RANCANGAN PELAJARAN PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 3 / 2004

MINGGU
1

TAJUK/BIDANG

OBJEKTIF
1. Menyanyi lagu rentak mac sambil bertepuk tangan mengikut detik dan tekanan lagu.

KEMAHIRAN
1.1c Menyanyi lagu rentak mac. 1.2a Menyanyi sambil bertepuk untuk merasai detik dan tekanan lagu. 1.2f Menyanyi mengikut tempo cepat dan lambat

IMPAK

Nyanyian/Muzik dengan Gerakan Nama lagu 1. Negaraku 2. Melaka Maju Jaya 3. Wawasan Pendidikan Melaka 4. Lagu Sekolah (Rentak Mac)

2

Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Air Terjun (Warna ton alat)

1. Menyanyi sambil bermain alat dan mengecam warna ton alat.

1.1a Menyanyi lagu digemari 3.1b Mendengar dan mengkelaskan alat muzik mengikut bunyi yang dihasilkan samada tinggi atau rendah. 3.3a Memegang dan memainkan alat perkusi dengan cara konvensional

3

Nyanyian/Muzik dengan Gerakan Nama lagu Ajaran Baik (Ekspresi ± mud)

1. Menyanyi lagu sambil beraksi mengikut mud lirik lagu.

1.1h Menyanyi lagu beraksi 2.1a Mendengar dan bergerak atau beraksi secara spontan mengikut lirik lagu sambil menyanyi.

4

Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Adikku (Irama ± detik dan tekanan

1. Menyanyi dan bermain alat mengikut detik dan tekanan lagu.

1.1h Menyanyi secara spontan dan hafalan dengan mengajuk nyanyian guru atau daripada rakaman 3.2a Memainkan alat perkusi untuk merasai tekanan pada detik pertama dalam meter 3 4

3 > 4

SSS

8 Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Betik (Corak irama) 1. 4 4 SSSSNJISNN N 3. Menyanyi dan bergerak mengikut dinamik lagu.beransur kuat < .2d Membuat latihan corak irama dengan mengajuk corak irama yang dimainkan oleh guru 4 4 JQISNNJISN NNSSSSNNN .2c Mendengar dan membuat gerakan secara bebas atau berpandu bagi menunjukkan interpretasi tempo dan mud 2. Menyanyi sambil menepuk corak irama yang dipamerkan.2e Menyanyi mengikut tanda dinamik .MINGGU 5 TAJUK/BIDANG Nyanyian / Muzik dengan Gerakan Nama Lagu Ayam dan Musang (Tempo dan mud) OBJEKTIF 1. Memainkan alat mengikut irama yang ditetapkan. 1. 2. 4 4 SSNNSSSSS NNSJ 7 Nyanyian/Muzik dengan Gerakan Nama lagu Berdayung Sampan (Ekspresi ± dinamik) 1.2b Mendengar dan membuat gerakan setempat secara bebas atau berpandu sebagai respon kepada dinamik. 1. 1. 3.1b Menyanyi lagu beraksi 2.2b Mendengar dan membuat latihan sebutan irama. Mengecam dan merasai anacrusis melalui nyanyian.2a Menyanyi sambil bertepuk untuk merasai anakrusis.4l Memberi reaksi terhadap muzik yang didengar dengan cara melukis IMPAK 6 Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Bacalah (Irama ± Anakrusis) 1. KEMAHIRAN 1. 1. 2.beransur lembut > sambil merasai mud lagu. . Menyanyi sambil bergerak mengikut tempo dan mud lagu.2g Menyanyi sesuara dalam kumpulan dengan memulai dan mengakhiri secara bersama.2a Memainkan alat perkusi untuk merasai anakrusis.

4c Mendengar secara berpandu untuk mengecam rangkai lagu.4b Membuat pelbagai improvisasi pada lirik dalam nyanyian. 2. 3 4NNNN=N 1. IMPAK 10 Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Burung-burung (Bentuk rangkai lagu 1. Membuat gerakan yang memperlihatkan interpretasi mud ± (sedih). 3. Bermain alat perkusi berpandukan notasi lidi dan notasi formal.2a Menyanyi sambil bertepuk untuk merasai tekanan dalam meter 3 4 3. 1. Dapat menyanyi sambil mengecam irama dalam meter 3 4 2.2f Menyanyi mengikut kontur melodi yang betul. 12 Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Di Jalan Raya (Irama ± meter 3 ) 4 1. Menyanyi dengan ekspresi mud serta dapat membuat improvisasi pada lirik lagu. 11 Nyanyian/Muzik dengan Gerakan Nama lagu Burung dan Suasana (Ekspresi ± mud sedih) 1. NNN== . 2.3b Membuat gerakan dengan menggunakan bahagian anggota badan secara setempat atau menggunakan ruang mengikut kontur melodi. Memberi respon kepada melodi yang menaik dan menurun dengan gerakan seperti µberalun¶. Membalas corak irama yang diperdengarkan dengan memainkan alat. 2. MINGGU 9 TAJUK/BIDANG Nyanyian/Muzik dengan Gerakan Nama lagu Bungaku (Kontur melodi) OBJEKTIF 1.2c Mendengar dan membuat gerakan secara bebas atau berpandu bagi menunjukkan interpretasi mud.3e Berlatih memainkan corak irama yang diberi dalam kumpulan masing-masing sebelum bermain secara keseluruhan. 2. Mengecam rangkai lagu dalam lagu yang diperdengarkan. Menyanyi lagu beraksi dengan mengikut kontur melodi. 1.3g Bermain alat perkusi dengan berpandukan skor menggunakan notasi yang formal. KEMAHIRAN 1. 2.

1.2a Memainkan alat perkusi untuk merasai anakrusis. 1.1c Menyanyi lagu rentak inang. 3. Dapat menyanyi sambil merasai rangkai lagu.1c Meneroka gaya pergerakan dari alam mengikut rangsangan corak irama 4 4 (Gerakan badan . IMPAK 14 Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Hadiah Hari Lahir (Irama ± anakrusis) 1. 2. 2 4 1. KEMAHIRAN 1. Dapat menyanyikan lagu berentak inang. Dapat bermain alat perkusi serentak sambil merasai anakrusis. Dapat membuat gerakan secara spontan mengikut rangsangan corak irama. 2.4c Mendengar secara berpandu sambil mengecam rangkai lagu yang sama dari segi melodinya.2a Menyanyi sambil bertepuk untuk merasai ± anakrusis.seperti pokok ditiup angin sepoi) .1c Mendengar dan bergerak atau beraksi secara spontan mengikut lirik lagu sambil menyanyi. 2. 2.2g Menyanyi sesuara dalam kumpulan dengan memulai dan mengakhiri secara bersama. 2.3d Membuat gerakan secara individu.MINGGU 13 TAJUK/BIDANG Nyanyian /Muzik dengan gerakan Nama lagu Di Puncak Gunung (Bentuk ± rangkai lagu) OBJEKTIF 1. SSNSSNS SNS 15 Nyanyian/Muzik dengan Gerakan Nama lagu Hari Nak Hujan (Rentak inang) 1. berpasangan atau berkumpulan. 2. Menyanyi dan bergerak secara individu. berpasangan atau dalam kumpulan kecil. Dapat memula dan mengakhiri lagu secara bersama .

Membuat gerakan secara spontan mengikut rangsangan corak irama. Memainkan alat perkusi mengikut tempo . KEMAHIRAN 1.2a Menyanyi sambil bertepuk untuk merasai irama yang ditetapkan.1c Menyanyi lagu rentak Masri 18 Nyanyian /Permainan Alat Muzik Nama lagu Kuih Karipap (Dinamik) (Tempo) 1. 2. 1.3c Membuat latihan vokal sebelum menyanyi untuk mendapat warna ton yang baik. 1.MINGGU 16 TAJUK/BIDANG Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Ingin Tahu (Irama ± nilai not) OBJEKTIF 1. 3.1a Mendengar dan bergerak atau beraksi secara spontan mengikut lirik lagu sambil menyanyi .2b Mendengar dan membuat latihan sebutan irama ±tumpuan kepada not yang berikut : 4 4 JJNJJ 1.1b Mendengar cerita dan memberi respon berpandukan rangsangan corak irama atau iringan muzik yang diperdengarkan 2.2a Memainkan alat perkusi untuk merasai tekanan pada detik pertama dan ketiga dalam meter 4 4 IMPAK 17 Nyanyian/Muzik dengan Gerakan Nama lagu Kerja Bapaku (Rentak Masri) 1. 2. Dapat menyanyi sambil merasai tekanan pertama dan ketiga dalam meter 4 4 2. Menyanyi mengikut dinamik ± ansur kuat dan lembut.2f Bermain alat perkusi dalam kumpulan mengikut tempo dan dinamik untuk menghasilkan mud yang sesuai. 1. 4 4 JJNSSJ 3. Dapat menyanyikan lagu berentak masri. Contoh : Menyebut bunyi vowel MINGGU TAJUK/BIDANG OBJEKTIF KEMAHIRAN IMPAK .2e Menyanyi mengikut tanda dinamik < ansur kuat sambil merasai mud lagu >ansur lembut. 2. Dapat bermain alat perkusi dengan corak irama yang ditetapkan.

1. 20 1.4d Mendengar dan merasai nyanyian yang baik dari segi irama lagu. 1. Memainkan alat mengikut corak irama lagu.2a Menyanyi sambil bertepuk untuk merasai detik dan tekanan lagu meter 4 4 3. 1. 2. Bermain corak irama ostinato. 2.1c Meneroka gaya pergerakan dari alam mengikut rangsangan kontur melodi. 1. MINGGU 23 TAJUK/BIDANG Nynyian/Muzik Dengan Gerakan OBJEKTIF 1.19 Nyanyian/ Muzik dengan Gerakan Nama lagu Memancing Ikan (Kontur ± melodi) Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Nasi Lemak (Irama ± corak irama lagu) 1. tiup lilin. 2. Contoh : tiup belon. 2.2f Menyanyi mengikut kontur melodi dan tempo yang betul IMPAK Contoh: Berdayung . 1. 3 21 Nyanyian/Muzik dengan Gerakan Nama lagu Nasihat (Irama ± corak irama)   JSNJ S ta-a ta ta-a ta 2. Menyanyi mengikut kontur melodi dan tempo KEMAHIRAN 1.2f Menyanyi mengikut kontur melodi dan tempo yang betul. 2 4 SSSSNSSSSN SSSSSNSSS 1.3f Menyanyi dengan berdiri tegak dan santai sambil menjaga postur. Menyanyi dengan teknik pernafasan yang baik. 4 4 1. Menyanyi dan bergerak mengikut kontur melodi. 3.3c Membuat gerakan berpandukan rangsangan permainan corak irama atau muzik oleh guru atau dari rakaman muzik.1g Menyanyi lagi pilihan semasa yang sesuai .2e Bermain alat muzik dalam kumpulan untuk merasai konsep corak irama lagu. 22 Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Nasihat Orang Tua (Irama ±detik dan tekanan 1. Menyanyi mengikut irama lagu yang diperdengarkan. 2.2b Mendengar dan membuat latihan sebutan irama ± mengikut irama . Menyanyi sambil menepuk detik dan tekanan lagu.2b Membuat latihan bermain alat perkusi untuk merasai not panjang dan pendek. Menyanyi sambil menepuk mengikut irama lagu. Membuat gerakan mengikut corak irama lagu yang dimainkan oleh guru. JJNSSJ untuk mengiringi lagu.

menjala ikan. Bergerak mengikut lirik lagu. 3.Nama Lagu Nelayan (Kontur Melodi) (Tempo) 2.3a Membuat catatan persediaan diri .1b Menyanyi lagu beraksi 2.2e Bermain alat perkusi dalam kumpulan untuk IMPAK . Menyanyi sambil bergerak secara berpandu atau bebas untuk lagu meter 4 4 1.3c Membuat latihan vokal sebelum menyanyi untuk mendapatkan warna ton yang baik.1b Mendengar dan mengkelaskan alat perkusi mengikut bunyi yang dihasilkan samada tinggi atau rendah 25 Nyanyian/Muzik Dengan Gerakan Nama Lagu Pergi Berkelah (Ekspresi.1a Mendebgar dan bergerak atau beraksi secara spontan mengikut lirik lagu sambil menyanyi 26 Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama Lagu Sungai (Rentak ± Zapin ) 1. 24 Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama Lagu Pelangi (Warna ton) 1. Memainkan alat perkusi mengikut rentak zapin 1.2e Menyanyi sambil merasai mud lagu 2.Mud Gembira ) 1. 1. Mengkelaskan alat mengikut Warna ton 1. Menyanyi dengan ton dan sebutan yang jelas 2.2a Mendengar corak irama dan membuat gerakan bebas atau berpandu secara setempat untuk merasai tekanan dalam meter 4 4 MINGGU 28 TAJUK/BIDANG Nyanyian /Permainan Alat Muzik OBJEKTIF 1.1c Menyanyi lagu rentak masri 3. Menyanyi lagu berentak zapin 2.1c Menyanyi lagu rentak zapin 3. Menyanyi lagu berentak masri KEMAHIRAN 1.2e Bermain alat perkusi dalam kumpulan untuk merasai rentak zapin. dan rahang sampan. Menyanyi mengikut mud lagu 2. 27 Nyanyian /Muzik Dengan Gerakan Nama Lagu Semut (Meter 4 4) 1. Mengkoordinasikan gerakan dengan alam 1.3e Membuat gerakan tersusun secara bebas atau berpandu dengan iringan muzik instrumental 2. ombak.sertai melonggarkan bahu. tengkuk.

Memainkan alat perkusi mengikut rentak masri merasai rentak masri 29 Nyanyian /Muzik Dengan Gerakan Nama Lagu Senja Menjelang (Rangkailagu) Nyanyian /Permainan Alat Muzik Nama Lagu Anak Ayam (Rentak ± Zapin ) 1. Menyanyi mengikut rangkailagu yang diberi 2. Membuat gerakan yang bersesuaian mengikut rangkailagu yang 1.1a Mendengar dan bergerak atau beraksi secara spontan mengikut lirik lagu sambil menyanyi. Menyanyi skel pentatonik dengandengan tepat KEMAHIRAN 1.2a Memainkan alat perkusi untuk merasai tekanan pada detik pertama dalam meter 4 4 MINGGU 33 TAJUK/BIDANG Nyanyian /Muzik Dengan Gerakan OBJEKTIF 1. Dapat mengajuk nyanyian guru 2. Memainkan alat perkusi mengikut tekanan pada detik pertama pertama dalam meter 4 4 1.4c Mendengar secara berpandu untuk mengecam rangkailagu yang sama dari segi melodinya 2. 32 Nyanyian /Permainan Alat Muzik Nama Lagu Azam Kita (Irama ± Tekanan) 1. Membuat gerakan sambil mengikut lirik lagu 1.2e Menyanyi lagu rentak zapin Bermain alat perkusi dalam kumpulan untuk merasai rentak zapin 31 Nyanyian /Muzik Dengan Gerakan Nama Lagu Ais Kacang (Lagu Pusingan) 1. Menyanyi dan memainkan alat perkusi mengikut rentak zapin 1.1c Mendengar dan mengajuk pic dan skel pentatonik menurun dan menaik dan pic IMPAK .1c 3.1h Menyanyi secara spontan dan hafalan dengan mengajuk nyanyian guru atau daripada rakaman 3.1d Menyanyi lagu pusingan dalam kumpulan 2.Nama Lagu Taman Tasik (Rentak ± Masri) 2. Menyanyi lagu pusingan secara berkumpulan dan bersefahaman 2.2a Mendengar corak irama dan membuat gerakan bebas atau berpandu secara setempat untuk merasai rangkailagu 30 1.

Nama Lagu Anak Itik Tok Wi (Solfa Skel Pentatonik) 2.detik lagu .tekanan dalam detik pertama dalam meter 2 4 2.so so so 2. atau (humming) 3. Mengecam dan megkelaskan alat perkusi mengikut warna ton (bunyinya) 1.2a Menyanyi sambil bertepuk untuk merasai .4e Mendengar dan merasai permainan kumpulan yang baik dari segi ton yang jelas mengikut tempo bunyi yang seimbang 35 Nyanyian/Muzik Dengan Gerakan Nama Lagu Jong Jong Inai (Irama ± detik) 1.mi mi mi .1a Menyanyi lagu yang digemari 1.3c Membuat latihan vokal sebelum menyanyi untuk mendapatkan warna ton yang baik dengan sebutan : µla µ. Menyanyi dan bergerak bebas atau berpandu mengikut detik dan tekanan 1.1c Memainjkan alat perkusi sambil menyanyi IMPAK . Menyanyi dan bergerak secara spontan mengikut lirik lagu mendatar dengan sebutan solfa: .1e Menyanyi lagu patriotic 3. µmi¶.1g Menyanyi lagu pilihan semasa yang sesuai 1.2a Mendengar dan membuat gerakan bebas atau berpandu secara setempat untuk merasai detik tekanan MINGGU 36 TAJUK/BIDANG Nyanyian /Permainan Alat Muzik OBJEKTIF 1.la so mi re do .do re mi so la . Menyanyi sambil bertepuk tangan untuk merasai detik dan tekanan dalam meter 2 4 2. µmu¶. Menyanyi lagu patriotik dengan mud yang KEMAHIRAN 1.1a Mendengar dan bergerak atau beraksi secara spontan mengikut lirik lagu sambil menyanyi 34 Nyanyian /Permainan Alat Muzik Nama lagu Bunga Raya (Warna Ton) 1. Menyanyi dengan sebutan yang jelas serta ton yang baik 2. µma¶.

2.2a Memainkan alat perkusi untuk merasai tekanan pada detik pertama dan ketiga dalam meter 4 4 . seimbang serta bermula dan mengakhiri bersama 1. melonggarkan bahu. tengkuk dan rahang 1.2a Mendengar corak irama dan membuat gerakan bebas atau berpandu secara setempat untuk merasai nilai not krocet dan semibrif 38 Nyanyian/Permaian Alat Muzik Nama Lagu Rumah Kecilku (meter 4) 4 1. Menyanyi serta bertepuk mengikut lagu bermeter 4 4 2.2a Menyanyi sambil bertepuk untuk merasai detik lagu dalam meter 4 4 3.1b Menyanyi lagu beraksi 2. Menyanyi sambil beraksi mengikut lirik lagu 2. Memainkan alat perkusi mengikut corak irama yang ditentukan atau mendengar muzik 3.1a Mendengar dan bergerak atau beraksi secara spontan mengikut lirik lagu sambil menyanyi.3a Membuat latihan persediaan diri ± santai .2e Bermain alat perkusi secara berkumpulan untuk merasai corak irama 37 Nyanyian/Muzik Dengan Gerakan Nama Lagu Kambing Hitam (Irama . Memainkan alat perkusi dengan terkawal.Nilai not) 1. Bergerak mengikut nilai not 1.Nama Lagu Hidup Berbakti (Ekspresi ± Mud) bersemangat 2.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful