RANCANGAN PELAJARAN PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 3 / 2004

MINGGU
1

TAJUK/BIDANG

OBJEKTIF
1. Menyanyi lagu rentak mac sambil bertepuk tangan mengikut detik dan tekanan lagu.

KEMAHIRAN
1.1c Menyanyi lagu rentak mac. 1.2a Menyanyi sambil bertepuk untuk merasai detik dan tekanan lagu. 1.2f Menyanyi mengikut tempo cepat dan lambat

IMPAK

Nyanyian/Muzik dengan Gerakan Nama lagu 1. Negaraku 2. Melaka Maju Jaya 3. Wawasan Pendidikan Melaka 4. Lagu Sekolah (Rentak Mac)

2

Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Air Terjun (Warna ton alat)

1. Menyanyi sambil bermain alat dan mengecam warna ton alat.

1.1a Menyanyi lagu digemari 3.1b Mendengar dan mengkelaskan alat muzik mengikut bunyi yang dihasilkan samada tinggi atau rendah. 3.3a Memegang dan memainkan alat perkusi dengan cara konvensional

3

Nyanyian/Muzik dengan Gerakan Nama lagu Ajaran Baik (Ekspresi ± mud)

1. Menyanyi lagu sambil beraksi mengikut mud lirik lagu.

1.1h Menyanyi lagu beraksi 2.1a Mendengar dan bergerak atau beraksi secara spontan mengikut lirik lagu sambil menyanyi.

4

Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Adikku (Irama ± detik dan tekanan

1. Menyanyi dan bermain alat mengikut detik dan tekanan lagu.

1.1h Menyanyi secara spontan dan hafalan dengan mengajuk nyanyian guru atau daripada rakaman 3.2a Memainkan alat perkusi untuk merasai tekanan pada detik pertama dalam meter 3 4

3 > 4

SSS

.2e Menyanyi mengikut tanda dinamik . 4 4 SSNNSSSSS NNSJ 7 Nyanyian/Muzik dengan Gerakan Nama lagu Berdayung Sampan (Ekspresi ± dinamik) 1.beransur kuat < . 1.2a Memainkan alat perkusi untuk merasai anakrusis. KEMAHIRAN 1. 3. 1. Mengecam dan merasai anacrusis melalui nyanyian. 1. Menyanyi sambil menepuk corak irama yang dipamerkan.2b Mendengar dan membuat latihan sebutan irama. 2. Menyanyi sambil bergerak mengikut tempo dan mud lagu.beransur lembut > sambil merasai mud lagu. 1. 2. 4 4 SSSSNJISNN N 3.2d Membuat latihan corak irama dengan mengajuk corak irama yang dimainkan oleh guru 4 4 JQISNNJISN NNSSSSNNN .2a Menyanyi sambil bertepuk untuk merasai anakrusis. Memainkan alat mengikut irama yang ditetapkan. 8 Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Betik (Corak irama) 1.1b Menyanyi lagu beraksi 2.2b Mendengar dan membuat gerakan setempat secara bebas atau berpandu sebagai respon kepada dinamik.2c Mendengar dan membuat gerakan secara bebas atau berpandu bagi menunjukkan interpretasi tempo dan mud 2.2g Menyanyi sesuara dalam kumpulan dengan memulai dan mengakhiri secara bersama. Menyanyi dan bergerak mengikut dinamik lagu.MINGGU 5 TAJUK/BIDANG Nyanyian / Muzik dengan Gerakan Nama Lagu Ayam dan Musang (Tempo dan mud) OBJEKTIF 1.4l Memberi reaksi terhadap muzik yang didengar dengan cara melukis IMPAK 6 Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Bacalah (Irama ± Anakrusis) 1.

12 Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Di Jalan Raya (Irama ± meter 3 ) 4 1. 2. Mengecam rangkai lagu dalam lagu yang diperdengarkan. 3 4NNNN=N 1. KEMAHIRAN 1. 1. Membuat gerakan yang memperlihatkan interpretasi mud ± (sedih). Membalas corak irama yang diperdengarkan dengan memainkan alat. 2.4c Mendengar secara berpandu untuk mengecam rangkai lagu. Dapat menyanyi sambil mengecam irama dalam meter 3 4 2.3b Membuat gerakan dengan menggunakan bahagian anggota badan secara setempat atau menggunakan ruang mengikut kontur melodi.2c Mendengar dan membuat gerakan secara bebas atau berpandu bagi menunjukkan interpretasi mud. Memberi respon kepada melodi yang menaik dan menurun dengan gerakan seperti µberalun¶. 2.2f Menyanyi mengikut kontur melodi yang betul. 3.4b Membuat pelbagai improvisasi pada lirik dalam nyanyian. 2. 1. Bermain alat perkusi berpandukan notasi lidi dan notasi formal. IMPAK 10 Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Burung-burung (Bentuk rangkai lagu 1. MINGGU 9 TAJUK/BIDANG Nyanyian/Muzik dengan Gerakan Nama lagu Bungaku (Kontur melodi) OBJEKTIF 1.2a Menyanyi sambil bertepuk untuk merasai tekanan dalam meter 3 4 3. NNN== . 11 Nyanyian/Muzik dengan Gerakan Nama lagu Burung dan Suasana (Ekspresi ± mud sedih) 1. Menyanyi dengan ekspresi mud serta dapat membuat improvisasi pada lirik lagu. Menyanyi lagu beraksi dengan mengikut kontur melodi.3e Berlatih memainkan corak irama yang diberi dalam kumpulan masing-masing sebelum bermain secara keseluruhan. 2.3g Bermain alat perkusi dengan berpandukan skor menggunakan notasi yang formal.

1. KEMAHIRAN 1. 2 4 1. 3. 2. 1. 2. Dapat memula dan mengakhiri lagu secara bersama .2a Memainkan alat perkusi untuk merasai anakrusis. 2.4c Mendengar secara berpandu sambil mengecam rangkai lagu yang sama dari segi melodinya. IMPAK 14 Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Hadiah Hari Lahir (Irama ± anakrusis) 1. Dapat menyanyi sambil merasai rangkai lagu.1c Meneroka gaya pergerakan dari alam mengikut rangsangan corak irama 4 4 (Gerakan badan .seperti pokok ditiup angin sepoi) . berpasangan atau berkumpulan. Dapat menyanyikan lagu berentak inang.3d Membuat gerakan secara individu. 2. Dapat bermain alat perkusi serentak sambil merasai anakrusis.1c Menyanyi lagu rentak inang. 2. Menyanyi dan bergerak secara individu.2g Menyanyi sesuara dalam kumpulan dengan memulai dan mengakhiri secara bersama.2a Menyanyi sambil bertepuk untuk merasai ± anakrusis. SSNSSNS SNS 15 Nyanyian/Muzik dengan Gerakan Nama lagu Hari Nak Hujan (Rentak inang) 1. berpasangan atau dalam kumpulan kecil. Dapat membuat gerakan secara spontan mengikut rangsangan corak irama.1c Mendengar dan bergerak atau beraksi secara spontan mengikut lirik lagu sambil menyanyi. 2.MINGGU 13 TAJUK/BIDANG Nyanyian /Muzik dengan gerakan Nama lagu Di Puncak Gunung (Bentuk ± rangkai lagu) OBJEKTIF 1.

2.2b Mendengar dan membuat latihan sebutan irama ±tumpuan kepada not yang berikut : 4 4 JJNJJ 1.2a Menyanyi sambil bertepuk untuk merasai irama yang ditetapkan. 3. 1.2f Bermain alat perkusi dalam kumpulan mengikut tempo dan dinamik untuk menghasilkan mud yang sesuai. KEMAHIRAN 1. Menyanyi mengikut dinamik ± ansur kuat dan lembut. Dapat menyanyikan lagu berentak masri. Dapat bermain alat perkusi dengan corak irama yang ditetapkan. 4 4 JJNSSJ 3.MINGGU 16 TAJUK/BIDANG Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Ingin Tahu (Irama ± nilai not) OBJEKTIF 1.2e Menyanyi mengikut tanda dinamik < ansur kuat sambil merasai mud lagu >ansur lembut. Dapat menyanyi sambil merasai tekanan pertama dan ketiga dalam meter 4 4 2.1b Mendengar cerita dan memberi respon berpandukan rangsangan corak irama atau iringan muzik yang diperdengarkan 2. 2. Membuat gerakan secara spontan mengikut rangsangan corak irama.1c Menyanyi lagu rentak Masri 18 Nyanyian /Permainan Alat Muzik Nama lagu Kuih Karipap (Dinamik) (Tempo) 1.2a Memainkan alat perkusi untuk merasai tekanan pada detik pertama dan ketiga dalam meter 4 4 IMPAK 17 Nyanyian/Muzik dengan Gerakan Nama lagu Kerja Bapaku (Rentak Masri) 1. Memainkan alat perkusi mengikut tempo . 1. 2. 1.3c Membuat latihan vokal sebelum menyanyi untuk mendapat warna ton yang baik.1a Mendengar dan bergerak atau beraksi secara spontan mengikut lirik lagu sambil menyanyi . Contoh : Menyebut bunyi vowel MINGGU TAJUK/BIDANG OBJEKTIF KEMAHIRAN IMPAK .

1c Meneroka gaya pergerakan dari alam mengikut rangsangan kontur melodi. Menyanyi sambil menepuk detik dan tekanan lagu. Menyanyi mengikut irama lagu yang diperdengarkan. 4 4 1. 2.19 Nyanyian/ Muzik dengan Gerakan Nama lagu Memancing Ikan (Kontur ± melodi) Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Nasi Lemak (Irama ± corak irama lagu) 1.2b Mendengar dan membuat latihan sebutan irama ± mengikut irama . Contoh : tiup belon.1g Menyanyi lagi pilihan semasa yang sesuai .3f Menyanyi dengan berdiri tegak dan santai sambil menjaga postur.4d Mendengar dan merasai nyanyian yang baik dari segi irama lagu. Menyanyi dan bergerak mengikut kontur melodi. Bermain corak irama ostinato. 20 1. Menyanyi mengikut kontur melodi dan tempo KEMAHIRAN 1. Menyanyi sambil menepuk mengikut irama lagu. 1.2b Membuat latihan bermain alat perkusi untuk merasai not panjang dan pendek. 1. 3 21 Nyanyian/Muzik dengan Gerakan Nama lagu Nasihat (Irama ± corak irama)   JSNJ S ta-a ta ta-a ta 2.2f Menyanyi mengikut kontur melodi dan tempo yang betul. 2.2f Menyanyi mengikut kontur melodi dan tempo yang betul IMPAK Contoh: Berdayung . tiup lilin. 3. 1. 1. 2. Menyanyi dengan teknik pernafasan yang baik.2a Menyanyi sambil bertepuk untuk merasai detik dan tekanan lagu meter 4 4 3. MINGGU 23 TAJUK/BIDANG Nynyian/Muzik Dengan Gerakan OBJEKTIF 1. 2 4 SSSSNSSSSN SSSSSNSSS 1. 2. 2. JJNSSJ untuk mengiringi lagu. 22 Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Nasihat Orang Tua (Irama ±detik dan tekanan 1.3c Membuat gerakan berpandukan rangsangan permainan corak irama atau muzik oleh guru atau dari rakaman muzik. Memainkan alat mengikut corak irama lagu. Membuat gerakan mengikut corak irama lagu yang dimainkan oleh guru.2e Bermain alat muzik dalam kumpulan untuk merasai konsep corak irama lagu. 1.

1b Menyanyi lagu beraksi 2.2e Bermain alat perkusi dalam kumpulan untuk merasai rentak zapin. ombak.3e Membuat gerakan tersusun secara bebas atau berpandu dengan iringan muzik instrumental 2. Mengkoordinasikan gerakan dengan alam 1.1c Menyanyi lagu rentak masri 3.2e Menyanyi sambil merasai mud lagu 2.1b Mendengar dan mengkelaskan alat perkusi mengikut bunyi yang dihasilkan samada tinggi atau rendah 25 Nyanyian/Muzik Dengan Gerakan Nama Lagu Pergi Berkelah (Ekspresi. 27 Nyanyian /Muzik Dengan Gerakan Nama Lagu Semut (Meter 4 4) 1.Mud Gembira ) 1. tengkuk. Memainkan alat perkusi mengikut rentak zapin 1.2a Mendengar corak irama dan membuat gerakan bebas atau berpandu secara setempat untuk merasai tekanan dalam meter 4 4 MINGGU 28 TAJUK/BIDANG Nyanyian /Permainan Alat Muzik OBJEKTIF 1.2e Bermain alat perkusi dalam kumpulan untuk IMPAK . 24 Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama Lagu Pelangi (Warna ton) 1.3c Membuat latihan vokal sebelum menyanyi untuk mendapatkan warna ton yang baik.1a Mendebgar dan bergerak atau beraksi secara spontan mengikut lirik lagu sambil menyanyi 26 Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama Lagu Sungai (Rentak ± Zapin ) 1. 1. 3. menjala ikan.3a Membuat catatan persediaan diri .1c Menyanyi lagu rentak zapin 3. Mengkelaskan alat mengikut Warna ton 1. Menyanyi lagu berentak zapin 2.sertai melonggarkan bahu. Menyanyi dengan ton dan sebutan yang jelas 2.Nama Lagu Nelayan (Kontur Melodi) (Tempo) 2. dan rahang sampan. Menyanyi sambil bergerak secara berpandu atau bebas untuk lagu meter 4 4 1. Menyanyi lagu berentak masri KEMAHIRAN 1. Menyanyi mengikut mud lagu 2. Bergerak mengikut lirik lagu.

32 Nyanyian /Permainan Alat Muzik Nama Lagu Azam Kita (Irama ± Tekanan) 1.2a Memainkan alat perkusi untuk merasai tekanan pada detik pertama dalam meter 4 4 MINGGU 33 TAJUK/BIDANG Nyanyian /Muzik Dengan Gerakan OBJEKTIF 1. Memainkan alat perkusi mengikut tekanan pada detik pertama pertama dalam meter 4 4 1.1c 3.1d Menyanyi lagu pusingan dalam kumpulan 2. Menyanyi lagu pusingan secara berkumpulan dan bersefahaman 2.1h Menyanyi secara spontan dan hafalan dengan mengajuk nyanyian guru atau daripada rakaman 3.2a Mendengar corak irama dan membuat gerakan bebas atau berpandu secara setempat untuk merasai rangkailagu 30 1. Memainkan alat perkusi mengikut rentak masri merasai rentak masri 29 Nyanyian /Muzik Dengan Gerakan Nama Lagu Senja Menjelang (Rangkailagu) Nyanyian /Permainan Alat Muzik Nama Lagu Anak Ayam (Rentak ± Zapin ) 1.2e Menyanyi lagu rentak zapin Bermain alat perkusi dalam kumpulan untuk merasai rentak zapin 31 Nyanyian /Muzik Dengan Gerakan Nama Lagu Ais Kacang (Lagu Pusingan) 1.Nama Lagu Taman Tasik (Rentak ± Masri) 2.4c Mendengar secara berpandu untuk mengecam rangkailagu yang sama dari segi melodinya 2. Menyanyi skel pentatonik dengandengan tepat KEMAHIRAN 1.1c Mendengar dan mengajuk pic dan skel pentatonik menurun dan menaik dan pic IMPAK . Membuat gerakan sambil mengikut lirik lagu 1. Menyanyi dan memainkan alat perkusi mengikut rentak zapin 1. Dapat mengajuk nyanyian guru 2. Membuat gerakan yang bersesuaian mengikut rangkailagu yang 1.1a Mendengar dan bergerak atau beraksi secara spontan mengikut lirik lagu sambil menyanyi. Menyanyi mengikut rangkailagu yang diberi 2.

1a Menyanyi lagu yang digemari 1. Menyanyi dan bergerak secara spontan mengikut lirik lagu mendatar dengan sebutan solfa: .3c Membuat latihan vokal sebelum menyanyi untuk mendapatkan warna ton yang baik dengan sebutan : µla µ.1g Menyanyi lagu pilihan semasa yang sesuai 1. µmu¶. Menyanyi dan bergerak bebas atau berpandu mengikut detik dan tekanan 1.so so so 2.1c Memainjkan alat perkusi sambil menyanyi IMPAK .1a Mendengar dan bergerak atau beraksi secara spontan mengikut lirik lagu sambil menyanyi 34 Nyanyian /Permainan Alat Muzik Nama lagu Bunga Raya (Warna Ton) 1. Mengecam dan megkelaskan alat perkusi mengikut warna ton (bunyinya) 1.2a Menyanyi sambil bertepuk untuk merasai .tekanan dalam detik pertama dalam meter 2 4 2.la so mi re do .detik lagu .do re mi so la .2a Mendengar dan membuat gerakan bebas atau berpandu secara setempat untuk merasai detik tekanan MINGGU 36 TAJUK/BIDANG Nyanyian /Permainan Alat Muzik OBJEKTIF 1.mi mi mi . atau (humming) 3. µmi¶. Menyanyi dengan sebutan yang jelas serta ton yang baik 2. Menyanyi sambil bertepuk tangan untuk merasai detik dan tekanan dalam meter 2 4 2. µma¶.1e Menyanyi lagu patriotic 3. Menyanyi lagu patriotik dengan mud yang KEMAHIRAN 1.Nama Lagu Anak Itik Tok Wi (Solfa Skel Pentatonik) 2.4e Mendengar dan merasai permainan kumpulan yang baik dari segi ton yang jelas mengikut tempo bunyi yang seimbang 35 Nyanyian/Muzik Dengan Gerakan Nama Lagu Jong Jong Inai (Irama ± detik) 1.

3a Membuat latihan persediaan diri ± santai .2a Mendengar corak irama dan membuat gerakan bebas atau berpandu secara setempat untuk merasai nilai not krocet dan semibrif 38 Nyanyian/Permaian Alat Muzik Nama Lagu Rumah Kecilku (meter 4) 4 1.Nilai not) 1. seimbang serta bermula dan mengakhiri bersama 1. Memainkan alat perkusi mengikut corak irama yang ditentukan atau mendengar muzik 3. Menyanyi sambil beraksi mengikut lirik lagu 2.2a Memainkan alat perkusi untuk merasai tekanan pada detik pertama dan ketiga dalam meter 4 4 . 2. Memainkan alat perkusi dengan terkawal.2a Menyanyi sambil bertepuk untuk merasai detik lagu dalam meter 4 4 3.Nama Lagu Hidup Berbakti (Ekspresi ± Mud) bersemangat 2. melonggarkan bahu.2e Bermain alat perkusi secara berkumpulan untuk merasai corak irama 37 Nyanyian/Muzik Dengan Gerakan Nama Lagu Kambing Hitam (Irama . tengkuk dan rahang 1.1a Mendengar dan bergerak atau beraksi secara spontan mengikut lirik lagu sambil menyanyi. Bergerak mengikut nilai not 1. Menyanyi serta bertepuk mengikut lagu bermeter 4 4 2.1b Menyanyi lagu beraksi 2.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful