P. 1
Pengajian Am 1- Nota-bab 1

Pengajian Am 1- Nota-bab 1

|Views: 3,414|Likes:
Published by Noor Sidi Nordin

More info:

Published by: Noor Sidi Nordin on Jun 20, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/29/2014

pdf

text

original

Bab 1 ( Konsep Kenegaraan

)

1.1 - Konsep Negara 1. Negara merujuk kepada suatu masyarakat yang menduduki sesebuah kawasan yang mempunyai had sempadan tertentu dan diperintah oleh sebuah kerajaan. 2. Secara umumnya, ciri-ciri sebuah negara ialah: o Sempadan atau wilayah yang tetap, jelas dan diiktiraf o penduduk yang tetap o kerajaan yang sah dan teratur sistem pentadbirannya o kedaulatan, iaitu mempunyai keupayaan untuk mengawal hal-ehwal dalam negara serta mempunyai kebebasan untuk mengadakan hubungan dengan negara-negara lain. 1.2 - Sistem Kerajaan - Definisi Kerajaan 1. Ditakrifkan sebagai badan atau institusi yang bertanggungjawab menjalankan fungsi-fungsi pengurusan dan pentadbiran sesebuah negara 2. Tiga komponen utama dalam kerajaan dan fungsinya :

- Sistem Kerajaan 1. Kerajaan Kesatuaan o Gabungan beberapa buah negeri dengan pemusatan kuasa oleh Kerajaan Pusat.

Sweden. Perancis. dan Kesatuan Soviet yang telah runtuh. Denmark. New Zealand. Contoh-contoh kerajaan Konfederasi ialah Konfederasi Jerman Utara 18671871 dan Perlembagaan Empayar Jerman 1871-1918. Kerajaan Pusat lebih berkuasa berbanding dengan kerajaan negeri dan tempatan. 2. Kerajaan Persekutuan o Kerajaan Persekutuan ialah gabungan Kerajaan Pusat dan Kerajaan Negeri atau Kerajaan Tempatan: . Maka. 3. Itali. Korea Selatan. Jepun. o o o o Kerajaan Pusat mempunyai kuasa yang terhad untuk mengawal pentadbiran Kerajaan Konfederasi tidak kuasa yang mencukupi untuk dianggap sebagai kerajaan yang stabil kerana kerajaan ini diwujudkan melalui perjanjian yang longgar Kerajaan Konfederasi tikdak lagi wujud pada hari ini. Norway. Belgium. Kerajaan Negeri atau pentadbiran tempatan mendapat arahan daripada Kerajaan Pusat. Kerajaan Konfederasi o Kuasa kerajaan terletak dalam tangan kerajaan-kerajaan negeri. Contoh-contoh kerajaan kesatuan ialah Britian.o o Kerajaan Pusat mempunyai kuasa untuk membatalkan undang-undang yang telah dilulusankan oleh Kerajaan Negeri.

3 . Filipina. Antara ciri Kerajaan Demokrasi ialah o Rakyat mempunyai hak-hak asasi.Kerajaan Monarki 1. Antaranya: . Bentuk negara ditakrifkan sebagai pentadbiran dan perundangan di sesebuah negara 2. Qatar dan Brunei Darussalam.Kerajaan Republik 1. Ketuanya ialah Presiden yang lazimnya dipilih oleh rakyat melalui pilihan raya. Perancis. 2. Kerajaan Pusat lazimnya bertanggungjawab sepenuhnya ke atas hal-hal dalam negeri seperti agama. . 3. oleh rakyat. 2. Kerajaan Demokrasi dibentuk berasaskan konsep " Kerajaan rakyat. Malaysia dan Kanada. o Warganegara yang berusia 21 tahun ke atas berhak mengundi serta berhak bertanding dalam pilihan raya. perhutanan dan perkara-perkara yang tidak memerlukan keseragaman Contoh-contoh Kerajaan Persekutuan ialah Amerika Syarikat. 2. Kuwait.Kerajaan Demokrasi 1. Australia. . 4. Indonesia. Kerajaan Republik tidak mempunyai raja dan Presiden bertindak sebagai ketua eksekutif. dan Singapura. India. Kerajaan Demokrasi juga mengamalkan doktrin pengasingan kuasa. Contoh-contoh Kerajaan Monarki ialah Arab Saudi.Bentuk Negara 1. Terdapat beberapa bentuk negara. 1. . dan kebebasan. Pentadbiran dijalankan oleh Raja atau Ratu dan lazimnya ahli keluarga atau kaum kerabat memonopoli kuasa eksekutif. tanah. o Pilihan raya diadakan dari masa ke semasa. untuk rakyat ". Contoh-contoh Kerajaan Republik ialah Amerika Syarikat. Portugal. Jawatan ini dipegang seumur hidup dan warisan takhta berdasarkan keturunan 3. o Proses pengundian dijalankan secara sulit dan kemenangan majoriti sesebuah parti politik akan membolehkan parti politik tersebut memerintah o rakyat memilih wakil-wakil dalam badan perundangan 3.o o o Setiap peringkat kerajaan mempunyai autonomi perundangannya sendiri dalam perkara-perkara tertentu. persamaan. India. Raja/Sultan atau Ratu menjadi pemerintah dan berkuasa sepenuhnya. Brazil.

dan India 7. Kerajaan Demokrasi Berparlimen mempunyai Raja/Presiden sebagai ketua negara yang mempunyai kuasa simbolik. iaitu: o Badan perundangan seperti Parlimen dan Dewan Undangan Negeri o Badan eksekutif seperti Kabinet dan Kementeriannya o Badan Kehakiman seperti Mahkamah-Mahkamah 3. Contoh Kerajaan Demokrasi Berparlimen ialah Malaysia. Diterajui oleh individu atau golongan tertentu yang mempunyai kuasa mutlak dalam pemerintahan. 2. Thailand. Doktrin pengasingan kuasa ini diperkenalkan oleh Montesquieu.4. 5. Singapura. 6. . Tujuannya adalah untuk o Mengelakkan tumpuan Kuasa yang tidak terhad oleh mana-mana badan di atas o Mengelakkan penyalahgunaan kuasa o Menjamin pentadbiran yang lebih cekap o Menjamin rakyat mendapat keadilan undang-undang . Kerajaan Demokrasi Berpresiden pula mempunyai Presiden yang merupakan ketua eksekutif negara. Jepun.Doktrin Pengasingan Kuasa di Malaysia " X " diwakil oleh kuasa relatif dipegang oleh Yang di-Pertuan Agong di peringkat Persekutuan dan Sultan atau Yang Dipertua Negeri di peringkat Negeri . 8.Kerajaan Autokrasi 1.Pengasingan Kuasa 1. Kebebasan awam terhad dan rakyat dipaksa mematuhi kerajaan. Kerajaan Demokrasi terdiri daripada Demokrasi Berparlimen dan Demokrasi Berparlimen. seorang ahli falsafah Perancis menerusi bukunya yang berjadual The Spirit of Laws 2. 1.4 . Contoh Kerajaan Demokrasi Berpresiden ialah Amerika Syarikat dan Filipina. Pembahagian kuasa kerajaan kepada tiga badan.

3. 3.1 .3 . Perlembagaan merupakan sumber segala perundangan lain yang wujud dalam negara. 4. 4. Perlembagaan mengandungi undang-undang tertinggi untuk mewujudkan satu sistem kerajaan yang teratur. PPM merupakan Perlembagaan bertulis. Perlembagaan merupakan kumpulan peraturan dan undang-undang yang menjadi asas pembentukan sesebuah negara.Ciri-ciri Kerajaan Malaysia yang digariskan dalam Perlembagaan Malaysia .Konsep Ketertinggian Perlembagaan 2.s PPM stands for Perlembagaan Persekutuan Malaysia 2. 2. PPM boleh dipinda dari masa ke masa demi memenuhi perubahan semasa. 5. Sekiranya Perlembagaan tidak dipatuhi. p. hal ini bermakna negara berkenaan akan berada dalam keadaan huru-hara dan kerajaan gagal melaksanakan pemerintahannya.Ciri-Ciri Perlembagaan Persekutuan Malaysia ( PPM ) 1.2 . Perlembagaan juga akan menggariskan dengan jelas ciri-ciri kerajaan dan hak-hak asasi rakyatnya serta pembahagian kuasa permerintahan pelbagai pihak.Bab 2 ( Perlembagaan ) 2.Takrif & Konsep Perlembagaan 1. PPM memperakui semua undang-undang yang digubal di Persekutuan sebelum hari merdeka dan ada di sabah dan sarawak sebelum hari Malaysia yang tidak bercanggah dengannya. Perlembagaan bertulis bermaksud undang-undang yang ditulis secara hitam putih manakala perlembagaan tidak bertulis bermasksud asas undangundang sudah lama wujud dan sudah menjadi adat yang dipatuhi sejak turun temurun seperti perlembagaan bertulis di British. 2.4 . 2.

.

Sebelum hari Malaysia (16 September) & selepas hari Malaysia b. baik & berpengetahuan asas Bahasa Melayu Berumur 18 tahun & lebih (bermastautin di Sabah & Sarawak) . 2. Manakala suami adalah warganegara Malaysia.Bab 1: Konsep Kenegaraan Beza antara pembahagian kuasa dengan pengasingan kuasa 1. kerajaan negeri & kerajaan tempatan 2. Lahir di persekutuan sebelum merdeka & sebelum Oktober 1962 2. 3. Pembahagian kuasa – contoh di Malaysia kuasa dibahagikan antara kerajaan persekutuan. Pendaftaran A) Isteri bukan warganegara tetapi ingin jadi sebagai warganegara. kuasa eksekutif & kuasa perundangan demi elak pertindihan kuasa & penyalahgunaan kuasa. 4. Syarat bagi isteri yang ingin jadi warganegara Malaysia: • • • Telah menetap 2 tahun di Malaysia sebelum memohon jadi warganegara Berkelakuan baik & berniat untuk bermastautin tetap Perkahwinan didaftarkan dalam persekutuan B) Anak bukan warganegara tapi ingin jadi warganegara Terdapat tiga kategori: Kategori 1: • • Berumur kurang 21 tahun & salah sorang sama ada ibu / bapa adalah warganegara Malaysia Berumur 18 tahun & lebih (lahir di persekutuan sebelum merdeka) Kategori 2: • • • Telah bermastautin 5-7 tahun sebelum memohon Berniat bermastautin tetap. Terdapat pembahagian kerja / pengkhususan kerja Ada hierarki / lapisan kuasa bertingkat-tingkat Mempunyai prosedur yg membebankan orang ramai Penyelenggaran fail / dokumen yang banyak Bab 3: Perlembagaan Malaysia Kewarganegaraan (Nota-nota penting!) 1. Ciri-ciri sistem birokrasi: 1. Kuatkuasa undang-undang a. Pengasingan kuasa – kuasa diasingkan kepada tiga bidang kuasa iaitu kuasa kehakiman.

3. 4. pengesahan jawatan. baik & berpengetahuan asas Bahasa Melayu 4.Kategori 3: • • Telah mastautin 7-10 tahun sebelum memohon Berniat bermastautin tetap. Bukan warganegara & ingin jadi warganegara • • Mastautin sekurang-kurangnya 10-12 tahun Berniat bermastautin tetap. Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP) Suruhanjaya perkhidmatan Kehakiman & undang-undang Suruhanjaya Pasukan Polis Majlis Angkatan Tentera ( Tugas – urusan hal ehwal pentadbiran awam seperti perlantikan. naik pangkat & tindakan tatatertib kakitangan awam) . Percantuman wilayah • • Wilayah baru yang masuk ke Malaysia selepas hari Malaysia Rakyat wilayah itu akan jadi warganegara Malaysia Bab 4: Sistem Pentadbiran Malaysia A) SPR • • jalankan pilihanraya bg parlimen & DUN sedia & semak daftar pemilih /pengundi B) Suruhanjaya Perkhidmatan ada 5 iaitu: 1. 5. baik & berpengetahuan asas Bahasa Melayu 3. Masukan atau naturalisasi Berumur lebih 21 tahun. 2.

3. kes salah guna kuasa. Suruhanjaya kaji sesuatu kes sama ada kes kematian ahli parlimen. Penyimpan Mohor Besar Raja-raja merupakan setiausaha MRR yang bertanggungjawab untuk menyampaikan keputusan bertulis tentang keputusan pemilihan YDA kepada Parlimen. MRR berhak melantik timbalan YDA. (wujud hanya sementara.C) SUHAKAM – pupuk kesedaran & pendidikan hak asasi manusia. kes mala petaka dsb. D) Suruhanjaya Sementara iaitu Suruhanjaya Khas Contoh : 1. 4. MRR (Majlis Raja-Raja): 1. Suruhanjaya Diraja 2. 2. selepas kes yg disiasat selesai dan suruhanjaya dibubarkan). Jawatan pengerusi Majlis Raja-Raja (MRR) dipegang oleh 9 orang raja secara bergilir. Persetujuan MRR & sokongan 2/3 ahli parlimen diperlukan bagi menentukan: • • • Kedudukan bahasa kebangsaan Hak-hak istimewa orang melayu & bumiputera Sabah & Sarawak Pengubahan sempadan negeri . kes penyelewengan.gilir (tidak semestinya dipengerusikan oleh Yang Di-Pertuan Agong). Suruhanjaya khas penambahbaikan jalan 3.

akan diakaun oleh Jabatan Akauntan Negara. Ahli MMKN memegang jawatan selama diperkenan oleh sultan / Yang Dipertuan Negeri. Ketua Menteri / Menteri Besar mempengerusikan MMKN & menjalankan kuasa eksekutif yang dipegang oleh raja / sultan. Ahli MMKN dilantik oleh Sultan / Yang Dipertuan Negeri atas nasihat Menteri Besar. Kementerian Kesihatan *Kementerian yang tidak mengakaun sendiri. Melaka.Tiga kementerian yang mengakaun sendiri: 1. Sabah & Sarawak. 4. Kementerian Pertahanan 3. 3. 6. Ketua Menteri mengetuai MMKN bagi negeri Pulau Pinang. 2. Kementerian Pelajaran 2. Menyerupai Kabinet di peringkat persekutuan (Sabah dikenali sebagai Kabinet & di Sarawak dikenali sebagai Majlis Tertinggi). akaun itu kemudian diaudit Ketua Audit Negara MMKN (Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri) 1. Bidang kuasa MMKN: • • • • • Meluluskan pertukaran hak milik tanah Mengeluarkan lesen pemaju perumahan Menggubal undang-undang kecil tentang tanah negeri untuk kegunaan premis perniagaan Menguruskan tanah rizab melayu & harta karun yang ditemui Membuat dasar-dasar negeri & terlibat dlm penggubalan undang-undang dalam senarai negeri & senarai bersama 7. 5. Terdiri dari tiga orang ex-officio (ahli majlis tertinggi): • • • S/U Kerajaan Negeri Pegawai Kewangan Negeri Penasihat Undang-undang Negeri .

• • Memberi nasihat kepada Yang Dipertua Dewan dalam hal berkaitan dewan ketika bersidang Bertanggungjawab menguruskan perjalanan persidangan parlimen. Perlu angkat sumpah simpan rahsia di hadapan Perdana Menteri. Peranan : • Membantu Menteri-menteri dan Timbalan-timbalan menteri dalam menunaikan tugas dan fungsi mereka agar berjalan lancar. Dipilih daripada kalangan mana-mana ahli Majlis Parlimen sama ada ahli Dewan Rakyat atau ahli Dewan Negara.Bab 4 Sistem Pentadbiran Malaysia Beza antara SU Parlimen. SU Parlimen boleh mewakili PM dalam memberi jawapan semasa persidangan bagi hal yang kecil kepada menteri yang bertanya. Contoh: Jika PM sibuk dengan tugas negara. Boleh meletakkan jawatan pada bila-bila masa dan boleh dipecat oleh YDPA melalui tribunal. Ketua SU Negara dan SU Kerajaan Negeri SETIAUSAHA PARLIMEN Pelantikan : • • • • SU Parlimen dilantik oleh YDPA atas nasihat Perdana Menteri(PM). .

Ahli jawatankuasa perhubungan antara Kerajaan Persekutuan dengan Kerajaan Negeri. Pengerusi Mesyuarat Ketua-ketua Setiausaha Kementerian.SKN dilantik oleh sultan/ YDN atas nasihat Menteri Besar atau Ketua Menteri. c. Menghantar notis panggilan untuk memulakan persidangan parlimen. Ketua pentadbir utama negeri. . Peranan : a. ***Hansard – Merupakan rekod rasmi yang mengandungi catatan rakaman secara tepat dan sepenuhnya perbahasan yang berlaku dalam sidang parlimen. b. e. b. e. f. Pengerusi jawatankuasa peringkat negeri untuk penyelarasan antara negeri. Pegawai pentadbir utama di Jabatan Perdana Menteri ( merancang dan mengawal pelaksanaan program & dasar). d. Menerima dan mengumpul usul @ cadangan @ pertanyaan lisan secara bertulis daripada ahli Parlimen. Merupakan Setiausaha Kabinet.• Tugas lain : a. SETIAUSAHA KERAJAAN NEGERI (SKN) Pelantikan : . Penasihat utama PM. Pegawai Perkhidmatan Awam tertinggi di Malaysia. c. Ketua perkhidmatan awam negeri. b. d. c. Penasihat Menteri Besar/ Ketua Menteri dan Penasihat utama Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN). Pengerusi Jawatankuasa Perhubungan antara Kerajaan Persekutuan dengan Kerajaan Negeri ( memastikan dasar-dasar kerajaan di setiap peringkat berjalan lancar). Peranan : a. Mengeluarkan penyata rasmi (hansard) laporan persidangan. KETUA SETIAUSAHA NEGARA (KSU) Pelantikan : • KSU dilantik oleh YDPA atas nasihat PM.

Presiden Korea Selatan & Presiden China Merupakan perjanjian berkaitan ekonomi & perdagangan sahaja ASEAN + 3 dilaksanakan secara tidak rasmi dan wujud kerana kegagalan EAEC (Majlis Perundingan Ekonomi Asia Timur) yang dibantah oleh Amerika Syarikat (takut mungkin menjejaskan kepentingan ekonomi negara-negara Asia Pasifik) Misi Nasional: Lima Teras Misi Nasional 1. pembuatan & perkhidmatan Jana sumber kekayaan baru dalam sektor berintensif ICT & bioteknologi 2. Meningkatkan Ekonomi dalam rantaian nilai lebih tinggi • • Tingkatkan produktiviti. DWN (Dasar Wawasan Negara) • • Menjadikan negara maju tanpa abai pembangunan masyarakat Mengukuhkan daya tahan ekonomi Bab 2: Dasar Luar Malaysia (Malaysia dan Negara Serantau) ASEAN + 3 (PENTING!) • • • Merupakan pertemuan antara ketua negara ASEAN dengan Perdana Menteri Jepun.Nota Pengajian Am 900/1 (Kertas 1): Bahagian Dasar Negara – Nota Cikgu Manisah Ahmad Bab 1: Dasar Dalam Negara (Dasar Ekonomi) 1. DPN (Dasar Pembangunan Nasional) • • Menekankan pembangunan seimbang Mewujudkan masyarakat yg lebih bersatu padu 3. Meningkatkan keupayaan pengetahuan & inovasi negara serta pupuk minda kelas pertama . DEB (Dasar Ekonomi Baru) • • Menekankan pembasmian kemiskinan & kesamaan dlm pembangunan ekonomi tanpa mengira kaum Menyusun semula masyarakat 2. daya saing & nilai ditambah dalam pertanian.

• • Membasmi kemiskinan tegar Mengatasi jurang dalam kumpulan etnik dengan menambah pendapatan individu 4. . Menangani masalah ketidakseimbangan sosioekonomi. Mengukuhkan keupayaan institusi & pelaksanaan • • Tingkatkan kualiti sistem penyampaian perkhidmatan awam Tangani kegiatan rasuah dalam sektor awam & swasta. Meningkatkan tahap & kemampanan kualiti hidup • • Memastikan perlindungan alam sekitar & penggunaan sumber asli yang cekap Menyediakan kemudahan pengangkutan awam elak kesesakan lalu lintas & penggunaan bahan api 5.• • Jadikan Islam Hadhari sebagai rangka kerja pembanguan sejagat Tingkatkan prestasi sekolah rendah sebagai sekolah pilihan rakyat 3.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->