Sajak kemerdekaan

Sajak kemerdekaan terbaru… Riang Ria Merdeka Lari dan berlari..

Kanak-kanak berlari mengejar rakan Riang bermain di senja hari Membawa senjata palsu melawan musuh Kononnya berperang menuntut merdeka Adakah mereka kenal erti merdeka? Sorak dan tawa.. Mereka gembira menawan musuh Mendapat bendera tanda mereka menang Bersorak-sorak Melompat-lompat bertepuk tangan Mengibar bendera menjadi tugu negara Bangga berjaya mengalahkan musuh Mereka menjerit mentertawakan yang tewas Mentari melabuhkan tirainya Malam menyusul bersama bulan dan bintang Keheningan malam membangkitkan suasana Penat bermain di siang hari Kini lena diulit mimpi Adik-adikku.. Mengertikah engkau maksud kemerdekaan? Di sebalik bermain perang menentang musuh Apakah engkau mengerti apa itu pengorbanan? Setelah puas ketawa, bersorak dan gembira.. Wahai adik-adikku.. Hayatilah erti kemerdekaan Ingatilah perwira-perwira negara menuntut kemerdekaan Kelak engkau akan faham Mengapa merdeka perlu dipertahankan Mengapa bendera dikibarkan Mengapa tugu negara dibina Mengapa Malaysia harus cemerlang, gemilang dan terbilang Kibarkanlah jalur gemilang Tabikla perwira-perwira negara Jadila rakyat yang mengerti apa itu kemerdekaan

Adik-adikku. tetapi.lihatlah. lihatlah.lihatlah. Nurkilan Md.lihatlah. aku mencintamu. begitu semangatnya. Watie 2008 Merdeka… Laungan keramat Tanggal 31 Ogos . mohon kpd allah/. malaysia. Erti Kemerdekaan (28 Ogos 2008) Nukilan tinta . ari nie.. menitiskan darah mereka.. supaya para pejuang negara.ligat meringi mereka. tetapi. dilantai dansa adekah ini ank2 remaja merdeka? waktu susah ingat pada tuhan tapi waktu senang. arak ditgn. pejuang2 mereka. disinilah tempatku dilahirkan. adekah mereka ingat. demi negara tercinta.Ogos07 1. muzik barat. termakan ideologi jelik pengarung asing lihatlah. tanpa mengira wang dan pangkat ayuhlah kita tadahkan tgn. namamu menjadi sebutan. ank muda lupa akan erti kemerdekaan. playstasion diriba ditepi2 mereka.lihatlah rambut diperang. bagaimana peritnyee. ditempatkan bersama2 org yg beriman 2. Bergembirala Bersorakla Bila engkau tahu apa itu kemerdekaan Kerana engkau akan mengerti apa tanggungjawabmu.Rz @ Mohd Rozaimie. alpha dgn perintahnya. betapa ramai ank2 bangsa. meraka melaungkannya.

Apalah erti kemerdekaan ini Jika diri masih dikuasai Perasaan iri hati dan hasad dengki Yang menghasut.Merdeka… Impian setiap warga Yang pernah merasai Perit getir kehidupan Jerih perih perjuangan Di bawah jajahan pendatang Tidak diundang… Namun. 2009 at 9:54 pm | Reply . Yang membunuh Bangsa dan watan tercinta Apalah ertinya kemerdekaan Jika masih belum mampu membuka mata Melihat pentingnya ilmu dan akidah Mentafsir murninya budaya bangsa Menilai tingginya martabat insani Apalah ertinya kemerdekaan Jika kita masih alpa Dengan momokan dan omongan kosong petualang Yang menjanjikan sejuta impian Untuk mengadai warisan nenek moyang Sedarlah… bangsaku Kemerdekaan ini belum pasti bertahan Selagi sof-sof yang renggang tidak kita rapatkan Selagi agama yang suci tidak kita daulatkan Selagi bangsa yang unggul tidak kita martabatkan Ayuh… bangsaku Bangkitlah dari mimpi-mimpi indah siangmu… Kita jadikan negara kita maju dan padu Kita isikan kemerdekaan ini dengan satu cita murni Mendaulatkan identiti bangsa yang kita cintai Di bumi bertuah ini Merdeka… merdeka… merdeka… Kemakmuran dan kegemilangan negara di bahu kita… watie said this on August 18.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful