P. 1
Kepupusan Flora Fauna

Kepupusan Flora Fauna

|Views: 452|Likes:
Published by Afiqah Huda

More info:

Published by: Afiqah Huda on Jun 12, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/22/2013

pdf

text

original

KEPUPUSAN

FLORA & FLAUNA

Definisi .hilang lenyap.Kepupusan pula ditakrifkan sebagai habis semua sekali. . .Flora bermaksud (Bio) keseluruhan tumbuhan-tumbuhan yang terdapat di sesuatu daerah atau pada sesuatu masa.binasa semuanya. Kesimpulan Kepupusan flora & fauna ialah kemusnahan dan kepupusan tumbuhan.punah.tumbuhan dan haiwan semula jadi.Fauna bermaksud (Bio)seluruh binatang yang hidup sesuatu daerah tertentu.

3 peratus daripada bumi di Malaysia diliputi hutan. Semenanjung Malaysia lebih kurang 8000 spesies tumbuhan-tumbuhan berbunga yang drekodkan & 2500 spesies daripadanya ialah spesies pokok.Pendahuluan Di Malaysia pada penghujung 1989 anggaran 18. .Fauna spesies mamalia ada 200.5 juta hektar atau 56.115 spesies ular.80 spesies katak & 80 spesies cicak desenaraikan. - Hutan bukan sahaja berfungsi sebagai habitat kepada flora & fauna tetapi mempunyai kepelbagaian fungsi seperti ubatubatan & kawasan tabahan air.Hutan hujan tropika kaya dengan flora & fauna.

.Masalah pembalakan haram o Menbalak di kawasan perlindungan seperti Taman Negara. .Perburu Haram o Pemburuan secarang haram yang berleluasan di hutan-hutan Malaysia akan mengeksploitasikan binatang dan mengaut keuntungan yang banyak melalui kegiatan.Pembakaran Hutan o Secara terbuka seperti yang berlaku di Kalimantan dan Sumentera. .Faktor-faktor menyebabkan kepupusan flora & fauna . .Pembukaan Tanah Baru o Pembukaan kawasan pertanian.Menyebab spesies-spesies yang terancam yang ada dikawasan tersebut mati.

. Peringkatan Suhu Dunia o Perubahan iklim o Fenomena Elnino menyebab peningkatan suhu dunia menyebab sepsies haiwan dan tumbuhan terancam terutama haiwan & tumbuhan yang tidak sesuai dengan cuaca panas.o Perrimau mintaan terutama dalam bidang perubatan Cina menyebab Harimau Malaya hanya tinggal sedikit sahaja.

utara(ikan lumba-lumba & paus pembunuh pupus kerana pencemaran air.terutama tubmuhan minyak di laut & kegiatan manusia yang suka mengotorkan laut.) Contoh .kepupusan pokok buluh menjadikan hidupan ini pupus kerana merupakan makanan utamanya.-Pencemaran o Menyebab banyak hidupan akuatik pupus o Air. .Beruang panda yang istimewa hanya terdapat di negara China terancam kepupusan kerana pencemaran alam.

Contoh kepupusan flora & fauna di Malaysia .Ini menunjukan bahawa kepupusan penyu mentarut.Terengganu melalui kajian mereka menunjukan bahawa pada tahun 1986 terdapat 5665 ekor penyu mentarut tetapi pada tahun 1994 hanya tnggal 2247 ekor sahaja.Menyebat generasi akan datang tidak lagi mengenali spesis penyu ini.Laporan Pusat Santuan Penyu Rantaru Abang. Cute Panda .

Jenis Hutan yang terdapat di Dunia« Dunia« -Hutan hujan tropika(paru-paru dunia) -Hutan Monsun/Hutan musim -Hutan alam(hutan primer) -Hutan mangrove -Hutan Pantai -Hutan baya pakau -Hutan pengununan tinggi -Hutnan pengununan rendah -Hutan tropika dataran rendah .

Jenis Fauna yang diancam pupus« pupus« Harimau Putih Panda Alpaca .

Aye-aye Dumbo Octopus Emperor Tamarin Hagfish .

Jenis Fauna yang telah pupus« Dinornis Dodo bird West Africa Lion Quagga .

Jenis Flora yang diancam pupus« Geranium tsingtauense Yabe Wild Soja Lilium tsingtauense Gilg .

Jenis Flora yang telah pupus« Bignonieae Benth. f. et Hook. Mayodendron Kurz .

(Penanaman hutan semula. ‡ Memperketatkan akta dan tindakan undang-undang pembalakan khasnya untuk mencegah pembalakan haram. menghadkan atau menentukan kapasiti hasilan hutan) ‡ Mengiktiraf lebih banyak kawasan hutan asli sebagai taman rekreasi ..( membalak di kawasan perlindungan hutan TAMAN NEGARA ) pemburuan haram atau pemusnahan spesis tumbuhan yang tidak terkawal seperti tumbuhan jenis orkid .taman laut atau taman negara dengan keluasan mencukupi.LANGKAH-LANGKAH MENGATASI ‡ Mendokumentasikan kekayaan dan kepelbagaian spesis yang ada dalam hutan sebelum sesuatu tindakan mengubah status kawasan dilakukan. ‡ Mewujudkan sistem pengurusan hutan berkekalan yang dapat melindungi unsur-unsur hutan terutama kepelbagaian hayat spesis yang menghadapi bahaya kepupusan. .

(Sekarang jumlah hanya 600 ekor seluruh Malaysia ) ‡ Penguatkuasaan Undang-undang oleh kerajaan ‡ Pembuangan sisa minyak ke laut di denda RM 500.Contohnya usaha-usaha pihak pihak Perhilitan untuk mengkaji kepupusan Harimau Malaya..puisi dan kempen-kempen (Cintailah Sungai kita ) . Perhilitan dan Jabatan Alam Sekitar.‡ Menjalankan usaha penyelidikan oleh FRIM.000 ‡ Akta kualiti Alam Sekitar ( EQA) 1974 ‡ Peraduan menulis esei .

Janganlah Musnahkan Bumi Ini Love Our Mother Earth .kalau tidak Flora & Fauna akan diancaman kepupusan Ako Cintakan Bumi Ini..Take Away Love And Our Earth Is A Tomb Cintailah bumi kita.

«FINISH« TAMAT .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->