PANDUAN PELAKSANAAN MODUL

SAHSIAH UNGGUL MURID
( SUMUR )
DI SMKA DAN SABK KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

BAHAGIAN PENDIDIKAN ISLAM KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

CYBERJAYA
2011

Mu ka S u ra t |2

membentuk dan membimbing murid-murid di sekolah merupakan tugas dan tanggung jawab Kementerian Pelajaran Malaysia. HJ ABD RASHID BIN NGAH Pengarah Bahagian Pendidikan Islam Kementerian Pelajaran Malaysia Mu ka S u ra t |3 . Berpegang kepada prinsip bahawa pendidikan adalah suatu usaha berterusan hingga ke akhir hayat maka BPI. mengajar.Kata Alu-aluan Pengarah Bahagian Pendidikan Islam Kementerian Pelajaran Malaysia Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang. Akhirnya kita sama-sama berdoa semoga usaha kita diredhai Allah SWT. terima kasih. Semoga segala usaha yang dicurahkan tersebut mendapat ganjaran sebaik-baiknya dari Allah SWT. Sekian. Kementerian Pelajaran Malaysia merakamkan ucapan terima kasih kepada semua pihak yang telah berusaha bersungguh-sungguh merealisasikan modul ini. Bahagian ini amat berharap agar modul ini dilaksanakan dan mendapat sokongan penuh warga SMKA dan SABK seluruh negara. Bahagian Pendidikan Islam (BPI). Oleh itu modul SUMUR ini merupakan sebahagian daripada usaha BPI. KPM sentiasa berusaha menambah baik setiap program khususnya ke arah pembentukan sahsiah murid dari masa ke semasa. membangun Modal Insan melalui kaedah mendidik. Syukur ke hadrat Allah SWT kerana dengan limpahan rahmat serta keizinan-Nya kita bersama-sama dapat melaksanakan modul Sahsiah Unggul Murid (SUMUR) kepada semua Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) dan Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK) di seluruh negara mulai Tahun 2010. Sesungguhnya. KPM mempertingkat dan memantapkan lagi sahsiah murid khususnya yang berada di SMKA dan SABK.

3. Dato’ Noh bin Omar Timbalan Menteri Pelajaran Malaysia pada 29 Oktober 2007 di Sekolah Agama Menengah Tanjung Karang. Kementerian Pelajaran Malaysia dengan mencetuskan Modul 5 C iaitu Murid Contoh. MELAKA. Kuala Selangor. SUMUR telah dilancarkan oleh YB. SABK Imtiaz Dungun. Othman Wahab. Bahagian Pendidikan Islam dan program tersebut hendaklah dilaksanakan di semua SMKA dan SABK pada tahun 2010. PULAU PINANG. Mesyuarat Pemurnian Modul yang diadakan di Hotel Quality. 6. SABK SAM Tanjung Karang. PAHANG dan SABK SMA Al-Nahdah. melahirkan murid yang memiliki personaliti terpuji dan boleh dicontohi oleh murid-murid lain. PERAK. KELANTAN. Sahsiah Unggul Murid (SUMUR) adalah idea dan hasrat YB. SMKA Sheikh Hj. 5. SELANGOR pada 12 hingga 15 Mac 2008 dengan berpandukan kepada program rintis yang dilaksanakan kepada 10 buah sekolah sebelum ini memutuskan empat program untuk dilaksanakan seterusnya iaitu Program Berbudi Bahasa. 2/2010 pada 8 Februari 2010 memutuskan Sumur diserahkan kepada Operasi Dakwah. SMKA Nibong Tebal. TERENGGANU. sentiasa memburu ilmu untuk kebahagiaan di dunia dan akhirat. Matlamat modul ini adalah untuk. SELANGOR. Berikutan itu. Murid Cerdik. mempraktikkan amalan penjagaan kesihatan yang cemerlang dalam kehidupan seharian. JOHOR. KEDAH. Program Mutadayyin. SABK SMA Al-Maarif. SMKA Naim Lil-Banat. mempunyai ketahanan diri dalam menghadapi cabaran hidup serta berusaha meningkatkan daya kepimpinan dan bersemangat patriotisma. Program Penampilan Diri dan Program Jati diri. Shah Alam. Mesyuarat Pengurusan Bahagian Pendidikan Islam Bil. 4. Parit. Murid Cergas dan Murid Ceria. Kuantan. Murid Cerdas. SARAWAK. 2. Dato’ Seri Hishammuddin bin Tun Hussein Menteri Pelajaran Malaysia dan disambut oleh Jabatan Pendidikan Islam dan Moral (JAPIM). SABK Maahad Al-Aziz. 10 buah sekolah rintis telah terpilih melaksanakannya iaitu SMKA Maahad Muar. SMKA Sultan Muhamad. SELANGOR. Kuala Selangor. Mu ka S u ra t |4 .LATAR BELAKANG 1. Yan.

KPM selaku urusetia akan memantau dari semasa ke semasa tentang pelaksanaan program ini di semua SMKA dan SABK. Semua murid hendaklah diberitahu dan diperjelaskan secara terperinci pelaksanaan setiap program agar setiap murid faham dan menyedari bahawa sesuatu program tersebut sedang berlangsung dan mereka sedar bahawa mereka terlibat sama menjayakannya. Sektor Pembangunan Nilai dan Akhlak. Pemantauan bagi program pertama tetap diteruskan walaupun program kedua dan program selanjutnya dilaksanakan. Bahagian Pendidikan Islam. 5. Ia bertujuan untuk lebih memudahkan para guru untuk melaksanakan modul ini. 4. Mu ka S u ra t |5 . Penilaian Keseluruhan (rujuk Lampiran 3) akan dibuat oleh Naqib (Mentor Murid) ke atas ahli usrah masing-masing pada hujung tahun (Oktober – November) dan disahkan oleh Murabbi (Mentor Guru). 2. Mentor Guru selaku Murabbi perlu mengesahkan penilaian berdasarkan borang yang telah disediakan (rujuk Lampiran 1: Rangkaian Penggerak SUMUR). Penilaian hendaklah dibuat sebanyak empat ( 4 ) kali iaitu dua minggu sekali bagi program dalam masa dua bulan program itu berjalan (rujuk Lampiran 2: Contoh Jadual Penilaian). Modul Sahsiah Unggul Murid ( SUMUR ) ini telah dimurnikan semula menjadi empat (4) program utama iaitu Program Berbudi Bahasa. Program Penampilan Diri dan Program Jati Diri. 3.PANDUAN PELAKSANAAN MODUL 1. 6. Penilaian bagi setiap program adalah mengikut kumpulan-kumpulan kecil murid (Kumpulan Usrah) bagi meringankan tugas guru. 7. Program Mutadayyin. Laporan pelaksanaan program hendaklah dihantar kepada urusetia pada bulan Jun dan Disember ( dua kali setahun ).

MODUL SAHSIAH UNGGUL MURID ( SUMUR ) .

Pemantauan dilakukan mengikut jadual yang ditetapkan oleh sekolah - - Mentor Mentee 2. BERBUDI BAHASA 1. HORMAT MENGHORMATI - ”Barangsiapa yang beriman kepada Allah dan Hari Akhirat maka hendaklah ia menghormati jiran tetangganya” ” Seseorang Muslim itu adalah saudara bagi Muslim yang lain dia tidak menzaliminya dan tidak membiarkannya keseorangan ketika saudaranya memerlukan” Kempen : * Ciri-ciri kempen mengandungi 5 I :  Informasi  Inovasi  Ilmiah  Intelek  Islamik *Cadangan aktiviti :  Perasmian / Penutup  Sebaran Maklumat (Reach Out)  Kempen 5 S o Senyum o Salam o Sapa o Sopan o Sayang Sentuhan Jibril*: ” Sentuhan lima saat lebih bermakna daripada pertuturan 5 minit” . tetapi berkasih sayang sesama mereka” ) Pemplet :  “Guruku ibubapaku”  “Kami sayang guru” Mu ka S u ra t |7 .Penilaian oleh Naqib (Mentor Murid) .Februari – Mac fokus penilaian .Penilaian Umum sepanjang Tahun.Penilaian Murabbi (Mentor Guru) . TOLONG MENOLONG - Banner  Contoh :- 29 ” Muhammad itu adalah utusan Allah dan orang-orang yang bersama dengan dia adalah keras terhadap orang-orang kafir.PROGRAM CIRI-CIRI AKTIVITI PERLAKSANAAN PENILAIAN CATATAN A. .Tumpuan pada awal dan akhir program .Fokus penilaian pelaksanaan pada Februari – Mac .Pelaksanaan Program sepanjang tahun .Penilaian oleh Rakan Sebaya .Instrumen rujuk lampiran .

19 ”Dan janganlah kamu memalingkan mukamu dari manusia (karena sombong) dan janganlah kamu berjalan di muka bumi dengan angkuh. tatakala Tuhanmu memaklumkan.3. ”Sesungguhnya jika kamu bersyukur .Waktu senggang Contoh:  Sebelum perhimpunan  Waktu rehat  Waktu balik  Waktu kokurikulum . LARAS BAHASA - Firman Allah: Surah Luqman: 18 .Mengikut kesesuaian masa - .Cadangan pelaksanaan: Waktu Perhimpunan Rasmi . pasti kami akan menambah (nikmat) kepadamu. - Mengenang Budi :  Tayangan Clip Video  Tayangan Filem/ Drama Contoh : o Anakku Sazali o Si Tanggang o Siri Al-Hidayah o Mutiara Hati o Cikgu Limau Kasturi Menghargai :  Sijil penghargaan  Perkongsian pengalaman  Cenderamata  Bertukar hadiah .Majlis Penutup program ( Firman Allah: Surah al-Baqarah:83 83 - Poster  Pertandingan  Iklan di kelas dan sudutsudut pameran Mu ka S u ra t |8 . Sesungguhnya Allah tidak menyukai orangorang yang sombong lagi membanggakan diri. dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku). Sesungguhnya seburukburuk suara ialah suara keledai” Kaedah Penyampaian Lisan:  Forum  Tazkirah ringkas  Nadwah (seminar)  Multaqa (Rollcall)  Sumbang saran  Ceramah Persembahan:  Pentomen  Coral Speaking )  Lakonan  Sajak/Puisi . MENGENANG BUDI / MENGHARGAI 7 "Dan (ingatlah juga) . Maka Sesungguhnya azab-Ku sangat pedih”. Dan sederhanalah kamu dalam berjalan dan lunakkanlah suaramu.Cadangan: Sebulan sekali untuk tayangan filem ”Orang yang tidak bersyukur kepada manusia adalah orang yang tidak bersyukur kepada Allah” 4.

) ” Waspadalah kamu dari kata-kata yang kotor kerana sesungguhnya Allah tidak suka kepada kata-kata kotor dan perilaku yang cabul”  Lagu / Nasyid berkaitan budi bahasa  Tokoh Pelajar  Berdasarkan kepada penilaian ” Aku pun turut bergurau senda. melainkan yang benar belaka” Mu ka S u ra t |9 . tetapi aku tidak mengatakan sesuatu.

rakan-rakan dan individu e Penggunaan kata-kata penghormatan yang tetap *Kriteria yang disenaraikan hanya untuk rujukan dan panduan sahaja. d e e e Sentiasa menziarahi/menemui ahli keluarga. *Penilaian oleh Nuqaba ’ yang dilantik sahaja dan disahkan oleh Murabbi. c Berdiri ketika berucap dengan orang yang lebih dewasa c Mengambil berat terhadap orang di sekeliling Kebolehan memahami dan merasai penderitaan sebenar orang lain (emphaty ) Bersungguh dalam memberikan bantuan c c Bercakap perkara yang bermanfaat dalam topik yang berkaitan. Menghormati orang lain dengan panggilan mesra dan disenangi oleh pendengar.Instrumen Penilaian Program A A. M u k a S u r a t | 10 . PROGRAM BERBUDI BAHASA HORMAT MENGHORMATI a Kriteria :Memberi salam dan bertegur sapa ketika bersua a TOLONG MENOLONG Kriteria :Memberi pertolongan kepada orang lain tanpa diminta ( Sikap Proaktif ) Ikhlas dalam memberi pertolongan MENGENANG BUDI/MENGHARGAI Kriteria :Mengucapkan terima kasih di atas sesuatu pemberian dan pertolongan Memberikan tanda ingatan sempena peristiwa-peristiwa yang bermakna kepada individu Menzahirkan penghormatan dalam perlakuan LARAS BAHASA a Kriteria :Menggunakan intonasi suara dan bahasa badan yang sesuai. a b Mengutamakan orang yang lebih dewasa dalam kebanyakan hal b b b Menggunakan bahasa yang sopan dan lembut. d Berlapang dada dengan perbezaan pendapat/ ) at-tasamuh Menerima kelebihan dan kelemahan orang lain tanpa syarat ( Non judgement ) d d Mendengar nasihat dan mematuhi sebarang arahan yang ditetapkan.

Borang Penilaian Program A A. HORMAT MENGHORMATI Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria c Kriteria e BIL NAMA MURID TING TOLONG MENOLONG Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria c Kriteria e MENGENANG BUDI Kriteria b Kriteria d Kriteria c Kriteria e LARAS BAHASA JUMLAH Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria c *Catatkan : Ada ( 1 markah ) / Tiada ( 0 markah ) M u k a S u r a t | 11 Kriteria e . PROGRAM BERBUDI BAHASA TARIKH:………………HINGGA…………………… Usrah ………………………………………………….

SOLAT BERKUALITI  Solat di awal waktu  Solat berjemaah  Solat sunat - Kempen Islah Tazkirah Ceramah Buletin Qiamullail . .Penilaian Umum sepanjang Tahun.Penilaian oleh Rakan Sebaya .(2 hari seminggu).Buletin bulanan .April – Mei fokus penilaian 2.Tadarus merujuk Jadual Tadarus .PROGRAM CIRI-CIRI AKTIVITI PELAKSANAAN PENILAIAN CATATAN B. MUTADAYYIN 1. .Program dan penilaian program dilaksanakan sepanjang tahun.Awal program Pertengahan April Minggu Ketiga . AMALAN ZIKIR DAN DOA BERTERUSAN  Basahi lidah dengan zikir dan doa  Mulakan pekerjaan dengan iringan doa.Instrumen rujuk lampiran .Penilaian oleh Naqib (Mentor Murid) . . TADARUS AL-QUR’AN  Bacaan secara tartil  Istiqamah membaca AlQur’an  Bacaan secara disemak .Tadarus Al-Qur’an secara halaqah atau berpasangan.Fokus penilaian pelaksanaan pada April – Mei .Bengkel Tahsin Qiraati .Penilaian Murabbi (Mentor Guru) . 3.Hafazan zikir dan doa selepas solat .Ceramah kelebihan Zikir .Pemantauan dilakukan mengikut jadual yang ditetapkan oleh sekolah M u k a S u r a t | 12 . .

Instrumen Penilaian Program B B. Meneliti tafsiran ayat yang dibaca Tadabbur dengan makna difahami d. e. e. PROGRAM MUTADAYYIN SOLAT BERKUALITI a. b. e. TADARUS AL-QURAN Kriteria :Membaca al-Quran setiap hari Hafaz ayat-ayat lazim Memelihara hukum tajwid a. b. Kriteria :Solat pada awal waktu Sentiasa berjemaah Menyempurnakan sunat-sunat solat a. Berpakaian bersih dan sesuai Memelihara ketertiban d. c. AMALAN ZIKIR DAN DOA BERTERUSAN Kriteria :Membaca wirid lepas solat Berdoa setiap lepas solat Membaca doa dalam setiap amalan harian Memahami kandungan doa Mengamalkan adab-adab berdoa dan berzikir d. c. c. *Penilaian oleh Nuqaba ’ yang dilantik sahaja dan disahkan oleh Murabbi. *Kriteria yang disenaraikan hanya untuk rujukan dan panduan sahaja. M u k a S u r a t | 13 . b.

PROGRAM MUTADAYYIN TARIKH:………………HINGGA…………………… Usrah ………………………………………………….Borang Penilaian Program B B. SOLAT BERKUALITI TADARUS AL-QURAN AMALAN ZIKIR DAN DOA BERTERUSAN Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c *Catatkan : Ada ( 1 markah ) / Tiada ( 0 markah ) M u k a S u r a t | 14 Kriteria e BIL NAMA MURID TING JUMLAH .

Tunjuk cara berpakaian . PEMAKAIAN:  Kemas  Bersih  Sesuai mengikut keadaan.Bengkel Adab diberikan kepada murid-murid yang terpilih dan muridmurid tersebut menerangkan semula kepada murid-murid lain dalam LDK.Tazkirah / ucapan oleh murid sebelum kelas bermula mengikut giliran setiap hari persekolahan.Fokus pada Jun – Julai .Kempen:  Banner  Poster  Pamplet PERLAKSANAAN .Sepanjang Program Penampilan Diri .PROGRAM C. PENAMPILAN DIRI CIRI-CIRI 1.Instrumen rujuk lampiran . . SIKAP POSITIF DAN PROAKTIF  Aktif di dalam aktiviti dalam / luar kelas  Suka membantu guru dan murid lain M u k a S u r a t | 15 . KEPEMIMPINAN:  Bijak membuat keputusan  Boleh berkomunikasi dengan baik  Menjadi role model . ADAB SOPAN:  Adab bercakap  Adab menuntut ilmu  Adab bergaul 3.Anugerah Murid Mithali 4.Pemantauan dilakukan mengikut jadual yang ditetapkan oleh sekolah .Penilaian oleh Rakan Sebaya .Penilaian Murabbi (Mentor Guru) ULASAN 2.Jun – Julai fokus penilaian .Penilaian Umum sepanjang Tahun. .Pengucapan Awam:  Tazkirah  Ucapan .Mengikut kesesuaian sekolah PENILAIAN .Pemantauan secara berterusan dan penilaian diberikan berdasarkan kriteriakriteria berikut: o Kefahaman o Penglibatan o Amalan . .Bengkel:  Ceramah  LDK .Penilaian oleh Naqib (Mentor Murid) . tempat dan majlis AKTIVITI .

b. PROGRAM PENAMPILAN DIRI PEMAKAIAN Kriteria:Menutup aurat ADAB SOPAN Kriteria :Bercakap dengan lembut (rendah suara ) Menumpukan perhatian terhadap ajaran guru KEPEMIMPINAN Kriteria :Bijak membuat keputusan SIKAP POSITIF DAN PROAKTIF Kriteria :Aktif dalam kelas dan luar bilik darjah Menyelesaikan tugas menepati masa yang ditentukan Suka membantu semua orang yang memerlukan bantuan Mampu menyumbangkan idea yang ktitis dan bernas Sentiasa terkehadapan dalam memberi idea dan melaksanakan sesuatu tugas / tanggungjawab dengan baik a. M u k a S u r a t | 16 . *Kriteria yang disenaraikan hanya untuk rujukan dan panduan sahaja. keadaan dan majlis Tidak terlalu ketat d. b. d. Mengutamakan yang lebih berusia/yang lebih tua Menyayangi yang lebih muda Sentiasa membataskan pandangan & pergaulan c. c. a. Mampu berkomunikasi dengan baik Berwibawa dan disegani c. e. a. e. Sesuai mengikut tempat. Kemas dan lengkap c. Tegas mempertahankan keputusan bersama b.Instrumen Penilaian Program C C. Bersih dan rapi b. a. *Penilaian oleh Nuqaba ’ yang dilantik sahaja dan disahkan oleh Murabbi. d. Menjadi role model (dicontohi ) e. d. e.

PEMAKAIAN BIL NAMA MURID TING Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a ADAB SOPAN KEPEMIMPINAN SIKAP POSITIF DAN PROAKTIF JUMLAH Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c *Catatkan : Ada ( 1 markah ) / Tiada ( 0 markah ) M u k a S u r a t | 17 Kriteria e .Borang Penilaian Program C C. PROGRAM PENAMPILAN DIRI TARIKH:………………HINGGA…………………… Usrah ………………………………………………….

JATI DIRI CIRI-CIRI 1.Pameran .Memperingati Tokoh-tokoh Kemerdekaan .Sambutan Hari Kebesaran . SEMANGAT JUANG M u k a S u r a t | 18 .Usrah 2.Penilaian oleh Rakan Sebaya .Menganjurkan pertandingan sempena Bulan Kemerdekaan .Pemantauan dilakukan mengikut jadual yang ditetapkan oleh sekolah 4. SABAR DAN TABAH .Ogos – September fokus penilaian .Penilaian Umum sepanjang Tahun.Sepanjang tahun PENILAIAN .Pertandingan Lukisan .Penilaian Murabbi (Mentor Guru) CATATAN .PROGRAM D.1 hari . . TETAP PENDIRIAN .1 hari 3.Hari kebesaran . BERKEYAKINAN AKTIVITI PELAKSANAAN .Instrumen rujuk lampiran .Majlis Tahlil dan Bacaan Yaasin .Penilaian oleh Naqib (Mentor Murid) .

b. d. e. Sanggup berkorban e. *Penilaian oleh Nuqaba ’ yang dilantik sahaja dan disahkan oleh Murabbi. a. Tekun sewaktu melaksanakan tugasan Bersungguh melaksanakan tugasan Bersaing mencapai kecemerlangan Berani c. *Kriteria yang disenaraikan hanya untuk rujukan dan panduan sahaja. Respon dalam semua majlis Tabah dan tidak berputus asa Penglibatan dalam aktiviti kerohanian c. d. e. e. a. a. b. d. c. Sentiasa menunaikan kewajipan Kesungguhan yang tinggi d.Instrumen Penilaian Program D D. M u k a S u r a t | 19 . PROGRAM JATI DIRI BERKEYAKINAN Kriteria:Tidak mudah terpengaruh SABAR DAN TABAH Kriteria :Mudah menerima nasihat Bertolak ansur TETAP PENDIRIAN Kriteria :Memberikan hujah dengan idea yang bernas Tegas mempertahankan keputusan Bertanggungjawab atas keputusan Bijak membuat keputusan SEMANGAT JUANG Kriteria :Aktif dalam setiap aktiviti a. b. Berwawasan / berpandangan jauh Beridea kritis b. c.

PROGRAM JATI DIRI TARIKH:………………HINGGA…………………… Usrah …………………………………………………. BERKEYAKINAN SABAR DAN TABAH TETAP PENDIRIAN SEMANGAT JUANG JUMLAH Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria d Kriteria b Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c *Catatkan : Ada ( 1 markah ) / Tiada ( 0 markah ) M u k a S u r a t | 20 Kriteria e BIL NAMA MURID TING .Borang Penilaian Program D D.

PENILAIAN KESELURUHAN MUTADAYYIN BIL NAMA MURID TING 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Disahkan oleh Murabbi : ……………………………………………. Tarikh …………………………………………….……….. Nama : ……………………………………... Tandatangan Naqib Nama Tarikh : : : M u k a S u r a t | 21 JUMLAH MARKAH KESELURUHAN PENAMPILAN DIRI JATI DIRI BERBUDI BAHASA . Tandatangan Murabbi : …………………………………………….……. …………………………………. ……………………………………………...

TARIKH PERLAKSANAAN Tarikh-tarikh aktiviti yang berkenaan PENILAIAN Penilaian selepas program secara umum dalam bentuk kualiti atau kuantiti (%) KOS RM Empat program yang telah di tetapkan Jumlah kos yang dibelanjakan A BERBUDI BAHASA B MUTADAYYIN C PENAMPILAN DIRI D JATIDIRI Disediakan Oleh Penyelaras Nama Tarikh Disahkan oleh Pengetua : ……………………………………………. 3. : ……………………………………………. 2. 1. 2. M u k a S u r a t | 22 . 3..……….……. 2. : …………………………………. Nama : ……………………………………. 4. 4.LAPORAN PELAKSANAAN PROGRAM SAHSIAH UNGGUL MURID (SUMUR) Sila sertakan dokuman berikut :  Senarai AJK pelaksana/Senarai Mesyuarat dan Tarikh/Senarai Kumpulan Usrah dan yang berkaitan Dilengkapkan dan dihantar kepada URUSETIA untuk makluman pelaksanaan 2 kali setahun (Laporan Jun dan Laporan Disember) BIL PROGRAM AKTIVITI Aktiviti kecil/majlis/yang dilaksanakan sepanjang program 1.. 2. 1.. Tandatangan : ……………………………………………. 3. 3. 4. Tarikh : ……………………………………………. 1. 4...

Lampiran 1 RANGKAIAN PENGGERAK SUMUR SEKOLAH __________________________________________________________________________________________________________ Pengetua/GPK 1/GPK HEM  Murabbi (Mentor Guru)  Naqib (Mentor Murid: Pembimbing Kumpulan Usrah dalam kalangan murid yang terbaik)  Murid (Peserta: mengikut kumpulan-kumpulan Usrah) M u k a S u r a t | 23 .

Lampiran 2 Contoh Takwim Penilaian Naqib (Mentor Murid) Feb Program M1 M2 M3 M4 M1 Mac M2 M3 M4 M1 April M2 M3 M4 M1 Mei M2 M3 M4 M1 Jun M2 M3 M4 M1 Julai M2 M3 M4 M1 Ogos M2 M3 M4 M1 Sept M2 M3 M4 Okt. Nov Rumusan Budi Bahasa X X X X Mutadayyin X X X X Penampilan Diri X X X X Jati Diri X X X X     M : Minggu Semua Program dilaksanakan secara berterusan sepanjang tahun 2 bulan diperuntukkan untuk melaksanakan sesuatu program secara berfokus 4 kali penilaian secara berfokus sesuatu program dilakukan M u k a S u r a t | 24 .

TINDAKAN/PERLAKSANAAN BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 PERKARA Lantik AJK SUMUR sekolah Lantik AJK BADAR Lantik Murabbi Lantik Nuqaba' (Naqib-Naqib) Bentuk Kumpulan/Kumpulan Usrah Takwim Pertemuan Mesyuarat AJK Memaklumkan kepada semua murid mengenai SUMUR : program dan aktivitinya sepanjang tahun Penilaian kumpulan usrah oleh Naqib-Naqib Pengesahan Penilaian oleh Murabbi melalui Borang Penilaian Pemantauan: BPI/JPN/PPD/Sekolah Penilaian keseluruhan modul Penyediaan Pelaporan 2 kali setahun (Penilaian Jun/Disember) ADA TIADA M u k a S u r a t | 25 .

AJK SUMUR Pengerusi [Pengetua]  Naib Pengerusi 1 [Guru Penolong Kanan HEM]  Naib Pengerusi 2  Setiausaha [Guru Penolong Kanan Pentadbiran]  Penolong Setiausaha  Ahli Jawatankuasa [Kaunselor/Guru Muslim/Murabbi/Pengerusi BADAR/Ketua Naqib] [Ketua Panitia] [Ketua Bidang PI] M u k a S u r a t | 26 .

Senarai Nuqaba’ dan ahli e. KPM M u k a S u r a t | 27 . Takwim Pertemuan 4. Pelaporan : 2 kali setahun 7. Lain-Lain Dokumentasi yang berkaitan 6. Takwim Aktiviti 3. Tindakan/Maklum Balas Minit f. Surat Panggilan Mesyuarat d. Organisasi Usrah c. Bahagian Pendidikan Islam. Minit Mesyuarat e. Senarai AJK Induk c. Fail Aktiviti: a. Fail Induk: a. Fail Modul 2. Senarai Murabbi/Nuqaba’ d. Dokumentasi Penilaian 5. Surat Lantikan AJK b.SENARAI SEMAK DOKUMENTASI PENGURUSAN MODUL SUMUR 1. Urusetia : Sektor Pembangunan Nilai dan Akhlak. Organisasi BADAR b. Dokumentasi Aktiviti/Program g.

M u k a S u r a t | 28 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful