PENGENALAN: Kanak-kanak akanberasa berminat dengan jenis-jenis bentukyang mereka lihat pada setiap hari.

Apabila anda bercakap mengenai bentuk-samada yang dua atau tiga dimensi-bentuk boleh menjadi latihan yang berguna untuk mengenal pasti corak,kemahiran yang penting dalam pemahaman matematik umum.Ini juga membantu permehatian mereka di saming member asas yang penting dalam bidang seni dan teknologi. CONTOH-CONTOH BENTUK TIGA DIMENSI:

Silinder

Cangkerang silinder

Silinder separa

Half Cylindrical Shell

Cangkerang Sfera Cangkerang sfera Hemisfera Hemisfera

Quarter Circular Blok kuboid Silinder Eleptikal Rod silinder Slender Rod

1

1 × 2.261 cm3 Luas permukaannya ialah 6 × 2.1 = 26.Garis kelabu adalah sisi yang bersembunyi dari pandangan mata.1 × 2.1 × 2.46 cm2.Cangkerang Konikal Cangkerang Kon Kon sefara Kiub Kiub adalah sebuah bentuk tiga dimensi yang mempunyai enam permukaan segi empat yang serupa.1 = 9. 2 . Isipadunya ialah 2. Contoh: Apakah isipadu dan luas permukaan kiub tersebut yang panjang sisinya 2. isipadu kiub tersebut ialah L3=L×L×L.Sekiranya L adalah panjang salah satu sisinya. Contoh Gambar rajahdi bawah menunjukkan sebuah kiub.1cm.Luas permukaan sebuah kiub adalah enam kali ganda luas mana-mana sisi kiub tersebut.

Sfera Sfera adalah sebuah rupa bentuk yang semua titik permukaannya sama panjang dengan titik pusatnya.Mana-mana bahagian potongan sebuah sfera ialah sebuah bulatan. Luas permukaan S sebuah sfera data dicari dengan formula S = 4 × pi ×r2.Jarak antara titik pusat dengan permukaan sfera dipanggil jejari. Contoh: Rajah di bawah menunjukkan sebuah silinder.dan r ialah panjang jejari salah satu bulatan silinder tersebut. Sekiranya r ialah jejari sebuah sfera.Silinder Silinder ialah sebuah rupa bentuk yang mempunyai dua bulatan yang sama diameternya dan kedudukannya selari. isipadu V sebuah sfera dapat dicari dengan formulaI V = 4/3 × pi ×r3.isipadu silinder tersebut L × pi × r2. Contoh: 3 .dan luas permukaannya ialah 2 × r × pi × L + 2 × pi × r2.Sekiranya L ialah panjang silinder tersebut.Garis kelabu menunjukkan sisi yang bersembunyi dari pandangan mata.

luas permukaan 4 × 3.14 untuk pi. iaitu samam nilai dengan 56.14 untuk pi isipadunya ialah 1/3 × pi × 32 × 6 = pi ×18 = 56.5 cubic cm apabila dibundarkan kepada puluh yang terdekat.Gambar rajah di bawah menunjukkan sebuah sfera.14 × 4 × 4 × 4 = 268 cm3 Dngan menggunakan anggaran 3. Sekiranya r ialah jejari tapak bulatan tersebut.isipadu kon tersebut 1/3 × pi × r2 × h.52.14 × 43 = 4/3 × 3. isipadunya ialah 4/3 × 3.14 × 4 × 4 = 201 cm2 Kon Kon ialah sebuah bentuk yang mempunyai tapak bulatan dan satu bucu.apakah isipadu dan luas permukaan sebuah sfera yang mempunyai panjang jejari 4cm? Dengan menggunakan anggaran 3. 4 .14 untuk pi. h ialah tinggi kon tersebut. kepada puluh yang terdekat? Kita akan menggunakan anggaran 3. dan mempunyai tinggi 6 cm. Contoh: Dalam puluh yang terdekat. Contoh: Apakah isipadu dalam cm3 sebuah kon yang mempunyai tapak seluas 3cm.14 × 42 = 4 × 3.

Piramid Piramid ialah sebuah bentuk yang mempunyai tapak segi empat sama dan empat sisi segi tiga. Tetrahedron Tetrahedron ialah bentuk yang mempunyai empat sisi.Garis kelabu adalah sisi yang bersembunyi dari pandangan mata.setiap permukaan tetrahedron ialah segi tiga. 5 . Contoh: Gambar rajah di bawah menunjukkan sebuah pyramid.Contoh: Gambar rajah di bawahmenunjukkan dua jenis pandangan sebuah kon.

Contoh. Gambar rajah di bawah menunjukkan sebuah prisma bertapak segi tiga.garis kelabu adalah sisi yang bersembunyi dari pandangan mata. Garis kelabu adalah sisi yang bersembunyi dari pandangan mata.Contoh: Gambar rajah di bawah menunjukkan sebuah tetrahedron. Prisma Prisma ialah sebuah bentuk yang mempunyai dua tapak yang selari yang merupakan poligon.Garis kelabu adalah sisi yang tersembunyi dari pandangan mata. Gambar rajah di bawah menunjukkan sebuah prisma betapak pentagon. 6 .

BAHAGIAN B: Konsep kaedah pembelajaran isipadu silinder /prinsip yang akan didemonstrasikan: Pelajaran ini akan mendemonstrasikan hubungkait antara diameter sebuah bulatan dengan ukur lilitnya. Objektif pembelajaran/Bukti pengajaran: 7 .dan kesan kepada luas bulatan tersebut.Cara yang paling mudah untuk mendemonstrasi pemahaman anda ialah dengan mengaplikasi formula seperti (A=πr and V = Bh) untuk menyelesaikan pembinaan tambahan berkaitan dengan masalah dengan kalkulator.Garis kelabu adalah sisi yang tersembunyi dari pandangan mata.Gambar rajah menunjukkan sebuah prisma bertapak hexagon.

■Tukang kayu menggunakan isipadu untuk menentukan jumlah konkrit yang diperlukan untuk pembinaan.Sesi pelajaran ini akan membantu pelajar memahami bagaimana luas bulatan. ■ Pengimpal bawah laut menggunakan isipadu silinder untuk menentukan waktu selamat untuk menyelam. digunakan untuk menentukan had muatan daripada paip dalam rumah hingga longkang perumahan. ■ Pemasang penghawa dingin menggunakan formula untuk memastikan udara bergerak sekeliling bilik. dan isipadu bentuk tiga dimensi ■ Kirakan isipadu dan luas permukaan sfera. dan isipadu silinder. Alat Membantu Pengajaran: 10” diameter 3/4” bulatan papan lapis 60” Pita kain 8 .■ Membezakan antara luas dan perimeter bentuk dua dimensi.luas permukaan. dan silinder bertapak bulat ■ Mengaplikasi formula untuk menyelesaikan pelbagai jenis masalah pembinaan ■ Menggunakan kalkulator untuk membuat pengiraan dengan tepat Bagaimana konsep matematik ini berhubung kait dengan pekerjaan pembinaan: Luas bulatan dan isipadu silinder teleh digunakan secara meluas oleh tukang paip dan tukang kayu dalam bidang pembinaan.prisma bertapak segi empat tepat. ■ Tukang paip menggunakan formula untuk memilih saiz paip yang sesuai untuk mengalirkan jumlah air yang sesuai.

atau 3.jarak melintasi bulatan dipanggil diameter. Ukur lilit sebuah bulatan boleh dicari dengan menggunakan formula: C= π2r or C= πd. banyak kalkulator mempunyai kekunci π kerana pi adalah nilai yang selalu digunakan.jarak diameter adalah dua kali ganda jarak jejari. π mewakili kadar ukur lilit mana-mana dengan diameter bulatan tersebut. dan ia sentiasa sama walau apa saiz bulatan tersebut. π ialah dianggarkan bernilai 22/7.Formula untuk ukur lilit dan luas sebuah bulatan melibatkan π (pi).2” diameter paip PVC 12” panjang 4” diameter paip PVC 12” panjang kira-kira 4 gelas pasir putih cawan pengukur Kertas formula bulatan untuk setiap pelajar Peralatan diperlukan untuk setiap pelajar: ■ Pensel ■ kalkulator dengan memori ■ kertas kerja Bulatan dan Silinder Pengenalan Pembelajaran: Perimeter sebuah bulatan dipanggil ukur lilit.14. Luas sebuah bulatan boleh dicari dengan menggunakan formula: A = πr Komponen pembelajaran: 9 .Jarak antara tikit pusat dipanggil jejari.

π(25in. Sebuah silinder mempunyai bulatan yang sleari dan sama saiz sebagai tapak.gandakan luas salah satu tapak dengan ketinggian silinder tersebut: V = Bh V =Isipadu B = Luas tapak= (πr ) h = ketinggian silinder Jenis pembelajaran:Harian Strand: Pengukuran AKS: #36: anggarkan dan kirakan isipadu dan luas permukaaan prisma .5 in. #37: selesaikan masalah melibatkan isipadu dan luas permukaan prisma.)Ingatkan para pelajar untuk mendarabkan jejari dengan jejari sebelum mengandakanya denganπ.Untuk mencari isipadu sebuah silinder.415 or 31 7/16”). 4. 3. Arahkan murid-murid menggunakan kalkulator untuk mengubah perpuluhan kepada bentuk pecahan. dank on. piramid.silinder. Soalan Penting/Idea besar: Apakah formula untuk mencari isipadu sebuah kon? 10 . Gunakan bulatan papan lapis untuk menunjukkan hubungakait diameter (10”) dan ukur lilit (10π=31. silinder. piramid.1. #38: tentukan dan aplikasikan formula untuk mencari isipadu bentuk asas.Arahkan murid-murid menggunakan kalkulator untuk menentukan luas:πr = π(5 in. dan kon. Lukiskan pada papan putih dan terangkan: 2. ) = 78.

formula untuk mencari isipadunya ialah: V = πr 2 h . Sediakan masalah untuk diselesaikan kepada pelajar. kadang kala anda perlu mengoncangnya untuk mendapat kon ketiga muat ke dalam silinder tersebut. bandingkan jumlah pasir yang boleh dimasukkan ke dalam kon dan silinder. Aktiviti berpanduan: Berdasarkan demonstrasi tersebut.Ingat untuk membina formula untuk para pelajar langkah demi langkah.oleh itu. satu demi satu kepada pelajar tersebut. isinya dengan pasir. Di dalam Kit melipat bentuk geometric yang ada dalam bangunan anda. daripada Cuma member formula tersebut kepada mereka.and Arahkan mereka untuk memyelesaikan pengiraan untuk setiap masalah dengan tahapa kebebasan yang meningkat (selesaikan yang pertama untuk mereka. Sebagai satu dmonstrasi kepada kelas. biarkan mereka 11 . Pastikan mereka faham bahawa kita bermula dengan formul sebuah silinder dan bahagikan dengan tiga. Ambil kon tersebut. Pastikan pasir tersebut rata di permukaan. adalah senang untuk melihat bahawa isipadu sebuah kon adalah satu per tiga sebuah silinder. 3 dimana r mewakili jejari tapak dan h mewakili. dan mengandakan denga (1/3)adalah operaso yang sama. Berapa banyak “kon” diperlukan untuk mengisi silinder tersebut dengan dimensi ysng sama?Anda seharusnya menyedari bahawa silinder tersebut memerlukan 3 “kon” untuk mengisi satu silinder. dan tuang pasir ke dalam silinder.Ingatkan para pelajar bahawa membahagi dengan 3.Menetapkan pentas (Activating Strategy): Pernahkah pelajar terfikir untuk mengenalpasti sifat-sifat sebuah prisma bertapak segi empat tepat (yang kita tahu macam mana mahu mencari isipadunya) dibandingkan dengan sifat-sifat sebuah piramid bertapak segi empat sama compared to the characteristics of a square pyramid (yang kita cuba untuk menentukan) Hook: Cari pasir halus(atau bahan lain seperti gula).terdapat sebuah silinder dank on dengan tapak dan ketinggian serupa.

2.menyelesaikan soalan yang terakhir. 12 . 4. dengan tahap yang berbeza di pertengahan)Penggunaan kalkulator adalah digalakkan.

79 m3 Sediakan pelajar dengan soalan tambahan.5 di atas) 1. (Jawapan untuk 1. 314.Periksa kerja mereka semasa mereka melakukan pengiraan. 65.16 ft3 2. 1130. 354.97 in3 5.5. Strategy Pembelajaran: Memeriksa Pemahaman: 13 . 167.55 in3 4.97 ft3 3.

Ingat untuk cuba membuatkan pembelajaran tersbut berasaskan konsep.Kepingan bulat tidak akn muat ke dalam lubang segi empat.Keliling bilik semasa pelajar sedang menyelesaikan masalah. 2.Ini adalah cara untuk mengajar seorang kanak-kanak untuk mengenal pasti bentuk-bentuk: 1.Dengan cara ini mereka dapat mengenal pasti nama setiap bentuk.Semasa saya kanak-kanak saya mempunyai sebuah mainan dengan pelbagai bentuk dpotong kedalamnya. bentuk boleh disusun untuk menbentuk bentuk yang lain. CADANGAN UNTUK MEGAJAR BENTUK PEPEJAL Bentuk ada di mana-mana.Apabila kanak-kanak mempelajari tentang bentuk-bentuk.Kaedah pengajaran ini melibatkan memuatkan bentuk ke dalam lubang. Mainan itu juga pelbagai bentuk lain yang sepatutnya dimuatkan ke dalam lubang. Semakin kerap kanak-kanak tersebut bermain dengan mainan tersebut mereka akan mempelajari bentuk-bentuk tersebut.Lambat laun idea ini telah berkembang kepada sebiji bola bulat dengan bentuk dipotong ke bola tersebut. Cara pertama untuk mengajar kanak-kanak tentang bentuk melalui pembelajaran visual. Mainan ini juga digunakan untuk cara kedua untuk mengajar bentuk. Daripada bangunan kepada perabot. 14 .Tunjukkan mereka dengan memegang bentuk-bentuk tersebut bersebelahan dengan lubang yang padan dan menjatuhkannya.arahkan mereka untuk membandingkan hasil kerja mereka dengan seorang rakan untuk membuktikan bahawa perenggan mereka jelas dan boleh difahami oleh seseorang yang pertama kali mempelajari konsep ini. Aktiviti merumus: Arahkan pelajar untuk menulis sebuah perenggan menerangkan hubungkait antara formula untuk isipadu silinder dengan formula untuk isipadu sebuah kon. bukan hanya pengiraan semata-mata.dan bantu mereka yang mengalami masalah dengan konsep tersebut. mereka akan mula melihat bentuk-bentuk di semua tempat.merekamesti belajar untuk memadan bentuk dengan bentuk.setiap bentuk mempunyai ruang sendiri dia bola tersebut.

S.) (1964). Arnold.Selepas beberapa minit. R.mereka boleh mengenal pastinya di tempat lain.M. Acton. Menggunakan poster adalah cara lain untuk mengajar bentuk. Gunakan pita dan DVD pedidikan untuk mengajar kanak-kanak. MA). rumah. Ordinary Differential Equations.. Govt. (1993).Terdapat tingkap bulat seperti tombol pintu.Haiwan ini akan menanyakan mereka sekiranya mereka melihat bentuk tertentu.. (Washington DC). (1990).. 2nd ed. Calculus. Mathematical Association of America (Washington DC). (translater) (1973).Kanak-kanak suka warna cerah dan becakap dengan haiwan yang dipaparkan dalam program sebegini. 15 . kereta ..3.Cara ini mengajar kanak-kanakmengenal pasti di rumah mereka.Kirakan jumlah bentuk yang mereka dapat jumpai.haiwan tersebut akan mengenal pasti bentuk yang betul dan menawarkan galakan kepada mereka yang dapat mencarinya. MIT Press (Cambridge MA). Elementary Numerical Analysis.S.. Handbook of Mathematical Functions with Formulas. Numerical Methods that Usually Work.terdapat banyak bentuk untuk dilihat. T. (Waltham. 2nd ed.E. (1969).bentuk haiwan . Berikan seorang kanak-kanak satu bentu daripada beg bentuk anda.Kanak-kanak tersebut akan berjalan ke televisyen tersebut dan menunjuk bentuk yang mereka lihat . Silverman. K. Cara keempat ialah dengan mengadakan Pencarian harta karun bentuk. Print. (ed.tanya mereka untuk mencari bentuk seperti itu di sekeliling rumah anda.Sekiranya anda membuat sendiri. M. Apostol. Off.dan pokok menggunakan pelbagai bentuk.Ini membantu kanak-kanak untuk mula melihat bentuk di dalam bentuk utama. U. 4.I. 2 Vol.Poster ini boleh dibeli daripada mana-mana kedai mainan atau anda boleh membuat sendiri. F. V.sebuah rumah diperbuat daripada rangka segi empat tepat atau rangka segi empat sama dengan tingkap berbentuk segi empat sama. Blaisdell Pub. John Wiley (New York).A. 5.Contoh.Sekiranya mereka dapat melihat bentuk yang tersembunyi di rumah anda. REFERENCES: Abramowitz. Atkinson. Reprint by Dover (New York) 1965.

(1998). 2nd ed. (1989). 4th ed. Prentice Hall (Upper Saddle River...F. Borovkov.C.Birkhoff. Golub. Probability Theory.. The Fourier Transform and Its Applications..H. Mathematica : a Practical Approach. Johns Hopkins University Press (Baltimore). N. 2nd ed. Blachman. Numerical Methods. NJ). (1963).D. M.. Prentice-Hall (Englewood Cliffs. Matrix Theory. John Wiley (New York). J. (1968). (1999). Davis.W. Prentice-Hall (Englewood Cliffs.. C. Hildebrand. A.E. Greenberg. Fourier Series and Orthogonal Functions. Prentice Hall (Upper Saddle River. Applied Numerical Analysis...N.. Ordinary Differential Equations. W. N. Gordon and Breach (the Netherlands)... Bracewell.E. Churchill. 5th ed. (1998). 3rd ed. 3rd ed. Brown. Boyce. R. (1993). A. Matrix Computations.F.V. Franklin. (1997). (1998).J).J). (1999).H. N. Edwards. 6th ed. Addison-Wesley (Cambridge. NJ). Elementary Differential Equations. 6th ed. 2nd ed. John Wiley (New York). MA). Rota. J.B. DiPrima.C.. G. G. F. 16 . C. R. G. Prentice Hall (Upper Saddle River.. Introduction to Numerical Analysis. G. McGraw-Hill (New York). Gerald. 2nd ed.J). Bjorck. (1996). McGraw-Hill (New York). R.N.. Calculus with Analytic Geometry.A. Penney. H.. McGraw-Hill (New York). (1986). (1974). (1974). Fourier Series and Boundary Value Problems. Dahlquist. N. Allyn and Bacon (Boston). Advanced Engineering Mathematics. D.

.. Fourier Transforms. Kreyszig. Springer-Verlag (New York). 2nd ed. F.. O'Neil.. (1999).. Hoyland. 2nd ed. Prentice-Hall (Englewood Cliffs. NJ). M. McGraw-Hill (New York). Academic Press (New York). 2nd ed. G. Asymptotics and Special Functions. Advanced Engineering Mathematics. Addison-Wesley (Cambridge.J. (1988). Rausand. Linear Algebra and Its Applications. Mathematical Handbook of Formulas and Tables. Sneddon. (1976). Z. Kaplan. 4th ed. Wolfram.. Cambridge University Press (Cambridge UK). (Boston)..R. Wang.. McGraw-Hill (New York). (1989). System Reliability Theory: Models and Statistical Methods. John Wiley (New York). (1951). I. (1999). Spiegel. W. Special Functions. (1992). (1995). (1994). P. Introduction to Linear Algebra. Jovanovich (San Diego).H. G. C. PWS-Kent Pub. 8th ed. (1993).N. P.. Wellesley-Cambridge Press (Wellesley.. E. John Wiley (New York). (1995). The Mathematica Book. Press (New York). Strang. (1984).R.. Strang. Cambridge Univ. Advanced Engineering Mathematics. Brace. World Scientific (Singapore).N.X. 3rd ed.. Advanced Engineering Mathematics. MA). W. 6th ed. M. (1995).B.W. Advanced Calculus for Applications. J. 17 . Whittle. (1944). Wellesley-Cambridge Press (Wellesley. MA).V. Springer-Verlag (New York). McGraw-Hill (New York). Olver.. Calculus. Stoer. Bulirsch . (1998). S. Strang. G.Hildebrand. Probability via Expectation. 2nd ed. A Treatise on the Theory of Bessel Functions. (1991). Introduction to Numerical Analysis. A. 4th ed. Macmillan (New York). G. F. 3rd ed. Advanced Calculus. (1974). Watson. 3rd ed. et al..) (1968). (ed. Wylie. R. MA). Press. Numerical Recipes: the Art of Scientific Computing. Harcourt.

(1998).Zwillinger. CRC Press (Bocs Ration. D.. (ed. 3rd ed. Handbook of Differential Equations. Academic Press (San Diego). CRC Standard Mathematical Tables and Formulae. D. 30th ed..) (1996). 18 . Zwillinger. FL).

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful