P. 1
Memahami Dan Menangani Disleksia

Memahami Dan Menangani Disleksia

|Views: 727|Likes:
Published by siti_5144

More info:

Published by: siti_5144 on Jun 19, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/06/2013

pdf

text

original

Memahami Dan Menangani Disleksia

January 3rd, 2011 at 7:15 am | Nasional | 100 responses

Salah satu aktiviti yang dijalankan semasa sesi pendaftaran dan orientasi kanak-kanak tahun satu yang saya hadiri semalam adalah taklimat ringkas mengenai apa itu Disleksia dan bolehkah ia diubati. Taklimat tersebut bertujuan memberi pendedahan kepada para ibubapa untuk memahami dan menangani Disleksia. Ini berikutan berdasarkan penemuan pihak sekolah ramai ibubapa yang masih belum jelas mengenai Disleksia. Berdasarkan brosur penerangan dan taklimat yang diberikan apa yang dapat dikongsikan di sini adalah Disleksia ialah satu masalah pembelajaran iaitu kesukaran mengenal huruf, membaca, menulis, mendengar, dan bercakap, disebalik pengajaran yang cukup dan peluang budaya yang sempurna. 1. Disleksia bukan sejenis penyakit, maka ia tidak boleh diubati; 2. Disleksia tidak disebabkan oleh kecerdasan yang lemah; dan 3. Disleksia bukan masalah penglihatan. Disleksia disebabkan oleh kelainan di dalam stuktur dan fungsi otak, malah ia boleh di warisi dari ahli keluarga. selain dari itu kajian tidak lagi pasti faktor yang menyebabkan disleksia. Disleksia hanya merupakan satu masalah di mana seseorang menghadapi masalah membaca dan menulis walaupun tahap kecerdasan (intelligence) mereka adalah normal. Walaupun disleksia merupakan masalah yang akan dihadapi sepanjang hayat, kanak -kanak dapat mengatasinya dengan dorongan, sokongan dan bantuan yang sewajarnya. Dianggarkan 4 hingga 8 % pelajar sekolah yang bermasalah disleksia. Kanak -kanak lelaki lebih ramai bermasalah Disleksia berbanding perempuan. Disleksia pada asasnya bukanlah sesuatu yang amat buruk kepada kanak -kanak, Persatuan Dyslexia Malaysia menyatakan di antara orang ternama yang juga mengalami Disleksia termasuklah ahli politik (Lee Kuan Yew), pelakon (Whoopi Goldberg), artis (Leonardo da Vinci) dan saintis (Albert Einstein). Ramai juga individu disleksia yang berdaya imaginasi tinggi, amat kreatif dan mampu berfikir dari pelbagai serta bijak dengan kemahiran tangan atau sukan.

Gagal untuk mengenal perkataan yang lazim. dan Mempunyai kesukaran untuk mengidentifikasi fakta penting dalam sebuah karangan. Akan membuat perkataan terbalik (anagrams). dan Mengguna aturan huruf atau ayat yang berlainan. Kemahiran Kemahiran motor yang lemah yang menyebabkan kelemahan kepada kelajuan. subu untuk sudu. p/g. Mendapati sukar untuk menggabungkan huruf bersama-sama. Teragak-agak dan berusaha keras semasa membaca terutama semasa membaca dengan lisan. atas dan bawah. Mempunyai tidak ketentuan pilihan tangan. harijadinya. Menghasilkan fonetik dan ejaan luar biasa dan tidak bersesuaian dengan umur mahupun kebolehan seseorang. Tiada ekspresi pembacaan. Sistem Angka y y y Menunjukkan kekeliruan dengan turutan nombor. dan Mempunyai kesukaran untuk mengingati hari dalam seminggu. Kesukaran untuk memantapkan pembahagian sukukata atau untuk mengetahui permuiaan dan akhir perkataan. dan Mempunyai kesukaraan untuk mengingati apa-apa dalam turutan seperti darab. Cth : bagi untuk pagi. Penulisan Standard penulisan yang lemah berbanding dengan kebolehhan lisan: y y y y Sentiasa keliru dengan perkataan yang kelihatan sama terutama b/d. Kekeliruan dengan simbol. Masa y y y Menghadapi masalah untuk belajar mengenai masa. nombor telefon. Semasa membaca akan tercicir perkataan atau menambah perkataan. kawalan dan ketepatan pensil.Petanda Penting Bagi Ibu Bapa dan Guru Di antara petanda yang boleh dikenalpasti oleh para ibu bapa dan guru berdasarkan pemerhatian kepada kanak-kanak: Membaca y y y y y y y y Kemajuan pembacaan yang lemah. dan Melaksanakan kerja yang berbeza dari hari ke hari. Mempunyai organisasi persamaan yang lemah. n/u. Keliru dengan perbezaan diantara kiri dan kanan. y y y y Kefahaman yang terhad dalam komunikasi bukan lisan. Kelakuan . m/w.

pendedahan tentang disleksia kepada ibubapa. modul mengajar budak yang tidak tahu membaca. menangani anak disleksia. Incoming search terms: disleksia. disleksia di malaysia. membaca dan disleksia. CARA MENGAJAR BUDAK DISLEKSIA. pemerhatian terhadap murid disleksia disleksia. disleksia adalah. pembelajaran untuk kanak-kanak celaru tingkah laku. senarai yang mempunyai disleksia di malaysia. dan Rasa Penat yang keterlaluan kerana memerlukan jumlah tumpuan dan days usaha yang tinggi.y y y y Menggunakan taktik mengelak untuk melakukan kerja. maka dia mungkin seorang disleksia. Untuk menanganinya. Masalah yang mungkin dialami oleh kanak-kanak disleksia adalah: y y y Disalah sangka dan digelar sebagai malas. Badut kelas ataupun suka menganggu atau menyingkirkan diri (ini adalah selalunya jeritan meminta tolong). Kelihatan seperti µbermimpi¶ dan tidak mendengar Senang mengalihkan perhatiaan kepada perkara lain. Ramai kanak-kanak muda melakukan kesilapan yang sama dengan orang yang mengalami disleksia. masalah tingkahlaku seperti melawan. menangani anak yang tidak suka pakai pampers. Jikalau seseorang kanak-kanak mempunyai gabungan kesukaran tersebut bersama¬sama dengan beberapa kebolehan. lemah membaca dan memahami. mengenal komunikasi lisan dan bukan lisan kanak-kanak Related Articles y y y y y y y y Blog Dan Strategi Laut Biru 6 aktiviti pembakar kalori terbaik Bagaimana Menjana USD50 Melalui Blog Update Protokol Di Malaysia Kuning VS Putih Personal Stress Audit Being Interesting VS Being Interested Gatal Tak Bertempat Share With Others Share . kecelaruan tingkahlaku dan rendah pencapaian akademik yang menyebabkan keciciran sekolah. ibubapa dinasihat bawa anak mereka berjumpa pakar. masalah lisan kanak-kanak disleksia. bodoh atau lembab Pembentukan imej diri yang sihat terjejas dan mengalami rasa rendah diri Jika tidak dikenalpasti dan dibantu diperingkat awal boleh menyebabkan gangguan emosi seperti kemurungan. cara menangani masalah pembelajaran kanak-kanak khas. pakar diseleksia. pakar disleksia. doktor pakar kanak-kanak disleksia. menangani disleksia.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->