PENGENALAN: Kanak-kanak akanberasa berminat dengan jenis-jenis bentukyang mereka lihat pada setiap hari.

Apabila anda bercakap mengenai bentuk-samada yang dua atau tiga dimensi-bentuk boleh menjadi latihan yang berguna untuk mengenal pasti corak,kemahiran yang penting dalam pemahaman matematik umum.Ini juga membantu permehatian mereka di saming member asas yang penting dalam bidang seni dan teknologi. CONTOH-CONTOH BENTUK TIGA DIMENSI:

Silinder

Cangkerang silinder

Silinder separa

Half Cylindrical Shell

Cangkerang Sfera Cangkerang sfera Hemisfera Hemisfera

Quarter Circular Blok kuboid Silinder Eleptikal Rod silinder Slender Rod

1

Garis kelabu adalah sisi yang bersembunyi dari pandangan mata. isipadu kiub tersebut ialah L3=L×L×L.1 × 2.1cm. Contoh Gambar rajahdi bawah menunjukkan sebuah kiub.Sekiranya L adalah panjang salah satu sisinya.46 cm2.1 = 9.1 × 2. Contoh: Apakah isipadu dan luas permukaan kiub tersebut yang panjang sisinya 2.1 = 26.Cangkerang Konikal Cangkerang Kon Kon sefara Kiub Kiub adalah sebuah bentuk tiga dimensi yang mempunyai enam permukaan segi empat yang serupa. 2 .261 cm3 Luas permukaannya ialah 6 × 2.1 × 2. Isipadunya ialah 2.Luas permukaan sebuah kiub adalah enam kali ganda luas mana-mana sisi kiub tersebut.

Garis kelabu menunjukkan sisi yang bersembunyi dari pandangan mata.dan r ialah panjang jejari salah satu bulatan silinder tersebut. isipadu V sebuah sfera dapat dicari dengan formulaI V = 4/3 × pi ×r3.Mana-mana bahagian potongan sebuah sfera ialah sebuah bulatan.dan luas permukaannya ialah 2 × r × pi × L + 2 × pi × r2. Sekiranya r ialah jejari sebuah sfera.Jarak antara titik pusat dengan permukaan sfera dipanggil jejari. Contoh: 3 . Contoh: Rajah di bawah menunjukkan sebuah silinder. Sfera Sfera adalah sebuah rupa bentuk yang semua titik permukaannya sama panjang dengan titik pusatnya. Luas permukaan S sebuah sfera data dicari dengan formula S = 4 × pi ×r2.isipadu silinder tersebut L × pi × r2.Silinder Silinder ialah sebuah rupa bentuk yang mempunyai dua bulatan yang sama diameternya dan kedudukannya selari.Sekiranya L ialah panjang silinder tersebut.

14 × 4 × 4 × 4 = 268 cm3 Dngan menggunakan anggaran 3.14 untuk pi isipadunya ialah 1/3 × pi × 32 × 6 = pi ×18 = 56.14 × 43 = 4/3 × 3. kepada puluh yang terdekat? Kita akan menggunakan anggaran 3.14 × 42 = 4 × 3.Gambar rajah di bawah menunjukkan sebuah sfera.apakah isipadu dan luas permukaan sebuah sfera yang mempunyai panjang jejari 4cm? Dengan menggunakan anggaran 3. Contoh: Apakah isipadu dalam cm3 sebuah kon yang mempunyai tapak seluas 3cm. 4 .14 untuk pi.5 cubic cm apabila dibundarkan kepada puluh yang terdekat. Contoh: Dalam puluh yang terdekat. Sekiranya r ialah jejari tapak bulatan tersebut. dan mempunyai tinggi 6 cm.isipadu kon tersebut 1/3 × pi × r2 × h. iaitu samam nilai dengan 56.14 × 4 × 4 = 201 cm2 Kon Kon ialah sebuah bentuk yang mempunyai tapak bulatan dan satu bucu. isipadunya ialah 4/3 × 3. h ialah tinggi kon tersebut.52.14 untuk pi.luas permukaan 4 × 3.

Garis kelabu adalah sisi yang bersembunyi dari pandangan mata. Contoh: Gambar rajah di bawah menunjukkan sebuah pyramid.Contoh: Gambar rajah di bawahmenunjukkan dua jenis pandangan sebuah kon. Piramid Piramid ialah sebuah bentuk yang mempunyai tapak segi empat sama dan empat sisi segi tiga. 5 . Tetrahedron Tetrahedron ialah bentuk yang mempunyai empat sisi.setiap permukaan tetrahedron ialah segi tiga.

Gambar rajah di bawah menunjukkan sebuah prisma bertapak segi tiga. Prisma Prisma ialah sebuah bentuk yang mempunyai dua tapak yang selari yang merupakan poligon. 6 . Contoh. Gambar rajah di bawah menunjukkan sebuah prisma betapak pentagon.Contoh: Gambar rajah di bawah menunjukkan sebuah tetrahedron.garis kelabu adalah sisi yang bersembunyi dari pandangan mata.Garis kelabu adalah sisi yang tersembunyi dari pandangan mata. Garis kelabu adalah sisi yang bersembunyi dari pandangan mata.

Garis kelabu adalah sisi yang tersembunyi dari pandangan mata.Cara yang paling mudah untuk mendemonstrasi pemahaman anda ialah dengan mengaplikasi formula seperti (A=πr and V = Bh) untuk menyelesaikan pembinaan tambahan berkaitan dengan masalah dengan kalkulator. BAHAGIAN B: Konsep kaedah pembelajaran isipadu silinder /prinsip yang akan didemonstrasikan: Pelajaran ini akan mendemonstrasikan hubungkait antara diameter sebuah bulatan dengan ukur lilitnya.Gambar rajah menunjukkan sebuah prisma bertapak hexagon.dan kesan kepada luas bulatan tersebut. Objektif pembelajaran/Bukti pengajaran: 7 .

luas permukaan. ■Tukang kayu menggunakan isipadu untuk menentukan jumlah konkrit yang diperlukan untuk pembinaan. Alat Membantu Pengajaran: 10” diameter 3/4” bulatan papan lapis 60” Pita kain 8 .Sesi pelajaran ini akan membantu pelajar memahami bagaimana luas bulatan.■ Membezakan antara luas dan perimeter bentuk dua dimensi. dan isipadu bentuk tiga dimensi ■ Kirakan isipadu dan luas permukaan sfera. dan silinder bertapak bulat ■ Mengaplikasi formula untuk menyelesaikan pelbagai jenis masalah pembinaan ■ Menggunakan kalkulator untuk membuat pengiraan dengan tepat Bagaimana konsep matematik ini berhubung kait dengan pekerjaan pembinaan: Luas bulatan dan isipadu silinder teleh digunakan secara meluas oleh tukang paip dan tukang kayu dalam bidang pembinaan. digunakan untuk menentukan had muatan daripada paip dalam rumah hingga longkang perumahan.prisma bertapak segi empat tepat. ■ Pengimpal bawah laut menggunakan isipadu silinder untuk menentukan waktu selamat untuk menyelam. dan isipadu silinder. ■ Tukang paip menggunakan formula untuk memilih saiz paip yang sesuai untuk mengalirkan jumlah air yang sesuai. ■ Pemasang penghawa dingin menggunakan formula untuk memastikan udara bergerak sekeliling bilik.

Luas sebuah bulatan boleh dicari dengan menggunakan formula: A = πr Komponen pembelajaran: 9 .Jarak antara tikit pusat dipanggil jejari. Ukur lilit sebuah bulatan boleh dicari dengan menggunakan formula: C= π2r or C= πd. π mewakili kadar ukur lilit mana-mana dengan diameter bulatan tersebut. banyak kalkulator mempunyai kekunci π kerana pi adalah nilai yang selalu digunakan.jarak melintasi bulatan dipanggil diameter. atau 3.14. π ialah dianggarkan bernilai 22/7.2” diameter paip PVC 12” panjang 4” diameter paip PVC 12” panjang kira-kira 4 gelas pasir putih cawan pengukur Kertas formula bulatan untuk setiap pelajar Peralatan diperlukan untuk setiap pelajar: ■ Pensel ■ kalkulator dengan memori ■ kertas kerja Bulatan dan Silinder Pengenalan Pembelajaran: Perimeter sebuah bulatan dipanggil ukur lilit. dan ia sentiasa sama walau apa saiz bulatan tersebut.jarak diameter adalah dua kali ganda jarak jejari.Formula untuk ukur lilit dan luas sebuah bulatan melibatkan π (pi).

Gunakan bulatan papan lapis untuk menunjukkan hubungakait diameter (10”) dan ukur lilit (10π=31. silinder. Lukiskan pada papan putih dan terangkan: 2. #37: selesaikan masalah melibatkan isipadu dan luas permukaan prisma. Soalan Penting/Idea besar: Apakah formula untuk mencari isipadu sebuah kon? 10 .silinder.5 in. #38: tentukan dan aplikasikan formula untuk mencari isipadu bentuk asas.)Ingatkan para pelajar untuk mendarabkan jejari dengan jejari sebelum mengandakanya denganπ. piramid.Arahkan murid-murid menggunakan kalkulator untuk menentukan luas:πr = π(5 in. piramid.415 or 31 7/16”).gandakan luas salah satu tapak dengan ketinggian silinder tersebut: V = Bh V =Isipadu B = Luas tapak= (πr ) h = ketinggian silinder Jenis pembelajaran:Harian Strand: Pengukuran AKS: #36: anggarkan dan kirakan isipadu dan luas permukaaan prisma . dank on.1.π(25in.Untuk mencari isipadu sebuah silinder. 4. Sebuah silinder mempunyai bulatan yang sleari dan sama saiz sebagai tapak. Arahkan murid-murid menggunakan kalkulator untuk mengubah perpuluhan kepada bentuk pecahan. ) = 78. 3. dan kon.

Berapa banyak “kon” diperlukan untuk mengisi silinder tersebut dengan dimensi ysng sama?Anda seharusnya menyedari bahawa silinder tersebut memerlukan 3 “kon” untuk mengisi satu silinder. kadang kala anda perlu mengoncangnya untuk mendapat kon ketiga muat ke dalam silinder tersebut.oleh itu. Sebagai satu dmonstrasi kepada kelas. bandingkan jumlah pasir yang boleh dimasukkan ke dalam kon dan silinder. Di dalam Kit melipat bentuk geometric yang ada dalam bangunan anda.terdapat sebuah silinder dank on dengan tapak dan ketinggian serupa.Menetapkan pentas (Activating Strategy): Pernahkah pelajar terfikir untuk mengenalpasti sifat-sifat sebuah prisma bertapak segi empat tepat (yang kita tahu macam mana mahu mencari isipadunya) dibandingkan dengan sifat-sifat sebuah piramid bertapak segi empat sama compared to the characteristics of a square pyramid (yang kita cuba untuk menentukan) Hook: Cari pasir halus(atau bahan lain seperti gula). Ambil kon tersebut. satu demi satu kepada pelajar tersebut. isinya dengan pasir. Pastikan pasir tersebut rata di permukaan.Ingat untuk membina formula untuk para pelajar langkah demi langkah.and Arahkan mereka untuk memyelesaikan pengiraan untuk setiap masalah dengan tahapa kebebasan yang meningkat (selesaikan yang pertama untuk mereka.Ingatkan para pelajar bahawa membahagi dengan 3. Sediakan masalah untuk diselesaikan kepada pelajar. dan mengandakan denga (1/3)adalah operaso yang sama. Aktiviti berpanduan: Berdasarkan demonstrasi tersebut. daripada Cuma member formula tersebut kepada mereka. Pastikan mereka faham bahawa kita bermula dengan formul sebuah silinder dan bahagikan dengan tiga.formula untuk mencari isipadunya ialah: V = πr 2 h . biarkan mereka 11 . dan tuang pasir ke dalam silinder. adalah senang untuk melihat bahawa isipadu sebuah kon adalah satu per tiga sebuah silinder. 3 dimana r mewakili jejari tapak dan h mewakili.

dengan tahap yang berbeza di pertengahan)Penggunaan kalkulator adalah digalakkan. 12 . 2. 4.menyelesaikan soalan yang terakhir.

Strategy Pembelajaran: Memeriksa Pemahaman: 13 .Periksa kerja mereka semasa mereka melakukan pengiraan.16 ft3 2.5.5 di atas) 1.97 ft3 3. 65. 167. 314. (Jawapan untuk 1.55 in3 4. 354.97 in3 5. 1130.79 m3 Sediakan pelajar dengan soalan tambahan.

bentuk boleh disusun untuk menbentuk bentuk yang lain. CADANGAN UNTUK MEGAJAR BENTUK PEPEJAL Bentuk ada di mana-mana. 14 . Aktiviti merumus: Arahkan pelajar untuk menulis sebuah perenggan menerangkan hubungkait antara formula untuk isipadu silinder dengan formula untuk isipadu sebuah kon.Lambat laun idea ini telah berkembang kepada sebiji bola bulat dengan bentuk dipotong ke bola tersebut.Keliling bilik semasa pelajar sedang menyelesaikan masalah.Semasa saya kanak-kanak saya mempunyai sebuah mainan dengan pelbagai bentuk dpotong kedalamnya.Ini adalah cara untuk mengajar seorang kanak-kanak untuk mengenal pasti bentuk-bentuk: 1.merekamesti belajar untuk memadan bentuk dengan bentuk.Apabila kanak-kanak mempelajari tentang bentuk-bentuk. mereka akan mula melihat bentuk-bentuk di semua tempat.Dengan cara ini mereka dapat mengenal pasti nama setiap bentuk.Kepingan bulat tidak akn muat ke dalam lubang segi empat.arahkan mereka untuk membandingkan hasil kerja mereka dengan seorang rakan untuk membuktikan bahawa perenggan mereka jelas dan boleh difahami oleh seseorang yang pertama kali mempelajari konsep ini.Ingat untuk cuba membuatkan pembelajaran tersbut berasaskan konsep. Cara pertama untuk mengajar kanak-kanak tentang bentuk melalui pembelajaran visual. Daripada bangunan kepada perabot.Tunjukkan mereka dengan memegang bentuk-bentuk tersebut bersebelahan dengan lubang yang padan dan menjatuhkannya.Kaedah pengajaran ini melibatkan memuatkan bentuk ke dalam lubang. Mainan itu juga pelbagai bentuk lain yang sepatutnya dimuatkan ke dalam lubang.dan bantu mereka yang mengalami masalah dengan konsep tersebut. Mainan ini juga digunakan untuk cara kedua untuk mengajar bentuk. Semakin kerap kanak-kanak tersebut bermain dengan mainan tersebut mereka akan mempelajari bentuk-bentuk tersebut. 2. bukan hanya pengiraan semata-mata.setiap bentuk mempunyai ruang sendiri dia bola tersebut.

MA). Numerical Methods that Usually Work. Mathematical Association of America (Washington DC). Print.Poster ini boleh dibeli daripada mana-mana kedai mainan atau anda boleh membuat sendiri. 4. kereta .Kanak-kanak suka warna cerah dan becakap dengan haiwan yang dipaparkan dalam program sebegini. Acton. Govt.E.tanya mereka untuk mencari bentuk seperti itu di sekeliling rumah anda. 2nd ed.S.Ini membantu kanak-kanak untuk mula melihat bentuk di dalam bentuk utama. Calculus.S.3..Sekiranya anda membuat sendiri. (ed.) (1964). T. (Waltham. Gunakan pita dan DVD pedidikan untuk mengajar kanak-kanak.M. Cara keempat ialah dengan mengadakan Pencarian harta karun bentuk. K. Reprint by Dover (New York) 1965.A.terdapat banyak bentuk untuk dilihat. 5. (1993).Kanak-kanak tersebut akan berjalan ke televisyen tersebut dan menunjuk bentuk yang mereka lihat . (1990). 15 .Cara ini mengajar kanak-kanakmengenal pasti di rumah mereka. rumah. F.Terdapat tingkap bulat seperti tombol pintu. M. Arnold. (1969).Kirakan jumlah bentuk yang mereka dapat jumpai.dan pokok menggunakan pelbagai bentuk. R.Sekiranya mereka dapat melihat bentuk yang tersembunyi di rumah anda. Berikan seorang kanak-kanak satu bentu daripada beg bentuk anda. 2nd ed. Menggunakan poster adalah cara lain untuk mengajar bentuk.Contoh.Haiwan ini akan menanyakan mereka sekiranya mereka melihat bentuk tertentu. (Washington DC). U. Silverman. Elementary Numerical Analysis.Selepas beberapa minit. V...haiwan tersebut akan mengenal pasti bentuk yang betul dan menawarkan galakan kepada mereka yang dapat mencarinya. John Wiley (New York). MIT Press (Cambridge MA). Ordinary Differential Equations. Apostol. Handbook of Mathematical Functions with Formulas.mereka boleh mengenal pastinya di tempat lain. Off.I. (translater) (1973). 2 Vol. Atkinson. REFERENCES: Abramowitz.. Blaisdell Pub.bentuk haiwan ..sebuah rumah diperbuat daripada rangka segi empat tepat atau rangka segi empat sama dengan tingkap berbentuk segi empat sama.

H. Mathematica : a Practical Approach. (1998).E. Penney. A. Blachman. (1963). C. 5th ed.. 16 . 2nd ed. 2nd ed. M.J). Fourier Series and Boundary Value Problems. R. 6th ed.. Prentice Hall (Upper Saddle River. Probability Theory. Prentice-Hall (Englewood Cliffs. N. Gerald. Greenberg.. Prentice-Hall (Englewood Cliffs. N. (1996).F. Dahlquist. Churchill..A. MA). G. McGraw-Hill (New York). Ordinary Differential Equations. (1997). Hildebrand.C.D. NJ). R. (1998). John Wiley (New York). The Fourier Transform and Its Applications. (1968). (1974). Matrix Theory. Franklin. G. Prentice Hall (Upper Saddle River. McGraw-Hill (New York).H. Bjorck. (1974).. C.H..W.E. Gordon and Breach (the Netherlands). 2nd ed.. McGraw-Hill (New York). (1999)..F.. Golub. F. NJ).Birkhoff.N. Elementary Differential Equations. Advanced Engineering Mathematics. 4th ed. Brown.C. (1989).J). (1998). 6th ed. Applied Numerical Analysis. N. 2nd ed.. Prentice Hall (Upper Saddle River. Introduction to Numerical Analysis. G. Edwards. Fourier Series and Orthogonal Functions. Allyn and Bacon (Boston). Davis. Boyce. Bracewell.N.. Numerical Methods. A. Borovkov.. 3rd ed. (1999). R. J. Addison-Wesley (Cambridge.. John Wiley (New York). Calculus with Analytic Geometry. J. Rota. N. DiPrima. (1986). (1993). 3rd ed.B. Matrix Computations.. G. Johns Hopkins University Press (Baltimore). W.V.J). D..

Springer-Verlag (New York). PWS-Kent Pub. Springer-Verlag (New York). E. Wellesley-Cambridge Press (Wellesley. C. (1992). (1944). Advanced Calculus. Hoyland.N. (1999). Whittle.. 17 ..B. Advanced Engineering Mathematics. A Treatise on the Theory of Bessel Functions. MA). P. McGraw-Hill (New York). Advanced Engineering Mathematics. R. System Reliability Theory: Models and Statistical Methods. Calculus. NJ).. M. S. (1988). Cambridge Univ. Harcourt. Advanced Engineering Mathematics. (1991). (1999). (1976). G. (1984). F. MA).V. A. Watson. Cambridge University Press (Cambridge UK). Academic Press (New York). The Mathematica Book. Asymptotics and Special Functions. (1951). (1995). Wellesley-Cambridge Press (Wellesley.. (Boston). Macmillan (New York).. W.N. 3rd ed. 2nd ed. World Scientific (Singapore). Wolfram. McGraw-Hill (New York). (1998)..H. Strang.. Linear Algebra and Its Applications. (ed. F. I. O'Neil.. Strang. (1989). 4th ed. Olver.. Brace. Prentice-Hall (Englewood Cliffs. 2nd ed. Spiegel. M.X.. Probability via Expectation. (1995).R. Kreyszig. W. Press.. (1995). Addison-Wesley (Cambridge. (1994). G. Numerical Recipes: the Art of Scientific Computing. Z. Kaplan. 8th ed.J. Introduction to Numerical Analysis. Mathematical Handbook of Formulas and Tables. 6th ed. Strang. 2nd ed. Press (New York). MA).R. G. Jovanovich (San Diego). 4th ed. G. Introduction to Linear Algebra. Bulirsch . Special Functions. McGraw-Hill (New York). Stoer... P. 2nd ed.. (1993).Hildebrand. 3rd ed. et al. 3rd ed. Fourier Transforms. John Wiley (New York). Wang. Rausand. Advanced Calculus for Applications. J. John Wiley (New York). (1974).) (1968). Sneddon. Wylie.W.

) (1996). Zwillinger. Handbook of Differential Equations. CRC Press (Bocs Ration. 30th ed. 18 . CRC Standard Mathematical Tables and Formulae. (ed.. FL).. (1998). Academic Press (San Diego). 3rd ed. D.Zwillinger. D.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful