P. 1
jenis-jenis pertanian

jenis-jenis pertanian

|Views: 105|Likes:
Published by Kenzaki92

More info:

Published by: Kenzaki92 on May 30, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/06/2012

pdf

text

original

jenis - jenis pertanian

JENIS-JENIS PERTANIAN 1. Pertanian pindah 2. Pertanian kebun kecil (sara diri) 3. Pertanian ladang 1. Pertanian Pindah a. Ciri-ciri utama i. Diusahakan oleh orang asli di kawasan pedalaman Sarawak, Sabah dan Semenanjung Malaysia. ii. Tanaman yang diusahakan adalah tanaman kering seperti padi huma, keledek, sayur-sayuran dan buah-buahan. iii. Menggunakan cara-cara penanaman dan peralatan tradisional (kaedah primitif) seperti cangkul, tugal, kapak, parang dan batang kayu. iv. Hasil tanaman adalah untuk kegunaan sendiri. v. Diusahakan oleh ahli keluarga sendiri. vi. Petani akan berpindah ke kawasan baru apabila kesuburan tanah yang telah ditinggalkan akan ditumbuhi oleh hutan belukar (hutan sekunder) b. Peringkat kerja dalam pertanian pindah i. Hutan dibersihkan dan dibakar. Abunya dijadikan baja tanah. ii. Tanaman ditanam oleh ahli keluarga gunakan alat dan cara penanaman tradisional dan mudah. iii. Hasil tanaman dituai oleh ahli keluarga gunakan alat tradisional. iv. Berpindah ke kawasan lain yang lebih subur - keburukannya kawasan yang ditinggalkan ditumbuhi belukar. 2. Pertanian Kebun Kecil / Sara Diri Ciri-ciri utama: i. ii. iii. iv. v. vi. Keluasan tapak 1- 2 hektar. Diusahakan oleh ahli keluarga yang bermodal kecil. Kegiatan pertanian yang terpenting - paling luas diusahakan oleh petani Malaysia. Ditanami dengan tanaman sara diri untuk keperluan keluarga dan selebihnya dijual kepada penduduk tempatan sahaja. Menggunakan jentera-jentera kecil dan kemudahan pemprosesan serta pemasaran yang disediakan oleh kerajaan. Masih ada yang mengamalkan cara pertanian tradisional. Tanaman yang ditanam seperti padi, buah-buahan, sayur-sayuran dan jagung (tanaman sara diri) serta tanaman dagangan seperti kelapa sawit, getah, lada hitam dan koko.

3. Pertanian Ladang Ciri-ciri utama:

Menanam tanaman dagangan seperti getah. FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI KEGIATAN PERTANIAN 1. Mengeluarkan hasil yang tinggi dan keba-nyakannya diekspot. kelapa kering). KEPENTINGAN PERTANIAN 1. kopi. Hampir 1/4 daripada pertukaran wang asing datangnya daripada hasil pertanian (hasil ekspot kelapa sawit. Pembukaan kawasan-kawasan baru di luar-luar bandar seperti rancangan FELDA. 6. koko. tembakau dan lada hitam. Menggunakan hampir 70% kawasan di Malaysia yang ditanami dengan berbagai hasil pertanian. Tanah-tanih o Tanah lanar di lembangan dan delta sungai sesuai untuk penanaman padi sawah. Menggalakkan pertumbuhan bandar baru terutamanya di kawasan yang baru diterokai. bersaliran baik sesuai untuk penanaman getah. Keluasannya melebihi 40 hektar. 8. 7. kopi dan sebagainya. o o Hujan yang banyak dan suhu rendah kira-kira 18 C sesuai untuk penanaman teh dan buah-buahan serta sayur-sayuran hawa sederhana di Cameron Highlands. Pertanian juga menyebabkan Malaysia menjadi pengekspot utama bagi getah dan minyak kelapa sawit dunia. o Tanah laterit sesuai untuk tanaman seperti getah. nanas. Iklim o Hujan tahunan melebihi 2500mm setahun dan suhu yang tinggi sepanjang tahun sesuai untuk tanaman seperti getah. 3. delta dan lembangan sungai yang sesuai untuk penanaman padi. Muka bumi o Dataran. koko (kaki bukit). Faktor Fizikal a. 9. o Kawasan bukit yang beralun. o Tanah berpasir sepanjang pinggir pantai untuk tanaman kelapa. Mengurangkan kadar kemiskinan di kalangan penduduk Malaysia terutamanya di kawasan luar bandar. Saliran . baja urea dan biji benih yang bermutu tinggi. ii. kelapa sawit. Dijalankan secara besar-besaran oleh syarikat besar. kelapa sawit dan teh Menggunakan tenaga buruh yang ramai. sayur-sayuran. kelapa sawit. buah-buahan. o Tanah gambut untuk tanaman nanas (kawasan berpaya). o Cerun-cerun bukit sesuai untuk penanaman teh dan padi huma. iii. Membekalkan bahan makanan seperti beras. Menyumbang kira-kira 45% daripada pendapatan negara. b. getah. 10. kelapa sawit dan koko. 2. c. d. 4. v. Menggalakkan perkembangan sektor industri pemprosesan hasil pertanian. peralatan moden. iv. racun serangga. Peluang pekerjaan kepada 35% penduduk Malaysia (melebihi 2 juta orang penduduk Malaysia terlibat dalam pertanian).i. 5. lada hitam.

o o Kawasan bersaliran buruk (paya) sesuai untuk penanaman padi sawah. Sistem pengangkutan yang maju telah memudahkan dan mempercepatkan pema-saran hasil pertanian. 4. b. JENIS-JENIS TANAMAN YANG DITANAM 1. Tanaman pasar y Sayur-sayuran y Buah-buahan SUMBANGAN TEKNOLOGI MODEN TERHADAP KEMAJUAN SAINS . jentuai dan traktor telah membantu meningkatkan daya pengeluaran hasil. Yang bersaliran baik sesuai untuk tanaman seperti getah. Faktor Tradisional Sering merupakan penghalang kepada cara-cara pertanian moden namun cara pertanian tradisional sesuai bagi ladang-ladang kecil. koko. Bantuan modal dan pelaburan dalam teknologi melalui skim ansuran oleh kerajaan. e. c. racun serangga dan baja urea. d. 3. FAMA. Penggunaan benih yang bermutu tinggi. Tanaman makanan y y y Padi Jagung keledek Kelapa sawit Getah Nanas y y kekacang ubi kayu 2. cara penanaman moden serta mengatasi masalah pertanian. b. Sistem pengairan yang moden telah membolehkan penanaman padi 2 atau 3 kali setahun . RISDA yang ditubuhkan untuk membantu petani dalam penggunaan peralatan moden. Faktor Ekonomi a. 2.hasil semakin meningkat. Penggunaan baja kimia dan racun serangga telah meningkatkan lagi produktiviti hasil pertanian. Adanya agensi-agensi kerajaan seperti FELDA. Penggunaan jentera seperti jentolak. nanas. kelapa sawit. tembakau dan lada hitam. Faktor Teknikal : Teknologi moden a. Tanaman dagangan y y y y y Lada hitam Koko 3.

B. b. Ada dua jenis iaitu padi sawah dan padi bukit (huma). Padi huma banyak diusahakan di Sabah dan Sarawak di kawasan cerun-cerun bukit (pedalaman) . Meningkatkan kecekapan pengeluaran. Beras makanan ruji penduduk Malaysia. Baja kimia/urea Menyuburkan tanah-tanih. Kepentingan Penanaman Padi Tanaman makanan utama. 5. Meningkatkan pengeluaran hasil tanaman. d. Membolehkan penanaman dua tanaman atau lebih diusahakan. 1. b. Malaysia mengimport beras dari negeri China. c. d. Menjimatkan masa kerja. 2. a. Myanmar dan Amerika Syarikat. 2. C. Kawasan Penanaman Utama Semenanjung Malaysia o Dataran Kedah-Perlis . 1. Secara Umum Tanaman makanan yang penting. Meningkatkan hasil tanaman.tidak perlukan bekalan air yang banyak (15%). 2. b. a. 3. Padi sawah ditanam di kawasan yang berair meliputi 86% kawasan penanaman -perlukan bekalan air yang banyak. Empangan/pengairan dan terusan Membantu mengurangkan masalah keku-rangan air hujan. Meliputi hampir 10% daripada jumlah kawasan penanaman di Malaysia. Menjimatkan kos buruh. o Dataran kelantan . Sistem pengangkutan (jalan raya dan keretapi) Memudah dan mempercepatkan pemasaran hasil pertanian. 4. Bantu kerajaan kurangkan import beras dan jimatkan pertukaran wang asing.1. a. Meningkatkan pengeluaran hasil tanaman. a. Memperluaskan kawasan pertanian. Mencari cara baru untuk kurangkan penyakit dan perosak tanaman. b. PENANAMAN PADI DI MALAYSIA A. 5. 4. Racun serangga Mengurangkan kerosakan tanaman. 6. a. 4. c. Mempercepatkan penghantaran hasil ke kilang untuk diproses dan mengurangkan kerosakan. 5.Jelapang Padi Negara (50% daripada jumlah pengelu-aran padi negara). Menyumbangkan 85% daripada keperluan beras negara. 3. 1. Penyelidikan moden Menghasilkan benih tanaman yng bermutu. India. 3. c. b. a. Meningkatkan hasil tanaman. b. Jentera pertanian Mempercepatkan kerja pertanian.

2000 mm setahun terutama masa pertumbuhan (padi sawah). Perak. Penyelidikan dijalankan oleh MARDItelah berjaya menghasilkan benih yang bermutu tinggi. 4. jentera serta ada kawalan harga dan mutu padi. Pahang.Pahang tua. Dataran Besut. 6. baja serta kawalan penyakit-penyakit dan serangga perosak. Tanah rata. 5. 4. LPN dan Bank Pertanian Sediakan kemudahan pengairan . 2. 3.Melaka. Ada kemudahan pengairan contohnya Projek Pengairan Muda Kemubu yang membolehkan padi ditanam dua kali setahun. racun.o o o o o o o Dataran hilir Sg. MARDI. Bantuan kewangan yang dikeluarkan oleh Bank Pertanian Malaysia supaya petani boleh modenkan sistem penanaman. 5. jenis aluvium. Dataran Seberang Perai. Cuaca yang panas dan cerah terutama masa menuai / padi masak. pantai seperti yang telah dijalankan di kawasan Tg. Tanah pamah pinggir laut Selangor . 6. racun serangga. 2. Terenggganu. 9. 8.Karang. Langkah-Langkah Meningkatkan Pengeluaran Padi y 1. Selangor. FAMA. Kawasan Paya Besar . subur dan dapat menakung air. dan benih yang baik. . 2. 3. Kawasan Rompin . MARDI giatkan penyelidikan untuk hasilkan benih bermutu tinggi. Galakan daripada kerajaan melalui pemberian subsidi baja. FAMA sediakan kilang untuk memproses dan mengeringkan padi sebelum beras dipasarkan. LPP. 7. Adanya penggunaan teknologi moden seperti jentera. Sarawak o Delta Rajang o Delta Baram o o o Faktor Yang Menggalakkan Penanaman Padi Di Malaysia Suhu tinggi iaitu kira-kira 23oC semasa menanam dan 27oC semasa padi masak Hujan lebat kira-kira 1500 . Selangor dan Changkat Jong. 1. benih. Perak dan di Melaka. FAMA bantu petani untuk pasarkan hasil padi dengan kawalan harga.padi boleh ditanam 2 kali setahun dan luaskan kawasan baru Membaiki dan menambah jumlah projek yang ada . Tenaga buruh yang ramai dan murah.Endau. Dataran Tanjung Karang. 10. Sabah Papar Tuaran Semenanjung Kolias 3. Tebusguna kawasan paya.

kumpul hasil. 5. c. Masalah-masalah Dalam Penanaman Padi 1. 8.hujan tidak tetap banjir/kemarau o boleh menjejaskan hasil padi atau memusnahkan pokok-pokok padi.petani ditindas oleh orang tengah.tenaga muda lebih suka bekerja di bandar dan tinggalkan lapangan pertanian yang banyak cabarannya. 7. G. Menjamin harga minimum dan bantu petani memasarkan padi.benteras orang tengah. Pemasaran . Penanaman padi huma di lereng-lereng bukit telah menyebabkan berlakunya hakisan yang teruk akibat kadar larian air di permukaan tanak yang kuat o kesannya sungai menjadi semakin cetek. Petani diajar guna kaedah pertanian moden. haiwan/serangga perosak seperti tikus. berlakunya banjir kilat serta mengganggu sistem ekologi dan habitat flora & fauna. b. burung dan serangga lain o boleh kurangkan hasil padi 2. 8. . Meluaskan perkhimatan keluar kawasan utama penanaman padi. 9. Kebanyakan petani golongan miskin tidak mampu membeli peralatan moden. 9. menguruskan subsidi baja kimia dan racun serangga. Penindasan oleh orang tengah yang membeli hasil padi dengan harga yang rendah dan tidak berpatutan. 3. Serangan penyakit. baja. H. Kekurangan tenaga pekerja . Kekurangan sistem pengairan terutamanya dikebanyakan tempat di Sabah dan Sarawak telah menyebabkan hasil produktivitinya rendah dan tak bermutu. racun serangga dan tidak mahir menggunakan jentera o akibatnya hasil pengeluaran kurang memuaskan.LPP . Kerajaan tubuhkan LPN untuk membantu petani memasarkan hasil padi dengan harga yang lebih baik. Projek-Projek Pengairan Di Malaysia Sila buat rujukan dan senaraikan projek-projek pengairan di Malaysia. Menyediakan kredit. 4. 6. Tubuhkan Koperasi Peladang bantu petani tentang harga dan penanaman . F. Peranan Agensi Kerajaan Yang Membantu Petani Agensi Kaedah A.7. Penanaman padi bergantung kepada hujan. Hujan yang terlampau banyak atau terlalu kurang . BERNAS a. Keluasan tanah yang kurang daripada 2 hektar (kawasan tanah pusaka) o menyebabkan penggunaan jentera tidak dapat dijalankan sepenuhnya.

PENANAMAN KELAPA SAWIT DI MALAYSIA A. Malaysia pengeluar minyak kelapa sawit utama dunia (minyak dan isi rung) -57% pengeluaran dunia. Bank Pertanian F. 10. Kebanyakan diusahakan secara ladang oleh syarikat-syarikat besar / FELDA / FELCRA. 11. MARDI E. c. 2. y Menyediakan bantuan kewangan y Menyediakan pusat menjemur dan kilang untuk memproses padi. Memberi bantuan kewangan kepada petani melalui pinjaman bank. Pembukaan kawasan baru telah memajukan lagi insfrasruktur seperti jalan raya dan petempatan baru. Singapura. Jepun. 9. 3. y Menghasilkan benih padi yang tahan kemarau. Tanaman kontan yang utama. MR53 dan MR77. 4. Galakan kerajaan dalam bentuk : a.jalankan penyelidikan untuk hasilkan baka yang lebih baik. Kemudahan depot simpanan minyak sawit terletak di Pelabuhan Klang. Membeli baja dengan harga yang lebih murah. . 8. d. minyak masak dan majerin. Cina dan EU (Kesatuan Eropah). Koperasi Peladang C. b.buka kawasan baru. Pakistan. Ada permintaan yang tinggi dari kilang-kilang tempatan yang membuat sabun. 6. Mengajar petani menggunakan peralatan jentera moden. Agensi kerajaan seperti FELDA & FELCRA . FAMA a. 7. b. 5. Menawarkan peluang pekerjaan kepada penduduk tempatan. Diekspot ke Asia Barat. Kepentingan 1. y Mengajar petani menggunakan jentera.B. cepat masak dan hasil tinggi seperti MR52. baja kimia dan racun serangga. Pasir Gudang dan Kuantan. Adanya penanaman kelapa sawit dapat mempelbagaikan kegiatan ekonomi Malaysia dan tidak perlu bergantung kepada ekspot getah dan bijih timah sahaja. Jabatan Pertanian D. RISDA tanam semula getah diganti dengan kelapa sawit. Perlukan kos yang tinggi untuk membina kilang dan pelbagai kemudahan lain yang berhampiran dengan ladang. lilin. PORIM .

Persaingan daripada negara pengeluar yang lain seperti Indonesia dan Nigeria. Membuka kawasan-kawasan baru melalui FELDA dan FELCRA. 3. Langkah Mengatasi Masalah 1. Korea. Rombongan perdagangan dihantar ke luar negara (China. kumbang dan landak. Kawasan Teluk Intan dan Perak Selatan. 6. 7. 2. 9. tinggikan mutu dan pengeluaran minyak kelapa sawit. bahan api dan upah menyebabkan kos pengeluaran minyak ini makin bertambah/meningkat. b. Masalah kekurangan pekerja di atasi dengan import pekerja asing secara berdaftar. Layang-Layang dan Kejora (Lembaga Kemajuan Johor Tenggara) Kawasan Sungai Bernam dan Sepang di Selangor. FELDA dan FELCRA buka kilang-kilang memproses buah kelapa sawit. 6.B. 5. Ladang-ladang mengalami masalah kekurangan tenaga pekerja tempatan.jelaskan tentang mutu sebenar minyak sawit.pekebun kecilnya diberi potongan cukai (pengecualian) sebanyak 30% untuk galakkan penanaman dan pengeluaran. PENANAMAN GETAH DI MALAYSIA . Permintaan dunia tidak stabil menyebabkan harganya turun naik. 7. Pasir Gudang dan Pelabuhan Klang. Di Sabah . Kemajuan Terengganu Tengah (KETENGAH). 1. Sandakan dan Tawau di Sabah. 2. 5. PORIM (Institut Penyelidikan Minyak Kelapa Sawit Malaysia) jalankan penyelidikan : a. 4. Lembaga Pemasaran dan Perlesenan Minyak Sawit Malaysia (PORLA) dan PORIM ambil bahagian aktif dalam pemasaran dan pameran antarabangsa untuk tingkatkan permintaan minyak sawit di pasaran dunia. 6. Kemajuan Kelantan Selatan (KESEDAR). 2. 3. 8. 5. 4. Kawasan Penanaman Kelapa Sawit Labis. 3. RISDA juga membuka kawasan baru / penanaman semula kawasan getah dengan kelapa sawit. cari kegunaan baru seperti hasilkan diesel kelapa sawit (metil-ester) dan projek vitamin E gunakan asid lemak sawit suling. C. Kempen anti-minyak tropika oleh Amerika Syarikat menyebabkan permintaan terhadapnya merosot. Jengka dan DARA (Rancangan Kemajuan Pahang Tenggara). D. 9. Kenaikan dalam kos pengeluaran. Minyak kelapa sawit bersaing dengan minyak kacang soya dan bunga matahari. Jepun dan Pakistan) dengan tujuan untuk luaskan pasaran . 8. Masalah Dalam Penanaman Kelapa Sawit 1. 7. 4. Kemarau panjang menyebabkan mutu minyaknya jatuh. Buah kelapa sawit dirosakkan haiwan perosak seperti tikus. Kekurangan kilang pemprosesan menyebabkan mutu minyaknya berkurangan / rendah kerana lambat diproses. Sediakan depot simpanan minyak seperti di Kuantan.

A. Batu Pahat dan Muar di Johor. Agensi Kerajaan Yang Memajukan Industri Getah 1. e. . Eropah. Mengeluarkan hampir 40% pengeluaran getah asli dunia. Kawasan Penanaman Getah a. (Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan C. Daerah Segamat. Negeri pengeluar utama : o Johor o Kedah/Perlis o Perak o Negeri Sembilan c. China dan Singapura (semakin berkurangan kerana ada-nya persaingan dengan getah tiruan. Sekitar Seremban di Negeri Sembilan. d. B. Diusahakan secara ladang dan kebun kecil. MARDEC y 4. (Institut Penyelidikan Getah Malaysia) mendirikan kilang-kilang untuk memproses susu getah pekebun kecil.diekspot ke Jepun. Daerah Sadakan dan Tawau di Sabah. c. Getah jenis Hevea Brazillianis. FELDA y beri subsidi kos penanaman semula getah tua. Kepentingannya a.heveacrumb o getah asap berbunga (RSS) o getah krip g. d. menjalankan penyelidikan untuk dapatkan baka getah yang capat matang. RISDA 2. b. ketiga selepas Thai dan Indonesia. RRIM y y 3. Kluang. f. hasil tinggi dan bermutu tinggi. Amerika Syarikat. Bahagian selatan Perak. (Perbadanan Kemajuan Getah Malaysia) membuka kawasan baru untuk menanam getah. b. meliputi hampir 2 juta hektar kawasan (28%) pertanian Malaysia (85% terdapat di kaki bukit Semenanjung Malaysia). Menyediakan peluang pekerjaan kepada penduduk. Tanaman ekspot yang penting . Diekspot dalam bentuk : o getah SMR .

Hasil rendah kerana kebanyakan pokok-pokok sudah tua . Jalankan penyelidikan seperti yang dilakukan oleh RRIM . Permintaan terhadap getah perlahan kerana barangan buatan getah tahan lama. Masalah Dalam Industri Getah 1. 5. sediakan bantuan kewangan untuk tanam semula dan bantuan khidmat nasihat. 5. 11. 9. Pekebun kecil kurang mampu gunakan baja kimia dan racun serangga. Persaingan dengan getah tiruan o kualitinya sama o harganya murah o dibentuk dikilang o pengeluarannya mudah dikawal mengikut pasaran. teknik torehan. 3. Penubuhan Rancangan Piawaian Getah (SRM) bagi menjamin getah yang bermutu tinggi sahaja yang diekspot. 6. 2. Gunakan teknologi torehan yang baik dan cepat. Pembukaan kawasan-kawasan baru melalui rancangan FELDA dan FELCRA. 8. Menubuhkan stok Penimbal Getah antarabangsa oleh negara-negara pengeluar getah dengan tujuan untuk kawal harga getah di pasaran dunia.tak ditanam semula kerana tak mampu. Persaingan dengan pengeluar getah lain seperti Thailand dan Indonesia. contonya SMR.pemuda tak suka bekerja di ladang. RISDA jalankan penyelidikan : a. Kemelesetan ekonomi kurangkan pembelian getah. 10. 7.e. Kekurangan tenaga pekerja . kegunaan. teknik tingkatkan hasil pengeluaran serta penggunaan racun dan baja. Kawasan Kuching dan Lembah Sungai Rajang. TANAMAN DAGANGAN LAIN . (Amerika Syarikat ada stok penimbal . 4.menyebabkan harga getah asli di pasaran dunia terus jatuh. Kos pengeluaran makin tinggi kerana gaji pekerja meningkat dan kos pengeluaran juga bertambah. Menyediakan pelbagai kemudahan dan kelengkapan di kawasan ladang getah serta sistem pengangkutan yang lebih teratur dari ladang ke kilang. 6. 8. 4. E. b.dari segi baka. Meluaskan kawasan penanaman getah. perindustrian dan pembinaan padang golf. 3. Harga tak stabil . Stok penimbal Amerika Syarikat yang mengawal harga getah dunia .turun/naik. Fungsi MARDEC -jalankan penyelidikan untuk tingkatkan lagi mutu getah. contohnya baka klon 600 . 9. Langkah Mengatasi Masalah 1. Adanya persaingan penggunaan tanah daripada sektor perumahan. Pokok-pokok tua diganti dengan pokok-pokok baru yang berbaka baik dan hasil yang tinggi.cepat tempoh matang dan hasil tinggi. 2.beli getah dengan banyak dan jual bila harganya mahal atau bekalan getah dunia bertambah. 7. D. contohnya penggunaan motoray.

c. Jerman Barat. 3. C. KELAPA 1. Kawasan Utama y y y Sekitar Sibu. Sandakan dan Samporna di Sabah. Gangguan cuaca tak menentu (panas berpanjangan ganggu proses pembesaran) E. Peranan Lembaga Pemasaran Lada Hitam a. Diekspot ke Jepun. Hasil utama Sarawak terutama bahagian pertama dan ketiga (90% pengeluaran Malaysia). Masalah Dalam Penanaman Lada Hitam 1. d. Faktor Yang Menggalakan y y y Hujan melebihi 2000mm dan suhu tinggi. Bantu petani cari pasaran baru di luar negara. Jabatan Pertanian Sarawak jalankan kegiatan untuk kawal penyakit reput pangkal pokok. Pengeluar utama .merendahkan mutu lada hitam. 2. 3. Beberapa Kawasan di Johor. Kepentingannya 1.tanah lanar subur. 2. Sri Aman dan Kuching di Sarawak. Malaysia mengekspot 30% pengeluaran dunia dan ketiga besar di dunia. Tentukan harga yang berpatutan. Langkah Untuk Mengatasi 1. Berikan bantuan benih . 4. Perbaiki kemudahan infrastuktur di kawasan ladang. Saingan daripada negara pengeluar lain. Tubuhkan pusat-pusat pengumpulan proses dan penggredan lada hitam dengan kerjasama FAMA. b. Serangan penyakit di pangkal pokok . 4. Kerjasama Malaysia dan negara-negara pengeluar lain melalui Komuniti Lada Hitam Antarabangsa bagi mendapatkan harga maksimum. baja dan racun serangga di bawah skim subsidi lada hitam. Subsidi diberi oleh Lembaga Pemasaran Lada Hitam Malaysia. Kos pengeluaran tinggi (kos untuk pengangkutan dan pembajaan). Tanah beralun dan bersaliran baik . B.LADA HITAM A. 5. Singapura dan Hong Kong. Permintaan tak stabil menyebabkan harganya jatuh. 3. 2. selepas India dan Indonesia. D.

Serangan penyakit (fruit collapse). 5. Sibu dan Sempurna di Sabah. b. Johor pengeluar utama (85%) ± ditanam secara ladang dan kebun kecil. a. 5. Kawasan : y Sekitar Pekan Nanas. Jerangau dan Muar di Semenanjung Malaysia. Kos penanaman meningkat. Suhu tinggi / hujan lebat. Taburan kawasan : perlukan kawasan kaki bukit atau bertanih pasir yang bersaliran baik dan mengandungi kalium. b. sabun dan marjerin. KOKO 1. Masalah dalam penanaman : a. Persaingan dengan negara pengeluar yang lain seperti Thai. United Kingdom. . NANAS 1. Amerika Syarikat dan China ± dieksport melalui Pasir Gudang. 4. c. 4. Labis dan Pontian y Sekitar Klang Teluk Intan dan Bachok Kelantan. Johor Pantai Timur Sabah Pantai barat Selangor Bagan Datoh Perak Seberang Perai. Filipina. Taiwan dan Hawaii. 3. Pulau Pinang 90% kelapa ditanam secara kebun kecil. 5. b. 3. 2. Tanah gambut dan bersaliran baik. baka/benih bermutu. d. bersaliran baik dan ada pengaruh bayu laut dan darat. Kanada dan United Kingdoms. Men jadi tanaman jualan utama di Sabah. Sabah pengeluar utama (30%). Lembaga Pemasaran Nanas Malaysia beri khidmat nasihat. FAMA bantu dalam usaha pemasaran yang lebih luas. Faktor yang menggalakkan : a. Bagan Datoh. Langkah untuk mengatasi masalah a.y y y y y 2. Pengeluar ke-4 di dunia (9% pengeluaran dunia). Simpang Renggam. Sistem pemasaran tidak menguntungkan petani. b. 3. c. Hidup subur di kawasan pantai berpasir. Isi kelapa dikeringkan dipanggil KOPRA digunakan untuk membuat minyak. Banyak dieksport ke Singapura. Semenanjung Malaysia 32% dan Sarawak 8%. Sekitar Tawau. 4. Peranan MARDI jalankan penyelidikan hasil benih yang bermutu seperti Gandul dan Masmerah. Dieksport ke Singapura. 2. c.

FELDA dan FELCRA terlibat dalam pembukaan kawasan-kawasan baru. c. d. SIRIM ± berusaha untuk kawal mutu dan tentukan gred koko yang dihasilkan. Mengeluarkan hasil selepas 18 bulan. b. FAMA beri bantuan kewangan/nasihat MARDI ± jalankan penyelidikan untuk tingkatkan mutu pengeluaran. Hujan melebihi 2030mm / suhu tinggi lebih 23oC. 6. Terlindung daripada pancaran matahari yang terik oleh pokok-pokok ditanam secara tanaman selingan pokok-pokok kelapa. Digunakan untuk membuat coklat dan minuman berperisa coklat . Ditanam secara ladang dan kebun kecil. c. 7. Faktor yang mempengaruhi penanaman a. Usaha-usaha untuk meningkatkan mutu a. b. e. Kawasan Semarahan di Sarawak. d.d. Tanah jenis laterit dan gambut yang bersaliran baik dan mengandungi unsur kalium. e.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->