KEMAHIRAN HIDUP TAHUN LIMA JAHITAN

Nama : Fatin Nur Izzah Guru Pembimbing : En.Shamsu Bahri

Untuk memindahkan tanda dan garisan pemadan daripada pola kepada fabrik.Untuk menyemat pola pada fabrik dan menyemat kepingan fabrik sebelum menjahi jelujur 5 Jarum Peniti .Untuk menggunting fabrik atau kain sahaja . .Untuk menggunting fabrik atau kain sahaja .ALATAN JAHITAN Bil 1 2 3 4 Alatan atau Bahan Pita Ukur Gunting Fabrik atau Kain Gunting Kertas Kapur Tukang Jahit Kegunaannya .Untuk mengukur bahagian yang hendak digunting atau dijahit . .

Bil 6 7 Alatan atau Bahan Jarum Tangan Penetas Benang Kegunaannya .Kain kapas atau fabrik kapas ialah bahan untuk menghasilkan sesuatu pakaian. .Untuk menjahit semua jahitan tangan pada fabrik . . menentaskan jahitan mesin atau jahitan tangan dan membuat lubang butang. 8 Pembaris Lurus 9 10 11 Seterika Benang Jahitan Fabrik atau Kain .Untuk melicinkan fabrik atau kain dan menekan mata jahitan -Untuk menjahit jahitan tangan dan jahitan mesin .Untuk menanggalkan benang jelujur.Untuk mengukur dan menanda bahagian yang hendak digunting atau dijahit.

B. Bil 1 MATA JAHITAN ASAS Nama Jahitan Jahitan Jelujur Halus Jahitan Kia Cara Dan Kegunaannya ‡Membaiki kelepet merentas ‡Boleh menggantikan mata jahitan mesin ‡Menjadi perhiasan pada artikel ‡Memulakan dan mematikan jahitan tangan ‡Melekatkan dua atau lebih lapisan fabrik ‡Menjahit kelim yang merentas ‡Boleh menggantikan jahitan mesin ‡Menentapkan dan mengemaskan kelepet ‡Mata Jahitan ini boleh dilihat sebelah luar fabrik ‡Mengemaskan guntingan tepi fabrik ‡Mencantumkan dua kepingan fabrik ‡Menjahit butang katup.cangkuk dan palang 2 3 Jahitan Sembat 4 Jahitan Lilit Kemas 5 Jahitan Lubang Butang . butang katup. cangkuk dan palang ‡Jahitannya kukuh dan kemas ‡Menjahit lubang butang.

Bil 6 7 Nama Jahitan Jahitan Silang Pangkah Jahitan Insang Pari Cara Dan Kegunaannya Menjahit kelepet. lapik. mengemaskan pita zip dan sebagai jahitan hiasan yMengemaskan tepi fabrik dan sebagai jahitan perhiasan untuk menjadi motif yMenjahit dan mengemaskan kelepet 8 Jahitan Sembat Susup .

Dijahit pada bahagian pinggang seluar dan skirt pakaian. Dibuat daripada logam. Soket b. pinggang dan artikel rumah tangga. KANCING Kancing digunakan membuka dan menutup belah pada pakaian. Dibuat daripada plastik. pergelangan tangan. Bahagian pakaian tersebut ialah pada leher. b. Butang Empat Lubang Butang Katup a. Dibuat daripada logam dan merupakan kancing paling kukuh. Conet Cangkuk Dan Palang ‡ Cangkuk ‡ Palang ‡ Kegunaannya Dijahit pada baju supaya mudah dipakai dan dilucutkan. Butang Dua Lubang b. Kancing boleh didapati dalam pelbagai jenis iaitu: Bil 1 Jenis-jenis Kancing Butang a. ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ 2 3 . kayu dan kulit Ia digunakan pada belah pakaian di bahagian leher dan lengan baju.C.

Jahitan Jelujur Halus b. skrit atau sarung 4. Kelim boleh memberikan bentuk kepada pakaian. Kelim biasanya terdapat di bahagian bahu.C. Jahitan Kia . KELIM Kelim ialah cantuman dua atau lebih kepingan fabrik yang dijahit dengan jahitan tangan atau mesin. 2. Kelim juga digunakan sebagai hiasan. 1. 3. Jenis mata jahitan yang digunakan untuk memjahit kelim yang meretas ialah: a. rusuk dan tepi seluar.

KELEPET 1. Jahitan Sembat Jahitan Silang Pangkah 2. 3. Jenis mata jahitan yang digunakan untuk menjahit pakaian yang meretas ialah: a. Kelepet biasanya terdapat di hujung kaki seluar.D. . hujung lengan baju dan bahagian bawah pakaian. Kelepet ialah lipatan pada hujung pakaian sebagai penyudah tepi. b.