Bab 1 ( Konsep Kenegaraan

)

1.1 - Konsep Negara 1. Negara merujuk kepada suatu masyarakat yang menduduki sesebuah kawasan yang mempunyai had sempadan tertentu dan diperintah oleh sebuah kerajaan. 2. Secara umumnya, ciri-ciri sebuah negara ialah: o Sempadan atau wilayah yang tetap, jelas dan diiktiraf o penduduk yang tetap o kerajaan yang sah dan teratur sistem pentadbirannya o kedaulatan, iaitu mempunyai keupayaan untuk mengawal hal-ehwal dalam negara serta mempunyai kebebasan untuk mengadakan hubungan dengan negara-negara lain. 1.2 - Sistem Kerajaan - Definisi Kerajaan 1. Ditakrifkan sebagai badan atau institusi yang bertanggungjawab menjalankan fungsi-fungsi pengurusan dan pentadbiran sesebuah negara 2. Tiga komponen utama dalam kerajaan dan fungsinya :

- Sistem Kerajaan 1. Kerajaan Kesatuaan o Gabungan beberapa buah negeri dengan pemusatan kuasa oleh Kerajaan Pusat.

o o o o Kerajaan Pusat mempunyai kuasa yang terhad untuk mengawal pentadbiran Kerajaan Konfederasi tidak kuasa yang mencukupi untuk dianggap sebagai kerajaan yang stabil kerana kerajaan ini diwujudkan melalui perjanjian yang longgar Kerajaan Konfederasi tikdak lagi wujud pada hari ini. Perancis. Kerajaan Negeri atau pentadbiran tempatan mendapat arahan daripada Kerajaan Pusat. Maka. Denmark. 3. Korea Selatan. New Zealand. dan Kesatuan Soviet yang telah runtuh. 2. Kerajaan Konfederasi o Kuasa kerajaan terletak dalam tangan kerajaan-kerajaan negeri. Kerajaan Pusat lebih berkuasa berbanding dengan kerajaan negeri dan tempatan.o o Kerajaan Pusat mempunyai kuasa untuk membatalkan undang-undang yang telah dilulusankan oleh Kerajaan Negeri. Contoh-contoh kerajaan Konfederasi ialah Konfederasi Jerman Utara 18671871 dan Perlembagaan Empayar Jerman 1871-1918. Kerajaan Persekutuan o Kerajaan Persekutuan ialah gabungan Kerajaan Pusat dan Kerajaan Negeri atau Kerajaan Tempatan: . Belgium. Norway. Contoh-contoh kerajaan kesatuan ialah Britian. Sweden. Itali. Jepun.

Kerajaan Republik 1. dan Singapura. 2. 2. o Pilihan raya diadakan dari masa ke semasa. Contoh-contoh Kerajaan Republik ialah Amerika Syarikat. Pentadbiran dijalankan oleh Raja atau Ratu dan lazimnya ahli keluarga atau kaum kerabat memonopoli kuasa eksekutif. o Proses pengundian dijalankan secara sulit dan kemenangan majoriti sesebuah parti politik akan membolehkan parti politik tersebut memerintah o rakyat memilih wakil-wakil dalam badan perundangan 3. Kerajaan Demokrasi dibentuk berasaskan konsep " Kerajaan rakyat.3 . tanah. Terdapat beberapa bentuk negara. Portugal. .Kerajaan Demokrasi 1. Kerajaan Pusat lazimnya bertanggungjawab sepenuhnya ke atas hal-hal dalam negeri seperti agama. perhutanan dan perkara-perkara yang tidak memerlukan keseragaman Contoh-contoh Kerajaan Persekutuan ialah Amerika Syarikat. Antara ciri Kerajaan Demokrasi ialah o Rakyat mempunyai hak-hak asasi. dan kebebasan. India. India. Raja/Sultan atau Ratu menjadi pemerintah dan berkuasa sepenuhnya. Contoh-contoh Kerajaan Monarki ialah Arab Saudi. 4. Brazil. 2.Bentuk Negara 1. Australia. Ketuanya ialah Presiden yang lazimnya dipilih oleh rakyat melalui pilihan raya. Kerajaan Demokrasi juga mengamalkan doktrin pengasingan kuasa. Kuwait. . Indonesia. persamaan. 3. untuk rakyat ". Qatar dan Brunei Darussalam. Perancis.Kerajaan Monarki 1. Bentuk negara ditakrifkan sebagai pentadbiran dan perundangan di sesebuah negara 2. Filipina. o Warganegara yang berusia 21 tahun ke atas berhak mengundi serta berhak bertanding dalam pilihan raya. oleh rakyat. . Kerajaan Republik tidak mempunyai raja dan Presiden bertindak sebagai ketua eksekutif. Malaysia dan Kanada. 1. Jawatan ini dipegang seumur hidup dan warisan takhta berdasarkan keturunan 3.o o o Setiap peringkat kerajaan mempunyai autonomi perundangannya sendiri dalam perkara-perkara tertentu. Antaranya: .

Thailand. 5. Kerajaan Demokrasi Berparlimen mempunyai Raja/Presiden sebagai ketua negara yang mempunyai kuasa simbolik. Doktrin pengasingan kuasa ini diperkenalkan oleh Montesquieu. Tujuannya adalah untuk o Mengelakkan tumpuan Kuasa yang tidak terhad oleh mana-mana badan di atas o Mengelakkan penyalahgunaan kuasa o Menjamin pentadbiran yang lebih cekap o Menjamin rakyat mendapat keadilan undang-undang . Singapura. 1. seorang ahli falsafah Perancis menerusi bukunya yang berjadual The Spirit of Laws 2. Diterajui oleh individu atau golongan tertentu yang mempunyai kuasa mutlak dalam pemerintahan.Doktrin Pengasingan Kuasa di Malaysia " X " diwakil oleh kuasa relatif dipegang oleh Yang di-Pertuan Agong di peringkat Persekutuan dan Sultan atau Yang Dipertua Negeri di peringkat Negeri . iaitu: o Badan perundangan seperti Parlimen dan Dewan Undangan Negeri o Badan eksekutif seperti Kabinet dan Kementeriannya o Badan Kehakiman seperti Mahkamah-Mahkamah 3. . Jepun. Kebebasan awam terhad dan rakyat dipaksa mematuhi kerajaan.Kerajaan Autokrasi 1. dan India 7. Contoh Kerajaan Demokrasi Berpresiden ialah Amerika Syarikat dan Filipina. 2. 6. Contoh Kerajaan Demokrasi Berparlimen ialah Malaysia. Pembahagian kuasa kerajaan kepada tiga badan. Kerajaan Demokrasi terdiri daripada Demokrasi Berparlimen dan Demokrasi Berparlimen. 8. Kerajaan Demokrasi Berpresiden pula mempunyai Presiden yang merupakan ketua eksekutif negara.4.4 .Pengasingan Kuasa 1.

PPM merupakan Perlembagaan bertulis. 2. Perlembagaan merupakan sumber segala perundangan lain yang wujud dalam negara.Takrif & Konsep Perlembagaan 1. PPM boleh dipinda dari masa ke masa demi memenuhi perubahan semasa.Konsep Ketertinggian Perlembagaan 2. 3.2 .3 . hal ini bermakna negara berkenaan akan berada dalam keadaan huru-hara dan kerajaan gagal melaksanakan pemerintahannya. Perlembagaan bertulis bermaksud undang-undang yang ditulis secara hitam putih manakala perlembagaan tidak bertulis bermasksud asas undangundang sudah lama wujud dan sudah menjadi adat yang dipatuhi sejak turun temurun seperti perlembagaan bertulis di British. PPM memperakui semua undang-undang yang digubal di Persekutuan sebelum hari merdeka dan ada di sabah dan sarawak sebelum hari Malaysia yang tidak bercanggah dengannya.Ciri-ciri Kerajaan Malaysia yang digariskan dalam Perlembagaan Malaysia . Perlembagaan mengandungi undang-undang tertinggi untuk mewujudkan satu sistem kerajaan yang teratur.Ciri-Ciri Perlembagaan Persekutuan Malaysia ( PPM ) 1. 4. 5. p.s PPM stands for Perlembagaan Persekutuan Malaysia 2. Perlembagaan merupakan kumpulan peraturan dan undang-undang yang menjadi asas pembentukan sesebuah negara. 3. Sekiranya Perlembagaan tidak dipatuhi. 2.4 .Bab 2 ( Perlembagaan ) 2. 4. 2. Perlembagaan juga akan menggariskan dengan jelas ciri-ciri kerajaan dan hak-hak asasi rakyatnya serta pembahagian kuasa permerintahan pelbagai pihak.1 .

.

3.Bab 1: Konsep Kenegaraan Beza antara pembahagian kuasa dengan pengasingan kuasa 1. baik & berpengetahuan asas Bahasa Melayu Berumur 18 tahun & lebih (bermastautin di Sabah & Sarawak) . Kuatkuasa undang-undang a. Syarat bagi isteri yang ingin jadi warganegara Malaysia: • • • Telah menetap 2 tahun di Malaysia sebelum memohon jadi warganegara Berkelakuan baik & berniat untuk bermastautin tetap Perkahwinan didaftarkan dalam persekutuan B) Anak bukan warganegara tapi ingin jadi warganegara Terdapat tiga kategori: Kategori 1: • • Berumur kurang 21 tahun & salah sorang sama ada ibu / bapa adalah warganegara Malaysia Berumur 18 tahun & lebih (lahir di persekutuan sebelum merdeka) Kategori 2: • • • Telah bermastautin 5-7 tahun sebelum memohon Berniat bermastautin tetap. Ciri-ciri sistem birokrasi: 1. kuasa eksekutif & kuasa perundangan demi elak pertindihan kuasa & penyalahgunaan kuasa. 4. Terdapat pembahagian kerja / pengkhususan kerja Ada hierarki / lapisan kuasa bertingkat-tingkat Mempunyai prosedur yg membebankan orang ramai Penyelenggaran fail / dokumen yang banyak Bab 3: Perlembagaan Malaysia Kewarganegaraan (Nota-nota penting!) 1. Lahir di persekutuan sebelum merdeka & sebelum Oktober 1962 2. Pendaftaran A) Isteri bukan warganegara tetapi ingin jadi sebagai warganegara. 2. Sebelum hari Malaysia (16 September) & selepas hari Malaysia b. Pengasingan kuasa – kuasa diasingkan kepada tiga bidang kuasa iaitu kuasa kehakiman. Manakala suami adalah warganegara Malaysia. Pembahagian kuasa – contoh di Malaysia kuasa dibahagikan antara kerajaan persekutuan. kerajaan negeri & kerajaan tempatan 2.

3. Bukan warganegara & ingin jadi warganegara • • Mastautin sekurang-kurangnya 10-12 tahun Berniat bermastautin tetap. baik & berpengetahuan asas Bahasa Melayu 3. naik pangkat & tindakan tatatertib kakitangan awam) . baik & berpengetahuan asas Bahasa Melayu 4. 5. Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP) Suruhanjaya perkhidmatan Kehakiman & undang-undang Suruhanjaya Pasukan Polis Majlis Angkatan Tentera ( Tugas – urusan hal ehwal pentadbiran awam seperti perlantikan. 4. 2. pengesahan jawatan. Masukan atau naturalisasi Berumur lebih 21 tahun. Percantuman wilayah • • Wilayah baru yang masuk ke Malaysia selepas hari Malaysia Rakyat wilayah itu akan jadi warganegara Malaysia Bab 4: Sistem Pentadbiran Malaysia A) SPR • • jalankan pilihanraya bg parlimen & DUN sedia & semak daftar pemilih /pengundi B) Suruhanjaya Perkhidmatan ada 5 iaitu: 1.Kategori 3: • • Telah mastautin 7-10 tahun sebelum memohon Berniat bermastautin tetap.

3. Jawatan pengerusi Majlis Raja-Raja (MRR) dipegang oleh 9 orang raja secara bergilir.C) SUHAKAM – pupuk kesedaran & pendidikan hak asasi manusia. MRR berhak melantik timbalan YDA. kes penyelewengan. (wujud hanya sementara. kes mala petaka dsb. selepas kes yg disiasat selesai dan suruhanjaya dibubarkan). Suruhanjaya kaji sesuatu kes sama ada kes kematian ahli parlimen.gilir (tidak semestinya dipengerusikan oleh Yang Di-Pertuan Agong). 2. Persetujuan MRR & sokongan 2/3 ahli parlimen diperlukan bagi menentukan: • • • Kedudukan bahasa kebangsaan Hak-hak istimewa orang melayu & bumiputera Sabah & Sarawak Pengubahan sempadan negeri . Suruhanjaya Diraja 2. 4. kes salah guna kuasa. Suruhanjaya khas penambahbaikan jalan 3. D) Suruhanjaya Sementara iaitu Suruhanjaya Khas Contoh : 1. MRR (Majlis Raja-Raja): 1. Penyimpan Mohor Besar Raja-raja merupakan setiausaha MRR yang bertanggungjawab untuk menyampaikan keputusan bertulis tentang keputusan pemilihan YDA kepada Parlimen.

Terdiri dari tiga orang ex-officio (ahli majlis tertinggi): • • • S/U Kerajaan Negeri Pegawai Kewangan Negeri Penasihat Undang-undang Negeri . 4. Kementerian Pelajaran 2. akan diakaun oleh Jabatan Akauntan Negara. 3. Ketua Menteri / Menteri Besar mempengerusikan MMKN & menjalankan kuasa eksekutif yang dipegang oleh raja / sultan.Tiga kementerian yang mengakaun sendiri: 1. Melaka. 5. Ketua Menteri mengetuai MMKN bagi negeri Pulau Pinang. Menyerupai Kabinet di peringkat persekutuan (Sabah dikenali sebagai Kabinet & di Sarawak dikenali sebagai Majlis Tertinggi). Ahli MMKN memegang jawatan selama diperkenan oleh sultan / Yang Dipertuan Negeri. Ahli MMKN dilantik oleh Sultan / Yang Dipertuan Negeri atas nasihat Menteri Besar. Sabah & Sarawak. 6. Bidang kuasa MMKN: • • • • • Meluluskan pertukaran hak milik tanah Mengeluarkan lesen pemaju perumahan Menggubal undang-undang kecil tentang tanah negeri untuk kegunaan premis perniagaan Menguruskan tanah rizab melayu & harta karun yang ditemui Membuat dasar-dasar negeri & terlibat dlm penggubalan undang-undang dalam senarai negeri & senarai bersama 7. Kementerian Kesihatan *Kementerian yang tidak mengakaun sendiri. akaun itu kemudian diaudit Ketua Audit Negara MMKN (Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri) 1. 2. Kementerian Pertahanan 3.

Boleh meletakkan jawatan pada bila-bila masa dan boleh dipecat oleh YDPA melalui tribunal. • • Memberi nasihat kepada Yang Dipertua Dewan dalam hal berkaitan dewan ketika bersidang Bertanggungjawab menguruskan perjalanan persidangan parlimen. Peranan : • Membantu Menteri-menteri dan Timbalan-timbalan menteri dalam menunaikan tugas dan fungsi mereka agar berjalan lancar. Contoh: Jika PM sibuk dengan tugas negara. Perlu angkat sumpah simpan rahsia di hadapan Perdana Menteri. Ketua SU Negara dan SU Kerajaan Negeri SETIAUSAHA PARLIMEN Pelantikan : • • • • SU Parlimen dilantik oleh YDPA atas nasihat Perdana Menteri(PM). SU Parlimen boleh mewakili PM dalam memberi jawapan semasa persidangan bagi hal yang kecil kepada menteri yang bertanya. .Bab 4 Sistem Pentadbiran Malaysia Beza antara SU Parlimen. Dipilih daripada kalangan mana-mana ahli Majlis Parlimen sama ada ahli Dewan Rakyat atau ahli Dewan Negara.

e. KETUA SETIAUSAHA NEGARA (KSU) Pelantikan : • KSU dilantik oleh YDPA atas nasihat PM. b. Mengeluarkan penyata rasmi (hansard) laporan persidangan. ***Hansard – Merupakan rekod rasmi yang mengandungi catatan rakaman secara tepat dan sepenuhnya perbahasan yang berlaku dalam sidang parlimen. Menerima dan mengumpul usul @ cadangan @ pertanyaan lisan secara bertulis daripada ahli Parlimen. Penasihat Menteri Besar/ Ketua Menteri dan Penasihat utama Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN). d. Ketua pentadbir utama negeri. SETIAUSAHA KERAJAAN NEGERI (SKN) Pelantikan : . e. c. Pengerusi Jawatankuasa Perhubungan antara Kerajaan Persekutuan dengan Kerajaan Negeri ( memastikan dasar-dasar kerajaan di setiap peringkat berjalan lancar). b. Ketua perkhidmatan awam negeri. Pegawai pentadbir utama di Jabatan Perdana Menteri ( merancang dan mengawal pelaksanaan program & dasar).• Tugas lain : a. Penasihat utama PM. . c. d. Pegawai Perkhidmatan Awam tertinggi di Malaysia. Ahli jawatankuasa perhubungan antara Kerajaan Persekutuan dengan Kerajaan Negeri. Pengerusi jawatankuasa peringkat negeri untuk penyelarasan antara negeri. Menghantar notis panggilan untuk memulakan persidangan parlimen. Merupakan Setiausaha Kabinet. b. Pengerusi Mesyuarat Ketua-ketua Setiausaha Kementerian. c. Peranan : a. Peranan : a. f.SKN dilantik oleh sultan/ YDN atas nasihat Menteri Besar atau Ketua Menteri.

Presiden Korea Selatan & Presiden China Merupakan perjanjian berkaitan ekonomi & perdagangan sahaja ASEAN + 3 dilaksanakan secara tidak rasmi dan wujud kerana kegagalan EAEC (Majlis Perundingan Ekonomi Asia Timur) yang dibantah oleh Amerika Syarikat (takut mungkin menjejaskan kepentingan ekonomi negara-negara Asia Pasifik) Misi Nasional: Lima Teras Misi Nasional 1. Meningkatkan Ekonomi dalam rantaian nilai lebih tinggi • • Tingkatkan produktiviti. DPN (Dasar Pembangunan Nasional) • • Menekankan pembangunan seimbang Mewujudkan masyarakat yg lebih bersatu padu 3. DEB (Dasar Ekonomi Baru) • • Menekankan pembasmian kemiskinan & kesamaan dlm pembangunan ekonomi tanpa mengira kaum Menyusun semula masyarakat 2. Meningkatkan keupayaan pengetahuan & inovasi negara serta pupuk minda kelas pertama . pembuatan & perkhidmatan Jana sumber kekayaan baru dalam sektor berintensif ICT & bioteknologi 2.Nota Pengajian Am 900/1 (Kertas 1): Bahagian Dasar Negara – Nota Cikgu Manisah Ahmad Bab 1: Dasar Dalam Negara (Dasar Ekonomi) 1. DWN (Dasar Wawasan Negara) • • Menjadikan negara maju tanpa abai pembangunan masyarakat Mengukuhkan daya tahan ekonomi Bab 2: Dasar Luar Malaysia (Malaysia dan Negara Serantau) ASEAN + 3 (PENTING!) • • • Merupakan pertemuan antara ketua negara ASEAN dengan Perdana Menteri Jepun. daya saing & nilai ditambah dalam pertanian.

Menangani masalah ketidakseimbangan sosioekonomi. • • Membasmi kemiskinan tegar Mengatasi jurang dalam kumpulan etnik dengan menambah pendapatan individu 4.• • Jadikan Islam Hadhari sebagai rangka kerja pembanguan sejagat Tingkatkan prestasi sekolah rendah sebagai sekolah pilihan rakyat 3. Meningkatkan tahap & kemampanan kualiti hidup • • Memastikan perlindungan alam sekitar & penggunaan sumber asli yang cekap Menyediakan kemudahan pengangkutan awam elak kesesakan lalu lintas & penggunaan bahan api 5. Mengukuhkan keupayaan institusi & pelaksanaan • • Tingkatkan kualiti sistem penyampaian perkhidmatan awam Tangani kegiatan rasuah dalam sektor awam & swasta. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful