KERTAS CADANGAN

KERTAS KERJA LATIHAN PUSAT KONTIGEN BERA PERKHEMAHAN KRS DAN NGO ( LELAKI ) PERINGKAT NEGERI PAHANG TAHUN 2009

TEMPAT : PUSAT KOKURIKULUM DAERAH BERA SK TRIANG 2 TARIKH : 5 ² 8 MAC 2009

KETETAPAN PERLAKSANAAN 4.Sabtu dan Ahad : Pusat Kokurikulum Daerah Bera . fizikal dan kemahiran yang mantap untuk menghadapi Perkhemahan KRS dan NGO (Lelaki) Peringkat Negeri Pahang 2009.1 Mempersediakan pasukan KRS dan NGO kontigen Bera dengan mental.2 2. Menjadikan aktiviti perkhemahan sebagai penyokong dan pelengkap ke arah Pencapaian akademik yang lebih cemerlang Dapat memupuk semangat kerjasama dan menjalinkan silaraturahim antara Anggota perkhemahan yang terdiri dari pelbagai sekolah di dalam daerah Bera. MATLAMAT 2.2 Memberi peluang dan pendedahan kepada pelajar untuk terlibat sama dalam aktiviti perkhemahan. Perkhemahan ini akan melibatkan 11 buah daerah dalam negeri Pahang.1 Mempertingkatkan minat pelajar kokurikulum melalui perkhemahan. untuk terus aktif dalam kegiatan 3. OBJEKTIF 3. 3. PENDAHULUAN Pejabat Pelajaran Daerah Bera telah diamanahkan untuk menganjurkan Perkhemahan Lelaki KRS dan NGO Peringkat Negeri Pahang Tahun 2009.3 3. Daerah Bera perlu mempersediakan kontigen yang mantap dan mampu bersaing dengan peserta dari daerah yang lain.3 4.3 Tarikh Hari Tempat : 5 ² 8 Mac 2009 : Khamis. Selaku tuan rumah. Jumaat .KERTAS KERJA LATIHAN PUSAT KONTIGEN BERA PERKHEMAHAN KRS DAN NGO ( LELAKI ) PERINGKAT NEGERI PAHANG TAHUN 2009 1. Membantu meningkatkan disiplin diri dan semangat kerjasama melalui aktiviti perkhemahan. 2. Sehubungan dengan itu Kadet Remaja Sekolah Daerah Bera mengambil inisiatif untuk mengadakan latihan puat Perkhemahan Lelaki KRS dan NGO bagi membentuk kontigen Daerah Bera yang mantap untuk menghadapi Perkhemahan Krs Dan Ngo ( Lelaki ) Peringkat Negeri Pahang Tahun 2009 2.1 4.2 4.

Hari c. John Ambulan/Bulan Sabit Merah. Tarikh Pendaftaran b. . Hanya 34 orang peserta dari tingkatan 4 sahaja yang layak didaftarkan sebagai peserta perkhemahan termasuk Ketua Platun . 6. Sila bawa peralatan untuk mengambil makanan dan minuman ( Rujuk Lampiran 1 ) 8.3 Makanan dan minuman akan disediakan secara berpusat. guru pengiring/jurulatih dan ketua kontigen menginap di dalam khemah yang disediakan oleh sekolah masing-masing.00 petang ² 5. 7 orang peserta dari unit Pengakap dan 7 orang peserta dari salah satu unit PBSM/St.1 7. Sila bawa senarai nama peserta perkhemahan dalam bentuk ¶softcopy· semasa hari pendaftaran. Pengangkutan disediakan oleh sekolah masing ² masing. PENDAFTARAN PESERTA Nama peserta yang terlibat dengan hendaklah diisi pada borang yang disediakan ( Lampiran 2 ) dan perlu dihantar kepada Penyelia Kokurikulum Daerah Bera atau terus kepada Sakretariat KRS Daerah Bera selewatnya pada 3 Mac 2009.4 Pendaftaran Pelajar : a.4. Sekiranya sekolah menghantar peserta kurang daripada ketetapan kuotanya boleh diisi oleh sekolah yang lain dengan budi bicara sakretariat KRS daerah Bera. MAKAN DAN MINUM SEMASA PERKHEMAHAN 7. Segala keperluan khemah dan peralatan perkhemahan adalah tanggungjawab sekolah masing-masing. Tempat : 5 Mac 2009 : Khamis : 3. Masa d. PENYERTAAN Setiap sekolah menghantar 4 orang peserta Kadet Remaja Sekolah dengan seorang JURULATIH PENGIRING bagi memenuhi kuota 20 peserta.2 7. Ketua Kontigen/Jurulatih akan makan dan minum di tempat yang disediakan. Peserta Perkhemahan akan dibekalkan makanan secara berpusat.00 petang : Pusat Kokurikulum Daerah Bera 5. PENGINAPAN Semua peserta perkhemahan. 7.

Pandu Arah d. JADUAL PERKHEMAHAN Lihat Lampiran 4 13. Jalan Lasak c.0 ANGGARAN BELANJAWAN Makan dan minum peserta Makan minum jurulatih ² 34 orang x RM12. AKTIVITI PERKHEMAHAN/PERTANDINGAN Melibatkan Latihan : 9. Ikatan dan Simpulan b. Pertandingan Seni PerKhemah Terbaik 10. Malam Kebudayaan b.1 Aktiviti Kumpulan Gabungan ( Integrasi ) yang melibatkan aktiviti : a. Ikhtiar Hidup f. Permainan Tradisional ( Menimbang Bola takraw Dan Lari Dalm Guni ) 9.9.00 x - .2 Aktiviti Pertandingan Mengikut Daerah : a. Bantu Mula e. SENARAI JURULATIH Lihat Lampiran 3 11.

Diluluskan Oleh .........2 Lain-lain maklumat terkini akan dimaklumkan dalam taklimat jawatankuasa perkhemahan Sebarang pertanyaan sila hubungi : En..... Disahkan Oleh......... ....14...... H/p : 013 ² Disediakan oleh.... «««««««. Pejabat : 09 ² No...... Ahmad Ferhad Penyelia Kokurikulum PPD Bera Tel........... LAIN ² LAIN MAKLUMAN 16........... ( Mohd Iruan bin Janal) Pengerusi Teknik Kadet Remaja Sekolah Daerah Bera ......1 16.................

Uniform Lengkap b. Peralatan Untuk Membasuh Bekas Makanan h. Barangan Kemas b. Cangkul. Rokok Dan Minuman Keras e. Pakaian Untuk Solat / Kelas Moral f. Khemah Secukupnya b. Ubatan ² ubatan Peribadi h. Stoking Untuk Aktiviti e. Tali secukupnya e. Gergaji dan apa yang difikirkan perlu c. Baldi dan Penyebok Air d. Catatan : Sekiranya berlaku kehilangan atau kecurian barangan berharga adalah di bawah tanggungjawab pengurusan daerah masing-masing. Pinggan . Bekas Mengambil Makanan Dan Minuman g. Senjata Merbahaya d. Telefon Bimbit c. Belerang Secukupnya f. Seluar Untuk Aktiviti Secukupnya d. Kasut Sukan . Lampu Suluh l. Ubatan Keperluan Pasukan Peralatan Yang Tidak Dibenarkan Dibawa : a. T-Shirt Mengikut Unit c. Keperluan Individu : a. Pakaian Basahan Dan Peralatan Mandi g. Selipar i. . Buku Dan Peralatan Menulis j.Lampiran 1 SENARAI KEPERLUAN KELENGKAPAN PERKHEMAHAN BAGI PERKHEMAHAN KRS DAN NGO ( LELAKI ) PERINGKAT NEGERI PAHANG TAHUN 2009 1. 3. Tikar dan kelengkapan tidur Peralatan Daerah : a. Walkman / Discman 2. Cawan dan Sudu k. parang.

......................................................... SENARAI NAMA GURU PENGIRING BIL 1 2 3 4 SENARAI NAMA JAWATAN KETUA KONTIGEN GURU PENGIRING GURU PENGIRING GURU PENGIRING NO..................Lampiran 2 BORANG PENDAFTARAN PERKHEMAHAN BAGI PERKHEMAHAN KRS DAN NGO ( LELAKI ) PERINGKAT NEGERI PAHANG TAHUN 2009 DAERAH : .. H/P SENARAI NAMA PESERTA PERKHEMAHAN BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 SENARAI NAMA UNIT KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS PENGAKAP PENGAKAP PENGAKAP PENGAKAP PENGAKAP NO........ KAD PENGENALAN .......

..... 09 - ............... ( Cop Dan Tandatangan Penyelia Ko Daerah ) Catatan : Sila kembalikan borang penyertaan yang telah diisi atau faxkan kepada Penyelia Kokurikulum Daerah Bera pada no...........................................21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 PENGAKAP PENGAKAP PENGAKAP PENGAKAP PENGAKAP PENGAKAP Disahkan oleh : .................

Pembahagian kumpullan: .Kumpulan dibahagikan kepada 6 kumpulan kecil dengan setiap kumpulan terdiri 10 orang peserta . PERLAKSANAAN : a.Setiap kumpulan kecil akan dikendalikan oleh seorang jurulatih. . BILANGAN JURULATIH : 6 Orang 3. Pendahuluan . BILANGAN PESERTA : 62 orang Peserta ( 2 Kumpulan Besar ) 3. f.Pelaporan Ketua Kumpulan kepada Ketua Aktiviti . Kemudian diteruskan dengan ikatan seterusnya. Permainan Kumpulan Kecil : Mengarahkan pelajar membuat modul gajet Biasa digunakan dikawasan perkhemahan untuk pertandingan. c. Tali untuk ikatan b. Pisau 2. Kayu untuk Gajet e. Pelajar yang Berketrampilan akan diberi markah pada borang permarkahan. Refleksi Dan Penutup .Lampiran 3 PERKHEMAHAN KRS DAN NGO LELAKI PERINGKAT NEGERI PAHANG TAHUN 2009 MODUL PERTANDINGAN INTEGRASI MODUL 1 : IKATAN TALI 1.Kumpulan akan dinilai berdasarkan kereativiti dan menunjukkan kerjasama bagi permarkahan untuk Pemenang Kategori Kumpulan Gabungan bagi aktiviti ikatan tali dan simpulan.Memperkenalkan Jurulatih yang terlibat b. Pengenalan Kepada 5 JENIS Simpulan Dan Ikatan Serta Kegunaannya * Dilaksanakan dengan kaedah tunjuk cara oleh jurulatih dan ikuti oleh peserta. e.Ketua Aktiviti akan menjelaskan perlaksanaan aktiviti . ALATAN : a. Penilaian : Jurulatih akan mengarahkan pelajar membuat ikatan dalam Tempoh masa yang telah ditetapkan secara pertandingan. d.

Jam randik PERALATAN PERTANDINGAN : Disediakan oleh Penganjur SYARAT PERTANDINGAN : a. Menyemai nilai kerjasama berpasukan b. Pemenang akan ditentukan berdasarkan masa terpantas b. Bearing ke Check Point kedua akan diberi di check point permulaan. SPESIFIKASI . e. Semua peserta mesti mesti mempunyai kemahiran asas membaca kompas b. Pembatalan satu kumpulan kecil akan menyebabkan pembatalan platun tersebut dari pertandingan. Kumpulan kecil yang gagal menyerahkan kembali tugasan akan dibatalkan penyertaan c.B dan C akan bermula bergerak serentak dari check point yang sama ke laluan yang berbeza dan akan menamatkan acara di check point permulaan.Mengujudkan sikap hormat menghormati KAWASAN PERTANDINGAN : Kawasan kebun getah bersebelahan kem : Kompas ² 12 buah. Apabila sampai ke check point kedua. Setiap platun integrasi akan dibahagikan kepada 3 kumpulan kecil iaitu A. Setiap kumpulan kecil A. peserta akan menyiapkan tugasan sebelum ke check point ketiga. Masa tamat direkod apabila kumpulan kecil terakhir dalam sesuatu platun itu sampai.B dan C c. Begitulah seterusnya sehingga ke check point terakhir.MODUL 2 : PERTANDINGAN PANDU ARAH : Pergerakan di dalam hutan menggunakan kompas berpandukan bearing yang diberi SASARAN : Peserta Perkhemahan setiap platun integrasi MASA : 1 Jam 30 Minit BILANGAN PESERTA : 31 peserta setiap Kumpulan OBJEKTIF : a. d. Tugasan disetiap check point akan menjadi bukti peserta akan sampai ke tempat check point berkenaan f. PEMARKAHAN / PENILAIAN : a. Borang Pertandingan.

Bendera Merah dan Hijau. Peserta dalam platun yang gagal menamatkan larian akan menyebabkan platun berkenaan dibatalkan dalam pertandingan. Pemenang akan ditentukan berdasarkan masa terpantas dan hasil tugasan yang diserahkan Sikap. b. f. semangat kerjasama dan toleransi akan dikira dalam pemarkahan. b.Memastikan peserta sentiasa mengutamakan keselamatan semasa melakukan aktiviti KAWASAN PERTANDINGAN : Kawasan jalan raya dan ladang kelapa sawit PERALATAN PERTANDINGAN : Disediakan oleh Penganjur . : Peserta Perkhemahan setiap platun integrasi : 1 Jam 30 Minit : 31 peserta setiap Kumpulan : a. Masa akan mula diambil apabila wisel dibunyikan Masa akan tamat apabila semua peserta dalam platun sampai kegarisan penamat Utamakan Keselamatan semasa aktiviti SPESIFIKASI SASARAN MASA BILANGAN PESERTA OBJEKTIF PEMARKAHAN / PENILAIAN : a. c. Setiap platun mesti melalui laluan yang ditetapkan Markah diberi berdasarkan masa terpantas dan tugasan yang diberi Peserta dilarang menggunakan jalan pintas Setiap platun akan dibekalkan dengan satu bendera kecil bewarna hijau dan satu bendera kecil bewarna merah. clipbord JARAK LARIAN : 8 KM SYARAT PERTANDINGAN : a. c. Melahirkan peserta yang mempunyai ketahan fizikal b. g. Borang Markah. . d. e.MODUL 3 : PERTANDINGAN JALAN LASAK : Ujian jalan lasak dalam satu kumpulan.

b. Tali jut SYARAT PERTANDINGAN : a. Untuk perangkap. Setiap platun akan dipecahkan kepada 2 kumpulan kecil. markah diberi berdasarkan tahap kesukaran jerat. d. c. e. d. Peserta dibenarkan mengguna bahan yang disediakan oleh penganjur dan bahan semulajadi. Memantapkan kemahiran anggota perkhemahan dalam aspek ikhtiar hidup KAWASAN PERTANDINGAN : Kawasan hutan di tapak perkhemahan PERALATAN PERTANDINGAN : Disediakan oleh Penganjur : Parang ( Dibawa Oleh Platun : Mancis. Untuk Iktiar hidup. Satu kumpulan untuk aktiviti ikhtiar hidup dan satu lagi kumpulan untuk pertandingan membuat jerat Bagi pertandingan Iktiar hidup. berfungsi dan penggunaan bahan semulajadi. . Peserta perkhemahan akan diperkenalkan konsep iktiar hidup dan asas dalam menjerat binatang. jenis ikatan. markah fungsi akan menjadi penentu. Peserta dikehendaki menyiapkan 4 perangkat iaitu 2 perangkat yang sukar dan 2 perangkat yang mudah. peserta dikehendaki memasak barang yang disediakan. Jika masih sama.MODUL 4 : IKHTIAR HIDUP DAN JERAT SPESIFIKASI SASARAN MASA BILANGAN PESERTA OBJEKTIF : Kemahiran berada di dalam hutan dan merangkap binatang : Peserta Perkhemahan setiap platun integrasi : 1 Jam 30 Minit : 31 peserta setiap Kumpulan : a. Bahan Mentah. kekemasan. kerjasama kumpulan akan menjadi penentu. b. kerjasama. Jika markah sama. Jerat mudah 10 markah dan jerat sukar 20 markah. Untuk pertandingan membuat perangkat. c. PEMARKAHAN / PENILAIAN : a. markah berdasarkan kaedah perlaksanaan tugasan dan hasil .

b. Platun akan dibahagi kepada dua kumpulan. f. g.MODUL 5 : BANTU MULA SPESIFIKASI SASARAN MASA BILANGAN PESERTA OBJEKTIF : Kemahiran dalam rawatan kecemasan dan merawat luka ringan : Peserta Perkhemahan setiap platun integrasi : 1 Jam 30 Minit : 31 peserta setiap Kumpulan : a. i. Kumpulan penyelamat dikehendaki mencari dan menyelamat mangsa rawatan bantu mula mengikut kecederaan. d. Kumpulan penyelamat dikehendaki membawa mangsa keluar ketempat permulaan untuk dihakimi dengan kaedah yang betul. Kumpulan mangsa terdiri dari 5 orang peserta dan akan diletakkan di lokasi rahsia. Semasa pertandingan. Dilarang menggunakan peralatan menyelamat yang sebenar selain peralatan yang disediakan oleh JK Pertandingan Kumpulan mangsa dikehendaki berlakon untuk menunjukkan kesakitan yang dialami Bantuan luar adalah dilarang Keputusan hakim adalah muktamad PEMARKAHAN / PENILAIAN: a. Anduh 3 Segi Kain pelikat ( Dibawa oleh Platun ) SYARAT PERTANDINGAN : a. Clipboard. Peserta diberi peluang untuk mempelajari dalam platun masing-masing. Memantapkan kemahiran anggota perkhemahan dalam aspek kemahiran bantu mula KAWASAN PERTANDINGAN : Kawasan tapak perkhemahan PERALATAN PERTANDINGAN : Disediakan oleh Penganjur : Wisel. Borang hakim. k. h. e. Kumpulan penyelamat dikehendaki menggunkan bahan dan alatan yang dibawa dan yang sedia ada di lokasi mangsa. Berdasarkan kesesuaian ikatan/balutan . j. Satu kumpulan penyelamat dan satu kumpulan mangsa. Peserta akan diajar cara-cara dalam kaedah bantu mula dan merawat pesakit semasa sesi kelas . c.

pengadil berhak memberhentikan permainan selama 30 saat. Wisel. ii.b. Platun akan dibahagikan kepada 2 kumpulan. Setiap peserta dikehendaki melepasi halangan yang disediakan ke garisan penamat dan menyerahkan giliran kepada peserta seterusnya. Satu kumpulan akan ke larian dalam guni dan satu kumpulan untuk menimang bola takraw. d. Dapat menamatkan larian dalam masa Terpantas c. Berdasarkan kepantasan masa Teknik membawa keluar mangsa Kerjasama Penerangan langkah merawat MODUL 6 : PERMAINAN TRADISIONAL : Kemahiran Lari Dalam Guni Dan Menimang Sepak Raga Bulatan : Peserta Perkhemahan setiap platun integrasi : 1 Jam 30 Minit : 31 peserta setiap Kumpulan : a. Bagi Pertandingan Lari Dalam Guni : i. Pemenang adalah kumpulan terpantas. iii. Mewujudkan Kerjasama dalam kumpulan KAWASAN PERATANDINGAN : Padang Sekolah SK LKTP Triang 2 PERALATAN PERTANDINGAN : Disediakan oleh Penganjur : Guni ² 10 : Jam Randik. Wisel permulaan akan dibunyikan iii. Markah dikira berdasarkan jumlah masa yang ditamatkan oleh peserta terakhir. c. .Bola Takraw 2 Biji : Clip Board. Bola yang meleret tidak dikira mata. Bola perlu dilambung semula. seorang peserta hanya dibenarkan menimang bola 3 kali sahaja kemudian bola tersebut mesti diberikan kepada peserta lain dan mesti melibatkan seluruh peserta. e. Borang Markah SYARAT PERTANDINGAN : SPESIFIKASI SASARAN MASA BILANGAN PESERTA OBJEKTIF a. iv.Kumpulan pertama dari setiap platu akan membuat seberapa banyak timbangan bola dalam masa 5 minit. iv. b. Setiap kumpulan akan dipecahkan kepada 2 kumpulan kecil aktiviti. Jika peserta menimang lebih 3 kali dan hanya melibatkan individu berkenaan banyak kali. Untuk Permainan Menimbang Bola Takraw: Kumpulan akan dipecahkan lagi kepada 2 kumpulan kecil i. d. Menguji Kemahiran Menimang Bola b. ii. v.

Keputusan hakim adalah muktamad. Pengadilan akan dilakukan oleh hakim yang akan dilantik dari setiap daerah. MODUL PERTANDINGAN ANTARA DAERAH MODUL 1 : PERTANDINGAN SENI PERKHEMAHAN : i. Memupuk semangat kerjasama dan melatih kesabaran b. SEMUA PESERTA TIDAK DIBENARKAN MENEBANG TUMBUHAN YANG TERDAPAT DI SEKITAR TAPAK PERKHEMAHAN. ii. Menilai kemahiran. SPESIFIKASI SYARAT PERTANDINGAN : a. d. Bagi pertandingan menimbang bola takraw. Menyediakan sebuah pintu gerbang di pintu masuk kawasan khemah kontijen daerah. Persekitaran kawasan khemah yang bersih dan menarik SASARAN : Peserta Perkhemahan setiap platun integrasi MASA : Bermula pada petang hari pertama BILANGAN PESERTA : 34 peserta setiap Kontijen daerah OBJEKTIF : a. kreativiti dan daya cipta KAWASAN PERTANDINGAN : Kawasan perkhemahan PERALATAN PERTANDINGAN : a. Markah kumpulan menimbang bola dan larian dalam guni akan digabungkan bagi menentukan markah platun. b. c. Membina gajet yang bersesuaian dengan keperluan perkhemahan iii. PEMARKAHAN/PENILAIAN : a. Kontijen boleh membuat seberapa banyak gajet dan akan dinilai. Jenis Ikatan : 20 Markah . b. Gajet yang dibuat mestilah boleh digunakan. e. parang dan sebagainya disediakan oleh kontijen MASA PENILAIAN : Petang hari Ke-3 perkhemahan. Tali ² disediakan sendiri oleh kontijen c. Setiap peserta dan pegawai terlibat dalam tugasan ini Setiap kontijen perlu menyiapkan sebuah pintu gerbang di pintu masuk kawasan perkhemahan. Gergaji.PEMARKAHAN/PENILAIAN : a. Menyediakan kraf kem yang menarik iv. SEBARANG AMARAN . f. Buluh dan kayu kecil untuk gajet dan pintu gerbang boleh dibawa oleh kontjen b. markah kumpulan kecil akan digabungkan. Semua ukuran dan saiz adalah bebas dengan mengambil kira bahan yang digunakan.

Kekemasan Ikatan Kreativiti Kekemasan hasil Kekuatan Struktur Kebersihan JUMLAH : 20 Markah : 20 Markah : 20 Markah : 10 Markah : 10 Markah : 100 Markah MODUL 2 : PERTANDINGAN KEBUDAYAAN 1. Berkonsepkan Kemasyarakatan atau Nilai Kemanusiaan PENGISIAN a. Pengisian : 30 Markah c.b. c. Pakaian mesti menarik dan bersopan b. 6. Melibatkan 20 anggota bagi setiap kontijen b. Tidak melibatkan sensitiviti mana-mana pihak PERSEMBAHAN a. 3. Persembahan : 30 Markah d. Tema persembahan berdasarkan kemasyarakatan atau nilai kemanusiaan SKEMA PEMARKAHAN a. . Pemakaian mestilah bersesuaian dengan persembahan yang hendak disampaikan PEMAKAHAN/PENILAIAN a. Mengandungi nilai-nilai murni dalam masyarakat b. 4. Masa persembahan tidak melebihi 12 minit c. f. Penampilan : 20 Markah JUMLAH : 100 Markah e. SYARAT ² SYARAT PERTANDINGAN a. b. Mempamerkan persembahan yang kreatif dari cetusan idea yang direka sendiri. Mempunyai mesej yang jelas kepada penonton c. 5. Jika lakonan atau sketsa. 2. Keputusan hakim adalah muktamad. Menunjukkan kerjasama dan persefahaman yang tinggi dikalangan ahli PENAMPILAN a. Tema : 20 Markah b. e. Pengadilan akan dilakuakan oleh hakim yang dilantik dari setiap daerah f. penggunaan bahasa pasar adalah tidak dibenarkan c. d.