Sajak kemerdekaan terbaru… Riang Ria Merdeka Lari dan berlari..

Kanak-kanak berlari mengejar rakan Riang bermain di senja hari Membawa senjata palsu melawan musuh Kononnya berperang menuntut merdeka Adakah mereka kenal erti merdeka? Sorak dan tawa.. Mereka gembira menawan musuh Mendapat bendera tanda mereka menang Bersorak-sorak Melompat-lompat bertepuk tangan Mengibar bendera menjadi tugu negara Bangga berjaya mengalahkan musuh Mereka menjerit mentertawakan yang tewas Mentari melabuhkan tirainya Malam menyusul bersama bulan dan bintang Keheningan malam membangkitkan suasana Penat bermain di siang hari Kini lena diulit mimpi Adik-adikku.. Mengertikah engkau maksud kemerdekaan? Di sebalik bermain perang menentang musuh Apakah engkau mengerti apa itu pengorbanan? Setelah puas ketawa, bersorak dan gembira.. Wahai adik-adikku.. Hayatilah erti kemerdekaan Ingatilah perwira-perwira negara menuntut kemerdekaan Kelak engkau akan faham Mengapa merdeka perlu dipertahankan Mengapa bendera dikibarkan Mengapa tugu negara dibina Mengapa Malaysia harus cemerlang, gemilang dan terbilang Kibarkanlah jalur gemilang Tabikla perwira-perwira negara Jadila rakyat yang mengerti apa itu kemerdekaan

Watie 2008 Merdeka… Laungan keramat Tanggal 31 Ogos . tetapi.lihatlah rambut diperang. supaya para pejuang negara. tetapi. adekah mereka ingat.ligat meringi mereka. demi negara tercinta. malaysia.lihatlah. tanpa mengira wang dan pangkat ayuhlah kita tadahkan tgn.. menitiskan darah mereka. Nurkilan Md. Erti Kemerdekaan (28 Ogos 2008) Nukilan tinta .lihatlah. mohon kpd allah/.. disinilah tempatku dilahirkan. meraka melaungkannya.Ogos07 1.lihatlah. begitu semangatnya.Adik-adikku. alpha dgn perintahnya. lihatlah. aku mencintamu. ari nie. namamu menjadi sebutan. termakan ideologi jelik pengarung asing lihatlah.Rz @ Mohd Rozaimie. Bergembirala Bersorakla Bila engkau tahu apa itu kemerdekaan Kerana engkau akan mengerti apa tanggungjawabmu. ditempatkan bersama2 org yg beriman 2. betapa ramai ank2 bangsa. pejuang2 mereka. playstasion diriba ditepi2 mereka. ank muda lupa akan erti kemerdekaan. muzik barat. dilantai dansa adekah ini ank2 remaja merdeka? waktu susah ingat pada tuhan tapi waktu senang. arak ditgn. bagaimana peritnyee.

2009 at 9:54 pm | Reply .Merdeka… Impian setiap warga Yang pernah merasai Perit getir kehidupan Jerih perih perjuangan Di bawah jajahan pendatang Tidak diundang… Namun. Yang membunuh Bangsa dan watan tercinta Apalah ertinya kemerdekaan Jika masih belum mampu membuka mata Melihat pentingnya ilmu dan akidah Mentafsir murninya budaya bangsa Menilai tingginya martabat insani Apalah ertinya kemerdekaan Jika kita masih alpa Dengan momokan dan omongan kosong petualang Yang menjanjikan sejuta impian Untuk mengadai warisan nenek moyang Sedarlah… bangsaku Kemerdekaan ini belum pasti bertahan Selagi sof-sof yang renggang tidak kita rapatkan Selagi agama yang suci tidak kita daulatkan Selagi bangsa yang unggul tidak kita martabatkan Ayuh… bangsaku Bangkitlah dari mimpi-mimpi indah siangmu… Kita jadikan negara kita maju dan padu Kita isikan kemerdekaan ini dengan satu cita murni Mendaulatkan identiti bangsa yang kita cintai Di bumi bertuah ini Merdeka… merdeka… merdeka… Kemakmuran dan kegemilangan negara di bahu kita… watie said this on August 18. Apalah erti kemerdekaan ini Jika diri masih dikuasai Perasaan iri hati dan hasad dengki Yang menghasut.