P. 1
Kesinambungan Pemerintahan Kerajaan Melayu Melaka Dalam Sistem ran Masa Kini

Kesinambungan Pemerintahan Kerajaan Melayu Melaka Dalam Sistem ran Masa Kini

4.5

|Views: 5,288|Likes:

More info:

Published by: Zulfadli Bin Zainal Abidin on May 30, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/02/2014

pdf

text

original

Sistem pemerintahan Zaman Kesultanan Melayu Melaka.

Sistem pemerintahan zaman Melayu Melaka pada umumnya adalah bercorak feudal. Ini kerana rakyat dibahagikan kepada beberapa lapisan mengikut susun lapis yang tersendiri dalam bentuk piramid. Manakala nagi hierarki golongan pemerintah pula, terdapat dua golongan iaitu golongan pemerintah atau bangsawan dan golongan yang diperintah. Bagi menjelaskan sistem pembesar ini kita akan merujuk kepada Kesultanan Melayu Melaka. Kesultanan Melayu Melaka ini merupakan kerajaan Melayu tradisional yang terawal dan juga merupakan pengasas kepada kepada sistem pemerintahan beraja di negara Malaysia kini. Kesultanan Melayu Melaka mengamalkan sistem Pembesar Empat Lapis. Ini kerana pemerintahan Sultan Melaka dibantu oleh empat orang pembesar iaitu Bendahara, Penghulu Bendahari, Temenggung dan Laksamana. Mereka inilah yang menjadi tunggak pembangunan pada zaman Melayu Melaka pada satu ketika dahulu. Masing-masing mempunyai fungsi mereka yang tersendiri dalam memastikan pemerintahan berjalan dengan lancar. Mereka diberikan kuasa bagi mentadbir sesebuah kawasan yang terletak dalam jajahan takluk negeri Melaka. Di bawah pembesar berempat, terdapat beberapa lapis lagi golongan pembesar. Antaranya ialah Pembesar Berlapan, Pembesar Enam Belas dan juga Pembesar Tiga Puluh Dua. Shahbandar, Hulubalang Besar dan juga Penghulu merupakan antara golongan pembesar yang terletak di bawah Pembesar Berempat. Kesemua pembesarpembesar ini saling bantu-membantu dan bekerjasama bagi memastikan negeri Melaka aman dan makmur sepanjang masa. Sultan merupakan ketua negari di Melaka. Baginda juga merangkap ketua politik, ketua tentera, ketua agama Islam dan pentadbiran. Sultan Melaka menjadi lambang

seperti mana yang pernah terjadi kepada Bendahara Tun Habib. Bendahara juga berperanan dalam melantik seseorang Sultan Melak. Bendahara biasanya merupakan orang yang menpunyai pengalaman yang luas dalam selok-belok pentadbiran dan hal ehwal politik. Maka tidak hairanlah bahawa seseorang Bendahara itu sangat dihormati oleh Sultan. Bendahara juga merupakan pemerintah tertinggi dalam angkatan bersenjata kerajaan Melaka. Kuasa Bendahara sangat besar kerana beliau ini merupakan orang yang paling kakan kepada Sultan Melaka. Bendaharalah orang yang paling layak untuk menjadi Sultan.keagungan negeri Melaka dan para pembesar membantu baginda dalam menguruskan hal-hal pentadbiran seharian. Beliau bertanggungjawab dalam menyelia dalam hampir semua perkara di negeri Melaka. Tun Perak merupakan Bendahara Melaka yang paling diingati dalam sejarah Kesultanan Melayu Melaka kerana berjaya membawa Melaka ke zaman kegemilangan di bawah pemerintahan tiga orang Sultan Melaka. sebelum menjadi Bendahara. Pembesar Berempat di Melaka dan Fungsinya. Penghulu Bendahari boleh disamakan dengan jawatan Menteri Kewangan pada zaman Malaysia moden kini. Beliau berhak menyusun dan merangka segala dasar-dasar kerajaan disamping menjaga keadaan di dalam istana dan juga memilih isteri bagi teman hidup Sultan Melaka. Gelaran bagi Penghulu Bendahari ialah Seri Nara Diraja. Biasanya jawatan ini diwarisi secara turun-temurun. Biasanya. seseorang itu perlulah menjadi Temenggung atau Penghulu Bendahari sebelum dinaikkan pangkat ke jawatan Bendahara. pertahanan dan adat istiadat kerajaan. Tugas utama Penghulu . Malah jika Sultan yang mentadbir tidak mempunyai zuriat. Bendahara pada zaman Kesultanan Melayu Melaka boleh disamakan dengan jawatan Perdana Menteri pada masa kini.

Satu lagi jawatan yang penting di Melaka ialah Laksamana. Laksamana ialah pembesar yang bertanggungjawab dalam mengepalai angakatan pertahanan negeri Melaka sama ada di laut mahupun di darat. menjalankan rondaan pada waktu malam. Temenggung ditugaskan menjaga dan memastikan keamanan di negeri Melaka terjamin daripada anasir-anasir luar.Bendahari ialah menjaga dan menyelia segala urusan kewangan negeri. Penghulu Bendahari juga boleh diibaratkan sebagai setiausaha peribadi kepada Sultan. Tugas lain Temenggung yang tidak kurang pentingnya ialah memastikan segala infrastruktur di negeri Melaka berada dalam keadaan yang baik. Segala perkara yang berkaitan dengan ukuran. Penghulu Bendahari juga berperanan menjaga bangunan istana dan memastikan segala kelengkapan istana mencukupi. Dalam erti kata yang ringkas. Maka. Jawatan Temenggung ini pula boleh diibaratkan sebagai Ketua Polis Negara di Malaysia kini. Gelaran nama jawatan temenggung ialah Seri Maharaja dan Seri Awadana. Penghulu Bendahari merupakan ketua adat bagi semua acara-acara rasmi yang melibatkan Sultan Melaka. Penghulu Bendahari merupakan ketua kepada semua Shahbandar dan bendaharibendahari yang bertanggungjawab menjaga pelabuhan Melaka. menyelia urusan cukai perdagangan dan harta-benda kerajaan. tugas Temenggung juga termasuklah seperti menjamin keadaan ekonomi negeri Melaka berada di tahap yang baik. menentukan sistem sukatan dan sebagainya. Antaranya ialah membetulkan jalan yang rosak. adalah menjadi tanggungjawab . Dari segi adat istiadat pula. timbangan dan urusan perdagangan juga menjadi tanggungjawab Temenggung. Selain itu. Selain itu. Temenggung merupakan satu lagi jawatan yang terdapat dalam sistem pemerintahan Melayu Melaka. Laksamana bertanggungjawab menjadi ketua utusan politik dan perdagangan. Selain daripada memastikan keamanan di Melaka terjamin.

berkuasa membuat undangundang. Fungsi utama Yang DiPertuan Agong seperti menjadi pemerintah tertinggi Angkatan Tentera. kuasa pemerntahan dan perundangan. Negara Malaysia kini mengamalkan sistem pemerintahan Raja Berpelembagaan bukan monarki. memberikan keampunan terhadap pesalah jenayah. Yang Di-Pertuan Agong mempunyai kuasa memerintah negara dan kuasa ini boleh dijalankan sendiri oleh baginda ataupun kabinet Malaysia. baginda perlulah mengikuti nasihat daripada kabinet. Lain-lain tugas Yang Di-Pertuan Agong ialah melantik Perdana Menteri atas budi bicara. ketua agama Islam bagi negeri-negeri yang tidak bersultan dan juga negerinya sendiri.Laksamana dalam memastikan negeri Melaka bebas daripada serangan dan ancaman musuh. . Yang Di-Pertuan Agong dipilih oleh 9 orang Raja-raja Melayu mengikut kedudukan yang paling kanan berdasarkan tarikh menaiki takhta. Baginda juga boleh sama ada mahu atau tidak membubarkan Parlimen bagi membolehkan pilihanraya diadakan. Bagindalah yang akan melantik kabinet yang akan menjalankan pemerintahan bagi pihak baginda. Ini kerana Malaysia merupakan satu-satunya negara yang mempunyai Ketua Negara yang digilir-gilirkan pemerintahan mereka setiap lima tahun sekali. Ini bermakna jawatan Yang Di-Pertuan Agong sebagai Ketua Negara digilirkan selama lima tahun dengan sembilan orang raja-raja Melayu yang terdapat di Malaysia. Laksamana juga bertanggungjawab menyediakan angkatan tentera dalam menghadapi peperangan dengan musuh. Jawatan Yang Di-Pertuan Agong ini telah diwujudkan pada 31 Ogos 1957 dan merupakan jawatanyang unik yang tidak ada di mana-mana negara lain di dunia ini. Sistem Pemerintahan Malaysia Kini. Jika baginda sendiri menjalankan pemerintahan.

Kementerian-kementerian di Malaysia diketuai oleh seorang Menteri dan dibantu oleh Timbalan Menteri. memimpin kerajaan dan menjalankan pentadbiran serta menjalankan dasar-dasar kerajaan. Ketua kabinet di Malaysia digelar Perdana Menteri.Antara badanbadan berkanun yang terdapat di Malaysia ialah Majlis Amanah Rakyat (MARA). Badan-badan kerajaan di Malaysia dikenali sebagai Badan Berkanun. Timbalan Perdana Menteri pula fungsinya ialah membantu Perdana Menteri dalam urusan pentadbiran. Ia merupakan agensi separuh kerajaan dan ditubuhkan bagi mempercepat dan melicinkan lagi pentadbiran dan pelaksanaan program-program pembangunan negara.Yang Di-Pertuan Agong juga mempunyai seorang Timbalan Yang Di-Pertuan Agong bagi menjalankan pemerintahan sekiranya Yang Di-Pertuan Agong itu gering ataupun melakukan lawatan ke luar negara selama lebih daripada 15 hari. beberapa buah kementerian. maka beliau perlulah meletakkan jawatan dan ini membolehkan Yang Di-Pertuan Agong melantik Perdana Menteri yang baru. Bilangan kementerian dan jabatan-jabatan ini bergantung kepada keperluan. Perdana Menteri boleh melantik Timbalan Perdana Menteri dan Jemaah Menteri Kabinet bagi membantu beliau dalam menjalankan urusan pentadbiran. Mereka ini biasanya ditugaskan di Jabatan Perdana Menteri. Bagi melaksanakan tugas-tugas eksekutif Kerajaan Persekutuan. jabatan dan badan-badan kerajaan telah diwujudkan. Ini termasuklah sekiranya Perdana Menteri bercuti atau berada di luar negara atas urusan rasmi. Tugas utama Perdana Menteri tentulah mengetuai kabinet. Tempoh memegang jawatan Timbalan Yang Di-Pertuan Agong juga ialah selama lima tahun. Institut . Mereka ini dilantik daripada mana-mana ahli Dewan Rakyat atau Dewan Negara. Terdapat juga beberapa orang Menteri yang tidak mengetuai mana-mana kementerian dikenali sebagai Menteri Tanpa Portfolio. Jika seseorang Perdana Menteri itu tidak lagi mendapat kepercayaan lebih separuh daripada kalangan ahli-ahli Dewan Rakyat.

perkara-perkara asas diajar secara formal. Maulana Abu Bakar dan Maulana Yusuf. Peranan mubaligh juga memainkan peranan penting bagi menyebarkan agama Islam ke Melaka. Misalnya pedagang dari Tanah Arab dan India. Pendakwah yang terawal berdakwah di Asia Tenggara ialah Syeikh Ismail dan Fakir Muhammad. Kampar. Inderagiri dan Siak di Sumatera Utara. Sambil berdagang mereka ini menyebarkan agama Islam kepada penduduk tempatan. puteri raja Melaka juga dikahwinkan dengan raja Pahang dan raja Kedah. Sultan Mansur Syah dan Sultan Muzafar Syah telah mengahwinkan puteri-puteri mereka dengan raja Jambi. Perkahwinan politik berlaku di kalangan raja-raja. Di Melaka. masjid-masjid dan istana dijadikan tempat untuk mempelajari ilmu Islam. Terdapat juga . Perkahwinan biasa pula melibatkan antara pedagang Islam atau ulama dari Semenanjung Tanah Arab atau India dengan penduduk tempatan. Rumah ulama. Kita lihat agama Islam telah berkembang pesat di Melaka. Intitusi pendidikan awal itu kemudian menjadi pusat pendidikan seperti pondok dan pesantren. Selain itu penyebaran Islam berlaku apabila pedagang Islam yang datang berdagang di Melaka. Kesan daripada perkahwinan ini. pendakwah yang berperanan besar dalam kegiatan dakwah islamiah termasuklah Syeikh Abdul Aziz. Peranan Agama Islam Agama Islam memainkan peranan yang sangat penting pada zaman kesultanan Melayu Melaka. Pada peringkat awal penyebaran Islam. perkara yang diajar oleh ulama adalah perkara asas tentang Islam secara tidak formal. Apabila Islam berkembang pesat. Misalnya di Melaka. Kemudiannya agama Islam pula tersebar di kalangan masyarakat sekeliling keluarga yang dikahwini oleh pedagang tersebut. negeri-negeri tersebut dapat diIslamkan kemudiannya.Penyelidikan Getah Malaysia (FRIM) dan Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA). Terdapat beberapa cara kedatangan Islam di Melaka antaranya melalui perkahwinan. Di samping itu. Perkahwinan terbahagi kepada dua iaitu perkahwinan politik dan perkahwinan biasa.

kerabat diraja. Mereka secara tidak langsung bertanggungjawab memelihara agama Islam.pedagang-pedagang yang berkahwin dengan anak pembesar Melaka. Terdapat dua golongan utama dalam masyarakat Melayu tradisi iaitu golongan pemerintah dan golongan diperintah. . MAIS. Peranan agama Islam pada masa kini merupakan kesinambungan zaman kerajaan Melayu Melaka. Maka tidak hairanlah negeri Melaka merupakan pusat penyebaran dan pengajian agama Islam yang terulung pada kurun ke-15. menjadikan istana tempat penyebaran agama Islam dan pusat menterjemah agama Islam serta mengumpul kitab-kitab agama. Ini menunjukan bahawa agama Islam merupakan agama yang sangat dihormati dan masih terpelihara walaupun negara kita telah dijajah oleh tiga kuasa asing. walaupun penduduk di negara kita terdiri daripada berbilang bangsa dan agama. maka agama Islam tersebar luas di Melaka. malah tidak memudaratkan yang bukan Islam. Antaranya menjemput ulama datang dan mengajar agama Islam kepada penduduk tempatan. Dengan cara ini. JAIS. Peranan golongan istana juga memainkan peranan penting bagi penyebaran agama Islam di Melaka. Susun Lapis Masyarakat Melayu Melaka Masyarakat Melayu tradisi boleh dikatakan satu masyarakat yang mempunyai nilai-nilai setempat dan belum menerima pengaruh barat. Pada masa ini beberapa agensi kerajaan terlibat secara langsung dalam memelihara dan menjaga martabat agama Islam. Ianya telah berkembang pesat dan agama Islam telah dijadikan agama rasmi negara kita. Golongan perintah terdiri daripada raja atau sultan. Corak serta sistem masyarakat Melayu tradisi banyak mempengaruhi pembentukan susun lapis masyarakatnya. Agama Islam berkembang dengan hikmah untik memajukan umat Islam. Kejayaan kita pada hari ini merupakan suatu yang perlu dipandang dan diperhalus oleh negaranegara lain bukan hanya negara-negara Islam tetapi juga negara-negara bukan Islam. Contohnya seperti Jabatan Kemajuan Islam Malaysia. Tabung Haji dan sebagainya.

sesuai dengan kedudukannya yang merupakan kedudukan yang tertinggi dalam hieraki masyarakat Melayu. Manakala golongan diperintah pula ialah golongan rakyat biasa yang merdeka dan golongan hamba. Tawanan. Sultan adalah ketua dalam segala hal ehwal negaranya iaitu mengetuai struktur politik. Kedua-dua konsep ini menjadikan sultan lebih mulia dan dianggap mempunyai kuasa kewibawaan yang mutlak. Dalam keseluruhan aspek dalam masyarakat Melayu tradisi.golongan bangsawan. Serah dan lain-lain) Rajah : Susun lapis Masyarakat Melayu Tradisional Golongan Pemerintah Raja atau sultan menduduki tingkat yang tertinggi dalam susun lapis masyarakat Melayu tradisi. kedudukan serta fungsi seseorang dalam masyarakat. antaranya daulat dan derhaka. pentadbiran. dan golongan ulama istana. Berdasarkan kepada taraf. Hulur. Daulat bererti kesetiaan rakyat kepada sultan dengan tidak berbelah bahagi. Sultan-sultan dikatakan mempunyai ciri-ciri khusus yang dimiliki oleh golongan raja sahaja. raja ataupun sultan serta keluarganya telah diberikan . Sementara derhaka pula membawa maksud perbuatan mahupun kata-kata yang mengingkari perintah dan titah sultan. sultan dan keluarga juga mendapat peruntukan khusus dalam istiadat Melayu. Raja/Sultan Yang Dipertuan Keluarga dan Kerabat Diraja Golongan Bangsawan (Pembesar dan Pentadbir) + Golongan Ulama Istana Rakyat Jelata Yang Merdeka Hamba (Abdi. dan agama. dapat dikatakan masyarakat Melayu tradisional adalah masyarakat yang berkelas-kelas. Kedudukan status yang kedua tinggi selepas sultan ialah golongan anak raja dan kerabat diraja. Daripada segi adat-istiadat.

Pada peringkat awal perkembangan dan penyebaran agama Islam di Tanah Melayu. peranan ulama menjadi penting. mereka terdiri daripada golongan rakyat biasa. peranan ulama tidak begitu penting dan hanya khusus bagi penyebaran agama Islam sahaja. kebanyakan ulama terdiri daripada para mubaligh dan saudagarsaudagar Arab. Satu lagi golongan yang tidak kurang pentingnya dalam masyarakat Melayu tradisional ialah ulama. apabila Sultan Muzafar Shah menaiki takhta kerajaan Melaka dan menerima Islam sebagai agama rasmi. setiap pembesar Melayu mempunyai pengikut masing-masing. Di bawah lapisan golongan istana ialah golongan pemerintah yang terdiri daripada bukan keturunan raja.keutamaan yang begitu tinggi walaupun mereka merupakan kumpulan yang terkecil daripada jumlah keseluruhan masyarakat Melayu pada masa itu. Kebanyakan pengikut para pembesar ini secara sukarela akan berkerja untuk para pembesar iaitu tuan mereka tanpa sebarang upah. Namun begitu mereka diberi perlindungan dan ada antara mereka diberi tempat tinggal. makan minum. Sebelum Islam bertapak kukuh di negeri-negeri Melayu. Kesanggupan ini berlaku kerana rasa ketaatan pengikut kepada pembesar. Segala peruntukan yang diberikan jarang dipersoalkan kerana perkara ini telah diterima oleh pihak rakyat sejak turun temurun. Mereka datang untuk tujuan perdagangan dan juga penyebaran agama Islam. Namun demikian. dan penghulu. Pembesar-pembesar yang diberi hak mentadbir daerah kebanyakannya lebih kaya daripada sultan. namun rakyat adalah . Mereka terdiri daripada pembesar-pembesar. Pembesar dilantik oleh sultan. Walaupun terdiri daripada kumpulan atau golongan yang diperintah. Para pengikut ini biasanya sangat taat kepada para pembesar dan adakalanya mereka sanggup mati demi mempertahankan tuan mereka. Golongan Diperintah Bagi golongan yang diperintah. dan sara hidup yang lain. Ulama seperti Maulana Sadar Jahan dan Maulana Abu Bakar sangat menonjol terutama ketika memberi pandangan dan nasihat berkaitan agama kepada sultan. Selain itu. ulama.

kumpulan majoriti dalam masyarakat tempatan pada masa dahulu. walaupun mereka terlibat dalam system kerah. Walau bagaimanapun. dan sosial yang kemudiannya membentuk masyarakat majmuk di negara ini. Rakyat harus patuh dan setia kepada pemerintah. Jenis-jenis hamba ialah hamba tawanan. Secara umumnya. Masyarakat Malaysia Kini Sehubungan dengan sejarah kependudukan di negara kita. ekonomi. Terdapat dua jenis iaitu hamba berhutang dan hamba abdi. Namun ia lebih merupakan penghijrahan yang kecil dan ada kalanya bersifat penempatan sementara. Hamba abdi mempunyai berbagai-bagai jenis dan berbeza antara satu sama lain. Mereka adalah asas kepada kekuatan bagi sesebuah negeri atau kerajaan. kerajaan dianggap kuat dan berkuasa sekiranya jumlah rakyat atau orang awam di negeri itu lebih ramai berbanding negeri-negeri lain. Kebanyakan daripada orang awam ini melakukan tugas-tugas biasa seperti bertani. Segala permintaan raja mesti dijunjung dan kerja sendiri diketepikan. bertukang. dan hamba serah. Sehubungan itu. proses migrasi penduduk dari luar merupakan proses yang sentiasa berlaku. struktur demografi di Tanah Melayu semasa penjajahan Inggeris mendatangkan impak secara langsung kepada struktur politik. dan berdagang untuk menyara hidup. Golongan yang menduduki hieraki terbawah dalam masyarakat Melayu tradisional ialah golongan hamba. mereka adalah orang awam yang bebas dan merdeka. hamba habshi. Hamba berhutang akan menjadi orang biasa apabila mereka selesai menjelaskan hutang. Masyarakat di Malaysia terdiri daripada Melayu sebagai penduduk . British bertanggungjawab sepenuhnya ke atas ke atas kewujudan masyarakat majmuk di Malaysia. Golongan ini adakalanya merupakan satu kelas yang terpisah dan merupakan kelas yang khusus. Hal ini jelas dilihat di bawah sistem kerah di mana rakyat terpaksa menyumbangkan tenaga kerja secara percuma. hamba hulur.

Penggunaan bahasa Melayu yang meluas membolehkan pegawai-pegawai Melaka menjalankan tugas dengan lebih . menyebabkan British menggalakkan kemasukan buruh-buruh asing khususnya penduduk dari negara China dan India supaya bekerja di lading-ladang getah dan lombong bijih timah di negara ini. Masyarakat Malaysia kini hanya terdiri daripada golongan diraja. Pada zaman kegemilangan kerajaan Melayu Melaka. raja merupakan tempat orang-orang Melayu menumpahkan ketaatsetiaan mereka yang tidak berbelah bagi. dan keabsahan politik mereka. darjat. Semua pedagang asing yang datang ke Melaka akan menggunakan bahasa Melayu untuk berhubung atau menjalankan apa sahaja urusan dengan rakyat tempatan. Raja bagi orang Melayu ialah lambang kekuatan. Semua pedagang yang datang atau ulama dari pelbagai negara menggunakan bahasa Melayu dalam melaksanakan urusan mereka. Bahasa Melayu menjadi bahasa ilmu dan bahasa perdagangan. Bahasa Melayu merupakan bahasa utama bagi masyarakat di gugusan kepulauan Melayu. Dalam masyarakat moden kini. Berasaskan kepada kepentingan untuk meningkatkan ekonomi dalam masa yang sama desakan tehadap keperluan buruh. Malahan digunakan secara meluas dalam urusan perdagangan di Melaka. Penggunaan bahasa Melayu memudahkan urusan perdagangan antara pembesar-pembesar Melayu dengan pedagangpedagang asing. Penggunaan bahasa Melayu dalam kalangan pedagang juga sangat berkesan kerana bahasa Melayu merupakan bahasa yang senang difahami dan mudah dipelajari. Sistem pemeintahan beraja masih menjadi identity politik masyarakat Melayu. Pada masa itu. dan jawatan sudah tidak banyak membezakan kedudukan seseorang dalam masyarakat seluruhnya.asal dan masyarakat migran iaitu Cina dan India. Bahasa Melayu menjadi lingua franca. dan rakyat biasa. Bahasa Melayu Zaman Kerajaan Melayu Melaka Bahasa Melayu menjadi bahasa utama dalam pentadbiran kerajaan Melayu Melaka. pemimpin. kedudukan. kekuasaan. Oleh yang demikian.

bahasa Inggeris telah digunakan dalam pengajaran dan pembelajaran bagi subjek Sains dan Matematik. Hingga hari ini kira-kira 129 pusat pengajian tinggi dunia menawarkan pengajian bahasa Melayu. bahasa Melayu digunakan secara meluas dalam sistem pentadbiran negara. Bagaimanapun perkembangan tahun 90-an hingga kini menampakkan sikap terbuka kerajaan dan rakyat terhadap pengunaan bahasa. menegaskan bahasa kebangsaan yang ditetapkan ialah Bahasa Melayu. Setelah setengah abad Bahasa Melayu berfungsi sebagai bahasa kebangsaan. Tiada siapa akan dihalang atau disekat daripada menggunakan atau mengajar atau belajar sebarang bahasa lain. Contohnya dalam bidang pendidikan. pertuturan harian. Dengan kata lain. namun kewibawaan bahasa Melayu sudah terbukti. Beberapa buah universiti asing temasuk England. kegiatan dakwah dan ilmiah. Bahasa Melayu Kini Selepas Tanah Melayu mencapai kemerdekaan. Penggunaan bahasa Melayu dalam urusan rasmi dan sebagai bahasa pengantar ilmu kini lebih fleksibel. Bahasa Melayu telah menjadi bahasa kebangsaan menggantikan bahasa Inggeris yang termaktub dalam perkara 152 perlembagaan Malaysia.berkesan. Bahasa kita semakin dikenali di negara lain. Korea sudah mula menawarkan bahasa Melayu sebagai salah satu bahasa moden yang boleh dipelajari secara rasmi oleh pelajar. Kerajaan berhak mengekalkan penggunaan dan pembelajaran bahasa sebarang komuniti lain dalam persekutuan. Di peringkat universiti pula sebanyak 70-80% pengajaran telah dilaksanakan dalam bahasa Melayu. Penggunaan bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi disegenap peringkat sudah terlaksana termasuk parlimen dan mahkamah. perdagangan. China. . Walaupun bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan masih belum 100% di semua peringkat dan arena rasmi. Dalam perlembagaan Malaysia. peranannya melalui perkara 152 sudah tercapai.

Penutup Warisan Melayu Melaka sememangnya masih dapat dilihat sehingga hari ini walaupun telah banyak perubahan yang dilakukan untuk disesuaikan dengan dunia moden. Semua ini perlu dikekalkan bagi menjadi satu identiti bagi Negara Malaysia yang tercinta. . Ketuanan Melayu akan hilang sekiranya masyarakat Melayu kini tidak memikirkan kesan dikemudian hari. Perubahan yang dilakukan perlu memikirkan kepentingan warisan kepada generasi akan datang.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->