RANCANGAN PELAJARAN PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 3 / 2004

MINGGU
1

TAJUK/BIDANG

OBJEKTIF
1. Menyanyi lagu rentak mac sambil bertepuk tangan mengikut detik dan tekanan lagu.

KEMAHIRAN
1.1c Menyanyi lagu rentak mac. 1.2a Menyanyi sambil bertepuk untuk merasai detik dan tekanan lagu. 1.2f Menyanyi mengikut tempo cepat dan lambat

IMPAK

Nyanyian/Muzik dengan Gerakan Nama lagu 1. Negaraku 2. Melaka Maju Jaya 3. Wawasan Pendidikan Melaka 4. Lagu Sekolah (Rentak Mac)

2

Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Air Terjun (Warna ton alat)

1. Menyanyi sambil bermain alat dan mengecam warna ton alat.

1.1a Menyanyi lagu digemari 3.1b Mendengar dan mengkelaskan alat muzik mengikut bunyi yang dihasilkan samada tinggi atau rendah. 3.3a Memegang dan memainkan alat perkusi dengan cara konvensional

3

Nyanyian/Muzik dengan Gerakan Nama lagu Ajaran Baik (Ekspresi ± mud)

1. Menyanyi lagu sambil beraksi mengikut mud lirik lagu.

1.1h Menyanyi lagu beraksi 2.1a Mendengar dan bergerak atau beraksi secara spontan mengikut lirik lagu sambil menyanyi.

4

Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Adikku (Irama ± detik dan tekanan

1. Menyanyi dan bermain alat mengikut detik dan tekanan lagu.

1.1h Menyanyi secara spontan dan hafalan dengan mengajuk nyanyian guru atau daripada rakaman 3.2a Memainkan alat perkusi untuk merasai tekanan pada detik pertama dalam meter 3 4

3 > 4

SSS

Mengecam dan merasai anacrusis melalui nyanyian. 3. KEMAHIRAN 1. 2.2e Menyanyi mengikut tanda dinamik . 2. Menyanyi dan bergerak mengikut dinamik lagu.2b Mendengar dan membuat gerakan setempat secara bebas atau berpandu sebagai respon kepada dinamik.2g Menyanyi sesuara dalam kumpulan dengan memulai dan mengakhiri secara bersama. 4 4 SSSSNJISNN N 3.1b Menyanyi lagu beraksi 2. 1. 1.beransur kuat < . 4 4 SSNNSSSSS NNSJ 7 Nyanyian/Muzik dengan Gerakan Nama lagu Berdayung Sampan (Ekspresi ± dinamik) 1.2b Mendengar dan membuat latihan sebutan irama. 1. 1. Menyanyi sambil bergerak mengikut tempo dan mud lagu.2a Memainkan alat perkusi untuk merasai anakrusis. Menyanyi sambil menepuk corak irama yang dipamerkan.2c Mendengar dan membuat gerakan secara bebas atau berpandu bagi menunjukkan interpretasi tempo dan mud 2.4l Memberi reaksi terhadap muzik yang didengar dengan cara melukis IMPAK 6 Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Bacalah (Irama ± Anakrusis) 1.2a Menyanyi sambil bertepuk untuk merasai anakrusis. .2d Membuat latihan corak irama dengan mengajuk corak irama yang dimainkan oleh guru 4 4 JQISNNJISN NNSSSSNNN .beransur lembut > sambil merasai mud lagu. 8 Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Betik (Corak irama) 1.MINGGU 5 TAJUK/BIDANG Nyanyian / Muzik dengan Gerakan Nama Lagu Ayam dan Musang (Tempo dan mud) OBJEKTIF 1. Memainkan alat mengikut irama yang ditetapkan.

2c Mendengar dan membuat gerakan secara bebas atau berpandu bagi menunjukkan interpretasi mud.2a Menyanyi sambil bertepuk untuk merasai tekanan dalam meter 3 4 3. 2. 2. 3 4NNNN=N 1.3b Membuat gerakan dengan menggunakan bahagian anggota badan secara setempat atau menggunakan ruang mengikut kontur melodi. Membuat gerakan yang memperlihatkan interpretasi mud ± (sedih).4c Mendengar secara berpandu untuk mengecam rangkai lagu. 3.3e Berlatih memainkan corak irama yang diberi dalam kumpulan masing-masing sebelum bermain secara keseluruhan. IMPAK 10 Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Burung-burung (Bentuk rangkai lagu 1. 11 Nyanyian/Muzik dengan Gerakan Nama lagu Burung dan Suasana (Ekspresi ± mud sedih) 1. 1. NNN== .3g Bermain alat perkusi dengan berpandukan skor menggunakan notasi yang formal.4b Membuat pelbagai improvisasi pada lirik dalam nyanyian. KEMAHIRAN 1.2f Menyanyi mengikut kontur melodi yang betul. MINGGU 9 TAJUK/BIDANG Nyanyian/Muzik dengan Gerakan Nama lagu Bungaku (Kontur melodi) OBJEKTIF 1. 2. Dapat menyanyi sambil mengecam irama dalam meter 3 4 2. Membalas corak irama yang diperdengarkan dengan memainkan alat. 2. 12 Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Di Jalan Raya (Irama ± meter 3 ) 4 1. Memberi respon kepada melodi yang menaik dan menurun dengan gerakan seperti µberalun¶. 1. Mengecam rangkai lagu dalam lagu yang diperdengarkan. 2. Menyanyi lagu beraksi dengan mengikut kontur melodi. Menyanyi dengan ekspresi mud serta dapat membuat improvisasi pada lirik lagu. Bermain alat perkusi berpandukan notasi lidi dan notasi formal.

Dapat menyanyikan lagu berentak inang. berpasangan atau dalam kumpulan kecil. 2. Dapat bermain alat perkusi serentak sambil merasai anakrusis. 1.2a Memainkan alat perkusi untuk merasai anakrusis. Menyanyi dan bergerak secara individu.1c Menyanyi lagu rentak inang. IMPAK 14 Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Hadiah Hari Lahir (Irama ± anakrusis) 1. 3. berpasangan atau berkumpulan.2a Menyanyi sambil bertepuk untuk merasai ± anakrusis. Dapat membuat gerakan secara spontan mengikut rangsangan corak irama.1c Mendengar dan bergerak atau beraksi secara spontan mengikut lirik lagu sambil menyanyi. 1.4c Mendengar secara berpandu sambil mengecam rangkai lagu yang sama dari segi melodinya. 2.seperti pokok ditiup angin sepoi) . 2. 2 4 1. 2. 2.3d Membuat gerakan secara individu.2g Menyanyi sesuara dalam kumpulan dengan memulai dan mengakhiri secara bersama.MINGGU 13 TAJUK/BIDANG Nyanyian /Muzik dengan gerakan Nama lagu Di Puncak Gunung (Bentuk ± rangkai lagu) OBJEKTIF 1.1c Meneroka gaya pergerakan dari alam mengikut rangsangan corak irama 4 4 (Gerakan badan . SSNSSNS SNS 15 Nyanyian/Muzik dengan Gerakan Nama lagu Hari Nak Hujan (Rentak inang) 1. Dapat menyanyi sambil merasai rangkai lagu. KEMAHIRAN 1. 2. Dapat memula dan mengakhiri lagu secara bersama .

KEMAHIRAN 1.2f Bermain alat perkusi dalam kumpulan mengikut tempo dan dinamik untuk menghasilkan mud yang sesuai. Dapat menyanyikan lagu berentak masri. 4 4 JJNSSJ 3. Membuat gerakan secara spontan mengikut rangsangan corak irama. 3.2a Memainkan alat perkusi untuk merasai tekanan pada detik pertama dan ketiga dalam meter 4 4 IMPAK 17 Nyanyian/Muzik dengan Gerakan Nama lagu Kerja Bapaku (Rentak Masri) 1.2a Menyanyi sambil bertepuk untuk merasai irama yang ditetapkan.2b Mendengar dan membuat latihan sebutan irama ±tumpuan kepada not yang berikut : 4 4 JJNJJ 1. 1.1a Mendengar dan bergerak atau beraksi secara spontan mengikut lirik lagu sambil menyanyi . Dapat bermain alat perkusi dengan corak irama yang ditetapkan. 2. 2.1b Mendengar cerita dan memberi respon berpandukan rangsangan corak irama atau iringan muzik yang diperdengarkan 2.2e Menyanyi mengikut tanda dinamik < ansur kuat sambil merasai mud lagu >ansur lembut. 1. 1.3c Membuat latihan vokal sebelum menyanyi untuk mendapat warna ton yang baik.MINGGU 16 TAJUK/BIDANG Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Ingin Tahu (Irama ± nilai not) OBJEKTIF 1.1c Menyanyi lagu rentak Masri 18 Nyanyian /Permainan Alat Muzik Nama lagu Kuih Karipap (Dinamik) (Tempo) 1. Memainkan alat perkusi mengikut tempo . Dapat menyanyi sambil merasai tekanan pertama dan ketiga dalam meter 4 4 2. Contoh : Menyebut bunyi vowel MINGGU TAJUK/BIDANG OBJEKTIF KEMAHIRAN IMPAK . Menyanyi mengikut dinamik ± ansur kuat dan lembut. 2.

Menyanyi sambil menepuk mengikut irama lagu. 4 4 1.2b Mendengar dan membuat latihan sebutan irama ± mengikut irama . 1.1g Menyanyi lagi pilihan semasa yang sesuai . Menyanyi dan bergerak mengikut kontur melodi. 2. Menyanyi mengikut irama lagu yang diperdengarkan.1c Meneroka gaya pergerakan dari alam mengikut rangsangan kontur melodi. tiup lilin. JJNSSJ untuk mengiringi lagu.3f Menyanyi dengan berdiri tegak dan santai sambil menjaga postur. 3.3c Membuat gerakan berpandukan rangsangan permainan corak irama atau muzik oleh guru atau dari rakaman muzik. Contoh : tiup belon. MINGGU 23 TAJUK/BIDANG Nynyian/Muzik Dengan Gerakan OBJEKTIF 1. 2. 1.19 Nyanyian/ Muzik dengan Gerakan Nama lagu Memancing Ikan (Kontur ± melodi) Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Nasi Lemak (Irama ± corak irama lagu) 1. Memainkan alat mengikut corak irama lagu.2f Menyanyi mengikut kontur melodi dan tempo yang betul IMPAK Contoh: Berdayung .2a Menyanyi sambil bertepuk untuk merasai detik dan tekanan lagu meter 4 4 3. 2. 3 21 Nyanyian/Muzik dengan Gerakan Nama lagu Nasihat (Irama ± corak irama)   JSNJ S ta-a ta ta-a ta 2.2e Bermain alat muzik dalam kumpulan untuk merasai konsep corak irama lagu. 1. Bermain corak irama ostinato. Menyanyi dengan teknik pernafasan yang baik. 1. 2. Menyanyi sambil menepuk detik dan tekanan lagu.2b Membuat latihan bermain alat perkusi untuk merasai not panjang dan pendek.2f Menyanyi mengikut kontur melodi dan tempo yang betul. 1. Menyanyi mengikut kontur melodi dan tempo KEMAHIRAN 1. 2 4 SSSSNSSSSN SSSSSNSSS 1. 2. Membuat gerakan mengikut corak irama lagu yang dimainkan oleh guru. 20 1. 22 Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Nasihat Orang Tua (Irama ±detik dan tekanan 1.4d Mendengar dan merasai nyanyian yang baik dari segi irama lagu.

2a Mendengar corak irama dan membuat gerakan bebas atau berpandu secara setempat untuk merasai tekanan dalam meter 4 4 MINGGU 28 TAJUK/BIDANG Nyanyian /Permainan Alat Muzik OBJEKTIF 1.1b Mendengar dan mengkelaskan alat perkusi mengikut bunyi yang dihasilkan samada tinggi atau rendah 25 Nyanyian/Muzik Dengan Gerakan Nama Lagu Pergi Berkelah (Ekspresi. Menyanyi sambil bergerak secara berpandu atau bebas untuk lagu meter 4 4 1. Mengkoordinasikan gerakan dengan alam 1. Menyanyi lagu berentak masri KEMAHIRAN 1. 24 Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama Lagu Pelangi (Warna ton) 1.Nama Lagu Nelayan (Kontur Melodi) (Tempo) 2. Mengkelaskan alat mengikut Warna ton 1.sertai melonggarkan bahu.Mud Gembira ) 1.1a Mendebgar dan bergerak atau beraksi secara spontan mengikut lirik lagu sambil menyanyi 26 Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama Lagu Sungai (Rentak ± Zapin ) 1.2e Bermain alat perkusi dalam kumpulan untuk IMPAK .2e Bermain alat perkusi dalam kumpulan untuk merasai rentak zapin. 27 Nyanyian /Muzik Dengan Gerakan Nama Lagu Semut (Meter 4 4) 1. 1.3e Membuat gerakan tersusun secara bebas atau berpandu dengan iringan muzik instrumental 2. 3. Menyanyi lagu berentak zapin 2. Menyanyi mengikut mud lagu 2. tengkuk. Menyanyi dengan ton dan sebutan yang jelas 2.1c Menyanyi lagu rentak masri 3.3a Membuat catatan persediaan diri . Memainkan alat perkusi mengikut rentak zapin 1.1c Menyanyi lagu rentak zapin 3. menjala ikan.2e Menyanyi sambil merasai mud lagu 2.3c Membuat latihan vokal sebelum menyanyi untuk mendapatkan warna ton yang baik. ombak.1b Menyanyi lagu beraksi 2. dan rahang sampan. Bergerak mengikut lirik lagu.

Menyanyi dan memainkan alat perkusi mengikut rentak zapin 1.2a Mendengar corak irama dan membuat gerakan bebas atau berpandu secara setempat untuk merasai rangkailagu 30 1. 32 Nyanyian /Permainan Alat Muzik Nama Lagu Azam Kita (Irama ± Tekanan) 1. Menyanyi skel pentatonik dengandengan tepat KEMAHIRAN 1.1h Menyanyi secara spontan dan hafalan dengan mengajuk nyanyian guru atau daripada rakaman 3. Menyanyi lagu pusingan secara berkumpulan dan bersefahaman 2.1a Mendengar dan bergerak atau beraksi secara spontan mengikut lirik lagu sambil menyanyi.1d Menyanyi lagu pusingan dalam kumpulan 2.2e Menyanyi lagu rentak zapin Bermain alat perkusi dalam kumpulan untuk merasai rentak zapin 31 Nyanyian /Muzik Dengan Gerakan Nama Lagu Ais Kacang (Lagu Pusingan) 1. Dapat mengajuk nyanyian guru 2.4c Mendengar secara berpandu untuk mengecam rangkailagu yang sama dari segi melodinya 2.1c 3. Membuat gerakan yang bersesuaian mengikut rangkailagu yang 1.2a Memainkan alat perkusi untuk merasai tekanan pada detik pertama dalam meter 4 4 MINGGU 33 TAJUK/BIDANG Nyanyian /Muzik Dengan Gerakan OBJEKTIF 1. Menyanyi mengikut rangkailagu yang diberi 2.Nama Lagu Taman Tasik (Rentak ± Masri) 2. Membuat gerakan sambil mengikut lirik lagu 1. Memainkan alat perkusi mengikut tekanan pada detik pertama pertama dalam meter 4 4 1. Memainkan alat perkusi mengikut rentak masri merasai rentak masri 29 Nyanyian /Muzik Dengan Gerakan Nama Lagu Senja Menjelang (Rangkailagu) Nyanyian /Permainan Alat Muzik Nama Lagu Anak Ayam (Rentak ± Zapin ) 1.1c Mendengar dan mengajuk pic dan skel pentatonik menurun dan menaik dan pic IMPAK .

tekanan dalam detik pertama dalam meter 2 4 2. µma¶.mi mi mi . Menyanyi dan bergerak bebas atau berpandu mengikut detik dan tekanan 1. Mengecam dan megkelaskan alat perkusi mengikut warna ton (bunyinya) 1. Menyanyi dan bergerak secara spontan mengikut lirik lagu mendatar dengan sebutan solfa: .2a Mendengar dan membuat gerakan bebas atau berpandu secara setempat untuk merasai detik tekanan MINGGU 36 TAJUK/BIDANG Nyanyian /Permainan Alat Muzik OBJEKTIF 1. Menyanyi lagu patriotik dengan mud yang KEMAHIRAN 1. µmu¶.1c Memainjkan alat perkusi sambil menyanyi IMPAK .3c Membuat latihan vokal sebelum menyanyi untuk mendapatkan warna ton yang baik dengan sebutan : µla µ.1g Menyanyi lagu pilihan semasa yang sesuai 1.so so so 2.2a Menyanyi sambil bertepuk untuk merasai . Menyanyi dengan sebutan yang jelas serta ton yang baik 2.do re mi so la . atau (humming) 3. µmi¶.1a Mendengar dan bergerak atau beraksi secara spontan mengikut lirik lagu sambil menyanyi 34 Nyanyian /Permainan Alat Muzik Nama lagu Bunga Raya (Warna Ton) 1. Menyanyi sambil bertepuk tangan untuk merasai detik dan tekanan dalam meter 2 4 2.Nama Lagu Anak Itik Tok Wi (Solfa Skel Pentatonik) 2.1e Menyanyi lagu patriotic 3.1a Menyanyi lagu yang digemari 1.detik lagu .4e Mendengar dan merasai permainan kumpulan yang baik dari segi ton yang jelas mengikut tempo bunyi yang seimbang 35 Nyanyian/Muzik Dengan Gerakan Nama Lagu Jong Jong Inai (Irama ± detik) 1.la so mi re do .

Nilai not) 1. seimbang serta bermula dan mengakhiri bersama 1. tengkuk dan rahang 1. Menyanyi sambil beraksi mengikut lirik lagu 2.3a Membuat latihan persediaan diri ± santai .2a Menyanyi sambil bertepuk untuk merasai detik lagu dalam meter 4 4 3. Bergerak mengikut nilai not 1. 2. Menyanyi serta bertepuk mengikut lagu bermeter 4 4 2.2a Mendengar corak irama dan membuat gerakan bebas atau berpandu secara setempat untuk merasai nilai not krocet dan semibrif 38 Nyanyian/Permaian Alat Muzik Nama Lagu Rumah Kecilku (meter 4) 4 1. melonggarkan bahu. Memainkan alat perkusi mengikut corak irama yang ditentukan atau mendengar muzik 3.2a Memainkan alat perkusi untuk merasai tekanan pada detik pertama dan ketiga dalam meter 4 4 .2e Bermain alat perkusi secara berkumpulan untuk merasai corak irama 37 Nyanyian/Muzik Dengan Gerakan Nama Lagu Kambing Hitam (Irama .1a Mendengar dan bergerak atau beraksi secara spontan mengikut lirik lagu sambil menyanyi.1b Menyanyi lagu beraksi 2. Memainkan alat perkusi dengan terkawal.Nama Lagu Hidup Berbakti (Ekspresi ± Mud) bersemangat 2.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful