BAB 9

PENGUJIAN

9.1 Pengenalan Pengujian

Pengujian adalah salah satu proses yng terakhir yang biasa dilakukan oleh setiap pendawai atau pekerja bagi memastikan setiap pendawaian yang telah dilakukan tidak mengalami masalah seperti berlakunya litar pintas atau kebocoran arus pada litar.proses Pengujian mempunyai beberapa langkah dan cara bagi memastikan tiada berlakunya masalah.Antara turutan pengujian yang biasa dilakukan oleh setiap pendawai atau pekerja adalah seperti berikut;

9.1.1 TURUTAN PENGUJIAN

i. ii. iii. iv. v.

Ujian Penglihatan Ujian Pengalir Perlindunga Ujian Rintangan Penebat Ujian Kekutuban Ujian Elektrod Bumi

9.1.2 Ujian Penglihatan

Tujuan:

i.

Memastikan bahan-bahan dan peralatan yang dipasang mengikut

.LNN atau Tenaga Nasional Berhad(TNB) dan Jabatan Kerja Raya(JKR). Bacaan yang melebihi tidak boleh melebihi 1 Ohm. ii.3 Ujian Pengalir Perlindungan Tujuan: i. ii.neutral dan bumi disambung secara betul dan berkesan. Sambungkan prob multimeter pada terminal yang hendak diuji dan ambil bacaan.piawaian (BS) dengan kelulusan SIRIM. iii. Alat pengujian adalah jangka Ohm atau Multimeter. Memastikan kabel terminal hidup. Memastikan kerosakkan yang nyata boleh dilihat ke atas kelengkapan atau pemasangan.1. iii. Memastikan pemasangan tersebut dijalankan mengikut peraturan IEE. ii. Cara Pengujian: i. 9. Bekalan Utama diputus (Suis Utama) jika perlu.

iii.1.MCB mestilah diubuka OFF. 9.9. Sambungan prob (tester) diantara semua pengalir fasa dan pengalir neutral dan ambil bacaan.5 Ujian Kekutuban Tujuan: . Semua suis yang mengawal litar mestilah ditutup. Semua beban mestilah ditanggalkan sekiranya tidak boleh.4 Ujian Rintangan Penebatan Tujuan: i. Memastikan tiada litar pintas didalam pemasangan dan tiada kerosakkan ke bumi. ii. Cara Pengujian: i.1.

Pancungkan Elektrod tambahan Y dan Z mengikut jarak yang diberi. iii. Cara Pengujian: i. Alat pengujian adalah multimeter. Alat pengujian ialah (Earth Tester) Cara Pengujian: i.i. Menetukan sekiranya nilai bacaan ujian galangan. Menentukan supaya semua suis dan kawasan kutub tunggal dipasang pada pengalir fasa sahaja. Gegelung bumi tinggi daripada yang ditetapkan. iii. Sambungan prob multimeter mengikut terminal yang duju. Suis utama hendaklah dibuka(OFF) dan semua beban hendaklah dikeluar dari litar. Tekan suis penguji dan laraskan pelaras Ohm sekiranya penunjuk (tester) kedudukan kosong. Menentukan supaya sesentuh luar pemegang lampu jenis adison.1. iv. ii. 9. ii. iii.skru disambung pada neutral. ii. Menentukan supaya sambungan pada soket alur keluar bagi setiap pengalir fasa neutral dan bumi disambung pada punca yang betul. Mbil bacaan rintangan yang ditunjukkan oleh pelaras Ohm . iii. Sekiranya pada multimeter kurang dari 1 Ohm.6 Ujian Rintangan Elektrod Bumi Tujuan: i.bermakna sambungan telah dibuat adalah betul. ii.

Untuk mengelakkan bahaya pada orang yang menguji dan untuk keselamatan pemasangan serta alat -alat penguji. pengujian mestilah dijalankan mengikut urutan. 9. iv. . v. arus ulang -alik yang bernilai stabil dibekalkan antara elektrod bumi T dan elektrod bumi tambahan T yang d iletakkan pada suatu jarak tertentu dari T supaya kawasan rintangan kedua -dua elektrod tidak berindih.Z tidak bertindih ujian peringkat kedua dan ketiga perlu dijalankan. Tujua utama ujian ini ialah untuk memastikan pemasangan itu betul -betul selamat semasa digunakan. Peraturan umum. Setiap pengalir haruslah diuji secara berasingan untuk mengesahkan keadaan sesuatu pengalir dengan cara penyambungannya bagi penerus pengalir bumi. Bagi memastikan bacaan yang tepat atau memastikan bahawa rintangan pada X. Bagi rintangan elektrod bumi. Rintangan penebat ke bumi haruslah tidak kurang daripada 1megaohm. ii.Y.2 Kepentingan ujian dijalankan mengikut urutan i.2. 9. iii. semua suis (termasuk suis utama) ditutup kecuali untuk pemasangan TN-C semua tiang atau f asa pendawaian disambungkan bersama secara elektrik.iv.1 Peraturan IEE i. Sesuatu pengujian haruslah mengesahkan keterusan semua pengalir (termasuk pengalir pelindung) dalam setiap litar akhir gelang. vi. ii. Untuk menguji rintangan penebat semua penyambung fius berada ditempatnya.

Penguji Bumi Transistor. dua belitan yang berserta Meter Volt dan Meter Ampere. Ujian rintangan penebatan : Bacaan yang diambil daripada sambungan plumbum penguji mestilah tidak kurang daripada 1 megaohm. v. ii. Meter Volt. Peralatan yang digunakan ialah seperti Meter Volt. Ujian kekutuban :- . 9. iv.3. Ujian keterusan pengalir perlindungan : Bacaan ujian mestilah tidak boleh lebih daripada bacaan ujian gelangan.3 Menamakan Alat-Alat Pengukuran Yang Digunakan Bagi Setiap Ujian i. Ujian litar gelang : Rintangan antara penghujung akhir bagi setiap peng alir litar gelang hendaklah mencapai ½ bacaan ujian keterusan pengalir ke bumi.9. Jangka Meger Ohm (Meger Ohm Tester) Meter Ohm. Ujian rintangan elektrod bumi : Susutan voltan di antara rintangan elektrod bumi. ii. Loceng Penguji. v. iii. Alat pengukur seperti pengubah dua lilitan dengan voltan sekunder tidak melebihi 45volt. Jangka penguji talian bumi (Meger Earth Line Tester). iv. Meter Penguji Bumi. iii. Alat penguji yang digunakan ialah Jangka Ohm atau Meter Ohm. vi. Lampu Penguji dan Jangka Volt.1 Keputusan Yang Sepatutnya Bagi Setiap Ujian i.

4 Kesimpulan Kesimpulan yang dapat saya simpulkan ialah pengujian adalah penting dalam pendawaian elektrik hal ini kerana. vi. 9. . Ujian gelangan gelung bumi : Bacaan yang diambil daripada jangka penguji mestilah tidak lebih daripada 500 ohm.berbunyi jika mengunakan loceng.Bacaan yang diambil mestilah kurang daripada 1 ohm ataupun. vii. kita dapat mengetahui bagaimana hendak mengedalikan tentang pendawaian elektrik dan membantu kita cara menguji barang elektrik ini. Ujian kendalian pemutus litar : Bekalan diberikan (415 volt) di pengubah penguji. mengalir ke gelung pelant ik dan pemutus litar dalam keadaan baik.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful