P. 1
1. Modul SUMUR 2011_pdf

1. Modul SUMUR 2011_pdf

|Views: 458|Likes:
Published by Solah Makkiah

More info:

Published by: Solah Makkiah on May 27, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/06/2014

pdf

text

original

PANDUAN PELAKSANAAN MODUL

SAHSIAH UNGGUL MURID
( SUMUR )
DI SMKA DAN SABK KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

BAHAGIAN PENDIDIKAN ISLAM KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

CYBERJAYA
2011

Mu ka S u ra t |2

KPM mempertingkat dan memantapkan lagi sahsiah murid khususnya yang berada di SMKA dan SABK. Kementerian Pelajaran Malaysia merakamkan ucapan terima kasih kepada semua pihak yang telah berusaha bersungguh-sungguh merealisasikan modul ini.Kata Alu-aluan Pengarah Bahagian Pendidikan Islam Kementerian Pelajaran Malaysia Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang. Akhirnya kita sama-sama berdoa semoga usaha kita diredhai Allah SWT. membentuk dan membimbing murid-murid di sekolah merupakan tugas dan tanggung jawab Kementerian Pelajaran Malaysia. membangun Modal Insan melalui kaedah mendidik. Sekian. mengajar. Oleh itu modul SUMUR ini merupakan sebahagian daripada usaha BPI. terima kasih. KPM sentiasa berusaha menambah baik setiap program khususnya ke arah pembentukan sahsiah murid dari masa ke semasa. Bahagian Pendidikan Islam (BPI). Bahagian ini amat berharap agar modul ini dilaksanakan dan mendapat sokongan penuh warga SMKA dan SABK seluruh negara. Syukur ke hadrat Allah SWT kerana dengan limpahan rahmat serta keizinan-Nya kita bersama-sama dapat melaksanakan modul Sahsiah Unggul Murid (SUMUR) kepada semua Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) dan Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK) di seluruh negara mulai Tahun 2010. Sesungguhnya. Semoga segala usaha yang dicurahkan tersebut mendapat ganjaran sebaik-baiknya dari Allah SWT. HJ ABD RASHID BIN NGAH Pengarah Bahagian Pendidikan Islam Kementerian Pelajaran Malaysia Mu ka S u ra t |3 . Berpegang kepada prinsip bahawa pendidikan adalah suatu usaha berterusan hingga ke akhir hayat maka BPI.

Shah Alam. SABK Maahad Al-Aziz. PAHANG dan SABK SMA Al-Nahdah. Matlamat modul ini adalah untuk. SELANGOR. mempunyai ketahanan diri dalam menghadapi cabaran hidup serta berusaha meningkatkan daya kepimpinan dan bersemangat patriotisma. Kuantan. PERAK. Mesyuarat Pemurnian Modul yang diadakan di Hotel Quality. SUMUR telah dilancarkan oleh YB. 10 buah sekolah rintis telah terpilih melaksanakannya iaitu SMKA Maahad Muar. MELAKA. PULAU PINANG. SABK SMA Al-Maarif. mempraktikkan amalan penjagaan kesihatan yang cemerlang dalam kehidupan seharian. KEDAH. Mesyuarat Pengurusan Bahagian Pendidikan Islam Bil. Yan. SELANGOR pada 12 hingga 15 Mac 2008 dengan berpandukan kepada program rintis yang dilaksanakan kepada 10 buah sekolah sebelum ini memutuskan empat program untuk dilaksanakan seterusnya iaitu Program Berbudi Bahasa. 3. melahirkan murid yang memiliki personaliti terpuji dan boleh dicontohi oleh murid-murid lain. Dato’ Seri Hishammuddin bin Tun Hussein Menteri Pelajaran Malaysia dan disambut oleh Jabatan Pendidikan Islam dan Moral (JAPIM). Dato’ Noh bin Omar Timbalan Menteri Pelajaran Malaysia pada 29 Oktober 2007 di Sekolah Agama Menengah Tanjung Karang. Bahagian Pendidikan Islam dan program tersebut hendaklah dilaksanakan di semua SMKA dan SABK pada tahun 2010. Othman Wahab. 2/2010 pada 8 Februari 2010 memutuskan Sumur diserahkan kepada Operasi Dakwah. Program Penampilan Diri dan Program Jati diri. Murid Cerdik. KELANTAN. Parit. Program Mutadayyin. Sahsiah Unggul Murid (SUMUR) adalah idea dan hasrat YB. 2. SMKA Naim Lil-Banat. Berikutan itu.LATAR BELAKANG 1. JOHOR. SELANGOR. Mu ka S u ra t |4 . SABK SAM Tanjung Karang. Murid Cerdas. SMKA Nibong Tebal. sentiasa memburu ilmu untuk kebahagiaan di dunia dan akhirat. Kuala Selangor. Murid Cergas dan Murid Ceria. 4. 6. Kementerian Pelajaran Malaysia dengan mencetuskan Modul 5 C iaitu Murid Contoh. TERENGGANU. SARAWAK. SABK Imtiaz Dungun. SMKA Sultan Muhamad. SMKA Sheikh Hj. Kuala Selangor. 5.

Semua murid hendaklah diberitahu dan diperjelaskan secara terperinci pelaksanaan setiap program agar setiap murid faham dan menyedari bahawa sesuatu program tersebut sedang berlangsung dan mereka sedar bahawa mereka terlibat sama menjayakannya. 2. Laporan pelaksanaan program hendaklah dihantar kepada urusetia pada bulan Jun dan Disember ( dua kali setahun ). Modul Sahsiah Unggul Murid ( SUMUR ) ini telah dimurnikan semula menjadi empat (4) program utama iaitu Program Berbudi Bahasa. 6. 3. 7. KPM selaku urusetia akan memantau dari semasa ke semasa tentang pelaksanaan program ini di semua SMKA dan SABK. 5. Bahagian Pendidikan Islam. 4. Penilaian Keseluruhan (rujuk Lampiran 3) akan dibuat oleh Naqib (Mentor Murid) ke atas ahli usrah masing-masing pada hujung tahun (Oktober – November) dan disahkan oleh Murabbi (Mentor Guru). Mentor Guru selaku Murabbi perlu mengesahkan penilaian berdasarkan borang yang telah disediakan (rujuk Lampiran 1: Rangkaian Penggerak SUMUR).PANDUAN PELAKSANAAN MODUL 1. Mu ka S u ra t |5 . Program Penampilan Diri dan Program Jati Diri. Ia bertujuan untuk lebih memudahkan para guru untuk melaksanakan modul ini. Penilaian bagi setiap program adalah mengikut kumpulan-kumpulan kecil murid (Kumpulan Usrah) bagi meringankan tugas guru. Penilaian hendaklah dibuat sebanyak empat ( 4 ) kali iaitu dua minggu sekali bagi program dalam masa dua bulan program itu berjalan (rujuk Lampiran 2: Contoh Jadual Penilaian). Program Mutadayyin. Sektor Pembangunan Nilai dan Akhlak. Pemantauan bagi program pertama tetap diteruskan walaupun program kedua dan program selanjutnya dilaksanakan.

MODUL SAHSIAH UNGGUL MURID ( SUMUR ) .

.Penilaian Murabbi (Mentor Guru) .Februari – Mac fokus penilaian . BERBUDI BAHASA 1. HORMAT MENGHORMATI - ”Barangsiapa yang beriman kepada Allah dan Hari Akhirat maka hendaklah ia menghormati jiran tetangganya” ” Seseorang Muslim itu adalah saudara bagi Muslim yang lain dia tidak menzaliminya dan tidak membiarkannya keseorangan ketika saudaranya memerlukan” Kempen : * Ciri-ciri kempen mengandungi 5 I :  Informasi  Inovasi  Ilmiah  Intelek  Islamik *Cadangan aktiviti :  Perasmian / Penutup  Sebaran Maklumat (Reach Out)  Kempen 5 S o Senyum o Salam o Sapa o Sopan o Sayang Sentuhan Jibril*: ” Sentuhan lima saat lebih bermakna daripada pertuturan 5 minit” .PROGRAM CIRI-CIRI AKTIVITI PERLAKSANAAN PENILAIAN CATATAN A. tetapi berkasih sayang sesama mereka” ) Pemplet :  “Guruku ibubapaku”  “Kami sayang guru” Mu ka S u ra t |7 .Tumpuan pada awal dan akhir program .Pemantauan dilakukan mengikut jadual yang ditetapkan oleh sekolah - - Mentor Mentee 2. TOLONG MENOLONG - Banner  Contoh :- 29 ” Muhammad itu adalah utusan Allah dan orang-orang yang bersama dengan dia adalah keras terhadap orang-orang kafir.Penilaian Umum sepanjang Tahun.Instrumen rujuk lampiran .Fokus penilaian pelaksanaan pada Februari – Mac .Penilaian oleh Naqib (Mentor Murid) .Penilaian oleh Rakan Sebaya .Pelaksanaan Program sepanjang tahun .

LARAS BAHASA - Firman Allah: Surah Luqman: 18 . pasti kami akan menambah (nikmat) kepadamu. Dan sederhanalah kamu dalam berjalan dan lunakkanlah suaramu. ”Sesungguhnya jika kamu bersyukur . MENGENANG BUDI / MENGHARGAI 7 "Dan (ingatlah juga) . tatakala Tuhanmu memaklumkan. dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku).Cadangan: Sebulan sekali untuk tayangan filem ”Orang yang tidak bersyukur kepada manusia adalah orang yang tidak bersyukur kepada Allah” 4.Majlis Penutup program ( Firman Allah: Surah al-Baqarah:83 83 - Poster  Pertandingan  Iklan di kelas dan sudutsudut pameran Mu ka S u ra t |8 . Maka Sesungguhnya azab-Ku sangat pedih”.Mengikut kesesuaian masa - .3.Waktu senggang Contoh:  Sebelum perhimpunan  Waktu rehat  Waktu balik  Waktu kokurikulum . - Mengenang Budi :  Tayangan Clip Video  Tayangan Filem/ Drama Contoh : o Anakku Sazali o Si Tanggang o Siri Al-Hidayah o Mutiara Hati o Cikgu Limau Kasturi Menghargai :  Sijil penghargaan  Perkongsian pengalaman  Cenderamata  Bertukar hadiah .19 ”Dan janganlah kamu memalingkan mukamu dari manusia (karena sombong) dan janganlah kamu berjalan di muka bumi dengan angkuh. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orangorang yang sombong lagi membanggakan diri.Cadangan pelaksanaan: Waktu Perhimpunan Rasmi . Sesungguhnya seburukburuk suara ialah suara keledai” Kaedah Penyampaian Lisan:  Forum  Tazkirah ringkas  Nadwah (seminar)  Multaqa (Rollcall)  Sumbang saran  Ceramah Persembahan:  Pentomen  Coral Speaking )  Lakonan  Sajak/Puisi .

) ” Waspadalah kamu dari kata-kata yang kotor kerana sesungguhnya Allah tidak suka kepada kata-kata kotor dan perilaku yang cabul”  Lagu / Nasyid berkaitan budi bahasa  Tokoh Pelajar  Berdasarkan kepada penilaian ” Aku pun turut bergurau senda. tetapi aku tidak mengatakan sesuatu. melainkan yang benar belaka” Mu ka S u ra t |9 .

Instrumen Penilaian Program A A. *Penilaian oleh Nuqaba ’ yang dilantik sahaja dan disahkan oleh Murabbi. a b Mengutamakan orang yang lebih dewasa dalam kebanyakan hal b b b Menggunakan bahasa yang sopan dan lembut. d e e e Sentiasa menziarahi/menemui ahli keluarga. c Berdiri ketika berucap dengan orang yang lebih dewasa c Mengambil berat terhadap orang di sekeliling Kebolehan memahami dan merasai penderitaan sebenar orang lain (emphaty ) Bersungguh dalam memberikan bantuan c c Bercakap perkara yang bermanfaat dalam topik yang berkaitan. PROGRAM BERBUDI BAHASA HORMAT MENGHORMATI a Kriteria :Memberi salam dan bertegur sapa ketika bersua a TOLONG MENOLONG Kriteria :Memberi pertolongan kepada orang lain tanpa diminta ( Sikap Proaktif ) Ikhlas dalam memberi pertolongan MENGENANG BUDI/MENGHARGAI Kriteria :Mengucapkan terima kasih di atas sesuatu pemberian dan pertolongan Memberikan tanda ingatan sempena peristiwa-peristiwa yang bermakna kepada individu Menzahirkan penghormatan dalam perlakuan LARAS BAHASA a Kriteria :Menggunakan intonasi suara dan bahasa badan yang sesuai. rakan-rakan dan individu e Penggunaan kata-kata penghormatan yang tetap *Kriteria yang disenaraikan hanya untuk rujukan dan panduan sahaja. d Berlapang dada dengan perbezaan pendapat/ ) at-tasamuh Menerima kelebihan dan kelemahan orang lain tanpa syarat ( Non judgement ) d d Mendengar nasihat dan mematuhi sebarang arahan yang ditetapkan. M u k a S u r a t | 10 . Menghormati orang lain dengan panggilan mesra dan disenangi oleh pendengar.

HORMAT MENGHORMATI Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria c Kriteria e BIL NAMA MURID TING TOLONG MENOLONG Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria c Kriteria e MENGENANG BUDI Kriteria b Kriteria d Kriteria c Kriteria e LARAS BAHASA JUMLAH Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria c *Catatkan : Ada ( 1 markah ) / Tiada ( 0 markah ) M u k a S u r a t | 11 Kriteria e .Borang Penilaian Program A A. PROGRAM BERBUDI BAHASA TARIKH:………………HINGGA…………………… Usrah ………………………………………………….

Bengkel Tahsin Qiraati .Awal program Pertengahan April Minggu Ketiga .Tadarus Al-Qur’an secara halaqah atau berpasangan.Instrumen rujuk lampiran .Tadarus merujuk Jadual Tadarus .Penilaian oleh Rakan Sebaya .PROGRAM CIRI-CIRI AKTIVITI PELAKSANAAN PENILAIAN CATATAN B.Buletin bulanan .Penilaian oleh Naqib (Mentor Murid) . TADARUS AL-QUR’AN  Bacaan secara tartil  Istiqamah membaca AlQur’an  Bacaan secara disemak . SOLAT BERKUALITI  Solat di awal waktu  Solat berjemaah  Solat sunat - Kempen Islah Tazkirah Ceramah Buletin Qiamullail . .Pemantauan dilakukan mengikut jadual yang ditetapkan oleh sekolah M u k a S u r a t | 12 .Penilaian Murabbi (Mentor Guru) .(2 hari seminggu). 3.Program dan penilaian program dilaksanakan sepanjang tahun.Fokus penilaian pelaksanaan pada April – Mei .Hafazan zikir dan doa selepas solat . AMALAN ZIKIR DAN DOA BERTERUSAN  Basahi lidah dengan zikir dan doa  Mulakan pekerjaan dengan iringan doa.April – Mei fokus penilaian 2. .Penilaian Umum sepanjang Tahun.Ceramah kelebihan Zikir . . MUTADAYYIN 1. .

Instrumen Penilaian Program B B. e. Berpakaian bersih dan sesuai Memelihara ketertiban d. c. *Kriteria yang disenaraikan hanya untuk rujukan dan panduan sahaja. TADARUS AL-QURAN Kriteria :Membaca al-Quran setiap hari Hafaz ayat-ayat lazim Memelihara hukum tajwid a. *Penilaian oleh Nuqaba ’ yang dilantik sahaja dan disahkan oleh Murabbi. b. b. b. e. PROGRAM MUTADAYYIN SOLAT BERKUALITI a. Kriteria :Solat pada awal waktu Sentiasa berjemaah Menyempurnakan sunat-sunat solat a. e. c. M u k a S u r a t | 13 . c. AMALAN ZIKIR DAN DOA BERTERUSAN Kriteria :Membaca wirid lepas solat Berdoa setiap lepas solat Membaca doa dalam setiap amalan harian Memahami kandungan doa Mengamalkan adab-adab berdoa dan berzikir d. Meneliti tafsiran ayat yang dibaca Tadabbur dengan makna difahami d.

Borang Penilaian Program B B. PROGRAM MUTADAYYIN TARIKH:………………HINGGA…………………… Usrah …………………………………………………. SOLAT BERKUALITI TADARUS AL-QURAN AMALAN ZIKIR DAN DOA BERTERUSAN Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c *Catatkan : Ada ( 1 markah ) / Tiada ( 0 markah ) M u k a S u r a t | 14 Kriteria e BIL NAMA MURID TING JUMLAH .

Sepanjang Program Penampilan Diri .Penilaian Murabbi (Mentor Guru) ULASAN 2.Penilaian Umum sepanjang Tahun. PENAMPILAN DIRI CIRI-CIRI 1. tempat dan majlis AKTIVITI .Tazkirah / ucapan oleh murid sebelum kelas bermula mengikut giliran setiap hari persekolahan.Pemantauan dilakukan mengikut jadual yang ditetapkan oleh sekolah .Mengikut kesesuaian sekolah PENILAIAN .Tunjuk cara berpakaian .Jun – Julai fokus penilaian . PEMAKAIAN:  Kemas  Bersih  Sesuai mengikut keadaan.Bengkel:  Ceramah  LDK . .PROGRAM C.Instrumen rujuk lampiran .Pemantauan secara berterusan dan penilaian diberikan berdasarkan kriteriakriteria berikut: o Kefahaman o Penglibatan o Amalan .Penilaian oleh Naqib (Mentor Murid) . KEPEMIMPINAN:  Bijak membuat keputusan  Boleh berkomunikasi dengan baik  Menjadi role model . SIKAP POSITIF DAN PROAKTIF  Aktif di dalam aktiviti dalam / luar kelas  Suka membantu guru dan murid lain M u k a S u r a t | 15 . ADAB SOPAN:  Adab bercakap  Adab menuntut ilmu  Adab bergaul 3.Fokus pada Jun – Julai .Anugerah Murid Mithali 4.Bengkel Adab diberikan kepada murid-murid yang terpilih dan muridmurid tersebut menerangkan semula kepada murid-murid lain dalam LDK.Penilaian oleh Rakan Sebaya . .Pengucapan Awam:  Tazkirah  Ucapan . .Kempen:  Banner  Poster  Pamplet PERLAKSANAAN .

a. e. PROGRAM PENAMPILAN DIRI PEMAKAIAN Kriteria:Menutup aurat ADAB SOPAN Kriteria :Bercakap dengan lembut (rendah suara ) Menumpukan perhatian terhadap ajaran guru KEPEMIMPINAN Kriteria :Bijak membuat keputusan SIKAP POSITIF DAN PROAKTIF Kriteria :Aktif dalam kelas dan luar bilik darjah Menyelesaikan tugas menepati masa yang ditentukan Suka membantu semua orang yang memerlukan bantuan Mampu menyumbangkan idea yang ktitis dan bernas Sentiasa terkehadapan dalam memberi idea dan melaksanakan sesuatu tugas / tanggungjawab dengan baik a. M u k a S u r a t | 16 . Kemas dan lengkap c. keadaan dan majlis Tidak terlalu ketat d. Bersih dan rapi b. b. Mengutamakan yang lebih berusia/yang lebih tua Menyayangi yang lebih muda Sentiasa membataskan pandangan & pergaulan c. d. Sesuai mengikut tempat. a. d. a. Mampu berkomunikasi dengan baik Berwibawa dan disegani c. e. b. d. c. Menjadi role model (dicontohi ) e. Tegas mempertahankan keputusan bersama b.Instrumen Penilaian Program C C. *Penilaian oleh Nuqaba ’ yang dilantik sahaja dan disahkan oleh Murabbi. *Kriteria yang disenaraikan hanya untuk rujukan dan panduan sahaja. e.

PEMAKAIAN BIL NAMA MURID TING Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a ADAB SOPAN KEPEMIMPINAN SIKAP POSITIF DAN PROAKTIF JUMLAH Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c *Catatkan : Ada ( 1 markah ) / Tiada ( 0 markah ) M u k a S u r a t | 17 Kriteria e .Borang Penilaian Program C C. PROGRAM PENAMPILAN DIRI TARIKH:………………HINGGA…………………… Usrah ………………………………………………….

Memperingati Tokoh-tokoh Kemerdekaan .Penilaian Umum sepanjang Tahun.Pemantauan dilakukan mengikut jadual yang ditetapkan oleh sekolah 4.1 hari .Penilaian oleh Rakan Sebaya . .Hari kebesaran .Penilaian oleh Naqib (Mentor Murid) .Instrumen rujuk lampiran . SABAR DAN TABAH .Ogos – September fokus penilaian .PROGRAM D. JATI DIRI CIRI-CIRI 1. BERKEYAKINAN AKTIVITI PELAKSANAAN .Sambutan Hari Kebesaran .Usrah 2.Pertandingan Lukisan .Penilaian Murabbi (Mentor Guru) CATATAN . SEMANGAT JUANG M u k a S u r a t | 18 .Sepanjang tahun PENILAIAN .1 hari 3.Majlis Tahlil dan Bacaan Yaasin .Menganjurkan pertandingan sempena Bulan Kemerdekaan . TETAP PENDIRIAN .Pameran .

a. b. *Kriteria yang disenaraikan hanya untuk rujukan dan panduan sahaja. c. b. d. c. b. a. Berwawasan / berpandangan jauh Beridea kritis b. Tekun sewaktu melaksanakan tugasan Bersungguh melaksanakan tugasan Bersaing mencapai kecemerlangan Berani c. Sentiasa menunaikan kewajipan Kesungguhan yang tinggi d. e. e. a.Instrumen Penilaian Program D D. *Penilaian oleh Nuqaba ’ yang dilantik sahaja dan disahkan oleh Murabbi. Sanggup berkorban e. e. Respon dalam semua majlis Tabah dan tidak berputus asa Penglibatan dalam aktiviti kerohanian c. M u k a S u r a t | 19 . d. PROGRAM JATI DIRI BERKEYAKINAN Kriteria:Tidak mudah terpengaruh SABAR DAN TABAH Kriteria :Mudah menerima nasihat Bertolak ansur TETAP PENDIRIAN Kriteria :Memberikan hujah dengan idea yang bernas Tegas mempertahankan keputusan Bertanggungjawab atas keputusan Bijak membuat keputusan SEMANGAT JUANG Kriteria :Aktif dalam setiap aktiviti a. d.

BERKEYAKINAN SABAR DAN TABAH TETAP PENDIRIAN SEMANGAT JUANG JUMLAH Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria d Kriteria b Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c *Catatkan : Ada ( 1 markah ) / Tiada ( 0 markah ) M u k a S u r a t | 20 Kriteria e BIL NAMA MURID TING .Borang Penilaian Program D D. PROGRAM JATI DIRI TARIKH:………………HINGGA…………………… Usrah ………………………………………………….

……………………………………………... Tandatangan Murabbi : ……………………………………………. Tandatangan Naqib Nama Tarikh : : : M u k a S u r a t | 21 JUMLAH MARKAH KESELURUHAN PENAMPILAN DIRI JATI DIRI BERBUDI BAHASA . Tarikh ……………………………………………..PENILAIAN KESELURUHAN MUTADAYYIN BIL NAMA MURID TING 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Disahkan oleh Murabbi : …………………………………………….…….. …………………………………. Nama : …………………………………….………..

3. : …………………………………. 1. Tarikh : …………………………………………….………. 4. 2. : ……………………………………………..LAPORAN PELAKSANAAN PROGRAM SAHSIAH UNGGUL MURID (SUMUR) Sila sertakan dokuman berikut :  Senarai AJK pelaksana/Senarai Mesyuarat dan Tarikh/Senarai Kumpulan Usrah dan yang berkaitan Dilengkapkan dan dihantar kepada URUSETIA untuk makluman pelaksanaan 2 kali setahun (Laporan Jun dan Laporan Disember) BIL PROGRAM AKTIVITI Aktiviti kecil/majlis/yang dilaksanakan sepanjang program 1. 2.. 1. 3. Tandatangan : ……………………………………………. 4. Nama : …………………………………….. 2. 3. M u k a S u r a t | 22 . 4. 2. 1.……. 3. TARIKH PERLAKSANAAN Tarikh-tarikh aktiviti yang berkenaan PENILAIAN Penilaian selepas program secara umum dalam bentuk kualiti atau kuantiti (%) KOS RM Empat program yang telah di tetapkan Jumlah kos yang dibelanjakan A BERBUDI BAHASA B MUTADAYYIN C PENAMPILAN DIRI D JATIDIRI Disediakan Oleh Penyelaras Nama Tarikh Disahkan oleh Pengetua : …………………………………………….. 4..

Lampiran 1 RANGKAIAN PENGGERAK SUMUR SEKOLAH __________________________________________________________________________________________________________ Pengetua/GPK 1/GPK HEM  Murabbi (Mentor Guru)  Naqib (Mentor Murid: Pembimbing Kumpulan Usrah dalam kalangan murid yang terbaik)  Murid (Peserta: mengikut kumpulan-kumpulan Usrah) M u k a S u r a t | 23 .

Lampiran 2 Contoh Takwim Penilaian Naqib (Mentor Murid) Feb Program M1 M2 M3 M4 M1 Mac M2 M3 M4 M1 April M2 M3 M4 M1 Mei M2 M3 M4 M1 Jun M2 M3 M4 M1 Julai M2 M3 M4 M1 Ogos M2 M3 M4 M1 Sept M2 M3 M4 Okt. Nov Rumusan Budi Bahasa X X X X Mutadayyin X X X X Penampilan Diri X X X X Jati Diri X X X X     M : Minggu Semua Program dilaksanakan secara berterusan sepanjang tahun 2 bulan diperuntukkan untuk melaksanakan sesuatu program secara berfokus 4 kali penilaian secara berfokus sesuatu program dilakukan M u k a S u r a t | 24 .

TINDAKAN/PERLAKSANAAN BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 PERKARA Lantik AJK SUMUR sekolah Lantik AJK BADAR Lantik Murabbi Lantik Nuqaba' (Naqib-Naqib) Bentuk Kumpulan/Kumpulan Usrah Takwim Pertemuan Mesyuarat AJK Memaklumkan kepada semua murid mengenai SUMUR : program dan aktivitinya sepanjang tahun Penilaian kumpulan usrah oleh Naqib-Naqib Pengesahan Penilaian oleh Murabbi melalui Borang Penilaian Pemantauan: BPI/JPN/PPD/Sekolah Penilaian keseluruhan modul Penyediaan Pelaporan 2 kali setahun (Penilaian Jun/Disember) ADA TIADA M u k a S u r a t | 25 .

AJK SUMUR Pengerusi [Pengetua]  Naib Pengerusi 1 [Guru Penolong Kanan HEM]  Naib Pengerusi 2  Setiausaha [Guru Penolong Kanan Pentadbiran]  Penolong Setiausaha  Ahli Jawatankuasa [Kaunselor/Guru Muslim/Murabbi/Pengerusi BADAR/Ketua Naqib] [Ketua Panitia] [Ketua Bidang PI] M u k a S u r a t | 26 .

Tindakan/Maklum Balas Minit f. Dokumentasi Penilaian 5. Fail Induk: a. Pelaporan : 2 kali setahun 7. Surat Panggilan Mesyuarat d. Organisasi BADAR b. Surat Lantikan AJK b. Minit Mesyuarat e. Lain-Lain Dokumentasi yang berkaitan 6. Organisasi Usrah c.SENARAI SEMAK DOKUMENTASI PENGURUSAN MODUL SUMUR 1. Urusetia : Sektor Pembangunan Nilai dan Akhlak. Takwim Aktiviti 3. Senarai AJK Induk c. Dokumentasi Aktiviti/Program g. Senarai Nuqaba’ dan ahli e. KPM M u k a S u r a t | 27 . Senarai Murabbi/Nuqaba’ d. Bahagian Pendidikan Islam. Fail Aktiviti: a. Takwim Pertemuan 4. Fail Modul 2.

M u k a S u r a t | 28 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->