KIMPALAN ARKA

INTISARI 
     

Pengenalan kimpalan arka Keselamatan Alatan kimpalan Kaedah kimpalan arka Menguji benda kerja Kegunaan kimpalan arka Bibliografi

PENGENALAN
Proses penyambungan logam Kimpalan arka dijalankan secara mengalirkan tenaga elektrik daripada elektrod ke atas logam asas dan menukarkan tenaga elektrik ini kepada tenaga haba yang tinggi.

Kadangkala tekanan juga digunakan di samping haba untuk menghasilkan kimpalan tersebut Ini berbeza dengan pematerian. dan bukan struktur itu sendiri . yang cuma meleburkan bahan sambungan (pateri) untuk membentuk sambungan.

Terdapat 2 jenis kimpalan : kimpalan lebur kimpalan tidak lebur .

Kimpalan lebur  Kimpalan menggunakan haba hingga melebihi takat suhu leburnya dan logam itu melebur .

Kimpalan tidak lebur  Kimpalan yang tidak melebihi takat suhu lebur.tetapi menghampirinya hingga logam itu mula berfungsi sebagai plastik .

Kimpalan lebur Kimpalan arka elektrik Kimpalan arka logam secara insani Kimpalan arka karbon Kimpalan gas lengai tungsten Kimpalan gas lengai logam Kimpalan arka tenggelam Kimpalan jermang-elektro Kimpalan tidak lebur Kimpalan rintangan Kimpalan bintik Kimpalan kelim Kimpalan unjuran Kimpalan tempa Kimpalan tekanan Kimpalan tekanan sejuk .

KESELAMATAN PAKAIAN TEMPAT KERJA .

PAKAIAN .

Pelindung Muka melindungi mata dan muka pengimpal dari terkena percikkan arka dan ultra voilet yang boleh membahayakan mata. Sarung tangan Melindungi tangan daripada pancaran infra merah dan percikan arka. .

Apron Mengelakkan pakaian atau kulit daripada terbakar akibat percikan arka. Kasut Melindungi kaki daripada percikan arka serta mengelakkan kaki daripada menyetuh benda kerja yang mempunyai voltan yang tiggi. .

. Jangan sentuh bahagian elektrik yang terdedah dan mengalirkan arus.Tempat kerja Kerja kimpalan mesti dilakukan di kawasan yang mempunyai pengaliran udara yang baik Mengurangkan pendedahan dan terhidu asap kimpalan serta untuk mencegah kewujudan kadar oksigen yang tinggi serta wap beracun. Tempat kerja mestilah di kawasan yang bebas daripada sumber-sumber yang mudah terbakar.

Bilik kimpalan di bengkel .

Ia berfungsi sebagai dawai pengisi atau rod pengisi .ALATAN KIMPALAN Mesin kimpalan arka Sebagai punca kuasa elaktrik untuk kerja mengimpal. Elektrod Elektrod adalah satu dawai atau batang rod yang diguna sebagai terminal atau pengalir kimpalan arka.

.Pemegang elekrod Memegang elektrod semasa kerja mengimpal. Pemegang benda kerja Memegang benda kerja serta berfungsi sebagai pengalir elektrik.

Berus dawai Membersih berda kerja Tukul serpih Diguna untuk membuang sangga/jeremang .

KAEDAH KIMPALAN ARKA .

3) Gores elektrod pada permukaan keluli yang lain sehingga keluar percikan arka.Kaedah kimpalan arka 1) Hubungkan pemegang benda kerja pada benda kerja yang hendak dikimpal 2) Hidupkan mesin kimpalan. 4) Condongkan elektrod pada 15 darjah sehingga 30 darjah. .

) Apabila benda kerjasudah sejuk.5.bersihkan sangga pada benda kerja dengan tukul serpih serta berus dawai.) Kimpal pada benda kerja dengan kelajuan yang sesuai 6. . 7.) Uji hasil kimpalan dengan ujian yang sesuai.

.

Jenis-jenis sambungan .

VIDEO KIMPALAN ARKA Asas kimpalan arka Kimpalan dalam air .

MENGUJI BENDA KERJA 1) Melihat 2) Ujian pemusnah 3) Ujian tanpa pemusnah .

. kimpalan lampau dan kecacatan lain. Kecacatan yang wujud dalam kimpalan tidak dapat diketahui.) Melihat Menggunakan mata kasar atau kanta Pemeriksaan pada permukaan benda kerja Kecacatan seperti retak.1. penembusan tidak sempurna. keleburan tidak cukup.

2.) Ujian pemusnah Ujian bengkokan Ujian hentaman Ujian regangan Ujian patahan takik Ujian kekerasan Ujian punaran .

3.) Ujian tanpa musnah Ujian zarah magnet Ujian penembusan warna pencelup Ujian arus pusaran Ujian radiografi Ujianultrasonik .

KEGUNAAN KIMPALAN ARKA Mengimpal paip air Mengimpal paip air .

Mengimpal Stadium bird s nest . Beijing di china. Mengimpal enjin kapal terbang .

Mengimpal pagar rumah Mengimpal keluli pada bangunan .

Mengimpal dalam paip yang besar.Mengimpal tiang keluli. .

Mengimpal paip gas petroleum .

blogspot.html 2. Teori Asas Kimpalan Arka http://ms.com/ http://notanobita. Media elektronik .html http://mohdamiridwan.BIBLIOGRAFI 1.wikipedia.com/2010/11/pe ngenalan-kepada-smaw.org/wiki/Kimpalan http://hasmuri.blogspot. Media cetak ‚ ‚ ‚ ‚ ‚ Mohd Nasir bin Ahmad.com/2009/02/notakimpalan-arka-i.blogspot.

TERIMA KASIH .Sekian.