PENGAJAR LATIHAN VOKASIONAL

MODUL 1
: PENYELIAAN , PEMENTORAN ,

KEJURULATIHAN DAN KAUNSELING
SUPERVISION , MONITORING , COACHING AND COUNSELING

TEMPAT TARIKH PENCERAMAH

: ZOUK ACADEMY : 12 MARCH 2011 : Ms RABI¶ATUL µADAWIYYAH BT HESAN
1

PENYELIAAN , PEMENTORAN , KEJURULATIHAN DAN KAUNSELING
SUPERVISION , MENTORING , COACHING AND COUNSELING

2

OBJEKTIF

Pelajar pelajar mesti boleh : a. Terangkan pengertian dan kaedah kaedah penyeliaan b. Terangkan kaedah kaedah pendekatan kaunseling c. Terangkan teknik teknik motivasi d. Terangkan strategi pengajaran e. Terangkan pementoran

3

PENYELIAAN DAN MENTOR

4

PENGERTIAN PENYELIAAN PELATIH PELATIH

Pengurus , pentadbir atau pengetua membantu guru kelas untuk memperbaiki pembelajaran kepada pelatih pelatih . Penyeliaan dalam kontek latihan perguruan atau pengajar : a. Penyeliaan keatas guru pelatih (intern) semasa menjalani latihan mengajar di institutsi.

5

jurulatih atau pengajar yang berpengalaman ditugaskan untuk memerhati pelatih pelatih . Fokus penyeliaan : untuk meningkat mutu kerja dan pengajaran. Pengajar akan memberi maklum balas kepada pihak pengurusan tentang perkembangan pelatih pelatih 6 . memerhati persembahan pelatih ( intern ) dan memberi komen c. d. Penyelia atau jurulatih menilai .Sambungan b.

iii. Aktiviti penyeliaan dimulakan dengan perbincangan antara penyelia dan pelatih.KAEDAH KAEDAH MELAKUKAN PENYELIAAN METHODS OF CONDUCTING SUPERVISION i Sebelum penyeliaan di laksanakan jurulatih dan pelajar akan menentukan waktu yang sesuai ii. Pelatih menyatakan kehendak dan keperluan beliau iv. Jurulatih dan pelatih berbincang teknik teknik pengajaran yang baru yang akan dilaksanakan dalam kelas kelak 7 .

Kelemahan kelemahan semasa pemerhatian di analisa dan cadangan cadangan untuk memperbaiki atau mengatasi kelemahan kelemahan tersebut di bincangkn 8 .Sambungan v. pelatih dan jurulatih akan berbincang persembahan pelatih yang telah perhatikan oleh jurulatih. Jurulatih memerhati persembahan pelatih vi Jurulatih analisa persembahan pelatih vii Dalam fasa penyeliaan terakhir .

TERIMA KASIH 9 .

MENTOR 10 .

ORANG YANG DI MINATI MUNGKIN KERANA SUARA . GAYA .DEFINASI MENTOR MENTOR IA LAH ORANG YANG MENJADI IDOLA . KETRAMPILAN AJARAN ATAU KERANA ILMU YANG ADA PADA NYA 11 . KARISMA . KEPIMPINAN .

Mengenal pasti ii. Perpindahan kemahiran yang professional 12 .Hubungan protégé dan mentor merangkumi kitaran :i.AKTIVITI PEMENTORAN Hubungan mentor dan protégé berdasarkan interaksi yang sukarela dan bukan paksaan Mencipta mentor . Perhubungan iv. Saling mempercayai iii. Kemahiran yang professional v.

Sambungan . -Mentor menggalakan protégé membina matlamat matlamat jangka pendek dan panjang -Mentor menyediakan garis panduan yang professional . Dia mengajar protégé kemahiran kemahiran tertentu dan mempertingkatkan skop skop kerjaya -Mentor akan menyediakan peluang peluang untuk protégé memerhati dan mengambil bahagian dalam aktiviti aktiviti yang tertentu 13 ..

Institutsi hanya menyediakan maklumat maklumat keatas peraturan peraturan tetapi mentor mengajar kemahiran kemahiran bagaimana hendak menguruskan dan memerhati peraturan peraturan tersebut .Sambungan .Mentor akan melindungi protégé dari melakukan kesilapan kesilapan dengan cara tidak memebebankan protégé dengan tanggungjawab yang berlebihan 14 . .

15 . . penilaian dan amalan.Sambungan .Mentor menyediakan peluang peluang untuk protégé mengembangkan kemahiran kemahiran professional melalaui aktiviti pemerhatian . Kitaran ini akan membolehkan komunikasi dan maklum balas dapat di perolehi secara berterusan.

TEKNIK TEKNIK MOTIVASI THE METHODS OF MITIVATION 16 .

Aktif ii.PENGLIBATAN PELATIH i. Tanamkan budaya industri . Berikan galakan iv. Beri tugasan iii. keinginan untuk mendapat pengetahuan dan minda yang ingin mengetahui sesuatu yang baru 17 .

Tegaskan sikap ingin tau . Wujudkan elemen elemen yang menakjubkan d. Sediakan idea idea yang jelas dan konkrit 18 . Timbulkan sikap ingin tahu sebelum memperkenalkan topik topik baru c. penglibatan diri dan percambahan minda b.SIKAP INGIN TAHU CURIOUSTY a.

memalukan . Elakan tekanan . bimbang . kritikan peribadi dan kekecewaan dalam kelas 19 . bersih dan tersusun b.PERSEKITARAN DAN SUASANA BILIK DARJAH a. kecelaruan . Selesa .

BIMBINGAN DAN MAKLUM BALAS a. Bantu pelatih untuk mencapai matlamat yang realistik c. Beri nasihat dan komen yang membina e. Beri pujian bagus . Kadangkala amaran mungkin akan situasi yang berlawanan 20 . Galakan pembentukan motif yang positif b. sangat baik dan amat baik d. baik .

BERKERJASAMA DALAM PEMBELAJARAN a. Tanamkan sikap berkerjasama di kalangan pelatih b. Perbincangan d. Pertukaran idea c. Persaingan yang sihat di kalangan pelatih di galakan bagi memperbaiki mutu kerja 21 .

Beri pujian bukan sekadar gred sahaja 22 . Pelatih yang mempunyai keyakinan tinggi tahap aspirasi tinggi banding dengan pelatih yang lemah c. Tahap keyakinan pelatih selari dengan kemampuan pelatih b.TAHAP KEYAKINAN PELATIH a.

THANK YOU 23 .

TERIMA KASIH 24 .

PENDEKATAN PENDEKATAN DALAM KAUNSELING ( COUNSELING APPROCHES ) 25 .

COGNITIVE 1. Pemikiran kita dikaitkan secara langsung dengan perasaan kita 26 . Membantu pelanggan menyelesaikan masalah masa kini dengan mengenal pasti pemikiran pemikiran yang menyebabkan ketidak selesaan emosi pelanggan 2.

Pendekatan Cognitive a. Kerja rumah yang harus di lakuan pelanggan antara sessi dengan ahli terapi c. Terapi dalam jangka masa yang pendek 27 . Kerjasama antara kaunselor dan pelanggan b.

Pelanggan belajar dari pengalaman yang di lalui 2. mendifinasikan masalah 3.BEHAVIORAL 1. Membantu pelanggan untuk mencapai matlamat yang telah di sasarkan 28 . Membantu pelanggan menganalisa tingkah laku .

Role playing d.Sessi terapi adalah pendek 29 .Kerja rumah b.TERAPI KAEDAH BEHAVIORAL a.Experiment tingkah laku c.

PSYCHOANALYTIC a. Ahli terapi akan mencatit segala pendapat pelanggan dan di terjermahkan e. Talking therapy b. Menganalisa akar umbi punca sikap dan perasaan antara concious mind dan unconcius mind c. Jangka waktu terapi adalah panjang 30 . Pelanggan baring di atas sofa d.

ALDERIAN a. Perasaan yang amat kecewa disebabkan oleh mensasarkan matlamat yang tidak logik dan tidak mudah di capai dan membawa kesan yang buruk serta bahaya seperti salah laku jenayah dan membunuh diri 31 . Pencipta Alfred Adler b. Pelanggan mensasarkan matlamat yang terlalu tinggi ( superiorty) a. Commen sense therapy yang pertama d. Bermatlamat subjektif bukan objektif e. Individual psychology c.

Perasaan yang amat kecewa disebabkan oleh mensasarkan matlamat yang tidak logik dan tidak mudah di capai dan membawa kesan yang buruk serta bahaya seperti salah laku jenayah dan membunuh diri.. Bermatlamat subjektif bukan objektif. e. f. 32 . d.Sambungan«. Pelanggan mensasarkan matlamat yang terlalu tinggi ( superiorty).

b. 33 . Membantu pelanggan mengenalpasti matlamat matlamat yang silap. Membina hubungan yang bermakna dengan pelanggan. Mendengar dan menyoal tentang matlamat matlamat pelanggan supaya ahli therapy memberi maklum balas terhadap objektif objektif dan tingkah laku pelanggan yang salah. c.PERANAN AHLI THERAPHY KAEDAH ALDERIAN a.

Fritz Perls b. Pencipta :. Theraphy melibatkan permasalahan dan situasi terkini 34 . Bahasa Jerman :.GESTALT THERAPHY a.Gestalt bermaksud seluruh c.

35 . posture . kaedah pergerakan dll. e. Konflik yang tidak dapat di selesaikan oleh pelanggan dibincangkan bersama jika ia berlaku pada ketika sessi theraphy. f.Sambungan«« d. soal jawab dan cadangan dari ahli theraphy. Ahli theraphy membantu pelanggan menumpukan kepada keseluruhan diri pelanggan termask penafasan . Waktu sessi theraphy panjang .

Membina kefahaman pelanggan dan kesedaran bagi menyelesaikan masalah pelanggan b. Membantu individu untuk bertindak secara logik dan berkesan 36 .TUJUAN KAUNSELING a. Membantu individu menguuskan kehidupan beliaudengan lebih sempurna lagi c.

TERIMA KASIH THANK YOU 37 .

Sebelum kejerulatihan atau pengajaran dijalankan . jurulatih hendaklah memikirkan peranan yang akan beliau mainkan i.STRATEGI PENGAJARAN a. Rancangkan startegi pengajaran yang akan dilaksanakan termasuklah penggunaan perkataan dan ayat yang sesuai yang akan digunakan 38 . Senaraikan matlamat matlamat pengajaran ii.

Membina hubungan yang rapat dengan pelatih i. Jangan membandingkan tahap kerja antara satu pelatih dengan pelatih yang lain 39 .b. Adakan perjumpaan secara bersemuka bagi mengwujudkan hubungan dan persefahaman di atas sesuatu isu iii. Gunakan kemahiran mendengar kepada pendapat pelatih dan masalah pelatih ii.

Nyatakan dengan jelas harapan anda yang tinggi keatas pelatih serta keyakinan anda terhadap kemampuan pelatih 40 . Mulakan pengajaran selepas hubungan antara pelatih dan pengajar telah ujud v..Sambungan«. pengajar kaitkan pengalaman beliau dengan pelajaran yang sedang di jalankan vi. iv. Semasa mengajar .

c. Benarkan mereka memberi pendapat. Elakan memberi nasihat . Ketika pengajar terima topik atau masalah . iii. pengajar haruslah meminta pandangan pelatih pelatih . Elakan duduk di arah yang bertentangan dengan pelatih ketika berada di meja pelatih ii. sediakan mereka dengan informasi yang mereka boleh gunakan untuk tindakan masa akan datang 41 . Hargai pendapat pelatih iv. Beri tumpuan dan dengar pandangan mereka dengan teliti. Pertuturan semasa mengajar i.

bukan siapa betul atau salah tetapi keinginan mereka ingin terus mendapat ilmu dari pengajar ii. 42 .d. Selepas sessi pengajaran telah berakhir dalam jangka waktu tertentu pengajar hendaklah berkerjasama dengan pelatih untuk merangka pelan tindakan bagi kemajuan profession mereka. Penghujung aktiviti pengajaran i. Apa yang penting pada penghujung pengajaran . Tamatkan sessi pengajaran dengan meminta pelatih senaraikan 2 atau 3 perkara perkara penting yang telah di pelajari iii.

i. Ketepatan masa ii. Beri maklum balas kepada pelatih jika pelatih di dapati tidak melakukan kerja secara berkesan. Mengatasi masalah pelatih yang degil dan tidak memberi kerjasama i.e. Berpakaian kemas g. Jangan menganggap kenyataan yang di buat oleh pelatih sebagai tanda kedegilan tetapi hanya berlainan pendapat f. amanah v. Peramah ii. Tunjukan diri anda sebagai role model dari segi tindakan dan kelakuan anda. Adil iv. Pengajar hendaklah memaklumkan dan meminta pelatih untuk menganalisa sesuatu situasi dan mencari jalan penyelesaian 43 .

TERIMA KASIH 44 .

PERKARA PERKARA YANG MEMUDAHKAN PEMBELAJARAN 45 .

Mulakan dengan perkara perkara yang pelatih tahu Pembelajaran akan lebih lancar apabila pelatih serba sedikit tentang topik yang akan di ajar b.PRNISIP PEMBELAJARAN a. Mulakan dari pelajaran senang ke pelajaran yang susah Pelatih akan lebih selesa jika mereka diberi peluang untuk mahir dalam konsep yang mudah terlebih dulu . seterus nya aplikasikan konsep yang telah di pelajari kepada pelajaran yang lebik kompleks 46 .

Pastikan bahan latihan lebih bermakna Salah satu cara untuk memudahkan pengajaran adalah mengaitkan bahan latihan dengan cara hidup pelatih d.Sambungan« c. Benarkan ilmu yang telah di pelajari di aplikasikan dengan kadar segera Benarkan pelatih untuk mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran mereka bagi menguatkan lagi pembelajaran dan keyakinan diri 47 .

48 . carta dll.e. Galakan keinginan untuk belajar dengan memeberi pujian Pujian akan memperbaiki atau mengekalkan kelakuan yang baik. Gunakan alat bantuan mengajar seperti gambar . Puji kejayaan pelatih . Yakin kan mereka dengan cara menyatakan mereka telah mendapat teknik yang betul cuma perlu di perbaiki lagi. f. graph .

1 % melalui deria rasa b. 3 ½ % melalui deria bauan d.BAGAIMANA MANUSIA BELAJAR a. 1 ½ % melalui deria sentuhan c. 11 % melalui deria pendengaran e. 83 % melalui deria penglihatan 49 .

Salah satu cabang psychology yang mengkaji mengapa dan bagaimana individu berbeza.Sub cabang utama nya adalah kajian kemampuan cognitive . personaliti dan mood serta emosi 50 . motivasi .Apa perbezaan individu? . .PERBEZAAN INDIVIDU a .

Kinesthetic learner 51 . Faktor faktor perbezaan individu i.Sambungan«. b.Visual learner iv.. Latar belakang kebudayaan ii. Cara pembelajaran iii.

52 . Mereka mampu memahami sesuatu topik dengan bantuan overhead projektor gambar. simbol dll.Pelatih mampu memahami dan belajar dengan bantuan nota nota penerangan yang di berikan oleh pengajar.PERBEZAN VISUAL DAN KINESTHETIC Visual learner :.

Sambungan««. Sebagai contoh pelajar jenis kinesthetic perlu menggunakan peralatan saintifik terlebih dahulu bagi memahami konsep pengukuran dalam pelajaran matematik 53 . Kinesthetic learner :Pelatih belajar secara hand on atau amali.

Ingin mencuba sesuatu sebelum di beritahu oleh pengajar 54 .Sambungan Pelatih jenis kinesthetic kurang sabar .

Pendidik harus lah membina kefahaman yang mendalam tentang perbezaan individu dalam pembelajaran c. Menyediakan peluang yang adil kepada semua pelajar untuk berjaya b. 55 . Pendidik hendak lah aplikasikan tentang tiori perbezaan individu yang telah di pelajari.HASIL KAJIAN PERBEZAAN INDIVIDU a. d. Pelajar kinesthetic memerlukan pengalaman amali terlebih dahulu.

. Melakukan aktiviti dahulu kemudian baru memberi penerangan. e. 56 . f.Sambungan«. Pelajar kinesthetic tidak sabar hendak melakukan sesuatu yang baru di pelajari.

THANK YOU 57 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful