P. 1
Assignment TMK - Versi Imann9969 25122008

Assignment TMK - Versi Imann9969 25122008

|Views: 319|Likes:
Published by Pomen Kom Puter

More info:

Published by: Pomen Kom Puter on Jun 05, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/14/2013

pdf

text

original

HBEF2303 TEKNOLOGI Maklumat Dalam Pendidikan Ab Rashid Bin Md Ihsan 660916-10-5325

OUMSept2008 IPTeknikKL

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

TUGASAN TEKNOLOGI MAKLUMAT DALAM PENDIDIKAN
Teknologi Maklumat dan Komunikasi Dalam Pengajaran dan Pembelajaran

PENGENALAN

Penggunaan

Teknologi

Maklumat

dan

Komunikasi

(ICT)

dalam

pengajaran dan pembelajaran sangat bersesuaian dalam kurikulum. Teknologi ini menyokong pendekatan pengajaran dan pembelajaran kerana dapat memberi pelauang kepada murid belajar secara berkesan dengan bimbingan minimum. ICT dalam pengajaran dan pembelajaran mewujudkan suasana pembelajaran yang menyeronokkan dan mencabar. Penggunaan ICT dalam bidang pendidikan bukan sekadar meningkatakan motivasi pelajar, bahkan juga boleh mewujudkan pembelajaran kendiri (individualisme learning). Sesuai dengan aspirasi negara, penggunaan ICT dalam pengajaran dan pembelajaran dapat menangani globalisasi dunia tanpa sempadan.

Penggunaan ICT dalam pengajaran dan pembelajaran bermaksud menggunakan ICT secara sistematik dan bersesuaian untuk meningkatkan kecekapan kecekapan proses dan keberkesanan pengajaran dan pembelajaran.

Pengggunaan ICT dalam P&P dapat dilihat daripada dua aspek iaitu aspek pengajaran ( guru menggunakan ICT ) dan aspek pembelajaran ( murid menggunakan ICT ).Penggunaan ICT dalam dalam P&P boleh dikategori sebagai tutorial,penerokaan ( eksploratori ),aplikasi dan komunikasi.

imann9969@yahoo.com

1

HBEF2303 TEKNOLOGI Maklumat Dalam Pendidikan Ab Rashid Bin Md Ihsan 660916-10-5325

OUMSept2008 IPTeknikKL

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

( 1) Rancangan Pelajaran Harian ( RPH ) Bahasa Melayu Tahun 4

Tarikh

12 November 2008 (Rabu)

Masa

9.05 – 10.05 pagi ( 60 minit )

Kelas

4 Angsana

Bilangan Murid

40 orang

Mata pelajaran

Bahasa Melayu Tahun 4

Tajuk

Unit 11- Lestari Alam

Pengetahuan Sedia Ada

1. Murid pernah melihat kejadian bencana alam seperti tanah runtuh, banjir di tempat tinggal mereka atau di televisyen. 2. Murid tahu menggunakan computer dan melayari internet.

Hasil Pembelajaran

Di akhir pengajaran murid dapat : 1. Menulis isi-isi penting untuk merangka karangan 2. Menulis sebuah karangan yang lengkap berdasarkan tajuk.

Nilai-nilai Murni/Kemahiran Berfikir

1. Menghargai alam sekitar 2. KB – menjana idea

BBM
imann9969@yahoo.com

Komputer, LCD Projektor.

2

Komputer PC. Nilai : Memelihara Persekiran – pencemaran alam sekitar 2.com 3 .com/doc/400639/alam-sekitar-ppt dilaman web 3.com/watch?v=1qDlEh8vctI 2. Guru memasuki laman web berkaitan kerakusan manusia terhadap alam. Pencemaran 4. http://www. Guru memberi penjelasan mengenai pencemaran alam sekitar yang semakin berleluasa. LCD. Guru dan murid berbincang mengenai kesanalam sekitar kesan yang telah dikenalpasti. 3. Nilai : Menjaga kebersihan. 2. BBM : Komputer – Link Interaktik internet Set Induksi ( 5 Minit ) 1. Langkah 1 1.scribd. Murid duduk dalam kumpulan kecil( 2 orang ) 2.Kesan masing setelah menerokai laman web tersebut. Mod: Penerokaan 1. Guru mengemukakan soalan berkaitan tayangan video yang ditunjukkan. Setiap kumpulan diminta melayari laman web (15 minit ) bagi mengenalpasti kesan-kesan pencemaran alam sekitar. Nama kumpulan: Angsana Anggerik imann9969@yahoo. Menjaga Kesihatan 3. Setiap kumpulan menyatakan jawapan masing. BBM : Petikan http://www.HBEF2303 TEKNOLOGI Maklumat Dalam Pendidikan Ab Rashid Bin Md Ihsan 660916-10-5325 OUMSept2008 IPTeknikKL ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- Langkah Aktiviti Catatan Mod : Tutorial 1.youtube.

HBEF2303 TEKNOLOGI Maklumat Dalam Pendidikan Ab Rashid Bin Md Ihsan 660916-10-5325 OUMSept2008 IPTeknikKL ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- Langkah 2 1. BBM : Tonton dilaman web . BBM : Petikan teknik menulis karangan dilaman web .Komputer PC.tripod. LCD. Murid juga dipertontonkan kejadian tanah runtuh yang berlaku di Bukit Antarabangsa melalui laman web. Mod: Penerokaan. Mod: Aplikasi 1. Murid diminta menyenaraikan kesan-kesan tersebut terhadap kehidupan manusia dengan bimbingan guru.Komputer PC. Murid diminta melayari laman web mengenai teknik menulis karangan jenis tidak berformat ( 10 minit ) http://skdarau. Guru mempamerkan slaid-slaid mengenai akibat pencemaran alam sekitar yang banyak berlaku sejak akhir-akhir ini.com/watch?v=rG0mxCo61Ac 3. Nilai : Kesedaran kejadian tanah runtuh. 1. 2. ( 15 minit ) 2.youtube. LCD. imann9969@yahoo. Langkah 3 1.com 4 .Akibat Pencemaran alam sekitar .html 2. http://www.com/petua. Murid membaca dan memahami sambil guru memberi penjelasan.MS Power Point.

D. -Mod: Aplikasi -Mod: Komunikasi.flickr.nilai-nilai murni.E dan F -BBM : Buku latihan Nilai : berani mencuba -Penilaian : Membina rangka karangan – isi-isi penting Media -Pengajaran : media tayang kaku ( slaid power point ) Penutup ( 3 minit ) 1. Guru menunjukkan rangka karangan untuk menulis karangan yang bertajuk “ Kesan-kesan ( 12 minit ) Pencemaran Alam Sekitar “. 4.com/photos/24596121@N08/262899 4649/in/set-72157604093725817/ imann9969@yahoo. -Nama kumpulan: A.com 5 .B.Nilai : Memberi tumpuan http://www. 5.MS Power Point 3. Setiap murid diminta menulis sebuah karangan yang lengkap bertajuk”Kesan-kesan Pencemaran Alam Sekitar” sebagai latihan. 2.C. Guru memasukki laman web dan membuat rumusan mengenai keindahan alam sekitar yang perlu dihargai. . . Mod: Tutorial.isi penting ( 4 isi ) dan penutup. Murid boleh berkomunikasi dengan guru melalui e-mail sekiranya ada masalah untuk menulis karangan tersebut. Murid dibahagikan kepada 6 kumpulan. Setiap kumpulan diminta membina ayat yang lengkap –pendahuluan.HBEF2303 TEKNOLOGI Maklumat Dalam Pendidikan Ab Rashid Bin Md Ihsan 660916-10-5325 OUMSept2008 IPTeknikKL ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- Langkah 4 1.

menyediakan latihan dan menilai pencapaian.cakera keras ataupun laman web. PENGGUNAAN ICT DALAM PEMBELAJARAN TUTORIAL Kaedah ini digunakan untuk menyampaikan kandungan pelajaran berdasarkan urutan yang telah ditetapkan.murid yang sukar mengikuti pengajaran guru ( pemulihan ) dan aktiviti pengayaan. Contoh: Tahun : 4 Tajuk : Leterasi Alam Sub Tajuk : Kesan-kesan Pencemaran Alam Sekitar imann9969@yahoo. Perisian pendidikan seperti ini lebih mudah diadaptasi oleh guru. Secara umum. Pendekatan ini juga sesuai untuk aktiviti pemulihan dan pengayaan. Situasi yang sesuai untuk menggunakan pendekatan tutorial ialah murid mempunyai pelbagai kebolehan dan kecerdasan.setiap perisian pendidikan mengandungi satu atau lebih daripada komponen berikut iaitu mempersembahkan maklumat . Sekiranya guru yang mengajar tiada.HBEF2303 TEKNOLOGI Maklumat Dalam Pendidikan Ab Rashid Bin Md Ihsan 660916-10-5325 OUMSept2008 IPTeknikKL ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- 1. membimbing .guru bertugas luar dan kelas diselia oleh guru ganti.Sebahagian besar perisian pendidikan yang digunakan dalam pembelajaran tutorial direka bentuk berdasarkan kepada model tradisional P&P dan model transmisi yang melihat guru sebagai pemyampai maklumat utama dan murid sebagai penerima. guru ganti akan mudah untuk membuat penyeliaan.com 6 . Penggunaan ICT untuk pembelajaran tutorial sesuai digunakan untuk kelas yang mengandungi kemampuan belajar yang berbeza.Alat ICT yang selalu digunakan untuk pembelajaran tutorial ialah komputer dan perisian pendidikan sama ada yang disimpan di dalam CD-ROM.

youtube.iaitu teori pembelajaran yang memberi penekanan kepada pemikiran kritis.com/watch?v=1qDlEh8vctI http://www.com/photos/24596121@N08/2628994649/in/set72157604093725817/ 2.mendorong murid terlibat secara lebih aktif dalam imann9969@yahoo. ICT sesuai digunakan untuk pembelajaran penerokaan bagi pembelajaran yang berbentuk inkuiri penemuan.pembelajaran yang menjurus kepada penyelesaian masalah kehidupan sebenar. Guru memberikan alamat laman web untuk mendapatkan maklumat : http://www.pengalaman pembelajaran yang autentik dan pengetahuan yang dibina melalui interaksi sosial. Kelebihan menggunakan ICT untuk pembelajaran penerokaan ialah memberi peluang kepada murid untuk menentukan haluan dan kemajuan pembelajaran masing-masing.HBEF2303 TEKNOLOGI Maklumat Dalam Pendidikan Ab Rashid Bin Md Ihsan 660916-10-5325 OUMSept2008 IPTeknikKL ----------------------------------------------------------------------------------------------------------Aktiviti : 1. PENGGUNAAN ICT DALAM PEMBELAJARAN PENEROKAAN Penggunaan ICT untuk pembelajaran penerokaan berlaku apabila ICT digunakan sebagai medium untuk mencari dan mengakses maklumat daripada CD-ROM.aktiviti yang berkaitan kajian masa depan dan aktiviti pembelajaran berbentuk simulasi.com 7 . Dalam pembelajaran penerokaan.Internet.portal maklumat dan sebagainya.flickr.murid boleh mengawal dan menentukan maklumat yang diterima melalui ICT. Murid melihat persembahan Power Point mengenai pencemaran alam sekitar di Malaysia 2.penyelesaian masalah.Pendekatan ini serasi dan menyokong pendekatan constructivism.

tripod. Kelebihan menggunakan ICT sebagai alat aplikasi ialah guru boleh mengemukakan soalan dan masalah yang mencabar minda murid disamping murid dapat meningkatkan kecekapan dan ketepatan hasil pembelajaran.memberi peluang kepada murid untuk menangani masalah sebenar di dalam kelas dan memberi peluang kepada guru menerapkan teori pembelajaran moden seperti constructivism. Penggunaan ICT secara bermanafaat membolehkan murid berbincang. Aktiviti berbentuk simulasi Contoh: Tahun : 4 Tajuk : Leterasi Alam Sub Tajuk : Kesan-kesan Pencemaran Alam Sekitar Aktiviti : Murid meneroka laman web mengenai Kesan-kesan Pencemaran Alam Sekitar menggunakan 'enjin pencari'.multiple intelligence dan lain-lain. menyusun. imann9969@yahoo.HBEF2303 TEKNOLOGI Maklumat Dalam Pendidikan Ab Rashid Bin Md Ihsan 660916-10-5325 OUMSept2008 IPTeknikKL ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- pembelajaran.scribd. Situasi yang sesuai untuk menggunakan pendekatan penerokaan ialah pembelajaran secara inkuiri dan pembelajaran berasaskan penyelesaian masalah. Aktiviti berkaitan Kajian Masa Depan (KMD). mengkelas.com 8 . membuat kesimpulan dan mempersembahkan hasil pembelajaran.com/petua.html 3. mencari maklumat. PENGGUNAAN ICT DALAM PEMBELAJARAN APLIKASI ICT dikatakan sebagai alat aplikasi apabila membantu murid melaksanakan tugasan pembelajaran.com/doc/400639/alam-sekitar-ppt http://skdarau. Murid juga boleh memberikan tumpuan aktiviti pembelajarann yang autentik. http://www.

arahan tugasan untuk tindakan pelajar selanjutnya ke dalam laman web di pautan Mesej Guru . http://www. Pelajar dapat menghantar tugasan dan hasil projek kepada guru melalui e-mail dan bahan-bahan ini kemudian disimpan dalam laman web untuk diakses oleh pelajar yang lain.com 9 . PENGGUNAAN ICT SEBAGAI ALAT PEMUDAH KOMUNIKASI ICT dapat membantu murid dan guru menghantar. Pelajar berkomunikasi dengan pelajar di sekolah yang sama atau dari sekolah yang lain melalui e-mail untuk mengongsi maklumat yang ditemui sama ada untuk tujuan perbincangan atau memberi cadangan pelaksanaan tugasan/projek . audio dan video. grafik.youtube. imann9969@yahoo. Maklumat ini disimpan dalam laman web untuk diakses oleh pelajar yang lain. Guru berkomunikasi dengan pelajarnya dengan memasukkan maklumat seperti cadangan. Misalnya dalam pautan email Pelajar dan Cadangan Pelajar.HBEF2303 TEKNOLOGI Maklumat Dalam Pendidikan Ab Rashid Bin Md Ihsan 660916-10-5325 OUMSept2008 IPTeknikKL ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- Contoh : Tahun: 4 Tajuk : Lestari Alam Sub Tajuk : Akibat pencemaran alam sekitar – Tanah runtuh Aktiviti : Murid juga dipertontonkan kejadian tanah runtuh yang berlaku di Bukit Antarabangsa melalui laman web. menerima dan berkongsi maklumat.com/watch?v=rG0mxCo61Ac 4. Kemajuan ICT membolehkan komunikasi dilakukan dalam pelbagai mod seperti teks.

memberi motivasi dan mudah difahami oleh pengguna.2 Bahan Bantu Mengajar .grafik. 2.audio.HBEF2303 TEKNOLOGI Maklumat Dalam Pendidikan Ab Rashid Bin Md Ihsan 660916-10-5325 OUMSept2008 IPTeknikKL ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- Soalan ( 2 ) Bahan Bantu Mengajar .Terdapat pelbagai jenis perisian yang telah diperkenalkan.video dan teks dalam satu persembahan menjadikan persembahan menarik.Persembahan Elektronik 2. Menurut Shaifol (2004) penggunaan unsur animasi.Persembahan Elektronik Mata pelajaran : Bahasa Melayu Tahun 4 Tajuk Aktiviti : Unit 11-Lestari Alam : Menulis karangan – Tajuk “ Kesan-kesan Pencemaran Alam Kepada Kehidupan Manusia “ ( MS Power Point ) imann9969@yahoo. yang semakin digemari oleh guru-guru di sekolah.com 10 . antaranya Microsoft power point dan Harvard Graphics.1 Pengenalan Persembahan elektronik dalam pengajaran dan pembelajaran menjadi alat bantu mengajar dan bahan bantu mengajar.

com 11 .1 Pengenalan Penerbitan Atas Meja atau dipanggil Desktop Publishing membenarkan integrasi teks dan grafik dari pelbagai sumber dan menukarkannya kepada hampir kesemua jenis penerbitan untuk dilihat semula.2 Bahan Bantu Mengajar – Penerbitan Meja / Brosur Mata pelajaran : Bahasa Melayu Tahun 4 Tajuk Aktiviti : Unit 11 – Lestari Alam : Menulis Karangan “ Kesan-kesan Pencemaran Alam Kepada Kehidupan Manusia “ ( Microsoft Word ) imann9969@yahoo.majalah.oleh itu brosur menjadi pilihan utama dalam mempromosikan sesuatu perkara.HBEF2303 TEKNOLOGI Maklumat Dalam Pendidikan Ab Rashid Bin Md Ihsan 660916-10-5325 OUMSept2008 IPTeknikKL ----------------------------------------------------------------------------------------------------------Soalan ( 3 ) Bahan Bantu Mengajar.Penerbitan Meja / Brosur 3.Adobe PageMaker dan Microsoft Word. 3.poster dan kad jemputan.dicetak atau untuk digunakan pada internet.Bebarapa perisian yang biasa digunakan untuk menghasilkan penerbitan meja termasuklah Microsoft Publisher. Bahan-bahan penerbitan yang dibina termasuklah brosur. Brosur sering digunakan untuk memberi maklumat umum sesuatu perkara atau peristiwa.Brosur juga lebuh mudah dibaca dengan ringkas .kad perniagaan.

com/watch?v=1qDlEh8vctI http://www.tripod.com/doc/400639/alam-sekitar-ppt http://www. 2. 4.youtube. http://www.com/watch?v=rG0mxCo61Ac http://skdarau.HBEF2303 TEKNOLOGI Maklumat Dalam Pendidikan Ab Rashid Bin Md Ihsan 660916-10-5325 OUMSept2008 IPTeknikKL ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- ( 4 ) Senarai lima ( 5 ) URL / alamat laman web yang berkaitan Rancangan Pelajaran Harian ( RPH ) yang dibina.html http://www.scribd.youtube. 5. 3.com/photos/24596121@N08/2628994649/in /set-72157604093725817/ imann9969@yahoo.com 12 . 1.flickr.com/petua.

Klik pada untuk paparan slaid seterusnya.Cara-cara penggunaannya adalah seperti berikut : Slaid : 1 Slaid : 2 Slaid : 3 Slaid : 4 1.4 guna on mouse klick untuk memaparkan teks pada skrin serta kesan bunyi dan animasi. Dalam langkah pengajaran kedua slaid 1 hingga 12 digunakan.com 13 . imann9969@yahoo. Slaid 1 .HBEF2303 TEKNOLOGI Maklumat Dalam Pendidikan Ab Rashid Bin Md Ihsan 660916-10-5325 OUMSept2008 IPTeknikKL ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- Soalan ( 5 ) Manual pengguna untuk alat bantuan mengajar yang telah dibina serta huraian cara penggunaannya Bahan Bantu Mengajar iaitu persembahan elektronik yang digunakan dalam proses pengajaran dan pembelajaran yang dirancang diaplikasikan pada langkah kedua dan keempat. 2.

Klik bagi persembahan seterusnya atau klik untuk kembali ke slaid 4 Slaid : 6 Slaid : 7 Slaid : 8 Slaid : 9 Slaid : 10 imann9969@yahoo. Guna on mouse klick untuk memaparkan gambar satu demi satu dan teks serta kesan animasi 5. Klik bagi muzik latar sepanjang persembahan.HBEF2303 TEKNOLOGI Maklumat Dalam Pendidikan Ab Rashid Bin Md Ihsan 660916-10-5325 OUMSept2008 IPTeknikKL ----------------------------------------------------------------------------------------------------------Slaid : 5 3.com 14 . 4.

HBEF2303 TEKNOLOGI Maklumat Dalam Pendidikan Ab Rashid Bin Md Ihsan 660916-10-5325 OUMSept2008 IPTeknikKL ----------------------------------------------------------------------------------------------------------6. 12. Cara-cara penggunaannya adalah seperti berikut : Slaid : 13 ( ) K e sa n -ke sa n P e nc e m a ra n A la m S e k ita r K e p a d a K e h id up a n M a n u s ia . Guna on mouse klick untuk paparkan gambar dan teks serta kesan animasi. 7. Muzik latar masih diteruskan untuk slaid 6 – 10. Klik ke slaid 4. Slaid 12 merupakan end show bagi sesi ini dan klik untuk kembali ke first slaid – Tajuk Utama. 10. Persembahan tamat di first slaid – tajuk utama. 11.com 15 . Slaid 13 – 23 diaplikasikan pada langkah pengajaran yang keempat. imann9969@yahoo. untuk slaid seterusnya atau klik untuk kembali 8. Guna on mouse klick untuk memaparkan teks dan kesan animasi klik untuk paparan seterusnya. Slaid : 11 Slaid : 12 9.

com 16 . *M en y eb ab k an p ers ek itaran k otor-k eru g ian h arta b en d ak eh ilan g an n y a w a-m em p en g aru h i p em b u a tan m ak an an k os m en in g k at. *M eny eb abk an tan ah runtu h-g em p a b um i. *B an jir-p arit ters u m b a t-air tid ak d ap at m en g alir-lau t-s u n g ai.HBEF2303 TEKNOLOGI Maklumat Dalam Pendidikan Ab Rashid Bin Md Ihsan 660916-10-5325 OUMSept2008 IPTeknikKL ----------------------------------------------------------------------------------------------------------1. *M e ng g ug at k e siha ta n -m eng g a ng g u e ko siste m -ke h id up a n-a la m se m esta .ek o n om im eng anc a m k es elam ata n d an ny aw a m an us ia. Menu Utama – klik pada perkataan pendahuluan . *P e nc em ara n a la m sek itar-ta na h -uda ra -a ir. Slaid : 16 Slaid : 17 Is i 2 Is i 1 * H ak is an tan ah . Slaid : 14 P e n d a h u lu a n Is i-is i P e n tin g P e n u tu p 3. isi-isi penting dan penutup untuk paparan slaid yang berkenaan Slaid : 15 *Isu p e n ce m a ra n – p e ring kat na sio na l – g lob a l. Klik untuk paparan slaid seterusnya – Menu Utama. imann9969@yahoo. Guna on mouse klick untuk memaparkan teks dan AutoShapes serta kesan bunyi dan animasi. 2.m eru g ik an –k e w an g a n.

*M an u s ia b ertan g g u n g j aw ab -m em u lih ara alam s ek itar T u lis k aran g an y an g len g k ap b erd as ark an ran g k a k aran g an y an g telah d ib in c an g k an . Guna on mouse klik bagi paparan teks. 7. Slaid : 22 6. T aju k K aran g an : K es an -k es an P en c em ar an Al am K ep ad a K eh id u p an M an u s ia .AutoShapes serta kesan bunyi dan animasi. 4. *P em b iak an n y am u k – p en y ak it .com 17 .b an jir k ilat Slaid : 20 Slaid : 21 *P en c em aran alam s ek itar -k es an y an g b u ru k terh ad ap d u n ia. Klik bagi perdengarkan muzik latar sebagai penutup. Slaid 22 merupakan end show bagi sesi ini.HBEF2303 TEKNOLOGI Maklumat Dalam Pendidikan Ab Rashid Bin Md Ihsan 660916-10-5325 OUMSept2008 IPTeknikKL ----------------------------------------------------------------------------------------------------------Slaid : 18 Is i 3 Slaid : 19 Is i 4 *K es an terh ad ap atm osfera-m en g u ran g k an j arak p en g lih atan -j ereb u *G an g g u an s is tem p erp aritan -air b ertak u n g -k ead a an tid ak s eles a -m en g g an g g u p ers ek itaran . bagi 5. untuk kembali ke Menu Utama dan Klik paparan seterusnya. *P erlu d itan g an i s eg era -k eh id u p an terj ejas -d u n ia ak an m u s n ah . imann9969@yahoo.

com 18 . tetapi berpotensi sebagai alat untuk mengayakan lagi persekitaran pengajaran dan pembelajaran bagi hamper semua mata pelajaran.HBEF2303 TEKNOLOGI Maklumat Dalam Pendidikan Ab Rashid Bin Md Ihsan 660916-10-5325 OUMSept2008 IPTeknikKL ----------------------------------------------------------------------------------------------------------Kesimpulan Penggunaan teknologi komputer dalam bidang pendidikan bukanlah sesuatu yang baru. ibu bapa dan ahli masyarakat yang prihatin. Walaupun terdapat masalah yang timbul ianya bukan satu isu yang tidak boleh diatasi malah kerajaan telah membuat pelbagai perancangan dan perlaksanaan seperti Rancangan Malaysia Kesembilan 2006 – 2010 dalam memartabatkan ICT di Malaysia. Penggunaan komputer dalam peruses pengajaran dan pembelajaran yang melibatkan aplikasi seperti internet dapat membantu pengurusan dan pembelajaran di dalam dan luar bilik darjah yang secara langsung melibatkan pendidik. Antara program yang dilaksanakan adalah program latihan dan pendidikan ICT diperluaskan lagi di peringkat sekolah. Konsep pembelajaran berasaskan peralatan teknologi komunikasi (ICT) dianggap semakin popular dan pentaing untuk meningkatkan lagi tahap pencapaian seseorang pelajardi dalam pelajarannya. Dalam konteks pendidikan. prauniversiti dan IPT. Kajian menunjukkan stail pembelajaran pelajar banyak mempengaruhi hasil pembelajaran. imann9969@yahoo. Sisiten pendidikan yang berkembang pesat selaras dengan kehendak dan aspirasi negara ini perlulah mengaplikasikan ICT khususnya dalam penggunaan tenologi computer supaya system pendidikan tidak ketinggalan jauh berbanding dengan Negara maju. Malaysia tidak ketinggalan dalam menikmat arus pembangunan berasaskan komputer in. Kepesatan teknologi ini perlu dimanfaatkan sebaik-baiknya oleh pendidik dan pelajar demi memartabatkan lagi pendidikan ke arah kecemerlangan pendidikan. malah telah lama diperkenalkan di negara-negara maju seperti Amerika dan Eropah sejak awal 60an lagi. pelajar. ia bukan hanya mampu membantu tugas-tugas pengurusan dan pentadbiran.

HBEF2303 TEKNOLOGI Maklumat Dalam Pendidikan Ab Rashid Bin Md Ihsan 660916-10-5325 OUMSept2008 IPTeknikKL ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- PENGHARGAAN Syukur ke hadrat Allah swt kerana dengan limpah kurnianya saya dapat menyempurnakan “TUGASAN TEKNOLOGI MAKLUMAT DALAM PENDIDIKAN” Penggunaan Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) dalam pengajaran dan pembelajaran sangat bersesuaian dalam kurikulum. serta doa restu daripada kedua ibu bapa saya. Amin. Nor’aini Binti Mohamed Nor yang banyak memberi perhatian. Penghargaan ini juga kami tujukan kepada Open University Malaysia dan Kementerian Pelajaran Malaysia yang memberi peluang kepada saya untuk menimba pengetahuan di samping rakan-rakan yang sentiasa memberi dorongan dan semangat. melimpahkan ganjaran yang berlipat ganda dan taufik hidayahNya kepada kita semua. Akhir kata saya memohon maaf atas segala kekurangan yang ada dalam tugasan ini. Teknologi ini menyokong pendekatan pengajaran dan pembelajaran kerana dapat memberi pelauang kepada murid belajar secara berkesan. imann9969@yahoo. Kami juga ingin merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih kepada isteri dan anak-anak yang sangat memahami. Sesungguhnya yang baik itu datang dari pemberian Allah dan segala kekurangan dan kelemahan itu datang dari kami. Tidak lupa juga kepada tutor kesayangan kami Pn.com 19 . panduan dan tunjuk ajar serta bantuan yang tidak pernah jemu sehingga sempurnanya tugasan ini dengan jayanya. Mudah–mudahan Allah SWT yang Maha Pemurah.

http://www.Subahan M.193. Penggunaan Microsoftpowerpoint EA.asp 7.Madya Dr.com/watch?v=rG0mxCo61Ac 4.my/bm/kenali_sabah/alam_pencemaran. Lilia Halim. http://www.sabah.Prof.Dr.com 20 .youtube.tripod.html 5. http://www.scribd.youtube. http://www. http://www.com/doc/400639/alam-sekitar-ppt 3. http://skdarau.com/petua. imann9969@yahoo.htm 8.Meerah.Prof.HBEF2303 TEKNOLOGI Maklumat Dalam Pendidikan Ab Rashid Bin Md Ihsan 660916-10-5325 OUMSept2008 IPTeknikKL ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- Bibliografi 1.gov.org. http://www.audit.flickr.com/watch?v=1qDlEh8vctI 2.com/photos/24596121@N08/2628994649/in/set72157604093725817/ 6.my/Link2.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->