P. 1
Modul 1 (Supervision , Mentoring , Coaching and Counseling)

Modul 1 (Supervision , Mentoring , Coaching and Counseling)

|Views: 249|Likes:

More info:

Published by: Rabiatul Adawiyyah Bt Hesan on Jun 05, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/25/2015

pdf

text

original

PENGAJAR LATIHAN VOKASIONAL

MODUL 1
: PENYELIAAN , PEMENTORAN ,

KEJURULATIHAN DAN KAUNSELING
SUPERVISION , MONITORING , COACHING AND COUNSELING

TEMPAT TARIKH PENCERAMAH

: ZOUK ACADEMY : 12 MARCH 2011 : Ms RABI¶ATUL µADAWIYYAH BT HESAN
1

PENYELIAAN , PEMENTORAN , KEJURULATIHAN DAN KAUNSELING
SUPERVISION , MENTORING , COACHING AND COUNSELING

2

OBJEKTIF

Pelajar pelajar mesti boleh : a. Terangkan pengertian dan kaedah kaedah penyeliaan b. Terangkan kaedah kaedah pendekatan kaunseling c. Terangkan teknik teknik motivasi d. Terangkan strategi pengajaran e. Terangkan pementoran

3

PENYELIAAN DAN MENTOR

4

PENGERTIAN PENYELIAAN PELATIH PELATIH

Pengurus , pentadbir atau pengetua membantu guru kelas untuk memperbaiki pembelajaran kepada pelatih pelatih . Penyeliaan dalam kontek latihan perguruan atau pengajar : a. Penyeliaan keatas guru pelatih (intern) semasa menjalani latihan mengajar di institutsi.

5

memerhati persembahan pelatih ( intern ) dan memberi komen c. jurulatih atau pengajar yang berpengalaman ditugaskan untuk memerhati pelatih pelatih . Fokus penyeliaan : untuk meningkat mutu kerja dan pengajaran. Penyelia atau jurulatih menilai . Pengajar akan memberi maklum balas kepada pihak pengurusan tentang perkembangan pelatih pelatih 6 .Sambungan b. d.

KAEDAH KAEDAH MELAKUKAN PENYELIAAN METHODS OF CONDUCTING SUPERVISION i Sebelum penyeliaan di laksanakan jurulatih dan pelajar akan menentukan waktu yang sesuai ii. Aktiviti penyeliaan dimulakan dengan perbincangan antara penyelia dan pelatih. iii. Pelatih menyatakan kehendak dan keperluan beliau iv. Jurulatih dan pelatih berbincang teknik teknik pengajaran yang baru yang akan dilaksanakan dalam kelas kelak 7 .

Jurulatih memerhati persembahan pelatih vi Jurulatih analisa persembahan pelatih vii Dalam fasa penyeliaan terakhir .Sambungan v. pelatih dan jurulatih akan berbincang persembahan pelatih yang telah perhatikan oleh jurulatih. Kelemahan kelemahan semasa pemerhatian di analisa dan cadangan cadangan untuk memperbaiki atau mengatasi kelemahan kelemahan tersebut di bincangkn 8 .

TERIMA KASIH 9 .

MENTOR 10 .

ORANG YANG DI MINATI MUNGKIN KERANA SUARA . GAYA . KETRAMPILAN AJARAN ATAU KERANA ILMU YANG ADA PADA NYA 11 . KEPIMPINAN .DEFINASI MENTOR MENTOR IA LAH ORANG YANG MENJADI IDOLA . KARISMA .

Saling mempercayai iii. Mengenal pasti ii. Perhubungan iv. Perpindahan kemahiran yang professional 12 .Hubungan protégé dan mentor merangkumi kitaran :i. Kemahiran yang professional v.AKTIVITI PEMENTORAN Hubungan mentor dan protégé berdasarkan interaksi yang sukarela dan bukan paksaan Mencipta mentor .

Sambungan .. -Mentor menggalakan protégé membina matlamat matlamat jangka pendek dan panjang -Mentor menyediakan garis panduan yang professional . Dia mengajar protégé kemahiran kemahiran tertentu dan mempertingkatkan skop skop kerjaya -Mentor akan menyediakan peluang peluang untuk protégé memerhati dan mengambil bahagian dalam aktiviti aktiviti yang tertentu 13 .

.Mentor akan melindungi protégé dari melakukan kesilapan kesilapan dengan cara tidak memebebankan protégé dengan tanggungjawab yang berlebihan 14 .Sambungan .Institutsi hanya menyediakan maklumat maklumat keatas peraturan peraturan tetapi mentor mengajar kemahiran kemahiran bagaimana hendak menguruskan dan memerhati peraturan peraturan tersebut .

. penilaian dan amalan. 15 . Kitaran ini akan membolehkan komunikasi dan maklum balas dapat di perolehi secara berterusan.Sambungan .Mentor menyediakan peluang peluang untuk protégé mengembangkan kemahiran kemahiran professional melalaui aktiviti pemerhatian .

TEKNIK TEKNIK MOTIVASI THE METHODS OF MITIVATION 16 .

keinginan untuk mendapat pengetahuan dan minda yang ingin mengetahui sesuatu yang baru 17 . Aktif ii.PENGLIBATAN PELATIH i. Beri tugasan iii. Berikan galakan iv. Tanamkan budaya industri .

Tegaskan sikap ingin tau . penglibatan diri dan percambahan minda b. Sediakan idea idea yang jelas dan konkrit 18 . Wujudkan elemen elemen yang menakjubkan d.SIKAP INGIN TAHU CURIOUSTY a. Timbulkan sikap ingin tahu sebelum memperkenalkan topik topik baru c.

bimbang . memalukan . Elakan tekanan .PERSEKITARAN DAN SUASANA BILIK DARJAH a. kecelaruan . kritikan peribadi dan kekecewaan dalam kelas 19 . bersih dan tersusun b. Selesa .

sangat baik dan amat baik d. baik . Beri pujian bagus . Galakan pembentukan motif yang positif b. Kadangkala amaran mungkin akan situasi yang berlawanan 20 . Beri nasihat dan komen yang membina e. Bantu pelatih untuk mencapai matlamat yang realistik c.BIMBINGAN DAN MAKLUM BALAS a.

Tanamkan sikap berkerjasama di kalangan pelatih b.BERKERJASAMA DALAM PEMBELAJARAN a. Persaingan yang sihat di kalangan pelatih di galakan bagi memperbaiki mutu kerja 21 . Perbincangan d. Pertukaran idea c.

Tahap keyakinan pelatih selari dengan kemampuan pelatih b. Pelatih yang mempunyai keyakinan tinggi tahap aspirasi tinggi banding dengan pelatih yang lemah c. Beri pujian bukan sekadar gred sahaja 22 .TAHAP KEYAKINAN PELATIH a.

THANK YOU 23 .

TERIMA KASIH 24 .

PENDEKATAN PENDEKATAN DALAM KAUNSELING ( COUNSELING APPROCHES ) 25 .

Pemikiran kita dikaitkan secara langsung dengan perasaan kita 26 . Membantu pelanggan menyelesaikan masalah masa kini dengan mengenal pasti pemikiran pemikiran yang menyebabkan ketidak selesaan emosi pelanggan 2.COGNITIVE 1.

Terapi dalam jangka masa yang pendek 27 . Kerja rumah yang harus di lakuan pelanggan antara sessi dengan ahli terapi c.Pendekatan Cognitive a. Kerjasama antara kaunselor dan pelanggan b.

mendifinasikan masalah 3.BEHAVIORAL 1. Membantu pelanggan menganalisa tingkah laku . Pelanggan belajar dari pengalaman yang di lalui 2. Membantu pelanggan untuk mencapai matlamat yang telah di sasarkan 28 .

Kerja rumah b.Sessi terapi adalah pendek 29 .TERAPI KAEDAH BEHAVIORAL a.Experiment tingkah laku c.Role playing d.

PSYCHOANALYTIC a. Pelanggan baring di atas sofa d. Ahli terapi akan mencatit segala pendapat pelanggan dan di terjermahkan e. Jangka waktu terapi adalah panjang 30 . Menganalisa akar umbi punca sikap dan perasaan antara concious mind dan unconcius mind c. Talking therapy b.

Bermatlamat subjektif bukan objektif e. Pencipta Alfred Adler b. Perasaan yang amat kecewa disebabkan oleh mensasarkan matlamat yang tidak logik dan tidak mudah di capai dan membawa kesan yang buruk serta bahaya seperti salah laku jenayah dan membunuh diri 31 . Commen sense therapy yang pertama d. Individual psychology c. Pelanggan mensasarkan matlamat yang terlalu tinggi ( superiorty) a.ALDERIAN a.

32 . Pelanggan mensasarkan matlamat yang terlalu tinggi ( superiorty).Sambungan«. f.. Bermatlamat subjektif bukan objektif. d. e. Perasaan yang amat kecewa disebabkan oleh mensasarkan matlamat yang tidak logik dan tidak mudah di capai dan membawa kesan yang buruk serta bahaya seperti salah laku jenayah dan membunuh diri.

Membantu pelanggan mengenalpasti matlamat matlamat yang silap. c. Mendengar dan menyoal tentang matlamat matlamat pelanggan supaya ahli therapy memberi maklum balas terhadap objektif objektif dan tingkah laku pelanggan yang salah. Membina hubungan yang bermakna dengan pelanggan.PERANAN AHLI THERAPHY KAEDAH ALDERIAN a. b. 33 .

Gestalt bermaksud seluruh c.Fritz Perls b. Bahasa Jerman :. Pencipta :.GESTALT THERAPHY a. Theraphy melibatkan permasalahan dan situasi terkini 34 .

kaedah pergerakan dll. Waktu sessi theraphy panjang . 35 . f. soal jawab dan cadangan dari ahli theraphy. Ahli theraphy membantu pelanggan menumpukan kepada keseluruhan diri pelanggan termask penafasan . e. Konflik yang tidak dapat di selesaikan oleh pelanggan dibincangkan bersama jika ia berlaku pada ketika sessi theraphy.Sambungan«« d. posture .

Membina kefahaman pelanggan dan kesedaran bagi menyelesaikan masalah pelanggan b. Membantu individu untuk bertindak secara logik dan berkesan 36 .TUJUAN KAUNSELING a. Membantu individu menguuskan kehidupan beliaudengan lebih sempurna lagi c.

TERIMA KASIH THANK YOU 37 .

STRATEGI PENGAJARAN a. Senaraikan matlamat matlamat pengajaran ii. Rancangkan startegi pengajaran yang akan dilaksanakan termasuklah penggunaan perkataan dan ayat yang sesuai yang akan digunakan 38 . Sebelum kejerulatihan atau pengajaran dijalankan . jurulatih hendaklah memikirkan peranan yang akan beliau mainkan i.

b. Gunakan kemahiran mendengar kepada pendapat pelatih dan masalah pelatih ii. Membina hubungan yang rapat dengan pelatih i. Adakan perjumpaan secara bersemuka bagi mengwujudkan hubungan dan persefahaman di atas sesuatu isu iii. Jangan membandingkan tahap kerja antara satu pelatih dengan pelatih yang lain 39 .

Sambungan«. pengajar kaitkan pengalaman beliau dengan pelajaran yang sedang di jalankan vi. Mulakan pengajaran selepas hubungan antara pelatih dan pengajar telah ujud v.. Nyatakan dengan jelas harapan anda yang tinggi keatas pelatih serta keyakinan anda terhadap kemampuan pelatih 40 . Semasa mengajar . iv.

Ketika pengajar terima topik atau masalah . Elakan memberi nasihat . iii. Beri tumpuan dan dengar pandangan mereka dengan teliti. sediakan mereka dengan informasi yang mereka boleh gunakan untuk tindakan masa akan datang 41 . Benarkan mereka memberi pendapat. pengajar haruslah meminta pandangan pelatih pelatih . Hargai pendapat pelatih iv. Pertuturan semasa mengajar i. Elakan duduk di arah yang bertentangan dengan pelatih ketika berada di meja pelatih ii.c.

Penghujung aktiviti pengajaran i. 42 . Tamatkan sessi pengajaran dengan meminta pelatih senaraikan 2 atau 3 perkara perkara penting yang telah di pelajari iii.d. Apa yang penting pada penghujung pengajaran . bukan siapa betul atau salah tetapi keinginan mereka ingin terus mendapat ilmu dari pengajar ii. Selepas sessi pengajaran telah berakhir dalam jangka waktu tertentu pengajar hendaklah berkerjasama dengan pelatih untuk merangka pelan tindakan bagi kemajuan profession mereka.

Jangan menganggap kenyataan yang di buat oleh pelatih sebagai tanda kedegilan tetapi hanya berlainan pendapat f. Ketepatan masa ii.e. Berpakaian kemas g. Beri maklum balas kepada pelatih jika pelatih di dapati tidak melakukan kerja secara berkesan. Adil iv. amanah v. Mengatasi masalah pelatih yang degil dan tidak memberi kerjasama i. i. Peramah ii. Pengajar hendaklah memaklumkan dan meminta pelatih untuk menganalisa sesuatu situasi dan mencari jalan penyelesaian 43 . Tunjukan diri anda sebagai role model dari segi tindakan dan kelakuan anda.

TERIMA KASIH 44 .

PERKARA PERKARA YANG MEMUDAHKAN PEMBELAJARAN 45 .

seterus nya aplikasikan konsep yang telah di pelajari kepada pelajaran yang lebik kompleks 46 . Mulakan dari pelajaran senang ke pelajaran yang susah Pelatih akan lebih selesa jika mereka diberi peluang untuk mahir dalam konsep yang mudah terlebih dulu . Mulakan dengan perkara perkara yang pelatih tahu Pembelajaran akan lebih lancar apabila pelatih serba sedikit tentang topik yang akan di ajar b.PRNISIP PEMBELAJARAN a.

Sambungan« c. Pastikan bahan latihan lebih bermakna Salah satu cara untuk memudahkan pengajaran adalah mengaitkan bahan latihan dengan cara hidup pelatih d. Benarkan ilmu yang telah di pelajari di aplikasikan dengan kadar segera Benarkan pelatih untuk mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran mereka bagi menguatkan lagi pembelajaran dan keyakinan diri 47 .

Puji kejayaan pelatih . Galakan keinginan untuk belajar dengan memeberi pujian Pujian akan memperbaiki atau mengekalkan kelakuan yang baik.e. Gunakan alat bantuan mengajar seperti gambar . f. Yakin kan mereka dengan cara menyatakan mereka telah mendapat teknik yang betul cuma perlu di perbaiki lagi. 48 . graph . carta dll.

BAGAIMANA MANUSIA BELAJAR a. 1 % melalui deria rasa b. 1 ½ % melalui deria sentuhan c. 83 % melalui deria penglihatan 49 . 11 % melalui deria pendengaran e. 3 ½ % melalui deria bauan d.

personaliti dan mood serta emosi 50 .Sub cabang utama nya adalah kajian kemampuan cognitive .Salah satu cabang psychology yang mengkaji mengapa dan bagaimana individu berbeza.Apa perbezaan individu? . .PERBEZAAN INDIVIDU a . motivasi .

. Faktor faktor perbezaan individu i. Cara pembelajaran iii.Kinesthetic learner 51 .Sambungan«. Latar belakang kebudayaan ii.Visual learner iv. b.

52 .PERBEZAN VISUAL DAN KINESTHETIC Visual learner :.Pelatih mampu memahami dan belajar dengan bantuan nota nota penerangan yang di berikan oleh pengajar. Mereka mampu memahami sesuatu topik dengan bantuan overhead projektor gambar. simbol dll.

Sebagai contoh pelajar jenis kinesthetic perlu menggunakan peralatan saintifik terlebih dahulu bagi memahami konsep pengukuran dalam pelajaran matematik 53 . Kinesthetic learner :Pelatih belajar secara hand on atau amali.Sambungan««.

Sambungan Pelatih jenis kinesthetic kurang sabar . Ingin mencuba sesuatu sebelum di beritahu oleh pengajar 54 .

Pelajar kinesthetic memerlukan pengalaman amali terlebih dahulu. Pendidik hendak lah aplikasikan tentang tiori perbezaan individu yang telah di pelajari. Pendidik harus lah membina kefahaman yang mendalam tentang perbezaan individu dalam pembelajaran c.HASIL KAJIAN PERBEZAAN INDIVIDU a. 55 . d. Menyediakan peluang yang adil kepada semua pelajar untuk berjaya b.

56 . Melakukan aktiviti dahulu kemudian baru memberi penerangan. e. f. Pelajar kinesthetic tidak sabar hendak melakukan sesuatu yang baru di pelajari.Sambungan«..

THANK YOU 57 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->