P. 1
Kertas Kerja Latihan Pusat Krs Bera

Kertas Kerja Latihan Pusat Krs Bera

|Views: 136|Likes:
Published by tanmprm

More info:

Published by: tanmprm on Jun 15, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/30/2012

pdf

text

original

KERTAS CADANGAN

KERTAS KERJA LATIHAN PUSAT KONTIGEN BERA PERKHEMAHAN KRS DAN NGO ( LELAKI ) PERINGKAT NEGERI PAHANG TAHUN 2009

TEMPAT : PUSAT KOKURIKULUM DAERAH BERA SK TRIANG 2 TARIKH : 5 ² 8 MAC 2009

3 4.1 Mempertingkatkan minat pelajar kokurikulum melalui perkhemahan. untuk terus aktif dalam kegiatan 3.2 2.Sabtu dan Ahad : Pusat Kokurikulum Daerah Bera .1 Mempersediakan pasukan KRS dan NGO kontigen Bera dengan mental. MATLAMAT 2. Daerah Bera perlu mempersediakan kontigen yang mantap dan mampu bersaing dengan peserta dari daerah yang lain. OBJEKTIF 3. Jumaat .2 4. KETETAPAN PERLAKSANAAN 4.KERTAS KERJA LATIHAN PUSAT KONTIGEN BERA PERKHEMAHAN KRS DAN NGO ( LELAKI ) PERINGKAT NEGERI PAHANG TAHUN 2009 1. PENDAHULUAN Pejabat Pelajaran Daerah Bera telah diamanahkan untuk menganjurkan Perkhemahan Lelaki KRS dan NGO Peringkat Negeri Pahang Tahun 2009.1 4. Membantu meningkatkan disiplin diri dan semangat kerjasama melalui aktiviti perkhemahan. Menjadikan aktiviti perkhemahan sebagai penyokong dan pelengkap ke arah Pencapaian akademik yang lebih cemerlang Dapat memupuk semangat kerjasama dan menjalinkan silaraturahim antara Anggota perkhemahan yang terdiri dari pelbagai sekolah di dalam daerah Bera. Sehubungan dengan itu Kadet Remaja Sekolah Daerah Bera mengambil inisiatif untuk mengadakan latihan puat Perkhemahan Lelaki KRS dan NGO bagi membentuk kontigen Daerah Bera yang mantap untuk menghadapi Perkhemahan Krs Dan Ngo ( Lelaki ) Peringkat Negeri Pahang Tahun 2009 2. 3. Perkhemahan ini akan melibatkan 11 buah daerah dalam negeri Pahang.3 3. fizikal dan kemahiran yang mantap untuk menghadapi Perkhemahan KRS dan NGO (Lelaki) Peringkat Negeri Pahang 2009.2 Memberi peluang dan pendedahan kepada pelajar untuk terlibat sama dalam aktiviti perkhemahan. 2.3 Tarikh Hari Tempat : 5 ² 8 Mac 2009 : Khamis. Selaku tuan rumah.

Sila bawa senarai nama peserta perkhemahan dalam bentuk ¶softcopy· semasa hari pendaftaran. Pengangkutan disediakan oleh sekolah masing ² masing. PENGINAPAN Semua peserta perkhemahan. 7. Tarikh Pendaftaran b. . Ketua Kontigen/Jurulatih akan makan dan minum di tempat yang disediakan. 6. 7 orang peserta dari unit Pengakap dan 7 orang peserta dari salah satu unit PBSM/St.3 Makanan dan minuman akan disediakan secara berpusat.4. Sekiranya sekolah menghantar peserta kurang daripada ketetapan kuotanya boleh diisi oleh sekolah yang lain dengan budi bicara sakretariat KRS daerah Bera.4 Pendaftaran Pelajar : a.2 7. Hanya 34 orang peserta dari tingkatan 4 sahaja yang layak didaftarkan sebagai peserta perkhemahan termasuk Ketua Platun . John Ambulan/Bulan Sabit Merah. PENDAFTARAN PESERTA Nama peserta yang terlibat dengan hendaklah diisi pada borang yang disediakan ( Lampiran 2 ) dan perlu dihantar kepada Penyelia Kokurikulum Daerah Bera atau terus kepada Sakretariat KRS Daerah Bera selewatnya pada 3 Mac 2009.00 petang : Pusat Kokurikulum Daerah Bera 5. Sila bawa peralatan untuk mengambil makanan dan minuman ( Rujuk Lampiran 1 ) 8. Hari c.1 7. Masa d. Peserta Perkhemahan akan dibekalkan makanan secara berpusat. Tempat : 5 Mac 2009 : Khamis : 3. guru pengiring/jurulatih dan ketua kontigen menginap di dalam khemah yang disediakan oleh sekolah masing-masing. PENYERTAAN Setiap sekolah menghantar 4 orang peserta Kadet Remaja Sekolah dengan seorang JURULATIH PENGIRING bagi memenuhi kuota 20 peserta. MAKAN DAN MINUM SEMASA PERKHEMAHAN 7. Segala keperluan khemah dan peralatan perkhemahan adalah tanggungjawab sekolah masing-masing.00 petang ² 5.

Pandu Arah d.0 ANGGARAN BELANJAWAN Makan dan minum peserta Makan minum jurulatih ² 34 orang x RM12. Jalan Lasak c. Malam Kebudayaan b. SENARAI JURULATIH Lihat Lampiran 3 11.2 Aktiviti Pertandingan Mengikut Daerah : a.9.00 x - . Bantu Mula e. Permainan Tradisional ( Menimbang Bola takraw Dan Lari Dalm Guni ) 9. AKTIVITI PERKHEMAHAN/PERTANDINGAN Melibatkan Latihan : 9. Pertandingan Seni PerKhemah Terbaik 10. Ikatan dan Simpulan b. JADUAL PERKHEMAHAN Lihat Lampiran 4 13.1 Aktiviti Kumpulan Gabungan ( Integrasi ) yang melibatkan aktiviti : a. Ikhtiar Hidup f.

.....2 Lain-lain maklumat terkini akan dimaklumkan dalam taklimat jawatankuasa perkhemahan Sebarang pertanyaan sila hubungi : En.. Diluluskan Oleh ...... .................................. H/p : 013 ² Disediakan oleh..14.... Ahmad Ferhad Penyelia Kokurikulum PPD Bera Tel... Disahkan Oleh.. «««««««.................... LAIN ² LAIN MAKLUMAN 16..1 16. Pejabat : 09 ² No....... ( Mohd Iruan bin Janal) Pengerusi Teknik Kadet Remaja Sekolah Daerah Bera .

Baldi dan Penyebok Air d. Tali secukupnya e. 3. Cawan dan Sudu k. Kasut Sukan . T-Shirt Mengikut Unit c. Uniform Lengkap b. Tikar dan kelengkapan tidur Peralatan Daerah : a. Ubatan Keperluan Pasukan Peralatan Yang Tidak Dibenarkan Dibawa : a. Rokok Dan Minuman Keras e.Lampiran 1 SENARAI KEPERLUAN KELENGKAPAN PERKHEMAHAN BAGI PERKHEMAHAN KRS DAN NGO ( LELAKI ) PERINGKAT NEGERI PAHANG TAHUN 2009 1. Ubatan ² ubatan Peribadi h. Walkman / Discman 2. Bekas Mengambil Makanan Dan Minuman g. Pakaian Untuk Solat / Kelas Moral f. Catatan : Sekiranya berlaku kehilangan atau kecurian barangan berharga adalah di bawah tanggungjawab pengurusan daerah masing-masing. Senjata Merbahaya d. Gergaji dan apa yang difikirkan perlu c. Stoking Untuk Aktiviti e. Buku Dan Peralatan Menulis j. Lampu Suluh l. Khemah Secukupnya b. Selipar i. Telefon Bimbit c. Pakaian Basahan Dan Peralatan Mandi g. Belerang Secukupnya f. Peralatan Untuk Membasuh Bekas Makanan h. Keperluan Individu : a. Cangkul. Pinggan . parang. . Seluar Untuk Aktiviti Secukupnya d. Barangan Kemas b.

............................................................. H/P SENARAI NAMA PESERTA PERKHEMAHAN BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 SENARAI NAMA UNIT KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS PENGAKAP PENGAKAP PENGAKAP PENGAKAP PENGAKAP NO... KAD PENGENALAN ................Lampiran 2 BORANG PENDAFTARAN PERKHEMAHAN BAGI PERKHEMAHAN KRS DAN NGO ( LELAKI ) PERINGKAT NEGERI PAHANG TAHUN 2009 DAERAH : ......... SENARAI NAMA GURU PENGIRING BIL 1 2 3 4 SENARAI NAMA JAWATAN KETUA KONTIGEN GURU PENGIRING GURU PENGIRING GURU PENGIRING NO...

................................... 09 - ....... ( Cop Dan Tandatangan Penyelia Ko Daerah ) Catatan : Sila kembalikan borang penyertaan yang telah diisi atau faxkan kepada Penyelia Kokurikulum Daerah Bera pada no............................21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 PENGAKAP PENGAKAP PENGAKAP PENGAKAP PENGAKAP PENGAKAP Disahkan oleh : ..........

Kumpulan dibahagikan kepada 6 kumpulan kecil dengan setiap kumpulan terdiri 10 orang peserta . Pendahuluan . BILANGAN PESERTA : 62 orang Peserta ( 2 Kumpulan Besar ) 3. ALATAN : a. d. Tali untuk ikatan b.Memperkenalkan Jurulatih yang terlibat b. Kayu untuk Gajet e.Lampiran 3 PERKHEMAHAN KRS DAN NGO LELAKI PERINGKAT NEGERI PAHANG TAHUN 2009 MODUL PERTANDINGAN INTEGRASI MODUL 1 : IKATAN TALI 1.Ketua Aktiviti akan menjelaskan perlaksanaan aktiviti . PERLAKSANAAN : a. Penilaian : Jurulatih akan mengarahkan pelajar membuat ikatan dalam Tempoh masa yang telah ditetapkan secara pertandingan. BILANGAN JURULATIH : 6 Orang 3. Pelajar yang Berketrampilan akan diberi markah pada borang permarkahan.Pelaporan Ketua Kumpulan kepada Ketua Aktiviti . Refleksi Dan Penutup . e. . Kemudian diteruskan dengan ikatan seterusnya.Kumpulan akan dinilai berdasarkan kereativiti dan menunjukkan kerjasama bagi permarkahan untuk Pemenang Kategori Kumpulan Gabungan bagi aktiviti ikatan tali dan simpulan. Permainan Kumpulan Kecil : Mengarahkan pelajar membuat modul gajet Biasa digunakan dikawasan perkhemahan untuk pertandingan.Setiap kumpulan kecil akan dikendalikan oleh seorang jurulatih. Pisau 2. c. f. Pembahagian kumpullan: . Pengenalan Kepada 5 JENIS Simpulan Dan Ikatan Serta Kegunaannya * Dilaksanakan dengan kaedah tunjuk cara oleh jurulatih dan ikuti oleh peserta.

B dan C akan bermula bergerak serentak dari check point yang sama ke laluan yang berbeza dan akan menamatkan acara di check point permulaan. Pembatalan satu kumpulan kecil akan menyebabkan pembatalan platun tersebut dari pertandingan. Menyemai nilai kerjasama berpasukan b. Setiap kumpulan kecil A. Jam randik PERALATAN PERTANDINGAN : Disediakan oleh Penganjur SYARAT PERTANDINGAN : a. SPESIFIKASI . Begitulah seterusnya sehingga ke check point terakhir. Kumpulan kecil yang gagal menyerahkan kembali tugasan akan dibatalkan penyertaan c. Bearing ke Check Point kedua akan diberi di check point permulaan. Setiap platun integrasi akan dibahagikan kepada 3 kumpulan kecil iaitu A.Mengujudkan sikap hormat menghormati KAWASAN PERTANDINGAN : Kawasan kebun getah bersebelahan kem : Kompas ² 12 buah. PEMARKAHAN / PENILAIAN : a. d. Pemenang akan ditentukan berdasarkan masa terpantas b. Tugasan disetiap check point akan menjadi bukti peserta akan sampai ke tempat check point berkenaan f.MODUL 2 : PERTANDINGAN PANDU ARAH : Pergerakan di dalam hutan menggunakan kompas berpandukan bearing yang diberi SASARAN : Peserta Perkhemahan setiap platun integrasi MASA : 1 Jam 30 Minit BILANGAN PESERTA : 31 peserta setiap Kumpulan OBJEKTIF : a. peserta akan menyiapkan tugasan sebelum ke check point ketiga. Apabila sampai ke check point kedua.B dan C c. Borang Pertandingan. Masa tamat direkod apabila kumpulan kecil terakhir dalam sesuatu platun itu sampai. e. Semua peserta mesti mesti mempunyai kemahiran asas membaca kompas b.

e. c. Setiap platun mesti melalui laluan yang ditetapkan Markah diberi berdasarkan masa terpantas dan tugasan yang diberi Peserta dilarang menggunakan jalan pintas Setiap platun akan dibekalkan dengan satu bendera kecil bewarna hijau dan satu bendera kecil bewarna merah. b. . Masa akan mula diambil apabila wisel dibunyikan Masa akan tamat apabila semua peserta dalam platun sampai kegarisan penamat Utamakan Keselamatan semasa aktiviti SPESIFIKASI SASARAN MASA BILANGAN PESERTA OBJEKTIF PEMARKAHAN / PENILAIAN : a. semangat kerjasama dan toleransi akan dikira dalam pemarkahan. Bendera Merah dan Hijau. Borang Markah. b. clipbord JARAK LARIAN : 8 KM SYARAT PERTANDINGAN : a. d. Peserta dalam platun yang gagal menamatkan larian akan menyebabkan platun berkenaan dibatalkan dalam pertandingan. Pemenang akan ditentukan berdasarkan masa terpantas dan hasil tugasan yang diserahkan Sikap. f.MODUL 3 : PERTANDINGAN JALAN LASAK : Ujian jalan lasak dalam satu kumpulan. : Peserta Perkhemahan setiap platun integrasi : 1 Jam 30 Minit : 31 peserta setiap Kumpulan : a.Memastikan peserta sentiasa mengutamakan keselamatan semasa melakukan aktiviti KAWASAN PERTANDINGAN : Kawasan jalan raya dan ladang kelapa sawit PERALATAN PERTANDINGAN : Disediakan oleh Penganjur . c. g. Melahirkan peserta yang mempunyai ketahan fizikal b.

Untuk Iktiar hidup. Jika masih sama. Peserta perkhemahan akan diperkenalkan konsep iktiar hidup dan asas dalam menjerat binatang. kerjasama kumpulan akan menjadi penentu. Satu kumpulan untuk aktiviti ikhtiar hidup dan satu lagi kumpulan untuk pertandingan membuat jerat Bagi pertandingan Iktiar hidup. PEMARKAHAN / PENILAIAN : a. Jika markah sama. peserta dikehendaki memasak barang yang disediakan. jenis ikatan. Peserta dibenarkan mengguna bahan yang disediakan oleh penganjur dan bahan semulajadi. markah berdasarkan kaedah perlaksanaan tugasan dan hasil . c. markah diberi berdasarkan tahap kesukaran jerat. berfungsi dan penggunaan bahan semulajadi. Untuk perangkap. kerjasama. markah fungsi akan menjadi penentu. b.MODUL 4 : IKHTIAR HIDUP DAN JERAT SPESIFIKASI SASARAN MASA BILANGAN PESERTA OBJEKTIF : Kemahiran berada di dalam hutan dan merangkap binatang : Peserta Perkhemahan setiap platun integrasi : 1 Jam 30 Minit : 31 peserta setiap Kumpulan : a. kekemasan. Peserta dikehendaki menyiapkan 4 perangkat iaitu 2 perangkat yang sukar dan 2 perangkat yang mudah. b. e. Tali jut SYARAT PERTANDINGAN : a. . Untuk pertandingan membuat perangkat. d. c. Setiap platun akan dipecahkan kepada 2 kumpulan kecil. Bahan Mentah. d. Jerat mudah 10 markah dan jerat sukar 20 markah. Memantapkan kemahiran anggota perkhemahan dalam aspek ikhtiar hidup KAWASAN PERTANDINGAN : Kawasan hutan di tapak perkhemahan PERALATAN PERTANDINGAN : Disediakan oleh Penganjur : Parang ( Dibawa Oleh Platun : Mancis.

j. Peserta akan diajar cara-cara dalam kaedah bantu mula dan merawat pesakit semasa sesi kelas . h. k. b. Clipboard. Platun akan dibahagi kepada dua kumpulan. f. Kumpulan mangsa terdiri dari 5 orang peserta dan akan diletakkan di lokasi rahsia. Dilarang menggunakan peralatan menyelamat yang sebenar selain peralatan yang disediakan oleh JK Pertandingan Kumpulan mangsa dikehendaki berlakon untuk menunjukkan kesakitan yang dialami Bantuan luar adalah dilarang Keputusan hakim adalah muktamad PEMARKAHAN / PENILAIAN: a. i. Berdasarkan kesesuaian ikatan/balutan . c. g. Kumpulan penyelamat dikehendaki membawa mangsa keluar ketempat permulaan untuk dihakimi dengan kaedah yang betul. Kumpulan penyelamat dikehendaki menggunkan bahan dan alatan yang dibawa dan yang sedia ada di lokasi mangsa. Anduh 3 Segi Kain pelikat ( Dibawa oleh Platun ) SYARAT PERTANDINGAN : a.MODUL 5 : BANTU MULA SPESIFIKASI SASARAN MASA BILANGAN PESERTA OBJEKTIF : Kemahiran dalam rawatan kecemasan dan merawat luka ringan : Peserta Perkhemahan setiap platun integrasi : 1 Jam 30 Minit : 31 peserta setiap Kumpulan : a. Kumpulan penyelamat dikehendaki mencari dan menyelamat mangsa rawatan bantu mula mengikut kecederaan. Semasa pertandingan. Satu kumpulan penyelamat dan satu kumpulan mangsa. e. Peserta diberi peluang untuk mempelajari dalam platun masing-masing. Borang hakim. Memantapkan kemahiran anggota perkhemahan dalam aspek kemahiran bantu mula KAWASAN PERTANDINGAN : Kawasan tapak perkhemahan PERALATAN PERTANDINGAN : Disediakan oleh Penganjur : Wisel. d.

c. Berdasarkan kepantasan masa Teknik membawa keluar mangsa Kerjasama Penerangan langkah merawat MODUL 6 : PERMAINAN TRADISIONAL : Kemahiran Lari Dalam Guni Dan Menimang Sepak Raga Bulatan : Peserta Perkhemahan setiap platun integrasi : 1 Jam 30 Minit : 31 peserta setiap Kumpulan : a. v. . Bola yang meleret tidak dikira mata. iv. Jika peserta menimang lebih 3 kali dan hanya melibatkan individu berkenaan banyak kali. ii. seorang peserta hanya dibenarkan menimang bola 3 kali sahaja kemudian bola tersebut mesti diberikan kepada peserta lain dan mesti melibatkan seluruh peserta. Bola perlu dilambung semula. Dapat menamatkan larian dalam masa Terpantas c. Setiap kumpulan akan dipecahkan kepada 2 kumpulan kecil aktiviti. Menguji Kemahiran Menimang Bola b. pengadil berhak memberhentikan permainan selama 30 saat. Wisel permulaan akan dibunyikan iii. ii. Untuk Permainan Menimbang Bola Takraw: Kumpulan akan dipecahkan lagi kepada 2 kumpulan kecil i. Pemenang adalah kumpulan terpantas. Wisel. iii. d. Borang Markah SYARAT PERTANDINGAN : SPESIFIKASI SASARAN MASA BILANGAN PESERTA OBJEKTIF a.b. Bagi Pertandingan Lari Dalam Guni : i. Mewujudkan Kerjasama dalam kumpulan KAWASAN PERATANDINGAN : Padang Sekolah SK LKTP Triang 2 PERALATAN PERTANDINGAN : Disediakan oleh Penganjur : Guni ² 10 : Jam Randik. Markah dikira berdasarkan jumlah masa yang ditamatkan oleh peserta terakhir. b. iv. Platun akan dibahagikan kepada 2 kumpulan. Setiap peserta dikehendaki melepasi halangan yang disediakan ke garisan penamat dan menyerahkan giliran kepada peserta seterusnya. d. Satu kumpulan akan ke larian dalam guni dan satu kumpulan untuk menimang bola takraw.Bola Takraw 2 Biji : Clip Board.Kumpulan pertama dari setiap platu akan membuat seberapa banyak timbangan bola dalam masa 5 minit. e.

Kontijen boleh membuat seberapa banyak gajet dan akan dinilai. ii. f. kreativiti dan daya cipta KAWASAN PERTANDINGAN : Kawasan perkhemahan PERALATAN PERTANDINGAN : a. Setiap peserta dan pegawai terlibat dalam tugasan ini Setiap kontijen perlu menyiapkan sebuah pintu gerbang di pintu masuk kawasan perkhemahan. Markah kumpulan menimbang bola dan larian dalam guni akan digabungkan bagi menentukan markah platun. parang dan sebagainya disediakan oleh kontijen MASA PENILAIAN : Petang hari Ke-3 perkhemahan. MODUL PERTANDINGAN ANTARA DAERAH MODUL 1 : PERTANDINGAN SENI PERKHEMAHAN : i. Jenis Ikatan : 20 Markah . Buluh dan kayu kecil untuk gajet dan pintu gerbang boleh dibawa oleh kontjen b. SPESIFIKASI SYARAT PERTANDINGAN : a. b. Bagi pertandingan menimbang bola takraw. SEMUA PESERTA TIDAK DIBENARKAN MENEBANG TUMBUHAN YANG TERDAPAT DI SEKITAR TAPAK PERKHEMAHAN. Gergaji. Keputusan hakim adalah muktamad. e. Menyediakan kraf kem yang menarik iv. Memupuk semangat kerjasama dan melatih kesabaran b. Membina gajet yang bersesuaian dengan keperluan perkhemahan iii. SEBARANG AMARAN . d. Menyediakan sebuah pintu gerbang di pintu masuk kawasan khemah kontijen daerah. Semua ukuran dan saiz adalah bebas dengan mengambil kira bahan yang digunakan. Menilai kemahiran. Gajet yang dibuat mestilah boleh digunakan. markah kumpulan kecil akan digabungkan. Tali ² disediakan sendiri oleh kontijen c. Persekitaran kawasan khemah yang bersih dan menarik SASARAN : Peserta Perkhemahan setiap platun integrasi MASA : Bermula pada petang hari pertama BILANGAN PESERTA : 34 peserta setiap Kontijen daerah OBJEKTIF : a. c.PEMARKAHAN/PENILAIAN : a. PEMARKAHAN/PENILAIAN : a. b. Pengadilan akan dilakukan oleh hakim yang akan dilantik dari setiap daerah.

Persembahan : 30 Markah d. f. d. 3. SYARAT ² SYARAT PERTANDINGAN a. Pakaian mesti menarik dan bersopan b. 2. Pemakaian mestilah bersesuaian dengan persembahan yang hendak disampaikan PEMAKAHAN/PENILAIAN a. Mengandungi nilai-nilai murni dalam masyarakat b. Pengisian : 30 Markah c.b. Mempunyai mesej yang jelas kepada penonton c. b. c. Mempamerkan persembahan yang kreatif dari cetusan idea yang direka sendiri. Melibatkan 20 anggota bagi setiap kontijen b. 5. Tidak melibatkan sensitiviti mana-mana pihak PERSEMBAHAN a. Berkonsepkan Kemasyarakatan atau Nilai Kemanusiaan PENGISIAN a. 6. e. Pengadilan akan dilakuakan oleh hakim yang dilantik dari setiap daerah f. Tema : 20 Markah b. . Keputusan hakim adalah muktamad. Masa persembahan tidak melebihi 12 minit c. Menunjukkan kerjasama dan persefahaman yang tinggi dikalangan ahli PENAMPILAN a. penggunaan bahasa pasar adalah tidak dibenarkan c. Tema persembahan berdasarkan kemasyarakatan atau nilai kemanusiaan SKEMA PEMARKAHAN a. Kekemasan Ikatan Kreativiti Kekemasan hasil Kekuatan Struktur Kebersihan JUMLAH : 20 Markah : 20 Markah : 20 Markah : 10 Markah : 10 Markah : 100 Markah MODUL 2 : PERTANDINGAN KEBUDAYAAN 1. Jika lakonan atau sketsa. Penampilan : 20 Markah JUMLAH : 100 Markah e. 4.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->