P. 1
RPT Tahun 6

RPT Tahun 6

|Views: 400|Likes:
Published by Adam Suhair

More info:

Published by: Adam Suhair on Jun 16, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/20/2013

pdf

text

original

Rancangan Mingguan Pendidikan Seni Visual Tahun 6

Minggu 1 Bidang/Tajuk Menggambar Aktiviti : Kolaj Tajuk : Buahbuahan Objektif Aras 1 Dapat memahami teknik membuat kolaj. Aras 2 Dapat membuat gambar buahbuahan dengan teknik kolaj. Aras 3 Dapat mengaplikasi pelbagai bahan untuk membuat gambar dengan teknik kolaj. 2 Membuat Corak dan Rekaan Aktiviti : Kaligrafi Tajuk : Puisi Aras 1 Dapat memadankan beberapa jenis reka corak. Dapat menggunakan bahan teknik dan corak yang sesuai untuk menghiasi permukaan 2D dan objek 3D. Aras 2 Mengolah motif berdasarkan objek alam dan objek buatan manusia bagi menghasilkan corak dan rekaan. Hasil Pembelajaran Pada akhir pembelajaran murid akan dapat: Aktiviti/Strategi Mengambar dengan teknik kolaj. Murid menggunakan kertas warna/kad warna untuk membentuk gambar buah-buahan. Alatan/Bahan Rujukan Kertas lukisan Kertas warna/kad warna Gam Pensil Gunting

1. Memahami
teknik kolaj. 2. Menghasilkan gambar dengan teknik kolaj.

Pada akhir pembelajaran murid akan dapat: 1. memadankan beberapa jenis reka corak. 2. Menghasilkan puisi dengan menggunakan pen kaligrafi.

Murid menggunakan pen kaligrafi yang dihasilkan daripada batang buluh untuk menulis rangkap pantun dan menghiasinya dengan cara lipat dan gunting

1.
2. 3. 4. 5. 6. 7.

Kertas lukisan Dakwat Cina Pisau NT Batang buluh Pembaris Pensil Kertas warna

bahan dan teknik untuk menghasilkan arca.Aras 3 Menguasai beberapa kemahiran kawalan tatacara dan disiplin kerja dalam menghasilkan corak dan rekaan menggunakan pen kaligrafi. Sebaiknya polisterina tersebut cuma dipatahpatahkan dengan tangan. murid membuat arca secara bebas dan spontan. Bekas pembancuh warna Gam . Memahami asas arca 2. Polisterina Warna poster Berus lukisan 4. Membuat arca mudah 3. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Dapat mengaplikasikan bahan dan alatan 4. Aras 3 Dapat mengaplikasi pelbagai alat. Aras 2 Dapat membuat arca mudah daripada bahan-bahan terbuang. 3 Membentuk dan memebuat binaan Aktyiviti : Membuat arca batuk buruk dari bahan terbuang Tajuk : Arca Batu buruk Aras 1 Dapat memahami asas memahami teknik-teknik asas untuk membuat arca. Menghasilkan arca Murid membuat arca daripada bahan terbuang debgan menggunakan polisterina.

Murid didedahkan dengan kemahiran menggunakan pen. Murid megukir dengan menggunakan pisau ukir. Murid diajar tentang garisan di samping membuat tona dengan beberapa teknik mudah. Membuat catatan demonstrasi cara mengukir. sabun dan lilin.4 Mengenal Kraf Tradisional Aktiviti : Demonstrasi Tajuk: Ukiran Aras 1 Dapat mengenal konsep ukiran. Membuat gambar dengan lakaran pen. Pen dakwat hitam 2 4. Melicinkan permukaan ukiran dengan kertas pasir. Aras 2 Dapat membuat catatan tentang teknik-teknik dan demonstrasi cara mengukir. memahami teknik garisan halus dan kasar i. Murid membuat lakaran motif ukiran diatas permukaan. Kayu ukiran Pisau ukiran Pensil 4B Kertas pasir Lilin Sabun 5 Menggambar Aktiviti : Melukis Tajuk : Robot saya Aras1 Dapat memahami teknik membuat kolaj. Pada akhir pembelajaran murid dapat: 1. menghasilk gambar dengan teknik kolaj. Aras2 Dapat membuat gambar buahbuahan dengan teknik kolaj. Aras3 Dapat mengaplikasi pelbagai bahan untuk membuat gambar dengan teknik kolaj. Mengenal konsep ukiran. Saiz . 1. 2. Dapat membuat ukiran mudah dari bahanbahan yang lembut seperti lilin. Aras 3 Dapat membuat ukiran mudah daripada kayu. Pensil 3. 3. Pada akhir pembelajaran murid akan dapat: 1. Kertas lukisan 2. sabun dan kayu. 2.

Aras 2 Dapat membuat arca mudah. Menulis tulisan kaligrafi dengan teknik yang betul. Menggunakan pen atau berus dengan baik dalam penulisan kaligrafi Murid menggunakan pen kaligrafi yang dihasilkan daripada batang buluh untuk menulis rangkap pantun dan menghiasinya dengan cara lipat dan gunting. Polisterin Warna poster Berus lukisan Bekas pembancuh warna Gam . Aras 3 Dapat mengaplikasikan pen. Aras 3 Dapat mengaplikasi pelbagai alat. Kertas lukisan Dakwat cina Pisau NT Batang buluh/ Pembaris Pensil Kertas warna 7 Membentuk dan memebuat binaan Aktyiviti : Membuat arca batuk buruk dari bahan terbuang Tajuk : Arca Batu buruk Aras 1 Dapat memahami teknik-teknik asas arca. dapat mengaplikasikan bahan dan alatan 4. membuat arca mudah 3. Aras 2 Dapat menulis pantun dengan teknik kaligarafi. Sebaiknya polisterina tersebut cuma dipatahpatahkan dengan tangan.6 Membuat Corak dan Rekaan Aktiviti : Filiografi Tajuk : Tidak Terancang Aras 1 Dapat memahami teknik kaligrafi. murid membuat arca secara bebas dan spontan. bahan dan teknik untuk menghasilkan arca Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. menghasilkan arca Murid membuat arca daripada bahan terbuang debgan menggunakan polisterina. 2. berus untuk menulis pantun teknik kaligrafi. Pada akhir pembelajaran murid akan dapat: 1. Memahami asas arca 2.

Aras 3 Dapat membuat ukiran mudah. membuat ukiran mudah 3. Murid menggunakan kertas warna/kad warna untuk membentuk gambar buah-buahan. Kertas lukisan Kertas warna/kad warna Gam Pensil Gunting 2. Aras 2 Memilih dan menampal gambar kereta. Sabun Lilin Tanah liat 9 Menggambar Aktiviti: Montaj Tajuk: Kereta buatan Malaysia Aras 1 Dapat memahami konsep montaj. Murid mambuat ukiran mudah dengan menggunakan bahantara selain daripada kayu seperti sabun. Aras 2 Dapat membuat catatan demonstrasi cara mengukir. lilin dan sebagainya. menghasilkan produk ukiran. . Aras 3 Dapat menghasilkan gubahan tampalan gambar kereta. Memahami asas ukiran 2. Menghasilkan gambar dengan teknik montaj. Pada akhir pembelajaran murid akan dapat: Memahami menggambar dengan menggunakan teknik montaj Mengambar dengan teknik montaj. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1.8 Mengenal Kraf Tradisional Aktiviti : Demonstrasi Tajuk : Ukiran Aras 1 Dapat mengenal konsep ukiran. dapat mengaplikasikan bahan dan alatan 4.

Besi 2. Memahami apa itu corak geometri. besi terpakai. . Warna Peralatan Geometri 11 Membentuk dan membuat binaan Aktiviti: Alat muzik Tajuk: Kerincing Aras 1 Dapat memahami konsep membentuk dan membina kerincing. Pada akhir palajaran murid dapat : 1. Mengetahui kegunaan kerincing sebagai alat muzik. . alatalat geometri warna dan pensel 1. Membuat corak dengan menggunakan motif-motif geometri dengan menggunakan 'kertas. dan kayu terpakai. 1. Aras 3 Dapat mengaplikasi teknik mewarna motif-motif geometri dengan baik dan teliti. Aras 2 Dapat membuat kerincing daripada bahan kutipan .10 Membuat corak dan rekaan Aktiviti: Catan Tajuk: Motif Geometri Aras 1 Dapat memahami konsep menggambar menggunakan teknik catan. Kayu 3. Aras 2 Dapat melakar susunan corak yang berunsurkan corak-corak geometri. Tali 2. 3. Pada akhir palajaran murid dapat : 1. Memahami kegunaan kerincing. Aras 3 Dapat mengaplikasi bahan kutipan untuk menghasilkan kerincing. Kertas warna 2. Membuat binaan kerincing daripada bahan terbuang. Membuat corak dengan menggunakan kaedah motif geometri. 2. Menggunakan tali. Mengetahui dan membuat kerincing daripada bahan kutipan.

Memahami asas ukiran 2. lilin dan sebagainya. Mengambar dengan teknik capan. Murid menggunakan kertas warna/kad warna.12 Mengenal Kraf Tradisional Aktiviti . Aras 3 Dapat mengaplikasikan teknik cetakan dalam aktiviti harian. Pada akhir pembelajaran murid akan dapat: 1. Membuat beberapa cetakan yang berbeza dari bahan-bahan yang berlainan . Sabun Lilin Tanah liat 13 Menggambar Aktiviti:Cetakan Tajuk: Pembalut hadiah Aras 1 Dapat memahami konsep menggambar teknik cetakan. Menggunakan alat untuk membuat acuan untuk membentuk corak yang menarik sesuai untuk pembalut hadiah. Aras 2 Dapat membuat pembalut hadiah melalui teknik cetakan. belimbing dan lain-lain. Kertas lukisan Kertas warna/kad warna gam pansil pisau Kentang. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Memahami konsep menggambar dengan teknik cetakan. 2. membuat ukiran mudah 3. Aras 3 Dapat mengaplikasi pelbagai alat dan bahan untuk membuat sarung keris. dapat mengaplikasikan bahan dan alatan 4. Menghasilkan gambar dengan teknik cetakan. Ukiran Tajuk : Sarung keris Aras 1 Dapat memahami konsep ukiran. Murid mambuat ukiran mudah dengan menggunakan bahantara selain daripada kayu seperti sabun. menghasilkan produk ukiran. 3. . Aras 2 Dapat membuat ukiran sarung keris.

Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Membuat corak dengan menggunakan pelbagai bentuk lipatan dan guntingan. Tin terbuang 2. 3. 3. Aras 2 Dapat menggunting lipatan kertas untuk menghasilkan motif flora/ fauna. melilit. 2. melekat. Tajuk: Bekas pensil Aras 1 Dapat memahami konsep bekas. 1. Memahami asas membuat bekas pensil. Aras 2 Dapat membuat bekas pensil dari bahan terbuang.14 Membuat corak dan rekaan Aktiviti. murid membuat arca secara bebas dan spontan. 4. Dapat mengaplikasikan bahan dan alatan Murid membuat arca daripada bahan terbuang debgan menggunakan polisterina. 2. 5. Membuat bekas pensil yang mudah 3. 4. Aras 3 Dapat mengaplikasi lipatan dan guntingan untuk menghasilkan corak . Membuat corak dengan menggunakan kaedah motif geometri. lipatan dan guntingan Tajuk Bunga/ Haiwan Aras 1 Dapat memahami konsep lipatan dan guntingan. Bentuk-bentuk yang pelbagai jika disusun dalam komposisi yang betul akan nampak lebih menarik. Sebaiknya polisterina tersebut cuma dipatahpatahkan dengan tangan. Pada akhir palajaran murid dapat : 1. Riben Gam Tali Bunga kain . 1. Kertas lukisan Kertas warna Gunting Gam 15 Membentuk dan membuat binaan Aktiviti: Menampal. Memahami apa itu corak geometri. Aras 3 Dapat mengaplikasikan bekas serbaguna untuk meletak pensil. 2.

Membezakan gambar vii. Memahami menggambar Murid menggunakan perisisn tertentu untuk dengan menggunakan menghasilkan gambar dari perisian computer. Murid membuat tekapan mudah dengan menggunakan bahan. Boleh membuat tekapan pada tiang-tiang bangunan. Warna Acuan 17 Menggambar Aktiviti : Menggambar dari perisian computer Tajuk : Pemandangan Sawah Padi Aras 1 Memahami konsep menggambar dari perisian komputer. 2. dan gambar yang dilukis. Pada akhir pembelajaran murid akan dapat: Mengambar dengan teknik perisisn komputer. Dinding. Aras 3 Dapat menghasilkan tekapan. vi. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Menghasilkan produk tekapan. Memahami asas tekapan. tiang dan lain-lain.16 Mengenal Kraf Tradisioanal Aktiviti : Tekapan Tajuk : Tumbuhan Aras 1 Dapat memahami konsep kraf tradisional dengan teknik tekapan. dinding kelas dan tempat-tempat lain yang sesuai. Aras 2 Dapat membuat corak yang menarik dengan teknik tekapan. Membuat tekapan mudah 3. Dapat mengaplikasikan bahan dan alatan 4. Aras 2 Dapat memilih gambar dari perisian computer. Photoshop Paint 1. dengan perisisn komputer viii. 2. . perisisn komputer. media dan alat yang terancang. Aras 3 Dapat menghasilkan gubahan gambar pemandangan.

Perisian komputer 3. Dapat mengaplikasikan perisian yang digunakan dengan hasilan model kereta. Membuat lakaran mudah. Bentuk-bentuk yang pelbagai jika disusun dalam komposisi yang dipelbagaikan akan nampak lebih menarik. Aras 3 Dapat mengaplikasi lipatan dan guntingan untuk menghasilkan corak . 1. 2. Kertas lukisan Kertas warna Gunting Gam 19 Membentuk dan Membuat Binaan Aktiviti : Aplikasi Perisian Komputer Tajuk : Model kereta Aras 1 Dapat memahami konsep binaan. Murid membuat arca daripada kertas dengan menggunakan lakaran daripada perisisn komputer. Aras 2 Dapat menggunting lipatan kertas untuk menghasilkan motif flora/ fauna. Pada akhir palajaran murid dapat : 1. 2. Memahami rekaan corak dengan menggunakan kaedah atau teknik guntingan daripada lakaran flora dan fauna. Aras 2 Dapt membuat lakaran model kereta dari perisian komputer. Membuat corak dengan menggunakan pelbagai teknik lipatan.18 Membuat corak dan rekaan Aktiviti. Memahami asas membuat lakaran kereta daripada perisisn komputer. lipatan dan guntingan Tajuk Tumbuhan / Haiwan Aras 1 Dapat memahami konsep lipatan dan guntingan. Gam 4. Membuat corak dengan menggunakan pelbagai bentuk lipatan dan guntingan. Aras 3 Dapat menghasilkan model kereta. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. murid membuat arca secara tersusun dan sistematik. Kertas 2. 3. . Gunting .

2. Memahami asas membatik dengan teknik canting. Pada akhir pembelajaran murid akan dapat: Mengambar dengan teknik kolaj. lilin. Memahami teknik kolaj. dan pencanting. Batik yang dihasilkan menggunakan kain. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Aras 2 Dapat memilih gambar dari perisian computer.20 Mengenal Kraf Tradisioanal Aktiviti batik Tajuk : Sapu tangan Aras 1 Dapat mengetahui konsep membuat batik mudah. Murid menggunakan kertas warna/kad warna untuk membentuk gambar buah-buahan. Aras 2 Dapat membatik dengan teknik canting. 2. . Pengalaman membuat batik canting. 1. Menghasilkan gambar dengan teknik kolaj. Aras 3 Dapat menghasilkan gubahan gambar pemandangan. 3. Kain Pencanting Lilin Warna 21 Menggambar Aktiviti : Menggambar dari perisian computer Tajuk : Pemandangan Sawah Padi Aras 1 Memahami konsep menggambar dari perisian komputer. 4. 1. Membuat lakaran mudah mencanting di atas kain. Hasilan corak fauna dan flora diterjemahkan di atas kain. Aras 3 Dapat mengaplikasikan batik canting untuk sapu tangan. 3. Murid membuat batik dengan teknik canting yang mudah. Kertas warna/ kad warna gam pansil gunting Kertas lukisan 2.

Membuat kad ucapan hari ibu dengan menggunakan hailan yang lalu. Menggunakan tali. Mengetahui dan membuat kerincing daripada bahan kutipan. Aras 2 Dapat menggunting lipatan kertas untuk menghasilkan motif flora/ fauna. Aras 1 Dapat memahami konsep lipatan dan guntingan. Bentuk-bentuk yang pelbagai jika disusun dalam komposisi yang dipelbagaikan akan nampak lebih menarik. Seterusnya dari bahan tadi murid menghasilkan pula kad ucapan hari ibu. besi terpakai. Memahami kegunaan kerincing. Kertas lukisan Kertas warna Gunting Gam 23 Membentuk dan membuat binaan Aktiviti: Alat muzik Tajuk: Kerincing Aras 1 Dapat memahami konsep membentuk dan membina kerincing. Membuat corak dengan menggunakan pelbagai teknik lipatan. Membuat binaan kerincing daripada bahan terbuang. 3. Pada akhir palajaran murid dapat : 1. 2. Aras 3 Dapat mengaplikasi bahan kutipan untuk menghasilkan kerincing. 3. Murid telah membuat corak dengan menggunakan pelbagai bentuk lipatan dan guntingan. Aras 3 Dapat mengaplikasi lipatan dan guntingan untuk menghasilkan corak . dan kayu terpakai.22 Membuat corak dan rekaan Aktiviti. lipatan dan guntingan Tajuk Tumbuhan/ Haiwan Membuat kad ucapan hari ibu daripada hasilan yang telah dibuat sebelum ini. 6. Aras 2 Dapat membuat kerincing daripada bahan kutipan . Pada akhir palajaran murid dapat : 1. Memahami rekaan corak dengan menggunakan kaedah atau teknik guntingan daripada lakaran flora dan fauna. 4. 5. 2. 2. Besi Kayu Tali .

1. 25 Menggambar Aktiviti : Menggambar dari perisian computer Tajuk : Pemandangan Sawah Padi Aras 1 Memahami konsep menggambar dari perisian komputer. pengalaman membuat sarung keris yang berukir. 2. Aras 2 Dapat memilih gambar dari perisian computer. untuk melicin. Paint . Kertas pasir 4. Murid membuat sarung kering yang dikukir dengan teknik asas tebukan. Aras 3 Dapat menghasilkan gubahan gambar pemandangan.24 Mengenal Kraf Tradisional Aktiviti . Sarung keris yang dihasilkan digunakan untuk menyarung keris yang telah dihasilkan sebelumnya. 3. Photoshop 2. Pada akhir pembelajaran murid akan dapat: ix. 1. Murid menggunakan perisisn tertentu untuk menghasilkan gambar dari perisisn komputer. Memahami menggambar dengan menggunakan perisisn komputer 7. Pisau pengukir 3. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Membuat lakaran mudah menghasilkan sarung keris. Mengambar dengan teknik perisisn komputer. Membezakan gambar dengan perisisn komputer dan gambar yang dilukis. Ukiran Tajuk : Sarung keris Aras 1 Dapat memahami konsep ukiran. Memahami asas membuat ukiran. Aras 3 Dapat mengaplikasi pelbagai alat dan bahan untuk membuat sarung keris. Sarung kering 2. Aras 2 Dapat membuat ukiran sarung keris.

Aras 2 Dapat membuat hiasan diri daripada bahan kutipan. Rantai atau gelang yang dihasilkan dapat dipakaiguna oleh murid. 2. Membuat serangga daripada jari-jemari Tajuk Serangga ku comel Aras 1 Dapat memahami konsep capan dan hiasan. 3. Membuat jari-jari serangga pada capan jari-jemari tadi Murid telah membuat corak dengan menggunakan capan jari jemari dengan warna yang pelbagai. Aras 3 Dapat menghasilkan rantai/ gelang. 2. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1.26 Membuat corak dan rekaan Aktiviti. Dapat mengaplikasikan bahan dan alatan Murid membuat hiasan diri daripada manik. Manik besar. Membuat rantai hiasan yang mudah 3.manik dan benang. Memahami asas membuat barangan hiasan diri. Tali atau benang untu mengikat antara manik. Memahami rekaan corak dengan menggunakan kaedah atau teknik capan jari-jemari. Aras 2 Dapat menghasilkan capan daripada jari-jemari Aras 3 Dapat menghasilkan serangga yang comel daripada capan jari jemari dengan menambahkan kaki pada capan tersebut . 1. Membuat corak dengan menggunakan capan daripada jarijemari murid. Kertas lukisan Warna Pen atau pensil Berus 27 Membentuk dan membuat binaan Aktiviti: Hiasan diri Tajuk: Rantai/gelang Aras 1 Dapat memahami konsep hiasan diri. Murid menghargai hasilan sendiri. Daripada capan jari-jemari tadi telah diletakkan jari-jari kecil bagiu serangga yang cuba dibentuk dengan pen atau pensil. Pada akhir palajaran murid dapat : 1. . manik kecil dan pelbagai bentuk dan warna manik. 2.

3. Aras 2 Dapat menghasilkan capan daripada jari-jemari Aras 3 Dapat menghasilkan serangga yang comel daripada capan jari jemari dengan menambahkan kaki pada capan tersebut .28 Mengenal Kraf Tradisional Aktiviti: Tenunan Tajuk: Alas Dulang Aras1 Dapat memahami konsep alat dan bahan untuk tenunan. Memahami asas membuat tenunan. 29 Membuat corak dan rekaan Aktiviti. Murid telah membuat corak dengan menggunakan capan jari jemari dengan warna yang pelbagai. Pada akhir palajaran murid dapat : 1. 2. Daripada capan jari-jemari tadi telah diletakkan jari-jari kecil bagiu serangga yang cuba dibentuk dengan pen atau pensil. Membuat serangga daripada jari-jemari Tajuk Serangga ku comel Aras 1 Dapat memahami konsep capan dan hiasan. Membuat bingkai gambar daripada rekaan corak yang dihasilkan. Aras 2 Dapat membuat tenunan. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Kayu untuk Pemegang tali. Memahami rekaan corak dengan menggunakan kaedah atau teknik capan jari-jemari. Murid membuat alas dulang dengan menggunakan teknik menenun daripada tali rapia. Membuat corak dengan menggunakan capan daripada jarijemari murid. Membuat lakaran mudah menghasilkan alas dulang daripada tenunan. Kertas lukisan Warna Pen atau pensil Berus . Tali rapia Motif-motif tenunan daripada buku rujukan. pengalaman membuat alas dulang daripada teknik tenunan dan dapat mengaplikasikannya dalam kehidupan seharian. Membuat jari-jari serangga pada capan jari-jemari tadi 4. 2. Aras 3 Dapat membuat tenunan secara kreatif untuk alas dulang. Asas teknik yang dipelajari memberi peluang kepada murid untuk mengeksplor motif-motif yang digunakan untuk menghasilkan alas dulang. Aras 4 Dapat menghasilkan bingkai gambar. 3.

Tali dawai Paku gam pisau Gergaji 31 Membentuk dan membuat binaan Aktiviti: Assemblaj Tajuk: Gangguan Aras 1 Di akhir pelajaran murid Dapat memahami konsep dapat : assemblaj 1.Tempurung 2. Aktiviti: Boneka Tajuk: Boneka Kayu Aras 1 Dapat memahami konsep binaan boneka Aras 2 Dapat membuat boneka kayu Aras 3 Dapat mengaplikasikan pelbagai jenis bahan untuk menghasilkan boneka. Aktiviti ini menggalakkan murid berfikir secara lebih kreatif. Dapat mengadakan sesi lakonan pendek dengan boneka. 32 Mengenal Kraf Tradisional Aktiviti: Peralatan domestic Tajuk: Gayung 1. Playar Batang penyapu skru penyangkut Gergaji Warna air 7. Murid menggunakan bahan asas seperti tempurung dan kayu untuk menghasilkan gayung. Mengetahui kegunaan gayung pada zaman dahulu. Di akhir pelajaran murid dapat : 1. Berus lukisan Besi-besi yang pelbagai saiz dan pelbagai bentuk. Kayu 3. Menghasilkan boneka daripada kayu dan tali 2.30 Membentuk dan membuat binaan. 3. pisau dan gergaji dan paku juga digunakan untuk memotong bahan-bahan tersebut. Menghasilkan gayung yang sebenar dari tempurung. Di akhir pelajaran murid dapat : 1. Susunan-susunan yang digabungkan menjadikan arca assemblaj ini memakan masa yang lama untuk dihasilkan. Membuat kritikan assemblaj. Penggunaan benda-benda di persekitaran untuk dijadikan bahan baru. Mengambil masa 2 minggu untuk dihasilkan. Aras 1 Dapat memahami konsep kraf tradisional. Murid membuat boneka dengan kayu dan tali. dan apresiasi seni Aras 3 tentang karya yang Dapat mengaplikasikan dihasilkan bersama pelbagai alat dan bahan untuk membuat arcaassemblaj. Murid bermula dengan mencari bahan yang secukupnya untuk menghasilkan satu arca assemblaj. Aras 2 Dapat membuat gayung daripada tempurung. Tali 2. Aras 3 Dapat menghasilkan hiasan pada gayung tempurung. Menghasilkan Aras 2 Arca yang dengan teknik Dapat membuat dan assemblaj. Cat minyak . Paku 4. 2. Selain itu. membentuk binaan menggunakan teknik 2.

Di akhir pelajaran murid dapat : 1. 2. Aras 3 Dapat menghasilkan portfolio tumbuh-tumbuhan. Murid mengumpul beberapa jenis tumbuhan dan cuba merekodkannya. Murid menyimpan hasil dapatan di dalam portfolio. Tumbuhan yang terpilih dan sesuai. Aras 2 Dapat melakar. warna pensil . Membuat rekaan corak yang menarik dari tumbuhtumbuhan semulajadi. 3. Fail berkulit keras 2. menggunting dan menampal gambar ikan peliharaan. Murid menggunakan kertas warna untuk membentuk gambar seekor ramarama. Dapat menghasilkan gubahan gambar ikan dengan teknik mozek. Warna air 4. 2. Melaka. Menghasilkan portfolio yang lengkap berkenaan tumbuh-tumbuhan yang dipilih.33 Menggambar Aktiviti: Mozek Tajuk: Ikan peliharaan Aras 1 Dapat memahami konsep mozek. Kertas lukisan 2. 1. Menggambar dengan cara mozek. Aras 2 Dapat mengumpul dan merekod jenis tumbuhtumbuhan. Kertas warna atau kad warna Gam Pensil Gunting 34 Membuat corak dan rekaan Aktiviti: Portfolio Tajuk: Tumbuhtumbuhan Aras 1 Dapat memahami konsep portfolio. Di akhir pelajaran murid dapat : 1. Aras 3 Dapat menghasilkan gubahan gambar ikan teknik mozek. mengguntung dan menampal gambar ikan peliharaan.

35 Membentuk dan membuat binaan Aktiviti: Hiasan diri Tajuk: Rantai/gelang Aras 1 Dapat memahami konsep hiasan diri. 4. 5. Murid-murid memulakan aktiviti dengan menggunting straw atau penyedit minuman dengan saiz yang dirasakan sesuai. Dapat mengaplikasi anyaman mudah untuk menghasilkan kuda kepang. Straw 2. Di akhir pelajaran murid dapat : 3. 2. Murid memotong kertas lukisan dengan rupa kuda. Memahami dan membuat hiasan diri daripada bahan kutipan. Gunting 3. Aras 2 Dapat membuat anyaman mudah. 1. Kertas lukisan Gunting Kertas warna Pembaris Pensil . 3. 4. Memahami konsep anyaman dan membuat anyaman mudah. Kemudian murid memotong kertas warna dengan saiz yang sesuai. Manik 36 Mengenal Kraf Tradisional Aktiviti:Anyaman Tajuk: Kuda kepang Aras 1 Dapat memahami konsep anyaman. 2. menghasilkan rantai atau gelang daripada bahan kutipan dan manik. 1. Bengang atau tangsi 4. Murid mula menganyam kertas lukisan tadi secara berselang-seli untuk menampakkan bentuk kuda. Aras 2 Dapat membuat hiasan diri daripada bahan kutipan. Aras 3 Dapat mengaplikasi anyaman mudah untuk menghasilkan kuda kepang. Murid mencantumkan starw minuman dengan manik untuk menghasilkan hiasan diri yang menarik. Aras 3 Dapat menghasilkan rantai/ gelang. Diakhir pelajaran murid dapat : 1.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->