P. 1
Garis Panduan Pencegahan Kulat Di Bangunan Kerajaan

Garis Panduan Pencegahan Kulat Di Bangunan Kerajaan

|Views: 1,493|Likes:
Published by Pak Ngah Sani

More info:

Published by: Pak Ngah Sani on May 30, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/17/2013

pdf

text

original

GARIS PANDUAN BAGI MENCEGAH PEMBENTUKAN KULAT DI DALAM BANGUNAN

DISEDIAKAN OLEH : CAWANGAN KEJURUTERAAN MEKANIKAL IBU PEJABAT JKR MALAYSIA, JALAN SULTAN SALAHUDDIN 50582 KUALA LUMPUR

GARIS PANDUAN BAGI MENCEGAH PEMBENTUKAN KULAT DI DALAM BANGUNAN KERAJAAN

ISI KANDUNGAN

mukasurat

1.0 2.0 3.0 4.0 5.0 6.0

PENGENALAN PERKHIDMATAN MEKANIKAL REKABENTUK BANGUNAN (ARKITEK) KONTRAKTOR SELENGGARA PELANGGAN LANGKAH PEMBETULAN

………………… - 2 ………………… - 5 ………………… - 10 ..............… - 11 ..............… - 12 ..............… - 12 .............… - 13

Jadual 1 – Jadual Punca Kelembapan Lampiran 1 Checklist

-1

GARIS PANDUAN BAGI MENCEGAH PEMBENTUKAN KULAT DI DALAM BANGUNAN KERAJAAN 1. Walau bagaimanapun faktor lain juga menyumbang kepada pembentukan dan penyuburan kulat. Kualiti udara di dalam bangunan akan terjejas disebabkan oleh kulat dan boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan manusia.0 PENGENALAN Malaysia ialah sebuah negara yang mengalami iklim panas-lembap tropika. Berikut adalah langkah-langkah dan panduan untuk mencegah berlakunya kulat di bangunan. Disebabkan itu. amat membimbangkan dan ia boleh menjejaskan operasian bangunan keseluruhanya serta merugikan semua pihak sekiranya tidak diambil tindakkan secara komprehensif dalam menangani masalah kulat oleh pihak-pihak bertanggungjawab. lantai. bumbung) . kebocoran paip dan lainlain. Keadaan ini meningkatkan risiko pertumbuhan kulat di dalam dan diluar bangunan-bangunan di negara ini. tingkap. Taburan hujan. klinik. Antaranya ialah seperti rekabentuk komponen binaan (dinding. lemah dalam mencegah/mengawal kemasukan lembapan menerusi pintu. Sering dikaitkan bahawa punca utama dan penyebab terjadinya kulat adalah dari sistem penyaman udara. bumbung. rekabentuk bangunan di Malaysia memerlukan penelitian yang khusus terutamanya bagi mengatasi faktor punca dan penyebab kepada masalah kulat khususnya kemasukan air dan kelembapan udara . suhu dan kelembapan yang tinggi merupakan sebahagian dari ciri utama iklim ini. pejabat-pejabat kerajaan dan sebagainya pada masa ini. -2 . Pembentukkan kulat di kebanyakkan bangunan-bangunan yang baru diserahmilik kepada pelanggan seperti hospital. pengunaan bahan bina.

habuk. yang tidak menyerupai haiwan mahupun tumbuhan. busuk dan beracun. kelembapan serta kehadiran nutrien yang sesuai.GARIS PANDUAN BAGI MENCEGAH PEMBENTUKAN KULAT DI DALAM BANGUNAN KERAJAAN TUJUAN Garispanduan ini adalah bertujuan untuk memberi panduan asas pada setiap disiplin dalam menangani masalah/terjadi kulat dari peringkat rekabentuk. pembinaan. tetapi setelah berada di dalam keadaan suhu. Pada amnya benih kulat tidaklah mendatangkan bahaya. pentauliahan dan juga senggaraan. cellulose dan kanji (starch) Suhu persekitaran ( kebiasaannya pada 5º C hingga 50º C) Kelembapan (kebiasaannya kelembapan bandingan (RH) lebih dari 75%-80%) Oksigen -3 . ianya akan membiak menjadi kulat Pertumbahan kulat memerlukan keadaan persekitaran seperti berikut : • • • • • Benih – benih kulat (mould spores) yang sememangnya terdapat di dalam udara Nutrien (makanan) seperti kekotoran. kotor. pengujian. Ia merupakan penyebab kerosakan. APA ITU KULAT? Kulat adalah sekumpulan organisma yang mempunyai ciri-ciri tersendiri.

GARIS PANDUAN BAGI MENCEGAH PEMBENTUKAN KULAT DI DALAM BANGUNAN KERAJAAN PIHAK-PIHAK YANG DIPERTANGGUNGJAWAB: • Perekabentuk bertanggunjawab menyediakan rekabentuk bangunan dan sistem yang mengurangkan atau menghapuskan risiko pertumbuhan kulat. melaksana dan memantau kerja-kerja penyenggaraan. Langkah-langkah yang perlu dipatuhi dan diambilkira bagi mengelak pertumbuhan kulat adalah seperti dibawah: -4 . • Kontraktor bertanggungjawab ke atas pengendalian/pemasangan bahanbahan binaan di tapak dan menyediakan sesuai. punca-punca kelembapan yang memasuki ruang samada daripada dalam bangunan ataupun persekitaran mesti dikenalpasti dan dihapuskan. • Pengeluar bertanggungjawab memastikan bahan-bahan binaan yang dihantar ke tapak tidak mengalakkan pertumbuhan kulat (e. pemeriksaaan berkala dan pencegahan pertumbuhan kulat didalam bangunan dan sistem. • Pengurusan Fasiliti bertanggungjawab merancang.g kadar serapan kelembapan yang rendah). Bagi mengawal pembiakan kulat. pekerja berkemahiran yang LANGKAH-LANGKAH PENCEGAHAN KULAT (PREVENTIVE) Kulat memerlukan kelembapan untuk hidup.

sistem pencegahan kebakaran dan sistem bekalan air. Faktor keselamatan yang terlalu besar akan menyebabkan sistem hawa dingin beroperasi pada beban separa dan gagal mengawal kelembapan bandingan. Penggunaan chilled water fan coil unit akan menyebabkan risiko berlakunya kebocoran didalam siling.GARIS PANDUAN BAGI MENCEGAH PEMBENTUKAN KULAT DI DALAM BANGUNAN KERAJAAN 2. o Perlu dipastikan pengedaran udara yang mencukupi terutama di laluan/koridor dalaman yang tidak mempunyai pengedaran udara semulajadi dan tidak dihawadinginkan. o Faktor Keselamatan dalam pengiraan beban haba hendaklah tidak terlalu besar. 2.1. Bagi ruang yang beroperasi selama 24 jam dan juga mempunyai kadar perubahan beban yang tinggi seperti di hospital. -5 .1 Peringkat Rekabentuk 2. Ini adalah untuk memastikan unit hawa dingin yang dipilih berupaya untuk mengawal kelembapan bandingan dalam julat yang dibenarkan (< RH 70%). o Memastikan pemilihan sistem yang tepat untuk ruang-ruang yang diperlukan.1 Sistem Hawa Dingin:o Pengiraan terperinci untuk beban haba (heat load) adalah perlu. Penggunaan sistem AHU berpusat adalah digalakkan. pengiraan beban haba hendaklah mengambil kira semua faktor beban yang dijangka. Minimakan penggunaan chilled water fan coil unit.0 PERKHIDMATAN MEKANIKAL Perkhidmatan mekanikal yang berkaitan adalah terdiri dari sistem hawa dingin.

Kecerunan yang sesuai hendaklah dipastikan bagi aliran graviti. rekabentuk perlu menggunakan dari jenis pre insulated pipe. o Penggunaan Double skin AHU/FCU perlu digunakan terutama untuk concealed unit dalam siling. o Sesalur ekzos bagi ruang yang menggunakan 100% fresh air. o Bagi chilled water pipe line. Elakkan daripada berkongsi drain pipe jika keadaan di tapak mengizinkan. Penebat dari jenis-jenis tersebut amat sesuai untuk pertumbuhan kulat.GARIS PANDUAN BAGI MENCEGAH PEMBENTUKAN KULAT DI DALAM BANGUNAN KERAJAAN o Rekabentuk laluan paip HVAC dan lokasi unit perlu dielakkan dari melalui kawasan-kawasan yang sensitif serta mudah untuk dikesan sekiranya terdapat kebocoran. o Drain/condensate pipe. yang melalui kawasan tiada hawa dingin hendaklah ditebat mengikut spesifikasi. Pre-insulated pipe mempunyai insulation property yang lebih seragam dan mengurangkan risiko kondensasi. o Elakkan lokasi supply air diffuser terlalu dekat dengan dinding ini akan menyebabkan “cold spot” pada permukaan dinding tersebut dan seterusnya berlaku kondensasi. o Mengadakan air filter bagi fresh air untuk menapis spora (benih kulat) dari luar memasuki dalam sistem hawa dingin. ianya perlu ditebat menggunakan bahan dari jenis closed cell. o Elakkan menggunakan penebat dalaman sesalur udara untuk mengawal kadar bunyi dari jenis yang berongga (open porous insulation) dan fibrous internal duct liner (acoustic insulation). -6 .

2. 2. 2.2 Memastikan kaedah pemasangan saluran (duct) yang betul dan kualiti penebat yang mengikut penentuan agar tiada kondensasi berlaku.2. 2.2.1.1 Pemasangan peralatan hawadingin hendaklah menepati spesifikasi dan keupayaan (capacity) yang melampau adalah tidak digalakkan.5 Pastikan penyambungan sesalur udara kepada air diffuser pada collar mengikut prosedur untuk mengelakkan kebocoran udara.2.2.3 Penyambungan sesalur udara ( duct joint) disapu sealant yang diluluskan untuk mengelakkan kebocoran udara dan pastikan penebat luaran (External Insulation) dipasang mengikut prosedur.2 Peringkat Pemilihan Peralatan & Pemasangan 2. -7 .2.6 Pemilihan kualiti Valve hendaklah dilakukan dengan tepat.2 Sistem Pencegahan Kebakaran dan Sistem Bekalan Air Dalaman:• Pemasangan paip air tidak boleh menembusi dinding penebat (cavity wall). Perlu semak.GARIS PANDUAN BAGI MENCEGAH PEMBENTUKAN KULAT DI DALAM BANGUNAN KERAJAAN 2. jika terdapat kebocoran pada sambungan duct. 2.

Pastikan interlocking dan calibrating dibuat sebagai contohnya. 2. 2. Semak keputusan yang diperolehi samada didalam julat yang dibenarkan.4.3.3 Peringkat Pembinaan & Pengawasan 2.4.4. 2. 2.3 Kenalpasti masalah kerosakan sistem operasi hawadingin sekiranya ada dan perlu dibaik segera.2 Pastikan proses pengujian dan pentauliahan dilaksanakan dengan sempurna. contoh : suhu 71º±1ºF DB atau 55%±3% Relative Humidity. Bagi sensor yang telah digunakan dan -8 .4 Semakan operasi sistem melalui Building Automation System (BAS) workstation. ia sepatutnya ditinggikan sedikit dari aras lantai 19 mm untuk mengelakkan air cucian lantai merosakkan dry wall tersebut. 2.1 “Air balancing” perlu dibuat secara betul (julat 10%) dan disahkan oleh pihak JKR.3 Elakkan lokasi supply air diffuser terlalu dekat dengan dinding ini akan menyebabkan “cold spot” 2.4 Peringkat Pengujian & Pentauliahan 2.3. calibrating sensor dibandingkan kepada control panel.GARIS PANDUAN BAGI MENCEGAH PEMBENTUKAN KULAT DI DALAM BANGUNAN KERAJAAN 2.2 Sekiranya dry wall dibuat .3.1 Kecerunan drain pan (dual slope) bagi fan coil unit hendaklah mencukupi untuk mengalirkan condensate water keluar secara graviti.4. Kekurangan air flow ke dalam ruang akan menyebabkan kelembapan udara tidak dapat diserap sepenuhnya.

4. 2. -9 .4. Semua bukaan (opening) pada dinding luaran (external wall) dan dinding dalaman (internal wall) di atas siling di tutup dengan sempurna. Koordinasi bersama pihak arkitek adalah perlu.4. Simulasi condition (worst scenario) juga hendaklah diperolehi daripada pengeluar untuk menilai coil performance dibawah part load condition sebelum kelulusan bahan diberikan oleh JKR. part Data-data load yang diperolehi case hendaklah dirujuk kepada acceptance criteria yang telah ditetapkan. Kawalan motorized control valve dan operasi heater hendaklah diuji berdasarkan faktor beban.6 Dicadangkan building air tightness test dibuat bagi tujuan kawalan kelembapan dan penggunaan tenaga. Part load control test pada AHU hendaklah dijalankan.4.5 Semak samada terdapat ingression of outside air/infiltration ke dalam siling/ruang yang dihawadingin.8 Sistem kawalan hendaklah diuji sepenuhnya. 2.GARIS PANDUAN BAGI MENCEGAH PEMBENTUKAN KULAT DI DALAM BANGUNAN KERAJAAN diganti sensor baru prosedur pengujian dan pentauliahan adalah sama seperti di atas. 2. 2.7 Pastikan ujian prestasi AHU dan sistem kawalan dijalankan mengikut spesifikasi rekabentuk.

5 Bahan siling perlu dipastikan jenis siling yang paling kurang menyerap air.1 Elakkan rekabentuk bangunan yang boleh menyebabkan udara mati (air stagnant) contohnya koridor yang terlalu panjang tanpa sistem pengedaran udara dan bangunan yang berbentuk ‘U”. Termasuk di peringkat pembinaan. 3. 3. drywall.3 Cavity wall dan vapour seal dilakukan dengan sempurna dan dengan keadaan keluasan yang mencukupi bagi setiap ruang yang beroperasi 24 jam.2 Kurangkan pendedahan produk dalaman bangunan (pintu. .4 Memastikan dinding pemisah. tingkap. 3.10 . 3.GARIS PANDUAN BAGI MENCEGAH PEMBENTUKAN KULAT DI DALAM BANGUNAN KERAJAAN 3. lantai dan siling antara bilik yang mana sistem hawa dingin beroperasi secara intermittent dibina mengikut spesifikasi. 3.8 Pastikan semua struktur dalam bangunan berada dalam keadaan kering sepanjang masa. Spesifikasi cavity wall adalah berdasarkan perbezaan suhu di kedua-dua permukaan dinding tersebut.0 REKABENTUK BANGUNAN ( ARKITEK ) 3. 3.6 Kebersihan perlu sentiasa dikekalkan untuk mengelakkan dari pertumbuhan nutrient kulat.7 Kekalkan integriti komponen building envelope menerusi kawalan dan pemeriksaan bangunan. sekatan dan lain-lain) dari cuaca luar 3.

4.4 Kawasan berkenaan hendaklah dibersihkan secara serious dan HEPA filter perlu ditukar bergantung kepada cadangan pengeluar. lantai dan siling sepatutnya digunakan demi memastikan keberkesanan proses pengeringan. 4. 4.2 Pastikan kerja penyelenggaraan bagi sistem mekanikal dilaksanakan mengikut jadual.3 Air filter perlu dicuci/ditukar Setiap peralatan mekanikal beroperasi dengan baik. 4.GARIS PANDUAN BAGI MENCEGAH PEMBENTUKAN KULAT DI DALAM BANGUNAN KERAJAAN 4. Pengukuran kelembapan yang komprehensif untuk dinding.5 Sistem Hawadingin perlu sentiasa diperiksa dan disenggara mengikut spesifikasi dalam kontrak. . contoh : i. ii.0 KONTRAKTOR SELENGGARA 4. 4.1 Pastikan punca dinding basah dengan segera dan sekiranya kebocoran paip dan lain-lain hendaklah diperbaiki dengan segera dalam tempoh 48 – 72 jam.11 .6 Perabut pejabat mestilah selalu dibersihkan untuk mengelakkan berlakunya pembentukan kulat terutama perabut-perabut yang tidak digunakan dalam tempoh yang lama.

.0 Langkah-langkah cadangan pembetulan ( Corrective) berikut : adalah seperti 1.GARIS PANDUAN BAGI MENCEGAH PEMBENTUKAN KULAT DI DALAM BANGUNAN KERAJAAN 5.12 . 2. Pastikan permukaan tersebut kering sepenuhnya dan disapu cat anti kulat yang disahkan oleh SIRIM. 4. Membuat rawatan pada cooling coil dan dinding dalaman AHU dengan menggunakan teknologi terkini. ( Preventive ) 6. 3. Semua faktor dan langkah di atas adalah untuk mencegah berlakunya pertumbuhan kulat secara jangka masa panjang. Membuang semua kulat dan benih pada dinding tersebut dengan cara menggunakan kertas pasir atau berus.0 PELANGGAN Bagi kawasan yang berhawa dingin tingkap dan pintu hendaklah sentiasa ditutup pada waktu siang dan malam untuk mengelakkan peningkatan kelembapan udara dalam ruang tersebut. Basuh permukaan tersebut sehingga bersih .

Pengujian & pentauliahan perlu dibuat untuk sistem hawa dingin. • • • Pastikan air balancing dibuat mengikut kadar aliran rekabentuk. tingkap dan pintu yang menyumbang kepada udara luar masuk ke dalam bangunan yang hawa dingin. • • Faktor keselamatan (safety factor) yang dipilih hendaklah sesuai. .GARIS PANDUAN BAGI MENCEGAH PEMBENTUKAN KULAT DI DALAM BANGUNAN KERAJAAN Jadual-1 Punca kelembapan dan kaedah mengatasi Kaedah mengatasi • Pengiraan beban haba yang terperinci dengan mengambilkira semua faktor beban (lowest anticipated load & peak load). • Pastikan pemilihan kapasiti sistem hawa dingin tidak terlalu besar relatif kepada anggaran beban haba sebenar (oversize). • Menutup semua lubang. Semakkan operasi . • • Ujian prestasi part load AHU perlu dijalankan. Elakkan udara mati (air stagnant) dengan mengadakan sistem pengudaraan yang mencukupi. interlocking dan calibrating BAS perlu dibuat dan disahkan.13 . Membuat pemeriksaan bangunan untuk mengekalkan integriti komponen building envelope Punca kelembapan Kelembapan bandingan tinggi didalam ruang.

14 . Elakkan lokasi supply air diffuser yang terlalu dekat dengan dinding. • Pastikan prosedur pemasangan sesalur udara dan sambungan ke outlet mengikut spesifikasi. Pastikan semua struktur dalam bangunan berada dalam keadaan kering sepanjang masa. Drywall hendaklah dilindungi dari serapan air.GARIS PANDUAN BAGI MENCEGAH PEMBENTUKAN KULAT DI DALAM BANGUNAN KERAJAAN Kobocoran / Basah • • • • • • Minimakan penggunaan chilled water fan coil unit didalam siling. • Elakkan rekabentuk bangunan . Pastikan drain pipe mempunyai kecerunan yang mencukupi. Pengujian tekanan paip perlu dibuat. Sesalur ekzos sistem hawa dingin hendaklah ditebat yang melalui kawasan tidak dihawadingin. • • • Penggunaan double skin AHU/FCU adalah digalakkan. Pemasangan pipe tidak boleh menembusi cavity wall bagi mengelakkan thermal bridge berlaku. Pastikan bahan siling yang digunakan yang paling kurang menyerap air. • • Drain pan hendaklah ditebat. Kondensasi • Chilled water /drain /refrigerant pipe perlu ditebat dengan sempurna mengikut spesifikasi.

Cth Cavity wall . . Nutrient Lakukan pembersihan secara regular.15 . • • ”U” tanpa dan koridor terlalu sistem pengedaran Cavity wall & vapour seal dibuat dengan sempurna. PU spray pada concrete slab dll. drywall. Sediakan kaedah penebat yang sesuai sebagai pemisah antara ruang hawa dingin dan tiada hawa dingin.GARIS PANDUAN BAGI MENCEGAH PEMBENTUKAN KULAT DI DALAM BANGUNAN KERAJAAN berbentuk panjang udara.

kondensasi pada permukaan dan ruang sempit diantara dua lapisan dinding. Kemasukan air menerusi bumbung . Gunakan penebat yang sesuai d. Air tiris oleh susunan genting tidak kemas Susunan genting mestilah rapi dan tepat -1 . Oleh itu sistem penghalang udara perlu diadakan c. bahagian atas dan bawah bangunan serta cara-cara mengatasi masalah. b.LAMPIRAN 1 Penutupan Bangunan dan Sekatan Dalaman a. Kawal penitian haba (thermal bridging) lebihan yang akan menyejukkan permukaan dalaman hampir ke titk embun (dew point). dan pemasangan komponen binaan yang tidak kemas bukan sahaja penyebab berlakunya kondensasi malah pertumbuhan kulat akan terjadi. Rekabentuk Penutupan bangunan perlu diberi perhatian bagi mengawal lembapan iaitu peresapan/tempias air hujan. Kemasukan udara luar menerusi rekahan di permukaan dinding. penambahan lembapan dan kondensasi melalui kebocoran udara dingin.

LAMPIRAN 1 Air tiris melalui “flashing”. Bahan untuk “flushing” mestilah kokoh (bukan terlalu ringan) dan pertindihannya mesti lebar Kemasukan air menerusi pertemuan dua cerun. Ketidaktepatan perincian mestilah cukup lebar atau dimatikan dengan “flashing” Air teresap keluar menerusi perlindungan oleh rekahan kontrik dan bata Lapisan kalis air dinding parapet dan perincian binaan yang tepat -2 .

LAMPIRAN 1 Pintu terbuka ke dalam Pintu mesti terbuka keluar. perlindungan merumahi tangga berbendul dan berpeneduh Air melempah apabila talang tersumbat Pastikan lubang talang dan paip turan tidak tersumbat Air meleleh membasahi dinding Rekabentuk alur cekung dapat memutuskan penerusan aliran air -3 .

kaki tingkap dan rangka tingkap mestilah bersesuaian Air melempah masuk dari Aras lantai baikoni Lantai balkoni ke bilik mestilah lebih rendah Bahagian bawah rangka pintu menjadi reput Bahagian bawah rangka pintu elok dibuat daripada kontrik -4 .LAMPIRAN 1 Air meresap masuk menerusi perincian binaan rangka Sambungan bebingkai. kepala.

LAMPIRAN 1 Bahagian bawah dinding luar terdapat pertumbahan kulat Lapisan kalis air mestilah dipasang -5 .

fountains.): Sign of abnormal water movement? Malodours? Location(s): Visible microbial growth? Location(s): History of water damage? Location(s): Evidence of water (stained or discoloured ciling tiles. floors. malodours. if applicable: Dirty. Ventilation and Air Conditioning System A. General Characteristics Type of ventitaltion system: Location of air handling units: Cooling method: Heating method: Locations served by individual air handlers: Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes No No No No No No No No No No No No No No No No No No N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A .g. indoor waterfalls. walls. water marks ? Presence of water features (e. growth sign. sprays. water marks ? Use of basement or crawlspace.CHECKLIST FOR VISUALLY DETERMINING THE PRESENCE OF MOULD IN AN EXISTING BUILDING 1 Occupied Space Number of floors: General Uses: Problematic? Use of attic. malodours. etc. growth sign. )? Location(s): Condensation or mildrew on walls and windows? Location(s): Foul* window air conditioners? Location(s): Foul evaporative air coolers? Foul sump pump? Foul fan coil and indication units? Potted plants with visible microbial growth? Portable air cleaners for odour control? Location(s): Foul console humidifiers? Location(s): Console dehumidifiers? Location(s): Typical RH greater than 60%? 2 Heating. signs of animals/birds/insects. carpeting etc. if applicable: Dirty. signs of animals/birds/insects.

Outdoor Air Intake (OAI) Location(s): Compromised bird screen? Feathers or bird droppings near or in air intake? Other organic matter near or in air intake (e. Filters Filter with organic debris and sign of microbial growth? D. with debris and sign of microbial growth? Malodours? Evidence of water damage or intrusion? E.5m (25ft)? Exhaust air outlet within 7. insects)? Air intake unprotected from rain. Stray Humidifiers. Evaporative Coolers or Air Washers Type of units: Chemicals or additives used: Maintenance schedule: Type of medium. below floors): Type of supply ducts (lined or unlined): Supply area with debris and sign of microbial growth? Malodours? Evidence of water damage or intrusion? Yes Yes Yes Yes Yes No No No No No N/A N/A N/A N/A N/A Yes Yes Yes No No No N/A N/A N/A Yes No N/A Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes No No No No No No No N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes No No No No No No No N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A Yes Yes Yes No No No N/A N/A N/A . if any: Microbiological growth found in previous water sample? If yes. fog? Standing water or evidence or standing water near or in air intake? Cooling tower within 7.CHECKLIST FOR VISUALLY DETERMINING THE PRESENCE OF MOULD IN AN EXISTING BUILDING B. Heating and Cooling Coil Area Coils with organic material and sign of microbial growth? Foul condensatepan and drain (I. dirt or microbial growth in sump area? Malodours? Water leakage from humidifier into duct system? Wate pooled near unit? Unit enters airspace directly (or ducted to other areas) with sign of unusual water movement? G.g. ceilings.e standing water.5m (25ft)? C. plant down. details: Recirculated water used with foul indiation? Biofilm. Supply Side or Air Handling Unit Where do ducts enter building (e. Mixing Chamber of Air Handling Unit Mixing area dirty. leaves. or residue)? Corrosion on pan? Malodours? Evidence or water transport from coil area to other areas? F. biofilm.g.

and requires effective remedial action. Yes Yes Yes Yes No No No No N/A N/A N/A N/A Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes No No No No No No No No No No No No No No No No No No No No N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A Yes Yes Yes Yes Yes No No No No No N/A N/A N/A N/A N/A . Return Side of Air Handling Unit Type of return (ducted or plenum): Porous lining on ducts or plenums with foul indication? Return area with debris and sign of microbial growth? Malodours? Evidence of water damage or intrusion? 3 Plumbing Fixtures/Piping/Accessories Evidence of water leakage from: Bathtubs? Urinals? Showers? Toilets? Basins? Sinks? Laundry tubs? Washing Facilities? Gang hand wash stations? Fire supression systems? Piping (supply/drainage)? Roof vents? Grease interceotor traps? Ice-making machines? Floor drains back-ups? Vacuum breakers? Relief valves? Blowdown valves? Building envelope penetration? Valve stems? 4 Refuse Areas Check for microbial growth in: Garbage cans? Garbage bins? Garbage storage rooms? Garbage chutes? Recycle bins? * Foul: refer to Unusual appearance and/or odour NOTE: A "Yes" response indicates a potential problem.CHECKLIST FOR VISUALLY DETERMINING THE PRESENCE OF MOULD IN AN EXISTING BUILDING H.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->