Nabi Muhammad merupakan seorang pemimpin yang berwibawa.

Bincangkan
Pendahuluan 1. Biodata Nabi Muhammad /Rasulullah. 2. Nabi Muhammad s.a.w. telah mengasaskan sebuah negara Islam sederhana yang terdiri daripada pelbagai kaum iaitu Ansar, Muhajirin dan Yahudi. Baginda menjadi ketua negara contoh kerana berjaya membentuk sebuah kerajaan Islam yang maju dalam semua aspek. Contohnya dalam bidang pentadbiran, ekonomi, politik, ketenteraan dan social. Al-Quran telah menyifatkan baginda sebagai negarawan contoh kerana sifat keperibadian serta akhlak baginda yang mulia.

Isi Bukti-bukti keunggulan kepimpinan Nabi Muhammad s.a.w. ialah : a) Nabi dan Rasul i) Baginda berakhlak mengikut ajaran yang diajar dalam Al-Quran ii) Sebagai seorang pendakwah, Nabi menunjukkan sifat-sifat sabar, lembut, toleransi tetapi tegas dan berpegang teguh kepada ajaran yang dibawanya, terutama tentang aspek akidah. iii) Baginda melakukan aktiviti dakwah dengan penuh dedikasi, tidak pernah cuba menunjukkan kuasa-kuasa luar biasa walaupun beliau dianugerahkan pelbagai mukjizat oleh Allah s.w.t. iv) Sebagai pemimpin, baginda telah menentukan beberapa bidang yang menjamin kesejahteraan masyarakat, iaitu : - ibadat ( solat,puasa,zakat dan lain-lain ) - nikah-kahwin - jenayah dan ketatanegaraan - hubungan antarabangsa b) Pemimpin masyarakat i) Berjaya menyatukan semula masyarakat Madinah yang berbilang agama dan keturunan ii) Menyatukan masyarakat Islam melalui persaudaraan antara kaum Muhajirin dan Ansar. iii) Berjaya mengekalkan perpaduan masyarakat Madinah seperti yang terkandung dalam Piagam Madinah. iv) Menghapuskan batas-batas perbezaan kaum melalui konsep ummah.

************************************************************************************* Bahan Bacaan : KEPIMPINAN NABI MUHAMMAD Pengenalan Nabi ialah seorang lelaki yang terpilih yang disampaikan kepadanya wahyu Allah untuk amalan dirinya sahaja. ii) Berjaya mengadakan rundingan dengan pemimpin-pemimpin Yahudi melalui Perjanjian Aqabah. Seorang Rasul pula ialah seorang lelaki yang terpilih yang disampaikan wahyu Allah kepadanya untuk dirinya sendiri dan juga untuk disampaikan kepada orang lain. iv) Memperkenalkan Sistem Syura atau Musyawarah untuk dilaksanakan dalam semua bidang politik dan ekonomi. iii) Baginda juga boleh dianggap sebagai diplomat yang berjaya kerana inisiatifnya menghantar perwakilan keluar negara seperti Habsyah dan Mesir. Baginda menggalakkan orang Islam bekerja keras dan bergiat dalam bidang perniagaan dan pertanian.a. . d) Perancang ekonomi i) Nabi Muhammad s. Negara Islam Madinah menjadi negara contoh kepada negara Islam lain di seluruh dunia.c) Pemimpin politik i) Kepimpinan baginda mula terserlah semenjak di Makkah lagi apabila baginda berjaya menyelesaikan pemindahan Hajar al-Aswad. Kesimpulan Nabi Muhammad merupakan negarawan contoh kepada masyarakat Islam. e) Pemimpin Tentera i) Baginda menunjukkan mutu kepimpinan yang tinggi dalam bidang ketenteraan.w. Contohnya Sistem As-saff dan taktik serangan yang teratur. Contohnya Perang Badar dan Perang Uhud iii) Baginda mengatur strategi yang baik. Baginda telah berjaya menjadikan negara kota Madinah sebuah negara yang maju dalam semua aspek. ii) Turut serta dalam peperangan. ii) Baginda berusaha membangunkan ekonomi orang Islam yang tergadai kepada kaum Yahudi. telah memperkenalkan dasar ekonomi baru bagi menggantikan dasar ekonomi zaman Jahiliah.

Rasul dan negarawan Tanah Arab yang ulung. Misalnya ketika Abdul Mutalib mengunjungi Yaman untuk menyatakan tahniah kepada Saif Zu Yazin yang berjaya menguasai semuala Yaman daripada orang-orang Habsyah.w iaitu Saidatina Khadijah menceritakan kepada Waraqah bin Naufal tentang pengalaman baginda bertemu Malaikat di dalam Gua Hirak.a.w telah mengalami proses pengalaman kenabian dan kerasulan seperti yang juga pernah dialami oleh nabi-nabi sebelumnya. Terdapat banyak bukti yang dikutip daripada catatan ahli sejarah yang menunjukkan bahawa memang benar Muhammad Bin Abdullah itu ialah seorang Nabi. Sebagai pemimpin. nikah-kahwin. yang berjaya membuat polisi pemerintahan dan pentadbiran yang baik. jenayah dan ketatanegaraan dan sebagainya. pengakuan yang diberikan oleh Waraqah bin Naufal bahawa apa yang dialami oleh Nabi Muhammad s. tidak pernah cuba menunjukkan kuasa-kuasa luar biasa walaupun beliau dianugerahkan pelbagai mukjizat oleh Allah. Bukti kenabian dan kerasulan Nabi Muhammad: Pengalaman Kenabian Bukti-bukti sejarah menunjukkan bahawa Nabi Muhammad s. Misalnya. Sebagai seorang pendakwah.a. terutamanya tentang aspek akidah. Keterangan dari Kitab-kitab Terdahulu Kitab-kitab yang telah diturunkan kepada Nabi Musa a. baginda berakhlak mengikut ajaran dalam al-Quran. lemah lembut.Seorang negarawan atau pimpinan pulah dapat diertikan sebagai seorang ketua. Saif Zu Yazin telah memberitahu kepada Abdul Mutalib tentang bakal kelahiran seorang bayi dari Mekah yang mempunyai "tanda tertentu" pada badannya yang akan menjadi pemimpin manusia sehingga ke Hari Kiamat.w adalah petanda-petanda bahawa baginda bakal menjadi seorang Nabi. Nabi menunjukkan sifat-sifat sabar. Benarkah Nabi Muhammad Bin Abdullah itu adalah seorang Nabi. Sebagai Nabi dan Rasul Sebagai Nabi dan Rasul. Antaranya ibadat.a.s (Injil) dengan . Rasul dan negarawan yang agung. Baginda melakukan aktiviti dakwah dengan penuh dedikasi. Pengakuan ini diberikan setelah isteri Nabi Muhammad s. Kedatangan Nabi adalah Dinanti-nantikan Kelahiran Nabi Muhammad s.a. ahli politik dan pentadbir yang cekap. dan dapat pula membuat kejayaan yang banyak kepada negaranya di samping memberikan kemakmuran dan kesenangan kepada rakyatnya.s (Taurat) dan Isa a. baginda telah menentukan beberapa bidang bagi menjamin kesejahteraan masyarakat.w sendiri memang telah dinati-nantikan oleh sebahagian daripada masyarakat Arab. toleransi tetapi tegas dan berpegang teguh kepada ajaran yang dibawanya.

Kajian-kajian sejarah tersebut dengan jelas menunjukkan bahawa baginda telah menjalankan tugasnya sebagai seorang Nabi dan Rasul yang cuba memimpin umatnya ke jalan yang benar. Kedua suku ini digabungkan menjadi golongan Ansar. Nabi Muhammad s. walaupun bukan dari keturunan Yahudi atau Nasrani.w dengan tegas menjelaskan bahawa Muhammad bin Abdullah itu ada menerima wahyu dari Allah melalui perantaraan Malaikat Jibril a. Misalnya setelah tiga tahun umat Islam dipulaukan oleh kaum Quraisy. Dengan kejayaan ini. Nabi Muhammad s. golongan Ansar ini digabungkan pula dengan golongan Muhajirin iaitu orang-orang Quraisy yang datang dari Mekah.s dan seterusnya baginda diarahkan agar menyampaikannya kepada umat manusia yang lain. Sebagai Pemimpin Politik Keunggulan Nabi dari segi politik dapat dikesan dalam: Menyelesaikan Masalah Perpindahan Hajar al-Aswad ke Tempat Asal Baginda jga mempamerkan ciri-ciri kepimpinannya dengan berjaya menyelesaikan masalah yang timbul di kalangan pemimpin bani-bani dalam kabilah Quraisy yang merebutkan hak .jelas ada menyatakan tentang bakal kelahiran seorang Nabi dari arah Mekah dan dari keturunan keluarga atau saudara-mara Nabi Musa a.s dan Nabi Isa a.w juga mempunyai berbagai mukjizat.w menyatakan kepada Abu Talin bahawa piagam pemulauan tersebut yang disimpan di dalam Kaabah telah hancur dimakan oleh anai-anai. baginda berjaya menamatkan permusuhan tradisi di antara Suku Aus dan Suku Khazraj. Sebagai Pemimpin Masyarakat Setelah sampai di Madinah. Apabila disiasat oleh kaum Quraisy didapati bahawa apa yang dinyatakan oleh baginda itu benarbenar berlaku. Di antaranya ialah baginda sering menerima berita-berita ghaib atau ramalan-ramalan masa depan dengan tepat. Mukjizat-mukjizat Nabi Seperti juga nabi-nabi terdahulu.a. baginda merupakan tokoh yang pertama yang menyatukan bangsa Arab yang berlainan keturunan sehingga menjadi satu umat yang padu dan kukuh.a. Bukti Sejarah Tugas-tugas Nabi Sumber-sumber sejarah lain termasuk yang dikaji oleh para orientalis ada menunjukkan bahawa baginda ada menerima wahyu dari Allah dan menyampaikannya kepada manusia yang lain. Keterangan dari al-Quran Ayat-ayat dari kitab suci al-Quran yang diturunkan kepada Nabi Muhammad s. Mereka mendakwa "Nabi" tersebut akan menganut agama Yahudi dan mengalahkan orang-orang Arab. Malah kaum Yahudi di Yastrib (Madinah) sering pula menakut-nakutkan masyarakat Arab kota itu tentang kelahiran "Nabi" tersebut yang diceritakan dalam kitab mereka (Taurat).s itu sendiri.a. Setelah itu.

Jelas bahawa baginda membuktikan kebijaksanaannya dalam selok-belok percaturan politik Tanah Arab. Byzantine.a. Setelah itu setiap wakil bani memegang bahagian hujung kain tersebut dan beramai-ramai mengangkatnya. Semasa hendak meletakkan semula batu hajarul-aswad di sudut dinding Kaabah.w sebagai hakim untuk menyelesaikan masalah tersebut. Farsi. Amru Bin al-As dan Osman Bin Talba memeluk Islam. Sesungguhnya perlembagaan ini lebih bersifat satu alat untuk menyelesaikan masalah masyarakat majmuk yang ingin hidup aman damai dalam sebuah negara yang sama. Ghassan. bani-bani di Mekah bertelagah sesama sendiri.untuk meletakkan hajarul-aswad di tempatnya yang asal di penjuru dinding Kaabah. Peristiwa tersebut berlaku setelah kota Mekah dilanda banjir dan sebahagian daripada bangunan Kaabah telah runtuh. Baginda mengadakan hubungan diplomatik dan menghantar utusan-utusan ke beberapa daerah di dalam dan di luar Tanah Arab seperti Habsyah. Hal ini kerana batu tersebut dianggap sangat suci dan mulia dan hanya tangan yang mulia dari bani atau suku yang mulia sahaja yang layak meletakkan semula batu tersebut ke tempat asalnya. Baginda telah meletakkan batu tersebut di atas sehelai kain. Mengadakan Perjanjian Hudaibiah Perjanjian Hudaibiah yang diadakan di antara umat Islam Madinah dengan kaum Quraisy Mekah merupakan satu lagi bukti yang menunjukkan kebijaksanaan baginda. Tiada siapa dapat menyangka (termasuk Saidina Umar sendiri) bahawa perjanjian yang dianggap kontroversi itu telah memberikan penangan maut kepada kaum Quraisy dalam semua bidang.w buta huruf. Sebagai buktinya. serta tewasnya Mekah tanpa pertumpahan darah dua tahun kemudian.w sendiri meletakkan batu tersebut ke tempat asalnya di sudut Kaabah. selepas Perjanjian Hudaibiah. Cara itu menyebabkan seluruh pihak yang bertelagah itu merasa puas hati. Mengadakan Hubungan Diplomatik Walaupun Nabi Muhammad s. namun baginda membuktikan kualitinya sebagai seorang pemimpin sebuah kerajaan. umat Islam bertambah sebanyak lebih lima kali ganda dalam masa dua tahun sahaja. Hirah dan sebagainya. . Hal ini seterusnya berjaya mewujudkan sebuah negara Islam yang pertama di dunia yang menampung rakyat berbilang kaum dan agama.a.a. tiga pahlawan unggul Quraisy iaitu Khalid al-Walid. Membentuk Piagam Madinah Pada tahun 1 Hijrah baginda berjaya menggubal sebuah perlembagaan yang dinamakan Perlembagaan Madinah yang merupakan perlembagaan bertulis yang pertama di dunia. Akhirnya mereka memilih Nabi Muhammad s. Nabi Muhammad s.

Baginda menggalakkan orang Islam bekerja teras dan bergiat dalam bidang perniagaan dan pertanian. Sebagai Pemimpin Ketenteraan Asas kepimpinan baginda ialah berdasarkan akidah. Baginda turut mengamalkan sifat amanah .melaksanakan amanah Allah dan juga amanah umat Islam seluruhnya bagi memimpin tenter untuk mencapai kegemilangan. Baginda dan sahabatnya menetapkan dasar tertentu semasa perang seperti: (a) tidak memerangi orang lemah. Baginda dianggap sebagai panglima tentera dan ahli strategi. .harta rampasan dibahagi sama rata kepada tentera yang menyertai peperangan dan tidak menceroboh pihak lawan seperti mengejar musuh yang sudah lari dari medan peperangan. tanah terbiar diusahakan semula. orang tua dan kanak-kanak serta wanita. Baginda telah membangunkan ekonomi orang Islam: tanah tergadai kepada kaum Yahudi ditebus balik dan dikerjakan. baginda berjaya merangka takrif peperangan yang berkesan yang membawa kejayaan kepada tentera Islam. syariat dan akhlak yang mulia. Baginda bersifat adil . (b) tidak memusnahkan harta benda.Sebagai Perancang Ekonomi Nabi Muhammad telah memperkenalkan ekonomi baru bagi menggantikan dasar ekonomi zaman Jahiliah. Dengan ilmu dan pengalaman yang luas.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful