P. 1
Maklumat Arnab

Maklumat Arnab

|Views: 43|Likes:
Published by Abu Aufa

More info:

Published by: Abu Aufa on Jun 11, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/11/2011

pdf

text

original

Bagi post ini, Lb nak minta maaf pada sesiapa yang sensitif, dengan gambar yang Lb lampirkan.

Bukan niat untuk menyinggung tetapi sekadang panduan dan ilmu untuk semua. Sekali lagi Lb minta maaf dengan gambar yang mungkin kurang atau tidak menyenangkan sesetengah individu. Untuk makluman anda arnab yang sihat hanya menghasilkan 2 jenis najis iaitu najis solid atau Fecal ( yang berbentuk bulat kering dan tidak berbau) dan juga najis yang dikenali sebagai Cecotropes. Ada beberapa pemilik arnab terutama yang baru dengan arnab, akan hairan melihat arnab mereka memakan najisnye sendiri.. hahah.. bukan ke mudah kalau arnab dah memakan najisnya sendiri, kurang satu kerja. Jangan lah salah sangka najis yang dimakan oleh arnab itu dikenali sebagai Cecotropes atau cecal. Cecal dihasilkan sendiri oleh sistem semulajadi arnab, dan biasanya dimakan terus oleh arnab sebaik sahaja dikeluarkan dari “OVEN” semulajadinya. Cecal yang dimakan oleh arnab ini mengandungi bakteria baik dan juga khasiat dan diperlukan oleh arnab untuk memenuhi nutrien pemakanannya dan juga membunuh kuman jahat didalam usus.

Najis solid atau Fecal berbentuk bulat berwarna coklat gelap kehitaman. Ia biasanya kering dan tidak berbau. Kandungannya biasanya adalah sisa sisa pemakanan yang tidak tercerna dan bulu ,terutama pada musim Molting . Oleh itu grooming atau pengemasan bulu amat penting pada musim molting bagi mengelakan Fur Block di dalam sistem . Cecal pula, berwarna coklat gelap, terikat seperti gumpalan anggur. Ia bersaiz kecil dan lembut dan berkilat. Setiap gumpalan kelihatan seperti terdapat cairan mucus. Cairan mucus ini bertindak sebagai perlindung kepada bakteria baik semada proses memakan dan ia akak terhurai apabila masuk ke sistem penghadaman arnab. Cecal ini mempunyai sedikit bau, ini adalah kerana ia mengandungi banyak bakteria yang berguna. Arnab anda bermasalah sekiranya:

.Cirit Birit (Diarrhea) . Pada umur ini anak arnab memang sudah pandai makan sendiri dan minum sendiri. Jangan dibiarkan masalah ini berterusan.masalah ini jarang berlaku kepada arnab dewasa. Jika ini berlaku kepada arnab dewasa . Apa yang perlu dilakukan. lemah dan seterusnya kematian berlaku. Walaubagaimana pun sistem penghadamannya yang masih muda. . terus dapatkan rawatan untuk arnab anda. Dapatkan rawatan segera daripada veterinar. atau mungkin juga disebabkan oleh beberapa masalah seperti : Cacing Gelang. Bersihkan bahagian punggung yang terkena nasjis. Malangnya banyak diantara arnab yang masih kecil ini mati disebabkan masalah cirit birit.Jika arnab anda berumur kurang dari 8 minggu. bagi memastikan ia tidak berbau yang boleh mengundang serangga seperti lalat menganggu. pada peringkat awalnya hijau dan berbau dan di peringkat kritikal ia hanya air putih kekuningan. ini masih memerlukan susu ibunya dan juga cecal yang dihasilkan oleh ibunya bagi mengimbangi PH didalam perut muda yang menerima makanan solid. ia biasanya lebih cenderung berlaku kepada arnab muda yang berumur 8 minggu kebawah.. kerana pada umur semuda itu anak arnab kelihatan sangat comel dan dapat menarik pembeli untuk membelinya. Cacing Pita dan juga ganguan usus. ini ada berkemungkinan daripada diet yang ditukar secara mengejut. Seperti Lb katakan tadi cirit birit lebih senang menyerang arnab yang muda . Penting untuk memastikan arnab yang mengalami cirit birit ini dalam keadaan bersih dan selela. Sekiranya masalah ini berlaku.najis seperti air yang pekat. Ini adalah kerana sekiranya cirit birit berterusan arnab akan ternyahidrat. Mengapa? . masalah ini adalah kerana ia masih memerlukan susu ibunya dan terlalu muda untuk dipisahkan dari susu ibunya. dan tidak mendapat susu ibunya. Kebanyakan kedai haiwan peliharaan menjual arnab muda yang berumur kurang dari 8 minggu dan kadang kadang kurang dari 4 minggu. dan masalah cirit birit tidak berlaku.

. Berikan ia hay dan juga sedikit Rolled Oat bukan yang segera ( hanya sesudu kecil) jika ada. Selain daripada ubat yang dibekalkan oleh veterina dan juga memastikan arnab anda bersih dan selesa serta memastikan ia minum lebih banyak air.. Arnab anda bermasalah sekiranya: Satu lagi masalah yang kadang kala berlaku ada lah masalah najis yang tidak solid dan lembik. ini bagi mengelakan arnab anda ternyahhidrat. atau anda boleh memcuba bancuhan serti dibawah dan diberi berterusan kepada arnab dengan meletakan didalam botol atau mangkuk minumannya atau menyuapnya mengunakan Syringe. Ia tidak solid lembut atau lebik berbau dan melekit.Jika terlalu kotor dan berbau. dengan mengunakan Syringe suapkan makanan tersebut dalam kuantiti yang sedikit tetapi kerap. Pastikan juga ia makan sedikit . Ia disebabkan . ini adalah Rehydration Solution (ORT) Berikan ORT kepada arnab anda sekerap yang mungkin.. ia tidak berair seperti cirit birit. basuhlah bahagian yang kotor sahaja dengan air tidak perlu memandikan arnab seluruh badan Pastikan arnab anda minum banyak air yang bersih. Jika anda ada cara yang berkesan dan sudah dipraktikan dan hasilnya memuaskan. 1 cawan air bersih 2 camca teh gula 1/4 camca teh baking soda secubit kecil garam Note: Ini bukan untuk rawatan Cirit Birit arnab. sehingga ia pulih dari cirit biritnya. sayuran yang dipuri atau makanan bayi yang dijual dipasaraya juga boleh turut membantu. saiznya menyerupai fecal dan mungkin besar sedikit dari fecal biasa. Walaubagaimana pun Lb hanya mengumpul maklumat melalui pembacaan dan juga pengalaman yang dikongsi daripada rakan rakan pengemar arnab yang lain.Lb dengan rasa senang hati untuk mengetahuinya. Boleh email atau komen diruangan dibawah.

arnab halal dimakan oleh Ahli Sunnah Wal Jamaah. 3. Adakah saudara maksudkan bahawa haiwan yang berada dalam Order Rodentia itu ciricirinya makan najis? Jika begitu kesimpulannya. 1. tetapi bukan najisnya. Bahkan memakan najis bukan ciri-ciri umum haiwan dalam Order Rodentia. ada sedikit pembetulan terhadap kesimpulan yang saudara berikan itu. Satu adalah najisnya yang berwarna hitam. 4.oleh diet arnab yang tinggi kandungan karbohidrat dan kurang kandungan serat.3. 3.4. Arnab memang berada dibawah pengkelasan Rodentia. Satu lagi ia juga berlaku kepada arnab yang kurang aktif dan mengalami ARTHRITIS. 2. Oleh itu untuk menangani masalah ini.2. Arnab makan najisnya? Separuh benar. saudara mengatakan pula bahawa arnab berada dalam Order Rodentia. Cuma Syiah yang mengharamkan untuk memakan arnab (setahu saya begitulah) . Jadi arnab memang makan hasil kumuhannya. 3. Another email : Ini tafsiran saya berkaitan post saudara: (1) Saudara memulakan post dengan mengatakan bahawa haiwan yang memakan najis adalah haram dimakan. satu lagi ialah 'sisa' yang mengandungi nutrien dan dikumuhkan untuk dimakan balik. 3. Arnab makan jenis yang kedua ini. Ini penting bagi sistem pencernaan arnab dan juga mengurangkan berlakunya obesiti . Ia juga boleh berlaku kepada arnab yang mempunyai berat badan yang berlebihan atau obesiti. Arnab mengeluarkan dua jenis 'hasil kumbahan'. 3. Menjawab kepada soalan saudara. Tidak semua haiwan dalam Order Rodentia yang makan najis. berikan diet kaya dengan serat iaitu dengan memberikan lebih hay atau pellet yang mengadungi serat yang tinggi dan juga biarkan arnab anda lebih kerap berlari bebas bagi tujuan senaman. (2) Kemudian.1.

. p/p/s: Rasanya macam sudah ada thread seperti ini dibuka.p/s: Landak juga berada dalam Order Rodentia.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->