P. 1
KAEDAH LAWATAN

KAEDAH LAWATAN

|Views: 151|Likes:
Published by Hasmida Mohd Othman

More info:

Published by: Hasmida Mohd Othman on Jun 18, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/15/2012

pdf

text

original

muzium.PENGENALAN DEFINISI LAWATAN ‡ Aktiviti sokongan membolehkan pelajar memerhati apa yang hendak dipelajari di dalam buku seperti situasi sebenar. ‡ Contoh : kilang. (i) Peringkat sekolah ‡ Dikendalikan oleh pihak sekolah (ii) Peringkat yang lebih tinggi ‡ Dikendalikan oleh pelajar dan dipantau oleh pensyarah. ladang. tapak pembinaan .

‡ Pelbagaikan aktiviti pembelajaran di sekolah. ‡ Eratkan hubungan antara sekolah dan masyarakat.TUJUAN KAEDAH LAWATAN ‡ Pelajar memperolehi pengalaman secara langsung dan menarik. . ‡ Beri kesempatan kepada pelajar membandingkan perkara yang dipelajari dalam bilik darjah dengan situasi sebenar. ‡ Perkukuhkan ingatan tentang perkara yang dipelajari.

. polis. ‡ Beri taklimat kepada pelajar. ‡ Sediakan alat-alat kelengkapan.PRINSIP DAN LANGKAH LAWATAN 1. ibu bapa pelajar. pihak tempat lawatan. Sebelum Lawatan ‡ Pilih tempat ‡ Dapatkan kebenaran pengetua. ‡ Uruskan hal pengangkutan.

Jaga keselamatan pelajar dan melarang pelajar bertindak sesuka hati.PRINSIP DAN LANGKAH LAWATAN 2. Semasa Lawatan Bahagikan pelajar kepada kumpulan kecil mengikut topik kajian. ‡ ‡ ‡ ‡ 3. . ‡ Mengadakan aktiviti susulan. Selepas Lawatan ‡ Mengadakan perbincangan. Pastikan pelajar libatkan diri secara aktif. Beri penerangan bila pelajar tunjukkan keraguan.

‡ Perkukuhkan ingatan tentang perkara yang dipelajari. ‡ Beri kesempatan kepada pelajar membandingkan perkara yang dipelajari dalam bilik darjah dengan situasi sebenar. ‡ Pelbagaikan aktiviti pembelajaran di sekolah. ‡ Eratkan hubungan antara sekolah dan masyarakat.KELEBIHAN LAWATAN ‡ Pelajar memperolehi pengalaman secara langsung dan menarik. .

Perlukan tanggungjawab yang berat. . Objektif lawatan mungkin tidak tercapai. Kebenaran melawat tempat seperti kilang dan ladang swasta tidak mudah untuk diperolehi.KELEMAHAN LAWATAN ‡ ‡ ‡ ‡ Pengelolaan lawatan ada rumit.

.

PENGENALAN DEFINISI ‡ Program pendidikan atau latihan berasaskan kemahiran teknikal. ‡ Tingkatkan penyetaan aktif pelajar dalam pembelajaran. ‡ Meningkatkan kolaborasi bestari antara sekolah. ‡ Menggabungkan kepakaran guru akademik dan vokasional melalui pengajara berpasukan. . KONSEP ‡ Menghubungkaitkan pembelajaran di sekolah dengan aplikasi sebenar di luar bilik darjah. masyarakat dan industri.

KELEBIHAN ‡ Belajar dalam suasana alam pekerjaan yang sebenar. ‡ Berlaku interaksi antara pelajar dengan bahan pengajaran. dan pelajar dengan tenaga pengajar. . ‡ Belajar cara menyelesaikan masalah teknikal yang sebenar. ‡ Mendapat bimbingan dari pekerja yang berpengalaman. pelajar dengan pelajar.

.

‡ Penggunaan data sebagai sumber maklumat. . ‡ Belajar dari courseware elektronik dan komunikasi elektronik.TUJUAN PENGAJARAN BERKOMPUTER ‡ Membuat perbincangan dengan rakan yang jauh. ‡ Pembelajaran jarak jauh. ‡ Merujuk ensiklopedia elektronik. ‡ Memproses maklumat dan menghubungkan dapatan.

‡ Kelebihan: ± Lebih murah dan mudah untuk dibangunkan. KAEDAH LINEAR ‡ Kaedah pengajaran yang paling mudah dibangunkan oleh pengaturcara.KAEDAH PENGAJARAN BERKOMPUTER 1. ‡ Bermula dari tahap senang ke tahap sukar. ‡ Corak laluan pembelajaran ditentukan lebih awal. ‡ Kelemahan: ± Pelajar perlu mengikuti program dari awal hingga tamat. .

KAEDAH BERCABANG ‡ Kaedah yang membolehkan pelajar bertindak balas atau memberi jawapan daripada pilihan yang disediakan. ‡ Lebih menarik minat pelajar. .KAEDAH PENGAJARAN BERKOMPUTER 1. ‡ Sangat sesuai digunakan untuk modul yang kurang bersandar antara satu sama lain.

.

(c) Orang dewasa menganggap pembelajaran sebagai penyelesaian masalah. (d) Pembelajaran orang dewasa paling berkesan jika topik pelajarannya mempunyai nilai segera. ‡ Andaian dalam andragogi: (a) orang dewasa perlu mengetahui sebab ia dikehendaki mempelajari sesuatu. .PENGENALAN DEFINISI ‡ Satu percubaan untuk mengembangkan satu teori yang khas tentang pembelajaran orang dewasa. (b) Orang dewasa perlu belajar secara eksperimen.

PRINSIP ANDRAGOGI ‡ Orang dewasa perlu dilibatlkan dalam perancangan dan penilaian instruksinya. . ‡ Orang dewasa paling berminat mempelajari subjek yang mempunyai hubungan yang segera dengan pekerjaan dan kehidupan peribadinya. ‡ Pengalaman menjadi asas untuk aktiviti pembelajaran. ‡ Pembelajaran orang dewasa adalah berpusatkan masalah dan bukan berorientasi isi kandungan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->