P. 1
KAEDAH LAWATAN

KAEDAH LAWATAN

|Views: 152|Likes:
Published by Hasmida Mohd Othman

More info:

Published by: Hasmida Mohd Othman on Jun 18, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/15/2012

pdf

text

original

‡ Contoh : kilang. ladang.PENGENALAN DEFINISI LAWATAN ‡ Aktiviti sokongan membolehkan pelajar memerhati apa yang hendak dipelajari di dalam buku seperti situasi sebenar. muzium. tapak pembinaan . (i) Peringkat sekolah ‡ Dikendalikan oleh pihak sekolah (ii) Peringkat yang lebih tinggi ‡ Dikendalikan oleh pelajar dan dipantau oleh pensyarah.

‡ Eratkan hubungan antara sekolah dan masyarakat. ‡ Perkukuhkan ingatan tentang perkara yang dipelajari. ‡ Beri kesempatan kepada pelajar membandingkan perkara yang dipelajari dalam bilik darjah dengan situasi sebenar.TUJUAN KAEDAH LAWATAN ‡ Pelajar memperolehi pengalaman secara langsung dan menarik. . ‡ Pelbagaikan aktiviti pembelajaran di sekolah.

PRINSIP DAN LANGKAH LAWATAN 1. ‡ Beri taklimat kepada pelajar. ‡ Uruskan hal pengangkutan. ibu bapa pelajar. ‡ Sediakan alat-alat kelengkapan. . pihak tempat lawatan. polis. Sebelum Lawatan ‡ Pilih tempat ‡ Dapatkan kebenaran pengetua.

‡ ‡ ‡ ‡ 3.PRINSIP DAN LANGKAH LAWATAN 2. Semasa Lawatan Bahagikan pelajar kepada kumpulan kecil mengikut topik kajian. ‡ Mengadakan aktiviti susulan. Pastikan pelajar libatkan diri secara aktif. Beri penerangan bila pelajar tunjukkan keraguan. . Selepas Lawatan ‡ Mengadakan perbincangan. Jaga keselamatan pelajar dan melarang pelajar bertindak sesuka hati.

‡ Eratkan hubungan antara sekolah dan masyarakat. ‡ Pelbagaikan aktiviti pembelajaran di sekolah. ‡ Beri kesempatan kepada pelajar membandingkan perkara yang dipelajari dalam bilik darjah dengan situasi sebenar. ‡ Perkukuhkan ingatan tentang perkara yang dipelajari. .KELEBIHAN LAWATAN ‡ Pelajar memperolehi pengalaman secara langsung dan menarik.

Kebenaran melawat tempat seperti kilang dan ladang swasta tidak mudah untuk diperolehi. .KELEMAHAN LAWATAN ‡ ‡ ‡ ‡ Pengelolaan lawatan ada rumit. Perlukan tanggungjawab yang berat. Objektif lawatan mungkin tidak tercapai.

.

PENGENALAN DEFINISI ‡ Program pendidikan atau latihan berasaskan kemahiran teknikal. ‡ Tingkatkan penyetaan aktif pelajar dalam pembelajaran. masyarakat dan industri. ‡ Meningkatkan kolaborasi bestari antara sekolah. KONSEP ‡ Menghubungkaitkan pembelajaran di sekolah dengan aplikasi sebenar di luar bilik darjah. . ‡ Menggabungkan kepakaran guru akademik dan vokasional melalui pengajara berpasukan.

‡ Belajar cara menyelesaikan masalah teknikal yang sebenar. . ‡ Mendapat bimbingan dari pekerja yang berpengalaman.KELEBIHAN ‡ Belajar dalam suasana alam pekerjaan yang sebenar. pelajar dengan pelajar. dan pelajar dengan tenaga pengajar. ‡ Berlaku interaksi antara pelajar dengan bahan pengajaran.

.

. ‡ Merujuk ensiklopedia elektronik. ‡ Penggunaan data sebagai sumber maklumat. ‡ Pembelajaran jarak jauh.TUJUAN PENGAJARAN BERKOMPUTER ‡ Membuat perbincangan dengan rakan yang jauh. ‡ Memproses maklumat dan menghubungkan dapatan. ‡ Belajar dari courseware elektronik dan komunikasi elektronik.

‡ Kelemahan: ± Pelajar perlu mengikuti program dari awal hingga tamat.KAEDAH PENGAJARAN BERKOMPUTER 1. KAEDAH LINEAR ‡ Kaedah pengajaran yang paling mudah dibangunkan oleh pengaturcara. ‡ Kelebihan: ± Lebih murah dan mudah untuk dibangunkan. ‡ Corak laluan pembelajaran ditentukan lebih awal. ‡ Bermula dari tahap senang ke tahap sukar. .

KAEDAH BERCABANG ‡ Kaedah yang membolehkan pelajar bertindak balas atau memberi jawapan daripada pilihan yang disediakan. . ‡ Lebih menarik minat pelajar. ‡ Sangat sesuai digunakan untuk modul yang kurang bersandar antara satu sama lain.KAEDAH PENGAJARAN BERKOMPUTER 1.

.

(b) Orang dewasa perlu belajar secara eksperimen. ‡ Andaian dalam andragogi: (a) orang dewasa perlu mengetahui sebab ia dikehendaki mempelajari sesuatu. . (c) Orang dewasa menganggap pembelajaran sebagai penyelesaian masalah. (d) Pembelajaran orang dewasa paling berkesan jika topik pelajarannya mempunyai nilai segera.PENGENALAN DEFINISI ‡ Satu percubaan untuk mengembangkan satu teori yang khas tentang pembelajaran orang dewasa.

‡ Pengalaman menjadi asas untuk aktiviti pembelajaran. ‡ Pembelajaran orang dewasa adalah berpusatkan masalah dan bukan berorientasi isi kandungan. ‡ Orang dewasa paling berminat mempelajari subjek yang mempunyai hubungan yang segera dengan pekerjaan dan kehidupan peribadinya. .PRINSIP ANDRAGOGI ‡ Orang dewasa perlu dilibatlkan dalam perancangan dan penilaian instruksinya.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->