P. 1
Pengertian Islam

Pengertian Islam

|Views: 149|Likes:
Published by Zamharir Zahir

More info:

Published by: Zamharir Zahir on Jun 02, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/02/2015

pdf

text

original

PERGERTIAN ISLAM DAN KEISTIMEWAAN ISLAM MOHAMAD SHARIL BIN MOHD ARIFF

PENGERTIAN ISLAM
Pengertian dari Islam adalah penerimaan dari suatu pandangan atau suatu keadaan yang mula-mula ditolak atau tidak diterima. Di dalam Al-Qur¶an, Islam, seringkali diartikan kerelaan dari seseorang untuk menjalankan perintah Tuhan dan mengikutinya. ³Moslem´ adalah kata keadaan daripada Islam. Ini berkenaan dengan orang yang bersedia (rela) menjalankan perintah Tuhan dan mengikutinya. ³Ibrahim bukan seorang Yahudi dan bukan pula seorang Nasrani akan tetapi dia adalah seorang yang lurus lagi menyerahkan diri (kepada Allah) dan sekali-kali bukanlah dia dari golongan orang-orang musyrik.´ 3:67. Dua kata-kata itu, memperoleh arti yang khusus setelah mengenal pesan yang disampaikan oleh Nabi Muhammad. Pesan yang disampaikan pada Muhammad dinamakan Islam, dan mengaku percaya pada pesan-pesannya adalah juga Islam.

Sunday, May 01, 2011

yaitu aspek kebahasaan dan aspek peristilahan. Dari kata salima selanjutnya diubah menjadi bentuk aslama yang berarti berserah diri masuk dalam kedamaian.583 SM). Harun Nasution. Dari uraian tersebut. Islam sering diidentikkan dengan istilah Muhammadanism dan Muhammedan. Sementara itu Maulana Muhammad Ali mengatakan bahwa Islam adalah agama perdamaian. Zarathustra (W. dapat ditarik kesimpulan bahwa kata Islam dari segi kebahasaan mengandung arti patuh. Islam bukan saja dikatakan sebagai agama seluruh Nabi Allah. disebut sebagai orang Muslim. Islam berasal dari bahasa Arab yaitu dari kata salima yang mengandung arti selamat. sentosa. Islam pada hakikatnya membawa ajaran-ajaran yang bukan hanya mengenal satu segi. dan dua ajaran pokoknya. melainkan sebagai panggilan dari fitrah dirinya sebagai makhluk yang sejak dalam kandungan telah menyatakan patuh dan tunduk kepada Allah. 2011 . dan berserah diri kepada Allah swt. sebagai Rasul. dan damai. Hal itu dilakukan atas kesadaran dan kemauan diri sendiri. melainkan pula pada segala sesuatu yang secara tak sadar tunduk sepenuhnya pada undang-undang Allah. tunduk. tetapi menganal berbagai segi dari kehidupan manusia. Ia mengatakan bahwa Islam menurut istilah (Islam sebagai agama) adalah agama yang ajaran-ajarannya diwahyukan Tuhan kepada masyarakat manusia melalui Nabi Muhammad saw. bukan paksaan atau berpura-pura. di antaranya Prof. May 01. banyak para ahli yang mendefinisikannya. Dr. taat. yaitu keesaan Allah dan kesatuan atau persaudaraan umat manusia menjadi bukti nyata bahwa agama Islam selaras benar dengan namanya. Di kalangan masyarakat Barat. dan taat kepada Allah swt. patuh.PERGERTIAN ISLAM DAN KEISTIMEWAAN ISLAM MOHAMAD SHARIL BIN MOHD ARIFF Pengertian Islam bisa kita bedah dari dua aspek. Dari segi kebahasaan. Peristilahan ini timbul karena pada umumnya agama di luar Islam namanya disandarkan pada nama pendirinya. Adapun pengertian Islam dari segi istilah. sebagaimana tersebut dalam Al Qur¶an. Agama Sunday. Oleh sebab itu orang yang berserah diri. Agama ini disandarkan pada nama pendirinya. dalam upaya mencari keselamatan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat. Di Persia misalnya ada agama Zoroaster.

Dalam proses penyebaran agama Islam. Nabi Daud. akan tetapi secara prinsip hal itu merupakan kesalahan besar. Nabi Isa. bukan berasal dari manusia/Nabi Muhammad saw. dan tata cara ibadahnya. Kata Islam tidak mempunyai hubungan dengan orang tertentu. Kata Islam adalah nama yang diberikan oleh Allah swt. Posisi Nabi dalam agama Islam diakui sebagai orang yang ditugasi Allah untuk menyebarkan ajaran Islam tersebut kepada umat manusia. Keterlibatan nabi ini pun berada dalam bimbingan wahyu Allah swt. Dengan demikian. atau negeri tertentu. seluruh Nabi dan Rasul beragama Islam dan mengemban risalah menyampaikan Islam. Berdasarkan keterangan tersebut. 2011 . bukan saja tidak tepat. Islam adalah agama Nabi Adam. Dengan kata lain. nabi terlibat dalam memberi keterangan.PERGERTIAN ISLAM DAN KEISTIMEWAAN ISLAM MOHAMAD SHARIL BIN MOHD ARIFF lainnya. Islam adalah agama sepanjang sejarah manusia. May 01. Nabi Muhammad saw. sebagaimana perkataan agama Budha yang mengandung arti agama yang dibangun oleh Sidharta Gautama Budha atau paham yang berasal dari Sidharta Gautama. golongan tertentu. Islam adalah nama agama yang berasal dari Allah swt. Selanjutnya. Penyebutan istilah Muhammadanism dan Muhammedan untuk agama Islam. Nabi Musa. penjelasan. Demikian pula nama agama Yahudi yang disandarkan pada orang-orang Yahudi (Jews) yang berasal dari negara Juda (Judea) atau Yahuda. Agama dari seluruh Nabi dan Rasul yang pernah diutus oleh Allah swt. dilihat dari segi misi ajarannya. pada berbagai kelompok manusia dan berbagai bangsa yang ada di dunia ini. Nabi Ibrahim. Sidharta Gautama Budha (lahir 560 SM). Islam menurut istilah mengacu kepada agama yang bersumber pada wahyu yang datang dari Allah swt. agama ini dinisbahkan kepada tokoh pendirinya. Nabi Sulaiman. Istilah tersebut bisa mengandung arti bahwa Islam adalah paham Muhammad atau pemujaan terhadap Muhammad. Nama Islam tersebut memiliki perbedaan yang luar biasa dengan nama agama lainnya. Analogi nama dengan agama-agama lainnya tidaklah mungkin bagi Islam. Nabi Yakub. Hal itu Sunday. Hal itu dapat dipahami dari petunjuk ayat-ayat Al Qur¶an yang diturunkan Allah swt. uraian. secara istilah. misalnya agama Budha.

patuh. Islam secara bahasa berarti tunduk. orang Yahudi. 2011 . Al Qur¶an menyatakan bahwa: Sesungguhnya agama di sisi Allah (hanyalah) Islam «. barangsiapa yang beriman kepada Allah. Sunday. hari kemudian dan beramal saleh. Kesimpulannya. Sesungguhnya seluruh nabi dan rasul mengajarkan Islam kepada umatnya. (Al Baqarah 2:62). dan damai. tapi diturunkan pula kepada seluruh nabi dan rasul. mereka akan menerima pahala di sisi Tuhan mereka. tidak ada ketakutan bagi mereka. Selanjutnya Al Qur¶an juga menyatakan: Sesungguhnya orang-orang beriman. dan tidak (pula) mereka berduka cita. May 01.85). Al Qur¶an menyatakan hal ini karena kata µIslam¶ itu sendiri berarti menyerahkan diri kepada Allah SWT Yang Maha Pencipta.PERGERTIAN ISLAM DAN KEISTIMEWAAN ISLAM MOHAMAD SHARIL BIN MOHD ARIFF dapat dipahami dari ayat-ayat yang terdapat di dalam Al Qur¶an yang menegaskan bahwa para Nabi tersebut termasuk orang yang berserah diri kepada Allah. Sedangkan menurut istilah. Islam adalah nama agama yang diturunkan Allah untuk membimbing manusia ke jalan yang benar dan sesuai fitrah kemanusiaan. orang-orang Nasrani dan orang-orang Shabiin. Islam diturunkan bukan kepada Nabi Muhammad saja. maka sekali-kali tidaklah akan diterima (agama itu) daripadanya. Barang siapa yang mencari agama selain agama Islam. (Ali µImraan 3:19. Wallahu A¶lam.

S.. Secara ringkasnya Iman adalah berkaitan dengan kepercayaan (aqidah) seorang Muslim. Pada masa ini terdapat lebih 1. Pengikut syariat-syariat asal Kristian dan Yahudi adalah digelar ahli kitab. dan akhirnya Nabi Muhammad s. bulan. May 01. Kesemua mereka percaya bahawa Islam diturunkan oleh Allah kepada kesemua rasul-rasulnya. Semua makhluk tersebut dan termasuklah para Malaikat dan sebahagian manusia dan Jin yang patuh adalah Islam kecuali Iblis dan sebahagian dari Jin yang engkar kepada perintah Allah swt. untuk menyempurnakan syariat yang terdahulu dengan turunnya Al-Quran sebagai panduan dan muamalat baginda sebagai penerangnya. Nama Islam itu sendiri adalah diberi oleh Allah Tuhan sekelian alam. termasuk Nabi Adam A.a. Umat Islam percaya bahawa Semua makhluk yang berada di alam ciptaan Allah ini termasuklah tumbuh-tumbuhan. ada tiga konsep yang penting iaitu Iman. Umat Islam percaya Nabi Muhammad saw diutuskan oleh Allah. Kepercayaan ini bersandarkan kepada enam perkara yang disebu t Rukun Iman.S. Mereka yang beriman dan beramal dengan ajaran agama Islam digelar Muslim.8 bilion Muslim di dunia.. sejahtera serta damai.PERGERTIAN ISLAM DAN KEISTIMEWAAN ISLAM MOHAMAD SHARIL BIN MOHD ARIFF Perkataan Islam berasal dari perkataan Arab (aslama. Sedangkan Agama (syariat asal) Kristian dan Yahudi adalah Islam.. air. islaman) yang bermaksud tunduk. Dalam Islam terdapat 2 kumpulan fahaman utama iaitu ahli Sunnah wal jamaah (Sunni) dan Syiah. Sunday.a. Rukun Islam pula berkait rapat dengan tanggungjawab seseorang Muslim yang perlu dilakukan.. Manakala Ihsan menyentuh adab adab seorang Muslim. sehingga Nabi terakhir Nabi Muhammad s. Cuma yang membezakan (antara nabi-nabi) ialah dari segi syariat sahaja.S. Bagaimanapun. angin. yuslimu.bintang dan segalanya adalah patuh dan tunduk kepada ketentuan yang ditetapkan oleh Allah swt.w. binatang.s. 2011 . kesemua kumpulan ini tetap percaya bahawa Tuhan itu Allah dan dalam Islam ada rukun Islam dan rukun Iman yang menjadi teras amalan mukmin. matahari. U Dalam Islam . Nabi Isa A. Perbezaan ini adalah disebabkan oleh perbedaan pendapat.. Nama Agama Kristian dan Yahudi adalah merujuk kepada kaum atau rasul pada masa tersebut. Nabi Nuh A.S.S. bumi. Nabi Musa A. Agama Islam adalah agama yang mentauhidkan Allah dan telah lama wujud sebermula dengan Nabi Adam a. patuh dan ia juga bermaksud selamat. 'amal dan Ihsan.w. Nabi Ibrahim A.

a. ALLAH Konsep teologi asas Islam ialah tauhid-kepercayaan bahawa terdapat hanya satu Tuhan. Muslim percaya bahawa Allah mewahyukan pesanan terakhirNya kepada manusia melalui Nabi Islam Muhammad s. Nabi-nabi dianggap menjadi yang paling hampir sempurna dari semua manusia. Kepercayaan kepada Allah juga merupakan sebahagian daripada Rukun Islam. Nabi Muhammad s. Hari Kiamat. namun yang lain menjejak asal usulnya dari kata Arami Al h .w.s. 2011 . Allah.s. Mutlak.PERGERTIAN ISLAM DAN KEISTIMEWAAN ISLAM MOHAMAD SHARIL BIN MOHD ARIFF RUKUN IMAN Iman ialah membenarkan dengan hati... memberi perutusan yang sama . dan membandingkannya kepada politeisme.] dan Al-Qur'an menyatakan bahawa nama Muslim telah diberikan oleh Nabi Ibrahim a.(yang/itu) dan il h (tuhan)." Dalam teologi tradisi Islam. Nabi Ibrahim a." Dengan itu Muslim menolak doktrin Tritunggal Kristian. Bangsa bukan Arab mungkin menggunakan nama lain untuk Allah. cuma memuja dan sujud padaNya sebagai pencipta alam. meskipun mereka mampu melakukan mukjizat untuk membuktikan kenabian mereka. Bagi umat Islam. Islam dihuraikan dalam al-Qur'an sebagai "sifat primordial bagaimana Allah mencipta manusia". kebanyakan ilmuwan percaya ia diperoleh daripada penyingkatan kata al. Muslim tidak perlu membayangkan Allah. wahyuNya.Islam . iaitu percaya pada Allah. dan uniknya merupakan penerima wahyu ketuhanan-sama ada terus dari Allah atau melalui perantaraan malaikat. dan pada qada dan qadar. dengan mengisytiharkan bahawa: "Tiada Tuhan melainkan Allah dan Muhammad ialah pesuruh Allah.a. AlQur'an menerangkan nama-nama berbagai tokoh yang dianggap nabi dalam Islam. menyatakan dengan lisan. bermakna "Maha Penyayang" (lihat Asmaul Husna) Allah dihuraikan dalam surah 112 al-Qur'an sebagai: "Dialah Allah Yang Maha Esa. bermaksud "Tuhan" (al-il h). bermakna "Maha Pengasih" dan alRahim. Nabi Nuh a. dan melalui malaikat Jibrail.s.[ Sunday. Para ulama menetapkan setiap Muslim mestilah percaya kepada enam perkara asas dalam Islam yang dikenali sebagai Rukun Iman.w. dan Nabi Isa a. Yang Kekal. dan melakukan dengan anggota badan. Teologi Islam mengatakan bahawa semua pesuruh Allah sejak Nabi Adam a. May 01.s.penundukan kepada Allah. malaikatNya. Dan tidak ada sesiapapun yang serupa denganNya.. di mana tauhid diluahkan dalam syahadah (pengakuan). Dia tiada beranak dan Dia pula tidak diperanakkan. Mereka mempercayai tujuan kewujudan ialah untuk menyembah Tuhan Qur'an kadangkala memerikan Allah dengan nama atau sifat lain. Allah itu di luar pemahaman manusia.s.s. termasuk Nabi Adam a. seperti al-Rahman. merupakan Nabiullah terakhir dan kitab al-Qur'an merupakan wahyu yang baginda terima lebih dari dua dekad Muslim percaya bahawa para nabi adalah manusia dan bukan tuhan/dewa. Nabi Musa a. Istilah Arab untuk Tuhan ialah All h.s. seperti "Tanr " dalam bahasa Turki atau "Khod " dalam Parsi. pesuruhNya.

Surah lebih awal secara kronologinya. terjemahan adalah semestinya kurang tepat atas sebab perbezaan bahasa. mencatat setiap perbuatan manusia. oleh Allah melalui malaikat Jibrail pada banyak peristiwa antara 610 dan kewafatan baginda pada 8 Jun 632. Sains ulasan dan takwil al-Qur'an dikenali sebagai tafsir. dan kemustahilan mengekalkan gaya asal yang diilhamkan.[5] Muslim menganggap al-Qur'an sebagai kata sebenar Allah. kesilapan dari penterjemah. dan telah dipiawaikan di bawah pentadbiran khalifah ketiga Uthman bin Affan.a. seperti yang setara dengannya dalam Ibrani (malakh) dan Greek (angelos). yang apabila digabungkan.a. ia adalah pusat teks keagamaan Islam yang diturunkan dalam bahasa Arab. 2011 . Mereka juga difikirkan untuk menjadi perantara bagi pihak manusia.[32] Muslim percaya bahawa ayat AlQur'an telah diwahyukan kepada Nabi Muhammad s. atau tiga.w.[34] Pakar undang-undang Muslim merujuk hadith. namun cara utama penyampaian ialah melalui lisan. Bagi Muslim. malaikat tidak memiliki tekad bebas. atau bab. dengan al-Quran sebagai kitab terakhir. atau rekod bertulis kehidupan Nabi Muhammad s. Al-Qur'an menghuraikan malaikat sebagai "utusan dengan kepak²dua. mengandungi 6. atau "tafsiran maksudnya". Al-Qur'an dibahagikan kepada 114 surah.[33] Al-Qur'an lebih menekankan panduan moral berbanding ajaran undang-undang. mengagungkan Allah. Apabila Muslim bertutur secara abstrak mengenai al-Qur'an. Ia telah disusun pada zaman khalifah pertama Abu Bakar as-Siddiq. dan mengambil jiwa manusia di akhir hayatnya. teks. May 01. Taurat dan Injil. diturunkan di Makkah. atau empat (pasang): Dia [Allah] menambahkan Makhluk mengikut kemahuanNya«"[ Sunday. Mereka juga mempercayai kandungan kitabkitab sebelum al-Quran. Terjemahan oleh itu hanya dianggap sebagai ulasan terhadap al-Qur'an. bukan seperti al-Qur'an itu sendiri Malaikat Kepercayaan kepada malaikat merupakan satu lagi asas keimanan Islam.PERGERTIAN ISLAM DAN KEISTIMEWAAN ISLAM MOHAMAD SHARIL BIN MOHD ARIFF KITAB Muslim mempercayai bahawa terdapat beberapa kitab suci yang diturunkan Allah kepada nabinabinya.[37] Tugas malaikat termasuk menyampaikan wahyu daripada Allah. dan dianggap "buku sumber prinsip dan nilai Islam". dan menyembah Allah dengan kepatuhan sempurna. menekankan topik etika dan kerohanian. atau keduanya.[35] Perkataan Qur'an bermaksud "pengucapan". Al-Qur'an dilaporkan telah ditulis oleh sahabat Nabi semasa baginda masih hidup..236 ayat. al-Qur'an hanya sempurna seperti diturunkan dalam bahasa Arab asli. mereka lazimnya memaksudkan kitab suci yang dibaca dalam bahasa Arab berbanding karya bercetak atau sebarang terjemahannya. Kata bahasa Arab untuk malaikat (malak) bermaksud "utusan". telah dipesongkan²sama ada dari segi tafsiran.w. Menurut Al-Qur'an. Surah Madaniyyah berikutnya kebanyakannya membincangkan isu sosial dan moral yang berkaitan dengan masyarakat Muslim. sebagai tambahan kepada al-Qur'an dan untuk membantu menafsirkannya.

perbuatan. (Penutup segala Nabi) untuk menyebarkan pesanan ketuhanan ke seluruh alam (untuk menyimpulkan dan memuktamadkan kata Tuhan). Nuh.a. Ibrahim.w. Ujian dan kesengsaraan yang mendahului dan semasa Kiamat dihuraikan dalam al-Qur'an dan hadith. riba dan ketidakjujuran. walaupun sesetengah mereka mendapat mukjizat yang membuktikan kenabian mereka.[41] Dalam Islam. Contoh ini dipelihara dalam tradisi yang dikenali sebagai hadith ("laporan"). 2011 . "Hari Pengadilan" dan as-s `a.[40] Muslim juga percaya bahawa Allah menghantar Nabi Muhammad s. Musa dan Isa. dan pengadilan mereka oleh Allah. dengan rujukan al-Qur'an menghuraikan sifatnya dan keseronokan fizikal yang akan datang. termasuk Adam. Teologi Islam menyatakan semua rasul menyampaikan pesanan Islam²penyerahan kepada kehendak Tuhan. "Saat Terakhir") juga penting pada Muslim. Mereka percaya bahawa masa Qiy mah telah ditentukan oleh Allah tetapi tidak diketahui oleh manusia. Menurut Qur'an.w. sedangkan rasul-rasul sebelum baginda dihantar kepada puak atau kaum tertentu sahaja. Al-Qur'an menyebut nama beberapa orang yang dianggap nabi.[39] semua nabi merupakan manusia dan bukan tuhan. iaitu rekod kata.[44] Tradisi mistik dalam Islam meletakkan keseronokan kesyurgaan ini dalam konteks kesedaran yang amat terhadap Allah Sunday. dipanggil Sunnah (harfiahnya "kebiasaan"). dan sunnah dilihat sebagai penting kepada panduan tafsiran al-Qur'an. Al-Qur'an menekankan kebangkitan jasad. suatu pemecahan dari kefahaman Arab pra-Islam tentang kematian. Muslim digalakkan untuk mencontohi perbuatan Nabi Muhammad s. dan juga dalam komentar dari ulama.w.PERGERTIAN ISLAM DAN KEISTIMEWAAN ISLAM MOHAMAD SHARIL BIN MOHD ARIFF Nabi dan Rasul Muslim mengakui para nabi (Arab: ) dan rasul ( ) sebagai manusia yang dipilih Tuhan untuk menjadi utusanNya. Ia menyatakan bahawa kebangkitan akan diikuti oleh perhimpunan manusia. contoh "normatif" kehidupan Nabi Muhammad s. dan perwatakan peribadi baginda. May 01.a.[42] Kebangkitan dan pengadilan Kepercayaan pada "Hari Kebangkitan".[43] Al-Qur'an menyenaraikan beberapa dosa yang boleh membawa seseorang ke neraka. seperti kufur. Muslim melihat syurga (jannah) sebagai tempat keriangan dan kebahagiaan. Yawm al-Qiy mah (juga dikenali sebagai yawm ad-d n.a. dalam kehidupan harian mereka. Terdapat juga rujukan kepada ridw n (kegembiraan dan senang hati).

PERGERTIAN ISLAM DAN KEISTIMEWAAN ISLAM MOHAMAD SHARIL BIN MOHD ARIFF Takdir Selaras dengan kepercayaan Islam dalam takdir. iaitu berpuasa pada bulan Ramadan. Sunday. baik atau jahat. Muslim juga bersolat menghadap ke sini. Solat ( ). Dialah Pelindung kami'«"[46] Bagi Muslim. iaitu ziarah semasa bulan Zulhijjah ke bandar Makkah. Setiap solat perlu mengadap Kaabah di Makkah. dan juga untuk membantu menyebarkan Islam. Puasa ( ).[47] Lima Rukun Islam Syahadah ditulis pada plak di Masjid Agung Xi'an.[49] 2. Ini dijelaskan dalam ayat al-Qur'an seperti "Katakan: 'Tidak sekali-kali akan menimpa kami sesuatu pun melainkan apa yang telah ditetapkan Allah bagi kami. Menurut ahli teologi Muslim. atau ketentuan tuhan (al-qad wa'l-qadar). 2011 . Menurut tradisi Islam. Muslim harus mengulangi syahadah ini dalam solat. dan lima konsep asas penerimaan agama bagi Islam Syiah. Setiap Muslim yang mampu (dari segi badan dan harta) wajib menunaikan haji sekurang-kurangnya sekali seumur hidupnya. semua yang telah ditakdirkan oleh Allah ditulis dalam al-Luh al-Mahf z. dan harus berwaspada dari dosa lain. iaitu fahaman asas ajaran Islam: Aku bersaksi tiada Tuhan melainkan Allah dan aku bersaksi bahawa Muhammad adalah pesuruh Allah Perjanjian ini adalah asas untuk semua kepercayaan dan amalan lain dalam Islam. 4. Lima Rukun Islam (Arab: ) adalah lima amalan penting dalam Islam Sunah. manusia memiliki tekad bebas dan dia boleh memilih antara betul atau salah. dan demikian bertanggungjawab atas perbuatannya. May 01. dan bukan-Muslim yang ingin memeluk Islam diperlukan untuk mengucap kalimah ini. wajib dilakukan lima kali sehari. Syahadah ( ). 5. walaupun peristiwa telah ditentukan. "Batu Suratan Terpelihara". Di kebanyakan negara Muslim. atau amalan sembahyang. Haji ( ). telah ditentukan dan tiada apa yang boleh berlaku kecuali atas izin Allah. peringatan yang dipanggil Azan disiarkan secara umum dari masjid tempatan pada masa yang sesuai. segala di dunia yang berlaku. Muslim tidak boleh makan atau minum dari subuh hingga senja pada bulan ini. ChinaAmalan Haji termasuk berjalan tujuh kali mengelilingi Kaabah (tawaf). Zakat ( ). Allah mempunyai pengetahuan dan kawalan penuh ke atas semua yang berlaku. berdasarkan pada kekayaan yang dikumpul. 3. Amalan pemberian ini wajib untuk semua Muslim yang mampu.[48] Rukun Islam bagi Muslim Sunnah ialah: 1. atau pemberian sedekah. Bahagian yang ditetapkan digunakan untuk membantu yang miskin dan yang memerlukan.

Ia bersifat Rabbani. mengucap dua kalimah syahadah. berpuasa di bulan ramadhan dan menunaikan haji ke Baitullah bagi yang mampu. May 01. syamil. Ikhlas hati asas makbul ibadah 4. berseimbangan dan lain-lain ciri yang agung.PERGERTIAN ISLAM DAN KEISTIMEWAAN ISLAM MOHAMAD SHARIL BIN MOHD ARIFF KEISTIMEWAAN ISLAM Keistimewaan Islam dalam Ibadah Islam dari segi bahasa: Ketundukan dan penyerahan hanya kepada Allah Taala. mendirikan sembahyang pada waktunya. Ibadah hanya dengan kaifiyyat yang disyaraµkan 5.w. Ia diterangkan dalam lima perkara iatu rabbaniyah. wa¶qii. Perimbangan antara ruh dan jasad 6.t sama ada dalam ibadah khusus atau ibadah umum.Keindahan dan keistimewaan Islam dapat dilihat pada beberapa aspek yang menjadikan Islam itu sebagai sebuah agama yang menjadi dasar kehidupan umat manusia. Ibadah Islam adalah ibadah yang istimewa dan unik. Berikut dinukilkan beberapa keistimewaan tersebut: 1.W. menunaikan zakat.T. Sunday. syumul. Pembebasan ibadah daripada perhambaan kepada tokoh agama 3. Islam merupakan agama yang paling istimewa dan praktikal dengan kehidupan manusia dan menepati kehendak naluri sifat semulajadi manusia. 2011 . Mudah dan menghapuskan kepayahan Keistimewaan Islam secara umumnya jelas dalam pelbagai cara kita beribadat kepada Allah s. Islam pula menurut syarak: Ia tegak berdiri diatas 5 asas iaitu. Tiada tuhan yang disembah melainkan Allah S. tinggi atau agung dan universal. 2. serta amat berbeza daripada ibadah dalam agama lain.

A. RABBANIYYAH ( KETUHANAN ) Rabbaniyyah bermakna Islam yang merangkumi hukum hakam. politik.W. May 01.T maka perlu kita menyakini bahawa Allah S.W.W sebagaimana keterangan pada bab yang lepas dan agama-agama yang lain tidak diterima oleh Allah S.T berikan hendaklah manusia itu mengucapkan pengakuan bahawa semua makhluk milik Allah S.W. Sunday.T.Seandainya berlaku bala bencana yang Allah S.W.T dan semua akan kembali kepadaNya.ekonomi.Ini bermakna Islam adalah agama yang sempurna dan indah dalam segala aspek kehidupan manusia baik soal bermasyarakat.T jualah yang memberi dan menetapkan peraturan hidup manuisa yang wujud terkandung dalam al-Quran dan Hadith serta Sirah Rasulullah S.konsep.A.prinsip dan nilai-nilai peraturan hidup manusia adalah mutlak milik Allah S. 2011 .T sebagaimana firmanNya: " Sesungguhnya agama yang diredai Allah S.W.PERGERTIAN ISLAM DAN KEISTIMEWAAN ISLAM MOHAMAD SHARIL BIN MOHD ARIFF KEISTIMEWAAN ISLAM 1.T.W.W.W.W.sosial dan sebagainya. Perlu ditegaskan bahawa Islam dan semua makhluk ciptaanNya adalah mutlak milik Allah S.T ialah agama Islam" ( Surah Al ±Imran ayat : 19 ) Dan firmanNya: " Sesiapa yang mencari agama selain daripada agama Islam maka dia termasuk dalam golongan mereka yang rugi di akhirat nanti" ( Surah al-Imran ayat : 85 ) Islam dicipta oleh Allah S. Islam adalah satu pegangan yang jitu.Sesiapa yang menganut agama lain adalah sesat.Islam agama Allah S.W.Dalam pada itu apabila kita menyatakan Islam milik Allah S.bersih daripada kejahilan dan dorongan hawa nafsu.T Manakala agama-agama lain adalah hasil ciptaan idea dan falsafah serta pandangan manusia.

T dan Dia sahajalah yang berkuasa menyelesaikan masalah yang dihadapai oleh manusia . 3. Kalau ingin maju dalam pentadbiran.Islam telah menyediakan segala kemudahan dan pilihan dalam menyelesaikan masalah sebagai contoh kalau tiada air untuk berwuduk maka boleh bertayammum. Peraturan dan perundangan Islam adalah seimbang dan mudah dalam semua perkara.A.maka sudah ada peraturan yang Islam letakkan hanya perlu mendalami isi al-Quran dan Sunnah Rasulullah S.T mengetahui kehendak dan kekurangan manusia maka dengan sebab itulah manusia diberi peraturan hidup yang mampu memenuhi keperluan manusia. Sehubungan dengan itu juga Islam memberi ruang kepada manusia untuk berfikir bagi memajukan tamadun manusia dan ilmu.Islam menggalakkan manusia bersikap positif. WAQI¶IYYAH ( BENAR DAN NYATA ) Al-Waqiiyyah bermksud ajaran Islam adalah bersifat praktikal dan sesuai diamalkan dalam kehidupan manusia.Misalnya bagi menyelamatkan nasab dan keturunan manusia Islam menyarankan berumahtangga dan mengharamkan zina serta meletakkan hukum rejam atau sebat bagi penzina dengan tujuan menjaga kehormatan manusia.haram mendedahkan aurat dan sebagainya.Segala apa yang dihadapi oleh manusia semuanya terdapat penyelesaian dalam al-Quran sedikit pun tidak ditinggalkan.W.inovatif dan mempunyai wawasan untuk kemajuan di mana Sunday.kebudayaan atau sebagainya. 2011 . May 01.W.ekonomi.Oleh yang demikian manusia hanya perlu tunduk dan patuh kepada segala perintah dan peraturan Islam kerana apa-apa yang disarankan oleh Islam adalah semata-mata memberi kebahagian hidup manusia dunia dan akhirat. SYUMULIYYAH ( LENGKAP ) Syumuliyyah bermakna bahawa Islam itu lengkap dan sempurna malah tiada cacat celanya yang merangkumi segala aspek kehidupan manusia.Apa-apa persoalan yang ditimbulkan oleh manusia yang bersangkut paut dengan kehidupan mereka dapat diselesaikan oleh Islam melalui ajaran-ajarannya yang benar lagi tepat sekali.Allah S.W. Sebagai contohnya kalau seseorang itu ingin bersosial sudah ada peraturan yang digariskan oleh Islam seperti haram pergaulan lelaki dengan perempuan.Segala apa yang diterangkan oleh Islam adalah benar dan nyata belaka.kreatif.PERGERTIAN ISLAM DAN KEISTIMEWAAN ISLAM MOHAMAD SHARIL BIN MOHD ARIFF 2. Masalah kehidupan manusia adalah dalam pengetahuan Allah S.

tempat dan zaman.A.Allah S.Keadilan Islam hendaklah ditegakkan tanpa mengira kawan atau lawan sesama Islam atau bukan Islam.warna kulit.PERGERTIAN ISLAM DAN KEISTIMEWAAN ISLAM MOHAMAD SHARIL BIN MOHD ARIFF kemajuan hendaklah seimbang dengan keperluan rohani.W telah menolak diringankan hukuman potong tangan ke atas Fatimah binti al-Aswah seorang wanita golongan bangsawan Bani Makhzum yang telah mencuri.keturunan. 2011 . Ini terbukti apabila Rasulullah S. ALAMIYYAH ( SARWAJAGAT ) Alamiyyah bermaksud ajaran Islam adalah sesuai untuk semua manusia tanpa mengira bangsa.Demikian juga diriwayatkan bahawa Baginda S.Islam menjamin kehidupan yang hakiki dan memberi kesejahteraan abadi kepada manusia di akhirat.A. Ajaran Islam tidak ada kesangsian dan syak wasangka pada kebenaran dan perlaksanaanya.T sesungguhnya telah memuliakan manusia dengan pelbagai nikmat rezeki dan kemudahan dengan memudahkan manusia menjalankan urusan pentadbiran di bumi ini sebagai khalifah. Sunday.pentadbiran dan seumpamaya adalah begitu indah dan menepati kehendak manusia.puak.rumahtangga.W sendiri akan memotong tangan anaknya Fatimah sekiranya dia mencuri.Keadilan Islam bukan hanya terbatas kepada individu . Alamiyyah Islam membawa keadilah yang sejagat kepada seluruh alam terutamanya manusia.masyarakat dan negara.warna kulit dan sempadan malah keadilan Islam adalah alamiyyah iaitu menyeluruh.keturunan.Oleh itu Islam memerintahkan umat manusia menegakkan keadilan dalam setiap urusan manusia. Sudah jelas dan amat nyata sekali kepada kita bahawa Islam itu adalah agama yang indah dan memenuhi kehendak manusia.sosial.Segala peraturan yang di buat oleh Islam sama ada ibadat.W. May 01. 4.

May 01. 2011 .PERGERTIAN ISLAM DAN KEISTIMEWAAN ISLAM MOHAMAD SHARIL BIN MOHD ARIFF Sunday.

Pengikut agama ini digelar Muslim (orang yang menyerah diri kepada ALLAH). 2011 . Manusia diberi pilihan memilih jalan kebaikan atau jalan kejahatan. Maksud Islam dari sudut bahasa adalah ''aman'' (salam). yang merupakan kitab suci yang paling lama berada di dunia ini telah mendapat jaminan Allah bahawa ia terpelihara dari kecacatan maklumat atau penyelewengan. seseorang Muslim menyerahkan dirinya kepada mematuhi kehendak dan larangan dari tuhannya (ALLAH). kewujudan Hari Pembalasan dan kewujudan ciptaan ALLAH. May 01. kewujudan Kitab-kitab suci terdahulu. berzakat dan menunaikan haji.PERGERTIAN ISLAM DAN KEISTIMEWAAN ISLAM MOHAMAD SHARIL BIN MOHD ARIFF PENGENALAN ASSALAMMUALAIKUM PEMBUKA BICARA TUGASAN KURSUS INI. berpuasa.. bersyahadah. solat beserta doa dan Sunday. bersolat. Perutusan Islam telah diwahyukan (diturunkan dari ALLAH) kepada Nabi Muhammad SAW 1. Seruan utama Islam adalah bahawa hanya ada Satu Pencipta alam ini dan DIA lah yang layak disembah serta Nabi Muhammad SAW merupakan hamba dan pertusanNYA di muka bumi. Seseorang Muslim dikehendaki menyempurnakan lima ibadah utama. Al Quran. Manusia boleh berusaha memohon petunjuk dari Tuhannya melalui keyakinan aqidah. Kepercayaan Muslim turut meliputi keyakinan terhadap kewujudan Malaikat. SAYA MOHAMAD SHARIL BIN ARIFF DARI KRUSUS MEKANIK INDUSTRI INGIN MEMBUAT KERJA TUGASAN KURSUS PENDIDIKAN ISLAM IAITU PERGERTIAN ISLAM DAN KEISTIMEWAAN ISLAM. Ia diwahyukan melalui Malaikat Jibrail a. Ia juga bermaksud serah (submit). dalam konteks ini..Islam mengajar bahawa semua manusia lahir dalam keadaan suci.400 tahun yang lalu.s dan disimpan dengan baik sehingga kini melalui kitab yang dinamakan Al Quran.

SENARAI RUJUKAN y y y y y y y HIDUP IBADAT _:. sekian terima kasih«.PERGERTIAN ISLAM DAN KEISTIMEWAAN ISLAM MOHAMAD SHARIL BIN MOHD ARIFF PENUTUP/KESIMPULAN SELESAI SUDAH TUGASAN INI DENGAN MERUJUK PADA BUKU-BUKU DAN LAMAN WEB DAN TIDAK LUPA JUGA KEPADA AHLI KELUARGA YANG BERSAMA2 MENYIAPKAN TUGASAN INI« KESIMPULANNYA SAYA DAPAT MENGETAHUI TENTANG PENGERTIAN ISLAM DAN KEISTIMEWAAN ISLAM«MOGA SAYA DAPAT MANFAAT DAN TELADAN.COM KELUARGA LAMAN WEB FACEBOOK Sunday.SAAD LAMAN WEB PENDIDIDKAN ISLAM TINGKATAN 2 TANYALAH USTAZAH. 2011 . May 01.USTAZ HAJI FADZIL HAJI AHMAD BIMBINGAN LENGKAP PENDIDIKAN ISLAM : BLOGSPOT USTAZ BADROL HJ..

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->