SILA KLIK IMEJ UNTUK KEMBALI KE LAMAN LEMBARAN KERJA

P6
KATA GANDA BERENTAK
disusun oleh:

MOHAMED NAIM DAIPI

NAMA : ……………………………………….. DARJAH : ……………………………….. TARIKH :……………………………………

Dia juga pintar. dia akan ter______________________ membuat tugasan itu. Lantaran tekanan di tempat kerja dan kurang tidur. Katanya. Dia suka menjawab ___________________________ yang diajukan oleh sesiapa sahaja. Adik juga sopan santun orangnya dan tidak pernah bersikap kurang ajar terutama kepada orang-orang tua. Walaupun begitu. KATA GANDA Adiku memang istimewa orangnya. Cikgu menyuruh Ali memadam garisan di tepi buku rampaiannya yang herot-berot itu. Pasangan suami isteri yang bercerai-berai disebabkan keperluan ekonomi semakin bertambah. Pengurus yanng suka carut-marut di hadapan pekerjanya itu telah ditukarkan ke jabatan lain. Raja yang adil itu memakai baju yang cobak-cabik ketika menyamar untuk mengetahui keadaan hidup rakyatnya. Apabila masanya hampir tiba. keadaan halai-balai di Iraq masih belum pulih. bercakap perkara-perkara yang tidak penting boleh membuang masa kita. Badannya calar-balar setelah keluar dari semak samun yang penuh dengan pokok berduri itu. Mukanya akan menjadi ___________________________ kerana cuba menghabiskan aiskrimnya dengan segera. satu kekurangan adik ialah dia suka bertangguhtangguh ketika membuat tugasan. Saya tidak suka berkawan dengan anak orang kaya itu kerana sikapnya yang congkak-bongkah itu. kerjanya sempurna dan tepat jawapannya.A NO 1 2 anak-pinak calar-balar 3 carut-marut KATA GANDA RENTAK PENGGANDAAN VOKAL AYAT CONTOH Dia meninggalkan anak-pinaknya kerana terpaksa merantau untuk mencari rezeki. Walaupun begitu. Satu lagi kekurangan adik ialah sewaktu makan aiskrim. adik tidak suka bercakap perkara yang _________________________ . latihan 15 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Dia __________________________ kepada sesiapa sahaja dan senang diajak berbual-bual. Walaupun peperangan Irag dan Amerika telah lama tamat. 10 gotong-royong 11 halai-balai 12 herot-berot . Ayah segera emmbawa adik ke klinik apabila adik cirit-birit selepas makan di restoran makanan segera itu. Muka budak itu comot-momot setelah makan aiskrim tersebut. mata pekerja wanita itu cengkung-mengkung. 4 cengkung-mengkung 5 cerai-berai 6 cirit-birit 7 8 9 cobak-cabik comot-momot congkak-bongkah Namun demikian. Penduduk itu hendak bergotong-royong membersihkan tanah perkuburan di kampung mereka.

Tidak ada ___________________________ di sisi masyarakat yang berbudaya. Setiap pagi. Negeri yang kaya dengan minyak itu dalam keadaan kelut-melut setelah terbongkar kisah beberapa orang menterinya terlibat dalam skandal kewangan. 17 18 16 kalut-malut karut-marut kaya-raya Suatu hari. Sepatutnya orang yang ___________________________ seperti 19 kelut-melut 20 21 22 23 kuih-muih kusut-musut lauk-pauk ramah-tamah rebah-rempah remeh-temeh saki-baki sayur-mayur selok-belok serta-merta lelaki tadi membantu oang-orang yang tidak bernasib baik. . 13 14 15 hina-dina hingar-bingar hiruk-pikuk Kita tidak seharusnya memandang hina kepada anggota masyarakat yang tidak beruntung. Kami tidak khuatir ketika mendaki Gunung Ledang itu kerana pemandu kami tahu selok-belok gunung itu. Masalah yang dihadapinya menjadi kusutmusut setelah beberapa orang campur tangan dalam hal itu. Perisitwa itu menginsafkan saya. Semua manusia sama di sisi Tuhan. Peluru yang menembusi dada askar itu menyebabkannya mati serta-merta. Majlis itu bertukar menjadi hingar-bingar apabila lampu di dewan itu terpadam. Cerita yang karut-marut itu diberhentikan siarannya kerana tidak diminati ramai. Rambutnya pula ___________________________ dan badannya pula ___________________________. Perkara yang remeh-temeh tidak akan dibincangkan dalam mesyuarat ini. Saya menjadi marah lantas menarik tangan pengemis dan berlalu dari situ. Pemuda yang ramah-tamah itu senang diajak bersembang dan bergurau. Lauk-pauk yang dijual di Restoran Sekampung itu lazat tetapi pedas. Setiap tiga bulan.latihan 14 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. nenek ke kedai itu untuk membeli kuih-muih untuk sarapan kami. Budak yang selalu berangan-angan untuik menjadi kaya-raya itu telah mencipta mikrocip yang palin gkecil di dunia. koyak di sana sini. 24 25 26 27 28 29 Tidak ada anggota masyarakat yang hinadina di sisi masyarakat yang berbudaya. saya melihat seorang lelaki kaya menghalau seorang pengemis yang berpakaian ___________________________. saki-baki duit saku yang tidak dibelanjakan itu didermakan ke rumah anak-anak yatim. Para penyokong setia pasukan bola sepak itu bersorak-sorak sehingga keadaan menjadi hiruk-pikuk. Askar yang tertembak itu rebah-rempah sebelum terdampar di kaki gaung itu. Keadaan kalut-malut yang melanda negara kecil itu belum dapat diselesaikan lagi oleh pihak keselamatannya. Sayur-mayur yang dijual di pasar itu segarsegar dan murah pula harganya. Perlahan-lahan saya mengeluarkan wang sebanyak sepuluh dolar lalu menghulurkan kepadanya.

”Mungkin lelaki itu mabuk!” kata ayah. begana-begini 34 belat-belit 35 36 37 benggal-benggil bengkak-bengkil bolak-balik 38 bongkang-bangking 39 bongkar-bangkir 40 compang-camping .30 tetek-bengek 31 tungkus-lumus Kalau kita memberi tumpuan kepada perkara tetek-bengek. kita perlu pulang ke kampung untuk menjenguk __________________________. __________________________. Dengan demikian. Walaupun begana-begini yang dikatakan oleh penjenayah itu. Ayah juga tidak dapat memandu keretanya dengan laju kerana jalannya ________________________. Pak Malim bertungkus-lumus agar kumpulan muzik tradisionalnya itu terus hidup. KATA GANDA Jalan ke kampung itu ___________________________. ikatan persaudaraan kita akan bertambah erat. ayah mengajak kami pulang ke kampung. Habis mukanya bengkak-bengkil ditumbuk oleh budak-budak nakal itu. Tibatiba kereta ayah berhenti. Kata ayah. pihak penyiasat masih tidak mempercayainya. Mayat rakyat Iraq bongkang-bangking lantaran pengeboman Tentera Udara Amerika yang tersasar. Ayah membunyikan hon berkali-kali tetapi lelaki itu tidak mahu menghindar. Hari itu. berlubang-lubang di sana sini. Pemuda yang terpikat dengan keayuan Amelia itu selalu berbolak-balik di hadapan rumah gadis itu. Seluruh tubuh budak itu benggal-benggil diserang tebuan ketika dia dan ayahnya bersiar-siar di kolam air MacRitchie. Belat-belit si penipu itu akhirnya terdedah setelah mangsa-mangsanya membuat aduan kepada pihak polis. masalah besar yang kita hadapi tidak akan terhurai. Keadaan bongkar-bangkir di negara itu pulih setelah tentera Pertubuhan Bangsabangsa Bersatu masuk ke negara itu. Pengemis yang berpakaian compangcamping dan kotor-bolor itu meminta-minta kepada para jemaah masjid itu. B NO 32 basa-basi 33 KATA GANDA RENTAK PENGGANDAAN KONSONAN AYAT CONTOH Jiran-jiran dan sahabat handainya sering memuji-muji tingkah laku dan basa-basi Hadijah. latihan 13 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Seorang lelaki berjalan ter____________________ di tengah jalan itu.

Bunyi telefon yang berderang-dering itu membingitkan telinga saya.latihan 12 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Dalam keadaan _________________________ itu. Matanya merah menyala. Suara itu sayup dan menggerunkan. Jantungku berdegap-degup sewaktu menantikan keputusan PSLE diumumkan oleh pengetua sekolah. Aku membuka mataku dan menyedari waktu subuh sudah pun tiba. Di sekeliling tempat itu dipenuhi dengan 43 corak-carik 44 corat-coret coreng-moreng dakwa-dakwi __________________________ yang besar. Buatlah kerja anda dengan sedaya-upaya dan janganlah gembar-gemburkan kejayaan yang kecil itu. Saya tidak gemar bersahabat dengannya kerana sering berdolak-dalik dalam percakapannya. orang ramai menghargainya. Majlis dansa-dansi sempena ulang tahun syarikat itu akan dilangsungkan di sebuah hotel terkemuka. . aku terdengar suara azan. Walaupun dia menganggap tulisannya hanya corat-coret sahaja. Aku segera berlari ______________________. 45 Tiba-tiba namaku dipanggil. Muka peminat setia pasukan bola sepak itu coreng-moreng dengan pelbagai warna. Mataku terkebil-kebil melihat lembaga itu. aku _________________________ bangkit dari tempat pembaringan. Majlis silaturrahim itu menjadi congkarcangkir lantaran perancangan yang tidak tersusun. Mulutnya berbuih hijau. Setiap kali Amerika menggugurkan bomnya di tanah Iraq. Mulutku __________________________ membaca doa agar lembaga itu tidak mengejar aku. Pakaian pengemis wanita yang corak-carik itu menarik simpati orang ramai yang berlalu-lalang di situ. Pihak penganjur peraduan itu tidak akan melayan dakwa-dakwi yang mungkin dibangkitkan oleh para peserta. 41 congkah-cangkih 42 congkar-cangkir Apabila aku sedar. Dekuh-dekah penonton yang menyaksikan lelucon pelawak-pelawak itu menandakan jenaka mereka itu menggeletek hati. Desas-desus yang mengatakan bahawa seniman terkenal itu beristeri lagi adalah karut semata-mata. bunyi yang berdentamdentum itu menakutkan Salim. 46 47 dansa-dansi 48 degap-degup 49 dekuh-dekah 50 51 52 dentam-dentum derang-dering desas-desus 53 dolak-dalik 54 gembar-gembur Ibu mengemas mainan adik yang congkahcangkih di dalam bilik adik sambil mulutnya mengomel-ngomel. Sebuah lembaga berdiri tegak di hadapanku. Tingginya seperti galah.

Fathiah memang anak jati Kampung Sarwa dan mengetahui kelak-keluk sejarah kampung itu. Huru-hara yang dicetuskan oleh penentang pemerintah itu dapat dipulihkan setelah ketua penentang dapat diberkas. Biasanya ___________________________ akan datang lebih awal untuk membuat persiapan. Dia segera menutup telinganya apabila guruh-garah berdentum. Semua jerah-jerih berbalas apabila anakanaknya berjaya dalam bidang akademik.55 56 57 58 gopoh-gapah gunung-ganang guruh-garah hukum-hakam 59 60 61 62 huru-hara huyung-hayang jerah-jerih jungkang-jungkit 63 kasak-kisik 64 kecuh-kecah 65 kelak-keluk 66 67 68 kelepak-kelepuk 69 kenduri-kendara 70 kobar-kabir kelap-kelip kelentang-kelentung Kerani itu menaip suarat itu dengan gopohgapah kerana surat itu dikehendaki oleh majikannya pada masa itu. Indahnya pemandangan gunung-ganang itu apabila dilihat dari jarak jauh. dengan adanya majlis seperti ini boleh mengeratkan lagi silaturrahim. Bunyi kelentang-kelentung dari surau itu menandakan waktu solat telah pun masuk. Mereka akan ber_______________________________ menyiapkan ___________________________. latihan 11 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Budak-budak yang sedang bermain jungkang-jungkit itu diiangatkan agar menjaga keselamatan diri mereka. Apabila terlewat. Bunyi kelepak-kelepuk jelas kedengaran ketika kedua-kedua ahli gusti itu beradu tenaga. mulalah dia terkecuhkecah sehingga kekadang dia terlupa barang yang perlu diabawanya. Majlis _____________________________ sering dianjurkan oleh masyarakat Melayu untuk membaca doa selamat atau menyatakan rasa kesyukuran. . Pendek kata. Negara yang tidak menguatkuasakan hukum-hakam yang telah diputuskan akan ditimpa huru-hara. Anggota keluarga yang tidak dapat membantu pula akan membawa ____________________________ sebagai pencuci mulut. Wanita yang suka mengobar-kabir hal tetangganya tidak dipercayai oleh semua jirannya. Suara kasak-kisik anak-anak gadis itu berbisik-bisik jelas kedengaran tetapi kami tidak tahu akan kandungannya. Pemabuk yang terhuyung-hayang itu terkorban dalam kecelakaan jalan raya itu. Semua rumah di kampung itu mengadakan majlis kenduri-kendara bagi menyambut ketibaan Syawal yang mulia. Lampu kelap-kelip yang dipasang di sekeliling jendela rumahnya berwarna-warni.

___________________________ perompak itu memang tidak berperi kemanusiaan. bingkainya kopak-kapik. Kawallah nafsu-nafsi ketika berbelanja agar kamu dapat menjimatkan wang kamu. Pelanggan bank menjadi panik dan ber________________________ seperti orang ketakutan. Jalan raya yang lekak-lekuk itu akan diratakan tidak berapa lama lagi. . Dia tidak mahu tercebur dalam dunia politik kerana ahli politik mempunyai musuh-masah yang tidak terhitung banyaknya. Setelah perceraian tersebut. Bunyi tembakan meriam yang legum-legam itu menandakan ketibaan Presiden di perayaan Hari Kebangsaan itu. Budak-budak yang sedang bermandi-mandi di tepi sungai itu terperanjat apabila seekor buaya muncul di situ. Beberapa orang perompak yang bersenjata api telah menimbulkan ________________________ di dalam bank itu.latihan 10 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. seorang pemuda berkemeja kemas mundar-mandir di hadapan kedai emas itu. Seorang pegawai keselamatan yang cuba menentang telah ditembak. Pemuda yang menganggur itu hanya luntanglantung sahaja ke merata-rata tempat. Janganlah sekali-kali kita membiarkan diri kita dikotak-katik atau diperdaya oleh orang lain. 75 76 77 78 79 80 81 82 legup-legap lekak-lekuk lentam-lentum luntang-lanting luntang-lantung mandi-manda 83 morat-marit 84 mundar-mandir 85 86 87 musuh-masah nafsu-nafsi olak-alik Dia terpaksa terkontal-kantil di kota yang sibuk itu lantaran dia tidak dapat menemui abangnya yang dikatakan menetap di situ. Pegawai keselamatan bank tidak dapat berbuat apa-apa. Kehidupan rumahtangga mereka menjadi morat-marit lantaran mentua-taya yang selalu berleter. Mulut belia itu kumat-kamit membaca doa agar dirinya dijauhi fitnah dan hasad. kehidupan anakanak mereka menjadi kucar-kacir. Beberapa orang pelanggan bank yang tidak menurut kata-kata mereka dipukul dengan buntut senjata api. Walaupun lukisan itu bermutu dan bernilai. 71 72 73 74 kontal-kantil kopak-kapik kotak-katik kucar-kacir kumat-kamit legum-legam Suasana di dalam bank itu menjadi ___________________________. Dua tiga jam sebelum romapakan itu. Bunyi tembakan meriam yang lentam-lentum itu menyebabkan bayi itu meninggal dunia. Kasim sudah tidak dipercayai rakan-rakan sebayanya kerana percakapannya yang suka olak-alik itu. Buah jambu mawar di pohon itu luntanglanting ditiup angin. Pegawai itu mati ___________________________ . Orang tua itu termengah-mengah dan nafasnya legup-legap setelah menaiki tangga ke tingkat dua sahaja. Senjata mereka telah dirampas perompak itu.

adik melangkah masuk ke ruang tamu sambil berkata. Ketua murid itu mencatatkan nama pelajar yang berpakaian serbah-serbih itu. Walaupun usianya baru tiga tahun. Sultan Aminurrashid pun menyamar untuk mengetahui keadaan sebenar rakyatnya. Tanah-tanih di sekitar kampung itu sesuai untuk ditanam dengan pokok kelapa sakit. Dengan ter_________________________. Wajahnya terbayang ketakutannya. Tempat yang aman itu menjadi orak-arik apabla dua kumpulan yang tidak bersefahaman itu bergaduh. Ibuku ____________________________ seperti orang hilang ingatan.88 89 olang-aling orak-arik 90 pontang-panting 91 porak-parik 92 robak-rabik 93 rompang-ramping Perahu yang olang-aling dipukul ombak ganas itu akhirnya tenggelam. Air mata Azlina serembah-serembih apabila jenazah suaminya hendak diusung ke tanah perkuburan. 94 95 96 97 98 99 100 101 102 serbah-serbih serba-serbi serembah-serembih sulat-sulit susup-sasap tanah-tanih teka-teki umbang-ambing warna-warni “Mungkin adikmu diculik orang! Mungkin adikmu dilanggar kereta! Mungkin adikmu jatuh di longkang besar itu!” kata ibu berkali-kali. Abang tidak risau sedikit pun. Pakaiannya yang berwarna-warni itu menjadi ikutan muda-mudi. Dengan berpakaian robak-rabik. Hidupnya ibarat sebuah perahu yang terumbang-ambing dipukul gelombang yang ganas. latihan 09 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Perabot di rumah orang kaya itu serbaserbi antik dan berharga. dia dapat menjawab teka-teki yang sukar itu. Dia hendak meratakan susunan giginya yang sulat-sulit itu. Ibu membuat dugaan yang bukan-bukan. Tiba-tiba adik muncul di muka pintu. Budak nakal yang hendak mencuri buahbuahan di rumah Ah Seng lari pontangpanting dikjar oleh anjing. ”Saya bergasak dengan budak nakal itu!” Ibu tergamam. Saya menyedekahkan sepasang pakaian kepada pengemis yang berpakaian rompang-ramping itu. Kehidupan rumahtangga mereka menjadi porak-parik setelah si suami berjinak-jinak dengan minuman keras. Lengannya _________________________ akibat luka. Bajunya ____________________. . Sementara abangku pula duduk __________________________ di sofa yang empuk. Pencuri itu berlari susup-sasap di celahcelah khalayak ramai yang sedang berkumpul di padang itu. Dia tahu benar akan sikap adiknya.

Ayah terpaksa menggondolkan rambut adik kerana terdapat bincang-bincut di kepala adik. Setelah hujan reda. 107 becang-becok 108 belang-belok 109 beli-belah 110 bengkang-bengkok 111 112 113 114 bincang-bincut bukit-bukau conggang-canggik gelap-guguk . Ibu juga membeli ______________________________ untuk memasak rendang dan lauk-pauk sempena lebaran nanti. Negeri yang bakal saya kunjungi itu penuh dengan bukit-bukau yang permai. KATA GANDA awan-gemawan ayun-temayun Dua hari sebelum hari raya menjelang.latihan 08 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. bukan untuk melancong. Batu-batan di kawasan pergunungan itu sesuai dijadikan bahan untuk membuat batu bata yang bermutu. Kami membeli dua gulung lampu ___________________________ untuk dipasang di tingkap rumah kami. ibu mengajak saya dan kakak ke Geylang Serai untuk berbelanja. Dalam keadaan yang gelap-guguk itu. Kami tidak lupa juga membeli bunga yang kelihatan __________________________. Ayah saya tidak berani memandu keretanya ke Cameron Highland kerana jalan di situ belang-belok. C NO 103 104 105 106 babak-belur batu-batan KATA GANDA RENTAK PENGGANDAAN BEBAS AYAT CONTOH Kapal terbang supersonik itu terbang membelah awan-gemawan dengan lajunya. kami meraba-raba mencari jalan keluar dari bilik itu. Kaki adiknya membabak-belur setelah memakai kasut yang ketat itu. Kami juga membeli __________________________ yang berbagai rasa dan warna. Latihan berkawat akan diteruskan sehingga barisan askar-askar itu tidak bengkangbengkok lagi. Rakyat Singapura yang masuk ke Johor tu hanya bertujuan untuk membeli-belah sahaja. Suara para hadirin dan hadirat yang becangbecok itu menenggelami suara pemimpin yang sedang berucap. kera-kera itu keluar dari perlindungannya lalu berayun-temayun dari sebatang pohon ke sebatang pohon yang lain. Tentu adik gembira melihat lampu yang ber__________________ itu. Janganlah anda menertawakan pemuda tempang yang berjalan conggang-canggik itu.

Keadaan menjadi kacau-bilau apabila pegawai tertinggi pasukan tentera cuba mengambil alih pemerintahan. Perabot-perabot yang dikeluarkan oleh syarikat itu dibuat daripada kayu-kayan yang bermutu tinggi. Nasi dan ________________nya telah pun terbungkus. Bas yang dinantikan mereka muncul di hadapan mereka. Tikar dan kanvas tidak ketinggalan. ___________________________ telah pun dimasukkan ke dalam kotak. Yang hanya belum tiba ialah bas yang akan membawa kami ke Pantai Changi.115 116 117 geli-geman gerak-geri gundah-gulana 118 hancur-mumur 119 haru-biru 120 incang-incut 121 ipar-duai 122 kacau-bilau 123 124 125 126 127 128 129 kayu-kayan kelam-kabut kelang-kelok keluh-kesah kembang-kembut kering-kontang kusut-masai Para penonton berasa geli-geman menyaksikan beberapa orang aktor memakan serangga-serangga yang berbisa. Semua ipar-duainya telah sepakat untuk mengumpul dana bagi kegunaan anggota keluarga yang memerlukannya. Hati tuan puteri itu hancur-mumur setelah mengetahui ayahandanya terkorban dalam serangan kaum penentang. Hati orangnya menjadi gundah-gulana semenjak dia tertangkap lantaran menyalahgunakan dadah. Dengan keadaan kelam-kabut. Gerak-geri penjahat yang bermahajaralela itu sedang diperhati oleh pihak polis. . Keadaan akan bertambah haru-biru jika setiap golongan yang saling bertentangan tidak mahu bertolak ansur. ___________________________ telah lama berkumpul. Semua kelengkapan telah pun tersedia. Lantaran hendak meningkatkan pengeluaran. Lampu dari rumah api di pulau itu kembangkembut untuk membantu kapal melalui selat yang sempit itu. Apabila musim kemarau. Pemandu itu memandu keretanya dengan berhat-hati kerana jalan menuju ke kampung itu kelang-kelok. latihan 07 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. dia segera menuju ke sekolahnya kerana sudah terlewat. Para petani itu berkeluh-kesah kerana musim kamarau tahun ini agak panjang. Mereka terlompat-lompat keriangan. Buah-buahan telah dipotong dan air minuman juga telah tersedia. para penjahit itu tidak menghiraukan jahitan mereka yang incang-incut itu. semua perigi di kampung itu menjadi kering-kontang Artis yang terkenal itu membiarkan rambutnya yang kusut-masai itu kerana katanya itu adalah identitinya. Tiba-tiba _______________________ budak-budak menjadikan tempat itu ___________________________. Mereka kegembiraan.

Pustakawan itu mengomel kerana terpaksa berulang kali mengemas buku-buku yang lintang-kedak itu. 130 131 lalu-lalang lambat-laun 132 lemah-gemalai Kami sudah membuat persediaan yang rapi. ________________________ mereka yang melaung nama pasukan kami menyenangkan hati kami. Batang-batang padi yang berliang-liuk ditiup angin itu menambahkan lagi keindahan bendang. saya pasti wanita itu ialah teman sedarjah saya dulu. 138 139 masak-mangsai mentua-taya 136 137 lintang-pukang Tiba-tiba keadaan bertukar menjadi ____________________________. Bertanyalah kepada beliau kerana pengalaman beliau masak-mangsai. Ibu mengingatkan saya agar berhati-hati berjalan di situ kerana lantainya licin-licau. negeri yang dulunya makmur menjadi punah-ranah lantaran pengeboman tentera Amerika. Rumah tangganya menjadi porak-peranda setelah dia diisitiharkan muflis kerana terlalu banyak hutang. Setelah peperangan di Iraq itu tamat. Jika kamu belajar dengan bersungguhsungguh. Pertandingan terpaksa ditunda ke suatu tarikh yang akan ditetapkan kelak. Murid-murid di darjah itu menjadi riuh-rendah apabila guru kelas mereka jatuh tiba-tiba. lambat-laun kamu akan meraih kejayaan yang cemerlang. . Kami telah berlatih dengan gigih. Malam ini adalah malam penentu kejayaan kami setelah kami ber__________________________ berlatih selama sebulan. Daripada lenggang-lenggok jalannya. Ibu ke pasar Geylang untuk membeli rempahratus bagi digunakan bagi memasak rendang daging itu. Mentua-taya hendaklah memainkan peranan agar ruma tangga anakanak mereka harmoni dan terpelihara. Mereka memang penyokong yang setia. Ali berlari lintang-pukang kerana dikejar anjing hitam ketika berjalan di hadapan kedai itu. Stadium yang tadinya ___________________________ bertukar menjadi gelap gelita lantaran terputusnya elektrik.latihan 06 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Para penonton itu terpesona dengan lenggang-lenggok dan lemah-gemalai penaripenari yang sedang membuat persembahan itu. Hati tuan puteri itu remuk-redam setelah mengetahui kematian tunangnya di medan perang itu. 142 rempah-ratus 140 porak-peranda 141 punah-ranah 143 144 remuk-redam riuh-rendah Jalan raya itu menjadi sibuk sejak para penggunanya berlalu-lalang ke bandar. Adakah malam ini akan terbalas semua penat lelah kami? 134 135 liang-liuk licin-licau lintang-kedak 133 lenggang-lenggok Suara para penyokong pasukan kami yang _______________________ dapat kami dengari dari bilik persalinan.

latihan 05 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Para anggota parti yang simpang-perenang itu telah diberi ingatan agar menyelesaikan perbalahan mereka. ibu bapaku mengajak aku ke Geylang. Masalah tikai-pangkai dalam keluarga. Saudara-mara dan sahabat handai telah diundang ke majlis perkahwinan kakak saya. Menteri muda itu mempunyai suku-sakatnya di Indonesia dan Malaysia. Fahamlah aku dengan kata-kata ibu tadi. Kawasan Geylang Serai terang-benderang dek lampu berwarna-warni dan berkelap-kelip. janganlah diheboh-hebohkan kepada masyarakat umum. Johari berura-ura hendak menyusur-galur keluarganya agar setiap anggota keluarganya tahu akan asal usulnya. Badannya menjadi segar-bugar setelah mandi di sungai yang dingin airnya itu Program Bulan Bahasa dianjurkan berselangseli dengan kegiatan Anugerah Persuratan. Geylang penuh sesak dengan orang ramai yang hendak mem___________________________ bagi persiapan Syawal yang akan menjelang tidak berapa lama lagi. Setahu aku di Geylang tidak ada kolam renang. Aku hanya mengikut sahaja kata ibu bapaku. Sepanjang jalan dipasang lampu yang ber________________________. saya selalu berulang-alik dari Geylang Serai ke Bukit Timah. Minyak dari kapal yang hampir tenggelam itu menumpah-ruah sehingga pencemaran laut berlaku dengan hebatnya. Kata ibu. kawasan Geylang memang menakjubkan aku. Sorak-sorai para penyokong pasukan Brazil mengegarkan stadium itu. Mencari sebab-musabab keterlibatan para belia Melayu dalam penyalahgunaan dadah adalah penting untuk membuat penghuraiannya. Aku pelik akan katakata ibu. Bapa mengemas kawat komputer yang bersimpang-siur agar kelihatan kemas. Kerlipan lampu yang ber___________________________ itu menawan hatiku.145 146 rumput-rampai saudara-mara 147 sebab-musabab 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 sedu-sedan segar-bugar selang-seli simpang-perenang simpang-siur sorak-sorai suku-sakat susur-galur terang-benderang tikai-pangkai 158 tumpah-ruah 159 tunggang-langgang 160 ulang-alik Rumput-rampai di tebing sungai dikatakan mengandungi khasiat untuk menyembuhkan beberapa jenis penyakit kulit. Selepas berterawih. Pengganas yang memeras ugut penduduk kampung itu lari tungang-langgang apabila sepasukan askar tiba di situ. Sesampainya di situ. marilah kita ber__________________________ di bawah sinaran lampu yang ___________________________. . Ketiga-tiga beradik itu tersedu-sedan di hadapan jenazah ibu kandung mereka. Sewaktu menuntut di universiti dulu.

________________________ yang dimasaknya memang sedap belaka. Maklumlah. air matanya bertitis-titis turun dari kelopaknya. anak-anak beliau yang seramai tiga orang itu merupakan peniaga yang maju dan termasyhur. aku disambut dengan ___________________________.latihan 04 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Sepanjang jalan. di rumah Tuk Penghulu. aku menjamah _______________________ tradisional yang disaji sebagai membasuh mulut. Selepas makan tengah hari. Dia merenung api lilin yang ber____________________________ ditiup angin. Malah. bekalan elektrik ke rumahnya telah dipotong kerana tidak membayar bil lebih daripada enam bulan. Dia tahu. _________________________ yang mengatakan bahawa syarikatnya akan memberhentikan sebahagian besar pekerja lantaran kemerosotan ekonomi membimbangkan hatinya. aku dijamu dengan masakan kampung. Sebelum temu ramah dibuat. Apabila memikirkan soal itu. Pak Abu yang tahu akan _____________________ kampung itu bercerita tentang ketokohan Tuk Penghulu yang menentang askar-askar Jepun. Pak Masud kelihatan sedih. Aku ditemani oleh Pak Abu ke rumah penghulu. Ternyata isteri Tuk Penghulu juga istimewa orangnya. hatinya sugul dan wajahnya menjadi _______________________. dia sudah ber___________________________ untuk menyara kehidupan sekeluarganya tetapi pendapatanya tidak mencukupi. Dia menganggap hidupnya seperti sebuah sampan yang _______itu. Aku dapat menilai bahawa Tuk Penghulu seorang yang ___________________________ . Setibanya. latihan 01 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. . Mungkinkah dia seorang daripadanya.

Aku takut!” kata Izad. Yazid menuju ke rumah Pak Leman.... ”Ah. latihan 03 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. seorang penyangak kampung selalu menaruh niat hendak merompak rumah Pak Leman. ___________________________ di langit bagi menandakan hujan akan turun tidak berapa lama lagi. ”Engkau takutkan apa. Langit mulai mendung. Semua orang tahu akan Pak Leman. Pak Leman tidak pernah menghampakan mereka. mari kita berangkat!” kata Hamim pula. dalam keadaan gelap gelita. Hatinya ber________________________ ketika bersembunyi di semak samun di situ.. Tiba-tiba bahunya dipegang orang. ”Eh.. Kami mengambil keputusan untuk pulang setelah puas ber_________________________ di sungai di pinggir hutan itu.. Izad?” Tanya Kamin ”Aku takut hantu. Yazid terperanjat dan lari ___________________________ tanpa menoleh ke belakang.. Ramai orang yang memerlukan bantuan. Malam itu. semua itu ___________________________ sahaja. Sudahlah. dia __________________________ di hadapan rumah Pak Leman bagi mengatur langkah untuk merompaknya.. Kami ber_________________________ mengemas barang-barang kami kerana keadaan bertambah gelap.cepat-cepatlah kemas.!” Jawab Izad ___________________________. datang memohon pertolongan. Orangnya kaya dan hidupnya ___________________________. Dia menantikan semua orang tidur dan lampu terpadam.latihan 02 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Senja mula merangkak. Wajahnya pucat lesi. Dia ___________________________ di dalam belukar dan menghilangkan dirinya. Pada siang hari itu.. Tiba-tiba kedengaran Yazid. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful