PENGAJAR LATIHAN VOKASIONAL

MODUL 1
: PENYELIAAN , PEMENTORAN ,

KEJURULATIHAN DAN KAUNSELING
SUPERVISION , MONITORING , COACHING AND COUNSELING

TEMPAT TARIKH PENCERAMAH

: ZOUK ACADEMY : 12 MARCH 2011 : Ms RABI¶ATUL µADAWIYYAH BT HESAN
1

PENYELIAAN , PEMENTORAN , KEJURULATIHAN DAN KAUNSELING
SUPERVISION , MENTORING , COACHING AND COUNSELING

2

OBJEKTIF

Pelajar pelajar mesti boleh : a. Terangkan pengertian dan kaedah kaedah penyeliaan b. Terangkan kaedah kaedah pendekatan kaunseling c. Terangkan teknik teknik motivasi d. Terangkan strategi pengajaran e. Terangkan pementoran

3

PENYELIAAN DAN MENTOR

4

PENGERTIAN PENYELIAAN PELATIH PELATIH

Pengurus , pentadbir atau pengetua membantu guru kelas untuk memperbaiki pembelajaran kepada pelatih pelatih . Penyeliaan dalam kontek latihan perguruan atau pengajar : a. Penyeliaan keatas guru pelatih (intern) semasa menjalani latihan mengajar di institutsi.

5

Fokus penyeliaan : untuk meningkat mutu kerja dan pengajaran. Penyelia atau jurulatih menilai . memerhati persembahan pelatih ( intern ) dan memberi komen c. jurulatih atau pengajar yang berpengalaman ditugaskan untuk memerhati pelatih pelatih . Pengajar akan memberi maklum balas kepada pihak pengurusan tentang perkembangan pelatih pelatih 6 .Sambungan b. d.

iii.KAEDAH KAEDAH MELAKUKAN PENYELIAAN METHODS OF CONDUCTING SUPERVISION i Sebelum penyeliaan di laksanakan jurulatih dan pelajar akan menentukan waktu yang sesuai ii. Pelatih menyatakan kehendak dan keperluan beliau iv. Jurulatih dan pelatih berbincang teknik teknik pengajaran yang baru yang akan dilaksanakan dalam kelas kelak 7 . Aktiviti penyeliaan dimulakan dengan perbincangan antara penyelia dan pelatih.

Sambungan v. Kelemahan kelemahan semasa pemerhatian di analisa dan cadangan cadangan untuk memperbaiki atau mengatasi kelemahan kelemahan tersebut di bincangkn 8 . Jurulatih memerhati persembahan pelatih vi Jurulatih analisa persembahan pelatih vii Dalam fasa penyeliaan terakhir . pelatih dan jurulatih akan berbincang persembahan pelatih yang telah perhatikan oleh jurulatih.

TERIMA KASIH 9 .

MENTOR 10 .

DEFINASI MENTOR MENTOR IA LAH ORANG YANG MENJADI IDOLA . KEPIMPINAN . KARISMA . ORANG YANG DI MINATI MUNGKIN KERANA SUARA . GAYA . KETRAMPILAN AJARAN ATAU KERANA ILMU YANG ADA PADA NYA 11 .

Hubungan protégé dan mentor merangkumi kitaran :i.AKTIVITI PEMENTORAN Hubungan mentor dan protégé berdasarkan interaksi yang sukarela dan bukan paksaan Mencipta mentor . Mengenal pasti ii. Kemahiran yang professional v. Perhubungan iv. Saling mempercayai iii. Perpindahan kemahiran yang professional 12 .

Sambungan . -Mentor menggalakan protégé membina matlamat matlamat jangka pendek dan panjang -Mentor menyediakan garis panduan yang professional .. Dia mengajar protégé kemahiran kemahiran tertentu dan mempertingkatkan skop skop kerjaya -Mentor akan menyediakan peluang peluang untuk protégé memerhati dan mengambil bahagian dalam aktiviti aktiviti yang tertentu 13 .

Mentor akan melindungi protégé dari melakukan kesilapan kesilapan dengan cara tidak memebebankan protégé dengan tanggungjawab yang berlebihan 14 . .Sambungan .Institutsi hanya menyediakan maklumat maklumat keatas peraturan peraturan tetapi mentor mengajar kemahiran kemahiran bagaimana hendak menguruskan dan memerhati peraturan peraturan tersebut .

Sambungan .Mentor menyediakan peluang peluang untuk protégé mengembangkan kemahiran kemahiran professional melalaui aktiviti pemerhatian . penilaian dan amalan. Kitaran ini akan membolehkan komunikasi dan maklum balas dapat di perolehi secara berterusan. 15 . .

TEKNIK TEKNIK MOTIVASI THE METHODS OF MITIVATION 16 .

Tanamkan budaya industri . Aktif ii. Beri tugasan iii. keinginan untuk mendapat pengetahuan dan minda yang ingin mengetahui sesuatu yang baru 17 . Berikan galakan iv.PENGLIBATAN PELATIH i.

penglibatan diri dan percambahan minda b. Timbulkan sikap ingin tahu sebelum memperkenalkan topik topik baru c. Sediakan idea idea yang jelas dan konkrit 18 . Wujudkan elemen elemen yang menakjubkan d.SIKAP INGIN TAHU CURIOUSTY a. Tegaskan sikap ingin tau .

Selesa . bimbang . memalukan .PERSEKITARAN DAN SUASANA BILIK DARJAH a. Elakan tekanan . kecelaruan . kritikan peribadi dan kekecewaan dalam kelas 19 . bersih dan tersusun b.

Bantu pelatih untuk mencapai matlamat yang realistik c. sangat baik dan amat baik d. baik . Galakan pembentukan motif yang positif b. Beri pujian bagus . Beri nasihat dan komen yang membina e. Kadangkala amaran mungkin akan situasi yang berlawanan 20 .BIMBINGAN DAN MAKLUM BALAS a.

Tanamkan sikap berkerjasama di kalangan pelatih b. Perbincangan d. Persaingan yang sihat di kalangan pelatih di galakan bagi memperbaiki mutu kerja 21 . Pertukaran idea c.BERKERJASAMA DALAM PEMBELAJARAN a.

Beri pujian bukan sekadar gred sahaja 22 . Tahap keyakinan pelatih selari dengan kemampuan pelatih b. Pelatih yang mempunyai keyakinan tinggi tahap aspirasi tinggi banding dengan pelatih yang lemah c.TAHAP KEYAKINAN PELATIH a.

THANK YOU 23 .

TERIMA KASIH 24 .

PENDEKATAN PENDEKATAN DALAM KAUNSELING ( COUNSELING APPROCHES ) 25 .

Pemikiran kita dikaitkan secara langsung dengan perasaan kita 26 . Membantu pelanggan menyelesaikan masalah masa kini dengan mengenal pasti pemikiran pemikiran yang menyebabkan ketidak selesaan emosi pelanggan 2.COGNITIVE 1.

Pendekatan Cognitive a. Kerja rumah yang harus di lakuan pelanggan antara sessi dengan ahli terapi c. Terapi dalam jangka masa yang pendek 27 . Kerjasama antara kaunselor dan pelanggan b.

BEHAVIORAL 1. Membantu pelanggan menganalisa tingkah laku . mendifinasikan masalah 3. Pelanggan belajar dari pengalaman yang di lalui 2. Membantu pelanggan untuk mencapai matlamat yang telah di sasarkan 28 .

Role playing d.Sessi terapi adalah pendek 29 .TERAPI KAEDAH BEHAVIORAL a.Kerja rumah b.Experiment tingkah laku c.

Ahli terapi akan mencatit segala pendapat pelanggan dan di terjermahkan e.PSYCHOANALYTIC a. Pelanggan baring di atas sofa d. Jangka waktu terapi adalah panjang 30 . Talking therapy b. Menganalisa akar umbi punca sikap dan perasaan antara concious mind dan unconcius mind c.

Commen sense therapy yang pertama d.ALDERIAN a. Pelanggan mensasarkan matlamat yang terlalu tinggi ( superiorty) a. Bermatlamat subjektif bukan objektif e. Pencipta Alfred Adler b. Perasaan yang amat kecewa disebabkan oleh mensasarkan matlamat yang tidak logik dan tidak mudah di capai dan membawa kesan yang buruk serta bahaya seperti salah laku jenayah dan membunuh diri 31 . Individual psychology c.

f. Perasaan yang amat kecewa disebabkan oleh mensasarkan matlamat yang tidak logik dan tidak mudah di capai dan membawa kesan yang buruk serta bahaya seperti salah laku jenayah dan membunuh diri.. 32 .Sambungan«. d. Pelanggan mensasarkan matlamat yang terlalu tinggi ( superiorty). Bermatlamat subjektif bukan objektif. e.

33 . Membantu pelanggan mengenalpasti matlamat matlamat yang silap. Membina hubungan yang bermakna dengan pelanggan. c. b. Mendengar dan menyoal tentang matlamat matlamat pelanggan supaya ahli therapy memberi maklum balas terhadap objektif objektif dan tingkah laku pelanggan yang salah.PERANAN AHLI THERAPHY KAEDAH ALDERIAN a.

Theraphy melibatkan permasalahan dan situasi terkini 34 . Pencipta :. Bahasa Jerman :.GESTALT THERAPHY a.Fritz Perls b.Gestalt bermaksud seluruh c.

Ahli theraphy membantu pelanggan menumpukan kepada keseluruhan diri pelanggan termask penafasan . e. kaedah pergerakan dll. Waktu sessi theraphy panjang . Konflik yang tidak dapat di selesaikan oleh pelanggan dibincangkan bersama jika ia berlaku pada ketika sessi theraphy. soal jawab dan cadangan dari ahli theraphy. 35 . posture . f.Sambungan«« d.

Membantu individu untuk bertindak secara logik dan berkesan 36 .TUJUAN KAUNSELING a. Membina kefahaman pelanggan dan kesedaran bagi menyelesaikan masalah pelanggan b. Membantu individu menguuskan kehidupan beliaudengan lebih sempurna lagi c.

TERIMA KASIH THANK YOU 37 .

jurulatih hendaklah memikirkan peranan yang akan beliau mainkan i. Sebelum kejerulatihan atau pengajaran dijalankan . Senaraikan matlamat matlamat pengajaran ii.STRATEGI PENGAJARAN a. Rancangkan startegi pengajaran yang akan dilaksanakan termasuklah penggunaan perkataan dan ayat yang sesuai yang akan digunakan 38 .

Jangan membandingkan tahap kerja antara satu pelatih dengan pelatih yang lain 39 . Adakan perjumpaan secara bersemuka bagi mengwujudkan hubungan dan persefahaman di atas sesuatu isu iii. Gunakan kemahiran mendengar kepada pendapat pelatih dan masalah pelatih ii. Membina hubungan yang rapat dengan pelatih i.b.

Semasa mengajar . Mulakan pengajaran selepas hubungan antara pelatih dan pengajar telah ujud v.. iv.Sambungan«. pengajar kaitkan pengalaman beliau dengan pelajaran yang sedang di jalankan vi. Nyatakan dengan jelas harapan anda yang tinggi keatas pelatih serta keyakinan anda terhadap kemampuan pelatih 40 .

pengajar haruslah meminta pandangan pelatih pelatih . Beri tumpuan dan dengar pandangan mereka dengan teliti. sediakan mereka dengan informasi yang mereka boleh gunakan untuk tindakan masa akan datang 41 . iii. Ketika pengajar terima topik atau masalah . Pertuturan semasa mengajar i. Hargai pendapat pelatih iv. Benarkan mereka memberi pendapat. Elakan memberi nasihat .c. Elakan duduk di arah yang bertentangan dengan pelatih ketika berada di meja pelatih ii.

Tamatkan sessi pengajaran dengan meminta pelatih senaraikan 2 atau 3 perkara perkara penting yang telah di pelajari iii. Penghujung aktiviti pengajaran i. 42 . Apa yang penting pada penghujung pengajaran . bukan siapa betul atau salah tetapi keinginan mereka ingin terus mendapat ilmu dari pengajar ii. Selepas sessi pengajaran telah berakhir dalam jangka waktu tertentu pengajar hendaklah berkerjasama dengan pelatih untuk merangka pelan tindakan bagi kemajuan profession mereka.d.

Jangan menganggap kenyataan yang di buat oleh pelatih sebagai tanda kedegilan tetapi hanya berlainan pendapat f. Mengatasi masalah pelatih yang degil dan tidak memberi kerjasama i. Peramah ii. i. Tunjukan diri anda sebagai role model dari segi tindakan dan kelakuan anda. Ketepatan masa ii. Beri maklum balas kepada pelatih jika pelatih di dapati tidak melakukan kerja secara berkesan. Adil iv. Pengajar hendaklah memaklumkan dan meminta pelatih untuk menganalisa sesuatu situasi dan mencari jalan penyelesaian 43 .e. amanah v. Berpakaian kemas g.

TERIMA KASIH 44 .

PERKARA PERKARA YANG MEMUDAHKAN PEMBELAJARAN 45 .

PRNISIP PEMBELAJARAN a. Mulakan dari pelajaran senang ke pelajaran yang susah Pelatih akan lebih selesa jika mereka diberi peluang untuk mahir dalam konsep yang mudah terlebih dulu . seterus nya aplikasikan konsep yang telah di pelajari kepada pelajaran yang lebik kompleks 46 . Mulakan dengan perkara perkara yang pelatih tahu Pembelajaran akan lebih lancar apabila pelatih serba sedikit tentang topik yang akan di ajar b.

Pastikan bahan latihan lebih bermakna Salah satu cara untuk memudahkan pengajaran adalah mengaitkan bahan latihan dengan cara hidup pelatih d. Benarkan ilmu yang telah di pelajari di aplikasikan dengan kadar segera Benarkan pelatih untuk mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran mereka bagi menguatkan lagi pembelajaran dan keyakinan diri 47 .Sambungan« c.

Yakin kan mereka dengan cara menyatakan mereka telah mendapat teknik yang betul cuma perlu di perbaiki lagi. carta dll. Puji kejayaan pelatih . Galakan keinginan untuk belajar dengan memeberi pujian Pujian akan memperbaiki atau mengekalkan kelakuan yang baik. graph . 48 .e. Gunakan alat bantuan mengajar seperti gambar . f.

3 ½ % melalui deria bauan d.BAGAIMANA MANUSIA BELAJAR a. 83 % melalui deria penglihatan 49 . 11 % melalui deria pendengaran e. 1 ½ % melalui deria sentuhan c. 1 % melalui deria rasa b.

Salah satu cabang psychology yang mengkaji mengapa dan bagaimana individu berbeza. personaliti dan mood serta emosi 50 .PERBEZAAN INDIVIDU a .Apa perbezaan individu? . .Sub cabang utama nya adalah kajian kemampuan cognitive . motivasi .

b.Visual learner iv.Kinesthetic learner 51 .Sambungan«. Cara pembelajaran iii. Faktor faktor perbezaan individu i. Latar belakang kebudayaan ii..

Pelatih mampu memahami dan belajar dengan bantuan nota nota penerangan yang di berikan oleh pengajar.PERBEZAN VISUAL DAN KINESTHETIC Visual learner :. simbol dll. 52 . Mereka mampu memahami sesuatu topik dengan bantuan overhead projektor gambar.

Sebagai contoh pelajar jenis kinesthetic perlu menggunakan peralatan saintifik terlebih dahulu bagi memahami konsep pengukuran dalam pelajaran matematik 53 . Kinesthetic learner :Pelatih belajar secara hand on atau amali.Sambungan««.

Sambungan Pelatih jenis kinesthetic kurang sabar . Ingin mencuba sesuatu sebelum di beritahu oleh pengajar 54 .

Menyediakan peluang yang adil kepada semua pelajar untuk berjaya b. d. Pendidik harus lah membina kefahaman yang mendalam tentang perbezaan individu dalam pembelajaran c. Pendidik hendak lah aplikasikan tentang tiori perbezaan individu yang telah di pelajari.HASIL KAJIAN PERBEZAAN INDIVIDU a. 55 . Pelajar kinesthetic memerlukan pengalaman amali terlebih dahulu.

Pelajar kinesthetic tidak sabar hendak melakukan sesuatu yang baru di pelajari. 56 . e. f.Sambungan«. Melakukan aktiviti dahulu kemudian baru memberi penerangan..

THANK YOU 57 .