P. 1
MATHS KWN LAHA

MATHS KWN LAHA

|Views: 363|Likes:
Published by rosli37

More info:

Published by: rosli37 on Jun 22, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/06/2013

pdf

text

original

PENGENALAN: Kanak-kanak akanberasa berminat dengan jenis-jenis bentukyang mereka lihat pada setiap hari.

Apabila anda bercakap mengenai bentuk-samada yang dua atau tiga dimensi-bentuk boleh menjadi latihan yang berguna untuk mengenal pasti corak,kemahiran yang penting dalam pemahaman matematik umum.Ini juga membantu permehatian mereka di saming member asas yang penting dalam bidang seni dan teknologi. CONTOH-CONTOH BENTUK TIGA DIMENSI:

Silinder

Cangkerang silinder

Silinder separa

Half Cylindrical Shell

Cangkerang Sfera Cangkerang sfera Hemisfera Hemisfera

Quarter Circular Blok kuboid Silinder Eleptikal Rod silinder Slender Rod

1

1 = 9.Cangkerang Konikal Cangkerang Kon Kon sefara Kiub Kiub adalah sebuah bentuk tiga dimensi yang mempunyai enam permukaan segi empat yang serupa. isipadu kiub tersebut ialah L3=L×L×L. Contoh: Apakah isipadu dan luas permukaan kiub tersebut yang panjang sisinya 2.1cm.261 cm3 Luas permukaannya ialah 6 × 2.1 × 2. Contoh Gambar rajahdi bawah menunjukkan sebuah kiub.Luas permukaan sebuah kiub adalah enam kali ganda luas mana-mana sisi kiub tersebut.Garis kelabu adalah sisi yang bersembunyi dari pandangan mata.1 × 2.Sekiranya L adalah panjang salah satu sisinya.1 × 2. 2 . Isipadunya ialah 2.46 cm2.1 = 26.

Jarak antara titik pusat dengan permukaan sfera dipanggil jejari. Contoh: 3 . isipadu V sebuah sfera dapat dicari dengan formulaI V = 4/3 × pi ×r3.isipadu silinder tersebut L × pi × r2.Garis kelabu menunjukkan sisi yang bersembunyi dari pandangan mata. Sekiranya r ialah jejari sebuah sfera. Contoh: Rajah di bawah menunjukkan sebuah silinder. Luas permukaan S sebuah sfera data dicari dengan formula S = 4 × pi ×r2. Sfera Sfera adalah sebuah rupa bentuk yang semua titik permukaannya sama panjang dengan titik pusatnya.dan r ialah panjang jejari salah satu bulatan silinder tersebut.Mana-mana bahagian potongan sebuah sfera ialah sebuah bulatan.Sekiranya L ialah panjang silinder tersebut.dan luas permukaannya ialah 2 × r × pi × L + 2 × pi × r2.Silinder Silinder ialah sebuah rupa bentuk yang mempunyai dua bulatan yang sama diameternya dan kedudukannya selari.

14 untuk pi isipadunya ialah 1/3 × pi × 32 × 6 = pi ×18 = 56.Gambar rajah di bawah menunjukkan sebuah sfera. iaitu samam nilai dengan 56. dan mempunyai tinggi 6 cm. h ialah tinggi kon tersebut.14 × 4 × 4 × 4 = 268 cm3 Dngan menggunakan anggaran 3. Contoh: Apakah isipadu dalam cm3 sebuah kon yang mempunyai tapak seluas 3cm. Contoh: Dalam puluh yang terdekat.14 × 42 = 4 × 3. isipadunya ialah 4/3 × 3.14 × 4 × 4 = 201 cm2 Kon Kon ialah sebuah bentuk yang mempunyai tapak bulatan dan satu bucu.apakah isipadu dan luas permukaan sebuah sfera yang mempunyai panjang jejari 4cm? Dengan menggunakan anggaran 3.14 × 43 = 4/3 × 3. kepada puluh yang terdekat? Kita akan menggunakan anggaran 3.14 untuk pi.14 untuk pi.5 cubic cm apabila dibundarkan kepada puluh yang terdekat. 4 . Sekiranya r ialah jejari tapak bulatan tersebut.luas permukaan 4 × 3.52.isipadu kon tersebut 1/3 × pi × r2 × h.

Contoh: Gambar rajah di bawah menunjukkan sebuah pyramid.Garis kelabu adalah sisi yang bersembunyi dari pandangan mata. Tetrahedron Tetrahedron ialah bentuk yang mempunyai empat sisi. Piramid Piramid ialah sebuah bentuk yang mempunyai tapak segi empat sama dan empat sisi segi tiga. 5 .setiap permukaan tetrahedron ialah segi tiga.Contoh: Gambar rajah di bawahmenunjukkan dua jenis pandangan sebuah kon.

Prisma Prisma ialah sebuah bentuk yang mempunyai dua tapak yang selari yang merupakan poligon. Gambar rajah di bawah menunjukkan sebuah prisma bertapak segi tiga.Garis kelabu adalah sisi yang tersembunyi dari pandangan mata.Contoh: Gambar rajah di bawah menunjukkan sebuah tetrahedron. Contoh. Gambar rajah di bawah menunjukkan sebuah prisma betapak pentagon. 6 . Garis kelabu adalah sisi yang bersembunyi dari pandangan mata.garis kelabu adalah sisi yang bersembunyi dari pandangan mata.

Gambar rajah menunjukkan sebuah prisma bertapak hexagon.dan kesan kepada luas bulatan tersebut.Garis kelabu adalah sisi yang tersembunyi dari pandangan mata. BAHAGIAN B: Konsep kaedah pembelajaran isipadu silinder /prinsip yang akan didemonstrasikan: Pelajaran ini akan mendemonstrasikan hubungkait antara diameter sebuah bulatan dengan ukur lilitnya.Cara yang paling mudah untuk mendemonstrasi pemahaman anda ialah dengan mengaplikasi formula seperti (A=πr and V = Bh) untuk menyelesaikan pembinaan tambahan berkaitan dengan masalah dengan kalkulator. Objektif pembelajaran/Bukti pengajaran: 7 .

prisma bertapak segi empat tepat. digunakan untuk menentukan had muatan daripada paip dalam rumah hingga longkang perumahan. ■ Tukang paip menggunakan formula untuk memilih saiz paip yang sesuai untuk mengalirkan jumlah air yang sesuai.luas permukaan. Alat Membantu Pengajaran: 10” diameter 3/4” bulatan papan lapis 60” Pita kain 8 . ■ Pemasang penghawa dingin menggunakan formula untuk memastikan udara bergerak sekeliling bilik.■ Membezakan antara luas dan perimeter bentuk dua dimensi. ■ Pengimpal bawah laut menggunakan isipadu silinder untuk menentukan waktu selamat untuk menyelam.Sesi pelajaran ini akan membantu pelajar memahami bagaimana luas bulatan. dan silinder bertapak bulat ■ Mengaplikasi formula untuk menyelesaikan pelbagai jenis masalah pembinaan ■ Menggunakan kalkulator untuk membuat pengiraan dengan tepat Bagaimana konsep matematik ini berhubung kait dengan pekerjaan pembinaan: Luas bulatan dan isipadu silinder teleh digunakan secara meluas oleh tukang paip dan tukang kayu dalam bidang pembinaan. dan isipadu bentuk tiga dimensi ■ Kirakan isipadu dan luas permukaan sfera. ■Tukang kayu menggunakan isipadu untuk menentukan jumlah konkrit yang diperlukan untuk pembinaan. dan isipadu silinder.

Ukur lilit sebuah bulatan boleh dicari dengan menggunakan formula: C= π2r or C= πd. banyak kalkulator mempunyai kekunci π kerana pi adalah nilai yang selalu digunakan. π ialah dianggarkan bernilai 22/7.Jarak antara tikit pusat dipanggil jejari. dan ia sentiasa sama walau apa saiz bulatan tersebut.2” diameter paip PVC 12” panjang 4” diameter paip PVC 12” panjang kira-kira 4 gelas pasir putih cawan pengukur Kertas formula bulatan untuk setiap pelajar Peralatan diperlukan untuk setiap pelajar: ■ Pensel ■ kalkulator dengan memori ■ kertas kerja Bulatan dan Silinder Pengenalan Pembelajaran: Perimeter sebuah bulatan dipanggil ukur lilit.14.Formula untuk ukur lilit dan luas sebuah bulatan melibatkan π (pi). atau 3.jarak melintasi bulatan dipanggil diameter. π mewakili kadar ukur lilit mana-mana dengan diameter bulatan tersebut.jarak diameter adalah dua kali ganda jarak jejari. Luas sebuah bulatan boleh dicari dengan menggunakan formula: A = πr Komponen pembelajaran: 9 .

Untuk mencari isipadu sebuah silinder.1. #37: selesaikan masalah melibatkan isipadu dan luas permukaan prisma. dank on. Arahkan murid-murid menggunakan kalkulator untuk mengubah perpuluhan kepada bentuk pecahan. 4. #38: tentukan dan aplikasikan formula untuk mencari isipadu bentuk asas.silinder. piramid.gandakan luas salah satu tapak dengan ketinggian silinder tersebut: V = Bh V =Isipadu B = Luas tapak= (πr ) h = ketinggian silinder Jenis pembelajaran:Harian Strand: Pengukuran AKS: #36: anggarkan dan kirakan isipadu dan luas permukaaan prisma . ) = 78.415 or 31 7/16”). dan kon. Soalan Penting/Idea besar: Apakah formula untuk mencari isipadu sebuah kon? 10 . Sebuah silinder mempunyai bulatan yang sleari dan sama saiz sebagai tapak. 3.Arahkan murid-murid menggunakan kalkulator untuk menentukan luas:πr = π(5 in. Lukiskan pada papan putih dan terangkan: 2. Gunakan bulatan papan lapis untuk menunjukkan hubungakait diameter (10”) dan ukur lilit (10π=31.5 in.π(25in. piramid. silinder.)Ingatkan para pelajar untuk mendarabkan jejari dengan jejari sebelum mengandakanya denganπ.

terdapat sebuah silinder dank on dengan tapak dan ketinggian serupa. isinya dengan pasir. dan tuang pasir ke dalam silinder. Pastikan mereka faham bahawa kita bermula dengan formul sebuah silinder dan bahagikan dengan tiga.and Arahkan mereka untuk memyelesaikan pengiraan untuk setiap masalah dengan tahapa kebebasan yang meningkat (selesaikan yang pertama untuk mereka. 3 dimana r mewakili jejari tapak dan h mewakili.Ingat untuk membina formula untuk para pelajar langkah demi langkah. satu demi satu kepada pelajar tersebut. Berapa banyak “kon” diperlukan untuk mengisi silinder tersebut dengan dimensi ysng sama?Anda seharusnya menyedari bahawa silinder tersebut memerlukan 3 “kon” untuk mengisi satu silinder.Ingatkan para pelajar bahawa membahagi dengan 3. Di dalam Kit melipat bentuk geometric yang ada dalam bangunan anda. bandingkan jumlah pasir yang boleh dimasukkan ke dalam kon dan silinder. Ambil kon tersebut. Sebagai satu dmonstrasi kepada kelas.Menetapkan pentas (Activating Strategy): Pernahkah pelajar terfikir untuk mengenalpasti sifat-sifat sebuah prisma bertapak segi empat tepat (yang kita tahu macam mana mahu mencari isipadunya) dibandingkan dengan sifat-sifat sebuah piramid bertapak segi empat sama compared to the characteristics of a square pyramid (yang kita cuba untuk menentukan) Hook: Cari pasir halus(atau bahan lain seperti gula). Sediakan masalah untuk diselesaikan kepada pelajar.formula untuk mencari isipadunya ialah: V = πr 2 h . adalah senang untuk melihat bahawa isipadu sebuah kon adalah satu per tiga sebuah silinder. Aktiviti berpanduan: Berdasarkan demonstrasi tersebut. daripada Cuma member formula tersebut kepada mereka. dan mengandakan denga (1/3)adalah operaso yang sama.oleh itu. biarkan mereka 11 . kadang kala anda perlu mengoncangnya untuk mendapat kon ketiga muat ke dalam silinder tersebut. Pastikan pasir tersebut rata di permukaan.

dengan tahap yang berbeza di pertengahan)Penggunaan kalkulator adalah digalakkan. 2.menyelesaikan soalan yang terakhir. 12 . 4.

16 ft3 2.5.97 ft3 3.55 in3 4. 167. 354.5 di atas) 1. (Jawapan untuk 1. 1130.79 m3 Sediakan pelajar dengan soalan tambahan. 65.97 in3 5. 314.Periksa kerja mereka semasa mereka melakukan pengiraan. Strategy Pembelajaran: Memeriksa Pemahaman: 13 .

14 .merekamesti belajar untuk memadan bentuk dengan bentuk. 2.Keliling bilik semasa pelajar sedang menyelesaikan masalah. bukan hanya pengiraan semata-mata.arahkan mereka untuk membandingkan hasil kerja mereka dengan seorang rakan untuk membuktikan bahawa perenggan mereka jelas dan boleh difahami oleh seseorang yang pertama kali mempelajari konsep ini. Aktiviti merumus: Arahkan pelajar untuk menulis sebuah perenggan menerangkan hubungkait antara formula untuk isipadu silinder dengan formula untuk isipadu sebuah kon.Tunjukkan mereka dengan memegang bentuk-bentuk tersebut bersebelahan dengan lubang yang padan dan menjatuhkannya. CADANGAN UNTUK MEGAJAR BENTUK PEPEJAL Bentuk ada di mana-mana.Ingat untuk cuba membuatkan pembelajaran tersbut berasaskan konsep. bentuk boleh disusun untuk menbentuk bentuk yang lain. Daripada bangunan kepada perabot. Semakin kerap kanak-kanak tersebut bermain dengan mainan tersebut mereka akan mempelajari bentuk-bentuk tersebut.dan bantu mereka yang mengalami masalah dengan konsep tersebut. mereka akan mula melihat bentuk-bentuk di semua tempat.Lambat laun idea ini telah berkembang kepada sebiji bola bulat dengan bentuk dipotong ke bola tersebut.Dengan cara ini mereka dapat mengenal pasti nama setiap bentuk. Mainan itu juga pelbagai bentuk lain yang sepatutnya dimuatkan ke dalam lubang.setiap bentuk mempunyai ruang sendiri dia bola tersebut.Kaedah pengajaran ini melibatkan memuatkan bentuk ke dalam lubang.Apabila kanak-kanak mempelajari tentang bentuk-bentuk. Cara pertama untuk mengajar kanak-kanak tentang bentuk melalui pembelajaran visual.Semasa saya kanak-kanak saya mempunyai sebuah mainan dengan pelbagai bentuk dpotong kedalamnya.Kepingan bulat tidak akn muat ke dalam lubang segi empat.Ini adalah cara untuk mengajar seorang kanak-kanak untuk mengenal pasti bentuk-bentuk: 1. Mainan ini juga digunakan untuk cara kedua untuk mengajar bentuk.

.Kanak-kanak tersebut akan berjalan ke televisyen tersebut dan menunjuk bentuk yang mereka lihat . (1969). Menggunakan poster adalah cara lain untuk mengajar bentuk. Reprint by Dover (New York) 1965. Calculus.Kanak-kanak suka warna cerah dan becakap dengan haiwan yang dipaparkan dalam program sebegini.mereka boleh mengenal pastinya di tempat lain. 2nd ed.Contoh. Off. MA).haiwan tersebut akan mengenal pasti bentuk yang betul dan menawarkan galakan kepada mereka yang dapat mencarinya.sebuah rumah diperbuat daripada rangka segi empat tepat atau rangka segi empat sama dengan tingkap berbentuk segi empat sama. (1990). (Washington DC).Ini membantu kanak-kanak untuk mula melihat bentuk di dalam bentuk utama. (Waltham.Poster ini boleh dibeli daripada mana-mana kedai mainan atau anda boleh membuat sendiri. 15 . (1993). Silverman. Gunakan pita dan DVD pedidikan untuk mengajar kanak-kanak. REFERENCES: Abramowitz. M.dan pokok menggunakan pelbagai bentuk.M. 2nd ed.3. 5..Terdapat tingkap bulat seperti tombol pintu. Handbook of Mathematical Functions with Formulas. Govt. 4. Numerical Methods that Usually Work. V. Berikan seorang kanak-kanak satu bentu daripada beg bentuk anda..I. R. John Wiley (New York). F.tanya mereka untuk mencari bentuk seperti itu di sekeliling rumah anda.Haiwan ini akan menanyakan mereka sekiranya mereka melihat bentuk tertentu. Cara keempat ialah dengan mengadakan Pencarian harta karun bentuk. Elementary Numerical Analysis. Blaisdell Pub. kereta .A. MIT Press (Cambridge MA).Selepas beberapa minit.. Atkinson.Kirakan jumlah bentuk yang mereka dapat jumpai.bentuk haiwan . (translater) (1973). Print.terdapat banyak bentuk untuk dilihat.. rumah. Acton.Sekiranya anda membuat sendiri. U. 2 Vol. Mathematical Association of America (Washington DC).Sekiranya mereka dapat melihat bentuk yang tersembunyi di rumah anda. Arnold. T.S. K.E. (ed.S.) (1964).Cara ini mengajar kanak-kanakmengenal pasti di rumah mereka. Apostol. Ordinary Differential Equations.

Johns Hopkins University Press (Baltimore). 6th ed.. R. Dahlquist.H.D. (1997). Fourier Series and Orthogonal Functions.. John Wiley (New York). (1998). (1999). Rota. G.A.. John Wiley (New York). 4th ed. MA). Prentice Hall (Upper Saddle River. 6th ed.W. W. A. (1974).F. (1968). Greenberg. 5th ed. R. Bjorck.. 3rd ed.N. McGraw-Hill (New York).J). Introduction to Numerical Analysis.N.. Blachman. McGraw-Hill (New York). Ordinary Differential Equations. (1998). Matrix Theory. Advanced Engineering Mathematics. J. D. The Fourier Transform and Its Applications. McGraw-Hill (New York).. H. Gerald. Probability Theory. Edwards. C.E. R. C...H. Franklin. F. NJ). Calculus with Analytic Geometry. Addison-Wesley (Cambridge. Matrix Computations. (1993). (1963).. Mathematica : a Practical Approach.C..C. A. Numerical Methods. (1989). 2nd ed.J). N. J.F. Brown. Prentice Hall (Upper Saddle River. Hildebrand. DiPrima. Borovkov. G. NJ). G.Birkhoff. Elementary Differential Equations. Davis. Allyn and Bacon (Boston). 2nd ed.E. Prentice-Hall (Englewood Cliffs.. Gordon and Breach (the Netherlands).. (1996).. N. Golub. Prentice-Hall (Englewood Cliffs. (1999). M. Penney. (1998). 3rd ed. Bracewell. (1986). (1974). Fourier Series and Boundary Value Problems. Boyce. N.. Churchill.V. 2nd ed.J). 16 .. Prentice Hall (Upper Saddle River.B. Applied Numerical Analysis. G. 2nd ed. N.

.Hildebrand.. (1995). (1993). Introduction to Numerical Analysis. Springer-Verlag (New York). G. 17 . J. C. Mathematical Handbook of Formulas and Tables. Macmillan (New York). (1999). Bulirsch .. Springer-Verlag (New York). 2nd ed. (1944). Calculus. E. S.R. (1992). W. Advanced Engineering Mathematics.. Strang. Strang. P.. 3rd ed. Numerical Recipes: the Art of Scientific Computing..) (1968). McGraw-Hill (New York). (1984). G.N. 6th ed. (1988). (Boston). (1995).J. Watson.B. Linear Algebra and Its Applications. (1951). Olver. (1994).. (1991). John Wiley (New York). Addison-Wesley (Cambridge. Hoyland. 8th ed. R. (1995). World Scientific (Singapore). P.R. Advanced Calculus for Applications. NJ). Jovanovich (San Diego).. MA). (1974). Strang. et al. O'Neil.. Kaplan. Spiegel. M. Advanced Engineering Mathematics. (ed.. PWS-Kent Pub. Wylie. Wellesley-Cambridge Press (Wellesley. Prentice-Hall (Englewood Cliffs. Academic Press (New York). Kreyszig. 4th ed.X. Advanced Calculus. 3rd ed. John Wiley (New York). Stoer.N.W. F. Wang. Asymptotics and Special Functions. M. System Reliability Theory: Models and Statistical Methods. MA). McGraw-Hill (New York). Introduction to Linear Algebra. Z.. Press. I. MA). Brace. W. G. (1976). Advanced Engineering Mathematics. G. 2nd ed. Special Functions. Probability via Expectation.. Sneddon. The Mathematica Book. (1998). 2nd ed. Rausand.V. Fourier Transforms. (1999).. Cambridge Univ. Harcourt. F. A. A Treatise on the Theory of Bessel Functions. McGraw-Hill (New York). Wellesley-Cambridge Press (Wellesley.. 3rd ed. Whittle. Cambridge University Press (Cambridge UK). (1989). 2nd ed. 4th ed. Wolfram. Press (New York).H.

18 . 30th ed. (ed. Handbook of Differential Equations. 3rd ed. FL)..Zwillinger. (1998).. CRC Standard Mathematical Tables and Formulae. CRC Press (Bocs Ration. D. Zwillinger.) (1996). Academic Press (San Diego). D.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->