UNIT 1

FALSAFAH KEJURULATIHAN

Peranan jurulatih . memahami etika dan falsafah dan pertalian di antara mereka. Jurulatih aplikasikan gaya kejurulatihan berlainan kerana : • atlet berbeza • situasi berbeza Untuk melaksanakan tugas dengan baik.Pengenalan Jurulatih memainkan berbagai peranan berdasarkan pelbagai situasi. jurulatih perlu mempunyai falsafah • sebagai panduan Objektif membezakan peranan berbeza yang dimainkan oleh jurulatih. mengenal pasti dan membezakan gaya gaya-gaya jurulatih.

Gaya Kejurulatihan. 1) Autokratik • Guna kuasa & autoriti • Keputusan asas cetek • Kawalan atlet ketat / tidak anjal “ ikut kata saya” 2) Laissez Faire • • • Profil rendah / sifat kepimpinan minimum Guna sedikit kuasa formal Tindakan atlet bebas “buatlah apa yang suka” 3) Demokratik • Guna kuasa formal & tidak formal • Keputusan bersama • Berkongsi idea • Sedia mendengar “buat apa yang patut” 4) Eklektik • Guna gaya campuran • Ikut situasi “buatlah yang perlu” PERBANDINGAN GAYA KEJURULATIHAN Autokratik Buat keputusan Komunikasi Fokus Jurulatih Sehala Berpusat tugasan Tugasan Tinggi Tanpa fokus Laissez-fare Sendiri @ kumpulan Demokratik Perbincangan bersama Dua hala Berpusat kepad atlet Orentasi Tekanan Tiada Tiada Proses Rendah / Terkawal .

Etika Kejurulatihan TINDAKAN BERKAITAN .

Kod Etika Kejurulatihan (Nilai yang diformalkan) KOD ETIKA KEJURULATIHAN (Nilai yang diformalkan) Kepentingan Etika • • • • • Bantu jurulatih nilai isu Pastikan atlet dihormati Pastikan tanggungjawab jurulatih Memperolehi integriti dalam perhubungan Pasti jurulatih untuk menerima & mempromosi nilai sukan .

Falsafah & Etika Kejurulatihan FALSAFAH SIAPA ITU JURULATIH ? MENGAPA MENJADI JURULATIH ? ETIKA SOALAN NILAI MORAL & KEPUTUSAN BETUL / SALAH / BOLEH / TIDAK ? ETIKA KEJURULATIHAN . Bentuk asas tindakan & beri arah. 5. permainan bersih.berkait dengan isu-isu nilai yang mempengaruhi proses membuat keputusan dalam tugas jurulatih 1. keadilan. Kepercayaan & nilai. . panduan & rujukan jurulatih menghormati atlet mempertahankan kewibawaan jurulatih keyakinan ibu bapa menjaga imej sukan Etika dalam sukan . .Hubungan falsafah & etika Falsafah = gabungan Pengetahuan. 2. . Etika = merupakan satu cabang falsafah yang terlibat dengan nilai murni.Matlamat sukan sebagai ejen perpaduan akan tercapai sekiranya etika kesukanan diamalkan. nilai-nilai murni.Bermaksud panduan tentang tingkah laku dan nilai-nilai positif yang perlu ada pada individu yang terlibat dalam sukan.Disiplin. sukan yang bebas daripda dadah. 4. keselamatan semasa bermain dan permainan yang bebas dari keganasan adalah antara unsur-unsur yang terangkum dalam etika kesukanan. sikap. 3.

sambilan dan luar negara yang berkhidmat di bawah naungan Institut Sukan Negara Malaysia. Lembaga Kejurulatihan Kebangsaan percaya bahawa seseorang jurulatih akan melakukan sesuatu yang terbaik bukan sahaja untuk dirinya bahkan juga untuk atlet di bawah penjagaannya. . Mewujudkan satu persekitaran di mana seseorang atlet itu sentiasa mendapat motivasi bagi mengekalkan penyertaan dan meningkatkan prestasinya.KOD ETIKA JURULATIH Lembaga Kejurulatihan Kebangsaan yakin bahawa jurulatih memainkan peranan penting sebagai pemangkin kepada pembangunan sukan dan kejayaan seseorang atlet. Selain itu jurulatih perlulah sentiasa menunjukkan sikap kesukanan dan budi pekerti yang mulia serta menilai setiap atlet dengan baik dan seadilnya. Jurulatih merupakan seorang pemimpin / guru yang bertanggungjawab mempastikan programprogram sukan dapat membentuk keperibadian dan perwatakan yang baik di dalam kehidupan seorang atlet. Jurulatih juga mestilah bertanggungjawab dalam membina semangat kekitaan sewaktu mengambil bahagian dalam sukan. Setiap jurulatih harus mengamalkan tingkah laku yang positif ketika bersama-sama atlet dalam memberikan pengalaman dan potensi diri kepada mereka. latihan terkawal. Kod etika jurulatih ini hendaklah diguna pakai oleh semua jurulatih sama ada sepenuh masa. berdisiplin tinggi serta sanggup berkorban apa sahaja demi mencapai kemajuan atlet bimbingannya. membuat penilaian dan mengambil bahagian sebaik mungkin dalam setiap pertandingan. Jurulatih hendaklah menjadi model dalam melaksanakan tugas dengan jujur dan cekap selain mempunyai integriti yang tinggi. Seorang jurulatih sukan bertanggungjawab membantu mengembangkan potensi diri seorang atlet dengan meningkatkan prestasinya :Mengenalpasti keperluan setiap orang individu. Kod etika ini sememangnya memberikan penekanan tentang amalan baik yang perlu diikuti oleh seseorang jurulatih. Saya akan sentiasa terikat dan mematuhi kod etika ini ketika menjalankan tugas sebagai seorang jurulatih. Meningkatkan prestasi dengan cara yang selamat.

Saya tidak akan melakukan penderaan fizikan dan psikologikal . Saya akan menurut semua garis panduan yang terkandung di dalam persatuan-persatuan sukan yang saya ceburi. maruah dan nilai seseorang atlet serta melatih mereka secara adil dan sama rata. keyakinan dan kesetiaan. Saya wajar bersifat amanah dalam semua perkara yang saya lakukan dan mendidik atlet betapa pentingnya integriti. tidak menggunakan tutur kata yang tidak sepatutnya serta latihan yang boleh menyinggung perasaan seseorang atlet dan orang lain. Melarang atlet daripada bersifat pentingkan diri sendiri serta tidak bersungguh-sungguh dalam mengharungi sesuatu pertandingan sehingga tamat perlawanan. Saya tidak akan membuat sebarang kenyataan atau dakwaan bertulis kepada orang ramai berkaitan perkara yang tidak benar dengan profesion kejurulatihan. berfikir dan bermain sebagai satu pasukan. Saya tidak akan terpengaruh untuk mendapatkan sesuatu keistimewaan atau ganjaran. Saya akan hormati pelbagai pendekatan kaedah yang digunakan ketika melatih.Jurulatih hendaklah mematuhi prinsip-prinsip etika jurulatih yang baik seperti di bawah :- Sebagai seorang jurulatih 1) Saya akan bersikap positif terhadap tugas sebagai jurulatih serta tidak akan berkelakuan negatif yang mana ia akan memberi kesan terhadap tanggapan masyarakat atau penerimaan jurulatih sebagai kerjaya. Saya akan pastikan penerapan budaya kerja berkumpulan dilaksanakan demi kelancaran dan kecemerlangan sukan. Saya akan menghormati daya usaha dan sumbangan orang lain serta tidak menganggap usaha atau kaedah tersebut milik saya sendiri. Saya akan memberikan keutamaan terhadap perihal kesejahteraan dan keselamatan atlet lebih daripada peningkatan prestasi. Saya akan menghormati hak. Saya akan mengaplikasikan kaedah pengajaran yang efektif bagi mempastikan pengalaman yang diperolehi ketika latihan menyeronokkan. dapat meningkatkan harga diri dan menggalakkan perasaan sayang serta menghargai nilai sukan. 2) 3) 4) 5) 6) 7) 8) 9) 10) . Saya akan menggalakkan atlet mencapai kejayaan secara jujur. Saya akan membina perhubungan yang baik dengan atlet berdasarkan kepada kepercayaan dan saling hormat menghormati. kejujuran. melakukan yang terbaik dan sentiasa memperbaiki prestasi dengan daya usaha tinggi serta berdisiplin.

Saya akan mempromosi serta menggalakkan semangat kesukanan. keadaan yang selamat serta cabaran yang tidak dapat dilupakan bagi atlet dengan mengekalkan suasana sukan secara fizikal dan mental yang selamat. saintis. doktor. 12) 13) 14) 15) 16) 17) 18) 19) 20) 21) 22) . adat resam dan budaya masyarakat majmuk negara ini. Saya akan bekerjasama dengan pakar-pakar lain (contohnya jurulatih. Ini akan memberi impak yang negatif tentang peranan Saya sebagai “role-model”. Saya akan menjadi contoh yang baik bagi segala tindak tanduk saya ketika menjalankan tugas mahupun diluar tugas agar senantiasa menjadi ikutan kepada atlet. Saya tidak akan menggunakan nama dan atlet saya untuk mendapatkan sebarang imbuhan secara komersil melainkan dengan mendapat izin dari Majlis Sukan Negara.11) Saya juga tidak akan menggunakan kedudukan saya untuk melakukan salah laku seks atau membuat perhubungan yang dilarang dengan atlet atau seseorang yang rapat dengan mereka. merokok. pegawai. Saya akan menjauhkan diri dari berkelakuan tidak senonoh. Saya akan sentiasa mengamalkan prinsip “fair-play” dan tidak akan melanggar peraturan-peraturan serta undang-undang permainan. ahli fisioterapi) demi kebaikan atlet. Saya akan sentiasa mematuhi kod etika ini secara berterusan dalam semua lapangan sukan Saya akan menghormati semua pegawai sukan pada setiap masa. Saya akan berusaha meningkatkan ilmu bagi menambahkan pengetahuan berkaitan prinsip-prinsip kejurulatihan dan mempelajari teknik dan strategi terkini dalam sukan yang diceburi. pelatih. Saya akan mengingati atlet tentang bahayanya mengambil benda terlarang termasuk minuman keras dan rokok serta dadah untuk peningkatan prestasi. minum minuman keras dan penyalahgunaan dadah dalam bentuk apa jua sekali pun. Saya akan memberikan pengalaman. Saya akan membimbing atlet menerima tanggungjawab ke atas perlakuan dan prestasi mereka. Saya juga akan akur dengan sensitiviti agama.

Disiplin diri yang tinggi dapat membantu seseorang atlet untuk berada di puncak kecemerlangan. Antara ciri-ciri yang wajar dimiliki oleh seseorang atlet termasuklah : a) Mempunyai disiplin diri yang tinggi. perasaan. Semasa di luar gelanggang. Personaliti seseorang sering menjadi perhatian orang lain dan lazimnya sesuatu tanggapan dibuat mengenainya. Atlet yang berdisiplin tahu peranan dan tanggungjawabnya. Disiplin diri Disiplin diri yang tinggi adalah perlu bagi seseorang atlet sama ada semasa di dalam atau luar gelanggang. Kegagalan mengawal emosi semasa bermain akan membawa padah kepada pemain itu sendiri dan pasukannya.PERANAN JURULATIH UNTUK MENDIDIK ATLIT Personaliti ahli sukan Personaliti adalah corak perlakuan yang ditunjukkan oleh individu dan ia adalah unik untuk individu itu sendiri. mengikuti jadual latihan yang ditetapkan dengan baik dan menghormati rakan sepasukan yang lain. cara pemikiran. Personaliti merangkumi sikap. d) Mempunyai semangat kesukanan yang tinggi e) Menunjukkan komitmen yang tinggi kepada pasukan. Atlet yang berdisiplin juga berupaya mengawal emosi untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini berlaku semasa permainan. cara bertindak dan cara berinteraksi dengan orang lain. . b) Sentiasa mengamalkan permainan yang bersih c) Mempunyai rekod yang baik sepanjang penglibatan dalam sukan. seorang atlet yang berdisiplin akan sentiasa menjaga nama baiknya dan sukan yang diceburinya. f) Bijak mengawal emosi semasa di gelanggang. mematuhi arahan ketua dan jurulatih. Pemain mungkin dikenakan tindakan tatatertib dan pasukannya mungkin disenarai hitamkan. Atlet ini tidak akan mendedahkan dirinya kepada unsurunsur negatif yang boleh mencemarkan namanya seperti terlibat dengan aktiviti tidak bermoral.

Everything has its beauty but not everyone sees it – Confucius . Atlet tidak mudah berasa kecewa apabila berhadapan dengan kekalahan. Kesetiaan kepada pasukan adalah perlu untuk memastikan kerjasama yang erat di kalangan atlet. Kerjasama penting dalam sesuatu permainan. taktik dan kemahiran dalam sesuatu permainan. Sebagai contoh. bermain dengan semangat kesukanan dan memakai pakaian yang sesuai mengikut jenis permainan. Komitmen yang tinggi dapat memberi kenikmatan keseronokan dan kepuasan kepada seseorang atlet. Kesungguhan dan semangat juang yang tinggi adalah salah satu faktor kejayaan seseorang atlet. Semangat kerjasama di kalangan atlet sepanjang permainan akan meningkatkan prestasi pasukan dan prestasi atlet itu sendiri. Semangat kesukanan yang tinggi juga akan menghindarkan perkara-perkara negatif ketika bersukan seperti pergaduhan dengan pemain lawan dan ketidaksefahaman antara rakan sepasukan. Etika dan peraturan permainan perlu difahami dengan jelas. Tindakan negatif seperti memberi atau menerima rasuah dalam pasukan yang pernah berlaku sebelum ini berpunca daripada sikap tidak setia kepada pasukan dan sikap sesetengah individu yang tidak jujur dan amanah.Disiplin dalam sukan Seseorang atlet mestilah memahami undang-undang. Seseorang atlet yang ingin maju mestilah sentiasa ingin meningkatkan prestasinya dan bersedia menerima kritikan daripada masyrakat dengan hati terbuka. strategi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful