P. 1
Laporan Psv k3 (Pbs) Format Baru

Laporan Psv k3 (Pbs) Format Baru

|Views: 164|Likes:
Published by Irene Soo

More info:

Published by: Irene Soo on Jun 02, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/31/2012

pdf

text

original

PENTAKSIRAN BERASASKAN SEKOLAH KAJIAN REKAAN SENI VISUAL ( KRSV ) PENDIDIKAN SENI VISUAL 2611 / 3 SIJIL PELAJARAN MALAYSIA

2009
LAPORAN PENYELARASAN PENTAKSIRAN

PERINGKAT DAERAH / ZON / BAHAGIAN
1 MAKLUMAT KETUA PENTAKSIR KAWASAN / PENTAKSIR KAWASAN NAMA DAERAH / ZON ALAMAT SEKOLAH TELEFON (P) FAX TEL BIMBIT : : : : PN HALIJAH BINTI HAMZAH HULU LANGAT SMK BDR TUN HUSSEIN ONN 2 03-90766753 03-90763467 : 016-3173883

2. Laporan Hasil Kerja Calon: Bentuk Tugasan Bil Tugasan 1 Ukiran Ulasan a. Tugasan ini kurang mendapat sambutan daripada calon, hanya dua buah sekolah sahaja yang membuat tugasan ini (15 calon) sahaja. b. Hasil karya dibuat daripada kayu. a. Hanya 2 orang calon yang membuat tugasan ini di daerah Hulu Langat. a. Seramai 55 orang calon yang membuat tugasan ini dalam daerah Hulu Langat. b. Hasil karya yang dihasilkan kurang menepati tajuk yang diminta. Lukisan / catan figura manusia yang dihasilkan oleh calon tidak menarik.(lebih kepada bentuk potret). c. Kebanyakkan hasil karya dibuat di atas kain, dan saiz nya tidak menepati kehendak soalan. Kecuali hasil karya yang dibuat di atas kertas tebal menepati saiz yang diperlukan.

2 3

Tenunan Poster

folio tidak diberi perhatian yang banyak. b. plywood dan kertas tebal. Ada yang tiada catatan. a. b. a.1 Hasil Produk Tugasan Calon 3. (2214 calon memilih tugasan ini).1. . iii Lukisan realistik masih lemah. iii Susunan persembahan keseluruhan baik. 5 Reka Corak Bekas Serbaguna 6 Arca 7 Hiasan Dalaman Basikal Trofi 8 9 3 Dapatan Penyelarasan 3. Kelemahan: i Ramai calon tulis tangan tajuk dan hiasan luar. Kebanyakan tugasan ini di pilih oleh calon dari sekolah swasta. Kekuatan : i Koleksi gambar menepati dengan kehendak soalan ii Hiasan kulit tidak diberikan penekanan. b. Hasil karya kebanyakkan dihasilkan dengan menggunakan kayu. berbanding tipografi. b. (954 calon memilih tugasan ini).1 Folio Tugasan 1: Ukiran a. Tugasan yang paling popular dan banyak dibuat oleh calon. Kebanyakkan motif yang dipilih tidak digabungkan untuk mendapat rekaan corak yang dibuat berdasarkan garisan grid yang dipilih. Tugasan banyak ditumpukan terhadap hasil karya sahaja. Kebanyakkan hasil kerja kursus calon lebih memberi tumpuan kepada ilustrasi. Hanya 22 calon yang memilih tugasan ini.4 Ilustrasi a. ii Catatan penerangan sangat terhad. b. c. 9 orang calon memilih tugasan ini. a. a. Tugasan kedua popular yang dipilih oleh calon di daerah Hulu Langat. 99 calon memilih tugasan ini.

. Kelemahan: i Idea kurang menyerlah. kerana calon beranggapan tugasan lain dikira sebagai sukar untuk dihasilkan. ii Produk akhir diberi kemasan bingkai.2 Produk Tugasan 1: Ukiran a. kebanyakkan Calon tidak berminat tetapi cikgu suruh buat juga kerana mata pelajaran ini berada dalam pakage yang telah ditetapkan oleh pihak sekolah. Kekuatan : i Kayu digunakan dalam menghasilkan karya berkualiti.2 Tugasan yang dilaksanakan oleh calon semakin mantap. ii Produk dari kertas tebal.3. Kelemahan: i Idea kurang menyerlah. Tugasan 5: Reka corak bekas serbaguna a. ii Bingkai mahal tetapi kemasan kerja kurang diberi perhatian. iii Lukisan realistik tidak menampakkan realistik. v Ukiran tebuk tembus mendominasi karya calon.1. . iii Menggunakan teknik yang dikehendaki. tapi walaubagaimanapun banyak perkara perlu diperbaiki. b. kemasan kerja kurang kemas. b. Dimensi baru hanya tercapai dengan kombinasi pelbagai bahan atau ciptaan karya baru. Beberapa perkara perlu diambil perhatian di dalam penghasilan proses folio. 4. 4 Komen Pentaksir berkenaan. Kekuatan : i Kayu digunakan dalam menghasilkan karya berkualiti (Bekas). ii Produk akhir diberi kemasan. 4. iii Menggunakan teknik yang dikehendaki. i Ramai guru tentukan tajuk tugasan. Ton warna tidak diberikan penekanan. Buktinya satu sekolah guna satu tajuk yang sama. iii Dimensi baru kurang jelas pada rekaan. Kerana calon tidak berminat dengan tugasan lain. Guru sudah menjalankan tugas dengan baik.1 Keberkesanan Guru Pembimbing mengenai tugasnya membimbing calon. iaitu:: i Kulit luar folio tidak perlu dihias dengan hiasan. Sepatutnya gabungan perlu seimbang dengan bunga timbul.

6. Jadikan markah yang diberi semasa semakan dijalankan sebagai markah peperiksaan pertengahan tahun. 5.3 Guru buat semakan berkala. Bagi yang tiada komputer boleh fotostat. Mungkin berlaku kerana beri markah sekali sahaja di akhir tugasan. Tiada catatan dikesan. Folio calon yang terbaik akan menjadi contoh kepada calon yang lain.2 Gunakan kemudahan komputer bantu calon buat tajuk sepaya standard. 5.1 Guru perlu menyediakan borang semakan prosedur kerja yang perlu calon gunakan bagi memudahkan membuat proses penghasilan folio calon. 6. Buat satu sahaja yang berkualiti. guru sudah boleh memberi skor markah dengan . 6.2 Guru tidak menjelaskan kepada calon mengapa markah yang diberi rendah dan markah tinggi. Cadangan Pentaksir untuk penambahbaikkan pelaksanaan bimbingan di sekolah: 5. dan catatan dan komen ini tidak perlu calon padamkan sebaliknya ia adalah nota bimbingan arahan kepada calon.1 Markah guru masih kurang konsiten. Tulis markah pada muka surat akhir yang disemak semasa. Koleksi gambar tidak perlu banyak.1.Ii ii iii Iv Utamakan isi kandungan folio. Guru mestilah membuat catatan atau komen. Ulasan umum mengenai.1 Ketekalan skor Pentaksir Sekolah. guru boleh membuat contoh proses folio.1.1.lebih kemas dan menarik. Markah tidak beza jauh jika sering guna borang ini. Anggaran markah itu tidak tepat tetapi calon akan bersaing.. 6. Tunjukajar guru penting. Markah terlalu rendah dan juga terlalu tinggi Keseluruhannya. Kebanyakkan calon ada komputer di rumah tapi tiada pencetak.2. (lebih seorang guru yang mengajar tingkatan 5) 6. Lukisan realistik masih lemah. 6.4 Borang markah calon hendaklah dituliskan berturutan. sebaliknya sambung sahaja mengikut turutan nama calon.1. grafik tajuk dan maklumat calon supaya standard. Cetakan komputer mesti tidak lebih tiga muka surat.1 Guru masih ragu-ragu beri markah. 5.3 Ramai guru masih dikesan tidak guna borang progres markah calon. Guru tidak perlu mengunakan borang lain bagi kelas yang diajar.2 Kaedah dan kecekapan guru memberi skor 6. Tajuk setiap helaian perlu ada dan ditampal. Calon tidak memanafaatkannya dalam penghasilan proses folio. 6.

a. Alat dan bahan Markah dumy folio ini diambil untuk dicampurkan dalam peperiksaan akhir tahun. 7. 7. Koleksi motif b. 7. 7.bertanggungjawab. kajian warna f.1 Cadangan penambahbaikkan kepada guru. jika hasil kerja calon cemerlang dan sebagainya dan perlu juga memberi komen galakan agar calon boleh memperbaiki kerja-kerja awal mereka.1. baik. .2 Bengkel penyelarasan markah dibuat setiap tahun untuk guru tetapi masih lagi ada yang tidak menggunakannya dalam penskoran peringkat sekolah. secara individu untuk proses-proses tertentu seperti.2 Tulis markah berkala sebagai MARKAH SEMASA DI MUKA SURAT TERAKHIR SEMAKAN.1. 6.1. Guru hendaklah mencatatkan tarikh semakan dan ditandatangi pada setiap muka surat yang disemak. boleh diteruskan. Cadangan penambahbaikkan kepada calon: 7. Kes perbezaan markah dalam julat kecil tetapi telah dibuat penyelarasan.3 Tulislah ayat penghargaan: Cemerlang.1 calon tingkatan empat membuat dumy folio pada semester kedua. Lukisan realistik c. Kajian komposisi e. Olahan motif d.2. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->