UNIT 1

FALSAFAH KEJURULATIHAN

Peranan jurulatih .Pengenalan Jurulatih memainkan berbagai peranan berdasarkan pelbagai situasi. memahami etika dan falsafah dan pertalian di antara mereka. Jurulatih aplikasikan gaya kejurulatihan berlainan kerana : • atlet berbeza • situasi berbeza Untuk melaksanakan tugas dengan baik. mengenal pasti dan membezakan gaya gaya-gaya jurulatih. jurulatih perlu mempunyai falsafah • sebagai panduan Objektif membezakan peranan berbeza yang dimainkan oleh jurulatih.

Gaya Kejurulatihan. 1) Autokratik • Guna kuasa & autoriti • Keputusan asas cetek • Kawalan atlet ketat / tidak anjal “ ikut kata saya” 2) Laissez Faire • • • Profil rendah / sifat kepimpinan minimum Guna sedikit kuasa formal Tindakan atlet bebas “buatlah apa yang suka” 3) Demokratik • Guna kuasa formal & tidak formal • Keputusan bersama • Berkongsi idea • Sedia mendengar “buat apa yang patut” 4) Eklektik • Guna gaya campuran • Ikut situasi “buatlah yang perlu” PERBANDINGAN GAYA KEJURULATIHAN Autokratik Buat keputusan Komunikasi Fokus Jurulatih Sehala Berpusat tugasan Tugasan Tinggi Tanpa fokus Laissez-fare Sendiri @ kumpulan Demokratik Perbincangan bersama Dua hala Berpusat kepad atlet Orentasi Tekanan Tiada Tiada Proses Rendah / Terkawal .

Etika Kejurulatihan TINDAKAN BERKAITAN .

Kod Etika Kejurulatihan (Nilai yang diformalkan) KOD ETIKA KEJURULATIHAN (Nilai yang diformalkan) Kepentingan Etika • • • • • Bantu jurulatih nilai isu Pastikan atlet dihormati Pastikan tanggungjawab jurulatih Memperolehi integriti dalam perhubungan Pasti jurulatih untuk menerima & mempromosi nilai sukan .

berkait dengan isu-isu nilai yang mempengaruhi proses membuat keputusan dalam tugas jurulatih 1. 4. Bentuk asas tindakan & beri arah. permainan bersih. 2.Bermaksud panduan tentang tingkah laku dan nilai-nilai positif yang perlu ada pada individu yang terlibat dalam sukan. sikap.Disiplin.Matlamat sukan sebagai ejen perpaduan akan tercapai sekiranya etika kesukanan diamalkan. keadilan. keselamatan semasa bermain dan permainan yang bebas dari keganasan adalah antara unsur-unsur yang terangkum dalam etika kesukanan. . panduan & rujukan jurulatih menghormati atlet mempertahankan kewibawaan jurulatih keyakinan ibu bapa menjaga imej sukan Etika dalam sukan . sukan yang bebas daripda dadah. Falsafah & Etika Kejurulatihan FALSAFAH SIAPA ITU JURULATIH ? MENGAPA MENJADI JURULATIH ? ETIKA SOALAN NILAI MORAL & KEPUTUSAN BETUL / SALAH / BOLEH / TIDAK ? ETIKA KEJURULATIHAN . . Kepercayaan & nilai.Hubungan falsafah & etika Falsafah = gabungan Pengetahuan. 3. 5. Etika = merupakan satu cabang falsafah yang terlibat dengan nilai murni. . nilai-nilai murni.

Setiap jurulatih harus mengamalkan tingkah laku yang positif ketika bersama-sama atlet dalam memberikan pengalaman dan potensi diri kepada mereka. Kod etika jurulatih ini hendaklah diguna pakai oleh semua jurulatih sama ada sepenuh masa. Selain itu jurulatih perlulah sentiasa menunjukkan sikap kesukanan dan budi pekerti yang mulia serta menilai setiap atlet dengan baik dan seadilnya. Saya akan sentiasa terikat dan mematuhi kod etika ini ketika menjalankan tugas sebagai seorang jurulatih.KOD ETIKA JURULATIH Lembaga Kejurulatihan Kebangsaan yakin bahawa jurulatih memainkan peranan penting sebagai pemangkin kepada pembangunan sukan dan kejayaan seseorang atlet. . Jurulatih juga mestilah bertanggungjawab dalam membina semangat kekitaan sewaktu mengambil bahagian dalam sukan. Seorang jurulatih sukan bertanggungjawab membantu mengembangkan potensi diri seorang atlet dengan meningkatkan prestasinya :Mengenalpasti keperluan setiap orang individu. berdisiplin tinggi serta sanggup berkorban apa sahaja demi mencapai kemajuan atlet bimbingannya. Lembaga Kejurulatihan Kebangsaan percaya bahawa seseorang jurulatih akan melakukan sesuatu yang terbaik bukan sahaja untuk dirinya bahkan juga untuk atlet di bawah penjagaannya. latihan terkawal. Kod etika ini sememangnya memberikan penekanan tentang amalan baik yang perlu diikuti oleh seseorang jurulatih. Mewujudkan satu persekitaran di mana seseorang atlet itu sentiasa mendapat motivasi bagi mengekalkan penyertaan dan meningkatkan prestasinya. Jurulatih hendaklah menjadi model dalam melaksanakan tugas dengan jujur dan cekap selain mempunyai integriti yang tinggi. membuat penilaian dan mengambil bahagian sebaik mungkin dalam setiap pertandingan. Meningkatkan prestasi dengan cara yang selamat. sambilan dan luar negara yang berkhidmat di bawah naungan Institut Sukan Negara Malaysia. Jurulatih merupakan seorang pemimpin / guru yang bertanggungjawab mempastikan programprogram sukan dapat membentuk keperibadian dan perwatakan yang baik di dalam kehidupan seorang atlet.

Saya akan menghormati hak. Saya tidak akan melakukan penderaan fizikan dan psikologikal . Saya akan menghormati daya usaha dan sumbangan orang lain serta tidak menganggap usaha atau kaedah tersebut milik saya sendiri. kejujuran. Saya akan pastikan penerapan budaya kerja berkumpulan dilaksanakan demi kelancaran dan kecemerlangan sukan.Jurulatih hendaklah mematuhi prinsip-prinsip etika jurulatih yang baik seperti di bawah :- Sebagai seorang jurulatih 1) Saya akan bersikap positif terhadap tugas sebagai jurulatih serta tidak akan berkelakuan negatif yang mana ia akan memberi kesan terhadap tanggapan masyarakat atau penerimaan jurulatih sebagai kerjaya. 2) 3) 4) 5) 6) 7) 8) 9) 10) . melakukan yang terbaik dan sentiasa memperbaiki prestasi dengan daya usaha tinggi serta berdisiplin. maruah dan nilai seseorang atlet serta melatih mereka secara adil dan sama rata. Saya akan hormati pelbagai pendekatan kaedah yang digunakan ketika melatih. Saya akan membina perhubungan yang baik dengan atlet berdasarkan kepada kepercayaan dan saling hormat menghormati. tidak menggunakan tutur kata yang tidak sepatutnya serta latihan yang boleh menyinggung perasaan seseorang atlet dan orang lain. dapat meningkatkan harga diri dan menggalakkan perasaan sayang serta menghargai nilai sukan. Melarang atlet daripada bersifat pentingkan diri sendiri serta tidak bersungguh-sungguh dalam mengharungi sesuatu pertandingan sehingga tamat perlawanan. keyakinan dan kesetiaan. Saya akan memberikan keutamaan terhadap perihal kesejahteraan dan keselamatan atlet lebih daripada peningkatan prestasi. berfikir dan bermain sebagai satu pasukan. Saya akan menggalakkan atlet mencapai kejayaan secara jujur. Saya tidak akan membuat sebarang kenyataan atau dakwaan bertulis kepada orang ramai berkaitan perkara yang tidak benar dengan profesion kejurulatihan. Saya tidak akan terpengaruh untuk mendapatkan sesuatu keistimewaan atau ganjaran. Saya akan menurut semua garis panduan yang terkandung di dalam persatuan-persatuan sukan yang saya ceburi. Saya akan mengaplikasikan kaedah pengajaran yang efektif bagi mempastikan pengalaman yang diperolehi ketika latihan menyeronokkan. Saya wajar bersifat amanah dalam semua perkara yang saya lakukan dan mendidik atlet betapa pentingnya integriti.

Saya akan sentiasa mengamalkan prinsip “fair-play” dan tidak akan melanggar peraturan-peraturan serta undang-undang permainan. Saya akan bekerjasama dengan pakar-pakar lain (contohnya jurulatih. adat resam dan budaya masyarakat majmuk negara ini. Saya juga akan akur dengan sensitiviti agama. Saya akan menjadi contoh yang baik bagi segala tindak tanduk saya ketika menjalankan tugas mahupun diluar tugas agar senantiasa menjadi ikutan kepada atlet. Saya akan mengingati atlet tentang bahayanya mengambil benda terlarang termasuk minuman keras dan rokok serta dadah untuk peningkatan prestasi. Saya akan memberikan pengalaman. Saya tidak akan menggunakan nama dan atlet saya untuk mendapatkan sebarang imbuhan secara komersil melainkan dengan mendapat izin dari Majlis Sukan Negara. Ini akan memberi impak yang negatif tentang peranan Saya sebagai “role-model”. keadaan yang selamat serta cabaran yang tidak dapat dilupakan bagi atlet dengan mengekalkan suasana sukan secara fizikal dan mental yang selamat. doktor. Saya akan membimbing atlet menerima tanggungjawab ke atas perlakuan dan prestasi mereka. saintis. pelatih. Saya akan berusaha meningkatkan ilmu bagi menambahkan pengetahuan berkaitan prinsip-prinsip kejurulatihan dan mempelajari teknik dan strategi terkini dalam sukan yang diceburi. Saya akan menjauhkan diri dari berkelakuan tidak senonoh. minum minuman keras dan penyalahgunaan dadah dalam bentuk apa jua sekali pun. Saya akan sentiasa mematuhi kod etika ini secara berterusan dalam semua lapangan sukan Saya akan menghormati semua pegawai sukan pada setiap masa. ahli fisioterapi) demi kebaikan atlet. merokok.11) Saya juga tidak akan menggunakan kedudukan saya untuk melakukan salah laku seks atau membuat perhubungan yang dilarang dengan atlet atau seseorang yang rapat dengan mereka. pegawai. Saya akan mempromosi serta menggalakkan semangat kesukanan. 12) 13) 14) 15) 16) 17) 18) 19) 20) 21) 22) .

. mengikuti jadual latihan yang ditetapkan dengan baik dan menghormati rakan sepasukan yang lain. Semasa di luar gelanggang. Kegagalan mengawal emosi semasa bermain akan membawa padah kepada pemain itu sendiri dan pasukannya. f) Bijak mengawal emosi semasa di gelanggang. perasaan. Atlet ini tidak akan mendedahkan dirinya kepada unsurunsur negatif yang boleh mencemarkan namanya seperti terlibat dengan aktiviti tidak bermoral. Personaliti merangkumi sikap. cara bertindak dan cara berinteraksi dengan orang lain.PERANAN JURULATIH UNTUK MENDIDIK ATLIT Personaliti ahli sukan Personaliti adalah corak perlakuan yang ditunjukkan oleh individu dan ia adalah unik untuk individu itu sendiri. d) Mempunyai semangat kesukanan yang tinggi e) Menunjukkan komitmen yang tinggi kepada pasukan. Atlet yang berdisiplin juga berupaya mengawal emosi untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini berlaku semasa permainan. Atlet yang berdisiplin tahu peranan dan tanggungjawabnya. Disiplin diri Disiplin diri yang tinggi adalah perlu bagi seseorang atlet sama ada semasa di dalam atau luar gelanggang. seorang atlet yang berdisiplin akan sentiasa menjaga nama baiknya dan sukan yang diceburinya. Personaliti seseorang sering menjadi perhatian orang lain dan lazimnya sesuatu tanggapan dibuat mengenainya. b) Sentiasa mengamalkan permainan yang bersih c) Mempunyai rekod yang baik sepanjang penglibatan dalam sukan. Disiplin diri yang tinggi dapat membantu seseorang atlet untuk berada di puncak kecemerlangan. Pemain mungkin dikenakan tindakan tatatertib dan pasukannya mungkin disenarai hitamkan. cara pemikiran. Antara ciri-ciri yang wajar dimiliki oleh seseorang atlet termasuklah : a) Mempunyai disiplin diri yang tinggi. mematuhi arahan ketua dan jurulatih.

Etika dan peraturan permainan perlu difahami dengan jelas. Kerjasama penting dalam sesuatu permainan. Komitmen yang tinggi dapat memberi kenikmatan keseronokan dan kepuasan kepada seseorang atlet.Disiplin dalam sukan Seseorang atlet mestilah memahami undang-undang. Seseorang atlet yang ingin maju mestilah sentiasa ingin meningkatkan prestasinya dan bersedia menerima kritikan daripada masyrakat dengan hati terbuka. Kesetiaan kepada pasukan adalah perlu untuk memastikan kerjasama yang erat di kalangan atlet. Sebagai contoh. Kesungguhan dan semangat juang yang tinggi adalah salah satu faktor kejayaan seseorang atlet. taktik dan kemahiran dalam sesuatu permainan. strategi. Semangat kerjasama di kalangan atlet sepanjang permainan akan meningkatkan prestasi pasukan dan prestasi atlet itu sendiri. Everything has its beauty but not everyone sees it – Confucius . Atlet tidak mudah berasa kecewa apabila berhadapan dengan kekalahan. Tindakan negatif seperti memberi atau menerima rasuah dalam pasukan yang pernah berlaku sebelum ini berpunca daripada sikap tidak setia kepada pasukan dan sikap sesetengah individu yang tidak jujur dan amanah. bermain dengan semangat kesukanan dan memakai pakaian yang sesuai mengikut jenis permainan. Semangat kesukanan yang tinggi juga akan menghindarkan perkara-perkara negatif ketika bersukan seperti pergaduhan dengan pemain lawan dan ketidaksefahaman antara rakan sepasukan.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.