KERTAS CADANGAN

KERTAS KERJA LATIHAN PUSAT KONTIGEN BERA PERKHEMAHAN KRS DAN NGO ( LELAKI ) PERINGKAT NEGERI PAHANG TAHUN 2009

TEMPAT : PUSAT KOKURIKULUM DAERAH BERA SK TRIANG 2 TARIKH : 5 ² 8 MAC 2009

Perkhemahan ini akan melibatkan 11 buah daerah dalam negeri Pahang. 2.2 2.Sabtu dan Ahad : Pusat Kokurikulum Daerah Bera .1 Mempertingkatkan minat pelajar kokurikulum melalui perkhemahan. Jumaat . Daerah Bera perlu mempersediakan kontigen yang mantap dan mampu bersaing dengan peserta dari daerah yang lain.3 4. KETETAPAN PERLAKSANAAN 4.3 3. Selaku tuan rumah. PENDAHULUAN Pejabat Pelajaran Daerah Bera telah diamanahkan untuk menganjurkan Perkhemahan Lelaki KRS dan NGO Peringkat Negeri Pahang Tahun 2009. fizikal dan kemahiran yang mantap untuk menghadapi Perkhemahan KRS dan NGO (Lelaki) Peringkat Negeri Pahang 2009. OBJEKTIF 3. Menjadikan aktiviti perkhemahan sebagai penyokong dan pelengkap ke arah Pencapaian akademik yang lebih cemerlang Dapat memupuk semangat kerjasama dan menjalinkan silaraturahim antara Anggota perkhemahan yang terdiri dari pelbagai sekolah di dalam daerah Bera. MATLAMAT 2. Sehubungan dengan itu Kadet Remaja Sekolah Daerah Bera mengambil inisiatif untuk mengadakan latihan puat Perkhemahan Lelaki KRS dan NGO bagi membentuk kontigen Daerah Bera yang mantap untuk menghadapi Perkhemahan Krs Dan Ngo ( Lelaki ) Peringkat Negeri Pahang Tahun 2009 2. Membantu meningkatkan disiplin diri dan semangat kerjasama melalui aktiviti perkhemahan. 3.2 4.1 4.3 Tarikh Hari Tempat : 5 ² 8 Mac 2009 : Khamis.2 Memberi peluang dan pendedahan kepada pelajar untuk terlibat sama dalam aktiviti perkhemahan.KERTAS KERJA LATIHAN PUSAT KONTIGEN BERA PERKHEMAHAN KRS DAN NGO ( LELAKI ) PERINGKAT NEGERI PAHANG TAHUN 2009 1.1 Mempersediakan pasukan KRS dan NGO kontigen Bera dengan mental. untuk terus aktif dalam kegiatan 3.

Sila bawa senarai nama peserta perkhemahan dalam bentuk ¶softcopy· semasa hari pendaftaran. PENDAFTARAN PESERTA Nama peserta yang terlibat dengan hendaklah diisi pada borang yang disediakan ( Lampiran 2 ) dan perlu dihantar kepada Penyelia Kokurikulum Daerah Bera atau terus kepada Sakretariat KRS Daerah Bera selewatnya pada 3 Mac 2009.00 petang ² 5. 7 orang peserta dari unit Pengakap dan 7 orang peserta dari salah satu unit PBSM/St. Tarikh Pendaftaran b. Sekiranya sekolah menghantar peserta kurang daripada ketetapan kuotanya boleh diisi oleh sekolah yang lain dengan budi bicara sakretariat KRS daerah Bera.1 7. Ketua Kontigen/Jurulatih akan makan dan minum di tempat yang disediakan. Hari c. 7. PENYERTAAN Setiap sekolah menghantar 4 orang peserta Kadet Remaja Sekolah dengan seorang JURULATIH PENGIRING bagi memenuhi kuota 20 peserta.2 7.00 petang : Pusat Kokurikulum Daerah Bera 5.4. Tempat : 5 Mac 2009 : Khamis : 3.4 Pendaftaran Pelajar : a.3 Makanan dan minuman akan disediakan secara berpusat. guru pengiring/jurulatih dan ketua kontigen menginap di dalam khemah yang disediakan oleh sekolah masing-masing. Segala keperluan khemah dan peralatan perkhemahan adalah tanggungjawab sekolah masing-masing. Hanya 34 orang peserta dari tingkatan 4 sahaja yang layak didaftarkan sebagai peserta perkhemahan termasuk Ketua Platun . 6. Sila bawa peralatan untuk mengambil makanan dan minuman ( Rujuk Lampiran 1 ) 8. Peserta Perkhemahan akan dibekalkan makanan secara berpusat. PENGINAPAN Semua peserta perkhemahan. John Ambulan/Bulan Sabit Merah. MAKAN DAN MINUM SEMASA PERKHEMAHAN 7. Masa d. Pengangkutan disediakan oleh sekolah masing ² masing. .

SENARAI JURULATIH Lihat Lampiran 3 11.9. Pandu Arah d.0 ANGGARAN BELANJAWAN Makan dan minum peserta Makan minum jurulatih ² 34 orang x RM12. Malam Kebudayaan b.1 Aktiviti Kumpulan Gabungan ( Integrasi ) yang melibatkan aktiviti : a. JADUAL PERKHEMAHAN Lihat Lampiran 4 13. Permainan Tradisional ( Menimbang Bola takraw Dan Lari Dalm Guni ) 9.00 x - .2 Aktiviti Pertandingan Mengikut Daerah : a. Pertandingan Seni PerKhemah Terbaik 10. Bantu Mula e. AKTIVITI PERKHEMAHAN/PERTANDINGAN Melibatkan Latihan : 9. Ikatan dan Simpulan b. Ikhtiar Hidup f. Jalan Lasak c.

.... LAIN ² LAIN MAKLUMAN 16................... Disahkan Oleh.....2 Lain-lain maklumat terkini akan dimaklumkan dalam taklimat jawatankuasa perkhemahan Sebarang pertanyaan sila hubungi : En....... Pejabat : 09 ² No.......... «««««««........... Ahmad Ferhad Penyelia Kokurikulum PPD Bera Tel.... ( Mohd Iruan bin Janal) Pengerusi Teknik Kadet Remaja Sekolah Daerah Bera .. ... Diluluskan Oleh .1 16...... H/p : 013 ² Disediakan oleh...............14..

Pinggan . . 3. Lampu Suluh l. Uniform Lengkap b.Lampiran 1 SENARAI KEPERLUAN KELENGKAPAN PERKHEMAHAN BAGI PERKHEMAHAN KRS DAN NGO ( LELAKI ) PERINGKAT NEGERI PAHANG TAHUN 2009 1. Telefon Bimbit c. parang. Baldi dan Penyebok Air d. Pakaian Basahan Dan Peralatan Mandi g. Selipar i. Ubatan Keperluan Pasukan Peralatan Yang Tidak Dibenarkan Dibawa : a. Seluar Untuk Aktiviti Secukupnya d. T-Shirt Mengikut Unit c. Barangan Kemas b. Rokok Dan Minuman Keras e. Buku Dan Peralatan Menulis j. Catatan : Sekiranya berlaku kehilangan atau kecurian barangan berharga adalah di bawah tanggungjawab pengurusan daerah masing-masing. Tikar dan kelengkapan tidur Peralatan Daerah : a. Ubatan ² ubatan Peribadi h. Stoking Untuk Aktiviti e. Cawan dan Sudu k. Bekas Mengambil Makanan Dan Minuman g. Cangkul. Kasut Sukan . Peralatan Untuk Membasuh Bekas Makanan h. Khemah Secukupnya b. Pakaian Untuk Solat / Kelas Moral f. Gergaji dan apa yang difikirkan perlu c. Tali secukupnya e. Senjata Merbahaya d. Belerang Secukupnya f. Walkman / Discman 2. Keperluan Individu : a.

............... SENARAI NAMA GURU PENGIRING BIL 1 2 3 4 SENARAI NAMA JAWATAN KETUA KONTIGEN GURU PENGIRING GURU PENGIRING GURU PENGIRING NO............................. H/P SENARAI NAMA PESERTA PERKHEMAHAN BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 SENARAI NAMA UNIT KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS KRS PENGAKAP PENGAKAP PENGAKAP PENGAKAP PENGAKAP NO....................Lampiran 2 BORANG PENDAFTARAN PERKHEMAHAN BAGI PERKHEMAHAN KRS DAN NGO ( LELAKI ) PERINGKAT NEGERI PAHANG TAHUN 2009 DAERAH : ...... KAD PENGENALAN ......................

............. ( Cop Dan Tandatangan Penyelia Ko Daerah ) Catatan : Sila kembalikan borang penyertaan yang telah diisi atau faxkan kepada Penyelia Kokurikulum Daerah Bera pada no......... 09 - ..................21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 PENGAKAP PENGAKAP PENGAKAP PENGAKAP PENGAKAP PENGAKAP Disahkan oleh : ........................................

c. Kayu untuk Gajet e. Pelajar yang Berketrampilan akan diberi markah pada borang permarkahan.Lampiran 3 PERKHEMAHAN KRS DAN NGO LELAKI PERINGKAT NEGERI PAHANG TAHUN 2009 MODUL PERTANDINGAN INTEGRASI MODUL 1 : IKATAN TALI 1. Refleksi Dan Penutup . Pendahuluan .Memperkenalkan Jurulatih yang terlibat b. d. ALATAN : a. PERLAKSANAAN : a. . Pembahagian kumpullan: . Tali untuk ikatan b.Pelaporan Ketua Kumpulan kepada Ketua Aktiviti .Ketua Aktiviti akan menjelaskan perlaksanaan aktiviti . BILANGAN JURULATIH : 6 Orang 3. Pengenalan Kepada 5 JENIS Simpulan Dan Ikatan Serta Kegunaannya * Dilaksanakan dengan kaedah tunjuk cara oleh jurulatih dan ikuti oleh peserta.Kumpulan dibahagikan kepada 6 kumpulan kecil dengan setiap kumpulan terdiri 10 orang peserta .Kumpulan akan dinilai berdasarkan kereativiti dan menunjukkan kerjasama bagi permarkahan untuk Pemenang Kategori Kumpulan Gabungan bagi aktiviti ikatan tali dan simpulan. Kemudian diteruskan dengan ikatan seterusnya. Pisau 2. e. BILANGAN PESERTA : 62 orang Peserta ( 2 Kumpulan Besar ) 3.Setiap kumpulan kecil akan dikendalikan oleh seorang jurulatih. f. Permainan Kumpulan Kecil : Mengarahkan pelajar membuat modul gajet Biasa digunakan dikawasan perkhemahan untuk pertandingan. Penilaian : Jurulatih akan mengarahkan pelajar membuat ikatan dalam Tempoh masa yang telah ditetapkan secara pertandingan.

MODUL 2 : PERTANDINGAN PANDU ARAH : Pergerakan di dalam hutan menggunakan kompas berpandukan bearing yang diberi SASARAN : Peserta Perkhemahan setiap platun integrasi MASA : 1 Jam 30 Minit BILANGAN PESERTA : 31 peserta setiap Kumpulan OBJEKTIF : a. Apabila sampai ke check point kedua. d. Pembatalan satu kumpulan kecil akan menyebabkan pembatalan platun tersebut dari pertandingan. Kumpulan kecil yang gagal menyerahkan kembali tugasan akan dibatalkan penyertaan c. Setiap kumpulan kecil A. Begitulah seterusnya sehingga ke check point terakhir. PEMARKAHAN / PENILAIAN : a. Setiap platun integrasi akan dibahagikan kepada 3 kumpulan kecil iaitu A. peserta akan menyiapkan tugasan sebelum ke check point ketiga. Masa tamat direkod apabila kumpulan kecil terakhir dalam sesuatu platun itu sampai. Menyemai nilai kerjasama berpasukan b. Semua peserta mesti mesti mempunyai kemahiran asas membaca kompas b. Pemenang akan ditentukan berdasarkan masa terpantas b.B dan C c.B dan C akan bermula bergerak serentak dari check point yang sama ke laluan yang berbeza dan akan menamatkan acara di check point permulaan. Bearing ke Check Point kedua akan diberi di check point permulaan. Tugasan disetiap check point akan menjadi bukti peserta akan sampai ke tempat check point berkenaan f. e. Borang Pertandingan. SPESIFIKASI . Jam randik PERALATAN PERTANDINGAN : Disediakan oleh Penganjur SYARAT PERTANDINGAN : a.Mengujudkan sikap hormat menghormati KAWASAN PERTANDINGAN : Kawasan kebun getah bersebelahan kem : Kompas ² 12 buah.

b. . Setiap platun mesti melalui laluan yang ditetapkan Markah diberi berdasarkan masa terpantas dan tugasan yang diberi Peserta dilarang menggunakan jalan pintas Setiap platun akan dibekalkan dengan satu bendera kecil bewarna hijau dan satu bendera kecil bewarna merah. Borang Markah. f.MODUL 3 : PERTANDINGAN JALAN LASAK : Ujian jalan lasak dalam satu kumpulan. c. Melahirkan peserta yang mempunyai ketahan fizikal b. d. semangat kerjasama dan toleransi akan dikira dalam pemarkahan. b. c. Bendera Merah dan Hijau. clipbord JARAK LARIAN : 8 KM SYARAT PERTANDINGAN : a.Memastikan peserta sentiasa mengutamakan keselamatan semasa melakukan aktiviti KAWASAN PERTANDINGAN : Kawasan jalan raya dan ladang kelapa sawit PERALATAN PERTANDINGAN : Disediakan oleh Penganjur . Masa akan mula diambil apabila wisel dibunyikan Masa akan tamat apabila semua peserta dalam platun sampai kegarisan penamat Utamakan Keselamatan semasa aktiviti SPESIFIKASI SASARAN MASA BILANGAN PESERTA OBJEKTIF PEMARKAHAN / PENILAIAN : a. : Peserta Perkhemahan setiap platun integrasi : 1 Jam 30 Minit : 31 peserta setiap Kumpulan : a. Pemenang akan ditentukan berdasarkan masa terpantas dan hasil tugasan yang diserahkan Sikap. Peserta dalam platun yang gagal menamatkan larian akan menyebabkan platun berkenaan dibatalkan dalam pertandingan. e. g.

markah fungsi akan menjadi penentu. . Untuk Iktiar hidup. Untuk pertandingan membuat perangkat. peserta dikehendaki memasak barang yang disediakan. kekemasan. markah berdasarkan kaedah perlaksanaan tugasan dan hasil . d. d. c. Peserta perkhemahan akan diperkenalkan konsep iktiar hidup dan asas dalam menjerat binatang. Bahan Mentah. Peserta dikehendaki menyiapkan 4 perangkat iaitu 2 perangkat yang sukar dan 2 perangkat yang mudah. b. Untuk perangkap. Jika masih sama. e. jenis ikatan. markah diberi berdasarkan tahap kesukaran jerat. Satu kumpulan untuk aktiviti ikhtiar hidup dan satu lagi kumpulan untuk pertandingan membuat jerat Bagi pertandingan Iktiar hidup. Setiap platun akan dipecahkan kepada 2 kumpulan kecil. b. Jika markah sama. PEMARKAHAN / PENILAIAN : a. Peserta dibenarkan mengguna bahan yang disediakan oleh penganjur dan bahan semulajadi. kerjasama kumpulan akan menjadi penentu.MODUL 4 : IKHTIAR HIDUP DAN JERAT SPESIFIKASI SASARAN MASA BILANGAN PESERTA OBJEKTIF : Kemahiran berada di dalam hutan dan merangkap binatang : Peserta Perkhemahan setiap platun integrasi : 1 Jam 30 Minit : 31 peserta setiap Kumpulan : a. Memantapkan kemahiran anggota perkhemahan dalam aspek ikhtiar hidup KAWASAN PERTANDINGAN : Kawasan hutan di tapak perkhemahan PERALATAN PERTANDINGAN : Disediakan oleh Penganjur : Parang ( Dibawa Oleh Platun : Mancis. berfungsi dan penggunaan bahan semulajadi. kerjasama. Tali jut SYARAT PERTANDINGAN : a. Jerat mudah 10 markah dan jerat sukar 20 markah. c.

d. Clipboard. Berdasarkan kesesuaian ikatan/balutan . f. c. k. e. g. Semasa pertandingan. Kumpulan penyelamat dikehendaki mencari dan menyelamat mangsa rawatan bantu mula mengikut kecederaan. Peserta akan diajar cara-cara dalam kaedah bantu mula dan merawat pesakit semasa sesi kelas . Dilarang menggunakan peralatan menyelamat yang sebenar selain peralatan yang disediakan oleh JK Pertandingan Kumpulan mangsa dikehendaki berlakon untuk menunjukkan kesakitan yang dialami Bantuan luar adalah dilarang Keputusan hakim adalah muktamad PEMARKAHAN / PENILAIAN: a. Kumpulan penyelamat dikehendaki membawa mangsa keluar ketempat permulaan untuk dihakimi dengan kaedah yang betul. Satu kumpulan penyelamat dan satu kumpulan mangsa. b. h. Kumpulan penyelamat dikehendaki menggunkan bahan dan alatan yang dibawa dan yang sedia ada di lokasi mangsa.MODUL 5 : BANTU MULA SPESIFIKASI SASARAN MASA BILANGAN PESERTA OBJEKTIF : Kemahiran dalam rawatan kecemasan dan merawat luka ringan : Peserta Perkhemahan setiap platun integrasi : 1 Jam 30 Minit : 31 peserta setiap Kumpulan : a. i. Memantapkan kemahiran anggota perkhemahan dalam aspek kemahiran bantu mula KAWASAN PERTANDINGAN : Kawasan tapak perkhemahan PERALATAN PERTANDINGAN : Disediakan oleh Penganjur : Wisel. Peserta diberi peluang untuk mempelajari dalam platun masing-masing. Platun akan dibahagi kepada dua kumpulan. Anduh 3 Segi Kain pelikat ( Dibawa oleh Platun ) SYARAT PERTANDINGAN : a. Borang hakim. j. Kumpulan mangsa terdiri dari 5 orang peserta dan akan diletakkan di lokasi rahsia.

Berdasarkan kepantasan masa Teknik membawa keluar mangsa Kerjasama Penerangan langkah merawat MODUL 6 : PERMAINAN TRADISIONAL : Kemahiran Lari Dalam Guni Dan Menimang Sepak Raga Bulatan : Peserta Perkhemahan setiap platun integrasi : 1 Jam 30 Minit : 31 peserta setiap Kumpulan : a. c. ii. Dapat menamatkan larian dalam masa Terpantas c. Bola perlu dilambung semula.b. Markah dikira berdasarkan jumlah masa yang ditamatkan oleh peserta terakhir. iii. Menguji Kemahiran Menimang Bola b. Borang Markah SYARAT PERTANDINGAN : SPESIFIKASI SASARAN MASA BILANGAN PESERTA OBJEKTIF a.Bola Takraw 2 Biji : Clip Board. Mewujudkan Kerjasama dalam kumpulan KAWASAN PERATANDINGAN : Padang Sekolah SK LKTP Triang 2 PERALATAN PERTANDINGAN : Disediakan oleh Penganjur : Guni ² 10 : Jam Randik. Untuk Permainan Menimbang Bola Takraw: Kumpulan akan dipecahkan lagi kepada 2 kumpulan kecil i. Jika peserta menimang lebih 3 kali dan hanya melibatkan individu berkenaan banyak kali. seorang peserta hanya dibenarkan menimang bola 3 kali sahaja kemudian bola tersebut mesti diberikan kepada peserta lain dan mesti melibatkan seluruh peserta. d. e. Platun akan dibahagikan kepada 2 kumpulan. Setiap kumpulan akan dipecahkan kepada 2 kumpulan kecil aktiviti. . v.Kumpulan pertama dari setiap platu akan membuat seberapa banyak timbangan bola dalam masa 5 minit. iv. Wisel. Bagi Pertandingan Lari Dalam Guni : i. d. Satu kumpulan akan ke larian dalam guni dan satu kumpulan untuk menimang bola takraw. Pemenang adalah kumpulan terpantas. ii. pengadil berhak memberhentikan permainan selama 30 saat. Bola yang meleret tidak dikira mata. Wisel permulaan akan dibunyikan iii. iv. b. Setiap peserta dikehendaki melepasi halangan yang disediakan ke garisan penamat dan menyerahkan giliran kepada peserta seterusnya.

SEBARANG AMARAN . Markah kumpulan menimbang bola dan larian dalam guni akan digabungkan bagi menentukan markah platun. Menyediakan kraf kem yang menarik iv. Bagi pertandingan menimbang bola takraw. Jenis Ikatan : 20 Markah . e. b. kreativiti dan daya cipta KAWASAN PERTANDINGAN : Kawasan perkhemahan PERALATAN PERTANDINGAN : a. Menilai kemahiran. f. parang dan sebagainya disediakan oleh kontijen MASA PENILAIAN : Petang hari Ke-3 perkhemahan. Pengadilan akan dilakukan oleh hakim yang akan dilantik dari setiap daerah. ii. Membina gajet yang bersesuaian dengan keperluan perkhemahan iii. SEMUA PESERTA TIDAK DIBENARKAN MENEBANG TUMBUHAN YANG TERDAPAT DI SEKITAR TAPAK PERKHEMAHAN. markah kumpulan kecil akan digabungkan. PEMARKAHAN/PENILAIAN : a. Tali ² disediakan sendiri oleh kontijen c. Menyediakan sebuah pintu gerbang di pintu masuk kawasan khemah kontijen daerah. Semua ukuran dan saiz adalah bebas dengan mengambil kira bahan yang digunakan. Gergaji.PEMARKAHAN/PENILAIAN : a. MODUL PERTANDINGAN ANTARA DAERAH MODUL 1 : PERTANDINGAN SENI PERKHEMAHAN : i. d. Kontijen boleh membuat seberapa banyak gajet dan akan dinilai. SPESIFIKASI SYARAT PERTANDINGAN : a. Memupuk semangat kerjasama dan melatih kesabaran b. Buluh dan kayu kecil untuk gajet dan pintu gerbang boleh dibawa oleh kontjen b. c. Keputusan hakim adalah muktamad. b. Setiap peserta dan pegawai terlibat dalam tugasan ini Setiap kontijen perlu menyiapkan sebuah pintu gerbang di pintu masuk kawasan perkhemahan. Gajet yang dibuat mestilah boleh digunakan. Persekitaran kawasan khemah yang bersih dan menarik SASARAN : Peserta Perkhemahan setiap platun integrasi MASA : Bermula pada petang hari pertama BILANGAN PESERTA : 34 peserta setiap Kontijen daerah OBJEKTIF : a.

Masa persembahan tidak melebihi 12 minit c. Persembahan : 30 Markah d. Berkonsepkan Kemasyarakatan atau Nilai Kemanusiaan PENGISIAN a. penggunaan bahasa pasar adalah tidak dibenarkan c. Melibatkan 20 anggota bagi setiap kontijen b. Mempunyai mesej yang jelas kepada penonton c. 6. Pengadilan akan dilakuakan oleh hakim yang dilantik dari setiap daerah f. 4. c. Pemakaian mestilah bersesuaian dengan persembahan yang hendak disampaikan PEMAKAHAN/PENILAIAN a. Kekemasan Ikatan Kreativiti Kekemasan hasil Kekuatan Struktur Kebersihan JUMLAH : 20 Markah : 20 Markah : 20 Markah : 10 Markah : 10 Markah : 100 Markah MODUL 2 : PERTANDINGAN KEBUDAYAAN 1. 2. Mengandungi nilai-nilai murni dalam masyarakat b. b. d. Tema : 20 Markah b. . 5. Tidak melibatkan sensitiviti mana-mana pihak PERSEMBAHAN a. Keputusan hakim adalah muktamad. Penampilan : 20 Markah JUMLAH : 100 Markah e. Pengisian : 30 Markah c. Tema persembahan berdasarkan kemasyarakatan atau nilai kemanusiaan SKEMA PEMARKAHAN a. Jika lakonan atau sketsa. e. Pakaian mesti menarik dan bersopan b.b. Menunjukkan kerjasama dan persefahaman yang tinggi dikalangan ahli PENAMPILAN a. Mempamerkan persembahan yang kreatif dari cetusan idea yang direka sendiri. f. SYARAT ² SYARAT PERTANDINGAN a. 3.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful