P. 1
Kawasan Berlakunya Kebangkitan Di Pahang Pada Tahun 1890

Kawasan Berlakunya Kebangkitan Di Pahang Pada Tahun 1890

|Views: 650|Likes:
Published by Dwi Rafika Retno

More info:

Published by: Dwi Rafika Retno on Jun 04, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/29/2013

pdf

text

original

Kawasan berlakunya kebangkitan di Pahang pada tahun 1890 -an. 17.

Walaupun perjuangan Dato' Bahaman dan pengikutnya gagal, tetapi semangat perjuangan yang ditunjukkan itu turut menggugat kedudukan British di Pahang. 18. Kesan peperangan di Pahang : (a)British menanggung hutang yang banyak. (b)Sultan Ahmad dipaksa membayar 7 200 dolar setahun kepada British. Mat Salleh Menyanggah SBUB 1.Latar belakang Mat Salleh (a)Dilahirkan di Inanam. (b)Berketurunan Bajau dan Suluk. (c)Pemerintah di Sungai Sugut. 2.Sifat keberanian dan kepahlawanan Mat Salleh dapat dilihat semasa kebangkitannya menentang Syarikat Borneo Utara British di Sabah. 3.Antara faktor yang membawa keapda penentangan Mat Salleh terhadap SBUB ialah: (a) Perjuangan jihad (i)Mat Salleh terpengaruh dengan semangat perjuangan jihat orang Sulu menentang Sepanyol di sekitar Filipina. (b)Pengenalan peraturan yang membebankan.

4. Creagh. cukai beras dan lesen perahu. (d)Perkampungan Mat Salleh dibakar. (ii)Peraturan ini membebankan rakyat Sabah. 5.Satu rundingan telah diadakan antara Mat Salleh dan Cowie di Menggatal pada bulan April 1898.Pada bulan Julai 1897. 7. Mat Salleh telah mendirikan kubu di Ranau dan membakar Pulau Gaya. (c)Percubaan rundingan gagal (Ogos 1895) (i)Mat Salleh dan pembesar tempatan pergi ke SAndakan untuk menemui Gabenor Beaufort iaitu C. (ii)Beliau ingin mengadu tentan gmasalah cukai dan kekejaman pegawai SBUB terhadap penduduk tempatan.Mat Salleh meneruskan perjuangannya dengan bertindak membakar Ambong pada bulan November 1897. . (i)Tindakan membakar dan memusnahkan perkampungan Mat Salleh diambil Kerana Gabenor Beaufort menganggap Mat Salleh telah mengancam kepentingan SBUB.(i)Peraturan baru yang diperkenalkan oleh British termasuklah amalan buruh paksa. 6. (iii)Namun Mat Salleh tidak dilayan biarpun menunggu selama sepuluh hari. (ii)Hadiah sebanyak 500 dolar ditawarkan kepada sesiapa yang berjaya menangkap Mat Salleh.V.Pengarah Urusan SBUB iaitu William Cowie menawarkan perdamaian dan Pengampunan kepda Mat Salleh kerana tidak berupaya untuk menewakan Mat Salleh.

Mat Salleh telah terkorban dalam pertempuran tersebut. 12. Tambunan.Mat Salleh meneruskan semula penentangannya terhadap SBUB dengan membina kubu di Kampung Teboh. Kubu Mat Salleh diserang secara besar -besaran oleh SBUB dan pada bulan Januari 1900.SBUB tidak menepati janji kerana telah mengambil alih semua pentadbiran Tambunan pada tahun 1899. Kebangkitan perjuangan Mat Salleh dapat ditamatkan sepenuhnya pada bulan Julai 1902 Antanom Pahlawan Anak Rimba Berjiwa Besar . pihak SBUB berjaya mengalahkan perjuangan Mat Salleh.Namun perjuangannya masih diteruskan oleh pengikutnya iaitu Mat Sator dan Kamunta. 10.Kawasan kebangkitan Mat Salleh 8. 11. 9.

(i)Mereka dipaksa tinggal secara berasingan di sebelah -menyebelah tebing sungai. (b)Dilahirkan pada tahun 2875. (ii)Kesannya ialah mereka kekurangan beras.Antanom telah memimpin orang Murut menentang SBUB yang dikatakan menindas kaumnya. (iii)Sekiranya orang Murut mempunyai dua orang anak. (b)SBUB mengenakan cukai yang membebankan orang Murut.Antara tindakan SBUB yang menyebabkan penentangan ialah: (a)Orang Murut dilarang membuka tanah baru. (i)Mereka dikerah oleh SBUB untuk membina jalan di pedalaman dan memasang kawat telegraf antara Tenom dengan Rundum. SBUB akan mengambil . 2.Latar belakang Antanom : (a)Nama sebenarnya ialah Ontoros anak lelaki Antanom. (d)SBUB bertindak zalim ke atas suami isteri kaum Murut. (c)Merupakan ketua kaum Murut di Rundum. (ii)Setiap kunjungan akan dikenakan bayaran satu dolar. 3.1. (c)Orang Murut dijadikan buruh paksa. (i)Hak orang Murut diceroboh apabila SBUB melarang mereka membuka tanah baru.

Antanom telah membina kubu pertahanan di Sungai Selangit yang mengandungi tujuh buah rumah bawah tanah.salah seorang anak itu untuk dijadikan buruh paksa. (ii)Tindakan itu ditentang oleh kaum Murut kerana percaya pencerobohan hutan akan mengganggu roh nenek moyang mereka.Pejabat kerajaan SBUB di Rundum berjaya dimuanahkan dan bilangan pengiku t Antanom meningkat kepada 900 orang.Pada bulan Mac 1915. Antanom telah menyatukan orang Murut untuk menyerang Pensiangan dan membakar bangunan kerajaan. 5. (i)Kawasan hutan diceroboh untuk pembinaan jalan. 6. .Pada bulan April 1915.Pada bulan Februari 1915. SBUB telah menghantar 400 orang tentera untuk menyerang kubu Antanom.Untuk mengukuhkan kedudukannya. Antanom bersama 600 orang pengikutnya telah menyerang Rundum. Kawasan kebangkitan Antanom 4. 7. (e)SBUB telah menceroboh kawasan hutan. 8.

Beliau juga pakar dalam ilmu persilatan.Hal ini telah menimbulkan kemarahan rakyat tempatan.Dikenali sebagai Tok Janggut kerana menyimpan janggut hingga ke paras dada. (b)Pengenalan cukai yang membebankan (i)Cukai pokok kelapa. 3.Kesan penentangan: (a)Antanom dan 400 orang Murut terkorban. (c)Orang Murut dipaksa menjadi buruh paksa untuk memasang kawat telegraf dari Kimanis hingga ke Keningau. pokok pisang. Kelantan. 2. kerbau dan lembu perlu dibayar oleh petani. (d)Orang Murut dipaksa bersumpah untuk taat setia kepada SBUB. Namun kaum Murut enggan tunduk kepada perintah SBUB lalu mengambil keputusan berpindah ke pedalaman Kalimantan.Haji Mat Hassan bin Munas atau Tok Janggut dilahirkan pada tahun 1853 di Kampung. sirih. umat Islam telah diseru agar berjihad menentang Barat oleh kerajaanTurki. 10. 11. (ii)Pegawai British pula akan menangkap dan mendenda sesiapa yang gagal membayar cukai. (c)Perasaan anti-British (i)Selepas kerajaan Turki Uthmaniyyah diserang oleh British pada Perang DuniaPertama. Tok Janggut Pejuang Jihad 1.9.Pertempuran yang sengit berlangsung selama enam minggu. Jeram. (ii)Seruan tersebut telah disahut oleh Tok Janggut di Pasir Puteh (d)Pembayaran cukai yang menyusahkan (i)Pejabat bayaran cukai yang terletak jauh ke bandar telah membebankan penduduk tempatan untuk membayar cukai.Faktor-faktor penentangan Tok Janggut: (a)Peraturan tanah (i)Peraturan cukai yang mewajibkan petani membayar cukai ditentang oleh Tok Janggut.Kronologi ringkas tentang penentangan Tok Janggut di Pasir Puteh : (a)28 April 1915 (i)Tok Janggut telah ditangkap oleh Sarjan Che Wan yang dihantar oleh Encik . (b)Lapan orang kanan Antanom dibuang daerah ke Kudat. 4. Pasir Puteh.

(iii) Mayat Tok Janggut kemudiannya dibawa ke Pasir Pekan untuk dikebumikan . (e)24 Mei 1915 (i)Dalam pertempuran di antara British dengan Tok Janggut yang berkubu di Kampung Dalam Pupuh. Tuan Ahmad dilantik sebagai Raja Pasir Puteh. (iii) Tok Janggut telah dilantik sebagai Perdana Menteri man akala Ungku Besar Jeram. Penghulu Adam dan Che Sahak Merbol. sekali lagi Pasir Puteh telah diserang oleh Tok Janggut. (b)29 April 1915 (i)Satu serangan ke atas Pasir Puteh telah dilancarkan oleh sebuah angkatan tentera yang diketuai Tok Janggut. Kota Bharu selama empat jam. Tok Janggut telah terkorban. (d)23 Mei 1915 (i)Keengganan Tok Janggut dan pengikutnya menyerah diri telah menyebabkan rumah beliau dibakar oleh British. (ii)Mayat beliau telah diarak ke Pasir Puteh dan Kota Bharu dan digantung Songsang di Padang Balai Besar. (ii)Kemudian. (c)9 Mei 1915 (i)Hadiah sebanyak 500 dolar telah ditawarkan oleh British kepada sesiapa yang berjaya menangkap Tok Janggut dan pemimpin kanannya. (ii)Sarjan Che Wan telah ditikam oleh Tok Janggut setelah perbalahan berlaku di antara mereka. (ii)Pasir Puteh telah diisytiharkan sebagai kawasan bebas daripada anasir British dan mereka telah menduduki kawasan tersebutselama tiga. Pegawai Daerah Pasir PUteh kerana gagal membayar cukai. Saring. Engku Besar Jeram.Abdul Latif .

Nama sebenar beliau ialah Haji Abdul Rahman bin Haji Abdul Hamid.Digelar Haji Abdul Rahman Limbong kerana selalu melawat Limbong. 2.Perjuangan beliau dikenali sebagai Kebangkitan Tani kerana membela nasib petani yang .Kawasan kebangkitan Tok Janggut menentang British di Kelantan Haji Abdul Rahman Limbong Pejuang Tani 1. Kemaman untuk mengajar agama.

Kebangkitan Tani dan tindak balas British terhadap kebangkitan tersebut: (a)Tahun 1922 (i)Penentangan telah dilakukan oleh petani di Kuala Telemong dengan membersihkan tanah tanpa mendapatkan pas kebenaran. (b)Peraturan tanah baru (i)Penduduk diwajibkan untuk mendaftar tanah mereka dengan bayaran sebanyak 2. (ii)Tanah yang dimiliki oleh Tengku Nik Maimunah dan 400 ekar tanah kerajaan telah dikerjakan oleh petani tersebut. (d)Pengaruh pemimpin agama (i)Tanah merupakan hak Allah dan rakyat bebas untuk mengerjakannya tanpa perlu membayar sebarang cukai merupakan penegasan yang ditekankan banyak kali oleh Haji Abdul Rahman Limbong. (c)Tahun 1928 (i)Sikap British yang ingin mengambil tindakan terhadap petani yang enggan membayar cukai telah menyebabkan seramai 1000 orang petani berkumpul di .ditindas di Terengganu. 4. Tindak balas British (i)Seramai 43 orang petani telah ditangkap oleh British untuk didakwa di mahkamah. (b)Tahun 1925 (i)Setelah mengetahui tindakan British yang ingin memberi konsesi tanah kepada orang Cina. (c)Pas kebenaran yang membebankan (i)Petani handaklah mendapatkan pas terlebih dahulu sebelum membuka tanah dan bercucuk tanam seperti yang telah dinyatakan di dalam peraturan tanah yang dibuat pada thun 1921. (ii)Hujah beliau sebagai peguam sukar dipatahkan oleh pihak British. maka satu perhimpunan petani telah diadakan di Kuala Telemong. (ii)Beliau telah menjelaskan kepada sultan bahawa pentadbiran British di Kuala Berang telah melampaui batas.Antara faktor Kebangkitan Tani ialah : (a)Penguatkuasaan undang-undang binatang buas (i)Penduduk dilarang memburu binatang liar setelah Undang -Undang Kawalan Binatang Buas dibuat pada tahun 1923. (ii)Denda sebanyak 500 dolar akan dikenakan dan senapang akan dirampas jikalau peraturan tersebut diingkar. Tindak balas British (i)Sultan Sulaiman telah didesak oleh British untuk bertindak terhadap Haji Abdul Rahman Limbong. 3. (iii) Petani-petani tersebut telah berjaya dibebaskan.50 ringgit setiap seorang berikutan peraturan tanah yang dibuat pada tahun 1924.

Kuala Telemong dan Kuala Berang. (iii) Haji Abdul Rahman Limbong telah dijatuhi hukuman buang negeri ke Makkah. (ii)Balai Polis dan bangunan kerajaan Kuala Berang telah berjaya diduduki oleh para petani dan mereka telah mengisytiharkan perang terhadap British. (ii)Seramai 12 orang petani telah terkorban dalam pertempuran yang berlaku di Padang Kacong dan semua pemimpin petani serta Haji Abdul Rahman Limbong telah berjaya ditangkap.Marang. . Kawasan yang terlibat dengan kebangkitan Terengganu 1922 -1928 Tindak balas British (i)British telah cuba mendapatkan bantuan daripada Negeri -Negeri Melayu Bersekutu.

Zaman penjajahan yang berlaku di negara kita menyebabkan penduduk hidup dalam penderitaan kerana ditinda oleh penjajah. 2. 3. namun semangat dan sikap keberanian mereka amat dikagumi dan menjadi sumber inspirasi kepada pejuang seterusnya.Walaupun perjuangan penduduk tempatan dapat dipatahkan oleh British. .Keperitan hidup ini telah membangkitkan semangat para pejuang tanah air untuk mengembalikan maruah bangsa dan negara.KESIMPULAN 1.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->