P. 1
Borang Dan Syarat-Syarat

Borang Dan Syarat-Syarat

|Views: 189|Likes:
Published by Ibnu Suhaimay

More info:

Published by: Ibnu Suhaimay on Jun 24, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/09/2014

pdf

text

original

EXPLORIA KESENIAN DAN KEBUDAYAAN MPSJ

2009

1

yang bermaksud: ³Dan serukanlah umat manusia untuk mengerjakan ibadah haji«´ (Surah al-Haj: 27) 2 . Hukum azan adalah sunat mu¶akkadah `ala al-kifayah bagi sesuatu kumpulan. Azan terbahagi kepada 2 segi bahasa iaitu a) ³al-i`lam´ (pemberitahuan) dapat dilihat di dalam Al-Qur¶an sebagaimana firman Allah s. Azan adalah dua perkara sunat dilakukan sebelum melakukan mana-mana sembahyang fardhu.t.0 Pengenalan Azan merupakan lafaz khusus yang disyariatkan oleh Islam untuk menyatakan masuknya waktu sembahyang fardhu dan menyeru orang-orang Islam supaya berkumpul untuk mengerjakannya. yang bermaksud: ³Pemberitahuan daripada Allah dan RasulNya kepada sekalian manusia. Bagi individu pula. Ini bermakna tuntutan sunatnya terlaksana walaupun tidak dilakukan oleh semua ahli kumpulan tersebut.w.w. Azan disunatkan ketika hendak mendirikan sembahyang sama ada sembahyang tunai atau qadha¶. ia merupakan sunat `aini atau dengan kata lain pahala sunat diperolehi apabila seseorang itu melakukannya.´ (Surah at-Taubah: 3) b) ³an-nida´ (seruan) dapat dilihat di dalam Al-Qur¶an sebagaimana firman Allah s.EXPLORIA KESENIAN DAN KEBUDAYAAN MPSJ 2009 PERTANDINGAN AZAN 1.t.

0 Penghakiman Penghakiman dibuat dari segi : a) b) c) Sebutan ayat Tarannum Tajwid (panjang dan pendek harakat) = = = 40 markah 40 markah 20 markah 3 .10 Lafaz tersebut adalah seperti berikut: 3. Ia dilaungkan sebanyak dua kali bagi setiap lafaz kecuali takbir pada awal azan disebut sebanyak empat kali dan lafaz kalimah tawhid hanya sekali sahaja. 2. Lafaz azan terdiri daripada lima belas kalimah.5 2.3 2.2 Penyertaan adalah terdiri daripada warganegara Malaysia sahaja. dan hendaklah diperdengarkan dengan tertib dan muwalat. 2.7 Masa yang diberikan adalah antara 5 . Pakaian hendaklah bersesuaian dengan pertandingan. 2.00 sahaja untuk seorang. Hendaklah dengan bahasa Arab.6 2.EXPLORIA KESENIAN DAN KEBUDAYAAN MPSJ 2009 2.7 minit sahaja.4 Dikenakan bayaran sebanyak RM 10.0 Syarat-syarat Penyertaan Petandingan Azan 2. Penyertaan adalah kepada peserta yang berumur bawah 16 tahun sahaja.1 2.

0 Lain-lain 5.EXPLORIA KESENIAN DAN KEBUDAYAAN MPSJ 2009 4. Hasan Abdullah Cik Syazana = = 03-80264352 03-80264476 5. Majlis Perbandaran Subang Jaya. Sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut berkenaan borang penyertaan boleh merujuk kepada Bahagian Belia.00 Sijil Penyertaan Piala Iringan & Wang Tunai RM 150.00 Sijil Penyertaan Setiap Pasukan yang tidak berjaya akan diberikan Sijil Penyertaan sahaja. 5.00 Sijil Penyertaan Piala Iringan & Wang Tunai RM 250. Sukan dan Kebudayaan. Sila hubungi : y y En.0 Hadiah Tempat pertama Tempat Kedua Tempat Ketiga : : : Piala Iringan & Wang Tunai RM 500.1 Sebarang kemalangan/kecederaan atau kerugian semasa pertandingan ini adalah tanggungjawab sendiri dan tidak boleh dituntut kepada pihak penganjur.1 4 .

EXPLORIA KESENIAN DAN KEBUDAYAAN MPSJ 2009 5 .

dari Mekah ke Madinah.w. 6 . Marhaban adalah ungkapan syair-syair Arab yang diwarisi sejak penghijrahan Rasullullah s. majlis-majlis perkahwinan. Di Malaysia.a.a. Seiring dengan pengaruh syair Arab yang begitu berpengaruh di kalangan masyarakat Arab.. diperkenalkan sebagai salah satu cara dan metod untuk mereka berdakwah dan menarik perhatian masyarakat pada masa itu. ketika menyambut kelahiran cahaya mata dan majlis-majlis kesyukuran serta khatam Al-Quran. Berbeza daripada marhaban. Seni marhaban ini.w. Ia mengandungi puji-pujian kepada Nabi Muhammad s.a. Ternyata cara yang diperkenalkan oleh mereka ini telah berjaya untuk menarik perhatian penduduk Tanah Melayu dan sejak itu Islam pesat berkembang di rantau ini.w.w. dan melahirkan kesyukuran terhadap Allah Taala.a. ucapan ini telah berevolusi dengan penambahan-penambahan pujian terhadap Baginda Rasulullah s. seni marhaban ini sering diucapkan ketika sambutan Maulidur Rasul s. kalimah selawat adalah ucapan ¶taufiqi¶ yang diajarkan oleh Allah Taala.EXPLORIA KESENIAN DAN KEBUDAYAAN MPSJ 2009 PERTANDINGAN MARHABAN 1. dengan sifat-sifatnya yang terpuji dan mulia serta melahirkan rasa kesyukuran kepada Allah Taala.0 Pengenalan Seni marhaban atau dikenali dalam Bahasa Melayu sebagai ucapan ³Selamat Datang³ satu cabang seni warisan dan khazanah Islam di Nusantara. yang pada awalnya diperkenalkan oleh para pendakwah dan mubaligh Islam.

Masa yang diperuntukkan adalah 8 minit. Syarat berikut menjadi garis panduan untuk para peserta yang menyertai pertandingan ini adalah seperti berikut . 3. Wakil bagi organisasi boleh menghantar seberapa banyak penyertaan.1 Untuk lagu marhaban. 7 . universiti. Yuran penyertaan adalah RM 30. Ahli kumpulan tidak boleh bercampur anggota antara lelaki dan perempuan. iii.00 bagi setiap kumpulan.2 Persembahan diwajibkan menampilkan persembahan yang menarik dan menepati kesopanan ketimuran. v. kumpulan persendirian dan sebagainya. Pakaian peserta hendaklah yang menutup aurat. Ahli kumpulan hendaklah warganegara Malaysia sahaja. Penyertaan boleh terdiri dari wakil badan kerajaan. agensi swasta. sekolah. Muzik dan Persembahan 3.0 Lagu. i. persatuan. Tiada had umur untuk peserta marhaban.EXPLORIA KESENIAN DAN KEBUDAYAAN MPSJ 2009 2. Perbelanjaan dan segala kos yang berkaitan bagi tujuan ini adalah tanggungjawab masing-masing. ii. iv. bersopan dan bersesuaian dengan nilai-nilai Islam. Ahli kumpulan hendaklah mengandungi tidak lebih daripada 10 orang termasuk vokalis dan pemuzik (jika ada). 3. vi.0 Syarat-syarat Penyertaan Berikut adalah syarat-syarat penyertaan untuk pertandingan Marhaban. bacaan rawi tidak diperlukan.

00 Sijil Penyertaan Setiap Pasukan yang tidak berjaya akan diberikan Sijil Penyertaan sahaja.EXPLORIA KESENIAN DAN KEBUDAYAAN MPSJ 2009 4. Vokal Nahu/Lahjan Persembahan Keterampilan = = = = (40 Markah) (20 Markah) (20 Markah) (20 Markah) 4. 5. Hasan Abdullah Cik Syazana = = 03-80264352 03-80264476 8 . Sukan dan Kebudayaan.1 Sebarang kemalangan/kecederaan atau kerugian semasa pertandingan ini adalah tanggungjawab sendiri dan tidak boleh dituntut kepada pihak penganjur. iii. 6.2 Sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut berkenaan borang penyertaan boleh merujuk kepada Bahagian Belia. 6. ii. Penghakiman berdasarkan pada : i.00 Sijil Penyertaan Piala Iringan & Wang Tunai RM 500.0 Lain-lain 6.0 Penghakiman Penghakiman akan diadili jawatankuasa penghakiman yang berkuasa memberikan keputusan muktamad.0 Syarat-syarat dan peraturan ini adalah tertakluk kepada pindaan yang akan dibuat dari semasa ke semasa berdasarkan kepada keperluan demi mempertingkatkan mutu penganjuran dan memberikan keadilan kepada semua pihak.00 Sijil Penyertaan Piala Iringan & Wang Tunai RM 750. Sila hubungi : y y En. iv. Majlis Perbandaran Subang Jaya.0 Hadiah Tempat pertama Tempat Kedua Tempat Ketiga : : : Piala Iringan & Wang Tunai RM 1.000.

EXPLORIA KESENIAN DAN KEBUDAYAAN MPSJ 2009 9 .

5 Bendera KUNING akan diangkat oleh penjaga masa menunjukkan masa 10 minit telah berlalu.12 minit. 2. Kompang biasanya dimainkan oleh masyarakat Melayu untuk perarakan pengantin dalam sesuatu majlis perkahwinan. Setiap pasukan mestilah mempunyai ahli di antara 12 . 2.2 Masa persembahan adalah diantara 10 .1 Setiap kumpulan WAJIB menyampaikan dua buah lagu.2.2. 2.1 2. Setiap pasukan bebas menentukan bilangan lelaki dan perempuan.2 2.1. Lagu & Persembahan 2.2 Tema.4 Bendera HIJAU akan diangkat oleh penjaga masa bagi menunjukkan persembahan dan masa bermula.0 Syarat-syarat Penyertaan Pertandingan Kompang.0 Pengenalan Mengenai Asal Usul Kompang Kompang merupakan salah satu warisan Melayu yang dikatakan berasal dari Negara Arab dan dikenalpasti dibawa ke Malaysia semasa Zaman Kesultanan Melayu Melaka pada kurun ke-14 oleh pedagang-pedagang India-Muslim. 2.3 2. perarakan tetamu kehormat dalam sesuatu majlis rasmi. nasyid dan kumpulan-kumpulan muzik Melayu yang lain. perasmian sesuatu program atau acara yang melibatkan ´gimik´ dan boleh juga digunakan oleh kelab penyokong untuk memeriahkan acara sukan seperti kelab bolasepak.6 Bendera MERAH akan diangkat menunjukkan masa telah tamat (12 minit) dan peserta dikehendaki menamatkan persembahan mereka. 2. 2. Hanya kompang sahaja yang dibenarkan dan hendaklah disediakan oleh pasukan masing-masing. majlis berkhatan.1.7 Markah tidak akan dikira setelah masa tamat.4 Ahli kumpulan hendaklah warganegara Malaysia sahaja.EXPLORIA KESENIAN DAN KEBUDAYAAN MPSJ 2009 PERTANDINGAN KOMPANG 1. 2.2. majlis marhaban.2. kumpulan orkestra.2.3 Markah akan dikira berdasarkan 5 minit untuk pukulan rawi (tanpa lagu) dan 5 minit untuk pukulan kreatif (serta lagu). 2.1.2.1 Peserta 2.16 orang.1. 10 . 2.2.

b.00 Sijil Penyertaan Setiap Pasukan yang tidak berjaya akan diberikan Sijil Penyertaan sahaja 11 .00 Sijil Penyertaan Piala Iringan & Wang Tunai RM 750. Pukulan Lagu/Selawat Kreativiti Disiplin/ Pakaian Masa Jumlah 40 % 30 % 20 % 5% 5% 100 % 3.EXPLORIA KESENIAN DAN KEBUDAYAAN MPSJ 2009 2.3 3.3. d.00.2 Tiga orang atau juri/hakim akan mengadili pertandingan ini dan dibantu oleh seorang penjaga masa.1 Para juri terdiri daripada golongan profesional dan mereka yang arif dalam bidang kompang.4 Segala keputusan juri adalah muktamad.0 Penghakiman 3.3 Fokus Pemarkahan 2. c. 4.000.00 Sijil Penyertaan Piala Iringan & Wang Tunai RM 500.1 Pemarkahan adalah dibahagikan seperti berikut: a. 3. Sebarang bantahan berhubung keputusan pertandingan hendaklah dirujuk kepada Ketua Juri berserta bayaran sebanyak RM 100. Wang tidak akan dikembalikan sekiranya bantahan ditolak.0 Hadiah Tempat pertama Tempat Kedua Tempat Ketiga : : : Piala Iringan & Wang Tunai RM 1. 3. e.

Syarat-syarat dan peraturan ini adalah tertakluk kepada pindaan yang akan dibuat dari semasa ke semasa berdasarkan kepada keperluan demi mempertingkatkan mutu penganjuran dan memberikan keadilan kepada semua pihak yang terlibat 5.1 Semua persembahan hendaklah dimainkan secara langsung (µLIVE¶) tanpa mikrofon. Sila hubungi : y y En. 5. 5.3 Sebarang kemalangan/kecederaan atau kerugian semasa pertandingan ini adalah dibawah tanggungjawab sendiri dan tidak dibenarkan membuat sebarang tuntutan.6 Yuran penyertaan sebanyak RM 20. 5.5 5. Syazana = = 03-80263184 03-80264476 12 .EXPLORIA KESENIAN DAN KEBUDAYAAN MPSJ 2009 5. Hasan Abdullah Cik. Sukan dan Kebudayaan.00 untuk setiap pasukan.4 Segala perbelanjaan pakaian dan persediaan termasuk peralatan adalah dibawah tanggungan pasukan masing-masing.7 Sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut berkenaan borang penyertaan boleh merujuk kepada Bahagian Belia. Majlis Perbandaran Subang Jaya.0 Lain-lain 5. 5.2 Mana-mana pasukan yang melanggar peraturan akan dibatalkan penyertaannya.

EXPLORIA KESENIAN DAN KEBUDAYAAN MPSJ 2009 13 .

menjalankan pertandingan dan menentukan pemenang melalui proses pengadilan yang tersusun dan adil. 2. Kedua-dua mereka dari Syria.1 2. Syarat-syarat dan peraturan Pertandingan Nasyid Terbuka MPSJ diwujudkan sebagai garis panduan dalam membuat pemilihan peserta. 2. Setiap kumpulan hendaklah tidak melebihi daripada 6-8 orang ahli. dalam bentuk rakaman kaset. (Penyanyi professional ialah mereka yang telah membuat album sama ada dalam bentuk piring hitam.8 14 . atau cakera padat baik secara solo mahupun berkumpulan). Setiap persembahan hendaklah secara µlive¶ / langsung dan bagi kumpulan yang menggunakan kaedah µMinus One¶ hendaklah diserahkan kepada pihak penganjur 2 hari sebelum pertandingan.2 Ahli kumpulan hendaklah warganegara Malaysia sahaja. yang biasanya bernasyid di majlis-majlis tertentu seperti hari kebesaran Islam. adalah pada sekitar akhir 1960-an.EXPLORIA KESENIAN DAN KEBUDAYAAN MPSJ 2009 PERTANDINGAN NASYID 1. Pakaian bagi peserta lelaki hendaklah bersopan dan sesuai dengan kehendak nilai-nilai Islam manakala wanita adalah baju kurung. Pada ketika ini. Abul Jud atau nama penuhnya Muhammad Munzir Sarmini.6 2. Setiap kumpulan dikehendaki menyertakan lirik lagu semasa menghantar borang peryertaan dan lirik lagu hendaklah berunsurkan nilai ± nilai Islam. hanya terdapat munsyid-munsyid secara solo. dan majlis-majlis perkahwinan.4 2. yang banyak mendendangkan nasyid-nasyid sufi diiringi kompang atau duff yang biasa. kaset.0 Pengenalan Permulaan nasyid didendangkan di tanah Arab khususnya di tanah Syam.7 2.00 untuk satu kumpulan. Sesuatu kumpulan dianggap tidak layak menyertai pertandingan ini sekiranya mana-mana ahli kumpulannya terdiri daripada penyanyi professional.5 2.3 2. Munsyid pertama yang dikesan sekitar akhir tahun 1960-an sehingga ke tahun 70-an. 2. adalah beberapa orang antaranya Abu Mazen (bukan Mahmoud Abbas ya!). Yuran penyertaan adalah sebanyak RM 30.0 Syarat-syarat Penyertaan Pertandingan Nasyid.

3.berunsurkan selain dari lagu tradisional tidak termasuk rentak Rock.1 Setiap kumpulan dikehendaki menyampaikan satu lagu sahaja samada lagu tradisional atau lagu moden. meningkatkan nilai-nilai kemanusiaan sejagat dan seumpamanya. Sobah dan Hijjaz. 3. semangat patriotik dan kehidupan sejahtera. Lagu-lagu yang dimaksudkan adalah : a) Lagu Tradisional .0 Peralatan Muzik Alat ± alat muzik untuk Nasyid adalah : a) b) c) d) e) f) g) h) Yenkee (Gendang Turki) Kompang Bonggo Tamborin Marakas Congga Rebana Shaker 15 .0 Lagu 3. Sikah. Ras. Setiap kumpulan dikehendaki menyediakan lirik lagu.3 3. Nahwan.berunsurkan Bayati. Lirik lagu hendaklah berunsur nilai-nilai murni Islam yang bertujuan untuk memupuk semangat dakwah Islamiah. Jazz dan Rap. Heavy Metal. b) Lagu Moden . membenteras gejala-gejala sosial.2 Setiap kumpulan nasyid hendaklah mempersembahkan 1 buah lagu nasyid dan hendaklah disampaikan dalam masa tidak lebih dari 6 minit.4 4.EXPLORIA KESENIAN DAN KEBUDAYAAN MPSJ 2009 3.

Pakaian 15 markah iv. Penghakiman berdasarkan pada aspek-aspek berikut : i.3 Semua peraturan wajib dipatuhi. Persembahan 30 markah iii. Sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut berkenaan borang penyertaan boleh merujuk kepada Bahagian Belia.00 Sijil Penyertaan Piala Iringan & Wang Tunai RM 500.500. Vokal 40 markah ii.2 7. Penyampaian 15 markah Pakaian peserta hendaklah bersopan sesuai dengan nilai-nilai Islam. Manakala pakaian bagi peserta wanita adalah baju kurung. Sukan dan Kebudayaan. Majlis Perbandaran Subang Jaya.EXPLORIA KESENIAN DAN KEBUDAYAAN MPSJ 2009 5. Hasan Abdullah Cik Syazana = = 03-80264352 03-80264476 16 . 7.0 Lain-lain 7.00 Sijil Penyertaan Piala Iringan & Wang Tunai RM 750.0 Hadiah Tempat pertama Tempat Kedua Tempat Ketiga : : : Piala Iringan & Wang Tunai RM 1. Sila hubungi : y y En.00 Sijil Penyertaan Setiap Pasukan yang tidak berjaya akan diberikan Sijil Penyertaan sahaja 7.1 Penghakiman akan diadili oleh sebuah panel hakim yang akan dilantik oleh penganjur dan keputusan adalah muktamad.1 Sebarang kemalangan/kecederaan atau kerugian semasa pertandingan ini adalah tanggungjawab sendiri dan tidak boleh dituntut kepada pihak penganjur.0 Penghakiman 5. 5.2 6.

EXPLORIA KESENIAN DAN KEBUDAYAAN MPSJ 2009 17 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->