Nama: Mohd.

Mukhlis Maksal Mina Tajuk : Sukan Memanah
Kelas : 6(A)UM

Tarikh: 05 Mei 2011

Isi kandungan Isi kandungan Pendahuluan & Penghargaan Sejarah sukan memanah *Sejarah dunia sukan memanah *Latar belakang sukan memanah Muka surat 1 2 6 7 Pengenalan sukan memanah Teknik-teknik panahan *Stand *Nocking *Extend *Drawing *Anchoring *Tighten *Aiming *Release *After hold Kaitan biomekanik dalam sukan memanah *Analisis bioekanik -Hukum newton -Hukum inertia -Force -Keseimbangan 10 Kesimpulan Bibiografi 13 14 .

. Sekian Terima kasih. ucapan ini juga saya tujukan kepada semua rakan-rakan saya yang banyak membantu dalam pencarian bahan rujukan.Penghargaan Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada Cikgu Jasni atas tunjuk ajar dan bimbingan yang diberikan kepada saya untuk menyiapkan tugasan yang diberikan.. Selain itu. . sumbersumber penting yang berkaitan dengan tugasan ini.

digabungkan dengan urat haiwan dan gam . memanah telah menjadi satu aspek penting dalam peperangan.000 hingga 1.mata panah * Tujuan: untuk berburu dan menternak ‡ Namun demikian. Diperbuat daripada: .beg panah . 3.tali busur diperbuat daripada µjanggut kucing¶.SEJARAH MEMANAH DI DUNIA * Wujud sebelum masihi iaitu pada zaman pra sejarah.kayu . .condongan daripada tanduk .mata panah yang diperbuat daripada bijih tembaga. Busur komposit diperkenalkan. * Di buktikan dengan penemuan: . ‡ ‡ Busur dan panahOrang Mesir pada 2.000 sebelum Masihi. ‡ Bukti: .pakaian perang yang kalis air . * Tujuan memanah pada masa ini adalah untuk penaklukan.400Sebelum Masihi.300 Sebelum Masihi ±1. Tassili rock fresco menceritakan pemanah di Mesir dari lebih kurang 7.500 sebelum Masihi.

200mm panjang.mengandungi gangsa pelepas. 5. Lakaran crossbow perang oleh Leonardo Davinci 1.000 Sebelum Masihi ± Orang Mesir menggunakan busur untuk berperang Henry VII mempamerkan Kemahirannya menggunakan Longbow. .800 Selepas Masihi. 1896 ( 25 Mac ).Terracotta Pemanah silang Die memakai perisai di setiap peperangan Lukisan yang telah diwarnakan Warna yang berdasarkan warna asli Panah gangsa Panah silang yang telah diubah suai Badan 720mm panjang. Jarak dijangkakan ialah 800 meter Segi tiga atas hujung panah.700 hingga 1. Sukan Olympic pertama pada era moden berlangsung di Greece .Sukan memanah mula diperkenalkan.

1942: Hoyt Achery Co. 1922: Robin Hood.National Archery Association. 1904 dan 1908: perempuan dibenarkan bertanding di Olympic.Pertandingan memanah pertama.1939: James Easton (anak panah aluminium) . USA) Pengeluaran busar dan anak panah giat dijalankan. USA 1900 sehingga sekarang«. Pertandingan memanah -kategori perempuan 1908 Olympics dengan Longbow. Antaranya: . . berlangsung di Chicago. * 1966: IFAA ( International Field Archery Association) ditubuhkan. 1937: Bow sight digunakan pada NAA ( National Tournament.

. Memanah mula berkembang sebagai salah satu aktiviti sukan di England di sekitar abad ke16 apabila Rja Hendry VIII mengarahkan Sir Christopher Morris menubuhkan kelab memanah dalam tahun 1537. Alatan memanah dibuat agak pendek jika dibandingkan pada zaman Mesir kuno. Para pengkaji sejarah mula dapat mengesan aktiviti memanah apabila menjumpai satu bukti lukisan yang terdapat di gua-gua lama di Sepanyol. Penggunaan panah sebagai senjata mula berkurangan pada abad ke-16 dengan terhasilnya bahan-bahan senjata api. Orang-orang Tartar juga dikenali sebagai pahlawan yang terulung pada zaman itu. Pada masa itu. Orang-orang Tartar telah mencipta alat memanah yang diperbuat daripada kulit. Manakala anak panah diperbuat daripada batu dan tembaga. Pada zaman Mesir kuno kira-kira 3500 tahun masehi yang lalu panah digunakan sebagai senjata dalam peperangan. Ukuran alat pada zaman itu hampir tinggi dengan saiz fizikal mereka. Panah terus menjadi senjata dalam peperangan pada zaman kerajaan Rom dan kerajaan Mongolia di sekitar abad ke-11. Pertandingan memanah yang pertama mula diadakan pada tahun 1673 di Yorkshire untuk lelaki dan pertandingan yang pertama untuk wanita bermula pada tahun 1787.Sejarah dan Latar Belakang Sukan Memanah Apabila anda mula memegang panah dan melepaskan anak panah yang pertama sebenarnya anda telah melakukan satu acara yang telah pun bermula sejak 20. tanduk dan kayu yang telah dibengkokkan kira-kira di sekitar 1800 tahun sebelum masehi.000 tahun sebelum masehi.000 tahun yang lalu. Lukisan ini dilukis kira-kira 8. aktiviti memanah digunakan untuk tujuan mencari bahan-bahan makanan.

. -Dalam olahraga panahan atau olahraga lainnya.boleh dibantu dengan memahami biomekanik.A.Seperti sebuah seni. sedangkan pada panahan kekuatan dorongan sangat tergantung pada energi atau tenaga yang timbul kerana tarikan atau rentangan pemanah terhadap busur. kesabaran. atlet sangat dituntut untuk menampilkan penampilan terbaiknya.Pengenalan sukan memanah -Sukan memanah memerlukan sentuhan jiwa yang halus. konsentrasi dan ketahanan mental yang tinggi serta memiliki tingkat kecemasan yang tinggi. Dengan tujuan supaya kita dapat memahami dan menerapkan ilmu biomekanik dalam menganalisis teknik dalam olahraga panahan.Pada menembak kekuatan dorongan diperoleh dari ledakan alat itu sendiri. dan melepaskan panah. mentalitas dan kondisi fizik sebagai sebuah kesatuan yang harus dimiliki oleh seorang pemanah. bahkan atlet terlatih pun seringkali mengalami kesulitan. teknik dasar. . terutama dikhususkan pada teknik release. perbedaan panahan dengan menembak terletak pada jenis kekuatan dorongannya. Apabila diperbandingkan dengan olahraga yang memerlukan gerak statis atau suatu keterampilan tertutup lainnya seperti cabang olahraga menembak. . Nampaknya ini bukanlah sesuatu yang mudah bagi atlet yang tidak terlatih. Penulis akan menganalisis teknik panahan secara biomekanik.Dilihat dari karakteristiknya olahraga memanah adalah melepaskan panah melalui lintasan tertentu menuju sasaran pada jarak tertentu. olahraga memanah sangat kompleks tidak seperti yang kita lihat iaitu menarik. dimana tenaga yang diperoleh dari rentangan diubah menjadi daya dorong pada waktu panah dilepaskan.Sehingga unsurunsur seperti postur tubuh. Untuk mengatasi hal ini. mekanisme gerak. Oleh itu penggunaan alat tersebut memerlukan kekuatan dan daya tahan otot-otot tertentu terutama untuk menarik busur.

tidak condong ke depan atau ke belakang. jari tengah dan jari manis.Dalam olahraga.Kemudian.´ Hal-hal yang harus diperhatikan. Mengangkat Lengan Busur (extend) Mengangkat lengan busur (extend). 2. 3. Setiap individu menginginkan sebuah hasil dari suatu proses latihan yang panjang. Sikap berdiri yang baik ditandai oleh: (1) titik berat badan ditumpu oleh kedua kaki secara seimbang.Sukan memanah dikatakan sebagai satu kegiatan menggunakan busur panah untuk menembakkan anak panah. Kemudian diikuti dengan menempatkan jari jari penarik pada tali dan siap menarik tali.³Gerakan menempatkan atau memasukkan ekor panah ke tempat anak panah (nocking point) pada tali dan menempatkan gandar (shaft) pada sandaran anak panah (arrow rest).iaitu lengan penahan busur rileks.´ Terdapat empat jenis sikap kaki dalam panahan. ke samping kanan ataupun ke samping kiri. yang dibentuk oleh ibu jari dan jari telunjuk (lengan penahan busur) . close stand. Hal ini digambarkan sebagai tolak ukur dalam menilai keterampilan atau kemampuan individu tersebut. jika ia memiliki daya tahan serta kekuatan otot yang dipergunakan langsung dalam memanah. Tali ditempatkan atau lebih tepatnya diletakkan pada ruas-ruas jari pertama.Teknik-teknik panahan . Sikap Berdiri (stand) Sikap/posisi kaki pada lantai atau tanah.Panahan dilihat dari segi biomekanik terdapat pada klasifikasi keterampilan iaitu melontarkan objek untuk mencapai ketepatan maksimum. maka perlu untuk memperhatikan kembali apakah anak panah yang dipasang sudah lurus tersandar di busur ataupun belum.Prestasi dikatakan sebagai hasil yang telah dicapai atau dilakukan dikerjakan dan sebagainya. Berikut adalah 9 langkah teknik dasar untuk pemanah pemula. Seorang pemanah dikatakan memiliki keadaan fizik yang prima. iaitu: 1. Memasang Ekor Panah (nocking) Memasang ekor anak panah (nocking). ditinjau dari segi belajar motorik (motor learning) panahan merupakan bagian dari keterampilan tertutup iaitu suatu keterampilan yang stimulusnya tidak dapat berubah. tali ditarik oleh tiga jari iaitu jari telunjuk. yang kebanyakan dipakai oleh pemanah pemula adalah sikap square stand atau sikap sejajar. hasil atau tujuan yang dicapai disebut prestasi.´Memasang ekor panah dalam olahraga panahan boleh menjadi fatal apabila salah penempatan baik terlalu atas ataupun terlalu bawah.³Gerakan mengangkat lengan penahan busur (bow arm) setinggi bahu dan tangan penarik tali siap untuk menarik tali. dan tekanan busur terhadap telapak tangan penahan busur ditengah -tengah titik V. Dalam cabang olahraga panahan selain memerlukan keadaan fizik yang prima seorang pemanah harus pula menguasai teknik dasar memanah yang baik dan benar agar dapat mencapai prestasi optimal. square stand. dan oblique stand. (2) tubuh tegak. iaitu open stand.

sendi siku dan sendi pergelangan tangan telah dikunci. bibir dan hidung. iaitu pre-draw. bibir dan atau hidung.-Pre-draw adalah gerakan tarikan awal. tali menyentuh pada bagian hujung dagu. bibir dan hidung serta tangan penarik menyentuh di bawah dagu. adalah: Suatu keadaan menahan sikap panahan beberapa saat. dan harus memastikan terlihatnya bayangan tali pada busur (string alignment). -Secondary-draw atau tarikan kedua adalah gerakan menahan tarikan pada posisi penjangkaran sampai melepas tali (release). Ketiga bagian ini pada posisi lurus kemudian lengan atas selanjutnya bahu dan otot belakang. . Menahan Sikap Panahan (tighten) Menahan sikap panahan (tighten). punggung telapak (wirst).-Primary-draw atau tarikan utama adalah gerakan tarikan dari posisi pre-draw sampai tali menyentuh atau hampir dan sedikit menekan atau mengetat pada bagian dagu. Ada dua jenis penjangkaran. 5. tali menyentuh pada bahagian tengah dagu. Menarik Tali Busur (drawing) Menarik tali busur (drawing).³Gerakan menjangkarkan tangan penarik pada bagian dagu. -Didalam buku perantaraan pelatih program pembinaan cabang olahraga panahan tingkat SD dan SLTP yang digunakan untuk menarik adalah: jari. Menjangkarkan Lengan Penarik (anchoring) Menjangkarkan lengan penarik (anchoring). yaitu penjangkaran di tengah dan penjangkaran di samping.³Gerakan menarik tali sampai menyentuh dagu. Kemudian dilanjutkan dengan menjangkarkan tangan penarik tali di dagu.Pada penjangkaran di tengah.Bersamaan dengan itu pemanah melakukan pembidikan. 6. serta tangan penarik menyentuh di bawah dagu. sikap pemanah harus tetap dipertahankan. dan lengan bawah. menurut Damiri. menurut Damiri.Pada penjangkaran di samping. bibir dan hidung dan berakhir pada posisi penjangkaan. primary draw dan secondary draw.Jadi pada saat membidik. Pada saat ini sendi bahu.4. setelah penjangkaran dan sebelum anak panah dilepas.Kebanyakan pemanah-pemanah pemula hanya menggunakan jari-jari saja.´Ada tiga fasa gerakan menarik.iaitu tempat penjangkaran tangan penarik tali harus tetap sama dan tepat menyentuh di bawah dagu. kebanyakan mereka tidak menggunakan otot-otot yang seharusnya digunakan.´ Hal yang harus diperhatikan. Pada saat ini otot-otot lengan penahan busur dan lengan penarik tali harus berinteraksi agar sikap panahan tidak berubah.

Kesalahan sedikit apapun pada saat melepaskan anak panah.7. Melepas Tali/Panah (release) Melepas tali/panah (release). Tindakan ini dimaksudkan untuk memudahkan pengawalan gerak panahan yang dilakukan. 9. yang akan menyebabkan panah berputar. setelah tali lepas tangan penarik tali bergerak ke belakang menyusuri dagu dan leher pemanah. Pelepasan anak panah yang baik diperlukan untuk memberikan kekuatan penuh dari tali terhadap panah dalam setiap melepaskan panah yang diinginkan dan untuk mencegah getaran tali yang tidak diperlukan. kemudian pemanah tidak hanya fokus kepada sasaran tetapi diutamakan pada teknik. menurut Damiri: ³Gerakan mengarahkan atau menyentuh titik alat pembidik (visir) pada tengah sasaran/titik sasaran. iaitu dead release dan active release. menurut Damiri. 8. ³Suatu tindakan untuk mempertahankan sikap panahan sesaat (beberapa detik) setelah anak panah meninggalkan busur. dengan keadaan badan yang relaks fokus akan lebih baik. Membidik (Aiming) Membidik (aiming). menurut Damiri: ³Gerakan melepas tali busur. mengakibatkan dampak yang sangat besar terhadap sasaran. dengan cara merilekskan jari-jari penarik tali.Pada active release. Menahan Sikap Panahan (after hold) Menahan sikap panahan (after hold).´ Di dalam buku perantaraan pelatih program pembinaan cabang olahraga panahan tingkat SD dan SLTP after hold adalah Tangan busur tetap terentang pada posisi semula lurus kearah sasaran dan tetap ditahan hingga dua detik setelah panah menyentuh permukaan sasaran .´ Ada dua cara melepaskan anak panah.´ Pada posisi membidik. . . tangan penarik tali tetap menyentuh pada dagu seperti sebelum tali lepas. posisi badan dari pemanah diharapkan tidak berubah.Pada dead release setelah tali lepas.

dan reduction in injury. equipment. 2. Apa yang harus dilakukan untuk memperbaikinya? Melalui biomekanika kita akan membiasakan diri untuk melakukan kegiatan atau gerak yang efisien. tujuan menggunakan biomekanik adalah untuk meningkatkan performance. terutama sistem lakuanmotor dari tubuh. Kemampuan untuk mengetahui manfaat mekanik dari gerakan (memahami. Apa yang salah pada gerakan itu? 3. coaching technique. C. instruktur atau siapapun yang terlibat dalam pembinaan olahraga perlu mengetahui biomekanik. ANALISIS BIOMEKANIK TEKNIK RELEASE DALAM PANAHAN 1. b. meramalkan. Mekanik gerak yang terkait dalam olahraga panahan adalah dua poros (axis) gerak. c. Mengapa gerakan itu salah? 4. Menambah pengetahuan dasar sehingga kita mempunyai pengetahuanyang luas tentang pergerakan tubuh.Biomekanik mempelajari bentuk dan macam-macam gerakan atas dasar prinsip-prinsip mekanik dan menganalisis gerakan. akan memungkinkan terciptanya (consistency) yang baik. Mengetahui tujuan-tujuan teknik dari setiap tugas gerak (mengembangkan nilai-nilai yang relevan). dan mengawal gerak secara terperinci). pelatih. Seorang guru. Tujuan Biomekanik a. Bagaimana pelaksanaan gerak yang benar? 2. Pengertian Biomekanik Biomekanik adalah ilmu pengetahuan yang menerapkan hukum-hukum mekanik terhadap struktur hidup. sehingga mereka mempunyai kemampuan untuk menjawab permasalahan mengenai: 1. training methods.B. Selain itu. . Menyerap(poros) gerak Dalam Panahan Teknik memanah yang benar terkait erat dengan segi anatomi dan mekanik gerak. .KAITAN BIOMEKANIK DENGAN SUKAN MEMANAH 1.Poros I (satu) adalah sikap bahu dan sikap lengan penahan busur (bow hand) satu garis lurus . d.Sedangkan poros II (dua) adalah sikap bahu dan sikap lengan penahan busur (draw hand) satu garislurus. Dengan mekanik gerak. Dua poros gerak tersebut adalah: poros I dan poros II.

ini penting supaya anak panah terjadi klik. jika pemanah secara berterusan menarik. Hukum ini mulai diterapkan dari mulai menarik busur.Bagaimanapun juga. Dengan demikian lebih baik menarik yang cepat dan dalam garis lurus kira-kira 2-3 inchi di bawah dagu. bermakna melepaskan posisi holding. 2. kecuali jika ada gaya luar yang memaksa benda tersebut mengubah keadaan. Hukum ini akan menerapkan momentum dari memulai gerakan menarik.Oleh karena itu. jika holding tidak tercapai.Oleh kerana itu. . Hukum Newton IIIberbunyi: ³Dua benda yang berinteraksi akan timbul gaya pada masing-masing benda yang arahnya berlawanan arah dan besarnya sama´. Pemanah tidak boleh hanya menggunakan otot bahagian belakang saja dalam menarik. Maksudnya.Selama fasa penghantaran.Hukum Inertia Hukum inertia hanya diterapkan dari posisi holding. ketika ketegangan dari lengan atas dan tangan penarik telah dihantar.Scapulae bergerak mendekat tulang belakang yang menyebabkan dada membuka dan tidak berlebihan. tidak ada penyampaian ketegangan yang boleh terjadi. Hukum I Newton dikenal juga dengan sebutan Hukum Kelembaman. otot punggung secara berterusan menggerakkan scapula kearah tulang belakang.Hukum Newton IIberbunyi: ³Benda akan mengalami percepatan jika ada gaya yang bekerja pada benda tersebut dimana gaya ini sebanding dengan suatu constant (massa) dan percepatan benda´. sehingga membuat anak panah terlepas dari busur. Dimana pada saat proses release. terutama dari sikap set up.1. tetapi harus menggunakan lengan atas dan tangan penarik dengan baik. dimana kita memerlukan menghantar ketegangan yang memungkinkan dari lengan atas dan tangan penarik ke otot bahagian belakang. makin kecil percepatan makin kecil pula kekuatannya. makin besar percepatan makin besar pula kekuatannya. Dalam hukum ini dijelaskan mengenai aksi dan reaksi. aksi y diberikan ang ialah pada saat otot-otot scapula bekerja menarik tali kebelakang yang menghasilkan suatu reaksi yang disebut proses klicking. Hukum Newton Hukum Newton Isebagaimana dirumuskan oleh Sir Isaac Newton (1642-1772) adalah: ³Sebuah benda terus dalam keadaan diam atau terus bergerak dengan kelajuan tetap.´Hukum I Newton juga menggambarkan sifat benda yang selalu mempertahankan keadaan diam atau keadaan bergeraknya yang dinamakan inersia atau kelembaman.

Di luar tubuh. Dari awalan sampai proses release. juga menuntut adanya keseimbangan statik yang harus dipertahankan selama menembak.sehingga bisa mencapai stabilitas yang lebih baik. sehingga sikap holding dan aiming dapat dicapai dalam proses release. Force Force/gaya yang di gunakan dalam proses release adalah gaya internal (tekan) / internal forces terutama saat scapulae dan sikut pada lengan kanan menarik kebelakang. Vector/arah gaya terjadi pada saat gerakan sikut lengan kanan melakukan gerakan kebelakang baik pada saat menarik tali busur sampai melepaskan anak panah. 4.3. dapat membuat pemanah melakukan teknik yang baik dan membuat sedikit upaya dari otot yang terlibat dalam gerakan tersebut. pemanah boleh lebih kuat mengembangkan gaya yang lebih bermanfaat. dengan postur yang benar dan seimbang. Hambatan udara dan gravitasi juga berpengaruh pada saat melakukan gerakan. Posisi tubuh yang tepat akan menghasilkan sedikit ketegangan pada tubuh. Bagaimanapun juga. Pendistribusian berat badan merupakan komponen yang sangat penting pada pendistribusian gaya vertikal dan horizontal. Keseimbangan yang baik dan sesuai dengan biomekanik. . External Forces/tenaga dari luar. Hubungan langsung dan secara professinal antara gaya vertikal dan horizontal dalam panahan tidak dapat ditunjukkan dengan menggunakan gaya yang tepat.Keseimbangan Prinsip Gaya Horizontal dan Vertikal Dalam proses release.

atlet sangat dituntut untuk menampilkan penampilan terbaiknya. dan III. Adapun analisa yang bisa didapat secara biomekanik antara lain: poros/axis I dan II. Analisis biomekanik sangat penting untuk terciptanya gerakan yang efisien. bahkan atlet terlatih pun seringkali mengalami kesulitan. teknik release adalah faktor utama dalam penunjang ketepatan anak panah menuju sasaran.Nampaknya ini bukanlah sesuatu yang mudah bagi atlet yang tidak terlatih. Hukum Newton I. terutama dalam melakukan teknik memanah. bisa dibantu dengan memahami biomekanik. II. serta vector atau arah gaya yang bekerja. . serta forces.Untuk mengatasi hal ini. internal dan external force.Kesimpulan Dilihat dari karakteristiknya olahraga panahan adalah melepaskan panah melalui lintasan tertentu menuju sasaran pada jarak tertentu.Dalam olahraga panahan atau olahraga lainnya.Dari berbagai urutan teknik dasar dalam olahraga panahan. mulai dari vertical dan horizontal force.

html (Dipetik daripada Panduan Pelaksanaan Kokurikulum:Kelab Memanah.blogspot. JPN Perak) .com/Jennifer+and+Lynn http://michellemoran.wikispaces.com/2008_04_13_archive.Bibliografi« https://jspivey.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful