SILA KLIK IMEJ UNTUK KEMBALI KE LAMAN LEMBARAN KERJA

P6
KATA GANDA BERENTAK
disusun oleh:

MOHAMED NAIM DAIPI

NAMA : ……………………………………….. DARJAH : ……………………………….. TARIKH :……………………………………

Raja yang adil itu memakai baju yang cobak-cabik ketika menyamar untuk mengetahui keadaan hidup rakyatnya. Adik juga sopan santun orangnya dan tidak pernah bersikap kurang ajar terutama kepada orang-orang tua. Cikgu menyuruh Ali memadam garisan di tepi buku rampaiannya yang herot-berot itu. Saya tidak suka berkawan dengan anak orang kaya itu kerana sikapnya yang congkak-bongkah itu. Pasangan suami isteri yang bercerai-berai disebabkan keperluan ekonomi semakin bertambah. Badannya calar-balar setelah keluar dari semak samun yang penuh dengan pokok berduri itu. satu kekurangan adik ialah dia suka bertangguhtangguh ketika membuat tugasan. Dia juga pintar. Lantaran tekanan di tempat kerja dan kurang tidur. Ayah segera emmbawa adik ke klinik apabila adik cirit-birit selepas makan di restoran makanan segera itu. dia akan ter______________________ membuat tugasan itu. Satu lagi kekurangan adik ialah sewaktu makan aiskrim. kerjanya sempurna dan tepat jawapannya. Pengurus yanng suka carut-marut di hadapan pekerjanya itu telah ditukarkan ke jabatan lain.A NO 1 2 anak-pinak calar-balar 3 carut-marut KATA GANDA RENTAK PENGGANDAAN VOKAL AYAT CONTOH Dia meninggalkan anak-pinaknya kerana terpaksa merantau untuk mencari rezeki. Apabila masanya hampir tiba. Muka budak itu comot-momot setelah makan aiskrim tersebut. mata pekerja wanita itu cengkung-mengkung. Walaupun begitu. bercakap perkara-perkara yang tidak penting boleh membuang masa kita. 10 gotong-royong 11 halai-balai 12 herot-berot . adik tidak suka bercakap perkara yang _________________________ . Dia suka menjawab ___________________________ yang diajukan oleh sesiapa sahaja. Mukanya akan menjadi ___________________________ kerana cuba menghabiskan aiskrimnya dengan segera. Dia __________________________ kepada sesiapa sahaja dan senang diajak berbual-bual. Katanya. Walaupun peperangan Irag dan Amerika telah lama tamat. Walaupun begitu. 4 cengkung-mengkung 5 cerai-berai 6 cirit-birit 7 8 9 cobak-cabik comot-momot congkak-bongkah Namun demikian. keadaan halai-balai di Iraq masih belum pulih. Penduduk itu hendak bergotong-royong membersihkan tanah perkuburan di kampung mereka. latihan 15 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. KATA GANDA Adiku memang istimewa orangnya.

Sepatutnya orang yang ___________________________ seperti 19 kelut-melut 20 21 22 23 kuih-muih kusut-musut lauk-pauk ramah-tamah rebah-rempah remeh-temeh saki-baki sayur-mayur selok-belok serta-merta lelaki tadi membantu oang-orang yang tidak bernasib baik. Setiap tiga bulan. Para penyokong setia pasukan bola sepak itu bersorak-sorak sehingga keadaan menjadi hiruk-pikuk. Askar yang tertembak itu rebah-rempah sebelum terdampar di kaki gaung itu. Keadaan kalut-malut yang melanda negara kecil itu belum dapat diselesaikan lagi oleh pihak keselamatannya. Perisitwa itu menginsafkan saya. 13 14 15 hina-dina hingar-bingar hiruk-pikuk Kita tidak seharusnya memandang hina kepada anggota masyarakat yang tidak beruntung. Semua manusia sama di sisi Tuhan. 24 25 26 27 28 29 Tidak ada anggota masyarakat yang hinadina di sisi masyarakat yang berbudaya. Pemuda yang ramah-tamah itu senang diajak bersembang dan bergurau. saya melihat seorang lelaki kaya menghalau seorang pengemis yang berpakaian ___________________________. Negeri yang kaya dengan minyak itu dalam keadaan kelut-melut setelah terbongkar kisah beberapa orang menterinya terlibat dalam skandal kewangan. Saya menjadi marah lantas menarik tangan pengemis dan berlalu dari situ. nenek ke kedai itu untuk membeli kuih-muih untuk sarapan kami. Rambutnya pula ___________________________ dan badannya pula ___________________________. Setiap pagi. Sayur-mayur yang dijual di pasar itu segarsegar dan murah pula harganya. koyak di sana sini. Perlahan-lahan saya mengeluarkan wang sebanyak sepuluh dolar lalu menghulurkan kepadanya. Cerita yang karut-marut itu diberhentikan siarannya kerana tidak diminati ramai. saki-baki duit saku yang tidak dibelanjakan itu didermakan ke rumah anak-anak yatim. Tidak ada ___________________________ di sisi masyarakat yang berbudaya. Budak yang selalu berangan-angan untuik menjadi kaya-raya itu telah mencipta mikrocip yang palin gkecil di dunia. Lauk-pauk yang dijual di Restoran Sekampung itu lazat tetapi pedas. Peluru yang menembusi dada askar itu menyebabkannya mati serta-merta. 17 18 16 kalut-malut karut-marut kaya-raya Suatu hari. Perkara yang remeh-temeh tidak akan dibincangkan dalam mesyuarat ini. .latihan 14 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Kami tidak khuatir ketika mendaki Gunung Ledang itu kerana pemandu kami tahu selok-belok gunung itu. Masalah yang dihadapinya menjadi kusutmusut setelah beberapa orang campur tangan dalam hal itu. Majlis itu bertukar menjadi hingar-bingar apabila lampu di dewan itu terpadam.

Pak Malim bertungkus-lumus agar kumpulan muzik tradisionalnya itu terus hidup. begana-begini 34 belat-belit 35 36 37 benggal-benggil bengkak-bengkil bolak-balik 38 bongkang-bangking 39 bongkar-bangkir 40 compang-camping .30 tetek-bengek 31 tungkus-lumus Kalau kita memberi tumpuan kepada perkara tetek-bengek. Keadaan bongkar-bangkir di negara itu pulih setelah tentera Pertubuhan Bangsabangsa Bersatu masuk ke negara itu. Walaupun begana-begini yang dikatakan oleh penjenayah itu. pihak penyiasat masih tidak mempercayainya. Mayat rakyat Iraq bongkang-bangking lantaran pengeboman Tentera Udara Amerika yang tersasar. latihan 13 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Dengan demikian. Seluruh tubuh budak itu benggal-benggil diserang tebuan ketika dia dan ayahnya bersiar-siar di kolam air MacRitchie. Tibatiba kereta ayah berhenti. Pengemis yang berpakaian compangcamping dan kotor-bolor itu meminta-minta kepada para jemaah masjid itu. __________________________. Ayah membunyikan hon berkali-kali tetapi lelaki itu tidak mahu menghindar. Belat-belit si penipu itu akhirnya terdedah setelah mangsa-mangsanya membuat aduan kepada pihak polis. Hari itu. kita perlu pulang ke kampung untuk menjenguk __________________________. ikatan persaudaraan kita akan bertambah erat. Ayah juga tidak dapat memandu keretanya dengan laju kerana jalannya ________________________. Pemuda yang terpikat dengan keayuan Amelia itu selalu berbolak-balik di hadapan rumah gadis itu. berlubang-lubang di sana sini. Kata ayah. Seorang lelaki berjalan ter____________________ di tengah jalan itu. masalah besar yang kita hadapi tidak akan terhurai. KATA GANDA Jalan ke kampung itu ___________________________. B NO 32 basa-basi 33 KATA GANDA RENTAK PENGGANDAAN KONSONAN AYAT CONTOH Jiran-jiran dan sahabat handainya sering memuji-muji tingkah laku dan basa-basi Hadijah. ayah mengajak kami pulang ke kampung. Habis mukanya bengkak-bengkil ditumbuk oleh budak-budak nakal itu. ”Mungkin lelaki itu mabuk!” kata ayah.

Mulutnya berbuih hijau. Majlis silaturrahim itu menjadi congkarcangkir lantaran perancangan yang tidak tersusun. 46 47 dansa-dansi 48 degap-degup 49 dekuh-dekah 50 51 52 dentam-dentum derang-dering desas-desus 53 dolak-dalik 54 gembar-gembur Ibu mengemas mainan adik yang congkahcangkih di dalam bilik adik sambil mulutnya mengomel-ngomel.latihan 12 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. . Sebuah lembaga berdiri tegak di hadapanku. aku terdengar suara azan. aku _________________________ bangkit dari tempat pembaringan. Mulutku __________________________ membaca doa agar lembaga itu tidak mengejar aku. 45 Tiba-tiba namaku dipanggil. Majlis dansa-dansi sempena ulang tahun syarikat itu akan dilangsungkan di sebuah hotel terkemuka. Saya tidak gemar bersahabat dengannya kerana sering berdolak-dalik dalam percakapannya. Walaupun dia menganggap tulisannya hanya corat-coret sahaja. Dekuh-dekah penonton yang menyaksikan lelucon pelawak-pelawak itu menandakan jenaka mereka itu menggeletek hati. Muka peminat setia pasukan bola sepak itu coreng-moreng dengan pelbagai warna. Di sekeliling tempat itu dipenuhi dengan 43 corak-carik 44 corat-coret coreng-moreng dakwa-dakwi __________________________ yang besar. Aku membuka mataku dan menyedari waktu subuh sudah pun tiba. Pakaian pengemis wanita yang corak-carik itu menarik simpati orang ramai yang berlalu-lalang di situ. Matanya merah menyala. Suara itu sayup dan menggerunkan. Mataku terkebil-kebil melihat lembaga itu. 41 congkah-cangkih 42 congkar-cangkir Apabila aku sedar. orang ramai menghargainya. Tingginya seperti galah. Pihak penganjur peraduan itu tidak akan melayan dakwa-dakwi yang mungkin dibangkitkan oleh para peserta. Desas-desus yang mengatakan bahawa seniman terkenal itu beristeri lagi adalah karut semata-mata. Jantungku berdegap-degup sewaktu menantikan keputusan PSLE diumumkan oleh pengetua sekolah. Bunyi telefon yang berderang-dering itu membingitkan telinga saya. Dalam keadaan _________________________ itu. Setiap kali Amerika menggugurkan bomnya di tanah Iraq. Aku segera berlari ______________________. Buatlah kerja anda dengan sedaya-upaya dan janganlah gembar-gemburkan kejayaan yang kecil itu. bunyi yang berdentamdentum itu menakutkan Salim.

Negara yang tidak menguatkuasakan hukum-hakam yang telah diputuskan akan ditimpa huru-hara. Majlis _____________________________ sering dianjurkan oleh masyarakat Melayu untuk membaca doa selamat atau menyatakan rasa kesyukuran. Apabila terlewat. Biasanya ___________________________ akan datang lebih awal untuk membuat persiapan. Mereka akan ber_______________________________ menyiapkan ___________________________. mulalah dia terkecuhkecah sehingga kekadang dia terlupa barang yang perlu diabawanya. Indahnya pemandangan gunung-ganang itu apabila dilihat dari jarak jauh. . Pendek kata. dengan adanya majlis seperti ini boleh mengeratkan lagi silaturrahim. Anggota keluarga yang tidak dapat membantu pula akan membawa ____________________________ sebagai pencuci mulut. Budak-budak yang sedang bermain jungkang-jungkit itu diiangatkan agar menjaga keselamatan diri mereka. Bunyi kelepak-kelepuk jelas kedengaran ketika kedua-kedua ahli gusti itu beradu tenaga. latihan 11 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Fathiah memang anak jati Kampung Sarwa dan mengetahui kelak-keluk sejarah kampung itu. Dia segera menutup telinganya apabila guruh-garah berdentum. Lampu kelap-kelip yang dipasang di sekeliling jendela rumahnya berwarna-warni. Semua rumah di kampung itu mengadakan majlis kenduri-kendara bagi menyambut ketibaan Syawal yang mulia. Pemabuk yang terhuyung-hayang itu terkorban dalam kecelakaan jalan raya itu. Bunyi kelentang-kelentung dari surau itu menandakan waktu solat telah pun masuk. Semua jerah-jerih berbalas apabila anakanaknya berjaya dalam bidang akademik. Huru-hara yang dicetuskan oleh penentang pemerintah itu dapat dipulihkan setelah ketua penentang dapat diberkas. Suara kasak-kisik anak-anak gadis itu berbisik-bisik jelas kedengaran tetapi kami tidak tahu akan kandungannya. Wanita yang suka mengobar-kabir hal tetangganya tidak dipercayai oleh semua jirannya.55 56 57 58 gopoh-gapah gunung-ganang guruh-garah hukum-hakam 59 60 61 62 huru-hara huyung-hayang jerah-jerih jungkang-jungkit 63 kasak-kisik 64 kecuh-kecah 65 kelak-keluk 66 67 68 kelepak-kelepuk 69 kenduri-kendara 70 kobar-kabir kelap-kelip kelentang-kelentung Kerani itu menaip suarat itu dengan gopohgapah kerana surat itu dikehendaki oleh majikannya pada masa itu.

___________________________ perompak itu memang tidak berperi kemanusiaan. Senjata mereka telah dirampas perompak itu. 75 76 77 78 79 80 81 82 legup-legap lekak-lekuk lentam-lentum luntang-lanting luntang-lantung mandi-manda 83 morat-marit 84 mundar-mandir 85 86 87 musuh-masah nafsu-nafsi olak-alik Dia terpaksa terkontal-kantil di kota yang sibuk itu lantaran dia tidak dapat menemui abangnya yang dikatakan menetap di situ. Walaupun lukisan itu bermutu dan bernilai. Pegawai itu mati ___________________________ . Bunyi tembakan meriam yang legum-legam itu menandakan ketibaan Presiden di perayaan Hari Kebangsaan itu. Janganlah sekali-kali kita membiarkan diri kita dikotak-katik atau diperdaya oleh orang lain. Dua tiga jam sebelum romapakan itu. Kawallah nafsu-nafsi ketika berbelanja agar kamu dapat menjimatkan wang kamu. Beberapa orang perompak yang bersenjata api telah menimbulkan ________________________ di dalam bank itu. 71 72 73 74 kontal-kantil kopak-kapik kotak-katik kucar-kacir kumat-kamit legum-legam Suasana di dalam bank itu menjadi ___________________________. Mulut belia itu kumat-kamit membaca doa agar dirinya dijauhi fitnah dan hasad. Pegawai keselamatan bank tidak dapat berbuat apa-apa.latihan 10 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. bingkainya kopak-kapik. Setelah perceraian tersebut. Budak-budak yang sedang bermandi-mandi di tepi sungai itu terperanjat apabila seekor buaya muncul di situ. . Buah jambu mawar di pohon itu luntanglanting ditiup angin. kehidupan anakanak mereka menjadi kucar-kacir. Pemuda yang menganggur itu hanya luntanglantung sahaja ke merata-rata tempat. seorang pemuda berkemeja kemas mundar-mandir di hadapan kedai emas itu. Beberapa orang pelanggan bank yang tidak menurut kata-kata mereka dipukul dengan buntut senjata api. Kehidupan rumahtangga mereka menjadi morat-marit lantaran mentua-taya yang selalu berleter. Jalan raya yang lekak-lekuk itu akan diratakan tidak berapa lama lagi. Dia tidak mahu tercebur dalam dunia politik kerana ahli politik mempunyai musuh-masah yang tidak terhitung banyaknya. Kasim sudah tidak dipercayai rakan-rakan sebayanya kerana percakapannya yang suka olak-alik itu. Pelanggan bank menjadi panik dan ber________________________ seperti orang ketakutan. Orang tua itu termengah-mengah dan nafasnya legup-legap setelah menaiki tangga ke tingkat dua sahaja. Seorang pegawai keselamatan yang cuba menentang telah ditembak. Bunyi tembakan meriam yang lentam-lentum itu menyebabkan bayi itu meninggal dunia.

Saya menyedekahkan sepasang pakaian kepada pengemis yang berpakaian rompang-ramping itu. Dia tahu benar akan sikap adiknya. Pencuri itu berlari susup-sasap di celahcelah khalayak ramai yang sedang berkumpul di padang itu. Walaupun usianya baru tiga tahun. Ketua murid itu mencatatkan nama pelajar yang berpakaian serbah-serbih itu. Dengan berpakaian robak-rabik. Pakaiannya yang berwarna-warni itu menjadi ikutan muda-mudi. adik melangkah masuk ke ruang tamu sambil berkata. . Budak nakal yang hendak mencuri buahbuahan di rumah Ah Seng lari pontangpanting dikjar oleh anjing. Dengan ter_________________________. Ibuku ____________________________ seperti orang hilang ingatan. Tiba-tiba adik muncul di muka pintu.88 89 olang-aling orak-arik 90 pontang-panting 91 porak-parik 92 robak-rabik 93 rompang-ramping Perahu yang olang-aling dipukul ombak ganas itu akhirnya tenggelam. Bajunya ____________________. Wajahnya terbayang ketakutannya. 94 95 96 97 98 99 100 101 102 serbah-serbih serba-serbi serembah-serembih sulat-sulit susup-sasap tanah-tanih teka-teki umbang-ambing warna-warni “Mungkin adikmu diculik orang! Mungkin adikmu dilanggar kereta! Mungkin adikmu jatuh di longkang besar itu!” kata ibu berkali-kali. Tempat yang aman itu menjadi orak-arik apabla dua kumpulan yang tidak bersefahaman itu bergaduh. dia dapat menjawab teka-teki yang sukar itu. Air mata Azlina serembah-serembih apabila jenazah suaminya hendak diusung ke tanah perkuburan. Sementara abangku pula duduk __________________________ di sofa yang empuk. Sultan Aminurrashid pun menyamar untuk mengetahui keadaan sebenar rakyatnya. Hidupnya ibarat sebuah perahu yang terumbang-ambing dipukul gelombang yang ganas. ”Saya bergasak dengan budak nakal itu!” Ibu tergamam. Perabot di rumah orang kaya itu serbaserbi antik dan berharga. latihan 09 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Dia hendak meratakan susunan giginya yang sulat-sulit itu. Kehidupan rumahtangga mereka menjadi porak-parik setelah si suami berjinak-jinak dengan minuman keras. Lengannya _________________________ akibat luka. Ibu membuat dugaan yang bukan-bukan. Abang tidak risau sedikit pun. Tanah-tanih di sekitar kampung itu sesuai untuk ditanam dengan pokok kelapa sakit.

Batu-batan di kawasan pergunungan itu sesuai dijadikan bahan untuk membuat batu bata yang bermutu. Janganlah anda menertawakan pemuda tempang yang berjalan conggang-canggik itu. kera-kera itu keluar dari perlindungannya lalu berayun-temayun dari sebatang pohon ke sebatang pohon yang lain. ibu mengajak saya dan kakak ke Geylang Serai untuk berbelanja. bukan untuk melancong. C NO 103 104 105 106 babak-belur batu-batan KATA GANDA RENTAK PENGGANDAAN BEBAS AYAT CONTOH Kapal terbang supersonik itu terbang membelah awan-gemawan dengan lajunya. Suara para hadirin dan hadirat yang becangbecok itu menenggelami suara pemimpin yang sedang berucap. Setelah hujan reda. Kami tidak lupa juga membeli bunga yang kelihatan __________________________. Ayah saya tidak berani memandu keretanya ke Cameron Highland kerana jalan di situ belang-belok. Negeri yang bakal saya kunjungi itu penuh dengan bukit-bukau yang permai. Tentu adik gembira melihat lampu yang ber__________________ itu. KATA GANDA awan-gemawan ayun-temayun Dua hari sebelum hari raya menjelang. Kaki adiknya membabak-belur setelah memakai kasut yang ketat itu. Dalam keadaan yang gelap-guguk itu. Ayah terpaksa menggondolkan rambut adik kerana terdapat bincang-bincut di kepala adik. Ibu juga membeli ______________________________ untuk memasak rendang dan lauk-pauk sempena lebaran nanti.latihan 08 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Kami juga membeli __________________________ yang berbagai rasa dan warna. Kami membeli dua gulung lampu ___________________________ untuk dipasang di tingkap rumah kami. Rakyat Singapura yang masuk ke Johor tu hanya bertujuan untuk membeli-belah sahaja. Latihan berkawat akan diteruskan sehingga barisan askar-askar itu tidak bengkangbengkok lagi. kami meraba-raba mencari jalan keluar dari bilik itu. 107 becang-becok 108 belang-belok 109 beli-belah 110 bengkang-bengkok 111 112 113 114 bincang-bincut bukit-bukau conggang-canggik gelap-guguk .

. ___________________________ telah lama berkumpul. Pemandu itu memandu keretanya dengan berhat-hati kerana jalan menuju ke kampung itu kelang-kelok. Hati tuan puteri itu hancur-mumur setelah mengetahui ayahandanya terkorban dalam serangan kaum penentang. Lantaran hendak meningkatkan pengeluaran. para penjahit itu tidak menghiraukan jahitan mereka yang incang-incut itu. Mereka terlompat-lompat keriangan. Mereka kegembiraan. Gerak-geri penjahat yang bermahajaralela itu sedang diperhati oleh pihak polis. Nasi dan ________________nya telah pun terbungkus. latihan 07 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Apabila musim kemarau. Tikar dan kanvas tidak ketinggalan. dia segera menuju ke sekolahnya kerana sudah terlewat. Lampu dari rumah api di pulau itu kembangkembut untuk membantu kapal melalui selat yang sempit itu. Buah-buahan telah dipotong dan air minuman juga telah tersedia. Dengan keadaan kelam-kabut. Semua ipar-duainya telah sepakat untuk mengumpul dana bagi kegunaan anggota keluarga yang memerlukannya. ___________________________ telah pun dimasukkan ke dalam kotak. Keadaan akan bertambah haru-biru jika setiap golongan yang saling bertentangan tidak mahu bertolak ansur. Para petani itu berkeluh-kesah kerana musim kamarau tahun ini agak panjang. Semua kelengkapan telah pun tersedia. Keadaan menjadi kacau-bilau apabila pegawai tertinggi pasukan tentera cuba mengambil alih pemerintahan. semua perigi di kampung itu menjadi kering-kontang Artis yang terkenal itu membiarkan rambutnya yang kusut-masai itu kerana katanya itu adalah identitinya. Yang hanya belum tiba ialah bas yang akan membawa kami ke Pantai Changi. Perabot-perabot yang dikeluarkan oleh syarikat itu dibuat daripada kayu-kayan yang bermutu tinggi. Bas yang dinantikan mereka muncul di hadapan mereka. Hati orangnya menjadi gundah-gulana semenjak dia tertangkap lantaran menyalahgunakan dadah. Tiba-tiba _______________________ budak-budak menjadikan tempat itu ___________________________.115 116 117 geli-geman gerak-geri gundah-gulana 118 hancur-mumur 119 haru-biru 120 incang-incut 121 ipar-duai 122 kacau-bilau 123 124 125 126 127 128 129 kayu-kayan kelam-kabut kelang-kelok keluh-kesah kembang-kembut kering-kontang kusut-masai Para penonton berasa geli-geman menyaksikan beberapa orang aktor memakan serangga-serangga yang berbisa.

Daripada lenggang-lenggok jalannya. 142 rempah-ratus 140 porak-peranda 141 punah-ranah 143 144 remuk-redam riuh-rendah Jalan raya itu menjadi sibuk sejak para penggunanya berlalu-lalang ke bandar. . Malam ini adalah malam penentu kejayaan kami setelah kami ber__________________________ berlatih selama sebulan. Pustakawan itu mengomel kerana terpaksa berulang kali mengemas buku-buku yang lintang-kedak itu. saya pasti wanita itu ialah teman sedarjah saya dulu.latihan 06 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Mentua-taya hendaklah memainkan peranan agar ruma tangga anakanak mereka harmoni dan terpelihara. Adakah malam ini akan terbalas semua penat lelah kami? 134 135 liang-liuk licin-licau lintang-kedak 133 lenggang-lenggok Suara para penyokong pasukan kami yang _______________________ dapat kami dengari dari bilik persalinan. Kami telah berlatih dengan gigih. Murid-murid di darjah itu menjadi riuh-rendah apabila guru kelas mereka jatuh tiba-tiba. Stadium yang tadinya ___________________________ bertukar menjadi gelap gelita lantaran terputusnya elektrik. Setelah peperangan di Iraq itu tamat. 130 131 lalu-lalang lambat-laun 132 lemah-gemalai Kami sudah membuat persediaan yang rapi. ________________________ mereka yang melaung nama pasukan kami menyenangkan hati kami. Rumah tangganya menjadi porak-peranda setelah dia diisitiharkan muflis kerana terlalu banyak hutang. Bertanyalah kepada beliau kerana pengalaman beliau masak-mangsai. Ibu mengingatkan saya agar berhati-hati berjalan di situ kerana lantainya licin-licau. Mereka memang penyokong yang setia. Ibu ke pasar Geylang untuk membeli rempahratus bagi digunakan bagi memasak rendang daging itu. Ali berlari lintang-pukang kerana dikejar anjing hitam ketika berjalan di hadapan kedai itu. Jika kamu belajar dengan bersungguhsungguh. lambat-laun kamu akan meraih kejayaan yang cemerlang. Para penonton itu terpesona dengan lenggang-lenggok dan lemah-gemalai penaripenari yang sedang membuat persembahan itu. Pertandingan terpaksa ditunda ke suatu tarikh yang akan ditetapkan kelak. 138 139 masak-mangsai mentua-taya 136 137 lintang-pukang Tiba-tiba keadaan bertukar menjadi ____________________________. negeri yang dulunya makmur menjadi punah-ranah lantaran pengeboman tentera Amerika. Hati tuan puteri itu remuk-redam setelah mengetahui kematian tunangnya di medan perang itu. Batang-batang padi yang berliang-liuk ditiup angin itu menambahkan lagi keindahan bendang.

Ketiga-tiga beradik itu tersedu-sedan di hadapan jenazah ibu kandung mereka. Geylang penuh sesak dengan orang ramai yang hendak mem___________________________ bagi persiapan Syawal yang akan menjelang tidak berapa lama lagi. Sesampainya di situ. ibu bapaku mengajak aku ke Geylang. saya selalu berulang-alik dari Geylang Serai ke Bukit Timah. Sepanjang jalan dipasang lampu yang ber________________________. Kata ibu. Setahu aku di Geylang tidak ada kolam renang. Selepas berterawih. Pengganas yang memeras ugut penduduk kampung itu lari tungang-langgang apabila sepasukan askar tiba di situ. Kawasan Geylang Serai terang-benderang dek lampu berwarna-warni dan berkelap-kelip. Minyak dari kapal yang hampir tenggelam itu menumpah-ruah sehingga pencemaran laut berlaku dengan hebatnya. Masalah tikai-pangkai dalam keluarga. Para anggota parti yang simpang-perenang itu telah diberi ingatan agar menyelesaikan perbalahan mereka. Menteri muda itu mempunyai suku-sakatnya di Indonesia dan Malaysia. marilah kita ber__________________________ di bawah sinaran lampu yang ___________________________. kawasan Geylang memang menakjubkan aku. janganlah diheboh-hebohkan kepada masyarakat umum. . Fahamlah aku dengan kata-kata ibu tadi. Saudara-mara dan sahabat handai telah diundang ke majlis perkahwinan kakak saya. Aku pelik akan katakata ibu. Sorak-sorai para penyokong pasukan Brazil mengegarkan stadium itu. Badannya menjadi segar-bugar setelah mandi di sungai yang dingin airnya itu Program Bulan Bahasa dianjurkan berselangseli dengan kegiatan Anugerah Persuratan. Johari berura-ura hendak menyusur-galur keluarganya agar setiap anggota keluarganya tahu akan asal usulnya. Aku hanya mengikut sahaja kata ibu bapaku. latihan 05 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Bapa mengemas kawat komputer yang bersimpang-siur agar kelihatan kemas. Kerlipan lampu yang ber___________________________ itu menawan hatiku.145 146 rumput-rampai saudara-mara 147 sebab-musabab 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 sedu-sedan segar-bugar selang-seli simpang-perenang simpang-siur sorak-sorai suku-sakat susur-galur terang-benderang tikai-pangkai 158 tumpah-ruah 159 tunggang-langgang 160 ulang-alik Rumput-rampai di tebing sungai dikatakan mengandungi khasiat untuk menyembuhkan beberapa jenis penyakit kulit. Sewaktu menuntut di universiti dulu. Mencari sebab-musabab keterlibatan para belia Melayu dalam penyalahgunaan dadah adalah penting untuk membuat penghuraiannya.

Dia menganggap hidupnya seperti sebuah sampan yang _______itu. aku menjamah _______________________ tradisional yang disaji sebagai membasuh mulut. ________________________ yang dimasaknya memang sedap belaka. hatinya sugul dan wajahnya menjadi _______________________. Maklumlah. Selepas makan tengah hari. _________________________ yang mengatakan bahawa syarikatnya akan memberhentikan sebahagian besar pekerja lantaran kemerosotan ekonomi membimbangkan hatinya. dia sudah ber___________________________ untuk menyara kehidupan sekeluarganya tetapi pendapatanya tidak mencukupi. Apabila memikirkan soal itu. Sepanjang jalan. Aku ditemani oleh Pak Abu ke rumah penghulu. Pak Abu yang tahu akan _____________________ kampung itu bercerita tentang ketokohan Tuk Penghulu yang menentang askar-askar Jepun.latihan 04 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. bekalan elektrik ke rumahnya telah dipotong kerana tidak membayar bil lebih daripada enam bulan. Aku dapat menilai bahawa Tuk Penghulu seorang yang ___________________________ . Sebelum temu ramah dibuat. Malah. Dia tahu. Ternyata isteri Tuk Penghulu juga istimewa orangnya. air matanya bertitis-titis turun dari kelopaknya. di rumah Tuk Penghulu. anak-anak beliau yang seramai tiga orang itu merupakan peniaga yang maju dan termasyhur. aku disambut dengan ___________________________. Setibanya. Dia merenung api lilin yang ber____________________________ ditiup angin. Pak Masud kelihatan sedih. latihan 01 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. . aku dijamu dengan masakan kampung. Mungkinkah dia seorang daripadanya.

Kami ber_________________________ mengemas barang-barang kami kerana keadaan bertambah gelap. Langit mulai mendung.. Dia menantikan semua orang tidur dan lampu terpadam. Dia ___________________________ di dalam belukar dan menghilangkan dirinya.. seorang penyangak kampung selalu menaruh niat hendak merompak rumah Pak Leman. Orangnya kaya dan hidupnya ___________________________.. Malam itu.latihan 02 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Aku takut!” kata Izad.. Yazid terperanjat dan lari ___________________________ tanpa menoleh ke belakang. ”Ah. Sudahlah. ”Engkau takutkan apa. mari kita berangkat!” kata Hamim pula. latihan 03 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Tiba-tiba kedengaran Yazid. Pada siang hari itu. . semua itu ___________________________ sahaja. datang memohon pertolongan.. Wajahnya pucat lesi. Yazid menuju ke rumah Pak Leman.cepat-cepatlah kemas.. Semua orang tahu akan Pak Leman. Kami mengambil keputusan untuk pulang setelah puas ber_________________________ di sungai di pinggir hutan itu. Senja mula merangkak. Tiba-tiba bahunya dipegang orang. ”Eh. Izad?” Tanya Kamin ”Aku takut hantu... dalam keadaan gelap gelita. ___________________________ di langit bagi menandakan hujan akan turun tidak berapa lama lagi. Pak Leman tidak pernah menghampakan mereka. dia __________________________ di hadapan rumah Pak Leman bagi mengatur langkah untuk merompaknya.. Hatinya ber________________________ ketika bersembunyi di semak samun di situ. Ramai orang yang memerlukan bantuan.!” Jawab Izad ___________________________.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful