1.

Doa Bangun Tidur

Ertinya: Segala Puji bagi Allah yang menghidupkan kami sesudah mati(tidur) kami dan kepadaNya kami kembali.

Ertinya: Segala Puji bagi ALllah yang mengembalikan roh kepadaku dan menyihat-kan jasadku.

2. Doa Masuk Tandas

Ertinya: Dengan nama Allah, Ya Allah sesungguhnya Aku berlindung kepadaMu dari kejahatan syaitan-syaitan.

3. Doa Keluar Tandas

Ertinya: Segala Puji bagi Alllah yang telah menghilangkan apa yang menyakitkan aku dan menyihatkan diriku.

4. Doa Sesudah Bersuci

Ertinya: Ya Allah! Sucikanlah hatiku daripada nifaq (pura-pura Islam) dan peliharalah kemaluanku dari perbuatan keji.

5. Doa Apabila Berwuduk Ketika mencuci tangan akan berkumur ...

Ertinya: Dengan nama Allah yang Maha Pemurah dan Maha Penyayang. Segala Puji bagi Allah yang menjadikan air itu suci.

6. Doa Ketika Mencuci Muka Sesudah Niat

Ertinya: Ya Allah! beri cahaya wajahku pada hari bercahaya muka-muka orang mukmin dan hitamnya muka-muka orang kafir.

7. Doa Ketika Mencuci Tangan Kanan

Ertinya: Ya Allah! berikanlah kepadaku kitabku dari sebelah kanan dan hitunglah amalanku dengan perhitungan yang mudah.

8. Doa Ketika Mencuci Tangan Kiri

Ertinya: Ya Allah! aku berlindung denganMu deari menerima kitab amalanku dari sebelah kiri atau dari sebelah belakang.

9. Doa Ketika Menyapu Kepala

Ertinya: Ya Allah! Halangilah rambutku dan kulitku dari api neraka.

10. Doa Ketika Mencuci Kaki Kanan

Ertinya: Ya Allah! Tetapkanlah kedua kakiku di atas titian yang lurus.

11. Doa Ketika Mencuci Kaki Kiri

Ertinya: Ya Allah! Janganlah Kau gelincirkan kaki kami di atas titian yang lurus

dan aku naik saksi bahawa Nabi Muhammad itu hamba dan utusanNya. . tiada sekutu baginya. Doa Sesudah Wuduk (Sambil Melihat Keatas) Ertinya: Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah. Ya Allah! Jadikanlah aku dari golongan orang-orang yang bersuci dan jadikanlah aku dari golongan orang-orang soleh. Doa Memakai Pakaian Baru Ertinya: Segala Puji bagi Allah yang memberi aku pakaian ini dan memberi rezeki pakaian ini tiada berdaya bagiku dan tidak sekuat tenagaku melainkan dengan Alllah yang Maha Tinggi lagi Maha Agung. Doa Ketika Memakai Pakaian Ertinya: Dengan nama Allah. 14. 15. Ya Allah! Aku minta kepada Engkau dari kebaikan pakaian ini dan kebaikan apa yang ada padaNya. 13. dan aku berlindung kepada Engkau dari kejahatan pakaian ini dan dari kejahatan apa yang ada padanya. Doa Ketika Menanggalkan Pakaian Dari Badan agar Tidak Diganggu Jin dan Syaitan Ertinya: Dengan nama Allah yang tiada tuhan selain dari Dia.12.

Doa Ketika Masuk Rumah Ertinya: Ya Allah!Aku minta dari Engkau baiknya rumah yang ku masuki dan kebaikan rumah yang kami tinggalkan. 18. dan tempatkan beliau pada tempat yang terpuji yang telah Engkau janjikannya. dengan nama Allah kami masuk rumah.16. Doa Menolak Gangguan Syaitan Semasa Sembahyang Ertinya: Ya Allah! Aku berlindung kepada Engkau daripada gangguan syaitan dan aku berlindung kepada Engkau wahai Tuhan dari kedatangan mereka. kepada Allah Tuhan kami. 17. Sesungguhnya engkau tidak akan memungkiri janji. berikanlah Nabi Muhammad perantaraan dan keutamaan. dengan nama Allah kami keluar rumah. Doa Sesudah Azan Dan Iqamah Ertinya: Ya Allah! Tuhan ini seruan yang sempurna dan solat yang didirikan. . kami berserah diri kepadaNya.

kepada Engkau kami menyembah dan kepada Engkau pula kami meminta tolong. 21. . 22. 20. Doa Musafir Ertinya: Ya Allah! Mudahkanlah kami bermusafir dan dekatkanlah kejauhannya. Doa Ketika Melihat Seteru / Musuh Ertinya: Wahai zat yang menguasai hari akhirat. Ya Allah! Engkaulah menemani dalam pemergian dan Engkau pulalah yang melindungi keluarga. sedangkan kami tiba dengan mudah dengannya dan kepada Allah kami kembali. Doa Naik Kenderaan di Air Ertinya: Dengan nama Allah yang menjalankan kenderaan ini berlayar berlabuh.19. Doa Naik Kenderaan Darat Ertinya: maha suci Tuhan yang memudahkan kenderaan ini bagi kami. sesungguhnya Tuhanku maha Pemaaf lagi maha Pengasih.

. jauhkanlah dari yang diharamkan oleh Engkau. Engkaulah Penyembuh tiada kesembuhan kecuali dari Engkau kesembuhan yang tidak diikuti penyakit. hilangkanlah bahaya.23. Doa Melihat Orang Sakit Ertinya: Ya Allah! Tuhan sekelian manusia. Ya Allah! Catatlah mayat ini pada sisi Engkau dalam golongan orangorang yang baik. layakkanlah aku dengan anugerah Engkau. 24. Doa Menghilangkan Penyakit Pada Diri Sendiri Ertinya: Dengan nama Allah yang Maha penyayang lagi pengasih (3 kali). Aku berlindung kepada Allah dengan kemuliaanNya dan kuasaNya daripada kejahatan apa yang aku temui dan aku takuti. Doa Ketika Menerima Berita Orang Meninggal Dunia Ertinya: Sesungguhnya kami kepunyaan Allah dan kami kembali pula kepada Allah dan kami pasti kembali kepada Tuhan kami. jauhkanlah daripada mengharap-harap selain dari Engkau. 26. sembuhkanlah. dan jadikanlah catatannya dalam golongan yang terpuji / tinggi. cukuplah dengan yang dihalalkan oleh Engkau. 25. Doa Agar Dapat Membayar Hutang. Ertinya: Ya Allah.

semoga Allah mengampuni kami dan kamu mendahului kami dan kami akan mengikuti. Doa Menziarah / Melihat Kubur Ertinya: Sejahtera bagimu wahai ahli kubur.a. 29. Doa Memejamkan Mata Mayat Yang Masih Terbuka (Dibaca Berkali-kali Sambil Memejamkannya) Ertinya: Dengan nama Alllah dan atas agama Rasul Allah s. 28. hujanilah kami dari keberkatan dari langit bumi.w. 30. Doa Ketika Seterunya Mati Ertinya: Segala Puji bagi Allah yang menolong hambaNya dan memuliakan agama-nya. banyakkanlah susu untuk kami. Doa Meminta Hujan Ertinya: Ya Allah! Turunkanlah hujan kepada kami. . janganlah kami dijadikan golongan orang-orang yang keputusan hujan (tidak diberi hujan).27. Ya Allah! Suburkanlah bagi kami tumbuh-tumbuhan.

31. Doa Ketika Mendengar Petir Ertinya: Ya Allah! Janganlah Engkau membunuh kami dengan kemurkaanMu dan janganlah Engkau merosakkan kami dengan seksaanMu dan sihatkanlah kami seperti sebelum ini. Ya Allah! jadikanlah angin ini rahmat bagi kami dan janganlah dijadikan angin ini menyeksakan. Doa Ketika Ketika Angin Kencang Ertinya: Ya Allah! Aku minta kepadaMu baiknya angin dan apa yang ada padanya dan kebaikan apa yang diutuskan dengannya. aku berlindung kepadaMu dari kejahatan angin dan kejahatan apa yang dibawa dengannya. 32. Doa Ketika Hendak Makan Ertinya: Ya Allah! Berkatilah rezeki yang Engkau berikan kepada kami dan peliharalah kami dari seksa api neraka. . 34.Doa Untuk Pengantin Ertinya: Semoga Allah memberkati kamu berdua dan menyatukan kamu berdua dalam kebaikan. 33.

Doa Ketika Bersin Yang bersin berdoa: Ertinya: Segala puji bagi Allah. Yang mendengar bendoa: Ertinya: Semoga Allah memberi petunjuk kepada kami dan kepada kamu dan memperbaiki urusan kamu.35. Yang mendengar berdoa: Ertinya: Semoga Allah memberi rahmat kepadamu. 37. Doa Ketika Masuk Masjid Ertinya: Ya Allah! Ampunilah dosaku dan bukalah bagiku pintu rahmatMu. 36. Doa Ketika Keluar Masjid Ertinya: Ya Allah! Ampunilah dosaku dan bukalah bagiku pintu keampunanMu. Yang bersin mendoa: Ertinya: Semoga Allah memberi petunjuk kepadamu. .

Doa Kebahagian Keluarga Ertinya: Ya Tuhan kami! Berilah kami Isteri kami. Doa Ketika Melihat Diri Di Cermin Ertinya: Segala Puji bagi Allah yang memperbaiki diriku. . perbaikilah budi pekertiku 39.38. Doa Untuk Ibu Bapa Ertinya: Ya Allah! Ampunilah aku dan ibu bapaku. Doa Supaya Diampuni Tuhan Dari Segala Kesalahan Ertinya: Ya Allah! Ampunilah dosaku. 41. 40. kesalahanku. dan kasihanilah keduanya sebagaimana mereka mengasihaniku sejak kecil. anak cucu kami semua menggembirakan hati dan jadikanlah kami sebagai ikutan orang-orang yang taqwa. kebodohanku segala sesuatu yang melampaui batas dan segala yang Engkau lebih mengetahui dariku.

Ya Alllah! Aku berlindung kepada Engkau dari kejahatan pasar ini dan kejahatan apada yang ada dalamnya.42. Doa Keselamatan Dunia Akhirat Ertinya: Ya Allah! Kami minta ampun kepadaMu dan kesejahteraan agama di dunia dan di akhirat. Doa Ketika Masuk Pasar Ertinya: Dengan nama Allah. 43. Ya Allah! Aku minta Engkau kebaikan apa yang ada di dalamnya. Doa Menghilangkan Marah Ertinya:Ya Allah! Ampunilah dosaku dan hilangkan marah hatiku dan selamatkanlah aku dari syaitan. . 44.

lancarkanlah lisanku agar mereka mengerti perkataanku. 47. 48. Doa Pembuka Hati Ertinya: Ya Allah! Lapangkanlah hatiku dan mudahkanlah urusanku. . 46.45. Doa Menjinakkan Haiwan Ertinya: Apakah yang mereka kehendaki selain dari agama Allah. sedangkan semua makhluk yang di langit dan dibumi tetap tunduk kepadaNya dan kepadaNyalah kami kembali. Doa Keselamatan Diri Sendiri Ertinya: Ya Tuhan! selamatkan aku dari orang-orang yang zalim. Doa Keselamatan Umum Ertinya: Ya Allah! Kami minta kepada Engkaau keselamatan dari perbuatan mereka dan kami minta dijauhkan dari perbuatan mereka.

Doa Mohon Darjat Ertinya: Ya Allah! Sesungguhnya aku ini lemah maka kuatkanlah aku dan aku ini hina maka muliakanlah aku. . Doa Kesejahteraan (Doa Sayyidatina Aisyah) Ertinya: Ya Allah! Aku minta kepada Engkau semua kebaikan masa kini dan akan datang samada yang aku ketahui atau tidak dan tahu dan aku berlindung kepada Engkau dari semua kejahatan yang masa kini dan akan datang samada yang aku tahu atau tidak. Doa Sayyidatina Fatimah Ertinya: Wahai Zat yang hidup Zat penjaga alam! Aku minta pertolongan dengan belas kasihanMu. wahai Zat yang amat pengasih. 50. 51. janganlah Engkau biarkan atau sekelip mata juapun dan perbaikilah semua urusanku. dan aku fakir maka kayakanlah aku.49.

Ya Allah! Jauhkanlah kami dari syaitan dan jauhkanlah syaitan dari anak yang Engkau kurniakan kepada kami. Ya Allah! Aku minta diampuni dosaku dengan rahmat Engkau yang meliputi segala sesuatu. Doa Bersetubuh Ertinya: Dengan nama Allah. . Doa Meminta Dikabulkan Keinginannya Ertinya: Ya Allah! Engkau mengetahui apa yang aku sembunyikan dan apa yang aku lahirkan terimalah uzurku. 54. 53.52. Doa Sesudah Berbuka Puasa Ertinya: Ya Allah! Kerana Engkau aku berbuka puasa dan kepada Engkau aku beriman dan atas rezeki dari Engkau aku berbuka puasa telah hilang dahaga sudah menjadi basah segala urat.

55. segala sesuatu kehendak Allah. . segala sesuatu dari Allah. Doa Menjauhi Kejahatan Ertinya: Ya Allah! Aku berlindung kepada Engkau daripada kepayahan kemalangan. segala kehendak Allah. 57. 56. daripada jurang kecelakaan dan dari kemalangan nasib dan ejekan musuh. Doa Ketika Dalam Kesempitan Ertinya: Ya Allah! Aku berlindung kepada Engkau daripada duka dan susah dan berselindung daripada lemah dan malas dan berlindung daripada takut dan bakhil dan berlindung daripada banyak hutang dan penindasan orang. tidak ada daya upaya melainkan pertolongan Allah. semua kenikmatan dari Allah. semua kebaikan kepunyaan Allah. tidak ada yang dapat menjauhkan kejahatan melainkan Allah. segala sesuatu kehendak Allah. Doa Penjagaan harta Kekayaaan Agar Tidak Kena Bahaya Ertinya: Dengan nama Allah.

keimanan.58. Ya Allah jadikan bulan ini keatas kami dengan keamanan. 60. mendapat rahmat di waktu mati dan keampunan sesudah mati. . Doa Keselamatan Ertinya: Ya Allah! Kami minta keselamatan agama dan kesejahteraan badan dan penambahan ilmu dan keberkatan rezeki dan suka takut sebelum mati. Doa Awal Bulan Ertinya: Allah maha Besar. 59. Sesungguhnya tuhan kami dan tuhan kamu adalah Allah. Doa Menuju Kebahagiaan Ertinya: Ya Allah! Aku minta kepada Engkau kebahagian di muak pengadilan dan tempat orang-orang yang mati syahid dan penghidupan orang-orang yang bahagia dan pertolongan mengatasi musuh. keselamatan. kesejahteraan dan taufik kepada apa-apa yang dicintai dan diredhai olehMu.

Doa Ketika Melihat Tanamannya Berbuah. . 63. 64. Doa Ketika Mendapat Mimpi Baik Ertinya: Puji bagi Allah yang telah memberi hajatku. 62. Ertinya: Ya Allah! Berkatilah bagi kami dalam buah-buahan kami dan berkatilah bagi kami dalam negeri kami dan berkatilah bagi kami dalam sukatan kami.61. Doa Ketika Kesenangan Ertinya: Puji bagi Allah. Doa Meminta Mimpi Ertinya: Ya Allah! Perhatikanlah kami kebenaran dengan yang benar dan berikanlah kami jalan mengikutinya dan perhatikanlah kami kebatalan dengan yang batal dan berilah kami jalan menjauhinya. Doa Ketika Membayar Hutang Ertinya: Semoga Allah memberkatimu dan keluargamu dan harta bendamu dan semoga membalasmu dengan kebaikan. yang dengan nikmatNya menjadi sempurna kebaikan. 65.

Doa Hendak Mendirikan Rumah Ertinya: Wahai Tuhan! Tempatkanlah aku di tempat yang diberkati. Engkau sebagus-bagus Pengampunan. Engkau sebagus-bagus yang membukakan.66. tunjukkanlah kami dan hindarkanlah kami dari kaum yang zalim 68. Engkau sebaik-baik yang menempatkan. ampunilah kami. berilah kami rezeki. Engkau sebagus-bagus Penolong. Engkau sebagus-bagus Pengasih. kasihanilah kami. Doa Ketika Mendapat Mimpi Buruk Ertinya: Ya Allah! Aku berlindung kepada Engkau dari perbuatan syaitan dan dari jahatnya mimpi. Pemberi Rezeki. . 67. Doa Qunut Nazilah Ertinya: Ya Allah! Bantulah kami. bukakanlah (menangkanlah) kami.

69. Doa Memperkukuhkan Pemberian Tuhan Ertinya: Ya Allah! Aku berlindung kepada Engkau dari hilangnya nikmat pemberian Engkau dan luputkan kesihatan yang Engkau kurniakan dari datangnya pembalasan seksa Engkau dan dari semua kemurkaan Engkau. 71. 70. Jadikanlah sebaik-baik umurku hingga akhirnya dan sebaik-baik perbuatan hingga kesudahannya dan sebaik-baik masaku hingga menjumpainya. Doa Husnul Khatimah ( Baik Akhirnya) Ertinya: Ya Allah. . tidak ada daya upaya dan kekuatan melainkan pertolongan Allah. Doa Menjauhkan Kejahatan Ertinya: Ya Allah! Aku berlindung kepada Engkau dari kejahatan apa yang aku perbuat dan dari kejahatan semua yang punya kejahatan.

tidak ada daya upaya dan tidak ada kuasa melainkan pertolongan Allah yang Maha Tinggi lagi Maha Agung. 73. mencukupi Allah orang yang berniat jahat kepadaku. mencukupi Allah bagi yang menganiaya aku. Doa Meminta Tetapkan Imam Dan Islam Ertinya: Ya Allah! Perbaikilah urusanku. mencukupi Allah bagi duniaku. kami berlindung kepada Allah yang maha luhur dari kejahatan urat yang berdarah dan dari kejahatan panasnya api neraka. 74. . 75.72. tetapkanlah aku dengan perkataan yang tetap teguh di dunia dan akhirat. DoaKetika Ditimpa Sesuatu Musibah Ertinya: Mencukup Allah bagi agamaku. Doa Meminta Manafaatkan Anggota Ertinya: Ya Allah! Aku berlindung kepada Engkau dari ilmu yang tidak manafaat dan hati yang tidak khusyuk dan doa tidak diterima dan jiwa yang tidak kencang. mencukupi Allah bagi apa yang menyusahkan aku. Doa Ketika Melihat orang Demam Panas Ertinya: Dengan nama Allah yang maha agung.

Doa Menghantar Orang Mengerjakan Haji Ertinya: Semoga Allah membekalimu dengan taqwa dan menghadapkanmu ke dalam kebaikan dan semoga Allah menyelamatkan mu dari kesusahan. . Doa Menjemput Orang Yang Mengerjakan Haji Ertinya: Semoga Allah menerima hajimu dan mengampuni dosamu dan memperoleh perniagaan yang menguntungkan.76. 78. Doa Tolak Bala Ertinya: Segala puji bagi Allah yang menyelamatkan aku dari apa yang ia memberi percubaan dengan sesuatu dan ia mengutamakan aku dari banyaknya makhluk. 77.

Doa Didalam Lailatul Qadar Ertinya: Ya Allah! Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun lagi Maha Mulia. Doa Menjelang Bulan Rejab Ertinya: Ya Allah! Berkatilah kami dalam bulan Rejab dan dalam bulan Syaaban dan sampaikanlah kami ke dalam bulan Ramadhan.com . Terima kasih. Azam.79. maka ampunilah aku. JomDOBI. tuhan 7 petala langit dan tuhan yang mempunyai arasy yang agung. 80. Dan tiada kekuatan melainkan kekuatan Allah yang Maha Tinggi lagi Maha Agung. Semoga mendapat keberkatan dari Doa yang diamalkan. Tiada tuhan melainkan Allah yang Maha lembut lagi Maha Mulia. Maha suci Allah. Engkau suka mengampuni.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful