menggunakan ruang am. 1 usus. murid termasuk ke dalam gelung dikeluarkan dari permainan.rongga di bahagian tengah badan. Minggu 9 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1. . Membuat pergerakan menggunakan ruang diri. Tema 2. Menamakan bahagian-bahagian dalam badan. Permainan kecil – 'Perigi Beracun' . Minggu 10 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 0 1 2 Waktu KEMAHIRAN 1. vertebrata yang berisi organ ( seperti perut. Bahagian abdomen. 3 hati. Menampal dan melabel gambar bahagian. . . Mengenali tubuh badan.Kesedaran ruang. Gimnastik pendidikan.Buku Sumber PJ & PK 3.teruskan permainan sehingga tinggal seorang murid yang dikira sebagai pemenang. a.4 orang murid berpegangan tangan di luar gelung. iii.lawan tarik dan cuba tarik kawan ke dalam gelung. Kesihatan diri. usus.11 - .bahagian abdomen 0 perut. 2 buah pinggang.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Minggu 11 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 1. . terkena air panas.Kesedaran tubuh badan 1. Melabel dan mewarna gambar benda-benda tajam.penggunaan ruang dengan bijak dan berkesan. . 1. . Bergerak berbagai-bagai cara menggunakan keseluruhan kawasan tanpa atau dengan alatan: . 2. Membuat pergerakan menggunakan ruang di sekeliling tubuh badan. Menerangkan jenis-jenis kemalangan di rumah: luka akibat benda tajam. 1.Buku Sumber PJ & PK Kemahiran / Butir Mengajar 1. 2. terjatuh. 2. Tema 1. Keselamatan di rumah 1. Pergerakan pendidikan a. Alatan yang berbahaya benda tajam.pergerakan tubuh badan setempat. Gimnastik pendidikan.pergerakan mengikut kemampuan.gerakkan tubuh badan sejauh mana yang boleh dicapai.4 Menyokong beban pada bahagian tubuh badan.12 - . . tempat gelap. Minggu 10 Tunjang 3PK Tajuk Isi 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN 1.5 Membuat berbagai-bagai bentuk dengan bahagian tubuh badan.6 Membekukan tubuh badan. Keselamatan a. Keadaaan di rumah tempat licin.

Mengumpul dan mewarna gambar makanan berkhasiat. pisang memberi tenaga. Menamakan jenis makanan berkhasiat susu.dirian ‘Y’. Kemahiran / Butir Mengajar 1.sumber vitamin.besar.duduk ‘V’. . . . 4. Menyokong berat badan di atas satu atau lebih bahagian badan. .7 Merangkaikan dua atau lebih pergerakan. 2.bersudut.untuk tumbesaran.13 - .individu.skala depan.berpasukan. Memberhentikan pergerakan seketika: . . lobak. Pemakanan Isi 1. . Membentuk dengan menggunakan bahagian tubuh badan. . .pulas. 2.kecil. telur. . Kemahiran / Butir Mengajar 1. Makanan berkhasiat. . 3.bergerak dan beku kualiti berat/ringan.Buku Sumber PJ & PK 1. kangkung.bergerak dan beku.luas.berpasangan.lebar. Merangkaikan beberapa pergerakan tubuh badan supaya menjadi rangkaian pergerakan berterusan. ikan . makanan yang mengandungi semua nutrien yang diperlukan oleh badan. . . Minggu 11 Tunjang 2PK Tajuk 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT 1. . . roti. terung . sawi.

Membezakan flora dan fauna dalam persekitaran sekolah. 4.merosakkan gigi.kurang zat makanan.kurang zat makanan. Makanan ringan ( junk food ) . b. Pertandingan antara kumpulan: a.Makanan yang tidak mempunyai nutrien makanan yang secukupnya yang diperlukan oleh tubuh badan. Menamakan flora dan fauna yang ada di persekitaran sekolah. Pemakanan. Minggu 12 Tunjang 2PK Tajuk Isi 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT 1. 3. menggemukkan. 1. Mengenal flora dan fauna . meninjau persekitaran sekolah. Rekreasi dan kesenggangan a.14 - . 2.Fauna -haiwan dan unggas. Menamakan jenis-jenis makanan ringan (rapu) -snek .Mengenal flora Murid dibahagikan kepada kumpulan dan diarah memilih gambar flora sahaja daripada pelbagai gambar yang diletakkan.tumbuh-tumbuhan.Mengenal fauna Murid dibahagikan kepada kumpulan dan diarah untuk memilih gambar fauna sahaja daripada pelbagai gambar yang diletakkan. Mengenal flora dan fauna berpandukan gambar secara kelas.merosakkan gigi. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Rekreasi. -aiskrim . -jeruk . -gula-gula . . 1. . Kemahiran / Butir Mengajar 1.Buku Sumber PJ & PK Minggu 12 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 3.Flora . menggemukkan.

2 Berjalan sambil berjengket dengan menjunjung pundi kacang. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Berjalan di atas garisan lurus sambil memegang pundi kacang.15 - . Mengimbang tubuh badan. Minggu 13 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 1.Soal jawab makanan kegemaran rakan karib secara berpasangan.Buku Sumber PJ & PK 2. Kemahiran / Butir Mengajar 1. 2. 0 Berjalan sambil berjengket di atas garisan lurus dengan mendepa tangan. Pengambilan makanan harian yang berkhasiat. Definisi : Imbangan bermaksud kebolehan seseorang Mengekalkan posisi badannya ketika melakukan pergerakan atau dalam keadaan diam. Imbangan. 1. 2. d. Isi 1. Makanan harian sahabat.berjalan sambil berjengket di atas garisan lurus dengan menggunakan alatan. . Depakan tangan untuk imbangan.Pemakanan. Kecergasan fizikal d. 2. Minggu 13 Tunjang 2PK Tajuk Isi 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT 1. Bertanyakan rakan jenis makanan (sarapan) berkhasiat . Pertandingan antara kumpulan. Depakan tangan untuk mengimbang badan. 1 Berjalan sambil berjengket dengan memegang pundi kacang. Mengumpul dan menampal gambar makanan ringan. bersih dan selamat.

sikat rambut. Kemahiran / Butir Mengajar 1.Buku Sumber PJ & PK kegemarannya. Melakonkan aktiviti amalan kesihatan. 4.basuh tangan. Minggu 14 Tunjang 3PJ Tajuk Isi 2 Waktu KESUKANAN 2. 1. Menyenaraikan amalan kesihatan harian: Menyenaraikan amalan kesihatan harian: . Kesihatan diri a. 2. Kebersihan tubuh badan. Menamakan jenis makanan (sarapan) kegemaran rakan karib.memadan amalan pengurusan diri dengan alatannya. Pengurusan diri. Minggu 14 Tunjang 1PK Tajuk 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1. 3. mandi dan tidur.16 - . pakai kasut. 3. . berpakaian. sarapan. Melukis dan mewarna gambar makanan (sarapan) kegemaran rakan karib.) 4. Isi 1. . Pengurusan a. Menyatakan fungsi abdomen. Pertandingan antara kumpulan. Menunjukkan bahagian abdomen. Kemahiran / Butir Mengajar 1. mandi.gosok gigi. Contoh . tempat untuk mencerna makanan yang dimakan. Mengenali tubuh badan. Menunjukkan modul bahagian dalaman abdomen (perut. Fungsi bahagian abdomen. Melakar arah perjalanan makanan hingga ke perut.perut.

susu. i. Kesihatan diri c. Kesihatan gigi. . Isi Tema 1 – Kesedaran tubuh badan.buah-buahan. Permainan kecil . c. b. Menyenarai makanan yang baik untuk kesihatan gigi.Buku Sumber PJ & PK 5. Pergerakan turun-naik. putar-pusing dengan keseluruhan tubuh badan statik dan sambil bergerak. 1. 1. b. Pendidikan pergerakan 2 Pergerakan kreatif. 2. Bahagian-bahagian tubuh badan. Keseluruhan tubuh badan. Menyanyikan lagu berkaitan perut. menjalankan aktiviti luar kelas dengan menjalankan tunjuk cara menggosok gigi dengan betul. 4. a. Bergerak menggunakan bahagian tubuh badan yang berlainan statik dan sambil bergerak. 2.17 - . 3. Gerak bebas dan berhenti secara membeku apabila isyarat diberi.sayur-sayuran. Minggu 15 2 Waktu Tunjang 2 PJ KEMAHIRAN Tajuk 1.bergerak seperti aktiviti di atas mengikut bunyi tamborin. a. murid mengikut teknik menggosok gigi yang betul. Cara menggosok gigi. buka-tutup. Makanan untuk kesihatan gigi . Kemahiran / Butir Mengajar Minggu 15 Tunjang 1PK Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1.

4. . Contoh: karies gigi. Definisi.Buku Sumber PJ & PK Minggu 16 Tunjang 1 PJ Tajuk Isi 2 Waktu KECERGASAN 1. 2. Menunjukkan gambar rajah gigi yang elok dan rosak. Pertandingan antara kumpulan. i. Meminta murid membandingkan keadaan gigi berdasarkan gambar rajah yang ditunjukkan. sakit gigi. 4. 3. Kelenturan. Menyenaraikan makanan-makanan yang merosakkan gigi. Membuat aktiviti timbang garam( mengangkat rakan di belakang ). Menyenaraikan punca-punca yang menyebabkan kerosakan gigi. Kesihatan gigi. Butir Mengajar 2. Makanan yang merosakkan gigi . . gusi bengkak. Kecergasan fizikal b. kanan dan kiri. 1.18 - . Kemahiran / 1. Kesihatan diri c. Menerangkan kesan kerosakan gigi.menghantar bola melalui kedua-dua belah kaki ( kangkang ) .keupayaan meregang otot berserta kebebasan sendi bergerak dengan sepenuhnya. 3. Minggu 16 Tunjang 1PK Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1. barah gusi. Membongkok badan ke hadapan. 5. Melentik ke sisi. 1.

Menyatakan minum petang dan makan malam kegemaran rakan karib.Mewarna gambar minum petang dan makan malam yang berkhasiat. Kemahiran / Butir Mengajar 1.19 - . 3. Bergerak berbagai-bagai cara menggunakan ruang am berbagai-bagai aras. . .depan. .sederhana. . . 2.bawah. 2. .Buku Sumber PJ & PK Minggu 17 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 3 2 Waktu KEMAHIRAN 2. Pendidikan pergerakan a.Soal jawab jenis minum petang dan makan malam berkhasiat kegemaran rakan karib ( berpasangan ).atas. Bergerak menggunakan ruang am ke berbagai-bagai arah. Waktu makan .tinggi.rendah. Pemakanan a. . Gimnastik pendidikan. .belakang. Bergerak menggunakan berbagai-bagai arah.Soal jawab waktu minum petang dan makan malam rakan karib ( berpasangan ).sisi.makan malam. Kemahiran / Butir Mengajar 1. .Kesedaran ruang Bergerak menggunakan berbagai-bagai aras. Tema 2. Minggu 17 Tunjang 2PK Tajuk Isi 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT 1. Makanan harian saya dan sahabat ii. 4.

3. 1. penggunaan. ii.20 - . Ubat dan racun i.Kesedaran ruang Bergerak menggunakan berbagai-bagai laluan. Bergerak menggunakan berbagai-bagai ekstensi. bergerak sambil elak halangan.Buku Sumber PJ & PK Minggu 18 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 4 5 6 2 Waktu KEMAHIRAN 2. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Menyedari dan mengawal saiz / bentuk pergerakan. Mencipta laluan di lantai dan awangan seperti lurus. bengkok. Tema 2. 3. mencipta satu pergerakan ekstensi. Menggabungkan beberapa pergerakan menjadi satu rangkaian yang berterusan. Penyalahgunaan bahan a. 2. Gimnastik pendidikan. membentuk berbagai-bagai laluan. Menyatakan kepentingan bahan-bahan yang berbahaya . penyimpanan. . zig-zag atau kombinasi. Pendidikan pergerakan a. Melabelkan bahan-bahan yang beracun dan tidak beracun. Menamakan bahan-bahan yang terdapat di dalam gambar yang dipaparkan. berliku. 2.bergerak sambil meregangkan tangan atau kaki sejauh mana yang boleh. Merangkaikan pergerakan menggunakan dua atau lebih aspek ruang. Kemahiran / Butir Mengajar Minggu 18 Tunjang 2 PK Tajuk Isi 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT 2. berbagai-bagai arah.

Minggu 19 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 1 Waktu KECERGASAN 1. Kelenturan. Menghantar bola melalui atas kepala ( meleding ke belakang ). Kecergasan fizikal b. Minggu 19 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 1 Waktu KECERGASAN 1. kaki dan badan. pegang lutut kanan ( kedua-dua belah tangan ). Aktiviti koordinasi Butir Mengajar .Koordinasi ialah pergerakan yang melibatkan keselarasan antara mata. 2. Kemahiran / 1. Pertandingan antara kumpulan a. 2.Buku Sumber PJ & PK disimpan di tempat yang selamat.21 - . Permainan Kecil . Koordinasi. Definisi . Kecergasan fizikal c.Aktiviti kelenturan. sentuh lantai dan sambut pundi kacang. Definisi .Kelenturan ialah keupayaan meregang otot berserta kebebasan sendi bergerak dengan sepenuhnya. Kemahiran / 1. Membezakan beberapa jenis racun dan dadah melalui senarai yang disediakan. lambung. Melentik ke sisi. Menggunting dan menampal gambar berkaitan dengan ubat dan racun. pegang lutut kiri (kedua-dua belah tangan) c. 4. Melentik ke sisi. Duduk dan jangkauan melunjur. tangan. 5.lambung dan sambut pundi kacang secara bebas. Butir Mengajar a.

Buku Sumber PJ & PK Minggu 19 Tunjang 3PK Tajuk Isi . 2. 1. 3. d. Kemahiran / Butir Mengajar 1. kawasan tandas. melecet. b. Minggu 20 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KECERGASAN 1.'Belalang-belatuk' Cara bermain – penerangan oleh guru: . b. terjatuh / terhantuk.Keselamatan ialah langkah berjaga-jaga bagi mengelakkan berlakunya kemalangan pada diri sendiri. Kemahiran / Butir Mengajar 1. terseliuh. e. c. Keselamatan diri. d. Lari zig-zag sambil membawa bola secara berkumpulan. a. kawasan pembuangan sampah. luka. tangga. 2. Lari zig-zag sambil membawa bola.lambung dan sambut pundi kacang dalam bulatan. Lari zig-zag sambil membawa bola secara individu. Definisi ketangkasan ialah kebolehan seseorang melakukan pergerakan-pergerakan berturutan ke sesuatu arah yang berbeza seberapa cekap dan pantas yang boleh. 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN 1. laluan kenderaan. Kecergasan fizikal e. c. Definisi . patah. e. 2. longkang.22 - . Keselamatan a. Ketangkasan. a. Mengenal pasti tempat-tempat yang berbahaya di sekolah. Permainan kecil . Perbincangan kemalangan yang berlaku di sekolah.

d. . b.23 - . Menerangkan cara bagaimana penyakit itu berjangkit. Menamakan jenis-jenis penyakit kulit Contoh . kudis buta . panau. Sesiapa yang ditangkap sebelum sampai ke kawasan selamat yang ditetapkan bertukar menjadi 'Belalang' dan begitulah sebaliknya.cacar air (cengkering) 2.melalui pakaian. Kesihatan diri d.melalui perkongsian alat (tuala. baju). 1. .melalui sentuhan. Pengurusan kesihatan diri. e. Guru melaungkan satu daripada nama di atas. Murid berdiri dalam 2 barisan jarak 2 atau 3 meter menghadap satu sama lain. Aktiviti bertulis .kudis Kemahiran / Butir Mengajar 1.suaikan atau padankan jenis penyakit kulit dengan cara jangkitannya. Kecergasan fizikal. Contoh . Satu barisan (kumpulan) digelar 'Belatuk' dan satu lagi 'Belalang'.kudis. Minggu 20 Tunjang 1 PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA. . Jika nama 'Belatuk ' dilaungkan barisan yang berkenaan berlari sambil membawa bola dan kumpulan 'Belalang' akan mengejar. 1. 3. Penyakit kulit . c.Buku Sumber PJ & PK a. Minggu 21 Tunjang 1 PJ Tajuk 1 Waktu KECERGASAN 1.

Kecergasan fizikal d.menjalankan permainan `Burung Masuk Sarang’. Berjalan sambil menjengket di atas garisan lurus sambil membawa bola: .setempat. 1. 4. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Imbangan. Permainan `Burung Masuk Sarang’. 3. . Pemenang ditentukan melalui kumpulan mana yang dapat menyelesaikan aktiviti itu terlebih dahulu. Berjalan sambil menjengket di atas garisan lurus dengan cara mengimbang bola di tangan kanan. . Berjalan sambil menjengket di atas garisan lurus dengan cara mengimbang 2 biji bola di tangan kiri dan kanan.jarak garisan lurus 2 meter. .24 - .Buku Sumber PJ & PK Isi e. 2. Ketangkasan. Kemahiran / 1. Permainan kecil berjalan sambil menjengket di atas garisan lurus dengan cara mengimbang 2 biji bola di tangan kanan dan kiri secara kumpulan. Melakukan gaya burung terbang Butir Mengajar .bola 2 biji. 2. 1. . Berjalan sambil menjengket di atas garisan lurus dengan cara mengimbang bola di tangan kiri. Minggu 21 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KECERGASAN 1. Murid diagihkan kepada beberapa kumpulan (1 kumpulan – 3 orang ).bergerak bebas dalam kawasan.

2. Faedah bersenggang. Kesenggangan.25 - . Contoh: menyiram bunga. Penjagaan kebersihan tubuh badan. 4. Kesihatan diri d. Menyatakan perasaan yang dialami ketika bersenggang. . Menerangkan akibat kecuaian menjaga tubuh badan. 5. .memupuk semangat kerjasama. Menyenaraikan aktiviti bersenggang yang lain. . Permainan galah panjang. . 1. 3. Mewarna gambar rajah bahagian tubuh badan. Menyanyikan lagu yang sesuai mengenai tubuh badan. bersiar-siar.meningkatkan disiplin. Menghuraikan bahagian dan fungsi tubuh badan dengan menggunakan carta tubuh badan.ketingting. Rekreasi dan kesenggangan. Menghubungkaitkan dengan aktiviti bersenggang. 4. Membincangkan faedah aktiviti bersenggang: Contoh : . iii. Menggayakan cara berbasikal yang betul.permainan galah panjang. 2. 6. Kemahiran / Butir Mengajar 1.Buku Sumber PJ & PK Minggu 21 Tunjang 1 PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1. 3. Minggu 22 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 3. Pengurusan kesihatan diri. a. Kemahiran / Butir Mengajar 1.memupuk semangat kesukanan.mengisi masa lapang.

Buku Sumber PJ & PK Minggu 22 Tunjang1 PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3. i. Menunjukkan gambar dua watak manusia yang sihat dan Butir Mengajar berpenyakit. Menyediakan biodata diri sendiri. 3. Manipulasi alatan. Kekeluargaan a. Membuat perbandingan tentang keadaan orang yang sihat dengan yang berpenyakit. 3.. Minggu 23 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 1. . 2. Kemahiran / 1. Pertandingan antara kumpulan .masing. Keistimewaan diri sendiri. Pergerakan asas c. . Membaling dan menyambut pundi kacang secara berpasangan. Perbincangan dengan rakan tentang keistimewaan yang ada pada diri masing. Membaling dan menyambut pundi kacang menerusi gelung rotan. Mengenali diri sendiri. Kemahiran / 1.26 - . keluarga dan sahabat.baling pundi kacang menerusi gelung rotan untuk disambut oleh kawan. 4. .membaling pundi kacang ke dalam gelung rotan.tubuh badan sihat. -dua orang murid berdiri berhadapan dan seorang lagi berdiri di tengah sambil memegang gelung rotan. Butir Mengajar 2.

Perasaan 1. Permainan tampar lutut kawan. Melahirkan perasaan: i. Memadankan kad imbasan dengan perkataan yang berkaitan perasaan. Cara melahirkan perasaan mengikut situasi.27 - . 2. 3. Murid A akan berpasangan dengan murid B. Kemahiran / 1. Kumpulan yang paling ramai menampar lutut lawannya dikira menang. Mengeja perkataan yang berkaitan perasaan dengan menggunakan kad imbasan. Minggu 24 Tunjang 1 PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA. Menggunakan kad imbasan yang menunjukkan riak wajah Butir Mengajar berkaitan perasaan. Kemahiran / 1. Butir Mengajar a. b. Kecergasan fizikal e. 1.murid diagihkan kepada dua kumpulan A dan B. . Minggu 24 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KECERGASAN 1. Perasaan a. berpasangan. Ketangkasan.Buku Sumber PJ & PK Minggu 23 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 2. . Melahirkan perasaan: i. 2. berkumpulan. Melakukan aktiviti tampar lutut. Cara melahirkan perasaan mengikut situasi.

Ketingting: .murid nombor 2 diarah menutup mata dan memandang ke arah bertentangan. .Buku Sumber PJ & PK Kemahiran / Butir Mengajar 1. Kemahiran / 1. 3. 2. 1 dan 2. Contoh : sedih. . .perlakuan diulang dengan pertukaran nombor pelaku. Menyebut pelbagai situasi perasaan. . Minggu 25 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KECERGASAN 1. 2.ke hadapan.apabila isyarat dibunyikan.28 - . susah hati. .ketingting mengejar pasangan mengikut nombor. Menyanyikan lagu ‘Bila Rasa Gembira’. 2. . Berguling : Butir Mengajar . gembira. 3.ke belakang. .ke sisi.ke hadapan.murid dibahagikan mengikut nombor. . murid nombor 1 berlari ketingting dan mengejar nombor 2 hingga ke zon selamat yang ditetapkan. Berguling.ke sisi. Permainan kecil: .murid nombor 1 berdiri sebaris manakala murid nombor 2 mendekam dan berada 3 meter dari murid nombor 1. 1. . Mengklaskan gambar mengikut situasi perasaan secara kumpulan. Lokomotor. Ketingting. Pergerakan asas a.

Pertandingan antara kumpulan . Menyatakan nama orang yang disayangi – ayah dan ibu. Perasaan a.melambung bola melepasi halangan ( net / tali ). a. Mengenali diri sendiri. 2. Aktiviti manipulasi alatan a. 1. Melambung dan menyambut bola dalam bulatan ( gelung rotan ). Melahirkan perasaan: . Memperdengarkan lagu ‘Ayah dan Ibu’ nyanyian Allahyarham Sudirman. Minggu 26 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1. Melambung dan menyambut bola berpasangan. Membincangkan keistimewaan yang terdapat dalam diri ayah dan ibu. 2. Pergerakan asas c.Buku Sumber PJ & PK Minggu 25 Tunjang 1 PK Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3. Minggu 26 Tunjang 2PJ Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 2 Waktu KEMAHIRAN 1. c. Melambung dan menyambut bola secara individu. 3. b.29 - . 4. keluarga dan sahabat i. 1. Kekeluargaan. Menyediakan biodata tentang ayah dan ibu. Manipulasi alatan ( bola besar ). keistimewaan ayah dan ibu.

. c. Aktiviti bukan lokomotor. Kemahiran / a. pembunuhan. menyambut hari jadi. Pergerakan asas b. Pertandingan antara kumpulan. gambar kemalangan. Boleh kita berjumpa lagi. c. Cara melahirkan perasaan mengikut situasi. Boleh kita menumpang mandi.30 - . d. . Contoh: Kalau ada sumur di ladang. Burung terbang ( statik ).Buku Sumber PJ & PK Kemahiran / Butir Mengajar i. b. Kemahiran / 1. 1. Minggu 27 Tunjang 2 PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1. ( Jenis perasaan : sedih ). Menunjukkan gambar yang berkaitan dengan sesuatu Butir Mengajar peristiwa atau situasi: Contoh : a. Lompat bintang. Membaca beberapa rangkap pantun yang berkaitan dengan perasaan.lompat bintang. Kalau ada umur yang panjang. 3. Cara melahirkan perasaan mengikut situasi. Melahirkan perasaan: i. Perasaan a. Berenang ( statik ). Minggu 27 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 1. 2. Butir Mengajar b. Mewarnakan gambar lakaran perasaan. Memadankan pantun dengan gambar yang berkaitan perasaan.

Menyelesaikan teka silang kata berdasarkan jenis-jenis perasaan. 2. Meneka huruf yang akan membentuk perkataan yang Butir Mengajar berkaitan dengan perasaan: Contoh : __ __ R __ __ = MARAH ( berkonsepkan permainan Roda Impian ). 4. 3. Mengelecek rakan. Pertandingan antara kumpulan . Melakonkan perasaan melalui mimik muka berdasarkan perasaan yang dikemukakan dalam permainan Roda Impian. 2. 1. kebuluran. Contoh : a) marah – situasi apabila sesuatu barang yang disayangi . Menerangkan perasaan yang akan dialami berdasarkan gambar-gambar tersebut. Bercerita tantang sesuatu perasaan yang pernah dialami.31 - . Pergerakan asas c.mengelecek bola melalui skital. Manipulasi alatan ( bola besar ). Kemahiran / 1. Mengelecek bola secara statik ( kiri dan kanan ) 2. Cara melahirkan perasaan mengikut situasi. Minggu 28 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 2 Waktu KEMAHIRAN 1. Perasaan a. Minggu 28 Tunjang 2 P Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1. Mengelecek bola melalui skital ( zig-zag ) 3. 4.Buku Sumber PJ & PK d. Melahirkan perasaan: i.

kuat 2.Kesedaran rintangan kepada beban dan masa 2.ringan . berat . 3.pergerakan seorang peninju.halus . Tema 2. halus dan kawal-lambat Kemahiran / 1. serta-merta b. Membina beberapa ayat mudah berdasarkan lakonan yang dijalankan.2 Masa a. Kawal-lambat .Buku Sumber PJ & PK diambil orang. b) terkejut – situasi apabila bunyi belon meletup.burung terbang. Kesedaran rintangan beban untuk kawalan pergerakan Butir Mengajar .32 - .kuat 2. 3. Pergerakan dan pengawalan pergerakan untuk membayang idea atau perasaan. Contoh : Ali terkejut kerana belon meletup. awal-lambat 2. Beban dan masa a.berat .ringan b. Minggu 29 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN. Serta.3. 2. halus dan serta-merta c. Pergerakan kreatif. berat dan kawal lambat b. Kombinasi beban dan masa dalam pergerakan dan rangkaian pergerakan . a. halus . berat dan serta-merta d.merta . c) sugul – situasi apabila bangun dari tidur. Pendidikan pergerakan b.1 Beban.

Buku Sumber PJ & PK . Bergerak berbagai-bagai cara bagi menunjukkan pelbagai perasaan yang dialami.1. tidak terus 4. Tema 4 .halus dan serta-merta . Minggu 30 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 2. terus b. Membuat mimik muka pelbagai perasaan yang dialami. Perasaan. kelancaran urutan serta penggunaan ruang dan masa: . a.berat dan kawal. Cara melahirkan perasaan mengikut situasi. Kemahiran / 1. Melakar dan mewarna mimik muka dalam pelbagai situasi. pergerakan berturut-turut Kemahiran / Butir Mengajar 1. Kesedaran mengenai berat kepada kualiti pergerakan. 3.33 - .Aliran beban badan dalam ruang dan masa 4. Ruang a.lambat . Aliran.3. Butir Mengajar 2.2. aliran terikat b. aliran bebas 4. a. 1.halus dan kawal-lambat Minggu 29 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA. Melahirkan perasaan: i. pergerakan serentak b. Pendidikan pergerakan b. Pergerakan kreatif. Masa a.berat dan serta-merta .

Buku Sumber PJ & PK a. pelajaran dan sikap yang baik. Pergerakan serentak . Mengenali diri sendiri.kanggaru . Minggu 30 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3. Ruang terus . pusingan dan putaran. b. Kekeluargaan. Kemahiran / 1.layang-layang .arnab . Contoh: dari segi permainan. Kesedaran cara menggunakan ruang untuk melakukan berbagai-bagai pergerakan. Ruang tidak terus . 3. 3.berbagai-bagai aras. a.satu bahagian tubuh badan mendahului tubuh badan yang lain seperti berjalan atau merangkak. ii.pergerakan lurus.34 - . Aliran terikat . Keistimewaan adik-beradik. Menyenaraikan jumlah adik-beradik. Menjelaskan kebolehan yang ada pada adik-beradik.katak b.bola 2. Pergerakan berturut-turut . a. melengkung dan zig-zag b.keseluruhan tubuh badan bergerak serentak seperti lompatan atau gulingan. Penglibatan tubuh badan melakukan pergerakan secara serentak atau satu bahagian tubuh badan mendahului pergerakan : a. Membuat folio tentang adik-beradik. .gasing . Aliran bebas . Butir Mengajar 2. keluarga dan sahabat.

Secara ansur maju :Butir Mengajar a. daya tahan kardiovaskular.35 - . 1. Menemu ramah rakan sekelas berkaitan keistimewaan sahabat. Keistimewaan sahabat. Menyenaraikan nama sahabat baik. Menjelaskan keistimewaan dan kebolehan yang ada pada sahabat. Skip sambil bergerak dengan pelbagai kelajuan Minggu 31 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3. Mengenali diri sendiri. i. Minggu 32 Tunjang 1 PJ Tajuk 2 Waktu KECERGASAN 1. keluarga dan sahabat. Daya tahan kardiovaskular. Skip setempat c. Kecergasan fizikal a. Skip setempat sambil menghayun tangan d.Buku Sumber PJ & PK Minggu 31 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KECERGASAN 1. Kecergasan fizikal a. Berjalan setempat ( kawad ) b. Skip sambil bergerak Kemahiran / 1. . Kekeluargaan a. Butir Mengajar 2. Skip setempat 2. Kemahiran / 1. 3.

kanan dan kiri. Perbincangan mengenai tempat yang sesuai untuk menyimpan bahan beracun. Minggu 32 Tunjang 2 PK Tajuk Isi 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT 2. Skip ulang-alik 2.murid membentuk satu bulatan besar. . Melentik ke sisi. Skip sambil bergerak dengan mengubah kelajuan. Kemahiran / 1. 1. . Pengurusan bahan beracun Kemahiran / 1. Penyalahgunaan bahan a. Kelenturan 1. Minggu 33 Tunjang 1 PJ Tajuk Isi 2 Waktu KECERGASAN 1. Butir Mengajar 2. 2. Skip ulang-alik 10 meter.lumba skip mengikut nombor yang disebut.36 - . . Skip mengelilingi bulatan.Buku Sumber PJ & PK Isi Kemahiran / Butir Mengajar 1. Perbincangan mengenai bahan beracun. Definisi – keupayaan meregang otot berserta kebebasan sendi bergerak dengan sepenuhnya.jauh dari makanan. 3. 4.kotak / bekas khas untuk menyimpan bahan beracun (contoh : peti ubat) . Skip setempat. Butir Mengajar 2. Membongkok badan ke hadapan. Melentik ke belakang. 3. Permainan kecil :. Kecergasan fizikal b.

Menggolek gelung rotan secara berpasangan. 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3. Minggu 34 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 1. . Menyenaraikan sikap-sikap yang baik dan buruk.merompak. i. . keluarga dan sahabat.Buku Sumber PJ & PK 4. .menagih dadah. Menggolek gelung rotan secara bebas.menagih dadah.37 - .menjaga kesihatan. Pertandingan menggolek gelung rotan dan mengelilingi skital . b Sikap buruk. ii.bersopan.mencuri.menolong orang.baring dan mengangkat badan. 2 Menyanyikan lagu ‘ Senyum’. menerangkan mengapa kita perlu menyukai dan menyayangi diri sendiri. 2. . Membuat jambatan. .menipu – orang benci . Butir Mengajar Contoh: a. menolong orang – orang sayang. Pergerakan asas c. Membandingkan sikap yang baik dengan yang buruk. Kekeluargaan a. mengenali diri sendiri. Sikap baik. . Manipulasi alatan – gelung rotan Kemahiran / 1. Contoh: Sikap baik Sikap buruk i.sakit / mati. menjaga kesihatan – badan sihat. i. 3. ii.menipu. Minggu 33 Tunjang 1 PK Tajuk Isi Kemahiran / 1. Butir Mengajar 2.

Galop 3. Lokomotor 1.merangkak seperti askar 2. 1.Buku Sumber PJ & PK (zig-zag).38 - . Merangkak Kemahiran/ 1. Skip 2. Kekeluargaan a. Cara bergerak dengan menggunakan pelbagai bahagian Butir Mengajar tubuh badan. 3. Mengaitkan nilai-nilai tersebut dengan nilai menyayangi ibu bapa sendiri. menerangkan mengapa kita perlu menyukai dan menyayangi ibu dan bapa. Pertandingan antara kumpulan merangkumi tiga pergerakan di atas.Pergerakan asas a. Menceritakan sebuah kisah teladan bertajuk ‘ Si Tanggang’ 2. i. .skip . mengikut stesen . Menyatakan nilai-nilai yang terdapat dalam cerita tersebut. keluarga dan sahabat. Kemahiran / Butir Mengajar Minggu 35 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 1. a. Minggu 34 Tunjang 1 PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3. mengenali diri sendiri.galop seperti kanggaru .

Kemahiran/ Butir Mengajar 1. Bukan lokomotor Kemahiran/ Butir Mengajar 1. Kemahiran/ Butir Mengajar .39 - . 2. mengenali diri sendiri. 2. Melabelkan bahan yang beracun dan tidak beracun. Aktiviti bukan lokomotor 0 menjengket – percubaan menggapai rambutan. Menyanyi lagu `Gerak Badan’ Minggu 36 Tunjang 1 PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3. 1 menyentuh kasut. 1. 2.Pergerakan asas b. 2 menyapu papan hitam. Minggu 36 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 1. i. Mengklasifikasikan bahan beracun dan tidak beracun. Menceritakan pengalaman manis bersama dengan adikberadik. keluarga dan sahabat. Kekeluargaan a. Bersoal jawab dengan murid tentang kedudukannya sebagai seorang anak dalam keluarga. Penyalahgunaan bahan 1. menerangkan mengapa kita perlu menyukai dan menyayangi adik-beradik.Buku Sumber PJ & PK Minggu 35 Tunjang 2 PK Tajuk Isi 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT 2. Menamakan bahan yang terdapat dalam gambar.

Manipulasi alatan. Melukis gambar adik-beradik. . . Minggu 37 Tunjang 3 PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 1. i. 4. Pergerakan asas c. Kemahiran/ Butir Mengajar . 1.apabila muzik berhenti. Contoh: . menerangkan mengapa kita perlu menyukai dan menyayangi sahabat. Minggu 37 Tunjang 1 PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3. Menggolek bola menuju ke sasaran (skital / gelung rotan). . Kekeluargaan a. Permainan kotak beracun cara bermain: . Menghubungkaitkan permainan tersebut dengan kepentingan bersahabat.keluarga dan sahabat. Pertandingan antara kumpulan. Kemahiran/ Butir Mengajar 1. Menggolek bola secara berpasangan.Buku Sumber PJ & PK 3. 2.menggolek bola ke dalam gelung rotan/skital.mengeratkan silaturrahim .edarkan kotak yang mengandungi beberapa sampul tugasan dari satu murid ke satu murid.40 - . 3. 2. Menentukan tanggungjawab yang biasa dilakukan oleh adikberadik setiap murid di dalam rumah. murid yang menerima kotak akan mengambil satu sampul tugasan tersebut dan membuat tugasan yang diarahkan melalui sampul tugasan tersebut. Mengenali diri sendiri.tidak menjadi seperti kera sumbang.

Menunjukkan carta sebuah keluarga asas. bertolak ansur.41 - . Menendang bola secara bebas dalam kawasan. Menyenaraikan kebaikan bersahabat. Kekeluargaan a. Mengenali diri sendiri. Manipulasi alatan ( bola besar ) Minggu 38 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran / 1. Melantun dan menyambut bola getah secara bebas dalam Butir Mengajar kawasan. Pergerakan asas c. Menceritakan tentang keluarga sendiri. i. Butir Mengajar 2. 4. 3. Pergerakan asas c. Kemahiran / 1. Melantun dan menyambut bola getah setempat. Minggu 38 Tunjang 1 PK Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3. Contoh : Bantu membantu. Manipulasi alatan ( bola getah ). 3. Menendang bola secara berpasangan. Minggu 39 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 1. 2 Waktu KEMAHIRAN 1. 2. . . 1. Pertandingan antara kumpulan. Menendang bola menuju ke sasaran ( skital ). keluarga dan sahabat. Menyanyikan lagu ‘Keluarga Bahagia’.Buku Sumber PJ & PK 3.menendang bola kesasaran. menceritakan tentang keluarga sendiri. 2.

.42 - . Minggu 39 Tunjang 3 PK Tajuk Isi 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN 1. 2. c. . Melantun dan menyambut bola getah berpasangan. longkang. 1. Kemahiran / 1. 2.aras tinggi. 3. kayu Minggu 40 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar 2 Waktu KEMAHIRAN 1. . Manipulasi alatan ( bola kecil ).jauh dari rintangan dan halangan (longkang.bangunan). Pertandingan antara kumpulan. Melambung dan menyambut bola kecil. lopak.dua belah tangan. . kawasan. . a. . b. Keselamatan 1. Keselamatan ialah langkah berjaga-jaga bagi mengelakkan daripada berlakunya kemalangan. Soal jawab mengenai aspek-aspek keselamatan kawasan Butir Mengajar tempat permainan. Menandakan rintangan dan halangan yang boleh menyebabkan kemalangan ( gambar yang disediakan ).aras rendah.Buku Sumber PJ & PK .sebelah tangan.gelanggang tidak licin. . Keselamatan di tempat permainan. a.Pergerakan asas c. 4.melantun bola masuk ke dalam bakul *bola yang paling banyak masuk ke dalam bakul dikira menang.

2. 3. Pertandingan antara kumpulan. Mewarna gambar lampu isyarat dengan betul (gambar disediakan).pergerakan meniru atau bertentangan. Tema 5.Buku Sumber PJ & PK 2.2. Kemahiran/ 1. .melambung dan menyambut dalam bulatan.43 - . 2. a.sebelah tangan. Keselamatan pejalan kaki. Pendidikan pergerakan. b. Menjelaskan makna setiap tanda keselamatan jalan raya Butir Mengajar yang terdapat dalam teks. Melambung dan menyambut bola kecil berpasangan. lintasan pejalan kaki – apabila boleh melintas.cermin kawan. Kerja berpasangan. Pergerakan kreatif. .1. . . 4. lorong pejalan kaki. b. Penyesuaian terhadap rakan secara berpasangan seperti Butir Mengajar pertukaran tempat. 5. Keselamatan 1. Kerja berkumpulan.Penyesuaian terhadap rakan. c.dua belah tangan. Keselamatan ialah langkah berjaga-jaga bagi mengelakkan berlakunya kemalangan pada diri sendiri. Melambung dan menyambut bola kecil. lampu isyarat – makna setiap warna. Minggu 41 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 2. . Minggu 40 Tunjang 3 PK Tajuk Isi 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN 1. 5. Kemahiran/ 1.

6.. Melonjak dan menjelajah di udara dengan lompatan secara Kemahiran/ . 6. Keselamatan 1. a.Penggunaan tubuh badan sebagai alat. Minggu 41 Tunjang 3 PK Tajuk Isi 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN 1. . Ketua dengan pengikut . pandang kiri. Lompatan asas. Gerak isyarat. Keselamatan ialah langkah berjaga-jaga bagi mengelakkan berlakunya kemalangan pada diri sendiri. Tema 6 . b. d. melintas apabila pasti tiada kenderaan. Kumpulan bekerjasama .2. pandang kanan semula. Minggu 42 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 2. Pergerakan kreatif. b. Menyusun gambar mengikut urutan ( lembaran kerja).Buku Sumber PJ & PK . 2. Keselamatan pejalan kaki. c.44 - . 2. 6. Penyesuaian terhadap secara berkumpulan.1. Lakonan cara melintas jalan yang betul. pandang kanan.bunga berkembang. 1. Pendidikan pergerakan.3. Kemahiran/ Butir Mengajar 1. b. Bentuk tubuh badan.berhenti. 2. c. Ahli-ahli kumpulan bertentangan dengan rakan-rakan – tugu.mendayung sampan.ajuk pergerakan ketua.komunikasi melalui pergerakan. a.

gerak isyarat dengan tubuh badan yang lain . . .lompatan dari letakan kaki yang berbagai-bagai. .Buku Sumber PJ & PK Butir Mengajar spontan dan bebas. 1. . . Membandingkan keluarga sendiri dengan keluarga rakan. Menemu ramah rakan sekelas.reka rangkaian gerak isyarat dengan perubahan bahagian sokongan. Minggu 42 Tunjang 3 PK Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3. i. Menceritakan tentang keluarga rakan. 2. 2.lebar seperti tembok.lurus seperti anak panah. Mengenali diri sendiri.pulas seperti skru. . 3. . menceritakan tentang keluarga sahabat. Kekeluargaan a.keluarga dan sahabat. . Kesedaran pergerakan mempunyai bentuk dan kesedaran bentuk badan semasa dalam keadaan seimbang.bulat seperti bola. 3.gerak isyarat dengan tangan berbagai aras.menghasilkan bunyi untuk mengiringi pergerakan dan lompatan. Membentuk pergerakan diudara dengan bahagian tubuh badan yang tidak menyokong beban badan. .45 - .gerak edar dan lompatan sesuai dengan irama muzik. .

. Lari 20 meter. 7 tangan cekak pinggang. 2 berlari cepat dan lambat. individu berlari bebas dalam grid yang disediakan. iaitu dua orang murid berpegangan tangan. 2. 4. Kebolehan seseorang mengekalkan posisi badannya ketika dia berada dalam keadaan tetap atau semasa melakukan sesuatu aktiviti. 4 berlari berganti-ganti dalam jarak 20 meter yang ditandakan. Imbangan ‘ Dirian Bangau ‘. . 0 berlari setempat.46 - .apabila guru memberi arahan. 6 tapak kaki bebas diletakkan pada sisi lutut kaki yang berdiri. Imbangan Isi Definisi – 1. murid akan cuba lari ke sarang semula. 1 berlari cepat. ‘ Burung Cari Makan ‘. berkumpulan ( Permainan ‘ Burung Cari Makan ‘) : . Kemahiran / Butir Mengajar 1. Daya tahan kardiovaskular 4. ii. murid mula tinggikan tumit untuk menjengket dan mengawal imbangan seberapa lama yang boleh. 5 murid berdiri sebelah kaki mengikut keselesaan ( tanpa kasut ). .apabila arahan ‘ Burung Masuk Sarang‘. i. murid yang di dalam sangkar atau bulatan akan lari keluar mencari makan. 3 berlari langkah panjang dan pendek. 8 apabila isyarat mula diberikan.Buku Sumber PJ & PK HURAIAN RANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 2 Minggu 1 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 1. Keupayaan jantung dan sistem peredaran darah berfungsi dengan baik.bertiga.

berlari. Mewarna bahagian-bahagian dalam tubuh badan.Kesihatan fizikal yang optimum dapat diperolehi melalui penjagaan kebersihan persekitaran. Minggu 2 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 1.Buku Sumber PJ & PK Minggu 1 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1. Isi Definisi . Bukan lokomotor bermaksud keupayaan untuk menggerakkan bahagianbahagian tubuh badan tanpa beralih tempat. skip. 3. Menggunakan carta berkaitan bahagian-bahagian dalam tubuh badan. Pergerakan asas a. Kemahiran / Butir Mengajar 1.47 - . Bukan lokomotor Isi Definisi Lokomotor bermaksud pergerakan dari satu tempat ke satu tempat yang lain. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Menyanyikan lagu yang berkaitan dengan tubuh badan. Lokomotor b. Memeriksa kebersihan diri murid. 2. Kesihatan diri a. 5. 4. . melompat. Mengenali bahagian-bahagian dalam tubuh badan. Lokomotor. Menyebut perkataan berkaitan bahagian-bahagian dalam tubuh badan. merangkak. amalan asas kesihatan dan penjagaan pakaian dan aktiviti-aktiviti keperluan diri.

48 - .Buku Sumber PJ & PK berguling. tulang tangan.tulang dan otot Isi Definisi . otot pada lengan. hayunkan tangan. Bukan lokomotor. 2. Kesihatan diri a. Mengenali bahagian-bahagian dalam tubuh badan . Contoh: tulang punggung ( tulang pelvis ). menunjukkan kedudukan tulang yang sebenar dan minta murid menyebut nama tulang. menunjukkan model rangka manusia dan gambar rajah tulang dan otot.tulang dan otot. membongkok.Kesihatan diri bermaksud kesihatan fizikal yang optimum dapat diperoleh melalui penjagaan kebersihan persekitaran. memusingkan tangan. . Kemahiran / Butir Mengajar 1. tulang belakang. permainan mencari nama dan otot dalam petak perkataan yang disediakan. imbangan. mengilaskan badan. murid menyebut nama otot pada kedudukannya. amalan asas kesihatan dan penjagaan pakaian dan alatan keperluan diri. melabel kedudukan otot dan kedudukannya pada anggota badan. murid merasa kedudukan otot pada tubuh badan mereka. Minggu 2 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1. duduk sambil mengilas badan menghayunkan tangan di udara. otot pada dada . Mengenali bahagian-bahagian dalam tubuh badan . menjelaskan kedudukan tulang mengikut kedudukannya. menghambur ( hambur kucing ). berbincang dengan menggunakan carta untuk memperkenalkan otot-otot yang penting. tulang rusuk dan tengkorak . Contoh: otot pada bahu. membimbing murid merasa bahagian tulang dan otot. duduk. meleding. otot pada abdomen dan otot pada betis. tulang kaki.

dan tukar kaki sebelah. melambung dan menyambut pundi kacang dengan dua belah tangan. lompat ketingting ( atas sebelah kaki ) letakkan pundi kacang pada kaki. kaki dikangkangkan. kaki kangkang. individu ( tanpa alat ). bengkokkan badan sejauh yang boleh. belakang bertemu belakang. bongkokkan badan ke hadapan. kemudian cuit tangan kawan melalui bawah kangkang. melambung dan menyambut pundi kacang. lompat ke atas dengan lutut tinggi. berpasangan ( tanpa alat ). Bermaksud keupayaan meregang otot berserta kebebasan sendi dengan sepenuhnya. Meleding sokong dua lutut. lari dan sambut semula ( berulang-ulang ). . tukarkan pundi kacang dari tangan kiri ke tangan kanan melalui bawah peha. 2. dengan menggunakan dua belah tangan. Kelenturan 0 Pergerakan asas c. 1. Manipulasi alatan. melambung dan menyambut pundi kacang. lompat dekam di sekeliling pundi kacang.49 - . lari berganti-ganti. cuba sentuh rumput di belakang badan antara dua belah kaki dengan membengkokkan badan ke belakang. melambung pundi kacang. Kemahiran / Butir Mengajar 1. lari bebas. Selepas itu tegakkan badan dan cuit semula tangan kawan melalui atas kepala. tepuk tangan dua kali sebelum menyambut semula.Buku Sumber PJ & PK Minggu 3 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 2. lari bebas. Kemahiran manipulasi dengan alatan. Aktiviti berulang-ulang. Isi Definisi – 2. Manipulasi alatan bermaksud mengkoordinasikan bahagian-bahagian tubuh badan bagi manipulasi alatan.

Daya tahan kardiovaskular. Minggu 4 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 1. Cuba berjalan cepat dan perlahan-lahan kemudian tukar arah. bercerita berkaitan makanan berkhasiat. menggunakan gambar rajah berkaitan makanan. Jalan berimbang dengan pundi kacang di atas kepala. melakar dan mewarnakan makanan berkhasiat dan makanan tidak berkhasiat. tangan. . Koordinasi bermaksud pergerakan yang melibatkan keselarasan antara mata. membezakan antara makanan berkhasiat dan tidak berkhasiat.Buku Sumber PJ & PK tangan mendepa.50 - . bersih dan selamat. mencari gambar tersembunyi bagi membezakan makanan berkhasiat dan tidak berkhasiat. Isi Pengambilan makanan harian mestilah yang berkhasiat. Makanan harian. Pemakanan a. Koordinasi. menyesuaikan nama makanan dan gambar makanan berkhasiat dan tidak berkhasiat. kaki dan badan. 3. Makanan berkhasiat. bersih dan selamat. Isi Definisi – 1. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Kemahiran / Butir Mengajar 1. i. 3. bercerita berkaitan makanan tidak berkhasiat dan risikonya. mewarnakan gambar berkhasiat (dengan warna biru) dan gambar tidak berkhasiat ( dengan warna merah ). Daya tahan kardiovaskular bermaksud keupayaan jantung dan sistem peredaran darah berfungsi dengan baik. bersih dan selamat. menyenaraikan makanan yang berkhasiat dan tidak berkhasiat. Lari berterusan 3 hingga 4 minit. Minggu 3 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk 1.

naik turun bangku 3 hingga 4 minit. di cuci sebelum dimasak. 2. melambung dan menyambut bola kecil ( statik ). pusing dan sambut bola . Isi Pengambilan makanan harian mestilah yang berkhasiat. membaling bola dengan dua belah tangan kepada rakan. lambungkan bola kecil yang dikepit dengan kaki kepada kawan. Lambung dan sambut bola kecil. Kemahiran / Butir Mengajar 1. berkhasiat dan selamat. Lari bebas semula ( berulang-ulang ). lari zig-zag. skip laju. .51 - . berpasangan. berpasangan. tidak terdedah dan dimasak terlebih dahulu. bersoal jawab dari carta gambar makanan. lari bebas. dan kawan di belakang menyambut dengan tangan(berulang-ulang) lambung. lari bebas. melambung dan menyambut bola kecil kepada rakan. lari cepat. menyenaraikan ciri-ciri makanan bersih dan selamat. tepuk tangan dua kali dan sambut bola. berhenti. i. Membanding makanan yang bersih dan tidak bersih. Ciri-ciri makanan bersih dan selamat. Pemakanan a. Ciri-ciri makanan bersih dan selamat.Buku Sumber PJ & PK lari setempat. lambung bola kecil. melambung dan menyambut bola kecil. lari berganti-ganti. lari dan tukar arah. lari langkah panjang dan pendek. duduk kaki bengkok. contoh . Minggu 4 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk 1.

berdiri lurus. . Mengenali bahagian-bahagian dalam tubuh badan . Kemahiran / Butir Mengajar 1. Kemahiran / Butir Mengajar 1. yang membentuk rangka tubuh badan. Koordinasi.52 - . kaki dan badan. lambung bola ke udara serta memukul dengan tangan kanan. duduk. kedua belah tangan dan kedua-dua belah tangan kemudian menyambut semula. a. Contoh : bersih – makanan yang ditutup dengan tudung saji . dua kali dan seterusnya. berpasangan. lambungkan bola kecil. Isi Definisi .tulang dan peparu. lambung dan sambut bola kecil. lambung bola ke udara serta memukul dengan tangan kanan. Minggu 5 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1.Peparu ialah organ pernafasan yang memainkan peranan penting dalam pertukaran gas. tangan kiri. tidak bersih – gambar makanan yang dihinggapi lalat. tepuk tangan sekali.tulang dan peparu. lambungkan bola kecil dari satu tangan ke tangan yang lain. lambungkan bola kecil ke udara dengan tangan kanan atau kiri dan sambut dengan sebelah tangan atau kedua-dua tangan. Mengenali bahagian-bahagian dalam tubuh badan . tangan. Isi Definisi . Kesihatan diri. . Lambung dan sambut. Minggu 5 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 3.Buku Sumber PJ & PK memotong dan menampal gambar mengenai kebersihan makanan.Tulang ialah tisu penghubung yang keras. kedua belah tangan dan bertukar tangan. kiri.Koordinasi bermaksud pergerakan yang melibatkan keselarasan antara mata. iaitu membekalkan oksigen ke dalam darah dan membebaskan karbon dioksida daripada darah.

Pemakanan a. mencantum serta menampal gambar tulang dalam buku skrap supaya menjadi rangka manusia yang lengkap. membentuk perkataan tulang dan peparu di papan tulis melalui permainan melengkapkan perkataan. melakukan aktiviti yang menunjukkan pergerakan tulang. 3.2 – Bergerak dengan memilih kelajuan yang sesuai. 3. . P_ _ ar _ . memotong gambar peparu dan menampal pada kedudukan yang betul pada gambar rajah tubuh badan. 3. bengkokkan siku dan rasakan tulang ketika siku di bengkokkan. T_ _a_g . Kemahiran / Butir Mengajar 1. Bergerak dengan kelajuan yang terkawal sama ada secara pantas atau lambat. Contoh.3 – Bergerak dengan mengawal kelajuan. alat dan kemampuan pelajar. 3. Menamakan bahagian tulang dan peparu. serta-merta dan kawal lambat. Minggu 6 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 2. Isi Tema 3 – Kesedaran masa. memotong. Makanan harian. lambat. mempamerkan bahan bantu mengajar kepada murid dan menerangkan tentang tulang dan peparu. Bergerak menggunakanberbagai-bagai kelajuan seperti cepat. membimbing murid merasa tulang dan turun naik dada mereka. Pendidikan pergerakan a. Gimnastik pendidikan.Buku Sumber PJ & PK 2. Memilih kelajuan pergerakan untuk disesuaikan dengan situasi ruang. Minggu 6 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk 1. 2.1 – Bergerak untuk menghasilkan kelajuan yang berbeza. menunjukkan model rangka manusia dan gambar tulang dan peparu. bengkokkan lutut dan rasakan tulang ketika lutut di bengkokkan. Contoh .53 - .

mental. . Keselamatan semasa beraktiviti. buku skrap dalam kumpulan.menyatakan maksud keselamatan. . Kemahiran / Butir Mengajar 1. . .54 - .peka dengan arahan guru. ciri-ciri makanan bersih dan selamat : .Suatu keadaan yang membolehkan kita melibatkan diri dalam sukan / permainan tanpa menimbulkan implikasi buruk kepada fizikal.Buku Sumber PJ & PK Isi Definisi . bercerita tentang makanan berkhasiat.bijirin.dibersihkan. bersih dan selamat. . Keselamatan. tahap dan kecergasan murid .berdisiplin semasa beraktiviti. Kemahiran / Butir Mengajar sumber . .dimasak jika perlu.mengikut arahan guru. . . .Pengambilan makanan harian mestilah yang berkhasiat. .sayuran. kuiz. Isi Definisi .perlakuan murid.kemudahan peralatan. menggunakan gambar rajah berkaitan makanan. bersih dan selamat.penyeliaan. maksud makanan berkhasiat. arahan dan bimbingan.menyatakan sekurang-kurangnya 3 aspek keselamatan alatan yang digunakan semasa beraktiviti : . Minggu 7 2 Waktu Tunjang 3PJ KESUKANAN Tajuk 1. 1.daging.tidak terdedah. .persekitaran / tempat beraktiviti.susu. emosi dan sosial. .mengenal pasti alatan yang digunakan semasa beraktiviti dan menjelaskan melalui contoh peraturan-peraturan semasa menggunakan alatan sukan: . . . Makanan berkhasiat.mengenal pasti kemampuan.

tepuk dan sambut bola secara: . .terjatuh. .Pergerakan yang melibatkan keselarasan antara mata.tidak becak.terhentak. Kemahiran / Butir Mengajar 1.luka. . Keselamatan di sekolah dan di tempat permainan.Individu . . .gunakan alatan yang betul. . Minggu 8 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk Koordinasi. Isi Definisi .55 - .tidak licin. Keselamatan a. Guru meminta murid : .menyatakan langkah keselamatan yang perlu diambil semasa berada di sekolah dan di tempat permainan. .Sikap sentiasa berhati-hati dapat mengelakkan diri daripada mendapat kemalangan di rumah. Lambung.tiada bahagian bucu yang tajam. Kemahiran / Butir Mengajar 1.menyenaraikan jenis kemalangan yang sering berlaku di sekolah dan di tempat permainan.patah.menjelaskan tempat yang sesuai dan selamat bagi menyimpan alatan dan bahan di rumah dan di sekolah. . .pastikan tempat bermain selamat.buka kaki seluas bahu. . . . Isi Definisi .melecet.Buku Sumber PJ & PK Minggu 7 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk 1.murid mengenal pasti dan menyenaraikan bahan dan peralatan rumah yang boleh membahayakan. tangan. kaki dan badan. . . di sekolah dan di tempat permainan.

Buku Sumber PJ & PK - lambung bola kecil mengikut aras: rendah, sederhana dan tinggi. - tepuk tangan seberapa banyak yang boleh. - sambut bola kecil. - Berpasangan - buka kaki seluas bahu. - berhadapan dengan jarak ditentukan oleh guru. - baling bola kecil kepada kawan dan tepuk tangan. - kawan sambut, kemudian baling semula dan tepuk tangan. - pergerakan pantas. - Berpasangan - seorang membelakangi kawan. - baling bola kecil ke belakang kepada kawan tanpa melihat. - pasangan di belakang tepuk tangan dan sambut bola kecil. mengikut arah balingan kawannya tadi. - tukar posisi. - Individu ( pundi kacang ) - berdiri dengan kaki seluas bahu. - baling pundi kacang setinggi yang boleh. - tepuk tanah / lantai. - bangun dan sambut pundi kacang.

Minggu 8 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1. Kesihatan diri a. Mengenali bahagian-bahagian dalam tubuh badan – otot. Isi Definisi - Kesihatan diri bermaksud kesihatan fizikal yang optimum dapat diperoleh melalui penjagaan kebersihan persekitaran, amalan asas kesihatan dan penjagaan pakaian dan alatan keperluan diri.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Menjelaskan fungsi otot untuk tubuh badan kita otot terbentuk daripada otot dan tisu perantaraan. 2 jenis otot : otot kawal. otot luar kawal. fungsi : melakukan pergerakan badan dan kerja mekanik.

- 56 -

Buku Sumber PJ & PK 2. Menunjukkan carta mengenai otot-otot tubuh badan kepada murid. 3. Menerangkan jenis otot-otot yang ada menyebut nama-nama otot yang ada . murid diminta melabelkan otot-otot dan mewarnakan pada lembaran kerja yang diberikan.

Minggu 9 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 1. Pergerakan asas c. Manipulasi alatan. Isi Definisi - Manipulasi alatan bermaksud mengkoordinasikan bahagian-bahagian tubuh badan bagi manipulasi alatan.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Lambung, lompat, tepuk dan sambut bola secara: - Individu - berdiri dengan kaki dibuka seluas bahu. - lambung bola kecil aras tinggi. - tepuk tangan. - lompat dan sambut. - lambung, pusing dan sambut semula. - Berpasangan - berhadapan berdekatan. - lambung bola kecil masing-masing secara serentak - tepuk tangan dengan kawan. - lompat serentak dan sambut.

Minggu 9 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1. Kesihatan diri c. Pengurusan kesihatan diri. Isi Definisi - Kesihatan diri bermaksud kesihatan fizikal yang optimum dapat diperolehi melalui penjagaan kebersihan persekitaran, amalan asas kesihatan dan penjagaan pakaian dan alatan keperluan diri.

- 57 -

Buku Sumber PJ & PK Kemahiran / Butir Mengajar 1. Menjaga pakaian dan alat keperluan diri. - Cara menjaga diri sendiri : - guru bercerita berkaitan amalan asas kesihatan iaitu membantu murid menjaga kebersihan dan kekemasan diri. - menjaga kebersihan alat keperluan diri seperti sikat, berus gigi, pakaian, stoking, tuala dan kasut. - demonstrasi (menunjuk cara) pengurusan kesihatan diri. - seorang murid menunjukkan cara menjaga kebersihan diri: - menggosok gigi. - syampu rambut. - sabun badan. - menyanyikan lagu ‘Kebersihan Diri’. Minggu 10 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 2. Pendidikan pergerakan a. Gimnastik pendidikan. Isi Tema 3 – Kesedaran masa 3.4 – Menggerakkan bahagian tubuh badan untuk menghasilkan kelajuan yang berbeza. 3.5 – Menggerakkan bahagian tubuh badan untuk memilih kelajuan yang sesuai. 3.6 - Menggerakkan bahagian tubuh badan untuk mengawal kelajuan yang sesuai. 3.7 -Merangkaikan pergerakan dengan menggunakan dua atau lebih aspek masa.

Kemahiran / Butir Mengajar - 1. Menggerakkan bahagian tubuh badan seperti tangan, kaki, bahu dan punggung untuk mendapatkan kelajuan yang berbeza seperti cepat, lambat,serta-merta dan kawal-lambat. 2. Menggerakkan bahagian tubuh badan untuk memilih kelajuan yang sesuai. 3. Mengawal kelajuan pergerakan dengan menggerakkan bahagian tubuh badan. Pergerakan berdasarkan kepada kelajuan pergerakan serta-merta dan kawal-lambat. 4. Melakukan beberapa pergerakan dengan menerapkan dua atau lebih aspek masa seperti cepat, lambat, serta-merta,

- 58 -

Buku Sumber PJ & PK kawal-lambat.

Minggu 10 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 3. Kekeluargaan 0 Perbezaan antara kanak-kanak lelaki dan perempuan dari segi minat, perawakan dan pakaian. Isi Definisi - Setiap jantina mempunyai perbezaan ciri fizikal, minat, perawakan dan pakaian yang berlainan.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Membandingkan sifat antara lelaki dan perempuan. - guru minta murid menyenaraikan tugas yang biasa mereka lakukan di rumah. - guru minta murid menyenaraikan minat masing-masing. - bezakan minat / kegemaran murid lelaki dan perempuan. - murid mengelaskan perwatakan murid lelaki dan murid perempuan. Contoh: Lelaki lasak, perempuan lemah-lembut. 2. Bercerita berkaitan pakaian mengikut jantina.

Minggu 11 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 2. Pendidikan pergerakan a. Gimnastik pendidikan. Isi Tema 4 – Kesedaran perkaitan antara pelbagai bahagian tubuh badan. 4.1 Bergerak untuk menunjukkan perkaitan antara satu bahagian tubuh badan dengan bahagian yang lain. 0 Menggerakkan bahagian tubuh badan untuk menunjukkan perkaitan di antara satu bahagian tubuh badan dengan bahagian yang lain. 1 Bergerak untuk menunjukkan perkaitan bahagian tubuh badan dengan alatan. Kemahiran / Butir Mengajar - 1. Bergerak dengan menggunakan sekurang-kurangnya dua bahagian tubuh badan seperti tangan dan kaki. Satu bahagian tubuh badan bergantung kepada

- 59 -

Buku Sumber PJ & PK bahagian tubuh badan yang lain untuk melengkapkan sesuatu pergerakan. 2. Menggerakkan bahagian tubuh badan akan menukar bentuk pergerakan atau pergerakan bahagian lain. Imbangan membantu pertukaran pergerakan. 3. Bergerak dengan berbagai cara bersesuaian dengan berbagai jenis alatan seperti melompat, melintas kayu yang diletakkan di atas skitel atau melompat dekam menggunakan bangku gimnastik. Pergerakan perlu disesuaikan dengan alatan. 4. Menggerakkan bahagian tubuh badan semasa berada di alatan. Pergerakan boleh dilakukan di atas, bawah dan melalui alat atau alatan digunakan sebagai alatan. Minggu 11 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 3. Kekeluargaan 0 Perbezaan organ seksual antara bayi lelaki dan bayi perempuan. Isi Definisi - Setiap jantina mempunyai perbezaan ciri fizikal, minat, perawakan dan pakaian yang berlainan.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Bercerita berkaitan jantina berpandukan gambar bayi dengan unsur berikut: lelaki atau perempuan. nama bayi itu. apa bayi itu boleh lakukan. pengembaraan bayi itu dalam dunianya. 1 Menamakan bahagian tubuh badan bayi lelaki dan bayi perempuan termasuklah: zakar lelaki. faraj perempuan. 2 Menceritakan persamaan perbezaan tentang diri sendiri serta kumpulan jantina masing-masing dari segi fizikal. * GURU PERLU BERHATI-HATI BAGI MENGELAKKAN DISKRIMINASI JANTINA. SEGALA PERNYATAAN YANG MENGANDUNGI UNSUR SENSITIF MESTILAH DIBETULKAN.

- 60 -

berlari lurus dan berbelok ( zig-zag ). Imbangan 5. Dirian skala depan. Sentuh guru memilih 4 atau 5 orang murid jadi pengejar. Ketangkasan. berlari ke sisi. . Pijak bayang sendiri atau rakan murid diminta berlari memijak bayang rakan ii.Kumpulan berbaris lurus dalam satu barisan.61 - . dia memberikan benda yang dipegangnya kepada murid yang disentuh. berlari tukar arah. berlari ke hadapan dan belakang.Buku Sumber PJ & PK Minggu 12 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 4. tangan digerakkan ke belakang dan ke bawah sisi badan ke depan dan satu kaki dinaikkan ke belakang pada masa yang sama. buat fasa imbangan dirian skala depan. . langkah ke depan sambil melentik ke belakang. bila pengejar dapat menyentuh murid yang lari.Individu berdiri tegak. . cuba cuit bahu kawan semasa fasa terakhir. Kemahiran / Butir Mengajar 1. bermainan diteruskan. pengejar mengejar murid lain dalam kawasan yang dihadkan (grid). tangan lurus ke atas. Ketangkasan bermaksud kebolehan seseorang bergerak dengan pantas sambil bertukar arah atau posisi. bila isyarat diberi. 2. berlari berganti-ganti dalam jarak 20 meter yang ditandakan. pengejar diberi satu benda seperti bola kecil atau pundi kacang untuk dipegang. Ketangkasan Isi Definisi 4. Murid ini pula jadi pengejar. i. 5. Kebolehan seseorang mengekalkan posisi badannya ketika dia berada dalam keadaan tetap atau semasa melakukan sesuatu aktiviti.

Contoh: Bahan pencuci dan peluntur – mata pedih. Siapa takut saya. murid lain berbaris melintang menghadapi gergasi. Pijak bayang sendiri atau rakan. guru menasihati murid supaya sentiasa berhati-hati dan mengikuti peraturan semasa menggunakan bahan dan alatan tersebut. keracunan Racun. 2. melengkapkan teka silang kata berdasarkan gambar yang diberi mengenai racun.keracunan. Penyalahgunaan bahan 0 Racun.Buku Sumber PJ & PK Minggu 12 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk 2.racun bercerita tentang penggunaan dan penyimpanan racun. jarak 3 meter. Kemahiran / Butir Mengajar 1. . Penyalahgunaan bahan . Pijak bayang sendiri atau rakan . guru menunjukkan bahan bantuan mengajar kepada murid dan meminta mereka menyebut nama bahan tersebut. Ketangkasan Isi 1. Siapa takut saya.62 - . Isi Racun hendaklah digunakan mengikut peraturan. 2. guru meminta murid menyatakan bagaimana bahan itu boleh membahayakan sekiranya digunakan tanpa mengikut peraturan. Kemahiran / Butir Mengajar 1. guru menunjukkan cara menggunakan bahan dengan betul. seorang murid menjadi gergasi. aerosol. Minggu 13 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 5.

’Awak takut saya’ dan terus mengejar. gergasi berjalan ulang-alik selari dengan barisan murid sambil berteriak. Lari bebas. Mempamerkan carta berkaitan bahagian-bahagian dalam tubuh badan atau meneliti gambar berkaitan paru-paru. 2. Minggu 13 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1. murid yang disentuh oleh gergasi sebelum sampai di garisan selamat akan menjadi gergasi dan membantu gergasi yang mula-mula tadi. jarak 15 meter. Isi Definisi . lari dan sambut semula . 3. Murid lain berpusing dan berlari ke arah garisan selamat untuk menyelamatkan diri. amalan asas kesihatan dan penjagaan pakaian dan alatan keperluan diri.Kesihatan diri bermaksud kesihatan fizikal yang optimum dapat diperolehi melalui penjagaan kebersihan persekitaran.63 - . Guru bercerita tentang penyakit yang melibatkan paru-paru. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Minggu 14 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 1. Isi Manipulasi alatan bermaksud mengkoordinasikan bahagianbahagian tubuh badan bagi manipulasi alatan. ‘Siapa takut saya?’ Murid dalam barisan menjawab.Buku Sumber PJ & PK garisan selamat ditandakan di belakang barisan murid. Pergerakan asas c. ‘Saya tak takut’. permainan diulang dengan bilangan gergasi yang lebih ramai. gergasi berteriak. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Mengenali bahagian-bahagian dalam tubuh badan – paruparu. Kemahiran manipulasi dengan alatan. Kesihatan diri a. Guru meminta murid menyatakan kepentingan menjaga paru-paru. pertanyaan diulang-ulang. melambung bola besar.

Kesihatan diri bermaksud kesihatan fizikal yang optimum dapat diperolehi melalui penjagaan kebersihan persekitaran. Menggolek bola kepada rakan dalam jarak 4 meter. 7. 8. guru minta murid cuba merasa kedudukan jantung itu pada tubuh mereka. Lari bebas. melambung dan menyambut bola besar. guru minta murid mereka pantun berkaitan kesihatan. Isi Definisi .64 - . Kesihatan diri a. lompat dekam di sekeliling bola besar. 6. Meneliti gambar rajah jantung manusia guru mempamerkan carta jantung di papan tulis. 2.Rekreasi bermaksud aktiviti terancang untuk mengisi masa lapang yang bukan untuk tujuan pertandingan.Buku Sumber PJ & PK ( berulang-ulang ). tukarkan bola dari tangan kiri ke tangan kanan melalui bawah peha. Melambung dan menyambut bola besar dengan dua belah tangan. Isi Definisi . 5. Lompat ke atas dengan lutut tinggi. amalan asas kesihatan dan penjagaan pakaian dan alatan keperluan diri. Lari berganti-ganti. Melambung dan menyambut bola besar. 4. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Menendang bola kepada rakan dalam jarak 4 meter. tepuk tangan dua kali sebelum menyambut semula. Minggu 14 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1. 3. Minggu 15 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 3. Mengenali bahagian-bahagian dalam tubuh badan – jantung. Rekreasi. Aktiviti berulangulang. .

Keselamatan.persediaan menyatakan aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira dalam melakukan aktiviti menjejak. Isi Definisi . menamakan tiga jenis pokok. menyatakan langkah keselamatan yang perlu diambil semasa berada di tempat permainan.Rekreasi bermaksud aktiviti terancang untuk mengisi masa lapang yang bukan untuk tujuan pertandingan. Kemahiran / Butir Mengajar 1.menjejak. menyatakan persediaan dan peralatan yang diperlukan sebelum aktiviti menjejak. menamakan tiga jenis serangga. Mengenal pasti alatan yang diperlukan pemilihan kawasan aktiviti jejak. mengenal simbol arah dalam aktiviti menjejak. Minggu 16 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 3. permainan ‘Mencari harta karun’.Buku Sumber PJ & PK Kemahiran / Butir Mengajar 1.65 - . Langkah-langkah keselamatan di tempat permainan bercerita tentang langkah-langkah keselamatan di tempat permainan. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Minggu 15 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk 1. Isi Keselamatan – Sikap sentiasa berhati-hati dapat mengelakkan diri daripada mendapat kemalangan di tempat permainan. menyatakan jenis kemalangan yang sering berlaku di tempat permainan. Rekreasi . . melakukan aktiviti menjejak dalam kawasan sekolah secara berkumpulan. Menjejak .

Contoh: semut dan sebagainya. Kemahiran / . persediaan kad arahan aktiviti. menyediakan simbol arah aktiviti jejak.empat tanda arah yang utama iaitu utara.Buku Sumber PJ & PK menyediakan pelan aktiviti jejak (manila kad).66 - . cuba ceritakan arah yang patut dilalui untuk ke satu-satu tempat. menerangkan simbol arah yang biasa murid lihat. Keselamatan ii. guru menerangkan tentang simbol arah mata angin yang utama: . menamakan tiga jenis serangga yang ditemui.Sikap sentiasa berhati-hati dapat mengelakkan diri daripada mendapat kemalangan di rumah. timur.timur arah matahari terbit manakala barat arah matahari terbenam. di sekolah dan di tempat permainan. melakukan aktiviti menjejak dalam kawasan sekolah secara berkumpulan (JEJAK RIA). Langkah keselamatan. murid cuba tentukan arah dalam kawasan sekolah dengan bimbingan guru. menyebut aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira semasa melakukan aktiviti menjejak. 2. penilaian buku “Jejak Ria” oleh guru. . Memerhati jenis atau simbol tertentu.  ikut kanan. Isi Keselamatan . Contoh: ikut kanan melengkapkan borang / buku aktiviti ‘Jejak Ria’ Seperti: menamakan tiga jenis pokok. dalam kumpulan. mencatat simbol arah yang disediakan atau yang terdapat dalam kawasan aktiviti jejak. belok kiri atau kanan. selatan dan barat. Minggu 16 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk 1.

murid B kepada murid C dan seterusnya sehingga .berlari. .melakukan pergerakan beritma atau senamrobik dengan iringan muzik . . Murid diminta menyenaraikan beberapa langkah keselamatan. . Murid diminta menyatakan tempat menyimpan alat yang selamat. Murid diminta menyenaraikan bahaya-bahaya yang boleh berlaku jika alatan tidak digunakan dengan betul.membersihkan papan hitam. . . . Daya tahan kardiovaskular. Minggu 17 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 1. .imbangan langkah terbuka.imbangan di atas dua kaki. .67 - .Keupayaan jantung dan sistem peredaran darah berfungsi dengan baik. 3. murid A berlari / berjalan di dalam jarak yang telah ditetapkan ( 20 meter ) ke arah murid B. 2. Murid A akan melakukan larian / berjalan dan bertukar kepada murid B.pusing setempat di atas dua kaki.berdiri dan melentik ke sisi. 2. Bercerita tentang langkah-langkah keselamatan. Isi Definisi .apabila wisel pertama dibunyikan. Guru menceritakan bagaimana alatan dan bahan boleh membahayakan diri jika tidak digunakan dengan betul. 4.penanda jarak diletakkan pada setiap 20 meter dari garis mula. .murid berpasangan.skip. Kemahiran / Butir Mengajar 1.Buku Sumber PJ & PK Butir Mengajar 1. 5. . . Contoh: Rangkaian pergerakan beritma: . Melakukan aktiviti larian berpasangan. .berjalan. Lari berpasangan 20 meter.

Kemahiran / Butir Mengajar 1.menyenaraikan langkah keselamatan di rumah. . Contoh: ‘Clementine’. Langkah keselamatan di rumah . .Sikap sentiasa berhati-hati dapat mengelakkan diri daripada mendapat kemalangan di rumah. . di sekolah dan di tempat permainan. Daya tahan kardiovaskular. tidak becak.elakkan bermain dengan alatan yang tajam.bercerita kepada murid mengenai unsur-unsur bahaya semasa di rumah. .68 - .pastikan tempat bermain sesuai dan selamat. . . Menyanyikan lagu berkaitan ‘Keselamatan di rumah’ mengikut rentak lagu yang biasa dinyanyikan atau didengar oleh kanak-kanak. Keselamatan di rumah. Contoh: tidak licin. 2. tiada bahagian bucu yang tajam. bahan beracun – di dalam kabinet. . gunakan alatan yang betul. Isi Keselamatan . Keselamatan a. Minggu 17 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk 1.simpan alatan di tempat yang sesuai.Buku Sumber PJ & PK habis penanda yang disediakan di atas balapan.larian diteruskan untuk kumpulan murid yang seterusnya. Minggu 18 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 1. Contoh: pisau / alatan tajam – di dalam laci.perbincangan dari teks mengenai langkah-langkah keselamatan yang perlu diambil semasa di rumah.

Minggu 18 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk 1. kemudian galop. jalan langkah panjang / besar. Melakukan galop 20 meter jalan langkah panjang / pendek. prosedur galop: dua belah tangan bengkok seolah-olah menunggang kuda. lari sisi sambil berpegang tangan dengan pasangan. semasa melakukan galop. lompatan ditinggikan sedikit dan imbangan berat badan boleh disesuaikan. galop yang menggunakan muzik / bunyi-bunyian dari alatan muzik sebagai rangsangan.69 - . kantin. Langkah-langkah keselamatan di sekolah. Kemahiran / Butir Mengajar . lompat seperti kuda setempat ( galop ).Keupayaan jantung dan sistem peredaran darah berfungsi dengan baik.Sikap sentiasa berhati-hati dapat mengelakkan diri daripada mendapat kemalangan di rumah. Faktor-faktor keselamatan di sekolah . Kemahiran / Butir Mengajar 1.Buku Sumber PJ & PK Isi Definisi . bergerak seolah-olah menunggang kuda. angkat sebelah kaki ke hadapan. Isi Keselamatan . Contoh: longkang. galop seperti keldai sarkas. Keselamatan a. di sekolah dan di tempat permainan. tangga. galop dengan laju. galop tanpa menyentuh sesiapa.membawa murid melawat ke sekitar kawasan sekolah (penumpuan kawasan lawatan adalah tempat-tempat yang mempunyai unsur-unsur bahaya). galop berpasangan menuju ke garisan yang ditandakan ( 20 meter ). lari sisi. kemudian perlahankan kelajuan. lonjak dan bergerak ke hadapan ( kaki yang sama sentiasa ke hadapan ). 1.

perbincangan mengenai lokasi yang merbahaya yang murid temui semasa sesi lawatan. aspek keselamatan: pastikan murid melakukan aktiviti meleding mengikut kemampuan murid.Sesi pembentangan / laporan oleh wakil kumpulan Minggu 19 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 2. 2 murid pertama dalam barisan akan menghantar bola ke belakang dari atas kepala kepada murid di belakang ( tegaskan unsur meledingkan badan sewaktu menghantar bola ). ke sisi dan ke belakang (10 ulangan). . . 1 murid berada dalam barisan dalam keadaan duduk.menyenaraikan langkah-langkah keselamatan yang boleh diambil sewaktu berada di kawasan yang merbahaya di sekolah.Kelenturan bermaksud keupayaan meregang otot beserta kebebasan sendi bergerak dengan sepenuhnya. meleding sambil sokong hadapan dua lutut. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Meleding sokong hadapan dengan dua lutut melutut sambil gerakkan tangan beralun dari belakang ke hadapan (10 ulangan). Prosedur: 0 murid diberikan kepada 4 kumpulan ( bilangan ahli mengikut bilangan dalam sesauatu kelas ). Sokong hadapan dengan dua lutut a. Tempat Kantin Langkah keselamatan Beratur semasa membeli makanan Tangga Jangan berebut sewaktu naik / turun tangga . . meledingkan badan daripada kedudukan duduk ke belakang.Buku Sumber PJ & PK . berdiri lurus. Contoh: Kumpulan 1 2. permainan ‘Dragon Ball’. Bengkokkan badan bersama-sama kedua-dua tangan ke hadapan.70 - . Kelenturan.berkumpulan untuk menyenaraikan langkah keselamatan di sekolah mengikut tempat yang disediakan oleh guru. Isi Definisi .

Kelenturan Isi Definisi – Kelenturan bermaksud keupayaan meregang otot beserta kebebasan sendi bergerak dengan sepenuhnya. 1.melutut dan gerakkan tangan ke belakang hingga Kemahiran / Butir Mengajar . Minggu 19 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1.duduk dan sentuh lutut. . murid diminta menamakan makanan dalam lembaran kerja yang diberi.71 - . murid diminta menyatakan beberapa jenis makanan yang baik untuk kesihatan. Amalan asas kesihatan. amalan asas kesihatan dan penjagaan pakaian dan alatan keperluan diri. Amalan pemakanan guru bercerita mengenai pelbagai jenis makanan untuk kesihatan.melutut sambil gerakkan badan ke belakang dan ke hadapan ( mengikut iringan muzik ). Meleding sokong hadapan satu lutut . Minggu 20 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 2.Kesihatan diri bermaksud kesihatan fizikal yang optimum dapat diperolehi melalui penjagaan kebersihan persekitaran. Isi Definisi .Individu . mempamerkan carta berkaitan makanan untuk kesihatan.Buku Sumber PJ & PK Seterusnya bola dihantar hingga kepada murid terakhir dalam barisan. . Kemahiran / Butir Mengajar 1. 3 kumpulan yang berjaya menghantar bola paling cepat kepada ahli / murid terakhir dikira menang. Kesihatan diri b.

galah panjang. Kesihatan diri b.berpasangan dalam kedudukan membelakang rakan dan meleding badan sehingga hujung jari mencecah hujung jari rakan. 2. Minggu 20 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1. Pengurusan Isi Pengurusan dari segi : .Kesihatan diri bermaksud kesihatan fizikal yang optimum dapat diperolehi melalui penjagaan kebersihan persekitaran. . rekreasi dan kesenggangan murid diminta menyatakan sebab-sebab perlunya rehat yang mencukupi.duduk melunjur dan sentuh lutut dengan kepala ( mengikut kemampuan ) dalam kiraan 8 dan 3 kali ulangan. Menamakan tiga anggota badan yang terlibat dengan aktiviti kelenturan. guru bercerita tentang aktiviti-aktiviti riadah. Contoh : berbasikal. Amalan asas kesihatan. congkak dan lain-lain. . bersiar-siar. Isi Definisi . 3. 2.Berpasangan .72 - . murid diberitahu tentang aktiviti-aktiviti kesenggangan dan faedahnya. Minggu 21 2 Waktu Tunjang 3PJ KESUKANAN Tajuk 2. Rehat. Menyebut aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira dalam melakukan aktiviti kelenturan. Kemahiran / Butir Mengajar 1.Buku Sumber PJ & PK mencecah lantai. amalan asas kesihatan dan penjagaan pakaian dan alatan keperluan diri. Tidur murid diminta menyatakan perlunya tidur yang mencukupi. guru memberi penerangan tentang kesan-kesan sekiranya seseorang itu kurang tidur.

menyenarai beberapa tanggungjawab anak terhadap ibu bapa. Mencatat faedah-faedah berpakaian yang sesuai semasa beraktiviti. 2. Kemahiran / . Melukis dan mewarna pakaian sukan tahun 2020. guru dan rakan. melakonkan cara menunjukkan kasih sayang. melakar kad ucapan. Perasaan a. 3. Isi Kasih sayang anak kepada ibu bapa boleh melalui perlakuan yang baik. dan pundi kacang).73 - . Isi Definisi – Manipulasi alatan bermaksud mengkoordinasikan bahagian-bahagian tubuh badan bagi manipulasi alatan (bola kecil. Pergerakan asas c. melakukan cara bersalaman dengan ibu bapa. Menyebut pakaian yang sesuai semasa beraktiviti. Memahami perasaan. Menyatakan keburukan berpakaian kotor. bola besar. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Minggu 21 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 2. Kemahiran / Butir Mengajar 1.Buku Sumber PJ & PK kesesuaian pakaian. menyatakan cara menunjukkan kasih sayang kepada ibu bapa. Manipulasi alatan. 4. Contoh : kad ucapan Hari Ibu / Hari Bapa. 5. Menyatakan kebaikan berpakaian bersih. Minggu 22 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 1. Perasaan kasih sayang kepada ibu bapa bercerita berkaitan perasaan kasih sayang. kebersihan pakaian.

Isi Definisi . Melakukan aktiviti secara berpasangan dan berkumpulan. Keselamatan. perawakan dan pakaian yang berlainan. menggolek.bermain anak patung.74 - .kumpulan belajar yang bercampur antara lelaki dan perempuan. Menyatakan pentingnya hormat-menghormati antara satu sama lain tanpa mengira jantina . Murid-murid melakukan aktiviti menggunakan alatan bagi menyentuh.kanak-kanak perempuan . 1. Menjaga kebersihan. Permainan kecil dalam kumpulan. 2. . . 1. memukul.Setiap jantina mempunyai perbezaan ciri fizikal. Minggu 22 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 3.bermain bola.tidak kata mengata. Kekeluargaan c. kehormatan. dan aspek keselamatan diri khasnya dari aspek organ seksual. minat.kanak-kanak lelaki . Menyenaraikan kegemaran kanak-kanak lelaki dan perempuan . Bercerita berkaitan jantina yang berbeza.Buku Sumber PJ & PK Butir Mengajar kemahiran: membaling. 2. . 3. Kemahiran / Butir Mengajar Minggu 23 2 Waktu Tunjang 3PJ KESUKANAN Tajuk 1. 3.

Kemahiran / Butir Mengajar 1.75 - . pilih kawasan permainan yang selamat. arahan guru yang jelas. Minggu 23 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 2.Kasih sayang anak kepada ibu bapa boleh melalui perlakuan yang baik. Isi Definisi . Kemahiran / Butir Mengajar . . gunakan pakaian yang sesuai untuk bersukan di padang. tegaskan peraturan pertandingan atau permainan. melakonkan cara menunjukkan kasih sayang kepada guru dan rakan. awasi disiplin murid. Keselamatan. guru dan rakan bercerita berkaitan perasaan kasih sayang. Memahami perasaan i. Perasaan. melakar kad ucapan. Perasaan kasih sayang kepada ibu bapa. menyenaraikan alatan yang digunakan semasa beraktiviti.Buku Sumber PJ & PK Isi Definisi – Keselamatan suatu keadaan yang membolehkan kita melibatkan diri dalam sukan atau permainan tanpa menimbulkan implikasi buruk kepada fizikal. Contoh : kad ucapan Hari Guru.1. menyenarai beberapa tanggungjawab anak murid terhadap guru. Minggu 24 2 Waktu Tunjang 3PJ KESUKANAN Tajuk 1. emosi dan sosial. Amalan keselamatan diri secara umum pilih aktiviti yang sesuai dengan tahap murid. melakukan cara bersalaman dengan guru dan rakan. mencatatkan peraturan-peraturan semasa menggunakan alatan sukan. mental. menceritakan cara untuk meluahkan kasih sayang anak kepada ibu bapa.

pakaian yang sesuai untuk beraktiviti. Menyatakan amalan keselamatan semasa beraktiviti i. .lap lantai yang licin. . ii. Menyenaraikan langkah-langkah keselamatan yang diambil semasa melakukan aktiviti : . Menyenaraikan cara terbaik bagi mengelakkan kemalangan di rumah . .melakukan aktiviti gimnastik dengan bimbingan guru / penyokong.kawasan permainan yang selamat. Isi Definisi . . .cara yang betul dan selamat semasa mengangkat dan menyusun peralatan mesti diajar dan diamalkan oleh murid.alatan yang berbahaya disimpan di tempat yang selamat.buang peralatan yang patah dan pecah. . Kemahiran / Butir Mengajar 1. 1. sekolah dan tempat permainan i. emosi dan sosial. mental. Menyanyikan lagu ‘Rumah Saya’. .76 - .kemaskan peralatan di rumah. Kemahiran / Butir Mengajar Minggu 24 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk 1. . Langkah keselamatan di rumah i. ii. .Buku Sumber PJ & PK Isi Definisi – Keselamatan suatu keadaan yang membolehkan kita melibatkan diri dalam sukan atau permainan tanpa menimbulkan implikasi buruk fizikal. Keselamatan di rumah. Langkah keselamatan. Keselamatan a. Mencatat semua langkah-langkah keselamatan di dalam buku catatan murid.Sikap sentiasa berhati-hati dapat mengelakkan diri daripada mendapat kemalangan.melakukan aktiviti dengan cara yang betul.alatan yang sesuai mengikut umur / jantina.

Buku Sumber PJ & PK iii.cuit tangan kawan.hayun ke kiri dan ke kanan. Menyenaraikan jenis-jenis kemalangan yang boleh berlaku di rumah. Kebersihan – rumah.hayun ke depan dan belakang.Kesihatan diri bermaksud kesihatan fizikal yang optimum dapat diperolehi melalui penjagaan kebersihan persekitaran. Kemahiran / Butir Mengajar 1. . Menerangkan kepentingan menjaga kebersihan rumah. Isi Definisi . .Individu . . . . sekolah dan persekitaran untuk kesihatan diri. Kesihatan diri d. Meleding belakang dengan lutut bengkok .lutut bengkok. .lutut bengkok.hayun ke depan dan ke belakang.77 - .berulang-ulang. Kemahiran / Butir Mengajar 1. sekolah dan persekitaran. . . Isi Definisi : Keupayaan meregang otot beserta kebebasan sendi bergerak dengan sepenuhnya. .Berpasangan . Kelenturan.angkat tangan.membelakang dengan kawan. amalan asas kesihatan dan penjagaan pakaian dan alatan keperluan diri. Minggu 25 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 2. . Minggu 25 1 waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1.angkat tangan.

Pendidikan pergerakan b. Bahaya di sekolah. .Buku Sumber PJ & PK mendapatkan suasana ceria. menjaga alam sekitar.1 – Lompatan asas 6. 2.3 – Gerak isyarat Kemahiran / Butir Mengajar 1.2 – Bentuk tubuh badan 6. Minggu 26 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 2. Gerak edar dan lompat lima lompatan asas. Isi Tema 6 – Penggunaan tubuh badan sebagai alat 6. Penekanan ke arah kesedaran pergerakan.apa yang akan berlaku jika bermain di kawasan yang berbahaya di sekolah. Menjana idea murid mengenai: . 3. Mewarnakan gambar rumah atau sekolah yang bersih. 3. Minggu 26 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk 1. sekolah dan persekitaran.78 - . Isi Definisi . Kemahiran / Butir Mengajar 1. Keselamatan ii. Menunjuk cara membersihkan kawasan rumah. Pembentukan pergerakan di udara dengan tubuh badan yang tidak menyokong beban badan.Sikap sentiasa berhati-hati dapat mengelakkan diri daripada mendapat kemalangan. 2. . Pergerakan kreatif. mempunyai bentuk dan kesedaran bentuk badan semasa dalam keadaan seimbang.kawasan yang sepatutnya dijauhi.

Bahaya di tempat permainan.Sikap sentiasa berhati-hati dapat mengelakkan diri daripada mendapat kemalangan. Perkara yang tidak boleh dilakukan di tempat permainan. Pergerakan kreatif. Minggu 27 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 2.1 – Lakuan pekerjaan I 8.1 – Lapan lakuan daya asas 1. Minggu 28 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 2. Melukis poster peringatan keselamatan di dalam kelas.Buku Sumber PJ & PK 2. Isi Definisi . Isi Tema 8 – Ritma-ritma berkaitan dengan pekerjaan 8. Keselamatan ii. Lakukan pergerakan daya asas setempat menggunakan tubuh badan.79 - . Menyenaraikan bahaya di tempat permainan. 3. Bergerak mengikut bunyi rangsangan. Pergerakan kreatif. Pendidikan pergerakan b. 2. Apa yang perlu dilakukan oleh murid untuk mengelakkan bahaya kepada diri.2 – Lakuan pekerjaan II . Isi Tema 7 – Lapan lakuan daya asas 7. 3. Kemahiran / Butir Mengajar Kemahiran / Butir Mengajar 1. Pendidikan pergerakan b. Minggu 27 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk 1. 2. Bergerak menggunakan ruang aras yang berbeza.

1 perindustrian – pekerjaan yang berkaitan dengan aktiviti dalam industri seperti memunggah barang. Mengetahui jenis-jenis ubatan yang biasa digunakan murid panadol. kawad dan sebagainya. Perkaitan antara pergerakan kreatif dengan ritma-ritma pekerjaan 0 perkhidmatan – pekerjaan yang berkaitan dengan perkhidmatan awam seperti menaip. Gimnastik pendidikan. Menyenaraikan kegunaan ubatan melegakan kesakitan (demam / sakit kepala). Kemahiran / Butir Mengajar 1.80 - . memasak. Dadah haram dimiliki. Minggu 29 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 2.Buku Sumber PJ & PK Kemahiran / Butir Mengajar 1. Isi Tema 4 – Kesedaran perkaitan antara pelbagai bahagian tubuh badan . Pendidikan pergerakan a. Ubat Isi Definisi – Ubat dan racun hendaklah digunakan mengikut peraturan. Minggu 28 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk 2. mencegah penyakit. 1 Pertanian – pekerjaan yang dilakukan di luar rumah seperti mencangkul tanah. membanting padi dan sebagainya. 2. 2. Perkaitan antara pergerakan kreatif dengan ritma-ritma pekerjaan 0 Domestik – pekerjaan yang dilakukan di dalam rumah seperti membasuh. Penyalahgunaan bahan a. ubat cacing. memasang bahagian kereta dan sebagainya. menyapu dan sebagainya. ubat batuk.

6 .Mencipta bentuk badan setelah menentukan kedudukan bahagian tubuh badan. kedudukan bahagian tubuh badan seperti abdomen dan tangan hendaklah ditentukan dahulu. 4. 4.5 . Minggu 29 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk 2. Menukar tapak imbangan asal ke tapak imbangan yang lain seperti dari sokong punggung ke bahu atau tangan.Menggerakkan bahagian tubuh badan untuk menunjukkan perkaitan bahagian tubuh badan dengan alatan. Semasa mengalih beban. Dadah haram dimiliki. Mengetahui kepentingan ubatan kepada pesakit. Isi Definisi – Ubat dan racun hendaklah digunakan mengikut peraturan. Pergerakan boleh dilakukan di atas. bahagian tubuh badan yang sesuai hendaklah didahului untuk memulakan pergerakan. lutut. bawah dan melalui alat atau alatan digunakan sebagai halangan. dua atau lebih bahagian tubuh badan.4 . 4. Untuk mencipta bentuk badan yang dikehendaki. Kedudukan tubuh badan boleh berdasarkan pada satu. 3. Membuat imbangan badan di atas tapak yang stabil seperti di atas satu atau dua tapak kaki.7 . Butir Mengajar 2. Ubat.Buku Sumber PJ & PK 4. Penyalahgunaan bahan a.81 - . 2. Menggerakkan bahagian tubuh badan semasa berada di alatan. Kemahiran / 1. Kemahiran / Butir Mengajar 1. 4. Memahami cara-cara menyimpan ubatan dengan betul . tapak tangan atau punggung.Mengalih beban dari pergerakan yang stabil ke pergerakan yang baru dengan menggunakan bahagian tubuh badan untuk mendahului pergerakan. Tapak yang stabil menentukan pembentukan terkawal dan kekal supaya lakuan kemas dan licin.Menyokong badan di atas satu tapak sambil menggerakkan bahagian tubuh badan yang lain untuk mendapatkan kestabilan.

Penyalahgunaan bahan a. 5. 2.Bergerak dengan kualiti berat dan ringan menggunakan alat.Bergerak berbagai-bagai cara dan membeku.1 .Buku Sumber PJ & PK simpan di dalam peti ubat. kuat. ringan dan tenang. jauhkan ubat daripada kanak-kanak . Alatan boleh digunakan secara maksimum seperti di atas. Gimnastik pendidikan. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Merangkaikan beberapa pergerakan yang menggunakan lebih atau kurang daya dan kekuatan otot tanpa alatan atau dengan alatan. 5. keliling menggunakan berbagai-bagai jenis alatan.Merangkaikan dua atau lebih pergerakan dengan kualiti berat dan ringan atau dengan alatan.2 . Minggu 30 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 2.Bergerak berbagai-bagai cara dengan kualiti berat dan ringan. Minggu 30 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk 2. simpan di tempat selamat.82 - . Pendidikan pergerakan a. Bergerak dengan kualiti berat dan ringan dengan menggunakan alatan.3 .4 . Pergerakan dilakukan secara lokomotor dan bukan lokomotor. Ubat . 5. Bergerak berbagai-bagai cara dengan menggunakan daya dan kekuatan otot yang berbeza seperti berat dan ringan. sisi. tegang. Setiap pergerakan menggunakan beberapa kualiti beban seperti tegap. lembut. bawah. 3. Isi Tema 5 – Kesedaran beban 5. 4.

Mengetahui dari mana kita boleh mendapatkan ubatan : Kemahiran / Butir Mengajar klinik. Pergerakan kreatif. 3. membawa maut. 2. 3. khayal.2 – Corak di lantai dan di awangan Kemahiran / Butir Mengajar 1. 1. Minggu 31 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA . kedai ubat.Buku Sumber PJ & PK Isi Definisi – Ubat dan racun hendaklah digunakan mengikut peraturan. Pergerakan tubuh badan dalam ruang. penyakit semakin bertambah. mengantuk. Isi Tema 9 – Kesedaran bentuk 9. lengkung. farmasi. bulatan atau zig-zag. Minggu 31 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 2.1 – Corak asas 9. makan / minum ubatan mengikut aturan. Dadah haram dimiliki.83 - . Pendidikan pergerakan b. Corak pergerakan berbentuk garisan lurus. Memahami peraturan-peraturan menggunakan ubatan dengan betul : mengikut nasihat doktor. Corak di lantai dan di awangan dibentuk oleh kaki dan tangan. Mengetahui kesan penyalahgunaan ubatan : lemah dan lesu. menggunakan ubatan yang betul dengan sakit yang dialami. 2.

84 - . Menghargai perasaan rakan dengan cara mereka kad ucapan tahniah – tanda kegembiraan. 2 Melakukan skip mencapai awan. Lokomotor 0 Melakukan skip bebas. takziah – tanda simpati. 3 Melakukan skip zig-zag. 0 1 2. Bukan lokomotor. Minggu 32 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 1. Contoh: Kematian. sedih. Kemahiran / Butir mengajar 1. Contoh: Hari Jadi. Memahami perasaan rakan-rakan mengikut situasi yang Kemahiran / Butir Mengajar dialami gembira. 5 Melakukan skip ulang-alik. Pergerakan asas a.Buku Sumber PJ & PK Tajuk Isi 2.Bukan lokomotor bemaksud keupayaan menggerakkan . malu. . Melakukan skip mencapai awan. 4 Melakukan skip mengelak rakan. suka. 1 Melakukan skip dalam barisan. Kasih sayang anak kepada ibu bapa boleh melalui perlakuan yang baik. Melakukan skip setempat. . 2. 1. Bukan lokomotor Isi Definisi – Lokomotor bermaksud pergerakan dari satu tempat ke satu tempat yang lain. Memahami perasaan – rakan.bahagian-bahagian tubuh badan tanpa beralih tempat. Lokomotor b. Perasaan a.

Pergerakan perubahan dari satu lakuan daya asas dengan yang lain. Jenis-jenis makanan berkhasiat 0 menyatakan jenis-jenis makanan berkhasiat. Pemakanan – makanan berkhasiat. dan selamat. Pergerakan kreatif. Isi Pengambilan makanan harian mestilah yang berkhasiat. perubahan beransur-ansur. Jenis perubahan yang dikenal pasti ialah: perubahan perlahan-lahan. bersih. perubahan serta-merta. Minggu 33 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 2. 2 mengelaskan jenis-jenis makanan mengikut kumpulannya. 4 buku skrap / folio dalam kumpulan. 5 mewarnakan gambar makanan berkhasiat.1 – Perubahan perlahan-lahan 10.Buku Sumber PJ & PK Minggu 32 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk 1. Kemahiran / Butir Mengajar 1.85 - . 3 kuiz. Pendidikan pergerakan b. Isi Tema 10 – Transisi lapan daya asas 10. Minggu 33 1 Waktu .3 – Perubahan serta-merta Kemahiran / Butir Mengajar 1.2 – Perubahan beransur 10. beban dan ruang. Perubahan ini dikawal oleh aspek masa. 2. 1 menyenaraikan jenis-jenis makanan berkhasiat.

- . Menyatakan cara-cara menjaga kebersihan persekitaran tempat tinggal bergotong-royong.86 - .dirian skala depan. Dalam barisan . 2. Isi Persekitaran ialah kawasan sekeliling tempat tinggal sesuatu kediaman.berdiri tegak. . Kemahiran / Butir Mengajar 1. tangan lurus ke atas.pergerakan tangan diteruskan sehingga kedudukan badan ke depan dan satu kaki dinaikkan ke belakang pada masa yang sama. Mengenal pasti persekitaran tempat tinggal murid kampung. Minggu 34 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 4. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Mewarna gambar persekitaran yang bersih. Imbangan dirian skala depan. Kebersihan – persekitaran.berbaris lurus dalam satu barisan. Imbangan . bandar. Individu .langkah ke depan sambil melentik ke belakang. . Kesihatan diri d.tangan digerakkan ke belakang dan ke bawah sisi badan. 3.Buku Sumber PJ & PK Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1. menubuhkan jawatankuasa kebersihan. . Isi Definisi – Imbangan bermaksud kebolehan seseorang mengekalkan posisi badannya ketika dia berada dalam keadaan tetap atau semasa melakukan sesuatu aktiviti. taman perumahan.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. . Kemahiran / Butir Mengajar . Minggu 35 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 4. Kesihatan diri d. Menyenaraikan langkah yang perlu diambil supaya keadaan rumah sentiasa bersih. 2. Kebersihan – rumah. Menunjuk cara membersihkan kawasan rumah dan persekitaran. 3. amalan asas kesihatan dan penjagaan pakaian dan alatan keperluan diri. Isi Definisi .Kesihatan diri bermaksud kesihatan fizikal yang optimum dapat diperolehi melalui penjagaan kebersihan persekitaran. Melakukan imbangan dirian skala sisi. 4.87 - . tangan lurus ke atas. Bercerita berkaitan menjaga kebersihan rumah. .dirian skala sisi. 1. Minggu 34 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1.Individu . Mengenal pasti keadaan rumah dan persekitaran yang bersih. Isi Definisi – Kebolehan seseorang mengekalkan posisi badannya ketika dia berada dalam keadaan tetap atau semasa melakukan sesuatu aktiviti.Buku Sumber PJ & PK .cuba cuit bahu kawan semasa fasa terakhir. Menyatakan kesan kepada kesihatan diri akibat rumah dan persekitaran yang kotor.berdiri tegak.buat fasa imbangan dirian skala depan. Imbangan . 5.

88 - . .berbaris lurus dalam satu barisan.perlakuan tangan diteruskan sementara kaki kiri diangkat ke sisi kiri.ulang perlakuan di atas pada bahagian kanan badan.Dalam barisan . 4. Menyenaraikan langkah yang perlu diambil supaya keadaan sekolah sentiasa bersih. Isi Definisi . Mengenal pasti keadaan sekolah dan persekitaran yang bersih. Bercerita berkaitan menjaga kebersihan sekolah dan persekitaran. Minggu 36 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 5. 5. .buat fasa imbangan dirian skala sisi.cuba cuit bahu kawan semasa fasa terakhir. amalan asas kesihatan dan penjagaan pakaian dan alatan keperluan diri. Menyatakan kesan kepada kesihatan diri akibat sekolah dan persekitaran yang kotor. 3. . . Kebersihan – sekolah dan persekitaran. Menunjuk cara membersihkan kawasan sekolah dan persekitaran.langkah ke depan sambil melentik ke sisi . Kemahiran / Butir Mengajar 1. Kesihatan diri d. Ketangkasan. Minggu 35 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1. 2. .tangan kiri diangkat lurus ke sisi kiri manakala tangan kanan dirapatkan ke sisi badan.Kesihatan diri bermaksud kesihatan fizikal yang optimum dapat diperolehi melalui penjagaan kebersihan persekitaran. .Buku Sumber PJ & PK .

Kesihatan diri bermaksud kesihatan fizikal yang optimum dapat diperolehi melalui penjagaan kebersihan persekitaran.89 - . ‘Siapa takut saya?’ Murid dalam barisan menjawab. Membezakan rumah yang bersih dan yang kotor (gambar yang Butir Mengajar dipamerkan). .murid cuba memijak bayang rakan. . 2.garisan selamat ditandakan di belakang barisan murid.pertanyaan diulang-ulang. . Murid lain berpusing dan berlari ke arah garisan selamat untuk menyelamatkan di diri.gergasi berjalan ulang-alik selari dengan barisan murid sambil berteriak.permainan diulang dengan bilangan gergasi yang lebih ramai. . Minggu 36 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1. amalan asas kesihatan dan penjagaan pakaian dan alatan keperluan diri. .murid cuba memijak bayang kepala sendiri. Menyatakan punca kekotoran di rumah. jarak 3 meter. Kesihatan diri d. Isi Definisi . Kebersihan – rumah. ’Awak takut saya’ dan terus mengejar. . 2. Kemahiran / 1. .murid yang disentuh oleh gergasi sebelum sampai di garisan selamat akan menjadi gergasi dan membantu gergasi yang mula-mula tadi.murid lain berbaris melintang menghadapi gergasi. ‘Saya tak takut’.seorang murid menjadi gergasi. Siapa takut saya . . Cuba memijak bayang sendiri atau rakan dengan pelbagai cara Butir Mengajar .gergasi berteriak. jarak 15 meter .murid cuba memijak bayang tangan kanan / kiri sendiri. Kemahiran / 1. .Buku Sumber PJ & PK Isi Definisi – Ketangkasan bermaksud kebolehan seseorang bergerak dengan pantas sambil bertukar arah atau posisi.

Melakonkan aksi membersihkan di dalam dan di luar rumah. Menyenaraikan ciri-ciri makanan bersih dan selamat Contoh : di cuci sebelum dimasak. Memadankan peralatan mengikut kegunaannya.lokomotor.Buku Sumber PJ & PK 3. Kemahiran / Butir Mengajar . Menyenaraikan peralatan membersihkan kawasan rumah. 5.Lokomotor 0 merangkak seperti kucing marah. 1 merangkak seperti kucing mengintip tikus. 3 merangkak seperti buaya. 5 merangkak melepasi halangan (gelung rotan. Contoh : bersih – makanan yang ditutup dengan . Membanding makanan yang bersih dan tidak bersih. Pergerakan asas . ii. i. 2 merangkak seperti harimau. Minggu 37 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 1. Bersoal jawab dari carta gambar makanan. 7 merangkak berganti-ganti melepasi halangan dalam kumpulan kecil. Pemakanan. 4 merangkak seperti monyet mengutip makanan. tidak terdedah dan dimasak terlebih dahulu.90 - . Minggu 37 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk 1. meja. Memotong dan menampal gambar mengenai kebersihan makanan. palang). 6 merangkak melepasi rakan.Pemakanan yang bersih bermaksud pengambilan makanan harian mestilah berkhasiat. Isi Definisi – Lokomotor bermaksud pergerakan dari satu tempat ke satu tempat yang lain. Kemahiran / Butir Mengajar 1. iii. bersih dan selamat (bebas daripada bakteria). 4. Isi Definisi .

di akhir gulingan.memusingkan tangan. . 2. Lokomotor b. tidak bersih – gambar makanan yang dihinggapi lalat.imbangan. Lokomotor i.91 - . . Menyenaraikan ciri-ciri makanan yang bersih. . melutut sebelah kaki dan lurus sebelah kaki yang lain ( tangan diregangkan ke sisi ). Bukan lokomotor . Melakukan guling sisi : . Lokomotor bermaksud pergerakan dari satu tempat ke satu tempat yang lain. 2.menghayunkan tangan di udara.Buku Sumber PJ & PK tudung saji .mencangkung dan rebahkan badan ke sisi atas tilam secara mengiring (rapatkan dagu ke dada). . Kemahiran / Butir Mengajar . 1.berdiri tegak ( postur baik ditegaskan ).ayunkan tangan. 2 penyediaan makanan yang bersih ( gerai.duduk sambil mengilas badan.bengkokkan kaki sepanjang lakuan (rapatkan kaki ke dagu). Bukan lokomotor Isi Definisi a. 0 makanan yang tidak terdedah kepada kekotoran. Bukan lokomotor bermaksud keupayaan untuk menggerakkan bahagian-bahagian tubuh badan tanpa beralih tempat. . pengendali makanan). Minggu 38 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 1. .berdiri tegak (pastikan postur baik). 1 makanan yang belum tamat tempoh. . peralatan.duduk. pakaian. b. . . .mengilaskan badan. Pergerakan asas a.

Contoh : bersih – makanan yang ditutup dengan tudung saji . pakaian. basi. Kemahiran / Butir Mengajar 1. telah tamat tempoh. Menyenaraikan ciri-ciri makanan yang selamat. Minggu 39 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 4. peralatan. ii. makanan yang tidak terdedah kepada kekotoran. bersih dan selamat (bebas daripada bakteria). Menyenaraikan ciri-ciri makanan selamat. terdedah kepada lalat / kekotoran. rasa dan bentuk. Isi Kemahiran / Definisi – Kesenggangan bermaksud aktiviti masa lapang. iv. iii. Kesenggangan. makanan yang belum tamat tempoh iii. Membanding makanan yang selamat dan tidak selamat. Memotong dan menampal gambar mengenai kebersihan makanan. 0 2. v. Isi Definisi . ii.92 - . . Pemakanan – makanan selamat.Pemakanan yang selamat bermaksud pengambilan makanan harian mestilah berkhasiat. penyediaan makanan yang bersih (gerai. 3. pengendali makanan). tin yang telah kemek dan menggelembung. contoh : dicuci sebelum dimasak. Bersoal jawab berdasarkan carta gambar makanan. perubahan warna. tidak terdedah dan dimasak terlebih dahulu. tidak bersih – gambar makanan yang dihinggapi lalat. Mengenali ciri-ciri makanan yang telah rosak. iii.Buku Sumber PJ & PK Minggu 38 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk 1. ii.

Buku Sumber PJ & PK Butir Mengajar 1. Aktiviti kesenggangan 0 bersiar-siar. ii. berbasikal. iii. menyiram bunga. iv. bermain galah panjang. v. bermain rebut tiang. 2. taman rekreasi. ii. iii. iv. v. 3. i. ii. iii. iv. v. Menyatakan tempat bersenggang kawasan perumahan. gelanggang badminton. padang sekolah. di dewan. Faedah bersenggang mengisi masa lapang. menyihatkan tubuh badan. interaksi. kepuasan. keseronokan.

Minggu 39 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk 2. Penyalahgunaan bahan b. Pengambilan dadah. Isi Definisi – Ubat dan racun hendaklah digunakan mengikut peraturan. Dadah haram dimiliki.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Pengambilan dadah 0 Kesan pengambilan - guru menerangkan kesan buruk penyalahgunaan bahan dan pengambilan dadah. - bercerita tentang kesan pengambilan dadah. ii. Pencegahan - bercerita tentang usaha pencegahan dadah. - melukis poster ‘Jauhi dadah’. - perbincangan tentang bahaya dan akibat pemilikan dan penggunaan dadah.

- 93 -

Buku Sumber PJ & PK

Minggu 40 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 4. Kesenggangan – jadual harian. Isi Definisi – Kesenggangan bermaksud aktiviti masa lapang.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Menyatakan aktiviti harian 0 bangun tidur. ii. belajar. iii. pulang ke rumah. iv. menyiram bunga. v. menonton televisyen. vi. mengulangkaji pelajaran. vii. tidur. 2. Memadankan waktu dengan aktiviti harian 0 pagi. ii. tengah hari. iii. petang. iv. malam. 3. Menyediakan folio aktiviti harian secara berkumpulan.

Minggu 40 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk 2. Penyalahgunaan bahan a. Racun. Isi Definisi – Ubat dan racun hendaklah digunakan mengikut peraturan. Dadah haram dimiliki.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Penyalahgunaan bahan – racun. guru menunjukkan bahan bantuan mengajar kepada murid dan meminta mereka menyebut nama bahan tersebut.

- 94 -

Buku Sumber PJ & PK ii. guru meminta murid menyatakan bagaimana bahan itu boleh membahayakan sekiranya digunakan tanpa mengikut peraturan. Contoh: bahan pencuci dan peluntur – mata pedih, keracunan. Racun, aerosol- keracunan. iii. guru menunjukkan cara menggunakan bahan dengan betul. iv. guru menasihati murid supaya sentiasa berhati-hati dan mengikuti peraturan semasa menggunakan bahan dan alatan tersebut. v. melengkapkan teka silangkata berdasarkan gambar yang diberi mengenai racun. 2. i. ii. iii. Faktor penyalahgunaan racun tidak menyimpan di tempat yang selamat. kurangnya pengetahuan tentang penggunaan racun. lalai.

Minggu 41 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 5. Ketangkasan. Isi Definisi – Ketangkasan bermaksud kebolehan seseorang bergerak dengan pantas sambil bertukar arah atau posisi.

Kemahiran / Butir Mengajar - Permainan bola beracun i. murid dibahagikan kepada 2 kumpulan. ii. tiap-tiap kumpulan membuat bulatan dan ambil sebiji bola. iii. satu kumpulan lagi berada di dalam bulatan yang dikelilingi oleh kumpulan di atas. iv. apabila diberi isyarat mula, bola dibaling oleh individu yang membentuk bulatan itu tadi. v. murid di dalam cuba mengelak daripada terkena balingan bola. vi. murid yang terkena bola mestilah keluar daripada kumpulannya. vii. permainan ini diteruskan sehingga tinggal seorang pemain. viii. kumpulannya akan dikira menang sekiranya pemain terakhir itu dapat mengelak 5 balingan pihak lawan.

- 95 -

Buku Sumber PJ & PK Minggu 41 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 2. Perasaan a. memahami perasaan. Isi Kasih sayang anak kepada ibu bapa boleh melalui perlakuan yang baik.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Memahami perasaan i. perasaan kasih sayang kepada ibu bapa - ucapan dan penghargaan. - bersalaman. - mereka kad ucapan. - mendengar nasihat ibu bapa dan orang yang lebih tua. 2. Bercerita berkaitan perasaan kasih sayang - Si Tenggang. - Batu Belah Batu Bertangkup. - Si Bongkok. - Melakonkan cara menunjukkan kasih sayang.

Minggu 42 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 5. Ketangkasan. Isi Definisi – Ketangkasan bermaksud kebolehan seseorang bergerak dengan pantas sambil bertukar arah atau posisi.

Kemahiran / 1. Permainan galah panjang Butir Mengajar - guru menyediakan gelanggang berukuran 10 X 30 meter ( gridkan kawasan permainan ). - masa permainan 5 minit. - tentukan petak-petak markah (1 hingga 4) mengikut garisan melintang. - murid dibahagikan kepada 2 kumpulan. - tiap-tiap ahli kumpulan penyerang memakai bib bernombor. - kumpulan yang bertahan perlu mengawasi setiap garisan. - apabila masa tamat, mata dikira berdasarkan bilangan ahli

- 96 -

Buku Sumber PJ & PK penyerang yang berada di dalam petak didarabkan dengan markah mengikut petak tersebut. - pemain yang disentuh dikira mati dan terkeluar daripada permainan. 2. Permainan galah panjang secara tradisional boleh dijalankan mengikut kesesuaian tempat bermain seperti di gelanggang badminton atau bola tampar.

Minggu 42 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 3. Kekeluargaan – perbezaan fizikal ahli keluarga. Isi Setiap jantina mempunyai perbezaan ciri fizikal, minat, perawakan dan pakaian yang berlainan.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Perbezaan fizikal ahli keluarga i. bercerita berkaitan jantina berpandukan gambar ibu, bapa, kakak dan abang dengan unsur berikut: - lelaki atau perempuan. - nama ahli keluarga. - apa peranan ahli keluarga itu. - bilangan ahli keluarga. 2. Menceritakan perbezaan fizikal ahli keluarga masing-masing. 3. Menyanyikan lagu ‘Mama Sayang Papa’.

- 97 -

1. Permainan kecil `Don’t be third’. Kesihatan diri a. Minggu 1 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1. i. 0 1 Skip mengelak rakan berterusan selama 3 – 4 minit secara bebas. . Skip Kemahiran / 1.98 - . Butir Mengajar 2. Alatan kebersihan diri. menyatakan cara menjaga alatan kebersihan diri.Buku Sumber PJ & PK HURAIAN RANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 3 Minggu 1 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KECERGASAN 1. Skip laju berterusan selama 3 – 4 minit.Kecergasan fizikal. Skip mencapai awan berterusan selama 3 – 4 minit. a. Daya tahan kardiovaskular.

Stesen 3 .Buku Sumber PJ & PK Kemahiran/ Butir Mengajar 1. Kemahiran / 1. 1. Definisi – Pergerakan dari satu tempat ke satu tempat yang lain seperti berjalan. Kesihatan diri a.berlari. Lokomotor. 0 Memilih beberapa orang murid untuk menjadi penunjukcara untuk melakukan pergerakan dalam kumpulan kecil. menyatakan cara menjaga alatan kebersihan diri.berjalan. Stesen 1 .melompat. Minggu 2 Tunjang 1PK Tajuk Isi Kemahiran/ 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1. Menamakan peralatan penjagaan kebersihan diri. ketangkasan. Perbincangan mengenai penggunaan peralatan panjagaan kebersihan diri dengan betul.99 - . koordinasi Butir Mengajar dan kelenturan dapat dibina melalui pengenalan asas lokomotor. Pergerakan Asas. Stesen 2 . Penerangan guru bahawa kekuatan. 0 1 Menyenaraikan peralatan penjagaan kebersihan diri. 1 Murid lari anak dan melakukan ala memandu kereta sebagai aktiviti menyejukkan badan. Minggu 2 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 1. . melompat. mengguling dan ketingting. Alatan kebersihan diri i. a.

Berjalan. Minggu 3 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 1. 3. 2. Menyenaraikan peralatan penjagaan kebersihan diri. Lokomotor 1. Pergerakan Asas a. 2. mengundur. langkah panjang. lambat. Berjalan: 2. 1. ke sisi. ke depan. ke sisi. Kesihatan diri a.Buku Sumber PJ & PK Butir Mengajar 1. Alatan kebersihan diri.100 - . Berlari Kemahiran / Butir Mengajar ke depan. Menamakan peralatan penjagaan kebersihan diri. langkah pendek. langkah panjang. Berlari: Minggu 3 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1. langkah pendek. Bersoal jawab mengenai cara menjaga dan menyimpan peralatan penjagaan kebersihan diri. ke belakang. .

rambut tuala . contoh : putik kapas . sikat . Minggu 4 Tunjang 1PK Tajuk 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1. Pergerakan Asas b.Buku Sumber PJ & PK ii. . Memeriksa kebersihan diri sendiri. Berdiri. . Duduk. Duduk. 2. Kemahiran / Butir Mengajar 1. 1. . . Berdiri. Minggu 4 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 3. Kesihatan diri . . 0 1 2 2.101 - . Kemahiran / Butir Mengajar 1.mencangkung.imbangan V.dirian Y. 2.badan. Menerangkan cara penggunaan peralatan kesihatan yang betul pada tubuh badan. .bertinggung. Bukan lokomotor . Definisi – Bukan lokomotor/bergerak tanpa beredar ialah pergerakan tubuh badan yang tidak melibatkan pergerakan dari satu tempat ke satu tempat yang lain.sebelah kaki kiri. Menerangkan kepentingan menjaga alatan kebersihan diri.telinga.dirian X. 3.sebelah kaki kanan. Menyanyikan lagu ‘ Bangun Pagi ‘ 2 Waktu KEMAHIRAN 1. .

melompat dan menyambut secara statik. kurap. Mempamerkan gambar yang menunjukkan jenis-jenis Butir Mengajar penyakit kulit. 2. contoh: panau. stoking. ii. jawapan: Tuala. . Permainan ‘ Teka Siapa Saya’ contoh: Saya digunakan untuk mengeringkan air di badan.102 - . Kemahiran / 1. Bercerita tentang penjagaan alatan kebersihan diri. Melambung . . . kudis. Minggu 5 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1. . Melambung dan menyambut secara individu dengan menggunakan alatan. Manipulasi alatan.tinggi. Alatan kebersihan diri. Minggu 5 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 4. Alatan kebersihan diri. berus gigi. Membincangkan kesan daripada pengabaian menjaga alatan kebersihan diri. Kemahiran / Butir Mengajar 1.. 1. Kesihatan diri a.tinggi.Menerangkan kepentingan menjaga alatan kebersihan diri. 3. iii. Bersoal jawab tentang kepentingan peralatan tersebut.Buku Sumber PJ & PK Isi a. .rendah.rendah. 2. Kemahiran / 1. Pergerakan Asas c. 2 Waktu KEMAHIRAN 1. Melukis peralatan kebersihan diri.sisi. . Butir Mengajar contoh: tuala. Menyambung dan menyambut secara statik .

bayi. Melompat: ke depan. 2. 3. Minggu 6 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 1. Pergerakan Asas a. Kesihatan diri . Sumbangsaran cara-cara mengelak penyakit tersebut. Bersoal jawab tentang punca-punca penyakit tersebut. lompat sebelah kaki. ke sisi. harimau.Buku Sumber PJ & PK 2. ke belakang. dalam jangkauan dekat. Melompat. lompat katak. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Lokomotor 1. 2. dalam jangkauan jauh. Merangkak: kucing. Merangkak. lompat kanggaru. lompat 2 belah kaki. buaya. Minggu 6 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1.103 - .

2. Menceritakan kepentingan menutup auratdari sudut agama dan budaya. Melakukan aktiviti meleding berpasangan. 2 Waktu KECERGASAN 1. 3. 5. Butir Mengajar -mengenal pasti kemampuan. kanan dan kiri. Kemahiran / Butir Mengajar . Melentik ke sisi.Keupayaan meregang otot berserta kebebasan sendi bergerak dengan sepenuhnya.menghantar bola melalui kedua-dua belah kaki ( kangkang ). . Minggu 7 Tunjang 1 PJ Tajuk Isi 3. Menamakan dua anggota badan yang terlibat semasa melakukan aktiviti kelenturan.Buku Sumber PJ & PK Isi b.penjagaan organ seksual. Kelenturan. tahap dan kecergasan pasangan semasa melakukan aktiviti kelenturan. . Kemahiran / 1. . i. Menerangkan cara membersihkan organ seksual selepas membuang air besar / air kecil. Kecergasan fizikal b. Menyebut aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira dalam melakukan aktiviti kelenturan. 4. Mengisi tempat kosong dalam lembaran kerja. 6. Menamakan dua anggota badan yang terlibat semasa melakukan aktiviti kelenturan. Menyebut aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira dalam melakukan aktiviti kelenturan. 2. Pertandingan antara kumpulan. 1. Menjaga dan menyayangi diri sendiri. menyatakan cara memelihara dan menyayangi kehormatan diri. 3. 2. Membuat aktiviti timbang garam( mengangkat rakan di belakang ). Definisi. 1.104 - .

Buku Sumber PJ & PK Minggu 7 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1. Kecergasan fizikal b. 2. Bersoal jawab tentang cara berpakaian masyarakat di Malaysia. 3. 2. 3. Menceritakan sejarah pakaian. Melabelkan otot-otot yang terlibat dalam melakukan aktiviti kelenturan. menyatakan cara memelihara dan menyayangi kehormatan diri.105 - . 5. . cara berpakaian. i. Menyediakan buku skrap berkaitan dengan pakaian.Keupayaan meregang otot berserta kebebasan sendi bergerak dengan sepenuhnya. . Kelenturan. 1. Menyebut aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira dalam melakukan kelenturan. Menamakan dua anggota badan yang terlibat semasa melakukan aktiviti kelenturan. 4.menghantar bola ke belakang melalui atas kepala . Kesihatan diri b. Minggu 8 Tunjang 1 PJ Tajuk Isi 2 Waktu KECERGASAN 1. Membelakangkan pasangan sambil menyentuh jari tangan Butir Mengajar kawan. Pertandingan antara kumpulan. Definisi. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Menjaga dan menyayangi diri sendiri. Kemahiran / 1.

. mental. emosi dan sosial. 0 di sekolah. Butir Mengajar 2. Menyatakan cara yang betul menggunakan kata-kata bertatasusila mengikut situasi.Buku Sumber PJ & PK Minggu 8 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1. Menjaga dan menyayangi diri sendiri. Keselamatan 1. Menyatakan aspek keselamatan semasa beraktiviti. .106 - . 0 1 2.Menyatakan cara memelihara dan menyayangi kehormatan diri. 2. 1 di luar sekolah. di sekolah. Definisi – Keselamatan bermaksud satu keadaan yang membolehkan kita melibatkan diri dalam sukan dan permainan tanpa menimbulkan implikasi buruk kepada fizikal. Menyenaraikan kata-kata bertatasusila. di luar sekolah. Kemahiran / 1. Menyenaraikan aktiviti yang dilakukan. Menggunakan kata bertatsusila dalam lakonan pendek/ spontan . Keselamatan semasa beraktiviti. 3. i.sikap dan tutur kata. Minggu 9 Tunjang 3PJ Isi 2 Waktu KESUKANAN i. Kemahiran/ Butir Mengajar 1. Kesihatan diri b.

4. tidak senonoh. berhenti seketika dan bergerak semula. 0 Merangkaikan pergerakan secara aliran bebas. Kemahiran / Butir Mengajar 1. b. Pendidikan pergerakan a. Mempamerkan dua gambar berpakaian yang berbeza. a.Buku Sumber PJ & PK Minggu 9 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1.penjagaan organ seksual. Bergerak dengan satu cara. Minggu 10 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 2. Rangkaikan beberapa pergerakan secara 0 sentuhan berselang 1 sentuhan selalu atau tanpa sentuhan seketika. . Kesihatan diri. Rangkaikan beberapa pergerakan secara licin. . Kemahiran/ Butir Mengajar 1. Tema 6 – Kesedaran aliran. Rangkaikan beberapa pergerakan secara berterusan. Menjaga dan menyayangi diri sendiri. bersopan. 2. lancar.menerangkan kepentingan memelihara kehormatan diri. ii. 3. b.107 - . Gimnastik pendidikan. Menyatakan pendapat mengenai gambar-gambar tersebut. berterusan tanpa henti. 2. 1 Merangkaikan pergerakan secara aliran terikat. Menyenaraikan kesan-kesan yang akan berlaku sekiranya mengabaikan penjagaan organ seksual. 3.

Tema 6 – Kesedaran aliran. 6. .Buku Sumber PJ & PK 2 Rangkaikan beberapa pergerakan sentuhan berselang. Memaparkan gambar-gambar manusia yang berpakaian sopan dan tidak bersopan. Contoh : pakaian bersih pakaian kotor . 3. 1. Cipta rangkaian pergerakan menggunakan alatan.malas .cara berpakaian. Menjaga dan menyayangi diri sendiri.kotor 2. . membeku seketika dan teruskan ke cara pergerakan lain.rajin . Minggu 10 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1.bersih .menerangkan kepentingan memelihara kehormatan diri. Bersoal jawab tentang kepentingan berpakaian dalam aspek memelihara kehormatan diri.sihat . Memadankan cara berpakaian dengan sifat manusia. Pendidikan pergerakan. 5.berpenyakit . ii. a.108 - . Kesihatan diri b. Kemahiran / Butir Mengajar Minggu 11 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 2.3 Merangkaikan pergerakan secara aliran bebas dan terikat. Gimnastik pendidikan.

Minggu 11 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1. ii. Berbincang tentang cara bertutur dengan rakan sebaya dan orang yang lebih tua. Kesihatan diri. Lambung.sikap dan tutur kata. b. Rangkaikan beberapa pergerakan secara aliran bebas dan aliran terikat dengan alatan. Menjaga dan menyayangi diri sendiri. Adab bertutur dengan : rakan sebaya. 1. Lambung. 2. tangkap dan kawal bola secara individu dengan tangan dan kaki. i. kaki dan badan. 2. Koordinasi. 3. .Kecergasan fizikal c.Buku Sumber PJ & PK Kemahiran/ Butir Mengajar 1. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Menyenaraikan adab-adab bertutur dengan rakan dan orang yang lebih tua. 2. Rangkaikan beberapa pergerakan secara aliran terikat.Menerangkan kepentingan memelihara kehormatan diri. dan pukul bola dengan tangan individu dan . Rangkaikan beberapa pergerakan secara aliran bebas.109 - . tangan. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Definisi – Koordinasi bermaksud pergerakan yang melibatkan keselarasan antara mata. orang yang lebih tua. Minggu 12 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KECERGASAN 1.

rogol. Permainan Kecil – Aktiviti mengikut 4 stesen. Perbincangan dan bersoal jawab tentang kesan-kesan akibat tidak menjaga kehormatan diri. a. d. stesen 2 . Menjaga dan menyayangi diri sendiri. stesen 4 – melambung bola ke dalam gol bola jaring. Contoh: kes dadah. Minggu 12 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1. Menyebut aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira dalam melakukan aktiviti koordinasi. c.110 - . stesen 1 . Melukis poster bertajuk ‘ Jagalah Kehormatan Diri’. b. b. Koordinasi. Menunjukkan keratan akhbar yang berkaitan dengan pengabaian menjaga kehormatan diri. 0 1 Menamakan tiga otot utama yang terlibat dengan aktiviti koordinasi. stesen 3 – menendang bola kepada kawan. Kemahiran / Butir Mengajar Minggu 13 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 1.Membincangkan kesan daripada pengabaian menjaga kehormatan diri. 2.Kecergasan fizikal c. pugut. Kesihatan diri. . ponteng sekolah dan budaya lepak. 1. . 5.menggolek bola menuju skital.baling bola menuju 2 pancang.Buku Sumber PJ & PK berpasangan. iii. 3.

1. 4. Definisi – Koordinasi bermaksud pergerakan yang melibatkan keselarasan antara mata. Mengenal pasti 3 otot utama yang terlibat dalam melakukan aktiviti koordinasi. tangan. Lakukan pergerakan yang sama bertentangan dengan rakan. kaki dan badan. Baling bola dan tangkap bola berpasangan. 4. Menyatakan perasaan terhadap ahli keluarga. Menyatakan aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil.Buku Sumber PJ & PK Isi 1. Perasaan a. Mengklaskan perasaan yang disukai dengan tidak disukai. Tiru pergerakan ketua. Butir Mengajar 2. Menyatakan jenis-jenis perasaan melalui kad imbasan. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Bergerak berbagai cara dengan pasangan. Lakukan pergerakan yang sama berpasangan. 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 2. Memahami perasaan: i. Lambung dan pukul bola dengan tangan berpasangan. Minggu 14 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 2. Ketua melakukan rangkaian pergerakan.111 - . Isi 0 1 Tema 7 – Kesedaran perkaitan dengan orang lain. 3. Gimnastik pendidikan.Minggu 13 Tunjang 1PK Tajuk Isi Kemahiran / 1. Rakan memerhati dan mengingati rangkaian. menyatakan perasaan setelah membantu keluarga. 2. Latihan . Bergerak berbagai-bagai cara dengan rakan secara sentuhan badan. 2. 3. Lambung dan sepak bola dengan kaki.teka silang kata yang berkaitan dengan perasaan. . Pendidikan pergerakan a. Kemahiran/ Butir Mengajar .

Imbang di atas berbagai-bagai bahagian tubuh badan dengan disokong oleh penyokong. bertoleransi dan hormat menghormati di kalangan ahli keluarga.Buku Sumber PJ & PK 2. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Kemahiran / 1. 1. Menceritakan sebuah kisah teladan bertajuk’ Batu Belah Batu Butir Mengajar Bertangkup’ . Bersiar-siar. Memberikan pendapat mengenai perasaan setiap watak dalam cerita. Minggu 14 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 2. menjelaskan kepentingan amalan tolong-menolong. Minggu 15 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 3. Rangkaikan beberapa pergerakan berpasangan. a. Imbang seluruh beban badan di atas bahagian tubuh badan berpasangan dan bergerak. bekerjasama. 1 rakan. Rekreasi dan kesenggangan. 3. Menyenaraikan tindakan yang betul dan tindakan yang salah daripada cerita itu. 2. Menyatakan tempat-tempat bersiar-siar bersama: 0 keluarga. Rangkaikan pergerakan berpasangan dengan menggunakan alatan. Memahami perasaan: i. Menyatakan aspek keselamatan semasa beraktiviti: .112 - . Perasaan Isi a. 2. Kesenggangan.

Menyatakan kesesuaian masa yang sesuai untuk beraktiviti.Buku Sumber PJ & PK 0 1 di sekolah di luar sekolah. Bercerita pengalaman membantu ahli keluarga mengikut situasi yang diberikan. Mengklaskan aktiviti yang menunjukkan perbuatan keluarga dengan diri sendiri. Pengurusan a. Butir Mengajar 2. masa Kemahiran / Butir Mengajar 1. Pengurusan diri. mengemas rumah. Contoh: memasak. menceritakan satu pengalaman yang menunjukkan amalan tolong-menolong. Perasaan Isi a. Minggu 15 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 2. bekerjasama dan bertoleransi di kalangan ahli keluarga. Memahami perasaan: i. 3. Bersoal jawab tentang aktiviti yang biasa dilakukan di rumah. 1.113 - . Minggu 16 Tunjang 3PJ Tajuk Isi 2 Waktu KESUKANAN 2. Pengurusan dari segi i. . mencuci pakaian. Kemahiran / 1.

Perasaan a. Pergerakan asas b. Menyatakan perasaan setelah membantu orang lain. Memahami perasaan: i.ringan tulang – rajin. Memadankan gambar dengan nilai-nilai murni. katak bawah tempurung. b. Contoh: a. Menyediakan satu jadual aktiviti harian yang mudah.bukan lokomotor / bergerak tanpa beredar ialah pergerakan tubuh badan yang tidak melibatkan pergerakan dari satu tempat ke satu tempat yang lain. Bukan lokomotor 1. Menyatakan kesesuaian aktiviti dengan masa. 3.Buku Sumber PJ & PK 2. Definisi . Minggu 16 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 2. menyatakan perasaan setelah membantu orang lain. Memadankan nilai murni dengan simpulan bahasa yang sesuai. 4. Kemahiran / 1. ringan tulang. Butir Mengajar 2. peluk tubuh – mementingkan diri sendiri. 3. Contoh: berpeluk tubuh. Permainan simpulan bahasa yang berkaitan dengan hubungan bersama orang lain. Minggu 17 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 1.. kera sumbang. .114 - .

Kemahiran / Butir Mengajar orang tua. 1. bertoleransi dan hormat menghormati di kalangan orang lain. Memahami perasaan: i. bekerjasama. mengangkat buku. menjelaskan kepentingan amalan tolong-menolong.115 - . Perasaan a. 1. Ke kanan. Pendidikan pergerakan. Lakukan pergerakan secara meniru. ke kiri. Menyenaraikan aktiviti yang biasa dilakukan di sekolah bersama rakan dan guru. 2. Mewarnakan gambar suasana gotong-royong di sekolah. Minggu 17 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 2. Bergerak berbagai-bagai cara dalam kumpulan. memadan atau lakuan cermin dalam kumpulan. Lakukan . Contoh: menyapu sampah. bongkok sabut. a. .Buku Sumber PJ & PK . bongkok udang. Menyatakan dan menyenaraikan faedah-faedah melalui aktiviti tersebut. Gimnastik pendidikan Tema 7 – Kesedaran perkaitan dengan orang lain. Memusing Kemahiran / Butir Mengajar Minggu 18 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 2 Kemahiran/ Butiran Mengajar 2 Waktu KEMAHIRAN 2. 3. 1. memadam papan hitam. Membongkok 2.

. unit uniform.116 - . c. 1. b. . Minggu 18 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 2. 3. Perasaan a. Pengenalan asas perkhemahan. Bercerita pengalaman murid membantu masyarakat. gotong royong . bekerjasama dan bertoleransi di kalangan orang lain. 1.membersihkan kawasan. Menerangkan jenis-jenis perkhemahan. b. Kemahiran / 1.Buku Sumber PJ & PK rangkaian yang sama dengan alatan. keluarga. Memahami perasaan: i. menceritakan satu pengalaman yang menunjukkan amalan tolong-menolong. menolong orang kurang upaya.di majlis perkahwinan. Contoh: a. Menyenaraikan aktiviti semasa bergotong-royong. Contoh: a. Minggu 19 Tunjang 2PJ Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 2 Waktu KEMAHIRAN 3. Menunjukkan gambar suasana gotong-royong. Rekreasi dan kesenggangan a. kumpulan. Butir Mengajar 2. Rekreasi.

Kumpulan yang paling ramai menampar lutut lawannya dikira menang. . 2. Permainan tampar lutut kawan. Permainan Belatuk dan Belalang.117 - . i. Melakukan aktiviti tampar lutut. 1.Buku Sumber PJ & PK 2. Menceritakan tentang ahli keluarga sendiri. Minggu 19 Tunjang1 PK Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3. Menyenaraikan keperluan dan peralatan perkhemahan. khemah 3. a. Kekeluargaan a. Murid A akan berpasangan dengan murid B. 1.murid diagihkan kepada dua kumpulan A dan B. c. 2. Contoh: a. 3. . b. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Kecergasan fizikal e. Melukis suasana perkhemahan. Menulis nama setiap ahli keluarga mengikut hiraki. Minggu 20 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KECERGASAN 1. Menerangkan tentang keluarga asas. menceritakan tentang keluarga sendiri. berpasangan. Ketangkasan. Keluarga sendiri. parang. berkumpulan. cangkul b.

. Kekeluargaan a. Menceritakan tentang ahli keluarga terdekat seperti datuk. e. b. abang kepada ayah dipanggil pak cik. Guru melaungkan satu daripada nama di atas. Menulis nama ahli keluarga terdekat. Kecergasan fizikal d. Cara bermain – penerangan oleh guru: a. Satu barisan (kumpulan) digelar 'Belatuk' dan satu lagi 'Belalang'. Murid berdiri dalam 2 barisan jarak 2 atau 3 meter menghadap satu sama lain. Mengaitkan hubungan antara ahli keluarga terdekat. menceritakan tentang keluarga terdekat. Contoh: a. b. 2. Minggu 21 Tunjang 1PJ Tajuk 2 Waktu KECERGASAN 1. 1. i.Buku Sumber PJ & PK 2. c. d. kakak kepada ayah dipanggil mak cik. Imbangan. 3. Keluarga sendiri. Sesiapa yang ditangkap sebelum sampai ke kawasan selamat yang ditetapkan bertukar menjadi 'Belalang' dan begitulah sebaliknya. Minggu 20 Tunjang 1PK Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3. Permainan Belatuk dan Belalang. Jika nama 'Belatuk ' dilaungkan barisan yang berkenaan berlari sambil membawa bola dan kumpulan 'Belalang' akan mengejar. pak cik dan mak cik.118 - . nenek.

3 4 Minggu 21 Tunjang1 PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3. Kekeluargaan a. i. 2. Keluarga sendiri. Melabelkan otot utama yang terlibat dalam melakukan aktiviti imbangan. Melakar dan mewarna memek muka untuk menyatakan perasaan selepas melakukan aktiviti.119 - . 5. Meneka peristiwa berdasarkan gambar-gambar yang ditunjukkan. Berjalan dan mengimbang . Berjalan atas tali bawa bola. Berjalan sambil mendepa tangan. Imbangan bermaksud kebolehan seseorang mengekalkan kedudukan posisi badan semasa melakukan pergerakan atau dalam keadaan diam. 2. Berjalan sambil berjengket Atas garis lurus individu Atas tali kumpulan kecil 3. Menceritakan peristiwa penting yang berlaku dalam keluarga sendiri. 4. . 1. Menyenaraikan peristiwa penting yang berlaku dalam keluarga sendiri. 2. menceritakan tiga peristiwa penting yang berlaku dalam keluarga sendiri. 3. Kemahiran / Butir Mengajar Minggu 22 Tunjang 2PJ 2 Waktu KEMAHIRAN .atas tali Kemahiran / Butir Mengajar 1.Buku Sumber PJ & PK Isi 1.

Menayangkan video cerita ‘ Anak-Anak Sidek’. Minggu 22 Tunjang1 PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3. Lakukan pergerakan dengan bahagian tubuh badan di lantai mengikut corak ritma yang diberi. Tema 8 – Kesedaran ritma 8.120 - . Menyenaraikan peristiwa penting yang berlaku dalam keluarga terdekat. Kemahiran / Butir Mengajar .2. Kenal pasti berbagai-bagai ritma pergerakan tubuh badan sendiri. menolong nenek menyapu sampah. Gimnastik pendidikan. Keluarga sendiri. Contoh: a.Buku Sumber PJ & PK Tajuk Isi 2. Pendidikan pergerakan. Bergerak berbagai-bagai cara dan dengar bunyi sentuhan bahagian tubuh badan pada lantai. 3. Kekeluargaan a. menceritakan tiga peristiwa penting yang berlaku dalam keluarga terdekat. b. 8. Bunyikan ritma itu dengan menepuk. 2. 1. majlis perkahwinan. a. mengetuk atau menghitung. Bersoal jawab tentang peristiwa yang berlaku dalam cerita tersebut. Memadan ritma dari berbagai-bagai pergerakan. Kemahiran/ Butir Mengajar 1. Dengar corak ritma yang diberi.1. i. Menulis beberapa ayat berdasarkan situasi dalam gambar yang diberikan. 2. 4. Cipta corak ritma dan lakukan pergerakan. Menggunakan corak ritma untuk melakukan pergerakan.

121 - . Pendidikan pergerakan a. 2. Rangkaikan pergerakan mengikut corak ritma yang dicipta. Ginmastik pendidikan Tema 8 – Kesedaran ritma 8. Kemahiran/ Butir Mengajar Minggu 23 Tunjang1 PK Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3. 3. Keluarga sendiri. Tepuk tangan untuk menghasilkan corak ritma. i. Dengar bunyi corak ritma dan kenal pasti perbezaan unsureunsur bunyi. 0 4. Melabelkan carta aliran keluarga asas. Membina satu contoh carta aliran keluarga yang mudah. .Merangkaikan aliran pergerakan dengan corak ritma. Menyediakan salasilah keluarga sendiri. 1.3. Kekeluargaan a. 1. melakar salasisah keluarga sendiri ( asas ).Buku Sumber PJ & PK Minggu 23 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 2. Menunjukkan carta aliran keluarga asas.

ii. Minggu 24 Tunjang1 PK Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3. . 2. Contoh: datuk. Kemahiran / Butir Mengajar . Lari ulang alik. nenek. Membina pokok salasilah keluarga terdekat. Menamakan ahli keluarga terdekat. .Keluarga sendiri. Memperkenalkan satu contoh salasilah keluarga kembangan. Kekeluargaan a. melakar salasisah keluarga terdekat ( kembangan). 3. 3.membawa pundi kacang di atas kepala. Ketangkasan. Pergerakan kreatif. 1. 1. Lari ulang alik 10 meter. Kecergasan fizikal e.122 - . 1. Pendidikan pergerakan b. Permainan kecil: Cuit ekor.membawa bola. Minggu 25 Tunjang 2PJ Tajuk 2 Waktu KEMAHIRAN 2. . pak cik 2.Buku Sumber PJ & PK Minggu 24 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KECERGASAN 1. Lari ulang alik dengan alatan.

Bersama rakan. Pergerakan kreatif . Pendidikan pergerakan b. 2. 3. iii. Bergerak berpasangan untuk menunjukkan perkaitan dan perhubungan yang menarik Minggu 25 Tunjang1 PK Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3. bergerak dengan rangkaian pergerakan yang mengikut enam dimensi ruang.Buku Sumber PJ & PK Isi 0 1 2 Kemahiran/ Butiran Mengajar Tema 11 – Orientasi ruang. kiri / kanan. Susunan dan urutan.Keluarga sendiri. 1. 2. 1. Bergerak dengan keseluruhan badan mengikut enam dimensi ruang. Menyenaraikan jasa ibu terhadap keluarga. Bersoal jawab tentang peranan ibu terhadap keluarga. Berdiri dan gerakkan kepala mengikut dimensi ruang – atas / bawah. hadapan / belakang. membincangkan tanggungjawab terhadap ibu. 3. Menyanyikan lagu yang berjudul ‘Oh Ibu’ nyanyian kumpulan Exist. Kekeluargaan a. Orientasi berpasangan dan berkumpulan. 4. Menyenaraikan aktiviti yang boleh dilakukan untuk membantu ibu.123 - . Kombinasi pergerakan dengan pasangan/kumpulan boleh direka berdasarkan enam dimensi ruang. Dimensi ruang. Minggu 26 Tunjang 2PJ Tajuk 1 Waktu KEMAHIRAN 2.

Bercerita tentang aktiviti menolong bapa di rumah. 2 di awangan.Buku Sumber PJ & PK Isi Tema 12 – Gabungan bentuk dan daya dakam pergerakan. Contoh: membasuh kereta. 3. Rangkaian daya mengikut corak: 0 di ruang. 4. Tiru corak pergerakan seorang rakan dengan rangkaian pergerakan sendiri. 1. Bergerak menggunakan rangkaian daya mengikut rangsangan bunyi. Menyediakan kad ‘ Hari Bapa / Hari Lahir Bapa’. membincangkan tanggungjawab terhadap bapa. Rekaan daya mengikut corak dan menyerapkan masa. Minggu 26 Tunjang1 PK Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3. iii. Gunakan unsur-unsur pergerakan untuk membezakan rangkaian pergerakan. 2. 1 di lantai. Minggu 27 2 Waktu . Kekeluargaan a.Keluarga sendiri. 2.124 - . Menyenaraikan aktiviti yang boleh dilakukan untuk membantu bapa. Kemahiran/ Butiran Mengajar 1. Menyenaraikan jasa bapa terhadap keluarga. membantu bapa di kebun. beban dan aliran.

Permainan lari berhalangan. Mengaturkan berbagai peralatan contohnya : gelung rotan .skipping . Minggu 27 Tunjang1 PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3. Larian cepat dan perlahan Kemahiran / Butir Mengajar 1. tali. 1. Membahagikan murid kepada kumpulan. 5. a. membincangkan tanggungjawab terhadap adikberadik.125 - . Memahami cara berlari cepat dan berlari perlahan. Guru menerangkan cara-cara berlari cepat berhalangan. 1. 3. bangku panjang. Kemahiran / Butir Mengajar . Menyenaraikan aktiviti yang dilakukan semasa ketiadaan ibu bapa di rumah. Contoh simulasi : Ibu bapa tiada di rumah selama beberapa hari. Menjalankan simulasi yang melibatkan aktiviti tolong menolong antara adik-beradik. 3. 2. Daya tahan kardiovaskular.Keluarga sendiri.Kecergasan fizikal. 4.Buku Sumber PJ & PK Tunjang 1PJ Tajuk Isi KECERGASAN 1. iii. 2. Kekeluargaan a. Menceritakan tentang adik-beradik sendiri.

Menyenaraikan tanggungjawab yang boleh dilakukan terhadap orang lain. Bersoal jawab tentang tanggungjawab Hang Tuah lima bersaudara yang terdapat dalam cerita tersebut. Pergerakan kreatif. Buat pergerakan yang menunjukkan penaikan keseluruhan tubuh badan dari lantai. Dari kedudukan di lantai. 3.126 - . 1. Membina pelbagai bentuk di ruang. Kekeluargaan a. Isi Tema 13 – Penaikan dari lantai. Lakukan pergerakan lakuan daya asas mengikut bunyi rangsangan.Buku Sumber PJ & PK Minggu 28 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 2. Pendidikan Pergerakan b. Menceritakan tentang cerita teladan bertajuk ‘Hang Tuah Lima Bersaudara Menentang Lanun’ 2. Penaikan tanpa lompatan. Kemahiran / Butir Mengajar Minggu 29 2 Waktu . Membuat bentuk badan semasa penaikan. Lepas dari lantai ke ruang udara. membincangkan tanggungjawab terhadap orang lain.Keluarga sendiri. 2. Melakukan pelbagai lakuan daya asas di udara. iii. Minggu 28 Tunjang1 PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 3. Kemahiran/ Butiran Mengajar 1. satu demi satu bahagian tubuh badan dinaikkan dari lantai.

127 - .berlari menyentuh alatan. menyatakan semua waktu makan yang penting. ( berpasangan ). . Pergerakan Asas c.depan. . . .belakang. . Perbincangan tentang jadual waktu makan yang sesuai. Minggu 29 Tunjang 2PK Tajuk Isi 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT 1. 1. . 3.Buku Sumber PJ & PK Tunjang 1PJ Tajuk Isi KEMAHIRAN 1. .bawah. Membina jadual makan harian. .rendah.atas. 2. Membaling dengan alatan. 2. Membaling. ii. Menyentuh. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Menemu ramah rakan tentang jadual waktu makan.sisi. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Manipulasi alatan. .berlari menyentuh kawan. 2. Merancang waktu makan harian.tinggi. Pemakanan a. . Menyentuh.

ke belakang 1. ke sisi. menyenaraikan makanan yang sesuai untuk sarapan. Berpusing ikut arah jam. Kemahiran / Butir Mengajar ke depan. Merancang waktu makan harian. ke depan ke belakang ke sisi. ais krim. Lokomotor 1. Menyenaraikan jenis-jenis makanan yang terdapat di negara kita. 3. mi makan sedikit – kek.makan tengah hari dan makan malam.Buku Sumber PJ & PK Minggu 30 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 1. Ketingting. Mengklaskan makanan mengikut keperluan. 2. Mengguling. Ketingting.Memilih makanan yang sesuai untuk sarapan. makan banyak – nasi. Pergerakan asas a.makan Kemahiran / Butir Mengajar 0 1 .128 - . Pemakanan a. Melompat: 2. 1. 2. ii. Berpusing ikut lawan jam 90 darjah/ 180 darjah. Minggu 30 Tunjang 2PK Tajuk Isi 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT 1. gula-gula.

. 2. merancang waktu makan yang sesuai untuk sarapan. Berbincang dalam kumpulan untuk memilih waktu makan yang sesuai.129 - . 1.makan tengah hari dan makan malam. Pemakanan a. 2. Kemahiran / Butir Mengajar . Kesatuan kumpulan. 1.untuk mengalas perut. Bergerak ke arah guru di tengah kawasan dengan pergerakan tersendiri. Minggu 31 Tunjang 2PK Tajuk Isi 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT 1. Menerangkan fungsi makanan. Bergerak setempat dalam kumpulan mengikut ritma bunyi. Berhenti secara spontan semasa isyarat diberi dan membentuk formasi dalam kumpulan. Pergerakan kreatif Tema 14 – Kesedaran kumpulan Memimpin dan menyesuaikan. Lakukan pergerakan menggunakan unsur-unsur pergerakan untuk membayangkan satu mood perasaan atau idea.Buku Sumber PJ & PK tengah hari dan makan malam. Ikut ritma dan pergerakan seorang ketua. Merancang waktu makan yang sesuai.untuk memberikan tenaga. Merancang waktu makan harian. Minggu 31 Tunjang2PJ Tajuk Isi 0 1 2 Kemahiran/ Butiran Mengajar 2 Waktu KEMAHIRAN Pendidikan pergerakan b. Contoh: Sarapan . 3. Meniru lakuan kumpulan. ii. Melakukan pergerakan mengikut cerita.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. 2. Pergerakan asas b. Bukan lokomotor 1. tanpa alatan . Merancang waktu makan harian.ke kiri.Bukan lokomotor / bergerak tanpa beredar ialah pergerakan tubuh badan yang tidak melibatkan pergerakan dari satu tempat ke satu tempat yang lain. . ke kanan. Menyenaraikan kesan tidak makan pada waktu yang ditentukan. Mengilas. . Definisi . Kemahiran / Butir Mengajar Mendekam 10 saat. . Mendekam. 1. .ke kanan. Minggu 32 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk 1. 3. Menemu ramah rakan sekelas berkaiatan dengan: 0 waktu-waktu makan. untuk memberikan tenaga.dengan alatan. Menjelaskan kepentingan makan pada waktu tertentu. Pemakanan Isi a. 2 mengapa mereka makan. ii. ke kiri. menjelaskan kepentingan makan pada waktu tertentu. 2. 1 jenis makanan yang diambil. .130 - . Contoh: a.Buku Sumber PJ & PK Minggu 32 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 1.

siang ( sarapan dan makan tengah hari ) 1. . untuk menghindarkan penyakit. .dengan mata terbuka. 1. Pemakanan a. Dirian bangau ( berdiri sebelah kaki ). . 2. Imbangan bermaksud kebolehan seseorang mengekalkan kedudukan posisi badan semasa melakukan pergerakan atau dalam keadaan diam. . merancang menu makanan untuk sehari. Minggu 33 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KECERGASAN 1. 3. Dirian skala sisi 4. Kemahiran / Butir Mengajar Minggu 33 Tunjang 2PK Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT 1. Merancang waktu makan harian.Buku Sumber PJ & PK b. ii.dengan mata tertutup. Kecergasan fizikal d. Permainan kecil : Musang dengan ayam.131 - . Dirian skala depan. Bersoal jawab tentang makanan yang diambil pada waktu pagi dan tengah hari. 1. Imbangan.

Larian ulang alik 10 meter . e.Kecergasan fizikal. 3. . Merancang waktu makan harian. . Pemakanan a. Lari ulang alik. . ii.membawa pundi kacang di atas kepala. Ketangkasan.132 - . 3. Isi 1.malam ( kudapan malam dan makan malam ). Daya tahan kardiovaskular. Berbincang mengenai kesesuaian memakan makanan tersebut.membawa bola. Minggu 34 Tunjang 2PK Tajuk Isi Kemahiran / 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT 1.Buku Sumber PJ & PK 2. Lari ulang alik dengan alatan.cepat 2. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Minggu 34 Tunjang 1PJ Tajuk 2 Waktu KECERGASAN 1. . Larian cepat dan perlahan 2.perlahan . merancang menu makanan untuk sehari. . Permainan kecil: Belatuk dan Belalang. Menyediakan menu sarapan dan makan tengah hari. a.

2. Minggu 35 Tunjang 2 PK Tajuk Isi 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT 2.depan. 2. Manipulasi alatan. i. 3. kesan merokok . Rokok dan alkohol.kiri. 1.secara individu. Berbincang mengenai kepentingan makan pada waktu malam. kudapan malam. . .sisi. . .depan. Menggolek Kemahiran / Butir Mengajar 1. Melambung dan menampar dengan alatan. makan malam. 1. Pergerakan asas c. Penyalahgunaan bahan. Menyediakan menu makan malam dan kudapan malam).kanan.133 - . Minggu 35 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 1. .kiri. . .secara berpasangan. . .Buku Sumber PJ & PK Butir Mengajar 0 1 1. Melambung dan menampar. Menggolek bola besar. 2. Bersoal jawab tentang makanan yang diambil pada waktu malam.kanan.sisi. .

Buku Sumber PJ & PK Kemahiran/ Butir Mengajar 1. Bercerita tentang kesan merokok pada diri dan orang lain. 1. Penyalahgunaan bahan. 3. 2. Permainan kecil : Burung masuk sangkar. Kemahiran / Butir Mengajar 1. kesan alkohol 1. Contoh: . Minggu 36 Tunjang 2 PK Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT 2.134 - . Skip. Menggunakan gambar rajah hati bagi menunjukkan kesan alkohol.kanser paru-paru. Skip cepat. secara berpasukan. Memberi penerangan secara ringkas tentang alkohol. .ketagih .. Contoh: . Menunjukkan gambar rajah paru-paru bagi menunjukkan kesan merokok.mabuk. secara berpasangan. .nafas berbau. Menyenaraikan kesan buruk pengambilan alkohol. 2. Lokomotor 1. 3. Rokok dan alkohol. ii. Minggu 36 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 1. 2.ketagih . Pergerakan asas a. secara individu. Melukis poster ‘Bahaya Merokok’.

3. 1. .secara berpasangan.ke atas. . Kemahiran / Butir Mengajar 1.ke hadapan. . .ketagihan. Menyatakan kesan-kesan buruk penagihan dadah. Pengambilan dadah.kerosakan saraf. . Contoh: .ke sisi. .secara individu. Manipulasi alatan.secara individu. . Mempamerkan poster anti dadah. kesan . . Menendang. Menerangkan sebab-sebab kerajaan memerangi dadah. 2. 2.secara berpasangan. Pergerakan Asas c. . Melambung dan memukul bola. ii. . 2. 1.Buku Sumber PJ & PK . . Minggu 37 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 1.ke hadapan.penyakit hati. Penyalahgunaan bahan. Minggu 37 Tunjang 2 PK Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT 2.ke atas. 2. Melambung dan memukul. . Menendang bola besar.135 - .ke bawah.

batu-batan atau alat perabut secara kumpulan. Mengisi tempat kosong dengan perkataan yang sesuai. Keselamatan.Buku Sumber PJ & PK . Pendidikan pergerakan b. 3. Membuat formasi mudah berpandukan rangsangan gambar atau arca secara kumpulan. Membuat formasi sebentuk dan tidak sebentuk sebagai respon spontan kepada rangsangan. Kemahiran/ Butiran Mengajar Minggu 38 Tunjang 3 PK Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN 1.136 - . Keselamatan diri 1. 2. Formasi tidak sebentuk. 1. Menerangkan cara mengelakkan diri daripada dipengaruhi oleh orang yang tidk dikenali. Membuat formasi tidak sebentuk mengikut gubahan bentuk dengan dawai. Minggu 38 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 0 1 2 Waktu KEMAHIRAN 2. 3. . Melengkapkan teka silang kata berkaitan dengan dadah. Formasi sebentuk. Tema 15 – Formasi-formasi dalam kumpulan. Bercerita tentang kes-kes seperti pencolekan kanakkanak. 4. Pergerakan kreatif.membawa maut. 2. 1.

sekolah dan tempat permainan. 3. Keselamatan. 2. 2.137 - . 2. Bergerak dari satu tempat. Beri peluang kepada kumpulan lain menunjukkan gubahan pergerakan mereka. i. Menceritakan tragedi-tragedi yang biasa berlaku di tempat-tempat berbahaya seperti lombong. Keselamatan di rumah. 1. Kemahiran/ Butiran Mengajar Minggu 39 Tunjang 3 PK Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN 1. bengkel dan kawasan binaan.Pergerakan kreatif. Tema 16 – Kualiti-kualiti ekspresif dalam pergerakan Gubahan pergerakan untuk koreografi. Minggu 40 2 Waktu . 1. 3. Kawasan atau tempat berbahaya.Buku Sumber PJ & PK Minggu 39 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 2. Menyediakan folio kawasan-kawasan yang berbahaya. Gunakan beberapa pergerakan yang menunjukkan kualiti pergerakan ekspresif. Pendidikan pergerakan b. Menyenaraikan kawasan-kawasan berbahaya.

3. Keselamatan. ke hadapan. Galop. Mengelecek.Buku Sumber PJ & PK Tunjang 1PJ Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar secara individu. Pergerakan asas a. 1. secara berpasangan. 1. 2. . KEMAHIRAN 1. Lokomotor 1. Galop. Bersoal jawab mengenai kemungkinan bahaya ketika penggunaan alatan tersebut. sekolah dan tempat permainan. Keselamatan di rumah.138 - . Minggu 41 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN 1. Mempamerkan alatan-alatan sukan yang telah rosak. sisi.kesan bahaya berdasarkan peralatan yang ditunjukkan. Alatan berbahaya. Manipulasi alatan. ii. secara berpasukan. Menyenaraikan kesan. 2. 1. Minggu 40 Tunjang 3 PK Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN 1. Pergerakan asas c.

2.setempat. Alatan keselamatan. Menama dan mewarnakan gambar jenis-jenis alatan keselamatan. Mempamerkan alatan-alatan keselamatan seperti 0 alat pelindung muka 1 jaket keselamatan 2 topi keselamatan. Mengelecek dan melantun bola tanpa halangan. .laju.pakaian. 3. 2. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Keselamatan di rumah.Buku Sumber PJ & PK 2. Sosio budaya . 2.Isu-isu dalam Pendidikan Sukan dan Permainan 4.Etika dalam sukan 1. Semangat kesukanan . Minggu 41 Tunjang 3 PK Tajuk Isi 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN 1. Perbincangan mengenai fungsi-fungsi alatan keselamatan tersebut.perlahan. . Keselamatan.perlahan.139 - . sekolah dan tempat permainan. iii. 2.hormat-menghormati. Melantun. Mengelecek dan melantun bola dengan halangan.laju. Kemahiran / Butir Mengajar 1. . . Minggu 42 Tunjang 3PJ Tajuk Isi 2 Waktu KESUKANAN 3. . . .setempat.

Perbincangan tentang cara menghargai kejayaan rakan dan kumpulan. Minggu 42 Tunjang 3 PK Tajuk Isi 0 1 Kemahiran / Butir Mengajar 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN 1. 3. Contoh: a. 2 kawasan binaan 1. bengkel. Menyatakan kesesuaian pakaian dengan aktiviti adat.Buku Sumber PJ & PK Kemahiran / Butir Mengajar 1. bengkel dan kawasan binaan.140 - . Menerangkan langkah-langkah keselamatan yang perlu diambil untuk mengelak kemalangan. agama. 2. b. Perbincangan tentang kemalangan dan puncapuncanya di tempat-tempat seperti lombong. Keselamatan. di patuk ular di kawasan sawah padi. . 3. Menyarankan tindakan yang perlu diambil dalam situasi berbahaya. 2. Menjelaskan dengan contoh cara-cara menghargai kejayaan rakan dan kumpulan. 2. terpijak paku di kawasan binaan. Kemalangan di tempat kerja kawasan pertanian.

141 - .Buku Sumber PJ & PK HURAIAN RANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 4 Minggu 1 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 1. Mengira dan mengesan nadi sebelum dan selepas bersenam. kedua-dua belah tangan disilang di atas dada. Mengesan dan mengira nadi 0 meletakkan 2 jari di leher. Kecergasan fizikal a) Daya tahan kardiovaskular. kira denyutan nadi selama 10 saat. 1 kira denyutan nadi selama 10 saat. . 2 darab bilangan denyutan nadi dengan enam. Isi 1. Bangkit tubi ( 30 saat ) baring dan bengkokkan lutut. Fartlek. Kemahiran / Butir Mengajar 1. 0 3 4 1 0 5 6 7 Mengira kadar nadi selepas bersenam berlari setempat selama 3 minit. Fartlek. Definisi – Daya tahan kardiovaskular ialah keupayaan jantung dan sistem peredaran darah membekalkan oksigen kepada sel-sel badan semasa melakukan aktiviti dalam tempoh masa yang lama. naik dan turunkan badan berulang-ulang seberapa banyak yang boleh.

tangan dibuka seluas bidang bahu.Buku Sumber PJ & PK 0 1 8 9 10 11 12 ( Meningkatkan kekuatan daya tahan otot abdomen serta paha ).alik sebanyak 4 kali secara berterusan. 27 berpatah balik dan sentuh garisan permulaan. ( senaman ini meningkatkan daya tahan otot lengan dan bahu). Lompat jauh berdiri ( jarak lompatan bebas ) berdiri di belakang garisan. lutut dibengkokkan sedikit. ulang sebanyak 3 kali dan rekodkan jarak yang terbaik. hayun tangan ke belakang. kekalkan kedudukan selama 3 saat. 29 masa diambil setelah tamat larian. luruskan tangan sambil menjangkau sejauh mungkin. 28 lakukan larian ulang . Jangkauan melunjur ( jarak jangkauan dalam sentimeter ). kaki rapat diluruskan. bagi murid perempuan. 25 bersedia di belakang garisan. 26 lari sejauh 10 meter dan sentuh garisan. Berlari atau berjalan ( jarak dalam meter) Cadangan : gelanggang permainan. lompat sejauh mungkin sambil menghayunkan tangan ke hadapan. bengkokkan lutut berdiri di atas bebola kaki. Lari ulang -alik ( tempoh dalam saat jarak dalam 10 meter ) 24 cadangan : gelanggang takraw / badminton. ulang sebanyak mungkin dengan badan senantiasa lurus. duduk berlunjur. kedua-dua tapak tangan di lantai. kedua-dua lutut di lantai. turunkan badan sehingga siku bersudut 90%.142 - . ( meningkatkan kelenturan bahagian belakang ) Tekan tubi ( ulangan dalam tempoh 30 saat ). Mendarat dengan kedua-dua belah kaki sambil membengkokkan lutut. 31 berlari atau berjalan selama 10 minit. ( meningkatkan kekuatan otot kaki ). 30 ( meningkatkan ketangkasan dan kelajuan ). 32 catatkan jarak setelah tamat aktiviti. 2 13 14 15 16 17 3 18 19 20 21 22 23 4 5 .

Mengetahui bahaya di tempat permainan. 2 Main peranan secara kumpulan. 3. Contoh: .Buku Sumber PJ & PK 33 ( meningkatkan daya tahan kardiovaskular dan daya tahan otot kaki). 2. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Pengayaan : . Cara menjaga keselamatan di tempat permainan. .mengikut giliran. Definisi . 1 Senaraikan 5 tingkah laku yang berbahaya ( berdasarkan gambar sebuah taman permainan).143 - . tingkah laku yang membahayakan dan bahaya daripada orang yang tidak dikenali.menyalahgunakan alatan.Keselamatan di tempat permainan Isi 1.lakonan aktiviti yang berbahaya dan mengikut peraturan di taman permainan berdasarkan gambar.Menyenaraikan 5 tingkah laku yang betul . .mendengar arahan. Menceritakan tentang pengalaman di tempat permainan. 0 Menyatakan peraturan yang perlu dipatuhi semasa berada di taman permainan. .bertolak-tolakan. . Minggu 2 1 Waktu Tunjang 3PJ KESUKANAN Tajuk 1.tidak merosakkan alatan permainan.disiplin. .Bahaya di tempat permainan termasuk penggunaan peralatan permainan yang rosak.berebut-rebut.Contoh: .

Mengenal pasti organ-organ dalam sistem pembiakan manusia. . Ketingting dalam jarak 10 meter. Ketingting dan lompat ke pelbagai arah. Isi 1. penis. Minggu 3 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 1.144 - . Contoh: testis. Kesihatan diri Isi a) Pengenalan sistem pembiakan manusia: i) Lelaki ii) Perempuan Kemahiran / Butir Mengajar 1. Kekuatan otot kaki 0 Ketingting dalam jarak 10 meter . Kekuatan otot kaki. Melabelkan organ-organ dalam sistem pembiakan manusia.Menulis karangan autobiografi bertajuk “ Aku Sebuah Taman Permainan yang Selamat” Minggu 2 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1. Mempamerkan gambar rajah organ-organ dalam sistem pembiakan manusia.Buku Sumber PJ & PK dan selamat di taman permainan di dalam buku folio. Kemahiran / Butir Mengajar 1. 3. ovari. Lompat 2 belah kaki sambil bergerak. Kecergasan fizikal f) Daya tahan otot. 2.

0 Menyatakan sebab-sebab berlaku perubahan. bengkokkan sebelah kaki. Ketingting dan lompat ke pelbagai arah ke hadapan. Lompat 2 belah kaki sambil bergerak berdiri tegak dan kaki rapat. bengkokkan lutut dan lompat ke hadapan. ke sisi kiri. Membanding dan membincangkan gambar seorang kanakkanak dan seorang remaja. ii).contoh: . Kesihatan diri Isi b). Kemahiran / Butir Mengajar 1. 0 Skipping setempat dan bergerak secara berpasangan dengan iringan muzik. Kecergasan fizikal f) Daya tahan otot Isi 1. Skipping setempat dan bergerak secara individu dengan iringan muzik. 3.Buku Sumber PJ & PK 34 35 36 1 37 38 2 39 40 41 42 depa kedua. ke belakang. Permainan kecil : lumba skipping Minggu 4 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1. Permainan kecil : ‘Police Santuary’ Minggu 4 1 Waktu Tunjang 3PJ KECERGASAN Tajuk 1.Seksualiti i).dua tangan. ‘Jump rope for heart ’. lompat dengan sebelah kaki.145 - . ke sisi kanan. Perubahan fizikal. Akil baligh. Kemahiran / Butir Mengajar 1.

64 larinks. 58 kelenjar peluh. perubahan fizikal. Aktiviti kumpulan ( menyenaraikan perubahan fizikal semasa akil baligh ) badan lebih berpeluh kerana kelenjar peluh sangat aktif.contoh: cukup umur. 55 akil baligh. 61 sistem endokrin. Pengayaan : Perbendaharaan kata ( mencari maksud).otot menjadi lebih kuat. bulu mula tumbuh di bahagian kekal dan kawasan genital. badan menjadi lebih tinggi dan berat. .pertumbuhan payu dara. 62 merembes. 59 haid. jerawat mula tumbuh di muka. Sejarah dan latar belakang . Minggu 5 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 1. Menerangkan maksud akil baligh.suara menjadi lebih garau. . 63 hormon.berlaku ihtilam ( terkeluar air mani sewaktu tidur). mental.punggung membesar. 60 ihtilam. . Permainan a) Hoki. perempuan . organ jantina menjadi lebih matang dan membesar.146 - . 65 pelvis. perubahan usia. rohani. 56 matang. Menjawab soalan-soalan akil baligh secara lisan permulaan kematangan dari segi jasmani.Buku Sumber PJ & PK 43 44 45 1 46 2 47 3 48 49 50 51 52 53 54 perubahan hormon. 57 suara garau.kedatangan haid bermula. permulaan peringkat dewasa. . lelaki. sosial dan seks. Isi 1. .

di luar bahu dan berdekatan kaki kiri. 76 permukaan kayu menyentuh bola. tolak bola dengan tangan kanan dan tarik kayu dengan tangan kiri pada masa yang sama.S. 0 Penerangan mengenai sejarah dan latar belakang hoki 66 berasal dari Greek tahun 2. bahu kiri menghadap ke arah sasaran. . 73 mata sentiasa melihat bola. Kedudukan badan dan bola. 1 79 80 81 82 83 Memukul i. Kedudukan kayu. Kedudukan kayu. 67 tahun 1365 diperkenalkan di England . 72 bahu kiri menuju ke sasaran. dan Chua Boon Huat. 77 gerakkan kedua-dua lengan tangan dengan pantas dan kuat. 74 berat badan pada kaki kanan. Cara melakukan kemahiran. 0 menolak. Genggaman (grip) tangan kiri di atas kayu dan tangan kanan rapat dengan tangan kiri.Buku Sumber PJ & PK 0 Cara menghantar bola. siku bengkok sedikit. 75 bola di hadapan badan.jarak antara tangan boleh dibuat mengikut kesesuaian.147 - . 78 ketika menolak bola. 68 tahun 1892 diperkenalkan di Malaysia oleh tentera Inggeris 69 tahun 1904 perlawanan pertama telah diadakan di antara Selangor dan Singapura 70 antara jaguh hoki di negara Malaysia ialah Minarwan Nawawi. ii.Kedudukan badan dan bola. Sejarah dan latar belakang.badan bongkok dan lutut bengkok sedikit. . posisi bola di hadapan badan. Kuhan. iv. Genggaman (grip) 71 genggaman kayu seperti yang ditunjukkan untuk mengelecek bola. 0 Kemahiran menghantar bola 0 Menolak i. hayun kayu ke belakang.000 SM. iii. ii. 1 memukul. kaki langkah. . berat badan pada kaki kanan dipindah ke kiri dan pastikan ada ikut lajak. Kemahiran / Butir Mengajar 1. iii.

daya tahan kardiovaskular ialah keupayaan jantung dan sistem peredaran darah membekalkan oksigen kepada sel-sel badan semasa melakukan aktiviti dalam tempoh masa yang lama. . kedua-dua siku diluruskan semasa memukul bola . 93 mengayuh sampan. Senamrobik. 94 merentas desa. Cara melakukan kemahiran. Kecergasan fizikal a) Daya tahan kardiovaskular Isi 1. Definisi . 95 menaiki tangga. Minggu 6 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1. 90 berjoging. mata pandang bola.148 - . Senamrobik 89 berjalan pantas. 2. 91 berlari. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Permainan kecil bahagikan kepada beberapa kumpulan dan adakan pertandingan bersyarat ( kemahiran baru yang diajar). Kesihatan diri Isi c) Pengurusan kesihatan diri. ikut lajak. 1 boleh menyusun kegiatan mengikut latihan fartlek. pindah berat badan dari kaki kanan ke kaki kiri. 97 bersenam skip.Buku Sumber PJ & PK 84 85 86 87 2 88 iv. contoh: A lawan B dan C lawan D. 96 berbasikal. 92 berenang. Minggu 6 1 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 1.

Kemahiran / Butir Mengajar 1.Buku Sumber PJ & PK i. gosok gigi. Menerima dan mengawal bola. ii. kayu hoki dicondongkan dan permukaannya mengadap bola. genggam kayu secara hendak mengelecek. Mengelecek bebas. Menyanyikan lagu “ Mandi Pagi” mengikut rentak lagu “ Trek Tek-Tek” atau “ Rasa Sayang Eh” Minggu 7 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk Permainan . Mendapatkan pemeriksaan kesihatan. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Contoh: 98 menerangkan kepentingan mendapatkan rawatan secara berkala.) Amalan asas kesihatan. 0 Dari hadapan 100 101 102 i. . 1 Mencadangkan cara mengamalkan kebersihan diri yang betul. genggam kayu tegak dengan tangan kiri sedikit ke hadapan dari kepala kayu. berpakaian kemas. Kedudukan badan dan bola. 3. Keperluan menjaga kesihatan tubuh badan dan anggota.149 - . Pengurusan diri yang sempurna. 99 contoh: rawatan gigi 3 bulan sekali. .mandi.Hoki Isi 1. Contoh: pakaian dan badan yang bersih penting supaya tidak mudah dijangkiti penyakit. Menerima dan mengawal bola. 0 Melakonkan aktiviti kebersihan dan menamakan aktiviti tersebut. sikat rambut. Genggaman. -cara menggosok gigi dan memilih berus gigi yang sesuai. 2.

jika bola ditahan dekat kaki kiri. a) Genggaman (grip).Buku Sumber PJ & PK 103 104 105 106 107 berdiri kangkang dengan selesa. iv. genggaman tangan kanan longgar supaya bebas bergerak. bola sentiasa menyentuh kayu di bahagian muka rata. tahan bola dan kawal bola di hadapan badan dengan cepat. tangan kiri di bahagian atas kayu dan tangan kanan di pertengahan ( tujuan: kawalan bola lebih berkesan. galakkan pemain memandang ke hadapan. Permainan kecil : Pertandingan antara kumpulanMembawa bola hoki mengelilingi skital ( menerima dan mengawal/ mengelecek bebas ). pastikan bola tidak dipukul terlalu jauh sehingga menyebabkan bola tidak dapat dikawal. Mengelecek bebas. tolak kayu ke hadapan dan tahan bola di sudut siku kayu di atas padang. bergerak supaya badan dan kayu selari dengan arah datang bola. 108 109 110 111 112 113 114 2 115 116 117 118 119 120 121 122 3 . iii. berat badan ke kaki kiri. kayu hoki dicondongkan dan permukaannya menghadap bola. -Tujuan: untuk mara ke hadapan dengan cepat apabila pemain tidak dikawal. apabila bola melalui sebelah kiri badan. posisi bola di hadapan badan selari dengan bahu kanan. badan mengadap bola yang datang dan di belakang kayu. jika bola ditahan dekat kaki kanan. kedua-dua lutut dibengkokkan sedikit. pastikan bola tidak terkena kaki. -tahan bola di hadapan badan dan sedia untuk membuat hantaran atau melepaskan bola bagi rakan. mata sentiasa perhatikan bola sehingga ia sentuh kayu. Cara melakukan kemahiran. bola digerakkan dengan beberapa pukulan ‘kecil’. kilas kayu dengan cepat. bola di hadapan badan tetapi hendaklah dikawal dengan baik. Kedudukan kayu.150 - . berat badan ke kaki kanan. apabila bola terkena kayu.

0 Pergerakan kreatif. Kesihatan diri Isi Kemahiran / c) Pengurusan kesihatan diri. Definisi .kemampuan kita menggerakkan anggota tubuh pada semua pergerakan yang mungkin tanpa berasa pedih atau sakit . mencangkung. Pergerakan bebas. berjalan seperti beruang. Pergerakan kreatif. melakukan pergerakan di sesuatu tempat mengikut kumpulan.semasa ribut taufan dan semasa perang. bergerak seperti singa laut. d.dan berguling. Pergerakan bebas. merangkak seperti penyu. c. Contoh : di zoo. ii) Alatan keperluan diri. terbang seperti burung. Permainan kecil.Buku Sumber PJ & PK Minggu 8 1 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 1. . a.di pasar. Contoh: berenang. 123 bertemakan suasana di tepi pantai. Kemahiran / Butir Mengajar 1.151 - . bermain bola. Kecergasan fizikal b) Kelenturan Isi 1. b. 0 1 1 124 Minggu 8 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1. menyusur seperti ular. bergayut seperti kera.

1 Soal jawab mengenai ciri-ciri pakaian bersih yang seharusnya diamalkan oleh murid sekolah. dan kudis buta. Penampilan diri yang tidak menarik. gatal-gatal kulit. Minggu 9 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 1. kemas.kasut. panau. Kesan sosial ( akan dijauhi oleh rakan-rakan) 3 Aktiviti kumpulan – melakonkan watak seorang ayah yang menasihati anaknya tentang pentingnya menjaga kebersihan pakaian. 0 berpasangan dalam kedudukan berhadapan. bisul. 0 Menyenaraikan ciri-ciri kebersihan yang terdapat di dalam gambar yang disediakan. panau). Contoh: .Kebolehan menggunakan deria dan anggota badan untuk melakukan pergerakan dengan lancar dan sempurna. Definisi .tidak berbau busuk. 2 Aktiviti ini dilakukan berulang kali.152 - . ii. Golek dan tangkap bola berpasangan.uniform sekolah. iii. Contoh: . 1 seorang menggolek bola kepada pasangannya dan pasangannya menangkap bola. Lambung dan pukul bola kecil. Mudah dijangkiti penyakit kulit ( kudis buta. *Pengayaan: Meminta murid mencari maklumat mengenai petua-petua rawatan tradisional berkaitan penyakit kulit. . Kecergasan fizikal c) Koordinasi Isi 0 1 1.digosok dan bersih. Kemahiran / Butir Mengajar 1.stoking. Pengurusan diri. Golek dan tangkap bola berpasangan. menarik. . Contoh: Kurap.hendaklah putih dan bersih. Contoh: cantik. 2 Menyatakan kesan-kesan memakai pakaian yang kotor dan lembab. kurap.i. .Buku Sumber PJ & PK Butir Mengajar 1.kebersihan pakaian.

Buku Sumber PJ & PK 2. 2. Kaki terbuka. Depa tangan. Berdiri tegak. Sistem pencernaan. Pendidikan pergerakan a) Gimnastik irama. Lentik badan ke kiri dan ke kanan. Melutut. lentik badan ke kanan dan ke kiri. Kemahiran/ Butir Mengajar1.153 - . Minggu 10 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1. Berdiri tegak dengan kaki rapat.menggolek dan tangkap. mendepakan tangan. Melutut melentik ke sisi. badan bersudut tegak dengan kaki.Kesihatan diri Isi d) Mengetahui sistem pencernaan: i) Bahagian-bahagian sistem pencernaan Definisi : Proses di mana makanan dihancurkan menjadi cecair dan diserapkan ke dalam darah.2 – Melentik Dirian melentik ke sisi. Permainan kecil: Pertandingan dalam kumpulan. Aktiviti : . Murid yang sama memungut bola. tangan lurus di sisi. . . Duduk melutut. ( Aktiviti dalam kumpulan ).lambung dan pukul bola. Minggu 10 1 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 3. Seorang murid memukul bola dan rakan-rakannya cuba menyambut bola. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Lambung dan pukul bola kecil. Isi 0 1 Pergerakan 1. 3.

Sejarah dan latar belakang.kolon dan dubur. 3 Antara jaguh bola sepak yang terkenal ialah Allahyarham Mokhtar Dahari dan Ghani Minhat. ii. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Permainan b) Bola Sepak Isi 1. esofogus. b) Menunjukkan gambar rajah yang berkaitan dengan organorgan yang terlibat dalam sistem pencernaan. i. 2 Pada tahun 1927 Persatuan Bola Sepak Malaysia ditubuhkan. c) Melabelkan organ-organ yang terlibat dalam sistem pencernaan. Tendangan bola dengan bahagian kekura kaki. hati perut. a) Tendangan leret. Sejarah dan latar belakang.. ii. Tendangan tingg. Tendang bola dengan bahagian kekura kaki. i. Tendang di bahagian bawah kaki. 0 Kemahiran Menendang. usus.154 - . . c) Tendangan Volley. Minggu 11 2 Waktu Tunjang 1PJ KEMAHIRAN Tajuk 1. 2 . Tendangan leret. 1 Diperkenalkan oleh tentera British di Malaysia pada abad ke–19. Tendang di tengah-tengah belakang bola. b) Tendangan tinggi. Contoh: mulut.i Tendangan volley.Buku Sumber PJ & PK a) Menerangkan tentang bagaimana proses pencernaan berlaku melalui mulut hingga ke dubur. Kemahiran menendang. 0 Berasal dari Rome pada abad ke-9.

Menendang bola yang masih di udara. Usus -makanan menjadi seperti sup pekat dan nutrien makanan diserapkan ke darah. Dubur -tinja dikeluarkan melalui saluran ini. a) Pertandingan permainan kecil dengan menggunakan hanya kemahiran menendang. Kemahiran / Butir Mengajar 1.makanan dikunyah dan menjadi lembut. Hati -membantu proses pencernaan dengan menghasilkan enzim dan lelehan hempedu.Buku Sumber PJ & PK i. Mempamerkan gambar rajah organ-organ yang terlibat dalam sistem pencernaan.155 - . Menentukan fungsi organ-organ yang terlibat dalam sistem pencernaan: Mulut . 3. Esofogus . Minggu 12 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 1. Permainan kecil. . Isi d) Mengetahui sistem pencernaan. Perut -makanan dicernakan menjadi bahan yang lebih halus.dengan bantuan gigi dan air liur . ii) Fungsi sistem pencernaan. Kesihatan diri.makanan yang telah dikunyah bergerak melalui saluran ini ke perut. Pengayaan: Melabelkan bahagian-bahagian organ yang terlibat dalam sistem pencernaan daripada gambar rajah yang diberikan. Kolon -sisa makanan dihantar ke kolon menjadi tinja.

a) dekat. Menanduk. 2 Memahami perasaan. 0 Mengenal pasti pelbagai perasaan i. Definisi – Naluri dalaman seseorang individu. mengadakan majlis jamuan. iii. v.sedih.Permainan b) Bola sepak. Menahan bola. . Perasaan Isi 1. Menyanyikan lagu “Bila Rasa Gembira”. Menerangkan beberapa contoh perasaan apabila menghadapi situasi tertentu. . Membuat mimik muka mengikut perasaan yang ditentukan oleh guru. Kemahiran / Butir Mengajar 1.mendapat kejayaan dan cemas.Buku Sumber PJ & PK Minggu 12 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 2. Menyatakan tindakan yang wajar dilakukan semasa ‘Hari Ibu’. Memahami perasaan. iv. suka. Menggelecek. 2. Minggu 13 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 1. a) Bahagian kaki. b) Bahagian dada.mengenal pasti pelbagai perasaan. memberi hadiah. Menyatakan perasaan ketika menyambut ‘Hari Ibu’. c) Bahagian paha.156 - . Contoh: marah. Isi 1. contoh: kad ucapan. ii. 3.

Buku Sumber PJ & PK b) jauh. 4. Melontar. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Menahan bola. a) Bahagian kaki. - angkat kaki sedikit untuk menahan bola. b) Bahagian dada. - condongkan badan ke belakang ketika menahan bola. c) Bahagian paha. -angkat paha ketika menahan bola. 0 Menggelecek a) Gunakan bahagian dalam kaki, luar kaki dan kekura kaki untuk mengawal bola. b) Pastikan bola dalam kawalan kaki semasa membawa bola. Menanduk. a) Tandukan dekat. -gerakkan kepala ke bola, tegangkan leher dan menanduk bola dengan bahagian dahi. - pandang bola semasa menanduk. b) Tandukan jauh. -condongkan badan sambil memerhati bola. -gerakkan badan ke hadapan, menanduk bola dengan bahagian dahi. -pandang bola semasa menanduk. 4. Melontar. a) Perhatikan kedudukan penerima dan lontar bola. b) Bersedia di belakang garisan tepi. c) Melontar bola dengan kedua-dua belah tangan melalui atas kepala. 5. Permainan kecil ( Aktiviti kumpulan ) Aktiviti : Menggunakan kemahiran yang baru diajar.

1

Minggu 14 1 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 1. Kecergasan fizikal. e) Ketangkasan.

- 157 -

Buku Sumber PJ & PK Isi 1. Lari Zig Zag. 2. Lari Ulang Alik- berperingkat.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Lari Zig Zag. Meletakkan skital ( penanda) dalam bentuk zig zag. Berlari mengikut skital dalam bentuk zig zag ( berulang kali ). 2. Lari Ulang Alik- berperingkat. Skital diletakkan dalam jarak berlainan. Murid akan berlari mengikut jarak yang ditetapkan. Jarak berubah dari dekat hinggalah ke jarak 10 meter. 3. Permainan kecil ( aktiviti kumpulan ). Lari menuju skital dalam masa yang ditetapkan. Lari berganti-ganti.

Minggu 14 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 2. Perasaan Isi 0 1. Definisi - Naluri dalaman seseorang individu. Memahami perasaan. a) Mengenal pasti pelbagai perasaan (penyelesaian masalah).

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Mengenal pasti pelbagai perasaan. a) Menunjukkan beberapa keping gambar yang berkaitan dengan tajuk. b) Menamakan perasaan yang dilihat di dalam gambar yang ditunjukkan. c) Mencari gambar-gambar yang menunjukkan pelbagai jenis perasaan di dalam akhbar. d) Menerangkan keperluan mengawal perasaan.contoh: Ketika sedih menghadapi sesuatu kecelakaan. e) Mengenal pasti keburukan akibat mengikut perasaan (kaedah sumbangsaran). contoh: Marah boleh membawa kepada pergaduhan. f) Cara-cara menyelesaikan masalah. - bertawakal. - berdoa.

- 158 -

Buku Sumber PJ & PK - bersabar dan bersyukur. - bertemu kaunselor. - meluahkan perasaan dengan rakan sebaya serta ibu bapa.

Minggu 15 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 1. Kecergasan fizikal. g) Kekuatan. Isi 1. Definisi – Mampu melakukan aktiviti yang lebih mencabar dan lasak. Tolak beban berpasangan. Golek bola segar dalam kumpulan Kemahiran / Butir Mengajar 1. Tolak beban berpasangan. - murid berpasangan. Seorang daripadanya berdiri tegak tanpa bergerak dan pasangannya cuba menolak. (dilakukan secara berulang kali). 0 125 Golek bola segar dalam kumpulan. murid membentuk bulatan dalam kumpulan. - bola segar dihantar mengikut bulatan sama ada lawan atau ikut jam.(berulang kali). Permainan kecil ( dalam kumpulan ). Aktiviti : Meleret bola segar ke sempadan.

1

Minggu 16 1 Waktu Tunjang 3PJ KESUKANAN

- 159 -

Buku Sumber PJ & PK Tajuk Isi 2. Pengurusan. a) Pengurusan diri. i) Amalan pemakanan untuk tenaga.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Amalan pemakanan untuk tenaga. 0 Menyatakan jenis makanan yang dimakan sewaktu sarapan contoh: nasi lemak, roti canai dan kuih. 1 Menyatakan kepentingan bersarapan pagi. contoh : memberikan tenaga untuk memulakan sesuatu aktiviti. 2 Menyenaraikan makanan yang dijual di kantin. 3 Membuat carta aliran/ jadual untuk mengisi ruang-ruang mengikut makanan seimbang. contoh: karbohidrat, vitamin, protein, lemak, pelawas. 4 5 Menyatakan kepentingan makanan seimbang – kaedah sumbangsaran. Contoh :memberi dan mengekalkan tenaga Menyenaraikan kesan kekurangan tenaga pada tubuh badan. Contoh: - badan menjadi lesu - sukar memberikan tumpuan pada pelajaran Pengayaan : Murid membuat buku skrap ‘ MakananMakanan Yang Memberi Tenaga’.

Minggu 16 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 3. Kekeluargaan. Isi a) Peranan keluarga. i) Hubungan kekeluargaan.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Menunjukkan gambar keluarga asas. Menyatakan peranan setiap anggota keluarga. Mengenal pasti aktiviti yang dapat mengeratkan hubungan kekeluargaan. Contoh: melancong, bermain badminton, berkebun.

- 160 -

Buku Sumber PJ & PK

Minggu 17 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 2. Olahraga. a) Balapan. Isi 0 1 1. Teknik asas permulaan. Teknik asas larian. Teknik asas penamat.

Kemahiran / Butir Mengajar 1 Ke garisan

Teknik asas permulaan. i. 2 belah tangan di belakang garis mula. ii.Jarak antara kedua-dua belah tangan lebih luas dari bidang bahu. iii.Badan dalam keadaan rileks.

Sedia. i. Badan digerakkan ke atas dan condong ke hadapan. ii. Kedua-dua belah tangan menyokong berat badan. iii.Kedua-dua belah kaki menekan kuat ke atas blok mula. c) Berlepas. i. Hujung kaki menolak blok mula dan meluru ke hadapan. ii. Secara beransur-ansur badan ditegakkan. iii. Ayunkan kedua-dua belah tangan. 0 Teknik asas larian. Semasa berlari badan condong sedikit ke hadapan. Hujung kaki menolak permukaan balapan dengan kuat. Kedua-dua belah tangan bengkok dan berhayun sepanjang masa berlari. Pandang ke hadapan. 1 Teknik asas penamat. Berlari terus melintasi garisan penamat. Gerakkan bahagian torso ke hadapan apabila sampai ke garisan penamat. 2 Permainan kecil : lari pecut 40 meter.

- 161 -

Menghantar dan menerima baton. Menyenaraikan beberapa cara untuk menangani masalah gejala sosial. Minggu 19 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk Olahraga – Balapan. Menerangkan beberapa contoh gejala sosial. 0 1 Menyatakan punca-punca masalah gejala sosial. 2. Contoh: melepak. Kemahiran / Butir Mengajar 1.kedudukan murid sebaris sambil murid A menghantar . lembing. bohsia. Minggu 18 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 3. . Kekeluargaan. Lari berganti-ganti.ponteng sekolah. Menyatakan kepentingan menjaga alatan dengan baik. Lari berganti-ganti.162 - . 3. Isi 1.murid berpasangan. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Pengurusan. Membuat jadual/ carta aliran tentang tugasan untuk mengemas dan menyusun peralatan di stor sukan. a) Menghantar dan menerima baton. Isi b) Pengurusan alatan sukan dan permainan. Kemahiran / Butir Mengajar 1. contoh: kayu hoki. i) Menangani gejala sosial. Isi a) Peranan keluarga.Buku Sumber PJ & PK Minggu 18 1 Waktu Tunjang 3PJ KESUKANAN Tajuk 2. . Menyenaraikan jenis-jenis alatan sukan.

Rangkak Kucing. Aspek keselamatan : . berpasangan lari anak jarak 20 mete. 2 Angkat punggung ke atas separas pinggang. a) Murid dalam kedudukan merangkak. Isi 1. 0 1 2 Kemahiran / Butir Mengajar 1. Jalan Ketam. 0 Kedudukan murid baring terlentang. berpasangan lari pecut jarak 20 meter. hulurkan tangan lurus ke belakang. Permainan kecil : Lari berganti-ganti. Minggu 20 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk 3. 2. Rangkak Kucing. 126 pembawa baton hendaklah memberi isyarat ‘up’ kepada penerima.163 - . Minggu 20 1 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk Kelenturan. 2.Buku Sumber PJ & PK baton kepada murid B. Kekeluargaan. 128 penerima baton terus berlari pantas tanpa menoleh ke belakang. Permainan kecil : Permainan ‘Datuk Harimau’ dalam perlakuan rangkak kucing.pasangan membantu menyokong belakang rakannya. Jalan Ketam. 130 genggam baton sebaik sahaja menerimanya. 4 Apabila tangan bergerak kaki juga mengikut perlakuan yang Sama. . 2. 127 letakkan baton ke dalam tangan penerima. Aktiviti cadangan: berpasangan secara statik. 129 apabila menerima isyarat. 3 Satu lutut dibengkokkan. b) Murid merangkak ke hadapan seperti kucing. 1 Naikkan badan sambil kedua tangan menyokong belakang.

lari berentak dan badan tegak. Contoh: melepak. a) lompat jauh. tangan dihayun ke atas dan ke belakang. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Larian landas. lentikkan badan. . Padang. Isi 1. ii. Padang. badan tegak. meningkatkan kelajuan lari landas secara berperingkat hingga sebelum melonjak. 2 Menyatakan kesan-kesan akibat gejala sosial tersebut. Pendaratan . iv. iii. bohsia. Kemahiran / Butir Mengajar 1. 133 134 135 136 137 138 139 Lonjakan hayun paha kaki bebas dengan cepat kepada kedudukan.langkah-langkah yang terakhir : lutut tinggi. 131 132 i. Menonton beberapa babak penting dalam filem ‘Gerak Khas’ yang ditayangkan. mendatar dan kekalkan posisi seketika. hayunan tangan dengan kuat ke depan dan ke atas. Memberikan pendapat tentang babak-babak yang dilihat dalam filem tersebut. Minggu 21 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk Olahraga. i) Menangani gejala social.Buku Sumber PJ & PK Isi a) Peranan keluarga. Penerbangan ( Gaya Gantung ) naikkan paha kaki bebas dengan pantas pada kedudukan mendatar semasa lonjakan. melonjak ke depan dan ke atas. jarak langkah yang tepat.ponteng sekolah. kemudian kaki direndahkan. lompat jauh. Menceritakan tentang pengalaman yang biasa dilihat atau dialami dalam situasi tertentu.164 - . lonjakan yang aktif.

ketika mendarat. 2. Mencari maklumat mengenai perbezaan fungsi makanan mengikut kumpulan di pusat sumber. dengan tumit kaki. selepas mendarat hayun badan ke depan/ ke tepi. Kumpulan makanan dan fungsinya. 6. Mengimaginasikan keadaan di pasar ketika membeli keperluan untuk makan tengah hari. bengkokkan lutut sedikit. Aktiviti pengayaan: Menghasilkan menu yang mempunyai makanan seimbang. luruskan kaki ke depan untuk mendarat. Kemahiran / Butir Mengajar 1.165 - . Kumpulan makanan dan fungsinya. Menyenaraikan keperluan makanan seimbang. Cadangan : Peringkat permulaan Murid berlari bebas melompat landasan Murid berlari laju dan rakannya menanda kedudukan paling laju untuk membuat lonjakan. Minggu 22 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT .Buku Sumber PJ & PK 140 141 142 143 tarik tangan dan condongkan badan ke depan. 3. Mengenal pasti contoh-contoh kumpulan makanan. Menentukan menu yang mempunyai unsur makanan yang seimbang. Mengira langkah dari tempat lonjakan ke tempat permulaan. Pemakanan Isi 1. Menyenaraikan menu makanan tengah hari. Minggu 22 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk 1.

0 Belalang dan Belatuk. Aktiviti pengayaan : i. kumpulan tersebut akan lari dan akan cuba ditangkap oleh kumpulan yang satu lagi. 1 Sebut Nombor. 2 Kemahiran / Butir Mengajar 1. b) Apabila salah satu nama kumpulan tersebut disebut.tepuk tangan dan sambut (dilakukan secara berulang).Sebut Nombor. Permainan ‘Belalang dan Belatuk’. Kemahiran / Butir Mengajar 1. a) Baling secara berpasangan. a) Bentuk 2 kumpulan iaitu kumpulan ‘Belalang’ dan ‘Belatuk’. Menampal gambar jenis-jenis makanan yang terdapat di dalam kumpulan makanan tertentu di dalam buku skrap. b) Dimulakan dengan jarak dekat.166 - . 3. Kumpulan makanan dan fungsinya. Kumpulan makanan dan fungsinya. Melukis gambar jenis-jenis makanan yang terdapat di dalam kumpulan makanan tertentu. Menerangkan secara ringkas fungsi kumpulan makanan tersebut. . Pemakanan.Buku Sumber PJ & PK Tajuk Isi 1. a) Menyesuaikan jenis makanan dan kumpulannya . Baling Pundi Kacang. 1. Baling Pundi Kacang. Mengadakan kuiz yang berkaitan dengan fungsi kumpulan makanan. Isi 1. c) Lambung . ii. Minggu 23 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk Masa Tindak balas.

Isi Pergerakan 1. c) Harimau dan kambing. Minggu 24 1 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk a) Gimnastik irama. Duduk. Duduk melunjur. Kembali ke kedudukan asal.3 – Meringkuk dan melunjur. Membincangkan kepentingan pengambilan makanan . 2. tangan di sisi. b) Belalang dan belatuk. Dongakkan kepala ke atas. Kemahiran / Butir Mengajar 1. bengkokkan lutut dan tolak lutut ke atas secara serentak. meringkuk dan melunjur kaki.Buku Sumber PJ & PK a) Setiap murid diberi nombor yang berlainan. b) Apabila nombornya dipanggil. murid itu mengikut arahan guru. Kemahiran/ Butir Mengajar Minggu 24 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk 1. Angkat tangan ke paras kepala. Lentik kucing 1. Mempamerkan gambar rajah piramid makanan. Dalam kedudukan merangkak. Isi a) Piramid makanan. 2. Tolak lengan ke belakang. regangkan abdomen ke bawah. Pemakanan. Bulatkan badan. 4. Permainan kecil: a) Pukul lalat.167 - . cecah dagu ke dada sambil menolak abdomen ke dalam. tegakkan torso dan lunjurkan kaki secara serentak.

i. 2. j) Bola jarring. Kemahiran / Butir Mengajar 1. a) Hantaran aras bahu. Melukis piramid makanan. i. iii. ii.Baling bola ke arah kawan. Bawa bola ke belakang kepala.Bawa bola ke belakang bahu. 1. Hantar bola ke sasaran.Tolak bola ke hadapan. b) Hantaran aras dada. Luruskan kedua-dua belah tangan. Hantaran.Bawa bola ke dada . ii. Sejarah dan latar belakang. d) Hantaran bawah.Buku Sumber PJ & PK seimbang. c) Hantaran atas. Isi . a) Hantaran aras bahu. Hantaran. James Naismith di Amerika Syarikat pada tahun 1891. Hantaran bawah. c) Hantaran atas. 3.Permainan. Minggu 25 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 1. Sejarah dan latar belakang. b) Hantaran aras dada. 144 diperkenalkan oleh Dr. 145 diperkenalkan di Malaysia selepas perang dunia ke-2 oleh orang Inggeris. i. ii.168 - .

lambung. Isi 1. Kecergasan berasaskan perlakuan motor.lompat.jumlah denyutan yang banyak biasanya merupakan pelajar yang cergas. Menyenaraikan aktiviti atau pergerakan yang membawa kepada kecergasan. Koordinasi . Kecergasan berasaskan kesihatan. 3. Cara . . Bawa bola ke paras pinggang. . tepuk dan sambut bola kecil.pergerakan tangan diteruskan sehingga kedudukan ke depan dan satu kaki dinaikkan ke belakang pada masa yang sama.tangan bergerak ke belakang dan ke bawah di sisi badan. 3. Definisi – Melakukan kegiatan secara menyeluruh yang melibatkan daya tahan. Kecergasan berasaskan perlakuan motor. Hantar bola ke paras pinggang kawan. Kemahiran / Butir Mengajar 1. b) Imbangan . . . komposisi tubuh badan dan kekuatan otot.dirian skala depan. Permainan kecil : ‘Bola Kapitan’ Minggu 26 1 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk Konsep Kecergasan. .Buku Sumber PJ & PK i. ii.kordiovaskular. daya tahan otot. Membuat perbandingan sebelum dan selepas melakukan aktiviti. Membandingkan denyutan nadi dengan membuat kiraan sebelum dan selepas aktiviti. Kecergasan berasaskan kesihatan. 2.langkah ke hadapan sambil melentik ke belakang.berdiri tegak.169 - . tangan dilurus ke atas. kelenturan.

Dari atas.Buku Sumber PJ & PK c) d) e) f) Masa tindak balas – permainan ‘Belalang dan Belatuk’. Kemahiran menerima. Minggu 27 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk Permainan bola jaring. 3. Dari hadapan. Isi 0 1 2 3 Kemahiran / 1.jarak 10 meter. Kuasa – baling bola lisut / soft ball secara statik. Racun. Minggu 26 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk 2. 0 Menyatakan perbezaan ubat dan racun. Kepantasan – lari pecut 40 meter. 1 Menyenaraikan kesan buruk penyalahgunaan ubat dan racun pada diri sendiri dan keluarga. Ketangkasan – lari zig zag antara kon. Menyatakan definisi ubat dan racun. disapukan) untuk menyembuhkan penyakit atau menyihatkan badan. Cara:-bentuk dan cara permainan seperti bola jaring -tiang gol digantikan dengan salah seorang pemain. Dari sisi. i) Definisi. Ubat – benda yang digunakan ( dimakan. . Penyalahgunaan bahan.170 - . Kemahiran / Butir Mengajar 1. Permainan kecil – ‘Captain Ball’ – pertandingan antara kumpulan. Isi a) Ubat dan racun.bahan yang berbisa dan boleh mematikan atau membawa maut ( kalau dimakan). Dari bawah.

i. e) Apabila pemain terakhir menerima bola. Hulurkan tangan dengan jari yang direnggangkan ii. b) Dari sisi. . Golek dan kawal gelung rotan secara bebas secara individu. Definisi . c)Apabila isyarat diberikan dia akan menghantar bola kepada pemain nombor satu dalam barisannya dan pemain itu akan menghantar balik kepadanya. Sambut bola sambil membawa bola ke dada.Kebolehan menggunakan deria dan anggota badan untuk melakukan pergerakan dengan lancar dan sempurna. Dari hadapan. Lompat sambil menyambut bola di atas kepala.171 - . d) Aktiviti ini berterusan sehingga kepada pemain terakhir. Permainan kecil. Seorang pemain akan berdiri di hadapan barisan menghadap pasukan masing-masing. 1 Minggu 28 1 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk Koordinasi Isi 1. Kemahiran menerima. i. 2. Hulurkan tangan dan sambut bola di paras pinggang. i. f) Pasukan yang pertama habis akan duduk menandakan mereka telah memenangi permainan ini.dia akan berlari dan mengambil tempat pemain yang memulakan aktiviti tadi dan bersedia untuk menerima hantaran. c) Dari bawah. ii. d) Dari atas. Kilas badan. 0 Golek dan kawal gelung rotan. . i.Buku Sumber PJ & PK 0 Butir Mengajar 1. Kemahiran / Butir Mengajar 1.Sambut bola di paras pinggang. Perlumbaan 4 Penjuru a) Bentuk 4 pasukan dan berbaris dalam empat penjuru.

.Dilakukan secara berulang antara satu sama lain.172 - . i) Keburukan terhadap diri. Jauhi Dadah Sayangi Diri Agar Hidup Lebih Sempurna Salahguna dadah patut dihindari Agar masa depan lebih bahagia (Ulang semula) Salahguna dadah patut dihindari Agar masa depan lebih bahagia Gigih usaha sentiasa berdikari Pasti mencapai ke puncak jaya (Ulang rangkap pertama) Gigih usaha sentiasa berdikari Pasti mencapai ke puncak jaya Salahguna dadah merosak diri Menempuh hidup pasti tidak bermaya. ectassy. d) Persembahan dikir barat “Jauhi Dadah Sayangi Diri”. b) Menyenaraikan keburukan penyalahgunaan dadah.Buku Sumber PJ & PK 0 Secara berpasangan –salah seorang murid menggolek gelung rotan dan pasangan akan cuba melepasi gelung rotan dan cuba menangkap gelung rotan. Kemahiran / Butir Mengajar 1. contoh : gam. Pengambilan dadah. Minggu 28 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk 2. Isi 1. meningkatkan kadar jenayah. alkohol. a) Pamerkan carta-carta atau poster berkenaan dadah. c) Memberi contoh-contoh lain yang berkaitan dengan penyalahgunaan bahan. contoh : membawa maut. 1 Permainan kecil: Pertandingan membaling dan menyambut gelung rotan antara 2 kumpulan. keluarga dan masyarakat. Penyalahgunaan bahan. Bahaya penyalahgunaan bahan.

iii. Hantaran. Sejarah dan Latar Belakang. i. Sejarah dan Latar Belakang. c) Tahun 1987 mula dipertandingkan di MSSM . d)Bola Baling. ii. c) Arah atas. a) Aras bahu. ii. b) Tahun 1976 diperkenalkan di Malaysia oleh En. Bawa bola ke belakang bahu. b) Aras dada. Bawa bola ke dada. Lim Hock Han.Buku Sumber PJ & PK ( Ulang rangkap pertama ) Minggu 29 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 1.Luruskan kedua-dua belah tangan. d) Aras bawah. Baling bola ke hadapan. Kemahiran / Butir Mengajar 1. b) Aras dada. c) Arah atas. a) Aras bahu. 0 Hantaran. Isi 0 1.Tolak bola ke hadapan.173 - . e) Hantaran lantun kedua-dua belah tangan. i. a) Berasal dari Eropah dan dikenali sebagai ‘Torball’.Permainan. . i. Bawa bola ke belakang kepala.

Lari pecut 30 meter. 2 3 Kemahiran / Butir Mengajar 1. Teknik penamat yang betul. Kedua-dua belah tangan bengkok dan dihayun semasa berlari. i. Hantar bola ke paras pinggang kawan dengan sebelah tangan. . Tolak bola ke bawah dengan kedua-dua belah tangan.174 - . a) Teknik semasa larian. iv. i.Buku Sumber PJ & PK ii. Isi 1. d) Aras bawah. a) Bentuk beberapa kumpulan dan bentuk bulatan. i. ii. c) Pemain yang berada di dalam bulatan akan cuba merebut bola yang dihantar oleh pemain yang membentuk bulatan. Permainan kecil : ‘Main-main monyet’. 4. ii. Badan condong sedikit ke hadapan. Bawa bola ke dada. Minggu 30 1 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk Kepantasan. a) Teknik semasa larian. Lari pecut 30 meter. b) Teknik penamat yang betul.Hantar bola ke sasaran. iii. Hujung kaki menolak permukaan balapan dengan kuat. Bawa bola ke paras pinggang. ii. b) Dua atau tiga orang ahli kumpulan akan diletakkan di tengah-tengah. d) Sekiranya bola yang dibaling oleh pemain yang membentuk bulatan dapat dipintas oleh salah seorang pemain di dalam bulatan maka dia akan menggantikan tempat pemain yang memintas bola tersebut dan berada dalam bulatan tersebut. e) Hantaran lantun kedua-dua belah tangan. Pandang ke hadapan.

175 - . Isi a) Keselamatan di jalan raya. Minggu 30 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk 1. Aktiviti pengayaan: Mengumpulkan keratan-keratan akhbar tentang kemalangan jalan raya yang berlaku di negara kita. i) Tanda keselamatan jalan raya. Mengenal pasti tanda-tanda jalan raya. 0 2. 4. Berlari terus melintasi garisan penamat.Pendaratan . ii.Gerakkan bahagian torso ke hadapan apabila sampai ke garisan penamat . 3.Buku Sumber PJ & PK i. Bercerita tentang peristiwa atau berita mengenai kemalangan jalan raya yang pernah dilihat atau didengar. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Membincangkan akibat tidak mematuhi peraturan jalan raya. 5. ii) Mematuhi peraturan-peraturan jalan raya. 2. Lari berganti-ganti dalam kumpulan jarak 30 meter dengan menggunakan teknik lari pecut. Permainan kecil. Menyatakan kepentingan peraturan keselamatan jalan raya. Menerangkan tindakan yang perlu diambil jika berlakunya kemalangan jalan raya. Minggu 31 Tunjang 2 Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN Gimnastik artistik Pola 1 . Keselamatan.

1. Cara menjaga keselamatan di tempat permainan.Buku Sumber PJ & PK 1. pusing 180 darjah dan mendarat dengan dua belah kaki. Mengetahui bahaya di tempat permainan. 1. Minggu 32 1 Waktu Tunjang 3PJ KESUKANAN Tajuk 1.3 . tingkah laku yang membahayakan dan bahaya daripada orang yang tidak dikenali. lompat dan pusing 180 darjah semasa di udara dan mendarat dengan dua belah kaki. Berdiri di atas dua tingkat peti lombol.lompatan dari dua tingkat peti lombol. angkat tangan dan luruskan badan. 1 Kemahiran / Butir Mengajar 1. Berdiri di atas peti lombol. Kemahiran/ Butir Mengajar 1. 3. Definisi . 2. a) Keselamatan semasa beraktiviti. Mendarat dengan dua belah kaki. Berdiri di atas peti lombol. kaki rapat dan lompat ke sisi. angkat tangan dan luruskan badan.lompatan ke sisi dari peti lombol (2 tingkat) dan mendarat dengan dua belah kaki. 2. Isi 1. 1.bahaya di tempat permainan termasuk penggunaan peralatan permainan yang rosak . .1. Menceritakan tentang pengalaman di tempat permainan. Mendarat dengan dua kaki.176 - .2 .Keselamatan. kaki rapat dan lompat ke hadapan.1.1 – lompatan ke hadapan dari peti lombol (2 tingkat) dan mendarat dengan dua belah kaki.

menyenaraikan 5 tingkah laku yang betul dan selamat di taman permainan di dalam buku folio. batuk kering.lakonan aktiviti yang berbahaya dan mengikut peraturan di taman permainan berdasarkan gambar. demam. 150 151 152 Minggu 32 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk 2. Contoh: kurap.Buku Sumber PJ & PK 0 Menyatakan peraturan yang perlu dipatuhi semasa berada di taman permainan. 148 tidak merosakkan alatan permainan. Pengayaan : . Isi 1. 147 Disiplin. Menyenaraikan jenis-jenis penyakit. Kemahiran / Butir Mengajar 1. 3. Penyakit.menulis karangan autobiografi bertajuk “ Aku Sebuah Taman Permainan yang 500 Selamat”. 3. Perbincangan dalam kumpulan kecil mengenai punca-punca jangkitan penyakit yang disebabkan oleh manusia. Senaraikan 5 tingkah laku yang berbahaya ( berdasarkan gambar sebuah taman permainan).177 - . Main peranan secara kumpulan. 2. taun. .Contoh: berebut-rebut bertolak-tolakan menyalahgunakan alatan 4. Minggu 33 2 Waktu . Contoh: 146 mengikut giliran. Penyakit berjangkit . a) Jenis-jenis penyakit. Menunjukkan gambar-gambar yang menunjukkan tentang penyakit-penyakit berjangkit. 149 mendengar arahan.

4.(tanpa peti lombol). melonjak dengan dua belah kaki dan mendarat dengan dua belah kaki. . Kecergasan fizikal g) Kekuatan Isi 1. Mendarat dengan dua belah kaki.Buku Sumber PJ & PK Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 3.1.5 . belakang.Larian satu atau dua langkah. Definisi – mampu melakukan aktiviti yang lebih mencabar dan lasak. Tolak patung. 3. Lari satu dua langkah. Timbang garam. Timbang garam.kedua-dua murid berdiri tegak dan bertemu. 2. Dukung belakang.Bergayut di palang kemudian mendarat.1 – Pendaratan. Berdiri di bawah bahagian palang. . lepaskan cekak dan mendarat dengan dua belah kaki. Isi Pola 1.1. 2. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Bergayut pada palang selama 5 saat. Minggu 34 1 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 1. Kemahiran/ Butir Mengajar 1. melonjak dengan dua belah kaki atas papan anjal. 1. Lompat dari dua belah kaki dan memegang palang seluas bahu.murid berpasangan. 1.178 - . Pendidikan pergerakan.Tangan keduanya bersilang dan salah seorang membongkokkan badan dan mengangkat kawan secara statik. . 1 Gimnastik artistik.4 .

Isi 1. 4. . gigitan serangga. . 2. . Kemahiran / Butir Mengajar 1. .Buku Sumber PJ & PK . Minggu 34 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk 2.secara berpasangan. 3. Cara permainan: .murid berpasangan. Minggu 35 2 Waktu . a) Cara merebak. Contoh: Melalui udara.kereta sorong. Penyakit.salah seorang murid membawa pasangannya sambil mendukungnya di belakang dalam jarak 2 meter. 2.seorang daripadanya berdiri tegak tanpa bergerak dan pasangannya cuba menolak.seorang menjadi kereta sorong dan seorang lagi menjadi penolak kereta sorong dalam jarak 10 meter. 3. Dukung belakang. .dilakukan secara berulang kali. Mencari maklumat berkaitan penyakit berjangkit di pusat sumber. Permainan kecil.179 - .dilakukan berulang kali. Tolak patung.Menyenaraikan cara penyakit boleh merebak. bawaan air. Penyakit berjangkit. Memaparkan gambar-gambar yang menunjukkan penyakitpenyakit tersebut. makanan dan sentuhan.

Pergerakan tangan diteruskan sehingga kedudukan ke depan. luruskan dua belah tangan seluas bahu untuk melakukan sokong depan. . 2. Luruskan kaki kiri. Dari duduk terlentang.4 – Imbangan skala ke depan(skala depan) 1.2 – Sokong depan dua belah tangan 1. Turun tumit kaki dan berdiri tegak. 2 Gimnastik artistik Isi Pola 1. Dari duduk meniarap.2. Lipat kaki kanan ke sisi dan pegang pergelangan kaki kanan. Langkah ke depan sambil melentik ke belakang.2 – Statik 1. lepaskan sebelah tangan sambil pusingkan badan 90 darjah mengikut arah tangan tersebut.3 – Sokong sisi dengan sebelah tangan 1.2. Tangan bergerak ke belakang dan ke bawah di sisi badan. Tumit kaki dinaikkan. angkat kaki kanan melebihi 135 darjah dan kekalkan 2 saat. 3. Sokong dengan sebelah tangan manakala sebelah tangan yang lain diangkat tinggi dan lurus.6 – Imbangan Y di sisi Kemahiran/ Butir Mengajar 1.2.2. Condongkan badan ke kiri 90 darjah dari kaki sokongan secara terkawal.1 – Dirian Y 1. Satu kaki dinaikkan ke belakang pada masa yang sama. Berdiri tegak. Dari kedudukan sokong depan. Pendidikan pergerakan. 4.2.Buku Sumber PJ & PK Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 3. badan dinaikkan menjadi kedudukan sokong belakang.2. tangan diluruskan ke atas. Berdiri tegak. Tangan kanan letak ke sisi. angkat dua belah tangan ke atas.5 – Imbangan skala ke sisi(skala sisi) 1. Berdiri tegak. 5.180 - . 6. angkat tangan ke kiri ke atas. Berdiri tegak dan angkat tangan kiri ke atas.

kedudukan kepala menghadap ke depan.181 - . Imbangan sekala. Langkah ke hadapan sambil melentik ke belakang. 2. .rapatkan lutut pada siku dan imbangkan badan. Menjalankan pertandingan imbangan dekam iaitu murid yang lama dapat mengimbangkan badan dikira sebagai pemenang.(berpasangan) a) Kedua-dua murid akan menghadap antara satu sama lain dalam keadaan mencangkung. Imbangan. Permainan kecil: 1. . Imbangan dekam. Tangan bergerak ke belakang di bawah sisi badan. Pergerakan tangan diteruskan sehingga kedudukan ke depan dan satu kaki dinaikkan ke belakang pada masa yang sama. a) b) c) d) Berdiri tegak. Imbangan dekam.Buku Sumber PJ & PK Minggu 36 1 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 1. . Isi 1. c) Murid yang berjaya menyentuh lutut lawannya terlebih dahulu akan dikira sebagai pemenang. tangan diluruskan ke atas. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Imbangan sekala. b) Murid tersebut akan cuba menyentuh lutut pasangannya dan pasangannya akan cuba mengelak sentuhan tersebut. a) Mula dari kedudukan dekam. . b) Kedua-dua siku rapat dengan lutut dan cuba imbangkan badan. Lawan sentuh lutut.sokongan di atas dua belah tangan. Kecergasan fizikal.

Penyakit. Regangkan badan sepenuhnya dan kekalkan selama 2 saat. Pendidikan pergerakan.Memadankan maklumat berkaitan dengan ciri-ciri penyakit dan cara merebak. Minggu 37 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 3. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Imbangan melutut. Menceritakan pengalaman semasa menghidap satu jenis penyakit berjangkit. Kemahiran/ Butiran Mengajar .1 – Imbangan. Isi 0 1 2 3 Pergerakan 1. Berdiri tegak. Mengelaskan jenis penyakit berjangkit yang disebabkan oleh manusia dan persekitaran. a) Gimnastik irama. Penyakit Berjangkit. Bengkokkan lutut dan perlahanlahan naik ke bebola kaki sambil menghayun tangan ke atas. Imbangan langkah terbuka. a) Cara merebak. 1.182 - .Buku Sumber PJ & PK Minggu 36 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk 2. 2. Imbangan ‘V’ di atas punggung dengan sokongan tangan. kaki rapat dan tangan lurus di sisi dan mata pandang hadapan. Imbangan di atas dua kaki. Isi 1. 3.

1 2 Minggu 38 1 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 1. Kecergasan fizikal.183 - . Imbangan sekala. Satu langkah ke depan. Angkat kedua-dua kaki serentak.menjalankan pertandingan imbangan dekam iaitu murid yang lama dapat mengimbangkan badan dikira sebagai pemenang. Kemahiran / Butir Mengajar 1. d) Imbangan. Duduk melutut. Isi 1.sokongan di atas dua belah tangan. . b) kedua-dua siku rapat dengan lutut dan cuba imbangkan badan. Imbangan dekam. Imbangan dekam. Turunkan badan ke kedudukan asal. . tangan diluruskan ke atas. a) berdiri tegak. Letak tangan jauh ke belakang dan bengkokkan kaki.Buku Sumber PJ & PK 0 Berdiri tegak. Duduk melunjur dengan kaki rapat. tangan di sisi. a) mula dari kedudukan dekam. Naikkan badan ke atas sambil mendepakan tangan. Permainan kecil: . Kekalkan kedudukan V selama 2 saat. . Kekalkan kedudukan ini selama 2 saat. 2.rapatkan lutut pada siku dan imbangkan badan. kaki rapat dan tangan lurus di sisi.. Pindahkan berat badan ke kai depan. 2. 3. .tangan bergerak ke belakang di bawah sisi badan.pergerakan tangan diteruskan sehingga kedudukan ke depan dan satu kaki dinaikkan ke belakang pada masa yang sama.kedudukan kepala menghadap ke depan. b) Langkah ke hadapan sambil melentik ke belakang. Bengkokkan lutut depan dan depakan tangan. . Imbangan sekala. Luruskan kaki belakang dan kekalkan kedudukan selama 2 saat. .

Mengadakan perbincangan secara kumpulan untuk mendapatkan maklumat tentang cara-cara mencegah penyakit berjangkit. Kemahiran / Butir Mengajar 1. .184 - . Isi 1. 1. Penyakit berjangkit a) Cara mencegah Kemahiran / Butir Mengajar 1. Penyakit. Kraf perkhemahan. 2. Kraf perkhemahan. Menceritakan pengalaman melihat atau mendengar satu jenis penyakit berjangkit melalui media massa. Minggu 39 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 4. 3. Isi a) Rekreasi. Menyediakan folio individu berkaitan penyakit berjangkit. alatan / bahan.Buku Sumber PJ & PK Minggu 38 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk 2. bentuk.Rekreasi dan kesenggangan.

Isi a) Semangat kesukanan. i) Kesungguhan dan disiplin diri. . yakin diri. . Mengemukan pandangan dan cadangan untuk membaiki sikap pemain terhadap semangat kesukanan. tidak berbahaya. berusaha. a) Kesungguhan dan disiplin diri. Kemahiran / Butir Mengajar 1. ii. b) Bentuk. Contoh: ringan. bersemangat.Etika dalam sukan. ii. membentuk disiplin diri.kompas – untuk menentukan arah mata angin/kiblat. Menjelaskan kepentingan/kegunaan peralatan tersebut. Contoh: disiplin diri. iii. Contoh: beg galas. kompas.pisau/parang – untuk mencantas dan memotong kayu. i. lampu suluh. Contoh: mengisi masa lapang. Bersoaljawab mengenai bentuk-bentuk peralatan yang dibawa. Minggu 40 1 Waktu Tunjang 3PJ KESUKANAN Tajuk 4. Perbincangan mengenai kebaikan rekreasi. Membandingkan sikap-sikap tersebut yang ada dalam pasukan sekolah. makanan. patriotik. Menyenaraikan sikap-sikap positif yang terdapat pada para atlit negara. iv. menambah ilmu pengetahuan. Menyenaraikan alatan-alatan penting untuk berkhemah.185 - . peralatan serbaguna. Semangat kesukanan. Tayangan video tentang kecemerlangan atlit Malaysia dalam Sukan Sea. mudah dibawa. Membentangkan hasil kerja. i. pisau/parang.Buku Sumber PJ & PK a) Alatan / bahan i. iii. . ii.

kau boleh…kau boleh Minggu 40 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk Pertolongan cemas.186 - . terseliuh.melecet. Kemahiran / Butir Mengajar 1. contoh: luka – bersihkan tempat luka dan memberhentikan pendarahan. 2. kejang otot. . contoh: luka. Menyanyikan lagu ‘ Fikirkan Boleh’ Jika kau fikirkan kau boleh Kau pasti boleh melakukan Jika kau fikirkan ragu-ragu Usahamu tidak menentu Jika kau fikirkan kekalahan Kau hampiri kegagalan Jika kau fikirkan kemenangan Kau hampiri kejayaan Tabah apa kau usahakan Sabar dalam pemikiran Bertindak ikut kemampuan Fikirkan boleh. a) Jenis kecederaan ringan. c) Membimbing cara-cara mengikat anduh. Definisi pertolongan cemas. . Isi 0 1. Menyenaraikan jenis-jenis kecederaan ringan.Buku Sumber PJ & PK v. Definisi. Kecederaan ringan. b) Mengemukakan pandangan/cadangan mengenai langkahlangkah untuk bertindak.pertolongan sementara yang diberi kepada mangsa ketika berlaku kemalangan bagi mengelakkan mangsa daripada menjadi lebih parah.

b) Seorang menggolek bola kepada pasangannya dan pasangannya menangkap bola. ( Aktiviti dalam kumpulan ) Lari pecut. 3 Aktiviti ini dilakukan berulang kali. a) Seorang murid memukul bola dan rakan-rakannya cuba menyambut bola. Lambung dan pukul bola kecil.Buku Sumber PJ & PK Minggu 41 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 1. . c) Koordinasi. Permainan kecil: Pertandingan dalam kumpulan Aktiviti : .Lari menggolek bola berganti-ganti. e) Ketangkasan. 1 2 Minggu 42 1 Waktu Tunjang 3PJ KESUKANAN Tajuk 3. a) Berpasangan dalam kedudukan berhadapan. b) Lari berganti-ganti 4 x 50 meter. Isi 0 1 1. 0 Lambung dan pukul bola kecil. 2. a) Lari pecut dalam jarak 50 meter. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Pengambilan ubat-ubatan.Isu-isu dalam Pendidikan Sukan dan permainan. Golek dan tangkap bola berpasangan. Golek dan tangkap bola berpasangan. Menerangkan contoh ubat-ubatan yang dilarang digunakan oleh atlit.187 - . Kesan dan nilai. Isi 1. Lari pecut. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Kecergasan fizikal.

saraf dan otot.Buku Sumber PJ & PK Contoh: steroid. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Menyatakan kesan ubat –ubatan yang dilarang ke atas atlit. terlibat dalam rasuah. Menyenaraikan nilai-nilai negatif pengambilan ubat-ubatan. Contoh: kesan jangka panjang-merosakkan buah pinggang. John Ambulans. Contoh: hilang keyakinan diri.Pertolongan cemas.” Minggu 42 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk 3. PBSM. Contoh: Perkhidmatan Pergigian Sekolah. maruah. Membentangkan hasil laporan serta cadangan. Mengaitkan pengalaman lawatan tersebut dengan aspek kesihatan. 0 Menjelaskan faedah program kesihatan sekolah. Membuat lawatan ke kantin. 3. ubat batuk. iii. Menyenaraikan perkhidmatan yang terdapat di sekolah.hilang minat. v. 3. ii. Membuat laporan serta cadangan. iv. Isi c) Program Bersepadu Sekolah Sihat (PBSS) peringkat sekolah. Mencatat keadaan tempat-tempat yang dilawati. Aktivitinya: i.188 - . Pengayaan : Mencari maklumat mengenai peranan Unit Kesihatan Sekolah. 2. St. dadah. . ke bilik kesihatan. Pengayaan : Menghasilkan sebuah poster bertajuk “Badan Sihat Otak Cergas. ke tempat pembuangan sampah. Menjalankan aktiviti kumpulan sebagai Unit Kesihatan Sekolah.

Senamrobik.189 - .kumpulan yang dapat menamatkan dahulu larian akan dikira sebagai pemenang. 1 Senaman ritma selama 5 minit. 2.murid dibahagikan kepada beberapa kumpulan kecil yang sama bilangan . . Berjalan dan berlari 1000 M. . Kemahiran / Butir Mengajar 1. Siapa pantas.setiap ahli berlari seberapa pantas yang boleh melalui halangan dan kembali semula ke garis mula mengikut giliran. Definisi – Daya tahan kardiovaskular juga dikenali sebagai kecergasan aerobik atau kuasa aerobik atau daya tahan aerobik. Naik turun tangga gimnastik.Kecergasan kardiovaskular dapat mengawal penyakit jantung dan masalah kegemukan. 2. . 4.Buku Sumber PJ & PK HURAIAN RANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 5 Minggu 1 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu KECERGASAN Daya tahan kardiovaskular 1.

suatu keadaan apabila air mani keluar secara tidak sedar semasa bermimpi sesuatu yang memberahikan. Latar belakang / sejarah.darah yang keluar dari rahim. .Buku Sumber PJ & PK Minggu 2 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Kesihatan diri. 2 Menerangkan proses akal baligh. Menyatakan maksud haid dan Ihtilam. Kemahiran/ : 1. Minggu 2 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 1 waktu. Akil baligh -Haid -Ihtilam Definisi -Akil baligh ialah satu proses yang berlaku semasa proses pertumbuhan dan pembesaran manusia. Ihtilam . Menerangkan langkah kebersihan yang diambil semasa haid dan Ihtilam. 5. Mengenalpasti salah tanggapan tentang haid. KEMAHIRAN Permainan Sofbol. Menyenaraikan cara penjagaan kebersihan diri semasa kedatangan haid dan ihtilam. Seksualiti 1. Haid . 3. Kemahiran / 1.190 - . Butir Mengajar 2.

Gelanggang.Buku Sumber PJ & PK Butir Mengajar 2. baling bola melepasi atas bahu. Kemahiran/ : 1. 4. pandang bola masuk ke ‘glove’ .6 M antara satu sama lain. 1. kejohanan kali pertama ditaja oleh The Amateur Softball Assocition (1933). kaki dibuka seluas bahu. Balingan atas bahu. Butir Mengajar 2. 1952 The International Softball Faderation (ISF) ditubuhkan. plat. depakan tangan ke arah sasaran. Menangkap. dimainkan di kawasan berbentuk lelayang dengan empat bes sejarak 19.Hancock (1887). bola sofbal. mit. 3. Pemain tempatan dan luar negara. Menangkap bola tinggi. bes. pandang sasaran. menghadap bola. tarik tangan ke belakang bahu. 1966 The Man’s World Champion. tarik tangan ke belakang bahu. baling bola dari sisi bahu. Peralatan. Balingan.191 - . ikut lajak. - Minggu 3 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 waktu. 1974 Persatuan Sofbol Malaysia ditubuhkan. bet. luruskan tangan ke atas hadapan. 1967 Softball telah diterima sebagai acara olimpik. glof. Balingan sisi . adang muka. KEMAHIRAN Permainan Sofbol.berdiri sisi. 1965 The Women’s World Champion. berdiri sisi. penahan dada. 3. pandang sasaran. 2. dicipta oleh George W. bengkokkan lutut.

Minggu 4 Tunjang 1PK.192 - . bola leret hingga kepada bergerak. pelbagai teknik balingan dan tangkapan. kedua-dua tangan hampir mencecah tanah. membincangkan sebab berlaku penyakit tidak berjangkit. Lambungan bawah lengan 3 Meter. Daripada balingan bawah lengan (perlahan). KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Kesihatan diri. Aktiviti : Latihan secara berpasangan . mengenal pasti penyakit tidak berjangkit. Penyakit tidak berjangkit.Buku Sumber PJ & PK 4. 5. Menangkap bola leret bengkokkan badan dan lutut. memeriksa kebersihan diri murid. Keselamatan semasa beraktiviti. 2. pandang bola masuk ke ‘glove’. Minggu 4 Tunjang 3 PJ Tajuk Isi 1 waktu. berdiri dan seterusnya bergerak. . KESUKANAN Keselamatan. Tajuk Isi karies gigi penyakit jantung Kemahiran/ Butir Mengajar - 1 waktu. Contoh Ansur – maju 1. 3. Melutut. pandang ke arah bola.

cekak panjang. gunakan alatan yang telah ditetapkan.cekak pendek. Teknik memegang bat. . memeriksa tempat dan mematuhi arahan guru. memakai pakaian sukan. . .Buku Sumber PJ & PK Kemahiran/ Butir Mengajar 1. Pertandingan. pastikan kawasan aktiviti adalah selamat dan tidak berlubang.Meningkatkan tahap kemahiran memukul dan menampan. . Kemahiran/ : 1.193 - . KEMAHIRAN Permainan Sofbol.cekak sederhana. 1 Murid diminta (dalam kumpulan kecil) membincangkan langkah-langkah keselamatan bagi mencegah daripada berlakunya kemalangan. . murid diminta menyenaraikan 3 langkah pengawasan memeriksa alatan. memegang peluru dan cara yang salah. . Butir Mengajar 2. menggunakan alatan yang rosak. 2.Lakuan memukul dan menampan bola dengan tepat dan betul. laporkan sebarang kemalangan dengan segera kepada guru. Menyenaraikan 3 langkah pengawasan semasa aktiviti olahraga.Menjelaskan lakuan memukul dan menampan. mendengar dan memenuhi arahan tentang langkah keselamatan yang diberi oleh guru. Guru menunjukcara serta menerangkan perlakuan dan situasi yang mendatangkan bahaya semasa aktiviti olahraga. Kemahiran asas. Minggu 5 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 waktu.

Roslin Hashim. Cara mencegah Butir Mengajar .1 m X 0.1870 Duke of Beuford – Di Badminton. Tunjang 2 KEMAHIRAN Tajuk Badminton Isi 1.Buku Sumber PJ & PK Minggu 6 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu.Perseorangan Rashid Sidek. 1956 Piala Uber (Betty Uber). Wong Choon Han dll.Lee Wan Wah& Chong Tan Fook. Pemain kebangsaan. Menyenaraikan cara pencegahan penyakit tidak berjangkit. . Latar belakang / sejarah 0 Alatan 1 Gelanggang 4. Beregu.194 - . Penyakit tidak berjangkit Kemahiran/ : 1.4 m X 6. 1934 Persatuan Badminton Antarabangsa ditubuhkan. 3. Minggu 6 1 Waktu. KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Kesihatan diri.1 m 3. Membincang amalan gaya hidup sihat. Pemain (tempatan / luar) Kemahiran/ : 1. Berasal dari India Butir Mengajar . 2.bersenam bersukan makan makanan seimbang gaya hidup sihat 2. 1937 Badminton Terbuka Malaya. 1948 Piala Thomas diadakan setiap dua tahun.661 m panjang bulu tangkis diameter 25-28 mm gelanggang berukuran 13.5 m net/ Jaring (6. Alatan yang digunakan tiang 1.76 m) reket 6.

hayun reket dengan tangan lurus. d. Christensen (Denmark). KEMAHIRAN Badminton. .hayun reket jauh ke belakang. Taufik Hidayat (Indonesia). 2 Waktu. .Makanan bervitamin semasa latihan dan bersukan. . J. Servis flik. c. sebelah tangan lagi diluruskan. .hayun reket ke belakang. Servis tinggi. Minggu 8 Tunjang 3 PJ Tajuk Isi 1 Waktu. Michael Sogard & Thomas Stuer Lauridsen Minggu 7 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar . b.lepaskan bulu tangkis dan ikut lajak. pukul bulu tangkis pada sasaran tertinggi.pukul bulu tangkis di hadapan kaki kiri .berdiri sisi. Pukulan hadapan. KESUKANAN Pengurusan Diri . . . . Servis rendah . Definisi / konsep .195 - .bulu tangkis tinggi melepasi lawan. Gopichand (India) Beregu. sebelah kaki di hadapan . .Cheng Hong (China).Perseorangan. : a. : 1.pandang bulu tangkis.pegang bulu tangkis separas mata.berdiri sisi.Buku Sumber PJ & PK luar Negeri.Ricky Subagja & Rexy Maniaky (Indonesia).flik bulu tangkis dengan pergelangan tangan di hadapan kaki kiri. . Servis Pukulan Hadapan. H.

Kurang selera makan – Vitamin B C.Pesakit Osteoporosis. . mengelakkan kerosakan gigi dan menguatkan tulang Memastikan kandungan oksigen dalam darah mencukupi untuk proses pembakaran makanan Mempercepatkan pembekuan darah daripada semasa berlaku perdarahan b.Gigi rosak – Vitamin D c. Kemahiran/ Butir Mengajar a. Guru menunjukkan carta “vitamin dan fungsi” serta memberi penerangan VITAMIN Vitamin A Vitamin B Vitamin C Vitamin D Vitamin E Vitamin K FUNGSI Menjaga kesihatan mata dan kulit. membantu pertumbuhan tulang dan gigi Menggalakkan selera makan. Guru menunjukkan gambar tunggal penyakit kekurangan vitamin & guru meminta murid dalam kumpulan kecil untuk mencadangkan vitamin-vitamin yang sesuai bagi mengatasi masalah tersebut : Contoh gambar A. sekiranya gagal mereka akan didenda. gigi dan gusi serta mencegah jangkitan penyakit Membantu pertumbuhan tubuh. 3 murid yang bertuah akan mencabut kertas tersebut dan menjawab soalan.cadangan vitamin D B. 1 menyebabkan masalah kesihatan dan tidak berupaya untuk melakukan aktiviti atau bersukan. Aktiviti pengukuhan : Kotak beracun 2 terdapat kertas di dalam kotak yang mempunyai soalan berkaitan dengan fungsi vitamin. menguatkan otot dan serat serta membantu pertumbuhan tubuh Membantu kesihatan tulang.Buku Sumber PJ & PK 0 tubuh badan yang tidak memperolehi nutrien yang mencukupi menyebabkan kecekapan tubuh badan menurun.196 - .

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Guru memberikan situasi bermasalah – keluarga ketika menghadapi kesempitan wang. 2. KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Perasaan. Memahami perasaan sendiri. . 0 1 Guru meminta ketua kumpulan untuk membentangkan hasil kerja kumpulannya. Pukulan rejam.197 - . . . Secara lisan minta beberapa orang murid menyatakan perasaan mereka setelah dapat membantu menyelesaikan masaalah keluarga.Buku Sumber PJ & PK * Radio kaset diperlukan untuk memutarkan lagu ketika kotak diedarkan. Kemahiran/ Butir Mengajar: 1.kaki kanan menyilang ke kiri.setelah dapat menolong keluarga. Pukulan Kilas. Minggu 8 Tunjang 1 PK Tajuk Isi : 1 waktu. Minggu 9 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi : 2 waktu. 1. Guru menunjukkan contoh gambar pelbagai mimik muka minta murid memilih situasi perasaan mereka ketika itu 2.Senaraikan langkah-langkah yang boleh diambil untuk meringankan masalah ini. KEMAHIRAN Badminton.Pukulan kilas.

Guru menayangkan pita video yang menunjukkan salah laku yang sering berlaku di sekolah. . persatuan atau kelab di sekolah. berbahasa kesat dan sebagainya. . . sebelah lagi tangan lurus ke atas . 2 Guru meminta murid secara berkumpulan menyenaraikan cara/langkah untuk mengatasi/mengurangkan permasalahan ini :.pandang bulu tangkis.Buku Sumber PJ & PK .kilas reket separas dengan bahu.berdiri sisi. Kemahiran/ Butir Mengajar . : a.pukul bulu tangkis dengan pantas.definisi salah laku :Sikap dan tingkah laku yang bertentangan dengan norma masyarakat.menyertai unit beruniform. . KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Kekeluargaan Keremajaan .mendalami bidang agama.198 - .pukul bulu tangkis dan ikut lajak 2.sertai aktiviti kemasyarakatan dan sebagainya. sebelah kaki di hadapan.menyertai bidang sukan.Pukulan rejam.menyatakan masalah dan isu-isu yang melibatkan golongan remaja. Minggu 10 1 Waktu. b. .ayun reket ke belakang siku di bengkokkan. . mencuri. Guru meminta murid untuk menyatakan masalah salah laku yang sering ditimbulkan oleh remaja di sekolah .merosakkan kerusi dan meja. . Minggu 10 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 waktu. . .

menjamin peralatan berada dalam keadaan selamat. .pasangan berdiri dalam gelung rotan sendiri. Pengurusan alatan secara sistematik memberikan faedah : .susunan / pengelasan. Minta komen dari murid tentang keadaan stor.tidak mudah rosak / tahan lama. . Gusti dalam gelung. Minggu 11 Tunjang 1 PJ Tajuk Kemahiran/ Butir Mengajar 2 waktu. : 1. . . Guru membahagi murid kepada kumpulan dan memberikan satu kawasan angkat untuk 4.Buku Sumber PJ & PK Tunjang 3 PJ Tajuk KESUKANAN Pengurusan sukan . . Kekuatan .tangan letakkan atas bahu pasangan. 3. 2.alatan sukan .199 - . .tekan tubi. 2. 1. KECERGASAN 1 Daya tahan otot 2 Kekuatan. Guru melaksanakan aktiviti kembara dengan membawa murid ke stor alatan.tekan tubi. .bangkit tubi lutut bengkok 5 kali. 2 . 3.letakkan dua gelung rotan di atas tanah (bersentuhan).cuba keluarkan pasangan dari gelung.menghindar berlakunya kemalangan. Guru meminta murid untuk menguruskan peralatan mengikut kreativiti mereka sendiri Isi Kemahiran/ Butir Mengajar 0 1 pengurusan.tolak bahu berpasangan. . Daya tahan otot . .

Gelanggang. 4. 4. . . . 1. 1.50m lebar. Imbangan makanan yang dimakan dengan aktiviti fizikal. Pasukan Cobra / All Black.70m panjang . 1. 3. Bentuk segi empat tepat : . KEMAHIRAN Ragbi Sentuh. Pemain (Dalam/Luar Negeri). . Peralatan.piramid makanan. Latar Belakang.1923 dimainkan oleh penuntut Rugby School (England).Buku Sumber PJ & PK Minggu 12 Tunjang 2 Tajuk Isi 1 waktu. Kemahiran/ Butir Mengajar .model makanan. 1. bendera atau penanda. 2.(1923).John N.saya makan makanan yang bersih dan dicerna dengan baik. 2. 2. .gambar-gambar jenis makanan.200 - .mengenal pasti dan memilih makanan yang bersih untuk dimakan. Makan pelbagai jenis makanan. Bola saiz 3. Amalan pemakanan. Dimainkan oleh William Webb Ellis. . 3.makanan yang baik untuk tubuh badan saya. Lomu.1925 dimulakan di Negeri Sembilan. Menunjukkan alatan Ragbi Sentuh (pengenalan). 0 Pengamalan cara makan yang sihat. . GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Pemakanan. Kemahiran/ Butir Mengajar Minggu 12 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 1 waktu. Melakar dan melukis jenis makanan yang baik untuk pertumbuhan badan. 2. . . 5.

.Buku Sumber PJ & PK Seharusnya murid diberi peluang memegang bola ragbi. dapatkan bola awal (dari hantaran/tendangan). Ragbi Sentuh.banyakkan minum air kosong. Hantaran dinamik (bergerak).201 - . Hantaran dan menyambut. Minggu 13 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 Waktu. Mengawal bola. guna dua belah tangan. 1. 1. 2.pilih makanan yang banyak mengandungi bijian dan kekacang. GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Pemakanan. Menyenaraikan jenis-jenis makanan yang baik untuk kesihatan dan kecergasan .lebihkan memakan buah-buahan dan sayur-sayuran. Hantaran statik. menghadap sasaran tegakkan bola dan hantar pada rakan. . . Amalan pemakanan sihat. Kemahiran asas. bergerak perlahan – lahan.makan makanan yang bersih dan selamat. langkah ke hadapan. .pilih makanan yang rendah lemak dan kurang kolesterol. Kemahiran/ Butir Mengajar 1. Minggu 14 Tunjang 2 PK Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar 1 Waktu. KEMAHIRAN. Mengawal bola.pilih makanan yang mengandungi kurang gula dan garam. sambut bola bawa ke dakapan. 2. . rakan sambut guna kedua-dua belah tangan. .

. Kesan Meningkatkan kekuatan dan keupayaan otot. mengurangkan kepenatan dan kelesuan serta meningkatkan kekuatan dan keupayaan otot. Isi Kemahiran/ Butir Mengajar Bil 1. c. Definisi dadah dalam sukan. KESUKANAN Isu-isu dalam PJ dan sukan. b. . Murid dalam kumpulan kecil diminta untuk membincangkan 3 sebab athlit menggunakan dadah. 2 Amphetamines.memberikan tenaga.jenis dadah yang diambil semasa bersukan. . Guru memberikan respon kepada setiap pembentangan oleh ketua kumpulan dan menerangkan sebab sebenar athlit menggunakan dadah dan jenis-jenis dadah.membina sel-sel dan tisu badan. Merangsang prestasi athlit Meningkatkan kesedaran aktiviti fizikal. . a. : a. jantung dan kencing manis . Nama Dadah Steroids Anabolic. Penyalahgunaan dadah dalam sukan.Dadah yang digunakan oleh athlit adalah dari jenis dadah perangsang seperti steroids anabolic dan amphetamines yang kemungkinan kesannya ialah athlit bertambah segar.202 - . .Buku Sumber PJ & PK 2.kesan dadah. . Minggu 14 Tunjang 3 PJ Tajuk 1 Waktu. Guru menunjukkan dan mengedarkan keratan akhbar yang menceritakan tentang penglibatan athlit-athlit sukan dalam penyalahgunaan dadah.mengelakkan berlakunya penyakit seperti cirit-birit. Menjelaskan rasional pemilihan makanan-makanan tersebut.

. gigi kuning dan nafas berbau b. Keburukan merokok. cepat lesu.. Kemahiran/ Butir Mengajar a.rokok. . kurang selera makan. Larian sentuh lawan. Minggu 16 1 waktu. . Merokok dan akibatnya. Tendangan lambung.tendangan lepas 2. KESUKANAN Etika dalam sukan. Isi : 1. . Minggu 15 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 waktu. 5 asap rokok menjejaskan kesihatan orang-orang yang berhampiran.kumpul dan cari risalah berkaitan keburukan merokok. Minggu 16 Tunjang 3 PJ Tajuk Isi 1 waktu. KEMAHIRAN Ragbi sentuh. . 6 kesan sampingannya kurang tenaga.203 - . 2. Kemahiran/ Butir Mengajar: 1. .menyebabkan sakit paru-paru. : Semangat kesukanan. Menyatakan kesan dan keburukan merokok. 4 puntung rokok yang menyala boleh menyebabkan kebakaran. .menyebabkan maut. .Buku Sumber PJ & PK Mengurangkan kepenatan dan kelesuan. Lari sentuh kawan. Melukis poster keburukan merokok. Tunjang 2 GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk Penyalahgunaan bahan.dadah. b.sisi. : a. Menendang bola. hadapan dan belakang. .

. KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Keselamatan. d. Kemahiran/ Butir Mengajar a. KECERGASAN Kelenturan .menjaga hubungan baik dengan pihak lawan.mengilas badan sambil melontar pundi kacang dengan dua belah tangan. Guru meminta murid untuk menceritakan pengalaman mereka memasuki sesuatu pertandingan dan perasaan mereka setelah selesai pertandingan tersebut. Keselamatan di rumah. b.jujur. . Guru memberi penerangan tentang perlunya semangat kesukanan ketika menyertai sesuatu pertandingan seperti . . . perasaan mereka ketika menghadapi kemenangan atau kekalahan. Minggu 18 Tunjang 3 PK Tajuk Isi 1 Waktu. 1.mengecilkan badan. Guru mengedarkan gambar tunggal “situasi rumah yang .mengilas badan ke kiri dan ke kanan. . 1 langkah keselamatan. Minggu 17 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu. Kilas badan berdua.meregang otot-otot kaki statik.mengikut peraturan. Murid melakukan sumbangsaran. .bekerjasama.kemudian jauhkan jarak berdiri. 0 bahaya di rumah.204 - . . .Buku Sumber PJ & PK . c. .menerima keputusan pertandingan.tidak mudah berputus asa. Kemahiran/ Butir Mengajar 1. .berlaku adil. Guru meminta murid menyelesaikan permasalahan. .meregang otot kaki sambil menggunakan alatan. Butir Mengajar a.berdiri regang temu belakang.

3 terminum racun. . . .mengelap lantai yang licin atau basah. Lompat tinggi gaya ‘Fosbury’. Isi 1. Gaya lompatan 0 gaya pelana.205 - . 1 setiap kumpulan akan berlumba melompat skital berhalangan pada jarak yang tertentu. Minggu 18 Tunjang 2 Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar 1 Waktu.mendarat. Kemahiran/ Butir Mengajar a. 0 terkena benda tajam. . Lari landas.Buku Sumber PJ & PK teratur” dan sebaliknya b.menyimpan alatan setelah digunakan.menyimpan bahan yang beracun dalam tempat tertutup dan berkunci. 4 lemas dalam bilik air. 0 murid dibahagikan kepada beberapa kumpulan.layangan. KEMAHIRAN Olahraga. . 2 terjatuh kerana lantai licin.larian landas. . KEMAHIRAN Olahraga 1. Minggu 19 Tunjang 2 PJ Tajuk 2 Waktu. . Fasa 1 Fasa 2 Fasa 3 Fasa 4 . Lompat berhalangan. c.menyimpan benda-benda tajam di tempat yang selamat. . Perbincangan tentang langkah-langkah keselamatan yang boleh diambil di rumah. a. 1 melecur terkena air panas.menyusun perabot dengan teratur .lonjakkan. Menyenaraikan bahaya-bahaya yang mungkin berlaku dalam situasi rumah yang tidak teratur.

0 Padang. Lonjakkan . b. KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Keselamatan. 1 Giminasium.kemalangan terkena air panas atau bahan yang merbahaya. lonjak dan mendarat di atas tilam.mematuhi peaturan dan arahan guru. Mendarat.206 - .setiap murid perlu melonjak dan mendarat antara 3 gelung yang disusun ke garisan penamat secara bergilir-gilir. Lonjakkan.berdisiplin.Buku Sumber PJ & PK b.cedera terkena alatan yang tajam seperti gergaji dan pahat. Kemahiran/ Butir Mengajar a. Keselamatan di sekolah . . b.lutut tinggi. . Layangan. . d. . Lumba lonjak antara gelung. Larian . Minggu 20 Tunjang 3 PK Tajuk Isi 1 Waktu.langkah panjang .lari dan lonjak sentuh bola. . Tempat Bengkel Kemahiran Hidup. Langkah keselamatan. 2 Kantin. . Menyenaraikan lokasi-lokasi di kawasan sekolah yang berkemungkinan besar mengakibatkan kemalangan.mematuhi arahan guru. Bahaya . 1. Makmal / Bilik Sains. c.lonjak sentuh bola. 3 Makmal Sains 4 Stor Sukan.murid dibahagi kepada kumpulan. .Bahaya dan langkah keselamatan. c. . a.berhati-hati. . Membincangkan bahaya dan langkah keselamatan . .lari landas. 5 Bengkel Kemahiran Hidup.

Lompat tinggi .otot. terhantuk meja dan sebagainya. e. Lari langkah panjang. melecur . Bilik Darjah. Skip / lutut tinggi. Minggu 20 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar 1 Waktu. . b.Buku Sumber PJ & PK 6 7 kebakaran. Minggu 21 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk Gimnastik artistik Isi Pola 1. .207 - .3 – Gerak edar 0 Gerak edar asas 1 Langkah ke sisi . Joging c. .lompat tinggi gaya pelana.kecederaan terjatuh. 1. . Padang Sekolah. .lonjak. Pendaratan atas tilam. Regangan. Lompat palang. d.kaki.berdisiplin apabila berada dalam bilik darjah. .luka terpijak benda tajam. KEMAHIRAN Olahraga. : a.memakai pakaian yang sesuai dan lengkap ketika beraktiviti di padang. . f.tangan.

jalankan secara pertandingan. sebelah tangan bergerak ke belakang diikuti dengan tangan yang lain. Mengenal pasti sebab berlakunya kemalangan di tempat . Kaki diseret mengundur ke belakang. Kaki diseret ke depan. .meniti di atas kayu kecil atau tali.sebelah tangan bergerak ke depan diikuti sebelah tangan yang lain. KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITRAN Keselamatan Di tempat permainan. Setiap kemahiran boleh dijalankan secara stesen mengikut kumpulan. a. Perilaku dijalankan dengan tunjuk cara terlebih dahulu. .Buku Sumber PJ & PK 2 Bergerak dengan sokongan tangan hadapan dan belakang 1. Kemahiran/ Butir Mengajar Minggu 22 Tunjang 3 PK Tajuk Isi Kemahiran/ 1 Waktu.berdiri sambil mengangkat lutut.dirian sekala depan.208 - . 1. Langkah sisi gelongsor 1 Dari sokong hadapan. Skip Kemahiran/ Butir Mengajar 3 0 Gelongsor a. c. 2 Dari sokong hadapan. b.gunakan kemahiran yang dipelajari. . Permainan kecil. . .meniti di atas bangku. KECERGASAN Imbangan. a.Berlari c. Berjalan b. Langkah ke kiri kaki silang b. Minggu 22 Tunjang 1 PJ Tajuk Isi 1 Waktu.Langkah sisi kaki bersilang c.

letak dua belah tangan atas lantai . Sebab berlakunya kemalangan : . .memastikan kawasan permainan selamat dan tidak membahayakan. 4. .Buku Sumber PJ & PK Butir Mengajar permainan. melutut sebelah kaki dan luruskan sebelah kaki yang lain.kurang pengawasan daripada ibu bapa ketika anak-anak keluar bermain. Bengkokkan kaki sepanjang lakuan. Lompat ke atas dengan kaki lurus dan rapat. kemudian dari kedudukan dakap.209 - .peralatan permainan yang sudah rosak atau sudah reput . Berdiri tegak. .Di akhir gulingan. 2. Pekara-pekara yang perlu bagi menjaga keselamatan di tempat permainan. bapa atau penjaga ketika bermain. Menyatakan peraturan-peraturan yang perlu untuk menjaga keselamatan di tempat permainan.kawasan permainan yang membahayakan. 0 Berdiri tegak. . Mendarat dengan dua belah kaki.4 – Putaran Lompat dan pusing 180 darjah Guling sisi di atas tilam Guling depan Kemahiran/ Butir Mengajar 1.perlunya pengawasan daripada ibu. Kemudian berdiri tegak. 3. . bengkokkan kaki sedikit.. Berdiri tegak.memastikan peralatan dan alat permainan berada dalam keadaan yang baik sebelum menggunakannya. Hayun ke atas lalu pusing 180 darjah di udara. mencangkung dan rebahkan badan ke sisi atas tilam secara mengiring.pakaian yang tidak sesuai. .memakai pakaian yang sesuai Minggu 23 2 Waktu Tunjang 2 PJ KEMAHIRAN Tajuk Gimnastik artistik Isi Pola 1.

1. . . b. 2.menunggu bas di tempat yang telah disediakan. Membincangkan fungsi tanda-tanda keselamatan di jalan raya.Buku Sumber PJ & PK Minggu 24 Tunjang 1 PJ Tajuk Isi 1 Waktu.pemain cuba menampar siku lawannya. . Melompat dekam merentasi tali. Tampar lutut : . Tampar siku : . Guru memperkenalkan tanda-tanda keselamatan menggunakan gambar. d. Tanda keselamatan jalan raya. Melakukan aktiviti-aktiviti ketangkasan dengan selamat.berdua menghadap kawan. b. . a. Kemahiran/ Butir Mengajar Minggu 24 Tunjang 3 PK Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar 1 Waktu. a. Meningkatkan keupayaan mengubah kedudukan badan dengan cepat.jumlah mata dikira daripada berapa kali tamparan. KECERGASAN Ketangkasan 1. 2. Peraturan di jalan raya. Melakar tanda-tanda jalan raya dan fungsinya.pandang kiri dan kanan sebelum melintasi jalan raya. Skip dan tukar arah.seperti pertandingan sebelumnya. .tiap-tiap seorang cuba menampar lutut rakannya. d. c.210 - .berjalan di tepi sebelah kanan jalan raya bertentangan dengan arah kenderaan bergerak. Menyenaraikan peraturan-peraturan yang biasa dihadapi : . .menggunakan jejantas untuk melintasi jalan raya. c. KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Keselamatan di jalan raya. e. . Berlari anak dan tukar arah.

pelaku melutut sebelah kaki. Berdiri sebelah bangku. Di akhir gulingan. Tangan kanan sentuh bangku dahulu diikuti dengan tangan kiri. naikkan kaki yang bertentangan ke belakang. Minggu 26 Tunjang 3 PK Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar 1 Waktu. 1. 2.litar pintas . Cara mencegah.211 - . . 2. Kaki kiri mendarat diikuti kaki kanan. Kaki kiri ditendang ke atas pada masa yang sama kaki kanan dinaikkan. Mengenal pasti dan menyenaraikan punca-punca kebakaran. Letakkan sebelah tangan di atas tilam. KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Keselamatan .keselamatan api. Rebahkan badan agar bahu mencecah tilam dahulu. Mula dengan membongkok ke depan. Berdiri dan menghadap ke sisi. b.amalkan membuka tingkap semasa memasak di dapur.Buku Sumber PJ & PK Minggu 25 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk Gimnastik artistik Isi Pola 1. Punca kebakaran.4 – Putaran Guling bahu atas tilam Roda kereta atas bangku Kemahiran/ Butir Mengajar 1. kaki kiri melangkah ke depan dan tangan hayun ke atas.plag yang rosak. a. .wayar lusuh.penggunaan plag dua pin. Membuat peta minda tentang langkah-langkah keselamatan yang perlu diberi perhatian khusus untuk mencegah kebakaran. . .tumpahan minyak . .

. . Aktiviti .letakkan bahan yang mudah terbakar jauh dari sumber elektrik / api. b.setiap kumpulan akan berlari kira-kira 10M.Buku Sumber PJ & PK . Kebolehan melakukan satu pergerakan yang pantas dengan daya maksimum dalam masa yang singkat.212 - . .4 – Gerak edar .lonjak dan menjaring bola tampar.bahagikan murid kepada beberapa kumpulan yang sama bilangan. (Badminton) a.lonjak dan lakukan pukulan hadapan. . KECERGASAN Kuasa 1.hubungi juruteknik untuk memeriksa pendawaian elektrik yang lama di rumah . melompat kayu palang dan menyambut bola yang dilontarkan.elak menggunakan lebih daripada satu plag pada satu soket. . Berlari. Minggu 26 Tunjang 1 PJ Tajuk Isi 1 Waktu. disana.elakkan menggunakan plag dua pin yang tiada wayar bumi. .lonjak dan smash tanpa alatan. Kemahiran/ Butir Mengajar Minggu 27 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN Gimnastik irama Pergerakan 1. dimana (pelbagai arah pilihan guru). c.lonjak dan menjaring bola baling. melompat dan menyambut bola sebelum mendarat. . Disini. Murid berlari mengikut arah yang ditunjuk oleh guru.

bot . 1 Berdiri tegak. Berdiri tegak. Langkah ke depan dengan kaki yang sebelah dan ulang pergerakan. a. Melangkah ke depan dengan kaki kiri dan melompat atas kaki yang sama.213 - . Tempat berair 3. Minggu 28 Tunjang 3 PK Tajuk Isi Kemahiran Butir Mengajar 1 waktu. Langkah ke depan kaki kiri dan seret kaki kanan ke akaki kiri serentak.perahu. Lonjakkan dari kaki kanan dan seret kaki belakang ke kaki depan. Akhiri dengan melangkah ke depan dan berdiri dengan kaki rapat. 2 Berdiri tegak. Pengangkutan air 2. Langkah ke depan dengan kaki kanan dan ulang pergerakan. Akhiri dengan melangkah ke depan dan berdiri dengan kaki rapat. langkah kaki kiri ke depan. Ulangkan pergerakan. KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Keselamatan . 4 Berdiri tegak. Ulangkan pergerakan.kapal . Menyatakan jenis-jenis pengangkutan air yang biasa dilihat . b. Ketika lonjakan.mengangkut penumpang . Melangkah dari satu kaki ke kaki sebelah lagi dengan pergerakan yang lebih laju.feri . . Melangkah dari satu kaki ke kaki sebelah lagi ke depan. 1. Melangkah ke depan dengan kaki tangan. 3 Berdiri tegak. Lompat atas kaki kiri dan mendarat di atas kaki yang sama. Banjir. Kaki kanan diangkat tinggi. Ulangkan pergerakan. Menyenaraikan kepentingan pengangkutan air kepada manusia. 0 Berdiri tegak.di air.Buku Sumber PJ & PK Berjalan Berlari Langkah skip Ketinting Langkah galop Langkah menggelongsor Kemahiran/ Butir Mengajar 1.

d. 2. Tidak melebihi had muatan.214 - . Duduk berlunjur. Melakar situasi yang mungkin mengakibatkan kemalangan air dan menyenaraikan langkah langkah mengelakkan kemalangan. kaki rapat. Tidak memakai jeket keselamatan.5 – Pusingan badan Pusingan setempat di atas dua kaki Pusingan di atas punggung dengan sokongan tangan 1. Memakai jeket keselamatan.Buku Sumber PJ & PK . Berdiri tegak. Gunakan tangan untuk menyokong. Selepas pusingan turunkan kaki ke kedudukan asal. Jangan berebut-rebut ketika menaiki kenderaan. Pusingkan kaki arah ke kiri untuk menulakan pusingan di atas punggung. Bil 1. c. Kemahiran/ Butir Mengajar Minggu 29 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk Gimnastik irama . 3. Situasi. 2. Langkah mengelak. apakah yang akan kamu lakukan sekiranya ternampak orang yang hampir lemas di lombong atau sungai. tangan ke belakang. Menaiki kenderaan yang lebih muatan Berebut-rebut menaiki kenderaan. Minggu 28 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 0 1 1 Waktu KEMAHIRAN Gimnastik irama Pergerakan 1. Membincangkan situasi bermasaalah yang diberikan oleh guru dalam kumpulan.mengangkut barang. Naikkan tumit kedua belah kaki dan buat pusingan yang perlahan di atas bebola kaki. Bengkokkan lutut dan angkat kedua-dua kaki.

4 – Gerak edar Berjalan Berlari Langkah skip Ketinting Langkah galop Langkah menggelongsor Kemahiran/ Butir Mengajar 1. 0 2. Berdiri tegak. Akhiri dengan melangkah ke depan dan berdiri dengan kaki rapat. Berdiri tegak. c. -mencegah penyakit.215 - . Akhiri dengan melangkah ke depan dan berdiri dengan kaki rapat. Langkah mencergah penyakit. Minggu 30 Tunjang 3 PK Tajuk Isi Kemahiran Butir Mengajar 1 Waktu. Ulangkan pergerakan. Berdiri tegak. Berdiri tegak. Ulangkan pergerakan. Langkah ke depan dengan kaki kanan dan ulang pergerakan. Langkah ke depan dengan kaki yang sebelah dan ulang pergerakan. Aktiviti: Bersoal-jawab tentang suntikan yang pernah diberikan serta perasaan murid ketika menerima suntikan. Langkah ke depan kaki kiri dan seret kaki kanan ke akaki kiri serentak. Lompat atas kaki kiri dan mendarat di atas kaki yang sama. langkah kaki kiri ke depan. Melangkah ke depan dengan kaki tangan. Melangkah dari satu kaki ke kaki sebelah lagi dengan pergerakan yang lebih laju. Ulangkan pergerakan. KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Penyakit berjangkit. Melangkah ke depan dengan kaki kiri dan melompat atas kaki yang sama. Lonjakkan dari kaki kanan dan seret kaki belakang ke kaki depan. Ketika lonjakan. Mengenal pasti jenis-jenis penyakit. Berdiri tegak. Jenis penyakit 1.Buku Sumber PJ & PK Isi Pergerakan 1. Kaki kanan diangkat tinggi. Berdiri tegak. Guru menerangkan carta jenis-jenis penyakit dan . Menyatakan tentang pentingnya mendapatkan suntikan. b. Melangkah dari satu kaki ke kaki sebelah lagi ke depan.

216 - . . e. tukar peranan dan begitulah seterusnya. b. KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Penyakit berjangkit. Mengenal pasti penyakit berjangkit. Merampas pundi kacang berpasangan. Di dalam kumpulan kecil murid dikehendaki menyediakan satu jadual yang mengandungi butiran jenis penyakit dan cara mencegahnya. .kumpulan yang dilaungkan nama akan berlari mengejar kumpulan yang lain . a. .sesiapa yang ditangkap sebelum tempat yang ditetapkan. Kemahiran/ . Belatuk.cuba ambil atau rampas pundi kacang yang di letak antara mereka. Guru mengedarkan risalah “ Cara Mencergah Wabak Penyakit “ dan minta murid membaca risalah tersebut. KECERGASAN Masa bertindakbalas. 1.murid-murid berdiri dalam dua barisan dengan jarak 1– 2 M menghadap satu sama lain . Keupayaan melakukan aktiviti dalam suatu tempoh yang lama.menghadap kawan. Belalang.murid dibahagikan kepada dua kumpulan (belalang/belatuk). . Minggu 32 Tunjang 3 PK Tajuk Isi 1 Waktu. d. .Buku Sumber PJ & PK contoh-contoh penyakit. .badan bongkok sedikit dan kedua-dua belah tangan.guru melaungkan satu daripada nama kumpulan. Minggu 31 Tunjang 1 PJ Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar 2 Waktu. 1.

isyarat. Guru menerangkan secara ringkas agen dan punca jangkitan sesuatu penyakit Membuat portfolio berdasarkan penerangan guru dengan mengumpul bahan-bahan bergambar dan bertulis mengenai agen dan punca jangkitan penyakit. 4. Tanda garisan permulaan dan penamat dengan jelas.Buku Sumber PJ & PK Butir Mengajar 1 Mengenal pasti agen dan punca jangkitan sesuatu penyakit.217 - . 3. Penggunaan kompas a. Minggu 33 Tunjang 1 PJ Tajuk Isi Kemahiran Butir Mengajar 2 Waktu. a. 2. Permulaan larian dari berbagai kedudukan. Murid menyenaraikan keperluan-keperluan orienteering. Berlari di atas trek 30M. Guru menerangkan sukan orentering dan peralatan yang diperlukan. 1. Minggu 32 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran Butir Mengajar 1Waktu. “Apa itu Orienteering”. 1 mula berlari sebagai tindakan pelbagai rangsangan (suara. Mengenal pasti simbol-simbol yang digunakan. penglihatan atau sentuhan). 0 dilakukan sendirian atau dalam pasangan kejarmengejar. Permulaan tanpa blok 0 letak kaki depan satu setengah tapak dari garisan permulaan. . Lari pecut 30M. 5. Pengenalan . KEMAHIRAN Rekreasi 1. 1. 1. 3. 2. KECERGASAN Kepantasan. Tempatkan seorang pelepas di garisan permulaan dan dua orang di garisan penamat sebagai pencatat masa.

. 1. Mencari bearing.mengenal pasti kecederaan ringan. 1. a. KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Pertolongan cemas.memecut seberapa laju sejauh 30M.hidung berdarah . Kecederaan ringan. Rawatan awal sebelum bantuan perubatan tiba. 2 tangan dijarakkan seluas bahu di belakang garisan. Guru menunjukkan gambar-gambar kecederaan ringan dan bersoal jawab dengan murid. Murid dalam kumpulan kecil dibawa keluar kelas bagi mencari bearing objek. . Guru menerangkan cara mencari bearing objek b. 3 bahu lurus dengan kedudukan tangan. KECERGASAN . 7. . Sedia. Minggu 34 Tunjang 3 PK Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar 1 Waktu.pitam. 0 naikkan pinggul sehingga lebih tinggi daripada bahu. b. c.Buku Sumber PJ & PK 1 arakkan satu setengah tapak kaki antara kaki hadapan dengan kaki belakang. Mula. Minggu 34 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar 1 Waktu.218 - . . KEMAHIRAN Rekreasi.melecet atau luka kecil. a.luka dan pendarahan . 6. Minggu 35 Tunjang 1 PJ 2 Waktu. Murid membuat rumusan mengenai tajuk pelajaran. kekalkan kedudukan 2-3 saat.

menghantar baton dengan tangan kanan . ambil baton tukar ke tangan kanan.soal-jawab guru dan murid tentang isi yang telah di pelajari. Pertukaran tampak dari jarak dekat. Mengenal simptom (tanda) b. . .berpasangan. . . . Memanaskan badan b.Buku Sumber PJ & PK Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar Kepantasan 1.219 - .bantu rakan anda. Lari berganti-ganti 50 M .penerima hulurkan tangan kiri ke belakang dengan tapak tangan dihala ke atas. a.murid memberikan maklum balas tentang tanda-tanda kecederaan. .berpasangan. Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar 1 Waktu.penerima hulurkan tangan kiri ke belakang. KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Pertolongan cemas. 2.ambil baton tukar ke tangan kanan dan lari 50M. Bantuan segera diberi pada seseorang mangsa.bagaimana kita boleh membantu mangsa ? .pertukaran tampak statik. . penghantar berdiri 1M di belakang. . a. 1. Minggu 36 Tunjang 3PK. KEMAHIRAN .murid diberi lembaran kerja dalam kumpulan mengenai kecederaan dan pertolongan cemas. Mingg 36 Tunjang 2 PJ 1 Waktu. Aktiviti yang dapat meningkatkan kepantasan. pegang baton dengan tangan kanan. Mengapa berlaku kecederaan.

Dirian sekala depan. . Berasaskan perlakuan.daya tahan otot. Lambung. tepuk dan sambut bola kecil.masa bertindak balas. Lari zig-zag. Mengaplikasikan kemahiran penggunaan kompas 2 Waktu.Buku Sumber PJ & PK Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar Rekreasi. . . Berasaskan kesihatan. Konsep kecergasan fizikal dan kesihatan menyeluruh.daya tahan kardiovaskular.komposisi tubuh badan. . Lari pecut. Aktiviti : 1.kekuatan otot. 2. Mengenali kompas b. a.220 - . 6. 1. . 3. KECERGASAN Kecergasan fizikal. 1.kepantasan. Penerangan guru tentang cara-cara menggunakan kompas c.imbangan. Minggu 37 Tunjang 1PJ Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar Minggu 38 Tunjang 3 PK. . lompat.ketangkasan. Baling bola 5. Tajuk 1 Waktu.koordinasi. Permainan belalang belatuk. 4. . KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Rawatan awal pertolongan cemas. . . Penggunaan kompas a. . . b.kelenturan.

Buku Sumber PJ & PK Isi 1. Ialah bantuan pertama dan segera diberi kepada seseorang yang mendapat kemalangan sebelum bantuan tiba. - langkah yang perlu diambil semasa berlaku kecemasan. - menyedari bahaya yang wujud di persekitaran.

Kemahiran/ Butir Mengajar

a. Rawatan awal kecederaan ringan. - hidung berdarah. - luka kecil dan melecet. - luka dan pendarahan. - pitam. b. Guru mendemonstrasi cara-cara rawatan awal kecederaan ringan.

Minggu 38 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar

1 Waktu. KEMAHIRAN Rekreasi. 1. Mencari titik kawalan. 1. Arah dan mata angin. - guru menerangkan cara menjalankan “Permainan Mencari Harta Karun” dan peralatan-peralatan yang di perlukan 2. Guru mengagihkan murid dalam kumpulan seramai 6 orang dan menjalankan “Permainan Mencari Harta Karun” dalam masa yang ditetapkan.

Minggu 39 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi

2 Waktu. KEMAHIRAN Sofbol. 1. Pertandingan antara kumpulan

- 221 -

Buku Sumber PJ & PK 0 posisi pemain. 1 undang-undang permainan. 2 pengiraan mata. Kemahiran/ Butir Mengajar a. Posisi. - picer (pelempar). - kecer (penangkap bola) - penjaga bes (pertama, kedua, ketiga). - short stop. - pemadang (kiri,kanan dan tengah). 1 Waktu. KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Keselamatan di rumah 1. Kebakaran. 1. Cara mencegah kebakaran. 2. Tindakan apabila berlaku kebakaran. 3. Menyelamatkan diri. - bersoal jawab dengan murid tentang pengalaman atau maklumat tentang kebakaran. - guru menerangkan cara-cara menggunakan telefon awam

Minggu 40 Tunjang 3 PK Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar

Minggu 40 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar

1 Waktu. KEMAHIRAN Badminton. 1. Hantaran lop. a. Murid dipecahkan kepada empat ahli bagi setiap kumpulan. b. Dua orang murid akan berdiri di hadapan gelanggang sementara dua orang lagi akan berdiri di bahagian belakang gelanggang. c. Setiap kali hantaran dibuat pelajar di belakang akan bergerak ke hadapan dan sebaliknya. d. Tukar pasangan setiap tiga kali bulu tangkis terjatuh.

- 222 -

Buku Sumber PJ & PK

Minggu 41 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar

2 Waktu. KEMAHIRAN Badminton. 1. Pertandingan.

a. Merancang dan menjalankan pertandingan badminton berpasangan. - peserta dibahagi kepada pasangan dan diundi untuk pertandingan. - lantik 7 orang pegawai pertandingan. ( seorang pengadil dan enam penjaga garisan). - sediakan alatan - net/Jaring - reket. - bulu Tangkis. - sistem pertandingan - kalah mati kiraan mata 5. - keselamatan ( Guru akan sentiasa berada dengan pemain sepanjang pertandingan).

Minggu 42 Tunjang 3 PK Tajuk Isi

1 Waktu. KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Pertolongan cemas. 1. Menunjukkan cara menggunakan telefon awam semasa kecemasan. 2. Lakonan pertolongan cemas.

Kemahiran/ Butir Mengajar

a. Guru menunjukkan cara menggunakan telefon awam dan cara membuat panggilan kecemasan. b. Murid melakonkan situasi kecemasan.

- 223 -

Buku Sumber PJ & PK Minggu 42 Tunjang 2PJ Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar 1 Waktu. KEMAHIRAN Ragbi Sentuh. 1. Pertandingan antara kumpulan. 1. Kemahiran yang telah dipelajari. - Larian - Melontar dan menyambut. - Tendangan. HURAIAN RANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 6

Minggu 1 Tunjang 1 Tajuk Isi

2 Waktu PJ KECERGASAN Daya tahan kardiovaskular 0 Fartlek ( pelbagai kelajuan ) Definisi Keupayaan jantung dan sistem peredaran darah membekalkan oksigen kepada sel-sel badan semasa melakukan aktiviti dalam tempoh masa yang lama.

Kemahiran/ Daya tahan kardiovaskular Butir Mengajar a. Fartlek Gaya berlari adalah bebas iaitu seperti berjoging pada peringkat awal dan seterusnya larian itu bertukar corak mengikut keupayaan individu dan tahap kecergasan individu. 0 1 2 3 4 5 6 b. Contoh: berjalan pantas berlari joging lari pecut lari naik bukit lari langkah panjang (tukar had kelajuan) lari menurun tangga

Minggu 2

1 Waktu

- 224 -

Buku Sumber PJ & PK Tunjang 1 Tajuk PJ KECERGASAN Daya tahan kardiovaskular - larian / berjalan 1200 meter Aktiviti kecergasan 1. Larian 1200 meter ( lari / berjalan ) lari berterusan mengikut kemampuan murid. - berpasangan, pelaku dan pencatat - mulakan larian apabila wisel dibunyikan dan masa diambil apabila pelaku menamatkan larian. 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Seksualiti - perubahan fizikal yang dialami oleh remaja.

Isi Kemahiran/ Butir Mengajar

Minggu 2 Tunjang 1PK Tajuk a. Isi

Pengenalan seksualiti - perkara yang berkaitan dengan jantina merangkumi perubahan fizikal yang dialami oleh remaja. Seksualiti 1. Menyatakan cara menjaga tubuh badan untuk meningkatkan maruah diri. 2. Menyenaraikan masalah yang biasa dialami semasa awal remaja

Kemahiran/ Butir Mengajar

1 2

Menyatakan angkah-langkah yang perlu diambil untuk menangani masalah remaja. Menerangkan tanggung jawab dan peranan remaja kepada diri, keluarga dan masyarakat.

Minggu 3 Tunjang 1PJ Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar

2 Waktu KECERGASAN Daya tahan otot Daya tahan otot tangan Daya tahan otot (tangan) Definisi Kemampuan melakukan pergerakan otot atau anggota badan berulang kali tanpa berasa letih.

- 225 -

salah satu kaki ke hadapan (dibuka selebar bahu) 7lutut dibengkokkan. Fasa ikut lajak selepas menyentuh bola.menyangga 1. Gantung bersudut siku bengkok (perempuan) .murid mengekalkan kedudukan selama yang boleh bermula daripada wisel dibunyikan. 2. pindahkan berat badan ke hadapan dan mata mengikut bola ke sasaran. . 1. Menyangga 1.melakukan aktiviti mendagu mengikut keupayaan (bilangan) * Semua aktiviti dijalankan secara berpasangan ( pelaku / pencatat ) Minggu 4 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 1 Waktu KEMAHIRAN Bola tampar .226 - . Fasa persediaan . lengan hadapan diluruskan selari dengan paha. 2. Fasa sentuh . 3. .mata pandang bola. Mendagu (lelaki) . Definisi Lakuan menaik atau melambungkan bola ke udara dengan kedua-dua belah tangan atau sebelah tangan. .sentuh di bahagian bawah bola di antara pergelangan tangan dan siku. Melakukan aktiviti sokongan dari lakuan duduk.tegakkan badan sambil tangan menekan bangku atau kerusi ( punggung terangkat ).Buku Sumber PJ & PK 1. Kemahiran/ Butir Mengajar 8 3.

Servis 1.hayun tangan kanan ke belakang 1.kepentingan dan keperluan untuk menjaga kebersihan diri. bahu menghadap jari dan lutut dibengkokkan sedikit.Buku Sumber PJ & PK Minggu 4 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Pengurusan kesihatan menjaga kebersihan dan kesihatan tubuh badan.bahagian-bahagian tubuh yang perlu dijaga .pegang bola dengan kedua belah tangan dengan tangan kiri mencengkam bola.227 - . . Minggu 5 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN Bola tampar . Pengurusan kesihatan diri .masalah pengurusan kebersihan diri . Menyenaraikan bahagian-bahagian badan yang perlu dijaga. . 3. Menamakan bahagian-bahagian badan.persediaan dan ayunan tangan . Menjaga kebersihan dan kesihatan tubuh badan .1 Fasa sentuh dan ikut lajak . . 1.kesan pengurusan kesihatan diri yang lemah 2.langkah-langkah penjagaan kebersihan tubuh badan Kemahiran/ Butir Mengajar 1. Menyenaraikan kepentingan pengurusan kebersihan. tapak tangan. Servis bawah pinggang (under-hand) Fasa . 2.servis Definisi Lakuan memulakan permainan dengan menggunakan bahagian pergelangan tangan (servis bawah pinggang – ‘under hand’) .tangan dihayun ke hadapan dan berat badan dipindahkan Kemahiran/ Butir Mengajar .berdiri sisi. servis atas kepala –‘tennis serve’ .

pegang dan lambung bola dengan tangan kiri sambil mata memandang ke arah bola.sentuh bahagian bawah bola dengan tangan ikut lajak.1 Fasa persediaan dan lambungan berdiri sisi. .hayunan kedua-dua belah tangan dibawa tinggi ke belakang kepala sambil badan dilentikkan sedikit ke belakang. .dua tangan dihayun tinggi ke hadapan.2 Fasa sentuh dan ikut lajak . .Buku Sumber PJ & PK ke kaki hadapan semasa bola dilepaskan . 3.lakuan memukul bola junam dengan tapak tangan. Fasa larian . Servis atas kepala (tennis-serve) 2. kaki dibuka seluas bahu dengan sebelah kaki di hadapan.hayun tangan kanan tinggi ke belakang. Fasa lonjakan . 2.sentuh bahagian belakang bola dengan tapak tangan atau pergelangan tangan. . 2. kemudian ke hadapan .tangan ikut lajak 9 10 Minggu 6 Tunjang 2PJ Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar 1 Waktu KEMAHIRAN Bola tampar .semasa lakuan lonjakan.228 - .berlari tiga langkah ke suatu penanda dengan kedua-dua belah tangan dihayun ke belakang untuk mendapatkan lonjakan semaksimum.sebelah tangan dihayun pantas ke hadapan untuk memukul bola sama ada dengan tapak tangan atau pergelangan tangan. Fasa rejaman dan ikut lajak . 2. Merejam 1.merejam Merejam . lutut dibengkokkan sambil kedua.

2. 4.Buku Sumber PJ & PK . Kemahiran/ Butir Mengajar Keremajaan 1.Alam remaja adalah masa peralihan daripada alam kanak-kanak ke alam dewasa yang melibatkan perubahan dari segi emosi.229 - . Menyatakan aspek pertumbuhan awal remaja. Minggu 6 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Kekeluargaan – keremajaan Definisi . Menyenaraikan masalah-masalah yang biasa dialami semasa awal remaja. Meluahkan perasaan terhadap rakan sebaya dan keluarga.sebelah tangan lagi mengimbangi badan. mental dan sosial. 3. Keluarga – mematuhi nasihat ibu bapa dan membantu keluarga iii. Diri – mengutamakan gaya hidup sihat ii. Menerangkan tanggung jawab dan perasaan remaja kepada: i. Masyarakat – menyertai kegiatan kemasyarakatan dan membuat kebajikan Minggu 7 Tunjang 1PJ 2 Waktu KECERGASAN .

iaitu individu yang mempunyai berat badan yang berlebihan akan mudah menghadapi risiko penyakit kardiovaskular. berat badan yang mengandungi lebihan tisu lemak . kencing manis dan kandungan ‘lipids’ yang banyak dalam darah. gagah. . Kemahiran / Butir Mengajar 1. Menerangkan dan memberi gambaran mengenai bentuk tubuh badan seseorang.2 Mesomorf . darah. 0 0 Ektomorf . tulang.45 m X 1. leher besar. berat badan sejati (lean body weight) .3 Endomorf .berotot tegap. 2. rangka besar dan berbadan tegap.230 - .berbadan kurus dan ringan. organ-organ dan tisu-tisu dalam badan.45m 3. Memahami konsep 1. kaki dan tangan yang panjang serta tidak mempunyai banyak lemak. 2. b. badan berbentuk bulat dan berat.Buku Sumber PJ & PK Tajuk Isi Komposisi badan.1 pengiraan IJB berat badan (kg) ketinggian (m) x ketinggian (m) contoh : = 22. Jumlah kedua-dua bahagian ini menentukan berat dan bentuk tubuh badan seseorang.gemuk. Definisi – merujuk kepada bahagian badan tanpa lemak (tisu) dan bahagian lemak . 2. Berat badan (2kumpulan): a. Membuat penilaian kendiri ke atas indeks jisim badan (IJB) 3. Membuat perbandingan bentuk tubuh badan.47 ____ 45_____ 1. 2.iaitu terdiri daripada berat otot.

berdiri. . 3. Minggu 8 1 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk Bola tampar 0 menghadang Isi Definisi – Lakuan melompat untuk menghalang rejaman dan meluruskan kedua-dua belah tangan tinggi di atas kepala melepasi jaring. buka kaki seluas bahu di hadapan jaring.undurkan tangan sambil mendarat di atas kedua-dua hujung jari kaki dengan lutut dibengkokkan sedikit (untuk melembutkan pendaratan) Minggu 8 Tunjang 2PK Tajuk Isi 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Pemakanan 1. Perlabelan Kandungan label .231 - .hayun kedua-dua belah tangan tinggi ke atas kepala .luruskan tangan seluas bahu dengan tapak tangan dibuka melepasi jaring. 2. 1.Buku Sumber PJ & PK berat badan normal ialah antara 20 hingga 25. 2.lutut dibengkokkan dengan kedua-dua tangan di paras bahu. Fasa persediaan . Fasa ikut lajak .lonjak menegak dengan kedua-dua belah kaki setelah penyerang melompat . Fasa pelaksanaan .

jenama / isipadu / arahan Kemahiran/ Butir Mengajar 1. 2 Waktu KECERGASAN Kecergasan fizikal 1. Membuat penilaian kendiri ke atas indeks jisim badan (IJB). 2.232 - . Tempat-tempat yang sesuai untuk menjalankan aktiviti 2. Mengumpulkan contoh-contoh label. Kekuatan 2. . 0 Menerangkan dan memberi gambaran mengenai bentuk tubuh badan seseorang. Membuat perbandingan bentuk tubuh badan. Minggu 10 Tunjang 3PJ Tajuk Isi 1 Waktu KESUKANAN Keselamatan semasa beraktiviti a. Peraturan keselamatan . 3. 4.kelenturan ialah keupayaan seseorang menggerakkan anggota atau sebahagian badan melalui julat pergerakan yang maksimum dengan selesa tanpa mengalami kesakitatan di bahagian sendi atau otot terlibat. Kemudahan tempat 1. Tempat-tempat yang berbahaya 3. Reka label barangan yang lengkap. 1. 3. Minggu 9 Tunjang 1PJ Tajuk Isi Menyatakan maklumat dalam kandungan label.Buku Sumber PJ & PK . Kelenturan Memahami konsep Kemahiran/ Definisi – kekuatan ialah kemampuan otot untuk menghasilkan Butir Mengajar daya bagi mengatasi bebanan atau rintangan. Menyatakan kepentingan perlabelan makanan.

Menamakan kemudahan tempat tinggal yang sesuai Butir Mengajar untuk berekreasi. Mengenalpasti kemudahan tempat tinggal yang berbahaya untuk berekreasi 1 Mencadangkan beberapa peraturan untuk memastikan keselamatan tempat berekreasi. Komposisi khasiat makanan Kemahiran / Butir Mengajar 1.Buku Sumber PJ & PK Kemahiran/ 1. Mengumpul maklumat tentang komposisi khasiat makanan.gaya ‘Parry O’Brien’ 1.berdiri sisi. Teknik lontaran .bahu kiri menghadap arah lontaran. Fasa persediaan . Nama dan alamat pengilang 3. Minggu 10 Tunjang 2PK Tajuk Isi 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Pemakanan 1. .buka kaki seluas bahu.1. Gaya berdiri Kemahiran / Butir Mengajar 1.233 - . 3. 2. .acara padang / lontar peluru Isi 1. Menyatakan jenis-jenis makanan yang berpengawet. 0 Menyenaraikan contoh-contoh aditif dan alamat pengilang. Makanan berpengawet 2. Minggu 11 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk Olahraga .gaya berdiri . .

kaki kiri menyentuh bulatan dan lepaskan peluru.gerakkan siku serta tangan ke atas dan lepaskan peluru.letakkan kaki kiri dekat kayu penghadang dengan tidak mengubah kedudukan bahagian atas badan dan diluruskan kaki dengan cepat serta badan diangkat dan diputarkan sedikit.2 2. .bongkokkan badan dan bengkokkan kaki ke kanan .1 Fasa persediaan . Fasa lontaran .Buku Sumber PJ & PK 1. .2 Fasa gelongsoran .badan dibongkokkan serendah mungkin.4 Minggu 12 Tunjang 3 PJ Tajuk 1 Waktu KESUKANAN Pengurusan diri a.berat badan dipindahkan daripada kaki kiri ke kaki kanan.kaki kiri ditendang cepat ke belakang ke arah lontaran serentak gelongsorkan kaki kanan ke tengah bulatan.3 2.234 - .hayun tangan kiri ke belakang semasa memutar pinggang dan bahu ke hadapan.kaki kiri diangkat dan dibengkokkan. . .siku kanan diangkat tinggi. Makanan kesihatan untuk menjauhi penyakit .kaki kanan menggerakkan pinggul ke atas dan ke hadapan serta bahu menghadap ke arah lontaran. Fasa gelongsoran . . Fasa lontaran . . Fasa pemulihan .lompat dan mendarat dengan kaki kanan . 0 Gaya Parry O’Brien 2.3 Fasa pemulihan 2.berat badan dipindahkan daripada kaki kiri ke kaki kanan 1.kaki kiri digerakkan ke kayu penghadang.

Kemahiran mengawal 1.makanan bertin yang kemek Kemahiran / Butir Mengajar 1.235 - . 2. Keracunan makanan . Membezakan perkara yang baik dan tidak baik. Mengawal 1.sepak takraw a. Minggu 12 Tunjang 3PK Tajuk Isi 2.Buku Sumber PJ & PK Isi Definisi – Makanan yang membekalkan tubuh dengan bahan-bahan yang mengekalkan semua perjalanan organ.tujuan iklan .(sayur-sayuran dan buahbuahan).makanan yang luput tarikh . bayam.media pengiklanan .pengaruh pengiklanan 2. Kemahiran / Butir Mengajar kesihatan Minggu 13 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 2 Waktu KEMAHIRAN Permainan . 3. 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Keselamatan 1. Merumus. Menyenaraikan. Menamakan buah-buahan tempatan yang berkhasiat. .definisi . 1. Menyenaraikan jenis-jenis sayuran yang baik untuk Contoh : kangkong.makanan tercemar .Pengiklanan . Kemahiran asas mengawal. kacang panjang dan sebagainya.

menanduk .236 - .buka kaki hadapan dan belakang seluas bahu .gunakan bahagian dalam kaki dan menyepak bola semasa ia berada di paras lutut. - 1 Waktu KEMAHIRAN Permainan – sepak takraw 1.1Sepak sila .angkat kaki yang menyepak dan lipatkan ke dalam.sepak petik .sepak kuda . 2.kedua-dua tangan dibuka untuk mengimbangi badan 1.buka kaki seluas bahu dan bengkokkan kaki sokongan . Minggu 14 Tunjang 3PJ Tajuk Isi Kemahiran / Butir 1.gunakan bahagian hadapan paha dan menyentuh bola ketika ia berada di paras pinggang Lain-lain cara mengawal bola: .angkat paha ke atas lutut dan dibengkokkan . .mendada 2. .sepak cangkuk . Mengawal dan menghantar Sepak sila berpasangan berdiri. kaki dibuka seluas bahu dan bengkokkan kaki sokongan angkat kaki seperti lakuan sepak sila secara berpasangan lakukan aktiviti sepak sila ( menerima – mengawal – menghantar semula) Menanduk buka kaki seluas bahu dan mata memandang bola dongak dan gerakkan kepala ke hadapan ke arah bola tanduk di bahagian bawah bola dengan bahagian tengah dahi bengkokkan lutut sebelum sentuhan luruskan lutut selepas sentuhan secara berpasangan lakukan aktiviti menanduk .2Memaha .sepak badik .Buku Sumber PJ & PK 1.

. Sepak sila dan menanduk . Menjelaskan sikap positif yang perlu ada pada murid.sikap positif . Keremajaan .237 - .sepak takraw dengan teknik yang betul. Minggu 15 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk Permainan – sepak takraw Isi Kemahiran / Butir Mengajar 1.sikap negatif 1.menggunakan kemahiran sepak sila dan menanduk bagi membuat umpanan. Mengumpan 1. Minggu 16 Tunjang 3PJ Tajuk 1 Waktu KESUKANAN Isu-isu pendidikan jasmani dan sukan .melakukan kemahiran lanjutan tentang permainan asas .Buku Sumber PJ & PK (menerima – mengawal – menghantar semula) Minggu 14 Tunjang 1PK Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 1 Waktu KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Kekeluargaan 1. 2. Menyenaraikan sikap positif dan negatif.

Barangan dan alatan persekitaran Memberi pendapat tentang barangan kesihatan. 1. 3. Konsep – rasuah dan perjudian dalam sukan biasanya melibatkan masa. 2. Minggu 16 Tunjang 3PK Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Keselamatan 1. Mencadangkan jenis hukuman untuk rasuah dalam sukan. Menyenaraikan perkhidmatan yang ditawarkan oleh agensi.238 - . Rasuah dan perjudian dalam sukan. Membincangkan kesan penerimaan rasuah. Menyatakan bentuk-bentuk rasuah dalam sukan. 2. 2. Kemahiran / Butir Mengajar 1. wang atau sebarang jenis pemberian (hadiah) yang berharga sama ada boleh dialih atau tidak boleh dialih.agensi kepenggunaan Minggu 17 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk Permainan – sepak takraw Isi 1. 3.Buku Sumber PJ & PK Isi 1. Merejam . Soal-jawab tentang agensi-agensi yang terlibat dalam bidang kepenggunaan.

lentikkan badan ke belakang dengan tangan membantu pergerakan. rejam bola dengan bahagian kekura kaki.lompat sesuai dengan ketinggian bola. . Definisi – memulakan permainan dengan pemain apit melontar bola kepada tekong Kemahiran / Butir Mengajar 1. gerakkan kepala ke hadapan ke arah bola.lompat tinggi membelakangkan jaring dengan tangan membantu pergerakan.5 . . 1. Rejaman 1. .Buku Sumber PJ & PK Definisi – lakuan serangan untuk mematikan bola di gelanggang lawan. mendarat dengan kaki kiri serta gunakan tangan untuk mengimbangi badan. .4 Rejaman belakang kepala . Rejaman kepala gaya sisi kanan / kiri . 2 Servis / sepak mula.berdiri dengan sebelah kaki di hadapan dan sebelah lagi di belakang. Rejaman tapak . 1.2 1.3 1.mata pandang bola dan gunakan tangan untuk imbangan. sentuh bahagian atas bola dengan bahagian dahi.lonjak dengan kaki sokongan dan angkat kaki kanan tinggi ke arah bola.rejam bola dengan tapak kaki.239 - .gerakkan kepala ke belakang dan sentuh bola dengan bahagian belakang kepala. Rejaman dahi buka kaki seluas bahu dan lompat tinggi menghadap jarring.1 Rejaman gunting mata pandang bola dengan sebelah kaki di hadapan dan sebelah lagi di belakang. lonjak kaki kiri sementara kaki kanan ke atas.

menggunakan kemahiran : i. sepak sila ii.1 Sepak mula gaya bebas . Lompatan . 1.sepak cangkuk iiisepak tapak layangan Sepak mula kencang dan tajam sepak layangan dalam kaki.1 1.Buku Sumber PJ & PK .2 2. lunjurkan kaki kanan ke hadapan ke bawah dan condongkan badan.2 Minggu 18 Tunjang 2PJ Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 1. hayun kaki kanan sesuai dengan paras bola yang dilontar. Melangkah pantas melepasi satu halangan kayu gunakan aktiviti di atas (1. 0 Servis / sepak mula 2. - 2.sentuh bola dengan bahagian sisi kepala. turunkan kaki kanan ke bawah dan teruskan berjalan dengan empat langkah lagi.0 2 Waktu KEMAHIRAN Olahraga – balapan 1. naikkan kaki kanan sebagai persediaan melangkah. . jengketkan kaki kiri dan sentuh bola dengan bahagian dalam kaki kanan. Lari berpagar Permulaan larian Melangkah pantas tanpa menggunakan pagar berjalan pantas empat langkah bermula dengan kaki kanan.240 - .gerakkan kepala dari sisi kiri ke kanan dengan tangan membantu pergerakan. kaki kiri di dalam bulatan sambil mata memandang bola.1) dan melangkah melepasi halangan.kaki kanan ikut lajak. .

berat badan tertumpu dibahagian kepala di fasa persediaan.3 3. Fasa penamat mendarat dengan kaki kiri melangkah dengan kaki kanan berlari ke garisan penamat Minggu 19 Tunjang 3PJ Tajuk : Isi 1 Waktu KESUKANAN Etika – undang-undang dan peraturan am memahami permainan dan segi undang-undang. melangkah dengan kaki kiri (lonjakan). melangkah dengan kaki kiri. lakukan aktiviti di atas dengan menggunakan beberapa batang kayu yang diletakkan di atas dua buah skital. ulang perilaku. Fasa melepasi pagar naikkan kaki kiri.2 3. berlari melepasi halangan yang diletakkan di atas tanah (lompat halangan pertama) pada langkah kelima dan halangan kedua pada langkah kesembilan. tingkatkan ketinggian kayu menggunakan skital yang lebih tinggi. lonjakkan kaki kanan. kaki kanan sebagai kaki lonjakan. layangkan di atas pagar.241 - .0 3. 3. .1 3. Fasa lari antara pagar mendarat dengan kaki kiri (lonjakan). melangkah dengan kaki kanan (lonjakan).4 - Lari antara pagar Fasa permulaan larian duduk dekam dengan kaki kanan di hadapan.Buku Sumber PJ & PK berdiri untuk mulaan dengan kaki lonjakan di hadapan berhampiran garisan permulaan. lunjurkan kaki kiri ke hadapan.

Buku Sumber PJ & PK strategi. (b) Penyalahgunaan rokok 1.ganja. memudaratkan badan dan menyalahi undang-undang. Definisi – merupakan bahan kimia yang boleh mem – pengaruhi fungsi otak dan badan serta menyebabkan perubahan. memberi sokongan moral. mengawal emosi. candu. mengamalkan semangat kesukanan. jurulatih dan pengadil. 3. Merumus. Perbezaan antara dadah. saling hormat-menghormati antara penonton pemain. Dadah – heroin. . Konsep – pengambilan atau penggunaan bahan (dadah) yang tidak dibenarkan hingga menyebabkan ketagihan. ubat dan racun. Kandungan bahan kimia dalam asap rokok.242 - . teknik dan kemahirannya menghargai prestasi pemain. 2. Racun – bahan kimia yang dihasilkan untuk mengawal serta mencegah serangan serangga makhluk perosak. 11 Kemahiran/ Butir Mengajar 1. Minggu 19 Tunjang 3 PK Tajuk : Isi : 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Penyalahgunaan bahan (a) Penyalahgunaan dadah :- 0 1. 2. pil ecstacy Ubat – bahan yang diproses bertujuan mencegah dan mengubati penyakit. Mengenal pasti.

2. Bahan-bahan kimia yang lain yang boleh menyebabkan barah. angkat kedua-dua kaki. Mengklasifikasi Menyenaraikan. berat badan dibawa ke hadapan sambil kedua-dua siku di rapatkan ke arah lutut. imbangi berat badan dengan tangan. Imbangan Kemahiran/ Definisi – imbangan ialah kebolehan seseorang mengekalkan Butir Mengajar kedudukan badan ketika badan berada dalam keadaan pegun atau semasa melakukan aktiviti. 1. Imbangan dekam mendekam dengan kedua-dua tapak tangan di atas tanah. 0 0 1 Kemahiran / Butir Mengajar Penyakit yang disebabkan oleh rokok . Nikotin – dadah yang berbahaya kepada jantung dan sistem saraf. Melakukan imbangan bangau(berdiri di atas sebelah kaki) dengan mata terbuka dan tertutup.penyakit jantung penyakit saluran pernafasan seperti bronkitis dan asma. 1. tahan ikut kiraan 5 saat.koordinasi ialah kebolehan seseorang menggunakan deria dan anggota badan untuk melakukan pergerakan dengan lancar dan sempurna.Buku Sumber PJ & PK Tar – bahan kimia yang mengganggu paru-paru menyebabkan barah. Minggu 20 2 Waktu Tunjang 1 PJ KECERGASAN Tajuk Kecergasan fizikal Isi Koordinasi 1. penyakit paru-paru dan barah paru-paru. 2. . .243 - .

Buku Sumber PJ & PK 3. . . Minggu 21 Tunjang 3 PK Tajuk Isi 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Penyakit berjangkit Penyakit bawaan air dan makanan 1. Jenis-jenis penyakit a. cirit-birit dan berpeluh. Tinju bayang. Berpasangan memukul bola kecil dari berbagai-bagai arah dan aras sebanyak 5 kali percubaan. menangkap bola sebanyak lima percubaan. Simpton – hilang selera makan. kerap mengalami tegang 2. Proses pertumbuhan bakteria dan kulat boleh menghasilkan toksin yang membawa penyakit kepada manusia.memukul dan menangkap bola kecil (kebolehan anggota badan dan deria melakukan pergerakan dengan baik).244 - . iii. Minggu 21 Tunjang 1 PJ Tajuk : 1 Waktu KECERGASAN Ketangkasan Kemahiran/ i. Tifoid Tanda utama – demam berpanjangan dengan suhu tinggi. Butir Mengajar ii Tampar lutut (aktiviti dilakukan berpasangan. cuba tampar lutut kawan dan cuma mengelak). Pengertian – penyakit disebabkan oleh vektor atau bakteria atau kulat yang hidup dan membiak di dalam makanan atau air.

kesetiaan kepada peserta pasukan . b. Mengklasifikasi. cirit-birit dan muntah. Merumus.memahami permainan dari segi undang-undang . pemain. Menghuraikan. sakit abdomen dan memulas. Taun Tanda utama – cirit birit yang berterusan. c. kesejukan.Buku Sumber PJ & PK otot. Mengenalpasti.memahami permainan dari segi undang-undang . Kemahiran / 1.menyemai semangat kesukanan .meningkat dan mengamalkan semangat kesukanan . Minggu : 22 1 Waktu Tunjang 3PJ KESUKANAN Tajuk : Etika Isi : 1. dahaga.menunjukkan sikap bersungguh-sungguh. keletihan dan pening. najis cair berupa air beras. Butir Mengajar 2. Kemahiran / 1. . Keracunan makanan Tanda – demam. sakit perut.mengawal emosi Penonton . Simpton – loya. jurulatih dan pengadil .245 - . berdisiplin dan amanah . Simpton – pendihideratan ( kekeringan ). Etika peserta . keletihan.saling hormat-menghormati antara penonton.sokongan moral . muntah.menghargai prestasi pemain . Butir Mengajar 2. sakit kepala. kulit badan dan bibir menjadi kering. Peranan peserta dan penonton.mengawal emosi 2.

melalui penagihan dadah ( berkongsi jarum ).Buku Sumber PJ & PK Minggu 22 Tunjang 3 PK Tajuk Isi 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Penyakit Berjangkit. .bengkak kelenjar limpa.turun berat badan melebihi 10 %.mudah diserang penyakit ( ketahanan badan melawan penyakit semakin rendah ). .246 - .seks rambang. Tanda-tanda penyakit. . Tanda-tanda penyakit.gangguan saraf.jangkitan penyakit yang kerap berulang. HIV / AIDS Pengertian – penyakit yang menyebabkan virus HIV yang memusnahkan daya ketahanan badan untuk melawan penyakit lain. HIV / AIDS ii. a. Hepatitis B i.berasa loya . . .kerap demam dan berasa tidak selesa. b. ii. Hepatitis B Pengertian – penyakit berjangkit yang disebarkan melalui makanan dan darah yang tercemar. Punca penyakit .jangkitan paru-paru. . . . . i.

Menguasai bola Kemahiran / Aktiviti asas permainan bola keranjang Butir Mengajar Kawal bola mengelilingi : i.sakit pada bahagian hati Punca penyakit .tangan kanan menerima bola dari tangan kiri ke hadapan badan.demam ringan .letih dan lesu . 0 Pinggang .tangan kiri menerima bola di belakang badan dan membawanya ke hadapan. . .tangan kanan menerima bola dari tangan kiri di hadapan muka. .pegang bola dengan kedua-dua belah tangan di hadapan badan.247 - . .bawa bola dengan tangan kanan ke belakang dari sisi kanan badan.mata putih berwarna kuning . .air kencing berwarna kuning . .darah yang tercemar Minggu 23 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN Permainan Bola keranjang 1.tangan kiri menerima bola di belakang kepala dan mem bawanya ke hadapan.disebar melalui makanan .pegang bola dengan kedua-dua belah tangan di hadapan muka. .Buku Sumber PJ & PK .berdiri seluas bahu.bawa bola dengan tangan kanan ke belakang melalui sisi kanan muka.berdiri seluas bahu . Leher .tiada selera makan . .

lutut seterusnya adalah sama seperti mengawal bola mengelilingi pinggang.Buku Sumber PJ & PK iii.bola diubah ke sisi badan pada paras pinggang.langkah dan lantun bola ke hadapan. ii.tolak bola dengan lengan diluruskan ke hadapan dan ikut lajak. . Kemahiran / Butir Mengajar Minggu 24 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN . . . Hantaran lantun dan hantaran sambil bergerak. .berat badan di bahagian tapak kaki .lutut dibengkokkan sedikit .bergerak dengan pantas – ikut lajak. . Lutut . iii.pelbagaikan aras lantunan.berdiri kaki rapat .lantunan sekitar paras pinggang dan lutut. Lantun bola setempat . Lantun bola bergerak pantas .248 - . Isi 1 Waktu KEMAHIRAN Permainan Bola keranjang Melantun dan menerima hantaran i.berjalan perlahan-lahan sambil melantun bola.lutut dibengkokkan .lantun di hadapan dan di sisi badan.gunakan bahagian jari tangan . Minggu 24 Tunjang 2 PJ Tajuk 1. .

Tolak ii. gerak badan. . Aktiviti sokongan . kepantasan bergerak. . ii.sebelah tangan menghulurkan bola kepada pemain yang berhampiran. Merumuskan. Menjalankan aktiviti gotong-royong membersihkan kawasan yang mungkin menjadi punca penyakit. .menghapuskan tempat pembiakan nyamuk. Mengelecek .sebelah tangan memegang bahagian sisi bola sebagai imbangan.mengumpulkan tin-tin dan botol-botol yang kosong.pertandingan melukis poster Kemahiran/ Butir Mengajar 1. 2. Mengelecek Kemahiran / i. . iii.ambil satu langkah ke hadapan apabila melakukan hantaran.mengadakan kempen denggi peringkat sekolah . Minggu 25 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN Permainan . .pegang di bahagian belakang bola dengan kemas.Hantaran hulur . . Hantaran tolak Butir Mengajar .249 - .bola keranjang i. b. .memerlukan koordinasi mata. .hantaran ini dilakukan apabila penerima berada dekat dengan penghantar. Menyenaraikan.pegang bola dengan kedua-dua belah tangan.membersihkan kawasan persekitaran sekolah.tolak bola ke hadapan pada paras bahu dan ikut lajak. Hulur iii. .Buku Sumber PJ & PK Tajuk Isi Penyakit berjangkit Sekolah bebas denggi a.

0 Langkah dan menjaring lantun .250 - .tukar arah dan tangan dengan pantas semasa mengelecek. Menjaring .lakukan lonjakan semasa menjaring.lantun bola beberapa kali sambil bergerak ke arah gol. . kepala mengarah ke atas. 3. . Langkah dan menjaring lantun Kemahiran / Butir Mengajar 1.pemain membiarkan tangan yang tidak menyentuh bola di tepinya supaya keseimbangan tercapai.lonjakkan kaki yang bertentangan dengan tangan yang menjaring.bola keranjang Isi 1.pemain meneruskan menyambut bola menggunakan per gerakan ke hadapan dan belakang pada setiap langkah yang diambil.memerlukan daya lonjakan yang kuat dan ketepatan lontaran. .lakukan lontaran ke arah keranjang atau papan pantul semasa di udara. . .bengkokkan lutut supaya kedudukan pemain seperti duduk bertinggung.Buku Sumber PJ & PK a. . Jika tangan kanan menjaring maka kaki kiri melakukan lonjakan. Kelecek dan menjaring lantun . Minggu 26 1 Waktu Tunjang 2 PJ KEMAHIRAN Tajuk Permainan . pemain hendaklah meletakkan tangan di belakang bola sambil menolak bola itu ke hadapan dan belakang.jari pemain dibuka dan membentuk seperti mahu mencengkam bola. Menjaring 2.untuk kelecek semasa berlari.lantun bola dan berlari pantas ke arah gol. Kelecek rendah . Minggu 26 Tunjang 3 PK 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN . . .pegang bola dengan kedua-dua belah tangan semasa melonjak .

. .251 - . Kemahiran / Butir Mengajar . . . lutut diangkat ke arah dada.membimbing rakan agar mereka menjauhi tingkah laku yang berisiko tinggi .melibatkan diri dalam pelbagai aktiviti.menyebarkan maklumat kepada rakan sebaya. Pada masa yang sama. kempen kesedaran b poster c ceramah Kemahiran/ 1. tepuk tangan dari dua tingkat peti lombol 1.menjadi ahli dan melibatkan diri dalam usaha membanteras HIV. a. melangkah ke hadapan. tangan memegang lutut seketika. Berdiri tegak. menyenaraikan. merumuskan. Butir Mengajar 2. lonjak ke atas peti lombol tiga tingkat Tekan tubi.Buku Sumber PJ & PK Tajuk Isi Penyakit berjangkit PROSTAR Definisi – Kata singkatan bagi Program Sihat Tanpa AIDS Untuk Remaja Peranan murid untuk menjayakan prostar.5 – Hamburan Lompat dakap Lompat kangkang Lompat layang Lompat rusa Lompat melintasi bangku panjang Lari dua atau tiga langkah. Minggu 27 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk Gimnastik artistik Isi 0 1 2 3 4 5 6 Pola 1. rapatkan kaki dan melompat dari dua belah kaki.

Berdiri tegak dua langkah dari bangku. Mendarat dengan kaki depan dan diikuti dengan kaki belakang. Lakukan jongkang-jongkit. Baring terlentang atas tilam/rumput. Melangkah ke hadapan. Mendarat dan berdiri tegak atas peti lombol. Ulang lakuan mengikut kemampuan.Buku Sumber PJ & PK Mendarat dengan dua belah kaki. Berdiri tegak. Minggu 28 Tunjang 2 PJ Tajuk 1 Waktu KEMAHIRAN Gimnastik Artistik Isi Pola 1. kedua tangan dihayun ke atas. lompat dan hayun kaki belakang ke hadapan sambil kaki sokongan dihayun terus ke belakang. Jatuhkan tangan semula ke kedudukan asal. lompat dan hayun kaki belakang ke hadapan sambil kaki sokongan dihayun ke belakang. Mendarat dengan kaki hadapan dan diikuti dengan kaki belakang. melangkah ke hadapan. melangkah ke hadapan. . Berdiri tegak. Semasa layangan. lari dua atau tiga langkah. Mendarat di bahagian sebelah hadapan bangku. tolak tangan dari peti lalu tepuk tangan.252 - . Dari kedudukan tekan tubi di atas peti lombol. Berdiri tegak. Angkat kaki dan kepala dari tilam. Berdiri tegak.6 – Hayunan Duduk berimbang dan menjongkang-jongkit Hayun kaki pada sokongan tangan Gayut sambil hayun Kemahiran/ Butir Mengajar 1. Melonjak melintasi bangku. lipatkan kaki hadapan dan tangan dihayun ke atas dan ke belakang. rapatkan kaki dan melonjak ke atas peti lombol tiga tingkat sambil tangan dihayun ke hadapan dan ke atas semasa layangan. Pada masa yang sama kaki kangkang ke sisi dan ke depan. menaikkan lutut sambil tangan dihayunkan ke hadapan dan atas dengan cepat. Tangan dihayun ke depan dan ke atas dan cuba sentuh hujung kaki semasa layangan. melangkah ke hadapan. Semasa layangan. rapatkan kaki dan melompat dari dua belah kaki. tangan berada di hadapan. rapatkan dan bengkokkan kaki.

berat badan. Minggu 29 2 Waktu Tunjang 2 PJ KEMAHIRAN Tajuk Gimnastik artistik Isi Pola 1. tanggapan keseluruhan terhadap diri sendiri. Menyatakan. . Faktor-faktor yang mempengaruhi imej kendiri fizikal . Hayun kaki dan badan ke hadapan dan ke belakang dengan julat hayunan yang kecil(30 ke 40 darjah). Kemahiran/ Butir Mengajar 1. . Kaki rapat dan lurus. 2.7 – Rangkaian 0 Satu rangkaian yang terdiri daripada satu kemahiran yang sama dilakukan berturut-turut. Menghuraikan. . Dari sokongan tangan.253 - .tinggi.(Guling depan dua kali) . 1 Berdiri di bawah palang. Berhenti hayunan dengan bantuan penyokong. Konsep kendiri yang positif.Buku Sumber PJ & PK 0 Letakkan tangan di atas tiga atau empat tingkat peti lombol.kejantinaan. hayunkan kaki ke kiri dan ke kanan. Lompat memegang palang cekak biasa. Minggu 28 Tunjang 3 PK Tajuk Isi 1. Pengertian konsep kendiri. 1 Waktu GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Pengurusan konflik dan stress meningkatkan penghargaan kendiri.bentuk tubuh badan.

Pilih satu kemahiran yang sama dilakukan berturut-turut. letakkan dua belah tangan di atas lantai dan guling ke depan dengan kaki lurus dan rapat. Ambil dua atau tiga langkah ke depan. kemudian melonjak dari dua belah kaki melompat dan tangan dihayunkan ke depan dan ke atas.(Guling depan lalu lompat dan mendarat dua belah kaki) 3 Satu rangkaian yang terdiri daripada dua kemahiran dari dua pola pergerakan yang berlainan dilakukan berturut-turut dengan alat(Dua atau tiga langkah lompat ketinting. Berdiri tegak. Kemahiran / Butir Mengajar 1. 1 Dari kedudukan dekam. Guling ke depan dengan kaki kangkang. letak dua belah tapak tangan atas lantai. dua belah tapat tangan diletak atas lantai. Pilih dua kemahiran yang terdiri daripada dua pola pergerakan berlainan dilakukan berturut-turut.(Guling depan kaki kangkang diikuti dengan guling depan kaki rapat) 2 Satu rangkaian yang terdiri daripada dua kemahiran yang berlainan daripada pola pergerakan yang berlainan yang dilakukan berturut-turut.254 - . Guling depan. . c. Dari kedudukan badan yang rapat dengan kaki lurus. letak dua tapak tangan atas lantai. Guling sekali lagi dan kekalkan kedudukan dekam. Pilih dua kemahiran yang berlainan dilakukan berturutturut. Guling ke depan. Berdiri tegak 0 Dari kedudukan kaki kangkang. Habiskan guling depan dengan kaki lurus dan rapat. d. 3 1 a.Buku Sumber PJ & PK 1 Satu rangkaian yang terdiri dari dua kemahiran yang berlainan yang dilakukan berturut-turut. 4 Rangkaian dan kemahiran sendiri.imbangan skala depan di atas bangku atau alang imbang). Pilih dua kemahiran yang dilakukan berturut-turut dengan alat. Lakukan satu skip lalu imbang skala depan. Dari kedudukan dekam. kekalkan kedudukan dekam. 2 Berdiri tegak atas bangku atau alang imbang. Mendarat dengan dua belah kaki.

Bengkokkan lutut. tangan di sisi.cirit-birit yang berterusan. Bengkokkan lutut. Mendarat dengan dua belah kaki. 0 Berdiri tegak. kulit badan dan bibir menjadi kering. Bengkokkan lutut. tangan lurus di sisi. muntah. lonjak ke atas dengan melunjurkan lengan dan kaki serta melentik ke belakang.makan makanan yang bersih dan bertutup. 1 Berdiri tegak. Mendarat dengan dua belah kaki.255 - . hayun lengan ke belakang. Berdiri kaki rapat. najis cair berupa beras. kaki rapat. Mendarat dengan kaki lurus dan rapat. lonjak ke atas rapatkan lutut ke dada sambil tangan memeluk lutut. lonjak ke atas sambil menghayun tangan ke atas semasa di udara. lonjak ke atas dengan melunjur tangan ke atas. kaki rapat. 2 Berdiri tegak. Minggu 30 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk Penyakit berjangkit Isi 1. hayun tangan ke belakang. .jaga kebersihan persekitaran .6 – Lompatan Lompat regang Lompat lentik Lompat bintang Lompat dakap Kemahiran/ Butir Mengajar 1. Bengkokkan lutut. hayun lengan ke belakang. tangan lurus di sisi. Cara-cara menghindarkan diri daripada taun . kaki rapat. Tanda-tanda . Mendarat dengan kedua belah kaki rapat. hayun lengan ke belakang. Taun Kemahiran/ Pengertian – penyakit yang disebabkan oleh vektor iaitu bakteria Butir Mengajar yang membiak di dalam makanan atau air. Tangan dan kaki terbuka seperti bintang. Turunkan tangan dan luruskan badan.Buku Sumber PJ & PK Minggu 30 1 Waktu Tunjang 2 PJ KEMAHIRAN Tajuk Gimnastik irama Isi Pergerakan 1.

sebatian/campuran karbon. oksigen.terdiri daripada 20 blok ‘asid amino’ dengan hanya 8 asid amino yang diperlukan oleh badan.sebatian/campuran karbon.dapatkan suntikan Minggu 31 1 Waktu Tunjang 3PJ KESUKANAN Tajuk Pengurusan diri Isi Pemakanan untuk ahli sukan Kemahiran/ Butir Mengajar 1.fungsinya menyatukan sel-sel badan dan mempercepatkan kuasa tindak balas kimia di dalam sel-sel badan.fungsi utamanya membina enamel dan mencegah pereputan gigi.ditempatkan di dalam badan di bawah kulit. susu.fungsinya membekalkan bahan tenaga kepada selsel badan .diperolehi melalui makanan dan baki 12 lagi diperolehi dibuat oleh tubuh badan sendiri.makan di gerai yang mengamalkan kebersihan . . . . nasi.organ penting seperti jantung dan sebagainya.karbohidrat kompleks terdiri daripada ubi-ubi.256 - . . sayur-sayuran termasuk tebu. hidrogen dan oksigen. . roti dan gandum 1.sumber protien kelas 1 berasal daripada binatang dan kelas 2 daripada tumbuh-tumbuhan .3 Lemak . .2 Protien . oksigen dan hidrogen. . . 1.1 Karbohidrat . . kacang peas dan bijan. 1.Buku Sumber PJ & PK . Membincangkan asas komponen makanan 1.4 Garam-galian .karbohidrat ringkas terdiri daripada buah-buahan. nitrogen dan hidrogen.sebatian terdiri daripada karbon.fungsinya mengawal suhu badan dan melindungi organ.

kelenjar tirod yang berfungsi dengan baik dapat menghindarkan penyakit ‘beguk’. . Ayun badan ke depan dan belakang. Berdiri tegak. . kaki rapat dan tangan lurus ke belakang. Lipat lutut ke dada dan dakap.makan makanan yang lebih mengandungi protien untuk pembesaran otot.Buku Sumber PJ & PK . 2. . Regangkan badan. Tolak bahu ke depan dan lepaskan tangan dari dakapan dengan serentak. kaki rapat dan tangan lurus ke belakang. 0 Menelentang.pembentukan ‘haemoglobin’ dalam sel darah merah dan menghindarkan penyakit ‘anaemia’. Minggu 32 1 Waktu Tunjang 3 PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk Penyakit berjangkit . guling badan ke sisi sehingga kembali ke kedudukan asal.257 - . Minggu 32 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 0 1 1 Waktu KEMAHIRAN Gimnastik Irama Pergerakan 1. . . .diet yang mengandungi karbohidrat yang sederhana selama 3 hari sebelum acara dipertandingkan ( 250 – 500 gram sehari ).membina dan menjaga tulang dan gigi. Menyebut makanan yang sesuai untuk ahli-ahli sukan sebelum dan semasa pertandingan.kurangkan makanan berlemak.7 .membantu dalam proses pembekuan darah . Luruskan tangan ke depan dan lonjak badan ke atas kaki.Ketangkasan Ringkuk badan dan ayun Guling balak Kemahiran/ Butir Mengajar 0 Menelentang.

Pertandingan syarahan Program kesihatan diri 0 Kemahiran/ 1 Menerangkan.258 - .. Minggu 33 2 Waktu Tunjang 2 PJ KEMAHIRAN Tajuk Gimnastik irama Isi Pergerakan 1.8 – Teknik alatan 0 Alatan bulat 1 Alatan bulat dan leper 2 Alatan lembut dan berombak 3 Alatan panjang. 4. Pertandingan melukis poster. 3. Ceramah mengenai denggi iii. i. Butir Mengajar 2 Menyenaraikan. langsing dan lembut 4 Alatan keras dan padu Kemahiran/ Butir Mengajar 1.Buku Sumber PJ & PK Isi 1.mengadakan aktiviti peringkat sekolah. Alatan bulat 0 Melantun bola 1 Mengimbang bola 2 Meleret bola atas lantai 0 0 1 1 0 1 Alatan leper Menghayun gelung Memusing Alatan lembut dan berombak Mengubah bentuk Menghayun . Melukis . Merancang kempen kebersihan negeri . Kempen kebersihan sekolah. iv. Kuiz anti denggi v. ii. Melabel. Denggi a.

langsing dan lembut Melakukan skip perlahan/laju Mengimbang tali dalam tangan Menghayun tali Alatan keras dan padu Menghayun kayu Mengetuk kayu dengan ritma Minggu 34 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 1 Waktu KEMAHIRAN Rekreasi Aktiviti berhalangan Contoh aktiviti : .laluan tali .lompat pagar Kemahiran/ 1.rangkak buaya . 3.tembok tinggi . .Buku Sumber PJ & PK 2 2 0 1 2 3 0 1 Membuat bentuk lapan Alatan panjang. Butir Mengajar 2. Menyenarai langkah-langkah yang perlu diambil.titi berayun .259 - . Murid menyenarai jenis aktiviti berhalangan.gayut tarzan. Membeza perkara yang selamat dan bahaya. Minggu 34 Tunjang 3 PK Tajuk 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Penyakit berjangkit .

Amalan kehidupan yang sihat v. Penggunaan ‘kicking board’ gunakan alat pengapung sebagai bahan penyelamat berenang ke arah mangsa. AIDS a. ii. Condongkan badan ke belakang. Kemahiran/ Butir Mengajar - 2 waktu KEMAHIRAN Rekreasi Keselamatan di air ( asas teknik menyelamat ) a. - c .dapatkan mangsa dari belakang dan tolak mangsa ke tepi kolam.campakkan sekeping kicking board kepada mangsa . Menyenaraikan bahaya AIDS kepada kita Kempen kesedaran 1 Kemahiran/ 1. i.260 - . Teknik menunda . Butir Mengajar 1 Menyenaraikan kepentingan. Merumuskan kepentingan menjaga diri dalam kehidupan. Melabel.dapatkan mangsa dari belakang b. .pastikan tali ditarik berterusan dan dalam keadaan tegang.elakkan membantu mangsa dari hadapan . 3. Pertandingan syarahan dan melukis poster iii. .. Mengedarkan risalah mengenainya. iv. penyelamat harus berada lebih kurang 2 meter atau lebih daripada mangsa. Ceramah mengenai bahayanya AIDS. Merancang kempen kebersihan negeri . Minggu 35 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 1. Penggunaan tali campakkan tali ke arah mangsa pastikan pelempar tali tidak berdiri terlalu dekat dengan air dirian tapak pelempar tali mestilah pada kedudukan satu kaki di hadapan dan satu kaki lagi di belakang.mengadakan aktiviti peringkat sekolah.Buku Sumber PJ & PK Isi 1.

. Minggu 36 Tunjang 3 PK Tajuk Isi 1. .petugas yang bertanggungjawab untuk mengguna dan menjaganya. .lari berganti-ganti 4 X 50 m . 2 Rawatan awal .tunda mangsa ke tepi kolam.Buku Sumber PJ & PK .lari pecut 50 m 3.261 - . . - 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Pertolongan cemas Peti kecemasan kepentingan menyediakan peti kecemasan tempat strategik untuk menyimpan peti kecemasan.rawatan segera kepada seseorang yang mengalami kecemasan untuk memberikan kelegaan segera atau meringankan . Minggu 36 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 1 Waktu KECERGASAN Kelajuan Definisi – kebolehan seseorang melakukan pergerakan pantas dalam masa yang singkat.aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira dalam melakukan aktiviti kelajuan. Kemahiran/ Butir Mengajar 1. 2. isi kandungan – ubat-ubatan dan keperluan lain pemeriksaan berkala peti kecemasan agar bekalannya dalam keadaan baik dan tidak luput. Melabelkan otot-otot utama yang terlibat dalam melakukan aktiviti kelajuan.tarik rambut mangsa atau kilas lehernya dengan lengan. Membincangkan faedah memanas dan menyejukkan badan dalam kegiatan harian. Melakukan aktiviti kelajuan dalam kumpulan.

. b.262 - . dalam harus dilabelkan sebagai . Butir Mengajar Menghuraikan. . . . Merumuskan.kawasan perkelahan contoh air terjun. Melakar susun atur alatan sukan dan stor sukan.bukan mengambil alih tugas pegawai perubatan atau doktor. Klasifikasi tempat aktiviti dijalankan di hutan sungai laut.diberi hanya oleh mereka yang bertauliah. . berlumut. pantai dan sebagainya.berbahaya di satu sudut. Minggu 38 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 1 Waktu KEMAHIRAN Rekreasi Aktiviti Berhalangan 1.asingkan barang-barang yang rosak dan perlu dibaik pulih. . . Butir Mengajar 2. Menyenaraikan 3 ciri susun atur alatan sukan dengan baik dan selamat.berat di bawah dekat dengan pintu.ringan dan kecil di atas. Kemahiran/ 1.kawasan yang licin. Minggu 37 Tunjang 3 PJ Tajuk Isi 2 Waktu KESUKANAN Pengurusan Pengurusan alatan sukan dan permainan Kemahiran/ 1. Klasifikasi tempat yang berbahaya. . Keselamatan a.Buku Sumber PJ & PK kesakitan dan menyelamatkan sebelum menerima rawatan dari pakar perubatan.

Butir Mengajar 2. . ii. tidak membahayakan diri atau mangsa v. Perbincangan. Kemahiran/ 1.263 - .mematuhi arahan dan larangan papan tanda di satu-satu kawasan. pengertian rawatan awal.Buku Sumber PJ & PK peringatan.pastikan memakai alat keselamatan semasa di pantai. . i.bola keranjang . iii. Merumus. Menyenaraikan.pasti tempat yang dikunjungi ada papan tanda amaran. Minggu 39 Tunjang 2 PJ Tajuk 2 Waktu KEMAHIRAN Permainan . 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Pertolongan cemas Rawatan awal. keperluan rawatan awal atau bantuan mula perlu memikirkan tahap atau kemampuan diri untuk memberikan pertolongan iv. Menghuraikan. Minggu 38 Tunjang 3 PK Tajuk Isi 1. 2 Membeza dan menghuraikan. Butir Mengajar 2. c Cara menjaga keselamatan diri . dapatkan rawatan lanjutan di hospital atau pusat perubatan Kemahiran/ 1.

bergerak perlahan-lahan dan tukar kelajuan . .hantaran lantun sambil bergerak ke arah yang berlainan Menyenaraikan. . Berbincang.Buku Sumber PJ & PK Isi 1. Hantaran lantun dan lantun sambil bergerak 0 1 Hantaran lantun tanpa bergerak . Menyenaraikan.rawatan lanjutan (pakar) Kemahiran/ 1. Butir Mengajar 1 Membeza dan menghurai.keperluan rawatan .bergerak dengan pantas. Minggu 40 Tunjang 2 PJ Tajuk 1 Waktu KEMAHIRAN Permainan .jenis-jenis rawatan .lantun bola di tempat yang sama. Butir Mengajar 2.bola keranjang Isi 1. Butir Mengajar 2. Berbincang. Berbincang. Lantun bola dengan bergerak pantas . Kemahiran/ 1. Minggu 40 Tunjang 3 PK Tajuk Isi 0 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Pertolongan Cemas Perkhidmatan Kesihatan Hospital Tempat untuk rawatan .definisi tempat rawatan .hantaran lantun kiri dan kanan tangan Hantaran lantun sambil bergerak .264 - . Kemahiran/ 1.

Melakukan kemahiran asas kelecek dengan baik.memegang bola untuk jaringan dengan cara yang betul Kemahiran/ 1.gunakan bahagian jari tangan. bergerak sambil melantun bola ke satu arah berhenti dan memegang bola berdiri kaki buka menghadap jaring dengan jarak yang sesuai. Melakukan aktiviti lantunan dengan baik Butir Mengajar Minggu 42 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 1.bola keranjang Kelecek dan menjaring.Buku Sumber PJ & PK 3. Minggu 41 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 Waktu KEMAHIRAN Permainan . . . - 1 Waktu KEMAHIRAN Permainan .265 - .lantunan sekitar paras pinggang dan lutut dibengkokkan Kemahiran/ 1.berat badan di bahagian tapak kaki. Lantun bola setempat . Butir Mengajar 2. Kaki kanan di hadapan. Minggu 42 Tunjang 3 PK Tajuk 1 Waktu KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Pertolongan Cemas . Merumus. Melakukan kemahiran menjaring dengan baik.bola keranjang Lantun bola setempat a.lantun di hadapan dan di sisi badan . .

Perkhidmatan Kemahiran/ 1. Perkhidmatan Kesihatan .266 - .Perkhidmatan yang boleh didapati 3. Menyenarai. Klinik Swasta . Butir Mengajar 2. Merumus. Doktor Pakar .Definisi .Buku Sumber PJ & PK Isi 1.Jenis-jenis perkhidmatan kesihatan 2. Perbincangan. . 3.