PENGENALAN: Kanak-kanak akanberasa berminat dengan jenis-jenis bentukyang mereka lihat pada setiap hari.

Apabila anda bercakap mengenai bentuk-samada yang dua atau tiga dimensi-bentuk boleh menjadi latihan yang berguna untuk mengenal pasti corak,kemahiran yang penting dalam pemahaman matematik umum.Ini juga membantu permehatian mereka di saming member asas yang penting dalam bidang seni dan teknologi. CONTOH-CONTOH BENTUK TIGA DIMENSI:

Silinder

Cangkerang silinder

Silinder separa

Half Cylindrical Shell

Cangkerang Sfera Cangkerang sfera Hemisfera Hemisfera

Quarter Circular Blok kuboid Silinder Eleptikal Rod silinder Slender Rod

1

2 . Contoh Gambar rajahdi bawah menunjukkan sebuah kiub.1 = 26.Garis kelabu adalah sisi yang bersembunyi dari pandangan mata.Sekiranya L adalah panjang salah satu sisinya.1cm.Cangkerang Konikal Cangkerang Kon Kon sefara Kiub Kiub adalah sebuah bentuk tiga dimensi yang mempunyai enam permukaan segi empat yang serupa.1 × 2.261 cm3 Luas permukaannya ialah 6 × 2.1 × 2.1 = 9. isipadu kiub tersebut ialah L3=L×L×L.1 × 2. Contoh: Apakah isipadu dan luas permukaan kiub tersebut yang panjang sisinya 2.46 cm2.Luas permukaan sebuah kiub adalah enam kali ganda luas mana-mana sisi kiub tersebut. Isipadunya ialah 2.

dan r ialah panjang jejari salah satu bulatan silinder tersebut. Sfera Sfera adalah sebuah rupa bentuk yang semua titik permukaannya sama panjang dengan titik pusatnya. Luas permukaan S sebuah sfera data dicari dengan formula S = 4 × pi ×r2.Silinder Silinder ialah sebuah rupa bentuk yang mempunyai dua bulatan yang sama diameternya dan kedudukannya selari.Mana-mana bahagian potongan sebuah sfera ialah sebuah bulatan.Jarak antara titik pusat dengan permukaan sfera dipanggil jejari. Sekiranya r ialah jejari sebuah sfera.Sekiranya L ialah panjang silinder tersebut. Contoh: Rajah di bawah menunjukkan sebuah silinder.dan luas permukaannya ialah 2 × r × pi × L + 2 × pi × r2.isipadu silinder tersebut L × pi × r2. Contoh: 3 . isipadu V sebuah sfera dapat dicari dengan formulaI V = 4/3 × pi ×r3.Garis kelabu menunjukkan sisi yang bersembunyi dari pandangan mata.

52. Contoh: Dalam puluh yang terdekat.14 untuk pi isipadunya ialah 1/3 × pi × 32 × 6 = pi ×18 = 56.14 untuk pi.14 × 4 × 4 = 201 cm2 Kon Kon ialah sebuah bentuk yang mempunyai tapak bulatan dan satu bucu. kepada puluh yang terdekat? Kita akan menggunakan anggaran 3. 4 . isipadunya ialah 4/3 × 3. h ialah tinggi kon tersebut.14 untuk pi.14 × 43 = 4/3 × 3.14 × 42 = 4 × 3.14 × 4 × 4 × 4 = 268 cm3 Dngan menggunakan anggaran 3.luas permukaan 4 × 3.Gambar rajah di bawah menunjukkan sebuah sfera.5 cubic cm apabila dibundarkan kepada puluh yang terdekat. Contoh: Apakah isipadu dalam cm3 sebuah kon yang mempunyai tapak seluas 3cm. Sekiranya r ialah jejari tapak bulatan tersebut.isipadu kon tersebut 1/3 × pi × r2 × h. iaitu samam nilai dengan 56. dan mempunyai tinggi 6 cm.apakah isipadu dan luas permukaan sebuah sfera yang mempunyai panjang jejari 4cm? Dengan menggunakan anggaran 3.

Tetrahedron Tetrahedron ialah bentuk yang mempunyai empat sisi. Contoh: Gambar rajah di bawah menunjukkan sebuah pyramid.setiap permukaan tetrahedron ialah segi tiga. Piramid Piramid ialah sebuah bentuk yang mempunyai tapak segi empat sama dan empat sisi segi tiga.Contoh: Gambar rajah di bawahmenunjukkan dua jenis pandangan sebuah kon. 5 .Garis kelabu adalah sisi yang bersembunyi dari pandangan mata.

Gambar rajah di bawah menunjukkan sebuah prisma betapak pentagon.Garis kelabu adalah sisi yang tersembunyi dari pandangan mata. Prisma Prisma ialah sebuah bentuk yang mempunyai dua tapak yang selari yang merupakan poligon. Contoh.garis kelabu adalah sisi yang bersembunyi dari pandangan mata. Garis kelabu adalah sisi yang bersembunyi dari pandangan mata. Gambar rajah di bawah menunjukkan sebuah prisma bertapak segi tiga.Contoh: Gambar rajah di bawah menunjukkan sebuah tetrahedron. 6 .

Cara yang paling mudah untuk mendemonstrasi pemahaman anda ialah dengan mengaplikasi formula seperti (A=πr and V = Bh) untuk menyelesaikan pembinaan tambahan berkaitan dengan masalah dengan kalkulator.Gambar rajah menunjukkan sebuah prisma bertapak hexagon.Garis kelabu adalah sisi yang tersembunyi dari pandangan mata. BAHAGIAN B: Konsep kaedah pembelajaran isipadu silinder /prinsip yang akan didemonstrasikan: Pelajaran ini akan mendemonstrasikan hubungkait antara diameter sebuah bulatan dengan ukur lilitnya.dan kesan kepada luas bulatan tersebut. Objektif pembelajaran/Bukti pengajaran: 7 .

■ Pemasang penghawa dingin menggunakan formula untuk memastikan udara bergerak sekeliling bilik. ■ Pengimpal bawah laut menggunakan isipadu silinder untuk menentukan waktu selamat untuk menyelam. ■ Tukang paip menggunakan formula untuk memilih saiz paip yang sesuai untuk mengalirkan jumlah air yang sesuai. ■Tukang kayu menggunakan isipadu untuk menentukan jumlah konkrit yang diperlukan untuk pembinaan.prisma bertapak segi empat tepat.Sesi pelajaran ini akan membantu pelajar memahami bagaimana luas bulatan. dan isipadu bentuk tiga dimensi ■ Kirakan isipadu dan luas permukaan sfera. digunakan untuk menentukan had muatan daripada paip dalam rumah hingga longkang perumahan. Alat Membantu Pengajaran: 10” diameter 3/4” bulatan papan lapis 60” Pita kain 8 . dan silinder bertapak bulat ■ Mengaplikasi formula untuk menyelesaikan pelbagai jenis masalah pembinaan ■ Menggunakan kalkulator untuk membuat pengiraan dengan tepat Bagaimana konsep matematik ini berhubung kait dengan pekerjaan pembinaan: Luas bulatan dan isipadu silinder teleh digunakan secara meluas oleh tukang paip dan tukang kayu dalam bidang pembinaan. dan isipadu silinder.luas permukaan.■ Membezakan antara luas dan perimeter bentuk dua dimensi.

atau 3. π mewakili kadar ukur lilit mana-mana dengan diameter bulatan tersebut. Luas sebuah bulatan boleh dicari dengan menggunakan formula: A = πr Komponen pembelajaran: 9 . banyak kalkulator mempunyai kekunci π kerana pi adalah nilai yang selalu digunakan. dan ia sentiasa sama walau apa saiz bulatan tersebut.Formula untuk ukur lilit dan luas sebuah bulatan melibatkan π (pi).2” diameter paip PVC 12” panjang 4” diameter paip PVC 12” panjang kira-kira 4 gelas pasir putih cawan pengukur Kertas formula bulatan untuk setiap pelajar Peralatan diperlukan untuk setiap pelajar: ■ Pensel ■ kalkulator dengan memori ■ kertas kerja Bulatan dan Silinder Pengenalan Pembelajaran: Perimeter sebuah bulatan dipanggil ukur lilit.14. Ukur lilit sebuah bulatan boleh dicari dengan menggunakan formula: C= π2r or C= πd. π ialah dianggarkan bernilai 22/7.jarak diameter adalah dua kali ganda jarak jejari.Jarak antara tikit pusat dipanggil jejari.jarak melintasi bulatan dipanggil diameter.

4. #38: tentukan dan aplikasikan formula untuk mencari isipadu bentuk asas.π(25in.415 or 31 7/16”).Untuk mencari isipadu sebuah silinder. Gunakan bulatan papan lapis untuk menunjukkan hubungakait diameter (10”) dan ukur lilit (10π=31.Arahkan murid-murid menggunakan kalkulator untuk menentukan luas:πr = π(5 in.silinder. Sebuah silinder mempunyai bulatan yang sleari dan sama saiz sebagai tapak. #37: selesaikan masalah melibatkan isipadu dan luas permukaan prisma. Soalan Penting/Idea besar: Apakah formula untuk mencari isipadu sebuah kon? 10 . ) = 78. dan kon.gandakan luas salah satu tapak dengan ketinggian silinder tersebut: V = Bh V =Isipadu B = Luas tapak= (πr ) h = ketinggian silinder Jenis pembelajaran:Harian Strand: Pengukuran AKS: #36: anggarkan dan kirakan isipadu dan luas permukaaan prisma .1. 3. dank on.)Ingatkan para pelajar untuk mendarabkan jejari dengan jejari sebelum mengandakanya denganπ. piramid.5 in. Arahkan murid-murid menggunakan kalkulator untuk mengubah perpuluhan kepada bentuk pecahan. Lukiskan pada papan putih dan terangkan: 2. silinder. piramid.

Menetapkan pentas (Activating Strategy): Pernahkah pelajar terfikir untuk mengenalpasti sifat-sifat sebuah prisma bertapak segi empat tepat (yang kita tahu macam mana mahu mencari isipadunya) dibandingkan dengan sifat-sifat sebuah piramid bertapak segi empat sama compared to the characteristics of a square pyramid (yang kita cuba untuk menentukan) Hook: Cari pasir halus(atau bahan lain seperti gula).Ingatkan para pelajar bahawa membahagi dengan 3. Di dalam Kit melipat bentuk geometric yang ada dalam bangunan anda.oleh itu. dan tuang pasir ke dalam silinder. adalah senang untuk melihat bahawa isipadu sebuah kon adalah satu per tiga sebuah silinder. isinya dengan pasir. Pastikan pasir tersebut rata di permukaan. Aktiviti berpanduan: Berdasarkan demonstrasi tersebut. dan mengandakan denga (1/3)adalah operaso yang sama. Ambil kon tersebut. Sebagai satu dmonstrasi kepada kelas. satu demi satu kepada pelajar tersebut. biarkan mereka 11 . Sediakan masalah untuk diselesaikan kepada pelajar.formula untuk mencari isipadunya ialah: V = πr 2 h . bandingkan jumlah pasir yang boleh dimasukkan ke dalam kon dan silinder.and Arahkan mereka untuk memyelesaikan pengiraan untuk setiap masalah dengan tahapa kebebasan yang meningkat (selesaikan yang pertama untuk mereka. kadang kala anda perlu mengoncangnya untuk mendapat kon ketiga muat ke dalam silinder tersebut. daripada Cuma member formula tersebut kepada mereka. Berapa banyak “kon” diperlukan untuk mengisi silinder tersebut dengan dimensi ysng sama?Anda seharusnya menyedari bahawa silinder tersebut memerlukan 3 “kon” untuk mengisi satu silinder. 3 dimana r mewakili jejari tapak dan h mewakili.terdapat sebuah silinder dank on dengan tapak dan ketinggian serupa.Ingat untuk membina formula untuk para pelajar langkah demi langkah. Pastikan mereka faham bahawa kita bermula dengan formul sebuah silinder dan bahagikan dengan tiga.

dengan tahap yang berbeza di pertengahan)Penggunaan kalkulator adalah digalakkan.menyelesaikan soalan yang terakhir. 2. 4. 12 .

Strategy Pembelajaran: Memeriksa Pemahaman: 13 .Periksa kerja mereka semasa mereka melakukan pengiraan. 354.79 m3 Sediakan pelajar dengan soalan tambahan. 65.5 di atas) 1. 167.97 ft3 3. (Jawapan untuk 1.5.55 in3 4. 314.97 in3 5.16 ft3 2. 1130.

Apabila kanak-kanak mempelajari tentang bentuk-bentuk. bentuk boleh disusun untuk menbentuk bentuk yang lain.Ingat untuk cuba membuatkan pembelajaran tersbut berasaskan konsep. Aktiviti merumus: Arahkan pelajar untuk menulis sebuah perenggan menerangkan hubungkait antara formula untuk isipadu silinder dengan formula untuk isipadu sebuah kon.Lambat laun idea ini telah berkembang kepada sebiji bola bulat dengan bentuk dipotong ke bola tersebut.dan bantu mereka yang mengalami masalah dengan konsep tersebut. mereka akan mula melihat bentuk-bentuk di semua tempat.Kepingan bulat tidak akn muat ke dalam lubang segi empat.merekamesti belajar untuk memadan bentuk dengan bentuk.Dengan cara ini mereka dapat mengenal pasti nama setiap bentuk. Semakin kerap kanak-kanak tersebut bermain dengan mainan tersebut mereka akan mempelajari bentuk-bentuk tersebut. 14 .Ini adalah cara untuk mengajar seorang kanak-kanak untuk mengenal pasti bentuk-bentuk: 1. Cara pertama untuk mengajar kanak-kanak tentang bentuk melalui pembelajaran visual.Keliling bilik semasa pelajar sedang menyelesaikan masalah. bukan hanya pengiraan semata-mata. 2.arahkan mereka untuk membandingkan hasil kerja mereka dengan seorang rakan untuk membuktikan bahawa perenggan mereka jelas dan boleh difahami oleh seseorang yang pertama kali mempelajari konsep ini.Semasa saya kanak-kanak saya mempunyai sebuah mainan dengan pelbagai bentuk dpotong kedalamnya.Tunjukkan mereka dengan memegang bentuk-bentuk tersebut bersebelahan dengan lubang yang padan dan menjatuhkannya. Mainan ini juga digunakan untuk cara kedua untuk mengajar bentuk.Kaedah pengajaran ini melibatkan memuatkan bentuk ke dalam lubang. Daripada bangunan kepada perabot. Mainan itu juga pelbagai bentuk lain yang sepatutnya dimuatkan ke dalam lubang. CADANGAN UNTUK MEGAJAR BENTUK PEPEJAL Bentuk ada di mana-mana.setiap bentuk mempunyai ruang sendiri dia bola tersebut.

MIT Press (Cambridge MA).dan pokok menggunakan pelbagai bentuk. (translater) (1973). Apostol..Selepas beberapa minit. Gunakan pita dan DVD pedidikan untuk mengajar kanak-kanak. 2nd ed. REFERENCES: Abramowitz. K..Cara ini mengajar kanak-kanakmengenal pasti di rumah mereka. Handbook of Mathematical Functions with Formulas. (1990).Sekiranya mereka dapat melihat bentuk yang tersembunyi di rumah anda. Atkinson. Reprint by Dover (New York) 1965. Menggunakan poster adalah cara lain untuk mengajar bentuk.Ini membantu kanak-kanak untuk mula melihat bentuk di dalam bentuk utama. R.Kanak-kanak tersebut akan berjalan ke televisyen tersebut dan menunjuk bentuk yang mereka lihat . rumah. Arnold. U. T. Govt.tanya mereka untuk mencari bentuk seperti itu di sekeliling rumah anda. (1993).Kanak-kanak suka warna cerah dan becakap dengan haiwan yang dipaparkan dalam program sebegini.) (1964).haiwan tersebut akan mengenal pasti bentuk yang betul dan menawarkan galakan kepada mereka yang dapat mencarinya.. John Wiley (New York).M. F. Cara keempat ialah dengan mengadakan Pencarian harta karun bentuk. Acton. Ordinary Differential Equations. Calculus.mereka boleh mengenal pastinya di tempat lain. kereta .Sekiranya anda membuat sendiri.3.bentuk haiwan . V. Numerical Methods that Usually Work.Poster ini boleh dibeli daripada mana-mana kedai mainan atau anda boleh membuat sendiri.Haiwan ini akan menanyakan mereka sekiranya mereka melihat bentuk tertentu..S. Silverman. (ed. 4.. (1969). (Washington DC).Terdapat tingkap bulat seperti tombol pintu. M. (Waltham. Off. MA).I.terdapat banyak bentuk untuk dilihat. 2nd ed.Contoh.S. Mathematical Association of America (Washington DC). 2 Vol. Blaisdell Pub.E.Kirakan jumlah bentuk yang mereka dapat jumpai. Berikan seorang kanak-kanak satu bentu daripada beg bentuk anda.sebuah rumah diperbuat daripada rangka segi empat tepat atau rangka segi empat sama dengan tingkap berbentuk segi empat sama.A. Elementary Numerical Analysis. 5. 15 . Print.

.E.N. Fourier Series and Boundary Value Problems. F. (1998). 2nd ed. Churchill.. 6th ed. 4th ed. (1996). Franklin. W. Prentice-Hall (Englewood Cliffs. 2nd ed.. Prentice Hall (Upper Saddle River. NJ). Johns Hopkins University Press (Baltimore). J..J). A. 3rd ed. (1999). Boyce. A. Prentice-Hall (Englewood Cliffs. (1999). (1998). Probability Theory.W. Edwards.. Elementary Differential Equations.J).A.. Ordinary Differential Equations. M. (1974).. Borovkov. 2nd ed. Matrix Computations. Brown. C.B.C.Birkhoff. Dahlquist. John Wiley (New York). McGraw-Hill (New York).F. N. Gordon and Breach (the Netherlands). Bjorck.. Advanced Engineering Mathematics. R. D.. The Fourier Transform and Its Applications. G. 16 . G. 3rd ed.N. MA).H.. J.E. (1993). Golub.J). C.. Addison-Wesley (Cambridge. 6th ed... G. Davis. Rota.V. Blachman. (1963). Bracewell. Prentice Hall (Upper Saddle River. McGraw-Hill (New York).H. Greenberg. R. (1998). Penney.. R. Introduction to Numerical Analysis. Allyn and Bacon (Boston). N.D. Numerical Methods. Prentice Hall (Upper Saddle River. (1974). (1997). McGraw-Hill (New York). Fourier Series and Orthogonal Functions. DiPrima. G. N.F. Hildebrand. N. John Wiley (New York). H. NJ).. 5th ed. Gerald. Applied Numerical Analysis. (1968). 2nd ed. Matrix Theory. Calculus with Analytic Geometry. (1986). (1989).C. Mathematica : a Practical Approach.

Hildebrand. Whittle.. (1989). P. Sneddon. Watson. McGraw-Hill (New York). Addison-Wesley (Cambridge.. (1976). Wolfram. Press (New York). System Reliability Theory: Models and Statistical Methods. Wellesley-Cambridge Press (Wellesley. PWS-Kent Pub. Asymptotics and Special Functions... 4th ed. Fourier Transforms.H. Kaplan. (1974). (ed. (1992).. M. P. Springer-Verlag (New York). (1993). Jovanovich (San Diego). Rausand. Brace. Strang.. Hoyland. (1998). 2nd ed. W. C. Kreyszig. Z. 2nd ed. O'Neil. Springer-Verlag (New York). A. Olver. World Scientific (Singapore). Special Functions. (1988).B. Advanced Engineering Mathematics. Cambridge University Press (Cambridge UK). Introduction to Numerical Analysis. R. Spiegel. (1999). Press. Academic Press (New York). McGraw-Hill (New York). Wang.. (1994). (1999). (Boston). John Wiley (New York). Wylie. (1984). M. John Wiley (New York)..R. Mathematical Handbook of Formulas and Tables. MA). Introduction to Linear Algebra. Wellesley-Cambridge Press (Wellesley. S. Numerical Recipes: the Art of Scientific Computing. 2nd ed.J.N. F. McGraw-Hill (New York). 3rd ed. Linear Algebra and Its Applications. Advanced Engineering Mathematics.. 3rd ed. (1995). 3rd ed. Advanced Engineering Mathematics. 4th ed.) (1968). MA). (1995). Advanced Calculus for Applications.W.N. G. Bulirsch . G. (1995). 2nd ed.. Macmillan (New York). W. I.. 17 . J. E.V. MA). Strang. (1951).X. et al. Stoer. A Treatise on the Theory of Bessel Functions.. Probability via Expectation. (1944). Strang... NJ). (1991). 8th ed. 6th ed. Cambridge Univ. G. Calculus. Harcourt. G. Advanced Calculus. F.R. Prentice-Hall (Englewood Cliffs. The Mathematica Book.

D.. 3rd ed. FL). CRC Press (Bocs Ration.) (1996). Handbook of Differential Equations. 30th ed. Academic Press (San Diego). 18 .. Zwillinger.Zwillinger. (ed. (1998). D. CRC Standard Mathematical Tables and Formulae.