PENGENALAN: Kanak-kanak akanberasa berminat dengan jenis-jenis bentukyang mereka lihat pada setiap hari.

Apabila anda bercakap mengenai bentuk-samada yang dua atau tiga dimensi-bentuk boleh menjadi latihan yang berguna untuk mengenal pasti corak,kemahiran yang penting dalam pemahaman matematik umum.Ini juga membantu permehatian mereka di saming member asas yang penting dalam bidang seni dan teknologi. CONTOH-CONTOH BENTUK TIGA DIMENSI:

Silinder

Cangkerang silinder

Silinder separa

Half Cylindrical Shell

Cangkerang Sfera Cangkerang sfera Hemisfera Hemisfera

Quarter Circular Blok kuboid Silinder Eleptikal Rod silinder Slender Rod

1

46 cm2. Contoh Gambar rajahdi bawah menunjukkan sebuah kiub.1 = 26. Isipadunya ialah 2.261 cm3 Luas permukaannya ialah 6 × 2.1 = 9.Sekiranya L adalah panjang salah satu sisinya.Luas permukaan sebuah kiub adalah enam kali ganda luas mana-mana sisi kiub tersebut.1 × 2.Cangkerang Konikal Cangkerang Kon Kon sefara Kiub Kiub adalah sebuah bentuk tiga dimensi yang mempunyai enam permukaan segi empat yang serupa.1 × 2.Garis kelabu adalah sisi yang bersembunyi dari pandangan mata. Contoh: Apakah isipadu dan luas permukaan kiub tersebut yang panjang sisinya 2.1cm. isipadu kiub tersebut ialah L3=L×L×L.1 × 2. 2 .

Jarak antara titik pusat dengan permukaan sfera dipanggil jejari. Contoh: Rajah di bawah menunjukkan sebuah silinder. Luas permukaan S sebuah sfera data dicari dengan formula S = 4 × pi ×r2.Sekiranya L ialah panjang silinder tersebut.dan luas permukaannya ialah 2 × r × pi × L + 2 × pi × r2.isipadu silinder tersebut L × pi × r2. Sekiranya r ialah jejari sebuah sfera.Silinder Silinder ialah sebuah rupa bentuk yang mempunyai dua bulatan yang sama diameternya dan kedudukannya selari.dan r ialah panjang jejari salah satu bulatan silinder tersebut. isipadu V sebuah sfera dapat dicari dengan formulaI V = 4/3 × pi ×r3. Contoh: 3 . Sfera Sfera adalah sebuah rupa bentuk yang semua titik permukaannya sama panjang dengan titik pusatnya.Garis kelabu menunjukkan sisi yang bersembunyi dari pandangan mata.Mana-mana bahagian potongan sebuah sfera ialah sebuah bulatan.

h ialah tinggi kon tersebut.14 untuk pi isipadunya ialah 1/3 × pi × 32 × 6 = pi ×18 = 56.52.14 × 42 = 4 × 3. dan mempunyai tinggi 6 cm. Contoh: Dalam puluh yang terdekat.isipadu kon tersebut 1/3 × pi × r2 × h. isipadunya ialah 4/3 × 3. Sekiranya r ialah jejari tapak bulatan tersebut.Gambar rajah di bawah menunjukkan sebuah sfera. kepada puluh yang terdekat? Kita akan menggunakan anggaran 3.14 untuk pi.14 × 4 × 4 = 201 cm2 Kon Kon ialah sebuah bentuk yang mempunyai tapak bulatan dan satu bucu. iaitu samam nilai dengan 56.14 × 43 = 4/3 × 3.luas permukaan 4 × 3. 4 .14 untuk pi.5 cubic cm apabila dibundarkan kepada puluh yang terdekat.apakah isipadu dan luas permukaan sebuah sfera yang mempunyai panjang jejari 4cm? Dengan menggunakan anggaran 3.14 × 4 × 4 × 4 = 268 cm3 Dngan menggunakan anggaran 3. Contoh: Apakah isipadu dalam cm3 sebuah kon yang mempunyai tapak seluas 3cm.

5 . Contoh: Gambar rajah di bawah menunjukkan sebuah pyramid. Piramid Piramid ialah sebuah bentuk yang mempunyai tapak segi empat sama dan empat sisi segi tiga. Tetrahedron Tetrahedron ialah bentuk yang mempunyai empat sisi.setiap permukaan tetrahedron ialah segi tiga.Garis kelabu adalah sisi yang bersembunyi dari pandangan mata.Contoh: Gambar rajah di bawahmenunjukkan dua jenis pandangan sebuah kon.

Contoh. 6 . Gambar rajah di bawah menunjukkan sebuah prisma betapak pentagon. Gambar rajah di bawah menunjukkan sebuah prisma bertapak segi tiga.garis kelabu adalah sisi yang bersembunyi dari pandangan mata. Prisma Prisma ialah sebuah bentuk yang mempunyai dua tapak yang selari yang merupakan poligon.Contoh: Gambar rajah di bawah menunjukkan sebuah tetrahedron.Garis kelabu adalah sisi yang tersembunyi dari pandangan mata. Garis kelabu adalah sisi yang bersembunyi dari pandangan mata.

dan kesan kepada luas bulatan tersebut.Cara yang paling mudah untuk mendemonstrasi pemahaman anda ialah dengan mengaplikasi formula seperti (A=πr and V = Bh) untuk menyelesaikan pembinaan tambahan berkaitan dengan masalah dengan kalkulator.Gambar rajah menunjukkan sebuah prisma bertapak hexagon.Garis kelabu adalah sisi yang tersembunyi dari pandangan mata. Objektif pembelajaran/Bukti pengajaran: 7 . BAHAGIAN B: Konsep kaedah pembelajaran isipadu silinder /prinsip yang akan didemonstrasikan: Pelajaran ini akan mendemonstrasikan hubungkait antara diameter sebuah bulatan dengan ukur lilitnya.

■ Pengimpal bawah laut menggunakan isipadu silinder untuk menentukan waktu selamat untuk menyelam. ■ Tukang paip menggunakan formula untuk memilih saiz paip yang sesuai untuk mengalirkan jumlah air yang sesuai. ■ Pemasang penghawa dingin menggunakan formula untuk memastikan udara bergerak sekeliling bilik.prisma bertapak segi empat tepat.■ Membezakan antara luas dan perimeter bentuk dua dimensi. dan silinder bertapak bulat ■ Mengaplikasi formula untuk menyelesaikan pelbagai jenis masalah pembinaan ■ Menggunakan kalkulator untuk membuat pengiraan dengan tepat Bagaimana konsep matematik ini berhubung kait dengan pekerjaan pembinaan: Luas bulatan dan isipadu silinder teleh digunakan secara meluas oleh tukang paip dan tukang kayu dalam bidang pembinaan. dan isipadu bentuk tiga dimensi ■ Kirakan isipadu dan luas permukaan sfera. digunakan untuk menentukan had muatan daripada paip dalam rumah hingga longkang perumahan. ■Tukang kayu menggunakan isipadu untuk menentukan jumlah konkrit yang diperlukan untuk pembinaan. Alat Membantu Pengajaran: 10” diameter 3/4” bulatan papan lapis 60” Pita kain 8 .Sesi pelajaran ini akan membantu pelajar memahami bagaimana luas bulatan.luas permukaan. dan isipadu silinder.

π ialah dianggarkan bernilai 22/7.Jarak antara tikit pusat dipanggil jejari.jarak melintasi bulatan dipanggil diameter. Luas sebuah bulatan boleh dicari dengan menggunakan formula: A = πr Komponen pembelajaran: 9 . banyak kalkulator mempunyai kekunci π kerana pi adalah nilai yang selalu digunakan.Formula untuk ukur lilit dan luas sebuah bulatan melibatkan π (pi). π mewakili kadar ukur lilit mana-mana dengan diameter bulatan tersebut. dan ia sentiasa sama walau apa saiz bulatan tersebut. atau 3.14.2” diameter paip PVC 12” panjang 4” diameter paip PVC 12” panjang kira-kira 4 gelas pasir putih cawan pengukur Kertas formula bulatan untuk setiap pelajar Peralatan diperlukan untuk setiap pelajar: ■ Pensel ■ kalkulator dengan memori ■ kertas kerja Bulatan dan Silinder Pengenalan Pembelajaran: Perimeter sebuah bulatan dipanggil ukur lilit. Ukur lilit sebuah bulatan boleh dicari dengan menggunakan formula: C= π2r or C= πd.jarak diameter adalah dua kali ganda jarak jejari.

Arahkan murid-murid menggunakan kalkulator untuk mengubah perpuluhan kepada bentuk pecahan. dan kon. 3. Lukiskan pada papan putih dan terangkan: 2.Untuk mencari isipadu sebuah silinder.gandakan luas salah satu tapak dengan ketinggian silinder tersebut: V = Bh V =Isipadu B = Luas tapak= (πr ) h = ketinggian silinder Jenis pembelajaran:Harian Strand: Pengukuran AKS: #36: anggarkan dan kirakan isipadu dan luas permukaaan prisma .415 or 31 7/16”).Arahkan murid-murid menggunakan kalkulator untuk menentukan luas:πr = π(5 in. #38: tentukan dan aplikasikan formula untuk mencari isipadu bentuk asas.)Ingatkan para pelajar untuk mendarabkan jejari dengan jejari sebelum mengandakanya denganπ. 4. ) = 78. Sebuah silinder mempunyai bulatan yang sleari dan sama saiz sebagai tapak.π(25in.silinder. silinder. Gunakan bulatan papan lapis untuk menunjukkan hubungakait diameter (10”) dan ukur lilit (10π=31. piramid.1. Soalan Penting/Idea besar: Apakah formula untuk mencari isipadu sebuah kon? 10 . #37: selesaikan masalah melibatkan isipadu dan luas permukaan prisma. piramid. dank on.5 in.

Pastikan pasir tersebut rata di permukaan. Aktiviti berpanduan: Berdasarkan demonstrasi tersebut. bandingkan jumlah pasir yang boleh dimasukkan ke dalam kon dan silinder. Sebagai satu dmonstrasi kepada kelas. Di dalam Kit melipat bentuk geometric yang ada dalam bangunan anda. satu demi satu kepada pelajar tersebut.Ingatkan para pelajar bahawa membahagi dengan 3.oleh itu. dan tuang pasir ke dalam silinder.terdapat sebuah silinder dank on dengan tapak dan ketinggian serupa. isinya dengan pasir. Pastikan mereka faham bahawa kita bermula dengan formul sebuah silinder dan bahagikan dengan tiga. adalah senang untuk melihat bahawa isipadu sebuah kon adalah satu per tiga sebuah silinder. Ambil kon tersebut. 3 dimana r mewakili jejari tapak dan h mewakili.Menetapkan pentas (Activating Strategy): Pernahkah pelajar terfikir untuk mengenalpasti sifat-sifat sebuah prisma bertapak segi empat tepat (yang kita tahu macam mana mahu mencari isipadunya) dibandingkan dengan sifat-sifat sebuah piramid bertapak segi empat sama compared to the characteristics of a square pyramid (yang kita cuba untuk menentukan) Hook: Cari pasir halus(atau bahan lain seperti gula). dan mengandakan denga (1/3)adalah operaso yang sama. daripada Cuma member formula tersebut kepada mereka. Berapa banyak “kon” diperlukan untuk mengisi silinder tersebut dengan dimensi ysng sama?Anda seharusnya menyedari bahawa silinder tersebut memerlukan 3 “kon” untuk mengisi satu silinder.Ingat untuk membina formula untuk para pelajar langkah demi langkah. kadang kala anda perlu mengoncangnya untuk mendapat kon ketiga muat ke dalam silinder tersebut.and Arahkan mereka untuk memyelesaikan pengiraan untuk setiap masalah dengan tahapa kebebasan yang meningkat (selesaikan yang pertama untuk mereka. Sediakan masalah untuk diselesaikan kepada pelajar.formula untuk mencari isipadunya ialah: V = πr 2 h . biarkan mereka 11 .

4. 12 .menyelesaikan soalan yang terakhir. dengan tahap yang berbeza di pertengahan)Penggunaan kalkulator adalah digalakkan. 2.

5 di atas) 1.Periksa kerja mereka semasa mereka melakukan pengiraan. 314.5.16 ft3 2.97 ft3 3. 65. 167. Strategy Pembelajaran: Memeriksa Pemahaman: 13 .97 in3 5. 1130. (Jawapan untuk 1. 354.55 in3 4.79 m3 Sediakan pelajar dengan soalan tambahan.

CADANGAN UNTUK MEGAJAR BENTUK PEPEJAL Bentuk ada di mana-mana.Lambat laun idea ini telah berkembang kepada sebiji bola bulat dengan bentuk dipotong ke bola tersebut. 2. Mainan ini juga digunakan untuk cara kedua untuk mengajar bentuk. bentuk boleh disusun untuk menbentuk bentuk yang lain.Dengan cara ini mereka dapat mengenal pasti nama setiap bentuk.Kepingan bulat tidak akn muat ke dalam lubang segi empat. Cara pertama untuk mengajar kanak-kanak tentang bentuk melalui pembelajaran visual. Mainan itu juga pelbagai bentuk lain yang sepatutnya dimuatkan ke dalam lubang. Aktiviti merumus: Arahkan pelajar untuk menulis sebuah perenggan menerangkan hubungkait antara formula untuk isipadu silinder dengan formula untuk isipadu sebuah kon. bukan hanya pengiraan semata-mata.Kaedah pengajaran ini melibatkan memuatkan bentuk ke dalam lubang.Ingat untuk cuba membuatkan pembelajaran tersbut berasaskan konsep.merekamesti belajar untuk memadan bentuk dengan bentuk. 14 .Tunjukkan mereka dengan memegang bentuk-bentuk tersebut bersebelahan dengan lubang yang padan dan menjatuhkannya. Semakin kerap kanak-kanak tersebut bermain dengan mainan tersebut mereka akan mempelajari bentuk-bentuk tersebut.arahkan mereka untuk membandingkan hasil kerja mereka dengan seorang rakan untuk membuktikan bahawa perenggan mereka jelas dan boleh difahami oleh seseorang yang pertama kali mempelajari konsep ini.dan bantu mereka yang mengalami masalah dengan konsep tersebut.Semasa saya kanak-kanak saya mempunyai sebuah mainan dengan pelbagai bentuk dpotong kedalamnya.setiap bentuk mempunyai ruang sendiri dia bola tersebut. Daripada bangunan kepada perabot. mereka akan mula melihat bentuk-bentuk di semua tempat.Keliling bilik semasa pelajar sedang menyelesaikan masalah.Apabila kanak-kanak mempelajari tentang bentuk-bentuk.Ini adalah cara untuk mengajar seorang kanak-kanak untuk mengenal pasti bentuk-bentuk: 1.

Cara ini mengajar kanak-kanakmengenal pasti di rumah mereka.. K.Terdapat tingkap bulat seperti tombol pintu.A. rumah. Mathematical Association of America (Washington DC).S. F. John Wiley (New York).Kanak-kanak tersebut akan berjalan ke televisyen tersebut dan menunjuk bentuk yang mereka lihat .tanya mereka untuk mencari bentuk seperti itu di sekeliling rumah anda. (1990).Sekiranya mereka dapat melihat bentuk yang tersembunyi di rumah anda. 4. V. Silverman.Kirakan jumlah bentuk yang mereka dapat jumpai. (ed. Elementary Numerical Analysis. T. Menggunakan poster adalah cara lain untuk mengajar bentuk. Print. Ordinary Differential Equations.) (1964). M.mereka boleh mengenal pastinya di tempat lain. Gunakan pita dan DVD pedidikan untuk mengajar kanak-kanak.terdapat banyak bentuk untuk dilihat.haiwan tersebut akan mengenal pasti bentuk yang betul dan menawarkan galakan kepada mereka yang dapat mencarinya. (Waltham. Arnold. MIT Press (Cambridge MA). MA). Berikan seorang kanak-kanak satu bentu daripada beg bentuk anda..dan pokok menggunakan pelbagai bentuk. Reprint by Dover (New York) 1965. R.sebuah rumah diperbuat daripada rangka segi empat tepat atau rangka segi empat sama dengan tingkap berbentuk segi empat sama. (1993). U. Blaisdell Pub. Apostol. Off.Haiwan ini akan menanyakan mereka sekiranya mereka melihat bentuk tertentu. 2 Vol. Cara keempat ialah dengan mengadakan Pencarian harta karun bentuk.I. Numerical Methods that Usually Work. 2nd ed. Calculus.M..Contoh.E. (1969).S. Acton. 15 .Kanak-kanak suka warna cerah dan becakap dengan haiwan yang dipaparkan dalam program sebegini..Poster ini boleh dibeli daripada mana-mana kedai mainan atau anda boleh membuat sendiri. Govt.Ini membantu kanak-kanak untuk mula melihat bentuk di dalam bentuk utama.Selepas beberapa minit.3. kereta . Handbook of Mathematical Functions with Formulas. REFERENCES: Abramowitz.Sekiranya anda membuat sendiri.. 2nd ed.bentuk haiwan . (translater) (1973). 5. (Washington DC). Atkinson.

J). Introduction to Numerical Analysis.E. R.A. (1996). (1974). Elementary Differential Equations. Numerical Methods. Brown. Greenberg. A. McGraw-Hill (New York).F. Gordon and Breach (the Netherlands). NJ).N.W.V. (1998). (1963). Davis. 2nd ed. F.H. C. Golub. G.D. N. Johns Hopkins University Press (Baltimore). The Fourier Transform and Its Applications. 2nd ed. Allyn and Bacon (Boston). R.. (1999).Birkhoff. 3rd ed. Ordinary Differential Equations. N. 6th ed. Applied Numerical Analysis. (1989). Calculus with Analytic Geometry.. Prentice Hall (Upper Saddle River. J.C.B. (1998).. G. (1974). (1993). 3rd ed. MA). McGraw-Hill (New York).. Probability Theory. (1999).. (1998). Matrix Theory. Hildebrand. G. W. Matrix Computations. Prentice Hall (Upper Saddle River. John Wiley (New York). Rota. Borovkov. Prentice-Hall (Englewood Cliffs. C.F. Advanced Engineering Mathematics. 2nd ed. (1986). Fourier Series and Orthogonal Functions. 16 . H. Gerald. Churchill. 6th ed...H.. McGraw-Hill (New York).. Fourier Series and Boundary Value Problems. Dahlquist.N. NJ). Blachman. Boyce. Edwards. 2nd ed. Prentice Hall (Upper Saddle River. 4th ed. Bjorck.J). DiPrima. Bracewell.J). Mathematica : a Practical Approach. Franklin. Prentice-Hall (Englewood Cliffs.. G. M. A. Addison-Wesley (Cambridge. N.. Penney.C. John Wiley (New York). 5th ed. (1968). J... D. N.E. (1997).. R..

P.N.. (1974).. Calculus.. McGraw-Hill (New York). McGraw-Hill (New York). I. Prentice-Hall (Englewood Cliffs. Kaplan. Advanced Calculus for Applications. Jovanovich (San Diego)... G. (1995). (1984).W. J. Bulirsch . Stoer. 2nd ed. (1976). (1988). Addison-Wesley (Cambridge.N. Numerical Recipes: the Art of Scientific Computing. (1998). Fourier Transforms.. Advanced Engineering Mathematics. Cambridge Univ. E. John Wiley (New York). MA). (1991). NJ). (ed. The Mathematica Book.R. (1993). McGraw-Hill (New York). (1944). (1995). (1951). (1994).. W. Wang. John Wiley (New York). PWS-Kent Pub. MA). Z.. Wellesley-Cambridge Press (Wellesley. Springer-Verlag (New York). 2nd ed. M. C.. A Treatise on the Theory of Bessel Functions.. F. Special Functions. P. Strang. Asymptotics and Special Functions. 2nd ed.J. Sneddon. Wellesley-Cambridge Press (Wellesley. 4th ed. F. Harcourt.R. Advanced Calculus. 4th ed. G. Watson. Probability via Expectation. Spiegel. (Boston). et al.Hildebrand. (1989). Springer-Verlag (New York). Introduction to Linear Algebra. Wolfram. Advanced Engineering Mathematics. Strang. 8th ed. Strang.B. Wylie. 3rd ed.. Whittle. Brace. G. A. (1999). M. Macmillan (New York). Kreyszig. MA). Advanced Engineering Mathematics. Hoyland.. Introduction to Numerical Analysis. W.. S. Mathematical Handbook of Formulas and Tables.) (1968). Rausand. 3rd ed. Olver. Linear Algebra and Its Applications. 17 . Academic Press (New York). 3rd ed. Press (New York). 6th ed. R.H. (1999). G. Press. O'Neil.. Cambridge University Press (Cambridge UK). 2nd ed. World Scientific (Singapore). System Reliability Theory: Models and Statistical Methods. (1995).V. (1992).X.

30th ed. FL). D. D. (1998). CRC Press (Bocs Ration. Zwillinger. CRC Standard Mathematical Tables and Formulae.. (ed. Handbook of Differential Equations.) (1996). Academic Press (San Diego). 18 .. 3rd ed.Zwillinger.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful