P. 1
Memahami Dan Menangani Disleksia

Memahami Dan Menangani Disleksia

|Views: 730|Likes:
Published by siti_5144

More info:

Published by: siti_5144 on Jun 19, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/06/2013

pdf

text

original

Memahami Dan Menangani Disleksia

January 3rd, 2011 at 7:15 am | Nasional | 100 responses

Salah satu aktiviti yang dijalankan semasa sesi pendaftaran dan orientasi kanak-kanak tahun satu yang saya hadiri semalam adalah taklimat ringkas mengenai apa itu Disleksia dan bolehkah ia diubati. Taklimat tersebut bertujuan memberi pendedahan kepada para ibubapa untuk memahami dan menangani Disleksia. Ini berikutan berdasarkan penemuan pihak sekolah ramai ibubapa yang masih belum jelas mengenai Disleksia. Berdasarkan brosur penerangan dan taklimat yang diberikan apa yang dapat dikongsikan di sini adalah Disleksia ialah satu masalah pembelajaran iaitu kesukaran mengenal huruf, membaca, menulis, mendengar, dan bercakap, disebalik pengajaran yang cukup dan peluang budaya yang sempurna. 1. Disleksia bukan sejenis penyakit, maka ia tidak boleh diubati; 2. Disleksia tidak disebabkan oleh kecerdasan yang lemah; dan 3. Disleksia bukan masalah penglihatan. Disleksia disebabkan oleh kelainan di dalam stuktur dan fungsi otak, malah ia boleh di warisi dari ahli keluarga. selain dari itu kajian tidak lagi pasti faktor yang menyebabkan disleksia. Disleksia hanya merupakan satu masalah di mana seseorang menghadapi masalah membaca dan menulis walaupun tahap kecerdasan (intelligence) mereka adalah normal. Walaupun disleksia merupakan masalah yang akan dihadapi sepanjang hayat, kanak -kanak dapat mengatasinya dengan dorongan, sokongan dan bantuan yang sewajarnya. Dianggarkan 4 hingga 8 % pelajar sekolah yang bermasalah disleksia. Kanak -kanak lelaki lebih ramai bermasalah Disleksia berbanding perempuan. Disleksia pada asasnya bukanlah sesuatu yang amat buruk kepada kanak -kanak, Persatuan Dyslexia Malaysia menyatakan di antara orang ternama yang juga mengalami Disleksia termasuklah ahli politik (Lee Kuan Yew), pelakon (Whoopi Goldberg), artis (Leonardo da Vinci) dan saintis (Albert Einstein). Ramai juga individu disleksia yang berdaya imaginasi tinggi, amat kreatif dan mampu berfikir dari pelbagai serta bijak dengan kemahiran tangan atau sukan.

dan Mempunyai kesukaran untuk mengingati hari dalam seminggu. atas dan bawah. Gagal untuk mengenal perkataan yang lazim. Tiada ekspresi pembacaan. Cth : bagi untuk pagi. Kesukaran untuk memantapkan pembahagian sukukata atau untuk mengetahui permuiaan dan akhir perkataan. Teragak-agak dan berusaha keras semasa membaca terutama semasa membaca dengan lisan. Mempunyai organisasi persamaan yang lemah. p/g. kawalan dan ketepatan pensil. Menghasilkan fonetik dan ejaan luar biasa dan tidak bersesuaian dengan umur mahupun kebolehan seseorang. subu untuk sudu. Keliru dengan perbezaan diantara kiri dan kanan. dan Mempunyai kesukaraan untuk mengingati apa-apa dalam turutan seperti darab. dan Mengguna aturan huruf atau ayat yang berlainan. m/w. Penulisan Standard penulisan yang lemah berbanding dengan kebolehhan lisan: y y y y Sentiasa keliru dengan perkataan yang kelihatan sama terutama b/d. dan Mempunyai kesukaran untuk mengidentifikasi fakta penting dalam sebuah karangan. Kelakuan . Mempunyai tidak ketentuan pilihan tangan.Petanda Penting Bagi Ibu Bapa dan Guru Di antara petanda yang boleh dikenalpasti oleh para ibu bapa dan guru berdasarkan pemerhatian kepada kanak-kanak: Membaca y y y y y y y y Kemajuan pembacaan yang lemah. n/u. Sistem Angka y y y Menunjukkan kekeliruan dengan turutan nombor. Akan membuat perkataan terbalik (anagrams). Semasa membaca akan tercicir perkataan atau menambah perkataan. Masa y y y Menghadapi masalah untuk belajar mengenai masa. Kekeliruan dengan simbol. harijadinya. dan Melaksanakan kerja yang berbeza dari hari ke hari. Mendapati sukar untuk menggabungkan huruf bersama-sama. Kemahiran Kemahiran motor yang lemah yang menyebabkan kelemahan kepada kelajuan. y y y y Kefahaman yang terhad dalam komunikasi bukan lisan. nombor telefon.

Badut kelas ataupun suka menganggu atau menyingkirkan diri (ini adalah selalunya jeritan meminta tolong). Ramai kanak-kanak muda melakukan kesilapan yang sama dengan orang yang mengalami disleksia. kecelaruan tingkahlaku dan rendah pencapaian akademik yang menyebabkan keciciran sekolah. cara menangani masalah pembelajaran kanak-kanak khas. doktor pakar kanak-kanak disleksia. maka dia mungkin seorang disleksia. menangani disleksia. masalah lisan kanak-kanak disleksia. pakar diseleksia. Incoming search terms: disleksia. pendedahan tentang disleksia kepada ibubapa. pembelajaran untuk kanak-kanak celaru tingkah laku.y y y y Menggunakan taktik mengelak untuk melakukan kerja. mengenal komunikasi lisan dan bukan lisan kanak-kanak Related Articles y y y y y y y y Blog Dan Strategi Laut Biru 6 aktiviti pembakar kalori terbaik Bagaimana Menjana USD50 Melalui Blog Update Protokol Di Malaysia Kuning VS Putih Personal Stress Audit Being Interesting VS Being Interested Gatal Tak Bertempat Share With Others Share . bodoh atau lembab Pembentukan imej diri yang sihat terjejas dan mengalami rasa rendah diri Jika tidak dikenalpasti dan dibantu diperingkat awal boleh menyebabkan gangguan emosi seperti kemurungan. menangani anak disleksia. ibubapa dinasihat bawa anak mereka berjumpa pakar. senarai yang mempunyai disleksia di malaysia. masalah tingkahlaku seperti melawan. pakar disleksia. CARA MENGAJAR BUDAK DISLEKSIA. disleksia di malaysia. Jikalau seseorang kanak-kanak mempunyai gabungan kesukaran tersebut bersama¬sama dengan beberapa kebolehan. Untuk menanganinya. lemah membaca dan memahami. pemerhatian terhadap murid disleksia disleksia. Kelihatan seperti µbermimpi¶ dan tidak mendengar Senang mengalihkan perhatiaan kepada perkara lain. menangani anak yang tidak suka pakai pampers. Masalah yang mungkin dialami oleh kanak-kanak disleksia adalah: y y y Disalah sangka dan digelar sebagai malas. dan Rasa Penat yang keterlaluan kerana memerlukan jumlah tumpuan dan days usaha yang tinggi. membaca dan disleksia. disleksia adalah. modul mengajar budak yang tidak tahu membaca.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->