P. 1
kata ganda

kata ganda

|Views: 4,788|Likes:
Published by Raminah Bol

More info:

Published by: Raminah Bol on Jun 06, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/18/2013

pdf

text

original

SILA KLIK IMEJ UNTUK KEMBALI KE LAMAN LEMBARAN KERJA

P6
KATA GANDA BERENTAK
disusun oleh:

MOHAMED NAIM DAIPI

NAMA : ……………………………………….. DARJAH : ……………………………….. TARIKH :……………………………………

bercakap perkara-perkara yang tidak penting boleh membuang masa kita. Dia __________________________ kepada sesiapa sahaja dan senang diajak berbual-bual.A NO 1 2 anak-pinak calar-balar 3 carut-marut KATA GANDA RENTAK PENGGANDAAN VOKAL AYAT CONTOH Dia meninggalkan anak-pinaknya kerana terpaksa merantau untuk mencari rezeki. Cikgu menyuruh Ali memadam garisan di tepi buku rampaiannya yang herot-berot itu. Lantaran tekanan di tempat kerja dan kurang tidur. Apabila masanya hampir tiba. Saya tidak suka berkawan dengan anak orang kaya itu kerana sikapnya yang congkak-bongkah itu. Katanya. keadaan halai-balai di Iraq masih belum pulih. Muka budak itu comot-momot setelah makan aiskrim tersebut. Walaupun begitu. Pasangan suami isteri yang bercerai-berai disebabkan keperluan ekonomi semakin bertambah. Badannya calar-balar setelah keluar dari semak samun yang penuh dengan pokok berduri itu. 10 gotong-royong 11 halai-balai 12 herot-berot . Ayah segera emmbawa adik ke klinik apabila adik cirit-birit selepas makan di restoran makanan segera itu. Mukanya akan menjadi ___________________________ kerana cuba menghabiskan aiskrimnya dengan segera. Walaupun begitu. Penduduk itu hendak bergotong-royong membersihkan tanah perkuburan di kampung mereka. mata pekerja wanita itu cengkung-mengkung. satu kekurangan adik ialah dia suka bertangguhtangguh ketika membuat tugasan. Adik juga sopan santun orangnya dan tidak pernah bersikap kurang ajar terutama kepada orang-orang tua. latihan 15 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Dia juga pintar. Walaupun peperangan Irag dan Amerika telah lama tamat. kerjanya sempurna dan tepat jawapannya. Pengurus yanng suka carut-marut di hadapan pekerjanya itu telah ditukarkan ke jabatan lain. dia akan ter______________________ membuat tugasan itu. Satu lagi kekurangan adik ialah sewaktu makan aiskrim. KATA GANDA Adiku memang istimewa orangnya. Dia suka menjawab ___________________________ yang diajukan oleh sesiapa sahaja. 4 cengkung-mengkung 5 cerai-berai 6 cirit-birit 7 8 9 cobak-cabik comot-momot congkak-bongkah Namun demikian. adik tidak suka bercakap perkara yang _________________________ . Raja yang adil itu memakai baju yang cobak-cabik ketika menyamar untuk mengetahui keadaan hidup rakyatnya.

Sayur-mayur yang dijual di pasar itu segarsegar dan murah pula harganya. Masalah yang dihadapinya menjadi kusutmusut setelah beberapa orang campur tangan dalam hal itu. Negeri yang kaya dengan minyak itu dalam keadaan kelut-melut setelah terbongkar kisah beberapa orang menterinya terlibat dalam skandal kewangan. Majlis itu bertukar menjadi hingar-bingar apabila lampu di dewan itu terpadam. Rambutnya pula ___________________________ dan badannya pula ___________________________. Setiap pagi. Budak yang selalu berangan-angan untuik menjadi kaya-raya itu telah mencipta mikrocip yang palin gkecil di dunia. Perisitwa itu menginsafkan saya. Pemuda yang ramah-tamah itu senang diajak bersembang dan bergurau. Saya menjadi marah lantas menarik tangan pengemis dan berlalu dari situ. saya melihat seorang lelaki kaya menghalau seorang pengemis yang berpakaian ___________________________. saki-baki duit saku yang tidak dibelanjakan itu didermakan ke rumah anak-anak yatim. 17 18 16 kalut-malut karut-marut kaya-raya Suatu hari. koyak di sana sini. nenek ke kedai itu untuk membeli kuih-muih untuk sarapan kami. Perlahan-lahan saya mengeluarkan wang sebanyak sepuluh dolar lalu menghulurkan kepadanya. Peluru yang menembusi dada askar itu menyebabkannya mati serta-merta. Para penyokong setia pasukan bola sepak itu bersorak-sorak sehingga keadaan menjadi hiruk-pikuk. Askar yang tertembak itu rebah-rempah sebelum terdampar di kaki gaung itu. Sepatutnya orang yang ___________________________ seperti 19 kelut-melut 20 21 22 23 kuih-muih kusut-musut lauk-pauk ramah-tamah rebah-rempah remeh-temeh saki-baki sayur-mayur selok-belok serta-merta lelaki tadi membantu oang-orang yang tidak bernasib baik. 13 14 15 hina-dina hingar-bingar hiruk-pikuk Kita tidak seharusnya memandang hina kepada anggota masyarakat yang tidak beruntung. Cerita yang karut-marut itu diberhentikan siarannya kerana tidak diminati ramai. . Keadaan kalut-malut yang melanda negara kecil itu belum dapat diselesaikan lagi oleh pihak keselamatannya.latihan 14 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Perkara yang remeh-temeh tidak akan dibincangkan dalam mesyuarat ini. Setiap tiga bulan. Semua manusia sama di sisi Tuhan. 24 25 26 27 28 29 Tidak ada anggota masyarakat yang hinadina di sisi masyarakat yang berbudaya. Tidak ada ___________________________ di sisi masyarakat yang berbudaya. Lauk-pauk yang dijual di Restoran Sekampung itu lazat tetapi pedas. Kami tidak khuatir ketika mendaki Gunung Ledang itu kerana pemandu kami tahu selok-belok gunung itu.

Kata ayah. Ayah membunyikan hon berkali-kali tetapi lelaki itu tidak mahu menghindar. ikatan persaudaraan kita akan bertambah erat. Tibatiba kereta ayah berhenti. Mayat rakyat Iraq bongkang-bangking lantaran pengeboman Tentera Udara Amerika yang tersasar. Pemuda yang terpikat dengan keayuan Amelia itu selalu berbolak-balik di hadapan rumah gadis itu. Hari itu. Keadaan bongkar-bangkir di negara itu pulih setelah tentera Pertubuhan Bangsabangsa Bersatu masuk ke negara itu. ”Mungkin lelaki itu mabuk!” kata ayah. Habis mukanya bengkak-bengkil ditumbuk oleh budak-budak nakal itu. Seluruh tubuh budak itu benggal-benggil diserang tebuan ketika dia dan ayahnya bersiar-siar di kolam air MacRitchie. latihan 13 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Seorang lelaki berjalan ter____________________ di tengah jalan itu. begana-begini 34 belat-belit 35 36 37 benggal-benggil bengkak-bengkil bolak-balik 38 bongkang-bangking 39 bongkar-bangkir 40 compang-camping . __________________________. masalah besar yang kita hadapi tidak akan terhurai.30 tetek-bengek 31 tungkus-lumus Kalau kita memberi tumpuan kepada perkara tetek-bengek. kita perlu pulang ke kampung untuk menjenguk __________________________. Pengemis yang berpakaian compangcamping dan kotor-bolor itu meminta-minta kepada para jemaah masjid itu. Ayah juga tidak dapat memandu keretanya dengan laju kerana jalannya ________________________. Pak Malim bertungkus-lumus agar kumpulan muzik tradisionalnya itu terus hidup. KATA GANDA Jalan ke kampung itu ___________________________. pihak penyiasat masih tidak mempercayainya. B NO 32 basa-basi 33 KATA GANDA RENTAK PENGGANDAAN KONSONAN AYAT CONTOH Jiran-jiran dan sahabat handainya sering memuji-muji tingkah laku dan basa-basi Hadijah. berlubang-lubang di sana sini. Belat-belit si penipu itu akhirnya terdedah setelah mangsa-mangsanya membuat aduan kepada pihak polis. ayah mengajak kami pulang ke kampung. Dengan demikian. Walaupun begana-begini yang dikatakan oleh penjenayah itu.

latihan 12 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Sebuah lembaga berdiri tegak di hadapanku. Di sekeliling tempat itu dipenuhi dengan 43 corak-carik 44 corat-coret coreng-moreng dakwa-dakwi __________________________ yang besar. Suara itu sayup dan menggerunkan. Dekuh-dekah penonton yang menyaksikan lelucon pelawak-pelawak itu menandakan jenaka mereka itu menggeletek hati. aku _________________________ bangkit dari tempat pembaringan. bunyi yang berdentamdentum itu menakutkan Salim. Setiap kali Amerika menggugurkan bomnya di tanah Iraq. Mulutnya berbuih hijau. Walaupun dia menganggap tulisannya hanya corat-coret sahaja. . Buatlah kerja anda dengan sedaya-upaya dan janganlah gembar-gemburkan kejayaan yang kecil itu. Majlis dansa-dansi sempena ulang tahun syarikat itu akan dilangsungkan di sebuah hotel terkemuka. orang ramai menghargainya. 45 Tiba-tiba namaku dipanggil. Mulutku __________________________ membaca doa agar lembaga itu tidak mengejar aku. Tingginya seperti galah. Muka peminat setia pasukan bola sepak itu coreng-moreng dengan pelbagai warna. Matanya merah menyala. 41 congkah-cangkih 42 congkar-cangkir Apabila aku sedar. Pihak penganjur peraduan itu tidak akan melayan dakwa-dakwi yang mungkin dibangkitkan oleh para peserta. Mataku terkebil-kebil melihat lembaga itu. Pakaian pengemis wanita yang corak-carik itu menarik simpati orang ramai yang berlalu-lalang di situ. 46 47 dansa-dansi 48 degap-degup 49 dekuh-dekah 50 51 52 dentam-dentum derang-dering desas-desus 53 dolak-dalik 54 gembar-gembur Ibu mengemas mainan adik yang congkahcangkih di dalam bilik adik sambil mulutnya mengomel-ngomel. Aku segera berlari ______________________. aku terdengar suara azan. Desas-desus yang mengatakan bahawa seniman terkenal itu beristeri lagi adalah karut semata-mata. Saya tidak gemar bersahabat dengannya kerana sering berdolak-dalik dalam percakapannya. Majlis silaturrahim itu menjadi congkarcangkir lantaran perancangan yang tidak tersusun. Jantungku berdegap-degup sewaktu menantikan keputusan PSLE diumumkan oleh pengetua sekolah. Bunyi telefon yang berderang-dering itu membingitkan telinga saya. Aku membuka mataku dan menyedari waktu subuh sudah pun tiba. Dalam keadaan _________________________ itu.

Biasanya ___________________________ akan datang lebih awal untuk membuat persiapan. Bunyi kelentang-kelentung dari surau itu menandakan waktu solat telah pun masuk. Bunyi kelepak-kelepuk jelas kedengaran ketika kedua-kedua ahli gusti itu beradu tenaga. Pendek kata. Indahnya pemandangan gunung-ganang itu apabila dilihat dari jarak jauh. Mereka akan ber_______________________________ menyiapkan ___________________________. Lampu kelap-kelip yang dipasang di sekeliling jendela rumahnya berwarna-warni. Budak-budak yang sedang bermain jungkang-jungkit itu diiangatkan agar menjaga keselamatan diri mereka. mulalah dia terkecuhkecah sehingga kekadang dia terlupa barang yang perlu diabawanya. dengan adanya majlis seperti ini boleh mengeratkan lagi silaturrahim.55 56 57 58 gopoh-gapah gunung-ganang guruh-garah hukum-hakam 59 60 61 62 huru-hara huyung-hayang jerah-jerih jungkang-jungkit 63 kasak-kisik 64 kecuh-kecah 65 kelak-keluk 66 67 68 kelepak-kelepuk 69 kenduri-kendara 70 kobar-kabir kelap-kelip kelentang-kelentung Kerani itu menaip suarat itu dengan gopohgapah kerana surat itu dikehendaki oleh majikannya pada masa itu. Semua rumah di kampung itu mengadakan majlis kenduri-kendara bagi menyambut ketibaan Syawal yang mulia. Majlis _____________________________ sering dianjurkan oleh masyarakat Melayu untuk membaca doa selamat atau menyatakan rasa kesyukuran. Apabila terlewat. . Negara yang tidak menguatkuasakan hukum-hakam yang telah diputuskan akan ditimpa huru-hara. Dia segera menutup telinganya apabila guruh-garah berdentum. Semua jerah-jerih berbalas apabila anakanaknya berjaya dalam bidang akademik. Pemabuk yang terhuyung-hayang itu terkorban dalam kecelakaan jalan raya itu. latihan 11 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Wanita yang suka mengobar-kabir hal tetangganya tidak dipercayai oleh semua jirannya. Anggota keluarga yang tidak dapat membantu pula akan membawa ____________________________ sebagai pencuci mulut. Fathiah memang anak jati Kampung Sarwa dan mengetahui kelak-keluk sejarah kampung itu. Huru-hara yang dicetuskan oleh penentang pemerintah itu dapat dipulihkan setelah ketua penentang dapat diberkas. Suara kasak-kisik anak-anak gadis itu berbisik-bisik jelas kedengaran tetapi kami tidak tahu akan kandungannya.

71 72 73 74 kontal-kantil kopak-kapik kotak-katik kucar-kacir kumat-kamit legum-legam Suasana di dalam bank itu menjadi ___________________________. Setelah perceraian tersebut. Kehidupan rumahtangga mereka menjadi morat-marit lantaran mentua-taya yang selalu berleter. Beberapa orang pelanggan bank yang tidak menurut kata-kata mereka dipukul dengan buntut senjata api. ___________________________ perompak itu memang tidak berperi kemanusiaan. Beberapa orang perompak yang bersenjata api telah menimbulkan ________________________ di dalam bank itu. Senjata mereka telah dirampas perompak itu. Kawallah nafsu-nafsi ketika berbelanja agar kamu dapat menjimatkan wang kamu. Kasim sudah tidak dipercayai rakan-rakan sebayanya kerana percakapannya yang suka olak-alik itu. Seorang pegawai keselamatan yang cuba menentang telah ditembak. Pegawai itu mati ___________________________ . Bunyi tembakan meriam yang lentam-lentum itu menyebabkan bayi itu meninggal dunia. Pemuda yang menganggur itu hanya luntanglantung sahaja ke merata-rata tempat. bingkainya kopak-kapik. Mulut belia itu kumat-kamit membaca doa agar dirinya dijauhi fitnah dan hasad. Dua tiga jam sebelum romapakan itu. Walaupun lukisan itu bermutu dan bernilai. Pegawai keselamatan bank tidak dapat berbuat apa-apa. Orang tua itu termengah-mengah dan nafasnya legup-legap setelah menaiki tangga ke tingkat dua sahaja. Pelanggan bank menjadi panik dan ber________________________ seperti orang ketakutan. Janganlah sekali-kali kita membiarkan diri kita dikotak-katik atau diperdaya oleh orang lain. Bunyi tembakan meriam yang legum-legam itu menandakan ketibaan Presiden di perayaan Hari Kebangsaan itu. 75 76 77 78 79 80 81 82 legup-legap lekak-lekuk lentam-lentum luntang-lanting luntang-lantung mandi-manda 83 morat-marit 84 mundar-mandir 85 86 87 musuh-masah nafsu-nafsi olak-alik Dia terpaksa terkontal-kantil di kota yang sibuk itu lantaran dia tidak dapat menemui abangnya yang dikatakan menetap di situ. Jalan raya yang lekak-lekuk itu akan diratakan tidak berapa lama lagi. Dia tidak mahu tercebur dalam dunia politik kerana ahli politik mempunyai musuh-masah yang tidak terhitung banyaknya.latihan 10 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Buah jambu mawar di pohon itu luntanglanting ditiup angin. seorang pemuda berkemeja kemas mundar-mandir di hadapan kedai emas itu. . kehidupan anakanak mereka menjadi kucar-kacir. Budak-budak yang sedang bermandi-mandi di tepi sungai itu terperanjat apabila seekor buaya muncul di situ.

Ibuku ____________________________ seperti orang hilang ingatan. Sultan Aminurrashid pun menyamar untuk mengetahui keadaan sebenar rakyatnya. Abang tidak risau sedikit pun. ”Saya bergasak dengan budak nakal itu!” Ibu tergamam. Air mata Azlina serembah-serembih apabila jenazah suaminya hendak diusung ke tanah perkuburan. Sementara abangku pula duduk __________________________ di sofa yang empuk. Wajahnya terbayang ketakutannya. Dengan ter_________________________. Tempat yang aman itu menjadi orak-arik apabla dua kumpulan yang tidak bersefahaman itu bergaduh. . Tanah-tanih di sekitar kampung itu sesuai untuk ditanam dengan pokok kelapa sakit. Saya menyedekahkan sepasang pakaian kepada pengemis yang berpakaian rompang-ramping itu. Dia tahu benar akan sikap adiknya. Lengannya _________________________ akibat luka. Hidupnya ibarat sebuah perahu yang terumbang-ambing dipukul gelombang yang ganas. Budak nakal yang hendak mencuri buahbuahan di rumah Ah Seng lari pontangpanting dikjar oleh anjing. adik melangkah masuk ke ruang tamu sambil berkata. Dengan berpakaian robak-rabik. Tiba-tiba adik muncul di muka pintu. Ketua murid itu mencatatkan nama pelajar yang berpakaian serbah-serbih itu. Bajunya ____________________. Pencuri itu berlari susup-sasap di celahcelah khalayak ramai yang sedang berkumpul di padang itu. dia dapat menjawab teka-teki yang sukar itu. Perabot di rumah orang kaya itu serbaserbi antik dan berharga.88 89 olang-aling orak-arik 90 pontang-panting 91 porak-parik 92 robak-rabik 93 rompang-ramping Perahu yang olang-aling dipukul ombak ganas itu akhirnya tenggelam. Ibu membuat dugaan yang bukan-bukan. Pakaiannya yang berwarna-warni itu menjadi ikutan muda-mudi. Dia hendak meratakan susunan giginya yang sulat-sulit itu. 94 95 96 97 98 99 100 101 102 serbah-serbih serba-serbi serembah-serembih sulat-sulit susup-sasap tanah-tanih teka-teki umbang-ambing warna-warni “Mungkin adikmu diculik orang! Mungkin adikmu dilanggar kereta! Mungkin adikmu jatuh di longkang besar itu!” kata ibu berkali-kali. Kehidupan rumahtangga mereka menjadi porak-parik setelah si suami berjinak-jinak dengan minuman keras. latihan 09 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Walaupun usianya baru tiga tahun.

kera-kera itu keluar dari perlindungannya lalu berayun-temayun dari sebatang pohon ke sebatang pohon yang lain. Negeri yang bakal saya kunjungi itu penuh dengan bukit-bukau yang permai. Ibu juga membeli ______________________________ untuk memasak rendang dan lauk-pauk sempena lebaran nanti. Janganlah anda menertawakan pemuda tempang yang berjalan conggang-canggik itu. 107 becang-becok 108 belang-belok 109 beli-belah 110 bengkang-bengkok 111 112 113 114 bincang-bincut bukit-bukau conggang-canggik gelap-guguk . ibu mengajak saya dan kakak ke Geylang Serai untuk berbelanja. C NO 103 104 105 106 babak-belur batu-batan KATA GANDA RENTAK PENGGANDAAN BEBAS AYAT CONTOH Kapal terbang supersonik itu terbang membelah awan-gemawan dengan lajunya. Kaki adiknya membabak-belur setelah memakai kasut yang ketat itu. Suara para hadirin dan hadirat yang becangbecok itu menenggelami suara pemimpin yang sedang berucap. Tentu adik gembira melihat lampu yang ber__________________ itu. Batu-batan di kawasan pergunungan itu sesuai dijadikan bahan untuk membuat batu bata yang bermutu. Ayah saya tidak berani memandu keretanya ke Cameron Highland kerana jalan di situ belang-belok. Ayah terpaksa menggondolkan rambut adik kerana terdapat bincang-bincut di kepala adik. Setelah hujan reda. bukan untuk melancong.latihan 08 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Latihan berkawat akan diteruskan sehingga barisan askar-askar itu tidak bengkangbengkok lagi. KATA GANDA awan-gemawan ayun-temayun Dua hari sebelum hari raya menjelang. Kami juga membeli __________________________ yang berbagai rasa dan warna. Dalam keadaan yang gelap-guguk itu. kami meraba-raba mencari jalan keluar dari bilik itu. Rakyat Singapura yang masuk ke Johor tu hanya bertujuan untuk membeli-belah sahaja. Kami membeli dua gulung lampu ___________________________ untuk dipasang di tingkap rumah kami. Kami tidak lupa juga membeli bunga yang kelihatan __________________________.

Lantaran hendak meningkatkan pengeluaran. . Semua kelengkapan telah pun tersedia. Lampu dari rumah api di pulau itu kembangkembut untuk membantu kapal melalui selat yang sempit itu. Keadaan menjadi kacau-bilau apabila pegawai tertinggi pasukan tentera cuba mengambil alih pemerintahan. Apabila musim kemarau. Para petani itu berkeluh-kesah kerana musim kamarau tahun ini agak panjang. Mereka terlompat-lompat keriangan. Hati tuan puteri itu hancur-mumur setelah mengetahui ayahandanya terkorban dalam serangan kaum penentang. ___________________________ telah pun dimasukkan ke dalam kotak. Dengan keadaan kelam-kabut. dia segera menuju ke sekolahnya kerana sudah terlewat. Mereka kegembiraan. semua perigi di kampung itu menjadi kering-kontang Artis yang terkenal itu membiarkan rambutnya yang kusut-masai itu kerana katanya itu adalah identitinya. Nasi dan ________________nya telah pun terbungkus. Yang hanya belum tiba ialah bas yang akan membawa kami ke Pantai Changi. Semua ipar-duainya telah sepakat untuk mengumpul dana bagi kegunaan anggota keluarga yang memerlukannya. Hati orangnya menjadi gundah-gulana semenjak dia tertangkap lantaran menyalahgunakan dadah. Perabot-perabot yang dikeluarkan oleh syarikat itu dibuat daripada kayu-kayan yang bermutu tinggi. latihan 07 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Gerak-geri penjahat yang bermahajaralela itu sedang diperhati oleh pihak polis. Bas yang dinantikan mereka muncul di hadapan mereka.115 116 117 geli-geman gerak-geri gundah-gulana 118 hancur-mumur 119 haru-biru 120 incang-incut 121 ipar-duai 122 kacau-bilau 123 124 125 126 127 128 129 kayu-kayan kelam-kabut kelang-kelok keluh-kesah kembang-kembut kering-kontang kusut-masai Para penonton berasa geli-geman menyaksikan beberapa orang aktor memakan serangga-serangga yang berbisa. Tikar dan kanvas tidak ketinggalan. Tiba-tiba _______________________ budak-budak menjadikan tempat itu ___________________________. Keadaan akan bertambah haru-biru jika setiap golongan yang saling bertentangan tidak mahu bertolak ansur. para penjahit itu tidak menghiraukan jahitan mereka yang incang-incut itu. Buah-buahan telah dipotong dan air minuman juga telah tersedia. Pemandu itu memandu keretanya dengan berhat-hati kerana jalan menuju ke kampung itu kelang-kelok. ___________________________ telah lama berkumpul.

Bertanyalah kepada beliau kerana pengalaman beliau masak-mangsai. Mentua-taya hendaklah memainkan peranan agar ruma tangga anakanak mereka harmoni dan terpelihara. Malam ini adalah malam penentu kejayaan kami setelah kami ber__________________________ berlatih selama sebulan. Hati tuan puteri itu remuk-redam setelah mengetahui kematian tunangnya di medan perang itu. Mereka memang penyokong yang setia. Para penonton itu terpesona dengan lenggang-lenggok dan lemah-gemalai penaripenari yang sedang membuat persembahan itu. Adakah malam ini akan terbalas semua penat lelah kami? 134 135 liang-liuk licin-licau lintang-kedak 133 lenggang-lenggok Suara para penyokong pasukan kami yang _______________________ dapat kami dengari dari bilik persalinan. Rumah tangganya menjadi porak-peranda setelah dia diisitiharkan muflis kerana terlalu banyak hutang. 138 139 masak-mangsai mentua-taya 136 137 lintang-pukang Tiba-tiba keadaan bertukar menjadi ____________________________. Ibu ke pasar Geylang untuk membeli rempahratus bagi digunakan bagi memasak rendang daging itu. Pertandingan terpaksa ditunda ke suatu tarikh yang akan ditetapkan kelak. 130 131 lalu-lalang lambat-laun 132 lemah-gemalai Kami sudah membuat persediaan yang rapi.latihan 06 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. . 142 rempah-ratus 140 porak-peranda 141 punah-ranah 143 144 remuk-redam riuh-rendah Jalan raya itu menjadi sibuk sejak para penggunanya berlalu-lalang ke bandar. Setelah peperangan di Iraq itu tamat. Batang-batang padi yang berliang-liuk ditiup angin itu menambahkan lagi keindahan bendang. Stadium yang tadinya ___________________________ bertukar menjadi gelap gelita lantaran terputusnya elektrik. saya pasti wanita itu ialah teman sedarjah saya dulu. Ali berlari lintang-pukang kerana dikejar anjing hitam ketika berjalan di hadapan kedai itu. Murid-murid di darjah itu menjadi riuh-rendah apabila guru kelas mereka jatuh tiba-tiba. Daripada lenggang-lenggok jalannya. Jika kamu belajar dengan bersungguhsungguh. Ibu mengingatkan saya agar berhati-hati berjalan di situ kerana lantainya licin-licau. negeri yang dulunya makmur menjadi punah-ranah lantaran pengeboman tentera Amerika. lambat-laun kamu akan meraih kejayaan yang cemerlang. Pustakawan itu mengomel kerana terpaksa berulang kali mengemas buku-buku yang lintang-kedak itu. Kami telah berlatih dengan gigih. ________________________ mereka yang melaung nama pasukan kami menyenangkan hati kami.

Kata ibu. Sewaktu menuntut di universiti dulu. kawasan Geylang memang menakjubkan aku. Badannya menjadi segar-bugar setelah mandi di sungai yang dingin airnya itu Program Bulan Bahasa dianjurkan berselangseli dengan kegiatan Anugerah Persuratan. Mencari sebab-musabab keterlibatan para belia Melayu dalam penyalahgunaan dadah adalah penting untuk membuat penghuraiannya. Setahu aku di Geylang tidak ada kolam renang. Sesampainya di situ. Saudara-mara dan sahabat handai telah diundang ke majlis perkahwinan kakak saya. Aku pelik akan katakata ibu. Sepanjang jalan dipasang lampu yang ber________________________. ibu bapaku mengajak aku ke Geylang. janganlah diheboh-hebohkan kepada masyarakat umum. Para anggota parti yang simpang-perenang itu telah diberi ingatan agar menyelesaikan perbalahan mereka. . Ketiga-tiga beradik itu tersedu-sedan di hadapan jenazah ibu kandung mereka. marilah kita ber__________________________ di bawah sinaran lampu yang ___________________________. Johari berura-ura hendak menyusur-galur keluarganya agar setiap anggota keluarganya tahu akan asal usulnya. Selepas berterawih. Menteri muda itu mempunyai suku-sakatnya di Indonesia dan Malaysia. Kerlipan lampu yang ber___________________________ itu menawan hatiku. Minyak dari kapal yang hampir tenggelam itu menumpah-ruah sehingga pencemaran laut berlaku dengan hebatnya. latihan 05 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Kawasan Geylang Serai terang-benderang dek lampu berwarna-warni dan berkelap-kelip. Aku hanya mengikut sahaja kata ibu bapaku. Bapa mengemas kawat komputer yang bersimpang-siur agar kelihatan kemas. Masalah tikai-pangkai dalam keluarga. Sorak-sorai para penyokong pasukan Brazil mengegarkan stadium itu. Geylang penuh sesak dengan orang ramai yang hendak mem___________________________ bagi persiapan Syawal yang akan menjelang tidak berapa lama lagi. Fahamlah aku dengan kata-kata ibu tadi. Pengganas yang memeras ugut penduduk kampung itu lari tungang-langgang apabila sepasukan askar tiba di situ. saya selalu berulang-alik dari Geylang Serai ke Bukit Timah.145 146 rumput-rampai saudara-mara 147 sebab-musabab 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 sedu-sedan segar-bugar selang-seli simpang-perenang simpang-siur sorak-sorai suku-sakat susur-galur terang-benderang tikai-pangkai 158 tumpah-ruah 159 tunggang-langgang 160 ulang-alik Rumput-rampai di tebing sungai dikatakan mengandungi khasiat untuk menyembuhkan beberapa jenis penyakit kulit.

air matanya bertitis-titis turun dari kelopaknya. di rumah Tuk Penghulu. Ternyata isteri Tuk Penghulu juga istimewa orangnya. anak-anak beliau yang seramai tiga orang itu merupakan peniaga yang maju dan termasyhur. Pak Masud kelihatan sedih. . Setibanya. Aku ditemani oleh Pak Abu ke rumah penghulu. aku dijamu dengan masakan kampung. _________________________ yang mengatakan bahawa syarikatnya akan memberhentikan sebahagian besar pekerja lantaran kemerosotan ekonomi membimbangkan hatinya. Mungkinkah dia seorang daripadanya. Aku dapat menilai bahawa Tuk Penghulu seorang yang ___________________________ . bekalan elektrik ke rumahnya telah dipotong kerana tidak membayar bil lebih daripada enam bulan. Maklumlah. Dia menganggap hidupnya seperti sebuah sampan yang _______itu. aku disambut dengan ___________________________. Selepas makan tengah hari. Pak Abu yang tahu akan _____________________ kampung itu bercerita tentang ketokohan Tuk Penghulu yang menentang askar-askar Jepun. Sepanjang jalan.latihan 04 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Sebelum temu ramah dibuat. Apabila memikirkan soal itu. Dia merenung api lilin yang ber____________________________ ditiup angin. dia sudah ber___________________________ untuk menyara kehidupan sekeluarganya tetapi pendapatanya tidak mencukupi. aku menjamah _______________________ tradisional yang disaji sebagai membasuh mulut. Malah. latihan 01 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Dia tahu. hatinya sugul dan wajahnya menjadi _______________________. ________________________ yang dimasaknya memang sedap belaka.

. ”Eh. Semua orang tahu akan Pak Leman. datang memohon pertolongan.. Izad?” Tanya Kamin ”Aku takut hantu.. Hatinya ber________________________ ketika bersembunyi di semak samun di situ.. Dia menantikan semua orang tidur dan lampu terpadam. Senja mula merangkak. Yazid menuju ke rumah Pak Leman. Yazid terperanjat dan lari ___________________________ tanpa menoleh ke belakang.latihan 02 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Aku takut!” kata Izad. ___________________________ di langit bagi menandakan hujan akan turun tidak berapa lama lagi. Wajahnya pucat lesi.!” Jawab Izad ___________________________. dalam keadaan gelap gelita.. mari kita berangkat!” kata Hamim pula. Ramai orang yang memerlukan bantuan. Dia ___________________________ di dalam belukar dan menghilangkan dirinya. Kami mengambil keputusan untuk pulang setelah puas ber_________________________ di sungai di pinggir hutan itu. ”Engkau takutkan apa. Sudahlah. Malam itu. Orangnya kaya dan hidupnya ___________________________. semua itu ___________________________ sahaja. Pak Leman tidak pernah menghampakan mereka. Tiba-tiba kedengaran Yazid. seorang penyangak kampung selalu menaruh niat hendak merompak rumah Pak Leman.. Pada siang hari itu.cepat-cepatlah kemas. dia __________________________ di hadapan rumah Pak Leman bagi mengatur langkah untuk merompaknya. Kami ber_________________________ mengemas barang-barang kami kerana keadaan bertambah gelap. latihan 03 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. . Langit mulai mendung. Tiba-tiba bahunya dipegang orang. ”Ah....

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->