P. 1
Keburukan Dan Kebaikan Kahwin Campur

Keburukan Dan Kebaikan Kahwin Campur

|Views: 4,387|Likes:
Published by Dayangku Alina

More info:

Published by: Dayangku Alina on Jun 13, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/21/2013

pdf

text

original

Dayangku Alina bt.

Awang Habuan 2009492844 Ohope

. hak dan tanggungjawab yang telah ditetapkan oleh syarak. untuk hidup bersama di dalam sebuah rumahtangga disamping melahirkan zuriat sebagai meneruskan kelangsungan hidup manusia menurut batas-batas (disiplin).` Satu ikatan lahir di antara dua orang. lelaki dan perempuan.

Pada hari ini. ` juga dipanggil Eksogami / Exogamy. ia merupakan perkahwinan antara dua pihak yang berlainan agama.` ` asalnya digunakan oleh pihak gereja Katholik untuk menyatakan sebuah perkahwinan antara seorang Kristian dan seorang bukan Kristian. . bangsa malah kewarganegaraan.

.` telah lama dipraktikkan dalam sejarah terutamanya untuk mengeratkan hubungan antara negara ` contohnya perkahwinan Puteri Hang Li Po dengan Sultan Mansur Shah.

ayat 3) Islam juga tidak . seperti dinyatakan dalam ayat al Quran. ³Maka berkahwinlah dengan sesiapa yang kamu berkenan dari perempuan-perempuan lain dua. tiga atau empat. (Surah An-Nisaa¶ . Kemudian jika kamu bimbang tidak akan berlaku adil (di antara isteri-isteri kamu) maka berkahwinlah dengan seorang sahaja´.` melarang sebarang bentuk perkahwinan termasuklah perkahwinan campur asalkan ianya menurut kehendak syarak.

( Riwayat Muslim) . kerana sesungguhnya perkahwinan itu akan memejamkan matanya (terhadap orang yang tidak halal dilihatnya) dan terkawal kehormatannya dan sesiapa yang tidak mampu berkahwin hendaklah ia berpuasa. hendaklah ia kahwin. bahawa puasa itu menjadi benteng".W yang bermaksud: "Wahai pemuda-pemuda.A. sesiapa yang mampu di antara kamu (mempunyai belanja serta keinginan) hendak berkahwin.` Sabda Rasulullah S.

` Kahwin campur boleh dikelaskan kepada kategori. 3 Antara Kaum Antara Negara Antara Agama .

. seorang lelaki India berkahwin dengan seorang perempuan Cina.` melibatkan dua individu yang berlainan kaum.

Secara lazimnya.` kacukan yang dibesarkan dalam pertembungan dua budaya. penganut agama lain perlu melahirkan generasi ` memeluk agama Islam untuk membolehkan beliau berkahwin dengan seorang Muslim. .

Jabatan Kefahaman Islam Malaysia PERKIM (badan bukan kerajaan) memberikan bantuan dalam soal pemahaman Islam dan bimbingan .

` melibatkan kewarganegaraan muslim yang berbangsa Melayu berkahwin dengan seorang muslim yang berbangsa Arab seorang .

.` melibatkan dua idividu yang menganut agama yang berbeza seorang seorang Hindu berkahwin dengan seorang Buddha.

` dapat mengetahui dan mempelajari bangsa dan budaya lain. . beliau mesti menukar agamanya kepada agama Islam. ` kahwin campur dapat menyebarkan dakwah keagamaan apabila seseorang yang bukan Muslim ingin berkahwin dengan seorang Muslim.

` anak-anak yang lahir dari hasil perkahwinan itu juga beragama Islam Anak-anak mewarisi gen2 yang baik (pandai.) Anak-anak hasil perkahwinan campur terbukti mempunyai tahap kesihatan yang lebih tinggi ` ` . cantik etc.

` memupuk sikap perpaduan dan keharmonian di antara kaum-kaum di negara ini .` generasi yang lahir dari perkahwinan campur juga tidak bersikap perkauman dan berfikiran terbuka terhadap budaya lain.

Pegangan agama juga mudah .` goyah dan sesat disebabkan terikut-ikut budaya asing yang lebih terbuka.

` timbulnya masalah komunikasi antara pasangan dan ahli keluarga akan kembali ` murtad dan anak akan menjadi mangsa perebutan di antara ibu dan ayahnya ` komitmen suami terhadap isteri yang baru memeluk Islam .

dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak.` Perkahwinan campur terdapat impak positif serta negatifnya yang tersendiri. Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu. (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah . Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan. supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain).

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->