P. 1
Kertas Kerja Latihan Pusat Krs Bera

Kertas Kerja Latihan Pusat Krs Bera

|Views: 137|Likes:
Published by tanmprm

More info:

Published by: tanmprm on Jun 15, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/30/2012

pdf

text

original

KERTAS CADANGAN

KERTAS KERJA LATIHAN PUSAT KONTIGEN BERA PERKHEMAHAN KRS DAN NGO ( LELAKI ) PERINGKAT NEGERI PAHANG TAHUN 2009

TEMPAT : PUSAT KOKURIKULUM DAERAH BERA SK TRIANG 2 TARIKH : 5 ² 8 MAC 2009

1 Mempersediakan pasukan KRS dan NGO kontigen Bera dengan mental. OBJEKTIF 3. Selaku tuan rumah. Menjadikan aktiviti perkhemahan sebagai penyokong dan pelengkap ke arah Pencapaian akademik yang lebih cemerlang Dapat memupuk semangat kerjasama dan menjalinkan silaraturahim antara Anggota perkhemahan yang terdiri dari pelbagai sekolah di dalam daerah Bera.2 Memberi peluang dan pendedahan kepada pelajar untuk terlibat sama dalam aktiviti perkhemahan. Membantu meningkatkan disiplin diri dan semangat kerjasama melalui aktiviti perkhemahan.KERTAS KERJA LATIHAN PUSAT KONTIGEN BERA PERKHEMAHAN KRS DAN NGO ( LELAKI ) PERINGKAT NEGERI PAHANG TAHUN 2009 1. Perkhemahan ini akan melibatkan 11 buah daerah dalam negeri Pahang. untuk terus aktif dalam kegiatan 3.2 2. fizikal dan kemahiran yang mantap untuk menghadapi Perkhemahan KRS dan NGO (Lelaki) Peringkat Negeri Pahang 2009.Sabtu dan Ahad : Pusat Kokurikulum Daerah Bera .3 4. Sehubungan dengan itu Kadet Remaja Sekolah Daerah Bera mengambil inisiatif untuk mengadakan latihan puat Perkhemahan Lelaki KRS dan NGO bagi membentuk kontigen Daerah Bera yang mantap untuk menghadapi Perkhemahan Krs Dan Ngo ( Lelaki ) Peringkat Negeri Pahang Tahun 2009 2. MATLAMAT 2. PENDAHULUAN Pejabat Pelajaran Daerah Bera telah diamanahkan untuk menganjurkan Perkhemahan Lelaki KRS dan NGO Peringkat Negeri Pahang Tahun 2009.3 Tarikh Hari Tempat : 5 ² 8 Mac 2009 : Khamis.1 Mempertingkatkan minat pelajar kokurikulum melalui perkhemahan.2 4. KETETAPAN PERLAKSANAAN 4.3 3. 2. 3. Jumaat . Daerah Bera perlu mempersediakan kontigen yang mantap dan mampu bersaing dengan peserta dari daerah yang lain.1 4.

Sekiranya sekolah menghantar peserta kurang daripada ketetapan kuotanya boleh diisi oleh sekolah yang lain dengan budi bicara sakretariat KRS daerah Bera. Sila bawa peralatan untuk mengambil makanan dan minuman ( Rujuk Lampiran 1 ) 8.1 7.4.3 Makanan dan minuman akan disediakan secara berpusat.2 7. 7. MAKAN DAN MINUM SEMASA PERKHEMAHAN 7. John Ambulan/Bulan Sabit Merah.00 petang ² 5. Tempat : 5 Mac 2009 : Khamis : 3. 6. Masa d. Segala keperluan khemah dan peralatan perkhemahan adalah tanggungjawab sekolah masing-masing. Ketua Kontigen/Jurulatih akan makan dan minum di tempat yang disediakan. Hari c. Hanya 34 orang peserta dari tingkatan 4 sahaja yang layak didaftarkan sebagai peserta perkhemahan termasuk Ketua Platun .4 Pendaftaran Pelajar : a. PENYERTAAN Setiap sekolah menghantar 4 orang peserta Kadet Remaja Sekolah dengan seorang JURULATIH PENGIRING bagi memenuhi kuota 20 peserta. PENDAFTARAN PESERTA Nama peserta yang terlibat dengan hendaklah diisi pada borang yang disediakan ( Lampiran 2 ) dan perlu dihantar kepada Penyelia Kokurikulum Daerah Bera atau terus kepada Sakretariat KRS Daerah Bera selewatnya pada 3 Mac 2009. Sila bawa senarai nama peserta perkhemahan dalam bentuk ¶softcopy· semasa hari pendaftaran. PENGINAPAN Semua peserta perkhemahan. Peserta Perkhemahan akan dibekalkan makanan secara berpusat. . Tarikh Pendaftaran b. guru pengiring/jurulatih dan ketua kontigen menginap di dalam khemah yang disediakan oleh sekolah masing-masing.00 petang : Pusat Kokurikulum Daerah Bera 5. Pengangkutan disediakan oleh sekolah masing ² masing. 7 orang peserta dari unit Pengakap dan 7 orang peserta dari salah satu unit PBSM/St.

Pandu Arah d. Pertandingan Seni PerKhemah Terbaik 10. Permainan Tradisional ( Menimbang Bola takraw Dan Lari Dalm Guni ) 9. Malam Kebudayaan b.0 ANGGARAN BELANJAWAN Makan dan minum peserta Makan minum jurulatih ² 34 orang x RM12. AKTIVITI PERKHEMAHAN/PERTANDINGAN Melibatkan Latihan : 9.1 Aktiviti Kumpulan Gabungan ( Integrasi ) yang melibatkan aktiviti : a. Ikatan dan Simpulan b. Ikhtiar Hidup f.2 Aktiviti Pertandingan Mengikut Daerah : a. JADUAL PERKHEMAHAN Lihat Lampiran 4 13. SENARAI JURULATIH Lihat Lampiran 3 11. Jalan Lasak c.9.00 x - . Bantu Mula e.

.... Pejabat : 09 ² No.14............. H/p : 013 ² Disediakan oleh...2 Lain-lain maklumat terkini akan dimaklumkan dalam taklimat jawatankuasa perkhemahan Sebarang pertanyaan sila hubungi : En.. ........... Disahkan Oleh.......... Diluluskan Oleh .... ( Mohd Iruan bin Janal) Pengerusi Teknik Kadet Remaja Sekolah Daerah Bera .................1 16... «««««««......... LAIN ² LAIN MAKLUMAN 16.... Ahmad Ferhad Penyelia Kokurikulum PPD Bera Tel........

Ubatan ² ubatan Peribadi h. . Buku Dan Peralatan Menulis j. Rokok Dan Minuman Keras e. Tali secukupnya e. Seluar Untuk Aktiviti Secukupnya d. Baldi dan Penyebok Air d. Pinggan . Bekas Mengambil Makanan Dan Minuman g. parang. Selipar i. Keperluan Individu : a. Catatan : Sekiranya berlaku kehilangan atau kecurian barangan berharga adalah di bawah tanggungjawab pengurusan daerah masing-masing. Senjata Merbahaya d. Walkman / Discman 2. Pakaian Basahan Dan Peralatan Mandi g. Stoking Untuk Aktiviti e. Ubatan Keperluan Pasukan Peralatan Yang Tidak Dibenarkan Dibawa : a. Telefon Bimbit c. Belerang Secukupnya f. Lampu Suluh l. Kasut Sukan . Barangan Kemas b. Khemah Secukupnya b. T-Shirt Mengikut Unit c. Pakaian Untuk Solat / Kelas Moral f.Lampiran 1 SENARAI KEPERLUAN KELENGKAPAN PERKHEMAHAN BAGI PERKHEMAHAN KRS DAN NGO ( LELAKI ) PERINGKAT NEGERI PAHANG TAHUN 2009 1. Gergaji dan apa yang difikirkan perlu c. 3. Tikar dan kelengkapan tidur Peralatan Daerah : a. Peralatan Untuk Membasuh Bekas Makanan h. Uniform Lengkap b. Cangkul. Cawan dan Sudu k.

............ KAD PENGENALAN ............. H/P SENARAI NAMA PESERTA PERKHEMAHAN BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 SENARAI NAMA UNIT KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS PENGAKAP PENGAKAP PENGAKAP PENGAKAP PENGAKAP NO............................. SENARAI NAMA GURU PENGIRING BIL 1 2 3 4 SENARAI NAMA JAWATAN KETUA KONTIGEN GURU PENGIRING GURU PENGIRING GURU PENGIRING NO.........................Lampiran 2 BORANG PENDAFTARAN PERKHEMAHAN BAGI PERKHEMAHAN KRS DAN NGO ( LELAKI ) PERINGKAT NEGERI PAHANG TAHUN 2009 DAERAH : .............

............. ( Cop Dan Tandatangan Penyelia Ko Daerah ) Catatan : Sila kembalikan borang penyertaan yang telah diisi atau faxkan kepada Penyelia Kokurikulum Daerah Bera pada no..............21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 PENGAKAP PENGAKAP PENGAKAP PENGAKAP PENGAKAP PENGAKAP Disahkan oleh : ...... 09 - ...............................................

Ketua Aktiviti akan menjelaskan perlaksanaan aktiviti . PERLAKSANAAN : a. .Setiap kumpulan kecil akan dikendalikan oleh seorang jurulatih. Pelajar yang Berketrampilan akan diberi markah pada borang permarkahan. Kemudian diteruskan dengan ikatan seterusnya. Kayu untuk Gajet e. d.Lampiran 3 PERKHEMAHAN KRS DAN NGO LELAKI PERINGKAT NEGERI PAHANG TAHUN 2009 MODUL PERTANDINGAN INTEGRASI MODUL 1 : IKATAN TALI 1. Pembahagian kumpullan: . Pendahuluan . e. Pisau 2. f.Memperkenalkan Jurulatih yang terlibat b.Pelaporan Ketua Kumpulan kepada Ketua Aktiviti . BILANGAN JURULATIH : 6 Orang 3.Kumpulan akan dinilai berdasarkan kereativiti dan menunjukkan kerjasama bagi permarkahan untuk Pemenang Kategori Kumpulan Gabungan bagi aktiviti ikatan tali dan simpulan. Tali untuk ikatan b. Pengenalan Kepada 5 JENIS Simpulan Dan Ikatan Serta Kegunaannya * Dilaksanakan dengan kaedah tunjuk cara oleh jurulatih dan ikuti oleh peserta. Permainan Kumpulan Kecil : Mengarahkan pelajar membuat modul gajet Biasa digunakan dikawasan perkhemahan untuk pertandingan. ALATAN : a.Kumpulan dibahagikan kepada 6 kumpulan kecil dengan setiap kumpulan terdiri 10 orang peserta . Refleksi Dan Penutup . Penilaian : Jurulatih akan mengarahkan pelajar membuat ikatan dalam Tempoh masa yang telah ditetapkan secara pertandingan. BILANGAN PESERTA : 62 orang Peserta ( 2 Kumpulan Besar ) 3. c.

Apabila sampai ke check point kedua. Pemenang akan ditentukan berdasarkan masa terpantas b. peserta akan menyiapkan tugasan sebelum ke check point ketiga.B dan C akan bermula bergerak serentak dari check point yang sama ke laluan yang berbeza dan akan menamatkan acara di check point permulaan. Begitulah seterusnya sehingga ke check point terakhir.Mengujudkan sikap hormat menghormati KAWASAN PERTANDINGAN : Kawasan kebun getah bersebelahan kem : Kompas ² 12 buah. Tugasan disetiap check point akan menjadi bukti peserta akan sampai ke tempat check point berkenaan f. Menyemai nilai kerjasama berpasukan b. Jam randik PERALATAN PERTANDINGAN : Disediakan oleh Penganjur SYARAT PERTANDINGAN : a. Setiap kumpulan kecil A. Bearing ke Check Point kedua akan diberi di check point permulaan. Semua peserta mesti mesti mempunyai kemahiran asas membaca kompas b. Masa tamat direkod apabila kumpulan kecil terakhir dalam sesuatu platun itu sampai. Kumpulan kecil yang gagal menyerahkan kembali tugasan akan dibatalkan penyertaan c.MODUL 2 : PERTANDINGAN PANDU ARAH : Pergerakan di dalam hutan menggunakan kompas berpandukan bearing yang diberi SASARAN : Peserta Perkhemahan setiap platun integrasi MASA : 1 Jam 30 Minit BILANGAN PESERTA : 31 peserta setiap Kumpulan OBJEKTIF : a. PEMARKAHAN / PENILAIAN : a. Setiap platun integrasi akan dibahagikan kepada 3 kumpulan kecil iaitu A.B dan C c. e. SPESIFIKASI . d. Borang Pertandingan. Pembatalan satu kumpulan kecil akan menyebabkan pembatalan platun tersebut dari pertandingan.

Memastikan peserta sentiasa mengutamakan keselamatan semasa melakukan aktiviti KAWASAN PERTANDINGAN : Kawasan jalan raya dan ladang kelapa sawit PERALATAN PERTANDINGAN : Disediakan oleh Penganjur . Pemenang akan ditentukan berdasarkan masa terpantas dan hasil tugasan yang diserahkan Sikap. c. c. e. Bendera Merah dan Hijau. b. d. Peserta dalam platun yang gagal menamatkan larian akan menyebabkan platun berkenaan dibatalkan dalam pertandingan. Melahirkan peserta yang mempunyai ketahan fizikal b. Borang Markah. g. . : Peserta Perkhemahan setiap platun integrasi : 1 Jam 30 Minit : 31 peserta setiap Kumpulan : a. clipbord JARAK LARIAN : 8 KM SYARAT PERTANDINGAN : a. Setiap platun mesti melalui laluan yang ditetapkan Markah diberi berdasarkan masa terpantas dan tugasan yang diberi Peserta dilarang menggunakan jalan pintas Setiap platun akan dibekalkan dengan satu bendera kecil bewarna hijau dan satu bendera kecil bewarna merah. b.MODUL 3 : PERTANDINGAN JALAN LASAK : Ujian jalan lasak dalam satu kumpulan. semangat kerjasama dan toleransi akan dikira dalam pemarkahan. Masa akan mula diambil apabila wisel dibunyikan Masa akan tamat apabila semua peserta dalam platun sampai kegarisan penamat Utamakan Keselamatan semasa aktiviti SPESIFIKASI SASARAN MASA BILANGAN PESERTA OBJEKTIF PEMARKAHAN / PENILAIAN : a. f.

berfungsi dan penggunaan bahan semulajadi. jenis ikatan. kekemasan. PEMARKAHAN / PENILAIAN : a. Jika markah sama. Jika masih sama. peserta dikehendaki memasak barang yang disediakan. Peserta dikehendaki menyiapkan 4 perangkat iaitu 2 perangkat yang sukar dan 2 perangkat yang mudah. Untuk pertandingan membuat perangkat. . Memantapkan kemahiran anggota perkhemahan dalam aspek ikhtiar hidup KAWASAN PERTANDINGAN : Kawasan hutan di tapak perkhemahan PERALATAN PERTANDINGAN : Disediakan oleh Penganjur : Parang ( Dibawa Oleh Platun : Mancis. Peserta dibenarkan mengguna bahan yang disediakan oleh penganjur dan bahan semulajadi. b. c. c. e. Untuk Iktiar hidup.MODUL 4 : IKHTIAR HIDUP DAN JERAT SPESIFIKASI SASARAN MASA BILANGAN PESERTA OBJEKTIF : Kemahiran berada di dalam hutan dan merangkap binatang : Peserta Perkhemahan setiap platun integrasi : 1 Jam 30 Minit : 31 peserta setiap Kumpulan : a. Tali jut SYARAT PERTANDINGAN : a. Bahan Mentah. Satu kumpulan untuk aktiviti ikhtiar hidup dan satu lagi kumpulan untuk pertandingan membuat jerat Bagi pertandingan Iktiar hidup. Setiap platun akan dipecahkan kepada 2 kumpulan kecil. markah berdasarkan kaedah perlaksanaan tugasan dan hasil . d. markah fungsi akan menjadi penentu. markah diberi berdasarkan tahap kesukaran jerat. d. kerjasama kumpulan akan menjadi penentu. kerjasama. Untuk perangkap. Peserta perkhemahan akan diperkenalkan konsep iktiar hidup dan asas dalam menjerat binatang. b. Jerat mudah 10 markah dan jerat sukar 20 markah.

Berdasarkan kesesuaian ikatan/balutan . k. Clipboard. Platun akan dibahagi kepada dua kumpulan. e. Anduh 3 Segi Kain pelikat ( Dibawa oleh Platun ) SYARAT PERTANDINGAN : a. Memantapkan kemahiran anggota perkhemahan dalam aspek kemahiran bantu mula KAWASAN PERTANDINGAN : Kawasan tapak perkhemahan PERALATAN PERTANDINGAN : Disediakan oleh Penganjur : Wisel. c. Peserta diberi peluang untuk mempelajari dalam platun masing-masing. Peserta akan diajar cara-cara dalam kaedah bantu mula dan merawat pesakit semasa sesi kelas . i. Kumpulan penyelamat dikehendaki membawa mangsa keluar ketempat permulaan untuk dihakimi dengan kaedah yang betul. Satu kumpulan penyelamat dan satu kumpulan mangsa. h. Dilarang menggunakan peralatan menyelamat yang sebenar selain peralatan yang disediakan oleh JK Pertandingan Kumpulan mangsa dikehendaki berlakon untuk menunjukkan kesakitan yang dialami Bantuan luar adalah dilarang Keputusan hakim adalah muktamad PEMARKAHAN / PENILAIAN: a. b.MODUL 5 : BANTU MULA SPESIFIKASI SASARAN MASA BILANGAN PESERTA OBJEKTIF : Kemahiran dalam rawatan kecemasan dan merawat luka ringan : Peserta Perkhemahan setiap platun integrasi : 1 Jam 30 Minit : 31 peserta setiap Kumpulan : a. Borang hakim. Kumpulan penyelamat dikehendaki menggunkan bahan dan alatan yang dibawa dan yang sedia ada di lokasi mangsa. f. Kumpulan mangsa terdiri dari 5 orang peserta dan akan diletakkan di lokasi rahsia. d. j. Kumpulan penyelamat dikehendaki mencari dan menyelamat mangsa rawatan bantu mula mengikut kecederaan. Semasa pertandingan. g.

Pemenang adalah kumpulan terpantas. Wisel. . Bola yang meleret tidak dikira mata. pengadil berhak memberhentikan permainan selama 30 saat. ii. e. Menguji Kemahiran Menimang Bola b. Bagi Pertandingan Lari Dalam Guni : i. Bola perlu dilambung semula.b. d. Setiap kumpulan akan dipecahkan kepada 2 kumpulan kecil aktiviti.Kumpulan pertama dari setiap platu akan membuat seberapa banyak timbangan bola dalam masa 5 minit. Markah dikira berdasarkan jumlah masa yang ditamatkan oleh peserta terakhir. b. iv. Wisel permulaan akan dibunyikan iii. Berdasarkan kepantasan masa Teknik membawa keluar mangsa Kerjasama Penerangan langkah merawat MODUL 6 : PERMAINAN TRADISIONAL : Kemahiran Lari Dalam Guni Dan Menimang Sepak Raga Bulatan : Peserta Perkhemahan setiap platun integrasi : 1 Jam 30 Minit : 31 peserta setiap Kumpulan : a. Borang Markah SYARAT PERTANDINGAN : SPESIFIKASI SASARAN MASA BILANGAN PESERTA OBJEKTIF a. seorang peserta hanya dibenarkan menimang bola 3 kali sahaja kemudian bola tersebut mesti diberikan kepada peserta lain dan mesti melibatkan seluruh peserta. c. Satu kumpulan akan ke larian dalam guni dan satu kumpulan untuk menimang bola takraw. iii. Untuk Permainan Menimbang Bola Takraw: Kumpulan akan dipecahkan lagi kepada 2 kumpulan kecil i.Bola Takraw 2 Biji : Clip Board. v. Mewujudkan Kerjasama dalam kumpulan KAWASAN PERATANDINGAN : Padang Sekolah SK LKTP Triang 2 PERALATAN PERTANDINGAN : Disediakan oleh Penganjur : Guni ² 10 : Jam Randik. Dapat menamatkan larian dalam masa Terpantas c. ii. Setiap peserta dikehendaki melepasi halangan yang disediakan ke garisan penamat dan menyerahkan giliran kepada peserta seterusnya. Platun akan dibahagikan kepada 2 kumpulan. Jika peserta menimang lebih 3 kali dan hanya melibatkan individu berkenaan banyak kali. iv. d.

b. f. Keputusan hakim adalah muktamad. e. Setiap peserta dan pegawai terlibat dalam tugasan ini Setiap kontijen perlu menyiapkan sebuah pintu gerbang di pintu masuk kawasan perkhemahan. PEMARKAHAN/PENILAIAN : a. Pengadilan akan dilakukan oleh hakim yang akan dilantik dari setiap daerah. Memupuk semangat kerjasama dan melatih kesabaran b. Membina gajet yang bersesuaian dengan keperluan perkhemahan iii. Menilai kemahiran. Buluh dan kayu kecil untuk gajet dan pintu gerbang boleh dibawa oleh kontjen b. Kontijen boleh membuat seberapa banyak gajet dan akan dinilai. MODUL PERTANDINGAN ANTARA DAERAH MODUL 1 : PERTANDINGAN SENI PERKHEMAHAN : i. Gajet yang dibuat mestilah boleh digunakan. SEBARANG AMARAN . parang dan sebagainya disediakan oleh kontijen MASA PENILAIAN : Petang hari Ke-3 perkhemahan.PEMARKAHAN/PENILAIAN : a. Persekitaran kawasan khemah yang bersih dan menarik SASARAN : Peserta Perkhemahan setiap platun integrasi MASA : Bermula pada petang hari pertama BILANGAN PESERTA : 34 peserta setiap Kontijen daerah OBJEKTIF : a. ii. Markah kumpulan menimbang bola dan larian dalam guni akan digabungkan bagi menentukan markah platun. Tali ² disediakan sendiri oleh kontijen c. Gergaji. Jenis Ikatan : 20 Markah . SPESIFIKASI SYARAT PERTANDINGAN : a. Menyediakan kraf kem yang menarik iv. markah kumpulan kecil akan digabungkan. c. Menyediakan sebuah pintu gerbang di pintu masuk kawasan khemah kontijen daerah. SEMUA PESERTA TIDAK DIBENARKAN MENEBANG TUMBUHAN YANG TERDAPAT DI SEKITAR TAPAK PERKHEMAHAN. Bagi pertandingan menimbang bola takraw. d. kreativiti dan daya cipta KAWASAN PERTANDINGAN : Kawasan perkhemahan PERALATAN PERTANDINGAN : a. b. Semua ukuran dan saiz adalah bebas dengan mengambil kira bahan yang digunakan.

6.b. Tema : 20 Markah b. 5. e. Mempamerkan persembahan yang kreatif dari cetusan idea yang direka sendiri. Tidak melibatkan sensitiviti mana-mana pihak PERSEMBAHAN a. Mempunyai mesej yang jelas kepada penonton c. Jika lakonan atau sketsa. . penggunaan bahasa pasar adalah tidak dibenarkan c. Tema persembahan berdasarkan kemasyarakatan atau nilai kemanusiaan SKEMA PEMARKAHAN a. Pengadilan akan dilakuakan oleh hakim yang dilantik dari setiap daerah f. SYARAT ² SYARAT PERTANDINGAN a. Keputusan hakim adalah muktamad. Persembahan : 30 Markah d. Masa persembahan tidak melebihi 12 minit c. Menunjukkan kerjasama dan persefahaman yang tinggi dikalangan ahli PENAMPILAN a. f. c. b. d. Pakaian mesti menarik dan bersopan b. Pengisian : 30 Markah c. 3. 2. Pemakaian mestilah bersesuaian dengan persembahan yang hendak disampaikan PEMAKAHAN/PENILAIAN a. 4. Melibatkan 20 anggota bagi setiap kontijen b. Mengandungi nilai-nilai murni dalam masyarakat b. Kekemasan Ikatan Kreativiti Kekemasan hasil Kekuatan Struktur Kebersihan JUMLAH : 20 Markah : 20 Markah : 20 Markah : 10 Markah : 10 Markah : 100 Markah MODUL 2 : PERTANDINGAN KEBUDAYAAN 1. Penampilan : 20 Markah JUMLAH : 100 Markah e. Berkonsepkan Kemasyarakatan atau Nilai Kemanusiaan PENGISIAN a.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->