P. 1
Pendidikan Muzik .Plan Strategik 2011

Pendidikan Muzik .Plan Strategik 2011

2.0

|Views: 4,831|Likes:
Published by caravansaryct

More info:

Published by: caravansaryct on Jun 05, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/27/2014

pdf

text

original

PENDIDIK AN MUZIK

Di samping itu murid juga mendapat pengalaman muzik yang memadai bagi mencetus dan memperkembangkan minat dan bakat mereka dalam seni muzik. berpotensi dalam aspek kreativiti dan inovasi. Pendidikan Muzik juga bertujuan melahirkan murid yang mempunyai pengetahuan dan kefahaman yang asas tentang muzik. dapat menghargai dan menikmati estika muzik dan dapat mengamalkan nilai murni.mempunyai kemahiran minimum dalam penghasilan muzik . memperoleh pengetahuan dan kefahaman konsep muzik yang elementary.PENDAHULUAN Kurikulum Pendidikan Muzik sekolah rendah adalah untuk semua murid di sekolah ren h. daProgram pembelajaran yang disediakan direka untuk member peluang murid menikmati unsure estetik dalam muzik dan pada masa yang sama . .

Murid berjaya meneroka satu bidang seni baru iaitu seni lakon melalui sketsa. 2. 3. 2. murid untuk memperkembangkan bakat dalam seni muzik. 3. Persembahan Hari Guru.1. Minat dan kreativiti murid meningkat melalui penyertaan dalam persembahan. Latihan Khusus oleh guru muzik.1. Murid berminat dalam seni muzik tradisional. 2. 4. 4. Melahirkan minat di kalangan murid untuk belajar dan muenguasai bidang muzik 1.2. Mesyuarat Panitia. Memilih murid melalui uji bakat. 2. . Memberi peluang kepada KPI Murid mempunyai peningkatan dalam PKSR iaitu 100 peratus. 3. Semua aktiviti yang dirancang telah Berjaya dan berjalan lancer. STRATEGI PERLAKSANAAN 1. 2. Membuat persembahan mengikuti aktiviti. 1. 3. Memberi pendedahan dalam bidang kesenian seperti tarian dan lakonan. Persembahan Hari Kanak-kanak.1.OBJEKTIF DAN KPI Objektif 1. Pertandingan Lagu Patriotik.2. SENARAI AKTIVITI 2011 1. Memberi latihan kepada murid membuat persembahan menggunakan peralatan muzik yang bersesuaian.

Sesi latihan yang menjurus kepada acara persembahan sebenar dimana murid berlatih dalam penyesuaian pentas seperti sesi raptai di hadapan penonton dalam jumlah sedikit. 9. Pertandingan Nyanyian Hari Ko-Kurikulum.Pencapaian murid di lihat dari segi persembahan kumpulan kecil yang dilakukan setiap kali diakhir sesi latihan. 2. Persembahan sebenar murid dalam acara dewan atau pertandingan murid dilihat dan dinilai dari segi keyakinan diri. 3. 7. MEKANISMA PEMANTAUAN DAN PENILAIAN 1. 4. 10. Pemasangan Lagu Patriotik.5. Persembahan Hari Kecemerlangan. 6. Ensembel Rekorder dan Pianika. 8. disiplin diri serta mampu membuat persembahan dengan baik. Nyanyian . Pertandingan Nyanyian Minggu PSS. Penyertaan Pasukan Kompang. Murid dalam kumpulan kecil mempersembahkan pencapaian mereka dan dinilai oleh guru. Persembahan Tarian . Persembahan kumpulan kecil – Kompang . Organisasi kecil murid juga digunakan sebagai satu cara menilai murid dari .

RUMUSAN Diharap semua strategi dan program yang dijalankan dapat meningkatkn prestasi . STRUKTUR & ORGANISASI PANITIA PENDIDIKAN MUZIK 2011 En. Pencapaian dilihat dari segi kreativiti murid dalam setip acara yang dijalankan. kreativiti dan pencapaian murid bidang kesenian pada tahun ini dan tahun akan datang.Saidin b. Hamid PENASIHAT Penolong Kanan 1 PENYELARAS En.segi mentadbir . mengarah dan mengetuai kumpulan dalam melatih dan membuat persembahan .Mohd Naser Bin Abdul PANITIA MUZIK . Murid bertanggungjawab terhadap prestasi kumpulan mereka.

Salina bt.Valarmathy a /p Ramatharan AHLI JAWATANKUASA PELAN OPERASI PEMAJUAN SEKOLAH : PEMBANGUNAN KURIKULUM PANITIA PENDIDIKAN MUZIK 2011 Objektif Program Strategi Perlaksanaan ( projek) Aktiviti Tarikh Masa Perlaksanaan Kumpulan sasaran Objektif Menyediakan murid kepada pertandingan muzik. Mempelajari serta memahami Disiplin muzik. Ismail Pn.Nor Azura Bt Salis SETIAUSAHA Pn . Tahap 1 dan 2 1. Mewujudkan saling kerjasama 2. 3. Mempelajari teknik dan . Memilih murid melalui uji bakat Uji bakat Mac – Okt 2011 Catatan Semua guru muzik dan persatuan muzik.Ghani Pn.

CD Penilaian Program Penilaian Impak PELAN OPERASI PEMAJUAN SEKOLAH : PEMBANGUNAN KURIKULUM PANITIA PENDIDIKAN MUZIK 2011 Objektof Program Strategi Perlaksanaan (projek) Aktiviti Tarikh Masa Perlaksanaan Kumpulan Sasaran Menyediakan murid kepada pertandingan muzik. Kaset 3.Alat Bantu kemahiran muzik dengan betul. . 1. Latihan khusus oleh guru muzik. Alat Perkusi 2. Keybod 4. Sesi latihan melalui perjumpaan dengan guru pembimbing Mac – Okt 2011 Catatan Semua guru muzik dan persatuan muzik Tahap 1 dan 2.

Mempelajari serta memahami Disiplin muzik. Alat perkusi 2.Objektif 1. Persediaan murid dari aspek fizikal dan mental. Mewujudkan sikap saling kerjasama. 1. Keybod 4. Membuat persembahan mengikut aktiviti. Catatan Semua guru muzik dan persatuan muzik.CD Alat Bantu Penilaian Program Penilaian Impak PELAN OPERASI PEMAJUAN SEKOLAH : PEMBANGUNAN KURIKULUM PANITIA PENDIDIKAN MUZIK 2011 Objektif Program Strategi Perlaksanaan (projek) Aktiviti Tarikh Masa Perlaksanaan Kumpulan Sasaran Objektif Menyediakan murid kepada pertandingan muzik. Kaset 3. Mempelajari teknik dan kemahiran muzik dengan betul. Mac – Okt 2011. Tahap 1 dan 2. Mewujudkan sikap saling berkerjasama 2. . 3. 1.

3. CD Penilaian Program Penilaian Impak .2. Alat perkusi 2. Alat Bantu 1. Mempelajari teknik dan kemahiran muzik dengan betul. Keybod 4.Kaset 3. Mempelajari serta memahami Disiplin muzik.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->