KEMAHIRAN HIDUP TAHUN LIMA JAHITAN

Nama : Fatin Nur Izzah Guru Pembimbing : En.Shamsu Bahri

. .Untuk menggunting fabrik atau kain sahaja .Untuk menyemat pola pada fabrik dan menyemat kepingan fabrik sebelum menjahi jelujur 5 Jarum Peniti .ALATAN JAHITAN Bil 1 2 3 4 Alatan atau Bahan Pita Ukur Gunting Fabrik atau Kain Gunting Kertas Kapur Tukang Jahit Kegunaannya .Untuk memindahkan tanda dan garisan pemadan daripada pola kepada fabrik.Untuk mengukur bahagian yang hendak digunting atau dijahit .Untuk menggunting fabrik atau kain sahaja .

Untuk mengukur dan menanda bahagian yang hendak digunting atau dijahit. . menentaskan jahitan mesin atau jahitan tangan dan membuat lubang butang. . 8 Pembaris Lurus 9 10 11 Seterika Benang Jahitan Fabrik atau Kain .Untuk melicinkan fabrik atau kain dan menekan mata jahitan -Untuk menjahit jahitan tangan dan jahitan mesin .Bil 6 7 Alatan atau Bahan Jarum Tangan Penetas Benang Kegunaannya .Untuk menanggalkan benang jelujur.Kain kapas atau fabrik kapas ialah bahan untuk menghasilkan sesuatu pakaian.Untuk menjahit semua jahitan tangan pada fabrik .

cangkuk dan palang ‡Jahitannya kukuh dan kemas ‡Menjahit lubang butang. butang katup.cangkuk dan palang 2 3 Jahitan Sembat 4 Jahitan Lilit Kemas 5 Jahitan Lubang Butang .B. Bil 1 MATA JAHITAN ASAS Nama Jahitan Jahitan Jelujur Halus Jahitan Kia Cara Dan Kegunaannya ‡Membaiki kelepet merentas ‡Boleh menggantikan mata jahitan mesin ‡Menjadi perhiasan pada artikel ‡Memulakan dan mematikan jahitan tangan ‡Melekatkan dua atau lebih lapisan fabrik ‡Menjahit kelim yang merentas ‡Boleh menggantikan jahitan mesin ‡Menentapkan dan mengemaskan kelepet ‡Mata Jahitan ini boleh dilihat sebelah luar fabrik ‡Mengemaskan guntingan tepi fabrik ‡Mencantumkan dua kepingan fabrik ‡Menjahit butang katup.

mengemaskan pita zip dan sebagai jahitan hiasan yMengemaskan tepi fabrik dan sebagai jahitan perhiasan untuk menjadi motif yMenjahit dan mengemaskan kelepet 8 Jahitan Sembat Susup .Bil 6 7 Nama Jahitan Jahitan Silang Pangkah Jahitan Insang Pari Cara Dan Kegunaannya Menjahit kelepet. lapik.

Dibuat daripada logam. Bahagian pakaian tersebut ialah pada leher.C. ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ 2 3 . Conet Cangkuk Dan Palang ‡ Cangkuk ‡ Palang ‡ Kegunaannya Dijahit pada baju supaya mudah dipakai dan dilucutkan. Dibuat daripada logam dan merupakan kancing paling kukuh. KANCING Kancing digunakan membuka dan menutup belah pada pakaian. Dibuat daripada plastik. pinggang dan artikel rumah tangga. Kancing boleh didapati dalam pelbagai jenis iaitu: Bil 1 Jenis-jenis Kancing Butang a. Butang Dua Lubang b. pergelangan tangan. Dijahit pada bahagian pinggang seluar dan skirt pakaian. b. Soket b. kayu dan kulit Ia digunakan pada belah pakaian di bahagian leher dan lengan baju. Butang Empat Lubang Butang Katup a.

rusuk dan tepi seluar. 2. Jahitan Kia . 1. Jenis mata jahitan yang digunakan untuk memjahit kelim yang meretas ialah: a. Kelim juga digunakan sebagai hiasan. Jahitan Jelujur Halus b. Kelim boleh memberikan bentuk kepada pakaian.C. skrit atau sarung 4. Kelim biasanya terdapat di bahagian bahu. 3. KELIM Kelim ialah cantuman dua atau lebih kepingan fabrik yang dijahit dengan jahitan tangan atau mesin.

KELEPET 1. Jenis mata jahitan yang digunakan untuk menjahit pakaian yang meretas ialah: a. b.D. Kelepet ialah lipatan pada hujung pakaian sebagai penyudah tepi. hujung lengan baju dan bahagian bawah pakaian. 3. . Kelepet biasanya terdapat di hujung kaki seluar. Jahitan Sembat Jahitan Silang Pangkah 2.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful