SILA KLIK IMEJ UNTUK KEMBALI KE LAMAN LEMBARAN KERJA

P6
KATA GANDA BERENTAK
disusun oleh:

MOHAMED NAIM DAIPI

NAMA : ……………………………………….. DARJAH : ……………………………….. TARIKH :……………………………………

Pasangan suami isteri yang bercerai-berai disebabkan keperluan ekonomi semakin bertambah. Dia juga pintar. dia akan ter______________________ membuat tugasan itu. Dia suka menjawab ___________________________ yang diajukan oleh sesiapa sahaja. Apabila masanya hampir tiba. Penduduk itu hendak bergotong-royong membersihkan tanah perkuburan di kampung mereka. satu kekurangan adik ialah dia suka bertangguhtangguh ketika membuat tugasan. bercakap perkara-perkara yang tidak penting boleh membuang masa kita. Raja yang adil itu memakai baju yang cobak-cabik ketika menyamar untuk mengetahui keadaan hidup rakyatnya. Saya tidak suka berkawan dengan anak orang kaya itu kerana sikapnya yang congkak-bongkah itu. Adik juga sopan santun orangnya dan tidak pernah bersikap kurang ajar terutama kepada orang-orang tua. KATA GANDA Adiku memang istimewa orangnya. Muka budak itu comot-momot setelah makan aiskrim tersebut. 4 cengkung-mengkung 5 cerai-berai 6 cirit-birit 7 8 9 cobak-cabik comot-momot congkak-bongkah Namun demikian. Cikgu menyuruh Ali memadam garisan di tepi buku rampaiannya yang herot-berot itu. Lantaran tekanan di tempat kerja dan kurang tidur. Walaupun peperangan Irag dan Amerika telah lama tamat.A NO 1 2 anak-pinak calar-balar 3 carut-marut KATA GANDA RENTAK PENGGANDAAN VOKAL AYAT CONTOH Dia meninggalkan anak-pinaknya kerana terpaksa merantau untuk mencari rezeki. Badannya calar-balar setelah keluar dari semak samun yang penuh dengan pokok berduri itu. keadaan halai-balai di Iraq masih belum pulih. mata pekerja wanita itu cengkung-mengkung. Katanya. Ayah segera emmbawa adik ke klinik apabila adik cirit-birit selepas makan di restoran makanan segera itu. Walaupun begitu. Dia __________________________ kepada sesiapa sahaja dan senang diajak berbual-bual. 10 gotong-royong 11 halai-balai 12 herot-berot . Satu lagi kekurangan adik ialah sewaktu makan aiskrim. Walaupun begitu. kerjanya sempurna dan tepat jawapannya. Mukanya akan menjadi ___________________________ kerana cuba menghabiskan aiskrimnya dengan segera. latihan 15 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. adik tidak suka bercakap perkara yang _________________________ . Pengurus yanng suka carut-marut di hadapan pekerjanya itu telah ditukarkan ke jabatan lain.

Rambutnya pula ___________________________ dan badannya pula ___________________________. Pemuda yang ramah-tamah itu senang diajak bersembang dan bergurau. Askar yang tertembak itu rebah-rempah sebelum terdampar di kaki gaung itu. Negeri yang kaya dengan minyak itu dalam keadaan kelut-melut setelah terbongkar kisah beberapa orang menterinya terlibat dalam skandal kewangan. Peluru yang menembusi dada askar itu menyebabkannya mati serta-merta. saki-baki duit saku yang tidak dibelanjakan itu didermakan ke rumah anak-anak yatim. Perlahan-lahan saya mengeluarkan wang sebanyak sepuluh dolar lalu menghulurkan kepadanya. Lauk-pauk yang dijual di Restoran Sekampung itu lazat tetapi pedas. Kami tidak khuatir ketika mendaki Gunung Ledang itu kerana pemandu kami tahu selok-belok gunung itu. Perisitwa itu menginsafkan saya. Tidak ada ___________________________ di sisi masyarakat yang berbudaya. Perkara yang remeh-temeh tidak akan dibincangkan dalam mesyuarat ini.latihan 14 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. 24 25 26 27 28 29 Tidak ada anggota masyarakat yang hinadina di sisi masyarakat yang berbudaya. Cerita yang karut-marut itu diberhentikan siarannya kerana tidak diminati ramai. Saya menjadi marah lantas menarik tangan pengemis dan berlalu dari situ. Semua manusia sama di sisi Tuhan. 17 18 16 kalut-malut karut-marut kaya-raya Suatu hari. koyak di sana sini. 13 14 15 hina-dina hingar-bingar hiruk-pikuk Kita tidak seharusnya memandang hina kepada anggota masyarakat yang tidak beruntung. Sayur-mayur yang dijual di pasar itu segarsegar dan murah pula harganya. Sepatutnya orang yang ___________________________ seperti 19 kelut-melut 20 21 22 23 kuih-muih kusut-musut lauk-pauk ramah-tamah rebah-rempah remeh-temeh saki-baki sayur-mayur selok-belok serta-merta lelaki tadi membantu oang-orang yang tidak bernasib baik. Budak yang selalu berangan-angan untuik menjadi kaya-raya itu telah mencipta mikrocip yang palin gkecil di dunia. Majlis itu bertukar menjadi hingar-bingar apabila lampu di dewan itu terpadam. Setiap pagi. saya melihat seorang lelaki kaya menghalau seorang pengemis yang berpakaian ___________________________. Para penyokong setia pasukan bola sepak itu bersorak-sorak sehingga keadaan menjadi hiruk-pikuk. nenek ke kedai itu untuk membeli kuih-muih untuk sarapan kami. Setiap tiga bulan. Masalah yang dihadapinya menjadi kusutmusut setelah beberapa orang campur tangan dalam hal itu. Keadaan kalut-malut yang melanda negara kecil itu belum dapat diselesaikan lagi oleh pihak keselamatannya. .

KATA GANDA Jalan ke kampung itu ___________________________. Mayat rakyat Iraq bongkang-bangking lantaran pengeboman Tentera Udara Amerika yang tersasar. Walaupun begana-begini yang dikatakan oleh penjenayah itu. berlubang-lubang di sana sini. B NO 32 basa-basi 33 KATA GANDA RENTAK PENGGANDAAN KONSONAN AYAT CONTOH Jiran-jiran dan sahabat handainya sering memuji-muji tingkah laku dan basa-basi Hadijah. Ayah juga tidak dapat memandu keretanya dengan laju kerana jalannya ________________________. Tibatiba kereta ayah berhenti. Kata ayah. latihan 13 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. masalah besar yang kita hadapi tidak akan terhurai. Dengan demikian. Keadaan bongkar-bangkir di negara itu pulih setelah tentera Pertubuhan Bangsabangsa Bersatu masuk ke negara itu.30 tetek-bengek 31 tungkus-lumus Kalau kita memberi tumpuan kepada perkara tetek-bengek. ikatan persaudaraan kita akan bertambah erat. pihak penyiasat masih tidak mempercayainya. Belat-belit si penipu itu akhirnya terdedah setelah mangsa-mangsanya membuat aduan kepada pihak polis. Pemuda yang terpikat dengan keayuan Amelia itu selalu berbolak-balik di hadapan rumah gadis itu. Seluruh tubuh budak itu benggal-benggil diserang tebuan ketika dia dan ayahnya bersiar-siar di kolam air MacRitchie. Pengemis yang berpakaian compangcamping dan kotor-bolor itu meminta-minta kepada para jemaah masjid itu. ayah mengajak kami pulang ke kampung. ”Mungkin lelaki itu mabuk!” kata ayah. Hari itu. Habis mukanya bengkak-bengkil ditumbuk oleh budak-budak nakal itu. Ayah membunyikan hon berkali-kali tetapi lelaki itu tidak mahu menghindar. __________________________. begana-begini 34 belat-belit 35 36 37 benggal-benggil bengkak-bengkil bolak-balik 38 bongkang-bangking 39 bongkar-bangkir 40 compang-camping . kita perlu pulang ke kampung untuk menjenguk __________________________. Pak Malim bertungkus-lumus agar kumpulan muzik tradisionalnya itu terus hidup. Seorang lelaki berjalan ter____________________ di tengah jalan itu.

Setiap kali Amerika menggugurkan bomnya di tanah Iraq. Walaupun dia menganggap tulisannya hanya corat-coret sahaja. Majlis dansa-dansi sempena ulang tahun syarikat itu akan dilangsungkan di sebuah hotel terkemuka. . Dekuh-dekah penonton yang menyaksikan lelucon pelawak-pelawak itu menandakan jenaka mereka itu menggeletek hati. Pakaian pengemis wanita yang corak-carik itu menarik simpati orang ramai yang berlalu-lalang di situ. Desas-desus yang mengatakan bahawa seniman terkenal itu beristeri lagi adalah karut semata-mata. Dalam keadaan _________________________ itu. 41 congkah-cangkih 42 congkar-cangkir Apabila aku sedar. Mulutnya berbuih hijau. Saya tidak gemar bersahabat dengannya kerana sering berdolak-dalik dalam percakapannya. Mulutku __________________________ membaca doa agar lembaga itu tidak mengejar aku. Buatlah kerja anda dengan sedaya-upaya dan janganlah gembar-gemburkan kejayaan yang kecil itu. Aku segera berlari ______________________. bunyi yang berdentamdentum itu menakutkan Salim. 45 Tiba-tiba namaku dipanggil.latihan 12 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. 46 47 dansa-dansi 48 degap-degup 49 dekuh-dekah 50 51 52 dentam-dentum derang-dering desas-desus 53 dolak-dalik 54 gembar-gembur Ibu mengemas mainan adik yang congkahcangkih di dalam bilik adik sambil mulutnya mengomel-ngomel. aku _________________________ bangkit dari tempat pembaringan. Suara itu sayup dan menggerunkan. Mataku terkebil-kebil melihat lembaga itu. Aku membuka mataku dan menyedari waktu subuh sudah pun tiba. Sebuah lembaga berdiri tegak di hadapanku. Pihak penganjur peraduan itu tidak akan melayan dakwa-dakwi yang mungkin dibangkitkan oleh para peserta. Bunyi telefon yang berderang-dering itu membingitkan telinga saya. orang ramai menghargainya. Jantungku berdegap-degup sewaktu menantikan keputusan PSLE diumumkan oleh pengetua sekolah. Muka peminat setia pasukan bola sepak itu coreng-moreng dengan pelbagai warna. Tingginya seperti galah. Majlis silaturrahim itu menjadi congkarcangkir lantaran perancangan yang tidak tersusun. aku terdengar suara azan. Di sekeliling tempat itu dipenuhi dengan 43 corak-carik 44 corat-coret coreng-moreng dakwa-dakwi __________________________ yang besar. Matanya merah menyala.

Indahnya pemandangan gunung-ganang itu apabila dilihat dari jarak jauh. latihan 11 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Biasanya ___________________________ akan datang lebih awal untuk membuat persiapan. . Bunyi kelepak-kelepuk jelas kedengaran ketika kedua-kedua ahli gusti itu beradu tenaga.55 56 57 58 gopoh-gapah gunung-ganang guruh-garah hukum-hakam 59 60 61 62 huru-hara huyung-hayang jerah-jerih jungkang-jungkit 63 kasak-kisik 64 kecuh-kecah 65 kelak-keluk 66 67 68 kelepak-kelepuk 69 kenduri-kendara 70 kobar-kabir kelap-kelip kelentang-kelentung Kerani itu menaip suarat itu dengan gopohgapah kerana surat itu dikehendaki oleh majikannya pada masa itu. Mereka akan ber_______________________________ menyiapkan ___________________________. Wanita yang suka mengobar-kabir hal tetangganya tidak dipercayai oleh semua jirannya. Pemabuk yang terhuyung-hayang itu terkorban dalam kecelakaan jalan raya itu. Apabila terlewat. mulalah dia terkecuhkecah sehingga kekadang dia terlupa barang yang perlu diabawanya. Dia segera menutup telinganya apabila guruh-garah berdentum. Pendek kata. Lampu kelap-kelip yang dipasang di sekeliling jendela rumahnya berwarna-warni. Anggota keluarga yang tidak dapat membantu pula akan membawa ____________________________ sebagai pencuci mulut. Huru-hara yang dicetuskan oleh penentang pemerintah itu dapat dipulihkan setelah ketua penentang dapat diberkas. Fathiah memang anak jati Kampung Sarwa dan mengetahui kelak-keluk sejarah kampung itu. Suara kasak-kisik anak-anak gadis itu berbisik-bisik jelas kedengaran tetapi kami tidak tahu akan kandungannya. Budak-budak yang sedang bermain jungkang-jungkit itu diiangatkan agar menjaga keselamatan diri mereka. Negara yang tidak menguatkuasakan hukum-hakam yang telah diputuskan akan ditimpa huru-hara. Semua rumah di kampung itu mengadakan majlis kenduri-kendara bagi menyambut ketibaan Syawal yang mulia. Majlis _____________________________ sering dianjurkan oleh masyarakat Melayu untuk membaca doa selamat atau menyatakan rasa kesyukuran. Bunyi kelentang-kelentung dari surau itu menandakan waktu solat telah pun masuk. dengan adanya majlis seperti ini boleh mengeratkan lagi silaturrahim. Semua jerah-jerih berbalas apabila anakanaknya berjaya dalam bidang akademik.

Jalan raya yang lekak-lekuk itu akan diratakan tidak berapa lama lagi. Kehidupan rumahtangga mereka menjadi morat-marit lantaran mentua-taya yang selalu berleter. . Pegawai keselamatan bank tidak dapat berbuat apa-apa. Pelanggan bank menjadi panik dan ber________________________ seperti orang ketakutan. Senjata mereka telah dirampas perompak itu. Budak-budak yang sedang bermandi-mandi di tepi sungai itu terperanjat apabila seekor buaya muncul di situ. ___________________________ perompak itu memang tidak berperi kemanusiaan. bingkainya kopak-kapik. Walaupun lukisan itu bermutu dan bernilai. Beberapa orang pelanggan bank yang tidak menurut kata-kata mereka dipukul dengan buntut senjata api. Kasim sudah tidak dipercayai rakan-rakan sebayanya kerana percakapannya yang suka olak-alik itu. Pegawai itu mati ___________________________ . Beberapa orang perompak yang bersenjata api telah menimbulkan ________________________ di dalam bank itu. Janganlah sekali-kali kita membiarkan diri kita dikotak-katik atau diperdaya oleh orang lain.latihan 10 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Seorang pegawai keselamatan yang cuba menentang telah ditembak. Setelah perceraian tersebut. 71 72 73 74 kontal-kantil kopak-kapik kotak-katik kucar-kacir kumat-kamit legum-legam Suasana di dalam bank itu menjadi ___________________________. Dua tiga jam sebelum romapakan itu. Bunyi tembakan meriam yang legum-legam itu menandakan ketibaan Presiden di perayaan Hari Kebangsaan itu. kehidupan anakanak mereka menjadi kucar-kacir. Kawallah nafsu-nafsi ketika berbelanja agar kamu dapat menjimatkan wang kamu. seorang pemuda berkemeja kemas mundar-mandir di hadapan kedai emas itu. Pemuda yang menganggur itu hanya luntanglantung sahaja ke merata-rata tempat. Mulut belia itu kumat-kamit membaca doa agar dirinya dijauhi fitnah dan hasad. Buah jambu mawar di pohon itu luntanglanting ditiup angin. Bunyi tembakan meriam yang lentam-lentum itu menyebabkan bayi itu meninggal dunia. 75 76 77 78 79 80 81 82 legup-legap lekak-lekuk lentam-lentum luntang-lanting luntang-lantung mandi-manda 83 morat-marit 84 mundar-mandir 85 86 87 musuh-masah nafsu-nafsi olak-alik Dia terpaksa terkontal-kantil di kota yang sibuk itu lantaran dia tidak dapat menemui abangnya yang dikatakan menetap di situ. Orang tua itu termengah-mengah dan nafasnya legup-legap setelah menaiki tangga ke tingkat dua sahaja. Dia tidak mahu tercebur dalam dunia politik kerana ahli politik mempunyai musuh-masah yang tidak terhitung banyaknya.

Sultan Aminurrashid pun menyamar untuk mengetahui keadaan sebenar rakyatnya. Hidupnya ibarat sebuah perahu yang terumbang-ambing dipukul gelombang yang ganas. Ibuku ____________________________ seperti orang hilang ingatan. ”Saya bergasak dengan budak nakal itu!” Ibu tergamam. Saya menyedekahkan sepasang pakaian kepada pengemis yang berpakaian rompang-ramping itu. Ketua murid itu mencatatkan nama pelajar yang berpakaian serbah-serbih itu. Walaupun usianya baru tiga tahun. Dengan ter_________________________.88 89 olang-aling orak-arik 90 pontang-panting 91 porak-parik 92 robak-rabik 93 rompang-ramping Perahu yang olang-aling dipukul ombak ganas itu akhirnya tenggelam. Dengan berpakaian robak-rabik. Abang tidak risau sedikit pun. Tanah-tanih di sekitar kampung itu sesuai untuk ditanam dengan pokok kelapa sakit. Ibu membuat dugaan yang bukan-bukan. Tiba-tiba adik muncul di muka pintu. 94 95 96 97 98 99 100 101 102 serbah-serbih serba-serbi serembah-serembih sulat-sulit susup-sasap tanah-tanih teka-teki umbang-ambing warna-warni “Mungkin adikmu diculik orang! Mungkin adikmu dilanggar kereta! Mungkin adikmu jatuh di longkang besar itu!” kata ibu berkali-kali. Kehidupan rumahtangga mereka menjadi porak-parik setelah si suami berjinak-jinak dengan minuman keras. Tempat yang aman itu menjadi orak-arik apabla dua kumpulan yang tidak bersefahaman itu bergaduh. Perabot di rumah orang kaya itu serbaserbi antik dan berharga. Air mata Azlina serembah-serembih apabila jenazah suaminya hendak diusung ke tanah perkuburan. latihan 09 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Pencuri itu berlari susup-sasap di celahcelah khalayak ramai yang sedang berkumpul di padang itu. Wajahnya terbayang ketakutannya. Lengannya _________________________ akibat luka. adik melangkah masuk ke ruang tamu sambil berkata. Budak nakal yang hendak mencuri buahbuahan di rumah Ah Seng lari pontangpanting dikjar oleh anjing. Dia tahu benar akan sikap adiknya. Pakaiannya yang berwarna-warni itu menjadi ikutan muda-mudi. dia dapat menjawab teka-teki yang sukar itu. Sementara abangku pula duduk __________________________ di sofa yang empuk. Bajunya ____________________. . Dia hendak meratakan susunan giginya yang sulat-sulit itu.

Kami juga membeli __________________________ yang berbagai rasa dan warna. Kami tidak lupa juga membeli bunga yang kelihatan __________________________. Ibu juga membeli ______________________________ untuk memasak rendang dan lauk-pauk sempena lebaran nanti. Rakyat Singapura yang masuk ke Johor tu hanya bertujuan untuk membeli-belah sahaja.latihan 08 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Ayah terpaksa menggondolkan rambut adik kerana terdapat bincang-bincut di kepala adik. Batu-batan di kawasan pergunungan itu sesuai dijadikan bahan untuk membuat batu bata yang bermutu. Setelah hujan reda. Kami membeli dua gulung lampu ___________________________ untuk dipasang di tingkap rumah kami. 107 becang-becok 108 belang-belok 109 beli-belah 110 bengkang-bengkok 111 112 113 114 bincang-bincut bukit-bukau conggang-canggik gelap-guguk . kera-kera itu keluar dari perlindungannya lalu berayun-temayun dari sebatang pohon ke sebatang pohon yang lain. C NO 103 104 105 106 babak-belur batu-batan KATA GANDA RENTAK PENGGANDAAN BEBAS AYAT CONTOH Kapal terbang supersonik itu terbang membelah awan-gemawan dengan lajunya. Janganlah anda menertawakan pemuda tempang yang berjalan conggang-canggik itu. Tentu adik gembira melihat lampu yang ber__________________ itu. bukan untuk melancong. ibu mengajak saya dan kakak ke Geylang Serai untuk berbelanja. Suara para hadirin dan hadirat yang becangbecok itu menenggelami suara pemimpin yang sedang berucap. Ayah saya tidak berani memandu keretanya ke Cameron Highland kerana jalan di situ belang-belok. kami meraba-raba mencari jalan keluar dari bilik itu. Negeri yang bakal saya kunjungi itu penuh dengan bukit-bukau yang permai. KATA GANDA awan-gemawan ayun-temayun Dua hari sebelum hari raya menjelang. Dalam keadaan yang gelap-guguk itu. Latihan berkawat akan diteruskan sehingga barisan askar-askar itu tidak bengkangbengkok lagi. Kaki adiknya membabak-belur setelah memakai kasut yang ketat itu.

___________________________ telah pun dimasukkan ke dalam kotak.115 116 117 geli-geman gerak-geri gundah-gulana 118 hancur-mumur 119 haru-biru 120 incang-incut 121 ipar-duai 122 kacau-bilau 123 124 125 126 127 128 129 kayu-kayan kelam-kabut kelang-kelok keluh-kesah kembang-kembut kering-kontang kusut-masai Para penonton berasa geli-geman menyaksikan beberapa orang aktor memakan serangga-serangga yang berbisa. Keadaan akan bertambah haru-biru jika setiap golongan yang saling bertentangan tidak mahu bertolak ansur. Nasi dan ________________nya telah pun terbungkus. Dengan keadaan kelam-kabut. Pemandu itu memandu keretanya dengan berhat-hati kerana jalan menuju ke kampung itu kelang-kelok. . para penjahit itu tidak menghiraukan jahitan mereka yang incang-incut itu. Mereka terlompat-lompat keriangan. Hati tuan puteri itu hancur-mumur setelah mengetahui ayahandanya terkorban dalam serangan kaum penentang. Gerak-geri penjahat yang bermahajaralela itu sedang diperhati oleh pihak polis. dia segera menuju ke sekolahnya kerana sudah terlewat. Lantaran hendak meningkatkan pengeluaran. Bas yang dinantikan mereka muncul di hadapan mereka. latihan 07 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Perabot-perabot yang dikeluarkan oleh syarikat itu dibuat daripada kayu-kayan yang bermutu tinggi. Tikar dan kanvas tidak ketinggalan. Para petani itu berkeluh-kesah kerana musim kamarau tahun ini agak panjang. Semua kelengkapan telah pun tersedia. Lampu dari rumah api di pulau itu kembangkembut untuk membantu kapal melalui selat yang sempit itu. Hati orangnya menjadi gundah-gulana semenjak dia tertangkap lantaran menyalahgunakan dadah. ___________________________ telah lama berkumpul. semua perigi di kampung itu menjadi kering-kontang Artis yang terkenal itu membiarkan rambutnya yang kusut-masai itu kerana katanya itu adalah identitinya. Yang hanya belum tiba ialah bas yang akan membawa kami ke Pantai Changi. Semua ipar-duainya telah sepakat untuk mengumpul dana bagi kegunaan anggota keluarga yang memerlukannya. Tiba-tiba _______________________ budak-budak menjadikan tempat itu ___________________________. Keadaan menjadi kacau-bilau apabila pegawai tertinggi pasukan tentera cuba mengambil alih pemerintahan. Buah-buahan telah dipotong dan air minuman juga telah tersedia. Apabila musim kemarau. Mereka kegembiraan.

Ibu mengingatkan saya agar berhati-hati berjalan di situ kerana lantainya licin-licau. negeri yang dulunya makmur menjadi punah-ranah lantaran pengeboman tentera Amerika. Murid-murid di darjah itu menjadi riuh-rendah apabila guru kelas mereka jatuh tiba-tiba. Para penonton itu terpesona dengan lenggang-lenggok dan lemah-gemalai penaripenari yang sedang membuat persembahan itu. Kami telah berlatih dengan gigih. Bertanyalah kepada beliau kerana pengalaman beliau masak-mangsai. lambat-laun kamu akan meraih kejayaan yang cemerlang. saya pasti wanita itu ialah teman sedarjah saya dulu. Daripada lenggang-lenggok jalannya. Jika kamu belajar dengan bersungguhsungguh. Pustakawan itu mengomel kerana terpaksa berulang kali mengemas buku-buku yang lintang-kedak itu. Setelah peperangan di Iraq itu tamat. 142 rempah-ratus 140 porak-peranda 141 punah-ranah 143 144 remuk-redam riuh-rendah Jalan raya itu menjadi sibuk sejak para penggunanya berlalu-lalang ke bandar. . Malam ini adalah malam penentu kejayaan kami setelah kami ber__________________________ berlatih selama sebulan. Rumah tangganya menjadi porak-peranda setelah dia diisitiharkan muflis kerana terlalu banyak hutang.latihan 06 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Hati tuan puteri itu remuk-redam setelah mengetahui kematian tunangnya di medan perang itu. ________________________ mereka yang melaung nama pasukan kami menyenangkan hati kami. 138 139 masak-mangsai mentua-taya 136 137 lintang-pukang Tiba-tiba keadaan bertukar menjadi ____________________________. Ibu ke pasar Geylang untuk membeli rempahratus bagi digunakan bagi memasak rendang daging itu. Mentua-taya hendaklah memainkan peranan agar ruma tangga anakanak mereka harmoni dan terpelihara. Ali berlari lintang-pukang kerana dikejar anjing hitam ketika berjalan di hadapan kedai itu. Adakah malam ini akan terbalas semua penat lelah kami? 134 135 liang-liuk licin-licau lintang-kedak 133 lenggang-lenggok Suara para penyokong pasukan kami yang _______________________ dapat kami dengari dari bilik persalinan. 130 131 lalu-lalang lambat-laun 132 lemah-gemalai Kami sudah membuat persediaan yang rapi. Batang-batang padi yang berliang-liuk ditiup angin itu menambahkan lagi keindahan bendang. Stadium yang tadinya ___________________________ bertukar menjadi gelap gelita lantaran terputusnya elektrik. Mereka memang penyokong yang setia. Pertandingan terpaksa ditunda ke suatu tarikh yang akan ditetapkan kelak.

. Para anggota parti yang simpang-perenang itu telah diberi ingatan agar menyelesaikan perbalahan mereka. Kawasan Geylang Serai terang-benderang dek lampu berwarna-warni dan berkelap-kelip. Masalah tikai-pangkai dalam keluarga. Menteri muda itu mempunyai suku-sakatnya di Indonesia dan Malaysia. Bapa mengemas kawat komputer yang bersimpang-siur agar kelihatan kemas. Sesampainya di situ. Aku pelik akan katakata ibu. Geylang penuh sesak dengan orang ramai yang hendak mem___________________________ bagi persiapan Syawal yang akan menjelang tidak berapa lama lagi. Johari berura-ura hendak menyusur-galur keluarganya agar setiap anggota keluarganya tahu akan asal usulnya. Fahamlah aku dengan kata-kata ibu tadi. Badannya menjadi segar-bugar setelah mandi di sungai yang dingin airnya itu Program Bulan Bahasa dianjurkan berselangseli dengan kegiatan Anugerah Persuratan. Kata ibu. latihan 05 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Kerlipan lampu yang ber___________________________ itu menawan hatiku. kawasan Geylang memang menakjubkan aku. Sorak-sorai para penyokong pasukan Brazil mengegarkan stadium itu. ibu bapaku mengajak aku ke Geylang. Sewaktu menuntut di universiti dulu. Sepanjang jalan dipasang lampu yang ber________________________. saya selalu berulang-alik dari Geylang Serai ke Bukit Timah. Ketiga-tiga beradik itu tersedu-sedan di hadapan jenazah ibu kandung mereka. Saudara-mara dan sahabat handai telah diundang ke majlis perkahwinan kakak saya. marilah kita ber__________________________ di bawah sinaran lampu yang ___________________________. Mencari sebab-musabab keterlibatan para belia Melayu dalam penyalahgunaan dadah adalah penting untuk membuat penghuraiannya. Selepas berterawih. Pengganas yang memeras ugut penduduk kampung itu lari tungang-langgang apabila sepasukan askar tiba di situ. Setahu aku di Geylang tidak ada kolam renang. Minyak dari kapal yang hampir tenggelam itu menumpah-ruah sehingga pencemaran laut berlaku dengan hebatnya. Aku hanya mengikut sahaja kata ibu bapaku. janganlah diheboh-hebohkan kepada masyarakat umum.145 146 rumput-rampai saudara-mara 147 sebab-musabab 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 sedu-sedan segar-bugar selang-seli simpang-perenang simpang-siur sorak-sorai suku-sakat susur-galur terang-benderang tikai-pangkai 158 tumpah-ruah 159 tunggang-langgang 160 ulang-alik Rumput-rampai di tebing sungai dikatakan mengandungi khasiat untuk menyembuhkan beberapa jenis penyakit kulit.

Dia menganggap hidupnya seperti sebuah sampan yang _______itu. Sepanjang jalan.latihan 04 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. hatinya sugul dan wajahnya menjadi _______________________. aku disambut dengan ___________________________. latihan 01 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. bekalan elektrik ke rumahnya telah dipotong kerana tidak membayar bil lebih daripada enam bulan. Setibanya. Pak Masud kelihatan sedih. air matanya bertitis-titis turun dari kelopaknya. Aku dapat menilai bahawa Tuk Penghulu seorang yang ___________________________ . aku menjamah _______________________ tradisional yang disaji sebagai membasuh mulut. Dia tahu. Selepas makan tengah hari. Ternyata isteri Tuk Penghulu juga istimewa orangnya. Apabila memikirkan soal itu. Aku ditemani oleh Pak Abu ke rumah penghulu. Dia merenung api lilin yang ber____________________________ ditiup angin. . Pak Abu yang tahu akan _____________________ kampung itu bercerita tentang ketokohan Tuk Penghulu yang menentang askar-askar Jepun. _________________________ yang mengatakan bahawa syarikatnya akan memberhentikan sebahagian besar pekerja lantaran kemerosotan ekonomi membimbangkan hatinya. ________________________ yang dimasaknya memang sedap belaka. di rumah Tuk Penghulu. Sebelum temu ramah dibuat. Mungkinkah dia seorang daripadanya. aku dijamu dengan masakan kampung. dia sudah ber___________________________ untuk menyara kehidupan sekeluarganya tetapi pendapatanya tidak mencukupi. Maklumlah. anak-anak beliau yang seramai tiga orang itu merupakan peniaga yang maju dan termasyhur. Malah.

.. Sudahlah. Tiba-tiba bahunya dipegang orang. Kami ber_________________________ mengemas barang-barang kami kerana keadaan bertambah gelap.!” Jawab Izad ___________________________. dia __________________________ di hadapan rumah Pak Leman bagi mengatur langkah untuk merompaknya. Semua orang tahu akan Pak Leman. Izad?” Tanya Kamin ”Aku takut hantu. Aku takut!” kata Izad. latihan 03 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Yazid menuju ke rumah Pak Leman. Malam itu.. Hatinya ber________________________ ketika bersembunyi di semak samun di situ. Pada siang hari itu. ”Engkau takutkan apa.latihan 02 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Orangnya kaya dan hidupnya ___________________________.. Senja mula merangkak... ___________________________ di langit bagi menandakan hujan akan turun tidak berapa lama lagi. Langit mulai mendung. semua itu ___________________________ sahaja. Dia ___________________________ di dalam belukar dan menghilangkan dirinya. ”Ah. .. datang memohon pertolongan. Pak Leman tidak pernah menghampakan mereka. Tiba-tiba kedengaran Yazid. Wajahnya pucat lesi. Ramai orang yang memerlukan bantuan. Yazid terperanjat dan lari ___________________________ tanpa menoleh ke belakang.cepat-cepatlah kemas.. dalam keadaan gelap gelita. seorang penyangak kampung selalu menaruh niat hendak merompak rumah Pak Leman. Kami mengambil keputusan untuk pulang setelah puas ber_________________________ di sungai di pinggir hutan itu. Dia menantikan semua orang tidur dan lampu terpadam.. ”Eh. mari kita berangkat!” kata Hamim pula.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful