PENGAJAR LATIHAN VOKASIONAL

MODUL 1
: PENYELIAAN , PEMENTORAN ,

KEJURULATIHAN DAN KAUNSELING
SUPERVISION , MONITORING , COACHING AND COUNSELING

TEMPAT TARIKH PENCERAMAH

: ZOUK ACADEMY : 12 MARCH 2011 : Ms RABI¶ATUL µADAWIYYAH BT HESAN
1

PENYELIAAN , PEMENTORAN , KEJURULATIHAN DAN KAUNSELING
SUPERVISION , MENTORING , COACHING AND COUNSELING

2

OBJEKTIF

Pelajar pelajar mesti boleh : a. Terangkan pengertian dan kaedah kaedah penyeliaan b. Terangkan kaedah kaedah pendekatan kaunseling c. Terangkan teknik teknik motivasi d. Terangkan strategi pengajaran e. Terangkan pementoran

3

PENYELIAAN DAN MENTOR

4

PENGERTIAN PENYELIAAN PELATIH PELATIH

Pengurus , pentadbir atau pengetua membantu guru kelas untuk memperbaiki pembelajaran kepada pelatih pelatih . Penyeliaan dalam kontek latihan perguruan atau pengajar : a. Penyeliaan keatas guru pelatih (intern) semasa menjalani latihan mengajar di institutsi.

5

Penyelia atau jurulatih menilai . Fokus penyeliaan : untuk meningkat mutu kerja dan pengajaran. memerhati persembahan pelatih ( intern ) dan memberi komen c. jurulatih atau pengajar yang berpengalaman ditugaskan untuk memerhati pelatih pelatih . d. Pengajar akan memberi maklum balas kepada pihak pengurusan tentang perkembangan pelatih pelatih 6 .Sambungan b.

Jurulatih dan pelatih berbincang teknik teknik pengajaran yang baru yang akan dilaksanakan dalam kelas kelak 7 . Pelatih menyatakan kehendak dan keperluan beliau iv.KAEDAH KAEDAH MELAKUKAN PENYELIAAN METHODS OF CONDUCTING SUPERVISION i Sebelum penyeliaan di laksanakan jurulatih dan pelajar akan menentukan waktu yang sesuai ii. iii. Aktiviti penyeliaan dimulakan dengan perbincangan antara penyelia dan pelatih.

pelatih dan jurulatih akan berbincang persembahan pelatih yang telah perhatikan oleh jurulatih. Jurulatih memerhati persembahan pelatih vi Jurulatih analisa persembahan pelatih vii Dalam fasa penyeliaan terakhir .Sambungan v. Kelemahan kelemahan semasa pemerhatian di analisa dan cadangan cadangan untuk memperbaiki atau mengatasi kelemahan kelemahan tersebut di bincangkn 8 .

TERIMA KASIH 9 .

MENTOR 10 .

DEFINASI MENTOR MENTOR IA LAH ORANG YANG MENJADI IDOLA . KARISMA . KETRAMPILAN AJARAN ATAU KERANA ILMU YANG ADA PADA NYA 11 . KEPIMPINAN . GAYA . ORANG YANG DI MINATI MUNGKIN KERANA SUARA .

Saling mempercayai iii.AKTIVITI PEMENTORAN Hubungan mentor dan protégé berdasarkan interaksi yang sukarela dan bukan paksaan Mencipta mentor . Perhubungan iv.Hubungan protégé dan mentor merangkumi kitaran :i. Mengenal pasti ii. Kemahiran yang professional v. Perpindahan kemahiran yang professional 12 .

. Dia mengajar protégé kemahiran kemahiran tertentu dan mempertingkatkan skop skop kerjaya -Mentor akan menyediakan peluang peluang untuk protégé memerhati dan mengambil bahagian dalam aktiviti aktiviti yang tertentu 13 . -Mentor menggalakan protégé membina matlamat matlamat jangka pendek dan panjang -Mentor menyediakan garis panduan yang professional .Sambungan .

Mentor akan melindungi protégé dari melakukan kesilapan kesilapan dengan cara tidak memebebankan protégé dengan tanggungjawab yang berlebihan 14 .Sambungan . .Institutsi hanya menyediakan maklumat maklumat keatas peraturan peraturan tetapi mentor mengajar kemahiran kemahiran bagaimana hendak menguruskan dan memerhati peraturan peraturan tersebut .

. penilaian dan amalan.Mentor menyediakan peluang peluang untuk protégé mengembangkan kemahiran kemahiran professional melalaui aktiviti pemerhatian . Kitaran ini akan membolehkan komunikasi dan maklum balas dapat di perolehi secara berterusan. 15 .Sambungan .

TEKNIK TEKNIK MOTIVASI THE METHODS OF MITIVATION 16 .

Tanamkan budaya industri .PENGLIBATAN PELATIH i. Berikan galakan iv. Aktif ii. Beri tugasan iii. keinginan untuk mendapat pengetahuan dan minda yang ingin mengetahui sesuatu yang baru 17 .

penglibatan diri dan percambahan minda b. Wujudkan elemen elemen yang menakjubkan d.SIKAP INGIN TAHU CURIOUSTY a. Timbulkan sikap ingin tahu sebelum memperkenalkan topik topik baru c. Tegaskan sikap ingin tau . Sediakan idea idea yang jelas dan konkrit 18 .

Selesa . kecelaruan . kritikan peribadi dan kekecewaan dalam kelas 19 .PERSEKITARAN DAN SUASANA BILIK DARJAH a. Elakan tekanan . bersih dan tersusun b. memalukan . bimbang .

sangat baik dan amat baik d. Beri pujian bagus . Bantu pelatih untuk mencapai matlamat yang realistik c. Beri nasihat dan komen yang membina e. baik . Kadangkala amaran mungkin akan situasi yang berlawanan 20 . Galakan pembentukan motif yang positif b.BIMBINGAN DAN MAKLUM BALAS a.

Pertukaran idea c. Persaingan yang sihat di kalangan pelatih di galakan bagi memperbaiki mutu kerja 21 . Tanamkan sikap berkerjasama di kalangan pelatih b.BERKERJASAMA DALAM PEMBELAJARAN a. Perbincangan d.

Beri pujian bukan sekadar gred sahaja 22 .TAHAP KEYAKINAN PELATIH a. Pelatih yang mempunyai keyakinan tinggi tahap aspirasi tinggi banding dengan pelatih yang lemah c. Tahap keyakinan pelatih selari dengan kemampuan pelatih b.

THANK YOU 23 .

TERIMA KASIH 24 .

PENDEKATAN PENDEKATAN DALAM KAUNSELING ( COUNSELING APPROCHES ) 25 .

COGNITIVE 1. Membantu pelanggan menyelesaikan masalah masa kini dengan mengenal pasti pemikiran pemikiran yang menyebabkan ketidak selesaan emosi pelanggan 2. Pemikiran kita dikaitkan secara langsung dengan perasaan kita 26 .

Terapi dalam jangka masa yang pendek 27 .Pendekatan Cognitive a. Kerjasama antara kaunselor dan pelanggan b. Kerja rumah yang harus di lakuan pelanggan antara sessi dengan ahli terapi c.

Membantu pelanggan untuk mencapai matlamat yang telah di sasarkan 28 . Pelanggan belajar dari pengalaman yang di lalui 2. mendifinasikan masalah 3. Membantu pelanggan menganalisa tingkah laku .BEHAVIORAL 1.

Experiment tingkah laku c.TERAPI KAEDAH BEHAVIORAL a.Role playing d.Kerja rumah b.Sessi terapi adalah pendek 29 .

Ahli terapi akan mencatit segala pendapat pelanggan dan di terjermahkan e. Jangka waktu terapi adalah panjang 30 . Menganalisa akar umbi punca sikap dan perasaan antara concious mind dan unconcius mind c. Pelanggan baring di atas sofa d. Talking therapy b.PSYCHOANALYTIC a.

Pencipta Alfred Adler b. Bermatlamat subjektif bukan objektif e.ALDERIAN a. Perasaan yang amat kecewa disebabkan oleh mensasarkan matlamat yang tidak logik dan tidak mudah di capai dan membawa kesan yang buruk serta bahaya seperti salah laku jenayah dan membunuh diri 31 . Commen sense therapy yang pertama d. Pelanggan mensasarkan matlamat yang terlalu tinggi ( superiorty) a. Individual psychology c.

d. Perasaan yang amat kecewa disebabkan oleh mensasarkan matlamat yang tidak logik dan tidak mudah di capai dan membawa kesan yang buruk serta bahaya seperti salah laku jenayah dan membunuh diri.. Pelanggan mensasarkan matlamat yang terlalu tinggi ( superiorty). f. Bermatlamat subjektif bukan objektif. e. 32 .Sambungan«.

PERANAN AHLI THERAPHY KAEDAH ALDERIAN a. b. 33 . Mendengar dan menyoal tentang matlamat matlamat pelanggan supaya ahli therapy memberi maklum balas terhadap objektif objektif dan tingkah laku pelanggan yang salah. Membantu pelanggan mengenalpasti matlamat matlamat yang silap. Membina hubungan yang bermakna dengan pelanggan. c.

Fritz Perls b. Bahasa Jerman :. Theraphy melibatkan permasalahan dan situasi terkini 34 .Gestalt bermaksud seluruh c. Pencipta :.GESTALT THERAPHY a.

Ahli theraphy membantu pelanggan menumpukan kepada keseluruhan diri pelanggan termask penafasan . 35 . Konflik yang tidak dapat di selesaikan oleh pelanggan dibincangkan bersama jika ia berlaku pada ketika sessi theraphy. e. Waktu sessi theraphy panjang . soal jawab dan cadangan dari ahli theraphy.Sambungan«« d. posture . f. kaedah pergerakan dll.

Membina kefahaman pelanggan dan kesedaran bagi menyelesaikan masalah pelanggan b. Membantu individu menguuskan kehidupan beliaudengan lebih sempurna lagi c.TUJUAN KAUNSELING a. Membantu individu untuk bertindak secara logik dan berkesan 36 .

TERIMA KASIH THANK YOU 37 .

Sebelum kejerulatihan atau pengajaran dijalankan .STRATEGI PENGAJARAN a. Rancangkan startegi pengajaran yang akan dilaksanakan termasuklah penggunaan perkataan dan ayat yang sesuai yang akan digunakan 38 . jurulatih hendaklah memikirkan peranan yang akan beliau mainkan i. Senaraikan matlamat matlamat pengajaran ii.

Membina hubungan yang rapat dengan pelatih i. Jangan membandingkan tahap kerja antara satu pelatih dengan pelatih yang lain 39 . Gunakan kemahiran mendengar kepada pendapat pelatih dan masalah pelatih ii. Adakan perjumpaan secara bersemuka bagi mengwujudkan hubungan dan persefahaman di atas sesuatu isu iii.b.

Semasa mengajar . pengajar kaitkan pengalaman beliau dengan pelajaran yang sedang di jalankan vi. iv.Sambungan«.. Mulakan pengajaran selepas hubungan antara pelatih dan pengajar telah ujud v. Nyatakan dengan jelas harapan anda yang tinggi keatas pelatih serta keyakinan anda terhadap kemampuan pelatih 40 .

Elakan memberi nasihat .c. Benarkan mereka memberi pendapat. Ketika pengajar terima topik atau masalah . iii. Pertuturan semasa mengajar i. Hargai pendapat pelatih iv. sediakan mereka dengan informasi yang mereka boleh gunakan untuk tindakan masa akan datang 41 . Beri tumpuan dan dengar pandangan mereka dengan teliti. Elakan duduk di arah yang bertentangan dengan pelatih ketika berada di meja pelatih ii. pengajar haruslah meminta pandangan pelatih pelatih .

bukan siapa betul atau salah tetapi keinginan mereka ingin terus mendapat ilmu dari pengajar ii. 42 .d. Penghujung aktiviti pengajaran i. Tamatkan sessi pengajaran dengan meminta pelatih senaraikan 2 atau 3 perkara perkara penting yang telah di pelajari iii. Selepas sessi pengajaran telah berakhir dalam jangka waktu tertentu pengajar hendaklah berkerjasama dengan pelatih untuk merangka pelan tindakan bagi kemajuan profession mereka. Apa yang penting pada penghujung pengajaran .

amanah v. Jangan menganggap kenyataan yang di buat oleh pelatih sebagai tanda kedegilan tetapi hanya berlainan pendapat f. Ketepatan masa ii. Pengajar hendaklah memaklumkan dan meminta pelatih untuk menganalisa sesuatu situasi dan mencari jalan penyelesaian 43 . Berpakaian kemas g. Peramah ii. Mengatasi masalah pelatih yang degil dan tidak memberi kerjasama i. i. Tunjukan diri anda sebagai role model dari segi tindakan dan kelakuan anda. Beri maklum balas kepada pelatih jika pelatih di dapati tidak melakukan kerja secara berkesan. Adil iv.e.

TERIMA KASIH 44 .

PERKARA PERKARA YANG MEMUDAHKAN PEMBELAJARAN 45 .

seterus nya aplikasikan konsep yang telah di pelajari kepada pelajaran yang lebik kompleks 46 . Mulakan dengan perkara perkara yang pelatih tahu Pembelajaran akan lebih lancar apabila pelatih serba sedikit tentang topik yang akan di ajar b. Mulakan dari pelajaran senang ke pelajaran yang susah Pelatih akan lebih selesa jika mereka diberi peluang untuk mahir dalam konsep yang mudah terlebih dulu .PRNISIP PEMBELAJARAN a.

Sambungan« c. Pastikan bahan latihan lebih bermakna Salah satu cara untuk memudahkan pengajaran adalah mengaitkan bahan latihan dengan cara hidup pelatih d. Benarkan ilmu yang telah di pelajari di aplikasikan dengan kadar segera Benarkan pelatih untuk mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran mereka bagi menguatkan lagi pembelajaran dan keyakinan diri 47 .

Yakin kan mereka dengan cara menyatakan mereka telah mendapat teknik yang betul cuma perlu di perbaiki lagi. f.e. Gunakan alat bantuan mengajar seperti gambar . Galakan keinginan untuk belajar dengan memeberi pujian Pujian akan memperbaiki atau mengekalkan kelakuan yang baik. carta dll. 48 . graph . Puji kejayaan pelatih .

BAGAIMANA MANUSIA BELAJAR a. 11 % melalui deria pendengaran e. 83 % melalui deria penglihatan 49 . 1 ½ % melalui deria sentuhan c. 1 % melalui deria rasa b. 3 ½ % melalui deria bauan d.

Apa perbezaan individu? . motivasi .Salah satu cabang psychology yang mengkaji mengapa dan bagaimana individu berbeza.PERBEZAAN INDIVIDU a . personaliti dan mood serta emosi 50 . .Sub cabang utama nya adalah kajian kemampuan cognitive .

Visual learner iv.Sambungan«. Faktor faktor perbezaan individu i. Cara pembelajaran iii..Kinesthetic learner 51 . b. Latar belakang kebudayaan ii.

PERBEZAN VISUAL DAN KINESTHETIC Visual learner :. 52 .Pelatih mampu memahami dan belajar dengan bantuan nota nota penerangan yang di berikan oleh pengajar. Mereka mampu memahami sesuatu topik dengan bantuan overhead projektor gambar. simbol dll.

Kinesthetic learner :Pelatih belajar secara hand on atau amali.Sambungan««. Sebagai contoh pelajar jenis kinesthetic perlu menggunakan peralatan saintifik terlebih dahulu bagi memahami konsep pengukuran dalam pelajaran matematik 53 .

Sambungan Pelatih jenis kinesthetic kurang sabar . Ingin mencuba sesuatu sebelum di beritahu oleh pengajar 54 .

Menyediakan peluang yang adil kepada semua pelajar untuk berjaya b.HASIL KAJIAN PERBEZAAN INDIVIDU a. d. Pendidik hendak lah aplikasikan tentang tiori perbezaan individu yang telah di pelajari. Pendidik harus lah membina kefahaman yang mendalam tentang perbezaan individu dalam pembelajaran c. 55 . Pelajar kinesthetic memerlukan pengalaman amali terlebih dahulu.

Pelajar kinesthetic tidak sabar hendak melakukan sesuatu yang baru di pelajari. 56 . f. e.. Melakukan aktiviti dahulu kemudian baru memberi penerangan.Sambungan«.

THANK YOU 57 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful