KEMAHIRAN HIDUP TAHUN LIMA JAHITAN

Nama : Fatin Nur Izzah Guru Pembimbing : En.Shamsu Bahri

Untuk mengukur bahagian yang hendak digunting atau dijahit .Untuk memindahkan tanda dan garisan pemadan daripada pola kepada fabrik. .ALATAN JAHITAN Bil 1 2 3 4 Alatan atau Bahan Pita Ukur Gunting Fabrik atau Kain Gunting Kertas Kapur Tukang Jahit Kegunaannya .Untuk menggunting fabrik atau kain sahaja .Untuk menyemat pola pada fabrik dan menyemat kepingan fabrik sebelum menjahi jelujur 5 Jarum Peniti . .Untuk menggunting fabrik atau kain sahaja .

Bil 6 7 Alatan atau Bahan Jarum Tangan Penetas Benang Kegunaannya .Kain kapas atau fabrik kapas ialah bahan untuk menghasilkan sesuatu pakaian.Untuk menanggalkan benang jelujur.Untuk melicinkan fabrik atau kain dan menekan mata jahitan -Untuk menjahit jahitan tangan dan jahitan mesin . . menentaskan jahitan mesin atau jahitan tangan dan membuat lubang butang.Untuk menjahit semua jahitan tangan pada fabrik .Untuk mengukur dan menanda bahagian yang hendak digunting atau dijahit. 8 Pembaris Lurus 9 10 11 Seterika Benang Jahitan Fabrik atau Kain . .

cangkuk dan palang 2 3 Jahitan Sembat 4 Jahitan Lilit Kemas 5 Jahitan Lubang Butang . cangkuk dan palang ‡Jahitannya kukuh dan kemas ‡Menjahit lubang butang. Bil 1 MATA JAHITAN ASAS Nama Jahitan Jahitan Jelujur Halus Jahitan Kia Cara Dan Kegunaannya ‡Membaiki kelepet merentas ‡Boleh menggantikan mata jahitan mesin ‡Menjadi perhiasan pada artikel ‡Memulakan dan mematikan jahitan tangan ‡Melekatkan dua atau lebih lapisan fabrik ‡Menjahit kelim yang merentas ‡Boleh menggantikan jahitan mesin ‡Menentapkan dan mengemaskan kelepet ‡Mata Jahitan ini boleh dilihat sebelah luar fabrik ‡Mengemaskan guntingan tepi fabrik ‡Mencantumkan dua kepingan fabrik ‡Menjahit butang katup. butang katup.B.

Bil 6 7 Nama Jahitan Jahitan Silang Pangkah Jahitan Insang Pari Cara Dan Kegunaannya Menjahit kelepet. mengemaskan pita zip dan sebagai jahitan hiasan yMengemaskan tepi fabrik dan sebagai jahitan perhiasan untuk menjadi motif yMenjahit dan mengemaskan kelepet 8 Jahitan Sembat Susup . lapik.

Butang Dua Lubang b. pinggang dan artikel rumah tangga. KANCING Kancing digunakan membuka dan menutup belah pada pakaian. kayu dan kulit Ia digunakan pada belah pakaian di bahagian leher dan lengan baju. Dijahit pada bahagian pinggang seluar dan skirt pakaian. Bahagian pakaian tersebut ialah pada leher. ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ 2 3 . Conet Cangkuk Dan Palang ‡ Cangkuk ‡ Palang ‡ Kegunaannya Dijahit pada baju supaya mudah dipakai dan dilucutkan.C. Dibuat daripada logam. Dibuat daripada plastik. Kancing boleh didapati dalam pelbagai jenis iaitu: Bil 1 Jenis-jenis Kancing Butang a. Soket b. Butang Empat Lubang Butang Katup a. pergelangan tangan. Dibuat daripada logam dan merupakan kancing paling kukuh. b.

Kelim juga digunakan sebagai hiasan. 2. Jenis mata jahitan yang digunakan untuk memjahit kelim yang meretas ialah: a. KELIM Kelim ialah cantuman dua atau lebih kepingan fabrik yang dijahit dengan jahitan tangan atau mesin. skrit atau sarung 4. Jahitan Jelujur Halus b. 3. rusuk dan tepi seluar.C. 1. Kelim biasanya terdapat di bahagian bahu. Kelim boleh memberikan bentuk kepada pakaian. Jahitan Kia .

Kelepet biasanya terdapat di hujung kaki seluar. Kelepet ialah lipatan pada hujung pakaian sebagai penyudah tepi. 3. Jenis mata jahitan yang digunakan untuk menjahit pakaian yang meretas ialah: a. KELEPET 1. Jahitan Sembat Jahitan Silang Pangkah 2. b.D. hujung lengan baju dan bahagian bawah pakaian. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful