KERTAS CADANGAN

KERTAS KERJA LATIHAN PUSAT KONTIGEN BERA PERKHEMAHAN KRS DAN NGO ( LELAKI ) PERINGKAT NEGERI PAHANG TAHUN 2009

TEMPAT : PUSAT KOKURIKULUM DAERAH BERA SK TRIANG 2 TARIKH : 5 ² 8 MAC 2009

2 Memberi peluang dan pendedahan kepada pelajar untuk terlibat sama dalam aktiviti perkhemahan. KETETAPAN PERLAKSANAAN 4.1 4. MATLAMAT 2.3 3.Sabtu dan Ahad : Pusat Kokurikulum Daerah Bera . Membantu meningkatkan disiplin diri dan semangat kerjasama melalui aktiviti perkhemahan.2 4. 2. Menjadikan aktiviti perkhemahan sebagai penyokong dan pelengkap ke arah Pencapaian akademik yang lebih cemerlang Dapat memupuk semangat kerjasama dan menjalinkan silaraturahim antara Anggota perkhemahan yang terdiri dari pelbagai sekolah di dalam daerah Bera. fizikal dan kemahiran yang mantap untuk menghadapi Perkhemahan KRS dan NGO (Lelaki) Peringkat Negeri Pahang 2009.1 Mempertingkatkan minat pelajar kokurikulum melalui perkhemahan.1 Mempersediakan pasukan KRS dan NGO kontigen Bera dengan mental. Selaku tuan rumah. OBJEKTIF 3. Jumaat . PENDAHULUAN Pejabat Pelajaran Daerah Bera telah diamanahkan untuk menganjurkan Perkhemahan Lelaki KRS dan NGO Peringkat Negeri Pahang Tahun 2009.2 2. untuk terus aktif dalam kegiatan 3. 3. Perkhemahan ini akan melibatkan 11 buah daerah dalam negeri Pahang.3 Tarikh Hari Tempat : 5 ² 8 Mac 2009 : Khamis. Sehubungan dengan itu Kadet Remaja Sekolah Daerah Bera mengambil inisiatif untuk mengadakan latihan puat Perkhemahan Lelaki KRS dan NGO bagi membentuk kontigen Daerah Bera yang mantap untuk menghadapi Perkhemahan Krs Dan Ngo ( Lelaki ) Peringkat Negeri Pahang Tahun 2009 2.3 4. Daerah Bera perlu mempersediakan kontigen yang mantap dan mampu bersaing dengan peserta dari daerah yang lain.KERTAS KERJA LATIHAN PUSAT KONTIGEN BERA PERKHEMAHAN KRS DAN NGO ( LELAKI ) PERINGKAT NEGERI PAHANG TAHUN 2009 1.

. Sila bawa peralatan untuk mengambil makanan dan minuman ( Rujuk Lampiran 1 ) 8.2 7. 6. PENDAFTARAN PESERTA Nama peserta yang terlibat dengan hendaklah diisi pada borang yang disediakan ( Lampiran 2 ) dan perlu dihantar kepada Penyelia Kokurikulum Daerah Bera atau terus kepada Sakretariat KRS Daerah Bera selewatnya pada 3 Mac 2009. Tarikh Pendaftaran b. Hanya 34 orang peserta dari tingkatan 4 sahaja yang layak didaftarkan sebagai peserta perkhemahan termasuk Ketua Platun .3 Makanan dan minuman akan disediakan secara berpusat. Masa d. PENGINAPAN Semua peserta perkhemahan.00 petang : Pusat Kokurikulum Daerah Bera 5. guru pengiring/jurulatih dan ketua kontigen menginap di dalam khemah yang disediakan oleh sekolah masing-masing. 7. Sekiranya sekolah menghantar peserta kurang daripada ketetapan kuotanya boleh diisi oleh sekolah yang lain dengan budi bicara sakretariat KRS daerah Bera. MAKAN DAN MINUM SEMASA PERKHEMAHAN 7.00 petang ² 5.4.4 Pendaftaran Pelajar : a. Pengangkutan disediakan oleh sekolah masing ² masing. PENYERTAAN Setiap sekolah menghantar 4 orang peserta Kadet Remaja Sekolah dengan seorang JURULATIH PENGIRING bagi memenuhi kuota 20 peserta. Sila bawa senarai nama peserta perkhemahan dalam bentuk ¶softcopy· semasa hari pendaftaran. 7 orang peserta dari unit Pengakap dan 7 orang peserta dari salah satu unit PBSM/St. Peserta Perkhemahan akan dibekalkan makanan secara berpusat.1 7. Ketua Kontigen/Jurulatih akan makan dan minum di tempat yang disediakan. Hari c. John Ambulan/Bulan Sabit Merah. Segala keperluan khemah dan peralatan perkhemahan adalah tanggungjawab sekolah masing-masing. Tempat : 5 Mac 2009 : Khamis : 3.

Pandu Arah d. SENARAI JURULATIH Lihat Lampiran 3 11.9.0 ANGGARAN BELANJAWAN Makan dan minum peserta Makan minum jurulatih ² 34 orang x RM12.00 x - . AKTIVITI PERKHEMAHAN/PERTANDINGAN Melibatkan Latihan : 9. Ikhtiar Hidup f. Ikatan dan Simpulan b. Jalan Lasak c. JADUAL PERKHEMAHAN Lihat Lampiran 4 13. Pertandingan Seni PerKhemah Terbaik 10.2 Aktiviti Pertandingan Mengikut Daerah : a.1 Aktiviti Kumpulan Gabungan ( Integrasi ) yang melibatkan aktiviti : a. Malam Kebudayaan b. Permainan Tradisional ( Menimbang Bola takraw Dan Lari Dalm Guni ) 9. Bantu Mula e.

... ( Mohd Iruan bin Janal) Pengerusi Teknik Kadet Remaja Sekolah Daerah Bera . LAIN ² LAIN MAKLUMAN 16.....2 Lain-lain maklumat terkini akan dimaklumkan dalam taklimat jawatankuasa perkhemahan Sebarang pertanyaan sila hubungi : En.............. Disahkan Oleh.........14...... ........1 16........... «««««««...... Pejabat : 09 ² No............. Ahmad Ferhad Penyelia Kokurikulum PPD Bera Tel.... H/p : 013 ² Disediakan oleh....... Diluluskan Oleh ..

3. Rokok Dan Minuman Keras e. . Cangkul. Pakaian Untuk Solat / Kelas Moral f. Gergaji dan apa yang difikirkan perlu c. Selipar i. Catatan : Sekiranya berlaku kehilangan atau kecurian barangan berharga adalah di bawah tanggungjawab pengurusan daerah masing-masing. Tali secukupnya e. Ubatan ² ubatan Peribadi h. Pinggan . Bekas Mengambil Makanan Dan Minuman g. parang. Senjata Merbahaya d. Stoking Untuk Aktiviti e. Buku Dan Peralatan Menulis j. Uniform Lengkap b. Baldi dan Penyebok Air d. Khemah Secukupnya b. Belerang Secukupnya f. Barangan Kemas b. T-Shirt Mengikut Unit c. Ubatan Keperluan Pasukan Peralatan Yang Tidak Dibenarkan Dibawa : a. Lampu Suluh l. Peralatan Untuk Membasuh Bekas Makanan h. Seluar Untuk Aktiviti Secukupnya d. Keperluan Individu : a. Pakaian Basahan Dan Peralatan Mandi g.Lampiran 1 SENARAI KEPERLUAN KELENGKAPAN PERKHEMAHAN BAGI PERKHEMAHAN KRS DAN NGO ( LELAKI ) PERINGKAT NEGERI PAHANG TAHUN 2009 1. Kasut Sukan . Telefon Bimbit c. Walkman / Discman 2. Cawan dan Sudu k. Tikar dan kelengkapan tidur Peralatan Daerah : a.

....................................................Lampiran 2 BORANG PENDAFTARAN PERKHEMAHAN BAGI PERKHEMAHAN KRS DAN NGO ( LELAKI ) PERINGKAT NEGERI PAHANG TAHUN 2009 DAERAH : .............. SENARAI NAMA GURU PENGIRING BIL 1 2 3 4 SENARAI NAMA JAWATAN KETUA KONTIGEN GURU PENGIRING GURU PENGIRING GURU PENGIRING NO.............. H/P SENARAI NAMA PESERTA PERKHEMAHAN BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 SENARAI NAMA UNIT KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS PENGAKAP PENGAKAP PENGAKAP PENGAKAP PENGAKAP NO.. KAD PENGENALAN ..........

........ ( Cop Dan Tandatangan Penyelia Ko Daerah ) Catatan : Sila kembalikan borang penyertaan yang telah diisi atau faxkan kepada Penyelia Kokurikulum Daerah Bera pada no....................................21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 PENGAKAP PENGAKAP PENGAKAP PENGAKAP PENGAKAP PENGAKAP Disahkan oleh : .............. 09 - ......................

Lampiran 3 PERKHEMAHAN KRS DAN NGO LELAKI PERINGKAT NEGERI PAHANG TAHUN 2009 MODUL PERTANDINGAN INTEGRASI MODUL 1 : IKATAN TALI 1. Pisau 2. BILANGAN PESERTA : 62 orang Peserta ( 2 Kumpulan Besar ) 3. Refleksi Dan Penutup . Pelajar yang Berketrampilan akan diberi markah pada borang permarkahan. Pendahuluan .Memperkenalkan Jurulatih yang terlibat b. Kemudian diteruskan dengan ikatan seterusnya.Pelaporan Ketua Kumpulan kepada Ketua Aktiviti . . BILANGAN JURULATIH : 6 Orang 3. Tali untuk ikatan b. f. c.Kumpulan dibahagikan kepada 6 kumpulan kecil dengan setiap kumpulan terdiri 10 orang peserta . Kayu untuk Gajet e.Kumpulan akan dinilai berdasarkan kereativiti dan menunjukkan kerjasama bagi permarkahan untuk Pemenang Kategori Kumpulan Gabungan bagi aktiviti ikatan tali dan simpulan. e. Pembahagian kumpullan: . Penilaian : Jurulatih akan mengarahkan pelajar membuat ikatan dalam Tempoh masa yang telah ditetapkan secara pertandingan. Pengenalan Kepada 5 JENIS Simpulan Dan Ikatan Serta Kegunaannya * Dilaksanakan dengan kaedah tunjuk cara oleh jurulatih dan ikuti oleh peserta.Ketua Aktiviti akan menjelaskan perlaksanaan aktiviti . PERLAKSANAAN : a. d. Permainan Kumpulan Kecil : Mengarahkan pelajar membuat modul gajet Biasa digunakan dikawasan perkhemahan untuk pertandingan.Setiap kumpulan kecil akan dikendalikan oleh seorang jurulatih. ALATAN : a.

Jam randik PERALATAN PERTANDINGAN : Disediakan oleh Penganjur SYARAT PERTANDINGAN : a. Begitulah seterusnya sehingga ke check point terakhir. Menyemai nilai kerjasama berpasukan b.B dan C c. Masa tamat direkod apabila kumpulan kecil terakhir dalam sesuatu platun itu sampai. peserta akan menyiapkan tugasan sebelum ke check point ketiga. Setiap kumpulan kecil A. Bearing ke Check Point kedua akan diberi di check point permulaan. Apabila sampai ke check point kedua. PEMARKAHAN / PENILAIAN : a. Tugasan disetiap check point akan menjadi bukti peserta akan sampai ke tempat check point berkenaan f. SPESIFIKASI . d. Pembatalan satu kumpulan kecil akan menyebabkan pembatalan platun tersebut dari pertandingan.B dan C akan bermula bergerak serentak dari check point yang sama ke laluan yang berbeza dan akan menamatkan acara di check point permulaan. Setiap platun integrasi akan dibahagikan kepada 3 kumpulan kecil iaitu A. Borang Pertandingan. Kumpulan kecil yang gagal menyerahkan kembali tugasan akan dibatalkan penyertaan c. Semua peserta mesti mesti mempunyai kemahiran asas membaca kompas b.MODUL 2 : PERTANDINGAN PANDU ARAH : Pergerakan di dalam hutan menggunakan kompas berpandukan bearing yang diberi SASARAN : Peserta Perkhemahan setiap platun integrasi MASA : 1 Jam 30 Minit BILANGAN PESERTA : 31 peserta setiap Kumpulan OBJEKTIF : a. Pemenang akan ditentukan berdasarkan masa terpantas b. e.Mengujudkan sikap hormat menghormati KAWASAN PERTANDINGAN : Kawasan kebun getah bersebelahan kem : Kompas ² 12 buah.

Borang Markah. c. clipbord JARAK LARIAN : 8 KM SYARAT PERTANDINGAN : a.Memastikan peserta sentiasa mengutamakan keselamatan semasa melakukan aktiviti KAWASAN PERTANDINGAN : Kawasan jalan raya dan ladang kelapa sawit PERALATAN PERTANDINGAN : Disediakan oleh Penganjur . e. Setiap platun mesti melalui laluan yang ditetapkan Markah diberi berdasarkan masa terpantas dan tugasan yang diberi Peserta dilarang menggunakan jalan pintas Setiap platun akan dibekalkan dengan satu bendera kecil bewarna hijau dan satu bendera kecil bewarna merah. b. d. b. c. . Peserta dalam platun yang gagal menamatkan larian akan menyebabkan platun berkenaan dibatalkan dalam pertandingan. Pemenang akan ditentukan berdasarkan masa terpantas dan hasil tugasan yang diserahkan Sikap. : Peserta Perkhemahan setiap platun integrasi : 1 Jam 30 Minit : 31 peserta setiap Kumpulan : a. Masa akan mula diambil apabila wisel dibunyikan Masa akan tamat apabila semua peserta dalam platun sampai kegarisan penamat Utamakan Keselamatan semasa aktiviti SPESIFIKASI SASARAN MASA BILANGAN PESERTA OBJEKTIF PEMARKAHAN / PENILAIAN : a. Bendera Merah dan Hijau.MODUL 3 : PERTANDINGAN JALAN LASAK : Ujian jalan lasak dalam satu kumpulan. Melahirkan peserta yang mempunyai ketahan fizikal b. semangat kerjasama dan toleransi akan dikira dalam pemarkahan. f. g.

Satu kumpulan untuk aktiviti ikhtiar hidup dan satu lagi kumpulan untuk pertandingan membuat jerat Bagi pertandingan Iktiar hidup. PEMARKAHAN / PENILAIAN : a. Tali jut SYARAT PERTANDINGAN : a. Jika masih sama. jenis ikatan. berfungsi dan penggunaan bahan semulajadi.MODUL 4 : IKHTIAR HIDUP DAN JERAT SPESIFIKASI SASARAN MASA BILANGAN PESERTA OBJEKTIF : Kemahiran berada di dalam hutan dan merangkap binatang : Peserta Perkhemahan setiap platun integrasi : 1 Jam 30 Minit : 31 peserta setiap Kumpulan : a. markah fungsi akan menjadi penentu. Jika markah sama. e. . kerjasama kumpulan akan menjadi penentu. Untuk perangkap. Untuk pertandingan membuat perangkat. Peserta dibenarkan mengguna bahan yang disediakan oleh penganjur dan bahan semulajadi. d. b. c. markah diberi berdasarkan tahap kesukaran jerat. Untuk Iktiar hidup. Jerat mudah 10 markah dan jerat sukar 20 markah. markah berdasarkan kaedah perlaksanaan tugasan dan hasil . b. peserta dikehendaki memasak barang yang disediakan. Memantapkan kemahiran anggota perkhemahan dalam aspek ikhtiar hidup KAWASAN PERTANDINGAN : Kawasan hutan di tapak perkhemahan PERALATAN PERTANDINGAN : Disediakan oleh Penganjur : Parang ( Dibawa Oleh Platun : Mancis. Peserta dikehendaki menyiapkan 4 perangkat iaitu 2 perangkat yang sukar dan 2 perangkat yang mudah. Bahan Mentah. Peserta perkhemahan akan diperkenalkan konsep iktiar hidup dan asas dalam menjerat binatang. Setiap platun akan dipecahkan kepada 2 kumpulan kecil. c. kekemasan. kerjasama. d.

Kumpulan penyelamat dikehendaki membawa mangsa keluar ketempat permulaan untuk dihakimi dengan kaedah yang betul. Borang hakim. k. h. Semasa pertandingan. g. Kumpulan mangsa terdiri dari 5 orang peserta dan akan diletakkan di lokasi rahsia. f. b. Peserta diberi peluang untuk mempelajari dalam platun masing-masing. e. Berdasarkan kesesuaian ikatan/balutan . Peserta akan diajar cara-cara dalam kaedah bantu mula dan merawat pesakit semasa sesi kelas .MODUL 5 : BANTU MULA SPESIFIKASI SASARAN MASA BILANGAN PESERTA OBJEKTIF : Kemahiran dalam rawatan kecemasan dan merawat luka ringan : Peserta Perkhemahan setiap platun integrasi : 1 Jam 30 Minit : 31 peserta setiap Kumpulan : a. Anduh 3 Segi Kain pelikat ( Dibawa oleh Platun ) SYARAT PERTANDINGAN : a. j. Kumpulan penyelamat dikehendaki menggunkan bahan dan alatan yang dibawa dan yang sedia ada di lokasi mangsa. Memantapkan kemahiran anggota perkhemahan dalam aspek kemahiran bantu mula KAWASAN PERTANDINGAN : Kawasan tapak perkhemahan PERALATAN PERTANDINGAN : Disediakan oleh Penganjur : Wisel. Dilarang menggunakan peralatan menyelamat yang sebenar selain peralatan yang disediakan oleh JK Pertandingan Kumpulan mangsa dikehendaki berlakon untuk menunjukkan kesakitan yang dialami Bantuan luar adalah dilarang Keputusan hakim adalah muktamad PEMARKAHAN / PENILAIAN: a. Satu kumpulan penyelamat dan satu kumpulan mangsa. Kumpulan penyelamat dikehendaki mencari dan menyelamat mangsa rawatan bantu mula mengikut kecederaan. c. Clipboard. d. i. Platun akan dibahagi kepada dua kumpulan.

b. Satu kumpulan akan ke larian dalam guni dan satu kumpulan untuk menimang bola takraw. . seorang peserta hanya dibenarkan menimang bola 3 kali sahaja kemudian bola tersebut mesti diberikan kepada peserta lain dan mesti melibatkan seluruh peserta. ii. d. Jika peserta menimang lebih 3 kali dan hanya melibatkan individu berkenaan banyak kali. Dapat menamatkan larian dalam masa Terpantas c. v. Bola yang meleret tidak dikira mata. Setiap peserta dikehendaki melepasi halangan yang disediakan ke garisan penamat dan menyerahkan giliran kepada peserta seterusnya. e.Bola Takraw 2 Biji : Clip Board. ii. Markah dikira berdasarkan jumlah masa yang ditamatkan oleh peserta terakhir. Mewujudkan Kerjasama dalam kumpulan KAWASAN PERATANDINGAN : Padang Sekolah SK LKTP Triang 2 PERALATAN PERTANDINGAN : Disediakan oleh Penganjur : Guni ² 10 : Jam Randik. Pemenang adalah kumpulan terpantas. iv. Setiap kumpulan akan dipecahkan kepada 2 kumpulan kecil aktiviti. Borang Markah SYARAT PERTANDINGAN : SPESIFIKASI SASARAN MASA BILANGAN PESERTA OBJEKTIF a. Wisel. iii. pengadil berhak memberhentikan permainan selama 30 saat. c. Berdasarkan kepantasan masa Teknik membawa keluar mangsa Kerjasama Penerangan langkah merawat MODUL 6 : PERMAINAN TRADISIONAL : Kemahiran Lari Dalam Guni Dan Menimang Sepak Raga Bulatan : Peserta Perkhemahan setiap platun integrasi : 1 Jam 30 Minit : 31 peserta setiap Kumpulan : a. b. iv. Platun akan dibahagikan kepada 2 kumpulan. Bagi Pertandingan Lari Dalam Guni : i. Bola perlu dilambung semula. Untuk Permainan Menimbang Bola Takraw: Kumpulan akan dipecahkan lagi kepada 2 kumpulan kecil i. d.Kumpulan pertama dari setiap platu akan membuat seberapa banyak timbangan bola dalam masa 5 minit. Wisel permulaan akan dibunyikan iii. Menguji Kemahiran Menimang Bola b.

c.PEMARKAHAN/PENILAIAN : a. Semua ukuran dan saiz adalah bebas dengan mengambil kira bahan yang digunakan. Memupuk semangat kerjasama dan melatih kesabaran b. MODUL PERTANDINGAN ANTARA DAERAH MODUL 1 : PERTANDINGAN SENI PERKHEMAHAN : i. kreativiti dan daya cipta KAWASAN PERTANDINGAN : Kawasan perkhemahan PERALATAN PERTANDINGAN : a. markah kumpulan kecil akan digabungkan. Keputusan hakim adalah muktamad. Kontijen boleh membuat seberapa banyak gajet dan akan dinilai. Gergaji. Menyediakan kraf kem yang menarik iv. Gajet yang dibuat mestilah boleh digunakan. f. b. e. Markah kumpulan menimbang bola dan larian dalam guni akan digabungkan bagi menentukan markah platun. d. Menilai kemahiran. SPESIFIKASI SYARAT PERTANDINGAN : a. Persekitaran kawasan khemah yang bersih dan menarik SASARAN : Peserta Perkhemahan setiap platun integrasi MASA : Bermula pada petang hari pertama BILANGAN PESERTA : 34 peserta setiap Kontijen daerah OBJEKTIF : a. SEMUA PESERTA TIDAK DIBENARKAN MENEBANG TUMBUHAN YANG TERDAPAT DI SEKITAR TAPAK PERKHEMAHAN. Jenis Ikatan : 20 Markah . SEBARANG AMARAN . parang dan sebagainya disediakan oleh kontijen MASA PENILAIAN : Petang hari Ke-3 perkhemahan. Menyediakan sebuah pintu gerbang di pintu masuk kawasan khemah kontijen daerah. Pengadilan akan dilakukan oleh hakim yang akan dilantik dari setiap daerah. Bagi pertandingan menimbang bola takraw. ii. Membina gajet yang bersesuaian dengan keperluan perkhemahan iii. PEMARKAHAN/PENILAIAN : a. Tali ² disediakan sendiri oleh kontijen c. Buluh dan kayu kecil untuk gajet dan pintu gerbang boleh dibawa oleh kontjen b. Setiap peserta dan pegawai terlibat dalam tugasan ini Setiap kontijen perlu menyiapkan sebuah pintu gerbang di pintu masuk kawasan perkhemahan. b.

Tema : 20 Markah b. Kekemasan Ikatan Kreativiti Kekemasan hasil Kekuatan Struktur Kebersihan JUMLAH : 20 Markah : 20 Markah : 20 Markah : 10 Markah : 10 Markah : 100 Markah MODUL 2 : PERTANDINGAN KEBUDAYAAN 1. penggunaan bahasa pasar adalah tidak dibenarkan c. b. SYARAT ² SYARAT PERTANDINGAN a. Keputusan hakim adalah muktamad. Jika lakonan atau sketsa. Pemakaian mestilah bersesuaian dengan persembahan yang hendak disampaikan PEMAKAHAN/PENILAIAN a. Tema persembahan berdasarkan kemasyarakatan atau nilai kemanusiaan SKEMA PEMARKAHAN a. Tidak melibatkan sensitiviti mana-mana pihak PERSEMBAHAN a. Pengadilan akan dilakuakan oleh hakim yang dilantik dari setiap daerah f. Mempamerkan persembahan yang kreatif dari cetusan idea yang direka sendiri. e. 4. Mengandungi nilai-nilai murni dalam masyarakat b. 6. c. Menunjukkan kerjasama dan persefahaman yang tinggi dikalangan ahli PENAMPILAN a. Penampilan : 20 Markah JUMLAH : 100 Markah e. 5.b. . Pakaian mesti menarik dan bersopan b. Masa persembahan tidak melebihi 12 minit c. d. 3. Persembahan : 30 Markah d. Berkonsepkan Kemasyarakatan atau Nilai Kemanusiaan PENGISIAN a. Mempunyai mesej yang jelas kepada penonton c. 2. Pengisian : 30 Markah c. Melibatkan 20 anggota bagi setiap kontijen b. f.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful