P. 1
Laporan Psv k3 (Pbs) Format Baru

Laporan Psv k3 (Pbs) Format Baru

|Views: 163|Likes:
Published by Irene Soo

More info:

Published by: Irene Soo on Jun 02, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/31/2012

pdf

text

original

PENTAKSIRAN BERASASKAN SEKOLAH KAJIAN REKAAN SENI VISUAL ( KRSV ) PENDIDIKAN SENI VISUAL 2611 / 3 SIJIL PELAJARAN MALAYSIA

2009
LAPORAN PENYELARASAN PENTAKSIRAN

PERINGKAT DAERAH / ZON / BAHAGIAN
1 MAKLUMAT KETUA PENTAKSIR KAWASAN / PENTAKSIR KAWASAN NAMA DAERAH / ZON ALAMAT SEKOLAH TELEFON (P) FAX TEL BIMBIT : : : : PN HALIJAH BINTI HAMZAH HULU LANGAT SMK BDR TUN HUSSEIN ONN 2 03-90766753 03-90763467 : 016-3173883

2. Laporan Hasil Kerja Calon: Bentuk Tugasan Bil Tugasan 1 Ukiran Ulasan a. Tugasan ini kurang mendapat sambutan daripada calon, hanya dua buah sekolah sahaja yang membuat tugasan ini (15 calon) sahaja. b. Hasil karya dibuat daripada kayu. a. Hanya 2 orang calon yang membuat tugasan ini di daerah Hulu Langat. a. Seramai 55 orang calon yang membuat tugasan ini dalam daerah Hulu Langat. b. Hasil karya yang dihasilkan kurang menepati tajuk yang diminta. Lukisan / catan figura manusia yang dihasilkan oleh calon tidak menarik.(lebih kepada bentuk potret). c. Kebanyakkan hasil karya dibuat di atas kain, dan saiz nya tidak menepati kehendak soalan. Kecuali hasil karya yang dibuat di atas kertas tebal menepati saiz yang diperlukan.

2 3

Tenunan Poster

9 orang calon memilih tugasan ini. a. Kekuatan : i Koleksi gambar menepati dengan kehendak soalan ii Hiasan kulit tidak diberikan penekanan. b. iii Susunan persembahan keseluruhan baik. Kebanyakkan motif yang dipilih tidak digabungkan untuk mendapat rekaan corak yang dibuat berdasarkan garisan grid yang dipilih.4 Ilustrasi a. a. b. c. b. 5 Reka Corak Bekas Serbaguna 6 Arca 7 Hiasan Dalaman Basikal Trofi 8 9 3 Dapatan Penyelarasan 3. Tugasan kedua popular yang dipilih oleh calon di daerah Hulu Langat. Hanya 22 calon yang memilih tugasan ini.1 Folio Tugasan 1: Ukiran a. Kebanyakan tugasan ini di pilih oleh calon dari sekolah swasta. Hasil karya kebanyakkan dihasilkan dengan menggunakan kayu. (954 calon memilih tugasan ini).1. berbanding tipografi.1 Hasil Produk Tugasan Calon 3. a. folio tidak diberi perhatian yang banyak. Tugasan banyak ditumpukan terhadap hasil karya sahaja. iii Lukisan realistik masih lemah. (2214 calon memilih tugasan ini). Ada yang tiada catatan. a. b. plywood dan kertas tebal. Kebanyakkan hasil kerja kursus calon lebih memberi tumpuan kepada ilustrasi. ii Catatan penerangan sangat terhad. . Tugasan yang paling popular dan banyak dibuat oleh calon. b. Kelemahan: i Ramai calon tulis tangan tajuk dan hiasan luar. 99 calon memilih tugasan ini.

ii Produk dari kertas tebal. iii Dimensi baru kurang jelas pada rekaan. Ton warna tidak diberikan penekanan. 4. kerana calon beranggapan tugasan lain dikira sebagai sukar untuk dihasilkan.. Dimensi baru hanya tercapai dengan kombinasi pelbagai bahan atau ciptaan karya baru. Kelemahan: i Idea kurang menyerlah.3. Kekuatan : i Kayu digunakan dalam menghasilkan karya berkualiti. 4 Komen Pentaksir berkenaan.1 Keberkesanan Guru Pembimbing mengenai tugasnya membimbing calon. Kerana calon tidak berminat dengan tugasan lain. v Ukiran tebuk tembus mendominasi karya calon. iii Menggunakan teknik yang dikehendaki. iii Menggunakan teknik yang dikehendaki. tapi walaubagaimanapun banyak perkara perlu diperbaiki.2 Tugasan yang dilaksanakan oleh calon semakin mantap. ii Bingkai mahal tetapi kemasan kerja kurang diberi perhatian. 4. i Ramai guru tentukan tajuk tugasan. kemasan kerja kurang kemas. Buktinya satu sekolah guna satu tajuk yang sama. Beberapa perkara perlu diambil perhatian di dalam penghasilan proses folio. Tugasan 5: Reka corak bekas serbaguna a. . Sepatutnya gabungan perlu seimbang dengan bunga timbul. kebanyakkan Calon tidak berminat tetapi cikgu suruh buat juga kerana mata pelajaran ini berada dalam pakage yang telah ditetapkan oleh pihak sekolah.2 Produk Tugasan 1: Ukiran a. iaitu:: i Kulit luar folio tidak perlu dihias dengan hiasan. Kekuatan : i Kayu digunakan dalam menghasilkan karya berkualiti (Bekas). b. ii Produk akhir diberi kemasan. Kelemahan: i Idea kurang menyerlah. iii Lukisan realistik tidak menampakkan realistik. b. ii Produk akhir diberi kemasan bingkai.1. Guru sudah menjalankan tugas dengan baik.

lebih kemas dan menarik.1.3 Guru buat semakan berkala.1 Guru perlu menyediakan borang semakan prosedur kerja yang perlu calon gunakan bagi memudahkan membuat proses penghasilan folio calon. Jadikan markah yang diberi semasa semakan dijalankan sebagai markah peperiksaan pertengahan tahun. Markah tidak beza jauh jika sering guna borang ini. guru sudah boleh memberi skor markah dengan . 5. Tiada catatan dikesan. Bagi yang tiada komputer boleh fotostat. 6. dan catatan dan komen ini tidak perlu calon padamkan sebaliknya ia adalah nota bimbingan arahan kepada calon.1. Koleksi gambar tidak perlu banyak.4 Borang markah calon hendaklah dituliskan berturutan.1. 6.Ii ii iii Iv Utamakan isi kandungan folio. Kebanyakkan calon ada komputer di rumah tapi tiada pencetak. Guru tidak perlu mengunakan borang lain bagi kelas yang diajar.. Ulasan umum mengenai. Mungkin berlaku kerana beri markah sekali sahaja di akhir tugasan.2.1 Guru masih ragu-ragu beri markah. 6. 6. Tajuk setiap helaian perlu ada dan ditampal. Folio calon yang terbaik akan menjadi contoh kepada calon yang lain. Anggaran markah itu tidak tepat tetapi calon akan bersaing.2 Kaedah dan kecekapan guru memberi skor 6.2 Gunakan kemudahan komputer bantu calon buat tajuk sepaya standard. Buat satu sahaja yang berkualiti. (lebih seorang guru yang mengajar tingkatan 5) 6. Calon tidak memanafaatkannya dalam penghasilan proses folio.1 Markah guru masih kurang konsiten. Lukisan realistik masih lemah.1 Ketekalan skor Pentaksir Sekolah. 6.3 Ramai guru masih dikesan tidak guna borang progres markah calon. sebaliknya sambung sahaja mengikut turutan nama calon. Tunjukajar guru penting. Cetakan komputer mesti tidak lebih tiga muka surat. 5. Guru mestilah membuat catatan atau komen. Cadangan Pentaksir untuk penambahbaikkan pelaksanaan bimbingan di sekolah: 5.2 Guru tidak menjelaskan kepada calon mengapa markah yang diberi rendah dan markah tinggi. Tulis markah pada muka surat akhir yang disemak semasa. guru boleh membuat contoh proses folio. grafik tajuk dan maklumat calon supaya standard.1. 6. 5. Markah terlalu rendah dan juga terlalu tinggi Keseluruhannya.

3 Tulislah ayat penghargaan: Cemerlang. Kes perbezaan markah dalam julat kecil tetapi telah dibuat penyelarasan. jika hasil kerja calon cemerlang dan sebagainya dan perlu juga memberi komen galakan agar calon boleh memperbaiki kerja-kerja awal mereka. Guru hendaklah mencatatkan tarikh semakan dan ditandatangi pada setiap muka surat yang disemak. 6. 7. baik. Cadangan penambahbaikkan kepada calon: 7. 7.2 Bengkel penyelarasan markah dibuat setiap tahun untuk guru tetapi masih lagi ada yang tidak menggunakannya dalam penskoran peringkat sekolah. boleh diteruskan.1 Cadangan penambahbaikkan kepada guru. Koleksi motif b.2.1. Kajian komposisi e. Olahan motif d.bertanggungjawab.2 Tulis markah berkala sebagai MARKAH SEMASA DI MUKA SURAT TERAKHIR SEMAKAN. 7. a. . secara individu untuk proses-proses tertentu seperti.1 calon tingkatan empat membuat dumy folio pada semester kedua.1. . Lukisan realistik c.1. Alat dan bahan Markah dumy folio ini diambil untuk dicampurkan dalam peperiksaan akhir tahun. kajian warna f. 7.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->