P. 1
BAB 9 Pengujian

BAB 9 Pengujian

|Views: 829|Likes:
Published by Raihan Yusof

More info:

Published by: Raihan Yusof on Jun 10, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/04/2014

pdf

text

original

BAB 9

PENGUJIAN

9.1 Pengenalan Pengujian

Pengujian adalah salah satu proses yng terakhir yang biasa dilakukan oleh setiap pendawai atau pekerja bagi memastikan setiap pendawaian yang telah dilakukan tidak mengalami masalah seperti berlakunya litar pintas atau kebocoran arus pada litar.proses Pengujian mempunyai beberapa langkah dan cara bagi memastikan tiada berlakunya masalah.Antara turutan pengujian yang biasa dilakukan oleh setiap pendawai atau pekerja adalah seperti berikut;

9.1.1 TURUTAN PENGUJIAN

i. ii. iii. iv. v.

Ujian Penglihatan Ujian Pengalir Perlindunga Ujian Rintangan Penebat Ujian Kekutuban Ujian Elektrod Bumi

9.1.2 Ujian Penglihatan

Tujuan:

i.

Memastikan bahan-bahan dan peralatan yang dipasang mengikut

Cara Pengujian: i. ii. Bacaan yang melebihi tidak boleh melebihi 1 Ohm. Alat pengujian adalah jangka Ohm atau Multimeter.neutral dan bumi disambung secara betul dan berkesan. .1. Memastikan pemasangan tersebut dijalankan mengikut peraturan IEE. Sambungkan prob multimeter pada terminal yang hendak diuji dan ambil bacaan. ii. Memastikan kerosakkan yang nyata boleh dilihat ke atas kelengkapan atau pemasangan. iii. Bekalan Utama diputus (Suis Utama) jika perlu. iii. 9.piawaian (BS) dengan kelulusan SIRIM. ii.3 Ujian Pengalir Perlindungan Tujuan: i. Memastikan kabel terminal hidup.LNN atau Tenaga Nasional Berhad(TNB) dan Jabatan Kerja Raya(JKR).

MCB mestilah diubuka OFF.5 Ujian Kekutuban Tujuan: . Memastikan tiada litar pintas didalam pemasangan dan tiada kerosakkan ke bumi. Semua beban mestilah ditanggalkan sekiranya tidak boleh.1.1. Semua suis yang mengawal litar mestilah ditutup. Cara Pengujian: i. iii. 9.4 Ujian Rintangan Penebatan Tujuan: i. Sambungan prob (tester) diantara semua pengalir fasa dan pengalir neutral dan ambil bacaan.9. ii.

Menentukan supaya semua suis dan kawasan kutub tunggal dipasang pada pengalir fasa sahaja. ii. ii. Suis utama hendaklah dibuka(OFF) dan semua beban hendaklah dikeluar dari litar.i. Gegelung bumi tinggi daripada yang ditetapkan. ii. iii. Tekan suis penguji dan laraskan pelaras Ohm sekiranya penunjuk (tester) kedudukan kosong.skru disambung pada neutral. iii. Menentukan supaya sesentuh luar pemegang lampu jenis adison. 9. ii. Pancungkan Elektrod tambahan Y dan Z mengikut jarak yang diberi.bermakna sambungan telah dibuat adalah betul. iii.6 Ujian Rintangan Elektrod Bumi Tujuan: i. Menetukan sekiranya nilai bacaan ujian galangan. Alat pengujian adalah multimeter. Sekiranya pada multimeter kurang dari 1 Ohm. Alat pengujian ialah (Earth Tester) Cara Pengujian: i. iii. Sambungan prob multimeter mengikut terminal yang duju. Cara Pengujian: i. iv. Menentukan supaya sambungan pada soket alur keluar bagi setiap pengalir fasa neutral dan bumi disambung pada punca yang betul. Mbil bacaan rintangan yang ditunjukkan oleh pelaras Ohm .1.

Y. Rintangan penebat ke bumi haruslah tidak kurang daripada 1megaohm. Peraturan umum. arus ulang -alik yang bernilai stabil dibekalkan antara elektrod bumi T dan elektrod bumi tambahan T yang d iletakkan pada suatu jarak tertentu dari T supaya kawasan rintangan kedua -dua elektrod tidak berindih. ii.iv. . 9. iii. Tujua utama ujian ini ialah untuk memastikan pemasangan itu betul -betul selamat semasa digunakan.2 Kepentingan ujian dijalankan mengikut urutan i. Bagi rintangan elektrod bumi. v. iv.Z tidak bertindih ujian peringkat kedua dan ketiga perlu dijalankan. Untuk mengelakkan bahaya pada orang yang menguji dan untuk keselamatan pemasangan serta alat -alat penguji. pengujian mestilah dijalankan mengikut urutan.2. Sesuatu pengujian haruslah mengesahkan keterusan semua pengalir (termasuk pengalir pelindung) dalam setiap litar akhir gelang. 9.1 Peraturan IEE i. Bagi memastikan bacaan yang tepat atau memastikan bahawa rintangan pada X. ii. vi. Setiap pengalir haruslah diuji secara berasingan untuk mengesahkan keadaan sesuatu pengalir dengan cara penyambungannya bagi penerus pengalir bumi. Untuk menguji rintangan penebat semua penyambung fius berada ditempatnya. semua suis (termasuk suis utama) ditutup kecuali untuk pemasangan TN-C semua tiang atau f asa pendawaian disambungkan bersama secara elektrik.

Loceng Penguji.3 Menamakan Alat-Alat Pengukuran Yang Digunakan Bagi Setiap Ujian i. iii. Ujian keterusan pengalir perlindungan : Bacaan ujian mestilah tidak boleh lebih daripada bacaan ujian gelangan. Ujian kekutuban :- . v. Penguji Bumi Transistor. Jangka penguji talian bumi (Meger Earth Line Tester). v. Alat penguji yang digunakan ialah Jangka Ohm atau Meter Ohm. Jangka Meger Ohm (Meger Ohm Tester) Meter Ohm. Lampu Penguji dan Jangka Volt.1 Keputusan Yang Sepatutnya Bagi Setiap Ujian i. vi. ii. Peralatan yang digunakan ialah seperti Meter Volt.9. Ujian rintangan elektrod bumi : Susutan voltan di antara rintangan elektrod bumi. Ujian rintangan penebatan : Bacaan yang diambil daripada sambungan plumbum penguji mestilah tidak kurang daripada 1 megaohm. Meter Volt. Alat pengukur seperti pengubah dua lilitan dengan voltan sekunder tidak melebihi 45volt. Meter Penguji Bumi.3. Ujian litar gelang : Rintangan antara penghujung akhir bagi setiap peng alir litar gelang hendaklah mencapai ½ bacaan ujian keterusan pengalir ke bumi. iv. ii. iii. dua belitan yang berserta Meter Volt dan Meter Ampere. 9. iv.

kita dapat mengetahui bagaimana hendak mengedalikan tentang pendawaian elektrik dan membantu kita cara menguji barang elektrik ini. vii.4 Kesimpulan Kesimpulan yang dapat saya simpulkan ialah pengujian adalah penting dalam pendawaian elektrik hal ini kerana. mengalir ke gelung pelant ik dan pemutus litar dalam keadaan baik.Bacaan yang diambil mestilah kurang daripada 1 ohm ataupun. . vi. Ujian kendalian pemutus litar : Bekalan diberikan (415 volt) di pengubah penguji.berbunyi jika mengunakan loceng. Ujian gelangan gelung bumi : Bacaan yang diambil daripada jangka penguji mestilah tidak lebih daripada 500 ohm. 9.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->