Bab 1 ( Konsep Kenegaraan

)

1.1 - Konsep Negara 1. Negara merujuk kepada suatu masyarakat yang menduduki sesebuah kawasan yang mempunyai had sempadan tertentu dan diperintah oleh sebuah kerajaan. 2. Secara umumnya, ciri-ciri sebuah negara ialah: o Sempadan atau wilayah yang tetap, jelas dan diiktiraf o penduduk yang tetap o kerajaan yang sah dan teratur sistem pentadbirannya o kedaulatan, iaitu mempunyai keupayaan untuk mengawal hal-ehwal dalam negara serta mempunyai kebebasan untuk mengadakan hubungan dengan negara-negara lain. 1.2 - Sistem Kerajaan - Definisi Kerajaan 1. Ditakrifkan sebagai badan atau institusi yang bertanggungjawab menjalankan fungsi-fungsi pengurusan dan pentadbiran sesebuah negara 2. Tiga komponen utama dalam kerajaan dan fungsinya :

- Sistem Kerajaan 1. Kerajaan Kesatuaan o Gabungan beberapa buah negeri dengan pemusatan kuasa oleh Kerajaan Pusat.

dan Kesatuan Soviet yang telah runtuh. Kerajaan Konfederasi o Kuasa kerajaan terletak dalam tangan kerajaan-kerajaan negeri. Korea Selatan.o o Kerajaan Pusat mempunyai kuasa untuk membatalkan undang-undang yang telah dilulusankan oleh Kerajaan Negeri. Kerajaan Persekutuan o Kerajaan Persekutuan ialah gabungan Kerajaan Pusat dan Kerajaan Negeri atau Kerajaan Tempatan: . Belgium. New Zealand. Itali. o o o o Kerajaan Pusat mempunyai kuasa yang terhad untuk mengawal pentadbiran Kerajaan Konfederasi tidak kuasa yang mencukupi untuk dianggap sebagai kerajaan yang stabil kerana kerajaan ini diwujudkan melalui perjanjian yang longgar Kerajaan Konfederasi tikdak lagi wujud pada hari ini. 3. Sweden. Denmark. 2. Kerajaan Negeri atau pentadbiran tempatan mendapat arahan daripada Kerajaan Pusat. Kerajaan Pusat lebih berkuasa berbanding dengan kerajaan negeri dan tempatan. Maka. Jepun. Contoh-contoh kerajaan kesatuan ialah Britian. Perancis. Norway. Contoh-contoh kerajaan Konfederasi ialah Konfederasi Jerman Utara 18671871 dan Perlembagaan Empayar Jerman 1871-1918.

Kerajaan Republik tidak mempunyai raja dan Presiden bertindak sebagai ketua eksekutif. Brazil. Filipina. Ketuanya ialah Presiden yang lazimnya dipilih oleh rakyat melalui pilihan raya. Bentuk negara ditakrifkan sebagai pentadbiran dan perundangan di sesebuah negara 2. oleh rakyat. India.Kerajaan Demokrasi 1. Kerajaan Demokrasi dibentuk berasaskan konsep " Kerajaan rakyat. Kuwait. 2. 4. Kerajaan Pusat lazimnya bertanggungjawab sepenuhnya ke atas hal-hal dalam negeri seperti agama. 3.3 .o o o Setiap peringkat kerajaan mempunyai autonomi perundangannya sendiri dalam perkara-perkara tertentu. o Warganegara yang berusia 21 tahun ke atas berhak mengundi serta berhak bertanding dalam pilihan raya. Antara ciri Kerajaan Demokrasi ialah o Rakyat mempunyai hak-hak asasi. perhutanan dan perkara-perkara yang tidak memerlukan keseragaman Contoh-contoh Kerajaan Persekutuan ialah Amerika Syarikat. Malaysia dan Kanada.Kerajaan Monarki 1. 2. 2. Perancis. Portugal. tanah. . dan Singapura. o Pilihan raya diadakan dari masa ke semasa. Pentadbiran dijalankan oleh Raja atau Ratu dan lazimnya ahli keluarga atau kaum kerabat memonopoli kuasa eksekutif. Australia. . Jawatan ini dipegang seumur hidup dan warisan takhta berdasarkan keturunan 3. Terdapat beberapa bentuk negara. Indonesia. Qatar dan Brunei Darussalam. Antaranya: . Contoh-contoh Kerajaan Republik ialah Amerika Syarikat. Kerajaan Demokrasi juga mengamalkan doktrin pengasingan kuasa.Bentuk Negara 1. untuk rakyat ". o Proses pengundian dijalankan secara sulit dan kemenangan majoriti sesebuah parti politik akan membolehkan parti politik tersebut memerintah o rakyat memilih wakil-wakil dalam badan perundangan 3. . Contoh-contoh Kerajaan Monarki ialah Arab Saudi. dan kebebasan.Kerajaan Republik 1. India. persamaan. Raja/Sultan atau Ratu menjadi pemerintah dan berkuasa sepenuhnya. 1.

Tujuannya adalah untuk o Mengelakkan tumpuan Kuasa yang tidak terhad oleh mana-mana badan di atas o Mengelakkan penyalahgunaan kuasa o Menjamin pentadbiran yang lebih cekap o Menjamin rakyat mendapat keadilan undang-undang . Contoh Kerajaan Demokrasi Berparlimen ialah Malaysia. Singapura. Thailand. 8. dan India 7. Kebebasan awam terhad dan rakyat dipaksa mematuhi kerajaan. 6. Doktrin pengasingan kuasa ini diperkenalkan oleh Montesquieu. 5.Doktrin Pengasingan Kuasa di Malaysia " X " diwakil oleh kuasa relatif dipegang oleh Yang di-Pertuan Agong di peringkat Persekutuan dan Sultan atau Yang Dipertua Negeri di peringkat Negeri .Kerajaan Autokrasi 1. iaitu: o Badan perundangan seperti Parlimen dan Dewan Undangan Negeri o Badan eksekutif seperti Kabinet dan Kementeriannya o Badan Kehakiman seperti Mahkamah-Mahkamah 3. Jepun.4. Kerajaan Demokrasi Berpresiden pula mempunyai Presiden yang merupakan ketua eksekutif negara. Diterajui oleh individu atau golongan tertentu yang mempunyai kuasa mutlak dalam pemerintahan. 1. Kerajaan Demokrasi Berparlimen mempunyai Raja/Presiden sebagai ketua negara yang mempunyai kuasa simbolik. Pembahagian kuasa kerajaan kepada tiga badan.Pengasingan Kuasa 1. . seorang ahli falsafah Perancis menerusi bukunya yang berjadual The Spirit of Laws 2. 2.4 . Contoh Kerajaan Demokrasi Berpresiden ialah Amerika Syarikat dan Filipina. Kerajaan Demokrasi terdiri daripada Demokrasi Berparlimen dan Demokrasi Berparlimen.

3 . Perlembagaan merupakan sumber segala perundangan lain yang wujud dalam negara.Takrif & Konsep Perlembagaan 1. Perlembagaan mengandungi undang-undang tertinggi untuk mewujudkan satu sistem kerajaan yang teratur. 3.s PPM stands for Perlembagaan Persekutuan Malaysia 2.Bab 2 ( Perlembagaan ) 2. PPM merupakan Perlembagaan bertulis. Perlembagaan bertulis bermaksud undang-undang yang ditulis secara hitam putih manakala perlembagaan tidak bertulis bermasksud asas undangundang sudah lama wujud dan sudah menjadi adat yang dipatuhi sejak turun temurun seperti perlembagaan bertulis di British.1 . 2. PPM boleh dipinda dari masa ke masa demi memenuhi perubahan semasa.2 . 4. 5. p. hal ini bermakna negara berkenaan akan berada dalam keadaan huru-hara dan kerajaan gagal melaksanakan pemerintahannya. 4. 3. Perlembagaan juga akan menggariskan dengan jelas ciri-ciri kerajaan dan hak-hak asasi rakyatnya serta pembahagian kuasa permerintahan pelbagai pihak.Ciri-ciri Kerajaan Malaysia yang digariskan dalam Perlembagaan Malaysia . 2. PPM memperakui semua undang-undang yang digubal di Persekutuan sebelum hari merdeka dan ada di sabah dan sarawak sebelum hari Malaysia yang tidak bercanggah dengannya.Konsep Ketertinggian Perlembagaan 2.Ciri-Ciri Perlembagaan Persekutuan Malaysia ( PPM ) 1. Sekiranya Perlembagaan tidak dipatuhi. Perlembagaan merupakan kumpulan peraturan dan undang-undang yang menjadi asas pembentukan sesebuah negara.4 . 2.

.

Terdapat pembahagian kerja / pengkhususan kerja Ada hierarki / lapisan kuasa bertingkat-tingkat Mempunyai prosedur yg membebankan orang ramai Penyelenggaran fail / dokumen yang banyak Bab 3: Perlembagaan Malaysia Kewarganegaraan (Nota-nota penting!) 1. Lahir di persekutuan sebelum merdeka & sebelum Oktober 1962 2. Syarat bagi isteri yang ingin jadi warganegara Malaysia: • • • Telah menetap 2 tahun di Malaysia sebelum memohon jadi warganegara Berkelakuan baik & berniat untuk bermastautin tetap Perkahwinan didaftarkan dalam persekutuan B) Anak bukan warganegara tapi ingin jadi warganegara Terdapat tiga kategori: Kategori 1: • • Berumur kurang 21 tahun & salah sorang sama ada ibu / bapa adalah warganegara Malaysia Berumur 18 tahun & lebih (lahir di persekutuan sebelum merdeka) Kategori 2: • • • Telah bermastautin 5-7 tahun sebelum memohon Berniat bermastautin tetap. Pengasingan kuasa – kuasa diasingkan kepada tiga bidang kuasa iaitu kuasa kehakiman. kerajaan negeri & kerajaan tempatan 2. Pembahagian kuasa – contoh di Malaysia kuasa dibahagikan antara kerajaan persekutuan.Bab 1: Konsep Kenegaraan Beza antara pembahagian kuasa dengan pengasingan kuasa 1. 3. Manakala suami adalah warganegara Malaysia. kuasa eksekutif & kuasa perundangan demi elak pertindihan kuasa & penyalahgunaan kuasa. 4. Kuatkuasa undang-undang a. Sebelum hari Malaysia (16 September) & selepas hari Malaysia b. Ciri-ciri sistem birokrasi: 1. baik & berpengetahuan asas Bahasa Melayu Berumur 18 tahun & lebih (bermastautin di Sabah & Sarawak) . Pendaftaran A) Isteri bukan warganegara tetapi ingin jadi sebagai warganegara. 2.

baik & berpengetahuan asas Bahasa Melayu 4. Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP) Suruhanjaya perkhidmatan Kehakiman & undang-undang Suruhanjaya Pasukan Polis Majlis Angkatan Tentera ( Tugas – urusan hal ehwal pentadbiran awam seperti perlantikan. pengesahan jawatan.Kategori 3: • • Telah mastautin 7-10 tahun sebelum memohon Berniat bermastautin tetap. Masukan atau naturalisasi Berumur lebih 21 tahun. Percantuman wilayah • • Wilayah baru yang masuk ke Malaysia selepas hari Malaysia Rakyat wilayah itu akan jadi warganegara Malaysia Bab 4: Sistem Pentadbiran Malaysia A) SPR • • jalankan pilihanraya bg parlimen & DUN sedia & semak daftar pemilih /pengundi B) Suruhanjaya Perkhidmatan ada 5 iaitu: 1. 5. 3. baik & berpengetahuan asas Bahasa Melayu 3. 2. Bukan warganegara & ingin jadi warganegara • • Mastautin sekurang-kurangnya 10-12 tahun Berniat bermastautin tetap. 4. naik pangkat & tindakan tatatertib kakitangan awam) .

Suruhanjaya Diraja 2. MRR berhak melantik timbalan YDA. kes penyelewengan. Jawatan pengerusi Majlis Raja-Raja (MRR) dipegang oleh 9 orang raja secara bergilir. Penyimpan Mohor Besar Raja-raja merupakan setiausaha MRR yang bertanggungjawab untuk menyampaikan keputusan bertulis tentang keputusan pemilihan YDA kepada Parlimen. D) Suruhanjaya Sementara iaitu Suruhanjaya Khas Contoh : 1. selepas kes yg disiasat selesai dan suruhanjaya dibubarkan). Suruhanjaya khas penambahbaikan jalan 3. 4.gilir (tidak semestinya dipengerusikan oleh Yang Di-Pertuan Agong). kes mala petaka dsb. kes salah guna kuasa. (wujud hanya sementara.C) SUHAKAM – pupuk kesedaran & pendidikan hak asasi manusia. 3. Suruhanjaya kaji sesuatu kes sama ada kes kematian ahli parlimen. MRR (Majlis Raja-Raja): 1. Persetujuan MRR & sokongan 2/3 ahli parlimen diperlukan bagi menentukan: • • • Kedudukan bahasa kebangsaan Hak-hak istimewa orang melayu & bumiputera Sabah & Sarawak Pengubahan sempadan negeri . 2.

6. Ketua Menteri / Menteri Besar mempengerusikan MMKN & menjalankan kuasa eksekutif yang dipegang oleh raja / sultan. Sabah & Sarawak. 3. Ahli MMKN dilantik oleh Sultan / Yang Dipertuan Negeri atas nasihat Menteri Besar. Kementerian Pertahanan 3. Menyerupai Kabinet di peringkat persekutuan (Sabah dikenali sebagai Kabinet & di Sarawak dikenali sebagai Majlis Tertinggi). Melaka. 5.Tiga kementerian yang mengakaun sendiri: 1. 2. Ketua Menteri mengetuai MMKN bagi negeri Pulau Pinang. Ahli MMKN memegang jawatan selama diperkenan oleh sultan / Yang Dipertuan Negeri. 4. Bidang kuasa MMKN: • • • • • Meluluskan pertukaran hak milik tanah Mengeluarkan lesen pemaju perumahan Menggubal undang-undang kecil tentang tanah negeri untuk kegunaan premis perniagaan Menguruskan tanah rizab melayu & harta karun yang ditemui Membuat dasar-dasar negeri & terlibat dlm penggubalan undang-undang dalam senarai negeri & senarai bersama 7. Terdiri dari tiga orang ex-officio (ahli majlis tertinggi): • • • S/U Kerajaan Negeri Pegawai Kewangan Negeri Penasihat Undang-undang Negeri . akaun itu kemudian diaudit Ketua Audit Negara MMKN (Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri) 1. akan diakaun oleh Jabatan Akauntan Negara. Kementerian Pelajaran 2. Kementerian Kesihatan *Kementerian yang tidak mengakaun sendiri.

.Bab 4 Sistem Pentadbiran Malaysia Beza antara SU Parlimen. • • Memberi nasihat kepada Yang Dipertua Dewan dalam hal berkaitan dewan ketika bersidang Bertanggungjawab menguruskan perjalanan persidangan parlimen. Dipilih daripada kalangan mana-mana ahli Majlis Parlimen sama ada ahli Dewan Rakyat atau ahli Dewan Negara. Contoh: Jika PM sibuk dengan tugas negara. Perlu angkat sumpah simpan rahsia di hadapan Perdana Menteri. Boleh meletakkan jawatan pada bila-bila masa dan boleh dipecat oleh YDPA melalui tribunal. Peranan : • Membantu Menteri-menteri dan Timbalan-timbalan menteri dalam menunaikan tugas dan fungsi mereka agar berjalan lancar. Ketua SU Negara dan SU Kerajaan Negeri SETIAUSAHA PARLIMEN Pelantikan : • • • • SU Parlimen dilantik oleh YDPA atas nasihat Perdana Menteri(PM). SU Parlimen boleh mewakili PM dalam memberi jawapan semasa persidangan bagi hal yang kecil kepada menteri yang bertanya.

. Pengerusi Mesyuarat Ketua-ketua Setiausaha Kementerian. Menerima dan mengumpul usul @ cadangan @ pertanyaan lisan secara bertulis daripada ahli Parlimen. e. Ketua perkhidmatan awam negeri. ***Hansard – Merupakan rekod rasmi yang mengandungi catatan rakaman secara tepat dan sepenuhnya perbahasan yang berlaku dalam sidang parlimen. KETUA SETIAUSAHA NEGARA (KSU) Pelantikan : • KSU dilantik oleh YDPA atas nasihat PM. Mengeluarkan penyata rasmi (hansard) laporan persidangan. SETIAUSAHA KERAJAAN NEGERI (SKN) Pelantikan : . c. Pegawai Perkhidmatan Awam tertinggi di Malaysia. Peranan : a. c. f. Peranan : a.• Tugas lain : a. Penasihat utama PM. Merupakan Setiausaha Kabinet. Ahli jawatankuasa perhubungan antara Kerajaan Persekutuan dengan Kerajaan Negeri. Penasihat Menteri Besar/ Ketua Menteri dan Penasihat utama Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN). Pengerusi jawatankuasa peringkat negeri untuk penyelarasan antara negeri. d. Pegawai pentadbir utama di Jabatan Perdana Menteri ( merancang dan mengawal pelaksanaan program & dasar).SKN dilantik oleh sultan/ YDN atas nasihat Menteri Besar atau Ketua Menteri. b. d. Pengerusi Jawatankuasa Perhubungan antara Kerajaan Persekutuan dengan Kerajaan Negeri ( memastikan dasar-dasar kerajaan di setiap peringkat berjalan lancar). e. b. b. Menghantar notis panggilan untuk memulakan persidangan parlimen. c. Ketua pentadbir utama negeri.

DWN (Dasar Wawasan Negara) • • Menjadikan negara maju tanpa abai pembangunan masyarakat Mengukuhkan daya tahan ekonomi Bab 2: Dasar Luar Malaysia (Malaysia dan Negara Serantau) ASEAN + 3 (PENTING!) • • • Merupakan pertemuan antara ketua negara ASEAN dengan Perdana Menteri Jepun. Presiden Korea Selatan & Presiden China Merupakan perjanjian berkaitan ekonomi & perdagangan sahaja ASEAN + 3 dilaksanakan secara tidak rasmi dan wujud kerana kegagalan EAEC (Majlis Perundingan Ekonomi Asia Timur) yang dibantah oleh Amerika Syarikat (takut mungkin menjejaskan kepentingan ekonomi negara-negara Asia Pasifik) Misi Nasional: Lima Teras Misi Nasional 1. DEB (Dasar Ekonomi Baru) • • Menekankan pembasmian kemiskinan & kesamaan dlm pembangunan ekonomi tanpa mengira kaum Menyusun semula masyarakat 2.Nota Pengajian Am 900/1 (Kertas 1): Bahagian Dasar Negara – Nota Cikgu Manisah Ahmad Bab 1: Dasar Dalam Negara (Dasar Ekonomi) 1. daya saing & nilai ditambah dalam pertanian. pembuatan & perkhidmatan Jana sumber kekayaan baru dalam sektor berintensif ICT & bioteknologi 2. Meningkatkan keupayaan pengetahuan & inovasi negara serta pupuk minda kelas pertama . DPN (Dasar Pembangunan Nasional) • • Menekankan pembangunan seimbang Mewujudkan masyarakat yg lebih bersatu padu 3. Meningkatkan Ekonomi dalam rantaian nilai lebih tinggi • • Tingkatkan produktiviti.

• • Membasmi kemiskinan tegar Mengatasi jurang dalam kumpulan etnik dengan menambah pendapatan individu 4.• • Jadikan Islam Hadhari sebagai rangka kerja pembanguan sejagat Tingkatkan prestasi sekolah rendah sebagai sekolah pilihan rakyat 3. Menangani masalah ketidakseimbangan sosioekonomi. Mengukuhkan keupayaan institusi & pelaksanaan • • Tingkatkan kualiti sistem penyampaian perkhidmatan awam Tangani kegiatan rasuah dalam sektor awam & swasta. . Meningkatkan tahap & kemampanan kualiti hidup • • Memastikan perlindungan alam sekitar & penggunaan sumber asli yang cekap Menyediakan kemudahan pengangkutan awam elak kesesakan lalu lintas & penggunaan bahan api 5.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful