P E RIBAHAS A BAHAS A ME LAYU WAJIB UNT UK TINGKAT AN 1 Peribahasa Maksud Peribahasa Ada hati Keinginan Alah bisa tegal

biasa Segala kesusahan tidak akan terasa lagisesudah biasa Alang-alang mandi biar basah Jika mengerjakan sesuatu janganlahsekeratjalan Ambil berat Memberikan perhatian yang istimewaterhadap sesuatu Ambil langkah Mula hendak bertindak Anak buah Orang yang termasuk dalam sesuatukeluarga/pasukan/ terletak di bawahtenggungjawab seseorang Anak emas Anak abdi yang diambil jadi anakangkat olehsuaminya; orang yang dikasihi dan diberikanlayanan istimewa. Asam garam Berbagai-bagai pengalaman hidup (pahit, anis, suka duka) m Bagai anjing buruk kepala Orang yang telah diketahui kejahatannya kemana pergi dihinakanorang juga Bagai bulan dipagari bintang Kecantikan makin terserlah apabila dikelilingiorang yang cantik. Bagai bulan empat belas Peri keelokan muka perempuan Bagai cincin dengan permata Sama padan, cocok benar Bagai layang-layang putus tali

tidak membuat apa -apakerja Berpeluk tubuh Hanya memandang dari jauh sahaja. bersakit-sakit dahulu. kita akanmenjadi lemah.tidakmelalukakan apa -apa hanya melihat sahaja. Bersekutu bertambah mutu Bekerjasama antara satu sama lain akanmeng hasilkan kecemerlangan Bertangguh itu pencuri masa Melakukan kerja secara bertangguh akan . berenang-renang ketepian. kita akan menjadikuat tetapi kalau kita bercerai -berai.Sudah putus harapan Bagai minyak dengan air Orang bermusuhan atau tidak sehaluanmustahil dapat dicampurkan jadi satu Bagai murai dicabut ekor Perempuan yang suka bercakap banyak Bagai pucuk dilancarkan Sangat laju atau luncur perginya Bagaimana acuan begitulah kuihnya Anak itu mengikut sikap dan rupa ibubapanya kerana faktor baka Baik berjagiung-jagung sementara menantipadi masak Sementara menunggu sesuatu yang lebihbaik. yang kurang baik pun boleh dipakaidahulu. bersenang -senang kemudian Bersusah payah dahulu kemudianbarubersenang-senang Berkatakanlah besar walaupun pahit Berterus-terang demi kebenaran walaupunmungkin menyakitkan hati seseorang Berpeluk tubuh Berdakap tubuh. Baik membawa resmi padi daripadamembawa resmi lalang Semakin berilmu atau tinggi pangkat semakinmerendahkan diri (tidak sombong) Berakit-rakit ke hulu. Bersatu teguh bercerai roboh Kalau kita bersatu padu.

barang yang dibawadaripadaperjalanan. Hendak seribu daya. diam-diam besiberkarat Diam orang yang berilmu itu berfikir. sombong Biar putih tulang jangan putih mata Lebih baik mati daripada menanbggung malu Buah fikiran Pendapat Buah hati Orang yang dikasihi Buah mulut Percakapan orang.sungguh-sungguh Dalam tangan dalam kekuasaan seseorang Darah daging Anak atau orang yang mempunyai pertaliandarah Darah panas Pemarah. teguh hati . lekas marah Diam-diam ubu berisi. gembira. putus asa Harimau mati meninggalkan belang. Buah tangan Hasil pekerjaan. bongkak. ole-ole Bulat hati Lurus hati. Besar hati Bangga.merugikan diri sendiri. tak hendak seribudalih .manusia mati meninggalkan nama Orang yang berjasa itu akan selalu disebut-sebut orang walau berapa lamapun dia telah mati.sementara diam orang yang bodoh itu sia-siasahaja Hancur hati Sedih.

kita terpaksamenghadapi pelbagai cabaran dan berlumba -lumba untuk mencapai sesuatu tujuan. Kalau kail panjang sejengkal.Jika dikehendaki bermacam-macam ikhtiar boleh dijalankan dan demikian kebalikannya Hidup ini satu perlumbaan Dalam kehiduoan seharian. Hidup segan mati tak mahu Orang yang hidup melarat Indah khabar daripada rupa Khabar mengenai satu-satu perkara biasanyadilebih -lebihkan Jauhari juga yang mengenal manikam Hanya orang yang bijak sahaja yangmengetahui tentang keelokan ilmu Kaki ayam Tidak berkasut atau berselipar Kalau hendak melentur buluh biarlah darirebungnya Mengajar seseorang itu hendaklah ketikaiamasih muda. kalau sudah besar tidak akanberhasil lagi. besar jangandisangka bapa Pengetahuan dan kelebihan itu tidak khususpada orang -orang tua sahaja . jangan lautanhendak diduga Kalau pengetahuan itu sedikit. janganhendakberbuat sesuatu yang besar Kalau tidak dipecahkan ruyung manakandapat sagunya Tidak tercapai cita -cita jika tidak berusaha Kancil juga lupakan jerat Orang mudah melupakan bahaya tetapibahaya tetap mengancam Kata dikota Janji mesti ditunaikan Kata-kata yang lebih tajam daripada matapedang Perkataan yang dituturkan lebih menyakitkan Kebudayaan sendi perpaduan Kebudayaan menjadi sandaran dalammenyatukan sesuatu bangsa Kecil jangan disangka anak.

. pahit janganterus dibuang Yang nampak baik itu jangan lekas diterimadan yang namp aknya buruk itu jangan lekasditolak.Makan angin Bersiar-siar untuk mendapatkan angin.melapangkan fikiran Manis jangan terus ditelan.