PANDUAN PELAKSANAAN MODUL

SAHSIAH UNGGUL MURID
( SUMUR )
DI SMKA DAN SABK KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

BAHAGIAN PENDIDIKAN ISLAM KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

CYBERJAYA
2011

Mu ka S u ra t |2

Berpegang kepada prinsip bahawa pendidikan adalah suatu usaha berterusan hingga ke akhir hayat maka BPI. Bahagian Pendidikan Islam (BPI). Bahagian ini amat berharap agar modul ini dilaksanakan dan mendapat sokongan penuh warga SMKA dan SABK seluruh negara. Akhirnya kita sama-sama berdoa semoga usaha kita diredhai Allah SWT. Sesungguhnya. KPM sentiasa berusaha menambah baik setiap program khususnya ke arah pembentukan sahsiah murid dari masa ke semasa.Kata Alu-aluan Pengarah Bahagian Pendidikan Islam Kementerian Pelajaran Malaysia Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang. membentuk dan membimbing murid-murid di sekolah merupakan tugas dan tanggung jawab Kementerian Pelajaran Malaysia. Oleh itu modul SUMUR ini merupakan sebahagian daripada usaha BPI. KPM mempertingkat dan memantapkan lagi sahsiah murid khususnya yang berada di SMKA dan SABK. membangun Modal Insan melalui kaedah mendidik. terima kasih. Kementerian Pelajaran Malaysia merakamkan ucapan terima kasih kepada semua pihak yang telah berusaha bersungguh-sungguh merealisasikan modul ini. mengajar. HJ ABD RASHID BIN NGAH Pengarah Bahagian Pendidikan Islam Kementerian Pelajaran Malaysia Mu ka S u ra t |3 . Semoga segala usaha yang dicurahkan tersebut mendapat ganjaran sebaik-baiknya dari Allah SWT. Sekian. Syukur ke hadrat Allah SWT kerana dengan limpahan rahmat serta keizinan-Nya kita bersama-sama dapat melaksanakan modul Sahsiah Unggul Murid (SUMUR) kepada semua Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) dan Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK) di seluruh negara mulai Tahun 2010.

Murid Cerdik. 4. SABK Maahad Al-Aziz.LATAR BELAKANG 1. SELANGOR pada 12 hingga 15 Mac 2008 dengan berpandukan kepada program rintis yang dilaksanakan kepada 10 buah sekolah sebelum ini memutuskan empat program untuk dilaksanakan seterusnya iaitu Program Berbudi Bahasa. sentiasa memburu ilmu untuk kebahagiaan di dunia dan akhirat. Dato’ Noh bin Omar Timbalan Menteri Pelajaran Malaysia pada 29 Oktober 2007 di Sekolah Agama Menengah Tanjung Karang. Berikutan itu. TERENGGANU. Othman Wahab. SELANGOR. Program Mutadayyin. Yan. 3. SMKA Naim Lil-Banat. Mesyuarat Pemurnian Modul yang diadakan di Hotel Quality. Mesyuarat Pengurusan Bahagian Pendidikan Islam Bil. mempunyai ketahanan diri dalam menghadapi cabaran hidup serta berusaha meningkatkan daya kepimpinan dan bersemangat patriotisma. Kuala Selangor. SMKA Sultan Muhamad. KELANTAN. MELAKA. Matlamat modul ini adalah untuk. Shah Alam. Bahagian Pendidikan Islam dan program tersebut hendaklah dilaksanakan di semua SMKA dan SABK pada tahun 2010. SABK Imtiaz Dungun. SARAWAK. Parit. PULAU PINANG. 10 buah sekolah rintis telah terpilih melaksanakannya iaitu SMKA Maahad Muar. SELANGOR. SMKA Sheikh Hj. Dato’ Seri Hishammuddin bin Tun Hussein Menteri Pelajaran Malaysia dan disambut oleh Jabatan Pendidikan Islam dan Moral (JAPIM). Kementerian Pelajaran Malaysia dengan mencetuskan Modul 5 C iaitu Murid Contoh. Sahsiah Unggul Murid (SUMUR) adalah idea dan hasrat YB. Mu ka S u ra t |4 . PERAK. 2/2010 pada 8 Februari 2010 memutuskan Sumur diserahkan kepada Operasi Dakwah. Murid Cerdas. 2. melahirkan murid yang memiliki personaliti terpuji dan boleh dicontohi oleh murid-murid lain. Murid Cergas dan Murid Ceria. Kuala Selangor. PAHANG dan SABK SMA Al-Nahdah. Program Penampilan Diri dan Program Jati diri. 5. KEDAH. SABK SMA Al-Maarif. SABK SAM Tanjung Karang. Kuantan. 6. mempraktikkan amalan penjagaan kesihatan yang cemerlang dalam kehidupan seharian. JOHOR. SUMUR telah dilancarkan oleh YB. SMKA Nibong Tebal.

4. Semua murid hendaklah diberitahu dan diperjelaskan secara terperinci pelaksanaan setiap program agar setiap murid faham dan menyedari bahawa sesuatu program tersebut sedang berlangsung dan mereka sedar bahawa mereka terlibat sama menjayakannya. Penilaian bagi setiap program adalah mengikut kumpulan-kumpulan kecil murid (Kumpulan Usrah) bagi meringankan tugas guru. KPM selaku urusetia akan memantau dari semasa ke semasa tentang pelaksanaan program ini di semua SMKA dan SABK. Mentor Guru selaku Murabbi perlu mengesahkan penilaian berdasarkan borang yang telah disediakan (rujuk Lampiran 1: Rangkaian Penggerak SUMUR). Program Mutadayyin. Modul Sahsiah Unggul Murid ( SUMUR ) ini telah dimurnikan semula menjadi empat (4) program utama iaitu Program Berbudi Bahasa. 2. 7. 3. 6. Bahagian Pendidikan Islam. Ia bertujuan untuk lebih memudahkan para guru untuk melaksanakan modul ini. Penilaian hendaklah dibuat sebanyak empat ( 4 ) kali iaitu dua minggu sekali bagi program dalam masa dua bulan program itu berjalan (rujuk Lampiran 2: Contoh Jadual Penilaian). 5. Pemantauan bagi program pertama tetap diteruskan walaupun program kedua dan program selanjutnya dilaksanakan. Penilaian Keseluruhan (rujuk Lampiran 3) akan dibuat oleh Naqib (Mentor Murid) ke atas ahli usrah masing-masing pada hujung tahun (Oktober – November) dan disahkan oleh Murabbi (Mentor Guru).PANDUAN PELAKSANAAN MODUL 1. Mu ka S u ra t |5 . Program Penampilan Diri dan Program Jati Diri. Laporan pelaksanaan program hendaklah dihantar kepada urusetia pada bulan Jun dan Disember ( dua kali setahun ). Sektor Pembangunan Nilai dan Akhlak.

MODUL SAHSIAH UNGGUL MURID ( SUMUR ) .

. tetapi berkasih sayang sesama mereka” ) Pemplet :  “Guruku ibubapaku”  “Kami sayang guru” Mu ka S u ra t |7 .Tumpuan pada awal dan akhir program .Instrumen rujuk lampiran . TOLONG MENOLONG - Banner  Contoh :- 29 ” Muhammad itu adalah utusan Allah dan orang-orang yang bersama dengan dia adalah keras terhadap orang-orang kafir. HORMAT MENGHORMATI - ”Barangsiapa yang beriman kepada Allah dan Hari Akhirat maka hendaklah ia menghormati jiran tetangganya” ” Seseorang Muslim itu adalah saudara bagi Muslim yang lain dia tidak menzaliminya dan tidak membiarkannya keseorangan ketika saudaranya memerlukan” Kempen : * Ciri-ciri kempen mengandungi 5 I :  Informasi  Inovasi  Ilmiah  Intelek  Islamik *Cadangan aktiviti :  Perasmian / Penutup  Sebaran Maklumat (Reach Out)  Kempen 5 S o Senyum o Salam o Sapa o Sopan o Sayang Sentuhan Jibril*: ” Sentuhan lima saat lebih bermakna daripada pertuturan 5 minit” .Penilaian Murabbi (Mentor Guru) .Pemantauan dilakukan mengikut jadual yang ditetapkan oleh sekolah - - Mentor Mentee 2.Fokus penilaian pelaksanaan pada Februari – Mac .Penilaian Umum sepanjang Tahun.Pelaksanaan Program sepanjang tahun . BERBUDI BAHASA 1.Penilaian oleh Naqib (Mentor Murid) .Februari – Mac fokus penilaian .Penilaian oleh Rakan Sebaya .PROGRAM CIRI-CIRI AKTIVITI PERLAKSANAAN PENILAIAN CATATAN A.

Cadangan: Sebulan sekali untuk tayangan filem ”Orang yang tidak bersyukur kepada manusia adalah orang yang tidak bersyukur kepada Allah” 4. pasti kami akan menambah (nikmat) kepadamu.Waktu senggang Contoh:  Sebelum perhimpunan  Waktu rehat  Waktu balik  Waktu kokurikulum . Maka Sesungguhnya azab-Ku sangat pedih”. ”Sesungguhnya jika kamu bersyukur .Mengikut kesesuaian masa - . - Mengenang Budi :  Tayangan Clip Video  Tayangan Filem/ Drama Contoh : o Anakku Sazali o Si Tanggang o Siri Al-Hidayah o Mutiara Hati o Cikgu Limau Kasturi Menghargai :  Sijil penghargaan  Perkongsian pengalaman  Cenderamata  Bertukar hadiah .Majlis Penutup program ( Firman Allah: Surah al-Baqarah:83 83 - Poster  Pertandingan  Iklan di kelas dan sudutsudut pameran Mu ka S u ra t |8 .19 ”Dan janganlah kamu memalingkan mukamu dari manusia (karena sombong) dan janganlah kamu berjalan di muka bumi dengan angkuh. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orangorang yang sombong lagi membanggakan diri. Sesungguhnya seburukburuk suara ialah suara keledai” Kaedah Penyampaian Lisan:  Forum  Tazkirah ringkas  Nadwah (seminar)  Multaqa (Rollcall)  Sumbang saran  Ceramah Persembahan:  Pentomen  Coral Speaking )  Lakonan  Sajak/Puisi . dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku). LARAS BAHASA - Firman Allah: Surah Luqman: 18 . Dan sederhanalah kamu dalam berjalan dan lunakkanlah suaramu. tatakala Tuhanmu memaklumkan.Cadangan pelaksanaan: Waktu Perhimpunan Rasmi . MENGENANG BUDI / MENGHARGAI 7 "Dan (ingatlah juga) .3.

tetapi aku tidak mengatakan sesuatu.) ” Waspadalah kamu dari kata-kata yang kotor kerana sesungguhnya Allah tidak suka kepada kata-kata kotor dan perilaku yang cabul”  Lagu / Nasyid berkaitan budi bahasa  Tokoh Pelajar  Berdasarkan kepada penilaian ” Aku pun turut bergurau senda. melainkan yang benar belaka” Mu ka S u ra t |9 .

M u k a S u r a t | 10 . a b Mengutamakan orang yang lebih dewasa dalam kebanyakan hal b b b Menggunakan bahasa yang sopan dan lembut. d e e e Sentiasa menziarahi/menemui ahli keluarga. rakan-rakan dan individu e Penggunaan kata-kata penghormatan yang tetap *Kriteria yang disenaraikan hanya untuk rujukan dan panduan sahaja. Menghormati orang lain dengan panggilan mesra dan disenangi oleh pendengar. d Berlapang dada dengan perbezaan pendapat/ ) at-tasamuh Menerima kelebihan dan kelemahan orang lain tanpa syarat ( Non judgement ) d d Mendengar nasihat dan mematuhi sebarang arahan yang ditetapkan. c Berdiri ketika berucap dengan orang yang lebih dewasa c Mengambil berat terhadap orang di sekeliling Kebolehan memahami dan merasai penderitaan sebenar orang lain (emphaty ) Bersungguh dalam memberikan bantuan c c Bercakap perkara yang bermanfaat dalam topik yang berkaitan.Instrumen Penilaian Program A A. PROGRAM BERBUDI BAHASA HORMAT MENGHORMATI a Kriteria :Memberi salam dan bertegur sapa ketika bersua a TOLONG MENOLONG Kriteria :Memberi pertolongan kepada orang lain tanpa diminta ( Sikap Proaktif ) Ikhlas dalam memberi pertolongan MENGENANG BUDI/MENGHARGAI Kriteria :Mengucapkan terima kasih di atas sesuatu pemberian dan pertolongan Memberikan tanda ingatan sempena peristiwa-peristiwa yang bermakna kepada individu Menzahirkan penghormatan dalam perlakuan LARAS BAHASA a Kriteria :Menggunakan intonasi suara dan bahasa badan yang sesuai. *Penilaian oleh Nuqaba ’ yang dilantik sahaja dan disahkan oleh Murabbi.

PROGRAM BERBUDI BAHASA TARIKH:………………HINGGA…………………… Usrah ………………………………………………….Borang Penilaian Program A A. HORMAT MENGHORMATI Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria c Kriteria e BIL NAMA MURID TING TOLONG MENOLONG Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria c Kriteria e MENGENANG BUDI Kriteria b Kriteria d Kriteria c Kriteria e LARAS BAHASA JUMLAH Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria c *Catatkan : Ada ( 1 markah ) / Tiada ( 0 markah ) M u k a S u r a t | 11 Kriteria e .

Hafazan zikir dan doa selepas solat .Awal program Pertengahan April Minggu Ketiga .Fokus penilaian pelaksanaan pada April – Mei . .(2 hari seminggu). .Program dan penilaian program dilaksanakan sepanjang tahun. .Ceramah kelebihan Zikir .Penilaian oleh Naqib (Mentor Murid) .Buletin bulanan .Penilaian Umum sepanjang Tahun.Tadarus merujuk Jadual Tadarus . MUTADAYYIN 1.Instrumen rujuk lampiran .Tadarus Al-Qur’an secara halaqah atau berpasangan. 3.Penilaian oleh Rakan Sebaya . .Penilaian Murabbi (Mentor Guru) .April – Mei fokus penilaian 2.PROGRAM CIRI-CIRI AKTIVITI PELAKSANAAN PENILAIAN CATATAN B. TADARUS AL-QUR’AN  Bacaan secara tartil  Istiqamah membaca AlQur’an  Bacaan secara disemak .Pemantauan dilakukan mengikut jadual yang ditetapkan oleh sekolah M u k a S u r a t | 12 . AMALAN ZIKIR DAN DOA BERTERUSAN  Basahi lidah dengan zikir dan doa  Mulakan pekerjaan dengan iringan doa.Bengkel Tahsin Qiraati . SOLAT BERKUALITI  Solat di awal waktu  Solat berjemaah  Solat sunat - Kempen Islah Tazkirah Ceramah Buletin Qiamullail .

b. Berpakaian bersih dan sesuai Memelihara ketertiban d. Meneliti tafsiran ayat yang dibaca Tadabbur dengan makna difahami d. c. e.Instrumen Penilaian Program B B. b. PROGRAM MUTADAYYIN SOLAT BERKUALITI a. e. c. c. *Kriteria yang disenaraikan hanya untuk rujukan dan panduan sahaja. AMALAN ZIKIR DAN DOA BERTERUSAN Kriteria :Membaca wirid lepas solat Berdoa setiap lepas solat Membaca doa dalam setiap amalan harian Memahami kandungan doa Mengamalkan adab-adab berdoa dan berzikir d. TADARUS AL-QURAN Kriteria :Membaca al-Quran setiap hari Hafaz ayat-ayat lazim Memelihara hukum tajwid a. e. Kriteria :Solat pada awal waktu Sentiasa berjemaah Menyempurnakan sunat-sunat solat a. M u k a S u r a t | 13 . *Penilaian oleh Nuqaba ’ yang dilantik sahaja dan disahkan oleh Murabbi. b.

SOLAT BERKUALITI TADARUS AL-QURAN AMALAN ZIKIR DAN DOA BERTERUSAN Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c *Catatkan : Ada ( 1 markah ) / Tiada ( 0 markah ) M u k a S u r a t | 14 Kriteria e BIL NAMA MURID TING JUMLAH . PROGRAM MUTADAYYIN TARIKH:………………HINGGA…………………… Usrah ………………………………………………….Borang Penilaian Program B B.

.Bengkel Adab diberikan kepada murid-murid yang terpilih dan muridmurid tersebut menerangkan semula kepada murid-murid lain dalam LDK.Instrumen rujuk lampiran .Penilaian Umum sepanjang Tahun.Pengucapan Awam:  Tazkirah  Ucapan .Pemantauan dilakukan mengikut jadual yang ditetapkan oleh sekolah .Penilaian oleh Rakan Sebaya .PROGRAM C. SIKAP POSITIF DAN PROAKTIF  Aktif di dalam aktiviti dalam / luar kelas  Suka membantu guru dan murid lain M u k a S u r a t | 15 . ADAB SOPAN:  Adab bercakap  Adab menuntut ilmu  Adab bergaul 3.Tunjuk cara berpakaian .Pemantauan secara berterusan dan penilaian diberikan berdasarkan kriteriakriteria berikut: o Kefahaman o Penglibatan o Amalan .Penilaian Murabbi (Mentor Guru) ULASAN 2. tempat dan majlis AKTIVITI . PENAMPILAN DIRI CIRI-CIRI 1. KEPEMIMPINAN:  Bijak membuat keputusan  Boleh berkomunikasi dengan baik  Menjadi role model .Penilaian oleh Naqib (Mentor Murid) .Jun – Julai fokus penilaian .Mengikut kesesuaian sekolah PENILAIAN . PEMAKAIAN:  Kemas  Bersih  Sesuai mengikut keadaan.Sepanjang Program Penampilan Diri .Bengkel:  Ceramah  LDK .Anugerah Murid Mithali 4.Fokus pada Jun – Julai .Tazkirah / ucapan oleh murid sebelum kelas bermula mengikut giliran setiap hari persekolahan. . .Kempen:  Banner  Poster  Pamplet PERLAKSANAAN .

e.Instrumen Penilaian Program C C. b. Kemas dan lengkap c. Menjadi role model (dicontohi ) e. *Penilaian oleh Nuqaba ’ yang dilantik sahaja dan disahkan oleh Murabbi. d. d. c. keadaan dan majlis Tidak terlalu ketat d. a. PROGRAM PENAMPILAN DIRI PEMAKAIAN Kriteria:Menutup aurat ADAB SOPAN Kriteria :Bercakap dengan lembut (rendah suara ) Menumpukan perhatian terhadap ajaran guru KEPEMIMPINAN Kriteria :Bijak membuat keputusan SIKAP POSITIF DAN PROAKTIF Kriteria :Aktif dalam kelas dan luar bilik darjah Menyelesaikan tugas menepati masa yang ditentukan Suka membantu semua orang yang memerlukan bantuan Mampu menyumbangkan idea yang ktitis dan bernas Sentiasa terkehadapan dalam memberi idea dan melaksanakan sesuatu tugas / tanggungjawab dengan baik a. a. *Kriteria yang disenaraikan hanya untuk rujukan dan panduan sahaja. Bersih dan rapi b. Tegas mempertahankan keputusan bersama b. Mengutamakan yang lebih berusia/yang lebih tua Menyayangi yang lebih muda Sentiasa membataskan pandangan & pergaulan c. e. e. b. d. a. Mampu berkomunikasi dengan baik Berwibawa dan disegani c. M u k a S u r a t | 16 . Sesuai mengikut tempat.

Borang Penilaian Program C C. PEMAKAIAN BIL NAMA MURID TING Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a ADAB SOPAN KEPEMIMPINAN SIKAP POSITIF DAN PROAKTIF JUMLAH Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c *Catatkan : Ada ( 1 markah ) / Tiada ( 0 markah ) M u k a S u r a t | 17 Kriteria e . PROGRAM PENAMPILAN DIRI TARIKH:………………HINGGA…………………… Usrah ………………………………………………….

Pemantauan dilakukan mengikut jadual yang ditetapkan oleh sekolah 4.Hari kebesaran .Majlis Tahlil dan Bacaan Yaasin .Pameran . JATI DIRI CIRI-CIRI 1.1 hari .Penilaian Umum sepanjang Tahun. .Memperingati Tokoh-tokoh Kemerdekaan .Menganjurkan pertandingan sempena Bulan Kemerdekaan . SEMANGAT JUANG M u k a S u r a t | 18 .Penilaian oleh Naqib (Mentor Murid) .Penilaian oleh Rakan Sebaya .Ogos – September fokus penilaian . SABAR DAN TABAH . BERKEYAKINAN AKTIVITI PELAKSANAAN . TETAP PENDIRIAN .Pertandingan Lukisan .Penilaian Murabbi (Mentor Guru) CATATAN .Usrah 2.Instrumen rujuk lampiran .1 hari 3.Sambutan Hari Kebesaran .Sepanjang tahun PENILAIAN .PROGRAM D.

*Penilaian oleh Nuqaba ’ yang dilantik sahaja dan disahkan oleh Murabbi. b. d. c. *Kriteria yang disenaraikan hanya untuk rujukan dan panduan sahaja. a. Sentiasa menunaikan kewajipan Kesungguhan yang tinggi d. b. Tekun sewaktu melaksanakan tugasan Bersungguh melaksanakan tugasan Bersaing mencapai kecemerlangan Berani c. e. a. e. PROGRAM JATI DIRI BERKEYAKINAN Kriteria:Tidak mudah terpengaruh SABAR DAN TABAH Kriteria :Mudah menerima nasihat Bertolak ansur TETAP PENDIRIAN Kriteria :Memberikan hujah dengan idea yang bernas Tegas mempertahankan keputusan Bertanggungjawab atas keputusan Bijak membuat keputusan SEMANGAT JUANG Kriteria :Aktif dalam setiap aktiviti a. d. M u k a S u r a t | 19 . e. c. Sanggup berkorban e. a. Respon dalam semua majlis Tabah dan tidak berputus asa Penglibatan dalam aktiviti kerohanian c.Instrumen Penilaian Program D D. b. d. Berwawasan / berpandangan jauh Beridea kritis b.

PROGRAM JATI DIRI TARIKH:………………HINGGA…………………… Usrah ………………………………………………….Borang Penilaian Program D D. BERKEYAKINAN SABAR DAN TABAH TETAP PENDIRIAN SEMANGAT JUANG JUMLAH Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria d Kriteria b Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c *Catatkan : Ada ( 1 markah ) / Tiada ( 0 markah ) M u k a S u r a t | 20 Kriteria e BIL NAMA MURID TING .

…………………………………. Tarikh …………………………………………….. Nama : …………………………………….. ……………………………………………. Tandatangan Murabbi : …………………………………………….. Tandatangan Naqib Nama Tarikh : : : M u k a S u r a t | 21 JUMLAH MARKAH KESELURUHAN PENAMPILAN DIRI JATI DIRI BERBUDI BAHASA ..PENILAIAN KESELURUHAN MUTADAYYIN BIL NAMA MURID TING 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Disahkan oleh Murabbi : ……………………………………………..……….…….

3.. 1. : …………………………………………….…….. TARIKH PERLAKSANAAN Tarikh-tarikh aktiviti yang berkenaan PENILAIAN Penilaian selepas program secara umum dalam bentuk kualiti atau kuantiti (%) KOS RM Empat program yang telah di tetapkan Jumlah kos yang dibelanjakan A BERBUDI BAHASA B MUTADAYYIN C PENAMPILAN DIRI D JATIDIRI Disediakan Oleh Penyelaras Nama Tarikh Disahkan oleh Pengetua : ……………………………………………. 1.. 2. 4. Nama : ……………………………………. 4.. 2. 3. 4.. 3. : …………………………………. Tandatangan : ……………………………………………. 1. M u k a S u r a t | 22 . 3. 2. 4. Tarikh : ……………………………………………. 2.……….LAPORAN PELAKSANAAN PROGRAM SAHSIAH UNGGUL MURID (SUMUR) Sila sertakan dokuman berikut :  Senarai AJK pelaksana/Senarai Mesyuarat dan Tarikh/Senarai Kumpulan Usrah dan yang berkaitan Dilengkapkan dan dihantar kepada URUSETIA untuk makluman pelaksanaan 2 kali setahun (Laporan Jun dan Laporan Disember) BIL PROGRAM AKTIVITI Aktiviti kecil/majlis/yang dilaksanakan sepanjang program 1.

Lampiran 1 RANGKAIAN PENGGERAK SUMUR SEKOLAH __________________________________________________________________________________________________________ Pengetua/GPK 1/GPK HEM  Murabbi (Mentor Guru)  Naqib (Mentor Murid: Pembimbing Kumpulan Usrah dalam kalangan murid yang terbaik)  Murid (Peserta: mengikut kumpulan-kumpulan Usrah) M u k a S u r a t | 23 .

Lampiran 2 Contoh Takwim Penilaian Naqib (Mentor Murid) Feb Program M1 M2 M3 M4 M1 Mac M2 M3 M4 M1 April M2 M3 M4 M1 Mei M2 M3 M4 M1 Jun M2 M3 M4 M1 Julai M2 M3 M4 M1 Ogos M2 M3 M4 M1 Sept M2 M3 M4 Okt. Nov Rumusan Budi Bahasa X X X X Mutadayyin X X X X Penampilan Diri X X X X Jati Diri X X X X     M : Minggu Semua Program dilaksanakan secara berterusan sepanjang tahun 2 bulan diperuntukkan untuk melaksanakan sesuatu program secara berfokus 4 kali penilaian secara berfokus sesuatu program dilakukan M u k a S u r a t | 24 .

TINDAKAN/PERLAKSANAAN BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 PERKARA Lantik AJK SUMUR sekolah Lantik AJK BADAR Lantik Murabbi Lantik Nuqaba' (Naqib-Naqib) Bentuk Kumpulan/Kumpulan Usrah Takwim Pertemuan Mesyuarat AJK Memaklumkan kepada semua murid mengenai SUMUR : program dan aktivitinya sepanjang tahun Penilaian kumpulan usrah oleh Naqib-Naqib Pengesahan Penilaian oleh Murabbi melalui Borang Penilaian Pemantauan: BPI/JPN/PPD/Sekolah Penilaian keseluruhan modul Penyediaan Pelaporan 2 kali setahun (Penilaian Jun/Disember) ADA TIADA M u k a S u r a t | 25 .

AJK SUMUR Pengerusi [Pengetua]  Naib Pengerusi 1 [Guru Penolong Kanan HEM]  Naib Pengerusi 2  Setiausaha [Guru Penolong Kanan Pentadbiran]  Penolong Setiausaha  Ahli Jawatankuasa [Kaunselor/Guru Muslim/Murabbi/Pengerusi BADAR/Ketua Naqib] [Ketua Panitia] [Ketua Bidang PI] M u k a S u r a t | 26 .

Senarai Murabbi/Nuqaba’ d. KPM M u k a S u r a t | 27 . Takwim Pertemuan 4. Surat Lantikan AJK b. Urusetia : Sektor Pembangunan Nilai dan Akhlak. Pelaporan : 2 kali setahun 7. Fail Modul 2. Senarai AJK Induk c. Tindakan/Maklum Balas Minit f. Minit Mesyuarat e. Fail Induk: a. Dokumentasi Aktiviti/Program g. Bahagian Pendidikan Islam.SENARAI SEMAK DOKUMENTASI PENGURUSAN MODUL SUMUR 1. Takwim Aktiviti 3. Senarai Nuqaba’ dan ahli e. Organisasi Usrah c. Surat Panggilan Mesyuarat d. Organisasi BADAR b. Fail Aktiviti: a. Lain-Lain Dokumentasi yang berkaitan 6. Dokumentasi Penilaian 5.

M u k a S u r a t | 28 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful