P. 1
1. Modul SUMUR 2011_pdf

1. Modul SUMUR 2011_pdf

|Views: 432|Likes:
Published by Solah Makkiah

More info:

Published by: Solah Makkiah on May 27, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/06/2014

pdf

text

original

PANDUAN PELAKSANAAN MODUL

SAHSIAH UNGGUL MURID
( SUMUR )
DI SMKA DAN SABK KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

BAHAGIAN PENDIDIKAN ISLAM KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

CYBERJAYA
2011

Mu ka S u ra t |2

mengajar. Semoga segala usaha yang dicurahkan tersebut mendapat ganjaran sebaik-baiknya dari Allah SWT. Bahagian Pendidikan Islam (BPI). Oleh itu modul SUMUR ini merupakan sebahagian daripada usaha BPI. KPM mempertingkat dan memantapkan lagi sahsiah murid khususnya yang berada di SMKA dan SABK.Kata Alu-aluan Pengarah Bahagian Pendidikan Islam Kementerian Pelajaran Malaysia Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang. KPM sentiasa berusaha menambah baik setiap program khususnya ke arah pembentukan sahsiah murid dari masa ke semasa. Akhirnya kita sama-sama berdoa semoga usaha kita diredhai Allah SWT. Kementerian Pelajaran Malaysia merakamkan ucapan terima kasih kepada semua pihak yang telah berusaha bersungguh-sungguh merealisasikan modul ini. terima kasih. Bahagian ini amat berharap agar modul ini dilaksanakan dan mendapat sokongan penuh warga SMKA dan SABK seluruh negara. Sekian. membangun Modal Insan melalui kaedah mendidik. Syukur ke hadrat Allah SWT kerana dengan limpahan rahmat serta keizinan-Nya kita bersama-sama dapat melaksanakan modul Sahsiah Unggul Murid (SUMUR) kepada semua Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) dan Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK) di seluruh negara mulai Tahun 2010. membentuk dan membimbing murid-murid di sekolah merupakan tugas dan tanggung jawab Kementerian Pelajaran Malaysia. Berpegang kepada prinsip bahawa pendidikan adalah suatu usaha berterusan hingga ke akhir hayat maka BPI. Sesungguhnya. HJ ABD RASHID BIN NGAH Pengarah Bahagian Pendidikan Islam Kementerian Pelajaran Malaysia Mu ka S u ra t |3 .

Dato’ Seri Hishammuddin bin Tun Hussein Menteri Pelajaran Malaysia dan disambut oleh Jabatan Pendidikan Islam dan Moral (JAPIM). SELANGOR. Parit. melahirkan murid yang memiliki personaliti terpuji dan boleh dicontohi oleh murid-murid lain. Mesyuarat Pengurusan Bahagian Pendidikan Islam Bil. SABK Maahad Al-Aziz. Sahsiah Unggul Murid (SUMUR) adalah idea dan hasrat YB. PULAU PINANG. KELANTAN. JOHOR. MELAKA. SMKA Naim Lil-Banat. 3. Kementerian Pelajaran Malaysia dengan mencetuskan Modul 5 C iaitu Murid Contoh. Program Penampilan Diri dan Program Jati diri. SARAWAK. 2. SUMUR telah dilancarkan oleh YB. PERAK. Murid Cerdik. mempunyai ketahanan diri dalam menghadapi cabaran hidup serta berusaha meningkatkan daya kepimpinan dan bersemangat patriotisma. SABK SMA Al-Maarif. Yan. Mu ka S u ra t |4 . Murid Cerdas. SELANGOR pada 12 hingga 15 Mac 2008 dengan berpandukan kepada program rintis yang dilaksanakan kepada 10 buah sekolah sebelum ini memutuskan empat program untuk dilaksanakan seterusnya iaitu Program Berbudi Bahasa. Dato’ Noh bin Omar Timbalan Menteri Pelajaran Malaysia pada 29 Oktober 2007 di Sekolah Agama Menengah Tanjung Karang. SMKA Nibong Tebal. KEDAH. SELANGOR. SMKA Sheikh Hj. PAHANG dan SABK SMA Al-Nahdah. mempraktikkan amalan penjagaan kesihatan yang cemerlang dalam kehidupan seharian. Othman Wahab. Murid Cergas dan Murid Ceria. 5. Shah Alam. 4. 6. Matlamat modul ini adalah untuk. Kuala Selangor. Kuala Selangor. Bahagian Pendidikan Islam dan program tersebut hendaklah dilaksanakan di semua SMKA dan SABK pada tahun 2010. TERENGGANU. SABK Imtiaz Dungun. sentiasa memburu ilmu untuk kebahagiaan di dunia dan akhirat. Mesyuarat Pemurnian Modul yang diadakan di Hotel Quality. Berikutan itu. SABK SAM Tanjung Karang. Kuantan. Program Mutadayyin. SMKA Sultan Muhamad. 10 buah sekolah rintis telah terpilih melaksanakannya iaitu SMKA Maahad Muar. 2/2010 pada 8 Februari 2010 memutuskan Sumur diserahkan kepada Operasi Dakwah.LATAR BELAKANG 1.

Sektor Pembangunan Nilai dan Akhlak. Penilaian Keseluruhan (rujuk Lampiran 3) akan dibuat oleh Naqib (Mentor Murid) ke atas ahli usrah masing-masing pada hujung tahun (Oktober – November) dan disahkan oleh Murabbi (Mentor Guru). Pemantauan bagi program pertama tetap diteruskan walaupun program kedua dan program selanjutnya dilaksanakan. 6. Penilaian bagi setiap program adalah mengikut kumpulan-kumpulan kecil murid (Kumpulan Usrah) bagi meringankan tugas guru. Program Mutadayyin. Ia bertujuan untuk lebih memudahkan para guru untuk melaksanakan modul ini. Semua murid hendaklah diberitahu dan diperjelaskan secara terperinci pelaksanaan setiap program agar setiap murid faham dan menyedari bahawa sesuatu program tersebut sedang berlangsung dan mereka sedar bahawa mereka terlibat sama menjayakannya. Bahagian Pendidikan Islam. Penilaian hendaklah dibuat sebanyak empat ( 4 ) kali iaitu dua minggu sekali bagi program dalam masa dua bulan program itu berjalan (rujuk Lampiran 2: Contoh Jadual Penilaian). Program Penampilan Diri dan Program Jati Diri. 5. 3. 4. KPM selaku urusetia akan memantau dari semasa ke semasa tentang pelaksanaan program ini di semua SMKA dan SABK. Mu ka S u ra t |5 .PANDUAN PELAKSANAAN MODUL 1. Modul Sahsiah Unggul Murid ( SUMUR ) ini telah dimurnikan semula menjadi empat (4) program utama iaitu Program Berbudi Bahasa. 2. Laporan pelaksanaan program hendaklah dihantar kepada urusetia pada bulan Jun dan Disember ( dua kali setahun ). Mentor Guru selaku Murabbi perlu mengesahkan penilaian berdasarkan borang yang telah disediakan (rujuk Lampiran 1: Rangkaian Penggerak SUMUR). 7.

MODUL SAHSIAH UNGGUL MURID ( SUMUR ) .

Pelaksanaan Program sepanjang tahun .Penilaian Murabbi (Mentor Guru) . TOLONG MENOLONG - Banner  Contoh :- 29 ” Muhammad itu adalah utusan Allah dan orang-orang yang bersama dengan dia adalah keras terhadap orang-orang kafir.PROGRAM CIRI-CIRI AKTIVITI PERLAKSANAAN PENILAIAN CATATAN A. BERBUDI BAHASA 1.Penilaian oleh Naqib (Mentor Murid) . HORMAT MENGHORMATI - ”Barangsiapa yang beriman kepada Allah dan Hari Akhirat maka hendaklah ia menghormati jiran tetangganya” ” Seseorang Muslim itu adalah saudara bagi Muslim yang lain dia tidak menzaliminya dan tidak membiarkannya keseorangan ketika saudaranya memerlukan” Kempen : * Ciri-ciri kempen mengandungi 5 I :  Informasi  Inovasi  Ilmiah  Intelek  Islamik *Cadangan aktiviti :  Perasmian / Penutup  Sebaran Maklumat (Reach Out)  Kempen 5 S o Senyum o Salam o Sapa o Sopan o Sayang Sentuhan Jibril*: ” Sentuhan lima saat lebih bermakna daripada pertuturan 5 minit” .Penilaian Umum sepanjang Tahun.Fokus penilaian pelaksanaan pada Februari – Mac . tetapi berkasih sayang sesama mereka” ) Pemplet :  “Guruku ibubapaku”  “Kami sayang guru” Mu ka S u ra t |7 . .Penilaian oleh Rakan Sebaya .Pemantauan dilakukan mengikut jadual yang ditetapkan oleh sekolah - - Mentor Mentee 2.Tumpuan pada awal dan akhir program .Februari – Mac fokus penilaian .Instrumen rujuk lampiran .

- Mengenang Budi :  Tayangan Clip Video  Tayangan Filem/ Drama Contoh : o Anakku Sazali o Si Tanggang o Siri Al-Hidayah o Mutiara Hati o Cikgu Limau Kasturi Menghargai :  Sijil penghargaan  Perkongsian pengalaman  Cenderamata  Bertukar hadiah . MENGENANG BUDI / MENGHARGAI 7 "Dan (ingatlah juga) . ”Sesungguhnya jika kamu bersyukur . LARAS BAHASA - Firman Allah: Surah Luqman: 18 . Dan sederhanalah kamu dalam berjalan dan lunakkanlah suaramu.19 ”Dan janganlah kamu memalingkan mukamu dari manusia (karena sombong) dan janganlah kamu berjalan di muka bumi dengan angkuh. Maka Sesungguhnya azab-Ku sangat pedih”.Waktu senggang Contoh:  Sebelum perhimpunan  Waktu rehat  Waktu balik  Waktu kokurikulum . Sesungguhnya Allah tidak menyukai orangorang yang sombong lagi membanggakan diri.Majlis Penutup program ( Firman Allah: Surah al-Baqarah:83 83 - Poster  Pertandingan  Iklan di kelas dan sudutsudut pameran Mu ka S u ra t |8 . Sesungguhnya seburukburuk suara ialah suara keledai” Kaedah Penyampaian Lisan:  Forum  Tazkirah ringkas  Nadwah (seminar)  Multaqa (Rollcall)  Sumbang saran  Ceramah Persembahan:  Pentomen  Coral Speaking )  Lakonan  Sajak/Puisi .Cadangan: Sebulan sekali untuk tayangan filem ”Orang yang tidak bersyukur kepada manusia adalah orang yang tidak bersyukur kepada Allah” 4. tatakala Tuhanmu memaklumkan. pasti kami akan menambah (nikmat) kepadamu. dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku).Cadangan pelaksanaan: Waktu Perhimpunan Rasmi .Mengikut kesesuaian masa - .3.

) ” Waspadalah kamu dari kata-kata yang kotor kerana sesungguhnya Allah tidak suka kepada kata-kata kotor dan perilaku yang cabul”  Lagu / Nasyid berkaitan budi bahasa  Tokoh Pelajar  Berdasarkan kepada penilaian ” Aku pun turut bergurau senda. tetapi aku tidak mengatakan sesuatu. melainkan yang benar belaka” Mu ka S u ra t |9 .

c Berdiri ketika berucap dengan orang yang lebih dewasa c Mengambil berat terhadap orang di sekeliling Kebolehan memahami dan merasai penderitaan sebenar orang lain (emphaty ) Bersungguh dalam memberikan bantuan c c Bercakap perkara yang bermanfaat dalam topik yang berkaitan. d e e e Sentiasa menziarahi/menemui ahli keluarga. a b Mengutamakan orang yang lebih dewasa dalam kebanyakan hal b b b Menggunakan bahasa yang sopan dan lembut. d Berlapang dada dengan perbezaan pendapat/ ) at-tasamuh Menerima kelebihan dan kelemahan orang lain tanpa syarat ( Non judgement ) d d Mendengar nasihat dan mematuhi sebarang arahan yang ditetapkan. Menghormati orang lain dengan panggilan mesra dan disenangi oleh pendengar. *Penilaian oleh Nuqaba ’ yang dilantik sahaja dan disahkan oleh Murabbi. rakan-rakan dan individu e Penggunaan kata-kata penghormatan yang tetap *Kriteria yang disenaraikan hanya untuk rujukan dan panduan sahaja. PROGRAM BERBUDI BAHASA HORMAT MENGHORMATI a Kriteria :Memberi salam dan bertegur sapa ketika bersua a TOLONG MENOLONG Kriteria :Memberi pertolongan kepada orang lain tanpa diminta ( Sikap Proaktif ) Ikhlas dalam memberi pertolongan MENGENANG BUDI/MENGHARGAI Kriteria :Mengucapkan terima kasih di atas sesuatu pemberian dan pertolongan Memberikan tanda ingatan sempena peristiwa-peristiwa yang bermakna kepada individu Menzahirkan penghormatan dalam perlakuan LARAS BAHASA a Kriteria :Menggunakan intonasi suara dan bahasa badan yang sesuai.Instrumen Penilaian Program A A. M u k a S u r a t | 10 .

Borang Penilaian Program A A. HORMAT MENGHORMATI Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria c Kriteria e BIL NAMA MURID TING TOLONG MENOLONG Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria c Kriteria e MENGENANG BUDI Kriteria b Kriteria d Kriteria c Kriteria e LARAS BAHASA JUMLAH Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria c *Catatkan : Ada ( 1 markah ) / Tiada ( 0 markah ) M u k a S u r a t | 11 Kriteria e . PROGRAM BERBUDI BAHASA TARIKH:………………HINGGA…………………… Usrah ………………………………………………….

.Awal program Pertengahan April Minggu Ketiga .Ceramah kelebihan Zikir .PROGRAM CIRI-CIRI AKTIVITI PELAKSANAAN PENILAIAN CATATAN B.Penilaian Umum sepanjang Tahun. .Bengkel Tahsin Qiraati . 3.Hafazan zikir dan doa selepas solat .Program dan penilaian program dilaksanakan sepanjang tahun. . . SOLAT BERKUALITI  Solat di awal waktu  Solat berjemaah  Solat sunat - Kempen Islah Tazkirah Ceramah Buletin Qiamullail .Tadarus merujuk Jadual Tadarus .Pemantauan dilakukan mengikut jadual yang ditetapkan oleh sekolah M u k a S u r a t | 12 . MUTADAYYIN 1.Penilaian oleh Rakan Sebaya .Instrumen rujuk lampiran . AMALAN ZIKIR DAN DOA BERTERUSAN  Basahi lidah dengan zikir dan doa  Mulakan pekerjaan dengan iringan doa. TADARUS AL-QUR’AN  Bacaan secara tartil  Istiqamah membaca AlQur’an  Bacaan secara disemak .(2 hari seminggu).Buletin bulanan .Tadarus Al-Qur’an secara halaqah atau berpasangan.Fokus penilaian pelaksanaan pada April – Mei .Penilaian Murabbi (Mentor Guru) .April – Mei fokus penilaian 2.Penilaian oleh Naqib (Mentor Murid) .

e. TADARUS AL-QURAN Kriteria :Membaca al-Quran setiap hari Hafaz ayat-ayat lazim Memelihara hukum tajwid a. e. Berpakaian bersih dan sesuai Memelihara ketertiban d. *Penilaian oleh Nuqaba ’ yang dilantik sahaja dan disahkan oleh Murabbi. Meneliti tafsiran ayat yang dibaca Tadabbur dengan makna difahami d. b. c. *Kriteria yang disenaraikan hanya untuk rujukan dan panduan sahaja.Instrumen Penilaian Program B B. b. AMALAN ZIKIR DAN DOA BERTERUSAN Kriteria :Membaca wirid lepas solat Berdoa setiap lepas solat Membaca doa dalam setiap amalan harian Memahami kandungan doa Mengamalkan adab-adab berdoa dan berzikir d. PROGRAM MUTADAYYIN SOLAT BERKUALITI a. c. e. Kriteria :Solat pada awal waktu Sentiasa berjemaah Menyempurnakan sunat-sunat solat a. b. c. M u k a S u r a t | 13 .

PROGRAM MUTADAYYIN TARIKH:………………HINGGA…………………… Usrah …………………………………………………. SOLAT BERKUALITI TADARUS AL-QURAN AMALAN ZIKIR DAN DOA BERTERUSAN Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c *Catatkan : Ada ( 1 markah ) / Tiada ( 0 markah ) M u k a S u r a t | 14 Kriteria e BIL NAMA MURID TING JUMLAH .Borang Penilaian Program B B.

.Penilaian oleh Rakan Sebaya . KEPEMIMPINAN:  Bijak membuat keputusan  Boleh berkomunikasi dengan baik  Menjadi role model .Pengucapan Awam:  Tazkirah  Ucapan .Bengkel Adab diberikan kepada murid-murid yang terpilih dan muridmurid tersebut menerangkan semula kepada murid-murid lain dalam LDK. .Penilaian Umum sepanjang Tahun. PENAMPILAN DIRI CIRI-CIRI 1. . tempat dan majlis AKTIVITI .Bengkel:  Ceramah  LDK .Tazkirah / ucapan oleh murid sebelum kelas bermula mengikut giliran setiap hari persekolahan.PROGRAM C.Instrumen rujuk lampiran .Jun – Julai fokus penilaian .Pemantauan dilakukan mengikut jadual yang ditetapkan oleh sekolah . ADAB SOPAN:  Adab bercakap  Adab menuntut ilmu  Adab bergaul 3.Penilaian oleh Naqib (Mentor Murid) . SIKAP POSITIF DAN PROAKTIF  Aktif di dalam aktiviti dalam / luar kelas  Suka membantu guru dan murid lain M u k a S u r a t | 15 .Pemantauan secara berterusan dan penilaian diberikan berdasarkan kriteriakriteria berikut: o Kefahaman o Penglibatan o Amalan .Fokus pada Jun – Julai .Mengikut kesesuaian sekolah PENILAIAN .Tunjuk cara berpakaian .Sepanjang Program Penampilan Diri .Anugerah Murid Mithali 4.Penilaian Murabbi (Mentor Guru) ULASAN 2.Kempen:  Banner  Poster  Pamplet PERLAKSANAAN . PEMAKAIAN:  Kemas  Bersih  Sesuai mengikut keadaan.

c. PROGRAM PENAMPILAN DIRI PEMAKAIAN Kriteria:Menutup aurat ADAB SOPAN Kriteria :Bercakap dengan lembut (rendah suara ) Menumpukan perhatian terhadap ajaran guru KEPEMIMPINAN Kriteria :Bijak membuat keputusan SIKAP POSITIF DAN PROAKTIF Kriteria :Aktif dalam kelas dan luar bilik darjah Menyelesaikan tugas menepati masa yang ditentukan Suka membantu semua orang yang memerlukan bantuan Mampu menyumbangkan idea yang ktitis dan bernas Sentiasa terkehadapan dalam memberi idea dan melaksanakan sesuatu tugas / tanggungjawab dengan baik a. Sesuai mengikut tempat. Bersih dan rapi b. b. *Penilaian oleh Nuqaba ’ yang dilantik sahaja dan disahkan oleh Murabbi. e. a. b. keadaan dan majlis Tidak terlalu ketat d.Instrumen Penilaian Program C C. d. e. Mampu berkomunikasi dengan baik Berwibawa dan disegani c. e. a. Kemas dan lengkap c. Mengutamakan yang lebih berusia/yang lebih tua Menyayangi yang lebih muda Sentiasa membataskan pandangan & pergaulan c. Tegas mempertahankan keputusan bersama b. *Kriteria yang disenaraikan hanya untuk rujukan dan panduan sahaja. a. Menjadi role model (dicontohi ) e. d. d. M u k a S u r a t | 16 .

Borang Penilaian Program C C. PROGRAM PENAMPILAN DIRI TARIKH:………………HINGGA…………………… Usrah …………………………………………………. PEMAKAIAN BIL NAMA MURID TING Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a ADAB SOPAN KEPEMIMPINAN SIKAP POSITIF DAN PROAKTIF JUMLAH Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c *Catatkan : Ada ( 1 markah ) / Tiada ( 0 markah ) M u k a S u r a t | 17 Kriteria e .

Penilaian Murabbi (Mentor Guru) CATATAN .Penilaian Umum sepanjang Tahun.Menganjurkan pertandingan sempena Bulan Kemerdekaan .Penilaian oleh Naqib (Mentor Murid) .1 hari .PROGRAM D.Memperingati Tokoh-tokoh Kemerdekaan .Pemantauan dilakukan mengikut jadual yang ditetapkan oleh sekolah 4. SABAR DAN TABAH .Hari kebesaran . BERKEYAKINAN AKTIVITI PELAKSANAAN .Majlis Tahlil dan Bacaan Yaasin .Instrumen rujuk lampiran . TETAP PENDIRIAN .Sepanjang tahun PENILAIAN .Penilaian oleh Rakan Sebaya .Usrah 2.Sambutan Hari Kebesaran .Ogos – September fokus penilaian .1 hari 3. . SEMANGAT JUANG M u k a S u r a t | 18 .Pertandingan Lukisan .Pameran . JATI DIRI CIRI-CIRI 1.

a. M u k a S u r a t | 19 . e. *Kriteria yang disenaraikan hanya untuk rujukan dan panduan sahaja.Instrumen Penilaian Program D D. b. a. *Penilaian oleh Nuqaba ’ yang dilantik sahaja dan disahkan oleh Murabbi. a. Berwawasan / berpandangan jauh Beridea kritis b. c. Sanggup berkorban e. d. PROGRAM JATI DIRI BERKEYAKINAN Kriteria:Tidak mudah terpengaruh SABAR DAN TABAH Kriteria :Mudah menerima nasihat Bertolak ansur TETAP PENDIRIAN Kriteria :Memberikan hujah dengan idea yang bernas Tegas mempertahankan keputusan Bertanggungjawab atas keputusan Bijak membuat keputusan SEMANGAT JUANG Kriteria :Aktif dalam setiap aktiviti a. Respon dalam semua majlis Tabah dan tidak berputus asa Penglibatan dalam aktiviti kerohanian c. b. d. d. b. Tekun sewaktu melaksanakan tugasan Bersungguh melaksanakan tugasan Bersaing mencapai kecemerlangan Berani c. e. c. e. Sentiasa menunaikan kewajipan Kesungguhan yang tinggi d.

BERKEYAKINAN SABAR DAN TABAH TETAP PENDIRIAN SEMANGAT JUANG JUMLAH Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria d Kriteria b Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c *Catatkan : Ada ( 1 markah ) / Tiada ( 0 markah ) M u k a S u r a t | 20 Kriteria e BIL NAMA MURID TING . PROGRAM JATI DIRI TARIKH:………………HINGGA…………………… Usrah ………………………………………………….Borang Penilaian Program D D.

. Nama : …………………………………….…….………. Tandatangan Murabbi : …………………………………………….... Tandatangan Naqib Nama Tarikh : : : M u k a S u r a t | 21 JUMLAH MARKAH KESELURUHAN PENAMPILAN DIRI JATI DIRI BERBUDI BAHASA . …………………………………………….PENILAIAN KESELURUHAN MUTADAYYIN BIL NAMA MURID TING 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Disahkan oleh Murabbi : …………………………………………….. …………………………………. Tarikh …………………………………………….

3. 4. 2.. 3. 1.. 1. 2. Tarikh : ……………………………………………. M u k a S u r a t | 22 . : ………………………………….LAPORAN PELAKSANAAN PROGRAM SAHSIAH UNGGUL MURID (SUMUR) Sila sertakan dokuman berikut :  Senarai AJK pelaksana/Senarai Mesyuarat dan Tarikh/Senarai Kumpulan Usrah dan yang berkaitan Dilengkapkan dan dihantar kepada URUSETIA untuk makluman pelaksanaan 2 kali setahun (Laporan Jun dan Laporan Disember) BIL PROGRAM AKTIVITI Aktiviti kecil/majlis/yang dilaksanakan sepanjang program 1. 2. : …………………………………………….……. TARIKH PERLAKSANAAN Tarikh-tarikh aktiviti yang berkenaan PENILAIAN Penilaian selepas program secara umum dalam bentuk kualiti atau kuantiti (%) KOS RM Empat program yang telah di tetapkan Jumlah kos yang dibelanjakan A BERBUDI BAHASA B MUTADAYYIN C PENAMPILAN DIRI D JATIDIRI Disediakan Oleh Penyelaras Nama Tarikh Disahkan oleh Pengetua : ……………………………………………. 3. 2. Nama : ……………………………………. 4. Tandatangan : ……………………………………………. 4.. 3.. 1.………. 4..

Lampiran 1 RANGKAIAN PENGGERAK SUMUR SEKOLAH __________________________________________________________________________________________________________ Pengetua/GPK 1/GPK HEM  Murabbi (Mentor Guru)  Naqib (Mentor Murid: Pembimbing Kumpulan Usrah dalam kalangan murid yang terbaik)  Murid (Peserta: mengikut kumpulan-kumpulan Usrah) M u k a S u r a t | 23 .

Lampiran 2 Contoh Takwim Penilaian Naqib (Mentor Murid) Feb Program M1 M2 M3 M4 M1 Mac M2 M3 M4 M1 April M2 M3 M4 M1 Mei M2 M3 M4 M1 Jun M2 M3 M4 M1 Julai M2 M3 M4 M1 Ogos M2 M3 M4 M1 Sept M2 M3 M4 Okt. Nov Rumusan Budi Bahasa X X X X Mutadayyin X X X X Penampilan Diri X X X X Jati Diri X X X X     M : Minggu Semua Program dilaksanakan secara berterusan sepanjang tahun 2 bulan diperuntukkan untuk melaksanakan sesuatu program secara berfokus 4 kali penilaian secara berfokus sesuatu program dilakukan M u k a S u r a t | 24 .

TINDAKAN/PERLAKSANAAN BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 PERKARA Lantik AJK SUMUR sekolah Lantik AJK BADAR Lantik Murabbi Lantik Nuqaba' (Naqib-Naqib) Bentuk Kumpulan/Kumpulan Usrah Takwim Pertemuan Mesyuarat AJK Memaklumkan kepada semua murid mengenai SUMUR : program dan aktivitinya sepanjang tahun Penilaian kumpulan usrah oleh Naqib-Naqib Pengesahan Penilaian oleh Murabbi melalui Borang Penilaian Pemantauan: BPI/JPN/PPD/Sekolah Penilaian keseluruhan modul Penyediaan Pelaporan 2 kali setahun (Penilaian Jun/Disember) ADA TIADA M u k a S u r a t | 25 .

AJK SUMUR Pengerusi [Pengetua]  Naib Pengerusi 1 [Guru Penolong Kanan HEM]  Naib Pengerusi 2  Setiausaha [Guru Penolong Kanan Pentadbiran]  Penolong Setiausaha  Ahli Jawatankuasa [Kaunselor/Guru Muslim/Murabbi/Pengerusi BADAR/Ketua Naqib] [Ketua Panitia] [Ketua Bidang PI] M u k a S u r a t | 26 .

Bahagian Pendidikan Islam. Fail Induk: a. Senarai Nuqaba’ dan ahli e. Surat Panggilan Mesyuarat d. Takwim Pertemuan 4. Dokumentasi Penilaian 5. Minit Mesyuarat e. Senarai AJK Induk c. Pelaporan : 2 kali setahun 7. Senarai Murabbi/Nuqaba’ d. Organisasi Usrah c. Organisasi BADAR b. Urusetia : Sektor Pembangunan Nilai dan Akhlak. Fail Aktiviti: a. Takwim Aktiviti 3. Dokumentasi Aktiviti/Program g. Lain-Lain Dokumentasi yang berkaitan 6. KPM M u k a S u r a t | 27 . Surat Lantikan AJK b. Fail Modul 2.SENARAI SEMAK DOKUMENTASI PENGURUSAN MODUL SUMUR 1. Tindakan/Maklum Balas Minit f.

M u k a S u r a t | 28 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->