Dayangku Alina bt.

Awang Habuan 2009492844 Ohope

` Satu ikatan lahir di antara dua orang. lelaki dan perempuan. hak dan tanggungjawab yang telah ditetapkan oleh syarak. untuk hidup bersama di dalam sebuah rumahtangga disamping melahirkan zuriat sebagai meneruskan kelangsungan hidup manusia menurut batas-batas (disiplin). .

ia merupakan perkahwinan antara dua pihak yang berlainan agama. bangsa malah kewarganegaraan. . ` juga dipanggil Eksogami / Exogamy.` ` asalnya digunakan oleh pihak gereja Katholik untuk menyatakan sebuah perkahwinan antara seorang Kristian dan seorang bukan Kristian. Pada hari ini.

.` telah lama dipraktikkan dalam sejarah terutamanya untuk mengeratkan hubungan antara negara ` contohnya perkahwinan Puteri Hang Li Po dengan Sultan Mansur Shah.

` melarang sebarang bentuk perkahwinan termasuklah perkahwinan campur asalkan ianya menurut kehendak syarak.ayat 3) Islam juga tidak . ³Maka berkahwinlah dengan sesiapa yang kamu berkenan dari perempuan-perempuan lain dua. Kemudian jika kamu bimbang tidak akan berlaku adil (di antara isteri-isteri kamu) maka berkahwinlah dengan seorang sahaja´. seperti dinyatakan dalam ayat al Quran. (Surah An-Nisaa¶ . tiga atau empat.

( Riwayat Muslim) .W yang bermaksud: "Wahai pemuda-pemuda. kerana sesungguhnya perkahwinan itu akan memejamkan matanya (terhadap orang yang tidak halal dilihatnya) dan terkawal kehormatannya dan sesiapa yang tidak mampu berkahwin hendaklah ia berpuasa. bahawa puasa itu menjadi benteng". hendaklah ia kahwin.A.` Sabda Rasulullah S. sesiapa yang mampu di antara kamu (mempunyai belanja serta keinginan) hendak berkahwin.

3 Antara Kaum Antara Negara Antara Agama .` Kahwin campur boleh dikelaskan kepada kategori.

seorang lelaki India berkahwin dengan seorang perempuan Cina. .` melibatkan dua individu yang berlainan kaum.

Secara lazimnya. penganut agama lain perlu melahirkan generasi ` memeluk agama Islam untuk membolehkan beliau berkahwin dengan seorang Muslim. .` kacukan yang dibesarkan dalam pertembungan dua budaya.

Jabatan Kefahaman Islam Malaysia PERKIM (badan bukan kerajaan) memberikan bantuan dalam soal pemahaman Islam dan bimbingan .

` melibatkan kewarganegaraan muslim yang berbangsa Melayu berkahwin dengan seorang muslim yang berbangsa Arab seorang .

` melibatkan dua idividu yang menganut agama yang berbeza seorang seorang Hindu berkahwin dengan seorang Buddha. .

beliau mesti menukar agamanya kepada agama Islam.` dapat mengetahui dan mempelajari bangsa dan budaya lain. . ` kahwin campur dapat menyebarkan dakwah keagamaan apabila seseorang yang bukan Muslim ingin berkahwin dengan seorang Muslim.

cantik etc.` anak-anak yang lahir dari hasil perkahwinan itu juga beragama Islam Anak-anak mewarisi gen2 yang baik (pandai.) Anak-anak hasil perkahwinan campur terbukti mempunyai tahap kesihatan yang lebih tinggi ` ` .

` generasi yang lahir dari perkahwinan campur juga tidak bersikap perkauman dan berfikiran terbuka terhadap budaya lain. ` memupuk sikap perpaduan dan keharmonian di antara kaum-kaum di negara ini .

Pegangan agama juga mudah .` goyah dan sesat disebabkan terikut-ikut budaya asing yang lebih terbuka.

` timbulnya masalah komunikasi antara pasangan dan ahli keluarga akan kembali ` murtad dan anak akan menjadi mangsa perebutan di antara ibu dan ayahnya ` komitmen suami terhadap isteri yang baru memeluk Islam .

` Perkahwinan campur terdapat impak positif serta negatifnya yang tersendiri. Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan. supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak. Sesungguhnya Allah . Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful