BAB 9

PENGUJIAN

9.1 Pengenalan Pengujian

Pengujian adalah salah satu proses yng terakhir yang biasa dilakukan oleh setiap pendawai atau pekerja bagi memastikan setiap pendawaian yang telah dilakukan tidak mengalami masalah seperti berlakunya litar pintas atau kebocoran arus pada litar.proses Pengujian mempunyai beberapa langkah dan cara bagi memastikan tiada berlakunya masalah.Antara turutan pengujian yang biasa dilakukan oleh setiap pendawai atau pekerja adalah seperti berikut;

9.1.1 TURUTAN PENGUJIAN

i. ii. iii. iv. v.

Ujian Penglihatan Ujian Pengalir Perlindunga Ujian Rintangan Penebat Ujian Kekutuban Ujian Elektrod Bumi

9.1.2 Ujian Penglihatan

Tujuan:

i.

Memastikan bahan-bahan dan peralatan yang dipasang mengikut

3 Ujian Pengalir Perlindungan Tujuan: i.LNN atau Tenaga Nasional Berhad(TNB) dan Jabatan Kerja Raya(JKR). iii. Bacaan yang melebihi tidak boleh melebihi 1 Ohm. 9.1. Alat pengujian adalah jangka Ohm atau Multimeter. Sambungkan prob multimeter pada terminal yang hendak diuji dan ambil bacaan.piawaian (BS) dengan kelulusan SIRIM. Bekalan Utama diputus (Suis Utama) jika perlu. Memastikan kabel terminal hidup. iii. Memastikan kerosakkan yang nyata boleh dilihat ke atas kelengkapan atau pemasangan. ii. ii. . Memastikan pemasangan tersebut dijalankan mengikut peraturan IEE. ii. Cara Pengujian: i.neutral dan bumi disambung secara betul dan berkesan.

iii. Cara Pengujian: i. 9.MCB mestilah diubuka OFF.9.4 Ujian Rintangan Penebatan Tujuan: i.1. Semua beban mestilah ditanggalkan sekiranya tidak boleh.1. Memastikan tiada litar pintas didalam pemasangan dan tiada kerosakkan ke bumi. ii.5 Ujian Kekutuban Tujuan: . Semua suis yang mengawal litar mestilah ditutup. Sambungan prob (tester) diantara semua pengalir fasa dan pengalir neutral dan ambil bacaan.

Gegelung bumi tinggi daripada yang ditetapkan. ii.i. iii. Alat pengujian ialah (Earth Tester) Cara Pengujian: i. Menentukan supaya semua suis dan kawasan kutub tunggal dipasang pada pengalir fasa sahaja. iii.skru disambung pada neutral. Sekiranya pada multimeter kurang dari 1 Ohm. ii. Mbil bacaan rintangan yang ditunjukkan oleh pelaras Ohm . iii. ii. Tekan suis penguji dan laraskan pelaras Ohm sekiranya penunjuk (tester) kedudukan kosong. Alat pengujian adalah multimeter.6 Ujian Rintangan Elektrod Bumi Tujuan: i.1. Menetukan sekiranya nilai bacaan ujian galangan. iv. Suis utama hendaklah dibuka(OFF) dan semua beban hendaklah dikeluar dari litar. Menentukan supaya sesentuh luar pemegang lampu jenis adison. Pancungkan Elektrod tambahan Y dan Z mengikut jarak yang diberi. Sambungan prob multimeter mengikut terminal yang duju. 9. iii. Cara Pengujian: i. Menentukan supaya sambungan pada soket alur keluar bagi setiap pengalir fasa neutral dan bumi disambung pada punca yang betul.bermakna sambungan telah dibuat adalah betul. ii.

Setiap pengalir haruslah diuji secara berasingan untuk mengesahkan keadaan sesuatu pengalir dengan cara penyambungannya bagi penerus pengalir bumi. Untuk mengelakkan bahaya pada orang yang menguji dan untuk keselamatan pemasangan serta alat -alat penguji. pengujian mestilah dijalankan mengikut urutan. Bagi rintangan elektrod bumi.iv. Untuk menguji rintangan penebat semua penyambung fius berada ditempatnya. 9. iii. Rintangan penebat ke bumi haruslah tidak kurang daripada 1megaohm. ii.Z tidak bertindih ujian peringkat kedua dan ketiga perlu dijalankan. iv. Bagi memastikan bacaan yang tepat atau memastikan bahawa rintangan pada X. arus ulang -alik yang bernilai stabil dibekalkan antara elektrod bumi T dan elektrod bumi tambahan T yang d iletakkan pada suatu jarak tertentu dari T supaya kawasan rintangan kedua -dua elektrod tidak berindih. vi. semua suis (termasuk suis utama) ditutup kecuali untuk pemasangan TN-C semua tiang atau f asa pendawaian disambungkan bersama secara elektrik.2 Kepentingan ujian dijalankan mengikut urutan i.1 Peraturan IEE i. v. Tujua utama ujian ini ialah untuk memastikan pemasangan itu betul -betul selamat semasa digunakan. Peraturan umum.Y. ii. . 9. Sesuatu pengujian haruslah mengesahkan keterusan semua pengalir (termasuk pengalir pelindung) dalam setiap litar akhir gelang.2.

dua belitan yang berserta Meter Volt dan Meter Ampere.9.1 Keputusan Yang Sepatutnya Bagi Setiap Ujian i.3. ii. iv. iii. Lampu Penguji dan Jangka Volt. vi. Meter Penguji Bumi. Ujian rintangan penebatan : Bacaan yang diambil daripada sambungan plumbum penguji mestilah tidak kurang daripada 1 megaohm. Penguji Bumi Transistor. Jangka Meger Ohm (Meger Ohm Tester) Meter Ohm. 9. Peralatan yang digunakan ialah seperti Meter Volt. v. Jangka penguji talian bumi (Meger Earth Line Tester). v. Ujian rintangan elektrod bumi : Susutan voltan di antara rintangan elektrod bumi. Alat pengukur seperti pengubah dua lilitan dengan voltan sekunder tidak melebihi 45volt. Ujian litar gelang : Rintangan antara penghujung akhir bagi setiap peng alir litar gelang hendaklah mencapai ½ bacaan ujian keterusan pengalir ke bumi. Alat penguji yang digunakan ialah Jangka Ohm atau Meter Ohm. iv. Ujian keterusan pengalir perlindungan : Bacaan ujian mestilah tidak boleh lebih daripada bacaan ujian gelangan. Meter Volt. Ujian kekutuban :- .3 Menamakan Alat-Alat Pengukuran Yang Digunakan Bagi Setiap Ujian i. ii. Loceng Penguji. iii.

Bacaan yang diambil mestilah kurang daripada 1 ohm ataupun. kita dapat mengetahui bagaimana hendak mengedalikan tentang pendawaian elektrik dan membantu kita cara menguji barang elektrik ini. mengalir ke gelung pelant ik dan pemutus litar dalam keadaan baik. Ujian gelangan gelung bumi : Bacaan yang diambil daripada jangka penguji mestilah tidak lebih daripada 500 ohm. vi. vii.4 Kesimpulan Kesimpulan yang dapat saya simpulkan ialah pengujian adalah penting dalam pendawaian elektrik hal ini kerana.berbunyi jika mengunakan loceng. 9. . Ujian kendalian pemutus litar : Bekalan diberikan (415 volt) di pengubah penguji.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful