P. 1
jenis-jenis pertanian

jenis-jenis pertanian

|Views: 113|Likes:
Published by Kenzaki92

More info:

Published by: Kenzaki92 on May 30, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/06/2012

pdf

text

original

jenis - jenis pertanian

JENIS-JENIS PERTANIAN 1. Pertanian pindah 2. Pertanian kebun kecil (sara diri) 3. Pertanian ladang 1. Pertanian Pindah a. Ciri-ciri utama i. Diusahakan oleh orang asli di kawasan pedalaman Sarawak, Sabah dan Semenanjung Malaysia. ii. Tanaman yang diusahakan adalah tanaman kering seperti padi huma, keledek, sayur-sayuran dan buah-buahan. iii. Menggunakan cara-cara penanaman dan peralatan tradisional (kaedah primitif) seperti cangkul, tugal, kapak, parang dan batang kayu. iv. Hasil tanaman adalah untuk kegunaan sendiri. v. Diusahakan oleh ahli keluarga sendiri. vi. Petani akan berpindah ke kawasan baru apabila kesuburan tanah yang telah ditinggalkan akan ditumbuhi oleh hutan belukar (hutan sekunder) b. Peringkat kerja dalam pertanian pindah i. Hutan dibersihkan dan dibakar. Abunya dijadikan baja tanah. ii. Tanaman ditanam oleh ahli keluarga gunakan alat dan cara penanaman tradisional dan mudah. iii. Hasil tanaman dituai oleh ahli keluarga gunakan alat tradisional. iv. Berpindah ke kawasan lain yang lebih subur - keburukannya kawasan yang ditinggalkan ditumbuhi belukar. 2. Pertanian Kebun Kecil / Sara Diri Ciri-ciri utama: i. ii. iii. iv. v. vi. Keluasan tapak 1- 2 hektar. Diusahakan oleh ahli keluarga yang bermodal kecil. Kegiatan pertanian yang terpenting - paling luas diusahakan oleh petani Malaysia. Ditanami dengan tanaman sara diri untuk keperluan keluarga dan selebihnya dijual kepada penduduk tempatan sahaja. Menggunakan jentera-jentera kecil dan kemudahan pemprosesan serta pemasaran yang disediakan oleh kerajaan. Masih ada yang mengamalkan cara pertanian tradisional. Tanaman yang ditanam seperti padi, buah-buahan, sayur-sayuran dan jagung (tanaman sara diri) serta tanaman dagangan seperti kelapa sawit, getah, lada hitam dan koko.

3. Pertanian Ladang Ciri-ciri utama:

lada hitam. 7. iv. o Tanah laterit sesuai untuk tanaman seperti getah. Menyumbang kira-kira 45% daripada pendapatan negara. Peluang pekerjaan kepada 35% penduduk Malaysia (melebihi 2 juta orang penduduk Malaysia terlibat dalam pertanian). Mengeluarkan hasil yang tinggi dan keba-nyakannya diekspot. FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI KEGIATAN PERTANIAN 1. Membekalkan bahan makanan seperti beras. kopi dan sebagainya. Iklim o Hujan tahunan melebihi 2500mm setahun dan suhu yang tinggi sepanjang tahun sesuai untuk tanaman seperti getah. getah. Menggalakkan pertumbuhan bandar baru terutamanya di kawasan yang baru diterokai. 10. Mengurangkan kadar kemiskinan di kalangan penduduk Malaysia terutamanya di kawasan luar bandar. sayur-sayuran. kelapa kering). kelapa sawit dan teh Menggunakan tenaga buruh yang ramai. iii. Menggalakkan perkembangan sektor industri pemprosesan hasil pertanian. kelapa sawit. ii. Menanam tanaman dagangan seperti getah. 2. buah-buahan. kelapa sawit dan koko. b. 5. o Tanah berpasir sepanjang pinggir pantai untuk tanaman kelapa. Keluasannya melebihi 40 hektar. peralatan moden. Saliran . Pertanian juga menyebabkan Malaysia menjadi pengekspot utama bagi getah dan minyak kelapa sawit dunia. d. kelapa sawit. Dijalankan secara besar-besaran oleh syarikat besar. 4. nanas. Muka bumi o Dataran. 6. 8. v. tembakau dan lada hitam. kopi. baja urea dan biji benih yang bermutu tinggi. Hampir 1/4 daripada pertukaran wang asing datangnya daripada hasil pertanian (hasil ekspot kelapa sawit. Pembukaan kawasan-kawasan baru di luar-luar bandar seperti rancangan FELDA. delta dan lembangan sungai yang sesuai untuk penanaman padi. KEPENTINGAN PERTANIAN 1. koko (kaki bukit). o Kawasan bukit yang beralun. koko. c. bersaliran baik sesuai untuk penanaman getah. 3. o Cerun-cerun bukit sesuai untuk penanaman teh dan padi huma. o o Hujan yang banyak dan suhu rendah kira-kira 18 C sesuai untuk penanaman teh dan buah-buahan serta sayur-sayuran hawa sederhana di Cameron Highlands. Tanah-tanih o Tanah lanar di lembangan dan delta sungai sesuai untuk penanaman padi sawah.i. 9. racun serangga. Menggunakan hampir 70% kawasan di Malaysia yang ditanami dengan berbagai hasil pertanian. Faktor Fizikal a. o Tanah gambut untuk tanaman nanas (kawasan berpaya).

kelapa sawit. racun serangga dan baja urea. Tanaman makanan y y y Padi Jagung keledek Kelapa sawit Getah Nanas y y kekacang ubi kayu 2. Bantuan modal dan pelaburan dalam teknologi melalui skim ansuran oleh kerajaan. Sistem pengangkutan yang maju telah memudahkan dan mempercepatkan pema-saran hasil pertanian. b. 4. c. 2. JENIS-JENIS TANAMAN YANG DITANAM 1. Sistem pengairan yang moden telah membolehkan penanaman padi 2 atau 3 kali setahun . Penggunaan jentera seperti jentolak. Tanaman dagangan y y y y y Lada hitam Koko 3. 3. Faktor Teknikal : Teknologi moden a. Faktor Ekonomi a. cara penanaman moden serta mengatasi masalah pertanian. RISDA yang ditubuhkan untuk membantu petani dalam penggunaan peralatan moden. tembakau dan lada hitam. nanas. e. Faktor Tradisional Sering merupakan penghalang kepada cara-cara pertanian moden namun cara pertanian tradisional sesuai bagi ladang-ladang kecil.o o Kawasan bersaliran buruk (paya) sesuai untuk penanaman padi sawah. Tanaman pasar y Sayur-sayuran y Buah-buahan SUMBANGAN TEKNOLOGI MODEN TERHADAP KEMAJUAN SAINS . d. koko. Yang bersaliran baik sesuai untuk tanaman seperti getah. Penggunaan baja kimia dan racun serangga telah meningkatkan lagi produktiviti hasil pertanian.hasil semakin meningkat. b. Penggunaan benih yang bermutu tinggi. FAMA. jentuai dan traktor telah membantu meningkatkan daya pengeluaran hasil. Adanya agensi-agensi kerajaan seperti FELDA.

b. b. b. 2. 3. 5. Menjimatkan kos buruh. Padi sawah ditanam di kawasan yang berair meliputi 86% kawasan penanaman -perlukan bekalan air yang banyak. a. C. Menjimatkan masa kerja. 1. Empangan/pengairan dan terusan Membantu mengurangkan masalah keku-rangan air hujan. PENANAMAN PADI DI MALAYSIA A. Secara Umum Tanaman makanan yang penting. c. c. a. Meliputi hampir 10% daripada jumlah kawasan penanaman di Malaysia. Padi huma banyak diusahakan di Sabah dan Sarawak di kawasan cerun-cerun bukit (pedalaman) . 4. Beras makanan ruji penduduk Malaysia. Kepentingan Penanaman Padi Tanaman makanan utama. d. a.Jelapang Padi Negara (50% daripada jumlah pengelu-aran padi negara). Sistem pengangkutan (jalan raya dan keretapi) Memudah dan mempercepatkan pemasaran hasil pertanian. Kawasan Penanaman Utama Semenanjung Malaysia o Dataran Kedah-Perlis . b. Membolehkan penanaman dua tanaman atau lebih diusahakan. 5. 1. Mempercepatkan penghantaran hasil ke kilang untuk diproses dan mengurangkan kerosakan. o Dataran kelantan . 1. Meningkatkan hasil tanaman. Malaysia mengimport beras dari negeri China. Meningkatkan pengeluaran hasil tanaman. b. Myanmar dan Amerika Syarikat. Menyumbangkan 85% daripada keperluan beras negara. Ada dua jenis iaitu padi sawah dan padi bukit (huma). b.tidak perlukan bekalan air yang banyak (15%). 5. Penyelidikan moden Menghasilkan benih tanaman yng bermutu. Meningkatkan kecekapan pengeluaran. Meningkatkan pengeluaran hasil tanaman. 6. Mencari cara baru untuk kurangkan penyakit dan perosak tanaman. Memperluaskan kawasan pertanian. Jentera pertanian Mempercepatkan kerja pertanian. a. Racun serangga Mengurangkan kerosakan tanaman. d.1. India. 4. a. 3. 2. B. 3. Baja kimia/urea Menyuburkan tanah-tanih. a. 2. Meningkatkan hasil tanaman. 4. Bantu kerajaan kurangkan import beras dan jimatkan pertukaran wang asing. c.

3. racun serangga. 2. FAMA. Sabah Papar Tuaran Semenanjung Kolias 3. Dataran Besut. 2. FAMA sediakan kilang untuk memproses dan mengeringkan padi sebelum beras dipasarkan.Karang. jentera serta ada kawalan harga dan mutu padi. Perak.Melaka. Tenaga buruh yang ramai dan murah. MARDI. Perak dan di Melaka. subur dan dapat menakung air.Pahang tua. baja serta kawalan penyakit-penyakit dan serangga perosak. Kawasan Paya Besar . Galakan daripada kerajaan melalui pemberian subsidi baja. Adanya penggunaan teknologi moden seperti jentera. 8. Pahang. 6. jenis aluvium. Cuaca yang panas dan cerah terutama masa menuai / padi masak. Dataran Seberang Perai. pantai seperti yang telah dijalankan di kawasan Tg. FAMA bantu petani untuk pasarkan hasil padi dengan kawalan harga. Tanah rata. 3. 4.Endau. dan benih yang baik. 4. Selangor. Tebusguna kawasan paya. 10. LPP. 9. 5. 7. 1.padi boleh ditanam 2 kali setahun dan luaskan kawasan baru Membaiki dan menambah jumlah projek yang ada . MARDI giatkan penyelidikan untuk hasilkan benih bermutu tinggi. Langkah-Langkah Meningkatkan Pengeluaran Padi y 1. Sarawak o Delta Rajang o Delta Baram o o o Faktor Yang Menggalakkan Penanaman Padi Di Malaysia Suhu tinggi iaitu kira-kira 23oC semasa menanam dan 27oC semasa padi masak Hujan lebat kira-kira 1500 . .2000 mm setahun terutama masa pertumbuhan (padi sawah). Penyelidikan dijalankan oleh MARDItelah berjaya menghasilkan benih yang bermutu tinggi. Ada kemudahan pengairan contohnya Projek Pengairan Muda Kemubu yang membolehkan padi ditanam dua kali setahun. Terenggganu. 6. Selangor dan Changkat Jong. LPN dan Bank Pertanian Sediakan kemudahan pengairan . 2. Kawasan Rompin . racun. Tanah pamah pinggir laut Selangor . benih. 5.o o o o o o o Dataran hilir Sg. Dataran Tanjung Karang. Bantuan kewangan yang dikeluarkan oleh Bank Pertanian Malaysia supaya petani boleh modenkan sistem penanaman.

Penanaman padi bergantung kepada hujan.petani ditindas oleh orang tengah. H. Penanaman padi huma di lereng-lereng bukit telah menyebabkan berlakunya hakisan yang teruk akibat kadar larian air di permukaan tanak yang kuat o kesannya sungai menjadi semakin cetek. haiwan/serangga perosak seperti tikus. berlakunya banjir kilat serta mengganggu sistem ekologi dan habitat flora & fauna. 8. Keluasan tanah yang kurang daripada 2 hektar (kawasan tanah pusaka) o menyebabkan penggunaan jentera tidak dapat dijalankan sepenuhnya. Kekurangan sistem pengairan terutamanya dikebanyakan tempat di Sabah dan Sarawak telah menyebabkan hasil produktivitinya rendah dan tak bermutu. 5. . G. 6.tenaga muda lebih suka bekerja di bandar dan tinggalkan lapangan pertanian yang banyak cabarannya. Serangan penyakit. Menjamin harga minimum dan bantu petani memasarkan padi. 4.7. Penindasan oleh orang tengah yang membeli hasil padi dengan harga yang rendah dan tidak berpatutan.LPP . F. Kerajaan tubuhkan LPN untuk membantu petani memasarkan hasil padi dengan harga yang lebih baik. kumpul hasil. Hujan yang terlampau banyak atau terlalu kurang . Pemasaran . baja. Menyediakan kredit. Projek-Projek Pengairan Di Malaysia Sila buat rujukan dan senaraikan projek-projek pengairan di Malaysia. b. 7. c. 3. menguruskan subsidi baja kimia dan racun serangga. Tubuhkan Koperasi Peladang bantu petani tentang harga dan penanaman . 9. 8. Masalah-masalah Dalam Penanaman Padi 1. Kekurangan tenaga pekerja . Peranan Agensi Kerajaan Yang Membantu Petani Agensi Kaedah A. racun serangga dan tidak mahir menggunakan jentera o akibatnya hasil pengeluaran kurang memuaskan.benteras orang tengah. Kebanyakan petani golongan miskin tidak mampu membeli peralatan moden. Meluaskan perkhimatan keluar kawasan utama penanaman padi. 9.hujan tidak tetap banjir/kemarau o boleh menjejaskan hasil padi atau memusnahkan pokok-pokok padi. BERNAS a. Petani diajar guna kaedah pertanian moden. burung dan serangga lain o boleh kurangkan hasil padi 2.

minyak masak dan majerin. Kepentingan 1. Jabatan Pertanian D. baja kimia dan racun serangga. 2. Koperasi Peladang C. 9. FAMA a.B. 10. Pakistan. . Perlukan kos yang tinggi untuk membina kilang dan pelbagai kemudahan lain yang berhampiran dengan ladang. Pembukaan kawasan baru telah memajukan lagi insfrasruktur seperti jalan raya dan petempatan baru. MR53 dan MR77. RISDA tanam semula getah diganti dengan kelapa sawit. Memberi bantuan kewangan kepada petani melalui pinjaman bank. Galakan kerajaan dalam bentuk : a. 4. 11. PENANAMAN KELAPA SAWIT DI MALAYSIA A. MARDI E. y Mengajar petani menggunakan jentera. 6. Malaysia pengeluar minyak kelapa sawit utama dunia (minyak dan isi rung) -57% pengeluaran dunia. Cina dan EU (Kesatuan Eropah).jalankan penyelidikan untuk hasilkan baka yang lebih baik. 8. Kemudahan depot simpanan minyak sawit terletak di Pelabuhan Klang. Singapura. 3. Mengajar petani menggunakan peralatan jentera moden.buka kawasan baru. Kebanyakan diusahakan secara ladang oleh syarikat-syarikat besar / FELDA / FELCRA. 7. Bank Pertanian F. Jepun. c. b. Agensi kerajaan seperti FELDA & FELCRA . b. Ada permintaan yang tinggi dari kilang-kilang tempatan yang membuat sabun. Menawarkan peluang pekerjaan kepada penduduk tempatan. Pasir Gudang dan Kuantan. Diekspot ke Asia Barat. Adanya penanaman kelapa sawit dapat mempelbagaikan kegiatan ekonomi Malaysia dan tidak perlu bergantung kepada ekspot getah dan bijih timah sahaja. Tanaman kontan yang utama. lilin. d. cepat masak dan hasil tinggi seperti MR52. 5. y Menyediakan bantuan kewangan y Menyediakan pusat menjemur dan kilang untuk memproses padi. PORIM . Membeli baja dengan harga yang lebih murah. y Menghasilkan benih padi yang tahan kemarau.

pekebun kecilnya diberi potongan cukai (pengecualian) sebanyak 30% untuk galakkan penanaman dan pengeluaran. Persaingan daripada negara pengeluar yang lain seperti Indonesia dan Nigeria. 3. 6. 9. Masalah kekurangan pekerja di atasi dengan import pekerja asing secara berdaftar. Buah kelapa sawit dirosakkan haiwan perosak seperti tikus. Lembaga Pemasaran dan Perlesenan Minyak Sawit Malaysia (PORLA) dan PORIM ambil bahagian aktif dalam pemasaran dan pameran antarabangsa untuk tingkatkan permintaan minyak sawit di pasaran dunia. D. 2. tinggikan mutu dan pengeluaran minyak kelapa sawit. Kemajuan Kelantan Selatan (KESEDAR). 7. 5. Sandakan dan Tawau di Sabah.jelaskan tentang mutu sebenar minyak sawit. 6. Kemajuan Terengganu Tengah (KETENGAH). Rombongan perdagangan dihantar ke luar negara (China. kumbang dan landak. 3. Kemarau panjang menyebabkan mutu minyaknya jatuh. 7. Ladang-ladang mengalami masalah kekurangan tenaga pekerja tempatan. 5. 4. 2. 8. 3. RISDA juga membuka kawasan baru / penanaman semula kawasan getah dengan kelapa sawit. Sediakan depot simpanan minyak seperti di Kuantan. b. Layang-Layang dan Kejora (Lembaga Kemajuan Johor Tenggara) Kawasan Sungai Bernam dan Sepang di Selangor. 9. FELDA dan FELCRA buka kilang-kilang memproses buah kelapa sawit. C. Permintaan dunia tidak stabil menyebabkan harganya turun naik. Kempen anti-minyak tropika oleh Amerika Syarikat menyebabkan permintaan terhadapnya merosot. 6. Pasir Gudang dan Pelabuhan Klang. 7. 1. bahan api dan upah menyebabkan kos pengeluaran minyak ini makin bertambah/meningkat. cari kegunaan baru seperti hasilkan diesel kelapa sawit (metil-ester) dan projek vitamin E gunakan asid lemak sawit suling. 2. Kekurangan kilang pemprosesan menyebabkan mutu minyaknya berkurangan / rendah kerana lambat diproses. Minyak kelapa sawit bersaing dengan minyak kacang soya dan bunga matahari.B. Kawasan Penanaman Kelapa Sawit Labis. Kawasan Teluk Intan dan Perak Selatan. PORIM (Institut Penyelidikan Minyak Kelapa Sawit Malaysia) jalankan penyelidikan : a. 8. Masalah Dalam Penanaman Kelapa Sawit 1. Korea. Kenaikan dalam kos pengeluaran. Jengka dan DARA (Rancangan Kemajuan Pahang Tenggara). 4. Membuka kawasan-kawasan baru melalui FELDA dan FELCRA. Langkah Mengatasi Masalah 1. Di Sabah . PENANAMAN GETAH DI MALAYSIA . 5. 4. Jepun dan Pakistan) dengan tujuan untuk luaskan pasaran .

Negeri pengeluar utama : o Johor o Kedah/Perlis o Perak o Negeri Sembilan c. Menyediakan peluang pekerjaan kepada penduduk. Kluang. (Perbadanan Kemajuan Getah Malaysia) membuka kawasan baru untuk menanam getah. c. e. f. meliputi hampir 2 juta hektar kawasan (28%) pertanian Malaysia (85% terdapat di kaki bukit Semenanjung Malaysia). Mengeluarkan hampir 40% pengeluaran getah asli dunia. Sekitar Seremban di Negeri Sembilan. hasil tinggi dan bermutu tinggi. d. menjalankan penyelidikan untuk dapatkan baka getah yang capat matang. RISDA 2. Diekspot dalam bentuk : o getah SMR . B. d. Batu Pahat dan Muar di Johor.diekspot ke Jepun. Bahagian selatan Perak. Tanaman ekspot yang penting . Agensi Kerajaan Yang Memajukan Industri Getah 1. China dan Singapura (semakin berkurangan kerana ada-nya persaingan dengan getah tiruan. Amerika Syarikat. Getah jenis Hevea Brazillianis. Kawasan Penanaman Getah a. (Institut Penyelidikan Getah Malaysia) mendirikan kilang-kilang untuk memproses susu getah pekebun kecil.A. RRIM y y 3. FELDA y beri subsidi kos penanaman semula getah tua. Daerah Sadakan dan Tawau di Sabah. b. ketiga selepas Thai dan Indonesia. MARDEC y 4. Eropah. b. Daerah Segamat. Kepentingannya a.heveacrumb o getah asap berbunga (RSS) o getah krip g. Diusahakan secara ladang dan kebun kecil. . (Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan C.

10. RISDA jalankan penyelidikan : a. Kekurangan tenaga pekerja . TANAMAN DAGANGAN LAIN .cepat tempoh matang dan hasil tinggi.turun/naik. 3. Kos pengeluaran makin tinggi kerana gaji pekerja meningkat dan kos pengeluaran juga bertambah. E. 4. Masalah Dalam Industri Getah 1. contonya SMR. Kemelesetan ekonomi kurangkan pembelian getah. Langkah Mengatasi Masalah 1. Kawasan Kuching dan Lembah Sungai Rajang.e. (Amerika Syarikat ada stok penimbal . 2. 9.dari segi baka. 9. Menyediakan pelbagai kemudahan dan kelengkapan di kawasan ladang getah serta sistem pengangkutan yang lebih teratur dari ladang ke kilang. 7. sediakan bantuan kewangan untuk tanam semula dan bantuan khidmat nasihat. Penubuhan Rancangan Piawaian Getah (SRM) bagi menjamin getah yang bermutu tinggi sahaja yang diekspot. Menubuhkan stok Penimbal Getah antarabangsa oleh negara-negara pengeluar getah dengan tujuan untuk kawal harga getah di pasaran dunia. 11. perindustrian dan pembinaan padang golf. Fungsi MARDEC -jalankan penyelidikan untuk tingkatkan lagi mutu getah. Adanya persaingan penggunaan tanah daripada sektor perumahan. Permintaan terhadap getah perlahan kerana barangan buatan getah tahan lama. 8. 7. D. Stok penimbal Amerika Syarikat yang mengawal harga getah dunia . b. teknik tingkatkan hasil pengeluaran serta penggunaan racun dan baja. Gunakan teknologi torehan yang baik dan cepat. 6. contohnya penggunaan motoray. Harga tak stabil . teknik torehan.pemuda tak suka bekerja di ladang. Persaingan dengan getah tiruan o kualitinya sama o harganya murah o dibentuk dikilang o pengeluarannya mudah dikawal mengikut pasaran. 4. kegunaan. Hasil rendah kerana kebanyakan pokok-pokok sudah tua . 6. 5. Jalankan penyelidikan seperti yang dilakukan oleh RRIM .beli getah dengan banyak dan jual bila harganya mahal atau bekalan getah dunia bertambah. 3. Pembukaan kawasan-kawasan baru melalui rancangan FELDA dan FELCRA.tak ditanam semula kerana tak mampu. contohnya baka klon 600 . 2. Pokok-pokok tua diganti dengan pokok-pokok baru yang berbaka baik dan hasil yang tinggi.menyebabkan harga getah asli di pasaran dunia terus jatuh. Meluaskan kawasan penanaman getah. Pekebun kecil kurang mampu gunakan baja kimia dan racun serangga. Persaingan dengan pengeluar getah lain seperti Thailand dan Indonesia. 8. 5.

3.LADA HITAM A. Saingan daripada negara pengeluar lain. Kos pengeluaran tinggi (kos untuk pengangkutan dan pembajaan). Serangan penyakit di pangkal pokok . 4. c. Kawasan Utama y y y Sekitar Sibu. KELAPA 1. Kepentingannya 1. selepas India dan Indonesia. Jerman Barat. 2. Sandakan dan Samporna di Sabah. baja dan racun serangga di bawah skim subsidi lada hitam. Beberapa Kawasan di Johor. Masalah Dalam Penanaman Lada Hitam 1. Tentukan harga yang berpatutan. Permintaan tak stabil menyebabkan harganya jatuh. Subsidi diberi oleh Lembaga Pemasaran Lada Hitam Malaysia. Tubuhkan pusat-pusat pengumpulan proses dan penggredan lada hitam dengan kerjasama FAMA. Tanah beralun dan bersaliran baik . Malaysia mengekspot 30% pengeluaran dunia dan ketiga besar di dunia. 3. Perbaiki kemudahan infrastuktur di kawasan ladang. Hasil utama Sarawak terutama bahagian pertama dan ketiga (90% pengeluaran Malaysia). Pengeluar utama . Berikan bantuan benih . d. b. B. Langkah Untuk Mengatasi 1. Kerjasama Malaysia dan negara-negara pengeluar lain melalui Komuniti Lada Hitam Antarabangsa bagi mendapatkan harga maksimum. 4. Gangguan cuaca tak menentu (panas berpanjangan ganggu proses pembesaran) E. Sri Aman dan Kuching di Sarawak. Jabatan Pertanian Sarawak jalankan kegiatan untuk kawal penyakit reput pangkal pokok. 2.tanah lanar subur. 3. C. 5. Singapura dan Hong Kong. Diekspot ke Jepun. D. Bantu petani cari pasaran baru di luar negara. Peranan Lembaga Pemasaran Lada Hitam a. Faktor Yang Menggalakan y y y Hujan melebihi 2000mm dan suhu tinggi. 2.merendahkan mutu lada hitam.

3. sabun dan marjerin. 3. 5. Lembaga Pemasaran Nanas Malaysia beri khidmat nasihat. d. Pulau Pinang 90% kelapa ditanam secara kebun kecil. 2. Persaingan dengan negara pengeluar yang lain seperti Thai. bersaliran baik dan ada pengaruh bayu laut dan darat. 3. FAMA bantu dalam usaha pemasaran yang lebih luas. Langkah untuk mengatasi masalah a. Kos penanaman meningkat. 4. c. b.y y y y y 2. c. Johor pengeluar utama (85%) ± ditanam secara ladang dan kebun kecil. . Simpang Renggam. Serangan penyakit (fruit collapse). Taiwan dan Hawaii. Masalah dalam penanaman : a. 5. b. Amerika Syarikat dan China ± dieksport melalui Pasir Gudang. Taburan kawasan : perlukan kawasan kaki bukit atau bertanih pasir yang bersaliran baik dan mengandungi kalium. Men jadi tanaman jualan utama di Sabah. Johor Pantai Timur Sabah Pantai barat Selangor Bagan Datoh Perak Seberang Perai. Peranan MARDI jalankan penyelidikan hasil benih yang bermutu seperti Gandul dan Masmerah. Kanada dan United Kingdoms. Semenanjung Malaysia 32% dan Sarawak 8%. Sibu dan Sempurna di Sabah. Suhu tinggi / hujan lebat. Sekitar Tawau. 4. Banyak dieksport ke Singapura. Sistem pemasaran tidak menguntungkan petani. 5. KOKO 1. Bagan Datoh. Labis dan Pontian y Sekitar Klang Teluk Intan dan Bachok Kelantan. United Kingdom. Hidup subur di kawasan pantai berpasir. Filipina. Tanah gambut dan bersaliran baik. b. c. b. 2. Pengeluar ke-4 di dunia (9% pengeluaran dunia). Isi kelapa dikeringkan dipanggil KOPRA digunakan untuk membuat minyak. 4. a. NANAS 1. baka/benih bermutu. Kawasan : y Sekitar Pekan Nanas. Sabah pengeluar utama (30%). Dieksport ke Singapura. Jerangau dan Muar di Semenanjung Malaysia. Faktor yang menggalakkan : a.

6. Digunakan untuk membuat coklat dan minuman berperisa coklat . Ditanam secara ladang dan kebun kecil. e. e. Tanah jenis laterit dan gambut yang bersaliran baik dan mengandungi unsur kalium. Terlindung daripada pancaran matahari yang terik oleh pokok-pokok ditanam secara tanaman selingan pokok-pokok kelapa. c. b. Kawasan Semarahan di Sarawak. 7. d. d. FELDA dan FELCRA terlibat dalam pembukaan kawasan-kawasan baru.d. Hujan melebihi 2030mm / suhu tinggi lebih 23oC. Usaha-usaha untuk meningkatkan mutu a. Mengeluarkan hasil selepas 18 bulan. c. b. Faktor yang mempengaruhi penanaman a. SIRIM ± berusaha untuk kawal mutu dan tentukan gred koko yang dihasilkan. FAMA beri bantuan kewangan/nasihat MARDI ± jalankan penyelidikan untuk tingkatkan mutu pengeluaran.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->