P. 1
Buku Panduan Pra

Buku Panduan Pra

|Views: 3,570|Likes:
Published by Ramlan Jusoh

More info:

Published by: Ramlan Jusoh on Jun 21, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/10/2014

pdf

text

original

DRAF GARIS PANDUAN PENGURUSAN PRASEKOLAH DI LUAR PREMIS (KOMPLEKS PRASEKOLAH, PUSAT-PUSAT KOMUNITI, RUMAH PANJANG, RUMAH

KEDAI, BANGUNAN KHAS, SEKOLAH MENENGAH & SEKOLAH MENENGAH TEKNIK)

1

1. Latar Belakang 1.1 Lokasi Prasekolah • Kompleks Prasekolah

Merujuk kepada pembinaan sebuah bangunan khas yang mempunyai lebih daripada satu buah kelas prasekolah,permintaan tinggi , tidak ada agensi pelaksana lain dan diurus selia oleh guru besar sekolah berhampiran. (Punca Kuasa.) • Bangunan Khas Merujuk kepada pembinaan sebuah bangunan khas yang mempunyai sebuah kelas prasekolah, permintaan melebihi 10 orang murid, tidak ada agensi pelaksana lain dan diurus selia oleh guru besar sekolah berhampiran • Pusat Komuniti Merujuk kepada sebuah bangunan yang dibina di kawasan perkampungan yang tidak mempunyai sekolah rendah , tidak ada agensi pelaksana lain serta diurus selia oleh guru besar sekolah berhampiran. (Punca Kuasa.) • Rumah Panjang Prasekolah yang diwujudkan di kawasan yang terdapat sebuah atau beberapa buah rumah panjang berdekatan. Kawasan tersebut tidak mempunyai agensi pelaksana prasekolah lain dan sekolah rendahnya terletak jauh daripada kawasan petempatan serta menyukarkan ibu bapa untuk menghantar anak-anak ke sekolah. Kelas prasekolah akan diurus selia oleh guru besar sekolah berhampiran. (Punca Kuasa.) • Rumah Kedai Prasekolah yang diwujudkan di kawasan permintaan tinggi dan sekolah rendah berdekatan tidak mempunyai kawasan untuk membina kelas prasekolah. Kawasan tersebut terdapat rumah kedai untuk dibuka prasekolah berbanding pembinaan baru yang melibatkan kos yang tinggi. Kelas prasekolah akan diurus selia oleh guru besar sekolah berhampiran. (Punca Kuasa.)

2

• Sekolah Menengah Prasekolah yang beroperasi di sekolah menengah dan mempunyai permintaan tinggi daripada penduduk setempat. Kelas prasekolah yang sedia ada di sekolah rendah berdekatan tidak dapat menampung permintaan . Kelas prasekolah diurus selia oleh pengetua sekolah tersebut. (Punca Kuasa.) • Skolah Menengah Teknik/Vokasional Prasekolah yang beroperasi di Sekolah Menengah Teknik/Vokasional dan mempunyai permintaan tinggi daripada penduduk setempat. Diurus selia oleh pengetua sekolah berkenaan. (Punca Kuasa.) • Sekolah Agama Bantuan Kerajaan(SABK) Prasekolah yang beroperasi di Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK) dan mempunyai permintaan tinggi daripada penduduk setempat serta diurus selia oleh guru besar sekolah tersebut. (Punca Kuasa.)

1.2

Objektif Prasekolah di Luar Premis Pendidikan Prasekolah di luar premis membolehkan murid: 1.2.1 Mempunyai sifat peribadi, perwatakan dan konsep diri yang positif untuk menjadi warganegara yang patriotik. 1.2.2 1.2.3 1.2.4 1.2.5 1.2.6 Menggunakan Bahasa Melayu dengan baik dan memperkembangkan kemahiran berbahasa untuk berkomunikasi. Menggunakan Bahasa Cina/Bahasa Tamil/bahasa ibunda suku kaum dengan betul untuk berkomunikasi yang menggunakan bahasa pengantar Bahasa Cina, Bahasa Tamil dan bahasa ibunda. Menggunakan Bahasa Inggeris dalam interaksi seharian selaras dengan kedudukannya sebagai bahasa kedua. Mengamalkan nilai-nilai Islam dalam kehidupaan seharian untuk murid beragama lslam.

1.2.7 Mengamalkan nilai-nilai murni dalam kehidupan seharian. 1.2.8 Mempunyai kemahiran kognitif, kemahiran berfikir dan kemahiran menyelesaikan masalah.

1.2.9 Mempunyai kematangan emosi dan kemahiran sosial.

3

1.2.10 Mempunyai kecerdasan dan kemahiran fizikal serta mempraktikkan amalan kesihatan dan keselamatan yang baik 1.2.11 Mempunyai daya kreativiti dan nilai estetiks untuk menghargai keindahan alam dan warisan budaya. 1.2.12 Mencapai dasar kerajaan dalam NKRA iaitu meningkatkan penyertaan murid-murid prasekolah sebanyak 20% menjelang 2012. 1.2.13 Memberi peluang pendidikan prasekolah kepada semua kanak-kanak tanpa mengira latar belakang sosial, agama, lokasi, dan tempat tinggal 1.2.14 Menampung permintaan masyarakat setempat 1.2.15 Mengatasi masalah tempat dan ruang yang sempit di kawasan sekolah 1.2.16 Mengurangkan jurang peluang pendidikan prasekolah antara bandar dan luar bnadar 2. DASAR PRASEKOLAH 2.1. KURIKULUM (KPK/KSPK) (Rujuk : Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan (KSPK) –BPK SPI Bil. 9/2010

2.2

PENGURUSAAN HAL EHWAL MURID

2.2.1 KEMASUKAN MURID Syarat-syarat Kemasukan Murid ke Kelas Prasekolah KPM 2.2.1.1 Warganegara Malaysia sahaja. 2.2.1.2 2.2.1.3 2.2.1.4 Kanak-kanak yang mencapai umur lima (5+) tahun pada hari pertama bulan Januari dalam tahun persekolahan semasa Kanak-kanak yang pada kohort umur empat (4+) tahun ke atas layak memohon . Keutamaan pemilihan berdasarkan kepada merit pendapatan ibu bapa/penjaga di bawah garis kemiskinan dan ”ranking” pendapatan perkapita keluarga dari rendah ke tinggi. Jumlah bilangan murid setiap kelas tidak melebihi daripada 25 orang-Rujuk kepada EPRD.

2.2.1.5

4

2.Pencatat Guru Besar GPK Pentadbiran/HEM/KoKu Seorang Guru Prasekolah Guru Prasekolah Seorang Guru Tahap 1 Seorang Guru Tahap 2 Seorang PPM Seorang Wakil Komuniti 2.2.3 2.2.2.2. 2.2.2.2 PEMILIHAN MURID 2. ***Sediakan borang-borang berkaitan ***Kaedah permohonan kemasukan Rujuk buku panduan lama.Ahli Jawatankuasa .2.5 2.2.4 2.6 Proses pemilihan murid prasekolah KPM hendaklah dibuat oleh Jawatankuasa Pemilihan Murid Prasekolah.7 5 . Sekiranya ada calon yang menolak tawaran tersebut.2. pihak Jawatankuasa Pemilihan berhak memilih calon-calon simpanan mengikut senarai keutamaan.2.2.6 2. Keputusan semua permohonan sama ada berjaya atau gagal hendaklah dimaklumkan kepada pemohon Pihak sekolah akan mengeluarkan surat tawaran dan borang penerimaan tawaran kemasukan murid prasekolah kepada ibu bapa/penjaga.2.2.Naib Pengerusi . Semua permohonan hendaklah diperakui (Berjaya/Gagal) oleh Jawatankuasa Pemilihan dalam mesyuarat tersebut. Pemilihan kemasukan murid hendaklah diberi keutamaan kepada kanak-kanak yang berumur lima (5) tahun ke atas.Ahli Jawatankuasa .2. 2.Ahli Jawatankuasa .Setiausaha .2.1 • • • • • • • • Pemilihan murid hendaklah dibuat oleh Jawatankuasa Pemilihan Murid Prasekolah yang terdiri daripada : .2.1.Pengerusi .2 Pihak sekolah hendaklah membuat siaran permohonan murid secara meluas dan menerima seberapa banyak permohonan sehingga tarikh tutup.

Langkah-langkah kawalan wabak penyakit – Sediakan borang-rujuk pihak berkuasa kesihatan. Pendidikan Percuma 2.6 Pakaian 2. 2. 2.2. 2.1. 2.7.4 2.2.2. Langkah kerahsian bagi pengidap penyaki (contoh HIV) 3.2. Tiada Pungutan Wang Tanpa Kebenaran Pendaftar Sekolah & Guru 2.8 2.3/1995 Pelaksanaan Skim Takaful Kemalangan Diri Berkelompok bagi semua pelajar sekolah kerajaan dab bantuan kerajaan.4 Surat Perjanjian/Sewa/Kebenaran menggunakan premis/tanah/setuju terima (Rujuk : Bahagian Pembangunan dan Perolehan KPM) – Rujuk kepada arahan perbendaharaan.1 Pakaian seragam prasekolah mesti mengikut jadual yang ditetapkan 2.5.9 Pihak Jawatankuasa Pemilihan berhak menolak permohonan yang didapati maklumat yang diberikan palsu Sekiranya terdapat murid yang telah diterima masuk. • Pungutan Insuran – Perlindungan kepada murid prasekolah 2.6. Pentadbiran Am 6 .5 • Insuran Takaful Surat Pekeliling Ikhtisas Bil. didapati maklumatnya PALSU.7 Kesihatan 2.5. pihak sekolah hendaklah memberhentikan murid dengan cara mengeluarkan notis kepada ibu bapa/penjaga. Kanak-kanak yang belajar di kelas prasekolah KPM tidak perlu membayar yuran.7.3 Akta/ Surat Pekeliling Pemilihan dan kemasukan kanak-kanak ke kelas prasekolah tertakluk kepada Akta Pendidikan 1996(Akta 550) dan SPI Bil.1.2.15 Tahun 2002.2.2.6.2.3 2.2 Kanak-kanak prasekolah mesti memakai kasut dan sarung kaki setiap hari. **** Tiada dalam Pekeliling – Tindakan BPSH _Surat Siaran/Pekeliling 2.2.

1 Struktur Organisasi GURU BESAR PK PENTADBIRAN PK HEM PK KOKURIKULUM PRA 3 PRA 2 PRA 1 GURU PRA GURU PRA GURU PRA PPM PPM PPM Prasekolah yang berada di Sek. 7 . Rujuk Surat Pekeliling Ikhtisas Syarat kemasukan prasekolah ke Sek. Menengah/SM Teknik/Vokasional/SABK adalah tanggungjawab pentadbir sekolah berkenaan di mana prasekolah itu berada. Menengah/SM Teknik/Vokasional/SABK Keutamaan kemasukan seperti syarat sedia ada.3.

2 Peranan & Bidang Tugas. c. Membantu Guru Besar / Pengetua mengikut fungsi masing – masing meliputi cawangan-cawangannya. bantuan makanan .1 Guru Besar Guru besar adalah bertanggungjawab kepada perkara-perkara berikut: a. j. Membantu Guru Besar / Pengetua membuat pencerapan dan pemantauan pengajaran dan pembelajaran (P&P) prasekolah 8 . f. kebajikan . e. ceria dan semua peralatan berfungsi. c. d. b. Membantu Guru Besar / Pengetua membuat penyeliaan dan pemeriksaan pengurusan prasekolah. Menyediakan anggaran belanja mengurus tahunan seperti gaji . Memastikan tatacara pengurusan aset alih kerajaan dilaksanakan seperti yang dikehendaki. Menjalin hubungan baik antara pihak sekolah . i. Memastikan kurikulum prasekolah dilaksanakan sepenuhnya dan pemantauan hendaklah dibuat secara berterusan sekurang-kurangnya tiga (3) kali setahun . g. kurikulum dan kokurikulum.2 Penolong Kanan a.3. 3.2. prasekolah jagaannya dengan komuniti .2. Memastikan guru yang mempunyai opsyen prasekolah mengajar di kelas prasekolah. elaun . Guru Besar yang dipertanggunjawabkan ke atas prasekolah di luar premis mempunyai tanggungjawab penuh ke atas pengurusan prasekolah berkenaan walaupun prasekolah beroperasi di luar sekolah. h. 3. Memastikan kelas prasekolah di bawah jagaannya berada dalam keadaan selamat . kewangan . keselamatan . Memastikan setiap kelas prasekolah di bawah jagaannya mempunyai seorang Pembantu Pengurusan Murid yang dilantik oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran. Guru Besar / Pengetua membuat pencerapan dan pemantauan pengajaran dan pembelajaran (P&P) prasekolah . Bertanggungjawab kepada kelas prasekolah di bawah jagaannya secara menyeluruh meliputi bidang pentadbiran . b. PCG dan penyelenggaraan/baik pulih.

f. Memastikan P & P dijalankan mengikut kurikulum yang ditetapkan. d. Urusan Pentadbiran Kelas Prasekolah • • • • • • • • Membantu guru mendaftar kehadiran muridd-murid prasekolah setiap hari Membantu guru membuat inventori paralatan dan bahan di dalam kelas prasekolah Melaksanakan tugas dalam urusan surat menyurat yang berkaitan dengan prasekolah Merekodkan pembelian bahan dan peralatan prasekolah Mengemas kini data dan maklumat bagi murid-murid prasekolah Menguruskan pendaftaran murid-murid prasekolah Menghubungi agensi-agensi lain atau pihak luar yang bekerjasama atau bagi mendapatkan maklumat berkaitan prasekolah. ( Sila rujuk Surat Pekeliling Ikhtisas Bil.1. Menyediakan pengurusan kewangan . Melaksanakan pengurusan murid .2.4 Pembantu Pengurusan Murid Pembantu Pengurusan Murid bertanggungjawab ke atas tugas-tugas seperti berikut:3.3 Guru Penolong Prasekolah Guru prasekolah adalah bertanggungjawab kepada perkara-perkara berikut : a. Memastikan aktiviti kokurikulum ( koakademik ) dilaksanakan seperti yang ditetapkan. b. Membantu guru membuat lawaatan sususlan ke rumah ibu bapa atau penjaga murid bagi murid-murid yang bermasalah 9 . Mengisi maklumat murid dalam SMPK.9/2003 ) 3.4. g.3.2. e. Memastikan keselamatan murid prasekolah terjamin.2. c. Memastikan Pembantu Pengurusan Murid melaksanakan tugas seperti yang ditetapkan .

peti ais dan sebagainya. peralatan dapur. minat untuk meneroka dan menjelajah dalam kalangan murid prasekolah. Mengemas dan membersihkan perkakasan seperti pinggan. • • • 3.3 • • • 10 .2 • • • • • Membantu guru dalam menguruskan akaun dan prkara yang berkaitan dengan kewangan prase3kolah Merekodkan perbelanjaan dan ssumbangan yang diterima u ntuk prasekolah Urusan Pengajaran/Pembelajaran Murid-murid Prasekolah Membantu guru prasekolah merancang aktiviti bimbingan dan asuhan Membantu menimbulkan suasana yang selesa.4. berzat dan seimbang bagi murid-murid prasekolah. cerek.• • 3. kesediaan dan perkembangan murid prasekolah. cawan. Membantu memilih dan menyeddiakan bahan-bahan serta peralatan yang sessuai dengan keperluan. selamat dan mengembirakan bagi merangsang bimbingan dan asuhan. Membantu mewujuddkan dan merangsang naluri ingin tahu. mangkuk. Memberi bantuan kepada murid-murid dan mendampingi mereka semua menjalankan aktiviti-aktiviti harian di sekolah supaya mereka dapat melibatklan diri secara aktif.2. Membantu mengawas dan menjaga keselamatan. Menyedia dan mengemaskan bilik darjah dan bilik-bilik atau ruang yang lain sebelum dan selepas kelas termasuk menyapu. mengunci kelas dan menjaga kebersihan bilik darjah dan ruang-ruang lain. kesihatan dan keselesaan murid-murid sama ada di dalam atau di luar kawasan sekolah semasa murid-murid berkenaan di bawah jagaannya.2. piring. Membantu guru prasekolah dalam menyediakan pengajaran dan pembelajaran Urusan Penyediaaan Makanan /Mengemas/ Membersih Menyedia dan menghidangkan makanan dan minuman yang bersih. Membantu merangsang dan meningkatkan motivasi murid prasekolah supaya bersedia untuk belajar.4.

................................) • Pendaftaran murid( SPI.........3.......... tutur bahasa dan kekemasan diri................... 3......) • Inventori (Akta Prosedur Kewangan 1957/Arahan Perbendaharaan/Pekeliling Kewangan KPM........................• Mengatur kerusi dan meja serta membantu guru menyusun alat dan bahan pengajaran di dalam kelas..........) • Jawatankuasa kurikulum prasekolah (......4 Urusan Menjaga Hal Ehwal Murid • • • • • • Melayani kerenah murid-murid prasekolah dan menolong memastikan murid-murid sentiasa berkeadaan bersih.. Menyambut kedatangan murid-murid semasa menghadiri kelas dan juga memastikan murid-murid keluar kelas dalam keadaan selamat........ Membantu guru prasekolah menjaga keselamatan alatan dan kemudahan prasekolah di dalam dan di luar kelas....... Membantu murid-murid ke tandas sekiranya perlu dan membantu memerhatikan murid-murid sentiasa dalam keadaan sihat dan bersih.) • Jawatankuasa prasekolah (........................................ Berusaha untuk menjadi contoh teladan yang baik kepada murid-murid dari segi tingkah laku................................................... 3....) • Penyelenggaraan (................................ Membantu mengawasi murid-murid prasekolah semasa ketiadaan guru prasekolah................) • Kursus /Bengkel/Mesyuarat (...............) • Kewangan(Akta Prosedur Kewangan 1957/Arahan Perbendaharaan/Pekeliling Kewangan KPM...................4.........................................2.......................... Sistem Fail: Fail-fail yang dicadangkan untuk kelas prasekolah • Pekeliling berkaitan pengurusan prasekolah( SPI......) • Takwim tahunan dan rancangan tahunan • Aktiviti tahunan berserta laporan dokumentasi • Perincian tugas guru dan PPM (....) 11 ....

. 4. Murid prasekolah (Dapatkan Maklumat daripada Unit Kaunseling. 6/2000 dan Bil. • Menubuhkan jawatankuasa waris kelas prasekolah dalam kalangan ibu bapa yang ada murid di kelas prasekolah ( Punca kuasa. Kesedaran ibu bapa untuk menggalakkan murid datang ke kelas prasekolah: • Memberikan khidmat nasihat dengan mengadakan sesi perjumpaan berkala dengan ibu bapa untuk memberikan keyakinan dan kesedaran kepada ibu bapa berkenaan.. keceriaan & kebersihan yang dapat membantu aspek pengajaran dan pembelajaran......2 Memastikan bangunan prasekolah berada dalam keadaan selamat Memantau..3 .4. keselamatan. Pengurusan Fizikal Mengamalkan dan membudayakan konsep 3K. Khidmat Runding Cara... sesuai untuk pelaksanaan pelbagai aktiviti pengajaran dan pembelajaran serta 12 4.-PU(A) 118/98 tidak terpakai bagi keperluan ini rujuk memo PUU KPM bertarikh ....3.) a. Ketua kampung / JKK/Tuai Rumah d.. Keselamatan Bangunan i) Bangunan konkrit (batu) ii) Bangunan kayu iii) Bangunan separa kayu dan separa konkrit iv) kabin v) Binaan bahan komposit – prasekolah rumah panjang / pusat komuniti Premis yang dibina hendaklah mengandungi ruang yang sempurna. menyelia....1 4.UNIT HEM bagaimana cara untuk melibatkan ibu bapa dan komuniti dalam prasekolah) ( Kena adakan perbincangan dengan pihak agensi yang terlibat) 4.. Komuniti setempat c.. Ibu bapa /penjaga b.3.4/2002 4. memeriksa serta mendapatkan kerjasama daripada agensi lain ang berkaitan (Seperti Jabatan Bom & Penyelamat/PBT/JKR/JPAM Rujukan: Buku Konsep dan Sekolah Selamat-SPI Bil.1 ...

Bagi muridmurid yang menggunakan jalan air. 10. TNB dan Pelan laluan kecemasan dipamerkan ditempat yang mudah dilihat. Pemeriksaan saluran hos tong gas hendaklah dijalankan secara berkala. Pendawaian elektrik diselenggara secara berjadual 6. Pintu dan tingkap premis hendaklah dipasang jeriji dan mudah dibuka dari dalam supaya jeriji tersebut tidak menjadi perangkap apabila berlaku kebakaran/kecemasan. 1. Klinik Kesihatan. 14. Hanya waris yang sah atau wakil yang diberi kebenaran sahaja boleh mengambil muridmurid prasekolah (perlu sediakan prosedur) 9. jaket keselamatan yang mencukupi dan selamat digunakan perlu disediakan.3. Bomba.3. Alat pemadam api diselenggara secara berjadual 7. 2. Keselamatan Murid. Pembinaannya mesti mengambil kira keperluan orang kurang upaya (OKU) seperti laluan kerusi roda. Langkah-langkah keselamatan bangunan 1. Pintu rintangan/kalis api perlu disediakan (terutama pintu bahagian dapur) 8. Latihan kecemasan/kebakaran dan lain-lain 4.2. 13. 4. Keselamatan Ruang P & P 13 . Atap/bumbung yang bocor perlu diganti 5.mendapat kelulusan daripada pihak Jabatan Kerja Raya. 4. Rujuk buku Dokumen Spesifikasi Bangunan dan Peralatan. tandas dan rel pemegang (railing) yang dapat digunakan oleh semua golongan murid. Pengawal lalu lintas merangkap pengawal keselamatan perlu ada di premis tersebut untuk menjamin keselamatan murid-murid prasekolah. Kawasan taman permainan luar mesti berpagar 3.3. Insurans untuk murid perlu ada. Setiap premis mestilah diselenggara dengan ubat pembasmi serangga dan haiwan perosak secara berkala Nombor telefon Polis. Longkang di sekeliling bangunan hendaklah bertutup 2. Kamera litar tertutup (CCTV) perlu dipasang di luar premis (mengikut keperluan) 11.

3. Tempat pendaratan pengguna perlu dilapisi dengan rubber tiles.7. 4. Elakkan tanaman yang beracun dan berduri di kawasan taman permainan. 4. 2. 1. Peralatan yang tajam disimpan ditempat yang selamat selepas aktiviti P & P. Keselamatan Bekalan Air.3. Semua sambungan peralatan elektrik hendaklah diletak ditempat yang terlindung. letakkan papan tanda TIDAK SELAMAT DIGUNAKAN. Perigi hendaklah sentiasa ditutup atau dipagar. 2. Peralatan perabot berada dalam keadaan selamat. Mengandungi bahan asas seperti pembalut luka dan krimpencuci luka sahaja. Peti pertolongan cemas mestilah lengkap dan kandungan sentiasa dikemaskini dan tidak melampaui tarikh luput. 2. Paip air ditutup selepas digunakan. Bagi yang telah rosak.8.3. Susunan peralatan dapur bersesuaian 2.3.6. Pastikan peralatan letrik berada dalam keadaan selamat 5. Pintu tandas sentiasa ditutup 3. 4. Keselamatan Ruang Penyimpanan Barang. Pintu tandas dari dalam mudah untuk dibuka. Aspek kebersihan yang perlu dimabil pehartian adala seperti berikut: 14 . 4.3. Alat Pemadam Api bersaiz kecil ( 1 kg ) 4.9. 4.1.5. Barang-barang yang disimpan di dalam stor hendaklah teratur dan dilabel 4.4. 4. Keselamatan Ruang Tandas 1.3. 3. Keselamatan Generator. Lantai berada dalam keadaan bersih dan dialas dengan non slippery floormat. 3. Pastikan semua alat permainan luar selamat digunakan. Keselamatan Kawasan Permainan Luar 1. Tabung gas dan salur getah gas diselenggara bagi mengelakkan kebocoran. Hendaklah diletak tempat yangmudah dilihat dan dilabelkan. Keselamatan Ruang Dapur 1. 4. Ruang pengaliran udara seperti tingkap dibuka 3. 1.

Berus gigi hendaklah disimpan di dalam bekas yang bertutup. Rak penyimpanan makanan. 4. Lantai dan tingkap hendaklah sentiasa dicuci/dilap 5. 3. 4. Bangunan kelas prasekolah sentiasa bersih dan kemas 4. Mengadakan sudut-sudut pembelajaran yang ditetapkan dan berubah mengikut tema dalam Kurikulum Prasekolah 2.4.4.4. 2. (Kipas dan lampu) 7. Cermin di ruang urus diri hendaklah diletakkan sesuai mengikut ketinggian murid 4 hingga 6 tahun. Tandas perlu dibersihkan setiap hari dan diletakkan pewangi dan dilap dengan antikuman. Kebersihan Dapur 1. Pam/curah tandas selepas digunakan 5. Peralatan berada dalam susun atur yang kemas dan menarik. mangkuk tandas.4. Kelas hendaklah sentiasa bersih. Kebersihan Kawasan Permainan Luar 15 . 4. Ruang pengajaran dan pembelajaran hendaklah dialas. Rumput sentiasa dalam keadaan pendek dan kemas.4. Sisi tepi kaunter hendaklah dilapik dengan sejenis getah atau plastic pvc 8. Kerusi dan meja murid bersih dan selamat 4. 3. sinki dan cermin sentiasa dicuci/dilap dengan menggunakan cecair pencuci anti bakteria 3.4. Kebersihan Ruang P & P 1. 2. 2.1.2. Lantai dan tingkap sentiasa dicuci/dilap dengan menggunakan cecair pencuci anti bakteria 4. tanpa sawang dan habuk. Pinggan.5. Lantai ruang penyediaan makanan hendaklah dilap setiap hari dengan cecair anti kuman 7. Kebersihan Fizikal Bangunan 1. mangkuk dan cawan murid dibersihkan selepas digunakan 3. Penyimpanan bahan kering dan basah di tempat yang bersesuaian 6. Tong sampah yang bertudung dan hendaklah sentiasa bersih 5. Kebersihan Tandas 1. dapur dan peti sejuk mesti dalam keadaan bersih.4.3. Lantai. 6. Tandas perlu dibersihkan secara berkala. Longkang sentiasa dicuci dan bersih. Cecair pencuci tangan anti bakteria disediakan di dalam tandas dan sinki 4. Peralatan memasak dibersihkan selepas digunakan.

Sick bay Taman sains/kebun hendaklah dijaga.Tandas Kumbahan ** sistem perkumbahan sekolah pedalaman Pendawaian Alat pemadam kebakaran Permainan Luar Saluran perpaipan Padang permainan Tempat pelupusan sampah Pokok-pokok yang berduri atau 16 . 4. 4. Rumput berada dalam keadaan pendek dan kemas Tanaman hiasan yang bersesuaian dan selamat Wujudkan taman sains Ruang permainan luar yang berturap hendaklah dibersihkan setiap hari manakala yang berumput pula perlu dipotong tiga minggu sekali. Kebersihan Bekalan Air. 4.Ruang makan .1. Langkah-langkah keceriaan.6. Langkah-langkah Penyelenggaraan.5.Ruang urus diri . beracun adalah dilarang.Ruang penyimpanan . 4.1.6. 4.Ruang tamu . Ruang-ruang tersebut adalah seperti berikut: Ruang penyediaan makanan .Ruang permainan luar .5. Keceriaan (luaran dan dalaman) Setiap ruang di dalam kelas prasekolah hendaklah dalam keadaan ceria supaya timbul suasana yang kondusif untuk aktiviti pembelajaran dan pengajaran . Perigi (jika ada) hendaklah dibubuh ubat pembunuh jentik-jentik (abate). 3. 2. Penyelenggaraan Bangunan/Fizikal Peralatan Perabot .4.

3. kesihatan dan JKR. Setiap kelas prasekolah hendaklah menyediakan buku kehadiran/kedatangan. Rekod Pergerakan . atau thumb scan untuk pentadbir. Piawaian bangunan-Perlu ada mesyuarat dengan agensi terlibat. Buku rekod keluar masuk murid prasekolah hendaklah disediakan supaya pergerakan murid dapat dipantau.2 Contoh Iklan Contoh hebahan Contoh brosur Butir-butir yang perlu ada : 17 . 4. Kelulusan pihak PBT (OP) – permit menduduki Bomba Kesihatan JKR (CF) Pastikan premis yang diduduki mendapat kelulusan dari pihak berkuasa tempatan. pihak bomba. ` Masukkan contoh buku kehadiran.Sediakan jadual penyelenggaraan berbentuk carta gantt atau senarai pemantauan bagi setiap aspek di atas. buku pergerakkan PENDAFTARAN MURID : Pihak institusi perlu membuat tindakan berikut : 5.7.1. ** 5. Buku pelawat hendaklah disediakan untuk merekod nama pelawat dan tujuan melawat kelas prasekolah. Setiap kelas prasekolah hendaklah menyediakan buku kehadiran/kedatangan untuk murid. 4.8. Buku Pergerakan Pentadbir/guru & PPM hendaklah disediakan dan diletakkan dikelas prasekolah.1 Promosi : Promosi pendaftaran murid boleh dibuat melalui Iklan / Hebahan / Brosur / Pamplet / Kain rentang. Buku Rekod Kehadiran 1.8. buku pelawat. kad perakam. guru & PPM(untuk prasekolah di luar premis) 2. 4. 4. • • • 5.

5. Pekan Sehari. Kanak-kanak yang mencapai umur 4 dan 5 tahun pada hari pertama bulan Januari dalam tahun persekolahan semasa.3. Merit berdasarkan ranking pendapatan ibubapa/penjaga dari rendah ke tinggi.3. Mengikut pendapatan perkapita berdasarkan pendapatan Garis Kemiskinan.2. Kadar jumlah murid bagi setiap kelas ialah tidak 18 . ii.5. 5.3 Jangkamasa Pendaftaran (Tarikh ). Walau bagaimanapun keutamaan diberi kepada kanak-kanak yang berumur 5 tahun. Pasar Malam.jalan. Pasaraya.3.2. kedai.2. iii.6 Dokumen-dokumen yang perlu dibawa (Surat Beranak / Mykid /Siji l Anak Angkat).2 Tajuk (Permohonan Kemasukan Ke Kelas Prasekolah Tahun 2011 5.3.5 Tempat Pendaftaran.3 Tempat atau lokasi meletakkan iklan / Hebahan / Brosur / Pamplet / Banner. 5. rumah ibadat. pagar sekolah dan lain-lain tempat yang sesuai. 5. iv.2 Tempat awam seperti dewan orang ramai. Nama Prasekolah / Pusat .2. Pasar Tamu.1 ).4 Waktu Pendaftaran. 5. Pasar Tani.1 Surat edaran kepada ibu/bapa/penjaga melalui murid 5.2. persimpangan.Merujuk kepada peraturan-peraturan (penerimaan kemasukan murid ke sekolah rendah). Portal Jabatan Pelajaran Negeri dan PPD *** contoh iklan Syarat-Syarat kemasukan Ke Kelas Prasekolah KPM Syarat-syarat yang melayakkanSeorang kanak-kanak itu mengikuti kelas prasekolah Kementerian Pelajaran Malaysia adalah seperti berikut: i. Warganegara Malaysia . masjid. 5. 5.2.

Proses pemilihan murid prasekolah KPM hendaklah dibuat oleh Jawatankuasa prasekolah 19 . v.lebih daripada 25 orang.

o Tindakan JPN Dokumen Yang Diperlukan Surat Siaran - JPN Guru Besar Borang Permohonan Kain rentang /pengumuman semasa perhimpunan sekoah - - o Guru Besar o Guru Besar / PK 1 / Guru Prasekolah - Pemilihan murid dibuat prasekolah (G/B.PROSES KERJA Proses permohonan yang disediakan sebagai panduan kemasukan ke kelas prasekolah: Proses Kerja Mengeluarkan Surat Siaran ke sekolah o . Mengeluarkan surat tawaran dan borang penerimaan tawaran kemasukan murid prasekolah kepada ibu bapa/penjaga melalui sekolah berkenaan.sekolah untuk pengambilan murid -murid prasekolah. P/K Prasekolah). Guru Besar / PK 1 / Guru Prasekolah - o o Guru Besar JPN / PPD / Sekolah Surat tawaran/ borang jawapan penerimaan 20 . Menyemak borang permohonan dan kembalikan borang yang tidak lengkap kepada pemohon untuk dilengkapkan. oleh AJK & Guru Borang Permohonan Kemasukan Ke Kelas prasekolah/Sijil Lelahiran Slip Gaji ibu bapa/penjaga/Penyata Pendapatan yang telah disahkan Kad Pengenalan ibu bapa / penjaga o Menghantar borang kemasukan murid yang dipilih ke PPD untuk pengesahan. masyarakat sekitar dan sekolah-sekolah yang berdekatan Menetapkan tarikh tutup penyerahan borang ke sekolah. Membuat hebahan / siaran / iklan kepada ibu bapa / penjaga. Menyediakan borang kemasukan ke o kelas prasekolah.

o Guru Besar / Guru Prasekolah Guru Besar / Guru Prasekolah 21 . murid ke BS o Tindakan JPN / PPD / Sekolah JPN / PPD / Sekolah Guru Besar / Guru Prasekolah Dokumen Yang Diperlukan Surat jawapan permohonan Data murid prasekolah Surat Siaran - - Mengeluarkan surat siaran kepada ibu bapa/penjaga murid. Membuat pendaftaran murid di kelas prasekolah o - Surat Siaran - o Memastikan AJK Prasekolah mengadakan orientasi murid prasekolah di sekolah masing-masing.Proses permohonan yang disediakan sebagai panduan kemasukan ke kelas prasekolah: Proses Kerja Menerima jawapan penerimaan o tawaran dari ibu bapa/penjaga. Menghantar data sebagai rekod.

Menyediakan laporan mesyuarat pemilihan. TAMAT 22 . Sekolah menetapkan tarikh tutup penyerahan borang ke sekolah. Menghantar laporan berkaitan keputusan akhir Menyimpan salinan laporan. borang kemasukan ke kelas Sekolah membuat hebahan / siaran / iklan kepada ibu bapa / penjaga.CARTA ALIRAN KERJA ____________________________________________________________________________ CARTA ALIRAN YANG DISEDIAKAN UNTUK PELAKSANAAN KELAS PRASEKOLAH KPM MERANGKUMI: MULA JPN mengeluarkan Surat Siaran ke sekolah . Membuka Permohonan kemasukan ke kelas prasekolah Menyemak borang permohonan dan kembalikan borang yang tidak lengkap kepada pemohon untuk dilengkapkan Mesyuarat Jawatankuasa Pemilihan Menghantar keputusan akhir status permohonan kepada pemohon. JPN menyediakan prasekolah.sekolah untuk pengambilan murid -murid prasekolah pada bulan Jun setiap tahun. masyarakat sekitar dan sekolahsekolah yang berdekatan setiap Julai .

6. cuti bersalin cuti sakit berpanjangan yang disahkan oleh doktor kerajaan berkursus jangka pendek cuti rehat Cuti ganti Cuti haji 6.1 Pihak pentadbir boleh mendapatkan Pengasuh Sambilan apabila PPM tidak hadir bertugas atas sebab : i. vi. ii. ii.2.2 Maklumat Tambahan untuk integrasi .1.1.3 Melantik GSTT dan diarah mengajar terus kelas Prasekolah (khusus untuk di pedalaman) 6.BPKhas Pembantu Pengurusan Murid (PPM) 6. CUTI 6. (Hanya guru bertauliah sahaja dibenarkan mengajar di prasekolah) 6. JPN perlu memohon peruntukan elaun pengasuh sambilan dibawah OS29000 (ABM Kewangan) .4 6. iii. iv. cuti bersalin cuti sakit berpanjangan yang disahkan oleh doktor kerajaan cuti tanpa gaji yang diluluskan Cuti haji ** rujuk surat pekeliling yang berkaitan.1 Guru 6. iv. v.1 Pihak pentadbir perlu memastikan terdapat guru ganti di kelas prasekolah jika guru prasekolah tidak hadir bertugas atas sebab : i. iii.2 Guru Tahap 1 di sekolah tersebut diarah mengajar ke kelas prasekolah dan tempatnya diganti dengan GSTT.1.1.

Surat permohonan PPM sambilan yang lengkap perlu dihantar ke Unit Pengurusan Prasekolah.1.1. iv. Pengambilan Kakitangan. Surat permohonan calon. 7. Salinan kad pengenalan calon. iii.2.3. ii. Salinan *cuti bersalin/bertukar/cuti tanpa gaji/ cuti sakit berpanjangan Pembantu Pengurusan Murid. Syarat-Syarat Pengambilan PPM Sambilan 7. 7. .1.1.Tafsiran sakit berpanjangan-rujuk bab C Perintah Am 7. Salinan Sijil Pelajaran Malaysia atau setaraf dengannya . Sektor Pengurusan Sekolah dan surat lantikan akan diuruskan oleh Unit Perjawatan. dan Syarat khas lulus Bahasa Melayu. Sektor Khidmat Pengurusan Pendidikan/Pejabat Pelajaran Daerah Dapatkan contoh Borang daripada JPN Perak. Surat cadangan akan diproses oleh Unit Pengurusan Prasekolah. Pihak sekolah memohon untuk mendapat PPM sambilan dari JPN dengan disertakan bersama : i. Sektor Pengurusan Sekolah. Jabatan Pelajaran Negeri / Pejabat Pelajaran Daerah 7.1.

2 Elaun a) b) c) Imbuhan Tetap Khidmat Awam (ITKA) (rujuk jadual skim perkhidmatan dan gred gaji) Imbuhan Tetap Perumahan (ITP) (rujuk jadual skim perkhidmatan dan gred gaji) Bantuan Sara Hidup (COLA): (Penjawat Awam Tetap) . PENGURUSAN KEWANGAN Pengenalan Prasekolah mempunyai peruntukan kewangan sendiri. Semua pembayaran gaji guru dan PPM di bawah skim berjawatan tetap dibayar melalui eSPKB 8.1.PENGURUSAN KEWANGAN 8. Imbuhan Tetap Khidmat Awam (ITKA). Sebagai pengurus sekolah guru besar perlu mengetahui peranan dan tanggungjawab dalam mengurus kewangan tersebut.1 Gaji (rujuk skim perkhidmatan dan gred gaji) 8.1. Ia perlu diuruskan dengan sempurna mengikut prosedur yang betul. Imbuhan Tetap Perumahan (ITP) dan Bantuan Sara Hidup ( COLA ) untuk guru dan Pembantu Pengurusan Murid ( PPM ) mengikut kelayakan.1 Emolumen ( 10000 ) (Guru dan Pembantu Pengurusan Murid (PPM) Merangkumi pembayaran gaji dan elaun. PERUNTUKAN DI BAWAH AKTIVITI PRASEKOLAH YANG DIURUSKAN OLEH SEKOLAH 8.

00 RM 200. Pedalaman 1 Pedalaman 2 Pedalaman 3 RM 500.00 RM 1500.00 RM 100. ii. d) Kategori A Kategori B Kategori C RM 300.i. iii. Elaun Pembantu Pengurusan Murid Sambilan a) b) Mengisi kekosongan jawatan Menggantikan PPM yang bersalin/bercuti panjang . III.00 RM 1000.00 8.4 Dokumen yang perlu dihantar ke Pejabat Pelajaran Daerah (PPD)/Jabatan Pelajaran Negeri (JPN)/Pejabat Akauntan Negara (AG) a) Guru dan PPM lantikan baru Kew 8 Borang KWSP Salinan muka hadapan buku bank Penyata pengiraan gaji SG 20 .1.1.3 KWSP a) b) Majikan 12% Individu 11% (rujuk jadual KWSP) 8.00 Elaun Pedalaman (Penjawat Awam Tetap) i. ii.

4.2. Tuntutan hendaklah dikemukakan ke PTJ masing-masing pada atau seburlum10 haribulan berikutnya setiap bulan 8.8.2.10 sehari COLA ( Semenanjung sahaja ) i. Kadar Elaun : Elaun Pembantu Pengurusan Murid Sambilan dibayar berdasarkan kepada bilangan hari bekerja dalam sebulan dengan kadar a) b) c) Elaun harian ITKA RM 30.2 Dokumen yang perlu dihantar ke Pejabat Pelajaran Daerah (PPD)/Jabatan Pelajaran Negeri (JPN)/Pejabat Akauntan Negara (AG) a.05 RM 8. d. Kew 304 Kew 304A Penyata pengiraan gaji Jaduan kehadiran Laporan Perubahan gaji Salinan muka hadapan buku bank Borang KWSP (Borang A) – 2 salinan 8.2.90 sehari RM 4.2.2. III.30 8. Pastikan tuntutan tersebut dibuat di bawah peruntukan aktiviti prasekolah (030201) 8.2. c. b. g. e. ii.1. Jika tersalah caj sila maklumkan ke PTJ masing-masing untuk tujuan jurnal. f.3. Kategori A Kategori B Kategori C RM 13.70 RM 4. .

3.kadar tertentu ditetapkan bagi memudahkan tuntutan dibuat oleh pihak sekolah.1 Bantuan PCG : a) Bantuan Perkapita ( PCG ) merupakan satu peruntukan kewangan untuk pembelajaran yang diperuntukan kepada setiap murid prasekolah samada sekolah bertaraf kerajaan atau bantuan kerajaan.3.4. Kadar. lebihan tuntutan PCG tersebut perlulah dikembalikan ke unit hasil PPD/JPN.3. 8.3 Bantuan Murid : 8. Pelarasan tidak dibenarkan Jika bilangan murid tidak mencapai 25 orang setelah tuntutan diterima. b) 8. Bahan-bahan yang boleh dibeli dengan menggunakan Bantuan PCG : a) Pembelian peralatan dan bahan habis guna untuk tujuan P&P b) Penyelenggaraan peralatan dalam dan luar bilik darjah dan lain lain peralatan bagi tujuan P&P . Kaedah Tuntutan a) b) c) d) e) f) Sekolah membuat permohonan ke unit kewangan JPN/PPD menggunakan Borang PS Asas permohonan dibuat berasaskan senarai nama murid pada 1 Oktober tahun sebelumnya. PCG prasekolah diberikan kepada 25 orang murid setiap kelas manakala kelas integrasi pendidikan khas tujuh (7 ) orang setiap kelas dengan kadar RM 100. Permohonan tambahan peruntukan hendaklah dibuat ke PPD/JPN selewat-lewatnya pada bulan Julai tahun semasa jika sekiranya permohonan awal tidak mencukupi bagi enrolmen untuk sesebuah kelas.3. 8.00 seorang murid setahun.3.8. Borang tuntutan yang telah lengkap hendaklah dikemukakan ke JPN/PPD selewat-lewatnya pada 30 November tahun sebelumnya.2. Baki Bantuan PCG yang bernarkan dibawa ke tahun hadapan hendaklah tidak melebihi 10% .

3.c) d) Pembelian buku rujukan ensiklopedia.1573/17/Jld. Tatacara perbelanjaan bantuan PCG: a) b) c) d) e) f) Sedia anggaran dan perancangan belanjawan aktiviti tahunan Dapatkan sebut harga / buat tinjauan harga Sediakan nota minta Sediakan pesanan kerajaan (LO) Dapatkan perkhidmatan atau perolehan Urusan bayaran . dan lain-lain yang bersesuaian untuk tujuan P&P Program dan lawatan yang berunsurkan pendidikan yang boleh member pengukuhan proses P&P samada semasa cuti persekolahan atau hari persekolahan. 5/2002 – Pemberian Bantuan Perkapita untuk sekolah rujukan KP. e) Perolehan adalah dibenarkan dengan kadar terhad f) Rujuk pekeliling kewangan Bil.5.14(4) bertarikh 16 Oktober 2002 jadual 1C(1) 8. video tape.

BORANG PS TUNTUTAN BANTUAN PERKAPITA PRASEKOLAH .JADUAL 1 KADAR BANTUAN PERKAPITA BAGI PRASEKOLAH BIL JENIS BANTUAN KADAR BANTUAN A BANTUAN PERKAPITA RM 100.00 SEORANG MURID SETAHUN CATATAN :Jumlah tuntutan yang boleh dibuat bagi setiap kelas adalah berdasarkan bilangan murid maksimum seramai 25 orang 1 kelas bagi prasekolah biasa dan 7 orang bagi prasekolah integrasi.

TELEFON SEKOLAH 4.NAMA DAN ALAMAT BANK 5. (Nama dan Tanda tangan Guru Besar) .1..NO.NO. BILANGAN MURID PADA 1 OKTOBER TAHUN SEMASA PADA HARI PERTAMA PERSEKOLAHAN : ___________ MURID JENIS TUNTUTAN ASAS PERKIRAAN JUMLAH TUNTUTAN(RM) a) Bantuan Perkapita ________ Murid x RM 100 Disahkan bahawa bilangan murid yang belajar di kelas prasekolah pada ____________ (nyatakan tarikh) adalah benar. Tarikh : Cop Sekolah : …………………………………………….KOD SEKOLAH 3.NAMA DAN ALAMAT SEKOLAH : ________________________________ ________________________________ 2. AKAUN BANK : : : : ________________________________ ________________________________ ________________________________ ________________________________ : ______________ MURID ATAU BILANGAN MURID YANG DIJANGKA 6.

80 untuk semenanjung dan RM 2.05 untuk Sabah. Peruntukan bantuan makanan boleh dibuat hanya untuk perolehan bahan makanan sahaja. lebihan tuntutan tersebut perlulah dikembalikan ke unit hasil PPD/JPN.1 Kaedah Tuntutan a) b) c) d) e) f) Sekolah membuat permohonan ke unit kewangan JPN/PPD menggunakan Borang PS(BM) Asas permohonan dibuat berasaskan senarai nama murid pada 1 Oktober tahun sebelumnya. Cadangan menu perlu dipamerkan. Makanan akan dimasak dan dihidangkan oleh PPM berdasarkan kepada menu yang disediakan. 8. Pelarasan tidak dibenarkan Jika bilangan murid tidak mencapai 25 orang setelah tuntutan diterima. Permohonan tambahan peruntukan hendaklah dibuat ke PPD/JPN selewat-lewatnya pada bulan Julai tahun semasa jika sekiranya permohonan awal tidak mencukupi bagi enrolmen untuk sesebuah kelas.8. Semua lebihan peruntukan makanan hanya boleh digunakan untuk perolehan bahan makanan atau pembelian makanan yang berkhasiat sahaja. Sarawak dan Labuan sehari bagi seorang murid.4 Bantuan Makan a) b) c) d) e) f) g) Bantuan makan diberikan kepada 25 orang murid setiap kelas perdana dan tujuh (7) orang bari kelas integrasi. sarapan dan makan waktu rehat.4. . Murid disediakan dengan 2 kali waktu makan. Kadar bantuan makan ialah sebanyak RM 1. Borang tuntutan yang telah lengkap hendaklah dikemukakan ke JPN/PPD selewat-lewatnya pada 30 November tahun sebelumnya.

4.3 Tatacara perbelanjaan bantuan PCG: a) b) c) d) e) f) Sedia anggaran dan perancangan perbelanjaan bahan kering dan bahan basah Dapatkan sebut harga / buat tinjauan harga Sediakan nota minta Sediakan pesanan kerajaan (LO) Dapatkan perkhidmatan atau perolehan Urusan bayaran 8.4. 6/2002 – Pemberian Bantuan Makan untuk pelajar rujukan KP.4.1573/17/Jld.14(4) bertarikh 16 Oktober 2002 jadual 1C(1) 8. Menu Menu yang dicadangkan adalah menu untuk dua minggu satu pusingan ( rujuk Jadual 3 ) .4.2 Rekod pembelian bahan makanan hendaklah direkodkan dalam kad petak (KEW PS04) 8.g) Rujuk pekeliling kewangan Bil.

Jadual 3 Cadangan menu untuk tempoh 2 minggu HARI ISNIN MENU A SARAPAN AIR MILO + SUSU BISKUT FIBERMEAL MENU B SARAPAN NESTUM + SUSU MAKAN WAKTU REHAT NASI LEMAK/NASI KUNING (LAUK IKAN BILIS/AYAM + TIMUN) BUAH-BUAHAN TEMPATAN/ IMPORT/BUAH-BUAHAN DALAM TIN AIR SIRAP MAKAN WAKTU REHAT MEE GORENG/KUEY TEOW GORENG + TELUR/NUGGET/ DAGING + SAYUR BUAH-BUAHAN TEMPATAN/ IMPORT/BUAH-BUAHAN DALAM TIN JUS BUAH-BUAHAN SELASA SARAPAN NESTUM + SUSU MAKAN WAKTU REHAT NASI AYAM SARAPAN SUSU + BISKUT PELBAGAI MAKAN WAKTU REHAT ROTI BAKAR SARDIN/TELUR BUBUR CHA-CHA/BUBUR KACANG .

BUAH-BUAHAN TEMPATAN/ IMPORT/BUAH-BUAHAN DALAM TIN AIR PUTIH BUAH-BUAHAN TEMPATAN/ IMPORT/BUAH-BUAHAN DALAM TIN AIR PUTIH RABU SARAPAN SUSU BISKUT FIBERMEAL SARAPAN MILO + BISKUT FIBERMEAL MAKAN WAKTU REHAT MEE HOON SUP/ MAKARONI/SPHAGETTI/KUEY TEOW + DAGING/UDANG/ BEBOLA IKAN AGAR-AGAR BUAH/PUDING MAKAN WAKTU REHAT NASI GORENG + TELUR/ UDANG/AYAM/DAGING DAN SAYUR BUAH-BUAHAN TEMPATAN/ IMPORT/BUAH-BUAHAN DALAM TIN AIR SIRAP AIR PUTIH KHAMIS SARAPAN MILO + BISKUT FIBERMEAL MAKAN WAKTU REHAT NASI GORENG + SAYUR + TELUR/UDANG/AYAM/ SARAPAN MILO + BISKUT PELBAGAI MAKAN WAKTU REHAT MEE. HOON SUP/ MAKARONI / SPHAGETTI / KUEY TEOW SUP + .

DAGING BUAH-BUAHAN TEMPATAN/ IMPORT/BUAH-BUAHAN DALAM TIN JUS BUAH-BUAHAN BEBOLA DAGING /UDANG/ BEBOLA IKAN PUDING JAGUNG AIR PUTIH JUMAAT SARAPAN SUSU BISKUT MARIE/BISKUT CRACKER MAKAN WAKTU REHAT SARAPAN NESTUM BISKUT MARIE/BISKUT CRACKER MAKAN WAKTU REHAT SANDWICH TELUR/SARDIN/ ROTI BAKAR + HOT DOG/ ROTI BAKAR + TELUR NUGGET/TELUR DADAR/ROTI PEANUT BUTTER DAN JEM BUBUR CHA-CHA/BUBUR BUBUR KACANG KACANG AIR PUTIH AIR PUTIH .

. NO.BORANG PS (BM) TUNTUTAN BANTUAN MAKANAN PRASEKOLAH BAGI TAHUN __________ 1. Murid) x 200 hari x _________ (Kadar Bantuan) RM ______________ Disahkan bahawa bilangan murid yang belajar di kelas prasekolah pada ____________ (nyatakan tarikh) adalah benar. AKAUN BANK BILANGAN MURID : : __________________________ _________________ ORANG JENIS TUNTUTAN ASAS PERKIRAAN JUMLAH TUNTUTAN b) Bantuan Makanan ________ (Bil. NAMA DAN ALAMAT SEKOLAH : __________________________ ___________________________________ 2. 4. ______________________ ( Nama dan Tanda tangan Guru Besar Tarikh : ______________ Cop Sekolah : ) CATATAN :Jumlah tuntutan yang boleh dibuat bagi setiap kelas adalah berdasarkan bilangan murid maksimum seramai 25 orang 1 kelas bagi prasekolah biasa dan 7 orang bagi prasekolah integrasi. NAMA DAN ALAMAT BANK : __________________________ __________________________ 3.

pengiklanan.5. kelangkapan pejabat dan sebagainya Perolehan Perkhidmatan i) Perolehan perkhidmatan adalah ditafsirkan sebagai khidmat tenaga manusia atau kepakaran untuk melaksanakan dan menyiapkan sesuatu projek tertentu. penyewaan dan pengurusan bangunan. 8. penyenggaraan dan pembaikan. kenderaan. Bidang perkhidmatan terbahagi kepada dua iaitu perkhidmatan perunding dan bukan perunding. aktiviti atau projek Kerajaan seperti pakaian. Jenis Perolehan Perolehan Kerajaan terbahagi tiga iaitu. Perkhidmatan perunding meliputi bidang-bidang seperti perunding pembangunan fizikal dan bukan fizikal Perkhidmatan bukan perunding adalah meliputi perkhidmatan seperti pengendalian kursus dan latihan.8. pengangkutan dan sebagainya Syarikat yang ingin menyertai perolehan perkhidmatan perlu berdaftar dengan Kementerian Kewangan dalam kod bidang berkaitan ii) iii) iv) .a) Perolehan bekalan i) b) Perolehan bekalan merangkumi barangan/peralatan yang dibekal bagi menjalankan sesuatu program.5 PENGURUSAN PEROLEHAN Pendahuluan Panduan Perolehan ini dihasilkan bertujuan untuk dijadikan rujukan dan panduan kepada pengurus sekolah bagi memastikan peraturan perolehan bekalan/ perkhidmatan dipatuhi selaras dengan Arahan Perbendaharaan dan peraturan-peraturan yang berkuatkuasa.1. pencucian dan pembersihan.

lapangan terbang. tapak kawasan. Syarikat yang ingin menyertai perolehan kerja perlu berdaftar dengan Pusat Khidmat Kontraktor (PKK) dalam kepala dan sub-kepala berkaitan serta Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (LPIPM/CIDB) dalam kelas dan gred yang berkaitan. Pembelian Terus 1. ii) Kaedah Perolehan Perolehan Kerajaan terbahagi kepada empat (4) kaedah mengikut nilai perolehan dan syarat-syarat seperti berikut:- Bil Kaedah Perolehan Had Nilai Perbelanjaan Setahun Perolehan Sehingga RM50. pelabuhan. .000 (bekalan/ perkhidmatan dan kerja) Syarat-Syarat 1. jalan raya. empangan air.c) Perolehan Kerja i) Perolehan kerja melibatkan kerja-kerja pembinaan seperti bangunan. kerja-kerja perparitan serta juga merangkumi kerja-kerja mekanikal dan eletrikal.1 Berdaftar atau tidak berdaftar dengan Kementerian Kewangan (MOF) dan bertaraf bumiputera atau bukan bumiputera Rujukan Pekeliling: i) Surat Pekeliling Perbendaharaan (SPP) Bil.

000 – RM500. Kementerian Pelajaran (KPM). Sebut Harga RM50. KPM 2. iv) Bahagian Perolehan dan Pengurusan Aset (BPPA).000 (bekalan/perkhidmata n) 2.1 Dipelawa secara sebut harga dikalangan sekurangkurang lima (5) pembekal tempatan yang berdaftar dengan MOF .Bil Kaedah Perolehan Had Nilai Perbelanjaan Setahun Perolehan Syarat-Syarat 12 Tahun 2007 ii) Arahan Perbendaharaan (AP) berkaitan Rujukan Jabatan: i) Pejabat Pelajaran Daerah (PPD) ii) Jabatan Pelajaran Negeri (JPN) iii) Bahagian Pengurusan Sekolah Harian (BPSH).

000 hendaklah dipelawa kepada sekurang-kurangnya 5 pembekal tempatan bertaraf bumiputera 2.Bil Kaedah Perolehan Had Nilai Perbelanjaan Setahun Perolehan Syarat-Syarat 2.2 Perolehan bernilai RM50.3 Perolehan bernilai RM100.000 – RM200.000 – RM100.000 – RM500.000 (Kerja) .000 dipelawa kepada sekurangkurangnya 5 pembekal bertaraf Bumiputera dan Bukan Bumiputera dengan keutamaan diberikan kepada pembekal Bumiputera 2.4 Perolehan kerja kecil/pembaikan yang tidak mengubah struktur asal dan yang tidak mempunyai Jadual Kadar Kejuruteraan Awam hendaklah dipelawa dikalangan sekurangkurangnya lima (5) kontraktor tempatan kelas F yang berdaftar dengan Pusat Khidmat Kontraktor RM20.

2.000 (Kerja) (PKK) di bawah kepala dan sub kepala yang berkaitan dan Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB).000 hendaklah dipelawa di kalangan sekurangkurangnya lima (5) kontraktor tempatan yang berdaftar dengan PKK di bawah kepala dan sub kepala berkaitan dan CIDB dalam gred berkenaan.7 Maksud kontraktor tempatan bagi perolehan kerja untuk kontraktor Kelas F adalah .5 Dipelawa di kalangan sekurang-kurangnya lima (5) kontraktor tempatan Kelas E yang berdaftar dengan PKK di bawah kepala dan sub kepala berkaitan dan CIDB dalam gred berkenaan.000 – RM500. 2. 2.000 – RM500.6 Perolehan kerja elektrik yang bernilai melebihi RM50.Bil Kaedah Perolehan Had Nilai Perbelanjaan Setahun Perolehan Syarat-Syarat RM200.

Agensi adalah dilarang memecah kecilkan .8 Maksud kontraktor tempatan bagi perolehan kerja untuk kontraktor Kelas E adalah kontraktor yang berdaftar dengan PKK di negeri berkenaan dan CIDB. Jika kontraktor tempatan di negeri berkenaan tidak mencukupi kontraktor di negeri berhampiran/sempadan boleh dipelawa.9 Dalam menentukan kaedah perolehan sebut harga. Jika kontraktor tempatan di daerah berkenaan tidak mencukupi kontraktor di daerah berhampiran/sempadan boleh dipelawa. Agensi hendaklah mengambilkira nilai perolehan setahun atau nilai kontrak. 2.Bil Kaedah Perolehan Had Nilai Perbelanjaan Setahun Perolehan Syarat-Syarat kontraktor yang berdaftar dengan PKK di daerah berkenaan dan CIDB. 2.

1 Perolehan bekalan/ perkhidmatan yang melebihi RM500.000 setahun hendaklah diuruskan secara tender. 3. 5 Tahun 2009 ii) Arahan Perbendaharaan (AP) berkaitan Rujukan Jabatan: i) ii) iii) iv) PPD JPN BPSH. KPM 3.000 (bekalan / perkhidmatan / kerja) 3.2 Bagi item-item yang ditetapkan secara kontrak .Bil Kaedah Perolehan Had Nilai Perbelanjaan Setahun Perolehan Syarat-Syarat perolehan bekalan/perkhidmatan atau kerja bagi mengelakkan pelawaa sebut harga/tender. Rujukan Pekeliling: i) SPP Bil. Tender Melebihi RM500. KPM BPPA.

6 Tender kerja yang dianggar . tender hendaklah dipanggil dikalangan panel sahaja.5 Tender kerja yang dianggar bernilai tidak melebihi RM30 juta hendaklah dipelawa kepada syarikat yang seratus peratus (100%) milik bumiputera 3. tender hendaklah dipanggil secara tempatan kecuali kontraktor tempatan tidak mempunyai kepakaran atau keupayaan 3. 3.4 Kontraktor hendaklah berdaftar dengan PKK dan CIDB dalam kelas dan gred yang ditetapkan dalam mengikut nilai tender 3.Bil Kaedah Perolehan Had Nilai Perbelanjaan Setahun Perolehan Syarat-Syarat panel di dalam Pekeliling Kontrak Penbendaharaan.3 Bagi perolehan kerja.

atau ii) syarikat tempatan yang disenaraikan di Bursa Malaysia. pengurusan dan pekerja dianggotai seratus peratus (100%) oleh warganegara. iaitu syarikatsyarikat yang ditubuhkan di Malaysia oleh warganegara dengan pegangan saham individu asing tidak melebihi tiga puluh peratus (30%) dan Lembaga Pengarah. 3.Bil Kaedah Perolehan Had Nilai Perbelanjaan Setahun Perolehan Syarat-Syarat bernilai RM30 juta hingga RM50 juta hendak dipelawa kepada: i) syarikat seratus peratus (100%) milik warganegara.7 Tender kerja yang dianggarkan bernilai melebihi RM50 juta .

atau iii) syarikat usaha sama yang diperbadankan di Malaysia (tidak kira samada disenaraikan di Bursa Malaysia atau tidak) dengan syarikat pegangan ekuiti tidak melebihi empat puluh sembilan peratus (49%) dan majoriti ahli Lembaga Pengarah. 8. pengurusan dan pekerja adalah warganegara. atau ii) syarikat tempatan yang disenaraikan di Bursa Malaysia.2.Bil Kaedah Perolehan Had Nilai Perbelanjaan Setahun Perolehan Syarat-Syarat hendaklah dipelawa: i) syarikat seratus peratus (100%) milik warganegara. Tatacara Perolehan a) Perolehan Secara Belian Terus .5.

12 Tahun 2007 PP Bil. . 10 Tahun 2008 b) Perolehan Sebut Harga i) Merancang dan mengenalpasti item.2 SPP Bil.000 setahun bagi satu item Membuat kajian untuk mengenalpasti pembekal yang menawarkan harga/peralatan yang menepati criteria Mengemukakan laporan spesifikasi dan harga untuk kelulusan jabatan Mengeluarkan pesanan Tempatan (LO) kepada pembekal vii) Menerima dan memeriksa peralatan/perkhidmatan yang dipesan berdasarkan spesifikasi yang ditetapkan viii) Membuat pembayaran ix) Menyediakan laporan bulanan pembelian terus kepada Ketua Jabatan dan salinan kepada Unit Audit Dalam pada setiap 3 bulan Rujukan AP 173.i) ii) iii) iv) v) vi) Merancang perolehan dan mengenalpasti item Memastikan tidak dipecah kecil Memastikan pembelian tidak melebihi RM50.1 AP 184.

xiii) Ahli JKSH hendaklah menimbang dan memilih harga yang paling menguntungkan kerajaan. . Manakala JKH hendaklah tidak kurang daripada dua (2) orang. Satu penyebut harga hanya dibenar mengemukakan satu tawaran sebut harga. Setiap keputusan hendaklah sebulat suara. Keahlian JKSH terdiri daripada sekurang-kurangnya tiga (3) pegawai dimana salah seorang daripadanya hendaklah terdiri daripada Kumpulan Pengurusan dan Profesional yang dilantik atas nama jawatan secara tahunan/dua tahun sekali. JKSH hendaklah dilantik secara bertulis oleh Pegawai Pengawal bagi Kementerian/Jabatan. iaitu seorang pengerusi dan dua (2) ahli. JKPSH hendaklah dilantik secara bertulis oleh Ketua Jabatan yang terdiri daripada sekurang-kurangnya dua pegawai yang mana salah seorang daripadanya pegawai Kumpulan Pengurusan Profesional.AP170) Agensi hendaklah mempamerkan pemberitahuan sebut harga di papan kenyataan awam agensi selain daripada mempelawa kepada penyebut harga yang telah dikenalpasti.ii) iii) iv) v) vi) Menyediakan dokumen sebut harga (Lampiran Q . x) xi) xii) JKSH tidak boleh menganggotai JKPSH dan jawatankuasa-jawatankuasa lain. Menetapkan tarikh dan masa tutup sebut harga dan membuka sebut harga secepat mungkin oleh Jawatankuasa Pembuka Sebut Harga (JKPSH). Perbincangan dan keputusan JKSH hendaklah dicatat dalam minit dan ditandatangani oleh pengerusi dan ahli. viii) Perlantikan ahli jawatankuasa penilaian hendaklah dibuat secara bertulis oleh Ketua Jabatan yang terdiri daripada Jawatankuasa Penilaian Teknikal (JPT) dan Jawatankuasa Penilaian Harga (JKH). Menyediakan Kertas Taklimat Sebut Harga untuk dibentangkan kepada Jawatankuasa Sebut Harga (JKSH). iaitu seorang pengerusi dan seorang ahli. vii) Semua sebut harga yang diterima hendaklah dikaji dan dinilai oleh jawatankuasa penilaian sebelum syor dibuat kepada Jawatankuasa Sebut Harga (JKSH). Tempoh sebut harga sekurang-kurang tujuh (7) hari berturut-turut. ix) Keahlian JPT hendaklah tidak kurang dari tiga (3) orang.

xv) Agensi hendaklah mengadakan satu kontrak formal bagi perolehan bekalan/perkhidmatan bermasa atau perolehan kerja untuk ditandatangan selaras dengan AP 176. 180. 5 Tahun 2009 AP 170. 171.1(e). 170. xviii) Agensi hendaklah menyediakan rekod lengkap yang mengandungi maklumat perolehan seperti nama pembuat/pembekal/kontraktor.1. nilai perolehan dan sebagainya.3(a)-(c).5(i) dan (ii).1 (d) dan (e) dan AP180.1 (c).2(d) dan 202. • Jenis perolehan (bekalan/perkhidmatan) • Memastikan perolehan dirancang tidak dipecahkecil untuk mengelakkan daripada membuat pelawaan secara tender • peruntukan kewangan . 176. Merancang perolehan Jabatan secara tahunan dengan menyenaraikan.xiv) Setelah keputusan dikeluarkan. 190(c).3. c) Perolehan Secara Tender i. Rekod tersebut hendaklah disimpan dan dikemaskini oleh agensi dan dikemukakan kepada Pegawai Pengawal/Ketua Jabatan Rujukan SPP Bil. 179.1. 190(b) (i) dan (ii). Bayaran balik pendahuluan hendaklah dibuat melalui potongan ke atas bayaran kemajuan mengikut peringkat kerja/bekalan/perkhidmatan. 200.000 atau RM100.000 yang mana berkenaan mengikut syarat-syarat tertentu. Pesanan Kerajaan/Inden Kerja hendaklah dikeluarkan dengan segera kepada pembuat/pembekal/kontraktor yang berjaya.000 mengikut peraturan yang berkuatkuasa. xvii) Bayaran pendahuluan boleh diberi 15% sehingga 25% daripada nilai kontrak maksimum RM50. xvi) Bon Pelaksanaan hendaklah dikenakan bagi perolehan bekalan/perkhidmatan dan kerja yang bernilai melebihi RM200.1(a)-(c). 201. 181.2(c).

Menyediakan dokumen tender yang lengkap mengandungi maklumat arahan kepada petender. Keahlian terdiri daripada sekurang-kurangnya tiga (3) orang pegawai yang mahir dan berkelayakkan. Menubuhkan Jawatankuasa Spesifikasi (JKS) bagi menyediakan spesifikasi umum/khusus/teknikal untuk tiap-tiap perolehan. iv.• Tarikh tender dipelawa • carta/jadual perancangan/pelaksanaan menentukan jangkaan proses tender dipelawa dan pertimbangan Lembaga Perolehan Kementerian Pelajaran (LPKPM) ii. tarikh dan masa dokumen dijual Tempat. iv) v) vi) JKS bermesyuarat menyediakan spesifikasi dan menyediakan kriteria Penilaian Teknikal. Mengiklankan tender di akhbar sekurang-kurangnya satu akhbar utama Bahasa melayu dan bagi tender antarabangsa pula diiklankan sekurang-kurangnya dua akhbar harian utama dengan satu Bahasa Melayu dan satu akhbar Bahasa Inggeris. Tajuk tender Jenis tender Syarat-syarat kelayakan pretender Tempat. tarikh dan masa lawatan tapak g) Tempat. spesifikasi dan lain-lain maklumat yang diperlukan. Memastikan peruntukan telah diluluskan samada daripada peruntukan belanja mengurus atau pembangunan. iii. Pembelian di luar Kontrak Pusat/Kontrak Panel adalah di larang. tarikh dan masa tutup tender a) b) c) d) e) f) Nama agensi . Kandungan iklan seperti. Pelantikan ahli JKS hendaklah dibuat secara rasmi oleh Pegawai Pengawal. Memastikan Jabatan membuat pembelian dengan kontrak pusat/kontrak panel bagi perolehan yang telah ditetapkan oleh Kementerian Kewangan.

. iaitu seorang pengerusi dan seorang ahli. viii) Tender ditutup tepat pada tarikh dan masa yang ditetapkan. xi)Mempamerkan Jadual Pembukaan Tender di papan kenyataan agensi tanpa nama petender. Ahli JKP Teknikal dan JKP Harga hendaklah dilantik secara rasmi oleh Ketua Jabatan. iaitu seorang pengerusi dan dua ahli. keupayaan pretender dan lain-lain. tarikh dan masa ditutup. Tender yang lewat diterima dicatat perkataan “LEWAT”. kadar pembayaran. Manakala JKP Harga hendaklah tidak kurang daripada dua orang. JKPT hendaklah dilantik secara bertulis oleh Ketua Jabatan yang terdiri daripada sekurang-kurangnya dua pegawai yang mana salah seorang daripadanya pegawai Kumpulan Pengurusan Profesional. harga pasaran terbuka. xiii) Ahli jawatankuasa penilaian hendaklah terdiri pegawai yang mahir. Memastikan peti tawaran dikunci dengan dua kunci yang berbeza dan dipegang secara berasingan oleh dua pegawai.* Tarikh tutup tender hendaklah sekurang-kurangnya 21 hari tarikh lawatan tapak daripada tarikh dokumen dijual atau vii) Menyediakan peti tender dan diletakkkan di tempat strategik. xii) Penilaian tender dibuat oleh dua jawatankuasa iaitu Jawatankuasa Penilaian Teknikal (JKP Teknikal) dan Jawatankuasa Penilaian Harga (JKP Harga). diskaun. tempoh. Keahlian JKP Teknikal hendaklah tidak kurang dari tiga orang. dilabel dengan tajuk. x) Tugas JKPT adalah membuka tender dan memastikan segala prosidur pembukaan tender dipatuhi. xv) Tempoh penilaian hendaklah disiapkan tidak melebihi tiga puluh hari (30) dari tarikh tawaran dikemukakan kepada jawatankuasa penilaian. berpengalaman dan berkelayakan tentang barangan/perkhidmatan yang ditender. ix)Jawatankuasa Pembuka Tender (JKPT) hendaklah membuka tender sebaik sahaja tender ditutup. xiv) Ahli JKP Teknikal perlu membuat penilaian terperinci berdasarkan kepada spesifikasi perolehan yang telah ditetapkan dalam dokumen tender manakala ahli JKP Harga perlu membuat penilaian harga berdasarkan perkara seperti syarat pembayaran.

xvii) xviii) Mengeluarkan Surat Setuju Terima (SST) kepada petender yang berjaya.• • • • • • Penerimaan Aset Pendaftaran Aset Penggunaan.2.6. 5 Tahun 2007 Surat Perbendaharaan S/K.23 SK.6. xix) Menyediakan dokumen kontrak untuk ditandatangan oleh pihak Kerajaan dan pihak kontraktor.1.6.9(26) bertarikh 24 April 2008 8. Pegawai Yang Terlibat Dalam Pengurusan Aset . Tatacara Pengurusan Aset Alih Kerajaan (TPA) a) Tatacara Pengurusan Aset Alih Kerajaan (TPA) bermaksud pengurusan Harta Modal dan Inventori yang meliputi tatacara pengurusan perkara-perkara seperti.xvi) Menyediakan Kertas Taklimat Tender dan membentangkan dalam Mesyuarat Lembaga Tender. PENGURUSAN ASET ALIH KERAJAAN 8. Mendapatkan Bon Pelaksanaan dalam tempoh 14 hari daripada tarikh SST. xx) Rujukan Melaksanakan pentadbiran kontrak SPP Bil.KEW/PK/PP/1100/ 000000/10/31 JLD. Penyimpanan dan Pemeriksaan Penyelenggaraan Aset Pelupusan Aset Kehilangan dan hapus kira 8.

5. 4.a) Pelantikan Oleh Pegawai Pengawal i) Pelantikan pegawai-pegawai aset oleh Pengawai Pengawal adalah seperti berikut. Bil Pelantikan 1. Pegawai Penerima Pegawai Stor Pegawai Pengangkutan c) Kaedah Pelantikan i) Secara manual: dan . 2. Pegawai Aset Pegawai Pemeriksa Lembaga Pemeriksa Pemverifikasi Stok Jawatankuasa Penyiasat Tempoh Tiada had tempoh Dua Tahun Dua Tahun Dua Tahun Mengikut Keperluan Bilangan Pegawai Seorang setiap PTJ Sekurang-kurang 2 orang Sekurang-kurang 2 orang Sekurang-kurang 2 orang Sekurang-kurang 2 orang b) Pelantikan Pegawai Aset Oleh Ketua Jabatan i) Pelantikan pegawai-pegawai aset oleh Ketua Jabatan adalah seperti berikut: Tempoh Tiada had tempoh Tiada had tempoh Tiada had tempoh Bilangan Pegawai Seorang setiap PTJ Seorang setiap PTJ Seorang setiap PTJ Bil Pelantikan 1. 2. 3. 3.

• • ii) Pegawai dari Kementerian/Jabatan lain boleh dilantik jika perlu.ii) d) Melalui Sistem Pelantikan Pegawai Aset Maklumat Untuk Pelantikan i) ii) iii) iv) Nama. Jawatan dan gred. dan Kementerian/Jabatan. Menyediakan Laporan Lembaga Pemeriksa (KEW. dan Menandatangani KEW. No. Memerikasa aset dan rekod dalam tempoh 1 bulan Memastikan maklumat sulit dan rahsia dalam peralatan yang hendak dilupuskan dikeluarkan.PA-17). Kad Pengenalan. Mengesyorkan kaedah pelupusan yang sesuai. dan . e) Lembaga Pemeriksa i) Keanggotaan • Sekurang-kurangnya dua (2) orang pegawai (1 pengerusi dan 1 ahli) yang tidak terlibat secara langsung dalam pengurusan aset berkenaan. • Pegawai Kumpulan Pengurusan & Profesional atau Anggota Kumpulan Sokongan 1 atau yang setaraf.PA-17 dan dikemukakan kepada Urus Setia (BPPA) Tugas Semasa Pemeriksaan • • • • • Menyediakan dan mengemukakan Jadual Pelupusan kepada Urus Setia Pelupusan Jabatan. • Mempunyai kepakaran memeriksa aset jika perlu.

• f) Menandatangani kepada Urus Setia. Jawatankuasa Penyiasat Jawatankuasa Penyiasat Hendaklah dilantik secara bertulis oleh Pegawai Pengawal menggunakan borang KEW. Memeriksa rekod-rekod mengenai aset yang hilang. • • dan • Mengenalpasti kelemahan yang wujud. Memeriksa sendiri tempat kejadian. Menyediakan dan menandatangani Laporan Akhir. Tugas Jawatankuasa Penyiasat • • • • Menjalankan siasatan dengan segera selepas pelantikan. Pegawai berpangkat lebih tinggi daripada pegawai yang terlibat. Mengesyorkan langkah-langkah keselamatan bagi mengelak berulang kejadian kehilangan. Meneliti Laporan Polis yang dibuat mengenai kehilangan.PA-29 dengan segera dalam tempoh 2 minggu dari tarikh Laporan Awal ditandatangani. • Memastikan sama ada Tatacara Pengurusan Aset Alih (TPA) dan Arahan keselamatan dipatuhi. dan Sekurang-kurangnya 2 orang ahli di mana pegawai lebih kanan sebagai Pengerusi. . i) Keanggotaan • • • ii) Pegawai yang tidak terlibat dengan kehilangan itu bukan daripada Bahagian/Unit yang sama.

dikira. Penerimaan a) Peraturan Penerimaan Daripada Pembekal i) Tindakan Sebelum Terima Aset • • • ii. Pendaftaran a) Peraturan Pendaftaran Aset . Menyemak Pesanan Penghantaran (Delivery Order) dan Pesanan kerajaan (Local Order) dan memastikan barangan yang diterima menepati spesifikasi dan kuantiti yang telah ditentukan.6.6. diukur. ditimbang dan diuji”. dan • iii. ditimbang atau diuji serta merta oleh Pegawai Penerima dan disaksikan oleh Pegawai Lain sebelum disahkan penerimaan. Jika terdapat kerosakan/perselisihan – isi borang KEW.PA-1 (Laporan Penerimaan) Tindakan Selepas Terima Aset • Pendaftaran 8.4. dan Mendapatkan Surat Jaminan dan manual penggunaan / penyelengaraan daripada pembekal. Tindakan Semasa Terima Aset • Sahkan penerimaan – Tandatangan Sijil Akuan Penerimaan (SAP) • Memberikan pengesahan bersyarat “Diterima dengan syarat ianya diperiksa. Memastikan barang diterima diperiksa.8. diukur.3. dikira.

dan Borang Daftar Inventori (KEW. pendaftaran berasaskan maklumat di fizikal aset atau sumbersumber lain yang berkaitan. • Invois. iv) Aset Yang Belum Berdaftar • Sekiranya tiada punca maklumat. • Nota Serahan.PA-2). • Manual Pengguna.i) b) Pendaftaran aset hendaklah dibuat dalam tempoh 2 minggu dari tarikh pengesahan penerimaan. Salinan surat kelulusan menerima hadiah. dan Salinan Sijil Lucut Hak oleh mahkamah. dan Dokumen lain yang berkaitan. dan • Dokumen lain yang berkaitan Aset Yang Disewa Beli • • iii) Surat Ikatan Perjanjian. • Dokumen Kontrak. • Kad Jaminan. ii) Aset Yang Diterima daripada Sumber Lain • • • Salinan Daftar jika diterima secara pindahan.PA-3) . Punca Maklumat i) Aset Yang Dibeli • Pesanan Rasmi Kerajaan. c) Dokumen Pendaftaran Pendaftaran aset yang perlu direkodkan adalah seperti berikut: i) ii) Borang Daftar Harta Modal (KEW.

Jabatan dan Kementerian bagi membolehkan Kementerian mengetahui dan memantau keseluruhan aset dibawah kawalan. Daftar aset dikemaskini bila berlaku: • Penambahan / penggantian / penaiktarafan. kumpulkan senarai daftar PTJ beserta senarai daftar Jabatan dan kemukakan kepada Kementerian.PA-2 dan KEWPA-3. dan Ditandatangani oleh Ketua Jabatan d) Urusan Pendaftaran Tindakan atas urusan pendaftaran adalah seperti berikut: i) ii) Didaftar oleh Pegawai Aset di Kementerian/Jabatan/PTJ menggunakan Borang KEW.PA-5 dikemukakan secara tahunan seperti berikut • • • iv) Pendaftaran di peringkat PTJ dikemukakan kepada Jabatan atau Ibu Pejabat. • Pemeriksaan aset. kumpulkan senarai daftar PTJ. Pendaftaran Peringkat Jabatan. Daftar hendaklah dicetak. Satu Senarai Daftar Harta Modal (KEW.• • • iii) Pendaftaran melalui sistem berkomputer Format yang sama diguna pakai. . • Pelupusan. dan • Hapus kira e) Pelabelan Aset • Tatacara pelabelan aset dibuat seperti berikut. iii) Salinan KEW.PA-4) dan Senarai Daftar Inventori (KEW.PA-4 dan KEW.PA-5) disediakan. dan Pendaftaran di peringkat Kementerian.

5 Penggunaan.6.Contoh KPM/SKCA/ABB2076/H/08/0001 Penjelasan Kod KPM SKCA08 ABB2076 H 08 0001 Definasi Kementerian Pelajaran Malaysia Bahagian Perolehan dan Pengurusan Aset Kod Tambahan (jika perlu) H-Harta Modal atau I-Harta Inventori Tahun Perolehan Aset Bilangan atau No. siri 9. Penyimpanan Dan Pemeriksaan .

• Pinjaman atau penempatan sementara hendaklah direkod pada Buku Daftar Pergerakan Harta Modal dan Inventori (KEW. Setiap pegawai adalah bertanggungjawab terhadap apa-apa kekurangan.PA-6). dan .a) Penggunaan i) ii) iii) iv) v) vi) Bagi tujuan rasmi sahaja. dan Melaporkan kerosakan dalam Borang Aduan Kerosakan (KEW.PA-9) Aset yang dibawa keluar dari pejabat hendaklah mendapat kebenaran bertulis daripada ketua Jabatan. pengurusan dan penyelengaraan kenderaan adalah mengikut peraturan semasa yang berkuatkuasa. Perlu direkodkan. kerosakan atau kehilangan aset di bawah tanggungjawab. Pegawai yang gagal mematuhi peraturan boleh dikenakan tindakan termasuk surcaj di bawah Seksyen 18(c) Akta Prosedur Kewangan 1957. Arahan Keselamatan Kerajaan hendaklah sentiasa dipatuhi. Aset dipulangkan semula sebaik selesai penggunaanya atau mengikut tempoh kelulusan mana lebih awal. Aset yang menarik atau bernilai tinggi hendaklah sentiasa di bawah kawalan maksima. b) Penyimpanan i) ii) iii) iv) Aset hendaklah sentiasa disimpan di tempat yang selamat dan sentiasa di bawah kawalan pegawai bertanggungjawab. Dikendalikan oleh Pegawai yang mahir dan berkelayakan. vii) Peraturan mengenai pengunaan. Mengikut fungsi sebenar dalam manual. daN viii) Pergerakkan aset.

PA-3 disimpan dalam fail kulit keras dalam kabinet berkunci.PA-6 disimpan dalam kabinet berkunci.PA-11 bersama-sama Sijil Tahunan Pemeriksaan Harta Modal dan Inventori (KEW. tepat dan kemaskini. Daftar asal disimpan oleh Pegawai Aset dan salinan disimpan di lokasi. Ketua Jabatan mengemukakan KEW.PA-11) kepada Ketua Jabatan. dan Pegawai Pemeriksa mengemukakan Laporan Pemeriksaan Harta Modal (KEW. Buku KEW. dan Penempatan Tujuan pemeriksaan adalah untuk: • • • Mengetahui keadaan dan prestasi aset. .PA-2 dan KEW.PA-10) dan Laporan Pemeriksaan Inventori (KEW. Rekod. Pemeriksaan hendaklah dilaksanakan sekurang-kurangnya sekali setahun. dan Memastikan setiap aset berada di lokasi sama seperti yang tercatat dalam daftar iii) iv) v) vi) Pegawai Pengawal melantik sekurang-kurangnya 2 orang Pegawai Pemeriksa.PA-10 dan KEW.v) Penyimpanan Daftar • KEW. Memastikan setiap aset yang mempunyai daftar/rekod yang lengkap.PA-12) kepada Pegawai Pengawal. c) Pemeriksaan i) Pemeriksaan aset dilaksanakan ke atas: • • • ii) Fizikal.

Melaksanakan program penyelengaraan.vii) Pegawai Pengawal dikehendaki mengemukakan KEW. Menilai program penyelengaraan. Penyelengaraan a) Jenis Penyelengaraan i) ii) Pencegahan (Preventive Maintenance) • Memeriksa.7. dan . dan viii) Ketua Jabatan hendaklah melakukan sendiri pemeriksaan dari masa ke semasa bagi memastikan peraturan dipatuhi. Merekod penyelengaraan. Pemulihan (Corrective Maintenance) • Membaiki atau mengganti komponen atau sumber fizikal b) Panduan Penyelengaraan i) Langkah-langkah yang perlu dilaksanakan oleh Kementerian/Jabatan • • • • • Menyediakan senarai aset yang memerlukan penyelengaraan (KEW. menyelengara. membaiki atau menggantikan komponen atau sumber fizikal secara berjadual. Merancang penyelengaraan.PA-13).PA-12 kepada Perbendaharaan sebelum 15 Mac tahun berikutnya. 8.

PA-17) beserta dokumen berikut: Perakuan Pelupusan (PEP) bagi aset mekanikal. Pelupusan a) Dokumen untuk pelupusan i) ii) iii) Pelantikan Ahli Lembaga Pemeriksa (KEW. elektrikal. Perakuan Pelupusan (PEP) (KEW. teknikal. dan Laporan Lembaga Pemeriksa (KEW.• Menyelia dan memantau penyelengaraan oleh pihak swasta. elektronik dan ICT. dan Laporan Kemalangan bagi kenderaan yang terlibat dengan kemalangan • Jadual Dokumen Yang Perlu Dihantar Kepada Kuasa Melulus mengikut jenis aset seperti berikut: .PA-16).PA-15).PA-17) • • • • Menyediakan Laporan Lembaga Pemeriksa (KEW. 8. Surat permohonan daripada Kementerian/Jabatan/Pertubuhan bagi kaedah hadiah/pindahan.8.

teknikal.PA-17 KEW. KEW.PA-16 oleh JKR KEW.PA-3 c) Tindakan Selepas Kelulusan Pelupusan i) Dilaksanakan dalam tempoh 3 bulan dari tarikh surat kelulusan mengikut kaedah yang diluluskan. Peralatan ICT 3. dan Catat pada KEW.PA-16 oleh PTM KEW.PA-16 oleh pakar b) Tindakan Semasa Melaksanakan Pelupusan i) ii) iii) iv) v) Label HMK dan nama Kementerian/Jabatan pada aset dipadamkan.PA-17 Surat permohonan hadiah daripada agensi pengguna 2. Pindahan/Hadiah 4. Jenis Aset Kenderaan Dokumen Yang Perlu Dihantar Kepada Kuasa Melulus KEW. Kad Pendaftaran kenderaan diserhkan kepada pembeli kecuali pelupusan secara jualan sisa.PA-2/KEW.PA-17 elektrikal dan elektronik KEW.Bil 1.PA-17 KEW. . Kenderaan Kerajaan dan aset alih lain yang telah dilupus dikecualikan daripada semua jenis cukai. JPJ dimaklumkan mengenai pelupusan kenderaan supaya pendaftaran kenderaan dibatalkan. Peralatan mekanikal.

PA-19 3. Tukar Barang (Barter Trade) Tukar Beli (Trade In) Tukar Ganti (Cannibalize) KEW. dan Menghantar dokumen berikut melalui urus-setia kepada Kuasa Melulus Jenis dokumen yang perlu dihantar kepada Kuasa Melulus mengikut kaedah pelupusan seperti berikut: Dokumen Yang Perlu Dihantar Kepada Kuasa Melulus KEW. Jualan secara: Tender Sebut Harga Lelong Jualan Sisa 2.PA-19 Resit Kaedah Pelupusan 1. Musnah secara: Ditanam Dibakar Dibuang Ditenggelam KEW. Pindahan Hadiah KEW.ii) iii) iv) Bil Melantik 2 orang saksi bagi pelupusan kaedah pemusnahan.PA-18 .PA-19 KEW.PA-19 Surat Akuan Penerimaan 4.

Syor surcaj/tindakan tatatertib hendaklah di bawa ke Pihak Berkuasa Tatatertib (PBT) Kementerian/Jabatan dalam tempoh 3 bulan dari tarikh kelulusan Perbendaharaan. Aktiviti Mesyuarat JKPAK Verifikasi stok Kekerapan Setiap 3 bulan Sekurang- . Aspek Apa Yang Perlu Diuruskan i) Aspek Yang Perlu Diberi Perhatian Dalam Pengurusan Aset Kerajaan Pegawai Bertugas Bil.d) Pengecualian i) ii) Perlanjutan tempoh pelupusan dan Pindaan kaedah pelupusan 8. Maklumkan pelaksanaan tindakan hapus kira kepada Kuasa Melulus dengan mengemukakan Sijil Hapus Kira Aset (KEW.1.9.PA-31) dalam tempoh 1 bulan dari tarikh kelulusan.9. Hapuskira a) Tindakan Kementerian/Jabatan Selepas Kelulusan i) ii) iii) iv) Kelulusan hapus kira dicatat dalam Daftar Harta Modal atau Inventori. 1. 2. dan Maklumkan keputusan PBT ke atas syor surcaj/tatatertib kepada Perbendaharaan dalam tempoh 9 bulan dari tarikh kelulusan Perbendahraan 8.

PA-1 KEW.3. Pemantaun ke atas Agensi dibawahnya Pengiraan stok Pemeriksaan mengejut Pemeriksaan stok Pemeriksaan harta modal dan inventori Laporan bagi pelupusan dan hapuskira Setiap suku tahun kurang 2 kali setahun Penjaga Stor Ketua Jabatan Penyelia Stor Pegawai Pemeriksa Sekiranya ada 4.PA-3 KEW.2. 8.PA-2 KEW.PA-6 KEGUNAAN Penerimaan Pendaftaran NAMA BORANG Borang laporan Penerimaan Aset Alih Kerajaan Daftar Harta Modal Daftar inventori Senarai Daftar Harta Modal Senarai Daftar Inventori Daftar Pergerakkan Harta Modal . 5.PA-5 KEW.9. 8. 6. Senarai Borang BIL 1 2 3 4 5 6 BORANG KEW.PA-4 KEW. 7.

PA19 Pengunaan.PA-8 KEW.PA17 KEW.PA10 KEW.PA15 KEW.PA11 KEW. Borang Aduan Kerosakkan Aset Alih Kerajaan Laporan Pemeriksaan Harta Laporan Pemeriksaan Inventori Sijil Tahunan Pemeriksaan Harta Modal dan Inventori Senarai Aset Memerlukan Penyelengaraan Daftar Penyelengaraan Harta Modal Surat Lantikan Ahli Lembaga Pemeriksa Perakuan Pelupusan Laporan Pemeriksaan Sijil Penyaksian Pemusnahan Aset Alih Sijil Pelupusan Aset Penyelengaraan Pelupusan .PA12 KEW.PA-7 KEW.BIL BORANG KEGUNAAN NAMA BORANG Dan Inventori 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 KEW.PA16 KEW.PA18 KEW.PA-9 KEW.PA13 KEW. Penyimpanan dan Pemeriksaan Senarai Aset Alih Kerajaan Laporan Tahunan Harta Modal dan Inventori Bagi Tahun….PA14 KEW.

PA23 KEW.BIL 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 BORANG KEW.PA28 KEW.PA24 KEW.PA29 KEW.PA22 KEW.PA26 KEW.PA20 KEW.PA31 KEW.PA30 KEW.PA32 KEGUNAAN NAMA BORANG Laporan Tahunan Pelupusan Aset Alih Kerajaan Kenyataan Tawaran Tender Borang Tender Pelupusan Aset Alih Kerajaan Jadual Tender Pelupusan Kenyataan Tawaran Sebut Harga Pelupusan Aset Alih Kerajaan Borang Sebut Harga Pelupusan Aset Alih Kerajaan Jadual Sebut Harga Pelupusan Aset Alih Kerajaan Kenyataan Jualan Lelongan Aset Alih Kerajaan Laporan Awal Kehilangan Aset Alih Kerajaan Pelantikan Jawatankuasa Penyiasat Kehilangan dan Hapuskira Laporan Akhir Kehilangan Aset Alih Kerajaan Sijil Hapuskira Aset Alih Kerajaan Laporan Tindakan Surcaj/Tatatertib .PA21 KEW.PA25 KEW.PA27 KEW.

2. vi. Mekanikal dan Elektrikal . Bangunan a) Pembaikan dan Penyelengaraan bangunan meliputi kategori seperti berikut: i. Penyelengaraan ialah aktiviti yang dilaksanakan untuk memelihara sesuatu keadaan supaya kekal dalam keadaan asal. xii xiii. Bangunan Bangunan Pentadbiran Bilik Darjah Bilik Kuliah Bilik Kesihatan Bilik kaunseling Stusio Bilik Muzik Makmal Sains Makmal Komputer Surau Bengkel Kejuruteraan Bilik Kemahiran Hidup Asrama Dewan Makan Dewan Serbaguna Dataran Kejat Pondok Pengawal 8. xiv.1.10.8. viii. xviii. Kategori Pembaikan dan Penyelengaraan 8. xvi.10. xi. xv. vii.10 PEMBAIKAN DAN PENYELENGGARAAN BANGUNAN DAN INFRASTRUKTUR Pembaikan ialah aktiviti yang dilaksanakan untuk memulihkan sesuatu kerosakan atau kecacatan kepada keadaan sedia. x. II iii iv v. ix. xvii.

a) Pembaikan dan Penyelengaraan Mekanikal dan Elektrik meliputi kategori seperti berikut; Mekanikal • Sistem Pencegah Kebakaran • Sistem Perpaipan • Ssitem Kumbahan • Lif • Kebuk Wasap Elektrik • Sistem Pendawaian • Lampu • Suis • Soket • Kota suis Infrastruktur • Padang • Astaka • Cerun • Pagar • Jalan masuk • Garaj

8.10.3 Jenis-Jenis Penyelengaraan a. Terdapat dua (2) jenis penyelengaraan i) Pembaikan dan penyelengaraan biasa
• Kerja-kerja pembaikan dan penyelengaraan kecil yang menggunakan peruntukan dibawah Objek Sebagai (OS) 28000 yang melibatkan kerja-kerja penjagaan bangunan termasuk kerja mencuci dan mengecat yang tidak bermaksud untuk mengubah fungsi asal bangunan/peralatan dan menaikan nilai sesuatu aset tetapi hanya untuk mengekalkan ia dalam keadaan baik. Contoh pembaikan seperti pembaikan pintu, tingkap, dinding, bilik darjah, bumbung, siling, pendawaian elektrik, sistem kumbahan, perpaipan, mengecat dan lainlain. • Kerja-kerja pembaikan bangunan yang menggunakan peruntukan dibawah Objek Sebagai 32000 yang melibatkan kerja-kerja untuk mendapatkan bangunan, pembaikan besar keatas bangunan dan bayaran semua kos yang berkaitan dengan mendapatkan bangunan. Contoh pembaikan seperti tandas, kantin, dewan makan, stor, surau, pondok pengawal, pagar batu, tempat wuduk, laluan gajah menyusur dan lain-lain.

ii.

Pembaikan bagi kerja-kerja kecemasan (darurat) • Pembaikan yang melibatkan bencana alam ke atas aset kerajaan seperti banjir, kebakaran, ribut, keruntuhan cerun, mendapan tanah, keretakkan struktur dan kerosakan lain yang mengancam keselamatan jika tidak diperbaiki segera. Contoh pembaikan seperti membina semula cerun runtuh, membina sistem perparitan, membaiki bangunan terbakar dan lain-lain.

b)

Contoh Sumber Peruntukan Mengikut Jenis-Jenis Kerosakan

i)

Objek Sebagai 28000 • Kerosakan pintu, tingkap, dinding, bilik darjah, bumbung, siling, pendaiwaian elektrik, sistem kumbahan, perpaipan dan mengecat.

ii)

Objek Sebagai 32000 • Kerosakan tandas, kantin, dewan makan, bilik darjah, stor, surau, pondok pengawal, pagar batu, tempat wuduk dan laluan gajah menyusur

iii)

Kecemasan • Cerun runtuh, banjir, ribut dan bangunan terbakar

8.10.4. Tatacara Permohonan Peruntukan Pembaikan dan Penyelengaraan Biasa
Sekolah/Institusi Pendidikan memohon peruntukan bagi kerjakerja pembaikan dan penyelenggaraan yang diperlukan

Kemukakan permohonan kepada PPD/JPN/KPM

PPD/JPN menyemak permohonan

Mengadakan lawatan tapak bagi menganggarkan kos untuk dikemukakan kepada Bahagian Perolehan dan Pengurusan Aset ( BPPA), KPM

Mengenalpasti objek sebagai samada di bawah OS 28000 atau OS 32000

JPN mengemukakan permohonan kepada BPPA untuk kelulusan peruntukan

BPPA terima dan semak permohonan JPN/Bahagian serta menimbang permohonan untuk agihan peruntukan

BPPA akan mengeluarkan waran peruntukan kepada JPN/Bahagian

5.2 adalah menggunakan peruntukan sedia ada AP 55 tiada peruntukan dan perlu memohon kepada perbendaharaan BPPA akan melaporkan kepadaPerbendaharaan berkaitan perolehan darurat yang telah/akan dilakasanakan dalam tampoh satu blulan .8. Tatacara Permohonan Peruntukan Pembaikan Secara Darurat (Kecemasan) Sekolah/Institusi Pendidikan melapor segera kejadian kecemasan ke PPD/JPN/KPM PPD/JPN/Bahagian menyemak dan membuat lawatan tapak segera serta menganggar kos pembaiakan PPD/JPN/Bahagian segera kemukakan laporan ke BPPA BPPA menyemak peruntukan dan akan mendapatkan kelulusan pegawai pengawal AP 173.10.

. Kod Unit Pengukuran Lokasi Stor Pusat Stor Utama Gudang: KA4F RIM Kumpulan Gerakan A AKTIF Baris: Rak: Tingkat: Petak: Seksyen: Baris Rak.00 KEDUA Kuantiti Nilai (RM) KETIGA Kuantiti Nilai (RM) KEEMPAT Kuantiti Nilai (RM) KELUARAN STOK SUKU TAHUN PERTAMA TAHUN 2009 Kuantiti 175 Nilai (RM) 1750.00 KEDUA Kuantiti Nilai (RM) KETIGA Kuantiti Nilai (RM) KEEMPAT Kuantiti Nilai (RM) TAHUN 2009 TERIMAAN STOK TAHUNAN Kuantiti Nilai (RM) Kuantiti KELUARAN STOK TAHUNAN Nilai (RM) .KEW. No. Kad: 01.PS-3 KAD KAWALAN STOK (Tatacara Pengurusan Stor 53) Perihal Stok : Kertas A 4 Fotostat. BAHAGIAN A No. Tingkat: Petak: PARAS STOK TAHUN 2009 MAKSIMUM (Kuantiti) 500 MENOKOK (Kuantiti) 100 MINIMUM (Kuantiti) 50 TERIMAAN STOK SUKU TAHUN PERTAMA TAHUN 2009 Kuantiti 300 Nilai (RM) 3000.

201 0 05.00 200 - 2000.00 - .201 0 BAKI J3 CJB473447 BPS01/10 CJB473448 BPS02/10 SYKT.BAHAGIAN B Transaksi Stok Tarikh No. XYZ Bilik Cetak 1 100 10.00 Tanda Tangan Pegawai Stor 01.201 0 10. ABC Bilik Cetak 1 SYKT.01.00 200 10.00 1000.00 2000.01.00 100 200 10.00 10.00 2000.01.201 0 10.02.02.00 1000.201 0 05.PK/BTP/BPPS Terima Daripada / Keluar kepada TERIMAAN Seunit Kuantiti (RM) (RM) Jumlah KELUARAN Seunit Kuantiti (RM) (RM) Jumlah BAKI Jumlah Kuantiti (RM) 1000.

5 200 150 25 125 100 300 150 Bil.Borang Pesanan Pengeluaran Stok (KEW.2010 SENARAI DAFTAR KAD KAWALAN STOK (Tatacara Pengurusan Stor 61) No.01.02.2010 05.10/KEW. Kawalan Stok* : Perihal Stok : Kumpulan Stok : A BTB = Borang Terimaan Barangbarang Nombo r Kod: KLOROFOM Lokasi Stok: KLO BILIK MAKMAL (1) A102 Kuantiti Terima Keluar Baki Tandatangan Pegawai Stor Bil.2010 10.PS . Ruj.PS . PS-1) BPPS .Ruj.01.Borang Terimaan Barang-Barang (KEW.02. Tarikh No.KEW. Kad 01 02 Tandatangan Pegawai Stor Dan Tarikh KA4F KF4F KERTAS A 4 FOTOSTAT KERTAS F 4 FOTOSTAT Baki dipindahkan ke hadapan Nota : * Di isi oleh Stor Pusat/Utama sahaja BTB .PS.2010 08. BPPS Lampiran 1 2 3 4 01. BTB atau No.2010 5 11.PS-11) .01. Kod Perihal Stok Dipindah dari J4 BPS 01/10 BPS(D) 01/10 (Ali) BPS02/10 BPS(D) 02/10 (Ali) 25 100 25 KEW. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 No.4 Nota: PK = Pesanan Kerajaan KAD PETAK (Tatacara Pengurusan Stor 53) BPPS = Borang Pesanan Pengeluaran Stok Ruj.

.

Mohamed Shoib Bin Ibrahim Sektor Pengurusan Prasekolah Bahagian Pengurusan Sekolah Harian Kementerian Pelajaran Malaysia. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->