P. 1
MATHS KWN LAHA

MATHS KWN LAHA

|Views: 360|Likes:
Published by rosli37

More info:

Published by: rosli37 on Jun 22, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/06/2013

pdf

text

original

PENGENALAN: Kanak-kanak akanberasa berminat dengan jenis-jenis bentukyang mereka lihat pada setiap hari.

Apabila anda bercakap mengenai bentuk-samada yang dua atau tiga dimensi-bentuk boleh menjadi latihan yang berguna untuk mengenal pasti corak,kemahiran yang penting dalam pemahaman matematik umum.Ini juga membantu permehatian mereka di saming member asas yang penting dalam bidang seni dan teknologi. CONTOH-CONTOH BENTUK TIGA DIMENSI:

Silinder

Cangkerang silinder

Silinder separa

Half Cylindrical Shell

Cangkerang Sfera Cangkerang sfera Hemisfera Hemisfera

Quarter Circular Blok kuboid Silinder Eleptikal Rod silinder Slender Rod

1

Sekiranya L adalah panjang salah satu sisinya.1 × 2.1 × 2.Garis kelabu adalah sisi yang bersembunyi dari pandangan mata.1 × 2.46 cm2.Cangkerang Konikal Cangkerang Kon Kon sefara Kiub Kiub adalah sebuah bentuk tiga dimensi yang mempunyai enam permukaan segi empat yang serupa. Contoh Gambar rajahdi bawah menunjukkan sebuah kiub.Luas permukaan sebuah kiub adalah enam kali ganda luas mana-mana sisi kiub tersebut.1 = 9. Isipadunya ialah 2. isipadu kiub tersebut ialah L3=L×L×L.261 cm3 Luas permukaannya ialah 6 × 2.1cm. Contoh: Apakah isipadu dan luas permukaan kiub tersebut yang panjang sisinya 2.1 = 26. 2 .

Sfera Sfera adalah sebuah rupa bentuk yang semua titik permukaannya sama panjang dengan titik pusatnya. Contoh: 3 . isipadu V sebuah sfera dapat dicari dengan formulaI V = 4/3 × pi ×r3. Sekiranya r ialah jejari sebuah sfera.Sekiranya L ialah panjang silinder tersebut. Luas permukaan S sebuah sfera data dicari dengan formula S = 4 × pi ×r2.isipadu silinder tersebut L × pi × r2.Silinder Silinder ialah sebuah rupa bentuk yang mempunyai dua bulatan yang sama diameternya dan kedudukannya selari.dan luas permukaannya ialah 2 × r × pi × L + 2 × pi × r2.Mana-mana bahagian potongan sebuah sfera ialah sebuah bulatan.dan r ialah panjang jejari salah satu bulatan silinder tersebut.Garis kelabu menunjukkan sisi yang bersembunyi dari pandangan mata. Contoh: Rajah di bawah menunjukkan sebuah silinder.Jarak antara titik pusat dengan permukaan sfera dipanggil jejari.

Contoh: Dalam puluh yang terdekat. h ialah tinggi kon tersebut.14 × 4 × 4 × 4 = 268 cm3 Dngan menggunakan anggaran 3.apakah isipadu dan luas permukaan sebuah sfera yang mempunyai panjang jejari 4cm? Dengan menggunakan anggaran 3. dan mempunyai tinggi 6 cm. Contoh: Apakah isipadu dalam cm3 sebuah kon yang mempunyai tapak seluas 3cm. Sekiranya r ialah jejari tapak bulatan tersebut.14 untuk pi.14 untuk pi.5 cubic cm apabila dibundarkan kepada puluh yang terdekat. isipadunya ialah 4/3 × 3. iaitu samam nilai dengan 56. 4 .14 × 4 × 4 = 201 cm2 Kon Kon ialah sebuah bentuk yang mempunyai tapak bulatan dan satu bucu.14 × 42 = 4 × 3.14 untuk pi isipadunya ialah 1/3 × pi × 32 × 6 = pi ×18 = 56.52.luas permukaan 4 × 3.isipadu kon tersebut 1/3 × pi × r2 × h.Gambar rajah di bawah menunjukkan sebuah sfera. kepada puluh yang terdekat? Kita akan menggunakan anggaran 3.14 × 43 = 4/3 × 3.

5 . Tetrahedron Tetrahedron ialah bentuk yang mempunyai empat sisi. Piramid Piramid ialah sebuah bentuk yang mempunyai tapak segi empat sama dan empat sisi segi tiga.Contoh: Gambar rajah di bawahmenunjukkan dua jenis pandangan sebuah kon.setiap permukaan tetrahedron ialah segi tiga. Contoh: Gambar rajah di bawah menunjukkan sebuah pyramid.Garis kelabu adalah sisi yang bersembunyi dari pandangan mata.

6 . Gambar rajah di bawah menunjukkan sebuah prisma betapak pentagon.Garis kelabu adalah sisi yang tersembunyi dari pandangan mata.garis kelabu adalah sisi yang bersembunyi dari pandangan mata. Prisma Prisma ialah sebuah bentuk yang mempunyai dua tapak yang selari yang merupakan poligon. Contoh.Contoh: Gambar rajah di bawah menunjukkan sebuah tetrahedron. Gambar rajah di bawah menunjukkan sebuah prisma bertapak segi tiga. Garis kelabu adalah sisi yang bersembunyi dari pandangan mata.

Gambar rajah menunjukkan sebuah prisma bertapak hexagon. BAHAGIAN B: Konsep kaedah pembelajaran isipadu silinder /prinsip yang akan didemonstrasikan: Pelajaran ini akan mendemonstrasikan hubungkait antara diameter sebuah bulatan dengan ukur lilitnya.Cara yang paling mudah untuk mendemonstrasi pemahaman anda ialah dengan mengaplikasi formula seperti (A=πr and V = Bh) untuk menyelesaikan pembinaan tambahan berkaitan dengan masalah dengan kalkulator.Garis kelabu adalah sisi yang tersembunyi dari pandangan mata.dan kesan kepada luas bulatan tersebut. Objektif pembelajaran/Bukti pengajaran: 7 .

■Tukang kayu menggunakan isipadu untuk menentukan jumlah konkrit yang diperlukan untuk pembinaan.prisma bertapak segi empat tepat. ■ Tukang paip menggunakan formula untuk memilih saiz paip yang sesuai untuk mengalirkan jumlah air yang sesuai.luas permukaan. ■ Pengimpal bawah laut menggunakan isipadu silinder untuk menentukan waktu selamat untuk menyelam. dan isipadu bentuk tiga dimensi ■ Kirakan isipadu dan luas permukaan sfera. Alat Membantu Pengajaran: 10” diameter 3/4” bulatan papan lapis 60” Pita kain 8 .Sesi pelajaran ini akan membantu pelajar memahami bagaimana luas bulatan.■ Membezakan antara luas dan perimeter bentuk dua dimensi. ■ Pemasang penghawa dingin menggunakan formula untuk memastikan udara bergerak sekeliling bilik. dan silinder bertapak bulat ■ Mengaplikasi formula untuk menyelesaikan pelbagai jenis masalah pembinaan ■ Menggunakan kalkulator untuk membuat pengiraan dengan tepat Bagaimana konsep matematik ini berhubung kait dengan pekerjaan pembinaan: Luas bulatan dan isipadu silinder teleh digunakan secara meluas oleh tukang paip dan tukang kayu dalam bidang pembinaan. digunakan untuk menentukan had muatan daripada paip dalam rumah hingga longkang perumahan. dan isipadu silinder.

dan ia sentiasa sama walau apa saiz bulatan tersebut. π mewakili kadar ukur lilit mana-mana dengan diameter bulatan tersebut.jarak melintasi bulatan dipanggil diameter.Jarak antara tikit pusat dipanggil jejari. π ialah dianggarkan bernilai 22/7.jarak diameter adalah dua kali ganda jarak jejari. banyak kalkulator mempunyai kekunci π kerana pi adalah nilai yang selalu digunakan.2” diameter paip PVC 12” panjang 4” diameter paip PVC 12” panjang kira-kira 4 gelas pasir putih cawan pengukur Kertas formula bulatan untuk setiap pelajar Peralatan diperlukan untuk setiap pelajar: ■ Pensel ■ kalkulator dengan memori ■ kertas kerja Bulatan dan Silinder Pengenalan Pembelajaran: Perimeter sebuah bulatan dipanggil ukur lilit.14.Formula untuk ukur lilit dan luas sebuah bulatan melibatkan π (pi). Luas sebuah bulatan boleh dicari dengan menggunakan formula: A = πr Komponen pembelajaran: 9 . atau 3. Ukur lilit sebuah bulatan boleh dicari dengan menggunakan formula: C= π2r or C= πd.

π(25in. 4. ) = 78. Gunakan bulatan papan lapis untuk menunjukkan hubungakait diameter (10”) dan ukur lilit (10π=31. Lukiskan pada papan putih dan terangkan: 2. dank on. piramid.Untuk mencari isipadu sebuah silinder.gandakan luas salah satu tapak dengan ketinggian silinder tersebut: V = Bh V =Isipadu B = Luas tapak= (πr ) h = ketinggian silinder Jenis pembelajaran:Harian Strand: Pengukuran AKS: #36: anggarkan dan kirakan isipadu dan luas permukaaan prisma .silinder.1. #38: tentukan dan aplikasikan formula untuk mencari isipadu bentuk asas. 3. #37: selesaikan masalah melibatkan isipadu dan luas permukaan prisma. Arahkan murid-murid menggunakan kalkulator untuk mengubah perpuluhan kepada bentuk pecahan. Soalan Penting/Idea besar: Apakah formula untuk mencari isipadu sebuah kon? 10 . Sebuah silinder mempunyai bulatan yang sleari dan sama saiz sebagai tapak. dan kon. piramid.)Ingatkan para pelajar untuk mendarabkan jejari dengan jejari sebelum mengandakanya denganπ.415 or 31 7/16”). silinder.5 in.Arahkan murid-murid menggunakan kalkulator untuk menentukan luas:πr = π(5 in.

Pastikan mereka faham bahawa kita bermula dengan formul sebuah silinder dan bahagikan dengan tiga.Menetapkan pentas (Activating Strategy): Pernahkah pelajar terfikir untuk mengenalpasti sifat-sifat sebuah prisma bertapak segi empat tepat (yang kita tahu macam mana mahu mencari isipadunya) dibandingkan dengan sifat-sifat sebuah piramid bertapak segi empat sama compared to the characteristics of a square pyramid (yang kita cuba untuk menentukan) Hook: Cari pasir halus(atau bahan lain seperti gula).formula untuk mencari isipadunya ialah: V = πr 2 h . daripada Cuma member formula tersebut kepada mereka.Ingatkan para pelajar bahawa membahagi dengan 3. Di dalam Kit melipat bentuk geometric yang ada dalam bangunan anda. adalah senang untuk melihat bahawa isipadu sebuah kon adalah satu per tiga sebuah silinder. dan tuang pasir ke dalam silinder.oleh itu. Ambil kon tersebut. Pastikan pasir tersebut rata di permukaan. kadang kala anda perlu mengoncangnya untuk mendapat kon ketiga muat ke dalam silinder tersebut. satu demi satu kepada pelajar tersebut. biarkan mereka 11 .and Arahkan mereka untuk memyelesaikan pengiraan untuk setiap masalah dengan tahapa kebebasan yang meningkat (selesaikan yang pertama untuk mereka.terdapat sebuah silinder dank on dengan tapak dan ketinggian serupa. Aktiviti berpanduan: Berdasarkan demonstrasi tersebut. isinya dengan pasir. Sediakan masalah untuk diselesaikan kepada pelajar.Ingat untuk membina formula untuk para pelajar langkah demi langkah. bandingkan jumlah pasir yang boleh dimasukkan ke dalam kon dan silinder. Berapa banyak “kon” diperlukan untuk mengisi silinder tersebut dengan dimensi ysng sama?Anda seharusnya menyedari bahawa silinder tersebut memerlukan 3 “kon” untuk mengisi satu silinder. dan mengandakan denga (1/3)adalah operaso yang sama. Sebagai satu dmonstrasi kepada kelas. 3 dimana r mewakili jejari tapak dan h mewakili.

dengan tahap yang berbeza di pertengahan)Penggunaan kalkulator adalah digalakkan. 12 . 2.menyelesaikan soalan yang terakhir. 4.

65.55 in3 4.97 in3 5.5 di atas) 1.5.Periksa kerja mereka semasa mereka melakukan pengiraan. 1130. (Jawapan untuk 1. Strategy Pembelajaran: Memeriksa Pemahaman: 13 .16 ft3 2.79 m3 Sediakan pelajar dengan soalan tambahan. 314. 167. 354.97 ft3 3.

Dengan cara ini mereka dapat mengenal pasti nama setiap bentuk. bentuk boleh disusun untuk menbentuk bentuk yang lain. mereka akan mula melihat bentuk-bentuk di semua tempat.Ingat untuk cuba membuatkan pembelajaran tersbut berasaskan konsep.arahkan mereka untuk membandingkan hasil kerja mereka dengan seorang rakan untuk membuktikan bahawa perenggan mereka jelas dan boleh difahami oleh seseorang yang pertama kali mempelajari konsep ini.setiap bentuk mempunyai ruang sendiri dia bola tersebut. bukan hanya pengiraan semata-mata.Lambat laun idea ini telah berkembang kepada sebiji bola bulat dengan bentuk dipotong ke bola tersebut.Keliling bilik semasa pelajar sedang menyelesaikan masalah.Ini adalah cara untuk mengajar seorang kanak-kanak untuk mengenal pasti bentuk-bentuk: 1.dan bantu mereka yang mengalami masalah dengan konsep tersebut.merekamesti belajar untuk memadan bentuk dengan bentuk. Semakin kerap kanak-kanak tersebut bermain dengan mainan tersebut mereka akan mempelajari bentuk-bentuk tersebut. Aktiviti merumus: Arahkan pelajar untuk menulis sebuah perenggan menerangkan hubungkait antara formula untuk isipadu silinder dengan formula untuk isipadu sebuah kon.Tunjukkan mereka dengan memegang bentuk-bentuk tersebut bersebelahan dengan lubang yang padan dan menjatuhkannya. Mainan itu juga pelbagai bentuk lain yang sepatutnya dimuatkan ke dalam lubang.Kepingan bulat tidak akn muat ke dalam lubang segi empat. Daripada bangunan kepada perabot.Semasa saya kanak-kanak saya mempunyai sebuah mainan dengan pelbagai bentuk dpotong kedalamnya. CADANGAN UNTUK MEGAJAR BENTUK PEPEJAL Bentuk ada di mana-mana. 2. Cara pertama untuk mengajar kanak-kanak tentang bentuk melalui pembelajaran visual. 14 . Mainan ini juga digunakan untuk cara kedua untuk mengajar bentuk.Kaedah pengajaran ini melibatkan memuatkan bentuk ke dalam lubang.Apabila kanak-kanak mempelajari tentang bentuk-bentuk.

(1990). 15 ..Haiwan ini akan menanyakan mereka sekiranya mereka melihat bentuk tertentu. Apostol. Numerical Methods that Usually Work. 2nd ed.Kanak-kanak suka warna cerah dan becakap dengan haiwan yang dipaparkan dalam program sebegini. Calculus. kereta .) (1964).sebuah rumah diperbuat daripada rangka segi empat tepat atau rangka segi empat sama dengan tingkap berbentuk segi empat sama. Atkinson. U. rumah. Off. (Waltham.S.Selepas beberapa minit. Acton. Mathematical Association of America (Washington DC). (translater) (1973).bentuk haiwan . F.S. R. Blaisdell Pub. Silverman. 5. V..Cara ini mengajar kanak-kanakmengenal pasti di rumah mereka. REFERENCES: Abramowitz. Elementary Numerical Analysis. M. MA).Ini membantu kanak-kanak untuk mula melihat bentuk di dalam bentuk utama. Gunakan pita dan DVD pedidikan untuk mengajar kanak-kanak. Handbook of Mathematical Functions with Formulas.Sekiranya mereka dapat melihat bentuk yang tersembunyi di rumah anda.A.dan pokok menggunakan pelbagai bentuk. John Wiley (New York). 4.Kirakan jumlah bentuk yang mereka dapat jumpai... Arnold. Menggunakan poster adalah cara lain untuk mengajar bentuk. Cara keempat ialah dengan mengadakan Pencarian harta karun bentuk. (Washington DC). (1969).haiwan tersebut akan mengenal pasti bentuk yang betul dan menawarkan galakan kepada mereka yang dapat mencarinya. T.3.Sekiranya anda membuat sendiri. 2 Vol. K.Kanak-kanak tersebut akan berjalan ke televisyen tersebut dan menunjuk bentuk yang mereka lihat .M. Reprint by Dover (New York) 1965.tanya mereka untuk mencari bentuk seperti itu di sekeliling rumah anda. (ed.E. Ordinary Differential Equations. Berikan seorang kanak-kanak satu bentu daripada beg bentuk anda. Print.terdapat banyak bentuk untuk dilihat.Terdapat tingkap bulat seperti tombol pintu.I. 2nd ed.Poster ini boleh dibeli daripada mana-mana kedai mainan atau anda boleh membuat sendiri. MIT Press (Cambridge MA).mereka boleh mengenal pastinya di tempat lain.Contoh.. Govt. (1993).

Mathematica : a Practical Approach.E.. R. (1974). C. (1999). Fourier Series and Boundary Value Problems. Matrix Computations. (1968). Bjorck. Borovkov. (1998). (1999). Elementary Differential Equations. Bracewell. Hildebrand. McGraw-Hill (New York). 2nd ed. Prentice Hall (Upper Saddle River.. 6th ed.N. Greenberg. 2nd ed. G. J.D. Allyn and Bacon (Boston).. 2nd ed. (1974).C. NJ). 2nd ed. Calculus with Analytic Geometry. H. Numerical Methods. Prentice-Hall (Englewood Cliffs.. (1993). (1996). Prentice Hall (Upper Saddle River. Churchill.. M. Brown. (1997). R. Addison-Wesley (Cambridge.. Franklin.E. N.. Golub. NJ). R. Introduction to Numerical Analysis. Edwards. 5th ed.J). McGraw-Hill (New York). 4th ed.. Prentice Hall (Upper Saddle River.H.. 3rd ed. Gordon and Breach (the Netherlands). Johns Hopkins University Press (Baltimore). Penney. Probability Theory. (1963).. John Wiley (New York). John Wiley (New York). W. G. G. A.. Davis. 6th ed.V. Rota. Ordinary Differential Equations. Prentice-Hall (Englewood Cliffs. Advanced Engineering Mathematics. Applied Numerical Analysis. Boyce.C. N. Dahlquist. D. 16 . MA).Birkhoff. C. (1989). G.F. McGraw-Hill (New York). Fourier Series and Orthogonal Functions.. DiPrima. F. Blachman. 3rd ed..H. N. The Fourier Transform and Its Applications.. N.B.A. (1998).J).J). (1986).. (1998).N. J.W.F. A. Matrix Theory. Gerald.

Watson. Springer-Verlag (New York). Bulirsch . Introduction to Linear Algebra. W. Brace. The Mathematica Book. 2nd ed. Kreyszig. Probability via Expectation. McGraw-Hill (New York). Z. System Reliability Theory: Models and Statistical Methods. World Scientific (Singapore). (ed. (1951). (1993). John Wiley (New York). M. Jovanovich (San Diego). (1991). Prentice-Hall (Englewood Cliffs. 2nd ed. Wolfram. E. A Treatise on the Theory of Bessel Functions.B. Stoer. 3rd ed.. (1988). Hoyland. O'Neil.X. G. Strang. Sneddon. Cambridge University Press (Cambridge UK). Wellesley-Cambridge Press (Wellesley. Spiegel. F. Advanced Calculus for Applications. R. (1944). PWS-Kent Pub.V. Special Functions.. (1999). 2nd ed. G.N... 4th ed. (1992). NJ).. (1976). McGraw-Hill (New York).R. I. Calculus.. Harcourt. Addison-Wesley (Cambridge. Rausand. Advanced Engineering Mathematics. (1999). P.. Kaplan. G. (1974). Strang. P. (1994). Cambridge Univ. (1984). W. Wang. G. Advanced Calculus.. Whittle. M. 17 . 3rd ed. F. (1995). Numerical Recipes: the Art of Scientific Computing. et al. S. Press.W.. Advanced Engineering Mathematics..R..N. Press (New York). Fourier Transforms. (1989).. J. 4th ed. A. Wylie. John Wiley (New York).H. Wellesley-Cambridge Press (Wellesley.J. Olver. Springer-Verlag (New York). McGraw-Hill (New York). Macmillan (New York). Strang. 2nd ed. Linear Algebra and Its Applications. Advanced Engineering Mathematics. Introduction to Numerical Analysis. 3rd ed. Asymptotics and Special Functions. Academic Press (New York).. MA).. 8th ed. Mathematical Handbook of Formulas and Tables. (1998).) (1968).Hildebrand. MA). C. MA). (Boston). (1995). (1995). 6th ed.

. (1998). (ed. FL). Zwillinger. Academic Press (San Diego). 30th ed. CRC Press (Bocs Ration. Handbook of Differential Equations..Zwillinger. 3rd ed. D.) (1996). D. 18 . CRC Standard Mathematical Tables and Formulae.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->