Nama: Mohd.

Mukhlis Maksal Mina Tajuk : Sukan Memanah
Kelas : 6(A)UM

Tarikh: 05 Mei 2011

Isi kandungan Isi kandungan Pendahuluan & Penghargaan Sejarah sukan memanah *Sejarah dunia sukan memanah *Latar belakang sukan memanah Muka surat 1 2 6 7 Pengenalan sukan memanah Teknik-teknik panahan *Stand *Nocking *Extend *Drawing *Anchoring *Tighten *Aiming *Release *After hold Kaitan biomekanik dalam sukan memanah *Analisis bioekanik -Hukum newton -Hukum inertia -Force -Keseimbangan 10 Kesimpulan Bibiografi 13 14 .

Selain itu. ucapan ini juga saya tujukan kepada semua rakan-rakan saya yang banyak membantu dalam pencarian bahan rujukan. ..Penghargaan Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada Cikgu Jasni atas tunjuk ajar dan bimbingan yang diberikan kepada saya untuk menyiapkan tugasan yang diberikan. sumbersumber penting yang berkaitan dengan tugasan ini.. Sekian Terima kasih.

3.mata panah yang diperbuat daripada bijih tembaga.kayu .000 sebelum Masihi. .300 Sebelum Masihi ±1.beg panah . Busur komposit diperkenalkan.condongan daripada tanduk . Tassili rock fresco menceritakan pemanah di Mesir dari lebih kurang 7. * Tujuan memanah pada masa ini adalah untuk penaklukan.mata panah * Tujuan: untuk berburu dan menternak ‡ Namun demikian.SEJARAH MEMANAH DI DUNIA * Wujud sebelum masihi iaitu pada zaman pra sejarah.400Sebelum Masihi.digabungkan dengan urat haiwan dan gam . ‡ ‡ Busur dan panahOrang Mesir pada 2. * Di buktikan dengan penemuan: .500 sebelum Masihi. memanah telah menjadi satu aspek penting dalam peperangan. Diperbuat daripada: .pakaian perang yang kalis air . ‡ Bukti: .tali busur diperbuat daripada µjanggut kucing¶.000 hingga 1.

000 Sebelum Masihi ± Orang Mesir menggunakan busur untuk berperang Henry VII mempamerkan Kemahirannya menggunakan Longbow. 1896 ( 25 Mac ).800 Selepas Masihi. Jarak dijangkakan ialah 800 meter Segi tiga atas hujung panah.700 hingga 1.Sukan memanah mula diperkenalkan. . 5. 200mm panjang.mengandungi gangsa pelepas.Terracotta Pemanah silang Die memakai perisai di setiap peperangan Lukisan yang telah diwarnakan Warna yang berdasarkan warna asli Panah gangsa Panah silang yang telah diubah suai Badan 720mm panjang. Sukan Olympic pertama pada era moden berlangsung di Greece . Lakaran crossbow perang oleh Leonardo Davinci 1.

Antaranya: . 1922: Robin Hood. . USA 1900 sehingga sekarang«.1942: Hoyt Achery Co. 1904 dan 1908: perempuan dibenarkan bertanding di Olympic. berlangsung di Chicago.Pertandingan memanah pertama.National Archery Association.1939: James Easton (anak panah aluminium) . USA) Pengeluaran busar dan anak panah giat dijalankan. * 1966: IFAA ( International Field Archery Association) ditubuhkan. 1937: Bow sight digunakan pada NAA ( National Tournament. Pertandingan memanah -kategori perempuan 1908 Olympics dengan Longbow.

Para pengkaji sejarah mula dapat mengesan aktiviti memanah apabila menjumpai satu bukti lukisan yang terdapat di gua-gua lama di Sepanyol.Sejarah dan Latar Belakang Sukan Memanah Apabila anda mula memegang panah dan melepaskan anak panah yang pertama sebenarnya anda telah melakukan satu acara yang telah pun bermula sejak 20. aktiviti memanah digunakan untuk tujuan mencari bahan-bahan makanan. Penggunaan panah sebagai senjata mula berkurangan pada abad ke-16 dengan terhasilnya bahan-bahan senjata api.000 tahun yang lalu. Manakala anak panah diperbuat daripada batu dan tembaga. Pada zaman Mesir kuno kira-kira 3500 tahun masehi yang lalu panah digunakan sebagai senjata dalam peperangan. Alatan memanah dibuat agak pendek jika dibandingkan pada zaman Mesir kuno.000 tahun sebelum masehi. Orang-orang Tartar telah mencipta alat memanah yang diperbuat daripada kulit. Memanah mula berkembang sebagai salah satu aktiviti sukan di England di sekitar abad ke16 apabila Rja Hendry VIII mengarahkan Sir Christopher Morris menubuhkan kelab memanah dalam tahun 1537. Pada masa itu. Lukisan ini dilukis kira-kira 8. Orang-orang Tartar juga dikenali sebagai pahlawan yang terulung pada zaman itu. Pertandingan memanah yang pertama mula diadakan pada tahun 1673 di Yorkshire untuk lelaki dan pertandingan yang pertama untuk wanita bermula pada tahun 1787. . Ukuran alat pada zaman itu hampir tinggi dengan saiz fizikal mereka. Panah terus menjadi senjata dalam peperangan pada zaman kerajaan Rom dan kerajaan Mongolia di sekitar abad ke-11. tanduk dan kayu yang telah dibengkokkan kira-kira di sekitar 1800 tahun sebelum masehi.

olahraga memanah sangat kompleks tidak seperti yang kita lihat iaitu menarik. . perbedaan panahan dengan menembak terletak pada jenis kekuatan dorongannya.Dilihat dari karakteristiknya olahraga memanah adalah melepaskan panah melalui lintasan tertentu menuju sasaran pada jarak tertentu. teknik dasar. konsentrasi dan ketahanan mental yang tinggi serta memiliki tingkat kecemasan yang tinggi. Penulis akan menganalisis teknik panahan secara biomekanik. Nampaknya ini bukanlah sesuatu yang mudah bagi atlet yang tidak terlatih. . atlet sangat dituntut untuk menampilkan penampilan terbaiknya.A.Sehingga unsurunsur seperti postur tubuh.Seperti sebuah seni. Dengan tujuan supaya kita dapat memahami dan menerapkan ilmu biomekanik dalam menganalisis teknik dalam olahraga panahan. mekanisme gerak.Pengenalan sukan memanah -Sukan memanah memerlukan sentuhan jiwa yang halus. Untuk mengatasi hal ini.Pada menembak kekuatan dorongan diperoleh dari ledakan alat itu sendiri. Apabila diperbandingkan dengan olahraga yang memerlukan gerak statis atau suatu keterampilan tertutup lainnya seperti cabang olahraga menembak. Oleh itu penggunaan alat tersebut memerlukan kekuatan dan daya tahan otot-otot tertentu terutama untuk menarik busur. -Dalam olahraga panahan atau olahraga lainnya. . mentalitas dan kondisi fizik sebagai sebuah kesatuan yang harus dimiliki oleh seorang pemanah. kesabaran. dan melepaskan panah. bahkan atlet terlatih pun seringkali mengalami kesulitan. terutama dikhususkan pada teknik release. dimana tenaga yang diperoleh dari rentangan diubah menjadi daya dorong pada waktu panah dilepaskan.boleh dibantu dengan memahami biomekanik. sedangkan pada panahan kekuatan dorongan sangat tergantung pada energi atau tenaga yang timbul kerana tarikan atau rentangan pemanah terhadap busur.

3.´ Hal-hal yang harus diperhatikan. iaitu: 1. dan oblique stand. Seorang pemanah dikatakan memiliki keadaan fizik yang prima.Teknik-teknik panahan . Hal ini digambarkan sebagai tolak ukur dalam menilai keterampilan atau kemampuan individu tersebut. Dalam cabang olahraga panahan selain memerlukan keadaan fizik yang prima seorang pemanah harus pula menguasai teknik dasar memanah yang baik dan benar agar dapat mencapai prestasi optimal. hasil atau tujuan yang dicapai disebut prestasi.´ Terdapat empat jenis sikap kaki dalam panahan.Prestasi dikatakan sebagai hasil yang telah dicapai atau dilakukan dikerjakan dan sebagainya. Setiap individu menginginkan sebuah hasil dari suatu proses latihan yang panjang. Mengangkat Lengan Busur (extend) Mengangkat lengan busur (extend). Berikut adalah 9 langkah teknik dasar untuk pemanah pemula. tidak condong ke depan atau ke belakang. iaitu open stand.iaitu lengan penahan busur rileks. yang dibentuk oleh ibu jari dan jari telunjuk (lengan penahan busur) . maka perlu untuk memperhatikan kembali apakah anak panah yang dipasang sudah lurus tersandar di busur ataupun belum. ke samping kanan ataupun ke samping kiri. tali ditarik oleh tiga jari iaitu jari telunjuk. Memasang Ekor Panah (nocking) Memasang ekor anak panah (nocking). (2) tubuh tegak.´Memasang ekor panah dalam olahraga panahan boleh menjadi fatal apabila salah penempatan baik terlalu atas ataupun terlalu bawah. ditinjau dari segi belajar motorik (motor learning) panahan merupakan bagian dari keterampilan tertutup iaitu suatu keterampilan yang stimulusnya tidak dapat berubah. dan tekanan busur terhadap telapak tangan penahan busur ditengah -tengah titik V. Kemudian diikuti dengan menempatkan jari jari penarik pada tali dan siap menarik tali. Sikap Berdiri (stand) Sikap/posisi kaki pada lantai atau tanah.Kemudian. close stand.Dalam olahraga. Sikap berdiri yang baik ditandai oleh: (1) titik berat badan ditumpu oleh kedua kaki secara seimbang. Tali ditempatkan atau lebih tepatnya diletakkan pada ruas-ruas jari pertama. jika ia memiliki daya tahan serta kekuatan otot yang dipergunakan langsung dalam memanah.Panahan dilihat dari segi biomekanik terdapat pada klasifikasi keterampilan iaitu melontarkan objek untuk mencapai ketepatan maksimum. square stand. jari tengah dan jari manis.Sukan memanah dikatakan sebagai satu kegiatan menggunakan busur panah untuk menembakkan anak panah. 2. yang kebanyakan dipakai oleh pemanah pemula adalah sikap square stand atau sikap sejajar.³Gerakan menempatkan atau memasukkan ekor panah ke tempat anak panah (nocking point) pada tali dan menempatkan gandar (shaft) pada sandaran anak panah (arrow rest).³Gerakan mengangkat lengan penahan busur (bow arm) setinggi bahu dan tangan penarik tali siap untuk menarik tali.

4. dan harus memastikan terlihatnya bayangan tali pada busur (string alignment).Kebanyakan pemanah-pemanah pemula hanya menggunakan jari-jari saja. Pada saat ini sendi bahu. setelah penjangkaran dan sebelum anak panah dilepas.-Pre-draw adalah gerakan tarikan awal. iaitu pre-draw.iaitu tempat penjangkaran tangan penarik tali harus tetap sama dan tepat menyentuh di bawah dagu. Ketiga bagian ini pada posisi lurus kemudian lengan atas selanjutnya bahu dan otot belakang. Pada saat ini otot-otot lengan penahan busur dan lengan penarik tali harus berinteraksi agar sikap panahan tidak berubah. tali menyentuh pada bahagian tengah dagu. -Secondary-draw atau tarikan kedua adalah gerakan menahan tarikan pada posisi penjangkaran sampai melepas tali (release). serta tangan penarik menyentuh di bawah dagu.Pada penjangkaran di samping.´ Hal yang harus diperhatikan. primary draw dan secondary draw. 6. adalah: Suatu keadaan menahan sikap panahan beberapa saat. Ada dua jenis penjangkaran. menurut Damiri. tali menyentuh pada bagian hujung dagu. punggung telapak (wirst).´Ada tiga fasa gerakan menarik. Kemudian dilanjutkan dengan menjangkarkan tangan penarik tali di dagu.³Gerakan menjangkarkan tangan penarik pada bagian dagu.-Primary-draw atau tarikan utama adalah gerakan tarikan dari posisi pre-draw sampai tali menyentuh atau hampir dan sedikit menekan atau mengetat pada bagian dagu. Menahan Sikap Panahan (tighten) Menahan sikap panahan (tighten). sikap pemanah harus tetap dipertahankan. Menjangkarkan Lengan Penarik (anchoring) Menjangkarkan lengan penarik (anchoring). bibir dan hidung serta tangan penarik menyentuh di bawah dagu. bibir dan hidung. dan lengan bawah.³Gerakan menarik tali sampai menyentuh dagu. .Bersamaan dengan itu pemanah melakukan pembidikan. yaitu penjangkaran di tengah dan penjangkaran di samping. kebanyakan mereka tidak menggunakan otot-otot yang seharusnya digunakan. menurut Damiri.Jadi pada saat membidik.Pada penjangkaran di tengah. sendi siku dan sendi pergelangan tangan telah dikunci. bibir dan hidung dan berakhir pada posisi penjangkaan. bibir dan atau hidung. Menarik Tali Busur (drawing) Menarik tali busur (drawing). 5. -Didalam buku perantaraan pelatih program pembinaan cabang olahraga panahan tingkat SD dan SLTP yang digunakan untuk menarik adalah: jari.

´ Ada dua cara melepaskan anak panah. dengan keadaan badan yang relaks fokus akan lebih baik. mengakibatkan dampak yang sangat besar terhadap sasaran. Pelepasan anak panah yang baik diperlukan untuk memberikan kekuatan penuh dari tali terhadap panah dalam setiap melepaskan panah yang diinginkan dan untuk mencegah getaran tali yang tidak diperlukan. Kesalahan sedikit apapun pada saat melepaskan anak panah. .Pada active release. yang akan menyebabkan panah berputar. 9. menurut Damiri: ³Gerakan melepas tali busur. setelah tali lepas tangan penarik tali bergerak ke belakang menyusuri dagu dan leher pemanah. menurut Damiri.´ Di dalam buku perantaraan pelatih program pembinaan cabang olahraga panahan tingkat SD dan SLTP after hold adalah Tangan busur tetap terentang pada posisi semula lurus kearah sasaran dan tetap ditahan hingga dua detik setelah panah menyentuh permukaan sasaran .Pada dead release setelah tali lepas. tangan penarik tali tetap menyentuh pada dagu seperti sebelum tali lepas. Membidik (Aiming) Membidik (aiming). 8. posisi badan dari pemanah diharapkan tidak berubah. dengan cara merilekskan jari-jari penarik tali. menurut Damiri: ³Gerakan mengarahkan atau menyentuh titik alat pembidik (visir) pada tengah sasaran/titik sasaran.´ Pada posisi membidik. Tindakan ini dimaksudkan untuk memudahkan pengawalan gerak panahan yang dilakukan. .7. ³Suatu tindakan untuk mempertahankan sikap panahan sesaat (beberapa detik) setelah anak panah meninggalkan busur. iaitu dead release dan active release. Menahan Sikap Panahan (after hold) Menahan sikap panahan (after hold). Melepas Tali/Panah (release) Melepas tali/panah (release). kemudian pemanah tidak hanya fokus kepada sasaran tetapi diutamakan pada teknik.

instruktur atau siapapun yang terlibat dalam pembinaan olahraga perlu mengetahui biomekanik. . tujuan menggunakan biomekanik adalah untuk meningkatkan performance. Menyerap(poros) gerak Dalam Panahan Teknik memanah yang benar terkait erat dengan segi anatomi dan mekanik gerak. Mengapa gerakan itu salah? 4. akan memungkinkan terciptanya (consistency) yang baik. Apa yang salah pada gerakan itu? 3. coaching technique. Apa yang harus dilakukan untuk memperbaikinya? Melalui biomekanika kita akan membiasakan diri untuk melakukan kegiatan atau gerak yang efisien. Kemampuan untuk mengetahui manfaat mekanik dari gerakan (memahami. sehingga mereka mempunyai kemampuan untuk menjawab permasalahan mengenai: 1. dan reduction in injury.Sedangkan poros II (dua) adalah sikap bahu dan sikap lengan penahan busur (draw hand) satu garislurus. c. Tujuan Biomekanik a. equipment. Pengertian Biomekanik Biomekanik adalah ilmu pengetahuan yang menerapkan hukum-hukum mekanik terhadap struktur hidup. Seorang guru. C. b.KAITAN BIOMEKANIK DENGAN SUKAN MEMANAH 1. meramalkan. .Biomekanik mempelajari bentuk dan macam-macam gerakan atas dasar prinsip-prinsip mekanik dan menganalisis gerakan. Menambah pengetahuan dasar sehingga kita mempunyai pengetahuanyang luas tentang pergerakan tubuh. Selain itu. training methods. Dengan mekanik gerak. d. Bagaimana pelaksanaan gerak yang benar? 2. Dua poros gerak tersebut adalah: poros I dan poros II. dan mengawal gerak secara terperinci). pelatih. Mengetahui tujuan-tujuan teknik dari setiap tugas gerak (mengembangkan nilai-nilai yang relevan). terutama sistem lakuanmotor dari tubuh. 2.B.Poros I (satu) adalah sikap bahu dan sikap lengan penahan busur (bow hand) satu garis lurus . ANALISIS BIOMEKANIK TEKNIK RELEASE DALAM PANAHAN 1. Mekanik gerak yang terkait dalam olahraga panahan adalah dua poros (axis) gerak.

Hukum ini akan menerapkan momentum dari memulai gerakan menarik. otot punggung secara berterusan menggerakkan scapula kearah tulang belakang. 2. makin kecil percepatan makin kecil pula kekuatannya.´Hukum I Newton juga menggambarkan sifat benda yang selalu mempertahankan keadaan diam atau keadaan bergeraknya yang dinamakan inersia atau kelembaman.Hukum Inertia Hukum inertia hanya diterapkan dari posisi holding. tetapi harus menggunakan lengan atas dan tangan penarik dengan baik.1. aksi y diberikan ang ialah pada saat otot-otot scapula bekerja menarik tali kebelakang yang menghasilkan suatu reaksi yang disebut proses klicking. Dengan demikian lebih baik menarik yang cepat dan dalam garis lurus kira-kira 2-3 inchi di bawah dagu. dimana kita memerlukan menghantar ketegangan yang memungkinkan dari lengan atas dan tangan penarik ke otot bahagian belakang. jika pemanah secara berterusan menarik. kecuali jika ada gaya luar yang memaksa benda tersebut mengubah keadaan. Hukum Newton IIIberbunyi: ³Dua benda yang berinteraksi akan timbul gaya pada masing-masing benda yang arahnya berlawanan arah dan besarnya sama´. Hukum I Newton dikenal juga dengan sebutan Hukum Kelembaman. Dalam hukum ini dijelaskan mengenai aksi dan reaksi.Oleh karena itu.Selama fasa penghantaran. Hukum ini mulai diterapkan dari mulai menarik busur. .Scapulae bergerak mendekat tulang belakang yang menyebabkan dada membuka dan tidak berlebihan. jika holding tidak tercapai.Hukum Newton IIberbunyi: ³Benda akan mengalami percepatan jika ada gaya yang bekerja pada benda tersebut dimana gaya ini sebanding dengan suatu constant (massa) dan percepatan benda´. Hukum Newton Hukum Newton Isebagaimana dirumuskan oleh Sir Isaac Newton (1642-1772) adalah: ³Sebuah benda terus dalam keadaan diam atau terus bergerak dengan kelajuan tetap. terutama dari sikap set up. bermakna melepaskan posisi holding. ini penting supaya anak panah terjadi klik. makin besar percepatan makin besar pula kekuatannya. Dimana pada saat proses release.Bagaimanapun juga. ketika ketegangan dari lengan atas dan tangan penarik telah dihantar. sehingga membuat anak panah terlepas dari busur.Oleh kerana itu. Pemanah tidak boleh hanya menggunakan otot bahagian belakang saja dalam menarik. tidak ada penyampaian ketegangan yang boleh terjadi. Maksudnya.

Bagaimanapun juga. juga menuntut adanya keseimbangan statik yang harus dipertahankan selama menembak. dengan postur yang benar dan seimbang. . Di luar tubuh. Hambatan udara dan gravitasi juga berpengaruh pada saat melakukan gerakan. Pendistribusian berat badan merupakan komponen yang sangat penting pada pendistribusian gaya vertikal dan horizontal. Vector/arah gaya terjadi pada saat gerakan sikut lengan kanan melakukan gerakan kebelakang baik pada saat menarik tali busur sampai melepaskan anak panah. dapat membuat pemanah melakukan teknik yang baik dan membuat sedikit upaya dari otot yang terlibat dalam gerakan tersebut. External Forces/tenaga dari luar.Keseimbangan Prinsip Gaya Horizontal dan Vertikal Dalam proses release. Hubungan langsung dan secara professinal antara gaya vertikal dan horizontal dalam panahan tidak dapat ditunjukkan dengan menggunakan gaya yang tepat. sehingga sikap holding dan aiming dapat dicapai dalam proses release. Dari awalan sampai proses release. pemanah boleh lebih kuat mengembangkan gaya yang lebih bermanfaat.3. Posisi tubuh yang tepat akan menghasilkan sedikit ketegangan pada tubuh.sehingga bisa mencapai stabilitas yang lebih baik. Keseimbangan yang baik dan sesuai dengan biomekanik. Force Force/gaya yang di gunakan dalam proses release adalah gaya internal (tekan) / internal forces terutama saat scapulae dan sikut pada lengan kanan menarik kebelakang. 4.

serta vector atau arah gaya yang bekerja. Analisis biomekanik sangat penting untuk terciptanya gerakan yang efisien. Hukum Newton I. II.Dari berbagai urutan teknik dasar dalam olahraga panahan. teknik release adalah faktor utama dalam penunjang ketepatan anak panah menuju sasaran. dan III. atlet sangat dituntut untuk menampilkan penampilan terbaiknya. internal dan external force. bahkan atlet terlatih pun seringkali mengalami kesulitan.Dalam olahraga panahan atau olahraga lainnya.Kesimpulan Dilihat dari karakteristiknya olahraga panahan adalah melepaskan panah melalui lintasan tertentu menuju sasaran pada jarak tertentu.Untuk mengatasi hal ini. Adapun analisa yang bisa didapat secara biomekanik antara lain: poros/axis I dan II. terutama dalam melakukan teknik memanah. serta forces. mulai dari vertical dan horizontal force. bisa dibantu dengan memahami biomekanik.Nampaknya ini bukanlah sesuatu yang mudah bagi atlet yang tidak terlatih. .

Bibliografi« https://jspivey.wikispaces. JPN Perak) .blogspot.com/Jennifer+and+Lynn http://michellemoran.com/2008_04_13_archive.html (Dipetik daripada Panduan Pelaksanaan Kokurikulum:Kelab Memanah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful