PANDUAN PELAKSANAAN MODUL

SAHSIAH UNGGUL MURID
( SUMUR )
DI SMKA DAN SABK KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

BAHAGIAN PENDIDIKAN ISLAM KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

CYBERJAYA
2011

Mu ka S u ra t |2

Berpegang kepada prinsip bahawa pendidikan adalah suatu usaha berterusan hingga ke akhir hayat maka BPI. Kementerian Pelajaran Malaysia merakamkan ucapan terima kasih kepada semua pihak yang telah berusaha bersungguh-sungguh merealisasikan modul ini. Bahagian ini amat berharap agar modul ini dilaksanakan dan mendapat sokongan penuh warga SMKA dan SABK seluruh negara. Sekian. terima kasih. mengajar.Kata Alu-aluan Pengarah Bahagian Pendidikan Islam Kementerian Pelajaran Malaysia Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang. membentuk dan membimbing murid-murid di sekolah merupakan tugas dan tanggung jawab Kementerian Pelajaran Malaysia. membangun Modal Insan melalui kaedah mendidik. HJ ABD RASHID BIN NGAH Pengarah Bahagian Pendidikan Islam Kementerian Pelajaran Malaysia Mu ka S u ra t |3 . Akhirnya kita sama-sama berdoa semoga usaha kita diredhai Allah SWT. Sesungguhnya. Bahagian Pendidikan Islam (BPI). Semoga segala usaha yang dicurahkan tersebut mendapat ganjaran sebaik-baiknya dari Allah SWT. Oleh itu modul SUMUR ini merupakan sebahagian daripada usaha BPI. KPM mempertingkat dan memantapkan lagi sahsiah murid khususnya yang berada di SMKA dan SABK. KPM sentiasa berusaha menambah baik setiap program khususnya ke arah pembentukan sahsiah murid dari masa ke semasa. Syukur ke hadrat Allah SWT kerana dengan limpahan rahmat serta keizinan-Nya kita bersama-sama dapat melaksanakan modul Sahsiah Unggul Murid (SUMUR) kepada semua Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) dan Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK) di seluruh negara mulai Tahun 2010.

Murid Cerdas. Othman Wahab. Kuantan. Program Penampilan Diri dan Program Jati diri. Murid Cerdik. SABK SMA Al-Maarif. Berikutan itu. SUMUR telah dilancarkan oleh YB. PAHANG dan SABK SMA Al-Nahdah. Murid Cergas dan Murid Ceria. mempunyai ketahanan diri dalam menghadapi cabaran hidup serta berusaha meningkatkan daya kepimpinan dan bersemangat patriotisma. JOHOR. Matlamat modul ini adalah untuk. 2. SELANGOR. PULAU PINANG. Mu ka S u ra t |4 . SELANGOR pada 12 hingga 15 Mac 2008 dengan berpandukan kepada program rintis yang dilaksanakan kepada 10 buah sekolah sebelum ini memutuskan empat program untuk dilaksanakan seterusnya iaitu Program Berbudi Bahasa. Kuala Selangor. 6. 5. SELANGOR. 3. Shah Alam. Dato’ Noh bin Omar Timbalan Menteri Pelajaran Malaysia pada 29 Oktober 2007 di Sekolah Agama Menengah Tanjung Karang. SARAWAK. Yan. KEDAH. TERENGGANU. Mesyuarat Pengurusan Bahagian Pendidikan Islam Bil. SABK Imtiaz Dungun. SMKA Sheikh Hj. 4. Dato’ Seri Hishammuddin bin Tun Hussein Menteri Pelajaran Malaysia dan disambut oleh Jabatan Pendidikan Islam dan Moral (JAPIM). SMKA Sultan Muhamad. SABK Maahad Al-Aziz. melahirkan murid yang memiliki personaliti terpuji dan boleh dicontohi oleh murid-murid lain. 10 buah sekolah rintis telah terpilih melaksanakannya iaitu SMKA Maahad Muar.LATAR BELAKANG 1. 2/2010 pada 8 Februari 2010 memutuskan Sumur diserahkan kepada Operasi Dakwah. SMKA Naim Lil-Banat. KELANTAN. SMKA Nibong Tebal. sentiasa memburu ilmu untuk kebahagiaan di dunia dan akhirat. Kementerian Pelajaran Malaysia dengan mencetuskan Modul 5 C iaitu Murid Contoh. mempraktikkan amalan penjagaan kesihatan yang cemerlang dalam kehidupan seharian. Bahagian Pendidikan Islam dan program tersebut hendaklah dilaksanakan di semua SMKA dan SABK pada tahun 2010. Sahsiah Unggul Murid (SUMUR) adalah idea dan hasrat YB. Kuala Selangor. PERAK. Program Mutadayyin. SABK SAM Tanjung Karang. Mesyuarat Pemurnian Modul yang diadakan di Hotel Quality. Parit. MELAKA.

Penilaian bagi setiap program adalah mengikut kumpulan-kumpulan kecil murid (Kumpulan Usrah) bagi meringankan tugas guru. 2.PANDUAN PELAKSANAAN MODUL 1. 4. Modul Sahsiah Unggul Murid ( SUMUR ) ini telah dimurnikan semula menjadi empat (4) program utama iaitu Program Berbudi Bahasa. Program Penampilan Diri dan Program Jati Diri. Bahagian Pendidikan Islam. Sektor Pembangunan Nilai dan Akhlak. Penilaian hendaklah dibuat sebanyak empat ( 4 ) kali iaitu dua minggu sekali bagi program dalam masa dua bulan program itu berjalan (rujuk Lampiran 2: Contoh Jadual Penilaian). Ia bertujuan untuk lebih memudahkan para guru untuk melaksanakan modul ini. Pemantauan bagi program pertama tetap diteruskan walaupun program kedua dan program selanjutnya dilaksanakan. 6. 7. Program Mutadayyin. 5. Mu ka S u ra t |5 . Penilaian Keseluruhan (rujuk Lampiran 3) akan dibuat oleh Naqib (Mentor Murid) ke atas ahli usrah masing-masing pada hujung tahun (Oktober – November) dan disahkan oleh Murabbi (Mentor Guru). Laporan pelaksanaan program hendaklah dihantar kepada urusetia pada bulan Jun dan Disember ( dua kali setahun ). KPM selaku urusetia akan memantau dari semasa ke semasa tentang pelaksanaan program ini di semua SMKA dan SABK. Semua murid hendaklah diberitahu dan diperjelaskan secara terperinci pelaksanaan setiap program agar setiap murid faham dan menyedari bahawa sesuatu program tersebut sedang berlangsung dan mereka sedar bahawa mereka terlibat sama menjayakannya. 3. Mentor Guru selaku Murabbi perlu mengesahkan penilaian berdasarkan borang yang telah disediakan (rujuk Lampiran 1: Rangkaian Penggerak SUMUR).

MODUL SAHSIAH UNGGUL MURID ( SUMUR ) .

Fokus penilaian pelaksanaan pada Februari – Mac . BERBUDI BAHASA 1.Penilaian oleh Rakan Sebaya .Pemantauan dilakukan mengikut jadual yang ditetapkan oleh sekolah - - Mentor Mentee 2. TOLONG MENOLONG - Banner  Contoh :- 29 ” Muhammad itu adalah utusan Allah dan orang-orang yang bersama dengan dia adalah keras terhadap orang-orang kafir. HORMAT MENGHORMATI - ”Barangsiapa yang beriman kepada Allah dan Hari Akhirat maka hendaklah ia menghormati jiran tetangganya” ” Seseorang Muslim itu adalah saudara bagi Muslim yang lain dia tidak menzaliminya dan tidak membiarkannya keseorangan ketika saudaranya memerlukan” Kempen : * Ciri-ciri kempen mengandungi 5 I :  Informasi  Inovasi  Ilmiah  Intelek  Islamik *Cadangan aktiviti :  Perasmian / Penutup  Sebaran Maklumat (Reach Out)  Kempen 5 S o Senyum o Salam o Sapa o Sopan o Sayang Sentuhan Jibril*: ” Sentuhan lima saat lebih bermakna daripada pertuturan 5 minit” .PROGRAM CIRI-CIRI AKTIVITI PERLAKSANAAN PENILAIAN CATATAN A. .Tumpuan pada awal dan akhir program .Penilaian Murabbi (Mentor Guru) .Instrumen rujuk lampiran .Februari – Mac fokus penilaian .Pelaksanaan Program sepanjang tahun .Penilaian Umum sepanjang Tahun.Penilaian oleh Naqib (Mentor Murid) . tetapi berkasih sayang sesama mereka” ) Pemplet :  “Guruku ibubapaku”  “Kami sayang guru” Mu ka S u ra t |7 .

Cadangan pelaksanaan: Waktu Perhimpunan Rasmi .Waktu senggang Contoh:  Sebelum perhimpunan  Waktu rehat  Waktu balik  Waktu kokurikulum . Dan sederhanalah kamu dalam berjalan dan lunakkanlah suaramu. ”Sesungguhnya jika kamu bersyukur . Sesungguhnya seburukburuk suara ialah suara keledai” Kaedah Penyampaian Lisan:  Forum  Tazkirah ringkas  Nadwah (seminar)  Multaqa (Rollcall)  Sumbang saran  Ceramah Persembahan:  Pentomen  Coral Speaking )  Lakonan  Sajak/Puisi . tatakala Tuhanmu memaklumkan.3. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orangorang yang sombong lagi membanggakan diri.Cadangan: Sebulan sekali untuk tayangan filem ”Orang yang tidak bersyukur kepada manusia adalah orang yang tidak bersyukur kepada Allah” 4.19 ”Dan janganlah kamu memalingkan mukamu dari manusia (karena sombong) dan janganlah kamu berjalan di muka bumi dengan angkuh. LARAS BAHASA - Firman Allah: Surah Luqman: 18 .Mengikut kesesuaian masa - . MENGENANG BUDI / MENGHARGAI 7 "Dan (ingatlah juga) . dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku). Maka Sesungguhnya azab-Ku sangat pedih”. - Mengenang Budi :  Tayangan Clip Video  Tayangan Filem/ Drama Contoh : o Anakku Sazali o Si Tanggang o Siri Al-Hidayah o Mutiara Hati o Cikgu Limau Kasturi Menghargai :  Sijil penghargaan  Perkongsian pengalaman  Cenderamata  Bertukar hadiah . pasti kami akan menambah (nikmat) kepadamu.Majlis Penutup program ( Firman Allah: Surah al-Baqarah:83 83 - Poster  Pertandingan  Iklan di kelas dan sudutsudut pameran Mu ka S u ra t |8 .

) ” Waspadalah kamu dari kata-kata yang kotor kerana sesungguhnya Allah tidak suka kepada kata-kata kotor dan perilaku yang cabul”  Lagu / Nasyid berkaitan budi bahasa  Tokoh Pelajar  Berdasarkan kepada penilaian ” Aku pun turut bergurau senda. melainkan yang benar belaka” Mu ka S u ra t |9 . tetapi aku tidak mengatakan sesuatu.

Menghormati orang lain dengan panggilan mesra dan disenangi oleh pendengar. a b Mengutamakan orang yang lebih dewasa dalam kebanyakan hal b b b Menggunakan bahasa yang sopan dan lembut. d Berlapang dada dengan perbezaan pendapat/ ) at-tasamuh Menerima kelebihan dan kelemahan orang lain tanpa syarat ( Non judgement ) d d Mendengar nasihat dan mematuhi sebarang arahan yang ditetapkan.Instrumen Penilaian Program A A. PROGRAM BERBUDI BAHASA HORMAT MENGHORMATI a Kriteria :Memberi salam dan bertegur sapa ketika bersua a TOLONG MENOLONG Kriteria :Memberi pertolongan kepada orang lain tanpa diminta ( Sikap Proaktif ) Ikhlas dalam memberi pertolongan MENGENANG BUDI/MENGHARGAI Kriteria :Mengucapkan terima kasih di atas sesuatu pemberian dan pertolongan Memberikan tanda ingatan sempena peristiwa-peristiwa yang bermakna kepada individu Menzahirkan penghormatan dalam perlakuan LARAS BAHASA a Kriteria :Menggunakan intonasi suara dan bahasa badan yang sesuai. c Berdiri ketika berucap dengan orang yang lebih dewasa c Mengambil berat terhadap orang di sekeliling Kebolehan memahami dan merasai penderitaan sebenar orang lain (emphaty ) Bersungguh dalam memberikan bantuan c c Bercakap perkara yang bermanfaat dalam topik yang berkaitan. d e e e Sentiasa menziarahi/menemui ahli keluarga. rakan-rakan dan individu e Penggunaan kata-kata penghormatan yang tetap *Kriteria yang disenaraikan hanya untuk rujukan dan panduan sahaja. M u k a S u r a t | 10 . *Penilaian oleh Nuqaba ’ yang dilantik sahaja dan disahkan oleh Murabbi.

PROGRAM BERBUDI BAHASA TARIKH:………………HINGGA…………………… Usrah ………………………………………………….Borang Penilaian Program A A. HORMAT MENGHORMATI Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria c Kriteria e BIL NAMA MURID TING TOLONG MENOLONG Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria c Kriteria e MENGENANG BUDI Kriteria b Kriteria d Kriteria c Kriteria e LARAS BAHASA JUMLAH Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria c *Catatkan : Ada ( 1 markah ) / Tiada ( 0 markah ) M u k a S u r a t | 11 Kriteria e .

MUTADAYYIN 1. .Penilaian Murabbi (Mentor Guru) . .Awal program Pertengahan April Minggu Ketiga .PROGRAM CIRI-CIRI AKTIVITI PELAKSANAAN PENILAIAN CATATAN B.Fokus penilaian pelaksanaan pada April – Mei .Buletin bulanan .Program dan penilaian program dilaksanakan sepanjang tahun. TADARUS AL-QUR’AN  Bacaan secara tartil  Istiqamah membaca AlQur’an  Bacaan secara disemak . .Bengkel Tahsin Qiraati .Penilaian Umum sepanjang Tahun.Penilaian oleh Naqib (Mentor Murid) .Penilaian oleh Rakan Sebaya . . AMALAN ZIKIR DAN DOA BERTERUSAN  Basahi lidah dengan zikir dan doa  Mulakan pekerjaan dengan iringan doa. SOLAT BERKUALITI  Solat di awal waktu  Solat berjemaah  Solat sunat - Kempen Islah Tazkirah Ceramah Buletin Qiamullail . 3.Hafazan zikir dan doa selepas solat .Tadarus Al-Qur’an secara halaqah atau berpasangan.Pemantauan dilakukan mengikut jadual yang ditetapkan oleh sekolah M u k a S u r a t | 12 .Ceramah kelebihan Zikir .April – Mei fokus penilaian 2.(2 hari seminggu).Instrumen rujuk lampiran .Tadarus merujuk Jadual Tadarus .

Meneliti tafsiran ayat yang dibaca Tadabbur dengan makna difahami d.Instrumen Penilaian Program B B. b. PROGRAM MUTADAYYIN SOLAT BERKUALITI a. c. TADARUS AL-QURAN Kriteria :Membaca al-Quran setiap hari Hafaz ayat-ayat lazim Memelihara hukum tajwid a. e. AMALAN ZIKIR DAN DOA BERTERUSAN Kriteria :Membaca wirid lepas solat Berdoa setiap lepas solat Membaca doa dalam setiap amalan harian Memahami kandungan doa Mengamalkan adab-adab berdoa dan berzikir d. *Kriteria yang disenaraikan hanya untuk rujukan dan panduan sahaja. Kriteria :Solat pada awal waktu Sentiasa berjemaah Menyempurnakan sunat-sunat solat a. c. b. c. b. M u k a S u r a t | 13 . e. *Penilaian oleh Nuqaba ’ yang dilantik sahaja dan disahkan oleh Murabbi. e. Berpakaian bersih dan sesuai Memelihara ketertiban d.

PROGRAM MUTADAYYIN TARIKH:………………HINGGA…………………… Usrah ………………………………………………….Borang Penilaian Program B B. SOLAT BERKUALITI TADARUS AL-QURAN AMALAN ZIKIR DAN DOA BERTERUSAN Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c *Catatkan : Ada ( 1 markah ) / Tiada ( 0 markah ) M u k a S u r a t | 14 Kriteria e BIL NAMA MURID TING JUMLAH .

Fokus pada Jun – Julai .Jun – Julai fokus penilaian .Sepanjang Program Penampilan Diri . PEMAKAIAN:  Kemas  Bersih  Sesuai mengikut keadaan.Penilaian Umum sepanjang Tahun.Mengikut kesesuaian sekolah PENILAIAN . .Bengkel Adab diberikan kepada murid-murid yang terpilih dan muridmurid tersebut menerangkan semula kepada murid-murid lain dalam LDK.Anugerah Murid Mithali 4.Kempen:  Banner  Poster  Pamplet PERLAKSANAAN . KEPEMIMPINAN:  Bijak membuat keputusan  Boleh berkomunikasi dengan baik  Menjadi role model . ADAB SOPAN:  Adab bercakap  Adab menuntut ilmu  Adab bergaul 3.Penilaian oleh Naqib (Mentor Murid) .Instrumen rujuk lampiran .Pengucapan Awam:  Tazkirah  Ucapan . .Bengkel:  Ceramah  LDK .Pemantauan dilakukan mengikut jadual yang ditetapkan oleh sekolah . PENAMPILAN DIRI CIRI-CIRI 1.Pemantauan secara berterusan dan penilaian diberikan berdasarkan kriteriakriteria berikut: o Kefahaman o Penglibatan o Amalan . SIKAP POSITIF DAN PROAKTIF  Aktif di dalam aktiviti dalam / luar kelas  Suka membantu guru dan murid lain M u k a S u r a t | 15 .Penilaian Murabbi (Mentor Guru) ULASAN 2. tempat dan majlis AKTIVITI .Penilaian oleh Rakan Sebaya .PROGRAM C.Tazkirah / ucapan oleh murid sebelum kelas bermula mengikut giliran setiap hari persekolahan.Tunjuk cara berpakaian . .

*Kriteria yang disenaraikan hanya untuk rujukan dan panduan sahaja. e. *Penilaian oleh Nuqaba ’ yang dilantik sahaja dan disahkan oleh Murabbi. d. d. a. d. Tegas mempertahankan keputusan bersama b.Instrumen Penilaian Program C C. PROGRAM PENAMPILAN DIRI PEMAKAIAN Kriteria:Menutup aurat ADAB SOPAN Kriteria :Bercakap dengan lembut (rendah suara ) Menumpukan perhatian terhadap ajaran guru KEPEMIMPINAN Kriteria :Bijak membuat keputusan SIKAP POSITIF DAN PROAKTIF Kriteria :Aktif dalam kelas dan luar bilik darjah Menyelesaikan tugas menepati masa yang ditentukan Suka membantu semua orang yang memerlukan bantuan Mampu menyumbangkan idea yang ktitis dan bernas Sentiasa terkehadapan dalam memberi idea dan melaksanakan sesuatu tugas / tanggungjawab dengan baik a. Menjadi role model (dicontohi ) e. c. Mampu berkomunikasi dengan baik Berwibawa dan disegani c. b. a. b. e. Mengutamakan yang lebih berusia/yang lebih tua Menyayangi yang lebih muda Sentiasa membataskan pandangan & pergaulan c. Sesuai mengikut tempat. M u k a S u r a t | 16 . e. Bersih dan rapi b. keadaan dan majlis Tidak terlalu ketat d. Kemas dan lengkap c. a.

Borang Penilaian Program C C. PROGRAM PENAMPILAN DIRI TARIKH:………………HINGGA…………………… Usrah …………………………………………………. PEMAKAIAN BIL NAMA MURID TING Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a ADAB SOPAN KEPEMIMPINAN SIKAP POSITIF DAN PROAKTIF JUMLAH Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c *Catatkan : Ada ( 1 markah ) / Tiada ( 0 markah ) M u k a S u r a t | 17 Kriteria e .

Sambutan Hari Kebesaran .1 hari .Instrumen rujuk lampiran .Ogos – September fokus penilaian . SEMANGAT JUANG M u k a S u r a t | 18 .Usrah 2.Pameran .1 hari 3.Sepanjang tahun PENILAIAN .Pertandingan Lukisan .Pemantauan dilakukan mengikut jadual yang ditetapkan oleh sekolah 4. SABAR DAN TABAH .Penilaian oleh Naqib (Mentor Murid) . .Majlis Tahlil dan Bacaan Yaasin .Hari kebesaran .Penilaian Umum sepanjang Tahun.Menganjurkan pertandingan sempena Bulan Kemerdekaan . BERKEYAKINAN AKTIVITI PELAKSANAAN .Penilaian oleh Rakan Sebaya . JATI DIRI CIRI-CIRI 1. TETAP PENDIRIAN .PROGRAM D.Penilaian Murabbi (Mentor Guru) CATATAN .Memperingati Tokoh-tokoh Kemerdekaan .

M u k a S u r a t | 19 . e. d. a. a. b. Sanggup berkorban e. Tekun sewaktu melaksanakan tugasan Bersungguh melaksanakan tugasan Bersaing mencapai kecemerlangan Berani c. *Penilaian oleh Nuqaba ’ yang dilantik sahaja dan disahkan oleh Murabbi. Respon dalam semua majlis Tabah dan tidak berputus asa Penglibatan dalam aktiviti kerohanian c. e. Berwawasan / berpandangan jauh Beridea kritis b. a. e. d. b. d. c. *Kriteria yang disenaraikan hanya untuk rujukan dan panduan sahaja. b.Instrumen Penilaian Program D D. c. Sentiasa menunaikan kewajipan Kesungguhan yang tinggi d. PROGRAM JATI DIRI BERKEYAKINAN Kriteria:Tidak mudah terpengaruh SABAR DAN TABAH Kriteria :Mudah menerima nasihat Bertolak ansur TETAP PENDIRIAN Kriteria :Memberikan hujah dengan idea yang bernas Tegas mempertahankan keputusan Bertanggungjawab atas keputusan Bijak membuat keputusan SEMANGAT JUANG Kriteria :Aktif dalam setiap aktiviti a.

BERKEYAKINAN SABAR DAN TABAH TETAP PENDIRIAN SEMANGAT JUANG JUMLAH Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria d Kriteria b Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c *Catatkan : Ada ( 1 markah ) / Tiada ( 0 markah ) M u k a S u r a t | 20 Kriteria e BIL NAMA MURID TING .Borang Penilaian Program D D. PROGRAM JATI DIRI TARIKH:………………HINGGA…………………… Usrah ………………………………………………….

. Tarikh …………………………………………….…….………..PENILAIAN KESELURUHAN MUTADAYYIN BIL NAMA MURID TING 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Disahkan oleh Murabbi : …………………………………………….. …………………………………. Tandatangan Naqib Nama Tarikh : : : M u k a S u r a t | 21 JUMLAH MARKAH KESELURUHAN PENAMPILAN DIRI JATI DIRI BERBUDI BAHASA . ……………………………………………. Nama : ……………………………………. Tandatangan Murabbi : ……………………………………………...

………. Tarikh : …………………………………………….. : …………………………………. 3. 1. M u k a S u r a t | 22 . 2.. 1.. 4. 2. 3. 3. TARIKH PERLAKSANAAN Tarikh-tarikh aktiviti yang berkenaan PENILAIAN Penilaian selepas program secara umum dalam bentuk kualiti atau kuantiti (%) KOS RM Empat program yang telah di tetapkan Jumlah kos yang dibelanjakan A BERBUDI BAHASA B MUTADAYYIN C PENAMPILAN DIRI D JATIDIRI Disediakan Oleh Penyelaras Nama Tarikh Disahkan oleh Pengetua : …………………………………………….. Tandatangan : ……………………………………………. : ……………………………………………. 2.LAPORAN PELAKSANAAN PROGRAM SAHSIAH UNGGUL MURID (SUMUR) Sila sertakan dokuman berikut :  Senarai AJK pelaksana/Senarai Mesyuarat dan Tarikh/Senarai Kumpulan Usrah dan yang berkaitan Dilengkapkan dan dihantar kepada URUSETIA untuk makluman pelaksanaan 2 kali setahun (Laporan Jun dan Laporan Disember) BIL PROGRAM AKTIVITI Aktiviti kecil/majlis/yang dilaksanakan sepanjang program 1. 4. Nama : …………………………………….. 2. 4. 3. 1. 4.…….

Lampiran 1 RANGKAIAN PENGGERAK SUMUR SEKOLAH __________________________________________________________________________________________________________ Pengetua/GPK 1/GPK HEM  Murabbi (Mentor Guru)  Naqib (Mentor Murid: Pembimbing Kumpulan Usrah dalam kalangan murid yang terbaik)  Murid (Peserta: mengikut kumpulan-kumpulan Usrah) M u k a S u r a t | 23 .

Nov Rumusan Budi Bahasa X X X X Mutadayyin X X X X Penampilan Diri X X X X Jati Diri X X X X     M : Minggu Semua Program dilaksanakan secara berterusan sepanjang tahun 2 bulan diperuntukkan untuk melaksanakan sesuatu program secara berfokus 4 kali penilaian secara berfokus sesuatu program dilakukan M u k a S u r a t | 24 .Lampiran 2 Contoh Takwim Penilaian Naqib (Mentor Murid) Feb Program M1 M2 M3 M4 M1 Mac M2 M3 M4 M1 April M2 M3 M4 M1 Mei M2 M3 M4 M1 Jun M2 M3 M4 M1 Julai M2 M3 M4 M1 Ogos M2 M3 M4 M1 Sept M2 M3 M4 Okt.

TINDAKAN/PERLAKSANAAN BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 PERKARA Lantik AJK SUMUR sekolah Lantik AJK BADAR Lantik Murabbi Lantik Nuqaba' (Naqib-Naqib) Bentuk Kumpulan/Kumpulan Usrah Takwim Pertemuan Mesyuarat AJK Memaklumkan kepada semua murid mengenai SUMUR : program dan aktivitinya sepanjang tahun Penilaian kumpulan usrah oleh Naqib-Naqib Pengesahan Penilaian oleh Murabbi melalui Borang Penilaian Pemantauan: BPI/JPN/PPD/Sekolah Penilaian keseluruhan modul Penyediaan Pelaporan 2 kali setahun (Penilaian Jun/Disember) ADA TIADA M u k a S u r a t | 25 .

AJK SUMUR Pengerusi [Pengetua]  Naib Pengerusi 1 [Guru Penolong Kanan HEM]  Naib Pengerusi 2  Setiausaha [Guru Penolong Kanan Pentadbiran]  Penolong Setiausaha  Ahli Jawatankuasa [Kaunselor/Guru Muslim/Murabbi/Pengerusi BADAR/Ketua Naqib] [Ketua Panitia] [Ketua Bidang PI] M u k a S u r a t | 26 .

Urusetia : Sektor Pembangunan Nilai dan Akhlak. Takwim Aktiviti 3. Lain-Lain Dokumentasi yang berkaitan 6. Bahagian Pendidikan Islam. Tindakan/Maklum Balas Minit f. Senarai AJK Induk c. Dokumentasi Penilaian 5. Surat Panggilan Mesyuarat d. Minit Mesyuarat e. Senarai Nuqaba’ dan ahli e. Fail Induk: a. Fail Aktiviti: a. Fail Modul 2. Senarai Murabbi/Nuqaba’ d. Surat Lantikan AJK b. Organisasi Usrah c. Dokumentasi Aktiviti/Program g. KPM M u k a S u r a t | 27 . Organisasi BADAR b. Takwim Pertemuan 4. Pelaporan : 2 kali setahun 7.SENARAI SEMAK DOKUMENTASI PENGURUSAN MODUL SUMUR 1.

M u k a S u r a t | 28 .