P. 1
muzik TAHUN 3

muzik TAHUN 3

|Views: 113|Likes:

More info:

Published by: Mohd Syahril Md Yusof on May 31, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/08/2012

pdf

text

original

RANCANGAN PELAJARAN PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 3 / 2004

MINGGU
1

TAJUK/BIDANG

OBJEKTIF
1. Menyanyi lagu rentak mac sambil bertepuk tangan mengikut detik dan tekanan lagu.

KEMAHIRAN
1.1c Menyanyi lagu rentak mac. 1.2a Menyanyi sambil bertepuk untuk merasai detik dan tekanan lagu. 1.2f Menyanyi mengikut tempo cepat dan lambat

IMPAK

Nyanyian/Muzik dengan Gerakan Nama lagu 1. Negaraku 2. Melaka Maju Jaya 3. Wawasan Pendidikan Melaka 4. Lagu Sekolah (Rentak Mac)

2

Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Air Terjun (Warna ton alat)

1. Menyanyi sambil bermain alat dan mengecam warna ton alat.

1.1a Menyanyi lagu digemari 3.1b Mendengar dan mengkelaskan alat muzik mengikut bunyi yang dihasilkan samada tinggi atau rendah. 3.3a Memegang dan memainkan alat perkusi dengan cara konvensional

3

Nyanyian/Muzik dengan Gerakan Nama lagu Ajaran Baik (Ekspresi ± mud)

1. Menyanyi lagu sambil beraksi mengikut mud lirik lagu.

1.1h Menyanyi lagu beraksi 2.1a Mendengar dan bergerak atau beraksi secara spontan mengikut lirik lagu sambil menyanyi.

4

Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Adikku (Irama ± detik dan tekanan

1. Menyanyi dan bermain alat mengikut detik dan tekanan lagu.

1.1h Menyanyi secara spontan dan hafalan dengan mengajuk nyanyian guru atau daripada rakaman 3.2a Memainkan alat perkusi untuk merasai tekanan pada detik pertama dalam meter 3 4

3 > 4

SSS

4 4 SSNNSSSSS NNSJ 7 Nyanyian/Muzik dengan Gerakan Nama lagu Berdayung Sampan (Ekspresi ± dinamik) 1. 2.2b Mendengar dan membuat gerakan setempat secara bebas atau berpandu sebagai respon kepada dinamik. Memainkan alat mengikut irama yang ditetapkan. KEMAHIRAN 1.2c Mendengar dan membuat gerakan secara bebas atau berpandu bagi menunjukkan interpretasi tempo dan mud 2. 8 Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Betik (Corak irama) 1. 1. .MINGGU 5 TAJUK/BIDANG Nyanyian / Muzik dengan Gerakan Nama Lagu Ayam dan Musang (Tempo dan mud) OBJEKTIF 1. 1. Menyanyi dan bergerak mengikut dinamik lagu.2a Memainkan alat perkusi untuk merasai anakrusis. Menyanyi sambil menepuk corak irama yang dipamerkan. 3.beransur kuat < .beransur lembut > sambil merasai mud lagu.4l Memberi reaksi terhadap muzik yang didengar dengan cara melukis IMPAK 6 Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Bacalah (Irama ± Anakrusis) 1.2a Menyanyi sambil bertepuk untuk merasai anakrusis.2e Menyanyi mengikut tanda dinamik .2g Menyanyi sesuara dalam kumpulan dengan memulai dan mengakhiri secara bersama. 1. Mengecam dan merasai anacrusis melalui nyanyian. Menyanyi sambil bergerak mengikut tempo dan mud lagu.2b Mendengar dan membuat latihan sebutan irama.2d Membuat latihan corak irama dengan mengajuk corak irama yang dimainkan oleh guru 4 4 JQISNNJISN NNSSSSNNN . 1. 4 4 SSSSNJISNN N 3.1b Menyanyi lagu beraksi 2. 2.

3e Berlatih memainkan corak irama yang diberi dalam kumpulan masing-masing sebelum bermain secara keseluruhan. 3.4c Mendengar secara berpandu untuk mengecam rangkai lagu. Menyanyi dengan ekspresi mud serta dapat membuat improvisasi pada lirik lagu. Membalas corak irama yang diperdengarkan dengan memainkan alat. Memberi respon kepada melodi yang menaik dan menurun dengan gerakan seperti µberalun¶.3b Membuat gerakan dengan menggunakan bahagian anggota badan secara setempat atau menggunakan ruang mengikut kontur melodi. 11 Nyanyian/Muzik dengan Gerakan Nama lagu Burung dan Suasana (Ekspresi ± mud sedih) 1. Bermain alat perkusi berpandukan notasi lidi dan notasi formal. Membuat gerakan yang memperlihatkan interpretasi mud ± (sedih). 3 4NNNN=N 1. 1. MINGGU 9 TAJUK/BIDANG Nyanyian/Muzik dengan Gerakan Nama lagu Bungaku (Kontur melodi) OBJEKTIF 1.2f Menyanyi mengikut kontur melodi yang betul.2c Mendengar dan membuat gerakan secara bebas atau berpandu bagi menunjukkan interpretasi mud. 12 Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Di Jalan Raya (Irama ± meter 3 ) 4 1. Dapat menyanyi sambil mengecam irama dalam meter 3 4 2.3g Bermain alat perkusi dengan berpandukan skor menggunakan notasi yang formal. KEMAHIRAN 1. 2. 2. Menyanyi lagu beraksi dengan mengikut kontur melodi. IMPAK 10 Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Burung-burung (Bentuk rangkai lagu 1.2a Menyanyi sambil bertepuk untuk merasai tekanan dalam meter 3 4 3. NNN== . Mengecam rangkai lagu dalam lagu yang diperdengarkan. 2.4b Membuat pelbagai improvisasi pada lirik dalam nyanyian. 2. 2. 1.

Dapat membuat gerakan secara spontan mengikut rangsangan corak irama. 2. 2.2a Menyanyi sambil bertepuk untuk merasai ± anakrusis. Dapat memula dan mengakhiri lagu secara bersama . berpasangan atau berkumpulan. 2. 3. Dapat menyanyikan lagu berentak inang. 1.2g Menyanyi sesuara dalam kumpulan dengan memulai dan mengakhiri secara bersama. 2 4 1.2a Memainkan alat perkusi untuk merasai anakrusis. Dapat bermain alat perkusi serentak sambil merasai anakrusis.4c Mendengar secara berpandu sambil mengecam rangkai lagu yang sama dari segi melodinya. 2. IMPAK 14 Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Hadiah Hari Lahir (Irama ± anakrusis) 1.seperti pokok ditiup angin sepoi) .MINGGU 13 TAJUK/BIDANG Nyanyian /Muzik dengan gerakan Nama lagu Di Puncak Gunung (Bentuk ± rangkai lagu) OBJEKTIF 1. 2.3d Membuat gerakan secara individu.1c Menyanyi lagu rentak inang. 1.1c Meneroka gaya pergerakan dari alam mengikut rangsangan corak irama 4 4 (Gerakan badan . Dapat menyanyi sambil merasai rangkai lagu. berpasangan atau dalam kumpulan kecil. Menyanyi dan bergerak secara individu. 2. KEMAHIRAN 1.1c Mendengar dan bergerak atau beraksi secara spontan mengikut lirik lagu sambil menyanyi. SSNSSNS SNS 15 Nyanyian/Muzik dengan Gerakan Nama lagu Hari Nak Hujan (Rentak inang) 1.

Menyanyi mengikut dinamik ± ansur kuat dan lembut. 4 4 JJNSSJ 3.3c Membuat latihan vokal sebelum menyanyi untuk mendapat warna ton yang baik.MINGGU 16 TAJUK/BIDANG Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Ingin Tahu (Irama ± nilai not) OBJEKTIF 1. 2.1c Menyanyi lagu rentak Masri 18 Nyanyian /Permainan Alat Muzik Nama lagu Kuih Karipap (Dinamik) (Tempo) 1.2b Mendengar dan membuat latihan sebutan irama ±tumpuan kepada not yang berikut : 4 4 JJNJJ 1. 1.2a Memainkan alat perkusi untuk merasai tekanan pada detik pertama dan ketiga dalam meter 4 4 IMPAK 17 Nyanyian/Muzik dengan Gerakan Nama lagu Kerja Bapaku (Rentak Masri) 1.2f Bermain alat perkusi dalam kumpulan mengikut tempo dan dinamik untuk menghasilkan mud yang sesuai. 2. Dapat menyanyi sambil merasai tekanan pertama dan ketiga dalam meter 4 4 2. Membuat gerakan secara spontan mengikut rangsangan corak irama. Contoh : Menyebut bunyi vowel MINGGU TAJUK/BIDANG OBJEKTIF KEMAHIRAN IMPAK .1b Mendengar cerita dan memberi respon berpandukan rangsangan corak irama atau iringan muzik yang diperdengarkan 2. 2. Dapat menyanyikan lagu berentak masri. Dapat bermain alat perkusi dengan corak irama yang ditetapkan.2a Menyanyi sambil bertepuk untuk merasai irama yang ditetapkan. KEMAHIRAN 1. 1.2e Menyanyi mengikut tanda dinamik < ansur kuat sambil merasai mud lagu >ansur lembut. Memainkan alat perkusi mengikut tempo .1a Mendengar dan bergerak atau beraksi secara spontan mengikut lirik lagu sambil menyanyi . 3. 1.

3c Membuat gerakan berpandukan rangsangan permainan corak irama atau muzik oleh guru atau dari rakaman muzik. 1. 1. tiup lilin. 2. Menyanyi dengan teknik pernafasan yang baik.2b Mendengar dan membuat latihan sebutan irama ± mengikut irama . Memainkan alat mengikut corak irama lagu. 2. 2.2f Menyanyi mengikut kontur melodi dan tempo yang betul. 1. Menyanyi sambil menepuk detik dan tekanan lagu. 4 4 1. Contoh : tiup belon. 2. 1. 2 4 SSSSNSSSSN SSSSSNSSS 1. Menyanyi sambil menepuk mengikut irama lagu.2a Menyanyi sambil bertepuk untuk merasai detik dan tekanan lagu meter 4 4 3. 1.19 Nyanyian/ Muzik dengan Gerakan Nama lagu Memancing Ikan (Kontur ± melodi) Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Nasi Lemak (Irama ± corak irama lagu) 1.2f Menyanyi mengikut kontur melodi dan tempo yang betul IMPAK Contoh: Berdayung . Menyanyi dan bergerak mengikut kontur melodi. 3. Menyanyi mengikut kontur melodi dan tempo KEMAHIRAN 1. Menyanyi mengikut irama lagu yang diperdengarkan. 2. MINGGU 23 TAJUK/BIDANG Nynyian/Muzik Dengan Gerakan OBJEKTIF 1. JJNSSJ untuk mengiringi lagu.1c Meneroka gaya pergerakan dari alam mengikut rangsangan kontur melodi. 20 1.2e Bermain alat muzik dalam kumpulan untuk merasai konsep corak irama lagu. 22 Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Nasihat Orang Tua (Irama ±detik dan tekanan 1. Membuat gerakan mengikut corak irama lagu yang dimainkan oleh guru.2b Membuat latihan bermain alat perkusi untuk merasai not panjang dan pendek.4d Mendengar dan merasai nyanyian yang baik dari segi irama lagu.3f Menyanyi dengan berdiri tegak dan santai sambil menjaga postur.1g Menyanyi lagi pilihan semasa yang sesuai . Bermain corak irama ostinato. 3 21 Nyanyian/Muzik dengan Gerakan Nama lagu Nasihat (Irama ± corak irama)   JSNJ S ta-a ta ta-a ta 2.

3.2e Bermain alat perkusi dalam kumpulan untuk IMPAK . Menyanyi lagu berentak zapin 2. dan rahang sampan.Mud Gembira ) 1. Menyanyi dengan ton dan sebutan yang jelas 2.1c Menyanyi lagu rentak zapin 3.2e Menyanyi sambil merasai mud lagu 2.1a Mendebgar dan bergerak atau beraksi secara spontan mengikut lirik lagu sambil menyanyi 26 Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama Lagu Sungai (Rentak ± Zapin ) 1.sertai melonggarkan bahu. ombak. Memainkan alat perkusi mengikut rentak zapin 1. 24 Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama Lagu Pelangi (Warna ton) 1. menjala ikan. Mengkoordinasikan gerakan dengan alam 1. Menyanyi lagu berentak masri KEMAHIRAN 1. Menyanyi mengikut mud lagu 2.1b Menyanyi lagu beraksi 2.2a Mendengar corak irama dan membuat gerakan bebas atau berpandu secara setempat untuk merasai tekanan dalam meter 4 4 MINGGU 28 TAJUK/BIDANG Nyanyian /Permainan Alat Muzik OBJEKTIF 1.1b Mendengar dan mengkelaskan alat perkusi mengikut bunyi yang dihasilkan samada tinggi atau rendah 25 Nyanyian/Muzik Dengan Gerakan Nama Lagu Pergi Berkelah (Ekspresi. Menyanyi sambil bergerak secara berpandu atau bebas untuk lagu meter 4 4 1.2e Bermain alat perkusi dalam kumpulan untuk merasai rentak zapin. 1. Bergerak mengikut lirik lagu. tengkuk.3e Membuat gerakan tersusun secara bebas atau berpandu dengan iringan muzik instrumental 2. Mengkelaskan alat mengikut Warna ton 1.1c Menyanyi lagu rentak masri 3.Nama Lagu Nelayan (Kontur Melodi) (Tempo) 2. 27 Nyanyian /Muzik Dengan Gerakan Nama Lagu Semut (Meter 4 4) 1.3c Membuat latihan vokal sebelum menyanyi untuk mendapatkan warna ton yang baik.3a Membuat catatan persediaan diri .

32 Nyanyian /Permainan Alat Muzik Nama Lagu Azam Kita (Irama ± Tekanan) 1.2a Mendengar corak irama dan membuat gerakan bebas atau berpandu secara setempat untuk merasai rangkailagu 30 1. Menyanyi lagu pusingan secara berkumpulan dan bersefahaman 2.4c Mendengar secara berpandu untuk mengecam rangkailagu yang sama dari segi melodinya 2.Nama Lagu Taman Tasik (Rentak ± Masri) 2. Membuat gerakan sambil mengikut lirik lagu 1.1d Menyanyi lagu pusingan dalam kumpulan 2.1h Menyanyi secara spontan dan hafalan dengan mengajuk nyanyian guru atau daripada rakaman 3. Membuat gerakan yang bersesuaian mengikut rangkailagu yang 1.2e Menyanyi lagu rentak zapin Bermain alat perkusi dalam kumpulan untuk merasai rentak zapin 31 Nyanyian /Muzik Dengan Gerakan Nama Lagu Ais Kacang (Lagu Pusingan) 1.2a Memainkan alat perkusi untuk merasai tekanan pada detik pertama dalam meter 4 4 MINGGU 33 TAJUK/BIDANG Nyanyian /Muzik Dengan Gerakan OBJEKTIF 1. Dapat mengajuk nyanyian guru 2.1a Mendengar dan bergerak atau beraksi secara spontan mengikut lirik lagu sambil menyanyi. Memainkan alat perkusi mengikut rentak masri merasai rentak masri 29 Nyanyian /Muzik Dengan Gerakan Nama Lagu Senja Menjelang (Rangkailagu) Nyanyian /Permainan Alat Muzik Nama Lagu Anak Ayam (Rentak ± Zapin ) 1.1c 3. Menyanyi skel pentatonik dengandengan tepat KEMAHIRAN 1.1c Mendengar dan mengajuk pic dan skel pentatonik menurun dan menaik dan pic IMPAK . Memainkan alat perkusi mengikut tekanan pada detik pertama pertama dalam meter 4 4 1. Menyanyi mengikut rangkailagu yang diberi 2. Menyanyi dan memainkan alat perkusi mengikut rentak zapin 1.

atau (humming) 3. Menyanyi sambil bertepuk tangan untuk merasai detik dan tekanan dalam meter 2 4 2. Mengecam dan megkelaskan alat perkusi mengikut warna ton (bunyinya) 1.Nama Lagu Anak Itik Tok Wi (Solfa Skel Pentatonik) 2.mi mi mi . Menyanyi dengan sebutan yang jelas serta ton yang baik 2.2a Menyanyi sambil bertepuk untuk merasai .do re mi so la . Menyanyi dan bergerak bebas atau berpandu mengikut detik dan tekanan 1.1a Menyanyi lagu yang digemari 1.1g Menyanyi lagu pilihan semasa yang sesuai 1.so so so 2.tekanan dalam detik pertama dalam meter 2 4 2.detik lagu . µma¶.1c Memainjkan alat perkusi sambil menyanyi IMPAK . Menyanyi lagu patriotik dengan mud yang KEMAHIRAN 1.1a Mendengar dan bergerak atau beraksi secara spontan mengikut lirik lagu sambil menyanyi 34 Nyanyian /Permainan Alat Muzik Nama lagu Bunga Raya (Warna Ton) 1.la so mi re do . µmu¶.1e Menyanyi lagu patriotic 3. Menyanyi dan bergerak secara spontan mengikut lirik lagu mendatar dengan sebutan solfa: .4e Mendengar dan merasai permainan kumpulan yang baik dari segi ton yang jelas mengikut tempo bunyi yang seimbang 35 Nyanyian/Muzik Dengan Gerakan Nama Lagu Jong Jong Inai (Irama ± detik) 1.2a Mendengar dan membuat gerakan bebas atau berpandu secara setempat untuk merasai detik tekanan MINGGU 36 TAJUK/BIDANG Nyanyian /Permainan Alat Muzik OBJEKTIF 1. µmi¶.3c Membuat latihan vokal sebelum menyanyi untuk mendapatkan warna ton yang baik dengan sebutan : µla µ.

Nama Lagu Hidup Berbakti (Ekspresi ± Mud) bersemangat 2. Memainkan alat perkusi mengikut corak irama yang ditentukan atau mendengar muzik 3. melonggarkan bahu. 2.1b Menyanyi lagu beraksi 2.1a Mendengar dan bergerak atau beraksi secara spontan mengikut lirik lagu sambil menyanyi.3a Membuat latihan persediaan diri ± santai .2a Memainkan alat perkusi untuk merasai tekanan pada detik pertama dan ketiga dalam meter 4 4 . Memainkan alat perkusi dengan terkawal.2e Bermain alat perkusi secara berkumpulan untuk merasai corak irama 37 Nyanyian/Muzik Dengan Gerakan Nama Lagu Kambing Hitam (Irama . Bergerak mengikut nilai not 1.2a Mendengar corak irama dan membuat gerakan bebas atau berpandu secara setempat untuk merasai nilai not krocet dan semibrif 38 Nyanyian/Permaian Alat Muzik Nama Lagu Rumah Kecilku (meter 4) 4 1. Menyanyi serta bertepuk mengikut lagu bermeter 4 4 2.2a Menyanyi sambil bertepuk untuk merasai detik lagu dalam meter 4 4 3.Nilai not) 1. tengkuk dan rahang 1. Menyanyi sambil beraksi mengikut lirik lagu 2. seimbang serta bermula dan mengakhiri bersama 1.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->