RANCANGAN PELAJARAN PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 3 / 2004

MINGGU
1

TAJUK/BIDANG

OBJEKTIF
1. Menyanyi lagu rentak mac sambil bertepuk tangan mengikut detik dan tekanan lagu.

KEMAHIRAN
1.1c Menyanyi lagu rentak mac. 1.2a Menyanyi sambil bertepuk untuk merasai detik dan tekanan lagu. 1.2f Menyanyi mengikut tempo cepat dan lambat

IMPAK

Nyanyian/Muzik dengan Gerakan Nama lagu 1. Negaraku 2. Melaka Maju Jaya 3. Wawasan Pendidikan Melaka 4. Lagu Sekolah (Rentak Mac)

2

Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Air Terjun (Warna ton alat)

1. Menyanyi sambil bermain alat dan mengecam warna ton alat.

1.1a Menyanyi lagu digemari 3.1b Mendengar dan mengkelaskan alat muzik mengikut bunyi yang dihasilkan samada tinggi atau rendah. 3.3a Memegang dan memainkan alat perkusi dengan cara konvensional

3

Nyanyian/Muzik dengan Gerakan Nama lagu Ajaran Baik (Ekspresi ± mud)

1. Menyanyi lagu sambil beraksi mengikut mud lirik lagu.

1.1h Menyanyi lagu beraksi 2.1a Mendengar dan bergerak atau beraksi secara spontan mengikut lirik lagu sambil menyanyi.

4

Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Adikku (Irama ± detik dan tekanan

1. Menyanyi dan bermain alat mengikut detik dan tekanan lagu.

1.1h Menyanyi secara spontan dan hafalan dengan mengajuk nyanyian guru atau daripada rakaman 3.2a Memainkan alat perkusi untuk merasai tekanan pada detik pertama dalam meter 3 4

3 > 4

SSS

2b Mendengar dan membuat latihan sebutan irama.2a Memainkan alat perkusi untuk merasai anakrusis. 4 4 SSSSNJISNN N 3.2c Mendengar dan membuat gerakan secara bebas atau berpandu bagi menunjukkan interpretasi tempo dan mud 2. 1. Menyanyi sambil bergerak mengikut tempo dan mud lagu. 4 4 SSNNSSSSS NNSJ 7 Nyanyian/Muzik dengan Gerakan Nama lagu Berdayung Sampan (Ekspresi ± dinamik) 1. Menyanyi dan bergerak mengikut dinamik lagu. Memainkan alat mengikut irama yang ditetapkan. 2.2a Menyanyi sambil bertepuk untuk merasai anakrusis.MINGGU 5 TAJUK/BIDANG Nyanyian / Muzik dengan Gerakan Nama Lagu Ayam dan Musang (Tempo dan mud) OBJEKTIF 1.beransur lembut > sambil merasai mud lagu. 8 Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Betik (Corak irama) 1. 2. 1. 1. Mengecam dan merasai anacrusis melalui nyanyian.2g Menyanyi sesuara dalam kumpulan dengan memulai dan mengakhiri secara bersama. KEMAHIRAN 1. 3. .beransur kuat < .2d Membuat latihan corak irama dengan mengajuk corak irama yang dimainkan oleh guru 4 4 JQISNNJISN NNSSSSNNN .2e Menyanyi mengikut tanda dinamik .4l Memberi reaksi terhadap muzik yang didengar dengan cara melukis IMPAK 6 Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Bacalah (Irama ± Anakrusis) 1. Menyanyi sambil menepuk corak irama yang dipamerkan.1b Menyanyi lagu beraksi 2.2b Mendengar dan membuat gerakan setempat secara bebas atau berpandu sebagai respon kepada dinamik. 1.

Menyanyi lagu beraksi dengan mengikut kontur melodi.3g Bermain alat perkusi dengan berpandukan skor menggunakan notasi yang formal. 2. Membuat gerakan yang memperlihatkan interpretasi mud ± (sedih). 2. Dapat menyanyi sambil mengecam irama dalam meter 3 4 2. MINGGU 9 TAJUK/BIDANG Nyanyian/Muzik dengan Gerakan Nama lagu Bungaku (Kontur melodi) OBJEKTIF 1.4c Mendengar secara berpandu untuk mengecam rangkai lagu. KEMAHIRAN 1. Memberi respon kepada melodi yang menaik dan menurun dengan gerakan seperti µberalun¶.3b Membuat gerakan dengan menggunakan bahagian anggota badan secara setempat atau menggunakan ruang mengikut kontur melodi. 3 4NNNN=N 1. Bermain alat perkusi berpandukan notasi lidi dan notasi formal. 12 Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Di Jalan Raya (Irama ± meter 3 ) 4 1. NNN== .4b Membuat pelbagai improvisasi pada lirik dalam nyanyian. Menyanyi dengan ekspresi mud serta dapat membuat improvisasi pada lirik lagu.2f Menyanyi mengikut kontur melodi yang betul. 2.3e Berlatih memainkan corak irama yang diberi dalam kumpulan masing-masing sebelum bermain secara keseluruhan. IMPAK 10 Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Burung-burung (Bentuk rangkai lagu 1.2c Mendengar dan membuat gerakan secara bebas atau berpandu bagi menunjukkan interpretasi mud. 1. 3.2a Menyanyi sambil bertepuk untuk merasai tekanan dalam meter 3 4 3. Mengecam rangkai lagu dalam lagu yang diperdengarkan. 11 Nyanyian/Muzik dengan Gerakan Nama lagu Burung dan Suasana (Ekspresi ± mud sedih) 1. Membalas corak irama yang diperdengarkan dengan memainkan alat. 2. 2. 1.

2. 2.4c Mendengar secara berpandu sambil mengecam rangkai lagu yang sama dari segi melodinya.3d Membuat gerakan secara individu. Dapat membuat gerakan secara spontan mengikut rangsangan corak irama. 2. 3.seperti pokok ditiup angin sepoi) . 1.2a Memainkan alat perkusi untuk merasai anakrusis.1c Menyanyi lagu rentak inang.2g Menyanyi sesuara dalam kumpulan dengan memulai dan mengakhiri secara bersama.MINGGU 13 TAJUK/BIDANG Nyanyian /Muzik dengan gerakan Nama lagu Di Puncak Gunung (Bentuk ± rangkai lagu) OBJEKTIF 1. Dapat menyanyikan lagu berentak inang. berpasangan atau berkumpulan. 2. Dapat bermain alat perkusi serentak sambil merasai anakrusis. KEMAHIRAN 1. Menyanyi dan bergerak secara individu. Dapat memula dan mengakhiri lagu secara bersama . 1. berpasangan atau dalam kumpulan kecil. 2 4 1. 2. Dapat menyanyi sambil merasai rangkai lagu.1c Meneroka gaya pergerakan dari alam mengikut rangsangan corak irama 4 4 (Gerakan badan . SSNSSNS SNS 15 Nyanyian/Muzik dengan Gerakan Nama lagu Hari Nak Hujan (Rentak inang) 1.1c Mendengar dan bergerak atau beraksi secara spontan mengikut lirik lagu sambil menyanyi. 2.2a Menyanyi sambil bertepuk untuk merasai ± anakrusis. IMPAK 14 Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Hadiah Hari Lahir (Irama ± anakrusis) 1.

2a Menyanyi sambil bertepuk untuk merasai irama yang ditetapkan. 3.MINGGU 16 TAJUK/BIDANG Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Ingin Tahu (Irama ± nilai not) OBJEKTIF 1. 1.1c Menyanyi lagu rentak Masri 18 Nyanyian /Permainan Alat Muzik Nama lagu Kuih Karipap (Dinamik) (Tempo) 1.1a Mendengar dan bergerak atau beraksi secara spontan mengikut lirik lagu sambil menyanyi .3c Membuat latihan vokal sebelum menyanyi untuk mendapat warna ton yang baik.2a Memainkan alat perkusi untuk merasai tekanan pada detik pertama dan ketiga dalam meter 4 4 IMPAK 17 Nyanyian/Muzik dengan Gerakan Nama lagu Kerja Bapaku (Rentak Masri) 1. Dapat menyanyi sambil merasai tekanan pertama dan ketiga dalam meter 4 4 2.2f Bermain alat perkusi dalam kumpulan mengikut tempo dan dinamik untuk menghasilkan mud yang sesuai. 2. Dapat menyanyikan lagu berentak masri. Memainkan alat perkusi mengikut tempo . Contoh : Menyebut bunyi vowel MINGGU TAJUK/BIDANG OBJEKTIF KEMAHIRAN IMPAK .1b Mendengar cerita dan memberi respon berpandukan rangsangan corak irama atau iringan muzik yang diperdengarkan 2. 2.2b Mendengar dan membuat latihan sebutan irama ±tumpuan kepada not yang berikut : 4 4 JJNJJ 1.2e Menyanyi mengikut tanda dinamik < ansur kuat sambil merasai mud lagu >ansur lembut. Dapat bermain alat perkusi dengan corak irama yang ditetapkan. Menyanyi mengikut dinamik ± ansur kuat dan lembut. 1. 4 4 JJNSSJ 3. 2. KEMAHIRAN 1. 1. Membuat gerakan secara spontan mengikut rangsangan corak irama.

Menyanyi mengikut irama lagu yang diperdengarkan. Menyanyi mengikut kontur melodi dan tempo KEMAHIRAN 1. 1. Contoh : tiup belon. 1. Membuat gerakan mengikut corak irama lagu yang dimainkan oleh guru. 2 4 SSSSNSSSSN SSSSSNSSS 1. Menyanyi sambil menepuk detik dan tekanan lagu. 3 21 Nyanyian/Muzik dengan Gerakan Nama lagu Nasihat (Irama ± corak irama)   JSNJ S ta-a ta ta-a ta 2. 2. 2. Menyanyi dan bergerak mengikut kontur melodi. 3. Menyanyi dengan teknik pernafasan yang baik.1g Menyanyi lagi pilihan semasa yang sesuai . 4 4 1. 1.2f Menyanyi mengikut kontur melodi dan tempo yang betul.3f Menyanyi dengan berdiri tegak dan santai sambil menjaga postur.2f Menyanyi mengikut kontur melodi dan tempo yang betul IMPAK Contoh: Berdayung .3c Membuat gerakan berpandukan rangsangan permainan corak irama atau muzik oleh guru atau dari rakaman muzik.2e Bermain alat muzik dalam kumpulan untuk merasai konsep corak irama lagu. tiup lilin. 1. MINGGU 23 TAJUK/BIDANG Nynyian/Muzik Dengan Gerakan OBJEKTIF 1. Memainkan alat mengikut corak irama lagu. 2. 2.19 Nyanyian/ Muzik dengan Gerakan Nama lagu Memancing Ikan (Kontur ± melodi) Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Nasi Lemak (Irama ± corak irama lagu) 1.2b Mendengar dan membuat latihan sebutan irama ± mengikut irama .4d Mendengar dan merasai nyanyian yang baik dari segi irama lagu. Bermain corak irama ostinato.1c Meneroka gaya pergerakan dari alam mengikut rangsangan kontur melodi. 1.2a Menyanyi sambil bertepuk untuk merasai detik dan tekanan lagu meter 4 4 3. JJNSSJ untuk mengiringi lagu. 20 1.2b Membuat latihan bermain alat perkusi untuk merasai not panjang dan pendek. 22 Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama lagu Nasihat Orang Tua (Irama ±detik dan tekanan 1. 2. Menyanyi sambil menepuk mengikut irama lagu.

1c Menyanyi lagu rentak masri 3.1a Mendebgar dan bergerak atau beraksi secara spontan mengikut lirik lagu sambil menyanyi 26 Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama Lagu Sungai (Rentak ± Zapin ) 1. Menyanyi lagu berentak masri KEMAHIRAN 1. 27 Nyanyian /Muzik Dengan Gerakan Nama Lagu Semut (Meter 4 4) 1.2e Bermain alat perkusi dalam kumpulan untuk merasai rentak zapin. Memainkan alat perkusi mengikut rentak zapin 1. 24 Nyanyian/Permainan Alat Muzik Nama Lagu Pelangi (Warna ton) 1.1c Menyanyi lagu rentak zapin 3. Bergerak mengikut lirik lagu.2a Mendengar corak irama dan membuat gerakan bebas atau berpandu secara setempat untuk merasai tekanan dalam meter 4 4 MINGGU 28 TAJUK/BIDANG Nyanyian /Permainan Alat Muzik OBJEKTIF 1. Mengkoordinasikan gerakan dengan alam 1. 1.sertai melonggarkan bahu. menjala ikan. Menyanyi dengan ton dan sebutan yang jelas 2. Menyanyi sambil bergerak secara berpandu atau bebas untuk lagu meter 4 4 1. Mengkelaskan alat mengikut Warna ton 1. ombak. tengkuk. dan rahang sampan. Menyanyi lagu berentak zapin 2. Menyanyi mengikut mud lagu 2.1b Menyanyi lagu beraksi 2.2e Bermain alat perkusi dalam kumpulan untuk IMPAK .Nama Lagu Nelayan (Kontur Melodi) (Tempo) 2.3a Membuat catatan persediaan diri .Mud Gembira ) 1.1b Mendengar dan mengkelaskan alat perkusi mengikut bunyi yang dihasilkan samada tinggi atau rendah 25 Nyanyian/Muzik Dengan Gerakan Nama Lagu Pergi Berkelah (Ekspresi.3e Membuat gerakan tersusun secara bebas atau berpandu dengan iringan muzik instrumental 2. 3.2e Menyanyi sambil merasai mud lagu 2.3c Membuat latihan vokal sebelum menyanyi untuk mendapatkan warna ton yang baik.

1d Menyanyi lagu pusingan dalam kumpulan 2.2a Mendengar corak irama dan membuat gerakan bebas atau berpandu secara setempat untuk merasai rangkailagu 30 1.1c 3.Nama Lagu Taman Tasik (Rentak ± Masri) 2.4c Mendengar secara berpandu untuk mengecam rangkailagu yang sama dari segi melodinya 2.2e Menyanyi lagu rentak zapin Bermain alat perkusi dalam kumpulan untuk merasai rentak zapin 31 Nyanyian /Muzik Dengan Gerakan Nama Lagu Ais Kacang (Lagu Pusingan) 1. Membuat gerakan yang bersesuaian mengikut rangkailagu yang 1. Menyanyi lagu pusingan secara berkumpulan dan bersefahaman 2.2a Memainkan alat perkusi untuk merasai tekanan pada detik pertama dalam meter 4 4 MINGGU 33 TAJUK/BIDANG Nyanyian /Muzik Dengan Gerakan OBJEKTIF 1. Menyanyi skel pentatonik dengandengan tepat KEMAHIRAN 1.1a Mendengar dan bergerak atau beraksi secara spontan mengikut lirik lagu sambil menyanyi.1c Mendengar dan mengajuk pic dan skel pentatonik menurun dan menaik dan pic IMPAK . Menyanyi dan memainkan alat perkusi mengikut rentak zapin 1.1h Menyanyi secara spontan dan hafalan dengan mengajuk nyanyian guru atau daripada rakaman 3. Dapat mengajuk nyanyian guru 2. Memainkan alat perkusi mengikut tekanan pada detik pertama pertama dalam meter 4 4 1. Membuat gerakan sambil mengikut lirik lagu 1. Menyanyi mengikut rangkailagu yang diberi 2. 32 Nyanyian /Permainan Alat Muzik Nama Lagu Azam Kita (Irama ± Tekanan) 1. Memainkan alat perkusi mengikut rentak masri merasai rentak masri 29 Nyanyian /Muzik Dengan Gerakan Nama Lagu Senja Menjelang (Rangkailagu) Nyanyian /Permainan Alat Muzik Nama Lagu Anak Ayam (Rentak ± Zapin ) 1.

2a Menyanyi sambil bertepuk untuk merasai . Menyanyi dengan sebutan yang jelas serta ton yang baik 2.Nama Lagu Anak Itik Tok Wi (Solfa Skel Pentatonik) 2.mi mi mi .do re mi so la . Menyanyi dan bergerak secara spontan mengikut lirik lagu mendatar dengan sebutan solfa: .1a Mendengar dan bergerak atau beraksi secara spontan mengikut lirik lagu sambil menyanyi 34 Nyanyian /Permainan Alat Muzik Nama lagu Bunga Raya (Warna Ton) 1.1e Menyanyi lagu patriotic 3.la so mi re do . Menyanyi lagu patriotik dengan mud yang KEMAHIRAN 1. atau (humming) 3. Menyanyi dan bergerak bebas atau berpandu mengikut detik dan tekanan 1. µmu¶. µmi¶.4e Mendengar dan merasai permainan kumpulan yang baik dari segi ton yang jelas mengikut tempo bunyi yang seimbang 35 Nyanyian/Muzik Dengan Gerakan Nama Lagu Jong Jong Inai (Irama ± detik) 1.detik lagu . Mengecam dan megkelaskan alat perkusi mengikut warna ton (bunyinya) 1.1g Menyanyi lagu pilihan semasa yang sesuai 1.3c Membuat latihan vokal sebelum menyanyi untuk mendapatkan warna ton yang baik dengan sebutan : µla µ. Menyanyi sambil bertepuk tangan untuk merasai detik dan tekanan dalam meter 2 4 2.tekanan dalam detik pertama dalam meter 2 4 2.so so so 2.1c Memainjkan alat perkusi sambil menyanyi IMPAK .1a Menyanyi lagu yang digemari 1. µma¶.2a Mendengar dan membuat gerakan bebas atau berpandu secara setempat untuk merasai detik tekanan MINGGU 36 TAJUK/BIDANG Nyanyian /Permainan Alat Muzik OBJEKTIF 1.

1b Menyanyi lagu beraksi 2.2a Mendengar corak irama dan membuat gerakan bebas atau berpandu secara setempat untuk merasai nilai not krocet dan semibrif 38 Nyanyian/Permaian Alat Muzik Nama Lagu Rumah Kecilku (meter 4) 4 1. Memainkan alat perkusi mengikut corak irama yang ditentukan atau mendengar muzik 3. tengkuk dan rahang 1. Bergerak mengikut nilai not 1.Nilai not) 1. seimbang serta bermula dan mengakhiri bersama 1.1a Mendengar dan bergerak atau beraksi secara spontan mengikut lirik lagu sambil menyanyi. 2.2a Menyanyi sambil bertepuk untuk merasai detik lagu dalam meter 4 4 3. Menyanyi sambil beraksi mengikut lirik lagu 2.2a Memainkan alat perkusi untuk merasai tekanan pada detik pertama dan ketiga dalam meter 4 4 . Memainkan alat perkusi dengan terkawal. Menyanyi serta bertepuk mengikut lagu bermeter 4 4 2.3a Membuat latihan persediaan diri ± santai . melonggarkan bahu.Nama Lagu Hidup Berbakti (Ekspresi ± Mud) bersemangat 2.2e Bermain alat perkusi secara berkumpulan untuk merasai corak irama 37 Nyanyian/Muzik Dengan Gerakan Nama Lagu Kambing Hitam (Irama .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful