SILA KLIK IMEJ UNTUK KEMBALI KE LAMAN LEMBARAN KERJA

P6
KATA GANDA BERENTAK
disusun oleh:

MOHAMED NAIM DAIPI

NAMA : ……………………………………….. DARJAH : ……………………………….. TARIKH :……………………………………

Satu lagi kekurangan adik ialah sewaktu makan aiskrim. 10 gotong-royong 11 halai-balai 12 herot-berot . bercakap perkara-perkara yang tidak penting boleh membuang masa kita. Muka budak itu comot-momot setelah makan aiskrim tersebut. Lantaran tekanan di tempat kerja dan kurang tidur. Pasangan suami isteri yang bercerai-berai disebabkan keperluan ekonomi semakin bertambah. Apabila masanya hampir tiba. adik tidak suka bercakap perkara yang _________________________ . 4 cengkung-mengkung 5 cerai-berai 6 cirit-birit 7 8 9 cobak-cabik comot-momot congkak-bongkah Namun demikian. Mukanya akan menjadi ___________________________ kerana cuba menghabiskan aiskrimnya dengan segera. Raja yang adil itu memakai baju yang cobak-cabik ketika menyamar untuk mengetahui keadaan hidup rakyatnya. Walaupun begitu. Penduduk itu hendak bergotong-royong membersihkan tanah perkuburan di kampung mereka. Pengurus yanng suka carut-marut di hadapan pekerjanya itu telah ditukarkan ke jabatan lain.A NO 1 2 anak-pinak calar-balar 3 carut-marut KATA GANDA RENTAK PENGGANDAAN VOKAL AYAT CONTOH Dia meninggalkan anak-pinaknya kerana terpaksa merantau untuk mencari rezeki. dia akan ter______________________ membuat tugasan itu. Cikgu menyuruh Ali memadam garisan di tepi buku rampaiannya yang herot-berot itu. Dia juga pintar. Katanya. KATA GANDA Adiku memang istimewa orangnya. Dia __________________________ kepada sesiapa sahaja dan senang diajak berbual-bual. satu kekurangan adik ialah dia suka bertangguhtangguh ketika membuat tugasan. Saya tidak suka berkawan dengan anak orang kaya itu kerana sikapnya yang congkak-bongkah itu. Adik juga sopan santun orangnya dan tidak pernah bersikap kurang ajar terutama kepada orang-orang tua. Ayah segera emmbawa adik ke klinik apabila adik cirit-birit selepas makan di restoran makanan segera itu. Walaupun begitu. Badannya calar-balar setelah keluar dari semak samun yang penuh dengan pokok berduri itu. keadaan halai-balai di Iraq masih belum pulih. Dia suka menjawab ___________________________ yang diajukan oleh sesiapa sahaja. Walaupun peperangan Irag dan Amerika telah lama tamat. latihan 15 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. mata pekerja wanita itu cengkung-mengkung. kerjanya sempurna dan tepat jawapannya.

Sayur-mayur yang dijual di pasar itu segarsegar dan murah pula harganya. Askar yang tertembak itu rebah-rempah sebelum terdampar di kaki gaung itu. Pemuda yang ramah-tamah itu senang diajak bersembang dan bergurau. 24 25 26 27 28 29 Tidak ada anggota masyarakat yang hinadina di sisi masyarakat yang berbudaya. Majlis itu bertukar menjadi hingar-bingar apabila lampu di dewan itu terpadam. Tidak ada ___________________________ di sisi masyarakat yang berbudaya. Semua manusia sama di sisi Tuhan. saya melihat seorang lelaki kaya menghalau seorang pengemis yang berpakaian ___________________________. Keadaan kalut-malut yang melanda negara kecil itu belum dapat diselesaikan lagi oleh pihak keselamatannya. koyak di sana sini. 17 18 16 kalut-malut karut-marut kaya-raya Suatu hari. Budak yang selalu berangan-angan untuik menjadi kaya-raya itu telah mencipta mikrocip yang palin gkecil di dunia. Rambutnya pula ___________________________ dan badannya pula ___________________________. Peluru yang menembusi dada askar itu menyebabkannya mati serta-merta. Perlahan-lahan saya mengeluarkan wang sebanyak sepuluh dolar lalu menghulurkan kepadanya. Perkara yang remeh-temeh tidak akan dibincangkan dalam mesyuarat ini. Masalah yang dihadapinya menjadi kusutmusut setelah beberapa orang campur tangan dalam hal itu. Saya menjadi marah lantas menarik tangan pengemis dan berlalu dari situ. Sepatutnya orang yang ___________________________ seperti 19 kelut-melut 20 21 22 23 kuih-muih kusut-musut lauk-pauk ramah-tamah rebah-rempah remeh-temeh saki-baki sayur-mayur selok-belok serta-merta lelaki tadi membantu oang-orang yang tidak bernasib baik. Negeri yang kaya dengan minyak itu dalam keadaan kelut-melut setelah terbongkar kisah beberapa orang menterinya terlibat dalam skandal kewangan. Setiap pagi.latihan 14 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. . Setiap tiga bulan. Lauk-pauk yang dijual di Restoran Sekampung itu lazat tetapi pedas. 13 14 15 hina-dina hingar-bingar hiruk-pikuk Kita tidak seharusnya memandang hina kepada anggota masyarakat yang tidak beruntung. Para penyokong setia pasukan bola sepak itu bersorak-sorak sehingga keadaan menjadi hiruk-pikuk. Kami tidak khuatir ketika mendaki Gunung Ledang itu kerana pemandu kami tahu selok-belok gunung itu. Cerita yang karut-marut itu diberhentikan siarannya kerana tidak diminati ramai. nenek ke kedai itu untuk membeli kuih-muih untuk sarapan kami. saki-baki duit saku yang tidak dibelanjakan itu didermakan ke rumah anak-anak yatim. Perisitwa itu menginsafkan saya.

berlubang-lubang di sana sini. ikatan persaudaraan kita akan bertambah erat. Kata ayah. kita perlu pulang ke kampung untuk menjenguk __________________________. pihak penyiasat masih tidak mempercayainya. Keadaan bongkar-bangkir di negara itu pulih setelah tentera Pertubuhan Bangsabangsa Bersatu masuk ke negara itu. Hari itu. begana-begini 34 belat-belit 35 36 37 benggal-benggil bengkak-bengkil bolak-balik 38 bongkang-bangking 39 bongkar-bangkir 40 compang-camping . KATA GANDA Jalan ke kampung itu ___________________________. B NO 32 basa-basi 33 KATA GANDA RENTAK PENGGANDAAN KONSONAN AYAT CONTOH Jiran-jiran dan sahabat handainya sering memuji-muji tingkah laku dan basa-basi Hadijah. Dengan demikian. Ayah juga tidak dapat memandu keretanya dengan laju kerana jalannya ________________________. Pemuda yang terpikat dengan keayuan Amelia itu selalu berbolak-balik di hadapan rumah gadis itu. masalah besar yang kita hadapi tidak akan terhurai. Habis mukanya bengkak-bengkil ditumbuk oleh budak-budak nakal itu. Tibatiba kereta ayah berhenti. ”Mungkin lelaki itu mabuk!” kata ayah. Mayat rakyat Iraq bongkang-bangking lantaran pengeboman Tentera Udara Amerika yang tersasar. Pengemis yang berpakaian compangcamping dan kotor-bolor itu meminta-minta kepada para jemaah masjid itu. Walaupun begana-begini yang dikatakan oleh penjenayah itu. __________________________. ayah mengajak kami pulang ke kampung. Seorang lelaki berjalan ter____________________ di tengah jalan itu.30 tetek-bengek 31 tungkus-lumus Kalau kita memberi tumpuan kepada perkara tetek-bengek. Pak Malim bertungkus-lumus agar kumpulan muzik tradisionalnya itu terus hidup. Seluruh tubuh budak itu benggal-benggil diserang tebuan ketika dia dan ayahnya bersiar-siar di kolam air MacRitchie. latihan 13 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Belat-belit si penipu itu akhirnya terdedah setelah mangsa-mangsanya membuat aduan kepada pihak polis. Ayah membunyikan hon berkali-kali tetapi lelaki itu tidak mahu menghindar.

Sebuah lembaga berdiri tegak di hadapanku. 45 Tiba-tiba namaku dipanggil. 46 47 dansa-dansi 48 degap-degup 49 dekuh-dekah 50 51 52 dentam-dentum derang-dering desas-desus 53 dolak-dalik 54 gembar-gembur Ibu mengemas mainan adik yang congkahcangkih di dalam bilik adik sambil mulutnya mengomel-ngomel. Mulutnya berbuih hijau. orang ramai menghargainya. Setiap kali Amerika menggugurkan bomnya di tanah Iraq. Saya tidak gemar bersahabat dengannya kerana sering berdolak-dalik dalam percakapannya. Pakaian pengemis wanita yang corak-carik itu menarik simpati orang ramai yang berlalu-lalang di situ. Pihak penganjur peraduan itu tidak akan melayan dakwa-dakwi yang mungkin dibangkitkan oleh para peserta. Muka peminat setia pasukan bola sepak itu coreng-moreng dengan pelbagai warna. Buatlah kerja anda dengan sedaya-upaya dan janganlah gembar-gemburkan kejayaan yang kecil itu. Walaupun dia menganggap tulisannya hanya corat-coret sahaja. Majlis dansa-dansi sempena ulang tahun syarikat itu akan dilangsungkan di sebuah hotel terkemuka. Bunyi telefon yang berderang-dering itu membingitkan telinga saya. Majlis silaturrahim itu menjadi congkarcangkir lantaran perancangan yang tidak tersusun. Di sekeliling tempat itu dipenuhi dengan 43 corak-carik 44 corat-coret coreng-moreng dakwa-dakwi __________________________ yang besar. 41 congkah-cangkih 42 congkar-cangkir Apabila aku sedar. Dalam keadaan _________________________ itu. aku terdengar suara azan. Suara itu sayup dan menggerunkan. Mataku terkebil-kebil melihat lembaga itu. Tingginya seperti galah. bunyi yang berdentamdentum itu menakutkan Salim. Jantungku berdegap-degup sewaktu menantikan keputusan PSLE diumumkan oleh pengetua sekolah. Dekuh-dekah penonton yang menyaksikan lelucon pelawak-pelawak itu menandakan jenaka mereka itu menggeletek hati. aku _________________________ bangkit dari tempat pembaringan. . Mulutku __________________________ membaca doa agar lembaga itu tidak mengejar aku. Aku segera berlari ______________________. Aku membuka mataku dan menyedari waktu subuh sudah pun tiba.latihan 12 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Desas-desus yang mengatakan bahawa seniman terkenal itu beristeri lagi adalah karut semata-mata. Matanya merah menyala.

dengan adanya majlis seperti ini boleh mengeratkan lagi silaturrahim. . Negara yang tidak menguatkuasakan hukum-hakam yang telah diputuskan akan ditimpa huru-hara.55 56 57 58 gopoh-gapah gunung-ganang guruh-garah hukum-hakam 59 60 61 62 huru-hara huyung-hayang jerah-jerih jungkang-jungkit 63 kasak-kisik 64 kecuh-kecah 65 kelak-keluk 66 67 68 kelepak-kelepuk 69 kenduri-kendara 70 kobar-kabir kelap-kelip kelentang-kelentung Kerani itu menaip suarat itu dengan gopohgapah kerana surat itu dikehendaki oleh majikannya pada masa itu. Semua jerah-jerih berbalas apabila anakanaknya berjaya dalam bidang akademik. Biasanya ___________________________ akan datang lebih awal untuk membuat persiapan. Lampu kelap-kelip yang dipasang di sekeliling jendela rumahnya berwarna-warni. Indahnya pemandangan gunung-ganang itu apabila dilihat dari jarak jauh. Pendek kata. Dia segera menutup telinganya apabila guruh-garah berdentum. Pemabuk yang terhuyung-hayang itu terkorban dalam kecelakaan jalan raya itu. Budak-budak yang sedang bermain jungkang-jungkit itu diiangatkan agar menjaga keselamatan diri mereka. Bunyi kelepak-kelepuk jelas kedengaran ketika kedua-kedua ahli gusti itu beradu tenaga. mulalah dia terkecuhkecah sehingga kekadang dia terlupa barang yang perlu diabawanya. Bunyi kelentang-kelentung dari surau itu menandakan waktu solat telah pun masuk. Majlis _____________________________ sering dianjurkan oleh masyarakat Melayu untuk membaca doa selamat atau menyatakan rasa kesyukuran. Apabila terlewat. Anggota keluarga yang tidak dapat membantu pula akan membawa ____________________________ sebagai pencuci mulut. Huru-hara yang dicetuskan oleh penentang pemerintah itu dapat dipulihkan setelah ketua penentang dapat diberkas. latihan 11 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Wanita yang suka mengobar-kabir hal tetangganya tidak dipercayai oleh semua jirannya. Fathiah memang anak jati Kampung Sarwa dan mengetahui kelak-keluk sejarah kampung itu. Suara kasak-kisik anak-anak gadis itu berbisik-bisik jelas kedengaran tetapi kami tidak tahu akan kandungannya. Mereka akan ber_______________________________ menyiapkan ___________________________. Semua rumah di kampung itu mengadakan majlis kenduri-kendara bagi menyambut ketibaan Syawal yang mulia.

___________________________ perompak itu memang tidak berperi kemanusiaan. Bunyi tembakan meriam yang lentam-lentum itu menyebabkan bayi itu meninggal dunia. Dua tiga jam sebelum romapakan itu. Kasim sudah tidak dipercayai rakan-rakan sebayanya kerana percakapannya yang suka olak-alik itu. seorang pemuda berkemeja kemas mundar-mandir di hadapan kedai emas itu. Senjata mereka telah dirampas perompak itu. Janganlah sekali-kali kita membiarkan diri kita dikotak-katik atau diperdaya oleh orang lain. Seorang pegawai keselamatan yang cuba menentang telah ditembak. Jalan raya yang lekak-lekuk itu akan diratakan tidak berapa lama lagi. Dia tidak mahu tercebur dalam dunia politik kerana ahli politik mempunyai musuh-masah yang tidak terhitung banyaknya. . 75 76 77 78 79 80 81 82 legup-legap lekak-lekuk lentam-lentum luntang-lanting luntang-lantung mandi-manda 83 morat-marit 84 mundar-mandir 85 86 87 musuh-masah nafsu-nafsi olak-alik Dia terpaksa terkontal-kantil di kota yang sibuk itu lantaran dia tidak dapat menemui abangnya yang dikatakan menetap di situ. Kawallah nafsu-nafsi ketika berbelanja agar kamu dapat menjimatkan wang kamu. Walaupun lukisan itu bermutu dan bernilai. Mulut belia itu kumat-kamit membaca doa agar dirinya dijauhi fitnah dan hasad. Beberapa orang perompak yang bersenjata api telah menimbulkan ________________________ di dalam bank itu. Bunyi tembakan meriam yang legum-legam itu menandakan ketibaan Presiden di perayaan Hari Kebangsaan itu. Buah jambu mawar di pohon itu luntanglanting ditiup angin. Beberapa orang pelanggan bank yang tidak menurut kata-kata mereka dipukul dengan buntut senjata api. Pelanggan bank menjadi panik dan ber________________________ seperti orang ketakutan. kehidupan anakanak mereka menjadi kucar-kacir. 71 72 73 74 kontal-kantil kopak-kapik kotak-katik kucar-kacir kumat-kamit legum-legam Suasana di dalam bank itu menjadi ___________________________. Pegawai keselamatan bank tidak dapat berbuat apa-apa. Orang tua itu termengah-mengah dan nafasnya legup-legap setelah menaiki tangga ke tingkat dua sahaja. Kehidupan rumahtangga mereka menjadi morat-marit lantaran mentua-taya yang selalu berleter. Pemuda yang menganggur itu hanya luntanglantung sahaja ke merata-rata tempat.latihan 10 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Setelah perceraian tersebut. bingkainya kopak-kapik. Budak-budak yang sedang bermandi-mandi di tepi sungai itu terperanjat apabila seekor buaya muncul di situ. Pegawai itu mati ___________________________ .

Bajunya ____________________. Sultan Aminurrashid pun menyamar untuk mengetahui keadaan sebenar rakyatnya. dia dapat menjawab teka-teki yang sukar itu. Ibu membuat dugaan yang bukan-bukan. Walaupun usianya baru tiga tahun. Pencuri itu berlari susup-sasap di celahcelah khalayak ramai yang sedang berkumpul di padang itu. Air mata Azlina serembah-serembih apabila jenazah suaminya hendak diusung ke tanah perkuburan.88 89 olang-aling orak-arik 90 pontang-panting 91 porak-parik 92 robak-rabik 93 rompang-ramping Perahu yang olang-aling dipukul ombak ganas itu akhirnya tenggelam. Dengan berpakaian robak-rabik. Hidupnya ibarat sebuah perahu yang terumbang-ambing dipukul gelombang yang ganas. Abang tidak risau sedikit pun. adik melangkah masuk ke ruang tamu sambil berkata. Saya menyedekahkan sepasang pakaian kepada pengemis yang berpakaian rompang-ramping itu. Budak nakal yang hendak mencuri buahbuahan di rumah Ah Seng lari pontangpanting dikjar oleh anjing. Dia hendak meratakan susunan giginya yang sulat-sulit itu. Lengannya _________________________ akibat luka. Dengan ter_________________________. Tempat yang aman itu menjadi orak-arik apabla dua kumpulan yang tidak bersefahaman itu bergaduh. Tiba-tiba adik muncul di muka pintu. Ibuku ____________________________ seperti orang hilang ingatan. Sementara abangku pula duduk __________________________ di sofa yang empuk. Tanah-tanih di sekitar kampung itu sesuai untuk ditanam dengan pokok kelapa sakit. Pakaiannya yang berwarna-warni itu menjadi ikutan muda-mudi. Kehidupan rumahtangga mereka menjadi porak-parik setelah si suami berjinak-jinak dengan minuman keras. latihan 09 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. ”Saya bergasak dengan budak nakal itu!” Ibu tergamam. . Dia tahu benar akan sikap adiknya. Wajahnya terbayang ketakutannya. Ketua murid itu mencatatkan nama pelajar yang berpakaian serbah-serbih itu. Perabot di rumah orang kaya itu serbaserbi antik dan berharga. 94 95 96 97 98 99 100 101 102 serbah-serbih serba-serbi serembah-serembih sulat-sulit susup-sasap tanah-tanih teka-teki umbang-ambing warna-warni “Mungkin adikmu diculik orang! Mungkin adikmu dilanggar kereta! Mungkin adikmu jatuh di longkang besar itu!” kata ibu berkali-kali.

Ayah saya tidak berani memandu keretanya ke Cameron Highland kerana jalan di situ belang-belok. kami meraba-raba mencari jalan keluar dari bilik itu. Rakyat Singapura yang masuk ke Johor tu hanya bertujuan untuk membeli-belah sahaja. Janganlah anda menertawakan pemuda tempang yang berjalan conggang-canggik itu. Negeri yang bakal saya kunjungi itu penuh dengan bukit-bukau yang permai. 107 becang-becok 108 belang-belok 109 beli-belah 110 bengkang-bengkok 111 112 113 114 bincang-bincut bukit-bukau conggang-canggik gelap-guguk . Batu-batan di kawasan pergunungan itu sesuai dijadikan bahan untuk membuat batu bata yang bermutu. Kaki adiknya membabak-belur setelah memakai kasut yang ketat itu. ibu mengajak saya dan kakak ke Geylang Serai untuk berbelanja. Suara para hadirin dan hadirat yang becangbecok itu menenggelami suara pemimpin yang sedang berucap. Kami tidak lupa juga membeli bunga yang kelihatan __________________________. Tentu adik gembira melihat lampu yang ber__________________ itu. Setelah hujan reda. C NO 103 104 105 106 babak-belur batu-batan KATA GANDA RENTAK PENGGANDAAN BEBAS AYAT CONTOH Kapal terbang supersonik itu terbang membelah awan-gemawan dengan lajunya. Ibu juga membeli ______________________________ untuk memasak rendang dan lauk-pauk sempena lebaran nanti. Kami juga membeli __________________________ yang berbagai rasa dan warna. Latihan berkawat akan diteruskan sehingga barisan askar-askar itu tidak bengkangbengkok lagi. Kami membeli dua gulung lampu ___________________________ untuk dipasang di tingkap rumah kami. bukan untuk melancong. Ayah terpaksa menggondolkan rambut adik kerana terdapat bincang-bincut di kepala adik. KATA GANDA awan-gemawan ayun-temayun Dua hari sebelum hari raya menjelang.latihan 08 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. kera-kera itu keluar dari perlindungannya lalu berayun-temayun dari sebatang pohon ke sebatang pohon yang lain. Dalam keadaan yang gelap-guguk itu.

Hati orangnya menjadi gundah-gulana semenjak dia tertangkap lantaran menyalahgunakan dadah. Perabot-perabot yang dikeluarkan oleh syarikat itu dibuat daripada kayu-kayan yang bermutu tinggi. Yang hanya belum tiba ialah bas yang akan membawa kami ke Pantai Changi. ___________________________ telah pun dimasukkan ke dalam kotak. Keadaan akan bertambah haru-biru jika setiap golongan yang saling bertentangan tidak mahu bertolak ansur. Tikar dan kanvas tidak ketinggalan. Para petani itu berkeluh-kesah kerana musim kamarau tahun ini agak panjang. Nasi dan ________________nya telah pun terbungkus. Bas yang dinantikan mereka muncul di hadapan mereka. para penjahit itu tidak menghiraukan jahitan mereka yang incang-incut itu. Keadaan menjadi kacau-bilau apabila pegawai tertinggi pasukan tentera cuba mengambil alih pemerintahan. Lampu dari rumah api di pulau itu kembangkembut untuk membantu kapal melalui selat yang sempit itu. Gerak-geri penjahat yang bermahajaralela itu sedang diperhati oleh pihak polis.115 116 117 geli-geman gerak-geri gundah-gulana 118 hancur-mumur 119 haru-biru 120 incang-incut 121 ipar-duai 122 kacau-bilau 123 124 125 126 127 128 129 kayu-kayan kelam-kabut kelang-kelok keluh-kesah kembang-kembut kering-kontang kusut-masai Para penonton berasa geli-geman menyaksikan beberapa orang aktor memakan serangga-serangga yang berbisa. Buah-buahan telah dipotong dan air minuman juga telah tersedia. Apabila musim kemarau. . dia segera menuju ke sekolahnya kerana sudah terlewat. semua perigi di kampung itu menjadi kering-kontang Artis yang terkenal itu membiarkan rambutnya yang kusut-masai itu kerana katanya itu adalah identitinya. latihan 07 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Lantaran hendak meningkatkan pengeluaran. Pemandu itu memandu keretanya dengan berhat-hati kerana jalan menuju ke kampung itu kelang-kelok. Dengan keadaan kelam-kabut. Semua kelengkapan telah pun tersedia. Mereka terlompat-lompat keriangan. Tiba-tiba _______________________ budak-budak menjadikan tempat itu ___________________________. Semua ipar-duainya telah sepakat untuk mengumpul dana bagi kegunaan anggota keluarga yang memerlukannya. ___________________________ telah lama berkumpul. Mereka kegembiraan. Hati tuan puteri itu hancur-mumur setelah mengetahui ayahandanya terkorban dalam serangan kaum penentang.

Ibu mengingatkan saya agar berhati-hati berjalan di situ kerana lantainya licin-licau. Mereka memang penyokong yang setia. Kami telah berlatih dengan gigih. Pustakawan itu mengomel kerana terpaksa berulang kali mengemas buku-buku yang lintang-kedak itu. Ali berlari lintang-pukang kerana dikejar anjing hitam ketika berjalan di hadapan kedai itu. Pertandingan terpaksa ditunda ke suatu tarikh yang akan ditetapkan kelak. 130 131 lalu-lalang lambat-laun 132 lemah-gemalai Kami sudah membuat persediaan yang rapi. . 138 139 masak-mangsai mentua-taya 136 137 lintang-pukang Tiba-tiba keadaan bertukar menjadi ____________________________. lambat-laun kamu akan meraih kejayaan yang cemerlang. Daripada lenggang-lenggok jalannya. Murid-murid di darjah itu menjadi riuh-rendah apabila guru kelas mereka jatuh tiba-tiba. Ibu ke pasar Geylang untuk membeli rempahratus bagi digunakan bagi memasak rendang daging itu. Jika kamu belajar dengan bersungguhsungguh. 142 rempah-ratus 140 porak-peranda 141 punah-ranah 143 144 remuk-redam riuh-rendah Jalan raya itu menjadi sibuk sejak para penggunanya berlalu-lalang ke bandar. Stadium yang tadinya ___________________________ bertukar menjadi gelap gelita lantaran terputusnya elektrik.latihan 06 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Adakah malam ini akan terbalas semua penat lelah kami? 134 135 liang-liuk licin-licau lintang-kedak 133 lenggang-lenggok Suara para penyokong pasukan kami yang _______________________ dapat kami dengari dari bilik persalinan. Malam ini adalah malam penentu kejayaan kami setelah kami ber__________________________ berlatih selama sebulan. Batang-batang padi yang berliang-liuk ditiup angin itu menambahkan lagi keindahan bendang. Mentua-taya hendaklah memainkan peranan agar ruma tangga anakanak mereka harmoni dan terpelihara. saya pasti wanita itu ialah teman sedarjah saya dulu. negeri yang dulunya makmur menjadi punah-ranah lantaran pengeboman tentera Amerika. Setelah peperangan di Iraq itu tamat. ________________________ mereka yang melaung nama pasukan kami menyenangkan hati kami. Rumah tangganya menjadi porak-peranda setelah dia diisitiharkan muflis kerana terlalu banyak hutang. Para penonton itu terpesona dengan lenggang-lenggok dan lemah-gemalai penaripenari yang sedang membuat persembahan itu. Bertanyalah kepada beliau kerana pengalaman beliau masak-mangsai. Hati tuan puteri itu remuk-redam setelah mengetahui kematian tunangnya di medan perang itu.

Kata ibu. Bapa mengemas kawat komputer yang bersimpang-siur agar kelihatan kemas. Minyak dari kapal yang hampir tenggelam itu menumpah-ruah sehingga pencemaran laut berlaku dengan hebatnya. Para anggota parti yang simpang-perenang itu telah diberi ingatan agar menyelesaikan perbalahan mereka. Kerlipan lampu yang ber___________________________ itu menawan hatiku. Fahamlah aku dengan kata-kata ibu tadi. latihan 05 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Sewaktu menuntut di universiti dulu. Pengganas yang memeras ugut penduduk kampung itu lari tungang-langgang apabila sepasukan askar tiba di situ. Aku pelik akan katakata ibu. saya selalu berulang-alik dari Geylang Serai ke Bukit Timah. Mencari sebab-musabab keterlibatan para belia Melayu dalam penyalahgunaan dadah adalah penting untuk membuat penghuraiannya. Saudara-mara dan sahabat handai telah diundang ke majlis perkahwinan kakak saya. Sorak-sorai para penyokong pasukan Brazil mengegarkan stadium itu. kawasan Geylang memang menakjubkan aku. . marilah kita ber__________________________ di bawah sinaran lampu yang ___________________________.145 146 rumput-rampai saudara-mara 147 sebab-musabab 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 sedu-sedan segar-bugar selang-seli simpang-perenang simpang-siur sorak-sorai suku-sakat susur-galur terang-benderang tikai-pangkai 158 tumpah-ruah 159 tunggang-langgang 160 ulang-alik Rumput-rampai di tebing sungai dikatakan mengandungi khasiat untuk menyembuhkan beberapa jenis penyakit kulit. Sepanjang jalan dipasang lampu yang ber________________________. Badannya menjadi segar-bugar setelah mandi di sungai yang dingin airnya itu Program Bulan Bahasa dianjurkan berselangseli dengan kegiatan Anugerah Persuratan. Menteri muda itu mempunyai suku-sakatnya di Indonesia dan Malaysia. janganlah diheboh-hebohkan kepada masyarakat umum. Ketiga-tiga beradik itu tersedu-sedan di hadapan jenazah ibu kandung mereka. Setahu aku di Geylang tidak ada kolam renang. Geylang penuh sesak dengan orang ramai yang hendak mem___________________________ bagi persiapan Syawal yang akan menjelang tidak berapa lama lagi. Aku hanya mengikut sahaja kata ibu bapaku. Johari berura-ura hendak menyusur-galur keluarganya agar setiap anggota keluarganya tahu akan asal usulnya. Kawasan Geylang Serai terang-benderang dek lampu berwarna-warni dan berkelap-kelip. Sesampainya di situ. Selepas berterawih. Masalah tikai-pangkai dalam keluarga. ibu bapaku mengajak aku ke Geylang.

aku menjamah _______________________ tradisional yang disaji sebagai membasuh mulut. Aku ditemani oleh Pak Abu ke rumah penghulu. Setibanya. Pak Masud kelihatan sedih. Selepas makan tengah hari. Pak Abu yang tahu akan _____________________ kampung itu bercerita tentang ketokohan Tuk Penghulu yang menentang askar-askar Jepun. dia sudah ber___________________________ untuk menyara kehidupan sekeluarganya tetapi pendapatanya tidak mencukupi. Malah. di rumah Tuk Penghulu.latihan 04 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Ternyata isteri Tuk Penghulu juga istimewa orangnya. . Mungkinkah dia seorang daripadanya. Aku dapat menilai bahawa Tuk Penghulu seorang yang ___________________________ . Apabila memikirkan soal itu. bekalan elektrik ke rumahnya telah dipotong kerana tidak membayar bil lebih daripada enam bulan. anak-anak beliau yang seramai tiga orang itu merupakan peniaga yang maju dan termasyhur. aku dijamu dengan masakan kampung. hatinya sugul dan wajahnya menjadi _______________________. _________________________ yang mengatakan bahawa syarikatnya akan memberhentikan sebahagian besar pekerja lantaran kemerosotan ekonomi membimbangkan hatinya. Sepanjang jalan. Dia tahu. ________________________ yang dimasaknya memang sedap belaka. Maklumlah. air matanya bertitis-titis turun dari kelopaknya. Dia merenung api lilin yang ber____________________________ ditiup angin. Dia menganggap hidupnya seperti sebuah sampan yang _______itu. Sebelum temu ramah dibuat. aku disambut dengan ___________________________. latihan 01 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai.

Dia ___________________________ di dalam belukar dan menghilangkan dirinya. datang memohon pertolongan. dia __________________________ di hadapan rumah Pak Leman bagi mengatur langkah untuk merompaknya. Pak Leman tidak pernah menghampakan mereka.latihan 02 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai. Pada siang hari itu. ”Engkau takutkan apa. dalam keadaan gelap gelita. Semua orang tahu akan Pak Leman... Hatinya ber________________________ ketika bersembunyi di semak samun di situ. ”Ah. Wajahnya pucat lesi.. ”Eh. latihan 03 KATA GANDA RENTAK Isikan tempat kosong di dalam tekas berikut dengan kata ganda rentak yang sesuai.!” Jawab Izad ___________________________. ___________________________ di langit bagi menandakan hujan akan turun tidak berapa lama lagi. Yazid terperanjat dan lari ___________________________ tanpa menoleh ke belakang.. Senja mula merangkak. Tiba-tiba kedengaran Yazid.. Malam itu. Langit mulai mendung.. Kami mengambil keputusan untuk pulang setelah puas ber_________________________ di sungai di pinggir hutan itu. Aku takut!” kata Izad. seorang penyangak kampung selalu menaruh niat hendak merompak rumah Pak Leman. Yazid menuju ke rumah Pak Leman. Orangnya kaya dan hidupnya ___________________________.. Ramai orang yang memerlukan bantuan. Sudahlah. .. Kami ber_________________________ mengemas barang-barang kami kerana keadaan bertambah gelap. semua itu ___________________________ sahaja. mari kita berangkat!” kata Hamim pula. Dia menantikan semua orang tidur dan lampu terpadam.cepat-cepatlah kemas.. Tiba-tiba bahunya dipegang orang. Izad?” Tanya Kamin ”Aku takut hantu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful