P. 1
kelebihan ayat taha

kelebihan ayat taha

|Views: 1,180|Likes:
Published by Ah Sab

More info:

Published by: Ah Sab on Jun 21, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/10/2013

pdf

text

original

20.

SURAH TAHA (35 ayat) – ‘DIMULAI DENGAN KALIMAT THAAHAA’

DITURUNKAN DI MEKAH Surah Taahaa adalah surah ke-20 dan terdiri atas 135 ayat, diturunkan setelah surah Maryam. Surah ini dinamai Thaahaa, diambil ayat pertama surat ini. Sebagaimana juga yang lazim terdapat pada surah-surah yang memakai huruf-huruf abjad pada permulaannya, di mana huruf tersebut seakan-akan merupakan pemberitahuan Allah SWT kepada orang-orang yang membacanya, bahawa sesudah huruf itu akan dikemukakan hal-hal yang sangat penting diketahui, maka demikian pula halnya dengan ayat-ayat yang terdapat sesudah huruf ThaaHaa dalam surah ini. Allah SWT menerangkan bahawa Al Quran merupakan peringatan bagi manusia, wahyu dari Allah SWT, Pencipta semesta alam. Kemudian Allah SWT menerangkan kisah beberapa orang nabi; akibat-akibat yang telah ada akan dialami oleh orang-orang yang percaya kepada Allah SWT dan orang-orang yang mengingkari-Nya, baik di dunia mahupun di akhirat. POKOK-POKOK ISINYA: 1. KEIMANAN: Al Quran adalah peringatan bagi manusia terutama bagi orang-orang yang bertakwa; Musa A.S. menerima secara langsung wahyu dari Allah SWT, tanpa perantaraan Jibril; Allah SWT menguasai 'Arsy, mengetahui sesuatu yang samar dan yang lebih samar; keadaan orang berdosa dihimpunkan di hari kiamat; syafaat tidak bermanfaat pada hari kiamat, kecuali syafa'at dari orang-orang yang dapat keizinan dari Allah SWT. 2. HUKUM HAKAM:

jangan terpengaruh oleh kesenangan kehidupan dunia. .S. KISAH-KISAH: Kisah Musa AS dan Harun AS dalam menghadapi Fir'aun dan Bani Israil. Ayat ini adalah ayat pelembut hati. Allah SWT tidak akan mengazab sesuatu kaum sebelum diutus rasul kepada mereka. kewajipan menyuruh keluarga melakukan solat. 3. FADILATNYA:1. dan iblis. LAIN-LAIN: Perintah Allah SWT kepada Nabi Muhammad SAW supaya dia meminta tambahan ilmu kepada Allah SWT sekalipun sudah menjadi rasul. Bacakan Ayat 1-6 dan hembuskan pada lehernya sewaktu ia menarik nafas untuk menjadikan anak itu anak yang baik.5 kepada anak-anak yang malas bersekolah. kisah Nabi Adam A. Doa ibubapa kepada anak mudah dikabulkan oleh Allah SWT. Boleh juga diamalkan membaca Ayat 1 .Perintah mengerjakan solat dan keutamaan waktu-waktunya. 4.

akal yang sempurna. untuk temuduga dan majlis ceramah. Dia mempunyai apa yang ada di langit. dan di bumi. Tuhan yang Pengasih. (Al-Quran) yang diturunkan daripada Tuhan.28 sebanyak 21 kali tiap-tiap hari selepas solat Subuh. di atas singgahsana Dia bersemayam (berkuasa)." 2. Ayat 39 diamalkan para isteri supaya suami tidak kahwin lain. untuk otak cerdas. yang menciptakan bumi dan beberapa langit yang tinggi. (Supaya) mereka memahami perkataanku. Dan mudahkanlah bagiku urusanku." 3. Tiada Kami (Allah) turunkan kepadamu alQuran ini supaya engkau celaka (menyusahkan engkau)! Melainkan untuk menjadi peringatan bagi orang yang takut. Dan bukakanlah simpulan dari lidahku. menguatkan daya ingatan dan menambah ilmu pengetahuan. Baca ayat 25 .Terjemahan: "To Ha (Allah yang mengetahui maksudnya). Elok diajarkan kepada anak bila menduduki peperiksaan. . serta di antara keduanya dan apa yang ada di bawah tanah. Terjemahan "Wahai Tuhanku! Lapangkanlah dadaku.

Ayat 114 adalah doa memohon ditambahkan ilmu. InsyaAllah penyakit akan segera kering dan sembuh. InsyaAllah dia akan mendapatkan jodohnya.107 ditulis.. Lalu dibiarkannya menjadi tanah rata yang kosong. Tulis ayat 131-132 pada sehelai kertas dan sentiasa dibawa oleh orang yang berhasrat untuk berkahwin. Terjemahan: "Wahai Tuhan.dileburkan dengan air dan gunakan untuk mengubati bisul-bisul dan penyakit kulit lain. . dan aku limpahkan rasa cinta-ku kepada engkau dan supaya engkau diasuh di bawah perhatian-ku. fikiran dan hati. Ayat 105 . tambahkanlah ilmu kepadaku. ." 5." 6. Terjemahan: "Tuhanku menghancurkannya sehancur-hancurnya.Terjemahan: ". amalkan ayat 131 dan 132 Surah Toha selepas solat setiap solat fardu.Petua untuk dapat jodoh (sebagai tambahan kepada usaha2 lain). Ayat 120-135 dan Ayat 21-32 dari Surah Muhammad adalah ayat “penyejuk” iaitu penawar kepada orang yang panas baran dan untuk mententeramkan jiwa. Tiada engkau lihat atasnya bertinggi rendah. Sapukan pada tempat yang sakit.. 7." 4.

menghadapi sebarang kesempitan rezeki. Di dalam riwayat lain diceritakan oleh Abdullah bin Salam r. Mereka tidak terburu-buru dan tergesa-gesa dalam mengejar kesenangan. 8.a.Jika dia seorang yang miskin. Khasiatnya anda akan segera mendapat jodoh yang sesuai dengan agama. dan hendaklah engkau tekun bersabar menunaikannya. insyaAllah. (bahkan) Kamilah yang memberi rezeki kepadamu.w. Surah ini ditulis pada kertas kemudian dicurahkan keatasnya air panas..Jika dia seorang yang sakit.. Dan (ingatlah) kesudahan yang baik adalah bagi orang-orang yang bertaqwa. ketika keluarga Rasulullah s. insyaAllah dia akan memperolehi jalan mencari nafkah secara halal dan berkat. Mereka hanya melakukan sedikit pekerjaan dunia. insyaAllah akan sembuh dari penyakitnya. Firman Allah di dalam ayat berkenaan: “Dan perintahkanlah keluargamu serta umatmu mengerjakan sembahyang.a. namun kurnia yang diperolehi melebihi apa yang mereka kerjakan. beliau akan memerintahkan mereka mendirikan solat dan membaca ayat 132 surah Taha. 9. Kami tidak meminta rezeki kepadamu. Kemudian air tersebut digunakan untuk mandi.” Kebanyakkan yang mengamalkan tip ini mendapat kemurahan rezeki yang luas dan “low profile”. Kebanyakkan mereka akhirnya menjadi komited dalam beribadat atau melakukan aktiviti dakwah. . Membaca surah Taha. Allah SWT akan kurniakan ilmu pengetahuan dan tercapai segala maksudnya. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->