P. 1
Pendidikan Muzik .Plan Strategik 2011

Pendidikan Muzik .Plan Strategik 2011

2.0

|Views: 4,790|Likes:
Published by caravansaryct

More info:

Published by: caravansaryct on Jun 05, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/27/2014

pdf

text

original

PENDIDIK AN MUZIK

memperoleh pengetahuan dan kefahaman konsep muzik yang elementary.mempunyai kemahiran minimum dalam penghasilan muzik .PENDAHULUAN Kurikulum Pendidikan Muzik sekolah rendah adalah untuk semua murid di sekolah ren h. Pendidikan Muzik juga bertujuan melahirkan murid yang mempunyai pengetahuan dan kefahaman yang asas tentang muzik. dapat menghargai dan menikmati estika muzik dan dapat mengamalkan nilai murni. berpotensi dalam aspek kreativiti dan inovasi. Di samping itu murid juga mendapat pengalaman muzik yang memadai bagi mencetus dan memperkembangkan minat dan bakat mereka dalam seni muzik. . daProgram pembelajaran yang disediakan direka untuk member peluang murid menikmati unsure estetik dalam muzik dan pada masa yang sama .

2.1.2.1. 2. Memberi peluang kepada KPI Murid mempunyai peningkatan dalam PKSR iaitu 100 peratus. Persembahan Hari Kanak-kanak. Memilih murid melalui uji bakat. Murid berminat dalam seni muzik tradisional. 4.1.2. 1. 3.OBJEKTIF DAN KPI Objektif 1. SENARAI AKTIVITI 2011 1. STRATEGI PERLAKSANAAN 1. Membuat persembahan mengikuti aktiviti. Minat dan kreativiti murid meningkat melalui penyertaan dalam persembahan. Melahirkan minat di kalangan murid untuk belajar dan muenguasai bidang muzik 1. 4. Murid berjaya meneroka satu bidang seni baru iaitu seni lakon melalui sketsa. Mesyuarat Panitia. 2. 3. Memberi pendedahan dalam bidang kesenian seperti tarian dan lakonan. Latihan Khusus oleh guru muzik. Memberi latihan kepada murid membuat persembahan menggunakan peralatan muzik yang bersesuaian. . murid untuk memperkembangkan bakat dalam seni muzik. Persembahan Hari Guru. 2. 3. Semua aktiviti yang dirancang telah Berjaya dan berjalan lancer. Pertandingan Lagu Patriotik. 2. 3.

5. Ensembel Rekorder dan Pianika. disiplin diri serta mampu membuat persembahan dengan baik. Pemasangan Lagu Patriotik. Sesi latihan yang menjurus kepada acara persembahan sebenar dimana murid berlatih dalam penyesuaian pentas seperti sesi raptai di hadapan penonton dalam jumlah sedikit. Persembahan Tarian .Pencapaian murid di lihat dari segi persembahan kumpulan kecil yang dilakukan setiap kali diakhir sesi latihan. 7. Persembahan Hari Kecemerlangan. Murid dalam kumpulan kecil mempersembahkan pencapaian mereka dan dinilai oleh guru. 4. 9. 2. Penyertaan Pasukan Kompang. MEKANISMA PEMANTAUAN DAN PENILAIAN 1. 3. 6. Nyanyian . Pertandingan Nyanyian Hari Ko-Kurikulum. 8. 10. Pertandingan Nyanyian Minggu PSS. Persembahan sebenar murid dalam acara dewan atau pertandingan murid dilihat dan dinilai dari segi keyakinan diri. Organisasi kecil murid juga digunakan sebagai satu cara menilai murid dari . Persembahan kumpulan kecil – Kompang .

kreativiti dan pencapaian murid bidang kesenian pada tahun ini dan tahun akan datang. Murid bertanggungjawab terhadap prestasi kumpulan mereka. Pencapaian dilihat dari segi kreativiti murid dalam setip acara yang dijalankan. STRUKTUR & ORGANISASI PANITIA PENDIDIKAN MUZIK 2011 En. mengarah dan mengetuai kumpulan dalam melatih dan membuat persembahan .segi mentadbir .Mohd Naser Bin Abdul PANITIA MUZIK .Saidin b. Hamid PENASIHAT Penolong Kanan 1 PENYELARAS En. RUMUSAN Diharap semua strategi dan program yang dijalankan dapat meningkatkn prestasi .

Nor Azura Bt Salis SETIAUSAHA Pn .Valarmathy a /p Ramatharan AHLI JAWATANKUASA PELAN OPERASI PEMAJUAN SEKOLAH : PEMBANGUNAN KURIKULUM PANITIA PENDIDIKAN MUZIK 2011 Objektif Program Strategi Perlaksanaan ( projek) Aktiviti Tarikh Masa Perlaksanaan Kumpulan sasaran Objektif Menyediakan murid kepada pertandingan muzik. Mewujudkan saling kerjasama 2. Memilih murid melalui uji bakat Uji bakat Mac – Okt 2011 Catatan Semua guru muzik dan persatuan muzik. 3. Mempelajari teknik dan . Mempelajari serta memahami Disiplin muzik. Tahap 1 dan 2 1. Ismail Pn. Salina bt.Ghani Pn.

Alat Perkusi 2. . 1. Latihan khusus oleh guru muzik.Alat Bantu kemahiran muzik dengan betul. Keybod 4. CD Penilaian Program Penilaian Impak PELAN OPERASI PEMAJUAN SEKOLAH : PEMBANGUNAN KURIKULUM PANITIA PENDIDIKAN MUZIK 2011 Objektof Program Strategi Perlaksanaan (projek) Aktiviti Tarikh Masa Perlaksanaan Kumpulan Sasaran Menyediakan murid kepada pertandingan muzik. Sesi latihan melalui perjumpaan dengan guru pembimbing Mac – Okt 2011 Catatan Semua guru muzik dan persatuan muzik Tahap 1 dan 2. Kaset 3.

CD Alat Bantu Penilaian Program Penilaian Impak PELAN OPERASI PEMAJUAN SEKOLAH : PEMBANGUNAN KURIKULUM PANITIA PENDIDIKAN MUZIK 2011 Objektif Program Strategi Perlaksanaan (projek) Aktiviti Tarikh Masa Perlaksanaan Kumpulan Sasaran Objektif Menyediakan murid kepada pertandingan muzik. Membuat persembahan mengikut aktiviti. 1. 1. Mempelajari teknik dan kemahiran muzik dengan betul. Alat perkusi 2. Persediaan murid dari aspek fizikal dan mental. . Mac – Okt 2011. 3. Tahap 1 dan 2. Keybod 4. Kaset 3.Objektif 1. Mewujudkan sikap saling kerjasama. Mempelajari serta memahami Disiplin muzik. Mewujudkan sikap saling berkerjasama 2. Catatan Semua guru muzik dan persatuan muzik.

2. Mempelajari teknik dan kemahiran muzik dengan betul. Alat perkusi 2. CD Penilaian Program Penilaian Impak . Mempelajari serta memahami Disiplin muzik. Keybod 4. 3. Alat Bantu 1.Kaset 3.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->