P. 1
Unit 1_falsafah Jurulatih

Unit 1_falsafah Jurulatih

|Views: 1,061|Likes:
Published by نعيمه محمد

More info:

Published by: نعيمه محمد on Jun 18, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/07/2013

pdf

text

original

UNIT 1

FALSAFAH KEJURULATIHAN

Jurulatih aplikasikan gaya kejurulatihan berlainan kerana : • atlet berbeza • situasi berbeza Untuk melaksanakan tugas dengan baik. Peranan jurulatih . jurulatih perlu mempunyai falsafah • sebagai panduan Objektif membezakan peranan berbeza yang dimainkan oleh jurulatih. mengenal pasti dan membezakan gaya gaya-gaya jurulatih.Pengenalan Jurulatih memainkan berbagai peranan berdasarkan pelbagai situasi. memahami etika dan falsafah dan pertalian di antara mereka.

Gaya Kejurulatihan. 1) Autokratik • Guna kuasa & autoriti • Keputusan asas cetek • Kawalan atlet ketat / tidak anjal “ ikut kata saya” 2) Laissez Faire • • • Profil rendah / sifat kepimpinan minimum Guna sedikit kuasa formal Tindakan atlet bebas “buatlah apa yang suka” 3) Demokratik • Guna kuasa formal & tidak formal • Keputusan bersama • Berkongsi idea • Sedia mendengar “buat apa yang patut” 4) Eklektik • Guna gaya campuran • Ikut situasi “buatlah yang perlu” PERBANDINGAN GAYA KEJURULATIHAN Autokratik Buat keputusan Komunikasi Fokus Jurulatih Sehala Berpusat tugasan Tugasan Tinggi Tanpa fokus Laissez-fare Sendiri @ kumpulan Demokratik Perbincangan bersama Dua hala Berpusat kepad atlet Orentasi Tekanan Tiada Tiada Proses Rendah / Terkawal .

Etika Kejurulatihan TINDAKAN BERKAITAN .

Kod Etika Kejurulatihan (Nilai yang diformalkan) KOD ETIKA KEJURULATIHAN (Nilai yang diformalkan) Kepentingan Etika • • • • • Bantu jurulatih nilai isu Pastikan atlet dihormati Pastikan tanggungjawab jurulatih Memperolehi integriti dalam perhubungan Pasti jurulatih untuk menerima & mempromosi nilai sukan .

. 2. keselamatan semasa bermain dan permainan yang bebas dari keganasan adalah antara unsur-unsur yang terangkum dalam etika kesukanan. 5. 3. Etika = merupakan satu cabang falsafah yang terlibat dengan nilai murni. permainan bersih. .Disiplin. sikap. nilai-nilai murni. 4. panduan & rujukan jurulatih menghormati atlet mempertahankan kewibawaan jurulatih keyakinan ibu bapa menjaga imej sukan Etika dalam sukan .Matlamat sukan sebagai ejen perpaduan akan tercapai sekiranya etika kesukanan diamalkan.Bermaksud panduan tentang tingkah laku dan nilai-nilai positif yang perlu ada pada individu yang terlibat dalam sukan. Kepercayaan & nilai. Bentuk asas tindakan & beri arah.Hubungan falsafah & etika Falsafah = gabungan Pengetahuan. . sukan yang bebas daripda dadah.berkait dengan isu-isu nilai yang mempengaruhi proses membuat keputusan dalam tugas jurulatih 1. Falsafah & Etika Kejurulatihan FALSAFAH SIAPA ITU JURULATIH ? MENGAPA MENJADI JURULATIH ? ETIKA SOALAN NILAI MORAL & KEPUTUSAN BETUL / SALAH / BOLEH / TIDAK ? ETIKA KEJURULATIHAN . keadilan.

Setiap jurulatih harus mengamalkan tingkah laku yang positif ketika bersama-sama atlet dalam memberikan pengalaman dan potensi diri kepada mereka. membuat penilaian dan mengambil bahagian sebaik mungkin dalam setiap pertandingan. Jurulatih hendaklah menjadi model dalam melaksanakan tugas dengan jujur dan cekap selain mempunyai integriti yang tinggi. Kod etika ini sememangnya memberikan penekanan tentang amalan baik yang perlu diikuti oleh seseorang jurulatih. Seorang jurulatih sukan bertanggungjawab membantu mengembangkan potensi diri seorang atlet dengan meningkatkan prestasinya :Mengenalpasti keperluan setiap orang individu. Selain itu jurulatih perlulah sentiasa menunjukkan sikap kesukanan dan budi pekerti yang mulia serta menilai setiap atlet dengan baik dan seadilnya. berdisiplin tinggi serta sanggup berkorban apa sahaja demi mencapai kemajuan atlet bimbingannya. Saya akan sentiasa terikat dan mematuhi kod etika ini ketika menjalankan tugas sebagai seorang jurulatih. . Kod etika jurulatih ini hendaklah diguna pakai oleh semua jurulatih sama ada sepenuh masa. Lembaga Kejurulatihan Kebangsaan percaya bahawa seseorang jurulatih akan melakukan sesuatu yang terbaik bukan sahaja untuk dirinya bahkan juga untuk atlet di bawah penjagaannya. Mewujudkan satu persekitaran di mana seseorang atlet itu sentiasa mendapat motivasi bagi mengekalkan penyertaan dan meningkatkan prestasinya. Jurulatih juga mestilah bertanggungjawab dalam membina semangat kekitaan sewaktu mengambil bahagian dalam sukan. sambilan dan luar negara yang berkhidmat di bawah naungan Institut Sukan Negara Malaysia. Jurulatih merupakan seorang pemimpin / guru yang bertanggungjawab mempastikan programprogram sukan dapat membentuk keperibadian dan perwatakan yang baik di dalam kehidupan seorang atlet.KOD ETIKA JURULATIH Lembaga Kejurulatihan Kebangsaan yakin bahawa jurulatih memainkan peranan penting sebagai pemangkin kepada pembangunan sukan dan kejayaan seseorang atlet. latihan terkawal. Meningkatkan prestasi dengan cara yang selamat.

Saya akan menggalakkan atlet mencapai kejayaan secara jujur. Saya akan pastikan penerapan budaya kerja berkumpulan dilaksanakan demi kelancaran dan kecemerlangan sukan. Saya tidak akan melakukan penderaan fizikan dan psikologikal . Saya akan menghormati daya usaha dan sumbangan orang lain serta tidak menganggap usaha atau kaedah tersebut milik saya sendiri. Saya akan memberikan keutamaan terhadap perihal kesejahteraan dan keselamatan atlet lebih daripada peningkatan prestasi. Saya akan menghormati hak. Melarang atlet daripada bersifat pentingkan diri sendiri serta tidak bersungguh-sungguh dalam mengharungi sesuatu pertandingan sehingga tamat perlawanan. keyakinan dan kesetiaan. Saya akan membina perhubungan yang baik dengan atlet berdasarkan kepada kepercayaan dan saling hormat menghormati. tidak menggunakan tutur kata yang tidak sepatutnya serta latihan yang boleh menyinggung perasaan seseorang atlet dan orang lain. maruah dan nilai seseorang atlet serta melatih mereka secara adil dan sama rata. Saya akan mengaplikasikan kaedah pengajaran yang efektif bagi mempastikan pengalaman yang diperolehi ketika latihan menyeronokkan. Saya tidak akan membuat sebarang kenyataan atau dakwaan bertulis kepada orang ramai berkaitan perkara yang tidak benar dengan profesion kejurulatihan. Saya akan hormati pelbagai pendekatan kaedah yang digunakan ketika melatih. melakukan yang terbaik dan sentiasa memperbaiki prestasi dengan daya usaha tinggi serta berdisiplin. Saya wajar bersifat amanah dalam semua perkara yang saya lakukan dan mendidik atlet betapa pentingnya integriti. dapat meningkatkan harga diri dan menggalakkan perasaan sayang serta menghargai nilai sukan. 2) 3) 4) 5) 6) 7) 8) 9) 10) . kejujuran. Saya akan menurut semua garis panduan yang terkandung di dalam persatuan-persatuan sukan yang saya ceburi.Jurulatih hendaklah mematuhi prinsip-prinsip etika jurulatih yang baik seperti di bawah :- Sebagai seorang jurulatih 1) Saya akan bersikap positif terhadap tugas sebagai jurulatih serta tidak akan berkelakuan negatif yang mana ia akan memberi kesan terhadap tanggapan masyarakat atau penerimaan jurulatih sebagai kerjaya. Saya tidak akan terpengaruh untuk mendapatkan sesuatu keistimewaan atau ganjaran. berfikir dan bermain sebagai satu pasukan.

merokok. Saya akan membimbing atlet menerima tanggungjawab ke atas perlakuan dan prestasi mereka. doktor. pegawai. Saya akan sentiasa mengamalkan prinsip “fair-play” dan tidak akan melanggar peraturan-peraturan serta undang-undang permainan. 12) 13) 14) 15) 16) 17) 18) 19) 20) 21) 22) . Saya akan memberikan pengalaman. Saya akan menjauhkan diri dari berkelakuan tidak senonoh. Saya akan mengingati atlet tentang bahayanya mengambil benda terlarang termasuk minuman keras dan rokok serta dadah untuk peningkatan prestasi. Saya tidak akan menggunakan nama dan atlet saya untuk mendapatkan sebarang imbuhan secara komersil melainkan dengan mendapat izin dari Majlis Sukan Negara. Saya akan menjadi contoh yang baik bagi segala tindak tanduk saya ketika menjalankan tugas mahupun diluar tugas agar senantiasa menjadi ikutan kepada atlet. adat resam dan budaya masyarakat majmuk negara ini.11) Saya juga tidak akan menggunakan kedudukan saya untuk melakukan salah laku seks atau membuat perhubungan yang dilarang dengan atlet atau seseorang yang rapat dengan mereka. Saya akan sentiasa mematuhi kod etika ini secara berterusan dalam semua lapangan sukan Saya akan menghormati semua pegawai sukan pada setiap masa. Saya akan bekerjasama dengan pakar-pakar lain (contohnya jurulatih. keadaan yang selamat serta cabaran yang tidak dapat dilupakan bagi atlet dengan mengekalkan suasana sukan secara fizikal dan mental yang selamat. ahli fisioterapi) demi kebaikan atlet. Ini akan memberi impak yang negatif tentang peranan Saya sebagai “role-model”. minum minuman keras dan penyalahgunaan dadah dalam bentuk apa jua sekali pun. Saya akan mempromosi serta menggalakkan semangat kesukanan. saintis. Saya akan berusaha meningkatkan ilmu bagi menambahkan pengetahuan berkaitan prinsip-prinsip kejurulatihan dan mempelajari teknik dan strategi terkini dalam sukan yang diceburi. pelatih. Saya juga akan akur dengan sensitiviti agama.

mematuhi arahan ketua dan jurulatih. Antara ciri-ciri yang wajar dimiliki oleh seseorang atlet termasuklah : a) Mempunyai disiplin diri yang tinggi.PERANAN JURULATIH UNTUK MENDIDIK ATLIT Personaliti ahli sukan Personaliti adalah corak perlakuan yang ditunjukkan oleh individu dan ia adalah unik untuk individu itu sendiri. f) Bijak mengawal emosi semasa di gelanggang. Disiplin diri Disiplin diri yang tinggi adalah perlu bagi seseorang atlet sama ada semasa di dalam atau luar gelanggang. Personaliti merangkumi sikap. perasaan. b) Sentiasa mengamalkan permainan yang bersih c) Mempunyai rekod yang baik sepanjang penglibatan dalam sukan. Atlet ini tidak akan mendedahkan dirinya kepada unsurunsur negatif yang boleh mencemarkan namanya seperti terlibat dengan aktiviti tidak bermoral. . cara bertindak dan cara berinteraksi dengan orang lain. Pemain mungkin dikenakan tindakan tatatertib dan pasukannya mungkin disenarai hitamkan. Personaliti seseorang sering menjadi perhatian orang lain dan lazimnya sesuatu tanggapan dibuat mengenainya. mengikuti jadual latihan yang ditetapkan dengan baik dan menghormati rakan sepasukan yang lain. Atlet yang berdisiplin tahu peranan dan tanggungjawabnya. seorang atlet yang berdisiplin akan sentiasa menjaga nama baiknya dan sukan yang diceburinya. Kegagalan mengawal emosi semasa bermain akan membawa padah kepada pemain itu sendiri dan pasukannya. Semasa di luar gelanggang. Atlet yang berdisiplin juga berupaya mengawal emosi untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini berlaku semasa permainan. cara pemikiran. d) Mempunyai semangat kesukanan yang tinggi e) Menunjukkan komitmen yang tinggi kepada pasukan. Disiplin diri yang tinggi dapat membantu seseorang atlet untuk berada di puncak kecemerlangan.

Kesetiaan kepada pasukan adalah perlu untuk memastikan kerjasama yang erat di kalangan atlet. Semangat kerjasama di kalangan atlet sepanjang permainan akan meningkatkan prestasi pasukan dan prestasi atlet itu sendiri. Etika dan peraturan permainan perlu difahami dengan jelas. taktik dan kemahiran dalam sesuatu permainan. Tindakan negatif seperti memberi atau menerima rasuah dalam pasukan yang pernah berlaku sebelum ini berpunca daripada sikap tidak setia kepada pasukan dan sikap sesetengah individu yang tidak jujur dan amanah. bermain dengan semangat kesukanan dan memakai pakaian yang sesuai mengikut jenis permainan.Disiplin dalam sukan Seseorang atlet mestilah memahami undang-undang. Kesungguhan dan semangat juang yang tinggi adalah salah satu faktor kejayaan seseorang atlet. Semangat kesukanan yang tinggi juga akan menghindarkan perkara-perkara negatif ketika bersukan seperti pergaduhan dengan pemain lawan dan ketidaksefahaman antara rakan sepasukan. Seseorang atlet yang ingin maju mestilah sentiasa ingin meningkatkan prestasinya dan bersedia menerima kritikan daripada masyrakat dengan hati terbuka. Kerjasama penting dalam sesuatu permainan. Komitmen yang tinggi dapat memberi kenikmatan keseronokan dan kepuasan kepada seseorang atlet. strategi. Atlet tidak mudah berasa kecewa apabila berhadapan dengan kekalahan. Sebagai contoh. Everything has its beauty but not everyone sees it – Confucius .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->