P. 1
Masyarakat Siam Di Kelantan.

Masyarakat Siam Di Kelantan.

|Views: 852|Likes:
Published by Hamizah Ahmadyahya

More info:

Published by: Hamizah Ahmadyahya on Jun 11, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/01/2013

pdf

text

original

JABATAN PENDIDIKAN DAN TAMADUN ISLAM FAKULTI PENGAJIAN KONTEMPORARI ISLAM UNISZA

NAMA : HAMIZAH BT AHMAD KURSUS : UIE 3012 ± HUBUNGAN ETNIK NAMA PENSYARAH : EN.CHE WAN TAKWA BIN W ABU BAKAR TAJUK : PROPOSAL KAJIAN LAPANGAN ± MASYARAKAT SIAM DI KELANTAN NO.MATRIKS : 028523 DUE DATE : 22 MEI 2011

Lokasi/Skop Kajian .Sumber rujukan hanya bergantung kepada internet.TAJUK : MASYARAKAT SIAM DI KELANTAN PENDAHULUAN Penempatan orang-orang Siam adalah bertaburan di Kelantan. 2) Untuk mengkaji pengaruh dan kesan budaya masyarakat Siam terhadap masyarakat setempat. ekonomi dan sosial .Kesukaran untuk mendapatkan bahan kajian terutama buku-buku rujukan yang berkaitan dengan masyarakat Siam di Kelantan. 2. Permasalahan Kajian : 1. laman web dan juga blog.Penempatan orang-orang Siam tertumpu di Jajahan Tumpat dan Pasir Mas yang merupakan kawasan sempadan dengan Negara Thailand. Objektif Kajian : 1) Untuk mengetahui sejarah perkembangan masyarakat Siam di negeri Kelantan dari aspek kebudayaan.Kampung Dalam merupakan salah satu kawasan penempatan orang Siam yang terawal.000 orang.Dianggarkan terdapat 20 perkampungan besar orang Siam dengan jumlahnya dianggarkan seramai 13.

Kg.Jaraknya lebih kurang 15km dari Bandar Tumpat.Kajian ini dilakukan dengan cara menemuramah beberapa orang responden yang menetap di Kampung Dalam untuk mendapatkan maklumat tentang sejarah orang Siam di kampong itu. 2. Di samping itu juga telah muncul sejenis pertunjukan hiburan yang dikenali sebagai ³Menora´ yang diadakan setiap kali musim perayaan atau hari kebesaran.Bersempadan dengan Kampong Kelong(Melayu) di sebelah Utara . Maklumat juga diperoleh dengan membuat rujukan melalui internet dengan mengakses blog dan laman sesawang yang berkaitan.Kampung Dalam ialah sebuah perkampungan yang terletak di dalam mukim Selehong North. agama yang berbeza dengan masyarakat tempatan. Dari segi ekonomi ± Masyarakat Siam banyak melibatkan diri penanaman tembakau dan menanam sayur-sayuran. Kedatangan masyarakat Siam telah meninggalkan banyak kesan ke atas masyarakat setempat antaranya ialah: Dari segi budaya ± iaitu lahirnya tempat ibadat yang dikenali sebagai ³Wat´(tempat beribadat bagi orang-orang Siam).Kampung Berangan(Melayu) di sebelah Selatan dan Kampong Bukit Tanah(Siam) di sebelah barat. dalam Jajahan Tumpat. KESIMPULAN .Kok Keli (Melayu) di sebelah timur . Kaedah / Metadologi 1. Dari aspek sosial ± kedatangan Masyarakat Siam telah mewujudkan masyarakat majmuk yang mempunyai bahasa budaya. Mereka sangat rajin bekerja sehingga menjadi ikutan masyarakat tempatan.

.Sebagai komuniti yang kecil dan terpisah-pisah . ekonomi dan social yang tersendiri. mereka telah membentuk ruang budaya .Masyarakat Siam di Kelantan telah membentuk satu entity tersendiri yang merupakan penduduk minority di Kelantan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->