KERTAS CADANGAN

KERTAS KERJA LATIHAN PUSAT KONTIGEN BERA PERKHEMAHAN KRS DAN NGO ( LELAKI ) PERINGKAT NEGERI PAHANG TAHUN 2009

TEMPAT : PUSAT KOKURIKULUM DAERAH BERA SK TRIANG 2 TARIKH : 5 ² 8 MAC 2009

Menjadikan aktiviti perkhemahan sebagai penyokong dan pelengkap ke arah Pencapaian akademik yang lebih cemerlang Dapat memupuk semangat kerjasama dan menjalinkan silaraturahim antara Anggota perkhemahan yang terdiri dari pelbagai sekolah di dalam daerah Bera. Membantu meningkatkan disiplin diri dan semangat kerjasama melalui aktiviti perkhemahan.1 Mempersediakan pasukan KRS dan NGO kontigen Bera dengan mental.Sabtu dan Ahad : Pusat Kokurikulum Daerah Bera . 3. PENDAHULUAN Pejabat Pelajaran Daerah Bera telah diamanahkan untuk menganjurkan Perkhemahan Lelaki KRS dan NGO Peringkat Negeri Pahang Tahun 2009. 2.2 Memberi peluang dan pendedahan kepada pelajar untuk terlibat sama dalam aktiviti perkhemahan. Selaku tuan rumah. Sehubungan dengan itu Kadet Remaja Sekolah Daerah Bera mengambil inisiatif untuk mengadakan latihan puat Perkhemahan Lelaki KRS dan NGO bagi membentuk kontigen Daerah Bera yang mantap untuk menghadapi Perkhemahan Krs Dan Ngo ( Lelaki ) Peringkat Negeri Pahang Tahun 2009 2. MATLAMAT 2. Perkhemahan ini akan melibatkan 11 buah daerah dalam negeri Pahang.3 4. Daerah Bera perlu mempersediakan kontigen yang mantap dan mampu bersaing dengan peserta dari daerah yang lain.3 3. fizikal dan kemahiran yang mantap untuk menghadapi Perkhemahan KRS dan NGO (Lelaki) Peringkat Negeri Pahang 2009. Jumaat .1 Mempertingkatkan minat pelajar kokurikulum melalui perkhemahan.2 4. untuk terus aktif dalam kegiatan 3.1 4.3 Tarikh Hari Tempat : 5 ² 8 Mac 2009 : Khamis.KERTAS KERJA LATIHAN PUSAT KONTIGEN BERA PERKHEMAHAN KRS DAN NGO ( LELAKI ) PERINGKAT NEGERI PAHANG TAHUN 2009 1. KETETAPAN PERLAKSANAAN 4. OBJEKTIF 3.2 2.

1 7. Peserta Perkhemahan akan dibekalkan makanan secara berpusat. Sekiranya sekolah menghantar peserta kurang daripada ketetapan kuotanya boleh diisi oleh sekolah yang lain dengan budi bicara sakretariat KRS daerah Bera.3 Makanan dan minuman akan disediakan secara berpusat.2 7. Hari c. 6. .00 petang ² 5. PENGINAPAN Semua peserta perkhemahan. 7 orang peserta dari unit Pengakap dan 7 orang peserta dari salah satu unit PBSM/St. John Ambulan/Bulan Sabit Merah. Segala keperluan khemah dan peralatan perkhemahan adalah tanggungjawab sekolah masing-masing.00 petang : Pusat Kokurikulum Daerah Bera 5. Tempat : 5 Mac 2009 : Khamis : 3. MAKAN DAN MINUM SEMASA PERKHEMAHAN 7. Tarikh Pendaftaran b.4 Pendaftaran Pelajar : a. Pengangkutan disediakan oleh sekolah masing ² masing. guru pengiring/jurulatih dan ketua kontigen menginap di dalam khemah yang disediakan oleh sekolah masing-masing. Hanya 34 orang peserta dari tingkatan 4 sahaja yang layak didaftarkan sebagai peserta perkhemahan termasuk Ketua Platun . PENYERTAAN Setiap sekolah menghantar 4 orang peserta Kadet Remaja Sekolah dengan seorang JURULATIH PENGIRING bagi memenuhi kuota 20 peserta. Sila bawa senarai nama peserta perkhemahan dalam bentuk ¶softcopy· semasa hari pendaftaran. 7. Ketua Kontigen/Jurulatih akan makan dan minum di tempat yang disediakan. PENDAFTARAN PESERTA Nama peserta yang terlibat dengan hendaklah diisi pada borang yang disediakan ( Lampiran 2 ) dan perlu dihantar kepada Penyelia Kokurikulum Daerah Bera atau terus kepada Sakretariat KRS Daerah Bera selewatnya pada 3 Mac 2009. Masa d. Sila bawa peralatan untuk mengambil makanan dan minuman ( Rujuk Lampiran 1 ) 8.4.

AKTIVITI PERKHEMAHAN/PERTANDINGAN Melibatkan Latihan : 9. Ikhtiar Hidup f. Jalan Lasak c.00 x - . Bantu Mula e. Permainan Tradisional ( Menimbang Bola takraw Dan Lari Dalm Guni ) 9.9. Malam Kebudayaan b. Pandu Arah d. Ikatan dan Simpulan b.0 ANGGARAN BELANJAWAN Makan dan minum peserta Makan minum jurulatih ² 34 orang x RM12.2 Aktiviti Pertandingan Mengikut Daerah : a. JADUAL PERKHEMAHAN Lihat Lampiran 4 13.1 Aktiviti Kumpulan Gabungan ( Integrasi ) yang melibatkan aktiviti : a. Pertandingan Seni PerKhemah Terbaik 10. SENARAI JURULATIH Lihat Lampiran 3 11.

........... .... Pejabat : 09 ² No.. ( Mohd Iruan bin Janal) Pengerusi Teknik Kadet Remaja Sekolah Daerah Bera ......... Disahkan Oleh.. LAIN ² LAIN MAKLUMAN 16.....................1 16.... Diluluskan Oleh ............... H/p : 013 ² Disediakan oleh..... «««««««....14......2 Lain-lain maklumat terkini akan dimaklumkan dalam taklimat jawatankuasa perkhemahan Sebarang pertanyaan sila hubungi : En..... Ahmad Ferhad Penyelia Kokurikulum PPD Bera Tel.

Cawan dan Sudu k. Senjata Merbahaya d. Bekas Mengambil Makanan Dan Minuman g. Pakaian Basahan Dan Peralatan Mandi g. Seluar Untuk Aktiviti Secukupnya d. T-Shirt Mengikut Unit c. Baldi dan Penyebok Air d.Lampiran 1 SENARAI KEPERLUAN KELENGKAPAN PERKHEMAHAN BAGI PERKHEMAHAN KRS DAN NGO ( LELAKI ) PERINGKAT NEGERI PAHANG TAHUN 2009 1. Tali secukupnya e. Lampu Suluh l. Khemah Secukupnya b. Keperluan Individu : a. Rokok Dan Minuman Keras e. Barangan Kemas b. 3. Kasut Sukan . Ubatan Keperluan Pasukan Peralatan Yang Tidak Dibenarkan Dibawa : a. Pinggan . Peralatan Untuk Membasuh Bekas Makanan h. Gergaji dan apa yang difikirkan perlu c. Catatan : Sekiranya berlaku kehilangan atau kecurian barangan berharga adalah di bawah tanggungjawab pengurusan daerah masing-masing. parang. Cangkul. Belerang Secukupnya f. Uniform Lengkap b. Pakaian Untuk Solat / Kelas Moral f. Selipar i. Telefon Bimbit c. Buku Dan Peralatan Menulis j. Tikar dan kelengkapan tidur Peralatan Daerah : a. Walkman / Discman 2. Ubatan ² ubatan Peribadi h. . Stoking Untuk Aktiviti e.

...............Lampiran 2 BORANG PENDAFTARAN PERKHEMAHAN BAGI PERKHEMAHAN KRS DAN NGO ( LELAKI ) PERINGKAT NEGERI PAHANG TAHUN 2009 DAERAH : .................. SENARAI NAMA GURU PENGIRING BIL 1 2 3 4 SENARAI NAMA JAWATAN KETUA KONTIGEN GURU PENGIRING GURU PENGIRING GURU PENGIRING NO.. KAD PENGENALAN .. H/P SENARAI NAMA PESERTA PERKHEMAHAN BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 SENARAI NAMA UNIT KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS PENGAKAP PENGAKAP PENGAKAP PENGAKAP PENGAKAP NO.......................................................

............................................................... 09 - ........21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 PENGAKAP PENGAKAP PENGAKAP PENGAKAP PENGAKAP PENGAKAP Disahkan oleh : ........ ( Cop Dan Tandatangan Penyelia Ko Daerah ) Catatan : Sila kembalikan borang penyertaan yang telah diisi atau faxkan kepada Penyelia Kokurikulum Daerah Bera pada no.

Penilaian : Jurulatih akan mengarahkan pelajar membuat ikatan dalam Tempoh masa yang telah ditetapkan secara pertandingan. f. BILANGAN JURULATIH : 6 Orang 3. Tali untuk ikatan b.Pelaporan Ketua Kumpulan kepada Ketua Aktiviti . Permainan Kumpulan Kecil : Mengarahkan pelajar membuat modul gajet Biasa digunakan dikawasan perkhemahan untuk pertandingan. . ALATAN : a. Pelajar yang Berketrampilan akan diberi markah pada borang permarkahan. Pengenalan Kepada 5 JENIS Simpulan Dan Ikatan Serta Kegunaannya * Dilaksanakan dengan kaedah tunjuk cara oleh jurulatih dan ikuti oleh peserta. e. BILANGAN PESERTA : 62 orang Peserta ( 2 Kumpulan Besar ) 3.Lampiran 3 PERKHEMAHAN KRS DAN NGO LELAKI PERINGKAT NEGERI PAHANG TAHUN 2009 MODUL PERTANDINGAN INTEGRASI MODUL 1 : IKATAN TALI 1.Memperkenalkan Jurulatih yang terlibat b. Kayu untuk Gajet e.Kumpulan dibahagikan kepada 6 kumpulan kecil dengan setiap kumpulan terdiri 10 orang peserta . PERLAKSANAAN : a. Pisau 2. Kemudian diteruskan dengan ikatan seterusnya. Refleksi Dan Penutup . Pembahagian kumpullan: . c.Setiap kumpulan kecil akan dikendalikan oleh seorang jurulatih.Ketua Aktiviti akan menjelaskan perlaksanaan aktiviti . d.Kumpulan akan dinilai berdasarkan kereativiti dan menunjukkan kerjasama bagi permarkahan untuk Pemenang Kategori Kumpulan Gabungan bagi aktiviti ikatan tali dan simpulan. Pendahuluan .

Kumpulan kecil yang gagal menyerahkan kembali tugasan akan dibatalkan penyertaan c. Pemenang akan ditentukan berdasarkan masa terpantas b. Apabila sampai ke check point kedua. PEMARKAHAN / PENILAIAN : a. Menyemai nilai kerjasama berpasukan b. d. Bearing ke Check Point kedua akan diberi di check point permulaan. Semua peserta mesti mesti mempunyai kemahiran asas membaca kompas b.MODUL 2 : PERTANDINGAN PANDU ARAH : Pergerakan di dalam hutan menggunakan kompas berpandukan bearing yang diberi SASARAN : Peserta Perkhemahan setiap platun integrasi MASA : 1 Jam 30 Minit BILANGAN PESERTA : 31 peserta setiap Kumpulan OBJEKTIF : a. Setiap kumpulan kecil A. peserta akan menyiapkan tugasan sebelum ke check point ketiga. Begitulah seterusnya sehingga ke check point terakhir.B dan C c. SPESIFIKASI . Tugasan disetiap check point akan menjadi bukti peserta akan sampai ke tempat check point berkenaan f. e. Borang Pertandingan. Jam randik PERALATAN PERTANDINGAN : Disediakan oleh Penganjur SYARAT PERTANDINGAN : a. Setiap platun integrasi akan dibahagikan kepada 3 kumpulan kecil iaitu A. Pembatalan satu kumpulan kecil akan menyebabkan pembatalan platun tersebut dari pertandingan.B dan C akan bermula bergerak serentak dari check point yang sama ke laluan yang berbeza dan akan menamatkan acara di check point permulaan. Masa tamat direkod apabila kumpulan kecil terakhir dalam sesuatu platun itu sampai.Mengujudkan sikap hormat menghormati KAWASAN PERTANDINGAN : Kawasan kebun getah bersebelahan kem : Kompas ² 12 buah.

b. Setiap platun mesti melalui laluan yang ditetapkan Markah diberi berdasarkan masa terpantas dan tugasan yang diberi Peserta dilarang menggunakan jalan pintas Setiap platun akan dibekalkan dengan satu bendera kecil bewarna hijau dan satu bendera kecil bewarna merah. Bendera Merah dan Hijau. .Memastikan peserta sentiasa mengutamakan keselamatan semasa melakukan aktiviti KAWASAN PERTANDINGAN : Kawasan jalan raya dan ladang kelapa sawit PERALATAN PERTANDINGAN : Disediakan oleh Penganjur . : Peserta Perkhemahan setiap platun integrasi : 1 Jam 30 Minit : 31 peserta setiap Kumpulan : a. Masa akan mula diambil apabila wisel dibunyikan Masa akan tamat apabila semua peserta dalam platun sampai kegarisan penamat Utamakan Keselamatan semasa aktiviti SPESIFIKASI SASARAN MASA BILANGAN PESERTA OBJEKTIF PEMARKAHAN / PENILAIAN : a. Melahirkan peserta yang mempunyai ketahan fizikal b. d. c. semangat kerjasama dan toleransi akan dikira dalam pemarkahan. b. Borang Markah. c. e.MODUL 3 : PERTANDINGAN JALAN LASAK : Ujian jalan lasak dalam satu kumpulan. g. Pemenang akan ditentukan berdasarkan masa terpantas dan hasil tugasan yang diserahkan Sikap. Peserta dalam platun yang gagal menamatkan larian akan menyebabkan platun berkenaan dibatalkan dalam pertandingan. clipbord JARAK LARIAN : 8 KM SYARAT PERTANDINGAN : a. f.

kekemasan. markah berdasarkan kaedah perlaksanaan tugasan dan hasil . Untuk pertandingan membuat perangkat. d.MODUL 4 : IKHTIAR HIDUP DAN JERAT SPESIFIKASI SASARAN MASA BILANGAN PESERTA OBJEKTIF : Kemahiran berada di dalam hutan dan merangkap binatang : Peserta Perkhemahan setiap platun integrasi : 1 Jam 30 Minit : 31 peserta setiap Kumpulan : a. kerjasama kumpulan akan menjadi penentu. b. Peserta dikehendaki menyiapkan 4 perangkat iaitu 2 perangkat yang sukar dan 2 perangkat yang mudah. c. c. e. markah fungsi akan menjadi penentu. jenis ikatan. Satu kumpulan untuk aktiviti ikhtiar hidup dan satu lagi kumpulan untuk pertandingan membuat jerat Bagi pertandingan Iktiar hidup. berfungsi dan penggunaan bahan semulajadi. kerjasama. Bahan Mentah. Peserta dibenarkan mengguna bahan yang disediakan oleh penganjur dan bahan semulajadi. b. Peserta perkhemahan akan diperkenalkan konsep iktiar hidup dan asas dalam menjerat binatang. PEMARKAHAN / PENILAIAN : a. Untuk perangkap. Memantapkan kemahiran anggota perkhemahan dalam aspek ikhtiar hidup KAWASAN PERTANDINGAN : Kawasan hutan di tapak perkhemahan PERALATAN PERTANDINGAN : Disediakan oleh Penganjur : Parang ( Dibawa Oleh Platun : Mancis. Jika markah sama. Untuk Iktiar hidup. Setiap platun akan dipecahkan kepada 2 kumpulan kecil. Jerat mudah 10 markah dan jerat sukar 20 markah. . d. peserta dikehendaki memasak barang yang disediakan. markah diberi berdasarkan tahap kesukaran jerat. Jika masih sama. Tali jut SYARAT PERTANDINGAN : a.

d. Platun akan dibahagi kepada dua kumpulan. i. Clipboard. Peserta diberi peluang untuk mempelajari dalam platun masing-masing. e. Anduh 3 Segi Kain pelikat ( Dibawa oleh Platun ) SYARAT PERTANDINGAN : a. f. Dilarang menggunakan peralatan menyelamat yang sebenar selain peralatan yang disediakan oleh JK Pertandingan Kumpulan mangsa dikehendaki berlakon untuk menunjukkan kesakitan yang dialami Bantuan luar adalah dilarang Keputusan hakim adalah muktamad PEMARKAHAN / PENILAIAN: a.MODUL 5 : BANTU MULA SPESIFIKASI SASARAN MASA BILANGAN PESERTA OBJEKTIF : Kemahiran dalam rawatan kecemasan dan merawat luka ringan : Peserta Perkhemahan setiap platun integrasi : 1 Jam 30 Minit : 31 peserta setiap Kumpulan : a. Kumpulan penyelamat dikehendaki mencari dan menyelamat mangsa rawatan bantu mula mengikut kecederaan. Berdasarkan kesesuaian ikatan/balutan . Memantapkan kemahiran anggota perkhemahan dalam aspek kemahiran bantu mula KAWASAN PERTANDINGAN : Kawasan tapak perkhemahan PERALATAN PERTANDINGAN : Disediakan oleh Penganjur : Wisel. j. h. Borang hakim. k. Kumpulan penyelamat dikehendaki menggunkan bahan dan alatan yang dibawa dan yang sedia ada di lokasi mangsa. Peserta akan diajar cara-cara dalam kaedah bantu mula dan merawat pesakit semasa sesi kelas . c. Kumpulan penyelamat dikehendaki membawa mangsa keluar ketempat permulaan untuk dihakimi dengan kaedah yang betul. g. Satu kumpulan penyelamat dan satu kumpulan mangsa. Semasa pertandingan. b. Kumpulan mangsa terdiri dari 5 orang peserta dan akan diletakkan di lokasi rahsia.

Jika peserta menimang lebih 3 kali dan hanya melibatkan individu berkenaan banyak kali. e. Menguji Kemahiran Menimang Bola b. c. iv. Dapat menamatkan larian dalam masa Terpantas c. Bola yang meleret tidak dikira mata.b. ii.Bola Takraw 2 Biji : Clip Board. d. Satu kumpulan akan ke larian dalam guni dan satu kumpulan untuk menimang bola takraw. d. Untuk Permainan Menimbang Bola Takraw: Kumpulan akan dipecahkan lagi kepada 2 kumpulan kecil i.Kumpulan pertama dari setiap platu akan membuat seberapa banyak timbangan bola dalam masa 5 minit. Berdasarkan kepantasan masa Teknik membawa keluar mangsa Kerjasama Penerangan langkah merawat MODUL 6 : PERMAINAN TRADISIONAL : Kemahiran Lari Dalam Guni Dan Menimang Sepak Raga Bulatan : Peserta Perkhemahan setiap platun integrasi : 1 Jam 30 Minit : 31 peserta setiap Kumpulan : a. seorang peserta hanya dibenarkan menimang bola 3 kali sahaja kemudian bola tersebut mesti diberikan kepada peserta lain dan mesti melibatkan seluruh peserta. Mewujudkan Kerjasama dalam kumpulan KAWASAN PERATANDINGAN : Padang Sekolah SK LKTP Triang 2 PERALATAN PERTANDINGAN : Disediakan oleh Penganjur : Guni ² 10 : Jam Randik. Markah dikira berdasarkan jumlah masa yang ditamatkan oleh peserta terakhir. Wisel. v. Borang Markah SYARAT PERTANDINGAN : SPESIFIKASI SASARAN MASA BILANGAN PESERTA OBJEKTIF a. Setiap kumpulan akan dipecahkan kepada 2 kumpulan kecil aktiviti. Bola perlu dilambung semula. iii. Platun akan dibahagikan kepada 2 kumpulan. . b. Pemenang adalah kumpulan terpantas. Wisel permulaan akan dibunyikan iii. pengadil berhak memberhentikan permainan selama 30 saat. Setiap peserta dikehendaki melepasi halangan yang disediakan ke garisan penamat dan menyerahkan giliran kepada peserta seterusnya. iv. Bagi Pertandingan Lari Dalam Guni : i. ii.

Memupuk semangat kerjasama dan melatih kesabaran b. b. ii. Menyediakan sebuah pintu gerbang di pintu masuk kawasan khemah kontijen daerah. PEMARKAHAN/PENILAIAN : a. Gajet yang dibuat mestilah boleh digunakan. markah kumpulan kecil akan digabungkan. Pengadilan akan dilakukan oleh hakim yang akan dilantik dari setiap daerah. SPESIFIKASI SYARAT PERTANDINGAN : a. Buluh dan kayu kecil untuk gajet dan pintu gerbang boleh dibawa oleh kontjen b. Membina gajet yang bersesuaian dengan keperluan perkhemahan iii. parang dan sebagainya disediakan oleh kontijen MASA PENILAIAN : Petang hari Ke-3 perkhemahan. Kontijen boleh membuat seberapa banyak gajet dan akan dinilai. Markah kumpulan menimbang bola dan larian dalam guni akan digabungkan bagi menentukan markah platun. f. MODUL PERTANDINGAN ANTARA DAERAH MODUL 1 : PERTANDINGAN SENI PERKHEMAHAN : i. Menyediakan kraf kem yang menarik iv. Tali ² disediakan sendiri oleh kontijen c. Menilai kemahiran. b. Persekitaran kawasan khemah yang bersih dan menarik SASARAN : Peserta Perkhemahan setiap platun integrasi MASA : Bermula pada petang hari pertama BILANGAN PESERTA : 34 peserta setiap Kontijen daerah OBJEKTIF : a. Setiap peserta dan pegawai terlibat dalam tugasan ini Setiap kontijen perlu menyiapkan sebuah pintu gerbang di pintu masuk kawasan perkhemahan. Keputusan hakim adalah muktamad. SEMUA PESERTA TIDAK DIBENARKAN MENEBANG TUMBUHAN YANG TERDAPAT DI SEKITAR TAPAK PERKHEMAHAN. Gergaji. Semua ukuran dan saiz adalah bebas dengan mengambil kira bahan yang digunakan. c. d. kreativiti dan daya cipta KAWASAN PERTANDINGAN : Kawasan perkhemahan PERALATAN PERTANDINGAN : a. SEBARANG AMARAN .PEMARKAHAN/PENILAIAN : a. Jenis Ikatan : 20 Markah . Bagi pertandingan menimbang bola takraw. e.

Kekemasan Ikatan Kreativiti Kekemasan hasil Kekuatan Struktur Kebersihan JUMLAH : 20 Markah : 20 Markah : 20 Markah : 10 Markah : 10 Markah : 100 Markah MODUL 2 : PERTANDINGAN KEBUDAYAAN 1. Penampilan : 20 Markah JUMLAH : 100 Markah e. 2. e. Menunjukkan kerjasama dan persefahaman yang tinggi dikalangan ahli PENAMPILAN a. penggunaan bahasa pasar adalah tidak dibenarkan c. Tema : 20 Markah b. Tema persembahan berdasarkan kemasyarakatan atau nilai kemanusiaan SKEMA PEMARKAHAN a. Melibatkan 20 anggota bagi setiap kontijen b. Jika lakonan atau sketsa. Persembahan : 30 Markah d. . 3. 5. Mempunyai mesej yang jelas kepada penonton c. Pengisian : 30 Markah c. 6. Masa persembahan tidak melebihi 12 minit c. Pemakaian mestilah bersesuaian dengan persembahan yang hendak disampaikan PEMAKAHAN/PENILAIAN a. Mengandungi nilai-nilai murni dalam masyarakat b. 4. d. Tidak melibatkan sensitiviti mana-mana pihak PERSEMBAHAN a. b. c. Pengadilan akan dilakuakan oleh hakim yang dilantik dari setiap daerah f. SYARAT ² SYARAT PERTANDINGAN a.b. Berkonsepkan Kemasyarakatan atau Nilai Kemanusiaan PENGISIAN a. Mempamerkan persembahan yang kreatif dari cetusan idea yang direka sendiri. f. Pakaian mesti menarik dan bersopan b. Keputusan hakim adalah muktamad.