P. 1
Doa Kejayaan Anak

Doa Kejayaan Anak

|Views: 282|Likes:
Published by Zubaidah Abd Ghani

More info:

Published by: Zubaidah Abd Ghani on Jun 08, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/10/2013

pdf

text

original

Doa-doa Untuk Kejayaan Anak-anak

BERDOA merupakan salah satu usaha untuk memohon bantuan Allah S.W.T bagi kita mencapai sesuatu yang dihajati. Matlamat dan us aha yang gigih sahaja belum dapat menjamin kepada apa yang kita harapkan. Bantuan dan pertolongan Allah S.W.T serta hidayahnya sangat-sangat diperlukan dalam usaha kita membesar dan mendidik anak dalam dunia yang serba mencabar hari ini. Sebagaimana yang diterangkan dalam sebuah hadis Rasulullah s.a.w, mafhumnya: "Berdoalah. kepada Allah dan hendaklah kamu percaya bahawa Allah tidak akan memperkenankan doa dari hati orang yang lalai dan lengah. (Riwayat Abi H urairah)
JJ

Mendoakan anak agar menjadi orang yang berguna di dunia dan akhirat adalah dituntut juga dalam agama kita sebagaimana sabda Rasulullah s.a.w, mafhumnya: . "Tiga doa yang paling mustajab yang tidak mempunyai keraguan lagi baginya ialah doa orang yang dianiaya, doa orang musafir atau dalam perjalanan dan doa ibu bapa ke atas anaknya. » CRiwayat Tarmizi) Dengan doa yang luhur dan tulus ikhlas, seorang ibu bapa

Ha..\t-?_. DOA (AYAT) SERIBU DINAR "Barangsiapa yang bertakwa kepada Allah./1~/ ~~ .~:r-.::--' ~1\~~. nescaya Dia akan mengadakan baginya . Antara doa-doa asas yang boleh diamalkan oleh ibu bapa termasuklah: 1." (Taaha: 1-5) 3. " (At-Talaq. DOA PENGASIH DAN PELEMBUT HATI . 2>J~. Dan barangsiapa yang bertawakal kepada Allah. Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu.. DOAKASIHSAYANGIPELEMBUTHATI SUAMIIISTERIIANAK-ANAK "~/\~. Tuhan yang permurah.. Tidak kami turunkan Quran ini supaya engkau mendapat celaha.~ &~Jj0\:.3) 2._:J\~$0f CD Jil y~r. 2 ._:.tvecemertango n raenauun Anak akan dapat menumpukan harapannya supaya setiap anaknya akan menjadi anak yang salih dan salihah.j. (Hai manusia). Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan (yang dikehendakinya). Melainkan peringatan bagi orang yang takut (kepada Allah).!JI~~~} J ~ "Tha. Wahyu yang diturunkan dan Tuhan yang menciptakan bumi dan langit yang tinggi.jalan keluar dan memberikannya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangka.~t\~Grjt ~ ~ ~~ . berhuasa di atas singahsana. nescaya Allah akan mencukupkan (keperluannya).

ku lihat semunya tunduk kepadaku" (Yusu{-4) 4. » 5. matahari dan bulan. Dan jauhilah dia dengan perkara-perkara yang buruk lagi jahat dengtui kemurahan-Mu wahai Yang Maha Pemurah lagi Mengasihani. DOAKETlKAMEMBERINAMAANAK "Ya Allah.uoa-aoa Untuk Kejayaan Anah-anak "Sesungguhnya Aku melihat (dalam mimpi) sebelas bin tang. Ya Allah. DOA AGAR ANAK DALAM KANDUNGAN DIPELIHARA . jadikanlah nama ini berkat baginya dan jadikanlah taat kepada Engkau pekerjaannya dan barang yang Engkau redai menjadi cita-citanya. Jadilah badannya dalam keadaan sihat walafiat serta sejahtera. Menuntut ilmu-Mu menjadi perjuangannya dan akhirilah hidupnya dengan amalan salih. panjangkanlah umurnya dalam ketaatan kepada Engkau dan kepada rasul-Mu. jadilah dia pemimpin di waktu besarnya dan tetapkanlah imannya seperti iman para Nabi-nabi-Mu hingga ke hari kiamat. Ya Allah berilah rezehi yang halallagi baik. Ya Allah.

a.-. fasihkanlah lisannya. (Ali Imran: 38) . Ya Allah.~~J~~~~':.Kecemerlangati Mendidik Anak "Ya Allah peliharalah anakku selama ia berada di dalam perutku dan sihatkanlah dia. berilah aku dari sisi engkau seorang anak yang baik.'~\ti Jj ''Ya Tuhanhu. Ya Allah panjangkanlah umurnya. Penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Sesungguhnya Engkau Maha Pendengar doa. keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. sihatkanlah. tidak ada penyembuhan selain penyembuhan-Mu.). Engkaulah yang menyembuhkan.:!il~ ~/ ~ ~ -~ @.alamo 6. Tuhan semester. baguskanlah suaranya untuk membaca al-Qllran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad S. w dan segala puji bagi Allah. Ya Allah rupakanlah atau bentuhleanlah dia yang ada di perutku dengan rupa yang baik dan tetapkaniah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasu-Mu. DOA AGAR DlBERl ANAK YANG BAlK ~~!~ ~ ~.2t1~~c~. badannya dan baikkanlah ahhlahiiya. alim dan beramal. YaAllahjadikanlah dia sihat yang sempurna berakal dan pandai.

" 9." (Furqan: 74) 8. DOAAGARANAKPATUH KEPADAALLAH "Ya Tuhan kami. kurniakan kepadaku anak-anak yang salih (bertahuia).Doa-doa Untuh Kejayaan Anak-anak "Ya Tuhan kami." (Al-Baqarah: 128) 10. jadikanlah kami berdua orang yang tunduk patuh kepada Engkau danjadikanlah di atitara anah. sesungguhnya kami akan memberi nama anak yang berada di perut isteri hami dengan nama Muhammad maka jadikanlah dia untuk kami seorang anak lahi-laki dengan hak orang yang mempunyai nama yang mulia ini." . DOA INGIN MEMPEROLEH ANAK LELAKI "Ya Allah. cucu kami umat yang tunduk patuh kepada Engkau dan tunjuhhanlali kepada kami cara-cara dan tempat ibadah haji kami dan terimalah taubat kami: Sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Penerima Taubat lagi Maha Penyayang. DOA UNTUKMENDAPAT ANAKSALIH "Tuhanhu. anugerahkanlah hepada hami dan keturunan kami sebagai penyenang hati kami dan jadikanlah kami imam bagi orang yang bertakwa.

anugerahkanLah kepada hami isteri-isteri kami dan keturunan kami sebagai penambat hati (kami) dan jadikanlah kami imam (ihutan) bagi orang yang bertakwa. DOAAGARMENDAPAT TAHU MENGHORMATI ANAKYANGBERAKHLAKDAN IBU BAPA '1Vahai Tuhanhu. DOA UNTUK MENDAP AT ANAK YANG SEMPURNA (TIDAK CACAT) "Ya Tuhanku. zuriat (anak) yang baik (sempurna tidak cacat) sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar permohonan hamba-Mu. yang telah Engkau kurniakan kepadaku dan kepada kedua ibu bapahu dan supaya aku dapat mengerjohati perbuatan baik yang Engkau suhai dan perbaikiZah heturunanhu." 12." (Al-Furqan: 74) . Sesungguhnyti ahu bertaubat kepada-Mu dan sesungguhnya aku termasuk orang yang menyerah diri. DOA UNTUKMEMPEROLEH YANGBERTAKWA ISTERI DAN ANAK-ANAK "Ya Tuhan hami. kurniakan kepadaku dari sisi-Mu." 13.Kecemerlangan Mendidik Anak 11. berilali ahu kesanggupan supaya dapat mensyuhuri anugerah Engkau.

\~~./ .~/. --1 Doa-doa Untuk KejayaanAnak-anak 14. ...("'.." (Ibrahim: 40) ...) "Wahai orang yang beriman. sabarlah dan cukupkanlah kesabaran dan perteguhkanlah kekuatanmu dan patuhlah kepada Allah.. " tAli-Imran: 200) 15.. supaya kamu beroleh kemenangan.~..-' \ ... .~~\'\ 1_. ~\(}:\£ \ ~ .J~_". ya Tuhan kami perkenankanlah doa hami..:ax· .. . jadikanlah aku dan a:nak cucu orang yang tetap mendirikan salat.. DOA MENGEKALKAN KASIH SAYANG SUAMIIISTERI DAN ANAK-ANAK YANG TERPISAH AGAR TERTAMBAT HATI DI ANTARA SATU DENGAN YANG LAIN (DIBACA SETIAP KALI SELESAI SALAT FARDU) ~ ~t"f/j~\ ~~~!').. ~ _ ~!J~ ~ ~~~ . DOAAGARANAKTETAPMENGERJAKAN SALAT "Ya Tuhanku.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->