PENGENALAN: Kanak-kanak akanberasa berminat dengan jenis-jenis bentukyang mereka lihat pada setiap hari.

Apabila anda bercakap mengenai bentuk-samada yang dua atau tiga dimensi-bentuk boleh menjadi latihan yang berguna untuk mengenal pasti corak,kemahiran yang penting dalam pemahaman matematik umum.Ini juga membantu permehatian mereka di saming member asas yang penting dalam bidang seni dan teknologi. CONTOH-CONTOH BENTUK TIGA DIMENSI:

Silinder

Cangkerang silinder

Silinder separa

Half Cylindrical Shell

Cangkerang Sfera Cangkerang sfera Hemisfera Hemisfera

Quarter Circular Blok kuboid Silinder Eleptikal Rod silinder Slender Rod

1

1cm. 2 .Garis kelabu adalah sisi yang bersembunyi dari pandangan mata.Cangkerang Konikal Cangkerang Kon Kon sefara Kiub Kiub adalah sebuah bentuk tiga dimensi yang mempunyai enam permukaan segi empat yang serupa.Luas permukaan sebuah kiub adalah enam kali ganda luas mana-mana sisi kiub tersebut. Isipadunya ialah 2. Contoh: Apakah isipadu dan luas permukaan kiub tersebut yang panjang sisinya 2.261 cm3 Luas permukaannya ialah 6 × 2.1 × 2.1 × 2.Sekiranya L adalah panjang salah satu sisinya.1 = 9. isipadu kiub tersebut ialah L3=L×L×L.46 cm2.1 × 2. Contoh Gambar rajahdi bawah menunjukkan sebuah kiub.1 = 26.

Jarak antara titik pusat dengan permukaan sfera dipanggil jejari.isipadu silinder tersebut L × pi × r2. Sekiranya r ialah jejari sebuah sfera.Mana-mana bahagian potongan sebuah sfera ialah sebuah bulatan. Luas permukaan S sebuah sfera data dicari dengan formula S = 4 × pi ×r2.dan r ialah panjang jejari salah satu bulatan silinder tersebut.Sekiranya L ialah panjang silinder tersebut.Silinder Silinder ialah sebuah rupa bentuk yang mempunyai dua bulatan yang sama diameternya dan kedudukannya selari.dan luas permukaannya ialah 2 × r × pi × L + 2 × pi × r2. Contoh: 3 . Contoh: Rajah di bawah menunjukkan sebuah silinder. Sfera Sfera adalah sebuah rupa bentuk yang semua titik permukaannya sama panjang dengan titik pusatnya. isipadu V sebuah sfera dapat dicari dengan formulaI V = 4/3 × pi ×r3.Garis kelabu menunjukkan sisi yang bersembunyi dari pandangan mata.

14 × 42 = 4 × 3.14 × 4 × 4 = 201 cm2 Kon Kon ialah sebuah bentuk yang mempunyai tapak bulatan dan satu bucu.14 untuk pi. 4 .14 untuk pi.apakah isipadu dan luas permukaan sebuah sfera yang mempunyai panjang jejari 4cm? Dengan menggunakan anggaran 3.14 × 4 × 4 × 4 = 268 cm3 Dngan menggunakan anggaran 3. h ialah tinggi kon tersebut.isipadu kon tersebut 1/3 × pi × r2 × h.52. isipadunya ialah 4/3 × 3.14 untuk pi isipadunya ialah 1/3 × pi × 32 × 6 = pi ×18 = 56.5 cubic cm apabila dibundarkan kepada puluh yang terdekat. Sekiranya r ialah jejari tapak bulatan tersebut. kepada puluh yang terdekat? Kita akan menggunakan anggaran 3. Contoh: Dalam puluh yang terdekat.14 × 43 = 4/3 × 3. dan mempunyai tinggi 6 cm.Gambar rajah di bawah menunjukkan sebuah sfera. Contoh: Apakah isipadu dalam cm3 sebuah kon yang mempunyai tapak seluas 3cm.luas permukaan 4 × 3. iaitu samam nilai dengan 56.

Piramid Piramid ialah sebuah bentuk yang mempunyai tapak segi empat sama dan empat sisi segi tiga.Garis kelabu adalah sisi yang bersembunyi dari pandangan mata.Contoh: Gambar rajah di bawahmenunjukkan dua jenis pandangan sebuah kon. Tetrahedron Tetrahedron ialah bentuk yang mempunyai empat sisi. 5 . Contoh: Gambar rajah di bawah menunjukkan sebuah pyramid.setiap permukaan tetrahedron ialah segi tiga.

Prisma Prisma ialah sebuah bentuk yang mempunyai dua tapak yang selari yang merupakan poligon.Contoh: Gambar rajah di bawah menunjukkan sebuah tetrahedron. Gambar rajah di bawah menunjukkan sebuah prisma bertapak segi tiga. Contoh.Garis kelabu adalah sisi yang tersembunyi dari pandangan mata. Garis kelabu adalah sisi yang bersembunyi dari pandangan mata. 6 . Gambar rajah di bawah menunjukkan sebuah prisma betapak pentagon.garis kelabu adalah sisi yang bersembunyi dari pandangan mata.

Objektif pembelajaran/Bukti pengajaran: 7 .Gambar rajah menunjukkan sebuah prisma bertapak hexagon.dan kesan kepada luas bulatan tersebut. BAHAGIAN B: Konsep kaedah pembelajaran isipadu silinder /prinsip yang akan didemonstrasikan: Pelajaran ini akan mendemonstrasikan hubungkait antara diameter sebuah bulatan dengan ukur lilitnya.Garis kelabu adalah sisi yang tersembunyi dari pandangan mata.Cara yang paling mudah untuk mendemonstrasi pemahaman anda ialah dengan mengaplikasi formula seperti (A=πr and V = Bh) untuk menyelesaikan pembinaan tambahan berkaitan dengan masalah dengan kalkulator.

■ Pemasang penghawa dingin menggunakan formula untuk memastikan udara bergerak sekeliling bilik.luas permukaan. Alat Membantu Pengajaran: 10” diameter 3/4” bulatan papan lapis 60” Pita kain 8 . digunakan untuk menentukan had muatan daripada paip dalam rumah hingga longkang perumahan. dan isipadu bentuk tiga dimensi ■ Kirakan isipadu dan luas permukaan sfera. dan silinder bertapak bulat ■ Mengaplikasi formula untuk menyelesaikan pelbagai jenis masalah pembinaan ■ Menggunakan kalkulator untuk membuat pengiraan dengan tepat Bagaimana konsep matematik ini berhubung kait dengan pekerjaan pembinaan: Luas bulatan dan isipadu silinder teleh digunakan secara meluas oleh tukang paip dan tukang kayu dalam bidang pembinaan.■ Membezakan antara luas dan perimeter bentuk dua dimensi.Sesi pelajaran ini akan membantu pelajar memahami bagaimana luas bulatan.prisma bertapak segi empat tepat. ■ Pengimpal bawah laut menggunakan isipadu silinder untuk menentukan waktu selamat untuk menyelam. dan isipadu silinder. ■ Tukang paip menggunakan formula untuk memilih saiz paip yang sesuai untuk mengalirkan jumlah air yang sesuai. ■Tukang kayu menggunakan isipadu untuk menentukan jumlah konkrit yang diperlukan untuk pembinaan.

π mewakili kadar ukur lilit mana-mana dengan diameter bulatan tersebut. banyak kalkulator mempunyai kekunci π kerana pi adalah nilai yang selalu digunakan.14.Formula untuk ukur lilit dan luas sebuah bulatan melibatkan π (pi).jarak diameter adalah dua kali ganda jarak jejari.2” diameter paip PVC 12” panjang 4” diameter paip PVC 12” panjang kira-kira 4 gelas pasir putih cawan pengukur Kertas formula bulatan untuk setiap pelajar Peralatan diperlukan untuk setiap pelajar: ■ Pensel ■ kalkulator dengan memori ■ kertas kerja Bulatan dan Silinder Pengenalan Pembelajaran: Perimeter sebuah bulatan dipanggil ukur lilit.jarak melintasi bulatan dipanggil diameter. Ukur lilit sebuah bulatan boleh dicari dengan menggunakan formula: C= π2r or C= πd. dan ia sentiasa sama walau apa saiz bulatan tersebut. atau 3. Luas sebuah bulatan boleh dicari dengan menggunakan formula: A = πr Komponen pembelajaran: 9 .Jarak antara tikit pusat dipanggil jejari. π ialah dianggarkan bernilai 22/7.

415 or 31 7/16”).Arahkan murid-murid menggunakan kalkulator untuk menentukan luas:πr = π(5 in.Untuk mencari isipadu sebuah silinder. #37: selesaikan masalah melibatkan isipadu dan luas permukaan prisma.5 in. Lukiskan pada papan putih dan terangkan: 2.π(25in.silinder. 4. piramid. Gunakan bulatan papan lapis untuk menunjukkan hubungakait diameter (10”) dan ukur lilit (10π=31. dan kon. Soalan Penting/Idea besar: Apakah formula untuk mencari isipadu sebuah kon? 10 .)Ingatkan para pelajar untuk mendarabkan jejari dengan jejari sebelum mengandakanya denganπ. ) = 78. Sebuah silinder mempunyai bulatan yang sleari dan sama saiz sebagai tapak. 3.1. silinder. Arahkan murid-murid menggunakan kalkulator untuk mengubah perpuluhan kepada bentuk pecahan.gandakan luas salah satu tapak dengan ketinggian silinder tersebut: V = Bh V =Isipadu B = Luas tapak= (πr ) h = ketinggian silinder Jenis pembelajaran:Harian Strand: Pengukuran AKS: #36: anggarkan dan kirakan isipadu dan luas permukaaan prisma . piramid. #38: tentukan dan aplikasikan formula untuk mencari isipadu bentuk asas. dank on.

terdapat sebuah silinder dank on dengan tapak dan ketinggian serupa. Sediakan masalah untuk diselesaikan kepada pelajar.formula untuk mencari isipadunya ialah: V = πr 2 h . daripada Cuma member formula tersebut kepada mereka. Aktiviti berpanduan: Berdasarkan demonstrasi tersebut. Di dalam Kit melipat bentuk geometric yang ada dalam bangunan anda.Ingat untuk membina formula untuk para pelajar langkah demi langkah. adalah senang untuk melihat bahawa isipadu sebuah kon adalah satu per tiga sebuah silinder. Sebagai satu dmonstrasi kepada kelas.oleh itu. Pastikan pasir tersebut rata di permukaan. satu demi satu kepada pelajar tersebut. isinya dengan pasir. biarkan mereka 11 . kadang kala anda perlu mengoncangnya untuk mendapat kon ketiga muat ke dalam silinder tersebut.Menetapkan pentas (Activating Strategy): Pernahkah pelajar terfikir untuk mengenalpasti sifat-sifat sebuah prisma bertapak segi empat tepat (yang kita tahu macam mana mahu mencari isipadunya) dibandingkan dengan sifat-sifat sebuah piramid bertapak segi empat sama compared to the characteristics of a square pyramid (yang kita cuba untuk menentukan) Hook: Cari pasir halus(atau bahan lain seperti gula). dan mengandakan denga (1/3)adalah operaso yang sama. Berapa banyak “kon” diperlukan untuk mengisi silinder tersebut dengan dimensi ysng sama?Anda seharusnya menyedari bahawa silinder tersebut memerlukan 3 “kon” untuk mengisi satu silinder. Pastikan mereka faham bahawa kita bermula dengan formul sebuah silinder dan bahagikan dengan tiga.and Arahkan mereka untuk memyelesaikan pengiraan untuk setiap masalah dengan tahapa kebebasan yang meningkat (selesaikan yang pertama untuk mereka. bandingkan jumlah pasir yang boleh dimasukkan ke dalam kon dan silinder. Ambil kon tersebut. dan tuang pasir ke dalam silinder.Ingatkan para pelajar bahawa membahagi dengan 3. 3 dimana r mewakili jejari tapak dan h mewakili.

12 . 4. 2.menyelesaikan soalan yang terakhir. dengan tahap yang berbeza di pertengahan)Penggunaan kalkulator adalah digalakkan.

55 in3 4.Periksa kerja mereka semasa mereka melakukan pengiraan.5 di atas) 1. 65. 1130.97 in3 5.79 m3 Sediakan pelajar dengan soalan tambahan. 167.5. 314. (Jawapan untuk 1. 354.16 ft3 2. Strategy Pembelajaran: Memeriksa Pemahaman: 13 .97 ft3 3.

Kaedah pengajaran ini melibatkan memuatkan bentuk ke dalam lubang.Ini adalah cara untuk mengajar seorang kanak-kanak untuk mengenal pasti bentuk-bentuk: 1. 2.Dengan cara ini mereka dapat mengenal pasti nama setiap bentuk.Apabila kanak-kanak mempelajari tentang bentuk-bentuk.merekamesti belajar untuk memadan bentuk dengan bentuk. Mainan itu juga pelbagai bentuk lain yang sepatutnya dimuatkan ke dalam lubang. Mainan ini juga digunakan untuk cara kedua untuk mengajar bentuk. bentuk boleh disusun untuk menbentuk bentuk yang lain.Semasa saya kanak-kanak saya mempunyai sebuah mainan dengan pelbagai bentuk dpotong kedalamnya. Cara pertama untuk mengajar kanak-kanak tentang bentuk melalui pembelajaran visual.Ingat untuk cuba membuatkan pembelajaran tersbut berasaskan konsep. mereka akan mula melihat bentuk-bentuk di semua tempat. bukan hanya pengiraan semata-mata. 14 .Keliling bilik semasa pelajar sedang menyelesaikan masalah.Lambat laun idea ini telah berkembang kepada sebiji bola bulat dengan bentuk dipotong ke bola tersebut.dan bantu mereka yang mengalami masalah dengan konsep tersebut. CADANGAN UNTUK MEGAJAR BENTUK PEPEJAL Bentuk ada di mana-mana.setiap bentuk mempunyai ruang sendiri dia bola tersebut. Aktiviti merumus: Arahkan pelajar untuk menulis sebuah perenggan menerangkan hubungkait antara formula untuk isipadu silinder dengan formula untuk isipadu sebuah kon.Tunjukkan mereka dengan memegang bentuk-bentuk tersebut bersebelahan dengan lubang yang padan dan menjatuhkannya. Daripada bangunan kepada perabot.arahkan mereka untuk membandingkan hasil kerja mereka dengan seorang rakan untuk membuktikan bahawa perenggan mereka jelas dan boleh difahami oleh seseorang yang pertama kali mempelajari konsep ini. Semakin kerap kanak-kanak tersebut bermain dengan mainan tersebut mereka akan mempelajari bentuk-bentuk tersebut.Kepingan bulat tidak akn muat ke dalam lubang segi empat.

Kirakan jumlah bentuk yang mereka dapat jumpai.) (1964). (ed. M.Sekiranya mereka dapat melihat bentuk yang tersembunyi di rumah anda. 2 Vol.Ini membantu kanak-kanak untuk mula melihat bentuk di dalam bentuk utama.3. Calculus. (translater) (1973). (1993). Ordinary Differential Equations.Poster ini boleh dibeli daripada mana-mana kedai mainan atau anda boleh membuat sendiri. Silverman.Selepas beberapa minit... K. John Wiley (New York). F. MA).dan pokok menggunakan pelbagai bentuk. 2nd ed. V.M.Contoh. U. Elementary Numerical Analysis.tanya mereka untuk mencari bentuk seperti itu di sekeliling rumah anda.S. Acton. R. Gunakan pita dan DVD pedidikan untuk mengajar kanak-kanak.Kanak-kanak tersebut akan berjalan ke televisyen tersebut dan menunjuk bentuk yang mereka lihat . 15 . 5. (1969). rumah. (Waltham.E.Cara ini mengajar kanak-kanakmengenal pasti di rumah mereka. Berikan seorang kanak-kanak satu bentu daripada beg bentuk anda.sebuah rumah diperbuat daripada rangka segi empat tepat atau rangka segi empat sama dengan tingkap berbentuk segi empat sama. Atkinson.Kanak-kanak suka warna cerah dan becakap dengan haiwan yang dipaparkan dalam program sebegini.. (Washington DC).I.mereka boleh mengenal pastinya di tempat lain. REFERENCES: Abramowitz.terdapat banyak bentuk untuk dilihat. Cara keempat ialah dengan mengadakan Pencarian harta karun bentuk.Terdapat tingkap bulat seperti tombol pintu.. Mathematical Association of America (Washington DC). Handbook of Mathematical Functions with Formulas. T.bentuk haiwan . Blaisdell Pub.A. Menggunakan poster adalah cara lain untuk mengajar bentuk. kereta . Arnold.Sekiranya anda membuat sendiri. Reprint by Dover (New York) 1965. Print. 4. Apostol. (1990).S. Off.. Govt.Haiwan ini akan menanyakan mereka sekiranya mereka melihat bentuk tertentu. Numerical Methods that Usually Work. MIT Press (Cambridge MA). 2nd ed.haiwan tersebut akan mengenal pasti bentuk yang betul dan menawarkan galakan kepada mereka yang dapat mencarinya.

H. (1999). J.N.. R. N..B.. 2nd ed.C. J..W. M. F. Brown. Borovkov. Greenberg. 2nd ed.A. Fourier Series and Boundary Value Problems. (1968).J). (1986). Advanced Engineering Mathematics. 2nd ed. Prentice-Hall (Englewood Cliffs. Johns Hopkins University Press (Baltimore). G... Numerical Methods. Matrix Computations.. 4th ed. 3rd ed. C. W. (1993). Penney.C.. Allyn and Bacon (Boston). (1974). Bjorck. Blachman. 5th ed. Addison-Wesley (Cambridge. N.F. (1989). (1998). DiPrima. Ordinary Differential Equations. R. Introduction to Numerical Analysis. A. Dahlquist. Mathematica : a Practical Approach. N. McGraw-Hill (New York). C..E. Rota. Bracewell.J)..H. Edwards. 6th ed. John Wiley (New York). D.V. 6th ed. 3rd ed. 2nd ed. 16 . Davis. Fourier Series and Orthogonal Functions.. MA). John Wiley (New York). N. (1974). (1996). McGraw-Hill (New York). The Fourier Transform and Its Applications. Prentice-Hall (Englewood Cliffs. (1963). Calculus with Analytic Geometry.Birkhoff..D. G. NJ). R. Applied Numerical Analysis. Elementary Differential Equations. (1997).J). Prentice Hall (Upper Saddle River. H. Prentice Hall (Upper Saddle River. Golub. (1999). Franklin. Hildebrand. Churchill. Gerald. Gordon and Breach (the Netherlands). G.. Boyce. Prentice Hall (Upper Saddle River. McGraw-Hill (New York)..E.F. (1998). (1998). NJ). Matrix Theory..N. Probability Theory. A. G.

System Reliability Theory: Models and Statistical Methods. (1999). (1984). Advanced Engineering Mathematics.. C.. McGraw-Hill (New York). (1992). Wolfram. et al. World Scientific (Singapore). Strang.V. 3rd ed. G. 3rd ed.R. Cambridge Univ. NJ). Introduction to Numerical Analysis. 17 . Brace. Mathematical Handbook of Formulas and Tables. John Wiley (New York).N... Wellesley-Cambridge Press (Wellesley. Springer-Verlag (New York). Kreyszig. G. 3rd ed. Olver. Addison-Wesley (Cambridge.. F. E... 4th ed. Press (New York). Fourier Transforms. McGraw-Hill (New York). (1995). (1974). Harcourt. Macmillan (New York). Spiegel.R. (1944). Wellesley-Cambridge Press (Wellesley. (1976). A Treatise on the Theory of Bessel Functions. The Mathematica Book.B. MA). (1998). (1995).. Cambridge University Press (Cambridge UK).. (Boston).. PWS-Kent Pub. Probability via Expectation. Sneddon. 2nd ed. P. MA). M. Wylie.W. A. Z. G. G. McGraw-Hill (New York). (1991). Press. John Wiley (New York). F. MA). Watson.. (1993). Kaplan. R. (1995). Prentice-Hall (Englewood Cliffs. Advanced Calculus. Rausand. Calculus.N. 2nd ed.. 2nd ed. (1951).X. Academic Press (New York). I. Special Functions. Bulirsch . Whittle.) (1968). Introduction to Linear Algebra.. 6th ed.. Advanced Engineering Mathematics.H. (1994). (1999). 2nd ed. Asymptotics and Special Functions. (ed. Stoer. Numerical Recipes: the Art of Scientific Computing. Strang. 8th ed. W. Advanced Engineering Mathematics. Linear Algebra and Its Applications. M. (1988). Jovanovich (San Diego). O'Neil. Strang.Hildebrand. P. (1989). S. Springer-Verlag (New York). Advanced Calculus for Applications.J. J. Wang. Hoyland. W. 4th ed.

D. D. 3rd ed. 18 . FL). Academic Press (San Diego). 30th ed. CRC Standard Mathematical Tables and Formulae.Zwillinger. (ed.. (1998). Zwillinger. CRC Press (Bocs Ration.) (1996).. Handbook of Differential Equations.