PENGAJAR LATIHAN VOKASIONAL

MODUL 1
: PENYELIAAN , PEMENTORAN ,

KEJURULATIHAN DAN KAUNSELING
SUPERVISION , MONITORING , COACHING AND COUNSELING

TEMPAT TARIKH PENCERAMAH

: ZOUK ACADEMY : 12 MARCH 2011 : Ms RABI¶ATUL µADAWIYYAH BT HESAN
1

PENYELIAAN , PEMENTORAN , KEJURULATIHAN DAN KAUNSELING
SUPERVISION , MENTORING , COACHING AND COUNSELING

2

OBJEKTIF

Pelajar pelajar mesti boleh : a. Terangkan pengertian dan kaedah kaedah penyeliaan b. Terangkan kaedah kaedah pendekatan kaunseling c. Terangkan teknik teknik motivasi d. Terangkan strategi pengajaran e. Terangkan pementoran

3

PENYELIAAN DAN MENTOR

4

PENGERTIAN PENYELIAAN PELATIH PELATIH

Pengurus , pentadbir atau pengetua membantu guru kelas untuk memperbaiki pembelajaran kepada pelatih pelatih . Penyeliaan dalam kontek latihan perguruan atau pengajar : a. Penyeliaan keatas guru pelatih (intern) semasa menjalani latihan mengajar di institutsi.

5

Pengajar akan memberi maklum balas kepada pihak pengurusan tentang perkembangan pelatih pelatih 6 . jurulatih atau pengajar yang berpengalaman ditugaskan untuk memerhati pelatih pelatih . memerhati persembahan pelatih ( intern ) dan memberi komen c. Fokus penyeliaan : untuk meningkat mutu kerja dan pengajaran.Sambungan b. Penyelia atau jurulatih menilai . d.

Aktiviti penyeliaan dimulakan dengan perbincangan antara penyelia dan pelatih. Pelatih menyatakan kehendak dan keperluan beliau iv. Jurulatih dan pelatih berbincang teknik teknik pengajaran yang baru yang akan dilaksanakan dalam kelas kelak 7 . iii.KAEDAH KAEDAH MELAKUKAN PENYELIAAN METHODS OF CONDUCTING SUPERVISION i Sebelum penyeliaan di laksanakan jurulatih dan pelajar akan menentukan waktu yang sesuai ii.

Kelemahan kelemahan semasa pemerhatian di analisa dan cadangan cadangan untuk memperbaiki atau mengatasi kelemahan kelemahan tersebut di bincangkn 8 . Jurulatih memerhati persembahan pelatih vi Jurulatih analisa persembahan pelatih vii Dalam fasa penyeliaan terakhir . pelatih dan jurulatih akan berbincang persembahan pelatih yang telah perhatikan oleh jurulatih.Sambungan v.

TERIMA KASIH 9 .

MENTOR 10 .

DEFINASI MENTOR MENTOR IA LAH ORANG YANG MENJADI IDOLA . KARISMA . GAYA . ORANG YANG DI MINATI MUNGKIN KERANA SUARA . KETRAMPILAN AJARAN ATAU KERANA ILMU YANG ADA PADA NYA 11 . KEPIMPINAN .

AKTIVITI PEMENTORAN Hubungan mentor dan protégé berdasarkan interaksi yang sukarela dan bukan paksaan Mencipta mentor .Hubungan protégé dan mentor merangkumi kitaran :i. Perpindahan kemahiran yang professional 12 . Kemahiran yang professional v. Mengenal pasti ii. Perhubungan iv. Saling mempercayai iii.

-Mentor menggalakan protégé membina matlamat matlamat jangka pendek dan panjang -Mentor menyediakan garis panduan yang professional .Sambungan .. Dia mengajar protégé kemahiran kemahiran tertentu dan mempertingkatkan skop skop kerjaya -Mentor akan menyediakan peluang peluang untuk protégé memerhati dan mengambil bahagian dalam aktiviti aktiviti yang tertentu 13 .

Institutsi hanya menyediakan maklumat maklumat keatas peraturan peraturan tetapi mentor mengajar kemahiran kemahiran bagaimana hendak menguruskan dan memerhati peraturan peraturan tersebut . .Mentor akan melindungi protégé dari melakukan kesilapan kesilapan dengan cara tidak memebebankan protégé dengan tanggungjawab yang berlebihan 14 .Sambungan .

. penilaian dan amalan. 15 . Kitaran ini akan membolehkan komunikasi dan maklum balas dapat di perolehi secara berterusan.Mentor menyediakan peluang peluang untuk protégé mengembangkan kemahiran kemahiran professional melalaui aktiviti pemerhatian .Sambungan .

TEKNIK TEKNIK MOTIVASI THE METHODS OF MITIVATION 16 .

Beri tugasan iii. keinginan untuk mendapat pengetahuan dan minda yang ingin mengetahui sesuatu yang baru 17 .PENGLIBATAN PELATIH i. Tanamkan budaya industri . Berikan galakan iv. Aktif ii.

penglibatan diri dan percambahan minda b. Sediakan idea idea yang jelas dan konkrit 18 . Timbulkan sikap ingin tahu sebelum memperkenalkan topik topik baru c.SIKAP INGIN TAHU CURIOUSTY a. Tegaskan sikap ingin tau . Wujudkan elemen elemen yang menakjubkan d.

bersih dan tersusun b. kritikan peribadi dan kekecewaan dalam kelas 19 . memalukan . bimbang . Selesa . Elakan tekanan . kecelaruan .PERSEKITARAN DAN SUASANA BILIK DARJAH a.

Beri pujian bagus . sangat baik dan amat baik d.BIMBINGAN DAN MAKLUM BALAS a. Bantu pelatih untuk mencapai matlamat yang realistik c. Kadangkala amaran mungkin akan situasi yang berlawanan 20 . baik . Beri nasihat dan komen yang membina e. Galakan pembentukan motif yang positif b.

Tanamkan sikap berkerjasama di kalangan pelatih b. Perbincangan d. Persaingan yang sihat di kalangan pelatih di galakan bagi memperbaiki mutu kerja 21 . Pertukaran idea c.BERKERJASAMA DALAM PEMBELAJARAN a.

Pelatih yang mempunyai keyakinan tinggi tahap aspirasi tinggi banding dengan pelatih yang lemah c. Tahap keyakinan pelatih selari dengan kemampuan pelatih b. Beri pujian bukan sekadar gred sahaja 22 .TAHAP KEYAKINAN PELATIH a.

THANK YOU 23 .

TERIMA KASIH 24 .

PENDEKATAN PENDEKATAN DALAM KAUNSELING ( COUNSELING APPROCHES ) 25 .

Membantu pelanggan menyelesaikan masalah masa kini dengan mengenal pasti pemikiran pemikiran yang menyebabkan ketidak selesaan emosi pelanggan 2. Pemikiran kita dikaitkan secara langsung dengan perasaan kita 26 .COGNITIVE 1.

Pendekatan Cognitive a. Terapi dalam jangka masa yang pendek 27 . Kerja rumah yang harus di lakuan pelanggan antara sessi dengan ahli terapi c. Kerjasama antara kaunselor dan pelanggan b.

mendifinasikan masalah 3.BEHAVIORAL 1. Membantu pelanggan untuk mencapai matlamat yang telah di sasarkan 28 . Membantu pelanggan menganalisa tingkah laku . Pelanggan belajar dari pengalaman yang di lalui 2.

Sessi terapi adalah pendek 29 .TERAPI KAEDAH BEHAVIORAL a.Role playing d.Kerja rumah b.Experiment tingkah laku c.

PSYCHOANALYTIC a. Talking therapy b. Jangka waktu terapi adalah panjang 30 . Menganalisa akar umbi punca sikap dan perasaan antara concious mind dan unconcius mind c. Pelanggan baring di atas sofa d. Ahli terapi akan mencatit segala pendapat pelanggan dan di terjermahkan e.

ALDERIAN a. Pencipta Alfred Adler b. Commen sense therapy yang pertama d. Individual psychology c. Pelanggan mensasarkan matlamat yang terlalu tinggi ( superiorty) a. Perasaan yang amat kecewa disebabkan oleh mensasarkan matlamat yang tidak logik dan tidak mudah di capai dan membawa kesan yang buruk serta bahaya seperti salah laku jenayah dan membunuh diri 31 . Bermatlamat subjektif bukan objektif e.

Bermatlamat subjektif bukan objektif. d.. f.Sambungan«. Pelanggan mensasarkan matlamat yang terlalu tinggi ( superiorty). e. Perasaan yang amat kecewa disebabkan oleh mensasarkan matlamat yang tidak logik dan tidak mudah di capai dan membawa kesan yang buruk serta bahaya seperti salah laku jenayah dan membunuh diri. 32 .

Membantu pelanggan mengenalpasti matlamat matlamat yang silap. Mendengar dan menyoal tentang matlamat matlamat pelanggan supaya ahli therapy memberi maklum balas terhadap objektif objektif dan tingkah laku pelanggan yang salah.PERANAN AHLI THERAPHY KAEDAH ALDERIAN a. c. 33 . b. Membina hubungan yang bermakna dengan pelanggan.

Bahasa Jerman :. Pencipta :. Theraphy melibatkan permasalahan dan situasi terkini 34 .Fritz Perls b.GESTALT THERAPHY a.Gestalt bermaksud seluruh c.

posture .Sambungan«« d. Ahli theraphy membantu pelanggan menumpukan kepada keseluruhan diri pelanggan termask penafasan . f. soal jawab dan cadangan dari ahli theraphy. e. Konflik yang tidak dapat di selesaikan oleh pelanggan dibincangkan bersama jika ia berlaku pada ketika sessi theraphy. Waktu sessi theraphy panjang . kaedah pergerakan dll. 35 .

Membantu individu menguuskan kehidupan beliaudengan lebih sempurna lagi c. Membantu individu untuk bertindak secara logik dan berkesan 36 . Membina kefahaman pelanggan dan kesedaran bagi menyelesaikan masalah pelanggan b.TUJUAN KAUNSELING a.

TERIMA KASIH THANK YOU 37 .

STRATEGI PENGAJARAN a. jurulatih hendaklah memikirkan peranan yang akan beliau mainkan i. Senaraikan matlamat matlamat pengajaran ii. Sebelum kejerulatihan atau pengajaran dijalankan . Rancangkan startegi pengajaran yang akan dilaksanakan termasuklah penggunaan perkataan dan ayat yang sesuai yang akan digunakan 38 .

Adakan perjumpaan secara bersemuka bagi mengwujudkan hubungan dan persefahaman di atas sesuatu isu iii. Membina hubungan yang rapat dengan pelatih i.b. Gunakan kemahiran mendengar kepada pendapat pelatih dan masalah pelatih ii. Jangan membandingkan tahap kerja antara satu pelatih dengan pelatih yang lain 39 .

Semasa mengajar . pengajar kaitkan pengalaman beliau dengan pelajaran yang sedang di jalankan vi. Mulakan pengajaran selepas hubungan antara pelatih dan pengajar telah ujud v. Nyatakan dengan jelas harapan anda yang tinggi keatas pelatih serta keyakinan anda terhadap kemampuan pelatih 40 . iv.Sambungan«..

sediakan mereka dengan informasi yang mereka boleh gunakan untuk tindakan masa akan datang 41 . Elakan memberi nasihat . Pertuturan semasa mengajar i.c. Ketika pengajar terima topik atau masalah . Benarkan mereka memberi pendapat. pengajar haruslah meminta pandangan pelatih pelatih . iii. Beri tumpuan dan dengar pandangan mereka dengan teliti. Hargai pendapat pelatih iv. Elakan duduk di arah yang bertentangan dengan pelatih ketika berada di meja pelatih ii.

d. Tamatkan sessi pengajaran dengan meminta pelatih senaraikan 2 atau 3 perkara perkara penting yang telah di pelajari iii. bukan siapa betul atau salah tetapi keinginan mereka ingin terus mendapat ilmu dari pengajar ii. Selepas sessi pengajaran telah berakhir dalam jangka waktu tertentu pengajar hendaklah berkerjasama dengan pelatih untuk merangka pelan tindakan bagi kemajuan profession mereka. 42 . Penghujung aktiviti pengajaran i. Apa yang penting pada penghujung pengajaran .

e. Berpakaian kemas g. Jangan menganggap kenyataan yang di buat oleh pelatih sebagai tanda kedegilan tetapi hanya berlainan pendapat f. Tunjukan diri anda sebagai role model dari segi tindakan dan kelakuan anda. Ketepatan masa ii. i. Mengatasi masalah pelatih yang degil dan tidak memberi kerjasama i. Beri maklum balas kepada pelatih jika pelatih di dapati tidak melakukan kerja secara berkesan. Pengajar hendaklah memaklumkan dan meminta pelatih untuk menganalisa sesuatu situasi dan mencari jalan penyelesaian 43 . amanah v. Adil iv. Peramah ii.

TERIMA KASIH 44 .

PERKARA PERKARA YANG MEMUDAHKAN PEMBELAJARAN 45 .

Mulakan dari pelajaran senang ke pelajaran yang susah Pelatih akan lebih selesa jika mereka diberi peluang untuk mahir dalam konsep yang mudah terlebih dulu .PRNISIP PEMBELAJARAN a. Mulakan dengan perkara perkara yang pelatih tahu Pembelajaran akan lebih lancar apabila pelatih serba sedikit tentang topik yang akan di ajar b. seterus nya aplikasikan konsep yang telah di pelajari kepada pelajaran yang lebik kompleks 46 .

Benarkan ilmu yang telah di pelajari di aplikasikan dengan kadar segera Benarkan pelatih untuk mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran mereka bagi menguatkan lagi pembelajaran dan keyakinan diri 47 . Pastikan bahan latihan lebih bermakna Salah satu cara untuk memudahkan pengajaran adalah mengaitkan bahan latihan dengan cara hidup pelatih d.Sambungan« c.

Yakin kan mereka dengan cara menyatakan mereka telah mendapat teknik yang betul cuma perlu di perbaiki lagi. Gunakan alat bantuan mengajar seperti gambar .e. 48 . f. graph . Puji kejayaan pelatih . Galakan keinginan untuk belajar dengan memeberi pujian Pujian akan memperbaiki atau mengekalkan kelakuan yang baik. carta dll.

1 % melalui deria rasa b. 1 ½ % melalui deria sentuhan c. 83 % melalui deria penglihatan 49 . 3 ½ % melalui deria bauan d. 11 % melalui deria pendengaran e.BAGAIMANA MANUSIA BELAJAR a.

Salah satu cabang psychology yang mengkaji mengapa dan bagaimana individu berbeza.PERBEZAAN INDIVIDU a . . motivasi . personaliti dan mood serta emosi 50 .Sub cabang utama nya adalah kajian kemampuan cognitive .Apa perbezaan individu? .

Visual learner iv.. Faktor faktor perbezaan individu i. Latar belakang kebudayaan ii. Cara pembelajaran iii. b.Kinesthetic learner 51 .Sambungan«.

Mereka mampu memahami sesuatu topik dengan bantuan overhead projektor gambar.Pelatih mampu memahami dan belajar dengan bantuan nota nota penerangan yang di berikan oleh pengajar.PERBEZAN VISUAL DAN KINESTHETIC Visual learner :. simbol dll. 52 .

Sambungan««. Sebagai contoh pelajar jenis kinesthetic perlu menggunakan peralatan saintifik terlebih dahulu bagi memahami konsep pengukuran dalam pelajaran matematik 53 . Kinesthetic learner :Pelatih belajar secara hand on atau amali.

Sambungan Pelatih jenis kinesthetic kurang sabar . Ingin mencuba sesuatu sebelum di beritahu oleh pengajar 54 .

d. Menyediakan peluang yang adil kepada semua pelajar untuk berjaya b.HASIL KAJIAN PERBEZAAN INDIVIDU a. 55 . Pendidik hendak lah aplikasikan tentang tiori perbezaan individu yang telah di pelajari. Pendidik harus lah membina kefahaman yang mendalam tentang perbezaan individu dalam pembelajaran c. Pelajar kinesthetic memerlukan pengalaman amali terlebih dahulu.

Sambungan«. e. Melakukan aktiviti dahulu kemudian baru memberi penerangan. 56 . Pelajar kinesthetic tidak sabar hendak melakukan sesuatu yang baru di pelajari.. f.

THANK YOU 57 .