BAB 9

PENGUJIAN

9.1 Pengenalan Pengujian

Pengujian adalah salah satu proses yng terakhir yang biasa dilakukan oleh setiap pendawai atau pekerja bagi memastikan setiap pendawaian yang telah dilakukan tidak mengalami masalah seperti berlakunya litar pintas atau kebocoran arus pada litar.proses Pengujian mempunyai beberapa langkah dan cara bagi memastikan tiada berlakunya masalah.Antara turutan pengujian yang biasa dilakukan oleh setiap pendawai atau pekerja adalah seperti berikut;

9.1.1 TURUTAN PENGUJIAN

i. ii. iii. iv. v.

Ujian Penglihatan Ujian Pengalir Perlindunga Ujian Rintangan Penebat Ujian Kekutuban Ujian Elektrod Bumi

9.1.2 Ujian Penglihatan

Tujuan:

i.

Memastikan bahan-bahan dan peralatan yang dipasang mengikut

ii. Cara Pengujian: i. iii. Memastikan kabel terminal hidup. iii. 9. . Sambungkan prob multimeter pada terminal yang hendak diuji dan ambil bacaan.1.neutral dan bumi disambung secara betul dan berkesan. Memastikan pemasangan tersebut dijalankan mengikut peraturan IEE.3 Ujian Pengalir Perlindungan Tujuan: i. Bekalan Utama diputus (Suis Utama) jika perlu.piawaian (BS) dengan kelulusan SIRIM. Bacaan yang melebihi tidak boleh melebihi 1 Ohm. Memastikan kerosakkan yang nyata boleh dilihat ke atas kelengkapan atau pemasangan. ii. Alat pengujian adalah jangka Ohm atau Multimeter. ii.LNN atau Tenaga Nasional Berhad(TNB) dan Jabatan Kerja Raya(JKR).

Cara Pengujian: i. 9.1. Semua beban mestilah ditanggalkan sekiranya tidak boleh. Sambungan prob (tester) diantara semua pengalir fasa dan pengalir neutral dan ambil bacaan.5 Ujian Kekutuban Tujuan: . iii. Semua suis yang mengawal litar mestilah ditutup.1.MCB mestilah diubuka OFF.9. ii. Memastikan tiada litar pintas didalam pemasangan dan tiada kerosakkan ke bumi.4 Ujian Rintangan Penebatan Tujuan: i.

ii.bermakna sambungan telah dibuat adalah betul. Pancungkan Elektrod tambahan Y dan Z mengikut jarak yang diberi. Gegelung bumi tinggi daripada yang ditetapkan. Alat pengujian adalah multimeter.6 Ujian Rintangan Elektrod Bumi Tujuan: i. ii. Menetukan sekiranya nilai bacaan ujian galangan. Menentukan supaya sambungan pada soket alur keluar bagi setiap pengalir fasa neutral dan bumi disambung pada punca yang betul. iii. iii. 9. Tekan suis penguji dan laraskan pelaras Ohm sekiranya penunjuk (tester) kedudukan kosong. Menentukan supaya sesentuh luar pemegang lampu jenis adison. iii. ii.i.1. iv. Menentukan supaya semua suis dan kawasan kutub tunggal dipasang pada pengalir fasa sahaja. ii. Cara Pengujian: i. Mbil bacaan rintangan yang ditunjukkan oleh pelaras Ohm . Alat pengujian ialah (Earth Tester) Cara Pengujian: i. Suis utama hendaklah dibuka(OFF) dan semua beban hendaklah dikeluar dari litar. iii.skru disambung pada neutral. Sekiranya pada multimeter kurang dari 1 Ohm. Sambungan prob multimeter mengikut terminal yang duju.

Tujua utama ujian ini ialah untuk memastikan pemasangan itu betul -betul selamat semasa digunakan. Rintangan penebat ke bumi haruslah tidak kurang daripada 1megaohm. Sesuatu pengujian haruslah mengesahkan keterusan semua pengalir (termasuk pengalir pelindung) dalam setiap litar akhir gelang. iii.iv. Setiap pengalir haruslah diuji secara berasingan untuk mengesahkan keadaan sesuatu pengalir dengan cara penyambungannya bagi penerus pengalir bumi. Peraturan umum. 9. Untuk mengelakkan bahaya pada orang yang menguji dan untuk keselamatan pemasangan serta alat -alat penguji. 9. Untuk menguji rintangan penebat semua penyambung fius berada ditempatnya. iv.Y. semua suis (termasuk suis utama) ditutup kecuali untuk pemasangan TN-C semua tiang atau f asa pendawaian disambungkan bersama secara elektrik. Bagi memastikan bacaan yang tepat atau memastikan bahawa rintangan pada X.2 Kepentingan ujian dijalankan mengikut urutan i. ii. arus ulang -alik yang bernilai stabil dibekalkan antara elektrod bumi T dan elektrod bumi tambahan T yang d iletakkan pada suatu jarak tertentu dari T supaya kawasan rintangan kedua -dua elektrod tidak berindih. vi. .2.Z tidak bertindih ujian peringkat kedua dan ketiga perlu dijalankan.1 Peraturan IEE i. Bagi rintangan elektrod bumi. v. pengujian mestilah dijalankan mengikut urutan. ii.

9.3. v.3 Menamakan Alat-Alat Pengukuran Yang Digunakan Bagi Setiap Ujian i. Ujian rintangan penebatan : Bacaan yang diambil daripada sambungan plumbum penguji mestilah tidak kurang daripada 1 megaohm. Ujian litar gelang : Rintangan antara penghujung akhir bagi setiap peng alir litar gelang hendaklah mencapai ½ bacaan ujian keterusan pengalir ke bumi. ii. Loceng Penguji. iv. Meter Penguji Bumi. Ujian rintangan elektrod bumi : Susutan voltan di antara rintangan elektrod bumi. iii. v. Alat penguji yang digunakan ialah Jangka Ohm atau Meter Ohm. dua belitan yang berserta Meter Volt dan Meter Ampere. Jangka penguji talian bumi (Meger Earth Line Tester). iii. Penguji Bumi Transistor. 9. Meter Volt. Jangka Meger Ohm (Meger Ohm Tester) Meter Ohm. vi. ii. Alat pengukur seperti pengubah dua lilitan dengan voltan sekunder tidak melebihi 45volt. Ujian keterusan pengalir perlindungan : Bacaan ujian mestilah tidak boleh lebih daripada bacaan ujian gelangan. Peralatan yang digunakan ialah seperti Meter Volt. iv.1 Keputusan Yang Sepatutnya Bagi Setiap Ujian i. Lampu Penguji dan Jangka Volt. Ujian kekutuban :- .

kita dapat mengetahui bagaimana hendak mengedalikan tentang pendawaian elektrik dan membantu kita cara menguji barang elektrik ini.Bacaan yang diambil mestilah kurang daripada 1 ohm ataupun. . Ujian kendalian pemutus litar : Bekalan diberikan (415 volt) di pengubah penguji.4 Kesimpulan Kesimpulan yang dapat saya simpulkan ialah pengujian adalah penting dalam pendawaian elektrik hal ini kerana. Ujian gelangan gelung bumi : Bacaan yang diambil daripada jangka penguji mestilah tidak lebih daripada 500 ohm. 9. mengalir ke gelung pelant ik dan pemutus litar dalam keadaan baik.berbunyi jika mengunakan loceng. vi. vii.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful