P. 1
Nabi Muhammad Merupakan Seorang Pemimpin Yang Berwibawa

Nabi Muhammad Merupakan Seorang Pemimpin Yang Berwibawa

|Views: 117|Likes:
Published by sara jahan

More info:

Published by: sara jahan on Jun 09, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/04/2012

pdf

text

original

Nabi Muhammad merupakan seorang pemimpin yang berwibawa.

Bincangkan
Pendahuluan 1. Biodata Nabi Muhammad /Rasulullah. 2. Nabi Muhammad s.a.w. telah mengasaskan sebuah negara Islam sederhana yang terdiri daripada pelbagai kaum iaitu Ansar, Muhajirin dan Yahudi. Baginda menjadi ketua negara contoh kerana berjaya membentuk sebuah kerajaan Islam yang maju dalam semua aspek. Contohnya dalam bidang pentadbiran, ekonomi, politik, ketenteraan dan social. Al-Quran telah menyifatkan baginda sebagai negarawan contoh kerana sifat keperibadian serta akhlak baginda yang mulia.

Isi Bukti-bukti keunggulan kepimpinan Nabi Muhammad s.a.w. ialah : a) Nabi dan Rasul i) Baginda berakhlak mengikut ajaran yang diajar dalam Al-Quran ii) Sebagai seorang pendakwah, Nabi menunjukkan sifat-sifat sabar, lembut, toleransi tetapi tegas dan berpegang teguh kepada ajaran yang dibawanya, terutama tentang aspek akidah. iii) Baginda melakukan aktiviti dakwah dengan penuh dedikasi, tidak pernah cuba menunjukkan kuasa-kuasa luar biasa walaupun beliau dianugerahkan pelbagai mukjizat oleh Allah s.w.t. iv) Sebagai pemimpin, baginda telah menentukan beberapa bidang yang menjamin kesejahteraan masyarakat, iaitu : - ibadat ( solat,puasa,zakat dan lain-lain ) - nikah-kahwin - jenayah dan ketatanegaraan - hubungan antarabangsa b) Pemimpin masyarakat i) Berjaya menyatukan semula masyarakat Madinah yang berbilang agama dan keturunan ii) Menyatukan masyarakat Islam melalui persaudaraan antara kaum Muhajirin dan Ansar. iii) Berjaya mengekalkan perpaduan masyarakat Madinah seperti yang terkandung dalam Piagam Madinah. iv) Menghapuskan batas-batas perbezaan kaum melalui konsep ummah.

Contohnya Sistem As-saff dan taktik serangan yang teratur. iii) Baginda juga boleh dianggap sebagai diplomat yang berjaya kerana inisiatifnya menghantar perwakilan keluar negara seperti Habsyah dan Mesir. . ii) Turut serta dalam peperangan.w. Contohnya Perang Badar dan Perang Uhud iii) Baginda mengatur strategi yang baik. iv) Memperkenalkan Sistem Syura atau Musyawarah untuk dilaksanakan dalam semua bidang politik dan ekonomi. Kesimpulan Nabi Muhammad merupakan negarawan contoh kepada masyarakat Islam.a. Baginda telah berjaya menjadikan negara kota Madinah sebuah negara yang maju dalam semua aspek. ii) Berjaya mengadakan rundingan dengan pemimpin-pemimpin Yahudi melalui Perjanjian Aqabah. e) Pemimpin Tentera i) Baginda menunjukkan mutu kepimpinan yang tinggi dalam bidang ketenteraan. Negara Islam Madinah menjadi negara contoh kepada negara Islam lain di seluruh dunia. Seorang Rasul pula ialah seorang lelaki yang terpilih yang disampaikan wahyu Allah kepadanya untuk dirinya sendiri dan juga untuk disampaikan kepada orang lain. ************************************************************************************* Bahan Bacaan : KEPIMPINAN NABI MUHAMMAD Pengenalan Nabi ialah seorang lelaki yang terpilih yang disampaikan kepadanya wahyu Allah untuk amalan dirinya sahaja. telah memperkenalkan dasar ekonomi baru bagi menggantikan dasar ekonomi zaman Jahiliah. d) Perancang ekonomi i) Nabi Muhammad s.c) Pemimpin politik i) Kepimpinan baginda mula terserlah semenjak di Makkah lagi apabila baginda berjaya menyelesaikan pemindahan Hajar al-Aswad. Baginda menggalakkan orang Islam bekerja keras dan bergiat dalam bidang perniagaan dan pertanian. ii) Baginda berusaha membangunkan ekonomi orang Islam yang tergadai kepada kaum Yahudi.

pengakuan yang diberikan oleh Waraqah bin Naufal bahawa apa yang dialami oleh Nabi Muhammad s. Rasul dan negarawan Tanah Arab yang ulung.a. Rasul dan negarawan yang agung.w sendiri memang telah dinati-nantikan oleh sebahagian daripada masyarakat Arab. baginda telah menentukan beberapa bidang bagi menjamin kesejahteraan masyarakat. jenayah dan ketatanegaraan dan sebagainya. tidak pernah cuba menunjukkan kuasa-kuasa luar biasa walaupun beliau dianugerahkan pelbagai mukjizat oleh Allah. nikah-kahwin.s (Injil) dengan . Saif Zu Yazin telah memberitahu kepada Abdul Mutalib tentang bakal kelahiran seorang bayi dari Mekah yang mempunyai "tanda tertentu" pada badannya yang akan menjadi pemimpin manusia sehingga ke Hari Kiamat. Bukti kenabian dan kerasulan Nabi Muhammad: Pengalaman Kenabian Bukti-bukti sejarah menunjukkan bahawa Nabi Muhammad s. dan dapat pula membuat kejayaan yang banyak kepada negaranya di samping memberikan kemakmuran dan kesenangan kepada rakyatnya.w telah mengalami proses pengalaman kenabian dan kerasulan seperti yang juga pernah dialami oleh nabi-nabi sebelumnya. Misalnya ketika Abdul Mutalib mengunjungi Yaman untuk menyatakan tahniah kepada Saif Zu Yazin yang berjaya menguasai semuala Yaman daripada orang-orang Habsyah.Seorang negarawan atau pimpinan pulah dapat diertikan sebagai seorang ketua. toleransi tetapi tegas dan berpegang teguh kepada ajaran yang dibawanya. ahli politik dan pentadbir yang cekap. Baginda melakukan aktiviti dakwah dengan penuh dedikasi. Terdapat banyak bukti yang dikutip daripada catatan ahli sejarah yang menunjukkan bahawa memang benar Muhammad Bin Abdullah itu ialah seorang Nabi. Nabi menunjukkan sifat-sifat sabar.s (Taurat) dan Isa a. baginda berakhlak mengikut ajaran dalam al-Quran. Pengakuan ini diberikan setelah isteri Nabi Muhammad s.w iaitu Saidatina Khadijah menceritakan kepada Waraqah bin Naufal tentang pengalaman baginda bertemu Malaikat di dalam Gua Hirak. terutamanya tentang aspek akidah.w adalah petanda-petanda bahawa baginda bakal menjadi seorang Nabi.a. Sebagai seorang pendakwah. Sebagai Nabi dan Rasul Sebagai Nabi dan Rasul. Keterangan dari Kitab-kitab Terdahulu Kitab-kitab yang telah diturunkan kepada Nabi Musa a.a. Sebagai pemimpin.a. lemah lembut. yang berjaya membuat polisi pemerintahan dan pentadbiran yang baik. Kedatangan Nabi adalah Dinanti-nantikan Kelahiran Nabi Muhammad s. Antaranya ibadat. Benarkah Nabi Muhammad Bin Abdullah itu adalah seorang Nabi. Misalnya.

Misalnya setelah tiga tahun umat Islam dipulaukan oleh kaum Quraisy. baginda berjaya menamatkan permusuhan tradisi di antara Suku Aus dan Suku Khazraj. Di antaranya ialah baginda sering menerima berita-berita ghaib atau ramalan-ramalan masa depan dengan tepat. Bukti Sejarah Tugas-tugas Nabi Sumber-sumber sejarah lain termasuk yang dikaji oleh para orientalis ada menunjukkan bahawa baginda ada menerima wahyu dari Allah dan menyampaikannya kepada manusia yang lain. golongan Ansar ini digabungkan pula dengan golongan Muhajirin iaitu orang-orang Quraisy yang datang dari Mekah. Kajian-kajian sejarah tersebut dengan jelas menunjukkan bahawa baginda telah menjalankan tugasnya sebagai seorang Nabi dan Rasul yang cuba memimpin umatnya ke jalan yang benar. Mukjizat-mukjizat Nabi Seperti juga nabi-nabi terdahulu.w juga mempunyai berbagai mukjizat.a. Apabila disiasat oleh kaum Quraisy didapati bahawa apa yang dinyatakan oleh baginda itu benarbenar berlaku. Malah kaum Yahudi di Yastrib (Madinah) sering pula menakut-nakutkan masyarakat Arab kota itu tentang kelahiran "Nabi" tersebut yang diceritakan dalam kitab mereka (Taurat).s itu sendiri.s dan seterusnya baginda diarahkan agar menyampaikannya kepada umat manusia yang lain.a.s dan Nabi Isa a. Keterangan dari al-Quran Ayat-ayat dari kitab suci al-Quran yang diturunkan kepada Nabi Muhammad s. Sebagai Pemimpin Politik Keunggulan Nabi dari segi politik dapat dikesan dalam: Menyelesaikan Masalah Perpindahan Hajar al-Aswad ke Tempat Asal Baginda jga mempamerkan ciri-ciri kepimpinannya dengan berjaya menyelesaikan masalah yang timbul di kalangan pemimpin bani-bani dalam kabilah Quraisy yang merebutkan hak .a.w dengan tegas menjelaskan bahawa Muhammad bin Abdullah itu ada menerima wahyu dari Allah melalui perantaraan Malaikat Jibril a. baginda merupakan tokoh yang pertama yang menyatukan bangsa Arab yang berlainan keturunan sehingga menjadi satu umat yang padu dan kukuh. Kedua suku ini digabungkan menjadi golongan Ansar.w menyatakan kepada Abu Talin bahawa piagam pemulauan tersebut yang disimpan di dalam Kaabah telah hancur dimakan oleh anai-anai. Sebagai Pemimpin Masyarakat Setelah sampai di Madinah. Dengan kejayaan ini. Setelah itu. Mereka mendakwa "Nabi" tersebut akan menganut agama Yahudi dan mengalahkan orang-orang Arab. Nabi Muhammad s. Nabi Muhammad s. walaupun bukan dari keturunan Yahudi atau Nasrani.jelas ada menyatakan tentang bakal kelahiran seorang Nabi dari arah Mekah dan dari keturunan keluarga atau saudara-mara Nabi Musa a.

Setelah itu setiap wakil bani memegang bahagian hujung kain tersebut dan beramai-ramai mengangkatnya.untuk meletakkan hajarul-aswad di tempatnya yang asal di penjuru dinding Kaabah.a. Jelas bahawa baginda membuktikan kebijaksanaannya dalam selok-belok percaturan politik Tanah Arab. Cara itu menyebabkan seluruh pihak yang bertelagah itu merasa puas hati.a.a. namun baginda membuktikan kualitinya sebagai seorang pemimpin sebuah kerajaan. bani-bani di Mekah bertelagah sesama sendiri. Ghassan. Amru Bin al-As dan Osman Bin Talba memeluk Islam. Mengadakan Hubungan Diplomatik Walaupun Nabi Muhammad s. Farsi.w buta huruf.w sebagai hakim untuk menyelesaikan masalah tersebut. . Sebagai buktinya. Akhirnya mereka memilih Nabi Muhammad s. selepas Perjanjian Hudaibiah. Nabi Muhammad s. Peristiwa tersebut berlaku setelah kota Mekah dilanda banjir dan sebahagian daripada bangunan Kaabah telah runtuh. Tiada siapa dapat menyangka (termasuk Saidina Umar sendiri) bahawa perjanjian yang dianggap kontroversi itu telah memberikan penangan maut kepada kaum Quraisy dalam semua bidang. Baginda telah meletakkan batu tersebut di atas sehelai kain. Semasa hendak meletakkan semula batu hajarul-aswad di sudut dinding Kaabah. Membentuk Piagam Madinah Pada tahun 1 Hijrah baginda berjaya menggubal sebuah perlembagaan yang dinamakan Perlembagaan Madinah yang merupakan perlembagaan bertulis yang pertama di dunia. tiga pahlawan unggul Quraisy iaitu Khalid al-Walid.w sendiri meletakkan batu tersebut ke tempat asalnya di sudut Kaabah. Sesungguhnya perlembagaan ini lebih bersifat satu alat untuk menyelesaikan masalah masyarakat majmuk yang ingin hidup aman damai dalam sebuah negara yang sama. Mengadakan Perjanjian Hudaibiah Perjanjian Hudaibiah yang diadakan di antara umat Islam Madinah dengan kaum Quraisy Mekah merupakan satu lagi bukti yang menunjukkan kebijaksanaan baginda. Baginda mengadakan hubungan diplomatik dan menghantar utusan-utusan ke beberapa daerah di dalam dan di luar Tanah Arab seperti Habsyah. serta tewasnya Mekah tanpa pertumpahan darah dua tahun kemudian. Hal ini kerana batu tersebut dianggap sangat suci dan mulia dan hanya tangan yang mulia dari bani atau suku yang mulia sahaja yang layak meletakkan semula batu tersebut ke tempat asalnya. Hirah dan sebagainya. umat Islam bertambah sebanyak lebih lima kali ganda dalam masa dua tahun sahaja. Hal ini seterusnya berjaya mewujudkan sebuah negara Islam yang pertama di dunia yang menampung rakyat berbilang kaum dan agama. Byzantine.

Sebagai Pemimpin Ketenteraan Asas kepimpinan baginda ialah berdasarkan akidah.Sebagai Perancang Ekonomi Nabi Muhammad telah memperkenalkan ekonomi baru bagi menggantikan dasar ekonomi zaman Jahiliah. Dengan ilmu dan pengalaman yang luas. Baginda menggalakkan orang Islam bekerja teras dan bergiat dalam bidang perniagaan dan pertanian. Baginda telah membangunkan ekonomi orang Islam: tanah tergadai kepada kaum Yahudi ditebus balik dan dikerjakan. (b) tidak memusnahkan harta benda. Baginda dianggap sebagai panglima tentera dan ahli strategi.melaksanakan amanah Allah dan juga amanah umat Islam seluruhnya bagi memimpin tenter untuk mencapai kegemilangan. tanah terbiar diusahakan semula. Baginda bersifat adil . Baginda turut mengamalkan sifat amanah . . syariat dan akhlak yang mulia.harta rampasan dibahagi sama rata kepada tentera yang menyertai peperangan dan tidak menceroboh pihak lawan seperti mengejar musuh yang sudah lari dari medan peperangan. Baginda dan sahabatnya menetapkan dasar tertentu semasa perang seperti: (a) tidak memerangi orang lemah. baginda berjaya merangka takrif peperangan yang berkesan yang membawa kejayaan kepada tentera Islam. orang tua dan kanak-kanak serta wanita.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->