KEMAHIRAN HIDUP TAHUN LIMA JAHITAN

Nama : Fatin Nur Izzah Guru Pembimbing : En.Shamsu Bahri

Untuk mengukur bahagian yang hendak digunting atau dijahit .Untuk memindahkan tanda dan garisan pemadan daripada pola kepada fabrik.Untuk menyemat pola pada fabrik dan menyemat kepingan fabrik sebelum menjahi jelujur 5 Jarum Peniti .Untuk menggunting fabrik atau kain sahaja . .ALATAN JAHITAN Bil 1 2 3 4 Alatan atau Bahan Pita Ukur Gunting Fabrik atau Kain Gunting Kertas Kapur Tukang Jahit Kegunaannya .Untuk menggunting fabrik atau kain sahaja . .

Kain kapas atau fabrik kapas ialah bahan untuk menghasilkan sesuatu pakaian. menentaskan jahitan mesin atau jahitan tangan dan membuat lubang butang.Untuk menanggalkan benang jelujur. 8 Pembaris Lurus 9 10 11 Seterika Benang Jahitan Fabrik atau Kain . .Untuk melicinkan fabrik atau kain dan menekan mata jahitan -Untuk menjahit jahitan tangan dan jahitan mesin .Untuk mengukur dan menanda bahagian yang hendak digunting atau dijahit.Untuk menjahit semua jahitan tangan pada fabrik .Bil 6 7 Alatan atau Bahan Jarum Tangan Penetas Benang Kegunaannya . .

cangkuk dan palang ‡Jahitannya kukuh dan kemas ‡Menjahit lubang butang. butang katup.B. Bil 1 MATA JAHITAN ASAS Nama Jahitan Jahitan Jelujur Halus Jahitan Kia Cara Dan Kegunaannya ‡Membaiki kelepet merentas ‡Boleh menggantikan mata jahitan mesin ‡Menjadi perhiasan pada artikel ‡Memulakan dan mematikan jahitan tangan ‡Melekatkan dua atau lebih lapisan fabrik ‡Menjahit kelim yang merentas ‡Boleh menggantikan jahitan mesin ‡Menentapkan dan mengemaskan kelepet ‡Mata Jahitan ini boleh dilihat sebelah luar fabrik ‡Mengemaskan guntingan tepi fabrik ‡Mencantumkan dua kepingan fabrik ‡Menjahit butang katup.cangkuk dan palang 2 3 Jahitan Sembat 4 Jahitan Lilit Kemas 5 Jahitan Lubang Butang .

lapik.Bil 6 7 Nama Jahitan Jahitan Silang Pangkah Jahitan Insang Pari Cara Dan Kegunaannya Menjahit kelepet. mengemaskan pita zip dan sebagai jahitan hiasan yMengemaskan tepi fabrik dan sebagai jahitan perhiasan untuk menjadi motif yMenjahit dan mengemaskan kelepet 8 Jahitan Sembat Susup .

Dibuat daripada logam. pinggang dan artikel rumah tangga. kayu dan kulit Ia digunakan pada belah pakaian di bahagian leher dan lengan baju. Butang Dua Lubang b. Soket b. Butang Empat Lubang Butang Katup a. Dijahit pada bahagian pinggang seluar dan skirt pakaian. b. ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ 2 3 . Kancing boleh didapati dalam pelbagai jenis iaitu: Bil 1 Jenis-jenis Kancing Butang a.C. Dibuat daripada plastik. Conet Cangkuk Dan Palang ‡ Cangkuk ‡ Palang ‡ Kegunaannya Dijahit pada baju supaya mudah dipakai dan dilucutkan. KANCING Kancing digunakan membuka dan menutup belah pada pakaian. Bahagian pakaian tersebut ialah pada leher. Dibuat daripada logam dan merupakan kancing paling kukuh. pergelangan tangan.

skrit atau sarung 4. Kelim biasanya terdapat di bahagian bahu. 2. Jahitan Jelujur Halus b. Jenis mata jahitan yang digunakan untuk memjahit kelim yang meretas ialah: a. KELIM Kelim ialah cantuman dua atau lebih kepingan fabrik yang dijahit dengan jahitan tangan atau mesin. 1. Jahitan Kia . Kelim juga digunakan sebagai hiasan.C. rusuk dan tepi seluar. Kelim boleh memberikan bentuk kepada pakaian. 3.

KELEPET 1.D. hujung lengan baju dan bahagian bawah pakaian. Kelepet ialah lipatan pada hujung pakaian sebagai penyudah tepi. Jenis mata jahitan yang digunakan untuk menjahit pakaian yang meretas ialah: a. 3. Kelepet biasanya terdapat di hujung kaki seluar. . Jahitan Sembat Jahitan Silang Pangkah 2. b.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful