PANDUAN PELAKSANAAN MODUL

SAHSIAH UNGGUL MURID
( SUMUR )
DI SMKA DAN SABK KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

BAHAGIAN PENDIDIKAN ISLAM KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

CYBERJAYA
2011

Mu ka S u ra t |2

membentuk dan membimbing murid-murid di sekolah merupakan tugas dan tanggung jawab Kementerian Pelajaran Malaysia. Bahagian Pendidikan Islam (BPI). Bahagian ini amat berharap agar modul ini dilaksanakan dan mendapat sokongan penuh warga SMKA dan SABK seluruh negara. Kementerian Pelajaran Malaysia merakamkan ucapan terima kasih kepada semua pihak yang telah berusaha bersungguh-sungguh merealisasikan modul ini. Sesungguhnya.Kata Alu-aluan Pengarah Bahagian Pendidikan Islam Kementerian Pelajaran Malaysia Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang. Akhirnya kita sama-sama berdoa semoga usaha kita diredhai Allah SWT. Syukur ke hadrat Allah SWT kerana dengan limpahan rahmat serta keizinan-Nya kita bersama-sama dapat melaksanakan modul Sahsiah Unggul Murid (SUMUR) kepada semua Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) dan Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK) di seluruh negara mulai Tahun 2010. Semoga segala usaha yang dicurahkan tersebut mendapat ganjaran sebaik-baiknya dari Allah SWT. Sekian. HJ ABD RASHID BIN NGAH Pengarah Bahagian Pendidikan Islam Kementerian Pelajaran Malaysia Mu ka S u ra t |3 . mengajar. Berpegang kepada prinsip bahawa pendidikan adalah suatu usaha berterusan hingga ke akhir hayat maka BPI. terima kasih. KPM mempertingkat dan memantapkan lagi sahsiah murid khususnya yang berada di SMKA dan SABK. membangun Modal Insan melalui kaedah mendidik. Oleh itu modul SUMUR ini merupakan sebahagian daripada usaha BPI. KPM sentiasa berusaha menambah baik setiap program khususnya ke arah pembentukan sahsiah murid dari masa ke semasa.

SELANGOR pada 12 hingga 15 Mac 2008 dengan berpandukan kepada program rintis yang dilaksanakan kepada 10 buah sekolah sebelum ini memutuskan empat program untuk dilaksanakan seterusnya iaitu Program Berbudi Bahasa. mempraktikkan amalan penjagaan kesihatan yang cemerlang dalam kehidupan seharian. Dato’ Noh bin Omar Timbalan Menteri Pelajaran Malaysia pada 29 Oktober 2007 di Sekolah Agama Menengah Tanjung Karang. 10 buah sekolah rintis telah terpilih melaksanakannya iaitu SMKA Maahad Muar. mempunyai ketahanan diri dalam menghadapi cabaran hidup serta berusaha meningkatkan daya kepimpinan dan bersemangat patriotisma. PULAU PINANG. SABK Imtiaz Dungun. Bahagian Pendidikan Islam dan program tersebut hendaklah dilaksanakan di semua SMKA dan SABK pada tahun 2010. 3. 2/2010 pada 8 Februari 2010 memutuskan Sumur diserahkan kepada Operasi Dakwah. SMKA Sheikh Hj. SMKA Nibong Tebal. Murid Cerdik. Dato’ Seri Hishammuddin bin Tun Hussein Menteri Pelajaran Malaysia dan disambut oleh Jabatan Pendidikan Islam dan Moral (JAPIM). 6. SABK SMA Al-Maarif. KEDAH. SUMUR telah dilancarkan oleh YB. Berikutan itu. SABK SAM Tanjung Karang. SELANGOR. Parit. KELANTAN. JOHOR. SMKA Sultan Muhamad. Kuala Selangor. Program Mutadayyin. 4. sentiasa memburu ilmu untuk kebahagiaan di dunia dan akhirat. Mesyuarat Pengurusan Bahagian Pendidikan Islam Bil. PAHANG dan SABK SMA Al-Nahdah. Kementerian Pelajaran Malaysia dengan mencetuskan Modul 5 C iaitu Murid Contoh. Sahsiah Unggul Murid (SUMUR) adalah idea dan hasrat YB. Murid Cergas dan Murid Ceria. Mesyuarat Pemurnian Modul yang diadakan di Hotel Quality. SMKA Naim Lil-Banat. TERENGGANU. Kuantan. 5. 2. Matlamat modul ini adalah untuk.LATAR BELAKANG 1. Murid Cerdas. SARAWAK. MELAKA. Kuala Selangor. PERAK. Program Penampilan Diri dan Program Jati diri. SABK Maahad Al-Aziz. Shah Alam. Yan. Mu ka S u ra t |4 . melahirkan murid yang memiliki personaliti terpuji dan boleh dicontohi oleh murid-murid lain. Othman Wahab. SELANGOR.

Penilaian Keseluruhan (rujuk Lampiran 3) akan dibuat oleh Naqib (Mentor Murid) ke atas ahli usrah masing-masing pada hujung tahun (Oktober – November) dan disahkan oleh Murabbi (Mentor Guru). Penilaian hendaklah dibuat sebanyak empat ( 4 ) kali iaitu dua minggu sekali bagi program dalam masa dua bulan program itu berjalan (rujuk Lampiran 2: Contoh Jadual Penilaian). 5. Program Penampilan Diri dan Program Jati Diri. Ia bertujuan untuk lebih memudahkan para guru untuk melaksanakan modul ini. Laporan pelaksanaan program hendaklah dihantar kepada urusetia pada bulan Jun dan Disember ( dua kali setahun ). Penilaian bagi setiap program adalah mengikut kumpulan-kumpulan kecil murid (Kumpulan Usrah) bagi meringankan tugas guru. Mentor Guru selaku Murabbi perlu mengesahkan penilaian berdasarkan borang yang telah disediakan (rujuk Lampiran 1: Rangkaian Penggerak SUMUR). Modul Sahsiah Unggul Murid ( SUMUR ) ini telah dimurnikan semula menjadi empat (4) program utama iaitu Program Berbudi Bahasa. 7.PANDUAN PELAKSANAAN MODUL 1. 2. 3. Pemantauan bagi program pertama tetap diteruskan walaupun program kedua dan program selanjutnya dilaksanakan. Sektor Pembangunan Nilai dan Akhlak. Mu ka S u ra t |5 . Program Mutadayyin. KPM selaku urusetia akan memantau dari semasa ke semasa tentang pelaksanaan program ini di semua SMKA dan SABK. Semua murid hendaklah diberitahu dan diperjelaskan secara terperinci pelaksanaan setiap program agar setiap murid faham dan menyedari bahawa sesuatu program tersebut sedang berlangsung dan mereka sedar bahawa mereka terlibat sama menjayakannya. Bahagian Pendidikan Islam. 6. 4.

MODUL SAHSIAH UNGGUL MURID ( SUMUR ) .

Penilaian Umum sepanjang Tahun.Instrumen rujuk lampiran .Pelaksanaan Program sepanjang tahun . . BERBUDI BAHASA 1.Tumpuan pada awal dan akhir program .Pemantauan dilakukan mengikut jadual yang ditetapkan oleh sekolah - - Mentor Mentee 2. tetapi berkasih sayang sesama mereka” ) Pemplet :  “Guruku ibubapaku”  “Kami sayang guru” Mu ka S u ra t |7 .PROGRAM CIRI-CIRI AKTIVITI PERLAKSANAAN PENILAIAN CATATAN A.Penilaian oleh Naqib (Mentor Murid) .Penilaian Murabbi (Mentor Guru) . HORMAT MENGHORMATI - ”Barangsiapa yang beriman kepada Allah dan Hari Akhirat maka hendaklah ia menghormati jiran tetangganya” ” Seseorang Muslim itu adalah saudara bagi Muslim yang lain dia tidak menzaliminya dan tidak membiarkannya keseorangan ketika saudaranya memerlukan” Kempen : * Ciri-ciri kempen mengandungi 5 I :  Informasi  Inovasi  Ilmiah  Intelek  Islamik *Cadangan aktiviti :  Perasmian / Penutup  Sebaran Maklumat (Reach Out)  Kempen 5 S o Senyum o Salam o Sapa o Sopan o Sayang Sentuhan Jibril*: ” Sentuhan lima saat lebih bermakna daripada pertuturan 5 minit” .Fokus penilaian pelaksanaan pada Februari – Mac .Penilaian oleh Rakan Sebaya . TOLONG MENOLONG - Banner  Contoh :- 29 ” Muhammad itu adalah utusan Allah dan orang-orang yang bersama dengan dia adalah keras terhadap orang-orang kafir.Februari – Mac fokus penilaian .

pasti kami akan menambah (nikmat) kepadamu.Majlis Penutup program ( Firman Allah: Surah al-Baqarah:83 83 - Poster  Pertandingan  Iklan di kelas dan sudutsudut pameran Mu ka S u ra t |8 . ”Sesungguhnya jika kamu bersyukur . dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku).Mengikut kesesuaian masa - .Cadangan: Sebulan sekali untuk tayangan filem ”Orang yang tidak bersyukur kepada manusia adalah orang yang tidak bersyukur kepada Allah” 4. - Mengenang Budi :  Tayangan Clip Video  Tayangan Filem/ Drama Contoh : o Anakku Sazali o Si Tanggang o Siri Al-Hidayah o Mutiara Hati o Cikgu Limau Kasturi Menghargai :  Sijil penghargaan  Perkongsian pengalaman  Cenderamata  Bertukar hadiah . Sesungguhnya seburukburuk suara ialah suara keledai” Kaedah Penyampaian Lisan:  Forum  Tazkirah ringkas  Nadwah (seminar)  Multaqa (Rollcall)  Sumbang saran  Ceramah Persembahan:  Pentomen  Coral Speaking )  Lakonan  Sajak/Puisi . MENGENANG BUDI / MENGHARGAI 7 "Dan (ingatlah juga) . Maka Sesungguhnya azab-Ku sangat pedih”.Cadangan pelaksanaan: Waktu Perhimpunan Rasmi .3. Dan sederhanalah kamu dalam berjalan dan lunakkanlah suaramu. tatakala Tuhanmu memaklumkan. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orangorang yang sombong lagi membanggakan diri. LARAS BAHASA - Firman Allah: Surah Luqman: 18 .Waktu senggang Contoh:  Sebelum perhimpunan  Waktu rehat  Waktu balik  Waktu kokurikulum .19 ”Dan janganlah kamu memalingkan mukamu dari manusia (karena sombong) dan janganlah kamu berjalan di muka bumi dengan angkuh.

) ” Waspadalah kamu dari kata-kata yang kotor kerana sesungguhnya Allah tidak suka kepada kata-kata kotor dan perilaku yang cabul”  Lagu / Nasyid berkaitan budi bahasa  Tokoh Pelajar  Berdasarkan kepada penilaian ” Aku pun turut bergurau senda. tetapi aku tidak mengatakan sesuatu. melainkan yang benar belaka” Mu ka S u ra t |9 .

*Penilaian oleh Nuqaba ’ yang dilantik sahaja dan disahkan oleh Murabbi. PROGRAM BERBUDI BAHASA HORMAT MENGHORMATI a Kriteria :Memberi salam dan bertegur sapa ketika bersua a TOLONG MENOLONG Kriteria :Memberi pertolongan kepada orang lain tanpa diminta ( Sikap Proaktif ) Ikhlas dalam memberi pertolongan MENGENANG BUDI/MENGHARGAI Kriteria :Mengucapkan terima kasih di atas sesuatu pemberian dan pertolongan Memberikan tanda ingatan sempena peristiwa-peristiwa yang bermakna kepada individu Menzahirkan penghormatan dalam perlakuan LARAS BAHASA a Kriteria :Menggunakan intonasi suara dan bahasa badan yang sesuai. M u k a S u r a t | 10 . a b Mengutamakan orang yang lebih dewasa dalam kebanyakan hal b b b Menggunakan bahasa yang sopan dan lembut. d e e e Sentiasa menziarahi/menemui ahli keluarga. c Berdiri ketika berucap dengan orang yang lebih dewasa c Mengambil berat terhadap orang di sekeliling Kebolehan memahami dan merasai penderitaan sebenar orang lain (emphaty ) Bersungguh dalam memberikan bantuan c c Bercakap perkara yang bermanfaat dalam topik yang berkaitan. d Berlapang dada dengan perbezaan pendapat/ ) at-tasamuh Menerima kelebihan dan kelemahan orang lain tanpa syarat ( Non judgement ) d d Mendengar nasihat dan mematuhi sebarang arahan yang ditetapkan.Instrumen Penilaian Program A A. rakan-rakan dan individu e Penggunaan kata-kata penghormatan yang tetap *Kriteria yang disenaraikan hanya untuk rujukan dan panduan sahaja. Menghormati orang lain dengan panggilan mesra dan disenangi oleh pendengar.

HORMAT MENGHORMATI Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria c Kriteria e BIL NAMA MURID TING TOLONG MENOLONG Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria c Kriteria e MENGENANG BUDI Kriteria b Kriteria d Kriteria c Kriteria e LARAS BAHASA JUMLAH Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria c *Catatkan : Ada ( 1 markah ) / Tiada ( 0 markah ) M u k a S u r a t | 11 Kriteria e . PROGRAM BERBUDI BAHASA TARIKH:………………HINGGA…………………… Usrah ………………………………………………….Borang Penilaian Program A A.

Penilaian Umum sepanjang Tahun.Buletin bulanan .Instrumen rujuk lampiran .April – Mei fokus penilaian 2. . SOLAT BERKUALITI  Solat di awal waktu  Solat berjemaah  Solat sunat - Kempen Islah Tazkirah Ceramah Buletin Qiamullail . .Penilaian Murabbi (Mentor Guru) .Ceramah kelebihan Zikir . .Pemantauan dilakukan mengikut jadual yang ditetapkan oleh sekolah M u k a S u r a t | 12 .PROGRAM CIRI-CIRI AKTIVITI PELAKSANAAN PENILAIAN CATATAN B. AMALAN ZIKIR DAN DOA BERTERUSAN  Basahi lidah dengan zikir dan doa  Mulakan pekerjaan dengan iringan doa.(2 hari seminggu).Penilaian oleh Rakan Sebaya .Fokus penilaian pelaksanaan pada April – Mei .Tadarus merujuk Jadual Tadarus .Bengkel Tahsin Qiraati . TADARUS AL-QUR’AN  Bacaan secara tartil  Istiqamah membaca AlQur’an  Bacaan secara disemak . . MUTADAYYIN 1.Program dan penilaian program dilaksanakan sepanjang tahun.Penilaian oleh Naqib (Mentor Murid) .Hafazan zikir dan doa selepas solat .Awal program Pertengahan April Minggu Ketiga .Tadarus Al-Qur’an secara halaqah atau berpasangan. 3.

AMALAN ZIKIR DAN DOA BERTERUSAN Kriteria :Membaca wirid lepas solat Berdoa setiap lepas solat Membaca doa dalam setiap amalan harian Memahami kandungan doa Mengamalkan adab-adab berdoa dan berzikir d. *Penilaian oleh Nuqaba ’ yang dilantik sahaja dan disahkan oleh Murabbi. b. e. c. *Kriteria yang disenaraikan hanya untuk rujukan dan panduan sahaja. Kriteria :Solat pada awal waktu Sentiasa berjemaah Menyempurnakan sunat-sunat solat a.Instrumen Penilaian Program B B. e. TADARUS AL-QURAN Kriteria :Membaca al-Quran setiap hari Hafaz ayat-ayat lazim Memelihara hukum tajwid a. b. Berpakaian bersih dan sesuai Memelihara ketertiban d. c. M u k a S u r a t | 13 . b. c. e. PROGRAM MUTADAYYIN SOLAT BERKUALITI a. Meneliti tafsiran ayat yang dibaca Tadabbur dengan makna difahami d.

PROGRAM MUTADAYYIN TARIKH:………………HINGGA…………………… Usrah ………………………………………………….Borang Penilaian Program B B. SOLAT BERKUALITI TADARUS AL-QURAN AMALAN ZIKIR DAN DOA BERTERUSAN Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c *Catatkan : Ada ( 1 markah ) / Tiada ( 0 markah ) M u k a S u r a t | 14 Kriteria e BIL NAMA MURID TING JUMLAH .

Fokus pada Jun – Julai . tempat dan majlis AKTIVITI .Bengkel Adab diberikan kepada murid-murid yang terpilih dan muridmurid tersebut menerangkan semula kepada murid-murid lain dalam LDK. PENAMPILAN DIRI CIRI-CIRI 1.Mengikut kesesuaian sekolah PENILAIAN . . .PROGRAM C.Kempen:  Banner  Poster  Pamplet PERLAKSANAAN .Penilaian oleh Naqib (Mentor Murid) .Pemantauan secara berterusan dan penilaian diberikan berdasarkan kriteriakriteria berikut: o Kefahaman o Penglibatan o Amalan .Penilaian Murabbi (Mentor Guru) ULASAN 2. SIKAP POSITIF DAN PROAKTIF  Aktif di dalam aktiviti dalam / luar kelas  Suka membantu guru dan murid lain M u k a S u r a t | 15 . ADAB SOPAN:  Adab bercakap  Adab menuntut ilmu  Adab bergaul 3. .Pemantauan dilakukan mengikut jadual yang ditetapkan oleh sekolah .Penilaian Umum sepanjang Tahun.Jun – Julai fokus penilaian .Tazkirah / ucapan oleh murid sebelum kelas bermula mengikut giliran setiap hari persekolahan.Anugerah Murid Mithali 4.Tunjuk cara berpakaian .Penilaian oleh Rakan Sebaya .Instrumen rujuk lampiran . PEMAKAIAN:  Kemas  Bersih  Sesuai mengikut keadaan. KEPEMIMPINAN:  Bijak membuat keputusan  Boleh berkomunikasi dengan baik  Menjadi role model .Pengucapan Awam:  Tazkirah  Ucapan .Bengkel:  Ceramah  LDK .Sepanjang Program Penampilan Diri .

a.Instrumen Penilaian Program C C. Menjadi role model (dicontohi ) e. e. Bersih dan rapi b. M u k a S u r a t | 16 . *Penilaian oleh Nuqaba ’ yang dilantik sahaja dan disahkan oleh Murabbi. PROGRAM PENAMPILAN DIRI PEMAKAIAN Kriteria:Menutup aurat ADAB SOPAN Kriteria :Bercakap dengan lembut (rendah suara ) Menumpukan perhatian terhadap ajaran guru KEPEMIMPINAN Kriteria :Bijak membuat keputusan SIKAP POSITIF DAN PROAKTIF Kriteria :Aktif dalam kelas dan luar bilik darjah Menyelesaikan tugas menepati masa yang ditentukan Suka membantu semua orang yang memerlukan bantuan Mampu menyumbangkan idea yang ktitis dan bernas Sentiasa terkehadapan dalam memberi idea dan melaksanakan sesuatu tugas / tanggungjawab dengan baik a. b. Mampu berkomunikasi dengan baik Berwibawa dan disegani c. Mengutamakan yang lebih berusia/yang lebih tua Menyayangi yang lebih muda Sentiasa membataskan pandangan & pergaulan c. keadaan dan majlis Tidak terlalu ketat d. *Kriteria yang disenaraikan hanya untuk rujukan dan panduan sahaja. d. d. a. e. c. d. b. Kemas dan lengkap c. a. Tegas mempertahankan keputusan bersama b. e. Sesuai mengikut tempat.

Borang Penilaian Program C C. PROGRAM PENAMPILAN DIRI TARIKH:………………HINGGA…………………… Usrah …………………………………………………. PEMAKAIAN BIL NAMA MURID TING Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a ADAB SOPAN KEPEMIMPINAN SIKAP POSITIF DAN PROAKTIF JUMLAH Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c *Catatkan : Ada ( 1 markah ) / Tiada ( 0 markah ) M u k a S u r a t | 17 Kriteria e .

Penilaian oleh Naqib (Mentor Murid) .Pertandingan Lukisan .Pameran .PROGRAM D.Penilaian oleh Rakan Sebaya . BERKEYAKINAN AKTIVITI PELAKSANAAN . JATI DIRI CIRI-CIRI 1. . SEMANGAT JUANG M u k a S u r a t | 18 .Sepanjang tahun PENILAIAN .Hari kebesaran .Penilaian Umum sepanjang Tahun.Usrah 2.Ogos – September fokus penilaian .1 hari 3.1 hari .Sambutan Hari Kebesaran .Menganjurkan pertandingan sempena Bulan Kemerdekaan .Majlis Tahlil dan Bacaan Yaasin .Pemantauan dilakukan mengikut jadual yang ditetapkan oleh sekolah 4.Memperingati Tokoh-tokoh Kemerdekaan . TETAP PENDIRIAN . SABAR DAN TABAH .Penilaian Murabbi (Mentor Guru) CATATAN .Instrumen rujuk lampiran .

Instrumen Penilaian Program D D. c. b. d. Tekun sewaktu melaksanakan tugasan Bersungguh melaksanakan tugasan Bersaing mencapai kecemerlangan Berani c. M u k a S u r a t | 19 . e. b. Berwawasan / berpandangan jauh Beridea kritis b. Respon dalam semua majlis Tabah dan tidak berputus asa Penglibatan dalam aktiviti kerohanian c. d. a. b. Sanggup berkorban e. c. a. e. *Kriteria yang disenaraikan hanya untuk rujukan dan panduan sahaja. PROGRAM JATI DIRI BERKEYAKINAN Kriteria:Tidak mudah terpengaruh SABAR DAN TABAH Kriteria :Mudah menerima nasihat Bertolak ansur TETAP PENDIRIAN Kriteria :Memberikan hujah dengan idea yang bernas Tegas mempertahankan keputusan Bertanggungjawab atas keputusan Bijak membuat keputusan SEMANGAT JUANG Kriteria :Aktif dalam setiap aktiviti a. e. Sentiasa menunaikan kewajipan Kesungguhan yang tinggi d. d. *Penilaian oleh Nuqaba ’ yang dilantik sahaja dan disahkan oleh Murabbi. a.

PROGRAM JATI DIRI TARIKH:………………HINGGA…………………… Usrah ………………………………………………….Borang Penilaian Program D D. BERKEYAKINAN SABAR DAN TABAH TETAP PENDIRIAN SEMANGAT JUANG JUMLAH Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria d Kriteria b Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c *Catatkan : Ada ( 1 markah ) / Tiada ( 0 markah ) M u k a S u r a t | 20 Kriteria e BIL NAMA MURID TING .

………………………………….....PENILAIAN KESELURUHAN MUTADAYYIN BIL NAMA MURID TING 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Disahkan oleh Murabbi : ……………………………………………. Tarikh …………………………………………….…….………. Tandatangan Murabbi : …………………………………………….. Tandatangan Naqib Nama Tarikh : : : M u k a S u r a t | 21 JUMLAH MARKAH KESELURUHAN PENAMPILAN DIRI JATI DIRI BERBUDI BAHASA . Nama : ……………………………………. …………………………………………….

LAPORAN PELAKSANAAN PROGRAM SAHSIAH UNGGUL MURID (SUMUR) Sila sertakan dokuman berikut :  Senarai AJK pelaksana/Senarai Mesyuarat dan Tarikh/Senarai Kumpulan Usrah dan yang berkaitan Dilengkapkan dan dihantar kepada URUSETIA untuk makluman pelaksanaan 2 kali setahun (Laporan Jun dan Laporan Disember) BIL PROGRAM AKTIVITI Aktiviti kecil/majlis/yang dilaksanakan sepanjang program 1. 1. 3. : ………………………………….. Tarikh : ……………………………………………... M u k a S u r a t | 22 . TARIKH PERLAKSANAAN Tarikh-tarikh aktiviti yang berkenaan PENILAIAN Penilaian selepas program secara umum dalam bentuk kualiti atau kuantiti (%) KOS RM Empat program yang telah di tetapkan Jumlah kos yang dibelanjakan A BERBUDI BAHASA B MUTADAYYIN C PENAMPILAN DIRI D JATIDIRI Disediakan Oleh Penyelaras Nama Tarikh Disahkan oleh Pengetua : …………………………………………….. 1. 3. 2. 3. 2. 4.……. 4. 2. 4. 4. : …………………………………………….………. Tandatangan : ……………………………………………. 1.. Nama : ……………………………………. 3. 2.

Lampiran 1 RANGKAIAN PENGGERAK SUMUR SEKOLAH __________________________________________________________________________________________________________ Pengetua/GPK 1/GPK HEM  Murabbi (Mentor Guru)  Naqib (Mentor Murid: Pembimbing Kumpulan Usrah dalam kalangan murid yang terbaik)  Murid (Peserta: mengikut kumpulan-kumpulan Usrah) M u k a S u r a t | 23 .

Nov Rumusan Budi Bahasa X X X X Mutadayyin X X X X Penampilan Diri X X X X Jati Diri X X X X     M : Minggu Semua Program dilaksanakan secara berterusan sepanjang tahun 2 bulan diperuntukkan untuk melaksanakan sesuatu program secara berfokus 4 kali penilaian secara berfokus sesuatu program dilakukan M u k a S u r a t | 24 .Lampiran 2 Contoh Takwim Penilaian Naqib (Mentor Murid) Feb Program M1 M2 M3 M4 M1 Mac M2 M3 M4 M1 April M2 M3 M4 M1 Mei M2 M3 M4 M1 Jun M2 M3 M4 M1 Julai M2 M3 M4 M1 Ogos M2 M3 M4 M1 Sept M2 M3 M4 Okt.

TINDAKAN/PERLAKSANAAN BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 PERKARA Lantik AJK SUMUR sekolah Lantik AJK BADAR Lantik Murabbi Lantik Nuqaba' (Naqib-Naqib) Bentuk Kumpulan/Kumpulan Usrah Takwim Pertemuan Mesyuarat AJK Memaklumkan kepada semua murid mengenai SUMUR : program dan aktivitinya sepanjang tahun Penilaian kumpulan usrah oleh Naqib-Naqib Pengesahan Penilaian oleh Murabbi melalui Borang Penilaian Pemantauan: BPI/JPN/PPD/Sekolah Penilaian keseluruhan modul Penyediaan Pelaporan 2 kali setahun (Penilaian Jun/Disember) ADA TIADA M u k a S u r a t | 25 .

AJK SUMUR Pengerusi [Pengetua]  Naib Pengerusi 1 [Guru Penolong Kanan HEM]  Naib Pengerusi 2  Setiausaha [Guru Penolong Kanan Pentadbiran]  Penolong Setiausaha  Ahli Jawatankuasa [Kaunselor/Guru Muslim/Murabbi/Pengerusi BADAR/Ketua Naqib] [Ketua Panitia] [Ketua Bidang PI] M u k a S u r a t | 26 .

Urusetia : Sektor Pembangunan Nilai dan Akhlak. Dokumentasi Aktiviti/Program g. Bahagian Pendidikan Islam. Pelaporan : 2 kali setahun 7. Tindakan/Maklum Balas Minit f. Fail Induk: a. Senarai AJK Induk c. Fail Modul 2. Surat Lantikan AJK b. Organisasi BADAR b. Senarai Nuqaba’ dan ahli e. Minit Mesyuarat e. Senarai Murabbi/Nuqaba’ d. Surat Panggilan Mesyuarat d. Takwim Aktiviti 3.SENARAI SEMAK DOKUMENTASI PENGURUSAN MODUL SUMUR 1. Dokumentasi Penilaian 5. Fail Aktiviti: a. KPM M u k a S u r a t | 27 . Takwim Pertemuan 4. Lain-Lain Dokumentasi yang berkaitan 6. Organisasi Usrah c.

M u k a S u r a t | 28 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful