P. 1
Keburukan Dan Kebaikan Kahwin Campur

Keburukan Dan Kebaikan Kahwin Campur

|Views: 4,561|Likes:
Published by Dayangku Alina

More info:

Published by: Dayangku Alina on Jun 13, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/21/2013

pdf

text

original

Dayangku Alina bt.

Awang Habuan 2009492844 Ohope

. lelaki dan perempuan.` Satu ikatan lahir di antara dua orang. untuk hidup bersama di dalam sebuah rumahtangga disamping melahirkan zuriat sebagai meneruskan kelangsungan hidup manusia menurut batas-batas (disiplin). hak dan tanggungjawab yang telah ditetapkan oleh syarak.

` juga dipanggil Eksogami / Exogamy. ia merupakan perkahwinan antara dua pihak yang berlainan agama. bangsa malah kewarganegaraan. Pada hari ini. .` ` asalnya digunakan oleh pihak gereja Katholik untuk menyatakan sebuah perkahwinan antara seorang Kristian dan seorang bukan Kristian.

` telah lama dipraktikkan dalam sejarah terutamanya untuk mengeratkan hubungan antara negara ` contohnya perkahwinan Puteri Hang Li Po dengan Sultan Mansur Shah. .

³Maka berkahwinlah dengan sesiapa yang kamu berkenan dari perempuan-perempuan lain dua.ayat 3) Islam juga tidak . tiga atau empat. seperti dinyatakan dalam ayat al Quran. (Surah An-Nisaa¶ . Kemudian jika kamu bimbang tidak akan berlaku adil (di antara isteri-isteri kamu) maka berkahwinlah dengan seorang sahaja´.` melarang sebarang bentuk perkahwinan termasuklah perkahwinan campur asalkan ianya menurut kehendak syarak.

hendaklah ia kahwin. ( Riwayat Muslim) . sesiapa yang mampu di antara kamu (mempunyai belanja serta keinginan) hendak berkahwin. bahawa puasa itu menjadi benteng". kerana sesungguhnya perkahwinan itu akan memejamkan matanya (terhadap orang yang tidak halal dilihatnya) dan terkawal kehormatannya dan sesiapa yang tidak mampu berkahwin hendaklah ia berpuasa.W yang bermaksud: "Wahai pemuda-pemuda.A.` Sabda Rasulullah S.

3 Antara Kaum Antara Negara Antara Agama .` Kahwin campur boleh dikelaskan kepada kategori.

` melibatkan dua individu yang berlainan kaum. seorang lelaki India berkahwin dengan seorang perempuan Cina. .

` kacukan yang dibesarkan dalam pertembungan dua budaya. penganut agama lain perlu melahirkan generasi ` memeluk agama Islam untuk membolehkan beliau berkahwin dengan seorang Muslim. . Secara lazimnya.

Jabatan Kefahaman Islam Malaysia PERKIM (badan bukan kerajaan) memberikan bantuan dalam soal pemahaman Islam dan bimbingan .

` melibatkan kewarganegaraan muslim yang berbangsa Melayu berkahwin dengan seorang muslim yang berbangsa Arab seorang .

` melibatkan dua idividu yang menganut agama yang berbeza seorang seorang Hindu berkahwin dengan seorang Buddha. .

beliau mesti menukar agamanya kepada agama Islam. ` kahwin campur dapat menyebarkan dakwah keagamaan apabila seseorang yang bukan Muslim ingin berkahwin dengan seorang Muslim. .` dapat mengetahui dan mempelajari bangsa dan budaya lain.

cantik etc.) Anak-anak hasil perkahwinan campur terbukti mempunyai tahap kesihatan yang lebih tinggi ` ` .` anak-anak yang lahir dari hasil perkahwinan itu juga beragama Islam Anak-anak mewarisi gen2 yang baik (pandai.

` memupuk sikap perpaduan dan keharmonian di antara kaum-kaum di negara ini .` generasi yang lahir dari perkahwinan campur juga tidak bersikap perkauman dan berfikiran terbuka terhadap budaya lain.

` goyah dan sesat disebabkan terikut-ikut budaya asing yang lebih terbuka. Pegangan agama juga mudah .

` timbulnya masalah komunikasi antara pasangan dan ahli keluarga akan kembali ` murtad dan anak akan menjadi mangsa perebutan di antara ibu dan ayahnya ` komitmen suami terhadap isteri yang baru memeluk Islam .

` Perkahwinan campur terdapat impak positif serta negatifnya yang tersendiri. Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan. dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak. (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah . Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu. supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain).

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->