P. 1
kelebihan ayat taha

kelebihan ayat taha

|Views: 1,182|Likes:
Published by Ah Sab

More info:

Published by: Ah Sab on Jun 21, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/10/2013

pdf

text

original

20.

SURAH TAHA (35 ayat) – ‘DIMULAI DENGAN KALIMAT THAAHAA’

DITURUNKAN DI MEKAH Surah Taahaa adalah surah ke-20 dan terdiri atas 135 ayat, diturunkan setelah surah Maryam. Surah ini dinamai Thaahaa, diambil ayat pertama surat ini. Sebagaimana juga yang lazim terdapat pada surah-surah yang memakai huruf-huruf abjad pada permulaannya, di mana huruf tersebut seakan-akan merupakan pemberitahuan Allah SWT kepada orang-orang yang membacanya, bahawa sesudah huruf itu akan dikemukakan hal-hal yang sangat penting diketahui, maka demikian pula halnya dengan ayat-ayat yang terdapat sesudah huruf ThaaHaa dalam surah ini. Allah SWT menerangkan bahawa Al Quran merupakan peringatan bagi manusia, wahyu dari Allah SWT, Pencipta semesta alam. Kemudian Allah SWT menerangkan kisah beberapa orang nabi; akibat-akibat yang telah ada akan dialami oleh orang-orang yang percaya kepada Allah SWT dan orang-orang yang mengingkari-Nya, baik di dunia mahupun di akhirat. POKOK-POKOK ISINYA: 1. KEIMANAN: Al Quran adalah peringatan bagi manusia terutama bagi orang-orang yang bertakwa; Musa A.S. menerima secara langsung wahyu dari Allah SWT, tanpa perantaraan Jibril; Allah SWT menguasai 'Arsy, mengetahui sesuatu yang samar dan yang lebih samar; keadaan orang berdosa dihimpunkan di hari kiamat; syafaat tidak bermanfaat pada hari kiamat, kecuali syafa'at dari orang-orang yang dapat keizinan dari Allah SWT. 2. HUKUM HAKAM:

Boleh juga diamalkan membaca Ayat 1 . Allah SWT tidak akan mengazab sesuatu kaum sebelum diutus rasul kepada mereka. kisah Nabi Adam A. kewajipan menyuruh keluarga melakukan solat. 3. Ayat ini adalah ayat pelembut hati. 4. KISAH-KISAH: Kisah Musa AS dan Harun AS dalam menghadapi Fir'aun dan Bani Israil. LAIN-LAIN: Perintah Allah SWT kepada Nabi Muhammad SAW supaya dia meminta tambahan ilmu kepada Allah SWT sekalipun sudah menjadi rasul. Doa ibubapa kepada anak mudah dikabulkan oleh Allah SWT. jangan terpengaruh oleh kesenangan kehidupan dunia.5 kepada anak-anak yang malas bersekolah.Perintah mengerjakan solat dan keutamaan waktu-waktunya. dan iblis.S. . FADILATNYA:1. Bacakan Ayat 1-6 dan hembuskan pada lehernya sewaktu ia menarik nafas untuk menjadikan anak itu anak yang baik.

menguatkan daya ingatan dan menambah ilmu pengetahuan. akal yang sempurna. Tuhan yang Pengasih. Dan bukakanlah simpulan dari lidahku.Terjemahan: "To Ha (Allah yang mengetahui maksudnya)." 3. Dia mempunyai apa yang ada di langit. Baca ayat 25 . Elok diajarkan kepada anak bila menduduki peperiksaan. Dan mudahkanlah bagiku urusanku. Terjemahan "Wahai Tuhanku! Lapangkanlah dadaku." 2. di atas singgahsana Dia bersemayam (berkuasa). Ayat 39 diamalkan para isteri supaya suami tidak kahwin lain. yang menciptakan bumi dan beberapa langit yang tinggi. (Al-Quran) yang diturunkan daripada Tuhan. dan di bumi. Tiada Kami (Allah) turunkan kepadamu alQuran ini supaya engkau celaka (menyusahkan engkau)! Melainkan untuk menjadi peringatan bagi orang yang takut. . untuk temuduga dan majlis ceramah. untuk otak cerdas. (Supaya) mereka memahami perkataanku.28 sebanyak 21 kali tiap-tiap hari selepas solat Subuh. serta di antara keduanya dan apa yang ada di bawah tanah.

Ayat 105 . dan aku limpahkan rasa cinta-ku kepada engkau dan supaya engkau diasuh di bawah perhatian-ku. . Lalu dibiarkannya menjadi tanah rata yang kosong. Tiada engkau lihat atasnya bertinggi rendah. InsyaAllah dia akan mendapatkan jodohnya.Terjemahan: ". Terjemahan: "Wahai Tuhan." 4. tambahkanlah ilmu kepadaku.107 ditulis. Ayat 120-135 dan Ayat 21-32 dari Surah Muhammad adalah ayat “penyejuk” iaitu penawar kepada orang yang panas baran dan untuk mententeramkan jiwa.dileburkan dengan air dan gunakan untuk mengubati bisul-bisul dan penyakit kulit lain. Tulis ayat 131-132 pada sehelai kertas dan sentiasa dibawa oleh orang yang berhasrat untuk berkahwin. Sapukan pada tempat yang sakit. fikiran dan hati. InsyaAllah penyakit akan segera kering dan sembuh." 6. . 7.. Ayat 114 adalah doa memohon ditambahkan ilmu.Petua untuk dapat jodoh (sebagai tambahan kepada usaha2 lain).. Terjemahan: "Tuhanku menghancurkannya sehancur-hancurnya." 5. amalkan ayat 131 dan 132 Surah Toha selepas solat setiap solat fardu.

Di dalam riwayat lain diceritakan oleh Abdullah bin Salam r. dan hendaklah engkau tekun bersabar menunaikannya. insyaAllah dia akan memperolehi jalan mencari nafkah secara halal dan berkat.” Kebanyakkan yang mengamalkan tip ini mendapat kemurahan rezeki yang luas dan “low profile”.Jika dia seorang yang sakit.a. Kebanyakkan mereka akhirnya menjadi komited dalam beribadat atau melakukan aktiviti dakwah. insyaAllah akan sembuh dari penyakitnya. Dan (ingatlah) kesudahan yang baik adalah bagi orang-orang yang bertaqwa. Surah ini ditulis pada kertas kemudian dicurahkan keatasnya air panas. namun kurnia yang diperolehi melebihi apa yang mereka kerjakan. . menghadapi sebarang kesempitan rezeki. Allah SWT akan kurniakan ilmu pengetahuan dan tercapai segala maksudnya. Mereka hanya melakukan sedikit pekerjaan dunia. Kami tidak meminta rezeki kepadamu. 9. Firman Allah di dalam ayat berkenaan: “Dan perintahkanlah keluargamu serta umatmu mengerjakan sembahyang.Jika dia seorang yang miskin. Mereka tidak terburu-buru dan tergesa-gesa dalam mengejar kesenangan.. beliau akan memerintahkan mereka mendirikan solat dan membaca ayat 132 surah Taha. insyaAllah. Membaca surah Taha.w. ..a. (bahkan) Kamilah yang memberi rezeki kepadamu. ketika keluarga Rasulullah s. Khasiatnya anda akan segera mendapat jodoh yang sesuai dengan agama. Kemudian air tersebut digunakan untuk mandi. 8.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->