PANDUAN PELAKSANAAN MODUL

SAHSIAH UNGGUL MURID
( SUMUR )
DI SMKA DAN SABK KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

BAHAGIAN PENDIDIKAN ISLAM KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

CYBERJAYA
2011

Mu ka S u ra t |2

KPM mempertingkat dan memantapkan lagi sahsiah murid khususnya yang berada di SMKA dan SABK. mengajar. Sekian.Kata Alu-aluan Pengarah Bahagian Pendidikan Islam Kementerian Pelajaran Malaysia Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang. Semoga segala usaha yang dicurahkan tersebut mendapat ganjaran sebaik-baiknya dari Allah SWT. Oleh itu modul SUMUR ini merupakan sebahagian daripada usaha BPI. terima kasih. Bahagian ini amat berharap agar modul ini dilaksanakan dan mendapat sokongan penuh warga SMKA dan SABK seluruh negara. Bahagian Pendidikan Islam (BPI). Syukur ke hadrat Allah SWT kerana dengan limpahan rahmat serta keizinan-Nya kita bersama-sama dapat melaksanakan modul Sahsiah Unggul Murid (SUMUR) kepada semua Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) dan Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK) di seluruh negara mulai Tahun 2010. membangun Modal Insan melalui kaedah mendidik. Sesungguhnya. HJ ABD RASHID BIN NGAH Pengarah Bahagian Pendidikan Islam Kementerian Pelajaran Malaysia Mu ka S u ra t |3 . KPM sentiasa berusaha menambah baik setiap program khususnya ke arah pembentukan sahsiah murid dari masa ke semasa. Berpegang kepada prinsip bahawa pendidikan adalah suatu usaha berterusan hingga ke akhir hayat maka BPI. membentuk dan membimbing murid-murid di sekolah merupakan tugas dan tanggung jawab Kementerian Pelajaran Malaysia. Kementerian Pelajaran Malaysia merakamkan ucapan terima kasih kepada semua pihak yang telah berusaha bersungguh-sungguh merealisasikan modul ini. Akhirnya kita sama-sama berdoa semoga usaha kita diredhai Allah SWT.

PERAK. mempunyai ketahanan diri dalam menghadapi cabaran hidup serta berusaha meningkatkan daya kepimpinan dan bersemangat patriotisma. Othman Wahab. Murid Cerdas. mempraktikkan amalan penjagaan kesihatan yang cemerlang dalam kehidupan seharian. Mu ka S u ra t |4 . KEDAH. Mesyuarat Pemurnian Modul yang diadakan di Hotel Quality. Program Penampilan Diri dan Program Jati diri. Murid Cerdik. 4. 10 buah sekolah rintis telah terpilih melaksanakannya iaitu SMKA Maahad Muar. melahirkan murid yang memiliki personaliti terpuji dan boleh dicontohi oleh murid-murid lain. Dato’ Noh bin Omar Timbalan Menteri Pelajaran Malaysia pada 29 Oktober 2007 di Sekolah Agama Menengah Tanjung Karang. MELAKA. Kementerian Pelajaran Malaysia dengan mencetuskan Modul 5 C iaitu Murid Contoh.LATAR BELAKANG 1. Shah Alam. Kuantan. SABK SMA Al-Maarif. Dato’ Seri Hishammuddin bin Tun Hussein Menteri Pelajaran Malaysia dan disambut oleh Jabatan Pendidikan Islam dan Moral (JAPIM). Yan. 3. SMKA Sheikh Hj. KELANTAN. SUMUR telah dilancarkan oleh YB. SMKA Sultan Muhamad. PULAU PINANG. 5. Parit. SABK Maahad Al-Aziz. 2/2010 pada 8 Februari 2010 memutuskan Sumur diserahkan kepada Operasi Dakwah. PAHANG dan SABK SMA Al-Nahdah. Program Mutadayyin. 6. Matlamat modul ini adalah untuk. Mesyuarat Pengurusan Bahagian Pendidikan Islam Bil. Kuala Selangor. SMKA Nibong Tebal. Murid Cergas dan Murid Ceria. SABK Imtiaz Dungun. SARAWAK. SELANGOR pada 12 hingga 15 Mac 2008 dengan berpandukan kepada program rintis yang dilaksanakan kepada 10 buah sekolah sebelum ini memutuskan empat program untuk dilaksanakan seterusnya iaitu Program Berbudi Bahasa. SELANGOR. TERENGGANU. Berikutan itu. Sahsiah Unggul Murid (SUMUR) adalah idea dan hasrat YB. SMKA Naim Lil-Banat. 2. SELANGOR. JOHOR. sentiasa memburu ilmu untuk kebahagiaan di dunia dan akhirat. Bahagian Pendidikan Islam dan program tersebut hendaklah dilaksanakan di semua SMKA dan SABK pada tahun 2010. SABK SAM Tanjung Karang. Kuala Selangor.

Mu ka S u ra t |5 . Penilaian Keseluruhan (rujuk Lampiran 3) akan dibuat oleh Naqib (Mentor Murid) ke atas ahli usrah masing-masing pada hujung tahun (Oktober – November) dan disahkan oleh Murabbi (Mentor Guru). Pemantauan bagi program pertama tetap diteruskan walaupun program kedua dan program selanjutnya dilaksanakan. Program Penampilan Diri dan Program Jati Diri. 3. KPM selaku urusetia akan memantau dari semasa ke semasa tentang pelaksanaan program ini di semua SMKA dan SABK. Penilaian hendaklah dibuat sebanyak empat ( 4 ) kali iaitu dua minggu sekali bagi program dalam masa dua bulan program itu berjalan (rujuk Lampiran 2: Contoh Jadual Penilaian). 7.PANDUAN PELAKSANAAN MODUL 1. Laporan pelaksanaan program hendaklah dihantar kepada urusetia pada bulan Jun dan Disember ( dua kali setahun ). 4. Ia bertujuan untuk lebih memudahkan para guru untuk melaksanakan modul ini. 2. Sektor Pembangunan Nilai dan Akhlak. Bahagian Pendidikan Islam. Program Mutadayyin. Modul Sahsiah Unggul Murid ( SUMUR ) ini telah dimurnikan semula menjadi empat (4) program utama iaitu Program Berbudi Bahasa. Penilaian bagi setiap program adalah mengikut kumpulan-kumpulan kecil murid (Kumpulan Usrah) bagi meringankan tugas guru. 6. Semua murid hendaklah diberitahu dan diperjelaskan secara terperinci pelaksanaan setiap program agar setiap murid faham dan menyedari bahawa sesuatu program tersebut sedang berlangsung dan mereka sedar bahawa mereka terlibat sama menjayakannya. Mentor Guru selaku Murabbi perlu mengesahkan penilaian berdasarkan borang yang telah disediakan (rujuk Lampiran 1: Rangkaian Penggerak SUMUR). 5.

MODUL SAHSIAH UNGGUL MURID ( SUMUR ) .

Penilaian Umum sepanjang Tahun.Pelaksanaan Program sepanjang tahun . BERBUDI BAHASA 1.Instrumen rujuk lampiran .Penilaian oleh Naqib (Mentor Murid) . tetapi berkasih sayang sesama mereka” ) Pemplet :  “Guruku ibubapaku”  “Kami sayang guru” Mu ka S u ra t |7 .Februari – Mac fokus penilaian . HORMAT MENGHORMATI - ”Barangsiapa yang beriman kepada Allah dan Hari Akhirat maka hendaklah ia menghormati jiran tetangganya” ” Seseorang Muslim itu adalah saudara bagi Muslim yang lain dia tidak menzaliminya dan tidak membiarkannya keseorangan ketika saudaranya memerlukan” Kempen : * Ciri-ciri kempen mengandungi 5 I :  Informasi  Inovasi  Ilmiah  Intelek  Islamik *Cadangan aktiviti :  Perasmian / Penutup  Sebaran Maklumat (Reach Out)  Kempen 5 S o Senyum o Salam o Sapa o Sopan o Sayang Sentuhan Jibril*: ” Sentuhan lima saat lebih bermakna daripada pertuturan 5 minit” .Pemantauan dilakukan mengikut jadual yang ditetapkan oleh sekolah - - Mentor Mentee 2.Penilaian oleh Rakan Sebaya .Penilaian Murabbi (Mentor Guru) . TOLONG MENOLONG - Banner  Contoh :- 29 ” Muhammad itu adalah utusan Allah dan orang-orang yang bersama dengan dia adalah keras terhadap orang-orang kafir. .PROGRAM CIRI-CIRI AKTIVITI PERLAKSANAAN PENILAIAN CATATAN A.Tumpuan pada awal dan akhir program .Fokus penilaian pelaksanaan pada Februari – Mac .

Waktu senggang Contoh:  Sebelum perhimpunan  Waktu rehat  Waktu balik  Waktu kokurikulum .Majlis Penutup program ( Firman Allah: Surah al-Baqarah:83 83 - Poster  Pertandingan  Iklan di kelas dan sudutsudut pameran Mu ka S u ra t |8 .Mengikut kesesuaian masa - . ”Sesungguhnya jika kamu bersyukur .Cadangan pelaksanaan: Waktu Perhimpunan Rasmi . - Mengenang Budi :  Tayangan Clip Video  Tayangan Filem/ Drama Contoh : o Anakku Sazali o Si Tanggang o Siri Al-Hidayah o Mutiara Hati o Cikgu Limau Kasturi Menghargai :  Sijil penghargaan  Perkongsian pengalaman  Cenderamata  Bertukar hadiah . tatakala Tuhanmu memaklumkan.Cadangan: Sebulan sekali untuk tayangan filem ”Orang yang tidak bersyukur kepada manusia adalah orang yang tidak bersyukur kepada Allah” 4. Maka Sesungguhnya azab-Ku sangat pedih”.19 ”Dan janganlah kamu memalingkan mukamu dari manusia (karena sombong) dan janganlah kamu berjalan di muka bumi dengan angkuh. Sesungguhnya seburukburuk suara ialah suara keledai” Kaedah Penyampaian Lisan:  Forum  Tazkirah ringkas  Nadwah (seminar)  Multaqa (Rollcall)  Sumbang saran  Ceramah Persembahan:  Pentomen  Coral Speaking )  Lakonan  Sajak/Puisi . LARAS BAHASA - Firman Allah: Surah Luqman: 18 . Dan sederhanalah kamu dalam berjalan dan lunakkanlah suaramu. pasti kami akan menambah (nikmat) kepadamu. dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku).3. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orangorang yang sombong lagi membanggakan diri. MENGENANG BUDI / MENGHARGAI 7 "Dan (ingatlah juga) .

melainkan yang benar belaka” Mu ka S u ra t |9 . tetapi aku tidak mengatakan sesuatu.) ” Waspadalah kamu dari kata-kata yang kotor kerana sesungguhnya Allah tidak suka kepada kata-kata kotor dan perilaku yang cabul”  Lagu / Nasyid berkaitan budi bahasa  Tokoh Pelajar  Berdasarkan kepada penilaian ” Aku pun turut bergurau senda.

d Berlapang dada dengan perbezaan pendapat/ ) at-tasamuh Menerima kelebihan dan kelemahan orang lain tanpa syarat ( Non judgement ) d d Mendengar nasihat dan mematuhi sebarang arahan yang ditetapkan. M u k a S u r a t | 10 . Menghormati orang lain dengan panggilan mesra dan disenangi oleh pendengar.Instrumen Penilaian Program A A. c Berdiri ketika berucap dengan orang yang lebih dewasa c Mengambil berat terhadap orang di sekeliling Kebolehan memahami dan merasai penderitaan sebenar orang lain (emphaty ) Bersungguh dalam memberikan bantuan c c Bercakap perkara yang bermanfaat dalam topik yang berkaitan. a b Mengutamakan orang yang lebih dewasa dalam kebanyakan hal b b b Menggunakan bahasa yang sopan dan lembut. *Penilaian oleh Nuqaba ’ yang dilantik sahaja dan disahkan oleh Murabbi. rakan-rakan dan individu e Penggunaan kata-kata penghormatan yang tetap *Kriteria yang disenaraikan hanya untuk rujukan dan panduan sahaja. d e e e Sentiasa menziarahi/menemui ahli keluarga. PROGRAM BERBUDI BAHASA HORMAT MENGHORMATI a Kriteria :Memberi salam dan bertegur sapa ketika bersua a TOLONG MENOLONG Kriteria :Memberi pertolongan kepada orang lain tanpa diminta ( Sikap Proaktif ) Ikhlas dalam memberi pertolongan MENGENANG BUDI/MENGHARGAI Kriteria :Mengucapkan terima kasih di atas sesuatu pemberian dan pertolongan Memberikan tanda ingatan sempena peristiwa-peristiwa yang bermakna kepada individu Menzahirkan penghormatan dalam perlakuan LARAS BAHASA a Kriteria :Menggunakan intonasi suara dan bahasa badan yang sesuai.

PROGRAM BERBUDI BAHASA TARIKH:………………HINGGA…………………… Usrah ………………………………………………….Borang Penilaian Program A A. HORMAT MENGHORMATI Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria c Kriteria e BIL NAMA MURID TING TOLONG MENOLONG Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria c Kriteria e MENGENANG BUDI Kriteria b Kriteria d Kriteria c Kriteria e LARAS BAHASA JUMLAH Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria c *Catatkan : Ada ( 1 markah ) / Tiada ( 0 markah ) M u k a S u r a t | 11 Kriteria e .

Tadarus Al-Qur’an secara halaqah atau berpasangan. TADARUS AL-QUR’AN  Bacaan secara tartil  Istiqamah membaca AlQur’an  Bacaan secara disemak .Penilaian Umum sepanjang Tahun. SOLAT BERKUALITI  Solat di awal waktu  Solat berjemaah  Solat sunat - Kempen Islah Tazkirah Ceramah Buletin Qiamullail .Ceramah kelebihan Zikir .Hafazan zikir dan doa selepas solat .Pemantauan dilakukan mengikut jadual yang ditetapkan oleh sekolah M u k a S u r a t | 12 . . . AMALAN ZIKIR DAN DOA BERTERUSAN  Basahi lidah dengan zikir dan doa  Mulakan pekerjaan dengan iringan doa.Penilaian oleh Rakan Sebaya .PROGRAM CIRI-CIRI AKTIVITI PELAKSANAAN PENILAIAN CATATAN B.Penilaian oleh Naqib (Mentor Murid) .Bengkel Tahsin Qiraati .Program dan penilaian program dilaksanakan sepanjang tahun.Tadarus merujuk Jadual Tadarus .Buletin bulanan .Instrumen rujuk lampiran .Penilaian Murabbi (Mentor Guru) .(2 hari seminggu). . .April – Mei fokus penilaian 2. MUTADAYYIN 1.Fokus penilaian pelaksanaan pada April – Mei . 3.Awal program Pertengahan April Minggu Ketiga .

e. e. b. c. c. c. Berpakaian bersih dan sesuai Memelihara ketertiban d. Kriteria :Solat pada awal waktu Sentiasa berjemaah Menyempurnakan sunat-sunat solat a. *Kriteria yang disenaraikan hanya untuk rujukan dan panduan sahaja. b. AMALAN ZIKIR DAN DOA BERTERUSAN Kriteria :Membaca wirid lepas solat Berdoa setiap lepas solat Membaca doa dalam setiap amalan harian Memahami kandungan doa Mengamalkan adab-adab berdoa dan berzikir d. PROGRAM MUTADAYYIN SOLAT BERKUALITI a.Instrumen Penilaian Program B B. *Penilaian oleh Nuqaba ’ yang dilantik sahaja dan disahkan oleh Murabbi. M u k a S u r a t | 13 . Meneliti tafsiran ayat yang dibaca Tadabbur dengan makna difahami d. b. e. TADARUS AL-QURAN Kriteria :Membaca al-Quran setiap hari Hafaz ayat-ayat lazim Memelihara hukum tajwid a.

PROGRAM MUTADAYYIN TARIKH:………………HINGGA…………………… Usrah …………………………………………………. SOLAT BERKUALITI TADARUS AL-QURAN AMALAN ZIKIR DAN DOA BERTERUSAN Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c *Catatkan : Ada ( 1 markah ) / Tiada ( 0 markah ) M u k a S u r a t | 14 Kriteria e BIL NAMA MURID TING JUMLAH .Borang Penilaian Program B B.

Mengikut kesesuaian sekolah PENILAIAN .Penilaian oleh Rakan Sebaya . PEMAKAIAN:  Kemas  Bersih  Sesuai mengikut keadaan. .Anugerah Murid Mithali 4.Instrumen rujuk lampiran .Sepanjang Program Penampilan Diri .Penilaian Murabbi (Mentor Guru) ULASAN 2.Jun – Julai fokus penilaian . tempat dan majlis AKTIVITI .Pengucapan Awam:  Tazkirah  Ucapan .Tunjuk cara berpakaian .Penilaian Umum sepanjang Tahun.Kempen:  Banner  Poster  Pamplet PERLAKSANAAN . . .Penilaian oleh Naqib (Mentor Murid) .Tazkirah / ucapan oleh murid sebelum kelas bermula mengikut giliran setiap hari persekolahan.Bengkel Adab diberikan kepada murid-murid yang terpilih dan muridmurid tersebut menerangkan semula kepada murid-murid lain dalam LDK.Bengkel:  Ceramah  LDK . ADAB SOPAN:  Adab bercakap  Adab menuntut ilmu  Adab bergaul 3. PENAMPILAN DIRI CIRI-CIRI 1.PROGRAM C. SIKAP POSITIF DAN PROAKTIF  Aktif di dalam aktiviti dalam / luar kelas  Suka membantu guru dan murid lain M u k a S u r a t | 15 .Fokus pada Jun – Julai . KEPEMIMPINAN:  Bijak membuat keputusan  Boleh berkomunikasi dengan baik  Menjadi role model .Pemantauan dilakukan mengikut jadual yang ditetapkan oleh sekolah .Pemantauan secara berterusan dan penilaian diberikan berdasarkan kriteriakriteria berikut: o Kefahaman o Penglibatan o Amalan .

Bersih dan rapi b. c. Tegas mempertahankan keputusan bersama b. M u k a S u r a t | 16 . b. a. e. Menjadi role model (dicontohi ) e. Mengutamakan yang lebih berusia/yang lebih tua Menyayangi yang lebih muda Sentiasa membataskan pandangan & pergaulan c. Kemas dan lengkap c. *Penilaian oleh Nuqaba ’ yang dilantik sahaja dan disahkan oleh Murabbi. Sesuai mengikut tempat. b. e. a. d. *Kriteria yang disenaraikan hanya untuk rujukan dan panduan sahaja. d. a.Instrumen Penilaian Program C C. keadaan dan majlis Tidak terlalu ketat d. PROGRAM PENAMPILAN DIRI PEMAKAIAN Kriteria:Menutup aurat ADAB SOPAN Kriteria :Bercakap dengan lembut (rendah suara ) Menumpukan perhatian terhadap ajaran guru KEPEMIMPINAN Kriteria :Bijak membuat keputusan SIKAP POSITIF DAN PROAKTIF Kriteria :Aktif dalam kelas dan luar bilik darjah Menyelesaikan tugas menepati masa yang ditentukan Suka membantu semua orang yang memerlukan bantuan Mampu menyumbangkan idea yang ktitis dan bernas Sentiasa terkehadapan dalam memberi idea dan melaksanakan sesuatu tugas / tanggungjawab dengan baik a. e. Mampu berkomunikasi dengan baik Berwibawa dan disegani c. d.

Borang Penilaian Program C C. PEMAKAIAN BIL NAMA MURID TING Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a ADAB SOPAN KEPEMIMPINAN SIKAP POSITIF DAN PROAKTIF JUMLAH Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c *Catatkan : Ada ( 1 markah ) / Tiada ( 0 markah ) M u k a S u r a t | 17 Kriteria e . PROGRAM PENAMPILAN DIRI TARIKH:………………HINGGA…………………… Usrah ………………………………………………….

Sambutan Hari Kebesaran .Penilaian Umum sepanjang Tahun.1 hari 3.Penilaian Murabbi (Mentor Guru) CATATAN . JATI DIRI CIRI-CIRI 1.Penilaian oleh Rakan Sebaya .Pertandingan Lukisan .Majlis Tahlil dan Bacaan Yaasin .Instrumen rujuk lampiran . BERKEYAKINAN AKTIVITI PELAKSANAAN .Memperingati Tokoh-tokoh Kemerdekaan .PROGRAM D.Menganjurkan pertandingan sempena Bulan Kemerdekaan . SABAR DAN TABAH .Hari kebesaran .Sepanjang tahun PENILAIAN .Penilaian oleh Naqib (Mentor Murid) .Ogos – September fokus penilaian .Pemantauan dilakukan mengikut jadual yang ditetapkan oleh sekolah 4. .1 hari .Usrah 2. SEMANGAT JUANG M u k a S u r a t | 18 .Pameran . TETAP PENDIRIAN .

e. *Kriteria yang disenaraikan hanya untuk rujukan dan panduan sahaja. a. e. b. c. a. b. c. d.Instrumen Penilaian Program D D. *Penilaian oleh Nuqaba ’ yang dilantik sahaja dan disahkan oleh Murabbi. d. Berwawasan / berpandangan jauh Beridea kritis b. PROGRAM JATI DIRI BERKEYAKINAN Kriteria:Tidak mudah terpengaruh SABAR DAN TABAH Kriteria :Mudah menerima nasihat Bertolak ansur TETAP PENDIRIAN Kriteria :Memberikan hujah dengan idea yang bernas Tegas mempertahankan keputusan Bertanggungjawab atas keputusan Bijak membuat keputusan SEMANGAT JUANG Kriteria :Aktif dalam setiap aktiviti a. d. b. Sentiasa menunaikan kewajipan Kesungguhan yang tinggi d. Respon dalam semua majlis Tabah dan tidak berputus asa Penglibatan dalam aktiviti kerohanian c. e. M u k a S u r a t | 19 . Sanggup berkorban e. Tekun sewaktu melaksanakan tugasan Bersungguh melaksanakan tugasan Bersaing mencapai kecemerlangan Berani c. a.

Borang Penilaian Program D D. BERKEYAKINAN SABAR DAN TABAH TETAP PENDIRIAN SEMANGAT JUANG JUMLAH Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria d Kriteria b Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c *Catatkan : Ada ( 1 markah ) / Tiada ( 0 markah ) M u k a S u r a t | 20 Kriteria e BIL NAMA MURID TING . PROGRAM JATI DIRI TARIKH:………………HINGGA…………………… Usrah ………………………………………………….

. Tandatangan Naqib Nama Tarikh : : : M u k a S u r a t | 21 JUMLAH MARKAH KESELURUHAN PENAMPILAN DIRI JATI DIRI BERBUDI BAHASA . …………………………………. Tandatangan Murabbi : …………………………………………….……. ……………………………………………..……….PENILAIAN KESELURUHAN MUTADAYYIN BIL NAMA MURID TING 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Disahkan oleh Murabbi : ……………………………………………. Tarikh ……………………………………………. Nama : ……………………………………....

3.LAPORAN PELAKSANAAN PROGRAM SAHSIAH UNGGUL MURID (SUMUR) Sila sertakan dokuman berikut :  Senarai AJK pelaksana/Senarai Mesyuarat dan Tarikh/Senarai Kumpulan Usrah dan yang berkaitan Dilengkapkan dan dihantar kepada URUSETIA untuk makluman pelaksanaan 2 kali setahun (Laporan Jun dan Laporan Disember) BIL PROGRAM AKTIVITI Aktiviti kecil/majlis/yang dilaksanakan sepanjang program 1.. : ……………………………………………. M u k a S u r a t | 22 .………. 3. Tarikh : ……………………………………………. 2. 1...…….. 2. 4.. 2. 3. 4. 4. 4. Tandatangan : ……………………………………………. 3. TARIKH PERLAKSANAAN Tarikh-tarikh aktiviti yang berkenaan PENILAIAN Penilaian selepas program secara umum dalam bentuk kualiti atau kuantiti (%) KOS RM Empat program yang telah di tetapkan Jumlah kos yang dibelanjakan A BERBUDI BAHASA B MUTADAYYIN C PENAMPILAN DIRI D JATIDIRI Disediakan Oleh Penyelaras Nama Tarikh Disahkan oleh Pengetua : ……………………………………………. Nama : ……………………………………. 2. 1. 1. : ………………………………….

Lampiran 1 RANGKAIAN PENGGERAK SUMUR SEKOLAH __________________________________________________________________________________________________________ Pengetua/GPK 1/GPK HEM  Murabbi (Mentor Guru)  Naqib (Mentor Murid: Pembimbing Kumpulan Usrah dalam kalangan murid yang terbaik)  Murid (Peserta: mengikut kumpulan-kumpulan Usrah) M u k a S u r a t | 23 .

Lampiran 2 Contoh Takwim Penilaian Naqib (Mentor Murid) Feb Program M1 M2 M3 M4 M1 Mac M2 M3 M4 M1 April M2 M3 M4 M1 Mei M2 M3 M4 M1 Jun M2 M3 M4 M1 Julai M2 M3 M4 M1 Ogos M2 M3 M4 M1 Sept M2 M3 M4 Okt. Nov Rumusan Budi Bahasa X X X X Mutadayyin X X X X Penampilan Diri X X X X Jati Diri X X X X     M : Minggu Semua Program dilaksanakan secara berterusan sepanjang tahun 2 bulan diperuntukkan untuk melaksanakan sesuatu program secara berfokus 4 kali penilaian secara berfokus sesuatu program dilakukan M u k a S u r a t | 24 .

TINDAKAN/PERLAKSANAAN BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 PERKARA Lantik AJK SUMUR sekolah Lantik AJK BADAR Lantik Murabbi Lantik Nuqaba' (Naqib-Naqib) Bentuk Kumpulan/Kumpulan Usrah Takwim Pertemuan Mesyuarat AJK Memaklumkan kepada semua murid mengenai SUMUR : program dan aktivitinya sepanjang tahun Penilaian kumpulan usrah oleh Naqib-Naqib Pengesahan Penilaian oleh Murabbi melalui Borang Penilaian Pemantauan: BPI/JPN/PPD/Sekolah Penilaian keseluruhan modul Penyediaan Pelaporan 2 kali setahun (Penilaian Jun/Disember) ADA TIADA M u k a S u r a t | 25 .

AJK SUMUR Pengerusi [Pengetua]  Naib Pengerusi 1 [Guru Penolong Kanan HEM]  Naib Pengerusi 2  Setiausaha [Guru Penolong Kanan Pentadbiran]  Penolong Setiausaha  Ahli Jawatankuasa [Kaunselor/Guru Muslim/Murabbi/Pengerusi BADAR/Ketua Naqib] [Ketua Panitia] [Ketua Bidang PI] M u k a S u r a t | 26 .

Lain-Lain Dokumentasi yang berkaitan 6. Senarai Nuqaba’ dan ahli e. Pelaporan : 2 kali setahun 7. Bahagian Pendidikan Islam. Urusetia : Sektor Pembangunan Nilai dan Akhlak. Surat Lantikan AJK b. Dokumentasi Aktiviti/Program g. Takwim Aktiviti 3. KPM M u k a S u r a t | 27 . Minit Mesyuarat e. Fail Induk: a. Takwim Pertemuan 4. Dokumentasi Penilaian 5.SENARAI SEMAK DOKUMENTASI PENGURUSAN MODUL SUMUR 1. Organisasi BADAR b. Organisasi Usrah c. Senarai Murabbi/Nuqaba’ d. Fail Modul 2. Tindakan/Maklum Balas Minit f. Fail Aktiviti: a. Surat Panggilan Mesyuarat d. Senarai AJK Induk c.

M u k a S u r a t | 28 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful