SILA KLIK IMEJ UNTUK KEMBALI KE LAMAN LEMBARAN KERJA

P6
KATA GANDA BERENTAK
disusun oleh:

MOHAMED NAIM DAIPI

NAMA : ……………………………………….. DARJAH : ……………………………….. TARIKH :……………………………………

Lantaran tekanan di tempat kerja dan kurang tidur. Walaupun begitu. adik tidak suka bercakap perkara yang _________________________ . 4 cengkung-mengkung 5 cerai-berai 6 cirit-birit 7 8 9 cobak-cabik comot-momot congkak-bongkah Namun demikian. dia akan ter______________________ membuat tugasan itu.A NO 1 2 anak-pinak calar-balar 3 carut-marut KATA GANDA RENTAK PENGGANDAAN VOKAL AYAT CONTOH Dia meninggalkan anak-pinaknya kerana terpaksa merantau untuk mencari rezeki. Apabila masanya hampir tiba. Muka budak itu comot-momot setelah makan aiskrim tersebut. Walaupun begitu. latihan 15 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Cikgu menyuruh Ali memadam garisan di tepi buku rampaiannya yang herot-berot itu. Pengurus yanng suka carut-marut di hadapan pekerjanya itu telah ditukarkan ke jabatan lain. keadaan halai-balai di Iraq masih belum pulih. Ayah segera emmbawa adik ke klinik apabila adik cirit-birit selepas makan di restoran makanan segera itu. Penduduk itu hendak bergotong-royong membersihkan tanah perkuburan di kampung mereka. Saya tidak suka berkawan dengan anak orang kaya itu kerana sikapnya yang congkak-bongkah itu. Pasangan suami isteri yang bercerai-berai disebabkan keperluan ekonomi semakin bertambah. kerjanya sempurna dan tepat jawapannya. mata pekerja wanita itu cengkung-mengkung. Satu lagi kekurangan adik ialah sewaktu makan aiskrim. bercakap perkara-perkara yang tidak penting boleh membuang masa kita. Dia __________________________ kepada sesiapa sahaja dan senang diajak berbual-bual. 10 gotong-royong 11 halai-balai 12 herot-berot . satu kekurangan adik ialah dia suka bertangguhtangguh ketika membuat tugasan. KATA GANDA Adiku memang istimewa orangnya. Adik juga sopan santun orangnya dan tidak pernah bersikap kurang ajar terutama kepada orang-orang tua. Dia suka menjawab ___________________________ yang diajukan oleh sesiapa sahaja. Walaupun peperangan Irag dan Amerika telah lama tamat. Mukanya akan menjadi ___________________________ kerana cuba menghabiskan aiskrimnya dengan segera. Badannya calar-balar setelah keluar dari semak samun yang penuh dengan pokok berduri itu. Dia juga pintar. Katanya. Raja yang adil itu memakai baju yang cobak-cabik ketika menyamar untuk mengetahui keadaan hidup rakyatnya.

Tidak ada ___________________________ di sisi masyarakat yang berbudaya. Perisitwa itu menginsafkan saya. saki-baki duit saku yang tidak dibelanjakan itu didermakan ke rumah anak-anak yatim. Budak yang selalu berangan-angan untuik menjadi kaya-raya itu telah mencipta mikrocip yang palin gkecil di dunia. Lauk-pauk yang dijual di Restoran Sekampung itu lazat tetapi pedas. Kami tidak khuatir ketika mendaki Gunung Ledang itu kerana pemandu kami tahu selok-belok gunung itu. Majlis itu bertukar menjadi hingar-bingar apabila lampu di dewan itu terpadam. 17 18 16 kalut-malut karut-marut kaya-raya Suatu hari. nenek ke kedai itu untuk membeli kuih-muih untuk sarapan kami. Setiap tiga bulan. Setiap pagi. 24 25 26 27 28 29 Tidak ada anggota masyarakat yang hinadina di sisi masyarakat yang berbudaya. 13 14 15 hina-dina hingar-bingar hiruk-pikuk Kita tidak seharusnya memandang hina kepada anggota masyarakat yang tidak beruntung. Sepatutnya orang yang ___________________________ seperti 19 kelut-melut 20 21 22 23 kuih-muih kusut-musut lauk-pauk ramah-tamah rebah-rempah remeh-temeh saki-baki sayur-mayur selok-belok serta-merta lelaki tadi membantu oang-orang yang tidak bernasib baik. Cerita yang karut-marut itu diberhentikan siarannya kerana tidak diminati ramai. Pemuda yang ramah-tamah itu senang diajak bersembang dan bergurau. Perkara yang remeh-temeh tidak akan dibincangkan dalam mesyuarat ini. .latihan 14 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Sayur-mayur yang dijual di pasar itu segarsegar dan murah pula harganya. saya melihat seorang lelaki kaya menghalau seorang pengemis yang berpakaian ___________________________. Para penyokong setia pasukan bola sepak itu bersorak-sorak sehingga keadaan menjadi hiruk-pikuk. Negeri yang kaya dengan minyak itu dalam keadaan kelut-melut setelah terbongkar kisah beberapa orang menterinya terlibat dalam skandal kewangan. Semua manusia sama di sisi Tuhan. Askar yang tertembak itu rebah-rempah sebelum terdampar di kaki gaung itu. Keadaan kalut-malut yang melanda negara kecil itu belum dapat diselesaikan lagi oleh pihak keselamatannya. Rambutnya pula ___________________________ dan badannya pula ___________________________. Perlahan-lahan saya mengeluarkan wang sebanyak sepuluh dolar lalu menghulurkan kepadanya. Masalah yang dihadapinya menjadi kusutmusut setelah beberapa orang campur tangan dalam hal itu. Peluru yang menembusi dada askar itu menyebabkannya mati serta-merta. koyak di sana sini. Saya menjadi marah lantas menarik tangan pengemis dan berlalu dari situ.

Pengemis yang berpakaian compangcamping dan kotor-bolor itu meminta-minta kepada para jemaah masjid itu. Pak Malim bertungkus-lumus agar kumpulan muzik tradisionalnya itu terus hidup. Seorang lelaki berjalan ter____________________ di tengah jalan itu. Mayat rakyat Iraq bongkang-bangking lantaran pengeboman Tentera Udara Amerika yang tersasar. Kata ayah. Dengan demikian. Seluruh tubuh budak itu benggal-benggil diserang tebuan ketika dia dan ayahnya bersiar-siar di kolam air MacRitchie. berlubang-lubang di sana sini. Hari itu. __________________________.30 tetek-bengek 31 tungkus-lumus Kalau kita memberi tumpuan kepada perkara tetek-bengek. masalah besar yang kita hadapi tidak akan terhurai. Belat-belit si penipu itu akhirnya terdedah setelah mangsa-mangsanya membuat aduan kepada pihak polis. Walaupun begana-begini yang dikatakan oleh penjenayah itu. pihak penyiasat masih tidak mempercayainya. ayah mengajak kami pulang ke kampung. B NO 32 basa-basi 33 KATA GANDA RENTAK PENGGANDAAN KONSONAN AYAT CONTOH Jiran-jiran dan sahabat handainya sering memuji-muji tingkah laku dan basa-basi Hadijah. ikatan persaudaraan kita akan bertambah erat. Pemuda yang terpikat dengan keayuan Amelia itu selalu berbolak-balik di hadapan rumah gadis itu. latihan 13 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. KATA GANDA Jalan ke kampung itu ___________________________. kita perlu pulang ke kampung untuk menjenguk __________________________. Tibatiba kereta ayah berhenti. ”Mungkin lelaki itu mabuk!” kata ayah. Ayah juga tidak dapat memandu keretanya dengan laju kerana jalannya ________________________. begana-begini 34 belat-belit 35 36 37 benggal-benggil bengkak-bengkil bolak-balik 38 bongkang-bangking 39 bongkar-bangkir 40 compang-camping . Keadaan bongkar-bangkir di negara itu pulih setelah tentera Pertubuhan Bangsabangsa Bersatu masuk ke negara itu. Ayah membunyikan hon berkali-kali tetapi lelaki itu tidak mahu menghindar. Habis mukanya bengkak-bengkil ditumbuk oleh budak-budak nakal itu.

Tingginya seperti galah. Di sekeliling tempat itu dipenuhi dengan 43 corak-carik 44 corat-coret coreng-moreng dakwa-dakwi __________________________ yang besar. .latihan 12 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Walaupun dia menganggap tulisannya hanya corat-coret sahaja. Aku segera berlari ______________________. Majlis silaturrahim itu menjadi congkarcangkir lantaran perancangan yang tidak tersusun. Matanya merah menyala. Aku membuka mataku dan menyedari waktu subuh sudah pun tiba. 45 Tiba-tiba namaku dipanggil. Bunyi telefon yang berderang-dering itu membingitkan telinga saya. orang ramai menghargainya. Buatlah kerja anda dengan sedaya-upaya dan janganlah gembar-gemburkan kejayaan yang kecil itu. Dalam keadaan _________________________ itu. Sebuah lembaga berdiri tegak di hadapanku. Suara itu sayup dan menggerunkan. Setiap kali Amerika menggugurkan bomnya di tanah Iraq. Dekuh-dekah penonton yang menyaksikan lelucon pelawak-pelawak itu menandakan jenaka mereka itu menggeletek hati. Jantungku berdegap-degup sewaktu menantikan keputusan PSLE diumumkan oleh pengetua sekolah. aku terdengar suara azan. Pihak penganjur peraduan itu tidak akan melayan dakwa-dakwi yang mungkin dibangkitkan oleh para peserta. Muka peminat setia pasukan bola sepak itu coreng-moreng dengan pelbagai warna. Mataku terkebil-kebil melihat lembaga itu. Saya tidak gemar bersahabat dengannya kerana sering berdolak-dalik dalam percakapannya. 41 congkah-cangkih 42 congkar-cangkir Apabila aku sedar. Desas-desus yang mengatakan bahawa seniman terkenal itu beristeri lagi adalah karut semata-mata. Mulutnya berbuih hijau. aku _________________________ bangkit dari tempat pembaringan. Pakaian pengemis wanita yang corak-carik itu menarik simpati orang ramai yang berlalu-lalang di situ. Majlis dansa-dansi sempena ulang tahun syarikat itu akan dilangsungkan di sebuah hotel terkemuka. 46 47 dansa-dansi 48 degap-degup 49 dekuh-dekah 50 51 52 dentam-dentum derang-dering desas-desus 53 dolak-dalik 54 gembar-gembur Ibu mengemas mainan adik yang congkahcangkih di dalam bilik adik sambil mulutnya mengomel-ngomel. bunyi yang berdentamdentum itu menakutkan Salim. Mulutku __________________________ membaca doa agar lembaga itu tidak mengejar aku.

Semua jerah-jerih berbalas apabila anakanaknya berjaya dalam bidang akademik. Lampu kelap-kelip yang dipasang di sekeliling jendela rumahnya berwarna-warni. . dengan adanya majlis seperti ini boleh mengeratkan lagi silaturrahim. Pemabuk yang terhuyung-hayang itu terkorban dalam kecelakaan jalan raya itu. Negara yang tidak menguatkuasakan hukum-hakam yang telah diputuskan akan ditimpa huru-hara. Dia segera menutup telinganya apabila guruh-garah berdentum. Bunyi kelepak-kelepuk jelas kedengaran ketika kedua-kedua ahli gusti itu beradu tenaga. Indahnya pemandangan gunung-ganang itu apabila dilihat dari jarak jauh. Wanita yang suka mengobar-kabir hal tetangganya tidak dipercayai oleh semua jirannya. Fathiah memang anak jati Kampung Sarwa dan mengetahui kelak-keluk sejarah kampung itu. Apabila terlewat. Bunyi kelentang-kelentung dari surau itu menandakan waktu solat telah pun masuk. mulalah dia terkecuhkecah sehingga kekadang dia terlupa barang yang perlu diabawanya. Budak-budak yang sedang bermain jungkang-jungkit itu diiangatkan agar menjaga keselamatan diri mereka.55 56 57 58 gopoh-gapah gunung-ganang guruh-garah hukum-hakam 59 60 61 62 huru-hara huyung-hayang jerah-jerih jungkang-jungkit 63 kasak-kisik 64 kecuh-kecah 65 kelak-keluk 66 67 68 kelepak-kelepuk 69 kenduri-kendara 70 kobar-kabir kelap-kelip kelentang-kelentung Kerani itu menaip suarat itu dengan gopohgapah kerana surat itu dikehendaki oleh majikannya pada masa itu. Majlis _____________________________ sering dianjurkan oleh masyarakat Melayu untuk membaca doa selamat atau menyatakan rasa kesyukuran. Anggota keluarga yang tidak dapat membantu pula akan membawa ____________________________ sebagai pencuci mulut. Pendek kata. Semua rumah di kampung itu mengadakan majlis kenduri-kendara bagi menyambut ketibaan Syawal yang mulia. Mereka akan ber_______________________________ menyiapkan ___________________________. latihan 11 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Biasanya ___________________________ akan datang lebih awal untuk membuat persiapan. Huru-hara yang dicetuskan oleh penentang pemerintah itu dapat dipulihkan setelah ketua penentang dapat diberkas. Suara kasak-kisik anak-anak gadis itu berbisik-bisik jelas kedengaran tetapi kami tidak tahu akan kandungannya.

Beberapa orang pelanggan bank yang tidak menurut kata-kata mereka dipukul dengan buntut senjata api. 75 76 77 78 79 80 81 82 legup-legap lekak-lekuk lentam-lentum luntang-lanting luntang-lantung mandi-manda 83 morat-marit 84 mundar-mandir 85 86 87 musuh-masah nafsu-nafsi olak-alik Dia terpaksa terkontal-kantil di kota yang sibuk itu lantaran dia tidak dapat menemui abangnya yang dikatakan menetap di situ. Pegawai keselamatan bank tidak dapat berbuat apa-apa. .latihan 10 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Budak-budak yang sedang bermandi-mandi di tepi sungai itu terperanjat apabila seekor buaya muncul di situ. Dia tidak mahu tercebur dalam dunia politik kerana ahli politik mempunyai musuh-masah yang tidak terhitung banyaknya. Jalan raya yang lekak-lekuk itu akan diratakan tidak berapa lama lagi. Pelanggan bank menjadi panik dan ber________________________ seperti orang ketakutan. Dua tiga jam sebelum romapakan itu. seorang pemuda berkemeja kemas mundar-mandir di hadapan kedai emas itu. Kehidupan rumahtangga mereka menjadi morat-marit lantaran mentua-taya yang selalu berleter. Bunyi tembakan meriam yang lentam-lentum itu menyebabkan bayi itu meninggal dunia. Senjata mereka telah dirampas perompak itu. bingkainya kopak-kapik. Janganlah sekali-kali kita membiarkan diri kita dikotak-katik atau diperdaya oleh orang lain. Mulut belia itu kumat-kamit membaca doa agar dirinya dijauhi fitnah dan hasad. kehidupan anakanak mereka menjadi kucar-kacir. Setelah perceraian tersebut. 71 72 73 74 kontal-kantil kopak-kapik kotak-katik kucar-kacir kumat-kamit legum-legam Suasana di dalam bank itu menjadi ___________________________. ___________________________ perompak itu memang tidak berperi kemanusiaan. Bunyi tembakan meriam yang legum-legam itu menandakan ketibaan Presiden di perayaan Hari Kebangsaan itu. Buah jambu mawar di pohon itu luntanglanting ditiup angin. Kawallah nafsu-nafsi ketika berbelanja agar kamu dapat menjimatkan wang kamu. Orang tua itu termengah-mengah dan nafasnya legup-legap setelah menaiki tangga ke tingkat dua sahaja. Pegawai itu mati ___________________________ . Seorang pegawai keselamatan yang cuba menentang telah ditembak. Pemuda yang menganggur itu hanya luntanglantung sahaja ke merata-rata tempat. Beberapa orang perompak yang bersenjata api telah menimbulkan ________________________ di dalam bank itu. Walaupun lukisan itu bermutu dan bernilai. Kasim sudah tidak dipercayai rakan-rakan sebayanya kerana percakapannya yang suka olak-alik itu.

Kehidupan rumahtangga mereka menjadi porak-parik setelah si suami berjinak-jinak dengan minuman keras. .88 89 olang-aling orak-arik 90 pontang-panting 91 porak-parik 92 robak-rabik 93 rompang-ramping Perahu yang olang-aling dipukul ombak ganas itu akhirnya tenggelam. Sementara abangku pula duduk __________________________ di sofa yang empuk. Sultan Aminurrashid pun menyamar untuk mengetahui keadaan sebenar rakyatnya. Ibu membuat dugaan yang bukan-bukan. dia dapat menjawab teka-teki yang sukar itu. 94 95 96 97 98 99 100 101 102 serbah-serbih serba-serbi serembah-serembih sulat-sulit susup-sasap tanah-tanih teka-teki umbang-ambing warna-warni “Mungkin adikmu diculik orang! Mungkin adikmu dilanggar kereta! Mungkin adikmu jatuh di longkang besar itu!” kata ibu berkali-kali. Tiba-tiba adik muncul di muka pintu. Ketua murid itu mencatatkan nama pelajar yang berpakaian serbah-serbih itu. Perabot di rumah orang kaya itu serbaserbi antik dan berharga. Lengannya _________________________ akibat luka. Saya menyedekahkan sepasang pakaian kepada pengemis yang berpakaian rompang-ramping itu. latihan 09 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Bajunya ____________________. Ibuku ____________________________ seperti orang hilang ingatan. Dengan ter_________________________. Pencuri itu berlari susup-sasap di celahcelah khalayak ramai yang sedang berkumpul di padang itu. Budak nakal yang hendak mencuri buahbuahan di rumah Ah Seng lari pontangpanting dikjar oleh anjing. Air mata Azlina serembah-serembih apabila jenazah suaminya hendak diusung ke tanah perkuburan. ”Saya bergasak dengan budak nakal itu!” Ibu tergamam. adik melangkah masuk ke ruang tamu sambil berkata. Tanah-tanih di sekitar kampung itu sesuai untuk ditanam dengan pokok kelapa sakit. Dengan berpakaian robak-rabik. Pakaiannya yang berwarna-warni itu menjadi ikutan muda-mudi. Abang tidak risau sedikit pun. Tempat yang aman itu menjadi orak-arik apabla dua kumpulan yang tidak bersefahaman itu bergaduh. Hidupnya ibarat sebuah perahu yang terumbang-ambing dipukul gelombang yang ganas. Walaupun usianya baru tiga tahun. Dia hendak meratakan susunan giginya yang sulat-sulit itu. Dia tahu benar akan sikap adiknya. Wajahnya terbayang ketakutannya.

Janganlah anda menertawakan pemuda tempang yang berjalan conggang-canggik itu. Tentu adik gembira melihat lampu yang ber__________________ itu. Negeri yang bakal saya kunjungi itu penuh dengan bukit-bukau yang permai. Rakyat Singapura yang masuk ke Johor tu hanya bertujuan untuk membeli-belah sahaja. Batu-batan di kawasan pergunungan itu sesuai dijadikan bahan untuk membuat batu bata yang bermutu. Kami membeli dua gulung lampu ___________________________ untuk dipasang di tingkap rumah kami. Dalam keadaan yang gelap-guguk itu. kami meraba-raba mencari jalan keluar dari bilik itu. Ayah terpaksa menggondolkan rambut adik kerana terdapat bincang-bincut di kepala adik. Kami juga membeli __________________________ yang berbagai rasa dan warna.latihan 08 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. 107 becang-becok 108 belang-belok 109 beli-belah 110 bengkang-bengkok 111 112 113 114 bincang-bincut bukit-bukau conggang-canggik gelap-guguk . ibu mengajak saya dan kakak ke Geylang Serai untuk berbelanja. kera-kera itu keluar dari perlindungannya lalu berayun-temayun dari sebatang pohon ke sebatang pohon yang lain. Ibu juga membeli ______________________________ untuk memasak rendang dan lauk-pauk sempena lebaran nanti. KATA GANDA awan-gemawan ayun-temayun Dua hari sebelum hari raya menjelang. Latihan berkawat akan diteruskan sehingga barisan askar-askar itu tidak bengkangbengkok lagi. Suara para hadirin dan hadirat yang becangbecok itu menenggelami suara pemimpin yang sedang berucap. Ayah saya tidak berani memandu keretanya ke Cameron Highland kerana jalan di situ belang-belok. bukan untuk melancong. Kaki adiknya membabak-belur setelah memakai kasut yang ketat itu. Setelah hujan reda. C NO 103 104 105 106 babak-belur batu-batan KATA GANDA RENTAK PENGGANDAAN BEBAS AYAT CONTOH Kapal terbang supersonik itu terbang membelah awan-gemawan dengan lajunya. Kami tidak lupa juga membeli bunga yang kelihatan __________________________.

Hati orangnya menjadi gundah-gulana semenjak dia tertangkap lantaran menyalahgunakan dadah. Pemandu itu memandu keretanya dengan berhat-hati kerana jalan menuju ke kampung itu kelang-kelok. Mereka kegembiraan. Tikar dan kanvas tidak ketinggalan. Yang hanya belum tiba ialah bas yang akan membawa kami ke Pantai Changi. Hati tuan puteri itu hancur-mumur setelah mengetahui ayahandanya terkorban dalam serangan kaum penentang.115 116 117 geli-geman gerak-geri gundah-gulana 118 hancur-mumur 119 haru-biru 120 incang-incut 121 ipar-duai 122 kacau-bilau 123 124 125 126 127 128 129 kayu-kayan kelam-kabut kelang-kelok keluh-kesah kembang-kembut kering-kontang kusut-masai Para penonton berasa geli-geman menyaksikan beberapa orang aktor memakan serangga-serangga yang berbisa. Buah-buahan telah dipotong dan air minuman juga telah tersedia. Nasi dan ________________nya telah pun terbungkus. . ___________________________ telah pun dimasukkan ke dalam kotak. para penjahit itu tidak menghiraukan jahitan mereka yang incang-incut itu. Lampu dari rumah api di pulau itu kembangkembut untuk membantu kapal melalui selat yang sempit itu. Semua kelengkapan telah pun tersedia. Keadaan menjadi kacau-bilau apabila pegawai tertinggi pasukan tentera cuba mengambil alih pemerintahan. Apabila musim kemarau. dia segera menuju ke sekolahnya kerana sudah terlewat. Lantaran hendak meningkatkan pengeluaran. Mereka terlompat-lompat keriangan. latihan 07 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Semua ipar-duainya telah sepakat untuk mengumpul dana bagi kegunaan anggota keluarga yang memerlukannya. Perabot-perabot yang dikeluarkan oleh syarikat itu dibuat daripada kayu-kayan yang bermutu tinggi. Tiba-tiba _______________________ budak-budak menjadikan tempat itu ___________________________. Para petani itu berkeluh-kesah kerana musim kamarau tahun ini agak panjang. Gerak-geri penjahat yang bermahajaralela itu sedang diperhati oleh pihak polis. semua perigi di kampung itu menjadi kering-kontang Artis yang terkenal itu membiarkan rambutnya yang kusut-masai itu kerana katanya itu adalah identitinya. Bas yang dinantikan mereka muncul di hadapan mereka. ___________________________ telah lama berkumpul. Dengan keadaan kelam-kabut. Keadaan akan bertambah haru-biru jika setiap golongan yang saling bertentangan tidak mahu bertolak ansur.

Mentua-taya hendaklah memainkan peranan agar ruma tangga anakanak mereka harmoni dan terpelihara. ________________________ mereka yang melaung nama pasukan kami menyenangkan hati kami. . Jika kamu belajar dengan bersungguhsungguh. 142 rempah-ratus 140 porak-peranda 141 punah-ranah 143 144 remuk-redam riuh-rendah Jalan raya itu menjadi sibuk sejak para penggunanya berlalu-lalang ke bandar. Kami telah berlatih dengan gigih. Pustakawan itu mengomel kerana terpaksa berulang kali mengemas buku-buku yang lintang-kedak itu. 130 131 lalu-lalang lambat-laun 132 lemah-gemalai Kami sudah membuat persediaan yang rapi. Daripada lenggang-lenggok jalannya. lambat-laun kamu akan meraih kejayaan yang cemerlang. Para penonton itu terpesona dengan lenggang-lenggok dan lemah-gemalai penaripenari yang sedang membuat persembahan itu. Malam ini adalah malam penentu kejayaan kami setelah kami ber__________________________ berlatih selama sebulan. Stadium yang tadinya ___________________________ bertukar menjadi gelap gelita lantaran terputusnya elektrik. Adakah malam ini akan terbalas semua penat lelah kami? 134 135 liang-liuk licin-licau lintang-kedak 133 lenggang-lenggok Suara para penyokong pasukan kami yang _______________________ dapat kami dengari dari bilik persalinan. Ibu ke pasar Geylang untuk membeli rempahratus bagi digunakan bagi memasak rendang daging itu. 138 139 masak-mangsai mentua-taya 136 137 lintang-pukang Tiba-tiba keadaan bertukar menjadi ____________________________. Mereka memang penyokong yang setia. Murid-murid di darjah itu menjadi riuh-rendah apabila guru kelas mereka jatuh tiba-tiba. saya pasti wanita itu ialah teman sedarjah saya dulu. Pertandingan terpaksa ditunda ke suatu tarikh yang akan ditetapkan kelak. Bertanyalah kepada beliau kerana pengalaman beliau masak-mangsai. Batang-batang padi yang berliang-liuk ditiup angin itu menambahkan lagi keindahan bendang. Setelah peperangan di Iraq itu tamat. Ibu mengingatkan saya agar berhati-hati berjalan di situ kerana lantainya licin-licau. Ali berlari lintang-pukang kerana dikejar anjing hitam ketika berjalan di hadapan kedai itu. negeri yang dulunya makmur menjadi punah-ranah lantaran pengeboman tentera Amerika. Rumah tangganya menjadi porak-peranda setelah dia diisitiharkan muflis kerana terlalu banyak hutang.latihan 06 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Hati tuan puteri itu remuk-redam setelah mengetahui kematian tunangnya di medan perang itu.

Johari berura-ura hendak menyusur-galur keluarganya agar setiap anggota keluarganya tahu akan asal usulnya. Saudara-mara dan sahabat handai telah diundang ke majlis perkahwinan kakak saya. Minyak dari kapal yang hampir tenggelam itu menumpah-ruah sehingga pencemaran laut berlaku dengan hebatnya. Sewaktu menuntut di universiti dulu. marilah kita ber__________________________ di bawah sinaran lampu yang ___________________________. Sepanjang jalan dipasang lampu yang ber________________________. Bapa mengemas kawat komputer yang bersimpang-siur agar kelihatan kemas. Setahu aku di Geylang tidak ada kolam renang. kawasan Geylang memang menakjubkan aku. Masalah tikai-pangkai dalam keluarga. janganlah diheboh-hebohkan kepada masyarakat umum. latihan 05 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. . Selepas berterawih. Sesampainya di situ. Aku pelik akan katakata ibu. Kerlipan lampu yang ber___________________________ itu menawan hatiku. Aku hanya mengikut sahaja kata ibu bapaku. Ketiga-tiga beradik itu tersedu-sedan di hadapan jenazah ibu kandung mereka. Mencari sebab-musabab keterlibatan para belia Melayu dalam penyalahgunaan dadah adalah penting untuk membuat penghuraiannya. Kawasan Geylang Serai terang-benderang dek lampu berwarna-warni dan berkelap-kelip. Kata ibu. ibu bapaku mengajak aku ke Geylang. Menteri muda itu mempunyai suku-sakatnya di Indonesia dan Malaysia. saya selalu berulang-alik dari Geylang Serai ke Bukit Timah.145 146 rumput-rampai saudara-mara 147 sebab-musabab 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 sedu-sedan segar-bugar selang-seli simpang-perenang simpang-siur sorak-sorai suku-sakat susur-galur terang-benderang tikai-pangkai 158 tumpah-ruah 159 tunggang-langgang 160 ulang-alik Rumput-rampai di tebing sungai dikatakan mengandungi khasiat untuk menyembuhkan beberapa jenis penyakit kulit. Geylang penuh sesak dengan orang ramai yang hendak mem___________________________ bagi persiapan Syawal yang akan menjelang tidak berapa lama lagi. Para anggota parti yang simpang-perenang itu telah diberi ingatan agar menyelesaikan perbalahan mereka. Badannya menjadi segar-bugar setelah mandi di sungai yang dingin airnya itu Program Bulan Bahasa dianjurkan berselangseli dengan kegiatan Anugerah Persuratan. Sorak-sorai para penyokong pasukan Brazil mengegarkan stadium itu. Fahamlah aku dengan kata-kata ibu tadi. Pengganas yang memeras ugut penduduk kampung itu lari tungang-langgang apabila sepasukan askar tiba di situ.

Ternyata isteri Tuk Penghulu juga istimewa orangnya. Maklumlah. Malah. Setibanya. bekalan elektrik ke rumahnya telah dipotong kerana tidak membayar bil lebih daripada enam bulan. di rumah Tuk Penghulu. Apabila memikirkan soal itu. hatinya sugul dan wajahnya menjadi _______________________. Aku dapat menilai bahawa Tuk Penghulu seorang yang ___________________________ . Aku ditemani oleh Pak Abu ke rumah penghulu. Sepanjang jalan. Sebelum temu ramah dibuat. _________________________ yang mengatakan bahawa syarikatnya akan memberhentikan sebahagian besar pekerja lantaran kemerosotan ekonomi membimbangkan hatinya. aku disambut dengan ___________________________. ________________________ yang dimasaknya memang sedap belaka. Dia merenung api lilin yang ber____________________________ ditiup angin. anak-anak beliau yang seramai tiga orang itu merupakan peniaga yang maju dan termasyhur. dia sudah ber___________________________ untuk menyara kehidupan sekeluarganya tetapi pendapatanya tidak mencukupi. latihan 01 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Selepas makan tengah hari.latihan 04 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. air matanya bertitis-titis turun dari kelopaknya. Dia menganggap hidupnya seperti sebuah sampan yang _______itu. aku dijamu dengan masakan kampung. . aku menjamah _______________________ tradisional yang disaji sebagai membasuh mulut. Mungkinkah dia seorang daripadanya. Pak Masud kelihatan sedih. Pak Abu yang tahu akan _____________________ kampung itu bercerita tentang ketokohan Tuk Penghulu yang menentang askar-askar Jepun. Dia tahu.

latihan 02 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Izad?” Tanya Kamin ”Aku takut hantu. Pak Leman tidak pernah menghampakan mereka. Wajahnya pucat lesi. Malam itu..!” Jawab Izad ___________________________. Hatinya ber________________________ ketika bersembunyi di semak samun di situ. ”Engkau takutkan apa... semua itu ___________________________ sahaja. latihan 03 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. ”Ah. Ramai orang yang memerlukan bantuan. Kami mengambil keputusan untuk pulang setelah puas ber_________________________ di sungai di pinggir hutan itu. Langit mulai mendung. Kami ber_________________________ mengemas barang-barang kami kerana keadaan bertambah gelap.cepat-cepatlah kemas. mari kita berangkat!” kata Hamim pula. dalam keadaan gelap gelita. dia __________________________ di hadapan rumah Pak Leman bagi mengatur langkah untuk merompaknya. Pada siang hari itu.. Sudahlah. Aku takut!” kata Izad.. ”Eh. . Orangnya kaya dan hidupnya ___________________________. Tiba-tiba bahunya dipegang orang. Tiba-tiba kedengaran Yazid.. ___________________________ di langit bagi menandakan hujan akan turun tidak berapa lama lagi. datang memohon pertolongan. seorang penyangak kampung selalu menaruh niat hendak merompak rumah Pak Leman. Yazid terperanjat dan lari ___________________________ tanpa menoleh ke belakang.. Dia ___________________________ di dalam belukar dan menghilangkan dirinya.. Senja mula merangkak. Semua orang tahu akan Pak Leman.. Yazid menuju ke rumah Pak Leman. Dia menantikan semua orang tidur dan lampu terpadam.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful