Bab 1 ( Konsep Kenegaraan

)

1.1 - Konsep Negara 1. Negara merujuk kepada suatu masyarakat yang menduduki sesebuah kawasan yang mempunyai had sempadan tertentu dan diperintah oleh sebuah kerajaan. 2. Secara umumnya, ciri-ciri sebuah negara ialah: o Sempadan atau wilayah yang tetap, jelas dan diiktiraf o penduduk yang tetap o kerajaan yang sah dan teratur sistem pentadbirannya o kedaulatan, iaitu mempunyai keupayaan untuk mengawal hal-ehwal dalam negara serta mempunyai kebebasan untuk mengadakan hubungan dengan negara-negara lain. 1.2 - Sistem Kerajaan - Definisi Kerajaan 1. Ditakrifkan sebagai badan atau institusi yang bertanggungjawab menjalankan fungsi-fungsi pengurusan dan pentadbiran sesebuah negara 2. Tiga komponen utama dalam kerajaan dan fungsinya :

- Sistem Kerajaan 1. Kerajaan Kesatuaan o Gabungan beberapa buah negeri dengan pemusatan kuasa oleh Kerajaan Pusat.

New Zealand. dan Kesatuan Soviet yang telah runtuh. 3. Kerajaan Persekutuan o Kerajaan Persekutuan ialah gabungan Kerajaan Pusat dan Kerajaan Negeri atau Kerajaan Tempatan: .o o Kerajaan Pusat mempunyai kuasa untuk membatalkan undang-undang yang telah dilulusankan oleh Kerajaan Negeri. Sweden. Kerajaan Konfederasi o Kuasa kerajaan terletak dalam tangan kerajaan-kerajaan negeri. 2. o o o o Kerajaan Pusat mempunyai kuasa yang terhad untuk mengawal pentadbiran Kerajaan Konfederasi tidak kuasa yang mencukupi untuk dianggap sebagai kerajaan yang stabil kerana kerajaan ini diwujudkan melalui perjanjian yang longgar Kerajaan Konfederasi tikdak lagi wujud pada hari ini. Contoh-contoh kerajaan kesatuan ialah Britian. Itali. Belgium. Contoh-contoh kerajaan Konfederasi ialah Konfederasi Jerman Utara 18671871 dan Perlembagaan Empayar Jerman 1871-1918. Kerajaan Pusat lebih berkuasa berbanding dengan kerajaan negeri dan tempatan. Korea Selatan. Jepun. Norway. Denmark. Kerajaan Negeri atau pentadbiran tempatan mendapat arahan daripada Kerajaan Pusat. Maka. Perancis.

1. Filipina. 2. 3. Contoh-contoh Kerajaan Monarki ialah Arab Saudi. India. Kerajaan Republik tidak mempunyai raja dan Presiden bertindak sebagai ketua eksekutif. dan Singapura. Perancis. Pentadbiran dijalankan oleh Raja atau Ratu dan lazimnya ahli keluarga atau kaum kerabat memonopoli kuasa eksekutif. . perhutanan dan perkara-perkara yang tidak memerlukan keseragaman Contoh-contoh Kerajaan Persekutuan ialah Amerika Syarikat. Contoh-contoh Kerajaan Republik ialah Amerika Syarikat. Australia. India. Antara ciri Kerajaan Demokrasi ialah o Rakyat mempunyai hak-hak asasi. . o Warganegara yang berusia 21 tahun ke atas berhak mengundi serta berhak bertanding dalam pilihan raya.3 . Kerajaan Pusat lazimnya bertanggungjawab sepenuhnya ke atas hal-hal dalam negeri seperti agama. Kuwait. 4.Kerajaan Demokrasi 1.Kerajaan Monarki 1. Terdapat beberapa bentuk negara. Antaranya: . Portugal. Indonesia. Kerajaan Demokrasi juga mengamalkan doktrin pengasingan kuasa. . o Pilihan raya diadakan dari masa ke semasa. o Proses pengundian dijalankan secara sulit dan kemenangan majoriti sesebuah parti politik akan membolehkan parti politik tersebut memerintah o rakyat memilih wakil-wakil dalam badan perundangan 3. Kerajaan Demokrasi dibentuk berasaskan konsep " Kerajaan rakyat.Kerajaan Republik 1. Bentuk negara ditakrifkan sebagai pentadbiran dan perundangan di sesebuah negara 2. tanah. Malaysia dan Kanada. Qatar dan Brunei Darussalam. persamaan. dan kebebasan. Raja/Sultan atau Ratu menjadi pemerintah dan berkuasa sepenuhnya. Brazil. Ketuanya ialah Presiden yang lazimnya dipilih oleh rakyat melalui pilihan raya. oleh rakyat. 2. 2. Jawatan ini dipegang seumur hidup dan warisan takhta berdasarkan keturunan 3.o o o Setiap peringkat kerajaan mempunyai autonomi perundangannya sendiri dalam perkara-perkara tertentu.Bentuk Negara 1. untuk rakyat ".

1. iaitu: o Badan perundangan seperti Parlimen dan Dewan Undangan Negeri o Badan eksekutif seperti Kabinet dan Kementeriannya o Badan Kehakiman seperti Mahkamah-Mahkamah 3. Diterajui oleh individu atau golongan tertentu yang mempunyai kuasa mutlak dalam pemerintahan.4. Contoh Kerajaan Demokrasi Berpresiden ialah Amerika Syarikat dan Filipina.4 .Kerajaan Autokrasi 1. Contoh Kerajaan Demokrasi Berparlimen ialah Malaysia. Thailand.Doktrin Pengasingan Kuasa di Malaysia " X " diwakil oleh kuasa relatif dipegang oleh Yang di-Pertuan Agong di peringkat Persekutuan dan Sultan atau Yang Dipertua Negeri di peringkat Negeri . . Doktrin pengasingan kuasa ini diperkenalkan oleh Montesquieu. 6. Kebebasan awam terhad dan rakyat dipaksa mematuhi kerajaan. dan India 7. 5. Kerajaan Demokrasi terdiri daripada Demokrasi Berparlimen dan Demokrasi Berparlimen. Kerajaan Demokrasi Berparlimen mempunyai Raja/Presiden sebagai ketua negara yang mempunyai kuasa simbolik. Kerajaan Demokrasi Berpresiden pula mempunyai Presiden yang merupakan ketua eksekutif negara. 8. 2. Jepun. seorang ahli falsafah Perancis menerusi bukunya yang berjadual The Spirit of Laws 2. Tujuannya adalah untuk o Mengelakkan tumpuan Kuasa yang tidak terhad oleh mana-mana badan di atas o Mengelakkan penyalahgunaan kuasa o Menjamin pentadbiran yang lebih cekap o Menjamin rakyat mendapat keadilan undang-undang .Pengasingan Kuasa 1. Pembahagian kuasa kerajaan kepada tiga badan. Singapura.

4 . Sekiranya Perlembagaan tidak dipatuhi.Takrif & Konsep Perlembagaan 1. 2. 3. 3.Bab 2 ( Perlembagaan ) 2.1 . PPM memperakui semua undang-undang yang digubal di Persekutuan sebelum hari merdeka dan ada di sabah dan sarawak sebelum hari Malaysia yang tidak bercanggah dengannya.Ciri-Ciri Perlembagaan Persekutuan Malaysia ( PPM ) 1.3 . Perlembagaan bertulis bermaksud undang-undang yang ditulis secara hitam putih manakala perlembagaan tidak bertulis bermasksud asas undangundang sudah lama wujud dan sudah menjadi adat yang dipatuhi sejak turun temurun seperti perlembagaan bertulis di British. Perlembagaan merupakan kumpulan peraturan dan undang-undang yang menjadi asas pembentukan sesebuah negara. hal ini bermakna negara berkenaan akan berada dalam keadaan huru-hara dan kerajaan gagal melaksanakan pemerintahannya. 5. 4. 2. 4. 2. Perlembagaan merupakan sumber segala perundangan lain yang wujud dalam negara.Ciri-ciri Kerajaan Malaysia yang digariskan dalam Perlembagaan Malaysia . PPM merupakan Perlembagaan bertulis.2 .s PPM stands for Perlembagaan Persekutuan Malaysia 2.Konsep Ketertinggian Perlembagaan 2. PPM boleh dipinda dari masa ke masa demi memenuhi perubahan semasa. Perlembagaan juga akan menggariskan dengan jelas ciri-ciri kerajaan dan hak-hak asasi rakyatnya serta pembahagian kuasa permerintahan pelbagai pihak. p. Perlembagaan mengandungi undang-undang tertinggi untuk mewujudkan satu sistem kerajaan yang teratur.

.

kerajaan negeri & kerajaan tempatan 2. Ciri-ciri sistem birokrasi: 1. 2. 3. Terdapat pembahagian kerja / pengkhususan kerja Ada hierarki / lapisan kuasa bertingkat-tingkat Mempunyai prosedur yg membebankan orang ramai Penyelenggaran fail / dokumen yang banyak Bab 3: Perlembagaan Malaysia Kewarganegaraan (Nota-nota penting!) 1. Manakala suami adalah warganegara Malaysia. 4. Pendaftaran A) Isteri bukan warganegara tetapi ingin jadi sebagai warganegara.Bab 1: Konsep Kenegaraan Beza antara pembahagian kuasa dengan pengasingan kuasa 1. Syarat bagi isteri yang ingin jadi warganegara Malaysia: • • • Telah menetap 2 tahun di Malaysia sebelum memohon jadi warganegara Berkelakuan baik & berniat untuk bermastautin tetap Perkahwinan didaftarkan dalam persekutuan B) Anak bukan warganegara tapi ingin jadi warganegara Terdapat tiga kategori: Kategori 1: • • Berumur kurang 21 tahun & salah sorang sama ada ibu / bapa adalah warganegara Malaysia Berumur 18 tahun & lebih (lahir di persekutuan sebelum merdeka) Kategori 2: • • • Telah bermastautin 5-7 tahun sebelum memohon Berniat bermastautin tetap. kuasa eksekutif & kuasa perundangan demi elak pertindihan kuasa & penyalahgunaan kuasa. Sebelum hari Malaysia (16 September) & selepas hari Malaysia b. Pengasingan kuasa – kuasa diasingkan kepada tiga bidang kuasa iaitu kuasa kehakiman. Pembahagian kuasa – contoh di Malaysia kuasa dibahagikan antara kerajaan persekutuan. Kuatkuasa undang-undang a. Lahir di persekutuan sebelum merdeka & sebelum Oktober 1962 2. baik & berpengetahuan asas Bahasa Melayu Berumur 18 tahun & lebih (bermastautin di Sabah & Sarawak) .

baik & berpengetahuan asas Bahasa Melayu 4.Kategori 3: • • Telah mastautin 7-10 tahun sebelum memohon Berniat bermastautin tetap. pengesahan jawatan. naik pangkat & tindakan tatatertib kakitangan awam) . 3. 5. 4. Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP) Suruhanjaya perkhidmatan Kehakiman & undang-undang Suruhanjaya Pasukan Polis Majlis Angkatan Tentera ( Tugas – urusan hal ehwal pentadbiran awam seperti perlantikan. baik & berpengetahuan asas Bahasa Melayu 3. 2. Percantuman wilayah • • Wilayah baru yang masuk ke Malaysia selepas hari Malaysia Rakyat wilayah itu akan jadi warganegara Malaysia Bab 4: Sistem Pentadbiran Malaysia A) SPR • • jalankan pilihanraya bg parlimen & DUN sedia & semak daftar pemilih /pengundi B) Suruhanjaya Perkhidmatan ada 5 iaitu: 1. Bukan warganegara & ingin jadi warganegara • • Mastautin sekurang-kurangnya 10-12 tahun Berniat bermastautin tetap. Masukan atau naturalisasi Berumur lebih 21 tahun.

Jawatan pengerusi Majlis Raja-Raja (MRR) dipegang oleh 9 orang raja secara bergilir. kes mala petaka dsb.gilir (tidak semestinya dipengerusikan oleh Yang Di-Pertuan Agong). 2. kes penyelewengan. Suruhanjaya kaji sesuatu kes sama ada kes kematian ahli parlimen. selepas kes yg disiasat selesai dan suruhanjaya dibubarkan). MRR berhak melantik timbalan YDA. kes salah guna kuasa. 4. 3. Suruhanjaya Diraja 2. D) Suruhanjaya Sementara iaitu Suruhanjaya Khas Contoh : 1. Persetujuan MRR & sokongan 2/3 ahli parlimen diperlukan bagi menentukan: • • • Kedudukan bahasa kebangsaan Hak-hak istimewa orang melayu & bumiputera Sabah & Sarawak Pengubahan sempadan negeri .C) SUHAKAM – pupuk kesedaran & pendidikan hak asasi manusia. (wujud hanya sementara. Penyimpan Mohor Besar Raja-raja merupakan setiausaha MRR yang bertanggungjawab untuk menyampaikan keputusan bertulis tentang keputusan pemilihan YDA kepada Parlimen. MRR (Majlis Raja-Raja): 1. Suruhanjaya khas penambahbaikan jalan 3.

akaun itu kemudian diaudit Ketua Audit Negara MMKN (Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri) 1. 3. Ketua Menteri / Menteri Besar mempengerusikan MMKN & menjalankan kuasa eksekutif yang dipegang oleh raja / sultan. Sabah & Sarawak. akan diakaun oleh Jabatan Akauntan Negara. Terdiri dari tiga orang ex-officio (ahli majlis tertinggi): • • • S/U Kerajaan Negeri Pegawai Kewangan Negeri Penasihat Undang-undang Negeri . 2. Kementerian Pertahanan 3. Ahli MMKN dilantik oleh Sultan / Yang Dipertuan Negeri atas nasihat Menteri Besar. Kementerian Kesihatan *Kementerian yang tidak mengakaun sendiri. Kementerian Pelajaran 2. Menyerupai Kabinet di peringkat persekutuan (Sabah dikenali sebagai Kabinet & di Sarawak dikenali sebagai Majlis Tertinggi). Ahli MMKN memegang jawatan selama diperkenan oleh sultan / Yang Dipertuan Negeri. Ketua Menteri mengetuai MMKN bagi negeri Pulau Pinang. 4.Tiga kementerian yang mengakaun sendiri: 1. Melaka. Bidang kuasa MMKN: • • • • • Meluluskan pertukaran hak milik tanah Mengeluarkan lesen pemaju perumahan Menggubal undang-undang kecil tentang tanah negeri untuk kegunaan premis perniagaan Menguruskan tanah rizab melayu & harta karun yang ditemui Membuat dasar-dasar negeri & terlibat dlm penggubalan undang-undang dalam senarai negeri & senarai bersama 7. 6. 5.

• • Memberi nasihat kepada Yang Dipertua Dewan dalam hal berkaitan dewan ketika bersidang Bertanggungjawab menguruskan perjalanan persidangan parlimen. Boleh meletakkan jawatan pada bila-bila masa dan boleh dipecat oleh YDPA melalui tribunal. Perlu angkat sumpah simpan rahsia di hadapan Perdana Menteri. . SU Parlimen boleh mewakili PM dalam memberi jawapan semasa persidangan bagi hal yang kecil kepada menteri yang bertanya. Peranan : • Membantu Menteri-menteri dan Timbalan-timbalan menteri dalam menunaikan tugas dan fungsi mereka agar berjalan lancar. Dipilih daripada kalangan mana-mana ahli Majlis Parlimen sama ada ahli Dewan Rakyat atau ahli Dewan Negara. Ketua SU Negara dan SU Kerajaan Negeri SETIAUSAHA PARLIMEN Pelantikan : • • • • SU Parlimen dilantik oleh YDPA atas nasihat Perdana Menteri(PM).Bab 4 Sistem Pentadbiran Malaysia Beza antara SU Parlimen. Contoh: Jika PM sibuk dengan tugas negara.

e.• Tugas lain : a. f. d. Ketua pentadbir utama negeri. Pegawai Perkhidmatan Awam tertinggi di Malaysia. Peranan : a. ***Hansard – Merupakan rekod rasmi yang mengandungi catatan rakaman secara tepat dan sepenuhnya perbahasan yang berlaku dalam sidang parlimen. Penasihat Menteri Besar/ Ketua Menteri dan Penasihat utama Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN). Merupakan Setiausaha Kabinet. b. Menerima dan mengumpul usul @ cadangan @ pertanyaan lisan secara bertulis daripada ahli Parlimen.SKN dilantik oleh sultan/ YDN atas nasihat Menteri Besar atau Ketua Menteri. Mengeluarkan penyata rasmi (hansard) laporan persidangan. KETUA SETIAUSAHA NEGARA (KSU) Pelantikan : • KSU dilantik oleh YDPA atas nasihat PM. b. c. d. b. Menghantar notis panggilan untuk memulakan persidangan parlimen. Penasihat utama PM. Pengerusi Mesyuarat Ketua-ketua Setiausaha Kementerian. c. c. Pengerusi Jawatankuasa Perhubungan antara Kerajaan Persekutuan dengan Kerajaan Negeri ( memastikan dasar-dasar kerajaan di setiap peringkat berjalan lancar). Pengerusi jawatankuasa peringkat negeri untuk penyelarasan antara negeri. Ketua perkhidmatan awam negeri. . SETIAUSAHA KERAJAAN NEGERI (SKN) Pelantikan : . e. Pegawai pentadbir utama di Jabatan Perdana Menteri ( merancang dan mengawal pelaksanaan program & dasar). Ahli jawatankuasa perhubungan antara Kerajaan Persekutuan dengan Kerajaan Negeri. Peranan : a.

DPN (Dasar Pembangunan Nasional) • • Menekankan pembangunan seimbang Mewujudkan masyarakat yg lebih bersatu padu 3. pembuatan & perkhidmatan Jana sumber kekayaan baru dalam sektor berintensif ICT & bioteknologi 2. Meningkatkan keupayaan pengetahuan & inovasi negara serta pupuk minda kelas pertama . Presiden Korea Selatan & Presiden China Merupakan perjanjian berkaitan ekonomi & perdagangan sahaja ASEAN + 3 dilaksanakan secara tidak rasmi dan wujud kerana kegagalan EAEC (Majlis Perundingan Ekonomi Asia Timur) yang dibantah oleh Amerika Syarikat (takut mungkin menjejaskan kepentingan ekonomi negara-negara Asia Pasifik) Misi Nasional: Lima Teras Misi Nasional 1.Nota Pengajian Am 900/1 (Kertas 1): Bahagian Dasar Negara – Nota Cikgu Manisah Ahmad Bab 1: Dasar Dalam Negara (Dasar Ekonomi) 1. DWN (Dasar Wawasan Negara) • • Menjadikan negara maju tanpa abai pembangunan masyarakat Mengukuhkan daya tahan ekonomi Bab 2: Dasar Luar Malaysia (Malaysia dan Negara Serantau) ASEAN + 3 (PENTING!) • • • Merupakan pertemuan antara ketua negara ASEAN dengan Perdana Menteri Jepun. daya saing & nilai ditambah dalam pertanian. Meningkatkan Ekonomi dalam rantaian nilai lebih tinggi • • Tingkatkan produktiviti. DEB (Dasar Ekonomi Baru) • • Menekankan pembasmian kemiskinan & kesamaan dlm pembangunan ekonomi tanpa mengira kaum Menyusun semula masyarakat 2.

• • Membasmi kemiskinan tegar Mengatasi jurang dalam kumpulan etnik dengan menambah pendapatan individu 4. Menangani masalah ketidakseimbangan sosioekonomi.• • Jadikan Islam Hadhari sebagai rangka kerja pembanguan sejagat Tingkatkan prestasi sekolah rendah sebagai sekolah pilihan rakyat 3. Meningkatkan tahap & kemampanan kualiti hidup • • Memastikan perlindungan alam sekitar & penggunaan sumber asli yang cekap Menyediakan kemudahan pengangkutan awam elak kesesakan lalu lintas & penggunaan bahan api 5. Mengukuhkan keupayaan institusi & pelaksanaan • • Tingkatkan kualiti sistem penyampaian perkhidmatan awam Tangani kegiatan rasuah dalam sektor awam & swasta. .