Nama: Mohd.

Mukhlis Maksal Mina Tajuk : Sukan Memanah
Kelas : 6(A)UM

Tarikh: 05 Mei 2011

Isi kandungan Isi kandungan Pendahuluan & Penghargaan Sejarah sukan memanah *Sejarah dunia sukan memanah *Latar belakang sukan memanah Muka surat 1 2 6 7 Pengenalan sukan memanah Teknik-teknik panahan *Stand *Nocking *Extend *Drawing *Anchoring *Tighten *Aiming *Release *After hold Kaitan biomekanik dalam sukan memanah *Analisis bioekanik -Hukum newton -Hukum inertia -Force -Keseimbangan 10 Kesimpulan Bibiografi 13 14 .

.. Sekian Terima kasih. sumbersumber penting yang berkaitan dengan tugasan ini. Selain itu. . ucapan ini juga saya tujukan kepada semua rakan-rakan saya yang banyak membantu dalam pencarian bahan rujukan.Penghargaan Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada Cikgu Jasni atas tunjuk ajar dan bimbingan yang diberikan kepada saya untuk menyiapkan tugasan yang diberikan.

condongan daripada tanduk . * Di buktikan dengan penemuan: .SEJARAH MEMANAH DI DUNIA * Wujud sebelum masihi iaitu pada zaman pra sejarah. 3.digabungkan dengan urat haiwan dan gam .300 Sebelum Masihi ±1.400Sebelum Masihi. * Tujuan memanah pada masa ini adalah untuk penaklukan.beg panah .kayu .pakaian perang yang kalis air .mata panah yang diperbuat daripada bijih tembaga.mata panah * Tujuan: untuk berburu dan menternak ‡ Namun demikian.tali busur diperbuat daripada µjanggut kucing¶. memanah telah menjadi satu aspek penting dalam peperangan. .000 sebelum Masihi. ‡ ‡ Busur dan panahOrang Mesir pada 2. ‡ Bukti: .500 sebelum Masihi. Busur komposit diperkenalkan.000 hingga 1. Tassili rock fresco menceritakan pemanah di Mesir dari lebih kurang 7. Diperbuat daripada: .

Jarak dijangkakan ialah 800 meter Segi tiga atas hujung panah.Terracotta Pemanah silang Die memakai perisai di setiap peperangan Lukisan yang telah diwarnakan Warna yang berdasarkan warna asli Panah gangsa Panah silang yang telah diubah suai Badan 720mm panjang. Sukan Olympic pertama pada era moden berlangsung di Greece .800 Selepas Masihi. 200mm panjang. .000 Sebelum Masihi ± Orang Mesir menggunakan busur untuk berperang Henry VII mempamerkan Kemahirannya menggunakan Longbow. 1896 ( 25 Mac ). Lakaran crossbow perang oleh Leonardo Davinci 1.mengandungi gangsa pelepas. 5.700 hingga 1.Sukan memanah mula diperkenalkan.

National Archery Association.Pertandingan memanah pertama. berlangsung di Chicago. USA 1900 sehingga sekarang«. .1942: Hoyt Achery Co. USA) Pengeluaran busar dan anak panah giat dijalankan. 1937: Bow sight digunakan pada NAA ( National Tournament. 1904 dan 1908: perempuan dibenarkan bertanding di Olympic. 1922: Robin Hood. Antaranya: .1939: James Easton (anak panah aluminium) . Pertandingan memanah -kategori perempuan 1908 Olympics dengan Longbow. * 1966: IFAA ( International Field Archery Association) ditubuhkan.

Pada zaman Mesir kuno kira-kira 3500 tahun masehi yang lalu panah digunakan sebagai senjata dalam peperangan. Pada masa itu. Alatan memanah dibuat agak pendek jika dibandingkan pada zaman Mesir kuno. Orang-orang Tartar juga dikenali sebagai pahlawan yang terulung pada zaman itu. Lukisan ini dilukis kira-kira 8. aktiviti memanah digunakan untuk tujuan mencari bahan-bahan makanan. Ukuran alat pada zaman itu hampir tinggi dengan saiz fizikal mereka. Pertandingan memanah yang pertama mula diadakan pada tahun 1673 di Yorkshire untuk lelaki dan pertandingan yang pertama untuk wanita bermula pada tahun 1787. Memanah mula berkembang sebagai salah satu aktiviti sukan di England di sekitar abad ke16 apabila Rja Hendry VIII mengarahkan Sir Christopher Morris menubuhkan kelab memanah dalam tahun 1537. Para pengkaji sejarah mula dapat mengesan aktiviti memanah apabila menjumpai satu bukti lukisan yang terdapat di gua-gua lama di Sepanyol. tanduk dan kayu yang telah dibengkokkan kira-kira di sekitar 1800 tahun sebelum masehi.Sejarah dan Latar Belakang Sukan Memanah Apabila anda mula memegang panah dan melepaskan anak panah yang pertama sebenarnya anda telah melakukan satu acara yang telah pun bermula sejak 20. Penggunaan panah sebagai senjata mula berkurangan pada abad ke-16 dengan terhasilnya bahan-bahan senjata api.000 tahun sebelum masehi. Orang-orang Tartar telah mencipta alat memanah yang diperbuat daripada kulit. . Manakala anak panah diperbuat daripada batu dan tembaga.000 tahun yang lalu. Panah terus menjadi senjata dalam peperangan pada zaman kerajaan Rom dan kerajaan Mongolia di sekitar abad ke-11.

boleh dibantu dengan memahami biomekanik. mentalitas dan kondisi fizik sebagai sebuah kesatuan yang harus dimiliki oleh seorang pemanah. olahraga memanah sangat kompleks tidak seperti yang kita lihat iaitu menarik. dimana tenaga yang diperoleh dari rentangan diubah menjadi daya dorong pada waktu panah dilepaskan. bahkan atlet terlatih pun seringkali mengalami kesulitan. Untuk mengatasi hal ini.Pengenalan sukan memanah -Sukan memanah memerlukan sentuhan jiwa yang halus. perbedaan panahan dengan menembak terletak pada jenis kekuatan dorongannya. . teknik dasar. mekanisme gerak.A. sedangkan pada panahan kekuatan dorongan sangat tergantung pada energi atau tenaga yang timbul kerana tarikan atau rentangan pemanah terhadap busur. dan melepaskan panah. kesabaran. Dengan tujuan supaya kita dapat memahami dan menerapkan ilmu biomekanik dalam menganalisis teknik dalam olahraga panahan. atlet sangat dituntut untuk menampilkan penampilan terbaiknya. -Dalam olahraga panahan atau olahraga lainnya.Sehingga unsurunsur seperti postur tubuh.Seperti sebuah seni. terutama dikhususkan pada teknik release. Oleh itu penggunaan alat tersebut memerlukan kekuatan dan daya tahan otot-otot tertentu terutama untuk menarik busur. Nampaknya ini bukanlah sesuatu yang mudah bagi atlet yang tidak terlatih. Apabila diperbandingkan dengan olahraga yang memerlukan gerak statis atau suatu keterampilan tertutup lainnya seperti cabang olahraga menembak. . konsentrasi dan ketahanan mental yang tinggi serta memiliki tingkat kecemasan yang tinggi. Penulis akan menganalisis teknik panahan secara biomekanik.Pada menembak kekuatan dorongan diperoleh dari ledakan alat itu sendiri. .Dilihat dari karakteristiknya olahraga memanah adalah melepaskan panah melalui lintasan tertentu menuju sasaran pada jarak tertentu.

Prestasi dikatakan sebagai hasil yang telah dicapai atau dilakukan dikerjakan dan sebagainya. Seorang pemanah dikatakan memiliki keadaan fizik yang prima. hasil atau tujuan yang dicapai disebut prestasi. close stand. (2) tubuh tegak. Sikap berdiri yang baik ditandai oleh: (1) titik berat badan ditumpu oleh kedua kaki secara seimbang.Dalam olahraga. Dalam cabang olahraga panahan selain memerlukan keadaan fizik yang prima seorang pemanah harus pula menguasai teknik dasar memanah yang baik dan benar agar dapat mencapai prestasi optimal. Kemudian diikuti dengan menempatkan jari jari penarik pada tali dan siap menarik tali. ke samping kanan ataupun ke samping kiri. iaitu open stand. 2.Panahan dilihat dari segi biomekanik terdapat pada klasifikasi keterampilan iaitu melontarkan objek untuk mencapai ketepatan maksimum. maka perlu untuk memperhatikan kembali apakah anak panah yang dipasang sudah lurus tersandar di busur ataupun belum. jika ia memiliki daya tahan serta kekuatan otot yang dipergunakan langsung dalam memanah. Hal ini digambarkan sebagai tolak ukur dalam menilai keterampilan atau kemampuan individu tersebut. ditinjau dari segi belajar motorik (motor learning) panahan merupakan bagian dari keterampilan tertutup iaitu suatu keterampilan yang stimulusnya tidak dapat berubah. Mengangkat Lengan Busur (extend) Mengangkat lengan busur (extend).³Gerakan mengangkat lengan penahan busur (bow arm) setinggi bahu dan tangan penarik tali siap untuk menarik tali. tali ditarik oleh tiga jari iaitu jari telunjuk.Teknik-teknik panahan .³Gerakan menempatkan atau memasukkan ekor panah ke tempat anak panah (nocking point) pada tali dan menempatkan gandar (shaft) pada sandaran anak panah (arrow rest). yang kebanyakan dipakai oleh pemanah pemula adalah sikap square stand atau sikap sejajar. tidak condong ke depan atau ke belakang. yang dibentuk oleh ibu jari dan jari telunjuk (lengan penahan busur) . dan tekanan busur terhadap telapak tangan penahan busur ditengah -tengah titik V.´ Terdapat empat jenis sikap kaki dalam panahan. Berikut adalah 9 langkah teknik dasar untuk pemanah pemula.Kemudian. 3. Tali ditempatkan atau lebih tepatnya diletakkan pada ruas-ruas jari pertama. Setiap individu menginginkan sebuah hasil dari suatu proses latihan yang panjang.iaitu lengan penahan busur rileks.´Memasang ekor panah dalam olahraga panahan boleh menjadi fatal apabila salah penempatan baik terlalu atas ataupun terlalu bawah. iaitu: 1. square stand. Sikap Berdiri (stand) Sikap/posisi kaki pada lantai atau tanah.Sukan memanah dikatakan sebagai satu kegiatan menggunakan busur panah untuk menembakkan anak panah. jari tengah dan jari manis.´ Hal-hal yang harus diperhatikan. dan oblique stand. Memasang Ekor Panah (nocking) Memasang ekor anak panah (nocking).

adalah: Suatu keadaan menahan sikap panahan beberapa saat. Menjangkarkan Lengan Penarik (anchoring) Menjangkarkan lengan penarik (anchoring). Pada saat ini sendi bahu. 6. dan harus memastikan terlihatnya bayangan tali pada busur (string alignment). primary draw dan secondary draw. . bibir dan hidung serta tangan penarik menyentuh di bawah dagu.´Ada tiga fasa gerakan menarik. sikap pemanah harus tetap dipertahankan.iaitu tempat penjangkaran tangan penarik tali harus tetap sama dan tepat menyentuh di bawah dagu. menurut Damiri.´ Hal yang harus diperhatikan. dan lengan bawah. bibir dan hidung dan berakhir pada posisi penjangkaan. Kemudian dilanjutkan dengan menjangkarkan tangan penarik tali di dagu. bibir dan hidung. tali menyentuh pada bahagian tengah dagu.-Primary-draw atau tarikan utama adalah gerakan tarikan dari posisi pre-draw sampai tali menyentuh atau hampir dan sedikit menekan atau mengetat pada bagian dagu. -Secondary-draw atau tarikan kedua adalah gerakan menahan tarikan pada posisi penjangkaran sampai melepas tali (release). Ada dua jenis penjangkaran. yaitu penjangkaran di tengah dan penjangkaran di samping.Pada penjangkaran di samping. menurut Damiri. bibir dan atau hidung.Kebanyakan pemanah-pemanah pemula hanya menggunakan jari-jari saja.Jadi pada saat membidik.Pada penjangkaran di tengah.4. Ketiga bagian ini pada posisi lurus kemudian lengan atas selanjutnya bahu dan otot belakang.³Gerakan menarik tali sampai menyentuh dagu. tali menyentuh pada bagian hujung dagu. Menarik Tali Busur (drawing) Menarik tali busur (drawing). Menahan Sikap Panahan (tighten) Menahan sikap panahan (tighten). punggung telapak (wirst). setelah penjangkaran dan sebelum anak panah dilepas.-Pre-draw adalah gerakan tarikan awal. Pada saat ini otot-otot lengan penahan busur dan lengan penarik tali harus berinteraksi agar sikap panahan tidak berubah. serta tangan penarik menyentuh di bawah dagu. 5. iaitu pre-draw. kebanyakan mereka tidak menggunakan otot-otot yang seharusnya digunakan. -Didalam buku perantaraan pelatih program pembinaan cabang olahraga panahan tingkat SD dan SLTP yang digunakan untuk menarik adalah: jari. sendi siku dan sendi pergelangan tangan telah dikunci.³Gerakan menjangkarkan tangan penarik pada bagian dagu.Bersamaan dengan itu pemanah melakukan pembidikan.

Melepas Tali/Panah (release) Melepas tali/panah (release).7. setelah tali lepas tangan penarik tali bergerak ke belakang menyusuri dagu dan leher pemanah. iaitu dead release dan active release. yang akan menyebabkan panah berputar. Menahan Sikap Panahan (after hold) Menahan sikap panahan (after hold). Kesalahan sedikit apapun pada saat melepaskan anak panah. tangan penarik tali tetap menyentuh pada dagu seperti sebelum tali lepas. menurut Damiri: ³Gerakan melepas tali busur. Pelepasan anak panah yang baik diperlukan untuk memberikan kekuatan penuh dari tali terhadap panah dalam setiap melepaskan panah yang diinginkan dan untuk mencegah getaran tali yang tidak diperlukan. Tindakan ini dimaksudkan untuk memudahkan pengawalan gerak panahan yang dilakukan. Membidik (Aiming) Membidik (aiming). dengan keadaan badan yang relaks fokus akan lebih baik.´ Pada posisi membidik. 9. menurut Damiri: ³Gerakan mengarahkan atau menyentuh titik alat pembidik (visir) pada tengah sasaran/titik sasaran. 8. mengakibatkan dampak yang sangat besar terhadap sasaran. menurut Damiri. .´ Di dalam buku perantaraan pelatih program pembinaan cabang olahraga panahan tingkat SD dan SLTP after hold adalah Tangan busur tetap terentang pada posisi semula lurus kearah sasaran dan tetap ditahan hingga dua detik setelah panah menyentuh permukaan sasaran . posisi badan dari pemanah diharapkan tidak berubah.Pada active release. kemudian pemanah tidak hanya fokus kepada sasaran tetapi diutamakan pada teknik. ³Suatu tindakan untuk mempertahankan sikap panahan sesaat (beberapa detik) setelah anak panah meninggalkan busur. .Pada dead release setelah tali lepas. dengan cara merilekskan jari-jari penarik tali.´ Ada dua cara melepaskan anak panah.

Mengapa gerakan itu salah? 4. .Sedangkan poros II (dua) adalah sikap bahu dan sikap lengan penahan busur (draw hand) satu garislurus. Bagaimana pelaksanaan gerak yang benar? 2. Apa yang salah pada gerakan itu? 3. sehingga mereka mempunyai kemampuan untuk menjawab permasalahan mengenai: 1. Apa yang harus dilakukan untuk memperbaikinya? Melalui biomekanika kita akan membiasakan diri untuk melakukan kegiatan atau gerak yang efisien. equipment. Seorang guru. Menambah pengetahuan dasar sehingga kita mempunyai pengetahuanyang luas tentang pergerakan tubuh. dan reduction in injury. akan memungkinkan terciptanya (consistency) yang baik.KAITAN BIOMEKANIK DENGAN SUKAN MEMANAH 1. 2. dan mengawal gerak secara terperinci).Biomekanik mempelajari bentuk dan macam-macam gerakan atas dasar prinsip-prinsip mekanik dan menganalisis gerakan. d. training methods. Dua poros gerak tersebut adalah: poros I dan poros II. Mekanik gerak yang terkait dalam olahraga panahan adalah dua poros (axis) gerak. Tujuan Biomekanik a. ANALISIS BIOMEKANIK TEKNIK RELEASE DALAM PANAHAN 1. coaching technique. terutama sistem lakuanmotor dari tubuh. b. meramalkan.Poros I (satu) adalah sikap bahu dan sikap lengan penahan busur (bow hand) satu garis lurus .B. Dengan mekanik gerak. Selain itu. Pengertian Biomekanik Biomekanik adalah ilmu pengetahuan yang menerapkan hukum-hukum mekanik terhadap struktur hidup. Kemampuan untuk mengetahui manfaat mekanik dari gerakan (memahami. c. . tujuan menggunakan biomekanik adalah untuk meningkatkan performance. Menyerap(poros) gerak Dalam Panahan Teknik memanah yang benar terkait erat dengan segi anatomi dan mekanik gerak. Mengetahui tujuan-tujuan teknik dari setiap tugas gerak (mengembangkan nilai-nilai yang relevan). C. pelatih. instruktur atau siapapun yang terlibat dalam pembinaan olahraga perlu mengetahui biomekanik.

jika pemanah secara berterusan menarik. terutama dari sikap set up. kecuali jika ada gaya luar yang memaksa benda tersebut mengubah keadaan.Oleh kerana itu.1. tetapi harus menggunakan lengan atas dan tangan penarik dengan baik. Dalam hukum ini dijelaskan mengenai aksi dan reaksi. aksi y diberikan ang ialah pada saat otot-otot scapula bekerja menarik tali kebelakang yang menghasilkan suatu reaksi yang disebut proses klicking. Hukum ini akan menerapkan momentum dari memulai gerakan menarik. ini penting supaya anak panah terjadi klik. Hukum I Newton dikenal juga dengan sebutan Hukum Kelembaman.Oleh karena itu. bermakna melepaskan posisi holding.Bagaimanapun juga. otot punggung secara berterusan menggerakkan scapula kearah tulang belakang.Selama fasa penghantaran.Hukum Inertia Hukum inertia hanya diterapkan dari posisi holding.´Hukum I Newton juga menggambarkan sifat benda yang selalu mempertahankan keadaan diam atau keadaan bergeraknya yang dinamakan inersia atau kelembaman. tidak ada penyampaian ketegangan yang boleh terjadi. Pemanah tidak boleh hanya menggunakan otot bahagian belakang saja dalam menarik. Dimana pada saat proses release. Maksudnya. Hukum Newton IIIberbunyi: ³Dua benda yang berinteraksi akan timbul gaya pada masing-masing benda yang arahnya berlawanan arah dan besarnya sama´. Dengan demikian lebih baik menarik yang cepat dan dalam garis lurus kira-kira 2-3 inchi di bawah dagu.Hukum Newton IIberbunyi: ³Benda akan mengalami percepatan jika ada gaya yang bekerja pada benda tersebut dimana gaya ini sebanding dengan suatu constant (massa) dan percepatan benda´. 2.Scapulae bergerak mendekat tulang belakang yang menyebabkan dada membuka dan tidak berlebihan. jika holding tidak tercapai. Hukum ini mulai diterapkan dari mulai menarik busur. makin kecil percepatan makin kecil pula kekuatannya. makin besar percepatan makin besar pula kekuatannya. sehingga membuat anak panah terlepas dari busur. . Hukum Newton Hukum Newton Isebagaimana dirumuskan oleh Sir Isaac Newton (1642-1772) adalah: ³Sebuah benda terus dalam keadaan diam atau terus bergerak dengan kelajuan tetap. ketika ketegangan dari lengan atas dan tangan penarik telah dihantar. dimana kita memerlukan menghantar ketegangan yang memungkinkan dari lengan atas dan tangan penarik ke otot bahagian belakang.

sehingga bisa mencapai stabilitas yang lebih baik. 4. sehingga sikap holding dan aiming dapat dicapai dalam proses release. Vector/arah gaya terjadi pada saat gerakan sikut lengan kanan melakukan gerakan kebelakang baik pada saat menarik tali busur sampai melepaskan anak panah. pemanah boleh lebih kuat mengembangkan gaya yang lebih bermanfaat.Keseimbangan Prinsip Gaya Horizontal dan Vertikal Dalam proses release. External Forces/tenaga dari luar. Bagaimanapun juga. juga menuntut adanya keseimbangan statik yang harus dipertahankan selama menembak. Force Force/gaya yang di gunakan dalam proses release adalah gaya internal (tekan) / internal forces terutama saat scapulae dan sikut pada lengan kanan menarik kebelakang. Pendistribusian berat badan merupakan komponen yang sangat penting pada pendistribusian gaya vertikal dan horizontal.3. Keseimbangan yang baik dan sesuai dengan biomekanik. dapat membuat pemanah melakukan teknik yang baik dan membuat sedikit upaya dari otot yang terlibat dalam gerakan tersebut. dengan postur yang benar dan seimbang. Di luar tubuh. Hubungan langsung dan secara professinal antara gaya vertikal dan horizontal dalam panahan tidak dapat ditunjukkan dengan menggunakan gaya yang tepat. Hambatan udara dan gravitasi juga berpengaruh pada saat melakukan gerakan. Dari awalan sampai proses release. Posisi tubuh yang tepat akan menghasilkan sedikit ketegangan pada tubuh. .

dan III. Adapun analisa yang bisa didapat secara biomekanik antara lain: poros/axis I dan II. bahkan atlet terlatih pun seringkali mengalami kesulitan. Hukum Newton I. .Dalam olahraga panahan atau olahraga lainnya. Analisis biomekanik sangat penting untuk terciptanya gerakan yang efisien. teknik release adalah faktor utama dalam penunjang ketepatan anak panah menuju sasaran. mulai dari vertical dan horizontal force. bisa dibantu dengan memahami biomekanik.Untuk mengatasi hal ini. internal dan external force.Nampaknya ini bukanlah sesuatu yang mudah bagi atlet yang tidak terlatih.Dari berbagai urutan teknik dasar dalam olahraga panahan. II. terutama dalam melakukan teknik memanah.Kesimpulan Dilihat dari karakteristiknya olahraga panahan adalah melepaskan panah melalui lintasan tertentu menuju sasaran pada jarak tertentu. serta forces. serta vector atau arah gaya yang bekerja. atlet sangat dituntut untuk menampilkan penampilan terbaiknya.

JPN Perak) .wikispaces.com/Jennifer+and+Lynn http://michellemoran.Bibliografi« https://jspivey.html (Dipetik daripada Panduan Pelaksanaan Kokurikulum:Kelab Memanah.com/2008_04_13_archive.blogspot.