P. 1
Borang Dan Syarat-Syarat

Borang Dan Syarat-Syarat

|Views: 189|Likes:
Published by Ibnu Suhaimay

More info:

Published by: Ibnu Suhaimay on Jun 24, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/09/2014

pdf

text

original

EXPLORIA KESENIAN DAN KEBUDAYAAN MPSJ

2009

1

Bagi individu pula.0 Pengenalan Azan merupakan lafaz khusus yang disyariatkan oleh Islam untuk menyatakan masuknya waktu sembahyang fardhu dan menyeru orang-orang Islam supaya berkumpul untuk mengerjakannya.´ (Surah at-Taubah: 3) b) ³an-nida´ (seruan) dapat dilihat di dalam Al-Qur¶an sebagaimana firman Allah s. ia merupakan sunat `aini atau dengan kata lain pahala sunat diperolehi apabila seseorang itu melakukannya. Hukum azan adalah sunat mu¶akkadah `ala al-kifayah bagi sesuatu kumpulan. Azan adalah dua perkara sunat dilakukan sebelum melakukan mana-mana sembahyang fardhu. Azan disunatkan ketika hendak mendirikan sembahyang sama ada sembahyang tunai atau qadha¶. Ini bermakna tuntutan sunatnya terlaksana walaupun tidak dilakukan oleh semua ahli kumpulan tersebut. yang bermaksud: ³Pemberitahuan daripada Allah dan RasulNya kepada sekalian manusia.t.w.EXPLORIA KESENIAN DAN KEBUDAYAAN MPSJ 2009 PERTANDINGAN AZAN 1. Azan terbahagi kepada 2 segi bahasa iaitu a) ³al-i`lam´ (pemberitahuan) dapat dilihat di dalam Al-Qur¶an sebagaimana firman Allah s. yang bermaksud: ³Dan serukanlah umat manusia untuk mengerjakan ibadah haji«´ (Surah al-Haj: 27) 2 .t.w.

2 Penyertaan adalah terdiri daripada warganegara Malaysia sahaja. 2. dan hendaklah diperdengarkan dengan tertib dan muwalat.1 2.4 Dikenakan bayaran sebanyak RM 10. Ia dilaungkan sebanyak dua kali bagi setiap lafaz kecuali takbir pada awal azan disebut sebanyak empat kali dan lafaz kalimah tawhid hanya sekali sahaja.0 Syarat-syarat Penyertaan Petandingan Azan 2. 2. Hendaklah dengan bahasa Arab.7 minit sahaja.6 2.5 2.10 Lafaz tersebut adalah seperti berikut: 3.EXPLORIA KESENIAN DAN KEBUDAYAAN MPSJ 2009 2.00 sahaja untuk seorang. Lafaz azan terdiri daripada lima belas kalimah. Pakaian hendaklah bersesuaian dengan pertandingan. Penyertaan adalah kepada peserta yang berumur bawah 16 tahun sahaja.7 Masa yang diberikan adalah antara 5 . 2.3 2.0 Penghakiman Penghakiman dibuat dari segi : a) b) c) Sebutan ayat Tarannum Tajwid (panjang dan pendek harakat) = = = 40 markah 40 markah 20 markah 3 .

1 Sebarang kemalangan/kecederaan atau kerugian semasa pertandingan ini adalah tanggungjawab sendiri dan tidak boleh dituntut kepada pihak penganjur.EXPLORIA KESENIAN DAN KEBUDAYAAN MPSJ 2009 4.00 Sijil Penyertaan Piala Iringan & Wang Tunai RM 150. Hasan Abdullah Cik Syazana = = 03-80264352 03-80264476 5. 5.0 Lain-lain 5. Sukan dan Kebudayaan.00 Sijil Penyertaan Setiap Pasukan yang tidak berjaya akan diberikan Sijil Penyertaan sahaja. Sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut berkenaan borang penyertaan boleh merujuk kepada Bahagian Belia.1 4 .0 Hadiah Tempat pertama Tempat Kedua Tempat Ketiga : : : Piala Iringan & Wang Tunai RM 500. Sila hubungi : y y En. Majlis Perbandaran Subang Jaya.00 Sijil Penyertaan Piala Iringan & Wang Tunai RM 250.

EXPLORIA KESENIAN DAN KEBUDAYAAN MPSJ 2009 5 .

. ketika menyambut kelahiran cahaya mata dan majlis-majlis kesyukuran serta khatam Al-Quran. Seiring dengan pengaruh syair Arab yang begitu berpengaruh di kalangan masyarakat Arab. ucapan ini telah berevolusi dengan penambahan-penambahan pujian terhadap Baginda Rasulullah s.a.a. Seni marhaban ini. diperkenalkan sebagai salah satu cara dan metod untuk mereka berdakwah dan menarik perhatian masyarakat pada masa itu. dari Mekah ke Madinah. 6 .w. Marhaban adalah ungkapan syair-syair Arab yang diwarisi sejak penghijrahan Rasullullah s. dan melahirkan kesyukuran terhadap Allah Taala. kalimah selawat adalah ucapan ¶taufiqi¶ yang diajarkan oleh Allah Taala.w. Ia mengandungi puji-pujian kepada Nabi Muhammad s.EXPLORIA KESENIAN DAN KEBUDAYAAN MPSJ 2009 PERTANDINGAN MARHABAN 1. Di Malaysia.0 Pengenalan Seni marhaban atau dikenali dalam Bahasa Melayu sebagai ucapan ³Selamat Datang³ satu cabang seni warisan dan khazanah Islam di Nusantara. yang pada awalnya diperkenalkan oleh para pendakwah dan mubaligh Islam. majlis-majlis perkahwinan.a. Berbeza daripada marhaban.w. dengan sifat-sifatnya yang terpuji dan mulia serta melahirkan rasa kesyukuran kepada Allah Taala.a. seni marhaban ini sering diucapkan ketika sambutan Maulidur Rasul s. Ternyata cara yang diperkenalkan oleh mereka ini telah berjaya untuk menarik perhatian penduduk Tanah Melayu dan sejak itu Islam pesat berkembang di rantau ini.w.

Masa yang diperuntukkan adalah 8 minit. universiti. vi.00 bagi setiap kumpulan.0 Lagu. Pakaian peserta hendaklah yang menutup aurat. Penyertaan boleh terdiri dari wakil badan kerajaan. Tiada had umur untuk peserta marhaban. bacaan rawi tidak diperlukan. iv. Perbelanjaan dan segala kos yang berkaitan bagi tujuan ini adalah tanggungjawab masing-masing. 3. Syarat berikut menjadi garis panduan untuk para peserta yang menyertai pertandingan ini adalah seperti berikut .1 Untuk lagu marhaban. v. iii. kumpulan persendirian dan sebagainya. sekolah. Muzik dan Persembahan 3. bersopan dan bersesuaian dengan nilai-nilai Islam.EXPLORIA KESENIAN DAN KEBUDAYAAN MPSJ 2009 2. 3. Ahli kumpulan hendaklah warganegara Malaysia sahaja. Ahli kumpulan hendaklah mengandungi tidak lebih daripada 10 orang termasuk vokalis dan pemuzik (jika ada). ii. Wakil bagi organisasi boleh menghantar seberapa banyak penyertaan. Yuran penyertaan adalah RM 30. persatuan. 7 .0 Syarat-syarat Penyertaan Berikut adalah syarat-syarat penyertaan untuk pertandingan Marhaban. Ahli kumpulan tidak boleh bercampur anggota antara lelaki dan perempuan. agensi swasta.2 Persembahan diwajibkan menampilkan persembahan yang menarik dan menepati kesopanan ketimuran. i.

0 Syarat-syarat dan peraturan ini adalah tertakluk kepada pindaan yang akan dibuat dari semasa ke semasa berdasarkan kepada keperluan demi mempertingkatkan mutu penganjuran dan memberikan keadilan kepada semua pihak.0 Lain-lain 6. Sila hubungi : y y En.000.EXPLORIA KESENIAN DAN KEBUDAYAAN MPSJ 2009 4. iv.00 Sijil Penyertaan Setiap Pasukan yang tidak berjaya akan diberikan Sijil Penyertaan sahaja. Sukan dan Kebudayaan.2 Sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut berkenaan borang penyertaan boleh merujuk kepada Bahagian Belia. iii. 5.1 Sebarang kemalangan/kecederaan atau kerugian semasa pertandingan ini adalah tanggungjawab sendiri dan tidak boleh dituntut kepada pihak penganjur.0 Penghakiman Penghakiman akan diadili jawatankuasa penghakiman yang berkuasa memberikan keputusan muktamad. ii. 6. Penghakiman berdasarkan pada : i. 6.0 Hadiah Tempat pertama Tempat Kedua Tempat Ketiga : : : Piala Iringan & Wang Tunai RM 1.00 Sijil Penyertaan Piala Iringan & Wang Tunai RM 500.00 Sijil Penyertaan Piala Iringan & Wang Tunai RM 750. Hasan Abdullah Cik Syazana = = 03-80264352 03-80264476 8 . Vokal Nahu/Lahjan Persembahan Keterampilan = = = = (40 Markah) (20 Markah) (20 Markah) (20 Markah) 4. Majlis Perbandaran Subang Jaya.

EXPLORIA KESENIAN DAN KEBUDAYAAN MPSJ 2009 9 .

2.1 Peserta 2.0 Pengenalan Mengenai Asal Usul Kompang Kompang merupakan salah satu warisan Melayu yang dikatakan berasal dari Negara Arab dan dikenalpasti dibawa ke Malaysia semasa Zaman Kesultanan Melayu Melaka pada kurun ke-14 oleh pedagang-pedagang India-Muslim.2.2. Setiap pasukan bebas menentukan bilangan lelaki dan perempuan. 2. 2. perasmian sesuatu program atau acara yang melibatkan ´gimik´ dan boleh juga digunakan oleh kelab penyokong untuk memeriahkan acara sukan seperti kelab bolasepak.2 Masa persembahan adalah diantara 10 .2.12 minit.2 Tema.2. nasyid dan kumpulan-kumpulan muzik Melayu yang lain.1. Hanya kompang sahaja yang dibenarkan dan hendaklah disediakan oleh pasukan masing-masing.1. 2.3 Markah akan dikira berdasarkan 5 minit untuk pukulan rawi (tanpa lagu) dan 5 minit untuk pukulan kreatif (serta lagu).1. 2.6 Bendera MERAH akan diangkat menunjukkan masa telah tamat (12 minit) dan peserta dikehendaki menamatkan persembahan mereka.2 2.16 orang.7 Markah tidak akan dikira setelah masa tamat. 10 . perarakan tetamu kehormat dalam sesuatu majlis rasmi. 2. Setiap pasukan mestilah mempunyai ahli di antara 12 .1 2.1. 2. 2.5 Bendera KUNING akan diangkat oleh penjaga masa menunjukkan masa 10 minit telah berlalu. 2.2.3 2.4 Ahli kumpulan hendaklah warganegara Malaysia sahaja.0 Syarat-syarat Penyertaan Pertandingan Kompang.EXPLORIA KESENIAN DAN KEBUDAYAAN MPSJ 2009 PERTANDINGAN KOMPANG 1.2.1 Setiap kumpulan WAJIB menyampaikan dua buah lagu. Lagu & Persembahan 2. majlis berkhatan.4 Bendera HIJAU akan diangkat oleh penjaga masa bagi menunjukkan persembahan dan masa bermula. Kompang biasanya dimainkan oleh masyarakat Melayu untuk perarakan pengantin dalam sesuatu majlis perkahwinan. 2. majlis marhaban. kumpulan orkestra.

d. 3. Wang tidak akan dikembalikan sekiranya bantahan ditolak. Sebarang bantahan berhubung keputusan pertandingan hendaklah dirujuk kepada Ketua Juri berserta bayaran sebanyak RM 100.00.000. Pukulan Lagu/Selawat Kreativiti Disiplin/ Pakaian Masa Jumlah 40 % 30 % 20 % 5% 5% 100 % 3.4 Segala keputusan juri adalah muktamad.0 Penghakiman 3.0 Hadiah Tempat pertama Tempat Kedua Tempat Ketiga : : : Piala Iringan & Wang Tunai RM 1.1 Para juri terdiri daripada golongan profesional dan mereka yang arif dalam bidang kompang.2 Tiga orang atau juri/hakim akan mengadili pertandingan ini dan dibantu oleh seorang penjaga masa.00 Sijil Penyertaan Setiap Pasukan yang tidak berjaya akan diberikan Sijil Penyertaan sahaja 11 . b.3 3.00 Sijil Penyertaan Piala Iringan & Wang Tunai RM 750.00 Sijil Penyertaan Piala Iringan & Wang Tunai RM 500.3.1 Pemarkahan adalah dibahagikan seperti berikut: a. c.3 Fokus Pemarkahan 2. 3.EXPLORIA KESENIAN DAN KEBUDAYAAN MPSJ 2009 2. e. 4.

Syarat-syarat dan peraturan ini adalah tertakluk kepada pindaan yang akan dibuat dari semasa ke semasa berdasarkan kepada keperluan demi mempertingkatkan mutu penganjuran dan memberikan keadilan kepada semua pihak yang terlibat 5.5 5. Sila hubungi : y y En.EXPLORIA KESENIAN DAN KEBUDAYAAN MPSJ 2009 5. 5. 5.3 Sebarang kemalangan/kecederaan atau kerugian semasa pertandingan ini adalah dibawah tanggungjawab sendiri dan tidak dibenarkan membuat sebarang tuntutan.6 Yuran penyertaan sebanyak RM 20. Hasan Abdullah Cik.4 Segala perbelanjaan pakaian dan persediaan termasuk peralatan adalah dibawah tanggungan pasukan masing-masing. Majlis Perbandaran Subang Jaya.2 Mana-mana pasukan yang melanggar peraturan akan dibatalkan penyertaannya.1 Semua persembahan hendaklah dimainkan secara langsung (µLIVE¶) tanpa mikrofon. Syazana = = 03-80263184 03-80264476 12 .00 untuk setiap pasukan.0 Lain-lain 5. 5. Sukan dan Kebudayaan. 5.7 Sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut berkenaan borang penyertaan boleh merujuk kepada Bahagian Belia.

EXPLORIA KESENIAN DAN KEBUDAYAAN MPSJ 2009 13 .

adalah beberapa orang antaranya Abu Mazen (bukan Mahmoud Abbas ya!).7 2. adalah pada sekitar akhir 1960-an. dalam bentuk rakaman kaset. Pada ketika ini.5 2. menjalankan pertandingan dan menentukan pemenang melalui proses pengadilan yang tersusun dan adil. 2. Munsyid pertama yang dikesan sekitar akhir tahun 1960-an sehingga ke tahun 70-an. Sesuatu kumpulan dianggap tidak layak menyertai pertandingan ini sekiranya mana-mana ahli kumpulannya terdiri daripada penyanyi professional.4 2. Yuran penyertaan adalah sebanyak RM 30.0 Pengenalan Permulaan nasyid didendangkan di tanah Arab khususnya di tanah Syam. Setiap kumpulan hendaklah tidak melebihi daripada 6-8 orang ahli.6 2. Kedua-dua mereka dari Syria. dan majlis-majlis perkahwinan. 2.00 untuk satu kumpulan. (Penyanyi professional ialah mereka yang telah membuat album sama ada dalam bentuk piring hitam. 2. kaset.2 Ahli kumpulan hendaklah warganegara Malaysia sahaja.3 2. Pakaian bagi peserta lelaki hendaklah bersopan dan sesuai dengan kehendak nilai-nilai Islam manakala wanita adalah baju kurung. atau cakera padat baik secara solo mahupun berkumpulan). Abul Jud atau nama penuhnya Muhammad Munzir Sarmini.EXPLORIA KESENIAN DAN KEBUDAYAAN MPSJ 2009 PERTANDINGAN NASYID 1.0 Syarat-syarat Penyertaan Pertandingan Nasyid.1 2. Syarat-syarat dan peraturan Pertandingan Nasyid Terbuka MPSJ diwujudkan sebagai garis panduan dalam membuat pemilihan peserta. Setiap persembahan hendaklah secara µlive¶ / langsung dan bagi kumpulan yang menggunakan kaedah µMinus One¶ hendaklah diserahkan kepada pihak penganjur 2 hari sebelum pertandingan. hanya terdapat munsyid-munsyid secara solo. yang biasanya bernasyid di majlis-majlis tertentu seperti hari kebesaran Islam.8 14 . yang banyak mendendangkan nasyid-nasyid sufi diiringi kompang atau duff yang biasa. Setiap kumpulan dikehendaki menyertakan lirik lagu semasa menghantar borang peryertaan dan lirik lagu hendaklah berunsurkan nilai ± nilai Islam.

Sikah. b) Lagu Moden . 3. Nahwan.EXPLORIA KESENIAN DAN KEBUDAYAAN MPSJ 2009 3.berunsurkan Bayati.1 Setiap kumpulan dikehendaki menyampaikan satu lagu sahaja samada lagu tradisional atau lagu moden. Setiap kumpulan dikehendaki menyediakan lirik lagu. Lagu-lagu yang dimaksudkan adalah : a) Lagu Tradisional . semangat patriotik dan kehidupan sejahtera.0 Peralatan Muzik Alat ± alat muzik untuk Nasyid adalah : a) b) c) d) e) f) g) h) Yenkee (Gendang Turki) Kompang Bonggo Tamborin Marakas Congga Rebana Shaker 15 .4 4.0 Lagu 3. membenteras gejala-gejala sosial.3 3. Ras.2 Setiap kumpulan nasyid hendaklah mempersembahkan 1 buah lagu nasyid dan hendaklah disampaikan dalam masa tidak lebih dari 6 minit. Jazz dan Rap.berunsurkan selain dari lagu tradisional tidak termasuk rentak Rock. Lirik lagu hendaklah berunsur nilai-nilai murni Islam yang bertujuan untuk memupuk semangat dakwah Islamiah. meningkatkan nilai-nilai kemanusiaan sejagat dan seumpamanya. Heavy Metal. Sobah dan Hijjaz. 3.

Persembahan 30 markah iii. Majlis Perbandaran Subang Jaya.2 6. Sukan dan Kebudayaan.1 Sebarang kemalangan/kecederaan atau kerugian semasa pertandingan ini adalah tanggungjawab sendiri dan tidak boleh dituntut kepada pihak penganjur.3 Semua peraturan wajib dipatuhi.00 Sijil Penyertaan Piala Iringan & Wang Tunai RM 500.0 Penghakiman 5. Penyampaian 15 markah Pakaian peserta hendaklah bersopan sesuai dengan nilai-nilai Islam.0 Hadiah Tempat pertama Tempat Kedua Tempat Ketiga : : : Piala Iringan & Wang Tunai RM 1. Hasan Abdullah Cik Syazana = = 03-80264352 03-80264476 16 .1 Penghakiman akan diadili oleh sebuah panel hakim yang akan dilantik oleh penganjur dan keputusan adalah muktamad. 5. Penghakiman berdasarkan pada aspek-aspek berikut : i.2 7.EXPLORIA KESENIAN DAN KEBUDAYAAN MPSJ 2009 5.0 Lain-lain 7. Pakaian 15 markah iv. Vokal 40 markah ii.500.00 Sijil Penyertaan Piala Iringan & Wang Tunai RM 750. Sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut berkenaan borang penyertaan boleh merujuk kepada Bahagian Belia. Sila hubungi : y y En. Manakala pakaian bagi peserta wanita adalah baju kurung. 7.00 Sijil Penyertaan Setiap Pasukan yang tidak berjaya akan diberikan Sijil Penyertaan sahaja 7.

EXPLORIA KESENIAN DAN KEBUDAYAAN MPSJ 2009 17 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->