P. 1
Kemudahan Dan Prasarana

Kemudahan Dan Prasarana

|Views: 426|Likes:
Published by Nurfarina Masitom

More info:

Published by: Nurfarina Masitom on May 31, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/13/2014

pdf

text

original

Kemudahan dan prasarana program pemulihan khas

(peruntukan kewangan, lokasi dan kemudahan)

Disediakan oleh: Noor Hayati binti Mat Deris

Peruntukan kewangan

11 Feb.1991).Dasar Sedia Ada: Di bawah ´Bantuan Perkhidmatan Bimbingan dan Kaunselingµ (Pekeliling Kewangan Bil:2/91.KP1573/ 17/ jld. . 8(78)bth.Tujuan: bimbingan pendidikan supaya kanakkanak menerima pendidikan sesuai dengan bakat. . tahap kecerdasan dan kebolehannya.

.Pihak sekolah menggunakan peruntukan PCG mata pelajaran matematik dan BM (JPK berusaha dapatkan peruntukan secara pukal khusus untuk program pemulihan khas).

. Tiada peruntukan kewangan untuk menyediakan/ membeli BBM dan bahanbahan rujukan untuk GPK.Isu-isu Peruntukan Kewangan Tiada bantuan kewangan khas untuk menyediakan bilik dan peralatan yang sesuai bagi murid-murid pemulihan khas.

Kesukaran GPK mendapatkan peruntukan program pemulihan daripada peruntukan kewangan PCG matapelajaran. Matematik dan Bahasa Inggeris (b)40% = Lain-lain Mata Pelajaran Teras (Agihan ditentukan bersama oleh Pengurus Sekolah dan Ketua Bidang/ Panitia yang berkenaan) . (a)60% = Sains.

Lokasi kelas pemulihan khas .

.Menurut Garis Panduan Pelaksanaan Program Pemulihan Khas 2008 (BPKhas. Susun atur kelas ini tertakluk kepada pelan yang telah diluluskan dalam projek brif RMK 9. pihak sekolah perlu menyediakan kemudahan fizikal untuk Program Pemulihan Khas seperti yang berikut: Sebuah bilik yang kondusif berukuran 3 bay. KPM).

.Bilik darjah dengan keluasan 3 bay khusus untuk kelas pemulihan khas sebagaimana dalam pelan asal dan surat penyerahan bangunan perlu dikekalkan sebagai kelas pemulihan khas (sekolah baru).

Sekolah-sekolah yang tiada kemudahan seperti dalam perkara (i) dan (ii) di atas hendaklah mengadakan ruang sekurangkurangnya dengan keluasan 2 bay. .

Memastikan semua peralatan/ bahan yang dibekalkan untuk program pemulihan ditempatkan di dalam kelas pemulihan khas. .

kelas terpaksa dibatalkan.GPK SR di Kepong- . Kalau bilik digunakan. Kelas pemulihan diadakan di pusat sumber dan terpaksa berebut dengan guru lain . .Isu-isu lokasi Saya tidak diberikan tempat khas.

akhirnya berkongsi bilik darjah dengan guru tahun 2 sesi pagi.Sukar mendapat kelas khas pemulihan khas. .GPK SR di Shah Alam- . Guru tidak bebas menyusun dan mengendalikan kelas khas ini.

Perlu bilik yang lebih besar. . Bilik sekarang ni udara nak mengalir pun susah.Bilik pemulihan tidak sesuai.

Kemudahan kelas pemulihan khas .

Meja dan kerusi guru Rak fail Kemudahankemudahan kelas pemulihan khas Meja bulat/ meja jepun Meja dan kerusi murid Papan putih Lcd projektor dan skrin Rak buku .

Isu-isu Kemudahan-kemudahan Kelas Pemulihan Khas Lambat naik taraf kelas pemulihanketidakcekapan guru besar sekolah (lambat terima peruntukan kewangan khas naik taraf kelas pemulihan) .

) . kerusi.Kekurangan kemudahan-kemudahan fizikal sekolah seperti perabot (meja. dll.

BBM di sekolah yang tidak mencukupi atauBBM yang telah usang dan tidak menarik lagi. .

KPM adakan kursus untuk guru meningkatkan tahap kecekapan sekolah.Cadangan atasi masalah GPK adakan kerjasama dengan ibu bapa untuk dapatkan bantuan kewangan untuk kelas pemulihan khas . JPK perlu menyegerakan urusan menambahbaikkan Dasar Pendidikan Khas atau pekeliling yang berkenaan (peruntukan kewangan). besar bagi pengurusan .

Kesimpulan Guru pemulihan khas perlu mendapat sokongan pihak pentadbir di samping membina jaringan perhubungan dengan pihak luar seperti ibu bapa dan pihak KPM. .

com/doc/ 2011 daripada: 47364672/KEMUDAHAN-DAN-PRASARANA. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka.Rujukan Robiah Kulop Hamzah .(2000). Satu Kajian. Kemudahan dan Prasarana Program Pemulihan Khas.PROGRAMPEMULIHAN-KHAS .scribd. Guru Khas Pemulihan: Fungsi dan Masalah. Dimuat turun pada 17 Mac http://www.

Sekian« .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->