P. 1
kata ganda

kata ganda

|Views: 4,498|Likes:
Published by Raminah Bol

More info:

Published by: Raminah Bol on Jun 06, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/18/2013

pdf

text

original

SILA KLIK IMEJ UNTUK KEMBALI KE LAMAN LEMBARAN KERJA

P6
KATA GANDA BERENTAK
disusun oleh:

MOHAMED NAIM DAIPI

NAMA : ……………………………………….. DARJAH : ……………………………….. TARIKH :……………………………………

kerjanya sempurna dan tepat jawapannya. Pasangan suami isteri yang bercerai-berai disebabkan keperluan ekonomi semakin bertambah. Penduduk itu hendak bergotong-royong membersihkan tanah perkuburan di kampung mereka. KATA GANDA Adiku memang istimewa orangnya. keadaan halai-balai di Iraq masih belum pulih. bercakap perkara-perkara yang tidak penting boleh membuang masa kita. latihan 15 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Dia suka menjawab ___________________________ yang diajukan oleh sesiapa sahaja. Walaupun begitu. Mukanya akan menjadi ___________________________ kerana cuba menghabiskan aiskrimnya dengan segera. Apabila masanya hampir tiba. Saya tidak suka berkawan dengan anak orang kaya itu kerana sikapnya yang congkak-bongkah itu.A NO 1 2 anak-pinak calar-balar 3 carut-marut KATA GANDA RENTAK PENGGANDAAN VOKAL AYAT CONTOH Dia meninggalkan anak-pinaknya kerana terpaksa merantau untuk mencari rezeki. Ayah segera emmbawa adik ke klinik apabila adik cirit-birit selepas makan di restoran makanan segera itu. Satu lagi kekurangan adik ialah sewaktu makan aiskrim. 10 gotong-royong 11 halai-balai 12 herot-berot . Adik juga sopan santun orangnya dan tidak pernah bersikap kurang ajar terutama kepada orang-orang tua. Raja yang adil itu memakai baju yang cobak-cabik ketika menyamar untuk mengetahui keadaan hidup rakyatnya. Dia juga pintar. Muka budak itu comot-momot setelah makan aiskrim tersebut. Walaupun peperangan Irag dan Amerika telah lama tamat. Walaupun begitu. Cikgu menyuruh Ali memadam garisan di tepi buku rampaiannya yang herot-berot itu. dia akan ter______________________ membuat tugasan itu. Lantaran tekanan di tempat kerja dan kurang tidur. Badannya calar-balar setelah keluar dari semak samun yang penuh dengan pokok berduri itu. mata pekerja wanita itu cengkung-mengkung. Pengurus yanng suka carut-marut di hadapan pekerjanya itu telah ditukarkan ke jabatan lain. Dia __________________________ kepada sesiapa sahaja dan senang diajak berbual-bual. satu kekurangan adik ialah dia suka bertangguhtangguh ketika membuat tugasan. Katanya. adik tidak suka bercakap perkara yang _________________________ . 4 cengkung-mengkung 5 cerai-berai 6 cirit-birit 7 8 9 cobak-cabik comot-momot congkak-bongkah Namun demikian.

latihan 14 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. . saki-baki duit saku yang tidak dibelanjakan itu didermakan ke rumah anak-anak yatim. Semua manusia sama di sisi Tuhan. Kami tidak khuatir ketika mendaki Gunung Ledang itu kerana pemandu kami tahu selok-belok gunung itu. koyak di sana sini. Perlahan-lahan saya mengeluarkan wang sebanyak sepuluh dolar lalu menghulurkan kepadanya. Perisitwa itu menginsafkan saya. 17 18 16 kalut-malut karut-marut kaya-raya Suatu hari. Sepatutnya orang yang ___________________________ seperti 19 kelut-melut 20 21 22 23 kuih-muih kusut-musut lauk-pauk ramah-tamah rebah-rempah remeh-temeh saki-baki sayur-mayur selok-belok serta-merta lelaki tadi membantu oang-orang yang tidak bernasib baik. Cerita yang karut-marut itu diberhentikan siarannya kerana tidak diminati ramai. Tidak ada ___________________________ di sisi masyarakat yang berbudaya. Setiap pagi. Lauk-pauk yang dijual di Restoran Sekampung itu lazat tetapi pedas. Askar yang tertembak itu rebah-rempah sebelum terdampar di kaki gaung itu. 24 25 26 27 28 29 Tidak ada anggota masyarakat yang hinadina di sisi masyarakat yang berbudaya. Pemuda yang ramah-tamah itu senang diajak bersembang dan bergurau. Budak yang selalu berangan-angan untuik menjadi kaya-raya itu telah mencipta mikrocip yang palin gkecil di dunia. Rambutnya pula ___________________________ dan badannya pula ___________________________. saya melihat seorang lelaki kaya menghalau seorang pengemis yang berpakaian ___________________________. Masalah yang dihadapinya menjadi kusutmusut setelah beberapa orang campur tangan dalam hal itu. Peluru yang menembusi dada askar itu menyebabkannya mati serta-merta. Sayur-mayur yang dijual di pasar itu segarsegar dan murah pula harganya. Setiap tiga bulan. Para penyokong setia pasukan bola sepak itu bersorak-sorak sehingga keadaan menjadi hiruk-pikuk. Perkara yang remeh-temeh tidak akan dibincangkan dalam mesyuarat ini. Saya menjadi marah lantas menarik tangan pengemis dan berlalu dari situ. 13 14 15 hina-dina hingar-bingar hiruk-pikuk Kita tidak seharusnya memandang hina kepada anggota masyarakat yang tidak beruntung. nenek ke kedai itu untuk membeli kuih-muih untuk sarapan kami. Negeri yang kaya dengan minyak itu dalam keadaan kelut-melut setelah terbongkar kisah beberapa orang menterinya terlibat dalam skandal kewangan. Keadaan kalut-malut yang melanda negara kecil itu belum dapat diselesaikan lagi oleh pihak keselamatannya. Majlis itu bertukar menjadi hingar-bingar apabila lampu di dewan itu terpadam.

masalah besar yang kita hadapi tidak akan terhurai. Belat-belit si penipu itu akhirnya terdedah setelah mangsa-mangsanya membuat aduan kepada pihak polis. KATA GANDA Jalan ke kampung itu ___________________________. B NO 32 basa-basi 33 KATA GANDA RENTAK PENGGANDAAN KONSONAN AYAT CONTOH Jiran-jiran dan sahabat handainya sering memuji-muji tingkah laku dan basa-basi Hadijah. Pak Malim bertungkus-lumus agar kumpulan muzik tradisionalnya itu terus hidup. Mayat rakyat Iraq bongkang-bangking lantaran pengeboman Tentera Udara Amerika yang tersasar. Habis mukanya bengkak-bengkil ditumbuk oleh budak-budak nakal itu. Hari itu. begana-begini 34 belat-belit 35 36 37 benggal-benggil bengkak-bengkil bolak-balik 38 bongkang-bangking 39 bongkar-bangkir 40 compang-camping . ayah mengajak kami pulang ke kampung. pihak penyiasat masih tidak mempercayainya. ikatan persaudaraan kita akan bertambah erat. __________________________.30 tetek-bengek 31 tungkus-lumus Kalau kita memberi tumpuan kepada perkara tetek-bengek. Seorang lelaki berjalan ter____________________ di tengah jalan itu. Ayah juga tidak dapat memandu keretanya dengan laju kerana jalannya ________________________. kita perlu pulang ke kampung untuk menjenguk __________________________. latihan 13 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. berlubang-lubang di sana sini. Pemuda yang terpikat dengan keayuan Amelia itu selalu berbolak-balik di hadapan rumah gadis itu. Seluruh tubuh budak itu benggal-benggil diserang tebuan ketika dia dan ayahnya bersiar-siar di kolam air MacRitchie. Walaupun begana-begini yang dikatakan oleh penjenayah itu. Tibatiba kereta ayah berhenti. Kata ayah. ”Mungkin lelaki itu mabuk!” kata ayah. Ayah membunyikan hon berkali-kali tetapi lelaki itu tidak mahu menghindar. Dengan demikian. Pengemis yang berpakaian compangcamping dan kotor-bolor itu meminta-minta kepada para jemaah masjid itu. Keadaan bongkar-bangkir di negara itu pulih setelah tentera Pertubuhan Bangsabangsa Bersatu masuk ke negara itu.

45 Tiba-tiba namaku dipanggil. Walaupun dia menganggap tulisannya hanya corat-coret sahaja. Pakaian pengemis wanita yang corak-carik itu menarik simpati orang ramai yang berlalu-lalang di situ. Bunyi telefon yang berderang-dering itu membingitkan telinga saya. Dekuh-dekah penonton yang menyaksikan lelucon pelawak-pelawak itu menandakan jenaka mereka itu menggeletek hati. Suara itu sayup dan menggerunkan. 41 congkah-cangkih 42 congkar-cangkir Apabila aku sedar. Aku membuka mataku dan menyedari waktu subuh sudah pun tiba. Muka peminat setia pasukan bola sepak itu coreng-moreng dengan pelbagai warna. 46 47 dansa-dansi 48 degap-degup 49 dekuh-dekah 50 51 52 dentam-dentum derang-dering desas-desus 53 dolak-dalik 54 gembar-gembur Ibu mengemas mainan adik yang congkahcangkih di dalam bilik adik sambil mulutnya mengomel-ngomel. Mulutnya berbuih hijau. Buatlah kerja anda dengan sedaya-upaya dan janganlah gembar-gemburkan kejayaan yang kecil itu. Tingginya seperti galah. Matanya merah menyala. Saya tidak gemar bersahabat dengannya kerana sering berdolak-dalik dalam percakapannya. Aku segera berlari ______________________. Jantungku berdegap-degup sewaktu menantikan keputusan PSLE diumumkan oleh pengetua sekolah. Desas-desus yang mengatakan bahawa seniman terkenal itu beristeri lagi adalah karut semata-mata. orang ramai menghargainya. Setiap kali Amerika menggugurkan bomnya di tanah Iraq. aku _________________________ bangkit dari tempat pembaringan. Mulutku __________________________ membaca doa agar lembaga itu tidak mengejar aku. Pihak penganjur peraduan itu tidak akan melayan dakwa-dakwi yang mungkin dibangkitkan oleh para peserta. Di sekeliling tempat itu dipenuhi dengan 43 corak-carik 44 corat-coret coreng-moreng dakwa-dakwi __________________________ yang besar.latihan 12 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. aku terdengar suara azan. Sebuah lembaga berdiri tegak di hadapanku. bunyi yang berdentamdentum itu menakutkan Salim. Majlis silaturrahim itu menjadi congkarcangkir lantaran perancangan yang tidak tersusun. Majlis dansa-dansi sempena ulang tahun syarikat itu akan dilangsungkan di sebuah hotel terkemuka. . Mataku terkebil-kebil melihat lembaga itu. Dalam keadaan _________________________ itu.

Lampu kelap-kelip yang dipasang di sekeliling jendela rumahnya berwarna-warni. Mereka akan ber_______________________________ menyiapkan ___________________________. Pemabuk yang terhuyung-hayang itu terkorban dalam kecelakaan jalan raya itu. latihan 11 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Majlis _____________________________ sering dianjurkan oleh masyarakat Melayu untuk membaca doa selamat atau menyatakan rasa kesyukuran.55 56 57 58 gopoh-gapah gunung-ganang guruh-garah hukum-hakam 59 60 61 62 huru-hara huyung-hayang jerah-jerih jungkang-jungkit 63 kasak-kisik 64 kecuh-kecah 65 kelak-keluk 66 67 68 kelepak-kelepuk 69 kenduri-kendara 70 kobar-kabir kelap-kelip kelentang-kelentung Kerani itu menaip suarat itu dengan gopohgapah kerana surat itu dikehendaki oleh majikannya pada masa itu. Wanita yang suka mengobar-kabir hal tetangganya tidak dipercayai oleh semua jirannya. Fathiah memang anak jati Kampung Sarwa dan mengetahui kelak-keluk sejarah kampung itu. Budak-budak yang sedang bermain jungkang-jungkit itu diiangatkan agar menjaga keselamatan diri mereka. Semua rumah di kampung itu mengadakan majlis kenduri-kendara bagi menyambut ketibaan Syawal yang mulia. Bunyi kelentang-kelentung dari surau itu menandakan waktu solat telah pun masuk. Bunyi kelepak-kelepuk jelas kedengaran ketika kedua-kedua ahli gusti itu beradu tenaga. Biasanya ___________________________ akan datang lebih awal untuk membuat persiapan. Semua jerah-jerih berbalas apabila anakanaknya berjaya dalam bidang akademik. Suara kasak-kisik anak-anak gadis itu berbisik-bisik jelas kedengaran tetapi kami tidak tahu akan kandungannya. Dia segera menutup telinganya apabila guruh-garah berdentum. Huru-hara yang dicetuskan oleh penentang pemerintah itu dapat dipulihkan setelah ketua penentang dapat diberkas. Anggota keluarga yang tidak dapat membantu pula akan membawa ____________________________ sebagai pencuci mulut. mulalah dia terkecuhkecah sehingga kekadang dia terlupa barang yang perlu diabawanya. Pendek kata. dengan adanya majlis seperti ini boleh mengeratkan lagi silaturrahim. Negara yang tidak menguatkuasakan hukum-hakam yang telah diputuskan akan ditimpa huru-hara. . Apabila terlewat. Indahnya pemandangan gunung-ganang itu apabila dilihat dari jarak jauh.

Bunyi tembakan meriam yang legum-legam itu menandakan ketibaan Presiden di perayaan Hari Kebangsaan itu. Dua tiga jam sebelum romapakan itu. Orang tua itu termengah-mengah dan nafasnya legup-legap setelah menaiki tangga ke tingkat dua sahaja. Bunyi tembakan meriam yang lentam-lentum itu menyebabkan bayi itu meninggal dunia. Buah jambu mawar di pohon itu luntanglanting ditiup angin. Janganlah sekali-kali kita membiarkan diri kita dikotak-katik atau diperdaya oleh orang lain. Pegawai keselamatan bank tidak dapat berbuat apa-apa. Pemuda yang menganggur itu hanya luntanglantung sahaja ke merata-rata tempat. . Kawallah nafsu-nafsi ketika berbelanja agar kamu dapat menjimatkan wang kamu. Beberapa orang perompak yang bersenjata api telah menimbulkan ________________________ di dalam bank itu. kehidupan anakanak mereka menjadi kucar-kacir. Walaupun lukisan itu bermutu dan bernilai. Pelanggan bank menjadi panik dan ber________________________ seperti orang ketakutan. Kehidupan rumahtangga mereka menjadi morat-marit lantaran mentua-taya yang selalu berleter. Seorang pegawai keselamatan yang cuba menentang telah ditembak. Senjata mereka telah dirampas perompak itu. Jalan raya yang lekak-lekuk itu akan diratakan tidak berapa lama lagi.latihan 10 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. ___________________________ perompak itu memang tidak berperi kemanusiaan. Mulut belia itu kumat-kamit membaca doa agar dirinya dijauhi fitnah dan hasad. Dia tidak mahu tercebur dalam dunia politik kerana ahli politik mempunyai musuh-masah yang tidak terhitung banyaknya. Kasim sudah tidak dipercayai rakan-rakan sebayanya kerana percakapannya yang suka olak-alik itu. 71 72 73 74 kontal-kantil kopak-kapik kotak-katik kucar-kacir kumat-kamit legum-legam Suasana di dalam bank itu menjadi ___________________________. Beberapa orang pelanggan bank yang tidak menurut kata-kata mereka dipukul dengan buntut senjata api. Budak-budak yang sedang bermandi-mandi di tepi sungai itu terperanjat apabila seekor buaya muncul di situ. Pegawai itu mati ___________________________ . Setelah perceraian tersebut. bingkainya kopak-kapik. 75 76 77 78 79 80 81 82 legup-legap lekak-lekuk lentam-lentum luntang-lanting luntang-lantung mandi-manda 83 morat-marit 84 mundar-mandir 85 86 87 musuh-masah nafsu-nafsi olak-alik Dia terpaksa terkontal-kantil di kota yang sibuk itu lantaran dia tidak dapat menemui abangnya yang dikatakan menetap di situ. seorang pemuda berkemeja kemas mundar-mandir di hadapan kedai emas itu.

Dengan ter_________________________. 94 95 96 97 98 99 100 101 102 serbah-serbih serba-serbi serembah-serembih sulat-sulit susup-sasap tanah-tanih teka-teki umbang-ambing warna-warni “Mungkin adikmu diculik orang! Mungkin adikmu dilanggar kereta! Mungkin adikmu jatuh di longkang besar itu!” kata ibu berkali-kali. . latihan 09 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Lengannya _________________________ akibat luka. Bajunya ____________________. Dia hendak meratakan susunan giginya yang sulat-sulit itu. Ketua murid itu mencatatkan nama pelajar yang berpakaian serbah-serbih itu. Dengan berpakaian robak-rabik. Kehidupan rumahtangga mereka menjadi porak-parik setelah si suami berjinak-jinak dengan minuman keras. Ibu membuat dugaan yang bukan-bukan. Tiba-tiba adik muncul di muka pintu. Ibuku ____________________________ seperti orang hilang ingatan. ”Saya bergasak dengan budak nakal itu!” Ibu tergamam. Sultan Aminurrashid pun menyamar untuk mengetahui keadaan sebenar rakyatnya. Tanah-tanih di sekitar kampung itu sesuai untuk ditanam dengan pokok kelapa sakit. dia dapat menjawab teka-teki yang sukar itu. Sementara abangku pula duduk __________________________ di sofa yang empuk. Perabot di rumah orang kaya itu serbaserbi antik dan berharga. Tempat yang aman itu menjadi orak-arik apabla dua kumpulan yang tidak bersefahaman itu bergaduh. Saya menyedekahkan sepasang pakaian kepada pengemis yang berpakaian rompang-ramping itu. Wajahnya terbayang ketakutannya. Dia tahu benar akan sikap adiknya. Air mata Azlina serembah-serembih apabila jenazah suaminya hendak diusung ke tanah perkuburan. Abang tidak risau sedikit pun. Hidupnya ibarat sebuah perahu yang terumbang-ambing dipukul gelombang yang ganas. Walaupun usianya baru tiga tahun. Pencuri itu berlari susup-sasap di celahcelah khalayak ramai yang sedang berkumpul di padang itu. Budak nakal yang hendak mencuri buahbuahan di rumah Ah Seng lari pontangpanting dikjar oleh anjing. Pakaiannya yang berwarna-warni itu menjadi ikutan muda-mudi.88 89 olang-aling orak-arik 90 pontang-panting 91 porak-parik 92 robak-rabik 93 rompang-ramping Perahu yang olang-aling dipukul ombak ganas itu akhirnya tenggelam. adik melangkah masuk ke ruang tamu sambil berkata.

Ayah terpaksa menggondolkan rambut adik kerana terdapat bincang-bincut di kepala adik. Batu-batan di kawasan pergunungan itu sesuai dijadikan bahan untuk membuat batu bata yang bermutu. Tentu adik gembira melihat lampu yang ber__________________ itu.latihan 08 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Ibu juga membeli ______________________________ untuk memasak rendang dan lauk-pauk sempena lebaran nanti. Latihan berkawat akan diteruskan sehingga barisan askar-askar itu tidak bengkangbengkok lagi. kera-kera itu keluar dari perlindungannya lalu berayun-temayun dari sebatang pohon ke sebatang pohon yang lain. Kami tidak lupa juga membeli bunga yang kelihatan __________________________. Rakyat Singapura yang masuk ke Johor tu hanya bertujuan untuk membeli-belah sahaja. 107 becang-becok 108 belang-belok 109 beli-belah 110 bengkang-bengkok 111 112 113 114 bincang-bincut bukit-bukau conggang-canggik gelap-guguk . Dalam keadaan yang gelap-guguk itu. Ayah saya tidak berani memandu keretanya ke Cameron Highland kerana jalan di situ belang-belok. kami meraba-raba mencari jalan keluar dari bilik itu. KATA GANDA awan-gemawan ayun-temayun Dua hari sebelum hari raya menjelang. Kami juga membeli __________________________ yang berbagai rasa dan warna. Kami membeli dua gulung lampu ___________________________ untuk dipasang di tingkap rumah kami. Kaki adiknya membabak-belur setelah memakai kasut yang ketat itu. Negeri yang bakal saya kunjungi itu penuh dengan bukit-bukau yang permai. C NO 103 104 105 106 babak-belur batu-batan KATA GANDA RENTAK PENGGANDAAN BEBAS AYAT CONTOH Kapal terbang supersonik itu terbang membelah awan-gemawan dengan lajunya. ibu mengajak saya dan kakak ke Geylang Serai untuk berbelanja. Suara para hadirin dan hadirat yang becangbecok itu menenggelami suara pemimpin yang sedang berucap. Setelah hujan reda. Janganlah anda menertawakan pemuda tempang yang berjalan conggang-canggik itu. bukan untuk melancong.

Dengan keadaan kelam-kabut.115 116 117 geli-geman gerak-geri gundah-gulana 118 hancur-mumur 119 haru-biru 120 incang-incut 121 ipar-duai 122 kacau-bilau 123 124 125 126 127 128 129 kayu-kayan kelam-kabut kelang-kelok keluh-kesah kembang-kembut kering-kontang kusut-masai Para penonton berasa geli-geman menyaksikan beberapa orang aktor memakan serangga-serangga yang berbisa. Yang hanya belum tiba ialah bas yang akan membawa kami ke Pantai Changi. Buah-buahan telah dipotong dan air minuman juga telah tersedia. Perabot-perabot yang dikeluarkan oleh syarikat itu dibuat daripada kayu-kayan yang bermutu tinggi. latihan 07 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Tiba-tiba _______________________ budak-budak menjadikan tempat itu ___________________________. Hati tuan puteri itu hancur-mumur setelah mengetahui ayahandanya terkorban dalam serangan kaum penentang. Tikar dan kanvas tidak ketinggalan. Para petani itu berkeluh-kesah kerana musim kamarau tahun ini agak panjang. Mereka terlompat-lompat keriangan. Apabila musim kemarau. Semua ipar-duainya telah sepakat untuk mengumpul dana bagi kegunaan anggota keluarga yang memerlukannya. ___________________________ telah pun dimasukkan ke dalam kotak. Bas yang dinantikan mereka muncul di hadapan mereka. Keadaan menjadi kacau-bilau apabila pegawai tertinggi pasukan tentera cuba mengambil alih pemerintahan. Pemandu itu memandu keretanya dengan berhat-hati kerana jalan menuju ke kampung itu kelang-kelok. Nasi dan ________________nya telah pun terbungkus. Semua kelengkapan telah pun tersedia. ___________________________ telah lama berkumpul. . Gerak-geri penjahat yang bermahajaralela itu sedang diperhati oleh pihak polis. Lantaran hendak meningkatkan pengeluaran. para penjahit itu tidak menghiraukan jahitan mereka yang incang-incut itu. dia segera menuju ke sekolahnya kerana sudah terlewat. Lampu dari rumah api di pulau itu kembangkembut untuk membantu kapal melalui selat yang sempit itu. Hati orangnya menjadi gundah-gulana semenjak dia tertangkap lantaran menyalahgunakan dadah. Mereka kegembiraan. semua perigi di kampung itu menjadi kering-kontang Artis yang terkenal itu membiarkan rambutnya yang kusut-masai itu kerana katanya itu adalah identitinya. Keadaan akan bertambah haru-biru jika setiap golongan yang saling bertentangan tidak mahu bertolak ansur.

Kami telah berlatih dengan gigih. Pustakawan itu mengomel kerana terpaksa berulang kali mengemas buku-buku yang lintang-kedak itu. Stadium yang tadinya ___________________________ bertukar menjadi gelap gelita lantaran terputusnya elektrik. saya pasti wanita itu ialah teman sedarjah saya dulu. Ibu ke pasar Geylang untuk membeli rempahratus bagi digunakan bagi memasak rendang daging itu. negeri yang dulunya makmur menjadi punah-ranah lantaran pengeboman tentera Amerika. 130 131 lalu-lalang lambat-laun 132 lemah-gemalai Kami sudah membuat persediaan yang rapi. 138 139 masak-mangsai mentua-taya 136 137 lintang-pukang Tiba-tiba keadaan bertukar menjadi ____________________________. Setelah peperangan di Iraq itu tamat. Hati tuan puteri itu remuk-redam setelah mengetahui kematian tunangnya di medan perang itu.latihan 06 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Para penonton itu terpesona dengan lenggang-lenggok dan lemah-gemalai penaripenari yang sedang membuat persembahan itu. 142 rempah-ratus 140 porak-peranda 141 punah-ranah 143 144 remuk-redam riuh-rendah Jalan raya itu menjadi sibuk sejak para penggunanya berlalu-lalang ke bandar. Murid-murid di darjah itu menjadi riuh-rendah apabila guru kelas mereka jatuh tiba-tiba. Rumah tangganya menjadi porak-peranda setelah dia diisitiharkan muflis kerana terlalu banyak hutang. Ibu mengingatkan saya agar berhati-hati berjalan di situ kerana lantainya licin-licau. Mentua-taya hendaklah memainkan peranan agar ruma tangga anakanak mereka harmoni dan terpelihara. Jika kamu belajar dengan bersungguhsungguh. Mereka memang penyokong yang setia. Batang-batang padi yang berliang-liuk ditiup angin itu menambahkan lagi keindahan bendang. Ali berlari lintang-pukang kerana dikejar anjing hitam ketika berjalan di hadapan kedai itu. Bertanyalah kepada beliau kerana pengalaman beliau masak-mangsai. ________________________ mereka yang melaung nama pasukan kami menyenangkan hati kami. Pertandingan terpaksa ditunda ke suatu tarikh yang akan ditetapkan kelak. Malam ini adalah malam penentu kejayaan kami setelah kami ber__________________________ berlatih selama sebulan. Adakah malam ini akan terbalas semua penat lelah kami? 134 135 liang-liuk licin-licau lintang-kedak 133 lenggang-lenggok Suara para penyokong pasukan kami yang _______________________ dapat kami dengari dari bilik persalinan. Daripada lenggang-lenggok jalannya. lambat-laun kamu akan meraih kejayaan yang cemerlang. .

marilah kita ber__________________________ di bawah sinaran lampu yang ___________________________. . Mencari sebab-musabab keterlibatan para belia Melayu dalam penyalahgunaan dadah adalah penting untuk membuat penghuraiannya. ibu bapaku mengajak aku ke Geylang. Geylang penuh sesak dengan orang ramai yang hendak mem___________________________ bagi persiapan Syawal yang akan menjelang tidak berapa lama lagi. Ketiga-tiga beradik itu tersedu-sedan di hadapan jenazah ibu kandung mereka. Kerlipan lampu yang ber___________________________ itu menawan hatiku. Sepanjang jalan dipasang lampu yang ber________________________. Saudara-mara dan sahabat handai telah diundang ke majlis perkahwinan kakak saya. Sorak-sorai para penyokong pasukan Brazil mengegarkan stadium itu. kawasan Geylang memang menakjubkan aku. Badannya menjadi segar-bugar setelah mandi di sungai yang dingin airnya itu Program Bulan Bahasa dianjurkan berselangseli dengan kegiatan Anugerah Persuratan. Pengganas yang memeras ugut penduduk kampung itu lari tungang-langgang apabila sepasukan askar tiba di situ. Para anggota parti yang simpang-perenang itu telah diberi ingatan agar menyelesaikan perbalahan mereka. Selepas berterawih. Sesampainya di situ. Menteri muda itu mempunyai suku-sakatnya di Indonesia dan Malaysia. Aku hanya mengikut sahaja kata ibu bapaku. Johari berura-ura hendak menyusur-galur keluarganya agar setiap anggota keluarganya tahu akan asal usulnya.145 146 rumput-rampai saudara-mara 147 sebab-musabab 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 sedu-sedan segar-bugar selang-seli simpang-perenang simpang-siur sorak-sorai suku-sakat susur-galur terang-benderang tikai-pangkai 158 tumpah-ruah 159 tunggang-langgang 160 ulang-alik Rumput-rampai di tebing sungai dikatakan mengandungi khasiat untuk menyembuhkan beberapa jenis penyakit kulit. Kata ibu. latihan 05 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Setahu aku di Geylang tidak ada kolam renang. Aku pelik akan katakata ibu. janganlah diheboh-hebohkan kepada masyarakat umum. Fahamlah aku dengan kata-kata ibu tadi. Sewaktu menuntut di universiti dulu. Kawasan Geylang Serai terang-benderang dek lampu berwarna-warni dan berkelap-kelip. Masalah tikai-pangkai dalam keluarga. Minyak dari kapal yang hampir tenggelam itu menumpah-ruah sehingga pencemaran laut berlaku dengan hebatnya. saya selalu berulang-alik dari Geylang Serai ke Bukit Timah. Bapa mengemas kawat komputer yang bersimpang-siur agar kelihatan kemas.

aku dijamu dengan masakan kampung. bekalan elektrik ke rumahnya telah dipotong kerana tidak membayar bil lebih daripada enam bulan. Selepas makan tengah hari. Pak Abu yang tahu akan _____________________ kampung itu bercerita tentang ketokohan Tuk Penghulu yang menentang askar-askar Jepun. . latihan 01 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Aku dapat menilai bahawa Tuk Penghulu seorang yang ___________________________ . anak-anak beliau yang seramai tiga orang itu merupakan peniaga yang maju dan termasyhur. hatinya sugul dan wajahnya menjadi _______________________. Pak Masud kelihatan sedih. _________________________ yang mengatakan bahawa syarikatnya akan memberhentikan sebahagian besar pekerja lantaran kemerosotan ekonomi membimbangkan hatinya. Malah. Ternyata isteri Tuk Penghulu juga istimewa orangnya. Setibanya. Sebelum temu ramah dibuat. Dia menganggap hidupnya seperti sebuah sampan yang _______itu. di rumah Tuk Penghulu. aku menjamah _______________________ tradisional yang disaji sebagai membasuh mulut. ________________________ yang dimasaknya memang sedap belaka. aku disambut dengan ___________________________. Aku ditemani oleh Pak Abu ke rumah penghulu. Sepanjang jalan. Maklumlah. Apabila memikirkan soal itu. Mungkinkah dia seorang daripadanya. Dia tahu. Dia merenung api lilin yang ber____________________________ ditiup angin.latihan 04 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. air matanya bertitis-titis turun dari kelopaknya. dia sudah ber___________________________ untuk menyara kehidupan sekeluarganya tetapi pendapatanya tidak mencukupi.

Malam itu. ___________________________ di langit bagi menandakan hujan akan turun tidak berapa lama lagi. Senja mula merangkak.cepat-cepatlah kemas. Hatinya ber________________________ ketika bersembunyi di semak samun di situ.. Dia menantikan semua orang tidur dan lampu terpadam.!” Jawab Izad ___________________________. dalam keadaan gelap gelita. Dia ___________________________ di dalam belukar dan menghilangkan dirinya. Orangnya kaya dan hidupnya ___________________________. . Tiba-tiba bahunya dipegang orang.. Pada siang hari itu. ”Ah. datang memohon pertolongan... latihan 03 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Wajahnya pucat lesi. ”Eh. Pak Leman tidak pernah menghampakan mereka. Ramai orang yang memerlukan bantuan.latihan 02 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Yazid menuju ke rumah Pak Leman. Langit mulai mendung. Semua orang tahu akan Pak Leman. Yazid terperanjat dan lari ___________________________ tanpa menoleh ke belakang. ”Engkau takutkan apa. seorang penyangak kampung selalu menaruh niat hendak merompak rumah Pak Leman.. Kami mengambil keputusan untuk pulang setelah puas ber_________________________ di sungai di pinggir hutan itu. dia __________________________ di hadapan rumah Pak Leman bagi mengatur langkah untuk merompaknya. semua itu ___________________________ sahaja.. Izad?” Tanya Kamin ”Aku takut hantu.. Sudahlah.. Tiba-tiba kedengaran Yazid. mari kita berangkat!” kata Hamim pula. Kami ber_________________________ mengemas barang-barang kami kerana keadaan bertambah gelap.. Aku takut!” kata Izad.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->