KERTAS CADANGAN

KERTAS KERJA LATIHAN PUSAT KONTIGEN BERA PERKHEMAHAN KRS DAN NGO ( LELAKI ) PERINGKAT NEGERI PAHANG TAHUN 2009

TEMPAT : PUSAT KOKURIKULUM DAERAH BERA SK TRIANG 2 TARIKH : 5 ² 8 MAC 2009

PENDAHULUAN Pejabat Pelajaran Daerah Bera telah diamanahkan untuk menganjurkan Perkhemahan Lelaki KRS dan NGO Peringkat Negeri Pahang Tahun 2009. Perkhemahan ini akan melibatkan 11 buah daerah dalam negeri Pahang. 3. Membantu meningkatkan disiplin diri dan semangat kerjasama melalui aktiviti perkhemahan.3 3.KERTAS KERJA LATIHAN PUSAT KONTIGEN BERA PERKHEMAHAN KRS DAN NGO ( LELAKI ) PERINGKAT NEGERI PAHANG TAHUN 2009 1. fizikal dan kemahiran yang mantap untuk menghadapi Perkhemahan KRS dan NGO (Lelaki) Peringkat Negeri Pahang 2009.1 4.1 Mempertingkatkan minat pelajar kokurikulum melalui perkhemahan. Jumaat .3 4. Menjadikan aktiviti perkhemahan sebagai penyokong dan pelengkap ke arah Pencapaian akademik yang lebih cemerlang Dapat memupuk semangat kerjasama dan menjalinkan silaraturahim antara Anggota perkhemahan yang terdiri dari pelbagai sekolah di dalam daerah Bera. Sehubungan dengan itu Kadet Remaja Sekolah Daerah Bera mengambil inisiatif untuk mengadakan latihan puat Perkhemahan Lelaki KRS dan NGO bagi membentuk kontigen Daerah Bera yang mantap untuk menghadapi Perkhemahan Krs Dan Ngo ( Lelaki ) Peringkat Negeri Pahang Tahun 2009 2.1 Mempersediakan pasukan KRS dan NGO kontigen Bera dengan mental. MATLAMAT 2.2 Memberi peluang dan pendedahan kepada pelajar untuk terlibat sama dalam aktiviti perkhemahan. 2.2 2. Selaku tuan rumah.3 Tarikh Hari Tempat : 5 ² 8 Mac 2009 : Khamis. Daerah Bera perlu mempersediakan kontigen yang mantap dan mampu bersaing dengan peserta dari daerah yang lain. untuk terus aktif dalam kegiatan 3. OBJEKTIF 3.2 4. KETETAPAN PERLAKSANAAN 4.Sabtu dan Ahad : Pusat Kokurikulum Daerah Bera .

Masa d.2 7.4 Pendaftaran Pelajar : a. John Ambulan/Bulan Sabit Merah. PENDAFTARAN PESERTA Nama peserta yang terlibat dengan hendaklah diisi pada borang yang disediakan ( Lampiran 2 ) dan perlu dihantar kepada Penyelia Kokurikulum Daerah Bera atau terus kepada Sakretariat KRS Daerah Bera selewatnya pada 3 Mac 2009. Pengangkutan disediakan oleh sekolah masing ² masing. Hanya 34 orang peserta dari tingkatan 4 sahaja yang layak didaftarkan sebagai peserta perkhemahan termasuk Ketua Platun . 7 orang peserta dari unit Pengakap dan 7 orang peserta dari salah satu unit PBSM/St.3 Makanan dan minuman akan disediakan secara berpusat. Sila bawa senarai nama peserta perkhemahan dalam bentuk ¶softcopy· semasa hari pendaftaran. PENGINAPAN Semua peserta perkhemahan. guru pengiring/jurulatih dan ketua kontigen menginap di dalam khemah yang disediakan oleh sekolah masing-masing. Ketua Kontigen/Jurulatih akan makan dan minum di tempat yang disediakan.00 petang : Pusat Kokurikulum Daerah Bera 5. Peserta Perkhemahan akan dibekalkan makanan secara berpusat. PENYERTAAN Setiap sekolah menghantar 4 orang peserta Kadet Remaja Sekolah dengan seorang JURULATIH PENGIRING bagi memenuhi kuota 20 peserta.00 petang ² 5. Sekiranya sekolah menghantar peserta kurang daripada ketetapan kuotanya boleh diisi oleh sekolah yang lain dengan budi bicara sakretariat KRS daerah Bera. . Segala keperluan khemah dan peralatan perkhemahan adalah tanggungjawab sekolah masing-masing.1 7. Tempat : 5 Mac 2009 : Khamis : 3. MAKAN DAN MINUM SEMASA PERKHEMAHAN 7. Sila bawa peralatan untuk mengambil makanan dan minuman ( Rujuk Lampiran 1 ) 8. Tarikh Pendaftaran b.4. 6. Hari c. 7.

Ikhtiar Hidup f. Permainan Tradisional ( Menimbang Bola takraw Dan Lari Dalm Guni ) 9.1 Aktiviti Kumpulan Gabungan ( Integrasi ) yang melibatkan aktiviti : a. Ikatan dan Simpulan b. Pandu Arah d.00 x - . AKTIVITI PERKHEMAHAN/PERTANDINGAN Melibatkan Latihan : 9.0 ANGGARAN BELANJAWAN Makan dan minum peserta Makan minum jurulatih ² 34 orang x RM12.2 Aktiviti Pertandingan Mengikut Daerah : a. JADUAL PERKHEMAHAN Lihat Lampiran 4 13. Malam Kebudayaan b. Pertandingan Seni PerKhemah Terbaik 10. Bantu Mula e.9. SENARAI JURULATIH Lihat Lampiran 3 11. Jalan Lasak c.

........ .14....... «««««««.......2 Lain-lain maklumat terkini akan dimaklumkan dalam taklimat jawatankuasa perkhemahan Sebarang pertanyaan sila hubungi : En....... Pejabat : 09 ² No... H/p : 013 ² Disediakan oleh.... Disahkan Oleh.............. Ahmad Ferhad Penyelia Kokurikulum PPD Bera Tel. ( Mohd Iruan bin Janal) Pengerusi Teknik Kadet Remaja Sekolah Daerah Bera .. LAIN ² LAIN MAKLUMAN 16..................1 16....... Diluluskan Oleh ..........

Tali secukupnya e. Telefon Bimbit c. Lampu Suluh l. Stoking Untuk Aktiviti e. Pakaian Untuk Solat / Kelas Moral f. . Walkman / Discman 2. 3. Kasut Sukan . Gergaji dan apa yang difikirkan perlu c. Peralatan Untuk Membasuh Bekas Makanan h. Bekas Mengambil Makanan Dan Minuman g. Buku Dan Peralatan Menulis j. Belerang Secukupnya f. T-Shirt Mengikut Unit c. Baldi dan Penyebok Air d. Cangkul. Keperluan Individu : a. Senjata Merbahaya d. Ubatan Keperluan Pasukan Peralatan Yang Tidak Dibenarkan Dibawa : a. Seluar Untuk Aktiviti Secukupnya d. Barangan Kemas b.Lampiran 1 SENARAI KEPERLUAN KELENGKAPAN PERKHEMAHAN BAGI PERKHEMAHAN KRS DAN NGO ( LELAKI ) PERINGKAT NEGERI PAHANG TAHUN 2009 1. Rokok Dan Minuman Keras e. Uniform Lengkap b. Catatan : Sekiranya berlaku kehilangan atau kecurian barangan berharga adalah di bawah tanggungjawab pengurusan daerah masing-masing. Pakaian Basahan Dan Peralatan Mandi g. Selipar i. Pinggan . Ubatan ² ubatan Peribadi h. Cawan dan Sudu k. Tikar dan kelengkapan tidur Peralatan Daerah : a. Khemah Secukupnya b. parang.

............................... KAD PENGENALAN ........ H/P SENARAI NAMA PESERTA PERKHEMAHAN BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 SENARAI NAMA UNIT KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS PENGAKAP PENGAKAP PENGAKAP PENGAKAP PENGAKAP NO............ SENARAI NAMA GURU PENGIRING BIL 1 2 3 4 SENARAI NAMA JAWATAN KETUA KONTIGEN GURU PENGIRING GURU PENGIRING GURU PENGIRING NO........Lampiran 2 BORANG PENDAFTARAN PERKHEMAHAN BAGI PERKHEMAHAN KRS DAN NGO ( LELAKI ) PERINGKAT NEGERI PAHANG TAHUN 2009 DAERAH : .................................

.......... ( Cop Dan Tandatangan Penyelia Ko Daerah ) Catatan : Sila kembalikan borang penyertaan yang telah diisi atau faxkan kepada Penyelia Kokurikulum Daerah Bera pada no.21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 PENGAKAP PENGAKAP PENGAKAP PENGAKAP PENGAKAP PENGAKAP Disahkan oleh : ............... 09 - ......................................................

Refleksi Dan Penutup . BILANGAN JURULATIH : 6 Orang 3.Memperkenalkan Jurulatih yang terlibat b. Pisau 2. d. Pelajar yang Berketrampilan akan diberi markah pada borang permarkahan. .Setiap kumpulan kecil akan dikendalikan oleh seorang jurulatih. BILANGAN PESERTA : 62 orang Peserta ( 2 Kumpulan Besar ) 3. Permainan Kumpulan Kecil : Mengarahkan pelajar membuat modul gajet Biasa digunakan dikawasan perkhemahan untuk pertandingan.Kumpulan akan dinilai berdasarkan kereativiti dan menunjukkan kerjasama bagi permarkahan untuk Pemenang Kategori Kumpulan Gabungan bagi aktiviti ikatan tali dan simpulan. Pengenalan Kepada 5 JENIS Simpulan Dan Ikatan Serta Kegunaannya * Dilaksanakan dengan kaedah tunjuk cara oleh jurulatih dan ikuti oleh peserta.Pelaporan Ketua Kumpulan kepada Ketua Aktiviti . Pembahagian kumpullan: . Penilaian : Jurulatih akan mengarahkan pelajar membuat ikatan dalam Tempoh masa yang telah ditetapkan secara pertandingan. Kayu untuk Gajet e. ALATAN : a. Tali untuk ikatan b. PERLAKSANAAN : a.Lampiran 3 PERKHEMAHAN KRS DAN NGO LELAKI PERINGKAT NEGERI PAHANG TAHUN 2009 MODUL PERTANDINGAN INTEGRASI MODUL 1 : IKATAN TALI 1.Kumpulan dibahagikan kepada 6 kumpulan kecil dengan setiap kumpulan terdiri 10 orang peserta . e. f. Kemudian diteruskan dengan ikatan seterusnya. Pendahuluan .Ketua Aktiviti akan menjelaskan perlaksanaan aktiviti . c.

Menyemai nilai kerjasama berpasukan b. Begitulah seterusnya sehingga ke check point terakhir. Masa tamat direkod apabila kumpulan kecil terakhir dalam sesuatu platun itu sampai. Bearing ke Check Point kedua akan diberi di check point permulaan. PEMARKAHAN / PENILAIAN : a. Semua peserta mesti mesti mempunyai kemahiran asas membaca kompas b. e. Setiap kumpulan kecil A. Jam randik PERALATAN PERTANDINGAN : Disediakan oleh Penganjur SYARAT PERTANDINGAN : a. Apabila sampai ke check point kedua. Pembatalan satu kumpulan kecil akan menyebabkan pembatalan platun tersebut dari pertandingan. Tugasan disetiap check point akan menjadi bukti peserta akan sampai ke tempat check point berkenaan f. d.B dan C akan bermula bergerak serentak dari check point yang sama ke laluan yang berbeza dan akan menamatkan acara di check point permulaan.Mengujudkan sikap hormat menghormati KAWASAN PERTANDINGAN : Kawasan kebun getah bersebelahan kem : Kompas ² 12 buah. Setiap platun integrasi akan dibahagikan kepada 3 kumpulan kecil iaitu A. peserta akan menyiapkan tugasan sebelum ke check point ketiga. Pemenang akan ditentukan berdasarkan masa terpantas b.B dan C c.MODUL 2 : PERTANDINGAN PANDU ARAH : Pergerakan di dalam hutan menggunakan kompas berpandukan bearing yang diberi SASARAN : Peserta Perkhemahan setiap platun integrasi MASA : 1 Jam 30 Minit BILANGAN PESERTA : 31 peserta setiap Kumpulan OBJEKTIF : a. Kumpulan kecil yang gagal menyerahkan kembali tugasan akan dibatalkan penyertaan c. SPESIFIKASI . Borang Pertandingan.

Masa akan mula diambil apabila wisel dibunyikan Masa akan tamat apabila semua peserta dalam platun sampai kegarisan penamat Utamakan Keselamatan semasa aktiviti SPESIFIKASI SASARAN MASA BILANGAN PESERTA OBJEKTIF PEMARKAHAN / PENILAIAN : a. . f.MODUL 3 : PERTANDINGAN JALAN LASAK : Ujian jalan lasak dalam satu kumpulan. b. Borang Markah. c. Melahirkan peserta yang mempunyai ketahan fizikal b. : Peserta Perkhemahan setiap platun integrasi : 1 Jam 30 Minit : 31 peserta setiap Kumpulan : a. g. e. clipbord JARAK LARIAN : 8 KM SYARAT PERTANDINGAN : a. Setiap platun mesti melalui laluan yang ditetapkan Markah diberi berdasarkan masa terpantas dan tugasan yang diberi Peserta dilarang menggunakan jalan pintas Setiap platun akan dibekalkan dengan satu bendera kecil bewarna hijau dan satu bendera kecil bewarna merah. Peserta dalam platun yang gagal menamatkan larian akan menyebabkan platun berkenaan dibatalkan dalam pertandingan. Pemenang akan ditentukan berdasarkan masa terpantas dan hasil tugasan yang diserahkan Sikap. Bendera Merah dan Hijau. d. semangat kerjasama dan toleransi akan dikira dalam pemarkahan. b. c.Memastikan peserta sentiasa mengutamakan keselamatan semasa melakukan aktiviti KAWASAN PERTANDINGAN : Kawasan jalan raya dan ladang kelapa sawit PERALATAN PERTANDINGAN : Disediakan oleh Penganjur .

Untuk Iktiar hidup. d. Bahan Mentah. markah fungsi akan menjadi penentu. berfungsi dan penggunaan bahan semulajadi. PEMARKAHAN / PENILAIAN : a. c. Satu kumpulan untuk aktiviti ikhtiar hidup dan satu lagi kumpulan untuk pertandingan membuat jerat Bagi pertandingan Iktiar hidup. kekemasan. Peserta dikehendaki menyiapkan 4 perangkat iaitu 2 perangkat yang sukar dan 2 perangkat yang mudah. b.MODUL 4 : IKHTIAR HIDUP DAN JERAT SPESIFIKASI SASARAN MASA BILANGAN PESERTA OBJEKTIF : Kemahiran berada di dalam hutan dan merangkap binatang : Peserta Perkhemahan setiap platun integrasi : 1 Jam 30 Minit : 31 peserta setiap Kumpulan : a. Peserta dibenarkan mengguna bahan yang disediakan oleh penganjur dan bahan semulajadi. Untuk perangkap. Jerat mudah 10 markah dan jerat sukar 20 markah. Peserta perkhemahan akan diperkenalkan konsep iktiar hidup dan asas dalam menjerat binatang. kerjasama kumpulan akan menjadi penentu. Jika masih sama. markah berdasarkan kaedah perlaksanaan tugasan dan hasil . kerjasama. jenis ikatan. Untuk pertandingan membuat perangkat. c. Tali jut SYARAT PERTANDINGAN : a. markah diberi berdasarkan tahap kesukaran jerat. Jika markah sama. d. b. e. peserta dikehendaki memasak barang yang disediakan. Memantapkan kemahiran anggota perkhemahan dalam aspek ikhtiar hidup KAWASAN PERTANDINGAN : Kawasan hutan di tapak perkhemahan PERALATAN PERTANDINGAN : Disediakan oleh Penganjur : Parang ( Dibawa Oleh Platun : Mancis. Setiap platun akan dipecahkan kepada 2 kumpulan kecil. .

k. Kumpulan mangsa terdiri dari 5 orang peserta dan akan diletakkan di lokasi rahsia. j. Kumpulan penyelamat dikehendaki membawa mangsa keluar ketempat permulaan untuk dihakimi dengan kaedah yang betul. Dilarang menggunakan peralatan menyelamat yang sebenar selain peralatan yang disediakan oleh JK Pertandingan Kumpulan mangsa dikehendaki berlakon untuk menunjukkan kesakitan yang dialami Bantuan luar adalah dilarang Keputusan hakim adalah muktamad PEMARKAHAN / PENILAIAN: a. b. Anduh 3 Segi Kain pelikat ( Dibawa oleh Platun ) SYARAT PERTANDINGAN : a. Semasa pertandingan. Memantapkan kemahiran anggota perkhemahan dalam aspek kemahiran bantu mula KAWASAN PERTANDINGAN : Kawasan tapak perkhemahan PERALATAN PERTANDINGAN : Disediakan oleh Penganjur : Wisel. Satu kumpulan penyelamat dan satu kumpulan mangsa. f. c. Berdasarkan kesesuaian ikatan/balutan . Kumpulan penyelamat dikehendaki menggunkan bahan dan alatan yang dibawa dan yang sedia ada di lokasi mangsa. Platun akan dibahagi kepada dua kumpulan. Peserta diberi peluang untuk mempelajari dalam platun masing-masing. e. i. Peserta akan diajar cara-cara dalam kaedah bantu mula dan merawat pesakit semasa sesi kelas . g. Kumpulan penyelamat dikehendaki mencari dan menyelamat mangsa rawatan bantu mula mengikut kecederaan. h. Clipboard.MODUL 5 : BANTU MULA SPESIFIKASI SASARAN MASA BILANGAN PESERTA OBJEKTIF : Kemahiran dalam rawatan kecemasan dan merawat luka ringan : Peserta Perkhemahan setiap platun integrasi : 1 Jam 30 Minit : 31 peserta setiap Kumpulan : a. d. Borang hakim.

Dapat menamatkan larian dalam masa Terpantas c. Pemenang adalah kumpulan terpantas. Bola perlu dilambung semula. Bola yang meleret tidak dikira mata. iii. d. ii. c. ii. e. iv. Setiap kumpulan akan dipecahkan kepada 2 kumpulan kecil aktiviti. Wisel permulaan akan dibunyikan iii. Mewujudkan Kerjasama dalam kumpulan KAWASAN PERATANDINGAN : Padang Sekolah SK LKTP Triang 2 PERALATAN PERTANDINGAN : Disediakan oleh Penganjur : Guni ² 10 : Jam Randik. Setiap peserta dikehendaki melepasi halangan yang disediakan ke garisan penamat dan menyerahkan giliran kepada peserta seterusnya. Jika peserta menimang lebih 3 kali dan hanya melibatkan individu berkenaan banyak kali. Satu kumpulan akan ke larian dalam guni dan satu kumpulan untuk menimang bola takraw.Bola Takraw 2 Biji : Clip Board. Borang Markah SYARAT PERTANDINGAN : SPESIFIKASI SASARAN MASA BILANGAN PESERTA OBJEKTIF a. Markah dikira berdasarkan jumlah masa yang ditamatkan oleh peserta terakhir.b. Wisel. Platun akan dibahagikan kepada 2 kumpulan. seorang peserta hanya dibenarkan menimang bola 3 kali sahaja kemudian bola tersebut mesti diberikan kepada peserta lain dan mesti melibatkan seluruh peserta. pengadil berhak memberhentikan permainan selama 30 saat. . iv. Bagi Pertandingan Lari Dalam Guni : i. d. Berdasarkan kepantasan masa Teknik membawa keluar mangsa Kerjasama Penerangan langkah merawat MODUL 6 : PERMAINAN TRADISIONAL : Kemahiran Lari Dalam Guni Dan Menimang Sepak Raga Bulatan : Peserta Perkhemahan setiap platun integrasi : 1 Jam 30 Minit : 31 peserta setiap Kumpulan : a. b. v.Kumpulan pertama dari setiap platu akan membuat seberapa banyak timbangan bola dalam masa 5 minit. Menguji Kemahiran Menimang Bola b. Untuk Permainan Menimbang Bola Takraw: Kumpulan akan dipecahkan lagi kepada 2 kumpulan kecil i.

Gergaji. f. Keputusan hakim adalah muktamad. Menilai kemahiran. MODUL PERTANDINGAN ANTARA DAERAH MODUL 1 : PERTANDINGAN SENI PERKHEMAHAN : i. Jenis Ikatan : 20 Markah . Memupuk semangat kerjasama dan melatih kesabaran b. Pengadilan akan dilakukan oleh hakim yang akan dilantik dari setiap daerah. Membina gajet yang bersesuaian dengan keperluan perkhemahan iii. Bagi pertandingan menimbang bola takraw. SEMUA PESERTA TIDAK DIBENARKAN MENEBANG TUMBUHAN YANG TERDAPAT DI SEKITAR TAPAK PERKHEMAHAN. d. b. Menyediakan kraf kem yang menarik iv. Kontijen boleh membuat seberapa banyak gajet dan akan dinilai. PEMARKAHAN/PENILAIAN : a. SPESIFIKASI SYARAT PERTANDINGAN : a. b. Buluh dan kayu kecil untuk gajet dan pintu gerbang boleh dibawa oleh kontjen b. Menyediakan sebuah pintu gerbang di pintu masuk kawasan khemah kontijen daerah. ii. Tali ² disediakan sendiri oleh kontijen c. parang dan sebagainya disediakan oleh kontijen MASA PENILAIAN : Petang hari Ke-3 perkhemahan. SEBARANG AMARAN . Setiap peserta dan pegawai terlibat dalam tugasan ini Setiap kontijen perlu menyiapkan sebuah pintu gerbang di pintu masuk kawasan perkhemahan. Semua ukuran dan saiz adalah bebas dengan mengambil kira bahan yang digunakan. Markah kumpulan menimbang bola dan larian dalam guni akan digabungkan bagi menentukan markah platun.PEMARKAHAN/PENILAIAN : a. c. Gajet yang dibuat mestilah boleh digunakan. kreativiti dan daya cipta KAWASAN PERTANDINGAN : Kawasan perkhemahan PERALATAN PERTANDINGAN : a. Persekitaran kawasan khemah yang bersih dan menarik SASARAN : Peserta Perkhemahan setiap platun integrasi MASA : Bermula pada petang hari pertama BILANGAN PESERTA : 34 peserta setiap Kontijen daerah OBJEKTIF : a. e. markah kumpulan kecil akan digabungkan.

6. 3. Mengandungi nilai-nilai murni dalam masyarakat b. Keputusan hakim adalah muktamad. Masa persembahan tidak melebihi 12 minit c. penggunaan bahasa pasar adalah tidak dibenarkan c. Mempamerkan persembahan yang kreatif dari cetusan idea yang direka sendiri. d. Tema persembahan berdasarkan kemasyarakatan atau nilai kemanusiaan SKEMA PEMARKAHAN a. Pemakaian mestilah bersesuaian dengan persembahan yang hendak disampaikan PEMAKAHAN/PENILAIAN a. Tema : 20 Markah b. Menunjukkan kerjasama dan persefahaman yang tinggi dikalangan ahli PENAMPILAN a.b. f. 2. Jika lakonan atau sketsa. Penampilan : 20 Markah JUMLAH : 100 Markah e. . Tidak melibatkan sensitiviti mana-mana pihak PERSEMBAHAN a. 4. Mempunyai mesej yang jelas kepada penonton c. Persembahan : 30 Markah d. Pengadilan akan dilakuakan oleh hakim yang dilantik dari setiap daerah f. Kekemasan Ikatan Kreativiti Kekemasan hasil Kekuatan Struktur Kebersihan JUMLAH : 20 Markah : 20 Markah : 20 Markah : 10 Markah : 10 Markah : 100 Markah MODUL 2 : PERTANDINGAN KEBUDAYAAN 1. Berkonsepkan Kemasyarakatan atau Nilai Kemanusiaan PENGISIAN a. e. Pengisian : 30 Markah c. Pakaian mesti menarik dan bersopan b. b. SYARAT ² SYARAT PERTANDINGAN a. 5. Melibatkan 20 anggota bagi setiap kontijen b. c.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful