P. 1
Folio Pendidikan Seni Visual Tingkatan 3

Folio Pendidikan Seni Visual Tingkatan 3

|Views: 7,362|Likes:
Published by Nurul Syazwin Zamri
Folio Pendidikan Seni Visual Tingkatan Tiga
Folio Pendidikan Seni Visual Tingkatan Tiga

More info:

Published by: Nurul Syazwin Zamri on Jun 12, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/15/2015

pdf

text

original

FOLIO PENDIDIKAN SENI VISUAL TINGKATAN 3 (2011

)

NAMA SEKOLAH: SEK. MEN. KEB. [A] AL-IRSHAD, POKOK SENA NAMA PELAJAR: NURUL SYAZWIN BINTI ZAMRI TINGKATAN: 3 AL-FARABI (2011) NOMBOR K/P: 960806-07-5852 TAJUK : UNSUR SENI NAMA GURU SUBJEK: ENCIK JAMSARI HUSSAIN BIN HUSSAIN

UNSUR SENI

PRINSIP REKA

GARISAN RUPA BENTUK JALINAN RUANG WARNA

HARMONI KONTRA PENEGASAN IMBANGAN IRAMA DAN PERGERAKAN KEPELBAGAIAN KESATUAN

RUPA

JALINAN

GARISAN

WARNA 

unsur seni garisan yang mencamtumkan dari satu titik ke satu titik yang lain dengan mempunyai jarak-jarak yang tertentu. unsur seni rupa yang dikategorikan dalam rupa organik kerana tidak terikat kepada bentuk yang khusus. unsur seni warna kerana terdapatnya warna asas (biru, kuning dan merah), warna sekunder (ungu, hijau dan oren) dan warna tertier. unsur seni jalinan iaitu jalinan tampak. Ia hanya boleh dilihat dan tidak boleh disentuh.

WARNA

RUANG BENTUK 

unsur seni ruang yang wujud dalam gambar bersifat 2 -Dimensi di mana ruang ini hanya dapat dilihat atau dirasai kewujudannya. Ia merupakan jenis ruang ilusi. unsur seni warna kerana ia merupakan jenis warna sejuk yang berupaya memberi kesan redup, tenang, damai serta sejuk mata memandang. unsur seni bentuk yang dihasilkan melalui unsur seni garisan dan warna.

GARISAN

BENTUK

RUPA 

unsur seni rupa dimana ia mempunyai garisan luar (outline). unsur seni bentuk kerana merupakan lanjutan daripada pemahan rupa yang mempunyai ketinggian, jisim dan biasanya bentuk mempunyai lebih daripada satu permukaan. unsur seni garisan kerana dapat menimbulkan gambaran bentuk dalam hasil seni diatas.

BENTUK JALINAN

WARNA 

unsur seni jalinan iaitu jalinan tampak. Ini kerana jalinan tampak jenis jalinan yang dapat dilihat tetapi tidak boleh disentuh. unsur seni warna (sewarna) iaitu gubahan yang menggunakan satu warna dalam beberapan ton. 

unsur seni bentuk dimana bentuk mempunyai struktur dalaman. Gabungan daripada rupa dapat menghasilkan bentuk iaitu bentuk 3 Dimensi.

RUPA 

unsur seni rupa iaitu rupa muka taip yang boleh diolah untuk menghasilkan pelbagai gaya.

BENTUK RUANG

WARNA GARISAN  unsur seni warna kerana berwarna sejuk. Ia merupakan warna yang mempunyai kesan cahaya yang rendah. unsur seni garisan yang mencamtumkan dari satu titik ke satu titik yang lain dengan mempunyai jarak-jarak yang tertentu. unsur seni bentuk dimana bentuk me mpunyai struktur dalaman. Gabungan daripada rupa dapat menghasilkan bentuk iaitu bentuk 3 Dimensi. unsur seni ruang yang wujud dalam gambar bersifat 2 -Dimensi di mana ruang ini hanya dapat dilihat atau dirasai kewujudannya. Ia merupakan jenis ruang ilusi. 

BENTUK GARISAN

WARNA 

unsur seni warna kerana terdapatnya warna asas (biru, kuning dan merah), warna sekunder (ungu, hijau dan oren) dan warna tertier . unsur seni garisan yang mencamtumkan dari satu titik ke satu titik yang lain dengan mempunyai jarak-jarak yang tertentu. unsur seni bentuk yang dihasilkan melalui unsur seni garisan dan warna.

BENTUK

JALINAN 

unsur seni jalinan iaitu jalinan tampak. Ini kerana jalinan tampak jenis jalinan yang dapat dilihat tetapi tidak boleh disentuh. unsur seni bentuk dimana bentuk mempunyai struktur dalaman. Gabungan daripada rupa dapat menghasilkan bentuk iaitu bentuk 3 Dimensi.

WARNA GARISAN unsur seni warna kerana terdapatnya warna asas (biru, kuning dan merah), warna sekunder (ungu, hijau dan oren) dan warna tertier . unsur seni garisan yang mencamtumkan dari satu titik ke satu titik yang lain dengan mempunyai jarak-jarak yang tertentu.

JALINAN BENTUK

unsur seni jalinan iaitu jalinan tampak. Ini kerana jalinan tampak jenis jalinan yang dapat dilihat tetapi tidak boleh disentuh. unsur seni bentuk dimana bentuk mempunyai struktur dalaman. Gabungan daripada rupa dapat menghasilkan bentuk iaitu bentuk 3Dimensi. 

WARNA RUANG 

unsur seni ruang yang wujud dalam gambar bersifat 2 -Dimensi di mana ruang ini hanya dapat dilihat atau dirasai kewujudannya. Ia merupakan jenis ruang ilusi. unsur seni warna (sewarna) iaitu gubahan yang menggunakan satu warna dalam beberapan ton

WARNA

BENTUK unsur seni warna (sewarna) iaitu gubahan yang menggunakan satu warna dalam beberapan ton unsur seni bentuk dimana bentuk mempunyai struktur dalaman. Gabungan daripada rupa dapat menghasilkan bentuk iaitu bentuk 3 Dimensi.

BENTUK WARNA

JALINAN 

 

unsur seni warna (sewarna) iaitu gubahan yang menggunakan satu warna dalam beberapan ton unsur seni bentuk dimana bentuk mempunyai struktur dalaman. Gabungan daripada rupa dapat menghasilkan bentuk iaitu bentuk 3 Dimensi. unsur seni jalinan iaitu jalinan tampak. Ini kerana jalinan tampak jenis jalinan yang dapat dilihat tetapi tidak boleh disentuh.

BENTUK

RUANG 

unsur seni bentuk dimana bentuk mempunyai struktur dalaman . Gabungan daripada rupa dapat menghasilkan bentuk iaitu bentuk 3 Dimensi. unsur seni ruang yang wujud dalam gambar bersifat 2 -Dimensi di mana ruang ini hanya dapat dilihat atau dirasai kewujudannya. Ia merupakan jenis ruang ilusi.

RUPA WARNA unsur seni warna (sewarna) iaitu gubahan yang menggunakan satu warna dalam beberapan ton unsur seni rupa dimana ia mempunyai garisan luar (outline).

WARNA BENTUK

JALINAN 

 

unsur seni jalinan iaitu jalinan tampak. Ini kerana jalinan tampak jenis jalinan yang dapat dilihat tetapi tidak boleh disentuh. unsur seni bentuk dimana bentuk mempunyai struktur dalaman. Gabungan daripada rupa dapat menghasilkan bentuk iaitu bentuk 3 Dimensi. Unsur seni warna kerana terdapatnya warna sekunder (hijau dan oren)

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->