PENGENALAN: Kanak-kanak akanberasa berminat dengan jenis-jenis bentukyang mereka lihat pada setiap hari.

Apabila anda bercakap mengenai bentuk-samada yang dua atau tiga dimensi-bentuk boleh menjadi latihan yang berguna untuk mengenal pasti corak,kemahiran yang penting dalam pemahaman matematik umum.Ini juga membantu permehatian mereka di saming member asas yang penting dalam bidang seni dan teknologi. CONTOH-CONTOH BENTUK TIGA DIMENSI:

Silinder

Cangkerang silinder

Silinder separa

Half Cylindrical Shell

Cangkerang Sfera Cangkerang sfera Hemisfera Hemisfera

Quarter Circular Blok kuboid Silinder Eleptikal Rod silinder Slender Rod

1

2 . Isipadunya ialah 2.Garis kelabu adalah sisi yang bersembunyi dari pandangan mata.Luas permukaan sebuah kiub adalah enam kali ganda luas mana-mana sisi kiub tersebut.1 × 2. isipadu kiub tersebut ialah L3=L×L×L.261 cm3 Luas permukaannya ialah 6 × 2.Cangkerang Konikal Cangkerang Kon Kon sefara Kiub Kiub adalah sebuah bentuk tiga dimensi yang mempunyai enam permukaan segi empat yang serupa.1cm.1 × 2.1 = 9.Sekiranya L adalah panjang salah satu sisinya.1 = 26. Contoh Gambar rajahdi bawah menunjukkan sebuah kiub.46 cm2.1 × 2. Contoh: Apakah isipadu dan luas permukaan kiub tersebut yang panjang sisinya 2.

isipadu V sebuah sfera dapat dicari dengan formulaI V = 4/3 × pi ×r3.dan luas permukaannya ialah 2 × r × pi × L + 2 × pi × r2. Contoh: Rajah di bawah menunjukkan sebuah silinder.Mana-mana bahagian potongan sebuah sfera ialah sebuah bulatan. Sfera Sfera adalah sebuah rupa bentuk yang semua titik permukaannya sama panjang dengan titik pusatnya. Sekiranya r ialah jejari sebuah sfera.Silinder Silinder ialah sebuah rupa bentuk yang mempunyai dua bulatan yang sama diameternya dan kedudukannya selari.isipadu silinder tersebut L × pi × r2.Jarak antara titik pusat dengan permukaan sfera dipanggil jejari.dan r ialah panjang jejari salah satu bulatan silinder tersebut.Sekiranya L ialah panjang silinder tersebut. Luas permukaan S sebuah sfera data dicari dengan formula S = 4 × pi ×r2. Contoh: 3 .Garis kelabu menunjukkan sisi yang bersembunyi dari pandangan mata.

14 × 4 × 4 = 201 cm2 Kon Kon ialah sebuah bentuk yang mempunyai tapak bulatan dan satu bucu. 4 .14 untuk pi.52. Contoh: Dalam puluh yang terdekat.luas permukaan 4 × 3. dan mempunyai tinggi 6 cm.isipadu kon tersebut 1/3 × pi × r2 × h.14 untuk pi isipadunya ialah 1/3 × pi × 32 × 6 = pi ×18 = 56.14 × 42 = 4 × 3. isipadunya ialah 4/3 × 3.5 cubic cm apabila dibundarkan kepada puluh yang terdekat.14 × 43 = 4/3 × 3.14 × 4 × 4 × 4 = 268 cm3 Dngan menggunakan anggaran 3. Contoh: Apakah isipadu dalam cm3 sebuah kon yang mempunyai tapak seluas 3cm. iaitu samam nilai dengan 56. Sekiranya r ialah jejari tapak bulatan tersebut.apakah isipadu dan luas permukaan sebuah sfera yang mempunyai panjang jejari 4cm? Dengan menggunakan anggaran 3. h ialah tinggi kon tersebut.Gambar rajah di bawah menunjukkan sebuah sfera.14 untuk pi. kepada puluh yang terdekat? Kita akan menggunakan anggaran 3.

Tetrahedron Tetrahedron ialah bentuk yang mempunyai empat sisi. Contoh: Gambar rajah di bawah menunjukkan sebuah pyramid.Contoh: Gambar rajah di bawahmenunjukkan dua jenis pandangan sebuah kon. 5 .Garis kelabu adalah sisi yang bersembunyi dari pandangan mata.setiap permukaan tetrahedron ialah segi tiga. Piramid Piramid ialah sebuah bentuk yang mempunyai tapak segi empat sama dan empat sisi segi tiga.

Gambar rajah di bawah menunjukkan sebuah prisma bertapak segi tiga. Contoh. Gambar rajah di bawah menunjukkan sebuah prisma betapak pentagon.garis kelabu adalah sisi yang bersembunyi dari pandangan mata. Prisma Prisma ialah sebuah bentuk yang mempunyai dua tapak yang selari yang merupakan poligon. Garis kelabu adalah sisi yang bersembunyi dari pandangan mata. 6 .Contoh: Gambar rajah di bawah menunjukkan sebuah tetrahedron.Garis kelabu adalah sisi yang tersembunyi dari pandangan mata.

dan kesan kepada luas bulatan tersebut.Gambar rajah menunjukkan sebuah prisma bertapak hexagon.Garis kelabu adalah sisi yang tersembunyi dari pandangan mata. Objektif pembelajaran/Bukti pengajaran: 7 . BAHAGIAN B: Konsep kaedah pembelajaran isipadu silinder /prinsip yang akan didemonstrasikan: Pelajaran ini akan mendemonstrasikan hubungkait antara diameter sebuah bulatan dengan ukur lilitnya.Cara yang paling mudah untuk mendemonstrasi pemahaman anda ialah dengan mengaplikasi formula seperti (A=πr and V = Bh) untuk menyelesaikan pembinaan tambahan berkaitan dengan masalah dengan kalkulator.

■ Pemasang penghawa dingin menggunakan formula untuk memastikan udara bergerak sekeliling bilik.prisma bertapak segi empat tepat. dan isipadu bentuk tiga dimensi ■ Kirakan isipadu dan luas permukaan sfera. ■Tukang kayu menggunakan isipadu untuk menentukan jumlah konkrit yang diperlukan untuk pembinaan. Alat Membantu Pengajaran: 10” diameter 3/4” bulatan papan lapis 60” Pita kain 8 . ■ Tukang paip menggunakan formula untuk memilih saiz paip yang sesuai untuk mengalirkan jumlah air yang sesuai. ■ Pengimpal bawah laut menggunakan isipadu silinder untuk menentukan waktu selamat untuk menyelam. dan isipadu silinder.■ Membezakan antara luas dan perimeter bentuk dua dimensi. digunakan untuk menentukan had muatan daripada paip dalam rumah hingga longkang perumahan. dan silinder bertapak bulat ■ Mengaplikasi formula untuk menyelesaikan pelbagai jenis masalah pembinaan ■ Menggunakan kalkulator untuk membuat pengiraan dengan tepat Bagaimana konsep matematik ini berhubung kait dengan pekerjaan pembinaan: Luas bulatan dan isipadu silinder teleh digunakan secara meluas oleh tukang paip dan tukang kayu dalam bidang pembinaan.luas permukaan.Sesi pelajaran ini akan membantu pelajar memahami bagaimana luas bulatan.

π ialah dianggarkan bernilai 22/7. banyak kalkulator mempunyai kekunci π kerana pi adalah nilai yang selalu digunakan. dan ia sentiasa sama walau apa saiz bulatan tersebut.2” diameter paip PVC 12” panjang 4” diameter paip PVC 12” panjang kira-kira 4 gelas pasir putih cawan pengukur Kertas formula bulatan untuk setiap pelajar Peralatan diperlukan untuk setiap pelajar: ■ Pensel ■ kalkulator dengan memori ■ kertas kerja Bulatan dan Silinder Pengenalan Pembelajaran: Perimeter sebuah bulatan dipanggil ukur lilit.jarak diameter adalah dua kali ganda jarak jejari.jarak melintasi bulatan dipanggil diameter. Ukur lilit sebuah bulatan boleh dicari dengan menggunakan formula: C= π2r or C= πd.Jarak antara tikit pusat dipanggil jejari. atau 3.Formula untuk ukur lilit dan luas sebuah bulatan melibatkan π (pi).14. Luas sebuah bulatan boleh dicari dengan menggunakan formula: A = πr Komponen pembelajaran: 9 . π mewakili kadar ukur lilit mana-mana dengan diameter bulatan tersebut.

silinder.Untuk mencari isipadu sebuah silinder. Arahkan murid-murid menggunakan kalkulator untuk mengubah perpuluhan kepada bentuk pecahan. 4. Gunakan bulatan papan lapis untuk menunjukkan hubungakait diameter (10”) dan ukur lilit (10π=31.5 in.π(25in. #37: selesaikan masalah melibatkan isipadu dan luas permukaan prisma. Soalan Penting/Idea besar: Apakah formula untuk mencari isipadu sebuah kon? 10 .)Ingatkan para pelajar untuk mendarabkan jejari dengan jejari sebelum mengandakanya denganπ. ) = 78.415 or 31 7/16”). piramid.Arahkan murid-murid menggunakan kalkulator untuk menentukan luas:πr = π(5 in. #38: tentukan dan aplikasikan formula untuk mencari isipadu bentuk asas.gandakan luas salah satu tapak dengan ketinggian silinder tersebut: V = Bh V =Isipadu B = Luas tapak= (πr ) h = ketinggian silinder Jenis pembelajaran:Harian Strand: Pengukuran AKS: #36: anggarkan dan kirakan isipadu dan luas permukaaan prisma .1. silinder. dank on. Sebuah silinder mempunyai bulatan yang sleari dan sama saiz sebagai tapak. Lukiskan pada papan putih dan terangkan: 2. piramid. 3. dan kon.

isinya dengan pasir.Ingatkan para pelajar bahawa membahagi dengan 3.oleh itu. Pastikan pasir tersebut rata di permukaan. Sediakan masalah untuk diselesaikan kepada pelajar. Berapa banyak “kon” diperlukan untuk mengisi silinder tersebut dengan dimensi ysng sama?Anda seharusnya menyedari bahawa silinder tersebut memerlukan 3 “kon” untuk mengisi satu silinder.formula untuk mencari isipadunya ialah: V = πr 2 h . Di dalam Kit melipat bentuk geometric yang ada dalam bangunan anda. 3 dimana r mewakili jejari tapak dan h mewakili.terdapat sebuah silinder dank on dengan tapak dan ketinggian serupa.Ingat untuk membina formula untuk para pelajar langkah demi langkah. Sebagai satu dmonstrasi kepada kelas. dan tuang pasir ke dalam silinder.and Arahkan mereka untuk memyelesaikan pengiraan untuk setiap masalah dengan tahapa kebebasan yang meningkat (selesaikan yang pertama untuk mereka. kadang kala anda perlu mengoncangnya untuk mendapat kon ketiga muat ke dalam silinder tersebut. daripada Cuma member formula tersebut kepada mereka. bandingkan jumlah pasir yang boleh dimasukkan ke dalam kon dan silinder. Aktiviti berpanduan: Berdasarkan demonstrasi tersebut. Ambil kon tersebut. adalah senang untuk melihat bahawa isipadu sebuah kon adalah satu per tiga sebuah silinder. Pastikan mereka faham bahawa kita bermula dengan formul sebuah silinder dan bahagikan dengan tiga. dan mengandakan denga (1/3)adalah operaso yang sama. biarkan mereka 11 .Menetapkan pentas (Activating Strategy): Pernahkah pelajar terfikir untuk mengenalpasti sifat-sifat sebuah prisma bertapak segi empat tepat (yang kita tahu macam mana mahu mencari isipadunya) dibandingkan dengan sifat-sifat sebuah piramid bertapak segi empat sama compared to the characteristics of a square pyramid (yang kita cuba untuk menentukan) Hook: Cari pasir halus(atau bahan lain seperti gula). satu demi satu kepada pelajar tersebut.

menyelesaikan soalan yang terakhir. dengan tahap yang berbeza di pertengahan)Penggunaan kalkulator adalah digalakkan. 2. 12 . 4.

55 in3 4.5 di atas) 1. 1130. Strategy Pembelajaran: Memeriksa Pemahaman: 13 .79 m3 Sediakan pelajar dengan soalan tambahan.97 ft3 3.16 ft3 2.97 in3 5. 314. 65. 354. 167.5.Periksa kerja mereka semasa mereka melakukan pengiraan. (Jawapan untuk 1.

Cara pertama untuk mengajar kanak-kanak tentang bentuk melalui pembelajaran visual.arahkan mereka untuk membandingkan hasil kerja mereka dengan seorang rakan untuk membuktikan bahawa perenggan mereka jelas dan boleh difahami oleh seseorang yang pertama kali mempelajari konsep ini.Dengan cara ini mereka dapat mengenal pasti nama setiap bentuk.Kepingan bulat tidak akn muat ke dalam lubang segi empat. bukan hanya pengiraan semata-mata. Mainan ini juga digunakan untuk cara kedua untuk mengajar bentuk. Semakin kerap kanak-kanak tersebut bermain dengan mainan tersebut mereka akan mempelajari bentuk-bentuk tersebut.Tunjukkan mereka dengan memegang bentuk-bentuk tersebut bersebelahan dengan lubang yang padan dan menjatuhkannya.Keliling bilik semasa pelajar sedang menyelesaikan masalah. mereka akan mula melihat bentuk-bentuk di semua tempat.Kaedah pengajaran ini melibatkan memuatkan bentuk ke dalam lubang.setiap bentuk mempunyai ruang sendiri dia bola tersebut.dan bantu mereka yang mengalami masalah dengan konsep tersebut. Mainan itu juga pelbagai bentuk lain yang sepatutnya dimuatkan ke dalam lubang. Daripada bangunan kepada perabot.Ingat untuk cuba membuatkan pembelajaran tersbut berasaskan konsep.Lambat laun idea ini telah berkembang kepada sebiji bola bulat dengan bentuk dipotong ke bola tersebut. CADANGAN UNTUK MEGAJAR BENTUK PEPEJAL Bentuk ada di mana-mana.Ini adalah cara untuk mengajar seorang kanak-kanak untuk mengenal pasti bentuk-bentuk: 1.Apabila kanak-kanak mempelajari tentang bentuk-bentuk.Semasa saya kanak-kanak saya mempunyai sebuah mainan dengan pelbagai bentuk dpotong kedalamnya. 2.merekamesti belajar untuk memadan bentuk dengan bentuk. bentuk boleh disusun untuk menbentuk bentuk yang lain. 14 . Aktiviti merumus: Arahkan pelajar untuk menulis sebuah perenggan menerangkan hubungkait antara formula untuk isipadu silinder dengan formula untuk isipadu sebuah kon.

M.Ini membantu kanak-kanak untuk mula melihat bentuk di dalam bentuk utama. Handbook of Mathematical Functions with Formulas.3.E.Kirakan jumlah bentuk yang mereka dapat jumpai. kereta .sebuah rumah diperbuat daripada rangka segi empat tepat atau rangka segi empat sama dengan tingkap berbentuk segi empat sama.Terdapat tingkap bulat seperti tombol pintu. V. Mathematical Association of America (Washington DC). Atkinson.) (1964).S..Cara ini mengajar kanak-kanakmengenal pasti di rumah mereka. John Wiley (New York). 2nd ed. MIT Press (Cambridge MA). 5. Numerical Methods that Usually Work.Selepas beberapa minit. Cara keempat ialah dengan mengadakan Pencarian harta karun bentuk. Blaisdell Pub. R.terdapat banyak bentuk untuk dilihat. M. Ordinary Differential Equations. 2 Vol.. Gunakan pita dan DVD pedidikan untuk mengajar kanak-kanak.haiwan tersebut akan mengenal pasti bentuk yang betul dan menawarkan galakan kepada mereka yang dapat mencarinya. Govt. (1993). (1969). Acton. Arnold.. Calculus.Kanak-kanak suka warna cerah dan becakap dengan haiwan yang dipaparkan dalam program sebegini.. (translater) (1973).dan pokok menggunakan pelbagai bentuk. Berikan seorang kanak-kanak satu bentu daripada beg bentuk anda. U. K.S.Sekiranya mereka dapat melihat bentuk yang tersembunyi di rumah anda. Menggunakan poster adalah cara lain untuk mengajar bentuk.A.I. F. (Waltham.Sekiranya anda membuat sendiri. 2nd ed.Kanak-kanak tersebut akan berjalan ke televisyen tersebut dan menunjuk bentuk yang mereka lihat .. Silverman. Reprint by Dover (New York) 1965.Poster ini boleh dibeli daripada mana-mana kedai mainan atau anda boleh membuat sendiri.tanya mereka untuk mencari bentuk seperti itu di sekeliling rumah anda. rumah. Print. (1990). Elementary Numerical Analysis.Haiwan ini akan menanyakan mereka sekiranya mereka melihat bentuk tertentu. MA). 15 .Contoh.mereka boleh mengenal pastinya di tempat lain. Off. 4.bentuk haiwan . Apostol. REFERENCES: Abramowitz. T. (Washington DC). (ed.

. Introduction to Numerical Analysis. J. 2nd ed. Fourier Series and Orthogonal Functions. MA). Prentice Hall (Upper Saddle River.V. Hildebrand. (1996). 3rd ed. Calculus with Analytic Geometry. DiPrima. Churchill..F. 5th ed. Borovkov. 2nd ed. (1974). Gerald. G.J).. 16 . NJ). H.. 3rd ed. Applied Numerical Analysis. Mathematica : a Practical Approach. R.W. McGraw-Hill (New York). R. C. Brown. N. Probability Theory. W. The Fourier Transform and Its Applications. J. Rota. Franklin. 6th ed. F.J). Elementary Differential Equations.. G. (1974).Birkhoff.. 4th ed. (1993).E. Allyn and Bacon (Boston). Edwards.. D. McGraw-Hill (New York).. N.E. (1998). Boyce.H. Fourier Series and Boundary Value Problems...B.. NJ). Dahlquist.F. G.. Prentice Hall (Upper Saddle River. A. Prentice-Hall (Englewood Cliffs.J). Bracewell. G. 2nd ed. A. Matrix Theory. (1986).C. (1998). Davis. R. (1968).D. (1963). Bjorck. Prentice-Hall (Englewood Cliffs. Matrix Computations. Golub. (1997). M. 6th ed. Numerical Methods. John Wiley (New York). Johns Hopkins University Press (Baltimore). C.N. (1989). Gordon and Breach (the Netherlands). Greenberg. N.. Addison-Wesley (Cambridge. Ordinary Differential Equations.. Penney. Prentice Hall (Upper Saddle River. McGraw-Hill (New York). John Wiley (New York). Blachman. (1999). (1998). 2nd ed. Advanced Engineering Mathematics. (1999).H.N. N..A.C.

F. (1995). (ed. F. A.. McGraw-Hill (New York). Calculus.. G.B.W. 17 . Harcourt. G.N. (1991). Olver. (1999). Advanced Calculus. Strang. J. Kreyszig. R. (1992). Advanced Engineering Mathematics.V. 2nd ed. Whittle. Jovanovich (San Diego).. Fourier Transforms. McGraw-Hill (New York). Springer-Verlag (New York). M. (1989). (1995).. E. Special Functions.. Advanced Engineering Mathematics. MA). Hoyland. Z. Cambridge Univ.J. I. (1976).) (1968). O'Neil. 4th ed. 6th ed. 8th ed. Introduction to Numerical Analysis.. G. Introduction to Linear Algebra. Wellesley-Cambridge Press (Wellesley.X. World Scientific (Singapore). Wolfram. (1993). Numerical Recipes: the Art of Scientific Computing. Wylie. (1984). (1988). G. C. Probability via Expectation. NJ). (1994). P...H. Advanced Engineering Mathematics. M. (1999). Linear Algebra and Its Applications. Brace. 4th ed. (1998). (1974). Asymptotics and Special Functions.. A Treatise on the Theory of Bessel Functions. Stoer. The Mathematica Book. Rausand. 2nd ed. Watson. 3rd ed. Sneddon. W. MA)... Spiegel. Bulirsch . John Wiley (New York). Press. (1944). S.R. W. Cambridge University Press (Cambridge UK).Hildebrand. McGraw-Hill (New York)... Academic Press (New York). Springer-Verlag (New York). 2nd ed. (1995). PWS-Kent Pub. System Reliability Theory: Models and Statistical Methods. Wellesley-Cambridge Press (Wellesley. John Wiley (New York). et al. Prentice-Hall (Englewood Cliffs. Advanced Calculus for Applications. P. (1951).. Strang. 3rd ed. Wang. Addison-Wesley (Cambridge. 3rd ed. MA).R. Kaplan. (Boston). 2nd ed. Macmillan (New York). Press (New York). Mathematical Handbook of Formulas and Tables. Strang.N.

3rd ed. FL). 30th ed. D. CRC Standard Mathematical Tables and Formulae. Zwillinger.) (1996).Zwillinger. (ed.. D. CRC Press (Bocs Ration. (1998).. Handbook of Differential Equations. Academic Press (San Diego). 18 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful