KERTAS CADANGAN

KERTAS KERJA LATIHAN PUSAT KONTIGEN BERA PERKHEMAHAN KRS DAN NGO ( LELAKI ) PERINGKAT NEGERI PAHANG TAHUN 2009

TEMPAT : PUSAT KOKURIKULUM DAERAH BERA SK TRIANG 2 TARIKH : 5 ² 8 MAC 2009

2 4. 2.3 4. Menjadikan aktiviti perkhemahan sebagai penyokong dan pelengkap ke arah Pencapaian akademik yang lebih cemerlang Dapat memupuk semangat kerjasama dan menjalinkan silaraturahim antara Anggota perkhemahan yang terdiri dari pelbagai sekolah di dalam daerah Bera. Sehubungan dengan itu Kadet Remaja Sekolah Daerah Bera mengambil inisiatif untuk mengadakan latihan puat Perkhemahan Lelaki KRS dan NGO bagi membentuk kontigen Daerah Bera yang mantap untuk menghadapi Perkhemahan Krs Dan Ngo ( Lelaki ) Peringkat Negeri Pahang Tahun 2009 2.2 Memberi peluang dan pendedahan kepada pelajar untuk terlibat sama dalam aktiviti perkhemahan.Sabtu dan Ahad : Pusat Kokurikulum Daerah Bera . KETETAPAN PERLAKSANAAN 4. Daerah Bera perlu mempersediakan kontigen yang mantap dan mampu bersaing dengan peserta dari daerah yang lain.KERTAS KERJA LATIHAN PUSAT KONTIGEN BERA PERKHEMAHAN KRS DAN NGO ( LELAKI ) PERINGKAT NEGERI PAHANG TAHUN 2009 1.2 2.3 Tarikh Hari Tempat : 5 ² 8 Mac 2009 : Khamis.3 3. untuk terus aktif dalam kegiatan 3. 3.1 Mempersediakan pasukan KRS dan NGO kontigen Bera dengan mental. Perkhemahan ini akan melibatkan 11 buah daerah dalam negeri Pahang. MATLAMAT 2. Membantu meningkatkan disiplin diri dan semangat kerjasama melalui aktiviti perkhemahan. Selaku tuan rumah. Jumaat .1 Mempertingkatkan minat pelajar kokurikulum melalui perkhemahan.1 4. PENDAHULUAN Pejabat Pelajaran Daerah Bera telah diamanahkan untuk menganjurkan Perkhemahan Lelaki KRS dan NGO Peringkat Negeri Pahang Tahun 2009. fizikal dan kemahiran yang mantap untuk menghadapi Perkhemahan KRS dan NGO (Lelaki) Peringkat Negeri Pahang 2009. OBJEKTIF 3.

00 petang : Pusat Kokurikulum Daerah Bera 5. PENDAFTARAN PESERTA Nama peserta yang terlibat dengan hendaklah diisi pada borang yang disediakan ( Lampiran 2 ) dan perlu dihantar kepada Penyelia Kokurikulum Daerah Bera atau terus kepada Sakretariat KRS Daerah Bera selewatnya pada 3 Mac 2009. . Peserta Perkhemahan akan dibekalkan makanan secara berpusat.3 Makanan dan minuman akan disediakan secara berpusat. Sila bawa peralatan untuk mengambil makanan dan minuman ( Rujuk Lampiran 1 ) 8. John Ambulan/Bulan Sabit Merah. Pengangkutan disediakan oleh sekolah masing ² masing. MAKAN DAN MINUM SEMASA PERKHEMAHAN 7.2 7. Tempat : 5 Mac 2009 : Khamis : 3. Hanya 34 orang peserta dari tingkatan 4 sahaja yang layak didaftarkan sebagai peserta perkhemahan termasuk Ketua Platun . Segala keperluan khemah dan peralatan perkhemahan adalah tanggungjawab sekolah masing-masing. Tarikh Pendaftaran b. PENGINAPAN Semua peserta perkhemahan.4 Pendaftaran Pelajar : a. 7 orang peserta dari unit Pengakap dan 7 orang peserta dari salah satu unit PBSM/St. Hari c. guru pengiring/jurulatih dan ketua kontigen menginap di dalam khemah yang disediakan oleh sekolah masing-masing. Sila bawa senarai nama peserta perkhemahan dalam bentuk ¶softcopy· semasa hari pendaftaran.00 petang ² 5.4. PENYERTAAN Setiap sekolah menghantar 4 orang peserta Kadet Remaja Sekolah dengan seorang JURULATIH PENGIRING bagi memenuhi kuota 20 peserta. 7. Masa d.1 7. Ketua Kontigen/Jurulatih akan makan dan minum di tempat yang disediakan. 6. Sekiranya sekolah menghantar peserta kurang daripada ketetapan kuotanya boleh diisi oleh sekolah yang lain dengan budi bicara sakretariat KRS daerah Bera.

Ikatan dan Simpulan b.1 Aktiviti Kumpulan Gabungan ( Integrasi ) yang melibatkan aktiviti : a. AKTIVITI PERKHEMAHAN/PERTANDINGAN Melibatkan Latihan : 9. Bantu Mula e.9. Permainan Tradisional ( Menimbang Bola takraw Dan Lari Dalm Guni ) 9. Malam Kebudayaan b. Pandu Arah d. Ikhtiar Hidup f. SENARAI JURULATIH Lihat Lampiran 3 11.0 ANGGARAN BELANJAWAN Makan dan minum peserta Makan minum jurulatih ² 34 orang x RM12. JADUAL PERKHEMAHAN Lihat Lampiran 4 13. Jalan Lasak c. Pertandingan Seni PerKhemah Terbaik 10.2 Aktiviti Pertandingan Mengikut Daerah : a.00 x - .

1 16..2 Lain-lain maklumat terkini akan dimaklumkan dalam taklimat jawatankuasa perkhemahan Sebarang pertanyaan sila hubungi : En........... Disahkan Oleh............ «««««««...... LAIN ² LAIN MAKLUMAN 16...... ( Mohd Iruan bin Janal) Pengerusi Teknik Kadet Remaja Sekolah Daerah Bera ............ H/p : 013 ² Disediakan oleh. .. Diluluskan Oleh .....14....... Pejabat : 09 ² No.............. Ahmad Ferhad Penyelia Kokurikulum PPD Bera Tel...........

3. Peralatan Untuk Membasuh Bekas Makanan h. Walkman / Discman 2. Gergaji dan apa yang difikirkan perlu c. . Keperluan Individu : a. Ubatan Keperluan Pasukan Peralatan Yang Tidak Dibenarkan Dibawa : a. Senjata Merbahaya d. Baldi dan Penyebok Air d. Pinggan . parang. Rokok Dan Minuman Keras e. Cangkul. Selipar i. Stoking Untuk Aktiviti e. Tali secukupnya e. Lampu Suluh l. Khemah Secukupnya b. Uniform Lengkap b. Belerang Secukupnya f. Barangan Kemas b. T-Shirt Mengikut Unit c. Pakaian Untuk Solat / Kelas Moral f.Lampiran 1 SENARAI KEPERLUAN KELENGKAPAN PERKHEMAHAN BAGI PERKHEMAHAN KRS DAN NGO ( LELAKI ) PERINGKAT NEGERI PAHANG TAHUN 2009 1. Seluar Untuk Aktiviti Secukupnya d. Cawan dan Sudu k. Buku Dan Peralatan Menulis j. Catatan : Sekiranya berlaku kehilangan atau kecurian barangan berharga adalah di bawah tanggungjawab pengurusan daerah masing-masing. Kasut Sukan . Telefon Bimbit c. Bekas Mengambil Makanan Dan Minuman g. Pakaian Basahan Dan Peralatan Mandi g. Ubatan ² ubatan Peribadi h. Tikar dan kelengkapan tidur Peralatan Daerah : a.

..........................................Lampiran 2 BORANG PENDAFTARAN PERKHEMAHAN BAGI PERKHEMAHAN KRS DAN NGO ( LELAKI ) PERINGKAT NEGERI PAHANG TAHUN 2009 DAERAH : ....... H/P SENARAI NAMA PESERTA PERKHEMAHAN BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 SENARAI NAMA UNIT KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS PENGAKAP PENGAKAP PENGAKAP PENGAKAP PENGAKAP NO.......................... SENARAI NAMA GURU PENGIRING BIL 1 2 3 4 SENARAI NAMA JAWATAN KETUA KONTIGEN GURU PENGIRING GURU PENGIRING GURU PENGIRING NO......... KAD PENGENALAN ........

........................................................ 09 - ........21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 PENGAKAP PENGAKAP PENGAKAP PENGAKAP PENGAKAP PENGAKAP Disahkan oleh : ........... ( Cop Dan Tandatangan Penyelia Ko Daerah ) Catatan : Sila kembalikan borang penyertaan yang telah diisi atau faxkan kepada Penyelia Kokurikulum Daerah Bera pada no.....

Pengenalan Kepada 5 JENIS Simpulan Dan Ikatan Serta Kegunaannya * Dilaksanakan dengan kaedah tunjuk cara oleh jurulatih dan ikuti oleh peserta. Tali untuk ikatan b. BILANGAN PESERTA : 62 orang Peserta ( 2 Kumpulan Besar ) 3. ALATAN : a. Penilaian : Jurulatih akan mengarahkan pelajar membuat ikatan dalam Tempoh masa yang telah ditetapkan secara pertandingan.Lampiran 3 PERKHEMAHAN KRS DAN NGO LELAKI PERINGKAT NEGERI PAHANG TAHUN 2009 MODUL PERTANDINGAN INTEGRASI MODUL 1 : IKATAN TALI 1. BILANGAN JURULATIH : 6 Orang 3. Pendahuluan .Pelaporan Ketua Kumpulan kepada Ketua Aktiviti . Pembahagian kumpullan: . d.Kumpulan dibahagikan kepada 6 kumpulan kecil dengan setiap kumpulan terdiri 10 orang peserta . Permainan Kumpulan Kecil : Mengarahkan pelajar membuat modul gajet Biasa digunakan dikawasan perkhemahan untuk pertandingan. Pisau 2. e.Setiap kumpulan kecil akan dikendalikan oleh seorang jurulatih.Memperkenalkan Jurulatih yang terlibat b. Kemudian diteruskan dengan ikatan seterusnya.Kumpulan akan dinilai berdasarkan kereativiti dan menunjukkan kerjasama bagi permarkahan untuk Pemenang Kategori Kumpulan Gabungan bagi aktiviti ikatan tali dan simpulan. f. . Refleksi Dan Penutup . c.Ketua Aktiviti akan menjelaskan perlaksanaan aktiviti . Kayu untuk Gajet e. PERLAKSANAAN : a. Pelajar yang Berketrampilan akan diberi markah pada borang permarkahan.

Semua peserta mesti mesti mempunyai kemahiran asas membaca kompas b. Menyemai nilai kerjasama berpasukan b. Masa tamat direkod apabila kumpulan kecil terakhir dalam sesuatu platun itu sampai. PEMARKAHAN / PENILAIAN : a. Borang Pertandingan. peserta akan menyiapkan tugasan sebelum ke check point ketiga.Mengujudkan sikap hormat menghormati KAWASAN PERTANDINGAN : Kawasan kebun getah bersebelahan kem : Kompas ² 12 buah. Setiap platun integrasi akan dibahagikan kepada 3 kumpulan kecil iaitu A. Pembatalan satu kumpulan kecil akan menyebabkan pembatalan platun tersebut dari pertandingan. Kumpulan kecil yang gagal menyerahkan kembali tugasan akan dibatalkan penyertaan c. e. d.B dan C c. Setiap kumpulan kecil A.MODUL 2 : PERTANDINGAN PANDU ARAH : Pergerakan di dalam hutan menggunakan kompas berpandukan bearing yang diberi SASARAN : Peserta Perkhemahan setiap platun integrasi MASA : 1 Jam 30 Minit BILANGAN PESERTA : 31 peserta setiap Kumpulan OBJEKTIF : a.B dan C akan bermula bergerak serentak dari check point yang sama ke laluan yang berbeza dan akan menamatkan acara di check point permulaan. Jam randik PERALATAN PERTANDINGAN : Disediakan oleh Penganjur SYARAT PERTANDINGAN : a. Begitulah seterusnya sehingga ke check point terakhir. Apabila sampai ke check point kedua. Bearing ke Check Point kedua akan diberi di check point permulaan. Pemenang akan ditentukan berdasarkan masa terpantas b. Tugasan disetiap check point akan menjadi bukti peserta akan sampai ke tempat check point berkenaan f. SPESIFIKASI .

g. f. c.Memastikan peserta sentiasa mengutamakan keselamatan semasa melakukan aktiviti KAWASAN PERTANDINGAN : Kawasan jalan raya dan ladang kelapa sawit PERALATAN PERTANDINGAN : Disediakan oleh Penganjur . b. c.MODUL 3 : PERTANDINGAN JALAN LASAK : Ujian jalan lasak dalam satu kumpulan. e. Melahirkan peserta yang mempunyai ketahan fizikal b. : Peserta Perkhemahan setiap platun integrasi : 1 Jam 30 Minit : 31 peserta setiap Kumpulan : a. clipbord JARAK LARIAN : 8 KM SYARAT PERTANDINGAN : a. Pemenang akan ditentukan berdasarkan masa terpantas dan hasil tugasan yang diserahkan Sikap. Masa akan mula diambil apabila wisel dibunyikan Masa akan tamat apabila semua peserta dalam platun sampai kegarisan penamat Utamakan Keselamatan semasa aktiviti SPESIFIKASI SASARAN MASA BILANGAN PESERTA OBJEKTIF PEMARKAHAN / PENILAIAN : a. Setiap platun mesti melalui laluan yang ditetapkan Markah diberi berdasarkan masa terpantas dan tugasan yang diberi Peserta dilarang menggunakan jalan pintas Setiap platun akan dibekalkan dengan satu bendera kecil bewarna hijau dan satu bendera kecil bewarna merah. Bendera Merah dan Hijau. Borang Markah. d. b. . semangat kerjasama dan toleransi akan dikira dalam pemarkahan. Peserta dalam platun yang gagal menamatkan larian akan menyebabkan platun berkenaan dibatalkan dalam pertandingan.

Jika markah sama. b. d. PEMARKAHAN / PENILAIAN : a. peserta dikehendaki memasak barang yang disediakan. Peserta dikehendaki menyiapkan 4 perangkat iaitu 2 perangkat yang sukar dan 2 perangkat yang mudah. b. Untuk perangkap. c. Tali jut SYARAT PERTANDINGAN : a. Setiap platun akan dipecahkan kepada 2 kumpulan kecil. kerjasama. markah berdasarkan kaedah perlaksanaan tugasan dan hasil . Jika masih sama. jenis ikatan.MODUL 4 : IKHTIAR HIDUP DAN JERAT SPESIFIKASI SASARAN MASA BILANGAN PESERTA OBJEKTIF : Kemahiran berada di dalam hutan dan merangkap binatang : Peserta Perkhemahan setiap platun integrasi : 1 Jam 30 Minit : 31 peserta setiap Kumpulan : a. e. Untuk Iktiar hidup. Bahan Mentah. d. Satu kumpulan untuk aktiviti ikhtiar hidup dan satu lagi kumpulan untuk pertandingan membuat jerat Bagi pertandingan Iktiar hidup. berfungsi dan penggunaan bahan semulajadi. kerjasama kumpulan akan menjadi penentu. kekemasan. markah fungsi akan menjadi penentu. Peserta perkhemahan akan diperkenalkan konsep iktiar hidup dan asas dalam menjerat binatang. c. Jerat mudah 10 markah dan jerat sukar 20 markah. . Peserta dibenarkan mengguna bahan yang disediakan oleh penganjur dan bahan semulajadi. markah diberi berdasarkan tahap kesukaran jerat. Untuk pertandingan membuat perangkat. Memantapkan kemahiran anggota perkhemahan dalam aspek ikhtiar hidup KAWASAN PERTANDINGAN : Kawasan hutan di tapak perkhemahan PERALATAN PERTANDINGAN : Disediakan oleh Penganjur : Parang ( Dibawa Oleh Platun : Mancis.

Peserta akan diajar cara-cara dalam kaedah bantu mula dan merawat pesakit semasa sesi kelas .MODUL 5 : BANTU MULA SPESIFIKASI SASARAN MASA BILANGAN PESERTA OBJEKTIF : Kemahiran dalam rawatan kecemasan dan merawat luka ringan : Peserta Perkhemahan setiap platun integrasi : 1 Jam 30 Minit : 31 peserta setiap Kumpulan : a. Peserta diberi peluang untuk mempelajari dalam platun masing-masing. Kumpulan mangsa terdiri dari 5 orang peserta dan akan diletakkan di lokasi rahsia. h. c. Clipboard. j. i. b. Dilarang menggunakan peralatan menyelamat yang sebenar selain peralatan yang disediakan oleh JK Pertandingan Kumpulan mangsa dikehendaki berlakon untuk menunjukkan kesakitan yang dialami Bantuan luar adalah dilarang Keputusan hakim adalah muktamad PEMARKAHAN / PENILAIAN: a. Kumpulan penyelamat dikehendaki membawa mangsa keluar ketempat permulaan untuk dihakimi dengan kaedah yang betul. e. Semasa pertandingan. Berdasarkan kesesuaian ikatan/balutan . g. Satu kumpulan penyelamat dan satu kumpulan mangsa. d. Anduh 3 Segi Kain pelikat ( Dibawa oleh Platun ) SYARAT PERTANDINGAN : a. k. Kumpulan penyelamat dikehendaki menggunkan bahan dan alatan yang dibawa dan yang sedia ada di lokasi mangsa. Kumpulan penyelamat dikehendaki mencari dan menyelamat mangsa rawatan bantu mula mengikut kecederaan. Borang hakim. Memantapkan kemahiran anggota perkhemahan dalam aspek kemahiran bantu mula KAWASAN PERTANDINGAN : Kawasan tapak perkhemahan PERALATAN PERTANDINGAN : Disediakan oleh Penganjur : Wisel. Platun akan dibahagi kepada dua kumpulan. f.

v. Berdasarkan kepantasan masa Teknik membawa keluar mangsa Kerjasama Penerangan langkah merawat MODUL 6 : PERMAINAN TRADISIONAL : Kemahiran Lari Dalam Guni Dan Menimang Sepak Raga Bulatan : Peserta Perkhemahan setiap platun integrasi : 1 Jam 30 Minit : 31 peserta setiap Kumpulan : a. Untuk Permainan Menimbang Bola Takraw: Kumpulan akan dipecahkan lagi kepada 2 kumpulan kecil i. Bagi Pertandingan Lari Dalam Guni : i. Borang Markah SYARAT PERTANDINGAN : SPESIFIKASI SASARAN MASA BILANGAN PESERTA OBJEKTIF a. e. b. ii. Wisel. d. Bola yang meleret tidak dikira mata. seorang peserta hanya dibenarkan menimang bola 3 kali sahaja kemudian bola tersebut mesti diberikan kepada peserta lain dan mesti melibatkan seluruh peserta.Kumpulan pertama dari setiap platu akan membuat seberapa banyak timbangan bola dalam masa 5 minit. pengadil berhak memberhentikan permainan selama 30 saat.b. Bola perlu dilambung semula.Bola Takraw 2 Biji : Clip Board. Wisel permulaan akan dibunyikan iii. Platun akan dibahagikan kepada 2 kumpulan. Satu kumpulan akan ke larian dalam guni dan satu kumpulan untuk menimang bola takraw. Menguji Kemahiran Menimang Bola b. Mewujudkan Kerjasama dalam kumpulan KAWASAN PERATANDINGAN : Padang Sekolah SK LKTP Triang 2 PERALATAN PERTANDINGAN : Disediakan oleh Penganjur : Guni ² 10 : Jam Randik. d. Setiap kumpulan akan dipecahkan kepada 2 kumpulan kecil aktiviti. iv. Markah dikira berdasarkan jumlah masa yang ditamatkan oleh peserta terakhir. ii. Jika peserta menimang lebih 3 kali dan hanya melibatkan individu berkenaan banyak kali. c. Setiap peserta dikehendaki melepasi halangan yang disediakan ke garisan penamat dan menyerahkan giliran kepada peserta seterusnya. iii. iv. Dapat menamatkan larian dalam masa Terpantas c. . Pemenang adalah kumpulan terpantas.

d. SEBARANG AMARAN .PEMARKAHAN/PENILAIAN : a. markah kumpulan kecil akan digabungkan. Tali ² disediakan sendiri oleh kontijen c. kreativiti dan daya cipta KAWASAN PERTANDINGAN : Kawasan perkhemahan PERALATAN PERTANDINGAN : a. c. Jenis Ikatan : 20 Markah . Pengadilan akan dilakukan oleh hakim yang akan dilantik dari setiap daerah. b. Buluh dan kayu kecil untuk gajet dan pintu gerbang boleh dibawa oleh kontjen b. Menyediakan sebuah pintu gerbang di pintu masuk kawasan khemah kontijen daerah. b. ii. Membina gajet yang bersesuaian dengan keperluan perkhemahan iii. Markah kumpulan menimbang bola dan larian dalam guni akan digabungkan bagi menentukan markah platun. Menilai kemahiran. SEMUA PESERTA TIDAK DIBENARKAN MENEBANG TUMBUHAN YANG TERDAPAT DI SEKITAR TAPAK PERKHEMAHAN. Semua ukuran dan saiz adalah bebas dengan mengambil kira bahan yang digunakan. parang dan sebagainya disediakan oleh kontijen MASA PENILAIAN : Petang hari Ke-3 perkhemahan. Menyediakan kraf kem yang menarik iv. Keputusan hakim adalah muktamad. Setiap peserta dan pegawai terlibat dalam tugasan ini Setiap kontijen perlu menyiapkan sebuah pintu gerbang di pintu masuk kawasan perkhemahan. Gergaji. Gajet yang dibuat mestilah boleh digunakan. MODUL PERTANDINGAN ANTARA DAERAH MODUL 1 : PERTANDINGAN SENI PERKHEMAHAN : i. Memupuk semangat kerjasama dan melatih kesabaran b. Persekitaran kawasan khemah yang bersih dan menarik SASARAN : Peserta Perkhemahan setiap platun integrasi MASA : Bermula pada petang hari pertama BILANGAN PESERTA : 34 peserta setiap Kontijen daerah OBJEKTIF : a. SPESIFIKASI SYARAT PERTANDINGAN : a. e. f. Kontijen boleh membuat seberapa banyak gajet dan akan dinilai. Bagi pertandingan menimbang bola takraw. PEMARKAHAN/PENILAIAN : a.

Mengandungi nilai-nilai murni dalam masyarakat b. Mempamerkan persembahan yang kreatif dari cetusan idea yang direka sendiri. 2. d. 5. SYARAT ² SYARAT PERTANDINGAN a. Penampilan : 20 Markah JUMLAH : 100 Markah e. Kekemasan Ikatan Kreativiti Kekemasan hasil Kekuatan Struktur Kebersihan JUMLAH : 20 Markah : 20 Markah : 20 Markah : 10 Markah : 10 Markah : 100 Markah MODUL 2 : PERTANDINGAN KEBUDAYAAN 1.b. f. Mempunyai mesej yang jelas kepada penonton c. Menunjukkan kerjasama dan persefahaman yang tinggi dikalangan ahli PENAMPILAN a. 4. Melibatkan 20 anggota bagi setiap kontijen b. Pengisian : 30 Markah c. penggunaan bahasa pasar adalah tidak dibenarkan c. Tema : 20 Markah b. Pakaian mesti menarik dan bersopan b. Pemakaian mestilah bersesuaian dengan persembahan yang hendak disampaikan PEMAKAHAN/PENILAIAN a. 3. Pengadilan akan dilakuakan oleh hakim yang dilantik dari setiap daerah f. Tidak melibatkan sensitiviti mana-mana pihak PERSEMBAHAN a. e. Keputusan hakim adalah muktamad. Masa persembahan tidak melebihi 12 minit c. Berkonsepkan Kemasyarakatan atau Nilai Kemanusiaan PENGISIAN a. c. Jika lakonan atau sketsa. 6. . Tema persembahan berdasarkan kemasyarakatan atau nilai kemanusiaan SKEMA PEMARKAHAN a. b. Persembahan : 30 Markah d.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful