P. 1
Modul Minda Sihat_web

Modul Minda Sihat_web

|Views: 1,753|Likes:
Published by najidah794477

More info:

Published by: najidah794477 on Jun 15, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/17/2013

pdf

text

original

Halaman

Pengenalan Objektif Modul Objektif Khusus Skop Modul Kumpulan Sasar Unit 1 Unit 2 Unit 3 Unit 4 Unit 5 Unit 6 Unit 7 Unit 8 Tangani Stres Kawal Marah Teknik Relaksasi Berfikir Secara Positif Penyelesaian Masalah Komunikasi Interpersonal Berkesan Tegas Diri (Asertif) Kemahiran Keibubapaan

1 1 1 2 2 3 19 22 25 28 33 39 44

PENGENALAN
romosi Kesihatan Mental adalah satu strategi penting bagi meningkatkan pengetahuan umum dan kemahiran daya tindak kumpulan sasar mengenai kesihatan mental. Kempen Cara Hidup Sihat bermula tahun 2003 yang bertemakan ‘Sihat Sepanjang Hayat’ telah memfokuskan kepada empat skop. Salah satunya ialah Pupuk Minda Sihat dengan Menangani Stres.

P

Modul ini adalah sebagai pelengkap kepada skop Pupuk Minda Sihat untuk memperkasakan fasilitator-fasilitator yang dilatih supaya mereka dapat mempertingkatkan kemahiran pengurusan minda sihat.

OBJEKTIF MODUL
Untuk meningkatkan pengetahuan dan memperkasakan fasilitator dalam kemahiran pengurusan minda sihat.

OBJEKTIF KHUSUS
i) ii) iii) Untuk meningkatkan pengetahuan fasilitator tentang stres dan cara-cara menanganinya. Untuk meningkatkan kemahiran fasilitator dalam menangani stres. Untuk meningkatkan kemahiran fasilitator dalam pengurusan kemarahan.
1

iv) Untuk meningkatkan kemahiran fasilitator dalam komunikasi interpersonal secara berkesan. v) Untuk meningkatkan kemahiran fasilitator dalam penyelesaian masalah dan daya tindak.

vi) Untuk membentuk kemahiran klien dalam menggunakan teknik relaksasi.

SKOP MODUL
i) ii) iii) Tangani Stres Kawal Marah Teknik Relaksasi

iv) Fikir Secara Positif v) Penyelesaian Masalah

vi) Komunikasi Interpersonal Berkesan vii) Tegas Diri (Asertif)

KUMPULAN SASAR
Dewasa

2

1

Unit

Tangani Stres

PENGENALAN
Setiap individu tidak akan terlepas daripada mengalami stres. Semua orang akan mengalami stres pada sesuatu masa dalam hidupnya. Stres adalah tindakbalas fizikal, emosi dan mental seseorang terhadap sebarang perubahan atau tuntutan. Stres yang sederhana adalah berguna dan boleh menjadi faktor motivasi dalam perkembangan hidup seseorang tetapi stres yang berlebihan adalah merosakkan. Stres berlaku apabila tuntutan seseorang itu tidak setanding dengan kebolehan atau kemampuan kemahiran daya tindaknya.

UNIT 1A : SARINGAN MINDA SIHAT OBJEKTIF PEMBELAJARAN
Di akhir sesi ini, fasilitator akan dapat melakukan saringan minda sihat.

SARINGAN MINDA SIHAT
i) ii) iii) Ujian Thermostress Saringan Minda Sihat (DASS) Saringan Minda Sihat (Personaliti)

iv) Saringan Minda Sihat (Gaya Daya Tindak)

AKTIVITI
i) ii) iii) Fasilitator melalui ujian Saringan Minda Sihat (DASS). Fasilitator melalui ujian Saringan Minda Sihat (Personaliti). Fasilitator melalui ujian Saringan Minda Sihat (Gaya Daya Tindak).

KAEDAH PENGAJARAN
Ujian Saringan Minda Sihat

PROSES PENGENDALIAN
i) Ujian Thermostress Ujian Thermostress adalah ujian yang bertujuan menentukan sama ada seseorang itu mengalami stres atau tidak. a) Fasilitator meminta klien meletakkan ibu jari kanan ke atas kad Thermostress. b) c) Ibu jari diletakkan selama 1 minit. Keputusan ujian stres akan ditunjukkan melalui identifikasi warna pada strip ujian Thermostress.
3

Sekiranya klien dikenalpasti mengalami stres. Fasilitator menginterpretasikan skor dan memaklumkan kepada klien tahap status stres. Fasilitator meminta kembali SMS 1a daripada klien. Sekiranya tahap stres klien biasa/normal.d) e) f) Fasilitator menginterpretasikan hasil keputusan ujian mengikut warna. ii) Ujian DASS a) b) c) d) Fasilitator mengedarkan SMS 1a kepada klien untuk dilengkapkan. Fasilitator menginterpretasikan skor berpandukan SMS 2b. ALAT BANTU MENGAJAR i) ii) iii) iv) Kad Thermostress SMS 1 (a&b) : Soal Selidik DASS SMS 2 (a&b) : Soal Selidik Jenis Personaliti SMS 3 (a&b) : Soal Selidik Gaya Daya Tindak 4 . ucapkan “Tahniah. Anda Tidak Stres” kepada klien. lakukan Saringan Minda Sihat (DASS). Fasilitator meminta kembali SMS 2a daripada klien. iv) Ujian Gaya Daya Tindak a) b) c) d) Fasilitator mengedarkan SMS 3a kepada klien untuk dilengkapkan. Fasilitator memaklumkan keputusan saringan kepada klien. Fasilitator memindahkan maklumat SMS 1a yang telah diisi oleh klien ke dalam SMS 1b dan menjumlahkan skor di ruang jumlah. Fasilitator memaklumkan keputusan saringan kepada klien. Fasilitator meminta kembali SMS 3a daripada klien. Fasilitator menginterpretasikan skor berpandukan SMS 3b. anzieti dan kemurungan. iii) Saringan Personaliti a) b) c) d) Fasilitator mengedarkan SMS 2a kepada klien untuk dilengkapkan.

.................................... Anzieti dan Kemurungan).... No.................................................. Ujian Stres DASS Keputusan Anzieti Kemurungan 5 ................. Telefon:. Masukkan skala markah jawapan ke dalam ruangan kosong di Bahagian 2.. Langkah 3: Langkah 4: KEPUTUSAN SARINGAN MINDA SIHAT Nama:.... Tarikh:... mengikut soalan (S) bagi setiap kategori (Stres.. Jumlahkan skala markah bagi setiap kategori bagi mengetahui tahap status kesihatan mental anda...............SMS 1 SARINGAN MINDA SIHAT UJIAN DASS Langkah 1: Langkah 2: Sila baca dan jawab soal selidik DASS...... Sila isikan keputusan dalam Bahagian 3 dan isikan dalam keratan di muka hadapan........ Jantina: : Lelaki / Perempuan Umur:.........

Saya rasa hampir panik 16... 5... No..... Walaupun saya tidak melakukan aktiviti fizikal...... Tidak ada jawapan betul atau salah.............. JANGAN guna terlalu banyak masa untuk mana-mana kenyataan............ Umur:...SMS 1a SARINGAN MINDA SIHAT SOAL SELIDIK: DASS Nama:.3) yang menggambarkan keadaan anda SEMINGGU YANG LEPAS. bernafas terlalu cepat............. Saya rasa susah untuk bertenang Saya sedar mulut saya rasa kering Saya seolah-olah tidak dapat mengalami perasaan positif sama sekali Saya mengalami kesukaran bernafas (contohnya.............. Saya rasa muram dan sedih 14......... Saya rasa diri saya tidak berharga 18....1..... Saya dapati saya mudah resah 12... tercungap-cungap walaupun tidak melakukan aktiviti fizikal) Saya rasa tidak bersemangat untuk memulakan sesuatu keadaan Saya cenderung bertindak secara berlebihan kepada sesuatu keadaan Saya pernah menggeletar (contohnya tangan) Saya rasa saya terlalu gelisah Saya risau akan berlaku keadaan di mana saya panik dan berkelakuan bodoh 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 10......... Saya tidak bersemangat langsung 17..... KKM.. 7... Saya mudah tersinggung 19. 8..... Telefon:.. Saya berasa sukar untuk relaks 13. 4.. 6 ..... Skala markah adalah seperti berikut: 0= Tidak pernah sama sekali S 1 = Jarang 2 = Kerap 3 = Sangat kerap Tidak Jarang Kerap Sangat Pernah Kerap 0 1...... 3......... 2.. BAHAGIAN 1 Sila baca setiap kenyataan dan bulatkan jawapan (skala marakah 0.. saya sedar akan debaran jantung saya (contoh degupan jantung lebih cepat) 20.. 9...... Jantina: Lelaki / Perempuan Tarikh:......... Saya tidak boleh terima apa jua yang menghalangi saya daripada meneruskan apa yang saya sedang lakukan 15.. Saya rasa hidup ini tidak bererti lagi Unit Kesihatan Mental....2. Saya rasa tidak ada apa yang saya harapkan (putus harapan) 11... 6..... Bahagian Pembangunan Kesihatan Keluarga.. Saya rasa takut tanpa sebab 21.

SKOR SARINGAN Kemurungan Normal Ringan Sederhana Teruk Sangat Teruk 0-5 6-7 8-10 11-14 15+ Anzieti 0-4 5-6 7-8 9-10 11+ Stres 0-7 8-9 10-13 14-17 18+ BAHAGIAN 3 Isikan keputusan (normal. teruk atau sangat teruk) di dalam jadual di bawah. ringan.sederhana. KEPUTUSAN UJIAN DASS Ujian Stres Anzieti Kemurungan Tahap 7 .SMS 1b BAHAGIAN 2 STRES Soalan Markah Sasaran S1 S6 S8 S11 S12 S14 S18 Jumlah ANZIETI Soalan Markah Sasaran S2 S4 S7 S9 S15 S19 S20 Jumlah KEMURUNGAN (DEPRESSION) Soalan Markah Sasaran S3 S5 S10 S13 S16 S17 S21 Jumlah Selepas dijumlahkan. sila rujuk kepada petak skor saringan dan terjemahkan jumlah skor untuk mengetahui tahap status kesihatan mental anda.

. Tarikh:................. Isikan keputusan dalam Bahagian 3 dan dalam keratan di muka hadapan..... No Telefon:............. Jumlahkan skala markah untuk mengetahui jenis personaliti............... Jantina: : Lelaki / Perempuan Umur:.... Ujian Jenis Personaliti Gaya Daya Tindak * Keratan untuk diberi kepada klien....................SMS 2 SARINGAN MINDA SIHAT UJIAN JENIS PERSONALITI Langkah 1: Langkah 2: Langkah 3: Sila baca dan jawab soal selidik Jenis Personaliti............................... Keputusan 8 .................... KEPUTUSAN SARINGAN MINDA SIHAT Nama:.............................

...5............1.... 7.. Adakah percakapan anda mengambil kira perasaan orang lain? 13.... Umur:.. 9. 5....................................... 8........4..... BAHAGIAN 1 Sila baca setiap kenyataan dan bulatkan jawapan ( skala markah 0. Adakah anda makan dengan cepat? 15... Adakah anda mahu pengiktirafan daripada orang lain? 14..... No Telefon:.............. Adakah anda seorang yang mendesak? 11.2..... 2..........SMS 2a SARINGAN MINDA SIHAT SOAL SELIDIK: JENIS PERSONALITI Nama:......................6 ) S Sangat Kerap Tidak Pernah 6 1..3.... 3...... Adakah anda bersedia untuk tugasan seterusnya? 9 ....... 10.... Jantina: Lelaki / Perempuan Tarikh:. Adakah anda sering mencelah percakapan orang lain? 12... 4. Adakah anda sentiasa merasa terburu-buru? Adakah anda berjalan dengan pantas? Adakah anda jenis bersaing? Adakah anda kurang sabar? Adakah anda melakukan sesuatu tugas dengan bersungguhsungguh? Adakah anda mempunyai minat lain selain pekerjaan anda? Adakah anda menyembunyikan perasaan anda? Adakah anda bercakap dengan cepat? Adakah anda cuba melakukan lebih daripada satu perkara pada satu masa? 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 6. Adakah anda bercita-cita tinggi? 16...

...... Contohnya:a) Jika jumlah skor adalah 60..... 10 ... Semakin tinggi jumlah skor.........96.... Semakin rendah jumlah skor...... 2) Rujuk kepada skala skor saringan untuk menentukan ke arah mana Jenis Personaliti.......... responden menjurus ke arah Personaliti Jenis A. akan menjurus ke arah Personaliti Jenis A........... 3) Jumlah keseluruhan skor akan berada dalam lingkungan 0 ..... SKALA SKOR SARINGAN 96 Jenis A 84 72 60 48 36 24 12 0 Jenis B BAHAGIAN 3 KEPUTUSAN Jumlah keseluruhan skor Jenis Personaliti : ... responden dikenalpasti Personaliti Jenis A.. : ... b) Jika jumlah skor adalah 72.....SMS 2b BAHAGIAN 2 Mengira Skor Jenis Personaliti PANDUAN MENGIRA SKOR DAN INTERPRETASI SKOR 1) Jumlahkan skala markah dan dapatkan jumlah keseluruhan..... akan menjurus ke arah Personaliti Jenis B...... Skor 48 adalah titik tengah keputusan jenis Personaliti A atau Personaliti B......

SMS 3 SARINGAN MINDA SIHAT UJIAN GAYA DAYA TINDAK Langkah 1: Langkah 2: Langkah 3: Sila baca soal selidik Gaya Daya Tindak Jumlahkan skala markah untuk mengetahui jenis Gaya Daya Tindak Isikan keputusan dalam Bahagian 3 (SMS 3b) dan dalam keratan di muka hadapan (SMS 2) 11 .

. Mendapatkan seseorang untuk mengadu nasib dan juga mendapat sokongan emosi dan keselesaan.. 2.... 16. 19.. 5..... memasak. Membandingkan diri dengan seseorang.. 11..... tetapi tidak berhadapan dengan masalah secara terus.. 14..... tokoh agama... 8.. doktor.. Menyedari bahawa sesuatu dapat dilakukan untuk mengubah situasi lalu melaksanakannya.3.. No Telefon:.......1. 15.. peguam.5.. 3.. 21.. Melibatkan diri dalam aktiviti-aktiviti lain yang anda mahir (seperti sukan.. dsb. 4. Merujuk kepada orang lain (kawan. dll) dalam usaha untuk membuatkan dirinya berasa baik sebelum cuba menangani masalah yang dihadapi. 24.. 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 Selalu Guna 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 10... dll) untuk nasihat terperinci mengenai cara menangani masalah.. Jantina : Lelaki / Perempuan Tarikh:. 9.................. melukis. Bercakap dengan diri sendiri untuk memberi semangat bagi menghadapi situasi.. Melepaskan kemarahan dan perasaan (seperti menjerit dan memusnahkan barang).... 22... Mengabaikan gangguan lain dan hanya menumpukan pada masalah yang dihadapi........ BAHAGIAN 1 Sila baca setiap kenyataan dan bulatkan jawapan ( skala markah 0..... Mengasingkan diri (meninggalkan situasi bermasalah)..4. sama ada secara nyata atau bayangan...... ahli keluarga... mendengar muzik yang kuat. Membuatkan diri sibuk supaya tidak memikirkan masalah yang dihadapi. Mengasingkan diri daripada orang lain.. mengundurkan diri dan melihat kepada situasi daripada sudut lain untuk menjadikannya kelihatan lebih baik.... 23.. 6. Hanya terikut-ikut dengan apa yang terjadi...... Umur:............... Menerima situasi seperti mana yang terjadi dan tidak melakukan sesuatu untuk mengubahnya...... Sama ada merokok.. 20... Merujuk kepada orang yang lebih mahir (seperti pensyarah. Berallih kepada agama dan pengamalan agama untuk membantu dalam memahami dan menghadapi situasi.. Tidak melakukan apa-apa berkenaan dengan masalah dengan segera.....) untuk membincangkan masalah..... Tidak melakukan sesuatu secara terus untuk mengubah situasi.. Meninjau balik tindakan dan prosedur sebelumnya untuk melihat sama ada kesilapan telah dilakukan. minum alkohol.. 7..2...6 ) S Tidak Guna 0 1.. menonton TV... Melihat kepada sudut yang baik iaitu mempercayai perkara akan menjadi lebih baik dan akan dapat diselesaikan pada masa depan... 13... 12. 17. 12 ..... Mengambil masa untuk membuat rancangan untuk menyelesaikan masalah yang dihadapi (ini termasuk meninjau balik pengalaman lepas).. makan atau hanya “duduk-duduk sahaja”.SMS 3a SARINGAN MINDA SIHAT SOAL SELIDIK: GAYA DAYA TINDAK Nama:.. Cuba melihat kepada perkara yang paling baik dalam situasi. Menggunakan teknik-teknik relaksasi dan meditasi (seperti meditasis dan latihan pernafasan) untuk menenangkan diri..... 18.. Enggan mempercayai bahawa perkara itu telah berlaku. tetapi menunggu masa yang lebih sesuai untuk bertindak.

....... 13 . Jumlahkan jawapan bagi soalan-soalan................ Terjemahkan jumlah mengikut skor saringan..... : ................72 73 . SKALA SKOR SARINGAN Teruk Ringan Sederhana Baik ≤ 18 19 .........96 ≥ 97 BAHAGIAN 3 KEPUTUSAN Jumlah keseluruhan skor Gaya Daya Tindak : .........SMS 3b BAHAGIAN 2 SKOR SOAL SELIDIK GAYA DAYA TINDAK Panduan Untuk Instruktur:1....... 2............

DEFINISI STRES Stres adalah tindakbalas fizikal. Stres boleh berlaku kepada sesiapa sahaja tidak mengira umur. emosi dan mental seseorang kepada perubahan / cabaran. fasilitator boleh:i) ii) iii) Memahami konsep stres. Mengetahui tanda-tanda stres. Mengenalpasti punca-punca stres.UNIT 1B : MENGENALPASTI STRES OBJEKTIF PEMBELAJARAN Di akhir sesi ini. jantina. bangsa atau agama. Tindakbalas yang tidak sihat terhadap stres boleh berlaku apabila individu mengalami stres yang melampaui tahap yang boleh diterimanya. TANDA-TANDA STRES i) Fizikal • • • • • • • ii) Kering mulut Gementar Susah tidur Cepat letih Kurang selera makan Sakit kepala Lenguh-lenguh badan Emosi • • • Gelisah Cepat marah Lemah semangat 14 .

iii) Tingkah laku • • • • • • • • • • Merokok berlebihan Makan belebihan Bertindak secara impulsif Mudah terkejut Menyalahguna dadah iv) Fikiran Bimbang Kurang daya tumpuan Mudah lupa Takut gagal Rendah diri PUNCA STRES Punca-punca atau faktor-faktor yang boleh menyebabkan stres ialah: i) Dalam Diri Sendiri • • • • • • ii) Cita-cita / harapan yang terlalu tinggi Harga diri yang rendah Kurang keyakinan diri Takut untuk gagal Perbandingan dengan orang lain Kehendak individu tidak tercapai Psikologi • • • • iii) Jenis personaliti Tragedi Kehilangan orang yang dikasihi Tidak berpijak di bumi nyata Biologi • • • • • Penyakit fizikal kronik Perubahan pada tubuh Kecederaan Tidak cukup rehat Malnutrisi 15 .

jiran yang bermasalah . ALAT BANTU MENGAJAR i) ii) iii) Slaid ceramah Risalah Poster 16 . Fasilitator menanyakan soalan “Apakah Tanda-Tanda Stres”. vi) Fasilitator menerangkan punca-punca stres. v) Fasilitator menanyakan soalan “Apakah Punca-Punca Stres”.kurang penghargaan • Persekitaran .jenis pekerjaan .iv) Sosial • • Berpindah rumah. Fasilitator menerangkan “Apa Itu Stres”.tempat kerja kurang selesa .sanitari yang teruk AKTIVITI i) ii) iii) Fasilitator bertanya kepada klien apa yang mereka faham mengenai stres. iv) Fasilitator menerangkan tanda-tanda stres.beban kerja . konflik perkahwinan atau penceraian Tempat kerja .

Fasilitator menerangkan terdapat beberapa kaedah lain menangani stres:a) b) c) d) Berfikir Secara Positif – Unit 4 Tingkatkan Kemahiran Daya Tindak : Penyelesaian Masalah Melalui Pendekatan IDEAL – Unit 5 Kemahiran Komunikasi Interpersonal – Unit 6 Tegas Diri (Asertif) – Unit 7 BAGAIMANA UNTUK MENANGANI STRES Sekiranya individu sedang mengalami stres. 17 . fasilitator akan:i) ii) Meningkatkan pengetahuan tentang kaedah-kaedah menangani stres. KAEDAH MENANGANI STRES i) ii) iii) iv) v) Kaedah 10 B Berfikir Secara Positif Tingkatkan Kemahiran Penyelesaian Masalah Melalui Pendekatan IDEAL Komunikasi Interpersonal Berkesan Tegas Diri (Asertif) AKTIVITI i) ii) Fasilitator menerangkan tentang kaedah 10B kepada klien.UNIT 1C : KAEDAH-KAEDAH MENANGANI STRES OBJEKTIF PEMBELAJARAN Di akhir sesi ini. dia boleh mengurangkan stres yang dialami dengan mengamalkan Kaedah 10B. Meningkatkan kemahiran menangani stres.

emosi dan minda. Ini boleh dilakukan melalui beberapa tindakan susulan seperti berikut:- KAEDAH 10B Tahu Tanda-Tanda Stres Kenalpasti Punca-Punca Stres Berfikir Secara Positif Tingkatkan Kemahiran Penyelesaian Masalah Mengamalkan Komunikasi Interpersonal Berkesan Tegas Diri (Asertif) ALAT BANTU MENGAJAR i) ii) Risalah Lembaran Penawar Stres 18 .Kaedah 10 B ini adalah:- B B B B B B B B B B - Bertenang Bernafas dengan dalam Berkata : Relaks / Tak Mengapa Beribadat Bercakap dengan seseorang Berurut Berehat & mendengar muzik Beriadah Bersenam Berfikir positif Walau bagaimanapun. stres perlu ditangani secara berterusan bagi memastikan individu itu sihat secara fizikal.

Kemarahan boleh berlaku kepada sesiapa sahaja dan boleh berlaku secara spontan atau perlahan-lahan. Kemarahan juga merupakan satu masalah emosi utama akibat daripada stres jika tidak dikawal. OBJEKTIF PEMBELAJARAN Di akhir sesi ini. fasilitator boleh mempelajari cara-cara mengawal kemarahan secara positif.2 Unit Kawal Marah PENGENALAN Kemarahan terbina secara perlahan-lahan dan menyebabkan perubahan pada fisiologi badan. DEFINISI KEMARAHAN Kemarahan adalah perasaan semulajadi yang ada pada setiap individu. Marah mengakibatkan kesan emosi negatif kepada individu dan menjejaskan keupayaan untuk berfungsi secara optimum. Kemarahan merupakan kesan emosi akibat daripada:i) ii) iii) Sakit hati / kecewa Ancaman / ugutan Penderaan fizikal iv) Kehilangan TANDA-TANDA MARAH i) Fizikal • • • • ii) Mengetap gigi Sakit / pening kepala Tangan berpeluh Muka merah padam Emosi • • • • Sedih Rasa bersalah Geram Gelisah 19 .

iv) Fasilitator memaklumkan keputusan saringan kepada klien. tinggalkan tempat kejadian dengan serta merta. Jika anda tidak dapat mengawal kemarahan. Fasilitator menginterpretasikan skor. Fasilitator meminta kembali borang yang telah dilengkapkan daripada klien. KAEDAH PENGAJARAN i) ii) Khidmat nasihat individu. contohnya kira sampai 10. Khidmat nasihat secara berkumpulan.iii) Tingkah laku • • • • Menangis Menjerit Mengeluarkan kata-kata kesat Mengasingkan diri AKTIVITI i) ii) iii) Fasilitator mengedarkan Borang Penilaian Kemarahan kepada klien untuk dilengkapkan. tarik nafas dengan mendalam. Jangan buat sesuatu yang merumitkan lagi keadaan. Bertenang. LANGKAH 3B i) B : Berhenti • • • Kebolehan berhenti adalah penting supaya anda mempunyai masa untuk mempertimbangkan situasi (melihat dan mendengar). atau membaca doa. Kekal pada isu tersebut. v) Fasilitator mengajar Langkah 3B mengawal kemarahan. ii) B : Berfikir • • • • Adalah baik jika boleh merancang pemikiran anda sebelum bercakap dengan orang yang anda marah. 20 . jangan ungkit perselisihan lama dan jangan ambil hati. Cuba kenal pasti dan selesaikan masalah tersebut.

iii) B : Bertindak • • Daya tindak merujuk kepada usaha untuk mengatasi perkara yang menimbulkan kemarahan. ALAT BANTU MENGAJAR i) ii) Panduan Kawal Marah Slaid ceramah 21 . Gunakan daya tindak yang berkesan (Sila rujuk Unit 5).

ii) Teknik-teknik relaksasi adalah seperti berikut:a) b) Latihan pernafasan Urutan • Bahu dan leher • Kaki c) d) e) Terapi muzik Relaksasi otot Aromaterapi AKTIVITI i) Latihan pernafasan Proses pengendalian:a) Berdiri dengan menjarakkan kaki dan longlaikan tangan di sisi. Sikap tenang hasil daripada relaksasi dapat memperbaiki perhubungan klien dengan orang lain. Teknik ini melibatkan pergerakan otot-otot skeletal dan memerlukan minda ditumpukan kepada sensasi badan. stres dan tekanan darah tinggi. DEFINISI RELAKSASI: i) Faedah-faedah teknik relaksasi:a) b) c) Mengurangkan masalah fizikal akibat tertekan seperti gangguan tidur. fasilitator akan dapat:i) ii) iii) Memahami konsep relaksasi. 22 . Mengamalkan sebahagian kaedah dalam latihan relaksasi.Unit 3 Teknik Relaksasi PENGENALAN Teknik relaksasi adalah suatu teknik yang digunakan bagi mengurangkan tekanan atau stres. Menyatakan faedah latihan relaksasi. sakit kepala. Meningkatkan tahap keyakinan dan harga diri (self esteem) hasil daripada keupayaan mengawal reaksi stres dengan baik. OBJEKTIF PEMBELAJARAN Di akhir sesi ini.

ii) Urutan leher dan bahu Proses pengendalian:a) b) c) d) e) Fasilitator menjemput klien duduk di atas kerusi dan mendapatkan kedudukan selesa. f) Ulangi 5 kali sehingga berasa tenang dan relaks. Urut dengan ibu jari bahagian bawah tengkuk dengan menggunakan teknik memutar. g) Akhirnya.b) Pejam mata dan biarkan kepala tunduk ke hadapan. Letakkan kembali tangan di bahagian bahu klien. buka mata perlahan-lahan. urut dari bahagian bahu hingga ke bahagian atas lengan. Ulangi 3 kali. Dengan perlahan putarkan kepala klien ke kanan dan kemudian ke kiri. Ulangi 3 kali. Letakkan satu tangan di dahi klien dan tangan yang satu lagi di bahagian tengkuk. Ulangi 3 kali. d) Hembuskan nafas perlahan-lahan melalui hidung. Gunakan jari-jemari untuk mengurut bahagian tengah dahi dan terus ke bahagian tengah tepi dengan menggunakan teknik memutar. Letakkan ibu jari di bahagian tengkuk dan urut dengan perlahan-lahan hingga ke bahagian bahunya dan kemudian kembali ke bahagian tengkuk. c) Tarik nafas perlahan-lahan melalui hidung sedalam-dalamnya dengan kiraan 10. 23 . e) Terapkan perasaan lega setiap hembusan nafas. f) g) h) i) j) k) iii) Terapi muzik Proses pengendalian:a) Fasilitator mengucapkan ‘selamat datang’ serta meminta klien duduk di kerusi sofa. Urut dengan ibu jari bermula dari bahagian bawah tengkuk mengarah ke luar menjauhi tulang belakang. Minta klien tanggalkan cermin mata (jika ada) dan menutup mata. Letakkan tangan fasilitator dengan perlahan di atas bahu klien. Ulangi 3 kali. Dengan menggunakan kedua belah tangan. Fasilitator berdiri di belakang klien dan cadangkan melakukan urutan bahu dan leher.

Pejam mata dan bayangkan keadaan tenang sambil mendengar muzik. ALAT BANTU MENGAJAR i) ii) iii) Framed poster Display poster Risalah iv) CD Teknik Pernafasan v) CD Urutan Leher dan Bahu 24 . KAEDAH PENGAJARAN i) ii) iii) Khidmat nasihat individu. dahi.b) c) d) e) Pilih CD mengikut kesukaan klien. tangan dan kaki). Rasakan ketegangan itu hilang perlahan-lahan. Pasang CD dan earphone. Tunjukajar teknik relaksasi. Ulangi latihan ini pada otot-otot di bahagian lain badan (mata. Genggamkan sebelah tangan dengan kuat selama beberapa saat dan tumpukan perhatian kepada ketegangan genggaman tersebut. minta klien kongsi perasaan dengan orang lain. muka. Khidmat nasihat berkumpulan. Sekiranya klien masih stres. iv) Relaksasi otot Proses pengendalian:a) b) c) d) e) Fasilitator mempersilakan klien duduk di atas kerusi yang selesa. Pejamkan mata. Kemudian lepaskan genggaman perlahan-lahan.

individu akan dapat mengawal situasi untuk mencapai matlamat yang positif. Menyenaraikan beberapa faedah pemikiran positif. Fasilitator menerangkan langkah-langkah berfikiran secara positif. Pemikiran positif berkait rapat dengan harga diri. FAEDAH PEMIKIRAN POSITIF i) ii) iii) Individu akan berupaya mengawal situasi dan bukan sebaliknya. AKTIVITI i) ii) iii) Fasilitator memberikan suatu senario kepada klien untuk dibincangkan. Dengan berfikir secara positif. Fasilitator akan menganalisa senario bersama-sama klien. DEFINISI PEMIKIRAN POSITIF Pemikiran positif adalah satu kebolehan individu untuk melihat kebaikan dalam mana-mana situasi walaupun situasi tersebut nampaknya negatif. Berfikiran positif dan menjauhi fikiran negatif pada amnya adalah strategi daya tindak yang baik dalam menangani tekanan dengan lebih berkesan. 25 .4 Unit Berfikir Secara Positif PENGENALAN Berfikir secara positif adalah satu kemampuan individu untuk melihat dari sudut kebaikan dalam sebarang situasi walaupun secara umumnya situasi tersebut adalah negatif. Ini membolehkan individu menangani situasi untuk mencapai hasil positif. fasilitator boleh:i) ii) iii) Memahami konsep pemikiran positif. Mengetahui beberapa langkah-langkah amalan pemikiran positif. OBJEKTIF PEMBELAJARAN Di akhir sesi ini.

Hasil negatif:Tidak dapat menumpukan perhatian ketika bertugas. serta mempunyai fakta yang kukuh. Tidak perlu mengalami stres. “Mesti ada orang cuba menganiaya aku”. Mencari helah untuk tidak hadir kerja. 26 . Langkah-langkah membantu berfikir secara positif Langkah 1 Langkah 2 Langkah 3 Langkah 4 : : : : Mengenalpasti situasi. Prestasi semakin menurun. Terus bersedih dan sentiasa mengelak daripada berjumpa rakan sekerja dan pengurus. Hasil Positif:Berasa selesa dengan diri sendiri dan mempunyai harga diri yang tinggi.SENARIO: Dipersalahkan Kerana Penurunan Produktiviti Syarikat Kemungkinan Respon i) Respon Negatif Pemikiran negatif:Situasi ini akan diterima dengan ungkapan sebegini. Menilai kewujudan pemikiran negatif. ii) Respon Positif Pemikiran positif:Situasi ini akan diterima dengan ungkapan sebegini. Menilai sama ada pemikiran negatif tersebut sahih/wajar. Tindakan negatif:Berasa kecil hati. Gantikan pemikiran negatif dengan pemikiran yang lebih munasabah. “Aku akan mencuba dengan lebih baik pada masa akan datang”. Tindakan Positif:Berjumpa dengan pengurus untuk membincangkan langkah-langkah bagi meningkatkan produktiviti syarikat. Mohon berhenti kerja.

KAEDAH PENGAJARAN i) ii) iii) Khidmat nasihat individu Khidmat nasihat berkumpulan Sesi perbincangan ALAT BANTU MENGAJAR i) ii) iii) Lembaran Senario Panduan Berfikiran Positif Slaid ceramah 27 .

Kebaikan kemahiran penyelesaian masalah yang baik a) b) c) d) Meningkat kebolehan untuk meningkatkan fokus masalah sebenar (kenalpasti dan beri keutamaan). OBJEKTIF PEMBELAJARAN Di akhir sesi ini. Individu yang mempunyai kemahiran penyelesaian masalah yang baik mampu menghadapi masalah yang menjadi beban kepadanya. Mengurangkan stres. Berupaya menyelesaikan masalah dengan lebih baik. adalah perlu memutuskan apa yang perlu dilakukan dan kemudian melakukannya. Membincangkan langkah-langkah untuk menyelesaikan masalah. Senaraikan kebaikan penyelesaian masalah yang baik. tenaga manusia dan kewangan. Pendekatan menyelesaikan masalah secara berkesan dapat membantu memiliki jawapan yang tepat. Langkah-langkah penyelesaian masalah menggunakan kaedah IDEAL . Mengurangkan pembaziran sumber seperti masa. Bagi menyelesaikan masalah. fasilitator boleh:Nyatakan apa itu penyelesaian masalah. Dengan itu. dia boleh menukarkan kelemahan kepada kekuatan yang boleh menjadi aset kepada individu tersebut.5 Unit i) ii) iii) i) ii) I Penyelesaian Masalah PENGENALAN Setiap individu tidak dapat lari daripada menghadapi masalah. Kemahiran daya tindak sering digunakan bersama dengan membuat keputusan. DEFINISI PENYELESAIAN MASALAH Penyelesaian masalah adalah satu proses yang akan menyebabkan perubahan yang dilakukan ke atas sesuatu keadaan akan terhasil seperti yang sepatutnya atau sebagaimana dikehendaki.(Identify) Kenalpasti masalah (apakah yang menyebabkan masalah). Tanya diri anda atau orang lain. bagaimana individu menyelesaikan masalah adalah sangat penting. Membuat penyelesaian masalah adalah sebahagian daripada proses kemahiran penyelesaian masalah. 28 . Sekiranya individu tersebut belajar menyelesaikan masalah secara berkesan.

v) Percaya kepada diri sendiri dalam membuat keputusan dan perlu faham bahawa keputusan yang telah diambil bukan 100% tepat.(Evaluate consequences of each options) Buat penilaian akibat daripada setiap pilihan tersebut (timbang keburukan dan kebaikannya).(Act) Bertindak berdasarkan pilihan yang terbaik. E . ii) iii) iv) Membuat keputusan dengan memilih salah satu daripada beberapa pilihan yang ada. Iktiraf segala usaha yang telah dilakukan termasuk usaha diri sendiri.a) b) c) d) e) Apa sebenarnya yang berlaku? Siapakah yang terlibat? Apakah punca masalah tersebut? Bilakah berlaku? Di manakah berlaku? D . Itu adalah keputusan yang paling tepat pada masa itu. Tangguhkan dahulu membuat keputusan jika tidak mempunyai maklumat lengkap tentang sesuatu perkara itu.(Describe options) Huraikan pilihan-pilihan yang mungkin boleh menyelesaikan masalah. Di samping mudah untuk melihat maklumat sebelum membuat sesuatu keputusan. Selalunya membuat keputusan yang kurang tepat adalah lebih baik daripada tidak membuat keputusan langsung. TIPS UNTUK MEMBUAT KEPUTUSAN YANG BAIK i) Mengambilkira kesan setiap keputusan terhadap mereka yang terlibat. ini juga boleh dijadikan rujukan pada masa-masa akan datang. Proses ini melibatkan pemilihan sesuatu yang terbaik daripada beberapa pilihan yang baik. L . A . Kini tumpukan pula pada yang terbaik untuk masa kini.(Learn) Belajar daripada tindakan yang diambil sama ada hasil tindakan tersebut berjaya menyelesaikan masalah atau sebaliknya. jangan rasa ragu-ragu. Jangan menyesal di atas keputusan yang telah dibuat. vi) Bila keputusan telah dibuat. Berwaspada akan kesannya dan tumpukan perhatian kepada langkah-langkah seterusnya. Sebaiknya libatkan setiap orang yang berkaitan dari peringkat awal perbincangan sebelum keputusan dibuat. Adalah berfaedah untuk menulis proses membuat keputusan di atas kertas dan buat catitan tentang cadangan-cadangan dengan mengambilkira butiran penting. Ini dapat membantu untuk menjelaskan lagi pemikiran. vii) Elakkan daripada membuat keputusan secara tergesa-gesa atau gopoh. Tulis kebaikan dan keburukan bagi setiap pilihan. 29 .

Suami membantu kerja-kerja rumah. . seorang kerani dan ibu kepada dua orang anak berasa kecewa kerana suaminya tidak membantu beliau membuat kerja-kerja rumah. .Suami bekerja lebih masa untuk menampung pendapatan. ii) D .Suami boleh bekerja lebih masa untuk menambah pendapatan.PROSES PENGENDALIAN i) ii) iii) Fasilitator memberi senario kepada klien.Evaluate (Buat penilaian bagi setiap pilihan : kelebihan dan kelemahan) a) Menambah pendapatan. Mereka tidak mampu mendapatkan seorang pembantu rumah kerana hasil pendapatan yang tidak mencukupi.Identify (Kenalpasti masalah) Isteri berasa letih dan kecewa kerana perlu mengendalikan kerja-kerja rumah seorang diri. AKTIVITI Objektif Untuk membimbing klien menjalankan penyelesaian masalah menggunakan pendekatan IDEAL. Fasilitator perlu mencatatkan tindakbalas daripada klien dan mencatatkan di carta selak atau papan putih. Suami menghabiskan masanya membaca surat khabar serta membelek kereta barunya. . 30 . Senario:Puan Aminah.Describe (Huraikan pilihan yang ada) a) b) c) Menambah pendapatan. Jika anda adalah Puan Aminah ataupun suaminya. Anak-anak masih kecil dan memerlukan banyak perhatian.Pendapatan yang lebih baik menampung pembayaran gaji seorang pembantu rumah. Fasilitator melatih klien menggunakan pendekatan IDEAL untuk mempertingkatkan kemahiran penyelesaian masalah. Hantar anak-anak ke kampung. iii) E . bagaimanakah anda menyelesaikan masalah ini? i) I .

. Pilihan yang terbaik adalah yang paling praktikal. c) Hantar anak-anak ke kampung .Masa suami bersama dengan keluarga akan berkurangan. 31 . .Suami akan keletihan kerana kerja lebih masa.Takut dilabel queen controlled. b) Suami membantu membuat kerja-kerja rumah . .Tidak dapat membantu anak-anak dalam kerja-kerja sekolah. . RUMUSAN AKTIVITI OLEH FASILITATOR i) Sebelum mengambil sebarang langkah untuk menyelesaikan sesuatu masalah dalam keluarga.Mengeratkan perhubungan (saling bantu membantu). iv) A . kita gunakan Daya Tindak Bertumpukan Emosi.Tidak dapat bersama anak-anak selalu. anda perlu berbincang di antara satu sama lain untuk mendapatkan maklumat yang perlu dan pilihan-pilihan penyelesaian masalah tersebut. . . .Isteri tidak akan terlalu letih dan kecewa. .Act (Bertindak berdasarkan pilihan yang paling baik) Pilih keputusan kedua (b).Ketinggalan dalam melihat anak-anak membesar. ii) Apabila kita menganggap bahawa sesuatu situasi boleh berubah.Suami akan sering tiada di rumah. . Perhubungan akan bertambah erat kerana suami turut sama dalam urusan rumahtangga. isteri akan rasa kurang letih dan lebih ceria) dan anakanak.Datuk dan nenek terlalu tua.Isteri tidak akan terlalu kecewa. . Sebaik-baiknya penyelesaian yang dipilih perlu mendapat persetujuan bersama. Manakala jika kita menganggap sesuatu situasi tidak boleh berubah. v) L . Sebab-sebab memilih adalah dengan sedikit bantuan daripada suami (menolong kerja rumah. kita gunakan Daya Tindak Bertumpukan Permasalahan (contoh : teknik IDEAL).Learn (Belajar dan semak semula) Menyedari bahawa terdapat banyak pilihan untuk menyelesaikan sesuatu masalah.Suami akan menghargai kerja-kerja rumah yang dilakukan oleh isteri.

f ) Melakukan teknik relaksasi. c ) Berfikir secara rasional dan positif. e ) Bersenam. A : Bertindak berdasarkan pilihan yang paling baik (Act). ii) Daya Tindak Bertumpukan Emosi Jika kita menganggap sesuatu situasi tidak boleh berubah:a ) Terima hakikat situasi tersebut. E : Nilaikan akibat setiap pilihan (kelebihan dan kelemahan) (Evaluate). b ) Mentafsirkan situasi tersebut dari sudut yang lain. L : Belajar dan semak semula (Learn). d ) Mengendalikan emosi dengan positif (contoh : berkongsi perasaan dengan orang yang dipercayai dan berdoa). ALAT BANTU MENGAJAR i) ii) Lembaran Senario Panduan Kemahiran Daya Tindak 32 . D : Huraikan pilihan yang ada (Describe).i) Daya Tindak Bertumpukan Permasalahan Jika kita menganggap sesuatu situasi boleh berubah:I : Kenalpasti masalah (Identify).

• Mewujudkan suasana positif. • Sentiasa peka terhadap penerima di hadapan kita dan menunjukkan kesediaan dan memberi kerjasama. iv) Mudah mendapatkan bantuan – kepercayaan yang wujud dapat membantu dalam menyelesaikan masalah. Proses ini melibatkan penyampai dan penerima (pendengar). iii) Mudah meluah/berkongsi perasaan (gembira. 33 . pandangan dan perasaan sama ada melalui lisan atau tanpa lisan dapat mempengaruhi penerimaan idea dan perubahan tingkah laku yang positif kepada penerima. PANDUAN KEMAHIRAN KOMUNIKASI INTERPERSONAL i) Teknik berkomunikasi interpersonal yang berkesan a) Gunakan nama pendengar • Pendengar lebih suka jika namanya digunakan semasa berinteraksi. v) Mudah menjalinkan persahabatan/perhubungan baru – mendapat sahabat baru.6 Unit Komunikasi Interpersonal Berkesan PENGENALAN Satu proses berkongsi maklumat. Meningkatkan kemahiran komunikasi interpersonal yang berkesan. sedih) – dapat mengurangkan stres. fasilitator boleh:i) ii) Mengetahui kepentingan komunikasi interpersonal yang berkesan. ii) Mudah menjaga hubungan harmonis – dapat memperkukuhkan hubungan yang telah sedia terjalin. OBJEKTIF PEMBELAJARAN Di akhir sesi ini. FAEDAH KOMUNIKASI INTERPERSONAL i) Mudah memahami satu sama lain – dengan kemahiran berkomunikasi dapat melahirkan kepercayaan dan keyakinan orang lain.

ringkas serta intonasi suara yang lembut tetapi jelas. adakah ini adil bagi diri anda?” Gunakan bahasa yang mudah. mudah menerima atau minat melalui gaya badan atau mimik muka yang sesuai. “Adakah anda rasa sedih?” Gunakan soalan terbuka untuk menjelaskan sesuatu situasi seperti. sifat terbuka. 34 . b) Pilih perkataan yang sesuai • Mengelak penggunaan perkataan yang kasar. b) c) Elakkan daripada:a) b) iii) Menggunakan soalan tertutup terlalu kerap (gunakannya hanya untuk menyemak fakta). Menjadi pendengar yang baik a) b) c) Memberi tumpuan kepada apa yang dikatakan oleh penyampai. ii) Teknik kemahiran menyoal a) Gunakan lebih banyak soalan terbuka – soalan terbuka adalah jenis soalan yang memerlukan penjelasan seperti. • Sentiasa insaf di atas tanggungjawab kita. • Perhatikan orang yang sedang mendengar dan sesuaikan nada suara. c) Nada suara • Satu ayat yang sama boleh membawa maksud berbeza apabila nada suara berubah. • Menggunakan perkataan yang tepat. “Bagaimana perasaan anda?” dan bukannya. “Macam mana. Melihat dari sudut pandangan penyampai. nada suara yang bersesuaian serta ungkapan-ungkapan apabila menanya isu-isu sensitif. Menanya soalan-soalan yang memalukan atau menyinggung perasaan. d) Bahasa badan • Cuba tonjolkan kemesraan. Mengenal perasaan penyampai.• Cuba menarik perhatian pendengar. • Pilih perkataan dan ayat yang sesuai.

Hubungkaitkan perasaan dengan sumber. Menyebut nama. Beri tindak balas tanda faham (contoh: mengangguk. Memberi arahan. Beri galakan. Memonopoli sesi perbualan. Elakkan semua halangan fizikal. Menukar tajuk. Nyatakan semula mesej yang hendak disampaikan dalam perkataan anda sendiri (restating). Diam apabila perlu. Pamerkan gerak badan dan mimik muka yang sesuai. b) c) d) e) f) g) h) i) j) k) v) Kemahiran menjawab a) Pilih perkataan yang sesuai dan membawa maksud positif. Terlalu mendesak. “Ya. Membuat keputusan awal. Menyamakan dengan klien lain. Nyatakan semula perasaan dengan sumber. 35 . Membuat andaian. Mengkritik. Condongkan badan sedikit ke arah orang yang sedang bercakap. Elakkan daripada:a) Mempamerkan sebarang tingkah laku yang mengganggu perhatian daripada orang yang sedang bercakap (memandang ke tempat lain sambil mendengar). Memotong cakap.iv) Membaiki kemahiran mendengar a) b) c) d) e) f) g) h) i) j) k) Bertentang mata. saya faham”). Memberi gelaran kepada orang yang sedang bercakap.

b) c) d) Sentiasa bertentang semasa menjawab soalan. Sentiasa menunjukkan sifat baik dan peramah. AKTIVITI i) ii) iii) Fasilitator memberikan satu senario kepada klien untuk dibincangkan. Mulakan dengan ucapan: Salam/ Hai/ Hello atau Selamat Pagi/Petang. Membuat janji yang anda sendiri pasti tidak dapat tunaikan. Jika tidak pasti beritahu bahawa anda tidak pasti tentang perkara itu dan akan memastikannya dahulu sebelum memberi jawapan. Tips:i) ii) iii) Pergi ke arah mereka dan perkenalkan diri kepada rakan sekerja atau jiran anda yang baru. Senario:Kamu telah bertukar ke tempat kerja baru di bandar yang jauh dari bandar yang dahulu. klien akan dapat mengetahui bagaimana untuk menjalin hubungan dengan orang lain. Fasilitator menerangkan cara-cara komunikasi interpersonal berkesan. Gunakan perkataan-perkataan yang mudah difahami. iv) Buat catatan maklumbalas yang diberi oleh klien. 36 . Jujurlah dalam memberi jawapan. v) Buat rumusan ke atas perbincangan dan cadangan oleh klien. i) ii) iii) Bagaimana anda bertemu dengan orang lain dan menjalin hubungan apabila anda berada di tempat yang baru? Anda akan berbual dengan siapa sekiranya anda tidak mempunyai rakan lagi? Buat perbincangan bersama klien. Aktiviti 1 Objektif Selepas mengikuti aktiviti ini. Elakkan daripada:a) b) Menjawab dengan kasar dan mendadak. Daerah tersebut merupakan kawasan baru dan agak asing bagi kamu. Fasilitator menganalisa senario bersama-sama klien.

iv) v) vi) Hulurkan tangan. 37 .. Memperkenalkan diri.menolong anda lebih mudah didekati. para peserta akan dapat mengetahui bagaimana untuk berkomunikasi dengan orang lain secara berkesan dan menjalin hubungan. mintalah penjelasan. ii) iii) iv) v) Menjadi pendengar yang baik. Tanyakan nama jika mereka tidak memberitahu dulu. takut dan gementar. Anda memutuskan menjalin hubungan dengan rakan sekerja yang baru dikenali.. Senario:Hari ini merupakan hari pertama anda melaporkan diri di tempat kerja baru setelah lama menganggur. Menunjukkan minat tentang apa yang diperkatakan oleh orang lain. . atau Aktiviti 2 Objektif Selepas mengikut aktiviti ini. Mempunyai eye contact. Apakah akan anda lakukan? Arahan:i) ii) Bentuk aktiviti main peranan atau perbincangan. Minta klien menyenaraikan beberapa kemahiran lain yang diperlukan untuk menjalinkan lebih ramai lagi hubungan dengan orang lain. yang anda untuk yang iii) iv) v) Tips:i) Beri senyuman . Di sana ramai rakan baru yang jumpa. vii) Sekiranya anda tidak faham. Minta klien menunjukkan bagaimana menggunakan kemahiran berkomunikasi yang baik yang akan membolehkan anda berinteraksi dengan orang lain dan rakan dengan baik. katakan “Ya” atau “Uhmm”.menolong anda untuk relaks. Anda mungkin teruja. Beritahu mereka dari mana anda datang. Minta peserta lain memerhati kekuatan atau kekurangan komunikasi tersebut. Tunjukkan komunikasi tanpa lisan seperti anggukkan kepala. viii) Beri penghargaan/ucap terima kasih kepada mereka. Minta kebenaran untuk bersama mereka. Fasilitator membuat rumusan/penutup.

Sesi perbincangan. tanyakan soalan yang berkaitan seperti: Di mana. ALAT BANTU MENGAJAR i) ii) Lembaran Kerja Senario.vi) Galakkan mereka untuk berkongsi dan bercakap. vii) Kenal pasti dan fahami perasaan rakan anda. viii) Cuba tidak mengganggu apabila orang lain bercakap. Apa. Siapa atau Bila. 38 . Panduan Kemahiran Komunikasi Interpersonal Berkesan. KAEDAH PENGAJARAN i) ii) iii) Khidmat nasihat individu. ix) x) Bercakap dalam nada suara yang menarik. Khidmat nasihat berkumpulan. Jangan meninggikan suara.

Pada masa yang sama berupaya menghormati keperluan dan perasaan orang lain. iv) Membuat latihan untuk menilai tahap perlakuan tegas diri klien. Menyenaraikan faedah latihan tegas diri. Memberi gambaran individu yang tegas diri. 39 . CIRI-CIRI INDIVIDU YANG TEGAS DIRI (ASERTIF) Individu yang tegas diri:i) ii) iii) Dapat menyatakan pendapat. Berterus-terang. v) Menyenaraikan langkah-langkah untuk meningkatkan lagi sikap tegas diri. jujur dan berhemah. DEFINISI TEGAS DIRI (ASERTIF) Sikap asertif bermakna individu boleh menyatakan perasaan keperluan dan pandangan secara jujur. keperluan dan kedudukan orang lain.Unit 7 Tegas Diri (Asertif) PENGENALAN Keupayaan untuk meluahkan perasaan. jujur dan berterus-terang. tidak cuba menakutkan orang lain. i) ii) iii) Sikap tegas diri juga bermaksud berupaya untuk mengawal diri dan bertanggungjawab kepada diri sendiri. Sedia mendengar dan memahami perasaan. jelas dan terbuka tanpa menimbulkan perasaan tersinggung kepada orang lain. keperluan dan buah fikiran secara jelas. iv) Menghormati perasaan orang lain. fasilitator boleh:i) ii) iii) Memahami konsep tegas diri. perasaan dan kemahuan mereka. Boleh membuat keputusan dalam apa jua situasi. OBJEKTIF PEMBELAJARAN Di akhir sesi ini. Faham akan hak mereka untuk bersuara.

v) Fasilitator menerangkan ciri-ciri individu yang asertif. vii) Berasa selesa dengan diri sendiri. Meningkatkan harga diri dan keyakinan dalam diri. vi) Boleh menyatakan TIDAK tanpa rasa bersalah. x) Boleh meminta pertolongan apabila memerlukannya. Khidmat nasihat berkumpulan. jujur dan terbuka. LANGKAH UNTUK MENUNJUKKAN SIKAP ASERTIF i) ii) iii) Perjelaskan situasi dan bagaimana situasi tersebut mengganggu perasaan anda. iv) Fasilitator menerangkan takrifan sikap asertif. iv) Mengelakkan orang lain daripada mengambil kesempatan ke atas diri anda. Fasilitator menjelaskan cara penilaian borang soal selidik serta makna penilaian tersebut. jelas dan berkesan. 40 . Meningkatkan kesejahteraan diri. Nyatakan perasaan anda secara jelas. (Lampiran A). AKTIVITI i) ii) iii) Fasilitator mengedarkan borang soal selidik berkaitan sikap asertif. Nyatakan apa yang dikehendaki/diperlukan. Fasilitator meminta klien menjawab Borang Penilaian Sikap Tegas Diri. xi) Dihormati oleh orang lain. ix) Melahirkan perasaan tidak bersetuju tanpa berasa marah. KAEDAH PENGAJARAN i) ii) Khidmat nasihat individu. viii) Meningkatkan perhubungan yang baik dengan orang lain.FAEDAH BERSIKAP TEGAS DIRI (ASERTIF) i) ii) iii) Memberi peluang untuk menyuarakan hak tanpa melanggar hak orang lain. v) Individu yang asertif dapat meluahkan buah fikiran dengan tepat.

saya akan menyatakan "JANGAN" tanpa berasa bersalah. 7. 3. Sekiranya saya berasa saya diambil mudah. 2. sama ada di kedai atau pun di restoran. Bila layanan yang diberikan tidak memuaskan. percanggahan pendapat. saya dapat menangani situasi ini dengan penuh keyakinan. Kalau ada sesiapa bersikap tidak adil dan garang. saya boleh memberikan pandangan walaupun tidak popular. Bila saya dapat mengesan sesuatu yang tidak betul. 5. saya mudah meminta pertolongan. Dalam sesuatu mesyuarat yang diselubungi oleh kemarahan. saya akan bertindak tanpa menunggu akibat yang lebih buruk. Jika saya berasa ragu-ragu. Bila terdapat sesuatu peluang/tawaran yang penting. Kalau seseorang meminta kebenaran untuk melakukan sesuatu yang saya tidak mahu beliau lakukan.LAMPIRAN A BAGAIMANA MENILAI SIKAP TEGAS DIRI KLIEN 1 2 3 4 Kerap Kadang Jarang Tidak kala Sekali Pernah 1. Jika sesiapa meminta pendapat tentang sesuatu. 9. saya akan menyuarakan bagi pihak diri sendiri. Bila saya ditindas. saya boleh menarik perhatian mengenai perkara itu tanpa bermasam muka atau rasa kecewa. saya dapat bercakap tanpa berasa marah. 11. Saya boleh berhubung secara mudah dan berkesan dengan orang atasan. seperti merokok. saya boleh bercakap dengan penuh yakin. 6. saya akan menyuarakan pandangan dengan terus terang tanpa bersikap agresif. 10. Bila seseorang suka menyindir saya ataupun orang lain. saya dapat menyatakan perasaan tidak puas hati tanpa menyerang pihak lain. 12. 8. 41 . 4.

saya masih dapat menyampaikan pendapat tanpa menghukum atau pun berasa kecewa. saya dapat menyatakan dengan tenang tanpa terlalu risau. 16.1 2 3 4 Kerap Kadang Jarang Tidak kala Sekali Pernah 13. 19. 42 . Bila seseorang silap memahami apa yang saya sampaikan. Jika saya memerlukan sesuatu. 18. Bila ada berita buruk yang perlu saya sampaikan. saya dapat menyampaikan pendapat saya tanpa rasa bersalah ataupun angkuh. Saya sedia menerima teguran. klien adalah seorang yang berkeyakinan dan asertif dalam menghadapi sebarang situasi. klien perlu berusaha keras untuk membentuk sikap tegas diri. Bila marah. 17. Kalau jumlah skor di antara 51 – 80. sikap tegas diri klien tidak konsisten dan perlu berusaha untuk memperbaiki sikap. Kalau jumlah di antara 26 – 35 walaupun klien boleh mempunyai sikap asertif tetapi boleh diperbaiki melalui latihan tegas diri. Saya dapat memberikan pujian tanpa berasa malu atau kelihatan mengampu. Kalau jumlah di antara 36 – 50. Bila seseorang tidak memberi perhatian terhadap apa yang saya katakan. 15. Kalau jumlah di antara 20 – 25. Bila saya tidak bersetuju dengan pandangan ramai. 14. 20. saya akan membuat pembetulan tanpa rasa bersalah ataupun memperkecilkan orang itu. saya akan memintanya secara berterus terang. saya berupaya menyampaikan maksud saya tanpa bercakap lantang dan berasa kecewa. KAEDAH MENGIRA SKOR PENILAIAN TEGAS DIRI (ASERTIF) • • • • • Jumlahkan kesemua markah pada jawapan setiap ruang.

• Tidak bermaya. • Sentiasa merenung ke bawah. resah gelisah dan menghayun kaki. • Selesa dan relaks. • Mengancam. berair dan merayu. • Sejuk dan menggeletar. • Menunjuk kekuatan secara berlebihan. yakin. halus dan ragu-ragu. angkuh. • Berjalan menyeret.PERBEZAAN DI ANTARA SIKAP PASIF. • Pernyataan Merendah diri. • Relaks dan pergerakan yang yakin. autoritatif. Meminta maaf. Membongkok. kasar dan suka menyindir. TEGAS DAN AGRESIF/GARANG Pasif Lisan • • • • Tegas Agresif/Garang • Lebih menyebut saya. Cuba menyembunyikan diri. • Menekan. • Kenyataan ringkas Merayu. • Angkuh. • Cekak pinggang. • Menuding jari. membayangkan kekuatan dan prihatin. kuat. • Pandangan yang tidak menyakinkan apabila menyatakan sesuatu. bertanya kemahuan anda. • Kritikan membina. menunjuk kehendak. relaks • Nyaring. ada eye contact tetapi bukan menatap dengan tajam. • Mengangguk kepala berlebihan. • Menyindir. • Kedudukan selesa Mata Lain-lain a) Kedudukan diri • • • • b) Gaya atau posisi tubuh c) Tangan d) Kaki Mencari sokongan. b) Khusus Suara • Tegas. • Pandangan ikhlas. mesra. • Pernyataan objektif. Memutarbelit. • Mengetuk dengan perlahan. • Menyalah dan merendahkan orang. dan jelas. 43 . teragakagak. Bukan Lisan a) Umum • Gerak badan yang • Tingkah laku mendengar penuh mengharap orang minat. Meleret dan meremehkan. tidak dan suara yang mesra dan bersesuaian. • Tindakbalas terburuburu dan menumbuknumbuk.

• Tidak menaruh harapan yang terlalu tinggi. • Sabar. Keibubapaan yang baik tidak berlaku secara spontan tetapi perlu dipelajari dan dipupuk. Membincangkan langkah-langkah ke arah gaya keibubapaan yang positif.8 Unit Kemahiran Keibubapaan PENGENALAN Keibubapaan adalah satu aktiviti yang kompleks merangkumi tanggungjawab. iii) Gaya Keibubapaan Terdapat beberapa gaya keibubapaan yang diamalkan iaitu autoritatif. a) Gaya Keibubapaan yang Autoritatif (Berwibawa) Ini adalah gaya yang paling berkesan. Menyenaraikan kebaikan gaya keibubapaan yang positif. peranan ibu bapa/penjaga serta keluarga bagi menghasilkan jiwa/minda yang seimbang seseorang anak. fasilitator dapat:• • • Membincangkan tentang jenis-jenis gaya keibubapaan. berdisiplin. ii) Ciri-ciri Positif Asas Keibubapaan • Erat dan mesra dengan anak. jujur dan tegas. OBJEKTIF PEMBELAJARAN Di akhir sesi ini. • Sifat kasih sayang cara membina. pengabai (neglecting) dan memanjakan. • Berkorban apa yang berpatutan. yakin. autoritarian. • Tidak mudah rasa bersalah. • Saling hormat menghormati. • Ibu sebagai pembantu bapa dalam pengurusan keluarga dan rumah tangga. KANDUNGAN i) Konsep Keibubapaan • Bapa adalah ketua dan pemimpin keluarga. • Ibu menjadi pemimpin semasa ketiadaan bapa. • Boleh bertolak ansur. Ibu bapa agak ketat dengan kawalan tetapi masih bersedia mendengar pandangan daripada anak-anak apabila 44 .

b) Gaya Keibubapaan yang Autoritarian (Tidak Bertolak Ansur) Ibu bapa ini terlalu tegas dan tidak langsung bertolak ansur. Kemesraan serta komunikasi dua hala jarang berlaku. disiplin ketat serta sering membuat keputusan bagi pihak anak. c) Gaya Keibubapaan yang Pengabai (Neglecting) Ibu bapa sama ada tidak langsung memberi sebarang kawalan atau kawalan terlalu minima terhadap anak-anak. anak-anak akan belajar untuk mengawal diri (self control).diperlukan. di mana anak-anak mereka berada. Ibu bapa ini hanya sibuk memberi tumpuan kepada penghidupan dan karier mereka sendiri. Melalui perhubungan ini anak-anak akan dipupuk dan didorong untuk melaksanakan sesuatu tugasan di bawah bimbingan ibu bapa. Anak-anak yang mendapat kasih sayang yang sempurna daripada kedua ibu bapa akan membesar sebagai individu yang mempunyai kesihatan mental dan emosi yang baik. memanjakan anak secara berlebihan akan memudaratkan perkembangan kanak-kanak. Anak-anak dibesarkan dengan penuh kemesraan dan dibenarkan untuk berkelakuan sesuai mengikut tahap umur mereka. apa aktiviti yang mereka buat. Ibu bapa perlu mempelajari teknik serta kaedah yang betul dalam mendidik anak-anak. menerusi perancangan dan syarat-syarat yang ditetapkan oleh ibu bapa. Mereka sering tidak ambil peduli tentang hal anak-anak. Ibu bapa dapat bertolak ansur dan sering mencapai persetujuan/ persepakatan dalam sesuatu perkara. Justeru itu. Walau bagaimanapun. siapakah kawan-kawan mereka. bagaimanakah kerja sekolah serta pencapaian akademik mereka dan sebagainya. d) Gaya Keibubapaan yang Indulgen (Memanjakan) Memanjakan anak adalah satu perkara yang sihat bagi perkembangan kanak-kanak. Authoritatif adalah dirujuk sebagai gaya keibubapaan yang positif dan berkesan. 45 . Mereka sering meletakkan pelbagai tuntutan mereka ke atas anak-anak. Keibubapaan yang positif akan sentiasa peka kepada perlakuan anak-anak dan akan memberi dorongan melalui “teknik disiplin” yang tidak kasar.

Bersedia untuk menjadi pendengar yang baik. Terapkan perasaan seronok menjadi ibu bapa/ penjaga. Keburukan Gaya Keibubapaan yang Negatif • • • • • Kanak-kanak mempunyai tahap harga diri yang rendah (lower self esteem). Bimbing dan galakkan anak membuat keputusan sendiri. Perhubungan di antara ibu bapa dan anak-anak kurang erat. Meningkatkan harga diri anak-anak. Anak-anak memberontak. Elakkan pendekatan terlalu cepat menghukum anak-anak. Kanak-kanak tidak asertif. Mengajar anak-anak untuk berfikir bagi pihak diri sendiri. vi) Langkah-Langkah ke Arah Keibubapaan yang Positif • • • • • • • • • • • • • • Perbetulkan sikap dan minda ibu bapa. Menambahkan disiplin diri anak-anak. Beri puji-pujian dan ransangan yang sewajarnya. Luangkan masa bersama-sama anak-anak. Tetapkan peraturan rumah. Kurang bertanggungjawab dan tidak matang. Tingkatkan pendekatan membimbing anakanak. 46 .iv) Kebaikan Gaya Keibubapaan yang Positif • • • • • v) Mengeratkan perhubungan di antara ibu bapa dan anak-anak. Ketepikan perkara yang terlalu remeh. Hindari sikap tidak apa. Terangkan kesalahan yang dilakukan oleh anak-anak. Hindari menyerang peribadi anak. Banyakkan bersabar. Memberi peluang untuk ibu bapa mengajar anak-anak.

Hubungan ibu bapa dan anak-anak menjadi lebih erat dan mesra. Berlaku adil dengan tidak membezakan antara anak-anak. Kurang bermasalah daripada aspek emosi dan tingkah laku. Anak-anak akan menjadi lebih tegas diri/asertif. Menunjuk dan mengamalkan contoh teladan yang baik. Berpeluang memberi didikan dan asuhan kepada anak-anak. Anak-anak boleh berfikir untuk diri sendiri. mendidik dan membimbing. Menerima dan memahami hakikat dan tingkah laku anak yang berbeza. Berusaha untuk membentuk akhlak mulia. Mengasuh. Meningkatkan harga diri dan keyakinan diri ibu bapa dan anak-anak. vii) Peranan. Tanggungjawab dan Amalan Keibubapaan • • • • • • Memberi kasih sayang dan bimbingan.• • • • • • • • • Pelajari kemahiran-kemahiran tambahan bagi meningkatkan kecekapan ibu bapa. Anak-anak lebih bertanggungjawab dan matang. Amalkan dan galakkan kemahiran berkomunikasi yang berkesan. 47 .

Hargai sebarang pencapaian anak sama ada besar atau kecil. 3._________________________________________________________________ 3._________________________________________________________________ 4.1 Fikirkan 6 masa anda boleh sehari bersama anak-anak anda:luangkan sekurang-kurangnya 30 minit 1. Ini adalah peluang untuk ibu bapa memahami dan mendidik anak masing-masing”._________________________________________________________________ 5. (Ketua kumpulan akan memberi contoh-contoh apa yang dikatakan). 2. 1. 4. Minta kebenaran untuk terlibat dalam aktiviti. Cuba pelajari bagaimana permainan itu dimainkan._________________________________________________________________ 6. Tunjukkan minat dengan bertanya kepada mereka. Latihan 1._________________________________________________________________ 2. 48 ._________________________________________________________________ MAKLUMAT 1 Di bawah ini adalah beberapa kaedah interaksi dengan anak semasa bersama mereka.AKTIVITI Aktiviti 1 “Luangkan masa dengan anak-anak untuk meningkatkan interaksi di antara ibu bapa dan anak.

2 Pilih salah satu masa/aktiviti daripada senarai Latihan 1.1 (terutamanya aktiviti yang seringkali dilakukan) dan tulis beberapa perkara berkaitan yang boleh dibualkan.___________________________________________________________ 2. 1.3 Apabila anak anda telah lakukan sesuatu dengan baik semasa aktiviti itu.___________________________________________________________ 4.___________________________________________________________ 49 .___________________________________________________________ 3. Tanya kepada anak.4 Adakah anda menjangka akan menghadapi masalah mencari masa untuk diluangkan bersama anak setiap hari? • Ya • Tidak Jika Ya.___________________________________________________________ 3.___________________________________________________________ 2. sila tuliskan beberapa cara bagaimana mengatasi masalah ini.___________________________________________________________ 2.___________________________________________________________ Latihan 1. apakah yang anda katakan kepadanya? 1. 1.___________________________________________________________ 3.___________________________________________________________ Latihan 1.Latihan 1. Ini akan membantu anda untuk memikirkan beberapa aktiviti menarik yang sedang anak anda lakukan.

2 Dalam setiap 4 situasi di atas. Memuji mereka dengan segera dan konsisten. belaian dan usapan. sentuhan._________________________________________________________________ Seterusnya adalah panduan-panduan untuk memuji anak anda:• • • • • Panggil anak dengan nama mereka. Kenyataan yang negatif tidak menguntungkan dan kadangkala memusnahkan harga diri kanak-kanak.1 Anda diminta menulis beberapa peluang yang membolehkan anda memberikan pujian kepada anak._________________________________________________________________ 50 ._________________________________________________________________ 2._________________________________________________________________ 4. Situasi ini mengajar mereka apakah tingkah laku yang baik dan juga menunjukkan bahawa anda mengambil berat tentang mereka di samping meningkatkan harga diri mereka”. Latihan 2._________________________________________________________________ 4. Latihan 2. Beri perhatian yang lebih terhadap tingkah laku yang positif menerusi pelukan.Aktiviti 2 – Puji (Praise) “Memuji anak adalah sangat penting._________________________________________________________________ 2. Terangkan apa perkara baik yang anak anda telah lakukan._________________________________________________________________ 3._________________________________________________________________ 3. tuliskan apa yang anda akan katakan untuk memuji anak anda:1. ciuman. Fikirkan 4 situasi tersebut:1. Nyatakan apakah perasaan anda.

1 Huraikan 4 situasi anak anda berkelakuan tidak menyenangkan. jahat)._________________________________________________________________ MAKLUMAT 3 Apakah ibu bapa boleh nyatakan bila anak mereka bertingkahlaku kurang sopan:• • • • Terangkan tingkah laku yang tidak boleh diterima. kejam. saya akan mendengar apa yang kamu ingin perkatakan”. menjerit adalah perbuatan kasar dan kurang sopan._________________________________________________________________ 2. di dalam situasi yang bersesuaian. Katakan apakah jenis-jenis tingkah laku (kurang sopan. Sekiranya kamu perlahankan suara dan sebutkan apa yang kamu mahukan dengan sopan. Setiap usaha perlu dibuat untuk menggunakan kenyataan-kenyataan positif di dalam situasi harian.MAKLUMAT 2 Klien perlu diingatkan kenyataan-kenyataan positif adalah lebih baik. Aktiviti 3 “Kanak-kanak perlu mengetahui apakah tuntutan ibu bapa terhadap mereka dan adalah penting bagi setiap ibu bapa untuk memberitahu anak-anak mereka dengan jelas apakah tingkah laku yang diharapkan daripada mereka”. Latihan 3. 1. Contohnya : “Berteriak. Nyatakan akibat yang akan berlaku dengan membuat tingkah laku yang baru._________________________________________________________________ 4. Latih diri untuk mengatakan kenyataan-kenyataan positif sekurangkurangnya satu kali sehari. 51 . Nyatakan tingkah laku lain._________________________________________________________________ 3.

anda tidak akan dapat menyampaikan sebarang mesej dengan baik”._________________________________________________________________ 2. Teknik ini disebut “Tidak Mengendahkan”. Adalah penting untuk disedari bahawa kebanyakan kanak-kanak mahukan perhatian yang lebih dan ibu bapa patut mampu untuk tidak memberi perhatian yang lebih”. jangan memarahi anak anda kerana anda mungkin tidak boleh berfikir dengan tenang. terangkan apakah yang menyukarkan anda untuk tidak mengendahkan anak anda apabila dia bertingkahlaku yang meminta perhatian:1. tuliskan apakah yang akan anda nyatakan kepada anak anda:1. Jika tidak tenang.1 Berdasarkan kepada aktiviti sebelum ini._________________________________________________________________ Aktiviti 4 – Tidak mengendahkan “Kadang-kadang walaupun ibu bapa memberitahu anak-anak apakah tingkah laku yang sewajarnya. Anak anda memerhati dan meniru tingkah laku anda._________________________________________________________________ 4. mereka masih meneruskan tingkah laku yang tak baik._________________________________________________________________ 52 .Peringatan!!! “Bertenang dan bercakaplah dengan baik. Latihan 4._________________________________________________________________ 3. Latihan 3._________________________________________________________________ 2. Apabila anda dalam keadaan marah._________________________________________________________________ 3.2 Untuk setiap 4 situasi tersebut._________________________________________________________________ 4.

cuba tanyakan mereka apa yang sebenarnya mereka mahu. Apabila anak anda kembali tenang. Peringatan!!! “Ibu bapa harus sedar bahawa anak-anak selalu cuba untuk menguji kesabaran kita. Jangan bercakap dengan mereka. MAKLUMAT 5 Langkah berikut boleh diambil:• • • • Kenal pasti masalah sebenar. Beri mereka panduan menyelesaikan masalah. Latihan 4. Buat keputusan yang paling praktikal. Ibu bapa perlu membimbing anak-anak mereka dengan menggunakan proses membuat keputusan sendiri berbanding memberi mereka jawapan”._________________________________________________________________ Aktiviti 5 – Menggalakkan Anak-Anak Membuat Keputusan Sendiri “Mendidik anak untuk berfikir sendiri adalah penting. Tinggalkan tempat itu. Adalah mustahak untuk anak-anak mengetahui hanya tingkah laku yang baik sahaja akan membantu mereka mendapatkan apa yang mereka mahu”. Adalah penting untuk cuba tidak mengendahkan mereka sehingga mereka kembali tenang.MAKLUMAT 4 Panduan untuk tidak terlalu melayan kerenah anak anda:• • • Jangan lihat ke arah mereka._________________________________________________________________ 2.2 Tuliskan 3 perkara lain yang boleh membantu anda untuk tidak mengendahkan anak anda jika dia bertingkahlaku mendapatkan perhatian berlebihan daripada anda:1._________________________________________________________________ 3. menggunakan cara mereka sendiri untuk Pertimbangkan kebaikan dan keburukan keputusan yang bakal diambil. 53 .

_________________________________________________________________ 2._________________________________________________________________ Aktiviti 6 – Kemahiran Tambahan Pengenalan “Kemahiran keibubapaan perlu dipelajari melalui pembacaan dan pengalaman. “Sebaik sahaja Amira selesai mencuci pinggan mangkuk.1 Tuliskan 2 keadaan yang membolehkan anda membantu anak membuat keputusan._________________________________________________________________ 2. Berikut adalah beberapa panduan tambahan yang berguna untuk ibu bapa”. 1._________________________________________________________________ 3. Memberitahu kepada anak-anak anda bahawa sekiranya mereka dapat selesaikan kerja-kerja yang diberi. Anda juga harus faham setiap anak mempunyai tingkah laku yang berbeza._________________________________________________________________ Latihan 5. • • • Beri pilihan kepada anak untuk menggalakkan mereka membuat keputusan “Kenny nak makan nasi goreng atau mee bandung?” Beri ingatan lebih awal “Mohan ada 30 minit sahaja lagi sebelum masa tidur”.2 Sekarang terangkan pula bagaimana anda mungkin boleh membantu anak anda dalam membuat keputusannya sendiri. Sila tulis beberapa soalan yang mungkin akan anda tanyakan dan fikirkan jawapan yang mungkin anak anda akan berikan:1.Latihan 5. Anda harus mempunyai jangkaan yang realistik mengenai kebolehan anak anda. Amira boleh pergi ke perpustakaan dengan kawan-kawan”. mereka boleh lakukan kerja mereka sendiri. Jangan membuat perbandingan secara negatif terhadap kebolehan dan pencapaian anak. • • • 54 .

_________________________________________________________________ 3. Nyatakan harapan terhadap anak anda:- Harapan Tidak Realistik 1.Latihan 6._________________________________________________________________ 3._________________________________________________________________ Harapan Realistik 1.1 Huraikan 4 situasi yang membolehkan anda memberi arahan lebih awal sebelum menyuruh mereka melakukan sesuatu._________________________________________________________________ 2. Apa yang anda harus katakan kepada mereka:- 1._________________________________________________________________ 2._________________________________________________________________ 4.2 Fikirkan 4 situasi yang menggambarkan harapan anda terhadap anak anda adalah keterlaluan._________________________________________________________________ 4._________________________________________________________________ Latihan 6._________________________________________________________________ 2._________________________________________________________________ 55 ._________________________________________________________________ 3._________________________________________________________________ 4.

Latihan 6.3 Fikirkan 4 situasi anda boleh memberi pilihan realistik kepada anak-anak._________________________________________________________________ 56 ._________________________________________________________________ 4._________________________________________________________________ 3. Tuliskan apa yang anda akan katakan:1._________________________________________________________________ 2.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->