P. 1
KIMPALAN ARKA

KIMPALAN ARKA

|Views: 1,467|Likes:
Published by Mohd Yazeid Husin

More info:

Published by: Mohd Yazeid Husin on Jun 19, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/13/2013

pdf

text

original

KIMPALAN ARKA

INTISARI 
     

Pengenalan kimpalan arka Keselamatan Alatan kimpalan Kaedah kimpalan arka Menguji benda kerja Kegunaan kimpalan arka Bibliografi

PENGENALAN
Proses penyambungan logam Kimpalan arka dijalankan secara mengalirkan tenaga elektrik daripada elektrod ke atas logam asas dan menukarkan tenaga elektrik ini kepada tenaga haba yang tinggi.

yang cuma meleburkan bahan sambungan (pateri) untuk membentuk sambungan. dan bukan struktur itu sendiri .Kadangkala tekanan juga digunakan di samping haba untuk menghasilkan kimpalan tersebut Ini berbeza dengan pematerian.

Terdapat 2 jenis kimpalan : kimpalan lebur kimpalan tidak lebur .

Kimpalan lebur  Kimpalan menggunakan haba hingga melebihi takat suhu leburnya dan logam itu melebur .

tetapi menghampirinya hingga logam itu mula berfungsi sebagai plastik .Kimpalan tidak lebur  Kimpalan yang tidak melebihi takat suhu lebur.

Kimpalan lebur Kimpalan arka elektrik Kimpalan arka logam secara insani Kimpalan arka karbon Kimpalan gas lengai tungsten Kimpalan gas lengai logam Kimpalan arka tenggelam Kimpalan jermang-elektro Kimpalan tidak lebur Kimpalan rintangan Kimpalan bintik Kimpalan kelim Kimpalan unjuran Kimpalan tempa Kimpalan tekanan Kimpalan tekanan sejuk .

KESELAMATAN PAKAIAN TEMPAT KERJA .

PAKAIAN .

Pelindung Muka melindungi mata dan muka pengimpal dari terkena percikkan arka dan ultra voilet yang boleh membahayakan mata. . Sarung tangan Melindungi tangan daripada pancaran infra merah dan percikan arka.

.Apron Mengelakkan pakaian atau kulit daripada terbakar akibat percikan arka. Kasut Melindungi kaki daripada percikan arka serta mengelakkan kaki daripada menyetuh benda kerja yang mempunyai voltan yang tiggi.

Jangan sentuh bahagian elektrik yang terdedah dan mengalirkan arus.Tempat kerja Kerja kimpalan mesti dilakukan di kawasan yang mempunyai pengaliran udara yang baik Mengurangkan pendedahan dan terhidu asap kimpalan serta untuk mencegah kewujudan kadar oksigen yang tinggi serta wap beracun. . Tempat kerja mestilah di kawasan yang bebas daripada sumber-sumber yang mudah terbakar.

Bilik kimpalan di bengkel .

ALATAN KIMPALAN Mesin kimpalan arka Sebagai punca kuasa elaktrik untuk kerja mengimpal. Elektrod Elektrod adalah satu dawai atau batang rod yang diguna sebagai terminal atau pengalir kimpalan arka. Ia berfungsi sebagai dawai pengisi atau rod pengisi .

Pemegang benda kerja Memegang benda kerja serta berfungsi sebagai pengalir elektrik.Pemegang elekrod Memegang elektrod semasa kerja mengimpal. .

Berus dawai Membersih berda kerja Tukul serpih Diguna untuk membuang sangga/jeremang .

KAEDAH KIMPALAN ARKA .

4) Condongkan elektrod pada 15 darjah sehingga 30 darjah.Kaedah kimpalan arka 1) Hubungkan pemegang benda kerja pada benda kerja yang hendak dikimpal 2) Hidupkan mesin kimpalan. . 3) Gores elektrod pada permukaan keluli yang lain sehingga keluar percikan arka.

) Kimpal pada benda kerja dengan kelajuan yang sesuai 6.) Apabila benda kerjasudah sejuk. .5.bersihkan sangga pada benda kerja dengan tukul serpih serta berus dawai.) Uji hasil kimpalan dengan ujian yang sesuai. 7.

.

Jenis-jenis sambungan .

VIDEO KIMPALAN ARKA Asas kimpalan arka Kimpalan dalam air .

MENGUJI BENDA KERJA 1) Melihat 2) Ujian pemusnah 3) Ujian tanpa pemusnah .

penembusan tidak sempurna.1. Kecacatan yang wujud dalam kimpalan tidak dapat diketahui.) Melihat Menggunakan mata kasar atau kanta Pemeriksaan pada permukaan benda kerja Kecacatan seperti retak. kimpalan lampau dan kecacatan lain. keleburan tidak cukup. .

) Ujian pemusnah Ujian bengkokan Ujian hentaman Ujian regangan Ujian patahan takik Ujian kekerasan Ujian punaran .2.

) Ujian tanpa musnah Ujian zarah magnet Ujian penembusan warna pencelup Ujian arus pusaran Ujian radiografi Ujianultrasonik .3.

KEGUNAAN KIMPALAN ARKA Mengimpal paip air Mengimpal paip air .

Beijing di china. Mengimpal enjin kapal terbang .Mengimpal Stadium bird s nest .

Mengimpal pagar rumah Mengimpal keluli pada bangunan .

Mengimpal tiang keluli. Mengimpal dalam paip yang besar. .

Mengimpal paip gas petroleum .

BIBLIOGRAFI 1.wikipedia.blogspot.html 2. Teori Asas Kimpalan Arka http://ms. Media elektronik .html http://mohdamiridwan.com/2009/02/notakimpalan-arka-i.blogspot. Media cetak ‚ ‚ ‚ ‚ ‚ Mohd Nasir bin Ahmad.com/ http://notanobita.com/2010/11/pe ngenalan-kepada-smaw.blogspot.org/wiki/Kimpalan http://hasmuri.

Sekian. TERIMA KASIH .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->