RANCANGAN PELAJARAN PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 3 / 2004

MINGGU
1

TAJUK/BIDANG

OBJEKTIF
1. Menyanyi lagu rentak mac sambil bertepuk tangan mengikut detik dan tekanan lagu.

KEMAHIRAN
1.1c Menyanyi lagu rentak mac. 1.2a Menyanyi sambil bertepuk untuk merasai detik dan tekanan lagu. 1.2f Menyanyi mengikut tempo cepat dan lambat

IMPAK

Nyanyian/Muzik dengan Gerakan Nama lagu 1. Negaraku 2. Melaka Maju Jaya 3. Wawasan Pendidikan Melaka 4. Lagu Sekolah (Rentak Mac)

2

Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Air Terjun (Warna ton alat)

1. Menyanyi sambil bermain alat dan mengecam warna ton alat.

1.1a Menyanyi lagu digemari 3.1b Mendengar dan mengkelaskan alat muzik mengikut bunyi yang dihasilkan samada tinggi atau rendah. 3.3a Memegang dan memainkan alat perkusi dengan cara konvensional

3

Nyanyian/Muzik dengan Gerakan Nama lagu Ajaran Baik (Ekspresi ± mud)

1. Menyanyi lagu sambil beraksi mengikut mud lirik lagu.

1.1h Menyanyi lagu beraksi 2.1a Mendengar dan bergerak atau beraksi secara spontan mengikut lirik lagu sambil menyanyi.

4

Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Adikku (Irama ± detik dan tekanan

1. Menyanyi dan bermain alat mengikut detik dan tekanan lagu.

1.1h Menyanyi secara spontan dan hafalan dengan mengajuk nyanyian guru atau daripada rakaman 3.2a Memainkan alat perkusi untuk merasai tekanan pada detik pertama dalam meter 3 4

3 > 4

SSS

Memainkan alat mengikut irama yang ditetapkan.2c Mendengar dan membuat gerakan secara bebas atau berpandu bagi menunjukkan interpretasi tempo dan mud 2. 1.beransur lembut > sambil merasai mud lagu. 1. 4 4 SSSSNJISNN N 3.beransur kuat < . Menyanyi sambil bergerak mengikut tempo dan mud lagu. 1.2e Menyanyi mengikut tanda dinamik .2b Mendengar dan membuat gerakan setempat secara bebas atau berpandu sebagai respon kepada dinamik.MINGGU 5 TAJUK/BIDANG Nyanyian / Muzik dengan Gerakan Nama Lagu Ayam dan Musang (Tempo dan mud) OBJEKTIF 1. 3.2d Membuat latihan corak irama dengan mengajuk corak irama yang dimainkan oleh guru 4 4 JQISNNJISN NNSSSSNNN . .2a Menyanyi sambil bertepuk untuk merasai anakrusis. Mengecam dan merasai anacrusis melalui nyanyian. KEMAHIRAN 1.1b Menyanyi lagu beraksi 2. 8 Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Betik (Corak irama) 1. 2.2a Memainkan alat perkusi untuk merasai anakrusis. Menyanyi dan bergerak mengikut dinamik lagu. 1. 2. 4 4 SSNNSSSSS NNSJ 7 Nyanyian/Muzik dengan Gerakan Nama lagu Berdayung Sampan (Ekspresi ± dinamik) 1. Menyanyi sambil menepuk corak irama yang dipamerkan.4l Memberi reaksi terhadap muzik yang didengar dengan cara melukis IMPAK 6 Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Bacalah (Irama ± Anakrusis) 1.2g Menyanyi sesuara dalam kumpulan dengan memulai dan mengakhiri secara bersama.2b Mendengar dan membuat latihan sebutan irama.

11 Nyanyian/Muzik dengan Gerakan Nama lagu Burung dan Suasana (Ekspresi ± mud sedih) 1. 12 Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Di Jalan Raya (Irama ± meter 3 ) 4 1. Memberi respon kepada melodi yang menaik dan menurun dengan gerakan seperti µberalun¶. MINGGU 9 TAJUK/BIDANG Nyanyian/Muzik dengan Gerakan Nama lagu Bungaku (Kontur melodi) OBJEKTIF 1. 3 4NNNN=N 1. Menyanyi dengan ekspresi mud serta dapat membuat improvisasi pada lirik lagu. Mengecam rangkai lagu dalam lagu yang diperdengarkan. 2. NNN== . 2.2a Menyanyi sambil bertepuk untuk merasai tekanan dalam meter 3 4 3. Menyanyi lagu beraksi dengan mengikut kontur melodi.2c Mendengar dan membuat gerakan secara bebas atau berpandu bagi menunjukkan interpretasi mud.3b Membuat gerakan dengan menggunakan bahagian anggota badan secara setempat atau menggunakan ruang mengikut kontur melodi.4c Mendengar secara berpandu untuk mengecam rangkai lagu. 3. 1. Membuat gerakan yang memperlihatkan interpretasi mud ± (sedih). 2. Dapat menyanyi sambil mengecam irama dalam meter 3 4 2. Membalas corak irama yang diperdengarkan dengan memainkan alat. KEMAHIRAN 1. 2.3g Bermain alat perkusi dengan berpandukan skor menggunakan notasi yang formal. 2.4b Membuat pelbagai improvisasi pada lirik dalam nyanyian.2f Menyanyi mengikut kontur melodi yang betul. 1.3e Berlatih memainkan corak irama yang diberi dalam kumpulan masing-masing sebelum bermain secara keseluruhan. Bermain alat perkusi berpandukan notasi lidi dan notasi formal. IMPAK 10 Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Burung-burung (Bentuk rangkai lagu 1.

2.2a Memainkan alat perkusi untuk merasai anakrusis. 3.1c Meneroka gaya pergerakan dari alam mengikut rangsangan corak irama 4 4 (Gerakan badan .2g Menyanyi sesuara dalam kumpulan dengan memulai dan mengakhiri secara bersama.1c Mendengar dan bergerak atau beraksi secara spontan mengikut lirik lagu sambil menyanyi.2a Menyanyi sambil bertepuk untuk merasai ± anakrusis. 2.seperti pokok ditiup angin sepoi) .3d Membuat gerakan secara individu. KEMAHIRAN 1.1c Menyanyi lagu rentak inang. berpasangan atau berkumpulan. 1. 2.4c Mendengar secara berpandu sambil mengecam rangkai lagu yang sama dari segi melodinya. 1. Dapat bermain alat perkusi serentak sambil merasai anakrusis. Dapat membuat gerakan secara spontan mengikut rangsangan corak irama. 2.MINGGU 13 TAJUK/BIDANG Nyanyian /Muzik dengan gerakan Nama lagu Di Puncak Gunung (Bentuk ± rangkai lagu) OBJEKTIF 1. SSNSSNS SNS 15 Nyanyian/Muzik dengan Gerakan Nama lagu Hari Nak Hujan (Rentak inang) 1. Dapat menyanyikan lagu berentak inang. Dapat menyanyi sambil merasai rangkai lagu. berpasangan atau dalam kumpulan kecil. 2. Menyanyi dan bergerak secara individu. 2. Dapat memula dan mengakhiri lagu secara bersama . IMPAK 14 Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Hadiah Hari Lahir (Irama ± anakrusis) 1. 2 4 1.

1a Mendengar dan bergerak atau beraksi secara spontan mengikut lirik lagu sambil menyanyi .2f Bermain alat perkusi dalam kumpulan mengikut tempo dan dinamik untuk menghasilkan mud yang sesuai.2e Menyanyi mengikut tanda dinamik < ansur kuat sambil merasai mud lagu >ansur lembut.3c Membuat latihan vokal sebelum menyanyi untuk mendapat warna ton yang baik. Dapat bermain alat perkusi dengan corak irama yang ditetapkan. Membuat gerakan secara spontan mengikut rangsangan corak irama. 2. KEMAHIRAN 1.2a Memainkan alat perkusi untuk merasai tekanan pada detik pertama dan ketiga dalam meter 4 4 IMPAK 17 Nyanyian/Muzik dengan Gerakan Nama lagu Kerja Bapaku (Rentak Masri) 1. 1. 4 4 JJNSSJ 3. 3. Memainkan alat perkusi mengikut tempo . Dapat menyanyikan lagu berentak masri.MINGGU 16 TAJUK/BIDANG Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Ingin Tahu (Irama ± nilai not) OBJEKTIF 1.1b Mendengar cerita dan memberi respon berpandukan rangsangan corak irama atau iringan muzik yang diperdengarkan 2.2b Mendengar dan membuat latihan sebutan irama ±tumpuan kepada not yang berikut : 4 4 JJNJJ 1. 1. Dapat menyanyi sambil merasai tekanan pertama dan ketiga dalam meter 4 4 2. Menyanyi mengikut dinamik ± ansur kuat dan lembut. 2.1c Menyanyi lagu rentak Masri 18 Nyanyian /Permainan Alat Muzik Nama lagu Kuih Karipap (Dinamik) (Tempo) 1. Contoh : Menyebut bunyi vowel MINGGU TAJUK/BIDANG OBJEKTIF KEMAHIRAN IMPAK .2a Menyanyi sambil bertepuk untuk merasai irama yang ditetapkan. 1. 2.

3 21 Nyanyian/Muzik dengan Gerakan Nama lagu Nasihat (Irama ± corak irama)   JSNJ S ta-a ta ta-a ta 2. 2.2f Menyanyi mengikut kontur melodi dan tempo yang betul. Menyanyi mengikut irama lagu yang diperdengarkan.2b Mendengar dan membuat latihan sebutan irama ± mengikut irama . Menyanyi sambil menepuk detik dan tekanan lagu. 2. Contoh : tiup belon.2b Membuat latihan bermain alat perkusi untuk merasai not panjang dan pendek. 20 1. 4 4 1. 2 4 SSSSNSSSSN SSSSSNSSS 1.2e Bermain alat muzik dalam kumpulan untuk merasai konsep corak irama lagu.1c Meneroka gaya pergerakan dari alam mengikut rangsangan kontur melodi.3f Menyanyi dengan berdiri tegak dan santai sambil menjaga postur. MINGGU 23 TAJUK/BIDANG Nynyian/Muzik Dengan Gerakan OBJEKTIF 1. 22 Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Nasihat Orang Tua (Irama ±detik dan tekanan 1. 1.3c Membuat gerakan berpandukan rangsangan permainan corak irama atau muzik oleh guru atau dari rakaman muzik. tiup lilin.19 Nyanyian/ Muzik dengan Gerakan Nama lagu Memancing Ikan (Kontur ± melodi) Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Nasi Lemak (Irama ± corak irama lagu) 1. 1. Memainkan alat mengikut corak irama lagu. 2.1g Menyanyi lagi pilihan semasa yang sesuai . 1. JJNSSJ untuk mengiringi lagu. Menyanyi sambil menepuk mengikut irama lagu. 3. Menyanyi dan bergerak mengikut kontur melodi.2f Menyanyi mengikut kontur melodi dan tempo yang betul IMPAK Contoh: Berdayung . 1. Membuat gerakan mengikut corak irama lagu yang dimainkan oleh guru. Menyanyi dengan teknik pernafasan yang baik. 1. Menyanyi mengikut kontur melodi dan tempo KEMAHIRAN 1. 2. Bermain corak irama ostinato.4d Mendengar dan merasai nyanyian yang baik dari segi irama lagu.2a Menyanyi sambil bertepuk untuk merasai detik dan tekanan lagu meter 4 4 3. 2.

1c Menyanyi lagu rentak zapin 3.Nama Lagu Nelayan (Kontur Melodi) (Tempo) 2.2e Bermain alat perkusi dalam kumpulan untuk IMPAK . 3.1c Menyanyi lagu rentak masri 3.3e Membuat gerakan tersusun secara bebas atau berpandu dengan iringan muzik instrumental 2. 24 Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama Lagu Pelangi (Warna ton) 1. Menyanyi lagu berentak zapin 2. Menyanyi dengan ton dan sebutan yang jelas 2.sertai melonggarkan bahu. Menyanyi mengikut mud lagu 2. tengkuk. Menyanyi lagu berentak masri KEMAHIRAN 1.2e Menyanyi sambil merasai mud lagu 2. 1. Bergerak mengikut lirik lagu.1b Mendengar dan mengkelaskan alat perkusi mengikut bunyi yang dihasilkan samada tinggi atau rendah 25 Nyanyian/Muzik Dengan Gerakan Nama Lagu Pergi Berkelah (Ekspresi. ombak. Mengkoordinasikan gerakan dengan alam 1. Mengkelaskan alat mengikut Warna ton 1.2e Bermain alat perkusi dalam kumpulan untuk merasai rentak zapin.1b Menyanyi lagu beraksi 2.3c Membuat latihan vokal sebelum menyanyi untuk mendapatkan warna ton yang baik. menjala ikan. dan rahang sampan.3a Membuat catatan persediaan diri .1a Mendebgar dan bergerak atau beraksi secara spontan mengikut lirik lagu sambil menyanyi 26 Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama Lagu Sungai (Rentak ± Zapin ) 1.Mud Gembira ) 1. Menyanyi sambil bergerak secara berpandu atau bebas untuk lagu meter 4 4 1. 27 Nyanyian /Muzik Dengan Gerakan Nama Lagu Semut (Meter 4 4) 1.2a Mendengar corak irama dan membuat gerakan bebas atau berpandu secara setempat untuk merasai tekanan dalam meter 4 4 MINGGU 28 TAJUK/BIDANG Nyanyian /Permainan Alat Muzik OBJEKTIF 1. Memainkan alat perkusi mengikut rentak zapin 1.

1c 3.2a Memainkan alat perkusi untuk merasai tekanan pada detik pertama dalam meter 4 4 MINGGU 33 TAJUK/BIDANG Nyanyian /Muzik Dengan Gerakan OBJEKTIF 1. Menyanyi dan memainkan alat perkusi mengikut rentak zapin 1.1h Menyanyi secara spontan dan hafalan dengan mengajuk nyanyian guru atau daripada rakaman 3. Menyanyi skel pentatonik dengandengan tepat KEMAHIRAN 1.2e Menyanyi lagu rentak zapin Bermain alat perkusi dalam kumpulan untuk merasai rentak zapin 31 Nyanyian /Muzik Dengan Gerakan Nama Lagu Ais Kacang (Lagu Pusingan) 1.1a Mendengar dan bergerak atau beraksi secara spontan mengikut lirik lagu sambil menyanyi.1c Mendengar dan mengajuk pic dan skel pentatonik menurun dan menaik dan pic IMPAK .4c Mendengar secara berpandu untuk mengecam rangkailagu yang sama dari segi melodinya 2. Membuat gerakan sambil mengikut lirik lagu 1. Memainkan alat perkusi mengikut tekanan pada detik pertama pertama dalam meter 4 4 1. Membuat gerakan yang bersesuaian mengikut rangkailagu yang 1.1d Menyanyi lagu pusingan dalam kumpulan 2. Menyanyi lagu pusingan secara berkumpulan dan bersefahaman 2. Memainkan alat perkusi mengikut rentak masri merasai rentak masri 29 Nyanyian /Muzik Dengan Gerakan Nama Lagu Senja Menjelang (Rangkailagu) Nyanyian /Permainan Alat Muzik Nama Lagu Anak Ayam (Rentak ± Zapin ) 1.Nama Lagu Taman Tasik (Rentak ± Masri) 2. Menyanyi mengikut rangkailagu yang diberi 2. Dapat mengajuk nyanyian guru 2. 32 Nyanyian /Permainan Alat Muzik Nama Lagu Azam Kita (Irama ± Tekanan) 1.2a Mendengar corak irama dan membuat gerakan bebas atau berpandu secara setempat untuk merasai rangkailagu 30 1.

1a Menyanyi lagu yang digemari 1. µmi¶. Menyanyi dan bergerak bebas atau berpandu mengikut detik dan tekanan 1.3c Membuat latihan vokal sebelum menyanyi untuk mendapatkan warna ton yang baik dengan sebutan : µla µ.detik lagu .Nama Lagu Anak Itik Tok Wi (Solfa Skel Pentatonik) 2. Menyanyi dengan sebutan yang jelas serta ton yang baik 2.1a Mendengar dan bergerak atau beraksi secara spontan mengikut lirik lagu sambil menyanyi 34 Nyanyian /Permainan Alat Muzik Nama lagu Bunga Raya (Warna Ton) 1. Mengecam dan megkelaskan alat perkusi mengikut warna ton (bunyinya) 1. Menyanyi lagu patriotik dengan mud yang KEMAHIRAN 1.tekanan dalam detik pertama dalam meter 2 4 2.4e Mendengar dan merasai permainan kumpulan yang baik dari segi ton yang jelas mengikut tempo bunyi yang seimbang 35 Nyanyian/Muzik Dengan Gerakan Nama Lagu Jong Jong Inai (Irama ± detik) 1.2a Menyanyi sambil bertepuk untuk merasai .so so so 2. µma¶.1e Menyanyi lagu patriotic 3.2a Mendengar dan membuat gerakan bebas atau berpandu secara setempat untuk merasai detik tekanan MINGGU 36 TAJUK/BIDANG Nyanyian /Permainan Alat Muzik OBJEKTIF 1. µmu¶. atau (humming) 3.mi mi mi . Menyanyi dan bergerak secara spontan mengikut lirik lagu mendatar dengan sebutan solfa: . Menyanyi sambil bertepuk tangan untuk merasai detik dan tekanan dalam meter 2 4 2.1c Memainjkan alat perkusi sambil menyanyi IMPAK .do re mi so la .1g Menyanyi lagu pilihan semasa yang sesuai 1.la so mi re do .

Nama Lagu Hidup Berbakti (Ekspresi ± Mud) bersemangat 2.3a Membuat latihan persediaan diri ± santai .2e Bermain alat perkusi secara berkumpulan untuk merasai corak irama 37 Nyanyian/Muzik Dengan Gerakan Nama Lagu Kambing Hitam (Irama .2a Menyanyi sambil bertepuk untuk merasai detik lagu dalam meter 4 4 3. melonggarkan bahu. Memainkan alat perkusi dengan terkawal. Menyanyi sambil beraksi mengikut lirik lagu 2.1a Mendengar dan bergerak atau beraksi secara spontan mengikut lirik lagu sambil menyanyi.2a Memainkan alat perkusi untuk merasai tekanan pada detik pertama dan ketiga dalam meter 4 4 . seimbang serta bermula dan mengakhiri bersama 1. Memainkan alat perkusi mengikut corak irama yang ditentukan atau mendengar muzik 3.Nilai not) 1.2a Mendengar corak irama dan membuat gerakan bebas atau berpandu secara setempat untuk merasai nilai not krocet dan semibrif 38 Nyanyian/Permaian Alat Muzik Nama Lagu Rumah Kecilku (meter 4) 4 1. 2.1b Menyanyi lagu beraksi 2. Menyanyi serta bertepuk mengikut lagu bermeter 4 4 2. Bergerak mengikut nilai not 1. tengkuk dan rahang 1.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.