PANDUAN PELAKSANAAN MODUL

SAHSIAH UNGGUL MURID
( SUMUR )
DI SMKA DAN SABK KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

BAHAGIAN PENDIDIKAN ISLAM KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

CYBERJAYA
2011

Mu ka S u ra t |2

KPM sentiasa berusaha menambah baik setiap program khususnya ke arah pembentukan sahsiah murid dari masa ke semasa. HJ ABD RASHID BIN NGAH Pengarah Bahagian Pendidikan Islam Kementerian Pelajaran Malaysia Mu ka S u ra t |3 . Berpegang kepada prinsip bahawa pendidikan adalah suatu usaha berterusan hingga ke akhir hayat maka BPI. Akhirnya kita sama-sama berdoa semoga usaha kita diredhai Allah SWT.Kata Alu-aluan Pengarah Bahagian Pendidikan Islam Kementerian Pelajaran Malaysia Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang. Syukur ke hadrat Allah SWT kerana dengan limpahan rahmat serta keizinan-Nya kita bersama-sama dapat melaksanakan modul Sahsiah Unggul Murid (SUMUR) kepada semua Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) dan Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK) di seluruh negara mulai Tahun 2010. Oleh itu modul SUMUR ini merupakan sebahagian daripada usaha BPI. Semoga segala usaha yang dicurahkan tersebut mendapat ganjaran sebaik-baiknya dari Allah SWT. Bahagian Pendidikan Islam (BPI). mengajar. terima kasih. membentuk dan membimbing murid-murid di sekolah merupakan tugas dan tanggung jawab Kementerian Pelajaran Malaysia. membangun Modal Insan melalui kaedah mendidik. Kementerian Pelajaran Malaysia merakamkan ucapan terima kasih kepada semua pihak yang telah berusaha bersungguh-sungguh merealisasikan modul ini. Sekian. KPM mempertingkat dan memantapkan lagi sahsiah murid khususnya yang berada di SMKA dan SABK. Bahagian ini amat berharap agar modul ini dilaksanakan dan mendapat sokongan penuh warga SMKA dan SABK seluruh negara. Sesungguhnya.

Berikutan itu. Shah Alam. Parit. SMKA Sheikh Hj. Kementerian Pelajaran Malaysia dengan mencetuskan Modul 5 C iaitu Murid Contoh. SABK Imtiaz Dungun. Mesyuarat Pemurnian Modul yang diadakan di Hotel Quality. sentiasa memburu ilmu untuk kebahagiaan di dunia dan akhirat. Dato’ Noh bin Omar Timbalan Menteri Pelajaran Malaysia pada 29 Oktober 2007 di Sekolah Agama Menengah Tanjung Karang. 2/2010 pada 8 Februari 2010 memutuskan Sumur diserahkan kepada Operasi Dakwah. mempunyai ketahanan diri dalam menghadapi cabaran hidup serta berusaha meningkatkan daya kepimpinan dan bersemangat patriotisma. 2. SABK SAM Tanjung Karang. Program Penampilan Diri dan Program Jati diri. MELAKA. mempraktikkan amalan penjagaan kesihatan yang cemerlang dalam kehidupan seharian. Dato’ Seri Hishammuddin bin Tun Hussein Menteri Pelajaran Malaysia dan disambut oleh Jabatan Pendidikan Islam dan Moral (JAPIM). Kuala Selangor. SMKA Sultan Muhamad. Sahsiah Unggul Murid (SUMUR) adalah idea dan hasrat YB. SABK Maahad Al-Aziz. melahirkan murid yang memiliki personaliti terpuji dan boleh dicontohi oleh murid-murid lain. PERAK. Mu ka S u ra t |4 . TERENGGANU. Matlamat modul ini adalah untuk. JOHOR. SARAWAK. 3.LATAR BELAKANG 1. Bahagian Pendidikan Islam dan program tersebut hendaklah dilaksanakan di semua SMKA dan SABK pada tahun 2010. 6. 10 buah sekolah rintis telah terpilih melaksanakannya iaitu SMKA Maahad Muar. KEDAH. SELANGOR pada 12 hingga 15 Mac 2008 dengan berpandukan kepada program rintis yang dilaksanakan kepada 10 buah sekolah sebelum ini memutuskan empat program untuk dilaksanakan seterusnya iaitu Program Berbudi Bahasa. 5. Murid Cergas dan Murid Ceria. Mesyuarat Pengurusan Bahagian Pendidikan Islam Bil. 4. Othman Wahab. Kuantan. Murid Cerdik. Kuala Selangor. SMKA Nibong Tebal. SABK SMA Al-Maarif. Program Mutadayyin. PULAU PINANG. SUMUR telah dilancarkan oleh YB. SELANGOR. SMKA Naim Lil-Banat. Murid Cerdas. SELANGOR. PAHANG dan SABK SMA Al-Nahdah. Yan. KELANTAN.

Pemantauan bagi program pertama tetap diteruskan walaupun program kedua dan program selanjutnya dilaksanakan. Bahagian Pendidikan Islam. Ia bertujuan untuk lebih memudahkan para guru untuk melaksanakan modul ini. Mu ka S u ra t |5 . Program Mutadayyin. Semua murid hendaklah diberitahu dan diperjelaskan secara terperinci pelaksanaan setiap program agar setiap murid faham dan menyedari bahawa sesuatu program tersebut sedang berlangsung dan mereka sedar bahawa mereka terlibat sama menjayakannya. Mentor Guru selaku Murabbi perlu mengesahkan penilaian berdasarkan borang yang telah disediakan (rujuk Lampiran 1: Rangkaian Penggerak SUMUR). 4. 2.PANDUAN PELAKSANAAN MODUL 1. 3. Penilaian Keseluruhan (rujuk Lampiran 3) akan dibuat oleh Naqib (Mentor Murid) ke atas ahli usrah masing-masing pada hujung tahun (Oktober – November) dan disahkan oleh Murabbi (Mentor Guru). Program Penampilan Diri dan Program Jati Diri. Modul Sahsiah Unggul Murid ( SUMUR ) ini telah dimurnikan semula menjadi empat (4) program utama iaitu Program Berbudi Bahasa. 7. 6. Sektor Pembangunan Nilai dan Akhlak. Penilaian bagi setiap program adalah mengikut kumpulan-kumpulan kecil murid (Kumpulan Usrah) bagi meringankan tugas guru. KPM selaku urusetia akan memantau dari semasa ke semasa tentang pelaksanaan program ini di semua SMKA dan SABK. Laporan pelaksanaan program hendaklah dihantar kepada urusetia pada bulan Jun dan Disember ( dua kali setahun ). 5. Penilaian hendaklah dibuat sebanyak empat ( 4 ) kali iaitu dua minggu sekali bagi program dalam masa dua bulan program itu berjalan (rujuk Lampiran 2: Contoh Jadual Penilaian).

MODUL SAHSIAH UNGGUL MURID ( SUMUR ) .

Penilaian oleh Naqib (Mentor Murid) . BERBUDI BAHASA 1.Tumpuan pada awal dan akhir program .Pelaksanaan Program sepanjang tahun .Fokus penilaian pelaksanaan pada Februari – Mac .PROGRAM CIRI-CIRI AKTIVITI PERLAKSANAAN PENILAIAN CATATAN A. HORMAT MENGHORMATI - ”Barangsiapa yang beriman kepada Allah dan Hari Akhirat maka hendaklah ia menghormati jiran tetangganya” ” Seseorang Muslim itu adalah saudara bagi Muslim yang lain dia tidak menzaliminya dan tidak membiarkannya keseorangan ketika saudaranya memerlukan” Kempen : * Ciri-ciri kempen mengandungi 5 I :  Informasi  Inovasi  Ilmiah  Intelek  Islamik *Cadangan aktiviti :  Perasmian / Penutup  Sebaran Maklumat (Reach Out)  Kempen 5 S o Senyum o Salam o Sapa o Sopan o Sayang Sentuhan Jibril*: ” Sentuhan lima saat lebih bermakna daripada pertuturan 5 minit” .Instrumen rujuk lampiran .Februari – Mac fokus penilaian . . TOLONG MENOLONG - Banner  Contoh :- 29 ” Muhammad itu adalah utusan Allah dan orang-orang yang bersama dengan dia adalah keras terhadap orang-orang kafir.Penilaian oleh Rakan Sebaya .Penilaian Murabbi (Mentor Guru) . tetapi berkasih sayang sesama mereka” ) Pemplet :  “Guruku ibubapaku”  “Kami sayang guru” Mu ka S u ra t |7 .Pemantauan dilakukan mengikut jadual yang ditetapkan oleh sekolah - - Mentor Mentee 2.Penilaian Umum sepanjang Tahun.

Maka Sesungguhnya azab-Ku sangat pedih”. ”Sesungguhnya jika kamu bersyukur . - Mengenang Budi :  Tayangan Clip Video  Tayangan Filem/ Drama Contoh : o Anakku Sazali o Si Tanggang o Siri Al-Hidayah o Mutiara Hati o Cikgu Limau Kasturi Menghargai :  Sijil penghargaan  Perkongsian pengalaman  Cenderamata  Bertukar hadiah . pasti kami akan menambah (nikmat) kepadamu. MENGENANG BUDI / MENGHARGAI 7 "Dan (ingatlah juga) . dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku). LARAS BAHASA - Firman Allah: Surah Luqman: 18 .Mengikut kesesuaian masa - .Waktu senggang Contoh:  Sebelum perhimpunan  Waktu rehat  Waktu balik  Waktu kokurikulum . Sesungguhnya Allah tidak menyukai orangorang yang sombong lagi membanggakan diri.Cadangan pelaksanaan: Waktu Perhimpunan Rasmi . Sesungguhnya seburukburuk suara ialah suara keledai” Kaedah Penyampaian Lisan:  Forum  Tazkirah ringkas  Nadwah (seminar)  Multaqa (Rollcall)  Sumbang saran  Ceramah Persembahan:  Pentomen  Coral Speaking )  Lakonan  Sajak/Puisi .Cadangan: Sebulan sekali untuk tayangan filem ”Orang yang tidak bersyukur kepada manusia adalah orang yang tidak bersyukur kepada Allah” 4.Majlis Penutup program ( Firman Allah: Surah al-Baqarah:83 83 - Poster  Pertandingan  Iklan di kelas dan sudutsudut pameran Mu ka S u ra t |8 .19 ”Dan janganlah kamu memalingkan mukamu dari manusia (karena sombong) dan janganlah kamu berjalan di muka bumi dengan angkuh.3. Dan sederhanalah kamu dalam berjalan dan lunakkanlah suaramu. tatakala Tuhanmu memaklumkan.

) ” Waspadalah kamu dari kata-kata yang kotor kerana sesungguhnya Allah tidak suka kepada kata-kata kotor dan perilaku yang cabul”  Lagu / Nasyid berkaitan budi bahasa  Tokoh Pelajar  Berdasarkan kepada penilaian ” Aku pun turut bergurau senda. tetapi aku tidak mengatakan sesuatu. melainkan yang benar belaka” Mu ka S u ra t |9 .

Instrumen Penilaian Program A A. Menghormati orang lain dengan panggilan mesra dan disenangi oleh pendengar. d e e e Sentiasa menziarahi/menemui ahli keluarga. d Berlapang dada dengan perbezaan pendapat/ ) at-tasamuh Menerima kelebihan dan kelemahan orang lain tanpa syarat ( Non judgement ) d d Mendengar nasihat dan mematuhi sebarang arahan yang ditetapkan. PROGRAM BERBUDI BAHASA HORMAT MENGHORMATI a Kriteria :Memberi salam dan bertegur sapa ketika bersua a TOLONG MENOLONG Kriteria :Memberi pertolongan kepada orang lain tanpa diminta ( Sikap Proaktif ) Ikhlas dalam memberi pertolongan MENGENANG BUDI/MENGHARGAI Kriteria :Mengucapkan terima kasih di atas sesuatu pemberian dan pertolongan Memberikan tanda ingatan sempena peristiwa-peristiwa yang bermakna kepada individu Menzahirkan penghormatan dalam perlakuan LARAS BAHASA a Kriteria :Menggunakan intonasi suara dan bahasa badan yang sesuai. M u k a S u r a t | 10 . *Penilaian oleh Nuqaba ’ yang dilantik sahaja dan disahkan oleh Murabbi. rakan-rakan dan individu e Penggunaan kata-kata penghormatan yang tetap *Kriteria yang disenaraikan hanya untuk rujukan dan panduan sahaja. c Berdiri ketika berucap dengan orang yang lebih dewasa c Mengambil berat terhadap orang di sekeliling Kebolehan memahami dan merasai penderitaan sebenar orang lain (emphaty ) Bersungguh dalam memberikan bantuan c c Bercakap perkara yang bermanfaat dalam topik yang berkaitan. a b Mengutamakan orang yang lebih dewasa dalam kebanyakan hal b b b Menggunakan bahasa yang sopan dan lembut.

PROGRAM BERBUDI BAHASA TARIKH:………………HINGGA…………………… Usrah ………………………………………………….Borang Penilaian Program A A. HORMAT MENGHORMATI Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria c Kriteria e BIL NAMA MURID TING TOLONG MENOLONG Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria c Kriteria e MENGENANG BUDI Kriteria b Kriteria d Kriteria c Kriteria e LARAS BAHASA JUMLAH Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria c *Catatkan : Ada ( 1 markah ) / Tiada ( 0 markah ) M u k a S u r a t | 11 Kriteria e .

Bengkel Tahsin Qiraati .Program dan penilaian program dilaksanakan sepanjang tahun.Penilaian Murabbi (Mentor Guru) . .Instrumen rujuk lampiran .Fokus penilaian pelaksanaan pada April – Mei . .(2 hari seminggu). MUTADAYYIN 1. SOLAT BERKUALITI  Solat di awal waktu  Solat berjemaah  Solat sunat - Kempen Islah Tazkirah Ceramah Buletin Qiamullail . AMALAN ZIKIR DAN DOA BERTERUSAN  Basahi lidah dengan zikir dan doa  Mulakan pekerjaan dengan iringan doa.Hafazan zikir dan doa selepas solat .Pemantauan dilakukan mengikut jadual yang ditetapkan oleh sekolah M u k a S u r a t | 12 .April – Mei fokus penilaian 2.Tadarus Al-Qur’an secara halaqah atau berpasangan.Ceramah kelebihan Zikir .Penilaian oleh Naqib (Mentor Murid) .Buletin bulanan .PROGRAM CIRI-CIRI AKTIVITI PELAKSANAAN PENILAIAN CATATAN B.Penilaian oleh Rakan Sebaya .Penilaian Umum sepanjang Tahun.Awal program Pertengahan April Minggu Ketiga . . 3. TADARUS AL-QUR’AN  Bacaan secara tartil  Istiqamah membaca AlQur’an  Bacaan secara disemak .Tadarus merujuk Jadual Tadarus . .

e. *Penilaian oleh Nuqaba ’ yang dilantik sahaja dan disahkan oleh Murabbi. e. c. M u k a S u r a t | 13 . b. AMALAN ZIKIR DAN DOA BERTERUSAN Kriteria :Membaca wirid lepas solat Berdoa setiap lepas solat Membaca doa dalam setiap amalan harian Memahami kandungan doa Mengamalkan adab-adab berdoa dan berzikir d. b. Berpakaian bersih dan sesuai Memelihara ketertiban d. TADARUS AL-QURAN Kriteria :Membaca al-Quran setiap hari Hafaz ayat-ayat lazim Memelihara hukum tajwid a. b. PROGRAM MUTADAYYIN SOLAT BERKUALITI a. c.Instrumen Penilaian Program B B. e. Meneliti tafsiran ayat yang dibaca Tadabbur dengan makna difahami d. *Kriteria yang disenaraikan hanya untuk rujukan dan panduan sahaja. Kriteria :Solat pada awal waktu Sentiasa berjemaah Menyempurnakan sunat-sunat solat a. c.

PROGRAM MUTADAYYIN TARIKH:………………HINGGA…………………… Usrah …………………………………………………. SOLAT BERKUALITI TADARUS AL-QURAN AMALAN ZIKIR DAN DOA BERTERUSAN Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c *Catatkan : Ada ( 1 markah ) / Tiada ( 0 markah ) M u k a S u r a t | 14 Kriteria e BIL NAMA MURID TING JUMLAH .Borang Penilaian Program B B.

PROGRAM C. .Pemantauan secara berterusan dan penilaian diberikan berdasarkan kriteriakriteria berikut: o Kefahaman o Penglibatan o Amalan .Penilaian oleh Naqib (Mentor Murid) . .Tazkirah / ucapan oleh murid sebelum kelas bermula mengikut giliran setiap hari persekolahan.Kempen:  Banner  Poster  Pamplet PERLAKSANAAN .Penilaian oleh Rakan Sebaya . PEMAKAIAN:  Kemas  Bersih  Sesuai mengikut keadaan.Jun – Julai fokus penilaian . ADAB SOPAN:  Adab bercakap  Adab menuntut ilmu  Adab bergaul 3.Instrumen rujuk lampiran . tempat dan majlis AKTIVITI .Penilaian Umum sepanjang Tahun. KEPEMIMPINAN:  Bijak membuat keputusan  Boleh berkomunikasi dengan baik  Menjadi role model . . PENAMPILAN DIRI CIRI-CIRI 1.Tunjuk cara berpakaian .Penilaian Murabbi (Mentor Guru) ULASAN 2.Pengucapan Awam:  Tazkirah  Ucapan .Bengkel Adab diberikan kepada murid-murid yang terpilih dan muridmurid tersebut menerangkan semula kepada murid-murid lain dalam LDK.Anugerah Murid Mithali 4. SIKAP POSITIF DAN PROAKTIF  Aktif di dalam aktiviti dalam / luar kelas  Suka membantu guru dan murid lain M u k a S u r a t | 15 .Bengkel:  Ceramah  LDK .Pemantauan dilakukan mengikut jadual yang ditetapkan oleh sekolah .Sepanjang Program Penampilan Diri .Mengikut kesesuaian sekolah PENILAIAN .Fokus pada Jun – Julai .

M u k a S u r a t | 16 . *Penilaian oleh Nuqaba ’ yang dilantik sahaja dan disahkan oleh Murabbi. b. Menjadi role model (dicontohi ) e. d. Mampu berkomunikasi dengan baik Berwibawa dan disegani c. e. Tegas mempertahankan keputusan bersama b. b. Mengutamakan yang lebih berusia/yang lebih tua Menyayangi yang lebih muda Sentiasa membataskan pandangan & pergaulan c. e. d. c. Kemas dan lengkap c. a. e. a. d. Bersih dan rapi b. *Kriteria yang disenaraikan hanya untuk rujukan dan panduan sahaja.Instrumen Penilaian Program C C. keadaan dan majlis Tidak terlalu ketat d. a. Sesuai mengikut tempat. PROGRAM PENAMPILAN DIRI PEMAKAIAN Kriteria:Menutup aurat ADAB SOPAN Kriteria :Bercakap dengan lembut (rendah suara ) Menumpukan perhatian terhadap ajaran guru KEPEMIMPINAN Kriteria :Bijak membuat keputusan SIKAP POSITIF DAN PROAKTIF Kriteria :Aktif dalam kelas dan luar bilik darjah Menyelesaikan tugas menepati masa yang ditentukan Suka membantu semua orang yang memerlukan bantuan Mampu menyumbangkan idea yang ktitis dan bernas Sentiasa terkehadapan dalam memberi idea dan melaksanakan sesuatu tugas / tanggungjawab dengan baik a.

PROGRAM PENAMPILAN DIRI TARIKH:………………HINGGA…………………… Usrah …………………………………………………. PEMAKAIAN BIL NAMA MURID TING Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a ADAB SOPAN KEPEMIMPINAN SIKAP POSITIF DAN PROAKTIF JUMLAH Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c *Catatkan : Ada ( 1 markah ) / Tiada ( 0 markah ) M u k a S u r a t | 17 Kriteria e .Borang Penilaian Program C C.

Penilaian oleh Naqib (Mentor Murid) .Usrah 2.Ogos – September fokus penilaian .Pertandingan Lukisan .Menganjurkan pertandingan sempena Bulan Kemerdekaan .Sepanjang tahun PENILAIAN . .Pemantauan dilakukan mengikut jadual yang ditetapkan oleh sekolah 4.Penilaian Murabbi (Mentor Guru) CATATAN .Pameran . BERKEYAKINAN AKTIVITI PELAKSANAAN . JATI DIRI CIRI-CIRI 1.Hari kebesaran .PROGRAM D.Majlis Tahlil dan Bacaan Yaasin .Penilaian oleh Rakan Sebaya .Memperingati Tokoh-tokoh Kemerdekaan . SEMANGAT JUANG M u k a S u r a t | 18 .Penilaian Umum sepanjang Tahun.1 hari . SABAR DAN TABAH . TETAP PENDIRIAN .Sambutan Hari Kebesaran .Instrumen rujuk lampiran .1 hari 3.

Respon dalam semua majlis Tabah dan tidak berputus asa Penglibatan dalam aktiviti kerohanian c. b. d. a. b. PROGRAM JATI DIRI BERKEYAKINAN Kriteria:Tidak mudah terpengaruh SABAR DAN TABAH Kriteria :Mudah menerima nasihat Bertolak ansur TETAP PENDIRIAN Kriteria :Memberikan hujah dengan idea yang bernas Tegas mempertahankan keputusan Bertanggungjawab atas keputusan Bijak membuat keputusan SEMANGAT JUANG Kriteria :Aktif dalam setiap aktiviti a. Sanggup berkorban e. a. e. Berwawasan / berpandangan jauh Beridea kritis b. Tekun sewaktu melaksanakan tugasan Bersungguh melaksanakan tugasan Bersaing mencapai kecemerlangan Berani c. *Penilaian oleh Nuqaba ’ yang dilantik sahaja dan disahkan oleh Murabbi. Sentiasa menunaikan kewajipan Kesungguhan yang tinggi d.Instrumen Penilaian Program D D. a. *Kriteria yang disenaraikan hanya untuk rujukan dan panduan sahaja. b. M u k a S u r a t | 19 . c. d. e. d. e. c.

Borang Penilaian Program D D. BERKEYAKINAN SABAR DAN TABAH TETAP PENDIRIAN SEMANGAT JUANG JUMLAH Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria d Kriteria b Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c *Catatkan : Ada ( 1 markah ) / Tiada ( 0 markah ) M u k a S u r a t | 20 Kriteria e BIL NAMA MURID TING . PROGRAM JATI DIRI TARIKH:………………HINGGA…………………… Usrah ………………………………………………….

. Tandatangan Naqib Nama Tarikh : : : M u k a S u r a t | 21 JUMLAH MARKAH KESELURUHAN PENAMPILAN DIRI JATI DIRI BERBUDI BAHASA . Nama : ……………………………………..……….…….PENILAIAN KESELURUHAN MUTADAYYIN BIL NAMA MURID TING 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Disahkan oleh Murabbi : …………………………………………….. ……………………………………………. Tarikh ……………………………………………. Tandatangan Murabbi : ……………………………………………... ………………………………….

2. 2. 3. Tandatangan : ……………………………………………. 4. 2.. 4.. Nama : ……………………………………. : ……………………………………………. 1. 3. 2. TARIKH PERLAKSANAAN Tarikh-tarikh aktiviti yang berkenaan PENILAIAN Penilaian selepas program secara umum dalam bentuk kualiti atau kuantiti (%) KOS RM Empat program yang telah di tetapkan Jumlah kos yang dibelanjakan A BERBUDI BAHASA B MUTADAYYIN C PENAMPILAN DIRI D JATIDIRI Disediakan Oleh Penyelaras Nama Tarikh Disahkan oleh Pengetua : ……………………………………………. 3. 1.LAPORAN PELAKSANAAN PROGRAM SAHSIAH UNGGUL MURID (SUMUR) Sila sertakan dokuman berikut :  Senarai AJK pelaksana/Senarai Mesyuarat dan Tarikh/Senarai Kumpulan Usrah dan yang berkaitan Dilengkapkan dan dihantar kepada URUSETIA untuk makluman pelaksanaan 2 kali setahun (Laporan Jun dan Laporan Disember) BIL PROGRAM AKTIVITI Aktiviti kecil/majlis/yang dilaksanakan sepanjang program 1. 1. M u k a S u r a t | 22 .……. 4... : …………………………………. 3..………. Tarikh : ……………………………………………. 4.

Lampiran 1 RANGKAIAN PENGGERAK SUMUR SEKOLAH __________________________________________________________________________________________________________ Pengetua/GPK 1/GPK HEM  Murabbi (Mentor Guru)  Naqib (Mentor Murid: Pembimbing Kumpulan Usrah dalam kalangan murid yang terbaik)  Murid (Peserta: mengikut kumpulan-kumpulan Usrah) M u k a S u r a t | 23 .

Nov Rumusan Budi Bahasa X X X X Mutadayyin X X X X Penampilan Diri X X X X Jati Diri X X X X     M : Minggu Semua Program dilaksanakan secara berterusan sepanjang tahun 2 bulan diperuntukkan untuk melaksanakan sesuatu program secara berfokus 4 kali penilaian secara berfokus sesuatu program dilakukan M u k a S u r a t | 24 .Lampiran 2 Contoh Takwim Penilaian Naqib (Mentor Murid) Feb Program M1 M2 M3 M4 M1 Mac M2 M3 M4 M1 April M2 M3 M4 M1 Mei M2 M3 M4 M1 Jun M2 M3 M4 M1 Julai M2 M3 M4 M1 Ogos M2 M3 M4 M1 Sept M2 M3 M4 Okt.

TINDAKAN/PERLAKSANAAN BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 PERKARA Lantik AJK SUMUR sekolah Lantik AJK BADAR Lantik Murabbi Lantik Nuqaba' (Naqib-Naqib) Bentuk Kumpulan/Kumpulan Usrah Takwim Pertemuan Mesyuarat AJK Memaklumkan kepada semua murid mengenai SUMUR : program dan aktivitinya sepanjang tahun Penilaian kumpulan usrah oleh Naqib-Naqib Pengesahan Penilaian oleh Murabbi melalui Borang Penilaian Pemantauan: BPI/JPN/PPD/Sekolah Penilaian keseluruhan modul Penyediaan Pelaporan 2 kali setahun (Penilaian Jun/Disember) ADA TIADA M u k a S u r a t | 25 .

AJK SUMUR Pengerusi [Pengetua]  Naib Pengerusi 1 [Guru Penolong Kanan HEM]  Naib Pengerusi 2  Setiausaha [Guru Penolong Kanan Pentadbiran]  Penolong Setiausaha  Ahli Jawatankuasa [Kaunselor/Guru Muslim/Murabbi/Pengerusi BADAR/Ketua Naqib] [Ketua Panitia] [Ketua Bidang PI] M u k a S u r a t | 26 .

Senarai Murabbi/Nuqaba’ d. Urusetia : Sektor Pembangunan Nilai dan Akhlak. Fail Induk: a. Fail Aktiviti: a. Fail Modul 2. Organisasi BADAR b. Dokumentasi Aktiviti/Program g. Surat Panggilan Mesyuarat d. Senarai AJK Induk c. Pelaporan : 2 kali setahun 7.SENARAI SEMAK DOKUMENTASI PENGURUSAN MODUL SUMUR 1. Lain-Lain Dokumentasi yang berkaitan 6. Bahagian Pendidikan Islam. Senarai Nuqaba’ dan ahli e. Surat Lantikan AJK b. Takwim Aktiviti 3. Tindakan/Maklum Balas Minit f. Takwim Pertemuan 4. Minit Mesyuarat e. KPM M u k a S u r a t | 27 . Dokumentasi Penilaian 5. Organisasi Usrah c.

M u k a S u r a t | 28 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful