SILA KLIK IMEJ UNTUK KEMBALI KE LAMAN LEMBARAN KERJA

P6
KATA GANDA BERENTAK
disusun oleh:

MOHAMED NAIM DAIPI

NAMA : ……………………………………….. DARJAH : ……………………………….. TARIKH :……………………………………

Mukanya akan menjadi ___________________________ kerana cuba menghabiskan aiskrimnya dengan segera. KATA GANDA Adiku memang istimewa orangnya. keadaan halai-balai di Iraq masih belum pulih. Apabila masanya hampir tiba. Dia juga pintar. Cikgu menyuruh Ali memadam garisan di tepi buku rampaiannya yang herot-berot itu. Penduduk itu hendak bergotong-royong membersihkan tanah perkuburan di kampung mereka.A NO 1 2 anak-pinak calar-balar 3 carut-marut KATA GANDA RENTAK PENGGANDAAN VOKAL AYAT CONTOH Dia meninggalkan anak-pinaknya kerana terpaksa merantau untuk mencari rezeki. dia akan ter______________________ membuat tugasan itu. Walaupun begitu. mata pekerja wanita itu cengkung-mengkung. Katanya. 10 gotong-royong 11 halai-balai 12 herot-berot . Adik juga sopan santun orangnya dan tidak pernah bersikap kurang ajar terutama kepada orang-orang tua. latihan 15 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Raja yang adil itu memakai baju yang cobak-cabik ketika menyamar untuk mengetahui keadaan hidup rakyatnya. Dia __________________________ kepada sesiapa sahaja dan senang diajak berbual-bual. Ayah segera emmbawa adik ke klinik apabila adik cirit-birit selepas makan di restoran makanan segera itu. Dia suka menjawab ___________________________ yang diajukan oleh sesiapa sahaja. Satu lagi kekurangan adik ialah sewaktu makan aiskrim. Pasangan suami isteri yang bercerai-berai disebabkan keperluan ekonomi semakin bertambah. 4 cengkung-mengkung 5 cerai-berai 6 cirit-birit 7 8 9 cobak-cabik comot-momot congkak-bongkah Namun demikian. Walaupun begitu. Badannya calar-balar setelah keluar dari semak samun yang penuh dengan pokok berduri itu. satu kekurangan adik ialah dia suka bertangguhtangguh ketika membuat tugasan. bercakap perkara-perkara yang tidak penting boleh membuang masa kita. adik tidak suka bercakap perkara yang _________________________ . Lantaran tekanan di tempat kerja dan kurang tidur. Muka budak itu comot-momot setelah makan aiskrim tersebut. Saya tidak suka berkawan dengan anak orang kaya itu kerana sikapnya yang congkak-bongkah itu. Pengurus yanng suka carut-marut di hadapan pekerjanya itu telah ditukarkan ke jabatan lain. Walaupun peperangan Irag dan Amerika telah lama tamat. kerjanya sempurna dan tepat jawapannya.

Setiap tiga bulan. 17 18 16 kalut-malut karut-marut kaya-raya Suatu hari. Rambutnya pula ___________________________ dan badannya pula ___________________________. saya melihat seorang lelaki kaya menghalau seorang pengemis yang berpakaian ___________________________. Keadaan kalut-malut yang melanda negara kecil itu belum dapat diselesaikan lagi oleh pihak keselamatannya. Pemuda yang ramah-tamah itu senang diajak bersembang dan bergurau. Cerita yang karut-marut itu diberhentikan siarannya kerana tidak diminati ramai. Perlahan-lahan saya mengeluarkan wang sebanyak sepuluh dolar lalu menghulurkan kepadanya. Kami tidak khuatir ketika mendaki Gunung Ledang itu kerana pemandu kami tahu selok-belok gunung itu. Tidak ada ___________________________ di sisi masyarakat yang berbudaya.latihan 14 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. saki-baki duit saku yang tidak dibelanjakan itu didermakan ke rumah anak-anak yatim. Perisitwa itu menginsafkan saya. Peluru yang menembusi dada askar itu menyebabkannya mati serta-merta. Majlis itu bertukar menjadi hingar-bingar apabila lampu di dewan itu terpadam. Askar yang tertembak itu rebah-rempah sebelum terdampar di kaki gaung itu. Para penyokong setia pasukan bola sepak itu bersorak-sorak sehingga keadaan menjadi hiruk-pikuk. koyak di sana sini. Lauk-pauk yang dijual di Restoran Sekampung itu lazat tetapi pedas. 13 14 15 hina-dina hingar-bingar hiruk-pikuk Kita tidak seharusnya memandang hina kepada anggota masyarakat yang tidak beruntung. Setiap pagi. Masalah yang dihadapinya menjadi kusutmusut setelah beberapa orang campur tangan dalam hal itu. Sepatutnya orang yang ___________________________ seperti 19 kelut-melut 20 21 22 23 kuih-muih kusut-musut lauk-pauk ramah-tamah rebah-rempah remeh-temeh saki-baki sayur-mayur selok-belok serta-merta lelaki tadi membantu oang-orang yang tidak bernasib baik. Negeri yang kaya dengan minyak itu dalam keadaan kelut-melut setelah terbongkar kisah beberapa orang menterinya terlibat dalam skandal kewangan. Sayur-mayur yang dijual di pasar itu segarsegar dan murah pula harganya. nenek ke kedai itu untuk membeli kuih-muih untuk sarapan kami. 24 25 26 27 28 29 Tidak ada anggota masyarakat yang hinadina di sisi masyarakat yang berbudaya. Semua manusia sama di sisi Tuhan. Budak yang selalu berangan-angan untuik menjadi kaya-raya itu telah mencipta mikrocip yang palin gkecil di dunia. . Saya menjadi marah lantas menarik tangan pengemis dan berlalu dari situ. Perkara yang remeh-temeh tidak akan dibincangkan dalam mesyuarat ini.

”Mungkin lelaki itu mabuk!” kata ayah. Habis mukanya bengkak-bengkil ditumbuk oleh budak-budak nakal itu. Pemuda yang terpikat dengan keayuan Amelia itu selalu berbolak-balik di hadapan rumah gadis itu. Walaupun begana-begini yang dikatakan oleh penjenayah itu.30 tetek-bengek 31 tungkus-lumus Kalau kita memberi tumpuan kepada perkara tetek-bengek. pihak penyiasat masih tidak mempercayainya. latihan 13 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Tibatiba kereta ayah berhenti. Dengan demikian. KATA GANDA Jalan ke kampung itu ___________________________. Keadaan bongkar-bangkir di negara itu pulih setelah tentera Pertubuhan Bangsabangsa Bersatu masuk ke negara itu. berlubang-lubang di sana sini. Ayah membunyikan hon berkali-kali tetapi lelaki itu tidak mahu menghindar. ayah mengajak kami pulang ke kampung. Hari itu. ikatan persaudaraan kita akan bertambah erat. Ayah juga tidak dapat memandu keretanya dengan laju kerana jalannya ________________________. Mayat rakyat Iraq bongkang-bangking lantaran pengeboman Tentera Udara Amerika yang tersasar. Pak Malim bertungkus-lumus agar kumpulan muzik tradisionalnya itu terus hidup. begana-begini 34 belat-belit 35 36 37 benggal-benggil bengkak-bengkil bolak-balik 38 bongkang-bangking 39 bongkar-bangkir 40 compang-camping . __________________________. kita perlu pulang ke kampung untuk menjenguk __________________________. B NO 32 basa-basi 33 KATA GANDA RENTAK PENGGANDAAN KONSONAN AYAT CONTOH Jiran-jiran dan sahabat handainya sering memuji-muji tingkah laku dan basa-basi Hadijah. Seluruh tubuh budak itu benggal-benggil diserang tebuan ketika dia dan ayahnya bersiar-siar di kolam air MacRitchie. Pengemis yang berpakaian compangcamping dan kotor-bolor itu meminta-minta kepada para jemaah masjid itu. masalah besar yang kita hadapi tidak akan terhurai. Kata ayah. Belat-belit si penipu itu akhirnya terdedah setelah mangsa-mangsanya membuat aduan kepada pihak polis. Seorang lelaki berjalan ter____________________ di tengah jalan itu.

Matanya merah menyala. Sebuah lembaga berdiri tegak di hadapanku.latihan 12 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Di sekeliling tempat itu dipenuhi dengan 43 corak-carik 44 corat-coret coreng-moreng dakwa-dakwi __________________________ yang besar. Pakaian pengemis wanita yang corak-carik itu menarik simpati orang ramai yang berlalu-lalang di situ. 41 congkah-cangkih 42 congkar-cangkir Apabila aku sedar. Pihak penganjur peraduan itu tidak akan melayan dakwa-dakwi yang mungkin dibangkitkan oleh para peserta. Buatlah kerja anda dengan sedaya-upaya dan janganlah gembar-gemburkan kejayaan yang kecil itu. Tingginya seperti galah. Mulutnya berbuih hijau. aku _________________________ bangkit dari tempat pembaringan. orang ramai menghargainya. Aku membuka mataku dan menyedari waktu subuh sudah pun tiba. Suara itu sayup dan menggerunkan. Bunyi telefon yang berderang-dering itu membingitkan telinga saya. Dalam keadaan _________________________ itu. Muka peminat setia pasukan bola sepak itu coreng-moreng dengan pelbagai warna. Jantungku berdegap-degup sewaktu menantikan keputusan PSLE diumumkan oleh pengetua sekolah. Majlis dansa-dansi sempena ulang tahun syarikat itu akan dilangsungkan di sebuah hotel terkemuka. 45 Tiba-tiba namaku dipanggil. Saya tidak gemar bersahabat dengannya kerana sering berdolak-dalik dalam percakapannya. aku terdengar suara azan. Majlis silaturrahim itu menjadi congkarcangkir lantaran perancangan yang tidak tersusun. Dekuh-dekah penonton yang menyaksikan lelucon pelawak-pelawak itu menandakan jenaka mereka itu menggeletek hati. . bunyi yang berdentamdentum itu menakutkan Salim. 46 47 dansa-dansi 48 degap-degup 49 dekuh-dekah 50 51 52 dentam-dentum derang-dering desas-desus 53 dolak-dalik 54 gembar-gembur Ibu mengemas mainan adik yang congkahcangkih di dalam bilik adik sambil mulutnya mengomel-ngomel. Mataku terkebil-kebil melihat lembaga itu. Setiap kali Amerika menggugurkan bomnya di tanah Iraq. Mulutku __________________________ membaca doa agar lembaga itu tidak mengejar aku. Desas-desus yang mengatakan bahawa seniman terkenal itu beristeri lagi adalah karut semata-mata. Aku segera berlari ______________________. Walaupun dia menganggap tulisannya hanya corat-coret sahaja.

Lampu kelap-kelip yang dipasang di sekeliling jendela rumahnya berwarna-warni. Pendek kata. Negara yang tidak menguatkuasakan hukum-hakam yang telah diputuskan akan ditimpa huru-hara. Anggota keluarga yang tidak dapat membantu pula akan membawa ____________________________ sebagai pencuci mulut. dengan adanya majlis seperti ini boleh mengeratkan lagi silaturrahim. Dia segera menutup telinganya apabila guruh-garah berdentum. Majlis _____________________________ sering dianjurkan oleh masyarakat Melayu untuk membaca doa selamat atau menyatakan rasa kesyukuran. Fathiah memang anak jati Kampung Sarwa dan mengetahui kelak-keluk sejarah kampung itu. mulalah dia terkecuhkecah sehingga kekadang dia terlupa barang yang perlu diabawanya. Budak-budak yang sedang bermain jungkang-jungkit itu diiangatkan agar menjaga keselamatan diri mereka. Huru-hara yang dicetuskan oleh penentang pemerintah itu dapat dipulihkan setelah ketua penentang dapat diberkas.55 56 57 58 gopoh-gapah gunung-ganang guruh-garah hukum-hakam 59 60 61 62 huru-hara huyung-hayang jerah-jerih jungkang-jungkit 63 kasak-kisik 64 kecuh-kecah 65 kelak-keluk 66 67 68 kelepak-kelepuk 69 kenduri-kendara 70 kobar-kabir kelap-kelip kelentang-kelentung Kerani itu menaip suarat itu dengan gopohgapah kerana surat itu dikehendaki oleh majikannya pada masa itu. Semua rumah di kampung itu mengadakan majlis kenduri-kendara bagi menyambut ketibaan Syawal yang mulia. Bunyi kelepak-kelepuk jelas kedengaran ketika kedua-kedua ahli gusti itu beradu tenaga. latihan 11 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Apabila terlewat. Pemabuk yang terhuyung-hayang itu terkorban dalam kecelakaan jalan raya itu. Indahnya pemandangan gunung-ganang itu apabila dilihat dari jarak jauh. Biasanya ___________________________ akan datang lebih awal untuk membuat persiapan. Wanita yang suka mengobar-kabir hal tetangganya tidak dipercayai oleh semua jirannya. . Bunyi kelentang-kelentung dari surau itu menandakan waktu solat telah pun masuk. Suara kasak-kisik anak-anak gadis itu berbisik-bisik jelas kedengaran tetapi kami tidak tahu akan kandungannya. Semua jerah-jerih berbalas apabila anakanaknya berjaya dalam bidang akademik. Mereka akan ber_______________________________ menyiapkan ___________________________.

Kehidupan rumahtangga mereka menjadi morat-marit lantaran mentua-taya yang selalu berleter. Pelanggan bank menjadi panik dan ber________________________ seperti orang ketakutan. Beberapa orang pelanggan bank yang tidak menurut kata-kata mereka dipukul dengan buntut senjata api. Bunyi tembakan meriam yang legum-legam itu menandakan ketibaan Presiden di perayaan Hari Kebangsaan itu. Dua tiga jam sebelum romapakan itu. Walaupun lukisan itu bermutu dan bernilai. Pemuda yang menganggur itu hanya luntanglantung sahaja ke merata-rata tempat. Senjata mereka telah dirampas perompak itu. ___________________________ perompak itu memang tidak berperi kemanusiaan. bingkainya kopak-kapik. Setelah perceraian tersebut. Bunyi tembakan meriam yang lentam-lentum itu menyebabkan bayi itu meninggal dunia. Pegawai itu mati ___________________________ . . Buah jambu mawar di pohon itu luntanglanting ditiup angin. Seorang pegawai keselamatan yang cuba menentang telah ditembak. Mulut belia itu kumat-kamit membaca doa agar dirinya dijauhi fitnah dan hasad. Kasim sudah tidak dipercayai rakan-rakan sebayanya kerana percakapannya yang suka olak-alik itu. Beberapa orang perompak yang bersenjata api telah menimbulkan ________________________ di dalam bank itu. 75 76 77 78 79 80 81 82 legup-legap lekak-lekuk lentam-lentum luntang-lanting luntang-lantung mandi-manda 83 morat-marit 84 mundar-mandir 85 86 87 musuh-masah nafsu-nafsi olak-alik Dia terpaksa terkontal-kantil di kota yang sibuk itu lantaran dia tidak dapat menemui abangnya yang dikatakan menetap di situ. Kawallah nafsu-nafsi ketika berbelanja agar kamu dapat menjimatkan wang kamu.latihan 10 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Budak-budak yang sedang bermandi-mandi di tepi sungai itu terperanjat apabila seekor buaya muncul di situ. Pegawai keselamatan bank tidak dapat berbuat apa-apa. kehidupan anakanak mereka menjadi kucar-kacir. Dia tidak mahu tercebur dalam dunia politik kerana ahli politik mempunyai musuh-masah yang tidak terhitung banyaknya. Janganlah sekali-kali kita membiarkan diri kita dikotak-katik atau diperdaya oleh orang lain. 71 72 73 74 kontal-kantil kopak-kapik kotak-katik kucar-kacir kumat-kamit legum-legam Suasana di dalam bank itu menjadi ___________________________. seorang pemuda berkemeja kemas mundar-mandir di hadapan kedai emas itu. Orang tua itu termengah-mengah dan nafasnya legup-legap setelah menaiki tangga ke tingkat dua sahaja. Jalan raya yang lekak-lekuk itu akan diratakan tidak berapa lama lagi.

Walaupun usianya baru tiga tahun. Dia tahu benar akan sikap adiknya. Dengan berpakaian robak-rabik. Lengannya _________________________ akibat luka. Ibu membuat dugaan yang bukan-bukan. Kehidupan rumahtangga mereka menjadi porak-parik setelah si suami berjinak-jinak dengan minuman keras. Tanah-tanih di sekitar kampung itu sesuai untuk ditanam dengan pokok kelapa sakit. Hidupnya ibarat sebuah perahu yang terumbang-ambing dipukul gelombang yang ganas. . Tempat yang aman itu menjadi orak-arik apabla dua kumpulan yang tidak bersefahaman itu bergaduh. dia dapat menjawab teka-teki yang sukar itu. Perabot di rumah orang kaya itu serbaserbi antik dan berharga. Sultan Aminurrashid pun menyamar untuk mengetahui keadaan sebenar rakyatnya. Dengan ter_________________________. 94 95 96 97 98 99 100 101 102 serbah-serbih serba-serbi serembah-serembih sulat-sulit susup-sasap tanah-tanih teka-teki umbang-ambing warna-warni “Mungkin adikmu diculik orang! Mungkin adikmu dilanggar kereta! Mungkin adikmu jatuh di longkang besar itu!” kata ibu berkali-kali. Abang tidak risau sedikit pun. Tiba-tiba adik muncul di muka pintu. Saya menyedekahkan sepasang pakaian kepada pengemis yang berpakaian rompang-ramping itu. Sementara abangku pula duduk __________________________ di sofa yang empuk. Pencuri itu berlari susup-sasap di celahcelah khalayak ramai yang sedang berkumpul di padang itu. Budak nakal yang hendak mencuri buahbuahan di rumah Ah Seng lari pontangpanting dikjar oleh anjing. Dia hendak meratakan susunan giginya yang sulat-sulit itu. ”Saya bergasak dengan budak nakal itu!” Ibu tergamam. adik melangkah masuk ke ruang tamu sambil berkata.88 89 olang-aling orak-arik 90 pontang-panting 91 porak-parik 92 robak-rabik 93 rompang-ramping Perahu yang olang-aling dipukul ombak ganas itu akhirnya tenggelam. Ibuku ____________________________ seperti orang hilang ingatan. latihan 09 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Wajahnya terbayang ketakutannya. Ketua murid itu mencatatkan nama pelajar yang berpakaian serbah-serbih itu. Air mata Azlina serembah-serembih apabila jenazah suaminya hendak diusung ke tanah perkuburan. Bajunya ____________________. Pakaiannya yang berwarna-warni itu menjadi ikutan muda-mudi.

Kami membeli dua gulung lampu ___________________________ untuk dipasang di tingkap rumah kami. KATA GANDA awan-gemawan ayun-temayun Dua hari sebelum hari raya menjelang. Kami tidak lupa juga membeli bunga yang kelihatan __________________________. 107 becang-becok 108 belang-belok 109 beli-belah 110 bengkang-bengkok 111 112 113 114 bincang-bincut bukit-bukau conggang-canggik gelap-guguk . kami meraba-raba mencari jalan keluar dari bilik itu. Suara para hadirin dan hadirat yang becangbecok itu menenggelami suara pemimpin yang sedang berucap. Dalam keadaan yang gelap-guguk itu. Latihan berkawat akan diteruskan sehingga barisan askar-askar itu tidak bengkangbengkok lagi. Ayah saya tidak berani memandu keretanya ke Cameron Highland kerana jalan di situ belang-belok. Kami juga membeli __________________________ yang berbagai rasa dan warna. bukan untuk melancong. Batu-batan di kawasan pergunungan itu sesuai dijadikan bahan untuk membuat batu bata yang bermutu. Setelah hujan reda. Ibu juga membeli ______________________________ untuk memasak rendang dan lauk-pauk sempena lebaran nanti. Kaki adiknya membabak-belur setelah memakai kasut yang ketat itu.latihan 08 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Ayah terpaksa menggondolkan rambut adik kerana terdapat bincang-bincut di kepala adik. kera-kera itu keluar dari perlindungannya lalu berayun-temayun dari sebatang pohon ke sebatang pohon yang lain. Rakyat Singapura yang masuk ke Johor tu hanya bertujuan untuk membeli-belah sahaja. Janganlah anda menertawakan pemuda tempang yang berjalan conggang-canggik itu. Negeri yang bakal saya kunjungi itu penuh dengan bukit-bukau yang permai. ibu mengajak saya dan kakak ke Geylang Serai untuk berbelanja. Tentu adik gembira melihat lampu yang ber__________________ itu. C NO 103 104 105 106 babak-belur batu-batan KATA GANDA RENTAK PENGGANDAAN BEBAS AYAT CONTOH Kapal terbang supersonik itu terbang membelah awan-gemawan dengan lajunya.

Semua kelengkapan telah pun tersedia. Lampu dari rumah api di pulau itu kembangkembut untuk membantu kapal melalui selat yang sempit itu. semua perigi di kampung itu menjadi kering-kontang Artis yang terkenal itu membiarkan rambutnya yang kusut-masai itu kerana katanya itu adalah identitinya. Lantaran hendak meningkatkan pengeluaran. dia segera menuju ke sekolahnya kerana sudah terlewat. Keadaan akan bertambah haru-biru jika setiap golongan yang saling bertentangan tidak mahu bertolak ansur. latihan 07 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Tikar dan kanvas tidak ketinggalan. Hati tuan puteri itu hancur-mumur setelah mengetahui ayahandanya terkorban dalam serangan kaum penentang. ___________________________ telah lama berkumpul. para penjahit itu tidak menghiraukan jahitan mereka yang incang-incut itu. Nasi dan ________________nya telah pun terbungkus. Gerak-geri penjahat yang bermahajaralela itu sedang diperhati oleh pihak polis.115 116 117 geli-geman gerak-geri gundah-gulana 118 hancur-mumur 119 haru-biru 120 incang-incut 121 ipar-duai 122 kacau-bilau 123 124 125 126 127 128 129 kayu-kayan kelam-kabut kelang-kelok keluh-kesah kembang-kembut kering-kontang kusut-masai Para penonton berasa geli-geman menyaksikan beberapa orang aktor memakan serangga-serangga yang berbisa. Para petani itu berkeluh-kesah kerana musim kamarau tahun ini agak panjang. Mereka kegembiraan. . ___________________________ telah pun dimasukkan ke dalam kotak. Buah-buahan telah dipotong dan air minuman juga telah tersedia. Hati orangnya menjadi gundah-gulana semenjak dia tertangkap lantaran menyalahgunakan dadah. Apabila musim kemarau. Tiba-tiba _______________________ budak-budak menjadikan tempat itu ___________________________. Dengan keadaan kelam-kabut. Keadaan menjadi kacau-bilau apabila pegawai tertinggi pasukan tentera cuba mengambil alih pemerintahan. Pemandu itu memandu keretanya dengan berhat-hati kerana jalan menuju ke kampung itu kelang-kelok. Perabot-perabot yang dikeluarkan oleh syarikat itu dibuat daripada kayu-kayan yang bermutu tinggi. Yang hanya belum tiba ialah bas yang akan membawa kami ke Pantai Changi. Bas yang dinantikan mereka muncul di hadapan mereka. Semua ipar-duainya telah sepakat untuk mengumpul dana bagi kegunaan anggota keluarga yang memerlukannya. Mereka terlompat-lompat keriangan.

. Mentua-taya hendaklah memainkan peranan agar ruma tangga anakanak mereka harmoni dan terpelihara. Bertanyalah kepada beliau kerana pengalaman beliau masak-mangsai. Ibu mengingatkan saya agar berhati-hati berjalan di situ kerana lantainya licin-licau. 130 131 lalu-lalang lambat-laun 132 lemah-gemalai Kami sudah membuat persediaan yang rapi. Daripada lenggang-lenggok jalannya. negeri yang dulunya makmur menjadi punah-ranah lantaran pengeboman tentera Amerika. 138 139 masak-mangsai mentua-taya 136 137 lintang-pukang Tiba-tiba keadaan bertukar menjadi ____________________________. Para penonton itu terpesona dengan lenggang-lenggok dan lemah-gemalai penaripenari yang sedang membuat persembahan itu. Pustakawan itu mengomel kerana terpaksa berulang kali mengemas buku-buku yang lintang-kedak itu. Jika kamu belajar dengan bersungguhsungguh. Batang-batang padi yang berliang-liuk ditiup angin itu menambahkan lagi keindahan bendang. 142 rempah-ratus 140 porak-peranda 141 punah-ranah 143 144 remuk-redam riuh-rendah Jalan raya itu menjadi sibuk sejak para penggunanya berlalu-lalang ke bandar. Setelah peperangan di Iraq itu tamat. ________________________ mereka yang melaung nama pasukan kami menyenangkan hati kami. saya pasti wanita itu ialah teman sedarjah saya dulu. Ibu ke pasar Geylang untuk membeli rempahratus bagi digunakan bagi memasak rendang daging itu. Stadium yang tadinya ___________________________ bertukar menjadi gelap gelita lantaran terputusnya elektrik. Malam ini adalah malam penentu kejayaan kami setelah kami ber__________________________ berlatih selama sebulan. lambat-laun kamu akan meraih kejayaan yang cemerlang. Ali berlari lintang-pukang kerana dikejar anjing hitam ketika berjalan di hadapan kedai itu. Rumah tangganya menjadi porak-peranda setelah dia diisitiharkan muflis kerana terlalu banyak hutang. Kami telah berlatih dengan gigih. Hati tuan puteri itu remuk-redam setelah mengetahui kematian tunangnya di medan perang itu.latihan 06 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Mereka memang penyokong yang setia. Murid-murid di darjah itu menjadi riuh-rendah apabila guru kelas mereka jatuh tiba-tiba. Adakah malam ini akan terbalas semua penat lelah kami? 134 135 liang-liuk licin-licau lintang-kedak 133 lenggang-lenggok Suara para penyokong pasukan kami yang _______________________ dapat kami dengari dari bilik persalinan. Pertandingan terpaksa ditunda ke suatu tarikh yang akan ditetapkan kelak.

ibu bapaku mengajak aku ke Geylang. Badannya menjadi segar-bugar setelah mandi di sungai yang dingin airnya itu Program Bulan Bahasa dianjurkan berselangseli dengan kegiatan Anugerah Persuratan. Masalah tikai-pangkai dalam keluarga. Aku pelik akan katakata ibu. Sewaktu menuntut di universiti dulu. Geylang penuh sesak dengan orang ramai yang hendak mem___________________________ bagi persiapan Syawal yang akan menjelang tidak berapa lama lagi. kawasan Geylang memang menakjubkan aku. Mencari sebab-musabab keterlibatan para belia Melayu dalam penyalahgunaan dadah adalah penting untuk membuat penghuraiannya. Para anggota parti yang simpang-perenang itu telah diberi ingatan agar menyelesaikan perbalahan mereka. Kawasan Geylang Serai terang-benderang dek lampu berwarna-warni dan berkelap-kelip. janganlah diheboh-hebohkan kepada masyarakat umum. latihan 05 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Sesampainya di situ. saya selalu berulang-alik dari Geylang Serai ke Bukit Timah.145 146 rumput-rampai saudara-mara 147 sebab-musabab 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 sedu-sedan segar-bugar selang-seli simpang-perenang simpang-siur sorak-sorai suku-sakat susur-galur terang-benderang tikai-pangkai 158 tumpah-ruah 159 tunggang-langgang 160 ulang-alik Rumput-rampai di tebing sungai dikatakan mengandungi khasiat untuk menyembuhkan beberapa jenis penyakit kulit. Sorak-sorai para penyokong pasukan Brazil mengegarkan stadium itu. Setahu aku di Geylang tidak ada kolam renang. Saudara-mara dan sahabat handai telah diundang ke majlis perkahwinan kakak saya. marilah kita ber__________________________ di bawah sinaran lampu yang ___________________________. Fahamlah aku dengan kata-kata ibu tadi. Johari berura-ura hendak menyusur-galur keluarganya agar setiap anggota keluarganya tahu akan asal usulnya. Ketiga-tiga beradik itu tersedu-sedan di hadapan jenazah ibu kandung mereka. . Kata ibu. Pengganas yang memeras ugut penduduk kampung itu lari tungang-langgang apabila sepasukan askar tiba di situ. Kerlipan lampu yang ber___________________________ itu menawan hatiku. Minyak dari kapal yang hampir tenggelam itu menumpah-ruah sehingga pencemaran laut berlaku dengan hebatnya. Selepas berterawih. Aku hanya mengikut sahaja kata ibu bapaku. Menteri muda itu mempunyai suku-sakatnya di Indonesia dan Malaysia. Bapa mengemas kawat komputer yang bersimpang-siur agar kelihatan kemas. Sepanjang jalan dipasang lampu yang ber________________________.

latihan 04 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Malah. Ternyata isteri Tuk Penghulu juga istimewa orangnya. dia sudah ber___________________________ untuk menyara kehidupan sekeluarganya tetapi pendapatanya tidak mencukupi. aku dijamu dengan masakan kampung. anak-anak beliau yang seramai tiga orang itu merupakan peniaga yang maju dan termasyhur. aku disambut dengan ___________________________. Setibanya. Dia merenung api lilin yang ber____________________________ ditiup angin. Pak Abu yang tahu akan _____________________ kampung itu bercerita tentang ketokohan Tuk Penghulu yang menentang askar-askar Jepun. Maklumlah. Apabila memikirkan soal itu. aku menjamah _______________________ tradisional yang disaji sebagai membasuh mulut. air matanya bertitis-titis turun dari kelopaknya. Aku dapat menilai bahawa Tuk Penghulu seorang yang ___________________________ . hatinya sugul dan wajahnya menjadi _______________________. Dia tahu. Sepanjang jalan. di rumah Tuk Penghulu. _________________________ yang mengatakan bahawa syarikatnya akan memberhentikan sebahagian besar pekerja lantaran kemerosotan ekonomi membimbangkan hatinya. bekalan elektrik ke rumahnya telah dipotong kerana tidak membayar bil lebih daripada enam bulan. Dia menganggap hidupnya seperti sebuah sampan yang _______itu. . Pak Masud kelihatan sedih. ________________________ yang dimasaknya memang sedap belaka. Aku ditemani oleh Pak Abu ke rumah penghulu. Selepas makan tengah hari. Sebelum temu ramah dibuat. latihan 01 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Mungkinkah dia seorang daripadanya.

. Pak Leman tidak pernah menghampakan mereka. seorang penyangak kampung selalu menaruh niat hendak merompak rumah Pak Leman. dia __________________________ di hadapan rumah Pak Leman bagi mengatur langkah untuk merompaknya.cepat-cepatlah kemas. Orangnya kaya dan hidupnya ___________________________. Yazid terperanjat dan lari ___________________________ tanpa menoleh ke belakang. Dia ___________________________ di dalam belukar dan menghilangkan dirinya. Tiba-tiba bahunya dipegang orang.. ___________________________ di langit bagi menandakan hujan akan turun tidak berapa lama lagi. ”Engkau takutkan apa. Dia menantikan semua orang tidur dan lampu terpadam... Semua orang tahu akan Pak Leman. Kami ber_________________________ mengemas barang-barang kami kerana keadaan bertambah gelap. Aku takut!” kata Izad. ”Eh.. Izad?” Tanya Kamin ”Aku takut hantu.. mari kita berangkat!” kata Hamim pula. Yazid menuju ke rumah Pak Leman. Tiba-tiba kedengaran Yazid.. Wajahnya pucat lesi. Langit mulai mendung.. latihan 03 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Senja mula merangkak. dalam keadaan gelap gelita. Kami mengambil keputusan untuk pulang setelah puas ber_________________________ di sungai di pinggir hutan itu. ”Ah. datang memohon pertolongan.. Pada siang hari itu. semua itu ___________________________ sahaja. Malam itu. Ramai orang yang memerlukan bantuan.latihan 02 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai.. Hatinya ber________________________ ketika bersembunyi di semak samun di situ.!” Jawab Izad ___________________________. Sudahlah.