Nabi Muhammad merupakan seorang pemimpin yang berwibawa.

Bincangkan
Pendahuluan 1. Biodata Nabi Muhammad /Rasulullah. 2. Nabi Muhammad s.a.w. telah mengasaskan sebuah negara Islam sederhana yang terdiri daripada pelbagai kaum iaitu Ansar, Muhajirin dan Yahudi. Baginda menjadi ketua negara contoh kerana berjaya membentuk sebuah kerajaan Islam yang maju dalam semua aspek. Contohnya dalam bidang pentadbiran, ekonomi, politik, ketenteraan dan social. Al-Quran telah menyifatkan baginda sebagai negarawan contoh kerana sifat keperibadian serta akhlak baginda yang mulia.

Isi Bukti-bukti keunggulan kepimpinan Nabi Muhammad s.a.w. ialah : a) Nabi dan Rasul i) Baginda berakhlak mengikut ajaran yang diajar dalam Al-Quran ii) Sebagai seorang pendakwah, Nabi menunjukkan sifat-sifat sabar, lembut, toleransi tetapi tegas dan berpegang teguh kepada ajaran yang dibawanya, terutama tentang aspek akidah. iii) Baginda melakukan aktiviti dakwah dengan penuh dedikasi, tidak pernah cuba menunjukkan kuasa-kuasa luar biasa walaupun beliau dianugerahkan pelbagai mukjizat oleh Allah s.w.t. iv) Sebagai pemimpin, baginda telah menentukan beberapa bidang yang menjamin kesejahteraan masyarakat, iaitu : - ibadat ( solat,puasa,zakat dan lain-lain ) - nikah-kahwin - jenayah dan ketatanegaraan - hubungan antarabangsa b) Pemimpin masyarakat i) Berjaya menyatukan semula masyarakat Madinah yang berbilang agama dan keturunan ii) Menyatukan masyarakat Islam melalui persaudaraan antara kaum Muhajirin dan Ansar. iii) Berjaya mengekalkan perpaduan masyarakat Madinah seperti yang terkandung dalam Piagam Madinah. iv) Menghapuskan batas-batas perbezaan kaum melalui konsep ummah.

Baginda menggalakkan orang Islam bekerja keras dan bergiat dalam bidang perniagaan dan pertanian. Seorang Rasul pula ialah seorang lelaki yang terpilih yang disampaikan wahyu Allah kepadanya untuk dirinya sendiri dan juga untuk disampaikan kepada orang lain. telah memperkenalkan dasar ekonomi baru bagi menggantikan dasar ekonomi zaman Jahiliah.c) Pemimpin politik i) Kepimpinan baginda mula terserlah semenjak di Makkah lagi apabila baginda berjaya menyelesaikan pemindahan Hajar al-Aswad. Baginda telah berjaya menjadikan negara kota Madinah sebuah negara yang maju dalam semua aspek.a. iv) Memperkenalkan Sistem Syura atau Musyawarah untuk dilaksanakan dalam semua bidang politik dan ekonomi. iii) Baginda juga boleh dianggap sebagai diplomat yang berjaya kerana inisiatifnya menghantar perwakilan keluar negara seperti Habsyah dan Mesir. Negara Islam Madinah menjadi negara contoh kepada negara Islam lain di seluruh dunia. Kesimpulan Nabi Muhammad merupakan negarawan contoh kepada masyarakat Islam. Contohnya Sistem As-saff dan taktik serangan yang teratur. ************************************************************************************* Bahan Bacaan : KEPIMPINAN NABI MUHAMMAD Pengenalan Nabi ialah seorang lelaki yang terpilih yang disampaikan kepadanya wahyu Allah untuk amalan dirinya sahaja. . Contohnya Perang Badar dan Perang Uhud iii) Baginda mengatur strategi yang baik.w. ii) Turut serta dalam peperangan. ii) Baginda berusaha membangunkan ekonomi orang Islam yang tergadai kepada kaum Yahudi. d) Perancang ekonomi i) Nabi Muhammad s. e) Pemimpin Tentera i) Baginda menunjukkan mutu kepimpinan yang tinggi dalam bidang ketenteraan. ii) Berjaya mengadakan rundingan dengan pemimpin-pemimpin Yahudi melalui Perjanjian Aqabah.

Nabi menunjukkan sifat-sifat sabar.w sendiri memang telah dinati-nantikan oleh sebahagian daripada masyarakat Arab. Sebagai pemimpin. baginda telah menentukan beberapa bidang bagi menjamin kesejahteraan masyarakat. toleransi tetapi tegas dan berpegang teguh kepada ajaran yang dibawanya. Misalnya ketika Abdul Mutalib mengunjungi Yaman untuk menyatakan tahniah kepada Saif Zu Yazin yang berjaya menguasai semuala Yaman daripada orang-orang Habsyah.a.w telah mengalami proses pengalaman kenabian dan kerasulan seperti yang juga pernah dialami oleh nabi-nabi sebelumnya. Antaranya ibadat. dan dapat pula membuat kejayaan yang banyak kepada negaranya di samping memberikan kemakmuran dan kesenangan kepada rakyatnya. nikah-kahwin. baginda berakhlak mengikut ajaran dalam al-Quran. Rasul dan negarawan yang agung. Benarkah Nabi Muhammad Bin Abdullah itu adalah seorang Nabi.a. ahli politik dan pentadbir yang cekap. Kedatangan Nabi adalah Dinanti-nantikan Kelahiran Nabi Muhammad s. Misalnya. Sebagai seorang pendakwah. Terdapat banyak bukti yang dikutip daripada catatan ahli sejarah yang menunjukkan bahawa memang benar Muhammad Bin Abdullah itu ialah seorang Nabi. Bukti kenabian dan kerasulan Nabi Muhammad: Pengalaman Kenabian Bukti-bukti sejarah menunjukkan bahawa Nabi Muhammad s. yang berjaya membuat polisi pemerintahan dan pentadbiran yang baik. jenayah dan ketatanegaraan dan sebagainya. tidak pernah cuba menunjukkan kuasa-kuasa luar biasa walaupun beliau dianugerahkan pelbagai mukjizat oleh Allah.s (Injil) dengan . Sebagai Nabi dan Rasul Sebagai Nabi dan Rasul. Keterangan dari Kitab-kitab Terdahulu Kitab-kitab yang telah diturunkan kepada Nabi Musa a. terutamanya tentang aspek akidah.Seorang negarawan atau pimpinan pulah dapat diertikan sebagai seorang ketua.s (Taurat) dan Isa a.a. Pengakuan ini diberikan setelah isteri Nabi Muhammad s. pengakuan yang diberikan oleh Waraqah bin Naufal bahawa apa yang dialami oleh Nabi Muhammad s. Saif Zu Yazin telah memberitahu kepada Abdul Mutalib tentang bakal kelahiran seorang bayi dari Mekah yang mempunyai "tanda tertentu" pada badannya yang akan menjadi pemimpin manusia sehingga ke Hari Kiamat. Rasul dan negarawan Tanah Arab yang ulung.a.w iaitu Saidatina Khadijah menceritakan kepada Waraqah bin Naufal tentang pengalaman baginda bertemu Malaikat di dalam Gua Hirak. Baginda melakukan aktiviti dakwah dengan penuh dedikasi. lemah lembut.w adalah petanda-petanda bahawa baginda bakal menjadi seorang Nabi.

Mereka mendakwa "Nabi" tersebut akan menganut agama Yahudi dan mengalahkan orang-orang Arab.a. baginda merupakan tokoh yang pertama yang menyatukan bangsa Arab yang berlainan keturunan sehingga menjadi satu umat yang padu dan kukuh. Nabi Muhammad s.w dengan tegas menjelaskan bahawa Muhammad bin Abdullah itu ada menerima wahyu dari Allah melalui perantaraan Malaikat Jibril a. Keterangan dari al-Quran Ayat-ayat dari kitab suci al-Quran yang diturunkan kepada Nabi Muhammad s. Kajian-kajian sejarah tersebut dengan jelas menunjukkan bahawa baginda telah menjalankan tugasnya sebagai seorang Nabi dan Rasul yang cuba memimpin umatnya ke jalan yang benar. Malah kaum Yahudi di Yastrib (Madinah) sering pula menakut-nakutkan masyarakat Arab kota itu tentang kelahiran "Nabi" tersebut yang diceritakan dalam kitab mereka (Taurat). baginda berjaya menamatkan permusuhan tradisi di antara Suku Aus dan Suku Khazraj. Nabi Muhammad s.s dan Nabi Isa a. Dengan kejayaan ini. Sebagai Pemimpin Masyarakat Setelah sampai di Madinah. Di antaranya ialah baginda sering menerima berita-berita ghaib atau ramalan-ramalan masa depan dengan tepat.w juga mempunyai berbagai mukjizat. Apabila disiasat oleh kaum Quraisy didapati bahawa apa yang dinyatakan oleh baginda itu benarbenar berlaku.jelas ada menyatakan tentang bakal kelahiran seorang Nabi dari arah Mekah dan dari keturunan keluarga atau saudara-mara Nabi Musa a. Setelah itu. walaupun bukan dari keturunan Yahudi atau Nasrani.s itu sendiri. Sebagai Pemimpin Politik Keunggulan Nabi dari segi politik dapat dikesan dalam: Menyelesaikan Masalah Perpindahan Hajar al-Aswad ke Tempat Asal Baginda jga mempamerkan ciri-ciri kepimpinannya dengan berjaya menyelesaikan masalah yang timbul di kalangan pemimpin bani-bani dalam kabilah Quraisy yang merebutkan hak . golongan Ansar ini digabungkan pula dengan golongan Muhajirin iaitu orang-orang Quraisy yang datang dari Mekah. Mukjizat-mukjizat Nabi Seperti juga nabi-nabi terdahulu. Misalnya setelah tiga tahun umat Islam dipulaukan oleh kaum Quraisy. Kedua suku ini digabungkan menjadi golongan Ansar.w menyatakan kepada Abu Talin bahawa piagam pemulauan tersebut yang disimpan di dalam Kaabah telah hancur dimakan oleh anai-anai.a.a.s dan seterusnya baginda diarahkan agar menyampaikannya kepada umat manusia yang lain. Bukti Sejarah Tugas-tugas Nabi Sumber-sumber sejarah lain termasuk yang dikaji oleh para orientalis ada menunjukkan bahawa baginda ada menerima wahyu dari Allah dan menyampaikannya kepada manusia yang lain.

Peristiwa tersebut berlaku setelah kota Mekah dilanda banjir dan sebahagian daripada bangunan Kaabah telah runtuh. bani-bani di Mekah bertelagah sesama sendiri.a.a. Farsi.untuk meletakkan hajarul-aswad di tempatnya yang asal di penjuru dinding Kaabah. selepas Perjanjian Hudaibiah.w sebagai hakim untuk menyelesaikan masalah tersebut. Baginda mengadakan hubungan diplomatik dan menghantar utusan-utusan ke beberapa daerah di dalam dan di luar Tanah Arab seperti Habsyah. Semasa hendak meletakkan semula batu hajarul-aswad di sudut dinding Kaabah. tiga pahlawan unggul Quraisy iaitu Khalid al-Walid. Mengadakan Hubungan Diplomatik Walaupun Nabi Muhammad s. Sesungguhnya perlembagaan ini lebih bersifat satu alat untuk menyelesaikan masalah masyarakat majmuk yang ingin hidup aman damai dalam sebuah negara yang sama. Akhirnya mereka memilih Nabi Muhammad s. Hal ini kerana batu tersebut dianggap sangat suci dan mulia dan hanya tangan yang mulia dari bani atau suku yang mulia sahaja yang layak meletakkan semula batu tersebut ke tempat asalnya.w buta huruf. Mengadakan Perjanjian Hudaibiah Perjanjian Hudaibiah yang diadakan di antara umat Islam Madinah dengan kaum Quraisy Mekah merupakan satu lagi bukti yang menunjukkan kebijaksanaan baginda. Jelas bahawa baginda membuktikan kebijaksanaannya dalam selok-belok percaturan politik Tanah Arab. Hirah dan sebagainya. Ghassan.a. Cara itu menyebabkan seluruh pihak yang bertelagah itu merasa puas hati. Hal ini seterusnya berjaya mewujudkan sebuah negara Islam yang pertama di dunia yang menampung rakyat berbilang kaum dan agama. .w sendiri meletakkan batu tersebut ke tempat asalnya di sudut Kaabah. Tiada siapa dapat menyangka (termasuk Saidina Umar sendiri) bahawa perjanjian yang dianggap kontroversi itu telah memberikan penangan maut kepada kaum Quraisy dalam semua bidang. Baginda telah meletakkan batu tersebut di atas sehelai kain. Setelah itu setiap wakil bani memegang bahagian hujung kain tersebut dan beramai-ramai mengangkatnya. Sebagai buktinya. serta tewasnya Mekah tanpa pertumpahan darah dua tahun kemudian. Amru Bin al-As dan Osman Bin Talba memeluk Islam. umat Islam bertambah sebanyak lebih lima kali ganda dalam masa dua tahun sahaja. Membentuk Piagam Madinah Pada tahun 1 Hijrah baginda berjaya menggubal sebuah perlembagaan yang dinamakan Perlembagaan Madinah yang merupakan perlembagaan bertulis yang pertama di dunia. Byzantine. namun baginda membuktikan kualitinya sebagai seorang pemimpin sebuah kerajaan. Nabi Muhammad s.

Dengan ilmu dan pengalaman yang luas. Baginda dianggap sebagai panglima tentera dan ahli strategi. tanah terbiar diusahakan semula.Sebagai Perancang Ekonomi Nabi Muhammad telah memperkenalkan ekonomi baru bagi menggantikan dasar ekonomi zaman Jahiliah. Baginda menggalakkan orang Islam bekerja teras dan bergiat dalam bidang perniagaan dan pertanian. (b) tidak memusnahkan harta benda. orang tua dan kanak-kanak serta wanita. Baginda telah membangunkan ekonomi orang Islam: tanah tergadai kepada kaum Yahudi ditebus balik dan dikerjakan.harta rampasan dibahagi sama rata kepada tentera yang menyertai peperangan dan tidak menceroboh pihak lawan seperti mengejar musuh yang sudah lari dari medan peperangan. Baginda turut mengamalkan sifat amanah . . Sebagai Pemimpin Ketenteraan Asas kepimpinan baginda ialah berdasarkan akidah. syariat dan akhlak yang mulia.melaksanakan amanah Allah dan juga amanah umat Islam seluruhnya bagi memimpin tenter untuk mencapai kegemilangan. Baginda bersifat adil . baginda berjaya merangka takrif peperangan yang berkesan yang membawa kejayaan kepada tentera Islam. Baginda dan sahabatnya menetapkan dasar tertentu semasa perang seperti: (a) tidak memerangi orang lemah.